Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

28
DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014 BELGISCHE PROJECTEN CIJFERS 2014 © Frédéric Pauwels MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 1 14/07/15 17:34

description

 

Transcript of Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

Page 1: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

BELGISCHEPROJECTEN CIJFERS 2014

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 1 14/07/15 17:34

Page 2: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

2

WAT DOEN WE IN BELGIË?

WAAROM projecten in België?

Het Belgische zorgsysteem bereikt niet alle mensen in ons land: er zij n vandaag groepen in België die uitgesloten worden van de gezondheidszorg of er niet in sla-gen hun recht op zorg te laten gelden.

Het reguliere zorgaanbod in ons land is niet altij d aangepast aan mensen in kwetsbare situaties zoals daklozen, be-paalde migrantenpopulaties of mensen met risicogedrag zoals sekswerkers of druggebruikers. Dokters van de Wereld biedt hiervoor een oplossing met een multidisciplinair en aangepast zorgaan-bod dat zowel een medische, psycholo-gische als sociale dimensie heeft. Door vrij willigers te mobiliseren wil Dok-ters van de Wereld zorgprofessionals in contact brengen met mensen die leven in een kwetsbare situatie. Hun engage-ment is een grote blij k van solidariteit voor mensen in ons land die worden uit-gesloten van zorg.

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 2 14/07/15 17:34

Page 3: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

WAT DOEN WE IN BELGIË?

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

Jaarlij ks mobiliseert Dokters van de Wereld 380 vrij willigers om mensen in een kwetsbare situatie te helpen.

WAT doen we?

MEDISCHE, PARAMEDISCHE EN PSYCHISCHE HULPVERLENING Dokters van de Wereld biedt (para)medi-sche en psychologische hulp aan men-sen die uitgesloten zij n van het zorgsys-teem. Tegelij k is het ons hoofddoel onze patiënten te begeleiden zodat ze zich op termij n (opnieuw) kunnen laten ver-zorgen in het klassieke zorgsysteem. Dit doen we door hen op een aangepaste manier te informeren, te werken aan een vertrouwensband en hen te begeleiden in hun integratietraject. We bemiddelen met de betrokken instanties tot het recht een feit is.

Bij onze psychosociale consultaties voor-zien we multidisciplinaire begeleiding.

In onze mobiele projecten staan onthaal en verpleegkundige zorg centraal. We bieden laagdrempelige hulp aan perso-nen die uitgesloten zij n van zorg en wer-ken samen aan een vertrouwensband.

DOORVERWIJ ZING NAAR SPECIALISTEN Dokters van de Wereld biedt gespecia-liseerde tweedelij nszorg aan bij mensen die uitgesloten zij n van zorg. Dat gaat van cardiologische zorg tot tandconsul-taties.

3

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 3 14/07/15 17:34

Page 4: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

4

MET WIE werken we?Onze projecten richten zich op mensen die door administratieve, psychologische, taalkundige en fi nanciële obstakels de weg naar de zorg niet vin-den. Mensen in kwetsbare situaties cumuleren ver-schillende kwetsbaarheden die verband houden met hun leefomstandigheden, een woelig levens-parcours, psychosociale problemen of bij voorbeeld risicogedrag. Nochtans zij n het paradoxaal genoeg net deze mensen die een grotere of acute zorgbe-hoefte hebben.

Essentieel in onze werking is dat we ons openstellen voor iedereen. Dat betekent dat we ons niet vast-pinnen op of beperken tot specifi eke doelgroepen of profi elen. Ons publiek bestaat uit elke persoon die wordt uitgesloten van het zorgsysteem omdat hij /zij niet beschikt over de juiste informatie, geweigerd wordt of nog geen gebruik maakt van zij n of haar rechten.

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 4 14/07/15 17:34

Page 5: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

Fré

déric

Pau

wel

s

VOOR WIE?Voorbeelden van de diverse waaier aan mensen die worstelen met toegang tot zorg:

DAKLOZENMensen zonder een vast adres hebben structureel moeilij kheden om toegelaten te worden tot ons zorgsysteem.

MENSEN ZONDER GELDIGE VERBLIJ FSVERGUNNINGMensen zonder papieren hebben volgens de wet recht op zorg. In de praktij k is de procedure zo complex dat het extreem moeilij k wordt dit recht te laten gelden.

EU-BURGERS ZONDER ZIEKTEVERZEKERINGEuropese staatsburgers in kwetsbare situaties worden geconfronteerd met grote moeilij kheden om toegang te krij gen tot zorg. De wet stelt dat de meeste onder hen beroep moet doen op het zorgsysteem van hun thuisland. Dat zorgt ervoor dat deze mensen in een grij ze zone belanden en worden uitgesloten van zorg.

SEKSWERKERSSekswerkers worden vaak geconfronteerd met risicopraktij ken zoals de blootstelling aan onveilige situaties en/of seksueel overdraagbare infecties.

DRUGGEBRUIKERS Druggebruikers vormen een kwetsbaar publiek door risicogedrag gelieerd aan drugsconsumptie, met besmettingsrisico op hepatitis C en hiv tot gevolg.

KWETSBARE VROUWENVrouwen in precaire situaties zij n extra kwetsbaar: vaak hebben ze minder toegang tot werk en fi nanciële middelen, worden ze vaker geconfronteerd met discriminatie of (seksueel) geweld en hebben ze in bepaalde gevallen minder beslissingsmacht over hun gezondheid.

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 5 14/07/15 17:34

Page 6: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

6

PLEIDOOIDokters van de Wereld heeft als doelstelling om te verzorgen, te getuigen en sociale verandering te begeleiden.

DAAROM PLEITEN WE IN BELGIË VOOR EEN INCLUSIEVER GEZONDHEIDSSYSTEEM MET DEZE 3 PIJLERS:

UNIVERSELE ZIEKTEVERZEKERINGDe universele ziekteverzekering laat toe om de administra-tieve barrières voor de toegang tot zorg te overwinnen. Dit kan gebeuren door verschillende systemen zoals Dringende Medische Hulp, Fedasil en Justitie samen te brengen in één systeem. Het huidige systeem leidt soms tot discriminerende praktijken en hiaten in de zorg: de rechten van de patiënt zijn afhankelijk van het verblijfsstatuut en de toegang tot zorg verschilt naargelang de woonplaats.

VOOR DE EERSTELIJNSZORG … DE 0.5-ZORGVeel mensen in kwetsbare situaties vinden de weg niet naar de gewone eerstelijnszorg, tot bij de huisarts. Daarom is er nood aan een brug tussen de leefwereld van deze mensen (0) en de eerste lijn (1). Het 0.5-systeem trekt zelf naar het platteland of de stad, in de leefwereld van kwetsbare doel-groepen. Daar komen professionele hulpverleners in contact met de mensen in kwestie en vormen ze de brug met de klassieke zorg.

EEN BREED EN AANGEPAST EERSTELIJNS ZORGAANBODOm de zorgbarrières te overwinnen pleit Dokters van de We-reld voor een versterking van de eerstelijnshulp. Om elk indi-vidu degelijk te kunnen behandelen moet er een aangepast en multidisciplinair zorgaanbod zijn (medisch, psychologisch en sociaal).

1

2

3

© C

ilou

de B

ruyn

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 6 14/07/15 17:34

Page 7: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

FOCUS// ZORGBARRIÈRES

HET HINDERNISSENPARCOURS IN BEELDHoewel de wet voor iedereen toegang tot zorg voorziet heeft 78% van onze patiënten bij aankomst in onze kabinetten de facto geen toegang. Hoe komt dat? Je rechten kennen is één stap, ze laten gelden een andere. Je rechten uitoefenen kan complex zijn. Dit zijn de voornaamste barrières waarmee onze patiënten geconfronteerd worden:

FOCUS// DRINGENDE MEDISCHE HULP (DMH), EEN ADMINISTRATIEF EN ONDOORZICHTIG KLUWENMensen die onwettig in ons land verblijven, kunnen zich richten tot het OCMW voor de terugbetaling van dringende medische zorgen, zowel voor medicijnen als een medische behandeling. Hoewel het om ‘dringende’ hulp gaat omvat deze procedure zowel PREVENTIEVE als CURATIEVE zorgen die gedekt worden door het RIZIV. De uitvoering is – onder bepaalde voorwaarden – een taak van het OCMW, dat echter vaak verschillende interpretaties hanteert. Enkele struikelblokken:

✓ De verblijfplaats is op zich geen voorwaarde op zich om recht te hebben op DMH. Het bepaalt wel welk OCMW bevoegd is. Voor personen die bij kennissen onderdak krijgen is het onmogelijk om een bewijs te leveren van de hoofdverblijfplaats, iets wat het OCMW vaak eist.

✓ De patiënt moet een attest voor Dringende Medische Hulp laten invullen door een arts. Maar de term ‘Dringend’ zorgt voor verwarring bij de zorgverstrekkers.

✓ De procedure is ten voordele van mensen zonder papieren. Een aantal onder hen is niet op de hoogte van zijn of haar statuut. Daarom vragen de OCMW’s paradoxaal genoeg steeds vaker identiteitspapieren en een bewijs van hun statuut.

✓ De patiënt moet bewijzen dat hij of zij de medische kosten niet zelf kan dragen. Om dit te doen wordt een sociaal onderzoek uitgevoerd. Maar sommige OCMW’s gaan er van uit dat een schuldenvrije patiënt in staat is om de zorgen te bekostigen. Andere OCMW’s besluiten dan weer – in de plaats van de Dienst Vreemdelingenzaken – dat de patiënt door naar België te komen zelf verantwoordelijk is voor de eigen situatie.

Ten slotte verschillen de voorwaarden voor hulp per OCMW, wat leidt tot een zware administratieve last en discriminatie.

ADMINISTRATIEVE BARRIÈRESMensen die niet langer gedekt zijn door het klassieke systeem van ziekteverze-kering hebben recht op alternatieven, afhankelijk van hun verblijfsstatuut. Deze procedures zijn vaak niet gekend en de administratieve weg is complex.

SYSTEEMBARRIÈRESHet zorgsysteem is niet altijd aangepast aan kwetsbare doelgroepen, bijvoorbeeld door ongunstige openingstijden of een te-kort aan vertalers. Het zorgaanbod is ver-spreid over verschillende instellingen, wat de procedures nog bemoeilijkt. Ook de zorgverleners worstelen met procedures die ze onvoldoende beheersen.

PERSOONLIJKE BARRIÈRESSommige patiënten wantrouwen de offi-ciële instellingen. Psychologische, culture-le en taalbarrières maken het nog moei-lijker om het al complexe zorgsysteem te doorploegen en te begrijpen.

FINANCIËLE BARRIÈRESVoor wie niet over een zorgverzekering beschikt is medische zorg een luxe. Soms is dat zelfs het geval voor wie wel over een verzekering beschikt maar het zich niet kan permitteren om te wachten op de te-rugbetaling door het ziekenfonds.

1

2

3

47

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 7 14/07/15 17:34

Page 8: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

8

BRUSSEL

+

OOSTENDE

LA LOUVIÈRE

+

+

ONZE PROJECTEN

Mobiele consultatiesMet de Medibus, ons kabinet op wielen, gaan we op zoek naar de meest kwetsbare mensen, nabij stations en kraakpanden. In de bus verstrekken we medische en preventieve zorgen. Druggebruikers kunnen bij ons terecht voor informatie en steriel injectiemateriaal.

4 medische centraDokters van de Wereld heeft zorgcentra in Antwerpen, Oostende, Brussel en La Louvière. Op deze plekken kan iedereen terecht die zich geen arts kan permitteren. Na de zorg kij ken we hoe we onze patiënt opnieuw kunnen integreren in het reguliere zorgsysteem.

Zorg voor daklozenHet hele jaar door zij n we aanwezig in de permanente opvangcentra voor daklozen. Tij dens het Winterplan verzorgen we de daklozen in de noodopvangcentra, samen met honderden vrij willigers.

++

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 8 14/07/15 17:34

Page 9: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

ANTWERPEN

LA LOUVIÈRE

+

+

Tandverzorging1 op 3 mensen in armoede stelt zij n of haar tandartsbezoek uit. Tandverzorging is geen evidentie voor wie zich in een kwetsbare situatie bevindt. Door samenwerkingsverbanden met tandartsen en een eigen tandartskabinet pakken we deze situatie aan.

Kwetsbare vrouwenElke week trekt Dokters van de Wereld naar de leefwereld van kwetsbare vrouwen met een apart zorgaanbod: dat gaat van borstkankerscreening, zwangerschapsopvolging tot en met info- en preventiesessies over bv. anticonceptie.

Netwerken met specialistenDoor onze samenwerkingsverbanden met ziekenhuizen en tandartsen kunnen patiënten die dringend zorg nodig hebben, terecht bij een gynaecoloog, cardioloog of andere specialisten.

Fré

déric

Pau

wel

s

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 9 14/07/15 17:34

Page 10: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

10

VOOR WIE? Iedereen die moeilijkheden ondervindt om zich te laten verzorgen, zoals:

Mensen zonder geldige verblijfsvergunning Belgen in armoede EU-burgers zonder ziekteverzekering DaklozenKwetsbare vrouwen

WAAROM? Als grootse stad van België heeft Brussel een hoge concentratie van mensen in kwetsbare situaties: de stad kent meer dan 2600 daklozen, er is een groot aantal nieuwkomers en mensen zonder papieren en een hoge concentratie druggebruikers. Naast deze specifieke groepen stelt 1 op 4 (22,5%) Brusselaars medische zorgen uit omwille van financiële redenen en heeft 34% geen vaste huisarts.

De Belgische hoofdstad heeft een erg gefragmen-teerd zorgaanbod. Bovendien is de wettelijke rege-ling rond de toegang tot zorg in België heel complex en verschilt ze van persoon tot persoon, afhankelijk van het administratief statuut.

WAT? ✓ Onmiddellijke medische en psychische

zorgverlening ✓ Psychologische en sociale ondersteuning

voor de meest kwetsbare patiënten met een begeleidingstraject naar het klassieke zorgsysteem

✓ Pleidooi om de toegang tot zorg te verbeteren✓ Steun aan het netwerk en vormingen aan

zorgprofessionals over de toegang tot zorg.

ZORGCENTRUM BRUSSEL

© C

ilou

de B

ruyn

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 10 14/07/15 17:34

Page 11: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

2014 in cijfers

“ALS IK IEMAND BEGELEID, IS DAT HET RESULTAAT VAN HEEL WAT WERK. DE SOCIAAL ASSISTENTEN HEBBEN AL EEN DOSSIER VOORBEREID EN NORMAAL GEZIEN IS ER AL CONTACT GEWEEST MET HET OCMW. IK HERINNER ME DAT IK EENS EEN JONGEMAN AAN HET HELPEN WAS DIE EEN BEETJE ENGELS SPRAK. WE ZATEN IN DE WACHTZAAL. HIJ HAD DE HELE TIJD GEZWEGEN. ER WAS NIEMAND ANDERS DAN WIJ. HIJ ZAT VOOR HET RAAM EN OPEENS BEGON HET TE SNEEUWEN. ALLES WERD WIT. EN HIJ ZEI IN HET ENGELS: “SNEEUW, OOK DAT NOG”. TOEN HEEFT HIJ ME ALLES VERTELD: SAMUSOCIAL, HET RONDDWALEN VANAF ’S MORGENS VROEG, ZIJN LAND, DE REDENEN VOOR ZIJN VERTREK… TOT HET MOMENT DAT DE SOCIAAL ASSISTENTE HEM VROEG VAN WELK LAND HIJ KWAM. “IK HEB GEEN LAND”, ANTWOORDDE HIJ. DE JONGEMAN WAS EEN PALESTIJN. ZELFS VANDAAG NOG RAAKT HET MIJ. IK BESEFTE PLOTS HOE ZWAAR HET MOET ZIJN OM JE LAND TE VERLATEN.”ERIC, VRIJWILLIG ONTHAALMEDEWERKER IN HET COZO

11

1 356 PATIËNTEN 36,7% vrouwen 63,3% mannen

91,6% heeft geen geldige verblij fsvergunning

86% is dakloos of heeft een onzekere woonsituatie

93,6% had geen zorgtoegang op moment van 1ste consultatie

5 182 CONSULTATIES 63,1% medische consultaties

5,6% psychische consultaties

31% sociale consultaties

5 364 DIAGNOSES Top 3: Digestieve problemen Cardiovasculaire problemen Luchtwegenproblemen

7 gevallen van hiv

7 gevallen van hepatitis C

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 11 14/07/15 17:35

Page 12: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

12

VOOR WIE?Iedereen die moeilijkheden ondervindt om zich te laten verzorgen, zoals:

Mensen zonder geldige verblijfsvergunning Belgen in armoede EU-burgers zonder ziekteverzekering Daklozen Kwetsbare vrouwen

WAAROM? Antwerpen is de dichtst bevolkte stad van België. Zoals in elke stad vinden we er een hogere concen-tratie van daklozen, kwetsbare mensen, druggebrui-kers… Daarnaast is er een grote migrantengemeen-schap. Over het algemeen stellen we een gebrek aan een multidisciplinaire aanpak vast voor personen in kwetsbare situaties. De eerstelijnshulp is in bepaalde wijken ontoereikend en de stad past complexe en beperkende maatregelen toe in de procedure voor de toegang tot Dringende Medische Hulp.

WAT? ✓ Onmiddellijke medische zorgverlening ✓ Psychologische en sociale ondersteuning

voor de meest kwetsbare patiënten via een begeleidingstraject naar het klassieke zorgsysteem

✓ Pleidooi om de toegang tot zorg te verbeteren✓ Steun aan het netwerk en vormingen aan

zorgprofessionals over de toegang tot zorg.

ZORGCENTRUM ANTWERPEN

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 12 14/07/15 17:35

Page 13: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

2014 in cijfers

“IK BEN ABEKE EN IK BEN 27 JAAR. TOEN IK HIER AANKWAM, LIEP IK AL 2 JAAR ROND MET EEN GOEDAARDIGE TUMOR DIE INTUSSEN ZO GROOT WAS DAT DE DOKTERS EERST DACHTEN DAT IK ZWANGER WAS. BIJ HET OCMW KREEG IK GEEN MEDISCHE WAARBORG VOOR EEN OPERATIE OMDAT IK NIET KON BEWIJZEN DAT IK IN ANTWERPEN WOON. UITEINDELIJK WERD ALLES ZO ERG DAT IK OP DE SPOEDDIENST BELANDDE EN GEOPEREERD WERD VOOR EEN NAVELBREUK. DOKTERS VAN DE WERELD HEEFT BEMIDDELD ZODAT IK DE FACTUUR NIET ZOU MOETEN BETALEN. EEN VERPLEEGSTER VAN DOKTERS VAN DE WERELD HEEFT ME VERZORGD EN EEN SOCIAAL ASSISTENT HEEFT EEN BEMIDDELING GESTART MET HET OCMW. NA 3 JAAR IS DE TUMOR EINDELIJK WEG. IK WAS OP EEN HAAR NA MIJN BAARMOEDER KWIJT. IK HEB VEEL GELUK GEHAD.”ABEKE, 27 JAAR

13

1 078 PATIËNTEN 43% vrouwen 57% mannen

77% heeft geen geldige verblij fsvergunning

42% is dakloos of leeft in een onzekere woonsituatie

76% had geen zorgtoegang op moment van 1ste consultatie

4 669 CONSULTATIES 48% medische consultaties

10% psychische consultaties

41% sociale consultaties

3 232 DIAGNOSES Top 3: Gewrichten en spieren Hormonale problemen Nutritionele problemen

1 geval van hiv

4 gevallen van hepatitis C

89% van de zwangere vrouwen werd niet opgevolgd op moment van 1ste consultatie

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 13 14/07/15 17:35

Page 14: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

14

VOOR WIE? Alle personen die hindernissen ondervinden om toe-gang tot zorg te krijgen, zoals:

DaklozenDruggebruikers Sekswerkers

WAAROM? Dokters van de Wereld wordt vaak opgeroepen voor medische interventies in kraakpanden, bij families in stations of parken, voor mensen op straat… Met de Medibus gaan we tot bij deze groepen die volledig van zorg zijn uitgesloten. We creëren (opnieuw) een band en maken een brug naar de eerstelijnshulp. Zo kunnen we bovendien doelgroepen met risicogedrag bereiken, zoals druggebruikers en sekswerkers.

WAT? ✓ Preventieve en curatieve zorg verlenen aan

daklozen, druggebruikers en sekswerkers✓ Een vertrouwensband creëren tussen

gezondheidswerkers en patiënten ✓ De patiënten stimuleren zich te laten verzorgen

in onze zorgcentra.

DE MEDIBUS

© M

ark

Bae

rt

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 14 14/07/15 17:35

Page 15: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

2014 in cijfers

“ROND 19.15 UUR KOMT FLORIN ROSTAC AAN. HIJ IS ROEMEEN, HEEFT GEEN PAPIEREN EN HEEFT KLEINE WONDJES IN ZIJN GEZICHT. VERPLEEGSTER JADE BECQUET DESINFECTEERT ZIJN GEZICHT EN ZORGT ERVOOR DAT DE MAN ZIJN GEGEVENS ACHTERLAAT. “ALS HIJ EEN ANDERE KEER TERUGKOMT, KUNNEN ANDERE VERPLEEGSTERS ZIEN VOOR WELKE HULP HIJ HIER AL IS LANGS GEWEEST. DE SCHRAMMEN OP ZIJN GEZICHT WIJZEN OP EEN GEVECHT EERDER DEZE WEEK. HIJ HEEFT GEEN PAPIEREN DUS DIT IS ZIJN ENIGE OPLOSSINGEN OM DIE WONDEN TE BEHANDELEN”, VERTELT JADE. FLORIN IS TEVREDEN OVER DE ZORGEN. ”HET IS DE EERSTE KEER DAT IK NAAR DE MEDIBUS KOM. KAMERADEN HADDEN MIJ AANGERADEN OM MIJN GEZICHT HIER TE LATEN VERZORGEN. EN ONDERTUSSEN HEB IK OOK EEN KOFFIETJE GEDRONKEN.” REPORTAGE OVER DOKTERS VAN DE WERELD IN DE MORGEN, FEBRUARI 2014

15

367 PATIËNTEN 8% vrouwen 86% mannen 6% onbekend

77% heeft geen geldige verblij fsvergunning

60% is dakloos of heeft een onzekere verblij fplaats

52% had geen zorgtoegang op moment van 1ste consultatie

649 DIAGNOSES Top 3: Dermatologische problemen Digestieve problemen Gewrichts- en spierproblemen

HARM REDUCTION 2 457 steriele spuiten uitgedeeld

2 500 condooms uitgedeeld

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 15 14/07/15 17:35

Page 16: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

16

VOOR WIE? Mensen met een onzekere huisvesting

WAAROM? Mensen die dakloos zijn of in een onzekere woon-situatie leven vormen een erg kwetsbare groep en zijn vaak totaal uitgesloten van zorgen. Dankzij het Winterplan kan een groot aantal van hen terecht in opvangcentrum Victor. Het is voor ons een goede gelegenheid om met hen in contact te komen en hen (para)medische en preventieve zorgen aan te bieden. Ze kunnen ook bij een kapper terecht.

De consultaties eindigen niet aan het einde van de winter, maar lopen het hele jaar door in de inloopcen-tra De Vaart en Kamiano.

WAT? ✓ Gratis medische en paramedische zorgverlening

in de noodopvangcentra voor daklozen✓ Verwijzing naar de spoeddiensten, gratis

raadplegingen, opsporingstesten… ✓ Administratieve steun en begeleiding om de

daklozen opnieuw te integreren in het reguliere zorgsysteem.

MEDISCH WINTERPLANANTWERPEN

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 16 14/07/15 17:35

Page 17: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

“IK BEN 2 JAAR GELEDEN WEGGEVLUCHT VAN MIJN MAN. HIJ HEEFT ZICH BORG GESTELD VOOR MIJN VISUM IN BELGIË. DAAROM KAN IK NU NIET GEHOLPEN WORDEN DOOR HET OCMW. IK KAN PAS OVER EEN PAAR MAANDEN EEN AANVRAAG INDIENEN. ALS ALLEENSTAANDE VROUW HEB IK HET TOCH MOEILIJK. TOEN IK NAAR HET ZIEKENHUIS GING HEBBEN ZE DIRECT GEZEGD DAT ZE MIJ NIET KUNNEN HELPEN OMDAT IK GEEN GELD EN PAPIEREN HEB. GELUKKIG BEN IK BIJ DOKTERS VAN DE WERELD TERECHT GEKOMEN. ZE VOLGEN MEE MIJN ZWANGERSCHAP OP.”MALIKA, 40 JAAR, UIT MAROKKO

17

2014 in cijfers

458 PATIËNTEN 16% vrouwen 84% mannen

18 dakloze patiënten waren jonger dan 10

31% heeft een Belgische identiteitskaart of andere geldige verblij fsvergunning

50% had geen enkele zorgtoegang op moment van 1ste consultatie

1 092 CONSULTATIES

83 VRIJ WILLIGERS

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 17 14/07/15 17:35

Page 18: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

18

VOOR WIE? Mensen met een onzekere huisvesting

WAAROM? Elke winter overnachten de Brusselse daklozen in tij-delijke noodopvangcentra van SAMU Social. Tijdens de ganse duur van de winteropvang trekt Dokters van de Wereld elke avond naar de centra om (para)- medische zorg te verstrekken aan dit uiterst kwets-bare publiek dat vaak helemaal is uitgesloten van zorg. Omdat welzijn meestal ontbreekt in de levens van daklozen worden welzijnssessies georganiseerd met pedicures en massages. Na de wintermaanden is Dokters van de Wereld het hele jaar lang aanwezig in het permanente opvangcentrum van SAMU So-cial.

WAT? ✓ Gratis medische en paramedische zorgverlening

in de noodopvangcentra voor daklozen✓ Verwijzing naar de spoeddiensten, gratis

raadplegingen, opsporingstesten… ✓ Administratieve steun en begeleiding om de

daklozen opnieuw te integreren in het reguliere zorgsysteem.

MEDISCH WINTERPLANBRUSSEL

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 18 14/07/15 17:35

Page 19: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

2014 in cijfers

735 PATIËNTEN 15% vrouwen 85% mannen

10 vrouwen bleken zwanger

11 dakloze patiënten waren ouder dan 70

40% heeft een Belgische identiteitskaart of andere geldige verblij fsvergunning

67% heeft geen huisarts

1 736 CONSULTATIES

94 VRIJ WILLIGERS

19

“IK BEN SINDS ZES MAANDEN IN BELGIË EN IK HEB NOG ALTIJD GEEN PAPIEREN. IK BEN VIJFTIG DAGEN GELEDEN BIJ SAMU TERECHT GEKOMEN, MAAR ER ZIJN SLECHTS 48 PLAATSEN, EN ER ZIJN HEEL VEEL MENSEN OP ZOEK NAAR EEN BED. HET IS EEN BEETJE KOP OF MUNT: TREK JE DE VERKEERDE KAART, DAN MOET JE DE NACHT OP STRAAT DOORBRENGEN. HET IS ONGELOOFLIJK WAT JE ALLEMAAL ZIET OP STRAAT. IK HEB HIER EEN VROUW ZIEN BEVALLEN. ER LEVEN KINDEREN EN GEHANDICAPTEN OP STRAAT ZONDER ENIGE VORM VAN ZORG. DIT IS ECHT NIET JUIST EN NIET NORMAAL. HET LEVEN OP DE STRAAT IS NIET ZWAAR… HET IS HÉÉL ZWAAR. ” HAMZA RADI, 30 JAAR

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 19 14/07/15 17:35

Page 20: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

20

OOSTENDE VOOR WIE? Iedereen die moeilij kheden ondervindt om zich te laten ver-zorgen, zoals:

Personen zonder geldig verblij fsstatuut Inwoners van Oostende in armoede

WAAROM? Afgelopen jaren werd Oostende een tussenstop voor tran-sitmigranten die Engeland proberen te bereiken. Omdat deze doelgroep de facto geen toegang heeft tot zorg, be-sloot Dokters van de Wereld een antennepost op te zetten om medische hulp aan te bieden aan deze uiterst kwets-bare groep. Daarnaast telt Oostende heel wat mensen in armoede, daklozen en sans-papiers. Ook zij kunnen in onze antennepost terecht voor medische zorg.

WAT? ✓ Het CAW (Centrum voor Algemeen Welzij nswerk)

ondersteunen met medische en psychische hulpverlening.

2 ZORGANTENNES

2014 in cijfers 26 PATIËNTEN 3 vrouwen 23 mannen

15 patiënten hadden geen geldige verblij fsvergunning

14 patiënten waren dakloos

9 patiënten kampeerden bij vrienden of familie

* de consultaties gingen in september 2014 van start

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 20 14/07/15 17:35

Page 21: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

LA LOUVIÈREVOOR WIE? Iedereen die moeilij kheden ondervindt om zich te laten verzorgen, zoals:

Mensen in armoede Mensen met een onzekere huisvesting

WAAROM? Het socio-demografi sch landschap van La Louvière wordt gekenmerkt door een hoge werkloosheid, lage gemiddelde inkomens en andere in-dicatoren waarvan wetenschappelij k bewezen is dat ze verband houden met een zwakkere gezondheid. Deze sociale ongelij kheden hebben een impact op de gezondheid van de inwoners. Het OCMW heeft daarom gevraagd aan Dokters van de Wereld om een antwoord te bieden aan de zorgbehoeften van de meest kwetsbare inwoners van de stad.

WAT? ✓ Het zorgcentrum van het OCMW in La Louvière ondersteunen met

medische consultaties.

21

2014 in cijfers 109 PATIËNTEN 28 vrouwen 81 mannen

80 patiënten hadden geen geldige verblij fsvergunning

53 patiënten waren dakloos

68 patiënten hadden al recht op bij stand van het ziekenfonds

1 232 DIAGNOSES Top 3: Psychische problemen Huidproblemen Gewrichts- en spierproblemen

“IK HEB DOKTERS VAN DE WERELD LEREN KENNEN DANKZIJ OLIVIER VAN DE RELAIS-SANTÉ. IK KOM HIER HEEL VAAK. IK DACHT DAT IK ONDERDAK HAD GEVONDEN, MAAR NU LEEF IK TOCH TERUG OP STRAAT. SOMS SLAAP IK OP EEN BANK. IK KOM HIER VOOR MIJN PSYCHOLOGISCHE PROBLEMEN. ALS IK NIET KOM, ALS IK NIET OPGEVOLGD WORDT, IS HET HEEL ERG. IK BEN DAN ECHT DEPRESSIEF, IK VOEL ME ALLESBEHALVE GOED. WANNEER JE HET BEU BENT OM OP STRAAT TE LEVEN, BEN JE HET OOK ECHT BEU. IK ZIE HET MAAR NIET VERBETEREN, DAT IS VERSCHRIKKELIJK.” NATALIE, EEN PATIËNT IN HET ZORGCENTRUM VAN LA LOUVIÈRE

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 21 14/07/15 17:36

Page 22: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

22

VOOR WIE? Iedereen die moeilij kheden ondervindt om zich te laten verzorgen en nood heeft aan gespecialiseerde hulp.

WAAROM? Bepaalde patiënten hebben nood aan gespeciali-seerde zorg (tandarts, dermatoloog, gynaecoloog…) Om de zorgcontinuïteit te garanderen, zorgen we ervoor dat deze mensen toegang krij gen tot twee-delij nszorg.

WAT? ✓ Tot het moment waarop hun dossier in orde

is begeleiden we onze patiënten naar ons netwerk van specialisten: Tandartsen, oogartsen, chirurgen, NKO-artsen, gynaecologen, fysiotherapeuten, urologen, internisten, dermatologen, psychiaters.

SPECIALISTENPROJECT

“IK DENK DAT IK DE MENSEN KAN BIEDEN WAT ZE ZOEKEN. DE MOGELIJKHEID OM MET IEMAND TE PRATEN EN ZICH NIET ALLEEN, VERLOREN OF GEÏSOLEERD TE VOELEN, VER VAN HUIS EN VAN HUN ROOTS. DAT IS TOCH WAT ZE ME VERTELLEN. IK ZIE REGELMATIG PATIËNTEN MET PSYCHOSOMATISCHE PROBLEMEN, VEROORZAAKT DOOR STRESS, EN AF EN TOE OOK PUUR LICHAMELIJKE PROBLEMEN. HET GEEFT ME VOLDOENING EN IK BESCHOUW HET ALS EEN MOOIE KANS. DANKZIJ DIT WERK HEB IK CONTACTEN MET MENSEN DIE VAN ELDERS KOMEN. DE PATIËNTEN DIE WE HIER ZIEN KOMEN UIT ALLE WINDRICHTINGEN. DAT FASCINEERT ME.”DR BLONDIAU, NKO-SPECIALIST

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 22 14/07/15 17:36

Page 23: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

23

“IK BEN PRANA, IK BEN 72 JAAR EN IK BEN KOSOVAARSE. NET ZOALS BIJNA ALLE OUDE MENSEN HANG IK AANEEN VAN DE KWALEN. IK HEB EEN HOGE BLOEDDRUK, IK HEB DIABETES EN IK HEB EEN KAPOTTE ENKEL DIE GEOPEREERD MOET WORDEN. JAMMER GENOEG HEB IK GEEN RECHT OP ZORG. EN ALLES UIT EIGEN ZAK BETALEN KAN IK NIET. VIA MIJN ZOON BEN IK BIJ DOKTERS VAN DE WERELD TERECHT GEKOMEN. HIER WORDT IK BEHANDELD VOOR MIJN SUIKERZIEKTE EN BLOEDDRUK: IK KRIJG ELKE MAAND MIJN MEDICATIE EN WORDT OPGEVOLGD. BINNENKORT MAG IK NAAR HET ZIEKENHUIS OM FOTO’S TE TREKKEN VAN MIJN ENKEL. WAT IK ZOU DOEN ZONDER DE HULP VAN DE DOKTERS HIER? IK MAG ER NIET AAN DENKEN. IK ZOU HELE DAGEN ZIEK IN MIJN BED LIGGEN.”PRANA, 72 JAAR, KOSOVO

2014 in cijfers

435 PATIËNTEN

765 CONSULTATIES

161 tandartsconsultaties

136 oogheelkundige consultaties

89 kinesitherapeutische consultaties

77 urologische consultaties

70 chirurgische consultaties

70 NKO-consultaties (neus, keel, oren)

67 gynaecologische consultaties

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 23 14/07/15 17:36

Page 24: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

24

VOOR WIE? Vrouwen in kwetsbare situatiesZwangere vrouwen zonder toegang tot zorgSlachtoffers van familiaal of seksueel geweld

WAAROM? Dokters van de Wereld heeft speciale aandacht voor vrouwen in kwetsbare situaties. Niet zonder reden, want deze vrouwen worden vaak geconfronteerd met meerdere kwetsbaarheden. Het gaat over een zeer diverse groep: dakloze vrouwen, vrouwen zon-der inkomen, clandestiene arbeidsters, sekswerkers. Vaak weten deze vrouwen niet waarheen met hun gezondheidsproblemen en vragen.

WAT? ✓ Informatie en preventiesessies over Seksuele en

Reproductieve Gezondheidszorg.✓ Wekelijkse gynaecologische consultaties in het

zorgcentrum.

SAMEN MET HAAR

© F

rédé

ric P

auw

els

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 24 14/07/15 17:36

Page 25: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

25

“MIJN NAAM IS HANIFE EN IK BEN 30 JAAR. VANUIT BULGARIJE KWAM IK IN 2009 NAAR BELGIË OMDAT BULENT, MIJN MAN, HIER WOONDE. ONS DOCHTERTJE SEMA IS IN 2011 IN EEN ANTWERPS ZIEKENHUIS GEBOREN. GEEN VAN BEIDEN HEBBEN WE VAST WERK. WE WONEN IN EEN KAMER VAN 340 EURO EN HEBBEN PROBLEMEN OM DE HUUR TE BETALEN. MIJN MAN DRINKT EN WORDT DAN AGRESSIEF. HIJ SLAAT ME EN DREIGT ERMEE ME OP STRAAT TE ZETTEN. AL EEN PAAR KEER BEN IK IN EEN VLUCHTHUIS BELAND. TOCH DOE IK NOOIT AANGIFTE. IN FEITE IS HIJ DE ENIGE DIE IK HIER KEN. TOEN IK BIJ DOKTERS VAN DE WERELD AANKWAM, GING HET HEEL SLECHT MET MIJ. MIJN SCHILDKLIER WERKTE NIET, IK HAD HARTPROBLEMEN EN LAST VAN STRESS DOOR HOE WE LEVEN. MAAR SINDS IK BIJ DOKTERS VAN DE WERELD BEN GAAT HET BETER: FYSIEK ÉN PSYCHISCH. HIERVOOR HAD IK NOOIT CONTACT MET IEMAND. IK SCHAAMDE ME TEVEEL. SINDS KORT VOLG IK TAAL- EN NAAILES. TERWIJL DE SOCIAAL ASSISTENTEN BEMIDDELEN MET HET OCMW, VOLGEN ZIJ MIJ MEDISCH OP. EEN PAAR MAANDEN GELEDEN WAS ALLES ZWART. NU ZIE IK OPNIEUW EEN STRAALTJE HOOP.”HANIFE, 30 JAAR, BULGARIJE

2014 in cijfers

1 gynaecologischeconsultatie per week

126 consultaties rond seksuele en reproductieve zorg

46 patiënten

20 animatiesessies

Op 5 verschillende plekken in de stad

Bij 109 vrouwen en 31 mannen

2 focusgroepen georganiseerd met sekswerkers

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 25 14/07/15 17:36

Page 26: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

2626

BEDANKT AAN DE

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 26 14/07/15 17:36

Page 27: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

DOKTERS VAN DE WERELD BELGISCHE PROJECTEN - CIJFERS 2014

27©

Col

lect

if H

UM

A

380 VRIJWILLIGERS!

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 27 14/07/15 17:36

Page 28: Belgisch Jaarrapport - Cijfers 2014

© C

ilou

de B

ruyn

Deze stichtingen, institutionele en private partners zorgden ervoor dat Dokters van de Wereld ook in 2014 over de hele wereld, in Europa en in België het recht op zorg kon verdedigen bij honderdduizenden mensen:

Centre Elisa, Dune, FARES, SAMU Social, Zorgteam, CAW-Antwerpen, Espace P, Relais-Santé La Louvière, CAW Oostende, Helpcenter, Wereldtandartsen, Tandartsen zonder Grenzen, Athéna, FOD Volksgezondheid, Gemeenschapswacht Sint-Joost, MIVB, NIF Trust

ONZE PARTNERS

DOKTERS VAN DE WERELD Kruidtuinstraat 75 I B-1210 Brussel Tel. +32 (0)2 225 43 00 I Fax +32 (0)218 69 [email protected] www.doktersvandewereld.be

PCR: 000-0000029-29Redactie & eindredactie: Emmy Deschuttere, Marie-Anne Robberecht, Mathieu Reusens, Jonathan Hardenne.Inhoudelijk advies: Pierre Verbeeren, Béatrice Best, Jelle Boone, Fabio Pompetti, Karine Van Houte, François Fille, Elodie Richard, Kathleen Debruyne, Stéphane Heymans, Frank Vanbiervliet, Candice Socquet.Opmaak: Ariane Gielen, Gilgraphic sprl, Emerance Cauchie.Verantwoordelijke uitgever: Dr. Michel Roland Beelden: Mark Baert, Cilou de Bruyn, Fréderic Pauwels, Collectif HUMA.Alle foto’s zonder vermelding zijn afkomstig uit het archief van DvdW Frankrijk, Griekenland en België. Dokters van de Wereld ondertekent de Ethische Code van de Vereniging voor Ethiek in de Fondsenwerving (VEF). Dit houdt in dat de schenkers minstens jaarlijks geïnformeerd worden over de bestemming van de verworven fondsen.

MM_RA_Belgique_2014_NL_04.indd 28 14/07/15 17:36