Dp februari 2016

40
Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 5 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362 FEBRUARI 2016 DUBBE L PUNT PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 21170 [Adresklever] Bivak ]FOTO: JAN VAN BOSTRAETEN[ Voor al die Chironamiddagen, weekends, vergaderingen, eetfestijnen en bivakvoorbereidingen hebben wij maar één woord: Chapeau! WEEK VAN DE VRIJWILLIGER (27 FEBRUARI – 6 MAART)

description

leidingstijdschrift voor Chiroleiding. Over het thema Bivak.

Transcript of Dp februari 2016

Page 1: Dp februari 2016

Tijdschrift van en voor Chiroleiding | verschijnt maandelijks, niet in juli en augustus | nr. 5 | Chirojeugd-Vlaanderen vzw v.u. & afzendadres: E. Cools, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen | Afgiftekantoor 8000 Brugge 1-2 | P409362FEBRUARI 2016

DUBBELPUNTPB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

21170

[Adresklever]

Bivak

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

Voor al die Chironamiddagen, weekends, vergaderingen, eetfestijnen en bivakvoorbereidingen hebben wij maar één woord: Chapeau!Week van de vrijWilliger (27 februari – 6 maart)

Page 2: Dp februari 2016

BRIEVENBUSde

Wil je iemand de groetjes doen? Of wil je gewoon met een grave foto in Dubbelpunt? Voor al je boodschappen en foto’s één adres: [email protected]. Als je foto’s doorstuurt, laat dan weten wie er op staat, waar ze gemaakt zijn en welke boodschap erbij hoort. Zorg wel dat je toestemming hebt van de personen op de foto.

De leidingsploeg vol meisjes van Chiro Pol uit Opwijk! Groetjes, Tine

De leidingsploeg van Chiro Katrien uit Oostende kreeg de Sint en zijn Pieten op bezoek!

De leidingsploeg van Chiro Schulen gehuld in herfstbladeren.

Enkele leiders van Chiro Mere – de groep waar Koen de Graeve ooit elke zondag paraat stond – hebben een remake gemaakt van de affiche van 'De Helaasheid der Dingen'. Aangezien elke (oud-)leider de titel 'Freddy' krijgt, doop-ten ze dit pareltje der fotografie tot 'De Helaasheid der Freddies'.

De leiding van Chirojongens Emelgem in de hudoput op kamp, nadat ze hem net hadden gegra-ven. Groetjes, Lowie

2]FEBRUARI 2016[

Deze foto's en meer : nu ook op

Instagram @de_Chiro

Page 3: Dp februari 2016

Dubbelpunt verschijnt maandelijks, maar niet in juli en augustus. Een jaarabonnement is gratis, je kunt het bestellen via chiro.be/dubbelpunt. ]Redactieadres[ Claire Gastmans, Kipdorp 30, 2000 Antwerpen ]E-mail[ [email protected] ]Eindredactie[ Claire Gastmans ]Redactie[ An Ghysel,, Emilie De Clerck, Lotte Van Doren, Annelies Van der Maat, Evelien Reyntjens, Amina Laribi en Eva Laudes ]Taalnazicht[ Bart Boone ]Tekeningen[ Pieter Deprez ]Vormgeving[ Valerie Vanderlooy en Jan Van Bostraeten ]Druk[ Drukkerij Vanden Broele, Brugge ]Giften[ giften aan Chirojeugd-Vlaanderen vzw kunnen gestort worden op rekeningnummer BE67 0000 1507 2887.

CHAPEAU, EEN CADEAU! NOG MEER DANK- EN LOFBETUIGINGEN IN

HET MIDDEN VAN DEZE DUBBELPUNT.

“NAAST KOKEN DOEN WIJ OOK ELKE OCHTEND

EEN TONEELTJE.” DE KOOKPLOEG VAN CHIRO

TANDEM OVER KOKEN EN AANVERWANTE OP P. 12

SURVIVING: MAAK ZELF EEN SHELTER MET JE LEDEN! DE UITLEG OP

P. 35

OP DAGTOCHT MET JE AFDELING: ZO HOU JE

HET LEUK EN SPANNEND, OP P. 6

Bivak

WAP!* Tippertetten!** Croque monsieurs! Frieten! Spaghetti! Frikandellen met krieken! Hotdogs! Kip met curry, rijst en ananas! Bokes met choco! Barbecue de laatste avond!

Ik vond het bivak – behalve awesome – toch ook altijd een beetje geleefd worden. Niet door een gebrek aan vrijheid, wel door de gestructureerde dagindeling, die je het gevoel gaf dat je van maaltijd naar maaltijd leefde. 's Ochtends met nog kleine oogjes en al een hongerke de kampdans doen en het toneeltje uitzitten, om vervolgens met z'n allen als een wervelwind richting eettent te stormen om aan te vallen op het brood. Speelclubbers die dolblij zijn

met een glas grenadine, als extraatje bij hun afwisseling van melk en water. Warme chocolademelk na een lange dropping. Als leiding twijfelen of je nu wel of niet al zou spieken op het menu, want verrast worden heeft toch

ook wel iets. Samen met je leden bedenken wat het vieruurtje zou kunnen zijn, en samen met je medeleiding je al verheugen op de – sowieso vettige – vijfde maaltijd. En elke maaltijd genieten van elke hap, want nergens smaakt het eten zó lekker als op bi-vak. Geniet van deze heerlijke Dubbelpunt!

Lotte

* Worst Appelmoes Patatten ** Een soort dikke gebakken boterhamworst. Zijn er nog andere Chirogroepen dan de mijne die dat eten?

edito

3]FEBRUARI 2016[

Page 4: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK

In tenten of gebouwen, gemengd of jongens en meisjes apart. Eén week, twee weken of tien dagen. Kamptoneeltjes, kampliederen, een kampdans, spaghettidag, zangstonde, het zogenaamde ‘kamp-uur’, en een gezellig kampvuur als afsluiter. Je herkent er vast ‘het Chiro-kamp’ in. Al heeft elke groep ook zo zijn unieke en soms zelfs excentrieke kampgewoontes. Wij zetten de leukste hier voor jullie op een rijtje.

Door Evelien

Verjaardagslied na toiletbezoekChiro Sint-Lutgardis uit Papegem“Na het kamp gaan we altijd met de leiding en de kookploeg eten om iedereen te bedanken. We wachten elk jaar tot de eerste persoon naar het toilet gaat. En wanneer hij of zij dan terugkomt, zingen we samen een verjaardagsliedje. Elk jaar opnieuw krijgt de toiletbezoeker dan het schaamrood op de wangen. Maar het gratis dessertje van de zaak is dan wel mooi meegenomen. “

Underdog kampliedjes Chiro eNWéKa uit Nieuwerkerken“Wij delen met veel Chirogroepen de gewoonte om elk bivak een kamplied uit te kiezen. Toch hebben we al jarenlang een aantal ‘under-dog-kampliedjes’ die tijdens het kamp meermaals gedraaid worden en die van de sloebers tot de aspi’s luidkeels – en in zelfgekozen lyrics – meegezongen worden. ‘Eisbaer’ van Grauzone bijvoorbeeld en ‘Never Gonna Give You Up’ van Rick Astley zijn toppers. Google that!”

Nachtfrisbee

Chiro Snoopy uit Sint-Pieters-Leeuw“Wij doen één avond nachtfrisbee. Dat is zoals de traditionele ‘Ultimate Frisbee’, die zo populair is in Ame-rika, maar dan met coole lichtge-vende frisbees met ledlampjes. De verschillende ploegen herken je aan de breeklichtjes in verschillende kleuren. In het donker geeft dat een ongezien flitsend spektakel!”

Mot op de leiding

Chiro Knudde uit Moerzeke“Wij hebben elk jaar dezelfde af-

sluiter op kamp: ‘Mot op de leiding’. Iedereen van de leiding verkleedt zich als een slechterik van het kampthema en verstopt zich in het bos. De leden gaan hen dan in klei-ne groepjes zoeken. Ongewapend is dat echter veel te gevaarlijk, daarom krijgen ze giftige papjes mee. Als ze een slechterik kunnen tikken moet hij daar een lepel van eten waardoor hij alsmaar zwakker wordt. Na drie groepjes en dus drie papjes is de slechterik volledig dood en moeten ze hem naar de centrale post slepen. De baas van de slechteriken is zo sterk dat alle groepjes hem een keer moeten tikken. Dat spel spelen wij al minstens 25 jaar. De leden kijken hier elk kamp naar uit, maar voor de leiding is het vooral zwaar afzien om altijd weer te gaan lopen, en dat na het eten van zoveel ranzigheid.“

Drie weken op kampChiro Sint-Jef uit Willebroek“Wij gaan elk jaar drie weken op kamp! En dat is nog niet alles: we gaan ook elk jaar naar dezelfde loca-tie. Onze parochie heeft zoveel jaren geleden een vakantiehuisje gebouwd in Kasterlee, waar we sindsdien elk jaar bijna een maand vertoeven. En dat doen we nu toch al zo’n 75 jaar. Elk van die drie weken vormt een afzonderlijke periode waarvoor onze leden zich kunnen inschrijven. Zo is het bijvoorbeeld perfect mogelijk om de eerste en derde week mee te gaan en daartussen nog iets anders te doen. We hebben ook voor elk van die drie weken vier kookouders,

KAMPGEWOONTENNiet zo gewone

4]FEBRUARI 2016[

Page 5: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK DOSSIER

dus twaalf verschillende kookouders over het hele kamp gezien. En ook onze leiding leggen we vast per week, zodat degenen met herexa-mens kunnen studeren wanneer het moet.”“Je zou denken dat dit een eentonig gebeuren is, zo elk jaar drie hele we-ken op dezelfde locatie met dezelfde heuvels, bosjes en zwembaden in de buurt, maar dat is zeker niet het ge-val! Zowel leiding als leden kennen die heuvels, bosjes en zwembaden door en door en vinden dat zalig. Wij zien ons ‘huizeke te Kasterlee’ dan ook als een tweede thuis en genieten elk jaar met volle teugen van ons bivak.”

Ontbijt in vendels

Chiro Zevendonk uit Turnhout ‘s Morgens eten we op kamp in vendels. Dat zijn kleinere groepjes samengesteld met leden uit de ver-schillende afdelingen. Want Chiro is niet enkel je eigen afdeling, maar ook de rest van de groep. Zo zijn wij echt verbonden met elkaar.

Een aanzoekChiro Sint-Joris uit BeernemHet is niet echt een gewoonte, maar vorig jaar op ons vrij podi-um, op de laatste avond van het kamp in Watou, vond er een heel speciaal moment plaats. Leider Kevin is op zijn beste knie gevallen en heeft leidster Kim ten huwelijk gevraagd. En natuurlijk zei ze ja! Het was een fantastische afsluiter van een zalig kamp.

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

5]FEBRUARI 2016[

Page 6: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK

MET JE AFDELING OP DAGTOCHT

Zo gaat het goed, zo gaat het beter,

alweer een kilometer Al zingend geraak je met je Chiroleden ver. Maar hoeveel kilometers mogen dat zijn, hoe hou je ze plezant, en waar leiden ze naartoe? Dubbelpunt vertelt je alles over dagtochten!Door Lotte

Hoe ver wandel je? Een standaard is er niet, want facto-ren als de grootte van je groep, het landschap en het weer spelen een niet te onderschatten rol voor het tempo en de vermoeidheid tijdens je dagtocht. Toch heeft de Chiro enkele richtlijnen.

★ Ribbels kunnen in totaal zo’n zes kilometer wandelen.

★ Voor speelclubbers mag dat iets meer zijn: zo’n zeven kilometer.

★ Rakwi’s kunnen tot twaalf kilometer lang hun beste beentje voorzetten.

★ Vanaf de tito’s maakt het minder uit, al moeten je afstanden natuurlijk wel realistisch blijven. Met tito’s neem je eventueel ook al de fiets.

Tip: hoe snel je leden moe worden, hangt van veel verschillende factoren af, dus probeer een plan B achter de hand te houden. Met je ribbels drie kilometer heen en drie terug? Bekijk dan op voorhand of je in geval van nood voor de terugweg een kortere route kunt nemen.Tip: wil je toch graag wat verder? Dan kun je altijd wandelen combi-neren met een ander vervoersmid-del, zoals de bus.

Meer dan stappen alleen Schijnbaar eindeloos lang alsmaar stappen gaat de meeste leden snel vervelen. Luidkeels zingen is een fijne en typische Chiromanier om zeurende voetjes te doen vergeten, maar er zijn nog veel meer leuke alternatieven.

Kleurentocht Leg op voorhand een aantal combinaties van een kleur en een actie vast, bijvoorbeeld blauw = een minuut in eendenpas lopen en geel = in polonaise voortwandelen. Telkens wanneer je een (rijdende) auto ziet met een kleur die iets ‘be-tekent’, moet je die actie uitvoeren. Jongere leden kunnen niet heel veel regels tegelijkertijd onthouden, dus hou het voor hen wat beperkter. Je kunt hier makkelijk variaties op maken met bijvoorbeeld dieren: een bepaalde actie wanneer je een hond ziet, een andere wanneer je een vogel ziet, enz.

Bingo Geef je leden elk een raster met in elk vakje iets dat je op straat (of in het bos, afhankelijk van waar je voornamelijk wandelt) zou kunnen tegenkomen, zoals een man met een

pet, een tandem of een verkeerslicht dat op oranje staat. Tijdens de tocht moeten je leden zo snel mogelijk die dingen zien en aanduiden. Je kunt spelen tot ze drie/vier/vijf op een rij hebben, of tot iemand alles in het raster gezien heeft. Bij leden die nog niet kunnen lezen, kun je pictogrammen gebruiken.

Speeddate Laat je leden per twee naast elkaar lopen (natuurlijk alleen op een weg waar dat kan en mag!) en geef hen een thema om over te praten. Na enkele minuutjes roep je ‘Changez!’, waarna iedereen een andere partner zoekt en jij een nieuw thema roept. Zo leren al je leden elkaar wat beter kennen en vliegt de tijd gegaran-deerd voorbij. De thema’s pas je aan naargelang je afdeling, maar enkele voorbeeldjes zijn ‘je laatste vakantie’, ‘je lievelingseten’, ‘je favoriete mop’ of ‘wat zou jij doen met één miljoen?’.

Wandelende estafetteJe raadt het al: estafette, maar dan al wandelend. Zorg dat je leden netjes in twee rijen lopen, en dat er minstens één iemand van de leiding vooraan loopt (maar zeker ook iemand achteraan!). Geef hen een estafette-opdracht, bijvoorbeeld de bal boven hun hoofd doorgeven, die ze al wandelend moeten uitvoeren. De ploeg waarvan de achterste in de rij als eerste de leiding vooraan kan aantikken, wint.

6]FEBRUARI 2016[

Page 7: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK DOSSIER

RaadseltochtGeef je leden voor je vertrekt elk een envelop met daarin een spel en op de voorkant per envelop een verschillend raadsel. Wie tijdens de tocht even nood heeft aan een pauzemomentje kan ‘STOP!’ roepen. Kun je het raadsel oplossen, dan mag je het spel uit de envelop doen. Uiteraard mogen de leden elkaar helpen!

Thematocht Minder origineel, maar altijd leuk is natuurlijk de verkleedtocht. Ga met je ‘wilde dieren’-speelclubbers op safari, of met je Bond-keti’s op geheime missie.

Waar ga je heen? De weg is natuurlijk belangrijker dan de bestemming, maar niettemin is het fijn als je dagtocht ook naar een doel leidt. Een (openlucht)- zwembad of speeltuin is een gega-randeerd succes, maar er zijn nog andere opties!

Een beek of stroom Vaak veel dichterbij, goedkoper, idyllischer én stukken unieker dan een zwembad of een speeltuin. (Verzeker je er wel van dat het rustig water is!)

Een andere Chirogroep Ga op pad naar een andere Chiro-groep, of naar een groep scouts, KSA, enz. Speel samen een bosspel, neem het tegen elkaar op in een echt jeugdbewegingsduel, of verbroeder rond een kampvuur terwijl je samen kokkerelt.

Een avontuurNet als vorig jaar zet ook dit jaar de Dienst Avontuurlijke Activiteiten weer een pop-uptouwenparcours op poten. Hou voor meer info hun Fa-cebookpagina in de gaten: fb.com/DienstAvontuurlijkeActiviteiten.Met je oudere leden kun je ook een deathride doen, een vlot bouwen, gaan paintballen, raften of kanoën, enzovoort.

Gebruik je bestemming als activiteit Ben je op kamp te midden van de velden? Trek met je tito’s per fiets dan naar het dichtstbijzijnde stadje om daar een stadsspel of reactie-tocht te doen. Te weinig groen in de buurt van je bivakheem? Neem je speelclubbers op dagtocht mee naar het bos om te ravotten.

Go strange Wie vlak bij een landsgrens zit, kan ook een stapje zetten in het buiten-land. Een avontuur op zich!

Een recreatiedomein Voor de jongere afdelingen kunnen ook recreatiedomeinen als het Zilvermeer in Mol, de speeltuin Sint-Pietersburcht in Puurs of het Meerdaalwoud in Oud-Heverlee leuke bestemmingen zijn. Googel erop los!

Doe het veilig! ★ Zorg voor voldoende fluohesjes, zéker als je een stuk in het donker wandelt.

★ Heb je een grote groep? Neem dan ook een plaatje mee waarop het verkeersbord C3 wordt afge-beeld, waarmee je de groep kunt laten oversteken.

★ Ben je met verschillende leiders en/of leidsters, zorg dan dat er minstens één vooraan en min-stens één achteraan loopt.

★ Gebruik bij grote groepen eventu-eel je fluitjes om te waarschuwen voor aankomend verkeer.

★ Ben je verplicht om op de rijbaan te lopen omdat er geen trottoir, bermen of fietspad zijn, dan geldt de volgende regel: ofwel loop je links allemaal achter elkaar, ofwel rechts per twee.

Check op chiro.be/veiligheid ook de fiche ‘Te voet’.

7]FEBRUARI 2016[

Page 8: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK

'Kinderen een leuke tijd bezorgen is onze prioriteit ’ Op bivak gaan is een unieke ervaring.

Omdat we willen dat iedereen minstens één keer van die ervaring kan proeven,

organiseren de stadswerkingen van Antwerpen, Brussel en Gent sinds enkele jaren het ‘Iedereen mee op

kamp’-project. De bedoeling is om Chirogroepen aan te moedigen hun

bivak ook open te stellen voor kinde-ren die geen lid zijn. Chiro Bart uit

Merksem sprong op de kar en nam vorig jaar een paar ‘extra’ kindjes mee. Leider

Pieter vertelt. Door Lotte

Pieter: Al vier jaar op rij hebben we ons aangesloten bij het project. We zijn maar een kleine ploeg, dus bij ons telt het motto ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’. Het eerste jaar kregen we maar weinig respons, dus besloten we het jaar erop om zelf reclame te maken met een poster en flyers, die we zowel in de buurt als online lieten circuleren. Toen kregen we wel al wat meer reactie.

DUBBELPUNT: Van wie zoal? Pieter: Het publiek dat we bereikten, bleek voornamelijk binnen onze eigen Chirokring te vallen. Kinderen van oud-leiding en vriendjes van leden die te ver woonden om ook tijdens het jaar te komen, vonden hun weg naar ons kamp. Daarnaast bereikten we kinderen uit de buurt, die geen enkele band hadden met de Chiro en vaak een andere nationaliteit hadden. DUBBELPUNT: Zijn de ‘Iedereen mee’-en-thousiastelingen inmiddels ook vaste klan-ten van de Chironamiddag geworden? Pieter: Een paar wel, vooral kinderen van oud-leiding. Maar er duiken ook al enkele jaren dezelfde gezichten op voor het kamp. Ook dat is fijn, want dat betekent dat ze het leuk vinden en dat hun ouders positief staan

tegenover het initi-atief en onze groep. Doordat we jaar na jaar meer hebben in-gezet op het project is het stilaan een soort wervingscampagne geworden, die paral-lel aan het project zelf loopt vanuit de stads-werking en jeugddienst. De mensen van de vrijetijdsbemiddeling van het OCMW kennen ons kamp als alternatief voor kinderen die tijdens de vakantie anders toch maar thuis zouden zitten. Maar uiteraard is het niet altijd rozengeur en maneschijn.

DUBBELPUNT: Hoezo? Pieter: Onze groep ligt in een buurt waar veel mensen met een moeilijke socio-economische achtergrond wo-

nen, dus de kinderen die met ons mee op kamp gaan, komen al weleens uit een gezin dat het niet breed heeft. Daardoor maken we voor het betalen van bijvoor-beeld het kampgeld vaak een uitzonde-

ring. Daarbij krijgen we wel vaak hulp door te overleggen met de sociaal werker of begeleider van het gezin, en gelukkig kan ook het Solidariteitsfonds van Chirojeugd Vlaanderen altijd soelaas bieden. Ook hebben we al meerdere kin-deren van een andere afkomst of religie mee op kamp gehad: Turks, Marokkaans, Joods, enz. We hebben daar al goede ervaringen mee gehad, maar ook mindere. De typische

Lid of geen lid: iedereen mee op kamp!

DE TYPISCHE ‘KAMPMENTALITEIT’ - GEPLANDE ACTIVITEITEN, VUIL WORDEN, ENZ. - BLIJKT VAAK EEN GROTERE CULTUURSHOCK TE ZIJN DAN GEDACHT.

8]FEBRUARI 2016[

Page 9: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK DOSSIER

'Kinderen een leuke tijd bezorgen is onze prioriteit ’

‘kampmentaliteit’ - geplande acti-viteiten, vuil worden, enz. - blijkt vaak een grotere cultuurshock te zijn dan gedacht. Die kinderen zo snel mogelijk ‘meeslepen’ in het kamp-gebeuren is dan van groot belang. Kinderen een leuke tijd bezorgen is sowieso onze prioriteit.

DUBBELPUNT : Zijn er nog ande-re uitdagingen waar jullie op een ‘Iedereen mee’-kamp mee te maken krijgen? Pieter: Dat we de leden die via het project meegaan pas sinds het kamp kennen, kan weleens vervelend zijn. We weten niet hoe we hen moeten ‘aanpakken’, en als ze bijvoorbeeld niet willen meedoen of als ze andere kinderen pesten, is dat een probleem. In principe hebben we in de leidingsploeg de afspraak dat

we naar het thuisfront bellen met de vraag om hen te komen halen als we hen echt niet kunnen enthousiasme-ren. Maar gelukkig hebben we dat nog nooit moeten doen. Niettemin is het wel handig om op voorhand afspraken te maken, want uiteinde-lijk moet het voor zowel leiding als leden een tof kamp zijn.

Zo is dat. Bedankt voor het gesprek!

Wil jij je kamp ook openstellen? Check dan chiro.be/iedereenmee. Wil je heel specifiek vluchtelingen meenemen op bivak? Check dan chiro.be/vluchtelingenopbivak. Geen idee hoe je eraan begint? Stuur een mailtje naar [email protected].

TAALTIPSMet Chiro Bart gaan er telkens kindjes mee op kamp die zich in het Nederlands nog niet zo vlot kunnen uitdrukken omdat het niet hun moedertaal is. Enkele tips om de communicatie te vergemakkelijken!

- Spreek langzaam en articuleer goed. Probeer geen dialect te gebruiken.

- Toon! Wijs (spel)voorwerpen (bal, kegel, enz.) en mensen aan, en gebruik eventueel pictogrammen. Ook gebaren kunnen helpen.

- Vermijd te veel moeilijke woorden, uitdrukkingen of beeldspraak.

- Ga geen ‘kleutertaal’ gebruiken, zo geef je niet het juiste voorbeeld.

- Je mag fouten verbeteren, maar doe dat niet rechtstreeks. Het is beter om een zin te herhalen met correctie. Zegt Ahmed “Ik loopte heel hard.”, dan kun jij antwoor-den met “Supergoed dat jij zo hard liep!”

- Gebruik zoveel mogelijk woorden die ze kunnen herkennen uit een andere taal. Zo zullen ze ‘telefo-neren’ eerder begrijpen dan ‘bel-len’, omdat sommigen het Franse ‘téléphoner’ erin herkennen.

- Geef vertalingen van woorden die ze niet in het Nederlands zeggen. Als Fatima vraagt of jullie ‘met de bicycle gaan’, gebruik in je antwoord dan het woord ‘fiets’.

- Andere talen zijn niet ‘slecht’. Als een Turks meisje zich heeft bezeerd en in het Turks huilend haar verhaal doet, wees dan geduldig, en haal eventueel een ander Turks lid erbij om te vertalen. Het verdriet is nu even belangrijker.

- Wees niet boos als ze af en toe toch hun eigen taal gebruiken. Zeker jongere kinderen beseffen niet altijd dat niet iedereen hun taal begrijpt. Je mag hen hier uiteraard wel op wijzen.

]FOT

O: P

ETER

CORE

NS[

9]FEBRUARI 2016[

Page 10: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK

Geen nieuws, goed nieuws? Voor de kleinsten – en dikwijls ook de oudsten – geldt dat cliché niet op bivak. Een kaartje of brief van het thuisfront geeft elk gezichtje op kamp gegarandeerd een glimlach. Informeer de ouders op voorhand over de mogelijkheid om brieven en kaartjes te sturen. Vraag om in hun brief niet te hard te benadrukken “dat we je zooo missen, lieve Sam. En oma ook. Ook Minoesje mist je heel erg ...”. Zeker niet als ze weten dat ze een ‘heimweekindje’ hebben. Stel liever vragen over hoe tof het op bivak is, of hoe lekker het eten daar is. Als je opmerkt dat een van je leden geen kaartje of beduidend minder post dan de rest heeft gekregen, pro-beer daar dan op in te spelen. Als jullie op bivak binnenpost hebben, schrijf dan zelf een leuk briefje naar dat lid. En je kunt ook aan iemand anders van de leiding of aan de kookouders vragen om een kaartje te sturen.

Postpakketten Bij het zien van een postpakket hoop je stiekem elke keer weer dat het voor jou is. Helaas, weer voor een ribbel. Of een speelclubber. Er worden meer en meer postpakket-ten gestuurd, en dan vooral voor de kleinsten binnen de groep. Dat is soms lastig als er snoep wordt opgestuurd, terwijl jullie afspra-ken dat niemand zelf snoepjes meeneemt. Of voor de kinderen die niet zo ‘lucky’ zijn en helemaal geen postpakket ontvangen. Als het echt een probleem wordt, maak dan af-spraken. Dat iedereen bijvoorbeeld maar één postpakket mag krijgen, of helemaal geen.

BinnenpostIets leuks om te doen op kamp is binnenpost sturen. Plaats op het terrein een postbus waarin iedereen een briefje kan achterlaten voor ie-mand anders op kamp. Maak de bus eenmaal per dag leeg, bijvoorbeeld

na het avondeten, en dan worden de binnenpostjes uitgedeeld. Zo kan kleine Ferian zijn grote broer Egon laten weten hoe leuk haar dag was en dat ze mama toch stiekem wel een beetje mist. Of zo kan Broes een liefdesbrief sturen naar Charlotte op wie hij al het hele kamp een crush heeft.

In de leidingsploeg kan het ook leuk zijn een soort message-party-con-cept te gebruiken. Dat is niet zo moeilijk. Hang per persoon een envelop op tijdens een feestje of gewoon gedurende het hele kamp,

Post op kamp

You’ve got mail

]FOTO'S: JAN VAN BOSTRAETEN[

10]FEBRUARI 2016[

Page 11: Dp februari 2016

DOSSIER BIVAK DOSSIER

waarin je boodschappen kwijt kunt. Zo kun je elkaar motiveren, aan het lachen brengen, liefde sturen, of anoniem bestoefen. Want het is niet altijd even gemakkelijk je vriend(inn)en uit de leidingsploeg up-to-date te houden gezien de onwaarschijnlijk drukke planning van een bivak.

Eigen makel i jMaak zelf kaartjes om op te sturen naar het thuisfront! Heel tof voor zowel ouders als leden. Zo krijgen ze ook meteen een beeld van het bivak. Laat kaartjes drukken van een aantal foto’s die het vorige bivak genomen zijn en verkoop ze voor democratische prijzen.

Je kunt zelf ook al een leuke brief maken voor je leden, die ze dan ge-woon moeten invullen en opsturen. Aangepast aan hun leefwereld kun je er een heleboel mee doen. Ook voor oudere leden, zoals in dit voorbeeld voor keti’s!

Liefste mama/moeke/ma papa/vokke/pa BFF liefke andere: ............................................................................

Het eten is hier superlekker! elke keer weer aangebrand. op.

Het weer is hier tropisch warm. wisselvallig. precies zoals Frank voorspeld heeft.

We hebben al heel veel aan het kampvuur gezeten. geweend van heimwee. gelachen. ribbels gepest. toffe dingen gedaan.

Mijn leiding is supermegafantastischbangelijkcrazytof!!!

In de tent slaap ik naast jullie foto. Bruintje, mijn beer. andere: ............................................................................

Kun je me nog een paar onderbroeken, fo-torolletje, briefje van € 50, zak snoep, pakje tampons, foto van jullie sturen?

Veel liefs! Je allerleukste dochter/zoon Ilse Je fantastisch lief Thomas Liam De knapste keti van het land Andere: ............................................................................

Door Annelies

11]FEBRUARI 2016[

Page 12: Dp februari 2016

« Wij houden van vers en gezond. Alleen de appelmoes maken we niet zelf. »« Wij houden van vers en gezond. Alleen de appelmoes maken we niet zelf. »

Stine, Gracienne, Dave, Purdey, Luc, Dirk, Nathalie, Jo en Claude

staan in het Rollegemse ook wel bekend als De Kookploeg.

Een groep die – zoals het in een klein dorp ook betaamt – aaneenhangt door familie- en vriendschapsbanden. Dit jaar

gaan ze voor de achtste keer koken voor de 150 leden van Chiro Tandem. Speciaal voor Dubbelpunt deden ze enkele

kookploeggeheimen uit de doeken.

Door Emilie

DUBBELPUNT: Wanneer begint voor jullie de kampvoorberei-ding?Dirk: Het derde weekend van maart gaan we met de hele kookploeg op weekend, ook de partners zijn dan welkom. We verblijven in de buurt van de bivakplaats, en gaan er al eens een kijkje nemen om de eerste plannen te maken. Dan kijken we waar we onze keuken kunnen instal-leren en waar er plaats is om binnen te slapen.Nathalie: Daarnaast gaan we op verkenning in de buurt, op zoek naar een bakker, naar markten met verse groentjes en eventueel naar een stadje in de buurt waar we met de vrouwen op onze vrije namiddag kunnen gaan shoppen. (lacht)Dirk: Daarna volgen nog twee vergaderingen. Op één vergadering bekijken we het volledige menu. Meestal proberen we elk kamp een tweetal nieuwe gerechten te introdu-ceren en de maaltijden die het jaar voordien slecht ontvangen werden, laten we weg. Op de tweede ver-gadering regelen we alle praktische zaken: wie neemt welk materiaal mee en zo. We denken ook al eens na over de animatie en toneelstukjes die we met de kookploeg voorzien. En in september hebben we na het kamp nog een evaluatievergadering.

Maar eigenlijk zijn wij het hele jaar bezig. We gaan vaak koken op evenementen en feestjes, en met de opbrengst kopen we ons eigen kookmateriaal.

Toneeltjes en barbecue

DUBBELPUNT: Hoe ziet een door-snee kampdag er voor jullie uit?Dirk: Claude staat om half zeven als eerste op om koffie te zetten. Hij dekt dan ook de tafel voor de kookploeg en de leiding zodat we samen kunnen ontbijten. ‘s Avonds zijn we om kwart voor twaalf klaar, na het vijfde maal voor de leiding. Daartussen zijn we in eerste instan-tie bezig met koken, maar we doen ook nog andere dingen. ‘s Ochtends brengen we bijvoorbeeld een to-neeltje, waarin we telkens het menu van de dag vertellen. We brengen ook actualiteit, het weer, de stand in de Tour de France en andere faits divers uit de krant. Het is ook een traditie geworden dat we ‘s avonds een keertje poppenkast spelen voor de kleinsten, en als de keti’s en aspi’s op tweedaagse zijn, splitsen we ons op en gaan we bij hen ter plaatse barbecueën.

Achter elke sterke Chirogroep staat een sterke kookploeg

VRIENDEN ONDER ELKAAR: de kookploeg van Chiro Tandem

12]FEBRUARI 2016[

Page 13: Dp februari 2016

VRIENDEN ONDER ELKAARVRIENDEN ONDER ELKAAR

DUBBELPUNT: Moet je als lid van de kookploeg eigenlijk kunnen koken voor je erbij mag?Jo: Helemaal niet, andere kwaliteiten zijn veel belangrijker. Toen Nathalie met haar kinderen voor het eerst naar de Chiro kwam, gingen we toevallig net schaatsen en waren er auto’s te weinig. Toen heeft zij zich spontaan aangeboden en heeft ze de hele tijd heen en terug gereden. Dan weet je wel dat het goed zit met een persoon. Eigenlijk leer je zelfs koken op kamp zelf. De kaassaus van Claude, Gracienne haar brood-pudding en het stoofpotje van Stine, daar kan niks tegen op.

Soep op koude dagen

DUBBELPUNT: Wat is voor jullie onmisbaar op kamp?Dirk: Ons draaiboek. Daarin staan per dag alle maaltijden met instruc-ties over wanneer we wat moeten doen, met de hoeveelheden en alle andere cruciale informatie. We overlopen dat ook op onze vergade-ring de avond voordien en houden daarbij rekening met de opmerkin-gen uit de kampevaluatie. Verder staat er per maaltijd bij op welke dag we het gerecht het jaar voordien

klaarmaakten, voor hoeveel leden we toen kookten, welk weer het was, hoeveel eten er over of te kort was. Aan de hand daarvan kunnen we nog veranderingen doorvoeren. Als het een warme dag belooft te worden, en er staan twee warme maaltijden gepland, zullen we dat nog veranderen. Op warme dagen wordt er minder gegeten en gaan we voor iets lichtere maaltijden. Soep houden we voor koudere, regenach-tige dagen. Dan eten de kinderen daar ook veel meer van.Jo: We hebben ook veel geleerd in verband met hygiëne. We vinden het bijvoorbeeld heel belangrijk om een koelcel te huren. Het vlees ko-pen we hier in Rollegem aan, maar dat wordt met een koelwagen ver-voerd tot aan de koelcel. We hebben ook onze eigen kannen en bakken die uitsluitend voor voedsel of water gebruikt mogen worden. En ont-dooien doen we in de koelkast.

DUBBELPUNT: En wat is voor jullie ten slotte het plezantste aan koken op kamp?Dirk: Voor mij toch zeker de groep. Zelfs al zouden we voor het kamp helemaal niets afspreken, dan zou het nog allemaal wel lukken. We zijn zo op elkaar ingespeeld en we zitten ook op dezelfde golflengte.

Groenten en fruit willen we zo vers mogelijk, dat kopen we liefst op het moment zelf. En we koken ook zo gezond mogelijk.Claude: Alleen de appelmoes maken we niet zelf.Jo: Voor mij is dat hoe we hier ons eigen huisje maken. Op het moment dat we aankomen, staat er op onze ‘kookplaats’ nog niets. We hebben zelf onze tenten mee, en al het kookmateriaal. Langzaamaan krijgt alles z’n eigen plaats en na twee dagen heb je uit niets een huisje gemaakt, waar alles z’n eigen plekje heeft.

Bedankt voor het fijne gesprek, en alvast veel plezier met de start in maart.

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

13]FEBRUARI 2016[

Page 14: Dp februari 2016

LEIDINGSPLOEG GAAT DE vb MEE?Gaat jullie volwassen begeleiding mee op kamp? En steekt hij of zij dan een handje toe bij de voorbereidingen? En hoe zit dat op het bivak zelf? Daar kunnen veel interpretaties over bestaan, maar idealiter spreek je met je VB af wat er wel en niet verwacht wordt. Goede afspraken maken goede vrienden, toch?

Hieronder vind je een lijst met mogelijke taken die je VB kan opnemen op kamp. Bespreek met je leidingsploeg hoe jullie de rol van je VB zien, en laat je VB zelf ook een voorstel doen. Overloop dan samen wat wel en wat niet verwacht wordt. Sta open voor discussie en luister naar elkaars argumenten.

Je VB op bivakn Contact onderhouden met de bivakeigenaar, politie, gemeente,

brandweer, boswachtern Kampvuur regelenn Zorgen voor EHBOn Verkoop van postkaartjesn Naar de winkel gaann Leidingskring mee volgenn Meespelen met de afdelingenn Foto’s makenn Met zieken of gewonden naar de dokter of het ziekenhuis gaann Chauffeur van dienst zijnn Algemene veiligheidscoördinator n Af en toe verhaaltjes voorlezen voor een afdelingn Troostende en zorgende moeder- of vaderfiguur voor de ledenn Luisterend oor voor de leidingn De baas op bivakn Deel uitmaken van de leidingsploegn De kampplaats opruimenn Informeren naar openingsuren, bv. van het zwembadn Het tijdsschema in het oog houden (eten, opstaan, enz.)n Orde en netheid in de gaten houdenn Schouderklopjes uitdelenn Mee de kampplaats vastleggenn Meegaan op het voorbereidingsweekendn Kookploeg mee samenstellenn Het thema mee uitwerkenn Klusjesman of -vrouw op bivakn Mee evaluerenn Zorgen voor bezinning en duidingn Ingrijpen bij moeilijke situatiesn Tien dagen meegaan op kampn ....

]FOT

O: C

HIRO

BRO

ECHE

M[

14]FEBRUARI 2016[

Page 15: Dp februari 2016

VORMINGDIT WAS DE ANIMATORVORMING IN 2015

Zin om in 2016 nog mee op cursus te gaan? Dat kan! Check chiro.be/vorming!

15]FEBRUARI 2016[

Page 16: Dp februari 2016

VAN DE WIEG TOT HET PENSIOEN

Ribbels willen graag groot zijn. Ook op bivak. Tijdens een

themadag overlopen ze alle stadia in het leven: ze worden opnieuw geboren, herbeleven

hun kindertijd, herkennen zichzelf als lagereschoolkind en ervaren hoe het zal zijn om als

puber, volwassene of gepensio-neerde door het leven te gaan.

In elk stadium verzamelen ze punten voor hun ‘opgroeikaart’,

waarmee ze telkens naar een volgende fase kunnen

doorgroeien. Ziehier een hele levensloop in één bivakdag

gepropt.

Inzending van Flore Levrouw van

Chiro Onze Lieve Vrouw Ieper

Voormiddag:van baby tot lagere school

Baby

Vraag de ribbels om te gaan slapen. Wanneer ze wakker worden, mogen ze niet meer praten, enkel brabbe-len! Ze kunnen ook niet wandelen, alleen kruipen. Geef elke ribbel een luier die ze aan moeten doen.

In dit stadium verdienen de ribbels opgroeipunten door zo snel moge-lijk een kruipparcours af te leggen: onder en boven tafels, stoelen, zeilen, de bedjes in hun slaaplokaal, enz.

Baby’s slapen veel, dus het is al snel tijd voor een dutje – mét een slaap-liedje, natuurlijk. Daarna worden de ribbels wakker als ...

Kleuter

De kleuters zijn zindelijk, dus de luiers mogen af. Vanaf nu gaan de ribbels naar school. Daar leren ze praten. En natuurlijk zingen. Zing een aantal Chiroliedjes.

Op school leren de kleuters knut-selen en tekenen. Speel pictionary. Geef tekenopdrachtjes die te maken hebben met kleuters, en laat iemand bijvoorbeeld een boek, een fopspeen of een ballon tekenen. De andere ribbels moeten raden wat het is. Wie het als eerste raadt, krijgt een extra punt op de opgroeikaart.

Kleuters knutselen graag. Het internet staat vol knutselideetjes voor kleuters.

Van al dat spelen en knutselen worden we snel moe. Nog een verhaaltje en in bed! Wanneer de ribbels wakker worden zijn, ze een ...

Lagereschoolkind

Op de lagere school leren de kinde-ren schrijven, bijvoorbeeld gedicht-jes. Wie het mooiste gedicht schrijft voor de leiding krijgt een punt op de opgroeikaart. Maar op school leer je nog veel meer! Verdeel je ribbels in een aantal ploegjes voor een quizje. Per correct antwoord geef je een punt.

De vragen

Hoe lang blijft een baby’tje in de buik van de mama? a. 6 maandenb. 9 maandenc. 12 maanden

Wat is de hoofdstad van België?a. Brussel

16]FEBRUARI 2016[

RIBBELS

Page 17: Dp februari 2016

AFDELINGENVAN DE WIEG TOT HET PENSIOENb. Bruggec. Antwerpen

Uit hoeveel letters bestaat ons alfabet?a. 24b. 25c. 26

Hoe wordt een babyschaap ge-noemd?a. Een lammetjeb. Een veulentjec. Een kuikentje

In welk werelddeel leven wij?a. Europab. Amerikac. Afrika

Namiddag:van puber tot pensioenNa de afwas krijgen de schoolkinde-ren wat tijd om te knikkeren op de speelplaats. Maak er een soort lad-dercompetitie van, waarbij de eerste helft extra punten krijgt op hun rapport, also known as opgroeikaart. Geef iedereen ook een paar punten voor ‘inzet’.

Puber

Pubers hebben weleens puistjes. ‘Rippelstippel’ is hét spel om te weten te komen wie er het minste heeft. De leden zitten in een kring. Iemand begint en zegt: “Ik, Sam Rippelstippel zonder stippel, vraag aan Freya Rippelstippel zonder stip-pel: hoeveel stippels heb jij?” Freya gaat verder, en stelt de vraag aan iemand anders. Je noemt dus eerst je eigen naam, en dan de naam van degene aan wie je de vraag stelt. Na

elke naam zeg je ‘Rippelstippel’ en hoeveel stippels die persoon heeft. Een stippel krijg je als je een fout maakt in de formulering. Het gaat er dus om zo weinig mogelijk stip-pels te hebben op het einde van het spel. De winnaar krijgt een extra punt op zijn of haar kaart.

De pubers gaan daarna voor het eerst uit, naar een Chirofuif. Orga-niseer een minifuif voor maxipret! Wie het meest enthousiast danst, krijgt een punt.

Doodmoe van al dat dansen kruipen de pubers in bed. Ze worden moei-zaam wakker als ...

Volwassene

Volwassenen gaan werken. De ribbels kiezen elk een beroep, en mogen nu tijdens een vrij spelmo-ment hun beroep uitoefenen en spelen met elkaar.

Na de lastige werkdag is het alweer bedtijd en worden we wakker als ...

Gepensioneerde

Gepensioneerden hebben weleens een stok nodig. De ribbels mogen zich nu enkel nog voortbewegen met een stok in de hand!

Speel net als de gepensioneerden bingo: elke ribbel krijgt een briefje met zestien vakjes, vier bij vier. In elk vakje staat een cijfer, van nul tot negen, en alle kaarten zijn verschil-lend. De leiding roept willekeurig een cijfer af, dat de ribbels dan aanduiden op hun kaartje. Bepaalde cijfers kunnen meerdere malen afgeroepen worden. De ribbel die als eerste vier vakjes op een rij heeft,

roept ‘Bingo’ en krijgt een punt.

AvondAlle ribbels zijn nu volledig opge-groeid! Je kunt de opgroeikaarten nog even bekijken, maar eigenlijk is iedereen winnaar vandaag! Voor je ribbels in bed kruipen, kunnen ze nog even vertellen welke leeftijd ze leukst vonden. De volgende ochtend ontwaken ze weer gewoon als een ribbel!

17]FEBRUARI 2016[

Page 18: Dp februari 2016

Pimp my ride

Speelclubbers behalen hun rijbewijs, maken een eigen auto en showen die op het

drive-in-kampvuur. Een leuke kampactiviteit, vroem vroem!

Inzending van Katrien Copejans

van Chiro Akkefietje uit Aar tselaar

Deel 1 : Het r i jbewijsGeef de speelclubbers elk een rijbewijsje. Om het geldig te maken, hebben ze de handtekeningen van vier rijinstructeurs (leiding) nodig. Die staan op het terrein verspreid, de speelclubbers kiezen zelf naar welke post ze eerst gaan. Ze mogen ook verschillende keren naar dezelfde gaan. Op elke post krijgen ze een opdracht, na elke opdracht krijgen ze een handtekening op hun rijbewijs.

Post 1: BehendigheidAls je goed wilt autorijden, moet je goed kunnen manoeuvreren. Laat de speelclubbers met stelten een par-cours afleggen. Je kunt het parcours op voorhand met krijt uittekenen op de grond.

Post 2: Veiligheid Dronken rijden is uit den boze. Gooi een bal op het terrein. Laat de speelclubbers tien keer rond hun vinger draaien en naar de bal lopen. Kunnen ze de bal binnen de tijd tikken, dan hebben ze een handteke-ning verdiend.

Post 3: SnelheidAls je autorijdt, moet je snel kunnen vertrekken. Laat de speelclubbers een afstand afleggen in minder dan vijf seconden.

Post 4: Verkeersbordenquiz Verkeersborden kennen is heel belangrijk bij autorijden. De in-structeur heeft verschillende prenten van verkeersborden verstopt op het plein. Laat de speelclubbers een verkeersbord zoeken en het daarna mooi natekenen bij de instructeur. Vraag hen ook wat het verkeersbord betekent.

Verkeersbordenquiz

NIET PARKEREN OF STILSTAAN En mag je dan wel stilstaan en

wachten in je auto?

ALTIJD STOPPEN

Moet je ook stoppen als er

niemand komt?

HIER MAG JE NIET IN

En als je achteruit rijdt? En mag je er langs de andere kant van de

straat wel in?

RONDPUNT

Mag je in de andere richting rijden dan de pijltjes? Mag je

door het midden rijden?

18]FEBRUARI 2016[

SPEELCLUB

Page 19: Dp februari 2016

AFDELINGEN

OPGEPAST, ER KOMT EEN SCHERPE

BOCHT AAN

Moet je hier iets voor doen?

JE MAG ALLEEN MAAR IN DE

RICHTING VAN DE PIJL RIJDEN Mag je dan van de andere kant

in de straat rijden?

ER KOMT EEN BRUG AAN WAAR JE

ONDERDOOR RIJDT

Moet je hier ietsspeciaals voor doen?

HIER MAG JE 50 KM/U RIJDEN

Mag je sneller rijden? Mag je trager rijden?

HIER IS EEN PARKING

Deel 2 : De auto Alle kinderen hebben nu hun rij-bewijs gehaald. Nu kunnen ze aan hun droomauto beginnen te werken. Elke speelclubber krijgt een grote doos en het nodige knutselmateriaal (verf, penselen, papier, scharen, stiften, enz.). Je kunt ook enkele foto’s van mooie auto’s afdrukken ter inspiratie. Wanneer de speelclub-bers klaar zijn, kunnen de auto’s geparkeerd worden om te drogen.

Tip! Grote bedrijven hebben hun kartonnen dozen vaak niet meer nodig en gooien ze gewoon weg. Vraag even op voorhand of ze voor jou een paar dozen willen bewaren.

Wanneer de auto’s droog zijn, organiseren de speel-clubbers een autoshow, waar ze aan de rest van de Chiroleden de bijzon-derheden van hun auto’s kunnen uitleggen.

‘s Avonds gaan ze naar een drive-in-kampvuur, lek- ker knus in de slaapzak.

19]FEBRUARI 2016[

Page 20: Dp februari 2016

Wij willen je keihard bedanken omdat je elk weekend tussen twee en vijf weer het beste van jezelf geeft, voor die verga-deringen die elke keer weer uitlopen, voor de voorbereidin-gen van de fuif, en de opruim ervan, het eetfestijn, de bonte avonden, het bivak en noem maar op. M.E.R.C.I. dat je Chiroleiding bent!

Meiden, we doen dat super samen! Jullie zijn allemaal leidsters om u te-

gen te zeggen! Groetjes van jullie medeleidster Laura

Wij willen graag onze VB Anja Boelaert bedanken. Ze is onder-tussen al tien jaar VB van Chiro Sint-Lutgardis uit Papegem, en zij zorgt ervoor dat het werk van de leiding minder zwaar is. Bovendien kan iedereen altijd bij haar terecht. Leider Ruben Heirman van Chiro Sint-Lutgardis

WEEK VAN DE VRIJWILLIGER: 27 februari tot 6 maart

Bedankt aan deze fantastische  lei-dingsploeg van zeventien enthousi-astelingen die er niet alleen iedere zondag, maar ook op zoveel andere Chirodagen, voor meer dan hon-derd procent voor gaan!  Vanwege de hoofdleidsters van Chiro Winterslag 

Ik wil graag onze leidingsploeg be-danken voor de toffe momenten die we al meegemaakt hebben, de toffe groepssfeer, en het goed kunnen samenwerken. Merci! Katrijn

Ik wil mijn medeleiding van Chiro-meisjes Rooierheide bedanken voor alle rijke Chiromomenten. Voor dat enorme enthousiasme elke zaterdag weer. En vooral voor hun eindeloze vriendschap. Beste team ooit! Veel liefs, Kelly

Dikke merci aan alle topgrie-ten en topgasten van Chiro Kontakt uit Boom omdat jullie van elke Chirozondag een topdag maken!

Dikke kus van de VB’s

20]FEBRUARI 2016[

Page 21: Dp februari 2016

We zijn nog maar halfweg, maar ik wil jullie nu al eens bedanken voor de topmomenten binnen onze leidingsploeg. Wat een plezante bende! Hennie, groepsleiding van Chiro Doeritsan

Wij, de groepsleiding van Chiro Heultje, willen graag de leiding, kookouders, VB, ouders en leden bedanken voor hun vertrouwen, steun en inzet elke keer opnieuw. Onze wens is dan ook dat onze Chirogroep nog heel lang mag bestaan en dat al deze toppers er ook nog lang deel van mogen uitmaken. Bedankt!

Wij willen graag Chiromeisjes Kiewit bedanken voor de vele mooie jaren die wij daar beleefd hebben! Ook een dikke merci aan de Goudleiding die ons, na enkele opdrachten, met open armen ont-vangen heeft! Margo, Kaat, Dana, Britt, Loes en Liesl

Chiro Beringen wil graag een dikke MERCI zeggen aan de kookploeg en VB, omdat het een fantastisch topteam is dat heel het jaar door klaarstaat voor iedereen! Daarom: dank u!

Door een operatie is mijn medelei-der Kerim enkele maanden buiten strijd. Bij dezen wil ik hem een hart onder de riem steken. Ik hoop dat we vlug samen weer leiding kunnen geven aan de keaspies! Groetjes, Emmy

Ik, Woody Soubry, zou graag mijn medeleiding van Chiro Trezebees verrassen met deze inzending, in Dubbelpunt. Ze verdienen het!

De leiding van Chiromeisjes Flos op de schaatsbaan (met een aantal photobombers van Chiro Sjaloom!) Gewoon om te zeggen dat we jullie graag zien (ook Heleen en Jenna die niet op de foto staan).Kusjes van Murda & Truda

21]FEBRUARI 2016[

Page 22: Dp februari 2016

Clash of Clans

Of dit een spel is als het strate-giespel van op je smartphone

of tablet? Reken maar van yes! Laat je rakwi’s, met behulp

van elixir en goud, een eigen dorp uitbouwen en troepen

trainen. Ben jij ook benieuwd welk rakwidorp zal standhou-

den tegen de aanvallen van de andere clans en wie als laatste

overblijft? Dan ben jij klaar om dit spel te beginnen.

Concept Verdeel om te beginnen de groep in twee teams. Die twee ‘clans’ spelen tegen elkaar. Geef elke clan een af-gebakend stuk van het terrein. Dat is hun dorp. Rond het dorp hang je drie vierkante stukken karton die verdeeld zijn in kleinere vierkantjes. Dat zijn de verdedigingsmuren van het dorp.

Op het terrein staan een stadhuis en een kazerne. Op die twee plaatsen zit er leiding. In de kazerne kopen de teams troepen in ruil voor elixir.

Inzending van Tij l Bulcaen van

Chiro Sellewie uit Deer li jk

Met die troepen vallen ze het dorp van het andere team aan. In het stadhuis kopen ze met goud extra muren. Zo kunnen ze hun dorp verstevigen. De bedoeling is om elkaars dorpen te vernietigen. Een dorp vernietigen doe je door met je troepen alle muren errond te vernielen.

Aanval Om een dorp aan te vallen, moet je de muren errond vernietigen. Daarvoor heb je troepen nodig, en die hebben elk eigen kenmerken. Troepen kopen gebeurt met elixir, in de kazerne.

Elixir verdienen en troepen kopen in de kazerne Om elixir te verdienen, moeten de rakwi’s krachttrainingen volgen in de kazerne.

★ 25 eenheden elixir: doe in 30 se-conden x-aantal toeren rond twee bomen met een autoband die je voortsleept (hangt met touw vast aan je middel).

★ 50 eenheden elixir: kruip in 30 seconden x-aantal keer over een balk.

Met het verdiende elixir kunnen ze in de kazerne troepen kopen. Ze krijgen dan een kaartje mee van die troep en een dosis verf. Beide clans krijgen 750 eenheden elixir om te starten.

Muren vernietigen Rond een dorp hangen drie vierkan-te stukken karton die onderverdeeld zijn in kleinere vierkanten. Dat zijn de verdedigingsmuren. Een muur is vernield als in alle kleine vierkanten een spat verf te vinden is. De muren kun je maken uit verschillende levels. Hoe hoger het level van de muur, in hoe meer vierkanten hij verdeeld is, en dus des te moeilijker

het is om hem helemaal af te breken. Muren verstevigen kan in het stad-huis (zie verder).

De troepen Barbaar, Muurbreker, Reus, Kobold, Heler en P.E.K.K.A.Iedere troep heeft zijn eigen ken-merken en voordelen. Op basis daarvan krijgen ze allemaal een be-paalde dosis verf mee om de muren mee te bestoken. Er zijn ook vier levels die een troep kan bereiken. Hoe hoger het level, hoe sterker de troep is, en dus hoe beter het wapen: een kurk met verf, een spuitje met verf, enz.

Troepen aanvallen Troepen op weg naar een dorp kunnen verslagen worden door de troepen van een andere clan. Hoe je ze kunt verslaan, lees je op de troepenfiche. Als je troep verslagen is, breng je het kaartje terug naar de kazerne.

VerdedigingEen dorp wordt omringd door drie muren. Door die te verstevigen, wordt het dorp sterker. Muren verstevigen gebeurt in het stadhuis. Hiervoor hebben de teams goud nodig.

Goud verdienen en muren kopen in het stadhuis Om goud te verdienen, moeten de rakwi’s targettrainingen volgen in het stadhuis.

★ 25 eenheden goud: bollo-smitto. Bouw een toren met tien blikjes (5-4-3-2-1). De clan krijgt twee tennisballen. Gooi de toren omver met twee worpen.

★ 50 eenheden goud: darts. Kies een kleur (rood / zwart) en gooi drie keer. Je moet twee keer in de kleur gooien die je had gezegd.

22]FEBRUARI 2016[

RAKWI’S

Page 23: Dp februari 2016

Clash of Clans

Met het verdiende goud kunnen de clan muren kopen. Hoe duurder de muur, in hoe meer vierkantjes het stuk karton verdeeld is en hoe moeilijker het dus is om de muur te vernietigen.Beide clans krijgen 750 goudstukken om te starten.

Tips ★ Voorzie paarse grenadine in de kazerne. Zo lijkt het of ze echt elixir drinken.

★ Zorg voor attributen die de verschillende troepen kenmerken: stok, haarband, rugzak, jutezak, veiligheidshesje, enz.

★ Ben je met genoeg leiding, dan kun je het Leger des Heils introduceren. Dat vredesleger jaagt alle troepen op en neemt hun verf af.

23]FEBRUARI 2016[

Page 24: Dp februari 2016

[DE MOORD OP DAVID VETS]

Tito’s houden ervan om zich te verkleden, toneeltjes te spelen

en films te maken. Alleen is het erg moeilijk om telkens weer

een scenario te verzinnen waar iedereen aan kan deelnemen

en een even grote rol heeft. Hoewel: het kan. In ‘De moord

op David Vets’ zit iedereen gedurende het hele spel in hun rol. De tito’s maken hun eigen

verhaal, zonder film of fotover-haal achteraf, maar wel met een

hoop plezier.

Speluit leg Alles begint wanneer David Vets vermoord wordt. Blijkbaar loopt niet alles zoals het hoort in de familie Vets, en terwijl de agent (leiding) het moordonderzoek leidt, probeert iedereen hun eigen doelen te bereiken en tegelijk te ontdekken wie David heeft vermoord.

Geef de tito’s een kaartje met daarop de naam, het achtergrondverhaal en de persoonlijke doelen van hun per-

Inzending van Stefanie Gijsels

van Chiro Fientje uit Emblem

sonage. Als leiding ben je agent en stel je vragen, en zorg je ervoor dat de anderen de juiste vragen stellen. Zo heb je overzicht en kun je tips of opdrachten geven aan bepaalde tito’s als het spel aan het stilvallen is. Het spel eindigt als een van de tito’s weet wie de moord gepleegd heeft, of wanneer je zelf beslist te melden dat de moord is opgelost.

InkledingNadat je de tito’s een kaartje met een personage hebt gegeven, moeten ze zich hierin verkleden. Voorzie make-up en accessoires, zorg dat er materiaal is om gekke kapsels te maken, enz.

De uitgebreide versieHet spel is gemaakt voor achttien personages. Die versie, met uitge-schreven personagefiches, kun je vinden op de Spelendatabank.Je kunt natuurlijk personages schrappen, maar dan moet je wel opletten dat je die personages ook verwijdert van de andere kaartjes. Of personages bij verzinnen, bij-voorbeeld een schoonmaakhulp die zich met alles bemoeit, een tweede agent die alsmaar de verkeerde conclusies trekt en zo iedereen op het verkeerde been zet of David Vets zelf die komt spoken.

De korte versieWe spelen het spel hier op maat van zeven personages.

Het grote geheim: “De dader van de moord is Sabine Vuyskens. Ze kon haar schoonbroer niet uitstaan omdat haar man zich altijd minderwaardig voelde wanneer hij hem weer eens gezien had, en ze probeerde dat op te lossen door haar schoonbroer te vermoorden.“

Peter de Groote(niet zo rijke man, 73 jaar, ge-trouwd met Maria Huysmans)Je bent al 50 jaar gelukkig ge-trouwd met Maria. Jullie kregen samen een dochter, Evita. Jullie gezin was altijd heel hecht, tot Evita trouwde met David. Hij probeerde haar voor zichzelf te houden, waardoor jullie Evita nog amper zagen. Ook jullie kleinkinderen kregen jullie amper te zien. Toch hadden jullie respect voor David, omdat hij een erg belangrijke job in een groot bedrijf had, en hij jullie appartement betaalde. Je wilt niet spreken over de moord op David.

Doelen: ★ Op de man af aan Evita vra-gen of zij haar man vermoord heeft.

★ Samen met je vrouw een eten-tje organiseren voor je dochter en kleinkinderen.

Peter De Groote x Maria Huysmans

Evita De Groote x David Vets (+)

Lowie Vets E l ine Vets

Gi lbert Vets x Sabine Vuyskens

Jul ien Vets x C lara De C lerck

24]FEBRUARI 2016[

TITO’S

Page 25: Dp februari 2016

AFDELINGEN[DE MOORD OP DAVID VETS]Clara de Clerck(knappe, chique vrouw, 70 jaar, getrouwd met Julien Vets)Je bent sinds je twintigste ge-trouwd met Julien Vets. Samen kregen jullie twee prachtige zonen, die alles voor jullie betekenen. Nu één van hen vermoord is, ben je kapot van verdriet. Je zag David graag, al hield hij telkens – tegen jouw zin – afstand van de familie. Hij verdiende veel geld, en pakte daar graag mee uit. Het leek alsof hij geld gaf zodat jullie niet al te veel vragen zouden stellen over zijn afwezigheid. Het contact met zijn broer Gilbert is nooit evident geweest. David studeerde beter, en verdiende later ook meer geld. Jullie con-tact met Gilbert is wel nog altijd heel goed.

Jullie hebben het gevoel dat David ‘beneden zijn stand’ getrouwd is, omdat Evita uit een armere familie komt. Ze geeft zijn geld nu ook heel makkelijk uit. Je man heeft het niet voor Evita, maar jij vindt haar sympa-thiek. Jullie bellen wekelijks om te praten over de kleinkinderen.

Doelen: ★ Je man denkt dat Evita David vermoord heeft. Je wilt weleens informeren bij Evita, maar je denkt dat het niet zo is.

★ Je wilt de kinderen overtuigen om een persoonlijk tekstje voor te lezen op de begrafenis.

Eva de Groote(50 jaar, getrouwd met David Vets, 2 kinderen: Lowie en Eline)Toen jullie trouwden, was je enorm verliefd op David, maar met de tijd is deze verliefdheid verdwenen. David werkte veel, waardoor jij de kinderen helemaal alleen hebt moeten op-voeden. Als hij thuiskwam, was hij vaak slecht gezind. David hield financieel altijd de touwtjes strak: je kreeg een budget voor de opvoeding van de kinde-ren, maar dat geld gebruikte je weleens om nieuwe schoenen of kleren voor jezelf te kopen. Je ziet je kinderen graag, maar je wilt hen waarden meegeven. Ze moeten ook met minder geld kunnen overleven. Je vader heeft je weleens geslagen toen je nog kind was, maar je stelde je er geen vragen bij. Nu besef je dat dit fout was, en je wilt niet dat hij je kinderen vaak ziet, omdat je bang bent dat hij hetzelfde zal doen bij hen. Eigenlijk interes-seert het je niet echt wie je man vermoord heeft, omdat hij de laatste tijd toch alleen maar las-tig deed. Je was al een tijdje aan het overwegen om te scheiden maar je deed het niet vanwege het geld. Je doet wel alsof je het verschrikkelijk vindt.

Doelen: ★ Regel een vals alibi voor jezelf: vraag aan iemand om te zeggen dat je op plaats x was op het moment van de moord, terwijl dat eigenlijk niet zo was.

★ De begrafenis regelen: doods-brieven maken voor iedereen en die uitdelen.

Gilbert Vets(40 jaar, broer van David Vets, een rustige man, getrouwd met Sabine Vuyskens)Je bent de broer van David. Je vindt het verschrikkelijk dat hij dood is, ook al had je nooit een goede band met hem. Al van toen jullie jong waren, was het duidelijk dat je ouders hem lie-ver zagen dan jou. Je bent altijd jaloers op hem geweest, ook omdat hij meer verdiende dan jij en dat duidelijk toonde. De laat-ste tijd ging het alsmaar slechter tussen jullie omdat hij duidelijk een boontje had voor Sabine, jouw vrouw. Hij probeerde haar alsmaar te bellen, terwijl hij wist dat jij ook in de buurt was. Dat is een geheim van Sabine, jou en David.

Doelen: ★ Zorg ervoor dat niemand erachter komt dat David ver-liefd was op Sabine, omdat je anders verdacht kunt worden.

★ Samen met Evita de begra-fenis regelen: doodsbrieven maken en die rondbrengen.

25]FEBRUARI 2016[

Page 26: Dp februari 2016

Sabine Vuyskens(getrouwd met Gilbert Vets, knappe, rustige en normale vrouw)Jij hebt David Vets vermoord. Je hebt enkele keren met hem af-gesproken, zonder dat je man en Evita dat wisten. Hij is verliefd op je geworden, maar jij niet op hem. Jullie bleven afspreken, maar hij verwachtte meer en meer. Toen je het uit maakte omdat je je er niet comfortabel bij voelde, nam hij dat heel slecht op. Hij belde je constant, zelfs wanneer Gilbert in de buurt was. Je houdt wel van Gilbert, al is hij een beetje saai. Toen David gisteren voor je deur stond, heb je hem binnengelaten. Hij was kwaad en agressief. Je hebt de kandelaar gepakt die achter je stond en bent ermee op zijn hoofd beginnen slaan. Je hebt hem vervolgens in de koffer van je auto gestopt en ergens achtergelaten. Het was donker, dus je denkt niet dat iemand je gezien heeft.

Doelen: ★ Je wilt niet dat iemand erachter komt dat jij David hebt vermoord. Je verzint een alibi, en je liegt over alles wat je gevraagd wordt.

★ Je wil niet dat iemand onschuldig opgepakt wordt. Wanneer iemand vals ver-dacht wordt, doe je er alles aan om te vermijden dat hij of zij opgepakt wordt.

Eline Vets(17-jarige dochter van Evita en David, een naïeve puber)Je hield enorm veel van je vader, hij was je held. Je snapt dus niet waarom je broer zo kwaad op hem is, en vindt het verschrikke-lijk dat hij dood is. Je weet niet wie hem vermoord kan hebben, laat staan waarom. Je vader was altijd beschermend, en wilde niet dat je te veel naar fuiven ging, of een lief had. Je vond dat soms wel lastig, maar begreep dat hij dat deed en zei om je te beschermen.

Doelen: ★ Overtuig je broer om naar de begrafenis te gaan. Je vindt het heerlijk dat je eindelijk je grootouders zo vaak ziet.

★ Maak een mooi tekstje om op de begrafenis voor te lezen, samen met je broer.

Lowie Vets(23 jaar, knappe zoon van David en Evita)Je bent blij dat je vader dood is, omdat het een klootzak was. Je woont nog thuis omdat je je jongere zus (Eline) nog wilde beschermen tegen jullie vader. Dankzij jou heeft zij het nooit gemerkt dat jullie vader een nogal opvliegend karakter had. Je begrijpt ook niet waarom zij het niet erg vond dat jullie nooit naar feestjes mochten.

Je hebt al een tijdje een vriendin, maar wilt haar niet voorstellen aan de familie. Ze zou toch nooit goed genoeg zijn. Dat vind je erg frustrerend. Je kent je grootouders niet, dus je vindt het nu heel raar dat zij plots zo vaak bij jullie zijn en een band willen opbouwen.

Doelen: ★ Tegen Eline zeggen wat voor een klootzak jullie vader is, zonder dat je het hele verhaal moet vertellen.

★ Je hebt geen zin in de begrafe-nis. Je wilt niet gaan.

26]FEBRUARI 2016[

TITO’S

Page 27: Dp februari 2016

AFDELINGENKETI’S

GAME OF ELVESKETI’S

In de ban van Game of Thrones? Ideaal, want de intriges die

zich afspelen in Westeros zijn de perfecte basis voor Game of Elves. Keti’s testen hun strate-

gisch vermogen, behendigheid en teamwerk. Wie verovert het

grootste grondgebied?

Het doel In Game of Elves nemen vier elfenlanden het op tegen elkaar: het noordelijke Maanhaven, Stormland in het oosten, Schaduwdal helemaal in het zuiden en Koninginnenvallei in het westen.

Het doel van het spel is om de troon van de elfenwereld te veroveren door zoveel mogelijk vijandige landen te verslaan. Dat doe je door de landheer (Kubb-koning of een grote gevulde petfles) van het andere land uit te schakelen. De landheer wordt beschermd door drie wachters (Kubb-pionnen of kleinere gevulde petflesjes), die op een zelfgekozen plaats staan. Voor

je de landheer kunt verslaan, moet je eerst de wachters uit de weg ruimen met bommen (Kubb-stokken of takken). Elk land krijgt in het begin van het spel vier bommen. Je speelt in wijzerzin, de landen spelen om beurten. Tijdens je beurt mag je met een Kubb-stok proberen om vanop jouw terrein een wachter van een vijandig land omver te werpen. Als de wachter omvalt, wordt hij van het terrein gehaald. Is de wachter niet geraakt maar ligt de bom wel op het andere terrein, dan is de bom voor de tegenstander. Daarna is het de beurt aan het volgende land.

Het slagveld Game of Elves wordt gespeeld op een speelveld van 20 bij 20 meter. Maak een raster op de grond waarop je elke meter kunt zien. Op een grasveld kan dat met touw, op een harde ondergrond met krijt.In elke hoek van het speelveld ligt een land. Een land is 5 m2 en hoeft niet in vakken ingedeeld te worden.

In het midden van het veld vind je de troonkamer. In de troonkamer bevindt zich de spelleiding, die vertelt wanneer welke groep aan de beurt is. Bij de spelleiding ligt er een kaart van het speelveld. Hierop wordt bij elke zet aangeduid welke vakken er veroverd zijn (in de juiste kleur) zodat alles duidelijk blijft. Elke groep mag te allen tijden twee personen naar de troonkamer sturen om de kaart te gaan bekijken.

Op verovertocht Omdat het moeilijk is om vanop grote afstand de tegenstander te verslaan, is het mogelijk om terrein te winnen. Dat kun je doen door in het trainingskamp (buiten het speelveld) opdrachten uit te voeren. Als je een opdracht tot een goed einde hebt gebracht, krijg je een banier van je land, die je dan in een vak aangrenzend aan je eigen terrein mag plaatsen. Vanaf dan mag je van daaruit werpen. Pas wel op: je mag je nooit diagonaal verplaatsen.

Inzending van Gielke Smet van

Chiromeisjes Sint-Mar tinus uit Beveren

27]FEBRUARI 2016[

Page 28: Dp februari 2016

Vakken verover je zoveel je wilt, maar er mogen maar twee personen tegelijkertijd het land verlaten. Heb je zoveel vakken veroverd dat je een ander land hebt bereikt, dan zijn alle wachters van dat land in één keer dood. Je mag nu in de volgende beurt meteen de koning proberen aan te vallen.

Extra munitie Je kunt bommen verdienen bij de wapenhandelaar (buiten het speelveld). Bij de wapenhandelaar moet je proberen raak te schieten. Dat doe je met een dunne blaaspijp waar je vochtige wc-papierpropjes met verf door schiet. Je mikt naar een roos die bestaat uit drie cirkels. Schiet je in de buitenste ring, dan krijg je niks. Schiet je in de middel-ste ring, dan krijg je één bom, en in de roos krijg je twee bommen.Als je op een gegeven moment geen bommen meer hebt en ook geen vaandels, en jouw land is aan de beurt, dan moet je die beurt overslaan. Zorg er dus te allen tijde voor dat er een voorraad in je kamp ligt. Per beurt mag je twee bommen werpen en maximaal vijf vaandels plaatsen.

OPDRACHTEN TRAININGSKAMP

★ Doe hanengevecht: huppel met gekruiste armen op één been en probeer de andere om te duwen. Verlies je je evenwicht en zet je dus je tweede voet op de grond, dan heb je verloren.

★ Doe krokodillengevecht: sta in pomphouding tegenover elkaar en probeer elkaars armen weg te trekken. Wie de grond raakt met iets anders dan handen en voeten verliest.

★ Zing bijvoorbeeld ‘De machtigste koning’ uit volle borst. ★ Verzin een strijdkreet voor je ploeg. ★ Zeg het elfenalfabet op (omgekeerd). ★ Zeg de namen van je groepsleden in elfentaal (omgekeerd). ★ Wring om beurten een vod uit. Degene die er geen druppel meer uit krijgt, verliest.

★ Elfen zijn één met de natuur. Kruip van punt a naar b zoals een rups.

★ Bewijs dat je sterker bent in touwtrekken dan de leiding. ★ Bewijs je uithoudingsvermogen door zolang mogelijk een sjorbalk boven je hoofd te houden.

★ Blaas minstens twintig seconden op een fluit zonder te ademen. ★ Sta twee minuten geblinddoekt op één been. ★ Ren gedurende een minuut ter plaatse.

Einde van het spel Wanneer een ploeg een andere heeft verslagen, smelten die landen samen, inclusief veroverde vakken. Het spel eindigt wanneer er nog één koning overeind staat. Dat land heeft gewonnen!

Het is belangrijk om goed aan te duiden welke vakken door welke groep veroverd zijn. Op gras kan dat met satéstokjes met vlagjes, op een harde on-dergrond gebruik je krijt.

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

28]FEBRUARI 2016[

Page 29: Dp februari 2016

AFDELINGENEXPRESSIEF KOKEN

ASPI’S

Wil je je kooknamiddag een niveau hoger tillen? In de

wereld van expressief koken is alles mogelijk! Daar moet je

niet gewoon groenten snijden, maar kun je je toekomst laten voorspellen door de tomaten-waarzegster, courgettebaby’s

verzorgen en een autopsie uitvoeren op een ajuin. Je kunt

het zo gek niet bedenken.

Aan de slag!De bedoeling van het spel is dat de aspi’s soep maken in verschillende rondes. Elke ronde maakt deel uit van één grote ‘theatervoorstelling’. Alle aspi’s krijgen per ronde een instructiekaartje waarop hun rol be-schreven staat. Ze leven zich in en hebben niet door dat ze intussen aan het koken zijn. Hieronder vinden jullie voor elke ronde voorbeelden van beschrijvingen van de toneel-rollen. Het spel is uitgewerkt voor een viertal spelers. Als je meer aspi’s hebt, kun je meer mensen hetzelfde laten doen. Je kunt ook zelf nog wat extra rollen verzinnen.

Inzending van Sara De Clercq van

Chiromeisjes Balegem

Ingrediënten voor de soep: 1 ui, 1 courgette, 2 wortels, tomatenblok-jes, 6 selderstengels, 2 l water, 1 blokje groentebouillon, kruiden, 100 g gehakt en vermicelli

Ronde 1: courgettebaby’s1. Stop je courgettebaby’tje in bad,

zodat je al het zand dat aan zijn lijfje hangt eraf kunt vegen. Doe dat met veel liefde. Praat met de andere courgettemama’s en -papa’s over babykleertjes en slapeloze nachten.

Je kunt deze rol aan verschillende aspi’s geven.

2. Je bent een babymoordenaar en houdt helemaal niet van courget-tebaby’s. Ontvoer de baby, hak hem in stukken en roep heel de tijd: “Ik ben een babymoorde-naar!”

3 De ajuin is overleden. Doe een autopsie op de ajuin en achter-haal waaraan hij gestorven is.

Ronde 2:”Ik haat selder!” 1. Je bent een bejaarde en hebt erg

bevende handen. Je woont in een rusthuis, waar je vandaag samen met de andere bewoners selder moet snijden voor de soep. Met je bevende handen is dat natuurlijk niet gemakkelijk.

Je geheugen doet het ook niet meer zo goed en je vergeet telkens weer waarmee je bezig was.

Je kunt deze rol aan verschillende aspi’s geven.

2. Je was zeer goed bevriend met de familie ajuin. Zij zijn nu helaas overleden en dat doet je veel verdriet. Hou een wake of organiseer een begrafenis.

3. Je bent de haarverzorg(st)er van het rusthuis, maar je houdt totaal niet van bejaarden. Geef de twee bejaarden een nieuw kapsel. Je houdt ook niet van selder en zegt voortdurend: “Ik haat selder!”

Ronde 3: wortelwedstrijden1. Je bent heel competitief

ingesteld. Zoek iemand die samen met jou een wedstrijdje ‘om het eerst een wortel schillen’ wil doen.

Je kunt deze rol aan verschillende aspi’s geven.

2. Je bent een waarzegger en je leest de toekomst in tomatenmeng-sels. Je hebt een klant gevonden die binnenkort verliefd zal worden op een everzwijn. Je bent er altijd van overtuigd dat je de waarheid spreekt.

3. Laat je toekomst voorspellen door de tomatenwaarzegger, die je duidelijk oplicht. Geloof

29]FEBRUARI 2016[

Page 30: Dp februari 2016

niet wat hij zegt en maak dat duidelijk. Je bent zo woedend dat je het tomatenmengsel in de pot gooit.

Ronde 4: de god Aqua 1. Je woont in een afgelegen

Zwart-Afrikaans dorp en gaat enkele kilometers verderop water halen. Het is zo ver dat je de pot op je hoofd zet. Zing ondertus-sen Afrikaanse liedjes. Om de bacteriën uit het water te krijgen, kook je het.

2. Je bent een inwoner van een afgelegen Zwart-Afrikaans dorp. Help je dorpelingen met water te halen. Bedank de god Aqua voor zijn diensten door een traditionele dans met zang. Je kunt deze rol aan verschillende aspi’s geven.

3. Je bent de god van de droogte en houdt helemaal niet van water. Zorg dat er geen water wordt gehaald. Doe dat door een bezwering uit te spreken: “Ik ben de god van de droogte, ik bezweer je. Vernietig het water!”

Ronde 5: Chinese kreten en gehaktsculpturen 1. Je bent lid van een

kunstenaarsduo. Probeer indruk

te maken op andere kunstenaars door kleine kleisculpturen te maken met gehakt. Stel je kunstwerkjes tentoon voor de anderen. Je kunt deze rol aan verschillende aspi’s geven.

2. Je bent een Chinese topchef en je hebt duidelijke principes over de afmetingen van de vermi-celli. Je bent zeer begaafd in Chinese vechtsporten. Breek de vermicelli voorzichtig in zo klein mogelijke stukjes met Chinese kreten.

3. Je bent een groots kunstenaar en je gaat een tentoonstelling bezoe-ken van een andere kunstenaar. Je vindt de werken helemaal niets en maakt dat ook duidelijk. Je neemt de kunstwerken af en rolt ze in perfecte ronde bollen, dat is voor jou ware kunst.

Ronde 6: Moeder Natuur 1. Je bent schattenzoeker van

beroep. Je bent een wel zeer bijzondere schat op het spoor gekomen: het ziet eruit als een houten lepel, maar als je er tien keer mee in de pot roert, dan verandert de lepel in massief goud. Er zijn echter nog andere schattenjagers deze schat op het spoor, zorg dus dat je als eerst tien keer in de pot kunt roeren.

2. Je bent als indiaan zeer verbon-den met de natuur. Daarom eer je Moeder Aarde in al haar vormen. Voor de gestorven groenten moet je een eerbetoon brengen. Strooi daarom een kruidenmengsel vijf keer in de soep. Na elke strooiing doe je een dans rond de pot. Bij het strooien spreek je de wijze woor-den: “O Moeder Natuur, ik dank je voor wat je gegeven hebt.”

3. Je bent lid van Greenpeace en je bent op een groentebouillon gestoten die jarenlang gevan-gen zat. Je laat hem vrij in de soepzee. Bij het afscheid begin je spontaan te wenen en zeg je: “Het ga je goed.”

Tadaaah: lekkere soep met balletjes!Nadat de aspi’s zich in elke ronde intensief hebben ingeleefd, kunnen ze nu rustig genieten van het lekkere eindresultaat. Met het overheer-lijke soepje in de hand zullen ze ongetwijfeld eens hartelijk lachen met de hilarische taferelen die zich afgespeeld hebben.

30]FEBRUARI 2016[

Page 31: Dp februari 2016

NOG OP ZOEK NAAR EEN PLAATS VOOR JE BIVAK DEZE ZOMER?

DE KARMEL - HET PAND

(20-38 personen, geen tentengrond)

26/07 tot 20/08

DE HAGAARD

(96 personen , geen tentengrond)

21/08 tot 31/08

KALEI 1(110 personen + tentengrond)geen vrije periodes in 2016 21 tot 31 juli 2017!

KALEI 2 (76 personen + tentengrond)

11/08 tot 14/08

24/08 tot 31/08

HEIDEPARK

VOLZET!

MEER INFO: CHIROHUIZEN.BE.

HEIBRAND - REMISE(23 personen + tentengrond

voor max. 37 personen)

15/07 tot 21/07

25/08 tot 31/08

WEIHUISGebouw met 70 bedden,

3 leefruimtes en sanitair

Eigen keukentent meenemen

Prijs: € 3000 excl energie en afval

1/07 tot 11/07

Page 32: Dp februari 2016

Jaarthema 2015-2016

DO THE COLORSHAKEDoe de Colorshake en win een kleurrijke fotoshootHet jaarthema ‘Geef Kleur!’ ontploft. Toon je als Chirogroep van je kleurrijkste kant en schitter in een zelfgemaakt filmpje. Anders gezegd: “Do the Colorshake!”

De Colorshake is een wedstrijd. Per verbond plaatst de Chirogroep met de hoogste score zich voor de finale. In de finale nemen in totaal tien groepen het met hun filmpje tegen elkaar op. De Bende van het Jaarthema bekijkt de tien filmpjes en beloont het kleurrijkste met een fo-toshoot. Challenge accepted? Show us your colors!

De Colorshake in 1-2-3 uitgelegd!

Zo doe je mee:1. Download de volledige checklist

en de Colorshaketune op geefkleur.chiro.be/colorshake.

2. Maak tegen ten laatste zondag 1 mei een filmpje op de officiële Colorshaketune. Een geldig filmpje voldoet aan de verplichte checklist (zie spelregels). Daar-naast zijn er een pak bonus-punten te verdienen. Hoe meer

punten je scoort, hoe meer kans je maakt op de hoofdprijs!

3. Je filmpje is klaar. Laad het op via YouTube, plaats er de hashtags #Colorshake en #ChiroGeeftKleur bij en de naam van je Chirogroep, en post de link op geefkleur.chiro.be/colorshake

De basischecklist Aan deze voorwaarden moet je filmpje voldoen. (Lees de volledige checklist na op geefkleur.chiro.be.)

Gebruik vooral grijs-witte kleren in het begin van het filmpje en sta stil. Slechts één kleurige persoon staat te dansen vóór de climax.

Na de climax danst iedereen en maak je het filmpje zo kleurig mogelijk.

Zorg dat je meteen ziet dat het een filmpje van de Chiro is.

Breng de naam van je Chiro-groep duidelijk in beeld.

Verwerk de zes afdelingskleuren op een originele manier.

Doe met één of meerdere men-sen de vogeltjesdans.

Maak je filmpje op een niet-doordeweekse of abnormale plaats.

Het filmpje duurt minstens 1 minuut, maximaal 1 minuut en

30 seconden. Gebruik de hashtags #Colorsha-

ke en #ChiroGeeftKleur wanneer je het op YouTube plaatst.

Laat het enthousiasme ervanaf spatten!

Een filmpje maken voor dummiesIedereen kan een filmpje maken. Mediaraven geeft tips hoe je eraan kunt beginnen:mediahelpdesk.be/vraag/eenvoudig-filmpjes-ma-ken-met-animoto.

Een vraag over de Colorshake?Mail de Bende van het Jaarthema via [email protected].

32]FEBRUARI 2016[

Page 33: Dp februari 2016

Wie is wie?

Het jaarthemaverhaal: deel 4 De papegaai blijft Raf pesten met zijn witte kleur. Al doet hij nog zo zijn best er wat kleurrijker uit te zien, Papegaai vindt altijd wel iets om hem mee uit te lachen. Gelukkig zijn Toekan en de Bekking Vogels er om hem op te beuren. Maar dan gebeurt er iets waarvan het hart van elke

vogelmama in duizend stukjes zou breken. Zullen onze vogelvrienden op tijd zijn om dat hart weer te lijmen?Ontdek het in deze nieuwe aflevering van het jaar-themaverhaal. Je kunt het beluisteren op geefkleur.chiro.be/verhaal.

RoodborstjeSoort: roodborstjeJarig op: 14 februariGeboren in: BordeauxHobby: zorgen voor kinderenLievelingseten: wentelteefjesLievelingskleur: vermiljoenKenmerken: - heeft een echt moederhart

- eigenlijk is het de keel van de vogel die een oranje tint heeft Favoriete uitdrukking: Beter één vogel in het nest dan tien

op de grond.Wist je dat ...: een roodborstje roze

eieren met grijze vlekjes legt?

]FOT

O: JA

N VA

N BO

STRA

ETEN

[

33]FEBRUARI 2016[

Page 34: Dp februari 2016

TENTEN, POTTEN, PANNEN, VUREN, BIJLEN, TOUW, PLOOITAFELS EN -BANKEN, … MET KORTING VOOR CHIROGROEPEN!

WWW.HOPPER.BE Aalst | Antwerpen | Gent | Harelbeke | Hasselt | Leuven

[email protected] | tel. 03-231 62 68

Wie bij Hopper en De Banier winkelt, steunt de jeugdbeweging!

Page 35: Dp februari 2016

,

Grave spelletjes, een handige methodiek, maffe trucjes of gewoon een leuk weetje, op dit blaadje aangeboden door een van de vier diensten van de Chiro – Dienst Internationale Activiteiten, Dienst Avontuurlijke Activiteiten, Dienst Artistieke Activiteiten en Spoor ZeS.

Tot uw dienst deze maand: Dienst Avontuurlijke Activiteiten.

Shelters: Wat? Waarom? En Hoe?Een nachtje in het bos slapen of je leden een speluitleg geven bij regenweer: zoiets wil je toch liever warm en comfortabel doen. En zo komen we al snel bij de be-langrijkste eigenschap van een shelter: bescherming! Tegen de regen, wind, wilde grizzlyberen, en noem maar op.

Hoge shelter Het enige wat je nodig hebt om een shelter te bouwen waaronder jullie allemaal kunnen schuilen, is een zeil en een touw. Zoek twee stevige bomen met een dia-meter van minstens 12 cm, en span daartussen een touw op ongeveer 2 m hoogte. Sla daarna het zeil over het touw en span de zijden aan naar uitstekende wortels, grote stenen, of omstaande bomen. Heb je geen aanhechtingspunt aan je zeil zoals ringetjes of gaatjes? Geen probleem, zoek een kleine denappel en nestel die in het zeil zodat je een soort zakje creëert waar je het touw rond kunt knopen. Knoop het andere eind nu vast aan een uitstekende wortel en klaar is Kees.

SurvivalshelterEen shelter om onder te slapen? Easy. Wat je nodig hebt: absoluut niets dat de natuur je niet kan geven. Met bomen, takken, varens, mos en wat creativiteit kom je al een heel eind! Zoek even naar een stevige afgebroken tak en plaats die schuin tegen een boom. Zorg ervoor dat je makkelijk onder die balk kunt gaan liggen en dat hij stevig vast zit. Vul de zijden nu op met takken, dan krijg je een soort tentvorm. Vul nu de gaten tussen de takken op met kleinere takken, varens en mos. Zo kun je na wat werk een water- en winddichte shelter bouwen zonder enig touw of zeil te gebruiken. Geen varens of mos te bespeuren? Geen probleem: het werkt ook prima met bladeren of dennennaalden.

Een goede shelter is niet voldoende om warm en comfortabel te slapen. Een dik matje en een slaapzak zijn zeker een must! Wanneer je je leden effectief laat overnachten onder zo’n shelter is het wel best om een alternatieve slaapplek te voorzien voor als het echt heel koud of nat wordt ‘s nachts.

Snak jij naar avontuur en wil je meer leren over survivaltechnieken? Kom dan zeker naar het exclusieve Survivalweekend van 16 tot 17 april. Meer info? chiro.be/survivalweekend

Tot uw dienst: activiteiten 19-21 februari 2016 Expressieweekend in De Kalei (Dilsen-Stokkem)16-17 april 2016 Survivalweekend in Sint-Joris-Weert 3-10 juli 2016 Tochtenbivak7-15 juli 2016 FDF National Camp in DenemarkenZomervakantie Chiro Railways

35]FEBRUARI 2016[

Page 36: Dp februari 2016

AFDELINGEN

Familienieuws

GEBOORTE

Op 26 november werd Maud geboren. Maud is het eerste kindje van Hanne Vandesompe-le (ex-educatief medewerkster Chirojeugd Vlaanderen) en Klaas Roobroeck.

Liesl kwam op 9 december ter wereld. Liesl is het dochtertje van Leen Van Vaerenbergh (nationaal secretaris Chirojeugd Vlaanderen) en Matthias De Maeyer (oud-verbondsmede-werker Kempen en beheersgroep Chiro).

Op 29 december werd Kaat geboren. Kaat is het kleine zusje van Seppe, en het dochtertje van Benjamin Vandervoort (ex-nationaal secretaris Chiro-jeugd Vlaanderen) en Hanne Biesmans.

AFSCHEID

Op 8 oktober overleed Bert ‘Franky’ Franquet (oud-leider van Chiro Kontakt uit Boom), op 16 oktober Cathy Stock (leidster van Chiro Mechibeer uit Beerzel) en op 19 ok-tober moest Chiro Aalbeke afscheid nemen van Bart Chiers, oud-VB.Op 12 december overleed Robin Roeland (leider van Chiro Neeroete-ren), op 15 december Dylan Aende-kerk (aspi van Chiro Wauberg), op 17 december Saar Gevaert (tiptien van Chiro Gits) en op 18 december Anouk (vriendinnetje van de Kwiks van Chiro Sjaloom uit Ertvelde).

Veel leden, leiders en leidsters van de Chiro die deze winter verdriet voelen,bij elkaar komen om dat verdriet en vele verhalen te delen,elkaar troosten, steunen en samen niet vergeten.

Chironieuws

36]FEBRUARI 2016[

De GazetCHIRO OVERIJSE ZET ZICH IN VOOR VLUCHTELINGEN

OVERIJSE - Eind december ging in Terlanen, een deelgemeente van het Vlaams-Bra-bantse Overijse, een nieuw asielcentrum voor 70 minderjarige jongeren open. De Chiromeisjes van de gemeente besloten mee op de kar te springen en activiteiten te organiseren om de jongeren te integreren. “We zullen wel een onderscheid moeten maken tussen jongens en meisjes, want bij ons zijn vrouwen de baas,” vertelt leidster Marion. “Maar hopelijk kunnen de jongens terecht bij de scouts naast ons.”

CHIROGESCHIEDENIS IN BEELD DESSEL – In 2014 vierde Chiro Dessel (Ant-werpen) haar gouden jubileum, en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Vijf jaar lang werkten een twintigtal mensen, voornamelijk oud-lei-ding, aan het 479 pagina’s dikke boek. “We scanden ongeveer 8000 foto’s in en vulden die met de digitale exemplaren van de jongste tien jaar aan tot een fotoarchief met bijna 11 000 fo-to’s,” vertelt Luc Damen, oud-leider en een van de auteurs. Naast de 1145 foto’s die uiteindelijk geselecteerd werden, is in er het boek ook allerlei informatie over de geschiedenis van Chiro Dessel te vinden. Eind december werd het voorgesteld aan het grote publiek.

CHIROGROEPEN GEVEN WARMTE BOOM – Eind december vond de tiende editie van Music For Life plaats, onder de noemer ‘de Warmste Week’, en naar goede gewoonte gaven ook enkele Chirogroepen het beste van zichzelf voor het goede doel. Zo draaide Chiro Joento uit Alken op hun kerstmarkt verzoekplaatjes ten voordele van vzw Awel, organiseerden Chiro Klim-Op en Chiro Jospaai uit Aaigem een dessertennamiddag ten voordele van vzw Pinocchio, die zich inzet voor kinderen en jongeren met brandwonden, en verkocht Chiro Instuif (Blaasveld) Karmeliet voor de ALS Liga.

JAARLIJKS KERSTDINER CHIRO TEMPO EKEREN – Al meer dan vijftien jaar lang organiseert Chiro Tempo uit Ekeren op kerst-avond een diner voor alleenstaanden en minderbedeelden. Dit jaar mochten leiding en oud-leiding zo’n twintig gasten verwelkomen aan hun feesttafel.

WORLDCAMP IN RWANDA Rwanda – Deze zomer gingen vijf leiders en leidsters mee op WorldCamp in Rwanda.Het WorldCamp is een internationaal kamp, georgani-seerd door Fimcap, de internationale koepelorganisatie waar Chirojeugd Vlaanderen lid van is. Dit jaar was het een onderdeeltje van een groter project, namelijk ‘Ambassadors of Children’s Rights’. Het vijftal leefde in Rwanda samen met maar liefst negentien nationaliteiten. Ze deden er vrijwilligers-werk en werkten rond kinderrechten. En het project loopt nog. Ze zijn namelijk bezig met een workshop over kinderrechten uit te werken. Wie weet zie je hen wel op je volgende Chirocursus!

Page 37: Dp februari 2016

37]FEBRUARI 2016[

ASPISTRANDT

ASPISTRANDT

ASPISTRANDT

chiro.be/aspitrant - paasvakantie 2016

chiro.be/aspitrant - paasvakantie 2016

chiro.be/aspitrant - paasvakantie 2016

Boek nu je reis naar Boek nu je reis naar

Aspitrant is hét vijfdaagse bivak in de paasvakantie, enkel en alleen voor aspi’s! Aspi’s uit alle hoeken van Vlaanderen komen er samen om zich vijf dagen rot te amuseren. Grave massaspelen, fantastische leefgroepmomenten, fijne feestjes, toffe mensen, een zot kampvuur,… Je beleeft er vijf Chirodagen om nooit te vergeten!

ASPITRANT?

SCHRIJF JE SNEL IN VIA CHIRO.BE/ASPITRANT!

VRAGEN? MAIL NAAR [email protected]

PRAKTISCHWanneer: Vijf Aspitranten verspreid over twee periodes: 28 maart tot 1 april & 4 tot 8 april

Waar: Vijf verschillende locaties Wie: Voor alle aspi’s Prijs: € 97

VOOR ALLE ASPI’S5 LOCATIES2 PERIODES

Page 38: Dp februari 2016

CHIROSCOOP

Schorpioen 23 oktober - 22 november De lokalen liggen er nu al een tijdje rommelig bij en mogen weleens een grondige schoonmaakbeurt krijgen. Trommel je leidingsploeg op om een grote schoonmaak te houden. (Dan sta je daar niet alleen in je afdelingslokaal te schrobben.)

Boogschutter 23 november - 21 dec. Met het kamp in zicht mag die afdelingskas weleens gespijsd worden. Tijd om met je leden te overleggen hoe je dat precies gaat aanpakken. Verzin dit keer eens wat anders dan een wc-rollenverkoop. Laat hen bijvoorbeeld muffins bakken of een bonte avond organiseren.

Steenbok 22 december - 20 januari Je merkt dat de leden van nu niet meer op dezelfde manier te behandelen vallen als de leden van vroeger. Wees kordaat als ze niet luisteren en je hen al enkele opmerkingen hebt gegeven. Anders zullen ze met je blijven sollen.

Waterman 21 januari - 20 februari Je bent precies het luiste-rend oor van heel de leidings-ploeg deze maand. Iedereen komt bij jou langs om eens eventjes hun hart te luchten. Je staat altijd voor iedereen klaar. Dat siert je, maar geef ook zelf een gilletje als je eens iemand nodig hebt.

Vissen 21 februari - 20 maart Je hebt al een tijdje het idee om van koers te veranderen en eens lekker tegen de stroom in te zwemmen. Doe eens iets impulsiefs! Iets waar je al lang van droomt, maar dat er simpel-weg nog nooit van gekomen is.

Ram 21 maart - 20 april Trek eropuit met je leden! Ze kennen dat speelterrein rond de Chirolokalen ondertussen al op hun duimpje. Ze zitten vast te popelen om het dorp of de stad op stelten te zetten tijdens een dorps- of stadsspel. Of waarom eens geen dropping?

Stier 21 april - 20 mei Je straalt en loopt op wolkjes! Love is helemaal in the air. Fijn voor jou, maar omzeil daardoor niet al het werk dat om je heen ligt. Laat het vuur in jou niet doven door die ene vlam.

Tweelingen 21 mei - 20 juni Je slooft je week na week uit om een leuk programma voor je leden te verzinnen, en soms wordt dat veel. Te veel. Bedenk dat je er niet alleen voor staat. Durf jouw medeleiding te vragen om een handje toe te steken. Chiro doe je samen.

Kreeft 21 juni - 22 juli Je barst deze maand bijna van enthousiasme, maar je medeleiding is not amused. Pro-beer hen aan te steken met jouw vuur, maar doe dat wel op een rustige manier. Te hard je best doen kan weleens het omgekeer-de effect hebben.

Leeuw 23 juli - 22 augustus Kom eens uit je kot! Blijf niet bij de pakken zitten door die ene tegenvaller. Onthou deze les: you can’t always get what you want. Maar misschien later wel! Volhouden dus.

Maagd 23 augustus - 22 sept.Na die examens heb jij – maar de rest van de lei-dingsploeg evenzeer – wel nood aan een boost. Wat dacht je van een leuke leidingsactiviteit? Gezellig een pintje gaan drinken en wat bijpraten of eens naar een fuif gaan kan al wonderen doen.

Weegschaal 23 september - 22 oktoberJe denkt al veel na over het volgende Chirojaar. Stop met je af te vragen van welke afdeling je leiding wilt worden en met wie. Focus je op dit jaar, en geniet.

CHIROSCOOP

38]FEBRUARI 2016[

Page 39: Dp februari 2016

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Stationsstraat 77, 03-766 07 66 | Turnhout, Sint Antoniusstraat 37, 014-42 15 13 | Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

ONZE WINKELSAalst, Molenstraat 65, 053-70 13 80 | Antwerpen, Kipdorp 30, 03-202 24 71 | Brugge, Katelijnestraat 67, 050-33 86 51 | Brussel, Kolenmarkt 85, 02-511 44 31 | Gent, Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87 | Hasselt, Vaartstraat 14, 011-23 14 89 | Leuven, J.P. Minckelersstraat 29, 016-29 97 84 | Mechelen, O.L. Vrouwestraat 34, 015-41 02 34 | Roeselare, Delaerestraat 16, 051-24 35 11 | Sint-Niklaas, Stationsstraat 77, 03-766 07 66 | Turnhout, Sint Antoniusstraat 37, 014-42 15 13 | Commerciële dienst en magazijn: Langstraat 24, 2140 Borgerhout, 03-270 04 44

Chiro: a piece of cake

Cakevorm Chiro: 14,95 euro

39]FEBRUARI 2016[

Page 40: Dp februari 2016

WIN DE ACHTERFLAP!

Wil jij met je leidingsploeg de

achterkant van Dubbelpunt sieren?

Stuur dan een leuke groepsfoto

naar [email protected].

ACHTERFLAP

WIN DE ACHTERFLAP!

Wil jij met je leidingsploeg de

achterkant van Dubbelpunt sieren?

Stuur dan een leuke groepsfoto

naar [email protected].

‘Dansen, dansen, dansen. Diep door de knietjes en op zeer foute muziek’

De leidingsploeg van Chiro Itterbeek geeft punten aan zichzelf

ACHTERFLAP

Hoeveelheid energie: 10/10

Omdat wij de beste ketten hebben, verdienen ze

enkel de meest gemotiveerde leiding met een

minimaal energiepercentage van 500%. Want elke

zondag kan de laatste zijn. #YOLO

Foute kantjes: 9/10

Dansen, dansen, dansen. Diep door de knietjes en

op zeer foute muziek.

Smerigheidsgehalte: 8,5/10

De jaarlijkse competitiedrang om de beste ‘prank’

uit te halen in elkaars lokaal zorgt voor zeer

vindingrijke ideeen... #prutzakken

Groepssfeer: 10/10

Samen te vatten in drie woorden: Chiro is familie.

Humor: 10/10

Mochten wij de eindejaarsconference van Geert

Hoste schrijven, hij werd wel actueel, gevat

en perfect van timing. #ikhaatgeerthoste

#koningMatthi

Amoureusiteiten: 9/10

Volgens onze berekeningen heeft 50% van de

leiding al een amoureus avontuur gehad binnen de

leidingsploeg. Dikke liefde, me dunkt.

..