Uitkrant Februari 2016

68
jaargang 50 #05 SAMEN SPELEN HET SUCCES VAN DE AMSTERDAMSE DIVERSITEIT FEB16 krant

description

De Uitkrant is het toonaangevende gratis culturele magazine voor Amsterdammers en bezoekers van Amsterdam. Met nieuws, reportages, interviews, shopping, restaurantrecensies en de complete agenda met concerten, festivals, exposities en andere evenementen.

Transcript of Uitkrant Februari 2016

Page 1: Uitkrant Februari 2016

jaargang 50 #05

SAMEN SPELENHET SUCCES VAN DE AMSTERDAMSE DIVERSITEIT

FE

B16

krant

Page 2: Uitkrant Februari 2016

Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

RICKY KOOLE, LEO LAATSTE KAARTEN BLOKHUIS & RUBEN HEIN di 9 & wo 10 februariRicky, Leo en Ruben nemen je mee naar dé bakermat van de Zuidelijke muziek: New Orleans.

HARRIE JEKKERS & WACHTLIJST

JEROEN VAN MERWIJ Kdo 11 t/m za 13 februariTwee oude vrienden samen op het toneel met mooie liedjes en hilarische anekdotes.

LAURA VAN DOLRON VALENTIJNSDAG

zo 14 februariEen openhartige voorstelling over écht liefhebben. ‘Van Dolron brengt haar theater als een warm bad.’ (De Standaard)

ERIC VLOEIMANS & REMY VAN KESTEREN ma 15 februariHarp en trompet verkennen samen klassiek, jazz en improvisatie.

PIETER JOUKEdi 16 & wo 17 februari‘Absurdistische wendingen, droogkomische observaties en semantisch koppeltjeduikelen.’ (NRC)

KOMMIL FOO PREMIÈRE wo 18 t/m za 20 februariDe Vlaamse broers maken cabaret zoals niemand anders kan: ontroering, hilariteit, virtuoze muzikaliteit en pakkende beelden.

HANS VISSER & IRENA FILIPPOVAzo 21 februariIn een decor van prachtige beelden en tweetalige songs in het Russisch en Nederlands proberen ze het raadsel van de klassieker Doctor Zhivago te ontrafelen.

MICHA WERTHEIM LAATSTE KAARTENma 22 t/m do 25 februari‘Een voorstelling waar je eindeloos op blijft kauwen. Chapeau.’ (NRC)

PAULIEN CORNELISSE LAATSTE KAARTENvr 26 t/m zo 28 februari‘Keer op keer lukt het haar je op een nieuwe manier te laten kijken.’ (de Volkskrant)

RANDY FOKKE, 16.00 UUR

LEONOOR KOSTER EN GASTENzo 28 februariOp onverwachte plekken in het gebouw speelt het Braamtheater uiterst actuele teksten van alle tijden over de ijdele mens.

Amstel 56-58 | 020 624 05 34 | www.dekleinekomedie.nl

ALI B LAATSTE KAARTEN

di 2 t/m za 6 februariCharmant en onbevangen, open en ad rem. Hij is terug met een nieuwe voorstelling: Je Suis Ali.

KAMPVUUR IN DE STAD BIJGEBOEKT

zo 7 februariDé hit van festival Into The Great White Open met Tjitske Jansen, Clean Pete, Maartje Wortel, Anne Soldaat, Erik Jan Harmens, Anne Caesar van Wieren, Lieke Marsman en Melle de Boer.

NICO DIJ KSHOORN & LAATSTE KAARTEN

HERMAN BRUSSELMANSma 8 februari Ze verpulveren de kleinkunst. Geen piano en een lief liedje, maar forse klappen op een drumstel. Niks fi jnbesnaard. Grof behaard!

CHEZ BROODMuziektheatervoorstelling van Nederlandse rock & roll legende met hitsals ‘Saturday Night’ en ‘Never Be Clever’. Geschreven door Bart Chabot.

DI 2 T/M ZA 13 FEB

SIMONE!Simone Kleinsma komt met nieuw soloprogramma waarin zij herinneringen ophaalt en verrassende anekdotes deelt.

DI 2 EN WO 3 FEB

VROUWEN VAN LATERDrie grandes dames samen in heerlijke komedie. Met o.a.Ingeborg Elzevier, Trudy Labij en Gerrie van der Klei.

DO 4 EN VR 5 FEB

PAULIEN CORNELISSEIn haar derde cabaretprogramma ‘Maar ondertussen’ houdt zij zich bezigmet alle dingen die onbelangrijk lijken en dat misschien ook wel zijn.

DI 9 EN WO 10 FEB

WILLEM RUISEen muzikaal spektakel, maar vooral een meeslepend verhaal over ambi-tie, liefde en gemis. Met o.a. Xander van Vledder en Johnny Kraaijkamp.

DO 11 EN VR 12 FEB

OEROEGAangrijpend muziektheater naar het beroemde boek van Hella S. Haasse.Met o.a. Leopold Witte en Helge Slikker.

ZA 13 EN ZO 14 FEB

OP BEZOEK BIJ MENEER GREENBekroonde komedie in een nieuwe Nederlandse versie.Met Bram van der Vlugt en Oren Schrijver.

DI 16 T/M VR 19 FEB

AMANDLA! MANDELAMusical over de strijd voor gelijkheid, in een geheel vernieuwdeversie met muziek van Paul de Munnik.

VANAF ZA 20 FEB

HARRIE BABBAKomedie van Jon van Eerd over de geest in de fl es. ‘Jon van Eerd schittert als geest uit de fl es’. ★ ★ ★ ★ AD

ZA 20 EN ZO 21 FEB

VRIJDAG & SANDIFORTTweede voorstelling ‘Löyly’ van cabaretduo zit vol met gemankeerde enabsurde types die in een adembenemend tempo langskomen.

WO 24 EN DO 25 FEB

HANS LIBERGLiberg is terug met zijn nieuwe show ‘Jazz & pop-up comedy’ waarin hij zich van zijn jazzy kant laat zien en hij aantoont dat humor swingt!

VR 26 EN ZA 27 FEB

RESERVEER NU OP DELAMAR.NL OF BEL 0900 - 33 52 627 (€1,- per gesprek)

IN FEBRUARI O.A.

AMANDLA! MANDELAEXCLUSIEF IN DELAMAR

EXTRA VOORSTELLINGEN IN JUNI

VR 26 EN ZA 27 FEB

Page 3: Uitkrant Februari 2016

CHOVANSJTSJINA—

Modest Moesorgski—

Opkomst en ondergang van een Russische adellijke familie

27 februari t/m 20 maart 2016—NederlandsPhilharmonischOrkest—operaballet.nl

19 & 20 FEBRUARI 2016

BALLET VLAANDERENVAN MANEN / SIDI LARBI CHERKAOUI

CARRE.NL / 0900 25 25 255 (€ 0,45 pm)

12 FEBRUARI 2016

COSÌ FAN TUTTE NEDERLANDSE REISOPERA(PREMIÈRE)

Page 4: Uitkrant Februari 2016

13-14 FEBRUARI12:00-12:00

IAMSTERDAM.NL/24H

De Uitkrant bestaat bijna vijftig jaar.Begonnen als agenda op krantenpapier, groeiden we uit tot een

stadsmagazine met het beste op het gebied van kunst en vermaak, uitgaan, eten en shoppen en een uitgebreide culturele agenda.

Wij zijn heel benieuwd wat jij van ons vindt. Wat doen we goed en wat kan beter, wat mis je en wat mag weg?

Vertel het ons op

iamsterdam.com/uitkrantonderzoek

en vul de vragen in; het duurt maar een paar minuten.Onder de deelnemers verloten we drie gratis

jaarabonnementen.

jaargang 50 #02

PARADIJS

VOGELS

OK

T15

krantkrant

DEZE AMSTERDAMMERS ZIJN ÉCHT ZICHZELF

DE LAATSTE COLUMN VAN HALINA

DOEI ELECTRO, HALLO NU-DISCO

uk cover oktober.indd 1

16-09-15 17:30

Vertel ons wat je vindt!

Page 5: Uitkrant Februari 2016

5feb 2016

INHOUD

P.49 AGENDADe onmisbare culturele agenda met klassiek, pop, clubs, theater, dans, caba-ret, lezingen, films en expo-sities. Met insidertips van onze recensenten.

P.06 WAT IS ER NIEUW?Nieuws uit de stad met o.a. cultuurpodium De Bovenkamer, geheim dineren, versgeperst bier, de top 5 uitgaanstips, het talent van de maand en de rubriek Wij gaan naar…

P.10 SMELTKROESMet 180 nationaliteiten is Amsterdam een ware smeltkroes van culturen. Amsterdam-expert Russell Shorto vertelt hoe Amsterdam zo’n cultureel rijke en gevarieerde stad heeft kunnen worden. En wat het geheime ingrediënt is van onze ‘optimaal functionerende mix van cultu-ren en achtergronden’.

P.19 KUNST & VERMAAKMet spectaculair theater uit Hamburg, ploerten in de supermarkt, Emma Curvers die een lans breekt voor ‘turning bitches’, de muzikale expeditie van festival Cross-linx, wonder-schone onmacht in Siebelink-verfilming, monoboezems en de band Haevn.

P.35 ETEN & DRINKEN EN ZOAmsterdam heeft een nieuwe verslaving, zo lijkt het. Escaperooms als die van Sherlocked en Boom Chicago zijn een ware hype. Welke soorten en smaken zijn er allemaal? Verder o.a.: 24H Oost, Nadja Hüpscher luis-tert een stel af met een dure vakantiesmaak, en de nieuwste restaurants en winkels.

P.64 TOT SLOTTips voor buiten de stad en groeten uit het Amsterdam van stand-up filosoof Laura van Dolron, die op Valentijnsdag haar voorstelling Liefhebben opvoert.

HET AMSTERDAMSE MODEL

Alle honden horen, net als alle mensen, tot één biologische soort. Een Deense dog van een meter hoog en een chihua-hua die in je hand past: ze zouden samen nakomelingen kunnen verwekken, al zie ik hier wel een uitdaging.Bij mensen zijn de uitdagingen van een geheel andere aard. Uiterlijke verschillen – ooit hadden we het over rassen – zijn het probleem niet. Cultuurverschillen wel. Amsterdam is al sinds de zeventiende eeuw een succesvol experiment in het sa-menbrengen van verschillende culturen en geloven, zoals de Amerikaanse historicus en ex-Amsterdammer Russell Shorto be-toogt in ons coververhaal. Voornamelijk omdat de bewoners hun blik richtten op de handel en de winst, kon het weinig schelen wat die andersdenkenden in hun eigen tijd en hun eigen kerken uitspook-ten. We hingen hier allemaal de afgod Mammon aan, een naam van Syrische oor-sprong overigens die staat voor ‘geld’. De economie als smeermiddel, tolerantie als grote gelijkmaker. Die zeventiende-eeuwse traditie werkt tot vandaag door. Voor een kleine stad als Amsterdam wonen hier verbazend veel verschillende culturen door elkaar. Waar ik woon vind je op korte afstand een Sikh-tempel, een moskee, een Shintotempel, een katholieke kerk en diverse hipstertem-pels (yogascholen), allemaal van culturen en groepen die een goed bestaan hebben gevonden in deze stad en elkaar daarom niet lastigvallen om details.Samen spelen lukt hier prima, zolang je niet op de verschillen let.Maar een eigen bestaan opbouwen en economisch meedoen zijn cruciaal in dit verhaal. En dat is precies wat de Amster-damse wethouder Kajsa Ollongren – samen met uitzendbureaus en onderne-mers zoals Duncan Stutterheim – probeert te bieden aan de vele vluchtelingen die we hier gaan opvangen en die een stresstest vormen voor wat je het ‘Amster-damse model’ zou kunnen noemen. Met hun initiatief willen ze Den Haag ervan overtuigen dat ook vluchtelingen een kans moeten krijgen om te werken, en dat het Amsterdamse model nog steeds functio-neert.Ik wens ze heel veel succes.

Bart van [email protected]

VOLG ONS:iamsterdam.comfacebook.com/iamsterdamnliamsterdam.com/uitmailyoutube.com/videoiamsterdam

Coverillustratie: Anne Stalinski / SaltyStock

MA

RIE

-CH

AR

LOT

TE

PE

Page 6: Uitkrant Februari 2016

6 OPENINGKRANTkrant feb 2016

Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

Wat is er nieuw?(in de stad)Nieuws uit de wereld van kunst en cultuur, nieuwe uitgaanslocaties, de top 5 evenementen, het talent van de maand en tips van de straat.

TOP 5 uitgaan feb

>�

Als je maar één ding gaat doen deze maand, doe dan een van deze dingen.

TIM FRANSENHij studeerde cum laude af in zowel psychologie als filoso-fie, maar belandde op het po-dium. Cabaretier Tim Fransen werd al voor zijn debuut tot de grootste talenten van het land gerekend en maakt die belofte helemaal waar met Het failliet van de moderne tijd, het meest inhoudelijke cabaretprogramma van dit seizoen. De Meervaart, �12 februari

BREITNER: MEISJE INKIMONOGeesje Kwak werd onsterfelijk als model voor Breitners ge-liefde Meisje in kimono-schil-derijen, waarvan Meisje in ro-de kimono het allerbekendst is. De kunstenaar schilderde

de geliefde serie in de jaren 1893-1896 en het is een feest om alle veertien schilderijen bij elkaar te zien. Rijksmuseum, �20 feb t/m 22 mei

DIT ZIJN DE NAMENTommy Wieringa won de Libris Literatuur Prijs 2013 met zijn roman Dit zijn de namen, over een bizarre reis op de puinho-pen van de beschaving. Waar-in een groep vluchtelingen op zoek gaat naar menselijkheid, terwijl de hoofdpersoon zoekt naar betekenis in zijn eigen leven. De jonge Duitse regis-seur Philipp Becker maakte er bij NTGent een theaterversie van. Stadsschouwburg, 1 en 2 februari

BALLET VLAANDERENChoreograaf en directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui presenteert een avondvullend programma met

twee danspareltjes van Hans van Manen, zijn eigen dans-voorstelling Faun (een herin-terpretatie van de klassieke én controversiële voorstelling L’après-midi d’un faune uit 1912 van Vaslav Nijinksy) en zijn nieuwste werk Fall – op muziek van Arvo Pärt. Carré, �19 en 20 februari

LEMAITREMet idolen als Daft Punk en Justice legden de Noorse Ulrik Denizou Lund en Ketil Jansen de lat hoog voor zichzelf toen ze Lemaitre begonnen. Missie geslaagd: ze kregen miljoenen views op YouTube en Spotify, tekenden bij Astralwerks, het-zelfde label als Eric Prydz en Fatboy Slim, en verhuisden naar LA. Nu brengen ze hun aanstekelijke elektropopsound vol disco, funk en house weer even terug naar Europa.Sugar Factory, �17 februari

samenstelling Esther Derks en Anne de Vries

��

MEER DAN EEN WINKEL

De heerlijkste repen van Tony’s Choco-lonely, originele souvenirs, informatie over de leukste bezienswaardigheden en events in Amsterdam en omstreken én een grote dosis aan inspiratie. Dat vind je allemaal in de gloednieuwe I amsterdam Store in de IJ-hal van het Centraal Station.Aan de leestafels kun je je ontspannen oriënteren op wat er allemaal te doen is in Amsterdam. Ken je allang de leukste hotspots van de stad? Dan kun je jouw tips en best bewaarde geheimen delen via de ‘I am here’-plattegrond op het raam van de store.

opening 19 februariiamsterdam.com

ST

EPH

AN

VA

NFL

ET

ER

EN

Page 7: Uitkrant Februari 2016

7

BESTEL NU TICKETS OP WWW.CHOCOA.NL

6 & 7 FEBRUARI

BEURS VAN BERLAGE

AMSTERDAM

CHOCOLADE

FESTIVAL 2016

Chocolade, proeverijen, wijn, speciaal bieren, muziek, en meer.

TALENT RUBEN BANNETGeboren 27 mei 1994Talent Met zijn band Radio Eliza won gitarist Ruben Bannet eind 2015 de Amsterdamse Popprijs. De vijfkoppige band brengt 18 maart zijn eerste single KIDS uit.Te zien In het voorprogramma van Kissing Jane, met een akoestische set, Sugar Factory, �4 februari

‘Toen we geselecteerd waren voor de Amsterdamse Pop-prijs kon ik dat al nauwelijks geloven. Moet je nagaan hoe ik me voelde toen we hadden gewonnen! Morris, de ze-ventienjarige zanger van de band, en ik zijn nog maar een jaar geleden begonnen met Radio Eliza. Niet veel later werd de band uitgebreid met Twan, Daniël en Davey. We kennen elkaar van de Herman Brood Academie, we zitten allemaal bij elkaar in de klas. Onze liedjes gaan eigenlijk bijna altijd over meisjes. Daarom hebben Morris en ik ook deze naam gekozen voor de band: we zijn eigenlijk een soort radio voor liefdesliedjes. En Eliza vind ik een mooie meisjesnaam die ook nog lekker klinkt. Zelf noem ik onze muziek elektronische indiepop. In onze liedjes gebruiken we vaak een synthesizer. Mensen zeggen: “Het lijkt eigen-lijk nergens op”, wat een groot compliment is. Ik moet me er af en toe echt toe zetten om me met iets anders bezig te houden dan met onze muziek. Naast de creatieve kant vind ik het erg belangrijk om te zorgen dat alles eromheen ook in goede banen loopt, want nu we de Popprijs hebben gewonnen krijgen we best veel aandacht. Gelukkig hebben we inmiddels een goede boeker die ons daarbij helpt. Mijn kracht ligt eigenlijk niet per se in het technisch goed spelen, ik heb vooral een goed oor voor songs en catchy melodietjes.’

LEKKER KLEUREN

In het boek Hollandse Meesters kun je be-roemde kunstwerken uit de Gouden Eeuw he-lemaal naar eigen inzicht kleur geven. Krijgt Het Melkmeisje van Vermeer van jou net zo’n geel-blauwe jurk als op het origineel? Of ga je voor iets spannenders? De Uitkrant verloot tien exemplaren weg. Wees er snel bij!

iamsterdam.com/acties

‘ALLEEN DE TRANEN IN JE OGEN ZIJN STRAKS ECHT…’ ZO STELT WED AND WALK, WAAR JE TIJDENS 24H OOST VOOR 24 UUR KAN TROU-WEN, ZIJN BEZOEKERS GERUST. OP 13 FEBRUARI TROUW JE IN HOTEL THE MANOR, OP VALENTIJNSDAG VERLOOPT DE EEUWIGE VERBINTENIS ALWEER.

DE BOVENKAMER

Voor wie nog een reden nodig had om op avon-tuur te gaan in Nieuw-West, opende Radion eind januari het nieuwe cultuurpodium De Bo-venkamer, met de eerste filmzaal van de buurt en muziek, lezingen en kleinkunst. Het podium biedt de 175 creatieven en kunstenaars van Broedplaats Radion de mogelijkheid hun werk te laten zien aan het grote publiek. Op de opening werd ook de hoogste muurschildering van Amsterdam onthuld, gemaakt door kunste-naarsduo Graphic Surgery en Urban Art NOW. Gaat dat zien!

radionamsterdam.nl

CHOCOA

Wat ADE is voor elektronische muziek, is het Chocoa Festival voor chocolade. Ontdek de wereld van dit hemelse goedje en laat je drie dagen lang door chocolade-experts bijspijkeren over fair trade-chocolade, cacaoboeren en de toekomst van de troostrijke zoetigheid. Doel is om de markt voor duurzame ca-cao en chocolade te vergroten en te zorgen dat chocolade in 2025 100% duurzaam is. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om een heleboel chocolade te proeven en te combineren met goeie es-presso’s, wijn-spijs (!) en speciaalbieren.

6 en 7 februarichocoa.nl

Page 8: Uitkrant Februari 2016

OPENINGKRANTkrant8 feb 2016

DENISE ADMIRAAL (28), PRODUCER‘Ik ben zo blij dat ik kaartjes heb kunnen bemachtigen voor Daughter in Paradiso. �Wat een geweldige band!’

DANIELA VIDONI (56), TOERIST‘Omdat ik vandaag jarig ben, trakteer ik mezelf op een uitje naar het Van Gogh Museum. Zijn zonnebloemen vind ik zo bijzonder, dat ik er speciaal voor naar Amsterdam ben gekomen.’

WIJ GAAN NAAR...tekst en foto's Marie-Charlotte Pezé

WERKLOZEN AAN DE BAK

The Good Hotel investeert in Amsterdam-mers die in de bijstand zitten en geeft ze uit-zicht op een vaste baan in de hotelbranche. De werknemers krijgen colleges en doen als werknemer in het hotel nuttige werkervaring op. Het drijvende pop-uphotel zal eind deze zomer verhuizen naar Rio de Janeiro. Maar tot die tijd kan je aan het IJ genieten van een prachtig uitzicht, een geweldig interieur en ongetwijfeld de allerbeste service.

goodhotelamsterdam.com

VERSGEPERST BIERTJE

In het koelschap van de supermarkt vind je verse fruit- en groentesap-jes, yoghurtdrankjes en... extra vers bier. Ja, je leest het goed; vijf Am-sterdamse supermarkten verkopen momenteel Heineken Extra Vers: de Dirk van den Broek op de Tweede Hugo de Grootstraat, het Marie Hei-nekenplein, de Sloterkade en de Behouden Haven, en de Dekamarkt op de Spoorsingel. We horen je al denken: bier is toch altijd vers? Dat klopt, maar niet zo bruisend vers als deze. De pils wordt onmiddellijk na het bottelen in een luchtdichte papieren wikkel verpakt, op een ideale biertemperatuur van 5 graden Celsius naar supermarkten vervoerd en voorzien van de boodschap: ‘best te consumeren binnen dertig dagen’.

heineken.com

‘DE MEESTE MENSEN GAAN NIET NAAR AMSTERDAM VOOR STRIPBOEKEN. IK WEL. LAMBIEK IS EEN WERELDWIJD BEGRIP.’ DAT TWITTERDE DE MEXICAANSE REGISSEUR GUILLERMO DEL TORO, WIENS LAATSTE FILM CRIMSON PEAK WERD UITGEROEPEN TOT BESTE HORRORFILM VAN 2015.

BA

KE

R

Page 9: Uitkrant Februari 2016

9

FRANÇOIS MICHAUX EN MICK VAN DIJK (BEIDEN 24)‘Wij zijn net naar Tame Impala in de Heineken Music Hall�geweest. We zijn grote fans van deze psychedeli-sche Australische rockband, en het was een fantastisch live optreden.’

STEPHANIE LUKA (18) EN BARBARA BOETERS (26), STUDENTEN‘We zijn net klaar met onze scriptie en trakteren onszelf in de komende weken op een heleboel concerten van grote namen. In januari zijn we naar Hosier geweest, en nu heb-ben we Coldplay en Wolf Alice op de planning staan – we staan te trappelen.’

TJIPKE TIMMER (65),GEPENSIONEERD‘Ik ben een dagje hier om iets te drinken met wat vrienden én om een kijkje te nemen in het Rijksmuseum. Ik ben vooral fan van Rembrandt, zijn werk zal nooit vervelen.’

SCHOOL ZONDER UNIFORMEN

Begin januari werden de deuren geopend van De School, de met buzz omgeven opvolger van club Trouw. Sindsdien zijn voorverkooptickets voor club-nachten en concerten steevast uitverkocht, maar er worden ook kaarten aan de deur verkocht. In deze nieuwe 24-uurslocatie in West, gevestigd in een oud schoolgebouw bij het Rembrandtpark, kun je in principe hele dagen terecht, want naast dansen en concerten bezoeken kun je er ook lekker eten, drin-ken en sporten in Het Gymlokaal. Er zijn zelfs plan-nen voor een expositieruimte. Op naar de nieuwe club dus! Maar wees wel gewaarschuwd: De School ziet graag een eigenzinnig gekleed publiek. ‘Een maatpak, uniform of overhemd behoort niet tot on-ze dresscode en kan reden zijn de toegang te wei-geren.’

deschoolamsterdam.nl

GEHEIM DINEREN Pop-up restaurant Appartement K biedt eens in de maand een verfijnd viergangendiner aan op een geheime locatie in Amsterdam Centrum. Niet alleen het eten is heerlijk, je kan er ook op een leuke manier kennismaken met nieuwe mensen aan de grote gedeelde tafels. Het concept is bedacht door de reclameman en fijnproever Simon Cachera en Numa Mulle, die bij verschillende sterrenrestaurants als chef-kok heeft ge-werkt. De gerechten zijn echte culinaire hoogstandjes en bij elke gang wordt een andere wijn geserveerd. Bon appétit.

2 en 3 februari appartement-k.com

15 JAAR GELEDEN DACHT 42% VAN DE MENSEN DAT WE NOOIT MEER HOEFDEN TE STRIJKEN, OMDAT KLEDING NOOIT MEER ZOU KUNNEN KREUKEN. ALDUS DE ORGANISATIE VAN DE HUISHOUDBEURS. DE 71STE EDITIE DRAAIT OM ‘DE TOEKOMST VAN HET HUISHOUDEN’. VAN 20 T/M 28 FEBRUARI IN DE RAI.

MA

RT

IJN

SA

VE

NIJ

E

Page 10: Uitkrant Februari 2016

KRANTkrant smeltkroes

AMSTERDAM ALS SMELTKROESHoe Amsterdam een thuishaven werd voor 180 nationaliteiten

10 OPENING

180 NATIONALITEITEN

‘In 1580 had Amsterdam 30.000 inwoners. Vijftig jaar later waren dat er al bijna 140.000, en dan kwamen er ook nog talloze niet-geregis-treerde vreemdelingen naar de stad, op zoek naar werk op bijvoorbeeld een van de VOC-schepen. Het leverde een indrukwekkende rijkheid aan culturen op. Tenminste een derde van de Amster-dammers was in het buiten-land geboren. De meesten waren afkomstig uit Duitsland en Scandinavië, maar er wa-ren ook, onder meer, Afrika-nen, Turken, Inuit en Lappen. De stad was een kakofonie van talen.’

Dat schrijft Russell Shorto in zijn boek Amsterdam – A History of the World’s Most Liberal City (in Nederlandse vertaling uitge-geven door Ambo|Anthos). Nu, vierhonderd jaar later, telt Am-sterdam precies honderdtachtig nationaliteiten. De grootste zijn de Marokkanen, Turken, Britten, Duitsers, Fransen, Italianen, Gha-nezen en Amerikanen, maar er zijn ook bijvoorbeeld Bolivianen, Moldaviërs en Nepalezen voor wie Amsterdam een nieuw thuis is geworden.

Page 11: Uitkrant Februari 2016

11

tekst Russell Shorto

Met meer dan 180 nationaliteiten scoort Amsterdam hoog op diversiteit. Is dat iets om trots op te zijn? We vroegen het de Amerikaanse historicus, schrijver en Amsterdamspecialist Russell Shorto. ‘Diversiteit is niet waar het uiteindelijk om draait, wat vooral van belang is, is openheid.’

DE VOORDELEN VAN OPENHEID

>

De verscheidenheid aan nationa-liteiten waarmee ik in aanraking kwam gedurende de zes jaar dat ik

in Amsterdam heb gewoond, heb ik altijd opmerkelijk gevonden. Het schrijven van deze bijdrage over diversiteit in de stad biedt een mooie aanleiding om er langer bij stil te staan. Fransen, Ieren, Iraniërs, Marok-kanen, Amerikanen, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Australiërs, Israëli, Afghanen en Belgen: dat is een snelle opsomming van wie je hier allemaal kan tegenkomen. O ja, en Nederlanders. Iedereen die in een stad woont, waar dan ook ter wereld, kan met gemak zo’n zelfde soort lijstje samenstellen. Dat is nu eenmaal kenmerkend voor de wereld waarin we leven. Maar waar de diversiteit van Amster-dam zich in onderscheidt, is in hoe ver ze teruggaat in het verleden. Het is misschien overdreven om te beweren dat Amsterdam het fenomeen diversiteit heeft uitgevon-den, maar vaststaat wel dat de groei van Amsterdam en de bloei van de stad tijdens de Gouden Eeuw alles met diversiteit te maken hadden. Het is in ieder geval niet

overdreven om te stellen dat Amsterdam, als smeltkroes van Europa in de zestiende en zeventiende eeuw, een blauwdruk vormde voor het moderne stadsleven.

BELEIDSTAAL‘Diversiteit’ is onmiskenbaar een mode-woord. Voor mij klinkt het als politiek correcte beleidstaal. Het is een teken dat de spreker op het punt staat om een vermeend achtergestelde kritische groep tevreden te houden met een retorische truc. Er klinkt onoprechtheid in het woord door. De reali-teit achter het woord is echter het tegen-overgestelde van voorspelbaar en onoprecht. De echte wereld met zijn wolkenkrabbers van glas en staal en zijn overvolle trottoirs is een plek waar etniciteiten, talen en keukens in een stoofpot samenkomen en waar razendsnel nieuwe producten en gewoonten uit voortkomen. De echte wereld is veel rij-ker en complexer dan het woord ‘diversiteit’.Amsterdam, met zijn unieke rol in de geschiedenis van Europa, heeft de basis gelegd voor die echte wereld. Rond 1584 was Amsterdam dé bestemming van veel

PEPI

JN H

OO

IME

IJE

R

Page 12: Uitkrant Februari 2016

smeltkroes12 KRANTkrant OPENING

‘DIVERSITEIT IS EEN MODEWOORD. DE ECHTE WERELD, MET ZIJN WOLKEN-KRABBERS VAN GLAS EN STAAL EN ZIJN OVERVOLLE TROTTOIRS, IS VEEL RIJKER EN COMPLEXER.’

vluchtelingen. Spanje had de Zuidelijke Nederlanden aangevallen. Antwerpen, het New York van de zestiende eeuw, centrum van financiën en internationale handel, viel in handen van de Spaanse inquisitie. De mensen raakten in paniek. Bankiers en textielfabrikanten, cartografen en kruidenhandelaars, joden en christenen: ze vluchten naar het noorden. Ook Amsterdam was in de loop van de zestiende eeuw opgebloeid; niet door de verfijnde handel waarin Antwerpen zich specialiseerde, zoals die in zijde en kaneel, maar in groffe, aardse goe-deren zoals hout, zout en haring. Hoewel bescheidener en minder verfijnd dan in Antwerpen, begon de handel in Amsterdam ook toe te nemen. Veel Antwerpenaren waren op een of andere manier met de Amsterdamse handel verbonden, waardoor ze de stad als toevluchts-oord kozen toen ze vluchtten voor de Spanjaarden.Deze massale migratie bleek voor Amsterdam de eerste stap in het ontdekken van het geheim van – laat ik het woord dan toch maar gebruiken – diversiteit. Je moet niet vergeten dat voor het grootste deel van de geschie-

denis van heel Europa, of eigenlijk van de hele wereld, intolerantie officieel beleid was. Men dacht dat een gevoel van eenheid onder de bevolking een garantie was voor een sterke en stabiele maatschappij. Een mengel-moes van talen en godsdiensten leek een recept voor wanorde, wat na verloop van tijd alleen maar tot chaos en uiteindelijk een machtsovername kon leiden. Naties verkondigden dus de boodschap van zuiverheid.

TOLERANTIEIn een wereld vol intolerantie ontdekte Amsterdam, door massaal mensen uit heel Europa en zelfs Afrika en het Midden-Oosten op te nemen, dat juist het omgekeerde goud waard was. Tolerantie voor verschil-len, niet enkel als officieel overheidsbeleid, maar ook op straat, tussen gewone burgers en buren, leidde tot relaties met verre landen, zakelijke deals en nieuwe ideeën. En die nieuwe ideeën brachten dikwijls nieuwe handelsactiviteiten en zelfs nieuwe industrieën met zich mee. Bovendien had de reputatie van tolerantie

>M

AR

IE-C

HA

RLO

TT

E P

EZÉ

Page 13: Uitkrant Februari 2016

13

na verloop van tijd een zelfversterkend effect. Amster-damse drukkers, onbehouwen ambachtsmannen met inktvlekken op de handen, speelden gretig in op de reputatie van de stad als verzamelplaats voor nieuwe ideeën door hun diensten aan te bieden voor het druk-ken van teksten met uiteenlopende thema’s, vrijwel zonder censuur. De stad werd al snel wereldhoofd-stad van de uitgeverij. Politieke en wetenschappelijke geschriften die op veel andere plekken in de wereld verboden waren omdat ze een aanval op heersende regimes en/of de kerk vormden, rolden van de Amster-damse drukpersen.

GALILEO EN DESCARTESGalileo en Descartes lieten hun werken in Nederland uitgeven. Deze werken bevatten niet enkel nieuwe ideeën, maar droegen ook de kiemen van nieuwe industrieën. Wat zou jij als ondernemende zakenman doen als je over de wonderbaarlijke mogelijkheden van de telescoop of de microscoop had gelezen? Je zou een fabriek openen die lenzen, oculairs, metalen buizen en andere onderdelen produceert. De chirurgen in de stad gaven anatomische lessen aan de hand van het ontleden van lijken van geëxecuteerde moordenaars en meteen ontstond een levendige belangstelling voor dit onderwerp. De persen werden aangezet en produceer-den prachtige full colour werken die de complexiteit van het menselijk lichaam lieten zien. Een schipper uit Noorwegen of IJsland meerde aan op het IJ – toen de Amsterdamse haven – in een schip met een innovatief rompontwerp en onmiddellijk gingen de scheepswer-ven aan de slag.Zo werd Amsterdam het middelpunt van de Gouden Eeuw en op den duur het voorbeeld dat andere steden probeerden te kopiëren. Diversiteit, in de zin van een streefaantal nationaliteiten, is niet waar het om draait. Het gaat om openheid. Vandaag de dag beseffen we –

VluchtelingErfan Seddighi, een Iraanse Koerd, is een jaar gele-den uit Iran gevlucht. Zijn vader, die imam is, dreig-de hem te vermoorden. De biseksuele travestiet van 24 heeft eerst een paar maanden in Turkije ge-woond, vluchtte toen met de boot naar Grieken-land, ging met de bus naar Macedonië, reisde per trein naar Servië en kreeg pepperspray in zijn ogen gespoten aan de Hongaarse grens. In 2015 beland-den de meeste vluchtelingen in Duitsland of Zwe-den, maar Saro, zoals hij ook wordt genoemd, koos Amsterdam als eindbestemming. ‘Er zijn hier meer mensen zoals ik. De mensen zijn vrij, ik kan hier mijn leven leiden in de wetenschap dat mensen me accepteren.’ Op dit moment woont Saro in een omgebouwd kantoor in Amsterdam Zuidoost. Hij leert zichzelf Nederlands en droomt over een car-rière in de mode-industrie of kapperswereld. Zelfs het Nederlandse weer vindt hij fijn. ‘Ik wil hier voor altijd blijven. Vier jaar lang was het mijn droom om naar Amsterdam te gaan. Ik ben zo blij dat ik er nu ben.’

Page 14: Uitkrant Februari 2016

14 KRANTkrant smeltkroesOPENING

WERELDREIS DOOR AMSTERDAMWinkelen & dineren op 11 verre bestemmingen

AfrikaABYSSINIA AFRICAN GROCERYDeze Afrikaanse supermarkt is een onontbeerlijke leverancier van Oost-Afrikaanse berbere, Ethi-opische kocho (pannenkoek) en beautyproducten als cacaoboter. J.P. Heijestraat 186 abyssiniagrocery.nl

FrankrijkBETTY BLUE De gebakhemel. Zoete lekker-nijen, maar ook ontbijt en lunch.Snoekjessteeg 1-3 bettyblueamsterdam.nl

Amerika

THE AMERICAN BOOK CENTER Het adres voor Engelstalige boeken. Probeer de 'blind date': een boek voor jou uitgezocht door het perso-neel, op basis van genre en trefwoorden.Spui 12 abc.nl

Mexico ROSE’S CANTINA Deze klassieker in de Reguliers-dwars voelt als Mexico, maar dan zonder akelige narco-toestanden.Reguliersdwarsstraat 40 rosescantina.com Italië

MAURO GRIFONIOnvermijdelijke kleding-winkel voor dandyhip-sters in Italiaanse stijl en hun hele gezin.Cornelis Schuytstraat 33maurogrifoni.com

Noord- en Zuidpool

ICEBAR XTRACOLDDeze bar is gemaakt van zestig ton natuurijs. Pon-cho‘s en handschoenen houden je warm als je je cocktail drinkt uit een glas van ijs. Amstel 194-196 xtracold.com

AziëHAPPYHAPPYJOYJOYEet met uitzicht op de keuken, waar de inspiratie uit verschil-lende Aziatische keukens komt.Bilderdijkstraat 158happyhappyjoyjoy.asia

Marokko en Turkije KIBOOTS De robuuste laarzen van Kiboots zijn gemaakt van oude kelims (kleden) uit Marokko en Turkije. Maar ook je oosterse warme capes, tapijten en gebreide sokken haal je hier.Utrechtsestraat 47 kiboots.com

Zweden

RIKA Amsterdam heeft meer dan ge-haktballen en Billies uit Zweden. Designer Ulrika Lundgren maakt typisch Zweedse kleding en tas-sen.Oude Spiegelstraat 9rikastudios.com

Vietnam, Spanje, Nieuw-Zeeland en AustraliëFOODHALLENIn het voormalige tramdepot in West kun je op een zaterdag over de hoofden lopen van dagjesvolk dat hier Nieuw-Zeelandse Moa Pies en speekselopwekkende Iberische hammen komt scoren. Bellamyplein 51 foodhallen.nl

World of Food3000 m2 eetbeleving in Zuidoost, al-thans dat moet het straks gaan wor-den, met nu al Taste of Africa, waar ieder maand een andere Afrikaans land culinair uitgelicht wordt.Develstein 100worldoffoodamsterdam.nl

Page 15: Uitkrant Februari 2016

15R

EN

É D

ESC

AR

TE

S

BA

RU

CH

SPI

NO

ZA

De beroemde Franse filosoof en wiskundige René Des-cartes (1596-1650), een van

de grondleggers van de moderne filosofie en analytische meetkunde, studeerde wiskunde aan de Univer-siteit van Leiden. Daarna woonde hij in Amsterdam, eerst op de Kal-verstraat, later op de Westermarkt. Baruch Spinoza (1632-1677), die andere beroemde filosoof met een gedeeltelijk Nederlandse geschiede-nis, werd in Amsterdam geboren uit Portugese Sefardisch-Joodse ouders. De levens van Descartes en Spi-noza kruisten elkaar niet direct. Descartes schreef veel van zijn meesterwerken terwijl Spinoza een bescheiden lenzenslijper werd. Maar in 1653 ging Spinoza bij Francis van den Enden studeren. Deze radicale democraat en vrijden-

ker liet Spinoza kennismaken met Descartes’ teksten. Spinoza zocht al snel toenadering bij verschillende dissidente christelijke groeperingen, maar werd als ketter beschouwd en verbannen uit de stad. Geïnspireerd door Descartes schreef Spinoza in Rijnsburg (Zuid-Holland) een boek over Descartes’ filosofische principes.

VRIJHEIDNederland stond in die tijd bekend om zijn tolerantie en godsdienst-vrijheid, maar er waren dus toch nog wel grenzen. Toch was het land voor die tijd zeer vooruitstrevend. Spinoza, voorstander van individu-ele en godsdienstvrijheid, schreef later nog eens over de stad die hem er nota bene uit had gezet: ‘In deze bloeiende staat en voortreffelijke stad (…) leven alle mogelijke men-

sen van iedere natie en geloofs-richting met de grootste eendracht samen (...). Geen enkel geloof is er zo gehaat dat zijn aanhangers niet onder de bescherming staan van het openbaar gezag.’

EERBETOONVandaag de dag heeft de belangrijke filosoof een eigen monument bij de Stopera. In het voetstuk staan zijn woorden te lezen: ‘Het doel van de staat is de vrijheid.’ Als hommage aan Descartes heeft Amsterdam het Franse culturele in-stituut Maison Descartes opgericht. En op de gevel van Westermarkt 6, waar hij korte tijd woonde, hangt een gevelsteen met Descartes’ woor-den ‘Quel autre pays ou l’on puisse jouir d’une liberté si entière’ (In welk ander land kan men genieten van een zo totale vrijheid).

BRAIN-GAIN: DESCARTES & SPINOZA

Descartes: ‘Iedereen is hier zo druk met de handel dat ik er mijn hele leven zou kunnen ver-blijven zonder opgemerkt te worden.’

sommigen van ons tenminste – dat maar al te goed. We weten dat innovatie op het gebied van windener-gie, watermanagement, liftontwerp, zelfrijdende auto’s, biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal en duurzame landbouw het resultaat is van het laten va-ren van reserves, van een waarlijk open samenleving.

BALKANISERINGMet 180 nationaliteiten is Amsterdam tegenwoordig een afspiegeling van zijn verleden. De meest in het

oog springende vorm van de befaamde openheid van de stad tref je vandaag de dag aan op plekken als de Dappermarkt in Amsterdam-Oost, soms wel de beste markt van Nederland genoemd. Er klinkt een continu geroezemoes van talen. Je vindt er kopers, verkopers en producten uit Suriname, Indonesië, China, Thai-land en Polen…Zo’n markt kan natuurlijk ook duiden op het tegen-overgestelde van openheid, namelijk op balkanisering: de neiging van etnische gemeenschappen om zich af te

>

Page 16: Uitkrant Februari 2016

16 OPENINGKRANTkrant smeltkroes

zonderen, zonder te mengen en ideeën uit te wisselen. De angst voor de ander – de angst voor terrorisme, voor nieuwkomers die banen innemen, of voor een overvloed aan vreemde culturen die de onze opslok-ken – is in Europa de laatste tijd sterker geworden. Het ‘nativisme’ – het bevoordelen van de eigen cultuur ten opzichte van andere – is in opkomst. Er is reden tot bezorgdheid.De motor van de geschiedenis kent echter geen achteruit. De geest is uit de fles; de wereld van onze kinderen zal onvoorstelbaar anders zijn dan die waarin wij opgroeiden. Misschien wordt die wereld donkerder

en angstaanjagender. Hij zou ook zorgelozer, opener, veiliger kunnen zijn, met meer mogelijkheden. Maar om dat te bereiken hebben we moed nodig.Het Amsterdam van nu – de stad die ik ken, waar ik heb gewoond en waarover ik heb geschreven – kent zijn geschiedenis en weet wat tot nu toe goed heeft gewerkt. Zelfs zoiets als de Zwarte Pieten-discussie is ontzettend gezond. Het is een uiting van een optimaal functio-nerende mix van culturen en achtergronden. Oude stereotypen worden gezien voor wat ze zijn: oud en ste-reotiep. Nieuwe tradities kunnen worden uitgevonden. Het verleden van Amsterdam is zijn toekomst. n

>

Voor deze Nederlandse bedrijven is diversiteit even vanzelfsprekend als de lucht die we inademen.

DIVERSITEIT IN HETBEDRIJFSLEVEN

KONINKLIJK CONCERTGEBOUWORKESTHet Koninklijk Concertgebouworkest telt ongeveer 25 verschillende nationaliteiten onder zijn musici. Vacatures voor nieuwe posities worden wereldwijd verspreid. Ook de dirigenten van het orkest komen uit verschillende landen en spreken verschil-lende talen. Tijdens repetities wordt er En-gels gesproken, maar het orkest verzorgt ook Nederlandse taallessen, waardoor de overgrote meerderheid van de muzikanten vloeiend Nederlands spreekt.

INGBij de ING, die in meer dan veertig landen zijn diensten aanbiedt, is culturele diver-siteit een speerpunt. ‘We willen een afspie-geling zijn van ons klantenbestand’, zegt Mathieu Verougstraete, diversity manager. ‘We moeten onze klanten begrijpen en hun taal spreken. Maar eigenlijk betekent diversiteit méér dan het omarmen van veel verschillende nationaliteiten en culturen: we zien het als onze taak om een open werkveld te creëren waarin iedereen zich prettig en gerespecteerd voelt.’

BOOKING.COMOp het hoofdkantoor van Booking.com, gevestigd aan de Herengracht, werken twaalfhonderd medewerkers uit meer dan zeventig verschillende landen. ‘In theorie zijn we als boekingsbedrijf niet aan één locatie gebonden’, zegt CEO Darren Huston. ‘Maar de realiteit is heel anders. Voor de ontwikkeling van het bedrijf is het heel belangrijk om veel verschillende men-sen op één locatie samen te laten werken. Dat we in Amsterdam zitten is voor ons heel waardevol. Vooral voor jonge mensen is Amsterdam de place to be, ze willen er wonen en werken omdat de woonwerkba-lans in deze stad uniek is.’

AN

NE

DO

KT

ER

Page 17: Uitkrant Februari 2016

17

De wereld in de stad

CHINEES NIEUWJAAR Hollandse kaaskoppen hebben hun portie Oud & Nieuw zopas gehad, voor de Chinezen moet het nog beginnen: zij vieren vanaf 8 februari Chinees Nieuwjaar. Het wordt het Jaar van de Aap. Dit meerdaagse nieuws-jaarfeest, het grootste Chinese feest van het jaar, wordt traditioneel gevierd in de Chinese buurt rondom de Nieuwmarkt, de Gelder-sekade en de Zeedijk, met een draken- en leeuwendans door de straten en knallend vuurwerk om de boze geesten te verjagen. En met heerlijk eten natuurlijk, dat voor geluk en voorspoed zorgt. De boeddhistische Fo Guang Shan He Hua Tempel op de Zee-dijk, de grootste in zijn soort in Europa, is het bruisende middelpunt. MUNTJES EN MUZIEK Ook elders in de stad wordt Chinees Nieuw-jaar gevierd. De Bijenkorf (dat jaarlijks drommen Chinese toeristen verwelkomt en daarom zo’n tien medewerkers heeft die in het Mandarijn omroepen, serveren en verko-pen) deelt rode envelopjes met Chinese ge-luksmuntjes uit. De Meervaart program-meert een Chinees Nieuwjaarsconcert door het Guangdong National Music Orchestra (2 februari) en Studio/K houdt een speciale Chinees Nieuwjaar-editie van K+Peren in Studio/K (12 februari).

CHINATOWN De eerste Chinese migranten kwamen begin

twintigste eeuw naar Nederland. Zo ontstond sinds 1911 de Amsterdamse Chinese wijk. Er openden vanaf het begin al wel Chinese res-taurants, maar pas tijdens de wederopbouw begon ‘de Chinees’ aan zijn culinaire succes-verhaal. Inmiddels werkt maar liefst 43% van de Nederlandse Chinezen in de horeca.

ETEN & DRINKEN Amsterdam is gezegend met talloze Chinese restaurants en toko’s (zoals Dun Yong op de Geldersekade: met zes verdiepingen het grootste Chinese warenhuis van Europa). De bekendste restaurants zijn natuurlijk Sea Palace , vlak bij de OBA, en Nam Kee op de Geldersekade. Echte aanraders zijn ook – voor een luxer uit-eten-gevoel – Chang-i , Mchi of Chi . Amsterdam telt ook twee echte Chinese theehuizen: Formocha in de Jordaan, en het pas ge-opende Tea’s Delight in de Kinkerstraat.

FILM Voor wie na al die ontspanning een goede portie Chinese martial arts verlangt is in februari The Assassin een must-see, over een vrouwelijke huurmoordenaar, waarmee regisseur Hou Hsiao-Hsien op Filmfestival Cannes de prijs voor beste regisseur in de wacht sleepte.

SECRET LOVE In het Tropenmuseum is strijdbare Chi-nese kunst te zien, op de expositie Secret

Love (tot en met 8 mei). Tien gerenommeer-de Chinese kunstenaars presenteren hier ruim 45 werken over het Chinese taboe op seksuele andersgeaardheid van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgen-ders. Meer maatschappijkritische Chinese kunst staat op de agenda voor maart, op het CinemAsia filmfestival in Kriterion en met dansvoorstelling Red in de Stads-schouwburg .

tekst Janna Reinsma

Door eeuwen migratie en handel herbergt Amsterdam een onge-lofelijke rijkheid aan culturen. Elke maand gaan we op reis in eigen stad. Dit keer: China.

China

CHINA... ...heeft 1,4 miljard inwoners. In Amsterdam wonen 2577 Chinezen, nog geen half pro-cent van de Amsterdamse bevolking. Maar zo’n cijfer zegt weinig, want vaak worden Chinezen met een andere afkomst (Surina-mers, Singaporezen, Maleisiërs, enzovoort) niet meegerekend, en kinderen van migran-ten uiteraard ook niet. …en Nederland hebben een wonderlijke verhouding. Om de relatie economisch goed te houden spreekt de Nederlandse regering zich te weinig uit tegen de Chinese men-senrechtenschendingen, zo luidt vaak de kritiek. Als beloning voor de terughoudend-heid kreeg Nederland in 2015 twee panda’s. Te leen. Pandadiplomatie, noemen ze dit in China. … houdt blijkbaar wel van dieren. Een van de meest populaire Nederlandse kunstwer-ken in China is Florentijn Hofmans kolos-sale Badeend.

HE

LAN

HU

AR

EN

HE

LAN

HU

AR

EN

ASI

IR

Page 18: Uitkrant Februari 2016

OPENINGKRANTkrant aanbiedingen

Dag je Volendam en Marken

GA NAAR IAMSTERDAM.COM/ACTIES

VIP-BALKON-ARRANGE-MENT BIJ TUSCHINSKI5 x 2 tickets t.w.v. €31,- Niets is zo leuk als op Valen-tijnsdag samen van een mooie film genieten in het prachtige Tuschinski Theater – en dan nog wel op het koninklijke eerste balkon, met ruime fauteuils, perfect zicht en een heerlijk hapje en drankje. Wil je meer van Tuschinski zien? Dagelijks van 9.30 tot 11.30 kun je een audiotour volgen langs de mooiste plekjes van het the-ater (€10,- inclusief een kopje koffie of thee).

pathe.nl

VERLIEFD OP VINTAGE10 x 2 tickets t.w.v. €25,- p.p.De aankomende editie van vintage meubelbeurs Design Icons wordt extra zoet, want hij valt precies in het Valen-tijnsweekend (13 en 14 februari). Neem je geliefde mee en maak er een romantisch dagje Amsterdam van. In de Kromhouthal in Noord verkopen meer dan zestig handelaren hun prach-tigste waar, waaronder de Amsterdam-se handelaren Judith Wolberink Gal-lery, De Vreugde Design, Zo Goed Als Oud, Van OnS, Treasure Depot en De Gele Etalage. Alles is direct te koop, dus die design crush die je tegen het lijf loopt, gaat mooi mee naar huis!

design-icons.nl

mail & win!

CADEAUBIJ ABONNEMENT

Bezoek het beeldschone Volendam, de parel van de Zuiderzee, en het schilderachtige schiereiland Marken! In Volendam wandel je over de wereld-beroemde dijk en vaar je in dertig minuten met de Volendam Marken Express naar Marken. Daar maak je een prachtige wandeling door het pitto-reske Marken en volg je een demonstratie klom-pen maken. De dag wordt afgesloten met een heerlijke, oer-Hollandse pannenkoek bij Taverne De Visscher. Op de boot terug blik je met een gratis drankje terug op een dag langs het schoonste wat de Nederlandse geschiedenis heeft voortgebracht.

Afvaarten vanuit Volendam vertrekken vanaf 11.30 uur. Gedurende de dag zijn er diverse af-vaarten terug naar Volendam; de laatste vertrekt om 17.00 uur.

markenexpress.nl

GA NAAR UITKRANT.NL, NEEM EEN JAARABON-NEMENT (€29,95) EN ONTVANG TWEE VOUCHERS VOOR EEN HEERLIJKE DAG UIT.

De actie loopt t/m 23 februari. Op = op.

t.w.v.€40,-

18M

AR

TIN

KU

IJPE

R

Page 19: Uitkrant Februari 2016

19

BRANDHAARDENEMMA IN DE STADCROSS-LINXFILM EXPO: CATWALK INTERVIEW: HAEVNOBA

20232426283034

VERMAAKBROOD KAN NIET DOOD

Herman Brood zou dit jaar zeven-tig zijn geworden. De hoogste tijd dus voor een eerbetoon aan deze Nederlandse rock ’n roll-legen-de… en wel in de vorm van de rock ’n roll-muziektheatervoorstel-ling Chez Brood. Xandra Brood, Hermans weduwe, was nauw bij het maken van de voorstelling betrokken: ‘Het beeld dat er van Herman bestaat is eenzijdig. Zijn leven bestond uit meer dan seks, drugs en rock ’n roll. Deze voor-stelling laat een completer beeld zien, bijvoorbeeld dat Herman ook een echte familieman was.’ Lola Brood, zijn dochter, denkt het niet droog te zullen houden bij de voorstelling en is blij met de hommage: ‘Mijn vader wilde nooit vergeten worden, hij had het liefst 24/7 een cameraploeg achter zich aan.’ Bandleider Jan Rot en hoofdrolspeler Stefan Ro-kebrand willen met name de pure muzikant die Herman eind jaren zeventig was goed uit de verf la-ten komen. Stefan: ‘Dit zijn de rol-len waar je het echt voor doet.’

2 t/m 14 februariDeLaMar Theater

‘SOMS RIJD JE MIDDEN IN DE NACHT NAAR HUIS EN DENK JE: WAT EEN APART, RAAR LEVEN. EEN STUKJE EENZAAMHEID GEKOPPELD AAN IETS WAAR JE HEEL BLIJ MEE MOET ZIJN.’Aldus de ultraproductieve rapper Ali B op NU.nl. Er komt binnenkort een nieuwe plaat van hem uit en deze maand staat hij van 2 t/m 6 februari met zijn voorstelling Je suis Ali in De Kleine Komedie.

feb 2016KRANTkrant

STUKAFEST

Tijdens Stukafest worden overal in het land studentenkamers voor één avond omgetoverd tot kleine intieme podia. Studenten en niet-studenten met talent voor muziek, dans, theater of poëzie treden op in een knusse huiskamersfeer. Dé kans dus om jong lokaal talent te ontdekken voor ze de wereld (of anders toch wel Nederland) ver-overen.

3 februaristukafest.nl

AN

TON

CO

RB

IJN

Page 20: Uitkrant Februari 2016

KRANTkrant KUNST & VERMAAK podium

Michel Houellebecqs provocerende roman Soumission houdt het Westen een onbarmhartige spiegel voor. Brandhaarden brengt de toneelversie Unterwerfung, en meer geëngageerd maar toegankelijk theater uit Hamburg.

Leven in een islamitische staat heeft ook nadelen

tekst Margriet Prinssen foto Sofie Knijff

20

theater

Brandhaarden: DeutschesSchau-SpielHausHamburg

Der Entertainerregie Christoph Marthaler20 en 21 februari

Effi Briest, Allerdings Mit Anderem Text Und Auch Anderer Melodieregie Clemens Sienknecht en Barbara Bürk23 en 24 februari

Schiff Der Träume, Ein Europäisches Requiem Nach Fede-rico Felliniregie Karin Beier25, 26 en 27 februari

Unterwerfungregie Karin Beier28 en 29 februari

John Gabriel Borkmanregie Karin Henkel1, 2 en 3 maart

ssba.nl/brandhaarden

Voor de vijfde keer organiseert de Stadsschouw-burg Brandhaarden, waarin bijzondere gezel-schappen (of theaterregisseurs) uit het buiten-

land in Amsterdam worden gepresenteerd. Dit keer zijn een aantal voorstellingen te zien van het toonaangeven-de DeutschesSchauSpielHausHamburg, waar gevierd regisseur Karin Beier sinds twee jaar artistiek leider is. Zij brengt een mengelmoes van spectaculaire, geënga-geerde en gewaagde voorstellingen die een groot publiek aanspreken, gespeeld door een kwalitatief hoogstaand acteursensemble. Het programma bestaat uit twee van die actuele premières, Schiff der Träume en Unterwer-fung, een aantal succesproducties en een uitgebreid (B)randprogramma. BOTSING Net als in de beroemde film van Fellini E la nave va laat regisseur Karin Beier in Schiff der Träume een luxe cruiseschip midden op zee botsen op een boot met vluchtelingen: ‘Fellini’s film gaat over het Europa dat aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog als veilige haven wordt gezien. De parallel met het heden is niet ver te zoeken.’ Realistisch theater wil Beier niet maken: ‘De kranten staan vol met verhalen over vluchtelingenleed. Ik wil een ander verhaal vertellen.’ De voorstelling is in Duitsland zeer goed ontvangen, vanwege de ‘perfecte mix van komische slapstick en confronterend theater’.

POLYGAMIE In zijn roman Soumission beschrijft Houellebecq het Frankrijk van 2022, onder een islamitische president. De economie bloeit: omdat vrouwen worden geweerd van de arbeidsmarkt, is de werkloosheid uitgebannen. Polygamie zorgt voor een spannend seksleven, de crimi-naliteitscijfers dalen en de geboortecijfers stijgen. Is het niet curieus dat Beier – als sterke vrouw die als een van de eerste vrouwelijke artistiek leiders het glazen pla-fond in theaterland doorbreekt – zo’n antifeministisch stuk regisseert? Beier lacht: ‘Ik houd van het werk van Houellebecq, al geldt dat niet bepaald voor de manier waarop hij vrouwen soms afschildert, maar voor mij is dat niet waar het om gaat in zijn boek. Zijn blik op de maatschappij is messcherp; als er één stuk is dat onze

samenleving haarfijn analyseert is het Soumission. Hij houdt het Westen een spiegel voor, en dan vooral de zogenaamde intellectuele elite.’

MIDLIFECRISIS Houellebecq vertelt zijn verhaal vanuit het perspectief van een literatuurprofessor van middelbare leeftijd, een typisch geval van midlifecrisis: seksueel is hij uitgeke-ken, zijn werk vindt hij saai, hij heeft het gevoel dat zijn leven voorbij is. Dan verliest hij zijn baan (alle niet-moslims worden ontslagen), maar hij kan terugkomen… als hij mos-lim wordt. Beier: ‘Dat heeft allerlei voorde-len, waaronder een onbeperkt aanbod aan vrouwen. Feminisme en emanci-patie blijken nogal fra-giele waar-den, als het erop aankomt. De wes-terse vrou-wen zijn acht tot tien uur per dag aan het werk en ’s avonds te moe voor seks; de islamitische dames daarentegen mogen niet werken en zitten klaar met een kopje thee en een warme maaltijd. Onder hun burka dragen ze sexy ondergoed.’ Karin Beier gaat het stuk ensceneren als een monoloog: ‘Het wordt een onemanshow in de grote zaal, met steracteur Edgar Selge. Het blijft span-nend of de professor al dan niet overstag zal gaan.’

Page 21: Uitkrant Februari 2016

21

mis deze niet

ME

LAN

IE M

AR

SMA

NPE

TR

OV

SKY

AN

D R

AM

ON

E

MATA HARIMargaretha Geertruida Zelle, beter bekend als Mata Hari, is een van de meest roemruchte vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis. Mata Hari, Friezin van oorsprong, was be-gin twintigste eeuw een bekende exotische danseres in Parijs. Ze hield er vele beroemde minnaars op na en was een spion tijdens de Eerste We-reldoorlog. Of toch een dubbelspi-on? Of niets van dat alles? Dit nieu-we ballet neemt je mee in het met mysterie omgeven verhaal van het kleine meisje uit het Noorden dat uitgroeide tot een femme fatale, en uiteindelijk voor het vuurpeloton een voortijdig einde vond. Nieuws-gierig geworden? Op het YouTube-kanaal van Het Nationale Ballet vind je als voorproefje een vijfdelige se-rie over dit nieuwe avondvullende ballet.

CANTO OSTINATOHet is zo langzamerhand een tradi-tie geworden: al enkele jaren aan-een wordt in het Concertgebouw de Canto Ostinato opgevoerd, het klas-sieke meesterwerk van de Neder-landse componist Simeon ten Holt. Hij schreef het in de jaren zeventig, maar het is nog altijd immens popu-lair vanwege de simpele maar com-plexe minimalistische structuren en rustgevende schone klanken. De af-gelopen jaren werd de Canto in steeds verschillende vormen en met verschillende bezettingen ten geho-re gebracht. Dit jaar krijgt het pu-bliek de meest pure versie voorge-schoteld: op vier vleugels. Bloedzuiver en hypnotiserend.

DEWOLFF IN PARADISOROUX-GA-ROUX heet de nieuwe plaat van DeWolff. Op 4 februari presenteren de gebroeders Pablo (zang) en Luka van de Poel (gitaar, drums) en organist Robin Piso hun nieuwste in de grote zaal van Para-diso. Met vrienden. Piso: ‘We heb-ben de plaat in onze eigen studio opgenomen met behulp van een aantal vrienden, dus die nemen we mee. Het wordt DeWolff plús. Na-tuurlijk gaan we extra uitpakken. Pa-radiso is een legendarische plek en nu kunnen we er onze plaat presen-teren. Helemaal te gek.’ En die titel? ‘Die verklaart onze liefde aan de muziek uit New Orleans. We kwa-men het woord tegen en dachten meteen: dat wordt de albumtitel. Ontdekten we dat de Roux-ga-roux een cajunlegende is: half mens, half wolf. Ja man, toen was het helemaal duidelijk.’

6 T/M 26 FEBRUARINATIONALE OPERA & BALLET

4 FEBRUARIPARADISO

11 FEBRUARIHET CONCERTGEBOUW

SIM

ON

VA

N B

OX

TE

L

Page 22: Uitkrant Februari 2016

KUNST & VERMAAKKRANTkrant22 podium22

Echt Gebeurd

Ploerten in de supermarkt

Kort na Valentijn wordt tijdens Echt Gebeurd eindelijk eens niet de geliefde, maar de ex in de schijnwerpers gezet.

Cabarettalent Anne Neuteboom slacht babyboomers én magere meisjes in de supermarkt af. Ze hebben erom gevraagd.

tekst Mike Peek

tekst Mike Peek

Voor ze eind november 2015 Cameretten won, werkte Anne Neute-

boom in een supermarkt. Op de vleesafdeling om precies te zijn. Daar, gevangen tussen biefstukken en kippenpoot-jes, merkte Anne dat mensen vaak ontzettend onaardig doen. En dan vooral tegen zo-genaamde ‘millenials’, losers die geboren werden tussen 1982 en 2001. In de ogen van oudere generaties zijn mil-lenials per definitie ongeïnte-resseerd, individualistisch en slecht opgeleid. Daar kan Anne dus niet zo goed tegen, vooroordelen. In haar voorstelling Weg (althans, het half uur dat ze tijdens Cameretten liet zien) veegt ze de vloer aan met ver-ongelijkte babyboomers die moord en brand schreeuwen over normen en waarden, maar in supermarkten dik-wijls de ploert uithangen. En dan dus het liefst als ze die onschuldige Anne Neute-boom tegenover zich hebben. Met goedgekozen beelden en

fraaie volzinnen schetst ze haar ongenoegens. ‘De Neut’ begint nog rustig, maar lang-zamerhand gaan volume en tempo omhoog, tot er een or-kaan van agressie overblijft. Die agressie blijkt behoorlijk geestig, maar er zit ook her-kenbare wanhoop in. Want zijn het geen oorlogsvetera-nen die haar een gebrek aan whatever verwijten, dan zijn het wel magere tienermeisjes die haar bescheiden vetrolle-tjes afkraken. Stiekem, fluis-terend, nét als Anne een pak ijs uit de vriezer wil halen. Bitches. Neutebooms woede en frus-tratie knallen uit elkaar tij-dens een finale die nog lang nadreunt. Ze geeft een soort anti-striptease ten beste, re-duceert het lichaam tot een onerotische zak botten. Ja, lijkt ze te zeggen, dit ben ik en het interesseert me geen fuck wat je daarvan vindt. Dóei.

Het concept van Echt Gebeurd is verrader-lijk simpel: je gaat

zitten en luistert naar verha-len die worden verteld door de mensen die ze zelf hebben meegemaakt. Elke derde zondagmiddag van de maand kun je in Toomler terecht voor een verhalenmiddag die ook wordt opgenomen voor de gelijknamige, razend populai-re podcast van onder anderen Micha Wertheim en Paulien Cornelisse. De cabaretiers presenteren de middag om de beurt (en zijn deze maand overigens ook met eigen voor-stellingen in Amsterdam te zien).Veel deelnemers van Echt Ge-beurd beschikken echter juist níet over podiumervaring. Verwacht dus geen gladge-streken monologen, maar uit de werkelijkheid gegrepen verhalen. Vaak gaat het om ervaringen die het leven van de spreker op één of andere manier hebben veranderd of verhelderd. Zoals journaliste Linda Pol-man, die naar Sierra Leone

ging om te schrijven over di-amanthandel en uiteindelijk zelf een lap grond kocht om naar de steentjes te (laten) zoeken. Of Naïma Najib, die erachter kwam dat haar fa-milie iets groter was dan ze dacht. De situaties zijn soms zo absurd dat ze, ondanks de serieuze implicaties, op de lachspieren werken. Dan weer blijken ze razend spannend. Echt Gebeurd is misschien wel de allerleukste vorm van voyeurisme. 21 februari wordt het overkoepelende thema ‘De ex’. Zoals elke maand zal er ook iemand voorlezen uit zijn of haar puberdagboek. Hoe leuk, lief en ontroerend dat is, kun je alvast checken via iTunes of op de website van Echt Gebeurd. Je vindt er een ruime selectie van eerdere afleveringen. Mocht je dur-ven, dan kun je je daar ook opgeven om zélf een verhaal te vertellen.

ECHT GEBEURD – DE EXToomler21 februariechtgebeurd.net

ANNE NEUTEBOOM – WEGTheater Bellevue10, 12 en 13 februari

RO

XA

NN

E H

ELL

EV

OO

RT

Page 23: Uitkrant Februari 2016

23

Tot mijn tiende dacht ik dat wassen beelden typisch Amsterdams waren en mevrouw Toessoo een bekende Amsterdamse kunstenares. Er is een foto van de dag

dat dit idee ontstond: ik sta breed glimlachend te poseren naast een pop die lijkt op Arnold Schwarzenegger. Alsof zijn onechtheid niet al duidelijk genoeg bleek uit zijn immobiliteit, droeg ’ie óók nog een T-shirt met ‘Madame Tussauds’ erop. Het eendimensionale beeld dat ik als toerist van de stad had werd in mijn puberteit uitgebreid tot maar liefst drie dimen-sies, met de coffeeshops en het Sex Museum, dat trouwens een soort opvanghuis lijkt voor de wassen beelden die ontslagen zijn bij Tussauds. De toeristen waar ik dagelijks tussendoor fiets naar mijn werk in de Leidseplein Entertainment Area hebben ook vaak een beetje een wasachtig waas over hun gezichten. Ik leg ze desgevraagd véél te vriendelijk de weg naar de Bulldog uit, probeer tegelijk representatief te zijn voor alle Nederlanders en bemoei me ook nog ongevraagd met de restaurantkeuze, waarop ze zeggen dat ze echt Amsterdamse wafels met ijs en Nutella gaan eten. Naar een IceBakery hoef je niemand de weg te wijzen, de Nutellaan (vroeger Leidsestraat) ligt vrij centraal. Wietlollies en mutsen met AMSTERDAM erop zijn niet typischer voor Nederland dan wafels met Nutella, en toch leidt die troep niet tot dezelfde woede onder Amsterdammers,

waarover de laatste tijd veel te doen was. Op 5 februari is het Wereld Nutella Dag – dan neem ik aan dat we met zijn allen bloemenkransen bij IceBakeries gaan leggen. De stad die je als toerist beleeft is natuurlijk altijd een karika-tuur van een stad, een beloopbare route met iets te doen, iets te kopen en iets te eten. Dat de chococultuur uitgevonden moest worden, is niet alleen het gevolg van het versoepelde detailhandelbeleid (bedankt VVD), waardoor elke halvezool horeca-ondernemertje mag spelen. Het is ook een ongemak-kelijke confrontatie met ons gebrek aan culinaire cultuur. Natúúrlijk kunnen we Nutellawafels niet accepteren als typisch Nederlandse lekkernij. Nutella is veel te lekker om Nederlands te zijn. We kunnen en moeten klagen over monocultuur, maar als we toeristen niet de stad geven die ze willen, zullen ze hongerig en seksueel gefrustreerd raken en ons échte erfgoed (de wassen Doutzen Kroes) vandaliseren. Terwijl we wachten tot er wat wafelwinkels sluiten vanwege misbruik van de regelgeving, hebben we mooi de gelegenheid om onze culinaire traditie te herscheppen. We kunnen bijvoorbeeld typisch Hollands vlees-afval gaan verkopen: HEMA-worsten uit de Unileverfabriek in Oss. Of wentelteefjes, niet specifiek Nederlands, maar dat weet geen mens. Als we die dan ook nog verkopen als turning bitches verwacht ik dat de verkoop door het dak gaat.

Emma in de stad

Deel 3: Waarin Emma een lans breekt voor turning bitches

Emma CurversCOLUMN

MA

RIE

-CH

AR

LOT

TE

PE

Page 24: Uitkrant Februari 2016

24 KUNST & VERMAAKKRANTkrant podium

Violen met elektrische gitaren: het Cross-linx festival serveert een cocktail van muzikale stromingen en wonderlijke samenwerkingen.

Cross-linx: verrassend uit alle hoeken

tekst Floor van Dijck

festivalCross-linxMuziekgebouw aan ’t IJ en Bimhuis, 26 februari cross-linx.nl

25, 27 en 28 februari in Eindhoven, Rotterdam en Groningen

Een festival waar je je kunt vergapen aan de kunsten van een jonge

virtuoze violiste, maar ook kunt luisteren naar de kenmerkende sound van Peter Buck, gitarist R.E.M. Waar je geluidskunste-naar Yuri Landman tegenkomt in een dansvoorstelling en waar een orkest vol klassieke musici en popmuzikanten nieuw en be-staand werk speelt van Crowded House-frontman Neil Finn. Deze unieke mix van moderne muziek, bekende namen uit de indiepop en minder bekende namen uit de experimentele muziek kenmerkt het Cross-linx Festival. ‘Indie classical’ noemen ze het zelf. Een

festival dat de kruisbestuiving viert met één line-up, waarmee ze vier avonden op rij in steeds een andere Nederlandse stad verras-send uit de hoek te komen. En dan niet één hoek, maar zoveel mogelijk hoeken van het gebouw. Als een muzikale expeditie.

MUZIKALE VRIENDEN Frank Veenstra is oprichter en hoofdprogrammeur van het festi-val, dat hij liefkozend omschrijft als ‘zijn kindje’. Dit jaar vindt alweer de veertiende editie plaats. ‘Cross-linx programmeert op het grensvlak van eigentijds, experi-menteel klassiek en avontuurlijke indiepop, met een speciaal pro-

gramma met bijzondere verbin-dingen en nieuwe composities. We proberen toffe samenwerkin-gen tot stand te brengen, en elk jaar lukt dat gelukkig ook weer. Dit jaar is het hele programma mede samengesteld in samenwer-king met drummer Glenn Kotche van de Amerikaanse band Wilco, de grondleggers van de alterna-tieve countryrock. Hij heeft een flink aantal muzikale vrienden benaderd en dat resulteert in een programma waarin onder andere het werk van de Nieuw-Zeelandse singer-songwriter Neil Finn wordt vertolkt. Door Finn zelf, met het Unlimited Orchestra; een gelegenheidsorkest met onder

V.l.n.r. Yuri Landman, Glenn Kotche, Notwist

ZOR

AN

OR

LIC

Page 25: Uitkrant Februari 2016

25

CARRÉ22-24 FEBRUARI

DELAMAR THEATER16 T/M 19 FEBRUARI

HET BIMHUIS3 FEBRUARI

MARC RIBOTMarc Ribot is een van de beste gitaristen die je misschien toch niet kent – maar hij was bepa-lend voor het geluid van albums van Tom Waits, Elvis Costello en The Black Keys. Juist, die liggen nogal ver uiteen qua muziekstijl, met complimenten voor zijn veelzijdigheid. Zijn gruizige licks passen elke keer weer verba-zingwekkend goed. Al meer dan 35 jaar geleden begon Ribot in de New Yorkse underground jazzscene, waar hij later dood-leuk een hele week aaneen in de Village Vanguard stond, de jazz-club der jazzclubs. Deze maand speelt hij in ons eigen Bimhuis. Gaat dat zien. Hij liet er al eens eerder onmogelijke gitaarstuk-ken horen.

VERPLICHTE DATESHet toneelstuk Visiting Mr. Green is inmiddels al in 45 landen opgevoerd en meerdere keren bekroond. Raoul Heertje maakte een Nederlandse bewer-king, Op bezoek bij meneer Green, met Bram van der Vlugt als de 86-jarige weduwnaar Me-neer Green en Oren Schrijver als zakenman die plots bij hem voor de deur staat. De jonge onderne-mer heeft een taakstraf en moet een half jaar bij de oude man op bezoek. Maar daar zit geen van beiden op te wachten. Gelukkig ‘broeit en klikt en knettert het tussen het tweetal op het podi-um’ – aldus de Volkskrant.

DREAM THEATERHardrock en progressieve metal in een theatertempel. Het lijkt misschien een beetje een vreem-de combinatie, maar qua naam past het in elk geval prima: de Amerikaanse band Dream Thea-ter komt voor drie concerten on-der de noemer ‘The Astonishing Live’ naar Carré. Het langharige en -baardige vijftal draait al der-tig jaar mee met hun extreem virtuoze, bijna mathematische symfonische rock vol klassieke- en metalinvloeden, en de band heeft een haast mythische live-reputatie. Reken maar op hoog-staande muzikale acrobatiek van John Petrucci en de zijnen, in ons beroemdste circustheater. Vergeet ook je luchtgitaar niet. Blijkbaar heeft Carré overigens nog meer poptempelambities, want deze maand zijn ook Tindersticks en Tallest Man on Earth er te bewonderen.

BA

RB

AR

A R

IGO

N

meer Peter Buck, Kotche en het jonge Nederlandse ensem-ble Lunatree.’ Neil Finn klinkt als een bij-zondere keuze. Is hij niet vooral de koning van de zoete pophit uit de jaren negentig? ‘Veel mensen kennen hem inderdaad van de wereldhits van zijn band Crowded House, maar hij heeft ook heel veel solowerk gemaakt dat veel ex-perimenteler is. Uit zijn “back catalogue” zijn een tiental nummers gekozen die worden gearrangeerd door Lunatree. En daartussen hoor je nieuwe stukken muziek, die speciaal voor dit festival gecompo-

neerd zijn, met gastoptredens van onder meer componist en performer Ryan Lott, de jonge vrije geest die onder de naam Son Lux progressieve nieuwe popmuziek componeert met veel klassieke verwijzingen, en de experimentele singer-song-writer-violist Andrew Bird.’

VERKENNINGSTOCHT Dit jaar strijkt Cross-linx voor het tweede jaar op rij neer in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Het hele pand doet dit jaar mee, ook het Bimhuis. Naast de grote zaalproductie zoals die rondom Finn, zijn er nog meer optredens, zoals de be-roemde Duitse experimentele indierockband The Notwist die hun album Neon Golden – een undergroundklassieker – integraal spelen, de Ameri-kaanse slagwerkgroep Third Coast Percussion, On Fillmore (het soloproject van Kotche), gitarist Aart Strootman, Emilie & Ogden (een act uit Montreal waarin de ontmoe-ting tussen een jonge zangeres en een harp centraal staat) en de talentvolle Britse compo-nist Luke Deane. Wat is de geheime tip van Veenstra? ‘Dat is wel het Mu-sic Mining-programma, kleine muzikale verkenningstochten tot in de krochten van het pand. In kleine groepjes stuit je op intieme performances op bijzondere plekjes voor en achter de coulissen.’

mis deze niet

Page 26: Uitkrant Februari 2016

26 KUNST & VERMAAKKRANTkrant film

Wonderschone onmacht

Eind februari verschijnt de film Knielen op een bed violen, – naar de autobio-

grafische roman van Jan Siebelink. Noortje Herlaar speelt Margje (gebaseerd op Siebelinks moeder) die haar gezin bij elkaar probeert te houden terwijl haar echtgenoot,bloemenkweker Hans (Barry Atsma), zich steeds meer verliest in zijn geloof.

Wat trok je zo aan in dit verhaal?‘Het is een prachtig stukje ge-schiedenis, maar het personage van Margje was me wel het meest bijgebleven. Ik vind haar onmacht wonderschoon. Het onvermogen om je geliefde bij je te houden terwijl je hem opgeslokt ziet worden door iets of iemand anders. In dit geval is dat “iets” het geloof, maar het kan van alles zijn. Dat vind ik een heel mooi en tragisch gegeven.’

Je bent zelf in Maassluis opge-groeid. Maakt geloof daar een groot onderdeel uit van de ge-meenschap?‘Jazeker. Al heb ik dat zelf nooit zo

meegekregen. Mijn ouders zijn wel allebei gelovig opgevoed – mijn vader gereformeerd, mijn moeder streng gereformeerd – maar hebben dat totaal niet aan ons, de kinderen, doorgegeven.’

Was dat een bewuste beslissing van je ouders?‘Mijn vader is een enorme atheïst, die gelooft vooral in de wetenschap. Dus bij hem was het, denk ik, ge-woon logica.’

En je moeder?‘De moeder van mijn moeder was erg gelovig, maar zij beleed haar geloof altijd op een hele prettige manier. Zij haalde er veel steun en troost uit. Mijn moeder zelf is meer van de common sense. Heel erg in je-zelf geloven, op jezelf vertrouwen en andere mensen ook met liefde be-handelen. Een beetje zoals Margje.’

En compleet het tegenovergestelde van waar Hans aan ten onder gaat.‘Bij Margje draait het geloof om vertrouwen, bij Hans om angst. Dat

is ook zo verdrietig aan zijn verhaal. Bij hem krijgt de angst de overhand, en daar maken anderen misbruik van. Als je vanuit angst gaat denken en leven, ben je zo ontvankelijk voor de mening van anderen. Dan raak je gauw verloren.’

Toch blijft ze bij hem tot het bittere einde.‘Mensen zouden kunnen zeggen: Jemig, mens! Was toch weggegaan bij die man! Maar Hans was haar jeugdliefde, haar waarheid. Voor haar was blijven een keuze uit liefde.’

Wat zou je zelf doen?‘Ik hoop zelf dat ik in die situatie wel mijn koffers zou pakken. Je moet het ook maar kunnen doorstaan. Hoelang kan je je eigen waarheid, je eigen standaard van leven behouden als iemand naast je opeens heftig andere dingen gaat prediken? Al dat liefdeloze geschreeuw in je huis! Ik denk dat dat steeds moeilijker wordt. Ik denk dat ik dat als Noortje niet zou kunnen.’

filmKnielen op een bed violenregie Ben Sombogaartrelease 25 februari

tekst Bregtje Schudel

Jan Siebelinks Knielen op een bed violen is eindelijk verfilmd. Een verhaal over het zwartste calvinisme en een grote liefde.

Page 27: Uitkrant Februari 2016

27

FAMILIELEEDDe ene familie is de andere niet, maar hun leed is vaak wel erg herkenbaar. In James White worstelt het titelpersonage (Christopher Abbott) met de naderende dood van zijn moeder (Cyn-thia ‘Sex and the City’ Nixon), in de Vlaamse thril-ler D’Ardennen draait alles om de driehoeksverhouding tussen een vrouw en twee criminele broers.James White Regie Josh Mond; nu in de bioscoopD’Ardennen Regie Robin Pront; release 4 februari

CEMETERY OF SPLENDOUR Mythe en realisme vloeien naadloos in elkaar over in deze nieuwste film van de maker van Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (Winnaar Gouden Palm Cannes 2010), waarin een groep soldaten wordt overvallen door een myste-rieuze slaapziekte. Maar zijn films zijn niet voor iedereen. Laat je je meevoeren, of val je in slaap bij deze magisch-realistische dagdroom?Regie Apichatpong Weeraset-hakulRelease 4 februari

BEYOND SLEEPNiet iedereen zit wellicht te wachten op een verfilming van de meesterlijke roman Nooit meer slapen van W.F. Hermans, maar bij een re-gisseur als Boudewijn Koole (Kauwboy) is het verhaal in goede handen. Jonge geo-loog Alfred (Reinout Schol-ten van Aschat) gaat in Noorwegen op zoek naar meteorieten. Regie Boudewijn KooleRelease 11 februari

AN Een oude dame en haar re-cept voor ‘an’ (een zoete bonenpasta voor in Japanse pannenkoekjes) brengen le-ven in de kleine pannenkoe-kenwinkel van de norse Sen-taro. Het verhaal is vaak even zoet en weeïg als de bonenpasta uit de titel, maar komt wel rechtstreeks uit het hart. Regie Naomi KawaseRelease 11 februari

in première

Sterren gegeven door onze filmrecensent Bregtje Schudel. Geen sterren betekent niet gezien.

HAIL, CAESAR! Zelf heb ik meer een zwak voor de wat serieuzere films van de gebroeders Coen (denk Fargo, No Country for Old Men) maar de hilarische trailer van Hail, Caesar! is on-weerstaanbaar. George Clooney als domme super-ster, Channing Tatum als ma-troos, Tilda Swinton als ge-dreven persmuskiet, wat wil je nou nog meer?Regie Joel & Ethan CoenRelease 18 februari

MEDITERRANEA Twee vrienden uit Burkina Faso wagen de barre tocht naar Italië, maar het leven daar is lang niet zo rooskleu-rig als gedacht. Terwijl de één er toch het beste van probeert te maken, raakt de ander steeds verder verbit-terd. Indringend drama, ge-baseerd op de ervaringen van hoofdrolspeler Koudous Seihon. Regie Jonas CarpignanoRelease 18 februari

3X HOU HSIAO-HSIENTer gelegenheid van de re-lease van zijn nieuwste film The Assassin (Prijs Beste Re-gie Cannes), over een vrou-welijke huurmoordenaar, brengt EYE ook twee oude films van grootmeester Hou Hsiao-hsien uit. A Time to Live and a Time to Die is een semi-autobiografisch drama over zijn jeugd, Dust in the Wind biedt een weemoedige blik op jonge liefde. The Assassin, release 25 februari; Dust in the Wind (1987) & A Time to Live and a Time to Die (1985), release 18 februari

ANOMALISA Hollywood zag oorspronke-lijk weinig in animatiefilm Anomalisa, over de eenzame Michael (David Thewlis) die in Lisa (Jennifer Jason Leigh) een nieuwe kans op liefde ziet. Maar na een succesvolle crowdfundactie is dit zowel hilarische als hartverscheu-rende stukje poppentheater dan toch een feit. Van de schrijver van Being John Malkovich. Met Tom Noonan.Regie Charlie Kaufman, Duke Johnson Release 25 februari

B-filmmuziek

Concert

Ze zijn er weer! Vanaf 6 februari keert het B-Movie Orchestra terug met hun programma Dr. Jekyll and Sister

Hyde, een nieuwe ode aan de jazzy, sexy en bizarre B-filmmuziek uit de jaren 60 en 70. Oprichter Bazz Mattie kwam ooit op het idee van het orkest door een film van een andere fanaat van jaren 60 en 70 B-filmmuziek, Jackie Brown van Quentin Tarantino. De filmmuziek van toen heeft een onmiskenbare charme, vindt Mattie. In die tijd moesten grote componisten (zoals Ennio Morricone) met grootse ideeën het vaak doen met kleine ensembles. Mattie: ‘De muziek heeft iets heel rauws, iets heel sensueels. Je hoort dat ze cre-atief moesten zijn.’ Niet geheel onverwacht, is de muziek de grote ster bij het B-Movie Orchestra. Het liefst met zo weinig mogelijk tekst – ‘we zijn geen popband’ – maar met zoveel mogelijk cinematisch gezucht en gekreun (live ver-zorgd door de Cinematic Fever Girls). Een bonte collage van B-filmfragmenten maakt de avond compleet. Mattie en kompanen willen het dit keer nog breder aanpakken. Er wordt hard gewerkt aan een mooie randprogrammering, van gastcolleges tot speciale filmvoorstellingen. ‘We voelen ons wel een beetje missionarissen’, geeft Mattie toe. ‘B-filmmuziek maakt de we-reld gewoon een klein beetje beter. Daar ben ik van overtuigd!’

B-Movie Orchestra6 februari in de Tolhuistuin, daarna tournee door Nederlandb-movie-orchestra.nl

JOC

HE

M J

UR

GE

NS

Page 28: Uitkrant Februari 2016

28 KUNST & VERMAAKKRANTkrant expositie

expoCatwalk20 februari t/m 15 mei Rijksmuseumrijksmuseum.nl

Vergaap je aan ‘panieren’, pofmouwen en meer modieus moois tijdens de eerste mode-expositie ooit in het Rijksmuseum, vormgegeven door Erwin Olaf. tekst Joke van der Weij

De bezoeker die over de ge-bloemde loper naar binnen komt moet zijn eigen klofje

maar niet vergelijken met wat er allemaal aan zijde, fluweel en klos-kant te zien is op de tentoonstelling Catwalk, oogstrelend vormgegeven door Erwin Olaf. Een ongelijke strijd met al die geweldige jurken en fraaie pakken, die trouwens alleen maar gedragen werden door de upper class. In zes zalen laat het Rijksmuseum Nederlandse mode zien vanaf de Friese Oranjes uit de Gouden Eeuw tot aan twintigste-eeuwse haute couture. Die loper is

noodzaak: het stof dat door schoe-nen wordt meegenomen is funest voor de tere weefsels.

ONMISBAAR ONDERGOED Toch is er ook een heleboel fraai textiel buiten de vitrines opgesteld, gedragen door speciale poppen. ‘Op een hanger kun je echt niet zien hoe zo’n jurk valt’, zegt Bianca du Mortier, conservator kostuums. ‘Zo’n jurk krijgt pas vorm door wat eronder werd gedragen. Daarom is al het ondergoed exact nagemaakt; onmisbaar voor het silhouet. Elke periode heeft ook speciale poppen,

want voor een achttiende-eeuwse jurk met ‘panier’, een soort hoepel-rok, is het figuur heel anders dan voor de laatnegentiende-eeuwse jurk met monoboezem waarbij de borsten één geheel zijn geworden.’ Een jurk op een pop is beter dan op een hanger, maar je blijft nieuws-gierig naar een bewegende jurk, gedragen door een levend mens. Du Mortier: ‘Daar zijn die jurken veel te kwetsbaar voor. Je kunt zo’n jurk van kloskant ook niet was-sen! Bovendien hebben wij nu heel andere lichamen. Langer, maar ook anders geproportioneerd. Door het

ER

WIN

OLA

F

Van monoboezems tot nestelgaatjes

Page 29: Uitkrant Februari 2016

29

mis deze niet

Lichte zeden Close-up Rembrandts naakte waarheid LICHTE ZEDENProstituees blijven een prikkelend onderwerp voor schilders, vooral in de wat chiquere vorm van courtisa-nes, zo blijkt uit de expositie Lichte zeden. Sommige sterren van de ‘haute prostitution’ waren enorm succesvol. ‘La Paiva’ bijvoorbeeld bewoonde in Parijs een enorm he-renhuis waar uit de zilveren kranen zowel water als champagne vloeide. Maar het was niet alleen maar (kla-ter)goud wat er blonk: ook de afge-leefde hoeren in de goedkope bor-delen werden schildergeniek gevon-den door kunstenaars als Mant, De-gas, Toulouse-Lautrec, Picasso en zelfs door domineeszoon Van Gogh. De Franse titel van deze must-see uit Parijs is dan ook Splendeurs et Misères.Van Goghmuseum19 feb t/m 19 junivangoghmuseum.nl

CLOSE-UPHet gaat uitstekend met de Neder-landse film- en videokunst. Een nieuwe generatie is hard bezig om de scheidslijnen tussen film, video en beeldende kunst te laten verva-gen. Het is niet meer dan rechtvaar-dig dat EYE eens een lekker ruim podium biedt voor een groepsten-toonstelling van recente film- en vi-deowerken en ruimtelijke installa-ties. Op de heenweg naar EYE zeg-gen de namen van de deelnemers misschien nog niet zoveel, maar op de pont terug kan dat zomaar heel anders zijn.EYEt/m 22 meieyefilm.nl

REMBRANDTS NAAKTEWAARHEIDElke vrouw die echt naar zichzelf durft te kijken herkent zich wel in een tekening of prent van Rem-brandt. Zeker in zijn naaktmodellen, die hij tegen de heersende mode in realistisch neerzette. Vrouwelijke naaktmodellen waren nog niet lang in zwang en vaak werd gebruikge-maakt van prostituees, die bij hem om de hoek ruim voorhanden wa-ren. De eigenzinnige schilder schrok niet terug voor buikplooien, hang-borsten, rimpels en pokdalige dijen; ook hierin volgde hij zijn eigen koers. Voor vrouw en man: meer dan vijftig keer Rembrandts unieke visie op het vrouwelijk lichaam.Rembrandthuis 12 feb t/m 16 meirembrandthuis.nl

dragen van een korset werd het middenrif van meisjes al vanaf hun vierde geleide-lijk ingedrukt. Zelfs dunne meisjes van negen hebben nu niet meer zo’n taps toelopend bovenlijf.

SCHOONHEIDSIDEALEN

Er zijn uitzinnige creaties te zien. De breedste jurk uit de collectie komt uit de acht-tiende eeuw en is 1.90 meter breed. Er zit dan ook 17.3 meter stof in verwerkt. ‘Som-mige jurken hadden zelfs

gewichten in de mouwen zo-dat de stof goed viel’, zegt Du Mortier, ‘en moet je zien hoe strak de mouwinzet is. Het was echt niet de bedoeling dat je je arm daarin kon be-wegen. Zo’n jurk werd sowie-so heel anders gesneden. En het korset in de negentiende eeuw zorgde niet alleen voor een slanke taille, maar ook voor een bekkenkanteling zo-dat je meer bil had, denk aan de queue uit die tijd. Borsten werden lange tijd veel minder erotisch gevonden. We heb-

ben jurken waarbij de halslijn onder de tepel viel, dat gaf blijkbaar geen aanstoot.’ En de mannen? ‘Van mannen is minder bewaard gebleven, maar niet omdat ze minder ijdel waren. Ze gaven min-stens evenveel aan kleren uit. En kijk: dit vest heeft nestelgaatjes op de rug, dan liet je de rijgveter wat losser en kon je het ook nog aan als je dikker werd. Die kostuums hebben natuurlijk raakvlak-ken met het veranderende schoonheidsideaal, de menta-liteitsgeschiedenis en met de economie. Met alles eigenlijk.’ Het is van een grote schoon-heid allemaal, maar hoe zát het? ‘Ons begrip van comfort bestond gewoon nog niet’, zegt Du Mortier, ‘je wist niet beter.’ Maar na alle wespen-tailles, überbrede rokken en exuberante pofmouwen komt er toch ineens iets comfor-tabels langs. Het lijkt op een joggingbroekje, maar het is een lange linnen onderbroek uit de zeventiende eeuw, van graaf Hendrik Casimir. Eindelijk iets wat lekker zat. Maar wat moest daar alle-maal wel niet overheen! Toch blij dat we nu leven.

ER

WIN

OLA

F

JEA

N-L

OU

IS F

OR

AIN

, TH

E C

LIE

NT

ME

LAN

IE B

ON

AJO

Page 30: Uitkrant Februari 2016

30 KUNST & VERMAAKKRANTkrant interview

Met slechts twee hits op hun naam, bekend van tv-reclames, wisten Marijn van der Meer (32) en Jorrit Kleijnen (29) al heel wat te berei-

ken: hun band Haevn scoorde een 3FM Megahit, werd door Spotify getipt en sleepte boekingen voor verschil-lende festivals binnen. Deze maand spelen ze in een uitverkocht Paradiso. Op de dag van dit interview vraagt Marijn van der Meer telefonisch of het gesprek ook een uurtje later kan plaatsvinden: er is last-minute een mooie klus voor KLM binnengekomen, en die moet vandaag nog af. Als het de mannen achter Haevn al stress oplevert is er niets van te merken, want eenmaal in de studio kunnen ze het resultaat al trots laten horen: dertig seconden reclamemuziek, in hun herkenbare dromerige, filmsco-re-achtige stijl. Jullie nummer Finding Out More zat onder een BMW-reclame, Where the Heart Is werd bekend door een tv-spot voor Volvo. Kunnen reclame- en filmmuziek maken en het spelen in een band naast elkaar bestaan? Jorrit: ‘Ja, hoor. We blijven er ook nog wel even mee doorgaan, want we doen het met veel plezier. Als recla-mecomponist ben je een kameleon: elke dag doe je iets totaal anders. Ik ken reclames voor McDonald’s waar-onder je pure jazz hoort, en commercials voor Mercedes met subtiele house of techno.’ Marijn: ‘Die twee autoreclames hebben onze muziek een podium gegeven. Dankzij de Volvo-reclame gingen mensen ons ineens opzoeken op Shazam – dat is 19.000 keer gebeurd – en kregen we vanuit verschillende lan-den de vraag of er van die dertig seconden reclamemu-ziek ook een volledige versie bestond. Die was er, maar er was nog geen goede opname. Daarom zijn we naar Londen gegaan om samen met de producer van Lon-don Grammar het nummer perfect op te nemen. Het

gaf ons het vertrouwen dat anderen wat wij hier in ons donkere kamertje maken mooi kunnen vinden.’ Jorrit: ‘We zien die autoreclames als videoclip bij onze muziek, waar toevallig een auto doorheen rijdt. We zijn geen reclamejongens die vanuit hun succes maar een band zijn begonnen, maar jongens die precies de mu-ziek maken die ze willen maken. Of commercie een vies woord is? Dat is het alleen als je gedwongen wordt iets te doen wat niet dicht bij je ligt; dan laat je je artistieke integriteit achter je om geld te verdienen. Het is geen vies woord als iemand je betaalt om muziek te maken die je graag maakt. Werk in opdracht doen we als recla-mecomponisten, niet als Haevn, al moet het wel bij ons passen.’ Jullie hebben allebei een achtergrond in de reclame. Marijn: ‘Ja, ik werkte een paar jaar als copywriter bij een reclamebureau, maar daarnaast was ik altijd bezig met muziek. Tijdens mijn werk schreef ik mijn hand vol met dingen die ik nog wilde verbeteren aan de liedjes die ik ’s avonds schreef en opnam. In 2012 ontmoette ik Jorrit via de muziek: het reclamebureau waarvoor ik werkte, stuurde me een track met de vraag of ik daar iets overheen wilde zingen. Toen ik die muziek hoorde, kreeg ik kippenvel. Zó mooi. Ik heb gezongen wat in me opkwam en had daarna al snel de componist aan de lijn, Jorrit dus.’ Jorrit: ‘Ik dank God op m’n blote knieën voor dat mo-ment. We voelden elkaar aan. Zo’n nummer ontstaat op gevoel, ook bij mij – dat is niet iets wat je op een studio-dag van negen tot vijf even inplant. De sterren moeten goed staan.’ Marijn: ‘Toen Volvo interesse toonde, heb ik echt voor de muziek gekozen en daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Tijdens de kerstborrel heb ik mijn baan opgezegd. Ik wilde het een jaar proberen; ik had toch een diploma om op terug te vallen.’

Haevn

tekst Kim van der Meulen foto's Daan Muller

‘We zijn beste vrienden

met enorm verschillende

karakters.’

‘We zien die autoreclames als videoclip bij onze muziek’

Page 31: Uitkrant Februari 2016

31

‘Het is soms alsof een tekst in de lucht hangt, alsof ik hem alleen maar hoef te grijpen’

Jorrit Kleynen (links) en Marijn van der Meer

Page 32: Uitkrant Februari 2016

32 KUNST & VERMAAKKRANTkrant interview

Jorrit: ‘Die zekerheid had jij wel nodig om die keuze te maken, denk ik. Ik ben al negen jaar zelfstandig ondernemer; een dag na mijn afstuderen aan de HKU stond ik bij de Kamer van Koophandel om aan de slag te gaan als reclame- en filmcomponist. Ik heb op mijn eenentwintigste aangeklopt bij reclamebureaus met de mededeling: “Hallo, ik maak muziek voor reclames.” Terugkijkend denk ik: what was I thinking? Ik was zo jong. Maar het is wel gelukt. Ik durf daardoor nu in januari al mijn geld op te maken, omdat ik de afgelopen acht jaar heb gemerkt dat er ook daarna weer geld in het laatje komt. Marijn heeft die routine nog niet. Zijn vertrouwen in het feit dat je van je passie kunt leven, moet nog groeien.’ Marijn: ‘Grappig genoeg gaat Where the Heart Is ook over de stap durven nemen. Onbewust, want ik zing wat in me opkomt en bedenk niet van tevoren waarover ik ga zingen. Het klinkt wazig, maar het is soms alsof een tekst in de lucht hangt, alsof ik hem alleen maar hoef te grijpen.’ Jorrit: ‘Daarna gaan we enorm schaven. Luister maar.’ (Hij laat een nieuw nummer horen. Het klinkt melan-cholisch en opzwepend.) ‘Zo hebben we honderden liedjes gemaakt, waarvan het grootste deel nooit het daglicht gaat zien. We vinden dit nummer zo goed dat we ons haast niet kunnen voorstellen dat het nog niet bestaat.’ Marijn: ‘Meestal is het een goed teken als je denkt: ken ik dit al? Als het dan nog niet blijkt te bestaan, heb je een goed nummer.’ Moeten een goed popnummer en een goed reclame-nummer aan dezelfde voorwaarden voldoen? Marijn: ‘In beide gevallen geldt dat je het vaker moet willen luisteren, maar er is geen blauwdruk voor een goed nummer. Je kunt het niet beredeneren, maar je hóórt het. Als je het nieuwe album van Adele voor het eerst zou horen, zou je meteen Hello als single aanwij-zen.’ Jorrit: ‘Marijn is niet de zoveelste singer-songwriter met een gitaar om zijn nek, Haevn is niet de zoveelste rockband. We willen muziek maken die niet lijkt op iets bestaands en die aangenaam genoeg is om nog eens op play te drukken of een concertkaartje te kopen.’

Marijn, jij bent een tijd ziek geweest. Wat heeft mu-ziek in die periode voor je betekend? Marijn: ‘Ik gebruikte muziek om alles van me af te

schrijven. Tussen 2010 en 2013 heb ik een stuk of 45 operaties gehad. Ik had een genetische vaatafwijking, een fout in de aanleg van slagaders, die hartfalen zou kunnen veroorzaken. De behandeling ging gepaard met enorm veel complicaties. Elke week moest ik onder narcose, tot het punt dat ik niets meer waard was en nog maar zo’n 45 kilo woog. Drie jaar lang kon ik al-leen maar toekijken hoe al mijn vrienden op vakantie gingen en leuke dingen deden. Toch geloofde ik dat het goed zou komen – de liedjes die ik toen maakte, klinken hoopvol. Toen ik bijna hersteld was, heb ik met mijn gitaar en verband in mijn rugzak door Europa gereisd. Mijn ouders vonden dat supereng, zeiden ze achteraf, maar ze lieten me gaan omdat ik anders misschien nooit meer iets zou durven. Aan die ervaring heb ik veel gehad. Ik kwam net mijn bed uit, maar stond daar wel mooi muziek te maken in een metro in Boedapest. Ik ben van nature niet de aangewezen persoon om lead-zanger te zijn, maar durf er nu te staan.’ Jorrit: ‘Je hoort dat hij die bagage heeft. Als iemand zoiets heftigs heeft meegemaakt, klinkt dat door in iemands stem.’ Zijn jullie eerder gelijken of tegenpolen? Jorrit: ‘We zijn beste vrienden met enorm verschillende karakters. Ik kan heel boos worden om een kritisch YouTube-comment. Dan wil ik er een sarcastische op-merking onder plaatsen, terwijl Marijn – die gelukkig onze social media beheert – juist rustig en aardig blijft of gewoon niet reageert”’ Marijn: ‘Ik ben wat rustiger, Jorrit is veel ondernemen-der. Dat accepteren we van elkaar. We kunnen elkaar bekritiseren zonder het gevaar dat we elkaar daarna dat ene melodietje of zinnetje niet meer durven laten horen. Mooi, want we moeten samen aardig wat beslis-singen nemen. Zo hebben we nog geen manager of pla-tenmaatschappij, hoewel er wel al veel geïnteresseerd zijn. En we moeten samen beslissen hoe de shows eruit moeten zien. Dat kan alleen als de basis goed is.’ Jorrit: ‘Tijdens een schrijfsessie in de Ardennen, waar we in een blokhut aan nieuwe liedjes werkten, ont-dekten we dat London Grammar de sound had die we zochten. We mailden de producer van die band, Tim Bran, en kregen de volgende dag al een uitnodiging om langs te komen. Een dag voordat we zouden vliegen, zei Marijn: “Ik kan morgen niet, want dan ga ik bij een vriend eten.” Ik zei dat het fucking belangrijk was dat we naar Londen zouden vliegen, maar hij zei dat vrien-

HAEVN• bestaat uit singer-

songwriter Marijn van der Meer (22 februari 1983, Rosmalen) en filmcomponist en producer Jorrit Kleijnen (4 oktober 1986, Kerkrade). Voordat ze Haevn vormden werkten ze samen aan de filmmuziek van Gluckauf (Gouden Kalf-nominatie) en de titelsong voor de film Valentino. Zelf luisteren ze graag naar Thomas Newman (filmcomponist van American Beauty), Patrick Watson, James Vincent McMorrow, Bon Iver en Aurora.

• trad voor het allereerst op tijdens de Popronde van 2014, waarna ze het al snel tot 3FM Serious Talent schopten.

• belandde onlangs op Spotify’s talentenlijst Spotlight on 2016.

• ontleende de naam ‘Haevn’ aan een combinatie van de woorden ‘heaven’ en ‘haven’: ‘muziek die je doet thuiskomen’.

• speelde onlangs op Noorderslag en staat later dit jaar op Dauwpop, Paaspop en Where the Wild Things Are.

‘ALS IEMAND ZOIETS HEFTIGS HEEFT MEEGEMAAKT, KLINKT DAT DOOR IN

IEMANDS STEM’

popHaevnParadiso6 februari (uitverkocht)

Page 33: Uitkrant Februari 2016

33

den fucking belangrijker waren. Dat vind ik mooi.’ Marijn: ‘Sinds ik ziek ben geweest, hecht ik nog meer waarde aan mijn relatie en vriendschappen. De mensen die in zo’n periode bij je blijven, houd je voor altijd bij je. Ik denk dat jij op dat gebied juist weer van mij kunt leren.’ Ben jij zo’n workaholic dan, Jorrit? Jorrit: ‘Ik doe wel leuke dingen, maar ben niet altijd in staat om mijn sociale relaties intensief te onderhouden. Mijn werk is mijn alles. Ik ga al negen jaar pas om vijf of zes uur ’s ochtends naar bed omdat ik me te barsten werk. Daar hou ik ook van, hoor. Het is geweldig om van je hobby je werk te kunnen maken, maar op een gegeven moment wordt het je leven. Afgelopen sep-tember was ik genomineerd voor een Gouden Kalf met mijn filmmuziek voor Gluckauf én was Finding Out More een hit op de radio. Toen dacht ik wel even: Jor-rit, wat wil je in hemelsnaam nog meer, ga eens leven! Volgende lente ga ik ergens in Spanje een maand lang een inspirerende plek opzoeken. Dan komt Marijn langs en gaan we werken. Drie dagen per week. Verder mag ik wel een beetje ontspannen.’ Marijn: ‘Ik ben benieuwd of dat gaat lukken, want we krijgen het superdruk.’ Jorrit: ‘We gaan er alles aan doen om geen eendags-vlieg te zijn. Dat is onze verantwoordelijkheid en van niemand anders. Hoe intimiderend dat ook is.’ Marijn: ‘Ik vond optreden bij De Wereld Draait Door al intimiderend. Maar telkens als je zoiets hebt gedaan, denk je: yes, dat kan ik. Wat we nu als eerste moeten doen? Nummers voor onze EP selecteren – en we zijn behoorlijk kritisch. Tot een paar weken geleden hadden we er nog maar drie, haha.’ Het was dus geen reclamestunt dat jullie pas een jaar na de Volvo-reclame met een album komen? Marijn: ‘We hebben mensen niet bewust hongerig naar onze muziek gemaakt, nee. We wilden muziek maken waar we volledig achter staan. Radio is zo’n vluchtig medium; voor jou tien andere bands die gedraaid kun-nen worden. Je moet het goed aanpakken, wil je dat mensen je nummer vaker luisteren.’ Jorrit: ‘Ja, het moet catchy zijn. We hebben vier keer nee gezegd tegen Giel Beelen voordat we live bij 3FM gingen spelen. We vonden onszelf niet goed genoeg. Niet erg, hoor. Een nummer dat nu goed is, is dat over een jaar ook nog.’

tekst Inger van der Ree

Wat zijn de leukste start-ups in Amsterdam?

De app WolfgangWIEJohan Idema (42) maakte in samenwer-king met Muziekgebouw aan ’t IJ en ontwerpbureau Fabrique de app Wolf-gang. ‘Een TomTom voor klassieke mu-ziek’, die je meer leert over wat je pre-cies hoort.

WATWolfgang wordt iedere maand bij ver-schillende klassieke concerten aangebo-den. De gratis app vertelt je tijdens een concert in realtime (één keer per mi-nuut) waar de muziek over gaat, bijvoor-beeld bij Sjeherazade (van Rimski-Korsa-kov): ‘De violen wisselen tussen majeur en mineur als wendingen in het verhaal om de sultan te blijven boeien.’

HOE WERKT HETDe ‘ondertiteling’ die Wolfgang biedt is geluidloos en bestaat per keer uit maxi-maal dertig woorden. Wolfgang is zwart-wit en vergt, als je de app een-maal hebt geopend, geen verdere han-delingen. Niet irritant voor de buren, zo’n oplichtend beeldschermpje? ‘Uit tests bleek dat het geritsel van een pro-grammaboekje meer overlast bezorgt.’

WIE EN WAARAan Wolfgang werken vijf tekstschrijvers plus een coördinator mee die contact onderhoudt met de orkesten en con-certzalen. Het eerstvolgende concert waarbij je Wolfgang kunt gebruiken is het optreden van het Nederlands Stu-denten Orkest in het Concertgebouw op 16 februari.

BIERVILTJESMOMENT‘Twee jaar geleden las ik een onderzoek van het SCP waaruit bleek dat veel men-sen genieten van klassieke muziek, maar het niet altijd echt begrijpen of er echt door geraakt worden. Als kind ging ik al met mijn oom naar klassieke concerten. Hij fluisterde dan van alles in mijn oor, bijvoorbeeld over de betekenis van de vioolpartij. Na het lezen van dat onder-zoek gunde ik iedereen zo’n digitale oom!’ Idema legde zijn idee voor aan Muziekgebouw aan ’IJ, en ze waren meteen enthousiast.

FASEEr zijn ook Wolfgang-concerten in bij-voorbeeld Rotterdam en Groningen. Op de app is het concertoverzicht te zien. ‘We zijn in gesprek met Radio 4, zij zen-den ’s avonds klassieke concerten live uit. Het zou leuk zijn Wolfgang daaraan te koppelen.’

FINANCIERINGHet VSBfonds en Stichting Doen heb-ben samen ongeveer 65.000 euro in Wolfgang geïnvesteerd. ‘Ze vonden het belangrijk dat er meer wordt geëxperi-menteerd in de klassieke concertzaal.’

OVER VIJF JAAR‘Bestaat Wolfgang misschien ook in Amerika, Duitsland en Engeland, daar-mee zijn we in gesprek. Maar we heb-ben geen winststreven. Als Wolfgang dan niet meer bestaat maar wel tot een volgende vernieuwing heeft geleid, is dat ook goed.’

Page 34: Uitkrant Februari 2016

KRANTkrant

Welkom bij de OBAIedere Amsterdammer is welkom in de OBA. De OBA is het kloppende kennishart van Amsterdam, een ontmoetings-plek voor jong en oud waar ontwikkeling centraal staat. In de OBA komen mensen en bronnen samen. Je kunt er ver-halen tegenkomen in een boek, ervaren tijdens een expositie, of delen tijdens een sociale ontmoeting. De OBA maakt kennis toegankelijk, leent uit en stimuleert ontmoeting. De OBA biedt iedereen een plek en mogelijkheid om bij te blijven.

meer info op oba.nl

34

Februari in de OBAIn de 26 vestigingen van de OBA is altijd van alles te beleven. Wat wil je deze maand niet missen?

LAU

RA

AN

DA

LOUHEYU! URBANS & WRITERS

In het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de EU organiseert de Centrale OBA in de eerst helft van 2016 onder de titel HEYU! URBANS & WRITERS twee Engelstalige talkshows over Europa: EUrban en Writers. Journalist en auteur Tracy Metz gaat voor EUrban met zes grote stadsdenkers in gesprek over urban issues als de woningmarkt, het toerisme en de invloed van nieuwe technologie. Literair recensent en moderator Margot Dijkgraaf spreekt voor Writers met twaalf schrijvers afkomstig uit alle hoeken van Europa.

Meer informatie en het volledige programma oba.nl/heyu.

VINTAGE LESBIAN PULP COVERS

Onder de titel Whisper Their Love… exposeert IHLIA Amerikaanse paperbacks uit de de jaren vijftig en zestig, met hunkerende wulpse vrouwen op de cover. De eerste lesbische paperback was Women’s Barracks, in 1950. Tereska Torrès beschrijft hierin haar tijd in het Vrije Franse leger. Het schandaal dat ontstond over de lesbische passages in het boek leidde tot vier miljoen verkochte exemplaren. Een serie lesbische paperbacks volgde, waaronder Spring Fire van Vin Packer (pseudoniem van Marijane Meaker) en The Price of Salt van Claire Morgan (pseudoniem van Patricia Highsmith).

4 februari t/m 31 maart, Centrale OBA, IHLIA-plein, 6e etage

OLD-STYLE JAZZ MEETS POP

Elke maand organiseert zangeres Lorrèn haar muzikale Goodiebar in café Belcampo, het leescafé bij OBA De Hallen. Dat betekent: in een intieme setting genieten van een mix van old-style jazz en pop, door Lorrèn en haar gasten. Lorrèn: ‘Geef mij maar een podium!’

zaterdag 6 februari, inloop 20.30 uur, aanvang 21.00 uur, OBA De Hallenvanaf maart: elk laatste weekend van de maand

BRIDGES OF MADISON COUNTY

In de serie Boek en Film kunt u deze maand kijken naar Bridges of Madison County, de film van Clint Eastwood uit 1995, gebaseerd op de gelijknamige roman van Robert James Waller. Na afloop is er ruimte voor discussie over boek en film onder leiding van buurtbewoonster Rita Bonenberg.

dinsdag 23 februari, OBA Waterlandplein, 13.00-17.00 uur

/obamsterdam

/obamsterdam/obamsterdam

Page 35: Uitkrant Februari 2016

35

ETENDRINKEN EN ZO

OOSTERPARK EN DAPPERBUURTESCAPEROOMSNADJA HÜPSCHERUIT ETENEN ZO: WINKELS

36

38414244

VIER IN ÉÉN!

De Supperclub is verhuisd naar het Odeon-gebouw aan het Singel. Ge-lukkig is er verder niet al te veel ver-anderd: in een chique witte, ultrage-stileerde ruimte kun je er heerlijk di-neren op relaxte loungebedden. Vooraf kun je in hetzelfde gebouw in biercafé Hoppa! een uitstekend Am-sterdams biertje drinken. Cocktail-liefhebbers kunnen terecht bij Apt., een cocktailclub vol kunst en curiosa. Bij The French Connection kun je on-der hetzelfde dak Franse tapas eten in de kelder. De (combinatie)moge-lijkheden voor een goede avond zijn haast eindeloos…

OdeonSingel 460odeon.amsterdam.nl

VINTAGEFESTIJN

Van de beroemde Eames-stoeltjes tot jaren-70-salon-tafels en art-decolam-pen: voor dat alles en meer kun je terecht op de vierde editie van De-sign Icons in De Kromhouthal in Noord. Zestig designhandelaren van alle hoeken van Europa komen er speciaal voor naar Amsterdam. Wie weet vind je hier die ene lekkere opastoel waar je al jaren naar op zoek bent (zie ook p.18).

De Kromhouthal, 13 en 14 februaridesign-icons.nl

KRANTkrant feb 2016

‘EEN GEZONDE BEDELAARIS GELUKKIGER DAN EENZIEKE KONING.’ Straatpastor Luc Tanja sms’t sinds begin dit jaar handige tips over onder meer eet- en slaapplekken én opbeurende spreuken, zoals deze, naar Amsterdamse daklozen. Bron: Het Parool

Page 36: Uitkrant Februari 2016

ETEN & DRINKEN EN ZOKRANTkrant buurt

De buurten van Amsterdam

tekst Anne de Vries illustratie Monique Wijbrands / SaltyStock

OOSTERPARK EN DAPPERBUURTDe multiculturele Oosterpark- en Dapperbuurt bruist en bloeit. Monumentale panden, een prachtig gerenoveerd Oosterpark, culturele hotspots, de heerlijkste horeca en de markt: we zijn hier domweg gelukkig.

36

BEUKENPLEINHet Beukenplein is het hipste plein-tje in Oost. Eetcafe Maxwell houdt iedere maandagavond een pubquiz, Coffee Bru serveert de heerlijkste

koffie, restaurant Bidou maakt knap-perige houtovenpizza’s en in Smokin’

Barrels haal je een fijne (kreeft)burger.

Beukenplein

BUKOWSKIIn deze Amerikaans gestylede

bar, vernoemd naar schrijver en drinker Charles Bukowski, zijn

er genoeg luie leren stoelen voor iedereen. Zelfs na middernacht

kan je hier heerlijk dineren. Oosterpark 10 barbukowski.nl

VANMOOFWil je een designfiets die helemaal

naar je eigen wensen wordt afgesteld? De fietsdokters van Vanmoof regelen het voor je. Uiteraard kun je ook een proefritje maken in het Oosterpark.

Mauritskade 55 | vanmoof.com

VANDEMARKTVerse seizoensgebonden Franse ge-rechten sieren in restaurant Vande-

markt de kaart en er is keuze uit maar liefst vijfhonderd (!) soorten wijn.

Weesperzijde 144-147vandemarkt.nl

VOLKSHOTELIn dit hotel kun je behalve slapen ook fijn lunchen, koffie drinken en vergaderen in het grote vintage-

cafe, en de nacht vieren in Doka in de kelder of op de zevende in club Canvas. Toch moe? De kamers zijn

om bij weg te dromen.volkshotel.nl

Page 37: Uitkrant Februari 2016

37

OOSTBLOKDit kleine bruisende theater

(gevestigd op twee loca-ties!) biedt een schatkist vol theater, dans, muziek, film en literatuur. Tip: de vaste

programma-avond Verse Vis, met jong talent dat voor het

eerst optreedt! Sajetplein 39 & Tweede van

Swindenstraat 26oostblok.nl

TROPENMUSEUMHet volkenkundig museum vol geuren en maskers staat tijdens de expo The Sixties in het teken van de roerige zestiger jaren. Hoe schoren de astronauten zich in de

ruimte? En waar komt de stijl ‘bohemian chic’ vandaan? Linnaeusstraat 2 | tropenmuseum.nl

DAPPERMARKTDe meest multiculturele en volkse

markt van Amsterdam. Bij de bloemenstal van Piet en Evelien Witt kan je zelf je bosje samen-stellen en bij Ome Tom, met zijn prachtige zelfgemaakte kraam, eet je de lekkerste poffertjes.

Dapperstraatdappermarkt.nl

JOE’S GARAGEIn kraakpand Joe’s Garage

valt er onder het motto: ‘Wat niet mag, kan nog

steeds!’ elke week van al-les te beleven. Zo kan je aanschuiven bij Volkseten Vegazulu, een veganistisch

gelegenheidsrestaurant. Pretoriusstraat 43

joesgarage.nl

1. RONDLEIDING DOOR EEN RONKENDE HAL‘Ouwe rauwe machines in een grote ronkende hal: ik vind Museumwerf ’t Kromhout echt een hele vette plek. Het motorenmuseum is nog vrij on-bekend. Het staat verscholen tussen allemaal nieuwe gebouwen. Als je het paadje naar het museum uit-loopt, lijkt het net of je teruggaat in de tijd.’Museumwerf ’t Kromhout13 februari, 12:00-13:30

2. HET SCHRIJFMEISJIENTJE‘Ik weet nog niet precies wat Het Schrijfmeisjientje inhoudt, maar het lijkt me heel erg leuk en vernieu-wend. Je gaat naar haar toe en be-antwoordt een paar vragen. Dan maakt zij er een gedichtje van, speci-aal voor jou.’All the Luck in the World13 februari, 14:00-18:00

3. NACHTDINER‘Ik vind Studio/K natuurlijk een hele fijne plek om naartoe te gaan. Je kan er lekker films kijken, muziek luisteren en goed eten. Tijdens het nachtdiner komen er dichters en ver-halenvertellers.’Studio/K13-14 februari, 0:00-3:00

4. DOKA X FRANK FESTIVAL‘Na het eten ga ik een drankje en misschien nog een dansje doen bij Doka, in de kelder van het Volks-krantgebouw. Er zijn akoestische bands en interactieve Google-poëzie en performance art.’Doka13 februari, 23:00-7:00

5. WILDPLUKWANDELING‘Het Flevopark vind ik het allerleuk-ste park van Amsterdam. Het is er niet zo druk en je kan er heerlijk zwemmen in de zomer. Zondagoch-tend na het feestje in Doka kan je er lekker uitrusten tijdens het plukken en proeven van wilde planten.’Flevopark14 februari, 8:30-10:00

24H OOSTTijdens 24H Oost kun je 24 uur op ontdekkingstocht door Amsterdam-Oost. Clubs, musea, horeca en pop-up-stores laten zich van hun meest verrassende kant zien. Welke events zijn echt niet te missen? Oostkenner Dirk Kelderman (28) – mede-oprichter van Studio/K, werkt nu bij de TonTon Club – geeft vast zijn top 5.13 en 14 februari, van 12.00 tot 12.00iamsterdam.nl/24H

13-14 FEBRUARI12:00-12:00

Page 38: Uitkrant Februari 2016

38 ETEN & DRINKEN EN ZOKRANTkrant escaperooms38

ESCAPEROOMSWat je ook steeds vaker ziet...

TOP 5 ESCAPEROOMS1) SherlockedOnderga een serie tests die H.P. Berlage heeft achtergelaten en treed toe tot een geheim ge-nootschap bij The Architect, of kijk of er kieren in het beveili-gingssysteem zitten bij The Vault en probeer een waardevol object te stelen. Beursplein 1 �sherlocked.nl

2) Escape Through TimeGa terug in de tijd naar de Twee-de Wereldoorlog om een gesto-len schilderij te bemachtigen dat de Duitsers hebben gestolen.Utrechtsedwarsstraat 17 �escapethroughtime.nl

3) Logic LocksGa op zoek naar de waardevolle gouden ketting van de mysteri-euze ontdekkingsreiziger Eliza-beth van Leeuwenhart en pluis uit wat er mee gebeurd is. Ferdinand Huyckstraat 64 logiclocks.com

4) Save AmsterdamSluit je op in een geheim labora-torium en ontdek een anti-zombieremedie om de stad te redden, of help een watersnood-ramp voorkomen bij Water Flood. Cornelis van Alkemadestr 69-73 �saveamsterdam.com

5) ClaustrophobiaReis af naar Mathilda’s droom-wereld om duizenden raadsels en puzzels op te lossen die in de knoop zijn geraakt. Foeliestraat 16 �phobia.nl

Page 39: Uitkrant Februari 2016

39

MYSTERIEUZE KAMERS

Betalen om opgesloten te worden met als doel te ontsnappen: escaperooms zijn een heuse hype. tekst Anne de Vries

Spelletjes voor volwassenen zijn al jaren in opkomst: van pubquizzen en bordspelen tot gps-games en arcade games bij De TonTon

Club. Sinds twee jaar zijn escaperooms onze abso-lute favoriet.Dit interactieve spel wordt doorgaans gespeeld in het Engels, met een groep tot zes personen die wordt opgesloten in een kamer en daar binnen een vastgestelde tijd weer uit moet zien te komen. Uitbreken kan maar op één manier: door ingewik-kelde raadsels en puzzels op te lossen. En dan heb-ben we het niet over simpele kruiswoordpuzzels of rebussen: je kraakt kluiscodes terwijl je terugreist in de tijd en nazi’s door de gang hoort marcheren, of lost lastige raadsels op die de mysterieuze H.P. Berlage in zijn kantoorkamer in de naar hem ver-noemde Beurs heeft achtergelaten. In januari 2014 opende de allereerste escaperoom in Amsterdam; in twee jaar tijd zijn er veertien stuks bijgekomen en lijkt er nog lang geen eind te komen aan de populariteit van dit innovatieve spel.

GEHEIM GENOOTSCHAPVictor van Doorn is mede-eigenaar van Sherloc-ked, een van de populairste escaperooms in Am-sterdam, met twee escapespellen in de kelder van de Beurs van Berlage. ‘Het doel bij The Architect is om uit een kamer te ontsnappen; bij The Vault om een kluis binnen te breken en een waardevol object te stelen. Dat is een heel andere tak van sport dan wanneer je uit een kamer moet zien te komen; je krijgt bijvoorbeeld met bewakers te maken en hebt een handlanger. Het is de moeilijkste escaperoom ooit gemaakt: maar drie procent van de teams haalt het einde’, aldus Van Doorn.

De meeste escaperooms zijn geïnspireerd op waargebeurde verhalen, zo ook die van Sherloc-ked. ‘In de torenkamer van de Beurs woont een mevrouw, de weduwe van de oude conciërge. Ze woont er al sinds de jaren zestig en mag er blijven tot haar dood. Daardoor geïnspireerd leer je in The Architect dat we een oude kamer hebben ontdekt die er altijd is geweest: de kantoorkamer van H.P. Berlage. Hij heeft er een serie puzzels achtergela-ten, voor aspirant-leden van The Society of Crossed Keys. Hij is trouwens ook écht lid geweest van een geheim genootschap’, vertelt Van Doorn geheim-zinnig.

MADE IN BUDAPESTWaar komt de escaperoomtrend vandaan? Vijf jaar geleden raakte een groepje Hongaren geïnspireerd door online escapespellen, en al gauw volgde de al-lereerste fysieke escaperoom ter wereld: Parapark in Boedapest. De trend werd overgenomen door steden wereldwijd: van Moskou en Bangkok tot Londen en Las Vegas laten mensen zich vrijwil-lig opsluiten. Toch is de attractie in Amsterdam opvallend populair. Van Doorn: ‘Net na de start van Sherlocked in augustus 2014 hebben we in De Wereld Draait Door een aantal losse puzzels gedemonstreerd. Na de uitzending waren alle es-caperooms in het land de hele maand uitverkocht. Nederlanders zijn early adopters. Als iets gaaf is, bereikt het snel het hele land.’

VERSLAVENDEscape Through Time, de escaperoom van Boom Chicago, opende zijn deuren in november 2015 en is daarmee de nieuwste escaperoom van Amster-

KLUISCODES KRAKEN TERWIJL JE TERUGREIST IN DE TIJD

>

SHE

RLO

CK

ED

- T

HE

VA

ULT

��

��

Page 40: Uitkrant Februari 2016

40 ETEN & DRINKEN EN ZOKRANTkrant escaperooms40

dam. Mede-eigenaar Andrew Moskos was niet bang voor de concurrentie van veertien voorgangers. ‘Vanaf het begin wisten we dat we een echte “Boom Chicago-versie” wilden maken: een escaperoom met een sterk verhaal, komische elementen en goede techniek. Zo reis je bij Escape Through Time terug in de tijd naar de Tweede Wereldoorlog. Je gaat op zoek naar een schilderij dat is gestolen door de Duitsers, terwijl je ervoor moet zorgen dat de geschiedenis onveranderd blijft.’ De kersverse eigenaar legt uit dat escaperooms verslavend werken. ‘Wanneer je eenmaal een escaperoom hebt geprobeerd, wil je het blijven doen.’ Volgens Moskos hoef je niet hyperintelligent te zijn om een escaperoom te kunnen spelen. ‘Het maakt niet uit hoe slim je bent of hoe goed je Engels is: het belangrijkste is dat je observeert. Kijk rond en denk rustig na. Je bent niet op zoek naar een willekeurige deur, je zoekt de puzzel die je naar die deur leidt.’ Van Doorn raadt een gemengd team aan. ‘Twee uitersten werken altijd goed, zoals een out-of-the-box-denkende kunstenaar en een logisch redene-rende programmeur. Mannen en vrouwen zien dingen anders, dus het is handig om beide

seksen in je groep te hebben. En er is altijd een medewerker die meekijkt en -luistert om de teams verder te helpen: iedereen heeft hints nodig.’

ALFAMANNETJEIn het spel komen niet alleen de bijzondere eigenschappen en talenten van mensen aan de oppervlakte; soms gebeuren er dingen die ook de organisatoren niet hadden kunnen voorzien. Van Doorn: ‘Laatst is er een dame in The Architect ten huwelijk gevraagd. Ze vond ineens een heel mooie oude ring, en toen zei haar vriend: “Ik weet wel wat ik daarmee aan moet.” Hij is op zijn knieën gegaan en ze heeft “ja” gezegd.’ En soms lijken escaperooms net wetenschap-pelijke experimenten. ‘Opvallend genoeg lopen mannen heel vaak vast op geur in The Architect. Ze kunnen bij een geurraadsel niet bedenken hoe iets ruikt. Dan zeggen ze: “Volgens mij is dit suiker!” Hoe ruikt suiker überhaupt?,’ lacht Van Doorn. Moskos heeft meer verschillen opgemerkt tussen mannen en vrouwen. ‘De teams bestaan vaak uit drie man-nen en één vrouw. Vaak komt de vrouwelijke

>

‘Er ontstaat een heuse escaperoomcultuur’

VONDELS WRAAK

Word je liever niet opgesloten in een claustrofobische ruimte, maar ben je wel dol op raad-sels? Tijdens het mysterieuze spel De Wraak van Vondel be-geef je je in een doolhof van cryptische verwijzingen, en struin je ondertussen door ze-ventiende-eeuws Amsterdam. De uitdagende quest-app is ge-baseerd op de gelijknamige nieuwe thriller van Frank van Pamelen. Spelers moeten vra-gen beantwoorden en opdrach-ten uitvoeren. Het ultieme doel is om alle sleutels te verdienen die tot het laatste en meest mysterieuze geheim leiden. De app is speciaal ontwikkeld voor jongeren, maar is natuurlijk ook geschikt om de geschiedenis-kennis van een speelse volwas-sene bij te spijkeren.

SHE

RLO

CK

ED

- T

HE

AR

CH

ITE

CT

Page 41: Uitkrant Februari 2016

41

speler met het juiste antwoord op een raadsel, en kapt een of ander alfamannetje in de groep haar direct af. Drie minuten later blijkt dat ze gelijk had. Vrouwen hebben snel dingen door, maar heb-ben meer moeite om hun inzichten te communi-ceren. Ik twijfel of ik deze observatie choquerend en afschuwelijk vind, of sociologisch interessant’, lacht Moskos. Van Doorn denkt dat de escaperoom-trend nog lang niet over is. ‘Ik vind dat we met escaperooms een bijzondere eigen plek hebben gevonden tussen de andere ervaringsgerichte activiteiten, zoals bowlen en pubquizzen. Er begint in Amsterdam een heuse escaperoomcultuur te ontstaan, met verschillende smaken en genres. Mensen zeggen tegen elkaar: “Heb je die nieuwe adventure-expe-rience gedaan?” “Nee, ik hou meer van horror.”’Escaperooms hebben hun eigen plek veroverd. Moskos: ‘Mensen zijn toe aan een break van hun computerscherm, en een sociale ervaring zoals een escaperoom is daar perfect voor. Het is uitdagend, actief en opwindend. Je kunt het doen met vrien-den, collega’s of een date. Misschien noemen we ze in de toekomst geen escaperooms meer, maar het basisconcept blijft bestaan.’

In het wildNadja Hüpscher luistert af

Een echtpaar rond de dertig in de metro over de aankomende vakantie.

BO

OM

CH

ICA

GO

SHE

RLO

CK

ED

- T

HE

AR

CH

ITE

CT

RA

ND

OM

NU

MB

ER

GE

NE

RA

TOR

Vrouw Die ene is een heel groot huis met koraal en een landje eromheen, 6000 euro, inclusief eten erbij en duikdi-ploma. Leuk voor ons mam, die heeft nog nooit geen lichtgevende vis gezien. En dan hebben wij ons eigen beach-huis, konijntje.

Man Heb je dat nou allemaal via de man van sexy Stacy en hun online platformpje?

Vrouw Ik had echt een heel vlot gesprek met hem en ik ben ook gewoon heel transparant geweest. Dat ik nog een aanbod heb lopen, wat jij zei. Ik zeg, als jij zegt dat het Azië moet worden, prima. Het is daar toch warm? En d’r is een zee bij, meer moet je niet willen. Ja, beetje luxe.

Man Inclusief je moeder is het weer 20.000 wat ze gaan vangen.

Vrouw Maar je houdt toch van me.Man Er zit echt niks in je hersenpan hè, is het je opgevallen

hoeveel lagen ertussen zitten? 1000 voor het vliegen, 1000 duiken, 1000 villa. En die andere 3000? Heb mijn professortje daar weleens over nagedacht?

Vrouw Wat denk je zelf, ze moeten toch iemand hebben voor de tuin, en dat koraal komt ergens vandaan en chauf-feurs enzo en d’r is ook een Spa waar ons mam de hele dag in kan. En een gymparkje voor mij.

Man Kan jij die hersentjes misschien een beetje laten oprek-ken?

Vrouw Ik zal effe uitzoeken waar dat kan anno 2016. Hij zegt dat ik met de Emirates moet vliegen, dat is heel

comfortabel, en dan kan je voor 700 p.p. erbij eerste klas. Zegt ie alleen tegen mij. Bij de Polynesische eilan-den kwamen we toch ook op 5000 per persoon uit? Ik zeg tegen hem, wij gaan ook nog naar Ibiza en sowieso skiën. Kijk, je moet wel een beetje normaal blijven. Dat heb ik gewoon eerlijk gezegd. En toen heb ik ’m bedankt. Op z’n Stacy’s.

Page 42: Uitkrant Februari 2016

42 ETEN & DRINKEN EN ZOKRANTkrant restaurants

PENSION HOMELANDeten

sfeer

service

Menu: drie gangen €36

H et jaren-70-concept is bij Pension

Homeland zo subtiel en overtuigend doorgevoerd, dat we het gevoel krijgen de verbouwde stolpboer-derij met zitkuil van een vriendinnetje uit onze jeugd binnen te lopen. Pension Homeland is gehuisvest in een prettig jaren-60-gebouw aan het water met veel ramen (we zien Nemo liggen) op het Marineterrein naast het Scheepvaartmuseum. Deze voormalige offi-cierslegering is sinds kort een hotel, maar ook een bar en restaurant, met dus die seventies look & feel. Linoleumvloer, Gouda-kaarsen op tafel, veel bruin en oranje, Miro-achtige muurschil-

deringen, een bakstenen openhaard, een schroot-jesplafond, een sanseveria en een vingerplant. Het doet ons ook een beetje denken aan restaurant Oldschool, waar chef-kok Jerry Gontscharoff onder andere heeft gewerkt voordat hij hier een ver-domd goede menukaart in elkaar draaide.

BIERMOSTERDEr is een dagmenu voor €36, en op de vaste kaart staan zes voorgerechten, drie hoofdgerechten en drie desserts. Wij begin-nen met een geweldig uit-ziende salade van dunne plakken gerookt staart-stuk (rood) met palmkool en savooiekool (groen), biermosterd en gerooster-de gerstemout. Niet alleen

een plaatje om te zien, ook een ontzettend smakelijk geheel, dat ons moeiteloos voorziet van de dagelijkse portie groene groente. De vissoep is prima maar mist iets aan kracht: er zou wat ons betreft wat meer pit mogen in de rouille.

AFSPRAAKMet het vegetarische hoofdgerecht heeft Floor een probleempje. Deze bieten-tarte tatin met geitenkaas, komijnyoghurt en een frisse oerwortel-salade is zo ontzettend lekker, dat ze liever niet het gebruikelijke halverwege-bordje-ruilen doet. Maar ja, afspraak is afspraak, dat weet ze heus wel. Gelukkig is Famkes gerecht net zo’n schot in de roos: een comforting

gebakken zeebaarsfilet met een bisque, plus een paar ravioli’s gevuld met paddenstoel en kastanje. Je kunt ons geen groter plezier doen: eten zonder al te veel fratsen, maar toch ook weer niet zoals je thuis kookt. En dan ook nog redelijke porties en schappelijke prijzen. Ondertussen kleuren onze wangen rood van de open-haard en misschien ook wel van de wijn, of van de thee die in kopjes met Pension Homeland-logo geserveerd wordt. Alles is hier tot in detail uitge-dacht, terwijl het toch niet als te bedacht aanvoelt. En juist daarom (en door het heerlijke eten) voelt het hier zo ontzettend goed.

Onze favoriete nieuwe restaurants, cafés en eetwinkels

UIT ETENtekst Famke en Floor van Praag @ caperleaves.nl

PENSION HOMELAND

AR

JEN

VE

LDT

Kattenburgerstraat 5 �pensionhomeland.com

Page 43: Uitkrant Februari 2016

MERKELBACH

In park Frankendael, waar je ook restaurant De Kas vindt, staat het enige overgebleven landhuis binnen de stadsgrenzen: Huize Frankendael. Je vindt hier een zeer gepassioneerde en getalenteerde chef, Geert Burema: een echte slow food-purist. Alles draait bij hem om heer-lijke, pure en eerlijke seizoensgebonden gerechten en lokale kwaliteitsproducten. Zijn ballotine van Chaamse hoen met daslook is zeker de moeite waard.

Middenweg 72 �restaurantmerkelbach.nl

Uit: Must Eat Amsterdam terralannoo.nl/must-eat-amsterdam

BLUESPOON

In het restaurant van het Andaz Hotel staat een nieuwe chef achter de pannen: Kasper Stiekema. Hij was eerder onder andere sous-chef bij De Kas en zet ook bij Bluespoon allerlei smakelijke ge-rechten neer met lokale ingrediënten.

Prinsengracht 587 �bluespoon-restaurant.nl

YAY

In een groot pand aan de Albert Cuypstraat zit YAY, een fijne conceptstore met een raw lunchres-taurant. Alles hier is vegan en niets mag bij berei-ding boven de 42 graden verwarmd worden. Ze serveren bijvoorbeeld een frisse salade van ge-masseerde (!) boerenkool, noedels van kelp en wortel met pittige kimchee (gefermenteerde kool) of een Thaise curry van avocado met bloemkool-rijst. Eventueel kun je er ook nog een yogalesje aan vastplakken.

Albert Cuypstraat 101-103 yayamsterdam.nl

HANGAR

In Amsterdam-Noord, praktisch op het parkeerterrein van Hotel De Goud-fazant, staat de golfplaten loods van restaurant Hangar. Dat klinkt mis-schien houtje-touwtje, maar de ruimte is warm en zorgvuldig gestyled met groen marmeren tafels, spiegels, vintage kroonluchters en een mes-sing bar. Op de kaart staan gerechten als risotto met cantharellen, bavet-te met homemade friet en een spicy kreeft met sriracha, spinazie en ba-taat. Dit voorjaar kun je ook eten op het grote terras aan het water.

Aambeeldstraat 36 �hangar.amsterdam

43

AN

NE

DO

KTE

R

Page 44: Uitkrant Februari 2016

KRANTkrant44 winkelsETEN & DRINKEN EN ZO

NESPRESSO

Koffieliefhebbers opgelet. Naast de boetiek in de P.C. Hooftstraat is Nespresso sinds kort ook te vinden op de Heiligeweg en het Gelderland-plein. Zo hebben we nog eens keus waar we on-ze nieuwe koffiecapsules kunnen inslaan. Tijdens de opening customizede Piet Paris zelfs een Nes-presso-machine. Hop binnen in een van de nieu-we filialen om espresso’s en lungo’s te proeven, en wie weet loop je wel naar buiten met een nieuw koffiezetapparaat. What else?

Heiligeweg 21-25 �Gelderlandplein 114 nespresso.com

samenstelling Elisah Jacobs

EN ZO...De nieuwste & leukste winkels in de stad

HANGPLANTEN

TREND

Je kunt geen koffiezaak, bar of conceptstore meer inlopen waar de muren en plafonds er niet mee pronken: hangplanten. Ook op Instagram lijkt de hangende plant in de huiskamer een waar statussymbool te zijn geworden. Je ziet ze vooral in gehaakte of geknoopte macraméhouders, in alle kleuren van de regenboog. De hangplant is er in vele soorten en maten, maar de erwten-plant, de vetplant en de varen zijn momenteel het meest popu-lair. De vetplant is het makkelijkst, die heeft weinig water nodig. De echt luie hangplanthouder kan kiezen voor een Spruitje, een zelfvoorzienend mini-hangplantje in een glazen lampje dat je nooit water hoeft te geven. De hangplant was eerder al eens een hit, in de jaren zeventig. ‘We vertalen de hangplant nu naar 2016, bijvoorbeeld door ma-craméhouders in het knalroze. Ook hijsen we nu andere hippe planten de lucht in, zoals de cactus’, vertelt interieurspecialist Marie-Gon Vos van het Nederlands Interieur Instituut. Een hangplantfanaticus kan zijn macraméhouder zelf haken of knopen met behulp van de vele DIY-handleidingen op internet. Ben je niet zo creatief? Niet getreurd: zelfs de grote tuincentra verkopen inmiddels geknoopte houders in hippe kleuren.

tekst Inger van der Ree

Page 45: Uitkrant Februari 2016

MADE.COM

De tijdelijke showroom die het Britse designmerk afgelopen zomer in Amsterdam opende was zo’n succes dat MADE.com nu terug is met een permanente vestiging. Bij MADE.com vind je designmeubels en woonaccessoires gemaakt door zowel ge-vestigd als jong designtalent. Geen tussen-partij tussen maker en verkoper betekent dat de prijs laag blijft. Juist ja, budgetproof designshoppen op 300m2. Zie je iets moois, dan kun je het meteen bestellen op een van de aanwezige iMacs. De showroom opent deze maand in het oude fabrieks-pand van BounceSpace, waar ook kapper Bubblekid en koffiebar Lot Sixty One zit-ten. Verleidelijk!

Overtoom 141 made.com

ZOE KARSSEN

Het vrolijke label van de Amster-damse Zoe en Quince Karssen ver-overt al sinds de lancering in 2010 menig modehart. Alle T-shirts, sweat-shirts, joggingbroeken, tanktops, rokken, jurken, jeans en jassen wor-den uitgevoerd met leuke quotes en/of verrassende prints, van vleer-muizen en rode lippen tot spookjes. Niet zo gek dus dat we beroemdhe-den als Kate Moss en Beyoncé regel-matig spotten in een ‘echte Zoe Kar-ssen’ en het merk onlangs zijn eerste boetiek opende in de Negen Straat-jes. Naast de gehele collectie shop je hier ook Zoe’s nieuwste parade-paardje, het parfum Unicorn Tears, vernoemd naar een van de meest populaire prints. Fijn om te weten: elk jaar is er een sample sale met flinke kortingen op de collectie.

Reestraat 9 �zoekarssen.com

HISMANNERS

Bij HISMANNERS draait alles om leer. Elk kledingstuk, accessoire en gadget in deze conceptstore voor mannen bevat leer – soms slechts subtiel verwerkt in een detail. Het 100m2 tellende pand is vanbinnen zelf ook van leer; check de muren, stalen trap-pen en de robuuste houten bar maar eens. Eyecatcher is de leren muur waarin een ta-toeëerder een gedicht van Yuki Kempees vereeuwigde. Met merken als Amsterdam Cowboys, Henry London, Laimböck Mon-tale, Muijo, Senz, The Bridge en Tumi.

Eerste Van der Helststraat 1D �hismanners.nl

45

L:A BRUKET

We Are Labels kenden de fashionista’s allemaal al wel. Het Zweedse huidverzorgingsmerk L:A Bruket wellicht nog niet, maar daar komt zeker verandering in. Bij binnenkomst in de We Are Labels-winkel in de Raadhuisstraat is het merk niet te missen. In deze shop-in-shop vind je heerlijke handzeepjes, scrubs, body butters, scheerschuim en geurkaarsen, maar ook strijk-water en (af)wasmiddel, allemaal op basis van natuurlijke ingrediënten als zeezout, bijenwas en zeewier.

Raadhuisstraat 46-50 �labruket.se

Page 46: Uitkrant Februari 2016

46 ETEN & DRINKEN EN ZOKRANTkrant winkels

��

PLUK

In de altijd gezellige Reestraat zit Pluk, waar je de dag kan beginnen met een gezond ontbijtje, maar waar je ook terecht kunt voor de lunch, heerlijke verse sapjes, koffie en zelfgemaakte taartjes (tip: neem plaats op de fijne vide). Naast het horecagedeelte vind je er smaakvolle homewear. De eigena-ren, de zusjes Tessa en Iris Zeilstra, baten verderop restaurant Ree 7 uit, evenals res-taurant De Luwte op de Leliegracht.

Reestraat 19 �pluk9straatjes.nl

BOLIA

Het Deense interieurmerk Bolia opende onlangs een eigen winkel in de Utrechtse-straat. Bolia werkt met meer dan vijftig de-signtalenten uit de hele wereld. Niet moei-lijk dus om er mooie meubels of accessoires te vinden met die typisch Scandinavische touch: minimalistisch, stijlvol en functioneel. Eenmaal binnen wil je door de dampende biologische koffie, de heerlijke huisparfum en de fijne deuntjes eigenlijk niet meer weg.

Utrechtsestraat 78 �bolia.com

CHOCOLADEWINKEL

Bij Mumu maken ze chocolade zonder melk die nét zo romig smaakt als chocolade mét. Misschien nog bijzonderder: de chocolades zijn verrijkt met een speciaal vitamine-elixer. Met raw chocolate met pecannoten, dadels, espresso en macadamia én vitamine B-com-plex, D3, Q10 en chromium heb je meteen een goed excuus om dagelijks een blokje te nemen…

1e Jacob van Campenstraat 33 �mumuvitaminchocolates.com

MIDNIGHT IN AMSTERDAM

In de etalage van Midnight in Amsterdam kun je fijn rondkijken, om in de webshop aan te schaffen wat er van je gading is. Alles wat je ziet, heeft een bijzondere connectie met Amsterdam. Shop hier bijvoorbeeld kussens met grachtenpandjes van V@ Amsterdam, typisch Oudhollandse woonaccessoires, tekeningen en knipkunst van Amsterdam door de Britse Joseph Segaran en Midnights eigen Delftsblauwe kussenslopen.

Daniel Stalpertstraat 106 midnightin.amsterdam

THE PELICAN STUDIO

Van de naam én het logo van The Pelican Studio word je al spontaan vrolijk, maar van de winkel al helemaal: het interieur is namelijk geïnspireerd op het Miami uit de jaren tachtig. Je vindt hier merken als Mai-son Kitsuné, Ami, ETQ, Norse Projects, Won Hundred en Samsoe & Samsoe.

Raadhuisstraat 35 �thepelicanstudio.com

FLYING TIGER

Flying Tiger vind je voortaan niet alleen meer op het Rembrandtplein, maar ook in Amstelveen. De Deense keten met leuke hebbedingen voor in huis is al jaren een hit. Voor de prijs hoef je het zeker niet te laten, want alles hier is betaalbaar. Ook fijn: het aanbod wisselt iedere maand met vijfhonderd nieuwe items.

Stadsplein 101 (Amstelveen) flyingtiger.com

OGER

Het luxe kledingmerk Oger is al jaren een begrip in Amsterdam. Naast pakken voor elk budget en natuurlijk een eigen winkel voor dames (Oger Donna), heropende Oger onlangs hun maatwerkafdeling. Op ruim 250m2 kunnen heren terecht voor een chic maatpak van merken als Attolini, Brioni en Caruso, waarbij er keus is uit stoffen van onder meer Loro Piana, Ariston en Dormeuil.

P.C. Hooftstraat 75 oger.nl

YAY

Supergezond het nieuwe jaar beginnen doe je met een bezoekje aan de YAY Health Store & More. Naast een ontbijtje en lunch in het Raw Food Café (denk: bananenpan-nenkoekjes, boerenkoolsalade) vind je hier eerlijke producten voor een gezonde levens-stijl, zoals Yak Woollies-omslagdoeken en biologische condooms.

Gerard Doustraat 74 (winkel) Albert Cuypstraat 101-103 (café)

samenstelling Elisah Jacobs

BOUTIQUEDe onvermijdelijkste modewinkels voor (m) en (v) �

Page 47: Uitkrant Februari 2016

Nieuw! De I amsterdam Storevanaf 19 februari

Als Amsterdam een winkel zou zijn, hoe zou die er dan uitzien? Het antwoord op die vraag vind je vanaf 19 februari aan de IJ-zijde van het Centraal Station. Ontdek het beste van Amsterdam in de I amsterdam Store.

iamsterdam.nl/store

BESTOF

AMSTERDAM

Page 48: Uitkrant Februari 2016

ETEN & DRINKEN EN ZOKRANTkrant48 info

meer info opiamsterdam .com

INFORMATIEVOOR BEZOEKERSAlles wat je nodig hebt voor een succesvol bezoek aan Amsterdam.

I AMSTERDAM CITY CARD

Een ideaal cadeau voor bezoek van buiten de stad: aanschaf van de City Card geeft toegang tot meer dan 40 musea, openbaar vervoer, een rondvaart, 25% korting op attracties, eten en drinken en meer! Verkrijgbaar bij de I amsterdam Visitor Centres, hotels, rederijen, musea en GVB Tickets & Info punten. Meer informatie: iamsterdam.com/citycard

I AMSTERDAM VISITOR CENTRES

Bezoek een van onze Visitor Centres voor infor-matie over Amsterdam en de regio, excursies & rondvaarten, plattegronden en gidsen, tickets voor openbaar vervoer, souvenirs, hotelreser-veringen en de I amsterdam City Card.Tel: +31 (0)20 702 6000 [email protected]/visitorcentrestwitter.com/Iamsterdam I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Stationsplein 10 (tegenover Centraal Station) Open: dagelijks

I AMSTERDAM VISITOR CENTRE Aankomsthal 2, Schiphol Plaza (Holland Tourist Information)Open: dagelijks

I AMSTERDAM STOREIJ-hal (noordzijde Centraal Station)Open vanaf 19 februari 2016

HET AMSTERDAM &REGION TRAVEL TICKET

Met dit ticket kunt u onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio – dag en nacht – gedurende 24 uur. Ontdek de stranden van Zandvoort, de kaasmarkt in Edam en oer-Hollandse dorpen als Volendam. Tickets à €13,50 zijn verkrijgbaar bij I amsterdam Visitor Centres, GVB Tickets & Info en verkoop-punten van Connexxion en EBS op het Centraal Station.

LAST MINUTE TICKET SHOP

In de Last Minute Ticket Shop koop je op de dag van de voorstelling online kaarten met korting tot 75%. Iedere dag is er een nieuwe selectie van voorstellingen en concerten van de Amsterdamse theaters en concertzalen.

lastminuteticketshop.nl

Page 49: Uitkrant Februari 2016

49feb 2016

AgendaAGENDA: POP, JAZZ, KLASSIEK, OPERA, THEATER, CABARET, DANS, FESTIVALS ETC.MUSEA & EXPOSITIESCOLOFONVOORUITBLIKDE STAD UITGROETEN UIT ...

50t/m62

6062636466

DE GROTE KUNSTSHOW

‘Als je tien minuten met driehon-derd mensen om een kunstwerk gaat zitten, beleef je dat werk veel intensiever’, aldus Johan Idema, initiatiefnemer van De Grote Kunst-show, die de traditionele manier van kunst kijken op de schop neemt. Tijdens de show zit het publiek op het podium van de Stadsschouw-burg, waar kunst met voordrachten en muziek wordt vermengd. In de spotlights staat rebels werk uit de privécollectie van Rattan Chadha, oprichter van het kledingmerk Mexx en citizenM.

Stadsschouwburg, 6 februari

de

KRANTkrant

ISA

BE

LLE

WE

NZE

L. O

NTW

ER

P VA

N L

EN

NE

P

Page 50: Uitkrant Februari 2016

feb 201650 AGENDAKRANTkrant

POP & JAZZMUTEMATH

De rockband maakt fijne indiepop met een rauw randje. Met het nieuwe album ‘Vitals’ staan de heren op het podium.ma 1 20:30, Melkweg, € 15,-

TOGETHER PANGEADe Amerikaanse rockers weten

hoe ze een feestje moeten geven. Met de nieuwe EP ‘The Phage’ laten ze naast een flinke dosis

garagepunk, ook een andere kant zien met rustigere nummers. ma 1 19:30, Melkweg, € 13,-

RHODESDe 25-jarige Britse singer-song-writer David Rhodes zingt pas

twee jaar en heeft één album op zijn naam staan, maar verzorgde al het voorprogramma van Sam

Smith en London Grammar. di 2 20:30, People’s Place, € 14,-

MARC RIBOTEén van ‘s werelds beste gitaris-ten. Kenmerkend voor zijn gi-

taarspel zijn de gruizige licks die bij elke muziekstijl, van freejazz, punkrock tot Cubaans en coun-

try, lijken te passen. wo 3 20:30, Bimhuis, € 20,-

FOALSEen combinatie van postpunk, indierock en postrock. Met hun vierde album scoren ze hoog in

de Britse hitlijsten. do 4 20:00, Heineken Music

Hall, € 32,-

CAUSESIndiepop band met frontman en singer-songwriter Rupert Black-

man op het podium met het langverwachte debuutalbum.do 4 19:30, Melkweg, € 15,-

DEWOLFFPsychedelische southern rock-band van eigen bodem met on-uitputtelijke energie en grenze-

loos enthousiasme van frontman en gitarist Pablo van der Poel.do 4 20:30, Paradiso, € 16,-

COLIN BLUNSTONEBlunstone, begonnen als zanger van The Zombies, schreef pop-geschiedenis met de hit ‘Old &

Wise’ van Alan Parson’s Project. Hij toert al vanaf de jaren ‘70.

do 4 21:00, P60, € 22,50

HERMITAGEVlaamse muziekgroep viert zijn 10-jarig jubileum met gasten als Jeroen Zijlstra, George Groot en

Astrid Nijgh.do 4 20:30, Griffioen

KISSING JANENederlandse band met fijne pop-

muziek a la ABBA en Blondie. Bekend van ‘Voodoo’ en ‘Ranger’.

do 4 20:00, Sugarfactory, € 10,-

HENRI SEEGERSSeegers zingt liedjes over liefde,

sores, makkes & mazzel. Jiddisch en eigen repertoire.

vr 5, za 6 20:30, De Roode Bioscoop, € 15,-

LITTLE SIMZDe Britse nieuwe hiphopprinses

rapt over van alles, maar haar specialiteit ligt in de spiritualiteit

en duistere verhalen. vr 5 19:30, Melkweg, € 14,-

JOHAN DERKSEN EN DE PIO-NIERS VAN DE NEDERPOP

Johan Derksen brengt muzikale anekdotes en presenteert live optredens door de top van de vroegere Nederpop. Met Theo

van Es (The Shoes), Johnny Ken-dall, Jan de Hont (gitarist van ZZ

en de Maskers) e.a.za 6 21:00, North Sea Jazz

Club, € 26,50 t/m € 30,-

HOTEL VICTORIADe tango ‘Hotel Victoria’ uit

1906 is geschreven door Felici-ano Latasa, die hij noemde naar Gran Hotel Victoria in Buenos

Aires. De tango werd gear-rangeerd door pianist Horacio

Salgan en krijgt een andere kleur door de klanken van de ban-

doneón van Carel Kraaijenhof. Mmv Juan Pablo Dobal (piano).za 6 14:00, Noorderkerk, € 16,-

B-MOVIE ORCHESTRAHet twaalfkoppige orkest pre-

senteert de ultieme filmmuziek-ervaring en neemt je mee op een audiovisuele reis. Waar de auto’s scheuren, de pistolen schieten,

de erotiek bedwelmt en waar de superhelden de overstap maken

van stripfiguur tot filmheld. za 6 20:00, Tolhuistuin, € 15,-

KUMAR SANUZonder twijfel is Kumar Sanu één van de allerbekendste zan-

gers van Bollywood en het is zijn stem die je hoort in de talloze grote Bollywoodfilms waar de

acteurs op playbacken. Hij zingt zijn grootste hits begeleidt door

The New Amsterdam Orchestra. zo 7 15:00, Koninklijk Theater

Carre, € 29,- t/m € 74,-

THE CANTICLE OF THE SEAItaliaans-joodse muziek, Israëli-sche en sefardische liedjes over joods mediterrane gastvrijheid

en respect voor andere culturen. Uitgevoerd door de groep Pro-

getto Davka met o.a. de voorma-lige chazzan van de synagoge in

Rome: Maurizio di Veroli. zo 7 15:00, Synagoge Liberaal

Joodse Gemeente, € 10,-

AMBROSE AKINMUSIRETrompettist Akinmusire met

Martin Lawrence Trio, een hip bandje met drummer Thomas Pridgen en toetsenist Mike Aa-

berg. Modern klassiek, avant-gar-de pop, spoken word en ... jazz.

zo 7 21:00, North Sea Jazz Club, € 20,- t/m € 24,-

WYNTON MARSALISMet zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra brengt trompettist

Marsalis een eerbetoon aan George Gershwin.

ma 8 20:15, Het Concertge-bouw, € 36,- t/m € 59,-

PEARL JOANNaast de zelfgeschreven pop-

nummers ook liedjes uit andere genres. Van Andrea Bocelli tot Michael Jackson, van Aïda tot Jesus Christ Superstar en van

Amazing Grace tot Taylor Swift.ma 8 20:00, DeLaMar, € 25,-

JASON DERULOMet de aanstekelijke jaren

‘80-popsound, schudt de Ameri-kaanse producer en singer-song-

writer voor een deel zijn R&B-veren af, maar meet hij zichzelf

een stralend nieuw jasje aan.di 9 19:30, Heineken Music

Hall, € 41,25

ISRAEL NASHAmerikaanse singer-songwriter

die op zijn eerste album nog stevig beïnvloed was door Neil Young, geeft zijn muziek een meer psychedelische draai.

di 9 20:30, Tolhuistuin, € 16,-

NEW ORLEANSNee, het is niet de naam van een nieuwe band, ‘New Orleans’ is de

titel van het liedjesprogramma dat Ricky Koole, Leo Blokhuis en Ruben Hein samen verzorgen – over die stad, dat dan weer wel. Samen met de blazers van Ky-teman, K.O. Brass, bezingen ze

jazz, soul, rhythm en blues. di 9, wo 10 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 27,50

CELTIC WOMANDe unieke sound van de groep, bestaande uit drie zangeressen

en een violiste, is een ode aan het rijke Ierse muzikale erfgoed.

di 9 20:00, Koninklijk Theater Carré, € 39,- t/m € 58,-

BLITZEN TRAPPERPLAYS HARVEST

De band uit Portland, Oregon speelt een integrale uitvoering van de Neil Young klassieker

‘Harvest’. Gastband Hallo Venray speelt een verzameling van hun favoriete Neil Young nummers.wo 10 20:00, Paradiso, € 15,-

SUNFLOWER BEANDe ‘upcoming’ band speelt pak-

kende psych pop en punk. do 11 20:00, De School, € 10,-

WOLF ALICEDé Britse hype van de afgelopen jaren. Het debuutalbum ‘My love

is cool’ is eindelijk verschenen,

met singles ‘Bros’ en ‘Fluffy’. De muziek is sprankelend, span-

nend en gruizig. do 11 20:30, Paradiso, € 15,-

BLACK STONE CHERRYDeze Amerikaanse rockers staan bekend om een combinatie van

blues en heavy southern rock dat keihard knalt.

do 11 19:30 , Melkweg, € 18,-

DAZZLED STICKSEen gelegenheidscombinatie van

Sticks (Opgezwolle, Fakkelbri-gade, Great Minds) en Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid, Voicst). Met beats die soms hypnoti-

serend zijn, dan weer beheerst stuiterend of onweerstaanbaar

groovend. vr 12 21:00, Bitterzoet, € 12,50

EN ROUTECor Bakker en Gerard Alderlief-ste met een gezamenlijk concert, met liedjes uit ons collectieve ge-heugen. Op reis naar de tijd dat we in de auto naar Frankrijk re-den en luidkeels meezongen met Gérard Lenorman, Les Poppy’s, Michel Fugain en Jacques Brel.

vr 12 20:00, Zonnehuis, € 15,50 t/m € 19,50

JOHN ESCREET TRIO MMVEVAN PARKER

De Britse pianist Escreet heeft belangstelling voor zowel

avant-jazz als voor hedendaagse elektronische dansmuziek. Zijn

project ‘Sound, Space and Struc-tures’ creëerde hij met zijn trio uit Brooklyn en de Britse free jazz-saxofonist Evan Parker.

vr 12 20:30, Bimhuis, € 20,-

JAZZ ORCHESTRA OFTHE CONCERTGEBOUW

INVITES FUSEToptalenten uit de jazz krijgen de mogelijkheid om samen met het Jazz Orchestra of the Concertge-bouw hun eigen muziek te laten klinken. Deze droom wordt nu werkelijkheid voor het strijkers ensemble Fuse! Olv arrangeur

Rob Horsting. vr 12 20:15, Muziekgebouw aan

‘t IJ, € 10,- t/m € 27,50

LADIES OF SOULEdsilia Rombley, Trijntje Ooster-huis, Candy Dulfer, Berget Lewis en Glennis Grace bundelen op-

nieuw de muzikale krachten.vr 12 t/m zo 14 20:00, Ziggo

Dome, € 35,- t/m € 50,-

ESCAPE THE FATEHet nieuwste album van de

extravagante rockers heet ‘Hate me’, een lastige opdracht voor

wie een beetje van vuig slagwerk en scheurende gitaren houdt: de band viert niet voor niets

zijn tienjarig jubileum (zij het niet meer in de oorspronkelijke bezetting). In die jaren zijn ze in hokjes als metalcore, post-hardcore en hardrock gestopt. Ze spelen het allemaal, en het klinkt melodieuzer dan je zou

verwachten.vr 12 19:00, Melkweg, € 16,-

ANGEL HAZERapper uit Brooklyn verrast met aanstekelijke rap met kwetsbare

en keiharde teksten.za 13 19:30, Melkweg, € 12,50

NEOROPAKlarinettist Steven Kamperman ontmoet fenomeen op middel-

eeuwse serpent Michel Godard. Violist Oene van Geel laat de

altviool zingen en wisselt solo’s af met percussiebegeleidingen

op cajon. Samen tekenen ze voor ‘nieuwe jazz uit de oude wereld’.

za 13 20:30, Bimhuis, € 18,-

DEBORAH J. CARTERDe Amerikaanse vocaliste is terug met een nieuw album ‘Diggin’ the Duke’. Ze brengt

met band een ode aan de legen-darische jazzpianist en meest invloedrijke componist van de vorige eeuw Duke Ellington! za 13 21:00, North Sea Jazz

Club, € 15,- t/m € 18,-

SHEARWATERDeze band uit het muziekmekka

Austin, Texas brengt werk dat het midden houdt tussen klas-

siek singer-songwritermateriaal uit de jaren ‘70 en iets ruigere

indie-rock.za 13 19:30, Tolhuistuin, € 15,-

ORGEL VRETENEN DE ANDER

In de muzikale roadtrip ‘En de ander’ neemt de band je mee langs de geschiedenis van het

Hammondorgel, dat dit jaar zijn tachtigjarig jubileum viert. De

voorstelling combineert een mix van muziek, poëzie en theater.

za 13 20:30, Meervaart, € 14,- t/m € 19,-

TONIGHT ALIVEAustralische band geeft naar

aanleiding van het uitkomen van het nieuwe album ‘Limitless’ een concert vol pakkende punk-pop.

zo 14 19:00, Melkweg, € 14,-

TEAM HARMONYDe groep bestaat uit Tim ‘Har-mony’ Welvaars (mondharmo-

nica) en Naomi ‘Smile’ Adriaansz (alt- en tenorsaxofoon). Het

repertoire varieert van jazz en dansbare swing tot groovy funk,

zwoele bossa nova en rock-‘n-roll. Met gastmusici.

zo 14 13:30, North Sea Jazz Club, € 10,-

TENNESSEE STUDSAmericana-formatie uit Amster-

dam. Het repertoire gaat van folk tot country via pop naar blu-egrass, vijfstemmig gezongen en begeleid door alles waar snaren op zitten. Ze zijn wars van pu-

risme en vormen de vrije geesten van de bluegrass scene.

zo 14 15:30, Paradiso, € 8,50

SEZEN AKSUMet haar krachtige stem, warme persoonlijkheid, gewaagde num-mers over onder meer politieke onderwerpen en een repertoire dat van chansons tot discohits

en pop tot reikt, is Sezen Aksu in veertig jaar uitgegroeid tot de be-

kendste zangeres van Turkije. ma 15 20:30, Koninklijk Thea-

ter Carré, € 29,- t/m € 125,-

WALK THE MOONDe titel van het succesvolle num-mer ‘Shut up and dance!’ zegt ei-genlijk al meer dan genoeg. Met inmiddels al drie albums op zak en diverse optredens in kleinere zalen, is de band nu klaar voor

het echte werk.di 16 19:30, Melkweg, € 15,-

ROB DE NIJSRob de Nijs weet -inmiddels al meer dan 50 jaar- met zijn al-

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

13-14 FEBRUARI12:00-12:00

IAMSTERDAM.NL/24H

advertentie

Page 51: Uitkrant Februari 2016

Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit 51feb 2016

bums en optredens verschillende generaties fans aan zich te bin-den. Vandaar ook de naam van

zijn nieuwste theaterprogramma ‘Voor altijd en iedereen’.

di 16 20:00, Koninklijk Thea-ter Carre, € 17,- t/m € 35,-

HET NIEUWE LIEDCollectief van Nederlandstalige singer-songwriters treedt op in wisselende samenstelling. Met solonummers en gezamenlijke

optredens. di 16 20:30, Theater Bellevue,

€ 16,-

VILLAGERSWie iets goed te maken heeft na het vergeten van Valentijnsdag,

heeft met een concertkaartje voor Villagers het ultieme ca-deau. Het nieuwste album van

de Ierse band heet namelijk ‘Where have you been all my life? en frontman Conor O’Brien weet met zijn stem, piano- en gitaar-

geluiden en luisterliedjes een gevoelige snaar te raken.

di 16 20:30, Tolhuistuin, € 19,-

SANGODe producer en zanger mixt r&b met invloeden uit verschillende genres. Van latin, funk tot trap. Hij produceerde o.a. een album

met The Weeknd remixes en elektronische r&b nummers

voor zanger SPZRKT (Spazzy Rocket).

di 16 19:30, Melkweg, € 15,-

AAFKE ROMEIJNVoor haar tweede Nederlandsta-lige album dook de componist/singer-songwriter in de wereld van analoge synthesizers en an-dere antieke instrumenten. Met

mode-ontwerper Bas Kosters en grafisch kunstenaar Harmen Liemburg zet de zangeres meer

dan een ‘popconcert’ neer.wo 17 20:00, Waalse kerk,

€ 13,50

EL PINO & THE VOLUNTEERSDe band komt zes jaar na de

release van hun laatste album terug met een nieuwe plaat.

Ze werden ingehaald door het leven zelf: van baby’s tot Oscar-nominaties en andere muzikale paden, van Amsterdam tot Van-couver. Nu zijn ze er weer, met

nieuwe muzikale, inspiratie. do 18 21:00, Bitterzoet, € 12,-

DROOM DUO’SAvontuurlijke musici uit Neder-land en Vlaanderen ontmoeten elkaar één op één. Elk optreden is een een uitwisseling van ge-

dachten, door middel van impro-visatie en compositie. Met Oscar Jan Hoogland piano & Joachim Badenhorst klarinet; Fred van

Hove piano & Wilbert de Joode contrabas; Kris Defoort piano &

Wolter Wierbos trombone. do 18 20:30, Bimhuis, € 18,-

THE FRONT BOTTOMSDe punkrock band uit New

Jersey speelt oud en nieuw ma-teriaal.

do 18 19:30, Sugarfactory, € 10,-

ZANDCONCERTENPianist Martijn Smits en zand-tekenares Gerrie Hondius met een bijzonder concert. Zand en muziek, beeld en geluid, een be-

toverende kruisbestuiving. vr 19 20:30, Betty Asfalt Com-

plex, € 13,- t/m € 15,-

LILIAN VIEIRAIn het programma ‘Brazil beyond de Bundas’ wijdt de zangeres je in in de muzikale geheimen van Brazilië! Vieira maakte furore

met de formatie Zuco 103. vr 19 20:30, Meervaart, € 9,50

t/m € 19,-

SLEEPING WITH SIRENSMet hun album vol met catchy

pop- en punksongs, laten de Amerikaanse mannen zien dat ze nog veel in hun mars hebben. De

stem van zanger Kellin Quinn spreekt tot de verbeelding.

vr 19, za 20 18:00, Melkweg, € 18,-; vr 19 uitverkocht

NICO KNAPPER ENCHRISTOPHE CHAPLETKnapper en Chaplet doen

samen en apart een greep in Franse chansons. Verwacht een blokje Parijs, een snuifje Azna-vour, Prévert, Brassens, Bobby

Lapointe, Moustaki, Gainsbourg en eigentijdse chansons.vr 19 20:30, Apollofirst

Theater, € 19,-

ETHAN USLANUslan, kampioen van de ragtime, speelt met klarinet- en saxofoon-virtuoos Ronald Jansen Haitma-jer songs uit de tijd van de Bur-geroorlog, Charlestons, blues,

stomps, Harlem Stride piano en boogie klassieke meesterwerken

vertaald in ragtime. vr 19 20:30, Pianola Museum,

€ 15,-

JASPER BLOM QUARTETJasper Blom (saxofoons, elek-

tronica) is met dit kwartet, al twintig jaar geliefd op de

internationale podia. Ze spelen een mix van akoestische en elek-trische jazz. Gast is de Belgische

trompettist Bert Joris. vr 19 19:30 en 21:30, Het Con-certgebouw, € 25,20 t/m € 28,-

BEAT THE KITCHEN - RAW!Een groep met drie vrouwelijke toppercussionisten uit Europa, Azië en Zuid-Amerika. Zij com-bineren slagwerk- en percussie-instrumenten uit alle windstre-

ken op een originele manier.za 20, 20:00, Bijlmer

Parktheater, € 16,-

BLAZERSFESTIJNTijdens dit tweede festival

krijgen de blaasinstrumenten en blazers de volle aandacht.

Diverse stijlen komen aan bod en worden gespeeld op saxofoon,

klarinet en fagot, maar ook op de minder bekende basklarinet en zelf de Japanse shakuhachi.

Presentatie Koen Schouten.za 20 16:00 en 20:15, Concert-

gemaal, € 10,-

ZWAMMSTEIN ENFUNKY MONKS

De tribute bands (van Ram-mstein en de Red Hot Chili

Peppers) spelen elk een volledige set waarbij alle klassiekers onge-

twijfeld voorbij komen.za 20 20:00 , Q-Factory, € 14,-

AHADDAF QUARTETHet Marokkaanse kwartet com-bineert Arabo-Andalus, jazz en latin, met een samenspel van

ud, contrabas, piano en percus-sie. Ze staan onder leiding van

Mohamed Ahaddaf die met zijn scherpe solo’s de ud tot het uiterste drijft. De veelzijdigheid

van de ud, een Oosterse snaar-instrument, floreert en staat

centraal in dit concert. Muziek over liefde, reizen, heimwee en

ontmoeting. za 20 20:30, Meervaart, € 7,50

t/m € 15,-

EZRA FURMANEen nieuw indierockicoon: de

charmante, kleine, brutale en ta-lentvolle Furman. Rammelende, nonchalante indierock beïnvloed door The Velvet Underground, The Ramones en de doo-wop

pop van Ronnie Spector.zo 21 20:00, Paradiso, € 11,-

IDAN RAICHELDe Israëlische superster speelt werken van zijn nieuwe album ‘At the edge of the beginning’.

Het mengen van zijn eigen joodse wortels met Ethiopische

invloeden brengt een uniek, eigen geluid. Zanger, toetsenist

Raichel omringt zich met uiterst getalenteerde landgenoten.

zo 21 20:30, Melkweg, vanaf € 20,-

SPINVIS MMV ZERAFIN ENQUATRE BOUCHES

Spinvis staat centraal. Eerst speelt Spinvis eigen en nieuw

werk met het ensemble Zerafin. De andere helft van het pro-

gramma bestaat uit door compo-nist Harke Jan van der Meulen

bewerkte liedjes van Spinvis voor orgel en vocaal kwartet, gezon-

gen door Quatre Bouches. zo 21 14:15, Orgelpark, € 12,50

t/m € 20,-

JANE GETTER PREMONITIONJazzrock-gitariste Getter bracht haar nieuwe album ‘On’ uit. Ze neemt haar nieuwe groep mee: Premonition, een ensemble met musici met verschillende achter-

gronden.ma 22 21:00, North Sea Jazz

Club, € 15,-

DREAM THEATERDe Amerikaanse symfonische rockgroep maakte naam met

hun technische bekwaamheid op hun instrumenten, hun muzikale veelzijdigheid en de vele genres

die ze in hun eigen muziek opne-men. Mix van freaky progressie-ve metal uit de jaren ‘70, heavy metal uit de ‘80’s en melodieuze

progrock, maakt de band nog steeds uniek en ongeëvenaard.

ma 22 t/m wo 24 20:00, Koninklijk Theater Carre,

€ 64,- t/m € 78,-

THE MUSIC OFSIMON & GARFUNKEL

De Simon & Garfunkel Revival Band vertolkt de tijdloze muziek van het beroemde duo. De zang

van Michael Frank en Guido Reuter komt vrijwel exact over-een met de stemmen van Paul

Simon en Art Garfunkel. Geniet van de Amerikaanse classics.ma 22 20:15, Het Concertge-

bouw, € 32,- t/m € 40,-

JIM BAKKUMDe Nederlandse zanger geeft

tijdens een driegangen-diner een eenmalig concert. Mmv pianist

Bernd van den Bos.ma 22 17:30 , DeLaMar

Theater, € 67,50

GERSON MAIN & ‘T FANFAREDe Nederlandse zanger viel op tijdens zijn deelname aan de

talentenjacht ‘De Beste Singer-Songwriter’ door zijn looks en grappige, gevoelige nummers.

Zijn positiviteit en humor brengt hij op een mooie manier samen

in zijn muziek.di 23 20:00 , Sugarfactory,

€ 13,-

THE BLACK TAMBOURINESDe Engelse rockband staat be-kend om hun springerige rock

‘n roll met pittig gitaarwerk. De mannen weten hoe je een feestje

op het podium geeft. wo 24 20:00, Sugarfactory,

€ 8,50

BILL LAURANCE QUARTETDe Britse pianist, toetsenist,

componist en Grammy-winnaar Laurance laat met zijn band mu-

ziek horen van zijn album ‘Aftersun’ met dance en Afri-

kaanse percussie. wo 24 20:30, Bimhuis, € 18,-

THE PALADINSZe hebben een oldschool bena-dering van rockabilly, R&B en

blues. Het zijn ware rock-‘n-roll veteranen uit San Diego, Cali-fornië die al sinds de jaren ‘80

de podia platspelen met hun en-thousiaste en vrolijke muziek.wo 24 21:00, North Sea Jazz

Club, € 18,- t/m € 22,-

MASSIVE ATTACKDe band die al 25 jaar bestaat. De muziek is een mix van ver-schillende genres, van triphop

(acid) jazz, hiphop, elektronische muziek en rock tot reggae en

klassieke muziek. Voorprogram-ma de Schotse hip-hop groep

Young Fathers. do 25 20:00, Heineken Music

Hall, € 46,-

SONGS IN THE KEY OF LIFE’Songs in the key of life’ is het

muzikale meesterwerk van Stevie Wonder, met hits als ‘Sir Duke’, ‘I Wish’ en ‘Isn’t she lo-

vely’. Sabrina Starke, Erica Yong en Ricardo Burgrust zorgen voor

een bezielende uitvoering van de songs.

vr 26 20:15, Meervaart, € 14,- t/m € 28,-

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

Top 3 Pop

LEMAITREMet idolen als Daft Punk en Justice legden de Noorse Ulrik Denizou Lund en Ketil Jansen de lat hoog voor zichzelf toen ze Lemaitre begonnen. Missie geslaagd: ze kregen miljoenen views op YouTube en Spotify, tekenden bij Astralwerks, het-zelfde label als Eric Prydz en Fatboy Slim, en verhuisden naar LA. En nu brengen ze hun aanstekelijke elektropopsound vol disco, funk en house weer even terug naar Europa.Sugar Factory, 17 februari

ROOTS MANUVANa vier jaar radiostilte kwam raplegende Roots Manuva afgelopen najaar terug met zijn nieuwe en eigenzin-nige album Bleeds, waarop hij samenwerkt met een hele rits muzikale partners in crime en zich van zo’n beetje elk genre bedient, van reggae tot techno en funk. Aanstekelijke beats en boze, duistere en soms filosofische teksten: van de excentrieke Brit kun je alles verwachten. Paradiso22 februari

JEREMY LOOPSNa zijn afstuderen nam de Zuid-Afrikaanse Jeremy Loops een baantje op een jachtschip en reisde hij de wereld over met een gitaar en een looppedaal. Zo kwam zijn eenmansband tot stand, waarmee hij folk in een nieuw jasje steekt. Loops maakt geluiden met looppedalen, mondharmonica, gitaar, ukelele en beatboxt ook nog eens. Een feestje om te zien dus, en live neemt hij ook zijn vaste rapper Trak mee. Melkweg, 23 februari

door Kim van der Meulen

FRE

DR

IK A

. HA

NSS

ON

Page 52: Uitkrant Februari 2016

feb 201652 AGENDAKRANTkrant

SJORS VAN DER PANNEDe Amsterdammer zingt de

mooiste Nederlandse liederen. Niet alleen klassiekers van Frank Boeijen, Jacques Brel en Ramses Shaffy, maar ook nummers van

eigen hand. vr 26, za 27 20:15, Het Concert-

gebouw, € 21,- t/m € 34,-

S’MOON - PUUR!Simone van den Eerthweg

had een droom: het theater in. Met haar stem en haar muziek mensen raken. Simone’s stem en persoonlijkheid heeft geen

opsmuk nodig. vr 26, za 27 20:30, Betty Asfalt Complex, € 14,50 t/m € 16,50

JOE JACKSONDe Britse singer-songwriter staat erom bekend te experimenteren met jazz, blues, pop en elektroni-sche muziek. Bijzonder voorpro-gramma: Joe Jackson solo. Na

deze solo set sluit de rest van de band aan.

vr 26 20:00, Koninklijk Theater Carre, € 44,- t/m € 53,-

ELLEN EVERS EN ED BOEKEEKleinkunstduo met de mooiste

liedjes van Toon Hermans, Wim Sonneveld, Corrie Brokken, Con-

ny Stuart, Jenny Arean, Adèle Bloemendaal e.a. Nostalgie zon-

der oubolligheid.vr 26 20:30, Apollofirst

Theater, € 20,-

HALSEYDe Amerikaanse singer-songwri-ter Ashley Nicolette Frangipane brengt verschillende muziekstij-len op een bijzondere manier sa-men in haar nummers. Met het succesvolle debuutalbum ‘Bad-lands’ staat ze op het podium.vr 26 20:30, Melkweg, € 15,-

IKIGAIEen muzikaal theaterprogramma

over het zout van het leven, of wel je bestaansdoel. Samen met toetsenist Nico Brandsen raakt

Angela Groothuizen met zang en tekst het diepste van je ziel.

vr 26 20:30, Meervaart, € 15,- t/m € 20,-

TRIBUTE TO MOTOWNBerry Gordy, oprichter van Mo-

town Records, stond aan de wieg van het succes van Marvin Gaye, Michael Jackson, Stevie Wonder,

Diana Ross & The Supremes, Lionel Richie, The Commodores

en Martha Reeves & The Van-dellas. Tributeband olv Danny

Sahupala met een eerbetoon aan Gordy en de Motown artiesten. vr 26, za 27 21:00, North Sea

Jazz Club, € 17,50 t/m € 22,50

DAREDEVILSVan Foo Fighters, Toto, Usher tot Queen, Katy Perry en The

Rolling Stones. Bij de partyband draait het allemaal om één ding, meezingen en dansen op muziek

die iedereen kent.vr 26 20:30, P60, € 10,-

TAYLOR DAVISDe Amerikaanse violiste maakt

covers van de echte gameklassie-kers als ‘Zelda’ en ‘Final fantasy’

en combineert zo haar liefde voor muziek en games. Op het podium speelt ze niet alleen stukken van spellen, films en anime maar ook

haar eigen muziek.vr 26 19:30, Sugarfactory,

€ 16,-

THE SKULLEnkele leden uit doom- en sto-

nerbands Trouble en Pentagram spelen ook in The Skull. De band brengt een combinatie van eigen materiaal en veel Trouble clas-

sics. Verwacht metalgrooves met classic hardrockelementen en

een zinderende live act. za 27 19:30, Q-Factory, € 12,-

HINDSZelfs als je niet van hun garage-rock-met-een-knipoog-sound houdt, ontkom je niet aan de aanstekelijke energie van dit

viertal uit Madrid. Om een idee te geven: de dames begonnen

hun optreden in New York vorig jaar met de legendarische woor-den ‘Staat alles hard genoeg? Als we het volume wat opschroeven,

knalt de boel dan uit elkaar?’. za 27 21:00, Bitterzoet, € 11,-

KRYSTLMet haar theatertour ‘Krystl in

het Klein’ verrast de Nederlandse zangeres met komische verhalen over de wereld. Op een inspire-

rende en grappige manier laat ze zien dat ze meer in haar mars heeft dan alleen muziek

maken.za 27 20:30, Meervaart, € 14,-

CARTE BLANCHEALEXANDER HAWKINS

De volgende artiest die Carte Blanche krijgt is de aanstormen-

de Britse pianist/Hammond-organist Alexander Hawkins. Hij

heeft een programma samen-gesteld met nieuwe composities waarin alle ruimte is voor im-

provisatie voor zijn ensemble uit London. Voor deze gelegenheid aangevuld met Amsterdamse

generatiegenoten. za 27 20:30, Bimhuis, € 18,-

BREDERODE, VAN GEEL &FATEEV

Wolfert Brederode (toetsen), Oene van Geel (altviool) en Oleg

Fateev (bayan) spelen samen eigen composities en

improvisaties.za 27 20:15, Orgelpark, € 9,-

t/m € 15,-

MONEYDe roem snelde Money vooruit:

nog voordat ze een single uit hadden, wist de vierkoppige

rockband al show na show uit te verkopen in thuisstad Man-

chester. Met een sound die doet denken aan Joy Division, uit de-zelfde stad, is dat te begrijpen. zo 28 21:00, Bitterzoet, € 11,-

CRAIG DAVIDDe Britse zanger is met party-

concept TS5 nu ook dj en mc en combineert hij zijn oude grote

hits met oldschool r&b anthems, swing beat, garage en de grootste

hedendaagse house hits.zo 28 19:30, Melkweg, € 25,-

JESSE MALINDe Amerikaanse rockartiest

klinkt met zijn album ‘Outsiders’ nog rauwer en diverser. Zijn rock

met invloeden uit americana en rootsmuziek, lijkt geïnspi-

reerd door grootheden als Ryan Adams en Bruce Springsteen.zo 28 19:00, Sugarfactory,

€ 12,50

TINDERSTICKSDe band kenmerkt zich door

de opvallende bariton stem van

frontman Stuart Staples en de melancholische, meeslepende en aangrijpende muzikale uitvoe-

ring van het geheel.ma 29 20:00, Koninklijk

Theater Carre, € 26,-

LIANNE LA HAVASDe Britse singer-songwriter brak

in 2012 wereldwijd door. Haar muziek combineert elektroni-

sche beats met invloeden uit de R&B, doo-wop, reggae en gospel,

en richt zich op thema’s als liefde, relaties en identiteit.

ma 29 20:00, Het Concertge-bouw, € 39,-

LOCATIESApollofirst Theater

Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl

Theater BellevueLeidsekade 90, tel. 530 530 1

www.theaterbellevue.nlBetty Asfalt Complex

N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95www.bettyasfalt.nl

BimhuisPiet Heinkade 3, tel. 788 21 50

www.bimhuis.nlBitterzoet

Spuistraat 2, tel. 421 23 18www.bitterzoet.com

Theater CarreAmstel 115-125, tel. 0900-25 25 255

www.carre.nlHet Concertgebouw

Concertgebouwplein 10, tel. 0900-671 83 45, www.concertgebouw.nl

DeLaMar TheaterMarnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27,

www.delamar.nlGriffioen

Uilenstede 106, Amstelveen, tel. 598 51 00

www.theatergriffioen.nlHeineken Music Hall

ArenA Boulevard 590, Zuidoostwww.heineken-music-hall.nl

De Kleine KomedieAmstel 56-58, tel. 624 05 34www.dekleinekomedie.nl

MeervaartMeer en Vaart 300, tel. 410 77 77,

www.meervaart.nlMelkweg

Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl

Muziekgebouw aan ‘t IJPiet Heinkade 1, tel. 788 20 00

www.muziekgebouw.nlNoorderkerk

Noordermarkt 48www.noorderkerkconcerten.nl

North Sea Jazz ClubPazzanistraat 1, tel. 722 09 80www.northseajazzclub.com

OrgelparkGerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl

P60Stadsplein 100 A, Amstelveen,

tel. 345 34 45, www.p60.nlParadiso

Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie)

www.paradiso.nlPeople’s Place

Stadhouderskade 5peoplesplaceamsterdam.nl

Pianola MuseumWesterstraat 106, tel. 627 96 24

www.pianola.nlQ-Factory

Atlantisplein 1, tel. 760 67 80www.q-factory-amsterdam.nl

De Roode BioscoopHaarlemmerplein 7, tel. 625 75 00

www.roodebioscoop.nlDe School

Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97

www.deschoolamsterdam.nl

SugarfactoryLijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08

www.sugarfactory.nlSynagoge Liberaal Joodse Ge-

meenteZuidelijke Wandelweg 41,

tel. 540 01 20www.ljgamsterdam.nl

TolhuistuinConcertzalen-IJpromenade 2, Tuin-

Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50www.tolhuistuin.nl

Waalse KerkO.Z. Achterburgwal 159,

tel. 623 20 74waalsekerk-amsterdam.nl

Ziggo DomeArenA Boulevard 61, Zuidoost

www.ziggodome.nlZonnehuis

Zonneplein 29, tel. 631 51 52, 612 50 34, 520 90 00www.stadsherstel.nl

CLUBSMAJOR LEAGUE

Een avond flink feesten met o.a. dj’s Gridlok b2b Prolix, Culture Shock, Current Value, Mob Tac-

tics en June Miller.vr 5 23:00, Melkweg, € 20,-

SETH TROXLERDe notoire EDM-hater Troxler

moet haast wel gehoord hebben dat De School het stokje van

Trouw heeft overgenomen, want dat was één van zijn meest favo-riete clubs. Verwacht van deze dj een vrolijke set met underground

house en techno.vr 5 23:00, De School, € 15,-

LOTGENOTEN 3 YEARANNIVERSARY WEEKENDER

Driejarig bestaan van Lotge-noten, de organisatie die staat

bekend om de feesten op bijzon-dere locaties zoals de Ruigoord kerk, kastelen in Frankrijk en in clubs in Amsterdam. De com-binatie tussen de muziek en de unieke locatie maken de feesten

geliefd bij een breed publiek.vr 5 23:00, RADION, € 24,-

DONKERDans de hele nacht in het donker

op techno van dj Heartthrob.za 6 24:00, Sugarfactory,

€ 12,50

BE XCLUSIVE 1 YEARANNIVERSARY

Be Xclusive viert haar 1-jarig be-staan. Verwacht beste r&b, urban

en afrohouse van dit moment.za 6 23:00, ABE Club, € 15,-

COSMIC IS OUR NIGHTVerwacht eclectische Space

Disco. De line-up bestaat o.a. uit Prins Thomas, Andre Bratten en

Reza Athar.za 6 23:00, De Marktkantine,

vanaf € 10,-

TRANCE NATIONTOGETHER AS ONE

Naast de vaste line-up is het de organisatie ook gelukt om een

aantal nieuwe namen te strikken voor deze speciale editie. Met o.a.

Ferry Corsten, Paul Oakenfold, dj San, Fausto, Aly & Fila, Chris Cortez en Infected Mushroom.za 6 22:00, Heineken Music

Hall, € 29,50 t/m € 59,50

SHANTI CELESTE + ELIAS MAZIAN

De Londense Shanti Celeste is de

vrouw achter één van de meest populaire shows op NTS, het Britse equivalent van de Am-

sterdamse radiozender Redlight Radio. Ze zal zonder twijfel een mix van classic en gloednieuwe

house met soul draaien. za 6 23:00, De School, € 15,-

KOMM SCHON ALTER XHet 24+ feest voor elektronische muziekliefhebbers. Met o.a. dj’s Olivier Weiter, Monkey Safari,

Soukie & Windish, Miss Melera, Patlac, Love Over Entropy.

vr 12 22:00, Amsterdam Stu-dio’s, € 22,50 t/m € 29,50

TOM TRAGODeze Amsterdamse dj/producer

runt het label Voyage Direct, waarop hij lokaal elektronisch talent een platform geeft. Als dj draait hij een mix van oude

disco en zowel nieuwe als classic house.

vr 12 23:00, De School, € 15,-

ONGPST MAARWEL LKKRAvond feesten met fijne muziek

en leuke mensen.vr 12 24:00, Sugarfactory,

€ 12,50

KLEAR 2 YEAR ANNIVERSARYGroots feestje ter ere van het 2-jarig bestaan. Met o.a. dj’s

Maribou State, Gravez, Oshi en Amsterdammers The Flexican, FS Green en Jarreau Vandal.

za 13 22:00, De Marktkantine, vanaf € 17,-

WONDERLAND FESTIVALINDOOR

Een festival geïnspireerd door Alice uit de boeken van Lewis

Carroll. Drie dansvloeren, voor-namelijk met techno beats van o.a. dj’s Perc &Truss, Benny Ro-

drigues, Tapesh en Wouter S. za 13 22:00, Amsterdam

Studio’s, € 35,-

OUDE STIJL IS BOTERGEILVooral gaan als je het eens bent

met de titel van deze avond. Frantic Freak, Skeeta, Md&a

(live), Re-Charge, Apac en ande-ren draaien een mix van gabber, hardcore en schranz en van dat

alles de oldschool variant. za 13 22:00, Dhoem Dhaam

Warehouse

CLASSIC SUNDAYSwingend dansfeest met

fijne disco hits, leuke mensen (30+) en smakelijke tapas.

zo 14 17:00, Meervaart, € 10,-

JAMES PANTS + CALYPSOSTEVE + ROBERT BERGMANJames Pants is een verlegen jon-gen uit de mid west die schrikt als fans met hem willen praten, maar op het podium verandert dat helemaal; daar rapt, zingt en grapt hij over een mix van

boogie, new wave en dansbare psychedelische rock. Pants wordt bijgestaan door Robert Bergman,

een jonge locale jock met een diepe kennis van Amerikaanse

house, techno en electro. Rookie van de avond: Calypso Steve. zo 14 21:00, De School, € 15,-

CLUB COUTUREVALENTINE’S SPECIAL

Een speciale Valentijns editie. Verwacht fijne muziek, live op-

tredens en natuurlijk veel liefde.zo 14 23:00, Chicago Social

Club, € 10,- t/m € 12,-

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

Page 53: Uitkrant Februari 2016

Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit 53feb 2016

PAUL KALKBRENNERDe Duitse dj en producer staat bekend als een van de meest in-

novatieve artiesten van de laatste tijd. Zijn live-sets zijn altijd in-

drukwekkend en groots.do 18, Heineken Music Hall,

€ 37,-

METRONOMEJe hebt van die artiesten die

buiten Nederland bekender zijn dan hier. Op het gebied van acid-techno geldt dit voor het collec-tief Unit Moebius. De groep be-stond uit 4 personen waaronder Ferenc ‘I-f ’ van der Sluijs, maar

vandaag de dag is alleen Jan Duivenvoorden nog over, wat de reden is van de naamsverande-ring naar Unit Moebius Anony-mous. Een avond voor liefheb-bers met een zeldzame analoge live set (Duvenvoorden treedt twee à drie keer per jaar op).vr 19 22:00, OT301, € 10,-

LOVE FOR MY CITYClubavond met fijne r&b en

eclectic.vr 19 23:00, Club Air, € 10,-

JEFF MILLSMills is de absolute koning van de hardere techno. De man uit

Detroit, die door zijn snelle mix-techniek ooit de bijnaam ‘The

wizard’ kreeg, doet zoveel meer dan het samen brengen van snel-

le beats, baslijnen en hi hats. vr 19 23:00, De Marktkantine,

€ 15,-

FUNKY CAT WITH GECK-ODj en producer Geck-o organi-

seert zijn eigen feestje en laat een unieke mix van stijlen horen als subground, techno, electro en

hardstyle.za 20 22:00, P60, € 17,50

GRAUZONEEen clubavond genoemd naar de

Duitse band die zong over hoe graag ze wel niet ijsberen wilden zijn. Een mix van electronic body

music, italo disco, electro, new beat, chicago en rave. De verant-woordelijke dj’s zijn David Vunk, Dollkraut, Ravage! Ravage! en

Trish Trash.za 20 22:00, OT301, € 10,-

LUMINOSITY TRANCEGATHERING

Goed begin van het weekend met o.a. dj’s Liquid Soul, Menno de Jong, Photographer, Richard Durand en The Digital Blonde.vr 26 21:00, Panama, € 30,-

DAVE CLARKE - WHIP ITNieuwe electro clubavond gepre-

senteerd door ‘Grand Baron of Techno’ Dave Clarke.

vr 26 23:00, Melkweg, € 19,-

CHUCKIEDj Chuckie, de man achter het

Dirty Dutch concept en één van de weinige dj’s die het allemaal

door elkaar durft te draaien: hiphop, R&B, bubbling, house, gabba, Duitse schlagers, dance-

hall nog veel meer andere genres.vr 26 23:00, Escape, € 17,50

MAD ED’S 60’S 70’S (&80’S) DANCE PARTY

Verwacht de grootste hits van toen, maar ook de vergeten

goede nummers uit de hippietijd, funk, scherpe new wave en swin-

gende disco. vr 26 22:00 , Q-Factory, € 7,50

HORIZONEen avond met de Italiaanse dj Daniele Baldelli die in zijn

thuisland de dansvloeren al gek maakt sinds de jaren ‘80 met zijn opvallende mix van stijlen waar-onder italo disco, afrobeat, dub, krautrock en psych en dat soms

zelfs op het verkeerde tempo! De Amsterdamse Reza Athar ver-

zorgt de warming up.za 27 23:00, Canvas, € 12,-

LOCATIESABE Club

Amstelstraat 30, tel. 845 78 72www.clubabe.nl

Amsterdam Studio’sWenckebachweg 173, tel. 693 09 60

www.amsterdamstudios.nlCanvas

Wibautstraat 150, tel. 261 21 10www.volkshotel.nl

Chicago Social ClubLeidseplein 12, tel. 760 11 71

www.chicagosocialclub.nlClub Air

Amstelstraat 16, www.air.nlDhoem Dhaam WarehouseAambeeldstraat 10, tel. 06-

106 860 50, www.dhoemdhaam.nlEscape

Rembrandtplein 11, tel. 622 11 11, www.escape.nl

Heineken Music HallArenA Boulevard 590, Zuidoost

www.heineken-music-hall.nlDe Marktkantine

Jan van Galenstraat 6, tel. 732 17 60www.marktkantine.nl

MeervaartMeer en Vaart 300, tel. 410 77 77,

www.meervaart.nlMelkweg

Lijnbaansgracht 234 a, tel. 531 81 81, www.melkweg.nl

OT301Overtoom 301, tel. 412 29 54

www.ot301.nlP60

Stadsplein 100 A, Amstelveen, tel. 345 34 45, www.p60.nl

PanamaOostelijke Handelskade 4,

tel. 311 86 86, www.panama.nlQ-Factory

Atlantisplein 1, tel. 760 67 80www.q-factory-amsterdam.nl

RadionLouwesweg 1, tel. 452 47 09

www.radionamsterdam.nlDe School

Doctor Jan van Breemenstraat 1, tel. 737 31 97

www.deschoolamsterdam.nlSugarfactory

Lijnbaansgracht 238, tel. 627 00 08www.sugarfactory.nl

KLASSIEK & OPERADE NATIONALE OPERA

ARIODANTEGeorg Friedrich Händels mees-terwerk is een prachtig staaltje barok muziekdrama. De liefde tussen Ariodante en Ginevra wordt gedwarsboomd door

Polinesso, rivaal van Ariodante. Liefde en intriges.

zo 31 jan. 13:30, ma 25, do 28 jan., wo 3 feb. 18:30, Nationale

Opera & Ballet, € 16,- t/m € 142,-

NOORSE CONNECTIESAlle werken die je in dit concert

hoort hebben te maken met Noorwegen. Sopraan Sally Mat-thews zingt o.a. ‘Five songs from

the Norwegian’ van Frederick Delius, ‘Peer Gynt suite’ van

Grieg, ‘Resurgence’ van Orjan Matre. Uitgevoerd door het Ne-derlands Philharmonisch Orkest

olv Simone Young. za 30 jan., di 2 feb. 20:15, Con-

certgebouw, € 15,- t/m € 49,-

SYMPHONY OF THE HEARTTijdens dit concert werken ar-

tiesten als Ellen ten Damme, La-vinia Meijer, Rosanne Philippens en Carel Kraayenhof samen met de Israëlisch-Iraanse zangeres Rita en het pop-fenomeen Asaf

Avidan! Verder met Ricciotti Ensemble en Ikenna Azuike

(presentatie) en Anna Enquist (voordracht). De opbrengst is

voor Save a Child’s Heart.ma 1 20:15, Het Concertgebouw,

€ 25,- t/m € 55,-

GUANGDONG NATIONAL MUSIC ORCHESTRA

Muziekensemble uit China met traditionele Guangdong volks-

muziek. Het ensemble heeft een repertoire van meer dan 1500

stukken en brengt verschillende generaties muzikanten bij el-

kaar; van professionals tot jonge muzikanten van de conservato-ria. Voor het eerst in Nederland met Chinees Nieuwjaarsconcert.di 2 20:00, Meervaart, € 27,50

DUO EBANODuo bestaat uit Paolo Gorini (pi-ano) en Marco Danesi (klarinet). Ze spelen werken uit de roman-tische periode, de neoklassieke

en moderne muziek. Sonates van Brahms, Poulenc en Bernstein.

di 2 20:00, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage

ASKO|SCHÖNBERG - HEMELSNieuwe, experimentele werken van de Oostenrijkse componist

Beat Furrer én een symfonie van Gustav Mahler. Maar geen ‘nor-male’ Mahler, want zijn ‘Vierde’ klinkt nu in de ensembleversie van Erwin Stein (1885-1958), leerling van Schönberg. En

Mahlers ‘Himmlische Freuden’, teruggebracht tot de muzikale essentie. Olv Etienne Siebens

mmv Katrien Baerts (sopraan). do 4 20:15, Muziekgebouw aan

‘t IJ, € 10,- t/m € 29,50

REQUIEM VAN MOZARTBarokspecialist Pieter Jan Leu-sink vraagt het uiterste van The Bach Choir & Orchestra of the

Netherlands. Het koor voert dit meesterwerk uit op het aller-

hoogste niveau. Luister ook naar het feestelijke Krönungsmesse

waardoor de Mis straalt van energie en vitaliteit.

vr 5, za 27 20:15, zo 21 14:15, Het Concertgebouw, € 50,- t/m

€ 85,-

JÖRG ABBING - SCHÖNBERGArnold Schönberg (1874-1951)

wordt gezien als grondlegger van de twaalftoonsmuziek en wordt gerekend tot de invloedrijkste componisten van de twintigste

eeuw. Organist Abbing bewerkte een van zijn meest aangrijpende werken ‘Verklärte Nacht’. Ook voert hij het enige originele or-

gelwerk van Schönberg uit. vr 5 20:15, Orgelpark, € 9,- t/m

€ 15,-

EEN WINTERREISZeventien zangers met ‘Winter-reise’ van Schubert. De uitvoe-ring wordt omlijst door twee

korte vierstemmige koorwerken van Schubert. Het concert is het eindresultaat van een selectie- en

coachingstraject door bariton Maarten Koningsberger.

za 6 20:15, Amstelkerk, € 12,50

CAFÉ CLASSIQUEBar blijft open, hoesten mag en altijd 1e rang. De mooiste klas-sieke werken gespeeld door de

grootste talenten. za 6 20:00, Rode Hoed, € 12,50

HELENA BASILOVASKRJABIN

Pianiste Basilova brengt een ode aan Alexander Skrjabin. Ook hoor je Skrjabin zelf. Speciaal voor dit concert worden Skrja-bin’s pianorollen uit de collectie

ten gehore gebracht.za 6 16:00, Pianola Museum,

€ 10,- t/m € 12,50

BEST OF HOLLYWOODLaat je meevoeren door de ‘Best

of Hollywood’ en geniet van muziek uit Hollywoodfilms. Het Nederlands Filmorkest speelt de mooiste en meest meeslepende

melodieën uit o.a. ‘Gone with the wind’, ‘Star Wars’ en ‘The Lord of the Rings’. Terwijl je luistert wordt op groot doek scènes uit

de films getoond. zo 7 15:00, Muziekgebouw aan

‘t IJ, € 14,50 t/m € 18,-

FROM GREECE WITH LOVEDe Griekse pianist Vassilis Var-varesos en de Grieks-Japanse violist Noé Inui brengen een

avontuurlijk en gevarieerd pro-gramma ten gehore. Het duo

speelt werken van Saint-Saëns, Schumann en Brahms, maar ook een ‘Petite Suite’ van de Griekse

componist Nikos Skalkottas.ma 8 20:15, Het Concertge-

bouw, € 32,50 t/m € 35,-

MENAHEM PRESSLER,KELEMEN QUARTET

Hij behoort al decennia tot de senioren. Maar nee, uitgespeeld is de 92-jarige pianist Pressler nog niet. Met het jonge, aan-

stormende Kelemen Quartet uit Hongarije vlindert hij door het

Pianokwintet van Brahms.di 9 20:15, Het Concertgebouw,

€ 10,- t/m € 54,-

HET MIDDAGCONCERTHet Noord Nederlands Orkest en pianist Ronald Brautigam

met werken van Liszt ‘Les préludes’ en Chopin’s ‘Eerste

pianoconcert in e op. 11’. Vooraf om 14.15 uur een inleiding in de

Spiegelzaal. di 9 15:00, Het Concertgebouw,

€ 18,- t/m € 47,-

AMSTERDAM SINFONIETTA - LARCHER & QUEYRAS

De Oostenrijker Thomas Larcher (piano) is een van de meest voor-aanstaande componisten van dit moment. Larcher schrijft nu een

celloconcert voor Amsterdam Sinfonietta en de Franse cellist Jean-Guihen Queyras. Daar-

naast worden ook werken uitge-voerd van Berg, Cerha en Wolf.

do 11 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 36,-

NATIONALE REISOPERACOSÌ FAN TUTTE

Wedden, zegt Don Alfonso, dat die vriendinnetjes van jullie

binnen de kortste keren vreemd-gaan? Guglielmo en Ferrando, de stomkoppen, gaan die uitdaging nog aan ook. Tot welke krassen

op de ziel dat leidt, toont De Nationale Reisopera in Mozarts

wrange liefdesdrama.vr 12 19:30, Koninklijk Theater

Carré, € 15,- t/m € 70,-

MATTHIAS GOERNEZINGT MAHLER

De Duitse bariton Matthias Goerne zingt Mahler’s liederen uit ‘Des Knaben Wunderhorn’.

Goerne behoort tot de beste liedvertolkers van zijn generatie.

Hij wordt begeleidt door het Koninklijk Concertgebouworkest olv Manfred Honeck. Deze Oos-tenrijker dirigeert voorafgaand aan de Mahler-liederen Beetho-

vens ‘Zevende symfonie’. vr 12 20:15, zo 14 14:15,

Het Concertgebouw, € 25,- t/m € 100,-

STERRENKWARTETMartin Helmchen (piano), Ve-ronika Eberle (viool), Antoine Tamestit (altviool) en Marie-

Elisabeth Hecker (cello), laurea-ten van de Borletti Buitoni Prijs, voeren drie kwartetten uit. Laat je betoveren door Mozart’s Pia-

nokwartet in g, Dvorák’s Tweede pianokwartet in Es en Brahms’

Eerste pianokwartet in g. vr 12 20:15, Het Concertge-

bouw, € 10,- t/m € 54,-

NEGENTIENDE-EEUWSEPOPMUZIEK

De Oostenrijkse dirigent Man-fred Honeck leidt de ‘Zevende

symfonie’ van Ludwig van Beet-hoven. Dirigent Iván Fischer

karakteriseerde het laatste deel als ‘pure negentiende-eeuwse popmuziek’. Uitgevoerd door

het Koninklijk Concertgebouw-orkest.

za 13 21:00, Het Concertge-bouw, € 19,55 t/m € 50,-

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

MAHLERSymfonie nr 4ensembleversiedo 4 februari

TICKETS :

muziekgebouw.nl

advertentie

WWW.ORKEST.NL

Requiem voor strijkers

advertentie

Page 54: Uitkrant Februari 2016

feb 201654 AGENDAKRANTkrant

ELIAS STRING QUARTETJONATHAN BISS

Het Engelse kwartet en de Ame-rikaanse pianist Biss met hun interpretatie van Brahms’ Pia-nokwintet, een hoogtepunt van

het kamermuziekrepertoire. Ge-niet ook van Beethoven’s Piano-sonate nr. 13 ‘Quasi una fantasia’

en Britten’s Strijkkwartet nr. 1.za 13 20:15, Muziekgebouw aan

‘t IJ, € 10,- t/m € 33,-

SALON DER VERZENDichters Simon Mulder en

Mieke van Zonneveld, dragen voor uit ‘Avantgaerde’ een uit

lood gezet, op een drukpers uit 1913 gedrukt en handgebonden

periodiek voor de dichtkunst. Te-vens worden er gastdichters uit-genodigd. En sopraan Susanne Winkler en pianist Daan van de Velde brengen zelden uitgevoer-

de Nederlandstalige klassieke liederen. Tenslotte brengt Arjan

Van Vembde een magie-act. za 13 20:30, Pianola Museum,

€ 12,50

KAMERKOOR VENUSHet koor uit Utrecht brengt polyfone werken ten gehore.

Polyfonie (veelstemmigheid) is een stijl, die tot grote bloei kwam

in de Renaissance, waarin alle melodieën die tegelijk klinken (de ‘stemmen’) allemaal even

belangrijk zijn. Werken van o.a. Dufay, Josquin en Gesualdo.

za 13 20:15, Amstelkerk

DE BRUILOFT VAN FIGARODe komische opera van Mozart zit boordevol intriges, persoons-verwisselingen en verkleedpar-tijen. Maar alle rollen en aria’s

worden uitgevoerd door Johan-nette Zomer (sopraan) en Frans Fiselier (bas-bariton). Met Peter Lusse (verteller). De Nederland-se teksten zijn van Ivo de Wijs.

Familieconcert. za 13 14:00, Noorderkerk, € 16,-

VALENTIJN CLASSICLaat je meevoeren door het

romantische ‘Concert voor fluit en harp’ en ‘Eine kleine Nacht-

musik’ van Mozart. Van Debussy hoor je ‘Danse sacrée et danse profane’ en een ‘Battalia’. Een gouden ouwe is ‘Greensleeves’ bewerkt door Ralph Vaughan

Williams. Uitgevoerd door Ne-derlands Kamerorkest, Gordan Nikolic (viool/leiding), Hanspe-ter Spannring (fluit), Sandrine

Chatron (harp). Mis deze Valen-tijn Classics niet.

zo 14, ma 15 20:15, Het Concert-gebouw, € 15,- t/m € 49,-

BOBBY MITCHELL,BAROCK SOMMER

Onder leiding van dirigent Si-mon Murphy brengt het orkest

Barock Sommer werken van Mozart (Pianoconcert nr. 21 KV 467) en Spohr (Symfonie nr. 2). Mmv de Amerikaanse pianist

Bobby Mitchell. zo 14 15:15, Waalse kerk,

€ 6,- t/m € 12,-

FINALE GRACHTENFESTIVALCONSERVATORIUM

CONCOURSZes kandidaten strijden tijdens de finale van het Grachtenfes-

tival Conservatorium Concours om de Vakjuryprijs en de

Publieksprijs. zo 14 14:00, NedPho-Koepel, €

12,- (incl. consumptie)

HENK VAN TWILLERTNEW YORK

Een concert van de Nederlandse baritonsaxofonist Henk van

Twillert en pianist John Austria. zo 14 11:00, Vondelkerk, € 12,50

t/m € 15,-

BUSCH TRIOEen pianotrio, bestaande uit de Israëlische broers Epstein en de Nederlander Mathieu van Bel-len. Het trio is vernoemd naar de legendarische violist Adolf

Busch, op wiens viool Van Bellen speelt. In dit concert spelen de

heren ‘Eerste pianotrio in d’ van Mendelssohn en ‘Tweede piano-

trio in Es’ van Schubert. zo 14 14:15, Het Concertgebouw,

€ 25,- t/m € 40,-

WROCLAW FILHARMONISCHORKEST, ALEXEI VOLODINHet Poolse orkest olv Daniel

Raiskin met een sprookjesach-tig programma vol romantiek.

Centraal staan twee werken van componisten Tsjaikovski en

Chopin. Van Tsjaikovski, zijn

sprankelende ‘Notenkrakersuite’ en pianist Alexei Volodin schit-tert in Chopin’s poëtische werk

Tweede pianoconcert in f. zo 14 11:00, Het Concertgebouw,

€ 10,- t/m € 26,-

THE ROYAL GRAMMARSCHOOL SENIORCHAMBER CHOIR

Dit kamerkoor, afkomstig uit New Castle, Engeland, brengt

onder leiding van dirigent Zlatan Fazlic een zeer gevarieerd pro-

gramma. Naast de mooiste wer-ken uit de klassieke muziek ook bijzondere popsongs. Van Bach

tot Lennon & McCartney. ma 15 13:00, Engelse Kerk,

gratis

UILENBURGER CONCERTENSONGS OF THE CLOWNBariton Robbert Muuse en

pianist Micha van Weers spelen werk van verschillende compo-nisten. O.a. muziek van James

Simon, die in 1933 vluchtte naar Amsterdam, maar 11 jaar later alsnog werd vermoordt in

Auschwitz. Daarnaast ‘Songs of a clown’ van Erich Korngold

en stukken van Vítezslava Kaprálová, Pavel Haas, Mario

Castelnuovo Tedesco, Hans Gál en Joost Kleppe.

ma 15 20:15, Splendor Amster-dam, € 14,- t/m € 17,50

ANNE SOFIE VON OTTER,KRISTIAN BEZUIDENHOUT

De Zweedse mezzosopraan Von Otter met de fortepianist Bezui-denhout met liederen van Schu-bert, een solocantate van Haydn en liederen van de romantische Zweedse componist Adolf Fre-drik Lindblad. De combinatie van zangstem en fortepiano komt optimaal tot zijn recht.ma 15 20:15, Muziekgebouw

aan ‘t IJ, € 32,- t/m € 40,-

KONINKLIJK CONCERT-GEBOUWORKESTSJOSTAKOVITSJ

Het orkest olv Andris Nelsons vervolgt zijn integrale Sjostako-vitsj-cyclus met de ‘Zesde sym-fonie’. Ook wordt Sjostakovitsj lichtvoetige ‘Suite voor variété-

orkest’ ten gehore gebracht. Daarnaast schittert pianist Jean-

Yves Thibaudet in Gershwins ‘Pianoconcert in F’.

wo 17, do 18 20:15, Het Concert-gebouw, € 30,- t/m € 126,-

NIEUW ENSEMBLE - ANEVENING OF TODAY 2016Een programma met uitslui-tend wereldpremières van de

volgende componisten: Carmen Vanderveken (Canada), Darragh Kearns-Hayes (Ierland), Haukur

Þór Harðarson (IJsland), Lam Lai (Hong Kong), Rick van Veld-

huizen (Nederland) en Seán ó Dálaigh (Ierland).

do 18 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 59,-

EBONIT SAXOPHONEQUARTET - NIGHTFALL

Vier jonge blazers spelen ‘Die sieben letzten Worte unseres

Erlösers am Kreuze’ van Joseph Haydn. Bijzonder is dat enkele

delen van dit stuk gecombineerd worden met werken uit de 21e eeuw van o.a. Sibelius, Webern en Sjostakovitsj. Ook wordt het thema lijden versterkt door live

kinetic painting, bewegende penseelstreken door Norman

Perryman. do 18 20:30, Amstelkerk

BETOVERENDE STREKENVioliste Maria Adriana en haar

magische ensemble nemen je mee op een betoverende wandeling

door de muziekgeschiedenis. Van klassiek, romantisch, repertoire

tot lichter, virtuoos repertoire uit de Balkan, de gypsy en de tango.

do 18 20:30, Apollofirst Theater, € 18,-

MEMENTO MORIGebroken liefde en de dood; daar draait het om tijdens dit concert. Het Nederlands Ka-

merorkest speelt ‘Strijkkwartet op. 95’, dat Beethoven schreef als reactie op een afgewezen

huwelijksaanzoek. Daarnaast hoor je ‘Fürchte dich nicht’ van Bach over zijn onbevreesdheid

voor de dood en het indrukwek-kende ‘Seven last words from the cross’ van MacMillan. Mmv Ne-derlands Kamerkoor olv James

MacMillan mmv Gordan Nikolic (viool/leiding orkest).

vr 19 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 36,-

DE NOOTZAAKEnsemble De Nootzaak, opge-

richt in 2014, is een blaaskwintet van net afgestudeerde musici.

In wisselende bezettingen, soms aangevuld met gastmusici,

brengt het ensemble werken uit de klassieke tijd, hedendaagse

composities en ook eigen arrangementen.

vr 19 14:30, Oosterkerk, vrijwillige bijdrage

ANNO 1858Ensemble Schönbrunn speelt twee werken uit het jaar 1858: ‘Nonet’ van Frans Coenen en

‘Serenade’ nr. 1 in D op. 11 van Johannes Brahms (in originele nonet bezetting). Beide werken zijn typerend voor de 19e eeuw, waarbij een blaaskwintet en een strijkkwartet met contrabas zon-

der dirigent optreden. za 20 20:00, Waalse kerk,

€ 22,50

MATANGI QUARTETBEETHOVEN

Wie altijd al eens in de strijk-kwartetten van Beethoven had

willen duiken, krijgt bij het Matangi Quartet zijn kans. Tien tegen een raak je verslaafd aan

Beethovens briljante cocktail van hersens, humor en emotie. za 20 20:00, Vondelkerk; zo 21 15:30, Amstelkerk,

€ 17,50 t/m € 25,-

CHITOSE TRIO - GAGAKU,TOEVAL EN STILTE

Tijdens dit concert hoor je traditionele Japanse ‘gagaku’ hofmuziek én hedendaagse

composities, waarmee Oost en West dichter bij elkaar komen. Het Japanse trio komt voort uit

het fameuze Reigakusha Ga-gaku Ensemble. Samen met het Duitse ensemble Wandelweiser voeren ze ‘Kegonkyoyama’ uit, een deel uit de Japan trilogie

van de Nederlandse componist Antoine Beuger.

za 20 20:15, Muziekgebouw aan ‘t IJ, € 10,- t/m € 25,-

AMSTERDAM SINFONIETTA,JEAN-GUIHEN QUEYRAS

De Franse violist Jean-Guihen Queyras soleert in het spranke-lende ‘Celloconcert in C’ van Jo-seph Haydn. De ‘Italiaanse Sere-nade’ van Wolf is even charmant

en humorvol. Het lichtvoetige werk is geïnspireerd op een oude Italiaanse melodie. Luister ook naar de mooie ‘Serenade voor

strijkers’, één van de beste wer-

MUZIEK /POP & JAZZ/CLUBS/KLASSIEK & OPERA

WWW.ORKEST.NL

MozartEine kleine NachtmusikZA 14, MA 15 FEBRUARI HET CONCERTGEBOUW

advertentie

Top 3 Klassiek

LIEDCYCLUS SERENADE VAN BENJAMIN BRITTENTot de aangrijpendste stukken van Benjamin Britten behoort Serenade, een liedcyclus voor tenor, hoorn en strijkers. De componist schreef zijn noten op oude Engelse poëzie over de nacht en de dood. De tenor Mark Padmore, een meester in het vak, zingt Brittens cyclus, begeleid door het Nederlands Kamerorkest.Het Concertgebouw, 6 en 7 februari

HARP EN TROMPETDe jeugdige harpist Remy van Kesteren was eens toe aan wat anders: hij arrangeerde de peinzende pianomuziek van de Span-jaard Federico Mompou (1893-1987). Vanuit de noten van Catalaan Mompou slaat de muzikale avonturier aan het improviseren met de flu-welen tonen van trompettist Eric Vloeimans.De Kleine Komedie15 februari

DIDO AND AENEASZakdoek mee: in de schrij-nende klaagzang When I Am Laid in Earth treedt de Carthaagse koningin Dido dapper de zelfgekozen dood tegemoet. Ook in de rest van zijn opera Dido and Aeneas hoeft de Engelse barokcom-ponist Henry Purcell zich voor geen noot te schamen. Uitgevoerd door La Riso-nanza en Coro Costanzo Porta.Muziekgebouw, 27 februari

door Guido van Oorschot

ME

RLI

JN D

OO

ME

RN

IK

Page 55: Uitkrant Februari 2016

Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit 55feb 2016

ken die Dvorák ooit schreef. za 20 20:15, Het Concertge-

bouw, € 27,20 t/m € 40,-

GROOT OMROEPKOOROLV MARCUS CREED

De Nederlandse componist Daan Manneke (76) schreef voor

de NTR Zaterdagmatinee een gloednieuw werk voor koor en orgel. Het Groot Omroepkoor

zingt op poëzie van Arthur Rim-baud, over een wereld die in een gouden gloed wordt gezet door

de opkomende zon. za 20 14:15, Het Concertge-

bouw, € 32,- t/m € 37,-

ENNIO MORRICONEDe Italiaanse grootvorst van de filmmuziek Ennio Morricone (1928) viert met ‘60 Years of music’, zijn zestigste jaar als

professioneel componist en di-rigent. Morricone brengt samen

met een volledig symfonisch orkest en een polyfonisch koor

zijn bekendste werken, maar ook interessante verrassingen, ten

gehore. zo 21 20:00, Ziggo Dome,

€ 35,- t/m € 88,-

HET ZONDAGOCHTENDCONCERT

Begin de zondag goed met een heerlijk concert. Dit keer met

het Radio Filharmonisch Orkest olv Alexander Vedernikov mmv Denis Matsuev piano. Ze spelen Sjostakovitsj en Rachmaninov.

zo 21 11:00, Het Concertgebouw, € 10,- t/m € 26,-

AVENTUREHet ensemble voor middeleeuw-

se muziek speelt Gruuthuse- Mönch- en Wolkenstein-liederen met instrumentale arrangemen-ten uit het jaar 1460. Aventure reconstrueert een blokfluitcon-sort zoals dat omstreeks 1460 bestaan kan hebben op basis

van een CT-onderzoek naar de laatmiddeleeuwse Dordrecht

blokfluit. zo 21 16:00, Waalse kerk, vanaf

€ 17,50

SO EL ENÇINA - AI FLORESSarah Louise Ridy (harp) en

Luciana Cueto (mezzosopraan) vormen samen So el Ençina. Ge-wiegd door de prachtige klanken

van de harp, die mooi en puur met de stem samen klinkt, bren-

gen ze in hun programma ‘Ai flores’ muziek van het Iberische schiereiland uit de middeleeu-

wen en renaissance.zo 21 12:00, Oosterkerk,

vrijwillige bijdrage

YOUNG PIANOMASTERS SOCIETY

De Spaanse pianiste Caroline Ruiz komt spelen. Mmv Miriam Dirr (saxofoon) speelt ze werken

van o.a. Schubert, Schumann, Piazzolla en De Falla.

zo 21 17:00, Pianola Museum, € 10,- t/m € 12,50

JANÓS PALYTAYRecital door de jonge Hongaarse pianist Janós Palytay. Met mu-

ziek van Bela Bartók, Alexander Skrjabin en Thomas Adës.

zo 21 15:00, Werkgebouw Het Veem, € 12,50 t/m € 17,50

NICOLA BENEDETTI &ALEXEI GRYNYUK

De Schotse violiste Benedetti speelt samen met de virtuoze pi-

anist Grynyuk. In dit programma komen prachtige klassieke high-lights aanbod dat geschreven is voor de combinatie viool en pia-no. Ze spelen van Szymanovski: Drie mythes, van Elgar: Sonate

in e en van Beethoven: Sonate in A op. 47 ‘Kreutzer’.

ma 22 20:15, Het Concertge-bouw, € 22,95 t/m € 42,-

TRACKSDit programma is een muzikaal avontuur van zestig minuten vol

beelden, woorden en muziek. Deze keer met Rick Stotijn (con-trabas), Malin William-Olsson (viool), Malin Broman (viool/

altviool), Fredrik Paulsson (viool/altviool), Johannes Rostamo

(cello), Simon Crawford-Phillips (piano) en Jurjen Alkema (video

artiest).wo 24, do 25 21:00, Het Con-certgebouw, € 10,- t/m € 25,-

LUNCHCONCERTJeugdige ensembles in wisselen-de en verrassende bezettingen, met zeer gevarieerd repertoire.

Georganiseerd ism het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds, het

Conservatorium van Amster-dam en het Prinses Christina

Concours. do 25 12:30, Muziekgebouw

aan ‘t IJ, gratis

CONCERTGEBOUWORKEST OLV FRANZ WELSER-MÖSTDe Oostenrijker Franz Welser-Möst debuteert bij het Concert-gebouworkest met een Weens

programma. Naast werken van Schubert en Mahler zijn de po-

pulaire dansen van componisten familie Strauss te horen. Franz

Welser-Möst laat horen dat sym-fonie, lied en wals een onverbre-kelijke eenheid binnen de rijke Weense historie vormen. Mmv de mezzosopraan Alice Coote.

do 25, vr 26 20:15, Het Concert-gebouw, € 25,- t/m € 89,-

LA FONTE MUSICAGaleazzo Visconti, heer van

Pavia, was berucht om zijn man-telpraktijken en afpersingen,

maar stichtte ook de Universiteit en maakte van zijn hof een brui-send cultureel centrum. Visconti was bovenal francofiel: alles wat Frans was, van vrouwen tot mu-ziek, haalde hij naar zijn hof. La Fonte Musica zingt aan Visconti opgedragen ballades en liefdes-liederen in de stijl van de Franse

ars nova en ars subtilior, die opvallen door hun uitdagende

melodieën en ritmiek. vr 26 20:00, Waalse kerk,

€ 19,- t/m € 23,-

DE NATIONALE OPERACHOVANSJTSJINA

Over de titel breek je je tong, maar dat ongemak is de opera

‘Chovansjtsjina’ meer dan waard. De Russische componist Modest Moesorgski schildert de opstand van vorst Chovanski tegen tsaar

Peter de Grote. Verbanning, waanzin en dood: fijne kluif voor

dirigent Ingo Metzmacher en regisseur Christoph Loy.

za 27 feb., di 1, vr 4, do 10, wo 16 18:30, zo 13 en zo 20 mrt.

13:30, Nationale Opera & Ballet, € 20,- t/m € 176,-

SELDOM SENESPAANSE PEPERS

Het Nederlandse blokfluitkwin-tet Seldom Sene speelt Spaanse muziek uit paleizen en kathe-dralen. Zo klinken de liederen

van Juan Vásquez naast Maria-motetten van Lobo, Guerrero en Victoria. Aan Spaans vuur

ontbreekt het niet: de glossada’s van Antonio de Cabezón geven

ruimschoots aanleiding tot virtu-ositeit met rijk versierde versies

van chansons. za 27 14:00, Noorderkerk,

14,- t/m 16,-

KOSTAS AMAXOPOULOSDe Griekse gitarist Amaxopou-los (1991) werd diverse malen onderscheiden bij belangrijke

internationale gitaarcompetities. Hij speelt werken van o.a. Vi-

cente Asencio, Francis Poulenc en Sofia Goebadoelina.

za 27 20:15, Pianola Museum, € 10,- t/m € 12,50

BERNARD HAITINKDIRIGEERT BRUCKNERS

ONVOLTOOIDEHij komt weer! In de koffer

van de maestro zit Bruckners onvoltooide Negende symfonie.

Het Radio Filharmonisch Orkest rekent zich alvast rijk, want

Haitink en Bruckner: dat draait zeker uit op een mirakel.

za 27 14:15, Het Concertgebouw, € 50,- t/m € 57,-

AMATEUR ORGELDAGAmateurorganisten krijgen de mogelijkheid om op het monu-mentale Smits orgel te spelen. Aanmelden noodzakelijk wij-

[email protected] 28 13:00, De Duif, gratis

FRANZ SCHUBERT OPDE ZONDAGMIDDAG

Bas-bariton Marc Pantus en pianist Rudolf Jansen brengen

liedcycli van Franz Schubert ten gehore. De tweede liedcyclus is ‘Die schöne Müllerin’ waarvoor Schubert twintig gedichten van zijn tijdgenoot Wilhelm Müller aaneen smeedde tot een vocale

compositie. zo 28 15:00, Waalse kerk,

vanaf € 25,-

COMPONISTENPORTRET HANS KOOLMEES

De Nederlandse componist Hans Koolmees laat zich inspi-reren door grote meesters uit de muziekgeschiedenis én uit

de kunstgeschiedenis. Dat kun je horen in dit concert waarin

zijn werken worden uitgevoerd door het Doelenkwartet mmv o.a. Tatiana Koleva (slagwerk), Rutger van Otterloo (saxofoon),

Jan Hage (orgel). zo 28 14:15, Orgelpark, € 9,-

t/m € 15,-

LOCATIESAmstelkerk

Amstelveld 10, tel. 520 00 60www.stadsherstel.nlApollofirst Theater

Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl

Theater CarreAmstel 115-125, tel. 0900-25 25 255,

www.carre.nlHet Concertgebouw

Concertgebouwplein 10, tel. 0900-671 83 45, www.concertgebouw.nl

ConcertgemaalLandsmeerderdijk 213, www.concertgemaal.nl

De DuifPrinsengracht 756, tel. 520 00 90

www.stadsherstel.nlDe Engelse Kerk

Begijnhof 48, tel. 624 96 65www.ercadam.nl

MeervaartMeer en Vaart 300, tel. 410 77 77,

www.meervaart.nlMuziekgebouw aan ‘t IJ

Piet Heinkade 1, tel. 788 20 00www.muziekgebouw.nl

Nationale Opera & BalletAmstel 3, tel. 6 255 455

www.operaballet.nlNedPho-Koepel

Gerardus Majellakerk, Batjanstraat 3, tel. 521 75 02, www.orkest.nl

NoorderkerkNoordermarkt 48

www.noorderkerkconcerten.nlOosterkerk

Kleine Wittenburgerstraat 1, tel. 627 22 80

www.oosterkerk-amsterdam.nlOrgelpark

Gerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl

Pianola MuseumWesterstraat 106, tel. 627 96 24

www.pianola.nlDe Rode Hoed

Keizersgracht 102, tel. 638 56 06www.rodehoed.nl

SplendorNieuwe Uilenburgerstraat 116,

tel. 845 33 45www.splendoramsterdam.nl

Werkgebouw Het VeemVan Diemenstraat 412, tel. 626 01 12

www.veem.nlVondelkerk

Vondelstraat 120 A, tel. 520 00 99www.stadsherstel.nl

Waalse KerkO.Z. Achterburgwal 159,

tel. 623 20 74www.waalsekerk-amsterdam.nl

Ziggo DomeArenA Boulevard 61, Zuidoost

www.ziggodome.nl

TONEEL & MUZIEKTHEATER

I AM (LOVE THE WAY I LIE)Rauwe voorstelling van theater-groep Lost Project over liefde,

verlies en seks. Tussen de sloten bier en stoere mannenverhalen

door gaat ‘I AM’ op zoek naar het verschil tussen lust en liefde.ma 1, ma 8 20:00, Tolhuis-

tuin, € 7,50

TONEELGROEP AMSTERDAM DE STILLE KRACHT

Dit meesterwerk uit 1900 is een visionaire roman die de westerse cultuur als onverzoenbaar tegen-over de oosterse plaatst. Elke do

met Engelse boventitels.di 2 t/m vr 5 20:00, Stads-

schouwburg, € 23,- t/m € 38,-

CHEZ BROODVijftien jaar na de dood van zijn vriend schreef Bart Chabot, met

Xandra Brood, een eerlijk en liefdevol verhaal over het leven van Herman Brood. Een mu-

zikaal portret van Nederlandse grootste rock & roll legende, met

een band olv Jan Rot.di 2, wo 3, wo 10 19:30, do 4

t/m za 6, do 11 t/m za 13 20:00, zo 7 14:00, DeLaMar Theater,

vanaf € 19,50

AMADEUSHet beroemde verhaal van de geniale Mozart en zijn jaloerse

tijdgenoot Salieri wordt nu door Vincent Rietveld en Marien Jon-gewaard gespeeld. Een noodlot-tige botsing tussen het genie en de vakman, maar ook een duel

tussen de culturele ondernemer tegenover de artist-artist, de muze tegenover de carrière.

di 2 t/m do 4 20:30, Frascati, € 13,50 t/m € 17,-

HARDOP (CONFLICT ASA WAY OF GETTING

ATTENTION)Hardop denken – dat is de

taalvirtuozen van Maatschap-pij Discordia wel toevertrouwd. Virtuoos-nonchalant vormge-geven teksten, in historische

context geplaatst en voorzien van actuele achtergronden. De inspi-ratie komt van Tsjechov, Freud,

Proust, Woolf, Beckett e.a. di 2 t/m za 6 21:00, Frascati,

€ 11,50 t/m € 15,-

ABATTOIR FERMÉGREY GARDENS

Een voorstelling over verpau-perde adel, schone schijn en

vergankelijkheid. Over het leven van moeder Edith Beale en haar dochter Edith is ooit een docu-mentaire gemaakt. Hun verhaal

wordt nu op toneel gebracht door gezelschap Abattoir Fermé.di 2 t/m za 6 20:30, de Brakke

Grond, € 9,- t/m € 16,-

WACHTEN OP DE BARBARENGebaseerd op het boek van J.M. Coetzee over totalitaire regimes

en de impact daarvan op het individu. De toneelversie is een

combinatie van theater, dans, vi-deo en geluidsdecor geworden. do 4 20:30, Schouwburg Am-stelveen, € 18,-; do 11 t/m zo 14

20:30, Theater Bellevue, € 17,50

GESLUIERDE MONOLOGENDe eerste voorstelling van ‘Ge-sluierde Monologen’ was twaalf

OPKOMST EN ONDERGANG VAN EEN RUSSISCHE ADELLIJKE FAMILIE

CHOVANSJTSJINA 27 februari t/m 20 maart 2016

advertentie

MUZIEK /CLUBS/KLASSIEK & OPERA

WWW.ORKEST.NL

VR 19 FEBRUARIMUZIEKGEBOUW AAN ’T IJ

Seven last words from the cross

MACMILLAN

advertentie

THEATER

Page 56: Uitkrant Februari 2016

feb 201656 AGENDAKRANTkrant

jaar geleden. Sindsdien reisden de woorden de hele wereld rond, en weer terug naar Nederland. Waar de moslima nog steeds

volop in de belangstelling staat. vr 5, za 6 20:30, Ostade A’dam,

€ 11,- t/m € 13,-

ENGELEN IN AMSTERDAMIn haar jubileumseizoen brengt Theatergroep Troost deze voor-stelling over AIDS. Het verhaal speelt in Amsterdam 1985, waar

de hoofdpersonen geconfron-teerd worden met de uitbraak

van de dan nog onbekende, do-delijke, ziekte.

vr 5, za 6, do 11 t/m za 13, do 18 t/m za 20 20:00, zo 7, zo 14 14:30, Het Amsterdams Thea-

terhuis, € 16,-

STOCKHOLM SNEEUWTEen muzikale thriller met hu-mor, geschreven door Arjan

Lubach, over het bizarre verhaal van de moord op de Zweedse

premier Olof Palme. vr 5 20:30, Schouwburg

Amstelveen, € 18,50

NONSENSDe vissoep van zuster Julia bleek niet meer helemaal vers, waar-

door er 52 zusters zijn vergiftigd. De overgebleven nonnen hebben dringend behoefte aan geld voor de begrafenissen en ze organise-

ren een benefietvoorstelling. vr 5 t/m zo 7 20:15, Meervaart,

€ 27,50 t/m € 37,50

PLOINKProgramma van Mo Hopman, in de traditie van het aloude

muzikaal cabaret. De liedjes, ge-schreven en gecomponeerd door

Mo zelf, stemmen afwisselend tot vrolijkheid en overpeinzen. De nummers zijn gearrangeerd door Clous van Mechelen, die

Mo begeleidt. vr 5, za 6 20:30, Betty Asfalt

Complex, € 13,- t/m € 15,-

LIEVE BROERSydo van Loo werd in 2004

vermoord in India. 11 Jaar later komt zijn broer Luc met een

voorstelling over zijn herinnerin-gen aan Sydo, de moord, de ver-werking en het leven dat verder gaat. Inkijk in de gevoelswereld

van een nabestaande. za 6 21:00, Podium Mozaïek,

€ 15,- t/m € 17,-

A RAISIN IN THE SUNEen tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen, die dreigen op te drogen in de snel-

heid van het leven. za 6 20:00, zo 7 15:00, Bijlmer

Parktheater, € 21,-

DE GROTE KUNSTSHOWBeeldende kunst komt tot leven in een theatrale kennismaking

met kunst. Beeldende kunst op een andere manier voor het voetlicht gebracht. Met gesprek en monologen presenteren de

kunstwerken zichzelf of vertellen anderen, geïnspireerd door het

werk, hun verhaal. za 6 12:00, 15:00 en 20:30,

Stadsschouwburg, € 19,50 t/m € 24,50

PUMPS EN PENALTIESDrie bloedmooie, jonge dames willen maar één ding: voetbal-

vrouw worden. za 6 20:30, zo 7 14:30, DeLa-Mar Theater, vanaf € 19,50

TONEELGROEP AMSTERDAMKINGS OF WAR

Ivo van Hove voegt Shakespea-re’s koningsdrama’s Henry V,

Henry VI en Richard III samen tot één explosieve voorstelling

over leiderschap. di 9, wo 11, vr 12, za 13, di

16 19:00, zo 14 16:00, Stads-schouwburg, € 23,50 t/m € 36,-

HET NATIONALE TONEELDE REVISOR

In een provinciestadje schuift de bestuurlijke elite elkaar baantjes

toe, accepteert smeergeld en besteedt zo min mogelijk tijd aan publieke taken. Dan komt er een overheidsinspecteur langs. Nie-mand blijft buiten schot. Gogols komedie over hebzucht uit 1836

is nog altijd actueel. wo 10 t/m za 13 20:30, Stads-schouwburg, € 10,- t/m € 40,-; vr 26 20:00, Schouwburg Am-

stelveen, € 33,50

CAS JANSEN - SNOWDENBloedstollende thriller over klok-kenluider Edward Snowden, zijn missie, zijn bizarre verhaal en de

relevantie daarvan voor ons. wo 10 20:30, Theater De Om-val, € 17,50 t/m € 19,-; zo 28 15:00 en 20:30, Compagnie-

theater, € 15,- t/m € 20,-

WILLEM RUIS, DE SHOWVAN ZIJN LEVEN

Muziektheaterproductie over Nederlands grootste showmaster

ooit. Laat je meevoeren in het verhaal van een dapper jongetje dat opgroeit zonder vader. Hij

heeft maar één droom: zijn vader trots maken door beroemd te

worden. En dat lukt! do 11, vr 12 20:30, DeLaMar

Theater, vanaf € 19,50

TRANSITPolitieke monoloog waarin een statement wordt gemaakt over de status van deze wereld. Ibra-him Mousa speelt de rol van Sa-ber, een Palestijns-Nederlandse

advocaat die zijn zieke vader naar Nederland over laat komen

voor een hartoperatie. Als de vader sterft, mag hij Hebron, zijn

geboortegrond, niet meer in. do 11, vr 12 20:30, zo 14 15:00, Compagnietheater, € 10,- t/m

€ 12,50

DE ALLESGELOVERAlbrecht runt samen met zijn

dochter een kleine bioscoop. De mensen blijven echter weg en hij ziet daar duistere redenen voor: Albrecht gelooft heilig in samen-

zweringstheorieën. do 11 20:30, Meervaart, € 18,-

FIVE QUESTIONS YOUALWAYS WANTED TO

ASK A TERRORISTDe Israëlische Raphael Rodan

en de Nederlands/Marokkaanse Soufiane Moussouli gaan naar

op zoek naar het antwoord op de vraag wat een terrorist drijft. In

het Engels.vr 12 21:00, Podium Mozaïek,

€ 12,- t/m € 14,-

OM ALLESHommage aan Fien de la Mar

(1898-1965), de koningin van het Nederlandse cabaret.

vr 12 20:30, Apollofirst Theater, € 17,50

DE KLEINE EVA UITDE KROMME BIJLSTRAATEind 1953 schreef Louis Paul Boon een poëtisch relaas over de moord op een klein meisje, gebaseerd op krantenknipsels uit 1937. Accordeonist Tuur Florizoone en actrice Jessa

Wildemeersch maakten er een toneelvoorstelling van. Een ont-roerende, muzikale interpretatie.

za 13 20:30, Perdu, € 10,-

DE HOND VAN OOSTMuzikaal drama van Cees

Koldijk (van o.a. De 4Tuoze Matroze) over de buurt, voor de

buurt en door de buurt. za 13, zo 21 16:00, Museum

Werf ‘t Kromhout, € 5,-

OEROEGNaar Hella S. Haasse’s roman

over de vriendschap tussen een Javaanse jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het Nederlands-Indië van voor WO II. Het gaat over opgroeien in een land dat niet het jouwe is, over ontheemd zijn, het samen-komen van culturen en verzoe-

ning met het onbekende.za 13 20:30, zo 14 14:30, DeLa-

Mar Theater, vanaf € 19,50

LIEFHEBBENValentijnsdag! Laura van Dolron

wint harten. Vergeet de com-merciële bloemetjes en hartjes,

want liefde gaat verder dan louter romantiek. Liefde is ook Nelson Mandela. Haar vader.

Een groep Poolse priesters. Een babyneefje...

zo 14 20:15, De Kleine Komedie, € 9,- t/m € 18,-

OP BEZOEK BIJMENEER GREEN

Bram van der Vlugt speelt de rol van de 86-jarige weduwnaar meneer Green. Een jongeman

(Oren Schrijver) staat plotseling bij hem op de stoep. Hij heeft

een taakstraf en moet zes maan-den meneer Green wekelijks

bezoeken. di 16 t/m vr 19 20:00, DeLa-Mar Theater, vanaf € 19,50

DE MEESTER EN MARGARITADe jonge Margarita verkoopt

haar hart en ziel aan de duivel. Is dat per definitie slecht? En waar

staan de begrippen ‘goed’ en ‘kwaad’ tegenwoordig nog voor? Naar de gelijknamige roman van Michail Boelgakov (1891-1940), geschreven als een satire tegen

Stalins onderdrukkende regime.di 16 t/m do 18 20:30, Compag-

nietheater, € 12,50 t/m € 15,-

ABKE HARING - UNISONOUnisono: alleen op het podium, eenzaam. Maar unisono is ook:

vele stemmen die samen één klank vormen, een zaal vol men-sen die hetzelfde horen, voelen of meemaken. Klanken, en de stilte

daartussen. Want in de stilte gebeurt het.

di 16, wo 17 21:00, Frascati, € 15,-

HET ZUIDELIJK TONEELWATERDRAGERS

Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij de gemeente Eindhoven in een poging het ondoorgronde-

lijke apparaat dat ‘overheid’ heet te doorgronden. In deze voorstel-

ling ontrafelt hij de mechanis-mes, zoals hij die heeft ervaren.

wo 17, do 18 20:30, Theater Bellevue, € 17,50

HARTSTOCHT, EEN THRILLEREen afgelegen landhuis, gegoede

burgerij en een moord die ge-pleegd gaat worden. Jaloezie en wraak op een stormach-

tige avond. Een vleugje Alfred Hitchcock, vermengd met het schurende uit ‘Who’s afraid of

Virginia Woolf ’ en het erotische uit ‘Les liaisons dangereuses’.

wo 17 20:30, Griffioen, € 17,50

SHAKESPEARE KARAOKEMERCHANT OF VENICE

Een groep van acteurs speelt scènes en sonnetten uit Shake-

speare‘s belangrijkste werken. De stukken worden op een scherm

geprojecteerd en het publiek kan meedoen! In het Engels.

do 18 20:15, Badhuistheater, € 9,-

MACBETHEen muzikale performance over macht, geweld en paranoia: sa-

men met zijn vrouw baant de no-bele oorlogsheld Macbeth zich al moordend een weg naar de top. Gevolg: hij wordt krankzinnig, zij pleegt zelfmoord. Studenten

muziektheater ArtEZ laten je dit gruwelijke verhaal ervaren met een uitvoering waarin het hele

gebouw gebruikt wordt. vr 19 19:00 en 21:00, Orgel-

park, € 8,- t/m € 12,50

AMANDLA! MANDELAMusical over Nelson Mandela met Zuid-Afrikaanse muziek,

dans en zang, waarin het leven, het werk en de nalatenschap

wordt gevierd van een man die een inspiratiebron was voor mil-

joenen mensen.za 20 feb. t/m zo 24 apr. (beh.

ma/di) diverse aanvangstijden, DeLaMar Theater, vanaf

€ 29,50

OPERA ZUID - WIE IS LOESJE?Romantisch en nostalgisch muziektheater met bekende

songs uit de jaren ’30, ’40 en ’50. Meeneuriën met liedjes van The Ramblers, Charles Trenet, Rudi Schuricke, Frank Sinatra, Billy Holiday en vele anderen. Met

Zangers van Opera Zuid.za 20 20:15, Meervaart, € 10,-

t/m € 20,-

MAROKKANEN HUILEN NIETSoufiane Moussouli neemt je

mee naar Marokko en naar Le-lystad en geeft je zo een inkijkje in zijn hart. Een muzikale, grap-pige, persoonlijke en soms ook aangrijpende vertelvoorstelling

van en over iemand die niet weet waar hij zich thuis voelt.za 20 20:30, Podium

Mozaïek, € 10,- t/m € 12,-

DER ENTERTAINERDe middenklasse aan de rand

van de afgrond, een archetypisch thema van regisseur Christoph Marthaler. Zo lachwekkend als zijn personages zijn, zo groot is zijn liefde voor hen, voor hun muziek, voor hun milieu. Zo

schreef Der Spiegel over dit stuk, dat onderdeel is van Brand-

haarden. za 20 20:00, zo 21 14:00,

Stadsschouwburg, € 25,- t/m € 40,-

DOCTOR ZHIVAGOWie heeft hem niet gezien? Doc-

tor Zhivago, icoon van de 20e eeuw. Nobelprijsboek en Oscar-film. Over het leven en de liefdes van de schrijver Boris Pasternak zelf. Voel hoe een klassieker tot

leven komt.zo 21 20:15, De Kleine Komedie,

€ 10,- t/m € 21,75

GOD VAN DE SLACHTINGEen jongen van 11 jaar heeft met een stok een paar tanden uit de mond van een leeftijdgenootje geslagen. De ouders komen bij elkaar om een volwassen oplos-sing te zoeken voor dit incident. zo 21 15:00 en 20:15, Polanen-

theater, € 12,50

BATAVISCHE GEBROEDERSIn de serie Mond op Mond re-peteren acteurs en musici van Theater Kwast in één dag een

17e-eeuws theaterstuk en spelen het dezelfde middag met tekst in de hand voor publiek. Deze keer

een stuk van Vondel. zo 21 15:30, VondelCS, € 12,50

MADE IN HEREHoe behoud je je identiteit in een leven bedacht door een

KINGS OF WAR9 – 16 FEB

advertentie

Komedie over hebzucht en ijdelheid

De revisor

10 t/m 13 februariStadsschouwburg Amsterdam26 februari Schouwburg Amstelveen

advertentie

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET

Page 57: Uitkrant Februari 2016

Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit 57feb 2016

ontwerper? Schokkende science fiction, deze voorstelling van

Davy Pieters.wo 24 feb. t/m za 12 mrt. (beh.

zo/ma) 20:00, Frascati, € 11,50 t/m € 15,-

KAPSALONDrie vrienden, dertigers, ko-

men iedere dag bij elkaar in de kapsalon van Kemal. Ze praten over hun leven; klagen over hun carrières, relaties, kinderen en

schoonmoeders. do 25 20:15, Meervaart, €5,-

t/m € 15,-

HETZELFDE ALTIJDEen ter plekke geïmproviseerd

familiedrama vol schurend onge-mak, buitenissige karakters, ab-surde verhaallijnen en muzikaal commentaar. Geïnspireerd door en in de geest van werk van Alex

van Warmerdam. do 25 20:30, Betty Asfalt

Complex, € 10,- t/m € 12,50

EEN COMING OF AGEVOOR BEJAARDEN

Twee onbekenden ontmoeten elkaar bij een bankje aan de rand van een bos. Ze raken in gesprek.

Eerst beleefd en oppervlakkig, geheel volgens de wetten van de sociale etiquette. Maar naarmate hun gesprek vordert, blijken de twee veel met elkaar te delen.

Over het drama van verlies, maar vooral ook een ode aan ouders en

een loflied op de liefde.do 25 20:30, Schouwburg

Amstelveen, € 22,-

BROERTJE DOODJan Groenteman en Kiki Jaski maken toegankelijk theater dat de rauwe kanten van het leven bespreekbaar maakt. Voor deze

voorstelling waren ze een maand te gast op begraafplaats De Nieu-

we Ooster. De voorstelling is te zien in het café van het museum

op de begraafplaats.do 25 t/m zo 28 20:30, Neder-lands Uitvaart Museum Tot

Zover, € 11,- t/m € 13,-

SCHIFF DER TRÄUME, EINEUROPÄISCHES REQUIEMNACH FEDERICO FELLINIKarin Beiers nieuwe regie is

gebaseerd op Fellini’s film ‘E la nave va’ waarin een luxe cruise-

schip midden op zee botst op een

boot met Servische vluchtelingen die proberen te ontsnappen aan het geweld van WO I. De paral-lellen met vandaag hoeven we

niet uit te tekenen. do 25 t/m za 27 19:30, Stads-schouwburg, € 25,- t/m € 40,-

TURKS FRUITSjoerd Pleijsier in een toneelbe-werking van het boek van Jan

Wolkers. Try-out.za 27 20:30, Theater De Omval,

€ 14,50 t/m € 16,-

THROWBACK SUNDAYIJDELHEID

Braamtheater brengt antieke eenakters tot leven. Teksten

van toen, door acteurs van nu. Vandaag gaat het over ijdelheid, dat van alle tijden is. Want hoe

de mens ook evolueert, de meest basale gevoelens blijven zo goed

als onveranderd. Met teksten van Tsjechov, Heijermans e.a.zo 28 16:00, De Kleine

Komedie, € 17,50

MOUT EN DE ZWARE JON-GENS IN DE WACHTKAMER

Carolina Mout geeft en ontvangt in dit theaterconcert: voor de

pauze een Talentvolle Nieuwko-mer en na de pauze een Ervaren Vakvriend, waar zij mee zingt en

spreekt. zo 28 15:00, Het Perron, € 15,-

LOCATIESHet Amsterdams Theaterhuis

Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54

www.amsterdamstheaterhuis.nlApollofirst Theater

Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl

Het BadhuistheaterBoerhaaveplein 28, tel. 06-111 733 24

www.badhuistheater.nlTheater Bellevue

Leidsekade 90, tel. 530 530 1www.theaterbellevue.nlBetty Asfalt Complex

N.Z. Voorburgwal 282, tel. 626 46 95www.bettyasfalt.nlde Brakke Grond

Nes 43, tel. 422 26 66www.brakkegrond.nlBijlmer Parktheater

Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30

www.bijlmerparktheater.nlCompagnietheater

Kloveniersburgwal 50, tel. 520 53 10www.compagnietheater.nl

DeLaMar TheaterMarnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27,

www.delamar.nl

FrascatiNes 63, tel. 626 68 66www.theaterfrascati.nl

GriffioenUilenstede 106, Amstelveen,

tel. 598 51 00www.theatergriffioen.nl

De Kleine KomedieAmstel 56-58, tel. 624 05 34www.dekleinekomedie.nl

Museum Werf ‘t KromhoutHoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77

www.kromhoutmuseum.nlMeervaart

Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nlPodium Mozaïek

Bos en Lommerweg 191, tel. 580 03 81

www.podiummozaiek.nlTheater De Omval

Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl

OrgelparkGerard Brandtstraat 26, tel. 515 81 11, www.orgelpark.nl

Ostade A’damVan Ostadestraat 233 D,

tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nlPerdu

Kloveniersburgwal 86, tel. 627 62 95, www.perdu.nlHet Perron

Egelantiersstraat 130, tel. 330 70 35, www.het perron.nlPolanentheater

Polanenstraat 174, tel. 682 13 11www.polanentheater.nl

Schouwburg AmstelveenStadsplein 100, Amstelveen,

tel. 547 51 75www.schouwburgamstelveen.nl

StadsschouwburgLeidseplein 26, tel. 624 23 11

www.ssba.nlTolhuistuin

Concertzalen-IJpromenade 2, Tuin-Tolhuisweg 3, tel. 763 06 50

www.tolhuistuin.nlNederlands Uitvaart Museum Tot

ZoverKruislaan 124, tel. 694 04 82

www.totzover.nlVondelCS

Vondelpark 3, www.vondelcs.nl

DANSDANSTHEATER AYA - SLUIER Over ontluikende seksuele ge-

voelens, maar met een sluier er-overheen, want de buitenwereld

is wreed. (12+)di 2 t/m vr 5 19:30, De

Krakeling, € 13,- t/m € 16,-

ISH - FUNKISHStap in de Soultrain met een beatboxende conducteur, ci-nematic dj, een cellist en een pianist. De funky grooves en

ritmes die ze uitstorten vormen de brandstof voor de dansers van

ISH in poppin’ en lockin’. wo 3 20:15, Meervaart, € 10,-

t/m € 20,-

HOUSE DANCE FOREVERWil je een beeld krijgen van de

underground danscultuur? Kom dan de ‘moeder aller Forever battles’. Of doe mee aan deze

internationale dans battle! Deel-nemen? Registratie 15.00-16.00 uur; minimum leeftijd 12 jaar. za 6 17:00, Paradiso, € 15,-;

gratis (t/m 8 jaar)

HET NATIONALE BALLETMATA HARI

Ze is een van de meest uitheemse en mysterieuze dames uit de

Nederlandse geschiedenis: Mata

Hari (geboren als Margaretha Geertuida Zelle), een exotische danseres én spionne die in 1917

wegens hoogverraad werd geëxe-cuteerd. Dat vraagt natuurlijk

om een ballet van epische proporties.

za 6, vr 12, za 13, wo 17, do 18, za 20, di 23, do 25, vr 26 20:15, zo 7, zo 14, zo 21 14:00, Natio-

nale Opera & Ballet, € 19,- t/m € 92,-

JUSTE DEBOUTUrban Dance fans kunnen deze maand hun hart ophalen. Eind februari is er in de Meervaart het Break a Leg festival, met

performances, competities en een markt. Maar eerst is er in Paradiso een voorronde van

Juste Debout, een internationale danscompetitie met een grote

finale in Parijs. zo 7 14:00, Paradiso, € 15,-;

gratis (t/m 8 jaar)

NICOLE BEUTLER3: THE GARDEN

De Duits-Nederlandse choreo-grafe Nicole Beutler onderzoekt

de kunstmatige, dialectische scheiding tussen natuur en

cultuur. Hieronymus Bosch’ be-kende schilderij ‘Tuin der Lusten’ is een inspiratiebron voor Beut-

ler’s choreografie ‘3: The Garden’. Met muziek van de anti-pop

band Einstürzende Neubauten en Beutler’s vaste componist, dj

Gary Shepherd.ma 8 20:30, Stadsschouwburg,

€ 10,- t/m € 32,50

SCAPINO BALLETWUBBE EN BORSTLAP

Een pure muziek- en danser-varing. Dat is de grote belofte

van ‘Pas de deux’ een bijzondere samenwerking tussen pianist Michiel Borstlap, choreograaf

en artistiek leider Ed Wubbe en twaalf dansers van het Scapino Ballet Rotterdam (dat dit jaar zijn 70-jarig jubileum beleeft). di 9 19:30, DeLaMar Theater,

€ 19,50 t/m € 34,50

BEPPIE BLANKERT, ELMER SCHÖNBERGER - GEZIEN

GIACOMETTIHoe gelaagd wil je het hebben? ‘Gezien Giacometti’ is een dans-concert - een choreografie van Beppie Blankert met originele

muziek van Elmer Schönberger - geïnspireerd op een portret dat schilder en beeldhouwer

Alberto Giacometti ooit maakte van de Amerikaanse schrijver

James Lord, die daar op zijn beurt weer een boek over

schreef.

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET

Top 3 Theater

DIT ZIJN DE NAMENTommy Wieringa won de Libris Literatuur Prijs 2013 met zijn roman Dit zijn de namen, over een bizarre reis op de puin-hopen van de beschaving. Waarin een groep vluchtelingen op zoek gaat naar menselijkheid, terwijl de hoofdpersoon zoekt naar betekenis in zijn eigen leven. De jonge Duitse regisseur Philipp Becker maakt nu bij NTGent een theaterversie. Stadsschouwburg, 1 en 2 februari

EL CAMINOEl Camino is een scherpe tragikomedie over de schoonheid van allesomvat-tende vriendschap, met in de hoofdrollen Jacqueline Blom (die geweldig speelde in de tv-serie Volgens Jacqueline) en Hajo Bruins. De regie is van Nina Spijkers, over wie de NRC schreef: ‘(…) een bijzondere regisseur die in beelden denkt; krachtig, symbolisch en geladen’.Bellevue, 9 feb. t/m 5 mrt.

THEY ARE JUST KIDSHet is de Summer of Love, bloemenkinderen reizen af naar San Francisco, Jimi Hendrix steekt zijn gitaar in brand en de jonge kunste-naars Patti Smith en Robert Mapplethorpe ontmoeten elkaar. Regisseur Marcus Azzini maakte een bewerking van Just Kids, het boek dat Patti Smith schreef over hun bijzondere, onstuimige vriendschap. Frascati, 16 t/m 21 februari

door Margriet Prinssen

LON

NE

KE

VA

N D

ER

PA

LEN

LOU

ISE

TE

PO

ELE

ST

EPH

AN

VA

NFL

ET

ER

EN

KINGSOF WAR9 – 16 FEB

advertentie

‘DE VROUW, DE DIVA, HET MYSTERIE’

MATA HARI

6 t/m 26 februari 2015

advertentie

Page 58: Uitkrant Februari 2016

feb 201658 AGENDAKRANTkrant

Vrees niet: het eindresultaat is een stuk soepeler dan deze

uitleg! di 9, wo 10 20:30, Theater

Bellevue, € 18,50

JUNIOR COMPANYBALLET BUBBELS

De twaalf rijzende sterren van de Junior Company laten zich van hun beste kant zien, o.a. in ‘Tros Gnossienes’ van Hans van Manen en in het komische Bal-let ‘101’. Ook is er nieuw werk, van artistiek coördinator Ernst Meisner en van de 17-jarige (!)

Charlotte Edmund, choreograaf-in-opleiding bij The Royal Ballet. za 13 19:30, zo 14 14:30, Meer-

vaart, € 9,50 t/m € 19,-

GUILHERME MIOTTORISE UP

De Braziliaanse choreograaf en winnaar van de André

Gingras Award (2015) Miotto heeft een solo gemaakt, speciaal

voor de meervoudig wereld-kampioen breakdance Menno

van Gorp. In een mix van urban, performance en hedendaagse dans grijpen geest en lichaam

in elkaar. di 16 20:30, Theater Bellevue,

€ 16,50

100% SELFMADEAcht jonge mannen, allen laat-bloeiers, ambiëren een leven in

de danskunst. Nietsontziend vechten ze zich naar de top.

De performers, van oorsprong breakdancers, zoeken naar

nieuwe dansvormen.di 16 19:30, Jeugdtheater De Krakeling, € 15,- t/m € 18,-

UGO DEHAES - DMNTEen dansvoorstelling over

vergeten en vergeten worden. Choreograaf Dehaes werkt al

jaren met universele thema’s die hem intiem raken. In ‘DMNT’

probeert hij het aftakelingspro-ces bij dementie te doorgronden en te vertalen naar dans. In de beweging voel je hoe het is om te vergeten, hoe concentratie omslaat in obsessie, hoe ge-

dachten evolueren en hoe oude herinneringen blijven opduiken. Het resultaat is een fysiek trio, waarin Ugo Dehaes zelf danst

naast Kayoko Minami en Char-lotte Vanden Eynde.

di 16 t/m za 20 20:30, de Brakke Grond, € 7,- t/m € 14,-

155 & DOX - EPISCHIn ‘Episch’ doen de jongens van 155 er nog een schepje bovenop.

Ze worden volwassen, terwijl ze tegelijkertijd lekker kinder-achtig blijven. Ze kunnen zich

niet meer altijd achter de groep verschuilen en moeten hun indi-viduele kwetsbaarheden tonen; dit natuurlijk wel door middel

van salto’s, toffe visuals en zieke breakdancemoves. (12+)

wo 17, do 18 19:30, De Krake-ling, € 15,- t/m € 18,-

BREAK A LEGHet Break a Leg is een streetstyle dance festival. Tijdens het festi-val zijn er wedstrijden, de Crew Competition en de One on One Battle. Ook komen er dj’s, is er

live art te zien en is er een Urban Artmarket en nog veel meer. Na-tuurlijk kun je mee battlen, geef

je op als deelnemer! zo 21 11:00, Meervaart, € 7,50;

€ 10,- (deelnemer)

ALIDA DORS - BUILT FOR ITHeel soms is het mis, maar vaak

is het raak. Alida Dors is nog steeds een van de meest vernieu-wende (en uitdagende) hiphop-

choreografen van Nederland. Voor haar nieuwste choreografie ‘Built for it, een oproep tot em-pathie’, werkte ze samen met

rapper Typhoon. ‘Mijn woorden dansen, haar dans spreekt,’ aldus

de rapper in het NRC. di 23, wo 24 20:30, Theater

Bellevue, € 17,50

WAT NIEMAND HADVERWACHT

De nieuwste voorstelling van ISH Nieuwe Makers is gebaseerd op het bekroonde boek van Marit Tornqvist. Laat je jezelf meevoe-ren door de stoom of durf je er tegenin te lopen, wat misschien wel waanzin(nig) blijkt te zijn? Verwacht een voorstelling in de ISH-traditie: hiphop, moderne

dans, poppin’, muziek en spel van nieuwe maker Lara Wakelkamp. wo 24 20:30, Meervaart, € 7,50

t/m € 15,-

LOCATIESTheater Bellevue

Leidsekade 90, tel. 530 530 1www.theaterbellevue.nl

de Brakke GrondNes 43, tel. 422 26 66www.brakkegrond.nlDeLaMar Theater

Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nlDe Krakeling

Nieuwe Passeerdersstraat 1, tel. 624 51 23

www.krakeling.nlMeervaart

Meer en Vaart 300, tel. 410 77 77, www.meervaart.nl

Nationale Opera & BalletAmstel 3, tel. 6 255 455

www.operaballet.nlParadiso

Weteringschans 6-8, tel. 626 45 21 (informatie)

www.paradiso.nlStadsschouwburg

Leidseplein 26, tel. 624 23 11www.ssba.nl

CABARETYENTL EN DE BOER - DE

SNOEPWINKEL IS GESLOTENYentl en De Boer snoepten alle prijzen weg op het Amsterdams Kleinkunst Festival. Als je wint,

heb je vrienden. Tof. Maar vrien-den vreten wel je voorraadkast leeg. What’s in it for you? De

dames vinden een stukje goed getimed egoïsme op zijn plaats.

ma 1 20:15, De Kleine Komedie, € 8,50 t/m € 17,-

ALI B - JE SUIS ALIHet prestigieuze tijdschrift The Economist wijdde vorig jaar een artikel aan Ali B. Hij werd het symbool van de multiculturele samenleving genoemd. Iemand die íedereen kan raken. Maar grote kracht brengt ook grote

verantwoordelijkheid met zich mee. Of toch niet? In ‘Je suis Ali’ legt hij zichzelf onder een

vergrootglas. di 2 t/m za 6 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 21,75; wo 10 20:00, Schouwburg

Amstelveen, € 21,- t/m € 22,-

ROUÉ VERVEER ENKEES VAN AMSTEL

Twee try-outs: Roué Verveer met ‘Op het laatste moment’ en Kees van Amstel met ‘De man die ik

niet wilde worden’. di 2 20:30, Theater De Omval,

€ 16,50 t/m € 18,-

DOLF JANSENHARDVERWARMENDVOORJAARSVERSIE

Huh? Dolf Jansen? Rende die eind december ook al niet hard

langs? Jazeker! Maar inmid-dels heeft-ie nieuwe inspiratie

opgedaan. Dolf observeert, grapt, dicht, opent. Hij praat

over ergens bij horen en nergens bij willen horen. Over bendes, relaties, religies, clubs, partijen

en culturen. di 2, wo 3 20:30, Theater

Bellevue, € 16,-

OPEN PODIUMWaaghalzen die één keer stand-

uppen en comedians van Co-medytrain, die nieuw materiaal

testen. elke wo 20:30, Toomler, € 7,-

BEST OF BOOM 2016Boom Chicago’s meest favoriete

momenten, scènes en improvisa-ties uit de laatste 20 jaar.

elke wo, vr en do 18 20:30, Boom Chicago, € 26,50

DONDERSGOEDE DONDER-DAG: IJDOK UNDERGROUND

Twee getalenteerde comedians treden op. Daarnaast zie je pro-fessionals die nieuw materiaal

uitproberen.do 4, do 11, do 18 20:30, Comedy Café, € 12,50

COMEDYTRAINAl sinds 1990 is Comedytrain hét keurmerk van de stand-upcome-

dy in Nederland. elke do t/m za 20:30, Toomler,

€ 10,- t/m € 17,50

VRIJDAG & SANDIFORTLÖYLY

Sketches over onmacht zijn aan Remko Vrijdag en Martine Sandifort wel toevertrouwd. In ‘Löyly’ komen de meest treurige

types voorbij, maar gelukkig

kijken ze ook kritisch naar hun eigen leven. Geestig, schurend en

zelfs een beetje sexy. do 4 20:30, Meervaart, € 16,50

t/m € 21,50; wo 24 20:00, do 25 20:30, DeLaMar Theater,

vanaf € 15,-

FRED FLORUSSEHij begon bij Don Quischocking

en zit al tientallen jaren in het cabaretvak. In dit programma wordt hij bijgestaan door Alice

Rientjes en Eelco Menkveld. Fred vertelt heerlijke verhalen uit de cabaretgeschiedenis van 1895 tot nu, afgewisseld met

prachtige liedjes. do 4 20:30, Apollofirst Theater,

€ 19,-

NEW KIDS ON THE GRACHTNieuwe show over het (internati-onale) stadsleven. Met bliksem-snelle improvisaties, sketches, video, social media en muziek

nemen de acteurs de trends van nu op de hak. In het Engels.

elke do (beh. do 4) 20:30, elke za 20:00, Boom Chicago,

€ 26,50

ART-JAN DE VRIES - WEET JEWAT OOK NIET ZO LEUK IS?De Vries heeft jaren opgetreden

als zijn alter-ego Marja, waarmee hij in 2008 de persoonlijkheids-prijs van Cameretten won. Nu

gaat Art-Jan als zichzelf het po-dium op, zónder masker.

do 4 t/m za 6 20:30, Theater Bellevue, € 16,-

GOEDKOOP CABARETVers materiaal van bijna-pro-fessionele cabaretiers. Eerlijk,

ongepolijst, rauw. vr 5, za 6 20:30, CREA, € 7,-

t/m € 10,-

STAND-UP COMEDYIJDOK UNDERGROUND

Knallende show met een line-up van comedians en een mc. De laatste act van de avond wordt

verzorgd door een bekende headliner, die tot de Nederlandse

stand-up top behoort.elke vr, za 20:30, Comedy Café,

€ 17,50

RENÉ VAN MEURSEVEN GOEDE VRIENDENRené kwam zichzelf op een

gegeven moment tegen, zoals iedereen zichzelf weleens tegen-

komt. Gedeukt, gehavend en enigszins in dubio. Ontdek wat er na deze opdonder van René is overgebleven... Een voorstel-

ling met veel grappen en knappe improvisaties.

vr 5 20:30, Griffioen, € 15,-

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET

Top 3 Dans

HIERONYMUS B. VAN NANINE LINNINGEigenlijk is het bij Hieronymus B., de nieuwste voorstelling van Nanine Linning, niet eens zozeer de vraag ‘Waarom?’, als wel ‘Waarom nu pas?’. De theatraliteit van Nanine Linning vormt een perfecte match met de werken van middeleeuwse mees-ter Hieronymus Bosch (die vijfhonderd jaar geleden overleed). Dool rond door een vleesgeworden schilderij, met dank aan kunstenaarsduo Les Deux Garçons, en laat je verleiden door de zeven hoofdzonden.Stadsschouwburg, 14 februari

SOMETHING RAWExit Human is het thema van de veertiende editie van hét dans- en performancefestival van Amsterdam, met makers uit Nederland, Vlaanderen en ver daarbuiten. Wat voor effect heeft de voortschrij-dende verstrengeling van mens en technologie op het lichaam? Verliezen we onze menselijkheid hiermee niet juist uit het oog?De Brakke Grond, Frascati, 9 t/m 13 februari

BALLET VLAANDERENChoreograaf en directeur van Ballet Vlaanderen Sidi Larbi Cherkaoui presenteert een avondvullend programma met twee danspareltjes van Hans van Manen, zijn eigen dansvoorstelling Faun (een herinterpretatie van de klassieke én controversiële voorstelling L’après-midi d’un faune uit 1912 van Vaslav Nijinksy) en zijn nieuwste werk Fall – op muziek van Pärt. Carré, 19 en 20 februari

door Bregtje Schudel

KA

LLE

KU

IKK

AN

IEM

I

advertentie

Page 59: Uitkrant Februari 2016

Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit 59feb 2016

SHOT OF IMPROVEen avond met een shot! Kom met je vrienden langs voor een

spannend, snel, volkomen geïm-proviseerd feestje.

elke za 22:30, Boom Chicago, € 15,-

RONALD SNIJDERSWELKE SHOW

Was absurdist Ronald Snijders in zijn vorige show een dolge-draaide tv-quizmaster, in zijn

nieuwe programma ontmoet je de échte Ronald. Try-outs.

za 6 feb., za 5 mrt., za 2 apr. 21:00, Het Perron, € 12,-

PEPIJN SCHONEVELDMORGEN KLAART HET OP

Schoneveld keert terug met een avondvullende show na zijn goed ontvangen eerste show ‘Meneer Jongetje’. Het jongetje is nu een meneer die niet gemaakt is voor de 21e eeuw en een manier zoekt

om te overleven.za 6 20:00, Zonnehuis, € 17,50

HERMAN BRUSSELMANS &NICO DIJKSHOORN

Smerig. Dat wordt het. Man-nenwerk. Brusselmans en Dijks-hoorn. Een ex-drummer en een ex-bibliothecaris. Forse klappen op een drumstel en een gitaar-hals vol vet. Niks fijnbesnaard.

Grofbehaard! Ze zeggen wat hen niet zint en omarmen de vuilig-heid. Schouder aan schouder.

ma 8 20:15, De Kleine Komedie, € 10,- t/m € 23,50

FREEK DE JONGEMIJN KOUDE OORLOG

Freek de Jonge heeft zijn leven in vijf tijdvakken verdeeld: 1944-

1956, 1957-1968, 1969-1979, 1980-1999, 2000-heden. Ieder

tijdvak krijgt vier (soms vijf) afleveringen waarin hij over zijn

persoonlijke leven vertelt, de rol die de grote wereld er in ge-

speeld heeft en tot welke teksten en inzichten dat geleid heeft.

di 9 t/m vr 12, di 23 t/m vr 26 10:30, Rijksmuseum - Audito-

rium, € 10,-

HARRIE JEKKERS & JEROEN VAN MERWIJK - ALS WE ZO

VRIJ MOGEN ZIJNJekkers trok zich jaren geleden terug uit de Nederlandse thea-

ters. Van Merwijk kondigde aan te stoppen als solo-artiest. Maar sámen willen ze het nog wel een

keer proberen. Verwacht hilari-sche verhalen, scherpe dialogen

en vooral goede liederen.do 11 t/m za 13 20:15, De Kleine

Komedie, € 10,- t/m € 23,75

ARON ELSTAK - MET DE MOED DER WANHOOP

Intieme liedjes, héél gekke ge-dachtekronkels en over-the-top

typetjes.za 13 20:30, Theater De Omval,

€ 13,50 t/m € 15,-

NICK THUNENick Thune is lid van Comedy-train International. Deze stand-up comedian is tevens acteur en hij komt uit Seattle. Verwacht absurde storytelling vermengd

met one-liners.zo 14 20:30, Toomler, € 15,-

PIETER JOUKE - TOT NU TOEHij rent marathons, doet mee aan het oneliner programma

‘Padoem Patsss’ en is de koning van de slimme doordenker. Pie-ter Jouke doet soms denken aan Kees Torn of Herman Finkers, maar is vooral heel erg zichzelf. Tot nu toe zit vol fraaie hersen-

spinsels. di 16, wo 17 20:15, De Kleine Komedie, € 9,50 t/m € 19,-

ERIK VAN MUISWINKELDE OLIEWORSTELAAR

De Olieworstelaar is de moderne mens. Glimmend en gezond,

maar tot welke prijs? Veelzijdig ZZP-er (Zich Zelf Profilerend), maar met welk recht? Sterk en slim, maar met welk doel? Erik van Muiswinkel worstelt zich door de eenentwintigste eeuw en haalt vermoedelijk de helft

nog niet. wo 17 20:00, Schouwburg Am-stelveen, € 21,50 t/m € 22,50

MIJN NACHTEN METCHURCHILL

Diederik van Vleuten wil weten waarom zijn vader, in plaats van

hem in te wijden in de wereld van seks, drank, voetbal en geld (de onwrikbare pijlers van het

mannenbestaan), zijn zoon com-plete redevoeringen van Winston

Churchill leerde.vr 19 20:30, Griffioen, € 16,-

MAARTEN EBBERSAPPELTJE EITJE

Maarten Ebbers is zo’n jongen waar er wel meer van zijn. Je kent ze wel. Brilletje, buikje,

blonde haren, scheve tanden: aardige gast. Maar dan pakt hij zijn gitaar en scheurt en jankt

en verleidt, zingt, preekt en betovert. Dit is te muzikaal om

cabaret te zijn. Maar voor een muzikant is Maarten wel erg

grappig!vr 19 20:30, Oostblok - Sajet-

plein, € 9,- t/m € 11,-

MICHA WERTHEIM - MICHAWERTHEIM VOOR ZICHZELFVoor beginners. Voor gevorder-den. Voor iedereen heeft Wer-

theim wel eens een programma gemaakt. Nu maakt hij voor

zichzelf een programma. Niet voor de pers, niet voor het pu-

bliek, puur voor zichzelf.ma 22 t/m do 25 20:15, De Klei-ne Komedie, € 10,- t/m € 21,75

KIM VAN ZEBENDE TWEEDE VAN ZEBENMet rubberen stembanden

trekt Kim van Zeben ten strijde. Gekke typetjes? Check. Rare

accentjes? Zeker. Mooie liedjes? Ook. In ‘De Tweede van Zeben’ belooft ze bovendien een orkest van 50 man te imiteren. En een

operazangeres met een burn-out. di 23 t/m vr 26 20:30, Theater

Bellevue, € 16,-

ROUÉ VERVEEROP HET LAATSTE MOMENT

Dit is alweer de zevende avond-vullende show van Roué Verveer

en waar het over gaat weet hij

nog niet. Dat weet hij altijd pas op het laatste moment. Gelukkig ontstaan op het laatste moment de beste grappen. Dat wist Ver-

veer al vanaf het eerste moment!wo 24 20:00, Bijlmer

Parktheater, € 21,-

ARDAL O’HANLONDeze prijswinnende comedian en schrijver is alom geprezen. Hij staat in uitverkochte zalen en heeft getourd in Amerika,

Canada, Australië, het Midden Oosten en Europa.

do 25 20:30, Comedy Café, € 20,-

MYLOU FRENCKENZINLOOS ZUCHTEN

Zangeres en cabaretière verkent het zoetzure sentiment van de saudade. Ze neemt je mee naar Lissabon en Rio de Janeiro en wordt bijgestaan door collega’s als Mike Boddé, Brigitte Kaan-dorp en Erik van Muiswinkel. Mmv gitarist Ronald Schmitz.

do 25 20:30, Apollofirst Theater, € 17,50

PAULIEN CORNELISSEMAAR ONDERTUSSEN

Min zes heeft ze. Maar ondertus-sen ziet ze meer dan gemiddeld. Ze kijkt ook anders dan anderen

en laat jou ook op een nieuwe manier kijken. Nog wat eigen-

aardigheden van Cornelisse: Ze voelt de gevoelens van kamer-planten en doorgrondt het ka-rakter van de familieparkiet.

vr 26 t/m zo 28 20:15, De Klei-ne Komedie, € 10,- t/m € 21,75

MAROCOMEDYMANNEN VERSUS VROUWEN

Zijn Marokkaanse en Turkse mannen inderdaad prinsjes die

nog geen ei kunnen bakken? Geven Marokkaanse en Turkse vrouwen echt alleen om uiter-lijkheden? Een programma vol

hilarische vooroordelen, gênante voorvallen, herkenbare situaties

en improvisatie. zo 28 16:00, Meervaart, vanaf

€ 16,50

LOCATIESApollofirst Theater

Apollolaan 123, tel. 679 79 71, www.theater.apollofirst.nl

Theater BellevueLeidsekade 90, tel. 530 530 1

www.theaterbellevue.nlBoom Chicago

Rozengracht 117, tel. 423 01 01www.boomchicago.nlBijlmer Parktheater

Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30

www.bijlmerparktheater.nlComedy Café

IJdok 89, tel. 638 39 71www.comedycafe.nl

CREANieuwe Achtergracht 170,

tel. 525 14 00, www.crea.uva.nlDeLaMar Theater

Marnixstraat 402, tel. 0900-335 26 27, www.delamar.nl

GriffioenUilenstede 106, Amstelveen,

tel. 598 51 00, www.theatergriffioen.nlDe Kleine Komedie

Amstel 56-58, tel. 624 05 34www.dekleinekomedie.nl

MeervaartMeer en Vaart 300, tel. 410 77 77,

www.meervaart.nlTheater De Omval

Ouddiemerlaan 104, Diemen, tel. 600 18 97, www.theaterdeomval.nl

OostblokSajetplein 39 en Tweede van

Swindenstraat 26, tel. 665 45 68www.oostblok.nl

Het PerronEgelantiersstraat 130, tel. 330 70 35,

www.het perron.nlRijksmuseum

Museumstraat 1, tel. 0900-0745www.rijksmuseum.nl

Schouwburg AmstelveenStadsplein 100, Amstelveen,

tel. 547 51 75www.schouwburgamstelveen.nl

ToomlerBreitnerstraat 2, tel. 670 74 00

www.toomler.nlZonnehuis

Zonneplein 29, tel. 631 51 52, 612 50 34, 520 90 00www.stadsherstel.nl

THEATER /TONEEL & MUZIEKTHEATER/DANS/CABARET

Top 3 Cabaret

KOMMIL FOO MET SCHOFTKommil Foo maakt cabaretprogramma’s van graniet. De Vlaamse broers Walschaerts gaan emotioneel tot het intiemste gaatje, hebben gevoel voor theater en zijn ook nog eens bedreven in het schrijven van geestige sketches. Schoft gaat over struikelen, opstaan en dan tóch weer struikelen. Over het leven zelf dus. De Kleine Komedie, 18 t/m 20 februari

TIM FRANSENHij studeerde cum laude af in zowel psychologie als filosofie, maar belandde desondanks op het podium. Tim Fransen werd al voor zijn debuut tot de grootste talen-ten van het land gerekend en maakt die belofte helemaal waar met Het failliet van de moderne tijd, het meest inhoudelijke cabaretpro-gramma van dit seizoen. De Meervaart12 februari

EVA CRUTZENNa haar prachtige debuut Bankzitten is Eva Crutzen terug met Spiritus, een voorstelling over ergens bij (willen) horen en het geluksgevoel dat daarmee samenhangt. Gewapend met een sublieme stem en een flinke portie acteertalent is ze een van de besten van haar generatie. Theater Bellevue, 17 t/m 20 februari; Theater De Omval, 26 februari

door Mike Peek

FLO

RE

N V

AN

OLD

EN

MATA HARI

— De vrouw, de diva

het mysterie

Wereldpremière van Ted Brandsen—Het Balletorkest6 - 26 februari 2016

operaballet.nl

advertentie

Page 60: Uitkrant Februari 2016

feb 201660 AGENDAKRANTkrant

TIJDELIJKE EXPOSITIES

DIRT MERIDIANFoto’s van Andrew Moore van

het Amerikaanse landschap rond de 100e meridiaan.

Reflex Galery, t/m 6 feb.

ROME. DE DROOM VANKEIZER CONSTANTIJN

Tentoonstelling over keizer Constantijn de Grote, de eerste

christelijke keizer.De Nieuwe Kerk, t/m 7 feb.

DE OORLOG VOORBIJFoto’s van Leonard Freed (1929-

2006). Uniek beeld van joods Amsterdam in de jaren ‘50. Joods Historisch Museum,

t/m 14 feb.

JONGE BELGISCHEFOTOGRAFEN

Foto-expositie in de openlucht. de Brakke Grond, t/m 1 mrt.

KUNSTPRIJSFilms, objecten en installaties

van de Rotterdamse kunstenaar Melvin Moti, winnaar van de

ABN AMRO Kunstprijs. Hermitage, t/m 6 mrt.

METROPOLISFoto’s van Martin Roemers. Van de 28 megasteden die er nu zijn,

bezocht hij er 22. Huis Marseille, t/m 6 mrt.

IMPERIAL COURTSDe Amsterdamse Dana Lixen-berg (1964) fotografeerde vanaf

1993 tot 2015 bewoners van Imperial Courts, een wijk in Los

Angeles. Sobere portretten in zwart-wit.

Huis Marseille, t/m 6 mrt.

KAPOOR & REMBRANDTDrie monumentale reliëfs van de Britse kunstenaar Anish Kapoor.

De werken zijn gemaakt van rode en witte hars en siliconen

en doen denken aan bloederige, pezige vleesmassa’s.

Rijksmuseum, t/m 6 mrt.

PENSELEN IN HET RIJKSBekroonde kinderboekillustraties.

Rijksmuseum, t/m 6 mrt.

MACH DICH HÜBSCH!Overzichtstentoonstelling met

video’s, betonsculpturen, instal-laties, foto’s en collages van Isa

Genzken. Stedelijk Museum, t/m 6 mrt.

ON BEING AN ANGELFrancesca Woodman (1958-1981) die zelfmoord pleegde, gebruikte fotografie als uiterst persoonlijk

expressiemiddel. Foam, t/m 9 mrt.

TRANSMISSIONRond haar zestigste besloot Miep

in transitie te gaan: van man naar vrouw. Fotografen Koos

Breukel en Milette Raats volgden hem/haar de afgelopen 5 jaar.

Amsterdam Museum, t/m 13 mrt.

WHAT? WORK HOME APART TOGETHER

Maquettes van woningen en wijken, maar ook portretten van

mensen die hun persoonlijke ver-haal vertellen over de combinatie

van wonen en werken in Am-sterdam. Te zien op een unieke

locatie: de bovenste etage van het voormalig ING House (sinds

2015 omgedoopt tot Infinity). Arcam, t/m 13 mrt.

SIXTIESDe jaren ‘60 komen tot leven in

mode, muziek en design. Bewon-der de werken van (mode)ont-

werpers, fotografen, architecten en kunstenaars uit Afrika, Azië

en Latijns-Amerika. Tropenmuseum, t/m 13 mrt.

SELFIES OP PAPIERDe geschiedenis van de ‘selfie’ op papier met tekeningen, prenten en foto’s uit de 17e tot en met de

20e eeuw. Met zelfportretten van Rembrandt tot Carel Willink. Rijksmuseum, t/m 20 mrt.

GEOMETRY OF THESCATTERING

Dat je door middel van cirkels of vierkanten en subtiele ingrepen het ‘onzichtbare’ van een ruimte ‘zichtbaar’ kan maken, bewijst

de Nederlandse kunstenaar Ger-maine Kruip.

Oude Kerk, t/m 27 mrt.

10 X 10 =100 JAAR PERSMUSEUM

10 Gastconservatoren kiezen elk 10 onderwerpen uit de wereld van de media van de afgelopen

100 jaar. Op deze wijze komt het verhaal van 100 jaar nieuws in uiteenlopende onderwerpen. Persmuseum, t/m 27 mrt.

GODDELIJKE WIJSHEIDGODDELIJKE NATUUR

De boodschap van de Rozen-kruisersmanifesten in de beeld-

taal van de 17e eeuw. Bibliotheca Philosophica

Hermetica, t/m 1 apr.

XS ARCAM MARKETLIGHT ARCHITECTURE

Ontdek allerlei vormen van architectuur die licht, klein en

bewegelijk zijn! De lichtobjecten zijn te zien en te koop. ARCAM, t/m 3 april

BLANCOSolo-tentoonstelling van Awois-

ka van der Molen, met mono-chrome landschapsfotografie.

Foam, t/m 3 apr.

LIFE IN COLOURBijna iedereen kent Henri Lar-tigue, die op zijn achtste begon met fotograferen, van zijn char-mante zwart-witfoto’s. Minder bekend zijn zijn kleurenfoto’s.

Foam, t/m 3 apr.

DE KOLONIALE OORLOGMeteen na WO II werd Neder-

land geconfronteerd met de kwestie van ‘Ons Indië’. Een ten-toonstelling over beeldvorming- en vervorming in de media, een onderwerp dat nog steeds akelig

actueel aandoet.Verzetsmuseum, t/m 3 apr.

SICILIË EN DE ZEEVondsten uit 6 scheepswrakken

die rondom Sicilië gevonden zijn. Een tentoonstelling waarbij onderwaterarcheologie een pro-

minente plaats in neemt. Allard Pierson Museum, t/m

4 apr.

POST MORTEMFoto’s van overledenen.

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, t/m 10 apr.

VINCENT VAN GOGH,400 DAGEN IN AMSTERDAM

Vincent van Gogh verbleef in Amsterdam om theologie te

studeren. Tijdens zijn verblijf schreef hij naar zijn broer. Die

brieven vormen het uitgangspunt van de tentoonstelling.

Stadsarchief, t/m 17 apr.

AMSTERDAM PARKJeroen Hofman heeft alle parken van Amsterdam gefotografeerd.

Stadsarchief, t/m 17 apr

BEYOND CONCEPTUAL ARTSeth Siegelaub was galeriehou-der, verzamelaar, curator, uitge-ver en bibliograaf, maar is vooral

bekend gebleven als ‘de vader van de conceptuele kunst’.

Stedelijk Museum, t/m 17 apr.

AND YOU WEREWONDERFUL, ON STAGE

Vijfkanaals filminstallatie van de Britse kunstenaar Cally Spooner. Stedelijk Museum, t/m 17 apr.

ZONDEIn de zesde eeuw zette paus

Gregorius de Grote de Zeven Hoofdzonden op een officiële

not-to-do lijst. Maar is zonde nog wel zonde?

Bijbels Museum, t/m 30 apr.

SECRET LOVE, SEXUALDIVERSITY IN CHINA

Kom alles te weten over het ta-boe rondom LGBT’s in China.Tropenmuseum, t/m 8 mei

BERLAGE GODFATHEROF DUTCH DESIGN

De tentoonstelling toont het DNA van Berlages werk, zijn

uitgangspunten zijn nog steeds aanwezig in het tegenwoordige

Dutch Design. Beurs van Berlage, t/m 15 mei

CLOSE-UPNieuwe generatie film- en video-

artiesten in Nederland. EYE Filmmuseum, t/m 15 mei

SPAANSE MEESTERSWerk van ruim zestig Spaanse

meesters. Naast grafiek en toege-paste kunst werken van El Greco,

Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya.

Hermitage, t/m 26 mei

DWDD POP-UP MUSEUMAllard Pierson Museum, t/m

31 mei

MANNEN MET LEF EN STIJLMode en design zouden nooit

zo’n hoge vlucht hebben genomen zonder Benno Premsela en Max Heymans. Heymans leerde de Hollandse vrouw hoe ze zich

moest kleden en Premsela gaf aan hoe het huis het beste kon wor-

den ingericht. Ze bouwden als een van de weinig overlevenden van hun Joodse families een carrière

op. En ... ze waren openlijk homo. Joods Historisch Museum, t/m

26 juni

HOLLANDERS VANDE GOUDEN EEUW

Gigantische groepsportretten uit de 17e en 18e eeuw.

Hermitage, tot eind 2016

THIJSSEN EN DE VROUWENOver Thijssens relatie tot het

andere geslacht. Theo Thijssen Museum,

februari

ZIEZO MAROKKOIn het museum staat een vlieg-tuig klaar. Stap in, riemen vast, op naar Marokko! Onderweg

ontmoet je Esmaa, Fatima, Nas-rdin en Yousef. Ga aan de slag

met mozaïek, kalligrafie, mode of keukengeheimen.

Tropenmuseum Junior, februari

VINCENT DELBROUCKGeïnspireerd door de schilder-

kunst probeert de Belgische fotograaf Delbrouck het leven te vangen via zijn fotografie, foto-

boeken en installaties. Foam, 5 feb. t/m 13 mrt.

SASKIA NOOR VAN IMHOFF De jonge Nederlandse kun-stenaar heeft een installatie

gemaakt die gebaseerd is op de collectie van het museum.

De Appel, 6 feb. t/m 10 apr.

DE NAAKTE WAARHEIDRembrandts unieke visie op het

vrouwelijk lichaam. Rembrandthuis, 12 feb. t/m

16 mei

LICHTE ZEDENZowel de sterren van de ‘haute prostitution’ als de afgeleefde hoeren in goedkope bordelen

waren veel gebruikte modellen voor o.a Manet, Degas, Toulouse-

Lautrec, Picasso en zelfs voor domineeszoon Van Gogh.

Van Gogh Museum, 19 feb. t/m 19 juni

SIGHTSEEINGIn de jaarlijkse expo van Marres, huis voor hedendaagse cultuur in Maastricht, selecteren curatoren

recent afgestudeerde kunste-naars. Een verscheidenheid aan media en aanpak van startende

kunstenaars en curatoren. De Brakke Grond, 20 feb. t/m

1 apr.

MEESTERWERK: CALVARIEDe Nieuwe Kerk, 20 feb. t/m

10 apr.

BREITNERMEISJE IN KIMONO

Rijksmuseum, 20 feb. t/m 22 mei

CATWALKIn een door Erwin Olaf vorm-gegeven tentoonstelling is een ruime keuze uit de gevarieerde modecollectie van het museum. Rijksmuseum, 20 feb. t/m 20

mei

AMY WINEHOUSE - A FAMILY PORTRAIT

De onbekende kant van een wereldster.

Joods Historisch Museum, 29 feb. t/m 4 sep.

LOCATIESArcam op locatie - Infinity

Amstelveenseweg 500, www.arcam.nlBeurs van Berlage

Damrak 243, Beursplein 1, tel. 531 33 50

www.beursvanberlage.nlde Brakke Grond

Nes 43, tel. 422 26 66www.brakkegrond.nl

Reflex GalleryWeteringschans 79A, tel. 627 28 32

www.reflexamsterdam.com

Voor adressen van de musea zie MUSEA PERMANENT

AMSTERDAM ART

GRIMM GALLERY A QUESTION OF PERSPECTIVEFARAH ATASSI, ALI BANI-SADR, MATTHIAS BITZER, CONSTANT, RENÉ DANIËLS, CHRISTIAN HIDAKA, VICKEN PARSONS, DANIEL PITÍN, CAROLINE WALKER, SULING WANG EN MATTHIAS WEISCHERFrans Halsstraat 26t/m 5 maartVanuit verschillende achter-gronden geeft een tiental kunstenaars diverse perspec-tieven op de representatie van ruimte en de relatie tussen kunst en onze tijdsperceptie.

ANNET GELINK GALLERY ME AND YOUMARIO TESTINO EN ED VAN DER ELSKENLaurierstraat 187-189t/m 5 maartMario Testino bewondert het werk van Ed van der Elsken al sinds de jaren tachtig. Voor deze tentoonstelling combi-neerde hij zijn eigen werk met dat van Van der Elsken. De selectie gaat in op de foto-graaf als flaneur.

C&H ART SPACE FIREFLIES AIN’T HERE ANYMOREARAM TANIS 2e Kostverlorenkade 50t/m 27 februari Voor het project Fireflies Ain’t Here Anymore bezocht Tanis zijn geboorteplaats Seoul. Tijdens zijn zoektocht naar zijn afkomst struinde Tanis door de straten om de mensen, gebouwen en objecten te fotograferen. Gefascineerd door wat hij aantrof breidde hij zijn reizen uit naar andere Aziatische landen.

galerieselectie februari

AR

AM

TA

NIS

MA

TT

HIA

S W

EIS

CH

ER

, 201

5E

D V

AN

DE

R E

LSK

EN

, 196

7

onder redactie van Amsterdam Artamsterdamart.com

MUSEA & EXPOSITIES

Page 61: Uitkrant Februari 2016

Meer informatie over concerten, voorstellingen, tentoonstellingen en kaartverkoop: www.iamsterdam.com/uit 61feb 2016

PERMANENT

ALLARD PIERSON MUSEUMArcheologisch museum van de Universiteit van Amsterdam.

Oude Turfmarkt 127, tel. 525 25 56www.allardpieronmuseum.nl

AMSTERDAM MUSEUMDe geschiedenis van Amsterdam

vanaf de middeleeuwen. Kalverstraat 92, tel. 523 18 22www.amsterdammuseum.nl

AMSTERDAM PIPE MUSEUMOverzicht van de rookcultuur

van vijf continenten.Prinsengracht 488, tel. 421 17 79

www.pipemuseum.nl

BEZOEKERSCENTRUMAMSTERDAMSE BOS

Bezoekerscentrum van het grootste stadsbos van Nederland.

Bosbaanweg 5, tel. 545 61 00www.amsterdamsebos.nl

ANNE FRANK HUISDe onderduikplaats waar Anne

Frank haar dagboek schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Prinsengracht 267, tel. 556 71 05, www.annefrank.org

APPEL ARTS CENTREKunstencentrum voor

hedendaagse beeldende kunst.Prins Hendrikkade 142, tel. 625 56 51,

www.deappel.nl

ARCAMArchitectuurcentrum

Amsterdam. Prins Hendrikkade 600, tel. 620 48 78,

www.arcam.nl

ARTISOudste dierentuin van

Nederland.Plantage Kerklaan 38, tel. 0900-

278 47 96, www.artis.nl

APPIE BAANTJER MUSEUMIn de kelder van café Heffer, vlakbij de plek waar Baantjer

jarenlang werkte als rechercheur.Oudebrugsteeg 7, tel. 428 44 88

BIBLIOTHECA PHILOSOPHICAHERMETICA

Boeken en manuscripten op het gebied van de Christelijk

Hermetische gnosis.Bloemstraat 15, tel. 625 80 79

www.ritmanlibrary.com

BIJBELS MUSEUMOntmoetingsplaats voor

bijbel, kunst en cultuur in een monument.

Herengracht 366, tel. 624 24 36www.bijbelsmuseum.nl

BIJZONDERE COLLECTIESUNIVERSITEIT VAN

AMSTERDAMCultureel erfgoed in historische

panden.Oude Turfmarkt 129, tel. 525 73 00

bijzonderecollecties.uva.nl

DE CROMHOUTHUIZENIn de 18e eeuw bewoont de

familie Cromhout deze panden. Stadspaleis uit de Gouden Eeuw.

Herengracht 366, tel. 624 24 36www.cromhouthuizen.nl

DE DAGERAADDE AMSTERDAMSE SCHOOLDependance van het Museum

Het Schip in het Dageraad-complex in Plan Zuid.

Burgemeester Tellegenstraat 128, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

DIAMANTMUSEUMReisverhaal. Over tocht die 3

miljard jaar geleden begon, 200 km onder het aardoppervlak, en

die eindigt in ring aan vinger.Paulus Potterstraat 8, tel. 30 55 300www.diamantmuseumamsterdam.nl

3D PRINT CANAL HOUSEInformatie over 3D printing

architectuur.Asterweg 49, tel. 789 03 59

www.3dprintcanalhouse.com

VAN EESTERENMUSEUMMuseum over de

stedenbouwkundige Van Eesteren en de Westelijke Tuinsteden.Burgemeester de Vlugtlaan 125

www.vaneesterenmuseum.nl

EYE FILMMUSEUMInformatie- en

documentatiecentrum.IJpromenade 1, tel. 589 14 00

www.eyefilm.nl

FOAM AMSTERDAMCentrum voor fotografie.

Keizersgracht 609, tel. 551 65 00, www.foam.org

MUSEUM GEELVINCKHINLOPEN HUIS

Stijlkamers met Hollandse Meesters, chinoiserieën en

muziekinstrumenten van het Sweelinck Museum.

Keizersgracht 633, tel. 715 59 00, www.geelvinck.nl

VAN GOGH MUSEUMDe grootste collectie werken van

Vincent van Gogh ter wereld. Paulus Potterstraat 7, tel. 570 52 00

www.vangoghmuseum.nl

HET GRACHTENHUIS17e-eeuws grachtenpand

met de geschiedenis van de Amsterdamse grachtengordel én de kunst van de Gouden Eeuw.

Herengracht 386www.hetgrachtenhuis.nl

HERMITAGE AMSTERDAMWisseltentoonstellingen

afkomstig uit de collectie van het museum in Sint-Petersburg.

Amstel 51, tel. 530 87 51www.hermitage.nl

HOLLANDSCHESCHOUWBURG

Ooit theater, nu een monument met een tentoonstelling, ter

nagedachtenis aan de duizenden joden die in WOII vanuit dit

gebouw werden gedeporteerd naar de concentratiekampen.Plantage Middenlaan 24, tel. 5310

340, www.hollandscheschouwburg.nl

DE HORTUSEen van de oudste (1682)

botanische tuinen. Plantage Middenlaan 2 A, tel.

625 90 21, www.dehortus.nl

HORTUS BOTANICUSOpgezet ten behoeve van

onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie

van de Vrije Universiteit.Van der Boechorststraat 8, tel. 598 93 90, www.vu.nl

HUIS MARSEILLEEigentijdse en historische

fotografie in 17e-eeuws pand. Keizersgracht 401, tel. 531 89 89,

www.huismarseille.nl

INTERNATIONAALINSTITUUT VOOR SOCIALE

GESCHIEDENISDocumentatie- en

onderzoekscentrum op het terrein van de sociale

geschiedenis en de geschiedenis van de arbeidersbeweging.

Cruquiusweg 31, tel. 668 58 66, iisg.nl

JAN KLAASSEN MUSEUMHet kleinste poppenspelmuseum

ter wereld.Burg. de Vlugtlaan 125, tel. 06-253 736 11, www.janklaassenmuseum.nl

JOODS HISTORISCHMUSEUM

Objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met

religie, cultuur en geschiedenis van de joden in Amsterdam.

Nieuwe Amstelstraat 1, tel. 531 03 10, www.jhm.nl

JORDAANMUSEUMMuseum over Amsterdamse

volksbuurt. Vinkenstraat 185, tel. 624 46 95

www.jordaanmuseum.nl

KATTENKABINETExpositie van kunstwerken met

als onderwerp ‘de kat’. Herengracht 497, tel. 626 53 78

www.kattenkabinet.nl

MUSEUMWERF ‘T KROMHOUT

Het museum toont historie van Nederlands Industrieel Erfgoed.

Hoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77www.kromhoutmuseum.nl

MUSEUM VAN LOONGrachtenhuis uit de 17e

eeuw met familieportretten, stijlkamers en Franse tuin.

Keizersgracht 672, tel. 624 52 55www.museumvanloon.nl

MADAME TUSSAUDSMuseum met wassenbeelden.

Dam 20, tel. 522 10 10www.madametussauds.nl

MAX EUWE CENTRUMTentoonstelling over

de schaakgeschiedenis; mogelijkheid om te schaken

(computer); schaakbibliotheek.

Max Euweplein 30 A-1, tel. 625 70 17, www.maxeuwe.nl

MICROPIAOntdek het ontzichtbare leven.Artisplein, Plantage Kerklaan 38-40, tel. 0900-278 47 96, www.micropia.nl

MOLEN VAN SLOTENPoldermolen met

Kuiperijmuseum, ‘Rembrandt op Zolder’ audiovisuele presentatie,

maquette ‘Amsterdam en het water’; kinderenactiviteiten.

Akersluis 10, tel. 669 04 12www.molenvansloten.nl

MULTATULI MUSEUMBoeken van en over Multatuli.

Zijn bureau, bibliotheek en sterfbed.

Korsjespoortsteeg 20, tel. 638 19 38www.multatuli-museum.nl

MUSEUMHAVENRestauratie, behoud,

onderhoud van historische binnenvaartschepen.

Oosterdok 12www.museumhavenamsterdam.nl

SCIENCE CENTER NEMOCentrum vol wetenschap en

technologie.Oosterdok 2, tel. 531 32 33

www.e-NEMO.nl

DE NIEUWE KERKDe op een na oudste kerk van

Amsterdam (1414); 16e- en 17e-eeuws orgel.

Dam 1, tel. 638 69 09, nieuwekerk.nl

MUSEUMAMSTERDAM NOORD

Museum over de geschiedenis van Amsterdam Noord.

Zamenhofstraat 28 Awww.museumamsterdamnoord.nl

ONS’ LIEVE HEER OP SOLDERAmsterdams koopmanshuis met

17e-eeuwse schuilkerk. O.Z. Voorburgwal 40, tel. 624 66 04,

www.opsolder.nl

OUDE KERKHedendaagse kunst en cultuur

in het oudste gebouw van de stad. Onder de grafzerken

bevindt zich het graf van Saskia van Uylenburgh, de eerste

echtgenote van Rembrandt.Oudekerksplein 23, tel. 625 82 84,

www.oudekerk.nl

KONINKLIJK PALEISVan stadhuis in de gouden eeuw

tot stadspaleis van Lodewijk Napoleon en het Koninklijk

Paleis op de Dam.Dam, tel. 620 40 60

www.paleisamsterdam.nl

PERSMUSEUMHet museum toont hoe de

pers is ontstaan en hoe zij zich heeft ontwikkeld tot invloedrijk

massamedium.Zeeburgerkade 10, tel. 692 88 10,

www.persmuseum.nl

PIANOLA MUSEUMEen collectie pianola’s, elektrisch aangedreven reproductievleugels

en 20.000 muziekrollen.Westerstraat 106, tel. 627 96 24

www.pianola.nl

HET REMBRANDTHUISHet huis van Rembrandt

met een collectie prenten en schilderijen.

Jodenbreestraat 4, tel. 520 04 00www.rembrandthuis.nl

Top 3 Expo

DWDD POP-UP: VERBORGEN KUNSTWERKENToeristen zijn vast verbaasd dat er zulke rijen staan voor het Amsterdamse Museum voor Oudheden. Maar ja, zij kennen DWDD niet. Na het enorme succes van het eerste Pop-Up Museum met vaste sidekicks als gastcurator moest er wel een tweede volgen. Dus duikt Carice in de kelder van het Kroller-Müller, Daan Roosegaarde in de kelders van het Scheepvaart-museum en Robbert Dijkgraaf in het Teylers. Negen zalen met verborgen kunstwerken uit negen Nederlandse musea, naar boven gehaald door negen DWDD-gasten. Allard Pierson Museum, 30 jan. t/m 25 mei

CALVARIEHet vijfde Meesterwerk van De Nieuwe Kerk is een mo-dernistisch sleutelwerk van Marc Chagall uit 1912. Jezus aan het kruis te midden van felrode en groene kubis-tische vlakken: net als de vorige meesterwerken van Rembrandt, Warhol, Francis Bacon en Bill Viola biedt het kunstwerk ruimschoots stof tot contemplatie. De Nieuwe Kerk, 20 feb. t/m 10 april

BREITNER: MEISJE IN KIMONOGeesje Kwak werd onsterfe-lijk als model voor Breitners geliefde Meisje-in-kimono-schilderijen, waarvan Meisje in rode kimono het aller-bekendst is. De kunstenaar schilderde de geliefde serie in de jaren 1893-1896 en het is ontzettend leuk om alle veertien schilderijen nu eens bij elkaar te zien. Rijksmuseum, 20 feb. t/m 22 mei

door Joke van der Weij

GE

OR

GE

HE

ND

RIK

BR

EIT

NE

R

MA

RC

CH

AG

ALL

MUSEA & EXPOSITIES

Page 62: Uitkrant Februari 2016

feb 201662 AGENDAKRANTkrant

RIJKSMUSEUMOverzicht van de Nederlandse

kunst en geschiedenis. Museumstraat 1, tel. 0900-0745

www.rijksmuseum.nl

RIJKSMUSEUM SCHIPHOLDependance op luchthaven.

Achter de douane op de Holland Boulevard 1, www.rijksmuseum.nl

HET SCHEEPVAARTMUSEUMHet museum laat zien hoe de zee

de Nederlandse cultuur heeft bepaald. Met replica van het

VOC-schip Amsterdam. Kattenburgerplein 1, tel. 523 22 22

www.hetscheepvaartmuseum.nl

MUSEUM HET SCHIPDE AMSTERDAMSE SCHOOL

Hoogtepunt van de Amsterdamse School.

Spaarndammerplantsoen 140, tel. 418 28 85, www.hetschip.nl

STADSARCHIEF AMSTERDAM‘s Werelds grootste stadsarchief.

Vijzelstraat 32, tel. 251 15 11www.stadsarchief.amsterdam.nl

STEDELIJK MUSEUMModerne en hedendaagse kunst

en vormgeving.Museumplein 10, tel. 573 29 11

www.stedelijk.nl

STEDELIJK MUSEUMBUREAU AMSTERDAM

Projectruimte van het Stedelijk met nieuwste ontwikkelingen.

Rozenstraat 59, tel. 422 04 71www.smba.nl

TASSENMUSEUM HENDRIKJEHet grootste tassenmuseum in

de wereld.Herengracht 573, tel. 524 64 52

www.tassenmuseum.nl

THEO THIJSSEN MUSEUMAmsterdamse schrijver,

onderwijzer, vakbondsman, politicus Thijssen (1879-1943) is vooral bekend als schrijver van

‘Kees de jongen’. 1e Leliedwarsstraat 16, tel. 420 71 19

www.theothijssenmuseum.nl

TROPENMUSEUMDe mooiste voorwerpen en

verhalen van de hele wereld.Linnaeusstraat 2, tel. Linnaeusstraat

2, tel. 088-0042 800www.tropenmuseum.nl

TROPENMUSEUM JUNIORZieZo Marokko: elk weekend en tijdens vakanties 14.30 uur

Juniorreis. 6-13 jaar; 11.00, 11.30, 12.00, 13.00, 13.30 en 16.00 uur Familiereis. Alle

leeftijden Linnaeusstraat 2, tel. 088-0042 840

www.tropenmuseumjunior.nl

NEDERLANDS UITVAARTMUSEUM TOT ZOVER

Verleden, heden en de toekomst van de omgang met de dood.

Kruislaan 124, tel. 694 04 82www.totzover.nl

VERZETSMUSEUMNederland voor, tijdens en vlak

na WOII. Plantage Kerklaan 61, tel. 620 25 35

www.verzetsmuseum.org

WERELDERFGOED PODIUMDé startplek om kennis te maken met UNESCO Wereld erfgoed in

Nederland. Vijzelstraat 32, tel. 251 49 95

www.werelderfgoed.nl/podium

MUSEUMWILLET-HOLTHUYSEN

Het enige volledig ingerichte Amsterdamse grachtenpand dat dagelijks voor publiek open is.

Herengracht 609, tel. 523 18 22www.willetholthuysen.nl

WOONBOOTMUSEUMAan boort van een voormalig

zeilend bedrijfsvaartuig (1914), krijgt men een beeld van de

woonvorm die zo typerend is voor Amsterdam.

Prinsengracht 296 K, tel. 427 07 50www.woonbootmuseum.nl

FESTIVALSSTUKAFEST

Studentenkamers in 14 steden worden omgetoverd tot mini-

theaters, met muziek, toneel, li-teratuur, poëzie, cabaret en dans.

wo 3 19:30, diverse locaties, € 5,-. Info www.stukafest.nl

ACA THEATERFESTIVALInternationaal theaterfestival. Met korte stukken en master-class door acteur Eelco Smits.

vr 5 20:00, za 6 14:00 en 20:00, Polanentheater, € 12,-

SOMETHING RAW FESTIVALWanneer is iets dans, wanneer

performance? Moet er muziek in zitten? Moet het ‘mooi’ zijn? Het festival komt niet met antwoor-

den, maar gaat juist op zoek naar het schemergebied.

di 9 t/m za 13, Frascati, de Brakke Grond

NK SQUASHNederlands Kampioenschap Squash voor dames en heren. do 11 t/m zo 14, Frans Otten

Stadion

SALSA FESTIVALShows, workshops en

bootcamps. do 11 t/m zo 14, Rhone Events & Congres Center. Info www.amsterdamsalsafestival.nl

GO!GO!GO! JONGEREN-THEATERFESTIVAL

Jong publiek kan uitgebreid kennismaken met jonge theater-makers. Genres: muziek, poetry,

dans, theater en docu. vr 12 t/m zo 14, Ostade A’dam,

€ 4,50 t/m € 13,-

WONDERLAND FESTIVALHet Valentijnsweekend draait

niet alleen om de liefde. Dit fes-tival staat geheel in het teken van

house- en technobeats.za 13 22:00-8:00, Westergas-

fabriek, € 35,-

CROSS-LINX FESTIVALWie lak heeft aan muzikale

grenzen gaat naar Cross-linx, het festival dat gecomponeerde he-dendaagse muziek verbindt met

avant-gardepop en rock. do 25 t/m zo 28, Muziekgebouw aan ‘t IJ, passe-partout € 41,50

ZANDBAK WINTERFESTIVALHet festival voelt aan als een

nostalgische tijdreis. De sfeer en aankleding doen je denken aan vroeger. Een winterwonderland waar je even wegvlucht van de kou en kunt genieten van een

groot speelparadijs. za 27 20:00-5:00, Amsterdam

Studio’s

LOCATIESAmsterdam Studio’s

Wenckebachweg 173, tel. 693 09 60www.amsterdamstudios.nl

de Brakke GrondNes 43, tel. 422 26 66, brakkegrond.nl

FrascatiNes 63, tel. 626 68 66www.theaterfrascati.nl

Muziekgebouw aan ‘t IJPiet Heinkade 1, tel. 788 20 00

www.muziekgebouw.nlOstade A’dam

Van Ostadestraat 233 D, tel. 679 50 96, www.ostadetheater.nl

Frans Otten StadionIJsbaanpad 43, tel. 662 87 67

www.fransottenstadion.nlPolanentheater

Polanenstraat 174, tel. 682 13 11www.polanentheater.nl

Rhone Events & Congres CenterRhoneweg 12-14, tel. 480 80 50

www.rhone-events.nlCultuurpark Westergasfabriek

Pazzanistraat 4, westergasfabriek.nl

DIVERSENNOORD-KOREA: DE ULTIEME

SCHURKENSTAAT?Sico van der Meer over het

straatarme Noord-Korea, dat zijn weinige geld ik (kern)wa-

pens investeert.do 4 20:00, Museum Werf ‘t

Kromhout

KAMPVUUREen muzikale, literaire en verras-sende avond. Kampvuur brengt

schrijvers en muzikanten samen. zo 7 20:15, De Kleine Komedie,

€ 8,75 t/m € 17,50

TWINTIG OVER TWINTIGEN #BAM

Onder leiding van Ludo Keizer maakt theatergezelschap #BAM

toneel als voer voor discussie. di 9 20:00, Rode Hoed, gratis

TROUWBEURS AMSTERDAMMeer dan 40 huwelijksorganisa-ties zijn de hele dag in touw en

staan de bezoeker bij om de per-fecte trouwdag te organiseren.

zo 14 11:00, Zuiderkerk, gratis

PIERRE CUYPERS EN DEAMSTERDAMSE SCHOOL

Wandelroute langs gebouwen van architect Pierre Cuypers en de Amsterdamse School. Aan-

melden [email protected] 14 11:00, Centraal Station,

€ 19,50

DE POËZIE VAN W.H. AUDENDe taal van de Engelse dichter

W.H. Auden is modern, prikke-

lend, wringend, lyrisch, diepgra-vend en dubbelzinnig. Audens gedichten worden gelezen door Joost Prinsen. De poëzie krijgt weerwoord van pianist en com-

ponist Martin Fondse.zo 14 16:00, De Nieuwe Liefde,

€ 15,-

VANZETTI’S POPQUIZTest jezelf met vragen over pop-

muziek vanaf de jaren ‘50 tot nu. Of disco of Beatles. Spelen in teams van max. 4 personen.

Informatie [email protected]

ma 15 20:00, Posthoornkerk, € 3,-

WISH YOU WERE HEREAls opmaat voor de voorstelling ‘De welwillenden’ een gesprek

over Jonathan Littell. Met Con-nie Palmen, Job Cohen, Bart van der Boom en Boris Noordenbos.

De acteurs van Toneelgroep Amsterdam lezen nog niet eerder

getoonde scènes. ma 15 20:00, Stadsschouw-

burg, € 18,-

HUISHOUDBEURSMet honderden exposanten, die niet kunnen wachten om hun

nieuwste producten te laten zien, is het een groot huishoud- en

shopfestijn.za 20 t/m zo 28, RAI Amster-

dam

HERDENKINGFEBRUARISTAKING

Herdenking bij de Dokwerker. Met sprekers, een bloemlegging en een défile. In aanwezigheid

van Burgemeester Eberhard van der Laan, Joost Prinsen, Thomas

Spijkerman e.a.do 25 vanaf 16:30, Jonas

Daniël Meijerplein

CHINA: ONVOORSPELBARE GROOTMACHT

Willem van Kemenade over China en de verhoudingen van

dat land met Japan, Amerika en de rest van de wereld.

do 25 20:00, EYE Filmmuseum

LOCATIESBijlmer Parktheater

Anton de Komplein 240, Zuidoost, tel. 311 39 30

www.bijlmerparktheater.nlEYE Filmmuseum

IJpromenade 1, tel. 589 14 00www.eyefilm.nl

De Kleine KomedieAmstel 56-58, tel. 624 05 34www.dekleinekomedie.nl

Museum Werf ‘t KromhoutHoogte Kadijk 147, tel. 627 67 77

www.kromhoutmuseum.nlDe Nieuwe Liefde

Da Costakade 102, tel. 589 16 80www.denieuweliefde.nl

PosthoornkerkHaarlemmerstraat 124, tel. 520 00 60

www.stadsherstel.nlAmsterdam RAI

Europaplein, tel. 549 12 12www.rai.nl

De Rode HoedKeizersgracht 102, tel. 638 56 06

www.rodehoed.nlStadsschouwburg

Leidseplein 26, tel. 624 23 11www.ssba.nl

Cultuurpark WestergasfabriekPazzanistraat 4

www.westergasfabriek.nlZuiderkerk

Zuiderkerkhof 72, tel. 308 03 99www.zuiderkerkamsterdam.nl

COLOFONHoofdredactie Bart van OosterhoutVormgeving Arjen van den Houten,

Leshley RespinoOntwerp Loes Koomen

Eindredactie Janna ReinsmaEindredactie agenda & traffic

Jet Greebe

Medewerkers aan dit nummer Emma Curvers, Esther Derks,

Max van Deurzen, Floor van Dijck, Nadja Hüpscher, Elisah Jacobs, Kim van der Meulen,

Guido van Oorschot, Mike Peek, Marie-Charlotte Pezé, Famke en Floor van Praag (ZIN), Margriet

Prinssen, Inger van der Ree, Janna Reinsma, Bregtje Schudel, Russell

Shorto, Anne Stalinski, Anne de Vries, Joke van der Weij, Kim Welling, Monique Wijbrands

Agendagegevens Afdeling Digital Media

Aanleveren (agenda)gegevensmaartnummer - 25 januariaprilnummer - 22 februari

meinummer - 21 maartjuninummer - 18 april

zomernummer - 17 meiStichting Amsterdam Marketing

De Ruyterkade 5, 1013 AA Amsterdam, T 020-702 61 00 [email protected]

Adverteren Afdeling Relaties, T 020-702 61 80

[email protected] Amsterdam Marketing

Marketing manager Nico MulderTraffic manager Yara Fabel

Drukker Corelio PrintingDistributie e-mail

[email protected] verzorgd door Flyerman

Abonnementen Amsterdam Marketing heeft

zijn abonnementenbeheer voor de Uitkrant uitbesteed aan

Abonnementenland.Vragen over abonnementen

AbonnementenlandPostbus 20, 1910 AA Uitgeest

T 0900-ABOLAND of 0900-226 52 63 (10 cpm) of WhatsApp T 06-151 113 85

www.bladenbox.nl Adreswijzigingen en opzeggingen:

[email protected]

Jaarabonnement € 29,95 Het abonnement wordt

jaarlijks stilzwijgend verlengd. Abonnementen kunnen zowel

schriftelijk als per e-mail worden opgezegd onder vermelding

van het klantnummer, met een opzegtermijn van 3 maanden.

Een abonnement is pas opgezegd, wanneer de abonnee daarvan een

schriftelijke bevestiging heeft ontvangen via post of e-mail. Een adreswijziging kan alleen worden verwerkt als het oude

adres en het nieuwe adres schriftelijk of per e-mail

worden doorgegeven. Prijswijzigingen voorbehouden.

Uitkrant is een geregistreerd merk van Amsterdam Marketing.

Verschijnt 10 maal per jaar. Oplage 60.000 exemplaren.

Redactie noch uitgever kunnen aansprakelijk worden gesteld voor

eventuele foutieve vermeldingen.

© 2016 Niets uit deze uitgave mag op welke wijze dan ook

worden overgenomen zonder voorafgaande toestemming van de

auteursrechthebbenden.

De Uitkrant van maart verschijnt 29 februari,

de abonnees ontvangen de krant eerder.

WISH YOU WERE HERE–JONATHAN LITTELL15 FEB

advertentie

FESTIVALS & DIVERSEN

Page 63: Uitkrant Februari 2016

63

VOORUITBLIKNiet te missen in de komende maanden.

RED RED WINE

Bestaat die band nog? Jazeker, UB40 is springlevend en komt naar Amsterdam. Je weet dat je een eighties-trip kunt verwachten met een band die genoemd is naar het formulier voor een werkloosheidsuitkering.

UB40Heineken Music Hall, 9 meiPrijs: €49

SLAPPE LACH

Soms kan je amper op je stoel blijven zitten bij het kijken naar de avontuurlijke en grappige choreografieën van de Amerikaan Alwin Nikolaïs. Een voorstelling voor het hele gezin.

Stadsschouwburg Amsterdam, 11 meiNormale prijs varieert van €10 tot €32,50, voordeelprijzen vari-eren van €8 tot €26

ROMEO ET JULIETTE

Sasha Waltz kon niet kiezen toen ze begon aan de productie van dit tijdloze liefdesverhaal op de symfonie van Hector Berlioz. Niet nodig: De Nationale Opera en Het Nationale Ballet laten zien dat muziek en dans wel degelijk een gelijkwaardige rol kunnen innemen op het toneel.

Romeo et JulietteNationale Opera & Ballet15 april t/m 1 meiVanaf €22

BONTE AVOND

Wie kent hem niet: de bonte avond op kamp? Kasper van Kooten imiteerde als scholier in de jaren tachtig al de Dolly Dots. Op hoge hakken en met een netpanty aan. Eigenlijk maakt hij nu nog steeds van iedere avond een bonte avond.

Bonte AvondDe Meervaart, 26 en 27 meiNormale prijs: €15

MORGEN

Na zijn jubileumjaar wil Guus Meeuwis weer vooruitkijken. Daarom heet zijn nieuwe album Morgen. De Brabantse zanger zit twintig jaar in het vak, en zijn nieuwe liedjes zijn persoonlijker dan ooit. Het belooft een intieme avond te worden in Carré.

Guus Meeuwis – MorgenKoninklijk Theater Carré, 16 meiVanaf €28

TOT SLOT vooruitblikKRANTkrant

PIE

TE

R H

EN

KE

T

BE

RN

D U

HLI

G

Reserveer nu alvast om zeker te zijn van een kaartje!

Page 64: Uitkrant Februari 2016

TOT SLOT de stad uit

DE STAD UITKom uit je comfort zone, pak de fiets of de trein en bezoek deze evenementen buiten de stad.tekst Esther Derks en Anne de Vries

KRANTkrantKRANTkrantD

E L

A T

OR

RE

BR

OT

HE

RS,

K. V

RA

NC

KE

N

64

CABARETFESTIVAL

Van 8 t/m 13 februari is het weer zover: het VARA Leids Cabaret Festival breekt los. Met twee dagen voorrondes, een halve en een hele finale belooft het behalve hilarisch ook heel spannend te worden.

Leiden, 8 t/m 13 februarileidscabaretfestival.nl

WINTERGOLVEN

Making Waves, dat al drie keer op het strand van Bloemendaal plaatshad, verhuist deze winter voor één keertje naar het Patronaat. Verwacht een luidruchtig feestje: bij Making Waves Winterfest voeren techno en indie-elektronica de boventoon.

Haarlem, 13 februaripatronaat.nl

PLAN B

De vier Fransmannen van C111 creëren in Plan B een magische wereld op een schuine wand, waar ze de zwaartekracht tarten in een geheel eigen mengeling van acrobatiek, theater en dans. Ze klampen zich eraan vast, glijden er in slowmotion overheen. Net alsof je in een computerspel bent beland. Een show met humor en verrassende illusies. Je moet het met eigen ogen zien om het te geloven.

Utrecht, 29 februari en 1 maartstadsschouwburg-utrecht.nl

GLASTASTISCH

Het beschermt je tegen koud winderig weer, je drinkt er chardonnay uit en… er wordt indrukwekkende kunst van gemaakt: glas. Voor de nieuwe tentoonstelling van het Nationaal Glasmuseum heeft Jeroen Maes – artistiek directeur van het Belgische glasmuseum Het Glazenhuis – werk van vijf internationaal bekende glasmeesters geselecteerd. Wat kun je zoal verwachten? Een levensgrote glazen kano waarin maker Brad Coppings 150 kilometer van België naar Leerdam aflegde, expressieve kunst met een Mexicaans tintje van de gebroeders De La Torre en glazen kunstwerken met een humoristische én serieuze boodschap van Richard Meinter.

Leerdam, t/m 6 maartnationaalglasmuseum.nl

8 + 9 FEBRUARI VOORRONDEN 11 FEBRUARI HALVE FINALE 13 FEBRUARI FINALE

8 T/ M 13 FEBRUARI

2016

GO

ER

G P

ÖH

LEIN

CH

EA

TE

RS

Page 65: Uitkrant Februari 2016

65

IK ZIE IK ZIE…

Tijdens de expositie Ik zie, ik zie… wat jij niet ziet leer je door de ogen van anderen te kijken en ontdek je dingen die schijnbaar onzichtbaar zijn. Kunstrecensente Wieteke van Zeil en roman-schrijfster Niña Weijers vertellen mooie verhalen terwijl jij een scherp oog ontwikkelt voor onop-vallende ornamenten, bewerkte tegeltjes en andere vaak onopgemerkte maar betekenisvolle details op schilderijen.

Haarlem, t/m 13 maartfranshalsmuseum.nl

KIRCHNERS PARADIJS

Na een zenuwinzinking isoleerde de expressionistische kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner zich in de bergen van de Zwitserse Alpen en creëerde zijn eigen paradijs, dat hij vastlegde in zijn werk. Het Singer Museum in Laren presen-teert – ter ere van hun zestig-jarige bestaan – een selectie van het werk dat hij in de ruim twin-tig jaar in de bergen maakte.

Laren, t/m 10 aprilsingerlaren.nl

INTERNATIONAL FILM FESTIVAL ROTTERDAM

12 dagen, 2000 filmprofessionals en 450 films uit 60 verschil-lende landen: dat is het International Film Festival Rotterdam in een notendop. Gedurende deze vijfenveertigste editie verandert Rotter-dam in een filmhemel met de nieuwste speelfilms, documentaires, korte films, tentoonstellingen, optredens en talkshows. Na voorstel-lingen kun je vragen stellen aan filmmakers bij Q&A’s, van lekkere hapjes en drankjes genieten of je zegje doen tijdens spraakmakende debatten. Erna dans je een gat in de nacht op de dagelijkse after-party’s in de Stadsschouwburg.

Rotterdam, t/m 7 februari IFFR.com

‘LIEF, LIEF, LIEF / SCHATJE DOE NIET ZO NAÏEF /AL DAT INNERLIJK VERTOON / INTERESSEERT ME NIET.’DAT ZINGT KLEINKUNSTENAAR FLIP NOORMAN, WINNAAR VAN DE WIM SONNEVELDPRIJS,TIJDENS ZIJN VOORSTELLING MAKE-UP. 12 EN 13 FEBRUARI TE ZIEN IN HET WERFTHEATER IN UTRECHT.

ER

NS

T LU

DW

IG K

IRC

HN

ER

, GR

OSS

ES

LIE

BE

SPA

AR

(EH

EPA

AR

HE

MB

US)

, 193

0, K

IRC

HN

ER

MU

SEU

M D

AV

OS

AR

EN

D V

ELS

INK

Page 66: Uitkrant Februari 2016

66 OPENING onderwerpKRANTkrant

WONEN IN AMSTERDAM‘Ik woon zelf in West, in een heel gek klein flatje op de Jan Evertsenstraat. Dat is mijn werkhuisje, in Rotterdam woon ik met m’n gezin. Het huisje in West is een soort residu van mijn single leventje. Ik heb ook ooit nog in een enorme villa in Zuid gewoond, antikraak. Mijn wens is om nog een keer met mijn gezin naar Amsterdam te verhuizen, maar tot nu toe is het mijn werkstad.’

FAVORIETE BUURT‘Ik ben heel erg gehecht aan West, ik heb die wijk zien veranderen. Van een buurt vergeven van belwinkels naar een buurt met belwinkels én bagelshops, yogascholen en Marokkaanse winkeltjes. Ik hoop dat het die mix blijft hou-den. Maar in Noord kan je weer fantaseren over een huisje met een tuintje. Ach, ik ben gewoon gek op Amsterdam.’

KOFFIECORNER‘Samen met mijn dochtertje slaap ik graag uit tot een uur of tien. Dan gaan we naar Gary’s Deli aan de Kinkerstraat. Als ik binnenkom zetten ze het al voor me klaar: een oatmeal cookie en een chai-thee met sojamelk. Hier heb ik ook heel veel voorstellingen geschreven en uitgehuild bij liefdesverdriet.’

WINKELAan de overkant van Gary’s Deli zit mijn lieve-lingsboekwinkel, Hoogstins, echt een goede boekhandel waar de mensen zich met hart en ziel inzetten voor hun werk. De boeken die daar liggen lijken nog aantrekkelijker dan in andere boekwinkels.’

RESTAURANT‘Ik ben dol op Theatercafé Podium Mozaïek, daar hebben ze lekkere banken bij het raam waar je gezellig tegen je geliefde kunt aankrui-pen. De bediening is vaak heel jong en wat

onhandig, maar wel echt superlief.’

UITGAANSPLEK‘Dansen hoort voor mij heel erg bij het leven dat je hebt als je single bent. En als je dan een-maal een geliefde hebt en je moet in zo’n tent gaan staan kijken naar de mensen om je heen, denk ik: de leukste heb ik toch al.’

THEATER‘Mijn thuisbasis is Frascati. Aan dat theater heb ik heel goede herinneringen en ik heb er een goede band met het publiek. Nu ga ik voor het eerst een uitstapje maken naar De Kleine Komedie. Ik vind het spannend, er staat vrij veel cabaret en ik ben geen caberatier die aan één stuk door grappen maakt. Het is natuurlijk ook heel leuk om weer een beetje opnieuw te beginnen en ouderwets zenuwachtig te zijn!’

EERSTE HERINNERING AAN AMSTERDAM‘Met een jurkje en een geplette bloem in mijn haar ben ik na mijn afstuderen met de trein naar Amsterdam gegaan. Alsof ik Madonna

was die in New York aankwam en het ging maken als jonge kunstenares.’

LEUKSTE EIGENSCHAP VANAMSTERDAMMERS‘Dat ze erg dol zijn op hun eigen stad, Amster-dammers willen alles weten wat er in de stad gebeurt. Ze hebben interesse in elkaar en ver-schillende culturen.’

SLECHTSTE EIGENSCHAP VANAMSTERDAMMERS‘De liefde voor de eigen stad kan natuurlijk ook een beetje doorslaan, in het niet zo heel erg aardig zijn tegen toeristen. Amsterdammers hebben collectief besloten om ze irritant te vin-den, en dat vind ik jammer. Toeristen brengen immers toch het geld naar Amsterdam waar-door de stad ook mooi blijft en bruist.’

IN WELK AMSTERDAMS GEBOUW ZOU JEDE NACHT WILLEN DOORBRENGEN?‘Oeh, dan zou ik denk ik toch gaan voor een nachtje wellness in Zuiver. Lekker een beetje badderen, naar de sauna en dan in slaap vallen op die matjes.’

LIEFHEBBEN – HET BOEK‘Mijn voorstelling Liefhebben is altijd in be-weging. De tekst is in de loop van vele opvoe-ringen veel rijker geworden. Er waren altijd mensen die na de voorstelling vroegen of ze de tekst konden krijgen. Ik begon er tekeningen bij te maken en werd steeds enthousiaster. Het is nu het goede moment om het als boek uit te brengen: het gaat over liefde. Niet alleen in de romantische vorm, maar ook bijvoorbeeld over de liefde tussen moeders en kinderen en men-sen die elkaar op straat helpen.’

Theatermaker en stand-up filosoof Laura van Dolron (40) geeft op 14 februari een speciale Valentijns-reprise van haar voorstelling Liefhebben in De Kleine Komedie. Op 12 februari wordt haar gelijk-namige boek gepresenteerd, met teksten uit de voorstelling en tekeningen van haar hand.

Laura van Dolron

tekst Esther Derks foto Carli Hermès

Groeten uit...

Amsterdam

Liefhebben14 februari, De Kleine Komediedekleinekomedie.nl

PO

DIU

M M

OZ

AÏE

K

FRA

SCA

TI F

OTO

BA

S D

E B

ROU

WER

ZUIV

ER F

OTO

KA

REN

STE

ENW

INK

EL

HO

OG

STIN

S

Page 67: Uitkrant Februari 2016

Senso brengt eenheid in interieurs en ruimtes. Dat doen we bijvoorbeeld door innovatieve, naadloze vloeren en wanden te ontwerpen en te produceren.

We geloven in producten die jou in staat stellen zelf die eenheid in je interieur aan te brengen. De vloeren en wanden van Senso kunnen dan ook in alle ruimtes worden toegepast. Of je er nu woont, werkt, eet, slaapt of doucht. Wij leveren een naadloos, warm, comfortabel

en duurzaam canvas aan. Met je meubels en accessoires maak jij vervolgens het verschil.

www.sensovloeren.nl | 0317-614496

WHAT WE BELIEVETHINK UNITED

Page 68: Uitkrant Februari 2016

VANAF 9 MAART 5 WEKEN EXCLUSIEF IN CARRÉBOEK NU: CARRE.NL

BROADWAY AAN DE AMSTELMET DE TONY AWARD WINNENDE MUSICAL

KONINKLIJK THEATER CARRÉ PRESENTEERT

PIP2_ADV_UITKRANT_0.4.indd 1 13-01-16 12:45