Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule...

68
JAARVERSLA G 2015

Transcript of Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule...

Page 1: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

JAARVERSLAG

2015

Page 2: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Basisopdracht 1: organiseren van competitieve sportbeoefening

Strategische en operationele doelstellingen uit het beleidsplan 2013-2016

Strategische doelstelling 1 afgekort BO1-SD1. Op het vlak van ‘organiseren van competitieve sportbeoefening’ wil de Vlaamse Squashfederatie de ruime waaier van kwaliteitsvolle activiteiten kunnen behouden in de toekomst (conclusie BO1. Punt 1).

Resultaten en effectmeting De federatie heeft in 2015 een grote diversiteit in vormen van competitie.In september 2015 werd gestart in 21 reeksen gaande van eredivisie tot de provinciale reeksen. Op het vlak van tornooien/kampioenschappen bevat de VSF-kalender 57 tornooien en daarnaast verschillende kampioenschappen (provinciale, Vlaamse, Belgische)Evaluatie Bevraging van de clubs tijdens de infomomenten

Competitie: de clubs zijn tevreden over de verscheidenheid van het aanbod Tornooien: idem

De Raad van bestuur is ervan overtuigd dat er een zeer ruim aanbod is. Men vraagt zich eerder af of de federatie niet teveel activiteiten organiseert omdat de jaarkalender overvol is.

Operationele doelstelling 1. Afk. BO1-SD1/OD1De Vlaamse Squashfederatie wil aan de provincies voldoende mogelijkheden geven om squash aan te bieden in een formule die vanuit de basis verkozen wordt.Resultaten en effectmetingIn 2013 werden de statuten aangepast opdat Vlaams-Brabant en Limburg voortaan als 1 regio zouden beschouwd worden. In 2014 en 2015 heeft men ook zo gewerkt. EvaluatieIn het kalenderjaar 2015 waren de provinciale voorzitters tevreden over de keuzemogelijkheden.

De Vlaamse Squashfederatie heeft aan de provincies voldoende mogelijkheden gegeven om squash aan te bieden in een formule die vanuit de basis verkozen wordt: reeksindeling, speeldag, afstand van verplaatsing.

Er is een ruime waaier van mogelijkheden voor alle squashspelers. Wij verwijzen hiervoor naar de rubriek ‘overzicht van de activiteiten 2015’. In de competitie is er een uitgewerkte piramidestructuur met eredivisie bovenaan en daaronder verschillende divisies. Er was in 2015 een provinciale reeks in Oost-Vlaanderen, daarnaast zijn er 2 reeksen opgestart voor de regio Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg. Hier hebben dus 3 provincies samengewerkt. Enkele ploegen speelden ook in een reeks voor masters.EvaluatiePositieve beoordeling door de provinciale voorzitters en andere bestuurders.

2

Page 3: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Strategische doelstelling 2 afk. BO1-SD2 Op het vlak van ‘organiseren van competitieve sportbeoefening’ wil de Vlaamse Squashfederatie een positieve score over de kwaliteit blijven behouden (conclusie BO1. Punt 1).

Resultaten en effectmeting De clubs halen de vooropgestelde norm van tevredenheidsgraad. Evaluatie Op vraag van de clubs werd ervoor gekozen om alle divisies zo goed als mogelijk op te vullen tot 10 ploegen waar mogelijk. Dit is grotendeels gelukt. Indien dit niet het geval is, dan is dit ook op vraag van de clubs of provinciale voorzitters.

Raad van bestuur: deze geeft tevens een positieve evaluatie.

Operationele doelstelling afk. BO1-SD2/OD1 De Vlaamse Squashfederatie wil clubs die competitie spelen mondeling via de prov. comités de kans geven om het reglement aan te passen aan de noden zodat competitie kwalitatief hoogstaand is.

Resultaten en effectmeting Clubs krijgen de kans dit te doen via hun provinciale algemene vergadering die in de winterperiode gehouden wordt opdat de RvB dan tijdig een aantal voorstellen kan stemmen.Evaluatie Er wordt op een democratische manier gestemd door de bestuurders. Dit is momenteel meer dan 20% van de clubs. Alle provincies zijn vertegenwoordigd bij de stemming.

Strategische doelstelling 3 afk. BO1-SD3 Squash moet in 2020 behoren tot de cat. van Olympische disciplines met kans op topsportsucces.

Operationele doelstelling BO1-SD3/OD1 De Vlaamse Squashfederatie wil elke provincie voldoende betrekken in de sensibiliseringsactie die mee kadert in de acties van de Wereldsquashfederatie om squash Olympisch te maken.

Resultaten en effectmeting Er wordt goed meegewerkt, maar dit moet steeds gezien worden binnen de mogelijkheden die wij hebben.Evaluatie Squash is niet verkozen als Olympische discipline. Dit is jammer voor onze sporttak op het vlak van doorgroeimogelijkheden.

Overzicht acties 2015 en relaties met de doelstelling.

Organiseren van het volgende: Vlaamse competitie:

o Eredivisie: voor deze reeks worden specifieke reglementen voorzien. De reglementen zijn conform met de afspraken die gemaakt worden door de Belgische Squashfederatie. De Belgische Squashfederatie bepaalt de eindformule om een Belgisch kampioen aan te duiden.

3

Page 4: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

In 2009 werd de eindformule herwerkt, in 2010 werd dit geëvalueerd en lichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames en masters. Deze ploegen worden in een draw ondergebracht en de eindronde wordt betwist op 3 dagen.

o Eerste en tweede divisie: deze hoogste reeksen van de VSF staan open voor spelers en teams met een meer dan middelmatig niveau.

o De overige divisies: deze reeksen staan open voor de overige spelers die wekelijks een competitie in de eigen regio willen spelen.

Beker van Vlaanderen: voor alle clubs die competitie spelen. Per club die deelneemt aan de competitie moet er één team deelnemen aan de Beker van Vlaanderen waarbij deze regel geldt voor clubs die 15 of meer interclubspelers op hun lijst hebben staan. Er worden 3 enkelspelen en 1 dubbelspel gespeeld. De eerste ronde wordt per provincie gespeeld. Er wordt gespeeld met handicap.

Tornooien: de VSF organiseert enkel de officiële tornooien en de overige tornooien die door de clubs worden aangevraagd, worden gehouden onder auspiciën van de VSF. Om oververzadiging te vermijden wordt het aantal tornooien beperkt. De publicatie van de tornooienlijst gebeurt door de VSF en enkel die tornooien komen in aanmerking voor de individuele ranking.

Deelname aan Europese Kampioenschappen voor verschillende leeftijdsgroepen.Specifieke resultaten worden in de jaarverslag beschreven in het deel ‘topsport. ‘

Wedstrijden en ontmoetingen tussen de Vlaamse Squashfederatie en de Ligue Francophone de Squash.

Deelname aan internationale wedstrijden: tornooien van de ESF (Europese Squashfederatie)

Vlaamse en Belgische kampioenschappen voor junioren, senioren en veteranen. Provinciale kampioenschappen. Trainingssessies voor de betere spelers. Vlaamse en nationale trainingen. Eigen clubactiviteiten. Specifieke activiteiten voor de jeugd:

o Internationaal:Aan de betere jeugdspelers wordt de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan internationale tornooien van het European Junior Circuit: de British J.O., de Dutch J.O., de French J.O. en de German J.O. enz.Speciale trainingssessies voor de beloftevolle jongeren worden ingericht.

o Dunlopcircuit (8 tornooien per seizoen):Dit circuit wordt georganiseerd voor de betere jeugdspelers. Het heefteen eigen reglementering aangepast aan het ontwikkelings- en vaardigheidsniveau van de kinderen en de jongeren. Er is aangepaste sporttechnische, sport pedagogische en sportmedische begeleiding en kindvriendelijke organisatie. De begeleiding wordt gerealiseerd door gediplomeerde personen.

o Recreantencircuit (op 9 data in de loop van het seizoen): dit circuit wordt georganiseerd voor de nieuwkomers en beginners. Het heeft een eigen reglementering aangepast aan het ontwikkelings- en vaardigheidsniveau van de kinderen en de jongeren.

o Junioren: aangepaste activiteiten aan de kinderen.4

Page 5: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

De adviserende jeugdsportcommissie bekijkt en bespreekt de activiteiten op het vlak van de jeugdsport.

Meer concrete info over al deze bovenstaande activiteiten kunnen alle leden vinden in de squashagenda en op de website van de federatie.

Evaluatie van de acties Een grote waaier van aanbod blijft behouden. Het reglement voor de interclubcompetitie en tornooien bleef grotendeels behouden. Meest in het oog springende aanpassingen in 2015 waren de volgende:

- Mede-inbreng van de clubs omtrent de sterktelijst van spelers in eredivsie - Aanpassing formule en reglementering provinciale competitie- Andere formule voor de Beker van Vlaanderen

Conclusies Op dit vlak is de federatie goed uitgebouwd.

Eventuele bijsturing op niveau van de doelstellingen en/op acties.

Squash zal de eerste jaren geen Olympische discipline worden. Deze droom wordt momenteel geen werkelijkheid.

De samenwerking met de Ligue Francophone voor de organisatie van het Belgisch clubkampioenschap heren en dames wordt herhaald.

Acties BO 1 Gerealiseerd? Uitleg

Interclub Algemeen reglement Opmaak kalenderNationale werking BSF Teams Individuelen

Tornooien Dunlop Europese tornooien VSF-tornooien A B C bij de heren A en B bij de dames

KampioenschappenBeker van VlaanderenInternationale wedstrijdenRankingReglementen volgens ontwikkelingsniveau

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is lopendeActie is gerealiseerd

Voor alle doelgroepen

Wordt terug besproken

5

Page 6: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Basisopdracht 2: organiseren van recreatieve sportbeoefening

Strategische en operationele doelstellingen uit het beleidsplan 2013-2016

Strategische doelstelling 1 Tegen 2016 willen we een nieuw circuit opgericht hebben, zowel voor competitiespelers als voor recreatieve spelers.

Resultaten en effectmeting Het oprichten van dit circuit is nog eens ter sprake gekomen, hierbij hebben we ons afgevraagd welke sponsoring we hiervoor kunnen aanspreken. We vroegen ons ook af of er nood is aan zo’n circuit omdat er nu al een aantal seizoenen vrij veel clubtornooien worden georganiseerd. Op het einde van 2015 is er een enquête uitgestuurd naar onze spelers, één van de vragen hier was of er nood is aan een seniorencircuit en de meningen waren verdeeld. Onze kalender zit nog steeds goed vol met club- en jeugdtornooien, kampioenschappen en interclub. Sommige clubs klagen dat er te veel gepland is waardoor zij geen vrij weekend kunnen uitkiezen om hun clubtornooi te laten doorgaan. Ook is er nog geen sponsor gevonden, zonder sponsor is het niet mogelijk dergelijk circuit op te starten. Evaluatie De spelers zijn tevreden over het aanbod aan clubtornooien. De meningen zijn verdeeld over het oprichten van een nieuw circuit. Indien er in de toekomst hiervoor een sponsor gevonden wordt zal het mogelijk zijn om dit circuit op te starten.

Strategische doelstelling 2 Tegen 2016 willen we het aantal gemotiveerde vrijwilligers verhogen, zowel voor het organiseren van tornooien als voor het aanwezig zijn op sportevenementen in Vlaanderen.

Resultaten en effectmeting In 2015 is de Belgian Junior Open doorgegaan in Herentals, tijdens dit evenement hebben we beroep kunnen doen op een aantal vrijwilligers. We hebben in 2015 ook deelgenomen aan alle doe-aan-sportbeurzen, enkel voor de doe-aan-sportbeurs in West-Vlaanderen hebben we kunnen rekenen op vrijwilligers, de andere DAS beurzen zijn begeleid door onze sporttechnisch coördinator voor recreanten. Ook voor de deelname aan de Bloso zomertour zijn geen vrijwilligers gevonden, deze is begeleid door de sporttechnisch coördinator. Wel is het zo dat in 2015 een aantal clubs vrijwillig deelnemen aan een sportinitiatief bij hun in de buurt, tijdens dit initiatief kunnen ze natuurlijk ook promotie maken voor hun eigen squashclub. Evaluatie Voor onze tornooien vinden we vrij vlot vrijwilligers maar voor het begeleiden van evenementen op verplaatsing is het een heel stuk moeilijker. Uitnodigingen voor deelname aan promotionele evenementen worden altijd doorgestuurd naar de provinciale verantwoordelijken en wij stimuleren hen om hieraan deel te nemen. We kunnen toch weer zeggen voor de voorbije maanden dat er binnen elke provincie een deelname aan een gemeentelijk initiatief is geweest en dit met de hulp van vrijwilligers.Er is nog steeds werk aan de winkel om meer vrijwilligers aan te trekken die kunnen helpen

6

Page 7: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

tijdens sportevenementen waar de federatie wil aan deelnemen.

Strategische doelstelling 3 Tegen 2016 willen we ons kwalitatief recreatief aanbod behouden en bekender maken bij het grote squashpubliek om zo een grotere instroom van nieuwe leden te realiseren.

Resultaten en effectmeting In het seizoen 2015-2016 wordt er een competitie voor recreanten aangeboden: heren 4e divisie, heren 5e divisie, dames 2e divisie, veteranen competitie, provinciale competitie en provinciale competitie dames. Deze provinciale competitie voor dames is nieuw, in deze competitie mogen enkel dames meespelen. Deze ploegen spelen 2 ontmoetingen op 1 dag, dit is ook een nieuw concept en dit valt in de smaak bij de dames. De federatie probeert elk jaar deel te nemen aan een aantal doe-aan-sport beurzen, zomersportpromotietour van BLOSO en evenementen welke georganiseerd worden door de gemeentes en dit telkens met onze opblaasbare minisquashcourts. Dit al dan niet in samenwerking met een aantal vrijwilligers. Op deze manier proberen we onze sport bekender te maken bij het grote publiek. Verder proberen we elk jaar bijscholingen squash te geven aan leerkrachten lichamelijke opvoeding. Op deze manier hopen we onze sport bekender te maken in de scholen en bij de leerkrachten. In 2015 hadden we 3 opleidingen gepland, deze zijn helaas alle 3 geannuleerd. De naambekendheid van de squash verhogen via mediapartners blijft moeilijk, aangezien squash een sport is dat nog steeds nauwelijks uitgezonden wordt op televisie en ook het feit dat squash geen Olympische sport is heeft veel te maken met de weinige media aandacht. Op nationale zenders krijgt onze sport amper aandacht, wij moeten het stellen met regionale zenders. De opblaasbare courts worden nog steeds uitgeleend aan gemeentes en lagere scholen.Tot slot komt ons squashnieuws 2-maandelijks uit, dit wordt verstuurd naar alle leden. Evaluatie Door 2 ontmoetingen per dag te spelen in de provinciale competitie voor dames verliezen ze minder tijd, in de enquête wordt ook aangegeven dat spelers een tijdsgebrek hebben om interclub te spelen. We hopen dan ook om volgend seizoen deze formule ook uit te breiden naar de dames divisiereeksen. De provincies zijn tevreden als wij deelnemen met onze opblaasbare courts aan de doe-aan-sport beurzen, deze courts hebben succes. Ook de leerkrachten lichamelijke opvoeding zijn tevreden als ze een bijscholing squash hebben gevolgd, een echte aanrader volgens hun. Jammer dat de geplande bijscholingen van 2015 geannuleerd zijn, de opleiding aan de KU Leuven was geannuleerd omdat er te weinig inschrijvingen waren, de opleiding die door VIVES gepland was is geannuleerd omdat de squashcourts te ver van de plaats van de bijscholing gelegen waren. De BVLO bijscholing in augustus is ook geannuleerd door de organisatie zelf.Wij blijven elk jaar nieuwe clubs bezoeken. Dit seizoen hebben we 4 nieuwe clubs bijgekregen door hen vorig seizoen een bezoek te brengen. Eén van deze clubs organiseert dit seizoen zelfs al een eigen clubtornooi. Wat wel jammer is, is dat de scholen minder gebruik maken van onze opblaasbare minisquashcourts hoewel zij elk seizoen aangeschreven worden. In 2015 is het wel een aantal keer voorgevallen dat we 2 aanvragen kregen voor dezelfde datum.

7

Page 8: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Overzicht acties 2015 en relaties met de doelstelling.

Organiseren van het volgende: Vlaamse competitie:

o Naast de competitieve reeksen zijn er ook reeksen voor recreanten. Deze reeksen staan open voor de overige spelers die wekelijks een competitie in de eigen regio willen spelen.

Veteranencompetitie. Provinciale competitie dames. Beker van Vlaanderen: ook voor recreanten. Deze krijgen immers een voorsprong in

punten zodat een wedstrijd per ploeg toch nog spannend kan blijven. In het seizoen 2015-2016 is de beker verplicht voor alle ploegen in de competitie die minstens 15 spelers op hun interclublijst hebben staan.

Tornooien ook voor spelers met een lager klassement. Vlaamse en Belgische kampioenschappen voor de categorieën van recreanten vb.

D4/NG en C4/NG. In 2015 is er voor de tweede maal een Vlaams Kampioenschap jeugd georganiseerd, dit was een succes namelijk 94 deelnemers. De clubs krijgen ook de kans om dit tornooi in eigen club te organiseren.

Eigen clubactiviteiten, bijvoorbeeld deelname aan sportmarkt bij hen in de buurt. Specifieke activiteiten voor de jeugd:

o Recreantencircuit (minimum 6 tot maximum 8 tornooien per provincie): dit circuit wordt georganiseerd voor de nieuwkomers en beginners. Het heeft een eigen reglementering aangepast aan het ontwikkelings- en vaardigheidsniveau van de kinderen en de jongeren. Sinds 2012 worden hier ook minisquashtornooien aangeboden voor de allerkleinste beginners.

o Juniorinterclub: enkel junioren mogen hieraan deelnemen, het klassement bij de jongens mag niet hoger zijn dan D4 en bij de meisjes niet hoger dan C1. Deze juniorinterclub ging tot 2014 enkel door in West-Vlaanderen, maar vanaf het seizoen 2015-2016 gaat dit ook door in de regio Limburg/Vlaams-Brabant. De adviserende jeugdsportcommissie bekijkt en bespreekt de activiteiten op het vlak van de jeugdsport.

In 2015 is de clinic minisquash niet doorgegaan. De jeugdsportcommissie heeft deze clinic zoals ze nu is ondertussen geëvalueerd en ze willen de clinic anders organiseren in 2016.

Sinds juni 2013 plannen wij, personeelsleden van de federatie, bijscholingen om aan leerkrachten lichamelijke opvoeding te geven. We proberen er elk jaar een aantal te plannen.

Elk jaar nemen wij deel aan verschillende promotionele evenementen. We hopen dit in de toekomst wel meer in samenwerking met vrijwilligers te doen, op deze manier hopen we dat de clubs aan evenementen bij hun in de buurt zullen deelnemen. Tijdens deze evenementen wordt er promotiemateriaal verdeeld.

Telkens aan de start van het seizoen krijgen de aangesloten clubs verschillende soorten promotiematerialen mee.

Meer concrete info over al deze bovenstaande activiteiten kunnen alle leden vinden in 8

Page 9: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

de squashagenda en op de website van de federatie

Evaluatie van de acties Een grote waaier van aanbod blijft behouden. Elk jaar dienen deze acties geëvalueerd en eventueel bijgestuurd worden.

Conclusies Op dit vlak is de federatie goed uitgebouwd. Wel moeten we de vrijwilligers blijven motiveren om deel te nemen aan promotionele evenementen, toch wel heel belangrijk om onze sport bekender te maken bij het grote publiek. We ondervinden dat dit heel moeilijk blijft.

Eventuele bijsturing op niveau van de doelstellingen en/of acties. In 2015-2016 is er geen nieuw circuit uitgewerkt aangezien er steeds meer

clubtornooien bijkomen en er elk weekend een aanbod is. Voorlopig focussen wij ons nu op het aantrekken van nieuwe leden aangezien er voldoende clubtornooien aanwezig zijn en we niet direct beschikken over de sponsors voor het opstarten van een nieuw circuit.

Acties BO 2 Gerealiseerd? UitlegCompetitie voor recreantenProvinciale competitieVeteranen competitieClubtornooien en kampioenschappen voor recreanten.Tornooiencircuit

Tornooiencircuit jeugd (Oliver/AA – Dunlop)Vlaams Kampioenschap jeugdGebruik van opblaasbare minisquashcourts door clubs.Gebruik van opblaasbare minisquashcourts door scholen.DAS beurzen

Bijscholingen squash

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is uitgesteld

Actie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

Actie is deels gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

Actie is niet gerealiseerd

Momenteel hebben we nog geen sponsor gevonden voor dit circuit en zijn er nog voldoende clubtornooien.

5 clubs hebben courts gebruikt in 2015.

Slechts 2 scholen hebben courts gebruikt in 2015.

We hebben deelgenomen aan de DAS beurzen Antwerpen/Oost-Vl/West-Vl/LimburgWij hebben onze medewerking aangeboden aan 3 organisaties om een bijscholing squash te geven

9

Page 10: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Bloso zomertour

Sport@hasselt

Wedstrijd in KlasseJeugdsportfestival

Gebruik van vrijwilligers

Artikel minisquash in magazine BVLO

Actie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

Actie is uitgesteldActie is niet gerealiseerd

Actie is deels gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

maar zij zijn helaas alle 3 geannuleerd.De opblaasbare courts waren aanwezig op het gordelfestival in Hofstade, zonder vrijwilligers weliswaar.Gebruik gemaakt van opblaasbare courts.Is terug gepland in 2016.Wegens gebrek aan vrijwilligers.We blijven steeds op zoek naar vrijwilligers, enkel voor DAS West-Vl hebben we kunnen rekenen op vrijwilligers.

10

Page 11: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Basisopdracht 3: organiseren van kaderopleiding en bijscholing

Strategische en operationele doelstellingen uit het beleidsplan 2013-2016

Strategische doelstelling 1 Op het vlak van ‘ organiseren van kadervorming' wil de Vlaamse Squashfederatie de ruime waaier van kwaliteitsvolle activiteiten kunnen behouden in de volgende 4 jaar. (conclusie BO3. punt 1)

Resultaten en effectmeting De federatie heeft in 2015 een grote diversiteit in het aanbod van vormen van opleiding.Evaluatie Jaarlijks

de bestuurders en de commissieleden zijn tevreden over het feit dat er ruime waaier van mogelijkheden bestaat.

In vergelijking met andere jaren was er een goede deelname aan de cursussen in 2015

Strategische doelstelling 2 Op het vlak van ‘organiseren van kadervorming' wil de Vlaamse Squashfederatie een grote tevredenheidsgraad over kwaliteitsvolle activiteiten kunnen behouden in de volgende 4 jaar. (conclusie BO3.punt2)

Resultaten en effectmeting O.K. wat de tevredenheidsgraad betreft. Op het vlak van de werking van de federatie in 2015 is er binnen de structuur van de

federatie een opsplitsing voor de werkgroep ‘referees’ en de werkgroep ‘coaches’. Het oprichten van een programma RTC (regionale trainingscentra) werd definitief

uitgewerkt in 2015. De verantwoordelijke trainers voor een regio zijn: Lowie Delbeke, Mark Burke, Stefan Casteleyn en Ron Geelen. Ze vormen een werkgroep die o.l.v. Ronny Vlassaks en Kim Hannes een programma heeft uitgewerkt.

Evaluatie Cursus initiator: in 2015 werd een cursus initiator georganiseerd in Herentals. Grote

tevredenheidsgraad via het evaluatieformulier. Er zijn maar enkele deelnemers die het algemene deel van de cursus trainer B willen

volgen. Dit is blijkbaar een drempel. Toch doet de federatie regelmatig een oproep voor deelname. Zowel via de federatie, maar ook door Bloso werden de mensen doelgericht aangeschreven. Het resultaat is pover.Hierdoor zijn er onvoldoende deelnemers om het specifiek gedeelte trainer B te geven.

Het wegvallen van Bloso-topsportsubsidies leidt ondermeer tot het feit dat heel de federatie daaronder lijdt. Toptrainers hebben op financieel vlak geen mogelijkheden meer in Vlaanderen. Wij willen dit blijven melden aan de Vlaamse overheid.

Er zijn weinig leerkrachten LO vertrouwd met het squash. Dit blijft een moeilijk gegeven. 11

Page 12: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Eén voorbeeld: In Leuven werd in juni 2015 een bijscholing gepland en promotie werd gemaakt via de KULeuven maar zonder succes. De KULeuven annuleerde het wegens te weinig deelnemers.

In 2015 werden de cursussen initiator en trainer B gescreend door Bloso. Er werd gestart met het uitwerken van nieuwe teksten voor de cursus initiator.

Een jaarverslag 2015 ‘sporttakgerichte opleidingen denkcel squash’ werd opgemaakt voor de Vlaamse Trainersschool conform het stramien van de VTS.

Overzicht acties 2015 en relaties met de doelstelling.

Organiseren van het volgende:1. promotie

drukwerken: via de squashagenda die individueel aan elke competitiespeler bezorgd wordt. De recreant ontvangt de brochure ‘Hoe speel ik squash ? ’.

website VSF: rubriek kadervorming squashnieuws facebook / twitter mailings aanspreekmomenten op:

o Algemene Vergadering in maart 2015o startvergadering in septembero in de provincie door de voorzitter van de prov. comitéso de nationale trainingen

2. organisaties

cursus initiatoro organisatie in Herentals

7 van de 8 deelnemers waren geslaagd Positieve inspectie Het is de eerste maal dat gewerkt werd met een stage. Dit is succesvol

verlopen. o herwerking van de teksten

Visie van de federatie – ethiek – leerlijn Techniek van de basisslagen – oefenstof en tactiek

opleiding toernooiplanner voorafgaand aan de startvergadering op 31 augustus 2015 Refereevorming: niveau D

3 september 2015 in Brugge10 september 2015 in Hasselt14 september 2015 in Boom16 september 2015 in Leuven 24 september 2015 in GentExtra sessie in Herentals op 15 oktober 2015

15 oktober 2015 opleiding voor clubbestuurders ‘bijscholing fondsenwerving en sponsoring’: afgelast

Het RTC plan is van start gegaan in 4 regio’s wat het opzet was Basiscursus scheidsrechter niveau C te Herentals: 4 deelnemers op 7 november 2015

12

Page 13: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Internationale Clinic Referee door Marko Podgorsek: 7 deelnemers op 7 en 8 november 2015. Positieve evaluatie door de docent.

Evaluatie van de acties Een grote waaier van aanbod blijft behouden. Ook activiteiten met relatief weinig succes blijven momenteel behouden.

Conclusies Op dit vlak doet de federatie een ruim aanbod, de deelname is beperkt.

Eventuele bijsturing op niveau van de doelstellingen en/op acties. Squash zal de eerste jaren geen toeloop kennen van trainers. Wij blijven verder werken aan het aanbieden van het ruime aanbod alsook de promotie.

Wij kiezen ervoor om de organisaties in verschillende provincies te plannen en voor de cursus initiator veranderen wij steeds de locatie.

Voor een federatie zoals de Vlaamse Squashfederatie is het misschien wat veel om jaarlijks een cursus initiator te organiseren.

Conclusies:We blijven dit verder zetten op deze manier.

Acties BO 3 Gerealiseerd? Uitleg

Scheidsrechteropleiding Niveau D

Basiscursus C

Basiscursus B

Jeugdscheidsrechter uitwerken promoten

Trainers Initiator Promotie initiator Organisatie initiator Toelatingsproeven Minisquash Promotie minisquash Organisatie minisquash Regionale coaches Coaching clinic

Actie is deels gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is niet gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is niet gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

1 dag kende geen deeln.

Stond oorspronkelijk niet gepland.

Een heel lespakket werd uitgewerkt.

Geen succes, afgelastO.K. in alle regio’s

13

Page 14: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

ESF activiteiten Buitenlandse stagesPersoneel Bijscholing sporttechnisch Overschrijdend Andere

Clubbestuur Opleiding voor clubbestuur Opleiding tornooi-org.

Actie is uitgesteldActie is uitgesteld

Actie is gerealiseerdGedeeltelijk gerealiseerdUitgesteld.

Niet gerealiseerdGerealiseerd

Kwam niet gepastFinancieel niet haalbaar

STCr volgde initiatorcursus

Onvoldoende deeln.

14

Page 15: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Basisopdracht 4: Begeleiding van de aangesloten clubs en informatieopdracht uitvoeren

Strategische doelstellingen:

Strategische doelstelling 1 Tegen einde van 2016 moeten 50% van de leden zich inschrijven via de website.

Resultaten effectmeting: 90% van de nieuwe leden hebben het online inschrijvingsformulier gebruikt om zich lid te maken van onze federatie. Evaluatie: Het online lid maken van de leden verloopt zeer vlot. De meeste clubs als leden gebruiken het online inschrijvingsformulier om lid te worden van de federatie. Het document is zeer overzichtelijk en omvat de nodige informatie om lid te worden. Wanneer een club meerdere leden tegelijk wil lid maken wordt dit nog per mail gedaan via een Xls-file.

Strategische doelstelling 2 Tegen 2016 zijn er 70% van de clubs tevreden over de communicatiemiddelen (website, facebook, Visual Reality, nieuwsbrief) van de federatie.

Resultaten effectmeting: 80% van onze leden is tevreden over onze website. Ons doel is om onze website zo attractief mogelijk te maken en alle nodige info i.v.m. reglementen, evenementen, nieuwigheden,… hierop te vermelden. Voor onze leden is het van uiterst belang dat de website up-to-date is. De website is voor de leden één van de belangrijkste communicatiemiddelen en wordt door hen het meest geconsulteerd voor het opzoeken van reglementen, kalenders,…Evaluatie: In 2015 hebben we geopteerd voor een nieuwe en meer attractieve website. Een nieuwe website vraagt een beetje aanpassing voor zowel ons als voor de leden. Bijna wekelijks worden er updates gedaan van de nieuwtjes in de squashwereld. Jaarlijks wordt de volledige website aangepast aan eventuele wijzigingen in reglementen naar het nieuwe seizoen toe. Wij houden ook steeds rekening met opmerkingen van onze leden naar aanleiding van de functionaliteit van de website. Ook hun mening is van belang voor ons. De pageviews van onze site zijn steeds in stijgende lijn. Op facebook trachten we de leden zoveel mogelijk op de hoogte te houden van evenementen, nieuwtjes, resultaten,…

15

Page 16: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Aantal gebruikers per maand: onze nieuwe website is sinds juli 2015 in gebruik. Ten op zichte van onze vorige website werkt de huidige website met het aantal gebruikers in plaats van pageviews. Enkel de cijfers tussen juli 2015 en december 2015 zijn verwerkt in de tabel.

jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec0

50010001500200025003000

Basisopdracht 4 bgl 1 – Begeleiding inzake kwaliteitszorg

Operationele doelstelling: De Vlaamse Squashfederatie heeft een campagne naar clubs waarbij deze persoonlijk jaarlijks 30% van de clubs gaat bezoeken.

Resultaten effectmeting: De sporttechnische coördinatoren bezoeken de aangesloten clubs en de clubs die informatie vragen en eventueel interesse hebben om lid te worden. Ook de niet-aangesloten clubs worden bezocht. De bedoeling is om de komende jaren de clubbezoeken verder te zetten om zo aan meer leden te geraken en de tevredenheid van onze bestaande leden na te gaan.

Evaluatie Overzicht acties 2015 en relatie met de doelstelling Evaluatie van de acties: Overzicht van de bezochte clubs in 2015:Sportsjoy – EekloVision 21 - RoeselareCatalpa - LochristiOxygen Kortrijk - KortrijkBateas - GentOlympia - Hasselt Recrean – OudenaardeBodyworld - PutteSymbio - BrusselAugustijnenpark - IeperSporting Club - Hove

16

jan feb mrt Apr mei jun jul aug sep okt nov dec0 0 0 0 0 0 1807 1747 2277 2322 2540 2102

Page 17: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Sportcentrum- DeerlijkBasic Fit - Turnhout

De sporttechnisch coördinator doet deze gesprekken aan de hand van een vooropgesteld draaiboek en maakt hiervan achteraf een verslag.

Conclusies:De clubbezoeken verlopen goed. Het is de bedoeling om dit initiatief de komende jaren te behouden en indien mogelijk uit te breiden.

Basisopdracht 4 bgl 2 – Begeleiding inzake sporttechnische werking

Operationele doelstelling: Jaarlijks moeten alle clubs die een tornooi willen organiseren aan bijscholing tornooiorganisatie volgen.

Resultaten effectmeting: De opleiding tornooiplanner is een must voor alle clubs die een tornooi wensen te organiseren. Alle clubs moeten werken met een programma via toernooi.nl. Bij het verwerken van de gegevens van de tornooien merken we dat de meeste clubs een goede wegwijs hebben gekregen in dit programma.Evaluatie De sporttechnisch coördinator heeft een opleiding tornooiplanner gegeven voor alle aangesloten clubs. Deze opleiding is doorgegaan op 31 augustus 2015 in het Vlaams Squashcentrum. Alle clubs die een tornooi willen organiseren zijn verplicht om deze cursus te volgen. Clubs die deze cursus reeds de voorbije jaren gevolg hebben zijn hiervoor vrijgesteld.In 2015 waren er 4 clubs die de opleiding gevolgd hebben. Ook de volgende jaren zal deze cursus georganiseerd worden. Alle clubs krijgen de mogelijkheid om deze cursus te volgen.

Basisopdracht 4 bgl 3 – Begeleiding inzake bestuurs -en administratieve werking

Operationele doelstelling : De Vlaamse squashfederatie heeft standaardformulieren ter beschikking op haar website om de communicatie te vereenvoudigen en te vergemakkelijken.

Resultaten effectmeting: Standaardformulieren worden ter beschikking gesteld en gebruikt.

Overzicht acties 2015 en relatie met de doelstelling:Evaluatie van de acties:Er zijn standaardformulieren ter beschikking om de communicatie tussen de federatie en de clubs te vereenvoudigen en te vergemakkelijken vb.

een standaard transferdocument inschrijvingsformulier voor clubs met interclubploegen en voor clubs zonder

interclubploegen (online inschrijvingsformulier) standaardformulier om de interclublijsten op te maken standaardformulier om spelers te assimileren, ook voor buitenlandse spelers

17

Page 18: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

standaardformulier om gegevens van nieuwe leden door te geven verzekeringsdocument

Iedere club ontvangt een login om rechtstreeks resultaten van de competitie in te voeren.Het is de bedoeling dat de club deze login aan de ploegkapitein bezorgt en deze persoon is verantwoordelijk voor het tijdig invullen van de resultaten per speeldag.

Ieder jaar organiseren we ook een Sportac-bijscholing voor de clubs. We trachten zoveel mogelijk te variëren in onderwerp en proberen ook om onderwerpen te kiezen die interessant zijn voor de bestuurs- en administratieve werking van de clubs en de federatie. We hadden een bijscholing gepland op 15 oktober 2015: “Fondsenwerving en sponsoring”. We hebben deze bijscholing helaas moeten annuleren omwille van onvoldoende inschrijvingen.

De communicatie met de meeste clubs verloopt goed.We hebben deze standaarddocumenten zoveel mogelijk op de website staan zodanig dat de clubs deze rechtstreeks kunnen downloaden.

We stellen 2 keer per jaar (augustus en januari) een digitale ledenlijst ter beschikking van de clubs. Zo kunnen de clubs deze lijsten nakijken op de juistheid van de gegevens. We vragen hen steeds om indien er foute gegevens zijn, ons de correcte door te sturen zodat ons ledenbestand steeds up-to-date is. Aan het begin van het seizoen printen we van ieder lid een persoonlijke lidkaart.

Conclusies:We blijven dit verder zetten op deze manier.

Basisopdracht 4 bgl 4 – Begeleiding inzake sportpromotionele werking

Operationele doelstelling : Jaarlijks worden de sportpromotionele drukwerken en publicaties geoptimaliseerd.

Resultaten effectmeting: Onze clubs zijn tevreden over de drukwerken die we aanbieden. De squashagenda blijft aan belangrijk informatiekanaal naar de leden toe. De brochure “Hoe speel ik squash” heeft succes bij de beginnende leden die in de clubs komen. Evaluatie:Net zoals de vorige jaren laten we ieder jaar verschillende sport promotionele drukwerken maken en dit blijven we in de toekomst verder zetten.

Overzicht acties 2015 en relatie met de doelstelling:Evaluatie van de acties:

Promotie via drukwerken, affiches en flyerso squashagenda: deze gaat naar alle clubs met de vraag om dit aan hun leden

uit te delen. Elk nieuw lid van de squashfederatie ontvangt deze agenda. De squashagenda is gericht op de interclubspeler. Alle reglementen zijn duidelijk te raadplegen via onze website.

18

Page 19: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

o affiche kampioenschappen: we vragen aan de clubs om deze affiches uit te hangen

o hoe speel ik squash?: dit gaat naar zowel aangesloten als niet-aangesloten clubs. Dit boekje is meer gericht naar de recreatieve squasher.

o affiches circuits: Dunlopcircuit, Oliver/AA circuit: we vragen aan de aangesloten clubs om deze affiche uit te hangen

o brochure spelregelavondo brochures met spelregels voor het enkelspelo affiche “spelregels”o affiche “minisquash”o affiche tornooikalendero Flyer “Word Lid”

Website: deze wordt wekelijks up-to-date gemaakt Facebook: hier posten we alle nieuwigheden, evenementen, filmpjes, foto’s, … De sportfederatie stimuleert en begeleidt de sportclubs. De sportfederatie betrekt

clubs bij sport promotionele initiatieven op Vlaams niveau.

Conclusies:We blijven dit verder zetten op deze manier.

Basisopdracht 4 inf. 1 Informatieverstrekking met betrekking tot het eigen beleid en de eigen organisatie aan de sportclubs en hun aangesloten leden

Operationele doelstelling : 2-maandelijks wordt er een digitale nieuwsbrief ontwikkeld voor de leden (clubs) en een wekelijkse update van de website.

Resultaten effectmeting: Clubs worden via de nieuwsbrief en onze website goed op de hoogte gebracht van de organisaties en initiatieven van de federatie.Evaluatie: De communicatie met de clubs verloopt vlot.

Overzicht acties 2015 en relatie met de doelstelling:Evaluatie van de acties:We plaatsen alle informatie op de homepage van onze website en 2-maandelijks versturen we een squashnieuws naar onze clubs.

Volgende items komen o.a. aan bod: squashclubs competities: interclub, tornooien, beker van Vlaanderen, ranking, contactgegevens

kapiteins, reglementen, … topsquash: samenstelling van groepen en de geplande trainingen jeugd: minisquash, circuits, ranking, … trainers: info over cursussen, coaches platform ledeninfo: spelregels, lid worden, … info voor clubbestuur structuur met alle commissies, raad van bestuur, secretariaat, provinciale comités

19

Page 20: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

doping: procedure dopingcontrole en dopinglijn foto’s van evenementen statuten en Huishoudelijk Reglement

Conclusies:In 2015 hebben we 2-maandelijks een nieuwsbrief verstuurd. Wij hebben onze nieuwsbrief, net zoals onze website, in een nieuw kleedje gestoken. De nieuwsbrief is aantrekkelijker en interactiever. Alle evenementen, nieuwigheden, resultaten, clinics/bijscholingen,… komen aan bod. We versturen sinds kort onze nieuwsbrief via MailChimp om zo een breder publiek te bereiken. Leden en niet-leden kunnen zich via onze website registreren voor onze nieuwsbrief.

Basisopdracht 4 inf. 2 Maatregelen om alle interne en externe communicatie te verbeteren

Operationele doelstelling : Squash als sport promoten naar de buitenwereld via sportpers en andere pers (geschreven, radio en TV)

Resultaten effectmeting: Squash krijgt niet de aandacht die het verdient. Evaluatie: Na elk competitieweekend met eredivisie wordt het volledige e-mailbestand van de pers aangeschreven met resultaten. Bij het organiseren van Vlaamse kampioenschappen, Belgische kampioenschappen en andere grote evenementen wordt er steeds een voorbeschouwing naar de pers gestuurd alsook de resultaten na het tornooi.

Tijdens onze kampioenschappen hebben we regelmatig een regionale zender over de vloer. We hopen in de toekomst om meerdere reportages te kunnen laten maken zodat squash meer en meer in de belangstelling komt te staan.

Conclusie We moeten de pers blijven aanschrijven, ook al is de respons klein. De aanhouder wint…

20

Page 21: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Acties BO4 Gerealiseerd? UitlegLedenwerving via websiteTevredenheid communicatieClubbezoeken

Bijscholing tornooiorganisatieVereenvoudigen communicatieSport promotionele drukwerkenDigitale nieuwsbrief

Pers

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is deels gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie deels gerealiseerd

Actie deels gerealiseerd

De bedoeling was om 30% van de clubs te bezoeken, in 2015 werden er iets minder club bezocht.

De nieuwsbrief is tweemaandelijks verstuurd i.p.v. maandelijks. Vanaf september 2016 opnieuw maandelijksWe verschijnen heel regelmatig in de pers, maar met korte artikels met uitslagen. We zouden dit graag uitgebreid willen hebben met meer artikels.

21

Page 22: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Basisopdracht 5: organiseren van promotie van de eigen sporttak

Strategische en operationele doelstellingen uit het beleidsplan 2013-2016

Strategische doelstelling 1 In 2016 willen wij hetzelfde aantal recreantenleden behouden, liefst verhogen.

Resultaten en effectmeting Vanaf het seizoen 2014-2015 heeft de VSF een nieuwe actie uitgewerkt om het ledenaantal te doen stijgen. Op het einde van het seizoen geeft de federatie per aangesloten lid een return aan de club en aan het provinciaal comité om activiteiten te ontwikkelen voor de leden. Verder maken wij regelmatig gebruik van onze opblaasbare courts op promotionele evenementen en worden deze courts nog steeds uitgeleend aan scholen, clubs en gemeenten. Minisquash wordt ook in tornooivorm aangeboden op onze Oliver/AA tornooien.Er worden zowel squashclubs als gemeentelijke sportcentra die nog niet aangesloten zijn bij de federatie bezocht, zowel door het personeel van de federatie als door de provinciale verantwoordelijken. Op deze manier hopen we ook de bekendheid van de federatie te vergroten en meer recreanten aan te sluiten. Verder wordt er door het provinciaal comité in eigen provincie ook promotie gemaakt voor onze sport. Wij hadden het opzet om start2squash op te starten in Brugge. Dit is niet doorgegaan omwille van het niet vinden van een lesgever (of vervanger van de lesgever).Bij aanvang van het seizoen ontvangen de clubs heel wat affiches en drukwerken.Evaluatie We blijven promotie maken via verschillende acties, het ledenaantal gaat echter lichtjes achteruit.Wij mogen stellen dat squash een sportdiscipline is die problemen heeft met het verdwijnen van sportinfrastructuur. Verschillende private squashcentra in grote steden zijn de laatste jaren verdwenen omdat ze opgekocht werden door vastgoedmakelaars en aldus een andere bestemming kregen. Bestaande centrumeigenaars worden bovendien ook nog geconfronteerd met de minder gunstige economische situatie in het land. Activiteiten moeten goed worden afgewogen i.v.m. de financiële haalbaarheid.

Strategische doelstelling 2 Tegen 2016 willen we dat de clubs tevreden zijn over de hulp van de federatie op vlak van ledenwerving en –behoud.

Resultaten en effectmeting Jaarlijks ondersteunen wij de clubs op verschillende vlakken, zoals het jaarlijks ter beschikking stellen van de drukwerken en promotiematerialen, clubbezoeken, hulp tijdens promotionele evenementen, aanbieden van het jeugdsportproject, … Sinds september 2014 is er op onze website een aparte pagina voorzien voor ‘zoekertjes coach’. Deze service bieden we aan onze club om via de federatie hen te helpen coaches te vinden voor hun werking. Squashcentra die geen lid zijn en een trainer zoeken kunnen hiervan ook gebruik maken. Evaluatie Onze drukwerken worden geapprecieerd door onze leden, er is een groot aanbod.

22

Page 23: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

In 2015 zijn er weer een heel aantal clubbezoeken gebeurdIn de toekomst zullen nog steeds nieuwe als bestaande clubs bezocht worden. Ook wordt er hulp geboden aan de clubs die graag willen deelnemen aan een promotioneel evenement bij hun in de buurt en wordt er hulp geboden aan de clubs die deelnemen aan het jeugdsportproject. De club kan altijd een clubbezoek aanvragen indien er onduidelijkheden zijn omtrent het jeugdsportproject.

Evaluatie van de acties De grote waaier van aanbod blijft behouden. De website en de facebookpagina worden goed gebruikt om promotie te maken voor tornooien, evenementen, …Het blijft wel moeilijk om de pers te betrekken in het squashgebeuren. Squashkampen werden niet aangeboden. Blijkbaar bieden meer en meer clubs een squashkamp aan in eigen club. Naar de toekomst toe gaan we proberen om dit toch te herbekijken.

Conclusies We moeten blijven deelnemen aan promotionele evenementen om de naambekendheid van de squash te vergroten en via deze weg nieuwe leden aan te sluiten bij de federatie.Ons aanbod van jeugd- en volwassentornooien moeten we blijven houden. Verder moeten we clubs die nog niet aangesloten zijn bij de federatie een persoonlijk bezoek gaan brengen.De besparing die de Vlaams overheid doorvoerde voor de federaties in 2015 betekent geen gunstige evolutie om activiteiten te realiseren . Jammerlijk werd dit pas aangekondigd eind december 2014.

Eventuele bijsturing op niveau van de doelstellingen en/op acties. Er zijn geen specifieke bijsturingen.

Overzicht acties 2015 en relaties

Acties BO 1 Gerealiseerd? Uitleg

Drukwerken Squashagenda ‘Hoe speel ik squash?’ Spelregelavond MinisquashbrochureAffiches Kampioenschappen Juniorrecreanten Juniorcircuit Tornooiaffiche Fair play Minisquash SquashregelsUitbouw websiteFacebook

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

1 voor elke comp.speler1 voor elke recreant

Herwerkt en aangevuld

Nieuwe affiche voor centra.

Was een blikvanger in 2015

23

Page 24: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

PersClubbezoekStart2squashSamenwerkingsverband SVSSamenwerking gemeentePromotie Vl.SquashcentrumIndividuele mailingsPromotie op Vlaams niveauNight of the Squash

Opblaasbare minicourtsMinisquash op jeugdtornooien

Actie is deels gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is niet gerealiseerdActie is deels gerealiseerdActie is deels gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is gerealiseerdActie is deels gerealiseerdActie is gerealiseerd

Actie is gerealiseerdActie is gerealiseerd

Matig succes bij de pers

Wegvallen lesgever

Sinds 2015 jaarlijks op een andere locatie

24

Page 25: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Facultatieve Opdracht JeugdsportStrategische en operationele doelstellingen uit het beleidsplan 2013-2016

AlgemeenOp 2 maart 2015 ontving de Vlaamse Squashfederatie van het Bloso het bericht dat de beoordelingscommissie positief advies gaf voor het jeugdsportproject 2015 voor een maximale subsidie van € 16.556Voor de facultatieve opdracht jeugdsport werd het volgende overeengekomen:

De Vlaamse Squashfederatie organiseert een jeugdsportproject met als doel de kwaliteit van de jeugdsportwerking in de sportclubs te verhogen, met een bijzondere aandacht voor de verhoging van de sportparticipatie van de jeugd: “Zet jeugdsquash op 1”.

Het project moet effectief worden uitgevoerd en de federatie dient rekening te houden met de regelgeving en opmerkingen van de beoordelingscommissie.

Er werd gekozen om de meeste acties in het kader van het jeugdsportfonds in de periode september – december 2015 te organiseren, hoewel er ook in 2015 meer clubs waren die ook andere activiteiten in het voorjaar hebben laten doorgaan. De opendeurdagen, initiatie- en minisquashlessen zijn vooral doorgegaan in het najaar, dit is gelijkaardig aan de planning van het vorige project. Er werd gekozen voor een degelijke promotie en het verschaffen van informatie aan de clubs zodat de clubs hun acties goed konden voorbereiden en effectief uitvoeren in de periode september – december 2015.

Strategische doelstelling 1 Tegen 2016 willen we een stijging zien van het aantal jeugdleden van de federatie met 5%.

Resultaten en effectmeting In 2014 telde de federatie 610 jeugdleden. Op 11 augustus 2015 waren dit er 582. Er is terug een daling in het aantal jeugdleden. Het blijft nog steeds moeilijk om een grote stijging te bekomen van het aantal jeugdleden van de federatie, we waren op goede weg doordat het aantal jeugdleden in 2014 t.o.v. 2013 gestegen was. In de zomer van 2015 zijn er weer 5 clubs weggevallen en slechts 4 nieuwe clubs bijgekomen. 2 van de 4 nieuwe clubs hebben al een jeugdwerking opgericht in de loop van het seizoen 2015-2016, dit is positief. Evaluatie Sinds 2012 zaten het aantal nieuwe jeugdspelers die lid werden via het project in stijgende lijn, nu in 2015 hebben we terug een daling. In 2013 hebben we via het project 115 nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen, in 2014 waren dit er 164 en via het project van 2015 hebben we 142 nieuwe jeugdleden kunnen aansluiten. Verder hadden we in 2015 onder de deelnemende clubs een drop out van 65 jeugdleden. Dit is het hoogste drop out cijfer sinds 2013. We kunnen vaststellen dat het project in 2014 heel productief was op het aanwerven van nieuwe leden en was er een kleine drop out, in 2015 hebben we heel andere cijfers. In 2015 hadden 20 clubs oorspronkelijk hun deelname bevestigd aan het project, jammer genoeg hebben 3 clubs op het einde van het seizoen afgehaakt waardoor er totaal 17 clubs deelgenomen hebben in 2015. We blijven inzetten op het jeugdsportproject om nieuwe jeugdleden bij te krijgen en de bestaande te behouden. We proberen elk jaar het project te evalueren en wijzigingen aan te

25

Page 26: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

brengen in functie van de evaluaties die we ontvangen van de clubs en Sport Vlaanderen.

Operationele doelstelling 1.1: In de periode 2013-2016 willen we jaarlijks nieuwkomers naar de squashclubs krijgen door in minimaal 18 clubs een opendeurdag te organiseren. Resultaten en effectmetingIn 2015 hebben 16 clubs een opendeurdag georganiseerd, dit is één club minder dan in 2014. Onze doelstelling is in 2015 net niet behaald. We blijven zoveel mogelijk clubs motiveren om een opendeurdag te organiseren om zo een instroom te krijgen van nieuwe jeugdspelers. In 2015 hebben er 17 clubs in totaal deelgenomen aan het project, van deze 17 clubs heeft er dus 1 club geen opendeurdag georganiseerd. Helaas hebben er op het einde van het jaar nog 3 clubs afgehaakt die ook aangegeven hadden om een opendeurdag te organiseren. EvaluatieIn totaal hadden deze 16 clubs 166 bezoekers op hun opendeurdag. In werkelijkheid zijn er meer deelnemers geweest op de opendeurdagen van de clubs maar dit jaar hebben 3 clubs die een opendeur georganiseerd hebben geen aanwezigheidslijst ingevuld. En ook hebben er 5 clubs tijdens hun opendeurdag de opblaasbare courts gebruikt, waarvan 4 clubs deze gebruikt hebben tijdens een evenement, namelijk sport@hasselt, sport@kortrijk en sportmarkt Aalst. Hier zijn jammer genoeg ook geen aanwezigheidslijsten ingevuld. Dus het aantal deelnemers aan de opendeurdag in 2015 wordt geschat op zo’n 400 meer dan het aantal doorgegeven deelnemers (d.i. 166). Een aantal clubs gebruiken hun opendeurdag ook als multimove opendeurdag. Uit rondvraag bij de clubs blijkt nog steeds dat bij sommige clubs de belangstelling groter is dan bij andere, dit kwam in 2013 en 2014 ook uit de evaluaties. Bijna alle clubs maken heel veel promotie via flyers, website, facebook, affiches, streekkrant, plaatselijk internetkrantje, … Mond aan mond reclame wordt nu ook meer en meer gedaan. Flyers en affiches worden uitgedeeld op heel veel verschillende plaatsen: zwembaden, sportdiensten, sporthallen, bibliotheken, woonwijken, scholen en tijdens de week van de sport. Clubs proberen samen te werken met scholen in de buurt en jeugdbewegingen. Nog een aantal clubs geven flyers mee aan hun bestaande jeugdleden, er wordt dan aan deze leden gevraagd om deze flyers uit te delen aan vrienden/vriendinnen en klasgenoten of om hun vriendje mee te nemen naar de opendeurdag. Dit gebeurt meer en meer. Verder worden de kinderen van de volwassen leden ook uitgenodigd op deze opendeurdagen. Sommige clubs spreken ook persoonlijk de leerkrachten lichamelijke opvoeding van de scholen in de buurt aan. De clubs geven aan dat ze heel veel inspanningen doen om promotie te maken maar dat de return niet evenredig is. Clubs ondervinden ook dat het moeilijk is om de scholen te motiveren om hun leerlingen te laten deelnemen aan de initiatieven van de clubs. Deze opendeurdagen werden door een gediplomeerde lesgever wegwijs gemaakt in de squashsport. Wat we merken is dat éénmaal de deelnemers op de opendeurdag zijn, ze gemakkelijk doorstrome naar de initiatielessen die ook in de club georganiseerd worden en na deze initiatielessen worden er altijd een aantal deelnemers lid.

Operationele doelstelling 1.2:In de periode 2013-2016 willen we jaarlijks kansarmen betrekken door in minimaal 3 clubs een clubactiviteit te organiseren.

26

Page 27: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Resultaten en effectmetingIn 2015 hebben er 3 clubs een activiteit voor deze doelgroep georganiseerd, wel waren er meer clubs die op hun aanvraagformulier aangegeven hadden om deze activiteit uit te voeren, zoals het geval was in 2013 en 2014. Er is nog een grote drempel om deze kansarmen effectief in de clubs te krijgen. De clubs nemen goede voornemens door zo’n activiteit te willen plannen maar blijkbaar blijft het moeilijk om de juiste organisaties te bereiken.EvaluatieEen aantal clubs geven in het evaluatieformulier aan dat zij wel contacten leggen met een aantal organisaties maar dat er weinig respons op komt. Via de sportdienst dienen een aantal clubs hun kandidatuur in om iets te organiseren voor kansarmen maar zij hebben hier nog geen respons op gehad. Nochtans bieden zij gratis initiaties aan voor deze groep, zowel de begeleiding, terreinen als het materiaal worden gratis ter beschikking gesteld. Eén club geeft aan dat het niet evident is om kansarmen naar de club te trekken aangezien zij financieel beperkt zijn. Nog andere clubs geven aan dat zij hier geen ervaring mee hebben en het moeilijk is om de eerste stap te zetten naar het organiseren van een activiteit enkel voor kansarmen. En nog andere clubs werken al jarenlang samen met een aantal organisaties die zich inzetten voor kansarmen.

Operationele doelstelling 1.3: In de periode 2013-2016 willen we jaarlijks nieuwkomers naar de squashclubs krijgen door in minimaal 18 clubs een gratis lessenreeks initiatie squash te organiseren.

Resultaten en effectmeting16 clubs van de 17 hebben in 2015 een gratis lessenreeks initiatie squash georganiseerd. Dit zijn er 2 minder dan in 2014. Het beoogde aantal van 18 clubs is in 2015 niet behaald. EvaluatieIn totaal hebben 159 kinderen of jongeren deelgenomen aan een gratis lessenreeks initiatie squash. 4 van de 16 clubs hebben voor de initiatielessen geen aanwezigheidslijst ingevuld, dus er zijn wellicht meer deelnemers dan de 159 deelnemers die doorgegeven zijn door de andere clubs. De clubs zijn nog steeds tevreden over deze actie. Door minimum 3 lessen na elkaar te volgen, krijgt de jeugd een goed beeld van onze squashsport en de velen die 3 lessen volgen, blijven daarna squashen. De clubs geven aan dat de deelnemers enthousiast en vol inzet waren, de jongeren voor de initiatielessen worden bereikt via de opendeurdag. Uit de aanwezigheidslijsten zien we dat er een groot deel van de kinderen die deelgenomen hebben aan de opendeurdag ook terugkomen naar de initiatielessen.

Operationele doelstelling 1.4: “In de periode 2013-2016 willen we jaarlijks in minimaal 15 clubs minisquashprojecten uitwerken, dit kan in samenwerking met een school of deze minisquashlessen kunnen in de club gegeven worden volgens het reglement minisquash of als multimove lessen.”

Resultaten en effectmeting14 clubs hebben in 2015 één of meerdere acties in het kader van minisquash georganiseerd.

27

Page 28: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Ofwel werd de promotie gevoerd in samenwerking met een plaatselijke lagere school zodat de leerlingen van deze school in hun vrije tijd of tijdens de schooluren naar de squashclub kwamen (bijvoorbeeld onder de vorm van een sportdag), ofwel ging het om een initiatie squash in de sporthal van de school tijdens de lesuren. Een aantal clubs hebben een reeks minisquash georganiseerd voor de kleinste jeugdleden in de club. Deze minisquashlessen worden 2 keer in de week georganiseerd en deze spelers doen ook mee aan de minisquashtornooien op het Oliver/AA tornooi. 1 club heeft hun minisquashles laten doorgaan op de sportmarkt in Diest. Andere clubs organiseren samen met SVS minisquash initiaties. Ook hebben in 2015 4 clubs multimove aangeboden bij hun in de club. Hoewel alle clubs promotie gemaakt hebben zijn 3 clubs er niet in geslaagd om samen te werken met een school en een activiteit minisquash te organiseren.De doelstelling was om hiervoor 15 clubs warm te maken en dat is in 2015 net niet gelukt. EvaluatieEr zijn een aantal clubs die een 10-lessenreeks minisquash georganiseerd hebben net zoals vorig jaar, wekelijks werden er dan lessen gegeven aan hetzelfde groepje. Deze clubs geven aan dat dit een succes was aangezien de kinderen sneller blijven nadat ze een aantal keer de squashlessen gevolgd hebben en de microbe dan te pakken hebben. Tijdens deze minisquashlessen gebruiken de clubs aangepast materiaal voor de allerkleinste, afhankelijk van de leeftijd. De clubs geven ook in 2015 aan dat het moeilijk is om de leerkrachten in een school te motiveren om naar de squashclub te komen om de kinderen te leren squashen. En als de leerlingen dan naar de squashclub komen voor een eerste les squash is het moeilijk om de leerlingen te motiveren om terug te komen. Het is moeilijk om tijdens een éénmalige squashles de geïnteresseerde leerlingen eruit te halen. Ook worden tijdens deze lessen de squashbonnen uitgedeeld maar weinig spelers maken hier nog gebruik van.Via de initiaties die in samenwerking met SVS georganiseerd worden bereiken de clubs wel een breed publiek maar het is moeilijk om uit deze groep kinderen nieuwe leden aan te trekken naar de squashclub.Sinds 2014 organiseren een aantal van onze clubs multimove lessen in de squashclub maar nu komt toch uit de evaluaties dat dit geen meerwaarde is voor de squashclub. Zij geven ook aan dat er nog heel veel andere sportclubs zijn die multimove aanbieden waardoor het niet gemakkelijk is om voldoende deelnemers te vinden. Ook zijn er nog niet veel multimovers die overgestapt zijn naar de squashclub om enkel squashlessen te volgen. Dus de doorstroming van de multimove lessen naar de squashlessen is nog niet zoals de clubs het verwacht hadden.In 2016 werken 2 clubs een heel nieuw project uit bij hun in de club m.b.t. minisquash. Future Sports heeft een project op poten gezet waarbij ze scholen bij hun in het centrum uitnodigen tijdens de lesuren, deze initiaties zijn gratis voor de scholen. Zij focussen hun op leerlingen uit het 1e tem het 3e leerjaar. Andere klassen zijn ook welkom maar passen dan niet in hun minisquashproject, dit project krijgt bij hun de naam minisquash/have fun. Deze leerlingen bieden ze dan 5 extra trainingen aan in play squash/learn squash om zo de spelers aan te kunnen sluiten in de squashclub indien zij het leuk vinden. De minisquashprojecten zijn goed verlopen. In totaal hebben de 14 clubs 291 deelnemers mogen ontvangen. Hierbij zijn wel niet de deelnemers aan de sportmarkt in Diest bijgerekend aangezien hier geen aanwezigheidslijst is voor ingevuld. Ook Piramid heeft geen aanwezigheidslijsten bijgehouden, zij hebben ook samengewerkt met SVS dus hier hebben

28

Page 29: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

we ook geen aantallen van. In werkelijkheid zijn er ook hier meer deelnemers dan 291. De clubs die een lessenreeks minisquash en/of multimove aanbieden hebben ook niet hun exacte aantallen doorgegeven.De deelname aan deze sportmarkt en het organiseren van squash initiaties in samenwerking met SVS is eerder om squash bekender te maken bij het grote publiek en niet echt om leden naar de club te trekken.

Operationele doelstelling 1.5:In de periode 2013-2016 willen we de kwaliteit van de jeugdsportwerking in de clubs verhogen door gediplomeerde trainers/coaches in te schakelen voor de begeleiding van jeugdspelers op jeugdtornooien.

Resultaten en effectmeting15 clubs zorgden in totaal voor 612,5 uur begeleiding van jeugdspelers op tornooien (196,5 uur begeleiding in 10 clubs in 2013 en 422 uur in 2014). Onze doelstelling van 130 begeleidingsuren is in 2015 weer heel vlot gehaald. EvaluatieIn 2015 merken we dat de clubs meer succes gehad hebben met activiteiten omtrent de kwaliteit van de jeugdopleiding. De activiteit begeleiding van jeugdspelers op tornooien is daar één van. In 2014 hadden de clubs een totaal van 422 begeleidingsuren, terwijl in 2015 dit 612,5 begeleidingsuren zijn. 15 van de 17 clubs hebben hun jeugdspelers begeleid op tornooien, van deze 15 clubs zijn er 2 clubs die in 2014 hun spelers nog niet begeleid hebben op tornooien, dit is positief. Hopelijk volgen de andere clubs (die hun spelers nog niet kunnen begeleiden op tornooien) nog. Aangezien uit de evaluaties van de clubs toch komt dat de kinderen veel steun en technische ondersteuning nodig hebben op een tornooi en op deze manier de stap durven zetten om deel te nemen aan een tornooi. Zonder coach is het moeilijker om deze stap te zetten. De tevredenheid van spelers verhoogt ook door begeleiding van een coach en het versterkt hun leercurve. De coaches kunnen de jeugdspelers ook helpen bij het reffen van wedstrijden van anderen, ook heel belangrijk aangezien dit eigen is aan squash en soms moeilijk is voor jonge spelers.De clubs geven aan dat het goed is dat dit mee in het jeugdsportproject zit aangezien ze hun coaches dan kunnen vergoeden voor hun begeleiding wat de coaches extra motiveert om mee te gaan. Er zijn clubs die hun spelers op elk jeugdtornooi kunnen begeleiden, dit zijn clubs die een zeer goede jeugdwerking hebben en over verschillende coaches beschikken. Clubs blijven dit heel belangrijk vinden in hun jeugdwerking en proberen hun coaches te motiveren om mee te gaan.

Operationele doelstelling 1.6:In de periode 2013-2016 willen we kwaliteit van de jeugdsportwerking in de clubs verhogen door een gediplomeerde scheidsrechter in te schakelen voor meer uren bijscholing van jeugdspelers op het vlak van arbitrage.

Resultaten en effectmetingIn 2015 organiseerden 10 clubs een specifieke opleiding voor de jeugd omtrent arbitrage en dit voor een totaal van 29 uur. Onze vooropgestelde doelstelling van 20u begeleiding is bereikt. Aangezien jeugdspelers op tornooien referee zijn voor elkaars wedstrijden, is het

29

Page 30: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

van groot belang dat zij hiervoor voldoende opgeleid zijn. We zijn blij dat er dit seizoen 10 clubs ingingen op het voorstel om in het kader van het jeugdsportfonds hieromtrent één of meerdere acties te ondernemen, dit zijn 2 clubs meer dan in 2014 en 7 uur meer. Het blijft een belangrijk onderdeel, het is belangrijk dat alle clubs met jeugdwerking deze opleiding aanbieden aan hun jeugdspelers. Evaluatie10 clubs zorgden in totaal voor het organiseren van een scheidsrechteropleiding bij hun in de club. Clubs die dit onderdeel integreren in hun jeugdtrainingen geven hier veel aandacht aan, dit is een perfecte stap om junioren warm te maken voor deelname aan tornooien. Ze spelen eerst onder elkaar in een gekende omgeving met gekende spelers. Dit maakt de drempel lager om deel te nemen aan tornooien en daar wedstrijden te arbitreren. Tijdens de Oliver/AA tornooien besteden de coaches ook veel tijd aan het begeleiden van junioren tijdens het arbitreren. Deze clubs geven dan ook aan dat deze opleiding belangrijk is voor de toekomst van de squash en het kennen van de regels. De clubs merken dat de junioren nood hebben aan zo’n opleiding, hoewel dit niet voor alle junioren even boeiend is. Door hier aandacht aan te besteden tijdens de trainingen maakt dit onderdeel al wat interessanter.Clubs die dit niet georganiseerd hebben geven ook dit jaar aan dat ze dit mee verwerken in de training maar niet specifiek een aparte opleiding aanbieden in de club. Elk jaar wordt er ook wel een scheidsrechteropleiding voorzien tijdens een Dunloptornooi, dit wordt georganiseerd door de federatie. Vanaf het seizoen 2015-2016 is deze opleiding op het Dunloptornooi veranderd. We trachten op de Dunloptornooien de hulp van ervaren referees in te schakelen die de spelers tijdens het arbitreren feedback kunnen geven. Aan het begin van het tornooi worden een aantal aandachtspuntjes i.v.m. het arbitreren overlopen met de junioren en tijdens het tornooi krijgen de junioren hulp van een ervaren referee.Hoewel we in 2015 deze activiteit wat bijgestuurd hadden door namelijk aan de clubs te communiceren dat zij gebruik kunnen maken van een gediplomeerd lesgever van een andere club hebben niet zo veel clubs hiervan gebruik gemaakt.

Operationele doelstelling 1.7: In de periode 2013-2016 willen we de kwaliteit van de jeugdsportwerking in de clubs verhogen door meer trainers/coaches trainerscursussen en clinics te laten volgen.

Resultaten en effectmeting8 clubs stuurden één of meer trainers/coaches naar een trainerscursus of bijscholing, dit is 1 club minder dan in 2014. In 2015 hebben niet zo veel trainers een bijscholing gevolgd, 9 personen. Verder zijn er 3 personen die in 2015 weer een opleiding multimove gevolgd hebben. Onze doelstelling van minimaal 6 trainers per jaar te bereiken is wel behaald. In 2015 is er een initiatorcursus georganiseerd, hiervoor waren 8 deelnemers. En 1 persoon heeft het algemeen gedeelte trainer B gevolgd.EvaluatieHet is jammer dat zo weinig trainers bijscholingen gaan volgen, het aanbod is nochtans groot. Ondanks dat de clubs meermaals per jaar door het secretariaat hiervan op de hoogte gebracht worden zijn er heel weinig deelnames, een gemiste kans! Een aantal clubs geven ook aan dat de coach zelf moet geloven in een permanente vorming, alle financiële kosten worden reeds gedragen door de clubs. We kunnen stellen dat onze trainers nog niet voldoende gemotiveerd zijn voor het volgen van bijscholingen. Nochtans geven de trainers

30

Page 31: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

die een bijscholing gevolgd hebben aan dat dit leerrijke bijscholingen waren.De deelnemers van de initiatorcursus vonden deze cursus zeer leerrijk en erg praktijkgericht.Van de 12 trainers die een bijscholing gevolgd hebben zijn er 3 die geen VTS-diploma hebben. In totaal hadden we in 2015 27 gediplomeerde trainers die actief les gaven in de deelnemende clubs.Ondanks dat de clubs vorig jaar aangaven dat er weinig bijscholingen georganiseerd worden specifiek rond squash, was de opkomst voor de clinics van de federatie mager. De federatie heeft in 2015 een commissie coaches opgericht maar dit was geen succes. Zowel de deelnemende clubs als de niet-deelnemende clubs hebben in 2015 regelmatig het aanbod aan bijscholingen en VTS-cursussen ontvangen.

Operationele doelstelling 1.8:In de periode 2013-2016 willen we de kwaliteit van de jeugdsportwerking in de clubs verhogen. Minimaal 14 clubs organiseren een clubactiviteit voor het behoud van eigen leden.

Resultaten en effectmetingWe hadden in 2015 17 deelnemende clubs waarvan er 13 een activiteit voor het behoud van eigen leden georganiseerd hebben. Dit wil zeggen dat onze doelstelling dit jaar net niet gehaald is. We schommelen elk jaar rond de 10 à 12 clubs die deze activiteit organiseren dus hadden we in het jaarverslag van 2014 aangegeven om deze doelstelling bij te schaven. We hadden toen het aantal van 17 naar 14 clubs gebracht. In 2015 zijn er 2 clubs meer dan in 2014 deze activiteit georganiseerd hebben. EvaluatieEr zijn weer een aantal clubs die wel wat activiteiten organiseren voor behoud van eigen leden maar toch behalen we onze doelstelling van 14 clubs net niet. De clubs die deze activiteit organiseren vinden dit zeker een nuttige activiteit en 5 van deze clubs hebben zelfs 2 of meer activiteiten georganiseerd voor het behoud van eigen leden. Veel clubs organiseren een teambuildingsdag aangezien dit geen rechtstreekse relatie heeft met squash en het middel is om elkaar beter te leren kennen. De clubs geven aan dat het een gemiste kans is dat de kosten van niet-gerelateerde squashactiviteiten niet meetellen. Deze activiteit is goed om de continuïteit van de jeugdwerking en de club te bewerkstelligen.Het is wel zo dat we bij een aantal clubs die op het einde van het jaar geen checklist hadden binnen gebracht voor deze activiteit hebben nagevraagd of zij iets georganiseerd hadden. En dan gaven zij wel aan dat ze dit gedaan hadden maar niet aan gedacht hadden om dit door te geven als activiteit voor behoud eigen leden. Sommige clubs vinden het organiseren van deze activiteit heel belangrijk, zij trekken deze activiteit ook breder door, door ook de ouders te betrekken en trachten zo een soort ‘squash community’ te creëren waarbij ze junioren, ouders, interclubspelers en recreanten bij betrekken, dit zorgt voor een aangenaam clubgevoel. Andere proberen hun jeugdspelers via deze activiteit te laten proeven van squash in competitie, namelijk door het organiseren van een kersttornooi, paastornooi of juniorclubkampioenschap. Er zijn ook clubs die een stage organiseren, dit geeft zeker een boost aan het groepsgevoel.

Strategische doelstelling 2 In de periode 2013-2016 willen we dat de clubs die subsidies krijgen uit het jeugdsportfonds jaarlijks tevreden zijn over de samenwerking met de federatie met betrekking tot het jeugdsportproject.

31

Page 32: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Resultaten en effectmeting De clubs zijn schriftelijk bevraagd, tijdens het jaar zijn er ook gesprekken geweest met een aantal deelnemende clubs. De algemene bevindingen waren ook in 2015 weer positief. Ze geven aan dat dit een mooi project is voor alle sporten, voor clubs die met jongeren werken is het een grote hulp. Het project zorgt voor een startend plan bij beginnende clubs en voor andere blijft het een project om aan verder te werken en met hun eigen ervaringen verder uit te werken. Hoewel in 2015 het aantal aanwezigen voor de opendeurdag, initiatie- en minisquashlessen iets lager ligt (dit zijn enkel de cijfers die we doorgekregen hebben van de clubs aangezien niet alle aanwezigen voor deze acties zijn doorgegeven) zijn de clubs wel tevreden over het jeugdsportfonds en geven ze toch aan dat dit een goede hulp is om nieuwe jeugdleden aan te trekken en hun bestaande jeugdleden te behouden. Ook dit jaar geven de clubs aan dat het niet evident is om de jongeren naar de club te krijgen, er worden heel veel inspanningen geleverd omtrent promotie maar de opkomst is mager in vergelijking met de tijd die ze in promotie gestoken hebben. Het is en blijft zeer moeilijk om de scholen te motiveren om hun leerlingen aan te zetten om naar dit initiatief te komen. Daarom is het een goede zaak dat nu bij de activiteit minisquash ook de lessenreeksen minisquash en multimove meetellen.De meningen van de clubs lopen gelijk, de clubs maken veel promotie voor hun activiteiten maar de opkomst is mager. In 2015 zijn er via het jeugdsportproject 142 nieuwe jeugdspelers bijgekomen terwijl er een drop out was van 65 jeugdspelers bij de deelnemende clubs. Evaluatie De structuur en subsidies zetten de clubs aan om op verschillende wijzen de hand te reiken naar nieuwe junioren. De middelen die ter beschikking gesteld worden door het project zijn de zuurstof om aan jeugdwerking te doen op een manier waarbij het voor iedereen financieel haalbaar blijft om de jeugdspelers te laten sporten. We zien bij een aantal clubs dat er een grote instroom van nieuwe leden is in 2015 en een heel kleine drop out terwijl er bij andere clubs wel een instroom was van nieuwe leden, maar minder groot terwijl de drop out bij deze clubs opmerkelijk hoger ligt dan in 2014. Als we kijken naar welke clubs een grote drop out hebben, zijn er toch clubs bij die een goede jeugdwerking hebben en veel moeite doen om nieuwe leden aan te trekken en hun bestaande leden te behouden. In 2015 was er een bijeenkomst georganiseerd voor de clubs om te brainstormen over het jeugdsportproject, er waren slechts 6 clubs aanwezig waardoor we het niet echt een brainstormmoment konden noemen. Wij hadden gehoopt dat de kleinere, beginnende clubs vragen konden stellen aan de grotere clubs die al langer deelnemen. Dit is gebeurd, maar er waren te weinig kleinere clubs aanwezig om de brainstorming tot zijn recht te laten komen. Dit zou een ideaal moment geweest zijn voor clubs die eigenlijk wel willen deelnemen maar nog met heel veel vragen zitten. We trachten in 2016 terug zo’n bijeenkomst te organiseren met hopelijk een grotere opkomst.We zijn blij dat onze inspanningen beloond werden en de grote meerderheid van de clubs heel tevreden was. De clubs zijn ook tevreden over de ondersteuning die ze krijgen van de VSF. Dit vinden we enorm belangrijk en deze weg willen we blijven bewandelen.

32

Page 33: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Operationele doelstelling 2.1: In de periode 2013-2016 willen we jaarlijks 6 clubs persoonlijk bezoeken en deze helpen met het invullen van het aanvraagformulier voor het jeugdsportfonds zodat zij hiervan optimaal gebruik kunnen maken.

Resultaten en effectmetingClubbezoeken/gesprekken van:Sporttechnisch coördinator recreatiesport- Vision 21 Roeselare (jeugdsport)- Bateas Gent (jeugdsport)- Olympia Hasselt (jeugdsport)- Recrean Oudenaarde (jeugdsport)- Squash Point (jeugdsport)- Catalpa Lochristie- Oxygen Kortrijk

EvaluatieVeel clubs nemen nog steeds telefonisch contact op indien zij vragen hebben, indien er een clubbezoek wordt voorgesteld is dit vaak niet nodig voor de clubs. Wel zijn er een aantal gesprekken geweest met de jeugdverantwoordelijke van de club tijdens een (jeugd)tornooi. Aangezien we dan beide aanwezig zijn is het eigenlijk een ideaal moment om vragen te stellen of om vanuit de VSF nog meer info te geven. Het is jammer dat er ook in 2015 weer 3 clubs zijn die op het einde van het jaar afgehaakt hebben ondanks de ondersteuning die vanuit het secretariaat geboden wordt, waaronder ook een clubbezoek.Er zijn gesprekken geweest met 5 clubs die deelnemen aan het jeugdsportproject. Verder zijn er in 2015 nog een heel aantal clubbezoeken geweest bij clubs die nog niet aangesloten zijn bij de federatie. Deze clubbezoeken trachten we te behouden in de toekomst.

Overzicht acties 2015 en relatie met de doelstelling:

Hieronder vind je een overzicht van de clubs, de data en het aantal bezoekers van de opendeurdagen (OD 1.1):

Club Datum Uur Aantal bezoekersBateas 26/09/2015 10-12u ?*De Dam 12/09/2015 14-17u30 0**De Kaai 07/09/2015 16u30-19u30 0***

09/09/2015 14u-15u 1211/09/2015 16u30-19u

De Schreef 28/06/2015 10u-18u +/-100****12/09/2015 10-16u 16

Double Yellow 12/09/2015 10u30-12u30 29Fitlink 29/08/2015 13u-18u +/-100*****

09/09/2015 14u-16u ?*Future Sports 05/09/2015 14-17u 25

06/09/2015 14-17u

33

Page 34: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Karteria Diest 09/09/2015 16u30-18u 11Keep Fit 05/09/2015 10u-12u 11

12/09/2015 10u-12u13/09/2015 10u-12u16/09/2015 10u-12u18/09/2015 10u-12u19/09/2015 10u-12u20/09/2015 14u-19u

Olympia 29/08/2015 13u-18u +/-100*****02/09/2015 14u-16u30 1505/09/2015 10u-13u3009/09/2015 14u-16u3012/09/2015 10u-13u3016/09/2015 14u-16u30

Ostend SRC 18/09/2015 17u-20u 10Paramount 11/09/2015 18u-20u 20Piramid 21/02/2015 10-18u ?*

22/02/2015 10-13uRecrean 09/09/2015 16u-18u 5

12/09/2015 10u30-12uSC Kanaal 26/09/2015 13u-16u 10

27/09/2015 13u-16uSquash Point 03/10/2015 10u-14u 2The Move 09/09/2015 13u-16u /

*Geen aanwezigheidslijst ontvangen. **Vrijetijdsmarkt in Lokeren, deze is helaas niet kunnen doorgaan wegens het slechte weer. Hier was het voorzien om de opblaasbare courts te gebruiken. ***Deze opendeurdag was geen succes, er waren helaas geen aanwezigen. ****Opblaasbare courts gebruikt op de sportmarkt in Aalst, hier zijn het aantal aanwezigen niet bijgehouden. *****Opblaasbare courts gebruikt tijdens sport@hasselt, Fitlink en Olympia hebben hier samengewerkt. Hier zijn het aantal aanwezigen niet bijgehouden./ Was gepland in het begin van het jaar maar is niet doorgegaan, geen lesgever.

Hieronder vind je een overzicht van de clubs met de data, uren en het aantal deelnemers aan de initiatielessen (OD 1.3).

Club Datum Uur Aantal deelnemersBateas 30/09/2015 15u-17u ?*

07/10/2015 15u-17u14/10/2015 15u-17u

De Dam 19/09/2015 10u-11u 526/09/2015 10u-11u03/10/2015 10-11u

De Kaai 12/09/2015 16u30-18u30 619/09/2015 16u30-18u30

34

Page 35: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

26/09/2015 16u30-18u30De Schreef 28/04/2015 13u-16u 50Double Yellow 19/09/2015 12u30-13u30 21

26/09/2015 12u30-13u3003/10/2015 12u30-13u30

Fitlink 16/09/2015 14u-16u ?*23/09/2015 14u-16u

Future Sports 09/09/2015 14u-16u 812/09/2015 11u-12u16/09/2015 14u-16u19/09/2015 11u-12u23/09/2015 14u-16u26/09/2015 11u-12u30/09/2015 14u-16u

Karteria Diest 16/09/2015 16u30-18u 1123/09/2015 16u30-18u30/09/2015 16u30-18u07/10/2015 16u30-18u

Keep Fit 12/09/2015 10u-12u 613/09/2015 10u-12u16/09/2015 17u-19u18/09/2015 17u-19u19/09/2015 10u-12u

Olympia 19/09/2015 13u30-14u30 1126/09/2015 13u30-14u3003/10/2015 13u30-14u30

Ostend SRC 25/09/2015 17u-20u 1002/10/2015 17u-20u09/10/2015 17u-20u

Paramount 18/09/2015 17u-18u 1425/09/2015 17u-18u02/10/2015 17u-18u09/10/2015 17u-18u16/10/2015 17u-18u

Piramid 06/03/2015 17u45-19u15 ?*08/02/2015 10u-12u13/03/2015 17u45-19u1515/03/2015 10u-12u20/03/2015 17u45-19u1522/03/2015 10u-12u

Recrean 11/09/2015 17u30-18u30 812/09/2015 15u30-16u3016/09/2015 15u30-17u18/09/2015 17u30-18u3019/09/2015 10u-11u

SC Kanaal 01/10/2015 18u-19u30 908/10/2015 18u-19u30

35

Page 36: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

15/10/2015 18u-19u30Squash Point 10/10/2015 12u-13u ?*

17/10/2015 12u-13u24/10/2015 12u-13u31/10/2015 12u-13u

The Move 16/09/2015 14u-16u /23/09/2015 14u-16u30/09/2015 14u-16u07/10/2015 14u-16u14/10/2015 14u-16u

*Geen aanwezigheidslijsten ontvangen./ Was gepland in het begin van het jaar maar is niet doorgegaan, geen lesgever.

Hieronder vind je een overzicht van de clubs met de data, uren en het aantal deelnemers voor de minisquash projecten (OD 1.4).

Club Datum Uur Aantal deelnemersBateas 10/10/2015 10u-12u 6

17/10/2015 10u-12u24/10/2015 10u-12u

De Kaai Van jan tot april 2015 27**04/02/2015 13u30-15u45 14*12/03/2015 12u30-16u30 73*12/09/2015 16u30-18u30 619/09/2015 16u30-18u3026/09/2015 16u30-18u30

De Schreef 08/09/2015 10u-14u 20Double Yellow 19/09/2015 10u30-11u30 5

26/09/2015 10u30-11u3003/10/2015 10u30-11u30

Future Sports 2u/week van september tot juni 10***Karteria Diest 13/09/2015 10u30-11u30 9

27/09/2015 10u30-11u3011/10/2015 10u30-11u3025/10/2015 10u30-11u3001/11/2015 10u30-11u3019/09/2015 10u-16u +/-100****1u30/week van september tot juni***1u/week – 3 maal 8 lessen*****

Keep Fit 11/03/2015 13u30-16u30 451u/week van september tot juni 14*****

Olympia 29/08/2015 13u-17u 6Ostend SRC 09/09/2015 14u-16u 19Paramount 18/09/2015 18u-19u30 6

25/09/2015 18u-19u3002/10/2015 18u-19u30

36

Page 37: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

09/10/2015 18u-19u3016/10/2015 18u-19u30

Piramid 01/04/2015 10u-12u ?******01/10/2015 10-12u*

Recrean 2u/week van september tot juni*** 25Squash Point 1u/week van september tot juni*** 6SC Kanaal 2u/week 2 lessenreeksen***** ?******

*In samenwerking met SVS.**Multimove in samenwerking met sportdienst.***Lessenreeks minisquash in de club. ****Gebruik gemaakt van opblaasbare minisquashcourts tijdens sportmarkt in Diest.*****Lessenreeks multimove. ******Geen aanwezigheidslijsten ontvangen.

Hieronder vind je een overzicht van de clubs met de data en aantal uren begeleiding van jeugdspelers op tornooien (OD 1.5).

Club Datum Aantal uurBateas 19/09/2015 1

10/10/2015 131/10/2015 128/11/2015 1

De Kaai 12/09/2015 819/09/2015 403/10/2015 510/10/2015 418/10/2015 428/11/2015 319/12/2015 4

De Schreef 24-25/01/2015 807/03/2015 710/05/2015 619/09/2015 5

Double Yellow 24/01/2015 2Future Sports 17/01/2015 4

24/01/2015 430/01/2015 407/02/2015 427/02/2015 407/03/2015 414/03/2015 418/04/2015 410/05/2015 412/09/2015 415/09/2015 426/09/2015 4

37

Page 38: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

04/10/2015 410/10/2015 418/10/2015 431/10/2015 414/11/2015 422/11/2015 428/11/2015 4

Karteria Diest 17/01/2015 324/01/2015 307/03/2015 314/03/2015 318-19/04/2015 310/05/2015 326-27/09/2015 310/10/2015 317-18/10/2015 331/10/2015 414/11/2015 428/11/2015 3

Keep Fit 10/01/2015 624/01/2015 930-31/01/2015 801/02/2015 407/02/2015 907/03/2015 718-19/04/2015 610/05/2015 713/09/2015 919/09/2015 926/09/2015 903/10/2015 410/10/2015 917-18/10/2015 831/10/2015 7

Olympia 10-11/10/2015 1031/10/2015 5

Ostend SRC 19/09/2015 403/10/2015 4

Paramount 07/03/2015 310/05/2015 6.519/09/2015 510/10/2015 531/10/2015 10.528/11/2015 10.5

Piramid 10/01/2015 424/01/2015 530-31/01/2015 7

38

Page 39: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

01/02/2015 307/03/2015 510/05/2015 510/10/2015 517-18/10/2015 417-18/10/2015 1019/10/2015 728/11/2015 419/12/2015 4

Recrean 18/01/2015 424-25/01/2015 830-31/01/2015 801/02/2015 419-22/02/2015 1607/03/2015 412-15/03/2015 1618-19/04/2015 812-13/09/2015 817-18/10/2015 831/10/2015 45-8/11/2015 1628/11/2015 4

Squash Point 17/01/2015 624/01/2015 430-31/01/2015 301/02/2015 307-08/02/2015 307/03/2015 414-15/03/2015 318-19/03/2015 310/05/2015 412-13/09/2015 319/09/2015 426-27/09/2015 303/10/2015 410/10/2015 417-18/10/2015 331/10/2015 414-15/11/2015 328/11/2015 4

SC Kanaal 24/01/2015 309/03/2015 310/05/2015 5.510/10/2015 331/10/2015 3

The Move 10/05/2015 6.5

39

Page 40: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Hieronder vind je een overzicht van de clubs met de data en aantal uren inschakeling van gediplomeerde scheidsrechters (OD 1.6).

Club Datum Aantal uurDe Schreef 05/06/2015 2.5Future Sports geïntegreerd in jeugdtrainingen en Oliver/AA 6Karteria Diest 24/10/2015 2Keep Fit 24/10/2015 2Olympia 07/10/2015 3Paramount 13/11/2015 2Piramid 14/01/2015 1.5

15/04/2015 1.516/09/2015 1.5

Recrean geïntegreerd in jeugdtrainingen 3Squash Point 02/12/2015 2SC Kanaal 24/10/2015 2

Hieronder vind je een overzicht van de clubs die een bijscholing/clinics voor trainers (O.D. 1.7) en een VTS cursus (O.D. 1.7) hebben gevolgd.

VTS cursusCoach met M-factor:De Kaai – 1 persoon Initiatorcursus:Double Yellow – 1 persoon (van 4/4/2015 tem 18/4/2015)Fitlink – 2 personen (van 4/4/2015 tem 18/4/2015)Squash Point – 1 persoon (van 4/4/2015 tem 18/4/2015)Algemeen gedeelte trainer B:Keep Fit – 1 persoon (zelfstudie)Multimove:Keep Fit – 3 personen

Bijscholing/clinicsDe Kaai – 1 persoon – Clinic mental coaching – 30/09/2015Double Yellow – 1 persoon – Clinic coaching en training – 30/01/2015Future Sports – 2 personen – Dag van de jeugdsportbegeleider - 19/12/2015Keep Fit – 3 personen – Dag van de sportclubbestuurder – 20/06/2015Paramount – 1 persoon – Internationale referee clinic – 7-8/11/2015Paramount – 1 persoon – Straffen en belonen – 6/12/2015Paramount en The Move – 1 persoon – Hoger redder – 24/01/2015Paramount en The Move – 1 persoon – Clinic minisquash – 8/04/2015Paramount en The Move – 1 persoon – Coaches platform – 30/01/2015

Evalu atie van de acties Alle acties zijn in 2015 ook weer positief onthaald. Het jeugdsportproject wordt ook in 2015 nog steeds zeer goed bevonden bij de deelnemende clubs en ze zien het als een goede ruggensteun om de jeugdbegeleiding verder te zetten of op te starten. De clubs zijn tevreden aangezien ze

40

Page 41: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

als squashclub in een bestaande infrastructuur (huur van de courts) werken en hierdoor het kostenplaatje snel oploopt.In 2015 was er één deelnemende club minder dan in 2014 en we zien in grafiek 2 van de grafieken ‘evolutie 2009-2015’ dat in 2015 de deelnemende clubs veel activiteiten gedaan hebben, we zien voor de activiteiten opendeurdag, initiatie- en minisquashlessen en volgen van bijscholing een daling t.o.v. 2014 van het aantal clubs per activiteit. Terwijl we voor de andere activiteiten een stijging zien. Als je dan kijkt naar grafiek 7 zien we dat het aantal behaalde punten voor de opendeurdagen en initiatielessen meer of gelijk zijn dan in 2014 dus dat wil zeggen dat de clubs wel evenveel acties georganiseerd hebben voor nieuwe leden ondanks dat er een club minder deelgenomen heeft in 2015. We kunnen dus concluderen dat de clubs wel nog veel moeite doen om acties te organiseren om nieuwe jeugd aan te trekken maar dat dit niet evenredig is met het resultaat. Ze zijn positief over het feit dat er voor de jeugd extra inspanning geleverd wordt en geven aan dat dit een mooi project blijft aangezien het voor clubs die met jongeren werken een grote hulp is. Dit project biedt de mogelijkheid om de club uit te bouwen tot een hoger niveau. Hoewel ook in 2015 onze aantallen niet heel groot zijn zien we wel dat bijna alle clubs (op 3 na) nieuwe leden uit het project halen. Alleen is de drop out in 2015 wel wat hoger als de voorbije 2 jaren.Positief in 2015 is dat er nu ook weer meerdere clubs vrijwillig deelnemen aan sportevenementen bij hun in de buurt en hiervoor ook gebruik willen maken van de opblaasbare minisquashcourts. In 2014 waren er 7 clubs die gebruik gemaakt hebben van onze minisquashcourts, in 2015 is dit één club meer.

Conclusies De operationele doelstellingen 1.1, 1.3, 1.4 en 1.8 zijn voor 2015 niet behaald. We behouden wel deze operationele doelstellingen aangezien zij net niet behaald zijn. Ook waren er in 2015 aanvankelijk 20 ingeschreven clubs, waarvan er 3 clubs op het einde van het jaar jammer genoeg afgehaakt hebben. De operationele doelstellingen 1.5, 1.6 en 1.7 zijn in 2015 dan wel weer vlot behaald. Vooral OD 1.5, dit is begeleiding van jeugdspelers op jeugdtornooien, is vlot behaald. We hadden hier 130 begeleidingsuren vooropgesteld maar in 2015 zijn dit 612,5 uren geworden. We mogen zeggen dat er voor deze activiteit elk jaar meer begeleidingsuren bijkomen wat positief is. De operationele doelstelling 2.1 is in 2015 gehaald. Zowel aangesloten (met of zonder jeugd) als niet-aangesloten clubs bij de federatie krijgen een clubbezoek, tijdens zo’n bezoek komt jeugd altijd aan bod en wordt er aan de club meegegeven hoe ze jeugdwerking kunnen opstarten en welke hulpmiddelen ze hierbij kunnen krijgen. We hopen in 2016 ook minstens 20 clubs te bezoeken. In de grafieken kan je zien op grafiek 1 dat er in 2015 minder deelnemers zijn voor de opendeurdagen, initiatie- en minisquashlessen. In het verslag hierboven kan je wel lezen dat dit deels te wijten is aan het feit dat niet alle clubs hun aanwezigheidslijsten hebben ingevuld.Voor minisquash zijn het aantal deelnemers gezakt aangezien nu ook lessenreeksen minisquash en multimove meetellen, hiervoor zijn er minder deelnemers dan wanneer een club samenwerkt met een aantal klassen. Het is en blijft zeer moeilijk om de scholen te motiveren om hun leerlingen aan te zetten om naar dit initiatief te komen. Daarom is het een goede zaak dat nu bij de activiteit minisquash ook de lessenreeksen minisquash en multimove meetellen.

In grafiek 7 zien we wel dat er voor de opendeurdagen en de initiatielessen evenveel punten zijn behaald dus clubs hebben desondanks de kleinere instroom wel hun best gedaan om acties

41

Page 42: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

te organiseren om nieuwe leden aan te trekken. De clubs hebben in 2015 142 nieuwe jeugdleden mogen verwelkomen en dit via hun deelname aan het jeugdsportproject. Voor de activiteiten die bedoeld zijn voor het behoud van de jeugd zijn er in 2015 voor een aantal activiteiten ook meer punten behaald, ook hier hebben de clubs hun best gedaan om activiteiten te organiseren voor behoud van hun leden desondanks de grotere drop out t.o.v. 2014 en 2013. In 2015 is er een drop out van 65 jeugdleden. Het aantal punten voor de minisquashlessen ligt lager, maar dit komt doordat er slechts 1 punt per minisquash lessenreeks en multimove lessenreeks wordt geteld. Dit moet herbekeken worden in 2016.

In 2015 zien we dat veel clubs hun spelers begeleid hebben op een jeugdtornooi, 15 van de 17 deelnemende clubs hebben zich hiervoor ingezet. Aangezien onze commissie jeugd het belangrijk vindt dat jeugdspelers deelnemen aan tornooien is er voor 2016 een voorwaarde opgelegd voor deelname aan het project: 10% van je jeugdspelers van een club moet gemiddeld deelnemen aan de jeugdtornooien (dus ofwel Dunloptornooi ofwel Oliver/AA tornooi). De jeugdleden tellen pas mee als lid als ze in september van het jaar ervoor lid waren en in september van het lopende kalenderjaar nog steeds lid zijn.Op deze manier hopen we dat alle deelnemende clubs aan het project spelers kunnen zenden en coachen tijdens een jeugdtornooi. Clubs geven toch aan dat deelname aan tornooien hun leercurve versterkt, als ze dan nog kunnen begeleid worden door een coach verhoogt dit ook hun tevredenheid over het tornooi.

Uit grafiek 2 kunnen we afleiden dat er voor de eerste 3 activiteiten minder clubs dit georganiseerd hebben, terwijl voor de andere activiteiten meer deelnemende clubs waren t.o.v. 2014 (met uitzondering van volgen van bijscholingen). In grafiek 7 zie je dan wel dat er voor het volgen van bijscholingen meer punten behaald zijn t.o.v. 2014, dit komt omdat de clubs nu 2 punten per gevolgde bijscholing krijgen t.o.v. 1 punt in 2014.

In 2015 zijn er 10 clubs die een opleiding jeugdscheidsrechter hebben aangeboden aan hun jeugdspelers in de club. Dit zijn 2 clubs meer dan in 2014 en van deze 10 clubs zijn er 2 nieuwe clubs die in 2014 deze opleiding nog niet aangeboden hadden in hun club. Door vanaf 2015 de mogelijkheid aan de clubs te geven om een gediplomeerde trainer te contacteren van een andere club in hun provincie hopen we dat er meer clubs de jeugdscheidsrechteropleiding kunnen geven in hun eigen club. Door het aanstellen van een jeugdverantwoordelijke verloopt de communicatie met de meeste clubs vrij goed. Een aantal clubs bezorgen ons een verslag van hun trainersvergadering.

Elke deelnemende club heeft het document ‘informatie trainers en trainingsuren’ ingevuld. Op deze manier weten we effectief welke trainers actief zijn in de deelnemende clubs. Van de 17 deelnemende clubs zijn er 2 clubs die niet beschikken over een trainer met VTS-diploma, deze clubs hebben ofwel een trainer met een licentiaat of regentaat LO diploma, ofwel een trainer die het ESF coaching level behaald heeft. In totaal zijn er 16 initiators en 8 trainers B actief bij de deelnemende clubs.

In januari 2015 is er een brainstormmoment georganiseerd voor alle geïnteresseerde clubs omtrent het jeugdsportproject. Hoewel ons dit een goed idee leek waren er maar weinig clubs aanwezig waardoor de brainstorming niet echt plaatsgevonden heeft. De sporttechnisch

42

Page 43: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

coördinator heeft een korte uitleg gegeven over het project en de resultaten van het project besproken a.d.h.v. de grafieken ‘evolutie 2009-2014’. Jammer dat er maar 6 clubs aanwezig waren aangezien er een heel aantal clubs heel veel aan deze informatie zouden gehad hebben. Brainstormmoment van 2015 was dus geen succes, in 2016 wordt en nog een poging gedaan om clubs bijeen te brengen en te laten brainstormen over het project. Is ook ideaal omdat de clubs die er nog niet in geslaagd zijn om iets voor kansarmen te organiseren nu de kans hebben om vragen te stellen aan de clubs die hier wel al ervaring mee hebben.

In het evaluatieformulier dat de clubs krijgen i.v.m. het jeugdsportproject kunnen clubs ook aangeven welke activiteit ze graag willen toevoegen. Hier zijn een aantal goede ideeën uitgekomen. We proberen deze ideeën mee te nemen naar ons project van 2017.

De clubs blijven tevreden over het project en geven sterk aan dat dit project nodig is voor het in stand houden van de jeugdwerking. Er was in 2015 zelfs één club die hun jeugdleden aantal via het project hebben kunnen verdubbelen (van 20 naar 40 jeugdleden), de georganiseerde activiteiten hadden indirect voor een aanzuigeffect gezorgd. Zij trachten nu voldoende coaches te vinden.Verder komt uit de evaluaties ook dat minisquash meer in de kijker dient gezet te worden. Het is dan ook opnieuw eens tijd om te brainstormen over minisquash en squash voor de beginnende junior. De commissie jeugd is hier alleszins mee bezig, de minisquashclinic voor trainers wordt in 2016 volledig anders georganiseerd. En als laatste geven de clubs in de evaluatie aan dat multimove momenteel geen meerwaarde vormt voor de squashsport. Dit wordt opgevolgd.We kunnen besluiten dat 14 van de 17 deelnemende clubs in 2015 nieuwe jeugdleden hebben kunnen aantrekken via het jeugdsportproject, vorig jaar hadden nog alle clubs nieuwe jeugdleden kunnen aansluiten via het project. We hopen dan ook dat de clubs in 2016 hier terug in slagen. De drop out was in 2015 ook opmerkelijk hoger dan in 2014 ondanks de grote inspanningen van de clubs, laten we hopen dat er minder drop out is in 2016.

Ook dit jaar zijn de subsidies zo goed als helemaal kunnen verdeeld worden onder de clubs. Doordat de clubs tijdig hun facturen binnen brengen kan het totaal aantal punten berekend worden en kunnen de clubs nog tijdig op de hoogte gebracht worden van het eventueel nog bijvoegen van facturen. Naar de toekomst toe hopen we dat de clubs allemaal hun aanwezigheidslijsten kunnen invullen, op deze manier hebben we een beter zicht op het aantal aanwezigen.

Eventuele bijsturingen op niveau van de doelstellingen en/of de acties Hier een overzicht van de operationele doelstellingen die niet gehaald zijn in 2015:

- Activiteit opendeurdag (O.D 1.1)- Activiteit initiatielessen (O.D 1.3)- Activiteit minisquash (O.D 1.4)- Activiteit behoud eigen leden (O.D 1.8)

Deze operationele doelstellingen blijven we behouden aangezien deze net niet behaald zijn.

43

Page 44: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

44

Page 45: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

OVERZICHT DEELNEMENDE CLUBS JEUGDSPORTPROJECT 2015

Opendeur-dag

Initiatie-lessen

Mini-squash

Gebruik opblaasbare

court BegeleidingScheids-rechters

VTScursus

Clinics-bijscholing

Kans-armen Eigen leden

Bateas X X X 0 X 0 0 0 X X

De Dam X X 0 0 0 0 0 0 0 X

De Kaai X X X X X 0 X 0 0 X

De Schreef X X X X X X 0 0 0 X

De Vaart* 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Double Yellow X X X 0 X 0 X X 0 X

Fitlink X X 0 X 0 0 X 0 0 0

Future Sports X X X 0 X X 0 X X X

Karteria Diest X X X X X X 0 0 0 0

Keep Fit X X X X X X X X 0 X

Olympia X X X X X X 0 0 0 X

Ostend SRC X X X 0 X 0 0 0 0 0

Paramount X X X 0 X X 0 X 0 X

Picasso SRC* 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

Piramid X X X 0 X X 0 0 X X

Recrean X X X 0 X X 0 0 0 X

SC Kanaal X X X X X X 0 0 0 X

Squash Point X X X X X X X 0 0 X

The Move 0 0 0 0 X 0 0 X 0 0

Vision 21* 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0

20 clubs 16 16 14 8 15 10 5 5 3 13*zijn clubs die oorspronkelijk hun deelname bevestigd hadden maar op het einde van het jaar geen activiteiten georganiseerd hadden.

45

Page 46: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

FACULTATIEVE OPDRACHT: TOPSPORT

Voorbereiding en deelname aan internationale wedstrijden (FO 3.1)

Overzicht van de werking in 2015

a. Beschrijving van de uitvoering van het topsportbeleid

Beleid door de topsportcommissie. De topsportcommissie bestaat uit Hugo Hannes, Rudy Cleymans, Ronny Vlassaks, Danny Camps, Stefan Casteleyn, Dave De Beule, Bob Bierkens en Kim Hannes.

Met de commissie werden de resultaten van de kampioenschappen van 2015 besproken en tevens werd bepaald aan welke kampioenschappen in 2016 zal worden deelgenomen.

b. Topsportprogramma

De nationale selecties worden begeleid door onze Coaching Staff (Ronny Vlassaks en Kim Hannes). Vanaf 2016 zal 19-voudig Belgisch kampioen en ex nummer 7 van de wereld de Coaching Staff vervolledigen. De glass court in het Vlaams Squashcentrum te Herentals geeft de topatleten de mogelijkheid om zich voor te bereiden op internationale tornooien. Begin 2016 werd de vloer van de glass court vernieuwd.

c. Opsomming en omschrijving van de gemaakte kosten (zie verder)

Resultaten in 2015EK heren: 12e plaats (of 4de in divisie 2). Team: Stefan Casteleyn, Jan Van Den Herrewegen, Tom de Mulder, Gregory Lecerf en Jonas Snoeck (coach: Ronny Vlassaks).

EK dames: 6e plaats (in divisie 1). Team: Nele Gilis, Tinne Gilis, Yara Delagrange en Loreline Pira (coach Ronny Vlassaks). Knap resultaat van de dames, 6de plaats in Europa!

EK junioren U19: 10de plaats. Team: Loïc Lannoye, Sanjay Jeeva, Niels De Vuys, Tinne Gilis en Kato Verwilt (coach Ronny Vlassaks).

EK junioren U17: 12de plaats. Team: Sanjay Jeeva, Yvi Roggen, Cedric De Vos, Eugenie Leyman.

EK junioren U15: 12de plaats. Team: Dries Verhaegen, Florian Bierkens, Victor Romer en Virginie Gustin (coach Ronny Vlassaks).

Evaluatie van de resultaten

46

Page 47: Dossier Topsport SQUASH · Web viewlichtjes bijgestuurd. Sinds 2011 en ook in 2015 bleef de formule behouden. Het BK teams wordt aldus gespeeld met 8 teams zowel bij de heren, dames

Mooi resultaat van de damesploeg. Ook de herenploeg haalde een beter resultaat dan de voorbije jaren.

Organisatie van internationale competities in Vlaanderen. (FO 3.3)

Strategische doelstellingen en objectievenDe Federatie voorziet in haar beleidsplan om regelmatig een internationaal kampioenschap te organiseren. Door het wegvallen van de subsidies voor topsport is dit niet zo evident.

De Vlaamse Squashfederatie organiseerde met succes de Europese Kampioenschappen voor junioren in 2004, het W.K. voor meisjes -19 jaar in 2005, het Europees Kampioenschap individueel en teams -19 jaar in 2007, het Europees Individueel Kampioenschap in 2009, het WK jongens -19 jaar in 2011 en het Europees Individueel Kampioenschap in 2013.Normaal zouden we in 2014 het Europees Kampioenschap individueel en teams -19 jaar organiseren, maar dit hebben we moeten annuleren door het wegvallen van subsidies.

In november 2015 organiseerden we de ‘Belgian Junior Open’. Dit tornooi kende een groot succes met 173 inschrijvingen uit 17 verschillende landen.

In 2016 wilden we weer een internationaal evenement en daar zijn we in geslaagd. Van 5 tot 8 mei 2016 organiseren we het EK-15/-17 in Hasselt. Een record aantal teams van 40 heeft ingeschreven. Ongeveer een 250 spelers/coaches zullen afzakken naar Olympia Hasselt.

Daarnaast zullen we van 28 tot 30 oktober organisator zijn van een Masters tornooi dat deel uitmaakt van het Europees Mastercircuit. Dit zal doorgaan in Piramid Brugge.

47