Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

8
Dominicaanse Republiek Resultaten 2012

description

Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Transcript of Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Page 1: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Dominicaanse RepubliekResultaten 2012

Page 2: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

De Dominicaanse Repu-bliek bevindt zich op het Caribische eiland Hispani-ola, dat het deelt met Ha-iti. De snelle economische groei in de jaren ’90 van de vorige eeuw zorgde

voor een grotere welvaart. Maar er is nog steeds een enorme kloof tussen arm en rijk. De allerarmsten zijn van Afrikaanse afkomst, waaronder vele Haïtiaanse immigranten. Er wonen ongeveer 800.000 mensen van Haïti-aanse afkomst in de Dominicaanse Republiek.Het afgelopen jaar vonden er presidentsver-kiezingen plaats. Alle hoop is nu gevestigd op de nieuwe president, Danilo Medina. Hij deed in zijn verkiezingscampagne beloftes ten aanzien van sociale ontwikkeling en het terugdringen van ongelijkheid.Plan werkt in de Dominicaanse Republiek sinds 1987.

Dominicaanse Republiek, de achtergrond

Enkele feitenBevolking: 10,2 miljoen (VN, 2010)

Hoofdstad: Santo Domingo

Taal: Spaans

Voornaamste godsdienst:

Christendom

VENEZUELA

TRINIDAD &TOBAGO

ST VINCENT &THE GRENADINES

ST LUCIA

ST KITTS & NEVIS

PUERTO RICO

PANAMA

NICARAGUA

MARTINIQUE

JAMAICA

HAITI

GRENADA

DOMINICANREPUBLIC

DOMINICA

CU B A

U.S.A.

COSTA RICA

BARBADOS

B A H A M A S

ANTIGUA &BARBUDA

Santo Domingo

Elias Piña

San Juan

Azua

Barahona

Pedernales

Country OfficePlan Programme

Dominican Republic

Puerto Plata

Santiago

Pedernales

Bonao

Page 3: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Welke problemen spelen er?

• Het onderwijs is over het algemeen slecht, en een kwart van de kinderen maakt de la-gere school niet af.

• Een kwart van de mensen op het platteland heeft geen sanitair en veel kinderen leiden aan door water overgebrachte ziektes, zoals diarree.

• De werkloosheid is hoog, en er is veel ge-weld in families en gemeenschappen. Met name mishandeling van vrouwen en meisjes is een groot probleem.

• Door de ongelijke behandeling van jongens en meisjes, krijgen meisjes maar weinig kan-sen. De rol van vrouwen en meisjes bij be-sluitvormingen is beperkt. Vier van de tien meisjes zijn op hun achttiende al getrouwd en een op de vier meisjes heeft op die leef-tijd al een kind.

“Een kwart van de kinderen maakt de

lagere school niet af”

• Dominicanen van Haïtiaanse afkomst wor-den gediscrimineerd, en dat geldt ook voor nieuwe immigranten.

• Door een gebrek aan vaardigheden en zelf-vertrouwen is het voor bewoners moeilijk om een constructieve relatie met (lokale) overheidsinstanties op te bouwen. Slechte communicatie maakt de bevolking ook bijzonder kwetsbaar ten tijde van natuur-rampen, zoals stormen en overstromingen.

Dankzij uw steun hebben wij in 2012:• 85% van de kinderen die programma’s

volgen in lezen, schrijven en rekenen is overgegaan naar de volgende klas;

• in 114 gemeenschappen gemeenschaps-werkers getraind op het gebied van gezondheid, voeding en ontwikkeling van jonge kinderen. Het resultaat is dat bij 80% van de kinderen een duidelijke verbetering optrad in hun geestelijke en lichamelijke ontwikkeling;

• 65 jongerengroepen met in totaal 1.500 leden, ontwikkelden elk een actieplan voor het aanpakken van jongerenkwesties in hun gemeenschap;

• 9.000 kinderen van 30 scholen namen deel aan campagnes ‘Leren zonder angst’, gericht op het creëren van een geweldloze cultuur op scholen.

Page 4: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Saamhorigheid in de gemeen-schapPlan helpt gemeenschappen om zelf hun problemen aan te pakken. Daarbij geven we kinderen en jongeren een stem in besluitvor-mingen door ze te trainen op het gebied van burgerschap en leiderschap.We geven kinderen toegang tot beter onder-wijs door leerkrachten te trainen en de infra-structuur van scholen te verbeteren.Families krijgen met steun van Plan de kans om deel te nemen aan een spaar- en leen-groep. Daardoor krijgen ze meer financiële zekerheid. Plan helpt ook jonge mensen met een beroepsopleiding en biedt hen onder-

steuning bij het opzetten van kleine onder-nemingen.Ouders worden in staat gesteld goede zorg te bieden aan hun kinderen, waardoor die een goede start kunnen maken in het leven. Plan werkt ook aan het verbeteren van de gezond-heidszorg. Verder helpen we gemeenschap-pen met het opzetten van een rampenplan, om natuurrampen beter te doorstaan.

Waarborgen van rechtenPlan zorgt ervoor dat de Dominicaanse over-heid, lokale instanties en gemeenschappen de wensen van kinderen leren respecteren, en verantwoordelijkheid nemen om hen te beschermen tegen geweld, misbruik en uit-

Wat doet Plan met uw steun?

Page 5: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Persoonlijk contact

Het persoonlijke contact tussen u en uw spon-sorkind staat altijd centraal in de manier waar-op Plan werktAl meer dan 75 jaar hebben we geleerd dat, om duurzame veranderingen te brengen in het leven van kinderen, het nodig is om hun behoeften in hun gemeenschap aan de orde te stellen. Daarom zijn de kinderen betrokken bij het nemen van beslissingen en het plannen en uitvoeren van alle projecten van Plan.

“Nu kan ik lezen en schrijven. Wat ik

nu kan, heb ik te danken aan mijn

sponsor en daar ben ik erg dankbaar

voor”.

Pauline, 13 jaar

De kinderen leren belangrijke vaardigheden en krijgen meer zelfvertrouwen in de loop van het proces. Dat alles kan in zijn of haar latere leven goed van pas komen. Het zijn kansen op een nieuw leven en een betere toekomst.

Plan geeft kinderen een stem. Het verzamelen van informatie om aan sponsors te sturen, be-tekent dat we praten met kinderen, ouders en leiders in de gemeenschap.

Dank u wel!

buiting. Ook moedigen wij lokale autoriteiten aan maatregelen te nemen om geweld tegen vrouwen tegen te gaan.

Grensoverschrijdende harmonieOns grensoverschrijdende programma is erop gericht de relatie te bevorderen tussen de Do-minicaanse Republiek en Haïti. Daarbij voeren kinderen uit beide landen projecten uit, die ertoe leiden dat immigranten ten volle deel uitmaken van de gemeenschap en zich be-schermd weten tegen misbruik en uitbuiting. Plan werkt samen met overheidsinstellingen om bewustwording te creëren van de rechten van migranten.

Page 6: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

Sinds de aardbeving van 2010 is het aan-tal Haïtiaanse emigranten naar de Domi-nicaanse Republiek sterk toegenomen. Velen leven in extreme armoede, met be-perkte toegang tot de basisvoorzieningen.

De families proberen over de verliezen die zij hebben geleden heen te komen en zijn emo-tioneel kwetsbaar. Deze moeilijke situatie leidt tot een toename van huiselijk geweld en kin-dermishandeling. Een van de lokale vrouwen, Beatrice, zegt: “Er was veel geweld in onze familie.”

Plan startte een project om geweld tegen vrouwen en kinderen tegen te gaan. Het project richtte zich met name op Haïtiaanse vrouwen en kinderen die na de aardbeving naar de Dominicaanse Republiek kwamen.

Het project, dat in 2011 in de provincie Elías Piña van start ging, bereikte het afgelopen jaar 480 kinderen en jongeren en 664 vol-wassenen.

Kinderen, ouders en gemeenschapsleiders namen deel aan wekelijkse workshops. Zij werden zich bewust van de negatieve gevol-gen van geweld en misbruik, waardoor zij er anders tegenover staan. Vrouwen en kinderen kregen vaardigheden aangereikt om hun rela-ties te verbeteren, zichzelf beter te bescher-men en de lokale autoriteiten te vragen hun recht op bescherming te waarborgen.

“Het beste is dat ik nu weet welke

rechten wij hebben. Ik weet nu dat

wij recht heb op familie, een natio-

naliteit, eerste hulp, en het recht op

spelen. Ik heb geleerd dat als een

ouder voor straf onze handen wil

branden omdat wij iets verkeerd heb-

ben gedaan, de wet ons beschermt,

en degene die ons mishandelt naar

de gevangenis stuurt.”

Plan zette gemeenschapnetwerken op om vrouwen en kinderen te beschermen. Ge-meenschapsleiders en vrijwilligers volgden trainingen om kindermisbruik en huiselijk geweld te signaleren en hulp in te roepen voor de slachtoffers. Plan ondersteunt deze netwerken en spoort aan tot afstemming met de instanties die gespecialiseerd zijn in

Werken aan verandering

Page 7: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

de bescherming van kinderen tegen geweld. Ook ondersteunen we de Local Board of the Protection of Children and Adolescents, de verantwoordelijke lokale overheden waar het gaat om misbruik en mishandeling.

Betere behandeling van kinderenVoor de meeste families is er veel veranderd. Het aantal gevallen van kindermisbruik is af-genomen, en zowel kinderen als volwassenen zijn trots op wat zij hebben geleerd.Dania is elf jaar en zit in de zesde klas van de lagere school: “Het beste is dat ik nu weet welke rechten wij hebben. Ik weet nu dat wij recht heb op familie, een nationaliteit, eerste hulp, en het recht op spelen. Ik heb geleerd dat als een ouder voor straf onze handen wil branden omdat wij iets verkeerd hebben ge-daan, de wet ons beschermt, en degene die ons mishandelt naar de gevangenis stuurt.”Dania merkt dat haar ouders zich anders naar haar gedragen: “Ook de ouders hebben geleerd. Ze merken het als ik moe ben, en

helpen mij om dingen te doen.”Beatrice denkt dat het project meer begrip heeft gekweekt tussen Dominicanen en Ha-itiaanse migranten: “Het belangrijkste is dat Haïtianen erbij horen.”Dania is het daarmee eens:

“Haïtiaanse kinderen moeten goed

behandeld worden. Ze moeten niet

geslagen worden, ze moeten naar

school kunnen en beschouwd wor-

den als Dominicaanse burgers, om-

dat we allemaal gelijk zijn, ongeacht

ons ras of onze huiskleur.”

Vrouwen weerbaar makenLeta, een van de betrokken vrouwen, zegt: “Voorheen wilde mijn man mij niet naar bui-ten laten gaan. Toen ging ik naar de work-shops en leerde daar veel, bijvoorbeeld dat wij vrouwen ook rechten hebben.” Haar man was niet blij. “De eerste keer dat ik naar een

Plan ondersteunt onderwijs voor meisjes en maakt zich sterk voor hun rechten.

Page 8: Dominicaanse Republiek veldbericht 2012

We krijgen elk jaar duizenden kaarten en

brieven van sponsors, een mooie manier om

met de kinderen in contact te blijven.

Een kaart sturen is heel gemakkelijk.

Op de website kunt u een kleurrijke kaart ma-

ken, wij zorgen ervoor dat deze uitgeprint en

verstuurd wordt. Het kost niet veel tijd en de

kinderen vinden het prachtig om er een te ont-

vangen. Dus, als u niet onlangs geschreven heeft,

waarom probeert u het niet eens?

U kunt een kaart sturen via

www.plannederland.nl/mijn-plan

Plan Nederland

Postbus 75454

1070 AL Amsterdam

T +31 (0)20 549 55 20

[email protected]

www.plannederland.nl

workshop ging, zei mijn man dat hij dat onzin vond. Ik was erg bang voor hem; hij viel me aan en ik diende een aanklacht in.”Leta vond de moed om haar situatie te veran-deren: “Het resultaat van wat ik heb geleerd, is dat mijn man en ik uit elkaar zijn gegaan. Hij wilde niet dat ik ergens naartoe ging en zei dat ik thuis moest werken.” Nu voelt Leta zich een vrije vrouw en is voor niemand meer bang.

Het project heeft zich uitgebreid naar nog eens vijf gemeenschappen. Er zijn nu meer mannen bij betrokken. De vrouwen worden geholpen om met meer zelfvertrouwen in ge-sprek te gaan met hun echtgenoten over hun relatie en hun rol binnen het gezin.

Dania ziet de toekomst nu wat

zonniger in: “We worden niet meer

mishandeld. Ze laten je spelen en

plezier maken. Als kinderen weten

wat hun rechten zijn, moeten hun

ouders daarnaar handelen en hen

laten spelen.”

Sommige namen zijn veranderd om de kinderen

te beschermen en om de privacy te waarborgen.