DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht...

27
DIT WAS 2015 HET ANTILLIAANS DAGBLAD WENST U EEN VOORSPOEDIG 2016

Transcript of DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht...

Page 1: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

DIT WAS 2015

HET ANTILLIAANS DAGBLAD WENST U EEN VOORSPOEDIG 2016

Page 2: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 20152

Jaaroverzicht

J A N U A R ICrime passionel in SouaxDe Curaçaose gemeenschapwordt begin dit jaar opgeschriktdoor een brute moord, wanneereen man zijn echtgenote metmessteken om het leven brengt.Uit nader onderzoek blijkt dathet echtpaar een verhitte discus-sie had in een huis in de wijkSouax, waarna de man met deinitialen A.H. het slachtoffer fa-taal toetakelt met een mes. Bijaankomst van de politie wordtde echtgenote, Meritza Hughs-Gerard, geboren op Curaçao op5 april 1976, liggend in een plasbloed in een kamer van het huismet verschillende steekwondenaangetroffen.

De auto van de verdachtewordt verlaten aangetroffen bijShut met bloedvlekken op destoelen. De man is nooit gevon-den.

MOT verder als onafhankelijk orgaanMinister José Jardim van Finan-ciën en minister Nelson Navarrovan Justitie (PAIS) bieden op 30december 2014 een ontwerp-landsverordening tot wijzigingvan de Landsverordening mel-ding ongebruikelijke transactiesaan de Staten aan. Hiermee zalMOT verdergaan als onafhanke-lijk orgaan.

Al jaren pleit PAIS, ten behoe-ve van de noodzakelijke schei-ding der machten in een demo-cratische rechtsstaat en onaf-hankelijkheid van de politiek,dat de invloed van de ministervan Financiën op het registervan het Meldpunt komt te ver-vallen. ,,Eindelijk is hier gehoor

aan gegeven en is het voorstel in-gediend door de twee ministersgezamenlijk om ook bij de wet teregelen dat het hoofd Meldpuntbelast wordt met de feitelijke lei-ding over het register van hetMeldpunt, in plaats van eendoor politiek gedreven ministervan Financiën”, zo geeft AlexRosaria, partijleider van PAIS, tekennen.

‘Arbitrage’ komt erZowel Curaçao als Aruba, SintMaarten en Nederland zijn het er over eens: er moet een

geschillenregeling komen. Datblijkt in januari tijdens het Interparlementair Koninkrijks-overleg (Ipko). Deze onafhanke-lijke instantie wordt in het leven geroepen om geschillenbinnen het Koninkrijk te be-slechten.

Curaçao, Sint Maarten enAruba ondertekenen in au-gustus 2014 reeds een resolutietijdens het tripartiet overleg opSint Maarten voor zo’n geschil-lenregeling. De drie landenbinnen het Koninkrijk besluitendan er nogmaals met klem op

aan te dringen dat een geschil-lenregeling er moet komen. Eenvan de deelnemers aan het Ipkonamens Curaçao, Zita Jesus-Leito (PAR): ,,Die beslissing overde geschillenregeling was eigen-lijk allang genomen. Het is nuécht erkend door alle partijen dateen geschillenregeling er moetkomen; dat een onafhankelijkeinstantie moet beslissen over ge-schillen.”

Pand CuraçaohuisverkochtDe verkoop van het gebouw vanhet Curaçaohuis aan de Bad-huisweg in Den Haag wordt injanuari door toenmalig premierIvar Asjes (PS) bekendgemaakt.Vorig jaar mei verhuisde Gevol-machtigde minister MarvelyneWiels naar het nabijgelegen Wa-genaarweg 13 waar het Kabinet‘tijdelijk’ wordt ondergebrachtterwijl er aan de twee monu-mentale eigendomspanden eenstraat verder onderhoud wordtgepleegd. Volgens Wiels zou hetonveilig zijn in het pand aan deBadhuisweg te blijven omdat erhier sprake zou zijn van instor-tingsgevaar. Asjes beaamt dit injanuari. ,,Er zijn rapporten waar-uit blijkt dat de werknemers -vanwege de veiligheid - niet zo-maar in dat pand kunnen wer-ken. Ook zijn er foto’s waarop descheuren in de muren duidelijkte zien zijn”, aldus de oud-pre-mier. ,,Daarom is besloten omhet pand aan de Badhuisweg inDen Haag te verkopen en eenander pand te kopen.”

Nepbrieven CtexHet Antilliaans Dagblad brengtbegin dit jaar als eerste hetnieuws dat Ctex, het datacenter

te Mahuma dat nog geen jaar ge-leden de deuren officieel opendemaar al spoedig daarna in grotefinanciële nood belandde, aan-deelhouders en financiers valse-lijk opgemaakte informatie heeftverstrekt.

Dat blijkt uit wekenlangonderzoek door deze krant waar-bij het Business Plan 2011 vanCuraçao Technology Exchangenv (Ctex) grondig wordt bestu-deerd. In de gereviseerde versienummer 10.6 van 25 augustus2011, maar vermoedelijk ook in eerdere versies van het busi-nessplan, worden valselijk opge-maakte zogenaamde ‘ClientCommitments’ getoond. Hetgaat om intentieverklaringenvan allemaal wereldmerken, zo-als American Express, Visa, So-ny, DHL, Citi en Banco Santan-der. Genoemde multinationalshebben volgens het business-plan stuk voor stuk schriftelijkaangegeven het Ctex-project inprincipe te steunen en er ook za-ken mee te willen doen als hetzover is. Toenmalig directeurvan Ctex, Anthony de Lima, ont-kent noch ontkracht dat het businessplan voor het miljoe-nenproject om bij Mahuma eendatacenter te realiseren valse enverzonnen documenten bevat,maar wast als ceo en chairmanwel zijn handen in onschuld. DeLima wordt eerst op non-actiefgesteld en later ontslagen.

‘Chinezen moeten zichkunnen verdedigen’Begin dit jaar lijkt het aantal ge-wapende overvallen op Chineseondernemers toe te nemen.Hierbij vallen steeds vaker dode-lijke slachtoffers. Chineseondernemers, die het doelwit lij-ken te zijn geworden van over-vallers, moeten zich kunnen ver-dedigen, zo verklaart ministerNelson Navarro van Justitie(PAIS) in januari. In december2014 wordt een Chinese onder-nemer vermoord na een overvalop zijn toko. De Justitieministervoert begin dit jaar intensievegesprekken met de Chinese con-sul op Curaçao en verzekert haarervan dat dit probleem wordtaangepakt. Zo belooft Navarroonder andere dat er in de wijkenwaar veel Chinese toko’s zijn,meer patrouilles worden inge-zet. Ook wordt de mogelijkheidbesproken om de Chinezen -voor de eigen veiligheid - een wa-pen te laten dragen.

80 Procent vrouwenheeft kankervirusAcht op de tien vrouwen rakentijdens hun leven besmet methet humaan papillomavirus(HPV) dat baarmoederhalskan-ker veroorzaakt. Het leidt echtermaar bij een klein aantal vrou-wen tot kanker. Het is de meestvoorkomende seksueel over-draagbare aandoening (soa) en

Een dagje tussen de jongeren

In januari brengt toenmalig premier Ivar Asjes zijn dag door tussen de jongere generatie.Scholieren op vier scholen krijgen tijdens dit bezoek een kwartetspel over het karakter, de geschie-denis, de cultuur, de natuur en de identiteit van Curaçao. Het is een educatief kwartetspel,genaamd ‘Mi Ke Sa Kòrsou’ (Ik wil Curaçao kennen), dat volgens de regering bijdraagt aan ‘nationbuilding’. De overheid bestelt maar liefst 17.000 exemplaren van het spel en de premier overhan-digt tijdens zijn bezoek aan de scholen een aantal ervan. Asjes maakt meteen van de gelegenheidgebruik om samen met de jongeren een potje te kwartetten, dansen en aan andere leuke activitei-ten mee te doen. FOTO REGERING CURAÇAO

Roze water door blauwwieren

Blauwwierbacteriën zorgen er in januari voor dat het water nabij Baya Beach roze kleurt. Carmabilegt uit dat het om bacteriën gaat die kleuren hebben en functioneren als wieren. Door het hogezoutgehalte in combinatie met de wieren verandert het water in een roze poel. Hetzelfde is vaakin saliña’s te zien. FOTO JEU OLIMPIO

Page 3: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 3

Jaaroverzicht

J A N U A R Ide vierde meest voorkomendekankersoort op Curaçao. Maarwat volgens internist-oncoloogen oprichter van FundashonPrevenshon, professor Bob Pi-nedo het belangrijkste is, is dater kans is op genezing als het vi-rus bijtijds wordt gesignaleerd.

Fundashon Prevenshon be-gint begin dit jaar met een grootonderzoek naar baarmoeder-halskanker en HPV-genotype opCuraçao. Het onderzoek is eeninitiatief van Pinedo, die in janu-ari ter gelegenheid van de 36ediesviering van de University ofCuraçao (UoC) een lezing geti-teld ‘Is kanker besmettelijk?’geeft.

Kinderarts Nena Abbad overledenKinderarts en kinder-nierspecia-list Nena Abbad overlijdt in ja-nuari van dit jaar. Zij is tot haaroverlijden voorzitter van de Ver-eniging Medisch SpecialistenCuraçao (VMSC), heeft een ei-gen praktijk en is werkzaam opde kinderafdeling en de Neona-tale Intensive Care Unit (Nicu)van het Sint Elisabeth Hospitaal(Sehos). Zij werkt hier 32 jaar,vanaf 1993. Voor die tijd werktze 13 jaar in het Emma Kinder-ziekenhuis/Academisch Me-disch Centrum in Amsterdam.En van 1966 tot 1974 is zij ver-bonden aan de Universiteit vanLeiden.

‘Geen enkel risico met ebola’De regering van Curaçao wei-gert in januari iemand uit deVerenigde Staten (VS) de toe-gang tot Curaçao om elk risicoop ebola te voorkomen. Het gaatom een persoon met de Neder-landse nationaliteit die in de VSwordt gemonitord op een moge-lijke ebola-infectie. ,,We willengeen enkel risico nemen in hetbelang van de volksgezond-heid”, zegt premier Ivar Asjes naeen ingelaste vergadering van deRaad van Ministers. Hij bena-drukt dat er geen enkele reden isvoor paniek: ,,De persoon heeftgeen ebola. Er is alleen sprakevan monitoring.” De minister-president wil verder niet ingaanop de redenen voor de weige-ring.

Historische dag in StatenHet is in januari een historischedag in de Staten wanneer hetteam van GreenTown, met An-drés Casimiri aan het hoofd, zijnopwachting maakt in de Statenom uit te weiden over de alterna-tieve plannen voor de Isla-raffi-naderij; een groene havenstad.

Hoewel de plannen vanGreenTown niet onbekend zijnvoor de Statenleden, vat Casimi-ri in januari de koe bij de horensen verzoekt alle parlementariërs

om zich de visie van GreenTowneigen te maken. ,,Vandaag vraagik aan jullie om onze visie deuwe te maken en die van uw par-tij. Vraag de regering om dezevisie deel te laten uitmaken vande nationale dialoog en om ditscenario toe te voegen aan hetplan B van het MultidisciplinairProjectteam dat de mogelijkhe-den bestudeert voor de toekomstvan de raffinaderij”, aldus devoorzitter van GreenTown in januari in de Staten. Onafhanke-lijk Statenlid Omayra Leeflangcommitteert zich meteen aan de visie van een groene haven-stad en geeft GreenTown haarsteun. Volgens haar moet er een signaal worden gestuurdnaar de regering dat we niet met onze rug tegen de muurstaan. ,,We kunnen de toekomstvan de raffinaderij niet opwach-ten met onze rug tegen demuur. We hebben een alterna-tief. En dat alternatief is serieus.Het is zo serieus dat het vandaagin het parlement wordt bespro-ken.”

Ook Casimiri geeft aan dat erhier sprake is van een serieus al-ternatief. ,,Ons werk voorGreenTown is vrijwillig. We vra-gen er niets voor terug. Maarvergis u niet, we willen niet datons werk tevergeefs zal zijn.Daarom vragen wij uw wijsheid,steun en besluit op het momentdat er gestemd moet wordenover de toekomst van ons land,voor ons volk en voor de jeugd.”

Gijsbertha opvolgerCharles CooperIn januari 2015 maakt Statenliden oud-leider van MAN, CharlesCooper, bekend de Staten te zul-len verlaten. Hoewel Cooper het

woord ‘binnenkort’ gebruikt, ishij nog altijd aanwezig in hetparlement. Bij zijn vertrek wordthij door Kenneth Gijsbertha op-gevolgd. Het is de bedoeling datCooper teruggaat naar de Isla.De laatste functie die hij bij deraffinaderij heeft bekleed is ma-nager automatisering. Hij kreegtoen een zogenoemd ‘buiten be-zwaar’. Daarmee kan hij terug-keren naar een functie op zijnoude niveau. Zodra er overeen-stemming is bereikt over de

terugkeer van Cooper bij de Isla,zal hij zijn Statenzetel overdra-gen aan de nummer drie op delijst.

Paspoort twee keer zo duurDe kosten voor een paspoortworden verdubbeld. Dat wordtin januari bekendgemaakt doorde Landsverordening verhogingleges paspoorten die aan de Sta-ten wordt aangeboden.

Voor de uitgifte van een pas-poort aan iemand van 18 jaar enouder moet volgens de landsver-ordening 200 gulden neergeteldworden. Tot dan toe is dit 100gulden. Voor kinderen tussen de5 en 18 jaar is het bedrag ver-hoogd van 100 naar 150 guldenen voor een zakenpaspoort moetnu in plaats van 100 gulden, 220gulden worden betaald. Daarkomt bij dat vanaf maart 2014 degeldigheidsduur van paspoortenvoor personen van achttien jaaren ouder verlengd is van vijfnaar tien jaar. Hierdoor zijn deleges verschuldigd aan het Rijkverhoogd ter compensatie vanhet verlies aan inkomsten doorde vermindering van het jaar-lijks aantal uit te geven paspoor-ten. Vóór de verlenging van degeldigheidsduur worden er opCuraçao jaarlijks 1.700 paspoor-ten per maand verstrekt. Dekosten die betaald worden, die-nen ook ter dekking van het aan-tal jaren dat het paspoort geldigis. Omdat de uitvoeringsorgani-satie intussen wel op volle krachtblijft draaien, is het duidelijk datde kosten voor het tien jaar gel-dende paspoort omhoog moeten

gaan, zo wordt nader in de MvTtoegelicht. De kosten van hetpersoneel zijn maandelijks70.0000 gulden.

Nieuwe details moord BolleTijdens de behandeling van hethoger beroep in de zaak Mag-nus, worden in januari nieuwedetails over de moord op RaúlMartinez, alias Bolle, bekendge-maakt. Het blijkt dat de man -die de vluchtauto zou hebbenbestuurd na de moord op Hel-min Wiels - bij zijn dood vier co-caïnebolletjes in zijn maagheeft.

Dat maakt de voorzitter vanhet college van rechters tijdenshet verhoor van D’Angelo Da-mascus bekend. Laatstgenoem-de wordt in augustus 2013 doorhet Gerecht in Eerste Aanlegvrijgesproken van betrokken-heid bij de moord op Wiels enBolle. Het Openbaar Ministeriegaat tegen dit oordeel in hogerberoep, maar ook in hoger be-roep wordt Damascus vrijge-sproken van deze tenlasteleg-ging.

Tijdens de zitting wordt in ja-nuari bekend dat Luigi ‘Pretu’Florentina, die in september2013 zelfmoord pleegt in het cel-lencomplex te Barber, Bolle alsnel na de moord op Wiels doodwil hebben omdat hij bang is datdeze zijn mond voorbij zou pra-ten. Zo zou Pretu hebben ge-hoord dat Bolle een tijdje na demoord op Wiels bij de Heine-ken-snèk aan de Caracasbaaiwegal te veel zou hebben gezegdover de moord op Wiels.

Sambo nieuwe korpschef

Mauricio Sambo (51) wordt in januari ingezworen als de nieu-we chef van het Korps Politie Curaçao (KPC). Sambo is gebo-ren en getogen op Curaçao en jarenlang directeur geweest vande SKS die na de staatkundige ontmanteling fuseerde met hetKPC. Sambo heeft de universitaire opleiding Organisatie &Beleid aan de Universiteit van Amsterdam afgerond. Maarvoor die tijd behaalde hij eerst zijn officiersopleiding aan deNederlandse Politie Academie. Sambo volgt Marlon Wernetop. FOTO JEU OLIMPIO

Massaal tegen kanker

In januari vindt de elfde editie van de Ride for the Roses plaats. Ruim 9.500 mensen hebben zichingeschreven voor de Walk, Ride, Swim, Spinergy en Sail voor het Prinses Wilhelmina Fonds(PWF). In 2014 waren er bijna 8.000 inschrijvingen. Het overgrote deel van de deelnemers doetmee aan de loop: ruim 8.400. Er zijn ruim zevenhonderd fietsers en vierhonderd zwemmers.Voor de Spinergy hebben zich 24 teams ingeschreven, iets minder dan vorig jaar. De opbrengst isgoed met 60.000 gulden. FOTO JEU OLIMPIO

Page 4: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 20154

Jaaroverzicht

F E B R U A R IGuardian neemt Boogaard overDe Boogaard Group in de DutchCaribbean wordt door FatumHolding overgenomen. Datwordt in februari door GuardianGroup Fatum Holding aange-kondigd. Onder de BoogaardGroup in de Dutch Caribbeanvallen Boogaard Assurantiën nven Elvira Verzekeringen nv opAruba, Boogaard AssurantiënBonaire bv op Bonaire, SegurosBrouwer op Curaçao en Boo-gaard Insurances bv en Caribbe-an Insurance Brokers nv op SintMaarten.

Steven Martina, president enceo van Guardian Group Fatumin een reactie: ,,De overnamevan deze bedrijven uit de Boo-gaard Group in de ‘Dutch Carib-bean’ versterkt en onderschrijftde positie van Guardian GroupFatum als toonaangevend leve-rancier van verzekeringspro-ducten en -diensten aan onaf-hankelijke assurantiebemidde-laars in de Dutch Caribbean; eenvan de belangrijkste onderdelenin de strategische doelstellingenvan Guardian Group Fatum.”Volgens Martina verstevigt deovername de positie van Guardi-an Group Fatum als vooraan-staand bedrijf in de verzeke-ringssector.

Jardim keert niet terug José Jardim kondigt in februariaan niet terug te zullen keren alsminister van Financiën. ,,Het zitniet in mijn plannen om terug tekeren als minister.” Jardim is op29 september 2012 als ministervan Financiën van het interim-kabinet van Stanley Betrian beëdigd. Hierna word hij weder-om door onafhankelijk StatenlidGlenn Sulvaran gevraagd defunctie van Financiënministeraan te nemen in het takenkabi-net van Daniel Hodge. Sinds ju-ni 2013 maakt hij als ministervan Financiën deel uit van hetkabinet Asjes.

Zes jaar voor bewakerEen bewaker van de jeugdinrich-ting JJIC (voorheen GOG) diemeerdere minderjarige meisjesin het gesticht seksueel heeftmisbruikt, wordt in februari ver-oordeeld tot een gevangenisstrafvan zes jaar. Volgens het gerechtheeft de verdachte misbruik ge-maakt van zijn positie en hier-mee het vertrouwen dat de meis-jes in JJIC veilig zouden zijn,grof geschonden. De man daar-entegen ontkent de meisjes ookmaar met één vinger te hebbenaangeraakt.

In de zaak zijn er zes meisjesdie belastende verklaringen heb-ben afgelegd tegen de bewaker.Ook zijn er belastende verklarin-gen van andere leden van de be-waking. De bewaker heeft in deperiode van 8 december 2012 toten met 22 mei 2014 verschillen-de minderjarige meisjes seksu-

eel misbruikt. Het misbruik va-rieert van het tonen van zijn ge-slachtsdeel aan de slachtoffertjestot het betasten van de meisjesen zelfs het seksueel binnen-dringen van het lichaam van demeisjes.

Bewijs roof VDCIn februari ontstaat er weer op-hef rond de VeiligheidsdienstCuraçao (VDC) wanneer docu-menten van de ombudsman ende VDC op straat komen te lig-gen. Hieruit wordt duidelijk watal eerder werd geroepen, name-lijk dat er ten tijde van de rege-ring Schotte documenten van deVDC zijn verduisterd. Tevensblijkt uit de documentatie datoud-minister van Financiën Ge-orge Jamaloodin (MFK) en oud-premier Gerrit Schotte (ookMFK) een nauwe band haddenmet VDC-functionaris LawrencePietersz, die in ruil voor dien-sten geldbedragen vroeg van Ja-maloodin. In 2012 werd al ge-zegd dat er documenten van deVDC zouden zijn gelekt, maaruit de notulen van de ombuds-man blijkt nu dat op zaterdag 29oktober 2011 informatie van deVDC onder het toeziend oog vanhuidig hoofd Michael Römer enwaarnemend hoofd Frank Cal-mero is gekopieerd en meegeno-men.

‘Geknoei WTC met meter’Het World Trade Center Cura-çao nv (WTC) van de Venezo-laanse zakenman Vittorio deStefano heeft op grote schaal enlangdurig geknoeid met de me-

ters voor stroom- en waterver-bruik. Dat blijkt in februari naonderzoek door het AntilliaansDagblad. Deze krant heeft stuk-ken in handen gekregen waaruitblijkt dat nutsbedrijf Aqualectrain totaal bijna 10,3 miljoen gul-den wegens ‘ongeregistreerdverbruik’ vordert van het WTC.Het gedupeerde energiebedrijflegt beslag onder diverse huur-ders van het handels- en con-grescentrum, waaronder hetLand Curaçao (Domeinbeheer

en het ministerie van Verkeer),Dos Mundos, Horex ofwel TheTrader Party Service, MCBBank, Flamingo Broadcastingofwel CBA Television, CPost enVertice International.

Maurice Adriaens weg bij CAH In februari wordt door ministerStanley Palm (PAIS) van Econo-mische Ontwikkeling bekend-gemaakt dat het contract van

Maurice Adriaens, directeur van Curaçao Airport Holding(CAH), niet zal worden ver-lengd. Tijdens een AlgemeneVergadering van Aandeelhou-ders (AVA) wordt dit besluit vande regering - als grootste aan-deelhouder - aan Adriaens mee-gedeeld. Laatstgenoemde voeltzich onheus behandeld.

Nijntje spreekt nu ook PapiamentsEr is een nieuwe vertaling vanNijntje: ‘Nijntje na laman - naPapiamentu’. Het boekje komtin februari uit en is de Papia-mentstalige versie van de klas-sieker ‘Nijntje aan zee’ in dewereldberoemde reeks van DickBruna. In het boek gaat Nijntjemet vader Pluis naar het strand:,,Riba un dia tata Pluis di ken di boso ke ban, ban keiru den dùin i na playa, ban keiru na la-man.”

Dit is het jaar van Dick Bruna;het is dit jaar namelijk 60 jaargeleden dat er voor het eerst eenNijntje-boek is verschenen. Erworden dit jaar verschillende ac-tiviteiten georganiseerd rond ditjubileum.

Damen komt op PareraHet Nederlandse scheepsbouw-concern Damen ShipyardsGroup komt naar Curaçao, zowordt aan het begin van het jaaraangekondigd. Op een stuk ter-rein van havenbedrijf CuraçaoPorts Authority (CPA), dat ineen concessie is toebedeeld aanNederex, zal Damen een kleinewerf beginnen.

Naar verluidt zal de scheeps-bouwer - met meer dan dertig

Aankomst nieuw stationsschip

Het nieuwe marineschip in het Caribisch gebied, Zr.Ms. Zeeland, vaart op 9 februari om 9.00 uurWillemstad binnen. Het schip wordt daar ceremonieel onthaald om zich de volgende vier maan-den in te zetten voor kustwachttaken en drugsbestrijding. Traditioneel vuurt het schip 21 saluut-schoten af als eerbewijs aan de gouverneur van Curaçao. Dit wordt beantwoord door 21 saluut-schoten vanaf Fort Amsterdam om het schip en haar bemanning te verwelkomen. Vervolgensvaart de Zeeland ceremonieel de Annabaai binnen. FOTO BEA MOEDT

Jaar van de Geit ook gevierd op Curaçao

De Chinese gemeenschap op Curaçao viert in februari het Chinese Nieuwjaar. De Chinese Cluborganiseert een groot feest bij de International School om het begin van het Jaar van de Geit tevieren. Hiervoor zijn ook premier Ivar Asjes (PS) en de Chinese consul-generaal Qiman Chen uit-genodigd, evenals diverse ministers en het voltallige bestuur van de China Dutch CaribbeanFriendship Foundation. De Chinese Club wil de integratie van de Chinese bevolking in de lokalesamenleving stimuleren. Daarom treedt de folkloristische groepering ‘Dushi Kòrsou’ op tijdens deChinese viering. De groep danst op typische Curaçaose muziek. FOTO JEU OLIMPIO

Page 5: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 5

Jaaroverzicht

werkmaatschappijen in binnen-en buitenland en hoofdkantoorin het Nederlandse Gorinchem -een werf beginnen om hier vooral onderhoud en reparatieuit te voeren voor sleepboten van de bouwer in de regio. Dewerf wordt gerealiseerd op een stuk grond aan de Pletterij-weg te Parera, dat in een concessie is uitgegeven aanNederex.

Nederex verhuurt het op zijnbeurt weer aan Damen. De con-cessie wordt aan het Curaçaosebedrijf afgegeven door de haven-autoriteit CPA. De vergunningis verstrekt voor twintig jaar,waarin onder meer is vastgestelddat Nederex kleine schepen tot2.000 ton zal gaan repareren.Dit om de Curaçaose Dokmaat-schappij (CDM) niet in de weg te zitten. De twintigjarige con-cessie is per 1 januari 2013 inge-gaan en vervalt daarmee op 31 december 2032. Met het afge-ven van de concessie worden25 extra werkplekken gecreëerd.Om het werk te mogen doen, be-taalt Nederex aan CPA vanaf ditjaar 100.000 gulden.

Weer levenslangOok in hoger beroep wordt Elvis‘Monster’ Kuwas tot levenslangveroordeeld, onder meer voor demoord op politicus HelminWiels. Deze straf zal na twintigjaar opnieuw getoetst moetenworden, zo oordelen de drierechters van het Hof. Vrijspraakis er opnieuw voor Carlos Pieteren D’Angelo Damascus. RechterTer Berg, die het vonnis voor-leest, acht ook nu medeplichtig-heid aan de moord op de politicus onvoldoende bewezen. Omdat aan Pieter alleen 18maanden straf is opgelegd doorde rechter in eerste aanleg in au-gustus vorig jaar, wegens hetmedeplegen van een overval,mag hij na de zitting weer ge-woon vertrekken.

Kuwas woont de zitting nietbij maar hoort de rechter via eenvideoverbinding opnieuw le-venslang tegen zich eisen. Hijzit gevangen in een penitentiaireinrichting in Nederland, waarhij vorig jaar maart op eigen ver-zoek naar toe was overgebrachtom veiligheidsredenen. Of hijdaar zijn levenslange straf magblijven uitzitten is nog maar devraag. De rechter oordeelde datde uitvoering van de strafmaatin handen is van het OpenbaarMinisterie en dat dus ook hetOM bepaalt waar Kuwas zijnstraf moet uitzitten.

Hulp nodig bij MaximusIn februari schakelt Justitie dehulp in van de Curaçaose ge-meenschap in de zaak Maximus.Waar is het geld gebleven waar-mee is betaald voor de moord oppoliticus Helmin Wiels? Dat wilhet Openbaar Ministerie (OM)

weten. Daarom looft de hoofdof-ficier van justitie Heiko de Jongeen bedrag uit voor de goudentip. De hoogte van de beloningzal in totaal vijftig procent zijnvan het daadwerkelijk op grondvan de tip(s) in beslag genomenbedrag, waarvan kan wordenvastgesteld dat dit bedrag in ver-band met de moord is betaald ofontvangen.

Op 5 mei 2013 wordt politicusHelmin Wiels bij de pier te Ma-rie Pampoen doodgeschoten.Datzelfde jaar worden Elvis Ku-was, alias Monster, Luigi ‘Pretu’Florentina, Burney ‘Nini’ Fonse-ca, D’Angelo Damascus en Car-los Pieter als de opdrachtgeversen de uitvoerders van de moordaangehouden. Pretu pleegt inseptember 2013 zelfmoord en inaugustus wordt Fonseca tijdelijken voorwaardelijk op vrije voe-ten gesteld. Hij wordt later van-wege zijn betrokkenheid bijdrugshandel alsnog opgepakt.Kuwas wordt op 29 augustus toteen levenslange celstraf veroor-deeld en Damascus en Pieterworden vrijgesproken van be-trokkenheid bij de moord op dePS-voorman. Hoewel er dusreeds een veroordeling heeftplaatsgevonden in de zaak, is hetOM nog altijd op zoek naar deintellectuele daders. Eerder za-ten oud-minister George Jama-loodin (MFK) en loterijbaas Rob-bie dos Santos in verband hier-mee korte tijd vast. Hoewel zijop vrije voeten zijn gesteld, blij-ven ze volgens het OM verdach-ten in de zaak.

Camera’s volgens regels aangeschaftIn februari ontstaat er ophefvanwege de aanschaf van beveili-gingscamera’s voor Punda enOtrobanda. Vooral de fractie vanPueblo Soberano laat zich fel uit

over de procedure die volgens defractie - vanwege het uitblijvenvan een openbare aanbesteding -niet volgens de regels is ver-lopen. Volgens minister NelsonNavarro van Justitie is dit echterwel het geval en is verantwoor-delijk minister Jardim van Fi-nanciën ermee akkoord gegaanom met het oog op de noodzaakvan een snelle invoering, géénopenbare aanbesteding te hou-den.

Minister van Financiën Jar-dim kan afwijken van de regelsom een openbare aanbestedingte houden, dat is zijn preroga-tief, zo legt de Justitieministeruit. Nadat er in 2014 bij Hatoeen schietpartij had plaatsgevon-den, werd de roep om camerabe-veiliging luider, aldus de be-windsman. Aan het einde van2014 was er van de installatie

van beveiligingscamera’s noggeen sprake.

Trio aangehouden voor atrakoEen drietal, bestaande uit eenvijftienjarig meisje, een vijftien-jarige jongen en een 25-jarigeman wordt in februari opgepaktvoor een serie gewapende overvallen op toko’s en mini-markets. Het trio wordt aange-houden na een atrako bij een toko in Montaña Rey. Na de laffedaad vluchten de verdachten in een zwarte auto die door het 15-jarig meisje wordt be-stuurd. De overvallen veroorza-ken veel ophef binnen de Cura-çaose gemeenschap, vooral van-wege de jonge leeftijd van deovervallers. Het meisje van vijf-tien is een bekende van justitie;

ze was eerder opgesloten bijGOG waar ze verschillende ke-ren wegliep.

Lichte stijging nieuwe bedrijvenIn februari maakt de Kamer vanKoophandel een rapport open-baar waarin bekend wordt ge-maakt hoeveel bedrijven enstichtingen er zijn ingeschrevenbij de KvK. Uit de rapportageblijkt tevens dat dit aantal in2014 nauwelijks is gestegen. Intotaal zijn er eind december2014 38.368 registraties, eenstijging van slechts dertig ten op-zichte van 2013. Binnen de ver-schillende sectoren zijn er grote-re veranderingen. Het aantalinternationale registraties is met642 (ruim 4 procent) gedaaldnaar 13.902. Dat is een trend diezich al langer voordoet, aldus deKvK. Daar staat een stijgingtegenover van het aantal lokaleinschrijvingen naar 24.466. Datzijn er 672 (ongeveer 3 procent)meer dan in 2013. Het handels-register bestaat voor bijna tweederde uit lokale registraties. DeKvK tekent daarbij ook aan dat ermeer starters zijn dan in 2013.Meer dan driekwart van de nieu-we inschrijvingen (in totaal3.272) bestaat uit lokale bedrij-ven en stichtingen. Het aantalinternationale starters bedraagtslechts 706. Ook het aantal uit-schrijvingen is gestegen, name-lijk van 3.300 naar 3.561. Hetaantal liquidaties is gedaald met5 procent naar 804. Volgens deKvK is het aantal faillissemen-ten, ondanks de aandacht die ervaak voor is, beperkt. Dat aantalblijft in 2014 gelijk op veertien.Veel van de uitschrijvingen zijnzogenoemde doorhalingen. Dataantal stijgt met 14 procent,maar dat is voor een groot deel tewijten aan het opschonen van debestanden.

Tweemaster haalt aloë uit Bonaire

De Tres Hombres brengt Bonairiaanse aloë naar Nederland. Het zeilende vrachtschip, met eencapaciteit van 35 ton, vervoert goederen tussen Europa en de Cariben. Een week lang ligt het infebruari voor de kust van Bonaire. Het schip is gekomen met cacaobonen en laadt op Bonaire dealoë voor Europa. FOTO LELLE DAVIDSSON

Nieuwe generatie flamingo’s

In februari wordt er een nieuwe generatie flamingo’s geboren op Bonaire. De pasgeborenenlopen al scharrelend tussen hun ouders door en rond de nesten van de nog broedende roodrozevogels. De flamingo broedt onder andere in de zoutpannen van Bonaire in een kolonie, metgeboetseerde nesten vlak bij elkaar. Dit soort flamingo’s leggen veelal maar één ei per keer. Debroedtijd is 27 tot 31 dagen. FOTO WE SHARE BONAIRE

F E B R U A R I

Page 6: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 20156

Jaaroverzicht

M A A R TNic Møller overledenNicolaj ‘Nic’ Møller overlijdt inmaart in het ziekenhuis Sehos.Hij is 80 jaar geworden. NicMøller staat synoniem voor hetAvila Hotel, eerder Avila BeachHotel, dat sinds 1977 eigendomis van de familie Møller, en daar-mee was Nic Møller ook decen-nialang het boegbeeld van hetCuraçaose toerisme.

De in Denemarken geborenMøller was de maanden oplo-pend naar zijn dood ziek, maartot kort voor zijn overlijden nogregelmatig actief betrokken bijhet wel en wee van het oudstenog altijd operationele hotel vanCuraçao, waarvan de dagelijkseleiding is overgegaan naar zijndochter Tone Møller en zaken-partner Paul Kok. Hij laat naastdochter Tone ook zoon Henrikachter.

Illidge moet jaar zittenIn maart van dit jaar wordt voor-malig Statenlid van Sint Maar-ten Patrick Illidge in de zaak ‘Or-ca’ veroordeeld tot een celstrafvan een jaar. NachtclubeigenaarJaap van den Heuvel verdwijnt2,5 jaar achter slot en grendel.

Het OM eist vier jaar cel tegenVan den Heuvel van nachtclubBada Bing; tegen Illidge eistJustitie dertig maanden gevan-genisstraf. De hoofdverdachtenin de Bada Bing-zaak zoudenvolgens de verdediging moetenworden vrijgesproken, omdat zij‘niets verkeerd hebben gedaan’.

De rechter gaat hier niet inmee. Illidge wordt veroordeeldvoor omkoping en krijgt daar-voor een gevangenisstraf van 18maanden, waarvan zes maan-den voorwaardelijk met eenproeftijd van twee jaar en ont-zegging van het passieve en ac-tieve kiesrecht voor vijf jaar.

Daarmee mag Illidge zich nietmeer verkiesbaar stellen. Hijwordt door het OM ook verdachtvan illegaal vuurwapenbezit,maar daarvoor wordt het voor-malig Statenlid niet veroordeeld.

Van den Heuvel wordt even-eens voor omkoping, maar ookvoor belastingontduiking, wit-wassen, vrouwenhandel en vals-heid in geschrifte veroordeeld.

Scheuring in PNPNa een week van conflicten enspeculaties over de reden waar-om PNP-leider Humphrey Da-velaar het vertrouwen in zijn mi-nister heeft opgezegd, hakt EarlBalborda begin maart de knoopdoor en dient zijn ontslag in alsminister van Verkeer, Vervoeren Ruimtelijke Planning. ,,Hetis eindelijk achter de rug”, zegtpartijvoorzitter Marelva Jansen-

Liberia opgelucht tegenover hetAntilliaans Dagblad. Balbordamaakt middels een mail zijnontslag bekend aan Jansen-Libe-ria. In de mail bedankt de oud-minister de partij en haar ledenvoor de kans die hem is gebodenom het land te dienen en voorhet vertrouwen dat hem was ge-schonken. Balborda wordt laterdie maand door Suzy Camelia-Römer opgevolgd als ministervan Verkeer, Vervoer en Ruim-telijke Planning.

Vierde aanhouding in zaak MaximusIn deze derde maand van hetjaar wordt er een vierde persoonaangehouden in de zaak Maxi-mus, waarin wordt gezocht naarde intellectuele daders van demoord op politicus Helmin

Wiels. De vrouw A.W., geborenin 1986, wordt door het onder-zoeksteam ‘Maximus’ op eenadres op de Weg naar Fuik aan-gehouden. Er wordt niet be-kendgemaakt waarvan de vrouwvan verdacht wordt.

A.W. is de vierde persoon diewordt verdacht in de zaak Maxi-mus. De eerste aanhouding inde zaak Maximus was die van 8juli 2014 van de 36-jarige Cura-çaoënaar M.L.L. Hij wordt ver-dacht van (poging tot) afpersing,c.q. het voorbereiden van afper-sing van de opdrachtgevers vande moord op Wiels. Deze feitenzijn te plaatsen rond de financië-le afwikkeling tussen de uitvoer-ders en de intellectuele dadersvan de moord.

Daarna volgen de arrestatiesvan eerst oud-minister GeorgeJamaloodin op 24 juli en later op29 juli ook van loterijbaas Rob-bie dos Santos. Hoewel zij alledrie op vrije voeten worden ge-steld, blijven ze volgens het OMverdachten in de zaak. Met deaanhouding van A.W. is er nueen vierde verdachte in de zaakMaximus.

KFO helemaal vrijuitAlle klachten tegen de advo-caten Eldon ‘Peppie’ Sulvaran,Chester Peterson en AnthonyEustatius worden in maart vantafel geveegd. De advocaten, diesamenwerken in de FundashonKòrsou Fuerte i Outónomo(KFO), worden in twee apartetuchtzaken aangeklaagd door dedeken van de Orde van Advoca-ten en door vier individuele ad-vocaten wegens uitspraken in derechtszaal en daarbuiten. DeRaad van Appel doet in maartvervroegd uitspraak in het hogerberoep dat is ingesteld na de uit-spraak van de Raad van Toezichtop 19 december. Ook de beris-ping die door de Raad is opge-legd aan Sulvaran, wordt onge-daan gemaakt. De Raad van Appel oordeelt dat alle klagers

niet-ontvankelijk zijn. Tot eeninhoudelijke beoordeling komthet daarom niet.

Twee extra vluchtenKLM ook in zomerIn maart wordt bekend dat er inde zomerplanning van KLM we-kelijks 9 vluchten naar Curaçao,5 gecombineerde vluchten Aru-ba en Bonaire en 3 naar SintMaarten zijn. Daarmee komener ten opzichte van de zomer van2014 twee extra vluchten bij tus-sen Amsterdam en Curaçao.

Beide vluchten vertrekken opeen later tijdstip vanaf Schiphol,waarmee aansluiting vanaf an-dere Europese luchthavens rich-ting Hato op Curaçao wordt ver-gemakkelijkt. Dat is gunstigvoor het toerisme uit Europeselanden, anders dan Nederland.

Zorg op Curaçao ‘inferieur’,,Curaçao, Aruba en Sint Maar-ten zijn te klein om ieder voorzich een voldoende dekkend,kwalitatief hoogwaardig zorg-stelsel te ontwikkelen en over-eind te houden.”

Dat staat te lezen in een notitie die ambtenaren van deministeries van BinnenlandseZaken en Koninkrijksrelaties(BZK) en Volksgezondheid,Welzijn en Sport (VWS) in dezemaand voor hun ministers op-stellen ter voorbereiding op deKoninkrijksconferentie die in ju-ni in Willemstad wordt gehou-den.

In het document worden har-de noten gekraakt over de tekort-schietende kwaliteit van de ge-zondheidszorg in het Caribischdeel van het Koninkrijk, de rolvan medisch specialisten die be-ter voor zichzelf dan hun patiën-ten zorgen en de kortzichtigheidvan de betrokken regeringen dieniet tot samenwerking bereidzijn.

De opstellers laken ondermeer het zorgsysteem op Cura-çao waar zorginstellingen priva-te ondernemingen zijn en datspecialisten toestaat er eigenpraktijken buiten het ziekenhuisop na te houden waardoor ergeen grip is op de kostenontwik-keling en kwaliteit. ,,Het geldlekt weg en mensen wordenblootgesteld aan dure, onnodigebehandelingen en veelal infe-rieure zorg. De regering van Cu-raçao is niet bij machte in te grij-pen. Samenwerking in de zorgtussen bijvoorbeeld Bonaire enCuraçao loopt hier op stuk.”

Partydrugs bij uitgaan ‘normaal’Het is voor Nederlandse jonge-ren steeds normaler om party-drugs te gebruiken als ze uit-gaan. Dat blijkt uit onderzoekvan het Nederlandse Trimbos-instituut. En dat werkt door op

Internationale kunstenaars zijn in maart op Curaçao voor de derde editie van Plein Air Curaçao.Zij maken op diverse locaties schilderijen en verzorgen workshops en demonstraties voor delokale jeugd. Zo werkt Rachel Constantine (Verenigde Staten) met een groep getalenteerde jonge-ren aan het tekenen van een portret met houtskool. De groep zit in de openlucht bij het Rif Fort,waar zij veel bekijks hebben van langslopende toeristen. FOTO PLEIN AIR

Plein Air voor de jeugd

Bij Landhuis Bever langs de Schottegatweg Oost te Pos Kabai wordt in maart hard gewerkt. Hethistorische gebouw wordt onder aanvoering van Henk Langenfeld gerestaureerd door aannemerBouwbedrijf Willemstad Curaçao (BWC). Alles wat aan vervanging toe is, wordt vernieuwd. Hetlandhuis is eigendom van de bekende Curaçaose ondernemer Fernando da Costa Gomez. Hoeweler nog geen bestemming is voor Bever als de renovatie achter de rug is, wordt over het algemeenverheugd gereageerd op de aanvang van de herstelwerkzaamheden. Lange tijd lag het monumenter verlaten en verwaarloosd bij. Het gebouw is mede bijzonder omdat zich op het terrein tweeoude graven bevinden. FOTO ANTILLIAANS DAGBLAD

Landhuis Bever in de steigers

Page 7: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 7

Jaaroverzicht

M A A R TCuraçao: Maarten de Jong vanWereldstage laat in maart wetendat het gebruik van partydrugsonder stagiairs ‘steeds meervoorkomt’.

,,Omdat het in Nederland‘common practice’ is om drugste gebruiken tijdens het uitgaan,zien we dat hier terug”, aldus dedirecteur. Halverwege 2014wordt hij benaderd door hetOpenbaar Ministerie (OM), zijkomen erachter dat er door deNederlandse studenten voloppartydrugs worden gebruikt. Ditfenomeenonderzoek naar party-drugs is ondertussen afgerond,maar de resultaten hiervan wilhet OM niet bekendmaken.

Het bureau van Wereldstageop Curaçao is erg strikt bij cocaï-negebruik. Zo worden jongerendie coke gebruiken in hun ac-commodatie het huis uitgezeten worden het thuisfront en deschool ingelicht over het drugs-gebruik. De directeur: ,,Dit iseen eng circuit. Het trekt dealersaan en als ze deze jongelui een-maal aan de haak hebben, latenze hen niet meer met rust. Wijwillen deze dealers niet in debuurt hebben.” Volgens hemworden de partydrugs in een an-der circuit verkregen.

Dat betekent niet dat Wereld-stage niet waarschuwt voor departydrugs. De Jong: ,,Ook daarzitten vervelende gevolgen aan.”Bij de introductie van het bureauwordt gebruik dan ook ontra-den. Zij benadrukken dan even-eens dat als stagiairs partydrugsgebruiken, ze ‘goed moeten op-letten wat ze doen’.

Schotte ambtelijke corruptie verwetenOud-premier Gerrit Schotte(MFK) heeft in de periode van 1januari 2010 tot en met 8 okto-ber 2010 - toentertijd als Ei-landsraadslid van het Eilandge-bied Curaçao - twee keer grotegeldbedragen aangenomen vande vermeende Italiaanse maffia-baas Francesco Corallo. De enekeer gaat het om een bedrag van140.000 dollar en de anderekeer om 73.422 dollar. Dat wordtin maart tijdens de regiezittingvan de zaak Babel bekendge-maakt. In deze zaak staan Schot-te en zijn levenspartner Cicelyvan der Dijs terecht.

De gulle giften van Corallozijn volgens het Openbaar Mi-nisterie bedoeld om Corallo enzijn bedrijven, waaronder de ca-sinogroep op Sint Maarten At-lantis World Group, een zekerevoorkeurspositie te bezorgen.,,Deze giften zijn hem (Schotte,red.) gedaan zodat hij Corallo enzijn bedrijven zou begunstigen;geheime overheidsinformatieaan Corallo zou verstrekken; Co-rallo invloed zou verstrekken inde Curaçaose overheid via denieuw op te richten politiekepartij MFK; zich er voor zou in-spannen dat Corallo internatio-

naal namens Curaçao wordtaanbevolen; zich er voor zou in-spannen dat Corallo of personenvan zijn bedrijf worden aange-steld in een belangrijke instituti-onele functie”, aldus het OM.

In datzelfde jaar zou Schottesamen met zijn levenspartner -in de periode van 1 januari tot enmet 1 juli - op Curaçao en/of inItalië twee facturen van het be-drijf Vanddis nv valselijk hebbenopgemaakt. Een factuur van eenbedrag van 140.000 dollar eneen factuur van meer dan73.000 dollar. ,,In strijd met dewaarheid staat op deze facturenonder meer vermeld dat het be-drijf Vanddis werkzaamhedenheeft verricht voor het Italiaansebedrijf Betplus van Corallo”, zogeeft het OM aan. Vanddis nv isde pompstationketen van Pedro‘Papito’ van der Dijs. Zijn doch-ter Cicely - die ook terechtstaatin de zaak Babel - is de directeurbij dit bedrijf.

Andere tenlasteleggingen aanhet adres van de oud-premierzijn witwassen, het gebruik van‘jammers’ en wederom valsheidin geschrifte.

Bisdom beschuldigd van misbruik In deze derde maand van 2015komen Nederlandse katholiekepaters en fraters op Curaçao on-der vuur te liggen na een uitzen-ding van de Evangelische Om-roep over seksueel misbruikdoor katholieke geestelijken.

In een eerste reactie op de af-levering van de EvangelischeOmroep, verklaart monseigneurLuis Secco dat de EvangelischeOmroep zich schuldig heeft ge-maakt aan manipulatie. Dezeuitspraak van Secco zorgt voormeer ophef in de Curaçaose ge-

meenschap. Onder andere poli-tieke partij PAIS treedt naar bui-ten om te zeggen dat het bisdomverantwoordelijkheid moet ne-men en moet ophouden te doenalsof er niets is gebeurd.

Inval bij Jacinta Scoop-Constancia (MFK)Onder leiding van de rechter-commissaris vinden in demaand maart een aantal huis-zoekingen plaats in de omge-ving van Koraal Specht, Brieven-

gat, Mahuma, Boka Samí en Bo-nam, onder andere ook in hethuis van Statenlid en oud-mi-nister van Gezondheid, Milieuen Natuur, Jacinta Scoop-Con-stancia (MFK), dat van haarmoeder en van haar man. De in-vallen vinden plaats in het kadervan het onderzoek ‘Dubnium’waarbij onderzoek verrichtwordt naar oplichting, valsheidin geschrifte, verduistering enwitwassen bij voormalig Stich-ting Bureau Ziektekostenvoor-zieningen (BZV). Het onder-zoek Dubnium heeft betrekkingop strafbare feiten die zich mo-gelijk hebben voorgedaan bij debestelling en betaling van eenpartij mondkapjes in het jaar2012.

‘Zelfreiniging politiekorps’Het feit dat er in maart een poli-tieagent wordt aangehouden, be-wijst het intern zelfreinigings-vermogen van het Korps PolitieCuraçao (KPC). Dat laat mi-nister Nelson Navarro van Justi-tie (PAIS) weten. ,,Dit is maarhet begin. Er zijn meer van ditsoort rotte appels binnen hetkorps en een voor een zullen weer korte metten mee maken.”Navarro reageert hiermee op deaanhouding van politieagent X.de W. (1986) die als verdachtevan betrokkenheid bij de dubbe-le moord op Hato in juli 2014wordt aangemerkt. Op 15 juli2014 vond er een schietpartijplaats op de luchthaven tussentwee rivaliserende gangs waarbijtwee doden zijn gevallen en ze-ven andere onschuldige omstan-

ders gewond zijn geraakt. Deagent die in maart wordt aange-houden, wordt verdacht van enlater ook veroordeeld voor mede-plichtigheid.

Minister Navarro geeft in eengesprek met deze krant aan hette betreuren dat een kleine min-derheid binnen het korps het be-derft voor de overige politieagen-ten die wel integer zijn en de ge-meenschap wel goed dienen. DeJustitieminister geeft aan dat ereen strengere screening voor po-litieagenten is ingesteld om hetvertrouwen van de Curaçaosegemeenschap terug te winnen.,,Het korps gaat onder een ver-grootglas”, aldus Navarro.

Anthony Da Costa Gomez (52) overledenBij alle MCB-kantoren hangt devlag halfstok in verband met hetplotselinge overlijden op zondag29 maart van Anthony Da CostaGomez, die bij de bank hoofdPrivate Banking MCB Groepwas.

Da Costa Gomez, die waar-schijnlijk aan een hartaanval isbezweken, was nog maar 52 jaar.Zijn overlijden is een schok voorfamilie, vrienden en collega’s.Hij stond nog volop in het levenen was een veel geziene persoonmet brede interesses en een in-drukwekkende hoeveelheid soci-ale contacten. Da Costa Gomezlaat drie kinderen achter, waarhij volgens intimi ‘heel trots opwas’. Twee zonen en de jongsteis een dochter. De oudste stu-deert in Delft en de andere tweezitten in Nederland op demiddelbare school.

Curaçao Regatta

Met Pasen wordt de 31e Curaçao Regatta gehouden. Op Goede Vrijdag 3 april en zaterdag 4 aprilgaan de boten weer het Spaanse Water op. Deelname staat open voor jong en oud in verschillen-de klassen. De allerkleinsten in de Optimisten, de jeugd in de Laser Radial-klasse en verderbekende boten als de Sunfish, Yngling en Centaur. De catamarans en jachten varen voor de kustin de klassen Racing en Cruising. Ook de windsurfers komen in actie op het Spaanse Water.

FOTO CISCA RUSCH

In deze maand wordt het slot van de sportzaal Niels Liberiaonder toezicht van toenmalig premier Ivar Asjes opengebroken.De stichting Sedreko had de zaal afgesloten omdat deze naareigen zeggen onbruikbaar zou zijn. Een verslaggever die gaatkijken constateert echter dat er niets mis is met de zaal, waar-op Asjes het slot door laat zagen. Het is aan de StichtingExploitatie Sportterreinen (SES), die de sportfaciliteiten in erf-pacht heeft, om te besluiten of zij er wel of niet mee akkoordgaat dat door toedoen van anderen sportzaal Niels Liberia opslot wordt gedaan en jongeren niet kunnen sporten, aldusAsjes. FOTO JEU OLIMPIO

Slot stadion opengebroken

Page 8: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 20158

Jaaroverzicht

A P R I LEerste stapje richting WKPatrick Kluivert zet in april metCuraçao het eerste stapje op delange weg richting het WK van2018. In de eerste ronde van deWK-kwalificatie rekenen devoetballers van Curaçao af metMontserrat. Na een eerste over-winning op Curaçao (2-1) speelthet land op Montserrat met 2-2gelijk. Later volgen twee wed-strijden tegen Cuba die allebeiin een gelijkspel eindigen en uit-eindelijk gaat de Curaçaosedroom om op het WK te spelenin rook op wanneer Curaçao te-gen El Salvador speelt en beidekeren verliest. Kluivert is beginmaart aan de slag gegaan als ad-viseur van de nationale voetbal-bond op Curaçao, waar zijnmoeder vandaan komt. Hij stel-de een ploeg samen met veelspelers die ervaring hebben inde eredivisie, zoals Darryl Lach-man (FC Twente), FelitcianoZschusschen (NAC Breda) enPapito Merencia (ADO DenHaag).

Recordwinst UTSTelecombedrijf UTS heeft over2014 een recordwinst behaaldvan 25,3 miljoen gulden. Direc-teur Paul de Geus presenteertdat cijfer in april met trots, maarverbindt er meteen een waar-schuwing aan: ,,De toekomstvan telecombedrijven is onzekerdoor de verschuiving van telefo-nie naar data.”

De vijf poten van UTS laten inapril heel verschillende resulta-ten zien. De Surinaamse doch-ter Uniqa heeft een verlies van16,5 miljoen gulden geleden.Aan het andere einde staat deCuraçaose tak met een winst van41,3 miljoen. Ook Sint Maartenmaakte winst (7,3 miljoen), deandere onderdelen draaiden vo-rig jaar verlies: St. Kitts verloor4,9 miljoen gulden en ATM(TeleCuraçao) 1,9 miljoen.

De winst van 2014 schrijft DeGeus toe aan verbetering van deservice, gepleegde investeringenen kostenbesparingen. Ook depersoneelskosten zijn iets ge-daald doordat het aantal werkne-mers met 115 is gedaald. De di-recteur stoort zich aan de nega-tieve publiciteit over UTS,gedeeltelijk veroorzaakt door po-litici. Hij benadrukt dat UTSsinds 2006 elk jaar winst heeftgemaakt, behalve in 2013. Toenwerd 29,4 miljoen gulden ver-lies gedraaid, hoofdzakelijk doorUniqa en een afvloeiingsrege-ling. In totaal is over die periode88 miljoen winst gemaakt.

Doek valt voor Botica WilhelminaCoöperatieve Consumentenver-eniging ‘Botica Wilhelmina’(CCBW) wordt in april faillietverklaard. Voormalig bewind-voerder Robert Bottse van HBN

Law wordt benoemd tot curator.Bij het bedrijf werkten 35 men-sen in drie apotheken. Fekoskanheeft belangstelling getoondvoor een doorstart, maar kanniet tot overeenstemming ko-men met CCBW. In zijn tweedeverslag aan de rechter-commis-saris schrijft Bottse al dat CCBWen Fekoskan onvoldoende methem samenwerken en datCCBW zelfs in strijd handeltmet ‘het wezen van surseance’.

De surseance van betalingwordt in oktober 2014 aange-vraagd, en wordt op 19 decem-ber verleend. Bottse wordt alsbewindvoerder aangesteld. In fe-bruari concludeert hij dat ergeen vooruitzicht meer is op hetvoldoen van de vorderingen.Toch wordt de beslissing steedsaangehouden en duurt het totapril voor het faillissementwordt uitgesproken.

Volgens de rechter is het eenbijzondere surseance. De driebotika’s Plasa, Banda Bou en

Montaña Bou zijn al die tijd algesloten, waardoor er geen om-zet meer wordt gemaakt. Ookbijzonder is dat Fekoskan zon-der betaling de taken van het be-stuur over heeft genomen methet oog op de doorstart. Onderandere vanwege de personeels-kosten van 85.000 gulden permaand, die nauwelijks zijnteruggedrongen, is het volgensde rechter niet verantwoord desurseance voort te zetten.

‘Te vaak gebruik CT-scan’In april blijkt uit onderzoek datkinderen die vanwege trauma-letsel een lichamelijk onderzoekvan de buik moeten ondergaan,te vaak een CT-scan krijgen. De-ze scans hebben een beperktediagnostische meerwaarde engeven een aanzienlijk stralings-risico. Het genoemde onderzoekis van traumachirurg David Nel-lensteijn in het Sehos.

CT-scans kunnen volgens zijnonderzoek dan ook niet dienenals basis voor behandelingsricht-lijnen. Wereldwijd is een onge-val de belangrijkste oorzaak vanoverlijden of blijvende invali-diteit bij kinderen. Als bij de kin-deren na een ongeval de vitalefuncties zijn gestabiliseerd en deeerste zorg is afgerond, wordt bijhen een volledig lichamelijkonderzoek uitgevoerd. Hierbij ishet lichamelijk onderzoek vande buik van een kind een kunstop zich. In zijn onderzoek richtNellensteijn zich vooral op dehuidige diagnostische en thera-peutische strategieën bij (ver-denking op) intra-abdominaalletsel bij kinderen.

Voor de behandeling van kin-deren met lever- of miltletselzijn richtlijnen opgesteld doorApsa (American Pediatric Surgi-cal Association). De behande-ling is gebaseerd op de ernst vanhet letsel zoals deze te zien is opCT-scans. Uit het onderzoek vanNellensteijn - dat hij uitvoerdebij het Universitair MedischCentrum Groningen (UMCG) -blijkt echter dat CT-scans onvol-doende betrouwbaar zijn om degradaties van het letsel aan te ge-ven. Volgens Nellensteijn zijnCT-scans hiermee niet geschiktom als basis te dienen voor eenklinische behandelingsrichtlijn.Hij pleit er dan ook voor om debehandeling te laten bepalendoor klinische parameters, nietdoor de weergave daarvan opeen CT-scan.

Gomes Casseres evalueert Rijkswet ftRon Gomes Casseres wordt be-noemd tot voorzitter van decommissie die de Rijkswet fi-nancieel toezicht gaat evalueren.De commissie bestaat verder uitEdelmiro Alejandro Seferina na-mens Curaçao, Reuben George

Essed namens Sint Maarten enMarcel Peter van Gastel namensNederland. Hun benoemingenworden in april bekendgemaaktnadat de Rijksministerraad methet voorstel daartoe van ministerRonald Plasterk (PvdA) vanBinnenlandse Zaken en Konink-rijksrelaties heeft ingestemd.

De evaluatiecommissie moetzich een oordeel vormen over devraag of Curaçao en Sint Maar-ten structureel voldoen aan denormen van de Rijkswet financi-eel toezicht.

In de Rijkswet is voorgeschre-ven dat vijf jaar na inwerkingtre-ding op 10 oktober 2010 deRMR een besluit moet nemenover het al dan niet, of gedeelte-lijk laten vervallen van het finan-cieel toezicht op Curaçao en SintMaarten. In de aanloop naar 10-10-‘10 is afgesproken dat de be-sluitvorming vooraf wordt ge-gaan door een evaluatie door eengezamenlijke commissie.

Vrij spel voor bolitaslikkers In april wordt bekend dat boli-taslikkers die op Hato op eenvliegtuig willen stappen naareen andere bestemming vrij spelhebben. Iemand die verdachtwordt van het hebben ingesliktvan cocaïnebolletjes zal op deCuraçaose luchthaven namelijkniet worden aangehouden, sim-pelweg omdat er op het eiland aljaren geen middelen zijn om dehoeveelheid bolita’s te detecte-ren of te verwerken.

Dat de bolitaslikkers vrij toe-gang tot de vluchten wordt gege-ven, heeft te maken met de al ja-renlang defecte bodyscan op hetvliegveld en de sinds 2012 afge-keurde ‘bolitacellen’ bij de poli-tiepost te Rio Canario. De bolita-cellen werden in 2012 afgeslotenomdat werd vastgesteld dat deze- onder andere vanwege riole-ringsproblemen - onbruikbaarwaren. Het rioleringsprobleemis verholpen maar de Justitiem-inister geeft in april te kennendat er een ander probleem is:mankracht. Het politiekorps isnamelijk zwaar onderbezet.

‘Asbest op Isla-terrein’Op het terrein van de Isla-raffi-naderij wordt in april een hoe-veelheid oude pijpen gevondendie asbest bevatten. De pijpenverpulveren en het asbest waaitover naar Marchena en anderewijken. Het asbestprobleemwordt door Statenlid Jaime Cór-doba van regeringspartij PuebloSoberano aangekaart.

Overheids-nv Refineria diKòrsou (RdK) heeft sinds 2005de opdracht aan twee bedrijvengegeven om het asbest op te rui-men, zo verklaart Córdoba. Bijde schoonmaakactie was toen-tertijd een bedrag van een paarmiljoen gulden gemoeid, Córdo-ba schat dat het om meer dan 3miljoen gulden zou gaan. De

Drukste, vrolijkste en gezelligste dag

Koningsdag, 27 april, is waarschijnlijk de drukste dag van het jaar in Punda. Overal heerst eenvrolijke en gezellige stemming en niemand laat zich door de warmte van de wijs brengen.Verkoeling is te krijgen bij standjes en in de cafés. En bij de kraampjes zijn ook nog koopjes tevinden. FOTO ELS KROON

Stoere amazone

Aspafiko organiseert in april een paardrijwedstrijd waarbij rui-ters van alle leeftijden en hun Paso Fino-paarden hun bestebeentje voorzetten. De eerste dag van de wedstrijd is voor vol-wassenen en de tweede dag staat in het teken van de jeugdvanaf 4 jaar. Ook dit 4-jarig meisje op de foto - de kleindochtervan de bekende Curaçaose fotograaf Stanley Ignacio - laattrots zien wat zij in huis heeft. FOTO MIRANDA VAN BOVEN

Page 9: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 9

Jaaroverzicht

bedrijven hebben volgens Cór-doba de asbestbuizen op eenhoop achtergelaten op het Isla-terrein waar ze nu dus sinds2005 liggen te verpulveren.,,Het verpulverde asbest waaitweg en vormt een ernstige be-dreiging voor de gezondheid,zelfs voor de aanwezigen in dezaal van de sede van PS”, aldusCórdoba. ,,Met de flinke windenvan de laatste tijd wordt het as-best ook nog veel gemakkelijkerverspreid.” Niet lang na de aan-kondiging van Córdoba wordthet asbest opgeruimd.

Minder dollars voor VenezolanenDe Centrale Bank van Venezue-la heeft de deviezenrestrictiesvoor reizigers aangescherpt. Datwordt in april in de Staatscou-rant aangekondigd. Voor eenkort verblijf van maximaal driedagen aan onder andere Aruba,Bonaire en Curaçao mogen Ve-nezolanen maximaal 300 dollaruitgeven met bijvoorbeeld huncreditcard. Dat bedrag is onge-wijzigd. Voor een verblijf vanvier tot zeven dagen mag nietmeer dan 500 dollar worden be-steed. Daarna gaat het bedragmet stappen van 25 dollar perdag omhoog tot een maximumvan 700 dollar. Deze bedragengelden ook voor onder andereSuriname, de Verenigde Staten,Mexico en Panama. Vooral rei-zen naar de Verenigde Statenwordt de Venezolanen erg moei-lijk gemaakt; voor dat land is hetmaximum tot nu toe 2.500 dol-lar.

Eerste CMC in aantochtIn april wordt de constructie vanhet eerste ‘Courtyard by Marri-ott’ op Curaçao - dat ontwikkeldwordt in het Rifgebied in Otro-banda - aangekondigd. Het pro-ject - dat verder ook bestaat uiteen ‘Mega Pier Plaza’ - zal vol-gens planning twee jaar latermoeten worden opgeleverd. Metdit megaproject is een investe-ring van circa 60 miljoen guldengemoeid. ProjectontwikkelaarGilbert Ricardo is met zijn be-drijf Gold Investment Curaçaonv de initiatiefnemer van hetproject en heeft de interesse op-gewekt van andere investeer-ders, zoals stichting VidanovaPensioenfonds, stichting Pensi-oenfonds Isla Curaçao en tweeinternationale hotel- en casino-ontwikkelaars, namelijk Inter-american Promo Hotels Inc. uitde Verenigde Staten en BE Bou-levard uit Guayaquil, Ecuador.De totale investering van circa60 miljoen gulden bestaat voor40 procent uit investeringen vande reeds genoemde groep. Deoverige 60 procent bestaat uitbankleningen. De opening vanhet Courtyard by Marriott met177 kamers en suites staat ge-

pland voor 2017. Het wordt ge-bouwd naast het gebouw van deSVB, tegenover de Megapier enzal deel uitmaken van een multi-functioneel complex met appar-tementen, winkels, een enter-tainmentgebied, drie restau-rants en een casino: Mega PierPlaza.

Ondergewicht komtook veel voorOp Curaçao ligt terecht de focusvaak op overgewicht en obesitas,maar uit een onderzoek uitge-voerd door de Universiteit vanCuraçao Dr. Moises da CostaGomez (UoC) blijkt in april dateen aanzienlijk deel van middel-bare scholieren van 16 jaarondergewicht heeft, namelijk13,1 procent van de ondervraag-de jongens en 19,4 procent vande ondervraagde meisjes. Dit isbijna 1 op de 5 meisjes.

Een groter percentage meisjesheeft echter overgewicht (17,2procent) of obesitas (9,3 pro-cent), samen 26,5 procent. Dit isruim 1 op de 4 meisjes. Bij dejongens ligt dit percentage op22,4 procent overgewicht en 10procent obesitas. Bemoedigendis evenwel dat in beide catego-rieën ruim de helft binnen hetnormale gewicht valt (55,1 pro-cent jongens en 53,3 procentmeisjes). Voor het onderzoek iseen steekproef genomen van418 jongeren waarvan 29 pro-cent jongens en 71 procent meis-jes.

‘Revive Gomezplein’In april vindt de kick-off plaatsvan de crowdfundingactie ‘Revi-ve Gomezplein’. InitiatiefnemerCreative Lab Curaçao hoopt hier-mee voldoende geld in te zame-len om het centrale stadspleinvan monumentaal Punda in z’n

grandeur en sociale functie teherstellen.

Revive Gomezplein is het eer-ste grootschalig kickstarter.com-project vanuit Curaçao. Doel isom vanuit dit burgerinitiatief enliefde voor het eiland, ‘Punda’smeest belangrijke historischeplein’, het Gomezplein, te doenherleven. Via dit wereldwijdeplatform kan iedereen bijdragenaan de ‘revival’ van dit stads-plein.

,,Als het benodigde bedragwordt toegezegd via kickstar-ter.com, krijgen donateurs‘eeuwige’ roem doordat hunnaam wordt bijgeschreven op de‘wall of friends’ op het vernieuw-de plein! U doet toch zeker ookeen duit in het zakje!” zo dagende initiatiefnemers donateursuit.

Als het benodigde bedragwordt toegezegd via kickstar-ter.com zal Creative Lab Cura-

çao eerdere initiatieven, instan-ties en belanghebbenden betrek-ken bij het ontwikkelen van de definitieve ontwerpen en deuitvoering tot een eigentijdsplein.

Sehos verder klemOmdat de sloop van twee gebou-wen op het Sehos-terrein, het zo-geheten prikcentrum en mortu-arium, al veertien weken achter-loopt en aannemer BallastNedam van het nieuwe zieken-huis Hospital Nobo Otrobanda(HNO) vertraging oploopt,dreigt de bouwer in april van ditjaar met een aanzienlijke scha-declaim. Uit informatie waaro-ver het Antilliaans Dagblad be-schikt, blijkt dat de claim650.000 dollar (bijna 1,2 mil-joen gulden) zal bedragen voorelke week dat het bouwproceswordt vertraagd. Dat er niet ge-sloopt wordt of kan worden,

komt omdat het consortium vanfinanciële instellingen (onderandere pensioenverzekeraarsAPC en Vidanova en de MCBBank) het niet eens zijn - ookonderling niet - over de wijzewaarop wordt omgegaan met deSehos-gronden, die als zeker-heid gelden voor een schuld vanSehos.

In mei 2007 kreeg Sehos eenlening van circa 72 miljoen gul-den. Volgens de financiële admi-nistratie van het Sehos bedraagtde resterende schuld nog onge-veer 30 miljoen. Het Sehoshoopt in april uitsluitsel te heb-ben of de financiële instellingenwel of niet meewerken aan hetafbreken van de panden. En sa-men met (een deel van) de toen-malige kredietverstrekkers of deoverheid garant staat voor deschuld die het ziekenhuis nogheeft.

CPS zorgt voor tweespaltIn april laait de discussie om-trent de concessie tussen Cura-çao Ports Authority (CPA) en hetparticuliere havenbedrijf Cura-çao Port Services (CPS) weer op.Volgens advocatenkantoor SMS-Advocaten kleven er aanzien-lijke financiële risico’s aan hetopenbreken van de concessie enhet stopzetten van de lopendeonderhandelingen. Het lijkt be-ter om de onderhandelingenover gunstigere voorwaardenvoort te zetten. Waarbij CPS op-draait voor de miljoeneninveste-ringen in broodnodige nieuwekranen en kades voor de contai-nerhaven.

Toch wil een Statenmeerder-heid van oppositie en StatenlidHumphrey Davelaar van rege-ringspartij PNP meerdere juridi-sche adviezen hierover. In deStaten wordt in april een motieaangenomen waarin de ministervan Economische Ontwikkelinghiertoe wordt opgedragen. Demotie wordt aangenomen mettien stemmen voor - waaronderook de MFK-fractie van GerritSchotte - en negen stemmen te-gen. Beslissende stem ‘pro’ indezen is die van coalitiepartnerPNP. Tegen stemmen de overi-ge regeringspartijen: PAIS enPS en Glenn Sulvaran.

Het is voornamelijk de PAIS-fractie die aanvoert dat er al eenjuridisch advies op tafel ligt. Ditvertrouwelijke advies is ter inza-ge gelegd bij de Staten. Daaromvindt deze fractie het onnodigvóór de motie te stemmen enwordt hierin gesteund door coa-litiegenoot Pueblo Soberano. Alser geen gegronde redenen zijnvoor het beëindigen van hetcontract kan er door CPS scha-devergoeding worden geëistvoor gederfde winst en geledenverlies. Volgens PAIS-leider Ro-saria kan hier potentieel eenclaim van 60 miljoen guldenmee gemoeid zijn.

A P R I L

Lintjes voor bouwstenen samenleving

De burgers die in april een Koninklijke onderscheiding ontvangen, zijn met hun belangeloze inzetvoor de maatschappij als het cement en de bouwstenen voor de samenleving, aldus gouverneurLucille George-Wout tijdens haar speech voor de mensen die een lintje krijgen. Dit jaar worden ertwee burgers tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd en worden 13 burgers in de Ordevan Oranje Nassau opgenomen. FOTO KABINET VAN DE GOUVERNEUR

Levendig, gezellig en kleurrijk

Bándabou viert in april het oogstfeest Seú op eigen wijze. Ineen ongedwongen sfeer gaan jong en oud de straat op voor dekleurrijke optocht. De kinderen doen niet onder voor de vol-wassenen en dansen even vrolijk mee in klederdracht en tradi-tionele hoofddoeken. FOTO ARMAND HELLEMENT

Page 10: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Mortuarium om veiligheid geslooptHet mortuarium bij het Sint Eli-sabeth Hospitaal (Sehos) wordtin mei met het oog op de veilig-heid geheel gesloopt, ook hetprikcentrum wordt geheel afge-broken. ,,De schade aan het ge-bouw was zo groot dat het ‘be-yond repair’ was. Het instor-tingsgevaar was dermate grootdat er besloten is om het mortu-arium geheel te slopen”, zo laatalgemeen directeur Javier Her-nandez weten. Op het momentvan de gehele sloop is het mor-tuarium al voor 30 procent afge-broken.

Vanaf Curaçao nu ook naar HavanaIn mei wordt bekend dat InselAir met ingang van 3 juli voor-taan twee keer per week - opmaandag en vrijdag - naar Hava-na, Cuba vliegt. Cuba is de 23ebestemming voor de Curaçaoseluchtvaartmaatschappij. Devlucht van Curaçao naar Hava-na, de hoofdstad van Cuba,duurt 2,5 uur. De vluchten naarCuba worden met een Fokker 70uitgevoerd. De vluchten van Cu-raçao naar Cuba vertrekken opmaandag om 12.15 uur en opvrijdag om 11.00 uur. Op Cubavertrekken de vluchten naar Cu-raçao op maandag om 16.00 uuren op vrijdag om 15.00 uur.

Colombianen hoevengeen visum meerDe visumplicht voor mensenmet de Colombiaanse nationa-liteit zal op 1 juli worden afge-schaft voor Curaçao en SintMaarten. Dat wordt in mei be-kendgemaakt door de Neder-landse minister Bert Koendersvan Buitenlandse Zaken na hetKoninkrijksoverleg Buitenland-se Betrekkingen. Dit overleg

wordt een keer per jaar gehou-den, omdat het buitenlands be-leid een Koninkrijksaangelegen-heid is.

Een groot deel van het overleggaat over de regio. Colombia isdaarin een van de belangrijkstelanden, zegt de minister, omdater veel familiebanden zijn enook spelen de handel en het toe-risme een grote rol. ,,We willenhet visumbeleid voor de landenin de regio harmoniseren. Daar-om hebben we besloten om voorCuraçao en Sint Maarten per 1juli vrijstelling te verlenen vande visumplicht voor Colombia.Voor Caribisch Nederland (Bo-naire, Sint Eustatius en Saba,red.) willen we het afstemmenbinnen het Schengengebied enAruba wacht daar op.” Het

Schengengebied bestaat uit 26landen in Europa die een ver-drag hebben gesloten over hetvisumbeleid.

Groene smurrie in WishiBewoners van de wijk Wishi enomgeving klagen in mei overeen groene smurrie op hun hui-zen - een gevolg van de uitstootvan de Isla-raffinaderij. Petervan Leeuwen, de voorzitter vanstichting Schoon Milieu Op Cu-raçao (Smoc), stuurt foto’s naarde media om op de ernst van dezaak te wijzen.

De foto’s die door Smoc zijngestuurd, zijn van het huis vaneen Wishi-bewoner. ,,De wanho-pige eigenaar heeft Smoc omhulp gevraagd”, aldus Van Leeu-wen. ,,Hij heeft al vaak de Islagebeld. Hij wordt van het kastjenaar de muur gestuurd doorKenneth Gijsbertha (woordvoer-der van de raffinaderij, red.).”Ben Whiteman, in mei nog mi-nister van Gezondheid, Milieuen Natuur, laat onderzoek uit-voeren na - samen met premierIvar Asjes - een bezoek aan Wis-hi te hebben gebracht. Eerderwerd al bekendgemaakt dat degroene stof die overal op huizen,auto’s en ander materiaal inWishi, Marchena en omgevingterechtkomen kankerverwek-kende stoffen zou bevatten.

G&Gz alert op zikavirusDe afdeling Geneeskunde enGezondheidszaken (G&Gz),voorheen GGD, is alert op het zi-ka-virus. Dat laat het hoofd vande G&Gz, Sirving Keli in meiweten. Het virus is opgedoken

in Brazilië. Zika is een virusziek-te die wordt overgedragen doormuggen. Dat was voorheen eenandere mug dan de tijgermugdie ook chikungunya en denguemet zich mee kan brengen.,,Naar nu dus blijkt kan waar-schijnlijk ook de tijgermug ditvirus overbrengen”, aldus Keli.De (tijger)muggen op Curaçaozijn niet besmet met zika. De‘Curaçaose’ muggen kunnenwel besmet raken met zika: alsbijvoorbeeld iemand met het zi-kavirus onder de leden Curaçaobezoekt en wordt gestoken dooreen tijgermug. Deze mug legteitjes, en het nageslacht zal danbesmet zijn met het virus. Dekans dat het een epidemiewordt, net als chikungunya, achtKeli echter klein.

Filmrechten ‘Dubbelspel’ verkocht Uitgeverij De Bezige Bij inNederland verkoopt in mei derechten voor de verfilming vande klassieker ‘Dubbelspel’ vande Curaçaose auteur Frank Mar-tinus Arion. De film zal wordengeproduceerd door een Ameri-kaanse maatschappij, met eenEngels-Amerikaanse cast.

Sinds de publicatie van hetboek in 1973 zijn er verschillen-de mensen en filmproductiebe-drijven geweest die het boek wil-den verfilmen, maar dat is nooitvan de grond gekomen. De laat-ste poging om het literaire boekte verfilmen dateert uit 2007. Indat jaar keurde Martinus Arionhet script van de Jamaicaansescenarioschrijver Evan Jonesgoed. Het budget voor de verfil-ming van ‘Double Play’ stonddestijds geraamd op 3,7 miljoendollar.

Het is de verwachting dat ergelijk met een Engelse verfil-ming ook een herziene Engelsevertaling van het boek wordt ge-maakt. Dubbelspel werd ver-taald in het Deens, Duits, Engelsen Papiaments. Het boek werdin 2006 gratis verspreid bijNederlandse openbare biblio-theken, als onderdeel van hetevenement ‘Nederland leest’.Dat was bedoeld om het lezenvan Nederlandstalige boeken testimuleren. Uiteindelijk zijn erin een periode van enkele weken700.000 exemplaren bij de bi-bliotheken uitgereikt.

De roman beschrijft een zon-dagmiddag op Curaçao tijdenseen dominospel. Domino issoms een gevaarlijk spel. Het ge-vaarlijke spel in het boek is dattwee van de vier spelers vreemd-gaan met de partners van anderespelers. Het boek leest als eenspannend verhaal en heeft eendiepere laag die klassenverschil-len in de Antilliaanse samenle-ving beschrijft. In 1973 was hetboek meteen een groot succes.Arion kreeg er destijds de Vander Hoogtprijs voor.

‘(Ex-)notarissen moeten betalen’In mei wordt bekend dat eenvijf- tot zestal (ex-)notarissen inhet verleden overdrachtsbe-lasting heeft geïncasseerd maardeze nooit aan de overheid heeftovergedragen. Het gaat om tenminste 2,8 miljoen gulden aangemeenschapsgeld uit een peri-ode waarvan de aktes door hetLand zijn kwijtgeraakt.

Vanuit de Staten klinkt in-dringend de vraag of het niet tijdwordt voor civiele actie. Dit blijktuit vragen van de fractie van re-geringspartij PAIS aan ministerJosé Jardim van Financiën, dieop eerdere Statenvragen hiero-ver in maart 2015 antwoorddedat ‘impliciet de opdracht is ge-geven om deze gelden te innen’.

Of de (ex-)notarissen in-middels zijn begonnen te beta-len, blijft in mei onduidelijk. En-kelen van hen die zich beklagenover krantenpublicaties - zoalsin het Antilliaans Dagblad, dat ereen uitvoerige analyse aan wijd-de - onder andere omdat zij geenmogelijkheid tot weerwoordzouden hebben gekregen, willenonder geen beding ‘on the re-cord’ iets zeggen en verwijzenvoor commentaar naar de nota-riële vereniging. Met de mede-deling dat de krant het ‘noghoort’. De vereniging zelf zegt(ook) niets.

Interesse Advent in Taams In mei brengt de minister vanGezondheid, Milieu en Natuur,Ben Whiteman (PS), naar bui-ten dat het Advent Ziekenhuisinteresse heeft om de noodlij-dende Taams Kliniek te kopen.

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201510

Jaaroverzicht

M E I

Circa 150 sympathisanten van regeringspartijpartij Pueblo Soberano wonen in mei de herdenkingvan de in 2013 vermoorde politieke leider Helmin Wiels bij. Iets voor zessen vertrekt de groep van-uit de kerk bij Steenrijk richting Marie Pampoen naar de plek waar Wiels werd gedood. Tijdens deherdenking staat Ivar Asjes - dan nog premier namens Pueblo Soberano - de hele tijd achter in hetpubliek. De herdenking wordt afgesloten zonder dat hij het woord op deze historische dag heeftgevoerd. Niet eerder was de tegenstelling tussen de minister-president en Pueblo Soberano zopijnlijk zichtbaar als bij de herdenking in mei, twee jaar na de moord op Wiels. FOTO JEU OLIMPIO

Matige opkomst herdenking Wiels

De Nederlandse onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis ligt in mei voorde oefening ‘Maritime Special Operations Forces’ van hetKorps Mariniers voor de kust van Curaçao. Defensie houdt deboot uit veiligheidsoverwegingen boven water. Een andereNederlandse onderzeeër, elders in de wereld, heeft technischeproblemen, waardoor alle onderzeeboten tijdelijk aan de kantworden gehouden. FOTO DICK DRAYER

Boven water loeren

Page 11: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 11

Jaaroverzicht

Directeur Cenaida Panneflekvan Advent bevestigt in dezelfdemaand de plannen en later inmei wordt inderdaad Taamsdoor Advent gekocht voor 12,6miljoen gulden. Daarmee zijnde schulden aan executant OrcoBank vrijwel gedekt, verklaartzowel Taams-directeur Earl Es-seboom als Orco-directeur Ken-ny Canword. Maanden lateropent het nieuwe Taams weerhaar deuren onder de naam ‘Ad-vent Damacor’.

Rechter: Franco beslistMFK-Statenlid Gerrit Schottespant in mei een kort geding aantegen Statenvoorzitter MikeFranco nadat deze hem in apriluit de Statenzaal heeft laten ver-wijderen. In het kort gedingwordt de oud-premier niet in hetgelijk gesteld. Het is de voorzit-ter die verantwoordelijk is voorde handhaving van een Staten-vergadering, oordeelt de rechterBeukenhorst in mei. MFK enSchotte zijn niet-ontvankelijkverklaard, omdat de Statenvoor-zitter geen natuurlijk persoonen geen privaat- en publiekrech-telijk persoon is. Om die redenheeft de rechter in burgerlijk ge-ding geen uitspraak kunnendoen. Ook in het hoger beroepdat later in het jaar wordt plaats-vindt, geeft de rechter te kennengeen uitspraak te kunnen doen.

Op 17 april wordt Schotte tij-dens de Statenvergadering hetwoord ontnomen door voorzitterFranco. De vergadering over hetSoab-rapport over de reorganisa-tie van Feffik wordt bovendiengeschorst en Schotte wordt uit-gesloten van de vergadering opgrond van artikel 78 van het Re-glement van Orde voor de Sta-ten. Tijdens de vergadering overFeffik haalt Schotte uit naarFranco. ,,Voorzitter, ik heb geenzin om me vandaag tot u te wen-den want onder uw leiding is de-ze zaal net een circus. Maar uitrespect, mijn volk, doe ik het.Maar ik praat met jullie, niet methem. Vandaag kijk ik niet eensnaar hem”, aldus Schotte, waar-na Franco hem het woord ont-neemt. Die actie schiet bij Schot-te in het verkeerde keelgat. ,,Wilje me eruit gooien? Gooi me er-uit. Gooi me eruit. Bel de politiezodat ze me uit de zaal komenverwijderen”, is zijn reactie,waarop hij daadwerkelijk uit dezaal wordt verwijderd op verzoekvan Franco.

‘Meer aandacht voorAmerikaanse markt’De Curaçaose toeristensectormoet zich meer gaan richten opde Amerikaanse markt. Dat is inmei de belangrijkste boodschapvan Robertico Croes, belast methet Masterplan Toerisme voor2015-2020, tijdens de presenta-tie hiervan in de Staten. Bij hetverplaatsen van de aandacht vande Nederlandse markt - die op

dit moment voor de meeste toe-risten op Curaçao zorgt - naar deAmerikaanse markt, wordt eensteviger fundament gecreëerdvoor toerisme op het eiland.

Croes geeft aan dat de aan-dacht voor de komende vijf jaarop drie belangrijke doelen moetworden gericht: het intensiefpromoten van de economischegroei van Curaçao, banen creë-ren en het investeringsklimaatvan Curaçao aanpakken waar-door de nodige banen kunnenworden ontwikkeld. Om dit tekunnen bereiken moet de focusvolgens Croes verschoven wor-den naar een vraagstructuurwaarbij de aandacht gevestigdwordt op de hotelsector als degroeimotor. De Amerikaansemarkt moet een essentieelonderdeel zijn van dit proces, al-dus Croes. ,,Er is geen enkele be-stemming in het Caribisch ge-bied die succesvol is in de toe-ristenindustrie - met uitzonde-ring van Barbados - die de Ame-rikaanse markt niet als funda-ment heeft. Amerika moet erbijbetrokken worden als we de toe-ristische kracht van het eilandwillen vergroten.”

Hoge eisen Hato-zaakDe slachtoffers van de schietpar-tij op Hato in juli vorig jaar vor-deren in mei bij elkaar zo’n tweeton aan schadevergoedingen.Dit betreft medische kosten, ma-teriële schade en immateriëleschade.

Stichting Slachtofferhulp lichtde schadeclaims toe tijdens deinhoudelijke behandeling vande Hato-zaak, waarbij de tweeverdachten Givency Maria enRenaldo Martina terechtstaan.Het Openbaar Ministerie (OM)eist twaalf jaar celstraf tegen bei-de verdachten. In hun slotwoordbetuigen de verdachten spijt aande onschuldige omstanders diegewond zijn geraakt en aan denabestaanden van Jais Juliana

en Shantley Arnhem die bij demassale schietpartij zijn omge-bracht. De vorderingen op de vijf verdachten varieerden van2.473,62 tot 49.758,04 gulden.

De drie hoofdverdachten in deHato-zaak, die blijven ontken-nen iets te maken te hebben ge-had met de schietpartij op 15 julivorig jaar, horen in mei de maxi-male straffen tegen zich eisen.Tweemaal levenslang en een-maal 24 jaar. Dit wordt later ookdoor het gerecht gevonnist.

Het Openbaar Ministerie(OM) stelt dat Judrin Martis enAdrian Martha de schutters zijngeweest die bendeleden Jais Juli-ana en Shantley Arnhem heb-ben omgebracht met automati-sche machinegeweren. Martis

zou zijn vuurwapen leeg hebbengeschoten op het hoofd van Juli-ana. Naast de moord op de tweebendeleden van Buena Vista Ci-ty en het verwonden van zevenomstanders daarbij, hebben ver-dachten bij het wegvluchten ooknog op twee agenten geschotendie de achtervolging hadden in-gezet, aldus het OM.

‘Gekte’ door Usher en SandéIn mei wordt bekendgemaaktdat wereldsterren Usher enEmeli Sandé worden toegevoegdaan de line-up van het CuraçaoNorth Sea Jazz Festival. ,,Het iseen soort gekkenhuis gewordenna de bekendmaking van Usheren Emeli Sandé”, vertelt woord-voerder van het Curaçao NorthSea Jazz Festival (CNSJF) PercyPinedo lachend. Vooral interna-tionaal is er, zegt hij, veel aan-dacht voor het grootste muziek-festival van het eiland. ,,Het wasal een te gekke line-up”, stelt Pi-nedo. ,,Maar na de bekendma-king van deze twee namen heb-ben wij direct gemerkt dat deinteresse toenam.” Met de be-kendmaking van deze twee ar-tiesten is de line-up in mei com-pleet.

De Lima wil geld zien De eerder dit jaar ontslagen di-recteur van Curaçao TechnologyExchange nv (Ctex), Anthony deLima, claimt in mei van hetnoodlijdende datacenter metoverheidstelecombedrijf UTSals grootste aandeelhouder circa620.000 dollar (ruim 1,1 mil-joen gulden) aan ‘beëindigings-vergoeding’ en aan ‘achterstalli-ge vergoedingen’.

De ontslagen topman van da-tacenter Ctex, die zijn generalboard geen afdoende verklaringkon geven inzake de door hetAntilliaans Dagblad gepubliceer-de onthullingen over een zestalvervalste letters of intent (LOI’s)van gerenommeerde interna-tionale concerns in het officiëlebusinessplan van Ctex, wil bijna290.000 dollar als ontslag-vergoeding en - in een later sta-dium - nog eens 330.000 dollarwegens achterstallige vergoedin-gen. Bij elkaar dus 620.000 dol-lar.

Ctex heeft De Lima echter ook ‘aangeslagen’ voor zo’n798.000 dollar (ongeveer 1,4miljoen gulden) aan eerder doorhemzelf aan zichzelf te veel uit-gekeerde bedragen, zo blijkt ookin mei.

Het gaat om zowel salarisbe-talingen in het verleden, waar-voor volgens Ctex geen budget-taire grondslag bestaat en dienooit rechtmatig door zijn supe-rieuren zouden zijn geaccor-deerd, als om vergoedingen dienimmer zijn goedgekeurd. Eensimpele rekensom leert dat watDe Lima volgens Ctex moet‘terugbetalen’ méér is dan declaim die de ex-topman preten-deert te hebben op het bedrijf.Namelijk bijna 800.000 dollarversus 620.000 dollar.

Ctex, met overheidstelecom-municatiebedrijf UTS als groot-ste aandeelhouder, laat De Limadirect weten dat voor zover hijmeent nog enige vordering aansalaris, vergoedingen en/of beëindigingsvergoeding te heb-ben, dit in elk geval verrekendmoet worden met de bijna800.000 dollar die De Lima nogaan Ctex moet terugbetalen.

M E I

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn begin mei bij de opening van Sail Aruba. Dekoning neemt vanaf de kade het eresaluut in ontvangst van het schip Zr.Ms. Zeeland, dat tijdenshet langsvaren 35 schoten afvuurt. Aan de ceremoniële opening nemen ook de Amerikaanse enNederlandse kustwacht, de Britse Royal Navy en het Canadese ‘tallship’ Picton Castle deel. Hetkoninklijk paar bezoekt ook Bonaire, waar zij genieten van Dia di Rincon. FOTO ARCHIEF

Koninklijk weekend Aruba en Bonaire

Cola Debrotprijs voor Allen

De Curaçaose antropologe dr. Rose Mary Allen ontvangt inmei de prestigieuze Cola Debrotprijs uit handen van ministervan Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Irene Dick.Allen krijgt deze prijs ze vanwege haar talrijke publicaties overeen breed scala aan onderwerpen op het terrein van sociale enculturele antropologie. FOTO JEU OLIMPIO

Page 12: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Leerlingen zitten thuisNadat al jaren bekend is datscholen soms al een maand voorde officiële eerste vakantiedag,dit jaar 6 juli, de kinderen naarhuis sturen wanneer de laatsteproefwerkweek is afgelopen,heeft het Antilliaans Dagblad be-gin juni bij verschillende havo-vwo-scholen en de onderwijsin-spectie navraag gedaan.

De onderwijsinspecteur, Ru-bia Bitorina, laat tegenover dezekrant weten dat alles volgens dewetgeving verloopt en dat deschoolwerkplannen en roosterszoals de wet voorschrijft zijngoedgekeurd door de onderwijs-inspectie. ,,Ik praat het niet goedhoor, maar men moet zich reali-seren dat de verantwoordelijk-heid ligt bij de schoolbesturen,die maken samen met de scho-len het programma”, aldus Bito-rina. Vanuit de scholen komt dereactie dat het docentenkorpsdruk is met afrondende vergade-ringen die tijdens de lesuren vande leerlingen gehouden moetenworden.

40 Miljoen winst CuroilHet olie- en gasbedrijf Curoilmaakt in juni bekend dat het in2014 een winst heeft gemaaktvan 40 miljoen gulden. Dat isbijna 15 miljoen meer dan in2013 (25,6 miljoen). Het droegvorig jaar voor 81,8 miljoen gul-den aan belastingen en accijnsbij aan de overheidskas. Ookwerd voor 10,4 miljoen guldenaan dividend uitgekeerd over dewinst van 2012. Volgens het be-drijf is de winst vooral te dankenaan de positieve internationaleontwikkelingen. Door eenstreng inningsbeleid en het be-heersen van de uitgaven wordende operationele kosten terugge-drongen, ondanks een uitbrei-ding van de commerciële acti-viteiten. Curoil heeft daardoorzijn concurrentiepositie op deinternationale markt kunnenhandhaven.

Ombudsman wintzaak van WielsGevolmachtigde minister Mar-velyne Wiels (PS), die in juni eenkort geding in persoon aanspanttegen de ombudsman van Cura-çao, Alba Martijn, verliest derechtszaak later die maand.Wiels procedeert ‘in persoon’ enlijkt met de zaak, die ook tegenhet Land is, te willen voorkomendat het rapport over haar moge-lijk niet-integer handelen uit-komt. Wiels wil dat de identitei-ten van informanten van de om-budsman bekend worden enverder - onder meer - dat de om-budsman wordt verboden eendefinitief oordeel uit te spreken.Het gerecht verklaart Wiels niet-ontvankelijk in haar vorderingtegen de ombudsman en wei-

gert de verder gevraagde voor-zieningen. ,,Van onrechtmatighandelen door de ombudsmanis geen sprake.” Met de uit-spraak kan het definitief rapportspoedig naar de Staten en daarmee openbaar worden ge-maakt.

‘Asjes hield info achter’Premier Ivar Asjes (PS) heeft in-zake het ambtshalve onderzoekvan de ombudsman naar hetniet-integer handelen van Asjes’partijgenoot Gevolmachtigdeminister Marvelyne Wiels ‘instrijd met’ de wet gehandeld. Ditbepleit advocaat Michael Bona-part namens de ombudsmanvan Curaçao in het kort gedingvan Wiels tegen de ombudsmanin juni. De regeringsleiderheeft, ‘in vereniging met Wiels’,geweigerd te voldoen aan hetverzoek van ombudsman AlbaMartijn om haar de gevraagdedocumenten inzake Wiels’ op-treden af te geven. Dit is in strijdmet de Landsverordening om-budsman.

Akkoord onderzoekgroene smurrieDe stichtingen Clean Air Eve-rywhere en Schoon Milieu OpCuraçao (Smoc), die een zaak te-gen de overheid aanspannenvanwege onder andere de over-last van de raffinaderij, bereikenmet het Land Curaçao en Eco-Vision in juni een akkoord overhet onderzoek naar de groenesubstantie. Na de behandelingvan het kort geding halverwegede maand, vindt overleg plaatstussen vertegenwoordigers vande betrokken partijen. Daarinwordt afgesproken dat EcoVi-sion monsters van de groene

aanslag neemt en inzamelt,waarna ze vervolgens door TNOin Nederland worden onder-zocht. Smoc en Clean Air Eve-rywhere hebben vijf punten dieze in het kort geding van de overheid eisen. Over het eerstepunt, het onderzoek naar degroene substantie wordt in junieen akkoord bereikt. De andereeisen, zoals onderzoek naar ge-zondheidsklachten van omwo-nenden, blijven vooralsnog ge-handhaafd. Eind augustus steltTNO met haar rapport dat degroene smurrie ‘mogelijk’ vanindustriële bronnen afkomstigis.

Historische wedstrijdCuraçaoHistorisch, dat is in één woordde ‘zege’ van Curaçao in juni on-der leiding van bondscoach Pa-trick Kluivert in Havana. Meteen 1-1 gelijkspel komt Curaçaoopnieuw een ronde verder in deWK-kwalificatierace. Kluivertlaat achteraf weten ‘ontzettendtrots’ te zijn op zijn team en destaf. ,,Maar ook op iedereen ophet eiland: gefeliciteerd. Goedgedaan Curaçao.” Na tegenstan-ders Montserrat en Cuba, zijn deeerste stappen gezet en duurthet Curaçaose voetbalsuccesvoort. Uiteindelijk wordt Cura-çao in de tweede ronde uitge-schakeld.

Hato-schutters krijgen levenslangAdrian Martha en Judrin Martisworden in juni - conform de eisvan het Openbaar Ministerie -tot een levenslange celstraf ver-oordeeld. Het tweetal opent opde avond van 15 juli 2014 het

vuur op luchthaven Hatowaardoor Jais Juliana en Shant-ley Arnhem overlijden en ver-schillende andere onschuldigebijstanders gewond raken. Deschietpartij is het gevolg van eenvete tussen de No Limit Soldiers- waar Martha en Martis lid vanzijn - en de gang van BuenaVista waar Juliana en Arnhembij hoorden. Raily Bart, die op debewuste avond de vluchtauto be-stuurt, wordt veroordeeld tot eengevangenisstraf van twintig jaar.Renaldo Martina en GyvencyMaria - beiden schuldig bevon-den aan medeplichtigheid - totcelstraffen van respectievelijkveertien en twaalf jaar. HetOpenbaar Ministerie gaat niet inhoger beroep.

Aangifte tegen ex-top GiroHet Antilliaans Dagblad ver-neemt in juni uit betrouwbarebronnen dat door advocaat Arnold Huizing namens Giroaangifte is gedaan tegen de voormalige directie van de Girobank wegens oplichting enverduistering. Op grond vanonderzoek en rapportages is de(huidige) Girobank erachter ge-komen dat de voormalige direc-tieleden zich schuldig hebbengemaakt aan ‘gefabriceerde le-ningen’ van bijna 7,3 miljoendollar en nog een bedrag van 3miljoen dollar. De ex-top zouzich bij herhaling schuldig heb-ben gemaakt aan inbreuk op deinterne regels en aan strafbarefeiten.

Plannen exameneisenhavo en vwoHet besluit van PS-minister Ire-ne Dick om de verzwaring vande examennormen voor havo envwo niet in te voeren, zorgt in ju-ni voor bezorgde ouders en poli-tici in Curaçao en Nederland.Ouderverenigingen dringen ineen brief aan de bewindsvrouwaan op tekst en uitleg over deplannen voor de exameneisenvoor havo en vwo. Volgens hetbesluit zou vanaf 1 januari 2016het havodiploma van leerlingendie het eindexamen op het ei-land doen, niet automatisch ge-lijk aan het Nederlandse, en per1 januari 2017 het lokale vwo-di-ploma ook niet automatisch ge-lijkwaardig aan het Nederland-se. De plannen die Dick kenbaarmaakt in een spoedvergaderingmet de schoolbesturen, blijkenniet in de ministerraad te zijnbehandeld. Nadat zowel vanuitde regering als de oppositie omherroeping van het besluit is ge-vraagd, besluit minister Dick la-ter in het jaar dat de aanscher-ping van de exameneisen voorhavo en vwo toch definitief door-gaan.

Aanwijzing voor StatiaSint Eustatius krijgt in juni een

J U N I

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201512

Jaaroverzicht

De Caribische premiers van het Koninkrijk, Ivar Asjes (Curaçao), Mike Eman (Aruba) en MarcelGumbs (Sint Maarten) bezoeken samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima inWashington de nationale begraafplaats Arlington. Daar wordt een krans gelegd bij het graf van deOnbekende Soldaat. Daarmee bedankt het Koninkrijk der Nederlanden de Amerikanen voor hunrol in de Tweede Wereldoorlog. Daarna gaat het koninklijk paar met de premiers naar deWereldbank, waar ze praten over duurzame ontwikkeling van de eilanden. FOTO REGERING ARUBA

Premiers en koningspaar op Arlington

Opvang jeugd met problemen

Onder het toeziend oog van minister Irene Dick van Onder-wijs, Cultuur en Wetenschap (PS) wordt de Openbare Onder-wijs Reboundvoorziening officieel gelanceerd. De bedoelingvan deze voorziening is om enerzijds de gedrag-problemati-sche leerling een nieuwe, niet vrijblijvende kans te geven ombinnen een afgebakende periode zijn gedrag zo te modificerendat hij binnen het reguliere onderwijs kan functioneren enanderzijds om de school tijdelijk te ontlasten van een leerlingmet ernstige gedragsproblemen. FOTO JEU OLIMPIO

Page 13: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 13

Jaaroverzicht

aanwijzing van minister RonaldPlasterk van Binnenlandse Za-ken en Koninkrijksrelaties. Aan-leiding voor het verscherpte toezicht is het ‘bestuurlijk dis-functioneren’ van het openbaarlichaam. Het bestuur wordt onder andere slecht financieelbeheer verweten. Het College fi-nancieel toezicht (Cft) consta-teert na de laatste voortgangs-rapportage al dat de begrotingvan Sint Eustatius voor 2015‘zorgwekkend’ is met een tekortvan 900.000 dollar.

,,Harde maatregelen zullendaarbij onvermijdelijk zijn”,concludeert minister Plasterk.De aanwijzing van Plasterk bete-kent dat het Bestuurscollege deadviezen van het Cft over de be-groting en het financieel beheermoet opvolgen. ,,Goed bestuuren financiële stabiliteit, in hetbelang van het welzijn van debevolking, zijn het doel van deaanwijzing”, aldus Plasterk.

Extra aandacht criminele VenezolanenIn gesprek met het AntilliaansDagblad verklaart minister Nel-son Navarro van Justitie (PAIS)dat de politie extra aandachtheeft voor een ‘groep crimineleVenezolanen’ die op Curaçaokomt om verschillende misda-den te plegen, waaronder ookgewapende overvallen. ,,Zoalswe allemaal weten is de situatiein Venezuela momenteel moei-lijk en veel mensen verlaten hetland op zoek naar iets beters.Tussen deze mensen bevindtzich ook deze criminele groep.De politie is zich hiervan bewusten is extra alert”, vertelt Navarro.In juni wordt een groot aantalVenezolanen aangehouden: zesmannen en een vrouw op ver-denking van onder andere hetovertreden van de Vuurwapen-wet, acht mannen in verbandmet meerdere overvallen.

Akkoord geschillen-regeling blijft uitNa een dag onderhandelen tij-dens de Koninkrijksconferentie2015 in juni blijft een echt ak-koord wat betreft de geschillen-regelingen uit. De delegatie be-staat uit minister RonaldPlasterk (PvdA) van Koninkrijks-relaties, premier Mike Emanvan Aruba, premier MarcelGumbs van Sint Maarten, dele-gatieleider van Curaçao ministerEtienne van der Horst (PAIS) ende Curaçaose premier Ivar Asjes(Pueblo Soberano) was de voor-zitter. In de slotverklaring van deconferentie wordt opgenomendat de conferentie het belangvan de totstandkoming van eengeschillenregelingen ter besten-diging van de goede betrekkin-gen tussen de landen van hetKoninkrijk erkent: ,,De confe-rentie heeft geconstateerd dat deregeringen niet tot overeenstem-

ming zijn gekomen over de in-richting over een Rijkswet alsbedoeld in artikel 12a van hetStatuut voor het Koninkrijk. Terbevordering van het uitwerkenvan de geschillenregeling zullende regeringen binnen driemaanden nader bestuurlijk overleg voeren, gericht op het tot stand brengen van een voor-stel van een Rijkswet binnen een jaar na dat overleg. Een na-der in te stellen werkgroep zaldit bestuurlijk overleg voorberei-den.”

Tekorten weggewerktVoorzitter Age Bakker van hetCollege financieel toezicht (Cft)maakt in juni bekend dat Cura-çao geen tekorten meer hoeftweg te werken uit de jaren 2010tot 2013. ,,Dat is eerder dan ver-wacht”, zegt Bakker op de pers-conferentie over het bezoek aanCuraçao. Doordat het overschotop de begroting van 2014 mee-valt, kan het resterende tekortvan voorgaande jaren geheelworden gecompenseerd. ,,Datbetekent dat de regering haar be-loftes kan nakomen voor uitbe-taling van pensioenen en uitga-ven voor de gezondheidszorg.En dat er geen lastenverzwaren-de maatregelen meer nodigzijn.” Het betekent niet dat hetCft zich geen zorgen meermaakt. ,,Het beeld is positief,maar er blijven risico’s. Zoals weal eerder hebben aangekaart zijndat de sociale fondsen, de over-heids-nv’s en het nieuwe zieken-huis”, aldus Bakker op de pers-conferentie.

Verfilming ‘Dubbelspel’ In juni wordt bekend dat de be-kende roman ‘Dubbelspel’ vande Curaçaose schrijver FrankMartinus Arion in novembervan dit jaar wordt verfilmd. Datbevestigt de Amerikaanse pro-ducer Lisa Cortés van CortésFilms tegenover deze krant. HetAntilliaans Dagblad berichtte al

in de editie van 11 mei van ditjaar dat de filmrechten verkochtwaren en dat het boek verfilmdzou worden. Cortés produceertde verfilming van ‘Dubbelspel’samen met Gregory Elias, metzijn Fundashon Bon Intenshon,organisator en financier van on-der andere het Curaçao NorthSea Jazz Festival, Curaçao Inter-national Film Festival Rotter-dam en Curaçao InternationalBlueSeas Festival. De verwach-ting is dat de filmopnames vóórde jaarwisseling al achter de rugzijn. Het is op dat moment nog niet bekend welke buiten-landse acteurs en actrices de rol-len op zich zullen nemen. ,,Bijde productie gaan we ook zekerlokale acteurs casten”, verklaartCortés.

Regiezitting Bientu in oktoberDeze maand wordt duidelijk dateen schikking tussen Dos San-tos en het Openbaar Ministeriezeer waarschijnlijk van de baanis. Het Openbaar Ministeriemaakt bekend dat op 23 oktoberde regiezitting in de zaak Bientuplaatsvindt waarbij loterijbaasRobbie dos Santos terechtstaatvoor onder andere witwassen,valsheid in geschrifte en be-lastingfraude. Op de regiezittinghebben de verdediging en hetOM de gelegenheid om nogonderzoekswensen naar vorente brengen, zoals bijvoorbeeldhet horen van getuigen. De in-houdelijke behandeling van dezaak die door het OM als ‘om-vangrijk’ wordt beschreven,wordt voorzien in maart 2016.

‘Thodé ontsnapt aan aanslag’MFK-partijleider Gerrit Schotteverklaart in juni dat MFK-Statenlid Amerigó Thodé ont-snapt is aan een aanslag. Tijdensde afwezigheid van Thodé

voor het Interparlementair Ko-ninkrijksoverleg (Ipko) inNederland heeft iemand gepro-beerd de remmen van zijn pick-up onklaar te maken. Na terug-komst merkt Thodé op dat zijn remmen niet goed functio-neren. Bij de garage blijkt dat er leidingen zijn doorgesneden.In plaats van de remleidingenhebben ze de sensoren onklaargemaakt.

Het Statenlid doet aangifte,waarbij hij opmerkt dat er moge-lijk een verband is met de dief-stal van en vernieling aan zijnauto begin mei.

Tiende meer toeristenIn de maanden januari tot en met mei van dit jaar hebben194.987 toeristen Curaçao be-zocht. Dit is een toename vantien procent ten opzichte van

2014, blijkt uit in juni versche-nen cijfers van toeristenbureauCTB. Vooral toeristen uit Noord-Amerika en Zuid-Amerika weten het eiland te vinden, meteen groei van respectievelijk 26 en 25 procent ten opzichtevan vorig jaar. Ook toeristen uit Europa komen over de eerstevijf maanden vaker naar Cura-çao dan een jaar eerder, een toename van vijf procent. Sa-men met het ministerie van Economische Ontwikkeling isberekend dat het toerisme over de eerste vijf maanden in totaal voor 343 miljoen gul-den bijdroeg aan de lokale eco-nomie.

Dood MichelHenriquez,,Een tragische gebeurtenis dietot de bodem moet worden uit-gezocht.” Zo kwalificeert mi-nister-president Mike Eman injuni de dood van Michel Henri-quez na zijn aanhouding doorde politie in Nederland. Hetoverlijden van de 42-jarige manuit Aruba veroorzaakt rellen inde Haagse binnenstad. De beto-gers houden de politie verant-woordelijk voor de dood van deArubaan. Verschillende Aru-baanse partijen en de Curaçaosepolitieke partij MAN dringenaan op een onafhankelijk onder-zoek naar de doodsoorzaak van Henriquez. Minister vanBinnenlandse Zaken en Konink-rijksrelaties, Ronald Plasterk,verzekert minister-president Mi-ke Eman en de Gevolmachtigdeminister van Aruba, AlfonsoBoekhoudt, dat er een onafhan-kelijk onderzoek zal plaatsvin-den door de rijksrecherche, omde gang van zaken op te helde-ren.

J U N I

Kas di Kultura is eindelijk thuis. Dat geeft directeur Gibi Basilio tijdens de officiële opening vanhet kantoor te kennen. Het monumentale pand in Scharloo is gebouwd in 1893 en is gedurendede jaren verschillende keren gerestaureerd. In 2009 was de laatste restauratie. FOTO JEU OLIMPIO

Kas di Kultura is thuis

Tula is de nieuwe naam van de, nog te bouwen, tweedemegapier. De naam kreeg de meeste stemmen tijdens de‘name the pier contest’ van Curaçao Ports Authority (CPA). Erzijn meerdere mensen die een naam met Tula hebben inge-diend, daarom is er geloot om de cruise voor twee personen,de prijs voor het indienen van de winnende naam voor denieuwe megapier. Mayerline Randt komt daarbij als winnaaruit de bus. Vlnr. Humberto de Castro, ceo van CPA, AlbertZwueste, coo van CPA, Raul Manotas cco van CPA, ArthurRandt, die de prijs voor de winnares in ontvangst neemt ende twee andere finalisten Jacques Veeris en RichardComenencia. De tweede mega-cruiseschip-pier is naar ver-wachting begin 2017 afgerond. FOTO CPA

Tula naam tweede megapier

Page 14: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 15

JaaroverzichtAntilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201514

Jaaroverzicht

J A N U A R I

De traditionele Fuikdag, op de eerste zondag van het jaar, is deze keer aanzienlijkminder druk dan de voorgaande editie. Waar er vorig jaar nog 200 boten op hetfeest afkwamen - een editie die in het teken stond van incidenten - zijn er in 2015naar schatting van de kustwacht zo’n 100 boten. FOTO AL EVERTSZ

F E B R U A R IKinderfeest zonder wanklank

Niet alleen de kinderen, ook veel volwassenen genieten in februari volop van het kinder-carnaval. De ene groep is nog kleurrijker dan de andere en de Tumbakoning van het kin-dercarnaval zingt de longen uit zijn lijf. Volgens de politie verloopt de dag vrijwel zonderwanklank. FOTO JEU OLIMPIO

A P R I LKust versterkt

De kustlijn bij Pietermaai kalft langzaam maar zeker af. Om de monumenten en nieuwbouw afdoende te beschermen tegen het zeewater investeert JewelInvestment in april ongeveer een miljoen gulden in de versterking van de kustvoor Pietermaai Smal. FOTO JEU OLIMPIO

M E IDrie dagen fantastische blues

Curaçao kan in mei drie dagen van prachtige bluesklanken genieten. Eerst tweeavonden in Pietermaai en vervolgens een spectaculair concert bij de Kleine Werf,verzorgd door de enige echte Buddy Guy en The Original Blues Brothers. BuddyGuy begeeft zich tijdens zijn concert ook onder de menigte. FOTO JEU OLIMPIO

J U N IKleurrijk aan de wandel

Vijfduizend wandelaars, duizend meer dan van tevoren verwacht en gehoopt, nemen injuni deel aan de Curaçao Color Walk. Vanaf Parasasa lopen de deelnemers via de HelminWiels Boulevard door Otrobanda en via de Koredor terug naar Parasasa, waar dit kleurrijkespektakel tot een hoogtepunt komt met de Big Splash. FOTO ANNEKE POLAK

J U L INieuw pand Curaçaohuis ingewijd

Op feestelijke wijze wordt in juli het nieuwe onderkomen van het Curaçaohuis in DenHaag geopend. De in 1918 geboren Josepha Estrella Finies speelt een hoofdrol bij deopening. Zij heeft sinds 1979 studenten uit het voormalige Nederlandse Antillen enlater van Curaçao in Nederland opgevangen. FOTO NICO VAN DER VEN

Honderd fietsen uitgedeeld

De stichting Bikes4Kids deelt in december honderd fietsen uit aan kinderen van minderbedeelde gezinnen. De helft van de rijtuigen is bekostigd door deopbrengsten van de ‘Rotarally’ van de Rotary Club. Clark Bloom is initiatiefnemervan de stichting. FOTO JOSÉ DE BRUIN

A U G U S T U SEndless Summer Festival spectaculair

Op de eerste dag van het Endless Summer Sports Festival imponeert deCuraçaose Wave Antonia op 7 augustus het publiek op de Sint Jorisbaai met eenspectaculaire sprong onder de ogen van de jury op de rots. Wave behaalt daar-mee de tweede plaats in het voorlopig klassement. FOTO ELS KROON

S E P T E M B E RSuperbloedmaan op Curaçao

Een spectaculair gezicht: de ‘superbloedmaan’ die in september te zien is vanafCuraçao. De term bloedmaan wordt gebruikt als er een totale maansverduisteringplaatsvindt. De maan kleurt dan rood doordat zonlicht door de dampkring wordtafgebogen en op de maan valt. FOTO MICHELLE DA COSTA GOMEZ

Premio Boeli van Leeuwen voor Angela Roe

Antropoloog, socioloog en filmmaker Angela Roe (rechts op de foto) wint in oktober deprestigieuze Boeli van Leeuwenprijs 2015. Roe is op Curaçao en in het buitenland bekenddoor de documentaire ‘Sombra di koló’, die zij samen met Selwyn de Windt (midden) enHester Jonkhout (links) maakte. FOTO JEU OLIMPIO

M A A R TKluivert komt aan op Hato

Patrick Kluivert komt op 4 maart aan op Hato. Hij wordt adviseur van het Curaçaoselftal. Bij aankomst wordt Kluivert warm welkom geheten door Jean Francisca. MetKluivert wint het elftal van Curaçao een aantal wedstrijden waarna het uiteindelijk tochde droom moet opgeven mee te doen aan het WK 2018 in Rusland. FOTO JEU OLIMPIO

N O V E M B E RSteeldrumles voor Plasterk

Ontspannen en rustige Fuikdag

O K T O B E R D E C E M B E R

Minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties bezoekt in november onder anderehet Albertus College. Daar wordt hij ontvangen door de steelband van de school. DeNederlandse bewindsman krijgt een lesje in het bespelen van de steeldrums en doeteen dappere poging om muziek te maken op de instrumenten. FOTO JEU OLIMPIO

Page 15: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201516

Jaaroverzicht

J U L IAankondiging onderzoek ParlatinoBegin juli zegt PS-Statenlid El-mer Wilsoe tegen deze krant dateen driekoppige delegatie vanhet Parlatino onderzoek zal ko-men doen op Aruba, Curaçao enSint Maarten over de manierwaarop Nederland de autono-mie van de landen in het Ko-ninkrijk ondermijnt. Zijn colle-ga-Statenlid Cordoba heeft hier-over in het Latijns-Amerikaanseparlement gesproken. In zijntoespraak heeft Córdoba zichkritisch uitgelaten uit over de le-den van Parlatino die al lang on-afhankelijk zijn en geen oog lij-ken te hebben voor het onrechtdat niet-onafhankelijke leden teverduren hebben van het moe-derland. ,,De consensuswettenwaar justitie ook onder valt, la-ten duidelijk zien dat er geensprake is van autonomie. Justitieen financiën zijn geen Konink-rijksaangelegenheden, de in-vloed van het College financieeltoezicht reikt wat dat betreft veelte ver, afgezien daarvan heeftNederland zowel bij Sint Maar-ten als op Aruba via de gouver-neur zich oneigenlijk bemoeidmet interne aangelegenheden.”

In een brief van de PS wordtom het onderzoek gevraagd. Defractie van oppositiepartij PAR istegen een onderzoek door Parla-tino naar vermeend machtsmis-bruik door het Koninkrijk. Laterdit jaar spreken ook PAIS enOmayra Leeflang zich uit tegenhet onderzoek.

Eindrapport ombudsman over WielsIn het definitieve rapport dat be-gin deze maand openbaarwordt, concludeert ombudsmanAlba Martijn dat ‘uit het onder-zoek is komen vast te staan’ datGevolmachtigde minister Mar-velyne Wiels (Pueblo Soberano)‘door een aaneenschakeling vangedragingen zich schuldig heeftgemaakt aan de schijn van niet-integer handelen’.

De ombudsman doet in hetrapport een aantal ‘aanbevelin-gen’, waarvan de belangrijkste isom Gevmin Wiels op korte ter-mijn een assessment te laten af-leggen ‘teneinde vast te stellenin hoeverre zij in staat is om opeen adequate wijze leiding te ge-ven aan het Curaçaohuis, haarcontactuele eigenschappen teontwikkelen en haar agressie je-gens haar ondergeschikten enderden te beteugelen’. Later de-ze maand wordt duidelijk dat de plaatsvervangend Gevol-machtigde minister, RobertCandelaria, niet is uitgenodigdvoor de officiële opening van hetnieuwe onderkomen. Daarmeegaat ‘het pesten’, zoals het ookaan bod komt in het rapport vande ombudsman, door, volgensbetrokkenen in en rond het Cu-raçaohuis.

Dick trekt brief terugMinister Irene Dick (PS) vanOnderwijs, Wetenschap, Cul-tuur en Sport trekt haar omstre-den brief van 19 juni aan deschoolbesturen in juli weer in.Ook wordt besloten zo snel mo-gelijk een nationale dialoog testarten over de basiscondities enkaders om ‘een onderwijs op ni-veau te garanderen’. Aanleidingvoor het besluit zijn de zorgendie in de gemeenschap zijn ont-staan over de erkenning van ha-vo- en vwo-diploma’s in Neder-land. Met het intrekken van debrief committeert Curaçao zichaan de in december 2014 ge-maakte afspraken over de opNederlands niveau afgestemdeexameneisen voor havo en vwo.

Bodyscan terug op HatoNa ruim vier jaar wordt in julibekend dat Curaçao eindelijkweer een bodyscan op de lucht-haven krijgt. Minister NelsonNavarro van Justitie (PAIS) laatdeze krant weten dat de veelbe-sproken bodyscan die op Hatomoet komen te staan en waar-mee drugssmokkelaars eruitkunnen worden gepikt, in be-stelling is. Navarro werd eerderdit jaar onder druk gezet door deNederlandse minister van Justi-tie, alsook die van Duitsland omiets te doen aan de grote hoe-veelheid drugssmokkelaars dievanuit Curaçao de twee landenbinnenkomen. Het Antilliaans

Dagblad kaartte begin april deproblematiek van bolitaslikkersop Curaçao aan die op Hato vrijspel hebben omdat er een defec-te bodyscan is en de bolitacellente Rio Canario nog niet gereedzijn.

Isla, RdK en CRU pakken vervuiling aanRefineria Isla, CRU, Refineria diKòrsou (RdK) en andere bedrij-ven in het industriële gebied inhet Schottegat steken de koppenbij elkaar om de luchtvervuilingin die zone aan te pakken. Datbevestigt adjunct-directeur Karelvan Haren van Refineria Islategenover het Antilliaans Dag-blad in juli. De directeur bena-drukt dat het vooralsnog om een‘embryonaal plan’ gaat, maar be-vestigt dat het initiatief is geno-men.

Arrestaties in grote witwaszaakBij een gezamenlijke actie vanhet Nederlandse combiteam (Fi-od en politie) en de Divisie Geor-ganiseerde Criminaliteit van hetKorps Politie Curaçao (KPC)wordt deze maand een grotevangst gedaan in het witwas-onderzoek ‘Troya’. Er wordendaarbij onder meer op Curaçaomiljoenen in beslag genomen,negen doorzoekingen gedaan enzes mensen gearresteerd. De ar-restaties hebben te maken metillegale financiële dienstverle-ning aan Venezolanen op Cura-çao. Als dekmantel voor hun ille-gale financiële dienstverleninggebruiken ze een lingeriegroot-handel. Later deze maand laatpolitiewoordvoerder Imro Zwer-wer weten dat er nog eens vijfpersonen vastzitten in verbandmet de Troya-zaak.

Financiële situatie van het SehosHet Sint Elisabeth Hospitaal(Sehos) laat het Antilliaansdag-blad in juli weten bezwaar te wil-len aantekenen tegen de vorigjaar door de regering opgelegdebudgetkorting waardoor het Se-hos niet zoals voorheen 160,maar 140 miljoen gulden te be-steden heeft. Sehos ziet zichhiertoe genoodzaakt door hetuitblijven van de toegezegde 30miljoen gulden. Het Sehos - hetenige algemene ziekenhuis vanCuraçao - luidde eerder dit jaarde noodklok vanwege de precai-re financiële situatie die is ont-staan na de invoering van debudgetkorting met circa 20 mil-joen in oktober 2014. De zorgin-stelling vreesde vanaf mei acuteproblemen te hebben om aan al-le verplichtingen te voldoen endiende bij de overheid een ver-zoek in voor een overbruggings-krediet van 30 miljoen gulden;om daarmee besparingen moge-lijk te maken. De voorgenomengang van Sehos naar de rechterblijft echter uit nadat de regeringheeft toezegd de eerste tranchevan de benodigde 30 miljoengulden over te maken.

Hernandez verlaat Sehos voor IslaDeze maand wordt bekend datJavier Hernandez, tot voor kortnog algemeen directeur van hetSehos, per 1 augustus een jaar indienst treedt van Refineria Islaals adviseur van de managing di-rector Luis Rivas. Hernandez is,gelet op het feit dat hij in het ver-leden al eerder directeur was vande raffinaderij, een goede aan-winst voor de Isla, zo verklaartRivas. Bovendien is voor Her-nandez een rol weggelegd bij deonderhandelingen over de toe-komst van de raffinaderij. Her-nandez heeft 35 jaar in de olie-in-dustrie gewerkt, 16 jaar voor deShell, waarbij hij in de jaren 70drie jaar op Curaçao gestatio-neerd was en 19 jaar voorPdVSA waarvoor hij van 1994tot en met 2001 werkte als direc-teur van Refineria Isla Kòrsou.In 2009 werd hij bij het Sehosaangesteld als directeur.

Ontmanteling centraleMundu NoboUit een intern evaluatierapportvan overheids-nv Aqualectrablijkt deze maand dat drie be-drijven een offerte hebben inge-diend voor de ontmantelings-werkzaamheden van de plant opMundu Nobo. Zowel oppositie-partij MFK als vakbond SEU van Aqualectra uit kritiek op de ontmanteling. Volgens deMFK doet Aqualectra de installa-ties aldaar cadeau aan een aan-nemer die de plant moet gaanontmantelen. Vakbond SEUstelt dat vastgestelde waarde van

Cuba een stukje dichterbij

Insel Air heeft weer een bestemming aan het routenet toege-voegd. In juli vindt de inaugurele vlucht plaats naar Havana.Dat wordt gevierd met de traditionele taart op luchthavenHato, waarbij minister Stanley Palm (PAIS) van EconomischeOntwikkeling bij het aansnijden wordt geassisteerd door detop van de luchtvaartmaatschappij (inzet). In Havana wordthet gezelschap ontvangen door de directie van de luchthavenen Koninkrijksambassadeur Norbert Braakhuis (midden).

FOTO JEU OLIMPIO

Dia di Bandera: plechtig en cultureel

Voor de 31e keer viert Curaçao op 2 juli zijn vlag en volkslied. Dat gebeurt traditioneel met eenplechtige vergadering van de Staten. Daarna wordt op het Brionplein de Curaçaose vlag plechtiggehesen. Behalve toespraken is er op het Brionplein ook een defilé door geüniformeerde groepenen is er een cultureel programma met onder andere volksdansen. Ook op andere plaatsen opCuraçao wordt er gefeest. FOTO JEU OLIMPIO

Page 16: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 17

Jaaroverzicht

de oude machines niet overeen-komt met de reële waarde. Ineen reactie laat Aqualectra wetendat er wel degelijk een goedeanalyse is gemaakt van de meestvoordelige manier voor ontman-teling.

Curaçao Growth Fund opgerichtDe oprichting van het CuraçaoGrowth Fund (CGF) is in julieen feit. Het Algemeen Pensi-oenfonds Curaçao (APC) treedtop als ‘founding investor’ vanhet fonds, dat beheerd zal wor-den door Justus Martens en ErikBaas, samen met hun invest-mentteam, onder de naam CGFManagement. Het fonds zal -waar mogelijk - samenwerkenmet zijn zusterfonds, het ArubaGrowth Fund. In de meeste lan-den hebben bedrijven toegangtot groeikapitaal via de beurs envia investeringsfondsen. Deze fi-nanciële instrumenten, die be-langrijk zijn voor de economi-sche ontwikkeling, hebben opCuraçao nooit bestaan of zijnniet helemaal van de grond ge-komen, en daarom geloven deinitiatiefnemers dat een lokaalinvesteringsfonds cruciaal isvoor de economische groei vanCuraçao.

Antillianen keren sneller terugVan de in de Cariben geborenNederlanders die naar Neder-land verhuizen, is 60 procent natien jaar weer teruggekeerd. Datblijkt uit in juli door het CentraalBureau voor de Statistiek (CBS)gepubliceerde cijfers. Onder deniet-westerse immigranten vor-men de Caribische Nederlandsmet dit hoge percentage terug-keerders een uitzondering. Vande Surinamers, Turken en Ma-rokkanen is na 10 jaar slechts 30procent ook weer vertrokken.Vooral immigranten uit Japan,de Verenigde Staten en Canadablijven meestal maar kort inNederland.

Van de Caribische Nederlan-ders die 10 jaar in Nederland wo-nen heeft 40 procent inkomenuit werk, leeft 25 procent van eenpensioen of uitkering en is 30procent nog schoolgaand.

Aqualectra uit rode cijfersDeze maand blijkt uit cijfers vanenergiebedrijf Aqualectra dat,hoewel de omzet van stroom enwater de afgelopen jaren is ge-daald, financieel gunstige resul-taten zijn gerealiseerd. Over hetafgelopen jaar is een positiefoperationeel resultaat geboektvan 106 miljoen gulden. Dat iseen verbetering ten opzichte vande 16,8 miljoen in 2013 en deoperationele verliezen van 29,4miljoen in 2012 en 78,5 miljoenin 2011. Ook zijn de jaarrekenin-

gen 2010 tot en met 2014 afge-rond en ingediend bij ministerJosé Jardim van Financiën, devertegenwoordiger van de aan-deelhouder van het nutsbedrijf.

Groot scholieren-onderzoek van startEen groot gezondheidsonder-zoek onder Curaçaose scholie-ren, genaamd ‘Global School-ba-sed Student Health Survey’(GSHS), wordt in juli aangekon-digd. De GSHS is een nationaalonderzoek naar gezondheidsge-drag (en beschermende facto-ren) dat de gezondheid van jon-geren op de korte en de langetermijn kan beïnvloeden. Van deCaribische eilanden hebben eer-der al 15 eilanden aan dit onder-

zoek meegedaan. In oktober ennovember 2015 wordt het onder-zoek voor de eerste keer op Cu-raçao uitgevoerd door het Volks-gezondheid Instituut Curaçao(VIC). De coördinatie is in han-den van de Pan American He-alth Organization (Paho), deAmerikaanse vestiging van deWorld Health Organization(WHO).

Asjes kandidaat voorzitter PSPremier Ivar Asjes stelt zich injuli kandidaat voor de functievan bestuursvoorzitter van Pue-blo Soberano (PS). Andere kan-didaten die een gooi doen naarhet voorzitterschap zijn de hui-dige voorzitter Edward Joseph

en Sonaida Gomez. PS-StatenlidSherwin Leonora geeft aan dater bedenkingen zijn tegen dekandidaatstelling van premierAsjes. ,,Je kunt je afvragen of erin het geval van Asjes sprake isvan tegengestelde belangen. Alspremier vertegenwoordigt hijhet hele land, het ware te hopendat heel Curaçao pro Pueblo So-berano is, maar dat is niet dewerkelijkheid. Als voorzitter vanPueblo Soberano moet Asjesjuist opkomen voor de belangenvan de partij.” Volgens het Sta-tenlid een heikel punt: ,,Je kuntje afvragen of, in het geval depremier tot voorzitter wordt ge-kozen, een van de functies diehij dan heeft daar dan niet onderkomt te lijden.” De voorkeur bijde partij ligt dan ook bij EdwardJoseph, die op 8 augustus wordtherkozen.

Kloof tussen wetgevingen praktijkHet eindrapport van het ‘Natio-nal Integrity System Assess-ment’ van Transparency Inter-national (TI) uitgevoerd op SintMaarten wordt deze maandopenbaar gemaakt. Een van debelangrijkste conclusies uit hetonderzoek is dat de wetgevingom corruptie tegen te gaan erwel is, maar dat Sint Maarten teweinig doet om deze na te leven.,,Om het vertrouwen van men-sen, instellingen en ambtenarente vergroten is het noodzakelijkom te zorgen dat de integriteits-procedures niet alleen in de boe-ken bestaan, maar ook wordenuitgevoerd en gehandhaafd”, al-dus TI. In januari 2014 werd be-kend dat TI ook op Sint Maartenzou onderzoeken hoe het was

gesteld met corruptie en trans-parantie. Eerder werd Curaçao al onderworpen aan een zo-genoemd ‘National IntegritySystem assessment’.

‘Dit jaar havenkranenbestellen’Chief operations officer (coo)van Curaçao Ports Authority(CPA), Albert Zwueste, laat injuli weten dat het voor CPA degrootste prioriteit heeft om ditjaar nog twee nieuwe kranen tebestellen om containerschepente kunnen laden en lossen. ,,Alsde bestelling nu gedaan wordt,duurt het nog twee jaar voordatde kranen ook echt staan en infunctie zijn”, aldus de coo. Dekosten voor twee nieuwe kranenzijn begroot op samen 70 mil-joen gulden. Zwueste licht toedat er op dit moment maar éénkraan werkt. Dit heeft negatievegevolgen. Zo kan er maar éénschip tegelijk gelost worden enwordt het een probleem als ermeer dan één schip in de havenligt. Gevolg hiervan is en was dater regelmatig uitgeweken moetworden naar Aruba. ,,Dat is nietalleen kostbaarder, dit alles isook niet goed voor het imagovan de Curaçaose haven”, aldusZwueste. Ongeacht of de con-cessie met Curaçao Port Services(CPS) beklonken wordt, zal debestelling nog dit jaar gedaanworden. In het kader van de con-cessie adviseert Spigt Dutch Ca-ribbean en SMS-advocaten deminister van Economische Ont-wikkeling, Stanley Palm (PAIS),om de onderhandelingen tussenoverheidshavenbedrijf CPA enhet particuliere CPS voort te zet-ten conform de ingezette strate-gie.

Horecaf verliest vanSunscape ResortHorecavakbond Horecaf verliestin juli het referendum onder dewerknemers van Sunscape Re-sort. De stemming is de climaxvan het conflict tussen Horecafen Sunscape. Sunscape wil geenreferendum en probeert dat viaeen kort geding stop te zetten;zonder succes. De rechter oor-deelt dat er alsnog een referen-dum moet komen. De rechtergeeft daarbij het resort zelfs eentik op de vingers. Volgens hetgerecht realiseert het resort zichonvoldoende dat ‘haar werkne-mers er recht op hebben en erbelang bij hebben om zich bij debehartiging van hun arbeidsaan-gelegenheden te laten vertegen-woordigen door de meerder-heidsvakbond en dat ter vaststel-ling daarvan referenda dienen teworden gehouden’. Horecaf wildie meerderheidsvakbond wor-den. Maar van de 169 medewer-kers van Sunscape die hun stemuitbrengen onder toeziend oogvan landsbemiddelaar AnthonyObispo willen 94 dat niet.

Rojer eerste Curaçaose winnaar op Wimbledon

Jean-Julien Rojer schrijft in juli het mannendubbeltoernooi van Wimbledon op zijn naam. DeCuraçaose tennisser is samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau te sterk voor JamieMurray en John Peers: 7-6 (5) 6-4 6-4. Rojer boekt daarmee de mooiste zege van zijn loopbaan. De51-jarige Francis Hoyer, sinds 2007 de officiële vertegenwoordiger van Wimbledonkampioen Jean-Julien Rojer op Curaçao, en de man met wie de tennisser op het eiland traint, is niet bij de wed-strijd aanwezig in verband met een tenniszomerkamp voor jonge kinderen. Al meer dan 20 jaarhoudt Hoyer zich bezig met tennis op Curaçao. Zo is hij de oprichter van de Curaçao TennisAcademy. FOTO JON BUCKLE/AELTC

J U L I

‘Wij streven naar kwaliteit’

Bij Fòrti wordt een protestactie gehouden door zo’n 75 oudersen leerlingen, na een oproep van Giselle Mc William, voormaliglid van de PNP, om te demonstreren tegen het besluit van PS-minister Irene Dick van Onderwijs dat Curaçao niet meedoetmet de verzwaring van de eindexamennormen voor havo envwo. Mc William vindt het voorstel onacceptabel.

FOTO JEU OLIMPIO

Page 17: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201518

Jaaroverzicht

A U G U S T U S‘Verkeerd beeld rechtzetten’In augustus komt Norbert Geor-ge voor de tweede keer dit jaar inhet nieuws vanwege documen-ten die naar de pers zijn gelekt.Dit keer betreft het een ver-meende belangenverstrengelingtussen directeur Darick Jonisvan Aqualectra en Miles Truc-king and Heavy EquipmentServices. Dit bedrijf won deopenbare aanbesteding voor deontmanteling van de oude cen-trale van Aqualectra op MundoNobo. De bewering van belan-genverstrengeling is vooral ge-baseerd op een huurovereen-komst voor een pand aan de Ca-racasbaaiweg. Een van dehuurders is de partner van Jonis,die huur betaalt op de rekeningvan Miles.

Volgens George zijn er meerzaken die vragen oproepen. Mi-les diende een zogenoemde ni-hil-offerte in zonder bedragen.Kosten en opbrengst van de teontmantelen installaties zoudenop hetzelfde bedrag uitkomen.Dat paste precies bij de voor-waarde van Aqualectra voor eenbudgetneutrale ontmanteling enis bovendien belastingtechnischgunstig. ,,De andere bedrijvenkomen op andere bedragen uitdie dicht bij elkaar liggen”, aldusGeorge. Hij wil niet zeggen dater vooroverleg is geweest, maarvindt het proces ‘niet zuiver’ ver-lopen. George noemt zichzelfsimpelweg een kritische burgerdie zaken in de openbaarheidwil brengen die niet kloppen.

‘Meest gewilde bestemming’Curaçao moet de meest gewildebestemming in het Caribisch ge-bied worden. Dat is de visie vanhet Masterplan Toerisme 2015-2020 zoals in augustus doormaker van het plan RoberticoCroes bekend wordt gemaakt.Volgens Croes gaat deze visie di-rect gepaard met economischegroei, waarbij meer banen zul-len worden gecreëerd. Het doelis om de economische groei toteen jaarlijks gemiddelde van 2procent te brengen, terwijl er inhet vijfde jaar van het master-plan (2020) circa 4.000 banenzullen worden gecreëerd. ,,Opdeze wijze gaat het toerisme eenbijdrage leveren aan de econo-mische welvaart en worden ernieuwe banen gecreëerd”, zostaat in het masterplan aangege-ven.

Momenteel draagt de toe-ristensector volgens het master-plan nog te weinig bij aan deeconomische groei van het land.Uit deze sector zouden hogereinkomsten moeten worden ge-genereerd. Dit kan bereikt wor-den door een groeimodel teintroduceren waarbij de aan-dacht is gericht op hogere in-komsten in plaats van de toena-

me van het aantal toeristen. Eensnelle manier om dit te doen isvolgens Croes door de Revenueper Available Room (RevPar) teverhogen. Een belangrijk aspectbij het verhogen van de inkom-sten afkomstig uit de toeristen-sector is afgeleid van de uitgavenin hotels. Volgens het master-plan moeten daarom de inkom-sten per beschikbare kamer(RevPar) worden verhoogd.

Asjes en Wiels trekken zich terugIvar Asjes en Werner Wiels trek-ken zich in augustus terug alskandidaat-voorzitter, respectie-velijk secretaris voor de be-stuursverkiezingen van PuebloSoberano in deze maand. Asjes

kondigt zijn beslissing op zijnFacebookpagina aan. ,,Nadat ikalles beluisterde en analyseerdewat zich vanaf 27 juli heeft voor-gedaan, heb ik de afgelopen da-gen diep nagedacht en kan ikniet anders dan concluderen dathet hele verkiezingsproces omtot een nieuw bestuur te komenvoor Pueblo Soberano, niet opeen schone, transparante ma-nier is gelopen op basis van fairplay”, zo schrijft Asjes - dan nogpremier - op zijn pagina.

Volgens hem kan het niet zozijn dat de verkiezingen gecoör-dineerd worden door de voorzit-ter (Edward Joseph, red.) terwijlhij zelf kandidaat is voor eentweede termijn als voorzitter.,,Sterker nog: de leden hebbenzelf vooraf gevraagd om een on-

afhankelijke commissie te be-noemen om het hele verkie-zingsproces op een correcte enonpartijdige manier aan te pak-ken, maar daar is geen gehooraan gegeven.”

Werner Wiels geeft in de briefwaarin hij zich terugtrekt, ver-schillende redenen hiervoor op.Ook hij geeft aan geen vertrou-wen te hebben in het verkie-zingsproces: ,,Ik heb er geen ver-trouwen in dat het verkiezings-proces schoon, transparant enobjectief verloopt. Ik heb tot opvandaag geen enkel documentontvangen met de informatiedat een onafhankelijke commis-sie de verkiezingen begeleidt.”Het verkiezingsproces is ver-keerd gelopen en de resultatenervan kunnen dan ook niet er-kend worden, zo stelt hij. ,,Deverkiezingen zijn een farce.”

RvC Giro meldde nietsGeen commissaris van de Giro-bank heeft ooit enige onregel-matigheden aan de minister vanFinanciën gerapporteerd, ant-woordt minister José Jardim inaugustus op Statenvragen naaraanleiding van publicaties in hetAntilliaans Dagblad over aangiftebij het Openbaar Ministerie vanstrafbare feiten bij Giro.

Jardim kan zich niet vinden inde stelling van het Statenlid Ger-rit Schotte van oppositiepartijMFK dat de Centrale Bank in hetverleden zou hebben gefaald bijhet toezicht, met een miljoenen-fraude als gevolg.

Is er dan nog steeds geen re-den voor zorgen over het gevoer-de beleid van de president-direc-teur van de Centrale Bank? wil

Schotte van Jardim weten. ,,Ge-meld dient te worden dat de mi-nister zich niet in bovenstaandestelling kan vinden. Voor alleduidelijkheid dient gemeld teworden dat er pas tijdens dit ka-binet een onderzoek is gedaandoor PwC, welk onderzoek ge-leid heeft tot een vijftiental aan-bevelingen die zich thans in deuitvoerende fase bevinden”, ant-woordt Jardim.

Het zijn antwoorden op vra-gen van MFK in verband metpublicaties over valsheid in ge-schrifte, oplichting en verduiste-ring binnen de Girobank ennaar de mening van Schotte ‘in-efficiënt toezicht’ van de Centra-le Bank CBCS op de Girobank.De vragen gaan over de aangiftetegen de ex-top - in het bijzondertwee voormalige directieledendie in de aangifte worden ge-noemd - van Giro, waar dezekrant op 26 juni 2015 meldingvan maakte. Er zou sprake zijngeweest van ‘gefabriceerde le-ningen’.

‘Importeer ondernemers’,,Stimuleer ondernemerschap;importeer ondernemers.” Dat iséén van de voorstellen die naarvoren komen tijdens het Econo-mendebat bij de University ofCuraçao in augustus. Een ander‘opvallend’ voorstel, in dit gevalook van Rob van den Bergh, inverband met tien jaar economi-sche stagnatie op Curaçao: ,,Ver-nieuw, verbeter en verjong.” Hetwordt volgens hem ‘tijd dat dehuidige generatie aan onderne-mers, vakbondsbestuurders enpolitici plaatsmaakt voor denieuwe generatie’. ,,Dit geeftnieuw elan, dynamiek en werktals kruipolie op de vastgeroestemaatschappelijke verhoudin-gen.” Hij stelt dan ook de vol-gende richtlijn voor: in alle poli-tieke partijen, het parlement,vakbonden, Raden van Toezichten Raden van Bestuur van be-drijven dient ten minste de helftvan de leden jonger dan 40 jaarte zijn.

,,De ‘sense of urgency’ bij debestuurders en in de politiek, datwe daadwerkelijk wat aan onzeeconomie moeten gaan doen,moet terugkomen. Zorg datondernemers welkom zijn ophet eiland. Zorg ervoor dat deoverheidsdiensten dat ook besef-fen en zich daarnaar gedragen”,vervolgt Van den Bergh zijn be-toog.

,,Wellicht dat er met een ste-vig economisch beleid ook weereen beetje vertrouwen komt inde bestuurders van dit eiland.Een Amerikaanse president hadhet door: ‘it’s the economy, stu-pid’. Een goed en duurzaam eco-nomisch beleid dient minimaalvoor acht jaar vast te staan enmoet ook uitgevoerd wordenmet de precisie van een Zwitsersuurwerk.”

Barí voor Obama muzikaal gepresenteerd

Tijdens een feestelijk en muzikaal evenement presenteert Tatiana Saturnino-Felix in augustus eenCuraçaose barí met daarop de portretten van het gezin van de Amerikaanse president Obama inhet Amerikaanse consulaat. Vervangend consul-generaal Hormazd Kanga van de Verenigde Statenen zijn staf zullen ervoor zorgen dat de barí, ook wel tambú genoemd, naar het Witte Huis wordtgestuurd. Maar niet voordat het instrument aan een muzikale test wordt onderworpen doormeester-percussionist Pernell Saturnino, die met zijn band typisch Curaçaose muziek ten gehorebrengt. FOTO ELS KROON

Emmabrug in de ‘garage’

Wie in augustus in Punda of Otrobanda is, valt het vast op: een groot deel van de Emmabrug ontbreekt. De bekende pontjesbrug wordt gerepareerd. Gedurende dit proces wordt de brug bedekt met hout dat is behandeld met een hoge con-centratie azijn dat het rotten van de lagen moet voorkomen. De vernieuwing van het dek kost ongeveer een half miljoen gul-den. FOTO JEU OLIMPIO

Page 18: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 19

Jaaroverzicht

Antillean Paper &Plastic dichtAntillean Paper & Plastic Co. nvheeft de deuren gesloten. Eindjuni al, zo blijkt in augustus, wasde laatste dag voor de meestenvan de circa 60 werknemers. In augustus is er nog slechts een handjevol personeelsledenwerkzaam in verband met deontmanteling van de fabriek.

Dat bevestigt directeur/eige-naar Hubert van Grieken tegen-over het Antilliaans Dagblad metmerkbaar pijn in het hart. Hijbetreurt dan ook de sluiting na38 jaar en laakt tegelijkertijd ‘dedesinteresse van de opeenvol-gende regeringen in de lokale fa-brieken’.

Antillean Paper & Plasticmaakt deel uit van Hucor nv, deholding van Van Grieken waarverschillende van zijn bekendeondernemingen deel van uitma-ken. Hij is naar eigen zeggen opdat moment werkgever van 720werknemers op Curaçao.

De ondernemer benadrukthet belang van werk en werkge-legenheid. Niet alleen betekentwerk ook inkomen en minder(noodzaak tot) criminaliteit, hetis eveneens koopkracht en dusvan belang voor het draaiendhouden van de economie.

Antillean Paper & Plastic isgevestigd in industriepark Brie-vengat, dat wordt beheerd dooroverheids-nv Curinde, en produ-ceerde bijna veertig jaar lang pa-pieren en plastic zakken enplastic drinkcups. Dat is stilge-legd, tot grote spijt van perso-neel en management. In ver-band met het massaontslag istoestemming van Arbeidszakengevraagd en verkregen en is ie-dereen uitbetaald waar hij of zijrecht op heeft. Aldus Van Grie-ken.

Motie tegen Wielshaalt meerderheid nietEen motie van wantrouwen te-gen Gevolmachtigde ministerMarvelyne Wiels haalt in au-gustus de meerderheid in deStaten niet. Een tweede motie,waarin premier Ivar Asjes (Pue-blo Soberano) wordt opgedragenverantwoordelijkheid te nemenen de aanbevelingen van Soaben de ombudsman te imple-menteren en binnen twee maan-den een plan van aanpak te pre-senteren hoe dit moet wordengedaan, wordt met 10 stemmenvoor en 7 stemmen tegen welaangenomen.

Alle Statenleden zijn het er-over eens dat er binnen het Cu-raçaohuis dingen zijn gebeurddie niet correct zijn, maar vol-gens de coalitie zijn deze nieternstig genoeg om Wiels naarhuis te sturen. De fractieleidervan PAR, Zita Jesus-Leito wijsterop dat we ‘in een tijdperk zit-ten waarin goed wordt gepraatwat fout is en waar recht wordt

getrokken wat krom is’. ,,Ook depremier heeft vandaag getrachtrecht te trekken wat krom is,maar wij trappen er niet in”, al-dus Jesus-Leito, een van de in-dieners van de motie van wan-trouwen tegen Wiels. ,,De pre-mier moet worden opgedragenafscheid te nemen van Wiels opdie functie. Ze mag dan eldersterechtkomen, maar op die postnooit en te nimmer.”

Schikking olielek Refineria Isla heeft in het gevalvan het olielek van augustus2012 een schikking met hetOpenbaar Ministerie getroffen,zo verklaart hoofdofficier vanjustitie Heiko de Jong in au-gustus tegenover deze krant. Naongeveer een jaar van onderhan-delen plaatsen de partijen in au-gustus een handtekening onderhet akkoord. Nu het OM afzietvan vervolging, omdat er eenschikking is getroffen, komt hetdus niet meer tot een strafrech-telijke zaak over de vraag wie erschuldig was aan het olielek.

,,In de zogeheten vaststel-lingsovereenkomst hebben par-tijen met elkaar afgesproken dathet OM niet over zal gaan totstrafrechtelijke vervolging in-dien de Isla aan bepaalde voor-waarden voldoet. De belangrijk-ste punten uit de overeenkomstbestaan uit een pakket van tech-nische maatregelen en een aan-scherping van de procedures omde kans op een olielek in de toe-komst te verkleinen en de scha-de ervan te beperken”, zo legt dehoofdofficier uit. ,,Wat de tech-nische maatregelen betreft is erafgesproken om een bouwwerktussen de saliña bij Jan Kok en de openwaterverbinding teplaatsen, bijvoorbeeld een damof een sluis. De bedoeling is datin het geval zich een olielek zouvoordoen, de olie niet bij het rifnaar binnen kan en het gebiedvervuilt.”

Als onderdeel van de techni-

sche voorzieningen worden lei-dingen bij Bullenbaai vervan-gen, komt er een nieuw alarm-en signaleringssysteem in datgebied en worden daar ook voor-zieningen getroffen om in hetgeval van een ‘oilspill’ bij Bullen-baai de schade te beperken, al-dus De Jong. Verder moeten ervacuümtrucks bij Bullenbaai pa-raat staan zodat in het geval van‘overload’ deze meteen kunnenworden ingezet om de olie op tevangen. En Carmabi zal een zo-geheten ‘sensitivity map’ vanCuraçao opstellen waarin alleplekken die in het geval van eenolielek kwetsbaar zijn, in beeldworden gebracht.

Curaçao telt 58 criminele groepenCuraçao telt 58 actieve groependie zich bezighouden met crimi-nele activiteiten zoals drugs- enwapenhandel, overvallen en af-persing. Dit blijkt uit een nulme-ting gehouden door weten-schappers van het onderzoeks-

bureau Faber in het kader van deCriminaliteitsbestrijdingsanaly-se (CBA) uitgevoerd voor hetOpenbaar Ministerie (OM).

De groepen zijn door deonderzoekers beschreven opnaam, aantal leden, doelstelling,motivatie, wijk of straat waar zeactief zijn, oprichting, maar ookkenmerken als het gebruik vanbepaalde signalen, tattoos en te-kens in de wijk, zoals bijvoor-beeld graffiti.

De voornaamste bezigheidvan de groepen is drugshandel,maar ook wapenhandel en over-vallen komen voor. Verder zijnhet groepen die soms georgani-seerd zijn rond muziek, zoalsrappers, maar ook rond sport.Verder blijkt uit het onderzoekdat de meeste groepen territori-aal gedreven zijn, dat wil zeggengeorganiseerd zijn per wijk ofsoms zelfs straat. Bij sommigegroepen moeten de leden ookbeloftes afleggen en kunnen zijmoeilijk uit de organisatie stap-pen zonder bedreigd te worden.

De twee meest bekende groe-

pen zijn No Limit Soldiers (NLS)en Buena Vista City. NLS telt 51leden, is actief in Koraal Specht,heeft roots in de criminaliteit enheeft connecties met andere or-ganisaties, zowel op Curaçao alsin andere landen, zo geeft Ser-phos tot slot als voorbeeld.

60 Procent ONV’s loopt achterNog lang niet alle overheidsven-nootschappen en -stichtingenhebben de jaarrekening over hetboekjaar 2013 opgesteld of uitge-bracht. Circa 60 procent van deoverheidsentiteiten lijkt noggeen jaarrekening te hebben.

Ook wordt de jaarlijkse alge-mene vergadering van aandeel-houders (AvA) bij de meerder-heid van de overheids-nv’s nau-welijks gehouden. Dat meldt hetCollege financieel toezicht (Cft)in augustus, dat hiervoor de aan-dacht vraagt van minister JoséJardim van Financiën.

Ophef om schouwburgIn augustus wordt middels eenadvertentie in de kranten be-kend dat Sentro Pro Arte zalworden gerenoveerd. Onaange-naam verrast is het bestuur vande Stichting Schouwburg Cura-çao door de advertentie over deopenbare aanbesteding voor derenovatie van Sentro Pro Arte.,,Het bestuur heeft nog niet ge-tekend voor de renovatie vanSentro Pro Arte. Hoe de aankon-diging van de openbare aanbe-steding toch kon verschijnen, isvoor mij een raadsel”, reageertbestuursvoorzitter Diane Le-bacs.

Ook de verantwoordelijkesectordirecteur Lizette Sambo-Velder van het ministerie vanOnderwijs, Wetenschap, Cul-tuur en Sport laat weten verrastte zijn door publicatie van deopenbare aanbesteding. Onaf-hankelijk Statenlid Omayra Lee-flang verbaast zich vooral overhet feit dat de renovatie wordtdoorgezet ondanks dat coalitie-partij PAIS fel tegenstander isvan een schouwburg aan deSchouwburgweg in Groot Dave-laar. ,,Ik sta versteld van hoe de-ze coalitie werkt. Het is alsof deéén de ander chanteert; ik weetiets van jou en jij weet iets vanmij. Het algemeen belang be-staat niet meer, alleen het partij-belang en dat van mogelijke fi-nanciers telt nog.”

PAIS-leider Alex Rosaria lieteerder openlijk weten deschouwburg te willen verplaat-sen naar het centrum van destad. Volgens Leeflang is de im-pact van een schouwburg buitenhet centrum nul voor de econo-mie, terwijl er wel 16 miljoengulden geïnvesteerd zal wordenin de renovatie ervan. ,,Een trapin het gezicht van de burger dieheeft ingeleverd om dit landweer financieel gezond te krij-gen.”

A U G U S T U S

Don Martina geëerd met naambord

De ‘Emancipatie en Rijkseenheid Boulevard’ heet nu de Dominico F. ‘Don’ Martina Boulevard. Deoud-premier van de Nederlandse Antillen wordt in augustus met deze onthulling bedankt voorzijn werk voor de Curaçaose gemeenschap. Gouverneur Lucille George-Wout, premier Ivar Asjesen de ministers van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport Irene Dick en van Verkeer, Vervoeren Ruimtelijke Planning Suzy Camelia-Römer zijn bij de plechtigheid aanwezig. FOTO JEU OLIMPIO

‘Zeg eens (i)a’

De ezels van de Ezelopvang Aruba krijgen sinds begin dit jaareen gebitscontrole van een paardentandarts uit Amerika.Tijdens zijn vakanties op het eiland - soms wel drie keer perjaar - besteedt hij steeds minimaal één dag aan de ezels.Samen met zijn vrouw verzorgt Peter Conserva dan de gebit-ten van de 130 ezels van de opvang. Nakijken, tanden poetsenen daar waar nodig wat vullingen of extracties, behoren tot deactiviteiten van de paardentandarts. FOTO EZELOPVANG ARUBA

Page 19: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201520

Jaaroverzicht

Asjes afgezetDe fractie van Pueblo Soberano(PS) in de Staten dwingt premierIvar Asjes begin september zijnontslag in te dienen bij gouver-neur Lucille George-Wout. BenWhiteman die dan nog fungeertals minister van Gezondheid,Milieu en Natuur wordt eerst tij-delijk als premier aangewezenen krijgt deze functie later per-manent toegewezen. Asjes ver-telt voordat hij zijn ontslag aan-biedt aan de verzamelde pers dathij de afgelopen twee jaar hardheeft gewerkt om de belangenvan Curaçao te dienen. ,,Er zijndingen goed gegaan en er zijndingen minder goed gegaan.Maar ik ben trots op het werk datik heb verricht.”

De coalitiepartners PAIS,PNP en onafhankelijk StatenlidGlenn Sulvaran zijn vooraf opde hoogte gebracht door PS. Sta-tenvoorzitter Mike Franco be-vestigt dat fractielid Jaime Cór-doba en partijvoorzitter EdwardJoseph hun eerder al hebbenmedegedeeld dat het vertrouwenin de premier zou worden opge-zegd. Córdoba verklaart dat dePS-fractie geen vertrouwenmeer in Asjes had. ,,Er speeldenal enige tijd een aantal zakentussen de fractie en de premier.Maar ik laat het aan Asjes omdaar iets over te zeggen.” Maarna het bezoek aan de gouver-neur wil ook de afgetreden pre-mier niets zeggen. Beide partij-en blijven zwijgen over de wer-kelijke reden voor het opzeggenvan vertrouwen in Asjes. Enkeledagen na zijn aftreden zegt As-jes ook zijn lidmaatschap vanPueblo Soberano op.

‘Eindhoven-vlucht’ van de baanDe vlucht vanaf Eindhoven naarCuraçao en Aruba is van debaan. De Nederlandse overheidis niet in staat de gebruikelijkehonderdprocentcontroles oppassagiers en hun bagage te ga-randeren op Eindhoven Airport.Daarom wijkt ArkeFly nu uitnaar Schiphol. Zo wordt in sep-tember bekendgemaakt.

Hugo Clarinda, van de Cura-çao Tourist Board (CTB), vindthet ‘heel erg jammer’ dat devluchten vanaf de regionaleluchthaven richting het eilandniet doorgaan. Volgens hem zater grote potentie in deze extravlucht van Arkefly voor Curaçao,omdat hiermee de Duitse enBelgische markt kon wordenaangeboord.

Behalve CTB vindt ook Arkehet ‘jammer’ dat de vlucht nuniet langer zal vertrekken vanEindhoven. De luchtvaartmaat-schappij verkocht al tickets voordeze vluchten. Via de socialemedia laten zij weten: ,,Wij vin-den dit vooral jammer voor onzeklanten, en we bieden natuurlijkeen oplossing voor reizigers dieal een boeking hebben gemaakt

met vertrek vanaf EindhovenAirport. Ons contact centerneemt zo snel mogelijk contactop met deze reizigers om hen teinformeren dat zij vanaf Schi-phol zullen vertrekken.”

ArkeFly zou de eerste lucht-vaartmaatschappij zijn die vanafde Antillen intercontinentalevluchten zou uitvoeren naarEindhoven. Dit gaat nu dus nietdoor omdat de honderdprocent-controles niet kunnen wordengegarandeerd. Het besluit valtsamen met een aanpassing vande Luchtvaartwet die in de maakis. Het kabinet wil dat vluchtenmet een sterk verhoogd risico opdrugssmokkel alleen kunnenlanden op een vliegveld met vol-doende controlefaciliteiten.

Behalve Curaçao en Arubagaat het dan om vluchten uit Bo-

naire, Sint Maarten, Surinameen Venezuela. Schiphol is op ditmoment de enige luchthaven inNederland die toegerust is omalle passagiers op vluchten vanen naar risicolanden te controle-ren.

Rekentoets telt over 3 jaarDe rekentoets wordt volgendschooljaar al wel ingevoerd,maar is dan nog niet van invloedop het slagen van een leerling.Dat laat Pueblo Soberano-mi-nister Irene Dick van Onderwijs,Wetenschap, Cultuur en Sport(OWCS) in september weten ineen brief aan de schoolbesturen.

De rekentoets maakt deel uitvan de aanscherping van deeindexamennormen voor havo

en vwo. Ook in het schooljaar2017-2018 is de rekentoets nogniet bepalend voor het wel ofniet slagen van een leerling. Pashet schooljaar daarop, 2018-2019, is de toets bepalend voorhet wel of niet slagen van havo-en vwo-leerlingen.

Het schooljaar 2016-2017wordt gezien als een ‘pilotjaar’.Als de eindexamenleerling indat schooljaar een voldoendevoor de toets haalt, wordt dat opde cijferlijst vermeld, een onvol-doende blijft onvermeld.

In het schooljaar 2018-2019wordt de rekentoets definitief in-gevoerd als onderdeel van de zo-geheten slaag/zakregeling. Hetbehaalde resultaat wordt op decijferlijst aangegeven met ‘v’(voldoende) of ‘o’ (onvoldoende).Dat schooljaar wordt nog eenmet Nederland afwijkende scoregehanteerd van gelijk aan of gro-ter dan het cijfer 4,5.

De score voor de rekentoets isin het schooljaar 2019-2020 ge-lijk aan de Nederlandse. Het re-sultaat telt mee om wel of niet teslagen en wordt ook op de cijfer-lijst vermeld.

Kankerpreventie in het nauwVijf jaar nadat de eerste vrouwenpreventief op borstkanker wer-den gescreend, zit stichting Fun-dashon Prevenshon in hetnauw, zo wordt in september be-kend. De particuliere sponsor-kranen gaan dicht en, hoewel deregering erkent dat dit een over-heidsverantwoordelijkheid is,kan de overheid het niet bekosti-gen. Tenminste op dit momentnog niet helemaal.

Per jaar is 1,9 miljoen guldenvereist. Dat werd tot nu toe opge-bracht door particuliere donorenvan Curaçao zelf en uit Neder-land. Zij hadden bij de start toe-

gezegd het centrum in de eerstevijf jaar overeind te houden. Indie periode is het bestaansrechtvan Fundashon Prevenshon aande Klipstraat 11 in Otrobanda bewezen. Er is naar eigen zeg-gen ‘baanbrekend werk’ ver-richt. Op de subsidieaanvraagwordt de toezegging worden ge-daan dat de overheid volgendjaar 600.000 gulden kan bijdra-gen. Blijft echter nog 1,3 miljoennodig. In december wordt doorde Staten een motie aangeno-men dat het voortbestaan van destichting moet garanderen. Sta-tenbreed wordt voor de motiegestemd om Fundashon Pre-venshon van de nodige fondsente voorzien.

De lucht is viezerDe lucht is viezer. Die conclusievalt te trekken uit het jaarverslagover 2014 van de GGD Amster-dam die luchtmetingen verrichtop Curaçao. In dat verslag, dateind augustus verschijnt en datin september door de stichtingSchoon Milieu op Curaçao(Smoc) op de website is gezet,schrijft de GGD dat zowel de gemeten hoeveelheden zwavel-dioxide (SO2) als concentratiesTotal Suspended Matter (TSP)vorig jaar zijn gestegen ten op-zichte van 2013.

De GGD Amsterdam meet delucht bij Beth Chaim en bij KasChikitu. De gemeten concentra-ties zwaveldioxide bij BethChaim overschrijden in 2014 deafgesproken normen, zowelvoor het daggemiddelde als voorhet jaargemiddelde. De concen-tratie SO2 op meetstation KasChikitu voldoet wel aan de normvan het daggemiddelde maarniet aan de norm voor het jaar-gemiddelde.

Dit laatste station is ingerichtom de belasting van de bewo-ners te monitoren. Daaromwordt er op deze locatie PM10gemeten (stof dat kan wordeningeademd). Deze concentratieblijkt te zijn gedaald. Ook deTSP-concentratie bij BethChaim voldoet aan de normen.

Toch spreekt de GGD dusover een toename van de geme-ten hoeveelheid stoffen in delucht. Volgens Smoc is dit te wij-ten aan de oplapping van de ‘ou-de bromtol uit WO I’, zoals zij deraffinaderij noemen.

Begroting Jardim in evenwichtDe landsbegroting 2016 van Cu-raçao, die in september tijdigdoor minister José Jardim vanFinanciën is ingediend bij deStaten, toont op de gewonedienst een opvallend substanti-eel hoger begrotingstotaal. Na-melijk van 2.499,5 miljoen gul-den (was 1.796,1 miljoen in2015).

De begroting van 2016 zal, zo-als inmiddels al gewend onderaanvoering van bewindsman

S E P T E M B E R

Aftrap 6e CNSJF door Juanes

Juanes trapt vol enthousiasme begin september de zesde editie van het Curaçao North Sea JazzFestival (CNSJF) af. Op een bomvol festivalterrein bij het WTC en een gezellig druk Brionpleingenieten duizenden mensen van het gratis optreden. Oscar D’Leon sluit de avond af. De artiestenkrijgen iedereen aan het dansen. FOTO ELS KROON

Gehavende pontjesbrug

De pontjesbrug ligt er in september gehavend bij op Parera.Fotografe Solange Hendrikse weet dit mooi vast te leggen opde gevoelige plaat. In september wordt bekend dat de repara-tie langer gaat duren en dat het ook duurder uitkomt dan eenhalf miljoen gulden. FOTO SOLANGE HENDRIKSE

Page 20: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 21

Jaaroverzicht

Jardim, met een saldo van nulafsluiten. Een sluitende begro-ting 2016 dus. De gewone dienstis - zoals de wettelijk financiëlenormen ook voorschrijven -meerjarig in evenwicht. Ook toten met 2019. Dat wil zeggen datde overheidsuitgaven (lasten) ge-lijk zijn aan de overheidsinkom-sten (baten).

De regering van PS, PAIS,PNP en Sulvaran rekent in debegroting 2016 op een lichte reële economische groei vol-gend jaar van 0,5 procent (oplo-pend tot 1,1 procent in 2017 en1,3 procent in 2018 en ook in2019) en een inflatieniveau van1,5 procent (oplopend tot 2,1 pro-cent in de drie daaropvolgendejaren). Economische groei isniet alleen van belang voor hetbedrijfsleven en de werkgele-genheid, maar ook voor de over-heid omdat bij groei ook de over-heidsinkomsten toenemen.

Dat de gewone dienst van debegroting 2016 en ook meerja-rig een stuk hoger is dan in voor-gaande begrotingen, komt door-dat voortaan de inkomsten enuitgaven van álle entiteiten be-horende tot de collectieve sectorworden meegeteld en verant-woord onder het ministerie ofstaatsorgaan waaronder de be-treffende entiteit valt.

Op te merken valt dat het glo-baal saldo, het financieringssal-do voor aflossingen, eveneensmeerjarig negatief blijft. De fi-nancieringsbehoefte in 2016 be-draagt 122 miljoen (was 294miljoen in 2015) en loopt de ko-mende jaren af van 68,5 miljoen(2017) tot 36 miljoen (2019).

De belastingopbrengsten wor-den voor volgend begrotingsjaargeschat op 1.451 miljoen (was1.477 miljoen, terwijl de projec-tie inmiddels 1.500 miljoen is).En vanaf 2016 komen daar desociale premies van 799 miljoenop de begroting bij. De overigeinkomsten zijn 249,5 miljoen.

‘Garantie AVA is op zijn plaats’In september maakt ministerSuzy Camelia-Römer (PNP) vanVerkeer, Vervoer en RuimtelijkePlanning bekend dat AVA Air-ways een bankgarantie van 48,9miljoen dollar moet overhandi-gen om een economische ver-gunning te krijgen. Een terechtverzoek, zo laat de minister we-ten. ,,Het besluit om een bank-garantie te vragen is gebaseerdop adviezen van de CentraleBank van Curaçao en Sint Maar-ten (CBCS) en de StichtingOverheidsaccountantsbureau(Soab). De CBCS adviseerde omeen bankgarantie te vragen, So-ab analyseerde het businessplanvan AVA Airways en adviseerdeons om de aanbevelingen van deCentrale Bank op te volgen”, al-dus de bewindsvrouw.

Volgens de minister is in hetgeval van AVA Airways de stan-

daardprocedure gevolgd. In de-cember blijkt uit een forensischonderzoek - dat door de ministeris uitgevoerd - dat AVA Airwaysgrotendeels uit lucht bestaat.Veel documenten die AVA de af-gelopen maanden heeft getoonden overgelegd zijn ‘naar een ho-ge mate van waarschijnlijkheidniet authentiek’, zo blijkt uit hetonderzoek. Ook wordt onder an-dere voor financiering/garant-stelling verwezen naar bedrijvenin de Verenigde Staten die‘waarschijnlijk fictief’ zijn. Bo-vendien heeft KPMG New Yorklaten weten dat de door AVA op-gevoerde Grace Aviation Hol-dings - anders dan in een briefgesteld - géén klant is vanKPMG in New York en dat ditadvieskantoor dit schrijven ookniet heeft afgegeven. Later in de-cember wordt het verzoek vanAVA voor een economische ver-gunning dan ook afgewezen.

Asjes naar BPDIn september wordt bekend datvoormalig premier Ivar Asjes alssectordirecteur Publieke Dienst-verlening zijn intrek zal nemenbij het ministerie van Bestuur,Planning en Dienstverlening(BPD). Zijn nieuwe aanstellingkomt niet helemaal als een ver-rassing: in 2011 werd al bekenddat Asjes - toentertijd nog in dehoedanigheid van Statenvoorzit-ter voor Pueblo Soberano (PS) -was benoemd voor de functievan sectordirecteur bij het mi-nisterie van BPD. De werving enselectie van in totaal 38 ledenvan het topmanagement in deNieuwe Bestuurlijke Organisa-tie (NBO) werd toen door het bu-reau Aalse & Partners verricht.

De voordracht werd in april2011 bekend, nadat een brief vande toenmalige minister vanBPD, Lia Willems-Martina (ookPS), uitlekte. De voordrachtenvoor het topmanagement wer-den met de betrokken ministers- toen het kabinet Schotte

(MFK/PS/MAN) - besproken.Op basis hiervan besloot de mi-nisterraad om de genoemde be-noemingen, zo ook die van As-jes als sectordirecteur bij BPD,goed te keuren. Sinds de benoe-ming van Asjes vier jaar geledenheeft niemand de functie vansectordirecteur Publieke Dienst-verlening bekleed. De baan is aldie tijd voor eerst de parlements-voorzitter en later de premiervastgehouden.

Doorbraak voor DokNadat de Curaçaose Dokmaat-schappij (CDM) jaren fors min-der klanten heeft gehad vanwe-ge een miljoenenclaim die doordrie Cubaanse arbeiders ‘we-gens moderne slavernij’ werdopgelegd en in 2008 ook doorhet gerecht in de Verenigde Sta-ten werd toegewezen, is er inseptember eindelijk een door-braak in de zaak: de regering vanCuraçao treft een schikking metde Cubanen. Hoewel het bedragdat is overeengekomen niet be-kend kan worden gemaakt van-wege een ‘Non DisclosureAgreement’, melden welinge-lichte bronnen tegenover hetAntilliaans Dagblad dat het gaatom een bedrag dat aanzienlijklager ligt dan het oorspronke-lijke bedrag van 80 miljoen dol-lar, dat later wegens rente is op-gelopen tot 120 miljoen dollar.Volgens informatie waar dezekrant over beschikt heeft CDMvia de aandeelhouder een ma-nier gevonden om zelf een deelvan de schikking te betalen.

Door de schikking die nu isgetroffen, wordt de weg vrijge-maakt voor het weer accepterenvan allerlei internationale cliën-ten, met name afkomstig van deAmerikaanse markt en kan te-vens gezocht worden naar eenstrategische partner voor CDM.Door de claim weken klanten ja-renlang af van Dok omdat er be-slag werd gelegd op het geld datCDM voor geleverd werk zou

moeten krijgen. Dit heeft gedu-rende een lange periode de ont-wikkeling van Dok gehinderd,maar nu kan er eindelijk uitge-keken worden naar een roos-kleurige toekomst en kan Dokworden uitgebouwd tot een ma-ritiem centrum. De maritiemesector is een van de economi-sche pilaren van het eiland, diein de jaren voor de claim veel de-viezen genereerde. Het werd ge-zien als de sector waar de meestegroei in zat en die de meeste ba-nen creëerde.

Schrijver van klasse heenCuraçao heeft met de dood vanFrank Martinus Arion (1936)een schrijver van formaat verlo-ren, een auteur die ook mondi-aal meetelde. Dat zegt hoogle-raar Taalverwerving en Taal-onderwijs Ronnie Severing inseptember na het nieuws van

het heengaan van MartinusArion.

De Curaçaose schrijver over-lijdt in september op 78-jarigeleeftijd nadat hij al enige tijd metgezondheidsproblemen kampte.Deze populaire Curaçaoseschrijver was in binnen- en bui-tenland vooral bekend van zijnboek ‘Dubbelspel’. Het boekwordt verfilmd als ‘Double Play’dankzij Fundashon Bon Intens-hon. De auteur wordt vaak inéén adem genoemd met tweeandere grote Curaçaose schrij-vers: Boeli van Leeuwen en TipMarugg. ,,In vergelijking metdie andere twee schrijvers is zijnwerk klassieker, zo maakte hijnet als Dante gebruik van eengids in ‘Stemmen uit Afrika’”,aldus Severing. De debuutro-man ‘Dubbelspel’ van de auteurwerd vol lof ontvangen, zo legtSevering uit. ,,Frank brak daar-mee echt door. De roman werdin het Engels, Duits, Deens enlater ook in het Papiaments ver-taald en was in 2006 het eersteboek dat werd uitgegeven n hetkader van de leescampagne‘Nederland leest’.”

Tijdens de rellen van 30 mei1969 was Frank Martinus Arionbezig met een bibliografie vanoude Papiamentstalige werken,zo legt Severing uit. ,,Hij moestdaarvoor onderzoek doen bij hetbisschoppelijk paleis waar de ou-de werken stonden opgeslagen.Toen de betogers richting hetBrionplein kwamen, heeft Frankde oudste boeken snel in eenkoffer gestopt, en is toen naar dekerk van Santa Famia gelopen.De boeken werden daar verstoptmaar zijn later zoekgeraakt. Eenpaar decennia later zijn ze doorpater Streefkerk gevonden bijSanta Rosa. Frank is door zijnactie ook wel de ‘Salvator Libris’de redder van belangrijke boe-ken van het cultureel erfgoed,genoemd.”

S E P T E M B E R

Grote brand bij Freezone

Een grote brand begin september bij de haven van de Freezone legt verschillende loodsen plat.De brand die om 19.20 uur wordt gemeld bij de hulpdiensten veroorzaakt enorme vlammen enbehoorlijk wat rookontwikkeling. Politiewoordvoerder Imro Zwerwer laat desgevraagd weten dathet gaat om een ‘uitslaande brand’. De panden kunnen niet meer worden gered, daarom besluitde brandweer besloten deze gecontroleerd te laten uitbranden. Daarbij wordt alles in het werkgesteld om het vuur niet te laten overslaan naar nabijgelegen bedrijfspanden. FOTO MAD

Aparte parade door Pietermaai

Door de straten van Pietermaai trekt in september een bijzon-dere parade. Christie en Karel uit het Amerikaanse Bostontrouwen op Curaçao in de kerk van Pietermaai. Het feest vindtechter plaats in het Avila Hotel, maar in plaats van met eenauto gaan ze lopend naar de feestlocatie. Zij verrassen hungasten daarbij met een jump up. Begeleid door de band BrassEternity lopen zij naar het hotel. Volgens weddingplannerCelebrations! hebben ze onderweg erg veel lol gehad.

FOTO BRAVE HEARTS PHOTOGRAPHY/CELEBRATIONS!

Page 21: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Front tegen Rutte De premiers van Aruba, Cura-çao en Sint Maarten schrijven inoktober in een brief aan premierMark Rutte dat als er in de toe-komst bij Koninklijk Besluit eenaanwijzing wordt gegeven dieverder reikt dan de bevoegdhe-den van de gouverneur, de lan-den niet zullen meewerken aande uitvoering van de onrechtma-tige aanwijzing.

Als reden hiervoor verwijzende premiers naar de conclusiesvan de Raad van State (RvS) overde onrechtmatigheid van de aan-wijzing die Aruba in 2014 kreeg.De ministers-presidenten stel-len dat de aanwijzing voor Aru-ba niet alleen onrechtmatig was,maar het land ook grote financi-ële schade heeft toegebracht. Depremiers verklaren ook zich tezullen blijven inzetten om opkorte termijn te komen tot devorming van een onafhankelijkegeschillencommissie.

Insel Air stopt vluchtennaar CharlotteInsel Air stopt met de vluchtennaar de Amerikaanse bestem-ming Charlotte. Dat bevestigt deluchtvaartmaatschappij in okto-ber. De boekingen naar de be-stemming in North Carolina val-len tegen en daarom is beslotendeze vluchten niet langer aan tebieden.

Het blijft nog steeds mogelijkom vanaf Curaçao naar Charlot-te te vliegen. American Airlinesvliegt nu ook vanuit deze stadnaar Curaçao. Insel Air vloogvanaf 22 juni 2011 naar Charlot-te Douglas International Air-port. In het begin vloog de maatschappij twee keer perweek naar deze bestemming, opwoensdag en op zaterdag, maaruiteindelijk bleef alleen de zater-dagvlucht over. De vlucht duurtruim vier uur. Charlotte was, be-halve Miami, de enige anderebestemming van Insel Air inAmerika. Uitbreiden in de Vere-nigde Staten is voor Insel Air onmogelijk door de Categorie 2-status van Curaçao van de Ame-rikaanse luchtvaartdienst FAA.Daardoor kan de maatschappijhet aantal vluchten niet uitbrei-den of de bestaande verbindin-gen aanpassen. Dat Charlotte zalworden vervangen door een an-dere Amerikaanse bestemminglijkt daarmee dan ook uitgeslo-ten.

‘Plaza Hotel verkocht’Curaçao Plaza Hotel & Casinogaat over in andere handen.Tegenover het Antilliaans Dag-blad bevestigt directeur RamonKoffijberg van Curaçao Invest-ment & Export Promotion Agen-cy (Cinex) in oktober dat er een‘overeenkomst onder voorbe-houd is getekend’.

Cinex, dat valt onder ministe-rie van Economische Ontwikke-ling (MEO), bestaat nu iets meer

dan een jaar. Volgens CinexChronicles, een uitgave van de or-ganisatie die zich inzet voor hetaantrekken van directe buiten-landse investeringen en het be-vorderen van export, heeft Plaza-eigenaar Layne Rachowiczs la-ten weten dat een koopover-eenkomst is getekend met Sea-side G.M. Ltd.

Seaside zou niet alleen inte-resse hebben in de overnamevan het stadshotel plus casino inhartje Punda, maar wil de ko-mende jaren nog meer investe-ren op Curaçao. Aldus Cinex. Deverkoop van Plaza is een langdu-

rig traject geweest en heeft eenaantal jaren geduurd. Het is Ci-nex naar eigen zeggen geluktom de stakeholders bij elkaar tebrengen.

Seaside is voornemens eenmanagementcontract te sluitenmet een nog niet bij naam be-kende driesterrenhotelketen omhet hotel en casino met ingangvan 2016 te runnen. Overigensmoet de overname nog wel defi-nitief worden gemaakt. Daar-voor is het voor Seaside van be-lang dat aan alle voorwaardenvan de overeenkomst wordt vol-daan. Naar verluidt moet onder

meer de schuld aan de crediteu-ren worden ‘gesetteld’. Dat gaatom vele miljoenen.

Aanvang bouw sociale woningenEr zullen 134 sociale woningenop Curaçao gebouwd gaan wor-den het komende jaar, bestemdvoor mensen met een mini-mumloon van 1.400 gulden ofminder. De huur van deze wo-ningen komt tussen de 100 en250 gulden per maand te liggen.

Dat maken ministers Ruth-milda Larmonie-Cecilia van So-

ciale Ontwikkeling, Arbeid enWelzijn (SOAW) en Suzy Came-lia-Römer van Verkeer, Vervoeren Ruimtelijke Planning(VVRP) in oktober gezamenlijkbekend. ,,Er is een grote groep inde samenleving die niet meerdan het minimumloon verdient.De hoge huren op het eilandkunnen zij niet betalen. Daaromkomen we nu gezamenlijk metdeze sociale woningen, waar-voor SOAW 14 miljoen guldenuittrekt”, aldus Larmonie-Ceci-lia.

Het ministerie van VVRPheeft terrein beschikbaar gestelden investeert 7 miljoen guldenom deze terreinen bouwrijp te maken, aldus Camelia-Römer. Naast het realiseren vande sociale woningbouw zorgtSOAW ook voor een begelei-dingstraject voor de families diein de woningen zullen komen,onder meer over onderhoud vande woningen. ,,Daarnaast trek-ken we 1 miljoen gulden uit voorde infrastructuur voor de wonin-gen.”

61 Procent wil eindeaan KoninkrijkMeer dan zes van de tien Euro-pese Nederlanders zien in finan-cieel wanbeheer, corruptie enfraude in het Caribisch deel vanhet Koninkrijk reden om de ban-den met Curaçao, Aruba en SintMaarten te verbreken.

Dat blijkt uit een enquête diein opdracht van de PVV is uitge-voerd door de bekende opinie-peiler Maurice de Hond. De re-sultaten hiervan worden in okto-ber bekendgemaakt. Uit hetonderzoek komt tevens naar vo-ren dat 55 procent van de Euro-pese Nederlanders van meningis dat het koloniale verledengeen zorgplicht rechtvaardigt.Iets minder dan de helft van deNederlandse bevolking acht hetbovendien onterecht dat Neder-land niet eenzijdig de Konink-rijksbanden kan verbreken.

Voor het onderzoek zijn ruim2.000 Europese Nederlandersvia Peil.nl geënquêteerd, precieseen week na het spectaculaireslotfeest van de viering van 200jaar Koninkrijk.

Zwembad SDK dichtHet zwembad van het SDK-sta-dion wordt in oktober gesloten.Dat gebeurt op last van deG&Gz. Volgens hoofd SirvingKeli is er een te hoge concentra-tie aan vaste stoffen geconsta-teerd. ,,Dat betekent dat er grootonderhoud moet worden gedaanen daarvoor moet het zwembadgesloten worden.” Aanleidingvoor de controle van het zwem-water was een klacht van een be-zorgde burger bij het AntilliaansDagblad. Zijn zoon heeft enkelekeren oorinfecties opgelopen nahet zwemmen bij SDK. Eigentests hebben een behoorlijkevervuiling aangetoond. Als deze

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201522

Jaaroverzicht

O K T O B E R

Nieuwe ombudsman beëdigd

Keursly Concincion (1976) wordt in oktober in de Staten beëdigd als nieuwe ombudsman vanCuraçao. Concincion is sinds 2011 als plaatsvervangend hoofd bij de dienst werkzaam. Hij laat nazijn beëdiging weten dat de dienst die de ombudsman naar buiten toe levert, ruimte biedt voorverbetering. ,,We moeten een proactieve houding aannemen en niet wachten tot er iets mis gaatom dan pas actie te ondernemen”, aldus de nieuwe ombudsman. In gesprek met deze krant ver-klaarde Concincion eerder zich in te willen zetten voor een ombudsman speciaal voor kinderen.Hij volgt Alba Martijn op die met pensioen is gegaan. FOTO JEU OLIMPIO

250 Bevers als clown

De viering van 85 jaar scouting vindt in oktober plaats met een Beaveree, een speciale bijeen-komst van de ‘bevers’, de kinderen in de leeftijd van 5-7 jaar. Doel van de bijeenkomst is om kin-deren te leren over het leven van een clown. De kinderen mogen dan ook als clown verkleedkomen. Er doen meer dan 250 bevers aan de activiteit mee, waarbij verschillende spelletjesgespeeld worden. Op de foto de bevers in actie. FOTO JEU OLIMPIO

Page 22: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 23

Jaaroverzicht

krant hierover contact opneemtmet de G&Gz, wordt er een eer-ste controle uitgevoerd. Diegeeft volgens Keli nog geen een-duidig beeld. Daarom wordt ereen tweede controle uitgevoerdom definitieve conclusies tekunnen trekken. Het resultaathiervan is dat er maatregelen ge-nomen moeten worden.

Onderzoek naar kindermisbruikVijf jongens van KinderoordenBrakkeput doen in oktober aan-gifte van seksueel misbruik doortwee begeleiders van het inter-naat. Drie jongens zijn jongerdan vijftien jaar, de andere tweezijn achttien jaar of ouder.

Dat bevestigt vicevoorzitterMonte Horsford van Kinderoor-den Brakkeput. Hoewel hetonderzoek nog loopt, is één be-geleider al ontslagen. In maartdit jaar kwamen de eerste aan-giftes binnen tegen begeleiderMayron Maduro, die met zijnstichting Un Bon Hoben samen-werkte met het internaat.

,,Het Openbaar Ministerie istoen een onderzoek gestart,maar dat hebben wij niet afge-wacht en zijn dienstbetrekkingis per direct beëindigd”, zegt devicevoorzitter van het internaat.De andere begeleider, K. Vru-taal, die tevens chauffeur is bijhet internaat, is half septembergeschorst nadat de overkoepe-lende organisatie Aliansa meteen brandbrief aan de bel trok.De kinderen worden dezelfdemaand uit het internaat gehaalden elders ondergebracht in af-wachting van onderzoek in dezezaak.

10.000 Illegaleconstructies gekeurdDe minister van Verkeer, Ver-voer en Ruimtelijke Planning(VVRP), Suzy Camelia-Römer(PNP), wil in de toekomst met

goed beleid voorkomen dat er opillegale wijze gebouwd wordt.De discussie over illegale bouwwordt in oktober ontketend naeen vonnis in hoger beroepwaarbij alsnog vastgesteld wordtdat een appartementencomplexop Pietermaai illegaal gebouwdis.

Om goed beleid te kunnenmaken, start Camelia-Römer sa-men met de ministeries vanJustitie en Financiën een om-vangrijk project om circa 10.000illegale constructies te controle-ren. Zij legt uit dat RuimtelijkeOntwikkeling en Planning(ROP) een analyse gedaan heeftwaaruit dit aantal naar voren isgekomen. Het gaat om hele wij-ken die illegaal gebouwd zijn, ensoms om individuele bouwwer-ken die bijvoorbeeld op het ter-

rein bij het ouderlijk huis zon-der bouwvergunning gebouwdzijn. Voor de analyse is gebruikgemaakt van satellietfoto’s, ge-gevens van Kadaster en al danniet afgegeven vergunningen.

Na zeven jaar regiezitting BientuZeven jaar nadat de beruchtezaak Bientu werd geopend, vindtin oktober de regiezitting plaats.Hoofdverdachte in deze zaak: lo-terijbaas Robbie dos Santos.Hem wordt het voorhandenhebben van een vuurwapen, hetplegen van valsheid in geschrif-te, het witwassen van gelden enhet ontduiken van belastingenin de sfeer van de omzetbe-lasting, de winstbelasting en deinkomstenbelasting ten laste ge-legd.

Verder is hem en zijn drie be-drijven - waaronder Robbie’sLottery - tevens ten laste gelegddat zij hebben deelgenomen aaneen organisatie die het plegenvan misdrijven tot oogmerkheeft.

Dertien vast na schietpartijIn oktober worden twee politiea-genten neergeschoten. Justitieen politie zijn vastberaden omde daders op te pakken en voorde rechter te brengen en al snelworden verschillende verdach-ten in de boeien geslagen. Zowordt de dag na de schietpartij alde vluchtauto gevonden en wor-den meteen dertien mensen op-gepakt in het kader van hetonderzoek. Op een inderhaastbelegde persconferentie gevenminister Nelson Navarro (PAIS)van Justitie, de politie en het

Openbaar Ministerie (OM) uit-leg over de gebeurtenissen. Ookkondigen zij extra maatregelenaan om de veiligheid op straat tevergroten.

Op de ochtend in kwestiewordt een auto met vier inzitten-den, twee mannen en twee vrou-wen, door de agenten staandegehouden. ,,Bij de controle heb-ben de agenten volgens de pro-cedure gehandeld bij de aanhou-ding van een verdachte auto. Zehebben de gebruikelijke voor-zorgsmaatregelen genomen,maar werden toch verrast doorschoten vanuit de auto”, zo legtkorpschef Mauricio Sambo uit.,,Een van de agenten werd in eenarm en een been getroffen. Deandere agent (een vrouw, red.)werd gewond in de zij. Er isteruggeschoten, de achterruitwerd kapot geschoten, maar deauto wist weg te komen.” Nadateerste hulp is verleend, wordende twee agenten naar de polikli-niek gebracht. Beide agentenmaken het goed.

JetBlue begint derde vlucht 2016JetBlue zal vanaf eind 2016 eenderde vlucht uitvoeren vanaf Cu-raçao. Dit wordt in oktober be-kendgemaakt tijdens de State ofthe Industry Conference 2015van de Caribbean Tourism Or-ganization (CTO) in het WorldTrade Center (WTC).

De maatschappij begon mettweeweekse vluchten in decem-ber 2014 vanaf de John F. Ken-nedy-luchthaven in New Yorknaar Curaçao. JetBlue vliegt in-middels 13 jaar op de Caribischeregio (28 landen) en is op dezebestemmingen groeiende, zolaat ceo Robin Hayes weten. Het

nieuws dat JetBlue gaat uitbrei-den op Curaçao wordt zoweldoor de Curaçao Tourist Board(CTB) als de Curaçao Hospitality& Tourism Association (Chata)jubelend ontvangen.

Het hagelt op ArubaIn oktober valt er hagel op Aru-ba. Het noordelijk deel van heteiland wordt verrast door hagel-stenen, zo bevestigt de Meteoro-logische Dienst van Curaçao(Meteo).

Het is een ongebruikelijkweerfenomeen op de Caribischeeilanden. De hagelbui ontstaatin een fikse onweersbui. Behal-ve een grote hoeveelheid regenwaardoor verschillende stratenop Aruba blank komen te staan,zit er tussen de neerslag ook ha-gel.

‘CNSJF vlaggenschip’De 2015-editie van het CuraçaoNorth Sea Jazz Festival (CNSJF)in september was op twee fron-ten succesvol. Niet alleen was deeconomische impact met 15,9miljoen dollar groter dan ooit,maar óók is de indruk die Cura-çao op de CNSJF-bezoekermaakt een stuk positiever ge-worden.

Het CNSJF is hiermee het‘vlaggenschip’ geworden voorhet Curaçaose toerisme, aldusRobertico ‘Tico’ Croes in okto-ber. Croes is voormalig ministervan Toerisme van Aruba, entegenwoordig professor aan hetDick Pope Sr. Institute for Tou-rism Studies van het Rosen Col-lege of Hospitality Managementaan de University of Central Flo-rida in Orlando. Croes schreefook het nieuwe toeristischmasterplan.

Het festival, dat georgani-seerd en bekostigd wordt doorde particuliere stichting Fundas-hon Bon Intenshon van GregoryElias, toonde ook dit jaar weerzijn enorme economischewaarde door het aantrekken van7.216 doorgaans zeer goed ver-dienende en hoogopgeleideinternationale toeristen - voorna-melijk uit Nederland, Venezue-la, Amerika, Colombia, Arubaen Suriname. Maar nóg belang-rijker: voor het eerst zijn hetfestival en het eiland er ook ingeslaagd het beeld van de bezoe-kers over Curaçao als bestem-ming in gunstige zin te verande-ren, wat valt af te leiden uit dedoor hen aangegeven intentieom naar het eiland terug te wil-len komen.

Internationale bezoekers be-steedden tijdens hun verblijf opCuraçao per persoon gemiddeld2.155 dollar; dat is 600 dollarmeer dan vorig jaar. De uitgavenper gast per dag bedroegen 311dollar; een stijging met 22,5 pro-cent. De bestedingen van deCNSJF-toerist waren ruim driekeer de uitgaven van een ‘nor-male’ toerist die Curaçao be-zoekt.

O K T O B E R

Derdenbeslag Isla

De stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc), de stichting Humanitaire Zorg Curaçao en eenaantal burgers leggen in oktober via de deurwaarder een zogeheten executoriaal derdenbeslagvan ruim 75 miljoen gulden op onder andere de Curaçao Utilities Company nv (CUC). Zowel deoverheid als overheidsinstanties scharen zich achter de Isla en de zaak komt niet lang daarnavoor het gerecht. Vakbonden roepen hun leden massaal op om te protesteren tegen het derden-beslag. Uiteindelijk verliezen de stichtingen de zaak en wordt het derdenbeslag opgeheven. Op defoto is de protestactie voor het Gerechtsgebouw te zien. FOTO JEU OLIMPIO

Hommage aan ‘Boy’ Dap

Anselmus ‘Boy’ Dap, een van de bekendste zangers van loka-le bodem, viert zijn 82e verjaardag. Op deze speciale dagkrijgt de muzieklegende tevens te horen dat hij in januari van2016 geëerd zal worden; een initiatief van Fundashon BonIntenshon en de Maduro & Curiel’s Bank. FOTO JEU OLIMPIO

Page 23: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201524

Jaaroverzicht

N O V E M B E RBus rijdt huis binnenEen bus van ABC Busbedrijfbotst begin november op de George Maduroweg in Van En-gelen tegen een personenautoen rijdt vervolgens een huisbinnen. Hierbij raken 21 men-sen gewond. Twee van hen, debestuurder van de auto en haarkind, worden opgenomen in hetziekenhuis. Het ongeluk wordtveroorzaakt doordat de vrouwe-lijke bestuurder van een KiaSportage geen voorrang verleentaan een bus, die op de GeorgeMaduroweg in Van Engelen inde richting van het tankstationCas Cora rijdt. Daarop ramt debus de auto, waardoor de bus-chauffeur de controle over hetstuur verliest. De bus rijdt dwarsdoor de omheining van een tuinaan de George Maduroweg enkomt tot stilstand tegen het huis.De ravage is enorm. Niet alleenhet hek rond de tuin is eruit ge-reden maar ook de muur van hethuis en een deel van het dak zijnvernield. De Kia belandt door deklap in het tuinhek van een huisaan de Van Staverenweg. Vrijsnel na het ongeluk is slachtof-ferhulp ter plaatse om de gewon-den en omstanders op te van-gen. Ook de brandweer en Cur-gas zijn snel ter plaatse om depolitie en ambulance te onder-steunen.

Crisis binnen coalitieBegin november zegt Statenlidvoor PAIS Marilyn Moses haarvertrouwen op in haar partij ende coalitie en stelt zich op als on-afhankelijk Statenlid.

Na de eerste schok van hetvertrek van Moses proberen decoalitiepartijen Pueblo Sobera-

no, PAIS, PNP en onafhankelijkStatenlid Glenn Sulvaran me-teen tot een nieuwe meerder-heid te komen of een oppositie-partij te vinden die de coalitie ge-doogt, aangezien de regeringmet het opstappen van Mosesslechts 10 van de 21 zetels in hetparlement heeft. Dat lukt ookmet de steun van PAR die deportefeuille van EconomischeOntwikkeling opeist en in eersteinstantie ook die van Gevol-machtigde minister. Laterneemt PAR genoegen met de

post van plaatsvervangend Gevolmachtigde minister. Oud-gedeputeerde van EconomischeZaken en Financiën voor dePAR, Eugene Rhuggenaathkeert terug op de post van mi-nister van Economische Ontwik-keling en vervangt hiermeeStanley Palm die sinds 2012 de-ze functie heeft bekleed. Anderenieuwkomer is Siegfried Victori-na (PS) op de post van ministervan Gezondheid, Milieu en Na-tuur.

‘Speransa’ partij AsjesEx-premier Ivar Asjes kondigt innovember op Facebook de op-richting van een nieuwe politie-ke beweging aan, ‘Speransa…paun mihó Kòrsou’ die aan deeerstvolgende verkiezingen meezal doen. Op zijn Facebookpagi-na legt de voormalige premiervoor regeringspartij Pueblo So-berano uit wat hem ertoe heeftgebracht de beweging/politiekepartij op te richten.

Asjes schrijft dat veel mensenhem hiertoe hebben aangemoe-digd. Volgens hen heeft Asjesveel te bieden als het gaat om ge-loofwaardigheid, consistentie encompetentie. Asjes schrijft datde crisis in de regering te wijtenis aan het feit dat er in het parle-ment te veel politici zonder ge-loofwaardigheid, consistentie encapaciteiten zitten. Het chroni-sche gebrek hieraan heeft er vol-gens de ex-premier voor gezorgddat het volk politici wantrouwt.

,,Wij zijn ervan overtuigd dater meer geloofwaardige, con-sistente en competente mensende politiek in moeten gaan omhun steentje bij te dragen aan deopbouw van een beter Curaçao.Wij zijn al een tijd aan het evalu-eren of wij wel of niet een nieu-

we politieke beweging moetenoprichten”, zo schrijft Asjes opzijn ‘wall’. De voormalige mi-nister-president schrijft dat hijongeacht het resultaat van dehuidige politieke onderhande-lingen nu kan aankondigen dathij samen met een paar andereburgers een nieuwe politieke be-weging opricht. ,,Als er over driemaanden verkiezingen zijn, zal‘Speransa’ daaraan meedoen enals er over 9 maanden verkiezin-gen zijn zullen wij daar ook aanmeedoen.”

Aruba Airlines ook naar CuraçaoLuchtvaartmaatschappij ArubaAirlines vliegt nu ook naar Cura-çao. Dit wordt in november aan-gekondigd door de luchtvaart-maatschappij. Met ingang van16 december doet het Arubaan-se luchtvaartbedrijf ook Curaçaoen Santo Domingo aan. Hier-mee voltooit Aruba Airlines eenvloot van 3 Airbussen A-320 enzes bestemmingen waar vanuitAruba heen wordt gevlogen: Ma-racaibo, Valencia, Panama, Mia-mi, Curaçao en Santo Domingo.

Curaçao DevelopmentBank opgerichtStanley Palm (PAIS) richt in no-vember - dan nog als ministervan Economische Ontwikkeling- de Curaçao Development Banknv (CDB) middels een notariëleakte op. Dat gebeurt in het bij-zijn van waarnemend directeurLuis Santine en leden van deRaad van Commissarissen. CDBheeft als hoofddoel het garande-ren van economische ontwikke-ling. De instantie zal een belang-rijk instrument zijn om zowel

lokale als internationale fondsente genereren voor verschillendeprojecten. Tevens zal CDB bij-stand leveren en advies geven ophet gebied van administratie, fi-nanciën, economie en andereoverheidszaken. De instantievalt onder het toezicht van deCentrale Bank van Curaçao enSint Maarten (CBCS) en zalnauw samenwerken met andereinstanties zoals Korpodeko, Ob-na, lokale commerciële bankenen DCSX. In een schriftelijkeverklaring laat Palm weten ervanovertuigd te zijn dat CDB eenenorme bijdrage zal leveren omzo tot een duurzaam econo-misch beleid voor Curaçao te ko-men.

Van Heydoorn Statenlid MFKSithree Adalbert van Heydoornwordt het nieuwe Statenlid voorde MFK. Dat maakt de partij innovember bekend.

Van Heydoorn vervangt daar-mee Statenlid Monique Koeyers-Felida, die kort daarvoor vanwe-ge medische redenen ontslagheeft genomen als parlementa-riër. Het nieuwe Statenlid issinds de oprichting betrokkenbij de MFK, tegenwoordig is hijde secretaris-generaal van departij. De nieuwe parlementari-ër heeft de laatste 28 jaar bijAqualectra gewerkt, hij wasmeer dan 15 jaar actief als vak-bondslid bij de overheids-nv.Ook was hij in het verleden eenjaar interim-directeur van Fun-dashon Wega di Number Kòr-sou. Hij was 3,5 jaar als commis-saris belast met het beheer vanBuskabaai nv, en 4 jaar commis-saris bij Core nv.

Het nieuwe Statenlid stondbij de verkiezingen van 2012 opde achtste plaats. Met het vertrekvan Koeyers-Felida zou dokterDorothy Pietersz-Janga, denummer zes op de lijst in aan-merking komen om in de Statenzitting te nemen. Pietersz-Jangaoordeelt dat gezien de nauwebanden die ze als huisarts methaar patiënten op Bándabouheeft, het niet verstandig is omnu Statenlid te worden. RudneyGarmes, de nummer 7 op de vo-rige verkiezingslijst van deMFK, kiest ervoor om door tegaan als adviseur van de fractie.

Ontsmetten tegen zikaVliegtuigen en schepen die opCuraçao aankomen, zullen wor-den ontsmet om muggen buitende deur te houden. Dat bevestigtSirving Keli, hoofd Geneeskun-de en Gezondheidszaken (GGz)in november tegenover dezekrant. Deze maatregel wordt ge-troffen om te voorkomen dat be-smette muggen met ziektes zo-als zika, dengue en chikungunyade oversteek maken.

De ziektes dengue en chikun-gunya kent het eiland al langermaar zika heeft nog niet zijn

Schade na code rood

Curaçaose circusartiest geslaagd

Toesi Mizai Koby slaagt in november voor haar hbo-opleiding‘Bachelor of Circus Arts’ bij Codarts in Rotterdam. Codarts iseen in Rotterdam gevestigde internationale hogeschool diehoogwaardig kunstvakonderwijs aanbiedt op het gebied vanmuziek, dans en circus. De Curaçaose circusdanseres komtvoort uit Danzarte, de circustheatergroep op Curaçao onderleiding van Willy Baretto. Toesi is al tijdens haar optredensop Curaçao opgevallen als mooie en talentvolle danseres inde lucht. Zij werd door de Rotary gesteund om auditie tedoen in Nederland, vier jaar geleden. FOTO DANZARTE

Er is in november fikse schade op het eiland als gevolg van de zware onweersbui die dan over heteiland trekt; wegen worden door de grote hoeveelheden neerslag weggeslagen en zijn deels onbe-gaanbaar. Blikseminslagen zorgen voor onder meer een beschadigd vliegtuig van Insel Air en eentijdelijk kapotte radar van de Meteo. Uit voorzorg wordt het Advent Ziekenhuis geëvacueerd. Ervalt binnen een paar uur tijd ruim vijftien centimeter regen op verschillende delen van het eiland.Vooral Bándabou wordt tijdens de bui, waar de Meteo code rood voor uitgeeft, zwaar getroffen.Een groot deel van de weg naar Coral Estate weggeslagen. Ook bij Tera Kòrá komt het water metbakken uit de hemel wat zorgt voor een gedeeltelijk onbegaanbare weg. FOTO JASON LAU-A-KIEN

Page 24: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 25

Jaaroverzicht

opwachting gemaakt. Dat wilG&Gz zo houden. Of dat rea-listisch is, valt te bezien want hetvirus komt steeds dichterbij. DeWorld Health Organization(WHO) meldt dat begin dezemaand twee zikagevallen zijnontdekt in Suriname. ,,We zijnvoornemens om binnen afzien-bare tijd te beginnen met hetontsmetten van vliegtuigen enlater ook schepen”, legt Keli uit.Daarbij wordt behalve de cabineook het laadruim muggenvrijgemaakt. De ruimtes worden,om ze te kunnen ontsmetten,volgespoten met een stof die on-schadelijk is voor mensen, maarfataal voor insecten.

Eilanden leven mee met ParijsDe regeringen van Curaçao,Aruba en Sint Maarten betuigenhun medeleven aan Frankrijk,na de aanslagen in Parijs van 13november waarbij 129 mensenomkomen.

Op Curaçao hangen de vlag-gen op overheidsgebouwen half-stok en wordt bij het Franse con-sulaat een minuut stilte in achtgenomen om stil te staan bij deaanslagen. De Curaçaose rege-ring laat weten ‘met afgrijzen’kennis te hebben genomen vande aanslagen. ‘Uit compassiemet de slachtoffers’ is gevraagdde vlak halfstok te voeren bij alleministeries, het Curaçaohuis,overheidsinstellingen en -stich-tingen. ,,De strijd tegen terro-risme zal voortgaan, waar Cura-çao ook een bijdrage aan zal blij-ven leveren”, aldus de regering.

Minister Nelson Navarro vanJustitie (PAIS) laat weten dat degrenscontrole op Curaçao naaraanleiding van de terroristischeaanslagen in Parijs wordt aange-scherpt. Er wordt scherper geke-ken bij het toelaten van vreem-delingen op Curaçao. ,,Ook is decontrole op binnenlandse acti-viteiten van controversiële groe-pen verscherpt.”

Nieuw kabinet Sint Maarten beëdigdHet nieuwe kabinet van SintMaarten wordt in november beëdigd. Zes ministers leggende eed af bij gouverneur EugeneHoliday. William Marlin is denieuwe premier. De nieuwe re-gering steunt op de fracties vanNational Alliance (NA), Demo-cratic Party (DP) en United St.Maarten Party (USP) plus de on-afhankelijke Statenleden SilvioMatser en Maurice Lake.

Gouverneur Holiday laatvoorafgaand aan de beëdigingweten dat de nieuwe regeringbestaat uit ministers die het wel-zijn van Sint Maarten vooropstellen. Ze moeten prioriteit ge-ven aan de wijziging van de be-groting 2015 en de voorberei-ding van de begroting 2016 naaraanleiding van de aanwijzing

van de Koninkrijksregering.Verder moet de nieuwe regeringvervroegde verkiezingen voorbe-reiden en stappen ondernemennaar wijziging van de Kieswet.

Pijndossier Wiels-BlvdSinds de EEG-weg begin vorigjaar tot de Helmin Magno WielsBoulevard is omgedoopt, heb-ben er zeven dodelijke verkeers-ongelukken op de weg plaatsge-vonden. Dat komt neer op éénverkeersdode per kwartaal op de-ze straat alleen. Hiermee is nogniets gezegd over het grote aan-tal gewonden. Het meest recen-te fatale auto-ongeluk op dezeweg dateert van 22 november;Aisha Quirindongo laat dan hetleven wanneer haar auto in eengat langs de weg terechtkomt, zedaardoor de controle over hetstuur verliest, haar auto eerst te-gen een boom aan knalt en ver-volgens tegen een andere boomtot stilstand komt.

Statenlid Melvin Cijntje (PS)heeft zich de afgelopen vijftienjaar verdiept in de infrastructu-rele problemen op het eiland enconcludeert in een gesprek metdeze krant dat 90 procent van deverkeersongelukken die op Cu-raçao plaatsvinden te makenhebben met een ‘outdated’ infra-structuur. Minister van Verkeer,Vervoer en Ruimtelijke Plan-ning, Suzy Camelia-Römer(PNP) beaamt dat infrastructuureen grote rol speelt bij de veilig-heid op de wegen in het alge-meen en op deze weg in het bij-zonder. Wat volgens haar echterook een grote rol speelt is het rij-gedrag van de chauffeur.

Voogdijraad onder vuurDe Raad voor de Rechtshandha-ving (RvR) heeft in novembergeen goed woord over voor hetfunctioneren van de Voogdij-raad op Curaçao. Doordat er nietwordt samengewerkt met keten-partners, worden de belangenvan het kind niet voldoende be-

hartigd. Zowel wat betreft de or-ganisatie als het uitvoerendewerk krijgt de Voogdijraad,maar ook de verantwoordelijkepolitiek flink wat kritiek te ver-duren. De primaire taak van deVoogdijraad wordt ondermijnddoordat de Voogdijraad nietsamenwerkt met de ketenpart-ners, en er een situatie ontstaatdie ‘een belemmering is voor hetbehartigen van de belangen vanhet kind’.

In de conclusie van het rap-port hierover van de RvR staatover de samenwerking: ,,DeRaad komt tot de conclusie datde samenwerking tussen deVoogdijraad en het merendeelvan haar ketenpartners slecht is.De door de ketenpartners aange-haalde knelpunten zijn reëel, te-recht en gegrond. De Raad con-cludeert dat het dringend nood-zakelijk is om deze knelpunten

op te lossen. De Raad conclu-deert ook dat de nodige inspan-ningen om tot een beteresamenwerking te geraken doorhet bureau zijn gestaakt.”

Maar er klopt nog veel meerniet bij de Voogdijraad, zo geeftde RvR in de samenvatting vanhet rapport te kennen. Zo is deorganisatiestructuur van deVoogdijraad niet inzichtelijk ende bestuursstructuur met eenRaad van Bestuur (RvB) belem-mert de praktijk. Voor de inhou-delijke werkzaamheden moetnamelijk verantwoording afge-legd worden aan de RvB, terwijlvoor financiële en personeel-saangelegenheden verantwoor-ding wordt afgelegd aan de mi-nister. ,,In de praktijk blijkt datdit tot onduidelijkheden leidt endat de bevoegdheid van de mi-nister om ten aanzien van be-paalde zaken concrete aanwij-zingen te geven, in twijfel wordtgetrokken”, aldus de RvR.

Er is ook geen zicht in defunctiestructuur, de organiekestructuur en personele struc-tuur. De functieomschrijvingenzijn niet eenduidig en verder iser geen gedragscode en ookgeen eigen formeel integriteits-beleid. Er is dus geen controleop de interne kwaliteitsnormen.Er worden geen tevredenheids-onderzoeken gehouden onderhet personeel. ,,Tevens conclu-deert de Raad dat noch aan derechtspositie van het personeelnoch aan de benodigde opleidin-gen prioriteit wordt gegeven”, zostaat in de samenvatting.

‘Pijnlijke kuur nodig’Een intensieve, langdurige ensoms pijnlijke kuur. Dat is hetmedicijn voor Curaçao om duur-zame economische groei te be-

reiken. Dat zegt econoom Robvan den Bergh in november overde stand van de economie. Zijnconclusie is hard voor de poli-tiek: ,,10-10-‘10 bood gelegen-heid om meer, beter, efficiënteren effectiever om te gaan met deeconomie van Curaçao. Dat is deafgelopen vijf jaar niet gebeurd;er is vooral doorgemodderd envaak nog de verkeerde kant opook. De afgelopen vijf jaar heb-ben vooral laten zien hoe hetniet moet.”

Van den Bergh is een van deinleiders op een seminar overvijf jaar autonome status vanCuraçao, dat op de Universiteitvan Curaçao wordt georgani-seerd door de vereniging DutchCaribbean Economists. Hij geeftin zijn beschouwing een over-zicht van de economische ont-wikkelingen sinds 10 oktober2010, dat met een schuldsane-ring een nieuwe start had moe-ten zijn. Dat steuntje in de rugheeft niet gewerkt en is ook nietgekomen van de minister van Fi-nanciën en de overige politici.,,De dalende binnenlandse be-stedingen, politieke instabiliteit,de lastenverzwaring voor het be-drijfsleven, het slecht functione-ren van de belastingdiensten, dematige kwaliteit van het ambte-narenapparaat en het ontbrekenvan een economisch beleid, zijnzaken die er uiteindelijk toe bij-dragen dat de macro-economi-sche stabiliteit en het econo-misch vertrouwen zijn afgeno-men in de afgelopen vijf jaar.”

Hoewel er geen medicijn be-staat voor economische groei,zegt Van den Bergh: ,,Om eenduurzame economische groei terealiseren zal het eiland Curaçaoeen intensieve kuur moeten vol-gen. Bovendien zal dit een lang-durige kuur worden, waarbij vande patiënt veel geduld en door-zettingsvermogen verwachtwordt. En dit kan soms flink pijndoen. Alvorens de kuur te star-ten is het zaak om de oorzaakvan het gebrek aan duurzameeconomische groei goed te ana-lyseren (wat zijn de chronischekwalen). Op basis daarvan zalzeer strikt een meerjarige kuurgevolgd moeten worden.”

Het recept van Van den Berghbestaat uit zes geneesmiddelen:vertrouwen terugwinnen, eenduurzaam en coherent econo-misch beleid ‘dat ook uitgevoerdwordt’, alle in het verleden aan-gedragen verbeteringen (onderandere deregulering, een beterbelastingsysteem, privatisering,lagere kosten) uitwerken en im-plementeren inclusief tijdsche-ma, de kwaliteit van de overheiddrastisch verbeteren, Curaçaoweer laten aansluiten bij inter-nationale ontwikkelingen en in-vesteren in ondernemerschap.Bij dat laatste punt doet Van denBergh de suggestie om buiten-landse ondernemers zonder cri-mineel verleden zich vrij op Cu-raçao te laten vestigen.

N O V E M B E R

Navarro werpt eerste bal

Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) werpt in novem-ber de eerste bal in het project ‘Alleen jij bepaalt’. Het projectbij vsbo Sint Jozef is een samenwerking tussen FDDK,Fundashon Bon Intenshon en de ministeries van Justitie vanNederland en Curaçao. Tien jongens en tien meisjes basket-ballen twee keer per week na schooltijd om te leren met hunagressie om te gaan. FOTO FDKK

Nieuwestraat aangepakt

De straat ligt al lange tijd open, maar nu alle rioleringen zijnvernieuwd en de meeste kabels van de nutsbedrijven onder degrond liggen wordt in november ook begonnen aan het herstel-werk van de Nieuwestraat. De stoepen en de straten wordengelijkgetrokken en worden bestraat met rode en grijze klinkers.Ook worden er meer parkeervakken gecreëerd.

FOTO PIETERMAAI DISTRICT

Page 25: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Illegale activiteiten natuurgebied Begin december worden illegalebouwactiviteiten geconstateerdbij de saliña tussen Boka Samí/Malpais en Vaersenbaai.Milieugroepen maken meldingvan de illegale bouwactiviteitenin het beschermde natuurge-bied. Na onderzoek van het mi-nisterie van Verkeer, Vervoer enRuimtelijke Planning blijkt datde bouwwerkzaamheden - zon-der vergunning - in opdracht vande Isla plaats hebben gevondenen worden deze stopgezet.

Dick nieuwe voorzitterGreenTownGreenTown Curaçao heeft eennieuwe voorzitter. Oud-ministerDavid Dick volgt in december navijf jaar Andrés Casimiri op. Deafgetreden voorzitter wil zichgaan toeleggen op ‘andere zakendie mij na aan het hart liggen’.

GreenTown pleit voor sluitingvan de Isla-raffinaderij en heefteen plan uitgewerkt voor eennieuwe groene stad op de plekwaar nu de raffinaderij staat.Daarmee kunnen volgens destichting voldoende inkomstenworden gegenereerd.

Dick wordt door GreenTownomschreven als een visionair,die zijn doel voor ogen heeft endaarbij het algemeen belang nietuit het oog verliest. Over die vi-

sie zegt hij zelf: ,,Curaçao heefteen groots plan nodig waar dehele gemeenschap van kan pro-fiteren en niet alleen een kleingroepje en moet zeker niet af-hankelijk zijn van één land inhet buitenland.”

Casimiri is een van de oprich-ters van GreenTown en gelooftnog steeds in de visie van degroene stad. Hij zal Dick blijvensteunen als dat nodig is. ,,Mijndoel blijft het algemene welzijnvan Curaçao en van toekomstigegeneraties. Ik ben ervan over-tuigd dat ik GreenTown in goe-de handen achterlaat. Hij kan al-tijd op mijn steun rekenen. Hoedan ook, hij krijgt jarenlang lob-bywerk, contacten, gevoerde be-sprekingen en visuele plannendie er gemaakt zijn mee.”

Sehos krijgt eerste acht miljoenHet Sint Elisabeth Hospitaal(Sehos) krijgt in december deeerste 8 miljoen van de toege-zegde 30 miljoen. Het geld is on-der andere nodig om schuldenbij leveranciers af te lossen. Erzijn namelijk leveranciers diesinds 2014 op hun geld wach-ten. De rest van het geld gaatnaar projecten die vooral be-stemd zijn voor verhoging vande efficiency bij het Sehos. De30 miljoen is bestemd voor deoverbrugging van de periode tothet nieuwe ziekenhuis (HNO)klaar is. Voor elke tranche van de30 miljoen gulden moet het Sehos een nieuwe aanvraag in-dienen bij de overheid.

Insel Air van Miaminaar CubaDe Curaçaose luchtvaartmaat-schappij Insel Air begint op 2december met chartervluchtenvan Miami naar Cuba. Insamenwerking met drie Ameri-kaanse reisorganisaties verzor-gen zij tot negen vluchten per

dag naar vier verschillende be-stemmingen in Cuba. Deze gro-te opdracht voor de Curaçaoseluchtvaartmaatschappij is het re-sultaat van vier jaar intensiefonderhandelen door onder meerchief commercial officer (cco)van Insel Air, Jurgen Lippink-hof.

De wereldwijde verwachtingis dat het toerisme in Cuba flinkgaat aantrekken door het aanha-len van de banden tussen Ame-rika en Cuba. De drie Ameri-kaanse touroperators mogenzelf niet vliegen op Cuba en dusdoet Insel Air dat voor ze. De be-stemmingen die ze vanaf 2 de-cember daarmee aandoen zijnSantiago de Cuba, Camaguey,Havana en Holguin. De over-eenkomst geldt voor onbepaaldetijd.

PNP-grootheid ‘Shon Le’ overledenNa een kort ziekbed overlijdt Le-lia Peternella-Pieters Kwiers indecember op 74-jarige leeftijd.Door veel mensen werd ze altijdliefdevol ‘Shon Le’ genoemd.Shon Le stond vooral bekend omhaar felle strijd voor de emanci-patie van de Curaçaose vrouw.

Peternella-Pieters Kwiers wasde dochter van Hendrik PietersKwiers, een van de oprichtersvan Partido Nashonal di Pueblo(PNP). In het verleden heeft Pe-ternella-Pieters Kwiers functiesals schooldocent bekleed, maarook was ze namens de PNP lidvan de Eilandsraad, gedeputeer-de van onderwijs, voorzitter vande centrale commissie en tot dedag van haar dood lid van de dis-ciplinecommissie van PNP.

De partij refereert aan Shon

Le als een liefdevolle vrouw, ‘eenvan de groten van PNP’, die eenfelle strijd heeft gestreden voorde emancipatie van vrouwen.

Angela nieuwe advocaat-generaalMario Angela wordt de nieuweadvocaat-generaal op Curaçao.De Rijksministerraad besluit indecember hem voor te dragenop voorstel van de Nederlandseminister Ard van der Steur vanVeiligheid en Justitie. Angela isop dit moment officier van justi-tie en plaatsvervangend advo-caat-generaal op Curaçao. De be-noeming gaat in op 1 januari. Deadvocaat-generaal vertegenwoor-digt het Openbaar Ministerie bijstrafzaken in hoger beroep.

4,2 Miljoen in criminaliteitsfondsIn het criminaliteitsfonds is in2015 een bedrag van bijna 4,2miljoen gulden gestort. Datblijkt in december uit antwoor-den die de minister van Justitie,Nelson Navarro (PAIS), geeft opeerder gestelde vragen in de cen-trale commissievergadering inde Staten.

De minister legt uit dat tussen2010 en 2012 geen geld van hetcriminaliteitsfonds is gebruikt,dat de inkomsten in 2013 ruim73 duizend gulden waren, in2014 ruim 43 duizend gulden endat tot november 2015 de in-komsten in het fonds 4,2 mil-joen gulden bedragen. Hetfonds wordt verder aangevuldmet boetegeld en geld dat geïndwordt op basis van de zoge-noemde ‘plukze-wetgeving’. Ditis geld afkomstig van in beslaggenomen geld en goederen uitcriminele activiteiten.

Op dit moment wordt het gelduit het criminaliteitsfonds ge-bruikt voor zowel preventieacti-viteiten, als voor repressie en re-socialisatie, training en oplei-ding.

Thodé gedagvaard Amerigó Thodé (1950) wordt be-gin deze maand gedagvaard voorbehandeling van zijn zaak. Debehandeling vindt vervolgens op 16 december plaats. Thodé

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201526

Jaaroverzicht

D E C E M B E R

Double Play tot bloedstollend eind

De opnames van ‘Double Play’ zitten er in december bijna op. Er worden dan verschillende scènes geschoten waaronder de moord op Bubu. Bubu, in de film gespeeld door AlexanderKarim, wordt in het boek Dubbelspel van Frank Martinus Arion doodgestoken door Chamon. Opde foto het moment dat de vrouw van Bubu, Nora, gespeeld door actrice Saycon Sengbloh, haarechtgenoot dood aantreft. FOTO LISA CORTÉS

Enorme kerstboom in Punda

Vlakbij de pontjesbrug wordt begin december een knoert vaneen kerstboom geplaatst. Het enorme gevaarte wordt metbehulp van ladders en een kraan versierd. Punda wordt daar-mee steeds meer, veel meer dan voorgaande jaren, in kerst-versiering gehuld. FOTO JEU OLIMPIO

Aan deze uitgave vanhet jaaroverzicht 2015

werkten mee:

Uitgever: ABCourant NVRedactie: Kim Sambo

Sanne RotmeijerEindredactie: Miranda vanBoven, Caroline Slegtenhorst

Opmaak: Brigitte van der Winden

Acquisitie: Sonja Simon (Commercieel manager)Drukkerij: De Stad NV

Distributie: Francis Cijntje

COLOFON

Page 26: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 27

Jaaroverzicht

wordt verdacht van het tot tweekeer toe schenden van hetambtsgeheim, de eerste keer op5 september 2014 tijdens eeninterview in een radioprogram-ma en 19 september 2014 bijeen persconferentie van de poli-tieke partij waartoe hij behoort,namelijk de MFK.

Het Reglement van Orde vande Staten van Curaçao stelt in ar-tikel 59 dat ‘ten aanzien van deinhoud van vertrouwelijke stuk-ken en de gedachtewisseling ineen besloten commissievergade-ring geheimhouding in achtwordt genomen, met uitzonde-ring van wat de commissie inhaar verslag vermeldt’.

Het artikel uit het Wetboekvan Strafvordering (WvS) over‘Schending van geheimen’ luidtletterlijk: ,,Hij die enig geheimwaarvan hij weet of redelijker-wijs moet vermoeden dat hij uithoofde van ambt, beroep of wet-telijk voorschrift dan wel vanvroeger ambt of beroep verplichtis het te bewaren, opzettelijkschendt, wordt gestraft met ge-vangenisstraf van ten hoogsteeen jaar of geldboete van de der-de categorie.”

Thodé liet informatie vrij vaneen besloten vergadering van devaste commissie Financiën vande Staten en het College financi-eel toezicht (Cft). Statenvoorzit-ter Mike Franco (PAIS) deed ver-volgens aangifte tegen Thodé.Een en ander werd live uitgezon-den op Radio Mas door partijge-noot George Jamaloodin, devoormalige minister van Finan-ciën.

Nieuwe eigenaar voor AvilaIn december wordt bekend dathet bekende Avila Hotel aan dePenstraat overgaat in anderehanden. Wilhelmus ‘Will’ Vo-gels, zelf bekend als de grootsteaandeelhouder van het zeergoed lopende Lions Dive Hotel,mag zich in december na maan-den van in stilte onderhandelende nieuwe eigenaar van Avilanoemen.

Decennialang was Avila ei-gendom van de familie Møller.Nic Møller, die eerder in 2015overleed, kocht het complex in1977. In 2014 bestond het hotel65 jaar. Nadat Møller zich lang-zaamaan terugtrok, was de dage-lijkse leiding al enige jaren inhanden van zijn dochter ToneMøller en zakenpartner PaulKok (beiden 53). Laatstgenoem-de was tevens minderheidsaan-deelhouder.

Met de voor velen in de Cura-çaose gemeenschap verrassendeverkoop wordt bij Avila het roerovergenomen door de familieVogels, die de afgelopen periodehet Lions Dive Hotel & Marinatot grote bloei heeft gebracht. Directeur Will Vogels en zijnechtgenote Katja Vogels-Goene,die operationeel directeur is,

zijn tevens grootaandeelhou-ders. Lions Dive, dat in 2014haar 25-jarige jubileum vierde,werd onder hun beheer ver-nieuwd en flink uitgebreid enbehoort tot de best presterendehotels op Curaçao met de hoog-ste opbrengsten per beschikbarekamers.

Córdoba leider Pueblo SoberanoJaime Córdoba, Statenlid voorregeringspartij Pueblo Sobera-no, wordt in december door cir-ca 200 van de ongeveer 800 le-den van de partij gekozen tot denieuwe politiek leider. Er is on-der de keizers maar één iemanddie blanco stemt, en een andere

persoon die tegenstemt. Córdo-ba is het enige PS-lid dat zichverkiesbaar heeft gesteld. Hijstaat erop dat de leden zich ineen geheime stemming zoudenuitspreken over zijn kandidaat-steling. Als de nieuwe politiekleider zal Córdoba in 2016 bij deverkiezingen de lijst van de PSaanvoeren.

In de profielschets voor hetpolitiek leiderschap van de partijstelde de commissie die de ver-kiezingen voorbereidde, dat denieuwe leider 24 uur per dag be-schikbaar moet zijn voor de par-tij. Met de uitverkiezing van Cór-doba tot politiek leider heeft departij weer sinds de moord opHelmin Wiels in mei 2013, eennieuwe leider.

Rojer tennisser van het jaarDe Curaçaose dubbelspecialistJean-Julien Rojer wordt in de-cember in Nederland uitgeroe-pen tot tennisser van het jaar.Hem valt bij het gala van de ten-nisbond KNLTB in Amsterdamde bijbehorende Richard Kraji-cek Award ten deel.

Rojer, geboren op Curaçao,beleefde een topseizoen met zijnRoemeense partner Horia Te-cau. Het koppel won de dubbel-titel op Wimbledon en ook de af-sluitende World Tour Finals inLonden. Het duo eindigt het jaarals nummer één op de wereld-ranglijst.

Bonaire gaat naar de stembusDe Bonairiaanse gemeenschapbrengt op 18 december haarstem uitgebracht tijdens het re-ferendum. Het aantal mensendat naar de stembus gaat, valtechter tegen; van de 12.661stemgerechtigden hebben bijhet sluiten van de stembureausrond 21.30 uur maar 6.655 per-sonen hun stem uitgebracht.Het merendeel van de stem-mers stemt ‘no’ en geeft hier-mee aan niet tevreden te zijnmet de staatkundige structuurvan het eiland - als onderdeelvan Nederland. Politiek DenHaag laat de dag na het referen-dum weten niet verrast te zijnmet de uitkomst.

Nieuwe eigenaar Blue Bay ResortBlue Bay Curaçao Golf & BeachResort wordt door een groep in-

vesteerders onder leiding van dehuidige ceo Sepp Koster per 1december overgenomen van deerven Raspoort.

De nieuwe eigenaren hebbenuitgebreide plannen met het re-sort dat zich de laatste jarensterk heeft ontwikkeld. De 41-ja-rige Koster geeft al sinds 2005leiding aan het resort, waar mo-menteel meer dan 250 mensenwerken. Hij is de kleinzoon van de in 2007 overleden SteefRaspoort, die in 1997 de Planta-ge Blaauw aankocht en de basislegde voor de huidige ontwikke-ling.

Koster heeft nu als grootaan-deelhouder de meerderheid ensamen met zijn mede-investeer-ders neemt hij de aandelen vande familie over.

Curaçao krijgt Sail 2018Curaçao krijgt van 15 tot 18 juli2018 een groots Sail-evenementin de haven. Dat bevestigt voor-zitter Lourdes ‘Lucky’ Ezechiëlsvan de Curaçao Sail Foundationin december tegenover het Antil-liaans Dagblad. Het evenementbrengt in ieder geval acht zoge-noemde tallships naar Curaçao,maar de organisatie hoopt dathet er nog meer worden.

,,Er is tien jaar lobbyen voornodig geweest om het evene-ment naar Curaçao te krijgen”,aldus Ezechiëls. Curaçao wordtonderdeel van de vierjaarlijksecyclus van het Latijns-Ameri-kaanse evenement voor talls-hips. Er gaat veel werk zitten inhet organiseren van Sail. Omdaar deel van te mogen uitma-ken vergt dan ook langdurig lob-bywerk. ,,Je moet drie jaar vantevoren beginnen met de sche-pen te reserveren. Tot nu toehebben we alleen zekerheid overde schepen uit de regio. Voorschepen uit andere werelddelenis dat veel lastiger. Je kunt weleen schip uit Japan vragen, maardat moet dan wel een hele over-steek maken.”

Curaçao maakt bij de volgen-de editie deel uit van de tourneedie de schepen maken langs lan-den in Latijns-Amerika. ,,Ze be-ginnen in 2018 in Rio de Janeiroin Brazilië. Dat zal op 25 maartzijn. Daarna gaan ze om Zuid-Amerika heen en komen onderandere langs Chili, Venezuelaen dit keer ook Curaçao. Ze ein-digen op 2 september in Ver-acruz in Mexico.”

Curaçao heeft eerder bezoekgehad van tallships. In 1999werd een Sail Curaçao 500 geor-ganiseerd ter gelegenheid van500 jaar geschreven geschiede-nis van het eiland. Toen kwa-men er maar een paar schepen,nu wordt het een internationaalSail-evenement. Verder wordthet eiland incidenteel bezochtdoor tallships, zoals in juli 2015door de Chileense viermasterEsmeralda.

D E C E M B E R

Feestelijk welkom voor Kanisha Sluis

Miss Universe Curaçao Kanisha Sluis krijgt op 22 december een warm welkom bij terugkeer vande Miss Universe-verkiezing in Las Vegas. Daar verraste zij met een plek in de top 10. Haareiland krijgt daardoor wereldwijd aandacht. De Curaçao Tourist Board (CTB) en Coridja StarsProductions verzorgen een feestelijke aankomst op Hato, een rondrit en een ceremonie op hetWilhelminaplein. De gedegen voorbereiding van Sluis heeft resultaat opgeleverd, aldus de orga-nisatie. Sluis is onder de indruk van de ontvangst. FOTO JEU OLIMPIO

Olympic Park

Bezoekers van Goisco en automobilisten op de Schottegat-weg Noord merken in december de opbouw van een kermis.Begin december opent Olympic Park de deuren. De kermis isin de stijl van Coney Island, zoals Curaçao die vroeger kendeop Mundo Nobo. FOTO JEU OLIMPIO

Page 27: DIT WAS 2015 - Antilliaans Dagblad2 Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 2015 Jaaroverzicht JANUARI Crime passionel in Souax De Curaçaose gemeenschap wordt begin dit jaar opgeschrikt

ADVERTENTIE Antilliaans Dagblad Donderdag 31 december 201428