De verbinding februari 2014

28
JAARGANG 3 - NUMMER 2 - FEBRUARI 2014 DE VERBINDING MAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

description

 

Transcript of De verbinding februari 2014

Page 1: De verbinding februari 2014

JAARGANG 3 - NUMMER 2 - FEBRUARI 2014

DE VERBINDINGMAANDELIJKSE UITGAVE VAN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

JAARGANG 2 - NUMMER 3 - MAART 2013

Page 2: De verbinding februari 2014

Colofon:

Het PastoresteamE-mail: [email protected]

P.B. (Peter) Ambting, pastoorTel. [email protected]

C.G.J. (Cor) Peters, diakenOpbouwwerk, tel.: 06-51036579E-mail: [email protected]

J. (Jan) M. van Heugten, diakenDiaconie, tel.: 06-45155929E-mail: j.van [email protected]

A.E. (Guus) van der Ploeg, pastoraal werkerCatechese, tel: 06-13697367E-mail: [email protected]

M.A. (Marcel) Smits, priester pastorLiturgie, tel.: 0315-346020E-mail: [email protected]

Centraal secretariaat De Verrijzenis ParochieBezoekadres : Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftTel.: 0315-342044Openingstijden: maandag, woensdag, donderdag envrijdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur.E-mail: [email protected]: www.deverrijzenisparochie.nl

De PastoraatsgroepenVoor het cluster Silvolde-Varsseveld-Dinxperlo-Breedenbroek:Miep Brus 0315-651459Jozef Oostveen 0315-329339Annie Pastoors 0315-328600E-mail: [email protected]

Voor het cluster Gendringen-Megchelen-Netterden:Ans Erinkveld 0315-681851Gilbert Esser 06-51606075Leo Mecking 0315-377658E-mail: [email protected]

Voor het cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten-Azewijn:Vacant

Het Bestuur van De Verrijzenis ParochiePeter Ambting, pastoor voorzitterAntoon Koster vice-voorzitterJan Boland secretaris a.i.Jan Boland penningmeester a.i.Jan Boland werkveld kerkbalans en begraafplaatsenTon Lankveld werkveld gebouwenReiner Helmreich werkveld personeel en vrijwilligersorganisatie

E-mail: [email protected]

Heeft u ook kopij van uw geloofsgemeenschap voor De Verbinding?Stuur dat dan a.u.b. tijdig naar de redactie.Het e-mailadres staat hierboven.De kopij dient binnen te zijn vóór 10 februari 2014.Verschijningsdatum donderdag 20 februari 2014.

Inhoudsopgave:

2 Colofon, inhoudsopgave3 Installatie pastoor Ambting4 Nieuws van het bestuur Startviering 1e Heilige Communie5 Laat je niet ontmoedigen De Verrijzenis Parochie op facebook en website6 Paus Franciscus aan het woord7 Koffiepraat8 Wat is een mens.....? Een pelgrimage van vertrouwen9 Carnavalsbijeenkomst voor jongeren Stille Omgang 22 - 23 maart10 Oud en nieuw bij V&T11 Dopen in De Verrijzenis Parochie Bereikbaarheid Pastoresteam12 Liturgisch rooster januari14 Rooster door de week15 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Ulft16 Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua16 Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren van Gorcum17 Geloofsgemeenschap H. Mattheus Radio Maria, middengolf AM 67518 Geloofsgemeenschap H. Mauritius20 Geloofsgemeenschap H. Laurentius20 Geloofsgemeenschap De Goede Herder23 Geloofsgemeenschap H.H. Petrus en Paulus Breedenbroek25 Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen27 Geloofsgemeenschap H. Martinus Megchelen27 Geloofsgemeenschap H. Walburgis32 Adresgegevens

De redactie bestaat uit vertegenwoordigers van de drie clusters, te weten:Frans van Vliet: Cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en AzewijnFrank Vinkenvleugel: Cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en BreedenbroekTheo Wissing: Cluster Gendringen, Megchelen en NetterdenCor Peters: PastoresteamJoyce Lukassen-Overbeek: SecretariaatE-mail: [email protected]. naam geloofsgemeenschap.

2

Page 3: De verbinding februari 2014

Hoewel we weten, dat niet iedereen de weg naar ons Eucharistisch Centrum wil of kan gaan, waag ik het toch om over de viering rond de installatie van Pastoor Ambting te zeggen: U heeft wat gemist! Verschillende reacties geven mij de moed ertoe!

Om te beginnen vanuit het ruim 70-koppige ‘gelegen-heidskoor’ bijvoorbeeld: wat heerlijk zingen, ik heb genoten, zo fijn eenvoudig, iedereen kon meedoen! Het wás fijn en het klonk als een klok. Het was net of daardoor ‘de kerk’ als vanzelf ging meezingen.

De viering was plechtig, met ‘alles erop en eraan’, maar was ‘om’ voordat je er erg in had. Tijdens de koffie klonk: ik heb me geen moment ver-veeld, ik keek op m’n horloge en zag, dat er al anderhalf uur voorbij was!

Een volle kerk, koor en samenzang, een prachtige preek, een mooi moment van sleutelaanbieding door alle geloofsgemeenschappen van de Parochie, fijne woorden door de vice-voorzitter van het bestuur: inder-daad, er zat vaart in!

De ‘koffiegroep’ liet zich na afloop van haar beste kant zien. Het maakte het feliciteren van Pastoor Ambting tot een echte ‘happening’. Prima voorbereid en heel gast-vrij uitgevoerd!

Dit was kerk in optima forma! Of: de Verrijzenis Paro-chie waar we van dromen. Deze dag gaf aan: het kan dus echt, gemeenschap zijn vanuit de locaties.Wie er waren kunnen het bevestigen: u hebt wat ge-mist. Maar gelukkig komen er nieuwe kansen!

U merkt: ik ben er (en met mij velen!) enthousiast van. Om ter afsluiting - net als Jezus van de berg - weer terug te gaan naar het dal en met twee benen op de grond te blijven: natuurlijk gingen er ‘op weg naar’ ook dingen niet helemaal soepel… Maar hoort dat niet bij mensenwerk? Uiteindelijk vielen de puzzelstukjes mooi in elkaar. Ik had het niet willen missen!

Namens het pastorale team: Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

INSTALLATIE PASTOOR AMTING: U HEBT WAT GEMIST!

3

Pastoor Ambting:

“De installatieviering op zon-dag 12 januari heb ik als een warm welkom ervaren. Veel mensen uit zowel De Verrijze-nis Parochie als uit de H.H. Maria en Laurentiusparochie waren naar de kerk gekomen om bij de installatie aanwezig te zijn.Vicaris Pauw en de teamleden spraken mooie woorden en er stond een groot samengesteld koor met zangers uit de hele parochie. Kortom, een mooie en bemoedigende viering bij mijn start binnen De Verrijze-nis Parochie. Dit welkom geeft vertrouwen voor de samen-werking in de toekomst.”

Page 4: De verbinding februari 2014

Installatie nieuwe pastoorOp zondag 12 januari is onder grote belangstelling Peter Ambting geïnstalleeerd als pastoor van De Verrij-zenis Parochie. In de sfeervolle viering, waarin de zang werd verzorgd door koorleden van alle locaties, hebben we onze nieuwe pastoor hartelijk welkom geheten. Een mooi begin van een nieuwe fase in de parochie.

In de benoemingsbrief van pastoor Ambting schreef kardinaal Eijk:“Het verheugt mij u met ingang van 1 januari tevens te benoemen tot pastoor van de parochie De Verrijzenis. Daarnaast bent u sedert 1 juni 2010 benoemd tot pas-toor van de parochie van de H.H. Maria en Laurentius te Doetinchem. Hierbij geef ik u en de leden van beide pastorale teams de opdracht om toe te werken naar de vorming van een pastoraal team en samen de pasto-rale verantwoordelijkheid voor het pastoraat van uw parochies te gaan dragen. Samen met de besturen en de overige vrijwilligers van de parochies staat dit team voor de opgave de parochies op te bouwen en verder te ontwikkelen tot een gemeenschap van plaatselijk nabije geloofsgemeenschappen en onze evangelische bood-schap verder uit te werken, hecht verbonden in geloof en liefde door de ene Heer en zijn Geest.”

SamenwerkingHet thema samenwerken kwam herhaaldelijk naar voren in de viering. Samenwerking met de H.H. Maria Laurentius, maar ook samenwerking binnen De Verrij-zenis Parochie. Immers wil de verdere opbouw van De Verrijzenis parochie slagen dan is samenwerking ge-boden. Die nadruk op samenwerking in De Verrijzenis Parochie kwam in de viering mooi tot uiting tijdens het overhandigen van de sleutels door vertegenwoordigers van de locaties.

Afscheid waarnemend pastoor Vicaris Pauw heeft mede vorm gegeven aan de opbouw van De Verrijzenis Parochie in de eerste jaren na de fusie.De kardinaal schrijft in de ontslagbrief aan vicaris Pauw: “Ik dank u hartelijk voor uw bereidheid om deze

tijdelijke taak op u te nemen en voor wat u sedert 1 ok-tober 2010 als waarnemend pastoor voor deze parochie heeft gedaan.” Voor zijn inzet is hij na de viering op 12 januari letterlijk in de bloemetjes gezet, vergezeld van de wens dat De Verrijzenis Parochie ook in de toe-komst op hem mag blijven rekenen.

Actie kerkbalansDe actie kerkbalans loopt tot 26 januari. Mocht u uw bijdrage nog niet gedoneerd hebben, dan vragen wij u De Verrijzenis Parochie financieel flink te ondersteunen, opdat wij aan de personele kosten, de kosten voor het pastoraatswerk en andere kosten ook in 2014 weer kun-nen voldoen. Bij deze bedanken wij alle vrijwilligers die zich ingezet hebben voor deze actie kerkbalans. Zonder uw inzet was zo’n grote actie niet mogelijk geweest.Hartelijk dank.

Namens het bestuur van De Verrijzenis Parochie: A. Koster, vice-voorzitter.

‘Kom, ga mee door de Poort!’

Op zaterdag 15 februari zal - om 17.30 uur - het ‘start-schot’ klinken voor de voorbereiding op de Eerste Com-munie. In een feestelijke viering komen de jongens en meisjes die dit jaar de Coomunie willen gaan doen sa-men in de Petrus en Pauluskerk in Ulft. We gaan samen ‘Door de Poort’ naar het Land van God, precies zoals het Communie project heet dat we in onze Verrijzenis Parochie gebruiken. Zingend en biddend, luisterend naar het Verhaal van Jezus en door stil te zijn ontdek-ken we hoe het er in dat land van God aan toe gaat. En we leren ook, dat we dat mogen meenemen naar het Land van de Mensen. Zo gaat dat Land van de mensen steeds meer lijken op het land van God!Als het allemaal lukt zullen de Kinderkoren van Gen-dringen, Azewijn en Netterden mooie liedjes zingen. En we mogen allemaal meedoen!

Kom, gaan jullie allemaal mee door de Poort? Alle com-municantjes en hun ouders en broertjes en zusjes zijn van harte welkom. Zo gaat dat in het land van God.

4

NIEUWS VAN HET BESTUUR

STARTVIERING 1e HEILIGE COMMUNIE

Page 5: De verbinding februari 2014

5

Hulpbisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam legde in zijn reactie tegenover Katholiek Nieuwsblad vooral de nadruk op de bemoedigende woorden van de paus. “Hij legde er heel veel nadruk op dat we geen ruimte moeten geven aan triestheid en negativiteit. ‘Het kan er gezien jullie situatie van secularisatie heelgemakkelijk insluipen dat jullie ontmoedigd raken’, zei hij, ‘maar je moet je daar nooit door laten leiden.’”

Volgens mgr. Hendriks trok de paus vergelijkingen met Israël in het Oude Testament, het moment van de ver-nietiging van de Tempel en van de ballingschap. “Hij zei dat je dan de neiging hebt, zoals bij jullie nu er zoveel kerken gesloten moeten worden, om dan te doen wat de Joden toen geneigd waren te doen, om achterom te kijken naar het verleden. ‘Maar je moet niet achterom, maar vooruit kijken.

De situatie stelt ons nu voor nieuwe pastorale uitdagin-gen en probeer dus nieuwe pastorale wegen te zoeken en te vinden. Maar laat je in ieder geval niet ontmoedi-gen.’”

DiaconieOp de vraag wat de bisschoppen volgens de paus moe-ten doen, antwoordt Hendriks: “Heel concrete dingen heeft hij daarover niet gezegd. Wij moeten zelf de pastorale situatie in ons land evalueren en kijken welke mogelijkheden dat biedt om daarop in te gaan.Hij heeft wel benadrukt dat diaconie, caritas, een weg kan zijn waarlangs jonge mensen het geloof in Christus kunnen vinden. Want als mensen niet meer zo open zijn voor God zelf, dan zijn ze dat misschien wel voor de naaste. En in de arme naaste zullen ze het gelaat van Christus, van God, ‘uiteindelijk ontdekken.”

Weet de paus dat hij zeer populair is in Nederland? Dat hebben wij hem verteld.” Daarvan zegt hij: ‘Oké, wat we er ook van moeten vinden, probeer het te ge-bruiken om er iets goeds mee te doen.’ De paus heeft ons wel duidelijk opgeroepen te beseffen dat het men-sen pijn doet als een kerk gesloten wordt en dat dat pijnlijk voor hen is. En dat het goed is dat wij ons daarin inleven, maar dat we in een situatie zitten zoals die is.”

Is in dit verband het alternatieve ‘ad-liminarapport’ van het Bezield Verband nog ter sprake gekomen?“Dat is even ter sprake gekomen bij de Congregatie voor de Clerus. Daar is ook gesproken over kerkslui-tingen en mensen die daartegen in opstand komen. De Congregatie heeft benadrukt dat het een recht is van mensen om daartegen in beroep te gaan. Dat het daarom van belang is dat de bisschoppen de procedu-res goed en zorgvuldig volgen maar dat ze ook de tijd nemen om goed te luisteren naar de mensen.Er werd vooral de nadruk op gelegd dat dat heel goed begeleid moet worden. Want de ervaringis, dat als dat niet gebeurt, veel mensen gemakkelijk de weg en de verbindingen met de Kerk kwijtraken.” (JP)

Al sinds de start van de parochie op 1-1-2010 is onze website www.deverrijzenisparochie.nl op het internet te vinden. Er is praktische informatie te vinden, over parochiebestuur en pastoresteam, maar ook over de elf locaties. Contactgegevens en nieuws over pastorale activiteiten. Bekijk de site zelf maar eens. Heeft u sug-gesties of treft u onverhoopt onvolkomenheden aan laat het ons dat a.u.b. even weten.

Op de site treft u een link aan voor de dagelijkse Bij-bellezingen. Ook een link naar een meditatietekst van Henri Nouwen, uit het boek: Brood voor onderweg.

Verder vindt u ons ook op Facebook. Een andere manier om in contact te komen met en informatie te verstrekken aan belangstellenden van De Verrijzenis Parochie. Ook deze link treft u op de website aan. De huidige 125 “vind ik leuk” kunnen, denk ik, snel verdub-beld worden. We zien er naar uit!

Diaken Cor Peters.

”LAAT JE NIET ONTMOEDIGEN”

DE VERRIJZENIS PAROCHIE OPFACEBOOK EN WEBSITE TE VINDEN

Page 6: De verbinding februari 2014

6

Tijdens de algemene audiëntie van 8 januari j.l. op het Sint-Pietersplein sprak Paus Franciscus over het Doopsel.

Vandaag beginnen wij met een reeks catecheses over de Sacramenten. Allereerst staan we stil bij het Doop-sel. Een gelukkig toeval wil, dat we aanstaande zondag het feest van de Doop van de Heer gedenken.

Uniek en grootsDe doop is het sacrament waarop ons geloof is gefun-deerd, en dat ons tot levende lidmaten van Christus en zijn Kerk maakt. Met de Eucharistie en het vormsel vormt het de zogeheten ‘christelijke initiatie’, een uniek, groots sacramenteel gebeuren dat ons vormt naar de Heer en ons een levend teken maakt van zijn aanwezig-heid en liefde.

Een vraagMaar er kan een vraag in ons opkomen: is het doop-sel echt nodig om als christenen te leven en Jezus te volgen? Is het in essentie geen eenvoudige rite, een formele handeling van de Kerk om een jongen of een meisje een naam te geven? Het is een vraag die op ons af kan komen.

Geen formaliteitIn deze context is het verlichtend wat de apostel Paulus schrijft: “Gij weet toch, dat de doop, waardoor wij één zijn geworden met Christus Jezus, ons heeft doen delen in zijn dóód? Door de doop in zijn dood zijn wij met Hem begraven, opdat ook wij, zoals Christus door de macht van zijn Vader uit de doden is opgewekt, een nieuw leven zouden leiden” (Rom. 6,3 - 4). Het is dus geen formaliteit!

Onuitputtelijke bronHet is een daad die diep raakt aan ons bestaan. Een gedoopt kind en een niet gedoopt kind, dat is niet hetzelfde! Een gedoopt persoon en een niet gedoopt persoon, dat is niet hetzelfde! Met de doop worden we ondergedompeld in die onuitputtelijke bron van leven die Jezus’ dood is, de grootste daad van liefde in de hele geschiedenis; en dankzij deze liefde kunnen wij een nieuw leven leven, niet langer overgeleverd aan de genade van het kwaad, van zonde en dood, maar in eenheid met God en de broeders.

De datumVelen van ons hebben zelfs niet de kleinste herinnering aan het vieren van dit sacrament, logisch, als we kort na onze geboorte gedoopt worden. Ik heb deze vraag twee of drie keer gesteld hier op het plein. Wie hier kent de datum van zijn doop? Steek jullie handen op! Wie weet het? Weinigen he! Heel weinigen. Het is belangrijk! Het is belangrijk te weten op welke dag je ondergedompeld werd in die stroom van verlossing van Jezus!HuiswerkSta me toe jullie een advies te geven. Meer dan een advies, huiswerk voor vandaag: zoek vandaag thuis naar, vraag naar de datum van je doop. En moge je zo waarlijk die prachtige datum van je doop goed weten. Doen jullie dat? Ik hoor geen enthousiasme. Doen jullie dit? Ja! Want het gaat om het kennen van een geluk-kige datum! Onze doop!GevaarMaar het gevaar is te vergeten wat de Heer in ons heeft gedaan, de herinnering aan het geschenk dat we heb-ben gekregen. Uiteindelijk overwegen we het dan alleen als een gebeurtenis die in het verleden plaatshad - en niet eens door onze eigen wil, maar door die van onze ouders -, die niet langer enig effect heeft in ons heden.Nieuwe schepselenWe moeten de herinnering aan onze doop wekken. Wek de herinnering aan de doop. We zijn geroepen ons doopsel iedere dag te leven als een feitelijke werkelijk-heid in ons bestaan. Als we Jezus volgen en in de Kerk blijven, ondanks onze beperkingen, zwakheden en zonden, dan is het precies door dit sacrament dat we nieuwe schepselen worden en door Christus opnieuw worden bekleed.Nieuwe hoopHet is door de deugd van het doopsel dat wij, vrij van de erfzonde, geënt worden op de relatie van Jezus met God de Vader; dat wij dragers van een nieuwe hoop zijn omdat het doopsel ons nieuwe hoop geeft! De hoop uit het volgen van het pad van verlossing voor de rest van ons leven. En niets en niemand kan die hoop doven, omdat hoop niet bedriegt. Onthoudt dit. De hoop in de Heer bedriegt ons nooit.(Dit is een samenvatting. De gehele tekst is te lezen op onze website: http://www.deverrijzenisparochie.nl/over-ons/in-de-media/)

PAUS FRANCISCUS AAN HET WOORD

Onze ‘nieuwe’ Paus doet van zich spreken. Wat vooral opvalt is zijn spontane omgang met de mensen. Het spreekt de mensen aan. Een verademing!, zo hoor je hier en daar verzuchten. Naast zijn vriendelijke en uit-nodigende verschijning, laat hij ook letterlijk van zich horen. Daarom deze nieuwe rubriek: ‘Het woord van de paus’. Tijdens zijn audienties is paus Franciscus begonnen aan een serie catechese over de sacra-menten. Het is goed om daarvan kennis te nemen! Hopelijk spreken ook deze pauselijke woorden de mensen aan! Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

Page 7: De verbinding februari 2014

7

Laatst was er - in een van de geloofsgemeenschappen - koffiedrinken na de viering. Ik had aan het slot verteld, dat we blij zijn, dat het ‘pastoorloze tijdperk’ met de komst van pastoor Ambting voorbij was.

Een koffiedrinkster vroeg me: ‘ Pastoorloos…. We had-den toch nog een pastoor…. Pastoor Smits toch?’Inderdaad, Marcel Smits was voor De Verrijzenis Paro-chie pastoor van 5 geloofsgemeenschappen… Toen de samenwerking van 5 naar 11 ging, werd dat anders…. Andre Monninkhof werd pastoor en Marcel Smits werd meewerkend priester…. Snapt u het nog?Pastoor, pastor, priester, diaken, pastoraal werker, best ingewikkeld allemaal.Binnen ons pastoraal team hebben we alle ‘soorten’ professionele werkers in de kerk: priesters (Peter Amb-ting en Marcel Smits), diakens (Cor Peters en Jan van Heugten) en ondergetekende als pastoraal werker.

Hoe zit het ook al weer?Priesters hebben door de hand van de bisschop de priesterwijding ontvangen. Daarbij behoren dan de priestertaken: het ‘bedienen van de sacramenten’ met daarnaast is er natuurlijk het hele veld van pastoraal werk. Er is in een parochie altijd maar één pastoor.

Voor hem geldt, dat hij naast deze taken ook nog een bestuurlijke taak heeft. Hij is de eindverantwoordelijke voor het pastoraat en het bestuur van de parochie. ‘Pastoor zijn’ is dus een functie binnen het geheel van het pastorale team, net zoals er op een school een ‘leerkracht’ de directeur is. Bij ons in de Verrijzenis Parochie is - sinds 1 januari 2014 - Pastoor Ambting dat. De pastoor is altijd priester. Als er in een parochie meer priesters zijn (zoals bij ons) is er dus één de pastoor. De andere is ‘meewerkend priester’ of met een deftig woord ‘parochievicaris’. Vroeger zouden we zeggen: kapelaan. Dat geldt dus voor priester Marcel Smits. Hij was pastoor, maar is dat in de Verrijzenis Parochie niet meer.

Diakens hebben - ook door de bisschoppelijke hand - de diakenwijding ontvangen. Daarbij horen diakentaken. Het bedienen van twee sacramenten: doopsel en het huwelijk; bijzondere taken in de Eucharistie. En verder - net als bij de priester - het hele pastorale veld, met bij-zondere aandacht voor de diaconie, de zorg om elkaar.

Een pastoraal werker heeft geen wijding, maar wel de bisschoppelijke zending ontvangen. Hij (of zij!) heeft een heel eigen rol in het geheel van het pastorale werk. Daarbij kan hij voorgaan in liturgische vieringen.

Je zou kunnen zeggen: de taken van de verschillende werkers in de kerk zijn aanvullend aan elkaar. Met z’n allen - priester, diaken, pastoraal werker - geven ze elk op eigen wijze vorm aan het werk in de parochie…. En dat onder eindverantwoordelijkheid van de pastoor…

En om het nou nog even ‘af’ te maken worden al die professionele werkers in de kerk in de volksmond ‘pastor’ genoemd, of - ja, ook dat komt wel voor - pas-toor! Wat al die werkers allemaal met elkaar verbindt is het van harte willen werken in de kerk, de parochie, de geloofsgemeenschap, de gelovige zorg om en voor mensen.

De koffiedrinkers in dat groepje knikten, maar zeiden ook: ‘Dat mag je dan wel eens uitleggen…’ Ik hoop, dat ik dat bij deze gedaan heb!

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

P.S.: Het ‘werk’ in de parochie kan overigens alleen maar gebeuren dankzij en in samenwerking met de vele vrijwilligers. Daarvan zijn we ons - dank- baar - terdege bewust!

P.S.: Waar ik sprak over ‘pastoorloos tijdperk’ bedoelde ik natuurlijk de tijd dat we geen eigen, ‘echte’ pastoor hadden… We waren blij met onze ‘waar- nemend pastoor’ vicaris Hans Pauw. Aan hem een welgemeend ‘dankjewel’!

KOFFIEPRAAT: PASTOOR, PASTOR, PRIESTER, DIAKEN, PASTORAAL WERKER...?

Page 8: De verbinding februari 2014

8

‘Bent u dat op die foto…..?’ ‘Ja, dat ben ik…..’‘Maar dat is al heel lang geleden..…’

Er komt een mooie glimlach op haar gezicht…..Een door veel zorgen en ziekte getekend gelaat….Voor een moment is ze terug in de tijd van toen…..Maar al snel weer in het nu…..

Een diepe zucht…..‘Ja, nu is alles anders…..’‘Het stelt niet meer zoveel voor allemaal…..’‘Oud worden is mooi, maar oud zijn…..?’

Het roept de vraag op naar de waarde van een mens..Wat is een mens?

Menige grondwet spreekt over de onaantastbaarheid van de waarde van een mens.Wie je bent wordt niet bepaald door je bezit.Niet door je huidskleur of afkomst.Niet door de hoeveelheid zorg die je nodig hebt.Niet door je intellect.Niet door je levensbeschouwing.

De Bijbel heeft het over de mens als beeld van God.Ieder heeft het recht op leven en respect.Niemand heeft meer of minder waarde.De waarde van een mens is ondeelbaar.Ze behoort aan een ieder toe, zonder uitzondering.

Grondwet en levensbeschouwing spreken zich duidelijk uit over de waarde van een mens.Het zijn ankers voor het omgaan met elkaar.Van daaruit kun je tevens kijken naar mens en wereld.

Dan zie je ontroerende voorbeelden van hoe mensen in de waarde gelaten worden.Denk eens aan de verzorgenden werkzaam op een afdeling voor dementerenden. Van heel nabij maken ze de lichamelijke en geestelijke achteruitgang mee van bewoners. Ze doen het ‘handwerk.’Zo vaak bespeur ik dat ze doorheen alles ‘de mens’ blijven zien.

Maar met de waardigheid van de mens kan het ook anders verlopen.Onlangs wilde men in Europa de visumplicht versoepe-len voor (vermogende) buitenlanders. Deze kunnen dan eenvoudiger bijvoorbeeld dure cos-metische operaties laten ondergaan in Europese landen.Maar met de enorme toestroom van vluchtelingen bij Lampedusa heeft men die beslissing uitgesteld. Zie: geld maakt blijkbaar de waarde van een mens uit.

De waarde van een mens is echter ondeelbaar en on-aantastbaar.

Guus van den Munckhof, geestelijk verzorger/pastor. Stichting Azora, [email protected]

Ieder jaar komen veel (vooral jonge) mensen naar Taizé die zich ook verdiepen in de vraag hoe ze dicht bij huis kunnen bidden en zich voor anderen kunnen inzetten? De pelgrimage van vertrou-wen probeert een antwoord te zijn op deze vraag door ie-dereen voor te stellen op weg te gaan:... “ga verder op de weg, want deze bestaat alleen door hem te bewandelen.” (website Taizé)

TAIZÉ EN MIJN PELGRIMAGE - TAIZÉ 2013Taizé 2013 was een geweldige week vol met nieuwe er-varingen. Elk jaar Taizé is anders, hoe vaker ik er kom, hoe minder ik zweef. Aan de ene kant is dat fijn, want als je weer thuis bent, hoef je niet terug te komen tot het hier en nu. Aan de andere kant is het minder, ik ga daar heen voor bezinning en verwerking van wat er door het jaar heen is gebeurd, het lukt me alleen steeds minder goed. Wat echt heel erg goed was aan dit jaar, waren alle vriendelijke mensen. Ik heb in een week nog nooit zo goed contact gemaakt met de andere mensen om me heen. Alles voelde vertrouwd en tijdens de Bijbelstu-die hebben we hele goede gesprekken gehad. Verder was het ‘s nachts naar de kerk gaan super! De eerste avonden zijn we naar Oyak (de ontmoetings-plek) geweest, maar daar was het niet echt boeiend. In de kerk waren een stuk of 10 mensen met wie we elke avond konden zingen. De harmonie was erg goed. Iedereen voelde en vulde elkaar perfect aan.Het werk dit jaar was heel leuk. Lena, Frans en ik zaten bij een stel Poolse meisjes en onze Italiaanse leider in het groepje. Elke dag de voorraad van het magazijn naar de keuken en de broodbarak brengen en een of ander schoonmaakklusje doen. Prima werk. En daarbij kregen we van ‘Signore Italiano’ elke dag extra koekjes en thee! Dit jaar Taizé was voor mij bijzonder, omdat ik me over een paar angsten heen durfde te zetten, waar-na die angsten dom bleken te zijn. Verder waren de gesprekjes in de Bijbelgroep erg enerverend. Die zetten me aan tot nadenken over het geloof en hoe je jezelf daarin terug ziet. Het makkelijk banden scheppen met de mensen dit jaar was leuk. Dit jaar was voor mij niet zo bijzonder als de andere jaren, maar het was alsnog een geweldige ervaring die ik niet zou willen vergeten.

Mieke Lageschaar.

Voor informatie over Taizé: www.taize.fr/nl

Weet u welkom op zondag 9 februari 2014 om 17.00 uur in de Protestantse Kerk te Silvolde. De oecumenische werkgroep‘Taizé’:Cor Peters en Joop Kraan.

WAT IS EEN MENS.....? EEN PELGRIMAGE VAN VERTROUWEN

Page 9: De verbinding februari 2014

9

Zondag 2 maart 2014 wordt er in Didam (Gld.) een car-navalsbijeenkomst voor jongeren georganiseerd. Deze bijeenkomst is bestemd voor jongeren (15 - 30 jaar) uit het Aartsbisdom Utrecht en begint om 11.00 uur met een Eucharistieviering in de kerk aan de Raadhuisstraat 1A in Didam (inloop vanaf 10.30 uur).

Jongerenwerker Hao Tran: “Op deze dag denken we na over de betekenis van carnaval, kijken we naar de sfeervolle carnavalsoptocht van Didam en zijn er leuke workshops als schminken, dans en verdieping in de Youcat.

Verder staat er een heerlijk diner klaar en wordt er gedanst en karaoke gezongen. De dresscode is vrij: je hoeft niet verkleed, maar het mag natuurlijk wel. De kosten voor deze dag bedragen € 5,- p.p.

Het wordt een heel gezel-lige dag, dus geef je snel op!”

Dat kan bij Marcel Jansen: [email protected]/ 06 - 156 98 345.

Hij wil je alles vertellen: hoe en wat en waar…!

Natuurlijk kun je ook bij ons terecht!Programma:10.30 uur Ontvangst11.00 uur Eucharistieviering12.15 uur Lunch (zelf lunchpakket meenemen)13.00 uur Inleiding over carnaval13.45 uur Kijken naar carnavalsoptocht15.15 uur Workshops: schminken, dans en duik in de Youcat 16.15 uur Aanbidding17.00 uur Diner18.00 uur Dans en karaoke, met o.a. carnavalsliederen19.30 uur Einde

En wist je, dat het Bisdom een eigen Jongerenwebsite heeft? Kijk maar eens op jongkatholiek.nl

Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

De Stille Om-gang in Am-sterdam wordt dit jaar gelopen in de nacht van zaterdag 22 op zondag 23 maart. Als thema voor de bedevaart is gekozen: In de stilte hoor je

meer: God spreekt in onze tijd. Het is juist de stilte die de omgang ieder jaar weer maakt tot een openlijk teken van ons geloof. Daarom is het goed dat de stilte een keer extra aandacht krijgt in een jaarthema.

De pelgrims worden zaterdag 22 maart per bus naar Amsterdam vervoerd. Vooraf is er om 20.30 uur een korte meditatieviering in de kapel bij de Antoniuskerk in Ulft. In Amsterdam wordt om 23.00 uur de Eucharistie gevierd, waarna de stille tocht van ongeveer een uur wordt gelopen. De deelnamekosten zijn € 27,50 per persoon. Meer informatie en opgave adressen in de volgende editie van De Verbinding. Diaken Johan Visser.

CARNAVALSBIJEENKOMST VOOR JONGEREN

STILLE OMGANG 22-23 MAART

Page 10: De verbinding februari 2014

10

TEGENWIND VOOR V&THet nieuwe jaar is voor V&T niet zo goed van start gegaan, als we in de vorige Verbinding hadden gehoopt. Het ‘Samen tekenen voor Kwali-tijd’ moesten we helaas annuleren. Er waren geen (groot) ouders die samen met hun (klein-kind(eren) een kunstwerk wilden schilderen, tekenen, knippen en plakken. Jammer, maar waar. Was het onderwerp geen goede keuze? Of was het tijdstip niet OK?En zou er dan wellicht een herkansing nodig en mogelijk zijn? We horen het graag!

De tweede activiteit die niet door kon gaan was ‘Kerk, daar zit muziek in!’. Deze keer zegde begeleidster Inge Rietvink af. Ze had te veel last van een operatie. Maar gaf ze aan: ‘Misschien kunnen we het later nog eens inhalen’. De werkgroep is er klaar. Dus, beste lezers en lezeressen, koorzanger of niet: laat maar weten!

…maar we gaan door!

Voor 4 februari staat er een interessante lezing op het programma over ‘populisme’. Theo Salemink theoloog en historicus; universitair docent aan de Theologische Universiteit Tilburg komt erover vertellen. Ongenuanceerdheid aangaande de Islam is spitspunt. Welke beelden zitten er in ons hoofd, maar ook: wat is de Islam eigenlijk voor een religie? Hieronder de hele beschrijving!

Wie het hele programma nog eens wil inzien kan terecht op de websites!

Namens de Werkgroep V&T, Guus van der Ploeg, pastoraal werker.

Nr. 12 Populisme, een bedreiging voor de Nederlandse politiek? Een inleiding door Theo SaleminkEen avond rond het thema ‘Kerk en Moskee’.

Tot voor kort werd de Islam beschouwd als een verre religie. Niet als een Nederlandse. De Islam, dat had te maken met de oude kruistochten. De Islam was ooit de grootste religie van onze vroegere kolonie Nederlands Indië. De Islam kwamen we tegen in missie en zending, we hoorden erover op de preekstoel. Maar de Islam stond ook voor

een fascinerende Oriënt, voor harem en woestijnen. Islam, dat waren de Arabieren. Maar sinds de jaren zestig is dat veran-derd. Er kwamen gastarbeiders en die bleven. Ze bleken ook moslims te zijn, die hier hun godsdienst wilden belijden, in een tijd dat Nederland ontkerkelijkte. Moskeeën naast kerktorens. En toen kwamen de aanslagen. Op de Twin Towers en op Theo van Gogh. En ook deze terroristen noemden zich ook moslims en traden op in de naam van Allah, zeiden ze. Nederland heeft het moeilijk met deze nieuwe Nederlandse religie, de Islam.

De politicus Wilders noemt de Islam zelfs fascistisch, sommige christenen spreken over een ‘vals geloof’. Welke beel-den zitten er in ons hoofd, maar ook: wat is de Islam eigenlijk voor een religie? Zijn er net zoveel soorten en smaken in de Islam als in het Christendom? En wat hebben Jodendom, Christendom en Islam gemeenschappelijk, als men ze alle drie ‘kinderen van Abraham’ noemt?

Theo Salemink is theoloog en historicus; universitair docent aan de Theologische Universiteit Tilburg. Samen met Marcel Poorthuis schreef hij een boek over dit soort vragen: Van Harem tot fitna (2011).

Datum : dinsdag 4 februari Tijd : 19.30 uurPlaats : MMP verzorgingshuis in GendringenLeiding : Dhr. Theo Salemink en Yvonne GeerdinkOpgave : graag vooraf bij Yvonne Geerdink: [email protected] / 0315-844265

Page 11: De verbinding februari 2014

11

Aanmelden voor het Sacrament van het Doopsel:

Als je de wens hebt je kind te laten dopen, dan kun je hiervoor contact opnemen met het centrale secretariaat van De Verrijzenis Parochie en daar hoor je wat de gang van zaken is in de lokale geloofsgemeenschap waarin je je kind wilt laten dopen. Je kunt bellen met 0315-342044 of mailen naar [email protected] voor het opvragen van een doopformulier.

Dit kan per post of mail verzonden worden naar:De Verrijzenis Parochie, Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR Ulft, of per e-mail: [email protected]

Datum Tijd Locatie Voorganger Voorbereiding

Zaterdag 15 februari 17.30 uur Breedenbroek - Dinxperlo Diaken v. Heugten

zondag 27 april 11.30 uur Gendringen Pastor Smits

Zondag 11 mei 12.00 uur Ulft - Petrus en Paulus Pastor Smits

DOPEN IN DE VERRIJZENIS PAROCHIE FEBRUARI T/M MEI 2014

Wilt u een van de pastores spreken dan kunt u daarvoor persoonlijk een afspraak maken.

De telefoonnummers en de e-mailadressen vindt u op pagina 2 van De Verbinding.

Verder is het goed om te weten dat elke pastor een dag in de week vrij is:

Pastoor Peter Ambting maandag Pastor Marcel Smits: maandag Pastoraal werker Guus v.d. Ploeg: woensdag Diaken Jan v. Heugten: woensdag Diaken Cor Peters: donderdag

Voor dringende pastorale zaken, zoals Sacrament van de Zieken of ziekenzegen is een pastor bereikbaar via telefoonnummer 0315-342044.

Bij geen gehoor helpt een bandje u verder.

BEREIKBAARHEID PASTORESTEAM BINNEN DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Page 12: De verbinding februari 2014

Liturgisch rooster H.H. Petrus en H. Antonius H.H. Martelaren H. Mattheus H. MauritiusPaulus van Gorcum

FEBRUARI 2014 Ulft Ulft Varsselder/Veldhunten Azewijn Silvolde

Opdracht v/d Heer zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur za. 17.30 uur

1 en 2 februari Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie

Pastor Smits Diaken van Heugten Vicaris Pauw

Koor Netterden Herenkoor Kerkkoor

5e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur

8 en 9 februari Eucharistie Eucharistie Woord- en Com. Woord- en Com.

Pastor Smits Pastor Smits Diaken Peters Pastor van der Ploeg

Kerkkoor Kerkkoor Kerkkoor

6e zondag d/h jaar za. 17.30 uur za. 19.00 uur za. 17.30 uur

15 en 16 februari Pastor van der Ploeg Eucharistie Eucharistie

Startviering Eerste Pastor Smits Pastor Smits

Heilige Communie Dakova Mixed Emotions

v/d gehele parochie

zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur

Eucharistie Woord- en Com.

Pastor Smits Diaken Peters

Kerkkoor

7e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur za. 17.30 uur za. 19.30 uur za. 17.30 uur

22 en 23 februari Eucharistie Woord- en Com. Eucharistie Eucharistie

Em. past. Morsink Diaken Peters Pastoor Ambting Pastoor Ambting

Kerkkoor Megchelen Kerkkoor Kerkkoor

8e zondag d/h jaar zo. 10.00 uur zo. 10.49 uur zo. 10.00 uur za. 17.11 uur

1 en 2 maart Eucharistie Anders vieren Anders vieren Anders vieren

Em. Deken v. Merm Pastor van der Ploeg Diaken Peters Pastor van der Ploeg

Kerkkkoor Carnavalsviering Carnavalsviering Carnavalsviering

12

Page 13: De verbinding februari 2014

13

H. Laurentius De Goede Herder H.H. Petrus en H. Martinus H. Martinus H. WalburgisPaulus

Varsseveld Dinxperlo Breedenbroek Gendringen Megchelen Netterden

zo. 10.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.00 uur

Woord- en Com. Eucharistie Euch./Gezinsviering Woord- en Com.

Pastor v.d. Ploeg Pastor Smits Pastoor Ambting Diaken v. Heugten

Volkszang Kinderkoor

za. 19.00 uur zo. 10.00 uur za. 17.30 uur zo. 10.00 uur

Eucharistie Anders vieren Woord- en Com. in Azewijn

Pastoor Ambting Leken en Diaken Peters Woord- en Com.

Werkgroep Kerkkoor Diaken Peters

za. 19.00 uur za. 17.30 uur za. 19.00 uur

Woord- en Com. Woord- en Com. Eucharistie

Diaken van Heugten Diaken Peters Vicaris Pauw

Dameskoor Kerkkoor

zo. 10.00 uur zo. 10.00 uur

Woord- en Com. in Azewijn

Diaken van Heugten Woord- en Com.

Dameskoor Diaken Peters

za. 19.00 uur za. 19.00 uur zo. 10.00 uur za. 19.30 uur

Woord- en Gebed Eucharistie Eucharistie in Azewijn

Leken Pastor Smits Pastor Smits Eucharistie

Herenkoor Kerkkoor Pastoor Ambting

za. 19.00 uur za. 17.30 uur zo. 11.11 uur zo. 10.00 uur

Eucharistie Eucharistie Anders vieren in Azewijn

Pastor Smits Pastor Smits Diaken van Heugten Anders vieren

Dameskoor Kerkkoor m.m.v. Leo Diaken Peters

en de Werkgroep Carnavalsviering

Carnavalsviering

Page 14: De verbinding februari 2014

14

H.H. Petrus en H. Mauritiuskerk De Goede Herder H. Martinuskerk Zorg- en verpleeg- Zorgcentrum ZorgcentrumPaulus Ulft Silvolde Dinxperlo Gendringen centrum Schuylenburg Maria Magdalena

Debbeshoek Ulft Silvolde Postel Gendringen

wo. 5 februari wo. 5 februari wo. 5 februari18.30 uur 16.30 uur 10.00 uurEucharistie Woord- en Com. EucharistieAansluitend Past. v.d. Munckhof Past. SmitsRozenkransgebed

do. 6 februari 09.30 uur Rozenkransgebed

vr. 7 februari vr. 7 februari08.30 tot 09.15 uur 14.45 - 15.50 uurGelegenheid tot Open kerk metbiechtgesprek Rozenkransgebed09.30 uur aansluitendEucharistie uitstelling van hetPast. Smits Allerheiligste

wo. 12 februari wo. 12 februari wo. 12 februari17.30 uur 16.30 uur 10.00 uurEucharistie Woord- en Com. Woord- en Com.Past. Smits Past. v.d. Munckhof

do. 13 februari09.30 uurRozenkransgebed

vr. 14 februari vr. 14 februari09.30 uur 15.00 - 15.50 uurEucharistie Open kerk metPast. Smits uitst. Allerheiligste

wo. 19 februari wo. 19 februari16.30 uur 10.00 uurWoord- en Com. EucharistiePast. v.d. Munckhof Past. Smits

do. 20 februari 09.30 uur Rozenkransgebed

vr. 21 februari vr. 21 februari09.30 uur 15.00 - 15.50 uurEucharistie Open kerk metPast. Smits uitst. Allerheiligste

wo. 26 februari wo. 26 februari wo. 26 februari17.30 uur 16.30 uur 10.00 uurEucharistie Woord- en Com. Woord- en Com.Past. Smits Past. v.d. Munckhof

do. 27 februari09.30 uurRozenkransgebed

vr. 28 februari Woonzorgcentrum vr. 28 februari 09.30 uur vr. 28 februari 15.00 - 15.50 uur Eucharistie 11.00 uur Euch. Open kerk met Past. Smits Past. Smits uitst. Allerheiligste

LITURGISCH ROOSTER VAN DE DOORDEWEEKSE VIERINGEN IN FEBRUARI 2014

Page 15: De verbinding februari 2014

H.H. Petrus en Paulus UlftEucharistisch Centrum voor alle geloofs-gemeenschappen van De Verrijzenis ParochieLocatieraad:Voorzitter: Willem Wanders tel. 0315-683009Secretariaat: Theo Heebing a.i. tel. 0315-683442Budgethouder: Theo Heebing tel. 0315-683442Lid: Riet v.d. Pavert-Kraan, tel. 0315-685480Koster: Rien Meesters tel. 0315-632697Koren: Kerkkoor: dirigent: Ferdi Cornelissen, tel. 0315-842353 Repetitie: dinsdag 19.30 uur, ontmoetingsr. P&P kerk.Inspiration: dirigent: Sander Spaan, 06-24436048.Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Antoniuskerk.Begraafplaats:Beheerder: Jan van Balkum, tel.: 0315-683359.

MEDEDELINGEN:• Openingstijd Mariakapel: iedere dag van 9.00 tot 17.00 uur.• U kunt contact opnemen met het secretariaat: tel 681275. Op ma. en do. van 9.00 uur - 11.30 uur voor huwelijksjubilea, sacrament van de zieken, uitvaarten en misintenties!. Ook kunt u intenties (à € 8,00) per enveloppe schriftelijk opgeven (graag in de linkerbovenhoek vermelden: Intenties) en bij het secretariaat in de brievenbus doen. Wilt u uw intenties in “De Verbinding” van febr. geplaatst hebben dan dient u deze vóór 10 jan. in te leveren.• Communie thuis aan zieken en/of bejaarden op donderdag 9 januari. Mensen die ook graag de communie thuis ontvangen, kunnen zich melden via ons secretariaat. Tel. 0315- 681275.

FAMILIEBERICHTEN:

INTENTIES FEBRUARI 2014

Zondag 2 februari:Jaargedachtenis voor: Bernardus Lambertus Overbeek, Marijke Kleinpenning-Rabelink.Verder voor: Annie Kaaijk en ov. fam., Mimi de Witte, Theo Huurdeman, Grada Leijzer-Overgoor, Catrien Reijntjes-Kuijer, Annie Pastors-Hendriksen, Lies Rözer-Bosmann, Ricky Janssen-Bruins, Ineke Franck, Theo Tempels, Harrie Lukassen, Willy Aalders, Riek Luk-assen-Verheij, Jo van Toor-Berendsen, Wilhelmien Geerts-Teunissen.

Zondag 9 februari:Jaargedachtenis voor: Herman Overbeek.Verder voor: Johan en Annie Meijer-Kok, Lies Rözer-Bosmann, Ricky Janssen-Bruins, Riet Visser-Heister, Ineke Franck, Theo Tempels, Willy Aalders, Riek Lukas-sen-Verheij, Gerda Knaven-Pastors, Wilhelmien Geerts-Teunissen.

Zondag 16 februari:Jaargedachtenis voor: Marie van Huet-Overbeek, Mies Janssen-Steentjes.Verder voor: Ineke Franck, Theo Tempels, Ricky Jans-sen-Bruins, Willy Aalders, Riek Lukassen-Verheij, Wil-helmien Geerts-Teunissen, Gerard Daamen, Jan Vet, Lisette Vet-Berendsen.

Zondag 23 februari:Jaargedachtenis voor: Henrica Groot Bruinderink-Smits. Verder voor: Johan en Annie Meijer-Kok, Pastoor Wim van Essen, Mies Janssen-Steentjes, Ricky Janssen-Bruins, Ben Mulder, Gerard Overbeek, Ineke Franck, Theo Tempels, Willy Aalders, Riek Lukassen-Verheij, ov.o. Willy Nijenhuis en Liesbeth Nijenhuis-Geurtsen, Wilhelmien Geerts-Teunissen, voor alle overledenen van onze geloofsgemeenschap.

Deze lijst is opgemaakt op 10 januari 2014.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

13-12-2013: Willy Aalders, Ir. Sassenstraat 21, 69 jaar. Zijn uitvaartdienst en crematieplechtigheid hebben plaats gehad op 19 december.

20-12-2013: Riek Lukassen-Verheij, St. Gertrudis, voorheen Singel 3, 96 jaar. Haar uitvaartdienst en begrafenisplechtigheid hebben plaats gehad op 27 december.

05-01-2014: Wilhelmien Geerts-Teunissen, Bongerd 88, 92 jaar. Haar uitvaartdienst en begrafenisplechtigheid hebben plaats gehad op 10 januari.

07-01-2014: Lisette Vet-Berendsen, Dommelstraat 21, 41 jaar. Haar crematieplechtigheid heeft plaats gehad op 13 januari.

Bidden wij om troost voor hun familie, vrienden en bekenden.

15

Page 16: De verbinding februari 2014

De afgelopen weken zijn, als het goed is, alle enve-loppen bij u afgeleverd. Door het omschakelen van systemen kunnen er mogelijkerwijs mensen ten on-rechte niets ontvangen hebben. Achter in de kerk liggen complete pakketjes om mee te nemen. U kunt deze ook bij het secretariaat (maandag- en donderdagochtend) ophalen. Wij danken alle vrijwilligers van het secretari-aat die een week lang intensief bezig geweest zijn om alles in orde te maken. Daarnaast de ca. 100 mensen die op pad geweest zijn. Uiteraard ook hartelijk bedankt. We hopen dat alle moeite beloond wordt.

De actiegroep Kerkbalans Geloofsgemeenschap Petrus en Paulus te Ulft.

R.K. Geloofsgemeenschap H. Antonius van Padua UlftLocatieraad:Voorzitter: Jeroen Bluemink 0315-244258Budgethouder: Theo Geerts 0315-683390Secretaris: vacatureLid: Frans van Hal 0315-684959Lid: Marijke Schreur 0315-631569Secretariaat:[email protected] en berichten voor het parochieblad voor de Antonius geloofsgemeenschap vóór de 10e van de maand insturen naar [email protected] Jeroen Bluemink 0315-244258Kosters: Willy Krosse 0315-683692 Jan Hofstra 0315-685081Kerkhofbeheer: Fred Marneth 0315-683729 Jan Boland 0315-683919Inspiration: dirigent: Sander Spaan 06-24436048Repetitie: maandag 20.00-22.00 uur, Antoniuskerk

GEBEDSINTENTIES VOOR FEBRUARI:Zaterdag 8 februari: Eucharistieviering :Ciel Hendriks- Düking; Marie Sprenkelder-Wopereis; Bertus en Dora Driever-Hartering; Gert Bergervoet en zoon Tonnie; Jaargedachtenis Hendrik Hartering; overl. ouders van Uem-Hakvoort en Guus; overl. ouders Michelus-Reinders; jaargedachtenis Nelly Bannink-Megens; Jan Robben; Herman Teitink; overl. ouders Robben-Kroezen; Marie Albers-Huls.

Zaterdag 22 februari: Woord- en Communieviering:Ciel Hendriks-Düking; Marie Sprenkelder-Wopereis; Bertus en Dora Driever-Hartering; jaargedachtenis Hanneke Nieuwenhuis-Roelofs; overl. ouders van Uem- Hakvoort en Guus; Frans van Unnik; Alie Michelus- Reinders (nms. een vriendin); jaargedachtenis Martin Versleijen; Herman Teitink; overl. ouders Robben-Kroe-zen; Marie Albers-Huls

Deze lijst met gebedsintenties is opgemaakt op 8 jan.

R.K. Geloofsgemeenschap H.H. Martelaren vanGorcum Varsselder-Veldhunten

Locatieraad:Voorzitter: Els Versleijen, tel. 0315-685859Secretaris: Hans Bruins, tel. 0315-632247Budgethouder: Hans Bruins, tel. 0315-632247Beh. gebouwen: Wim Delsing, tel. 0315-630681Beh. begraafpl.: Wim Delsing, tel. 0315-630681Secretariaat: Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel. 0315-681013. E-mail: [email protected] kunt het beste bellen of binnenlopen om een afspraak te maken. Iedere woensdag is ’t Trefpunt aan de Hoofd-straat 31 geopend van 10.00 uur tot 11.00 uur.Opgeven misintenties/gebedsintentie of jaargetijde:Woensdag van 10.00 uur tot 11.00 uur in ’t Trefpunt aande Hoofdstraat 31 te Varsselder.Koster H.H. Martelaren van Gorcum:De heer G. te Wiel is bereikbaar onder 0315-68 36 45.Administratie Kerkbalans: Hans BruinsPostadres en ledenadministratie: zie locatieraadRedactie-adres: zie locatieraad, o.v.v. de VerbindingMocht u communie thuis willen ontvangen kunt u con-tact opnemen met Mevr. Elise Bruggeman tel. 630527.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

16

Page 17: De verbinding februari 2014

17

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mattheus Azewijn

Locatieraad:Voorzitter/catechese: Marie-José de Dreu06-53291704 [email protected]: Anny Hermsen0314-651922 [email protected]/Diaconie: Paulien Roelofzen0314-651833 [email protected]: Annie Venes0315-377243 [email protected]

Radio Maria zendt 24 uur per dag katholieke program-ma’s uit. De best beluisterde onderdelen zijn die met gebed.Er is veel afwisseling met christelijke en klas-sieke muziek. Dagelijks is de H. Mis om 09.00 uur.U kunt het rozenkransgebed beluisteren om 07.45 uur, 12.15 uur, 17.15 uur, maar ook zelf live meebidden of een eigen intentie opegeven via tel. 073-6872001.De zender is een steun voor diegenen die het moeilijk hebben. Folders liggen achter in de kerken.Adres: Radio Maria, Postbus 5054, 5201 GA ‘s-Hertogenbosch, www.radiomaria.nl

Bereikbaarheid en informatie:Dopen en huwelijk: Marie-José de DreuCommunie thuis: Elke eerste vrijdag van de maand.Voor meer info: Annie WesterveldOverlijden: De uitvaartonderneming regelt het met de contactpersoon uit Azewijn.Kerkberichten:Kopij: Voor de vijfde van de maand.E-mail: [email protected]: Enveloppe in de brievenbus van de pastorie onder vermelding van kerkberichten.

Gebedsintenties:Aanvragen elke maandagavond tussen zeven en acht uur bij het secretariaat (pastorie).

Alle intenties ontvangen voor de derde dinsdag van de maand worden toegevoegd op het inlegvel van geloofs-gemeenschap Azewijn.

CLUSTER ULFT, VARSSELDER-VELDHUNTEN, AZEWIJN

RADIO MARIA, MIDDENGOLF AM 675 Geloofsgemeenschap DeH.MattheusteAzewijn Zondag9maart2014 aanvangviering10.00uur

SAMENDOORHETLEVEN

...derugzak...

Op mijn reis door het leven neem ik mee: al mijn zorgen en verdriet en ga verder en toch: ik geniet.

Soms kan een rugzak zwaar zijn, misschien wel te zwaar. Tijd om er wat uit te halen, wat te verwijderen, achterlaten en los-laten om je last te verlichten. Dan pas kun je weer door, vol vertrouwen je leven hervatten.

Toch! ….ja toch??

Page 18: De verbinding februari 2014

18

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

R.K. Geloofsgemeenschap H. Mauritius SilvoldeCoördinatieteam:Voorzitter Alois Helming CoördinatorSecretaris Ans Peelen Bosstraat 3 0315-323809Budgethouder Elly van Lent Bievinkstraat 7 06-20074081Beheer Henri Geerts Ulftseweg 65 0315-685056Contactpersonen Koren:Het Kerkkoor Feikje ten Hove 0315-323851Mixed Emotions Maaike Arts 0315-328341

Contactpersonen Werkgroepen:Doopsel Wilma Rademaker 0315-328263Eerste Communie Ingrid Steverink 0315-631716Onder de Regenboog Marga Kroezen 06-30136188Vormsel Ryan Pelgrim 0315-329040Avondwake Leo te Brinke 0315-323212

Informatie over:Kerkbijdrage Tonny Jansen 0315-325067Kerkradio en internet Frans Ros 0315-329370Kerkhof Bob Timmer 0315-325405 Theo v.d. Kemp 0315-325500Het Anker Elly van Lent 06-20074081Koster Francis Terhorst 06-53436397

Open kerk voor Rozenkransgebed:Iedere donderdagmorgen om 09.30 uur Rozenkrans-gebed; ook te beluisteren via internet: www.deverrijzenisparochie.nlDe kerk blijft open tot 10.30 uur.

Mededelingen:Er waren geen overledenen in onze geloofsgemeen-schap.

DE VIERINGEN EN INTENTIESVOOR FEBRUARI

Zaterdag 1 februari om 17.30 uurEucharistieviering m.m.v. het KerkkoorVoorganger: Vicaris Pauw

Intenties: Jaargedachtenis voor: Co Hondeveld van Lucy, kinde-ren en kleinkinderen.Verder voor: Stef en Marietje van der Kemp-Borkus; Theo Tangelder; Carel Wildenbeest en Riek Wilden-beest-Kemperman; Annie Kaatman-Elshof; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Marie ten Haaf-Venneman; overleden familie Mulders-Kocken; Annie van Hal-Bosman; Judith Bosman-Nagel en Ber-tus Bosman van Mariet, Bennie en Jan, Dinie.

BIDDEN - GELOVEN

Als je met mensen over bidden in gesprek raakt, dan kom je al gauw bij vroeger. Vroeger ja, dan moest je bidden, vóór en na het eten, de rozenkrans, het avondgebed en ga zo maar door. Je kende de oefe-ningen van geloof, hoop en liefde uit je hoofd. Na de biecht bad je de oefening van berouw. Je moest naar de kerk. Als kind, elke dag om kwart over acht naar de kindermis met alle schoolkinderen. Rechts in de kerk zaten de jongens - links de meisjes in volgorde van leerjaar. Er was dus veel ruimte voor bidden, zo-wel thuis als in de kerk. Men nam er de tijd voor.

Bidden is: God aanspreken en proberen onder woor-den te brengen wat jou bezig houdt. Zonder bidden is geloven erg moeilijk, want geloven heeft iets in zich van een ontmoeting tussen God en de mens. Bid-den is trouwens lang niet altijd gemakkelijk; het kost moeite en inspanning, vooral in deze tijd. En laten we eerlijk zijn: we hebben het allemaal veel te druk, we moeten immers zoveel. Zo zelfs, dat bidden er vaak bij in schiet. We kunnen onze gedachten er niet bij houden .Probeer dan maar eens te bidden. Als je over bidden praat, dan komen er dikwijls vragen naar boven. Dan hoor je: ‘’Ik heb al zoveel gebeden, maar ik word maar niet beter, luistert God wel naar mij?” Of een ander: “Ik kan geen woorden meer vinden om te bidden. Wat helpt dat bidden nu?” Maar bidden is niet alleen een gave die geschonken wordt, het is ook een kunst die geleerd moet worden. Maar de één gaat het nu eenmaal beter af dan de ander.

Paus Franciscus sprak in zijn kerstboodschap: “Stel je open om door God geraakt te worden, want Hij is goed, Hij is trouw en barmhartig. Hij vergeet niemand en Hij luistert naar iedereen, die vol vertrouwen tot Hem bidt.” Anny Raben.

Page 19: De verbinding februari 2014

19

Zondag 9 februari om 10.00 uurWoord- en Communiedienst m.m.v. het KerkkoorVoorganger: Pastor van der Ploeg

Intenties:Jaargedachtenis voor: Theo Tangelder; Gerardus Ber-nardus Pothoff; Annie Kaatman-Elshof; papa Scholten van kinderen en kleinkinderen.

Verder voor: Willemien Aaldering-Wissink; Wim Hei-ster en Wim en Diny Bussink; Carel en Riek Wilden-beest-Kemperman; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Theo Heebink; Vera ten Have namens Theo en Diny Heuvels; Jan Jaartsveld.

Zaterdag 15 februari om 17.30 uurGebedsdienst Petrus en Pauluskerk te UlftVoorganger: Pastor van der PloegStartviering Eerste Heilige Communie voor alle communicanten van de hele parochie.

Zaterdag 15 februari om 17.30 uurEucharistieviering m.m.v. Mixed EmotionsVoorganger: Pastor Smits

Intenties:Jaargedachtenis voor: Christina, Everdina ten Have-Keijser; Tonny Berendsen; Gonda Jansen-Baakman; Jan Jaartsveld.

Verder voor: Theo Tangelder; Carel Wildenbeest en Riek Wildenbeest-Kemperman; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Bennie Mijnen; Annie van Hal-Bosman namens de damesverenging; Maria Leijenaar namens de damesvereniging; overle-den familie Geerts-Van Hal.

Zaterdag 22 februari om 17.30 uurEucharistieviering m.m.v. het KerkkoorVoorganger: Pastoor Ambting

Intenties:Jaargedachtenis voor: Overleden familie Betting-Kos-man;

Verder voor: Theo Tangelder; Wim Heister en Wim en Diny Bussink; Carel Wildenbeest en Riek Wilden-beest-Kemperman; overleden echtpaar Hein en Enne Holthausen-Schreur; Annie van Hal-Bosman van de vouw- en nietploeg en van de vrijwilligers van de kerk-hofploeg.

ONZE MAURITIUSKERK

Er is veel commotie over, pijn en verdriet aan de zijde van het bestuur en de vriendenkring, maar het lijkt mij, ook aan de zijde van het pastoresteam. Hoe kom je dan verder? Reëel is, dat de reden voor de reorganisatie o.a. is:

• Te weinig voorgangers voor 11 parochies.

• Te weinig mensen die nog interesse hebben vóór en meeleven met (waar het gebouw van de kerk toe dient) het samenkomen als gemeenschap en het brood te delen, waartoe Jezus ons heeft opgeroepen.

Kijken we eens terug in de tijd en met name de tijd van de Reformatie. Kerken werden geannexeerd door andere christenen, beelden en veel kerkelijke kunst vernield. Katholieken moesten hun geloof beleven en belijden in schuilkerken.

Hoe zwaar hebben die gelovigen het gehad! Toch is de kerk er weer bovenop gekomen. Wij kunnen, bin-nen niet al te grote afstand, nog samenkomen voor een eucharistieviering in een kerk om samen als gemeen-schap het geloof te belijden en er troost en kracht van te ondervinden. Persoonlijk vind ik het ook wel iets moois hebben, je ervaart dat er in die andere kerk(en) ook mensen zijn, waar je bij hoort als gelovige en waar ook veel vrijwil-ligers zich belangeloos inzetten.

Ik ben een allochtoon in Silvolde, niet hier geboren, gedoopt etc. maar ik zou het ook heel erg vinden als “onze” kerk geen functie meer zou hebben. Het zou mooi zijn, als er nog woord- en communievieringen of “anders” vieringen mogelijk zouden kunnen blijven. Misschien kunnen en mogen wij ook vertrouwen op wat Jezus heeft gezegd tegen Petrus, die wij als eerste paus zien: Ik zeg u: “Gij zijt Petrus en op deze steenrots zal ik mijn kerk bouwen en de poorten der hel zullen haar niet overweldigen.”

Daar houd ik mij aan vast. En ondertussen moeten wij tóch doorgaan met geloven en het trachten door te ge-ven aan onze kinderen en kleinkinderen en aan wie het horen wil, wáár we dan ook zullen kerken.

Het is alleszins de moeite waard!

Riet Schouten.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Gebedsintenties:De gebedsintenties voor publicatie in De Verbinding van maart dient u vóór 1 februari 2014 op te geven aan het secretariaat in het ontmoetingscentrum‘Het Anker’.De kosten van een gebedsintentie bedragen € 8,--.

NIEUWE WEGEN VOOR DE TOEKOMST

Samenvatting Beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” 2013-2018

Sta op, kies voor Leven. Onze RK parochie draagt de naam De Verrijzenis. De Verrijzenis Parochie wil in de eerste plaats een plek van ontmoeting van paasmensen zijn. We willen optimistische en vertrouwvolle mensen zijn, mensen die geloven in toekomst. Er zullen altijd wegen zijn die ons uit duisternis in het licht brengen. We geloven dat die wegen beginnen bij ontmoeting, bij over eigen grenzen heen kijken, bij in vrije keuze met elkaar op trekken. De Verrijzenis Parochie wil een plek zijn waar nieuw leven mag groeien.

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

NIEUWE WEGEN VOOR DE TOEKOMST

Samenvatting Beleidsplan ”Sta op, kies voor Leven” 2013-2018

Sta op, kies voor Leven. Onze RK parochie draagt de naam De Verrijzenis. De Verrijzenis Parochie wil in de eerste plaats een plek van ontmoeting van paasmensen zijn. We willen optimistische en vertrouwvolle mensen zijn, mensen die geloven in toekomst. Er zullen altijd wegen zijn die ons uit duisternis in het licht brengen. We geloven dat die wegen beginnen bij ontmoeting, bij over eigen grenzen heen kijken, bij in vrije keuze met elkaar op trekken. De Verrijzenis Parochie wil een plek zijn waar nieuw leven mag groeien.

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

Page 20: De verbinding februari 2014

20

R.K. geloofsgemeenschap H. Laurentius Varsseveld

Locatieraad:Harry Damen Tel. 0315-241240Gr. Van Lohnstraat 35, 7051 CB VarsseveldHenk Bulsink Tel. 0315-298115West. Noorderbroekweg 1, 7054 CE WestendorpMies Jansen Tel. 0315- 617383Sinderenseweg 101, 7065 BH SinderenLiesbeth Veldkamp Tel. 0315-242125Doetinchemseweg 21, 7051 AB VarsseveldBeheerder: Liesbeth Veldkamp, tel. 0315-242125 Doetinchemseweg 21, 7051 AB Varsseveld

VIERINGEN IN HET LAURENTIUSHUIS

Zaterdag 1 februari: geen viering.

Zaterdag 8 februari 19.00 uur:Eucharistieviering met pastoor P. Ambting.De lector is Dhr. T. Lamers.De organist is Dhr. A. Spijkers.

Zondag 9 februari 10.00 uur: in “Den Es”.Woord- en Communieviering met pastor G. van den Munckhof.De lector is Dhr. H. Bulsink. De organiste is Mevr. M. Koster.

Zaterdag 15 februari: geen viering in onze kerk.

Zaterdag 22 februari19.00 uur:Woord- en Comunieviering met Mevr. J. van Leeuwen.De lectrice is Mevr. T. Geers.De organist is Dhr. G. Branderhorst.

Zaterdag 1 maart: geen viering.

EERSTE COMMUNIE

De voorbereiding op de Eerste Communie start op maandag 3 februari om 20.00 uur in de Mauritiuskerk in Silvolde met een informatieavond voor de ouders/ verzorgers van de communicanten.De groep bestaat uit 2 kinderen uit de Laurentiusge-meenschap en 13 kinderen uit de Mauritiusgemeen-schap.Zaterdag 15 februari om 17.30 uur is de STARTVIE-RING in de Petrus en Pauluskerk in Ulft voor alle com-municanten van De Verrijzenis Parochie.Zondag 23 februari van 11.30 uur tot 13.00 uur is de eerste “les” voor de kinderen; ook in de Mauritiuskerk.Vergeten uw zoon/dochter aan te melden!?Het kan nog!Mail of meld het aan: Henk Bulsink, tel. 0315-298115 [email protected]

R.K. Geloofsgemeenshap De Goede Herder Dinxperlo

Locatieraad:Voorzitter Jan Bekker 0315-231554 [email protected] Wilhelmien Steentjes 0315-653405 [email protected] Mia Jansen 0315-652076 [email protected] Willa Holterman 0315-652001 [email protected] Corry Berendsen 0315-651926 [email protected] Harrie Berends 0315-653511 [email protected]

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Wilt u kopij voor het volgende blad inleveren vóór 5 februari

Henk Bulsink, Westelijke Noorderbroekweg 17054 CE Westendorp - 0315-298115

[email protected]

Page 21: De verbinding februari 2014

21

INTENTIES FEBRUARI 2014R.K. GELOOFSGEMEENSCHAP”DE GOEDE HERDER”

Zondag 2 februari:Christina Koenders-Kamps; Frans Görz; Harry Engels.

Zondag 9 februari:Gert Termaat en Elly; Frans Görz (v.d.houtsnijclub Sil-volde).

Zondag 16 februari:Engelbertus Sessink; Frans Görz (v.d.houtsnijclub Sil-volde).

Zaterdag 22 februari:Overleden familie Johan Huls-Siemkes; Overleden familie Seleman en overleden familie; Bernard Brus; Frans Görz (v.d.houtsnijclub Silvolde).

LOCATIERAAD VAN ”DE GOEDEHERDER” TE DINXPERLOSamenvattend verslag van de vergadering van don-derdag 19 december 2013.

1. De samenvattingen van de vorige vergaderingen zijn niet gepubliceerd in De Verbinding.2. Er wordt besloten om op 1e en 2e kerstdag de kerk van 14 tot 16 uur open te stellen.3. Op 12 januari 2014 is er om 10.00 uur een viering in de P&P kerk in Ulft waar- bij pastoor Ambting geïnstalleerd zal worden als pastoor van De Verrijzenis Parochie.4. De voorbereiding voor de actie Kerkbalans in janu- ari is in volle gang. U zult er spoedig meer van horen.5. Gerard Hollander heeft al zijn kerkelijke activiteiten opgezegd. Als vertegenwoordiger van de Pasto- raatsgroep nam hij deel aan onze vergaderingen. Jammer dat we zijn bevlogenheid en inbreng zullen moeten missen.6. De voorbereidingen voor de vieringen rond Pasen zijn al begonnen. Zij zullen voor ons cluster dit jaar in onze kerk worden gehouden in de stijl van de Anders-vieringen.7. De twee dames van de Doopwerkgroep hebben aangegeven niet verder door te willen gaan. Wij willen hun schriftelijke opzegging afwachten.8. Er is een nieuwe start gemaakt voor de Vormsel- werkgroep.9. Op 07-01-2014 is er een ouderavond voor de 1e communicantjes.10. De inzameling van verpakte levensmiddelen voor minder bedeelden binnen onze parochie is goed verlopen. Er is iets minder binnengekomen dan vorig jaar.

11. De mensen die gebruik maken van de Voedselbank zullen 1x per 6 weken uitgenodigd worden koffie te blijven drinken.12. Door ziekte is de Ouderenwerkgroep onderbemand. Er zal samen met de locatieraad naar een oplos- sing gezocht worden.13. Het vrijwilligersprotocol zal door de locatieraad opnieuw bekeken worden.

Namens Wilhelmien Steentjes, secretaris d.d. 24 december 2013, Ed Abbing, notulist.

De Locatieraad van geloofsgemeenschap De Goede Herder te Dinxperlo

wenst u en uw dierbaren een ZALIG NIEUWJAAR

in voorspoed en goede gezondheid.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

Geloofsgemeenschap

DeGoedeHerderteDinxperlo

Zondag9februari2014aanvangviering10.00uur

GRENZELOOSverbroedering-egoïsme

Wanneer hebben wij onze grens bereikt? Als we eens een woor-denwisseling hebben met elkaar, keren we ons dan boos van de ander af? Of kunnen we het opbrengen die grens te overschrij-den en onze andere wang toe te keren.

Het is het waard dat kleine stapje te zetten, over onze eigen schaduw heen naar een vreedzame wereld, zonder grenzen…

Page 22: De verbinding februari 2014

22

SENIORENDISCO...???

Nee, nee, dat zou te ver gaan. Wel gezellige 65+mid-dagen! Wanneer? Op de woensdagmiddagen van 14.00 tot 17.00 uur. WAAR? In de Goede Herderkerk.Begonnen wordt met een H. Eucharistieviering. Daarna koffie/thee metwaterbij, gevolgd door een hapje en drankje. De werkgroep zorgt, naast de inwendige mens, ook voor entertainment zoals een spannende bingo met aantrekkelijke prijzen, het optreden van een zanggroep of cabaretier, dia’s of film. Kortom, goed gevulde en gezellige middagen en voor “elck wat wils”.

Noteert u alvast de volgende data:Woensdag 19 maart ,, 18 juni ,, 17 september ,, 17 december.

U komt toch ook?! De werkgroep.

Ontdek iets nieuws! Kijk eens over je grenzen heen.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

VANAF DE TOREN GEZIEN

• Hebt u dat prachtige doek gezien wat op de muur achter het altaar hing? Schitterend passend bij de kerstkribbe. Dat mocht te leen blijven hangen na de mooie kerstviering van school de Bosmark. Daar waren we erg blij mee.

• Ook de nieuwe kerstbeeldengroep had over be- langstelling niet te klagen. Menig waxinelichtje werd door kinderen aangestoken. Maria, Jozef en het Kind zijn inmiddels al op weg naar Egypte. Ook de drie Koningen zijn weer terug naar het Midden-Oosten. Hopelijk zien we allen eind 2014 weer terug.

• Hebt u misschien een goede bestemming voor de oude beelden? Laat het weten op het secretariaat.

• Het fenomeen ”selfie” heeft ook zijn intrede gedaan in onze kerk. Vicaris Pauw heeft in de kerk te Breedenbroek een selfie genomen op kerstavond en pastor Smits deed dat ook nog eens in Dinx- perlo op 1e Kerstdag. Wat een selfie is? Het meest bejubelde en gekozen nieuwe “Nederlandse” woord van 2013. Met je GSM een foto van jezelf nemen en deze zo nodig op Facebook plaatsen. “Oh, ijdelheid der ijdelheden……”

• De enveloppen voor de actie Kerkbalans zijn door de werkgroep weer klaar gemaakt. Goed werk mensen! De wijkhoofden zullen deze weer bezor- gen en innemen. Als u dit leest hoop ik, dat we, door uw bijdrage, dankbaar en trots mogen zijn, dat het voortbestaan van onze geloofsgemeen- schap u zoveel waard is!

• Oudejaarsdankviering in Breedenbroek. Een mooie, ingetogen en muzikale dankviering, samen- gesteld door de werkgroep en met een goede meevierende belangstelling van het “kerkvolk”.

• Wij, kerkuilen, moeten weinig hebben van andere huisdieren. Maar toen ik Nieuwjaarsdag wakker werd had ik me toch een kater! Waar ik dat beest gekocht had kon ik me niet meer herinneren. Wel heb ik nog tot diep in de nacht met de drie Koni- gen zitten doorzakken. Zij waren al bepakt en bezakt voor de terugreis naar Egypte. Hun ka- melen stonden al stationair warm te draaien, maar ze moesten nog tanken. Ik zei hun dat het tanksta- tion pas op 6 januari open ging en ze dus tot zolang moesten blijven. Gelukkig maar, anders hadden we nooit het feest van en met de Drie ko- ningen kunnen vieren…! kerkuiltje

IN MEMORIAMOp 16 december 2013 is op 90 jarige leeftijd overle-den WILHELMINA JOHANNA TER BEEK - KOEN-DERS, Willemien, sinds 31 juli 2008 weduwe van Teun ter Beek. Op 21 december 2013 heeft de crema-tie in besloten kring plaats gevonden.

“hij was uit het goede hout gesneden…”Op 21 december 2013 is overleden FRANZ JOHAN GÖRZ, echtgenoot van Annie Simons. Lieve echtge-noot, zorgzame vader en enthousiaste opa. Lid van ons kerkkoor, actief lid van de werkgroep voor onze ouderen. 26 December, 2e kerstdag, is voor hem ge-beden en gezongen in de Avondwake. Op 27 december 2013 volgde de gezongen Uitvaart waarna hij is begraven op de nieuwe begraafplaats aan de Aaltenseweg.

“alles komt goed…”Geboren op 5 januari 1929 is op 23 december 2013 overleden HENDRIKUS WILHELMUS PAULINUS ENGELS, Harry, sinds 9 november 2011 weduwnaar van Truus Migchelsen. Een lieve vader en “opa”, erelid van het herenkerkkoor. In de gezongen Uitvaart op 30 december is voor hem gebeden en is God gedankt voor zijn leven. De begrafenis heeft aansluitend plaats gevonden op de parochiebegraafplaats te Breeden-broek.

Nemen we hen mee in onze gebeden.

Page 23: De verbinding februari 2014

23

R.K. GeloofsgemeenschapH.H. Petrus en Paulus Breedenbroek

Voorzitter Leo Roeterink 0315-653575 [email protected] Hennie Sins 0315-654243 [email protected] Peter Vinkenvleugel 0315-653591 [email protected] Leo Roes 0315-617484 [email protected]

Kerkhofadministratie Gerard Hollander, tel. 0315-651288

Secretariaat: woensdagmorgen 10.00-12.00 uur,tel. 0315-651284E-mail: [email protected]

Weekendvieringen te beluisteren op internet.www.audioserver.nl

VIERINGEN IN DE MAAND FEBRUARI

zat. 1 febr. 19.00 uur: Eucharistieviering Pastor M. Smits Muziek Harmonie

zat. 15 febr. 19.00 uur : Woord en communie Diaken J. van Heugten Herenkoor

Mis en gebedsintenties.Zie hiervoor weekkrant De Band

KINDJE WIEGEN MET DE KERST

Op 1e Kerstdag werd er in de kerk van de geloofsge-meenschap van de H.H. Petrus en Paulus te Breeden-broek wederom het kerstfeest voor de kleintjes gevierd. Gezeten in een grote kring rond de kribbe werd het Kerstverhaal verteld door Inge Hollander. De kinderen luisterden aandachtig en werden steeds op een leuke manier betrokken in het verhaal.

Maaike, Dorry en Ingo verzorgden de muzikale on-dersteuning door het spelen van meerdere bekende kerstliederen. Aan het einde mochten de kinderen het muzikale trio begeleiden op allerlei slaginstrumenten, waar gretig gebruik van werd gemaakt, het ritme zat er goed in. Bij elk feest hoort een traktatie, dus ontvingen de kin-deren nog een versnapering en gingen vervolgens met het echte Kerstgevoel weer huiswaarts.

Zowel bij deze kinderkerstviering als bij de Kerstavond-plechtigheden waren vele gelovigen aanwezig.

PAUS FRANCISCUS ZEGT: ”GOEDE AVOND” EN ALLES IS VERANDERD

Afgelopen jaren is “soberheid” steeds meer in de be-langstelling gekomen. Met de economische crisis heb-ben veel mensen minder te besteden en moeten zich bijgevolg gaan bezinnen op wat ze echt nodig hebben.Maar versobering is niet alleen negatief, omdat zij ook leidt tot kansen.

De al of niet daartoe gedwongen sobere mens draagt namelijk bij aan een duurzame samenleving en daar-mee mogelijk tot een betere wereld.

Vanuit een ander perspectief kent het ideaal van sober-heid een lange traditie met diepe spirituele wortels. In die traditie staat ook de nieuwe paus Franciscus, die met zijn “sobere” levensstijl veel mensen voor zich in-neemt. Uit Bernebroek, boekhandel Heeswijk.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

IN MEMORIAM

Op vrijdag 10 januari hebben wij in een plechtige uit-vaartviering afscheid genomen van Joseph Theodorus Jansen (Joop van ”de Looman”). Joop is 74 jaar oud geworden

Page 24: De verbinding februari 2014

KERSTSPEKTAKEL IN BREEDENBROEK

Zaterdag 21 december was het zover, een heus kerst-spektakel in en om de kerk van Breedenbroek georga-niseerd door harmonie St. Antonius. Verwelkomd door de klanken van de midwinterhoorns, de vele lichtjes en vuurkorven, heerlijke glühwein en warme chocomelk begon de kersttocht.Een tocht door de tuin van de kerk met het kerstverhaal en kerstliedjes als rode draad door de hele avond. Een begin door de jeugdorkest met waarschijnlijk wel het ultieme kerstlied; ‘Stille nacht, heilige nacht’. Gaan-deweg kwamen de mensen steeds weer voor nieuwe verrassingen te staan in de tuin. Een groepje baritons bij het Maria altaar met ‘Nu zijt wellekome’, een groepje koper met fluiten langs het looppad en uiteindelijk bij de ingang van de kerk het voltallige koper met ‘Wij komen tezamen’. Daarna mochten alle mensen de warme kerk in begeleid door de klanken van de klarinetgroep met ‘Oh kom, oh kom Emanuel’. Eenmaal binnen kon iedereen verder luisteren naar het kerstverhaal en naar hartenlust meezingen met vele kerstliedjes zoals ‘t Is geboren het goddelijk kind’, ‘Drummer boy’, ‘Away in a manger’. Dit alles onder-steund door het dameskoor van Dinxperlo-Breeden-broek. Tussendoor speelde het orkest ook enkele werken zonder zang, waar de luisteraars met volle teugen van konden genieten. Met het lied ‘Midden in de winternacht’ eindigde het kerstspektakel en heb-ben we hopelijk iedereen een mooi kerstgevoel kunnen bezorgen. Namens harmonie St. Antonius: Marjolein Berends en Francis Vogelpoel.

DE MAAND FEBRUARI

Na de vele feestdagen in december en januari komt februari als een ideale gelegenheid om het even wat rustiger aan te doen.Aswoensdag valt overigens meestal in deze schrikkel-maand. Dit jaar echter op 5 mrt. i.v.m. een late Pasen en dat heeft weer te maken met de maanstand.

HERDERTJESTOCHT

Donderdagavond 19 december heeft basisschool De Borckeshof de kerstviering gevierd door het houden van een Herdertjestocht door Breedenbroek.Om 18.30 uur begonnen de eerste leerlingen met hun ouders/grootouders aan deze tocht. Onderweg vonden ze 7 taferelen uit het Kerstverhaal (uitgebeeld door de leerlingen uit groep 7 /8) en muzikale activiteiten ( leer-lingen groep 5/6). De fraai verlichte route voerde ons via de Terborgseweg naar het Rabelink. Daarna zagen we de herberg in de pastorietuin om wandelend door de Bakkerskampstraat en de Krommenhorst te eindigen op het schoolplein.Hier kon iedereen genieten van een kop koffie, warme chocolademelk of glühwein. We vroegen hiervoor een kleine vrijwillige bijdrage voor Serious Request (op-brengst € 203,82 !)We willen iedereen die heeft meegewerkt aan deze sfeervolle, goedbezochte en gezellige avond heel hartelijk danken ! Met vriendelijke groet, Team De Borckeshof.

De engeltjes Britt en Kyra en de herdertjes Ilona en Irina wachten gespannen af op de dingen die ge-beuren gaan.

CLUSTER SILVOLDE, VARSSEVELD, DINXPERLO EN BREEDENBROEK

24

Page 25: De verbinding februari 2014

25

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

RK Geloofsgemeenschap H. Martinus Gendringen

Locatieraad:Voorzitter: Toos Lohschelder, tel. 0315-377321 [email protected]: Ronald Giesen, tel. 0315-632412 [email protected]: Wim Schepers, tel. 0315-345362 [email protected]örd.Vrijwilligers: Hanny Roes-Beumer, tel.0315-630110 [email protected]. gebouwen: Harry ter Voert, tel. 0315-681317 [email protected]. begraafpl.: Ben Schreven, tel. 0315-630427 [email protected]: Irene Sohilait-Braam, tel. 0315-630570 [email protected]

Weekend-vieringen: Zaterdag 17.30 uur of zondag 10.00 uur.

Opgeven misintenties: Woensdag van 10.00 - 12.00 uur van 13.30 - 15.00 uur aan de pastorie, Pastoor Wijfkerstraat 1. Tevens via mailadres: [email protected]

Open kerk en uitstelling van het Allerheiligste:Iedere vrijdag om 15.00 uur.

Vieringen in de kapel van Zorgcentrum MMP:1e en 3e woensdag van de maand om 10.00 uur.

MISINTENTIES E.D. VOOR FEBRUARI 2014

Zondag 2 februari (Gezinsviering) 10.00 uur Eucharistieviering met kinderkoorVoorganger: Pastoor Ambting m.m.v. de werkgroepMisdienaars: Hanny en Luca De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties:Jaargedachtenis voor: o.o. Eringfeld-Brugman; Johan-na Meijer-Keurentjes; Johanna Frericks-Weijkamp.Verder voor: o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Scholten-Snelting en Theet; o.o. Wissing-Janssen; Theo Roelofs; Maria Geven-Scholten; Riet te Pas-Roes; Pater Mie-dema; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg; Leny Visser-Straub; Bernardina Leijen-Köning; Thea Weersink-Moorman.

Woensdag 5 februari 10.00 uur MMPVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. HannyIntentie: Giel Graat.

Vrijdag 7 februari (Eerste vrijdag van de maand)14.45 uur Rozenkransgebed (voor de zaligverklaring van Dora Visser)15.00 uur Open kerk en uitstelling van het Allerheiligste

Zaterdag 8 februari 17.30 uur Woord- en Communieviering met kerkkoorVoorganger: Pastor Guus van der Ploeg m.m.v. GerardMisdienaars: Ilse en NoaDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties: Jaargedachtenis voor: Diny Bockting-SeesingVerder voor: o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Kniest-Steenbreker; o.o. Seesing-Jansen en Gerard; o.o. Belterman-Overmars;o.o. Schreven-Fünke; Johanna Meijer-Keurentjes; Riet te Pas-Roes; Pastoor Wim van Essen; Antoon Tijdink; Theo Hermsen; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg; Leny Visser-Straub; Aly Ebbers-van Raaij en Thea Weersink-Moorman.

Woensdag 12 februari 10.00 uur MMPWoord- en CommunievieringIntentie: Giel Graat.

Zaterdag 15 februari 17.30 uur Woord- en communieviering met kerkkoorVoorganger: Diaken Cor Peters m.m.v. Toos De collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap.

Intenties:Jaargedachtenis voor: Harrie VriezenVerder voor: o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Nijland-Menting; Riet te Pas-Roes; Dominique Benders-Bloem-kolk; Diny van Toor-Kuyl; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg; Leny Visser-Straub; Helena Stokman-Reijers; Thea Weersink-Moorman en Dorien Willemsen-Thijssen.

Woensdag 19 februari 10.00 uur MMPVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. TruusIntentie: Giel Graat.

Page 26: De verbinding februari 2014

26

Zondag 23 februari 10.00 uur Eucharistieviering met kerkkoor Voorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. Mariet en GerardMisdienaars: Maud en YentlDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap

Intenties: o.o. Borggreven-Legeland; Riet te Pas-Roes; Pastoor Mulder; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg; Leny Visser-Straub; Diny van Toor-Kuyl; Bernhard Geurtzen en Thea Weersink-Moorman.

Woensdag 26 februari 10.00 uur MMPWoord- en CommunievieringIntentie: Giel Graat.

Zaterdag 1 maart 17.30 uur Eucharistieviering met kerkkoorVoorganger: Pastor Marcel Smits m.m.v. Hanny en MariaMisdienaars: Delano en KayDe collecte is voor het pastoraat van onze Geloofsge-meenschap

Intenties:Jaargedachtenis voor: Ellen Geurink-DahlhausVerder voor: o.o. Borggreven-Legeland; o.o. Schol-ten-Snelting; onze ouders Céra Dickmann en Hermien Dickmann-Scholten;Theo Roelofs; Maria Geven-Schol-ten; Riet te Pas-Roes; Pater Miedema; Cilia Freriks-Gerritsen; Theo van Hal; Antoine van den Berg; Leny Visser-Straub en Thea Weersink-Moorman.

Deze lijst is opgemaakt 8 januari 2014.

De misintenties voor de maand maart 2014 moeten uiterlijk woensdag 5 februari 2014 aangeleverd worden. De tot deze datum opgegeven misintenties worden in de volgende “Verbinding” afgedrukt.

FAMILIEBERICHTENWe hebben afscheid genomen van:

• Maria Sofia (Mariet) Hummelink-Hakvoort, 81 jaar, † 1 januari 2014, Wonende Grotestraat 77a.

Wij wensen haar familie veel sterkte toe en moge God zelf die troost brengen die mensen niet kunnen geven.Wij bidden voor haar eeuwige rust.

BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE> Kosters binnen onze Geloofsgemeenschap: tel. 06-22915266.> Ziekenbezoek en bezorging H. Communie: tel. 0315-630110.> Bij overlijden eerst uitvaartonderneming bellen.> Aanmelden of vragen kerkradio: tel. 0315-34536

WISSELING VAN DE BUDGETHOUDERBeste Parochianen,Als locatieraad vinden wij het jammer dat mensen met veel ervaring stoppen.Na twee termijnen van 4 jaar heeft Theo besloten om te stoppen als budgethouder van de Locatie Gendrin-gen. Graag willen wij Theo dan ook bedanken voor al deze jaren van toewijding en deskundige inzet voor de Locatie. Theo wij wensen jou en je dierbaren nog vele gelukkige en gezonde jaren toe.Tevens willen wij Ronald Giesen als opvolger van Theo welkom heten als nieuwe budgethouder van de Loca-tie Gendringen en hem veel succes wensen voor de komende jaren. De Locatieraad.BEDANKTZoals wellicht bekend heb ik de fakkel van budgethou-der per 1 januari over kunnen dragen aan Ronald Gie-sen. De 8 jaren binnen het bestuur/locatieraad heb ik met veel plezier mijn taak kunnen uitoefenen, dit mede door de goede samenwerking binnen onze locatieraad en werkgroepen. Jaren waarin veel is veranderd binnen de plaatselijke R.K. Kerk. Rest mij een ieder te bedan-ken voor het in mij gestelde vertrouwen.

Met vriendelijke groet, Theo Kroesen.

MAG ME IK EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Ronald Giesen. Als geboren en getogen Ulftenaar woon ik met mijn vrouw Ela sinds 2001 in Gendringen. We hebben samen twee jonge kinderen die naar de Christoffelschool gaan. In het dagelijkse leven werk ik als bedrijfsleider bij een machinebouwer/metaalbedrijf. Een dynamische wereld waarin econo-mische, technische en sociale factoren een enorme invloed hebben op het reilen en zeilen van een bedrijf.Ook de kerkgemeenschap heeft te maken met veran-deringen. Onze parochie is opgegaan in De Verrijzenis Parochie. Het ‘kerkbestuur’ heet nu ‘locatieraad’ en de naam ‘penningmeester’ is vervangen door ‘budgethou-der’. Waarschijnlijk zullen de komende jaren nog meer veranderingen volgen. Samen met de vele vrijwilligers en de locatieraadleden wil ik mijn steentje bijdragen aan het functioneren van onze gemeenschap en het behe-ren van de H. Martinus Kerk.

Met vriendelijke groet, Ronald Giesen.

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 27: De verbinding februari 2014

27

RK Geloofsgemeenschap H. Martinus MegchelenLocatieraad: Voorzitter: Leo Mecking Tel. 0315-377658

RK Geloofsgemeenschap H. Walburgis Netterden

Locatieraad:

Voorzitter Frank Simmes 0315-386109Budgethouder Carel Kruese

Opgave van gebedsintenties en thuisbezorgen van deH. Communie bij Frans Postma, tel. 0315-386254

KERK EN KERSPEL NETTERDEN

Hieronder opnieuw een stukje geschiedenis van kerk en Kerspel Netterden(15). Bron is ook nu weer het boek van W.J. Winands uit de jaren 70 van de vorige eeuw.

Zoals we in de vorige aflevering zagen werd bij de herwijding van de kerk op 17 augustus 1672 een goed feestmaal genuttigd. Maar men zorgde ook voor herstel van de verwaarloosde kerk. En zo werd door de “…ge-meynte van Netterden, herr pastoor Dedorys Bokholt ende mijnher Woldenborgh met meister Derk Knipping (scheilder) geaccadiert wegens een schilderij in het al-taar voor de somma van 10 Rixdaelder 15 stuvers, nogh den 9e Sept. desselven yaers weer geackdiert wegens het schilderen tot lumynacy (verluchting) van het altaar ende tabernaeckel ende nogh een scheilderey bij de preckstoel voor de somma van 25 dlr en de kost en bier en schloapen”. Het torenuurwerk, dat door de Fransen was vernield, werd door meester Harms uit Emmerik wederom hersteld, waarbij hij bij Peter Bijsselich aan eten en drinken plus slapen 2 daalders verteerde. De Tinnengieter Jan Alters(?) leverde voor 21 stuvers tinnen vaatwerk voor de kerk.

Als kerkmeesters fungeerden Hendrik Engelbert van den Woldenborg en Wijntgen Schutten. Deze bestelden in 1673 bij Rutger Peckel een nieuwe luidklok, welk 359 gld. en 12 stuivers kostte, terwijl de klokkengieter een oude gebroken klok mede in betaling nam, welke hij in Huissen weer heeft vergoten. Bij de inwijding van de klok op 15 oktober 1673 schonk de heer van de Woldenburg een feestmaal, waarbij aanzaten de heer Landdrost, doctor Moockinck, doctor Selst, mijnheer Woldenborgh, de pastoor “…met nogh eenige geystelij-cken, hiertoe geroepen, neffens de scholtis kerckmey-ster, eenige gemeynsluyden ende veele dyeners, welke gezamelijk voor 40 dlr hebben opgegeten”. Toen later de sacramentsprocessie voor het eerst in jaren weer uittrok was er opnieuw een feestmaal met vele genodigden.

Het gebruik van de oude kerk door de katholieken was echter van korte duur. Na tekening van een vredesver-drag tussen de Nederlandse en Franse regering vertrok-ken in mei 1674 de bezettingstroepen weer en traden de ´placaeten´ tegen de katholieke godsdienst opnieuw in werking. Ze werden nu met nog meer felheid en bitter-heid ten uitvoer gelegd. In alle dorpen en steden werden de kerken van de katholieken teruggevorderd en werd met bittere felheid en haat alles opgeruimd wat aan de Fransen en de katholieke geloofsleer herinnerde. Maar in Netterden pleegde de bevolking verzet en bleef de kerk gebruiken tot de ‘s-Heerenbergse predikant Sebas-tianus Damianus Crusius met een afdeling soldaten de tegenstrevende dorpelingen uit de kerk verdreef. Vervol-gens diende dominee Crusius een nota in van 5 holland-se guldens voor de betaling van geschonken verteringen van 500 soldaten die “…tot uytruyminge van de kerck voernoemt gezonden waren”. (wordt vervolgd)

CLUSTER GENDRINGEN, MEGCHELEN EN NETTERDEN

Page 28: De verbinding februari 2014

DE VERRIJZENIS PAROCHIE

H. Mauritius Silvolde Prins Bernhardstraat 4, 7064 GG Silvolde, tel. 0315-323010 E-mail: [email protected] secretariaat:Dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uurDonderdagmorgen van 9.00 tot 10.00 uurKerkbijdrage: Rabobank no. NL50RABO03591.00.333Kerkhof: Rabobank no. NL21RABO03591.70.404Overige zaken: Rabobank no. 3591.47.550H. Laurentius Varsseveld Oranjestraat 40, 7051 AK Varsseveld, tel. 0315-243820E-mail: [email protected]: ING NL68INGB000290863 Rabobank: NL69RABO03648.88.466

De Goede Herder Dinxperlo Allee 58/A, 7091 AM Dinxperlo, tel. 0315-651496 E-mail: [email protected] NL17RABO03139.04.456Openingstijden secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur envrijdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uurH.H. Petrus en Paulus BreedenbroekTerborgseweg 34, 7084 AJ Breedenbroek, tel. 0315-651284 Postadres: Postbus 21, 7090 AA DinxperloE-mail: [email protected].: NL88RABO03104.00.023Openingstijd secr.: Woensdagmorgen 10.00 tot 12.00 uur

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Ulft, Varsselder-Veldhunten en Azewijn

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Silvolde, Varsseveld, Dinxperlo en Breedenbroek

R.K. Geloofsgemeenschappen cluster Gendringen, Megchelen en NetterdenH. Martinus Gendringen Past. Wijfkerstraat 1, 7081 BT Gendringen, tel. 0315-681364 E-mail: [email protected] NL24RABO0116302429 t.n.v. De Ver. Par. Gend.Adm. Kerkbalans NL24RABO0116393610, F. Ingelaat,tel. 686054Openingstijden secretariaat, ingang aan de Staringstraat:Maandagmiddag van 14.00 tot 15.30 uurWoensdagmiddag van 14.00 tot 15.30 uur

H. Martinus Megchelen Past. Mölderstraat 4, 7078 BB Megchelen, tel. 0315-377212 E-mail: [email protected].: NL62RABO01327.00.662Openingstijd secr.: Dinsdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uurH. Walburgis Netterden Netterdensestraat 8, 7077 AB Netterden, tel. 0315-386163 E-mail: [email protected].: NL67RABO03266.13.854

Secretariaat De Verrijzenis Parochie:Telefoon 0315-342044E-mail: [email protected]: Pastoor Vernooijstraat 7, 7071 BR UlftOpeningstijden: Maandag-, woensdag-, donderdag- en vrijdagochtend van 9.00 tot 11.30 uur.Rabobank NL19RABO01565.69.450

De Verrijzenis Parochie

Voor dringende pastorale zorg, zoals Sacrament van de Zieken of Ziekenzegen is een pastor bereikbaar via telefoonnummer 0315-342044.

H.H. Petrus en Paulus Ulft J.F. Kennedyplein 9, 7071 BT Ulft, tel. 0315-681275 E-mail: [email protected] Rabobank NL88RABO03638.09.872ING bank NL68INGB00056.00.643Openingstijden secretariaat: Maandag- en donderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur

H. Antonius van Padua Ulft Dr. Ariënsstraat 3, 7071 AH Ulft, tel 0315-681219 E-mail: [email protected] NL72RABO03638 00 557Kerkbijdrage NL41RABO03638 75 999Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 9.30 tot 12.00 uur

H. H. Martelaren van Gorkum Varsselder-Veldhunten Hoofdstraat 31, 7076 AG Varsselder, tel.0315-681013 E-mail: [email protected].: NL57RABO01531.01.210Openingstijd secretariaat: Woensdagmorgen van 10.00 tot 11.00 uur

H. Mattheus Azewijn Mattheusplein 2, 7045 AC Azewijn, tel. 0314-651256 E-mail: [email protected] rekeningnr.: NL89RABO03746.06.439Openingstijd secretariaat:Maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur