Suiker februari 2014

24
DE CULTUURKRANT VAN DE KEMPEN MET DANK AAN NR. 49 FEBRUARI 2014 WWW.SUIKERKRANT.BE WIN 66 VRIJKAARTEN FREEK DE JONGE JOOP DE CHÊNE STREPSILS VOOR DOM HELDER CAMARA Journaliste Zjef Vanuytsel “Ik zou nog wel een nieuw cultuurcentrum willen bouwen. In Meerhout, bijvoorbeeld.” HH H GRATIS MAANDBLAD H H H

description

Suiker: Cultruurkrant van de Kempen, editie februari 2014

Transcript of Suiker februari 2014

Page 1: Suiker februari 2014

DE

CULT

UURKRANT

VAN D

E KEM

PEN

MET DANK AAN

NR. 49Februari 2014www.suikerkrant.be

WIN 66 VRIJKAARTEN

Freek de Jonge

Joop de Chêne

STREpSIlS VooR dom helder Camara

Journaliste

Zjef Vanuytsel “ik zou nog wel een nieuw cultuurcentrum willen bouwen. in meerhout, bijvoorbeeld.”

HHHGRATISMAANDBLADHHH

Page 2: Suiker februari 2014

2 - Februari 2014

Hij heeft een straatnaam gekregen in zijn geboortedorp Lambermont en dat is het dan. Niemand kent Max Houben nog. Een schande. Max Houben is de beste allround atleet die ons land ooit gekend heeft.Voor we bij de Olympische Winterspe-len in Sotsji schouder aan schouder, wapperend met de nationale vlag en onze snoeten in zwart-geel-rood ge-schminkt, euforie kraaien voor The Belgian Bullets moet er toch een kant-tekening gemaakt worden bij dat ‘nooit eerder vertoonde en onverhoopte suc-ces van het Belgische bobsleeteam’. Alle respect voor onze moedige meisjes, maar de waarheid heeft haar rechten. Op de Olympische Winterspelen van 1948 in Sankt Moritz behaalde Max Houben een zilveren medaille in de viermansbob en een vierde plaats in de tweemansbob. En van ‘onverhoopt’ gesproken: hij sjeesde in een geleende bob naar beneden. Een eigen slee had hij nooit gehad. De bob was krakkemik-kiger dan het rammelende speelgoed dat je ’s winters van de Konijnenberg in Vosselaar ziet bollen. Wat bescher-ming van lijf en leden betreft, moest Houben het stellen met een pothelm en een zonnebril. En dan hebben we het niet eens gehad over de avonturiers die gek genoeg waren om met hem in de bob te kruipen. Die had hij enkele we-ken voordien nog uit de Brusselse kroe-gen geplukt. Louis-Georges Niels had een restaurant, Alfred Mansveld was sportjournalist en Jacques Mouvet wis-selagent. De ene kende nog minder van bobsleeën dan de andere. Mouvet was de enige die ooit een bob van dichtbij had gezien. ‘Sportclub’, het enige sport-magazine dat in Vlaanderen verscheen, omschreef het -nadat de Belgen de zil-veren medaille in Sankt Moritz behaal-den- als volgt: “Men kende geen kans toe aan het Belgische bobsledeteam. De onvervaarde Houben en Mouvet ken-den iets van bobslee, doch Mansveld en Niels waren niet erg op de hoogte. Een tweede plaats is dan ook meer dan prachtig!”Het enige wat de vier bobbers gemeen hadden, was dat ze zo zot waren als een achterdeur. Ze beleefden de tijd van hun leven met gangmaker Max Hou-ben. Of zoals Mouvet het ooit in een

interview zei: “We doen zo’n afdaling in iets meer dan één minuut en daar pra-ten we dan nog een heel jaar over!”Makkers voor het leven waren ze. Houben had hen in de Brusselse ho-reca gevonden. Geen wonder: hij kende Brussel op zijn duimpje. Hij was im-mers jarenlang de vaste rechtsbuiten geweest van Union Sint-Gillis, de ploeg waarmee hij in 1933, op 35-jarige leef-tijd, landskampioen was geworden. Dat hij een fantastische vleugelspeler was, dankte hij vooral aan zijn snelheid. Hij liep de 100 meter in 10,8 seconden. Dat had hem als jonge atleet al een dubbele selectie opgeleverd voor de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen. Hij zat in de estafetteploeg van de 4 x 100 me-ter. En individueel nam hij deel aan de 200 meter sprint. Hij kwam maar een fractie van een seconde te kort om zich te plaatsen voor de finale.Op 49-jarige leeftijd nam Max Houben deel aan de 24 uur van Francorchamps. Onvoorbereid natuurlijk. Een dag voor de rally had zijn neef moeten afbellen. “Nonkel Max, kun jij niet voor mij in-vallen? Mijn vrouw moet bevallen!” Houben nam plaats achter het stuur van de BMW van zijn neef, waarmee hij nog nooit gereden had. Hij eindigde tweede.Snelheidsduivel Houben tartte het lot en dat liep faliekant af. Op het wereld-kampioenschap bobslee van 1949 in Lake Placid ging zijn tweemansbob uit de baan. De bob werd over een zeven meter hoge ijsmuur geslingerd en knal-de te pletter tegen een van de masten waaraan een spandoek was opgehan-gen. Kameraad Jacques Mouvet liep verscheidene zware breuken op, Max Houben overleefde de klap niet. Hij was 50 jaar. Het tragische ongeval gebeurde op 10 februari.Wanneer bijna dag op dag 55 jaar la-ter Elfje Willemsen en Hanna Mariën in hun futuristische slee -een wonder van wetenschap en techniek- over de ijsbaan denderen, is het niet verbo-den ook even stil te staan bij de enige échte Belgian Bullet die ons land heeft gekend: spurter, voetballer, rallycros-ser en bobsleepionier Max Houben. De man die niet alleen in Lambermont, maar in elke zichzelf respecterende ge-meente van België een straat verdient.

maX houben

roel sels

LICHTAART – Een goeie, degelijke, eer-lijke en betaalbare eetgelegenheid die in het centrum van het dorp ligt, die vlot bereikbaar is, waar je bijna altijd terecht kan en waar je -voor het geval je eten voor de halve familie hebt afgehaald- je auto naast de deur kan parkeren: daar heeft elk dorp nood aan. De inwoners van Lichtaart mogen zich gelukkig prij-

zen. Zij hebben sandwichbar en frituur ‘Kiekenclub’, in de Leistraat. Die zaak voldoet ruimschoots aan alle gestelde eisen.De ‘Kiekenclub’ is een frituur en sand-wichbar, zo vertelt het opschrift. Maar dat is te bescheiden. Er is ook puree of spaghetti te verkrijgen. Dé specialiteit van het huis is natuurlijk kip. Kip aan ’t spit, om precies te zijn. Al staan ook het stoofvlees, de goulash en de spaghetti hoog aangeschreven. In de sandwichbar zijn alle populaire broodjes te verkrijgen (smoske, club, martino…) en daarnaast ook warme broodjes en hamburgers. De keuze aan frituursnacks is zowat ein-deloos: een kleine veertig verschillende snacks liggen in de koeltoog.Hongerigen kunnen de hele dag in de Kiekenclub terecht, van ’s middags tot in de late avond.De nadruk ligt op het afhaalgedeelte, maar het is ook mogelijk om te blijven eten. Er zijn ongeveer twintig zitplaat-sen.

kiekenClub

HORECA TROEFSuiker houdt van lekker eten en drinken. Dat we, in samenwerking met onze partner Horeca Vlaanderen, elke maand een Kempense horecazaak in de schijnwerpers zetten, zal dus niemand verbazen. Deze maand stellen wij met gepaste trots aan u voor: frituur en sandwichbar Kiekenclub in Lichtaart.

KiekenclubLeistraat 89 in LichtaartTel: 014 71 76 13 Email: [email protected]: www.kiekenclub.be

Openingsuren:Ma, di, do, zo: van 11.30 tot 23uVr en za: van 11.30 tot 24u

Sluitingsdag:November – februari: woensdagMaart – oktober: 7/7 geopend

Page 3: Suiker februari 2014

Suiker - 3

Muze Jazz Orchestra plays ZappaRIJKEVORSEL – Frank Zappa over-leed twintig jaar geleden en dat wordt op passende wijze herdacht door het Muze Jazz Orchestra, een tienkoppige band die de experimentele muziek van Frank Zappa nieuw leven inblaast. Met een vijfkoppige blazerssectie mag je dat trouwens redelijk letterlijk nemen. Kaarten voor dit concert in de Singer, op 28 februari kosten 15 euro.

Tomas Jarmyr & Dirk Ser-ries / The ThingRIJKEVORSEL – Op 14 februari zijn Tomas Jarmyr en Dirk Serries te gast in de Singer in Rijkevorsel. De Noors-Belgische combinatie van drums en gi-taren beweegt zich in de wereld van de free jazz en de avant-garde. Tijdens tal van improvisaties gaan ze op zoek naar de mogelijkheden die hun instrumen-ten hun bieden en de kracht die ze eruit kunnen halen.Tickets kosten 9 euro, maar wie een ticket koopt voor het concert van The Thing op 17 februari (15 euro) mag gratis binnen. The Thing is een Scan-dinavisch powertrio dat in 2012 samen-werkte met Neneh Cherry. The Thing staat voor een mix van free jazz, rock-‘n’-roll en punk.

NarcissusRIJKEVORSEL – Narcissus viert zijn tienjarig bestaan. De band rond de Turnhoutse saxofonist Robin Verheyen doet dat in stijl met optredens in de Sunset in Parijs, het Bimhuis in Am-sterdam en… de Singer in Rijkevorsel. Robin Verheyen brengt Jozef Dumou-lin (piano en gitaar), Clemens van der Feen (contrabas) en Flin van Hemmen (drums) mee.Het concert vindt plaats op 1 februari, tickets kosten 12 euro.

Brussels Jazz Orchestra - New York, City of Jazz

MOL – Nadat het Brussels Jazz Or-chestra in 2012 een Oscar in de wacht sleepte voor de sound-

track van ‘The Artist’ is het toonaange-vende jazzorkest al opnieuw genomi-neerd voor een Grammy. Deze keer is het de compositie ‘Wild beauty’ uit het gelijknamige album dat in de smaak is gevallen.Terwijl het BJO de prijzen en de nomi-naties aan mekaar rijgt, treden ze ook nog op. Bijvoorbeeld in zaal ’t Getouw in Mol, op vrijdag 21 februari. ‘New York, City of Jazz’ is de titel van het programma, dat een fascinerende mix is tussen beelden van New York en van graphic novels, begeleid door composi-ties van Bert Joris.New York is de stad van de jazz. Altijd geweest. Honderd jaar geleden maakte Duke Ellington er grote sier, nadien volgden Benny Goodman, Dizzy Gil-lespie, Charles Parker, Thelonious Monk… Er is op de planeet geen be-faamd jazzmuzikant te vinden die niet in New York gewoond of gewerkt heeft.Het BJO eert New York op een speci-ale manier. De voorstelling begint met de soundtrack en de beelden van drie strips van Philip Paquet, die de Ameri-kaanse jazzscène uit de jaren ’30 en ’40 als decor hebben. Tussendoor hoor en zie je Billie Holliday en de filmklassie-ker ‘Liberty’ van Laurel en Hardy, die zich afspeelt op de bouwwerf van een Amerikaanse wolkenkrabber.Kaarten voor deze unieke show kosten 16 euro. Op www.suikerkrant.be kan je vrijkaarten winnen.

ALL THAT JAzz

3 duotiCkets

3 duotiCkets

5 VriJkaarten

Ragini TrioGEEL – Het Ra-gini Trio bestaat uit Lander Gyselinck (drums), Nathan Daems (sax) en Marco

Bardoscia (bas) en speelt Indische klas-sieke muziek, waaraan een jazzy tintje wordt gegeven.Het Ragini Trio concerteert op maan-dag 10 februari in cultuurcafé de Halle. Tickets kosten 10 euro, maar wie gratis wil kennismaken met deze bijzondere muziek, kan daarvoor terecht op www.suikerkrant.be, waar 5 duotickets weg-gegeven worden.

The Jelle Van Giel Group ft. Jean Paul Estiévenart

KASTERLEE – Jelle Van Giel was twee jaar oud toen hij be-gon te drummen. Kijk, dat noemen wij

nu toewijding. Na drie dagen had de peuter het plastic drumstel compleet naar de filistijnen geholpen. Maar op de ene of andere manier had hij zijn ouders weten te overtuigen. Gelukkig. Hij kreeg een nieuw drumstel in plaats van valium. Jelle Van Giel ging jaren later studeren aan de muziekschool van Turnhout en aan de conservatoria in Antwerpen en Den Haag.Op maandag 3 februari concerteert hij in jazzclub Houtum Street, in zaal Den Eyck in Kasterlee. The Jelle Van Giel Group brengt een mix van jazz, rock, klassieke muziek en Afrikaanse rit-mes. Het kan niet gek genoeg voor deze bende jonge wolven. De arrangementen worden bijna allemaal geschreven door Jelle Van Giel. Het septet bestaat ver-der uit Jean Paul Estiévenart (trom-pet), Steven Delannoye (tenorsax), Erik Bogaerts (altsax), Tim Finoulst (gitaar), Christian Mendoza (piano) en Janos Bruneel (contrabas).Het concert begint om 21u. Tickets kos-ten 10 euro.

Steven Delannoye New York Trio feat. Frank Vaganée

MOL – Steven Delan-noye is geen sant in eigen land. Dat komt omdat hij er een uit-gebreid Amerikaans

avontuur heeft opzitten. Daarmee loop je in België natuurlijk niet echt in de kijker. De tenorsaxofonist studeerde aan de Manhattan School of Music in New York. Daar vormde hij een trio met Desmond White (contrabas) en Jesse Simpson (drums).Maar Delannoye is terug en vast van plan om ook in België naam te maken. Hij laat daarbij niets aan het toeval over en heeft altsaxofonist Frank Vaga-née, artistiek directeur van het Brus-sels Jazz Orchestra, als special guest uitgenodigd bij zijn trio, dat voor de ge-legenheid een sprankelend programma heeft samengesteld met muziek van Thelonious Monk tot Ornette Coleman.Te zien en te horen op vrijdag 28 febru-ari in zaal Ootello in Ezaart 162 in Mol. Kaarten kosten 11 euro, maar op www.suikerkrant.be worden duotickets weg-gegeven.

Deze maand in JazzoetMOL – Jazzoet, het jazzcafé van Eddy Schellekens aan de Rozenberg in Mol, programmeert elke zondag een jazzcon-cert. Het optreden begint telkens rond 20u en de toegang is gratis.Op 2 februari concerteert de zevenkop-pige band Sweet Tuesday in Jazzoet, op 9 februari is er een trio met Jan Nihoul (vibrafoon), Peter Vantichelen (drums) en Koen Toté (contrabas) te gast, op 16 februari speelt het Wannes Cornelis Quartet er en op 23 februari ontvangt Jazzoet het Frank de Ruyter Quartet.

2 duotiCkets

Page 4: Suiker februari 2014

4 - Februari 2014

BONJOUR EXPO Joop de Chêne stelt tentoon in Japan

We spreken af in de ruime woning in Merksplas (Steenweg op Turnhout 171, www.joopdechene.com) waarin Joop de Chêne en haar man hun intrek hebben genomen. Woning, atelier en galerie. Drie in één: het paradijs van Joop.

−Je werd geboren in Tilburg. Was je voorbestemd om kunstenares te worden?Ik vermoed dat het altijd wel in mijn bloed heeft gezeten. Ik heb altijd ge-schilderd. Als kind al. Maar ik volgde, op advies van mijn ouders die vonden dat ik eerst maar een ‘écht vak’ moest leren voor ik zou gaan schilderen, de richting ‘Mode en kleding’ aan de aca-demie. Het was een tussenoplossing waar indertijd iedereen vrede mee had. Mijn ouders waren tevreden dat ik een vak leerde en ikzelf kon in de modewe-reld toch al een stuk van mijn creati-viteit kwijt. Ik heb zelfs nog even een eigen modevakschool gehad. Dat deed ik graag. Want als ik zeg dat het schil-deren altijd in mijn bloed heeft gezeten, geldt dat ook voor lesgeven. Het zijn trouwens twee dingen die ik nog altijd doe, en met veel plezier.

−Hoe kwam je in België terecht?Ik volgde lessen aan de academie van Arendonk. Ik ben daar zeven jaar ge-weest en cum laude afgestudeerd in de richting ‘Schilderkunst’. Ik heb er heel veel geleerd, vooral van leraar Jef Gy-

sen. Hij leerde me mijn identiteit als kunstenares kennen.

−Hoezo?Zolang ik met mode en textiel en kle-ding bezig was, dacht ik dat ik een nog-al fijne toets in mijn handen had. Toen ik me specialiseerde in het schilderen, bleek dat plots niet zo te zijn. Op de academie leerde ik dat ik juist een veel ruwere, grovere toets in me had.

−Hoe kom je daarachter?Je voelt dat er iets niet klopt. Je voelt dat het werk dat je maakt niet hele-maal overeenstemt met wie je bent of met wat je wil doen. Jef Gysen heeft me dat duidelijk gemaakt door me te vra-gen naar de schilders die mij het meest inspireerden. Ik noemde Constant Per-meke, Anselm Kiefer, Isaac Israëls en Antoni Tapies. Geen van hen maakt fijn werk. Het lag zo voor de hand en toch had ik het nooit gezien of er nooit bij stilgestaan. Een wereld ging voor me open. Voortaan moest ik me ook gewoon laten leiden door mijn neiging om ruwer werk te maken. Die omscha-keling gebeurt natuurlijk niet van de ene dag op de andere. Maar de puzzel-stukjes begonnen wel te passen. Plots maakte ik grote sprongen voorwaarts als schilderes.

−Toch zou het nog een hele tijd du-ren voor je zou gaan exposeren.Daar ben ik nog altijd blij om. Ik vind

dat kunstenaars heel dikwijls te vroeg tentoonstellen. Van zodra ze één of twee goeie werken hebben, willen ze ermee naar buiten komen. Maar dat is niet genoeg om een goeie expositie te kunnen houden. Mijn advies is al-tijd: “Verdiep je eerst. Blijf verbeteren. Blijf focussen op je werk. Die tentoon-stelling komt dan vroeg of laat vanzelf wel.” Je wil niet weten hoeveel werken er bij mij thuis al rijendik opgestapeld stonden toen ik in 2006 voor het eerst exposeerde.

−Vier jaar lang stelde je enkel ten-toon in België en Nederland. Van-af 2010 gingen plots wereldwijd de deuren open en was je werk te zien in Londen, Berlijn, Firenze en New York. Wat was de trigger?Dat kan ik heel precies zeggen. De deuren gingen open na mijn deelname aan de kunstbeurs Lineart in Gent, in 2009. Daar werd mijn werk blijkbaar opgemerkt door mensen met de juiste connecties. De bal ging automatisch aan het rollen.

−En binnenkort exposeer je in Ja-pan.Vorig jaar werd ik gebeld met de vraag of ik wilde tentoonstellen in Japan. Van 1 februari tot 30 april loopt er een ten-toonstelling die oorspronkelijk plaats-vindt in Tokyo en Hiroshima. Ik vind dat een grote eer. Ik beschouw het als

een kroon op het werk. Of toch op het werk dat ik tot nu toe heb gemaakt, want ik ben nog lang niet van plan te stoppen.

−Hoop je stiekem dat een expo aan de andere kant van de wereld weer nieuwe deuren voor je opent?Je weet het nooit. Het is de eerste keer dat mijn werk daar te zien is. Het zou fantastisch zijn. Maar daar doe ik het niet voor. Zoals al gezegd: ik vind het een eer om er te mogen hangen. Die er-kenning doet mij toch wel iets. Ik ben trouwens de enige kunstenares uit Bel-gië die gevraagd is.

−Je schildert, je geeft les in schil-derkunst, je doet workshops met kinderen, je stelt regelmatig ten-toon, je hebt je eigen galerie, je biedt zelfs vierdaagse arrangemen-ten aan waarbij deelnemers op stu-dio’s boven je woning kunnen ver-blijven… Hoe krijg je het allemaal georganiseerd?Dat zou niet lukken zonder de onvoor-waardelijke steun van mijn man. Twee jaar geleden stond hij voor de keuze: nog even doorwerken of met pensioen gaan. Hij koos voor het tweede, maar wilde zich nog wel nuttig maken. We vatten het fantastische plan op dat ik me nog meer zou kunnen richten op de schilderkunst en dat hij al het werk achter de schermen voor zijn rekening zou nemen: de administratie, de boek-houding, de contacten, de pr, het be-heer van de galerie… Omdat hij tijdens zijn actieve beroepscarrière ook mana-ger was, paste die functie hem perfect. En ik hoef intussen aan niets anders meer te denken dan aan het schilderen. Een win-winsituatie.

−Jullie woning fungeert ook als ga-lerie. Daarmee gaat je privacy voor een deel naar de haaien. Heb je daar geen problemen mee?Wij geloven heel erg in het concept van de ‘home gallery’, dat in België welis-waar nog niet zo gekend is. Het heeft alleen maar voordelen. Ten eerste is er het financiële aspect: je moet niet er-gens een exporuimte huren. En je hoeft bijgevolg niet per se werken te verko-pen om de huur te kunnen blijven be-talen. Daardoor kan je de kunstenaars ook een groter percentage geven als er een werk verkocht wordt. Daarnaast is er nog het bijkomende voordeel dat mensen een kunstwerk in een hui-selijke omgeving kunnen zien. Want dat is tóch waar een werk uiteindelijk terechtkomt en waar het ook voor be-doeld is.Wat de privacy betreft: dat valt wel mee, hoor. De galerie is maar twee da-gen per maand open: telkens op de eer-ste en de derde zondag, van 13 tot 18u. Het is niet zo dat de bezoekers hier ’s avonds nog in de zetel voor de tv liggen (lacht).Kempenaars zijn bovendien heel ge-reserveerd en beleefd. We hebben nog nooit problemen gehad met onze gas-ten, integendeel. We hebben er al veel fijne contacten aan overgehouden.

−Dank voor het gesprek. Veel suc-ces in Japan en een fijne reis toe-gewenst!Ik weet nog niet of ik ga. Mijn man houdt niet van reizen en zonder hem gaan, zag ik niet zo goed zitten. Maar nu de expo dichterbij komt, begint het toch wel te kriebelen. Misschien dat ik mijn vlucht toch nog boek. We zien wel.

Foto: Bart Van der Moeren

“ik beschouw deze erkenning als de kroon op

het werk.”

MERKSPLAS – Joop de Chêne, de Nederlandse kunstenares die al vijftien jaar in de Kempen woont, staat voor een drukke periode. De schilderes, lerares en galeriehoudster sluit in mei een drukke workshop met kinderen af. In april neemt ze deel aan de Nederlands-Belgische kunstroute ‘Inspirerende ontmoetingen’ en in februari stelt ze tentoon in Japan. “Dat is het hoogtepunt in mijn carrière tot nu toe,” zegt ze.

Page 5: Suiker februari 2014

Suiker - 5

Raymond Minnen tegen de muur!HERENTALS – Nog tot 9 februari zijn de werken van Raymond Minnen te zien in de Lakenhal in Herentals. Als Kempense popartkunstenaar bij uitstek assembleert Minnen zijn onge-breidelde fantasie met een grote dosis humor telkens in een verwonderlijk object. Zo creëert hij zijn heel eigen we-reld. Zijn vormtaal is kitsch, zijn werk-wijze bricoleren, zijn boodschap maat-schappijkritisch. Enkele jaren geleden nam hij kasteel Le Paige in, nu wordt de Lakenhal zijn speeltuin. En voor de allereerste keer in zijn carrière zal zijn driedimensionale werk enkel en alleen tegen een muur te zien zijn.

Fotograaf Stephan VanfletereHERENTALS – Cultuurcentrum ’t Schaliken zette het seizoen ’13-’14 in het teken van sport. Dat centrale the-ma past fotograaf Stephan Vanfletere als gegoten. Hij maakte al duizenden foto’s van sportmanifestaties. De start van het nieuwe wielerseizoen is dan ook het ideale moment om Vanfleteres werk als sportfotograaf te tonen. Dat gebeurt in de Lakenhal, van 15 febru-ari tot 9 maart.Vanfletere selecteert voor deze expo enkele foto’s die hij maakte in docu-mentaireachtige zwart-witstijl. De kas-seienvreters, de flandriens, de volks-sport die wielrennen is en de prachtige wielerlandschappen… Vanfletere heeft altijd oog voor detail en fotografeert de wielerwereld met de grootst mogelijke passie. Hij won met zijn foto’s tal van nationale en internationale prijzen.

Luk VersluysHERSELT – In VTC de Mixx in As-broek 1 in Herselt loopt van 1 tot 28 februari een expo met werken van Luk Versluys. Luk Versluys, uit Groot-Bijgaarden, studeerde rechten aan de Leuvense universiteit en bleef ook in de studentenstad wonen, maar hij maakte van keramiek zijn beroep. De laatste ja-ren legt hij zich toe op het maken van sculpturen. Tederheid, onzekerheid en tijdloosheid zijn thema’s die bij hem vaak naar voor komen. Opvallend in zijn werk zijn de grote terracottakop-pen: dun geboetseerde, sterk gestileer-de gezichten, met vaak een onbestemde glimlach. De warmkleurige kleihuid toont de sporen van zijn werkwijze: groeven, versteende klodders en andere oneffenheden. Ogen en tanden worden met kleislib ingekleurd. Soms worden teksten in de klei gegrift. De terracot-tafiguren van Luk Versluys doen enigs-zins archaïsch aan, maar zijn mede door hun vaak groteske karakter ook heel eigentijds.

Odilon MoraesMOL – Sinds een aantal jaar is de Bra-ziliaanse kunstscène volop in beweging. Braziliaanse kunstenaars vinden meer en meer hun weg naar Europa. Sa-men met de ambassade van Brazilië in Brussel presenteert cc ‘t Getouw in de serie ‘Gangmakers’ een selectie uit het werk van Odilon Moraes. Moraes werd geboren in 1966 in São Paulo en is een van de bekendste jeugdboekillustrato-ren van Brazilië. Het werk van Moraes is erg kleurrijk en toegankelijk.Nog te zien in ’t Getouw tot 9 februari. De toegang is gratis.

Roger RaveelGEEL – In exporuimte de Halle in het centrum van Geel loopt van 8 februari tot en met 30 maart een prestigieuze tentoonstelling van tekeningen, schil-derijen en objecten van Roger Raveel.Roger Raveel overleed precies een jaar geleden. Hij had op dat ogenblik al zijn eigen museum in zijn geboortedorp Machelen-aan-de-Leie. Daar wordt de grootste verzameling werken van de kunstenaar bewaard en getoond. De hoofdopdracht van het Roger Raveel-museum bestaat erin Raveels werk een zo groot mogelijke uitstraling en be-kendheid te bezorgen. Daarom organi-seert het ook tal van tentoonstellingen op locatie die nieuwe bezoekers een eer-ste inleiding geven tot dit werk.Voor de tentoonstelling in Geel zijn vooral schilderijen, tekeningen en ob-jecten uit de periode 1940 tot 1960 ge-kozen. De volstrekt unieke beeldtaal van Raveel -waarvoor men halfweg de jaren 1960 de term ‘Nieuwe Visie’ bedacht- is tot volle ontwikkeling ge-komen in de jaren 50. Het typische gebruik van onvermengde kleuren en het moeiteloos combineren van figura-tie en abstractie zijn kenmerkend voor Raveels schilderkunst. In de Halle zijn ook ‘objecten’ van Raveel te zien. Hij be-schouwde tweedimensionaal werk im-mers altijd als een beperking. Vandaar ook dat hij objecten en spiegels in zijn schilderijen integreerde.

BeeldverhalenOUD-TURNHOUT – Vijf vrouwe-lijke kunstenaars uit Nederland en Vlaanderen vertellen in ’t Hofke van Chantraine in de Kerkstraat in Oud-Turnhout elk hun verhaal tijdens de expositie ‘Beeldverhalen’. Ieder doet dat vanuit een andere achtergrond en met andere materialen en technieken. Laat je verrassen door de haute-coutu-reschoenen van Annette Jeukens, het vilt van Mia Verbruggen, de Walterkes van Ann Vanherle, de kunstenaarsboe-ken van Jacqueline de Jong-van Baalen en maak kennis met de Kopvoeters van Laura Liebenberg. Aan de expo worden ook workshops gekoppeld. Alle info op www.hofkevanchatntraine.be.

Jef Bertels en Dirk De KeyzerHERENTALS – Van 15 februari tot 9 maart exposeren Jef Bertels en Dirk De Keyzer in cultuurcentrum ’t Scha-liken. Bertels laat in zijn schilderijen zo veel mogelijk ruimte voor verhalen en emoties. De abstracte eigenschap, door de kunstenaar de ‘muzikaliteit van het beeld’ genoemd, is daarbij even belangrijk als de verhalen die er zich in ontwikkelen. Minder vrijblijvend zijn de sfeer en de algemene thematiek die Bertels behandelt: de duizelingwek-kende en gelaagde complexiteit van het universum en van onszelf, en al onze pogingen om ons daarin te oriënteren.Dirk De Keyzer haalt zijn inspiratie uit niets minder dan het leven zelf. De we-reld wordt via zijn beeldhouwwerk om-gebogen naar een alternatief, parallel universum waarin grote en alledaagse problemen gecompenseerd worden. Positiviteit en grensoverschrijdend denken krijgen hierin een belangrijke rol toebedeeld. Figuren als de uomo universale die in alle culturen thuis schijnen te horen, worden door De Key-zer met een dosis humor gecreëerd. Ze sporen aan tot een moment van zelfre-flectie en zorgen ervoor dat u even aan de dagelijkse realiteit ontsnapt.

Rudi CaeyersMOL – Nog tot 9 februari zijn in de ex-poruimte van ’t Getouw foto’s te zien van Rudi Caeyers. Caeyers is een Mol-lenaar die al vijftien jaar in Noorwegen woont. Hij werkt als fotograaf en gra-fisch ontwerper aan de universiteit van Tromsö. In 2007 nam hij voor het eerst deel aan een wetenschappelijke expe-ditie naar het poolgebied. Het was de start van een hele reeks expedities in Groenland en Spitsbergen. Rudi kwam terug met prachtige foto’s van smeltend ijs, verre horizonten en mooie fauna en flora. Zijn beelden worden o.m. ge-bruikt voor wetenschappelijke studies.

Page 6: Suiker februari 2014

6 - Februari 2014

Adressen en contactgegevens: de WArAnde , Warandestraat 42, 2300 Turnhout, tel: 014 41 69 91, [email protected], www.warande.be PC de Blijde BoodsChAP , lode Peetersplantsoen 2, 2300 Turnhout heT GevolG , otterstraat 31-33, 2300 Turnhout, 014 42 63 27, [email protected], www.hetGevolg.be de WerfT , Werft 32, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66, [email protected], www.dewerft.be de hAlle , Markt 1, 2440 Geel, tel: 014 56 66 66; [email protected], www.dewerft.be ‘‘T GeTouW , Molenhoekstraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 09 00, [email protected], www.getouw.gemeentemol.be rex , smallestraat 2, 2400 Mol, tel: 014 33 08 88, [email protected], www.getouw.gemeentemol.be ‘T sChAliken , Grote markt 35, 2200 herentals, tel: 014 28 51 30, [email protected], www.herentals. e ‘T heilAAr , heilaarstraat 35, 2340 Beerse, tel: 014 60 07 70, [email protected], www.beerse.be de djoelen , steenweg op Mol 3 bus 2, oud-Turnhout, tel: 014 46 22 32, [email protected], www.oud-turnhout.be de WouWer , kloosterstraat 4, 2380 ravels, tel: 014 65 21 55, [email protected], www.dewouwer.be ZAAl ooTello , ezaart 162, 2400 Mol, tel: 014 31 81 16, www.ootello.be TheoBAldus kunsThuis , koningin elisabethlei 2, 2300 Turnhout, www.theobalduskunsthuis.be de onThAAsTinG , laar 14, 2400 Mol, tel: 014 32 20 15, www.deonthaasting.be de kruierie , Bevrijdingsstraat 1, 2490 Balen, tel: 014 82 92 30, [email protected], www.balen.be

za 1/02/14 20:15 PZ lambeer Beerse HET GEVOLG PETRuS EN DEN DOODENDRaaD, LiEFDE iS STERKER DaN 2.000 VOLT 15 uza 1/02/14 20:00 cc de Werft Geel PERCuSSiON GROuP NEw DiMENSiON D.R.M.B.L.E. 14 za 1/02/14 20:00 de Warande, Turnhout TuRNHOuT ROOTS NiGHT TT SYNDiCaTE, THE RHYTHM CHiEFS, … za 1/02/14 20:15 gc de djoelen oud-Turnhout GuY SwiNNEN, TOM PiNTENS, … LiViNG HERO: TOM waiTS 23 za 1/02/14 20:15 schouwburg rex Mol HOF VaN EEDE DORSTiG za 1/02/14 20:15 schouwburg rex Mol VZw CREaTO (LuC STEVENS) MET O.a. JaN SCHEPENS MaRiLYN 22 zo 1/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout DaaN LE FRaNC BELGE 29 za 1/02/14 20:15 PZ lambeer Beerse HET GEVOLG PETRuS EN DEN DOODENDRaaD 15 uzo 2/02/14 11:00 lakenhal herentals LuNa VOLTaS aPERiTiEFCONCERT 12 zo 2/02/14 14:00 PZ lambeer Beerse HET GEVOLG PETRuS EN DEN DOODENDRaaD 15 zo 2/02/14 14:30 gc de djoelen oud-Turnhout RED RED DE wERELD 15 zo 2/02/14 14:30 cc de Werft Geel NEVSKi PROSPEKT MäDCHEN 7 zo 2/02/14 15:00 de Warande, kuub Turnhout ViLLaNELLa / MaRia CLaRa ViLLa LOBOS KOPPiE KOPPiE 11 wo 5/02/14 20:00 cc ‘t schaliken herentals GuiDO BELCaNTO, TiNE EMBRECHTS, MaRTiNuS wOLF EN LiEVEN DE MaESSCHaLCK BaLZaaL DER GEBROKEN HaRTEN 3 20 uwo 5/02/14 20:15 de halle Geel waNNES CaPPELLE ZONDER NiEMaND 10 wo 5/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout HOTEL MODERN EN aRTHuR DE GROTE OORLOG 19 do 6/02/14 19:00 cc de Werft Geel HET HOBBELKiND 7 uvr 7/02/14 12:15 Zaal ‘t Getouw Mol BROODJE MOL: JONaS wiNTERLaND 0 vr 7/02/14 19:00 cc de Werft Geel HET HOBBELKiND 7 vr 7/02/14 20:15 schouwburg rex Mol BaD VaN MaRiE TRuST 13 vr 7/02/14 20:15 schouwburg rex Mol LaNKMOED, BROKSTuKKEN EN JuLiE CaFMEYER CaBaRET CENTRaaL 14 vr 7/02/14 20:15 de Warande, kuub Turnhout QuaRTETTO PROMETEO 19 vr 7/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout GuiDO BELCaNTO, TiNE EMBRECHTS, MaRTiNuS wOLF EN LiEVEN DE MaESSCHaLCK BaLZaaL DER GEBROKEN HaRTEN iii 23 za 8/02/14 19:00 de Warande, kuub Turnhout DiNaMO MaROKKaaNS TROuwFEEST 19 za 8/02/14 20:00 gc de Wouwer ravels DE PLaNKENiERS DE FROMaVaCHECREMES 9 za 8/02/14 20:15 kerk Zwaneven oud-Turnhout LaïS MiDwiNTER TaLES 12,5 za 8/02/14 20:15 schouwburg rex Mol HaNNELORE BEDERT iETS DaT NiET KOMT 14 za 8/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout GuiDO BELCaNTO, TiNE EMBRECHTS, MaRTiNuS wOLF EN LiEVEN DE MaESSCHaLCK BaLZaaL DER GEBROKEN HaRTEN iii 23 zo 9/02/14 10:30 de Warande, Tuinzaal Turnhout OVERLEZEN MET GaSTEN MaRC DiDDEN EN LEO PLEYSiER 6 zo 9/02/14 11:00 foyer rex Mol SPiEGEL STRiJKKwaRTET wEENS KLaSSiEK 14 ma 10/02/14 20:15 schouwburg rex Mol PRaaTJESMaKERS: MaCHTELD LiBERT MONSTERS OF MENSEN? 6 za 10/02/14 20:15 de halle Geel RaGiNi TRiO 10 ma 10/02/14 - de Warande, Glazen Zaal Turnhout KuNST iN ZiCHT KuNST OP PaD 5 di 11/02/14 - de Warande, Glazen Zaal Turnhout KuNST iN ZiCHT KuNST OP PaD 5 wo 12/02/14 14:00 cc de Werft Geel LiEVEN DEBRauwER EN wiLL FERDY HEiLiGE HuiSJES (EN DE SPORaDiSCHE TRaP ERTEGEN) 10 wo 12/02/14 20:00 gc de Wouwer ravels DE PLaNKENiERS DE FROMaVaCHECREMES 9 wo 12/02/14 20:15 gc ‘t heilaar Beerse BaRT CaNNaERTS waNNEER GaaN wE NOG EENS BOwLEN? 17 uwo 12/02/14 20:15 de Warande, kuub Turnhout RaiMuND HOGHE PaS DE DEux 17 wo 12/02/14 - de Warande, Glazen Zaal Turnhout KuNST iN ZiCHT KuNST OP PaD 5 wo 12/02/14 - de Warande, houten Zaal Turnhout iL PixEL ROSSO THE GREaT SPaVaLDOS 10 do 13/02/14 12:15 cc ‘t schaliken herentals JOHNNY TRaSH BOKE HERTaLS 0 do 13/02/14 20:15 gc ‘t heilaar Beerse BaRT CaNNaERTS waNNEER GaaN wE NOG EENS BOwLEN? 17 do 13/02/14 20:15 cc de Werft Geel DE TiJD DRaCuLa 12 do 13/02/14 - de Warande, Glazen Zaal Turnhout KuNST iN ZiCHT KuNST OP PaD 5 do 13/02/14 - de Warande, houten Zaal Turnhout iL PixEL ROSSO THE GREaT SPaVaLDOS 10 vr 14/02/14 15:00 gc ‘t heilaar Beerse GuiDO BELCaNTO BaLZaaL DER GEBROKEN HaRTEN 21 vr 14/02/14 19:30 schouwburg rex Mol VZw DEN BRaND ROMEO & JuLia vr 14/02/14 20:00 gc de Wouwer ravels DE PLaNKENiERS DE FROMaVaCHECREMES 9 vr 14/02/14 20:00 cc ‘t schaliken herentals PiV HuVLuV SPEELTiJD 14 vr 14/02/14 20:15 gc ‘t heilaar Beerse GuiDO BELCaNTO BaLZaaL DER GEBROKEN HaRTEN 21 uvr 14/02/14 20:15 gc de djoelen oud-Turnhout TOuRNéE LOCaLE FuNNY VaLENTiNE MET EN2JaZZM 12 vr 14/02/14 20:15 cc de Werft Geel DE KOMEDiE COMPaGNiE Taxi Taxi 19 vr 14/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout GaLaTa MEVLEVi MuSiC & SEMa ENSEMBLE 20 vr 14/02/14 - de Warande, Glazen Zaal Turnhout KuNST iN ZiCHT KuNST OP PaD 5 vr 14/02/14 - de Warande, houten Zaal Turnhout iL PixEL ROSSO THE GREaT SPaVaLDOS 10 za 15/02/14 20:00 gc de Wouwer ravels DE PLaNKENiERS DE FROMaVaCHECREMES 9 za 15/02/14 20:00 cc ‘t schaliken herentals FLaMENCO DOBLE OVER FLaMENCO, VLaMiNGEN, waNNES EN ZO 14 za 15/02/14 20:15 schouwburg rex Mol DaaN LE FRaNC BELGE 29 za 15/02/14 20:15 cc de Werft Geel HaRMONiE SiNT-JORiSGiLDE JaaRCONCERT 10 za 15/02/14 - de Warande, houten Zaal Turnhout iL PixEL ROSSO THE GREaT SPaVaLDOS 10 za 15/02/14 - de Warande, Tuinzaal en kuub, Turnhout THOMaS RYCKEwaERT GENESiS i, ii EN iii 19 zo 16/02/14 14:30 schouwburg rex Mol HETPaLEiS NOG EEN DaNSKE 7 zo 16/02/14 15:00 de Warande, kuub Turnhout FaBuLEuS SNiPPERDaGEN 11 zo 16/02/14 20:15 schouwburg rex Mol ROwwEN HèZE N HEMEL OP aaRDE 25 zo 16/02/14 20:15 cc de Werft Geel ROwwEN HèZE N HEMEL OP aaRDE 25 zo 16/02/14 - de Warande, houten Zaal Turnhout iL PixEL ROSSO THE GREaT SPaVaLDOS 10 ma 17/02/14 19:00 schouwburg rex Mol GEM. aCaDEMiE VOOR MuZiEK EN wOORD DEN GROOTEN OORLOG: THE 4 HORSEMEN OF THE aPOCaLYPSE 0 do 20/02/14 20:00 cc ‘t schaliken herentals JuDiTH DE JOODE, BENJaMiN MOEN, SaNNE VaNDERBRuGGEN EN LiSa VERBELEN BOG. (CiRCuiT x) 10 do 20/02/14 20:15 schouwburg rex Mol VZw ZaBa KiNa MiSSiE 16 do 20/02/14 20:15 cc de Werft Geel aLiNE KRiSTiN MOHL TiME NOMaD 10 do 20/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout KONiNKLiJK FiLHaRMONiSCH ORKEST VaN LuiK 23 vr 21/02/14 20:00 cc ‘t schaliken herentals CHRiS LOMME EN SECKOu OuOLOGuEM CHRiS LOMME VS. SECKOu OuOLOGuEM 12 vr 21/02/14 20:00 huiskamerconcert herentals TRiO DaME JEaNNE KEET iN HuiS 8 vr 21/02/14 20:15 gc de djoelen oud-Turnhout MYRiaM BRONZwaaR SHiRLEY VaLENTiNE 12 vr 21/02/14 20:15 schouwburg rex Mol BRuSSELS JaZZ ORCHESTRa NEw YORK CiTY OF JaZZ 16 vr 21/02/14 20:15 schouwburg rex Mol LOGE 10 aMaDEuS 17 vr 21/02/14 20:15 de halle Geel SauDaDE EN SEM LiNDER 10 vr 21/02/14 20:15 het Gevolg Turnhout HET GEVOLG MaTaDOR 13 za 22/02/14 18:30 cc de Werft Geel TuRNKRiNG FLiNK & VROOM GYM- EN DaNSGaLa 8 za 22/02/14 19:00 schouwburg rex Mol GEM. aCaDEMiE VOOR MuZiEK EN wOORD DEN GROOTEN OORLOG: THE HaRMONiOuS BaTTLE 0 za 22/02/14 19:00 de Warande, schouwburg Turnhout MuZiEKTHEaTER TRaNSPaRaNT / DE VLaaMSE OPERa KONiNGiN VaN DE NaCHT 16 za 22/02/14 20:00 huiskamerconcert herentals NELE VaN DEN BROECK KEET iN HuiS 8 uvr 22/02/14 20:15 de halle Geel SauDaDE EN SEM LiNDER 10 zo 23/02/14 09:00 Zaal ‘t Getouw Mol RaDiO MOL DEN GROOTEN OORLOG: OCHTENDRaNTSOEN 0 zo 23/02/14 11:00 schouwburg rex Mol GEM. aCaDEMiE VOOR MuZiEK EN wOORD, … DEN GROOTEN OORLOG: KiNDEREN aaN DE MaCHT 0 zo 23/02/14 14:00 schouwburg rex Mol GEM. aCaDEMiE VOOR MuZiEK EN wOORD, … DEN GROOTEN OORLOG: KiNDEREN aaN DE MaCHT 0 zo 23/02/14 14:30 huiskamerconcert herentals CREaM COLORED PONiES KEET iN HuiS 8 zo 23/02/14 15:00 cc de Werft Geel TuRNKRiNG FLiNK & VROOM GYM- EN DaNSGaLa 8 wo 26/02/14 20:15 gc de djoelen oud-Turnhout JOHaN VERMiNNEN JOHaN VERMiNNEN 20 wo 26/02/14 20:15 de halle Geel MaRTiNE DE KOK PLaaTSELiJK VERKEER 10 wo 26/02/14 20:15 cc de Werft Geel ECHT aNTwaaRPS TEaTER M’N ZuSTER HaNGT iN DE LuSTER 14 do 27/02/14 20:15 schouwburg rex Mol SOPRaNOS VS TENORS BaTTLE OF THE VOiCES 22 do 27/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout SKaGEN aLLES VaN EVa 18 do 27/02/14 20:15 het Gevolg Turnhout HET GEVOLG MaTaDOR 13 do 27/02/14 20:15 gc ‘t heilaar Beerse FREEK DE JONGE ZONDERMEER 20 vr 28/02/14 20:00 gc de Wouwer ravels ECHT aNTwaaRPS TEaTER M’N ZuSTER HaNGT iN DE LuSTER 17,5 vr 28/02/14 20:00 cc ‘t schaliken herentals CaRRé CuRiEux DE PaSSaGE 14 vr 28/02/14 20:15 gc ‘t heilaar Beerse CaRRY GOOSSENS EN DE BOBBY SETTER BaND CaRRY’S COwBOY CONFERENCE 12 vr 28/02/14 20:15 schouwburg rex Mol NTGENT GiF 16 vr 28/02/14 20:15 Zaal ootello Mol STEVEN DELaNNOYE NEw YORK TRiO FT. FRaNK VaGaNéE 11 vr 28/02/14 20:15 cc de Werft Geel wiLLiaM BOEVa MEGaLOMaaN 12 vr 28/02/14 20:15 de Warande, schouwburg Turnhout HERMaN VaN VEEN VOOR EEN KuS 33

Schouwburgkalender FebruaridA

Guu

r

Prijs

ZAAl

PlAA

TsuiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

Page 7: Suiker februari 2014

Suiker - 7

Lomme vs. Seckou Ouologuem

HERENTALS – Chris Lomme en Seckou Ouologuem houden allebei van poëzie, al komen ze zelden op

elkaars terrein. Chris Lomme, rasactri-ce, reist sinds jaar en dag het land rond met een poëzieprogramma. Seckou Ouologuem is een van de beste slam-poets die Vlaanderen rijk is. Hij schrijft en performt zijn eigen teksten.‘Chris Lomme vs. Seckou Ouologuem’ is een verrassende voorstelling met teksten die raken. Een boeiende ontmoeting tus-sen twee werelden en twee generaties.Op vrijdag 21 februari om 20u in ’t Schaliken. Kaarten kosten 12 euro. Op www.suikerkrant.be geven we vrijkaar-ten weg.

Bad van Marie: ‘Trust’MOL – ‘Bad van Ma-rie’ stelt het derde deel van ‘Balkanbusi-ness’ voor: ‘Trust’. Deze derde voorstel-

ling in de Balkanserie is een vervolg op ‘Buxus!’ (2001) en ‘Vasio-Levsky’ (2005), maar staat er ook los van. Je hoeft de vorige theaterstukken niet gezien te hebben om ‘Trust’ te kunnen volgen. Maar voor de goede orde: in ‘Buxus’ zagen we hoe enkele theater-makers voor een theaterfestival naar Bulgarije trokken, maar ter plaatse een opportuniteit zagen in de handel in buxusplanten. De business werd steeds groter en breidde uit tot het oprichten van een rusthuis in Bulgarije. ‘Vasio-Levsky’ verhaalde over de aandeelhou-dersvergadering.Intussen zijn we weer jaren verder. De kaderleden Bas Teeken, Filip Jordens, Ana Spazova en Roger Vermeulen heb-ben mekaar al meer dan vijf jaar niet meer gezien. Hun bedrijf is intussen failliet en de onderlinge relaties zijn zwaar verstoord. Waar is het fout ge-gaan? Wie is er met het geld vandoor? Heeft Ana Spazova een onderlinge strijd ontketend? Heeft jaloezie de ka-derleden uit mekaar gedreven? Hoe overleven de ooit succesvolle onderne-mers 2014?Ook in ‘Trust’ maakt Bad van Marie weer het ervaringstheater waarvoor ze gekend en geroemd zijn. De toeschou-wer wordt ook nu weer meegetrokken in een gecreëerde realiteit die in de the-aterwereld allerminst traditioneel is.‘Trust’ wordt gespeeld op vrijdag 7 fe-bruari in schouwburg Rex. Kaarten kosten 13 euro. Op www.suikerkrant.be zijn duotickets te winnen.

Freek de Jonge vervangt De BeenhouwerijBEERSE – De voorstelling ‘Bioritme’ van De Beenhouwerij, die gepland was voor 27 februari, is afgelast. Na 13 jaar trouwe dienst heeft Reinert D’Haene, de helft van het slagwerkduo, om per-soonlijke en familiale redenen De Been-houwerij verlaten. De Beenhouwerij gooit de handdoek niet in de ring, of toch niet meteen, maar er moet natuur-lijk wel een vervanger gevonden kun-nen worden voor Reinert D’Haene. De toekomst van het gezelschap is dus nog onduidelijk. Mensen die al een ticket gekocht hadden voor ‘Bioritme’ krijgen vanzelfsprekend hun geld terug.Maar er is ook gezorgd voor een meer dan waardige vervanger. Op 27 febru-ari zal niemand minder dan Freek de Jonge optreden in Beerse. Het is het enige optreden van Freek in de Kem-pen.Maarten Meyers van gemeenschaps-centrum ’t Heilaar licht toe: “Het is de vzw Beerse Vol Leven, met wie wij zeer goed samenwerken, die de show geboekt heeft. Toen zij te horen kregen dat De Beenhouwerij zijn voorstellin-gen annuleerde, gingen ze meteen op zoek naar een vervangact. Ze hadden vernomen dat Freek de Jonge met een liedjesprogramma zou gaan toeren. Ze hebben gewoon hun stoute schoenen aangetrokken en naar zijn manage-ment gebeld. Bleek dat de agenda’s overeenkwamen en dat Freek op 27 februari nog vrij was. Alles was snel beklonken.”Zo komt het dat Freek de Jonge, een van de grootste cabaretiers van Neder-land, op de planken staat in ’t Heilaar. Maar opgelet: hij komt met een gloed-nieuwe show ‘Zondermeer’, waarvan hij in december nog maar de try-out deed in Amsterdam. ‘Zondermeer’ is geen cabaret- maar een liedjesprogramma. Freek de Jonge zal dus met (een vijf-koppige) band in ’t Heilaar staan. De songs van zijn nieuwste cd ‘Zonde’ vor-men de basis van de show. Daarnaast kruipt het bloed van de cabaretier na-tuurlijk waar het niet gaan kan en zijn z’n bindteksten veeleer conferences dan aankondigingen van het volgende num-mer. Freek blijft Freek.Kaarten voor ‘Zondermeer’ van Freek de Jonge kosten 20 euro. Snel zijn is de boodschap, want er kunnen slechts 340 mensen binnen. Maar er zijn nog kaar-ten beschikbaar.

RituelenTURNHOUT – In en om de Warande wordt van 8 tot 17 februari het thema-festival ‘Rituelen’ georganiseerd. Thea-ter, film, muziek, dans, expo… tien da-gen lang staat het allemaal in het teken van religieuze en seculiere rituelen. Op blz. 18 en 19 lees je er alles over.

Flamenco Doble: ‘Over flamenco, Vlamingen, wannes en zo’

HERENTALS – Fla-menco Doble was de bijnaam van Wannes Van de Velde: Vla-ming en flamencogita-

rist tegelijk. Het is nu de naam van een artiestengezelschap met Bob De Moor, Marc Hauman, Antonio Paz, Ann Hey-nen en Michel Gillain dat een eerbetoon brengt aan de mens en de muzikant Wannes. Centraal in de voorstelling staan de diepe verontwaardiging en de verlangens van Wannes, zijn woedes en zijn liefdes. Want die hebben zijn repertoire gevormd en gekleurd. Het is een erg persoonlijke voorstelling. Alle mensen die eraan meewerken, hebben Wannes persoonlijk goed gekend. Nie-mand is beter geplaatst dan zij om zijn gedachtegoed te vertolken.‘Flamenco Doble’ staat op zaterdag 15 februari op de planken van ’t Schaliken in Herentals. Tenzij je een duoticket wint op www.suikerkrant.be, betaal je 14 euro voor een kaartje.

Hannelore Bedert: ‘iets dat niet komt’

MOL – Volgens Ray-mond van het Groene-woud -en hij kan het weten- is Hannelore Bedert de enige zan-

geres die in het Nederlands zingt die nog weet te ontroeren. Met zo’n com-pliment op zak kan je carrière nog wel stuk, maar je leven niet meer.Bedert heeft twee cd’s uit, waarop ze in het Nederlands of het West-Vlaams zingt. Met haar derde album ‘Iets dat niet komt’ levert Bedert opnieuw mes-scherpe teksten af. De Morgen had er in zijn recensie zelfs vijf sterren voor over.Op zaterdag 8 februari concerteert Hannelore Bedert in schouwburg Rex in Mol. Tickets kosten 14 euro. Op www.suikerkrant.be kan je vrijkaarten winnen.

SchouwbuRgEN

3 duotiCkets

3 duotiCkets

2 duotiCkets

2 duotiCkets

Page 8: Suiker februari 2014

8 - Februari 2014

Rowwen Hèze: ‘’n Hemel op aarde’GEEL – Op donderdag 20 februari staat de Nederlands-Limburgse feestband Rowwen Hèze op het podium van de Werft in Geel. Rowwen Hèze maakte een jaar of twintig geleden furore met enkele bijzonder grap-pige drink- en feestliederen zoals ‘Limburg’ (’t Is een kwestie van geduld / rustig wach-ten op de dag / dat heel Holland Limburgs lult) of ‘Bestel ma’, de Limburgse vertaling van ‘Anselma’ van Los Lobos. Goedgevon-den woordspelingen die deden vrezen dat de band het in de toekomst ook van derge-lijke fratsen en andere carnavalstoestan-den zou moeten hebben. Niks bleek minder waar. ‘Rowwen Hèze’ is een band die nu al enkele decennia de Amerikaanse rootsmu-ziek zoals folk, country en zydeco levend houdt en daarmee in België of Nederland zijn gelijke niet kent.Rowwen Hèze is nog altijd niet te beroerd om in feesttenten te spelen, maar ook in schouwburgen komt de band tot zijn recht. ‘’n Hemel op aarde’ is de titelsong van de gelijknamige film én de titel van de nieuwe theatertournee van de groep. Dat voor alle bandleden de hemel op aarde muziek is, is geen geheim.Kaarten kosten 25 euro.

Lieven Debrauwer & will Ferdy: ‘Heilige huisjes’

GEEL – Regisseur Lie-ven Debrauwer toonde in de Werft al eerder zijn liefde voor het the-ater. Hij is fan van ‘old

school’ cabaret. Wim Sonneveld, Jasperina De Jong, Toon Hermans en vele anderen zijn bronnen van inspiratie voor hem. Te-gelijkertijd staat Lieven Debrauwer heel hard in het nu: hij praat over internetda-ting, je moeder op Facebook hebben en je plek vinden in een wereld die schreeuwt om aandacht.Liedjes van -of in de trant van- cabaret-grootheden worden vlotjes afgewisseld met hilarische sketches. ‘Heilige huisjes’ (en de sporadische trap ertegen) staat garant voor een namiddag genieten van nieuw materi-aal en de herkenning van klassiekers.Dat Will Ferdy meewerkt aan deze show, mag niemand verbazen. In zijn carrière trapte hij zelf ook regelmatig tegen heilige huisjes. De ‘ervaringsdeskundige’ die zijn goedkeuring komt geven over de ‘recon-structie van old school’ brengt ter illustra-tie enkele van zijn klassiekers.Te zien op woensdag 12 februari om 14u in de Werft. Kaarten kosten 10 euro. Op www.suikerkrant.be geven we duotickets weg.

Nevski Prospekt: ‘Mädchen’

GEEL – Nevski Prospekt wil met het maken van voorstel-lingen een brug slaan tussen kinderen of

jongeren en kunst. Daarvoor focust het gezelschap zich op universele vertel-lingen en verhalen. Het collectief vindt dat in onze samenleving veel kinderen en jongeren uit de boot vallen omdat ze de theater- of kunsttaal niet of nau-welijks begrijpen. Daar wordt wat aan gedaan, bijvoorbeeld door middel van een voorstelling zoals ‘Mädchen’. Nele Van den Broeck en Nora Vonder Mühll duiken in steeds nieuwe avonturen. Ze rennen hun dromen, herinneringen en soms gewoon mekaar achterna. Ze ont-dekken en vinden zichzelf uit. Telkens en telkens opnieuw. Volle kracht voor-uit!Nevski Prospekt vond de inspiratie voor dit theaterstuk bij het prenten-boek ‘Wat doen meisjes?’ van Nikolas Haidelbach. Daarin schetst hij niet het clichébeeld van met poppen spelende prinsesjes, maar een beeld van meisjes die alles durven, niet voor elkaar on-derdoen, grootse plannen maken, het onbekende verkennen. Ze onderzoe-ken, experimenteren, pakken alles on-versaagd aan. Ze vechten, willen nooit vóór de andere opgeven, maar houden boven alles van elkaar.Deze familievoorstelling is te zien op zondag 2 februari om 14.30u. Kaarten kosten 7 euro. Op www.suikerkrant.be kan je vrijkaarten winnen.

SchouwbuRgEN

2 duotiCkets2 duotiCkets

De Tijd: ‘Dracula’GEEL – Bram Sto-kers ‘Dracula’ uit 1897 spreekt nog steeds tot de verbeel-ding. Hoe kan dat ook

anders? Een verhaal over een eeuwen-oude graaf die jong blijft door het drin-ken van het bloed van jonge maagden, die in een kasteel woont waar dingen niet pluis zijn, die daar drie bruiden heeft die zich op hun beurt voeden aan een jonge man die er opgesloten zit en die op de hielen gezeten wordt door een professor die niets liever wil dan een houten staak door zijn hart te boren… Maar boven de gruwel en horror drijft een verhaal over onverwoestbare, echte liefde die over de tijdsgrenzen en de dood heen blijft bestaan. Het boek van Stoker is een verzameling van brieven, krantenknipsels, fragmenten uit dag-boeken, spoorboekjes, kookboeken en reisgidsen. De Tijd maakt met een ei-gen collage een hedendaagse versie van ‘Dracula’.‘Dracula’ is te zien op donderdag 13 februari om 20.15u. Er is een (gratis) inleiding om 19.30u. Kaarten voor de voorstelling kosten 12 euro. Op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

Roots Night met TT Syndi-cate, The Rhythm Chiefs en The Lonesome DriftersTURNHOUT – In de Kuub vindt op za-terdag 1 februari de zesde Roots Night plaats. Liefhebbers van rock-‘n’-roll, rockabilly, bluegrass en andere roots-muziek mogen dit minifestival niet missen.De aftrap wordt om 20u gegeven door The Rhythm Chiefs uit Dordrecht. Als iedereen opgewarmd is, mogen The Lo-nesome Drifters uit Duitsland hun vin-tage sound loslaten op het publiek. De band stond eerder al geprogrammeerd op Rockin’ Around Turnhout en heeft in de Kempen al een aanzienlijke schare fans. Maar niet zoveel als TT Syndi-cate. Want hoewel die Portugese groep gloednieuw is, bestaat ze uit leden van 49 Special en die zijn in Turnhoutse rootskringen megapopulair. Nog even en Nuno Gomes en Pedro Serra kun-nen het ereburgerschap van Turnhout opeisen. Voor al dat fraais -de allerbeste roots-muziek uit Nederland, Duitsland en Portugal- betaal je aan de kassa slechts 20 euro. Het muzikale koopje van het jaar!

SKaGeN: ‘alles van Eva’TURNHOUT – SkaGeN laat met de voorstelling ‘Alles van Eva’ een jaren-lange wens in vervulling gaan. Al heel lang denken ze erover om het klassieke hoorspel ‘The wisdom of Eve’, dat later wereldberoemd werd dankzij de verfil-ming ‘All about Eve’, te vertalen naar het theater.‘Alles van Eva’ gaat over mateloze ijdel-heid, nietsontziende eerzucht en de onstilbare honger naar de aandacht van het publiek. Ook het wisselen van de generaties en het verlies dat daar altijd mee gepaard gaat, is een van de grote thema’s. Eva is lieftallig, jong en theatergroupie. Ze aanbidt Margot, een gevestigde ster aan het theater-firmament. Iedereen aanbidt Margot, die echter vooral in de clinch ligt met de tijd, die ze als haar grootste vijand beschouwt. Rimpel na rimpel zet die zijn handtekening in haar gelaat, wat Margot onzeker en bijgevolg ook on-handelbaar maakt. Eva probeert in Margots entourage door te dringen en klimt dankzij haar charmes snel op tot de persoonlijke assistente van de ster. Maar wat eerst op toewijding lijkt, krijgt steeds de vorm van meedogen-loze ambitie. SKaGeN wordt voor ‘Alles van Eva’ versterkt door Barbara Sara-fian, Steve Geerts en Sanne Samina Hanssen.‘Alles van Eva’ is te zien in de Warande op donderdag 27 februari. Tickets kos-ten 17 euro.2 duotiCkets

Page 9: Suiker februari 2014

Suiker - 9

DE WARANDE TURNHOUTWWW.WARANDE.BE // 014416991

ZIJN ERN

OG

R I T U E L E N

?

ww

w.warande.be/pagina/rituelen

van

12 to

t 17

febr

uari in de Warande

foto: Dries Segers

DE WARANDEWWW.WARANDE.BE Info en tickets | cc ‘t Schaliken | Grote Markt 35 | 2200 Herentals

tel. 014-28 51 30 | [email protected] | www.schaliken.be

Carré CurieuxDe passageVrijdag 28 februari om 20 uur in de schouwburg

Piv HuvluvSpeeltijd

Vrijdag 14 februari om 20 uurin de schouwburg

Hof van EedeDorstig

Lankmoed, Brokstuk-ken en Julie CafmeyerCabaret Centraal

Machteld LibertPraatjesmakers: Monsters of mensen?

Loge 10Amadeus

Sopranos versus TenorsBattle of the Voices

Jonas WinterlandBroodje Mol: Mensen zijn gemaakt van dun papier

Hannelore BedertIets dat niet komt

DaanLe Franc Belge

Brussels Jazz OrchestraNew York, City of Jazz

NTGentGIF

Bad van MarieTrust

Spiegel StrijkkwartetWeens Klassiek

HETPALEISNog een danske

Steven Delannoye New York Trio feat. Frank VaganéeJazzconcert februari

Za 1 feb

Vr 7 feb

Ma 10 feb

Vr 21 feb

Do 27 feb

Vr 7 feb

Za 8 feb

Za 15 feb

Vr 21 feb

Vr 28 feb

Vr 7 feb

Zo 9 feb

Za 16 feb

Vr 28 feb

Theater

comedy/cabaret

Lezing

Theater

Concert

Gratis middagconcert

Concert

Concert

Jazz

Theater

Theater

Aperitiefconcert

Jazz

Familievoorstelling/dans (4+)

LAATSTE TICKETS

februari 2014

PROGRAMMA CULTUURCENTRUM ‘T GETOUW • MOL

OPENINGSUREN CULTUURBALIE: IN SCHOUWBURG SMALLESTRAAT LDINSDAG ZATERDAG: R ÉÉN UUR VOOR AANVANG VAN ELKE VOORSTELLING

INFO EN RESERVATIE: GETO [email protected]

EEN hART VooR culTuuR

Page 10: Suiker februari 2014

10 - Februari 2014

start nieuwe tournee Zjef Vanuytsel

Page 11: Suiker februari 2014

Suiker - 11

Het regent oude wijven als een man op het afgesproken uur de gelagzaal bin-nenkomt. Even twijfelen we, maar dan herkennen we duidelijk de trekken van de zanger. Alleen is hij fel vermagerd. Als we naar zijn gezondheid informe-ren, reageert hij kort. “Ik voel me op-nieuw zeer goed en ik heb nu terug het gewicht van 25 jaar geleden, gelukkig. Langer wil ik daar niet over uitwei-den.” Zijn tournee gaat deze maand van start en zal maar twee maanden duren. “In de zomer volgen nog wat optredens alleen met mijn muzikanten”. De rest van het jaar wil hij zich volledig con-centreren op het schrijven van liedjes voor een nieuwe cd. Zijn opgemerkte comeback-cd ‘Oude Makkers’ dateert ondertussen al van 2007. “Het gaat vooruit, hé”, zegt Zjef terwijl hij nipt aan een sober glas water. “We hebben de voorbije jaren zeker een 100-tal concerten gedaan. Ik had zo’n suc-ces nooit verwacht. Toen ik stopte met muziek en koos voor de architectuur had ik me wel voorgenomen om later nog iets met een aantal liedjes te doen. Ik had zelf een tussenperiode van een vijftiental jaren voor ogen waarna ik de draad terug zou oppakken. Dat zijn er vijfentwintig geworden omdat ik te veel werk had als architect. Ik kon geen liedjes meer geschreven krijgen. De muziek was uit mijn hoofd gegaan. Tot ik besefte dat ik eraan moest begin-nen als ik de belofte aan mezelf trouw wilde blijven. Honderd concerten is veel in Vlaanderen, en zeker niet evident. Het was zeer plezant. Ik wil niet bluf-ferig overkomen, maar de meeste zalen waren uitverkocht. Het waren ook vaak heel emotionele optredens.

−We hebben recensies gelezen waarin stond dat je vaak je tranen moest bedwingen omdat het pu-bliek je met een staande ovatie be-loonde. Dat is misschien wat overdreven, maar er waren zeker erg emotionele momen-ten bij. En heel wat staande ovaties. We brachten nieuw werk, maar we zongen ook liedjes die we al twintig jaar niet meer gezongen hadden.

−Heb je lang getwijfeld om een comeback te maken? Ach, ik beschouwde het nooit als een comeback. Ik wilde gewoon opnieuw iets doen met liedjes. En ik kon moeilijk op mijn tachtigste opnieuw beginnen zingen. Als schrijver of dichter is dat misschien mogelijk, maar als zanger is het niet evident om op een hogere leef-tijd nog op een podium te gaan staan. Het blijft natuurlijk altijd ‘bij leven en welzijn’. Ik heb wat gezondheidsproble-men gehad - de toestand is zelfs even ernstig geweest - maar ik voel me van-daag terug heel goed.

−Ook Mick Jagger, net zeventig, be-weert dat optreden fysiek erg las-tig is. Ik moet niet als Jagger voortdurend staan te springen, alsof ik nog een jong veulen ben (lacht). Maar ik moet na een optreden ook niet aan de zuurstoffles gaan hangen. We spelen tweemaal een uur, wat niet te onderschatten is, maar nog perfect haalbaar. Het is vooral de concentratie die veel van je vergt: je moet je liedjes met de nodige kracht en bezieling brengen. Fysiek is het geen enkel probleem. Ik ben altijd al sportief geweest. Ik speel nog zaalvoetbal, deze avond nog trouwens, en doe aan tennis en aan vliegvissen. Beweging genoeg dus.

−Dat verbaast ons eerlijk gezegd. We associëren u nog altijd met een liederlijk leven. ‘Houten kop’, weet u wel… Weinig mensen kennen die sportieve kant van mij. Langs de andere kant ben ik altijd een sociale mens geweest en enige liederlijkheid hoort daar bij denk ik. Vroeger was het regel dat je bij een optreden achteraf bleef nababbe-len met het publiek en de mensen van de organisatie. Dat liep soms weleens

lichtjes uit de hand. Die sportiviteit zat er echter al in toen ik aan het Klein Se-minarie in Hoogstraten schoolliep. Ik speelde er als 12/13-jarige voetbal in de eerste ploeg. Maar toen ik ook geselec-teerd werd voor het schooltoneel, moest ik kiezen. De repetitie en de training waren allebei op de woensdagnamid-dag. Ik heb toen het voetbal laten val-len en nog wat basketbal gespeeld. Ik heb dus in mijn leven, zoals zovelen waarschijnlijk, verschillende keren moeten kiezen.

−Zat muziek en het liedjesschrijven in de familie Vanuytsel? Mijn vader kon niet goed zingen, maar schreef wel liedjes en teksten voor een bonte avond die hij elk jaar met een paar vrienden en muzikanten uit het dorp in mekaar stak. Ze traden dan op in Meerhout en de omliggende dorpen. Hij was de man die alles aan elkaar praatte. Mijn vader was afkomstig uit Geel en werkte in een fabriek in Kwaadmechelen. Mijn moeder was een zelfstandige vroedvrouw. Ze waren bei-den heel sociale mensen die veel vrien-den in het dorp hadden. Ik weet niet of ik het van mijn vader heb opgepikt? Ik had destijds verschillende interesses. Uiteindelijk heb ik voor architectuur gekozen, maar ik had zeker ook veel belangstelling voor literatuur en voor talen. Ik heb ook nog wat getekend en geschilderd. Ik heb vroeger vooral erg veel gelezen. In mijn humaniora las ik al de Nobelprijswinnaars. En boeken

van duizenden pagina’s van bijvoor-beeld Dostojevski las ik op een paar dagen uit. In Hoogstraten waren er ook een paar interessante leraars, waar ik veel van opgestoken heb. Ik kan die school eigenlijk niet veel verwijten. Op het vlak van tucht waren ze wel oubol-lig en onnozel soms, maar ik heb er geen echte excessen meegemaakt. Qua studieniveau moest je enorm veel stof verwerken. Ze wilden je een algemene culturele bagage meegeven. Tenslotte pik je eruit wat in u zit. Ik zat er op internaat. Eerst mocht ik maar om de maand naar huis, later om de veertien dagen en pas het laatste jaar om de week.

−Het verbaast me dat je naar een internaat werd gestuurd. In Meerhout woonde een priester die in Hoogstraten les gaf. Het was in die tijd de gewoonte dat ze ten velde stu-denten gingen ronselen. Ze keken naar je uitslagen van het lager onderwijs en als je bij de beteren hoorde, kwamen ze thuis aan je ouders vragen om je naar het Klein Seminarie te sturen. Dat voorstel kwam mijn ouders goed uit. Aangezien mijn moeder ook fulltime als vroedvrouw werkte, was er niet veel tijd voor mij. Vader zei: ‘U ken-nende, denk ik dat zoiets niet slecht voor u zou zijn.’ Ik wist toen niet wat hij daarmee bedoelde, nu wel (lacht). Ik was geen moeilijke jongen, maar durfde wel mijn gedacht zeggen en enige los-bandigheid was me niet vreemd. Als ze

in Hoogstraten zeiden: we gaan dat al-lemaal samen doen, dan antwoordde ik: ‘Waarom allemaal samen?’ Ik ben altijd een ploegspeler geweest, en dat ben ik nog steeds, maar ik had er wel een probleem mee als ze ons als één kudde behandelden. In Hoogstraten zeiden ze toen: eigenlijk is hij niet geschikt voor het internaat, maar ’t is ne goeie jon-gen, hij mag blijven. Ik ben er destijds begonnen met een soort variétéavond. Om de tijd te verdrijven, schreven we ’s avonds liedjes, vaak erg studentikoos, of parodieën op Engelstalige hits.

−Had je toen al de ambitie om er je beroep van te maken?(fel) Neen, dat was het laatste van mijn gedachten! Ik ging naar Sint-Lucas in Brussel om architect te worden. Ik had ondertussen wel een gitaar gekre-gen van mijn ouders, een mooie witte jazzgitaar. Ik leerde er mijn eerste bluesakkoorden op. Ik heb altijd inte-resse gehad voor veel soorten muziek. Twee figuren hebben me de weg naar het chanson gewezen: Jaap Fischer en Jacques Brel. Fischer vond ik bijzonder interessant omdat hij een ander soort Nederlandstalige liedjes bracht, scherp-zinnig, veel humor en ironie. Van Brel leerde ik vooral het omgaan met emotie en de dingen des levens. Hij schreef ook in een taal die realistisch was, gezon-gen proza, maar waarin ook veel poëzie schuilging. Natuurlijk waren er nadien ook de Beatles met hun prachtige ak-koorden en Bob Dylan uiteraard en vele

anderen. Maar toch vooral Fischer en Brel. (Stopt plots met praten) Wil je wel het ganse verhaal horen?

−Natuurlijk. Vertel maar verder.Ik heb in het begin nooit liedjes ge-schreven met de bedoeling een zang-carrière uit te bouwen. Maar in de stu-dentenwereld werden er destijds veel café chantants georganiseerd, zoals ‘De nacht van het chanson’ in Leuven. Je kunt dat het best vergelijken met de vrije podia van de stand-upcomedians van nu. Mensen met een gitaar moch-ten een paar liedjes komen brengen. Op een bepaald moment - in 1968 geloof ik - hadden enkele medestudenten me in-geschreven voor een wedstrijd waarvan de publiekswinnaar een interview op Radio 1 mocht geven en de kans kreeg een paar liedjes op te nemen. Ik won die wedstrijd. Jan Geysen, de man die me voor de radio interviewde, had mijn liedjes nadien doorgegeven aan de pla-tenfirma Polygram en die wilde met mij direct een lp maken. Ik viel stijl ach-terover. Daar had ik zelf nooit aan ge-dacht. Ik had bovendien ook onvoldoen-de nummers voor een lp. Op de koop toe moest ik nog twee jaar studeren. Ik te-kende toen wel een contract. Tussen ’68 en ’70 is er iemand van de platenfirma regelmatig aan mijn kot komen aanbel-len met de vraag: ‘Hoe ver sta je?’ Ik moest ze telkens afwimpelen. Het was ook niet zo evident toen om eigen lied-jes te schrijven. Het Nederlands naar je hand zetten, teksten zonder clichés, maar toch zingbaar. Er waren zo goed als geen voorbeelden, weinig voorge-schiedenis. En zo ontstond dan toch na enige inspanning ‘Ik weet wel, mijn lief’ en “De Zotte Morgen”. Begin ’70 had ik dan eindelijk genoeg materiaal en zijn we de studio in getrokken. De plaat (De Zotte Morgen, destijds goed voor een verkoop van meer dan 100.000 ex., toen nog weinigen een eigen geluidsinstalla-tie bezaten, n.v.d.r.) is opgenomen in de eerste twee weken van de twee maan-den, waarin ik eigenlijk aan mijn eind-werk moest werken. Maar dat wisten ze op school gelukkig niet. Ik moest na-dien naar het leger en was ook nog eens getrouwd. Je hoort: dat was geen echte carrièreplanning (lacht). Ik had er ook geen rekening mee gehouden dat er na het verschijnen van de plaat misschien ook nog optredens zouden volgen. Maar het waren gelukkig andere tijden: alles ging veel trager. De plaat kwam uit en werd stilletjesaan meer en meer ge-draaid. Ik kreeg ook meer en meer op-tredens binnen. Toen ik afzwaaide bij het leger had ik voldoende optredens in mijn agenda om een jaar te vullen. Zo rolde ik erin en van architectuur was toen direct geen sprake meer. Niemand had ooit gedacht dat de plaat het zo goed zou doen. Die bleek iets op te vul-len dat er voordien niet was.

−Moest je ook je geboortedorp Meerhout verlaten om je carrière als artiest uit te bouwen? Het is allemaal spontaan gekomen. Ik studeerde in Brussel en voelde me daar goed. Na mijn huwelijk zijn we in Brussel blijven wonen, omdat ik nog een jaar moest doen. We hebben daar-na wel even getwijfeld om terug naar Meerhout te gaan, maar daar zit je zo ver van alles af. En voor mijn zangcar-rière was Brussel nadien ideaal als uit-valsbasis om zowel naar optredens in West-Vlaanderen, Limburg en Neder-land te rijden. Toen ons eerste kindje geboren werd, zijn we gaan zoeken naar een plekje in Vlaams-Brabant, in de natuur en niet te ver van Brussel. Het werd Neerijse, met hoofdgemeente Huldenberg. Het is een ander soort landschap dan in de Kempen, heel heu-velachtig. Als Kempenaars er op bezoek komen, vonden ze het altijd heel mooi en bijzonder, omdat er nog veel natuur is en ook omwille van die mooie verge-zichten. De stad vind ik boeiend omdat er cul-

“ik zou nog wel een nieuw

cultuurcentrum willen bouwen. in meerhout,

bijvoorbeeld.”

OLEN – Al midden vorig jaar gingen we Zjef Vanuytsel interviewen aan de vooravond van een nieuwe liedjestournee die hem op tal van plaatsen in de Kempen zou brengen. Die tournee moest

echter noodgedwongen afgeblazen worden omdat de zanger naar verluidt ernstig ziek werd. Hierdoor werd ook ons gesprek afgeblazen. Vandaag lijken zijn gezondheidsproblemen definitief

van de baan en zet hij een nieuwe, ingekorte tournee op het getouw, samen met zangeres Micheline Van Hautem. Een afspraak voor een gesprek was weer mogelijk. Maar waar gingen we afspreken? Zjef heeft al meer dan dertig jaar geleden zijn geboortedorp Meerhout ingeruild voor Huldenberg, een verre uithoek in Brabant, vlak bij de taalgrens. Hij komt zelf met een voorstel.

Omdat hij volgende week toch een bezoek moet brengen aan een van zijn vaste muzikanten in Zoersel, konden we elkaar ergens ‘tussenin’ spreken. Zjef stelt voor in de ‘Pot au feu’, het

restaurant van een goeie kennis van hem, Maarten Vanhoof, op het marktplein van Olen.

start nieuwe tournee Zjef Vanuytsel

Page 12: Suiker februari 2014

12 - Februari 2014

tureel veel te beleven valt. Dat mis je wel in een dorp. De plaats waar ik nu woon, ligt op een kwartiertje rijden van Brussel en maar tien minuten van Leu-ven. Ik ga er vaak naar tentoonstellin-gen. Ik ben er ook nog maar pas naar een theatervoorstelling van Fransta-ligen gaan kijken, over België en onze absurde toestanden. Heel verfijnd en de acteurs spraken tussendoor perfect Nederlands. Dat kan je toch alleen in Brussel meemaken. Ik vind de stad in-teressant, ze werkt verruimend, maar om er gans mijn leven te wonen, mis ik de ruimte, de natuur, de gemoedelijk-heid van een dorp, van ‘iedereen kent iedereen’, hoewel dat niet meer bestaat geloof ik... Ik heb ooit overwogen om nog een appartementje te kopen in de stad, maar ’t is er nooit van gekomen. Ik kan dus de mensen wel begrijpen die op verschillende plaatsen een optrekje hebben. Ik zou het ook wel plezant vin-den om een optrekje te hebben ergens in Italië of aan de Middellandse zee. Maar zo ver heeft mijn carrière me niet gebracht. En bovendien als je een huis hebt in het buitenland moet je daar al-tijd naartoe, terwijl ik toch liever iets nieuws verken. Ik mis de zon hier wel, zeker in deze donkere maanden.

−Als ze terugkeren, zijn uitgeweken Kempenaars vaak verbaasd dat de streek zo is veranderd. Sommigen, zoals de schrijver Koen Peeters, vin-den dat de Kempen razendsnel zijn authenticiteit aan het verliezen is. Bekijkt u dit als architect op een nog kritischere manier? Ik heb als kind nog gespeeld op de plaats waar nu de Boudewijnsnelweg (E313, n.v.d.r.) ligt. Toen waren ze de bossen aan het rooien in Eindhout. Maar niet alleen de Kempen, maar heel Vlaande-ren kent dat probleem. We beschikken nog wel over veel open ruimte hoor, maar die bevindt zich achter de huizen. Je rijdt hier overal tussen de lintbebou-wing. De ‘wet op de stedenbouw’ en het gewestplan zijn er veel te laat gekomen. Er is zeker een gebrek aan visie op het vlak van stedenbouw. Vandaar dat ik af en toe graag in de Ardennen zit, omdat je daar nog van dorp naar dorp kan rij-den, met daartussen de bossen. Ook hier in en rond Meerhout kan je nog mooie wandelingen maken, maar dan buiten de dorpskern en als je wegblijft van de wegen die naar Geel of Mol gaan. Het is jammer dat men het dorp niet heeft uitgebouwd rond het bestaande cen-trum, maar naar alle kanten heeft laten uitdeinen. Maar dat is overal zo. Dat is onomkeerbaar. Vroeger was je na een kilometer stappen uit de dorpskern en zat je midden in de natuur. Er is nog wel wat overgebleven van het authentieke Meerhout. Zo heeft het nog steeds zijn schitterend marktplein. Maar ik kom niet vaak meer in de streek. Nu mijn ou-ders overleden zijn, kom ik alleen nog bij mijn zus die in Balen woont. Maar dan rijd ik door Meerhout en dat doet altijd wel wat.

−In je lied ‘Stil in de Kempen’ op ‘Ouwe Makkers’ zing je over de be-grafenis van je ouders en klinkt er spijt doorheen over het feit dat je hen te weinig hebt bezocht. “‘k Ging veel te weinig naar huis terwijl je wist dat dit alles ooit op een dag eindigen zou.”Ja, je schrijft die regels neer en dan ko-men mensen na een concert zeggen: “Ik heb dat ook zo beleefd.” Het gevoel van ‘ik had er meer moeten zijn’, klopt. Ik woonde ook te ver weg. Maar mijn zus heeft dat prachtig opgevangen. Ik denk vaak aan mijn ouders, zeker nu ze er niet meer zijn. Op het einde waren ze niet meer zo best te been. Maar dan zit je meestal zelf in een levensfase waarin je het erg druk hebt en met je onnozele carrière -om het zo te zeggen- bezig bent. Dat liedje was speciaal op het po-dium… We brachten het live met een viool-kwartet. Het was altijd moeilijk om het in te zetten.

−Heb je nog iets overgehouden van de zogenaamde Kempense aard? We zijn wel wat speciaal, denk ik. Ikzelf praat vrij veel om een Kempenaar te zijn. Maar ik vind dat introverte van de

Kempenaar wel tof. Het nadenken voor de mening komt. Als je aan een Kempe-naar vraagt of hij iets voor je wil doen, dan valt er altijd een stilte. Daarna volgt dan -en dat vind ik prachtig- een ja of een nee. Meer niet, verder geen uitleg. Maar als ze ‘ja’ zeggen, gaan ze er ook voor. In sommige andere volks-delen van Vlaanderen is het vaak ‘ja misschien’ of ‘eventueel’. Je kan op een Kempenaar staat maken en dat vind ik belangrijk. Er zit ook heel veel talent in de Kempen en dat komt de laatste jaren sterk naar boven. Vroeger waren we minder goede netwerkers. Ikzelf ben daar een voorbeeld van... denk ik.

−Heeft dat talent het vandaag moeilijker of makkelijker dan vroe-ger, denk je?Ik denk dat het voor een muzikant nu moeilijker is om te kunnen leven van zijn muziek. Vlaanderen is klein en er is zoveel talent, zoveel goed geschoolde muzikanten. Dat is het probleem van een te klein land. En in Nederland wat betekenen is ook niet evident.

−Nooit geen spijt gehad dat je niet bent blijven zingen voor de kost zo-als collega’s van je, onder andere Raymond van het Groenewoud of Jan De Wilde? Een carrière van een muzikant gaat met golfbewegingen. Na een periode van succes gaat het meestal een stuk minder en dan weer terug wat beter. Ie-dereen maakt dat mee. Je kunt geen 20 jaar aan een stuk steeds weer dezelfde zalen aandoen. Je moet daarnaast ook je repertoire vernieuwen en tijd ma-ken om nieuwe liedjes te maken. On-dertussen krijg je maandenlang geen inkomsten binnen. Iedereen moet dat voor zichzelf uitmaken. Ik heb bewust gezegd: nu is het voor een tijdje gedaan met muziek. Achteraf kwamen mensen me zeggen: je gaat je naambekendheid toch zomaar niet weggooien. Maar voor mij was het zo goed geweest. Ik zette alles op de architectuur. In het begin moest ik opnieuw iets opbouwen. Maar

de laatste vijftien jaar van die carri-ère heb ik interessante dingen kunnen maken. Ik kon de stap zetten van wo-ningbouw naar de bouw van openbare gebouwen, zoals een aantal gemeente-huizen. Nu heb ik terug voor honderd procent gekozen voor muziek. Ik vind mijn leven boeiend zo en hoop dat ik nog een aantal jaren te goed heb. On-dertussen ben ik terug aan het schrij-ven en heb al wel wat nummers klaar.

−Je schreef vroeger ook geënga-geerde nummers. Zo herinneren we ons een wat ironisch lied over Bel-gië, ‘’t schoonste land op de wereld-bol’. Bang dat België binnenkort niet meer bestaat?Ik zou het jammer vinden, ja. Ik vind dat de politiek met het gegeven “België” niet veel heeft gedaan. Spijtig. Eigen-lijk zouden we natuurlijk allemaal onze moedertaal moeten koesteren, maar de Nederlandstaligen zouden deftig Frans moeten kunnen en de Franstaligen Nederlands. In het teken van de ont-voogding, die terecht was, is er tegelij-kertijd wat teveel over boord gekieperd. En dikwijls voor eigen stemmengewin. We hebben twee verschillende cultu

ren. Wallonië heeft een andere flair. De Walen zijn relaxter in hun hoofd. En ze hebben de Ardennen waar nog veel ruimte is . En wij hebben dan weer de zee. Natuurlijk moet de koek eerlijk verdeeld worden, maar we hebben een boeiend land. In feite zouden we alle-maal polyglot moeten zijn en minstens vier talen spreken: Frans en Neder-lands, Duits en uiteraard Engels. Er zijn mensen in het Brusselse die dat al-lemaal in zich hebben en dat is toch een rijkdom. Die intrinsieke mogelijkheden hebben weinig landen. We laten kan-sen liggen. Ze hadden beter die rijkdom ontgonnen dan schaliegas.

−Neemt met het ouder worden de nostalgie in je liedjes niet de over-hand? Neen, ik ga niet beginnen over vroe-ger, hoewel je de geschiedenis niet mag uitgommen. Maar we leven nu. ‘Oude Makkers’ was een overgangs-cd naar een nieuwe. Als ik terugblik, heb ik een interessant leven gehad. Ik ben toeval-lig in de muziek terechtgekomen en heb tien jaar fulltime niets anders kunnen doen. Daarna vijf jaar architectuur en muziek samen, dan louter en alleen architectuur en nu terug muziek. De cirkel is rond. Weet je: ik heb als ar-chitect in Scherpenheuvel een centrum gebouwd met twee grote concertzalen: Den Egger. Daar heb ik de première van mijn tournee gedaan. Ik heb dus opgetreden in mijn eigen zaal (lacht).En daarna zei ik: ik had meer zulke zalen moeten ontwerpen. Het mooiste zou zijn dat ik als adviseur nog eens zou kunnen meewerken aan de bouw van een cultuurcentrum in de Kempen, bijvoorbeeld in Meerhout.

−En die zaal zou dan naar jou ge-noemd kunnen worden? (Lacht.) Nee, dat moet natuurlijk niet... maar eigenlijk zou het toch wel plezant zijn.

Tekst: Stijn JanssenFoto’s: Bart Van der Moeren

Je kan in de buurt naar concerten van Zjef Vanuytsel en Micheline Van Hau-tum op:

• vr 31-01-14, 20u30 • BOECHOUT, Zaal Capenberg• za 01-02-14, 20u30 • VORSELAAR, Zaal De Dreef• zo 09-02-14, 15u00 • ANTWERPEN, Zaal De Roma • zo 16-03-14, 20u15 • LEOPOLDSBURG, CC Leopoldsburg • wo 19-03-14, 20u15 • OUD-TURNHOUT, O.C. De Djoelen• di 01-04-14, 14u30 • BERCHEM, CC Berchem

Meer info: www.liveconcerten.be

Page 13: Suiker februari 2014

Suiker - 13

In onze krant wijdde de hoofdredac-teur onlangs zijn editoriaal aan een opmerkelijk onderwerp, met name het verband tussen de sigaret en de maak-baarheid van de mens. Volgens de opi-niemaker waren er maar twee gene-raties nodig geweest om de status van de sigaret als een sociaal geaccepteerd genotsmiddel te kelderen tot die van een verfoeilijke kankerstok. De oorzaak voor deze spectaculaire degradatie van de sigaret lag volgens hem bij de pre-ventiecampagnes, de verhoogde accijn-zen en het wetenschappelijk onderzoek. Dat we voor deze informatie en maatre-gelen vatbaar waren, vormde voor hem meteen een bewijs dat de mens wel degelijk maakbaar was. Of met andere woorden: we worden niet vanaf dag één van ons bestaan gestuurd door onze instincten, driften, hormonenspiegels, DNA-strengen of genen, maar we kun-nen wel degelijk het heft in eigen han-den nemen als we maar luisteren naar raad van mensen die het goed met ons voorhebben. Allicht was het moment -de eindejaars-periode- waarop hij dit onderwerp ten berde bracht toeval, maar toch kon hij geen beter tijdstip uitgekozen hebben. De start van een nieuw jaar is ook het moment dat de mens het sterkst gelooft dat hij een nieuwe start kan maken, dat hij kwalijke gewoontes de kop kan indrukken en met enige inspanningen een beter leven in het vooruitzicht kan krijgen. ‘Stoppen met roken’ staat -of stond- allicht jarenlang op nummer 1 van de goede voornemens die tussen 31 december en 1 januari overal ter wereld worden gemaakt. Ook wij heb-ben jaren na elkaar met veel misbaar peperdure sigarettenpakjes weggesme-ten en al even dure eden gezworen om het roken te laten, maar amper 24 uren later gingen we als een dakloze op zoek in een vuilnisbak naar achtergebleven peukjes van diehardrokers. Echter, nu we hopen definitief van het roken af te zijn, hebben we een nieuwe vijand in het vizier genomen. Dat zijn de scam-pi geworden! We hebben op de eerste minuut van 1 januari 2014 plechtig gezworen geen scampi meer tot ons te nemen. Wat hebben we in godsnaam tegen scampi? Om kort te zijn: alles. We heb-ben een totale afkeer van scampi gekre-gen. Meer nog: we haten de scampi tot in het diepst van onze gedachten. Dat is niet altijd zo geweest. Er waren tij-den dat we de scampi koesterden. Maar om die gevoelens terug op te roepen, moeten we ruim twintig jaar terug in de tijd gaan, ergens in de jaren negen-tig toen de scampi voor het eerst in ons leven verscheen, en meteen ook in dat van velen van onze medemensen. Plots waren de scampi in groten getale ter beschikking. Ze lagen en masse in de diepvriezers van de grootwarenhuizen en werden aangeprezen als de nieuwe culinaire sensatie. In geen tijd verdron-gen de scampi de oesterzwam, de gar-naal of de krabsalade van hun troon.

Voor die tijd waren scampi lekkernijen die een gewone sterveling zich niet kon veroorloven. Ze behoorden net als de steureieren, de zieke levers en witte en zwarte zwammen tot de privileges van de gefortuneerden. Scampi moesten hun status van luxeproduct opgeven om ge-meengoed te worden. Scampi werden de ‘Ryanairs’ onder de schaaldieren. Achteraf beschouwd mag het een won-der heten dat we ooit de scampi een warm hart hebben toegedragen. Want wie de scampi ook maar even in ogen-schouw neemt, houdt zijn mond stevig dicht en loopt kokhalzend weg. Het zijn niet meer dan grijze, glibberige, door-schijnende organen die beelden oproe-pen van insectenlarven die uit wegrot-tende kadavers komen gekropen in de brousse van Borneo. Ooit hadden we Oost-Europeanen op bezoek -in een tijd waarin ontharnaste schaaldieren enkel in de partijpaleizen van hun politieke elite werden genuttigd- en serveerden hun de scampi. Met de hand voor de mond vluchtten ze weg van tafel. Ze meenden dat we hen voedsel van de Bosjesmannen voorschotelden.De scampi zien er niet alleen uit als verschrompelde geslachtsorganen na arbeid, ze smaken ook nergens naar. Neem de proef op de som, steek ge-blinddoekt scampi in uw mond en be-schrijf wat u proeft. Nee, ze smaken niet naar de zilte zee. Kippen uit een grootwarenhuis smaken vandaag meer naar vis dan scampi. Wat wellicht het dichtst in de buurt komt, is gestolde velponlijm. Daarom is het ook godge-klaagd dat, sinds een kok het schuim-bekkend had over een niet-verwijderd darmkanaal in zijn scampi, iedereen zich de moeite getroost om de scampi volledig te dissecteren. Het zal de zaak niet maken. Zelf hebben we jarenlang geen notie gehad van darmkanalen in scampi. Neem het van ons aan: scampi zonder of met darmkanaal smaken naar hetzelfde. Naar niets.Vandaag is het scampi hier, scampi daar, scampi overal. Wie ‘scampi en re-cepten’ googelt krijgt meteen anderhalf miljoen links op zijn bord. Ter vergelij-king: de gamba nog geen honderddui-zend. Het gaat van de meest verbreide ‘scampi in looksaus’ over ‘scampi met beuling’ (Huysentruyt) tot ‘scampi vermengd in broodmeel’ (Zweeds). De scampi zijn de Chinezen onder de schaaldieren geworden. Ook al eet je driemaal daags scampi, je leven is te kort om alle variaties te smaken. Maar niet met ons dus. Geen scampi zouden nog de kans krijgen tot ons darmkanaal door te dringen. Het afzweren van de scampi hebben we welgeteld 16 uren volgehouden. De dag na onze eed moesten we gaan eten bij onze schoonfamilie. Al jaren krijgen we scampi voorgeschoteld. Ook ditmaal. We hebben ze gegeten en een extra portie niet durven weigeren. De maak-baarheid van de mens, of beter die van de man, heeft zijn grenzen. Die wordt bepaald door zijn schoonmoeder.

scampi

stiJn Janssen

xander De Rijcke WESTERLO – Stand-upcomedian Xan-der De Rijcke werd bij het grote publiek bekend toen hij in 2007 de finale van de Comedy Casino Cup won. Hij liet toen onder anderen Philippe Geubels en Iwein Segers achter zich.De Rijcke heeft sindsdien niet stilge-zeten. Hij toert nu langs de zalen met zijn derde show, wat meteen ook de titel van die show is. En daarmee zijn we aan het einde gekomen van Xander De Ryckes ‘stand-upcomedytrilogie’. Hoe het verder met hem zal vergaan, weet niemand. Er rest ons niets anders meer dan af te sluiten met een grote knal, veel drama, brokstukken en wat schuine moppen. Fasten your seatbelts, maak je klaar voor Xanders ‘Zijn derde show’. Tom Cools uit Westerlo verzorgt het voorprogramma.Xander De Rijcke, op vrijdag 21 februa-ri in de Zoerla. Kaarten kosten 22 euro.

Deze maand in De PoppenzaalTURNHOUT – In De Poppenzaal (Steenweg op Oosthoven 114 in Turn-hout) zijn in februari drie voorstellin-gen te zien.‘Pim en Pommelien’ is geschikt voor kinderen van 3 tot 8 jaar. Het stuk gaat over bang of dapper zijn. Pim en Pom-melien spelen bijna elke dag samen op het speelveldje. De afgelopen dagen is Pim niet buiten komen spelen. Samen met zijn trouwe maatje, Woeffie de hond, komt hij dan eindelijk weer een keer naar het speelveldje. Pommelien is blij hem weer te zien. Ze is eigenlijk wel nieuwsgierig wat Pim heeft uitge-spookt. Na lang aarzelen vraagt ze hem ernaar, maar hij wil niet antwoorden. Het is een geheim en Pommelien is een flapuit! Of vertelt hij het haar toch? ‘Pim en Pommelien’, van Gasttheater De Duizendpoot, is een heel herken-baar stuk over kindervriendschap. Het wordt gespeeld op zondag 2 februari.‘Bouwstenen’, van Propop is een voor-stelling die helemaal inspeelt op de leefwereld van kleuters. Het stuk zit vol kleurrijke bouwstenen én leuke liedjes. Geschikt voor kleuters van 2,5 tot 6 jaar en te zien op 5, 9, 12 en 16 februari.Op 19, 23 en 26 februari speelt Propop ‘De winkel van Sinkel’ (4 tot 8 jaar): poppentheater met veel liedjes en dans, bijna een musical, in een groot decor.De voorstellingen op woensdag be-ginnen om 14.30u, die op zondag om 10.30u. Volwassenen betalen 6 euro, kinderen 5 euro.

aperitiefconcert met De Turnhoutse SnaarKASTERLEE – Op zondag 2 februari 2014 vindt het vierde aperitiefconcert van Musica Meridiana plaats in Hof ter Rielen, Turnhoutsebaan 181, 2460 Kas-terlee. De Turnhoutse Snaar o.l.v. Eva Vermeeren speelt naast filmmuziek ook werken van o.a. Purcell en Tchaikovs-ky. Het concert begint om 11u en duurt een uurtje. De toegang bedraagt 10 euro. Een gratis aperitief wordt u aan-geboden voor het concert.Surf naar www.musicameridiana.be voor meer info over de aperitiefconcer-ten.

De bloemen, de vogels en de gruwelTURNHOUT – Hofpoortteater Elcker-lijc speelt ‘De bloemen, de vogels en de gruwel’ van Walter van den Broeck, in een regie van André Lefèvre. Twee mensen -een sympathieke man en zijn leuke vrouw- hebben zichzelf tamelijk goed in de hand, bemoeien zich nergens ongevraagd mee en hebben begrip voor elkaars problemen. Kortom, het zijn zo-genaamd fatsoenlijke mensen met een behoorlijke opleiding. ‘Gruwel’ kennen ze alleen van de tv-buis! Maar laten we eens zien wat er gebeurt als op een dag de bal van de buurjongen over de muur vliegt… Het stuk wordt gespeeld op 1 februari om 15u en op 4, 7, 8, 9, 14 en 15 febru-ari om 20.15u.De toegang bedraagt 10 euro. Reser-veren kan online via www.elckerlijc.com of op werkdagen (tussen 18 en 19u) op het nummer 014 42 42 10. Het Hofpoortteater ligt vlak bij de Grote Markt. Parkeren mag op de vlakbij ge-legen parking van Peeters-Govers.

Masereel Centrum: derde ‘Print art Fair’KASTERLEE – Het Frans Masereel Centrum in Kasterlee organiseert op zaterdag 1 februari van 14 tot 19u voor de derde maal een Print Art Fair, een grafiekbeurs waarop een interna-tionale keur aan grafisch kunstenaars en uitgevers hun werk aan het publiek tonen. Je kan er werk kopen of gewoon kennismaken met de kunstenaars. Af-sluitend is er een optreden van de Ant-werpse band ‘Dans Dans’. De Kastelse biervereniging zorgt voor speciale bie-ren en lokale lekkernijen. De toegang tot de beurs is gratis. Het Frans Mase-reel Centrum is gelegen aan de Mase-reeldijk 5, in Kasterlee. Meer info op 32 (0)14 85 22 50 en www.fransmase-reelcentrum.be.

Johan VerminnenOUD-TURNHOUT – Johan Vermin-nen, de Vlaamse bard die een graag geziene gast is in de Djoelen, komt op woensdag 26 april zijn Oud-Turnhoutse fans verblijden met een concert. Ver-minnen zal, vergezeld van een uitge-breide band, een overzicht van zijn car-rière geven, aangevuld met wat nieuw werk en doorspekt met leuke bindtek-sten.Tickets voor het avondje Verminnen kosten 20 euro.

Overlezen op reisKEMPEN – ‘Overlezen’, het populaire boekenprogramma van de Warande, trekt de volgende maanden met een reeks reisvoorstellingen door de Kem-pen. Het stramien blijft -wegens deug-delijkheid bewezen- ongewijzigd. Door-winterde lezers Jos Geysels (Minister van Staat) en Karl van den Broeck (journalist) houden elke maand nieuw werk tegen het licht. Een schrijver mag een nieuw boek komen voorstel-len. Daarna schuift een bekende Belg bij, die een exclusieve blik gunt in zijn of haar boekenkast. Moderator Johny Geerinckx leidt alles in goede banen én deelt boeken uit. Het programma van ‘Overlezen op reis’ ziet er voorlopig als volgt uit: Op maandag 10 februari in GC Jan Vander Noot in Brecht met Kris Van Steenberge (die debuteerde met ‘Woes-ten’ een roman over WO I) en Linda De Win, de kuitenbijter van Villa PoliticaOp donderdag 27 maart in de biblio-theek van Geel met Leo Pleysier (die met ‘De Zoon, de maan en de sterren’ een nieuwe boek schreef) en zanger Kris de BruyneOp maandag 5 mei in het Vrijetijds-centrum De Kruierie in Balen met o.a. de Nederlandse schrijver Marc Reuge-brinkOp donderdag 16 oktober in de biblio-theek van Westerlo. De gasten zijn nog onbekend.

Page 14: Suiker februari 2014

14 - Februari 2014

Timur VermesDaar is hij weerDeze satireroman met Adolf Hitler in de hoofdrol is al enige tijd geleden ver-schenen, maar hij is zo hilarisch dat hij zijn plaatsje in deze rubriek dub-bel en dik verdient. In volledige uit-rusting wordt Adolf Hitler wakker op een braakliggend lapje grond in Ber-lijn. Zijn Führersbunker is nergens te bespeuren. In plaats daarvan ziet hij filialen van Starbucks en felle lichtre-clame. Bij een krantenkiosk komt hij tot de schokkende vaststelling dat hij terecht is gekomen in het jaar 2011. Duistsland is allesbehalve het grootse Derde Rijk geworden dat hij voor ogen had en de Duitsers zien in hem geen leidersfiguur, maar een steengoede imitator. Hij wordt door enkele tv-pro-ducenten onder de arm genomen om de show van -ironie, oh ironie- de Turkse presentator Ali Wizgür op te vrolijken. Geestige misverstanden, naïeve bespie-gelingen van Hitler op de 21ste-eeuwse zeden en gewoonten en scherpzinnige politieke analyses maken van Vermes’ bestseller een heerlijk boek. In Duits-land zijn intussen meer dan 1,2 miljoen exemplaren van ‘Daar is hij weer’ over de toonbank gegaan en Vermes is in-tussen bezig aan een scenario voor de verfilming ervan. Benieuwd of de film nog beter wordt dan het boek.Verschenen bij De Bezige Bij Antwerpen - € 22,50

Brigitte Van aken en Karolien VerbeekLies en Sep zijn vriendenOmdat je met lezen niet vroeg genoeg kunt beginnen, zijn er sinds een aan-tal jaren groeiboeken op de markt, boeken met verhaaltjes van makkelijk naar moeilijk. Je groeit dus letterlijk samen met de figuurtjes uit het boek op. Brigitte Van Aken sprong mee op de kar van de groeiboeken met collega Karolien Verbeek. Samen bedachten ze Lies en Sep, een buurmeisje en buur-jongen die elkaars beste vrienden zijn. De verhalen evolueren van eenvoudige kijkplaat naar volwaardig verhaal en de illustraties erbij wakkeren het lees-plezier aan.Verschenen bij Davidsfonds - € 19,95

wie sChriJFt die bliJFt

oog Voor arChiteCtuur

Voor architectuurcentrum Ar-Tur speurt Joep Gosen de Kempen af

naar architectuur en haar verhaal. Joep (1981, Geldrop, Nederland)

is architect, stedenbouwkundige en schrijver en studeert fotografie

aan de Academie te Hasselt.

Happy allotment?Of ik nu door de Kempen of het Hageland rijd: ik verbaas me vrolijk. Vlaanderen is een land om doorheen te rijden. Ge-pland op basis van mobiliteit. Gegroeid op schaal van de auto. Een land waar er overal stad is. Een stad waar er overal landschap is. De huizen lijken natuurlijk gegroeid. De koten vakkundig gepland in een voor mij onbekende logica.Tegelijkertijd voel ik een enorme tris-tesse. Net of na het bouwen van ‘een hoop stenen’ plots het geld op was voor welke inrichting van de omgeving dan ook. Bo-vendien lijkt alles op elkaar. Het gaat maar door. Steenweg na steenweg na steenweg. Wat moet dat wel niet kosten? En de enorme lengte nutsvoorzieningen bovendien? Plots moet ik uitwijken voor een kuil. Ik ben nu 32 jaar. Mijn boekhouder heeft me onlangs verteld dat ik moet inves-teren. Als ik op mijn oude dag wil over-leven, moet ik als zelfstandige vastgoed bezitten. Huizen en grond -zeker in het gebied waar ik graag zou willen wonen- zijn onbetaalbaar zonder spaargeld of rij-ke schoonouders. De overheid zet dan nog eens in op duurzaamheid en energetische

efficiëntie. Terecht, maar individueel bou-wen is daardoor financieel onhaalbaar. Daarbovenop groeit de Vlaamse bevolking tegen 2030 met 330.000 huishoudens en tegen 2050 met 1,2 miljoen inwoners. Als ik geen overtuigd optimist was, zou ik de toekomst somber inzien. Gelukkig ben ik niet de enige met dit probleem. Steeds meer mensen zien in dat er iets moet veranderen. Beerse is sa-men met Stadsregio Turnhout en Ar-Tur gestart met het project ‘geWOONtebre-ker’. Een groep geëngageerde geïnteres-seerden is op zoek naar het wonen van de toekomst met meer ruimte voor groen, sociaal contact en burensolidariteit. Of anders gezegd: alternatieven voor de hui-dige, verkavelde cultuur. De conclusies die we uit de eerste resultaten kunnen trekken, zijn dat ‘hét ideale wonen’ moei-lijk te verbeelden valt en, belangrijker nog, dat de huidige problematiek is inge-bed in een breder maatschappelijk model, gevoed door het beleid van de overheid.Gelukkig is daar de ‘Vlaams Bouwmees-ter’ met de Pilootprojecten Wonen. Het eerste ontwerpend onderzoek is veelbelo-vend. Als een chirurg sleutelen zij aan de kleinschalige, versnipperde Vlaamse con-

text zonder de eigenheid ervan teniet te doen. Er wordt ingezet op het realiseren van een collectieve winst, een gezamen-lijk voordeel. Ze zien dat er alleen ver-anderingen op de woningmarkt kunnen plaatsvinden door nieuwe vormen van opdrachtgeverschap mogelijk te maken. Door het verminderen van maatschappe-lijke kosten door verdichting, hergebruik en combinatie met bedrijvigheid. Door slim te ontwikkelen voor betaalbaar wo-nen. Door gedeelde ruimtes en voorzienin-gen die daadwerkelijk collectief zijn. Door het woonweefsel en het landschap in sa-menspraak te versterken en te beschou-wen als nieuw publiek domein.In Turnhout is de wijk Schorvoort uitver-koren als een van de vijf pilootprojecten

die concreet uitgewerkt zullen worden. Een internationaal team van architecten presenteert eind februari de eerste voor-stellen.Onwillekeurig komt het beeld van Happy Street -het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling van Shanghai- in me op (foto). John Körmeling ontwierp een model voor een betere wereld waarin kleinschaligheid troef is en collectiviteit en mobiliteit het uitgangspunt. In één straat gaan onderwijs, industrie, ont-spanning, wonen, werken… broederlijk samen. Inventiviteit en ondernemerschap maken van de wereld een betere plaats; slimme uitvindingen verhelpen de pro-blemen van deze tijd. Een revolutie door evolutie!

Maarten EmbrechtsDagen van koffie en van broodMaarten Embrechts noemt zichzelf een poëtische laatbloeier. Pas in 2008 waag-de de 67-jarige Turnhoutenaar zich aan de poëzie in diverse literaire tijdschrif-ten. Verschillende gedichten hiervan zijn nu gebundeld in zijn debuut ‘Dagen van koffie en van brood’. Alhoewel ieder gedicht op zichzelf kan staan, leest de dichtbundel als een doorlopende vertel-ling. In vijf cycli wordt de ontwikkeling geschetst van een jongen, opgroeiend in het Turnhout van de jaren vijftig en zes-tig tot en met het afscheid op volwassen leeftijd van zijn demente moeder. Het eerste gedicht confronteert het jongetje met de vraag of hij voor zijn ontwikkeling tot volwassene zijn voeten in de schoe-nen van zijn moeder moet zetten. Aan dat beeld van een kind dat in de schoe-nen van zijn moeder door de kamer sloft, worden vervolgens als een rode draad de zoektocht naar zijn seksuele identiteit, de sterke moederbinding en het ontbre-ken van een vaderfiguur opgehangen. De bundel is een nostalgisch familiefresco en een poging om het verleden te behoeden voor het onafwendbare vergeten.Verschijnt bij De Vries – Brouwers - € 14,90

Kristien HemmerechtsDe vrouw die de honden te eten gafOdette is de meest gehate vrouw van België. Ze zit in de gevangenis voor me-deplichtigheid aan een ophefmakend ze-denmisdrijf. Ze werd meegesleept door M., haar man en de vader van haar drie kinderen. Nooit heeft ze hem tegenge-houden; ze deed alles wat hij haar op-droeg. Of bijna alles. Binnenkort komt ze vrij en gaat ze naar een klooster. Om te werken. Als ze niet werkt, zal ze bidden.Odette is niet zomaar een fictief karak-ter. Het is Kristien Hemmerechts’ poging om in de huid te kruipen van Michelle Martin, de ex-vrouw van Marc Dutroux. Het boek veroorzaakte al ophef nog voor het in de boekenwinkel lag. “Wie is Kris-tien Hemmerechts om zich over zo’n figuur uit te laten, en verdient de mon-sterlijke Martin het wel om als menselijk figuur te worden geportretteerd?”, waren vragen die de pers en publieke opinie op La Hemmerechts afvuurden. En toch: ik geef haar graag het voordeel van de twijfel. Ik geloof haar oprechte interesse in de drijfveren van een vrouw die ervoor koos liever de honden eten te geven dan de kinderen die opgesloten zaten in haar kelder. Toch vrees ik dat haar riskante literaire experiment een brug te ver is voor vele lezers, dat ze Odette niet kun-nen zien als een romanpersonage en dat begrip voor een duivels figuur als Martin iets is dat ze nooit kunnen opbrengen. Verschenen bij De Geus - € 19,95

gewOONtebrekerHoe wonen we in de toekomst? Nog vele nieuwe woningen zijn nodig in de regio. Hoe maken we die, zonder alle open ruimte vol te bouwen? En hoe houden we het wonen betaalbaar? Gaan we dichter bij elkaar wonen? Met meer groen in de buurt? Wat doen we met de auto’s? Heeft u als inwoner van de regio ideeën over het wonen in de toekomst? Denk dan met ons mee als geWOONtebreker! Lees meer en geef uw mening op www.ar-tur.be. En kom op 12 maart naar de geWOONtebreker-avond in Beerse. GeWOONtebreker is een initiatief van de gemeente Beerse, waarbij AR-TUR en de Stadsregio Turnhout als partners betrokken zijn.

Page 15: Suiker februari 2014

Suiker - 15

DE ROMA: TURNHOUTSEBAAN 286 - 2140 BORGERHOUT

INFO & TICKETS: WWW.DEROMA.BE - 03 292 97 40

5 FEB TIGRAN HAMASYAN QUINTET 6 FEB BALZAAL DER GEBROKEN HARTEN III MET GUIDO BELCANTO, TINE EMBRECHTS, MARTINUS WOLF & LIEVEN DEMAESSCHALCK (première) 7 FEB LA INDIA 12 FEB BURLESQUE FOLLIES DELUXE VALENTINE CLUB 13 FEB REIJSEGER FRAANJE SYLLA 14 FEB KELLYLEE EVANS 19 FEB HEATHER NOVA 20 FEB TAMIKREST: CHATMA (cd-release) 21 FEB MARCEL, RAMI & BACHAR KHALIFÉ 22 FEB I MUVRINI 27 FEB NANA MOUSKOURI 28 FEB CRISTINA BRANCO

FEBRUARI TIPS

EEN hART VooR culTuuR

Floreal KempenHerentalsesteenweg 64 – B 2460 Lichtaart

Tel: + 32(0)14 556 120 – Fax: + 32(0)14 551 042 – mobiel : +32(0)471 98 30 21

BTW: BE 413.134.876E-Mail: [email protected]

www.florealholidays.be

HHH campingGezellige camping op loopafstand van Bobbejaanland

Gelegen aan fiets- en wandelknooppunt in een bosrijke omgeving203 plaatsen voorzien van elektriciteit (16 ampère )

Kinderanimatie voorzien tijdens schoolverlof Er zijn nog vaste jaarplaatsen beschikbaar

Verhuurcaravans voor andersvalidenGezellige taverne en restaurant

Groot terras met kinderspeeltuin

Floreal Kempen is een sociaal toerisme, uitgebaat door vzw ontspanning en vakantie

Page 16: Suiker februari 2014

16 - Februari 2014

OVER DE SCHREEF

MintzkovBREDA – De Lierse rockers van Mintzkov staan op donderdag 13 februari op het podium van Mezz in Breda. Mintzkov -dat

toen nog Mintzkov Luna heette- brak in 2000 de deur naar erkenning open door de Humo’s Rock Rally te winnen. ‘Copper’, ‘United something’ en vooral ‘Mimosa’ waren hits van het eerste uur. Met het album ‘360°’ uit 2007 kreeg de band succes in het buitenland. Duitsland ging volledig overstag voor Mintzkov. Een tournee door Duitsland werd gevolgd door een Europese tour-nee als voorprogramma van ‘Kaizers Orchestra’ uit Noorwegen. Daardoor steeg ook de populariteit van Mintzkov in Scandinavië. Gelukkig kwam ook in België zelf de nodige erkenning. Drie keer werd Mintzkov al uitgenodigd om op Pukkelpop te spelen.Het nieuwe album van Mintzkov heet ‘Sky hits ground’. In dat album heeft de frontman alle beelden en ideeën een plek gegeven die bij hem kwamen aanwaaien: stukjes film, een overleden vriend (en gitarist van Mintzkov), frag-menten uit boeken… Mintzkov wist alles te verwerken in teksten en mu-ziek, die soms weer weemoedig, soms loeihard, dan weer als frisse pop klinkt. Mintzkov is net iets onvoorspelbaarder geworden, maar heeft aan kwaliteit niks ingeboet. Anders gezegd: ze zijn er nog op vooruitgegaan.Tickets voor het concert in Mezz kosten 14 euro, maar op www.suikerkrant.be kan je duotickets winnen.

City and colourTILBURG – ‘City and colour’ is het pseudoniem van de Canadese muzi-kant Dallas Green, een singer-song-writer die zijn folkinvloeden niet wenst te verbergen. Een beetje vreemd mis-schien, want diezelfde Dallas Green was ook meer dan tien jaar lang lid van Alexisonfire, een pure hardcoreband.Hoe hij aan de ietwat vreemde naam ‘City and colour’ is gekomen, is simpel. “Dallas is een stad en groen een kleur,” legt hij uit. “Je kan Dallas Green dus evengoed ‘City and colour’ noemen.”Voor zijn concert op 14 februari in 013 Poppodium in Tilburg brengt hij Han-nah Georgas mee. Zij verzorgt het voor-programma, vanaf 20u. Kaarten kosten 27 euro.

Jan akkerman en The Juke JointsBREDA – Twee superhelden van de Nederlandse muziek hebben mekaar gevonden: Jan Akkerman en The Juke Joints staan samen op het podium van Mezz in Breda. Niet te missen!Wie een heel klein beetje van blues en rock houdt en bovendien ook oud ge-noeg is, weet over wie we het hebben. Jan Akkerman was frontman en gita-rist bij de wondergroep Focus, waarmee hij aan de zijde van Thijs Van Leer de wereld veroverde met bijna volledig instrumentale hits als ‘Hocus pocus’, ‘House of the king’ en ‘Sylvia’. The Juke Joints is de naam van de meest succes-volle blues- en rock-‘n’-rollband ooit in Nederland. De groep krijgt de nodige erkenning in binnen- en buitenland. Toetsenis Gene Taylor (van o.a. Can-ned Heat en The Fabulous Thunder-birds) speelt regelmatig met The Juke Joints mee, nu doet Jan Akkerman een tournee met de rootsrockers.Akkerman staat al meer dan 40 jaar op het podium, The Juke Joints meer dan 30. We hebben het dus wel dege-lijk over een uniek concert van enkele giganten die de handen in mekaar heb-ben geslagen.Op vrijdagavond 21 februari concerte-ren Jan Akkerman & The Juke Joints in Mezz in Breda. Tickets kosten 18 euro.

Riverboat GamblersEINDHOVEN – Op zondag 2 februari houdt Effenaar een punkrockfeestje. Drie bands zorgen voor de ambiance. ‘No mat-

ching socks’ uit Eindhoven speelt een thuiswedstrijd en ook ‘White slice’ uit Amsterdam kan de eigen stal nog rui-ken.Top of the bill zijn de ‘Riverboat gam-blers’: deze punkers laten de gitaren scheuren en duwen het gaspedaal diep in. Zoals dat hoort, hebben ze het in hun teksten vooral over drank, vrou-wen, gokken en drugs. Geen filosofische bespiegelingen of andere moeilijkdoe-nerij. Daar dient een podium niet voor. Een podium dient om je op uit te leven. Ze hebben al zes albums gemaakt, maar in Europa zijn ze bij het grote publiek nog niet gekend. Daar kan na 2 februari verandering in komen.Kaarten kosten 10 euro, maar op www.suikerkrant.be kan je een duoticket winnen.

Heather NovaEINDHOVEN – Heather Nova is even thuis geweest na een decennium toe-ren. Thuis betekent voor haar Ber-muda, een Caribisch eiland op een ki-lometer of duizend van de Amerikaanse oostkust. Als u of ik daar geboren zou-den zijn, zouden we zoveel niet reizen. Zij deed dat dus wel, want ze groeide op de boot van haar vader op. Toen ze 14 was, had ze de wereld al rondgevaren. De hele tijd draaide ze muziekcasset-tes grijs en tokkelde ze op een gitaar. Vroeg of laat komen daar vodden van, natuurlijk. Toen ze in 1995 ‘Walk this world’ op de wereld losliet, ging het dak er meteen af. Heel de wereld wilde die nieuwe en bloedmooie singer-songwri-ter zien. Heather Nova speelde wereld-wijd op de grootste festivals en is dat ei-genlijk altijd blijven doen, al gebeurde het de laatste jaren steeds minder als headliner.De titel van haar nieuwste album ‘300 days at sea’ vertelt helemaal wat er gebeurd is. Na een jaar of tien toeren en optreden, is ze eens een klein jaar op Bermuda gebleven. Genieten van de zon, van de zee, van het strand, en onderwijl op een gitaar tokkelend. Dat heeft geresulteerd in een nieuwe, goeie plaat… met bijhorende tournee. En He-ather Nova is dus weer voor een hele tijd gezjost: ze zal Bermuda voor het eerst niet weerzien. Wij hebben met haar te doen.Kaarten voor haar concert, op vrijdag 14 februari in Effenaar, kosten 32.50 euro.

admiral FreebeeEINDHOVEN – Ad-miral Freebee, de Antwerpse band rond zanger en gita-rist Tom Van Laere, baart binnenkort een

vijfde album. Daar wordt vanzelfspre-kend een tournee aan gekoppeld en die brengt de groep op woensdag 26 febru-ari in Effenaar in Eindhoven (opgelet: het concert stond eerst geprogram-meerd op 24 februari en is verschoven).Admiral Freebee speelt wel eens in ver-schillende bezettingen. Voor dit concert hebben ze beloofd dat het een ‘good old rockshow’ zal worden en dat ze daar de nodige mensen voor zullen meebren-gen. Dat belooft. Tickets kosten 14 euro. Op www.suikerkrant.be kan je een duoticket winnen.

Lennaert MaesZUNDERT – “Deze Belg gaat Neder-land veroveren,” schreef een Neder-landse krant toen Lennaert Maes in 2011 het Leids Cabaret Festival won met ‘Nederbelgië’. Maes heeft zijn ver-overingstocht aangevat. Op 15 februari is hij te zien in het cultuurcentrum van Zundert.Lennaert Maes is in eigen land vooral bekend als de frontman van Lenny & De Wespen, een band die uiterst ge-nietbare Vlaamse luisterliedjes maak-te. De radiohit ‘Als het kan’ was er een schoolvoorbeeld van, maar ook tijdens de passages op Dranouter, Marktrock en de Gentse Feesten maakte de groep indruk. Aan de zijde van Boudewijn de Groot zong Lennaert Maes voor een vol Sportpaleis op Nekkanacht ‘Malle Bab-be’, het nummer (van de Groot trou-wens, niet van Rob de Nijs) waarmee hij ook al de liedjeswedstrijd ‘Zo is er maar één’ had gewonnen op Eén.Maar Lennaert Maes is niet alleen mu-zikant. Hij is ook cabaretier. In 2004 maakte hij zijn eerste solovoorstelling ‘Lenny naakt’. In het Nederlandse Heerlen won hij er het Parkstad Caba-retfestival mee. In Rotterdam haalde hij de finale van het bekende ‘Cameret-ten’-festival.Na enkele drukke en succesvolle jaren met ‘Lenny & De Wespen’ is Lennaert Maes dus weer even naar zijn oude liefde teruggekeerd: het cabaret. Met de voorstelling ‘Nederbelgië’ toert hij langs de schouwburgen in Nederland en België. Tickets voor de show op 15 februari in cc Zundert kosten 12,50 euro.

2 duotiCkets

1 duotiCket

1 duotiCket

Page 17: Suiker februari 2014

Suiker - 17

Adressen en contactgegevens: – 013 PoPPodiuM , veemarktstraat 44 Tilburg, 0031 13 460 95 00, www.013.nl – effenAAr , dommelstraat 2 eindhoven, 0031 40 239 36 66, www.effenaar.nl – MeZZ , keizerstraat 101 Breda, 0031 76 515 66 77, www.mezz.nl – ChAssé TheATer , Claudius Prinsenlaan 8 Breda, 0031 76 530 31 00, www.chasse.nl – CC ZunderT , Molenstraat 5 Zundert, 0031 76 597 19 99, www.cczundert.nl – CC jAn vAn BesouW , Thomas van diessenstraat 1 Goirle, 0031 13 534 34 00, www.janvanbesouw.nl – de kei , kerkplein 69 reusel, 0031 497 64 14 84, www.tschouw.nl

za 1/02/14 20:00 Areafiftyone eindhoven TRauMaHELiKOPTER 8

za 1/02/14 20:30 cc jan van Besouw Goirle MiSS MOLLY aND ME TRaVELLERS 18,50

za 1/02/14 20:30 cc Zundert Zundert HaRRY SaCKSiONi STRiNGDaNCE 19,50

za 1/02/14 21:30 Mezz Breda BODYPOLiTiCS 0

za 1/02/14 23:00 effenaar eindhoven TOTaL SCiENCE 10

za 1/02/14 23:00 Mezz Breda MEGaLODON, 50 CaRROT,… 12

zo 2/02/14 16:30 Mezz Breda DEMiRa 0

zo 2/02/14 20:00 effenaar eindhoven RiVERBOaT GaMBLERS, wHiTE SLiCE 10

di 4/02/14 20:00 013 Poppodium Tilburg KYLESa 14,50

di 4/02/14 20:15 effenaar eindhoven EDwaRD SHaRPE aND THE MaGNETiC ZEROS 20

do 6/02/14 20:00 Mezz Breda BERGET LEwiS 16

do 6/02/14 21:00 Mezz Breda COLD RaDiOaTOR, MaGNiFiED 0

vr 7/02/14 19:15 Muziekgebouw eindhoven JOSé GONZaLEZ, OLaFuR aRNaLDS 35

vr 7/02/14 19:15 Mezz Breda BaNG BaNG BaZOOKa, GECKO BROTHERS, DiRTY BaSTaRDS 12,50

vr 7/02/14 19:30 013 Poppodium Tilburg BuLLET FOR MY VaLENTiNE 27,50

vr 7/02/14 20:30 effenaar eindhoven FLux PaViLLiON 15

vr 7/02/14 20:30 cc jan van Besouw Goirle HaNS ViSSER HERMiTaGE 20

vr 7/02/14 21:00 effenaar eindhoven NTJaM ROSiE 10

za 8/02/14 20:30 013 Poppodium Tilburg JEBROER 10

za 8/02/14 20:30 cc jan van Besouw Goirle RiCHaRD GROENEDiJK aLLE DaGEN 19,50 u

za 8/02/14 20:30 cc Zundert Zundert KaSPER VaN KOOTEN KaRaKTERS 17,50

za 8/02/14 23:00 effenaar eindhoven THE iLLuMiNaTED, NaCHTDiEREN 0

zo 9/02/14 13:30 effenaar eindhoven HiPPE GaSTEN 8,50

zo 9/02/14 15:00 013 Poppodium Tilburg DiSCiPLiNE,SECOND CHaNCE, RaZORBLaDE, MiLKMaN, … 20

zo 9/02/14 15:00 cc jan van Besouw Goirle ERNST DaNiEL SMiD EN COOSJE VOOR ELKaaR 23,50

zo 9/02/14 16:30 Mezz Breda SOuTHERN SuNRiSE 0

zo 9/02/14 20:30 effenaar eindhoven SuPERSuCKERS 12,50

ma 10/02/14 20:00 013 Poppodium Tilburg MaRia MENa 30

di 11/02/14 20:30 013 Poppodium Tilburg waKa FLOCKa FLaME 21

wo 12/02/14 20:30 013 Poppodium Tilburg MOViTS! 12

do 13/02/14 20:00 effenaar eindhoven MaYDaY PaRaDE 12,50

do 13/02/14 20:00 013 Poppodium Tilburg uLVER 22,50

do 13/02/14 20:00 Mezz Breda MiNTZKOV 14

do 13/02/14 20:30 013 Poppodium Tilburg HaNGGai 12

vr 14/02/14 20:00 effenaar eindhoven JEBROER 10

vr 14/02/14 20:00 013 Poppodium Tilburg CiTY aND COLOuR 27

vr 14/02/14 20:15 effenaar eindhoven HEaTHER NOVa 32,50

vr 14/02/14 20:30 013 Poppodium Tilburg THE BEaRDS 12

vr 14/02/14 20:30 Mezz Breda EEFJE DE ViSSER 15,50

vr 14/02/14 21:00 effenaar eindhoven DE CORONaS VaLENTiJNSNaCHT 15

vr 14/02/14 21:00 Mezz Breda DiGGY DEx 6

za 15/02/14 20:30 013 Poppodium Tilburg aNNEKE VaN GiERSBERGEN 15

za 15/02/14 20:30 cc jan van Besouw Goirle COMEDYTRaiN DE TOuR 18

za 15/02/14 20:30 cc Zundert Zundert LENNaERT MaES 12,50

za 15/02/14 22:00 effenaar eindhoven BONZai CLaSSiCS 20

zo 16/02/14 12:00 kapel Goirle MaRiETTa PETKOVa 12

zo 16/02/14 13:30 cc jan van Besouw Goirle SESaMSTRaaT ELMO iS JaRiG! 18

zo 16/02/14 15:00 013 Poppodium Tilburg HiPPE GaSTEN 5

zo 16/02/14 16:00 cc jan van Besouw Goirle SESaMSTRaaT ELMO iS JaRiG! 18

zo 16/02/14 16:30 Mezz Breda DELOuiSE 0

zo 16/02/14 20:00 effenaar eindhoven BONGO BOTRaKO 10

zo 16/02/14 20:15 effenaar eindhoven BiRDY 26,50 u

ma 17/02/14 20:00 cc Zundert Zundert HiSTORiSCHE FiLMS VaN ZuNDERT (DEEL 4) 5

di 18/02/2014 19:00 013 Poppodium Tilburg BEHEMOTH, CRaDLE OF FiLTH 30

do 20/02/14 20:00 013 Poppodium Tilburg THE TREaTMENT 12

do 20/02/14 21:00 effenaar eindhoven BERGET LEwiS 12,50

vr 21/02/14 20:30 cc jan van Besouw Goirle ROwwEN HèZE HEMEL OP aaRDE 29,50 u

vr 21/02/14 21:00 effenaar eindhoven REVaMP 12,50

vr 21/02/2014 21:00 Mezz Breda JaN aKKERMaN & THE JuKE JOiNTS 18

vr 21/02/14 23:00 effenaar eindhoven DR. LEKTROLuV 15

za 22/02/14 20:30 cc jan van Besouw Goirle KONiNKLiJKE HaRMONiE OEFENiNG EN uiTSPaNNiNG CaRNaVaLSCONCERT 12,50

za 22/02/14 23:00 effenaar eindhoven TEDDY KiLLERZ, JuNE MiLLER, COMMODO, TuNNiDGE 15

zo 23/02/14 15:00 cc Zundert Zundert FaMOuS BLuEBiRD a TRiBuTE TO LEONaRD COHEN 0

zo 23/02/14 16:30 Mezz Breda THE T.S. ELLiO aPPRECiaTiON SOCiETY 0

zo 23/02/14 20:00 Mezz Breda GO BaCK TO THE ZOO 17,50

ma 24/02/14 20:15 effenaar eindhoven THE BOxER REBELLiON 17,50 u

wo 26/02/14 20:00 effenaar eindhoven aDMiRaL FREEBEE 14

do 27/02/14 20:00 013 Poppodium Tilburg LauRa JaNSEN 18,50

do 27/02/14 20:30 effenaar eindhoven THE GLaDiiaTORS FT. DROOP LiON 20

do 27/02/14 23:30 013 Poppodium Tilburg Max COOPER 10

over de schreef FebruaridA

Guu

r

ZAAl

PlAA

Ts

Prijs

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

uiTVERKOCHT

Page 18: Suiker februari 2014

18 - Februari 2014

Rituelen, of ze nu religieus of seculier van aard zijn, zijn vaak de muze van een kunstenaar. De Warande speelt daar slim op in met een multidisciplinair festival, waarin rituelen centraal staan. Jong of oud, diepgelovig of ketter: van dit festival kan iedereen genieten. Acteur en regisseur Thomas

Ryckewaert waagt zich aan Genesis, het Britse Il Pixel Rosso brengt ervaringstheater, Bart Van Dijck is de curator van een intrigerende expo met werk van o.a. Joseph Beuys en Jan Fabre, de Duitse choreograaf Hoghe gaat in dialoog met de Japanner Ueno, het Turkse Sema Ensemble voert

derwisjdansen uit en wie wil, kan zelfs aanschuiven bij een authentiek Marokkaanse bruiloft. Wat een feest!

TURNHOUT - Het Turnhoutse cultuurhuis de Warande heeft met haar nieuwe tentoonstellings-ruimte duidelijk een tweede adem gevonden. Na boeiende en zorgvul-dig opgebouwde tentoonstellingen over en met Hans Op de Beeck, ‘Het gedroomde landschap’ en Jef Geys, pakt het midden februari uit met een ambitieuze en intrige-rende expo over rituelen. Interna-tionale hedendaagse kunstenaars, wier werk geïnspireerd wordt door het thema rituelen, werken eraan mee. Suiker sprak met Bart Van Dijck, Antwerps beeldend kunste-naar met een bijzondere interesse voor rituelen en subculturen, maar voor deze gelegenheid medecura-tor van de expo ‘Stille kracht, een onderzoek naar rituelen in de he-dendaagse kunst.’

Is het toeval of niet? Ook ‘Middle Gate’, de veelbesproken tentoonstelling van het najaar 2013 van Jan Hoet in Geel, ging op zoek naar snijpunten tussen kunst, mythe, religie en psychiatrie. De curatoren van ‘Stille kracht’, Warande-medewerkster Annelies Nagels en Bart Van Dijck tonen een zoektocht naar de raakvlakken tussen hedendaagse kunst, religie en volksgeloof. Hun mis-sie motiveren ze als volgt: “Nu religie niet meer dezelfde plaats inneemt als vroeger in ons dagelijkse leven hier in het Westen, gaan ook kunstenaars op zoek naar nieuwe manieren om de energie van een ritueel te vangen en weer te geven. Wij focussen in deze ten-toonstelling vooral op het object dat als overblijfsel van een ritueel of als beel-dend werk een bepaalde geladenheid heeft of suggereert.”

−Waarom zijn vooral kunstenaars geboeid door rituelen? Hebben ze een donkerdere kijk op het leven?Bart Van Dijck: “Dat is nogal cru ge-steld, maar we merken dat heel wat kunstenaars via hun beeldend werk op zoek gaan naar een zingeving, of noem het verdieping of spiritualiteit. Zelf ben ik met gelijkaardige thema’s bezig. Ik heb een sterke interesse in tradities en volkscultuur en de rituelen die daarin een rol spelen, maar ook in hedendaag-se subculturen zoals heavy metal. Vaak heeft het te maken met het creëren van een eigen identiteit, een ‘neotribale’ identiteit of tegencultuur. We leven in een tijd van globalisering op verschil-lende vlakken, economisch en ook cul-tureel. Ik vind het niet onlogisch dat mensen op zoek gaan naar hun eigen tradities en culturele identiteit als re-actie daarop. Sommige mensen willen meer dan alleen maar consumeren.”

−Is die interesse er altijd geweest of meer een tijdsverschijnsel? Ik denk dat het thema altijd aanwezig

is geweest. Kunstenaars reflecteren over leven en maatschappij en komen dan op een gegeven moment ook bij za-ken als religie terecht. Beeldende kunst biedt ook een groot kader en dus heel veel vrijheid om onderzoek te doen naar zo’n zaken. Maar als je het kunsthisto-risch bekijkt, is er altijd wel een link geweest tussen kunst en religie. Kunst is hier in het westen heel lang religi-eus geweest. In de rest van de wereld is dat niet anders. We merken vandaag dat dit verband er nog altijd is. Veel kunstenaars gaan ernaar op zoek. Ik moet er ook onmiddellijk aan toevoegen dat veel kunstenaars dat thema links laten liggen. Een veralgemening zou een denkfout zijn. We willen met onze tentoonstelling geen oordeel vellen We willen dit onderzoek tonen, confronte-ren met rituele objecten uit de lokale geschiedenis en dit alles in een boeiend geheel gieten.

−Vrees je niet dat je met deze ten-toonstelling een speciaal soort pu-bliek gaat aantrekken, mensen die ook occulte beurzen of waarzeggers en gebedsgenezers bezoeken?Ik heb er geen probleem mee dat ook die mensen naar de tentoonstelling ko-men.Ik ben er wel van overtuigd dat ‘Stille Kracht’ een breder publiek zal aanspre-ken. De kans dat de tentoonstelling in die hoek wordt geduwd, is vrij klein.

−Is dat zoeken naar rituelen ook een teken van deze wat onzekere tijden? Dat zou ik niet durven zeggen. Het thema is van alle tijden, hoewel er natuurlijk momenten zijn dat er meer aandacht naar gaat of ging. In de jaren tachtig is er ook al een gelijkaardige tentoonstelling in de Warande te zien geweest. Toen werd beeldende kunst ook gecombineerd met rituele objecten.

Het verschil met die tentoonstelling is dat we de rituele objecten, zoals ex-voto’s, amuletten en processierekwi-

sieten in Vlaanderen en de Kempen zijn gaan zoeken. We gaan deze keer geen Afrikaanse of Polynesische kunst brengen. We hebben daarvoor samen-gewerkt met onder meer het Taxan-driamuseum in Turnhout, het Toren-museum in Mol en het MAS. Vaak zijn die objecten ook verassende exotisch. Er staat bijvoorbeeld een Kempens spijkerbeeld op de tentoonstelling, dat eruit ziet als een Afrikaanse fetisj. We zijn ook voodooachtige popjes tegen-gekomen die hier gebruikt werden bij genezingen.

−Die voorwerpen van volksgeloof stellen jullie tentoon in confron-tatie met het werk van beeldende kunstenaars. Geef eens een aantal voorbeelden hoe kunstenaars ritue-len in hun werk integreren?Philip Huyghe, bijvoorbeeld, heeft ge-werkt rond de Kattenstoet in Ieper. Hij liep verkleed als nar zelf mee in de stoet. Ondertussen maakte hij een video gefilmd van onder de rok van de reuzin Minneke Poes. Het eindresul-taat is een monumentale sculptuur van deze reuzenkat waarin die video wordt afgespeeld. Het boeiende aan deze ten-toonstelling is ook dat de benaderingen van de kunstenaars heel anders zijn. Eva De Leener maakt bijvoorbeeld triptieken of tempelachtige sculpturen die aan relikwieën doen denken. Van Leo Copers tonen we ‘De Tuinman en de Dood’ een heel bevreemdend werk waarbij het lijkt of er een ritueel aan de gang is.

−De bekendste naam is zonder twij-fel die van de Duitser Joseph Beuys.Ja, we stellen een van zijn bekendste werken tentoon: ‘I love America and America loves me’. Ook dat werk is in de jaren tachtig getoond in de Waran-de. Bij Beuys is die link tussen kunst en rituelen zeer sterk aanwezig. Dit werk is een videoregistratie van een van zijn beroemdste performances waarbij Beuys zich in een New Yorkse galerie dagenlang liet opsluiten met een wilde coyote, een van de symbolen van de native American culture. Hij be-schikt alleen over vilten dekens en een stok om zich te beschermen. Hij zoekt een manier om om te gaan met dit wild dier. Een heel spannende video.

− Tot slot: is de titel van de expo ‘Stille kracht’ ontleend aan een ro-man van de Nederlandse schrijver Louis Couperus?Er is zeker een link. De Hollandse ko-lonialen in het boek werden geconfron-teerd met de animistische gebruiken van de inwoners van Java. Maar de ‘Stille kracht’ kan ook verwijzen naar de zoektocht naar iets goddelijks of on-bekends, of naar de inspiratie of drang van de kunstenaar om te creëren.

Tekst: Stijn Janssen

STILLE KRACHT, een onderzoek naar rituelen in hedendaagse kunst, in de exporuimte van de Warande, van za-terdag 15 februari tot zondag 20 april, open op woensdag tot zondag van 11u tot 17u, vrijdag tot 20u, maandag en dinsdag gesloten, gratis toegang Deelnemende kunstenaars zijn: Joseph Beuys (collectie SMAK), Ignace Cami, Marc Claes, Fia Cielen, Martha Col-burn, Leo Copers, Anton Cotteleer, Eva De Leener, Gery De Smet, Danny De Vos, Jimmie Durham, Jan Fabre, Phi-lip Huyghe, Christopher Kline, Michèle Matyn, Herman Nitsch, Femmy Otten, Jonathan Pylypchuk, Guy Rombouts en Isabel Tesfasghi.

8-16 Februari: themaFestiVal ‘rituelen’ in de warande

‘stille kracht’, een ambitieuze expo over ‘rituelen’

kempense voodoopoppen naast gevechten met coyotes

Page 19: Suiker februari 2014

Suiker - 19

8-16 Februari: themaFestiVal ‘rituelen’ in de warande

Fabuleus: ‘Snipperdagen’TURNHOUT – Rituelen zijn geen uit-vinding van volwassenen. Ook kinde-ren hebben rituelen. Dat blijkt wel uit de voorstelling ‘Snipperdagen’ van Fa-buleus.Drie blonde personages leven naast, bo-ven en over elkaar. Het lijkt wel op een filmset. Ze spreken een vreemde taal, maar toch kan je hen perfect verstaan. Ze spelen het volwassen leven na, met al zijn rare tics, stille afspraken en onbenoemde gevoelens. De wereld van ‘Snipperdagen’ is tegelijk heel herken-baar en heel bizar. Dagelijkse taferelen ontsporen tot surrealistische duetten. Huilbuien worden driestemmige lie-deren. Tot zelfs de zwaartekracht het spoor bijster raakt. ‘Snipperdagen’ is een woordloze theatervoorstelling voor mensen met een tomeloze fantasie.Zondag 16 februari, 15u, Kuub, 11 euro

Marokkaans trouwfeestTURNHOUT – De Marokkaanse cul-tuur is enorm rijk aan rituelen en tra-dities. Tijdens een typisch Marokkaans huwelijk komen deze verschillende ri-tuelen en tradities uitvoerig aan bod. In samenwerking met de Warande organi-seert Dinamo een zo getrouw mogelijke weergave van een Marokkaans trouw-feest tijdens het festival. De prachtige traditionele kleren, het heerlijke eten en drinken, de mooie muziek en dans zullen al je zintuigen prikkelen op deze unieke ervaring.Zaterdag 8 februari, 19u, Kuub, 19 euro

Raimund Hoghe: ‘Pas de deux’TURNHOUT – Een ‘pas de deux’ is in het klassieke ballet het moment waar-op een vrouwelijke en een mannelijke sterdanser de scène voor zich opeisen en het toppunt van hun virtuoze kun-nen tonen. De Duitse choreograaf Rai-mund Hoghe benadert de pas de deux echter op een andere manier. Voor hem is het letterlijk een pas, een stap voor twee.Hij, de oudere Europeaan, gaat een dialoog aan met de jonge Japanse dan-ser Takashi Ueno. Zo voeren zij een gedanst gesprek over hun onderlinge overeenkomsten en verschillen.Met Raimund Hoghe haalt de Warande een danser van wereldklasse in huis. Hoghe begon zijn carrière als journalist voor Die Zeit. Van 1980 tot 1990 was hij de dramaturg van Pina Bausch en Tanztheater Wuppertal. Sinds 1989 maakt hij ook zelf voorstellingen en dat doet hij met veel succes. Hij won de voorbije jaren verschillende presti-gieuze prijzen zoals de Deutscher Pro-duzentenpreis für Choreografie (2001) en de Franse Prix de la Critique (2006). In 2008 riepen de recensenten van het vermaarde magazine Ballet-tanz hem uit tot danser van het jaar.Woensdag 12 februari, 20.15u Kuub, 17 euro

Galata Mevlevi Music & Sema EnsembleTURNHOUT – Al eeuwenlang dansen derwisjen, islamitische geestelijken die de gelofte van armoede hebben afge-legd, op dezelfde manier. De ene hand is naar de hemel gericht, de handpalm van de andere hand naar de grond. Zo draaien ze eindeloos om hun as om in een trance te komen die hun toelaat het goddelijke met het aardse te verbinden. Deze draaiende derwisjen van Turkije werden in 2005 door UNESCO uitge-roepen tot werelderfgoed. Voor buiten-staanders lijkt de dans van de derwi-sjen op een ballet, maar in feite is het een soort gebedsvorm. Galata Mevle-viu Music en het Sema Ensemble, on-der leiding van Al Sheik Nail Kesova, brengen het naar Turnhout. Wat het publiek van zo’n voorstelling kan ver-wachten? “We raden de toeschouwers aan om net als de dansers aan God te denken en om zijn naam te herhalen terwijl ze naar het draaien kijken. Zo benaderen ze het best wat de derwi-sjen zelf beleven,” zegt Al Sheik Nail Kesova.Vrijdag 14 februari, 20.15u, schouw-burg, 20 euro

il Pixel Rosso: ‘The Great Spavaldos’TURNHOUT – Il Pixel Rosso uit Groot-Brittannië brengt met ‘The great Spa-valdos’ een duizelingwekkende en hilarische show naar de Warande. Dit briljant stukje ervaringstheater duurt 25 minuten en is opgevat als een ‘in-tieme’ voorstelling voor twee personen die een videobril en hoofdtelefoon op-gezet krijgen. Wat volgt, is een rol-lercoaster aan emoties. De gebroeders Spavaldo komen zich letterlijk in je hoofd nestelen. Decennia geleden wa-ren ze wereldberoemd. Ze deden hun vliegende trapezeact over heel de we-reld. Zonder vangnetten. 25 jaar lang. En dan verdwenen ze van de aardbol. En nu ineens zijn ze terug… in jouw hoofd! Ze vertellen hun verhaal, ze da-gen je uit om mee naar de nok van de tent te gaan en plaats te nemen op het zwevende platform. Voor je het weet, zweef je zelf aan de trapeze. Levensecht en niet geschikt voor mensen met hoog-tevrees!Van woensdag 12 tot zondag 16 febru-ari, doorlopend, Houten Zaal, 10 euro

Thomas Ryckewaert: ‘Genesis i, ii en iii’

TURNHOUT – The-atermaker, acteur en regisseur Thomas Ryckewaert houdt van buitengewone

projecten. Een paar jaar geleden maak-te hij een Darwintriptiek, met lezingen, een installatie en een toneelvoorstel-ling. Nu waagt hij zich aan Genesis. Alweer in drie delen.“Ik had ooit een gesprek met een Bijbel-vertaler. Ik vroeg hem welk boek in de Bijbel hij het sterkst vond. Hij aarzelde geen seconde en zei ‘Genesis’. Ik ben dat gaan lezen en inderdaad: ik was he-lemaal van mijn melk.”De goesting om er iets mee te doen, was er meteen. En inspiratie vond Ryckewaert bij de misvieringen. “Het viel mij op dat misvieringen zo slecht zijn. Een eucharistieviering heeft alle troeven om een fantastische voorstel-ling te zijn: je zit in een schitterend, historisch gebouw, je beschikt met een kerkorgel over het meest indrukwek-kende muziekinstrument ter wereld en je hebt de mooiste psalmen voorhanden die je je kan voorstellen. En toch is een doorsnee-eucharistieviering een duffe bedoening. Met een geluidsinstallatie die maar half werkt en een priester die zijn verhaaltje aframmelt zonder er zelf echt in te geloven… Dat kan véél beter, denk ik dan.”En dus ging Thomas Ryckewaert aan de slag met Genesis. Hij brengt het in drie delen: wetenschap, religie en theater. In het wetenschappelijke luik vertelt hij over de theologen, de Bijbel-vertalers en de filosofen. Het religieuze luik is een door Ryckewaert geregis-seerde eucharistieviering. Het derde en laatste deel is een theaterbewerking van Ryckewaert van Genesis.Zaterdag 15 februari, 16u (I) Tuin-zaal, 18u (II) kerk, 20.30u (III) Kuub, 19 euro, of 11 euro per luik. Indien ge-wenst: buffet in Barzoen, 19.15u: 9 euro

2 duotiCkets

Page 20: Suiker februari 2014

20 - Februari 2014

HOLOPATHIE & ENERGETISCHE

PRAKTIJK Problemen en aandoeningen zoals vb. spierpijnen, vermoeidheid, CVS, fibromyalgie, maag- en darmproblemen, gewrichtspijnen, allergieën, eczeem, migraine, chronische infecties, chronische pijnen, problemen met de luchtwegen, gedragsproblemen, enz… nemen enorm veel energie van ons weg.

Roept dit bij u het gevoel op dat u steeds in cirkeltjes blijft draaien?

Aan de basis van bovenstaande problemen liggen vaak voedingsintoleranties of allerlei belastingen. Door een eenvoudige analyse met het Quintsysteme kan dit achterhaald worden en kan dit een goede aanvulling zijn op uw eventuele huidige behandeling.

Voor een afspraak of meer info: [email protected] www.quint-holopathie.be

0497/ 72 43 96 Anja De Cleyn Kerkstraat 42 2222 Itegem (Heist-op-den-Berg)

EEN hART VooR culTuuR

GIERLE - Eureka! Ik heb het gevonden! Beeldend kunstenaar Gerard Godal zat niet in bad, zoals Archimedes, de oud-Griekse wiskundige, toen hij zijn vondst deed, maar hij lag in bed en het was 4u. ’s nachts. Het uur van de wolf volgens Jef Geeraerts, of het uur blauw volgens Jan Fabre, of, volgens Godal, het uur van de made. Godal leeft met een voortdurende bewustzijnsstroom van ideeën. Midden in de nacht staat hij plichtbewust op om notities te nemen. Het is voor hem een continu gevecht om orde aan te brengen in de chaos van mogelijkheden. Al tien jaar zoekt hij naar een alomvattend systeem om zijn ideeën te structureren en te archiveren.

idee is kunstwerk i’ve got an idea!

i’ve got an idea!Een dergelijk overaanbod van invallen en vondsten valt uiteraard onmogelijk uit te voeren. Omdat de kunstenaar zijn ideeën niet verloren wil zien gaan, neemt hij nu zijn toevlucht tot het oer-medium tekst. Elk idee wordt uitvoerig beschreven, in een enveloppe gestopt en onder deurwaarderstoezicht verze-geld met Godals zegellakstempel ‘Als ich can’ (het motto van Jan Van Eyck, dat zoveel betekent als ‘zo goed als ik kan, naar best vermogen’).

idee is kunstwerkOp de beschreven vellen papier en en-veloppen past Godal zijn ondertussen bekende schilderprocedé toe: in acryl gedoopte levende maden -metafoor voor zijn oproep tot een meer verdraagzame samenleving- kruipen als levende pen-selen over de documenten en laten hun unieke peristaltische verfsporen achter. Elke omslag is dus een kunstwerk op zich. Maar het echte kunstwerk is de beschreven idee die in de enveloppe zit.

Het perfecte kunstwerkMet dit concept betreedt Godal het domein van de filosofie. De idee is im-mers altijd platonisch perfect. Zodra de kunstenaar aan de uitvoering begint, steken onvolkomenheden en imperfec-ties de kop op. Als de idee ‘an sich’ een kunstwerk kan zijn, blijft de perfecti-onist-kunstenaar onvermijdelijk met fundamentele vragen zitten. Moet de idee effectief vorm krijgen? Moet het kunstwerk gerealiseerd worden? Of is het de ultieme bedoeling dat de enve-loppe niet wordt opengemaakt, zodat

de idee van de kunstenaar ongeschon-den blijft?

Kunst van de ideeGerard Godal raakt met dit project de kern, de ziel van de kunst. Hij stelt zichzelf en ons een aantal fundamen-tele vragen. Hoe verhouden zich idee en kunst? Wat is onze idee van kunst? En dan, onvermijdelijk: wat is kunst? Godal weet één ding zeker: kunst moet bijdragen tot een betere wereld en een andere maatschappij. Schoonheid zit van binnen. Schone kunst is sociaal be-wogen kunst. Voor die kunst- en maat-schappijvisie wil hij vechten. Godal noemt zich niet voor niets een ‘artis-tic warrior’. In zijn laatste project zit schoonheid ook letterlijk van binnen, in de enveloppe. Het esthetische is het artistieke omhulsel, de verpakking, het lichaam van de ethische opvatting, de ziel, van de kunstenaar: de ultieme idee over kunst.

BeschermingElke enveloppe bevat de omschrijving van een idee en krijgt een certificaat mee om de authenticiteit ervan te be-vestigen. Een deurwaarder heeft vast-gesteld dat het telkens om een origineel concept van Gerard Godal gaat. Om de intellectuele eigendom van de idee te beschermen, wordt bijkomend een contract opgesteld dat zowel kunste-naar als koper de nodige bescherming en duidelijkheid biedt. De beschreven kunstwerken mogen een eigen leven gaan leiden, op voorwaarde dat ver-meld wordt dat het om ideeën van Godal gaat.

gerard godal maakt het ultieme kunstwerk

Page 21: Suiker februari 2014

Suiker - 21

Dom Helder Camara (1909 - 1999) was een Braziliaanse bisschop die zich in de jaren zestig en zeventig verzette tegen een wereldvreemde katholieke kerk. Zijn boodschap van ‘een kerk van de armen’ kreeg wereldwijd erg veel weer-klank, ook in middens van progres-sieve christenen hier in Vlaanderen. Camara was bovenal een charismatisch figuur, klein van gestalte, maar boor-devol energie. In zijn tijd was hij de evenknie van Moeder Teresa en werd hij meerdere malen voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Camara was ook een begenadigd spreker. In de-cember 1978 bracht hij op uitnodiging van Wereldsolidariteit een bezoek aan Vlaanderen en gaf hij een van zijn le-gendarische speeches in Geel. De drijvende kracht achter het bezoek van Dom Helder Camara aan de Kem-pen was ACW- propagandist Gust Ver-heyen uit Beerse. Meteen ook de enige man van wie er een foto is gemaakt samen met het hoge bezoek. “Gust reed met Dom Helder rond in zijn eenvou-dige Volkswagen”, vertelt Filip De Cler-ck, indertijd een collega-propaganist van Verheyen. “Gust was de man met de vlag omhoog, die met zijn enthousi-asme de mensen kon mobiliseren. Hij was van opleiding een timmerman, maar was wel geabonneerd op gespeci-aliseerde tijdschriften van de katholie-ke kerk. Daarin las hij de teksten van Camara en geraakte erdoor begeesterd. Voor Gust was die man een heilige en hij heeft onze beweging warm gemaakt om Camara naar de Kempen uit te no-digen. En ja: ineens was Dom Helder hier!” Welbepaald op 10 december 1978 ar-riveerde Gust Verheyen rond het mid-daguur met Dom Helder Camara aan De Linde in Retie om er het middag-maal te nuttigen. “Ik weet niet meer wat hij heeft gegeten”, zegt Marcel Mels. ”In elk geval hebben we niets spe-ciaals klaargemaakt. Hij at gewoon wat er die dag op het menu stond. Ik had voor hem nog snel in een apart zaaltje een tafel gedekt. Maar net zo goed had hij samen met de andere gasten gege-ten. Zo’n nederige mens, dat kon je niet geloven.”Na het eten stelde zich echter wel een

probleem. Dom Helder was zo hees als een verkouden kalkoen en kon zich nog nauwelijks verstaanbaar maken. Een lichte paniek overviel hem, want hij moest ’s avonds nog een redervoe-ring geven voor een bomvolle zaal. “Ik herinner me nog dat hij naar me toe kwam”, zegt Filip De Clerck, die zijn hese stem nadoet: ‘Mon frère, je ne peux plus parler. Ik antwoordde: ‘Mon-seigneur: als u wilt, ga ik even langs bij een apotheker. ‘Une très bonne idée!’ Hij had zich hees geschreeuwd van enthousiasme. Maar het was ook koud en omdat hij maar een eenvou-dige jas droeg, had hij ook een ver-koudheid opgeraapt. Ik ben voor hem ‘strepsils’ gaan halen. Ik had straffere middelen gevraagd, maar de apothe-ker had me aangeraden hiermee te beginnen.” Dom Helder had een overvolle agenda af te werken en kon maar amper een uur in De Linde blijven. Maar dat uur veranderde het leven van Marcel Mels. “Pas achteraf, toen hij al weg was, drong het tot ons door: Dom Hel-der Camara was hier geweest! Hij had zelfs met ons een praatje gemaakt. De woorden die hij zei, zijn mij mijn heel leven bijgebleven. Hij vertelde over de sloppenwijken in zijn land. Dat hij weinig middelen had om er iets aan te doen, en weinig steun kreeg van-uit Rome. Ik ben door zijn boodschap besmet geraakt en alles over hem be-gonnen te lezen. Dat een klein ventje zoveel kon presteren! Het gevolg is dat ik nu nog steeds bezig ben met de kansarmen in de regio. Een hele grote indruk heeft hij gemaakt. Dom Helder zit nog altijd in mij.” ’s Avonds zit de feestzaal aan de Stati-onsstraat in Geel afgeladen vol. Tussen de massa ook een ongeruste Filip De Clerck. Hadden de hete groene snoepjes die hij Camara had gegeven hun werk gedaan? Maar al na de eerste woorden van de Braziliaan is hij gerustgesteld. Camara doet vrijwel onmiddellijk de feestzaal rechtveren met zijn stemtim-bre. “Hij was een van die ‘kleppers’ die op een podium ging staan, de tempera-tuur in de zaal mat en dan wist: hier moet ik praten aan windkracht 100”, vertelt Filip De Clerck. “Camara zal

ook wel in Antwerpen gesproken heb-ben, maar hier in de Kempen kregen wij het volk op de been. De Kempen was toen niet meer de stille Kempen, maar was volop aan het veranderen. Dom Helder heeft in Geel zijn stelling verkondigd dat de kerk zich moet beke-ren tot de armen. Die boodschap raakte ons: het was ‘praat’ zoals ook wij die graag vertelden aan onze mensen. Hij was niet de pastoor die van bovenaf zei: ‘Je mag niet stemmen op de socialis-ten’. In onze beweging luidde het toen: ‘Eerwaarde, we zullen wel stemmen op mensen van wie wij denken dat we er wel bij varen.” Een hotel was aan Dom Helder niet besteed. Op zijn doortochten in Vlaan-deren kreeg hij telkens gastvrij een bed aangeboden in de woning van de toen-malige CVP- volksvertegenwoordiger René Peeters, ook een onvoorwaarde-lijke volgeling van Camara. Dom Hel-der hield ervan in gezinnen met jonge kinderen te verblijven. Het huishouden van René Peeters telde er meerdere, waaronder Koen, die later schrijver zou worden. Op een dag zou hij de oorzaak zijn van een klein drama tussen hem en de bisschop. “Zelf herinner ik me het voorval niet, want ik was amper drie”, vertelt de zoon van de ondertussen overleden René Peeters. “Maar mijn va-der heeft het verhaal ontelbare malen verteld tijdens familiefeesten. Camara droeg bij ons de sloefen van mijn moe-der. Dat vond hij ’s avonds heel gezel-lig. De man had altijd een groot gouden bisschopskruis aan een ketting rond zijn nek hangen. Op een keer nam hij me op zijn schoot en toen heb ik dat kruis stukgetrokken. Mijn ouders wa-ren zeer ongelukkig, maar hijzelf tilde er niet zwaar aan. A quoi ça sert final-lement? Waarvoor dient het tenslotte? Toch heeft mijn vader het kruis naar juwelier Peeters in Gierle gebracht om het te laten herstellen. Mijn moeder maakte toen houten kruisjes die ze zelf beschilderde. Ze heeft Camara er een gegeven als tijdelijk alternatief. Maar hij vond dat zo fijn dat hij vanaf toen besloten heeft altijd een houten kruis te dragen.”

Tekst: Stijn Janssen

god biJ klein pierkeDe Kempen was lang tijd een streek van klein Pierke, door God verlaten. Maar op memorabele dagen daalde God als een deus ex machina neer in deze contreien. Over die hoogdagen geraakt klein Pierke tot vandaag niet uitgepraat. Suiker gaat op zoek naar die verhalen: wereldsterren die nederdalen in Kempense negorijen. Aflevering 3: Dom Helder Camara in Retie

“dom helder zit sindsdien in mij.”

Verantwoordelijke uitgeverKempense cultuurpromotie vzw

RedactieadresOranjemolenstraat 35, 2300 [email protected]

Zakelijke leiding en distributieLeen Verwaest0495 53 54 [email protected]

adres Kempense cultuurpromotie vzwOtterstraat 8 bus 3, 2300 Turnhout

Oplage10.000 exemplaren

VerspreidingsgebiedArrondissement Turnhout (Arendonk, Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Des-sel, Geel, Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Herselt, Hoogstraten, Hulshout, Kasterlee, Laakdal, Lille, Meerhout, Merksplas, Mol, Olen, Oud-Turnhout, Ravels, Retie, Rijkevor-sel, Turnhout, Vorselaar, Vosselaar, Westerlo), Nijlen, Lier, Heist op den berg, Overpelt, Neerpelt, Antwerpen, Brussel, Breda, Tilburg, Eindhoven, Zundert, Goirle, Reusel.

Verdeelpuntenzie website

RedactieStijn Janssen

RedactiemedewerkersCaroline HaveransIvo VerheyenKatrien Lodewyckx

Foto'sBart Van der Moeren

VormgevingDimitri Paeleman

advertentiesSabine Clijmans0496 87 42 [email protected]

DrukkerijDKZet (Hapert, NL)

websitewww.suikerkrant.be

Page 22: Suiker februari 2014

22 - Februari 2014

TURNHOUT – Overal in de wereld worden films gemaakt. Slechts een fractie van dit aanbod geraakt tot in een Belgische bioscoop. MOOOV doet daar wat aan. MOOOV toont films uit de hele wereld en gaat daarbij actief op zoek naar die regisseurs die kwaliteit combineren met maatschappelijk engagement, of naar films die een -toegankelijk- artistiek verhaal vertellen. Iets minder vanzelfsprekend, maar zeker zo boeiend.MOOOV is -na de fusie met het Brugse Cinema Novo- de nieuwe naam van Open Doek. MOOOV is het hele jaar door actief. Wekelijks wordt op dinsdagavond om 20u in Utopolis in Turnhout een film geprogrammeerd. Jaarlijks (eind april) organiseert MOOOV een filmfestival in Turnhout, Brugge, Genk, Sint-Niklaas, Lier, Roeselare en Koersel.

MOOOVFEBRUARI

Dinsdag 11 februari, 20u, utopolis TurnhoutCHiLD’S POSERegisseur: Calin Peter NetzerLand: RoemeniëJaar: 2013Duur: 112 minutenDe 60-jarige Cornelia, een Roemeense architecte die zich in de betere kringen beweegt, heeft een slechte relatie met haar 34-jarige zoon Baru. Tot haar gro-te ergernis is hij ook nog eens getrouwd met een heel onsympathieke vrouw. Cornelia wordt op een avond gebeld: Baru heeft een kind doodgereden. On-middellijk steekt het moederinstinct de kop op en ontfermt ze zich vol overgave over haar zoon. Ze gooit al haar con-necties en geld in de strijd om hem uit de gevangenis te houden. Ze verwacht dat hij hierdoor bij haar terugkomt en van haar afhankelijk zal zijn, net als vroeger.Een bijzonder indringend en strak ge-regisseerd drama over corruptie en ont-spoorde moederliefde met personages die volkomen waarachtig zijn. Niets in deze film is zwart-wit, alle personages zijn te begrijpen. Het zoveelste bewijs van de vitaliteit van de Roemeense ci-nema. Tijdens het filmfestival van Ber-lijn vorig jaar werd de film bekroond met de Gouden Beer.

Dinsdag 4 februari, 20u, utopolis TurnhoutTHE SELFiSH GiaNTRegisseur: Clio BarnardLand: Verenigd KoninkrijkJaar: 2013Duur: 91 minutenIn een mistroostige buurt van het En-gelse Bradford nemen Arbor en Swifty het voor elkaar op. Arbor wordt van school gestuurd. Swifty’s tirannieke vader krijgt de eindjes niet aan elkaar geknoopt en werkt zijn frustratie uit op het kroostrijke gezin. De twee jon-gens verzamelen afval en ijzerwaren en verkopen die. Ze geraken in de ban van een malafide schroothandelaar, die hun een baantje aanbiedt bij de illegale paardenraces.De cineaste baseert zicht op het gelijk-namige sprookje van Oscar Wilde. Het resultaat is een ontroerend, indruk-wekkend en bikkelhard jeugddrama, dat schatplichtig is aan Ken Loach en Andrea Arnold. Een meesterzet is de casting van onervaren acteertalent: de twee jonge hoofdrolspelers slagen erin ongedwongen en energieke vertolkin-gen neer te zetten die nog lang blijven nazinderen. Een sociaal-realistisch dra-ma dat vertedert, verplettert en onder je vel kruipt.

Dinsdag 18 februari, 20u, utopolis TurnhoutSHORT TERM 12Regisseur: Destin Daniel CrettonLand: Verenigde StatenJaar: 2013Duur: 96 minutenGrace is begeleidster in een zorginstel-ling voor tieners. Ze heeft een langdu-rige relatie met haar collega Mason, maar haar eigen moeilijke verleden en de verrassende toekomst die zich plot-seling aandient, brengen haar in de war. Dit wordt nog erger als Jayden, een getalenteerd maar getroebleerd jong meisje, haar opwachting maakt in de instelling. Een meeslepende film over hulpverle-ning en de emotionele en psychische belasting die dit met zich meebrengt. Ondanks de zware thematiek is het niet alleen bittere ellende die de boven-toon voert. Een emotioneel drama dat ontdaan is van vals sentiment en ner-gens vervalt in stereotypen van goed en kwaad. Cretton baseerde zich op zijn eigen ervaringen als verzorger en toont zich een veelbelovende acteurs-regisseur. Zorgvuldig vermijdt hij de clichés van de ‘instellingsfilm’. Deze prent schuwt nergens de harde wer-kelijkheid, maar schaamt zich er ook niet voor de volle aandacht te vestigen op wat mensen voor elkaar overhebben en waar ze zich aan vastklampen om zo goed mogelijk te overleven.

Dinsdag 25 februari, 20u, utopolis Turnhout12 YEaRS a SLaVERegisseur: Steve McQueenLand: Verenigde StatenJaar: 2013Duur: 133 minuten19de eeuw. Solomon Northup is een vrije zwarte die samen met zijn vrouw en kinderen in New York leeft. Hij wordt door twee mannen ontvoerd en gedwongen tot een leven als slaaf onder verschillende eigenaren.Steve McQueen laat de slavernij zien door de ogen van een slaaf. Maar door zijn intellect valt Solomon Northup hard op tussen de mannen en vrouwen die al hun hele leven slaaf zijn. Racis-tische landeigenaars pikken hem er al snel uit om hun sadistische lusten te botvieren. De film is niet alleen een confrontatie met een vies stuk Ameri-kaanse geschiedenis, maar ook een uni-versele aanklacht tegen onderdrukking en ongelijkheid. Zoals in zijn andere films maakt Steve McQueen kunst in zijn meest rauwe vorm. Kunst die hefti-ge emoties oproept, maar tegelijkertijd weet te ontroeren. Dit zware verhaal is verpakt in schitterende beelden, een opvallend ingetogen soundtrack met prachtige slavenliederen en een sublie-me cast met o.a. Michael Fassbender en Brad Pitt, die ook coproducent is. De film won het filmfestival van Toronto.

DOCuMENTaiRE FEBRuaRiZondag 16 februari, 11u, utopolis TurnhoutBLaCKFiSHRegisseur: Gabriela CowperthwaiteLand: Verenigde StatenJaar: 2013Duur: 83 minutenOveral ter wereld vergapen volle tri-bunes zich aan watershows met orka’s. Schijnbaar zonder moeite doen de be-geleiders de kolossale zwart-witte wal-vissen gracieus door de lucht vliegen. Maar de orka blijft een gevaarlijk roof-dier. In Sea World beet orka ‘Tilikum’ maar liefst drie begeleiders dood. Toen regisseuse Gabriela Cow-perthwaite hoorde over het incident in Sea World, liet het haar niet meer los. Er klopte iets niet, want in de vrije natuur zijn orka’s niet agressief noch gevaarlijk voor de mens. Waarom zou een hoogintelligent wezen als een orka zijn baasje aanvallen? Wat bezielde Ti-likum? Ze trok op onderzoek. “Niet als activiste”, zegt ze zelf, “maar als moe-der die net terug was van een bezoek met de kinderen aan Sea World en als documentairemaakster die graag sla-pende honden wakker maakt”.Cowperthwaite verzamelde archief-beelden en ging in gesprek met oogge-tuigen. Zo ontrafelde ze een schimmige wereld van mishandelde dieren, uitge-buite dierenliefhebbers en genadeloos winstbejag. Als documentaire is Black-fish tegelijk een psychologische thriller en een emotioneel pleidooi tegen het opsluiten van wilde dieren voor men-selijk plezier. Op tal van festivals over de hele wereld werd de documentaire gelauwerd en bekroond.

Page 23: Suiker februari 2014

Suiker - 23

V.i.p.-partner Provincie

antwerpen Adres: Kon. Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen Tel: 03 240 50 11 Fax: 03 240 54 75 Mail: [email protected] Website: www.provant.be

MOOOV – films met zicht op de wereld Adres: festival – 25 april tot 4 mei 2014 Warandestraat 42 2300 Turnhout Tel: +32 14 47 23 31 Mobile: +32 495 37 54 88 Website: www.mooov.be

Thomas More Adres: Zandpoortvest 13 2800 Mechelen België Tel: +32 (0)15 36 91 01 Mail: [email protected]

partners Xl Vormingplus Kempen Adres: Graatakker 4 2300 Turnhout Tel: 014 41 15 65 Mail: [email protected] Website: www.vormingpluskempen.be

Sabam Cultuur Adres: Aarlenstraat 75-77

1040 Bruxelles Tel: + 32.2.286.82.11 Fax: + 32.2.230.05.89 Mail: [email protected] Website: www.sabam.be

De warande Adres: Warandestraat 42 2300 Turnhout Ticketbalie : ma-vr 9u-17u Za 9u-14u Tel: 014 41 94 94 (algemeen) Tel: 014 41 69 91 (ticketbalie) Website: www.warande.be

partners l Cc ‘t Schaliken Adres: Grote Markt 35,

2200 Herentals Openingsuren: ma 9-12u / 17-19.30u,

di, do, vr 9-12u / 13.30-16u, wo 9-12u.

Ticketbalie ook op wo 13.30-16u en za 10-14u.

Tel: 014 28 51 30 Fax: 014 22 28 56 Mail: [email protected] Website : www.schaliken.be

Cc de werft Adressen: Werft 32, Markt 1, 2440 Geel

(exporuimte de Halle) Centrumparking Nieuw-straat, 2440 Geel (exporuimte de Schrijnwerkerij)

Balie: ma 13.30-16.30u, di-vr 9-12u / 13.30-16.30u, za 10-12u

Tel: 014 56 66 60 (administratie) 014 56 66 66 (reserveringen)

Fax: 014 56 66 80 Mail: [email protected],

[email protected] Website: www.dewerft.be

Cc ‘t Getouw (schouwburg Rex – zaal ‘t Getouw)

Adres balie : Smallestraat 2, 2400 Mol Openingsuren: di-vr : 9-12u / 13.30-16u,

za 10-12u Tel: 014 33 09 00 Fax: 014 33 09 07 Mail: [email protected] Website : www.getouw.be

Effenaar Adres: Dommelstraat 2, Eindhoven Tel: 0031 (0)40 239 36 66 Mail: [email protected] Website: www.effenaar.nl

DiNaMO Adres: Warandestraat 42, 2300 Turnhout Openingsuren: educabalie ma-vr 9-12u en 13-16u, ma 18-20u Tel: 014 47 21 64 (educabalie) Mail: [email protected] Website: www.warande.be (cursussen)

Mezz Adres: Keizerstraat 101, 4811 HL Breda Tel: 0031 76 515 66 77 Fax: 0031 76 520 02 37 Mail: [email protected] Website: www.mezz.nl

iOK Intercommunale

Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen

Adres: Antwerpseweg 1, 2440 Geel Tel: 014 58 09 91 Fax: 014 58 97 22 Mail: [email protected] Website: www.iok.be HoReCa provincie antwerpen Afdelingen Noorderkempen en

Middenkempen Adres: Tuinbouwstraat 1,

2300 Turnhout Tel: 0495 53 54 80

De Roma Adres: Turnhoutsebaan 286

2140 Borgerhout Ticketbalie: Turnhoutsebaan 327 2140 Borgerhout Openingsuren: ma-vr: 9u30-12u30 / 13u30-17u Tel: 03 292 97 40 (reserveringen) 03 292 97 50 (algemeen) Website: www.deroma.be

Cc Zundert Adres: Molenstraat 5 Zundert Tel: 0031 76 597 19 99 Website: www.cczundert.nl

Vlaamse Opera antwerpen

Adres: Van Ertbornstraat 8, 2018 Antwerpen Website: www.vlaamseopera.be Mail: [email protected] Tel: 03 202 10 08

013 Poppodium Adres: Veemarktstraat 44

5038 CV TILBURG Tel: 013 460 95 00 Fax: 013 460 95 01 Mail: [email protected]

Frans Masereel Centrum Artist in Residence Vlaams Centrum voor

Grafische kunsten Adres: Masereeldijk 5, 2460 Kasterlee, BE Tel: +32 (0)14 85 22 50 Website: www.fransmasereelcentrum.be

Kunstforum würth Adres: Everdongenlaan 29 2300 Turnhout Tel: +32 (0)14 44 55 95 Fax: +32 (0)14 44 56 62 Mail: [email protected] TRaM 41 (Turnhoute Route archief en Musea) Adressen: Stadsarchief (Stadhuis/Erf-

goedhuis, Grote Markt 1, 2300 Turnhout, 014 44 33 98) Nationaal Museum van de Speelkaart (Druivenstraat 18, 2300 Turnhout, 014 41 56 21) Taxandriamuseum (Begijnenstraat 28,

2300 Turnhout, 014 43 63 35) Begijnhofmuseum (Begijnhof 56, 2300 Turnhout, 014 42 12 48)

Openingsuren: musea: di-za 14-17u, zo 11-17u Stadsarchief: ma: alleen telefonisch of per mail, di-vr 9-12.30u / 13-16.30u

Mail: [email protected] Website: www.tram41.be

DELTa MOTOR Adres: Otterstraat 120, 2300 Turnhout Tel: 014 42 08 08 Mail: [email protected] Website: www.deltamotor.be

partners s De Singer Adres: Bavelstraat 35, 2310 Rijkevorsel Website: www.desinger.be of www.ajazzexperience.be

Jakob Smitsmuseum Adres: Sluis 155a, 2400 Mol Openingsuren: wo-zo: 14-18u Tel en fax: 014 31 74 35 Mail: [email protected] Website: www.jakobsmits.be

Theater Stap Adres: Brugstraat 55, 2300 Turnhout Tel: 014 42 85 90 Fax: 014 42 84 19 Mail: [email protected] Website: www.theaterstap.be

Groezrock Adres: Gestelsesteenweg 211 2450 Meerhout Website: www.groezrock.be

Gemeente westerlo Adres: Boerenkrijglaan 61 2260 Westerlo Mail: [email protected] Tel: 014 53 91 77

De Poppenzaal Adres: Steenweg op Oosthoven 114,

2300 Turnhout Tel: 014 42 33 22 Fax: 014 42 43 55 Mail: [email protected] Website: www.propop.be

Hofke van Chantraine Adres: Kerkstraat 46

2360 Oud-Turnhout Tel: 014 47 94 94 Fax: 014 65 25 18 Mail: [email protected]

Productiehuis Het Gevolg Adres: Otterstraat 31-33, 2300

Turnhout Tel: 014/42.63.27 Fax: 014/42.82.36 Mail: [email protected]

Gemeentebestuur Meerhout Adres: Markt 1, 2450 Meerhout Tel: 014 24 99 20 Fax: 014 24 99 57 Mail: [email protected]

Gemeentebestuur Olen & Gladiolen - vzw Keizer Karel Olen

Adres: Dorp 1, 2250 Olen Tel: 014 26 31 11 Fax: 014 26 31 20 Mail: [email protected]

Erfgoedcel Noorderkempen

Stadhuis/Erfgoedhuis Adres: Grote Markt 1, 2300 Turnhout Tel: 014 44 33 62 Mail: info@erfgoedcelnoorderkem-

pen.be

OC De Djoelen Oud-Turnhout Adres: Steenweg op Mol 3 b2 2360 Oud Turnhout Mail: [email protected] Tel: 014 46 22 27 Website: www.oud-turnhout.be Openingsuren: di-vr : 8u30-12u di-wo : 12u30-16u di : 17u30-19u30

Erfgoedcel k.ERF Adres: Gasthuisstraat 5, 2440 Geel Tel: 014 566 688 Mail: [email protected] Website: www.erfgoedcelkerf.be

art Center Hugo Voeten Adres: Vennen 23, 2200 Herentals Tel: +32 475 555 125 Mail: [email protected] Website: www.artcenter.hugovoeten.org

De Scherf vzw Adres: Neerhofstraat 48 2300 Turnhout Tel: 014 41 82 83 Gsm: 0476 59 89 07 Mail: [email protected] Website: www.descherf.be

de kringwinkel Adressen: goedkoop en origineel Mol (Sint-Apollonialaan 198

en 190, 014/32.61.63), Turn-hout (Steenweg op Tielen 70), Retie (Sint-Martinusstraat 50), Hoogstraten (Meerseweg 135, 014 44 20 40), Geel (Heidebloemstraat 93), Herentals (Lierseweg 136), Kasterlee (Krokuslaan 10), Balen (Kerkstraat 21), Herselt (Blaubergsteenweg 113), Heist-op-den-Berg (Noord-straat 25/1, 015 23.73.93).

STORMOPKOMST Adres: Warandestraat 42 ingang via plein 2300 Turnhout Tel: +32 (0) 14 41 94 94 Mail: [email protected]

Grasshopper int. vzw c/o Peter Van der Flaes Adres: Molenbergstraat 45 Bus 4 2300 Turnhout Belgium Tel: +32 485 883 260 Fax: +32 14 652 565 Mail: [email protected]

VZw Octave Orgelcomité Turnhout Website: www.vzw-octave.be

GC ‘t Heilaar Adres: Heilaarstraat 35 2340 Beerse Tel: 014 600 770 Mail: [email protected] Website: www.heilaar.be

Galerie de Chêne Adres: Steenweg op turnhout 171 2330 Merksplas Tel: 014 557396

ONzE PARTNERS

Page 24: Suiker februari 2014

Met steun van de gemeentes Olen, Geel, Turnhout, Oud-Turnhout, Mol, Herentals, Westerlo, Balen, Meerhout, Beerse

vzw octaveOrgelCOmité turnhOut Anders VOrmend eigentijds

De Djoelen , Oud-Turnhout

EEN hART VooR culTuuR