de Stroming (december 2011)

8
afgiftekantoor 2000 Antwerpen X P106313 Op 6 november organiseerden 151 lokale Pasar-afdelingen over heel Vlaanderen wandel- en plantacties onder de titel ‘Pasar boomt’. Doel van deze actie was om Vlaanderen groener en bosrijker te maken. Ook regio Antwerpen droeg haar boompje bij. In Wuustwezel en Zand- hoven zorgden 240 deelnemers voor 650 nieuwe bomen. In de afdelingen Ranst, Hemiksem, Edegem, Boechout, Schilde, Wilrijk, Antwerpen stad, Antwerpen-Kiel en Zwijndrecht strekten 320 lustige wandelaars hun beentjes met de eis voor meer bos! België-Belgique P.B. ANTWERPEN X 8/2858 Driemaandelijks tijdschrift van ACW-Antwerpen Jaargang 12, nummer 1 (december 2011 - januari 2012 - februari 2012) Redactie en abonnementenservice: Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen, tel. 03 220 12 22, [email protected], www.acwantwerpen.be Verantwoordelijke uitgever: Annemie Verhoeven

description

Driemaandelijks tijdschrift van ACW-Antwerpen

Transcript of de Stroming (december 2011)

Page 1: de Stroming (december 2011)

afgiftekantoor 2000 Antwerpen XP106313

Op 6 november organiseerden 151 lokale Pasar-afdelingen over heel Vlaanderen wandel- en plantacties onder de titel ‘Pasar boomt’. Doel van deze actie was om Vlaanderen groener en bosrijker te maken. Ook regio Antwerpen droeg haar boompje bij. In Wuustwezel en Zand-hoven zorgden 240 deelnemers voor 650 nieuwe bomen. In de afdelingen Ranst, Hemiksem, Edegem, Boechout, Schilde, Wilrijk, Antwerpen stad, Antwerpen-Kiel en Zwijndrecht strekten 320 lustige wandelaars hun beentjes met de eis voor meer bos!

België-BelgiqueP.B.

ANTWERPEN X8/2858

Driemaandelijks tijdschrift van ACW-Antwerpen Jaargang 12, nummer 1 (december 2011 - januari 2012 - februari 2012)Redactie en abonnementenservice: Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen, tel. 03 220 12 22, [email protected], www.acwantwerpen.beVerantwoordelijke uitgever: Annemie Verhoeven

Page 2: de Stroming (december 2011)

2de stroming

De campagne van Welzijnszorg richt zich in 2011 op het armoe-deprobleem bij kinderen en jon-geren. In 1997 werd 4% van de kinderen in Vlaanderen geboren in een gezin met een verhoogd risico op armoede. Twaalf jaar later was het met 8,4 % meer dan dubbel zoveel. Het streefcij-fer van de Vlaamse regering om te dalen naar 3,8 % tegen 2020 is verder af dan ooit.

Structureel probleemOnze samenleving kijkt vaak met een beschuldigende blik naar mensen in armoede. Men gaat er vanuit dat ze zelf een

grote verantwoordelijkheid dra-gen voor hun situatie. Dit ‘indi-vidueel schuldmodel’ klopt niet. Heel wat mechanismen in onze samenleving zorgen ervoor dat een aanzienlijk deel van mensen uitgesloten wordt en dat ze in armoede terechtkomen.

Willen we armoede bestrij-den dan moeten we niet alleen mensen versterken maar ook de bestaande structuren en me-chanismen, die uitsluiting in de hand werken, veranderen. An-ders dweilen we verder met de kraan open. Armoede kan enkel bestreden worden als ook het

armoedebeleid tegelijk inzet op deze verschillende levensdomei-nen. Kinderarmoede bestrijden begint dan ook bij het verster-ken van gezinnen in armoede.

Politieke eisenGeen campagne van Welzijns-zorg zonder politieke eisen. Want we blijven ervan overtuigd dat armoede alleen kan terug-gedrongen worden met een degelijk armoedebeleid dat ge-richt is op het herverdelen van de middelen die beschikbaar zijn om iedereen een menswaardig bestaan te garanderen. Bij deze campagne zetten we volgende

Armoede is geen kinderspelArmoede is geen kinderspel, integendeel, het is één van de meest ern-stige problemen van onze samenleving. Armoede is een schande, een falen van onze welvaartsstaat. Armoede is een veelkoppig monster dat één op vijf kinderen in ons land dagelijks geweld aandoet. Dat is alar-merend, want armoede raakt kinderen in alle aspecten van hun leven. Een kinderleven in armoede laat blijvende littekens na en is vaak de onvermijdelijke valkuil voor een verder leven in armoede.

Page 3: de Stroming (december 2011)

3de stroming

eisen voorop.

1. Een leefbaar inkomen dat rekening houdt met de samen-stelling van elk gezin. Wij vragen dat de uitkeringen afhankelijk worden van de ge-zinssamenstelling zodat elk gezin minimaal een inkomen heeft dat tenminste beantwoordt aan de Vlaamse budgetstandaard. De uitkeringen en vervangingsinko-mens in België worden niet be-rekend op de gezinsgrootte. Een uitkering voor een gezinshoofd mag niet dezelfde zijn wanneer er in het gezin één kind of vier kinderen leven. De kinderbijslag of de verhoogde kinderbijslag dekt evenmin de kosten voor het opvoeden van kinderen. Om-wille van de gezinssamenstelling belanden heel wat gezinnen zo in steeds diepere armoede.

2. Een laagdrempelige ontmoe-tingsplaats en een toegankelijk aanspreekpunt voor opvoe-dingsvragen in elke gemeente.Samen met alle betrokken par-tijen in de gemeente en organi-saties van mensen in armoede moet er gezocht worden naar de beste locatie. Bij het aanspreek-punt moeten mensen terecht kunnen voor hun opvoedings-vraag. Deze krijgt een duidelijk antwoord waarbij de minst in-grijpende oplossing steeds pri-oritair is. De Vlaamse overheid moet hiervoor de nodige onder-steuning aanbieden aan de lo-kale besturen.

3. Een lessenpakket over (kans)armoede in alle lerarenopleidin-gen Daarin moet de binnenkant en buitenkant van armoede onder de aandacht gebracht worden van de studenten. Weten wat armoede betekent in het dage-lijks leven van kinderen, jonge-ren en hun ouders is essentieel om hiermee te leren omgaan en rekening mee te houden. Deze module moet bestaan uit een combinatie van theorie en prak-tijkervaring. Het onderwijs moet

ook voor kinderen en jongeren in armoede een hefboom zijn naar een goede toekomst. Es-sentieel is de kennis van de leef-wereld van mensen in armoede.

4. Een toegankelijk vrijetijds-aanbod voor kinderen en jonge-ren in armoede.Daarvoor moet er voldoende openbare ruimte op maat van verschillende leeftijden beschik-baar zijn om te spelen en jong te

zijn. Binnen het georganiseerde aanbod voor kinderen en jon-geren moet er voortdurend ge-werkt worden om drempels te slopen.

Er moet ook een verbreding van het aanbod komen, zodat kinde-ren en jongeren de mogelijkheid hebben om zich aan te sluiten bij een groep waar ze zich thuis voelen.

Welzijnszorg regio [email protected]. 03 217 24 97

Bouw mee aan een toekomst zonder armoede. Geef kansen aan kinderen en jongeren thuis, op school en in de vrije tijd.- teken de petitie op www.armoedeisgeenkinderspel.be - organiseer een soepactie via www.soepopdestoep.be - ondersteun een project en doe een gift op rekeningnummer 000-0000003-03 van Welzijnszorg.- zet je benen in en loop mee de Corrida in Leuven op 31 december. - doe een financiële actie en organiseer een kaarsenverkoop.- lees het volledige dossier.Te bestellen via www.welzijnszorg.be

Een warme oproep

Page 4: de Stroming (december 2011)

4de stroming

Page 5: de Stroming (december 2011)

5de stroming

Page 6: de Stroming (december 2011)

6de stroming

Het gemeente- en stadsbeleid gebeurt dichtbij de mensen. Je woont, leeft, werkt, winkelt, ben creatief bezig, zet je in, … in je gemeente. Het is daar waar je je vragen, verwachtingen, sugges-ties en problemen ziet.

De gemeente, de stad of het district is ook het werkterrein van de duizenden vrijwilligers en verenigingen. Zij staan borg voor betrokkenheid en verbon-denheid van mensen en dus voor een warme samenleving. De gemeente is het werkterrein van ACW. Daar zijn onze vrij-willigers en mandatarissen alert voor dagdagelijkse uitdagingen, bouwen ze dossiers op, werken ze actiegericht aan oplossingen en betrekken er mensen bij.

Prioriteiten bepalenWe zijn een brede sociale bewe-ging in Vlaanderen met een dui-delijk maatschappijproject. De essentie van een ACW-visie is dat het beleid sociaal rechtvaar-dig moet zijn, duurzaam en met grote betrokkenheid van burgers en middenveldorganisaties.

Het beleid moet rekening hou-den met mensen die minder draagkracht hebben. Tegelijker-tijd moet het toekomstgericht

werken en de overgang naar een meer duurzame samenleving maken met minder energiever-bruik.

Elke gemeentelijke ACW-kern formuleert het komende jaar duidelijke en haalbare prioritei-ten die bijdragen aan een sociaal rechtvaardige samenleving. Op maat van elke gemeente wordt een beleidsnota gemaakt vanuit een ACW-bril: sociaal, recht-vaardig, duurzaam en democra-tisch.

Vertrouwenspersonen Om het ACW-programma maximaal te realiseren is het nodig te kunnen rekenen op vertrouwenspersonen in de po-litiek. Daarom werken we met ACW-erkende mandatarissen

Iedereen meein onze gemeente

We staan minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2012. Voor onze plaatselijke ACW-afdelingen en deelorganisaties is dit het mo-ment bij uitstek om te wegen op het beleid. Terecht. Want bij lokale verkiezingen is de betrokkenheid van de burger het grootst.

Als je tegelijk syndicaal, socio-cultureel en mutualistisch werkt ontwikkel je een milde kracht in de maatschappij. Hoewel mild heeft deze kracht wel stootkracht. Omdat ze verenigt en niet verdeelt. Omdat ze kwa-liteit geeft aan het leven en het samenleven voor zowel de sterkeren als de zwakkeren.”

Patrick Develtere, ACW-voorzitter

die ons programma onderschrij-ven, ondersteunen en meene-men in het beleid. Deze samen-werking vereist een wederzijds engagement van het ACW en de mandatarissen.

Voor de ACW-erkende manda-tarissen creëert het ACW een so-ciaal draagvlak met een netwerk van ondersteuning, een aanbod van vorming en structureel inge-bouwd overleg over beleidsdos-siers.Mandatarissen die zich in hun opdracht laten leiden door de

fundamentele gedrevenheid naar democratie, solidariteit en duurzame ontwikkeling en zij die het maatschappelijk middenveld als essentiële medespeler erken-nen, lopen dezelfde richting uit als het ACW.

Page 7: de Stroming (december 2011)

7de stroming

Toon je HART en organiseer een activiteit met een HART

voor het Zuiden!

Voor meer info, inspiratie of materiaal:WS-animator van ACW Antwerpen:

Zofia Mezeyova,Nationalestraat 111, 2000 Antwerpen,

tel. 03 220 12 14, [email protected]

Hoe ga je aan de slag?Kies één of meerdere activitei-ten uit je programma die veel mensen op de been brengen en waarvoor je een bijdrage aan de aanwezigen kan vragen. Die bij-drage kan het inkomgeld of de deelnameprijs zijn.

Maar misschien verkoop je ook drank en versnaperingen? Vraag dan een klein bedrag extra en laat de aanwezigen weten dat deze extra bijdrage financiële steun is voor de derde wereld.

Jouw activiteit ten voordele van de partners van Wereldsolida-riteit krijgt dan het “Hart voor het Zuiden”-label. Zo’n activiteit heeft meerwaarde: voor jouw leden en voor dappere mensen in het Zuiden.

Je kan ook gratis materiaal be-stellen via de website www.we-reldsolidariteit.be- affiches voor de aankleding van de ruimte- stickers om uitnodigingen, placemats of glazen van het la-bel te voorzien. De stickers kun-nen ook perfect op de kleding van de deelnemers worden ge-kleefd.

Laat ons iets weten!Laat ons weten welke activiteit met een Hart voor het Zuiden jouw lokale organisatie orga-niseert, dan geven we dit een plekje op onze website.

- Wanneer je het online invult, krijgen we deze informatie au-tomatisch en kondigen we jouw activiteit aan op onze website.- Als je geen materiaal online wil bestellen, stuur ons dan een mailtje met info over jouw acti-viteit, dan zetten we dit ook op onze website. Graag horen we van jou wie, wanneer, waar en welke activiteit precies organi-seert.Al deze info stuur je naar:[email protected] Stuur ons zeker ook een foto van jouw activiteit en maak kans op een leuke prijs.- Je kan ook een “fruitshake” or-ganiseren ten voordele van We-reldsolidariteit.

Wat met de opbrengst?Stort de opbrengst van jouwactiviteit op de rekening van Wereldsolidariteit,Haachtsesteenweg 579,1030 Brussel. DEXIA BE96-7995-5000-0005VDK BE41-8900-1404-3510Met mededeling: “Hart voor het Zuiden - naam en adres vanjouw organisatie”

Page 8: de Stroming (december 2011)

8de stroming

Wenskaarten zijn te verkrijgen bij:

ACW-Antwerpen, Nationalestraat 111,

2000 Antwerpen,

secretariaat op de derde verdieping.

tel. 03 220 12 22

[email protected]

of via www.wereldsolidariteit.be

Stuur je wensen de wereld in met een wens-

kaart van Wereldsolidariteit!

Voor 5 euro haal je een set van vijf speciaal

ontworpen wenskaarten in huis, envelop-

pen inbegrepen.

Gedrukt op 100% gerecycleerd papier.

Toon jeHartvoor

het Zuiden