de Senior, oktober - november - december 2015

21
OKTOBER - NOVEMBER - DECEMBER 2015 MODE VAN VROEGER EN NU DE WEEK VAN DE SMAAK REMINISCEREN

Transcript of de Senior, oktober - november - december 2015

oktober - november - december 2015oktober - november - december 2015

MODE VAN VROEGER EN NU

DE WEEK VAN DE SMAAK

REMINISCEREN

32

Uitgevervzw OCURA WOONZORGCENTRAPrins-Bisschopssingel 753500 Hasselt

Tel.: 011 28 05 05

[email protected]

redactieCampus Beringen: An - GreetCampus Herk-de-Stad: KristelCampus Montenaken: Carla - KarolienCampus Voeren: Virginie - Diny

Eindredactie: Carla Langie - Sandra Monard

Lay-oUtMarketing Groep MSI

Beste bewoner,

Het was weer even wennen aan het regenachtige weer na de mooie zomer die we dit jaar hebben gehad. Ik hoop dat u in één van onze woonzorgcentra van Ocura hiervan hebt kunnen genieten. Inmiddels is de normale bedrijvigheid terug bezig en plannen we reeds de najaarsactiviteiten. De Woonzorgcentra van Ocura bouwen verder aan onze kwalitatieve werking en het aanvatten der bouw-werkzaamheden op onze campus in Montenaken is een feit. De werken in verband met de verbouwing en uit-breiding van het dagverzorgingscentrum zullen eerst

coLofonoktober - november - december 2015

Algemeen4-5 Mode van vroeger en nu

6-7 Goed nieuws

8-9 De Week van de Smaak

Plannen voor de toekomst10 Kinderdagverblijf & Nieuwbouw DVC

Bezinning11 Allerheiligen: feest van alle heiligen!

Het reminiscentiehoekje12-13 De school van toen

Disciplines binnen Ocura14 Technische dienst van Ocura Beringen

Kookatelier15 Tiramisu

Nieuws per campus:16-17 DVC Montenaken

18-21 Ocura Montenaken

22-27 Ocura Beringen

28-31 Ocura Herk-de-Stad

32-39 Ocura Voeren

aangevat worden. In Herk-de-Stad is er goedkeuring voor de nieuw aan te leggen Trompetweg en hopen wij spoedig de werken te hervatten van de nieuwbouw. In dit herfstnummer van De Senior staan er voor u weer heel wat interessante weetjes en artikels te lezen. Ik wil hiervoor mijn speciale dank betuigen aan de medewerkers en de redactie van ons blad. De lay-out, de interessante artikels en illustraties mogen absoluut gezien worden.

Ik wens u veel leesgenot.

Patrick Siborgs

algemeen directeur

54

Mode van vroeger en nu...

Tegenwoordig dragen mensen veel verschillende stijlen. Iedereen kiest waar hij of zij zelf bij wil horen. Draag je R&B kleding dan wil je ook tot die groep behoren.

VA N 1 9 0 0 T O T N U

Sommige mensen vinden hun kleding gewoon mooi of comfortabel. Het komt er op neer dat ie-dereen draagt wat hij of zij zelf wil. Maar kleding beschermt je ook tegen de kou en de warmte, het zorgt dat je in de zomer niet verbrandt en in de winter zorgen je kleren voor warmte. Het is ook hygiënischer.

Mode van vroeger

Als je 300 jaar geleden kleren nodig had, ging je naar de kleermaker, tenminste als je rijk was. Voor de Franse revolutie wilde iedereen kleren hebben zoals de Fransen. Na de revolutie was dat afge-lopen en keken de mensen naar Engeland. De laatste 50 jaar is Parijs weer belangrijker ge-worden. Mensen die weinig geld hadden, moesten hun eigen kleding maken of ze kregen de oude spullen van rijke mensen.De allerarmste mensen droegen vodden of lap-pen of wat ze gekregen hadden. Ongeveer in het jaar 1889 werd de naaimachine uitgevonden.

Toen kwam de industriële revolutie. Er kwamen steeds meer kledingfabrieken bij. Ze gingen ook leukere kleren maken en ook met veel kleur.Er kwamen snijmachines die wel 40 lappen op een stapel tegelijk konden snijden. Zo werden er heel veel dezelfde kleren gemaakt.Toen kwam de jeansbroek. Een broek van blauwe jeansstof. Er werden en worden er nog steeds mil-joenen van gemaakt.

Modeontwerpers

WorthCharles Frederic Worth is de eerste ontwerper.

DiorDe grote modesensatie na de oorlog is Dior, hij blijft tot eind jaren 50 de koning van de Haute Couture. Christian Dior is geboren in 1905. Hij komt uit een arme familie en probeert wat geld te verdienen met het ontwerpen van hoeden. Dan stapt hij over op kleding. In 1946 word het Huis

Dior geopend en op 12 februari 1947 komt zijn eerste collectie NEW LOOK uit.

Yves Saint-LaurentOp zijn 17e wordt hij naar aanleiding van zijn ont-werpen direct aangenomen bij Dior. Yves Saint-Laurent is 21 als hij het Huis Dior overneemt.

ChanelChanel is de bekendste en belangrijkste ont-werper uit de jaren 20. Ze ontwerpt een mode die eenvoudig is en makkelijk zit maar wel chique. In de oorlog maakte ze kleding voor de matrozen. Ook in de jaren 30 blijft Chanel de beste ont-werper. In 1939 sluit het Chanel Huis. Na 15 jaar wordt het huis weer op 5 februari 1954 heropent.In 1971 sterft Chanel.

FathAl in 1937 opent Fath een Huis. Zijn ontwerpen hebben vaak de vorm van een zandloper met heel smalle tailles. In 1948 gaat hij naar de VS en ont-werpt daar als eerste een prêt-à-porter collectie,

een collectie bestemd voor de industrie. In 1954 sterft Fath op 42-jarige leeftijd, zijn vrouw zet het modehuis dan nog 3 jaar voort. Veel modeont-werpers die later een eigen Huis hebben opge-richt hebben bij Fath gewerkt.

Dames en heren mode

DamesmodeVrouwen droegen vroeger altijd lange rokken, dat waren rokken tot op de grond. Er waren ook hoepelrokken. Die noemen ze zo omdat er een hoepel van ijzer onder aan zat. Soms waren die zo wijd dat ze niet meer door een deur konden. Bijna iedereen deed mee aan de mode van de hoepel. Meisjes die op het land werkten maakten hun rokken wijder door er heel veel onderrokkenonder te dragen. Honderd jaar geleden kregen de vrouwen genoeg van de hoepelrokken. Ze gingen minder wijde jurken dragen.

HerenmodeMannen droegen 100 jaar geleden ook jasjes en lange broeken, net als nu. Het model was alleen anders en ook de kleur. De broekspijpen waren heel nauw.De overhemden en blouses hadden stijve kragen. De geschiedenis van overhemden gaat erg lang terug. Oorspronkelijk werd het over het onderhemd gedragen, vandaar de naam. In de middeleeuwen werden ze boezeroenen genoemd. Deze overhemden werden ge-dragen door het werkvolk zoals schippers en boeren op het land. De stoffen waren niet mooi omdat ze echt gemaakt waren om in te werken. Pas veel later werd het overhemd een mode-artikel en kwamen er mooie modellen met de stijve en hoge boorden.Vroeger zaten aan de overhemden boorden met harde punten die bijna in je hals prikten. Tegenwoordig is het overhemd niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Heel veel mode-ontwerpers maken hele mooie overhemden en blouses voor vrouwen met prachtige kleuren. Gelukkig zijn ze nu wel goed te dragen en prikken de hoge boorden niet meer in je nek.

76

• HetBilzensebier ‘Heer Van Biesen’ is op het prestigieuze ‘World Beer Awards’ bekroond met de zilveren medaille in de categorie ‘zurige bieren’.

Het bier wordt gebrouwen door een kleine groep vrienden uit Mopertingen. Het bier viel op door het gebruik van brettanomycesgist. Dat het bier nu echter al in de prijzen valt is opmerkelijk te noemen, aangezien het slechts anderhalf jaar geleden werd opgericht.

"Deze winst komt als een totale verrassing. We zijn nog een heel jonge vereniging en hebben heel weinig marketingbudgetten."

Heer van Biesen heeft een goudblonde kleur en proeft vol en stevig bitter. Het bier heeft een licht zurige toets door het gebruik van brettanomyces. Door de volledige fermentatie met deze gistsoort was Heer van Biesen bij de lancering het allereerste 100 procent Brett-bier in België. Daardoor is het vier à vijf jaar houd-baar. Intussen blijft het bier gisten en zal de smaak en het alcoholpercentage evolueren. De bierliefhebber kan bijgevolg kiezen tussen een jonge of oude variant.

• Dethuiszorgwinkel en Hoorcentrum Aurilis hebben op 29 juni de deuren geopend van een

g o e d n i e U w sg o e d n i e U w s

volledig nieuwe winkel volgens het nieuwe winkelconcept én een spiksplinternieuw hoor-centrum op de koolmijnlaan 262 in Beringen.

• Mensen behandelen hun huisdieren ein-delijk beter. Vlaamse asielen hoeven steeds minder dieren op te vangen, vorig jaar werden er 31.439 dieren binnengebracht en dat is 14 % minder dan in 2013! Vooral katten worden minder naar een asiel gestuurd en dat is enorm goed nieuws want zo krijgen minder dieren onnodig een spuitje.

• Bewoners van woonzorgcentra zijn in grote mate tevreden over de levenskwaliteit in het rusthuis waar ze wonen. Ze zijn vooral tevreden over het respect voor hun privacy, hun veiligheid en het respect waarmee ze behandeld worden. De vriendschappelijke contacten met de medewerkers en de mede-bewoners kunnen wel beter. Ze signaleren ook een gebrek aan "mogelijkheden tot genegen-heid en romantiek".

• De 79-jarige Sadie Sellers was afgelopen week ineens verdwenen uit het Noord-Ierse tehuis waarin ze sinds een tijdje woont. Haar zoon vond haar terug in een tattoostudio, waar drie tatoeëerders druk bezig waren met het zetten van een tattoo op haar arm.

Sadie kwam op het idee om een tatoeage te laten zetten door haar kleindochter. "Ik sprak er een paar weken lang over met Samantha en ze liet me toen die van haar zien. Toen ze na haar vakantie binnenkwam dacht ik gewoon: Nou, ik neem er ook een", aldus de krasse dame tegen de Britse krant The Daily Mirror.

Sadie liet een hartje tatoeëren op haar linkerarm. Tony, haar zoon, was achteraf niet verbaasd over de actie van zijn moeder. Zo-wel hijzelf als zijn dochter hebben meerdere tatoeages. Sadie zelf bleek ook vrij vast-besloten over haar actie.

• Deoudstetweeling ter wereld is 102 jaar en woont in Gent!

Tijd voor... goed nieuws!

98

Dit jaar is het de negende editie van de Week van de Smaak. Van 12 tot 22 november staat die in het teken van ‘vergeten’, oude recepten met een nieuwe invulling, ambachten die herleven, nieuwe eetconcepten met een knipoog naar de geschiedenis en kennis die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Ze krijgen allemaal hun plaats in aanloop naar en tijdens de Week van de Smaak.

Eetgewoonten

Eten wat de pot schaft, het klinkt zo eenvoudig. Maar tradities en gewoontes, die komen ergens vandaan én evolueren met ons mee. Nog een portie inspiratie om niet te vergeten…

Troosteten

Troosteten, ook wel bekend als comfort food, is een moderne term voor een toch wel eeuwenoud fenomeen. Een fenomeen met vele gezichten en smaken, dat bovendien op veel plaatsen thuis is. O ja, en het zou typisch winters zijn; ideaal om mee aan de slag te gaan tijdens de Week van de Smaak dus.

Warme soepen, de Duitse Bratwurst, chocolade, of een gerecht dat de heimwee naar huis doet vergeten, ook wel het eten dat geserveerd wordt tijdens rouw-maaltijden, eten biedt troost en heeft de kracht om op te monteren. Tijd voor een waaier aan troost tijdens de Week van de Smaak?

Bewaartechnieken

Onze voorouders wisten als de besten hoe je eten nog langer kon bewaren. Vergeten? Absoluut niet, zo blijkt! Ontdek hier hoe je weer helemaal mee bent dankzij oeroude trucjes en wijsheden.

DrogenWie kent het lied niet meer van het advocaatje dat op reis ging en bij ’t ontbijt ‘stokvis’ kreeg? En wie vroeg zich af wat stokvis eigenlijk was? Het antwoord is een-voudig: stokvis is een andere naam voor gedroogde vis.Voedsel drogen is één van de oudste én goedkoopste methodes om het langer te kunnen bewaren, maar is al lang niet meer de populairste. Drogen duurt een aantal dagen, of bij gebruik van een oven in- geschakeld op de laagste temperatuur minstens een

uur of acht. Tip: ideaal om te drogen is een latten-rooster in een goed geventileerde kast of een plank boven een verwarmingsketel. Zowat alle kruiden kunnen worden gedroogd, maar ook pruimen, peer-tjes en zelfs champignons zijn geschikt. Tijdens de Week van de Smaak, je innerlijke oermens achterna? Confituren en chutneysWat confituur is voor fruit, is chutney voor groenten. De bereiding van beide lekkernijen komt grotendeels overeen, hoewel chutneys een nog uitgebreider smakenpalet bestrijken: van scherp en pittig tot zacht en zoet.De oorsprong van de chutney ligt in India, waar ze nu nog steeds als smaakmakers geserveerd worden bij heel wat gerechten. Tijdens de koloniale periode, namen de Britten het mee naar huis en naar hun andere kolonies, en uiteindelijk kwam de chutney ook bij ons terecht. Terwijl chutney in Groot-Brittan-nië vooral bekend is met mango, kunnen chutneys in India heel veel ingrediënten bevatten: mango’s, appels, peren, uien, citroenen, kokosnoot, tomaten, honing…

GerooktAls de Romeinen het deden, en de Kelten, en mijn oma, ja, dan moet het toch iets bijzonders zijn. Al gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen: vroeger werd ‘roken’ als bewaartechniek van voedsel vooral ingeschakeld door mensen die geen zout konden betalen om te pekelen. En toch is het een bewaar-techniek die nog steeds van pas kan komen, al was het maar om die bijzondere smaak te verkrijgen van gerookte gerechten.

Wecken, die groentenHet kan verkeren: van het leger van Napoleon tot in zowat elk willekeurig Frans en Belgisch huishouden deed wecken zijn intrede, met dank aan een slimme

experimenteerder en enkele ondernemende families.

Het begon dus bij Napoleon, die zich omstreeks het einde van de 19e eeuw zorgen maakte over de bevoorrading van zijn troepen. Hij loofde een prijs uit voor degene die een manier kon bedenken om voedsel langer te bewaren. En daar verschijnt Nicolas Appert op het toneel. Qua naamsbekendheid schopte hij het niet zo ver als Louis Pasteur of de familie Weck, maar toch zou hij best de eer op zijn naam mogen schrijven. Honderd jaar voor Louis Pasteur, maakte hij al gebruik van het procedé van voedsel verhitten en luchtledig bewaren. Vóór de familie Weck het patent op de methode kocht en verder commercialiseerde, had Nicolas Appert al zijn eigen bedrijfje. Wat wij wecken noemen, had dus net zo goed 'appertiseren' kunnen heten. Maar wat is wecken nu eigenlijk? Eenvoudig uit-gelegd is wecken het bewaren van eten in vacuüm flessen of bokalen. Daarvoor worden ze eerst verhit in kokend water.

Pekelen Wij kunnen het ons niet meer voorstellen, maar als je in het Oude Rome ambtenaar of soldaat was, dan vond je het heel normaal dat een deel van je loon uitbetaald werd in zoutstaven. Die werden dan toe-passelijk salarium genoemd. Eeuwen later leidde de ‘zouttaks’ in Frankrijk tot ingenieuze belastingont-duikingen. Ghandi ondernam een zoutmars van 390 kilometer om het toenmalige Britse zoutmonopolie aan te klagen. De waarde van zout hangt samen met de nuttige toepassingen ervan op eetgebied: in koel-kastloze tijden was zout immers het ultieme bewaar-middel. De kunst van het pekelen bestaat erin niet te lang, niet te veel en met veel liefde te zouten. Zet die koelkast dus maar uit en sla net als vroeger aan het pekelen tijdens de Week van de Smaak.

is een tiendaags publieksevenement in november rond smaak en eetcultuur en vindt plaats over heel Vlaanderen en Brussel. Deelnemers, zoals sociaal-

culturele verenigingen, bibliotheken, scholen, restaurants,... organiseren tijdens de Week van de Smaak activiteiten die te maken hebben met het thema.

de week van de smaak

De week van de smaak

1110

beZinning

Heiligen worden schaars. ’t Is ook moeilijk om ze te herkennen. Dat gebeurt meestal na hun dood, net als bij kunstenaars. Helden zijn gemakkelijker te herkennen. Ze hebben hun voetbalclub tot boven aan de ranglijst geschopt of sterke staaltjes met koersfietsen en dergelijke uitgehaald, om van de oorlog maar te zwijgen….

Onlangs las ik drie kenmerken van heiligen. Ten eerste zien heiligen hun eigen fouten. Dat is mooi, ze hebben ze dus. Dat geeft de gewone mensen moed. Ze proberen vervolgens niet iets te worden door prestaties, maar ze nemen het leven aan als een gift van God. Dat lijkt gemakkelijker dan het is. Moet u eens proberen!!! ’t Geeft in ieder geval een grote en goede rust. En ze weten te dienen. Dat is misschien het moeilijkste, hoe vol we er de mond ook van hebben. Echt dienen. Niet ‘om het één of het ander’, maar belangeloos.Er stond nog iets bij. Dat noem ik het laatst. Ze leven in een voortdurende behoefte aan genade. Dat laatste zal wel hun diepste geheim zijn.

Eduard Pijlman

Allerheiligen: feest van alle heiligen!

pLannen voor de toekomst

Vanaf 4 januari 2016 betekent campus Ocura Beringen niet enkel zorg voor ouderen…Familiehulp zal immers in partnership met het woonzorgcentrum en CM een kinderdagverblijf genaamd de Speelboom Beringen gaan uitbaten.

In het kinderdagverblijf kunnen 18 niet-school-gaande kinderen met een leeftijd tussen 0 en maximum 3 jaar en 3 maanden terecht. Het kinderdagverblijf is toegankelijk voor kinderen van medewerkers alsook voor alle kinderen uit de buurt.

Wij hopen met dit initiatief alleszins een meer-waarde te kunnen creëren voor de eigen mede-werkers en een steentje bij te dragen aan het maatschappelijk probleem van het tekort aan kinderopvangplaatsen. Dave RoosenCampusdirecteur Ocura Beringen

In oktober 2015 gaat de renovatie van ons Dagverzorgingscentrum Ocura Montenaken van start. Dit maakt deel uit van ons groot vernieuwingsproject dat ondertussen in drie fases is opgesplitst:

FASE 1: renovatie DVC

FASE 2: start bouwwerken nieuwbouw met 15 plaatsen binnen unieke concept van zorgflats en 19 plaatsen binnen concept kleinschalig wonen

FASE 3: renovatie centrale delen van het huidige woonzorgcentrum

Na de renovatie zal het DVC een meer onafhankelijke werking hebben met een eigen badkamer, rustkamer voor 2 personen, eigen sanitaire cellen, grote keuken met kookeiland, grote eetruimte en ontspanningsruimte.

Foto: vernieuwd DVC met overdekt terras en binnentuin

kinderdagverblijf

nieuwbouw dagverzorgingscentrum

een eigen badkamer, rustkamer voor 2 personen,

1312

Reminisceren over “de school van toen”De school van toen zag er heel anders uit dan de school nu. Hieronder vind je wat algemene informatie die je kan gebruiken tijdens een reminiscentie moment met oude klasfoto’s, afbeeldingen van oude uniformen, internaten en oude materialen zoals griffel, vloeipapier, leisteen enz. Zo kom je al snel tot een boeiende en een gezellige namiddag.

Achtergrond 'Leerplicht'

Met de wet Poullet 1914 wordt de 'leerplicht' in België Ingevoerd. Het onderwijs is gratis en men kan kiezen tussen naar school gaan of huisonder-richt. Omwille van WO I wordt de wet van 19 mei 1914 pas toegepast in 1919.Het lager onderwijs werd met 2 jaar verlengd en dus was men tot 14 jaar verplicht om naar school te gaan en dit vanaf de leeftijd van 6 jaar (voor-heen tot 12 jaar). Dit wil zeggen dat alle kinderen in de jaren vijftig minimaal de lagere school door-liepen. Voor individuele aandacht was weinig tijd, een klas met veertig of vijftig kinderen was in de jaren vijftig geen uitzondering.De leerplicht zou nadien nog 3 maal verlengd worden. In 1953 tot 15 jaar. In de jaren zeventig toonden een aantal studies een verband tussen het onderwijsniveau en werkloosheid. Hierdoor werd de leerplicht verlengd tot 16 jaar. Uitein-delijk werd de leerplicht verlengd tot 18 jaar in

1983 of totdat men het diploma secundair onder-wijs heeft behaald, ongeacht de leeftijd van de jongere. Vanaf de leeftijd van 15-16 jaar kan een jongere deeltijds werken en leren om zo aan de leerplicht te voldoen.

Achtergrond 'Studiemogelijkheden'

Studiemogelijkheden waren veelal beperkt in de jaren vijftig. Mede ook omdat de leerplicht maar tot 14 jaar was. De meeste kinderen gingen dan ook werken, hetzij mee op de boerderij, het-zij veelal in dienst van de gegoede burgerij als knecht of dienstmeisje. Soms ook in de industrie. Zij mochten maximaal 12u per dag werken!Voor de meeste meisjes was doorleren in die tijd niet weggelegd. Ze waren voorbestemd om huisvrouw te worden. Dus werd het vaak de huishoudschool.

Deze opleiding behoorde tot het lager beroeps-onderwijs en leidde op voor een beroep tot huis-houdster en had tegelijk als functie vrouwen voor te bereiden op hun klassieke rol als huisvrouw en om als echtgenote en moeder zuinig en efficiënt om te springen met huishoudgeld. Op deze scholen leerden de meisjes koken, voedingsleer en de basisvaardigheden die bij het huishouden van pas komen. Al vanaf de lagere school werd er gestart met handwerken zoals breien, haken, naaien, sokken stoppen,...

De jongens gingen veelal naar de 'vakschool', het latere technisch onderwijs. Deze scholen waren meestal populair bij diegenen die niet de mogelijkheid hadden om door te leren. De school verzorgde onder andere opleidingen tot smid, timmerman, meubelmaker, schilder,... Jongens uit de gegoede stand gingen naar een burger-school. In tegenstelling tot meisjes hadden zij wel gemakkelijker toegang tot de universiteit.

VRAGEN

Onderstaande vragen kunnen je hierbij verder helpen

Ging je naar school? Van welke leeftijd ging je naar school? Hoe ging je naar school? Ging je samen met broers/zussen of andere

kinderen naar school? Ging je een gans jaar door naar school of

bleef je soms thuis om je ouders te helpen (oogstmaanden)?

Ging je naar een katholieke school? Op welke dagen ging men naar school? Had men woensdagnamiddag vrij? Zaten jongens en meisjes apart?

Tot welke leeftijd moest men naar school gaan?

MATERIAAL

Foto van kinderen in uniform. Laat een foto rond gaan in de groep. Je kan onderstaande vragen stellen:

VRAGEN

Werd er vroeger bij jou op school ook een uniform gedragen, hoe zag dat eruit? overschort, 'kiel', echt uniform?

Wat gebeurde er indien men zich niet hield aan de uniformvoorschriften van de school?

Voor de meisjes: meestal zwarte, soms witte overschorten. Waarom? Hoelang waren deze? Hoe zagen ze eruit, waren ze niet ongemakkelijk?

Was het dragen van een korte broek in de winter niet koud? Wat droeg je van schoeisel? (klompen?)

Moest je je uniform zelf kopen? Was dit een dure aangelegenheid? Had je meer dan 1 exemplaar?

Deed je een ganse week hetzelfde aan? Hoe vaak werden de kleren gewassen?

Wat gebeurde er indien de schoolkleren vuil waren? Moest je de schoolkleren uit doen wanneer je thuis kwam?

MATERIAAL

De klasfoto: Laat oude klasfoto's rond gaan in de groep. Je kan onderstaande vragen stellen:

VRAGEN

Werden er vroeger bij jou op school ook wel eens klasfoto's genomen? Hoe ging dat dan?

Waren er kledijvoorschriften? Welke? Kon iedereen op de klasfoto? (grote klassen)

Werd er ook individueel een foto gemaakt? Werden deze foto's nadien te koop

aangeboden door de school of kreeg je ze? Heb je deze foto's bewaard?

Zou je de kinderen erop nog herkennen?

1514

d i s c i p L i n e s b i n n e n o c U r a

Aan het hoofd van de technische dienst staat Erik De Beukelaer, hij is verantwoordelijk voor de werking en de inzet van de technische ploeg.

Erik volgt de onderhoudscontracten met diverse leveranciers op, hij is verantwoordelijk voor de bestaande infrastructuur, hij neemt ook diverse vergunningen voor zijn rekening (brandveilig-heid, milieu,...), hij zorgt tevens voor het preven-tiebeleid voor bewoners en personeel.

Geert Houtmeyers en Dirk Schraeyen, de medewerkers van de technische dienst hebben ook hun specifieke opdrachten.

Zij proberen technische defecten zo snel mogelijk te herstellen. Alle werken gebeuren met de nodige zorg en nazorgen, alles wordt weer proper achtergelaten.

Het onderhoud van de tuin en materialen be-hoort ook tot hun taak. Bij het grasmaaien wordt bijvoorbeeld maximaal rekening gehouden met de middagrust van de bewoners.

De technische dienst houdt ook toezicht op het

organiseren en uitvoeren van een gescheiden afvalverzameling en afvalverwijdering.

De techniekers geven logistieke ondersteuning naar andere diensten, voor grote en/of zware klussen. Ze bieden hulp bij de voorbereiding van campusgerichte activiteiten en zorgen voor de permanentie de dag zelf.

De wachtdienst van de technische dienst is een permanentie die door de 4 campussen wordt ver-zekerd, zij spelen in op onverwachte probleem-situaties. Zij volgen de wettelijke voorschriften inzake veiligheid en brandpreventie.

Erik, Geert en Dirk zorgen ook dat de nodige materialen voorhanden zijn voor herstellings- werken, zowel aan meubilair als aan de gebouwen. Bij verbouwingswerken zorgen ze voor goede afspraken met de aannemers. Ze beheren het magazijn en de reserveonderdelen.

Onze techniekers leveren goed werk, ze zijn een onmisbare schakel! Dank jullie wel!

Maak kennis met...

de TECHNISCHE DIENST van Ocura Beringen!

Tiramisu

kookateLier

Werkwijze

Eet smakelijk!

voor 4 personen

250 g mascarpone 30 g suiker 3 eieren 1 doos lange vingers 2 el amaretto 1 kop straffe koffie

voor 20 personen

1250 g mascarpone 150 g suiker 15 eieren 5 dozen lange vingers 10 el amaretto kop naargelang het aantal koekjes

Splits de eieren en klop het eiwit stijf.

Meng het eigeel met de suiker tot een schuimig geheel en roer er de mascarpone door.

Voeg beide mengsels samen en roer voorzichtig door elkaar. Let erop dat het mengsel luchtig blijft.

Meng de koffie met de amaretto.

Neem een schaal en bedek de bodem met 1 laag ei/mascarpone mengsel, leg hier een laag lange vingers op die je eerst heel even in het koffie/amaretto mengsel dopt.

Strooi er een laagje gezeefd cacaopoeder op. Herhaal dit. De bovenste laag moet ei/mascarpone mengsel met cacao zijn.

Laat 4 uur of een nacht in de koelkast opstijven.

Voir page 32pour la version française de cet article

Ingrediënten

1716

DVC MONTENAKEN

• Diana Van Doesselaere, Marc Blum, FerdinandNijs, Jean Duchateau en Georges Usé nieuwe bezoekers zijn van ons dagverzorgingscentrum.

• Jeannine Mivis haar 50 jaar huwelijk gevierdheeft op 21 augustus en we daarvoor lekkere taart hebben gegeten.

• Weop16junien4augustusnaardeintermarchézijn geweest.

• We donderdag 25 juni gesmuld hebben vaneen lekkere barbecue.

• Danny,onzeklusjesman,op30junioppensioenis gegaan en dat we dit goed gevierd hebben.

• Mélissa vanaf september een vast contractkrijgt in de keuken.

• Op13septemberonzejaarlijkserestaurantdagwas.

• Weop17septemberonzejaarlijksedaguitstaphebben gehad voor de bezoekers van het dagverzorgingscentrum. Dit jaar hebben we een bezoekje gebracht aan Mechelen. ’s Middags zijn we gaan eten in het restaurant ‘hof de Merode’, waarna we een bezoekje hebben gebracht aan het speelgoedmuseum. Het zien van het oude speelgoed bracht bij onze bezoekers vele mooie herinneringen naar boven.

• Dat Sabrina op 21 september begint aan haartweede opleidingsjaar verpleegkunde.

• Weop1oktobereenpannenkoekennamiddaghebben om nieuwe bezoekers te laten kennismaken met de werking van het dagverzorgingscentrum.

• De uitbreidingswerken voor het DVC halfoktober gaan starten.

Het wel en weevan het deeveecee

Wis t j e da t :

1918

CAMPUSNIEUWS - Montenaken

T e r u g b l i kVerjaardagsfeest

Filippijnse kooknamidddag Restaurantdag

Zomercafé

Op 13 augustus konden de bewoners genieten van een lekkere loempia tijdens de Filippijnse kook-namiddag.

Op 13 september vond de jaarlijkse restaurant-dag plaats.

Donderdag 18 juni konden de bewoners genieten van een verfrissend drankje in het Zomercafé.

Dinsdag 26 mei werd het maandelijkse verjaardagsfeest opgefleurd door Olivia Thijssen en in juni zorg-de Frans Rubens voor de muziek en ambiance. Het verjaardagsfeest van juli & augustus werd verzorgd door De Notenteuten.

Pensioen

Op 30 juni vierden we dat Danny, onze klusjesman, op pensioen ging.

2120

Oktober November December

v a n d e k o m e n d e m a a n d e nAc t i v i t e i t en

CAMPUSNIEUWS - M on tenaken

J a r i g e b e w o n e r s

Donderdag 22/10Mosseldiner

Maandag 26/10Verjaardagsfeest

Van 12/11 t.e.m. 22/11 Week van de Smaak + Seniorenweek

Donderdag 12/11 De smaakreis

Maandag 16/11Verjaardagsfeest “Zingen met Gaston”

Zaterdag 28/11 Sinterklaasfeest

Vrijdag 18/12Kersthappening

Maandag 21/12 Verjaardagsfeest met optreden dansschool

Dinsdag 22/12 Kerstdiner

Mevr. Paula Michotte op 12 september 2015

Proficiat Mevrouw Julia Buto !!

De oplossing was: Een wandeling op de dijk van Oostende

Zijn van ons heengegaan...

Mevrouw Liliane Bollingh

Nieuwe bewoner(s)OKTOBER

16/10 Marieke De Baerdemaeker 102 jaar

16/10 Josette Wauters 78 jaar

20/10 Simone Dewael 81 jaar

26/10 Guillemine Claes 91 jaar

26/10 Virginie Hoebregs 93 jaar

29/10 Lisette Thibbaut 90 jaar

NOVEMBER

3/11 Victoire Hayen 95 jaar

3/11 Maria Majan 89 jaar

4/11 Xavier Delwiche 94 jaar

4/11 Maria Hendrickx 84 jaar

8/11 Jean Duchateau 87 jaar

16/11 Leona Bartholome 92 jaar

24/11 Irene Hoebanx 92 jaar

27/11 Elza Maleux 80 jaar

DECEMBER

1/12 Marie-Louise Verbiest 91 jaar

3/12 Elise Vanderijken 90 jaar

10/12 Jacques Leerg 79 jaar

15/12 Gilberte Mievis 88 jaar

17/12 Denise Adons 86 jaar

28/12 Marie-Thérèse Mombaerts 94 jaar

Winnaar bewonerswedstrijd

2322

CAMPUSNIEUWS - B e r ingen

T e r u g b l i k

Groe(n)ten uit de warme tuin

Op 11 juni opende Ocura Beringen onder een stralende zon haar Warme Tuin.

Deze tuin is een mix van een volkstuin en een zorgtuin en kwam tot stand in samenwerking met de Landelijke Gilde.

De opening werd een feestelijk gebeuren in aanwezigheid van minister Jo Vandeurzen, de verantwoordelijke van de Landelijke Gilden, Schepen Mark Bex, onze campusdirecteur Dave Roosen, de bewoners, hun familie, de vrijwilligers en het personeel.

Onze aalmoezenier heeft de tuin gezegend en zo namen de plantjes een goede start.

Deze zomer werd er door de bewoners getuinierd in 10 perceeltjes en 14 verhoogde tuinbakken en de oogst was super!

Wat groeide er in onze tuin?

Ajuin, peterselie, bieslook, prei, selder, boontjes, wortels, tomaten, pompoenen, courgetten, radijsjes, bieten, thijm, erwtjes, salade, paprika, rucola en soms ook onkruid...

Al die lekkere en gezonde groenten werden verwerkt in gerechtjes op de afdelingen.

Er werd soep gekookt: tomaten, courgetten- en pompoensoep. Er werd con�tuur gemaakt.

Er werden salades gemaakt: met sla, tomaat en boontjes of met een croque monsieur. Ook lekker waren de tomaatjes met bieslook, peterselie en uitjes of de eiersalade .

En wat vonden de bewoners er van?

Ze waren blij met al dat lekkers van eigen kweek. Dat smaakt eens zo goed.

De tuiniers leefden mee met hun tuintje en genoten van alles dat groeide en bloeide. Er werd goed gezorgd voor de tuintjes.

De kennis over tuinieren werd gedeeld en herinneringen aan de eigen tuin kwamen weer boven.

Het werken in open lucht deed deugd.

Kortom … het was een mooie zomer in de warme tuin!

Dank je wel aan iedereen die hieraan meegewerkt heeft en in het bijzonder onze directie en de technische dienst voor de realisatie van de tuintjes, de tuiniers voor hun zorg en enthousiasme voor de tuin en de vrijwillige watergevers op de warme dagen.

2524

CAMPUSNIEUWS - Be r ingen

Oogst van de warme tuin

Het circus

Genieten op een terras

Briljanten bruiloft

Op woensdag 21 oktober vieren Ulrich Kiesow, bewoner van Galerij 0, en zijn vrouw Gabriëlla hun briljanten bruiloft!

65 jaar geleden traden zij in het huwelijk.

We wensen hen een hele mooie dag!!!

Een circus in de buurt, én nog wel in de zomer...die gelegenheid lieten we niet voorbij gaan.

85 bewoners hadden interesse en wilden mee, 85 begeleiders maakten dat dit kon. In stoet wandelden we erheen.

We zagen clowns, een koorddanseres, pony's, een lama, een geit en een poedel die kunstjes deden: alles in feestelijk circuslicht...

In stoet wandelden we terug.

Een stapje in de wereld, een namiddag nostalgie...Het was een schone namiddag!

We danken de mensen van het circus om hun � exibiliteit in organisatie en hun directie in het bijzonder voor haar democratische prijzen.

2726

CAMPUSNIEUWS - B e r ingen

v a n d e k o m e n d e m a a n d e nAc t i v i t e i t enJ a r i g e b e w o n e r s

Maandag 9/11 Buurtbar in de inkomhal van 14u30 tot 16u30. Thema: Kof-fiepoëzie - Ik heb een boontje voor jou…

Maandag 16/11 tem 22/11: Seniorenweek: Thema AMBACHTEN

Het uitgebreide programma wordt nog kenbaar gemaakt. We sluiten de seniorenweek af met een Breughelfestijn! Meer info op de achterzijde van deze Senior!

Maandag 23/11 Buurtbar in de inkomhal van 14u30 tot 16u30. Thema: Koffie uit de oude doos.

Woensdag 25/11 Sinterklaasbezoek voor de bewoners van de Thuishaven (15u15 tot 17u15), Mijnhuys 2 (13u tot 14u) en Mijnhuys 3 (14u15 tot 15u) op de verblijfs-afdeling.

Vrijdag 27/11 Sinterklaasfeest voor de bewo-ners van Mijnhuys1 (15u tot 16u30) op de verblijfsafdeling.

Oktober November December

Deze activiteiten gaan door onder voorbehoud.

OKTOBER1/10 Jose Henkens 86 jaar

4/10 Aline Gaethofs 82 jaar

6/10 Jozef Kimpen 88 jaar

8/10 Dina Gysbrechts 96 jaar

11/10 Yvonne Bleux 92 jaar

11/10 Maria Durante 88 jaar

12/10 José Heeren 96 jaar

13/10 Fons Schepers 91 jaar

13/10 Clemens Vandezande 89 jaar

14/10 Maria Peeters 86 jaar

20/10 Toon Arnouts 77 jaar

20/10 Gerard Franssen 89 jaar

20/10 Alice Zoe I Wery 94 jaar

22/10 Ulrich Kiesow 89 jaar

22/10 Iréna Vandijck 78 jaar

23/10 Virske Vranckx 78 jaar

24/10 José Jaspers 64 jaar

27/10 Clemence Christiaens 91 jaar

27/10 Jules Mertens 81 jaar

30/10 Celina Deferme 86 jaar

30/10 Yvonne Dielkens 83 jaar

30/10 Lucie Hendricx 86 jaar

30/10 Maria Heselmans 96 jaar

31/10 Theo Bosmans 66 jaar

NOVEMBER6/11 Leineke Janssens 95 jaar

9/11 Julia Leyssens 89 jaar

10/11 Jeanne Smolders 85 jaar

13/11 José Briers 86 jaar

13/11 Frans Jordens 86 jaar

15/11 Jan Van Moer 84 jaar

15/11 Gust Vanbrabant 95 jaar

17/11 Roza Smolders 83 jaar

22/11 Willy Claes 77 jaar

22/11 Rosalie Neuts 88 jaar

26/11 Netteke Rediers 79 jaar

26/11 José Vanderhoydonck 84 jaar

DECEMBER4/12 Umberto Girardi 90 jaar

5/12 Irma Bammens 79 jaar

5/12 Vic Nijs 92 jaar

6/12 Roger Swerts 76 jaar

13/12 Jean Beerten 84 jaar

14/12 Florance Custers 91 jaar

15/12 Lea Beerten 76 jaar

16/12 Roza Bosmans 88 jaar

17/12 Pol Vandeneynde 93 jaar

21/12 Jetteke Vanheyst 81 jaar

26/12 Antoinette Bervoets 93 jaar

30/12 Maria Lemmens 85 jaar

Donderdag 1/10 Muziekfeest, met optreden van ”Jefke Do en Stafke Re”, voor de bewoners van Mijnhuys 1, Galerij 0 en Galerij 1 om 14u30 in ’t Trefpunt.

Vrijdag 2/10 Muziekfeest, met optreden van ”Jefke Do en Stafke Re”, voor de bewoners van Mijnhuys 2 en Mijnhuys 3, de Thuishaven en Zorg op maat om 14u30 in ’t Trefpunt.

Maandag 12/10 Buurtbar bij de ingang van 14u30 tot 16u30. Thema: “Van boon tot kop”

Woensdag 14/10 Optreden van een Line-dance-groep van 13u30 tot 14u30 in ’t Trefpunt voor Mijnhuys 2, Mijnhuys 3, De Thuishaven en Zorg op maat.

Van 15u tot 16u treden de line-dancers op in ’t Atrium voor Galerij 0, Galerij 1 en Mijnhuys 1.

Maandag 26/10 Buurtbar in de inkomhal van 14u30 tot 16u30. Thema: Breibar

Woensdag 2/12 Sinterklaasbezoek voor de bewo-ners van Galerij 0 (15u tot 15u45), Galerij 1 (16u tot 16u45) op de verblijfsafdeling en voor Zorg op maat (14u tot 14u45) in ’t Tref-punt.

Kerstfeesten in Ocura Beringen. Meer info volgt op de verblijfsafdelingen.

2928

CAMPUSNIEUWS - Herk -de - s tad

T e r u g b l i kBokrijk Crumble

Crea hersft

De klas van Goedele

Bokrijk blijft een fijne plaats om naar toe te gaan voor onze bewoners. Er is altijd wat te zien en steeds iets te beleven. Dit jaar hebben we een bezoek gebracht aan het sixties dorp. Op het grote grasveld lagen 10tallen helmen, als symbool aan WO I. ja ook die van Herk-de-stad hebben we gevonden.

September is de maand van de appelpluk. Hetmaken van heerlijke appelcrumble was spek voor ieder zijn bek. Een echte voltreffer!

We laten de zomer achter ons en beginnen al aan de herfstdecoratie. Mooi hé!

Juf Goedele was weer helemaal uitgeslapen na het verlof en leerde de leerlingen heel wat nieuwe dingen. Ook Zr. Eufrasizi schaafde de leerlingen op godsdienstig vlak wat bij. Maar gelukkig was er ook een les toneel. Zodat de leerlingen niet de ganse dag gespannen achter hun lessenaar moesten zitten Afsluiten deden ze met een groot bruin brood en siroop. Heerlijk!

De activiteiten van de zomermaanden hadden allemaal iets degustief, iets creatief, iets collectief en iets amusant. Onze reis liep van Amerika tot België. En we hielden ook nog halt in Italië en Nederland. Als afsluiter hielden we een frietenbak met een massale opkomst. Bedankt iedereen. Het was weer een mooie zomer.

Zomermaanden

3130

CAMPUSNIEUWS - He rk -de - s tad

Alvast een dikke proficiat van ons allemaal!

v a n d e k o m e n d e m a a n d e nAc t i v i t e i t enJarige bewoners

Maandag 19/10Zang in de cafetaria

Vrijdag 23/10Ontbijtbuffet

Woensdag 28/10Goochelen

Donderdag 29/10Spinnensoep maken voor Halloween

Vrijdag 30/10Herdenkingsviering in de kleine kapel

Vrijdag 4/12Sint op bezoek

Zaterdag 19/12Kersthappening doorlopend van 13 uur tem 18 uur

Maandag 21/12Zang in de cafetaria.

Dinsdag 22/12Kerstkienen

Woensdag 23/12Kerstkienen

Donderdag 24/12Kerstviering in de kleine kapel

Donderdag 31/12Oudejaarontbijt

Oktober November December

Meneer André Vandersmissen. Hij is afkomstig van Herk-de-stad en verblijft op Huyze avondrood kamer 106.

Mevrouw Mathilde Vanoppen. Zij is afkomstig van Herk-de-stad, en verblijft op Huyze zonnegloed kamer 308.

Meneer Felxi Macken. Hij is afkomstig van Paal en verblijft op Huyze olijfboom kamer 003.

Mevrouw Jozefine Smolders. Zij is afkomstig van Kuringen en verblijft op huyze avondrood kamer 101.

Mevrouw Godelieve Everaerts op 16/07/2015

We verwelkomen...

We betreuren het overlijden van...

OKTOBER

16/10 Maria Bungeneers 90 jaar

23/10 Agnes Coenegrachts 94 jaar

26/10 Cecile Steegmans 91 jaar

NOVEMBER

7/11 Ann Vantilt 51 jaar

19/11 Paula Appeltans 82 jaar

24/11 Anna Goeleven 86 jaar

DECEMBER

17/12 Polle Dekerk 88 jaar

23/12 Jozef Stroobants 78 jaar

Maandag 9/11Pannenkoekenbak als avondmaal

Woensdag 11/11Wapenstilstand

Donderdag 27/8Frietkraam vanaf 17 uurTombola

Week van de senioren van 16/11 tem 20/11

Maandag 16/11Super kienen

Dinsdag 17/11Super relaxatie

Woensag 18/11Dansoptreden (onder voorbehoud)

Donderdag 19/11Kaas- en bieravond

Vrijdag 20/11Verzoekbox (onder voorbehoud)

Maandag 23/11Zang in de cafetaria

Vrijdag 27/11Ontbijtbuffet

Er kunnen nog wijzigingen gebeuren in deze kalender.

3332

Tiramisu

Préparation

Bon appétit!

pour 4 personnes

250 g mascarpone 30 g sucre 3 œufs 1 boîte de biscuits à la

cuiller 2 càs amaretto 1 tasse de café fort

pour 20 personnes

1250 g mascarpone 150 g sucre 15 œufs 5 boîte de biscuits à la cuiller 10 càs amaretto café selon la quantité de biscuits

Cassez les œufs en séparant les blancs des jaunes et battez les blancs en neige.

Mélangez les jaunes d’œufs et le sucre jusqu’à obtenir un mélange mousseux et incorporez-y le mascarpone.

Mettez les deux préparations ensemble et mélangez délicatement. Veillez à ce que le mélan-ge reste léger.

Mélangez le café et l’amaretto.

Prenez un plat et disposez 1 couche de mélange œufs/mascarpone dans le fond. Disposez ensuite une couche de biscuits à la cuiller que vous trempez très brièvement dans le mélan-ge café/amaretto.

Parsemez d’une couche de cacao en poudre tamisé. Répétez l’opération. La couche supéri-eure doit être une couche œufs/mascarpone recouverte de cacao.

Laissez reposer 4 heures ou une nuit au réfrigérateur.

Ingrédients

ATELIER DE CUISINE

Zie pag. 15 voor de Nederlandse versie van dit artikel!

CAMPUSNIEUWS - Voer en

Terugblik Coup d’oeil rétrospectif

Muziekoptredens Concerts

Aan ”live” muziek hadden we de afgelopen maanden geen gebrek! Het varieerde van licht klassieke mu-ziek op dwarsfluit en gitaar (door Saskia en David) tot vrolijke klanken op de accordeon (door de papa van onze verpleegkundige Christine) en heerlijke, bekende meezingers (door FiVer). We hebben ge-noten!

La musique « live » était au rendez-vous ces derniers mois: de la musique classique à la flûte traversière et à la guitare (par Saskia et David) à des sons plus enjoués à l’accordéon (par le papa de notre infirmière Christine) en passant par des airs connus enivrants (par FiVer). Nous avons passé un très bon moment!

3534

CAMPUSNIEUWS - Voer enCAMPUSNIEUWS - Voer en

Appels schillen Peler des pommes

Is dat nou speciaal? Zéker was dat speciaal! Voor-al omdat we dit buiten konden doen in de zalige zomerzon. En we schilden niet zomaar met een mesje maar met een ‘appelschilmachine’ waar we flink aan moesten draaien. Om de beurt werden we aan het werk gezet en konden de anderen even uitrusten. De spierpijn in de arm was voor de dag erna ….

Que peut-il bien y avoir de si spécial à cela? Et on peut assurément parler d’une activité particulière ! D’autant plus que nous avons pu pratiquer cette activité à l’extérieur tout en profitant du délicieux soleil estival. Et il ne s’agissait pas de simplement peler des pommes avec un petit couteau, non! Nous nous sommes servis d’un épluche-pommes dont il fallait actionner la manivelle. Nous nous sommes tour à tour mis au travail tandis que les autres profitaient de quelques instants de repos. Les douleurs musculaires, c’était pour le jour suivant...

Vrijwilligersfeest Fête des bénévoles

Zoals elk jaar werden onze vrijwilligers nog eens in het zonnetje gezet. Een korte vergadering, een cadeautje, een babbeltje, fijne muziek, een hapje en een drankje … dat was ons bedankje! Voor alweer een jaar enthousiaste inzet voor ons Woonzorg-centrum.

Comme chaque année, nos bénévoles ont une nouvelle fois été mis à l’honneur. Une petite réunion, un cadeau, un brin de causette, de la bonne musique, un verre et de quoi grignoter... C’est de cette façon que nous leur avons exprimé notre gratitude! Et c’est reparti pour une nouvelle année d’engagement enthousiaste en faveur de notre centred’hébergement et de soins.

Breien, ook voor de heren!

Nieuw terras

Le tricot : même les messieurs s’y mettent !

Nouvelle terrasse

Onze oproep van de vorige keer heeft succes gehad: ze heeft de eerste heer over de drempel gehaald! En als er eenmaal één schaap over de dam is …

En wat denkt u van ons nieuwe terras? Het is nog volop in ontwikkeling maar de officiële opening zal niet lang meer op zich laten wachten …. Meer hierover leest u in de volgende Senior.

Notre appel de la fois dernière a porté ses fruits puisqu’un membre de la gent masculine a franchi pour la première fois le pas de se mettre au tricot! Et une fois le processus amorcé...

Et que pensez-vous de notre nouvelle terrasse? Nous en sommes très ravis, en tout cas. Son inauguration officielle ne tardera pas.

3736

CAMPUSNIEUWS - Voe r en

Gaia Zoo Gaia Zoo

Dat was nog eens een uitstap! Het weer was ideaal: droog, niet te warm en niet te koud. Het was er prachtig wandelen en de dieren lieten het beste van zichzelf zien. Ook de begeleiders haalden alles uit de kast: het rolstoelparcours ging aardig berg-op en -af! Goed voor de conditie en voor de lijn…

Quelle excursion! Le temps était de la partie: sec, ni trop chaud, ni trop froid. La promenade fut agréable et les animaux se sont montrés sous leur plus beau jour. Les accompagnateurs se sont aussi beaucoup démenés: pousser les fauteuils roulants sur ce par-cours vallonné n’était pas de tout repos! C’est bon pour la condition physique et bon pour la ligne...

TerugblikTerugblikCoup d’oeil rétrospectif

Coup d’oeil rétrospectif

Barbecue Barbecue

Het was weer een feest: superlekker eten en veel gezelligheid!

Nous avons une nouvelle fois fait la fête: un succulent repas et beaucoup de convivialité!

CAMPUSNIEUWTJES - Voe r en

3938

ACTIVITEITEN VAN DE KOMENDE MAANDEN CALENDRIER DES ACTIVITÉS DES MOIS À VENIR

Oktober Octobre

November Novembre

December Decembre

Jarige bewonersAnniversaires

Vrijdag / vendredi 4/12 Sinterklaasfeest Fête de Saint-Nicolas

Donderdag / jeudi 17/12Verjaardagsfeest nov. en dec. Fête des anniversaires novembre et décembre.

Dinsdag / mardi 22/12 Kerstviering in de Kapel Messe de Noël dans la chapelle

Zondag / Dimanche 4/10Zoete inval Goûter gourmand

Dinsdag / mardi 13/10 Modeshow Mia Surinx Défilé de mode Mia Surinx

Donderdag / jeudi 15/10Mosseldag Journée des moules Donderdag / jeudi 15/10Activiteit samen met ZorgSaam Voeren, in Voerense Parochiezaal Activité en partenariat avec ZorgSaam Fourons, dans la salle paroissiale fouronnaise

Donderdag / jeudi 22/10Verjaardagsfeest sept. en okt. Fête des anniversaires septembre et octobre.

Dinsdag / mardi 27/10Herdenkingsviering Célébration commémorative

Donderdag / jeudi 19/11 Activiteit samen met ZorgSaam Voeren Activité en partenariat avec ZorgSaam Fourons

Data onder voorbehoud. / Les dates sont sous réserve.

OKTOBER / OCTOBRE

1/10 Christine Heuts 82 jaar / ans

10/10 Edward Mercken 78 jaar / ans

20/10 Hubert Heggen 61 jaar / ans

24/10 Mia Huynen 87 jaar / ans

27/10 Denis Franckaert 80 jaar / ans

31/10 André Van Mo�aert 85 jaar / ans

NOVEMBER / NOVEMBRE

14/11 Richard Moors 78 jaar / ans

15/11 Anne-Marie Theunens 87 jaar/ans

17/11 Catherine Plusquin 83 jaar / ans

20/11 Paula Jötten 91 jaar / ans

30/11 Tiny Peerboom 83 jaar / ans

DECEMBER / DECEMBRE

8/12 Nico Duysens 85 jaar / ans

10/12 Marie-Jeanne Conjaerts 90 jaar/ans

28/12 Marie-Jeanne Meens 59 jaar / ans