Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

20
40 e jaargang nr 10 - Oktober / November 2011 Contactblad voor de Protestantse gemeente AKKRUM EEN KWESTIE VAN VERTROUWEN! (Friesch Dagblad, “De gedachte”, R. Wollenberg) Geloven - geen kennen en weten, maar voelen en vertrouwen. Een diep vermoeden ook - dat niet het lot mijn weg bepaalt, maar de Eeuwige - mijn Reisgenoot en Gids- een God van mensen onderweg, die samen met mij over hoge bergen en door diepe dalen gaat. Iemand heel dicht naast me… altijd! Zijn Stem stelt mij gerust en wekt vertrouwen: Sta op en durf jouw weg te gaan! Blijf voelen en ontdekken wat er echt toe doet, en wat jouw roeping is gedurende jouw levensreis. Ook is het einddoel van de leeftocht nog verborgen en vraagt de weg soms veel van jou, je rugzak wordt op deze reis gevuld met wijsheid, vreugde, tranen…. Je groeit als reisgenoot …. als mens, gelijkenis van God, maar alles zeker weten en verklaren hoef je niet. Geloven blijft een kwestie van vertrouwen!

description

Contactblad voor de Protestantse Gemeente Akkrum / nummer: Oktober en november 2011

Transcript of Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

Page 1: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

40e jaargang nr 10 - Oktober / November 2011

Contactblad voor de Protestantse gemeenteAKKRUM

EEN KWESTIE VAN VERTROUWEN!

(Friesch Dagblad, “De gedachte”, R. Wollenberg)

Geloven -geen kennen en weten,

maar voelen en vertrouwen.Een diep vermoeden ook -

dat niet het lot mijn weg bepaalt,maar de Eeuwige -

mijn Reisgenoot en Gids-een God van mensen onderweg,

die samen met mijover hoge bergen en door diepe dalen gaat.

Iemand heel dicht naast me… altijd!

Zijn Stem stelt mij gerust en wekt vertrouwen:Sta op en durf jouw weg te gaan!

Blijf voelen en ontdekken wat er echt toe doet,en wat jouw roeping is gedurende jouw levensreis.Ook is het einddoel van de leeftocht nog verborgen

en vraagt de weg soms veel van jou,je rugzak wordt op deze reis gevuld

met wijsheid, vreugde, tranen….Je groeit als reisgenoot …. als mens, gelijkenis van God,

maar alles zeker weten en verklaren hoef je niet.Geloven blijft een kwestie van vertrouwen!

Page 2: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

2 Contactblad voor de

Underweis

De Bijbel is een boek vol verhalen, liederen en geschriften waarin het geloof van vele eeuwen onder woorden is gebracht. Gelovige mensen uit verschillende tijden en culturen vertellen over hun ervaringen met God. De eeuwen door hebben ze hun geloof in woord en daad beleden, talrijke geloofsbelijdenis-sen zijn geformuleerd en van generatie op generatie overgeleverd. Maar alle geloofs-woorden mogen ook steeds weer tot leven komen in concrete menselijke ervaringen en onze persoonlijke relatie tot God. Geloven blijkt dan vooral iets heel persoonlijks te zijn, een ervaring, een vermoeden, een gevoel dat je steeds weer mag koesteren en voe-den. Geloven zelf is dan ook als een weg die je alleen en samen met anderen gaat….soms op heel vertrouwd terrein, maar vaak ook door nieuw en onherbergzaam gebied.

Wat geloof ik eigenlijk? Het kan best lastig zijn om een concreet antwoord op deze vraag te geven. Daarom is het geloofsgesprek binnen de gemeente ook zo belangrijk. Het kan heel inspirerend en bemoedigend zijn om met elkaar over God, de Bijbel en ons persoonlijk geloof te praten en ervaringen met elkaar te delen.

Enkele weken geleden hebben verschillende ambtsdragers uit onze gemeente deelge-nomen aan een bijeenkomst van de classis Heerenveen, de tweede missionaire ronde met het thema: ”De wind steekt weer op”. Doel was het om na te denken over de vraag hoe wij een missionaire gemeente kunnen zijn. Hoe kunnen we vandaag in onze eigen omgeving gemeente van de Heer zijn en het geloof ook uitstralen en uitdragen?

Tijdens een korte gespreksronde mochten we ons, twee aan twee, oefenen in het com-municeren van ons eigen geloof. Een best moeilijke opgave, want hoe kun je in slechts enkele woorden aan iemand anders vertel-len wat je gelooft? Toch leverde het gesprek een bonte verzameling van woorden op die het mysterie van ons geloof wisten te raken. Geloven heeft te maken met gevoel,

het vertrouwen dat je er nooit alléén voor staat, onvoorwaardelijke liefde, vaste grond onder je voeten, God als dragende kracht van ons bestaan. Geloven biedt perspectief, geeft rust, vrede en hoop. Ja, geloof is on-losmakelijk verbonden met Gods Woord, het goede nieuws van bevrijding en vergeving in en door Jezus Christus. Geloof is enthou-siasme. Enthousiast zijn betekent letterlijk: “in God zijn”. En dat “in de Heer zijn” mag van ons afstralen en zichtbaar worden in ons midden en de wereld waarin wij leven.

Zo klonken er allemaal woorden die een ‘doorleefd geloof’ vertolken en ons vertrou-wen willen voeden dat God een God van mensen is die met ons allen meegaat op onze levensweg…als Reisgenoot …als Gids.

Hoe? Dat kun je nooit helemaal in woorden vatten of verklaren. Dat mag je voelen… daar mag je steeds opnieuw op vertrouwen en open voor staan. Gods liefde en nabijheid mag ons telkens opnieuw verrassen.

Geloven blijft ook in onze vaak zo rationele wereld vooral een kwestie van gevoel en vertrouwen.

Ik wens ons allen voor het nieuwe seizoen veel ervaringen en ontmoetingen die ons in dat vertrouwen mogen sterken en doen groeien in geloof, hoop en liefde.

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 3: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

3Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKDIENSTEN IN DE TERPTSJERKEOpp: Oppasdienst tijdens de kerkdienst in “de Lantearne”, voor de allerkleinsten

Knd: Kindernevendienst tijdens de kerkdienst in “de Lantearne” voor: 1/4 Groep 1 t/m 4 van de basisschool 5/8 Groep 5 t/m 8 van de basisschool

Auto: Autorijden Kerk. Iedere zondagmorgen staat er een chauffeur klaar om u naar de kerk te brengen. Alles wat u hoeft te doen is op zondagochtend voor 9.00 uur het juiste nummer te bellen. Bij geen gehoor kunt u bellen met G.H. de Bos, tel.: 652833.

16 oktober 9.30 uur DoopdienstDs. R. WollenbergCollecte: Kerk in Actie - Werelddiaconaat.Oppas: Jitske, Daniëlle en Nanneke.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: G. de Jong.Auto: J. Schilstra, tel. 652702.

23 oktober 9.30 uur Ds. P. Nijssen, Tjalleberd / de Knijpem.m.v. EuphoniaCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Hervormingsdag.Oppas: Mirjam en Petra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: S. Kroes.Auto: J. de Vos, tel. 650628.

30 oktober

“Einde zomertijd”

9.30 uur

19.00 uur

BijbelzondagMw. P. de Jong, KampenCollecte: diaconie en kerk.Deurcollecte: Ned.Bijbelgenootschap.Oppas: Folkert en Anna.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. Visser.Auto: F. Heerschop, tel. 652291.

Leppehiem. Ds. J. v.d. MeerCollecte: Raad van Kerken.

Page 4: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

4 Contactblad voor de

Underweis

02 november 9.30 uur Dankdag voor gewas en arbeidDs. C. G. Waringa, JoureCollecte: kerk.Koster: J. Schilstra.Auto: Tj. v.d. Heide, tel. 651462.

06 november

“Koffie drinken”

9.30 uur Dhr. D. de Boer, DordrechtCollecte: Kerk in Actie – Zending.Oppas: Maaike en Romkje.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: B. Sieperda.Auto: G. Hiemstra, tel. 652113.

13 november 9.30 uur

16.00 uur

Ds. R. Wollenberg, AvondmaalCollecte: diaconie. Deurcollecte: Kerk in Actie – diaconaat.Oppas: Jetske en Jeltsje Hiemstra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: A. Strooisma.Auto: G. de Bos, tel. 652833

Zangdienst met drie cantorijenuit Grou, Aldeboarn en Akkrum.Koster: A.Strooisma.

20 november 9.30 uur Laatste zondag kerkelijk jaar.Ds. R. WollenbergCollecte: diaconie en kerk.Oppas: Petra en Jeltje Hoekstra.Knd. voor groep 1/4 en groep 5/8.Koster: G. de Jong.Auto: A. Strooisma, tel. 652431.

AFWEZIGHEID PREDIKANT

Van vrijdag 28 oktober t/m zondag 6 november is ds. Wollenberg afwezig. In dringende gevallen kunt u dan contact opnemen met de scriba of voorzitter van de kerkenraad.

Page 5: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

5Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

anderen, met mensen binnen en buiten de kerk. Het Evangelie doorgeven, dat is wat de Protestantse Kerk wil.

30 oktober - Zevende zondag van de herfst

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Spreuken 9: 1-8 Matteüs 25: 1-13Alternatief: 1 Tess. 3: 4-8

Woensdag 2 november om 19.30 uurDankdag voor gewas en arbeid

Liturgische kleur: groen

Schriftlezingen: Deut. 24: 15-16 Matt. 20: 1-16

6 november - Achtste zondag van de herfst

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Jesaja 48: 17-21 Matteüs 25: 14-30Alternatief: 1 Tess. 3: 9-13

Collecte: Kerk in Actie - NajaarszendingIn landen als Thailand en Vietnam is minder dan één procent van de inwoners christen. Wie daar kiest voor een studie theologie, moet wel een zeer sterke roeping hebben.Kerk in Actie steunt de theologische faculteit McGilvary aan de Payap Universiteit, een van de weinige erkende academische theologische opleiding in Zuidoost Azië.Karsten van Staveren is sinds 2005 uitgezonden door Kerk in Actie om studenten tijdens hun studie les te geven en te ondersteunen.

VOORUITBLIK

16 oktober - Vijfde zondag van de herfst / Doopdienst

Liturgische kleur: Wit

Schriftlezingen: Jes. 45: 1-7 Matteüs 22: 15-22Alternatief: 1 Tess. 2: 1-8

Collecte: Kerk in Actie - Werelddiaconaat.Bonen zaaien, toekomst oogsten.Oorlog heeft in Zuid-Kivi in Congo diepe wonden geslagen, vooral bij vrouwen. Voor de oorlog leefden zij van de opbrengst van hun land, maïs en bonen. Maar in de oorlog is alles verwoest, hun landbouwbedrijfjes, hun gezin, hun leven. Veel vrouwen zijn mishandeld en verkracht. SARCAF, partner organisatie van Kerk in Actie helpt vrouwen om hun leven na de oorlog weer op te pakken met het verstrekken van zaden en hulp om hun producten op de markt te verkopen. Uw steun is hierbij onmisbaar.

23 oktober - Zesde zondag van de herfstM.m.v. koor “Euphonia”

Liturgische kleur: Groen

Schriftlezingen: Deut. 6: 1-9 Matteüs 22: 34-46Alternatief: 1 Tess. 2: 13-16

Collecte: Hervormingsdag“Ecclesia semper reformanda”: de kerk moet zich altijd blijven hervormen.De hervorming begon al op 31 oktober 1517 toen Luther zijn 95 stellingen op de kerkdeur spijkerde. Ieder jaar staat de Protestantse Kerk rond deze dag stil bij het toen herontdekte gedachtegoed, dat nog steeds actueel is. De kerk wil de Protestantse traditie delen met

Page 6: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

6 Contactblad voor de

Underweis

13 november – Negende zondag van de herfstMAALTIJD VAN DE HEER (zittend)

Liturgische kleur: Wit

Schriftlezingen: Ezechiël 34: 11-17 Matteüs 25: 31-46Alternatief: 1 Tess. 4: 9-12

Collecte: DiaconaatHoop doet leven.“Dat je geen dak boven je hoofd hebt, is het allerergste nog niet. Het sociale isolement is het, daar ga je aan kapot”. Dakloos wordt je niet zomaar. Het overkomt je. Kerk in Actie ondersteunt allerlei initiatieven om daklozen te helpen.Bijvoorbeeld inloophuizen, opvang voor mensen die uit huis zijn gezet of straatpastoraat voor dak en thuislozen. Samen met diakenen, gemeenteledenen getrainde vrijwilligers helpt Kerk in Actie de daklozen om weer aansluiting te vinden in de maatschappij. Laten we hen weer hoop geven.

13 november om 16.00 uur ZANGDIENST / Bijzondere dienst !m.m.v. de cantorijen uit Akkrum, Aldeboarn en Grou.

20 november - GEDENKEN OVER- LEDENENLaatste zondag van het kerkelijk jaar

“God kent iedere naam en ook wij willen niet vergeten”

Liturgische kleur: Groen

Op de laatste zondag van het kerkelijk jaar willen wij de overledenen uit onze ge-meente gedenken en voorbede doen voor hun familieleden. Bij het noemen van elke naam zullen wij een kaars aansteken aan de Paaskaars, het licht van Christus dat ons

voorgoed met God en met elkaar verbindt. Familieleden zijn in de gelegenheid om zelf het kaarsje voor hun dierbare aan te steken. Indien dat om wat voor reden niet mogelijk is, dan zal de ouderling van dienst het licht voor onze overleden zuster of broeder laten schijnen. Daarnaast is er in deze dienst voor iedereen die dat wenst de mogelijkheid om zelf voor iemand die in uw gedachten is een klein kaarsje te branden.

KLOOSTERREIS

Stilte - Rust - Gebed - Bezinning Meditatie - Ontmoeting

20 - 22 januari 2012

Voor de geplande kloosterreis in januari zijn nog enkele plaatsen vrij. Als u belangstelling heeft kunt u zich aanmelden bij ds. Wollen-berg. Begin januari is er een bijeenkomst in de Lantearne waar u alle nodige informatie ter voorbereiding krijgt.Tijdens het weekend volgen we de gebeds-tijden van het klooster en zijn er ook momen-ten van bezinning, meditatie, gesprek en ontmoeting. Een bijzondere ervaring om samen te delen!

STILTEKRING met ds. Wollenberg.

Bij deze nodig ik u hartelijk uit voor een wekelijks moment van stilte en bezinning. Tijdens de stiltekring luisteren we samen naar Bijbelteksten en oefenen we ons in een-voudige vormen van christelijke meditatie. Midden in de week laten we de drukte even los en maken we bewust ruimte voor God en stilte in onszelf.

Tijd: elke woensdag van 19.00-19.45 uur.Plaats: pastorie Feansterdyk 3.

Page 7: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

7Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

UIT DE KERKENRAAD

Het kerkelijk seizoen is op een prachtige ma-nier van start gegaan. Een weekend met al-lerlei activiteiten in en rondom de Lantearne. Al deze activiteiten hadden als doel geld op te halen voor Stichting Buiten de Grenzen en dan specifiek het project “opvang jongeren Burkina Faso”. Dit doel is prima geslaagd en de jeugd mag best trots zijn op hun inzet en betrokkenheid. Ik wil dan ook, namens de gemeente, een ieder bedanken die er aan heeft meegewerkt om dit startweekend te laten slagen. Het mooie weer maakte het geheel tot een feest.

Ook wil ik even aandacht geven aan een bijzondere dienst. Dat is de Kerk- School- Gezinsdienst. Voor mij persoonlijk is dat, na de christelijke feestdagen, één van de mooiste diensten van het jaar. Wat een kerk vol mensen. Ik heb dan het gevoel dat we gezamenlijk iets uitstralen van “gemeente- zijn”. Om wat voor reden wij daar ook waren, we hebben wel de keuze gemaakt om naar Gods huis te gaan. Samen te bidden en te zingen en naar de activiteiten van onze jeugd te kijken. Jeugd die nieuwsgierig is naar de boodschap van de Kerk. Die graag helder en duidelijk ons verhaal en beleving wil horen. Wat hebben wij ze te vertellen als ouderen.De kerk is naar de rand van de samenleving gedrongen. Bijbelkennis is voor velen minimaal geworden. Geloof zit vaak diep verborgen in ons zelf. In dit geheel is het ontzettend moeilijk om nog een boodschap te brengen. Gods boodschap is dan voor de dominee. Maar een paar zondagen per jaar is te weinig om je kennis op dit gebied bij te schaven en te ontwikkelen. En als je zelf geen overtuiging of kennis bezit hoe wil je het dan nog overbrengen op je kinderen? Toch is er geen reden voor de kerk tot pessimisme. Zo’n volle kerk tijdens de Kerk- School- Gezinsdienst geeft aan dat we nog steeds betrokken zijn bij de kerk. Elk op zijn eigen manier zoekende naar de levensvragen. Laten we elkaar, met als leidraad de Bijbel

en je eigen inzicht, helpen zoeken naar ant-woorden. Dat vraagt echter wel enige inzet van ons allen. Op welke manier zouden we dit kunnen doen?De kerkenraad buigt zich de laatste twee jaar over de vraag hoe we missionair bezig kunnen zijn voor de PKN- gemeente en ons dorp. De pastorale raad binnen onze gemeente koos voor een model van “lerende gemeente”. Dit model past prima bij het zoeken naar kennis over God en zijn bood-schap. Er is genoeg leerstof, personen die een gesprek kunnen voeren, faciliteiten als lokaal, kerk en koffie. Maar, we zullen zelf de inzet moeten plegen om mee te willen doen. Is het in onze haastige en complexe wereld nog mogelijk om even tijd voor rust en bezin-ning te vinden? We hebben gelukkig in ons land nog een vrije keuze. Wat is nadenkend uw/ jouw keuze?Kijk in het kerkblad naar de programma’s, of geef zelf aan wat u graag zou willen doen en op welke manier.Laten we met z’n allen er een fijn wintersei-zoen van maken.De start was goed en dat geeft extra stimulans.

Groeten uit de kerkenraad,Joh. Terpstra

WIJKINDELING

Al weer een tijdje geleden is de wijkindeling veranderd. Daarna zijn er nieuwe ouderlin-gen en diakenen bij gekomen.Bij velen zal daarom wel eens de vraag ge-rezen zijn, wie nu welke wijk “doet” en wie waar bij hoort.De redactie heeft geprobeerd u het daarom makkelijk te maken: u vindt bij deze Op Weg een kaartje met daarop aangegeven de “nieuwe” wijkindeling met bijbehorende ouderling enz. Het is een echt “bewaarkaartje” geworden; bewaart u hem dus goed!

Page 8: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

8 Contactblad voor de

Underweis

UIT DE GEMEENTE

Wij hebben de startzondag achter ons en zijn weer begonnen met een nieuw kerkelijk seizoen.De activiteiten beginnen weer. Jeugdclubs, praatgroepen, bezinningsbijeenkomsten, wijkavonden, kerkelijke vergaderingen en noem maar op.Iedereen draagt weer bij om, met elkaar, onze gemeente actief te maken en te houden.Ons nieuwe kerkelijk thema voor nu: LIEFDE (zie de startkrant)Liefde betekent: de diepe genegenheid voor, welgezindheid tot, of toewijding voor een ander. Wij zullen ons in dit jaar hierover bezinnen.

Tijdens het schrijven van deze Uit de Ge-meente ontving ik het bericht dat Ada de Vos is overleden. Na een ernstige ziekte is ze nu verlost. Wij hebben haar moed en vastberadenheid altijd met respect gevolgd. Laten we haar in onze herinnering houden als een inspirerende vrouw.

We ontvingen een zorgelijk bericht van onze vaste zomergasten, de fam. Middelbos uit Bovensmilde, dat dhr. Wolter Middelbos ernstig ziek is. De fam. Middelbos staat tij-dens het seizoen op de camping van Snoek in Nes a/d Bokkumermar. Door het goede contact met hen zijn zij in onze gemeente ‘s zomers vaste kerkgangers. Zij voelen zich hier thuis in onze gemeente in Akkrum. Hun adres is: J. de Walstraat 18A 9421 PP Bovensmilde. Wij wensen hen vanuit Akkrum veel sterkte toe om dit te dragen en bidden voor hen dat zij zich gedragen mogen weten tijdens deze moeilijke periode.

Mevr. G. Wedzinga, Leechein 17, heeft enkele dagen doorgebracht in het zieken-huis vanwege gezondheidsklachten. Helaas viel dit heel ongelukkig omdat ze samen met haar man en gezin een week vakantie had-den gepland vanwege hun 50-jarig huwelijk.

Wij wensen ook haar en haar gezin beter-schap toe en nog een goed vervolg van de al gemaakte plannen.

Dhr. Oebele de Ruiter heeft ook wat ge-zondheidsklachten. Wij kennen hem als ‘man van het oud papier’. Door deze klachten is hij wat gehandicapt maar gelukkig heeft hij een goede vervanger in de persoon van dhr. Nelissen. Hij neemt voorlopig zijn taak waar inclusief het toezicht op de Oud Papier Con-tainer aan de U.T.-wei.Wij wensen ook Oebele de kracht en beter-schap toe die nodig is voor verder herstel. Verder is ons bekend dat dhr. J. Oppedijk, De Seine12, ernstig ziek is en dhr. H. de Boer, De Seine 22, een ingrijpende operatie heeft ondergaan.Ook hen wensen we sterkte en herstel toe voor de komende tijd.

Allen die niet genoemd zijn maar wel hun zorgen hebben, hetzij door ziekte, ouderdom of eenzaamheid, willen wij als gemeente laten weten, hun zorgen met hen te delen.

Op 5 september is bij de fam. D. Sijperda en L. Kooiker, Suster v.d. Vegtstrjitte 51, een dochter geboren. Ze heeft de naam Feline Christina van haar ouders meegekregen.Wij wensen haar Gods zegen en een geluk-kig en voorspoedig leven toe.

Onderstaand gedicht getuigt van liefde die ons aangaat;

Toen ik getuige was van een begroetingwaarin Zijn liefde alle talen sprakwist ik opeens wat Hij bedoelde metliefhebben met al je kracht.

Wij wensen vanuit ons pastoraat ieder de kracht van Liefde toe.

Namens de Pastorale RaadHeerke Willemsma

Page 9: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

9Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

BEDANKT

De laatste uitslagen in Groningen waren goed en nu mag ik weer langzaam beginnen met werken en sporten. Ik blijf natuurlijk on-der controle maar nu kunnen we weer vooruit kijken. Daarom even een bericht van ons.Wij willen iedereen bedanken die aan ons heeft gedacht de afgelopen periode.Het was een moeilijke tijd, maar door alle bloemen, telefoontjes, kaarten en bezoekjes hebben we ons heel erg gesteund gevoeld. Ook alle lieve vrienden en vriendinnen die ons hebben geholpen met de tuin en in huis en met mij mee gingen naar het ziekenhuis, nogmaals bedankt. Het is fijn om zoveel mensen om je heen te hebben in moeilijke tijden.

Liefs en groeten van Paul en Julia Hettinga

KERK IS OPEN

De afgelopen zomerperiode was ons kerk-gebouw weer open voor bezoekers. Dat is begonnen met Pinkster en zo twaalf weken lang doorgegaan. Iedere middag kon men er vrij binnenlopen om de kerk te bezichtigen, een praatje te maken of soms gewoon rustig er te gaan zitten. Op zaterdagmiddag is het dan tevens open in het kader van Tsjerke-paad. Daar doen in Friesland ruim 270 ker-ken aan mee.De gastdames en -heren houden een turflijst bij hoeveel bezoekers er zijn geweest. Dat zijn volgens deze lijsten 1397 personen, waarbij we moeten aantekenen dat met name op drukke zaterdagen men het echt niet bij kon houden. Het totaal ligt dus veel hoger. Naar schatting tussen de 1600 en 1700 bezoekers. Zij hebben 111 boeken gekocht, waarvoor dank aan Annie en Klaas Dijkstra. Er zijn 20 doosjes pepermunt ver-kocht en 16 foto’s en alle CD’s. In de bus is aan giften € 753,55 ontvangen. Al met al toch een heel aardig resultaat en dat met zo’n slechte zomer.

Gastdames en gastheren, geweldig bedankt voor jullie inzet en vrije tijd hieraan besteed. We gaan hier volgend jaar zeker mee door.

Een aardige ervaring die ik zelf meemaakte op een middag, is dat iemand uit een gezel-schap naar het orgel stond te kijken. Hij zei me: “geweldig, wat een uitstraling, al die muziekinstrumenten op dit orgel”. Hij bleek zelf cantor-organist in het westen van het land te zijn. Heeft ook een poosje het orgel bespeeld. Waarom hij die instrumenten zo bijzonder vond was om wat hij kortgeleden had mee gemaakt in een streng orthodox Gereformeerde Bondsgemeente waar ze met een aantal cantor-organisten bij elkaar waren. Een collega kwam binnen met een gitaar onder zijn arm. De koster schoot er op af: “In deze kerk mag maar één instrument klinken en dat is het orgel”. Daar stonden de mannen. Daarop vroeg één van hen voor-zichtig: “Wanneer het muziekinstrumenten zijn die ook in de Bijbel beschreven staan, mag het dan wel?” Dat was iets nieuws voor de koster die zei dat hij daar eerst even met iemand over moest bellen. Hij kwam terug met de mededeling, dat wanneer het muziekinstrumenten zijn die ook in de Bijbel beschreven staan, het dan toegestaan was.Ach ja, dan is een gitaar een snaarinstru-ment en een blokfluit een gewone fluit. Naar psalm 150 “Looft Hem met snaren en fluit”. De grap is dat het orgel nergens in de Bijbel beschreven staat……

Namens de kerkrentmeestersAnne van den Berg

Page 10: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

10 Contactblad voor de

Underweis

In M

em

oria

m

Ada de Vos - Hoek

Licht dat je herkentLicht dat je bemint

Op 28 september is mw. Ada de Vos, Koarte Miente 17, in alle rust en vrede over-gegaan naar het licht van Gods liefde. Na een rijk leven is zij aan haar volgende reis begonnen. Ada de Vos werd 79 jaar geleden in Haarlem geboren. Zij werkte als onderwijzeres en in Nieuw-Guinea ontmoette zij haar man Cor met wie zij tot zijn overlijden in 2007 lief en leed gedeeld heeft. Het grootste gedeelte van haar leven heeft Ada bij ons in Akkrum gewoond. Zij was nauw betrokken bij mensen in ons dorp en onze kerkelijke gemeente. Mw. de Vos was een lieve en zorgzame moeder en oma die nauw betrokken was bij mensen om haar heen. Ada was een zeer spirituele vrouw die uit verschillende bronnen kracht putte en ook in verschillende tradities hoop en perspectief vond. Zij bezocht regelmatig de kerkdiensten en verschillende andere activiteiten in onze gemeente. Zolang het mogelijk was heeft zij ook met veel plezier in de cantorij gezongen. Daarnaast was Ada actief bij “ontmoeting voor vrede” en “ontmoeting in spiritualiteit”, twee kleinschalige bewegingen in ons dorp, waar zij samen met anderen mediteerde en ook het gesprek zocht over belangrijke thema’s van ons bestaan. Ada de Vos hield van reizen en het contact met andere mensen, maar zij kon ook goed alleen zijn en van de stilte genieten. Licht was een belangrijk thema in haar leven.Tijdens de afscheidsdienst in de Terp- tsjerke klonken verschillende teksten en liederen over licht. Licht dat God in den beginne geschapen heeft, licht dat wij mensen tot eer van God mogen verspreiden en het goddelijke licht aan het eind van onze levensreis als we thuiskomen bij onze hemelse Vader. Licht dat je herkent. Licht dat je bemint.Na een dappere strijd tegen een slopende ziekte mag Ada nu rusten in de vrede van God, in goede machten liefderijk geborgen. En allen die haar moeten missen wensen wij veel sterkte en Gods liefdevolle nabijheid toe.

Ds. Reinhart Wollenberg

Page 11: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

11Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

GA MEE OP REIS NAAR GHANA OF THAILAND

Kerk in Actie wil u graag laten kennismaken met het zendingswerk in Azië en Afrika en Zuid Amerika In 2012 kunt u kiezen uit meer-dere Inspiratiereizen, begeleid door (oud)uitgezonden medewerkers van Kerk in Actie: een reis naar Thailand van 18 februari tot 7 maart 2012 of een reis naar Ghana is van 28 april tot 12 mei 2012. De reis naar Bolivia met een bezoek aan diverse projecten staat op dit moment nog niet vast maar opgeven kan alvast via onderstaand webadres.

Ga met ons mee! Laat u inspireren door het zendingswerk anno 2012. Lees meer op: www.kerkinactie.nl/inspiratiereizen.

Wat doen u en jij op 11.11?

Op vrijdag 11 november 2011, 11.11. is de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Kerk in Actie ondersteunt de Dag van de Duurzaam-heid. Op deze dag zijn er vele duurzame activiteiten overal in het land om te laten zien dat de duurzaamheidsbeweging groter is dan men denkt en om nog meer mensen uit te nodigen aan te haken. Dit kan de start van een project zijn, een evenement, een dienst waarin het behoud van de Schepping centraal staat, of een dag met alleen duur-zaam eten. Misschien stap je op die dag wel over naar een groene energieleverancier! Of misschien doe je een groene recordpoging! Wees creatief en verzin een inspirerende activiteit! Bouw mee aan de duurzaamheids-beweging. Samen laten we zien dat duur-zaamheid niet alleen hard nodig is, maar ook leuk en inspirerend is. Doe mee en meld je actie op www.dagvandeduurzaamheid.nl. Als je meer informatie wil hebben, neem dan contact op met Sjoerd van Schooneveld ([email protected]). We zouden het hoe dan ook heel erg leuk vinden als je ons laat weten wat je van plan bent te gaan organiseren.

Missie-Zendingskalender 2012: Ziel van de Andes

Vanaf de maand september is de Missie-Zendingskalender 2012 te koop. De kalen-der heeft als motto ‘Ziel van de Andes’ en is uitgewerkt door de Peruaanse kunstenaar Jaime Colán. Hij wil met zijn schilderkunst het Peru van de armen onder de aandacht brengen. Ook komt hij op voor moeder na-tuur, Pachamana, zoals de Andes-indianen haar noemen. Door de verandering van het klimaat smelt de sneeuw in de Andes. Colán wil respect voor de natuur, de schepping. Ook pleit hij voor de eeuwenoude cultuur van de indianen die teruggaat op die van de Inca’s, maar nu bedreigd wordt.

De Missie-Zendingskalender 2012 kan weer besteld worden bij de ZWO-commissies via de intekenlijsten in de Terptsjerke en de Lan-tearne of via tel. nr 0566-652095 (Tsjebbe Andringa) De prijs is dit jaar € 8,- Wij bevelen de kalender van harte bij u aan.

Oproep van onze “ponghâlder” Hielke v/d Gaast: Wil een ieder van de PG Akkrum die zijn zendingsbijdrage nog stort via de ING Bank deze nu voortaan overmaken naar de RABO rekening nr. 348318995 In verband met de extra beheerskosten zal de ING rekening worden opgeheven.

Page 12: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

12 Contactblad voor de

Underweis

STARTWEEKEND 24 EN 25 SEPTEMBER 2011

We kunnen terug kijken op een zeer geslaagd startweekend. Op zaterdagmiddag was het gezellig druk in en om de Lantearne tijdens de fancy fair. Vooral het draaiend rad was fa-voriet. Maar er was nog meer te doen: kinderen konden zich laten schminken, er was de mogelijkheid om een fotoshoot te laten doen, er was een spelletjescircuit, een grabbelton en een knutselhoek. Ook was er een mooi springkussen in de tuin van de Lantearne, waar naar hartelust op gesprongen werd. Op de Tjerkebleek heeft pony Ulga een flink aantal rondjes gereden met kinderen op haar rug. Ook werden er een flink aantal auto’s gewassen in de autowasstraat van de CJV.Op zondag, na de dienst, was er eerst koffiedrinken. Daarna was het tijd voor de brunch, waar ruim 150 mensen zich voor op hadden gegeven. We hebben heel gezellig met elkaar genoten van de heerlijke soep en het lopend buffet. Het weer was ons goed gezind, we konden ook lekker gebruik maken van de tuin van de Lantearne. Het was heel bijzonder om met zo’n grote groep gemeenteleden met elkaar te eten!De opbrengst van alle activiteiten tijdens het startweekend gaat naar een goed doel. We hebben als jeugdraad gekozen voor het project ‘Opvang jongeren Burkina Faso’. In Burkina Faso worden veel kinderen en jongeren letterlijk aan hun lot overgelaten.

Page 13: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

13Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Het Nederlandse echtpaar Sjon en Peggy van Ee en hun dochter wonen sinds 1999 in Bur-kina Faso. (Peggy en Sjon zijn vrienden van onze gemeenteleden Peter en Dineke Bax en via hen zijn we er dan ook op gekomen om dit doel te kiezen) Peggy geeft o.a. les en Sjon is monteur en vandaar uit doen ze veel goed werk. Ze ondersteunen o.a. het plaatselijk lyceum en hebben een bibliotheek annex studiegelegenheid gebouwd. Mede door hen heb-ben veel jongeren de mogelijkheid gekregen om een opleiding te volgen. Op dit moment zijn ze bezig om een opvanghuis te realiseren. Verstoten jongeren en wezen in de leeftijd van 12 tot 16 jaar kunnen hier worden opgevangen en er wordt een thuis voor hen gecreëerd. Marleen Sluijmer uit Nederland zal de dagelijkse zorg op zich nemen, Peggy en Sjon blijven eindverantwoordelijk en zullen zeer nauw bij dit werk betrokken zijn. Voor het project is in eerste instantie geld nodig voor de bouw en later voor het levensonderhoud. De ondersteu-ning vanuit Nederland voor het werk van Sjon en Peggy van Ee wordt gecoördineerd door Stichting Buiten de Grenzen.We zijn erg blij dat we als jeugdraad € 1281,82 kunnen schenken aan dit project. We hadden dit bedrag niet bij elkaar kunnen krijgen zonder de hulp van een aantal sponsors en de giften van gemeenteleden. We willen in het bijzonder onze grootste sponsor noemen: Bakkerij Marten Boonstra, die geheel kosteloos het brood voor de brunch heeft verzorgd. Maar er zijn nog veel meer mensen geweest die een bijdrage hebben geleverd. Het voert wat te ver om iedereen te noemen. Daarom willen we langs deze weg iedereen die heeft meegeholpen om dit weekend mogelijk te maken, heel hartelijk danken voor hun bijdrage!!

Hartelijke groeten van de Jeugdraad.

Page 14: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

14 Contactblad voor de

Underweis

Over de reis van 18 gemeenteleden naar onze partnergemeente Tiszainoka in Honga-rije heeft u in het vorige nummer van Op Weg kunnen lezen.Binnenkort hopen we een soort reünie te houden om nog eens na te praten, herin-neringen op te halen en ook om te bekijken wat goed ging en wat niet of minder. Lering trekken voor een volgende keer, want……hoe vaak je een dergelijke reis ook maakt: steeds is het toch weer een beetje anders.Daarnaast zal onze commissie zich buigen over de vraag, hoe de contacten met Tis-zainoka in de toekomst zullen verlopen, of beter: met wie?Wat is het geval?Twee “steunpilaren” in Tiszainoka zijn ge-stopt met hun werk voor de “Holland-club”.Ds. Norbert Söreg is vertrokken naar een an-dere gemeente, een gemeente, die dichter ligt bij de plaats, waar zijn vrouw Dori werkt.Achteraf bleek dat de kerkdienst, die de Hongarije-gangers op 28 augustus in Tiszai-noka bijwoonden, zijn laatste daar was!Een tweede gemis zal zijn, dat Pidu Pfeffer, die toch de drijvende kracht achter de uitwis-selingsactiviteiten was, haar rol als coördina-tor heeft beëindigd. Wél heeft ze toegezegd actief te zullen blijven in de “Holland-club”.We wachten dus even af, wie in Tiszai-noka de leemtes gaat opvullen: een nieuwe predikant(-e) en iemand uit het dorp.We houden u op de hoogte.

Hongarijecommissie.

In september is de driejarige Bijbelcam-pagne gestart met als thema: “Wees wijs met de Bijbel”.Voor het seizoen 2011/2012 is het thema ‘Wijze lessen van Jezus.’Het woord ‘wijs’ in” Wijs met de Bijbel” heeft een meerduidige betekenis: de Bijbel is een boek vol wijsheid; we moeten wijs omgaan met de Bijbel; je wordt wijs van de Bijbel, en je kunt ‘wijs zijn’ met de Bijbel. Ook moeten we wijs omgaan met het bijbel-werk en het daarvoor bestemde geld.

De campagne. Het is tevens ook een aanloop naar het 200- jarig bestaan van het Neder-lands Bijbelgenootschap en de verschijning van de Bijbel in Gewone Taal.

Bijbelzondag op 30 oktober!

Op de laatste zondag van oktober doen elk jaar honderden kerken mee aan de Nationale Bijbelzondag. U kunt nu natuurlijk zeggen:

Bij mij is het elke zondag Bijbelzondag!

Maar toch is het goed om één zondag per jaar echt even stil te staan bij het feit dat wij een Bijbel hebben, zelfs in diverse vertalin-gen, terwijl vele andere christenen nog geen Bijbel in hun eigen taal hebben, of het boek niet kunnen betalen. Daarom: vier nationale Bijbelzondag op 30 oktober! Inmiddels verblijven wij,

De werkgroep AkkrumTj. van der Heide

P. Adema

Page 15: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

15Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

Op 4 November a.s. wordt weer de Dorcas Voedselactie gehouden op de bekende locatie:

Poiesz supermarkt, Kleef 2

Tijdsduur : vanaf 08.00 tot 21.00 uur.

Net als voorgaande jaren is er weer een fors aantal vrijwilligers nodig.U komt ons weer helpen? Vast wel.Maar ook diegenen die nog niet aan deze voedselactie hebben meegedaan zijn van harte welkom als vrijwilliger. Al is het maar voor 1 uur op die dag dan bent u voor de nooddruftige medemens een medemens.

Vertel het ons even als u wilt.

Fokje Fabertel.: 0566-652227

Fam. van der Heidetel.:0566-651462

Ontmoetingsdag “Leven na verlies”

Datum: 29 oktober 2011 Organisatie: Werkgroep Weduwen en We-duwnaars Friesland, Groningen en Drenthe Plaats: de Arke, Flevo 161 te Drachten Kosten: € 15,-- per persoon (incl. lunch) Opgave en nadere info: [email protected]

Na verlies verandert het leven ingrijpend. Wanneer we een dierbaar iemand moeten missen, lijkt de hele wereld anders. Na en-kele weken gaat voor iedereen het ‘gewone’ leven weer zijn gang, maar voor de rouwende is het alsof de wereld stilstaat. Rouw raakt alle dimensies van het leven. Het raakt niet alleen de gevoelens, maar dringt door in elk levensgebied. De relaties met anderen, het beeld van jezelf en ook je Godsbeeld worden erdoor beïnvloed. De dag is bedoeld voor mannen en vrouwen van alle leeftijden uit Friesland, Groningen en Drenthe, die hun levenspartner door overlijden hebben verloren.

Na de inleiding door mw. ds. R. Nijendijk, geestelijk verzorger MCL Leeuwarden, wordt in kleine groepen doorgepraat over kern-woorden rond het thema.

Page 16: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

16 Contactblad voor de

Underweis

OIKOCREDIT BREIDT INVESTERINGEN IN AFRIKA UIT

Met de acute nood in Afrika op het netvlies moet je wel even een knop omzetten om de aandacht te richten op structureel ontwikkelingswerk in dit continent. Zoals het werk van Oikocredit, een expert op het gebied van ontwikkelingsfinanciering. Oikocredit stelt in het jaarverslag 2010 dat steun aan Afrika geen geringe uitdaging is. Toch wil Oikocredit prioriteit geven aan uitbreiding van investeringen in deze regio.

Oikocredit is een organisatie met kerkelijke wortels die leningen verstrekt aan microfinancieringsinstel-lingen, (fair trade) coöperaties en het midden- en klein bedrijf in ontwikkelingslanden. Evenals voor-gaande jaren is het werk van Oikocredit in 2010 gegroeid en de ambitie is om die groei door te zetten. Met de investeringen alleen al in microfinancieringsinstellingen worden meer dan 28 miljoen mensen bereikt. Afrika moet daarin volgens de plannen een groter aandeel krijgen. Vorig jaar is in Nigeria een regiokantoor gevestigd en dit jaar komt er een in Mozambique. Het streven is om de armste lagen van de bevolking te bereiken. Oikocredit loopt voorop bij het meten van sociale effecten van haar investeringen, ook in Afrika.

Landbouw, motor van ontwikkelingOok investeren in landbouw is voor Oikocredit een van de eerste prioriteiten voor de komende periode. Onderzoeken en eigen ervaring tonen aan dat investeringen in de landbouwsector de economische ontwikkeling krachtiger aanzwengelen dan investeringen in stedelijke gebieden. In de ruim 35 jaar van haar bestaan heeft Oikocredit veel ervaring opgedaan op het gebied van kredietverlening in ontwik-kelingslanden. Van het begin af aan was het concept: “niet geven, maar lenen”. Arme ondernemers blijken namelijk wel degelijk kredietwaardig als ze deskundig ondersteund worden. Dat ze de kans krijgen zich te bewijzen vergroot hun gevoel van eigenwaarde.

Nieuwe kansen met een lening.Amina is al vijf jaar klant van de spaar- en kredietcoöperatie Mgandini SACCOS. Ze zorgt voor haar gezin door levensmiddelen van boeren te kopen en ze aan haar klanten door te verkopen. In 2006 kon Amina een groot deel van haar ingekochte waar door beschadiging vanwege slecht weer en gebrekkig transport niet meer verkopen. Het was een grote tegenslag voor haar, maar al snel hoorde Amina van de leningen die Mgandini verstrekte. Nadat ze voldaan had aan het verplichte onderdeel om ook te sparen als lid, kreeg Amina haar eerste lening. Met een lening van ongeveer 70 euro in lokaal geld kon ze haar bedrijf opnieuw opbouwen. Nu heeft Amina ongeveer 600 euro aan spaargeld in de coöperatie, ze heeft een stukje land gekocht en ze kan haar gezin onderhouden. Ze heeft haar activiteiten verder gespreid door 20 fietsen aan te schaffen, die ze voor ongeveer 10 eurocent per uur verhuurt. Mgandini is sinds 2010 projectpartner van Oikocredit en heeft een lening van ongeveer 97.000 euro ontvangen. Met deze lening kon Mgandini bijna 260 leningen aan leden verstrekken.

Kapitaal.Wat betreft de instroom van kapitaal moet Oikocredit het hebben van beleggers (waaronder veel ker-kelijke instellingen en particulieren) die voor sociaal rendement kiezen. Evenals in het recordjaar 2009 bedroeg in 2010 de netto instroom € 64 miljoen, waarvan bijna € 8 miljoen afkomstig is uit Nederland.

Meedoen ?Oikocredit wil nog meer mensen toegang geven tot financiering om hen een betere toekomst te bie-den. Ook U als gemeentelid kunt hieraan meedoen door uw geld uit te lenen. Kijk hiervoor op www.oikocreditnederland.nl of neem contact op met het kantoor in Utrecht ( 030-2341069) of met Bert Zijp, tel.: 0513651320, email [email protected].

Page 17: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

17Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

GENERALE SYNODE

23 september 2011 in ‘de Werelt’ te Lunteren

Na de opening begonnen de synodeleden onder leiding van de preses Peter Verhoeff aan een oriënterende bespreking naar aan-leiding van een notitie over de classisinde-ling. De huidige classisindeling dateert van 1990 waarbij er rekening werd gehouden met getalsmatige, sociologische en geogra-fische factoren. Maar sinds 1990 is er veel veranderd in de kerk: de terugloop van het aantal leden, de vermindering van het aantal gemeenten en de aanstaande halvering van het aantal leden van de generale synode van 150 naar 75.Het riep de vraag op of de samenstelling van de generale synode nog representatief is voor het aantal kerkleden per regio en of er een classicale herindeling moet komen die recht doet aan het aantal leden en gemeen-ten per classis. In de notitie werden drie mogelijke oplossingen voorgesteld:- de herziening van de kerkorde afwachten- een beperkte classicale herindeling- de mogelijkheid dat de kleine synode de grootste classes een extra afgevaardigde toewijst. Na een levendige discussie concludeerde scriba Arjan Plaisier dat er onderscheid is tussen de classis als grondvergadering van de kerk en de functie van de classis als ver-gadering die afvaardigt naar de synode. Hij stelde voor om naar de classes een brief te sturen, waarin de vraag naar het functioneren van de classes aan de orde komt. Er kan dan aan de kleine classes de suggestie worden gedaan om te overwegen tot samenvoeging of herschikking en de grote classes tot split-sing als de grootte een goede samenwerking in de classes belemmert. Een motie om de grootste classes een extra afgevaardigde toe te wijzen werd verworpen. De synode besloot de eerste oplossing te volgen en te bezien of de door de scriba voorgestelde initiatieven resultaten hebben.

Verder stond de evaluatie van de Kerkorde deel 1 op de agenda. Deze had betrekking op kerkordeartikel VI-7 en de ordinanties 1 t/m 5. In afwijking van de overige kerkorde-wijzigingen die in de loop van 2012 ingaan, is er één wijziging die ingaat op 1 november 2011. Het betreft de wijziging die betrekking heeft op de ambtsperiode van ouderlingen en diakenen. Men besloot hiertoe omdat in het najaar een groot aantal ambtsdragers aftredend is die volgens de oude rege-ling niet, maar volgens de nieuwe regeling wel herkiesbaar zijn. Met 112 stemmen voor en 13 tegen aanvaardde de synode de tekstwijziging van ordinantie 3-7-1, die voortaan luidt: ‘De eerste ambtstermijn van ouderlingen en diakenen is in de regel vier jaar. Zij zijn telkens terstond als ambtsdrager herkiesbaar, voor een per geval vast te stel-len termijn van tenminste twee jaar en ten hoogste vier jaar, met dien verstande dat zij niet langer dan twaalf aaneengesloten jaren ambtsdragers kunnen zijn.’Verder ging de synode akkoord met een reeks wijzigingsvoorstellen ‘in tweede lezing’ die onder meer gaan over het verkleinen van de generale synode, bepalingen rondom gemeenten, predikanten, werkgemeen-schappen van predikanten, de eredienst, de samenstelling en werkwijze van de ker-kenraad, de afvaardiging naar ambtelijke vergaderingen en de taken van de classicale vergadering. Ook werd ingestemd met het opheffen van de algemene classicale verga-deringen (ACV’s), waarvoor een ‘classicaal regionaal overleg’ in de plaats komt. Over de wijzigingen in de ordinaties 6 t/m 14 en de ‘overgangsbepalingen’ van de kerkorde buigt de synode zich in april 2012.

Namens de afvaardiging van de classis Heerenveen:

diaken Frits Pasveer ds. Martje Veenstra-Oving

Page 18: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

18 Contactblad voor de

Underweis

DE BEKER....

In het boek “Het verhaal gaat...” van Nico ter Linden verhaalt hij over de schepping en wat daarop volgt, tot en met de dood van Mozes. Een boek wat ik bij toeval in mijn schoot geworpen kreeg en wat mij vanaf het begin boeide door de manier waarop Nico ter Linden deze bijbeldelen belicht. Een stukje daaruit wil ik graag doorgeven, en wie weet boeit het ook u, en besluit ook u het boek te gaan lezen. Wie herinnert zich niet het verhaal van Jozef die in Egypte als machtige onderkoning zijn broers op bezoek krijgt? Als kind boeide mij dit al, en vroeg ik me af waarom Jozef geen wraak nam op de broers die hem verkochten als slaaf en over zijn leven logen tegen zijn vader. Met enig leedvermaak las je dan de hoofdstukken waarin het lijkt alsof de broers van Jozef toch een koekje van eigen deeg krijgen door de wijze waarop Jozef zijn broers behandelt en de zilveren drinkbeker in de ransel van Benjamin laat stoppen.

Maar als je leest wat Nico ter Linden daarover schrijft, dan ontstaat toch een ander beeld. Jozef begint met zijn broers uit te nodigen aan zijn tafel: hij houdt maaltijd met hen, naar het latere voorbeeld van Jezus die met zijn discipelen maaltijd houdt, zoals ook wij nu nog avondmaal vieren. Een dag later vertrekken ze weer, op weg naar hun oude vader Jakob, onbewust van de beker in de ransel van Benjamin. Ze hebben de stad nog niet verlaten of ze worden al weer teruggehaald, verdacht van diefstal van de beker van de koning. De beker wordt bij Benjamin gevonden en hij zal dus degene zijn die in Egypte achter moet blijven. Laten de broers nu opnieuw Jakob’s oogappel in de steek of werpen zij zich voor hem in de bres? Ze laten Benjamin niet in de steek en gaan met hem terug naar de koning, rouwend om hun oude vader aan wie zij opnieuw onheil moeten vertellen, de klederen gescheurd.Ze knielen voor Jozef neer en Jozef vraagt hen waar ze de moed vandaan halen om de beker van de koning te stelen.

Een beker symboliseert, zo vertelt Nico ter Linden (en ik citeer), van oudsher het leven van de bezitter ervan. Die beker ben je zelf! Daarom is een zilveren beker bij je geboorte, met je naam erin gegraveerd, een diepzinnig geschenk. Een bede is die beker: “Moge jouw leven zo uniek en kostbaar en duurzaam zijn als deze beker. Moge je leven een rijke inhoud hebben. Moge je beker overvloeien.”.Toen Jezus aan de vooravond van zijn sterven zijn vrienden de beker reikte, deed hij dat opdat zij eruit zouden drinken. Hij deed het, opdat zij deel zouden hebben aan de inhoud van zijn leven.

Waarom hebben jullie mijn beker gestolen?Wij hebben die beker niet gestolen, heer.Nee, die beker hebben zij niet gestolen. Maar zij hebben wel een leven gestolen. De beker is de beker van de man wiens leven zij gestolen hebben.Hier eindigt het citaat van Nico ter Linden.

Op mij maakte deze “vertaling” (of “toelichting” zo u wilt) een diepe indruk: nu pas begrijp ik goed welke rol de beker speelde in het leven van mensen van toen, heel specifiek in het leven van Jozef, en nog specifieker in het leven van Jezus. Het verhaal van Jozef is als het ware een voorbode van het latere verhaal van Jezus.En van deze beker van Jezus mogen wij elke keer weer drinken, en zo deel hebben aan het leven van Jezus. Voor mij was en is dit een prachtig beeld, een beeld wat ik niet eerder zo zag.Mocht u het boek ook willen lezen, maar niet willen aanschaffen, u kunt het gerust eens van mij lenen.

Cees F. de WithWinterswijk

Page 19: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

19Protestantse Gemeente te Akkrum

Op Weg

KERKELIJKE STAND

Vertrokken:Christiaan van der Veen, De Strikel 13, Nes, naar Groningen.Marte de Jong, De Opstekker 18, Nes, naar Amsterdam.Daan de Muinck Keizer, de Reak 11, Nes, naar Enschede.Fam. F.J. Boersma, Mienewei 38, naar Heerenveen.

FINANCIËN - OPBRENGST COLLECTENBijzondere

Datum: Diaconie: Kerk: Collecte: Doel: 04 september 2011 € 113,78 € 93,50 11 september 2011 € 91,05 € 77,47 € 72,24 Missionair werk 18 september 2011 € 104,05 € 96,51 € 80,75 Vredesweek 25 september 2011 € 203,48 Jeugdraad 25 september 2011 € 120,40 JOP

Allen hartelijk dank voor uw giften en collecten.

BLOEMEN UIT DE DIENST

De bloemen van de zondag gingen als groet van de gemeente naar:

04 september: dhr. H. de Boer, De Seine 22 11 september: dhr. J. Oppedijk, De Seine 12 18 september: mw. G. Wedzinga, Leechein 17 25 september: ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3

Binnenverhuizing:Dhr. en mw. v.d. Kooij – de Jong, F. Kuipers-strj. 50, naar Ombocht 4.

Openbare belijdenis op 18 september:Mw. C.J.M. Muitjens, Leppedyk 36.

Overleden op 28 september:Mw. A. de Vos – Hoek, Koarte Miente 17.

Page 20: Op Weg / Underweis - Oktober/November 2011

Contactblad voor de Protestantse Gemeente te Akkrum

Algemene gegevensPredikant: Ds. R. Wollenberg, Feansterdyk 3, 8491 BT Akkrum

Tel 0566 - 840101, [email protected] predikant: U heeft de meeste kans mij telefonisch te be-reiken op iedere werkdag tussen 9.00 - 9.30 uur en 18.30 - 19.00 uur (840101). Donderdag is mijn vrije dag.

Voorzitter: Johannes Terpstra, W. J. Koopmansstrjitte 7a, Akkrum. tel. 652507Scriba: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Koster: Contactpersoon: Sytse Kroes : tel: 650509Verhuur ‘de Lantearne’ Cor Oosterhoff, Ljouwerterdyk 57-B, tel. 652483 of 06-44916481.Kerkelijk Bureau: Mw. W. v.d. Meer-v.d. Wolf, It Finlân 10, 8491 GR Akkrum, tel. 651367Administratie: S.P. Hannema, Adam Hurdriderstrjitte 2, 8491 DR Akkrum, tel. 652393Op Weg: Administratie: Mw. M. de Jong-de Bruin, Sake Visserstrjitte 6, tel. 652753Hongarijecommissie: Mevr. Loes Hardeman (voorzitter), It Weidlân 36, tel. 652392Collectebonnen Collectebonnen kunnen worden besteld door het overmaken van het

gewenste bedrag ( € 10 per vel) op bankrekening 34.83.02.584 t.n.v. Pro-testantse Gemeente Akkrum o.v.v. collectebonnen.

BankgegevensDiaconie: bankrekening 34.83.07.411

t.n.v. Diaconie Protestantse Gemeente AkkrumZending: bankrekening 348318995

t.n.v. ZWO Commissie PKN AkkrumJeugdraad: bankrekening 34.83.15.635

t.n.v. Jeugdraad AkkrumUnderweis: Postbank 697845

t.n.v. Administratie Op WegCollege van Kerkrentmeesters

bankrekening 34.83.02.584, Postbank 831771t.n.v. Protestantse Gemeente Akkrum

Hongarijecommissie: bankrekening 34.83.27.129t.n.v. Hongarijecommissie

Projectenfonds bankrekening 34.83.02.207 t.n.v. Projectenfonds Protestantse Gemeente Akkrum

Redactie

E-mail / Website

Aris Hardeman, tel.: 652392 Janny Oosterhoff, tel.: 652483Johannes Terpstra, tel.: 652507 Adri Stevens, tel.: 841007Jan Schilstra, tel.: 652702Mail : [email protected] Internet : www.pgakkrum.nl

It kommende nûmer fan Underweis komt út op 18 novimber.(kopij ynleverje uterlik 6 novimber)