De Schakel 'november-december' 2012

16
2 6 NOVEMBER DECEMBER 2012 Nederlandstalig tweemaandelijks tijdschriſt voor Sint-Joost-Ten-Node, de Leopoldswijk en de Noordoostwijk.

description

'De Schakel' november-december 2012 online! De nieuwste editie van ons maandblad 'De Schakel' is uit! Je kan hem hier online bekijken! Veel leesplezier!

Transcript of De Schakel 'november-december' 2012

Page 1: De Schakel 'november-december' 2012

2M A A R TA P R I L2 0 1 1

Nederlandstalig tweemaandelijks

tijdschrift voor Sint-Joost-Ten-Node, de Leopolds wijk en de Noordoostwijk.

6n o v e M b e Rd e c e M b e R2012

Nederlandstalig tweemaandelijks

tijdschrift voor Sint-Joost-Ten-Node, de Leopolds wijk en de Noordoostwijk.

Page 2: De Schakel 'november-december' 2012

2

no

vemb

erd

ecemb

er

tekstveerle claes

2012

(cover)foto: Annelies Heyvaert

met de steun van

3 Feest in de straat!

5 E-bibliotheek Joske TIP uIT bIb Joske

6 Aloë vera RAAdJe vAn kAATJe

8 Esra Cengiz oveR de vLoeR

9 Te gast in open huis

10 Kip BobotiPLA sAInT-Josse

12 De Donderse Denkende Dame FILosoFIscH cAFé

14 Erop uit!MeT de veRenIgIngen

16 KalendernoveMbeR - deceMbeR

Page 3: De Schakel 'november-december' 2012

3

BELGIE – BELGIQUEP.B – P.P

BC 6408 | BRUSSEL X

Afgiftekantoor – Brussel XJaargang 41 – nr 6

Tussen Mensen, geMeenscHAPPen en cuLTuRen

g c T e n n o e Y

BELGIE – BELGIQUEP.B – P.P

BC 6408 | BRUSSEL X

Op (autoloze) zondag 16 september

werd de Gemeentestraat het decor

van het straatfeest van Ten Noey!

Terwijl de klanken van traditionele

Turkse muziek zich een weg wisten

te banen naar ieders oor, werd de

Gemeentestraat een speelparadijs

voor kinderen, genoten passerende

fietsers van het lekkers op de bar-

becue en kletsten buurtbewoners

de tijd weg bij muntthee en koekjes.

De rijkelijk aanwezige zonnes-

tralen warmden de straat op en een

geslaagde derde editie van ons

gezellige straatfeest was een feit!

FEEST IN DE STRAAT!

Page 4: De Schakel 'november-december' 2012

4

no

vemb

erd

ecemb

er

2012

tekst en foto’s annelies heyvaert

FEEST IN DE STRAAT!Wij genieten nog steeds na bij het zien van de foto’s van het straatfeest. dit willen we jullie zeker niet onthouden!

Page 5: De Schakel 'november-december' 2012

5

TIP uIT bIb Joske

E-BIBlIOThEEK JOSKEIn bib Joske kan je steeds terecht om een boek uit te le-nen of de krant te lezen, maar er staan ook permanent vier internetcomputers ter beschikking voor onze leners. Medewerkers helpen je graag op weg in de digitale wereld! Ben je op zoek naar een nieuwe job of wil je de uren van de tram opzoeken om naar de les te gaan, kom dan gerust onze media raadplegen!Wij bieden je tevens twee digitale workshops aan. Op woensdag 7 en 21 november om 17.30u leren we een e-mailadres maken en mails versturen. Vervolgens schrijven we ons in op de mailinglist van onze favoriete organisatie. In de tweede workshop leren we Facebooken: we maken een profiel aan, laden een foto op, we kijken hoe we onze privé-gegevens kunnen beschermen. We zoeken onze vrienden op en communiceren via Facebook. Hiervoor is iedereen welkom op 14 en 28 november om 17.30u in de bib!

BIB JOSKEGrensstraat 21210 Sint-Joost-ten-NodeTel. 02 201 00 62http://www.sint-joost-ten-node.bibliotheek.bebibliotheek@stjoost.irisnet.be

CONTACT

GBS Sint-Joost-aan-ZeeGrensstraat 671210 Sint-Joost-ten-NodeTel.: 02 220 28 40Fax: 02 201 28 92Directeur Sven [email protected]@sintjoostaanzee.behttp://www.sintjoostaanzee.be

Wil je je kind inschrijven in Sint-Joost-aan-Zee?Meer info op http://www.inschrijveninbrussel.beOf contacteer de directeur op 02 220 28 40

EVEN VOORSTEllEN

Sint-Joost-aan-Zee is de Nederlandstal ige gemeentelijke basisschool van Sint-Joost-ten-Node. De school heeft een kleuterafdeling en lagere school. Deze zijn gevestigd in de Grensstraat, maar in de Braemtstraat is er nog een kleine wijkafdeling (tot 2de kleuterklas). Beide vestigingen tellen samen onge-veer 340 kinderen.

WEEK VAN DE MOBIlITEIT

De week van 17/09 t.e.m. 21/09 stond volledig in het teken van mobiliteit.Kinderen kwamen met de fiets naar school en konden deze volledig laten nakijken.Op 17 september werd de straat van de school voor één dag speelstraat, afgesloten voor alle autoverkeer. Er kon naar hartenlust gefietst en gespeeld worden. Ook de ouders werden verwend met koffie en koffie koeken.

MEE NAAR SINT-JOOST-AAN-ZEE

Page 6: De Schakel 'november-december' 2012

6

no

vemb

erd

ecemb

er

2012

tekst kaatje van hemelrijck

Raadje van kaatjeAlOE VERA (l.)NAMEN, SyNONIEMEN EN ETyMOlOGIE

Echte aloë, Kaapse aloë (= aloë ferox), Brand-plant, Medicijnplant, Hemelroede, Wonder-

plant, Lelie van de woestijn, Levensplant, Eerste hulp-plant, Alewijn, Bitteraal. ‘Aloë’ is waarschijnlijk afkom-stig van het Arabische woord ‘Alloeh’ wat ‘schitteren-de bittere substantie’ betekent en duidt op de gel die deze plant levert. ‘Vera’ is Latijn voor ‘waar’ en duidt erop dat deze specifieke soort de meeste medicinale eigenschappen heeft van alle aloë-soorten.

hERKOMST, VINDplAATS

EN BESChRIJVING

Er bestaan in totaal meer dan 300 soorten aloë in Afrika, Amerika en Azië. Vermoedelijk stamt de plant uit Noord-Afrika (Nijlgebied, Soedan) en Arabië. Van daaruit is de plant verspreid naar o.a. het Middel-landse Zeegebied, Zuid-, Noord- en Centraal-Amerika, Oost-Afrika, West-Indië en Zuid-Oost-Azië.Aloë’s worden als sierplant gekweekt in mediter-rane tuinen, in gematigde klimaten vindt men ze vaak binnens huis als kamerplant. Aloë vera is een woestijn plant die het best gedijt op zeer goed door-latende, zanderige of rotsige bodems in zonnige tot hete, droge streken van tropen en subtropen, bij een minimum temperatuur van 5°. De plant overleeft de vorst van het koude West- en Noord-Europese klimaat niet. Door het opslagen van vocht kan de plant groeien op dorre, arme bodems en lange peri-odes van droogte doorstaan. De plant groeit niet in de schaduw. Aloë vera is een kortstengelige, groen-blijvende vetplant die traag groeit en die zo’n 60 à 90 cm groot wordt. Het wortelstelsel is uitgebreid, sterk en lichtbruin. De bladeren zijn puntig uitlopend, dik vlezig en stijf. De randen zijn bezet met kleine, wit-tige tanden. De kleur kan variëren van grijsgroen over blauwgroen tot heldergroen met soms paarse ran-den. Jonge bladeren zijn vaak wit gespikkeld. Vanaf het derde levens jaar verschijnen oranjegele tot oran-jerode trompetvormige bloemen.

GESChIEDENIS EN

TRADITIONEEl GEBRuIK

Aloë duikt in verschillende culturen vooral op als ‘eerste hulp-middel’ voor de huid, daarnaast worden vooral de laxerende en maagversterkende werking genoemd.

Sumerische kleitabletten (+/- 2200 v.C.), gevonden in het huidige Irak vermelden aloë als geneeskrachtige plant. Men vond aloë al terug op muurschilderingen van het Oude Egypte. Cleopatra zou er haar schoon-heid ondermeer aan te danken hebben en deze plant die het ‘bloed’ schoonheid, gezondheid en eeuwig leven gaf, vergezelde de farao op zijn tocht naar de andere wereld. Afrikaanse kameeldrijvers noemden aloë de ‘Lelie van de woestijn’.Aristoteles (384-322 v.C.) erkende ook het belang van de aloë en maande zelfs Alexander De Grote aan het eiland Socotra in de Indische Oceaan te veroveren om zijn rijke aloë-bestand dat voor de verzorging van gewonde soldaten kon instaan.Romeinen en Grieken rapporteerden o.m. via Hippocrates, Plinius de oudere en Dioscorides over het medicinaal en huidverzorgend gebruik van aloë bij maagklachten, verstoppingen, wonden, zonnebrand en jeuk. Bij moslims heeft de aloë een diepe religieuze waarde . Na hun terugkeer uit Mekka hingen bedevaarders vroeger een paar aloë-bladeren boven de deur.Joden gebruikten linnen gedrenkt in mirre en aloë om overledenen voor het begraven in te wikkelen.Indianen situeerden de ‘bron van eeuwige jeugd’ tus-sen de aloë’s en pasten ze o.a. toe bij brandwonden, insectenbeten en artritispijnen. Vanaf de 10de eeuw duikt aloë ook op in de Angelsaksische en Chinese me-dische teksten.

EIGENSChAppEN EN INDICATIES,

ORAlE INNAME

Aloë wordt inwendig gebruikt als laxerend middel, als zachte ontlasting is gewenst, bvb. bij aambeien en kloven. Bij preventie en aanpak van de maagwand-ontsteking kan men gebruik maken van een tonicum voor de slijmvliezen.

uITWENDIGE TOEpASSINGEN

Aloë is zoals eerder vermeld ‘eerste hulp’ voor de huid. Het werkt verzachtend en vochtinbrengend, be-vordert de wondgenezing, breekt dode huid cellen en afgestorven weefsel af, is pijnstillend en infectiewe-rend en revalideert het haar.Indicaties: bij droge huid, brandwonden van eerste en tweede graad, zonnebrand, vries wonden, schaaf-wonden, snijwonden, insecten beten, geïnfecteerde

Page 7: De Schakel 'november-december' 2012

7

wonden, eczeem, netelroos, acné, luiereczeem, schimmelaandoeningen, ouderdomsvlekken, rimpel-vorming, littekens,…

COSMETISCh GEBRuIK

Aloë kan veel doen voor de huid: dode cellen opruimen , de huid kalmeren, de celgroei stimuleren, de natuurlijke zuurbestendige laag bestendigen, vocht vasthouden,…Aloë-gel moet een minimum aloë-gehalte van 30% bevat ten en zit dikwijls verwerkt in cosmetische pro-ducten.In shampoos en haarverzorgings middelen, in zonnebrandcrèmes en aftersun lotions, in zepen en huidverzorgende crèmes,…

CulINAIR GEBRuIK

Je kan een gefileerd stuk aloë-blad bij de salade voe-gen. Aloë kan tot een alcholische likeur worden ver-werkt.

ECONOMISCh BElANG

De verschillende aloë’s worden intensief geteeld voor commerciële doeleinden, voornamelijk de aloë-gel. Koploper voor de teelt zijn de Antillen (Aruba), Mexi-co, Australië en de zuiderse staten van de VS. Op de reusachtige kwekerijen kan er twee à vier maal per jaar worden geoogst.Sinds men de waardevolle inhoudsstoffen kan aan-tonen en de werkzaamheid kan vaststellen, worden aloë-producten uiteraard overvloedig geïmporteerd.Denk alleen nog maar aan de huishoudkundige toe-passingen in afwasmiddelen, allesreinigers, zepen, zakdoekjes, toiletpapier, verven,…

Raadje van kaatjeAlOE VERA (l.)

Page 8: De Schakel 'november-december' 2012

8

no

vemb

erd

ecemb

er

2012

hallo! Wie ben jij?

“Hallo! Ik ben Esra Cengiz en ik ben de nieuwe medewerkster van Fem-ma Intercultureel voor Schaarbeek. Het is pas mijn tweede week maar ik ben volop aan het verkennen!”

Welkom! Ik zie dat je met

Sarah van Femma bent

gekomen. Doen jullie

dezelfde dingen?

“Sarah is de coördinatrice en ik ben een educatief medewerk-ster. We hebben beiden onze eigen groepen met elk hun specifieke activiteiten die onder andere plaatsvinden in de gemeenschaps centra De Kriekelaar en Everna. Femma Inter-cultureel is een socio -culturele organisatie en richt zich naar alle vrouwen uit Brussel. Ze werkt emancipatorisch rond de vier hoofd opdrachten van het sociaal-cultureel werk: ontmoeting, vorming, actie en belangenverdediging. Wij organiseren onder andere creatieve ateliers, uitstappen, vormingen en sport-activiteiten. Dat we vrouwen bereiken is belangrijk!” (lacht)

Een hele boterham! Je komt hier dus voor de eerste

keer. Wat zijn jouw eerste indrukken?

“Een warm onthaal! Ik voel mij hier op mijn gemak. Ik voel mij op mijn gemak om met u te praten!” (lacht én bloost)

Dit gaat heel vlot moet ik zeggen! Een waterval van

woorden die ik maar in een vorm hoef te gieten.

(bloost)”Ja, ik weet van mijn eigen dat ik te veel praat en ik ben het niet gewoon om geïnterviewd te worden!” (lacht)

Geen probleem! liever zo’n spontaan iemand als u

dan iemand waar ik de woorden moet uit trekken.

Wil u als slot nog wat zeggen?

“Ik kijk uit naar een fijne samenwerking!” (lacht)

Dan zijn we met twee: bedankt voor het interview en

tot binnenkort!

“Graag gedaan!”

Cengiznaam

Esravoornaam

Vgeslacht

30leeftijd

37schoenmaat

Schaarbeekwoonplaats

Belgische van Turkse origine land van oorsprong

Nederlandstaal van het interview

13 september 2012datum

OVER DE VlOER

tekst en foto ziggy vendem

mia

WIST JE DAT…De huidige Sint-Joostkerk gebouwd werd tus-sen 1863 en 1865? Gezien de Kerkfabriek en het Liberale gemeentebestuur niet op dezelfde golflengte zaten, werd deze nieuwe kerk ge-bouwd zonder gemeentelijke goedkeuring. Zij werd ingewijd in mei 1865. De toren werd vol-tooid in oktober 1891.

tekst: jos laporte

Page 9: De Schakel 'november-december' 2012

9

TE GAST IN EEN OpEN huIS Gedurende haar pogingen om de diversiteit en iden-titeit van Sint-Joost-ten-Node te leren begrijpen, raakte de Israëlische kunstenares Einat geïntrigeerd door het concept ‘gastvrijheid’. Iedereen, ongeacht de sociaal-culturele achtergrond, kan zich op de één of andere manier identificeren met de verhouding tussen een gast en een gastheer of -vrouw. Het zijn rollen die zowel persoonlijk als cultureel op verschillende ma-nieren kunnen worden ingevuld.Deze gastvrijheid werd dan ook haar bril om te kijken naar de eigenschappen van de gemeente en de rela-ties die zich hierbinnen afspelen.

Om dit onderwerp verder uit te diepen, ging ze aan de slag met de Zwitserse kunstenaar Nicolas Y Galeazzi. Samen organiseerden ze een interactieve ‘voorstelling’ die op 27 september plaatsvond in Ten Noey. Twaalf gasten met diverse achtergronden

–ieder op hun eigen manier verbonden aan Sint-Joost– werden uitgenodigd om samen uitgebreid te eten en hun ideeën uit te wisselen. Waarom voe-len sommigen zich permanent ‘gast’ in Brussel? Wie is vrijer: de gast of de gastheer/vrouw? Wat wordt er van je verwacht binnen deze posities? Deze zijn slechts enkele van de onderwerpen die aan bod kwa-men binnen de voorstelling. De genodigden kozen welke rol ze wensten in te nemen –gast of gastheer/vrouw– en werkten deze rol verder uit gedurende de avond in dialoog met de rest van de groep. Dit leidde tot interessante gesprekken en interacties. Tijdens andere evenementen met dezelfde groep mensen zal het concept verder ontwikkeld worden. Dit alles zal leiden tot een interactieve publieke voorstelling die in februari zal plaatsvinden in Ten Noey, binnen het ka-der van het festival Tok Toc Knock van de KVS.

tekst einat tuchman en annelies heyvaert

foto annelies heyvaert

Page 10: De Schakel 'november-december' 2012

10

no

vemb

erd

ecemb

er

2012

tekst en foto’s annelies heyvaert

plASAINT-JOSSE Iedere donderdag vinden talloze inwoners hun weg

naar de markt op het Sint-Joostplein/place Saint-Josse.

Zorgvuldig worden hier de ingrediënten geselecteerd voor

de dagelijkse ‘pla Saint-Josse’. Maar wat wordt er eigenlijk

geserveerd in de gemeente die onderdak biedt aan het hoogste

aantal verschillende nationaliteiten? Smaken uit alle uithoeken van de

wereld komen aan bod in deze nieuwe rubriek! ‘Smoekelijk’!

De Zuid-Afrikaanse Shilemeza Prins kwam zeven jaar geleden met haar dochter Emma en zoon Jannes in Sint-Joost wonen. Toen ze in 2006 het jaarlijkse ‘Vlaanderen feest’ bezocht in Sint-Joost, kwam ze voor het eerst in contact met Ten Noey. Ze schreef geregeld gedichten en besloot toen een gedicht te maken over het feest, dat in de toenmalige De Scha-kel verschenen is. “Daar was ik héél trots op”, zegt ze breed glimachend. Later heeft ze zelfs enkele van haar gedichten in het Afrikaans kunnen voordragen tijdens het Keldercafé in Ten Noey. Ze glundert wan-neer ze me dit vertelt. Haar kinderen gingen intussen ook al geregeld naar Ten Noey. Op een bepaald moment werd haar ge-vraagd of het haar interesseerde om in de Raad van

Bestuur te zitten. Dit zag ze als de ideale gelegenheid om meer met haar gemeenschap kennis te maken. Sinds toen is ze hier kind aan huis geworden!Terwijl ze zorgvuldig de ingrediënten van de ‘kip bo-boti’ afmeet en exotische geuren de keuken beginnen te vullen, onderwerp ik haar aan een vragenvuur.

Wie heeft je dit gerecht leren koken?

“In Kaapstad studeerde ik huishoudkunde op het middelbaar. Ik had een heel strenge, maar interes-sante juf die me dit en vele andere traditionele Zuid-Afrikaanse gerechten heeft leren klaarmaken. We moesten steeds een witte schort dragen en onze na-gels dienden kort geknipt te zijn. Voor onze eindexa-mens kregen we allen een opdracht voorgeschoteld. Ik moest boboti met gehakt maken!”

Wat is de mooiste herinnering die je hebt

aan dit gerecht?

“Ik deed dan wel huishoudkunde op school, maar thuis was ik niet zo bedreven in het koken. Tot mijn papa zei: “Jij doet huishoudkunde, dan kan je andere mensen toch laten proeven van wat je kan!” Dat heeft me een grote boost gegeven. Ik ben toen vaker boboti voor mijn ouders beginnen maken. Nu ik het gerecht weer ruik en proef komen er zoveel herinneringen te-rug, wat een nostalgie!”

Kook je deze ‘pla’ nog regelmatig? Zal je

het ook aan je kinderen aanleren?

“Eigenlijk is het de eerste keer dat ik boboti klaar-maak sinds ik in België woon. Ik wil dit recept graag aanleren aan mijn kinderen, maar ons appartement heeft zo’n kleine keuken dat dit niet zo makkelijk is. Daarom heb ik mijn kinderen meegenomen, zo kunnen zij zien hoe ik dit doe. Zij maken vandaag trouwens ook zelf iets lekkers klaar: Emma maakt een slaatje

BROODpuDDING MET KOKOS 4 personen

4 sneetjes wit brood (korsten verwijderd),

in stukken gesneden

375 ml warme melk

80 g geraspte kokosnoot

3 eieren

300 g suiker

5 ml vanille-essence

Laat de oven voorverwarmen op 180 °C. Strijk een bakplaat in met boter of margarine.Laat gedurende 20 minuten het brood in de melk weken en voeg er de kokosnoot aan toe. Klop de eieren, suiker en vanille-essence samen en giet dit over de broodmengeling. Meng alles goed en giet in de bakplaat. Laat bakken gedurende 25 à 30 mi-nuten. Dien op met vanillepudding.

Page 11: De Schakel 'november-december' 2012

11

en Jannes is broodpudding met kokos aan het maken. Net als de kip boboti een recept uit dit oude kook-boekje dat ik mee heb uit Zuid-Afrika.”

Waar koop je de ingrediënten?

“Al de ingrediënten voor dit gerecht heb ik in Sint-Joost gevonden. Alle specerijen heb zijn te verkrijgen bij de Indiase en Pakistaanse winkels op de Leuvense-steenweg.”

Wat is je favoriete Belgische gerecht?

“Ik eet heel graag paling in het groen! En gerech-ten met scampi’s, dat kan Jannes goed klaarmaken. Ook venkel heb ik pas in België leren kennen en maak ik geregeld klaar. Emma maakt er vandaag een sla-tje mee. (denkt na) En mosselen vind ik ook héél lek-ker, dat is fantastisch! Als ik thuis kook, is dat nooit echt volgens een recept zoals ik dat vandaag doe. Een beetje van dit, een beetje van dat, waar je maar zin in hebt. Het is een mengelmoes van alles, als het maar lekker is! In het Afrikaans noemen we dat ‘konkok-sies’! En oh ja, witloof kende ik ook nog niet in Zuid-Afrika. Ik heb de bittere smaak ervan moeten overwin-nen, maar nu eet ik dat zo graag.”

KIp BOBOTI 6 personen

Laat de oven voorverwarmen op 180 °C. Breng met boter een anti-baklaag aan in een ovenvaste schotel.Plaats alle ingrediënten voor de gele rijst in een kookpot tot de rijst zacht is geworden. Giet af en zet opzij.Snij de kip in stukken en spoel ze af. Plaats de stukken kip in een grote kookpot en giet hierover de kippenbouillon. Kruid af met vers gemalen zwarte peper. Kook de kip gaar tot het vlees zacht wordt en van de beenderen afkomt. Ontbeen de kip en snij het vlees in hapklare stukken.Fruit de ui en knoflook in olie. Voeg het currypoeder samen met de kurkuma, koriander, komijn en kipkruiden toe en roerbak gedurende een minuut.Voeg de kip en de overblijvende kruiden toe en meng alles goed op een stevig vuur.Voeg de gele rijst toe aan de mengeling en meng dit alles nog eens goed. Plaats dit in de ovenvaste schotel.Roer de melk en eieren samen en giet dit in de kipmengeling. Maak met een vork een aantal gaten in de kipmengeling om het eimengsel gelijkmatig toe te laten. Bak gedurende 20 à 30 minuten in de oven, tot er een mooi goudbruin korstje verschijnt.Serveertip: heerlijk met een fris slaatje. Emma maakte een slaatje met paprika, kerstomaatjes en venkel.

gele rijst200 gr rijst

600 ml kokend water

75 gr rozijnen

30 gr suiker

½ tl kurkuma

½ tl milde currypoeder

Zout naar smaak

kipmengsel1 hele kip van ongeveer 1,2 kg

400 ml kippenbouillon

Vers gemalen zwarte

peper naar smaak

1 ajuin, gesneden

2 teentjes knoflook, geplet

Olie

3 tl milde currypoeder

1 tl kurkuma

1 tl koriander

½ tl gemalen komijn

1 tl kipkruiden

45 ml chutney

15 ml citroensap

Afwerking125 ml melk

2 extra-grote eieren

Page 12: De Schakel 'november-december' 2012

RuSSISChE ROlMOpS 8+FAMIlIEThEATER Op ZIJN BEST. DOBBEREND Op hET KANAAl

het is officieel! Vanaf 2012 zal

de derde zondag van november

de dag van de kinderkunsten

worden. Cultuurcentrum Brussel

AKA de 22 gemeenschapscentra,

nam theatermaakster hanneke

paauwe onder de arm en vroeg

haar een leuke voorstelling te

maken op een speciale Brusselse

locatie. Benieuwd naar het

resultaat, werpen we samen

met hanneke een blik op het

maakproces van Russische

Rolmops.

Russische Rolmops kwam er op

vraag van de gemeenschapcentra.

hoe ga je te werk?

Ik kreeg verschillende locaties aangeboden om een voorstelling op te maken. Ik vond een schip het span-nendst, voor mezelf en ook voor kinderen. Toen ging ik nadenken over varen, reizen, een weg afleggen, een zoektocht maken. En geluk dat zoekt iedereen, soms kost wat kost. Ook het bezoeken van de boot De Eliane, een oud vrachtschip aan het kanaal, was heel inspirerend. Het heeft een heel groot donker laadruim, heel spannend om daarin af te dalen. De kanaalzone zelf is ook een boeiende plek.

Russische Rolmops speelt

zich af op een boot. hou je van

locatietheater?

Ik hou enorm van locatietheater. Ik heb al in een woon-wagen, een lift, een klooster, in de archieven van een bank, op een begraafplaats en in een bos voorstel-lingen gemaakt. Dat is leuk want dan speelt de plek zelf ook een rol. Je moet goed nadenken over wat je allemaal met die plek kan doen, het brengt je op frisse ideeën. Wat ik ook heel aangenaam vind is dat er dan ook publiek komt kijken die anders waarschijnlijk niet zou komen, omdat de drempel van ‘Het Theater’ voor sommige mensen toch nog wat hoog is.

Waarover gaat Russische

Rolmops precies?

Het gaat over een jongetje die alsmaar klein blijft. Piepklein. Dat komt omdat zijn moeder hem zo graag bij zich wil houden. Hij mag niet naar school. ‘Jij bent mijn grote geluk,’ zegt ze. Maar het jongetje ziet dat de mama toch niet écht gelukkig is, dat maakt hem on-gelukkig en hij wil eigenlijk ook graag eens naar buiten. Op zijn slaapkamer hangt een poster van een schip:

de Russische Rolmops. En dan ineens, midden in de nacht, licht dat schip op, er gaat een luikje open en het jongetje klimt naar binnen. Elke nacht reist hij in het geheim met de Rolmops naar een ander werelddeel, op zoek naar een beetje geluk om mee te nemen in zijn rugzakje, voor zijn moeder. Hij maakt spannende en grappige avonturen mee, en ontmoet bijzondere en soms bizarre personages. Hoe het precies afloopt, ga ik niet verklappen.

Je werkt ook samen met organisaties uit de buurt. Vind je betrokkenheid belangrijk?

Het is heel leuk dat de buurt meewerkt, bijvoorbeeld het Klein Kasteeltje. Hier wonen allemaal mensen uit verschillende landen, die elk ook een grote reis afleg-gen, op zoek naar een beetje geluk. Dat sluit mooi aan bij het verhaal en dan is het heel tof om te kunnen samenwerken.

Brussel is een jonge stad. Er zijn

ontzettend veel kinderen, elk met

een ander verhaal en vaak een

andere moedertaal. Neem je dat

mee in het maakproces?

Brussel speelt vaak een rol in mijn boeken, in mijn voorstellingen. Het is een plek waarin veel verschil-lende culturen elkaar (al dan niet) ontmoeten, en biedt een prachtig kleurenpalet om diverse verhalen mee te schilderen. De Russische Rolmops is een voorstelling waarin we alleen maar Nederlands spreken, dat is een beetje een nadeel, maar er zit wel heel veel beeld en muziek in. Ik hoop dat de beelden en het universele van het verhaal iedereen mee op weg zullen nemen. Russische Rolmops, 18 november 2012 om 12u – 14u – 16uWaar: Akenkaai 2, 1000 BrusselTickets en reservatie: De Vaartkapoen, 02 413 04 10, [email protected]: € 6 (cultuurwaardebon geldig)

BBBBB, pIANORECITAl DOOR ElS FAEMSMuziek van Bach, Beethoven,

Brahms, Busoni en Bartók

Zondag 18 november 2012, 16uPrijs: € 11 (€ 9 in voorverkoop) Cultuurwaardebon welkomWaar: Charliermuseum, Kunstlaan 16, 1210 Sint-Joost-ten-NodeReservatie: 02 230 14 70, 0477 60 88 09, [email protected] op rekening BE69 4263 1247 6178 – BIC: KREDBEBB van Davidsfonds Sint-Joost met vermel-ding “Recital Els Faems + datum concert”. De reserva-tie is pas definitief na ontvangst van de betaling.

FIlOSOFISCh CAFE ‘DE DONDERSE DENKENDE DAME’Alexandra Kollontaj of de liefde bij

de werkbijen, door Gerlinda Swillen

Mooi en elegant werd zij het model voor Greta Garbo in Ninotchka, de film van Ernst Lubitsch (1939). Haar liefdesleven was een hype in de wereldpers. Alexan-dra Kollontaj (1872-1952) scheen op een briljante toe-komst in de Russische adellijke kringen af te stevenen. Maar ze koos voor de liefde en de proletarische revolu-tie. Als eerste volkscommissaris voor sociaal welzijn in Lenins regering in 1917 heeft ze vooral geprobeerd de levensomstandigheden van de vrouwen te verbeteren. Ze was een van de leiders van de Arbeidersoppositie tegen de bolsjeviki, maar overleefde de zuiveringen. In 1923 werd ze de eerste vrouwelijke ambassadeur ter wereld.Maar Alexandra Kollontaj koos heel vroeg voor een socialistisch feminisme, waarin de vrouwen even zeer recht hebben op een eigen seksueel leven. Zij bestreed het analfabetisme bij de Russische vrouwen, zette campagnes op om hen de nieuwe huwelijks-, arbeids- en onderwijswetten bij te brengen. Twintig jaar voor Wilhelm Reich, in 1918, protesteert ze tegen het ver-doezelen van seksuele problemen en de gangbare nor-men inzake seksualiteit en schrijft ze over het recht op een liefdesleven voor de werkende vrouwen.Donderdag 29 november, 20uOrganisatie: Masereelfonds Sint-Joost i.s.m. GC Ten NoeyWaar: GC Ten NoeyPrijs: € 4 voor Masereelfondsleden en inwoners van Sint-Joost-ten-Node, € 6 voor anderen

Page 13: De Schakel 'november-december' 2012

DIRK DOET DARWINlezing Dirk Draulans

Dinsdag 11 december, 14uWaar: GC De Kriekelaar, Gallaitstraat 86, 1030 SchaarbeekPrijs: € 7 vvk - € 10 kassa Heb je je al eens afgevraagd waarom kabeljauw in onze winkels verdrongen werd door zalm? Of hoe de mens er binnen een paar honderd jaar zal uitzien? Dan moet je komen kijken en luisteren naar Dirk Draulans. Hij is zwaar geschoold in het gedrag van dieren. Daar hoort ook het zoogdier mens bij. In zijn gekende stijl en taal vertelt hij hoe de wetenschap sinds Darwin naar de evolutie van onze en andere soorten heeft gekeken. Gedurende het hele seizoen 2009-2010 nam Dirk deel aan de televisiereeks ‘Be-agle, in het kielzog van Darwin’ (Canvas/VPRO). Daarin werd de historische reis van Darwin met het gelijknamige zeilschip overgedaan. Naar aanleiding hiervan vulde hij zijn lezing grondig aan met de bij-zonderste ervaringen onderweg. Hij vertelt hoe het landschap sinds Charles Darwin veranderd is en hoe wij onze wereld steeds meer naar onze hand zetten. Een ontnuchterend relaas.

KINDERKERSTFEESTBeste kinderen,Het vermaarde kinderfeest is weer in aan-tocht. Op zondag 23 december kunnen 120 kinderen komen spelen, koken, knutselen, dansen, en nog iets meer… In elke kamer van Ten Noey is er iets anders te doen. Alle kinderen zijn welkom van 14u tot 18u in GC Ten Noey! Inkom: € 2

TENTOONSTEllINGENNog tot 9 november kan je in Ten Noey komen kijken naar Sint Joost: een dorp in de stad, een expositie van onze drie leerling-fotografen. Onder leiding van Michael De Lausnay leerden ze met andere ogen naar de gemeente kijken.Op 16 november om 20u is iedereen welkom op de vernissage van Passie, een tentoonstelling van kunst-schilder Véronique Robeyn. Haar expressionistische werk wordt getypeerd door dynamiek en vernieuwing, kleuren en contrasten, vrouwelijkheid en eigenheid.

NIET TE MISSEN!CulTuRElE AVONDlaat je onderdompelen, luister,

proef en beleef de

ARABISChE BRIESProgramma:Vanaf 15.30u Welkomstceremonie met Henna 16u – 17.30u Oosterse vertellingen door Joe Baele (8+)16.30u – 18.30u Kalligrafieworkshop (schrijf je naam in het Arabisch)19u – 19.45u en 20.30u – 20.15u Les Mésopotamiens brengen eigen maar ook Vlaamse middeleeuwse dansliederen op Arabische instrumenten. Arabische snacks te verkrijgen aan democratische prijzenZaterdag 24 november, vanaf 15.30u in GC Ten NoeyInkom: € 5 vvk, € 7 aan de kassaNa 18u: € 5 aan de kassa(i.s.m. Arabisch Cultureel Centrum))

lEZING: (VER)BOuWplANNEN?Een waaier aan concrete en praktische informatie over wetgeving, normen en premies in het Brusselse. We geven informatie over alle fases van de renovatie van uw gebouw.

Maandag 10 december, 10.30u tot 12uWaar: GC Ten NoeyPrijs: € 4 (€ 2 voor werkzoekenden, studenten, mindervaliden en leefloners)

VTBKulTuuRAFDElING BRuSSEl-OOSTNOVEMBER – DECEMBER

14/11Brussels hoofdstedelijk parlement, 14u. Gratis. Inschrijving verplicht.16/11Chocoladewandeling in het kader van de week van de smaak met bezoek aan het Museum voor Cacao en Chocolade, 10 u. Prijs: € 10. Inschrijving verplicht.17/11Tentoonstelling Jan Fabre in de BOZAR, 14u. Prijs: € 11/13 lid/niet-lid. Inschrijving verplicht.02/1211.15u: Tentoonstelling Jordaens en de antieken in de BOZAR. Prijs: € 11/13 lid/niet-lid. Inschrijving verplicht.15u: concert met het NOB o.l.v. Hugh Wolff met wer-ken van Richard Strauss, Robert Schumann en Gustav Mahler. Prijs: € 23/25 lid/niet-lid. 09/12Belgique: souvenirs, folklore & traditions: een spraak-makend verhaal over het miskende België, met dia’s in overvloei in het Frans door Paul Coessens.14/12Tentoonstelling ‘Karel van Lotheringen’ in Hof van Melijn, Tervuren, 14u. Prijs: € 3/5 lid/niet-lid. Inschrijving verplicht.www.vtbkultuur.be/[email protected]

13

Page 14: De Schakel 'november-december' 2012

no

vemb

erd

ecemb

er

2012

MET DE VERENIGINGEN

DAVIDSFONDSAfdeling Sint-Joost-ten-Node/

Brussel-leopoldswijk

Bezoek en rondleiding aan

het Charliermuseum

Op zaterdag 1 en 8 december 2012 (afspraak 10.15u – bezoek 10.30u) organiseert het Davidsfonds een bezoek en rondleiding aan het Charliermuseum (ge-meentelijk museum van Sint-Joost-ten-Node), o.l.v. mevrouw Nathalie Jacobs.Dit museum bevindt zich aan de Kunstlaan 16, 1210 Sint-Joost-ten-Node.Verplichte inschrijving bij Jos Laporte: 0477 60 88 09, 02 230 14 70 of [email protected]

WORD lID / BESTuuRSlID

Neem contact op met één van onze bestuursleden:Luc Faems, Bordiaustraat 33, 1000 Brussel [email protected], tel. 02 735 77 74Guido Ghekiere, Bordiaustraat 30, 1000 [email protected], tel. 0495 277 275Tessa Imberechts, Gillonstraat 73, 1210 Sint-Joost-ten-NodeJos Laporte, Gutenbergplantsoen 14, 1000 [email protected], tel. 0477 60 88 09

FEMMA SINT-JOOST – BRuSSEl N.O.

NOVEMBER

Dinsdag 6 november om 14u. Wil je meer te weten komen over onze activiteiten van de maand november en december, kom dan naar onze maandelijkse ‘open deur’Dinsdag 20 november: meewerkdemonstratie ‘Bapas’ om 19.30uVerwacht je gasten? Verras hen met een feest van kleuren, texturen en smaken. Vergeet de chips, de zoute koekjes en de toastjes en serveer Bapas. Bapas zijn een combinatie van de traditionele Spaanse

tapas en Belgisch bier. Alle hapjes presenteren mooi, ze kunnen makkelijk op voorhand gemaakt worden en je kunt enorm variëren: een mousse, een slaatje, met vlees, vis of veggie. Dit wordt gegarandeerd een succes bij je gasten. Alle dames zijn welkom!Inlichtingen bij Liliane Smets, tel.: 02 735 37 07

DECEMBER

De laatste ‘open deur’ van dit jaar is op dinsdag 4 december om 14u. Kom langs voor een gezellige babbel en een kopje koffie.Op dinsdag 18 december om 14u gaan we de crea-tieve toer op.Onder leiding van één van onze leden maken we een ‘muizentaartje’. De lesgeefster brengt al het nodige materiaal mee. Knutsel je graag iets in elkaar en ben je nog op zoek naar een verrassingsgeschenkje voor onder de kerst-boom? Zorg dan je erbij bent. Iedereen welkom!Alle activiteiten gaan door in het Femma lokaal: Grevelingenstraat 20, 1000 Brussel

OKRASAMEN ONDERWEG

NOVEMBER

Vrijdag 2/11: Allerzielen: uitzonderlijk geen bijeenkomst.Dinsdag 13/11: kookles en ontmoeting, 10uVrijdag 23/11: ter gelegenheid van de ‘Week van de Senioren’ vieren wij de speciale verjaardagen

DECEMBER

Vrijdag 7/12: SinterklaasfeestZondag 9/12: Anderlecht Brussels Volkstheater, 14.30u (we gaan met het openbaar vervoer)Dinsdag 11/12: kookles en ontmoeting, 10uVrijdag 28/12: geen clubZaterdag 29/12: Kerstfeest in Ten Noey, 12uAlgemene vergadering 2013. Voor 14 december inschrijven is noodzakelijkDeelname: leden € 20, niet-leden € 25

ElKE VRIJDAGNAMIDDAG

Ontmoetingsbijeenkomst in het lokaal, Grevelingen-straat 20, van 14u tot 17u (NIET op vrijdag 2/11 en 28/12). Iedereen welkom!

DE GOEDGEMuTSTE

BREICAMpAGNE

Op de regiovergadering van 26 maart van Okra Brus-sel werd er aan de verschillende trefpunten gevraagd om mee te werken aan de actie ‘De Goedgemutste Breicampagne’ (of breien voor het goede doel).Wat is de Goedgemutste Breicampagne?Welzijnszorg bestrijdt armoede en uitsluiting in Vlaan-deren en Brussel. In 2012 ligt de focus op ‘ouderen en armoede’. Welzijnszorg steunt armoedeprojecten en trekt politici aan de mouw als de rechten van sociaal kwetsbare mensen op de helling komen te staan. Om dit te kunnen doen organiseert Welzijnszorg regelma-tig geldinzamelacties. Misschien ken je de acties in de parochies, de ‘soep-op-de-stoep-actie’ of de ‘goed gemutste’ smoothieflesjes van het bedrijf Innocent wel?Voor de actie van 2012 zocht Welzijnszorg bij Okra vrijwilligers met een breimicrobe om mutsjes te breien.Ons trefpunt ‘Sint-Joost-ten-Node – Samen Onder-weg’ ging in op de vraag. Op de eerst volgende crea-activiteit op vrijdag 4 mei kwamen we tezamen ge-wapend met breinaalden, overschotjes wol, enz. Het werd een gezellige namiddag en sommige leden, die in jaren geen breiwerk in handen hadden genomen, breiden zelf op één namiddag twee mutsjes. Andere namen hun breiwerk mee naar huis om het daar af te maken. Ten slotte besloot één van de leden om er thuis werk van te maken. Zo konden we op 6 septem-ber maar liefst 68 mutsjes bezorgen aan Okra regio Brussel.Dank aan al de medewerkers.

Page 15: De Schakel 'november-december' 2012

19

Op vrijdag 28 september werd het nieuwe werkingsjaar in

schoonheid geopend. Met de vernissage van ‘Sint-Joost:

een dorp in de stad’ en het eerste Keldercafé kregen we veel

schoon volk over de vloer. het werd een gezellige avond,

bedankt iedereen!

Page 16: De Schakel 'november-december' 2012

MEER INFO!Bezorg ons je mailadres via [email protected] en ontvang informatie over onze activiteiten via mail of vind Ten Noey leuk op Facebook!

COlOFON

ONThAAlBAlIE

Aan het onthaal van Ten Noey kan je terecht voor allerlei informatie over cursussen, cultuur, wonen en werken in Brussel. Openingsuren: Maandag tot donderdag van 9u tot 20uVrijdag van 9u tot 16u30

OMBuDSDIENST

Voor huur- en andere juridische problemen. Elke maandag van 16u tot 18u, Ten Noey, vragen naar Kaat Bauters, T 02 217 08 82

ADRESSEN

FEMMA

Grevelingenstraat 201000 Brussel

Jeugdcentrum AxIMAx

J.W. Wilsonstraat 191000 BrusselT 02 280 45 56

Bib Joske

Grensstraat 21210 Sint-Joost-ten-Node

Joost-e-Fien

Braemtstraat 471210 Sint-Joost-ten-Node

Gemeenschapscentrum

TEN NOEy

Gemeentestraat 251210 Sint-Joost-ten-NodeT 02 217 08 82 | F 02 217 19 22E [email protected]://tennoey.vgc.be/rek. 734-0165233-51

pRIVACy

Ten Noey respecteert je privacy. Je adres gebruiken we uitsluitend om je “De Schakel” toe te zenden en je op de hoogte te houden van eigen acti-viteiten van Gemeenschapscentrum Ten Noey en aanverwante organisa-ties in de Vlaamse gemeenschap te Brussel. Je kan je gegevens in ons bestand steeds inkijken of aanpas-sen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

WERKTEN MEE

AAN DIT NuMMER

Emine Altuntas, Nathalie Heymans, Annelies Heyvaert, Linda Vanden-berghe, Kaat Bauters, Kaatje Van Hemelrijck, Ziggy Vandemmia

Grafisch Ontwerp

www.pjotr.beV.u. Isabelle Van Vreckem,

Gemeentestraat 25 1210 Sint-Joost-ten-Node

Inzendingen voor het volgend nummer worden verwacht uiterlijk op 7 december 2012. Inzendingen die toekomen na deze datum kunnen wij niet meer publiceren. Dank voor je begrip.

NOVEMBER

Vrijdag 16 november om 20u officiële opening tentoonstelling ‘Passie’ (tot 20 januari)Zaterdag 17 november om 13.45u Rondleiding ‘Zwartzusters in de basiliek van koekelberg’ Zaterdag 24 november om 15.30u Arabische bries, culturele avondDonderdag 29 november om 20u de donderse denkende dame, filosofisch caféVrijdag 30 november om 20u keldercafé

DECEMBER

Maandag 10 december om 10.30u (ver)bouwplannen? - Lezing geluiden dempen (i.s.m. de stadswinkel vzw)Zondag 23 december om 14u kinderkerstfeest

VASTE ACTIVITEITEN IN TEN NOEy MAnederlandse les Tai chi ombudsdienst dInederlandse les Tango Fotografie voor beginners gitaar Theater (9-12 jaar) Wonederlandse les country dans 55+ Jeugdwerking Woensen oriëntaalse dans Afrikaanse dans donederlandse les conversatietafel babbelut dans (8-12 jaar) vRbiebabbelied