Infoblad november december 2014

28
INFORMATIE blad GEMEENTELIJK 33ste jaargang november - december 2014 - www.destelbergen.be De Avonden met Rika Ponnet en Dirk Blanchart pg 13 Workshop dakisolatie pg 9 De Sint komt naar Destelbergen pg 18

description

Het gemeentelijk informatieblad van Destelbergen, editie november-december 2014.

Transcript of Infoblad november december 2014

Page 1: Infoblad november december 2014

X

INFORMATIEbladG E M E E N T E L I J K

33ste jaargang november - december 2014 - www.destelbergen.be

De Avonden met Rika Ponnet en Dirk Blanchart

pg 13

Workshop dakisolatie

pg 9

De Sint komt naar Destelbergen

pg 18

Page 2: Infoblad november december 2014

NUTTIGE INFO

Telefoon:t 09 228 03 09

Mail:[email protected]

Website:www.destelbergen.be

Postadres:College van burgemeester en schepenenDendermondesteenweg 4309070 Destelbergen

Bezoekadres:Gemeentehuis Destelbergenonthaal, loket burger, snelloket omge-ving, snelloket burgerDendermondesteenweg 4309070 DestelbergenMa 9u – 12u30 & 14u – 16uDi 9u – 12u30 & 14u – 19uWoe 9u – 12u30 & 14u – 16uDo 9u – 12u30 & 14u – 16uVrij 9u – 12u30 & 14u – 16u

Dienstencentrum Heusdensnelloket burgerHeusdendorp 29070 HeusdenMa 9u – 12u30Di 9u – 12u30Woe 9u – 12u30 & 14u – 16uDo 9u – 12u30Vrij 9u – 12u30

Bergenmeersloket vrije tijdKoedreef 19070 DestelbergenMa 9u – 12u30Di 16u – 19uWoe 9u – 12u30 & 14u – 16uDo 9u – 12u30Vrij 9u – 12u30

Sluitingsdagen: maandag 10 november, dinsdag 11 november, zaterdag 15 november, donderdag 25 december, vrijdag 26 december.

OCMWTelefoon:t 09 230 08 99

Mail:[email protected]

Website:www.ocmw-destelbergen.be

Postadres:Kouterlaan 199070 Heusden

Bezoekadres:OCMW DestelbergenonthaalKouterlaan 199070 Heusden

Dienstencentrum De ReinaertonthaalKerkham 3 D9070 Destelbergen

LOKALE POLITIETelefoon:t 09 363 71 71

Mail:[email protected]

Website:www.lokalepolitie.be/5418

Postadres:Driekoningenplein 209820 Merelbeke

Bezoekadres:Lokale post DestelbergenKerkham 3 E9070 DestelbergenMa 9u – 12uDi 9u – 12uWoe 13u – 20uDo 9u – 12uVrij 9u – 12u

Lokale post HeusdenHeusdendorp 29070 HeusdenEnkel op afspraak

COLOFONGemeentelijk informatieblad, verschijnt tweemaandelijks

Verantwoordelijke uitgeverBurgemeester Marc De PauwDendermondesteenweg 430, 9070 Destelbergen

Algemene coördinatieDienst communicatieDendermondesteenweg 430, 9070 Destelbergent 09 218 92 57, f 09 228 06 [email protected]

RedactieraadMario Van der Gucht

Opmaak en drukDrukkerij Artoos NV

Dit informatieblad is gedrukt met vegetale inkten op milieuvrien-delijk papier door een FSC-gecer-tificeerde drukkerij die draait op 100% groene stroom.

Page 3: Infoblad november december 2014

3

IN DE KIJKER

Stroomtekort: gaat deze winter in Destelbergen het licht uit?

Als het verschillende dagen na el-kaar extreem koud is, dan bestaat de kans dat er meer stroom ver-bruikt wordt, dan er wordt opge-wekt. Wanneer er gedetecteerd wordt dat er schaarste kan optreden start er een sensibilisatiecampagne. Er wordt dan aan de bevolking ge-vraagd om minder energie te ver-bruiken. Hiervoor wordt beroep ge-daan op de burgerzin en solidariteit van iedereen. Ook het gemeentebe-stuur van Destelbergen neemt heel wat maatregelen om zijn energie-verbruik te verminderen. Blijkt dit niet voldoende, dan heeft de federa-le overheid een afschakelplan klaar.

AFSCHAKELPLAN: 6 SCHIJVEN

Om te voorkomen dat dan in grote delen van het land plots de stroom uit gaat, maakte de federale over-heid een afschakelplan op. Dat plan deelt ons land op in 6 zones of schijven. Elke schijf is goed voor 500MW elektriciteit. Bij een (drei-gend) stroomtekort kan telkens één

van die zones tijdelijk afgeschakeld worden van het elektriciteitsnet. Destelbergen zit in schijf 6.

Bij een afschakeling zal eerst zone 6 gedurende maximaal 3 uur (tus-sen 17.00 en 20.00 u.) afgeschakeld worden. Is dit onvoldoende om het evenwicht tussen vraag en aanbod op het elektriciteitsnetwerk te her-stellen, dan wordt zone 5 afgescha-keld. Nadien komt dan zone 4 aan de beurt, enz. Als er op een later tijdstip opnieuw afgeschakeld moet worden, is er een rotatiesysteem zo-dat eerst andere schijven dan schijf 6 aan de beurt zijn.

HOE WEET JE WANNEER HET ZO-VER IS?

7 dagen vooraf communiceert de federale overheid o.a. via de media dat er een stroomtekort dreigt. Je kan trouwens zelf de toestand van het elektriciteitsnet opvolgen via www.winterklaar.be. Is er door dat dreigend stroomtekort een afkoppe-

ling nodig, dan wordt 1 dag vooraf de betreffende zone verwittigd. Op de dag van de afkoppeling zal die zone dan tussen 17.00 en 20.00 u. geen stroom hebben. Hou dus ze-ker de nationale media in het oog (tv, radio en kranten), maar ook de gemeentelijke website op www. destelbergen.be.

WELKE STRATEN KUNNEN ER IN DESTELBERGEN AFGESCHAKELD WORDEN?

De lijst met straten die bij een stroomtekort kunnen afgekoppeld worden vind je op www.destelber-gen.be/stroomtekort.

VEILIGHEIDSCEL BEREIDT ZICH VOOR

Het gemeentebestuur, samen met de veiligheidscel en de dienst noodplan-ning, bereidt zich grondig voor op een mogelijk stroomtekort en neemt de nodige maatregelen om de veiligheid van de inwoners te garanderen.

Als het deze winter meerdere dagen na elkaar extreem koud is, dan bestaat de kans op een stroomtekort. Op dat moment treedt het federale afschakelplan in werking. Enkel dan kunnen bepaalde delen van Destelbergen tussen 17.00 en 20.00 u. zonder stroom gezet worden.

Foto door Louis Gevaert

RATIONEEL ENERGIEVERBRUIK

Je kan zelf een stroomtekort voorkomen door je energieverbruik te ver-minderen:

• Schakel onnodige verlichting uit.

• Zet uw thermostaat lager en trek een pull aan.

• Zet de elektrische apparaten in stand-by volledig uit (dus: de stekker uittrekken).

• Vermijd het gebruik van strijkijzer, wasmachine, droogkast, fornuis, microgolfoven, afwasmachine of stofzuiger, behalve als het absoluut noodzakelijk is. Gebruik die toestellen bij voorkeur na 22u.

• Moedig uw vrienden aan hetzelfde te doen.

Page 4: Infoblad november december 2014

IN DE KIJKER

Bereid jezelf voor op een mogelijk stroomtekort

WAT TE DOEN VÓÓR EEN AANGEKON-DIGDE STROOMONDERBREKING?

• Laad jouw gsm op (maar hou er re-kening mee dat de mobiele en vaste telefoonnetwerken verstoord kunnen zijn tijdens een elektriciteitspanne).

• Maak een urgentiekit, met onder andere een radio op batterijen, een zaklamp, theelichtjes (bij voorkeur in een houder), eventueel medicijnen, dekens, warme kledij, …

• Voorzie eten dat koud kan gegeten worden en warm water in thermos-flessen (bv. voor babyflesjes).

• Hou je diepvriezer goed gesloten (een stroomonderbreking van 3 à 4 u doet jouw eten niet ontdooien) en leg er een zak ijsblokjes in ter controle na de stroomonderbreking.

• Verwittig je kennissen, familie en kwetsbare buren.

• Op de dag van de aangekondigde pan-ne: als een familielid elektrisch me-disch materiaal nodig heeft, ga dan met hem/haar naar een ziekenhuis.

WAT TE DOEN TIJDENS EEN AAN-GEKONDIGDE STROOMONDERBRE-KING?

• Trek je gevoelige elektrische appara-ten (tv, computer) uit om schade te vermijden als gevolg van een te hoge spanning of heropstart.

• Zet om dezelfde redenen de thermo-staat van jouw centrale verwarming op het minimum.

• Beperk verplaatsingen met je wagen.• Luister naar de media (via een radio

op batterijen of autoradio).• Gebruik eerder zaklampen (of thee-

lichtjes in houders) dan kaarsen.• Zet theelichtjes (desnoods kaarsen)

in een houder en zet ze op een niet-ontvlambaar oppervlak. Laat ze nooit zonder toezicht en blaas ze uit voor je gaat slapen.

• Open jouw koelkast of diepvriezer niet onnodig.

• Telefoneer enkel als het nodig is om het netwerk niet te overbelasten (bij stroomonderbreking ondervindt het telefoonverkeer hinder).

• Sluit ramen en deuren om de warmte in huis zo goed mogelijk te behouden.

• Als je op gas, mazout, kolen of hout verwarmt, zorg dan voor voldoende verluchting en voorkom koolstofmo-noxidevergiftiging.

• Hou een lichtschakelaar in aan-positie om te weten wanneer de stroom her-steld is.

WAT TE DOEN NA EEN STROOMON-DERBREKING?

• Zet al jouw elektrische apparaten niet tegelijkertijd opnieuw aan om het ri-sico op een nieuwe onderbreking te

verkleinen. Geef het elektriciteitssys-teem de tijd om zich te stabiliseren en vermijd zo een overbelasting van het netwerk.

• Controleer of het voedsel in je koel-kast en diepvriezer niet bedorven is. Als je twijfelt, gooi het dan best weg, jouw gezondheid primeert.

• Bij wijze van controle kan je een zak met ijs in je diepvriezer leggen. Als je merkt dat het ijs gesmolten is en daar-na terug bevroren, dan is er een grote kans dat jouw eten bedorven is.

• Als de deur van je diepvriezer gesloten bleef, kan het voedsel gedurende 24u tot zelfs 36u bevroren blijven tijdens een panne, afhankelijk van de tem-peratuur. In dat geval is het veilig om het voedsel nog te consumeren.

• Als je tijdens de stroomonderbreking zaken uit jouw urgentiekit (zie tips in “Wat te doen vóór een stroom-panne”) gebruikte, denk er dan aan de kit opnieuw aan te vullen voor een volgende noodsituatie.

• Ga na of alles in orde is met jouw ken-nissen, familie en kwetsbare buren.

MEER INFOwww.destelbergen.be/stroomtekortwww.winterklaar.beInfonummer 0800 120 33(elke werkdag van 09.00 tot 17.00 u.)

STROOMGROEP ALS BACK-UP?

Als je een stroomgroep koopt, laat ze dan installeren door een professional. Het AREI meldt ook in artikel 270: “elke laagspanningsinstallatie,zelfs deze gevoed via een privé-installatie, moet voor de ingebruikname gekeurd wor-den volgens de voorschriften van het AREI”. Een stroomgroep mag ook nooit in parallel staan met het net om de terugvoeding naar het net te vermijden, tenzij er een vergrendelbare veiligheidsonderbreking wordt voorzien, per-manent toegankelijk voor de distributienetbeheerder op dezelfde wijze als de teller. De distributienetbeheerder moet ook in kennis gesteld worden van deze uitzonderlijke handelswijze.

4

Page 5: Infoblad november december 2014

5

IN DE KIJKER

Avondshopping en kersthappening op zaterdag 13 december

Avondshopping, vrolijke kerstsfeer, animatie en …. kerststandjes.

Op zaterdag 13 december organiseren de handelaars van het dorp hun eerste avondshopping.

De winkels blijven open tot 21.30 u., een ideaal moment om te komen kij-ken naar hun talrijke kerstideetjes. Goed nieuws dus voor wie in de week of het weekend nauwelijks tijd heeft om ontspannen te gaan shoppen.

Omdat je alvast niet met honger moet beginnen aan jouw shoptocht wordt de avondshopping gecombineerd met een kersthappening op de parking in het centrum van Destelbergen (recht-over gemeenteschool). De plaatselijke verenigingen en standhouders helpen je bij het opdoen van inspiratie voor de kerstdagen. Er is een ruim aanbod voorzien van hapjes en warme en kou-de dranken. Ook wie niet graag shopt, kan komen genieten van de sfeer. De officiële opening van de kersthappe-ning is voorzien om 17.00 u. De ani-matie wordt dit jaar verzorgd door

Wiewieneke en ook de Kerstman zal aanwezig zijn. Vanaf 21.30 u. wordt de Dendermondesteenweg ter hoogte van de gemeenteschool en de parking tot aan de Casa del Locos afgesloten. Dit komt jouw veiligheid en de gezel-ligheid ten goede.

PARKEERMOGELIJKHEDEN

Kom je met de wagen naar de kerst-happening? Hou er dan rekening mee dat de Dendermondesteenweg vanaf 21.30 u. gedeeltelijk afgesloten is. Op de volgende plaatsen kan je jouw wa-gen kwijt:

• parking in de Kerkham ter hoogte van VS Destelbergen

• parking OCMW• parking aan het gemeenschapscen-

trum Berghine• parking achter de bibliotheek • parking aan het gemeentehuis

zaterdag 13 december

1e Avondshoppingtot 21.30 u.

7e Kersthappeningvan 17.00 tot 24.00 u.

v.u.: M

arc De Pau

w, D

enderm

ondesteen

weg 430, 9070 D

estelbergen

Dorp Destelbergen

Vrolijke kerstsfeer, unieke

animatie en kerststandjes.

Ook in onze gemeente!

Het gemeentebestuur van Destelbergen,

de lokale handelaars en de deelnemende

verenigingen nodigen u uit om inspiratie op te

doen tijdens de avondshopping en de sfeervolle

kersthappening. U vindt er de mooiste

feestideeën, stemmige woondecoraties,

originele cadeautjes, enz.

De Dendermondesteenweg wordt gedeeltelijk

afgesloten vanaf 21.30 u.

Er is een ruim aanbod van hapjes en warme en

koude dranken.

Voor verenigingen, hobbyisten, kunstenaars en geïnteresseerden

WARME OPROEP TOT DEELNA-ME AAN DE KERSTHAPPENING

Het aantal bezoekers van de kersthappening stijgt elk jaar. Wij zijn heel blij met deze groeiende belangstelling, maar er is nog ruimte en een extra potentieel aan bezoekers. Daarom doen wij een oproep aan Destelbergense handelaars, verenigingen, organi-saties, buurten, wijkcomités, hob-byisten, kunstenaars of andere groepen om deel te nemen.

Kom naar buiten met je handels-zaak, vereniging, je hobby, je spe-cialiteit. Door je aan te sluiten bij onze activiteit wordt je zichtbaar. Dit kan helpen om meer klanten, leden of bekendheid te werven. De gouden regel om klanten, le-den, vrijwilligers en publiek aan te trekken is persoonlijk contact en daar krijg je tijdens de kersthap-pening ruim de gelegenheid toe.

Hoe meer deelnemers, hoe inte-ressanter het wordt voor de be-zoekers.

Heb je interesse, meld je dan aan door contact op te nemen met Ann van de Velde ([email protected] of t 09 218 92 63) Aanmelden kan tot uiterlijk 1 december.

Page 6: Infoblad november december 2014

6

IN DE KIJKER

Internationale dag van de vrijwilliger

Vrijwilligershappening op 5 december in de Kollebloem

Op zoek naar een zinvolle vrijetijdsbesteding? Kom dan zeker naar de vrijwilligershappening op 5 december in de Kollebloem in Heusden. Het gemeente- en OCMW-bestuur slaan de handen in elkaar en organiseren er een heuse vrijwilligersbeurs met infosessie.

Vraag en aanbod worden er samengebracht: verenigingen en diensten uit Destelbergen stellen hun werking voor en af-hankelijk van je interesses kan je hier persoonlijke contacten leggen. Je leert er hoe je jouw gegevens en interesses in een database kan plaatsen, die toegankelijk is voor organisaties op zoek naar nieuwe medewerkers.

Tijdens de infosessie neemt Rita Hebbelinck iedereen mee doorheen de boeiende wereld van het vrijwilligerswerk, want niets zo fijn als zelf je steentje kunnen bijdragen aan onze samenleving en hier tijd of kennis voor ter beschikking stellen. Maar er zijn ook enkele plichten waar een vrijwilli-ger zich beter kan aan houden, of bepaalde rechten waar je als vrijwilliger gerust mag op gaan staan.

Afspraak op vrijdag 5 december vanaf 19.00 u. in de Kol-lebloem (Leenstraat 18) in Heusden.

NUTTIGE LINKS

• Vrijwilligerspunt Destelbergen, Koedreef 1, 9070 Destel-bergent 09 218 72 00, [email protected]

• Provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk Oost-Vlaanderen, Woodrow Wilsonplein 2, 9000 Gentt 09 267 75 44, [email protected]

• Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, Amerikalei 164 te 2000 Antwerpent 03 218 59 01, [email protected], www.vrijwilligerswerk.be

Page 7: Infoblad november december 2014

7

NIEUWS

Per welzijnsregio in Oost-Vlaanderen zoeken we 1 niet-georganiseerde ou-dere om de Provinciale Adviesraad Ouderen te vervolledigen. Senioren-verenigingen en regionale afgevaar-digden zijn al vertegenwoordigd in de

adviesraad. Deze adviesraad bestaat al sinds 1994 en komt 5 keer per jaar sa-men in het Provinciaal Administratief Centrum Het Zuid in Gent. Daarnaast diepen de leden inhoudelijke thema’s verder uit in werkgroepen.

Interesse? Neem dan voor 30 novem-ber contact op met [email protected].

De laatste jaren is TMVW uitgegroeid tot een echt multiservicebedrijf. Zo levert TMVW niet alleen drinkwater, maar saneert ze ook afvalwater, bouwt en reno-veert ze zwembaden en sportinfrastructuur, levert ze water op maat van bedrij-ven, ondersteunt ze wegenwerken en stellen ze hun aankoopexpertise ter be-schikking van publieke partners. Uitdagingen genoeg.

De naam TMVW - Tussengemeentelijke Maatschappij der Vlaanderen voor Water-voorziening - legt telkens de link met water. Daarom heeft TMVW nu gekozen voor een nieuwe naam. Sinds september komt TMVW naar buiten met FARYS, uitgesproken als ‘faries’.

GLOEDNIEUWE WEBSITE

Online informatie moet snel consul-teerbaar en overzichtelijk zijn. Daarom heeft FARYS een nieuwe gebruiksvrien-delijke site ontwikkeld waar klanten een aantal zaken zelf kunnen regelen. In de toekomst wordt deze dienstverle-ning nog verder uitgebouwd.

De gemeenteraad van Destelbergen vergadert iedere derde donderdag van de maand (behalve in juli en augustus) om 19.30 u. in de raadzaal in het gemeentehuis (Dendermonde-steenweg 430).

De OCMW-raad van Destelbergen vergadert maandelijks, meestal op een donderdag, om 19.00 u. in de lokalen van het OCMW-secretariaat (Kouterlaan 19).

Alle vergaderingen zijn openbaar, tenzij het over personen gaat, want dan vergaderen de raadsleden achter gesloten deuren.

Data eerstvolgende gemeente- en OCMW-raden:• Gemeenteraad: donderdag 27 november om 19.30 u.• OCMW-raad: woensdag 26 november om 19.00 u.• Gemeenteraad: donderdag 18 december om 19.30 u.• OCMW-raad: woensdag 17 december om 19.00 u.

De agenda’s en verslagen kan je raadplegen op www.destel-bergen.be en www.ocmw-destelbergen.be of opvragen op het secretariaat.

Dit plan bepaalt alle dienstregelingen, de aansluitingen, het aantal en de lengte van de treinen in functie van het tijdstip en de lijn. Het plan is meer dan noodzakelijk, want in enkele jaren tijd is het aantal treinreizigers met 70% toegenomen en zijn ook jouw mobiliteitsbehoeften sterk veranderd.

Met dit nieuwe vervoersplan wil de NMBS een meer betrouw-bare dienstverlening bieden, met realistische reistijden en meer regelmaat in de dienstregeling.

De overgang naar het nieuwe plan zal plaatsvinden in de nacht van zaterdag 13 op zondag 14 december.

De jeugd- en sportdienst zijn verhuisd naar een nieuwe locatie, Sportpark Bergenmeers (Koedreef 1), en hebben een nieuw telefoonnummer: t 09 218 72 00.

De jeugddienst zit voortaan niet meer in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum (Kerkham 3 F), maar in het Sportpark Bergenmeers (Koedreef 1). Ook de sportdienst vind je voortaan niet meer terug in sporthal Kristalbad (Damval-leistraat 31 A), maar eveneens in het Sportpark Bergenmeers (Koedreef 1). Ook de telefoonnummers zijn gewij-zigd. Zowel de jeugd- als de sportdienst kan je nu bereiken via t 09 218 72 00.

TMVW wordt FARYS

Gemeente- en OCMW-raadOp 14 december lanceert NMBS haar nieuwe nationale vervoersplan

Jeugd- en sportdienst zijn verhuisd

Zin om aan te sluiten bij de Provinciale Adviesraad Ouderen?

Je bent oud en wijs genoeg om je zegje te doen, ook zonder dat je lid bent van een seniorenvereniging? Je bent op de hoogte van wat ouderen bezighoudt en je wilt die informatie gebruiken om mee te denken over het provinciaal beleid? Sluit je dan aan bij de Provinciale Adviesraad Ouderen.

MEER INFOFarysTMVW Intercommunale cvbaStropstraat 19000 Gentt 078 35 35 99www.farys.be

Page 8: Infoblad november december 2014

8

NIEUWS

Hakhoutbeheer voor een gezond en veilig groen schermHet Agentschap Wegen en Verkeer past ook dit na- en voorjaar weer hakhoutbeheer toe in Destelbergen. Hakhoutbeheer gebeurt tussen 1 november en 15 maart, tenzij de temperaturen lager zijn dan -5°C.

WAT IS HAKHOUTBEHEER?Hakhoutbeheer is een bijzondere vorm van terugzetten van bomen en struiken. Hierbij worden bomen en struiken tot op 15 à 20 cm boven de grond afgezaagd om ze weer te laten uitgroeien tot een jong, dicht en vitaal groenscherm. Dit lijkt drastisch, maar dat is maar tijdelijk. In het voorjaar komen al nieuwe scheu-ten tevoorschijn uit de stompen. Binnen enkele jaren komt er een meer gesloten groenscherm. Hakhoutbeheer is een re-petitief onderhoudswerk.

VOOR MEER VERKEERSVEILIGHEIDHakhoutbeheer wordt uitgevoerd om te beletten dat zich op bermen en taluds bomen gaan ontwikkelen die bij hevige

wind of in nattere periodes kunnen uit-waaien of omvallen waardoor ze een gevaar vormen voor de weggebruiker. Hakhoutbeheer zorgt er ook voor dat het zicht op verkeersborden niet wordt belemmerd.

GOED VOOR DE NATUURHakhoutbeer zorgt niet alleen voor een verjonging van de beplanting in de berm maar ook voor een verrijking van het ecosysteem in de bermen. Daarnaast vervult het hakhout ook de functie van een ecologische verbinding tussen ver-schillende gebieden.

EEN GROEN SCHERMDoor het inkorten van de beplanting

zijn de weg en het bijbehorende verkeer meer zichtbaar. Deze zichtbaarheid is en-kel tijdelijk door dat het groen weer snel uitschiet. Het snoeien van struiken en bomen heeft in de bermen geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgele-gen weg. Beplanting houdt enkel geluid tegen als het gaat om een rij van bomen of struiken van enkele honderden me-ters breed die gesloten is van bodem tot kruin.

Geef jouw mening over het gemeentelijk fietsbeleidGeef jouw mening over het gemeentelijk fietsbeleid. Vul tussen 1 en 30 november de fietsenquête in op (www.destel-bergen.be/fietsenquete, papieren versie verkrijgbaar in gemeentehuis of op aanvraag). Zowel de dagelijkse fietser, de occasionele fietser als de niet-fietser mogen deze enquête invullen. De resultaten van deze enquête moeten het gemeen-tebestuur helpen om een gefundeerde en relevante visie te ontwikkelen op het fietsbeleid.

Momenteel werkt het gemeentebe-stuur aan een nieuw mobiliteitsplan. Daarin krijgt het fietsbeleid een be-langrijke plaats. Eerst wordt er een on-derzoek gevoerd. In september bracht een geavanceerde meetfiets van de Fietsersbond de kwaliteit van de fiets-voorzieningen in kaart. Deze fietsaudit zal resulteren in een uitgebreid rap-port met aanbevelingen om het fiets-netwerk de komende jaren kwalitatief te verbeteren.

Maar het is ook belangrijk dat er re-kening wordt gehouden met de hui-

dige noden en wensen van de fietser. Daarom betrekt het gemeentebestuur ook de eigen inwoners bij dit onder-zoek. Welk profiel heeft de fietser in Destelbergen? Hoe ervaart hij de fiets-routes? Wat zijn de verwachtingen? Welke factoren beïnvloeden het fiets-gebruik? Help het gemeentebestuur een antwoord te vinden op deze vra-gen en vul tussen 1 en 30 november de online fietsenquête in op www.destel-bergen.be/fietsenquete. De enquête is gericht aan alle inwoners; niet enkel de mening van de dagelijkse fietser is van belang, de gemeente wenst ook te

weten waarom anderen minder vaak of misschien zelfs nooit voor de fiets kiezen.

De resultaten van deze enquête worden meegenomen in het nieuwe mobili-teitsplan en zijn bijgevolg van belang om de komende jaren een fietsbeleid op maat van Destelbergen te ontwikkelen.

HuwelijksjubileaHet gemeentebestuur van Destelbergen feliciteert zijn hu-welijksjubilarissen.

Briljanten huwelijksjubileum (65 jaar getrouwd):• Lodewijk Geylens - Julienne Saey (24 september 2014)Elk echtpaar ontving een waardebon van 185 euro.

Diamanten huwelijksjubileum (60 jaar getrouwd):• Gilbert Wullaert - Jozea Van Cleemput (7 augustus 2014)Elk echtpaar ontving een waardebon van 125 euro

Gouden huwelijksjubileum (50 jaar getrouwd):• Wilfried Willems - Angela Struylaart (8 augustus 2014)• Daniel Notschaele - Annette Vertenten (22 augustus 2014)• Marcel Van Quaquebeke - Rita Cattoir (5 september 2014)• Hugo Van de Slyeke - Monique De Meester (23 septem-

ber 2014)• Antoine Mosselmans - Marcella De Boever (26 september 2014)• Georges D’haene - Francine De Kocker (30 september 2014)Elk echtpaar ontving een waardebon van 65 euro.

MEER INFOwww.hakhoutbeheer.be

MEER INFODienst mobiliteit en verkeert 09 218 92 [email protected]

Page 9: Infoblad november december 2014

9

LEEFMILIEU

Muts voor je huis

Workshops dakisolatieIs je dak nog niet geïsoleerd? Dan is het hoog tijd om dat wel te doen! Om de handige harry’s onder ons te on-dersteunen biedt het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen workshops rond dakisolatie aan. Een correcte plaatsing is immers cruciaal voor de effectiviteit van de geplaatste isolatie. De workshop in Destelbergen vindt plaats op 13 december.

‘Energiefit’-avond op 13 november

Bespaar energie zonder moeite’Wist je dat een reeks eenvoudige energietips je al snel een paar honderd euro per jaar kunnen opleveren? Zonder veel moeite en zonder grote investeringen. Meer weten? Schrijf je dan in voor de ‘Energiefit-avond’ op donderdag 13 november en laat je inspireren.

“Het interessante aan zo’n workshop is dat hij plaatsvindt op een ongeïsoleer-de zolder”, zegt Mario. “We kunnen daar direct tonen hoe we isolatie goed kunnen aanbrengen. Zo’n bestaand dak is ook altijd gecompliceerder dan een maquette. Zo kunnen we direct aandacht besteden aan moeilijk uit te werken details.”

“Mensen onthouden beter als ze zelf met hun eigen ogen hebben gezien hoe isolatie wordt aangebracht”, vult Geert aan. “En we kijken niet alleen naar isolatiematerialen: een wind- en waterdicht onderdak en een lucht-dichte afwerking langs de binnenkant komen ook aan bod. Verder is het be-langrijk om zo dik mogelijk te isole-

ren. Daarom timmeren we samen een voorbeeld uit waarbij we een bestaand keper- of spantendak ‘uitdikken’ tot de gewenste isolatiedikte.”

WORKSHOP DAKISOLATIE IN DE-STELBERGENZaterdag 13 december van 14.00 tot 18.00 u.Locatie voorlopig nog niet gekend.Kostprijs: gratis (dankzij de steun van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen)

Opgelet, de plaatsen zijn beperkt! Schrijf snel in via www.bouwwijs.be/inschrijvingen/mutsvoorjehuis of bel naar 09 267 78 04. De workshops wor-den gegeven door specialisten van de MilieuAdviesWinkel met ervaring in ecologisch bouwen.

Eandis en de energiespecialisten van Bond Beter Leefmilieu ontwikkelden een avondsessie die een hele reeks energietips op een leuke manier uit de doeken doet. Ze selecteerden de meest rendabele en soms verrassende tips en zetten die in de juiste volgorde. Geen extreme toestanden, maar wel een leuk anderhalf uur vol praktische info waarmee je meteen aan de slag kunt.

SCHRIJF JE VANDAAG NOG IN! Deze avondsessie is gratis, maar wacht wel niet te lang, want het aantal plaat-sen is beperkt.

ENERGIEFIT-AVOND BESPAAR ENERGIE ZONDER MOEITE

Wanneer: 13 november van 19.30 tot 21.00 u. (deuren open vanaf 19.15 u.)

Waar: in De Kollebloem (Leenstraat 18) in Heusden

Inschrijven: www.destelbergen.be, [email protected] of t 09 218 92 62

Page 10: Infoblad november december 2014

10

LEEFMILIEU

Bladkorven van oktober tot decemberIn het najaar zorgen de afgevallen bladeren voor wat overlast. De bladeren verstoppen de rioolkolken en zorgen voor slip- en uitglijdgevaar. Gelukkig hebben de buurtbewoners de gewoonte om de bladeren die op het voetpad of de wegberm vallen zelf op te ruimen. Eigenlijk staat dit ook zo beschreven in het politiereglement. Om de buurtbewoners te helpen, plaatst het gemeentebestuur van begin oktober tot eind december bladkorven in de straten met bomen die behoren tot het openbaar domein.

Woon gezond, geef lucht aan je huis!In de koudere periodes van het jaar zijn we sneller geneigd om ramen en deu-ren goed dicht te houden. Als je weet dat je eigenlijk het grootste deel van je tijd binnen doorbrengt, dan weet je natuurlijk dat het heel belangrijk is voor je gezondheid om te zorgen voor gezonde, frisse lucht binnen.

De bladkorven zijn duidelijk te herken-nen. Het zijn grote zeshoekige bak-ken, gemaakt van een stevige draad, aangeduid met een duidelijk bordje. De groendienst heeft in dit seizoen de handen meer dan vol, maar dankzij de samenwerking met de buurtbewoners blijven de voetpaden en wegbermen grotendeels vrij van bladeren. De blad-

korf houdt de bladeren bij elkaar tot wanneer de groendienst langskomt.

ENKEL BLADEREN VAN BOMEN OP HET OPENBAAR DOMEINDeze bladkorven zijn uiteraard enkel bedoeld voor afgevallen bladeren, geen takken, van bomen op het openbaar do-mein. Huishoudelijk afval of groenafval

uit je eigen tuin hoort hier niet in thuis. Met je eigen groenafval kan je immers terecht in het recyclagepark.

LUCHTVERVUILING IN JE HUIS?Dagelijks brengen we heel wat tijd bin-nen door. In Vlaanderen is dat gemid-deld zo’n 85% van onze tijd, waarvan het grootste deel thuis. Het is dan ook lo-gisch dat de verse, gezonde lucht binnen snel is opgebruikt. Niet alleen door te ademen, maar ook door te koken, poet-sen, douchen, roken of klussen, komen er stoffen in de lucht die jou of je familie ziek kunnen maken. Vermijd daarom pro-ducten met gevarensymbolen en hou sigarettenrook uit je woning. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen of klussen.

VENTILEREN OF VERLUCHTEN?Door te ventileren laat je voortdurend verse lucht binnen. Dit doe je door de ventilatieroosters open te laten staan of bijvoorbeeld een raam op een kier te zetten. Ventileren doe je best 24 uur per dag.

Door te verluchten zorg je er voor dat er op korte tijd veel frisse lucht binnen-komt. Dat kan door bijvoorbeeld een raam of buitendeur minstens 2 keer per dag 15 minuten open te zetten.

VERLUCHTEN = ENERGIEVERSPIL-LING?Je hoort wel eens dat verluchten vol-ledige energieverspilling is omdat je dure warme lucht naar buiten laat ont-snappen. Dit is niet correct: verluchten brengt vochtige lucht naar buiten en drogere lucht naar binnen. Het opwar-men van verse, droge lucht kost minder energie dan het opwarmen en warm houden van vochtige binnenlucht.

EEN PROPER VENTILATIESYSTEEM = PROPERE LUCHTHeb je een ventilatiesysteem in je wo-ning, zorg er dan voor dat dit goed on-derhouden is. Raadpleeg bij twijfel de handleiding of je installateur. Slecht on-derhouden ventilatiesystemen kunnen de kwaliteit van de lucht in je woning slechter maken in plaats van beter.

MEER INFODienst leefmilieut 09 218 92 69 [email protected]

ZEVEN TIPS VOOR EEN GEZONDER BINNENMILIEU:

1. Ventileer 24 uur per dag2. Verlucht minstens twee keer per dag gedurende 15 minuten3. Rook niet binnen4. Gebruik en onderhoud de ventilatieopeningen in huis, sluit ze niet af5. Verlucht extra tijdens en na het douchen, koken, poetsen, klussen,…6. Verlucht je woning extra wanneer je nieuwe materialen of meubels hebt

geplaatst7. Zet de verwarming lager of schakel ze uit tijdens het verluchten

(Bron: de Vlaamse Logo’s en VIGeZ vzw )

Page 11: Infoblad november december 2014

11

LEEFMILIEU

Kies voor goedkopere groene energie via groepsaankoopWil jij besparen op je energiefactuur? En wil je daarbij ook je steentje bijdragen tot een beter milieu? Doe dan mee met de groepsaankoop van 100% groene stroom en aardgas van het Oost-Vlaamse provinciebestuur. Het gemeen-tebestuur ondersteunt dit initiatief, en dit al voor de vierde keer op rij. Tot en met 21 januari kan je eenvoudig en vrijblijvend inschrijven.

Ben je overtuigd? Schrijf dan vanaf 4 november in via www.samengaan-wegroener.be (doorklikken op provin-cie Oost-Vlaanderen). Inschrijven kan tot en met 21 januari. De veiling vindt plaats op 22 januari. Je beslist daarna pas of je het aanbod aantrekkelijk ge-noeg vindt.

Ga je in op het voorstel? Dan brengt de Provincie Oost-Vlaanderen de over-stap in orde. Het nieuwe contract zal ingaan tussen 1 april en 1 juni volgend jaar, afhankelijk van de winnende le-

verancier. Door de afschaffing van de verbrekingsvergoeding kan je altijd kosteloos overstappen naar een nieu-we leverancier, ongeacht de duur van je contract.

Ook bedrijven, zelfstandigen en vereni-gingen met een beperkt verbruik kun-nen dit jaar opnieuw deelnemen.

Voor meer informatie over dit initia-tief, bel naar het gratis infonummer 0800 76 101 (op werkdagen van 09.00 tot 17.00 u.– maandag tot 20.00 u.) of

e-mail je vraag naar [email protected]. Heb je geen toe-gang tot het internet, dan helpt het gemeentebestuur je graag verder. Breng zeker je laatste eindafrekening voor energie mee! Daar vinden we im-mers alle gegevens terug om jouw in-schrijving te kunnen doen.

(Ver)bouw met kennis van zakenJaarlijks flink besparen op je energierekening ... en je woning intussen ook gezonder en comfortabeler maken? Het kan. Maar dan moet iemand je vertellen hoe. Infrax en Dialoog doorkruisen heel Vlaanderen om (ver)bouwers wegwijs te maken tijdens een reeks tweedaagse opleidingen: de InfraxBouwTeams.

BouwTeams zijn al jaren een succes. Dialoog en Infrax kunnen een lange lijst voorleggen van tevreden deel-nemers die tijdens zo’n BouwTeam ontzettend veel hebben geleerd over duurzaam bouwen en alles wat daarbij komt kijken. De keuzes die je als (ver)bouwer moet maken, zijn immers niet eenvoudig. Maar ze bepalen wel hoe energiezuinig je woning zal zijn.

KOSTBARE INFORMATIE, GEEN VER-KOOPSPRAATJE

Hoe moet je de woning isoleren? Hoe kies je een verwarmingsinstallatie en bepaal je het vermogen ervan? Hoe belangrijk is goede ventilatie? Wat zijn de mogelijkheden van zonne-energie? Hoe kan je regenwater hergebruiken. Over al deze kwesties geven bouwdes-

kundigen neutrale informatie tijdens een InfraxBouwTeam. Neutraal, want Infrax noch Dialoog verkoopt welk ma-teriaal dan ook.

Page 12: Infoblad november december 2014

12

LEEFMILIEU

HOE VERLOOPT EEN INFRAXBOUW-TEAM?

Je kan kiezen tussen twee formules:

1. Een BouwTeamcursus voor verbou-wers:

Tijdens dit BouwTeam krijg je van een bouwdeskundige van vormings-centrum Dialoog gedurende twee volle dagen alle technische en prak-tische kennis mee over duurzaam en energiezuinig verbouwen. Handig, zelfs als je tijdens de werken niet zelf de handen uit de mouwen steekt. Zo ben je goed geïnformeerd als je ge-sprekken moet voeren met architec-ten, bouwfirma’s en verkopers van allerlei materialen.

2. Een BouwTeamcursus voor nieuw-bouwers:

Vanaf 2021 is het BEN-principe de standaard voor nieuwbouwwonin-gen. Dat betekent dat alle nieuw-bouwprojecten aan een strenge energieprestatie-eis (E30) moeten voldoen. Tegelijk moet de resteren-de hoeveelheid energie die je nog nodig hebt, gedeeltelijk ter plaatse of uit nabijgelegen groene bronnen opgewekt worden. In deze cursus voor nieuwbouwers leer je hoe je met een evenwichtig maatregelen-pakket bijna-energieneutraal (BEN) kunt bouwen.

Voorkennis is absoluut niet vereist. Je leert de voor- en nadelen van de di-verse bouwmaterialen en installaties kennen. De lesgevers brengen verschil-lende materialen mee om zo concreet mogelijk uitleg te geven. Het aantal deelnemers is beperkt zodat iedereen volop aan bod komt.

FLINKE ENERGIEBESPARING & SNEL TERUGVERDIEND

In het InfraxBouwTeam ontdek je de geheimen van een duurzaam en ener-giezuinig bouwen. Hiermee schroef je de energierekening in je nieuwe thuis

flink terug. En je creëert meteen een gezondere en comfortabelere leef-omgeving. Dankzij de steun van onze partners kost deelnemen aan de cur-sus slechts 40 euro. Je krijgt een cur-suspakket en tijdens de middag zijn er broodjes. Dat inschrijvingsgeld is dankzij de vele tips zo terugverdiend. Je merkt het meteen aan je energiefac-tuur.

PROGRAMMA VAN DE BOUWHEER

Naast de InfraxBouwTeams bieden we aanvullens de cursus ‘Programma van de Bouwheer’ aan. Daarin leer je je bouw- en woonwensen formuleren

binnen een duurzaam kader. Bouw-stijlen, bouwmethoden, wooncon-cepten, akoestiek, kleurbeleving & kindvriendelijk bouwen komen in het Programma van de Bouwheer allemaal aan bod.

INSCHRIJVEN?

De InfraxBouwTeams en het Program-ma van de Bouwheer zijn snel volzet! Schrijf je in via www.bouwteams.be of, als je niet over internet beschikt, telefonisch bij Dialoog op het nummer 016 23 26 49.

Page 13: Infoblad november december 2014

13

VRIJE TIJD

De Avonden met Rika Ponnet en dirk BlanchartInformele gesprekken, actuele sprekers of een rustig avondje muziek in bibliotheek Destelbergen

RIKA PONNET – BLIJF BIJ MIJDonderdag 27 november om 20.00 uNa de eerste verliefdheid ontstaat in veel relaties een ‘machtsstrijd’: je gaat je ergeren aan kleine kantjes, je bent bang te veel van jezelf te moeten opgeven, er ontstaat een bepaalde sleur… Hoe ga je om met die strijd binnen je rela-tie?

Relatietherapeute en seksuoloog Rika Ponnet gaat in de lezing ‘Blijf bij mij’ in op deze problematiek, illustreert al-les met praktijkvoorbeelden en sprekende fragmenten uit Vlaamse series en biedt een mogelijke, betere aanpak aan, zowel voor singles als voor mensen in een bestaande relatie.

DIRK BLANCHART – HUISKAMERCONCERTVrijdag 19 december om 20.00 uNa een muzikale stilte van meer dan zeven jaar bracht dirk Blanchart in februari dit jaar een nieuwe single uit, Green-back dollar.

Blanchart werd bekend als winnaar van de eerste Humo’s Rock Rally en frontman van Luna Twist, behoort met radio-hits zoals Fool yourself forever, No regrets en Heart beats faster tot het muzikale erfgoed van de Vlaamse pop en rock en brengt binnenkort zijn 10de solo-cd uit. Op vrijdag 19 december komt hij ons in een huiskamersfeer verwennen met een akoestische set van zijn beste werk, aangevuld met enkele covers.

MEER INFO EN RESERVATIEBibliotheek Destelbergen, Dendermondestenweg 420t 09 228 07 [email protected](2 euro na reservatie, 3 euro aan de kassa (gratis drankje)

© Jef Boes

Page 14: Infoblad november december 2014

14

VRIJE TIJD

Tentoonstelling ‘Zeg Roodkapje, waar ga je heen?’Van dinsdag 28 oktober tot en met zaterdag 13 december is de tentoonstelling Zeg Rood-kapje, waar ga je heen? te gast in de bibliotheek van Destelbergen.

Workshop Bewaar je mooiste herinneringen in een fotoboek

Grote boeken-verkoop in Heusden

De tentoonstelling Zeg Roodkapje, waar ga je heen? geeft je een andere kijk op gekende sprookjesfiguren. Prachtige nieuwe sprookjesboeken vormen de lei-draad. Het decor is een sprookjesbos en het huisje bij het bos. De papier-machéfi-guren van Micheline Vandervreken bren-gen de sprookjes tot leven.

Ging Roodkapje braafjes bij oma op be-zoek of had ze andere dwaze plannen? Was Sneeuwwitje wel gelukkig bij de 7

dwergen of vond ze het er ongelooflijk saai en keek ze uit naar een spannende gebeurtenis in het bos?

Deze prachtige tentoonstelling van het literaire museum in Hasselt toert langs de bibliotheken van het provinciale sa-menwerkingsverband De Vijf en dit na-jaar staat het sprookjesbos in de biblio-theek van Destelbergen.

OP WOENSDAG 5 NOVEMBER VAN 9.00 TOT 12.00 U.Er zijn zoveel momenten in je leven die je lief zijn en die je voor eeuwig wil vast-houden. Tijdens de workshop Bewaar je mooiste herinneringen in een fotoboek leer je hoe je foto’s kan bewaren in een fotoboek dat je helemaal naar je hand zet: foto’s kiezen, lichtjes bijwerken en verdelen over de bladzijden van je boek. Je kiest een voorpagina en voegt teksten en illustraties toe.

Deze workshop vindt plaats op woens-dag 5 november van 9.00 tot 12.00 u. in bibliotheek in Destelbergen. Het aantal deelnemers is beperkt. Schrijf op voor-hand in.

Wie wil, kan zijn of haar digitale foto’s meenemen. De workshop wordt georganiseerd door Seniornet en is gratis.

Op zaterdag 29 november kun je in de bib in Heusden terecht van 10.00 tot 13.00 u. voor de jaarlijkse boekenver-koop. Boeken, tijdschriften, strips, CD’s en DVD’s verlaten voorgoed de collectie en kunnen voor een zacht prijsje bij jou een tweede leven krijgen.

De verkoop start op zaterdag 29 novem-ber van 10.00 tot 13.00 u. en loopt daar-na tijdens de gewone openingsuren door tot en met donderdag 4 december.

MEER INFOBibliotheek Destelbergent 09 228 07 [email protected]

MEER INFOt 09 228 07 [email protected]

MEER INFO EN INSCHRIJVINGENBibliotheek Destelbergen Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergent 09 228 07 61 [email protected]

Page 15: Infoblad november december 2014

15

VRIJE TIJD

Lezing ‘Is een smartphone gemakkelijker dan een gsm?’

OP WOENSDAG 17 NOVEMBER VAN 10.00 TOT 12.00 U.

Lezing ‘Het beloofde land’

OP DONDERDAG 20 NOVEMBER OM 10.30 U.

Als de batterij van je gsm versleten is, koop je dan een nieuwe gsm of koop je een smartphone? Met een smart-phone kan je net zo goed bellen als met een gsm, maar het is iets anders: er zijn geen toetsen meer, maar een aanraakscherm. Wat kun je nog meer met zo’n smartphone? Je kunt natuur-lijk foto’s nemen, je agenda bijhouden, op het internet gaan, e-mailen en nog veel meer. Ook apps downloaden en installeren is vrij simpel. In deze voor-dracht worden de meest courante functies van smartphones uitgelegd en wordt de vergelijking gemaakt met een gewone gsm.

De lezing van Seniornet vindt plaats op woensdag 17 november van 10.00 tot 12.00u in bibliotheek Destelbergen. Het is een gratis lezing, maar wel graag op voorhand inschrijven.

Journalist en auteur Pascal Verbeken, maker van de Canvas-reeksen Arm Wallonië en Grand Central Belge, keert met ons terug naar een stukje vergeten geschiedenis van Vlaanderen. Verbeken komt vertellen hoe het huidige, verdeelde België het product is van een dramatische geschiedenis. Een half miljoen Vlamingen verhuisde tussen 1840 en 1960 naar Wallonië. Te voet, op de fiets of per trein. Vlaanderen was toen straatarm en Wallonië de derde industriële regio ter wereld. Een vergeten geschiedenis.

Verbeken graaft diep in het verleden en toont fragmenten uit zijn film ‘La terre promise’ waaruit de Canvas-reeks ‘Arm Wal-lonië’ tot stand kwam. Tot slot gaat hij in op de mogelijke toe-komst van België waarin migratie alweer een cruciale rol zal spelen.

Deze lezing vindt plaats op donderdag 20 november om 10.30 u. in de bibliotheek van Destelbergen. Er is uitgebreid gelegen-heid om vragen te stellen en te debatteren.

Deze lezing wordt je aangeboden door het provinciale samen-werkingsverband De Vijf.

MEER INFO EN INSCHRIJVINGENBibliotheek Destelbergen Dendermondesteenweg 420, 9070 Destelbergent 09 228 07 61 [email protected]

© Tim Dirven

Page 16: Infoblad november december 2014

16

VRIJE TIJD

Heusdendorp

Dit plein draagt al jaren een monument waarop één voor één

- wie weet wie ze waren -al hun namen verweerd staan in steen.

Hoe een plaats op het dorp, als laatste eer,voor elke kogel teveel van weleer

- hun leven voltooid in een strijd, verleden verleert met de tijd -

de daden herinnert en aandacht vraagt.Hoe elke oorlog de vrede verdaagt.

luk vermeulen (dorpsdichter)

Page 17: Infoblad november december 2014

17

VRIJE TIJD

Mooie herfstlandschappen met geurige kleuren, afgevallen bladeren en ontspruitende paddenstoelen… Het doet een mens wegdromen. Klaar om er op uit te trekken en alles tot jou te nemen? Wandel dan mee langs bekende en minder bekende plaats-jes in Destelbergen op dinsdag 11 november. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen als senioren zijn wel-kom. Het tempo is aangepast aan de deelnemers, jong en oud, geoefend of niet geoefend. De afstand bedraagt 6 à 8 kilometer.

De gezinswandeltocht vertrekt stipt om 15.00 u. aan manege Llyda Stables (Schipgrachtstraat 4 in Destelbergen). Na de wandeling kan je iets drinken in de gezellige cafetaria van Llyda Stables.

Het is de bedoeling om die dag zoveel mogelijk inwoners van Destelbergen aan het wandelen te krijgen. Help je mee het staprecord te verbreken?

Destelbergen wandelt op 11 novemberOm de wandelsport te promoten organiseert de sportdienst van Destelbergen een herfstwandeltocht voor gezinnen op 11 november. De plaatselijke wandelvereniging, de Belgisch-Nederlandse Wandelverbroedering, zorgt voor een piekfijn, mooi en rustig parcours.

WANDELEN IS GEZOND

We bewegen vaak te weinig. Zet een stap in de juiste richting door regelmatig beweging in te bouwen in je dagelijkse bezigheden. De trap nemen, je auto verder parkeren,… alle kleine beetjes helpen. Na de wandeling krijgen alle geïnteresseerden de nodige informatie over de wandelclub (meer info op www.bnw-info.be) of de lessenreeksen georgani-seerd door de sportdienst (meer info op www.destelbergen.be/sport).

MEER INFOSportdienstt 09 218 72 [email protected]

Artyshock

Digishock: het event voor gamers uit 9070 en daarrond! Lan party, FIFA-toernooi, workshops, demo’s … op 20 december vindt elke gamer (12-99j) zijn ding in het JGC! Artyshock gaat digitaal en wel samen met de gamers.Naast een lan party, waarbij jullie het tegen elkaar opnemen in `league of le-gends’, een FIFA-toernooi, vanuit een comfortabele zetel, voorzien we ook diverse workshops en demo’s die te ma-ken hebben met gaming. Meer info volgt binnenkort op de ge-meentelijke website.

Interesse om mee te organiseren?Heb je zelf ervaring met het organiseren van een lan party of werk je in de ga-mingbusiness en heb je zin om mee te helpen bij de organiseren van deze dag. Neem dan snel contact op via [email protected]

Voor de jongere gamers:In de voormiddag kunnen de 10-14 jari-gen onder jullie al terecht in de biblio-theek. Van 10u tot 13u wordt daar een workshop `games maken’ gegeven. Meer info via [email protected]

MEER INFOJeugddienstt 09 218 72 [email protected]/artyshockwww.facebook.com/artyshock-destelbergen

Page 18: Infoblad november december 2014

18

VRIJE TIJDArtyshock for kids

De Sint komt naar Destelbergen!Voor hun grote ronde houden de Sint en zijn pieten op zondag 30 november om 14.30 u. al even halt in het Jeugd- en gemeenschapscentrum. Sinterklaas, Matroospiet, Vergeetpiet, Kookpiet en Speurpiet brengen een schalkse, spannende en sinteractieve voorstelling vol zoete muziek, zout water en zeurpieten.

De stoomboot zet koers naar ons land en alles verloopt even rimpelloos als de zee, hoewel … Matroospiet blijkt niet te kunnen zwemmen en is voort-durend zeeziek. Bovendien kan Ver-geetpiet niets onthouden en heeft hij constant honger. Gelukkig is er nog de goede Sint om alles in goede banen te leiden. Tot er een storm opsteekt en niet alleen de cadeautjes overboord vallen, maar ook de Sint vermist wordt.

Lukt het Matroospiet om zijn angsten te overwinnen om de Sint op te spo-ren? Kan Vergeetpiet zich herinneren waar en wanneer hij de Sint voor het laatst heeft gezien? Of moeten de kin-deren de Sint, de stoomboot en de Pie-ten redden?

De voorstelling duurt ongeveer 50 minuten. Alle brave kinderen zijn wel-kom, samen met hun ouders of groot-

ouders. De voorstelling kost 5 euro, inclusief een zakje lekkers.

De vorige Artyshock voorstellingen konden telkens rekenen op een uitver-kochte zaal en ook deze keer belooft het een fantasierijke namiddag te wor-den.

Vooraf inschrijven is verplicht via www.destelbergen.be/artyshock.

MEER INFOJeugddienstt 09 218 72 [email protected]/artyshockwww.facebook.com/artyshockdestelbergen

Hans Pama © Attribution 2.0 Generic

Page 19: Infoblad november december 2014

19

SENIOREN

Nieuwe schenkingen aan museumHet gemeentelijk museum ontving onlangs opnieuw enkele authentieke voorwerpen: een aarden pot uit de 19de eeuw en een pan waarin vroeger Destelbergse vla werd gemaakt. Heb je zelf ook nog iets interessants liggen op zolder, in de kelder of in de schuur? Aarzel dan niet en neem eens contact op met het museum. Op dit moment is het museum vooral op zoek naar gegevens en materiaal uit de Eerste Wereldoorlog.

19

Meer infoHet lokaal dienstencentrum van het OCMW, De Rei-naert, biedt een waaier aan diensten en activiteiten voor (jong)senioren die nog heel veel van het leven ver-wachten. De toegang tot het dienstencentrum is gratis, voor sommige activiteiten wordt een democratische prijs gevraagd. Tenzij anders vermeld, vinden alle acti-viteiten plaats in De Reinaert.

Kerkham 3 D, 9070 Destelbergent 09 218 03 13f 09 218 03 [email protected]/reinaertwww.ocmw-destelbergen.berekeningnummer: BE87 3630 9289 2694

Juridisch adviesElke donderdag van de even weken om 13.30 u. kan je in De Reinaert terecht voor kosteloos juridisch advies. De advocaten verlenen juridische eerstelijnsbijstand. In-dien nodig verwijzen zij je door.

In de kijkerSHOWNAMIDDAG MET LIEDJES UIT DE OUDE DOOSOp dinsdag 18 november organiseert de werkgroep demen-tievriendelijke gemeente een shownamiddag met optreden van Aki Bollino. Het wordt een namiddag vol bekende lie-deren uit de oude tijd. Gegarandeerd ambiance en meezin-gers! De deuren gaan open om 14.00. Het optreden start om 14.30 u. Inkom € 4 (taart en koffie inbegrepen). Graag op voorhand inschrijven via het dienstencentrum.

Op dinsdag 16 december organiseert de werkgroep demen-tievriendelijke gemeente van het OCMW Destelbergen het laatste geheugenkoor van het jaar! Onder begeleiding zin-gen wij samen de liedjes uit de oude doos. De lichtjes van de schelde, Chérie, que sera sera, het vliegerke,… alles pas-seert bij ons de revue. Iedereen met een hart voor dementie is welkom om samen met ons te komen zingen. We gaan van start om 14.30 u. en ronden af rond 16.00 u. De kostprijs

bedraagt € 2,5, koffie inbegrepen. Indien je interesse hebt om deel te nemen, maar niet over vervoer beschikt, neem dan contact op.

Kerstfeest in De ReinaertOp vrijdag 19 december vindt het jaarlijks kerstfeest plaats. Hou deze dag alvast vrij! Vanaf 11.30 u. ben je welkom voor het aperitief, het feestmaal en natuurlijk het spetterende dansfeest! Meer info aan het onthaal van De Reinaert of via t 09 218 03 13.

VoordrachtDEPRESSIE BIJ SENIORENDepressie is een wereldwijd belangrijk gezondheidspro-bleem in alle leeftijdscategorieën. Vaak wordt een depres-sie bij senioren echter niet als dusdanig herkend omdat de klachten zoals vergeetachtigheid, weinig energie hebben, somberheid en vereenzaming deels worden toegeschreven aan de hogere leeftijd en verschillen van klachten bij jonge-re mensen met een depressie. Dat veel ouderen last hebben van depressieve symptomen is niet zo gek, want door hun leeftijd hebben ze al vele malen afscheid moeten nemen van dierbaren in hun omgeving, maar ook van dingen die voor hen belangrijk waren en die ze nu niet meer kunnen doen. Bovenstaande symptomen horen dus wel een beetje bij het rouwproces dat ouderen steeds opnieuw doormaken.

Bij jongsenioren uit een depressie zich op een andere ma-nier. Zij hebben niet zozeer last van extreme somberheid en het lege gevoel, maar hun stemming is eerder onverschillig of apathisch. Vaak voelen ze zich in gezelschap wat beter, waardoor de depressie voor de buitenwereld verborgen blijft. Daar komt nog eens bij dat veel ouderen hun sombere gevoel zelf logisch vinden, want ze hebben al zoveel moeten inleveren in hun leven en ze willen niet klagen. Wanneer wordt een ‘dipje’ dan precies een depressie? Wat zijn de symptomen en hoe kan je ene depressie vermijden of aan-pakken?

De voordracht vindt plaats op dinsdag 18 november om 14.00 u. Deze voordracht wordt gegeven door Caroline Cous-sens en is in samenwerking met het SIG. Gelieve in te schrij-ven vóór vrijdag 14 november. Kostprijs: € 3

DE MENOPAUZE, EEN BELANGRIJKE LEVENSFASE!Wist je dat een Belgische vrouw gemiddeld 83 jaar wordt en ze rond haar 52ste in de menopauze gaat? Eén derde van haar leven ligt dan nog voor haar. Tijdens de overgang val-len bepaalde hormonen weg en vanaf die periode wordt de vrouw ook kwetsbaarder voor tal van ziektes. Het is dus heel belangrijk dat ze zich vanaf die periode goed informeert hoe ze haar levenskwaliteit kan optimaliseren. Kleine aanpassin-gen in de levensstijl kunnen immers klachten zoals hart- en vaatziekten, osteoporose, blaasproblemen enz. verminde-ren of voorkomen. Een boeiende namiddag met ook tal van

Tijdens de wintermaanden worden de volgende activiteiten niet georganiseerd: fietsen, petanque en marktbezoek in Lochristi. Deze activiteiten starten terug in april 2015.

Page 20: Infoblad november december 2014

20

SENIOREN

tips in verband met gezonde voeding, beweging en hoe de creatieve levenswijsheid aan te scherpen.

De voordracht vindt plaats op dinsdag 25 november om 14.30 u. Deze voordracht wordt gegeven door Gerda Desmidt, vroedvrouw en menopauzeconsulent met een specialisatie in natuurgeneeskunde en acupunctuur. Gelie-ve in te schrijven vóór vrijdag 21 november. Kostprijs: € 3

VALLEN DOE JE BETER NIET! VALPREVENTIE BIJ SENIOREN.Eén op drie 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Dit is eigenlijk een ruime onderschatting aangezien valin-cidenten zonder letsels doorgaans niet gemeld worden. Vallen kan uiteraard leiden tot fysieke pijn (breuken, ver-rekkingen, blauwe plekken), waar al dan niet een dokter of zelfs een ziekenhuisopname aan te pas komt. Maar het heeft ook andere nare gevolgen, want geef toe: als je on-langs bent gevallen op straat, bestaat de kans dat je die weg niet meer zult nemen en daardoor misschien je soci-ale contacten afbouwt. Gelukkig kan je de kans op vallen makkelijk zelf verkleinen door actief te zijn en je veiligheid te verhogen. Hoe sneller je daarmee begint, hoe beter. In deze voordracht geven we tips en advies rond hoe je daar-mee aan de slag kunt. We hebben het over de oorzaken van valpartijen en uiteraard: wat doe je eraan?

De voordracht vindt plaats op dinsdag 9 december om 14.00 u., einde is voorzien om 17u00. Deze voordracht wordt gegeven Michel Palmans, bewegingsconsulent, en is in samenwerking met het SIG. Gelieve in te schrijven vóór vrijdag 5 december. Kostprijs: € 3

DIEFSTALPREVENTIE: WAT DOE JE BEST (NIET)?Deze voordracht geeft je de tips & tricks om je huis minder aantrekkelijk te maken voor inbraak, hoe je je het beste gedraagt tijdens een bezoek aan de bank of wat je zeker niet moet doen wanneer je aan de kassa staat in de win-kel.

De voordracht vindt plaats op maandag 15 december om 14.00 u. Deze voordracht wordt gegeven door Frankie Ver-loove en een collega van de politiezone regio Schelde & Rhode. Kostprijs: € 3. Inschrijven is noodzakelijke en kan tot 12 december.

In beweging blijvenVoor de betalende bewegingsactiviteiten werken we met een tienbeurtenkaart. Die kost 16,50 euro en kan je vrij gebruiken voor de activiteiten dansen, lijndansen, zitdan-sen, yoga, BBB en Tai Chi / Qi Qong. Zo kan je met een en dezelfde kaart dus de ene keer deelnemen aan het dansen en de volgende keer het Tai Chi/Qi Qong uitproberen. Han-dig toch?

DANSENWat: Dans is een sport, kunstvorm of een sociaal

gebeuren dat meestal op beweging duidt van het lichaam, vaak in combinatie met muziek. Het wordt gebruikt als een vorm van

emotionele expressie, sociale interactie of in een spirituele of uitvoerende vorm. Annick is kunstenares van dienst.

Wanneer: Elke dinsdag van 14u tot 15u30

ZITDANSENWat: Volksdansen (voor senioren) zijn traditionele

dansen op leuke ritmes. Deze worden al zittend uitgevoerd. Mieke zorgt voor de gepaste bege-leiding.

Wanneer: Op woensdag 5 en 12 november en 3 decem-ber telkens van 15.00 tot 16.00 u. De kalender krijg je aan het onthaal.

YOGAWat: Oefeningen die de spieren versterken, het

functioneren van je organen verbeteren en je helpen om emotionele stabiliteit te bekomen en te behouden. Begeleiding door Ria.

Wanneer: Elke maandag van 14.00 tot 15.30 u.

BBB Wat: Bewust Begeleid Bewegen in groep, aangepast

aan senioren. Begeleiding door Ines of Lies-beth.

Wanneer: Elke vrijdag van 13u45 tot 15u15.

TAI CHI/QI QONGTai Chi/ Qi Qong is een vloeiende aaneenschakeling van sierlijke bewegingen die heel rustig worden uitgevoerd. Het hele lichaam beweegt ontspannen en gecoördineerd waardoor Tai Chi/ Qi Qong niet enkel een oefening is voor het lichaam maar ook voor de geest. Samen met Hilde en/of Patrick train je op evenwicht, coördinatie en stabiliteit.Wanneer: Op woensdagvoormiddag 5, 12, 19 en 26 no-

vember en 3, 10 en 17 december, telkens van 10.00 tot 11.15 u.

LIJNDANSENWat: In een ontspannen sfeer de kneepjes van het

lijndansen leren. Lijndansen is een leuke ma-nier om te bewegen en in vorm te blijven. De pasjes worden stap voor stap aangeleerd. Voor deze dansen heb je geen partner nodig, ze ge-beuren in groep!

Wanneer: Op donderdagnamiddag om 14.00 u. De kalen-

Page 21: Infoblad november december 2014

21

SENIOREN

der krijg je aan het onthaal. Deze activiteit is i.s.m. Okra Destelbergen.

WANDELENWat: Onder begeleiding van Christiana geniet je van

de natuur aan een tempo van gemiddeld 4 à 4,5 km/u. Omringd door een fijne groep mensen wandel je je fit. Deelname is volledig gratis.

Wanneer: Op onderstaande vrijdag - start wandeling ter plaatse om 14.00 u.

Op 21 november wandelen we in Vinderhoute. We spreken af aan de kerk van Drongen-Luchte-ren. Je kan die bereiken met bus 18. Zij die ge-bruik wensen te maken van het vervoer vanaf de Reinaert, gelieve je aan te melden in het dienstencentrum tegen 12.50 u.

Inschrijven: Minstens 2 dagen op voorhand voor dege-nen die beroep wensen te doen op het trans-port (€ 3)

Praktisch: Voorzie een drinkbusje, geschikte kledij en trek comfortabele wandelschoenen aan (bij slecht weer: laarzen)

Scherp van geestKAARTENWat: Een kaartje leggen in een gezellige sfeer. Bege-

leiding door Nelly.Wanneer: Van dinsdag tot en met vrijdag vanaf 14u tot

17u

LEESCLUBWat: Je leest individueel het opgegeven boek. Sa-

men met Monique en de rest van de groep be-spreek je het boek.

Wanneer: Dinsdag 2 december om 14.30 u. ‘De zonder-linge avonturen van het geniale bommenmeis-je’ van Jonas Jonasson.

SCHAKENWat: Schaken is een denksport; door het feit dat de

geest zich moet inspannen, werkt schaken zeer ontspannend. Echt waar! Eventuele zorgen of problemen worden opzij geschoven. Het scha-ken in “De Reinaert” wordt gezien als een spel; niet als competitie. Begeleiding door Willy.

Wanneer: Elke donderdag om 14u

PERSCLUBWat: In groep de belangrijkste info bespreken en

uit de krant knippen. Het gaat hier vooral over teksten die senioren aanbelangen en over nieuws uit de regio. Er wordt een overzichte-lijke muurkrant mee samengesteld die in het ontmoetingslokaal opgehangen wordt. De persclub wikt en weegt dus de actualiteit.

Wanneer: Elke woensdag om 10u

SPELNAMIDDAGENWat: Speel je graag een spel, maar niet alleen? Kom

naar De Reinaert! We spelen samen een spel

met een verrassende invalshoek! Dit kan van alles zijn, een quiz, een reminiscentie, ganzen-bord, hoger lager, en nog veel meer! Je mag ook zelf een spel meebrengen en voorstellen.

Wanneer: Op maandagnamiddag en donderdagnamid-dag vanaf 14.30 u.

CultuurFILM IN DE REINAERTWat: Een film met inhoud en achteraf wat extra

informatie en indrukken uitwisselen.

Donderdag 20 november: om 14.00 u. ‘Out of Africa’ Het is begin 1900. De jonge schrijfster Karen Blixen heeft net haar vaderland Denemarken verlaten om zich op een afgelegen koffieplantage in Kenia te vestigen. In deze fascinerende wildernis ontmoet zij de avonturier Denys Finch-Hatton, een ontmoeting die uitgroeit tot een drama-tische liefdesrelatie, steeds balancerend tussen geluk en wanhoop. Een ramp lijkt onafwendbaar en Karen’s hele bestaan wordt bedreigd. Donderdag 11 december: om 14.00 u. ‘Dance with wolves’Lt. John Dunbar wordt als held onthaald nadat hij per onge-luk de troepen van de Unie naar een overwinning leidt in de Amerikaanse burgeroorlog. Hij vraagt om een positie in het westen, maar hij vindt een verlaten plek. Al snel komt hij er achter dat hij daar niet alleen is: hij ontmoet een wolf en een indiaanse stam. Hij raakt bevriend met de indianen, en ontmoet een blanke vrouw die opgegroeid is bij de indianen.

FILM IN KINEPOLISWat: Samen naar de film en daarna koffie met een

gebakje.Waar: In Kinepolis (Ter Platen 12 in Gent)Kostprijs: Een ticket kost € 8,50. Voor vervoer betaal je

€ 3. We vertrekken om 13u15 aan het dienstencentrum.

Vrijdag 14 november: Jersey Boys om 14.00 u.“Jersey Boys” is gebaseerd op de gelijknamige Broadway musical en vertelt het verhaal van vier jongens uit New Jer-sey die zijn opgegroeid aan de verkeerde kant van het spoor. Dit viertal richt de beroemde zanggroep The Four Seasons op die met hits als “Sherry”, “Big Girls don’t Cry” en “Bye Bye Baby” de wereld veroverden.

Vrijdag 12 december: Samba om 14.00 u.Samba is een Senegalese man die reeds tien jaar in Frankrijk woont en leeft van slechte bijbaantjes. Alice, een ambte-naar, heeft last van een burn-out. Terwijl Samba op aller-lei manieren een verblijfsvergunning probeert te krijgen, probeert Alice vrijwilligerswerk te doen bij een vereniging. Beide willen ze uit hun precaire situatie komen, tot op een dag hun pad zich kruist.

Telkens ten laatste de dinsdag voordien aan het onthaal van de Reinaert. Opgelet: de films zijn snel uitverkocht. Op tijd je plaatsje reserveren is de boodschap.

Page 22: Infoblad november december 2014

22

SENIOREN

Tuin & keukenAMUSE GUEULEWat: Vind je de moed niet om iedere dag te koken,

maar doe je het eigenlijk wel graag? Wil je niet te veel afwas en niet te veel kosten? Bij amuse gueule stellen we je gerechten voor die niet moeilijk zijn, niet veel afwas meebrengen, budgetvriendelijk en ook perfect haalbaar zijn voor één persoon.

Prijs: Afhankelijk van het gerecht. Wanneer: Donderdag 6 en 11 november en 4 en 18 de-

cember. Telkens vanaf 10.00 u. Gelieve op voorhand in

te schrijven.SOEPWORKSHOP “SNUIFJE ZOUT”Wat: Een soepworkshop die je naar culinaire hoog-

ten brengt. Breng altijd mee: snijplank, keu-kenmes, dunschiller, schort, recipiënt om eventueel wat soep meer naar huis te nemen.

Prijs: € 4 per keerWanneer: Dinsdag 25 november en 9 en 23 december.

Telkens vanaf 10.00 u.

HobbyBLOEMSCHIKKENWat: Bloemschikken is een creatieve hobby die heel

wat mogelijkheden biedt om op een speelse manier bloemen en ander plantaardig materi-aal tot een kunstwerk te maken.

Prijs: € 35 per werkjaar. Wanneer je in de loop van het jaar wil inschrijven kan dit. Je betaalt dan het saldo voor de komende lessen.

Wanneer: Groep Maureen: vrijdag 21 november en 12 december om 13.45 u.

Groep Marleen: donderdag 27 november en 18 december om 13.45 u.

Groep Liliane: vrijdag 28 november en 19 de-cember om 13.45 u.

KUNST MET KLEINE “K”Wat: Creatief ontplooien in een gezellige groeps-

sfeer. Leef je uit met allerlei materialen. Ann begeleidt je. Ervaring is niet vereist. Dit werk-

jaar is er de workshop aquarel. Het woord aquarel verwijst naar een verf op waterbasis, de schildertechniek met dit medium en uitein-delijk ook naar het eindproduct, meestal op speciaal daarvoor vervaardigd papier. Indien je geïnteresseerd bent deze workshop te vol-gen kan je inschrijven aan het onthaal van De Reinaert. Je kan op ieder moment van het jaar instappen, dankzij de persoonlijke begeleiding van Ann.

Wanneer: Elke maandag van 09.15 u. tot 11.45 u.

HANDWERKWat: We komen samen en iedereen kiest zelf wat

hij maakt, zonder enige verplichting. Het is ge-woon super om samen te zijn, te babbelen en ideeën uit te wisselen. Je kan bij ons terecht met al je handwerken. Onder begeleiding van Monique.

Wanneer: Elke tweede en vierde donderdag om 14 00 u.

SCHILDERENWat: Schilderen met olieverf, acryl, aquarel en pas-

tel onder de deskundige begeleiding van Caro-line.

Wanneer: Elke vrijdag van 8u45 tot 11u45

VerzorgingHYGIËNISCHE ZORGENWat: Pedicure, manicure, gelaatsverzorging (enkel

voor WIGW-statuut) en het knippen van de vingernagels.

Wanneer: Enkel op afspraak (gsm 0477 27 15 44)

DEMONSTRATIE GELAATSVERZORGING EN MAQUILLAGEWat: Maak jezelf bepaalde technieken eigen.

Je krijgt individuele begeleiding en een schoonheidsrecept om jezelf thuis verder te verwennen.

Wanneer: Woensdag 19 november en woensdag 17 december telkens om 13.30 u.

Inschrijven: Bij Sonia (gsm 0477 27 15 44)

Page 23: Infoblad november december 2014

23

BLIK OP DE WERELD

Het Koninkrijk Cambodja ligt in Zuid-oost-Azië tussen Laos, Thailand en Vietnam. Het heeft een tropische kustlijn aan de Golf van Thailand en de Zuid-Chinese Zee, een ware troef voor het toenemende toerisme. Rako is ac-tief in Kirimanum Village en Kandal Village in de Siem Reap provincie. Deze provincie is wereldberoemd omdat zich daar de overblijfselen van de oude Khmer hoofdstad Angkor-Thom met de stadstempel Angkor bevinden. De ru-ines dateren uit de tijd van het grote Khmer-rijk, waarvan Cambodja van 802 tot ongeveer 1350 deel uitmaakte. Jaarlijks bezoeken miljoenen toeristen deze site. Terwijl het toerisme groeit en in Siem Reap, het aantal luxueuze vijfsterren-hotels steeds groter wordt, gaat de dagelijkse strijd om te overleven voor de lokale Khmer bevolking verder. Voor deze arme boerenbevolking is er im-mers een schrijnend tekort aan voed-sel, onderdak, onderwijs en medische zorgen.

Rako is in 2014 bezig aan zijn achtste werkingsjaar. Nadat ze met de steun

van Destelbergen een basisschool bouwden in Kirimanun, waar nu onge-veer 400 kinderen naar school gaan, bleek de nood aan een minimum aan medische zorgen in het gebied hoog. Daarom bouwde Rako in de periode 2009-2010 een medisch centrum. De arme boerenbevolking heeft sindsdien toegang tot gratis medische verzor-ging en gratis medicijnen.

In heel Cambodja is er een schrijnend tekort aan zuiver drinkwater. De kin-dersterfte ten gevolge van buiktyfus is erg hoog. Toen Rako in het najaar van 2006 van start ging werd dan ook in eerste instantie geld ingezameld om waterputten te boren en die te voor-zien van zuiveringsfilters. Hierdoor verbeterde de algemene levenskwa-liteit van de bevolking aanzienlijk. De mensen beginnen de mensen stilaan handel te drijven, leggen ze moestuin-tjes aan … kortom ze zien de toekomst rooskleuriger in en vinden de moed terug om vol overgave mee te werken aan de heropbouw van hun land.

In 2012 werd Rako actief in Kandal Vil-lage. Op vraag van de bevolking be-

sloot men om ook hier een basisschool te bouwen. Men was al gestart met lesgeven, maar de infrastructuur liet veel te wensen over. Tijdens het moes-sonseizoen, van juni tot oktober, wa-ren de twee bouwvallige barakjes die als klaslokaal dienst deden niet bereik-baar en onbruikbaar door overstromin-gen. Rako zorgde voor twee degelijke klaslokalen en voorziet in de periode 2013-2014 de bouw van nog drie loka-len. Zo groeit er stilaan een volwaardi-ge basisschool. Momenteel volgen er al zo’n 175 kinderen les. Het probleem van zuiver drinkwater pakt men ook aan: Alle gezinnen in Kandal Village krijgen een waterzuiveringsfilter.

Meer info vind je op www.rako-belgie.be of je kan rechtstreeks contact op-nemen met de vertegenwoordiger van Rako in de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (Gros): Laure Faingnaert via [email protected].

Laat je op de swingende tonen van het kwartet meevoeren naar het oude New Orleans en kom alles te weten over de projecten van Rako. Rudy Balliu, me-destichter van de Lazy River Jazz club in Gent, is een van de toonaangevende figuren van de traditionele jazz. In de jaren zestig reisde hij als muzikant als de wereld rond, zijn repertoire is dan ook enorm veelzijdig. De muziek van New Orleans, met invloeden van on-der andere brass, gospel en ragtime, behoort daardoor tot zijn favorieten. De opbrengst van deze activiteit gaat integraal naar de projecten van Rako.

Zuiver water en een school voor Kandal Village in CambodjaHet gemeentebestuur van Destelbergen steunt al verschillende jaren het project Rako in Cambodja. Rako steunt de lokale Khmer bevolking om te overleven en het te kort aan voedsel, onderwijs en medische zorgen te verhel-pen. Dit project ontving een subsidie van 4.562,57 euro voor de aankoop van waterzuiveringsfilters.

New Orleans jazzconcert op zondag 30 novemberVzw Rako organiseert in samenwerking met het gemeentebestuur en de Gros een concert met The Rudy Balliu Society Serenaders in de Kollebloem.

PRAKTISCHZondag 30 november om 11.00 u.Kollebloem (Leenstraat 18)Tickets: 10 euro (reserveren via: www.destelbergen.be/ontwikkelingssamenwerking)

Page 24: Infoblad november december 2014

24

BLIK OP DE WERELD

Bolivia, een land in het centrum van Zuid-Amerika, spreekt tot de ver-beelding: het herbergt zesendertig verschillende erkende volksgroepen, verspreid over tropische laaglanden, onherbergzame valleien en adem-benemende hoogvlaktes. Het land heeft een rijke geschiedenis en cul-tuur maar is tegelijk het armste van Zuid-Amerika. Vooral boerengezinnen in afgelegen gemeenschappen hebben het moeilijk. Akkers zijn zwaar om te bewerken, water moeilijk om te behe-ren, en gebrek aan verscheidenheid in gewassen leidt tot ondervoeding.

Vele boerenorganisaties, ngo’s én de Boliviaanse overheid willen hier iets aan doen. Eén van deze lokale ngo’s is Incca, werkzaam in het departement Cochabamba. Ze ondersteunt de boe-ren in voorziening van irrigatiewater, opleiding in duurzaam bodembeheer

en vermarkting van de oogst. Incca werkt hiervoor samen met de ngo So-lidagro, die al verschillende jaren een projectsubsidie ontvangt van de ge-meente Destelbergen.

In november is Roberto Callau, direc-teur van Incca, te gast in het land voor een reeks ontmoetingen en lezingen over de situatie in Bolivia en het werk van Incca. Hij is een gedreven man met een lange ervaring en een diepgaande analyse van rurale ontwikkeling. Ook de Gemeentelijke Raad voor Ontwik-kelingssamenwerking (Gros) van De-

stelbergen mag hem ontvangen en nodigt iedereen van harte uit om naar zijn verhaal te komen luisteren en aan-sluitend een Boliviaans hapje en een drankje te proeven. Vertaling tussen Spaans en Nederlands wordt uiteraard voorzien.

Iedereen wordt dagelijks geconfron-teerd met het jaarthema van 11.11.11; dat van de voedselverspilling die op alle niveaus van producent tot verbrui-ker plaatsvindt. Wat zijn de oorzaken hier en in het Zuiden? Welke rol spelen wij als consument in dit verhaal? Hoe

kunnen we het probleem bestrijden en onze politici hierin stimuleren?

Op de startavond op vrijdag 7 no-vember om 20.00 u. in de Kollebloem staat een documentaire over dit on-derwerp geprogrammeerd. Daarna

kan je napraten over dit onderwerp met een fairtradedrankje in de hand. Iedereen is welkom op deze gratis film-avond, maar inschrijven is verplicht via [email protected].

‘Boeren troef’ op Boliviaanse avondSolidagro organiseert op woensdag 19 november om 19.30 u. samen met het gemeentebestuur van Destelbergen en de Gros een infoavond in het Jeugd- en gemeenschapscentrum over Bolivia met Robert Callau, directeur van Incca, de lokale partnerorganisatie van Solidagro.

11.11.11-actie in DestelbergenElk jaar opnieuw gaan vrijwilligers met goede moed de straat op om producten aan te bieden die verkocht worden ten voordele van 11.11.11. Dit jaar vindt de straatactie plaats van zaterdag 8 november tot en met dinsdag 11 november. De opbrengst hiervan wordt via de koepelorganisatie geïnvesteerd in honderden projecten wereldwijd. Op vrijdag 7 novem-ber wordt de campagne op gang geschoten op de startavond met film in de Kollebloem.

PRAKTISCHWoensdag 19 november om 19.30 u.Jeugd- en Gemeenschapscentrum (Kerkham 3 F)De toegang is gratis, maar inschrijven is noodzakelijk viawww.destelbergen.be/ontwikkelingssamenwerking

Page 25: Infoblad november december 2014

25

BLIK OP DE WERELD

Meer info vind je op www.pasparou.be of je kan rechtstreeks contact op-nemen met de vertegenwoordiger van Pasparou in de gemeentelijke raad

voor ontwikkelingssamenwerking (Gros): Bart De Pue via [email protected].

‘El Oasis’ in Soacha, een gemeente grenzend aan Bogotá, is helemaal niet wat haar naam uitdrukt. Het is wel-licht één van de meest armoedige en gewelddadige wijken van de immens grote armoedegordel ten zuiden van de hoofdstad Bogotá. Alle cijfers in verband met Soacha zijn hoogst zorg-wekkend. Naar schatting leeft tachtig percent van de bewoners in kritische armoede. En volgens de laatste telling ‘herbergt’ Soacha minstens 410.000 bewoners. Daarbij komt dat Soacha een van de plekken is waar nog voort-durend door het geweld verplaatste fa-milies aankomen. Dagelijks komen hier tot vijftien families toe uit het binnen-land. Twintig percent van de mensen verplaatst door de oorlog, zoals men het aanhoudend geweld in Colombia noemt, zou hier wonen. Señor Espitia legt met weinig woorden de situatie uit: “Hier hebben we honger, we lij-den ontbering, we leven in armoede en dagelijks lopen we het gevaar dat het weinige dat we bezitten gestolen wordt. Maar als we terugkeren naar ons dorp worden we gewoon gedood.”

Op de vaak kale bergruggen zie je ar-moedige, kleine huisjes staan, meestal opgetrokken uit afbraakmateriaal. Het leven van elke dag is een creatieve

zoektocht om te overleven. Een dak boven het hoofd hebben is de eerste nood, dan komt het vinden van werk. Ook kinderen worden ingeschakeld in het bijeen garen van enkele Peso’s. En kinderen zijn er! De zoveelste genera-tie van oorlogskinderen die voelen wat bedreiging, verplaatsing en armoede betekent. Tussen de vele wijken die Soacha telt leerde Sabine Bogaert de wijk ‘El Oasis’ kennen. “De bevolking is er zwart én arm. Het zijn afstamme-lingen van Afrikanen die als slaaf wer-den ingevoerd en zijn getekend door eeuwenlange vernederingen en onder-drukking. Een gemeenschap die zich tracht op te richten, maar meer dan één uitgestoken hand nodig heeft.”

Daarom werd vorig jaar, mede met de financiele steun van Destelbergen, een project gestart door het Centro Comunitario Jesús Maestro om aan een aantal kleuters van de wijk Oasis eten, opvang en onderwijs te geven. “We konden twee kleuterklasjes ope-nen voor ongeveer vijftig kleuters tus-sen drie en vijf jaar”, vertelt Sabine Bogaert. “Er werd hiervoor een huis gehuurd dat nog in opbouw is, maar het werd zo aangepast dat er twee klassen, een keuken, een kleine ref-ter en sanitaire voorzieningen konden

worden aangebracht.” De twee leer-krachten werden tussen de plaatselij-ke bevolking gezocht. “Blank en zwart zijn hier nog twee aparte werelden en hebben vaak moeilijkheden om me-kaar in het anders-zijn te begrijpen”, verduidelijkt Sabine Bogaert.Elk klasje is een oase voor de kinderen. Ze kunnen er spelen, er wordt gedanst en gezongen en ze leren op een ge-weldloze manier met elkaar omgaan. Ze krijgen er ook ontbijt, iets wat in de meeste gezinnen niet aan de orde is, en een middagmaal. De kinderen kun-nen ook genieten van activiteiten die anders helemaal ontoegankelijk blij-ven voor hen. Bijvoorbeeld met de bus naar een sportdag gaan in een sociale club van de ziekteverzekering, naar een echte speeltuin gaan in Soacha-centrum of genieten van feestjes voor verjaardagen. “Het opent hun gesloten wereldje en het zijn blije en gelukkige ervaringen voor kinderen die moeten opgroeien in een te harde realiteit”, vat Sabine Bogaert het project samen.

Voor meer info kan je contact opne-men met de vertegenwoordiger van Project Jesús Maestro in de gemeen-telijke raad voor ontwikkelingssamen-werking (Gros): Rose De Mol via [email protected].

Werkgroep Pasparou steunt de plattelandsont-wikkeling in Malawi en jij kan meehelpen

Het gemeentebestuur van Destelbergen steunt al vele jaren het pro-ject van Pasparou in Kafukule en Zukuma in Malawi. De werkgroep zet vooral in op schoolprojecten en landbouwinitiatieven. Je kan dit project mee ondersteunen door een kalender te kopen. Die zijn verkrijgbaar in centrum Domus, Oxfam Wereldwinkel en in de Wonderwijsscholen.

Een echte oase voor de kinderen van El OasisHet gemeentebestuur van Destelbergen steunt sinds 2012 het Centro Comunitario Jesús Maestro in Bogotá, Colombia, een project waarin Sabine Bogaert, kleine zuster van Nazaret werkzaam is. Dit Centro Comunitario ontving een subsidie van 4.562,57 euro voor het oprichten van een nieuwe kleuterschool.

Page 26: Infoblad november december 2014

26

ACTIVITEITEN

ActiviteitenkalenderWil je er ook in? Voer je activiteit dan in de UiTdatabank in. Surf naar www.uitdatabank.be en registreer je als nieuwe gebruiker. Na ontvangst van de bevestiging via e–mail kan je inloggen en activiteiten beginnen invoeren. Alle publiek toegankelijke activiteiten in Destelbergen verschijnen in de activiteitenkalender “UiT in Destelbergen” op de gemeentelijke website en in het gemeentelijk informatieblad. Wil je in het infoblad januari-februari, voer dan ten laatste op 5 december jouw activiteit in in de UiTdatabank.

Nog tot 13 december CULTUUR Tentoonstelling ‘Zeg Roodkapje,

waar ga je heen’ – di, do, vrij van

16:00 tot 19:00, woe van 13:30 tot

19:00, za van 10:00 tot 12:00 - in

bibliotheek Destelbergen (Den-

dermondesteenweg 420) – gratis

toegang - bibliotheek Destelbergen

(info.bibliotheek@destelbergen.

be, t 09 228 07 61)

NovemberWoensdag 5 VORMING Workshop: Bewaar je mooiste

herinneringen in een fotoboek

- van 09:00 tot 12:00 - in biblio-

theek Destelbergen (Dendermon-

desteenweg 420) – gratis, maar

wel reserveren (info.bibliotheek@

destelbergen.be of 09 228 07 61) -

bibliotheek Destelbergen

VORMING Lezing: Is een smartphone

gemakkelijker dan een gsm? - van

9.00 tot 12.00 u. - in bibliotheek

Destelbergen – gratis toegang,

wel vooraf inschrijven – bibliotheek

Destelbergen (t 09 228 07 61, info.

[email protected])

Vrijdag 7VARIA Startavond 11.11.11-actie in De-

stelbergen: met filmvertoning en

fairtradedrankje – om 20.00 u.

– in de Kollebloem (Leenstraat 18)

– gratis toegang, wel vooraf

inschrijven – 11.11.11 Destelbergen

([email protected]).

Dinsdag 11 ACTIEF Destelbergen wandelt - om 15.00 u.

- aan manege Llyda Stables (Schip-

grachtstraat 4) – sportdienst (t 09

218 72 00, [email protected])

Woensdag 12 ACTIEF Muzikale vertelling ‘t Sprookje

door ‘De Verhalenkat’ (voor kin-

deren vanaf 4 jaar) - om 15:00 – in

bibliotheek Destelbergen (Dender-

mondesteenweg 420) - gratis, maar

wel reserveren (info.bibliotheek@

destelbergen.be of 09 228 07 61) -

bibliotheek Destelbergen

Donderdag 13 VORMING Energiefit-avond: bespaar energie

zonder moeite – van 19:30 tot

21:00 - in De Kollebloem (Leen-

straat 18) – gratis toegang, inschrij-

ven verplicht – dienst leefmilieu

([email protected]

of t 09 218 92 62)

Zaterdag 15VARIA Tweedehandsbeurs van babys-

pullen, kinderkledij, speelgoed,

fietsen – van 14:00 tot 16:00 – in

Jeugd- en Gemeenschapscentrum

Destelbergen (Kerkham 3 F) - inkom

gratis - Gezinsbond Destelbergen

(www.gezinsbonddestelbergen.be)

CULTUUR Koor- en orgelrecital ter herden-

king van WO I – om 20.00 u. – in

OLV Ter Sneeuw kerk in Destelber-

gen-centrum - € 15 (kassa),

€ 10 (voorverkoop) – Orgelcomité

Destelbergen i.s.m. gemeentelijke

werkgroep WO I (www.orgelcomite-

destelbergen.be)

Maandag 17 VORMING Stijladvies voor vrouwen van 45+:

feelgoodworkshop, boordevol tips,

concreet, onmiddellijk toepasbaar

en uiterst budgetvriendelijk – om

19:30 – in Clubhuis Pius X (Breden-

akkerstraat 27) – prijs - € 10

(€ 7 voor Femma-leden) - Femma

Destelbergen Eenbeekeinde

(www.femma.be/nl/groep/destel-

bergen-eenbeek)

Dinsdag 18 SENIOREN Shownamiddag dementievriende-

lijke gemeente met optreden van

Aki Bollino: bekende liederen uit

de oude tijd. Gegarandeerd am-

biance en meezinger – van 14:00

tot 15:30 – in dienstencentrum De

Reinaert (Kerkham 3 D) – prijs € 4,

reserveren via t 09 218 03 13 -

OCMW Destelbergen

VORMING Communiceren met anderstalige

ouders: aan de slag met picto-

grammen – van 19:30 tot 22:00

– in Sig (Kerkham 1b2) – prijs € 5 –

Sig vzw (www.sig-net.be)

VORMING Workshop: ‘Tijd zat en toch te

laat...’, hoe ouders hun kinderen

met ADHD meer tijdsbesef kunnen

bijbrengen – om 20:00 – in Sig

(Kerkham 1b2) – prijs € 5 – centrum

ZitStil (www.zitstil.be)

VORMING Lezing: ‘Het even niet zien zitten,

sprake van depressie bij senioren?’

– om 14:00 – in dienstencentrum

De Reinaert (Kerkham 3 D) – prijs € 3

– Sig vzw (www.sig-net.be)

Woensdag 19 VORMING Lezing: ‘Buitengewoon curieus’,

wegwijs in de wereld van het

gerecht (Sophie Beuselinck en

Benjamin Chamon) – om 19:30 – in

Domus (Dendermondsesteenweg

439) – prijs leden: € 3, niet-leden: € 4,5

- Markant Destelbergen (www.

markantvzw.be/destelbergen)

VORMING Lezing: Boerenorganisaties in

Bolivia: Roberto Callau (directeur

INCCA) aan het woord - om 19:30 –

in Jeugd- en gemeenschapscentrum

(Kerkham 3 F) – gratis toegang -

Solidagro (www.solidagro.be)

Donderdag 20 VORMING Lezing ‘Het beloofde land’: jour-

nalist en auteur Pascal Verbeken,

maker van de Canvas-reeksen

‘Arm Wallonië’ en ‘Grand Central

Belge’, keert met ons terug naar

een stukje vergeten geschiedenis

van Vlaanderen – om 10:30 – in

bibliotheek Destelbergen (Den-

dermondesteenweg 420) – gratis

toegang, wel reserveren via info.

[email protected] of

t 09 228 07 61 - bibliotheek Destel-

bergen i.s.m. De Vijf

Zaterdag 22 CULTUUR Jubileumconcert: 25 jaar Canto-

remusliederen met tapdanseres

Marije Nie, violiste Tiziane Pintus,

harpiste Miriam Overlach, cellist

Charles Watt – om 20.00 u. - in de

Heilig Kruiskerk in Heusden - € 15

(kassa), € 10 (voorverkoop) – Canto-

remus (www.cantoremus.be)

Page 27: Infoblad november december 2014

27

ACTIVITEITEN

Zondag 23 CULTUUR Jubileumconcert: 25 jaar Canto-

remusliederen met tapdanseres

Marije Nie, violiste Tiziane Pintus,

harpiste Miriam Overlach, cellist

Charles Watt – om 15.00 u. - in de

Heilig Kruiskerk in Heusden - € 15

(kassa), € 10 (voorverkoop) – Canto-

remus (www.cantoremus.be)

Dinsdag 25 SENIOREN Lezing ‘de menopauze, een be-

langrijke levensfase’ – om 14.30 u.

- € 3 (inschrijven voor 21/11) – in

De Reinaert (Kerkham 3 D) – diensten-

centrum De Reinaert (t 09 218 03 13)

Donderdag 27 VORMING Lezing ‘Blijf bij mij’ door Rika Pon-

net: na de eerste verliefdheid ont-

staat in veel relaties een ‘machts-

strijd’ met praktijkvoorbeelden

en sprekende fragmenten uit

Vlaamse series en een mogelijke,

betere aanpak, zowel voor singles

als voor mensen in een bestaande

relatie – om 20:00 - bibliotheek De-

stelbergen (Dendermondesteenweg

420) – prijs € 3 (kassa), € 2 (reser-

vatie) – bibliotheek Destelbergen

(info.bibliotheek@destelbergen.

be, t 09 228 07 61)

Vrijdag 28 CULTUUR Voorstelling ‘Jeroom en Benza-

mien’ n.a.v. 75-jarig bestaan Elck

’t Syne – om 20.00 u. – in zaal

Berghine - € 8 – Elck ’t Syne

(www.elcktsyne.be)

Zaterdag 29VARIA Grote boekenverkoop: boeken,

tijdschriften, strips, CD’s en DVD’s

verlaten voorgoed de collectie

– van 10.00 tot 13.00 u. – in biblio-

theek Heusden (t 09 228 07 61,

[email protected])

CULTUUR Voorstelling ‘Jeroom en Benza-

mien’ n.a.v. 75-jarig bestaan Elck

’t Syne – om 20.00 u. – in zaal

Berghine - € 8 – Elck ’t Syne

(www.elcktsyne.be)

Zondag 30 ACTIEF Interactieve voorstelling: ‘De

Sint komt naar Destelbergen’ –

van 14.30 u. tot 15.20 u. - € 5

(incl. zakje lekkers) - jeugd- en

gemeenschapscentrum (Kerkham

3 F) – jeugddienst (t 09 218 72 00,

[email protected])

CULTUUR New Orleans Jazz concert met The

Rudy Balliu Society Serenaders

– om 11.00 u. – in de Kollebloem

(Leenstraat 18) - € 10 (reserveren

via www.destelbergen.be/ontwik-

kelingssamenwerking) – gemeen-

tebestuur Destelbergen i.s.m. vzw

Rako en Gros

CULTUUR Voorstelling ‘Jeroom en Benza-

mien’ n.a.v. 75-jarig bestaan Elck

’t Syne – om 18.00 u. – in zaal

Berghine - € 8 – Elck ’t Syne

(www.elcktsyne.be)

DecemberWoensdag 3 ACTIEF Vertellen en voorlezen: De Sint

(voor kinderen vanaf 4 jaar) – om

15:00 - bibliotheek Destelbergen

(Dendermondesteenweg 420) – gra-

tis toegang – reserveren via info.

[email protected], t 09

228 07 61) – bibliotheek Destelber-

gen

Vrijdag 5VARIA Vrijwilligershappening: verenigin-

gen en diensten uit Destelbergen

stellen hun werking voor en

afhankelijk van je interesses kan je

hier persoonlijke contacten leggen

– vanaf 19.00 u. - in de Kollebloem

(Leenstraat 18) – Vrijwilligerspunt

Destelbergen (t 09 218 72 00,

[email protected])

CULTUUR Voorstelling ‘Jeroom en Benza-

mien’ n.a.v. 75-jarig bestaan Elck

’t Syne – om 20.00 u. – in zaal

Berghine - € 8 – Elck ’t Syne

(www.elcktsyne.be)

Zaterdag 6 CULTUUR Voorstelling ‘Jeroom en Benza-

mien’ n.a.v. 75-jarig bestaan Elck

’t Syne – om 20.00 u. – in zaal

Berghine - € 8 – Elck ’t Syne

(www.elcktsyne.be)

Zondag 7 CULTUUR Voorstelling ‘Jeroom en Benza-

mien’ n.a.v. 75-jarig bestaan Elck

’t Syne – om 18.00 u. – in zaal

Berghine - € 8 – Elck ’t Syne

(www.elcktsyne.be)

Dinsdag 9 VORMING Lezing: ‘Vallen doe je beter niet!’:

valpreventie bij senioren - van

14:00 tot 17:00 – in dienstencen-

trum De Reinaert (Kerkham 3 D) –

prijs € 3 – Sig vzw (www.sig-net.be)

ACTIEF Leesgroep Leesgoed - om 19:30

– in bibliotheek Destelbergen (Den-

dermondesteenweg 420) – gratis

toegang – bibliotheek Destelbergen

([email protected],

t 09 228 07 61)

Zaterdag 13 VORMING Workshop dakisolatie – van 14:00

tot 18:00 - locatie voorlopig nog

niet gekend – gratis deelname –

provincie Oost-Vlaanderen (www.

bouwwijs.be/inschrijvingen/muts-

voorjehuis)

VARIA Kersthappening: vrolijke kersts-

feer, animatie en kerststandjes –

vanaf 17:00 – centrum Destelbergen

Zondag 14 ACTIEF Begeleide themawandeling ‘Win-

ter in de Damvallei’ – van 14:00 tot

16:00 – verzamelen aan achterzijde

gemeentehuis Destelbergen (Den-

dermondesteenweg 430) – gratis

deelname - Natuurpunt Gent kern

Damvallei (www.damvallei.be)

Maandag 15 SENIOREN Diefstalpreventie: wat doe je best

(niet) – om 14.00 u. - € 3 (inschrij-

ven voor 12/12) – in De Reinaert

(Kerkham 3 D) – dienstencentrum

De Reinaert (t 09 218 03 13)

Dinsdag 16 SENIOREN Geheugenkoor OCMW Destelber-

gen: onder begeleiding van een

zanger en muzikant samen de

liedjes uit de oude doos zingen.

– in dienstencentrum De Reinaert

Destelbergen (Kerkham 3 D) - prijs

€ 2,5 - OCMW Destelbergen

(t 09 218 03 13

Vrijdag 19 CULTUUR Huiskamerconcert dirk Blan-

chart: akoestische set van zijn

beste werk, aangevuld met enkele

covers – om 20:00 – in bibliotheek

Destelbergen (Dendermondesteen-

weg 420) - prijs € 3 (kassa), € 2

(na reservatie) – bibliotheek

Destelbergen (info.bibliotheek@

destelbergen.be, t 09 228 07 61)

SENIOREN Kerstfeest in De Reinaert: ape-

ritief, feestmaal en spetterend

dansfeest – vanaf 11.30 u. – in

De Reinaert (Kerkham 3 D) –

dienstencentrum De Reinaert

(t 09 218 03 13)

Zaterdag 20 ACTIEF Digishock: het event voor gamers

(12-99 jaar) uit 9070 en daarrond

– jeugd- en gemeenschapscentrum

(Kerkham 3 F) – meer info op

www.destelbergen.be

ACTIEF Digishock: workshop ‘games ma-

ken’ (10-14 jaar) – van 10.00 u. tot

13.00 u. – bibliotheek Destelbergen

– bibliotheek (info.bibliotheek@

destelbergen.be)

Page 28: Infoblad november december 2014

28

TERUGBLIK Op 16 september organiseerde het ge-meentebestuur de actie ecospanning op de parking van AD Delhaize in Heusden. Iedereen kon er gratis de bandenspan-ning van zijn wagen laten meten en cor-rigeren. (16 september 2014)

Op 21 september organiseerde het gemeentebestuur de jaarlijkse editie van de plantenbeurs in het Reinaertpark. Honderden bezoe-kers kwamen er de sfeer opsnuiven en snuisteren tussen het fantas-tische aanbod planten. (21 september 2014)

Ze straalden, ze lachten, ze sporten, … maar wie zijn ze? De deel-nemers aan de Senior Games 2014 natuurlijk! Hier in de kijker: een

van onze petanqueploegen die GOUD wonnen in de competitie! Proficiat aan Joris Versluys, Hubert De Craene en Noël Verleyen.

(30 september 2014)

Op 27 september waren er opnieuw 454 lopers; kinderen, ouders en leerkrachten, van de partij op de gemeentelijke

veldloop voor scholen. Zon, een fris drankje en een vleugje wedstrijdspanning … wat heb je nog meer nodig om te

genieten van een geslaagde zaterdagnamiddag? (27 september 2014)

Op 25 augustus organiseerde het gemeentebe-stuur Senioropolis, een mobiliteitsbeurs voor senioren. Op het programma stond onder meer een algemene voordracht over hoe senioren mobiel kunnen blijven na hun 55ste, maar ook diverse workshops. De aanwezigen konden ook deelnemen aan een wedstrijd met als hoofdprijs een elektrische fiets. De gelukkige winnares mocht op 15 oktober haar elektrische fiets in ontvangst nemen. (15 oktober 2014)

Op 1 oktober organiseerde het ge-meentebestuur een poppentheater-voorstelling voor alle kinderen van 3 tot 7 jaar. ‘Rosa Marie’ was een ver-haal over de grote en kleine zorgen van een varken dat er heel graag bij wil horen en lokte ook deze keer heel wat jeugdige bezoekers. (1 oktober 2014)