Almenak november-december 2014

16
PB- PP B- BELGIE(N) - BELGIQUE 8/5011 NOVEMBER - DECEMBER 2014

description

 

Transcript of Almenak november-december 2014

Page 1: Almenak november-december 2014

PB- PP B-BELGIE(N) - BELGIQUE

8/5011

NOVEMBER - DECEMBER 2014

Page 2: Almenak november-december 2014

Meer info bij

Charlotte

DE WINTER STAAT WEER VOOR DE DEUR EN DAN WORDT HET VOOR SOMMIGE

MENSEN MOEILIJK OM TE OVERLEVEN. VOORAL WIE DAKLOOS IS HEEFT HET DAN

EXTRA MOEILIJK.

Mensen die dakloos zijn, kunnen na een intake-gesprek terecht bij Calefact voor minstens 15 dagen.Tijdens de dag kunnen ze terecht in De Keeting voor een broodmaaltijd, een warme maaltijd en een tas koffie. Uit onze kledingwinkel kunnen ze aangepaste kledij kiezen zoals een slaapzak, muts, sjaal, winterjas...

MAAR DAARVOOR HEBBEN WE OOK UW HULP NODIG:

Heb je nog ergens slaapzakken, dekens, lakens,…geef ons een seintje we zorgen dat ze goed terecht komen. Ook mannenkledij hebben we tekort, vooral mannenschoenen worden veel gevraagd.

Tenslotte hebben we ook een tekort aan hygiënische producten zoals: tandpasta, zeep, scheerschuim, maandverband...

In De Keeting krijgen al deze zaken een goede bestemming. Doe mee en maak Mechelen een beetje aangenamer voor mensen die het moeilijk hebben!

WINTER

Page 3: Almenak november-december 2014

Meer info bij

Charlott e

KOM JE MEE DE OPENING VAN ONZE NIEUWE KLEDINGWINKEL VIEREN?

Op 28 november om 14u openen we offi cieel de vernieuwde kledingwinkel:* Onze Boetiek *Kom genieten van een hapje en een drankje en breid helemaal grati s je garderobe uit met vijf kledingstukken! Neem zeker je eigen zak mee.

Onze Boeti ek is steeds open op maandag, donderdag en vrijdag van 10u tot 12u.

OPENING ONZE BOETIEK

Page 4: Almenak november-december 2014

60 JAAR DE KEETING: overzicht

MENSEN VAN DE KEETING KUNNEN MET HUN VRAGEN TERECHT BIJ DE HUURDERSBOND

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

De huurdersorganisati es in Vlaanderen verdedigen de belangen van de huurders. De huurdersbond geeft juridisch huuradvies aan alle private en sociale huurders. De huurdersbond wijst je op je rechten en plichten of helpt je met het opstellen van aangetekende brieven.

Uiteraard verliezen wij de wetgeving nooit uit het oog. De huurdersbond biedt je advies bij concrete problemen, vb over een opzegging, de waarborg, herstellingen, indexati es... en zo veel meer. In ruil voor een jaarlijks lidgeld kan je een jaar lang een beroep doen op het huuradvies. Ook ontvang je vier keer per jaar het Huurdersblad.De huurder staat voor ons centraal: verhuurders of eigenaars kunnen niet bij ons terecht voor advies.Wij ijveren voor het recht op wonen voor iedereen: dit is het recht te kunnen beschikken over een goede en betaalbare woning naar eigen keuze, in een goede woonomgeving, en er ongestoord te kunnen wonen zolang men dit wenst.

VOOR MENSEN VAN DE KEETING IS HET ADVIES GRATIS!

NOVEMBERWoensdag 5/11 van 13u tot 15uMaandag 10/11van 18u tot 20uWoensdag 19/11 van 13u tot 15uMaandag 24/11 van 18u tot 20u

DECEMBERWoensdag 3/12 van 13u tot 15uMaandag 8/12 van 18u tot 20uWoensdag 17/12 van 13u tot 15uMaandag 22/12 van 18u tot 20uWoensdag 31/12 GESLOTEN

De huurdersbond is aanwezig in de Kroonstraat op volgende dagen:

Page 5: Almenak november-december 2014

EEN WOORDJE

‘De tijd vliegt snel, gebruik hem wel’ Dit spreekwoord is bij ons alvast van toepassing. September en oktober waren immers drukke maanden voor De Keeting.

In oktober was het 60 jaar geleden dat de eerste werking van De Keeting ontstond in de Nokerstraat in Mechelen. Nu 60 jaar later is De Keeting nog steeds actief als organisatie die opkomt voor de rechten van mensen in armoede. En dat hebben we zichtbaar gemaakt in Mechelen door 25.000 bedrukte broodzakken te verspreiden bij 30 Mechelse bakkers. Maar ook door onze tentoonstelling in het Cultuurcentrum Mechelen op 17 oktober en door het mooie fotoboek dat gemaakt werd door bezoekers van De Keeting. Kijk snel in deze Almenak hoe je ook een exemplaar van dit fotoboek kan ontvangen.Samen met andere organisaties heeft De Keeting aan de kar getrokken om een inleefweek te organiseren. Gezinnen, jongeren, volwassenen,... Iedereen die interesse had kreeg de opdracht om een week te leven met een beperkt budget. Meer dan 300 mensen namen deel en de reacties waren talrijk.

Maar nu richten we onze blik op de komende wintermaanden. We staan stil bij de problemen van mensen zonder woning. Hoe kunnen we hen helpen? Ook u kan uw steentje bijdragen, lees hier meer over in de Almenak.

Het einde van het jaar is ook de tijd om te feesten. Eind november komt een groep medewerkers van Imperial Tabocco koken voor de mensen van De Keeting. Met het ganse gezin kan je hier komen smullen. En op 26 november komt de Sint langs en misschien brengt hij wel pakjes mee voor alle ‘brave’ kindjes. Ons Kerstfeest gaat dit jaar door op 19 december. Heb je zin om deel te nemen aan één van deze activiteiten , schrijf je in voor één van deze evenementen. Iedereen welkom!

Tot volgend jaar!!

Page 6: Almenak november-december 2014

Bij het schrijven van onze artikels voor deze Almenak moest de inleefweek nog beginnen. Helaas konden we toen dus niet zeggen hoe het verliep. Wel kunnen we zeggen dat er heel wat inschrijvingen waren, zowel van politiekers als van ‘gewone’ Mechelaars. In onze ogen is het een goede zaak dat heel wat mensen ‘aan den lijve’ kunnen ondervinden, al is het maar voor een week, wat het is om in armoede te leven. Armoede bestaat nog steeds in onze maatschappij. Meer en meer mensen worden er mee geconfronteerd maar als je nooit in armoede leefde, weet je niet wat dit inhoudt. Daarom is het dan ook belangrijk dat je het kan ervaren. Natuurlijk was er ook wat kritiek op deze actie: ‘Dat is geen echt leven in armoede.’, ‘Politiekers denken dat ze weten wat het is en gaan geen advies meer vragen aan deskundigen.’, … Er zit natuurlijk waarheid in al deze tegenkantingen. Betekent dit dat je de inleefweek niet moet organiseren? Neen, in onze ogen niet want dan kan je niets meer organiseren. Belangrijk is dat het ‘genuanceerd’ wordt, dat er genoeg informatie wordt gegeven, dat een week in armoede leven niet hetzelfde is als dit dag in, dag uit te moeten ervaren, enz.

Op deze manier kan zo’n inleefweek een meerwaarde vormen voor eenieder die

hieraan deelneemt. Mensen kunnen het niet genoeg beseffen: armoede kan iedereen overkomen, iedereen in the wrong place at the wrong time.

Een reactie van een deelnemer:

Hallo,Centen voor cultuur krijg ik niet in ons budget. Een goeie wandeling, een bezoek aan de bibliotheek wordt onze ontspanning.Ik lees in reacties dat het is alsof alles een week wordt uitgesteld. Dat is ook hier ons gevoel. Wij leven volgende week weer gewoon, als je arm bent begint er een volgende week van rekenen en tellen en de bezorgdheid er niet uit te geraken.Het lijkt me dat mensen in generatie-armoede nog tools hebben om er mee om te gaan, hoewel het een onrecht is en niet leefbaar, is het wel iets dat voor hen herkenbaar is.Want voor hen die er in geglipt zijn door ontslag; scheiding, ziekte...? Van meer naar minder.Je moet psychisch sterk zijn, creatief, sociaal, veerkrachtig en positief ingesteld om in armoede te kunnen overleven. En wat als je dat niet bent?Deze inleefweek heeft een licht geworpen op dat waar we liever niet naar kijken, en bewuster gemaakt van de ernst van armoede.Pluim voor dit initiatief.

Inleefweek in armoede – 10 tot 17 oktober 2014

Page 7: Almenak november-december 2014
Page 8: Almenak november-december 2014

nov

em

ber

20

14

ma

3 ●

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

kip

sla /

1€

14u1

5-16

u w

erkg

roep

koo

kgro

epdo

6

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Pr

eiso

ep /

1€vr

7

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Cr

ispy

spec

ial /

2€*

● 13

u30-

15u

wer

kgro

ep o

ntm

oetin

gsru

imte

za

8 ●

10u-

14u

Repa

ir Ca

fém

a 10

9u-1

2u V

isied

ag

Broo

dmaa

ltijd

met

kra

bsla

● 13

u30

wer

kgro

ep R

epai

r Caf

é

9u-1

2u d

iver

sitei

tspl

an: s

tart

dag

- sam

en n

aden

ken

waa

r De

keeti

ng v

oor s

taat

do

13

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Aj

uins

oep

/ 1€

vr

14

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Ro

de K

ool m

et w

orst

/ 2€

*

13u3

0 w

erkg

roep

fees

tcom

itém

a 17

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

eie

rsla

/ 1€

● 10

u-12

u Ke

eting

parle

men

t (kl

edin

ghoe

k ge

slote

n)

wo

19

● 12

u w

arm

e m

aalti

jd v

oor g

ezin

nen

(gra

tis-in

schr

ijven

vòò

r 12

nove

mbe

r)do

20

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Erw

tens

oep

/ 1€

vr

21

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Pr

ei m

et sp

ek e

n w

itte

saus

met

pur

ee /

2€*

● 13

u30

wer

kgro

ep k

ledi

ngho

ekm

a 24

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

zalm

sla /

1€w

o 26

12u

war

me

maa

ltijd

voo

r gez

inne

n (g

ratis

-insc

hrijv

en v

òòr 1

2 no

vem

ber)

● 15

u30

Sint

erkl

aasf

eest

(ins

chrij

ven!

)

Koffi

ekoe

ken

do

27

Geslo

ten!

vr

28

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Sp

ruite

nsto

emp

met

ham

burg

er /

2€*

14u

open

ing

Onz

e Bo

etiek

Opg

elet

! Voo

r war

me

maa

ltijd

en(*

) moe

t je

vana

f nu

RESE

RVER

EN É

N O

P VO

ORH

AN

D B

ETA

LEN

!

Page 9: Almenak november-december 2014

de

cem

ber

20

14

dec

em

be

r 2

01

4

ma

1 ●

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

kip

-cur

ry /

1€

13u3

0-15

u w

erkg

roep

ont

moe

tings

ruim

tedo

4

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

W

itte

seld

erso

ep /

1€vr

5

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Bloo

dy M

ary

/ 2€*

● 10

u-12

u di

vers

iteits

dag

resu

ltaat

: fee

st -

miss

ie e

n vi

sieza

6

● 10

u-14

u Re

pair

Café

ma

8

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Br

oodm

aalti

jd m

et v

lees

sla /

1€

13u3

0 w

erkg

roep

Rep

air C

afé

do

11

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Co

urge

tteso

ep /

1€vr

12

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Aard

appe

len

met

boo

ntje

s en

kip

/ 2€*

● 13

u30

wer

kgro

ep fe

estc

omité

m

a 15

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

kaa

ssla

/ 1€

● 14

u15-

16u

wer

kgro

ep k

ookg

roep

do

18

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Bl

oem

kool

- bro

ccol

isoep

/ 1€

● 10

-12

info

mom

ent D

en D

eige

mvr

19

Ker

stfee

st /

kers

tmen

u: to

nijn

met

gro

ente

nmac

edoi

ne e

n aa

rdap

pele

n / 2

€*m

a 22

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

toni

jnco

ckta

il / 1

10u-

12u

Keeti

ngpa

rlem

ent (

kled

ingh

oek

geslo

ten)

do

25

Geslo

ten!

vr

26

Geslo

ten!

ma

29

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

W

inte

rBBQ

/ 2€

*

13u3

0 w

erkg

roep

kle

ding

hoek

PLA

NN

ING

KO

OKG

ROEP

DEC

EMBE

R 20

14da

g

datu

m m

aalti

jd

(€)

MA

1

dec

Bro

odm

aalti

jd m

et k

ip-c

urry

1€

DO

4d

ec

Witt

e se

lder

soep

1€

VR

5d

ec

Blo

ody

Mar

y 2€

MA

8d

ec

Bro

odm

aalri

jd m

et v

lees

sla

1€D

O

11de

c C

ourg

ette

soep

1€

VR

12

dec

Aar

dapp

elen

met

boo

ntje

s en

kip

2€

MA

15

dec

Bro

odm

aalti

jd m

et k

aass

la

1€D

O

18de

c B

loem

kool

- bro

ccol

isoep

1€

VR

19

dec

Ton

ijn m

et g

roen

tenm

aced

oine

en

aard

appe

len

2€

MA

22

dec

Bro

odm

aalti

jd m

et to

nijn

cock

tail

1€

DO

25

dec

Ker

stm

is g

eslo

ten

V

R

26de

c t

wee

de k

erst

dag

geslo

ten

M

A

29de

c W

inte

r BBQ

2€

ma

3 ●

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

kip

sla /

1€

14u1

5-16

u w

erkg

roep

koo

kgro

epdo

6

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Pr

eiso

ep /

1€vr

7

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Cr

ispy

spec

ial /

2€*

● 13

u30-

15u

wer

kgro

ep o

ntm

oetin

gsru

imte

za

8 ●

10u-

14u

Repa

ir Ca

fém

a 10

9u-1

2u V

isied

ag

Broo

dmaa

ltijd

met

kra

bsla

● 13

u30

wer

kgro

ep R

epai

r Caf

é

9u-1

2u d

iver

sitei

tspl

an: s

tart

dag

- sam

en n

aden

ken

waa

r De

keeti

ng v

oor s

taat

do

13

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Aj

uins

oep

/ 1€

vr

14

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Ro

de K

ool m

et w

orst

/ 2€

*

13u3

0 w

erkg

roep

fees

tcom

itém

a 17

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

eie

rsla

/ 1€

● 10

u-12

u Ke

eting

parle

men

t (kl

edin

ghoe

k ge

slote

n)

wo

19

● 12

u w

arm

e m

aalti

jd v

oor g

ezin

nen

(gra

tis-in

schr

ijven

vòò

r 12

nove

mbe

r)do

20

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Erw

tens

oep

/ 1€

vr

21

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Pr

ei m

et sp

ek e

n w

itte

saus

met

pur

ee /

2€*

● 13

u30

wer

kgro

ep k

ledi

ngho

ekm

a 24

9u-1

3u30

ont

moe

tings

ruim

te

Broo

dmaa

ltijd

met

zalm

sla /

1€w

o 26

12u

war

me

maa

ltijd

voo

r gez

inne

n (g

ratis

-insc

hrijv

en v

òòr 1

2 no

vem

ber)

● 15

u30

Sint

erkl

aasf

eest

(ins

chrij

ven!

)

Koffi

ekoe

ken

do

27

Geslo

ten!

vr

28

● 9u

-13u

30 o

ntm

oetin

gsru

imte

Sp

ruite

nsto

emp

met

ham

burg

er /

2€*

14u

open

ing

Onz

e Bo

etiek

Page 10: Almenak november-december 2014

Professor Kweetvannix

Een zeer geleerde professor van de universiteitHeeft wetenschappelijk bewezen tot mijn spijt,Dat arme mensen liefhebben gevaarlijk is.Hij zei: ”Je word er zelf arm van!” Als ik me niet vergis.

“Rijkdom moet beschermd worden”, zei de wijze man.Armen moet je laten doen zo veel het kan.Hoe kan een rijke zich anders blijven onderscheiden.Als iedereen evenveel zou bezitten…zijn betere tijden.

Menig professor hebben veel te zeggen in de maatschappij.Maar daarom zijn hun theoriëen nog niet geschikt voor mij.De rijke heeft de macht zoveel is duidelijk nu.En de arme wordt steeds verdrukt vandaag. Ook u?

De paria’s van onze samenleving zijn de arme mensen.Iedere dag een feest is wat de rijken wensen.Een mens kan je pas beoordelen wanneer je kijkt,Hoe hij/zij met een verstoteling omgaat en daaruit blijkt,

Of het een goed mens is of een vrek.Ook de hele wereld beoordeel ik zo. t’Is gek,Maar als de armen worden geholpen hun lot te dragen,Is er een warme wereld en mogen we nog niet klagen.

Tony

Page 11: Almenak november-december 2014

KOM ONZE TUINGROEP VERSTERKEN!

INTERESSE? KOM LANGS IN DE KEETING,

BEL 015/27.09.25,OF STUUR EEN MAILTJE

NAAR [email protected]

Het leven is niet altijd makkelijk. Soms ontvallen ons dierbare mensen en dat laat toch een grote leemte na. En vooral wanneer een moeder wegvalt, kan het verdriet heel groot zijn. Voor alle dierbare die te vroeg gestorven zijn schreef een bezoekster van De Keeting dit gedicht.

Lieve mama,

Ik droog mijn tranenMaar ze blijven stromenHet houdt niet meer opWant het verdriet blijft komenVanbinnen zeg ik altijd stopZo kan het niet verder gaanMijn tranen blijf ik verbergenAlles gebeurt altijd als ik alleen benEn als ik zeker ben dat niemand mij zietDat heb ik omdat je hier niet meer bentLieve mama

C.

Page 12: Almenak november-december 2014

CARTOON

Page 13: Almenak november-december 2014

Het boek is er! De verzameling

teksten en foto’s door mensen in armoede is in De Keeting te

verkrijgen voor 20€ (bezoekers 10€).Je steunt er onze werking mee en hebt een echt salontafelboek

mee in huis!

Page 14: Almenak november-december 2014

Het sinterklaasfeestje komt er weer aan! Hij komt dit jaar bij ons langs op26 november. Er zullen weer pakjes worden uitgedeeld en heel veel lekkers. Er wordt gezongen en gedanst. Iedereen is welkom. Klein en groot, jong en oud, met of zonder kindjes. Naast snoepzakjes worden er ook koffi ekoeken voorzien voor mensen met een hongerke, want de Sint komt langs rond etensti jd.

Prijs:1,50 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Zij krijgen een snoepzakje en geschenkje van de Sint.0,50 euro voor volwassenen vanaf 13 jaar. Zij krijgen een snoepzakje, als ze braaf geweest zijn ;-)

Je kan ten laatste één week op voorhand inschrijven, dus ten laatste op 18 november. Inschrijven kan je ti jdens de bureaupermanenti e in De Keeti ng.

Programma:Om 15u30 bereiden we de komst van Sint en Piet samen voor.Om 16u heten we Sinterklaas welkom en deelt hij cadeautjes uit.Om 17u30 wuiven we Sint en Piet uit en gaan ook wij allemaal naar huis.

Denk ook al eens na over een cadeauti p, dan weet de Sint beter welke cadeautjes er mee op zijn boot moeten!

Sinterklaas komt naar de Keeting!

Page 15: Almenak november-december 2014

KERSTFEESTin De KeetingVrolijk Kerstf eest!

Iedereen welkom op vrijdag 19 december om in De Keeti ng mee kerst te vieren!

Programma:Vanaf 12u voorbereiding van het heerlijk feestmaal en klaarzett en van tafels. Wil je helpen, laat het best vooraf weten.Vanaf 17u iedereen is welkom om samen te eten en gezellig mee te vieren.Om 23u sluiten we de deuren.

Prijs:€2 voor kinderen tot en met 12 jaar. €5 voor volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar.Let op, je inschrijving is pas defi niti ef na betaling!Inschrijven op de bureau in De Keeti ng, ten laatste vrijdag 5 december!

Page 16: Almenak november-december 2014