Samagazine november-december 2013

16
Tweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - November 2013 - nr.133 Word lid van onze facebookpagina Eerste inspraakmarkt was een succes Emile Verhaeren Fietsroute Sint-Amands • Oppuurs • Lippelo

description

Infomagazine van de gemeente Sint-Amands. Editie november-december 2013

Transcript of Samagazine november-december 2013

Tweemaandelijkse uitgave - 48ste jaargang - November 2013 - nr.133

Word lid van onze facebookpagina

Eerste inspraakmarkt was een succes

Emile Verhaeren Fietsroute

Sint-Amands • Oppuurs • Lippelo

2

Meer lichaamsbeweging werkt een gezonde geest en lichaam in de hand!

Het kan niet genoeg onderstreept worden dat voldoende beweging gezond is voor lichaam en geest. Het sporten leidt af van de dagelijkse beslomme-ringen. Sport heeft ook een sociale rol te vervullen. Aan sport doen vraagt inzet en karakter. Je leert samen met anderen streven naar een gemeen-schappelijk doel. Dat heb ik zelf ook mogen ervaren toen ik actief was in het voetbal, kanovaren en tafeltennis.

Dat er in onze gemeente sporttalenten zijn, stelde ik tijdens de jaarlijkse scholenveldloop vast. Een sportfeest met blije en blozende kinderen die alles gaven. Ook de talrijke vrijwilligers, trainers en bestuursleden van alle sportclubs in Sint-Amands tonen dagelijks tomeloze inzet. Ik wil hen dan ook bedanken.

Nog veel succes de komende jaren! Frans Joos, Schepen bevoegd voor sport, openbare werken, begraafplaatsen en monumentenzorg

Voor de allerlaatste nieuwtjes of activiteiten, neem een kijkje op www.sint-amands.beof schrijf je in op de digitale nieuwsbrief.

www.facebook.com/sintamandswww.twitter.com/sint_amands

Sportief Sint-Amands

Word lid van onze facebookpagina

Nieuwsflash Nieuw gemeenschapscentrum Sint-Amands heet ‘GC de Nestel’

Heel wat inwoners reageerden op de oproep van de cultuurdienst om een nieuwe naam te bedenken voor de voor-malige GUMA-gebouwen. We ontvingen onder meer voorstellen als De Leest, de Gumadroom, de schoenveter, de nestel, J.V.R.-centrum (Jeugd-, vrijetijds- en recreatiecentrum), GC De SintAm.Uit alle voorstellen selecteerde het bestuur ‘‘GC de Nestel’’. De Nestel verwijst naar de vroegere schoenfabriek en naar de verbondenheid tussen onze inwoners.Wij vinden het alvast mooi klinken enne… tot binnenkort, in de Nestel!

Het gemeentebestuur heeft sinds 2011 een facebookpagina. Dit is een website waarop je leuke foto’s en korte info vindt over onder meer evenementen in onze gemeente. De facebookwebsite laat je toe een netwerk uit te bouwen met familie, vrienden of collega’s.

Win een kookwekker of een glazenset

Inwoners die ons volgen, bereiken we op een snelle, eenvoudige en spontane manier. Onze berichten komen immers tussen de berichten van je andere facebookvrienden. Je hoeft geen lid te zijn van facebook om onze berichten te lezen. Lid zijn maakt het wel makkelijker om op de hoogte te blijven.We verloten in december vijf kookwekkers en een glazenset onder onze volgers.

Lees meer op pagina 5 facebook.com/sintamands

vind ik leuk !

3

Eerste inspraakmarkt was een succes Op zondag 22 september organiseerde het gemeentebestuur voor de eerste keer een inspraakmarkt in ‘GC de Nestel’ (voormalige GUMA-gebouwen). Een veertigtal inwoners toonden zich bereid mee te denken over tien thema’s. Gedurende twee gespreksrondes van telkens anderhalf uur verdiepten zij zich samen met diensthoofden van het gemeente- en OCMW-bestuur over onderwerpen die van belang zijn voor de toekomst van onze gemeente. Zo kon-den zij gedurende een voormiddag hun ideeën op tafel gooien. Voor en na de gespreksrondes was er tijd voor een hapje en een drankje.

Lees meer op pagina 6

Klein-Brabant heeft er een nieuwe fietsroute bij: de Emile Verhaeren Fietsroute. Deze 35 kilometer lange fietsroute loopt doorheen Sint-Amands, Bornem en Buggenhout langs autovrije of autoluwe wegen. Plaat-sen die een betekenis hebben in het leven van Verhaeren of landschappe-lijke elementen die in de gedichten aan bod komen worden op deze fiets-route met elkaar verbonden.

Alles zat mee om van de opening van de fietsroute op 8 september een me-morabele gebeurtenis te maken. Het was een zonnige zondagmiddag op de Kaai van Sint-Amands. Er waren veel inwoners en voor de gelegenheid had een fietsclub van Sint-Amands zich uitgedost als renners uit de ja-ren 1900, compleet met Verhaeren T-shirts en de onvermijdelijke snorren. Onder de renners meenden wij zelfs de conservator van het Verhaerenmuseum opgemerkt te hebben!

Burgemeester Peter Van Hoeymissen mocht de fiets-route als eerste inrijden, gevolgd door een bont ge-zelschap van fietstoeristen, de schepenen van Sint-Amands en Buggenhout en de verantwoordelijken

van de Vlaamse Landmaatschappij. De tocht leidde langsheen de Scheldedijken tot in Weert waar de dor-stige fietsers een welverdiend terras opzochten.

De route volgt grotendeels het fietsroutenetwerk en wordt beschreven in een mooie brochure. Deze bro-chure is te koop voor € 2 in het Verhaerenmuseum, de bib en de toeristische centra. Dit initiatief werd moge-lijk gemaakt met de steun van de VLM en het project Scheldehelden.

Emile Verhaeren Fietsroute feestelijk ingereden

4

De SIM-route gaat uit van twee Sint-Amandse poëzie- en muzieklief-hebbers, Simon Ielegems en Franske Comhaire. Sinds 2003 bouwen zij aan een muzikantenroute, de Schelde Internationale Muziekstroom-rou-te. Hierbij werden enkele pittoreske plekjes in Klein-Brabant hernoemd naar bekende Belgische muzikanten. Er werden reeds negen andere mu-ziekstraatjes ingehuldigd:

• Toots Thielemans Boulevard, Dam, Sint-Amands

• Arno Hintjens Kaai, ‘t Koningsrek, Branst-Bornem

• Roland Van Campenhout Brick Road, Steenovens, Sint-Amands

• Dana Winner Tuinpad, Vissershof, Omgangstraat, Mariekerke-Bornem

• Wannes Van de Velde El Corredor, Paggadertoren, Buitenland-Bornem

• Walter De Buck Boegbeeld, Kaai, Sint-Amands

• Walter Boeykens Promenade, Notelaersdreef, Hingene-Bornem

• Over de Nieuwe Snaar, ‘t Sas, aan de nieuwe Scheldebrug, Bornem

• Rocco Granata Piazza Primavera, Den Amandus,

Amandusdreef, Sint-Amands

Omdat de Belgische wetgeving straatnamen naar nog levende personen verbiedt (met uitzondering van het koningshuis), blijft elk van deze locaties tevens zijn officiële naam behou-den. De huidige tien muziekstraatjes herken je aan het toeris-tische straatnaambord en een bijhorend kunstwerk.

Peter Holvoet-Hanssen debuteerde in 1998 met de dichtbundel ‘Dwangbuis van Houdi-ni’ en kreeg daarvoor meteen de Debuutprijs 1999. In 2008 kreeg hij de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor zijn vierde dichtbundel ‘Spinalonga’. In 2009 werd hij verkozen tot stadsdichter van Antwerpen. Holvoet-Hanssen is de vijfde in de traditie van stadsdichters na onder meer Tom Lanoye en Ramsey Nasr. In 2010 ont-ving Holvoet-Hanssen de driejaarlijkse Paul Snoek Poëzieprijs. In 2012 viel de Arkprijs van het Vrije Woord hem te beurt.

[email protected]

SIM-route breidt uit met Peterplein

5

facebook.com/sintamands

Win een kookwekker of een glazenset

vind ik leuk !

01. Facebook is een website die je toelaat een netwerk uit te bouwen. De website kent onder-tussen al miljoenen leden. Iedereen ouder dan dertien mag lid worden.

02. Dankzij Facebook kan het gemeentebestuur op elk moment rechtstreeks in contact komen met haar inwoners. Daarom gebruiken we ook face-book om de laatste nieuwtjes en evenementen aan te kondigen.

03. Via Facebook tonen we vele fotoalbums van onze evenementen. Deze vervangen de vroegere albums op www.sint-amands.be.

04. Onze facebookpagina telt momenteel 178 vol-gers. Dit is natuurlijk veel te weinig. We hopen dat dit artikel je prikkelt om ons te volgen.

05. Onze bibliotheek, jeugddienst en sportdienst hebben eveneens een facebookpagina. Zij spitsen zich meer toe op hun eigen dienst. facebook.com/bibsintamands,

facebook.com/jeugddienst.sintamands, facebook.com/sportdienstsintamands

06. Thuis geen internet? Geen probleem! In onze bibliotheek hebben we pc’s die je gratis kan gebruiken. Onze medewerkers van de bib kunnen je ook helpen bij je eerste stappen op dit sociaal netwerk.

07. Wanneer je start met facebook, denk er dan aan dat je berichten en foto’s door anderen kunnen gelezen worden. Wil je dit niet, dan kan je dit aanpassen in je privacy-instellingen.

08. Onze meest succesvolle post is de folder van onze inspraakmarkt. Deze werd 696 keer bekeken.

09. Maak je vandaag nog lid van facebook en maak kans op een kookwekker of glazenset van Sint-Amands.

6

De deelnemende inwoners aan onze inspraakmarkt werden verdeeld over gespreksta-fels die werden ingericht in de stijl van het desbetreffende thema. Zo konden inwoners nog jong van geest, zich uitstrekken in een knusse zetel onder enkele parasollen bij het thema ‘Sint-Amands: Ibiza of Benidorm’. Bezoekers die kozen voor het thema ‘Focus op verkeersveiligheid’ bevonden zich dan weer tussen werflint en omleidingsborden. De personeelsleden leidden de gesprekken in goede banen.

Onder meer via deze inspraakmarkt maakt het gemeentebestuur het voor iedereen mogelijk om mee te bouwen aan onze gemeente. De mening en medewerking van inwoners is erg belangrijk.

Deze inspraakmarkt was een manier van sociaal leren waarbij deelnemers luisterden naar de verschillende perspectieven van anderen. Zowel de inwoners als het gemeentebestuur leren immers van elkaars inzichten en ervaringen.

Voor en na de themarondes gingen de deelnemers langs de praktijkmarkt. Op een ludieke manier trachtte het bestuur de mening van inwoners te achterhalen over zeer concrete zaken. Er werd onder meer gevraagd op welke communicatiekanalen het gemeentebestuur meer moet inzetten. Dit via knikkers die inwoners verdeelden over verschillende bokalen. De reacties na de inspraakmarkt waren zeer positief.

De inspraakeieren en de postkaarten werden veelvuldig gebruikt. Momenteel zijn er meer dan 180 inzendingen. Sommige relatief een-voudige ingrepen worden binnenkort uitgevoerd. Het grotere werk wordt meegenomen in de financiële planning voor de komende jaren.

De input van de volledige campagne wordt momenteel verwerkt. In 2014 horen jullie hier meer over.

Eerste inspraakmarkt was een succes

Mevrouw Van Assche uit Sint-Amands bezorgde ons een kaart met als voorstel om zitbanken te plaatsen op de begraafplaats van Sint-Amands. Wel, goed nieuws. In november worden deze geplaatst!

7

Liever minder oud papier Gratis huis-aan-huiskrantjes en folders, bevatten voor sommigen nuttige informatie, maar bij heel veel mensen gaan deze pakketjes rechtstreeks de papiermand in. Last van ongeadresseerd reclamedruk-werk? Meld het aan OVAM! Wil je geen ongeadresseerd reclamedrukwerk meer ontvangen? Kleef dan een sticker op je brievenbus. De reclamemensen mogen dan geen ongeadresseerde publicaties meer in jouw bus steken. Wie zo’n sticker heeft en toch ongeadresseerd drukwerk in de bus krijgt, kan mailen naar [email protected]. Vermeld dan zeker je naam, adres, welke folder je kreeg, van wie en een eventuele verantwoordelijke uitgever. Informatief drukwerk (bijvoorbeeld van de overheid) valt niet onder dit artikel. Politiek drukwerk wordt meestal beschouwd als informatief drukwerk.

Last van geadresseerd drukwerk? Meld het aan Robinson!

Soms ontvang je ook (ongevraagde) reclame op naam. Ook die reclame kan je, als je dat wenst, vermijden. Geef jouw naam door aan de Robinsonlijst. Reclamemakers moeten je dan van hun verzendlijst schrappen. Inschrijven op de Robinsonlijst kan via www.robinsonlist.be.De sticker krijg je gratis bij onze milieudienst.

Info of hulp nodig? [email protected] – 052 39 98 75

Sint-Amands bruist onder meer door een enorm rijk en actief verenigingsleven. Honderden vrijwilligers zetten zich wekelijks, sommigen zelfs dagelijks, in voor hun vereniging. Samen maken zij Sint-Amands de moeite waard. Daar is de gemeente zich goed van bewust. Om die reden wil het gemeentebestuur alle Sint-Amandse vrijwilligers in de bloemetjes zetten en hen bedanken met een feest. Alle vrijwil-ligers die betrokken zijn bij het gemeentelijk beleid zullen per-soonlijk worden uitgenodigd. Vrijwilligers die zich verdienstelijk maken in een vereniging worden uitgenodigd via hun bestuur.

Het vrijwilligersfeest vindt plaats op vrijdagavond 29 november in GC de Nestel. De uitnodigingen gaan heel binnenkort de deur uit. Beste vrijwilliger, hou je brievenbus alvast goed in de gaten!

Dienst feestelijkheden, [email protected], 052 39 98 79

Sinds 12 april 2013 reiken we in Sint-Amands de rijbewijzen in kaartmodel uit.Vanaf 1 oktober zijn ook de voorlopige rijbewijzen in kaartmodel te verkrijgen. De voorwaarden om een voorlopig rijdocument te bekomen blijven dezelfde. Je aanvraag wordt naar het productiecentrum verstuurd. Als je nieuwe voorlopi-ge rijbewijs is aangekomen in het gemeentehuis, word je daarvan telefonisch op de hoogte gebracht. Het nieuwe voorlopige rijbewijs in kaartmodel kost €25. Net zoals bij de echte rijbewijzen kunnen we bij de aanvraag de foto van je

elektronische identiteitskaart ophalen om op je rijbewijs te gebruiken. Alleen de internationale rijbewijzen (het grijze boekje) blijven ongewijzigd. [email protected], 052 39 98 61

Het feest van de vrijwilligers

Het voorlopig rijbewijs nu ook in kaartmodel

8

Politie leert inwoners inbraken voorkomen

Het gemeentebestuur werkt mee aan een nationale campagne “Telefonie, internet, televisie: durf vergelijken!”. Met deze campagne wil de Federale Overheidsdienst Economie consumenten aanzetten om bewuster een lever-ancier te kiezen voor dergelijke diensten.

Bespaar op je telecomfactuurOp 21 november kan je terecht in het gemeentehuis voor advies. Van 14 u. tot 19 u. krijg je er deskundig ad-vies bij het vergelijken van tarieven van telefonie, internet en televisie. De prijsvergelijking wordt uitgevoerd via de vergelijkingssimulator van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdi-ensten en Telecommunicatie). Wie graag thuis zelf de berekening maakt, surft naar www.bestetarief.be.

Telefonie, internet, televisie: durf vergelijken!

Maandagavond 14 oktober hield politiezone Klein-Brabant in samenwerking met het gemeentebestuur een infoavond Veilig Wonen. Een dertigtal inwo-ners ging op de uitnodiging in.

Hoe inbraken doen dalenDe agenten van PZ Klein-Brabant gaven han-dige tips aan de geïnteresseerden om Samen het aantal Inbraken te Doen Dalen (SIDD). In vergelijking met onze buurgemeenten doet Sint-Amands het in de statistieken erg goed. Toch is het belangrijk dat iedereen alert blijft voor verdachte handelingen.

Agente Wendy Blommaert benadrukte meer-maals hoe belangrijk het is om als burger bij elke verdachte handeling die je vaststelt contact op te nemen met PZ Klein-Brabant. Elke tip kan bruikbaar zijn bij verder onderzoek. Probeer bij inbraak confrontatie met inbrekers in je huis te vermijden. Denk aan je eigen veiligheid en bel 101 of 03 293 22 22.

Bruno Claes gaf beveiligingstips mee. Met een- voudige maatregelen kan je het inbrekers al heel wat moeilijker maken. Deze bruikbare tips kan je raadplegen op www.veiligewoning.be.

Preventieve actiesMaandelijks onderneemt de politiezone preven-tieve acties. Zo rijden zij rond met een anonieme wagen en richten zij standplaatsen in waar in– en uitrijdende voertuigen worden gecontroleerd. Bij extra nachtpatrouilles in onze gemeente krij-gen zij bijstand van de federale politie.

9

Dan ben jij misschien wel de man of vrouw die we zoeken!

Elke ochtend tussen 8.10 u. en 8.30 u. helpen gemachtigde opzichters onze schoolkinderen over te steken aan basisschool de Kameleon in Oppuurs en aan basisschool Zonnebloem in Sint-Amands. Dit zijn vrijwil-ligers die dit telkens doen met veel enthousiasme, ongeacht de weers-omstandigheden.We zijn nu op zoek naar een gemachtigd opzichter om op donderdagoch-tend deze taak op zich te nemen aan vrije basisschool Zonnebloem. Je krijgt zowel een theoretische als een praktische opleiding, aangeboden door de politiezone Klein-Brabant. Deze opleiding duurt ongeveer een halve dag. Het nodige materiaal, zoals hesje en armband, krijg je van het gemeentebestuur.

Nieuws over de N17

Gezocht: gemachtigde opzichters Telefonie, internet, televisie: durf vergelijken!

Het Vlaams Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft het fietspad van de N17, tussen Lippelo en het kruispunt De Haan mee opgenomen in haar tweede Integraal fietsinvesteringsprogramma. Voor eind 2015 starten de werken aan het fietspad.

Het nieuwe fietspad komt achter de bomenrij, zodat er een ruime afstand tussen de rijbaan en het fietspad ont-staat. Voor de werken kunnen starten moeten er echter nog stukken grond onteigend worden. Er wordt dan ook eerst werk gemaakt van een egaal, nieuw fietspad naast de rijbaan. Pas in een latere fase wordt het fietspad ver-legd achter de bomenrij.

Het gemeentebestuur is uiteraard blij dat er eindelijk schot in deze zaak komt, maar heeft er bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken nogmaals op aangedrongen om de rijbaan van de N17 zelf ook onder handen te nemen.

Zo werd er ook gevraagd om prioriteit te geven aan het volledig opnieuw aanleggen van het wegdek tussen het kruispunt aan het woonzorgcen-trum Gravenkasteel en het kruispunt aan de oversteek Oppuurs – Lippelo, evenals de beide kruispunten te voorzien van verkeerslichten, zodat het veilige oversteekplaatsen worden. Op dit traject wachten we eveneens op de goedkeuring voor het plaatsen van flitspalen, waarvoor de aanvraag inmiddels al twee jaar geleden naar de hogere overheid werd verstuurd.

In afwachting van al die werkzaamheden heeft de gemeenteraad in zitting van 24 september het voorstel tot aan-vraag van een tijdelijke maatregel goedgekeurd, waarbij de maximaal toegestane snelheid tussen de grens met de gemeente Puurs en het kruispunt aan de Oude Heirbaan van 70 naar 50 km/uur wordt verminderd en de burgemees-ter gemachtigd wordt om het fietspad af te sluiten telkens de toestand te gevaarlijk blijkt te zijn (bijvoorbeeld bij ijzelvorming).

Vanaf 1 januari zal de premie voor dakisolatie (met bijhorende voorwaarden en premiebedragen) wegvallen. Wie nog beroep wil doen op de gemeentelijke premie voor dakisolatie, dient hiervoor een aanvraag binnen te brengen tegen uiterlijk 31 december 2013 op basis van facturen die dateren van vóór 1 januari 2014.

[email protected], 052 39 98 75

Premie dakisolatie vervalt in 2014

GEZOCHT

10

Op zondag 1 september zakten heel wat Sint-Amandse-naren af naar de Kaai voor een namiddag amusement. Een stralende zon, lekker eten en drinken – verzorgd door de lokale verenigingen – en sfeervolle muziekop-tredens maakten er een fantastisch volksfeest van. Kinderen konden naar hartenlust spelen in de Kerk-straat die werd omgetoverd tot speelstraat.

Een geslaagd volksfeest dus, waarbij de 25 deelne-mende jeugd-, sport- en socioculturele verenigingen een mooie geldsom van € 16 250 mochten ontvangen. Dit mooie bedrag van € 650 per vereniging werd mee mogelijk gemaakt dankzij de steun van het gemeen-tebestuur. Zo werden naast de vergoedingen van alle artiesten, ook heel wat logistieke en organisatorische kosten door het gemeentebestuur gedragen.

Dank aan onze sponsors, die zowel het vuurwerk be-taalden als de winstpot aandikten, voor het ondersteu-nen van deze prachtige dag.

Hopelijk hebben we in 2014 weer een topeditie! Dienst feestelijkheden, [email protected], 052 39 98 79

Nu de dagen korter, kouder en natter worden is het handig om het openbaar vervoer te nemen in plaats van je te verplaatsen met de fiets of te voet. Maar het aanbod in onze gemeente is gering. Daarom willen we het gebruik van de belbus even in de kijker zetten. Reizen met de belbus is erg makkelijk. Eén belletje volstaat om de belbus aan de dichtstbijzijnde bel-bushalte te laten stoppen op een met jou afgespro-ken dag en uur. Zo verlies je geen kostbare tijd met wachten. Je vertrekt op het voorziene uur en je wordt tot aan de halte van de bus of trein gebracht, zonder enige meerkost.

De belbus bestellen is heel eenvoudig:Je belt 03 218 14 94 (minstens twee uur vooraf en maximum 14 dagen op voorhand).

Praktisch

Je kan bellen op weekdagen van 7.30 u. tot 18 u. op zaterdag van 7.30 u. tot 16 u. niet op zon- en feestdagen

De belbus rijdt op weekdagen van 6 u. tot 21 u. op zaterdag, zon- en feestdagen van 8 u. tot 23 u.

De belbusoperator heeft volgende informatie nodig: klantnummer (of naam, adres en telefoon of GSM-nummer om een klantnummer aan te maken)

datum en uur van vertrek of gewenste aankomst op- en afstaphalte aantal personen

De tarieven en vervoerbewijzen van De Lijn gelden ook op de belbus

Beperkte mobiliteitDe belbus is ook toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Gelieve dit te vermelden bij je reservatie.

Meer info?Voor meer informatie betreffende de belbus en de haltes, kan je terecht op www.delijn.be of via 03 218 14 94

Knallend Kaaifeest levert 16 250 euro op

De belbus

Paradise Flyer uit Oppuurs brengt de sfeer er in

11

De huwelijksjubilarissen 2013

Het gemeentebestuur beschikt over heel wat feestmateriaal voor het organiseren van evenementen en manifes-taties. Al enkele jaren kunnen inwoners en verenigingen, mits het betalen van een vergoeding, gebruik maken van dit materiaal. Het uitlenen van feestmateriaal aan particulieren blijkt echter niet kostendekkend te zijn. Daarnaast wordt het uitlenen van feestmateriaal aan privépersonen niet langer opgevat als een kerntaak van het gemeentebestuur.

Het reglement voor het uitlenen van materiaal werd dan ook in die zin aangepast en door de gemeenteraad aangenomen. Met het nieuwe reglement, dat in werking treedt op 1 januari 2014, kunnen alleen nog verenigingen en buurtcomités gebruik maken van deze uitleendienst. Particulieren verwijzen we graag door naar ver-huurmogelijkheden bij onze lokale economie. Dienst feestelijkheden, [email protected], 052 39 98 79

Ontlenen van feestmateriaal enkel nog mogelijk voor verenigingen

Op 24 september werden onze jubilarissen ontvangen in de raadzaal van het gemeentehuis

12

Afgelopen jaar heeft onze dienst burgerzaken gemerkt dat heel wat burgers niet beschikken over een geldige kaart op het moment dat Vadertje Staat hun belastingen wilde berekenen.Vaststellen, bij het boeken van een last-minute reis dat je E-ID vervallen is, smaakt ook erg zuur. De prijs van een nieuw E-ID, aanvragen via spoedprocedure, ligt tussen de € 126 en € 190. Onze tip? Hou je brievenbus in de gaten, of beter nog: neem af en toe identiteits- of verblijfskaart uit uw portefeuille om te checken hoe lang ze nog geldig is. Kijk meteen ook de kaarten van je hele gezin na!

[email protected], 052 39 98 61

Kijk tijdig de geldigheidsdatum van je identiteitskaart na!

Een kind in het vijfde leerjaar laat je best vaccineren tegen mazelen. Dat kan op school, via een arts van het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) of bij je eigen huisarts. Via de school zal je een brief krijgen die je als ouder moet ondertekenen om toestemming te geven voor de vaccinatie. Als voldoende kinderen zich laten vaccineren, kunnen we de gevaarlijke mazelen verslaan!

Twee dosissen tegen mazelenDe vaccinatie tegen mazelen wordt gegeven in twee dosissen: een spuitje voor de baby’s van twaalf maan-den en dan later nog een tweede spuitje voor de tienjarigen in het vijfde leerjaar. Met die twee dosissen ben je beschermd tegen mazelen. Belangrijk, want het blijft een gevaarlijke ziekte die wereldwijd zelfs meer dan 100 000 doden per jaar eist. En het vaccin biedt ook bescherming tegen bof en rode hond. In Vlaanderen zijn we gelukkig al goed op weg. Een recente studie naar de vaccinatie- graad leert ons dat bij de baby’s al meer dan 96% zijn spuitje krijgt. Bij de tieners zitten we ook al aan 92,5%. Dat is net niet goed genoeg.

Vaccineren in het vijfde leerjaarHet komt er dus op aan om nog meer kinderen de tweede dosis van het vaccin te geven. Meest-al gebeurt dat op school, gratis door een arts van een Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). De kinderen krijgen dan vooraf een brief mee die hun ou-ders moeten ondertekenen om toestemming voor de vaccina-tie te geven. Sommige tienjarigen worden niet door het CLB gevaccineerd, maar door hun eigen huisarts of kinderarts. Waarom zijn sommige kinderen dan niet gevaccineerd? Dr. Geert Top: “Meestal willen de ouders wel degelijk hun kind laten vaccineren. Maar soms weten ze niet dat er in het vijfde leerjaar een gratis vaccinatiemoment is. Soms blijft de toestemmingsbrief in de boekentas zitten of raakt die verloren, of eenvoudigweg vergeten… En wie zijn kind niet via het CLB laat vaccineren, vergeet soms ook om een afspraak bij de huisarts of kinderarts te maken voor deze vaccinatie.”

Meer info op www.operatievaccinatie.be

Oproep aan alle tienjarigen: laat je vaccineren tegen mazelen

13

Oproep aan alle tienjarigen: laat je vaccineren tegen mazelen

Op 25 september 2008 liet IGEMO de eerste goedko-pe lening voor energiebesparende maatregelen onder-tekenen. Vandaag, vijf jaar later, blijft de goedkope lening een succes. Het FRGE (Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost) verlengde alvast de overeen-komst met een jaar. Ook in 2014 kunnen inwoners van Sint-Amands dus genieten van goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen.

Goedkoop lenen ook voor pelletkachels en warmtepompen

Ook in 2014 kan je nog bij IGEMO terecht voor een goedkope FRGE lening voor energiebesparende maat-regelen. IGEMO breidt de maatregelen zelfs uit. Zo kan je voortaan eveneens lenen voor een pelletka-chel, alle soorten warmtepompen (indien ze voldoen aan de subsidievereisten van Eandis) of een micro- warmtekrachtkoppeling voor thuis. Daarnaast blijven de klassieke maatregelen zoals isolatiewerken, het plaatsen van hoogrendementsglas, een HR+aardgaska-chel/condensatieketel, zonnepanelen en zonneboiler toegelaten. Neem zeker een kijkje www.igemo.be en klik vervolgens op ‘e-loket’ voor de complete lijst van maatregelen.

Info over deze groene lening? [email protected] 29 47 57

Goedkoop lenen voor energie- besparende maatregelen

Ben je gek op bier of chocolade? Kook je graag? Hou je van creatief bezig zijn? Of wil je je kinderen een leuk én leerrijk feestje bezorgen? Neem dan samen met je vrienden, collega’s, buren of vereniging deel aan één van de verrassende activiteiten! Proef, kijk, luister, speel en steek wat op over boeiende mondiale thema’s bij de volgende activiteiten:

• Knap recy(K)leren – creaworkshop (6 tot 15 deelnemers)

• (h)Eerlijk potje anders – kookworkshop (5 tot 6 deelnemers)

• Fairtrade @ home – chocoladeproeverij (6 tot 15 deelnemers)

• Het meest oneerlijke spel op aarde – Gps-stadsspel (10 tot 30 deelnemers)

• Tournée Mondiaal – bierproeverij (6 tot 12 deelnemers)

• De Scharlaken Pompelmoes – kinderfeestje (4-10 kinderen van 6 tot 12 jaar)

Betaal slechts € 40 voor de hele groep! Jij voorziet de locatie, stelt een datum voor en nodigt je vrienden uit. Iedereen Mondiaal zorgt voor een vrijwilliger die de activiteit begeleidt en de nodige materialen en in-grediënten meebrengt.

Info en boekingen www.iedereenmondiaal.be.

Wil je vrijwilliger worden om één of meerdere work-shops te begeleiden? Stuur dan een mail naar [email protected].

Iedereen Mondiaal is een initiatief van provincie Antwerpen en 11.11.11, de koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbeweging met medewerking van Broederlijk Delen, Djapo, FairtradeGemeente, FOS, IPIS, Oxfam We-reldwinkels, PROTOS, Studio Globo, VELT, Vredeseilanden en Wereldsolidariteit.

Iedereen Mondiaal: korte, leuke en leerrijke groeps- activiteiten gezocht?

Lekker, gezellig én leerrijk ...Wat wil je nog meer?!

14

De financiën van het OCMW in 2012 Het OCMW, lokale partner voor het gemeentelijk sociaal beleidHet Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn of kortweg OCMW is belast met het sociale beleid op lokaal niveau. Het OCMW is als het ware de sociale dienst van de gemeente, naast de jeugd-, sport-, cultuur, milieu-dienst, enz. Ook in Sint-Amands verleent het OCMW aan haar inwoners maatschappelijke bijstand. Dit houdt meer in dan enkel financiële steun.Het OCMW heeft een brede waaier aan opdrachten en biedt tal van diensten aan, zoals thuishulp (warme maal-tijden, poetsdienst, personenalarmsysteem), kinderopvang, woonzorgcentrum, serviceflats, sociale dienst (o.a. budgetbeheer, budgetbegeleiding), sociaal wonen, ...Dat hiertegenover een prijskaartje staat, spreekt vanzelf. Voor al deze activiteiten zetten we personeel in, worden werkingsmiddelen vrijgemaakt en doen we een beroep op ondersteunende diensten. De werking van het OCMW wordt gefinancierd uit eigen inkomsten door o.a. het doorrekenen van de diensten aan gebruikers. Bijkomend ontvangt het OCMW van allerlei instanties subsidies en tegemoetkomingen, zoals het Vlaams gemeentefonds, premies voor tewerkstellingsmaatregelen, tussenkomsten RIZIV, … Deze inkomsten zijn niet voldoende. Ook het gemeentebestuur draagt jaarlijks bij om de werking van het OCMW te financieren om zo inwoners van Sint-Amands te helpen indien nodig.

De jaarrekening van het OCMW

De jaarrekening geeft jaarlijks een beeld van de werking van het OCMW.De voorstelling hiervan gebeurt zowel voor het OCMW in haar geheel (geconsolideerd), als op het niveau van de verschillende diensten. Het OCMW van Sint-Amands telt zes grote diensten: algemeen bestuur, sociale dienst, thuiszorg, woonzorgcentrum, kinderopvang en sociale huis-vesting. De resultatenrekening bestaat uit een exploitatie- en een investeringsbudget.

Het exploitatiebudget bevat opbrengsten en kos-ten uit de normale werking en dienstverlening van het OCMW. In 2012 registreerden we voor € 4 378 881 werkingskosten, zoals de loonkosten van het personeel, het onderhoud van de gebouwen, aan-koop voedingswaren voor het woonzorgcentrum, toegekende steun, … en voor € 169 334 financiële kosten, voornamelijk intresten op leningen.De personeelskosten (bezoldigingen) nemen het grootste aandeel (66 %) van de totale kosten voor hun rekening, maar deze brutokosten moeten uiteraard verminderd worden met talloze subsi-diestromen voor tewerkstelling.

De  financiën  van  het  OCMW  in  2012  Het  OCMW,  lokale  partner  voor  het  gemeentelijk  sociaal  beleid  Het  Openbaar  Centrum  voor  Maatschappelijk  Welzijn  of  kortweg  OCMW  is  belast  met  het  sociale  beleid  op  lokaal  niveau.  Elke  gemeente  heeft  een  OCMW,  dat  aan  haar  inwoners  maatschappelijke  bijstand  kan  verlenen.  Dit  houdt  meer  in  dan  enkel  financiële  steun.  Het  OCMW  heeft  een  grote  waaier  aan  opdrachten  en  biedt  tal  van  diensten  aan,  zoals  thuishulp  (warme  maaltijden,  poetsdienst,  personenalarmsysteem),  kinderopvang,    woonzorgcentrum,  serviceflats,  sociale  dienst(o.a.  budgetbeheer,    budgetbegeleiding)  ,  sociaal  wonen,  ...  Dat  hiertegenover  een  prijskaartje  staat,  hoeft  geen  betoog  .  Voor  al  deze  activiteiten  zetten  we  personeel    in  en  moeten  we  heel    wat  werkingsmiddelen  aankopen  en  een  beroep  doen  op  ondersteunde  diensten.  Het  geld  daarvoor  haalt  het  OCMW  uit  eigen  inkomsten  door  het  doorrekenen  van  de  prestaties  aan  de  gebruikers.  Bijkomend  ontvangt  het  OCMW  van  allerlei  instanties  werkingssubsidies,  zoals  het  Vlaamse  gemeentefonds,  premies  voor  tewerkstellingsmaatregelen,  tussenkomst  RIZIV,  …    Deze  opbrengsten  zijn  niet  voldoende  om  de  specifieke  werking  van  het  OCMW  te  financieren.  Daarom  past  het  gemeentebestuur  het  tekort  op  het  budget  van  het  OCMW  bij.  Hoewel  het  beheer  van  het  OCMW  juridisch  losstaat  van  dat  van  de  gemeente,  is  er  toch  een  duidelijke  band  tussen  beide  besturen  doordat  de  gemeente  verplicht  is  om  het  tekort  van  haar  OCMW  bij  te  passen.    De  jaarrekening  van  het  OCMW  De  jaarrekening  geeft  jaarlijks  een  beeld  van  de  werking  van  het  OCMW  door  de  weergave  van  een  balans  en  resultatenrekening.  De  voorstelling  hiervan  gebeurt  zowel  voor  het  OCMW  in  haar  geheel  (geconsolideerd),    als  op  het  niveau  van  de  verschillende  activiteitcentra.  Een  activiteitencentrum  is  een  entiteit  binnen  het  OCMW  die  instaat  voor  een  geheel  van  vergelijkbare  taken  of  activiteiten.  Het  OCMW  van  Sint-­‐Amands  telt  6  activiteitencentra:  Algemeen  bestuur,  Sociale  dienst,  Woonzorgcentrum,  Thuiszorg,  Kinderopvang  en  Sociale  huisvesting.  De  resultatenrekening  bestaat  uit  een  exploitatie-­‐  en  een  investeringsbudget.  Het  exploitatiebudget  bevat  opbrengsten  en  kosten  uit  de  normale  werking  en  dienstverlening  van  het  OCMW.  In  2012  registreerden  we  voor  €  4  378  881  werkingskosten,  zoals  de  loonkosten  van  het  personeel,  het  onderhoud  van  de  gebouwen,  aankoop  voedingswaren  voor  de  keuken  van  het  woonzorgcentrum,  toegekende  steun  …  en  voor  €  169  334  financiële  kosten,  voornamelijk    intresten  op  leningen…  

 

11%  

7%  

61%  

14%  

3%   4%  

Verdeling  werkingskosten  2012    over  de  verschillende  acCviteitencentra  

Algemeen  Bestuur  

Sociale  Dienst  

Woonzorgcentrum  

Thuiszorg  

Kinderopvang  

Sociale  Huisves^ng  

 De  personeelskosten  (bezoldigingen)  nemen  het  grootste  aandeel  (66%)van  de  totale  kosten  voor  hun  rekening,  maar  deze  bruto-­‐  kosten  moeten  uiteraard  verminderd  worden  met  talloze  subsidie-­‐  stromen  voor  tewerkstelling.    Daarna  volgen  de  diensten  en  leveringen  (13%),    zoals  de  facturen  van  de  nutsvoorzieningen,  onderhoudskosten  en  herstellingskosten.  

   Langs  de  ontvangstenzijde  noteerden  we  voor  €  3  574  774    werkingsopbrengsten  en  voor  €  159  944    financiële  opbrengsten.    

   De  gemeentelijke  bijdrage  in  de  werking  van  het  OCMW  Dankzij  een  aantal  drastische  besparingsmaatregelen  die  het  OCMW  sinds  2009  doorvoerde,  regelmatige  prijsverhogingen  voor  onze  aangeboden  diensten    en  het  constant  zoeken  naar  overheidstoelagen,  proberen  we  om  de  lasten  voor  de  gemeente  zo  laag  mogelijk  te  houden.      

0  500.000  

1.000.000  1.500.000  2.000.000  2.500.000  3.000.000  

Verdeling  van  de  totale  kosten  2012  

4%  

6%  

68%  

13%  

3%  

6%  

Verdeling  werkingsopbrengsten  2012  over  de  verschillende  acCviteitencentra  

Algemeen  Bestuur  

Sociale  Dienst  

Woonzorgcentrum  

Thuiszorg  

Kinderopvang  

Sociale  Huisves^ng  

15

Daarna volgen de diensten en leveringen (13%), zoals de facturen van de nutsvoorzieningen, onderhouds- en herstellingskosten.

Langs de ontvangstenzijde noteerden we voor € 3 574 774 werkingsopbrengsten en voor € 159 944 financiële opbrengsten

De investeringsprojecten van het OCMW in 2012

Naast de gewone werking investeert het OCMW elk jaar in nieuwe projecten die vermeld zijn in het investeringsbudget. In 2012 hebben we voor € 93 000 duurzame materialen aangekocht en een buitengewoon onderhoud uitgevoerd. Wij stellen graag enkele belangrijke projecten aan jullie voor:- Nadat in 2011 een nieuwe wagen werd aangekocht voor de levering van de warme maaltijden aan huis,

was ook de warmhoudkast aan vervanging toe en werd een koelkast in de auto voorzien.

- Jaarlijks wordt een investeringsbudget ingeschreven voor de aankoop van computers en printers. In 2012 werden een aantal nieuwe softwarepakketten aangekocht en in gebruik genomen.

- In het woonzorgcentrum Ter Schelde werd geïnvesteerd in de keuken, o.a. twee bain-marie karren en een combimixer, een poetskar en vaatwasautomaat. Daarnaast werden een aantal hoog-laagbedden, matrassen, vier bedtafels en één elektrische badlift vervangen.

- Ook de brievenbussen van de bejaardenwoningen van het Kouterpark zijn vervangen.

- Verder heeft de dienst Thuiszorg ook vier nieuwe personenalarmsystemen aangekocht. - Ook voor een aantal sociale woningen van het Kouterhof zijn kleinere herstellingen

(bv. vervangen boilers) uitgevoerd.

De gemeentelijke bijdrage in de werking van het OCMW

De gemeente draagt jaarlijks bij in de werking van het OCMW om de basisdienstverlening te garanderen. Toch wordt er op toegezien dat deze bijdrage niet ontspoort. Dankzij een aantal drastische besparingsmaatre-gelen die het OCMW sinds 2009 doorvoerde, regelmatige prijsverhogingen voor onze aangeboden diensten en het constant zoeken naar overheidstoelagen, proberen we om de lasten voor de gemeente zo laag mogelijk te houden.

   De  investeringsprojecten  van  het  OCMW  in  2012  Naast  de  gewone  werking  investeert  het  OCMW  elk  jaar  in  nieuwe  projecten  die  vermeld  zijn  in  het  investeringsbudget.  In  2012  hebben  we  voor  €  93  000  duurzame  materialen  aangekocht  en  buitengewoon  onderhoud  uitgevoerd.  Wij  stellen  graag  enkele  belangrijke  projecten  aan  jullie  voor.  Nadat  in  2011  een  nieuwe  wagen  werd  aangekocht  voor  de  levering  van  de  warme  maaltijden  aan  huis,  was  ook  de  warmhoudkast  aan  vervanging  toe.  Ook  een  frigo  werd  in  de  auto  voorzien.  Jaarlijks  wordt  een  investeringsbudget  ingeschreven  voor  de  aankoop  van  computers  en  printers.  In  2012  hebben  we  ook  een  aantal  nieuwe  softwarepaketten  aangekocht  en  in  gebruik  genomen.  Jaarlijks  worden  investeringsprojecten  voorzien  voor  de  aankoop  van  niet-­‐medisch  en  medisch  materiaal  voor  het  Woonzorgcentrum  Ter  Schelde.  Dit  hebben  we  gebruikt  voor  de  aankoop  van  twee  bain-­‐marie  karren  voor  de  keuken,  een  combimixer,  een  poetskar  en  vaatwasautomaat,  hoog-­‐laagbedden,  matrassen,  vier  bedtafels,  en  één  elektrische  badlift.  Ook  de  18  brievenbussen  van  de  bejaardenwoningen  van  het  Kouterpark  zijn  vervangen.  Verder  heeft  de  dienst  Thuiszorg  ook  4  nieuwe  personenalarmsystemen  aangekocht.  Ook  voor  een  aantal  sociale  woningen  van  het  Kouterhof  zijn  kleinere  herstellingen  (bv.  vervangen  boilers)  uitgevoerd.    FOTO’s  ????????  

53%  

14%  

32%  

0%   1%  

Verdeling  gemeentelijke  bijdrage  2012  per  AcCviteitencentrum  

Algemeen  Bestuur  

Sociale  Dienst  

Woonzorgcentrum  

Kinderopvang  

Sociale  Huisves^ng  

 De  personeelskosten  (bezoldigingen)  nemen  het  grootste  aandeel  (66%)van  de  totale  kosten  voor  hun  rekening,  maar  deze  bruto-­‐  kosten  moeten  uiteraard  verminderd  worden  met  talloze  subsidie-­‐  stromen  voor  tewerkstelling.    Daarna  volgen  de  diensten  en  leveringen  (13%),    zoals  de  facturen  van  de  nutsvoorzieningen,  onderhoudskosten  en  herstellingskosten.  

   Langs  de  ontvangstenzijde  noteerden  we  voor  €  3  574  774    werkingsopbrengsten  en  voor  €  159  944    financiële  opbrengsten.    

   De  gemeentelijke  bijdrage  in  de  werking  van  het  OCMW  Dankzij  een  aantal  drastische  besparingsmaatregelen  die  het  OCMW  sinds  2009  doorvoerde,  regelmatige  prijsverhogingen  voor  onze  aangeboden  diensten    en  het  constant  zoeken  naar  overheidstoelagen,  proberen  we  om  de  lasten  voor  de  gemeente  zo  laag  mogelijk  te  houden.      

0  500.000  

1.000.000  1.500.000  2.000.000  2.500.000  3.000.000  

Verdeling  van  de  totale  kosten  2012  

4%  

6%  

68%  

13%  

3%  

6%  

Verdeling  werkingsopbrengsten  2012  over  de  verschillende  acCviteitencentra  

Algemeen  Bestuur  

Sociale  Dienst  

Woonzorgcentrum  

Thuiszorg  

Kinderopvang  

Sociale  Huisves^ng  

16

Kathleen Lauwers, grafisch ontwerpster uit Sint-Amands, ontwierp een model voor een duikboot uit inox. Met behulp van een sponsor liet ze hiervan 15 exemplaren vervaardigen in Tsjechië. Iedere duik-boot werd een tijdje geadopteerd door een plaatse-lijke kunstenaar die zijn boot bewerkte volgens zijn eigen discipline.

Deze gepimpte duikboten verkoopt Kathleen ten voordele van Huize De Steiger, een dagopvangcen-trum voor mensen met een verstandelijke beperking in Bornem. ‘In een duikboot zie je de wereld van-uit een uniek perspectief en dit is nu net iets dat de bewoners van Huize De Steiger ook doen’, aldus Kathleen. Op zaterdag 19 oktober exposeerden de kunstenaars hun duikboten in de Steenovens. Later op de avond veilde meester Stockbroekx de duik- boten vakkundig voor een totaalprijs van € 2 670. Dit bedrag schenken de kunstenaars aan Huize De Steiger.

Kunstig ontworpen duikboten voor het goede doel

Tot binnen 2 maanden... ;-)

Sint-Amands Oppuurs Lippelo

Scholenveldloop met de basisscholen van Sint-Amands, Oppuurs en Lippelo

Nacht van de Duisternis

v.u.

Gem

eent

ebes

tuur

Sin

t-Am

ands

, Li

vien

Van

der

Loo

ystr

aat

10 - 2

890

Sint

-Am

ands

Creatie en druk: 123printing.be