'De Schakel' januari-februari 2013

20
2 6 JANUARI FEBRUARI 2013 Nederlandstalig tweemaandelijks tijdschriſt voor Sint-Joost-Ten-Node, de Leopoldswijk en de Noordoostwijk.

description

De eerste editie van 2013 is uit! Je kan hem hier online bekijken!

Transcript of 'De Schakel' januari-februari 2013

Page 1: 'De Schakel' januari-februari 2013

2M A A R TA P R I L2 0 1 1

Nederlandstalig tweemaandelijks

tijdschrift voor Sint-Joost-Ten-Node, de Leopolds wijk en de Noordoostwijk.

6j A n u A R If e b R u A R I2013

Nederlandstalig tweemaandelijks

tijdschrift voor Sint-Joost-Ten-Node, de Leopolds wijk en de Noordoostwijk.

Page 2: 'De Schakel' januari-februari 2013

2

septem

ber

okto

ber

tekstveerle claes

2012

(cover)foto: Annelies Heyvaert

met de steun van

3 Arabische Bries in Ten Noey

4 Tok Toc Knock: Didier Deneck

5 Fundels TIP uIT bIb joske

6 Brede School Mee nAAR sInT-joosT-AAn-zee

8 Etli NohutPLA sAInT-josse

10 Dries van den BremptoveR de vLoeR

11 Grove Den RAAdje vAn kAATje

12 De Donderse Denkende Dame fILosofIscH cAfé

15 Pauline en PaulettevLAAMse fILMPjes

13 Erop uit!MeT de veRenIgIngen

20 KalenderjAnuARI - febRuARI

3 Arabische Bries in Ten Noey

4 Tok Toc Knock: Didier Deneck

5 Fundels Tip uit Bib Joske

6 Brede SchoolMee naar Sint-Joost-aan-Zee

7 Grove DenRaadje van Kaatje

8 Etli NohutPla Saint-Josse

10 Dries van den BremptOver de vloer

11 Donderse Denkende DameFilosofisch café

13 Pauline en PauletteVlaamse Filmpjes

14 Erop uit!Met de verenigingen

18 KalenderJanuari - februari

Page 3: 'De Schakel' januari-februari 2013

3

BELGIE – BELGIQUEP.B – P.P

BC 6408 | BRUSSEL X

Afgiftekantoor – Brussel XJaargang 41 – nr 6

Tussen Mensen, geMeenscHAPPen en cuLTuRen

g c T e n n o e Y

BELGIE – BELGIQUEP.B – P.P

BC 6408 | BRUSSEL X

Op zaterdag 24 november waaide

er een Arabische Bries door Ten

Noey! Deze bracht de heerlijke aro­

ma’s van Marokkaanse harira soep

en prachtige oosterse klanken met

zich mee. Onze gasten konden tij­

dens deze culturele avond genieten

van de vertellingen van Joe Baele,

die speciaal voor de gelegenheid

oosterse verhalen naar boven

haalde. Zij die dit wensten, kregen

een introductie in Arabische kalli­

grafie en spraken een diepe wens

uit tijdens een traditionele henna­

ceremonie. Later op de avond

droomde iedereen weg bij de

muziek van Les Mésopotamiens,

die ons een voortreffelijke menge­

ling van middeleeuwse Vlaamse

liederen en Arabische muziek voor­

schotelden. Een geslaagde avond!

Page 4: 'De Schakel' januari-februari 2013

4

septem

ber

okto

ber

2012

tekst willy thom

as

TOK TOC KNOCK: DiDiEr DENECK OVEr ThéâTrE DE GALAFrONiE, SiNT­JOOST­TEN­NODE, SOLiDAriTEiT EN GEMOEDELiJKhEiD.

Dat de KVS dit jaar zijn vleugels uitslaat en daarbij langs onze gemeente

passeert, kon je al lezen in De Schakel. het festivalprogramma is momen­

teel nog in volle evolutie. Wat we echter wel weten, is dat Didier Deneck

plannen heeft met Ten Noey in het kader van Tok Toc Knock.

Didier is een jonge zestiger met een indrukwekkende staat van dienst in het theater, in Sint-Joost, in de muziek en in een bestaan waarin solidariteit en ge-moedelijkheid centraal staan. Overigens is hij sinds kort lid van de raad van bestuur van Ten Noey.Didier en Rival Capone (in samenwerking met vele anderen) zetten een project op rond de muzikale ver-scheidenheid in Sint-Joost en maken een link met een geschiedenis van de migratie in de gemeente.

Wijnheuvelen 41Begin jaren ‘70 besluit een groep van 19 vrienden aan de universiteit om hun lot aan elkaar te verbin-den. Vandaag wonen en/of werken zij in een huizen-blok tussen de Warmoesstraat en de Wijnheuvelen-straat. Cineasten, theatermensen, maar evengoed advocaten cohabiteren er in een goed georganiseerde solidaire gemeenschap met een gezamenlijke wasse-rette, gezamenlijke voertuigen en zelfs een onderlinge financiële ondersteuning voor als er iemand in nood verkeert. Het hart van het geheel is een keuken waar je door-heen moet om van de ene naar de andere blok te ko-men. In de keuken is er altijd voedsel voorzien voor de niet zo kapitaalkrachtige kunstenaars die bij Gala fronie steevast een onderdak vinden. Tussen de huizen aan beide straten zit er een middenbeuk die wordt ingepalmd door Théâtre de Galafronie. Er is een atelier, een bureau en enkele kleine repetitiezalen waarvan één soms dienst doet als presentatieruimte voor een beperkt publiek.

nomade in drie landstalenDat Didier geen onbekende is in het Nederlandstalige theater is een gevolg van een politieke keuze. Voor hem is het samenwerken met Nederlandstaligen een eerste logische stap in onze multiculturele werkelijk-heid. Als mens komt hij uit een nest waar die ver-scheidenheid in alle geuren en kleuren aanwezig was. Het was een gegeven waarmee hij opgroeide en waarmee hij nog steeds een grote betrokkenheid voelt. Galafronie is niet voor niets een reizend the-ater. Het nomadisme hoort bij zijn wereldbeeld. Het was trouwens één van de redenen waarom hij zich in-schreef in het project van Tok Toc Knock van de KVS. Juist dat zoeken hoe een kunstenaar door de stad kan bevraagd worden en hoe de kunstenaar zelf die stad kan bevragen door van de ene naar de ander plek te reizen, was wat hem boeide.

sint-joost-ten-nodeOp één vierkante km wonen met 24 482 (ingeschre-ven) inwoners is uniek in Europa. De kans dat je elkaar tegen het lijf loopt op één van de twee belangrijkste pleinen is dus niet gering.Door de vele buitenlandse reizen met het gezelschap was de betrokkenheid met de gemeente niet altijd optimaal. Daar is sinds kort radicaal verandering in gekomen. Begin september werd hij aan gezocht de lijst Ecolo/Groen te vervoegen. Kort daarna stond hij op markten, in café’s, in de metro en aan de voor-deur van de bewoners om campagne te voeren.

Page 5: 'De Schakel' januari-februari 2013

Een nieuwe wereld ging voor hem open. Hij werd o.a. voorgedragen als lid van de beheerraad van Ten Noey.Het viel hem op hoezeer ‘religie’ de gesprekken domineerde. Bij ons, in het ‘neutrale’ theater wordt daar niet zo over gepraat, maar op straat valt het op. En als je openstaat voor het gesprek kom je heel wat interessante dingen te weten. Vaak zie je dat men-sen bereid zijn te spreken maar tegelijk merk je dat ze bang zijn omdat ze denken dat ze zullen afgewezen worden.

Muziek als passie en brugVoor de deelname aan Tok Toc Knock zal muziek een belangrijke rol spelen. “Muziek is altijd al een grote liefde geweest. Op tournee bleek het ook telkens een dankbare brug om over de taal- en andere barrières te komen. Er is een verlangen om via de muzikanten het verhaal van de immigratie van Sint-Joost te ver-tellen.” Eén van de peilers daarbij is D3 (een allusie op de straat van Gibraltar); de erfgenamen, kinderen, van een klassiek Arabisch Orkest uit de jaren ‘60 in Tanger. Maar evengoed Joodse, Turkse, Iraakse en andere muzikale aanwezigheden en gekoppelde ver-halen worden opgezocht. Samen met Rival Capone en een ploeg medewerkers worden gesprekken met de muzikanten opgenomen (met de hulp van Brussel Behoort Ons Toe) en op repetities wordt er gezocht naar manieren om de verschillende soorten muziek bij elkaar te brengen.

Le Thé au HaremEr wordt niet gestreefd naar een kant en klare voor-stelling, maar naar een gebeurtenis die meerdere vor-men kan aannemen. Ten Noey zal gastheer zijn voor het begin en het einde van dit project. De voorberei-dingen vinden plaats in ‘Le Thé au Harem’, een voor-malig restaurant gelegen op de Leuvensesteenweg 52, in het stukje autovrije straat bij het Madouplein (walking Madou).Het is de bedoeling om op die plek een soort Volks-huis te ontwikkelen. Met de ligging op de hoek en de grote ramen is dit echt een geweldige vitrine voor het project van Didier en voor Tok Toc Knock. Didier vindt het een plek die warmte uitstraalt. Hij wil er leven in steken en zo al werkend ook met de buurt communi-ceren. Zo wordt zijn bijdrage een werkstuk dat perma-nent in beweging blijft en zich op elk moment vanuit een ander hoek kan tonen. Het nomadisme als dra-maturgie.

Op 16­17 februari en op 2­3 maart zal je

het resultaat van Didiers dromen en in­

spanningen kunnen bewonderen in Ten

Noey! Wil je er bij zijn? houd dan de websi­

te en Facebookpagina van Ten Noey zeker

in de gaten!

Volg het Tok Toc Knock stadsproject op de

voet via http://www.toktocknock.com.

Tip uit bib joske

FuNDELSNaast de reguliere collectie, kan je bij bib Joske ook fundels ontlenen. Het gaat om prentenboeken die jij en je kinderen kunnen gebruiken als e-book. Dankzij een chip in het boek en de computer komen de boeken tot leven: je kan het verhaal laten vertellen, bladeren in het boek en spelletjes spelen: taalspelletjes, geheugenspelletjes, puzzels, etc. Je kan een rugzakje met fundels, een fundellezer en info over de installatie ontlenen, maar je kan de fundels ook ontdekken in de bibliotheek: we hebben een uitgebreid aantal titels op verschillende fundelcomputers.

BIB JOSKEGrensstraat 21210 Sint-Joost-ten-NodeTel. 02/201 00 62http://www.sint-joost-ten-node.bibliotheek.bebibliotheek@stjoost.irisnet.be

Page 6: 'De Schakel' januari-februari 2013

6

septem

ber

okto

ber

2012

tekst kaatje van hemelrijck

MEE NAAr SiNT­JOOST­AAN­ZEEeen ‘brede school’ project in sint-joost-aan-zee

Sinds september

2012 is rahima

Sekkouri als Brede

School coör dinator

van start gegaan in de

GBS Sint­Joost­aan­

Zee.

Waarom Brede School?

Kinderen en jongeren groeien op in een samen-leving die steeds complexer wordt. In Brussel spelen daarnaast ook maatschappelijke uitdagingen zoals meertaligheid, diversiteit, sociale ongelijkheid en armoede een rol. Dit heeft tot gevolg dat kinderen heel wat competenties nodig hebben om hun leven en hun omgeving mee vorm te geven.Om hen al deze competenties mee te geven is er nood aan een integrale en gecoördineerde samenwerking tussen verschillende partners die samen werken aan een brede leer- en leefomgeving in de vrije tijd en op school met als doel maximale ontwikkelingskansen voor alle kinderen en jongeren.

Kernaspecten van maximale ontwikkeling:Een Brede School werkt indien mogelijk aan alle vijf de kernaspecten. De vijf kernaspecten zijn gezondheid, veiligheid, maat-schappelijke participatie, talentontwikkeling en ple-zier en voorbereiding op de toekomst.

Wie zijn onze vaste partners?

Door samen te werken met partners uit de buurt

leggen we als Brede School de verbinding tussen school en omgeving. De stuurgroep Brede School bestaat uit een vaste groep partners, namelijk het Gemeenschapscentrum Ten Noey, De Buiteling, Aximax, vertegenwoordiging van de ouderraad Sjazor, Bib Joske, het gemeentebe-stuur en de directie van de GBS Sint-Joost-aan-Zee.

Activiteiten

Dit trimester zijn wij gestart met:de naschoolse sport en dansactiviteiten op dinsdagtaalstimulering op donderdag:Franse taallessenthuistaalproject voor Marokkaanse kinderenonderzoek vrijetijdsbesteding

Toekomstperspectieven:middagactiviteiten in samenwerking met buurtsportweekendschoolprojectthuistaalproject voor Turkse kinderenwerken rond talentontwikkeling en pleziermeer bewegen (sportactiviteiten)een beurs organiseren waar kinderen kennis kunnen maken met het aanbod van vrijetijdsbesteding.

Page 7: 'De Schakel' januari-februari 2013

7

CONTACT

Brede School coördinator Sint-Joost-aan-ZeeRahima Sekkouri | Grensstraat 671210 Sint-Joost-aan-Zee |Tel.: 02 220 28 [email protected]

Directeur Sven [email protected]@sintjoostaanzee.behttp://www.sintjoostaanzee.be

Page 8: 'De Schakel' januari-februari 2013

septem

ber

okto

ber

2012

8

tekst en foto’s annelies heyvaert

PLA SAiNT­JOSSE Zet je even neer op één van de bankjes op het Sint­Joostplein/Place Saint­

Josse. het zal je onmiddellijk opvallen dat je je bevindt in één van de

kleurrijkste gemeentes van het land! Wij vragen ons af wat de mensen

graag eten in de gemeente die onderdak biedt aan het hoogste aantal

verschillende nationaliteiten. Wat serveren zij op hun dagelijkse

pla Saint­Josse? Smaken uit alle uithoeken van de wereld komen aan

bod in deze rubriek! Smoekelijk!

‘Hoşgeldiniz’ zegt Meral wanneer ze me begroet. ‘Welkom!’ Ik doe mijn schoenen uit en schuif mijn voeten in de pantoffeltjes die ze voor me heeft klaar-gezet. Ik betreed haar woonkamer en word me gewaar van de warme gezelligheid die er heerst. Me-ral giet eau de cologne op mijn handpalmen en geeft me een stukje lokum als verwelkoming. Ik voel me hier onmiddellijk thuis! Op de leeftijd van drie jaar is Meral in België komen wonen, samen met haar ouders en haar zus. Van Brussel ging ze naar Gent, naar Antwerpen en weer naar Brussel. Al sinds haar twaalfde woont ze in Sint-Joost! Door haar werk als poetsvrouw is ze in contact gekomen met Ten Noey, waar ze twintig jaar gewerkt

heeft. Na enkele jaren in Ten Noey werd haar gevraagd of het haar niet interesseerde om ook in de Raad van Bestuur van Ten Noey te zetelen. Dat doet ze nu in-middels veertien jaar. Het wordt me al snel duidelijk dat ik hier te maken heb met een echte Sint-Joostse. Terwijl we samen volop groenten aan het snijden zijn, zie ik mijn kans om haar enkele vragen te stellen.

Wie heeft je dit gerecht leren koken?

“Mijn grootmoeder was een echte kokkin, de meeste Turkse gerechten heb ik van haar geleerd. Toen haar man is overleden, is ze professioneel begin-nen koken. Ze kookte voor huwelijksfeesten, verlovin-gen,… Echt alles. Ik was nog heel klein toen. Wan-neer ik oma zag koken, wilde ik meehelpen. Op mijn tien jaar heb ik deze gerechten leren koken. En mijn moeder kan ook heel lekker koken.”

Kook je dit gerecht nog regelmatig? En heb

je dit ook aan je kinderen aangeleerd?

“Ja, om de vijftien dagen maak ik deze schotels wel. De kinderen eten het heel graag. Één van mijn dochters kan dit maken, ik heb het aan haar geleerd. Ik maakte dit voor haar toen ze nog klein was, zij zag dit en wou het ook leren. Zij maakt dit nu ook voor haar eigen kinderen. Bij ons worden de Turkse gerech-ten van generatie op generatie doorgegeven.”

Waar heb je de ingrediënten gevonden?

“In Sint-Joost zijn er veel goedkope Turkse en Armeense winkels waar je dit allemaal kan vinden. Doorgaans vergelijk ik eerst de prijzen en koop ik daarna pas wat ik nodig heb. Goede winkels vind je op de Leuvensesteenweg en de Braemtstraat.”

iNCir 4 – 5 personen

Verwijder de steeltjes van de vijgen en snij ze ver-volgens in twee. Plaats de vijgen in een pan en doe er de melk en de suiker bij. Zet op een vuur en blijf roeren tot het kookt. Mixen met een staafmixer en serveren in dessertpotjes. Laat een uurtje in de koelkast staan. Serveer met kokospoeder.Serveertip: ook lekker met een bolletje vanille ijs.

400 gr gedroogde vijgen

4 tl suiker

Zakje vanillesuiker

500 ml melk

Kokospoeder

Page 9: 'De Schakel' januari-februari 2013

9

heb je een favoriete Belgische gerecht?

“Je zal verschieten… Witloof met kaassaus in de oven, met puree erbij! Het witloof rol ik in bastirma,Turks spek is dat. Lekker! Eigenlijk maak ik vanalles: spaghetti, lasagne, patatjes… Het hangt af van wat ik in huis heb. Maar iedere week kook ik wel iets Turks.”

ETLiNOhuT

Kook de kikkererwten gedurende een uur. Hierna kan je de velletjes er gemakkelijk afdoen door de erwten tussen je handen te wrijven eens ze afgekoeld zijn.Bedek de bodem van een grote kookpot met een dikke laag olie. Als de olie warm is, voeg je de uien toe en laat je ze enkele minuten stoven. Voeg vervolgens de paprika toe en laat tien minuten stoven terwijl je regelmatig roert. Voeg de wortels toe en vervolgens de kikkererwten, tomatenconcen-traat en het paprikapoeder. Voeg water toe tot alles onder staat en doe hier nog de bouillon bij en zout naar smaak. Zet het deksel op de pot en laat 45 minuten sudderen.

PiLAVA met linzenEen dikke klont boter

500 gr bulgur (gebroken rijst)

250 gr linzen, gekookt

Smelt de boter in een grote pan. Voeg de bulgur toe en roer tot deze bruin begint te worden. voeg dan de linzen toe en zet onder water tot alles onder staat. Laat 20 minuten ko-ken. Nadat het vuur af staat nog vijf minuten laten rusten.

3 paprika’s, rood en groen,

in stukjes

2 uien, gesnipperd

2 wortels, in stukjes

500 gr kikkererwten

2 el tomatenconcentraat

1 tl paprikapoeder

2 blokjes bouillon

Olie

Page 10: 'De Schakel' januari-februari 2013

10

septem

ber

okto

ber

tekstveerle claes

2012

Dag Dries! Je komt hier

wel vaker over de vloer

tegenwoordig; kan je je

allereerste bezoek nog

herinneren?

(denkt na) “De eerste keer was tijdens een optreden van The Schmuzys voor het Keldercafé in 2004 denk ik, waar ik jou heb zien drummen!” (lacht)

Klopt! Je was hier ook beroepshalve

op bezoek heb ik begrepen?

“Inderdaad: toen ik bij JES werkte als begeleider van laag-geschoolde werkzoekenden, heb ik o.a. in Ten Noey tijdens Bab-belut promotie gemaakt voor een opleiding rond biologische producten. Daar hoorde een bezoek aan Den Diepen Boomgaard bij, die ook bij jullie wekelijks leveren, heb ik begrepen. In ieder geval is Maria Velasco –wereldberoemd door haar deelname aan Biebabbelied– toen een cursiste van mij geworden. Los daarvan heb ik hier een expo bezocht, een tangovoorstelling bijgewoond, jullie nieuwjaarsreceptie vergezeld…”

Prachtig aan elkaar gelinkt allemaal!

Wat vind je eigenlijk van Ten Noey?

“Wel…ik heb rondleidingen in Brussel verzorgd voor mijn cursisten en een van de plekken met een interessant sociaal en cultureel aanbod die ik hen heb aangeraden is Ten Noey. Het is sowieso steeds interessant voor wie dan ook, niet enkel voor cursisten dus, om in contact te komen met de aantrekkelijke dynamiek die een gemeenschapscentrum uitstraalt. Het aanbod van de GC’s is groot en is op zich een rijkdom en een verdienste, omdat ze zich een bepaalde identiteit toe eigenen en daar is Ten Noey een mooi voorbeeld van. Ik vind dat als ik Ten Noey binnen-wandel, een gezonde mix ervaar van creativiteit en laagdrempe-ligheid.”

Super! heb je anders nog opmerkingen of tips?

(denkt na) “Ik heb gemerkt dat er sinds kort banners buiten staan, wat ik een goed initiatief vind. Ik voel dat er goesting is in innovatie, wat ik ten stelligste toejuich (dit geheel terzijde doch als bijstelling) en ik hoop dat die trend zich doorzet, zónder teveel te raken aan de eigenheid van Ten Noey.”

ik hou alvast een oogje in het zeil:

Bedankt voor het gesprek!

“Graag gedaan!”

van den Bremptnaam

Driesvoornaam

Mgeslacht

33leeftijd

43schoenmaat

Schaarbeekwoonplaats

België (Kessel-lo) land van oorsprong

Nederlandstaal van het interview

26 november 2012datum

OVEr DE VLOEr

tekst ziggyfoto ziggy

WiST JE DAT…Tot 1952 er geen verbinding was tussen het Noord- en Zuidstation? Reizigers moesten op eigen middelen –te voet, met de tram of met de taxi– zorgen dat zij het andere station be-reikten om hun reis verder te zetten. Zestig jaar geleden, op 4 oktober 1952 werd door Koning Boudewijn de nieuwe en onontbeerlijke Noord-Zuidverbinding ingehuldigd.

tekst: jos laporte

10

Page 11: 'De Schakel' januari-februari 2013

11

tekst kaatje van hemelrijck

Raadje van kaatje

GrOVE DENPiNuS SyLVESTriS (L.)

NAMEN, SyNONiEMEN EN ETyMOLOGiE

Grove den, Grove pijn, Pijnboom, Dennenboom, Schotse spar, Grenenboom, Bosspar, Spar, Pijnappel-boom, Mast, Noorse den, Deel, Deen, Mastboom,…

hErKOMST, ViNDPLAATS,

BESChriJViNG

De den is inheems in Noord-Europa, West-Azië, Schotland en Spanje. De boom komt voor in het ganse noordelijke halfrond in de gematigde gebieden. Door zijn groot aanpassingsvermogen gedijt de den in bijna alle grondsoorten. De kleinere versie wordt geteeld voor in de tuin. De den heeft veel licht nodig, houdt niet van droogte en verontreinigde lucht. In het wild is hij te vinden op heuvels en bergland op een hoogte van 800 tot 2000 meter. Deze groenblijvende winter-harde boom kan tot 600 jaar oud worden. In laagvlak-ten wordt hij dikwijls aangeplant als houtleverancier.

GESChiEDENiS,

TrADiTiONEEL GEBruiK

Hippocrates en Dioscorides raadden hars, naal-den en knoppen aan om o.a. verkoudheid, slijmen, keelpijn, hoesten, jicht en reuma tegen te gaan. Hilde-garde von Bingen zag de den als heel nuttig voor de mens. Dodoens gebruikte grove den om de borst te zuiveren en slijmen op te lossen. Men dient vooral te onthouden dat grove den slijmoplossend, infectiewe-rend en ontstekingsremmend werkt.

CuLiNAir GEBruiK

Er zijn dennenbonbons gevuld met etherische olie in de handel te verkrijgen; de den wordt soms ge-bruikt in bier of jenever (dennenappeljenever); den-nenstroop kan gebruikt worden als broodbeleg; in tij-den van hongersnood werd de binnenbast gedroogd en vermalen en toegevoegd aan brooddeeg.

ECONOMiSCh GEBruiK

De grove den is de meest waardevolle onder de verschillende soorten omdat:

· er hars wordt afgetapt uit de schors waarbij door distillatie hieruit een soort terpentijn wordt ge-wonnen die een uitgangsproduct is voor vernis, linoleum, was en zeep.

· na winning van terpentijn er het restproduct ‘ro-sine’ overblijft dat gebruikt wordt om de strijkstok van violisten te behandelen.

· met de pek uit het hars hout waterbestendig ge-maakt kan worden.

· van de houtteer uit de harsrijke wortels kaarsen kunnen gemaakt worden.

· de olie wordt toegevoegd aan schoonmaak- en badproducten en ontsmettingsmiddelen.

· de schors met zijn looistoffen gegeerd was in de lederbewerking.

· van de binnenbast ooit touw werd gemaakt. · voor medicinaal en cosmetisch gebruik de essen-tiële olie uit de naalden en de knoppen wordt ge-wonnen.

· de Scandinavische grove den één der belangrijkste leveranciers van meubelhout is. Het grenenhout is zacht, elastisch en makkelijk te bewerken.

· uit de naalden een groene verfstof wordt gemaakt. · deze snelgroeiende en windbestendige bomen aangeplant worden als windbreker en om zand- en heidegronden te bebossen.

U kan hem ook in deze tijd van het jaar in uw woonka-mer zetten met of zonder lichtjes, u weet wel…

Page 12: 'De Schakel' januari-februari 2013

septem

ber

okto

ber

2012

FiLOSOFiSCh CAFE ‘DE DONDErSE DENKENDE DAME’Zien, in­zien, eenzijn, de visioenen

van hadewijch door Veerle Fraeters

De Brabantse mystica Hadewijch (ca. 1240) liet een veelzijdig en literair hoogstaand oeuvre na. Het kwam tot stand in het kader van haar functie als magistra, spirituele leidster van een kring van zielsverwanten die naar spirituele volmaaktheid streefden. Haar Liederen, Brieven en Visioenen staan in de traditie van de min-nemystiek en handelen over wat zij noemt ‘de hoge minne’: de heftige aantrekkingskracht die van nature werkzaam is tussen de menselijke ziel en Christus, en die voor de mystica fungeert als motor van een proces van vergoddelijking waarin de ziel zich geleidelijk om-vormt tot een volmaakte spiegel van God.

Veerle Fraeters (°1963) is als hoofddocent verbonden aan het Ruusbroecgenootschap van de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoek situeert zich op het do-mein van de Middelnederlandse alchemistische en mystieke tekstoverlevering. Op dit moment werkt ze met Frank Willaert (Universiteit Antwerpen) aan een nieuwe editie met vertaling en commentaar van Ha-dewijch’s Verzameld Werk (Historische Uitgeverij, Gro-ningen). Het eerste deel, Liederen, verscheen in 2009. Met Patricia Dailey (Columbia University) bereidt ze de publicatie voor van een Engelstalige ‘Companion to Hadewijch’ (Brill Publishers).

Donderdag 31 januari, 20u in Ten Noey€ 4 voor inwoners van Sint-Joost-ten-Node en leden van het Masereelfonds, € 6 voor anderen

La cité des Dames, Kathleen Leys

over Christine de Pisan

Christine de Pisan (ca. 1364-1430) was de dochter van een medicus en astroloog, geboren in Venetië maar opgegroeid in Frankrijk. Jong gehuwd, maar snel we-duwe, stond ze in voor de zorg van haar gezin. Uitzon-derlijk voor haar tijd, koos ze voor het schrijverschap, wat uitmondde in de publicatie van haar bekendste werk ‘Le livre de la Cité des Dames’ (1405).Hoe actueel zijn haar verdediging van de vrouwen, haar pleidooi voor een goede opleiding voor die vrou-wen en haar stellingname tegen het antifeminisme van middeleeuwse schrijvers nog vandaag?

Kathleen Leys volgde een opleiding klassieke filologie, toerisme en journalistiek.Ze was gedurende 18 jaar adjunct-conservator van het Erasmushuis te Anderlecht en is momenteel dienst-hoofd cultuur en toerisme te Dilbeek.

Donderdag 28 februari, 20u in Ten Noey€ 4 voor inwoners van Sint-Joost-ten-Node en leden van het Masereelfonds, € 6 voor anderen

TENTOONSTELLiNGEN

Nog tot 20 januari kan je in Ten Noey komen kijken naar PASSIE. Deze tentoonstelling laat je kennis-maken met het lyrisch-expressionistische werk van Véronique de Carlé, dat wordt getypeerd door dyna-miek en vernieuwing, kleuren en contrasten, vrouwe-lijkheid en eigenheid.

Op vrijdag 25 januari is iedereen welkom op de vernissage van Annelies Heyvaerts fototentoonstelling over MYANMAR.

Eind 2011, temidden van een historisch tekenende periode voor het land, reisde Annelies naar Myan-mar, het vroegere Birma. Ze trof er een fascinerend plek aan waar -door jarenlange afzondering van de buiten wereld- de westerse invloeden tot een minimum beperkt zijn gebleven. Ze verloor er haar hart door-heen hartverwarmende ontmoetingen met Birmezen. Doorheen de authenticiteit en absurditeit, de gene-reuze vriendelijkheid en een ongeëvenaarde rust. Deze fototentoonstelling gunt je een blik op Myanmar en haar inwoners.

Page 13: 'De Schakel' januari-februari 2013

iN ArMOEDE GriJS GEDrAAiDOp initiatief van Welzijnszorg Brussel, het lokaal dienstencentrum Het Anker en het Seniorencentrum Brussel ontstond het nieuwste ‘bewegingstheater’ van Nicole Grysole. ‘In armoede grijs gedraaid’ focust op het fenomeen van ouderen in armoede. In België leeft immers één of vijf ouderen onder de absolute armoedegrens. De cijfers liggen misschien nog hoger, want velen durven er omwille van schaamte niet mee naar buiten komen. Ook sociale armoede bestaat, wat maakt dat vele ouderen geïsoleerd raken.De spelers die u zal zien zijn een bonte verzameling van mensen waarvan sommigen met bovenstaande problemen te maken krijgen. Ze zijn het levende bewijs van hoe divers de Brusselse ouderen vandaag zijn. Het zijn mensen met en zonder armoede-ervaring, authentieke Brusselaars, mensen zonder papieren, Frans- en Nederlandstaligen. Velen onder hen hebben nog nooit op een podium gestaan. Dit maakt het spektakel ‘echter’, eerlijker, maar ook meer kwetsbaar. Via tekst, muziek en beweging slaagt de ervaren regisseuse erin om u te betoveren. De aangrijpende thematiek van armoede bij ouderen wordt in die mate gebracht dat u één uur lang op het puntje van uw stoel zal zitten.

GC Op-Weule en het Seniorencentrum nodigden dit gezelschap uit op zaterdag 19 januari om 15u in GC Op-Weule, St-Lambertusstraat 91 1200 St-Lambrechts-Woluwe. Inkom: € 2 Kaarten te reserveren bij GC Op-Weule (02 775 92 00 of [email protected]) of bij het Seniorencentrum (02 210 04 60 of [email protected])

Poëzienamiddag interliteratour

Het intercultureel literatuurfestival ‘Interliteratour’ speelt zich af in februari, met activiteiten in Brussel-Vijfhoek, Anderlecht, Schaarbeek, Etterbeek en ook in Sint-Joost (zie www.interlitratour.be).In Sint-Joost vindt een poëzienamiddag plaats waar-bij twee Koerdische en een Vlaamse dichter onder Koerdische muzikale begeleiding uit hun werken voor-lezen. Ieder van hen gebruikt hun poëzie als middel tot verzet.Dichters van dienst zijn Peter Holvoet-Hanssen, Ehmed Huseynî en Rukiye Özmen.

Peter Holvoet-Hanssen studeerde Toegepaste Communicatie en werkte deeltijds in een Engelse boekhandel voor hij van pen en voordracht begon te leven in 2003. Kenmerkend voor Holvoet-Hanssens poëzie zijn theatraliteit en muzikaliteit, de combinatie ook van flarden realiteit met een rijke, vaak eigen-gereide beeldentaal die tegenpolen als licht en donker verbindt. Peter Holvoet-Hanssen straalt levenslust uit en is bekend voor zijn onnavolgbare, begeesterende voordrachten als troubadour.Werk van Holvoet werd bekroond met de Debuutprijs 1999, de Dirk Martensprijs 2001, de driejaarlijkse Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap 2008, de Paul Snoek Poëzieprijs 2010 en de Arkprijs van het vrije woord 2012. Vorig jaar was hij ook Antwerps stadsdichter.

Ehmed Huseynî werd in 1955 geboren in Amude, West-Koerdistan en is in 1989 in Zweden gaan wonen, het walhalla van de Koerdische intellectuelen. Hij staat bekend als een schrijver, dichter en filosoof. In Syrië heeft Huseyni dan ook filosofie gestudeerd.

Ehmed Huseynî staat bekend om zijn woordvirtuosi-teit. Met zijn vrije verzen voert hij de lezer naar een andere wereld, een wereld van onderdrukking en de dood.Rukiye Özmen werd geboren in het dorp Cizîra Botan in Noord Koerdistan (Turkije). In 1990 moest zij samen met de familie het dorp verlaten en sindsdien leeft ze in ballingschap. Haar literaire werken verschenen voor het eerst in 1996. Nu woont ze samen met haar fami-lie in Duitsland.

In samenwerking met het Koerdisch Instituut en het Masereelfonds Brussel.Zondag 10 februari van 15u tot 18u in Ten NoeyInkom: gratisInfo: Koerdisch Instituut, 02 230 34 02 of [email protected]

ViND JE GEPASTE VriJWiLLiGErSJOB ViA hET PuNT VZW

Ben je op zoek naar vrijwilligerswerk maar weet je niet goed waar, hoe en wat voor vrijwilligerswerk je graag wil doen? Kom dan een kijkje nemen in het ont-haal van Het Punt vzw. Ieder donderdag en vrijdag tussen 11.30u en 14.30u staan onze enthousiaste ont-haalvrijwilligers klaar om alle kandidaat-vrijwilligers informatie te geven over vrijwilligerswerk. Je komt er te weten hoe je de geschikte vrijwilligersjob kan vin-den in Brussel, je krijgt er informatie over je rechten en plichten als vrijwilliger en ontvangt er ook enkele brochures en foldertjes waarmee je aan de slag kan!Maak je graag op voorhand een afspraak? Mail dan naar [email protected] of bel naar 02 218 55 16.Het Punt vzw | Steenkoolkaai 9B | 1000 Brussel

Page 14: 'De Schakel' januari-februari 2013

septem

ber

okto

ber

2012

NiEuWJAArS rECEPTiE

Op 13 januari is iedereen van

harte uitgenodigd op de

nieuwjaarsreceptie van Ten Noey!

Tussen 15u en 18u kan je bij ons

terecht voor een hapje en een

drankje, een optreden van

Biebabbelied en een streepje

muziek van Anouk Sturtewagen

(harp). Zet het nieuwe jaar goed

in bij Ten Noey!

Ten Noey wenst iedereeneen knallend jaar!

nieuwjaar 2013 gc ten noey recto voor gemeente.pdf 4 6/12/12 11:47

OPrOEP!heb je een vlotte pen, zit je boordevol ideeën of ken jij Sint­Joost

op je duimpje? Stel je dan kandidaat voor onze redactieraad!

Enkele keren per jaar steken we de koppen bij elkaar, om er samen

voor te zorgen dat De Schakel toont wat er leeft binnen de gemeente!

Zich melden bij Annelies: [email protected]!

Page 15: 'De Schakel' januari-februari 2013

VLAAMSE FiLMPJES

Tijdens het voorjaar van 2013 pakt Ten Noey uit met vier Vlaamse films! Op de middag kan je bij koffie en koekjes komen genieten van films als Dennis van Rita en Iedereen Beroemd, telkens gevolgd door een debat.Op 21 januari steken we van wal met Pauline en Paulette , een film van Lieven Debrauwer. We eindigen met een debat over ouder worden in een multiculturele samenleving.Pauline is een 66-jarige vrouw, met de geest van een 7-jarige. Ze woont in bij haar zus Martha, die plots overlijdt. Pauline moet worden opgevangen door één van haar twee andere zussen. Maar wie? Paulette baat een winkeltje met luxe-artikelen uit en is opera-zangeres bij de plaatselijke operette. Cécile woont in hartje Brussel, samen met haar man Albert. Geen van beiden heeft echter zin om op Pauline te letten. Hierdoor reist Pauline van de ene plek naar de andere en maakt ze vele dingen mee. Met Dora van der Groen en Ann Petersen.

Nederlands gesproken, Frans ondertiteld.13u in Ten Noey – € 2(Programmatie Vlaamse Filmpjes: 11/03 – Kassablanka, 4/04 Iedereen Beroemd!, 27/05 – Dennis van Rita)

ErOP uiT!MET DE VErENiGiNGEN

DAViDSFONDS

Afdeling Sint­Joost­ten­Node/Brussel­

Leopoldswijk

Monumentale schilderijen

in het Wiertzmuseum

Op zaterdag 27 oktober 2012 bezocht het Davidsfonds het Antoine Wiertzmuseum. Dit onderdeel van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten is gewijd aan het werk van Antoine Wiertz, schilder, beeldhou-wer en schrijver (1806-1865). Hij schilderde monumentale werken, maar ook een aantal dramatische en afgrijselijke taferelen. Hij experimen-teerde met verf en nieuwe soorten doek. Ook de onderwerpen werden steeds gekozen omwille van een inherente boodschap. Wiertz wilde geen commerciële schilder zijn en weigerde met zijn werken op de markt te komen. Hij schilderde nu en dan wel een portret ‘voor de soep’, zoals hij dat zelf uitdrukte. Het grootste deel van zijn werken liet hij na aan de Belgische Staat. Hij maakte een akkoord met de Staat die in ruil voor hem een atelier en woonhuis bouwde. Volgens dit akkoord werd dit een museum voor zijn werken. De Vlaamse letterkundige Henri Conscience (de man die zijn volk leerde lezen) werd er de conservator van. Getuige daarvan een gedenkplaat aan de inkom van het museum. Conscience woonde hier van 1868 tot aan zijn dood in 1883.

Page 16: 'De Schakel' januari-februari 2013

septem

ber

okto

ber

2012

Pianorecital BBBBB

Op 18 november 2012 organiseerde het Davidsfonds Sint-Joost-ten-Node/ Brussel Leopoldswijk een pia-norecital onder de noemer BBBBB. Pianiste Els Faems bracht werken van de 5 B’s uit de muziek: Bach, Beet-hoven, Brahms, Busoni en Bartók. Het recital ging nu al voor de vierde maal door in het Charliermuseum in Sint-Joost-ten-Node. Een 70-tal muziekliefhebbers woonden in de kleine gezellige zaal van het museum een gevarieerd maar evenwichtig pianorecital bij. De vijf componisten zijn ieder op hun manier vernieuwers en voorlopers geweest, die een zeer grote invloed hadden op de componisten die na hen kwamen. De aanwezigen waren onder de indruk van de virtuositeit en inleving van Els en trokken na afloop huiswaarts met de muziek in het hoofd.

Naar Karel­Alexander van

Lotharingen in Tervuren

Op zaterdag 12 januari organiseert het Davidsfonds

Sint-Joost-ten-Node / Brussel-Leopoldswijk een bezoek

met rondleiding aan de tentoonstelling ‘Karel-Alexander

van Lotharingen en Tervuren, 1712-2012’, in het kader van

zijn 300ste verjaardag.

Karel-Alexander van Lotharingen (Lunéville 1712 – Tervuren 1780), wiens standbeeld op het Museumplein te Brussel staat, was landvoogd van de Oostenrijkse Nederlanden. De rondleiding staat o.l.v. mevrouw Elisabeth Derveaux, curator van de tentoonstelling en van de herdenkings-feesten.Afspraak om 13.45u (rondleiding om 14u) aan het

gemeentelijk museum ‘Hof van Merlijn’, Merlijndreef 6,

3080 Tervuren. Gratis.

interverenigingenquiz

Agnes Van Waeg

Op vrijdag 22 februari om 19.30u.

Deze jaarlijkse quiz wordt de ‘interverenigingenquiz Agnes van Waeg’ genoemd. Dit als huldebetoon aan wijlen mevrouw Agnes van Waeg – Borginon (+ Leuven 7 december 2002) die de geestelijke moeder is van deze interverenigingenquiz. Zij was ook gedurende 32 jaar de actieve voorzitter van het Davidsfonds Sint-Joost – Brussel.

In deze interverenigingenquiz worden er geen dubbel-zinnige vragen gesteld. Het is een quiz met vragen over algemene kennis, waaronder actualiteit, geschie-denis, cultuur, wetenschappen, politiek, aardrijkskunde, economie, sport, enz… Dit jaar is er een vragenreeks over drank in het algemeen, dit naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Drank in de publiciteit’, in maart-april 2012 in Ten Noey.

Alle verenigingen kunnen aan deze interverenigingenquiz

deelnemen met één of meerdere groepen. Er worden een

10 tot 12-tal deelnemende groepen verwacht. Elke groep

bestaat uit maximum zes deelnemers.

Om praktische redenen vraagt men om de deelname van

uw vereniging te bevestigen bij Tessa Imberechts, secreta-

ris, op 02 218 42 81 of bij Jos Laporte, penningmeester, op

0477 60 88 09.

FEMMA SiNT­JOOST

BruSSEL N.O.

JANuAri

Op dinsdag 8 januari kan iedereen elkaar, tijdens de

open deur, het allerbeste toewensen voor het nieuwe jaar.

Afspraak om 14u in het Femma-lokaal.

Dinsdag 29 januari : Granny squares haken

In de jaren zeventig van de vorige eeuw bereikten de ‘granny squares’ hun hoogtepunt. Je kunt het zo gek niet bedenken – van kleedjes op de hoedenplank in de auto tot toiletpapier hoesjes – of het werd gehaakt. Nu beleven ‘oma’s vierkantjes’ een bliksemsnelle en mo-derne comeback!Het haken van granny squares is verslavend, je kunt er alle kanten mee op. Leer de kneepjes van het vak en maak kussens, tapijtjes, handtassen, lampenkappen, hippe kleerhangers, sloffen, sjaals… met nostalgische vierkantjes. Uren haakplezier verzekerd!19u in het Femma-lokaal

Meer info bij Anny Nys: 0485 78 52 96

FEBruAri

Op dinsdag 5 februari is er onze maandelijkse open

deur. Kom langs voor een gezellige babbel en een kopje

koffie.

Op zondag 17 februari gaan we bowlen samen met

de KWB en Sport voor Allen.

Op vrijdag 22 februari doen we mee met de

interverenigingquiz van het Davidsfonds.

Donderdag 28 februari om 20u: workshop DO-IN,

relaxatie-oefeningen

Hoe voelen je nek, rug en hoofd vandaag? Misschien heb je er al eens over gewreven en beoefende je zo de meest instinctieve vorm van zelfmassage. In deze praktische workshop leer je jezelf een ontspannende massage geven van kop tot teen, gebaseerd op een-voudige massagetechnieken uit verschillende Oosterse en Westerse disciplines. Je wrijft, stretcht en beklopt je lichaam zachtjes en ontdekt hoe je vermoeidheid en spanning met eenvoudige handelingen kunt verlichten. Je leert ook de weldadige kracht van ademhaling en olie kennen. En je krijgt een reeks vaardigheden mee naar huis. Zo kan de helende kracht van je handen je ’s mor-gens een heuse energieboost bezorgen en ’s avonds een zacht relaxerend gevoel. Een uniek verwencadeau voor jezelf!Meer info bij Monique Bosmans: 02 305 79 40

Onze volgende open deur is op dinsdag 5 maart .Iedereen is welkom op onze activiteiten!

Alle activiteiten gaan door in het Femma lokaal:

Grevelingenstraat 20, 1000 Brussel

Page 17: 'De Schakel' januari-februari 2013

OKrA

Trefpunt Sint­Joost­ten­Node

Samen OnderwegChristelijke Beweging van GepensioneerdenZondag 13 januari in Ten Noey: nieuwjaarsreceptie,

15u tot 18u

Dinsdag 12 februari : kookles en ontmoeting.

10u in het OKRA-lokaal

Vrijdag 22 februari : interverenigingen quiz in Ten

Noey. Organisatie: Davidsfonds

Elke vrijdag ontmoetingsbijeenkomst in het OKRA-lokaal, Grevelingenstraat 20, van 14u tot 17u.Iedereen welkom!

SPOrT

VOOr ALLEN

Afdeling Sint­Joost­ten­Node/

Brussel Noord­Oost

Zaterdag 5 januari , van 12u tot 14u: ijsschaatsen

IJspiste Poseidon, Dapperenlaan, St-Lambrechts Woluwe - metro Tomberg-12 jaar: € 6 / € 4 lid van SVA, GSF, Gezinsbond+12 jaar: € 7 / € 4 lid van SVA, GSF, GezinsbondMeer info en inschrijven: Relinda Vanderstraeten (0477 38 16 14) of [email protected] 19 januari , van 18u tot 21u: 24ste Kaas- en

wijnavond

Kaas in overvloed, keuze uit verschillende smaken en drank met mateEen organisatie van Sport Voor Allen Sint-Joost€ 13 voor volwassenen (€ 9 voor leden)€ 9 voor kinderen van 7 tot 12 jaar (€ 5 voor leden)

gratis voor kinderen tot 6 jaarInschrijven en inlichtingen: Relinda Vanderstraeten 0477 38 16 14 (na 18u) of [email protected] vóór 17 januari In het keldercafé van Ten Noey Zondag 17 februari , vanaf 14.30u: bowlingEen organisatie van KWB i.s.m. Sport-Voor-Allen St-Joost en FemmaMeer info en inschrijven: Jos Berghman (02 735 92 98), Relinda Vanderstraeten (0477 38 16 14) of [email protected]

TrALALA

BENEFiET­ETENTJE TEN

VOOrDELE VAN ‘ESPACE

TrALALA’ TE TOGO

Zondag 24 februari van 16u tot 21u in Ten Noey

Vzw Tralala is een (multi)culturele vereniging die mensen samenbrengt rond dans, muziek en zang. Sinds vele jaren lang organiseert Tralala lessen Afrikaanse dans op woensdagavond in Ten Noey. Maar Tralala is niet alleen in België actief! Reeds enkele jaren werkt ze mee aan een cultureel centrum te Lomé (hoofdstad van Togo). ‘Espace Tralala’ wil een ontmoetingsplaats zijn voor de wijkbewoners waar zij culturele, educatieve en sociale activiteiten kunnen ontwikkelen. Met een Togolese maaltijd voor slechts 10 euro kan u dit project steunen: reservatie via [email protected] of 0496 29 30 58. De muzikale animatie krijgt u er gratis bij!

KWB

Brussel Noord­Oost / Sint­Joost

Dinsdag 22 januari in Ten Noey, om 20u in Ten Noey: filmvoorstelling ‘Groenten uit Balen’Deze film gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Walter van den Broeck handelt over een waar-gebeurde staking begin jaren ‘70. De film wordt ingeleid door een deskundige spreker van het ACV.€ 5

Dinsdag 19 februari , om 20u in Ten Noey: infoavond

‘Het abc van de sociale media’

Sociale media is een verzamelbegrip voor internet-platformen waar de gebruikers zelf de inhoudverzorgen, zonder tussenkomst van een professi-onele redactie. Facebook, Twitter, Netlog, Linkedin - ze zijn overal rondom ons. Sociale media worden gebruikt voor interactie en dialoog tussen de gebrui-kers. Via deze media delen mensen hun verhalen, weetjes en ervaringen.Wat nieuw is, roept ook vragen op: “welke sociale media zijn er?”, “waarvoor kan ik ze gebruiken?”, “is het wel veilig?” en “hoe begin ik eraan?”. Een lesgever met kennis van zaken neemt je mee in de wondere nieuwe wereld van de sociale media en be-antwoordt al deze vragen.€ 2

OPrOEP!Schenkingen voor Ten Noey zijn

welkom op het rekeningnummer

734­0165233­51.

Voor iedere vrije bijdrage vanaf 5 euro

kan u een zakje chocolade truffels

komen afhalen in Ten Noey!

Page 18: 'De Schakel' januari-februari 2013

18

septem

ber

okto

ber

2012

Cultuurcentrum Brussel:het aanbod van de 22 gemeenschapscentra in 1 klik

www.cultuurcentrumbrussel.be

Cultuurcentrum Brussel bundelt het aanbod van de 22 Brusselse gemeenschapscentra op 1 website. Muziek, theater, workshops, films, cursussen, activiteiten voor kinderen tot senioren, en een infopunt. Ga eens kijken!

Cultuurcentrum Brussel is → De Markten I Elzenhof I De Maalbeek I Everna I De Zeyp I De Linde I Heembeek-Mutsaard I Essegem I De Platoo I Nekkersdal

Den Dam I De Kriekelaar I De Kroon I De Pianofabriek I De Rinck I De Vaartkapoen I Ten Noey I Op-Weule I Kontakt I Candelaershuys I Ten Weyngaert I WaBo

pjo

tr.b

e

ccB•XXL advertentie website druk.pdf 1 30/11/12 10:41

Page 19: 'De Schakel' januari-februari 2013

DAViDSFONDS

AfdeLIngsInT-joosT-Ten-node

bRusseL-LeoPoLdsWIjk

WOrD LiDBESTuurSLiD

NEEM CONTACT OP METEEN VAN ONZE BESTuurSLEDEN

Luc Faems, Bordiaustraat 33, 1000 Brussel [email protected] | tel. 02 735 77 74

Guido Ghekiere, Bordiaustraat 30, 1000 [email protected] | gsm 0495 277 275

Tessa Imberechts, Gillonstraat 73, 1210 Sint-Joost-ten-Node

Jos Laporte, Gutenbergplantsoen 14, 1000 [email protected] | gsm 0477 60 88 09

Cultuurcentrum Brussel:het aanbod van de 22 gemeenschapscentra in 1 klik

www.cultuurcentrumbrussel.be

Cultuurcentrum Brussel bundelt het aanbod van de 22 Brusselse gemeenschapscentra op 1 website. Muziek, theater, workshops, films, cursussen, activiteiten voor kinderen tot senioren, en een infopunt. Ga eens kijken!

Cultuurcentrum Brussel is → De Markten I Elzenhof I De Maalbeek I Everna I De Zeyp I De Linde I Heembeek-Mutsaard I Essegem I De Platoo I Nekkersdal

Den Dam I De Kriekelaar I De Kroon I De Pianofabriek I De Rinck I De Vaartkapoen I Ten Noey I Op-Weule I Kontakt I Candelaershuys I Ten Weyngaert I WaBo

pjo

tr.b

e

ccB•XXL advertentie website druk.pdf 1 30/11/12 10:41

Page 20: 'De Schakel' januari-februari 2013

MEEr iNFO!Bezorg ons je mailadres via [email protected] en ontvang informatie over onze activiteiten via mail of vind Ten Noey leuk op Facebook!

COLOFON

ONThAALBALiE

Aan het onthaal van Ten Noey kan je terecht voor allerlei informatie over cursussen, cultuur, wonen en werken in Brussel. Openingsuren: Maandag tot donderdag van 9u tot 20uVrijdag van 9u tot 16u30

OMBuDSDiENST

Voor huur- en andere juridische problemen. Elke maandag van 16u tot 18u, Ten Noey, vragen naar Kaat Bauters, T 02 217 08 82

ADrESSEN

FEMMA

Grevelingenstraat 201000 Brussel

Jeugdcentrum AxiMAx

J.W. Wilsonstraat 191000 BrusselT 02 280 45 56

Bib Joske

Grensstraat 21210 Sint-Joost-ten-Node

Joost­e­Fien

Braemtstraat 471210 Sint-Joost-ten-Node

Gemeenschapscentrum

TEN NOEy

Gemeentestraat 251210 Sint-Joost-ten-NodeT 02 217 08 82 | F 02 217 19 22E [email protected]://tennoey.vgc.be/rek. 734-0165233-51

PriVACy

Ten Noey respecteert je privacy. Je adres gebruiken we uitsluitend om je “De Schakel” toe te zenden en je op de hoogte te houden van eigen acti-viteiten van Gemeenschapscentrum Ten Noey en aanverwante organisa-ties in de Vlaamse gemeenschap te Brussel. Je kan je gegevens in ons bestand steeds inkijken of aanpas-sen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

WErKTEN MEE

AAN DiT NuMMEr

Emine Altuntas, Nathalie Heymans, Annelies Heyvaert, Linda Vanden-berghe, Kaat Bauters, Kaatje Van Hemelrijck, Ziggy Vandemmia

Grafisch Ontwerp

www.pjotr.beV.u. Isabelle Van Vreckem,

Gemeentestraat 25 1210 Sint-Joost-ten-Node

inzendingen voor het volgend nummer worden verwacht uiterlijk op 7 december 2012. inzendingen die toekomen na deze datum kunnen wij niet meer publiceren. Dank voor je begrip.

JANuAri

Zondag 13 januari om 15u nieuwjaarsreceptie in Ten noeyZaterdag 19 januari, om 18u kaas- en wijnavond sport voor Allen Maandag 21 januari om 13u vlaamse filmpjes: ‘Pauline en Paulette’ Vrijdag 25 januari om 20u officiële opening tentoonstelling ‘Myanmar’ (tot 20 maart)Donderdag 31 januari om 20u de donderse denkende dame, filosofisch café

FEBruAri

Zondag 10 februari om 15u Poëzienamiddag Interliteratour Dinsdag 19 februari om 20u Infoavond ‘Het abc van de sociale media’Vrijdag 22 februari om 19.30u Interverenigingenquiz Agnes van Waeg Vrijdag 22 februari om 20u keldercaféZondag 24 februari om 16u benefiet-etentje Tralala Dinsdag 26 februari om 19u Lekker en gezond koken voor weinig geldDonderdag 28 februari om 20u de donderse denkende dame, filosofisch café

VASTE ACTiViTEiTEN iN TEN NOEy MA

nederlandse les Tai chi ombudsdienst dInederlandse les Tango fotografie voor beginners gitaar Theater (9-12 jaar) Wonederlandse les country dans 55+ jeugdwerking Woensen oriëntaalse dans Afrikaanse dans Avondster donederlandse les conversatietafel babbelut dans (8-12 jaar) vR biebabbelied (tweewekelijks)