De schakel januari - februari 2015

16
1 JANUARI FEBRUARI 2015 Nederlandstalig tweemaandelijks tijdschriſt voor Sint-Joost-ten-Node, de Leopoldswijk en de Noordoostwijk TUSSEN MENSEN, GEMEENSCHAPPEN EN CULTUREN GC TEN NOEY BELGIE – BELGIQUE P.B – P.P BC 6408 | BRUSSEL X Afgiftekantoor – Brussel X Jaargang 44 – nr 1

description

Veel leesplezier!

Transcript of De schakel januari - februari 2015

Page 1: De schakel januari - februari 2015

1j a n u a r i f e b r u a r i2015

Nederlandstalig tweemaandelijks

tijdschrift voor Sint-Joost-ten-Node, de Leopolds wijk en de Noordoostwijk

tussen mensen, gemeenschappen en culturen

g c t e n n O e Y

BELGIE – BELGIQUEP.B – P.P

BC 6408 | BRUSSEL X

Afgiftekantoor – Brussel XJaargang 44 – nr 1

Page 2: De schakel januari - februari 2015

2

janu

arifeb

ruari

2015

(co

ve

r)f

ot

o: P

iet

oo

ls

met de steun van

3 opening Buurtcompost in maison de la famillein sint-jOOst-ten-nOde

4 Brede school sint-JoostVerenigingen stellen zich VOOr

5 nieuwe romans tip uit bib jOske

6 samen beslissenOVer de bestemming Van OVerheidsgelden

7 renaat scheelenOVer de VlOer

8 ik neem je mee naar sint-Joost-aan-Zee

9 de voorleesweekbrede schOOl sint-jOOst

9 Walter HusdecabOrgels

10 erop uitgc ten nOeY

12 erop uitmet de Verenigingen

15 Podium noord

16 Kalenderjanuari-februari

Page 3: De schakel januari - februari 2015

3

opening Buurtcompost in maison

de la famille

Op woensdag 22 oktober 2014 werd in Maison de la Famille de vernieuwde tuin met Buurtcompost fees-telijk ingehuldigd. Vanaf 11u stroomde het huis en de tuin vol met de ‘habitués’. Ze werden onthaald op ac-cordeonmuziek en een lekker aperitief in de kleurig versierde tuin. De burgemeester loofde in zijn toe-spraak alle mensen die bijdroegen tot dit mooie re-sultaat. De voorzitter en directrice van Maison de la Famille leiden het huis met dynamisme; senioren en kinderen ontwierpen de nieuwe tuin onder leiding van La Ruelle; STIC realiseerde de tuinaanleg en maakte de compostbakken; de tuinman brengt leven in de tuin; GoodPlanet introduceerde de Buurtcompost.Na een lekkere maaltijd was het tijd om de Buurt-compost alle eer aan te doen. Kinderen van Parole, Avenir en het KIWO (Koninklijk instituut voor doven en blinden uit Woluwe) keken samen met de senioren naar een leuk filmpje over compost. Daarna werden ze opgewacht door een olijke kok die een verrassend spektakel ten beste gaf met reuze compostwormen, vliegende appelbomen en wonderbaarlijke compost! Overtuigd van het nut van composteren, schreven vele senioren zich in. Ze kregen een compostemmertje waarin ze voortaan hun organisch afval naar Maison de la Famille brengen. De rijpe compost zal meteen kunnen gebruikt worden in de moestuin van La Mai-son.

Dit project wordt gerealiseerd door GoodPlanet Belgium en Gemeenschapscentrum Ten Noey in het kader van het Duurzame Wijkcontract Liedekerke (2010–2014). Er werden 4 Buurtcomposten opgericht.

Wil je ook meedoen? Contacteer ons: Buurt compost de quartier, [email protected] 0470 10 95 21

Jardins de maelBeeK – maalBeeKtuin molenstraat 139

Zomer: 12-19uWinter: 10-18u

PotamoesWarmoesstraat 179

Woensdag: 15-17uZaterdag: 15-17u

Parc liedeKerKe ParKsint-Jooststraat

Elke dag: 10–17u36

maison de la famillede liedekerkestraat 112

Maandag tot vrijdag: 9-16uZaterdag: 11-14u

in sint-Joost-ten-node

tekst en fototine vanfraechem

Page 4: De schakel januari - februari 2015

4

janu

arifeb

ruari

2015

Verenigingen stellen zich voor

Brede scHool sint-Joost

tekst en foto piet ools

Bij de hersamenstelling van de vzw

Gemeenschapscentrum ten noey

zijn niet minder dan acht nieuwe

verenigingen. in dit nummer stel-

len wij u Brede school sint-Joost

voor. de andere verenigingen

worden in volgende edities voorge-

steld.

Vier jaar geleden werden in Brussel in verschillende gemeenten 23 brede scholen opgericht, zo ook in Sint-Joost-ten-Node. Vorig schooljaar zijn er 5 Brede Scholen bijgekomen. Rahima SEKKOURI is de coördi-nator van Brede School Sint-Joost.

ds: Wat is Brede school sint-Joost?

Rahima: Brede School Sint-Joost is een actief net-werk van partners die samenwerken aan een brede leer- en leefomgeving in de vrije tijd en op school met als doel maximale ontwikkelingskansen voor alle kin-deren en jongeren. Centraal in de Brede School staan de noden en tekorten, de kansen en mogelijkheden van kinderen en jongeren.

ds: met welke partners werken jullie vooral

samen.

Rahima: Samenwerking staat heel centraal in heel dit proces. We werken samen met vaste en losse part-ners. De vaste partners zijn o.a. Ten Noey, het lokaal cultuurbeleid, de GBS Sint-Joost-aan-Zee, Buurtsport Brussel, IBO De buiteling, de ouderraad, Onderwijs-centrum Brussel, Bib Joske en het Gemeentebestuur. Deze partners zetelen in de stuurgroep van de Bre-de School en geven samen richting aan de Brede Schoolwerking

Daarnaast werken we ook samen met losse partners, zowel binnen als buiten Sint-Joost-ten-Node

ds: Hoe willen jullie de leer- en

leefomgeving verbreden van het kind?

Rahima: Om de kansen van de kinderen te verbreden, te versterken en te stimuleren is het noodzakelijk om een goede samenwerking te bewerkstelligen met de verschillende partners. Er werd een analyse gemaakt over de noden en wensen door middel van een bevra-ging die gehouden werd bij kinderen, ouders en door het samenstellen van een omgevingsanalyse. Er zijn ongeveer 350 leerlingen op school met 35 nationali-teiten. Er worden 20 verschillende talen gesproken. Zo hebben we een gevarieerd aanbod voor kinderen. We hebben taalateliers in het Frans, Turks en Neder-lands. Een sportaanbod tijdens en na de schooluren. Er is een koor, een kunstproject, theaterworkshops, het tuinproject en de ‘Voorleesweek’. Ook worden er vormingssessies georganiseerd voor ouders rond verschillende opvoedingsthema’s en ouders kunnen tweemaal per maand terecht in Bib Joske voor een consult in de ‘Opvoedingswinkel’. We hebben ook het voorleesproject waar ouders in de klas voor de kin-deren voorlezen in de eigen thuistaal. Ouders spelen een belangrijke rol binnen deze leer- en leefomgeving.

Page 5: De schakel januari - februari 2015

5

tip uit bib joske

Beste bezoeker,

Behoor je tot de lezers die een fikse stapel literatuur nodig hebben om de winter door te komen? Kom je dan bevoorraden bij bib Joske. We stellen een hoop nieuwe romans voor: van Nobelprijswinnaar Patrick Modiano, spannende thrillers van Donna Leon en Parker Bilal, de Scandinaven Jón Kalman Stefánsson, Gaute Heivoll en Per Olov Onquist. En er is natuurlijk Nederlandstalige literatuur, van Herman Koch, Kristien Hemmerechts, Erwin Mortier, Christophe van Gerre-wey, Peter Terrin, Ish Ait Hamou, en anderen.Ontdek deze gevarieerde selectie in de bib!Op zaterdagen kan je in de bib afwisselend terecht voor een voorleeshalfuurtje of een fundelverkenhalf-uurtje.

Facebook.com/bibJoskeSchrijf je in voor onze nieuwsbrief via http://www.sint-joost-ten-node.bibliotheek.be . Hou de website ook in het oog voor komende ateliers.

BiB JosKe

Grensstraat 21210 Sint-Joost-ten-NodeTel. 02 201 00 97bibliotheek@stjoost.irisnet.bewww.sint-joost-ten-node.bibliotheek.be

Als Brede School hebben wij de ouders zoveel moge-lijk betrokken bij de realisatie van deze projecten. Een open communicatie zorgt uiteraard voor een betere afstemming tussen de opvoeding thuis, op school en elders.

ds: van welke overheid ontvangen jullie

subsidies?

Rahima: De brede schoolwerking wordt helemaal be-toelaagd door de Vlaamse Gemeenschapscommissie. De VGC verwacht dat er aandacht gegeven wordt aan gezondheid, veiligheid, maatschappelijke participatie, plezier en talentontwikkeling en voorbereiding op de toekomst.

ds: Wat wil je bereiken?

Rahima: Kinderen kansen bieden zodat zij hun talen-ten kunnen ontdekken, ontwikkelen, plezier beleven en kunnen deelnemen aan allerlei activiteiten, zich goed voelen op school en in de maatschappij waarin ze leven. Kinderen en ouders wegwijs maken in het socio-cultureel aanbod dat Brussel te bieden heeft.

ds: Waar stopt de school, waar begint

Brede school?

Rahima: Wij proberen ons te houden aan de doelstel-lingen die een brede school vooropstelt. Uiteraard is er overleg met de verschillende partners en proberen we als Brede School de verbinding te leggen tussen de gemeentelijke basisschool Sint-Joost-aan-Zee en de omgeving.

Voor meer informatie kan je terecht bijBrede School Sint-JoostRahima Sekkouri, Coördinator Grensstraat 671210 Sint-Joost-ten-Node02 220 28 400485 14 70 71http://www.bredeschoolbrussel.be/sintjoost/[email protected]

Page 6: De schakel januari - februari 2015

6

janu

arifeb

ruari

2015

tekst linda vandenberghe

“les nuits idylliques”

Audiovisueel parcours waarbij handelaars in de Leu-vensesteenweg, Willemsstraat en Verbiststraat de mogelijkheid krijgen, om op een gordijn een foto te laten drukken met een beeld, afkomstig uit hun ge-boortestreek. Via een koptelefoontje luister je naar hun levensverhaal. De artieste vroeg hiervoor €6.337.Alle aanwezigen aanvaardden dit project mits een budgetvermindering tot 4.000 € en met als opdracht, minstens 15 vitrines aan te kleden.

G&a HelP

Collecteren en leuke verdelingsmomenten organise-ren voor bewoners die materiële bijstand nodig heb-ben. Gevraagde budget: €1.700.Deze aanvrager kon zijn project wegens ziekte niet voorstellen. Een nieuwe aanvraag kan volgend jaar gebeuren.

les rencontres du vallon

Met buurtbewoners verschillende activiteiten organi-seren op straat, zoals voetbal, basket e.d. in de hoop dat buurtbewoners elkaar leren kennen en men geïn-teresseerden vindt om een wijkcomité op te richten.

De €800 werd in zijn totaal aanvaard maar met de opmerking dat er ook activiteiten voor meisjes moe-ten georganiseerd worden.

visite-à-taBle

Bewoners organiseren geleide bezoeken en work-shops in de wijk rond compost, moestuin en contai-nerpark. Ze willen hiermee de mensen meer bewust maken van het milieu. Het budget van €1.197,4 werd door de aanwezigen te laag bevonden en steeg naar €1.500

vallon vert

Een dag samen tuinieren en een gezellig moment cre-eren in de buurt van de Kleine Dalstraat. Met dit initi-atief hoopt men mensen in de buurt te enthousiasme-ren om de volkstuin mee te onderhouden. Het budget van €700 werd goedgekeurd.

Box vélos

Een fietsbox installeren. Dit project werd afgewezen toen bleek dat de gemeente Sint-Joost-ten-Node zelf fietsboxen voor de gemeente zou aankopen. Het bud-get dat men hiervoor vroeg, was €2.500.

samen Beslissen over de BestemminG van overHeidsGeldenop donderdag 4 december werden zes projecten van het participatief budget,

voorgesteld in de Péristylezaal op het sint-Joostplein. een 30 mensen waren aan-

wezig. iedere aanvrager stelde zijn project voor en dit werd dan met alle aanwezi-

gen samen besproken. de inhoud, het budget per gedetailleerd onderdeel,… al-

les in een aangename, vriendschappelijke sfeer.

GeHoord in ten noeyuit de kindermOnd

Samir zit nu in het 6e leerjaar en vertelt aan de volwassenen in Ten Noey:Bij jullie was het vroeger veel gemakkelijker op school. Een vierkants-wortel bestond niet. Jullie moesten alleen maar 2+2=4 op een klein bordje schrijven. En als je dat niet kon met twee ezelsoren in de hoek op uw knieën zitten. Zo was dat bij jullie. Ik heb dat gezien in Bokrijk.

Page 7: De schakel januari - februari 2015

7

Hoe lang geef je bij ons al tai chi, renaat?

(denkt na)“Een jaar of vier, vijf? Op maandagavonden heb ik voorlopig acht leerlingen en op woensdagvoor-middagen veertien, wat ik zeker niet slecht vind, maar het mogen er gerust meer worden. Hoe dan ook merk ik dat ik mee groei met mijn leerlingen die hier al jaren komen, wat ons in staat stelt meer dingen aan te kun-nen op gebied van Tai Chi.Jullie accommodatie is alleszins prima; uiteinde-lijk is het enige wat ik nodig heb, een ruimte. Veel hoef ik niet eens te doen: jullie maken reclame voor mij.”(grijnst)

naast tai chi geef je ook qigong. Wat is dat

voor een beest?

“Het wordt op verschillende manieren geschreven, maar je spreekt het uit als tsjie kong. In Qigong be-ginnen we met een aantal basishoudingen, waarbij je leert om met een goede structuur in je center te staan; daarbovenop leer je een rustige ademhaling aan te houden, waardoor je stapsgewijs leert ont-spannen. Zo ga je al snel inzien dat Tai Chi is geba-seerd op dezelfde principes als die van de krijgskunst. Hoe dan ook kunnen mensen in mijn lessen terecht

voor bewegingen gericht op ontspanning en lichaams-bewustzijn, al is het zeker niet de bedoeling om licha-melijk gezellig wat te zitten hangen: dat is niet ont-spannen, dat is gewoon passief zijn. Ik wil mensen leren de eenheid tussen geest en lichaam terug te vin-den; mensen zijn over het algemeen vaker bezig met hun hoofd waardoor ze hun lichaam vergeten.”

dat moet je mij toch eens uitleggen.

“Bijvoorbeeld: mensen zijn tijdens een dagdagelijkse activiteit als pakweg afwassen er zich niet van be-wust hoeveel energie ze soms eigenlijk staan te ver-spillen. Ze wassen af en hebben niet door hoe hun schouders verkrampt bijeen getrokken zitten. Moch-ten ze zich daarvan bewust worden en hun schouders ontspannen, dan zou die afwas veel minder energie kosten. Maar dat geldt voor zoveel activiteiten in het leven, natuurlijk.”

nu wil ik toch wel weten hoe zo’n positief

ingesteld persoon als jij naar ons centrum

kijkt, beste renaat.

(verrast)“Wel…onlangs was ik op zo’n algemene vergadering van jullie en ik moet zeggen: ik stond ver-steld van wat er allemaal werd gezegd en van hoeveel positieve zaken er blijkbaar toch gebeuren in Sint-Joost-ten-Node. Ik had er geen idee van! Deze ge-meente die over het algemeen toch een eerder nega-tieve reputatie geniet inzake armoede en criminaliteit komt op deze manier toch wel véél positiever over. Wat ik vind van gemeenschapscentra?” (ernstig) “Het brengt mensen wel samen. Ik denk dat het wel goed is dat er meer van die positieve dingen gebeuren en dan ben ik blij dat ik daar mijn steentje toe kan bijdragen.”

ik hoor het je graag zeggen, renaat! Heb je

nog een laatste opmerking?

“Niet echt, behalve dat Ik hoop dat ik hier nog ja-

ren kan les geven en dat er meer leerlingen komen,

natuurlijk!”(lacht)

Scheelennaam

Renaatvoornaam

Mgeslacht

47leeftijd

42schoenmaat

Sint-Joost-ten-Nodegemeente

Hamont-Achel (Limburg)land van oorsprong

Nederlandstaal van het interview

1 december 2014datum

over de vloer

tekst en foto’s ziggy vendem

mia

Page 8: De schakel januari - februari 2015

8

janu

arifeb

ruari

2015

Directeur Sven [email protected]@sintjoostaanzee.bewww.sintjoostaanzee.be

In oktober en november gingen heel wat klassen naar het bos. Het 4de leerjaar ging naar het Zoniën-woud en kreeg daar een rondleiding van gids Ber-ten. Het werd een leuke en leerzame dag. (zie foto 1)

iK neem Je mee naar sint-Joost-aan-Zee

contact

GBS Sint-Joost-aan-ZeeGrensstraat 671210 Sint-Joost-ten-NodeTel. 02 220 28 40Fax 02 201 28 92

Directeur Sven [email protected]@sintjoostaanzee.bewww.sintjoostaanzee.be

Vanaf november maken de kinderen 1x per week soep voor de ganse school. De klas van juf Nancy beet de spits af. Zij maakten lekkere pompoensoep. (zie foto 2)

Op vrijdag 5 december brachten de Sint en zijn pie-ten een bezoek aan onze school. De dagen ervoor logeerden zij in onze school. Alle klassen konden een bezoekje brengen aan de logeerkamer van de Sint. (zie foto 3)

Wist Je dat…… je ons nog steeds kan volgen op https://www.facebook.com/groups/sintjoostaanzee/… ouders die geïnteresseerd zijn in het Nederlandstalig onderwijs kunnen hun kinderen (geboren vanaf 2013) aan-melden tussen 5 en 30 januari 2015 op www.inschrijvenin-brussel.be

Page 9: De schakel januari - februari 2015

9

Tijdens de voorleesweek vonden verschillende activi-teiten plaats in de Gemeenteschool Sint-Joost-aan-Zee. Het plezier van voorlezen en voorgelezen te wor-den werd extra in de kijker gezet.Elke morgen om 8u40 werd de dag gestart met het le-zen van een verhaaltje op de kamishibaifiets voor alle kleuters. Dit gebeurde door ouders, leerkrachten en Bib Joske.

Leerlingen van de kleuter en de eerste graad van de lagere school kregen dagelijks een praatplaat mee naar huis en ouders, grootouders vertelden voor het slapen gaan een verhaaltje.Leerlingen van de lagere school lezen spannende ver-halen voor de kleuters, speelden toneel, poppenkast en nog veel meer….Ouders hebben in de eigen moedertaal verhaaltjes voorgelezen voor de leerlingen van het tweede jaar. De voorleesweek werd afgesloten met een verras-singsact “De beer die geen beer was” door de papa’s Steven Raemones en Dirk Hendrickx.

Dit initiatief is tot stand gekomen in samenwerking met Brede School Sint-Joost, GBS Sint-Joost-aan-Zee, Onderwijscentrum Brussel, Bib Joske, Sjazor en Brusselleer.

contact

Rahima SekkouriCoördinator Brede school [email protected] 14 70 71

Naar aanleiding van het ‘Ars Musica’ festival organi-seerde de dienst Nederlandstalige Cultuur een aca-demische zitting voor de heer Walter Hus, componist, muzikant en inwoner van de gemeente. Als componist bouwde Walter Hus een mooie loopbaan uit in binnen en buitenland. In het verleden werkte hij samen met verscheidene gerenommeerde namen uit de Belgische en internationale muziek-, dans – en theaterwereld en valt dus niet in een hokje te plaatsen.

De academische zitting vond plaats bij Namahn waar hij onderdak vond als ‘artist in resident’. Dit gaf de genodigden de kans om tijdens de academische zit-ting kennis te maken met zijn recente repertoire. Op dit moment werkt hij voornamelijk met een aantal de-caporgels waarmee hij soundscapes componeert, die aanleunen bij de hedendaagse technomuziek. Decap muziekinstrumenten zijn instrumenten die aange-stuurd worden met een computer waarin het muziek-stuk wordt geprogrammeerd. De interactie tijdens het muziekstuk wordt tot een minimum herleid door het enkel het computerprogramma op te starten. Daartegenover vraagt het componeren en program-meren vooraf een minutieuze voorbereiding en is een erg tijdrovend proces. Het eindresultaat laat een ma-gische indruk na omdat de instrumenten uit zichzelf lijken te bewegen en musiceren.

Tijdens de receptie maakten de genodigden verder kennis met de componist en de overheerlijke Roe-meense hapjes gemaakt door een aantal roma’s. Het was een geslaagde avond in samenwerking met de heer Joannes Vandermeulen, die voor de gelegenheid de locatie bij Namahn ter beschikking stelde.

Walter Hus

foto charlien sixtekst jolijn cum

s

de voor-leesWeeK van 24 tot 28 novemBer!

Page 10: De schakel januari - februari 2015

10

janu

arifeb

ruari

2015

Uitnodiging

15:00u - 18:00u

Ten Noey wenst u een gelukkig en voorspoedig

Gemeentestraat 25 1210 Sint-Joost-ten-Node 02 217 08 82 [email protected]

tentoonstellinGende weg naar heet beeldverhaal

Lieselotte Vervoort (°1981) Nog tot 30 januari in Ten Noey

sintseva svetlana Sintseva Svetlana is hedendaagse barokkun-stenares van Russische afkomst. In haar werk zie je zowel Europese als Aziatische invloe-den. Deze twee culturen vloeien samen tot een harmonieus geheel waardoor zee haar thema’s op unieke wijze in haar schilderijen weergeeft.Haar grootste bewondering gaat uit naar de Vlaamse barokschilder Peter Paul Rubens. Svetlana volgde les bij Hans Laag-land, bekend om zijn barokke stillevens en staatsieportretten.Van vrijdag 6 februari tot woensdag 25 maartOfficiële opening: vrijdag 6 februari om 20 uur

sattar naama Is geboren in 1967 te Bagdad en noemt zich-zelf hedendaags kunstenaarVan vrijdag 27 maart tot woensdag 6 mei Officiële opening vrijdag 27 maart om 20 uur

familievoorstellinGdoosdoor de meneeren

Een auto. Huh?Ah neen, een zetel.En nu een kasteel!Kijk, een paard!Wat zit er in die doos?‘Ping!’Twee vrienden op een zolder met dozen.Een speelse fantasietocht zonder woorden.Wedden dat je voor je volgende verjaardag een doos wil!Concept en spel: Tijs Verbrugge: Simon Wemel, Coach: Gregory Caerswww.demeneeren.beZondag 1/03 om 15 uur, duur 45 minPrijs: €5 in voorverkoop / €7 aan de kassaReserveren: 02 217 08 82 – [email protected]: http://tennoey.vgc.be

interlitratour Liefde in tijden van oorlogDichters uit Koerdistan, Mesopotamië, Anatolië en België bezingen liefde en vrede in tijden van oorlog op valentijnsavond. Boventiteling naar het Nederlands voorzien.Op zaterdag 14 februari van 19u tot 22u Inkom gratis

voel Je GeroePen!

nieuWJaars recePtie Gc ten noeyZondag 18 januari van 15 tot 18 uur, ten noey, Gemeen-testraat 25 – 1210 sint-Joost-ten-node

BoeKBesPreKinGBrussel van Renaissance tot RepubliekLucas Catherine is historicus in hart en nie-ren. Bovendien is hij een eminent verteller. Tijdens deze boekvoorstelling gaat de au-teur dieper in op de Geuzenopstand en het ware verhaal achter Keizer Karel. Ook zal hij een licht werpen op een weinig gekende episode uit de geschiedenis, namelijk van de Brusselse burgerij en het volk dat de repu-bliek uitriep in een soort Franse Revolutie avant-la-lettre. Een belangrijk figuur tijdens deze republiek was Jan Baptist Houwaert, rederijker en politicus uit Sint-Joost. Hij heeft hier nog altijd zijn plein en zijn stand-beeld.Zondag 22 februari om 15 uurPrijs: €4 / €6 Door Lucas Catherine

Ben je een kei in breien en haken, het verstellen van kledij, wil je je kookta-lent door anderen laten proeven, of, is er iets wat jij kan maar wat wij nog niet weten? Wil je je hobby graag delen met vrienden en kennissen, maar is je woonkamer te klein? Neem dan contact op met GC Ten Noey, dan kijken we samen naar moge-lijkheden om dit met jou te organiseren. GC Ten Noey, Gemeentestraat 25 – 1210 Brussel tel: 02 217 08 82

Page 11: De schakel januari - februari 2015

cursussenTai Chi, maandag vanaf 12/01 van 19.30u tot 21uGitaar, dinsdag vanaf 13/01 van 18u tot 19u voor beginners en van 19u tot 20u voor halfgevorder-den Countrydans 55+, woensdag vanaf 14/01 van 10.15u tot 11.45u, Oriëntaalse dans, woensdag vanaf 17 september van 18.30u tot 20u, Afrikaanse dans, woensdag vanaf 14/01 van 20u tot 21.30u

Kinshasa, waanzinnig landKinshasa, een stad met een koloniaal verleden, evolu-eerde door de jaren heen naar een bruisende metro-pool vol tegenstrijdigheden. Een stad die de normen overschrijdt op een manier die we ons niet kunnen voorstellen. Een paradox en een spektakel, soms he-lemaal ontwricht, waar leven en overleven er elke dag anders worden ingevuld. Op welke manier kan het leven in deze stad met zijn rijkdom aan diversiteit het best omschreven worden?Raffi Aghekian, inwoner van Sint-Joost-Ten-Node, ging de uitdaging aan en slaagde wonderwel in deze moeilijke oefening met de realisatie van de docu-film ‘Kinshasa mboka Té’ in samenwerking met de vereni-ging Sens Uniek. Hij leerde de stad kennen tijdens zijn onderzoek naar de rol van strips bij de verspreiding van het lokale nieuws in Kinshasa. Het leven in de stad liet hem niet los en gaf hem voldoende ideeën om samen met een aantal lokale inwoners een nieuw project op poten zetten en de essentie van de stad

visueel uit te drukken. De film werd enthousiast onthaald op verscheidene internationale festivals over heel de wereld en is re-cent genomineerd voor de prijs van de ‘Trophée Fran-cophone du long métrage documentaire’ in Parijs. De kwaliteit van de documentaire spreekt voor zich en was een goede reden om de inwoners van de ge-meente kennis te laten maken met werk van eigen bodem. In samenwerking met de dienst Nederlands-talige Cultuur werd de film op 9 december vertoond in het GC Ten Noey. De aanwezigheden kregen na afloop de kans om nader kennis te maken met Raffi Aghekian en de wijze waarop de docufilm tot stand kwam. Raffi is een inwoner van de gemeente waar we nog veel van mogen verwachten. Zijn engagement stopt niet bij de docufilm ‘Kinshasa Mboka Té’. Samen met de vereniging Sens Uniek heeft hij nog een aantal projecten in de steigers staan. Wordt vervolgd, we houden jullie op de hoogte!

11.11.11-ontBiJt Het Keldercafė van Gemeenschapscentrum Ten-noey is een ideale plaats om de koppen bij elkaar te steken. Tussen 2 voorstellingen door en bij een gezellige babbel kwamen enkele bezoekers op het idee om een ontbijtbuffet te organiseren voor 11.11.11. Maar er was haast bij, want het was al eind september en valt 11.11.11 niet ergens in november? “Zondag 9 november ontbijtbuffet.”. Dat moest er op de uitnodigingen komen. Een onmogelijke op-gave? Nee, enthousiasme geeft vleugels. De ene was goed in soep maken en decoratie, de andere dan weer een uitstekende planner en shopper en dus stond op die zondag een mooi buffet uitge-stald. Ontbijtgranen, pannenkoeken, allerlei soor-

ten brood, beleg van zoet tot hartig, fruit, dran-ken, soep en nog veel meer. En wat vonden de al om bij 50 deelnemers ervan? De kinderen waren het volmondig eens: een succes. Ze zaten algauw met een broodje in het vuistje naar een animatie te kijken en later met elkaar te spelen terwijl hun ouders kennismaakten met de tafel ernaast. Kon het buffet nog beter? Natuurlijk! Na een grondige evaluatie is er al besloten dat er volgend jaar een “11.11.11. Ontbijt, de verbeterde versie” komt...met....meer soepen, cava en... Tja! We gaan niet alles verklappen.Kom gewoon mee ontbijten op zondag 8 november 2015!Karen

filmmaïmouna

Op zaterdag 14 maart 2015 om 19 uur in GC Ten Noey

BieBaBBeliedLiedjes zingen is een goede, leuke en spontane ma-nier om Nederlands te oefenen.Debutant of liefhebber, iedereen is welkom om sa-men te zingen bij de Biebabbelied zanggroep.Je moet geen prachtige stem hebben. Als je maar enthousiast bent!Door Mark Deknudt (nieuwe dirigent!)Op vrijdag vanaf vrijdag 16 januari van 16.30u tot 18.30u / Gratis Meer informatie over al deze activiteiten vind je op:www.tennoey.be of in onze nieuwsbrieven of via het onthaal van GC Ten Noey, Gemeentestraat 25 – 1210 Brussel 02-217 08 82

KinsHasa mBoKa te

Page 12: De schakel januari - februari 2015

12

janu

arifeb

ruari

2015

tWee filosofiscHe café’s: ‘donderse, denkendedames’, de bijdrage door de vrouwen aan de geschiedenis van het denken.

KoninGin cHristina van ZWedenlezing Barbara Bulckaert

Koningin Christina van Zweden (1626–1689) had het gevoel dat vrouwen nooit zouden mogen re-geren. Verschillende toneelstukken, romans en zelfs een opera werden aan wonderlijke leven van Christina van Zweden gewijd. Greta Garbo speelde de hoofdrol in een verfilming van haar amoureuze leven. De realiteit was enigszins anders en minder romantisch...Op zesjarige leeftijd volgde Christina haar vader Gustav II Adolf op en werd koningin van Zweden. Zij kreeg een zeer ‘mannelijke’, harde opleiding en studeerde ettelijke uren per dag, waardoor zij een tiental talen beheerste. Zij kreeg onderricht in verschillende wetenschappen, en be-oefende meerdere sporten, zoals jagen, schieten en vechten.Als autonome, volwassen vorstin ambieerde zij haar hof om te vormen tot het ‘Athene van het Noorden’ en liet zij zich omringen door filosofen (waaronder René Descartes), kunstenaars en wetenschappers uit heel Europa. Zij wierp zich afwisselend als een bezetene op de studie van li-teratuur, kunst en wetenschap, om dan weer haar dagen te slijten op decadente feesten. Wanneer de druk van de regering om te trouwen (en voor een nakomeling te zorgen) haar te veel werd, dreigde de jonge vorstin in 1651 met troons-afstand. Nochtans hield Christina er een hele re-sem mannelijke en vrouwelijke minnaars op na, waaronder meerdere kardinalen.Op 27-jarige leeftijd besloot zij alsnog af te treden, en begon een rondreis in Europa die haar ook naar Brussel bracht, waar zij zich bekeerde tot het ka-tholicisme. Als vrouwelijke heerser beschouwde Christina zichzelf als een uitzonderlijk fenomeen. Hoewel ze claimde trots te zijn op haar vrouw-zijn, beroemde ze zich op haar mannelijke kwaliteiten, een dualiteit die men doorheen haar hele autobio-grafie terugvindt. Waarom gedroeg zij zich graag als een man en hul-de zij zich geregeld in mannenkleren om te reizen?

Vanwaar haar misogyne uitlatingen? We bladeren doorheen haar memoires op zoek naar de toch wel bijzondere vrouw achter de mythe, die zij zelf deels in de hand werkte.Donderdag 29 januari 201520 uur, GC Ten Noey, Gemeentestraat 25, 1210 Sint-Joost-ten-Node, Prijs: €4 / €6 Organisatie: Masereelfonds Sint-Joost i.s.m. Ten Noey

Gender en feminisme de aard van welk beestje? Bedenkingen rond ‘gender’ en ‘feminism’. lezing door Karin verelst

Het begrip feminisme geeft gemakkelijk aanleiding tot felle controverses. Typisch is de zinsnede, “ik ben wel feminist, maar...”, alsof men zich hiervoor zou moeten verontschuldigen. Volgens sommigen heeft het feminisme zijn doel bereikt, en zijn zij die er nu nog aan vasthouden blijven steken in politie-ke ideologie, of in een lang vervlogen verleden. An-dere stellen dat ‘feminisme’ als categorie te beper-kend is, en men beter zou spreken over ‘gender’, zodat de rol van geslacht en/of seksuele geaard-heid onbevooroordeeld kan worden onderzocht of ter discussie gesteld in bepaalde maatschap-pelijke of historische constellaties. Mannen of homo’s worden toch ook onderdrukt? Geweld van vrouwen tegen mannen is toch ook een realiteit? In de Verenigde Staten heeft dit debat in de jaren tot een clash geleid tussen zgn. ‘equity’ en ‘gender’ feministen, volgens sommigen de ‘goeden’ en de ‘slechten’. In deze bijdrage zal worden aangetoond dat de zaken niet zo simpel liggen. Door tradities gedragen structurele machtsverhoudingen zijn im-mers een feit, en de impliciet politieke stellingname hiertegenover bepaalt voor een groot deel mee de houding van deelnemers aan het hoger geschetste debat, zodanig zelfs dat ze zwaar kan doorwegen op de interpretatie van op het eerste gezicht ‘ob-jectieve’ feiten. Toch hebben ook de voorstanders van ‘gender equity’ een punt, omdat de realiteit van sociologische of psychologische constructies nog niet impliceert dat alles simpelweg ‘maakbaar’ is. Zo belanden we tenslotte bij de relatie tussen ‘natuur’ en ‘cultuur’, een thema waarover het laat-ste woord nog lang niet is gezegd...Donderdag 26 februari 2015, 20 uur, GC Ten Noey, Gemeentestraat 25, 1210 Sint-Joost-ten-Node, Prijs: €4 / €6 Organisatie: Masereelfonds Sint-Joost i.s.m. Ten Noey

davidsfondssint-Joost-ten-node/Brussel-

leoPoldsWiJK Pianorecital door els faems

Traditiegetrouw organiseert het Davidsfonds Sint-Joost-ten-Node/Brussel Leopoldswijk op zondag 15 maart 2015 een pianorecital met de Brusselse pianiste Els Faems. Voor deze zesde editie koos Els voor Brahms en Granados. Johannes Brahms was een van de laatste grote romantici. Hij was sterk georiënteerd op de clas-sicistische stijl van de Eerste Weense School: Mozart, Haydn en Beethoven. Hij dweepte met Beethoven en Bach, geloofde in de conventionele vorm en structuur en was een tegenstander van de ‘rebelse’ Wagner en Liszt en wat zij ‘de muziek van de toekomst’ noemden. Op latere leeftijd waagde hij het wel om te ontsnappen aan de classicistische conventies die hijzelf had aangehangen en met zijn composities bekrachtigd. Els brengt van Brahms de Balladen Opus 10 en Rhapsodieën opus 79.Enrique Granados wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten van Spanje. Alhoe-wel zijn werk beïnvloed werd door Robert Schu-mann, Edvard Grieg en Franz Liszt, ontwikkelde hij een eigen stijl met individuele harmonische wen-dingen en ritmiek, en met karakteristieke melodie-en. Hij wordt door zijn landgenoten liefdevol ‘onze Schubert’ genoemd en heeft verder koosnamen als de ‘Spaanse Chopin’ en de ‘laatste Romanticus’. We krijgen uittreksels uit de pianosuite Goyescas opus 11 en het Allegro de concierto opus 46.Datum: 15 maart 2015 om 16 uurPlaats: Charliermuseum, Kunstlaan 16, 1210 Sint-Joost-ten-Node (nabij metrostations Kunst-Wet en Madou) Prijs: €11 (€9 in voorverkoop).Reservatie: 02/230.14.70, 0477/60.88.09, [email protected], Betaling op rekening: BE69 4263 1247 6178 van Davidsfonds Sint-Joost met vermelding “Recital Els Faems”. De reservatie is pas definitief na ontvangst van de betaling.Beperkt aantal plaatsen – Reservatie gewenst.In samenwerking met de gemeente Sint-Joost-ten-Node, het Charliermuseum en het Gemeenschapscen-trum Ten Noey.

met de vereniGinGen

Page 13: De schakel januari - februari 2015

13

striPmuseum

In het verlengde van de daguitstap naar Hoeilaart en Overijse (4 oktober) bezocht het Davidsfonds Sint-Joost-ten-Node/Brussel Leopoldswijk op 25 oktober het Stripmuseum en het Marc Sleenmu-seum. We begonnen, onder leiding van een zeer enthousiaste gids met het stripmuseum, waar de meeste aandacht besteed werd aan twee stripte-kenaars die de hele wereld ons benijdt: Hergé en Peyo, respectievelijk de tekenaars van Kuifje en de Smurfen. Het museum werd ingericht in de voor-malige Waucquez-warenhuizen in de Zandstraat, een prachtig voorbeeld van Art Nouveau van Vic-tor Horta. Daarna staken we de straat over naar een vroegere krantenredactie (La Presse Socialiste Coopérative) waar nu het Marc Sleenmuseum is ingericht. Hier vonden we dan in eerste instan-tie Nero terug, maar ook enkele andere helden van Marc Sleen, zoals Piet Fluwijn en Bolleke, De Lustige Kapoentjes en andere. Deze namiddag vol nostalgie werd dan besloten met een drankje. LF

fedos:federatie onafHanKeliJKesenioren

Onze komende activiteiten in Sint-Joost-ten-Node waar 4 afdelingen actief zijn:

FedOS Optimaal Ouder Worden organiseert tweewekelijks

‘Zit en Wals’FedOS heeft een eigen succesvol fitnessprogram-ma ontwikkeld onder de naam Zit & Wals.De lichaamsoefeningen (conditietraining) worden uitgevoerd zittend op een stoel op detonen van licht klassieke muziek. Zit & Wals is een uitgelezen gymnastisch programmawaarbij zowel de spieren als het hart worden ver-wend. Je geniet ervan met lichaam en geest.Op maandag 12 en 26 januari + 9 en 23 februari om 10 uur, in de kantoren FedOS, Warmoesstraat 13, 1210 Brussel / €2Voor actieve 50-plussers in Sint-Joost-ten-Node.

FedOS Kunstkamer Brussel organiseert be-zoeken aan kunsttentoonstellingen en mu-sea in Brussel en omstreken.

tentoonstellinG Paul delvaux

Deze originele tentoonstelling toont het geschil-derde oeuvre van de kunstenaar aan de hand van

6 thema’s: de vrouw, het geheim, de droom, de ontsnapping, de eenzaamheid en het theatrale. Een gids zal u begeleiden doorheen de expo.Woensdag 7 januari 13u45 (afspraak aan het museum) Museum Elsene, Jean Van Volsemstraat 71, 1050 Elsene / €5 leden/ €8 niet-ledenInschrijven via 02 218 27 19 of via [email protected]

FedOS LEEFtijd Cultuur organiseert diverse uitstappen, bezoeken en cursussen.

tHeatervoorstellinG Heimat

Vijf jonge acteurs brachten een week door in een bejaardentehuis en knoopten er gesprekken aan met de bewoners over het leven. Het stuk werd in 2012 bekroond met de SABAM jongerentheater-prijs.Dinsdag 3 februari 12u15 (afspraak in BOZAR)BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel€5 leden/ €8 niet-ledenInschrijven via 02 218 27 19 of via [email protected]

taBletlessenEen tablet biedt ook vele voordelen aan senioren. Ten eerste is het een zeer praktisch toestel dat minder weegt dan een laptop en zelfs makkelijk op de schoot kan worden gezet. Ten tweede kun je alle zaken die je met een computer kunt doen ook doen met een tablet zoals email, foto’s, inter-net,... Ten derde kun je met behulp van apps je tablet zo configureren dat al je lievelingsprogram-ma’s en toepassingen eenvoudig te bedienen zijn.Woensdag 11 februari, 25 februariKantoren FedOS, Warmoesstraat 13, 1210 Brussel€5/les. Inschrijven: via [email protected] of via 02 218 27 19

Doodah Countryclub organiseert wekelijks country-line dance

Elke vijftigplusser die wat beweging wil en houdt van Country muziek kan wekelijks gezellig aan Country-Line Dance doen. Regelmatig leren de deelnemers nieuwe dansen aan.Elke woensdagvoormiddag van 10 tot 11.30 uur Gemeenschapscentrum Ten Noey, Gemeentestraat 25 te 1210 Sint-Joost-ten-Node. Het jaarlijks lidgeld bedraagt: €8 verzekering inbegrepen. Het wekelijks lesgeld: €1. De eerste les is gratiscontact via 02 428 19 42 of 0478 91 17 88

femma sint-JoostBrussel n.o.

Januari 2015We starten het nieuwe jaar op dinsdag 6 januari 2015 met onze maandelijkse ‘Open Deur’, een goede gelegenheid om elkaar het allerbeste toe te wensen voor het nieuwe jaar. Afspraak om 14 uur in de Grevelingenstraat 20.

Op zondag 11 januari nemen we deel aan de Nieuwjaarsreceptie van de Pastorale eenheid Sint-Franciscus in de Kring, St.-Jozefstraat 50, Evere

Een week later, op zondag 18 januari om 15.00 u., komt dan de Nieuwjaarsreceptie van het GC Ten Noey aan de beurt in de Gemeentestraat 25, Sint-Joost-ten-Node.

Op donderdagnamiddag 22 januari infosessie “Goed geslapen” Tijdens deze infosessie krijg je inzicht in hoe je slaap in elkaar zit en welke fabels onterecht voor waar worden aangenomen. Aan de hand van eenvoudige tips leer je vaardigheden om je slaap positief te beïnvloeden. Ook ontdek je er meer over het ontstaan van slaapproblemen en wat je kunt doen als slaapproblemen je leven drei-gen te overheersenDeze infosessie helpt je op weg naar een gezonde nachtrust en een uitgerust leven Afspraak om 14 uur in ons lokaal: Grevelingenstraat 20.

feBruari 2015Op dinsdag 3 februari om 14 uur. is er onze maan-delijkse “Open Deur”.

Op zondag 15 februari gaan we Bowlen samen met Sport-voor-Allen

Op donderdagnamiddag 19 februari “Stijladvies voor 45+”. Hoe komt je persoonlijke uitstraling be-ter tot haar recht? Geen traditionele stijlanalyse die nagaat in hoe-verre jij afwijkt van het ideaalmodel, waar je wordt opgemeten op plekken waar je dat misschien liever niet hebt, en dat kan behoorlijk frustrerend zijn. Hier komt geen lintmeter van pas. Niets van dit al-les bij deze workshop.Wat krijg je dan wel? Een ‘andere’ stijlworkshop voor vrouwen van 45+. Een feelgoodworkshop, boordevol tips, concreet, onmiddellijk toepasbaar en uiterst budgetvrien-delijk. En het resultaat is er meteen. Als je de tips toepast, komt je persoonlijke uitstraling beter tot haar recht.

Page 14: De schakel januari - februari 2015

14

janu

arifeb

ruari

2015

Afspraak om 14 uur. zoals steeds in ons lokaal Grevelingenstraat 20.Voor meer info over deze activiteit kan je terecht bij Georgine Engenlen tel. 02/230.44.03

Op vrijdag 27 februari om 19u.30 doen we mee met de interverenigingenquiz van het Da-vidsfonds.

Iedereen is welkom op onze activiteiten!!

sPort voor allensint-Joost en Brussel noord-oost

iJsschaatsenVoor jong en oud, ook voor u? NatuurlijkWanneer: Zondag 4 januari 2015 van 12 tot 14 uurWaar: “IJspiste Poseidon”, Dapperenlaan, St-Lambrechts Woluwe – metro TombergKostprijs: -12 jaar: €6 / €4 lid van SVA, GSF, Gezinsbond / +12 jaar: €7 / €4 lid van SVA, GSF, Gezinsbond

26ste Kaas en WijnavondKaas in overvloed, keuze uit verschillende sma-ken en drank met matezaterdag 17 januari 2015 van 18 tot 21 uurKeldercafé GC Ten Noey, Gemeentestraat 25 – 1210 Sint-Joost-ten-NodeKostprijs: 13 euro voor volwassenen (9 euro voor leden) / 9 euro voor kinderen van 7 tot 12 jaar (5 euro voor leden) / gratis voor kinderen van 0 tot 6 jaarInschrijven vóór 15 januari 2015

Bowling Zondag 15 februari 2015 vanaf 14u30Een organisatie van Sport-Voor-Allen St-Joost in samenwerking met FeMma en Jong-KWB

Meer info en inschrijven voor al deze activitei-ten kan je terecht bij: Relinda Vanderstraeten (0477 38 16 14) of [email protected]

oKra trefPuntsint-Joost-ten-nodesamen onderWeG

activiteiten in JanuariNieuwjaarsreceptie Pastorale-eenheid Sint-Franciscus op zondag 11 januari in de Kring, St.-Jozefstraat 50, Evere. Kookles en ontmoeting: dinsdag 13 januari om 10 uur in het lokaal Grevelingenstraat 20 te Brussel.Nieuwjaarsreceptie GC Ten Noey: zondag 18 ja-nuari om 15 uur in de Gemeentestraat 25, Sint-Joost-ten-Node.

activiteiten in feBruariKookles en ontmoeting: dinsdag 10 februari om 10 uur in het lokaal in de Grevelingenstraat 20 te 1000 Brussel.Interverenigingenquiz: vrijdag 27 februari om 19u.30 in GC Ten Noey Gemeentestraat 25, Sint-Joost-ten-Node. Organisatie: Davidsfonds

Elke vrijdagnamiddagOntmoetingsbijeenkomst in ons lokaal, Greve-lingenstraat 20, van 14 tot 17 uur.Alle 55 plussers zijn welkom op onze activitei-ten.

Voor meer inlichtingen over onze activiteiten kan je terecht bij Josee Schwind-Kneepkens tel.: 02 734 08 68.

i

Koerdisch instituut voert een noodhulpcampagne voor de vluchtelingen in irak, syrië en turkije Oproep tot solidariteit met vluchtelingen uit Koerdistan, Syrië en IrakHonderdduizenden vluchtelingen in de regio Koerdistan, het noorden van Irak en in de drie Koerdischa kantons in Syrië staan voor een zeer harde winter. Door het recente geweld van de Islamitische Staat hebben duizenden fami-lies al hun hebben en houden moeten achterge-laten. Vooral Koerdische gemeenschappen, de Christelijke bevolking (Armeniërs, Assyriërs, Su-

ryan’s en dan in het bijzonder de Iraakse Yezidi (leden van een traditionele Koerdische religie) zijn hard getroffen. Koerdische vluchtelingen kunnen daarenboven op weinig steun rekenen van de overheden in de buurlanden die hen op-vang zouden moeten bieden.We roepen de inwoners van Sint-Joost-ten-Node op om hun gulheid en solidariteit te tonen voor de slachtoffers van terreur, agres-sie en genocide in Koerdistan. Het Koerdisch Instituut heeft daarom een noodcampagne opgestart. U kunt u bijdrage doen op IBAN BE35 853 8511270 37 met vermelding ‘SOS Koerdistan, Shengal en Rojava’. De opbrengst

gaat integraal naar Heyva Sor, de Koerdische Rode Halve Maan ter plaatse en de enige hulporganisatie die effectief in Koerdistan hu-manitaire hulp kan bieden, o.a. de Unie van de Burgemeesters van de Regio, die een gecoördi-neerd hulp bieden aan de vluchtelingen.

Meer informatie: Derwich M. FerhoKoerdisch Instituut Brussel,Bonneelsstraat, 16 – 1210 BrusselT. +32 2 230 34 02 www.kurdishinstitute.be

oProeP!

intervereniGinGenquiZ aGnes van WaeG

vrijdag 27 februari 2015om 19u.30Verenigingen kunnen een ploeg sturen bestaan-de uit maximum zes deelnemers. Er worden zo een 10 tot 12-tal deelnemende groepen verwacht. Om praktische redenen vraagt men om de deelname van uw vereniging te bevestigen bij Jos Laporte op gsm. 0477 60 88 09 of 02 230 14 70. e-mail : [email protected]: Davidsfonds Sint-Joost-ten-Node / Brussel Leopoldswijk. Plaats: GC Ten Noey, Gemeen-testraat 25 – 1210 Sint-Joost-ten-Node

Page 15: De schakel januari - februari 2015

licht. Ze houdt niet van zure grond en staat niet graag met de voeten in ’t water. Groeit vooral langs bos-randen, in struikgewas, heggen, in niet te natte loof-bossen, duinen, op berg- en steenhellingen en langs wegen. Tot 5m groot wordende, winterharde, blad-verliezende heester met een krachtige wortelbundel. Groene overhangende takken, die tot 3m kunnen wor-den en stevige, haakvormige stekels (geen doornen). In juni en juli bloeit deze heester op takken zonder stekels met alleenstaande of in armbloemige scherm-vormige trossen geplaatst, witte tot roze bloemen. Ze hebben 5 uiteenstaande kroonblaadjes, de kelkbla-den zijn driehoekig. De kale schijnvruchten, rozenbot-tels, zijn rond tot eivormig.

GescHiedenis, traditioneel GeBruiK

De rozenbottel wordt al duizenden jaren gegeten. Za-den hiervan zijn teruggevonden in het 2000 jaar oude lijk van een neolithische vrouw die werd opgegraven in Engeland, alsook resten van wilde rozenbottels in potten en afvalkuilen. Bij opgravingen in Egypte vond men rozenkransen uit de 2de eeuw. In Perzië zou de gecultiveerde roos ontstaan zijn; die verspreide zich over Mesopotamië tot Palestina en bereikte zo Grie-kenland. Zij gebruikten rozenazijn bij zonnebrand. Bij de Romeinen ontstond een ware rozencultus. Rozen werden gekweekt voor feestelijkheden, parfums, cos-metica, gerechten,..De roos kende een sterke terug-val met de opkomst van het Christendom, die met de Romeinse traditie wou breken. Ten tijde van Karel de Grote werd de roos in ere hersteld: hij beval tot het aanplanten van rozen. De roos werd het symbool van liefde en werd gebruikt in de Mariaverering. De Arabi-sche arts Avicenna maakte in de 10de eeuw als eerste rozenwater aan. Omstreeks de 13de eeuw werd over-gegaan tot het aanplanten van hondsroos langs de wegen. Na al lang als zuur fruit te zijn gebruikt, ont-dekte men net voor W.O. II dat de rozenbottels van de hondsroos rijk zijn aan vitamine C; ook vitamine A,B en kalium werden aangetoond.

eiGenscHaPPen en indicaties

Vitamine C-aanvullend bij vermoeidheid, vitaminege-brek, voorjaarsmoeheid, herstel na ziekte, bloedar-moede, scheurbuik, tandvleesontsteking,…

cosmetiscH, culinair en

economiscH BelanG

Voor cosmetisch gebruik maakt men meer gebruik van de Rosa damascena uit MarokkoVan ontpitte rozenbottels maakt men jam, gelei en

stroop. Er wordt rozenbottelwijn,-siroop,-likeur en azijn gemaakt. Rozenbottelextract dient als smaakmaker voor medi-cijnen en worden veel verwerkt in theebuiltjes.Hondsroos wordt veelvuldig gebruikt als onderstam voor andere rozensoorten.

Page 16: De schakel januari - februari 2015

meer info!Bezorg ons je mailadres via [email protected] en ontvang informatie over onze activiteiten via mail of vind ten noey leuk op facebook!

colofon

ontHaalBalie

Aan het onthaal van Ten Noey kan je terecht voor allerlei informatie over cursussen, cultuur, wonen en werken in Brussel. Openingsuren: Maandag tot donderdag van 9u tot 20uVrijdag van 9u tot 16u30

omBudsdienst

Voor huur- en andere juridische problemen. Elke maandag van 16u tot 18u, Ten Noey, vragen naar Kaat Bauters, 02 217 08 82

adressen

femma/oKra

Grevelingenstraat 201000 Brussel

Jeugdcentrum aximax

J.W. Wilsonstraat 191000 BrusselTel. 02 280 45 56

Bib Joske

Grensstraat 21210 Sint-Joost-ten-Node

Joost-e-fien

Braemtstraat 471210 Sint-Joost-ten-Node

Gemeenschapscentrum

ten noey

Gemeentestraat 251210 Sint-Joost-ten-NodeTel. 02 217 08 82 | Fax 02 217 19 [email protected] BE75 7340 1652 3351

Privacy

Ten Noey respecteert je privacy. Je adres gebruiken we uitsluitend om je “De Schakel” toe te zenden en je op de hoogte te houden van eigen activ-iteiten van Gemeenschapscentrum Ten Noey en aanverwante organisa-ties in de Vlaamse gemeenschap te Brussel. Je kan je gegevens in ons bestand steeds inkijken of aanpas-sen zoals voorzien in de wet van 8 december 1992 ter bescherming van de privacy.

WerKten mee

aan dit nummer

Ziggy Vendemmia, Sven Moens, Linda Vandenberghe, Simon Vandersmissen, Simon Vandewalle, Kaat Bauters, Piet Ools, Jolijn Cums, Rahima Sekkouri

GrafiscH ontWerP

www.pjotr.bev.u. Maarten Franssens,

Gemeentestraat 25 1210 Sint-Joost-ten-Node

inzendingen voor het volgend nummer worden verwacht uiterlijk op 5 december 2014. inzendingen die toekomen na deze datum kunnen wij niet meer publiceren. dank voor je begrip.

vaste activiteiten in ten noey

ma

Nederlandse les Tai Chi Ombudsdienst

di

Nederlandse les Tango Theater (9-12 jaar)

Wo

Nederlandse les Country dans 55+ Jeugdwerking Woensen Oriëntaalse dans Afrikaanse dans

do

Nederlandse les Conversatietafel Bab-belut Dans (8-12 jaar)

vr

Biebabbelied

Januari

Tot 30 januari expo “Op weg naar het beeldverhaal” lieselotte Vervoort

Zaterdag 17 januari om 18 uur kaas- en wijnavond sport voor allen

Zondag 18 januari om 15 uur nieuwjaarsreceptie ten noey

Donderdag 29 januari om 20 uur filosofisch café: barbara bulckaert over christina van zweden

feBruari

Vrijdag 6 februari om 20 uur Vernissage expo sintseva svetlana

Zaterdag 14 februari om 20 uur keldercafé

Zaterdag 14 februari om 19 uur liefde in tijden van oorlog (interlitratour)

Zondag 22 februari om 15 uur brussel van renaissance tot republiek door lucas catherine

Donderdag 26 februari om 20 uur filosofisch café: karin Verhelst over gender en feminisme

Vrijdag 27 februari om 19.30 uur liefde in tijden van oorlog (interlitratour)

Zondag 1 maart om 15 uur doos door de meneeren (familievoorstelling)