Stadskroniek januari - februari 2016

16
Uw energieverbruik beperken? VRAAG DE SLIMME GASMETER! STADS KRONIEK JANUARI/FEBRUARI 2016 tweemaandelijks 46 ste jaargang - nr. 1 - Sint-Niklaas 1 In deze editie • Budgetgids • Sint-Niklaas hartveilig • Veegplan 2016

description

In deze editie: • Budgetgids • Sint-Niklaas hartveilig • Veegplan 2016

Transcript of Stadskroniek januari - februari 2016

Page 1: Stadskroniek januari - februari 2016

Uw energieverbruik beperken?

Vraag de slimme gasmeter!

stadskroniek

januari/februari 2016tweemaandelijks

46ste jaargang - nr. 1 - Sint-Niklaas 1

in deze editie• Budgetgids• Sint-Niklaas hartveilig• Veegplan 2016

Page 2: Stadskroniek januari - februari 2016

Beste stadsgenoten,Besturen is vooruitzien en voorbij de waan van de dag de grote lijnen uittekenen waardoor onze stad op alle vlakken verder kan openbloeien tot een dynamisch streekcentrum, waar iedereen zich thuis voelt.

Dat gebeurt niet in een handomdraai. Een onderbouwd en toekomstgericht beleid ontwikkelen vraagt tijd, stu-die en grondig overleg. Dit is het proces dat het stadsbestuur sinds begin 2013 voor verschillende beleidsdo-meinen heeft doorgemaakt en dat de voorbije maanden zijn beslag kreeg. 2015 was onder meer het jaar van het klimaatplan, het diversiteitsplan, mobiliteitsplan en horecaplan. Al deze beleidsdocumenten zijn geen steriele teksten. Het zijn gedragen, structurele wegwijzers, die door concrete acties en maatregelen zichtbaar worden in het dagelijkse stadsleven.

In deze Stadskroniek vindt u daarvan twee goede voorbeelden. Met de installatie van een gratis slimme gas-meter zorgt u voor een efficiënt energiebeheer in uw woning en helpt u om de daling van de CO2-uitstoot te realiseren, zoals vooropgesteld in het stedelijk klimaatplan. En sinds eind december geldt in een deel van de Nieuwstraat en de Castrodreef éénrichtingsverkeer, een voorafname van de wijkcirculatieplannen die beschre-ven worden in het mobiliteitsplan.

In 2016 komen wij ook in de laatste rechte lijn voor de viering van 800 jaar Sint-Niklaas en 800 jaar Sinaai. Achter de schermen zijn verenigingen en werkgroepen volop aan de slag om van het feestjaar iets bijzonders te maken. Nog tot 30 april loopt de projectoproep, waarmee initiatiefnemers een financieel duwtje in de rug kunnen krijgen. Doorheen de wervelwind van evenementen, projecten en feestelijkheden allerhande, hoopt het stadsbestuur dat het jubileumjaar mensen zal samenbrengen en nieuwe banden zal smeden om de toekomst van onze stad voor te bereiden.

Sint-Niklaas is meer dan ooit een stad in de wereld. Armoedebestrijding, het beheersen van veiligheidsrisico’s, de begeleiding van mensen op de vlucht voor de oorlog, de klimaatcrisis enz. plaatsen ook het stadsbestuur voor grote uitdagingen. De verantwoordelijkheden en engagementen die het stadsbestuur daarbij opneemt, krijgen pas echt waarde en betekenis wanneer ze mee gedragen worden door de bevolking.

Namens het stadsbestuur wil ik u bij het begin van het nieuwe jaar dan ook uitnodigen om elke dag een stukje verder mee te bouwen aan een duurzame, vreedzame en warme stedelijke gemeenschap.

Met deze hoop en wens kijk ik, samen met u, uit naar een voorspoedig 2016!

Dankbaar en dienstbaar,

Lieven Dehandschutter,burgemeester

2

Page 3: Stadskroniek januari - februari 2016

Door uw energieverbruik te beperken realiseert u een flinke besparing op uw gezinsbudget en draagt u bovendien uw steentje bij aan de klimaat-doelstellingen van de stad. Voortaan kan dat heel eenvoudig met de gratis ‘slimme’ gasmeter.

Uw energieverbruik meten

Het stadsbestuur schenkt, in samenwerking met de firma Fifthplay, 1.000 pakketten voor gasmonitoring weg. Met dit pakket krijgt u inzicht in uw energieverbruik en -gedrag. Samen met deze pakketten lanceren de stad en Fifthplay de slimme app ONnergy, die door 1.000 Sint-Niklase gezinnen gratis gedownload kan worden. Naast energiemonitoring kan u met deze app niet alleen uw energiebudget controleren, u krijgt ook inzicht in uw energiebudget en u kan uw verbruik vergelijken met dit van andere gezinnen.

klimaatplan in de praktijk

Het beperken van het energieverbruik van de gezinnen is een actie uit het stedelijk klimaatplan.Algemeen gaat de stad het engagement aan om de CO2-uitstoot op haar grondgebied te verminderen met 20% tegen 2020 en energieneutraal te worden tegen 2050. Samen met alle inwoners wil het stadsbestuur op die manier werk maken van een leefbaar Sint-Niklaas voor de toekomstige generaties. Het stadsbestuur doet dan ook een warme oproep om aan deze uitzonderlijke actie deel te nemen en de slimme gasmeter in huis te halen en te gebruiken. U kan het pakket bestellen op www.sintniklaasklimaatstad.be

informatieavond

Op donderdagavond 28 januari 2016 om 20 uur vindt in de trouwzaal van het stadhuis een informatieavond plaats over het doel, de mogelijkheden en het praktisch gebruik van de slimme energiemeter. Medewerkers van de firma Fifthplay – een dochteronderneming van het bekende Sint-Niklase bedrijf Niko Group – geven die avond een antwoord op al uw vragen over de mogelijkheden om met het toestel uw gasverbruik te beperken. De toegang is gratis, maar om praktische redenen vragen wij u om uw aanwezigheid te melden aan [email protected]

Uw energieverbruik beperken? Vraag de gratis slimme gasmeter

3

Page 4: Stadskroniek januari - februari 2016

Blijf niet in de kou zitten!Heeft u het moeilijk om uw rekeningen van aardgas, elektriciteit of stookolie te betalen, dan kan u bij het OCMW terecht. Het OCMW kan u helpen in de zoek-tocht naar het voordeligste tarief met de V-test, groeps-aankoop,… en samen met u bekijken op welke manier u nog energie zou kunnen besparen. Misschien komt u wel in aanmerking voor een verwarmingstoelage?

De verwarmingstoelage

Mensen met een beperkt inkomen die verwarmen met stookolie, bulkpropaangas of petroleum, kunnen elk jaar een korting krijgen op hun verwarmingsfactuur van het Sociaal Verwarmingsfonds.

Voor wie?• Personen met recht op de verhoogde

verzekeringstegemoetkoming én een bruto-belastbaar gezinsinkomen lager of gelijk aan 17.083,39 EUR verhoogd met 3.162,60 EUR per persoon ten laste.

• Personen met bovenvermeld beperkt inkomen waarbij ook het KI (x3) wordt meegeteld behalve dat van de gezinswoning.

• Personen in collectieve schuldenregeling of in schuldbemiddeling die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Hoe aanvragen?Wie in aanmerking komt, kan een toelage ontvangen voor maximaal 1.500 liter per kalenderjaar. De leveringen mogen gespreid gebeuren. U kan dus bijvoorbeeld een toelage aanvragen in maart voor 750 liter en in november van datzelfde jaar nog eens voor 750 liter. Interessant om weten is dat u de toelage wel moet aanvragen bij het OCMW binnen de 60 dagen na de levering.

U kan de aanvraag doen in het Welzijnshuis, in ’t Punt of schriftelijk via het aanvraagformulier op www.ocmwsintniklaas.be. Breng zeker uw leveringsfactuur, bewijs van gezinsinkomen (meest recente aanslagbiljet, loon-, pensioenfiche of attest schuldbemiddeling) en identiteitskaart mee:

• Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, 9100 Sint-Niklaas Spreekuren sociale dienst OCMW Elke voormiddag van 8.30 tot 12.30 uur en op dinsdagavond van 17 tot 19.30 uur Tel. 03 778 66 66 (Welzijnshuis), [email protected]

• Spreekuren sociale dienst OCMW in de deel-gemeenten• Thuiszorgcentrum ‘t Punt, Lamstraat 23, dagelijks van

9 tot 12.30 uur.

Geen geld om uw budgetmeter met aardgas op te laden?

De Vlaamse overheid heeft een noodoplossing uitgewerkt voor mensen die hun budgetmeter voor aardgas niet kunnen opladen in de koude wintermaanden. Van 1 december tot 1 maart kunnen zij via het OCMW een beperkte financiële steun krijgen om op te laden. Heeft u een budgetmeter aardgas, zit u zonder aardgas en heeft u geen geld meer om uw budgetmeter op te laden? Kom dan naar het Welzijnshuis Sint-Niklaas. Het OCMW kan u financiële steun geven zodat u een minimale gashoeveelheid kan opladen voor een minimaal comfort. Een tip: probeer ook buiten de winterperiode uw budgetmeter op te laden. Zo kan u de kosten voor verwarming spreiden over het hele jaar.

Nieuw oplaadpunt budgetmeter in ’t Punt

Wie thuis een budgetmeter heeft staan, kan zijn budgetmeterkaart voor elektriciteit of gas ook opladen in thuiszorgcentrum ’t Punt in de Lamstraat 23. Daarmee telt Sint-Niklaas nu drie oplaadpunten: in het Welzijnshuis, in het klantenkantoor van Eandis in de Heistraat en in thuiszorgcentrum ’t Punt. Openingsuren ’t Punt: maandag - vrijdag: 9.00 - 12.30 uur en van 13.00 - 16.00 uur. De oplaadpunten vindt u ook op http://www.eandis.be/nl/oplaadpunten.

oCmW

4

Page 5: Stadskroniek januari - februari 2016

belsele: WZC Het Lindehof, Kerkstraat 11, dinsdagna-middag van 15 tot 16 uur op 16 februari, 1 en 15 maart, 21 juni, 19 juli, 16 augustus en 13 september.

Sinaai: deelgemeentehuis, Dries 82, vrijdagvoormiddag van 9.30 tot 10.30 uur op 19 februari, 4 maart en 18 maart, 24 juni, 22 juli, 19 augustus en 16 september.

nieuwkerken: deelgemeentehuis, Pastorijstraat 48, vrijdagvoormiddag van 11 tot 12 uur op 19 februari, 4 maart en 18 maart, 24 juni, 22 juli, 19 augustus en 16 september.

We komen graag bij u aan huis, als u moeilijk naar ons kan komen. Bel voor een huisbezoek naar 03 778 66 66 (onthaalbalie Welzijnshuis).

spreekuren sociale dienst oCmW in de deelgemeenten

5

Vanaf 1 januari 2016 start het lokaal dienstencentrum De Wilg met een mobiliteitsproject.

Mensen die op zoek zijn naar (aangepast) vervoer maken we wegwijs in het bestaande aanbod van vervoersdiensten. Momenteel bestaan er heel wat initiatieven die vervoer organiseren. Het is niet altijd duidelijk wie van welke vervoersdienst gebruik kan maken en tegen welk tarief. Het dienstencentrum wil mensen op weg helpen door hen wegwijs te maken: Welke vervoersinitiatieven bestaan er? Wat zijn de voorwaarden om er gebruik van te maken? Wat is de kostprijs?

Sinds 1 januari 2016 voorziet het dienstencentrum vervoer voor mensen met mobiliteitsproblemen uit de buurt die graag naar één van volgende activiteiten komen: bingonamiddag, quiz, gezelschapsspelen of een uitstap. Het dienstencentrum haalt u thuis op en brengt u ook terug naar huis. In de activiteitenkalender op www.ocmwsintniklaas.be ziet u voor welke activiteiten vervoer voorzien wordt. Het tarief voor het vervoer is 3,25 EUR per rit.

Meer infoDienstencentrum De Wilg, tel. 03 778 55 60 of [email protected]

dienstencentrum de Wilg helpt u op (de) weg!

Page 6: Stadskroniek januari - februari 2016

aed

sint-niklaas hartveilig: draag uw steentje bij!

6

Op verschillende plaatsen in de stad zijn AED-toestel-

len, ook hartstarters genoemd, aan de muur beves-

tigd. AED staat voor Automatische Externe Defibrilla-

tor. Het toestel is in staat om iemand die getroffen

wordt door een hartfalen op een succesvolle manier

te reanimeren. Een korte opleiding van drie uur vol-

staat om het te leren gebruiken. Het stadsbestuur or-

ganiseert dit voorjaar, samen met het Rode Kruis, deze

opleiding en nodigt u graag uit om in te schrijven. Zo’n

140 stadspersoneelsleden deden het u voor.

worden. Het gebruik van een AED-toestel gaat steeds ge-paard met hartmassage en beademing. Wachten op de ziekenwagen is kostbare tijd verliezen. Reanimeren met een AED verhoogt de overlevings-kansen van het slachtoffer.

Waar vindt u een AED-toestel?

• Op de volgende locaties is momenteel reeds een AED-toestel aanwezig:

• Stadhuis, Grote Markt (buitengevel, links naast hoofdingang)

• welzijnshuis, Abingdonstraat (inkomhal)

• sporthal De Witte Molen, Azalealaan (inkomhal)

• sporthal De Klavers, Belsele (inkomhal)

• Sinbad, Parklaan (EHBO-lokaal niet publiek toegankelijk)

• Dit en volgend jaar worden ook sporthal De Mispelaer in Nieuwkerken en sporthal Ter Beke in Sinaai voorzien van een AED-toestel.

U herkent een AED wereldwijd aan het pictogram.

Een gratis opleiding

Een opleiding om te leren re-animeren met een AED duurt niet langer dan drie uur en wordt in de loop van het voor-jaar georganiseerd door het stadsbestuur en het Rode Kruis. Deelnemen is gratis. Draag uw steentje bij om Sint-Niklaas hartveilig te maken en schrijf in via [email protected]. Dit zijn de data:• zaterdag 12 maart, 9.30 tot

12.30 uur, welzijnshuis, Abing-donstraat 99, Sint-Niklaas.

• dinsdag 15 maart, 19 tot 22 uur, De Droomballon, Gysel-straat 35, Nieuwkerken.

• donderdag 24 maart, 14 tot 17 uur, De Klavers, Sint-An-driesstraat 4, Belsele.

• donderdag 5 april, 14 tot 17 uur, dorpshuis, Dries, Sinaai.

Waarom een AED-toestel ge-bruiken?

Een AED is een draagbaar toe-stel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levens-bedreigende hartritmestoornis-sen om zodoende het hartrit-me te herstellen. De toestellen zijn voor iedereen toeganke-lijk. Het is de bedoeling dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden, in afwachting van de komst van de hulpdiensten.

Aangezien het toestel zelf ana-lyseert of een schok al dan niet nodig is kan het onmogelijk verkeerd of onnodig gebruikt

VlUCh- telingen

Page 7: Stadskroniek januari - februari 2016

VlUCh- telingen

Vluchtelingen: onze stad neemt haar verantwoordelijkheid

In september vorig jaar nam het Rode Kruis op vraag van de federale regering de gebouwen op het militair domein Westakkers in gebruik om er asielzoekers in op te vangen. Op korte termijn moesten de vervallen gebouwen leefbaar worden gemaakt om er 500 mensen, vol-wassenen en kinderen, een eerste onderkomen te geven. Onze stad neemt haar verantwoor-delijkheid om de komst van de nieuwkomers zo goed mogelijk te begeleiden.

OPVANG IN SINt-NIKlAAS

Het Rode Kruis baat intussen ook reeds 15 jaar een op-vangcentrum uit in de Kasteelstraat, waar de capaciteit werd uitgebreid naar 215. Dat betekent dat in totaal ongeveer 1% van de inwoners van Sint-Niklaas in een opvangcentrum verblijft en op de vlucht is voor oorlog, terreur en geweld. De vluchtelingen komen inderdaad vooral uit grote brandhaarden in de wereld: Irak, Afgha-nistan en Syrië. De Verenigde Naties spreken naar aan-leiding van de grote vluchtelingenstromen van de erg-ste humanitaire crisis sinds de Tweede Wereldoorlog.

750 asielzoekers in onze gemeente, of 1% van de bevol-king, kan veel lijken. Maar in een wereldwijde context zien we dat Europa ‘slechts’ 8% van de vluchtelingen opvangt, terwijl 84% wordt opgevangen in ontwikke-lingslanden.

DE WEG NAAR INtEGRAtIE

Het stadsbestuur is zich hiervan bewust en heet de vluchtelingen welkom in onze stad. Dat deden ook veel burgers de voorbije maanden, die zich massaal meld-den om hulp te bieden. De spontane hulp van de bur-gers van Sint-Niklaas wordt zeer gewaardeerd en zal nodig blijven.

Aangezien de asielzoekers uit Syrië bijna allen worden erkend als vluchteling, zullen zij zich na hun verblijf in het opvangcentrum ook definitief mogen vestigen in België. Dat betekent dat zij een woning moeten vinden, Nederlands zullen leren, werk moeten zoeken, hun kin-deren naar school laten gaan, zich integreren in hun

buurt en in de stad. Dit proces van ‘inburgering’ wil de stad, samen met het OCMW en een aantal welzijnsor-ganisaties, zo goed als mogelijk begeleiden en onder-steunen.

In de opvangcentra worden de bewoners reeds weg-wijs gemaakt in onze samenleving. Vrijwilligers geven taalles, de kinderen gaan naar school. In Westakkers bijv. zijn er meer dan 100 kinderen in de leerplichtige leeftijd. Zij volgen onderwijs in onthaalklassen in een tiental scholen in het lager en secundair onderwijs. In al die klassen doen gemotiveerde leerkrachten hun ui-terste best om met die nieuwkomertjes aan te slag te gaan.

De medewerkers van het Rode Kruis zorgen voor hulp in de asielprocedure, bieden psychologische onder-steuning, zorgen voor ontspannende activiteiten. De bewoners helpen bij de klussen in het centrum en krijgen zakgeld. Aangezien er geen keuken aanwezig is, worden de maaltijden aangeleverd door een cate-ringbedrijf. Het opvangcentrum heeft ook verplegend personeel en werkt samen met een vaste huisarts.

HulP IS WElKOM

Het Rode Kruis en het VLOS zijn steeds op zoek naar specifieke materialen, zoals schoolgerief, kinderwa-gens, duurzaam speelgoed, dekens. U vindt een volledi-ge lijst op de website van de stad, www.sint-niklaas.be/ infovluchtelingen. Ook als u meer wil weten of zich als vrijwilliger wil melden, vindt u daar meer infor-matie. Voor al uw vragen kan u terecht op e-mailadres [email protected].

77

Page 8: Stadskroniek januari - februari 2016

In Sint-Niklaas mag niemand achter-

blijven. Dat is het uitgangspunt van de

gloednieuwe budgetgids ‘Veel doen in

Sint-Niklaas met weinig geld’. Welzijns-

schakel De Springplank nam het initiatief

en kreeg de steun van tal van welzijnsor-

ganisaties en van stad en OCMW.

EEN StAD VOOR IEDEREEN

Sint-Niklaas heeft als centrumstad heel wat te bieden, onder meer inzake vrijetijdsbesteding, ge-zondheidszorg en sociale voorzieningen. Voor wie een klein budget heeft, is het niet altijd eenvou-dig om op dit aanbod in te gaan en volop aan het stadsleven deel te nemen. Er moeten voortdurend keuzes gemaakt worden omwille van de centen. Toch zijn er in onze stad tientallen initiatieven die mensen met weinig geld ondersteunen en bege-leiden. De nieuwe gids ‘Veel doen in Sint-Niklaas met weinig geld’ wil mensen informeren en op weg helpen naar deze specifieke dienstverlening. Want Sint-Niklaas is een stad voor iedereen.

tHEMAtISCH EN PRAKtISCH

De budgetgids heeft een thematische indeling: armoedebestrijding, eten, geld, gezin, gezondheid, herstellen en klussen, jongeren, justitie, kleding, huisraad en meubelen, lichaamsverzorging, mo-biliteit, onderwijs, onthaal, ontmoeting, vrije tijd, werk en wonen. Telkens wordt het specifiek aan-bod voor mensen met een klein budget toegelicht aan de hand van praktische fiches met de voor-naamste gegevens en contactinfo. Verder bevat de gids ook nuttige tips om mensen te helpen hun budget te bewaken.

BuDGEtVRIENDElIjK

De budgetgids is in de eerste plaats bestemd voor mensen die het moeilijk hebben en met een klein budget moeten rondkomen. Maar de gids bevat ook heel wat interessante informatie voor ieder-een die verstandig wil omspringen met zijn of haar centen en die er een duurzame levensstijl op na wil houden.

VERSPREIDING

De budgetgids is gratis verkrijgbaar. De versprei-ding gebeurt gericht via verschillende partners: De Springplank, CAW, VLOS, Samenlevingsopbouw, Zig Zag en andere. De publicatie is op vraag ook verkrijgbaar aan de infobalie van het welzijnshuis en het stadhuis.

MEER INfO?

Welzijnsschakel De Springplank, Kleine Heime-linkstraat 17, Sint-Niklaaswww.despringplank-sintniklaas.bede.springplank@skynet.betel. 03 777 05 34

8

BUdget

Handige gids ‘Veel doen in Sint-Niklaas met weinig geld’ voor iedereen met een klein budget

Page 9: Stadskroniek januari - februari 2016

99

eConomie

HORECABElEIDSPlAN VOOR CREAtIEVE ON-DernemerS

Sint-Niklaas beschikt voor het eerst over een horeca-beleidsplan. Het kwam tot stand op basis van een be-vraging bij horeca en bevolking en na intens overleg met diverse spelers uit de sector. Horecazaken maken moeilijke tijden door. Het rookver-bod, de witte kassa maar ook maatschappelijke evolu-ties hebben het horecabezoek ingrijpend veranderd. Op heel wat zaken heeft een lokaal bestuur geen vat. Toch wil het stadsbestuur niet aan de zijlijn blijven staan en kan het wel degelijk drempels naar ondernemerschap wegnemen. De ambitie van dit lokaal horecabeleids-plan is een klimaat te creëren waarin ondernemende en creatieve uitbaters optimaal hun ding kunnen doen. Horeca is niet alleen een belangrijke economische sector. Ze bepaalt mee de aantrekkelijkheid en de be-leving in een stad. Horeca speelt ook een belangrijke sociale rol als ontmoetingsplaats van mensen, clubs, verenigingen en teams op zoek naar een (ont)spannen-de totaalbeleving. Het horecabeleidsplan en meer info vindt u op www.sint-niklaas.be/horecaplan

OH: NIEuW MAGAzINE, ExCluSIEf OVER DE SINt-NIKlASE StADSKERN

Midden september 2015 verscheen de eerste editie van Oh, een viermaandelijks magazine dat de troeven van de Sint-Niklase binnenstad volop in de kijker plaatst. ‘Oh’ heeft een vast format en bestaat uit een mix van aantrekkelijke beelden met korte teksten rond de be-leving van het kernwinkelgebied. Thema’s zijn onder andere winkelwandelen, ambachtelijke en speciaalza-ken, aantrekkelijke restaurants en cafés, groene ruimte en leuke plekjes in onze stad, evenementen, cultuur, pop-upwinkels, creatieve ateliers… Oh wordt regionaal verspreid op 100.000 ex. en bevat geen advertenties. Het tweede nummer verschijnt in februari 2016.

BEDRIjVEN BEKROOND tIjDENS DE AVOND VAN DE ECONOMIE

Elk jaar plaatst het stadsbestuur tijdens de ‘avond van de economie’ enkele verdienstelijke ondernemers in de schijnwerpers met een onderscheiding. Op donderdag 12 november 2015 werden, tijdens een feestelijk eve-nement in De Casino, deze prijzen voor de tweede keer uitgereikt. De twee starters van 2015 zijn Alterna Ge-zondheidscentrum (Casinostraat 15) en online veiling-huis Vavato. Kledingzaak Mister Men (Stationsstraat 56) is de retailer van het jaar en Van Hoecke nv, expert in functioneel meubelbeslag (Europark-Noord 9) werd uitgeroepen tot het bedrijf van het jaar 2015.

HElPt u MEE OM 100 jAAR NIKO IN KAARt tE BRENGEN?

In 2019 wordt Niko 100. Een verjaardag die Niko onder andere wil vieren met een boek en een tentoonstel-ling. Daarvoor zijn foto’s, documenten en herinnerin-gen nodig van vóór 1990. Foto’s van de oude fabriek in de Lindenstraat, de voetbalploeg ‘de Niko-boys’, een afscheidsspeech, de uitnodiging voor een huwelijk van twee Niko-medewerkers, een oude loonbrief of een contract… Werkte u zelf voor Niko? Uw (groot)vader of -moeder? Of kent u iemand in uw familie- of vrien-denkring die lang geleden bij Niko werkte? Op don-derdag 28 januari 2016 organiseren we een collectie-dag. Kom daarom tussen 14 en 16 uur met uw foto’s en documenten naar Niko. We scannen ze ter plekke in. Zo kun u de originelen onmiddellijk weer mee naar huis nemen. Heeft u toch waardevol materiaal, maar kan u er niet bij zijn? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of bel 03 778 92 21. U vindt Niko in het Industriepark-West 40, Sint-Niklaas

lokale economie

Page 10: Stadskroniek januari - februari 2016

Welkom in de woonwinkel in het welzijnshuis

De woonwinkel helpt iedereen (huurders, verhuurders, eige-naars…) met een woonvraag graag op weg. Aan het loket zijn alle vragen welkom rond woonpremies (renoveren, isoleren, aanpassen), lenen en verzekeren, sociaal huren, (sociaal) ver-huren, lijst met woningen te huur in Sint-Niklaas… Stelt u uw vraag liever in een persoonlijk gesprek, aarzel dan niet om een woonbegeleider te contacteren: voor vragen rond woning-kwaliteit (gebreken in de huurwoning), de zoektocht naar een huurwoonst, bij een procedure gerechtelijke uithuiszetting, de Vlaamse huurpremie, de Vlaamse huursubsidie, energie of energiescan, discriminatie op het vlak van huisvesting, huur-wet (huurcontract, opzeg, modelhuurcontracten)…

Kom langs in het welzijnshuis, Abingdonstraat 99 (elke week-dag 8.30 – 16.30 uur en op dinsdag tot 19.30 uur) of contac-teer de woonwinkel via mail: [email protected] of via telefoon:

• voor premies (loket): 03 778 32 42• voor andere woonvragen (woonbegeleider):

03 778 32 45

kga: voortaan naar containerpark

Tot vorig jaar kon u viermaal per jaar met klein gevaarlijk afval (KGA) terecht bij de medewerkers van de KGA-mobiel, in de volksmond ook de ‘chemokar’ genoemd. Zij hielden op vaste tijdstippen halt aan een inzamelpunt bij u in de buurt. Deze dienstverlening werd de voorbije jaren reeds afgebouwd en wordt vanaf 2016 definitief afgeschaft.

De KGA-mobiel telde steeds minder gebruikers. Op tien jaar daalde de hoeveelheid KGA dat via deze weg werd ingeza-meld van 34 ton tot minder dan 17 ton per jaar. Steeds meer Sint-Niklazenaars vonden de weg naar het containerpark om daar hun klein gevaarlijk afval op een veilige manier achter te laten. Via het containerpark wordt KGA op een verantwoorde manier afgevoerd en verwerkt. Zo vormt het niet langer een bedreiging voor mens en milieu.

Als particulier kan u KGA gratis kwijt in het containerpark. Voor meer informatie kan u terecht op www.miwa.be.

gas-boete voor inbreuken op het hinderlijk en foutief stilstaan en parkeren

Inbreuken op het hinderlijk en foutief stilstaan en parkeren (bv. op voetpaden, zebrapaden, fietspaden, op een parkeer-plaats voorbehouden voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap, enz.) worden sinds 1 oktober 2015 niet lan-ger afgehandeld door het parket maar door het stadsbestuur en bestraft met een administratieve geldboete (GAS-boete). De bedragen van de geldboetes zijn wettelijk bepaald op 55 EUR of 110 EUR, afhankelijk van de inbreuk.

Bij vaststelling van een verkeersinbreuk op het stilstaan en par-keren zal de overtreder een brief ontvangen met een afschrift van het proces-verbaal, een antwoordformulier en een uitno-diging tot betaling van de boete binnen de 30 dagen. Indien de overtreder niet akkoord gaat met de boete moet hij zijn op-merkingen/bezwaren meedelen in het antwoordformulier. Het antwoordformulier moet worden terugbezorgd aan de dienst gemeentelijke administratieve sancties, Dalstraat 26 te 9100 Sint-Niklaas. Indien het verweer gegrond wordt verklaard, moet de boete niet worden betaald. Indien het verweer ongegrond wordt verklaard, beschikt de overtreder over een nieuwe ter-mijn van 30 dagen om de boete te betalen. Indien de overtreder niet akkoord gaat met de beslissing waarbij de geldboete na ongunstig verweer wordt gehandhaafd, kan hij tegen deze be-slissing beroep instellen bij de politierechtbank te Sint-Niklaas.

Voor verdere informatie: dienst gemeentelijke admini-stratieve sancties, Dalstraat 26, 9100 Sint-Niklaas, e-mail: [email protected], tel. 03 760 65 70/79

kort

V.U

.: M

arijk

e H

enne

& M

ike

Nac

hteg

ael–

Abi

ngdo

nstr

aat 9

9 –

Sint

-Nik

laas

DE WOONWINKEL

Contacteer ons met jouw woonvragen!

www.sint-niklaas.be/woonwinkel

in het welzijnshuis

Untitled-125 1

10/21/2015 3:27:16 PM

10

Page 11: Stadskroniek januari - februari 2016

oefen hier je nederlands, een taalproject in de stad

Dit project heeft één doel en dat is anderstalige inwoners hel-pen om Nederlands te oefenen, bij de bakker of apotheek om de hoek. In de binnenstad zijn veel winkels, apothekers, bakkers, de stadsloketten, de balie van het welzijnshuis,… plaatsen om Nederlands te oefenen. Surf naar www.sint-niklaas.be/diversiteit en ontdek alle oefenplaatsen in de binnenstad. Deelnemende handelaars en diensten herken je aan dit label. De Week van de anderstalige klant, die plaatsvindt van 22 tot en met 26 februari 2016, is ontstaan uit het taalproject ‘Oefen hier je Nederlands’. Tijdens deze week doen Sint-Niklase handelaars extra moeite om volwassen anderstalige cursisten Nederlands te laten oe-fenen. Leerlingen van Leerpunt, VDAB, LBC en OKAN leggen in kleine groepjes een oefenparcours af. Ze gaan hiervoor bij ver-schillende handelszaken langs en voeren een taalopdracht uit; een interview met de uitbater, het zoeken van ingrediënten voor een fruitsalade, … Meer info krijgt u bij Karen Van Dorsselaer, [email protected] of tel. 03 778 37 44.

Wat vindt u van de trage wegen in sint-niklaas-centrum?

Wist u dat Sint-Niklaas-centrum maar liefst 200 trage wegen telt? Op woensdag 20 januari 2016, om 20 uur in de vredes-zaal van het stadhuis, denken het stadsbestuur, Regionaal Land-schap Schelde-Durme en de provincie Oost-Vlaanderen samen met alle geïnteresseerden na over de toekomst van deze trage wegen. Vooraf kan u de wegjes zelf verkennen aan de hand van een evaluatiebundel (www.rlsd.be > nieuws). Doel is te weten te komen voor welke trage wegen herstelling/openstelling wen-selijk is. Uw mening is belangrijk! Alle opmerkingen en wensen worden gewikt en gewogen. De conclusies vormen samen een adviesnota die het stadsbestuur begeleidt bij het opknappen van de trage wegen in dit deelgebied. Iedereen is van harte welkom.

leer de scholen in uw buurt kennen via ‘school in zicht’

Ouders uit het centrum van Sint-Niklaas worden geïnformeerd over het scholenaanbod in hun buurt tijdens een infoavond en openschooldagen. Ouders ontmoeten er andere gezinnen die ook op zoek zijn naar een goede school in hun buurt. Alle centrumscholen werden uitgenodigd om deel te nemen en de meeste zegden toe. De organisatie is in handen van ‘School in zicht’, gefinancierd door de stad Sint-Niklaas.

Infoavond met scholenmarkt: donderdag 14 januari 2016 om 20 uur in ‘t Bau-huisDirecties en ouders met schoolgaande kinderen zijn aanwezig om vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. Graag vooraf inschrijven.

Openschooldagen: maandag 25 januari, donderdag 28 januari en dinsdag 2 februari 2016Deelnemers krijgen een rondleiding van de directie en zien de klasjes in werking. De rondleidingen starten om 8.45 uur, 10.30 uur, 13.30 uur. Ouders kunnen dus drie scholen bezoe-ken op één dag. Inschrijven is noodzakelijk, want ‘School in zicht’ groepeert de bezoekers.

Voor meer informatie & inschrijving: www.schoolinzicht.be/sint-niklaas

Clubhuis rode kruisstraat: iedereen welkom

Het stadsbestuur voert al jaren een positief beleid voor en door senioren. Een goed voorbeeld hiervan zijn de club- en buurthuizen van de stad. Op deze plek kunnen senioren elkaar ontmoeten, een praatje slaan of samen een kaartje leggen.

De stad, de vrijwilligers en de bezoekers van clubhuis Rode Kruisstraat nodigden op 17 november 2015 de inwoners uit de buurt uit om kennis te maken met clubhuis Rode Kruis-straat. Tijdens dit infomoment werden de bezoekers bevraagd over hun interesses. Hieruit kwam naar voor dat de bezoekers open stonden voor een (kerst)feestje, een etentje in de zomer, de aankoop van een biljart, infomomenten… Met deze infor-matie kan het clubhuis nieuw leven ingeblazen worden.

Wie interesse heeft, kan steeds een kijkje gaan nemen in het clubhuis in de Rode Kruisstraat 22-24. Het clubhuis is elke weekdag open tussen 13 en 17 uur. De vrijwilligers die het clubhuis openhouden, ontvangen iedereen met plezier. Zij zorgen er tevens voor dat u iets kan drinken.

Nederlands

WWW.SINT-NIKLAAS.BE

hier jeOEFEN

11

Page 12: Stadskroniek januari - februari 2016

Werken

Werken aan de weg

12

HERAANlEG N70 VAN StER tOt KWAKKEl-HOEKStRAAt OP SCHEMA

Midden oktober ging de herinrichting van start van de N70, tussen de Ster en de Kwakkelhoekstraat. Het gaat om een gezamenlijk project van het Agentschap Wegen en Verkeer, de stad Sint-Niklaas en Aquafin. Het doel van de werken is het veiliger maken van de N70 en het ver-beteren van de doorstroming van het verkeer. Nog tot april 2016 loopt fase 1 van het project, langs de zuidzijde van de N70 (rijrichting Beveren). Van maart 2016 tot eind 2016 staat fase 2 op de planning, langs de noordzijde (rij-richting Sint-Niklaas). Van april tot juli 2016 wordt ook de rotonde Ster heraangelegd. Tijdens de werken blijft er al-tijd één rijstrook beschikbaar, in de richting van Beveren.

PlANNING VOORjAAR 2016

Rioleringswerken in Puivelde

Aquafin blijft werken aan zuiver water in Sinaai en Belsele. Daarom plant het bedrijf de aanleg van de collector ‘Ossenhoek – Puivelde’ in de loop van 2016. Deze afvalwatercollector vormt de ruggengraat voor de aansluiting van het afvalwater van ongeveer 2 000 inwoners uit Puivelde en ruime omgeving op de water-zuiveringsinstallatie van Sinaai. Later zal het stadsbe-stuur verschillende zijtakken op deze collector kunnen

aansluiten. Zo worden reeds concrete plannen gemaakt voor rioleringswerken in de Gentstraat en Nauwstraat. Anderzijds werkt Aquafin ook aan plannen voor de uit-breiding van de waterzuiveringsinstallatie die gelegen is in de Edgar Tinelstraat. In het late voorjaar van 2016 starten de rioleringswerken voor de collector Ossen-hoek - Puivelde. Er worden rioleringswerken uitgevoerd in de Puiveldestraat, Kruisstraat en Marktstraat. Het he-melwater zal langsheen het volledige tracé worden ge-scheiden van het afvalwater. Gezien het gaat over zeer ingrijpende rioleringswerken over een afstand van bijna 4 km zal de hinder groot zijn. De bewoners die recht-streeks hinder ondervinden van deze werken zullen bin-nenkort worden uitgenodigd voor een infovergadering.

Project Sinaaidorp

Nog in de loop van het voorjaar gaat, in opdracht van het stadsbestuur, een rioleringsproject van start in het centrum van Sinaai. Het tracé omvat Sinaaidorp, een deel van de Vleeshouwersstraat en een deel van de Hulstbaan. Er is een gescheiden rioleringsstelsel voor-zien en de bovengrond wordt volledig vernieuwd, met onder meer een snelheidsremmende inrichting, veilige fietspaden en comfortabele opstapplaatsen voor busge-bruikers. Ook hierover vindt een bewonersvergadering plaats, in aanwezigheid van de aannemer.

eénrichtingsverkeer in deel nieuwstraat en de CastrodreefEind december werd éénrichtingsverkeer in-gevoerd in een deel van de Nieuwstraat en de Castrodreef (zie plan). De nieuwe verkeers-circulatie geldt voor alle voertuigen, uitge-zonderd fietsers en bromfietsen klasse A. De ingreep kwam er om een einde te maken aan de onveilige situatie voor voetgangers en fiet-sers in het smalle gedeelte van de Nieuwstraat, tussen de Kroonmolenstraat en de Castrodreef. De maatregel strookt met de principes van het stedelijk mobiliteitsplan, waarbij in overleg met de bewoners wijkcirculatieplannen zullen opgemaakt worden met minimaal autoverkeer tussen de wijken.

JEF BURMPARK

KO

KK

ELB

EE

KS

TR

AA

T

BARON DHANISSTRAAT

HENDRIK

MO

LEN

STR

AAT

GROTE MARKT

NIE

UW

STR

AAT

DE

CA

ST

RO

DR

EE

F

HEYMANPLEIN

MONSEIGNEUR

KROONMOLEN-

PLEIN

HO

VENIE

RS-

STILLEMANSSTRAAT

ST

RA

AT

KRO

ON

-

Nieuwe

verkeerssituatie

NIE

UW

STR

AAT

Page 13: Stadskroniek januari - februari 2016

milieU

1313

renteloos lenen voor ener-giebesparende ingrepen aan uw woning?Wist u dat u voor tal van energiebesparende ingrepen in de woning beroep kan doen op een goedkope lening tot 10.000 EUR, terugbetaalbaar op 5 jaar? Met de Vlaamse Energielening kan u goedkoop lenen voor volgende ingre-pen: dak-, muur- en vloerisolatie, een zuinige verwarmings-installatie, een zonneboiler, fotovoltaïsche zonnepanelen, luchtdichtingswerken, een energiezuinig ventilatiesys-teem, een energieaudit van de woning, energiezuinige verlichting en de aankoop van energiezuinige huishoud-toestellen (dit laatste enkel voor de specifieke doelgroep).

Sinds 1 januari 2016 wordt de Vlaamse Energielening ren-teloos (met 0% interest) aangeboden aan alle inwoners van Sint-Niklaas! Dit omdat het stadsbestuur in het kader van het klimaatplan extra wil inzetten op het stimuleren van energiebesparende ingrepen in de woningen. De stad doet dit door de rentelast van 2% over te nemen voor elk leningsdossier dat in Sint-Niklaas wordt afgesloten in de periode van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2019 en hoopt dat u er massaal gebruik van zal maken!

Voor de Vlaamse Energielening kan u terecht bij Inter-waas, Lamstraat 113, www.interwaas.be, tel. 03 780 52 00.

herinnering: samenaankoop groene stroomSchreef u nog niet in voor de samenaankoop groene energie? Dat kan nog tot en met 1 februari 2016 via de website www.samengaanwegroener.be

Wie geen toegang tot internet heeft en toch wil in-schrijven voor de samenaankoop van groene energie, is welkom op de zitdagen die het stadsbestuur inricht op volgende data: maandag 11/01, dinsdag 12/01, woens-dag 13/01, donderdag 14/01 en vrijdag 15/01, telkens van 8.30 uur tot 12.00 uur.

De zitdagen zijn enkel op afspraak en vinden plaats in het welzijnshuis, Abingdonstraat 99. Afspraken kunnen

worden gemaakt aan de balie van het welzijnshuis, tel. 03 778 66 66. Vergeet niet uw laatste jaarafrekening van elektriciteit en eventueel aardgas mee te brengen naar de afspraak! Deze gegevens zijn nodig om uw in-schrijving te vervolledigen.

help de steenuil aan een onderdak in uw buurt!Steenuilen broeden graag in holtes van oude knotwilgen en hoogstamfruitbomen. Bei-de broedplaatsen verdwijnen helaas steeds vaker uit ons landschap. Uilenwerkgroep Waasland biedt wilgen aan die u kan planten in een geschikt gebied voor steenuilen. Mits aangepast beheer groeit het plantgoed uit tot volwaardi-ge knotwilgen en bieden ze binnen enkele jaren broedge-legenheid aan steenuilen. Bij een aanplant van 20 wilgen heeft u mogelijk recht op een subsidie voor kleine land-schapselementen. Interesse om de steenuil te helpen? Con-tacteer [email protected] voor meer informatie.

is uw centrale verwarming in orde? drie gouden regels1. Veilig opstarten

Laat uw nieuw of gewijzigd verwarmingstoestel voor het eerste gebruik keuren door een erkende technicus. Hij gaat na of het voldoet aan alle veilig-heids- en kwaliteitseisen en of het goed geplaatst is.

2. Veilig verwarmen Laat uw stookolieketel jaarlijks en uw gasketel twee-jaarlijks onderhouden door een erkende technicus. Hij controleert of er risico is op CO-vergiftiging en reinigt en stelt de ketel af zodat deze zuinig werkt.

3. zuinig verwarmen Als u uw huis verwarmt met een verwarmingstoestel dat ouder is dan vijf jaar en met een vermogen vanaf 20 tot en met 100 kW (de meeste gewone verwar-mingstoestellen), dan moet u elke vijf jaar een ver-warmingsaudit laten uitvoeren. De erkende technicus berekent het rendement van de hele verwarmings-installatie en stelt energiebesparende maatregelen voor. Meer informatie: www.veiligverwarmen.be

Page 14: Stadskroniek januari - februari 2016

Veegplan 2016: samenwerken voor een propere stadHet stadsbestuur houdt straten en pleinen rein volgens een veegplan. Elke straat wordt hierbij jaarlijks minimaal één keer tot maximaal vier keer per jaar onder handen genomen. Tijdens een veegbeurt wordt het onkruid verwijderd op een ecologische manier, zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Het zand wordt grondig opgeveegd, zodanig dat onkruidgroei minder kansen krijgt. Zwerfvuil wordt geruimd. Indien nodig worden rioolkolken geledigd en bladerresten verwijderd.

Voor straten waarvoor parkeerverbod noodzakelijk is om de veegbeurt te kunnen uitvoeren werden de data van de veegbeurten in 2016 vastgelegd. Deze kan u vinden in bijhorende tabel. Voor straten waarvoor geen parkeerverbod wordt opgelegd, werd geen vaste datum vastgesteld. Dit om de nodige flexibiliteit tijdens de uitvoering toe te laten.

Om de werken zo vlot mogelijk te laten verlopen vraagt het stadsbestuur met aandrang om het parkeerverbod strikt na te leven. Indien nodig zal, in samenwerking met de lokale politie, streng worden opgetreden tegen overtreders.

Abingdonstraat + pijpekoppen 31-05-2016 09-11-2016Adolf Daensplein 22-03-2016 04-10-2016Aerschotstraat 14-06-2016 23-11-2016Albrecht Rodenbachstraat 21-04-2016 13-09-2016Ankerstraat 23-02-2016 13-09-2016Antwerpse steenweg 23-02-2016 13-09-2016Apostelstraat 20-04-2016 18-10-2016August De Boeckstraat 16-03-2016 27-09-2016August Nobelsstraat 08-06-2016August Vermeylenstraat 15-03-2016 21-09-2016Azalealaan 12-04-2016 25-10-2016Baenslandstraat 23-06-2016Baron Dhanisstraat 01-03-2016 06-09-2016Beekstraat 01-03-2016 06-09-2016Begijnenstraat 17-03-2016 25-08-2016Begoniastraat 06-04-2016 20-09-2016Bellemansstraat 16-06-2016Belseledorp 03-03-2016 18-08-2016 10-11-2016Beneluxstraat 22-03-2016 04-10-2016Beukenlaan 16-06-2016Blauwververstraat 23-06-2016Bloempelderstraat 06-07-2016Blokmakerstraat 08-06-2016 16-11-2016Boonhemstraat 05-10-2016Bredadreef 08-03-2016 11-10-2016Breedstraat 06-04-2016 24-08-2016Bremstraat + kinderdagverblijf 05-04-2016Broedersstraat 06-09-2016Broodstraat 09-03-2016 05-10-2016Brouwershof 01-03-2016 29-06-2016 06-09-2016Brugsken 28-06-2016Buurthuis Baensland 22-03-2016 04-10-2016Casinostraat 09-03-2016 05-10-2016Chrysantenstraat 22-06-2016 19-10-2016Clement Heirmanstraat 08-06-2016 16-11-2016Collegestraat + omgeving 30-03-2016 30-08-2016

Colmarstraat 08-03-2016 11-10-2016Daliaweg 06-04-2016 20-09-2016De Castrodreef 29-06-2016De Gravestraat 23-03-2016 07-09-2016Dillaartwijk 24-03-2016Dr. R.Haeltermanlaan 19-05-2016Dr. Van Raemdonckstraat 24-05-2016 12-10-2016Dr. Verdurmenstraat 10-05-2016 28-09-2016Driegaaienhoek 23-06-2016Driegaaienstraat 15-06-2016Driekoningenstraat +doorsteek naar Lavendelstraat

05-04-2016

Dries 31-03-2016 22-09-2016Edgar Tinelstraat 22-09-2016 31-03-2016Edmond Meertstraat 15-03-2016 21-09-2016Eekhoornstraat 01-09-2016Eindestraat 03-03-2016 18-08-2016 10-11-2016Franciscuslaan 09-06-2016Garage Van Hoecke 01-09-2016Gareelmakerstraat 07-07-2016Gasmeterstraat 27-04-2016Geraniumstraat 22-06-2016 19-10-2016Gladiolenstraat 06-04-2016 20-09-2016Gorinchemstraat 09-11-2016 31-05-2016Goudenregenlaan 22-06-2016 19-10-2016Grote Heimelinkstraat (van Vlasstraat tot Uilenstraat)

24-08-2016

Grote Heimelinkstraat van Raapstraat tot Vlasstraat

01-09-2016

Grote Markt 01-06-2016 31-08-2016Grote Peperstraat 20-04-2016 18-10-2016Guido Gezellelaan 30-06-2016Gyselstraat 04-08-2016Hazewindstraat 01-03-2016 06-09-2016Heidebloemstraat 24-03-2016Heistraat 24-03-2016

Veegplan: straten met parkeerverbod

Page 15: Stadskroniek januari - februari 2016

Hemelaerstraat 14-06-2016 23-11-2016Hemelsbreedte 19-05-2016Hendrik Consciencestraat 21-04-2016Hendrik Heymanplein tot aan de Mgr. Stillemanstraat

29-06-2016

Herdersstraat 05-04-2016Hertenhof 28-07-2016Hertenstraat 28-07-2016Hertjen 28-07-2016Hof van Belsele 03-03-2016 18-08-2016 10-11-2016Hofstraat 01-06-2016 31-08-2016Hoge Bokstraat 07-04-2016 27-07-2016Hogenakkerstraat 23-03-2016 07-09-2016Hooimanstraat 16-06-2016 29-09-2016Hortensiastraat 12-04-2016 25-10-2016Hospitaalstraat 28-06-2016Hoveniersstraat 29-06-2016Hugo Verrieststraat 21-04-2016Huis Ten Halve 08-09-2016Hulstendreef 02-06-2016Jan Baptist Davidstraat 15-03-2016 21-09-2016Jan Breydelstraat / Plein 28-04-2016 24-11-2016Jan Frans Willemsstraat 15-03-2016 21-09-2016Joseph Lonckestraat 27-04-2016Kaarsenmakerstraat 06-07-2016Kalkstraat 20-04-2016 18-10-2016Kamslagerstraat 06-07-2016Kardinaal Cardijnlaan 31-05-2016 09-11-2016Kasteelstraat 21-06-2016Katharinastraat 09-06-2016Kazernestraat 05-04-2016Kerkstraat 02-06-2016Klapperbeekstraat (parkeerverbod kant onpare nr tot meesterstraat)

08-09-2016

Klaprozenstraat 22-06-2016 19-10-2016Kleibeekstraat 07-04-2016Klein Hulststraat 19-04-2016 15-11-2016Kleine Breedstraat 28-07-2016Kleine Heimelinkstraat 24-08-2016Kleine Peperstraat 20-04-2016 18-10-2016Klokke Roelandlaan 09-06-2016 29-09-2016Knaptandstraat 25-05-2016Kokkelbeekstraat 25-05-2016Kongostraat 11-05-2016Koningin Elisabethlaan 18-05-2016 08-11-2016Koningin Elisabethplein 18-05-2016 06-10-2016 08-11-2016Koningin Elisebethlaan 06-10-2016Kroonmolenplein 14-06-2016 23-11-2016Kroonmolenstraat + doodlopend stuk 14-06-2016 23-11-2016Kuiperstraat 07-07-2016Lamstraat 26-04-2016 26-10-2016Land van Waasstraat 22-03-2016 04-10-2016Landbouwersstraat 24-02-2016Langhalsbeekstraat 27-07-2016Lavendelstraat 05-04-2016Leon Scheerderslaan 30-06-2016Lepelhoekstraat 10-03-2016Lindenstraat 10-05-2016 28-09-2016Lodewijk De Meesterstraat 26-04-2016 26-10-2016Lodewijk Dosfelstraat 21-04-2016Loverkenslaan 09-06-2016Luccastraat 08-03-2016 11-10-2016Madeliefjesdreef 06-04-2016 20-09-2016Magnolialaan 12-04-2016 25-10-2016Mandenmakerstraat 23-06-2016Meesterstraat 15-09-2016Mercatorstraat onpare kant 13-04-2016 14-09-2016Mercatorstraat pare kant 23-03-2016 07-09-2016Mezenstraat 19-05-2016Minderbroedersstraat 19-04-2016 15-11-2016Mispelstraat 07-04-2016Moerlandstraat + KBC gebouw 02-03-2016Moleken 27-07-2016Molendreef 02-06-2016Molenwijk 26-05-2016Monseigneur Stillemansstraat 29-06-2016Nieuwe Molenstraat 01-09-2016Nieuwkerkenstraat 25-02-2016 12-05-2016 11-08-2016Nieuwstraat 29-06-2016Nijverheidsstraat 27-04-2016Nobels-Peelmanstraat 24-02-2016Noordlaan 30-06-2016Oude Molenstraat 18-05-2016 06-10-2016 08-11-2016Paddeschootdreef 21-04-2016 17-11-2016Papenakkerstraat 19-04-2016 15-11-2016Parklaan kant Sinbad 02-03-2016 23-08-2016Parklaan richting Grote Markt 30-03-2016Passtraat van Raapstraat tot Kleine Hei-melinkstraat + kasseistrook

01-09-2016

Pastoor De Meerleerstraat 11-05-2016Pastorijstraat 04-08-2016Pater Segersstraat 15-06-2016Patersbos 16-06-2016

Patershoek 07-04-2016Patotterij 16-06-2016Peperstraat 04-08-2016Peter Benoitpark 16-03-2016 27-09-2016Peter Benoitstraat 16-03-2016 27-09-2016Philippus Neridreef 23-02-2016 13-09-2016Plezantstraat 14-04-2016Plezantstraat richting spoorweg 30-03-2016 30-08-2016Plezantstraat spoor richting 01-06-2016 31-08-2016Polderstraat 07-06-2016 22-11-2016Pottenbakkerstraat 07-07-2016Prins Albertstraat 07-06-2016 22-11-2016Prins Karelstraat 24-05-2016 12-10-2016Prins Leopoldplein 18-05-2016 06-10-2016 08-11-2016Prinses Marie-Josestraat 12-10-2016 24-05-2016Raapstraat 01-09-2016Raapstraat (tussen Ant. Steenweg en Singel)

13-09-2016 23-02-2016

Regentiestraat 09-03-2016 05-10-2016Reynaertpark 14-07-2016Richard van Britsomstraat 09-03-2016 05-10-2016Rode Kruisstraat 17-03-2016Rolliersstraat 21-06-2016Rozenlaan 02-06-2016Schaapherderstraat 07-07-2016Schoolstraat kant Brugsken 02-03-2016Schoolstraat kant Sinbad 23-08-2016Schouwburg 30-03-2016 30-08-2016Schrijberg 16-06-2016Schuttershof 25-02-2016 12-05-2016 11-08-2016Seringenstraat 06-04-2016 20-09-2016Sigarenmaaksterstraat 07-07-2016Sinaaidorp 31-03-2016 22-09-2016Sint Rochushof 13-04-2016 14-09-2016Sint-Antoniusstraat 31-05-2016 09-11-2016Sint-Gillisbaan 10-03-2016Sint-Jansplein 22-03-2016 04-10-2016Sint-Jansstraat 22-03-2016 04-10-2016Sint-Vincentiusstraat 07-06-2016 22-11-2016Slachthuisstraat 17-03-2016 25-08-2016Smisstraat 23-06-2016Sparrenhofstraat 10-03-2016 25-08-2016Spoorweglaan kant school 01-06-2016 31-08-2016Spoorweglaan kant woningen 30-06-2016Stanislaw Maczekpark 14-07-2016Stationswegel 16-06-2016Strodekkerstraat 06-07-2016Tabakstraat 23-03-2016 07-09-2016Ten Bos 25-02-2016 12-05-2016 11-08-2016Tereken kant Smisstraat 14-07-2016Tereken van kerk tot N70 25-05-2016Truweelstraat 13-04-2016 14-09-2016Tulpenstraat 12-04-2016 25-10-2016Turkyen 04-08-2016Valk 27-07-2016Van Durmestraat 16-03-2016 27-09-2016Van Haevermaetstraat 15-11-2016 19-04-2016Van Naemenstraat 24-05-2016 12-10-2016Veldstraat 10-05-2016 28-09-2016Verbindingsstraat 08-06-2016 16-11-2016Vermorgenstraat 07-06-2016 22-11-2016Verzusteringslaan 08-03-2016 11-10-2016Vijfstraten (Singel tot Begijnenstr.) 17-03-2016Vijfstraten tot Singel 14-09-2016Vijfstraten vanaf Begijnenstraat 08-09-2016Vijverstraat 03-03-2016 18-08-2016 10-11-2016Vleeshouwersstraat 31-03-2016 22-09-2016Vlyminckshoek 07-04-2016Voskenslaan 28-07-2016Vrasenestraat 12-05-2016Vrasenestraat tot Kolkstraat 25-02-2016 11-08-2016Vrouw Mariastraat 10-03-2016Vrouweneekhoekstraat 10-03-2016 25-08-2016Walburgstraat 20-04-2016 18-10-2016Wallenhof 15-09-2016Watermolendreef 14-04-2016Watermolenstraat 14-04-2016Watertorenstraat 23-08-2016Wegvoeringsstraat 24-02-2016Westerlaan 21-06-2016Westerplein 21-06-2016Westerstraat 21-06-2016Wijnveld eiken 29-09-2016Wijnveld school 29-09-2016Wijnveld school tot Hemelsbreedte 16-06-2016Wijnveld van Hemelsbreedte tot Hulst-baan

19-05-2016

William Griffithstraat 14-07-2016Zamanstraat 10-05-2016 28-09-2016Zeeldraaierstraat 06-07-2016Zeildoekstraat 26-04-2016 26-10-2016

Page 16: Stadskroniek januari - februari 2016

800 jaar sint-niklaas: aanvraag projectsubsidie indienen tot 30 april

Ruim 300 stadsgenoten verschenen be-

gin september op de afspraak in de stads-

schouwburg voor de start van ‘800 jaar Sint-

Niklaas’. Het werd een feestelijke, sfeervolle

avond. Het stadsbestuur gaf daar toelichting

over de subsidie die ter beschikking wordt

gesteld voor wie in het jubileumjaar een

bijzonder project op het getouw zet.

PROjECtSuBSIDIE

Het stadsbestuur wil zoveel mogelijk verenigingen, buurt-comités, scholen en bedrijven uitnodigen om in 2017 een activiteit te organiseren rond 800 jaar Sint-Niklaas en stelt daarvoor een projectsubsidie ter beschikking. Belangrijk is dat ook individuele burgers met zin voor initiatief en goe-de ideeën deze subsidie kunnen aanvragen.

Het initiatief of project waarvoor steun wordt ge-vraagd mag geen commercieel doel nastreven. De aanvrager moet een verbondenheid met de stad aan-tonen. Verder moet het initiatief kaderen in de viering van 800 jaar Sint-Niklaas en éénmalig, bijzonder en/of vernieuwend zijn. Het project moet ook de normale werking van de aanvragende organisatie overschrij-

den en Sint-Niklaas op een positieve manier in de kij-ker plaatsen. Het volledige subsidiereglement en het aanvraagformulier zijn te vinden op www.800jaarsint-niklaas.be. Voor de subsidies zijn er drie categorieën voorzien (tot 500 EUR, van 500 EUR tot 2.500 EUR en boven de 2.500 EUR).

tOt 30 APRIl 2016

Na de lancering van de oproep voor het aanvragen van een projectsubsidie gingen heel wat verenigingen, co-mités en ook individuele inwoners onmiddellijk aan de slag. De bijkomende vragen en eerste reacties, die bij het stadsbestuur binnenliepen, zijn alvast veelbe-lovend. Er broeit wat in de stad!

Om initiatiefnemers voldoende tijd te geven hun pro-ject voor te bereiden, wordt de periode voor het indie-nen van een aanvraag voor een subsidie verlengd tot zaterdag 30 april 2016.

In de loop van het voorjaar komt het stadsbestuur met de aankondiging van het jubileumjaar naar u toe.

meer info

Annelies De Graeve, projectcoö[email protected]. 03 778 34 94www.800jaarsint-niklaas.be

16

Vera

ntw

. uitg

.: Li

even

Deh

ands

chut

ter,

burg

emee

ster

, Gro

te M

arkt

1, 9

100

Sint

-Nik

laas

.Ve

rant

w. u

itg.:

Liev

en D

ehan

dsch

utte

r, bu

rgem

eest

er, G

rote

Mar

kt 1

, 910

0 Si

nt-N

ikla

as

800

JAAR12

17

| | | S i n d s 121 7 | | |

SINT-NIKLAAS

| | | | | |