Nekker januari-februari 2016

12
MAANDBLAD, VERSCHIJNT NIET IN JULI EN AUGUSTUS ERKENNINGSNR. P908102 AFGIFTEKANTOOR AALST 1 Laken beweegt #SHOOTbockstael Oproep Breek de stad open Nieuw busplan Geef je mening Het is onze vurige wens dat u geniet van 2016! Foto: Winterwandeling 2015 © Sophie Nuytten JAARGANG 40 – JAN-FEB 2016 NR. 1

description

#SHOOTBockstael brengt de Bockstaellaan in beeld - Reageer op het nieuwe busplan - Ga uit en breek de stad open

Transcript of Nekker januari-februari 2016

Page 1: Nekker januari-februari 2016

Maandblad, verschijnt niet in juli en augustus

erkenningsnr. P908102 afgiftekantoor aalst 1

Laken beweegt

#SHOOTbockstael

Oproep

Breek de stad open

Nieuw busplan

Geef je mening

Het is onze vurige wens dat u geniet van 2016! Foto: Winterwandeling 2015 © Sophie Nuytten

jaargang 40 – JAN-FEB 2016 – nr. 1

Page 2: Nekker januari-februari 2016

Nekkersdal ligt op de Bock-staellaan. Een drukke, nogal onpersoonlijke laan.

Een straat met vele mooie gevels, maar zonder echt gezicht. Steffi : “Hier willen we graag verandering in brengen. We willen dat mensen elkaar herkennen op straat. En dat de laan opnieuw wordt opgeëist door haar bewoners. Daarom wil-den we zoveel mogelijk mensen die wonen, werken of regelmatig passe-ren tussen Poesjkin en Bockstaelplein op de foto. We wisten dat dat niet evident ging worden in een laan met een grote diversiteit aan culturen en talen. Iemand onverwacht voor de lens krijgen, bleek niet vanzelf-sprekend. Maar toch verzamelden we met de hulp van 3 fantastische fotografen een 150-tal portretten : mensen uit verschillende culturen, jong en oud, vrouwen en mannen. Het toont de schuchterheid van de ene en het zelfvertrouwen van de ander, het toont de breekbaarheid van enkelen en het harde leven van sommigen. Het geeft een beeld van hoe de laan is.”

Saskia Vanderstichele is naast een geweldige fotografe, gekend van haar foto’s voor Brussel Deze Week, iemand met een hart voor de wijk, oprecht geïnteresseerd in wie voor haar lens verschijnt.

“Het trof me hoeveel mooie, fotoge-nieke mensen er wonen in deze laan. En dat ze open over hun ervaringen vertelden tegen ons. Je verwacht dat niet van een laan als Bockstael. Men-sen leken ons te vertrouwen, wilden hun verhaal kwijt. Ze hebben nood aan dat sociale aspect van de straat, maar lijken het niet meer te vinden. Zo waren er Agnès en Evelyne, moeder en dochter. Ze wonen allebei al 41 jaar op de laan, ondertussen op twee verschil-lende huisnummers, maar nog steeds dicht bij elkaar. Heel mooi om hen samen te zien. Ook Luc Hoenraat en Lucie Desmedt wonen er al heel lang. Ze hebben de straat in verschillende tijden meegemaakt en kunnen er hon-derduit over vertellen. Na twee dagen fotograferen zagen we de hele smelt-kroes die de Bockstael is, met mensen met culturele achtergronden van over de hele wereld, passeren.”

Tine Desmet sprokkelde, gewapend met een polaroidtoestel, miniportret-ten en quotes van bewoners die ze tegenkwam op straat.

“Halte Bockstael, camera in de hand, actie. Als vreemde eend in de Bock-staelwijk was het ronddwalen met een polaroidcamera een geschenk. De camera was als het ware een toe-gangsticket tot de verhalen van deze

© Saskia Vanderstichele

© Tine Desmet

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

2

actief laken

#SHOOTBOCKSTAEL

Met het project #SHOOTbockstael wou Nekkersdal een smoel plak-ken op de Bockstaellaan en haar

bewoners : wie woont er, wie werkt er en wie zijn ze ?

Page 3: Nekker januari-februari 2016

wijk en zijn bewoners. Toegegeven, eerst dachten velen dat ik de weg kwijt was of steun kwam vragen voor één of ander goed doel. Maar als ik zei dat ik aan een fotopro-ject werkte waarin zij, de bewo-ners van de Emile Bockstaellaan, de hoofdrol speelden, verscheen er vaak een grote glimlach op hun gezicht. “Ik woon hier al 20 jaar, ik weet zelfs nog dat hier trams reden”, “Wacht, ik roep mijn kin-deren, dan kan je van hen ook een foto trekken”,”Secondje, eerst mijn haar kammen”,... Dag Batman, dag mooi lief meisje met het ijsje, dag mevrouw die op haar bus stond te wachten, dag meneer met de wandelstok, het was me een waar genoegen.”

Lies Engelen ging langs bij de hande-laars van de Bockstaellaan en maakte een portret van hen in hun winkel.

“Alle handelaars waren super-enthousiast, zeker ook omdat het project het gemeenschapsgevoel kan versterken. Hoewel het voor de meeste niet evident was om een portret te laten maken. Vaak waren ze zenuwachtig. Maar bij het zien van het resultaat was iedereen best trots dat hun zaak en het personeel in de kijker wordt gezet. Ze kijken er al naar uit om de foto’s te tonen aan buren en klanten. Zelf werd ik overal heel vriendelijk ontvan-gen, vaak met eten en drinken. Als fotograaf was dit een zeer dank-bare opdracht en een unieke kans om op deze speciale manier kennis te maken met de buurt. Een extra motivatie ook om, zonder mijn fototoestel, meer kennis te maken met mijn buren in Brussel.”

Je kan de foto’s nog de hele maand januari bewonderen door gewoon

door de straat te lopen, of eens bin-nen te springen bij Nekkersdal.

• De foto’s van Saskia zijn te zien achter de ramen van nr. 122, schuin tegenover Nekkersdal.

• De polariods van Tine kan je bekijken aan de inkom van Nek-kersdal.

• De handelaars hingen de portret-ten van Lies op in hun winkel.

• Van de ontwikkelde foto’s uit de wegwerpcamera’s – die we uit-deelden aan bewoners, regel-matige passanten, werknemers, kinderen en tieners van de Bock-staellaan – kan je collages zien op verschillende plekken in de Bockstaellaan.

• Ook de tieners van IBO Nekkersdal maakten, samen met Lies, verras-sende portretten en scènes in de Bockstaellaan. Hun ludieke blik op de laan ontdek je in Nekkersdal en in het straatbeeld.

• Enkele klassen van Kakelbont en BSGO ‘t Plantzoentje werkten rond fotografie en de wijk. Een selectie van hun foto’s wordt tentoonge-steld in Nekkersdal.

• Tijdens ons nieuwjaarsfeest op 16 januari worden alle foto’s geprojecteerd.

#SHOOTbockstael, een project in het kader van het duurzaam wijkcontract Bockstael.

© Lies Engelen

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

3

Page 4: Nekker januari-februari 2016

stadsberichten

BILImprowedstrijd

zondag 14 februari – 20u

BIL speelt ook dit jaar zijn Brusselse competitiematchen in Nekkersdal. Drie keer houdt de BIL-karavaan hier halt voor een improwedstrijd op het scherp van de snee. De BIL-for-mule is ijzersterk : een match in ijshockeystijl, compleet met ploegoutfits, scheidsrechters en een ceremoniemeester en pianist die alles in de juiste sfeer brengen. Het publiek krijgt ook een actieve rol : met onze beroemde pantoffels, mag je gooien als iets niet naar je zin is. Alles samen staat dit garant voor een avond pure fun waarvan niemand op voorhand pre-cies weet wat er gaat gebeuren ! We openen het seizoen op Valentijn, dus breng zeker uw lief mee !

Tickets : €13 / €10 – reserveren via www.bil.be

theater

NieuwjaarsfeestWinterBBQ, drankjes, dansen !

zaterdag 16 januari – 19u30>...

Vier met ons het begin van een geweldig nieuw jaar ! We smijten lek-kers op de winterbarbecue, hout op de vuurkorven en bieden je iets te drinken aan. Herken vrienden en buren in levende lijve, of op de foto’s in de expo van #shootbockstael. Dansers van de Kunsthuma-niora Brussel, begeleid door Lenneke Rasschaert & Ivan Schauvliege, maken met hun pop-upperformance de binnenkoer onveilig. Schui-len kan in de toneelzaal, waar – na de op deze gelegenheid vereiste plichtplegingen – een buskin’ Jaune Toujours de party op gang zal trekken. Deze feestneuzen zijn dit jaar twentysomething en zullen dus zeker de dansvloer goed opgewarmd overlaten aan de goede zorgen van DJ Lisa Smolders, bekend van radio en tv. En zo danst u samen met ons vrolijk de nacht en het nieuwe jaar in.

Toegang gratis

event

De Meidendoor tg La Petite Mort

donderdag 18 en vrijdag 19 februari – 20u30 zondag 21 februari – 15u

Ik ben het die een bad neemt in uw badwater. Ik wentel me er in. In het bleke sop. Ik ben het die de restjes uit uw bord haalt. En mijn tong langs de randen van de cointreauglazen laat glijden.

Twee dienstmeiden leven al 15 jaar in het grote huis van mevrouw. Ze zetten de meubels vol rozen. Maar stoffen ze niet af. ‘De meiden’ is een verhaal over macht en de omkering van macht. Het is een spel tussen de afbladderende muren van een oud herenhuis.

Tickets : €8 – Spel: Christine Stoffen & Joke Cant – Regie: Nimfa Tegenbos – Geïnspireerd op ‘Les Bonnes’ van Jean Genet

Soiree KadeeAfter-school/after-work voor groot en klein

vrijdag 12 februari – 17u>19u30

Ontdek de held in jezelf tijdens de eerste Soiree Kadee van 2016 ! Of ben jij eerder een keukenprins/-es ? Ook goed, want er is voor elk wat wils. Kinderen vanaf 4 kunnen kijken naar de kortfilm-compilatie ‘De Geur van Worteltjes’, over lekker eten. Daarna is het aan jou : trek je chefmuts aan en ga aan de slag met worte-len. Oudere kinderen (vanaf 7 jaar) kunnen kijken naar de film ‘Het Lied van de Zee’, een modern folkloristisch sprookje met Keltische invloeden. De kinderen van het Babbelhuis lieten zich door deze film inspireren om, samen met Jochem Devens en Sigrid Keunen, hun eigen eigenzinnig verhaal te maken, dat ze vanavond zullen tonen. En, alsof dat alles nog niet genoeg is, kan je naar goede gewoonte ook dit keer volop experimenteren, kliederen en kladderen in de bib. En zorgen wij voor heerlijk streetfood om duimen en vingers bij af te likken.

Toegang gratis – in het kader van Cinema Fonkel (zie hiernaast)Volgende data: 11/03 & 08/04

familie

theater

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

4

agenda

Page 5: Nekker januari-februari 2016

Het plan : uitbreiden en voor betere verbindingen zorgen, zodat bus beter aansluit

op (toekomstige) tram- en metrolij-nen. Complementariteit dus tussen de verschillende vervoersmiddelen, niet zozeer tussen de verschillende maat-schappijen (de NMBS het S-net, De Lijn...). De prioriteit werd gegeven aan de Brusselaars en de omliggende rand.

Het nieuwe busplan van de MIVB zal op heel het Brusselse gewest een impact hebben, maar de aanpassin-gen zullen groter zijn in het noor-den en het westen. Alle haltes blijven behouden en bijkomende bestem-mingen worden toegevoegd. De grootste verandering zit in de ver-bindingen. Bustrajecten zullen niet worden verkort, zoals dat gebeurde

met de tramlijnen, maar worden ver-legd om stadsdelen onderling beter met elkaar te verbinden.

Om een idee te geven van de omvang : alles samen zullen op de huidige 50 lijnen 15 lijnen onveranderd blijven, 33 lijnen een trajectwijziging ondergaan, 2 lijnen worden afgeschaft en 4 nieuwe lijnen bijkomen. Er zijn aparte busba-nen voorzien en er worden ook 50 nieu-we haltes ingericht. Om die te bedienen zijn 180 extra bussen nodig. En om alle bussen te besturen zouden zo’n 700 bijkomende chauffeurs nodig zijn.

Dat gebeurt natuurlijk niet van van-daag op morgen. Het busplan zal tussen 2017 en 2019 geleidelijk wor-den doorgevoerd. De prioriteiten worden nog nader bepaald naarge-

lang de behoeften van de klant, de moeilijkheidsgraad van de aanpas-sing en de beschikbare middelen.

WAT VERANDERT ER NU VOOR LAKEN ?

Het traject van bus 88 (De Brouckère- UZ Brussel) wijzigt. Tussen Brouckè-re en Bockstael volgt hij zijn huidi-ge omleidingstraject, dus via Picard en niet langs Dieudonné Lefèvre. Van Bockstael gaat het verder naar het UZ, grotendeels langs het traject van de huidige 53, via Dielegem en Liebrecht.

Bus 53 (Westland Shopping - Mili-tair Hospitaal) rijdt dus niet langer naar het UZ, vanaf Bockstael gaat het richting Westland Shopping, via de huidige reisweg van buslijn 49. De verbinding tussen Bockstael en Mili-tair Hospitaal blijft onveranderd.

Naast bus 49 komt ook bus 89 niet langer naar Laken. De verbinding met Molenbeek wordt overgenomen door bus 86 (Bockstael - Machtens). Van Bockstael rijdt die via Dieudonné Lefèvre naar Picard, en van daar via het traject van de huidige 89 naar Hertogin van Brabant en vervolgens naar Machtens.

Het traject van bus 84 (Mariëndaal - Berchem Station) wordt in 2 rich-tingen verlengd, voor een nieuwe rechtstreekse verbinding tussen Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Heizel en Neder-Over-Heembeek.

Bus 14 (Heizel - Noordstation) zal worden verlengd tot de Heizel via de huidige reisweg van bus 84. Er wordt ook een nieuwe reisweg voorzien tus-sen de haltes Belgica en UZ Brussel.

Bus 57 (Noordstation - Militair Hos-pitaal) zal via de Havenlaan blijven rijden. Het traject in Neder-Over-Heembeek wordt aangepast om de industriezones beter te bedienen.

De verlengde bussen 20 en 46 verbinden Thurn & Taxis met Molenbeek, Anderlecht en Sint-Aga-tha-Berchem enerzijds en het stads-centrum anderzijds.

Nieuwsgierig? Dankzij simulaties op www.busplan.brussels krijg je alvast een idee van jouw toekomstige route. Je kan nog tot eind januari je opmerkingen en suggesties kwijt, feedback die een rol zal spelen in de opstelling van het definitieve plan.

Brussel is constant in beweging : er komen nieuwe inwoners bij, er worden wijken

en bedrijfsparken ontwikkeld. Om daarop in te spelen past de MIVB haar busnet aan.

stadsberichten

EEN NIEUW BUSPLAN VOOR BRUSSELLaat weten wat jij ervan vindt!

Cinema Fonkel.

Ontdek de held in jezelf ! Kom naar Cinema Fonkel, het kinderfilmfestival op verschil-lende locaties in Laken en Jette. Thema dit jaar : helden. Deze leuke filmvoorstellingen staan geprogrammeerd in Nekkersdal:

woensdag 3 februari – 14uKLEINE HELDEN EN RARE KWASTEN – Voor kleutersEen compilatie van veertien kleurrijke en verrassende pareltjes die een frisse kijk bieden op het genre van de animatiefilm.

woensdag 3 februari – 15uANTBOY – Vanaf 8 jaarHi j kan tegen muren opklaute-ren en bijtend zuur plassen : Antboy ! Een verrassend poëtische film in het superhelden genre.

vrijdag 12 februari – 17u45DE GEUR VAN WORTELTJES Voor kleuters, tijdens Soiree Kadee

De hoofdfilm van deze compilatie gaat over Konijn en Eekhoorn : buren, lekkerbek-ken en levensgenieters maar bovenal beste vrienden. Tot ze ruzie maken over smaak.

vrijdag 12 februari – 18u30HET LIED VAN DE ZEEVanaf 7 jaar, tijdens Soiree Kadee

Ben ontdekt dat zijn zusje een selkie is, een sirene die met haar gezang een vloek kan opheffen. Een modern folklo-ristisch sprookje met een eigen unieke stijl, alsof je bladert in een sierlijk Kel-tisch-kubistisch prentenboek.

Toegang gratis

film

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

5

Page 6: Nekker januari-februari 2016

µMeer dan 200 historische activiteiten op één avond

µDagelijks leven tijdens de Eerste Wereldoorlog uitgelicht

µUitreiking derde Davidsfonds Geschiedenisprijs

DE NACHT VANDE GESCHIEDENISDINSDAG 25 MAART 2014

www.davidsfonds.be/nacht•016/31wetenschapMemogeschiedenis

Poster_Nacht_vd_Geschiedenis_V4.indd 1 6/01/14 17:23

Met onder meer:

Griet Op de Beeck

Bavo Claes

Christophe Vekeman

Marc Didden

Mia Doornaert

Geert Van Istendael

Ludo Permentier

Dirk Bracke

Chris De Stoop

Ed Franck

Veerle Dobbelaere

40 JAAR NEKKERSDAL

OPROEP REÜNIETer voorbereiding van een grote reünie vol nostalgie over de vroegere jaren – in de Schildknechtstraat, Jubilac, Laken aan zee, Expo visie... – zoeken we alle oudgedienden van Nek-kersdal. Voorzitters, bestuursleden, personeel... We hebben al een lijstje, maar om niemand te vergeten hebben we jouw hulp nodig. Was jij erbij de afgelopen 40 jaar ? Ken je nog mensen die we absoluut niet mogen vergeten ? Kom dan even langs op het nieuwjaarsfeest op 16 januari (liefst tussen 19u30 en 20u30) om ons de gegevens door te geven. Alvast bedankt, het is belangrijk dat jij iets laat weten !

Contact : Danny Bex, 02/478.51.40, [email protected]

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

6

bibliotheek

TOAST LITERAIR .

Word op zondag 24 januari 2016 wakker met Toast Literair, de grootste literaire brunch van Brussel en Vlaanderen. Auteur Lieven Saerens stelt voor de gelegenheid zijn boek ‘Onwillig Brussel’ voor, dat de levensverhalen van Joodse families in Brussel schetst vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. De boek-voorstelling begint om 11u en aansluitend is er ape-ritief.

Zondag 24 januari om 11u – Toegang : €9 / €5 (leden) i.s.m. Davidsfonds laken

TE VOY A CONTAR

UNA HISTORIA…Îti voi spune o poveste…,

FACEBOOK :

HERINNER ME / VERGEET ME

Dit jaar is het thema van de poëzieweek ‘herinne-ringen’. Tijdens deze week focust de bibliotheek van Laken op ‘het recht om vergeten te worden’ en de plek waar herinneringen niet weg te krijgen zijn : sociale media. Niet alleen in de bibliotheek, maar ook op onze facebookpagina kan je onvergetelijke gedichten ontdek-ken. Neem nu alvast een kijkje, want ook buiten de poë-zieweek vind je er nieuws, het leven in de bibliotheek zoals het is, uitgelichte titels en vaak een onverwachte zottigheid.

Poëzieweek, van 28 januari tot 3 februari

Info : Bibliotheek Brussel-Laken – Emile Bockstaellaan 107, Laken www.brussel-laken.bibliotheek.be – Volg ons op Facebook

Ook in 2016 nodigt de bibliotheek van Laken je uit één maal per maand te komen genieten van een meertalig voorleesuurtje. De verhalen worden telkens voorgele-zen in het Nederlands en in een andere taal. In janu-ari is Spaans aan de beurt, terwijl je in februari kan komen wegdromen bij een Roemeense vertelling. Ook ouders en grootouders mogen zich nestelen tussen de kussens of op de stoelen.

Woensdag 27 januari om 15u : Spaans-Nederlands & woensdag 24 februari om 15u : Roemeens-Nederlands – Deelname gratis

CreadagKunstenaars van de leraren-opleiding van LUCA heten alle kinderen van de lagere school welkom op de creadag. Tekenen, spelen, knut-selen of echte kunst maken : laat je op creatief vlak helemaal gaan !

Zondag 7 februari van 14u tot 17u – Deelname : €1

Koken met je kindDoe jij ook niets liever dan samen met mama of papa kokkerellen ? Kok Annelies leert jullie gezonde en gemakkelijke gerechten en tussendoortjes maken, met uitsluitend verse en lokale biologische produc-ten.

Woensdag 24 februari en 2 en 9 maart – Deelname : €2 per workshop, €5 voor de reeks ; inschrijven met mama of papa

Info & inschrijven : [email protected], 02/421.80.65

BREDE SCHOOL LAKEN .

Page 7: Nekker januari-februari 2016

Het Nederlandstalig lokaal cultuur- beleidsplan van de Stad Brussel, opgemaakt in samen-

spraak met de cultuurraad, de gemeenschapscentra en de stedelijke bibliotheek, geeft richting aan het lokaal

cultuurbeleid. Maar het is aan jou om te reageren op de krijt lijnen die zijn uitgezet en ze te onderwerpen aan

jouw verbeelding en creativiteit.

Heb jij een project voor 2016, of het nu gaat om een klassiek concert of

een experimenteel stadsspel, om een eenmalige performance of een per-manente verankering in de publieke ruimte ? Reageer dan als vereniging, individu of collectief op de oproep van Nederlandstalige Aangelegenhe-den van de Stad Brussel en ontvang minimum €250 en maximaal €7.500 voor jouw project.

De centrale gedachte van het lokaal cultuurbeleidsplan is openbreken. De oproep richt zich dus naar initiatieven die het niet-voor-de-hand-liggende opzoeken of unieke samenwerkingen aangaan. Ook een bestaand project dat zich heroriënteert naar deze gedachte komt in aanmerking.

Daarnaast speelt jouw project op een van deze niveaus :• Wij begint in de wijk. Waarom

sloopt jouw project muren tussen de verschillende bewonersgroe-pen, instellingen, verenigingen in

een bepaalde wijk ? Hoe betrek je de bewoners bij de verschillende etappes van je project ? Hoe stimu-leert jouw project de band van de bewoners met elkaar en hun wijk ?

• De stad als inspiratiebron. Op welke manier geef je een forum aan ongekende realiteiten en ver-halen uit de stad en verbindt je deze met een gekend gegeven ? Hoe beïnvloedt de eigenheid en meer-taligheid van Brussel jouw pro-ject ? Waarom wakkert jouw project reflectie aan en stimuleert het het actuele, constructieve maat-schappelijk debat ?

• Cultuurparticipatie versterken. Hoe slaag je erin om de harten en de geesten van alle Brusselaars,

ook de ‘moeilijk bereikbare doel-groepen’, te beroeren ? Op welke manier haal je de toeschouwer/deelnemer uit zijn comfortabele positie, laat je hem/haar uitbre-ken ? Hoe ga je om met de drempels die ze ondervinden ?

De volledige projectoproep en het aan-vraagformulier kan je downloaden via de website van Nekkersdal of opvragen aan het onthaal. Je aanvraag kan tot en met dinsdag 1 maart worden ingediend, per post of via e-mail : Cultuurbeleidscoördinator Stad Brussel Anja Stroobants Sint-Katelijnestraat 11, 1000 Brussel tel 02 279 64 49 [email protected]

stadsberichten - o

proep

BREEK DE STAD, JE WIJK OF JEZELF OPEN

…met een cultureel of artistiek project voor 2016

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

7

AU BORD DE L’EAU

Met oude getrouwen en nieuw bloed klinken we op een inspirerend nieuw jaar én een zonnige zomer met veel goed weer. Want ook dit jaar willen we, samen met de buurt, met AU BORD DE L’EAU nieuw leven geven aan deze waanzinnige plek aan het water. Al wie deze nieuwe ontmoetingsplek in de buitenlucht van Laken mee vorm wil geven of gewoon nieuws-gierig is naar de plannen en middelen voor 2016, is van harte welkom.

Donderdag 28 januari om 19u @ café Nekkersdal www.facebook.com/auborddeleau1020

#LETSGOBRUSSELS

Voor al wie de komende weken een stukje van het rijke culturele aanbod van Brussel proeft, is er ‘# LetsGoBrussels’, een online wedstrijd met als prijs een jaar lang gratis cultuur in Brussel.

Het concept is simpel. Laat je meeslepen door een voorstelling of een optreden, ga naar het theater of de bioscoop, breng een bezoek aan een museum, galerij of cultureel centrum. Neem een foto van jezelf in een van de vele Brusselse culturele plekken en deel die, samen met een leuk opschrift en de hashtag #LetsGoBrussels via Facebook, Instagram en/of Twit-ter. De selfies die de meeste likes oogsten, winnen een jaar cultuur in Brussel.

De wedstrijd loopt nog tot 31 januari. De drie winnaars, één per sociaal netwerk, winnen één gratis duoticket per deelne-mende culturele instelling. Ook Nekkersdal doet, net als alle andere gemeenschapscentra van Brussel, mee! Meer infor-matie en wedstrijdreglement: www.letsgo.brussels.

Een initiatief van visit.brussels, Brussels Kunstenoverleg (BKO), Réseau des Arts à Bruxelles (RAB), Brusselse Museumraad (BMR) en Cultuurcentrum Brussel© Bruno Bauwens

Page 8: Nekker januari-februari 2016

v

Het is zover. Na een (hele) lange winterslaap stoppen de liber-tijnen er definitief mee. Met heel veel plezier terugkijkend op het verleden is het tijd voor iets anders. Voor vele lezers is de Liber-tijnse Roos waarschijnlijk een illustere onbekende. Voor anderen dan weer een verre herinnering. Of we van een echte vereniging kunnen spreken is nog maar de vraag. Maximum aantal leden is waarschijnlijk nooit meer dan vier geweest en meestal waren we met zijn tweetjes. Maar dat heeft ons niet belet om, terwijl we er zelf enorm veel plezier in schiepen, toch een aantal activiteiten neer te zetten die het nodige publiek aantrokken en ook de nodige weerklank hebben gekregen. Een overzicht geven gaan we hier niet doen. Misschien moet men daar maar mee wachten tot we echt dood zijn. Maar voor enkele evenementen maken we graag een uitzondering.Zo was er midden jaren 90 ‘de condoomhappening’, met de inhul-diging van een condoomautomaat in Nekkersdal en een optreden van een groep Nederlandse homostrippers. Voor ieder welden-kend mens die dit nu leest een vrij onschuldige activiteit, zeker in het licht van de strijd tegen HIV, waar het ons in de eerste plaats om te doen was. Een aantal Lakenaars dacht er toentertijd anders over en verbood hun kinderen (+16-jarigen) ten strengste om zich daar te laten zien.Reisjes en weekends naar niet meteen toeristische bestemmingen als Leipzig, Den Haag en Greenwich stonden telkens in het teken van één of ander maatschappelijk relevant thema. Voor Rotter-dam stond er integratie van werklozen, achtergestelde buurten en migratie op het programma. De toenmalige burgemeester had dit niet helemaal zo begrepen en trakteerde ons een ganse dag op een rondvaart met een boot, eten, drinken,... ervan overtuigd dat wij een min of meer officiële delegatie van de Sp.a waren. Wist hij veel... In deze afscheidsrede kunnen we ‘De Buren van de Koning’ niet vergeten. Wat begon als een zeer kleinschalig buurtprojectje, waar-bij we een wandeling wilden uitstippelen in Oud-Laken, groeide snel uit tot iets wat nog nauwelijks in de hand gehouden kon wor-den. Een aantal mensen lieten we een brief naar de koning schrij-ven over wat hen zoal bezig hield, wat ze van de buurt dachten, wat ze voor de buurt voor ogen hadden, iets persoonlijks,... God weet waarom, maar de belangstelling was groot : een uitgeverij wilde de bundel brieven in boekvorm uitgeven ; een briefdrager

van de koning (een echt ‘zwaantje’) kwam een brief van de koning afgeven met de vraag of wij dit boek niet aan hem wilden overhan-digen op het paleis ; radio en tv belde ons,... En wij, libertijn en republikein, stonden erbij en keken ernaar.Maar genoeg gekeken naar het verleden. Afscheid nemen doen we maar één keer, maar dan doen we het ook goed. Het beetje geld dat nog op de rekening staat moet voldoende zijn om een leuk feestje te bouwen. Piet Maris zal een klein soloconcertje geven. Zorg dat je erbij bent (wij zullen er ook zijn).

wanneer : 5 februari vanaf 20u30waar : GC Nekkersdal

De Libertijnse Roos bolt het af

Kwb Laken-Jette

Contact : Pol Arnauts, 02/246.52.33 – [email protected] – www.kwblakenjette.be – www.facebook.com/pages/KWB-Laken-Jette

SPORTIEFLoop je fit, Start to walk & kindersportVoor iedereen die aan zijn conditie wil werken : kom mee sporten op woensdag ! Je kan kiezen tussen lopen voor beginners of gevorderden (ook op vrijdag), wandelen of kindersport (vanaf 6 jaar).

wanneer : elke woensdag (lopen ook op vrijdag) om 18u, vanaf 17 februariwaar : Boudewijnpark Jette, afspraak op de parking achter het station van Jettedeelname : lopen & kindersport : €15 / €5 (leden) ; wandelen : €5 / gratis (leden)

DRIEKONINGENTOCHT : DE REGENBOOG VAN KUREGEMEen boeiende wandeling over Jodenvervol-ging, over vernedering en uitsluiting van mensen met een migratieverleden, maar ook over samenwerken aan de opbouw van een geglobaliseerde stad.

wanneer : zaterdag 9 januari waar : vertrek om 14u aan het Zuidstationdeelname : €7, €5 (leden) i.s.m. : Tochten van Hoop

SAMEN JOGGEN, HOE MARCHEERT DAT ? Ontmoeting met ‘Les Gazelles de Bruxelles’De sociaal-sportieve ‘Gazelles de BXL’ spelen in op de superdiverse, dynami-sche, stedelijke context door een alterna-tief sportaanbod aan te bieden. Gazelle Sarah Deblieck licht haar masterproef over de relatie tussen sport en empowerment toe. Daarna is er tijd om leuke plaatsen en initiatieven voor laagdrempelig joggen in Brussel uit te wisselen.

wanneer : woensdag 3 februari 2016 om 20uwaar : GC Essegem, Leopold I straat 329, Jettedeelname gratisi.s.m. : Les Gazelles de Bruxelles, GC Essegem, CM Sint-Michielsbond, Brussel loopt.

uit Laken veren

igingen

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

8

Page 9: Nekker januari-februari 2016

GSM-ACTIEKwb zamelt oude gsm-toestellen en -laders in, die in België ontmanteld en gerecycleerd zullen worden op ecologi-sche en arbeidsvriendelijke wijze door sociale tewerkstellingsplaatsen.

wanneer : van 18 tot 31 januari waar : GC Essegem & GC Nekkersdal

KT De Noordstar

Contact : Roland Van Campenhout, 0486/56.53.26 of Luc Collin, 02/380.58.98 – [email protected]

DE LERAARSKAMER (Liliane Wouters)Wie heeft zich niet eens afgevraagd wat er zich achter de zorgvuldig gesloten deuren van een leraarskamer afspeelt. Dit geheim wordt onthuld in een opvoering met klas-se, vol verfijnde humor en uitgespeelde emoties rond zeer herkenbare toestanden.

wanneer : zaterdag 16 april 2016 om 20u15waar : GC Nekkersdaltoegang : €10 (kassa) / €8 (vvk)

OKRA Laken

Contact : A. Van Damme, 02/268.18.17

WEKELIJKSE ONTMOETINGOkra nodigt alle 55-plussers uit om te kaarten of gezellig te babbel bij een lekker kopje koffie met versnapering aan demo-cratische prijzen.

wanneer : elke woensdag van 13u30 tot 17u, op 6 januari vieren we Driekoningen, op 20 januari nieuwjaar met een diner, op 3 februa ri lichtmis met een pannenkoekendagwaar : GC Nekkersdal

Willemsfonds Laken

Contact : 02/549.65.22 – [email protected]

ACHTER DE SCHERMEN VAN DE VOETGANGERSZONEBenieuwd hoe de voetgangerszone in het centrum er zal uitzien in 2018 ? Kom samen met Brussels schepen Els Ampe een kijkje nemen bij Sum projects, het architectenbureau dat de heraanleg ervan heeft uitgewerkt. Als afsluiter wordt er een glaasje aangeboden.

wanneer : donderdag 18 februari om 14uwaar : Sum projects, Waterloolaan 90, Brusseldeelname : gratis, gelieve uw aanwezigheid te bevestigen

Oxfam Wereldwinkel Laken

Contact : 02/479.27.66 – [email protected]

KOFFIEBOEREN KUNNEN MEER UIT HUN BESSEN HALEN...Koffiebranders uit Europa voeren groene koffiebonen uit Congo in zonder taksen te moeten betalen, en branden deze tot koffie. Waarom branden de producen-ten hun bonen niet zelf ? Omdat de EU wel taksen op gebrande koffie heft. Onze regelgeving belet de Congolese koffieco-operaties om meer uit hun koffiebessen te halen, om zelf een verwerkende indu-strie uit de grond te stampen, om een plaatselijke markt op te bouwen. Maar als verbruiker heb je meer macht dan je denkt ! Koop van 1 tot en met 31 januari een pakje koffie van 250g. Daarbij zit een postkaart, die je naar een vriend(in) kan sturen, met een bon voor een gratis pakje Africa Blend.

wanneer : donderdag 21 januari en donder-dag 18 februari gaat de wereldwinkelronde aan huis door

De Vrienden van Brosella

contact : 02/474.06.41 – [email protected] – www.brosella.be

DJANGOFOLLLIESOp 23 januari is het 106 jaar geleden dat jazzlegende Django Reinhardt gebo-ren werd. Om de Belgische zigeuner en jazz gitarist feestelijk te vieren brengt Djangofolllies grote namen én nieuwe ont-dekkingen op 26 podia verspreid over het hele land.

wanneer : van 15 tot 31 januariwaar : verschillende podia waaronder in Brussel : La Tentation, Les Riches Claires, Théâtre Marni, Le Montmartre, Flagey en Kunsthumaniora

KRISTAL KLAARDouble bass : twice de funBrosella en de Kunsthumaniora Brussel bundelen opnieuw hun krachten voor dit leerling-leermeesterproject : jonge, talent-volle leerlingen delen het podium met hun leermeesters en andere professionele muzikanten, elk concert in het teken van een bepaald instrument, dit keer de con-trabas.

wanneer : donderdag 25 februari om 20uwaar : GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, Brusseltoegang : €14 / €10 (+65 & -26)

Chiro Mutsaard

Contact : Britt, 0473/21.69.56 of Ruben, 0494/23.32.94 – [email protected] – www.chiromutsaard.be

Heb jij zin om je elke zondag rot te amu-seren en je zeker niet te vervelen ? Kom dan eens een kijkje nemen bij Chiro Mut-saard ! Daar staat een enthousiaste lei-dingsploeg voor jou klaar !

wanneer : elke zondag van 14u tot 18u (behalve de laatste zondag van de maand)waar : Stalkruidlaan 13, Laken

IBO NEKKERSDALKROKUSVAKANTIE 8/02 >12/02

SPEELWEEK voor iedereen tussen 2,5 en 12 jaar. Kom jij ook mee spelen ?

Ouder dan 12 ? Doe dan mee met TIENERTIME, dit keer op het program-ma : uitdagende sporten !

Info / inschrijven bij [email protected], 02/421.80.66 of 02/421.80.65

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

9

Page 10: Nekker januari-februari 2016

Davidsfonds Laken

Contact : 0486/95.70.79 – [email protected] – www.laken.davidsfonds.be

TOAST LITERAIR IN LAKENBoekvoorstelling ‘Onwillig Brussel, een verhaal over jodenvervolging en verzet’Onwillig Brussel volgt de levensverhalen van Oost-Europese Joden die zich, op de vlucht voor discriminatie, vanaf de jaren 20 in Brussel settelden. Niet alleen zij-zelf maar ook hun mede- en tegenspelers worden geportretteerd in een indringend maar genuanceerd boek over deze tragi-sche periode in de geschiedenis van onze hoofdstad. Auteur Lieven Saerens stelt het boek voor, aansluitend is er een aperitief.

wanneer : zondag 24 januari om 11uwaar : Bibliotheek Stad Brussel, E. Bockstaellaan 107, Lakentoegang : €9 / €5 (leden) ism : Hoofdst.Bibliotheek Stad Brussel

BEZOEK AAN DE DOSSINKAZERNE

wanneer : zondag 27 februari Max. 20 deelnemers. Inschrijven tot 20/01 bij Willem Bosmans (02/427.94.90 – [email protected]).

PASSIECONCERT : ‘Wo soll ich fliehen hin ?’Een passieprogramma met muziek van bekende en minder bekende 17de eeuwse Duitse componisten, gebracht door pro-fessionele topmuzikanten.

wanneer : zondag 20 maart om 16u waar : Sint-Lambertuskerk, Sint-Lambertusplein, Lakentoegang : voorverkoop : €17 / €13 (Davidsfonds cultuurkaart)ism : Davidsfonds Gewest Brussel

Pasar Jette-Laken

Contact : 02/479.53.84 – [email protected] – www.pasar.be/jette-laken

WINDMOLENWANDELINGDeze mooie natuurwandeling (9 km) in de streek van ‘Kapitein Zeppos’ brengt ons terug in de jaren zestig.

wanneer : zondag 10 januariwaar : vertrek om 14u aan de kerk van O.L.V. Lombeek, Koning Albertstraat, Roosdaaldeelname : €2 voor niet-leden, gratis voor leden, traktatie in een plaatselijk café inbegrepen

BEZOEK AAN AUDI IN VORSTEen kijkje achter de schermen van de Audi A1-productie.

wanneer : vrijdag 22 januari om 19uwaar : Britse Tweede Legerlaan 201, Vorstdeelname : €9 / €5 (leden) – korting voor 65+, graag betalen tegen 15/01 op BE 77 0014 7507 3542 van Pasar Jette-Laken

SAMEN DE WERELD ROND Dirk Rosseel stelt ons Ethiopië voor. Dit land roept bij velen nog de nare herinne-ring op aan de hongersnood uit de jaren 80, maar tegenwoordig is het verrassend groen en vruchtbaar.

wanneer : woensdag 10 februari om 14u30waar : grote aula van het Koninklijk Atheneum Koekelberg, Felix Vande Sandestraat 17, Koekelbergdeelname : €6 / €3 (VVK)

WANDELING TUSSEN DENDER EN MARKWandeling van 11 km door het Kluysbos en het Raspaillebos.wanneer : zondag 28 februari

waar : vertrek aan de parking van eetcafé El Faro, Heirbaan 135, Galmaardendeelname : €2 voor niet-leden, gratis voor leden, traktatie in een plaatselijk café inbegrepen

WANDELWEEKEND IN HOUFFALIZEBetaal nu al je voorschot, en ga mee op wandelweekend tegen korting.

wanneer : vrijdag 15 > zondag 17 aprildeelname : €129 (in half pension), mits betaling voorschot 3 maanden vooraf (nadien €143,50)

Familiekunde Brussel

Contact : www.familiekunde-brussel.be – [email protected]

‘VERWERVEN EN AFSTOTEN : WADESDA ?’NieuwjaarsreceptieVerwerven en afstoten, wadesda ? De minister van Behoud en Beheer komt spe-ciaal langs om zijn beleid voor te stellen. Breng deze aankondiging mee in ruil voor tien tips over verzamelen en weggooien.

wanneer : zaterdag 30 januari om 14uwaar : AMVB, Arduinkaai 28, Brusseldeelname : bevestigen vóór 18 januari op 02/209.06.01ism : Archief en Museum voor het Vlaams leven te Brussel (AMVB)

KLEUTER EN LAGER

ONDERWIJSSCHOOLJAAR2016 - 2017OOK VOOR

ALLE KINDEREN GEBOREN IN 2014

Hoe kies ik een school? Wat is goed onderwijs? Hoe schrijf ik mijn kind in op een Nederlandstalige school in Brussel? Kom naar een infomoment. Je krijgt er alle informatie.

Wanneer? n Infomoment 1: Woensdag 21 oktober 2015 van 16 tot 18 uur n Infomoment 2: Woensdag 21 oktober 2015 van 19.30 tot 21.30 uur n Infomoment 3: Woensdag 9 december 2015 om 19.30 uur

Waar? n Infomoment 1 en 2: Administratiehuis van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel n Infomoment 3: Gemeenschapscentrum Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel

Schrijf je op tijd in voor een infomoment via inschrijveninbrussel.be

EEN SCHOOL KIEZEN?

Je kind inschrijven in een Nederlandstalige kleuter- en lagere school in Brussel voor het schooljaar 2016-2017 ?

Meld je kind aan op www.inschrijveninbrussel.be tussen 4 en 29 januari. Ook alle kinderen geboren in 2014, zelfs als ze pas starten in september 2017, moet je aanmelden.

Op de website www.inschrijveninbrussel.be vind je bovendien alle nodige informatie : wanneer je wat moet doen, welke documenten je nodig hebt, wie voorrang krijgt, wie je kan helpen.

Vind je de procedure wat moeilijk ? Het onthaal van GC Nekkersdal biedt hulp : maak een afspraak met één van onze medewerkers die jou bij de aanmelding zal helpen.

Inschrijven in een secundaire school ? Informeer je op tijd, want de procedure kan verschillen per school. Gaat je kind volgend schooljaar naar het 1e leerjaar A van een secundaire school met aanmeldingsprocedure ? Ook dan moet je in januari 2016 aanmelden op www.inschrijveninbrussel.be.

AD

VER

TEN

TIE

uit Laken veren

igingen

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

10

Page 11: Nekker januari-februari 2016

INFORMATIE

Gemeenschapscentrum Nekkersdal E. Bockstaellaan 107, 1020 Laken (Brussel)Tel. 02/421.80.60 – Fax 02/421.80.69 [email protected] – www.nekkersdal.be

OPENElke weekdag van 9u tot 22u, op zaterdag van 10u tot 18u

Openingsuren onthaalMa > do : 9u > 12u30 & 13u > 19u Vr & schoolvakanties : 9u > 12u30 & 13u > 17u Za : 10u – 13u (niet tijdens schoolvakanties) Inschrijven voor een cursus of een plaatsje reserveren voor een activiteit ? Een zaal huren of informatie nodig ? Bel ons, schrijf ons, laat ons vlug iets weten !

IN HUIS Café Nekkersdal is nu nog gesloten, maar opent weldra opnieuw zijn deuren. Wanneer dat gebeurt, verneemt u via de nieuwsbrief. Schrijf u snel in !

Consultatiebureau voor het jonge kind Elke dinsdag, consultaties enkel op afspraak via 078/150.100 (Kind & Gezin-Lijn)

IBO Nekkersdal vangt naschools kinderen op uit Lakense Nederlandstalige scholen. Info : Jill De Cock, 02/421.80.65

Openbare Bibliotheek Stad Brussel Ma > vr : 13u > 19u Za : 10u > 17u Tel. 02/423.53.20 www.brussel-laken.bibliotheek.be

WELKE EIGENDOMMEN HADDEN UW VOOROUDERS ?Bezoek Rijksarchief BeverenWe gaan op zoek naar de eigendommen van onze voorouders. Aan bod komen de registratiekantoren en erfenisaangiften, en de databank ‘Mouvement de la population et de l’État civil’. In de namiddag is er tijd voor persoonlijke opzoekingen.

wanneer : maandag 29 februari, afspraak 8u15vertrek : Metrohalte Koning Boudewijn, uitgang kant Houba de Strooperlaandeelname : €15 / €10 (leden)

Femma Laken-Jette

Contact : Annie Jacops, 0494/39.54.25 – [email protected] – www.femma-laken-jette.be

NAAI- EN BREICAFÉWe zijn er al mee begonnen maar je bent nog altijd welkom met je eigen werk. Het is altijd gezelliger om in groep te handwer-ken en tips uit te wisselen.

wanneer : donderdagen 8 & 21 januari, 2 & 18 februari vanaf 19uwaar : GC Nekkersdaldeelname : €3 / gratis (leden)

RUMMIKUB SPELENDe winteravonden zijn uitermate geschikt om een gezelschapsspel te spelen. Kom met ons gezellig een partijtje rummikub spelen.

wanneer : vrijdagen 15 januari en 19 februari vanaf 19u30waar : Taverne Ter Linden – GC Essegem, Leopold I straat 32, Jettedeelname : €1,5 / gratis (leden)

BOSSEMANS & COPPENOLLE Brussels VolkstejoêterBossemans en Coppenolle, gezworen kameraden, zien hun onverbreekbare band bekroond bij het nakende huwelijk van hun kinderen. Tot intrigante Madame Violette roet in het eten komt strooien.

wanneer : vrijdag 22 januari om 19u30waar : Zinnema, Veeweydestraat 24-26, Anderlechtdeelname : €19, beperkt aantal plaatsen beschikbaar

WORKSHOP : LIMONCELLO MAKENWe maken limoncello met citroenen uit Italië. Want wat is er lekkerder na het eten met vrienden te genieten van dit ijskoude drankje ? Je waant je meteen in Italië.

wanneer : vrijdag 29 januari en 26 februari om 19u30waar : GC Nekkersdaldeelname : €20

Talen - Latijn - Economie - Wiskunde - Humane en Exacte Wetenschappen (ASO)Bio-Esthetiek / Schoonheidsverzorging - Handel (TSO)Haarzorg - Mode (BSO)

Kwaliteitsvol Nederlandstalig onderwijsmet oog voor de ontwikkeling van ieders talent

Maria Assumptalyceum Stalkruidlaan 1 - 1020 Laken - 02 268 29 77

www.mariaassumptalyceum.be - [email protected]/maria.assumptalyceum

ASO-TSO-BSO

informatie - persoonlijk contact - demonstraties - rondleidingen

OPENSCHOOLDAGZaterdag 30 januari 2016 vanaf 13u

Sortez, souriez, et Bruxelles (la culturelle) va vous gâter !Partagez les selfi es de vos sorties culturelles bruxelloises et gagnez un an de culture à Bruxelles.

Kom buiten, smile en (cultureel) Brussel zal u verwennen!Deel selfi es van uw culturele uitstap in Brussel en maak kans op 1 jaar gratis cultuur in Brussel.

#letsgobrussels

www.letsgo.brussels

© [M

usée

s ro

yaux

des

Bea

ux-A

rts

de

Bel

giq

ue, B

ruxe

lles

/ pho

to :

J. G

eley

ns /

Ro

sca

n]

AD

VER

TEN

TIE

11

Page 12: Nekker januari-februari 2016

Het werd letterlijk en figuur-lijk een warme winterse wan-deling op 20 november vorig jaar. Ze leidde ons langsheen

verrassende vertoningen en werd afgesloten met vurig

theater van ‘Sprookjes enzo’ in een feeërieke setting.

© Sophie Nuytten

in beeld

co

lofo

n Werkten mee aan dit nummer :

TeksTen

Marijn Brouckaert, Jill De Cock, Steffi De Cuyper, Inke Ramaekers, Anja Stroobants, Marianne Swerts, Eric Theunis en de verenigingen

FoTo’sTine Desmet, Lies Engelen, Sophie Nuytten, Saskia Vanderstichele

CoördinaTie & eindredaCTie

Inke Ramaekers

Lay-ouT

Wim Didelez

druk

Drukkerij De Ridder, Opwijk

VeranTwoordeLijke uiTgeVer

Julien MeganckE. Bockstaellaan 107, 1020 Laken

opLage

3.200

redaCTieadres

E. Bockstaellaan 107, 1020 Lakentel 02/421.80.60fax 02/421.80.69e-mail [email protected] www.nekkersdal.bereknr. De Nekker BE30 4358 0325 0111

De teksten voor De Nekker van maart-april 2016 moeten ten laatste op 8 februari op de redactie zijn.

GC Nekkersdal maakt deel uit van

Cultuurcentrum Brussel

De gegevens vermeld op het etiket, bevinden zich in het geautomatiseerd adressenbestand van GC Nekkers-dal (cf. De Wet van 8 december ‘92 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer t.o.v. de verwerking van persoongegevens).

De

Nek

ker

- j

an -

feb

20

16

12