Nekker november-december 2015

12
MAANDBLAD, VERSCHIJNT NIET IN JULI EN AUGUSTUS ERKENNINGSNR. P908102 AFGIFTEKANTOOR AALST 1 Laken beweegt Community bakery ‘La Fourna’ Brussel helpt Minor Ndako 40 jaar IBO Baloe Soiree Kadee #1, hét after-school / after-workmoment voor kinderen en hun ouders JAARGANG 39 – NOV - DEC 2015 NR. 7

description

Binnenkort de eerste warme wereldbakkerij in Laken? - Waarom kinderen kind aan huis zijn in Nekkersdal - Nekkersdal helptt Minor Ndako, in het kader van Brussel Helpt

Transcript of Nekker november-december 2015

Page 1: Nekker november-december 2015

Maandblad, verschijnt niet in juli en augustus

erkenningsnr. P908102 afgiftekantoor aalst 1

Laken beweegt

Community bakery ‘La Fourna’

Brussel helpt

Minor Ndako

40 jaar

IBO Baloe

Soiree Kadee #1, hét after-school / after-workmoment voor kinderen en hun ouders

jaargang 39 – NOV - DEC 2015 – nr. 7

Page 2: Nekker november-december 2015

Waar komt het idee voor La Fourna vandaan ?

In 2012 namen we met Vol-au-vent deel aan ‘Grandma’s Design’, een Europees project waarbij we in vijf Europese landen op zoek gingen naar grootmoeders die voor de camera hun gekoesterd bakrecept wilden maken. Op die filmpjes lieten we vervolgens ‘food designers’ los met de vraag een nieuw ‘bakconcept’ te creëren, geïn-spireerd op één van de grootmoeders, haar verhaal en haar recept.

De Slovaakse Eva Zavodna ging aan de slag met het verhaal van de Turkse oma Mahmure en ontwierp een inte-rieur voor een ‘community bakery’.

Rond een centrale oven gaf ze op een open en toegankelijke manier plaats aan alle activiteiten die bij brood komen kijken : van het kneden en laten rusten over het bakken en verkopen tot het proeven en eten. Dat idee heeft ons zo gecharmeerd dat we met Vol-au-vent toen al zeiden : “als we ooit de kans krijgen dit verder uit te werken, dan doen we dat !”.

En toen was daar de Brussels Creativity Call ?

Ja, dit voorjaar deed het gewest een oproep aan Brusselse creatievelingen om een duurzaam en innovatief ant-woord te formuleren op de vraag : “Wat en hoe zullen we eten in Brussel in

2025 ?” Dat we daar met La Fourna een goed antwoord op wisten, bleek al snel uit het hoge aantal publieksstemmen. We wonnen niet alleen de titel, maar krijgen nu ook hulp bij de opstart : coa-ching bij het opstellen van een busi-nessplan en de mogelijkheid om via crowdfunding en microfinanciering de nodige fondsen bijeen te krijgen. Waar-mee we dan hopelijk over twee jaar de bakkerij kunnen openen, in Laken.

Waarom Laken ?

We zoeken sowieso een buurt die de Brusselse samenleving goed weer-spiegelt, met ‘oude’ en ‘nieuwe’ Brus-selaars en heel veel nationaliteiten. We willen met het project op een toe-gankelijke en leuke manier voor ver-binding en integratie zorgen. Want daar draait La Fourna om, om ver-binding en uitwisseling rond brood en alles wat daarbij komt kijken. Door het proeven van elkaars cultuur groeit begrip en openheid.

Daarnaast is er in Laken een grote behoefte aan een ontmoetingsplek waar je iets lekkers kan eten en drin-ken. En aan een bakker met lekker, vers, ambachtelijk brood ! Dat ik zelf in Laken woon, is natuurlijk mooi meegenomen.

Toevallig zijn ook de twee bakkers die al sinds de wedstrijddeelname betrokken zijn bij het project, Mery-em Yasin en Els Van Bastelaere, van Laken. Els studeert binnenkort, na vier jaar avondschool, af als brood- en banketbakker. En de Koerdische Meryem, een rasecht baktalent, maakt de heerlijkste böreks. Daar kan je je trouwens van vergewissen tij-dens de Week van de Smaak, op het Bockstaelplein én in Nekkersdal.

za 21 november – 8u30-13uLA FOURNA BAKDEMO @ Bockstaelplein

De mobiele fourna houdt halt op de markt op Bockstael. Meryem maakt er verschillende varianten van haar befaamde böreks. Voorbijgangers kunnen de sfeer opsnuiven en proeven en zij die de smaak te pakken hebben kunnen zich meteen inschrijven voor één van de workshops de dag nadien.

zo 22 november – 9u-12u & 14u-17uLA FOURNA BAKWORKSHOP @ Nekkersdal

Van Els alles leren over zoete broden die heerlijk smaken bij het ontbijt of een brunch of samen met Meryem overheerlijke böreks bakken : kom mee bakken en neem je zelfgebakken brood mee naar huis.

Deelname : €10 (drankje, baksel en keukenhanddoek van La Fourna inbegrepen) – inschrijven voor de workshops kan via www.weekvandesmaak.be/lafourna

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

2

actief laken

Droom jij ook van een plek waar je lekker vers brood kan

kopen, bakworkshops kan volgen en weetjes en recepten kan

uitwisselen ? Dan zou die droom wel eens in vervulling kunnen

gaan, want onlangs werd La Fourna uitgeroepen tot winnaar

van de Brussels Creativity Call, een wedstrijd voor

vernieuwende ideeën rond urban food. Dit ambitieuze project van vzw Vol-au-vent, bekend als organisator van de Week

van de Smaak, brengt de opening – in Laken ! – van de eerste warme wereldbakkerij een stapje dichterbij. Een gesprek met

medebezielster én buurtbewoonster Hilde Brepoels.

BROOD BRENGT SAMEN La Fourna

Page 3: Nekker november-december 2015

Ondertussen staan jullie niet stil ?

Nee, in afwachting van een definitie-ve locatie gaan we met La Fourna de hort op. We hebben een caravan uit-gerust als mobiele bakkerij en lieten een grote houten kneedtafel maken. Daarmee trekken we de komende twee jaren door verschillende wij-ken van Brussel, om mensen met een andere origine aan te sporen om via het bakken hun fierheid te tonen en om de kennis die ze hebben meege-bracht naar hier, aangepast aan wat ze hier vinden, met anderen te delen. Met bakworkshops en proeverijen zetten we telkens een broodgerecht uit een andere cultuur in de kijker.

Want met ‘brood’ willen we ons niet beperken tot een lang grof grijs. Met de mobiele Fourna gaan we op zoek naar het verhaal achter brood-gerechten die niet zo bekend zijn. Of naar het waarom van varianten op een gelijkaardig broodgerecht, denk daarbij aan de Italiaanse en de Turkse pizza. Je staat ervan ver-steld hoeveel verschillende recepten er bestaan voor een product met zo weinig ingrediënten. Elke cultuur, ook die waarvan je het niet meteen zou vermoeden, zoals bv. de Afri-kaanse, heeft zijn eigen broodge-rechten. Alle recepten, het verhaal erachter en het portret van de thuis-bakkers verzamelen we op de web-site van La Fourna, dat als digitaal platform voor multiculturele bak-tradities en -plekken in Brussel zal fungeren.

En de analoge versie ?

Er moet nog heel wat gebeuren – vergunningen aanvragen, plannen aanpassen, contacten leggen met partners en overheden,… – maar we hopen de eerste warme wereldbak-kerij van Brussel te kunnen openen in 2018. Het wordt een bakplaats waar je niet alleen lekker vers brood kan kopen of je eigen deeg kan afbak-ken, maar waar je ook workshops

kan volgen en recepten kan uitwisselen.

De broodlief-hebbers en bak-kers uit andere culturen die we ‘on tour’ tegen-kwamen, gaan

we opleiden zodat zij zelf de bakworkshops kunnen geven.

Want thuisbakkers bakken vaak op het gevoel : ze hebben de skills om het brood te bakken, maar mis-sen de knowhow om de receptuur

neer te schrijven of om hun kennis aan anderen over te dragen. Om hen dat te leren gaan we samenwerken met bestaande bakkerijopleidingen van CVO Elishout en Syntra. Zo wil La Fourna zich ontwikkelen tot een warme plek voor culturele en culi-naire uitwisselingen, voor én door de mensen van Brussel.

Ben je zelf een thuisbakker of ken je iemand die dat is, aarzel dan niet en neem contact op met La Fourna : 02 527 28 00 – [email protected] – www.weekvandesmaak.be/La-Fourna – www.facebook.com/lafourna

DUURZAAM WIJKCONTRACT BOCKSTAEL

winterprogramma ‘Groene Acties’

ontmoet / groet mensen

lees / ruil boeken

drink / geniet van een kopje koffie

• 15u > 17u : Gratis creatief atelier: origami-gewijs originele lampenkappen met papier en boeken ontwerpen.

• 17u > … : Film / docu / experimentele film van videokunstenares Aileen Reyns. Zij nodigt andere bevriende videokunstenaars uit om er hun werk te tonen : Marius Packbier, Martina Mellili en Zimu Zhang.

[email protected] – www.facebook.com/Bookswapsalon

De tuinen tooien zich met hun herfstkleuren en melden het einde van de oogstperiode. De winter staat voor de deur en de natuur luidt zijn win-terslaap in. Laat ons deze periode benutten om de komende lente voor te bereiden met deze niet te missen activiteiten :

• za 7/11, 10u > 13u : Opleiding wijkcomposteren. Bezoek ter plaatse en rondvraag.

• 21 > 29/11 : Europese week voor de afvalvermindering. Te bevestigen, gelieve ons te contacteren.

• do 10/12, 18u > 20u : Informatiesessie klimplanten. Wenst u een klim-plant op uw gevel aan te brengen ? Het Wijkcontract regelt dit voor u !

• Bovendien lanceren de Franstalige en Nederlandstalige bibliotheken van Laken en het Duurzaam Wijkcontract Bockstael een collectie boeken over het thema natuur. U kan deze boeken in de Wijkantenne of in de bibliotheek ontdekken.

Info : Jeremy Bette, coördinator Groene Acties – [email protected] – gsm 0498 90 57 65 of kom langs in de Antenne, Emile Bockstaellaan 160, Laken

BOOKSWAPSALON – 08/11

© E

va Z

avod

na

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

3

Page 4: Nekker november-december 2015

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

4

bibliotheek

3/4 VAN DE WERELD HEEFT ONVOLDOENDE SOCIALE BESCHERMING

START

KINDERTIJD

BABY KRIJGEN

ZIEK WORDENKindergeld vergroot de kans op onderwijs,

goede voeding en verzorging.

Steeds meer mensen zijn werkloos. Zonder

uitkering vervallen ze in armoede.

Veel moeders moeten na de

bevalling meteen weer aan de slag.

Ieder jaar belanden 100 miljoen mensen in armoede omdat zij-zelf of iemand in hun familie ziek worden.

In de meeste landen is het pensioen veel te laag om van te leven.

Veel arbeiders werken zonder vast contract of ver-zekering. Vaak gaat het om zwaar en gevaarlijk werk, met een grotere kans op

arbeidsongevallen.

OUDE DAG

EINDE

ARBEIDSONGEVAL

WERKLOOS

88%van de beroeps-

bevolking wereld-

wijd heeft geen

werkloosheids-

uitkering

38%van alle landen biedt geen enkele vorm van kindergeld

72%van de werkende

vrouwen wereld-

wijd heeft geen

moederschapsuit-

kering

62%van de beroeps-bevolking wereld-wijd heeft geen arbeidsongeval-lenverzekering

48%van de pensioengerech-tigden wereldwijd heeft geen pensioen

39%van de wereldbevolking heeft geen ziek-teverzekering

N

CED15

05

BRON: ILO, World Social Protection Report 2014/15: Building economic recovery, inclusive development and social justice.

ELF_infografiek_v03.indd 1 08/07/15 09:15

SOCIALE BESCHERMING VOOR IEDEREENFototentoonstelling

Nederlandstalige bibliotheek van LakenEmile Bockstaellaan 107, 1020 Lakenwww.brussel-laken.bibliotheek.be

Ieder jaar belanden 100 miljoen mensen in armoede omdat zijzelf of iemand van hun familie ziek

wordt. Slechts 42 % van de werkende bevolking kan aanspraak maken op een pensioen. In de meeste landen is dit zelfs te laag om van te leven. Plots ziek ? Geen inkomen meer. Het leven is onvoorspelbaar en je kan maar beter rekenen op een goede sociale bescherming.

Tien aangrijpende beelden laten zien wat sociale bescherming in een men-senleven betekent. Bij de tentoonstel-ling hoort ook een infoboekje met leuke opdrachten.

Nog tot zaterdag 14 november

activiteiten

WinterwandelingFeeërieke winterse tocht en magisch

theater voor de hele familievrijdag 20 november – vanaf 17u20

De Tivoliwijk is een wijk in beweging, met veel verschil-len en met weinig creatieve uitspattingen. Maar achter de gevels schuilen ware kunstenaars. Het Tivoliwijk-project, gestart in 2013, sluit dit jaar af met een winter-wandeling waarbij feeërie-ke verrassingen opduiken vanop de balkons en achter de ramen. Trek je winterjas aan en kom je voor de tocht verwarmen aan een warme chocomelk, een soepje of glühwein. De wande-ling wordt afgesloten met magisch vuurtheater van

Sprookjes enzo. INCONTRI#10 doet je wandelen tussen de sterren en laat je dansen tussen de vlammen. Paraplu’s wor-den draaimolens van vuur, vuurslangen schieten weg in het donker… Elke ‘Incontri’, Italiaans voor ontmoeting, is uniek en apart, speciaal op maat van het publiek en de locatie. Van-avond spelen ze nummer 10.

Deelname gratis.Afspraak aan de Molenbeekstraat op de splitsing met de De Wautierstraat.Met de steun van de schepen voor Nederlandstalige aangele-genheden

familie Sinterklaasfeest

Sinterklaasbeleving met work-shops, fotomoment en voorstelling

vrijdag 27 november – vanaf 16uIn afwachting van Sinterklaas kan je jouw oude schoen omtoveren tot het origineelste exemplaar dat ooit is klaargezet. Je kan luisteren naar sintverhalen en een speciaal sintliedje leren of een mooie sint-tekening maken. Als je zoet bent geweest, komt de goede man even langs. Hij brengt niet alleen zijn Pieten, maar ook wat lekkers mee. En, als je durft, mag je zelfs met de Sint op de foto ! Om 18u spelen Binfikir vzw, KTV Noordstar en Jeugdtoneel 2000 ‘Het meisje dat niet meer kon lachen’, een visuele voorstelling met dans, muziek en Lakens talent op het podium, voor iedereen vanaf 4 jaar.

Deelname : € 2Inschrijven verplicht via GC NekkersdalOrg. : KTV De Noordstar, Jeugdtoneel 2000 en Binfikir vzw. Met de steun van de Openbare bibliotheek Laken en GC Nekkersdal

familie

Maandelijks kan je in de bib luiste-ren, genieten en wegdromen bij leuke, spannende, vrolijke of knotsgekke verhalen… Ze worden je voorgelezen in het Nederlands en telkens ook in een andere taal. Je hoeft niet op voor-hand in te schrijven en het voorlees-uurtje is volledig gratis. Ouders en grootouders zijn ook zeker welkom om te komen meeluisteren.

woensdag 30 december om 15u : Frans-Nederlands – Deelname gratis – Een samenwerking tussen de bib, Foyer en de Brede School Laken, Brede School Klaver-tje 4 en Brede School De Haven

Meertalige voorleesuurtjes in de bib.

Page 5: Nekker november-december 2015

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

Wanneer Nekkersdal een kinderactiviteit opzet, is succes half verzekerd als

de kinderen van enkele bestuurders en personeelsleden tot het juiste doelpu-bliek behoren. Bij de start, in 1984, van de kinderclub De Knappe Knutselaar was dit ook het geval. Enkele dynami-sche jonge moeders zetten hun schou-ders onder het initiatief en brachten hun kindjes mee. In het jeugdatelier zullen 15 jaar lang, eerst elke zaterdag en daarna elke woensdagnamiddag, tussen 10 en 20 kinderen opgevangen worden, door de moeders zelf, later ook door stagairs en jeugdwerkers.

IBO BALOE

Intussen werden we door de VGC aan-gemaand alles wat professioneler aan te pakken. Educatief medewerkers Lieve O en Hilde Devadder leidden, in overleg met scholen en speelplein-werking, dit traject in goede banen en in 1999 zag IBO Baloe / Nekkersdal het levenslicht. Met 5 partnerscho-len (Leidstar, Sint-Ursula, Kakelbont, Wittouck en BSGO ’t Plantzoentje) en met de steun van Kind & Gezin kon een reguliere werking opgezet worden voor opvang van kinderen na schooltijd en in de vakanties. Van bij de start wil buitenschoolse kinderop-vang Baloe onder deskundige bege-leiding sociale experimenteerruimte voor kinderen bieden.

KWALITEIT VOOROP

Intussen staat IBO Nekkersdal meer dan 15 jaar in voor een kwaliteitsvol-le, Nederlandstalige en multiculturele invulling van de vrije tijd van kinderen tussen school en thuis. Op woensdag-namiddag en tijdens de schoolvakan-tie is een gevarieerd spelprogramma voorzien voor alle leeftijdsgroepen. Het IBO hanteert een kwaliteitshand-boek waarbij organisatie en evaluatie centraal staan. Sinds 2004 is er ouder-overleg om allerhande organisatiepun-ten te bespreken en sinds 2005 kunnen

ook de kinderen meedenken over zaken als vieruurtjes, uitstapjes,…

DE IBO-PLOEG

De eerste coördinator Karin Ost gaf na het opstarten de fakkel door aan Nanja Huybrechts. Isabel Vanseve-nant en Tina De Backer gingen hui-dige coördinator Jill De Cock vooraf. Alle animatoren opnoemen zou ons te ver leiden maar we laten hieron-der een van de eerste – Alexa Huys-seune, begonnen in april 1999 – en de laatste – Flo Sandron begon vorig jaar – aan het woord. De inzet van al die mensen maakte van Nekkersdal een groot kindvriendelijk centrum. Elke dag worden er 40 tot 50 kinde-ren opgevangen, tijdens de vakanties soms meer dan 80. Als je dat allemaal samentelt, zijn er de voorbije 15 jaar al meer dan 100.000 paar kindervoet-jes over de IBO-vloer geweest !

Alexa : “Bij de start hadden we voor-al kindjes uit Sint-Ursula, maar ik ging mijn dochter van 3 ophalen van de Kakelbontschool met het busje van Baloe, waardoor er van daar-uit steeds meer kindjes meereden.

Al mijn kinderen zijn opgevangen bij Baloe : de jongste is nog elke dag hier, onze oudste komt nu zelfs mee-helpen tijdens de vakanties.”

“Raar wel als jongeren van rond de 20 mij nu aanspreken met “ik ken je van Baloe”. Wat me opvalt, is dat je vroeger veel gemakkelijker vrijwilli-ge studenten vond voor de vakantie, terwijl je nu met veel moeite ‘betaal-de’ animatoren vindt. Tegenwoordig zorgen TV en computer ervoor dat kinderen niet meer weten wat spelen is. Dat proberen wij te counteren.”

“Af en toe hebben we contact met andere IBO’s en het valt toch op dat het bij ons veel gezelliger en gemoe-delijker is. Het is niet alleen opvang, we bespreken veel met de ouders en helpen hen waar we kunnen. Ik werk hier graag, bovendien is bij je eigen kinderen zijn voor mij een grote stimulans om steeds het beste van mezelf te geven.”

Flo : “Ik kwam voor het eerst naar Baloe toen ik 5-6 jaar was, tijdens de vakantie, en vond het een plezante bedoening. Toen ik 15-16 jaar was, vroeg Johan Lanoizelé mij of ik als student tijdens de vakanties wilde komen helpen. En nu sta ik hier elke dag en vind het geweldig. We hebben een leuk team en hebben een goede band met iedereen. De sfeer is zeer familiaal, ik werk hier graag.”

Danny Bex

IBO Nekkersdal is open tijdens de kerst-vakantie van maandag 21 tot en met don-derdag 24 december (tot 14u).

5

jaar Nekkersdal

40

Heel wat kinderen die in Laken opgroei(d)en, zijn wel al eens bij

Nekkersdal over de vloer geweest. Ze zetten hun eerste stapjes over de drempel bij een bezoekje aan De Weeg, kwa-men met de klas naar een schoolvoorstelling kijken of haal-den een verhaaltje voor het slapengaan uit de Bib. Maar de

deur die ze het meest platlopen, is allicht die van het IBO.

Alexa

Flo

KINDEREN KIND AAN HUIS IN NEKKERSDAL.

Page 6: Nekker november-december 2015

Soiree KadeeAlle kinderen groot en klein én hun ouders, maar ook meemama’s, pluspapa’s, grootouders, nonkels, tantes, begeleiders, voogden, vriendjes en vriendinnetjes,... Heel de bende is welkom op Soiree Kadee, hét after-school / after-workmoment. Voor één vrijdag per maand de dagelijkse avondrush kunnen vergeten en niet hoeven denken “wat eten we vanavond ?”. Voor één avond in de maand de televisie en de tablets aan de kant kunnen schuiven en je toch niet steendood vervelen. Terwijl mama en papa bij een hapje en een drankje buren, collega’s en vrienden ontmoeten in een verrassende en niet-alledaagse context. Minstens één keer per maand het weekend ontspannen inzetten, dat is het opzet van Soiree Kadee.

vrijdag 13 november – 17u > 19u30

dansvoorstelling Wawara (4+) van Julie De Clercq & Maria Peredo Guzman – 18u

De planeet Wawara wordt bewoond door heel vreemde maar lieve creaturen. Op een dag komt Ana op bezoek. Ana wil net als de bewoners van Wawara een eigen plekje bouwen en begint bomen te kappen. Voor elke boom die valt, valt er ech-ter ook een ster uit de hemel. Een poëtische dansvoorstelling van buurtbewoonster Julie De Clercq.

+ workshops (doorlopend) Giga Origami (10+) van DungVouw meterslang papier tot levensgrote creaturen en schepsels.

Recht naar de ruimte (alle leeftijden) van MoossWat zou jij willen laten zien of horen aan iedereen die na jou komt ? Of aan de wezens in de ruimte ? Maak een filmpje van je dansmoves, je favoriete mop of tekening en stuur het de (web)ruimte in.

Creatuur (alle leeftijden)Plak-, knip-, kleur-, scheur-, klieder- en kladderplezier !

+ gezonde streetfood

vrijdag 11 december – 17u > 19u30

niet 1 maar 2 voorstellingen JUMP (alle leeftijden) van The Slampampers – doorlopendThe Slampampers combineren Jump & Jive, Doowop, close harmony en een streep rap met tomeloze energie, onverwachte comedy en liters zweet. Vette blazers en andere muzikale hoog-standjes worden afgewisseld met onvervalste slapstick, acroba-tiek en andere gênante momenten. Een feest voor oog en oren !

Verhaaltjes voor het slapen gaan (alle leeftijden) –

doorlopendTrek alvast je pyjama aan, de mooiste verhalen voor het slapen gaan worden je voor een keer niet door mama of papa voorgelezen.

+ workshops (doorlopend) Bamboe Bouwwerf (alle leeftijden) van Creanomade Bouw samen met anderen grote torens en piramides uit bam-boestokken en elastiekjes.

Creatuur (alle leeftijden)

Plak-, knip-, kleur-, scheur-, klieder- en kladderplezier !

+ gezonde streetfood

Toegangsbandje voor de voorstelling : €5 voor iedereen vanaf 4 jaar. Grote gezinnen of groepen vanaf 5 personen genieten €1 korting per kind/volwassene.De workshops zijn gratis en lopen door tijdens de voorstelling, voor broertjes of zusjes jonger dan 4 is er opvang voorzien. Het streetfoodmenu (niet in de prijs inbegrepen) wordt enkele dagen voordien bekend gemaakt via facebook.Reserveren : tel 02 421 80 60 – [email protected] – www.nekkersdal.be – www.facebook.com/GCNekkersdal

familie

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

6

activiteiten

Page 7: Nekker november-december 2015

Wat betekent Minor Ndako ?

Johan Vangenechten, stafmede-werker bij Minor Ndako : “Minor komt uit het Latijn en verwijst naar minderjarigen, Ndako is Lingala voor onderdak of gezin. De naam geeft aan waarvoor we staan : behalve de zorg voor minderjarigen ook het har-monieuze samenleven van verschil-lende culturen.”

Hoe oud zijn de kinderen die als vluchteling bij jullie terecht komen ?

“We hebben verschillende leefgroe-pen voor kinderen en jongeren tus-sen 12 en 18 jaar. Maar sinds de vluchtelingencrisis komen er steeds

jongere kinderen, zonder ouders, toe en vangen we ook kinderen van 6 jaar op.”

Hoe ziet een doorsnee dag bij Minor Ndako er uit ?

“De jongsten worden ’s ochtend door een begeleider gewekt en we zorgen ervoor dat de kinderen op tijd op school geraken. Na school zijn ze vrij tot 17u, van 17u tot 18u is er studie, daarna eten ze samen, waarna ze weer vrij zijn tot bedtijd. De jong-sten krijgen veel structuur mee en vanaf 15 à 16 jaar bereiden we hen voor om op hun eigen benen te staan. Jongeren die hier pas zijn, leren eerst Nederlands. Dat gaat opvallend snel. Kinderen pikken een nieuwe taal snel op. Bovendien is voor onze jongeren het Nederlands de enige gemeenschappelijke taal.”

En wat in het weekend ?

“We proberen onze jongeren te laten aansluiten bij een bestaande sport-club of jeugdbeweging, maar we merken dat dat moeilijk is voor hen. Ze voelen zich toch nog de vreemde eend in de bijt. Wat wel goed draait zijn onze voetbalploeg en de klim-club. Het project Vluchteling voor de Klas zorgt voor verbinding met de wereld om hen heen: een vluchteling vertelt zijn verhaal aan leeftijdgeno-ten aan de hand van een documen-taire. Ook de steunfiguren helpen : dat zijn mensen die een keer per week met een van onze jongeren iets

leuks doen. Het belangrijkste daarbij is het menselijke contact.”

Wat gaan jullie met het ingezamelde geld doen ?

“Voor de opbouw van de kinder-groep hebben we nieuw mate riaal nodig. Die ruimtes moeten een pak gezelliger en huiselijker zijn dan een leefruimte voor pubers. De kamers moeten geschilderd worden, we moe-ten meubelen en tapijten kopen. Een binnenhuisarchitect heeft al gratis haar diensten aangeboden. Nu nog het materiaal en dan kunnen we ook de jonge kinderen die hier landen in een warm nest opvangen.”

Nadia Scheys Redacteur Vlaams Brusselse Media

Meer info : www.minor-ndako.be

Wil je ook mee helpen ?Neem dan deel aan een van de vele acties en evenementen die worden georganiseerd : een tentoonstelling, documentaires, een film avond, optredens, een speelgoedinzame-ling… Of vraag op FM Brussel je favoriete plaat aan in ruil voor het bedrag dat jij of je vereniging inzamelt. Ontdek de vele initiatie-ven op brusselhelpt.be.

Van 15 november tot 5 december organiseren de gemeenschapscen-

tra, samen met de Vlaams-Brusselse Media, een nieuwe editie van Brussel Helpt. De ingezamelde middelen van

deze benefiet- en sensibiliserings-actie gaan dit jaar naar de vzw Minor Ndako. Die richt zich tot kinderen en jongeren die zich in een problemati-

sche leefsituatie bevinden, in het bij-

zonder tot de meest kwetsbare onder hen. Het belang van deze organisatie wordt nog maar eens in de verf gezet nu

blijkt dat het aantal niet-begeleide minderjarige asielzoe-kers dit jaar met maar liefst 500 % is gestegen.

Knus Benefietconcertzondag 29 november – 17u

We steken de vuurkorven aan, ser-veren hartverwarmende drankjes en laten ons onderdompelen in winter-se weemoed door Pieter Van Dessel (Marble Sounds) en Gianni Marzo (Isbells). De opbrengst (ticket- en drankverkoop) gaat integraal naar Minor Ndako. Breng gerust je kinde-ren mee, voor hen is er opvang voor-zien, aan een vrije bijdrage.

Tickets: €10, reserveren kan via de website of [email protected]

Nekkersdal h

elpt D

e N

ekk

er –

nov

- dec

20

15

7

BRUSSEL HELPT…

Minor Ndako

gemeenschaps

centra

Page 8: Nekker november-december 2015

Nekkersdal wil een smoel plak-ken op de Bockstaellaan en haar identiteit weergeven: wie woont

er, wie werkt er en wie zijn ze? Met foto’s van BDW-fotograaf en

buurtbewoonster Saskia Vander-stichelen, maar ook eigen foto’s

en onverwachte kiekjes, brengen we de straat in beeld.

Momenteel gaat buurtbewoonster Tine deur aan deur om polaroids te maken van de bewoners van de straat. Buurtbewoonster Céline gaat langs bij de handelaars om ook hen op de gevoelige plaat vast te leggen. En de Kakelbontschool en BSGO ’t Plantzoentje zijn met Mister Box in de wijk aan het werken: zij maken zelfportretten, fotograferen de wijk en hun bewoners en noteren de ver-halen.

#SHOOTBockstael: vanaf december in het straatbeeld

Een project in het kader van het Duurzaam Wijkcontract Bock-stael.

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

8

# SHOOT bockstael fotogr

afie

Page 9: Nekker november-december 2015

uit Laken veren

igingen

Contact : www.laca.be

LACA KALENDER 2016 : LAKEN VROEGER EN NUDeze keer een selectie oude foto’s van bekende of speciale Lakense gevels, met ernaast een foto van hetzelfde gebouw vandaag. Het contrast kan groot zijn !

Prijs : €3 – te koop in GC Nekkersdal

LACA in niet-competitief verband wekelijks een balletje wil trappen, is welkom.

wanneer : elke maandagavond van 20u tot 21uwaar : Sportzaal verpleegsterschool, Laarbeeklaan 121, Jettedeelname : €50inschrijven : [email protected]

BUSUITSTAP OUDENAARDEParel van de Vlaamse ArdennenOudenaarde is een prachtige historische stad in de Vlaamse Ardennen. Onder lei-ding van Helmut De Vos, die van deze streek afkomstig is, trekt KWB Laken-Jette naar ginder. Een gids wacht ons op voor een stadsrondleiding met bezoek aan de imposante Sint-Walburgakerk en het begijn-hof. Daarna eten we in de brasserie van het Centrum van de Ronde van Vlaanderen Flandrienkip met frieten. In de namiddag bezoeken we dan met een gids het statige gotische stadhuis en het aldaar gevestig-de MOU, het Museum van Oudenaarde. Nakaarten doen we met een lekker glas Oudenaards bier (Ename, Felix, Adriaan Brouwer, Sloeber,…) op de Grote Markt.

wanneer : zondag 8 novemberwaar : vertrek om 8u30u aan Bockstaelplein, om 8u33 aan metro Houba-Brugman, om 8u35 aan Volkswagen-d’Ieteren (kruispunt Magnolialaan-Houba). Terug rond 19u15.deelname : €20inschrijven : [email protected], 0473/65.53.16

Pasar Jette-Laken

Contact : 02/479.53.84 – [email protected] – www.pasar.be/jette-laken

BANMOLENPAD MERCHTEMDit wandelpad van 10km laat ons een schat aan prachtige natuurplekjes ontdekken.

wanneer : zondag 15 novemberwaar : vertrek om 14u aan de parking tegenover de kerk van Merchtemdeelname : €2 voor niet-leden, gratis voor leden, traktatie in een plaatselijk café inbegrepen

SAMEN DE WERELD ROND Beeldreportage over Zuid-China, door Guido Vervoert.wanneer : woensdag 11 november om 14u30

Beeldreportage over Albanië, Paul Coessens.wanneer : woensdag 9 december om 14u30waar : grote aula van het Koninklijk Athe-neum Koekelberg, Felix Vande Sandestraat 17, Koekelbergdeelname : €6 / €3 (VVK) – abonnement (6 voorstellingen) : €18 / € 12 (VVK) – betalen op BE77 0014 7507 3542 van Pasar Jette-Laken, graag ook even verwittigen

Femma Laken-Jette

Contact : Annie Jacops, 0494/39.54.25 – [email protected] – www.femma-laken-jette.be

NAAI- EN BREICAFÉWe zijn al begonnen maar je bent nog altijd welkom met je eigen werk. Het is altijd gezelliger om in groep te handwer-ken en tips uit te wisselen.

wanneer : donderdagen 12 en 26 november, 10 december van 19u tot 21uwaar : GC Nekkersdaldeelname : €3 / gratis (leden)

RUMMIKUB SPELENDe winteravonden zijn uitermate geschikt om een gezelschapsspel te spelen. Kom met ons gezellig een partijtje rummikub spelen.

wanneer : vrijdagen 13 november en 11 december vanaf 19u30waar : Taverne Ter Linden, Essegem, Leopold-I-straat 32, Jettedeelname : €1,5 / gratis (leden)

GEZOND DE WINTER DOORGrootmoeders middeltjes komen terug op het voorplan, met de herfst en winter komen ook weer de typische winterkwaal-tjes. Gelukkig heeft de natuur hiervoor planten voorzien die onze gezondheid op een natuurlijke manier positief beïn-vloeden. Kruiden en etherische oliën kun-nen ons ondersteunen bij verkoudheden, griep, hoest en keelpijn.

wanneer : vrijdag 20 november om 19uwaar : GC Nekkersdaldeelname gratis

KERSTFEEST SAMEN MET KWBEr is weer een heerlijk menu samengesteld om samen van te genieten in kerstsfeer. Iedereen is welkom met partner en kinderen.

wanneer : vrijdag 18 december om 18u30waar : GC Nekkersdaldeelname : €19 – inschrijven verplicht voor 11/12

Familiekunde Brussel

Contact : www.familiekunde-brussel.beinschrijven : met formulier op website of via [email protected], deelname te betalen op BE60 7340 0412 8670

BEZOEK RIJKSARCHIEF ANDERLECHTWelke eigendommen hadden uw voor ouders ?Diensthoofd Harald Deceulaer en archiva-ris Valerie Gheysen vertellen u alles over de archieven van het Enig Hypotheek-kantoor Brussel, de registratiekantoren en het kadaster. Het Rijksarchief heeft recent heel wat archief van deze instellingen ver-worven en ontsloten.

wanneer : maandag 9 november om 14uwaar : Rijksarchief Anderlecht, Fernand Demetskaai 7, Anderlechtdeelname : €5 / €3 (leden)

KWB Laken-Jette

Contact : www.kwblakenjette.be – www.facebook.com/KWBLakenJette

ZAALVOETBALTeamspirit en spelplezier staan boven alles. Alle spelers worden opgesteld, deelnemen is belangrijker dan winnen. Dus wie graag

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

# SHOOT bockstael

9

Page 10: Nekker november-december 2015

v

Oxfam Wereldwinkel Laken

Contact : 02/479.27.66 – [email protected]

CADEAUDAGENEen geschenkenbeurs vol kwaliteitsvolle producten van eerlijke handel. Van juwe-len tot wijnduo’s, van zeevruchten tot speelgoed… Je vindt er heel wat lekkers en ook leuke kerstcadeautjes. Koop een eer-lijk product en bezorg de producenten in het Zuiden een inkomen voor een mens-waardig leven.

wanneer : zaterdag 12 december. Je kan je bestelling op voorhand doorgeven en die dag komen ophalen. Donderdag 19 november en donderdag 17 december gaat de wereldwinkelronde aan huis door.

OKRA Laken

Contact : A. Van Damme, 02/268.18.17

WEKELIJKSE ONTMOETINGOkra nodigt alle 55-plussers uit om te kaarten of gezellig te babbelen bij een lekker kopje koffie met versnapering aan democratische prijzen.

wanneer : elke woensdag 13u30 > 17u, 18/11 : Seniorendag, 9/12 : Sint-Nicolaas & 23/12 : Kerstmis met bezinning en koffietafel.waar : GC Nekkersdal

Chiro Mutsaard

Contact: [email protected] – www.chiromutsaard.be

KIEKENBOEFChiro Mutsaard presenteert haar jaarlijkse eetfestijn: een lekker kipje, toast cham-pignon of veggiemenu, voor elk wat wils. Iedereen welkom!

wanneer: zaterdag 7 november van 18u tot 21u en zondag 8 november van 12u tot 15uwaar: Stalkruidlaan 13, Laken

KLEUTER EN LAGER

ONDERWIJSSCHOOLJAAR2016 - 2017OOK VOOR

ALLE KINDEREN GEBOREN IN 2014

Hoe kies ik een school? Wat is goed onderwijs? Hoe schrijf ik mijn kind in op een Nederlandstalige school in Brussel? Kom naar een infomoment. Je krijgt er alle informatie.

Wanneer? n Infomoment 1: Woensdag 21 oktober 2015 van 16 tot 18 uur n Infomoment 2: Woensdag 21 oktober 2015 van 19.30 tot 21.30 uur n Infomoment 3: Woensdag 9 december 2015 om 19.30 uur

Waar? n Infomoment 1 en 2: Administratiehuis van de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Emile Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel n Infomoment 3: Gemeenschapscentrum Nekkersdal, Emile Bockstaellaan 107, 1020 Brussel

Schrijf je op tijd in voor een infomoment via inschrijveninbrussel.be

EEN SCHOOL KIEZEN?

Je kind inschrijven in een Nederlandstalige kleuter- en lagere school in Brussel voor het schooljaar 2016-2017 ? Informeer je op tijd !

Okt - dec 2015 : Ontdek de procedure Lees de informatie over de aanmeldings- en inschrij-vingsprocedure. Heeft je kind voorrang ? Verzamel alvast de nodige documenten. Gaat je kind van de kleuterschool naar het eerste leerjaar ? Dan moet je soms opnieuw inschrijven in dezelfde school.

Okt - dec 2015 : Ontdek de scholen Leer verschillende scholen kennen, zodat je een keuze kan maken bij de aanmelding. Zo heb je meer kans op een plaats.

Dec 2015 : Kom naar het infomomentHoe kies ik een school ? Wat is goed onderwijs ? Hoe schrijf ik mijn kind in op een Nederlandsta-lige school in Brussel ? Kom naar het infomo-ment, je krijgt er alle informatie.9/12/2015 – 19u30 : GC Nekkersdal, Emile Bock-staellaan 107, 1020 Brussel

Dec 2015-jan 2016 : Kom naar een ontmoetingsmomentZoek je een school voor je kind ? Wil je met andere ouders ideeën en ervaringen uitwis-selen ? Kom naar de ontmoetingsmomenten. Je leert er ouders uit de buurt kennen, die ook een school zoeken.10/12/2015 – 19u30 : GC De Rinck, Dapperheids-plein 7, 1070 Anderlecht

17/12/2015 – 19u30 : GC Essegem, Leopold-I-straat 329, 1090 Jette & GC De Kriekelaar, Gal-laitstraat 86, 1030 Schaarbeek7/01/2016 – 19u30 : GC De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel

Januari 2016 : Meld je aanMeld je kind aan in januari 2016 en registreer je schoolkeuze, ook alle kinderen geboren in 2014, zelfs als ze pas starten op 1 september 2017.

Alle informatie vind je op de website inschrijveninbrussel.be.

uit Laken veren

igingen

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

10

Page 11: Nekker november-december 2015

INFORMATIE

Gemeenschapscentrum Nekkersdal E. Bockstaellaan 107, 1020 Laken (Brussel)Tel. 02/421.80.60 – Fax 02/421.80.69 [email protected] – www.nekkersdal.be

OPENElke weekdag van 9u tot 22u, op zaterdag van 10u tot 18u

Openingsuren onthaalMa > do : 9u > 12u30 & 13u > 19u Vr & schoolvakanties : 9u > 12u30 & 13u > 17u Za : 10u – 13u (niet tijdens schoolvakanties) Inschrijven voor een cursus of een plaatsje reserveren voor een activiteit ? Het kan nu ook online ! Toch liever face-to-face ? Bel ons, schrijf ons, laat ons vlug iets weten!

IN HUIS Café Nekkersdal is nu nog gesloten, maar opent weldra opnieuw zijn deuren. Wanneer dat gebeurt, verneemt u via de nieuwsbrief. Schrijf u snel in !

Consultatiebureau voor het jonge kind Elke dinsdag, consultaties enkel op afspraak via 078/150.100 (Kind & Gezin-Lijn)

IBO Nekkersdal vangt naschools kinderen op uit Lakense Nederlandstalige scholen. Info : Jill De Cock, 02/421.80.65

Openbare Bibliotheek Stad Brussel Ma > vr : 13u > 19u Za : 10u > 17u Tel. 02/423.53.20 www.brussel-laken.bibliotheek.be

De Weeg

Contact : [email protected]

GEEF- & NEEMHOEK PLAY AWAY ZOEKT SPEELGOEDAlle speelgoed is een tweede leven waard : puzzels, knuffels, spelletjes, poppen, dvd’s,… Heb jij nog speelgoed liggen dat alleen maar stof ligt te vergaren ? Selecteer dat speelgoed dat in goede staat is en zorg ervoor dat het er netjes uitziet. Breng het naar Nekkersdal en geef het een mooi plekje in de antieke kast of in de gekleurde bakken. Van grote stukken kan je een foto maken en een adver-tentie achterlaten op het prikbord.

Davidsfonds Laken

Contact : [email protected] – sms 0486/95.70.79 – www.laken.davidsfonds.be

BEZOEK AAN DE SYNAGOGE IN ANDERLECHTWist u dat er een synagoge in Anderlecht staat ? Met het Davidsfonds heeft u nu een exclusieve kans om die van binnen te ontdekken. De Israëlitische Orthodoxe

Gemeenschap van Brussel (CIOB) ont-stond in 1904 uit de vele Joodse immi-granten die vanaf het laatste decennium van de 19de eeuw Rusland en Oost-Europa ontvluchtten. Sindsdien is er onafgebro-ken een levendige Joodse gemeenschap in Anderlecht. Wij maken met hen, hun gewoonten en hun synagoge kennis. Het bezoek zal toegelicht worden in het Frans maar wij zorgen voor vertaling.

wanneer : zondag 15 november om 11uwaar : Hoedstraat 40, Anderlechtdeelname : €9 / €5 met Davidsfonds cultuurkaart (drankje inbegrepen) – Inschrijven noodzakelijk vóór 13/11

KERSTCONCERT : SLAVISCHE KERSTHet Slavisch orthodox mannenkoor Molitva, geleid door Joachim Kelecom, ontleent zijn naam aan de orthodoxe traditie : molitva bete-kent ‘gebed’ en verwijst tevens naar de sacra-le diepgang van de orthodoxe liturgie. Het repertoire straalt rust en een gewijde sfeer uit en grasduint geregeld doorheen de muziek-geschiedenis, maar legt het accent bij de grote romantische school van de 19e eeuw. Opvallend is de volle koorklank, de tekstge-bonden frasering en de rijke harmonieën.

wanneer : zaterdag 19 december om 20u

waar : Sint-Martinuskerk, Fabiolaplein, 1083 Ganshoren

BRUSSEL ZINGT KERST :U ZIJT WELLEKOME ‘U zijt wellekome’ is een gezellige kerst-samenzang die je met familie of vrienden het kerstverhaal op een sfeervolle en originele manier laat beleven. Samen zingen staat centraal. Onder leiding van het kamerkoor Cantabile uit Hove zingen en beluisteren we samen kerstliederen : sommige eeuwenoud, andere piepjong. De vrije bijdrage voor dit evenement gaat dit jaar naar de vzw Vrienden van het Hui-zeke. Deze vereniging zet zich in voor de armoedebestrijding in Brussel. Zij betrekt mensen die in armoede leven bij het maat-schappelijk gebeuren, bevordert de zelf-redzaamheid van deze mensen en biedt hen meer kansen in de maatschappij. Zing mee, steun het goede doel en herontdek tijdens een gezellige kerst samenzang enkele pareltjes van kerstliederen. Je krijgt ook een gratis zangbundel.

wanneer : zondag 27 december om 16u waar : Basiliek van Koekelbergtoegang : vrije bijdrage

GEEF EN NEEMHOEK VOOR SPEELGOED

Apero & Buffetwoensdag 11 novemberGemeenschapsCentrum Nekkersdal

Bockstaellaan 107, 1020 Laken

BUFFET van 11 tot 14u,daarna koffie en taart,Dansen en muziek!

Schrijf in voor vrijdag 6 november [email protected] of 0499 144 072.12 euro voor volwassenen en 8 euro voor min 12‐jarigen.

11

Page 12: Nekker november-december 2015

Een mega-manneke uit mega-mecanno, een betoverende cinemato-grafische voorstelling, veel klieder- en kladderplezier en streetfood om duimen en vingers bij af te likken... Dat was Soiree Kadee #1 ! De eerste editie gemist ? Je krijgt een herkan-sing : trommel (klein-/stief-)kinderen, (groot-/mee-)ouders, buren en colle-ga’s op en kom naar hét after-school / after-workmoment op 13/11 !

in beeld

co

lofo

n Werkten mee aan dit nummer :

TeksTen

Danny Bex, Hilde Brepoels, Jill De Cock, Steffi De Cuyper, Valérie Pauwels, Inke Ramaekers, Nadia Scheys en de verenigingen

FoTo’sSophie Nuytten, Saskia Vanderstiche-len, Vol-au-vent en IBO Nekkersdal

RechTzeTTing : in de Nekker september- oktober sloop een foutje. De credits bij de foto op pagina 2, bij het inter-view ‘Laken Beweegt’, zijn van Johan Van Roy en niet van Sophie Nuytten. Onze excuses, en bedankt Johan !

coöRdinaTie & eindRedacTie

Inke Ramaekers

Lay-ouT

Wim Didelez

dRuk

Drukkerij De Ridder, Opwijk

VeRanTwooRdeLijke uiTgeVeR

Julien MeganckE. Bockstaellaan 107, 1020 Laken

opLage

3.200

RedacTieadRes

E. Bockstaellaan 107, 1020 Lakentel 02/421.80.60fax 02/421.80.69e-mail [email protected] www.nekkersdal.bereknr. De Nekker BE30 4358 0325 0111

De teksten voor De Nekker van januari-februari 2016 moeten ten laatste op 7 december op de redactie zijn.

GC Nekkersdal maakt deel uit van

Cultuurcentrum Brussel

De gegevens vermeld op het etiket, bevinden zich in het geautomatiseerd adressenbestand van GC Nekkers-dal (cf. De Wet van 8 december ‘92 tot bescherming van de persoonlijke levenssfeer t.o.v. de verwerking van persoongegevens).

De

Nek

ker

– n

ov - d

ec 2

015

12