De Nieuwsbrief Van 20 Januari 2015

4
De Feniks Jenaplanschool Gent Acaciastraat 11 29 9000 Gent 09 226 17 06 Sabine en Marleen: defeniks.sec@gent. Sofie Strobbe: [email protected] www.jenaplanschooldefeniks.be Nieuwsbrief 20 januari 2015 Afsluitronde op 23 januari: cluster 4 kanaries, kookaburra’s, valken, kolibries en gieren Zwemweek voor midden en bovenbouw Algemeen nieuws Kindvrije studiedag op 6 februari! Die dag komen de nestleiders werken, maar is er geen les. De buitenschoolse activiteiten gaan door. STIBO vangt kleuters en kinderen van eerste en tweede leerjaar op. (Beperkte plaatsen, aub bevraag u hierover bij het STIBO) Grootouderfeest op 4 maart 2015: Een nieuwe formule dit schooljaar! Zijn er ouders die willen helpen bij het uitschenken van koffie? Stuur aub een mailtje naar [email protected] Onderbouw: De uilen en de mezen zoeken een handige Harry of Henriette om onze timmertafel af te werken en onze lampjes in de snoezelruimte te vervangen. Bovenbouw: We maken op woensdag kennis met de mensen van Côté Cour die ons dit schooljaar muzisch zullen begeleiden. Hou alvast de datum van het Onze nesten Onderbouw Uilen Ellen Nestouder: Klaartje (mama van Amos) Krik krak ... de sleutel brak! We proberen verschillende sloten uit. Er worden allerlei sleutels geknutseld. We proberen het schatkistje te openen, ra ra ra wat is de schat? We maken een sleutelgat … Mezen Isabelle Nestouder: AnnMarie (mama van Anabel) en … Deze week doen we verder met Pietertje en zijn gekke hoedjes. Allerlei hoeden zijn welkom. Vrijdag gaan we naar toneel. Wie wil, mag mee. we vertrekken ongeveer rond 13.15. Kookaburra’s Delphine Nestouder: ouders van Mira: Henk en Ilse Pief poef paf...de cowboys en indianen zijn een beetje maf! Kom zeker op vrijdag maar eens kijken, want dan mogen wij onze talenten tonen op de afsluitronde. Kanaries Christel Nestouder:: Hannelore (mama van Marius) We werken deze week verder over het project ‘licht en donker’. Wil je weten wat we daarrond gedaan hebben, kom zeker vrijdag een kijkje nemen tijdens de afsluitronde. Het zou leuk zijn mocht je kleuter donkere kledij dragen op vrijdag Wie kan ons helpen... ? We hebben nog zaklampen, fietslichtjes,... nodig voor onze dans. Pinguïns Manuella Nestouder: Yann, de papa van Bram. Brrrrr..., het is nog steeds bitter koud in onze klas. We bouwen iglo’s en vertellen wie erin leeft en hoe ze leven. Natuurlijk zijn er ook sneeuwmannen van de partij en ook

Transcript of De Nieuwsbrief Van 20 Januari 2015

Page 1: De Nieuwsbrief Van 20 Januari 2015

De FeniksJenaplanschool Gent Acaciastraat 11 ­ 29 9000 Gent 09 226 17 06

Sabine en Marleen: defeniks.sec@gent. Sofie Strobbe: [email protected]

www.jenaplanschooldefeniks.be

Nieuwsbrief 20 januari 2015

Afsluitronde op 23 januari: cluster 4 kanaries, kookaburra’s, valken, kolibries en gieren

Zwemweek voor midden­ en bovenbouw

Algemeen nieuws

Kindvrije studiedag op 6 februari!Die dag komen de nestleiders werken, maar is er geen les. De buitenschoolse activiteiten gaan door. STIBO vangt kleuters en kinderen van eerste en tweede leerjaar op. (Beperkte plaatsen, aub bevraag u hierover bij het STIBO)

Grootouderfeest op 4 maart 2015:Een nieuwe formule dit schooljaar! Zijn er ouders die willen helpen bij het uitschenken van koffie? Stuur aub een mailtje naar [email protected]

Onderbouw:

De uilen en de mezen zoeken een handige Harry of Henriette om onze timmertafel af te werken en onze lampjes in de snoezelruimte te vervangen.

Bovenbouw:We maken op woensdag kennis met de mensen van Côté Cour die ons dit schooljaar muzisch zullen begeleiden. Hou alvast de datum van het

Onze nestenOnderbouw

Uilen ­ Ellen Nestouder: Klaartje (mama van Amos)

Krik krak ... de sleutel brak! We proberen verschillende sloten uit. Er worden allerlei sleutels geknutseld. We proberen het schatkistje te openen, ra ra ra wat is de schat? We maken een sleutelgat …

Mezen ­ Isabelle Nestouder: Ann­Marie (mama van Anabel) en …

Deze week doen we verder met Pietertje en zijn gekke hoedjes. Allerlei hoeden zijn welkom. Vrijdag gaan we naar toneel. Wie wil, mag mee. we vertrekken ongeveer rond 13.15.

Kookaburra’s ­ Delphine Nestouder: ouders van Mira: Henk en Ilse

Pief poef paf...de cowboys en indianen zijn een beetje maf! Kom zeker op vrijdag maar eens kijken, want dan mogen wij onze talenten tonen op de afsluitronde.

Kanaries ­ Christel Nestouder:: Hannelore (mama van Marius)

We werken deze week verder over het project ‘licht en donker’. Wil je weten wat we daarrond gedaan hebben, kom zeker vrijdag een kijkje nemen tijdens de afsluitronde. Het zou leuk zijn mocht je kleuter donkere kledij dragen op vrijdag Wie kan ons helpen... ? We hebben nog zaklampen, fietslichtjes,... nodig voor onze dans.

Pinguïns ­ Manuella Nestouder: Yann, de papa van Bram.

Brrrrr..., het is nog steeds bitter koud in onze klas. We bouwen iglo’s en vertellen wie erin leeft en hoe ze leven. Natuurlijk zijn er ook sneeuwmannen van de partij en ook

Page 2: De Nieuwsbrief Van 20 Januari 2015

kinderzangfeest vrij: 25/4!

STIBO:Beste ouders, Vanaf februari moeten alle kinderen ook voor het schooljaar digitaal worden ingeschreven. Reeds vele ouders zijn al op die digitale trein gesprongen. Proficiat en hartelijke dank! Voor de ouders bij wie dit nog niet is gebeurd, komt gerust (voor 31/01) langs in het Stibo, we helpen jullie graag verder. Er is ook een nieuw huishoudelijk reglement. Dit vind je terug op www.gent.be, onder kinderopvang/Buitenschoolse opvang.

Wie vragen heeft is altijd welkom.

Comité FeestVlaamse kermis op de Feniks! Oproep aan alle ouders en medewerkers van de Feniks vanuit het feestcomité. Op zondag 8 maart organiseren we een alternatief voor de kinderfuif. We gaan voor een Vlaamse kermis. Om dit te organiseren hebben we echter hulp nodig! We zoeken extra mensen om die dag de standjes te bevolken. Wie thuis, bij vrienden of familie geschikt materiaal heeft dat we kunnen lenen, is ook steeds welkom. En wie zelf een suggestie heeft, mag deze zeker voorstellen. 1 ding is wel van belang. Wanneer we niet voldoende medewerkers hebben zullen we wellicht de kermis niet kunnen laten doorgaan. Dus we zien jullie enthousiasme graag tegemoet! inschrijven kan via [email protected].

sneeuwdieren zoals de poolvos, de sneeuwuil, de sneeuwtijger. We vertellen wat we weten aan elkaar en wat we niet weten, zoeken we op op internet. Er is wel wat werk aan de winkel want enkele kinderen denken dat ik ter plaatse verhalen verzin over hoe koud het daar wel kan zijn, dat de Inuïten ook een dorp hebben en er ook boodschappen kunnen doen. En dan nog de vraag: ”Hoe komen die boodschappen daar?” Maar we nemen daar onze tijd voor. We willen onze iglo omringen met Inuïten. Heeft iemand iets wat op pelsen lijkt om ze aan te kleden. Brrrrrr…, nu ga ik me een beetje warmen. Tot ziens!

Mussen ­ Sofie Nestouder: Caroline & David, mama en papa van Hannah

We kregen vorige week een andere juf, juf Charlotte. We wensen juf Sofie vanuit het hele mussennest een heel goede zwangerschap toe! We werken nog verder rond het project circus. Deze week gaan we dansen op circusmuziek, maken we een leeuwenmasker en voeren we een echte circus show op!

Raven ­ Claudine Nestouder: Jeroen en Ingrid (papa en mama van Tobit)

Laat de zieken maar komen, de raven zijn voorbereid! Met onze dokterstas in de hand en ons hoedje op ons hoofd, voelen we ons al een echte dokter. Doch wat is een dokter zonder zijn attributen? Deze worden deze week gemaakt. De moeilijke namen zoals stethoscoop, othoscoop, koortsthermometer, röntgenstralen, … werden al heel goed ingeoefend. We leren nog een versje aan over een dokter die zelf ziek wordt en vertellen uit de meegebrachte boeken. We verwelkomen Belén terug in onze klas en luisteren naar haar belevenissen.

Zwaluwen ­ Bronwen Nestouder: Bout (papa van Olivia) en Stephanie (mama van Johanna)

We leren wat meer over de dieren en hun baby’s. Wie boekjes heeft over dit thema mag dit gerust meebrengen. Woensdag houden we weer een vertelmomentje door de ouders.

Middenbouw

Ijsvogels ­ Liesbeth Nestouder: Brenda, mama van Oona

We werken in groepjes aan verschillende projecten: katten, konijnen, Inca’s en Azteken. Deze week maken we per groepje een weet­boekje. De kinderen mogen boekjes, knuffels, … over deze onderwerpen meebrengen.

Kolibries ­ Lise Nestouder: Mieken, mama van Marie

We kozen een nieuw project: landen van de wereld. Wie heeft interessante objecten, verhalen,... uit verre of minder verre landen? Breng maar mee! We maken van ons nest een echt wereldnest waar plaats is voor vanalles en iedereen!

Page 3: De Nieuwsbrief Van 20 Januari 2015

Maandag gingen we bij De Vieze Gasten alvast luisteren naar het mooie Afrikaanse verhaal ‘De boom Toudou’.

Nachtegalen ­ Evi Nestouders: Elke en Yann

Joepie, Santiago is van Argentinië terug in ons nest gevlogen! :­) We willen veel te weten komen over dit grote, mooie land; we zijn benieuwd naar wat Santiago ons allemaal bijleren zal!

Kiekendieven ­ Sofie Nestouder: Sofie (mama Fin), Ingrid (mama Yasin), Katrien (moeke Gitte)

Na onze portfolionamiddag van vorige week doen de kiekendieven hun portfoliopresentatie ook voor de klas. We hadden vorige week geen tijd om ons vorig project te evalueren dus plannen we dit op dinsdag. Ook op dinsdag komen enkele kraaien ons vertellen hoe de mens is ontstaan. Donderdag staat onze actuakring in teken van respect en vrije meningsuiting n.a.v. de gebeurtenissen in Parijs.

Valken ­ Monique Nestouders: Sandra (mama van Ilja) en Katrien (mama van Sander)

Maandag waren we op bezoek bij De Vieze Gasten voor de voorstelling ‘De boom Toudou’. Dinsdag zijn we creatief in het kasteel van Claeys Bouüaert. Vrijdag staan we op het podium tijdens de afsluitronde. Iedereen welkom!

Kraaien ­ Yves Nestouders: Ellen (mama Jana) en Zuhal (mama Elies)

Baanbrekend nieuws! Binnenkort komt er een kentering in het dagelijks leven zoals we dit nu kennen. Nooit meer zal u gegeneerd bij de buren zitten knikken terwijl u doet of u hen begrijpt, want de kraaien komen weldra met dé oplossing. Binnen afzienbare tijd kan ook u in het bezit zijn van het Groot Verklarend Woordenboek der Holbewonerstaal. Bestel tijdig, de voorraad is beperkt !

Elders deze week verplaatsen wij ons in de zielsberoerselen van de Kunstzinnige Oermens. Met natuurlijke produkten trachten we heuse primitieve kunstwerken te schapen. Geen muur, noch rotswand is de komende weken veilig…

Bovenbouw

Meeuwen ­ Sofie Nestouder: Laurent en Annelies, de ouders van Jules.

Deze week hebben we bezoek van Sara, een studente van de HUB. We zoeken een nieuw project.

Gieren ­ Jonathan Nestouder: Lieve (mama van Kobe)

We werken verder aan ons project voeding/koken en onderzoeken verder de spijsvertering. We bereiden de afsluitronde voor. Woensdag gaan we met de bovenbouw naar de Bijloke om er kennis te maken met onze begeleiders van Côté Cour. Vrijdag zwemmen!

Page 4: De Nieuwsbrief Van 20 Januari 2015

Papegaaiduikers ­ Ann Nestouder: Els Meiresone (mama van Luna en Wannes)

We doken in een nieuw project: ‘architectuur’! We contacteerden Sint­Lucas en Kta­MoBi om zowel over het ontwerpen van constructies als op het werkveld zelf bij te leren. Daarnaast zijn groepjes kinderen bouwplannen & grondplannen aan het bestuderen, wordt er gepoogd om zelf tot tekenen te komen (Karen leert enkele kinderen in 3D ontwerpen op donderdag), zoeken kinderen naar uitdagende opdrachten om met materiaal als spaghetti en marshmallows constructies te bouwen en zoekt een groepje naar boeiende bouwwerken in de wereld. Ook de vraag hoe mensen vroeger huizen bouwden, blijft open. Waren er toen ook architecten? Aan enthousiasme zal het niet ontbreken. Wie ons tegemoet kan komen om ons bij te leren… welkom!!

Toekans ­ Marco Nestouder: Kurt Waegeman (papa van Leon, Maria en Vera)

De hele week volgt Heika, een studente aan de HUB (Brussel), ons doen en laten. We zijn bezig met de voorbereidingen voor een nieuw project. Benieuwd welke kant het deze keer op zal gaan! Er zijn een vijftal voorstellen besproken: mineralen en gesteenten, de oudheid, licht en kleur, vervoermiddelen en legenden. Donderdag proberen we elkaar te overtuigen welke van de vijf het meeste te bieden heeft… Woensdag maken we in de Bijloke kennis met onze begeleiders van het zangfeest en op vrijdag gaan we zwemmen.