de Krabbedans, Jaarverslag 2010

100
1 jaarverslag 2010

description

Jaarverslag 2010

Transcript of de Krabbedans, Jaarverslag 2010

Page 1: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

1jaarverslag 2010

Page 2: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 3: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

Jaarverslag2010

Page 4: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

4

Ontwapenend, vol van ambitie verwoordden de aankomende kunstenaars tijdens hun eerste openingsspeech, hun ervaringen als potentieel talent. Te midden van startende en gerenommeerde kunstenaars onderzochten zij in 2010 voor het eerst wat het kunstenaarschap voor hen betekent en exposeerden in onze JEK ruimte, Jongeren en Kunst.

In 2010 werd daarmee de kiem gelegd voor de ambitie om als Krabbedans in 2011 dé scout en hét platform van kunst en vormgeving voor de stad en regio te worden. Daartoe kiest zij in Eindhoven en omgeving duidelijk positie. Tussen de kleinere broedplaatsen, de kunstenaarsinitiatieven en (grote) internationaal georiënteerde (top)instellingen. Ten bate van kunstenaars en publiek vormt zij samen met de anderen onderling een keten. Centraal voor de Krabbedans staat daarin het scouten van de regionale voorhoede die het werk maakt; het presenteren van dit werk van (inter)nationale kwaliteit op een professioneel toegankelijk platform en het bevorderen van de publieksparticipatie.

Pionieren en verder professionaliseren met betrekking tot team, publiek en educatie vormden sleutelwoorden voor het jaar 2010. Centraal daarin stond het actief betrekken van ons publiek bij het kunstenaarschap. Dit voerden we door in alle geledingen van de Krabbedans. Zoals in de wijze van presentatie, door kunstenaars/vormgevers hier en op locatie bij publiek ter plekke te laten werken en door publiek zelf ‘aan de slag met kunstdisciplines’ te laten gaan, begeleid door onze kunstenaars.

Een publiek van aspirant verzamelaars werd benaderd voor ‘VerzamelKunst’, onze vijfdelige cursus. Hoogtepunten voor de belangstellenden waren een exclusief atelierbezoek aan Marc Mulders, in gesprek met kunstcriticus Hans den Hartog Jager, In 2011 afgerond met een bezoek aan de privécollectie Henri Swagemakers, onder persoonlijke toelichting van deze Brabantse verzamelaar. Dit gaf de Krabbedans een duidelijker gezicht als gids voor kunst in de regio.

Page 5: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

5

Draagvlak bij de jonge generaties werd gecreëerd door te investeren in een structureel educatieprogramma, ontwikkeld en uitgevoerd door een aangetrokken professionele educatiekracht en meerdere deskundige vrijwilligers. Het pionieren leidde in 2010 tot een uiteenlopend aanbod van activiteiten. De onderscheidende kracht van de Krabbedans bleek met name op het gebied van talentontwikkeling. In 2011 wordt dan ook gefocust op het signaleren en begeleiden van het aankomende talent van kinderen en jongeren tot 20 jaar. Waarin we samen optrekken met opleidingen en jongerenorganisaties. Deze ontluikende talenten vormen in de kweekvijver de parels van jongeren die hun potentieel ten opzichte van het kunstenaarschap willen onderzoeken.

Verdere professionalisering werd doorgevoerd in de overgang van een bestuursmodel naar een Raad van Toezichtmodel onder voorzitterschap van Pieter Hendrikse en als directeur/bestuurder Thijs Torreman. Nog in 2010 slaagde de Krabbedans erin Maarten Gulickx als zakelijk leider te vinden, om de inhoudelijke kwaliteiten van de Krabbedanszichtbaarder en ons financieel onafhankelijker te maken. In 2011 is hij gestart in zijn functie van zakelijk leider. Artistiek leider Marieke van Schijndel vormt samen met hem de dagelijkse leiding; bijgestaan door een compact gemotiveerd team vaste medewerkers en vrijwilligers. Binnen de organisatie zijn de zakelijke en artistieke lijn verder doorgetrokken.

Page 6: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

6

Onze achterban werd positief versterkt door een groeiend aantal betrokken vrijwilligers. Vanuit eigen initiatief leveren zij een bijdrage aan de kerntaken van de Krabbedans. Bovendien werd er qua capaciteit geïnvesteerd in een inhoudelijke communicatiemedewerker en werd de website aangepast naar de actualiteit en verbeterd qua gebruikersgemak. Zodat kunstenaars en publiek elkaar tevens op een virtueel platform kunnen ontmoeten. Er kwam een nieuwe herkenbare huisstijl die de kerntaken verbeeldt.

De Witte Dame maakten we toegankelijker voor kunstminnend publiek door de fysieke verbinding in de vorm van gezamenlijke trap, ingang en intensieve samenwerking tussen Bibliotheek Eindhoven en de Krabbedans.

Betreffende de kunstuitleen werd in 2010 actief met de middelen, kennis en toenmalige capaciteit gewerkt aan de omkering van de blijvend dalende ledentendens. Klantgerichte acties rondom bestaande en nieuw te werven

leden werden ingezet, echter deze leidden nog niet tot meer aan- dan afmeldingen. In 2011 wordt dit betreffende de uitleen speerpunt, met een specifieke marketingaanpak. Het in september 2010 aangaan van de intensieve samenwerking met de Bibliotheek Eindhoven, dient tot onderlinge versterking van de kerntaken, in het bijzonder die van de uitleenfunctie.

Hoogtepunten in het tentoonstellingsprogramma qua inhoud en publieke respons werden gevormd door ‘Forensisch Onderzoek’ van Marjolein Mandersloot als gerenommeerde kunstenaar en de ‘Modebelofte 2010/Items, met de beste afgestudeerde mode- en vormgevingstalenten. De Krabbedans heeft daardoor haar identiteit en betekenis voor kunstenaars en publiek verder kunnen verdiepen. Haar focus is komen te liggen op aankomende, startende en gevestigde kunstenaars als ambassadeurs. Met de modevormgeving als een bijzonder accent. De Krabbedans heeft daarmee in 2010 de basis gelegd om in 2011 uit te kunnen groeien tot dé scout en hét kunstplatform voor de regio.

M.L.J. van Schijndel, artistiek leider.

Page 7: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

7

Page 8: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 9: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 10: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

10

Page 11: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

11

Page 12: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

12

De Krabbedans heeft in 2010 op expositiegebied in verschillende vormen vooruitgang geboekt. Enerzijds doordat er een brug is geslagen tussen kunstenaars en publiek en anderzijds omdat meer ‘buiten de muren’ is geëxposeerd. Sterke voorbeelden zijn de projecten ‘Krabbedans op Locatie’, ‘Groot Grafiek’ en ‘Weg naar de Vrijheid’.

Voor het project ‘Krabbedans op Lokatie’ kregen 5 kunstenaars een werkperiode aangeboden in één van de filialen van Bibliotheek Eindhoven. Bezoekers volgden live het ontstaan van de kunstwerken of installaties. Aan het einde van deze periode werden de resultaten van hun werkperiode samengebracht in een tentoonstelling en onthuld in de Krabbedans. Het project leverde prachtige nieuwe inzichten en ontmoetingen op en het verhaal van de kunstenaar werd zichtbaar gemaakt voor het publiek.

Het project ‘Weg naar de Vrijheid’ omvatte confronterende hedendaagse oorlogsfoto’s

die om een vorm van begeleiding vroegen. De Krabbedans vroeg kunstenares Anouk Bax om vanuit een werkatelier op de tentoonstelling als verbindende schakel met bezoekers op te treden. Al tekenend verbeeldde ze het begrip artistieke vrijheid en ging ze in gesprek met bezoekers.

Meer zichtbaarheid van de Krabbedans werd bereikt met ‘Groot Grafiek’, waarvoor werk, gemaakt in Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven, als preview op de eindtentoonstelling in de Krabbedans op diverse galerieplekken in Eindhoven werd gepresenteerd. Een fietsroute zorgde voor een toegankelijke verbinding tussen de locaties.

In 2010 heeft de Krabbedans de samenwerkingsverbanden met Eindhovense kunstinstellingen en initiatieven versterkt, wat een beter professioneel netwerk heeft opgeleverd. Daarnaast zijn de banden aangehaald met onderwijsinstellingen, zoals Design Academy Eindhoven, Academie voor Beeldende Vorming Tilburg, Academie St. Joost (Den Bosch en Breda) en de Rietveld academie in Amsterdam, om talentontwikkeling te bevorderen. Met projecten als ‘Brabants Talent’, ‘Modebelofte 2010’ en de ‘Items Eindexamenselectie’ kregen jonge afgestudeerde kunstenaars en ontwerpers de gelegenheid zich te profileren. Visitekaartjes van de kunstenaars, beeldfragmenten, de actuele webtekst en zaalteksten informeerden het publiek over de achtergronden en ervaringen van de talenten.

Page 13: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

13

Page 14: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

14

De tentoonstelling is de eerste in een tweejaarlijkse reeks, waarmee de Krabbedans bijdraagt aan het versterken van de nominatie ‘Brabant Culturele Hoofdstad 2018’.

Groepstentoonstelling: Oznur Cinar, Anna van Dooren, Martijn Gort, Marleen Hartjes, Ninja Heevel, Sanne Luijben, Sjors Vervoort, Boukje Voet, André de Wijze.

Jaarlijks studeren diverse talenten uit Brabant af aan één van de kunstacademies. De Krabbedans selecteerde hieruit tien aanstormende talenten en presenteerde in de hoofdruimte werk van de bovenste plank. De expositie ‘Brabants Talent’ toonde deze lichting ‘upcoming’ kunstenaars in een boeiende belevingsexpositie met installaties, schilderijen, textiel, sculpturen, grafiek, tekeningen, fotografie en nieuwe media.

De deelnemende kunstenaars studeerden tussen 2008 en 2009 af aan de academies St Joost (locatie Den Bosch en Breda) en Academie voor Beeldende Kunst en Vormgeving in Tilburg of rondden als Brabanders elders hun studie af. Hoe hebben ze zich ontwikkeld?

Welke artistieke stappen hebben ze ondernomen? Enkele vragen die de Krabbedans in beeld wilde brengen.

Page 15: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

15

fotografie: Peter Cox

Page 16: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

16

Onder de titel ‘Forensisch Onderzoek’ nam Marjolijn Mandersloot haar eigen oeuvre onder de loep. De Krabbedans fungeerde als setting voor diepgravend sporenonderzoek. In de artistieke verbeelding van Marjolijn Mandersloot (1959) spelen dier- en mensfiguren een voorname rol. Beelden die een humoristisch antwoord vormen op de maakbare wereld van dit moment. De dubbelzinnige materiaalbeleving doet ons nadenken over onze identiteit. Aandoenlijke zachtheid van textiel of isolatieschuim blijkt een huid van robuust brons of gepolijst aluminium.

Hoewel werkzaam in Eindhoven, zijn de beelden van de gerenommeerde kunstenares in heel Nederland te zien, met name in openbare ruimten. Voor de Krabbedans reden om haar werk uit te lichten en de stad opmerkzaam te maken op haar belangrijke oeuvre.

fotografie: Peter Cox

Page 17: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

17

fotografie: Peter Cox

Page 18: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

18

Groepstentoonstelling: Maartje Ansems, Alejandro Céron, Esther de Groot, Joon&Jung,Willem van Wanrooij

Samenwerking met: Bibliotheek Eindhoven; vestigingen Centrum, Achtse Barrier, Meerhoven, Mensfort, Strijp, Woenselse Heide

Met ‘Kunstgreep – Krabbedans op Locatie’ stimuleerde de Krabbedans kunstenaars en ontwerpers om buiten de ateliermuren onderzoek te doen. De hedendaagse identiteit staat hierbij centraal, waarbij met name het spanningsveld tussen lokale gemeenschappen en het wereldgebeuren wordt uitgediept. Het versterken van de sociale samenhang en de mate waarin mensen in Eindhoven en omstreken met elkaar verbonden zijn en zich met elkaar verbonden voelen.

fotografie: Annemarie Lips

Page 19: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

19

fotografie: Joon & Jung

Page 20: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

20

De expositie betekende ook een samenwerking met Bibliotheek Eindhoven, de partner waarmee de Krabbedans op organisatorisch gebied een intense samenwerking is aangegaan. Vijf bibliotheekfilialen in Eindhoven dienden als ‘zomeratelier’ voor kunstenaars en ontwerpers werkzaam of woonachtig in de regio.

In juli gingen zij in deze filialen op zoek naar een inspiratiebron; de ‘Verborgen Schat’. Een vergeten boek, een oud tijdschrift, het uitzicht… Bezoekers van de bibliotheek volgden live het ontstaan van de kunstwerken of installaties. Gedurende de zomerperiode werd in de centrumvestiging van Bibliotheek Eindhoven een infopunt gemaakt dat tevens diende als publiekstrekker. Hier kregen bezoekers op speelse wijze een indruk van het werk van de geselecteerde kunstenaars en ontwerpers. In een speciaal samengestelde filmclip gaven de deelnemers toelichting op hun plannen voor het filiaal, wat bezoekers moest stimuleren een bezoek aan de andere

vestigingen te brengen.In september werden de resultaten van de werkperioden samengebracht en onthuld in een tentoonstelling in de Krabbedans.

de ‘Verborgen Schat’. Een vergeten boek, een oud tijdschrift, het uitzicht…

Page 21: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

21

fotografie: Peter Cox

Page 22: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

22

Groepstentoonstelling: Julian Wassenaar, Judith Peskens, Fleur Thio, Niels Hoebers, Yuya Ushida, Merlijn van Eijk, Jasper van Loenen, Petra Valdimarsdottir, Roosmarijn Vergouw, Cathelijn Kruunenberg, Michael Leung & Rony Chan, Anne de Wit, Rob Hebing, Brent Neve, Hilmer Thijs, Ingo Binder, Karolina Nieslony, Ruby Verhoeven, Marije de Haan, Floor Kolen, Pauline van Dongen, Marije Hellwich, Kirsten Enkelmann, Annienke van Hofwegen, Melina Pyykkonen, Mariko Ferrier, Florian Schick, Marije Hester, Mariel Manuel, Walewijn den Boer, Tony Marcus Sacharias, Johann Kauth & Jonas Wandeler, Noon Passama Sanpatchayapong, Bianca Herranz van Roeden, Erika Dekker, Lotte van Schijndel, Sun-Woo Park, Marije Esselink, Shana Teugels,

Samenwerking met: Items, ABKM Maastricht, Modefabriek, Kusters-Montens, Carlo Wijnands

Page 23: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

23

fotografie: Annemarie Lips

Page 24: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

24

Gedurende het najaar stond de Krabbedans geheel in het teken van de nationale eindexamentalenten in modevormgeving en design. In samenwerking met adviseur Carlo Wijnands, bekend van ‘Lichting’, werd voor de vierde keer de ‘Modebelofte 2010’ samengesteld, de expositie die succesvol focust op vers afgestudeerde modetalenten. Van de volgende academies waren outfits van de beste eindexamenstudenten te zien: ArtEZ, HKU, Gerrit Rietveld Academie, AMFI, KABK, ABKM en Willem de Kooning Academie.

‘Modebelofte 2010’ vond plaats in combinatie met de ‘Items Eindexamenselectie’ met werk van de meest getalenteerde studenten van Nederland en Vlaanderen. De meest representatieve voorbeelden werden naar de Krabbendans gehaald. Tentoonstellingsontwerpers Kusters-Montens, talent afkomstig uit de regio, maar werkzaam in heel Nederland, zorgden voor een onderscheidende en overzichtelijke tentoonstellingsvormgeving. Cilinders in wisselende hoogten en breedtes vormden de drager voor o.a. meubels, affiches, sierraden, projecties en mode. Deze kokers stonden als een lint verspreid door de ruimte. Om de studenten te promoten, was voor elke deelnemer een visitekaartje ontworpen dat bezoekers ter herinnering konden meenemen in een speciaal ontworpen ‘Krabbedanshoesje’.

De opening werd voltrokken door Timo de Rijk, professor ‘Design Cultures’ aan de VU Amsterdam en afgesloten met onder meer een modeshow van derdejaarsstudenten van ABKM Maastricht. De eerste week kende een publiekstoename van 70% ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Mede dankzij het nevenprogramma kreeg het project meer bekendheid.

fotografie: Annemarie Lips

Page 25: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

25

fotografie: Annemarie Lips

fotografie: Annemarie Lips

fotografie: Annemarie Lips

Page 26: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

26

Deelnemers: Yasuyoshi Chiba, Anouk Bax

Samenwerking met: Bibliotheek Eindhoven, Prix Bayeux-Calvados, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven, Stijlkamers en Gemeente Eindhoven.

In de Eindhovens partnergemeente Bayeux (Frankrijk) wordt jaarlijks de prestigieuze ‘Prix Bayux- Calvados’ uitgereikt; een internationale prijs voor oorlogscorrespondenten. Het indrukwekkende beeldverslag van de etnische ongeregeldheden in Kenia, vastgelegd door Prix Bayeux-Calvados winnaar Yasuyoshi Chiba kon naar Eindhoven worden gehaald. In samenwerking met Bibliotheek Eindhoven en de gemeente Eindhoven ontwikkelde de Krabbedans rondom de foto’s een concept dat de relatie tussen Eindhoven en Bayeux versterkte. Onder het thema ‘Weg naar de Vrijheid’ werd de fotoreportage van Chiba gecombineerd met historische bevrijdingsbeelden uit 1944 van Bayeux en Eindhoven. In een werkatelier gaf de Eindhovense kunstenares Anouk Bax ‘live’ inhoud aan het begrip ‘artistieke vrijheid’: wat is ons besef van vrijheid in een samenleving waar deze vaak als vanzelfsprekend wordt beschouwd?. Bezoekers konden met haar van gedachten wisselen.

Stijlkamers ontwierp een inrichting met zones voor elk onderdeel. De dragers van de foto’s varieerden van vorm. Schuine blokken als brokstukken in een oorlogszone slingerend door de ruimte, afgewisseld met houten kruisskeletten verwijzend naar wegversperringen. Burgemeester Rob van Gijzel opende de tentoonstelling in het bijzijn van wethouders van Eindhoven en Bayeux en hun loco-burgemeester. Met een betrokken toespraak gaf Van Gijzel betekenis aan het door recent oorlogsgeweld omgekomen Brabantse cameraman Stan Storimans.

Page 27: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

27

fotografie: Annemarie Lips

Page 28: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

28

Groepstentoonstelling: Inge Aanstoot , BCXSY (Boaz Cohen & Sayaka Yamamoto), Maria Ikonomopoulou, Wim Konings, Jaron Korvinus, Phoebe Maas, Saskia de Marée, RAW COLOR (Christoph Brach & Daniera ter Haar)

Samenwerking met: CBK Rotterdam, Grafisch Atelier Daglicht

Vijf kunstenaars en vijf ontwerpers, uit Eindhoven en Rotterdam, gingen in Grafisch Atelier Daglicht in Eindhoven samen het experiment aan met grafische technieken. Een schilder, een fotograaf,een lichtkunstenaar en vormgevers verkenden, ontdekten, wisselden ideeën uit en verlegden hun grenzen met de vele mogelijkheden die grafiek biedt. De dubbeltentoonstelling Groot Grafiek werd geproduceerd door de Krabbedans in samenwerking met Grafisch Atelier Daglicht en CBK Rotterdam en was in beide CBK’s te zien. Het toonde de verrassende resultaten op groot formaat (160 x 120 cm).

De werkperiode leidde tot enthousiaste ervaringen. Jaron Korvinus: ‘Het grote formaat gaf een hele nieuwe betekenis aan het fysiek bezig zijn met het maken van mijn eigen prints. Liters inkt en emulsie, pakken papier en ramen zo groot als een muur. Om mijn films te maken heb ik veel gewerkt met grafietpoeder in een lijmoplossing. Deze techniek was een eyeopener; een nieuwe manier om meer gelaagde en handmatige films te maken.’

fotografie: Annemarie Lips

Page 29: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

29

fotografie: Margriet Thissen

Page 30: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

30

Deelnemers: Yannic Alidarso, Marthe Biezen, Izabela Boloz, Nienke Bongers, Mats Horbach, Karlijn Kuipers, Roos Kuipers, Lachlan Bell, Philip Luschen, Brit van Nerven, Benjamin Penaguin, Maartje Santbergen, Britta Schumann, Hanae Shimizu, Aoife Wullur, Daan van der Zanden, Sayaka Yamamoto, Tristan Cochrane, Bruno Carvalho, Christoph Brach, Daniera ter Haar, Boaz Cohen, Ninna Margret Thoraninsdottir, Charlotte Dumoncel dÁrgence, Julien Carretero, Seton Beggs, Jens Schmidt, Tiago Sâ da Costa, Max Lipsey, Annelou van Griensven

Samenwerking met: Beeldenstorm, Design Academy, Atelier Daglicht, Galerie Zand, Tac, Yksi, Galerie Pennings, Galerie van de Water, Dela, Irene Oostdam (Ita-Est)

In 2010 kreeg de Flexpo-ruimte van de Krabbedans nog meer gestalte. Enerzijds bood de ruimte een podium voor jonge startende kunstenaars uit de regio. Anderzijds werden in de Flexpo exposities georganiseerd die inhoudelijk aanhaakten op

het programma in de hoofdruimte. Sterke voorbeelden zijn ‘Modebelofte 2010’ vs ‘Items Eindexamenselectie’; ‘Forensisch Onderzoek’ van Marjolijn Mandersloot vs ‘Herinner me’ en ‘Groot Grafiek’ vs ‘Galeriepresentaties’. De Krabbedans trad hierdoor met een duidelijker profiel naar buiten en bood het publiek meer vanuit één thema een beleving.

Page 31: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

31

fotografie: Annemarie Lips

Page 32: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

32

In de eerste helft van het jaar vonden uitwisselingen plaats met kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm en de Design Academy. De daaruit voortgekomen projecten ‘Copy Nature’ en ‘Herinner Me’ zorgden voor een deelname van bijna 30 jonge (internationale) designstudenten en afgestudeerde talenten.

In kunstenaarswerkplaats Beeldenstorm experimenteerden jonge talenten met metaalgiettechnieken. Een speciale tentoonstellingssetting in de Krabbedans toonde de resultaten. Prachtige objecten werden op een tableau van gips, was en klei geëxposeerd. De expositie reisde, voorzien van een kleine brochure mede mogelijk gemaakt door de Krabbedans, door naar de toonaangevende beurs Salone del Mobile in Milaan. Hoe anders waren de herinneringsobjecten ontwikkeld door studenten van de Design Academy in samenwerking met uitvaartonderneming Dela. Deze ontwerpen richtten zich op nieuwe manieren van herinneren, doorgeven, door‘leven’ en het verwerken van verdriet. Van een kist in de vorm van een duikboot met een periscoop om naar de hemel te kunnen kijken, tot een lijkwade die als een trouwjapon gekoesterd en hergebruikt kan worden. Dit alles op serene wijze gepresenteerd in de Flexpo-ruimte, ingericht door ontwerper Irene Oostdam. Een ruimte die zich uitstekend leende voor de presentatie van de jaarcijfers van Dela aan de pers. In het najaar toonde de Flexpo-ruimte nieuw werk van Annelou van Griensven, afkomstig uit Asten

maar uitgevlogen naar Amsterdam, waar ze afstudeerde aan het Sandberg Instituut. De ontwerpster observeerde mensen in een isolement, dichtbij in Asten, maar ook in Aziatische stadseilanden. Het inspireerde haar tot het maken van een fotoshoot en een meubellijn met voorwerpen uit bezit van geportretteerden. De expositie kreeg hierdoor de vorm van een totaalinstallatie met de titel ‘Between two lives & City Islands Real Estate’ . De geëxposeerde kleding werd tijdens het evenement ‘Hallo Cultuur!’ geshowd. Annelou van Griensven bracht tevens een publicatie over dit werk uit, wat werd genomineerd voor ‘Best verzorgde boeken 2010’. Later volgde een presentatie in Galerie Willy Schoots in Eindhoven.

Tot slot werd vanuit het project ‘Groot Grafiek’ samenwerking aangegaan met Grafisch Atelier Daglicht en een aantal prominente galeries in Eindhoven. De galeries toonden werk uit de expositie als preview op locatie en presenteerden zichzelf vervolgens in de Krabbedans tijdens de eindtentoonstelling. Een uitwisseling ‘van formaat’.

De Flexpo kreeg als ruimte een duidelijke regiofunctie en de expositieprogrammering zorgde voor versterking van de netwerken tussen instellingen in Eindhoven en omstreken.

Page 33: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

33

fotografie: Peter Cox

Page 34: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 35: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 36: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

36

De kunstuitleencollectie van de Krabbedans, met een bestaan van ruim 25 jaar, is in 2009 grotendeels gedigitaliseerd. In 2010 lag de focus op de toetsing van de prijzen van de werken in de collectie, dit om in gelijke tred te blijven met de gangbare prijzen binnen de kunstwereld. Hiervoor legden we contact met zowel kunstenaars als galeries. Ter zorgvuldigheid en helderheid richting kunstenaars en klanten.

Het afgelopen jaar werden voorbereidingen getroffen voor de ‘wensenlijst’ nieuwe aankopen. Hierbij is nog nadrukkelijker gekeken naar kunstenaars uit Eindhoven en omstreken. In het komende jaar gaat de aandacht van de selectiecommissie uit naar het in voorhoede spotten van kunstenaars in broedplaatsen, met name in en rondom Eindhoven. Hiermee ondersteunt de Krabbedans het kunstklimaat in Eindhoven. Deze pioniersrol zorgt bovendien voor een blijvend actuele collectie, als service naar de leden

In 2010 bracht een project als ‘Groot Grafiek’ de Krabbedans in contact met kunstenaars en ontwerpers uit Eindhoven. Hierdoor doet zich de unieke kans voor om in het komende jaar van de deelnemende Eindhovense kunstenaars werk op te nemen in de collectie, waardoor de leden ook thuis kunnen genieten van ‘groot grafiek’. De tentoonstellingen in de Krabbedans vormen een structurele bron voor aankopen en opname in de uitleencollectie.

Daarnaast worden ook de professionele kunstenaars met actueel werk van nationale kwaliteit continu gevolgd. Centraal blijft daarbij het doel: toegankelijke werken van goede, actuele en professionele kunstenaars’.

De kunstuitleen van de Krabbedans fungeert door deze werkwijze als een platform voor zowel startende als gerenommeerde kunstenaars: een zogenaamde ‘start- en landingsbaan’.

Page 37: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

37

een zogenaamde ‘start- en landingsbaan’

Page 38: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

38

In 2010 werd de kunstuitleen van de Krabbedans getransformeerd tot een prachtige open ruimte met een zee van licht en een nieuwe ingang voor het publiek. Dit is het resultaat van de verbouwing rond de nieuwe trap, als fysieke verbintenis tussen Krabbedans en Bibliotheek Eindhoven. Het verplaatsen van de ruimte van de kunstuitleen naar de hoofdingang heeft de eigenheid vergroot en de verbondenheid met de designshop en expositieruimte verbeterd.

Ook het depot van de kunstuitleen is in 2010 onder handen genomen. Door het efficiënter indelen was het mogelijk de ruimte te verkleinen waardoor meer ruimte publiekelijk werd gemaakt ten bate van exposities en projecten. Dit heeft geresulteerd in een meer overzichtelijkere en geordende omgeving en is tevens een opmaat naar een groter streven: het continu tonen van de gehele collectie aan de bezoekers in 2011. Dit is in 2010 reeds gestart met het op locatie tonen van delen van de collectie in samenwerking met de centrumlocatie van Bibliotheek Eindhoven.

In de presentatie van de collectie wordt consequent aansluiting gezocht met de thema`s van de exposities. De zogenaamde ‘kleurmuren’ zijn een service voor de klanten: ze vereenvoudigen het maken van een keuze.

De kunstuitleen profileert zich dus ook buiten de eigen presentatieruimte: rond de verbindingstrap tussen de Krabbedans en Bibliotheek Eindhoven staan kunstwerken opgesteld om bezoekers te enthousiasmeren voor de kunstuitleen en een bezoek aan deKrabbedans. Ook ín de Bibliotheek, tussen de boekenkasten, is de Krabbedans zichtbaar: een ‘insteekkaart’ tussen de boeken vertelt over een kortingsactie op de kunstuitleen.

De in 2010 in gang gezette acties; het verbeteren van de presentatieruimte, de klantgerichte service en de vernieuwde collectie, zijn er op gericht het ledenaantal te verhogen en worden in 2011 gecontinueerd en desgewenst verscherpt.

Page 39: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

39

fotografie: Annemarie Lips

Page 40: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

40

‘Hoe schenkt de Krabbedans extra aandacht aan de regionale kunstenaars binnen de uitleencollectie richting (potentiële) leden? Hoe geeft de Krabbedans een podium aan kunstenaars die het predicaat ‘nieuw licht aan het kunstfirmament’ zijn ontgroeid, maar zich blijven ontwikkelen in hun specialisme? ‘Profiel’ geeft vanaf 2010 het antwoord op deze vragen.

Profiel: een dieppaars kunstkabinet van 2 bij 6 meter waarin het gevoel van intimiteit overheerst. Een overzicht van kunstwerken, informerende teksten, aanvullend beeldmateriaal, videomateriaal, muziek en aanwezigheid van de kunstenaar zorgen voor verbondenheid tussen kunstenaar en publiek. Dit geeft de uitleencollectie meer reliëf.

Profiel:een dieppaars kunstkabinet

fotografi

e: An

nem

arie Lip

s

Page 41: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

41

fotografie: Peter Cox

Page 42: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

42

Profiel is een kettingreactie; de kunstenaar kiest de volgende Eindhovense kunstenaar vertegenwoordigd in de uitleencollectie, wijst aan en geeft door, met een onderbouwde argumentatie. Bij de aftrap koos de Krabbedans voor kunstenaar Paul Legeland als eerste schakel, vanwege zijn ‘fascinerende zoektocht naar inhoud’. Vervolgens exposeerden:

fotografie: Annemarie Lips

Page 43: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

43

fotografie: Peter Cox

Page 44: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

44

Wat doet de Krabbedans met haar winkeldochters die niet meer worden uitgeleend?

Om de hoge kwaliteit en actualiteit van de kunstcollectie te behouden en om middelen vrij te maken voor nieuwe aankopen moet ook de collectie van de Krabbedans bij tijd opgefrist worden. In de week van 8 t/m 12 juni werden hiervoor de KunstKoopDagen gehouden; dagen waarop leden en klanten werken kunnen kopen met kortingen oplopend tot 80%, met een exclusieve voorverkoop voor vaste leden. De feestelijk vormgegeven setting en grote publieksopkomst maakten deze eerste KunstKoopDagen tot een succes. De verkoop van de aangeboden werken geeft ruimte de collectie te optimaliseren. Dit concluderend worden ook in 2011 KunstKoopDagen georganiseerd om bij nieuwe doelgroepen de uitleen in de kijker te spelen.

Page 45: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

45

Bij het inleveren van deze bon krijgt u geen 20, 40 of 60%, maar 30, 50 of 70% korting!Geldig van 11 t/m 18 juni 2010Vraag naar onze voorwaarden

Page 46: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

46

De kunstuitleen van de Krabbedans beschikt over een speciale ‘bedrijvencollectie’, waaruit bedrijven in en rond Eindhoven kunstwerken selecteren en huren. De focus binnen debedrijvenuitleen van de Krabbedans is het bevorderen van bewustzijn bij bedrijven van hun rol bij en bijdrage aan het kunstklimaat in Eindhoven en de regio. Streven is om de identiteit van het bedrijf te koppelen aan actuele (regionale) kunstenaars en te adviseren om tot gefaseerde aankopen, opdrachten en partnerschappen over te gaan. Dit kan worden aangevuld met werken uit de uitleencollectie.

De pilot ‘Kunst met Karakter’ is ontwikkeld als aanvulling op de bestaande leenformule en moet in 2011 deze pijler een nieuwe impuls geven. ‘Kunst met Karakter’ biedt bedrijven professionele begeleiding aan bij de opbouw van een eigen, unieke bedrijfscollectie. De Krabbedans heeft tijdens haar jarenlange bestaan in Eindhoven een uitgebreid netwerk van kunstenaars opgebouwd en zet dit, in

combinatie met specifieke kennis, in om als persoonlijk intermediair te bemiddelen, begeleiden en adviseren.

De potentiële klant brengt samen met de Krabbedans een persoonlijk bezoek aan het atelier van een kunstenaar en heeft de keuze uit een bestaand werk of een opdracht op maat. In 2010 zijn gesprekken geweest met twee bedrijven in Eindhoven, in 2011 krijgt dit traject een vervolg.

Page 47: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

47

fotografie: Annemarie Lips

Page 48: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 49: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 50: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

50

De designshop van de Krabbedans verkoopt ontwerpen van veelbelovende talenten naast succesvolle producten van gerenommeerde ontwerpers. Hierdoor blijft het aanbod aantrekkelijk, actueel en uniek. De designshop heeft als doel het aantrekken van nieuwe doelgroepen, die ter plekke kennismaken met de overige activiteiten van de Krabbedans.

In 2009 heeft de designshop de koers ingezet om meer samen te werken met regionale partners en ontwerpers uit Eindhoven en de regio. Dit door het bieden van een podium om hun producten te tonen en te koop aan te bieden. In 2010 is er een logo ontworpen dat herkenbaar maakt welke producten van de hand zijn van ontwerpers waarvan de roots in de regio liggen. Zo introduceren we eigentijdse en kwalitatief hoogwaardige vormgegeven (functionele) objecten aan onze bezoekers. Hiermee slaan we een brug tussen de inwoners en de designgemeenschap in de regio en dragen we bij aan een levendig designklimaat.

Page 51: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

51

Hiermee slaan we

een brug tussen

de inwoners en de

designgemeenschap

Page 52: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

52

De Designshop sluit aan bij de andere activiteiten van de Krabbedans,de exposities, JEK, Profiel en de kunstuitleen. Door bijvoorbeeld het te koop aanbieden van producten van de hand van deelnemende exposanten, slaat de designshop een brug tussen de verschillende pijlers vande Krabbedans.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

marjolijn mandersloot

Page 53: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

53

Page 54: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

54

Page 55: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

55

De designshop licht werken uit de kunstuitleencollectie uit door een opvallende presentatie in de ruimte in combinatie met het aanbieden van een publicatie van de kunstenaar.

Jos van der Sommen

Rik van Iersel

Page 56: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

56

In 2010 is de designshop van de Krabbedans samenwerking aangegaan met diverse partners uit Eindhoven:

De intensieve samenwerking tussen de Krabbedans en Bibliotheek Eindhoven wordt mede vorm gegeven door het zichtbaar maken van de Designshop in het centrumfiliaal. Doel is om deze samenwerking in 2011 te intensiveren en nog prominenter aanwezig te zijn in het centrum en andere filialen voor de bibliotheekbezoekers.De fiets-en-win actie van de gemeente Eindhoven: bewoners uit Eindhoven die gebruik maken van een van de fietsstallingen kunnen meedoen aan deze ‘win-actie’. De Krabbedans stelt diverse prijzen ter beschikking, waaronder een rondleiding met daarbij een cadeau naar keuze van een bepaalde waarde uit de shop.Tijdens de Dutch Design Week

hebben we in de shop een shop-in-shop gehad van de toonaangevende Eindhovense (mode)labels studioRUIG en Kaleidow.

Het label StudioRUIG staat voor nuchtere mode voor eigenzinnige types. De drie ambitieuze kapiteins achter dit label zijn Klaartje Glashorster, Inge Hendriks en Sophie Soons. Zij startten in 2009, na het afronden van hun studie aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, met hun eigen label in Eindhoven.

Ontwerpen van studioRUIG kenmerken zich door leer, comfortabele jerseys, grove breisels en niet te vergeten: de snor als accessoire.

Suzanne van der Aa, Sayaka Yamamoto, Kazoe en Tsu Han Yeh vormen samen Kaleidow. De vier ontwerpers, brengen vanuit verschillende disciplines hun ontwerpen samen onder de noemer Kaleidow: graphics, illustraties, sieraden, tassen en mode-assecoires. De ontwerpers vallen op door hun expliciete stijl, veelzijdigheid en scherpe kijk op hun ontwerpproces.

De unieke pioniersrol, het bieden van kansen aan aanstormende ontwerpers, de aangegane partnerschappen en de overkoepelende functie als blikvanger binnen de Krabbedans maakt de Designshop tot een unieke shop.

Page 57: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

57

Page 58: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 59: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 60: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

60

In 2010 is kunsteducatie binnen de Krabbedans geprofessionaliseerd, onder meer door het opnemen van educatie in het beleid en de begroting van de Krabbedans en het aannemen van een parttime coördinator kunsteducatie, ondersteund door vakkundige vrijwilligers. De samenwerking met Bibliotheek Eindhoven leidde tot de opzet van een aantal gezamenlijke projecten.

Kunsteducatie bij de Krabbedans brengt kinderen, jeugd en jongeren op een actieve manier in contact met hedendaagse beeldende kunst. Het educatieve aanbod bestaat uit activiteiten en workshops, projecten, rondleidingen en kunstuitleenlidmaatschappen gericht op kinderen en scholieren uit het basis- en voortgezet onderwijs. De ontmoetingsruimte

JEK (Jongeren en Kunst) biedt een platform voor creatieve leerlingen op het voortgezet, middelbaar en hoger onderwijs en voor aspirant kunstenaars. Kortom, dit jaar was een periode van pionieren met een rijkdom aan zelfgeproduceerde projecten. In 2011 wordt gefocust op een beperkter maar onderscheidend aanbod wat past bij de kernwaarde van de Krabbedans.

Page 61: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

61

fotografie: Peter Cox

Page 62: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

62

De Kunst Kijk Route is een speurtocht die kinderen kunnen volgen tijdens de evenementen Hallo cultuur! en de Dutch Design Week. De speurtocht was vooral tijdens de Dutch Design Week erg succesvol, omdat de Krabbedans als een van de weinige deelnemende instellingen een activiteit aanbood speciaal gericht op kinderen. Hier gaan we tijdens de volgende editie extra op inzetten.

de Krabbedans

stimuleert hiermee de

talentontwikkeling

van aankomende

kunstenaars.

Page 63: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

63

De workshops die de Krabbedans aanbiedt zijn voornamelijk gericht op leerlingen van het voortgezet onderwijs, maar daarnaast eveneens geschikt voor klassen uit het basisonderwijs. Het blijkt dat de aanwezigheid van passie voor kunst(educatie) van zowel directeur als leerkracht, een grote rol speelt bij de eventuele aanmeldingen van basisscholen.

De workshops worden in de regel goed afgenomen. Voor de begeleiding van deze workshops worden om meerdere redenen jonge startende kunstenaars ingezet. Zij zorgen voor een vergroting van pedagogisch inzicht, verdieping van de inhoud, betere overdracht door lage leeftijdsverschillen en overdracht van eige denkwijze. Bovendien stimuleert de Krabbedans hiermee de talentontwikkeling van startende kunstenaars.

De ervaring in 2010 leert dat basisscholen en voortgezet onderwijs actiever reageren op ad hoc activiteiten dan in plaats van op het ‘doorlopende jaaraanbod’. In 2011 zal de focus dus meer liggen op deze workshops gekoppeld aan de actuele exposities, die vragen om maatwerk.

Daarnaast is besloten de workshops volgend jaar kostendekkend aan te bieden. Het streven is om het gemiddeld aantal afgenomen workshops in 2010 voort te zetten in 2011. Daarnaast wordt er met de activiteiten meer gefocust op het voortgezet onderwijs, het MBO en HBO.

Page 64: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

64

Deze actieve rondleiding, gecombineerd met een bezichtiging van de tentoonstelling ‘Brabants Talent’, voor het voortgezet onderwijs werd opgezet in samenwerking met de jonge fotografe Monique Habermehl.

De workshop Denk aan mij! werd georganiseerd, in samenwerking met kunstenares Irene Oostdam, rond de expositie Herinner me. Het aantal aanmeldingen voor deze activiteit, twee i.p.v. de gedoelde vijf, viel tegen. Het onderwerp ‘rouw’ en het tijdstip kort voor de zomervakantie speelden hierbij waarschijnlijk een rol.

Page 65: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

65

fotografie: Irene Oostdam

Page 66: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

66

De fotoworkshop Focus, rond de expositie ‘Between two lives’ werd georganiseerd in samenwerking met ontwerpster Annelou van Griensven. Deze workshop is afgenomen door twee basisscholen, ondanks het ongunstige tijdstip kort na de zomervakantie.

Tijdens deze workshop, rond de expositie Modebelofte 2010 en Items bekeken leerlingen samen met één van de ontwerpsters van het ontwerpduo Lady Penelope, het vak ontwerpen van dichtbij. Deze workshop ontving goede respons en is geschikt om het jaar rond aan te bieden. Juist de synergie met de expositie vormt een meerwaarde.

In samenwerking met Dynamo organiseerde JEK de expositie Eindhoven Gloeit in combinatie met de workshop Light painting. Onder leiding van fotograaf Marcel Wiegerinck, maakten leerlingen met behulp van zaklampen een lichtschilderij. De workshop Light Painting sprak de scholen erg aan, de opzet was uniek en de workshop werd bovendien gratis aangeboden.

fotografie: Marloes Geutjes

fotografie: Marloes Geutjes

Page 67: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

67

fotografie: Dynamo

Page 68: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

68

Het project Kunstlokaal is een expositie in de school aangevuld met educatief materiaal ter verwerking. De getoonde kunstwerken, afkomstig uit de kunstuitleen van de Krabbedans, worden aangeboden met lesmateriaal geschikt voor de groepen 3/4, 5/6 en 7/8.

De sterke kant van dit project is dat de meegeleverde lessen educatief verantwoord zijn en continu klaar liggen voor gebruik. De lessen zijn verkrijgbaar voor perioden van één maand tot zes weken, wat aansluit op de projecten kunst die de basisscholen zelf reeds organiseren.

In 2010 werd de pilot afgerond en inmiddels is het Kunstlokaal al tweemaal betaald afgenomen. Het gaat om De Toermalijn in Bladel met 1 week 10 kunstwerken in combinatie met drie workshops en lessen fotografie. Basisschool Floralaan-west in Eindhoven combineerde Kunstlokaal met 3 workshops op school en 3 workshops in de Krabbedans.fotografie: Annemarie Lips

fotografie: Marloes Geutjes

Page 69: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

69

In 2010 is gestart met de pilot ‘schoollidmaatschap’, waarbij scholen, uit zowel basis- als voortgezet onderwijs, als lid van de kunstuitleen een selectie kunstwerken lenen. Het ROC Montessorri College nam een jaarlidmaatschappij af met 15 kunstwerken, die ze drie maal wisselen. Klassen volgen in de Krabbedans de workshop Kijken, zien, ontdekken, waarna de leerlingen de kunstwerken kiezen.

De ervaring in 2009 leerde dat de zomersluiting en de schoolvakantie het moeilijk maken scholen te benaderen voor activiteiten in de maanden september en oktober. Het ruim vóór de zomervakantie contact opnemen met docenten en dit vervolgen met een herinnering resulteerde in enkele aanmeldingen.

Het sturen van extra flyers naar basisscholen en het voortgezet onderwijs enkele maanden voor de zomervakantie zorgt niet voor extra reactie. De onderlinge ‘mond-op-mond’ reclame tussen collega’s

zorgt voor meer aanmeldingen. Afgelopen jaar is de mailinglijst, die medewerkers en geïnteresseerden persoonlijk benadert, uitgebreid. De respons hierop is ruim voldoende. Streven is om de uitbreiding van deze mailinglijst via netwerken en perscontacten door te zetten.

Het effectief bereiken van jongeren vraagt om aanhoudende uitwisseling. Om jongeren met een passie voor kunst doelgericht te bereiken is daarom een samenwerking aangegaan met o.a. CKE (Centrum voor de Kunsten Eindhoven), Dynamo, The Building, Kunstbende, De Eindhovense school en het voortgezet onderwijs.

Page 70: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

70

In januari 2010 startte JEK (Jongeren en Kunst) de ontmoetingsruimte voor jongeren in de Krabbedans. Doel van JEK is om jongeren in de leeftijd van 12 t/m 20 jaar de mogelijkheid te bieden hun (eerste) werk professioneel te exposeren. Daarnaast biedt JEK activiteiten aan voor kunstacademiestudenten of recent afgestudeerden.

Uit eigen ervaring en literatuuronderzoek blijkt dat aspirant- en startende kunstenaars behoefte hebben aan een professionele omgeving waarin zij kennis kunnen opdoen over de kunstwereld met al zijn facetten en ervaringen kunnen delen met andere aspirant- en startende kunstenaars. Ervaringen over hun studie, het beroep kunstenaar, het professionaliseren en positioneren als kunstenaar, het opbouwen en

onderhouden van een netwerk, werken in opdracht en rechten en plichten als freelancer. Binnen Eindhoven ontbrak het aan deze mogelijkheid. JEK vult dit gat voor aspirant – en startende kunstenaars in de regio op.

In het oprichtingsjaar organiseerde de Krabbedans tien exposities in JEK: solo-exposities van Aisha, Sofie, Lana, Marina, Kirsten en Joost (student docentenopleiding ABV) en groepsexposities van cursisten van CKE mode-atelier, deelnemers Kunstbende, en studenten van het ROC en de Eindhoven School i.s.m. Dynamo.

De exposities van JEK lopen goed; de deelnemende jongeren zijn enthousiast en tonen hun inzet voor de gevraagde activiteiten. Het warm houden van de contacten met deze jongeren vergt veel inzet vanuit de Krabbedans.

Samenwerkingsverbanden met o.a. CKE, Dynamo, Fontys Hogeschool voor de Kunsten en Kunstbende brengt meer jongeren in contact met de Krabbedans. Er worden meer aspirant kunstenaars met hun achterban bereikt. Deze samenwerkingsverbanden, met tot doel het ontwikkelen en werven van jong talent, gaan we volgend jaar continueren en intensiveren.

Naast de exposities gaf JEK opdrachten aan verschillende startende, gevestigde en aspirant-kunstenaars: aan Erosie, Raz en Lempke en Wouter van Loon voor het maken van een muurschildering, Ellis van Hoof en stagiaire Laura Smedts (student St.Lucas Boxtel)voor de inrichting van JEK en een grafische opdracht aan stagiair Lex van Kampen (student Eindhovense School).

Page 71: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

71

Page 72: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 73: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 74: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

74

De Krabbedans bood dit jaar naast veel zelf ontwikkelde kunstzinnige activiteiten ook evenementen opgezet in samenwerkingsverbanden met diverse culturele partners aan. Deze activiteiten zorgden voor toestroom van meer en nieuwe bezoekers. Zij ervoeren de Krabbedans als ‘een ontmoetingsplaats voor een uiteenlopend publiek wat één ding gemeen heeft: de interesse voor eigentijdse kunst en vormgeving’.

Page 75: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

75

Deze activiteiten

zorgden voor

toestroom van meer

en nieuwe bezoekers

Page 76: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

76

VerzamelKunst brengt de (aspirant)collectioneur verschillende perspectieven van professionals uit de kunstwereld, met kennis en de nodige ervaring. Met het beschouwen van het verzamelen in zijn gehele breedte geeft VerzamelKunst meer inzicht en plezier in het verzamelen van moderne en hedendaagse kunst aan leden van de Krabbedans en geïnteresseerden.

De 5 bijeenkomsten van VerzamelKunst 2010 in januari en februari werden, in opdracht en samenspraak met de Krabbedans, geleid door achtereenvolgens Ted van Lieshout, schrijver, dichter, grafisch ontwerper en illustrator, Veronique Baar, adviseur op het gebied van collectiebeleid en kunst opdrachten, Paul van Esch, kunstadviseur en handelaar, Carel Blotkamp, beeldend kunstenaar en verzamelaar Henk Pijnenburg, kunstadviseur en handelaar.

Zij spraken over de onderwerpen: ‘Kijken naar Kunst’, ‘Kunst? Kopen! Handige tips over het aanschaffen van kunst’, ‘Het adviseren bij het collectioneren of verwerven van belangrijke aanwinsten’, ‘Het verzamelen van grafiek’ en ‘Verzamelen’.

Het concept VerzamelKunst, de diversiteit, de duidelijke lijnen met de doelstellingen van de Krabbedans, evenals de enthousiaste reacties van de deelnemers heeft doen besluiten om VerzamelKunst te continueren in 2010/2011. Niet meer als een cursus voor een klein gezelschap, maar als vijf losse componenten verspreid over een langere periode. De aangeboden bijeenkomsten bestonden achtereenvolgens uit: een exclusief atelierbezoek bij kunstenaar Marc Mulders onder leiding van kunsthistoricus en criticus Hans den Hartog Jager, een bezoek aan de Affordable Art Fair begeleid door kunstadviseur Veronique Baar en de lezing ‘Beleving van kunst’ door hoogleraar Victor Lamme in samenwerking met Bibliotheek Eindhoven. In 2011 volgen VerzamelKunst 4 en 5.

Page 77: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

77

fotografie: Catharina Koerts

Page 78: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

78

Tijdens Hallo Cultuur!, op zondag 5 september, vierde de Krabbedans naast de opening van het culturele seizoen ook de opening van de nieuwe trap, als fysieke verbintenis met Bibliotheek Eindhoven. Freerunner Bart van der Linden ontsloot onder toezicht van een groot publiek de verbinding met een spectaculaire sprong.

De uitnodigende invulling van het Clausplein, door een mobiele picknickplaats met caravan, lange picknicktafels en versnaperingen verzorgd door Smalle Haven en graffitikunstenaars van The Building die live graffiti spoten, trok het publiek richting de Krabbedans. In het oog springende dames van de Rollerdolls deelden al rolschaatsend flyers uit in de stad om (potentiële) bezoekers richting de Krabbedans te begeleiden.

Op deze dag werden daarnaast de exposities Kunstgreep- Krabbedans op Lokatie en Between two lives van Annelou van Griensven geopend, verzorgde deze kunstenares een modeshow, waren er speurtochten voor kinderen en werd de dag afgesloten met Poetry Slam, waarbij dichters tegen elkaar strijden met live poëzie.

De Krabbedans nam, naast het verzorgen van het zeer gevarieerde programma, ook actief deel aan de organisatie van het onderdeel publieksvervoer van het evenement. Hallo Cultuur! 2010 was voor de vele bezoekers, bijna een verdubbeling t.o.v. 2009, een succesvolle hernieuwde of eerste kennismaking met de Krabbedans en haar activiteiten.

Page 79: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

79

fotografie: Annemarie Lips

Page 80: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

80

Ook in 2010 verzorgden de Krabbedans en Bibliotheek Eindhoven tijdens de Dutch Design Week, aansluitend bij de expositie Modebleofte 2010 een Modeseminar. Een avondvullend evenement bestaande uit: een gesprek tussen Andrea van Pol en topmodeontwerper Addy van den Krommenacker en de vertoning van de documentaire ‘De rode loper’. Tijdens een rondleiding door de expositie bespraken twee modetalenten hun werk met Addy van den Krommenacker. Het concept Modeseminar werkt uitstekend, ook dit jaar waren er weer ruim 150 belangstellenden aanwezig.

fotografie: Britt Roelse

Page 81: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

81

fotografie: Britt Roelse

Page 82: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

82

Gesprekken met bezoekers leerden dat zij vaak meer willen weten over de kunstenaar en de gebruikte techniek dan wat zij middels diverse informatievormen aangeboden krijgen. Ze gaven aan de geëxposeerde techniek zelf te willen beleven, herbeleven of juist verder vervolmaken. Dit heeft geresulteerd in een terugkerend evenement, gekoppeld aan de lopende expositie genaamd: ‘Aan de slag met…’.

Een reeks die in 2010 werd ingezet met ‘Aan de slag met…grafiek’, waarbij deelnemers o.l.v. kunstenares Margriet Thissen kennis maakten met grafische technieken in Grafisch Atelier Daglicht. Dit concept wordt gezien de positieve ervaringen van de deelnemers gecontinueerd en verder uitgewerkt.

In aanloop naar de actie 3FM Serious Request 2010 werd de Krabbedans benaderd door Meike Cremers en Britt Nelissen als locatie om hun `Fashion Rocks` neer te zetten: een professionele modeshow aangevuld met muziekoptredens. De initiatiefneemsters kozen voor de Krabbedans als locatie vanwege de grootse, artistieke uitstraling, maar ook door de jaarlijkse expositie Modebelofte. Het gegeven dat men mode als een vast onderdeel van de Krabbedans beschouwt is een positief resultaat van een structurele aanpak rondom modevormgeving.

Opvallend onder het publiek was het groot aantal nieuwe bezoekers wat zeer enthousiast was over de locatie en collectie. Doelen voor de Krabbedans waren het bereiken van de nieuwe doelgroep, het bieden van een platform aan Brabantse modeontwerpers en het ondersteunen van het goede doel. Hiervoor bood zij de locatie aan, zette publiciteitskanalen in en verrichtte onbetaald werk.

fotografie: Jenneke Beijer

Page 83: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

83

Page 84: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

84

Naast bovenstaande evenementen die aansluiten bij de diverse exposities zijn er in 2010 ook commerciële verhuringen geweest. Deze zijn noodzakelijk voor het generen van extra inkomsten voor de kerntaken en het binnenhalen van nieuwe doelgroepen. Om deze groepen aan de Krabbedans te binden hebben zij, indien de mogelijkheid daar was, na afloop een gerichte aanbieding en een speciaal opgestelde nieuwsbrief ontvangen.In 2010 hebben de volgende verhuringen plaats gevonden:

Op 8 juni brachten de bedrijfsvrienden van Bibliotheek Eindhoven een bezoek aan de Krabbedans, dit in het kader van de verregaande samenwerking tussen beide partijen. Marieke van Schijndel, artistiek leider ontving de gasten met een presentatie, waarna een rondleiding volgde.

Uitvaartverzekering Dela presenteerde op 10 juni haar jaarcijfers in de Krabbedans. De presentatie door Dela-directeur Edzo Doeve vond plaats te midden van de expositie Herinner Me, rond het thema rouw.

Op 11 november ontving de Krabbedans ruim 60 leden van Probus Eindhoven. De leden van deze club werden ontvangen door een lezing door Marieke van Schijndel, waarna een rondleiding volgde.

Jenetta de Konink, conservator kunstcollectie, verzorgde op 23 november een lezing over de Krabbedans bij Educatief 55 +. De lezing vond plaats op locatie in Eindhoven. Ondanks de positieve reacties van de aanwezigen is er besloten geen lezingen op locatie meer te verzorgen. Dit is erg arbeidsintensief en vraagt teveel van een organisatie met beperkte personeelscapaciteit. Het ervaren van de Krabbedans in al haar facetten is succesvol te verwezenlijken in de Krabbedans zelf.

Page 85: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

85

fotografie: Michel Zoeter

Page 86: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 87: de Krabbedans, Jaarverslag 2010
Page 88: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

88

Het verhogen van het aantal lidmaatschappen. Met dit doel startte de Krabbedans in 2010 diverse acties gericht op potentiële leden. Door gebruik te maken van verscheidene publiciteitskanalen werd de te bereiken doelgroep zo breed mogelijk gemaakt. De korting werd voor de diverse acties gelijk getrokken: bij het afsluiten van een jaarabonnement van € 6,- per maand, ontvangen nieuwe leden de eerste drie maanden gratis. Een korting van 25%.

Vanaf de hernieuwde opening van de Krabbedans, tijdens de dag HalloCultuur!, werd de korting gepresenteerd als ‘openingsaanbieding’. Deze openingsaanbieding werd gecommuniceerd via flyers in de Krabbedans en Bibliotheek Eindhoven, op de website en via de nieuwsbrief. Via een bon in Kanjers (vrijwilligersmagazine van de regio Eindhoven) en Licht op Eindhoven (cultuurmagazine voor Eindhoven) konden lezers gebruik maken van de aanbieding.

Deelnemers aan lezingen georganiseerd in de Krabbedans, zoals de Probus lezing en de lezing op locatie voor Educatief 55+, kregen een persoonlijke nieuwsbrief met vermelding van de aanbieding.

Na afloop van deze acties is de conclusie dat er nog geen duidelijke toename in aantal leden aantoonbaar is. Meer onderzoek naar de achtergrond van de potentiële klant is vereist. In 2011 wordt met name hierop structureel ingezet, gevolgd door marketingacties ten bate van publiek en daarmee de kunstenaarspositie.

orting25%

Ook unieke kunst en design in je huis?Tegen inlevering van deze bon ontvang je, bij het afsluiten van een jaarabonnement van slechts 6 euro per maand, de eerste drie maanden gratis. En 10 % korting op alle artikelen in de Designshop van De Krabbedans? Geldig tot 1 Januari.

bij de kunstuitleen

Page 89: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

89

In 2010 werd besloten over te stappen naar een nieuwe huisstijl. Grafisch ontwerpbureau Volle Kracht in Eindhoven kreeg de opdracht tot het creëren van een stijl die nieuw oogt, maar tegelijkertijd herkenbaar blijft en vertrouwd voelt voor leden en (oude) bekenden van de Krabbedans. De nieuwe huisstijl met logo, waarin in heldere, kenmerkende kleuren de drie pijlers van de Krabbedans zijn te herkennen, wordt ingezet in de contactwisseling met leden en alle externe communicatie en publiciteit.

Page 90: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

90

Na een aantal aanpassingen van de toenmalige website, is in januari 2010 definitief het traject naar een nieuwe, klantvriendelijke website ingezet. De opdracht ging naar een samenwerking tussen ontwerpbureau Volle Kracht en webdesignbureau Weprovide. Volle Kracht heeft de uitstraling van de nieuwe huisstijl van de Krabbedans doorgetrokken naar de vormgeving van de site. Herkenbaarheid van de drie pijlers van de Krabbedans en gebruikersgemak wogen zwaar.

De actuele activiteiten, nieuwe exposities, aanbiedingen in de designshop, nieuwe aankopen, educatieve workshops en overig nieuws worden bekendgemaakt op de homepage.

De pagina’s van de pijler exposities geveneen overzicht van lopende enaankomende exposities, naast een uitgebreid archief. Aanvullende informatie over de exposities en deelnemende kunstenaars en het tonen van beeld zijn binnen deze pagina’s het uitgangspunt.

De pagina’s van de kunstuitleen bieden een kijk in de digitale catalogus, alsmede de werkwijze van het lidmaatschap en de mogelijkheden tot online reserveren en (aspirant) lid te worden. De designshop toont op de pagina’s naast algemene informatie de aanbiedingen, nieuwe artikelen en opvallende ontwerpen. Vanwege het nog lage aantal bestellingen en hoge kosten is ervoor gekozen de webshop voorlopig achterwege te laten.

Het aantal bezoekers in de periode van 1 september t/m 31 december 2010 bedroeg bijna 10.000. Duidelijke pieken in het aantal zijn direct te verklaren door verzending van nieuwsbrieven, persberichten en vermelding in media. Door de inzet van social media als Facebook, het vergroten van de naamsbekendheid van de site en de uitbreiding van het aantal contacten voor de nieuwsbrief, is het streven het aantal bezoeken in 2011 te doen toenemen.

Page 91: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

91

Page 92: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

92

Vanaf oktober verstuurt de Krabbedans een nieuwsbrief gegoten in de nieuwe huisstijl naar ruim 2000 contacten, waaronder de leden. Deze digitale nieuwsbrief is een effectieve en snelle manier om leden en geïnteresseerden in de stijl van de Krabbedans in te lichten over openingen, de overige activiteiten en zo het contact warm te houden. Bovendien is het een makkelijke en vrijwel kosteloze manier om potentiële klanten en publiek aan de Krabbedans te binden.

In de loop van 2010 is de inhoud, de vorm en de frequentie van het aantal verstuurde persberichten aangepast. Daarnaast worden door het versturen van gedetailleerdere berichten een aantal exposities en activiteiten, zoals Profiel, VerzamelKunst, het Modeseminar en activiteiten van JEK,nadrukkelijker onder de aandacht van de perscontacten gebracht. Ook het aantal perscontacten is uitgebreid.

Dit heeft onder andere geresulteerd in toegenomen vermeldingen in zowel regionale als landelijke media, waaronder Eindhovens Dagblad, NRC Next, de kunstkalender van Kunstbeeld en Eigen Huis en Interieur. Het aanbod van de Krabbedans wordt vermeld op diverse regionale en landelijke websites op het gebied van kunst en cultuur.

De regionale zender Omroep Brabant besteedde in het tv-programma Inz & Uitz, het ‘uitformatieve magazine, met een korte reportage en een interview met Edwin van Onna,curator aandacht aan de expositie ‘Herinner me’.

Page 93: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

93

Page 94: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

94

- Alphons Dassen voorzitter, oud Philips directeur- Gerland Laureijssen penningmeester, accountant- Marcel Smets secretaris,advocaat- Jos van der Sommen lid, beeldend kunstenaar- Jan Snep lid, ondernemer- Harry Janssen lid, oud raadslid PvdA, Fontys Doba Adviseurs

- Pieter Hendrikse, voorzitter- Geertje Boon, lid- Carina Haumann, lid- Ron Matheusen, lid- Herman van Oostrom, lid

Thijs Torreman, bestuurder / directeur

Marieke van Schijndel directeur tot sept. 2010,vanaf sept. 2010 artistiek leider

- Ellen Beusen projectcoördinator- Bertie van de Boogaard receptioniste- Maria Bos coördinator kunstuitleen tot mei 2010- Peter Celie technisch medewerker- Marloes Geutjes coördinator educatie- Jenetta de Konink conservator kunstcollectie- Tiny Kuijpers receptioniste- Christi Mud secretaresse / receptioniste- Edwin van Onna inhoudelijk projectleider / curator- Willemien Schrover manager designshop en klantencontact / receptioniste

Page 95: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

95

- Marloes Geutjes educatie tot maart 2010- Annemarie Lips fotografie- Jenneke Beijer website en communicatie- Hanna Linssen educatie- Johan Braun ass. kunstuitleen- Mark de Bruijn logistiek educatie- Annick Vermijs educatie- Inez Swinkels educatie- Jan Eliëns subsidie en fondsen- Koert Linders marketing- Hermine Broeren inhoudelijk assistent kunstuitleen

Toos van de Laar, Cynthia Salomon tot sept. 2010Sandra van de Heijden, Everie Sesink tot sept.2010Annemie van de Werf tot juni 2010Monique Habermehl tot juni 2010Marie-Anne van de Bemt, Tiny Kuijpers tot april 2010Annet Eisses, Michiel BornJoke Planjer, Mevon de JongCoen Jansen, Rob Miedema

- Etienne Grzesik De Eindhovense school / grafische vormgeving tot juni 2010- Rogier Nilwik De Eindhovense School / grafische vormgeving tot febr.2010- Marthe van Hilst Radboud Universiteit Nijmegen tot juli 2010- Laura Smedts St. Lucas tot juli 2010- Wanda Hendrickx Fontys / CMV deeltijdopleiding- Lex Kampen De Eindhovense school

Page 96: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

96

Aantallen 2009 2010

Leden 774 700

Werken in collectie 2347 2295Uitgeleende werken 846 906Verkochte werken 81 88Nieuwe werken 37 12Kunstenaars met werken in collectie 616 610Waarvan werkzaam in regio 137 140Bezoekers 18.476 24.222

Page 97: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

97

De Krabbedans beheert, exploiteert en actualiseert de collectie ten behoeve vanuiteenlopend publiek, kunstenaars en vormgevers. Als centrum voor beeldende kunst en vormgeving het tot stand brengen c.q het bevorderen van contact tussen kunst, kunstenaars en het publiek.

Kengetallen Begroting 2010 Realisatie t/m december 2010Organiseren van exposities/ tentoonstellingenAantal exposities / tentoonstellingen 10 12Aantal bezoekers 18.000 24.222

Het verzorgen van de kunstuitleen Aantal uitgeleende werken 1.000 906Aantal leden 900 725

Wijkgerichte activiteiten in filialenvan bibliotheek EindhovenAantal filialen 3 6Aantal activiteiten 3 5Aantal educatieve projecten 3 3

Page 98: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

98

ontwerp: Kevin Janssen teksten:voorwoord: Marieke van Schijndelexposities: Edwin van Onna kunstuitleen: Jenetta de Koninkdesignshop: Willemien Schrovereducatie: Marloes Geutjesevenementen: Ellen Beusencommunicatie & marketing: Jenneke Beijer

eindredactie: Jenneke Beijer Marieke van Schijndel

Page 99: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

99

Page 100: de Krabbedans, Jaarverslag 2010

www.krabbedans.nl