De Boerhoorn Februari 2010

20
9e jaargang 2010

description

De Boerhoorn Februari 2010, uitgave van Stichting Exloo Vooruit

Transcript of De Boerhoorn Februari 2010

Page 1: De Boerhoorn Februari 2010

9e jaargang

2010

Page 2: De Boerhoorn Februari 2010

2  

Page 3: De Boerhoorn Februari 2010

DE BOERHOORN Februari 2010

Kopij voor het februari nummer graag voor 1 maart naar: [email protected]  

INHOUD

Blz. 5 Voorwoord

Blz. 6 Wetenswaardigheden Dorpsbelangen

Blz. 7 Stichting Schaapskudde Exloo

Blz. 9 Saphas Kappers

Blz. 10 Dorpsbelangen Exloo

Blz. 12 Overleg Samenwerkende Ouderenbonden (OSO)

Blz. 14 IJsvereniging de Rol

Blz. 15 De Heidebloem (musicalgroep)

Blz. 16 Mooie plekjes, mooie plaatjes

Blz 17 Popkoor XplOOsion

Blz 18 Gedicht “Winter groet Lente” De Boerhoorn wordt samengesteld door Stichting Exloo Vooruit, verschijnt 12 x per jaar en wordt huis aan huis verspreid in Exloo. Bestuur Stichting Exloo Vooruit: G. Kremers (voorzitter) A. Middeljans (secretaris) H. Gelijk (penningmeester) B. Komduur (bestuurslid) A.Tapper (bestuurslid) Bank: 3480.54.173 tnv Stichting Exloo Vooruit te Exloo E-mail:  [email protected] Correspondentie adres: A. Middeljans – Boslaan 2 – 7875 AR Exloo Telefoon: 0591 549745

3  

Page 4: De Boerhoorn Februari 2010

 

4  

Page 5: De Boerhoorn Februari 2010

5  

Stichting Exloo Vooruit gaat digitaal  

Dit keer een kort voorwoord. Soms krijg ik iets minder ruimte om  

het boekje binnen het juiste aantal pagina's te houden. 

In ons bestuursoverleg hebben we besloten om een website te laten maken. Zo hopen we de inwoners van Exloo makkelijker en sneller te bereiken. Ook geeft het ons de kans om snel en eenvoudig de mening van de bewoners ten aanzien van diverse lopende en nieuwe activiteiten te polsen. 

Het moet echter niet alleen een plek voor het bestuur worden, we willen iedereen oproepen zaken aan te dragen met een onderbouwing waarom deze op de website moet. 

Vrees niet, de papieren Boerhoorn zal blijven verschijnen. Wel zullen we met een electronische versie komen die via onze website  gelezen kan worden.  

Helaas houdt het museum in het Bebinghehoes op te bestaan. De gemeente heeft besloten, dat de kosten niet opwegen tegen de winst/bezoekeraantal. De collectie zal deels teruggeven worden aan de eigenaren en wat overblijft zal verdeeld worden onder o.a dorpsbelangen en diverse musea. 

Wat er met Bebinghehoes gebeurt? De gemeente heeft aangeven, bij monde van wethouder Alberts, dat het gebouw verkocht wordt. Verder wilde en kon de wethouder hier niets over zeggen. 

Wel hebben we onze zorg uitgesproken over het verdwijnen van veel lokale winkels, toeristische trekpleisters enz. Afgesproken is om samen te kijken met de gemeente wat we hier aan kunnen doen.  

Zoals gezegd een kort voorwoord, maar ik beloof U in de volgende Boerhoorn tergu te komen op alle ontwikkelingen in ons dorp. 

 

Grietinus Kremers (voorzitter) 

Page 6: De Boerhoorn Februari 2010

Wetenswaardigheden dorpsbelangen Exloo

Wist U dat:

- we op 3 maart onze jaarvergadering hebben bij dinercafé Bussemaker

- we dan ook film- en fotomateriaal tonen over 2009 - we op 28 maart (palmpasen)met de kinderen gaan

eierenzoeken - we op 22 mei 2010 het schaaapscheerdersfeest houden

op het sportveld - daar ook de jaarmarkt wordt gehouden - we mensen zoeken die willen helpen bij de kinderspelen - we ook personen zoeken die willen gaan (kinder) sminken - we voor de ondernemers en hobbyisten uit Exloo weer een

gunstige financiële regeling hebben om op onze jaarmarkt te staan.

- we er weer een gezellige dag van proberen te maken en - jullie ons daarbij kunnen helpen - we op 28 april alle medewerkers willen informeren - er weer vijf verenigingen zijn die met vrijwilligers

meehelpen - we op 18 juli het folklorefeest “Op de Kloeten” organiseren - we assistentie/uitbreiding zoeken voor de wasvrouwen - we dat ook zoeken voor medewerksters karnen en

spinnen - we na je enthousiaste opgave hiervoor, hierover ook

voorlichting geven - we nog personen of groepen zoeken die de folklore willen

uitbeelden

6  

Page 7: De Boerhoorn Februari 2010

7  

Stichting Schaapskudde Exloo

DIT JAAR GEEN KRAOMVISITE VAN SCHAAPSKUDDE EXLOO Het bestuur van de St. Schaapskudde Exloo heeft besloten dat er dit jaar geen kraomvisite (lammetjesdag) wordt georganiseerd. Deze kraomvisite stond gepland voor 21 maart. Het ministerie van LNV heeft aangegeven, vanwege de dreiging van Q-koorts in het gehele land en de daaraan verbonden risico’s, dat de geplande lammetjesdagen geen doorgang mogen vinden. Schaapskooi gesloten voor publiek Ook is aangegeven dat vanaf heden, tot 14 dagen na de lammertijd, geen publiek meer mag worden toegelaten in de kooi. In Exloo is na verwachting begin april de lammertijd voorbij. Als de weersomstandigheden het toelaten zullen de ooien wel met de lammetjes naar buiten gaan, in de afrastering naast de kooi. Ook gaat de kudde in het voorjaar wel weer de heide op. Bij de kudde in de afrastering en op de heide mag het publiek wel komen. Voor meer informatie: Roelof Hoving Tel: 0591-549268 (privé) 06-29560994 Of: Jan Reemt Jaarda, voorzitter van de Stichting Schaapskudde Exloo, tel: 06-50438614

Page 8: De Boerhoorn Februari 2010

   

    

8  

Page 9: De Boerhoorn Februari 2010

9  

Saphas kappers ziet de toekomst met goede moed tegemoet De Saphas kappers Odoorn zien de toekomst wel zitten. In deze tijd van recessie waarin ieder een slag van mee krijg, (de een wat minder de ander wat meer). Gaan zij deze tijd gebruiken om zich voor te bereiden op de toekomst die beter gaat worden . tenminste als je aan jezelf werkt en in jezelf geloofd en niet bij de pakken neer gaat zitten. Want veel van wat je overkomt heeft te maken met wat je doet, of beter gezegd niet doet. Wij gaan deze rustige tijd gebruiken om onze salon een gigantische opknapbeurt te geven. We restylen de hele salon. Josh heeft nieuwe meubels ontworpen, die momenteel worden gemaakt door een heel jonge meubelmaker( waar wij veel vertrouwen in hebben) Samen met Richard heb ik een nieuwe styl voor onze salon bedacht. Wel onze eigen styl maar gewoon ff wat nieuwer, stoerder en nog meer eigentijds. Een tijd lang heeft onze salon en woonhuis te koop gestaan omdat er in ons dorp een ander erg leuk woonwerkpand te koop stond. Maar ja de tijd voor woning verkoop is nu niet de beste tijd. Toen hebben we besloten om de verkoop tot 31 december 2009 te laten gelden en was het niet verkocht stoppen we de verkoop. En gaan onze eigen plek giganten herinrichten, restylen of hoe je het maar noemt. Richard is momenteel bezig met een opleiding van een jaar voor nagelstylist en we doen al jaren make-up . Nu hebben we straks in ons pand ook een nagel en make-up studio. Regelmatig volgen we zelf cursussen in binnen en buitenland om onze haarkunsten op het huidige 2010 peil te behouden. Ook dat heeft er voor gezorgd dat we nu de vaste haarstylist zijn van Judith Regendorp bij tv Drenthe en dus op de aftiteling staan als zij een programma heeft gepresenteerd op de TV. Achter de schermen word er flink aan gewerkt dat we straks de eerste 2 weken van maart dicht zijn, omdan de hele klus te klaren. Dus let erop met het maken van uw afspraak. En kom dan na de verbouwing eens ff kijken wat we er van gemaakt hebben. Tijdens een behandeling of gewoon uit nieuwsgierigheid. U bent van harte welkom Josh Hassing saphas kappers odoorn www.saphaskappers.nl

Page 10: De Boerhoorn Februari 2010

10  

Nieuwe uitdagingen bestuur Dorpsbelangen.

Door de komende reconstructie van de dorpskern van Exloo kunnen het Schaapscheerdersfeest en Op de kloeten niet op de gebruikelijke manier worden georganiseerd. De kern van het dorp zal wel gedeeltelijk open liggen, zodat de jaarmarkt niet in het dorp gehouden kan worden. En in juli wordt de Polweg mogelijk als omleidingroute gebruikt, zodat we daar met Op de kloeten niet terecht kunnen. We zijn al druk bezig met alternatieven. Tijdens de ledenvergadering willen we daarover met u van gedachten wisselen.

A G E N D A

Algemene ledenvergadering van de vereniging Dorpsbelangen Exloo en de jaarvergadering van de stichting Olde Ambacht’n Exloo worden gehouden op 3 maart in dinercafe Bussemaker te Exloo, aanvang 20.00 uur.

Samengevoegde agenda:

1. Opening 2. Mededelingen en ingekomen stukken 3. Notulen algemene ledenvergadering en jaarvergadering

van 4 maart 2009 4. Jaarverslag secretaris 5. Vaststelling rekening en verantwoording 2009 6. Verslag kascommissie 7. Benoeming kascommissie, aftredend is Wil Luchjenbroers 8. Bespreking evenementen 2010 9. Vaststelling contributie en begroting 2010.

Het bestuur stelt voor om de contributie vast te stellen op € 5,- (vijf euro) per jaar, idem als in 2009. Te storten op banknummer dorpsbelangen Exloo 94.78.81.174 met vermelding van naam en adres.

10. Bestuursverkiezing: Periodiek aftredend en herkiesbaar zijn Kees van Wijngaarden, Roelie de Jong ,Roelf Begeman en Jaap Vredeveld. Aftredend en niet herkiesbaar is KlaasJan Cats. Het bestuur stelt voor om

Page 11: De Boerhoorn Februari 2010

Eric Jan Zikken, Hennie Stokker en Luchien Polling in het bestuur te benoemen. (Tegen)kandidaten kunnen zich 24uur voor aanvang van de vergadering aanmelden bij de secretaris.

11. Rondvraag 12. Sluiting

Het bestuur

In de pauze en na afloop wordt beeldmateriaal getoond over de activiteiten van 2009.

De betreffende jaarstukken liggen gedurende openingstijden ter inzage bij Anneke’s winkeltje

11  

Page 12: De Boerhoorn Februari 2010

12  

OSO: MELDT ONVEILIGE FIETS- EN VOETPADEN. De besturen van de PCOB- en ANBO-afdelingen in onze gemeente krijgen regelmatig klachten o ver het feit dat trottoirs, fietspaden door hun staat van onderhoud als onveilig ervaren worden. Deze ouderenbonden verenigd in het OSO (Overleg Samenwerkende Ouderenbonden ) willen graag inzicht in de klachten hebben. Daarom vragen zij de leden en ook anderen met concrete punten te komen. Hiertoe kan iedereen onderstaand invulformulier opstellen en inleveren bij de ANBO- of PCOB-afdeling of bij het secretariaat van het OSO. . MELDING OPENBARE RUIMTE Het gaat dus om: een melding over Voetpaden/fietspaden Het gaat over een situatie in welke plaats: ………………………………………... In welke straat:……………………………………………………………… nadere omschrijving locatie:………………………………………………………. nadere omschrijving melding: …………………….……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………… Gegevens veroorzaker : Ik ken de veroorzaker: ja/nee Mijn gegevens naam: adres: plaats en postcode: telefoonnummer: e-mail-adres:

Page 13: De Boerhoorn Februari 2010

Dit formulier opsturen of afgeven aan het ANBO/PCOB-bestuur of naar het Secr. OSO. Molenstraat 11 9531 GH Borger tel. 0599-235770 Men kan natuurlijk ook zelf naar de gemeente gaan. Op de site gemeente http://borger-odoorn.nl/. men gaat dan naar de link: digitale balie, vervolgens naar buurtbeheer en dan krijgt men een invulformulier: Melding openbare ruimte en dan volgt men de aanwijzingen. De melding kan men uitprinten en deze als bewijs bewaren.

13  

 

Page 14: De Boerhoorn Februari 2010

ijsvereniging de Rol zondag 17 januari 14:00 heefd ijsvereneging ,de Rol in exloo prikslee wedstrijden georganiseerd voor de jeugd en ouderen. Het was spannend tot het eind, er stond wel water op het ijs maar dit kon de pret niet bederven. De uitslag was : meisjes 1: daphne westra 2: nathalie stam 3: marlous vrancke 4: paulien vrancke jongens 1: stef niezing 5: stein westra 2: jelle jager 6: niels westra 3: max tuintjer 7: tom tuintjer 4: mark jeuring 8: tim jeuring dames heren 1: lineke bennik 1: gert zikken 2: annelies vrancke 2: henk hoekman 3: els levinga 3: jelke jager 4: joke tuintjer 4: dick westra 5: alie weerman 5: roelof breedveld 6: johan mones we hopen er op dat de winaars volgend jaar hun titel kunnen verdedigen het bestuur

14 

 

Page 15: De Boerhoorn Februari 2010

15  

Wat is er toch aan de hand met “DE HEIDEBLOEM (musicalgroep)” Ja, wat is er toch aan de hand met die groep. Je hoort allerlei geruchten. Er zijn spelers gestopt. Ze zoeken nog spelers. En ja hoor, dat klopt en nog veel meer zelfs. Ieder jaar stoppen er wel spelers om verschillende redenen. Studie, verhuizen, werk of gewoon ff geen zin meer. Onze regisseuse stopt i.v.m. een verhuizing, en ze wil zelf weer meer gaan spelen. Jammer voor ons maar voor haar fijn. We hebben 5 jaar van haar professionele leiding kunnen genieten, en moeten dit nu zelf gaan doen. Maar we kunnen altijd op haar hulp rekenen waar nodig werd gezegd dus……. Marjan nog extra bedankt! De studie is ook belangrijk, dus Gerrit gaat zich dit jaar niet meer op ons maar op zijn studie concentreren. Ook weer erg jammer voor ons maar een goede keuze. Ook Gerrit bedankt en suc6. En Richard moet zorgen dat Odoorn genoeg brood blijft houden dus ff erg druk daarmee. Ook weer jammer voor ons. Maar ja, brood is ook lekker. Het leuke wat we nu gaan doen is. We hebben al een nieuw stuk waar we mee bezig gaan. Een nieuwe musical speciaal geschreven voor ons, door Josh van de Saphas Kappers U mag dit komen zien in het najaar. Daarover later meer in een volgende editie van dit blad.. Maar nu, ja want zoals een groep als wij, arm en van alles altijd nodig, hebben het volgende op programma. Zaterdag 10 april geven wij een GROOT musical concert in de Boshof te Odoorn met allemaal nummer uit onze vorige musicals en uit bekende musicals. Een complete show met zang dans en wat al niet. Deze show is om geld te verdienen voor nog beter geluid- en lichtinstallatie. Zodat, als we spelen het totale nog beter te horen en te zien is. We repeteren bij de familie Eerenstein aan de Valtherweg en die staan steeds in de hal met de oren aan de deur stiekem te genieten van wat we gaan doen (hebben we gemerkt). Dus wilt u een leuke avond noteer dan: Zaterdag 10 april om 20.00 in de Boshof te Odoorn. Grote musical show(onder leiding van Josh Hassing) Om te zien, te horen, en mee te doen. Entree 8 euro Gewoon doen! Kaarten vanaf 14 maart te verkrijgen bij Saphas kappers te Odoorn

Page 16: De Boerhoorn Februari 2010

Mooie plekjes, mooie plaatjes

De sneeuwliefhebbers boffen deze winter. Voor anderen is de sneeuw een zachte witte lastpak. Tanneke Melis

16  

Page 17: De Boerhoorn Februari 2010

Popkoor XpLOOsion in de Oringer Marke Een 'vrolijk popkoor', zo staat popkoor XpLOOsion uit Exloo vermeld op het programma van het Oringer Cultuurgarnituur in De Oringer Marke. Kenners zullen ermee eens zijn dat een betere omschrijving nauwelijksdenkbaar is. Popkoor XpLOOsion vierde onlangs haar derde verjaardag en heeft nu zo'n 25 leden, die met veel inzet én een flinke dosis humor hard aan hun repertoire werken onder de inspirerende leiding van Greet Polman en gitaarbegeleiding van Johan Vromans. Het optreden van popkoor XpLOOsion in het kader van het Oringer Cultuurgarnituur vindt plaats op zondag 7 februari a.s. in De Oringer Marke, Hoofdstraat 9, Odoorn. Het optreden zal beginnen om 15.30 uur. De toegang is 5 euro incl koffie/thee. Meer informatie over XpLOOsion vindt u op de website http://www.xploosion.nl . Meer informatie over De Oringer Marke vindt u op de website http://www.deoringermarke.nl .

17  

Page 18: De Boerhoorn Februari 2010

Gedicht: Winter groet Lente

(langlaufen richting Molenveld) Winter groet lente De winter op zijn best witte ochtendgloren sloten bevroren skiënde strijders schaatsende glijders De winterzon doet de rest De winter op zijn retour dooi troep zwarte stoep oplopende temperatuur ontwakende natuur De lente ligt op de loer Hennie Stokker-Stadman

18  

Exloo

Page 19: De Boerhoorn Februari 2010

  

    

19  

 

Page 20: De Boerhoorn Februari 2010

  

 

 

20