De Astrid Lindgren-krant

Click here to load reader

 • date post

  30-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  3

Embed Size (px)

description

De Astrid Lindgren-krant is eind maart 2012 in een oplage van 150.000 stuks naar basisscholen en boekhandels gestuurd.

Transcript of De Astrid Lindgren-krant

 • Pippi Langkous was het eerste boek van Astrid Lindgren. Daarna volgden er nog vele andere en de schrijfster werd steeds bekender. Zo bekend, dat er in Zweden zelfs een Astrid Lindgren pretpark werd geopend. Hier kun je op bezoek in Bolderburen, een kijkje nemen in de schuur van Rasmus en rondlopen

  in Villa Kakelbont. Astrid Lindgren was een bijzondere vrouw. Toen ze zestig was klom ze nog in de boom en ze schreef brieven aan kranten en politici om te zorgen dat dieren het beter kregen in Zweden. Op 28 januari 2002 overleed Astrid, maar haar boeken zijn nog steeds spring-levend.

  Het is precies 60 jaar geleden dat het eerste boek van Pippi Lang-kous in Nederland verscheen. En Ronja de roversdochter is dit jaar 30 jaar in Nederland. Deze verhalen zijn geschreven door de Zweedse Astrid Lindgren. Een vrouw die het liefste altijd een meisje wilde blijven. Net als Pippi.

  LindgrenKrant

  DeAstrid

  Doe net als Rasmus, de kinderen van Bolderburen of Madieke van het rode huis: speel en ravot. Lekker buiten en net als vroeger!

  Sam en Emma lijken op Ronja & Birk, Merlin en Anouk op Mio & Jum-Jum en Alec en Willem op de Gebroeders Leeuwenhart.

  Haal jij altijd streken uit en zit jij vol wilde plannen? Doe de test en ontdek of jij op de ondeugende Michiel, de grappige Lotta, de wilde Pippi, of de lolbroek Karlsson lijkt.

  VOOR KINDEREN IN HET BASISONDERWIJS

  Iedereen kent dit meisje met haar rode vlechten. Maar wist je dat Pippi een speciaal erwtje heeft gegeten waardoor ze altijd jong blijft ?

  Leven als Lindgren

  Pippi, Pippi en nog eens Pippi

  Bijzondere vriend- schappen

  pag:2

  pag:4

  pag:5

  pag:11

  INCLUSIEF

  SPEL

  TESTCijferparade- Astrid schreef in haar leven meer dan 20 boeken.- De boeken zijn in 90 talen vertaald en in 100 landen uitgegeven. - Astrid won 3 keer de Zilveren Gri el. Voor Lotta uit de Kabaalstraat, De gebroeders Leeuwenhart en Ronja de roversdochter.

  Hieperdepiep hoera voor Pippi & Ronja!

  MAAK KANS OP DE GEHELE BOEKENSERIE VAN ASTRID LINDGREN ZIE PAGINA 3

 • Tips van Toen

  Leef als Lindgren

  Wie de boeken van Astrid Lindgren leest, stapt in een heel andere wereld. Eentje zonder spelcomputers, mobieltjes of internet, maar mt blikjespost, bergen zelfgebakken koekjes en boomhutten. Heb je zin in zon Lindgren-dag? Met deze tips breng je de wereld van toen naar nu. Veel plezier!

  Op een Lindgren-dag moet je naar buiten. Rennen! Klimmen! Spelen! Verspil dus geen tijd met het uitzoe-ken van je kleren. Twee verschillende sokken aan? Pippi zou trots op je zijn! Nu moet het wel een bijzondere dag worden.

  De boeken van Astrid Lindgren ruiken bijna naar koekjes, zo vaak wordt er in de verhalen gebakken. Dus duik nog even de keuken in voordat je op pad gaat of doe dit een dag van tevoren.

  In Bolderburen zijn ze er gek op: stabal. En speler hee de bal en de anderen staan eromheen. De speler gooit de bal recht omhoog en roept: Stand in de mand en de bal is voor... . De speler die geroepen wordt, moet zo snel mogelijk de bal pakken. Iedereen rent weg en het kind met de bal roept: Stop! Dan mag niemand meer bewegen en probeert de-gene met de bal iemand af te gooien. Als dat lukt, mag de afgooier de bal omhoog werpen en de naam van iemand anders roepen. Lukt het niet om een speler te raken, dan wordt de speler die niet geraakt is de nieuwe gooier.

  Michiel van de Hazelhoeve is apetrots op zijn pief-paf-poeferd, een uit hout gesneden windbuks. Wil je er ook een, maar ben je niet zo handig met hout, neem dan een plastic buis (die vind je vast wel in de schuur of garage) en rol pijltjes van stroken dun papier. Teken een schietschijf en ontdek wie de beste pijlenblazer is.

  Alles wat je nodig hebt om te spelen, vind je buiten. Maak van takken een hut, kijk naar de wolken en vertel elkaar wat je erin ziet, pluk bloemen en rijg kettin-gen, en zoek schatten. Zo raak je nooit uitgespeeld. Astrid Lindgren zei zelf ooit: Ik heb altijd gespeeld. Ik heb gespeeld en gespeeld en gespeeld. Het is eigenlijk raar dat ik me niet kapot heb gespeeld.

  Recept:200 gram bloem150 gram boter100 gram wi e basterdsuiker2 zakjes vanillesuikermespuntje zout1 eierdooier+ alles wat je lekker vindt (stukjes chocola, noten, rozijnen)

  Kneed alles tot een samenhangende bal. Laat het deeg een half uur in de koelkast rusten. Rol het daarna uit, steek koekjes uit en leg ze op een met bakpapier bekleed bakblik. Bak de koekjes 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 175 graden.

  100 gram wi e basterdsuiker

  Bak een berg

  Pippi- sokken

  Pief-paf -poefLindgren-dagop school

  Zoek je eigen lunchTussen de middag ga je natuurlijk picknicken. Het liefst met zelfgeplukte noten en bessen, maar een beetje smok-kelen mag best. In de supermarkt is het een stuk makkelijker zoeken! Maak van een theedoek en een lange stok een knapzak en stop daar je eten in. Ook lekker: spekpannenkoeken van Pippi of krentenbolletjes (Karlssons favoriet). Of maak net zoals Lotta kaas. Neem vruch-ten zoals frambozen of aalbessen en stop die in een zakdoek. Druk al het sap eruit en van wat er in de zakdoek achterblij , draai je ronde, zure balletjes.

  Speel, speel, speel

  Maak je eigen seintaal

  De kinderen uit Bolderburen had-den geen mobieltjes of Hyves, maar berichtjes stuurden ze elkaar genoeg. Ze woonden zo vlak bij elkaar dat ze die via het raam, met behulp van een sigarenkistje en een heel lang touw, bij elkaar bezorgden. s Avonds gebruikten ze een zaklan-taarn. Drie keer seinen betekende bijvoorbeeld: Kom direct bij me, ik moet jullie iets vertellen!

  Speel stabal

  Organiseer op school een speciale Lindgren-dag en maak er een lmpje, fotos of tekeningen van en schrijf er een verslag over. Gebruik onze tips van toen en verzin er zelf nog een paar bij. Als je het verslag instuurt, maak je kans op een Astrid Lindgren-boekenpakket voor de schoolbibliotheek. Stuur het verslag met de adresgegevens van je school naar actie@ploegsma.nl

  Inzenden is mogelijk tot 21 mei 2012.

  Astrid Lindgren Krant

  tip:07

  tip:03

  tip:05

  tip:06

  tip:02

  tip:01

  tip:04

  3Astrid Lindgren Krant2

  COLOFON Deze krant is een speciale uitgave voor kinderen in het basisonderwijs van uitgeveri j Ploegsma. De krant is geproduceerd door Young Crowds Cordinatie Ploegsma: Janine Hoogendoorn Uitgever YC: Henritte van der Mark, Cordinatie YC: Alette Reneman Redactie YC: Jacqueline Ancona, Jeannette Jonker, Claudia Lagerman, Mans Kuipers (eindred.)Reacties? Astridlindgren@youngcrowds.nl Vormgeving: Thomas van Staveren (Graphic Island) Fotografie: Nicolet PetersBeeldmateriaal: 2012 Uitgeveri j Ploegsma, Amsterdam / Saltkrkan AB

  actie!

  Maak kans op de gehele Astrid Lindgren-bibliotheek

 • W ie kent haar niet? Het meisje met de vuurrode vlechten, een gezicht vol sproeten en twee verschillende kousen. Dit jaar viert Pippi haar zestigste verjaardag. Maar daar zie je niks van. Ze hee namelijk een speciaal erwtje gegeten waardoor ze voor altijd jong blij . Voordat Pippi in Villa Kakelbont kwam wonen, was het maar een saaie boel in het stadje. Maar sinds Pippi er is, staat de buurt elke dag op stelten. Ze vertelt de spannendste reisverhalen en is altijd in voor avontuur. Zo neemt ze haar vrienden Tommy en Annika mee naar een onbewoond eiland en laat ze zien hoe je in een holle boom kunt klimmen. Pippis moeder lee niet meer en haar vader Efram Langkous is zeeman, daarom woont ze alleen in het grote huis. Bang is ze niet in haar eentje, Pippi is namelijk het sterkste meisje van de wereld!

  WIST JE DAT

  het sterkstemeisje van de wereld

  Pippi,

  PIPPI niet alleen in boeken, maar ook op televisie en in het

  theater te zien is? Je komt haar tegen in lms, een televisieserie, een

  teken lmserie en zelfs in een musical!

  DEZE ZOMER een speciale editie van Pippi verschijnt? Het is een feesteditie met

  tekeningen van Lauren Child, zij tekende eerder ook

  Charlie en Lola.

  DE VADER van Pippi de sterkste

  man van de wereld is? Als ze samen armpje drukken, is het altijd

  spannend wie er wint.

  Je beste vriend kun je altijd bellen

  Vriendschap is erg belang-rijk in de boeken van Astrid Lindgren. Maar ook in het echte leven. Omdat je elkaar helpt, van dezelfde dingen houdt of voor elkaar op-komt. Drie koppels over hun bijzondere vriendschap.

  Vast in de modder Merlin (9 jaar, groep 6) en Anouk (11 jaar, groep 8) uit Emmen zijn vriendinnen die voor elkaar door het vuur gaan. Net als Mio en Jum-Jum uit Mio, mijn Mio. Kort geleden hebben ze elkaars leven gered.

  Anouk: We wilden op een zandberg bij een stuk bouwland spelen. Maar toen we er naartoe liepen, kwam ik vast te zitten in de modder. Merlin trok me los, maar zakte daardoor zelf weg. Ze zat zo vast, dat ik hulp moest halen.Merlin: Omdat we best ver van huis waren, duurde het wel drie kwartier voordat Anouk terug-keerde met hulp. Uiteindelijk moest de brandweer mij uit de modder trekken. Onze vriendschap is hechter geworden door dit avontuur, maar voor-lopig halen we geen gevaarlijke stunts meer uit!

  Van elkaar leren Willem (11 jaar, groep 7) en Alec (11 jaar, groep 8) uit Bussum zijn al jaren beste vrienden. Ze helpen elkaar bij van alles, net als Karel en Jonathan uit De gebroeders Leeuwenhart.

  Willem: Eigenlijk zijn we het tegenovergestelde van elkaar, ik klets veel en Alec kan goed leren. Maar sinds we beste vrienden zijn, kan ik steeds beter leren en is Alec nooit meer verlegen. Alec: Een paar jaar geleden mocht ik een klas overslaan, dat vonden we allebei jammer, want nu zitten we niet mee