Cursusgids Seniorenschool Noord Nederland 2014

17
1 Seniorenschool Noord Nederland Opleidingen en cursusaanbod Aanbod 2014

description

In deze cursusgids vindt u het opleidings- en cursusaanbod van de Seniorenschool Noord Nederland in 2014. Daarnaast kunt u hier vinden hoe u zich kunt inschrijven en hoe u ons kunt bereiken.

Transcript of Cursusgids Seniorenschool Noord Nederland 2014

1

SeniorenschoolNoordNederlandOpleidingen en cursusaanbod

Aanbod 2014

2

Inhoud

Voorwoord 3

Opleidingen 4 Psychosociaal steunverlener ouderen 5

Cursussen 8 Praktische psychologie 9 De rijkdom van voeding 10 Hoe word ik gezond ouder? 11 Filosofie: De zin van het bestaan 12 Psychologie van religie 13 Geschiedenis van de klassieke muziek 14

Praktische informatie 15

Lezingen op locatie 16

Bijlage 1: inschrijfformuler 17

3

Voorwoord

In januari 2014 is de Seniorenschool Noord Nederland officieel van start gegaan. Dat betekent ook dat dit de eerste cursusgids is die wij uitbrengen. Wij kunnen niet wachten tot de eerste lessen van start gaan en wij de eerste studenten mogen verwelkomen! We hebben ons best gedaan om een gevariëerd en interessant cursusaanbod samen te stellen dat ook in ons kennisgebied valt. Wij zijn beide psycholoog en docent, maar zien onszelf ook als duizendpoten met een breed kennisgebied. Kennis die we graag aan u overbrengen. Zoals u verderop in deze gids kunt lezen bieden wij dus niet alleen psychologisch georiënteerde cursussen aan, maar ook interessante en leerzame andere cursussen. Daarnaast hebben wij een volledige opleiding tot psychosociaal steunverlener ontwikkeld die u een heel jaar bij ons kunt volgen. Gedurende het schooljaar zullen we onze oren en ogen open houden om te bepalen welke cursussen en opleidingen wij kunnen ontwikkelen om aan uw wensen te voldoen. Achterin deze gids vindt u overigens ook belangrijke informatie over het inschrijven voor cursussen en over hoe u ons kunt bereiken. Wij raden u aan deze informatie even door te lezen. Mocht u vragen hebben over de Seniorenschool Noord Nederland, dan nodigen wij u van harte uit om contact met ons op te nemen.

Hartelijke groet, Ferdi de Goede &

Marijke Elzinga

4

OpleidingenEen mens is nooit te oud om te leren. Daar zijn wij het roerend mee eens. Maar er is meer. We leven in een kenniseconomie waar tegen jonge professionals wordt gezegd dat arbeid tegenwoordig in het teken staat van ‘een leven lang leren’. Veel mensen denken dat dit principe gebonden is aan leeftijd en dat het niet meer van toepassing is op senioren. Al het wetenschappelijk bewijs duidt echter op het tegengestelde. Senioren vorderen gezonder en gelukkiger in leeftijd wanneer zij mentaal uitgedaagd blijven tot op hoge leeftijd. Wij zien mensen daarom graag écht een leven lang leren.

Om aan dit streven uitvoer te geven bieden wij naast losse cursussen (zie verderop in deze gids) een volledige opleiding tot psychosociaal ouderensteunverlener aan (opleiding PSO). Dit is op het moment de enige volledige opleiding die wij bieden. Wij zullen dit jaar in overleg met onze studenten plannen maken om desgewenst meer opleidingen aan te bieden.

Voor de opleiding PSO geldt geen vooropleidingseis. Iedereen mag in principe in de opleiding instromen, zolang u 55 jaar of ouder bent. Wij zien het als onze verantwoordelijkheid om de stof begrijpelijk te maken voor u. Twijfelt u desondanks, neemt u dan gerust contact met ons op.

5

Psychosociaal Steunverlener OuderenWellicht bent u al eens iemand in uw omgeving tegengekomen die wel een steuntje in de rug kon gebruiken tijdens een moeilijke periode. Wie weet heeft u de rol van steunverlener zelfs al eens op u genomen.

De opleiding Psychosociaal Steun-verlener Ouderen (PSO) geeft u kennis en kunde mee om efficiënter en beter gefundeerd steun te kun-nen verlenen aan ouderen. U leert tijdens de opleiding psychologische gespreksvaardigheden en u vormt een basis van psychologische kennis. Hiermee kunt u het eerste vangnet vormen ter preventie van psycho-sociale problematiek bij ouderen in uw omgeving. Ook kunt u inschat-ten wanneer er meer diepgaande hulpverlening nodig is van een pro-fessional en kunt u inschatten welke hulpverlening in een dergelijke situ-atie noodzakelijk is.

De opleiding duurt een jaar en is verdeeld over vier blokken van 9 weken. Aan het einde ontvangt u een certificaat. Op de volgende pa-gina vindt u meer informatie.

6

Docenten: Ferdi de Goede en Marijke Elzinga

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland

Kosten: € 1250,-

Lessen: Zaterdag 9.00 - 10.30 uur en 11.00 - 12.30 uur

Startdatum: Zaterdag 6 september 2014 (en loopt door in 2015)

Semester 1:

2 blokken van 9 weken

Eerste blok, week 36 t/m 45 (week 42 herfstvakantie):- Inleiding psychologie: 9 x 1½ uur les- Hulpverlenende gespreksvoering: 9 x 1½ uur practicum

Tweede blok, week 47 t/m week 5 (week 52 en week 1 kerstvakantie):- Levenslooppsychologie: 9 x 1½ uur les- Hulpverlenende gespreksvoering: 9 x 1½ uur practicum

Semester 2:

2 blokken van 9 weken

Eerste blok, week 7 t/m 16 (week 9 voorjaarsvakantie):- Gezondheid van ouderen (thema’s): 9 x 1½ uur les- Portfolio persoonlijke ontwikkeling: 9 x 1½ uur les

Tweede blok, week 18 t/m 27 (week 19 meivakantie):- Obstakels in de ouderdom: 9 x 1½ uur les- Portfolio persoonlijke ontwikkeling: 9 x 1½ uur les

7

Vakken

Inleiding psychologieU krijgt een basis aan psychologisch theoretische kennis. Tijdens de lessen wordt er gediscussieerd over relevante thema’s en worden veel herkenbare voorbeelden gegeven van de theorie zoals het in de praktijk te bemerken is.

Hulpverlenende gespreksvoeringU leert een aantal belangrijke gespreksvaardigheden en u krijgt ruimschoots de mogelijkheid om deze vaardigheden te oefenen. Daarbij krijgt u steeds feedback van één van de docenten, zodat u weet wat goed gaat er waar verbetering mogelijk is.

LevenslooppsychologieIn het vak levenslooppsychologie wordt uitgebreid stilgestaan bij de psychologische ontwikkeling van de mens. De nadruk zal liggen op de latere levensfasen.

Gezondheid van ouderen (thema’s)In dit vak wordt gezondheidsbevorderend gedrag in de latere levensfasen verder belicht. De vraag ‘wat is constructief gedrag?’ staat centraal. Er zullen verschillende gezondheidsthema’s besproken worden, zoals onder andere beweging, voeding en mentale activiteit.

Obstakels in de ouderdomHelaas gaat de ouderdom ook gepaard met achteruitgang op sommige gebieden. Naast de gezondheid van ouderen passeren dus ook gezondheidsobstakels in de latere levensfasen de revue tijdens de opleiding. U kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld omgaan met verminderde mobiliteit of dementie.

Portfolio persoonlijke ontwikkelingTijdens het tweede semester van de opleiding gaat u reflecteren op uw eigen ontwikkeling. Gezamenlijk en individueel worden er opdrachten uitgevoerd en bouwt u een portfolio als weergave van uw ontwikkelingsproces. Tijdens dit vak wordt er met uw klas ook een leuke excursie ondernomen.

8

Cursussen

Naast de opleiding tot psychosociaal steunverlener bieden we ook losse cursussen aan. De cursussen hebben uiteenlopende thema’s, lopend van psychologisch tot geschiedkundig. Op de volgende pagina’s vindt u meer informatie over de verschillende cursussen.

Voor deelname aan cursussen geldt geen vooropleidingseis. Wij zien het als onze taak om de stof interessant, correct en begrijpelijk te houden. Bij de seniorenschool geldt wel een minimum leeftijd voor de deelnemers. Wij bieden de cursussen alleen aan aan studenten van 55 jaar en ouder.

Inschrijven voor cursussen kan met het inschrijfformulier achterin deze gids. U kunt deze aan ons opsturen via de post of e-mail, maar u mag het ook zelf door onze brievenbus doen. Wij nemen dan contact met u op om de inschrijving te bevestigen. Zie verderop onze contactgegevens.

9

Praktische psychologieWaarom vinden we sommige mensen aardiger dan andere? Waarom vinden we het zo moeilijk om nee te zeggen tegen sommige verkopers? Hoe komt het dat iemand die alleen is wel meteen te hulp schiet in een noodsituatie, maar dat iemand in een groep mensen minder adequaat optreedt? Hoe beïnvloedbaar bent u zelf eigenlijk?

Allemaal vraagstukken die aan bod komen in de cursus ‘Praktische psychologie’. Hier leert u meer over opmerkelijke zaken die u in het dagelijks leven wellicht al eens opgemerkt heeft, maar waar u nog niet het antwoord op weet. Wij geven u de antwoorden niet zomaar op een presenteerblaadje, maar wij laten u de verschillende psychologische processen zelf ervaren door grappige experimentjes en leerzame oefeningen.

Docent(en): Ferdi de Goede

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland, Le Garage

Lessen: 5 lessen

Lestijden: Zaterdagen 9.00 - 10.30 uur of Maandagen 9.00 - 10.30 uur

Kosten: € 85,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal)

Startdata: De cursus start 2 keer per jaar op de volgende data: Zaterdag 1 maart 2014 en maandag 1 september 2014

Noot: Maximaal 7 deelnemers, bij meer aanmeldingen vormen wij graag een extra groep.

10

De rijkdom van voedingWe worden steeds bewuster van de invloed van voeding en eetgewoontes op onze gezondheid. Maar weten we eigenlijk wel precies wat we in onze mond stoppen? Hoe komt het dat obesitas een van de grootste problemen voor de volksgezondheid is? Is de hedendaagse consumptiemaatschappij hiervoor als schuldige aan te wijzen?

In de cursus ‘De rijkdom van voeding’ behandelen we de actuele thema’s van voeding. We staan inhoudelijk stil bij voedingsleer, maar kijken ook naar eetgedrag en hoe voeding een rol speelt in onze huidige maatschappij. Wat voor invloed heeft onze omgeving (met een overvloed aan calorierijke voeding) op ons eetgedrag? Hoe kan gezond eten van invloed zijn op je gestel? We behandelen in de lesstof ook veel casuïstiek uit de praktijk, bekijken interessante documentaires en er is ruimte om met elkaar over de thema’s te discussiëren.

Docent(en): Marijke Elzinga

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland, Le Garage

Lessen: 5 lessen

Lestijden: Dinsdagen 10.30 - 12.00 uur

Kosten: € 85,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal)

Startdata: De cursus start 2 keer per jaar op de volgende data: Dinsdag 11 maart 2014 Dinsdag 2 september 2014

Noot: Maximaal 7 deelnemers, bij meer aanmeldingen vormen wij graag een extra groep.

11

Hoe word ik gezond ouder?We worden steeds ouder en gelukkig ook steeds gezonder oud. Maar sommige mensen worden succesvoller gezond oud dan andere. Welke factoren spelen daarin eigenlijk een rol?

In de cursus ‘Hoe word ik gezond ouder?’ staan we stil bij wat gezond ouder worden precies is. Is dat bijvoorbeeld alleen lichamelijk gezond of rekenen we iemand die fysiek minder gezond is, maar wel heel gelukkig, ook onder de gezonde ouderen? Daarnaast staan we stil bij factoren die gezond ouder worden beïnvloeden. Verschillende ouderdomskwalen zullen de revue passeren, maar de nadruk zal liggen op geluk en welbevinden en hoe u daar optimaal naar kunt streven. Voorbeelden van thema’s die aan bod komen zijn: Alzheimer, depressie, breingymnastiek en sociale steun. We zullen tijdens de lessen discussiëren over uw eigen ervaringen, leuke oefeningen doen en theorie behandelen.

Docent(en): Marijke Elzinga en Ferdi de Goede

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland, Le Garage

Lessen: 5 lessen

Lestijden: Zaterdagen 10.45 - 12.15 uur of Maandagen 10.45 - 12.15 uur

Kosten: € 85,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal)

Startdata: De cursus start 4 keer per jaar op de volgende data: Zaterdag 1 maart 2014 Maandag 1 september 2014

Noot: Max. 7 deelnemers. Een extra groep kan altijd.

12

Filosofie: Wat is de zin van het bestaan?Wat is de zin van het bestaan? Is het erg om spijt te hebben van gedane zaken? En hoe gaan we om met de eindigheid van het leven?

In deze cursus ‘Filosofie: Wat is de zin van het bestaan?’ zullen we deze filosofische kwesties met elkaar bespreken. Ook culturele verschillen komen hierbij aan bod. In welke culturen speelt spiritualiteit bijvoorbeeld een grote rol en hoe heeft dat zijn weerslag op het sterfelijkheidsvraagstuk? Is er überhaupt iets na de dood en gaan mensen met religie anders om met hun sterfelijkheid?

Naast casuïstiek, boeken en videomateriaal zullen we ook met elkaar discussiëren over de verschillende gedachtes.

Docent(en): Marijke Elzinga

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland, Le Garage

Lessen: 5 lessen

Lestijden: Dinsdagen 8.30 - 10.00 uur

Kosten: € 85,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal)

Startdata: De cursus start 2 keer per jaar op de volgende data: Dinsdag 11 maart 2014 Dinsdag 2 september 2014

Noot: Maximaal 7 deelnemers, bij meer aanmeldingen vormen wij graag een extra groep.

13

Docent(en): Ferdi de Goede

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland, Le Garage

Lessen: 5 lessen

Lestijden: Zondagen 15.30 - 17.30 uur of

Kosten: € 75,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal)

Startdata: De cursus start 2 keer per jaar op de volgende data: Zondag 11 mei 2014 Zondag 16 november 2014

Noot: Max. 7 deelnemers. Bij grote interesse vormen wij graag een extra groep.

Psychologie van religieGeloof en psychologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daar waar lang geleden veel moeite werd gedaan om het geloof uit de wetenschap (en dus ook de psychologie) te bannen, zien we de laatste decennia een terugkeer van het concept geloof in de psychologie. In zoverre zelfs dat er een tak godsdienstpsychologie ontstaan is.

In de cursus ‘psychologie van religie’ kijken we naar psychologische concepten als conflict, rouwverwerking en vermeende wonderen binnen de context van religie. Verwerken christenen hun rouw bijvoorbeeld beter dan niet-christenen? Is het het geloof dat leidt tot geweld? Waar liggen de grenzen van wat als “normaal” religieus gedrag te beschrijven is? We zullen theorie en praktijk zoveel mogelijk koppelen tijdens de lessen.

14

Geschiedenis van de klassieke muziekHet mooie aan klassieke muziek is dat het op meer dan één manier een verhaal vertelt. Ieder los werk vertelt een verhaal aan de luisteraar, maar de geschiedenis van klassieke muziek vertelt ook een prachtig verhaal. Er zijn verschillende stromingen in verschillende tijdvakken en waar sommige componisten de voortrekker waren van een nieuwe stroming waren er andere componisten die worstelden om hun stroming voort te laten bestaan.

In de cursus ‘geschiedenis van de klassieke muziek’ bespreken we verschillende muzikale stromingen, lichten we de meest prominente componisten uit die tijdvakken eruit en beluisteren we composities die we vergelijken met elkaar. Zo kunnen we horen wat de composities uit bepaalde stromingen karakteriseert en wat hen zo bijzonder maakt.

Docent(en): Ferdi de Goede

Locatie: Seniorenschool Noord Nederland, Le Garage

Lessen: 4 lessen

Lestijden: Zondagen 15.30 - 17.30 uur

Kosten: € 60,- (incl. koffie/thee en lesmateriaal)

Startdata: De cursus start 2 keer per jaar op de volgende data: 30 maart 2014 26 oktober 2014

Noot: Max. 7 deelnemers. Bij grote interesse vormen wij graag een extra groep.

15

Praktische informatieHieronder vindt u een aantal praktische zaken die van belang zijn wanneer u geïnteresseerd bent in onze opleiding of onze cursussen.

Leeftijd en vooropleiding

Wij zijn niet voor niets een seniorenschool. Om het karakter van een seniorenschool te handhaven hanteren wij een minimum leeftijdsgrens van 55 jaar voor deelnemers aan ons onderwijsaanbod. Wij hanteren geen minimum vooropleidingseis. Iedereen die aan de leeftijdsgrens voldoet is welkom bij onze cursussen en in onze opleidingen.

Inschrijven voor opleidingen en cursussen

Inschrijven voor opleidingen en cursussen gaat via het inschrijfformulier dat u vindt in de bijlage van deze gids en op onze website (http://www.ssnn.nl). U kunt het formulier printen en invullen en vervolgens stuurt u het formulier naar ons op of brengt u het langs. U mag de gevraagde gegevens ook in een e-mail zetten en deze naar ons versturen via het internet. Hieronder vindt u onze contactgegevens. Lukt het u niet om het formulier in te vullen, geen zorgen, dan mag u ook altijd even bellen. Wij zorgen er dan voor dat uw inschrijving in orde komt.

Contactgegevens

SeniorenschoolNoordNederland

Kroonkampweg 469752 KJ Haren (GN)

tel.: 06 - 12 59 81 84e-mail: [email protected]

16

Lezingen op locatie

Wij realiseren ons heel goed dat niet alle senioren meer in de gelegenheid zijn om naar onze school toe te reizen. Ondertussen is het juist voor deze groep extra belangrijk om mentaal actief te blijven als dat fysiek of door een andere oorzaak niet (meer) goed mogelijk is.

Daarom komen wij graag lezingen geven aan senioren in verzorgings- en verpleeghuizen. De onderwerpen van de lezingen kunnen gekoppeld zijn aan de cursussen die wij geven, maar we denken ook graag met de verzorgings- en verpleeghuizen mee om een lezing op maat te geven.

Wilt u meer informatie over lezingen op locatie? Stuur dan een e-mail naar [email protected] of bel naar 06 - 12 59 81 84. Wij denken graag met u mee.

17

Bijlage 1: Inschrijfformulier

Seniorenschool Noord Nederland

Kroonkampweg 46 06 – 12 59 81 84 9752 KJ Haren (gn) [email protected] www.ssnn.nl

Inschrijfformulier

Naam:

Adres:

Postcode en plaats:

Telefoonnummer:

E-mail (indien van toepassing):

Geboortedatum: - - 19

Geslacht: M/V (graag omcirkelen wat van toepassing is)

Inschrijven voor de volgende opleidingen en/of cursussen (graag aankruisen):

Opleiding Psychosociaal Steunverlener Ouderen Cursus ‘praktische psychologie’ Cursus ‘de rijkdom van voeding’ Cursus ‘hoe word ik gezond ouder?’ Cursus ‘filosofie: wat is de zin van het bestaan?’ Cursus ‘psychologie van religie’ Cursus ‘geschiedenis van klassieke muziek’