Cultuurnacht Breda 2010

64
1 22 JANUARI 2010 CULTUURNACHT BREDA PROGRAMMA

description

In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 januari 2010 wordt in Breda voor de tweede keer de Cultuurnacht met 33 kunst- en cultuurinstellingen georganiseerd. Opera Graphic Design verzorgt de visuele identiteit voor dit evenement.

Transcript of Cultuurnacht Breda 2010

Page 1: Cultuurnacht Breda 2010

1

22 januari 2010

CultuurnaCht Breda PROGRAMMA

Page 2: Cultuurnacht Breda 2010

2

Inhoudsopgave

Page 3: Cultuurnacht Breda 2010

3

04 Deelnemerslijst

06 Passe-partout

08 Voorwoord

10 Opening Cultuurnacht Breda

12 Kinderprogramma

14 Bredase Cultuurprijzen 2010

20 Programma

48 Buitenprogramma

52 Plattegrond

56 Speciale arrangementen

60 Colofon

Page 4: Cultuurnacht Breda 2010

4

DEELNEMERSLIJST

1 het AArDAPPel ImPerIum

2 KOP

3 GeBOuw F

4 the S.C.e.N.e.

5 theAterwerKPlAAtS tIurI

6 PODIum BlOOS

7 the lOADS

8 eleCtrON

9 GrAPhIC DeSIGN muSeum

10 het hIjGeND hert

11 wAAlSe KerK

12 mINIAtuurCOlleCtIe tINe merx

13 BreDA’S BeGIjNhOF muSeum

14 ArtIlABO

15 GeBOuw C

muziek

expo

film

performance

theater

multi-media

literatuur

workshop

kinderprogramma

openingslocatie

Page 5: Cultuurnacht Breda 2010

5

16 GrOte KerK eN tOreN

17 exPOSItIeruImte_ PlAAtS

18 OuDe VeSt 4

19 uItGeVerIj De GeuS

20 BIBlIOtheeK BreDA

21 NIeuwe VeSte

22 De wASSerette

23 lOKAAl 01

24 muStSee BIOSCOOP

25 ChASSé theAter

26 BreDA’S muSeum BuIteNPOSt hOllAND CASINO

27 StADSGAlerIj BreDA

28 BreDA’S muSeum

29 mezz

30 PArA

31 De StIlte & lIGhthOuSe

32 GAlerIe eCKer

33 NAC muSeum

Page 6: Cultuurnacht Breda 2010

6

prijs passe- partouts en voorverkoop-adressen

Page 7: Cultuurnacht Breda 2010

7

PASSe-PArtOut

Het passe-partout geeft je gratis toegang tot alle deelnemende instellingen en hun speciale programma’s. Toon je hem in de Cultuurnacht-bus, dan mag je gratis mee.

Passe-partout: € 6,-Korting met CJP: € 3,-Korting met BredaPas: € 3,-t/m 12 jaar: gratis

VOOrVerKOOPADreSSeN Start voorverkoopzaterdag 19 december 2009

uItpunt BredaMolenstraat 6 (in de Centrale Bibliotheek Breda)

VVV BredaWillemstraat 17-19 Grote Markt 38 (tijdens Cultuurnacht tot middernacht geopend!)

Breda’s museumParade 12-14

Chassé theaterClaudius Prinsenlaan 8

Graphic Design museumBoschstraat 22

mezzKeizerstraat 101

Van Kemenade & hollaersGinnekenweg 269-271 en Heksenwaag 36

selexyz gianottenDe Barones 63

Page 8: Cultuurnacht Breda 2010

8

VOORWOORD

Page 9: Cultuurnacht Breda 2010

9

Cultuur VerBINDt ONS

woord vooraf door hoofdsponsor rabobank Breda

Rabobank Breda staat al honderd jaar middenin de Bredase samen-leving en voelt zich verbonden met de stad. Als er lokaal iets moet gebeuren, weten we ervan en zijn er vaak als eerste bij. Wij zijn actief betrokken bij tal van maatschap-pelijke initiatieven. We steken er geld, maar vooral veel tijd en energie in. We dragen graag een steentje bij aan de Bredase cultuur. Dat lieten we de voorafgaande jaren al zien door onder andere de organisatie van de uitreiking van de Bredase Cultuurprijzen mogelijk te maken. Dit jaar doen we daar een schepje bovenop en verbinden ons met veel enthousiasme voor drie jaar aan de Cultuurnacht. Ook bij sponsoring kiest onze bank al jaren voor duurzame relaties en hechte samenwerking. Dat geeft vertrouwen. Want ook in lastige tijden zullen wij onze steun niet zomaar intrekken. Met de sponsor-projecten tonen we onze maatschappelijke betrokkenheid.Door de samenwerking aan te

gaan, is het logisch om de uitreiking van de Bredase Cultuurprijzen te integreren in de Cultuurnacht. Werk van de genomineerden van de Bredase Cultuurprijzen zal tijdens de Cultuurnacht aan het publiek gepresenteerd worden. De Gemeente Breda Oeuvreprijs, de BoArte Aanmoedigingsprijs en de Rabobank Cultuurprijs (gezamenlijk de Bredase Cultuur-prijzen) worden tijdens de opening van de Cultuurnacht uitgereikt. We streven er naar dat - mede door onze steun - cultuur een prominente en dominante plek in Breda krijgt toebedeeld. Cultuur verbindt ons, dat is het idee.

Wij wensen alle bezoekers aan de Cultuurnacht een inspirerende avond.

Willem-Peter Kriekdirectievoorzitter Rabobank Breda

Page 10: Cultuurnacht Breda 2010

10

Opening CultuurnaCht Breda

Page 11: Cultuurnacht Breda 2010

11

eChO IN BreDA 19 uur, Breda’s museum

Op 22 januari echoot het van alle kanten in Breda. Tijdens de Cultuurnacht Breda zetten 33 musea, galeries, poppodia, theaters, de bibliotheek en andere kunst- en cultuurinstellingen wederom hun deuren wagenwijd open voor het publiek. Tussen 19 en 02 uur ‘s nachts geniet je van een speciaal voor deze avond samengesteld programma met als rode draad het thema ECHOoo. Aanrollende golven van geluid, nasijpelende lichteffecten, het verleden dat heden wordt en terugkeert, de koning van Wezel of duistere voetstappen in de nacht. De Cultuurnacht galmt door Breda en verrast je op alle fronten. Wil je de opening van de Cultuur-nacht bijwonen, zorg dan dat je om 19 uur in het Breda’s Museum bent. De avond start met de uitreiking van de Bredase Cultuurprijzen voor beginnende en gerenommeerde kunstenaars en organisatoren van cultuurevenementen in Breda.

Het werk van de genomineerden en de winnaars kom je tegen op je route door de stad. Kijk verderop in dit programmaboekje om te weten wie de genomineerden zijn en waar je een presentatie van hun werk kunt bekijken. Burgemeester Van der Velden opent aansluitend de Cultuurnacht. Een magistrale vloedgolf van geluid is zo overdonderend dat je er stil van wordt en het nagalmt in je hoofd. Het startsein om je route te beginnen. Vanaf het Breda´s Museum ben je dicht bij alle deelnemers in het centrum of neem je de Cultuurnachtbus naar Belcrum en geniet je van een onderdompeling in een bonte verzameling van wat Breda aan kunst en cultuur te bieden heeft. Onderweg laat je je vergezellen door bijzondere nachtfiguren die uit het niets lijken te verschijnen en je de weg wijzen. Je komt ze vanzelf tegen op straat of in de bus!

Page 12: Cultuurnacht Breda 2010

12

Kinder- programma

Wanneer je dit icoontje tegenkomt, is de voorstelling ook geschikt voor kinderen.

Page 13: Cultuurnacht Breda 2010

13

KINDerPrOGrAmmA Van opblijven word je groot!

In plaats van je pyjama trek je op 22 januari een dikke jas aan na het avondeten. Want op tijd naar bed gaan is er tijdens de Cultuurnacht niet bij! Om 19 uur begin je je avontuur bij Podium Bloos. Daar is de speciale voorstelling ECHO O O. van theatercollectief NOKI te zien. Over na-apen, de koning van Wezel en de koningin van Beieren. Ben je tussen 6 en 16 jaar en wil je later graag filmmaker worden? Leer hoe het moet tijdens de workshops die doorlopend tussen 19 en 20.30 uur bij Bloos gegeven worden. Je kunt je nacht ook bij de Bibliotheek Breda beginnen. Om 19, 19.30 en 20 uur warm je op bij de voorstel-ling ‘Meneer Klein, Kater Co en Vrouwtje Vogel’ van figurentheater Muzipo. Wie wil er niet opblijven voor ‘Stofnesten’ op de zolder van het Breda’s Museum? Eerst sterren kijken door het zolderraam. En dan komt alles tot leven. Een grote stoel is verkouden. Een muis praat met een spin. De kreet van een boze zwarte kat. In de speelgoed-kast vertelt een beer op een fiets

wat hij heeft gezien. In het Graphic Design Museum ga je aan de slag in de speciale nieuwe kinderzaal LetterLab. Zodra je het lab binnen stapt, ontdek je dat letters méér zijn dan middelen om mee te schrijven. Heb je zin om je heupen los te gooien en lekker te dansen? Mis dan The Loads en The S.C.E.N.E. niet! Bij de Miniatuur-collectie Tine Merx geloof je je ogen niet: Breda op zijn kleinst! Ben je ouder dan 12, dan kom je bij de Toren misschien wel de ‘Koningin van de Nacht’ tegen, een oude torenbewoonster, die je mee zal voeren naar de toren-wachterkamer. Of zet ze je haar kamer uit…? Voor de echte diehards: tijdens de Cultuurnacht kun je zelfs een balletje trappen bij het NAC- museum. Daar herleven mooie tijden! Sleep je ouders of je oppas gerust mee, want voor hen hebben we ook een leuk programma georganiseerd. Neem ze mee naar een robot-orkest in Lokaal 01 of leg ze in het enorme bed bij het Centrum voor Beeldcultuur om lekker filmpjes te kijken. Je hoeft niet bang te zijn dat zij zich vervelen. Veel plezier!

Page 14: Cultuurnacht Breda 2010

14

Bredase Cultuurprijzen 2010Op de avond waarop Breda bol staat van

culturele avonturen, ontbreken de Bredase

Cultuurprijzen niet. De Bredase Cultuurprijzen

zijn het resultaat van een unieke samenwerking

tussen de rabobank, Stichting BoArte en

Gemeente Breda. De prijs is bedoeld om jonge

talenten en professionals te stimuleren. Daar-

naast dient de prijs ter bevordering van de

maatschappelijke functie van cultuur. tijdens de

opening van de Cultuurnacht krijgt de Bredase

cultuur een extra steuntje in de rug door de

uitreiking van de Cultuurprijzen.

Page 15: Cultuurnacht Breda 2010

15

Er worden drie prijzen uitgereikt: de ‘BoArte Aanmoedigingsprijs’ voor nieuw talent, de ‘Gemeente Breda Oeuvreprijs’ voor een buitengewone prestatie en de ‘Rabobank Cultuurprijs’, voor een maatschappelijke prestatie op cultureel gebied. Een onafhanke-lijke jury nomineerde diverse kandidaten die op cultureel vlak van bijzondere betekenis zijn voor Breda. De jury bestaat uit Bredanaars met een groot gevoel voor cultuur en wordt gevormd door Joep van Dijk (directeur Openbare Bibliotheek Breda), Jean Dundas (creative director van Dundas Producties), Mieke Gerritzen (directeur Graphic Design Museum Breda), Bregje Maatman (programmeur van het Chassé Theater) en Lia Voermans (directeur Externe Betrekkingen en Citymarketing van Gemeente Breda). De jury wordt voorgezeten door Pieter Colijn, notaris te Breda en als secretaris functioneert Willem-Peter Kriek, directievoor-zitter van Rabobank Breda. Tijdens je tocht door de Cultuur-nacht kom je het werk van de genomineerden op verschillende plekken tegen. Zorg dat je er niets van mist!

GemeeNte BreDA OeuVrePrIjS

De Gemeente Breda Oeuvreprijs heeft een bijzondere plaats in het geheel. Deze prijs werkt niet op nominatiebasis maar wordt direct toegekend. De winnaar van deze prijs is iemand die onmiskenbaar een grote bij-drage heeft en nog steeds levert aan de artistieke en culturele uitstraling van de stad. Breda mag trots zijn een kunstenaar van dit kaliber tot haar inwoners te mogen rekenen. De winnaar geeft blijk van groot vakmanschap. De winnaar behoort tot de kleine groep Bredanaars die grenzen verlegt en met open vizier nieuwe richtingen durft in te slaan. Wil je weten welke Bredanaar deze prijs in ontvangst neemt? Kom dan om 19 uur naar de prijsuitreiking in het Breda’s Museum! Hier is tevens het werk van de winnaar te zien.

Page 16: Cultuurnacht Breda 2010

16

Genomineerd voor:

BOArte AANmOeDIGINGSPrIjSFoto’s: Maj-Britta de Ruiter

BOArte AANmOeDIGINGSPrIjS

De BoArte Aanmoedigingsprijs is een prijs voor jong talent. Jong talent dat zowel artistiek als commercieel belangrijk is om toekomstige grenzen te verleggen. Aanstormend talent, die gedreven door ambitie en bruisende energie de samenleving met hun gedachten en creativiteit confronteert.Na zorgvuldig overleg zijn drie genomineerden geselecteerd. Deze drie genomineerden hebben elk op hun eigen manier nieuw leven gebracht in het culturele klimaat van Breda. Zij onderschei-den zich door met lef en dynamiek uit het niets nieuwe kunstvormen te creëren of verrassende ver-bindingen tot stand te brengen.

ChOK wA mAN

Chok Wa Man is actief op het gebied van film/animatie op de meest uiteenlopende vlakken. Na zijn opleiding aan de AKV | St. Joost heeft Chok Wa Man diverse producties afgeleverd en is hij hard bezig een plek te veroveren in het medialandschap. Commercieel werk wordt afgewisseld met onafhankelijk werk dat op festivals in binnen- en buitenland wordt vertoond.

www.mowarped.com

waar te zien tijdens Cultuurnacht Oude Vest 4 (voormalig postkantoor) en mustSee Bioscoop(om 19 en 21.30 uur)

Page 17: Cultuurnacht Breda 2010

17

Genomineerd voor:

BOArte AANmOeDIGINGSPrIjS

StAyNICe

rob en Barry van Dijck

Als jong en dynamisch bureau maakt Staynice stevig en kleurrijk grafisch werk. Ze ontwikkelen hierbij een herkenbare stijl waar ze de esthetiek uit de digitale wereld naar de fysieke wereld brengen van drukwerk, maar ook de publieke ruimte. Een mooie combinatie van het gebruik van de computer en de realiteit.

www.staynice.nl

waar te zien tijdens CultuurnachtGraphic Design museum

StuDIO SmACK

ton meijdam, thom Snels en Béla zsigmond

Studio Smack onderscheidt zich op het gebied van korte films en animaties. Deze animatiestudio verwierf landelijke bekendheid met het filmpje Kapitaal, dat laat zien hoezeer wij leven in een informatieomgeving. Ze zoeken de grenzen op van de visuele communicatie door te werken met verschillende media en vertegenwoordigen daarmee het brede terrein van beeldcultuur.

www.studiosmack.nl

waar te zien tijdens Cultuurnachthalte Vlaszak

Page 18: Cultuurnacht Breda 2010

18

Genomineerd voor:

rABOBANK CultuurPrIjS

rABOBANK CultuurPrIjS

Er zijn nogal wat Bredanaars die - buiten de schijnwerpers van de publiciteit - gedreven werken aan bijzondere culturele projecten en activiteiten. De Rabobank Cultuur-prijs is ingesteld om hiervoor de verdiende erkenning te geven. Om in aanmerking te komen voor nominatie staat een aantal begrippen centraal zoals cultuur-eigenheid en verbondenheid met de stad alsook een verbindende bijdrage aan een maatschappelijke prestatie. Voor 2010 zijn er drie genomineerden. Deze drie geno mineerden hebben elk op hun eigen manier een prijzenswaardige bijdrage geleverd aan de ontwik-keling van het culturele klimaat in de stad. Soms ligt die bijdrage op het raakvlak tussen het culturele en het sociale domein. Soms in de bevordering van het professionele kunstklimaat, met voor de stad profijtelijke culturele en econo-mische effecten. Soms in het vestigen en bevorderen van een reputatie, waarmee de stad zich onderscheidt.

mArIjKe De BIe

Marijke de Bie vertegenwoordigt voor Breda een belangrijk onder deel van de beeldcultuur. Al in 2001 was zij mede oprichter van het TEEK film- en animatie-festival in Breda. Dit festival was een groot succes en presen-teerde bijzondere films. Momenteel werkt Marijke de Bie mee aan het op de wereldkaart zetten van het nieuwe Interna-tional Film Festival in Breda. Wederom onderscheidt ze zich om ook in deze internationale context eigenzinnige en bijzondere films te selecteren.

waar te zien tijdens CultuurnachtGebouw C (de presentatie is mede mogelijk

gemaakt door Lensvelt)

Page 19: Cultuurnacht Breda 2010

19

Genomineerd voor:

rABOBANK CultuurPrIjS

DeNNIS elBerS

Werk en carrière van Dennis Elbers geven aan hoe een bijzondere en vernieuwende impuls kan worden gegeven aan het professionele kunstklimaat in Breda. Daarmee draagt hij bij aan de verzilvering van het economische en culturele ontwikkelingspotentieel van de stad.

Projecten van Dennis Elbers zijn

ook tijdens de Cultuurnacht te

zien. Hij is hij o.a. creatief directeur

bij KOP en kwartiermaker van

Gebouw C. Daarbij helpt hij bij

de realisatie van de expositie van

Studio Smack, genomineerde voor

de BoArte Aanmoedigingsprijs.

Het Graphic Design Festival - waar

hij directeur is - is van 8 t/m 30 mei.

elOI KOremAN

Eloi Koreman is architectonisch vormgever c.q. bouwkunstenaar en verantwoordelijk voor het ontwerp van de Hoge Brug over de Nieuwe Mark in Breda. Hij is een vormgever op de grens van beeldende en bouwende kunst. Het beeldende element brengt hij geïntegreerd in het bouw-proces in. Vaak in relatie tot erfgoed en openbaar gebied, zoekt hij het essentiële, het typerende en geeft daar vervolgens gestalte aan. Het vormgeven van die nieuwe impuls, in relatie tot het erfgoed, maakt zijn werk van belang voor de stad.

waar te zien tijdens Cultuurnachtuitgeverij de Geus

Page 20: Cultuurnacht Breda 2010

20

programma

Page 21: Cultuurnacht Breda 2010

21

1 hAI

hAlte het Aardappel Imperium

HALTE het Aardappel Imperium is de midnight-shop-stop voor art + design-snacks. Bij HALTE hAI is er natuurlijk een fijn arty-farty-ex-pootje te zien én vanaf 23 uur is hier de kleinste arty-party-disco van Breda! HALTE hAI zit midden in de oude industrie, in het meest licht-gevende steegje aan de Belcrum Haven. Deze halte wil je niet missen vannacht.

www.hai-gallery.com

adres Speelhuislaan 173b-A02 bushalte KOP open tot 02.00 uur

2 KOP

VerS bij KOP

Hoe onvoorspelbaar is muziek met de dynamiek van jazz en de losgeslagen gekheid van experi-mentele rock? Welke muziek krijg je als je die baseert op de foto van de overleden oom met een grote bos haar, suède laarzen waar de broekspijpen ingestopt zijn, zittend op een stoel met gitaar onder de arm? En wat betekent ruimte voor beweging en wat betekent ruimte voor klank?

Page 22: Cultuurnacht Breda 2010

22

Drie jonge (muziek)makers presenteren hierop een antwoord. De drie laten de resultaten van een week ideeën onderzoeken en ontwikkelen zien én horen. Thomas Martens, Lucas Schilder en Marieke Berendsen zijn de gelukkigen die door Muzieklab Brabant zijn uitgekozen voor VERS.VERS is het talentontwikkelings-traject van Muzieklab Brabant. VERS biedt jonge makers de kans hun wilde plannen te realiseren. Ze maken kennis met projectmatig werken en worden artistiek uitge- daagd. De makers worden geselecteerd op basis van een ingeleverd conceptidee. De geselecteerden krijgen een budget van 10.000 euro en een jaar lang inhoudelijke en productionele ondersteuning. Bij KOP zijn er drie spetterende multidisciplinaire optredens tussen 20 en 24 uur.

www.kop.nu

adres Speelhuislaan 171 bushalte KOP open tot 00.00 uur

3 GeBOuw F

Kijken naar echo’s

Het huis is leeg. Het behang komt los. Vroeger heeft er een piano gestaan en hingen er schilderijen. Op die plekken had het patroon nog kleur. Zichtbare echo’s van een voorbij verleden. Architectuur, de stad, onze leefomgeving, onze beschutting, thuis of ver weg ...Een echo van architectuur is te zien in het werk van verschillende kunstenaars, die zijn bijeenge-bracht door gebouw F, die voor de gelegenheid in KOP gehuisvest wordt. Zij zullen werk tonen waarin de invloed van, hun fascinatie voor, dan wel het samenspel met de architectuur doorklinkt.

www.gebouwf.nl

adres Speelhuislaan 171 bushalte KOP open tot 00.00 uur

The Gram

mar o

f Ornam

ent (1856),

do

or O

wen Jo

nes

Page 23: Cultuurnacht Breda 2010

23

4 the S.C.e.N.e. Check it out!

The Street Centre Education N Events, afgekort The S.C.E.N.E., is een dansschool die al ruim 13 jaar gespecialiseerd is in het lesgeven van Streetdance, Break-dance en in het maken van dans-producties. Om een danser(es) zo breed mogelijk te scholen, is met succes Jazz-dans, Urbantap-Dance en Klassiek ballet toegevoegd. The S.C.E.N.E. is een multiculturele en kleurrijke dansschool die wordt gevormd door leerlingen en deel-nemers van verschillende culturen uit alle lagen van de bevolking. Tijdens de Cultuurnacht volg je mini-workshops in het thema

ECHOoo. Leer Streetdance/Hiphop-choreografieën in de vorm van weerspiegeling, verdubbeling en herhaling. Twijfel niet en doe mee!

www.the-scene.nu

adres Belcrumweg 62 bushalte Speelhuislaan open tot 00.00 uur

5 theAterwerKPlAAtS tIurI

hou op! hou op!

Speciaal voor de tweede Bredase Cultuurnacht hebben de acteurs en actrices van theaterwerkplaats Tiuri een nieuwe voorstelling gemaakt onder regie van Franky van Dorst. De afgelopen maanden is hard gewerkt en werd in improvisaties onderzocht hoe het thema van dit jaar het beste kon worden gevat in een theaterstuk. Zowel letterlijk, in klank en beeld, als figuurlijk is de echo op verschillende manieren in scènes vormgegeven. Uit de grote hoeveelheid choreografieën, van emoties galmende dramatische scènes en hilarische sketches vol na-aperij en nabouwerij, is een

Page 24: Cultuurnacht Breda 2010

24

selectie gemaakt die tot een sprankelende, verrassende voor-stelling is gesmeed. Als je van dit stuk net zo geniet als de spelers van Tiuri tijdens het maken ervan, dan belooft het een uiterst geslaagde Cultuurnacht te worden.Theaterwerplaats Tiuri maakt al meer dan vijf jaar voorstellingen die herhaaldelijk met veel succes worden opgevoerd in Breda en diverse theaters in het land. Deze worden uitgevoerd door acteurs en actrices met een beperking. De voorstelling is te zien om 20 en om 21.30 uur.

Ook te zien is de fototentoonstelling ‘Wondering’ van Wim van Ophem. Met zijn foto’s neemt Van Ophem de kijker aan de hand mee en laat hem op die manier kennis maken met mensen met een verstandelijke beperking. Het gelijknamige boek kwam in het voorjaar 2009 uit.

www.theatertiuri.nlwww.wimvanophem.nl

adres Speelhuislaan 153bushalte Speelhuislaanopen tot 23.00 uur

Voo

rstelling W

ond

erbro

od

Foto

: Kees van N

uenen

Page 25: Cultuurnacht Breda 2010

25

6 PODIum BlOOS

Naklinken en nagalmen

Bij Podium Bloos is het thema ECHOoo alom vertegenwoordigd. Om 19 uur weerklinkt hij voor de kleintjes: naar aanleiding van het thema heeft theatercollectief NOKI speciaal voor kinderen de voorstelling ECHO O O gemaakt. Een beeldende voorstelling over na-apen, de koning van Wezel en de koningin van Beieren. Ben je tussen de 6 en 16 jaar en heb je aspiraties om filmmaker te worden? Maak dan je eigen filmpje onder leiding van Thijs Persijn (Nieuwe Veste) en deel deze met de rest van de wereld via YouTube (de workshop is doorlopend tussen 19 en 23 uur). Om 20.30 uur hoor je de echo van 39 Graden. De beste en de leukste voorstelling van het jongerenfestival 39 Graden nog een keer zien? Dat kan. Want bij Podium Bloos zie je de winnaar van de publieksprijs nog eens. Vanaf 22 uur is de nagalm groot. Voor wie de Cultuurnacht tot een goed einde wil brengen: leg je oor te luisteren bij Podium Bloos, zweep

je benen op tot ongekende hoogte en zing de sterren uit de zwarte nacht. Een feestelijke afsluiting georganiseerd door studenten van NHTV.

www.podiumbloos.nl

adres Speelhuislaan 151bushalte Speelhuislaanopen tot 02.00 uur

Foto

: Christel O

om

s

Page 26: Cultuurnacht Breda 2010

26

7 the lOADS

Op de Industriekade houdt The Loads zich bezig met alle disciplines van de Urban Culture. The Loads is een fabriekshal in de Bredase wijk Belcrum voor Urban-streetculture. The Loads is een initiatief van Rockstation van Nieuwe Veste, centrum voor de kunsten in Breda. Vaak worden er samenwerkingen met andere initiatieven aangegaan. Maar ook nieuwe ideeën of initiatieven zijn er welkom. Als het maar bijdraagt aan de expressievormen van de jongerencultuur. Tijdens de Cultuurnacht is er Breakdance, Streetdance en Hiphop-dance. Speciaal voor de Cultuurnacht zijn er choreografieën gemaakt en muziek gecomponeerd. De muziek wordt live uitgevoerd door

topmusici van The Loads. Ander programmaonderdeel zijn de optredens van enkele workshop-bands van Rockstation. Workshops met eigen composities en eigen arrangementen. Probeer nu nog maar eens stil te blijven staan op de muziek voor Poppin’& Locking, Breakdance en Lyrical Hiphop!

www.theloads.nlwww.nieuweveste.nl

adres Industriekade 5bushalte Speelhuislaanopen tot 02.00 uur

8 eleCtrON

werk in uitvoering

In Belcrumhaven staat Electron tijdens de Cultuurnacht in de steigers. De verbouwing is in volle gang. Electron is nog niet ‘af’. In Electron is het nooit ‘af’. In Electron onderzoek je,

Page 27: Cultuurnacht Breda 2010

27

vervorm je, ontwerp je en maak je. Electron nodigt je uit om je mouwen op te stropen en te kijken en te voelen hoe het is om een maker te zijn. Je betreedt de broedplaats op eigen risico.

www.electronbreda.nl

adres Belcrumweg 19bushalte KOPopen tot 02.00 uur

9 GrAPhIC DeSIGN muSeum

Droste-effect

De Cultuurnacht in het Graphic Design Museum heeft effect op je, het Droste-effect! Het Droste-effect echoot de hele nacht door de Boschstraat. Tijdens de Cultuur-nacht laat het Graphic Design Museum in presentaties deze design-echo zien met beelden, letters en kleuren. Of loop gewoon even binnen om de indrukwek - ken de zaal Dutch Design Database te bekijken.Kinderen gaan aan de slag in de speciale nieuwe kinderzaal

LetterLab. Zodra je het lab binnenstapt, ontdek je dat letters meer zijn dan middelen om mee te schrijven. In een donkere steeg laat je je handtekening achter met een neonspuitbus, ga je on stage in het lettertheater, bouw je zelf letters en ontdek je dat composities samen-stellen voor een drukpers heel iets anders is dan ontwerpen met een computer. De DJ zorgt ook dit jaar voor de juiste sfeer in het Sandberg café. Zelfs de shop zet haar deuren deze nacht wagenwijd open! Het Graphic Design Museum mag je zeker niet missen!

www.graphicdesignmuseum.com

adres Boschstraat 22bushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

hier ook t

e zien: S

tAyNICe

Page 28: Cultuurnacht Breda 2010

28

10 het hIjGeND hert Subuk/one prikkelt al je zintuigen

Van snijdende bassen die je haren doen rijzen tot zachte fluisterstem-men die kietelen in je oor. Links, rechts, boven en onder. Oplichten-de vlakken vliegen om je oren. Contrasten wisselen elkaar in hoog en laag tempo af. Alle zintuigen worden geprikkeld in een machine, aangedreven door zes kunstenaars uit verschillende disciplines: een componist, ontwerper, schilder, programmeur, architect en een techneut.

www.hijgendhert.nl www.subuk.nl

adres Pasbaan 7Bushalte Vlaszakopen tot 02.00 uur

11 wAAlSe KerK Alle bruiden zijn mooi In de Waalse kerk, de oude begijnenkerk, woon je de performance ‘Bruiden uit diverse culturen, die in Breda geworteld zijn’ bij. Dit project is voorgedragen voor de Willy Knippenbergprijs 2009. Deze cultuurprijs werd uitgereikt door het Brabants Heem op 14 november 2009.Een Hollandse Bruid, een

Page 29: Cultuurnacht Breda 2010

29

Marokkaanse, een Joodse en een wiccabruid uit de natuurreligie van de Kelten vertellen elk hun eigen verhaal. Vrouwen zijn in culturen vaak een bindende factor voor de maatschappij. Om die reden wordt er uitgegaan van de bruid en de betekenis en rituelen van het huwelijk. ‘Alle bruiden zijn mooi’ is een vrolijk, positief en verwachtingsvol feest.

www.cultuurbehoudbreda.nl

adres Catharinastraat 83bushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

12 mINIAtuurCOlleCtIe tINe merx

Klein, kleiner, kleinst

Je gelooft je ogen niet… Bezoek de collectie poppenhuizen en bekijk de verrassende interieurtjes. Een feest van herkenning! Een poppenhuis van een Joods grachtenpand. Typisch Bredaas, de maquette van de Nieuwe Markt, Holland Casino Breda in miniatuur en nog veel meer… Als vanzelf komen de verhalen los!

www.cultuurbehoudbreda.nl

adres Catharinastraat 23bushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

Page 30: Cultuurnacht Breda 2010

30

13 BreDA’S BeGIjNhOF muSeum

Voor een schietgebedje naar de begijnen

Je gaat ’s nachts op bezoek in een begijnenhuisje. Wie is daar aan het rommelen in de keukenkast? Is dat woonkamertje meer dan honderd jaar oud? Wie hoor je daar bidden? Bezoek de kleine, wondere wereld van Breda’s Begijnhof Museum. Permanent zijn unieke oude filmopnames te zien van de laatste begijnen van Breda.

www.breda-museum.nl

adres Catharinastraat 29Bbushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

14 ArtIlABO Op de tast

In de galerie van Artilabo beweeg je je in een ervaringsinstallatie. Als publiek ben je onderdeel van een van de vele schimvormen. Dwarrelend, zoekend, overlappend, vormen zij een echo in het licht tegen een muur van geluid. De kunstenaars van atelier Artilabo ontwierpen hun eigen schimvorm tegen het licht.

www.artilabo.nl

adres Catharinastraat 9bushalte Vlaszakopen tot 02.00 uur

Foto

: Ger Freijen

Page 31: Cultuurnacht Breda 2010

31

15 GeBOuw C: BreDA PhOtO

eN INterNAtIO NAl FIlm

FeStIVAl BreDA

Film en foto

Gebouw C, het Centrum voor Beeldcultuur is een broeinest van beeldcultuur. Het huisvest o.a. diverse grafisch ontwerpers, Colin, het Graphic Design Festival, BREDAPHOTO en International Film Festival Breda. BREDAPHOTO

zet tijdens de Cultuurnacht jong Vlaams talent in de spotlight. Bekijk het werk van vier fotografen: Isabelle Pateer met Unsettled, Arno Roncada met Peaceful Mountains of Desire, Debby Huysmans met Sibir en Lara d’Hondt met Shelters of refuge / Camps.

(In bed with) International Film Festival Breda betekent heerlijk onderuitgezakt in een supercomfi Fatboy-bed de fijnste korte films bekijken. Warme, knusse films die voelen als een warme deken, bedtime stories, eyecandy, grappige en verassende feelgood movies. Toe aan een relaxmomentje tijdens de Cultuurnacht of ben je gewoon een groot filmfan? Dan is dit dé plek waar je absoluut even neer moet ploffen. Meer film? Zie ook MustSee, waar International Film Festival Breda een bijzondere voorpremière vertoont.

www.bredaphoto.nlwww.filmfestivalbreda.com

adres reigerstraat 16bushalte Vlaszakopen tot 02.00 uur

hier ook t

e zien: m

ArIjKe D

e BIe

Foto

: Isabelle Pateer, C

hristop

h (2009)

Uit d

e serie ‘Unsettled

’.

Page 32: Cultuurnacht Breda 2010

32

16 GrOte KerK eN tOreN

theatergroep Galgenaas i.s.m. Klokkenluiders Gilde Breda, Poppentheater Irene laros en jacques maassen

Naast de Grote Kerk van Breda is een presentatie te zien die Erfgoed en Beeldcultuur bijeen brengt. In 2010 bestaat de Grote Kerk 600 jaar. In de loop van het jaar zullen diverse activiteiten rondom de verjaardagsviering worden georga-niseerd. Tijdens de Cultuurnacht geniet je op het Kerkplein, tegen de kerkmuur, van theater. Je wordt getrakteerd op een onvervalst wagenspel. De Bredase theater-groep Galgenaas neemt je mee naar de donkere dagen waarin de kerk gebouwd is. Op eigentijdse en humoristische wijze vertellen zij in een dertig minuten toneelstuk over de bouw van de Grote Kerk. Maar aan dit historische verhaal is een moderne presentatiewijze toege-voegd: door middel van een lichtshow op de kerkmuren worden de duivel en het spook van de toren tot leven gebracht. Door de

ramen van de kerk schijnt flakkerend het schijnsel van brand en vernie-tiging. Kortom: tijdens de Cultuur-nacht komt de kerk opnieuw tot leven…Om 20, 21 en 22 uur wordt het toneelstuk opgevoerd. Daarbij wordt op uitgekiende wijze samengewerkt met de Grote Toren, die tussen 19 en 23 uur acte de présence geeft.

De toren wordt bevolkt door het Klokkenluiders Gilde Breda (KGB), ‘Koningin van de Nacht’ (poppen-speelster Irene Laros) en stads-beiaardier Jacques Maassen.Onder de leiding van gidsen van het Gilde De Baronie zijn er om 19, 20, 21 en 22 uur rondleidingen. Vijftig minuten lang ontdek je de

Page 33: Cultuurnacht Breda 2010

33

toren van binnen. De Nassau-Bredaklok uit 1695 (ca. 3500 kilogram) wordt geluid. Je hoort de prachtige klanken van de 49 klokken van de beiaard. En mis-schien kom je onderweg naar boven de ‘Koningin van de Nacht’ nog tegen, een oude torenbe-woonster die je mee zal voeren naar de torenwachterkamer. Of zet ze je haar kamer uit…? Niet getreurd, want dan geniet je toch gewoon van het uitzicht over nachtelijk Breda?Dit torenspektakel vindt plaats in afwisseling met de kerkactiviteiten op het Kerkplein.Tickets voor de vier torenondlei-dingen kunnen op 22 januari afgehaald bij de ticketstand van de VVV op de Grote Markt (tot middernacht geopend). Omdat elke groep slechts uit maximaal 20 personen bestaat, geldt hier: op = op.

www.grotekerkbreda.nlwww.irenelaros.nl

adres torenstraat (beiaardieringang)bushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

17 exPOSItIeruImte_ PlAAtS

Airkraft

Tijdens de Cultuurnacht is Airkraft voor het eerst in Nederland te horen en zien in expositieruimte_plaats (tegenover de ingang van de Grote Kerk). De drie heren van Airkraft speelden in 2009 voor het eerst samen tijdens een tour in Noord-Korea en China. Op het Arts & Friendship festival in Pjongjang was het meteen prijs: zij ontvingen een Zilveren Harp voor beste compositie. Airkraft brengt voornamelijk eigen werk ten

Foto

: Henk W

eltevreden

Page 34: Cultuurnacht Breda 2010

34

gehore en is een mix van klassiek, folklore en jazz. Airkraft is: Chris Caldwell (Delta Saxophone Quartet, UK): baritonsax en fluit, Frank van der Kooij (Hugh Hopper Band, NL): tenor- en sopraansax en Pete Whyman (Delta Saxophone Quartet, UK): alt- en sopraansax, klarinet.

www.frankvanderkooij.nl

adres Kerkplein 3bushalte Vlaszak

18 OuDe VeSt 4

echooo

Het donkere gebouw verheft zich dreigend aan Oude Vest 4. Voetstappen klinken hol in het

monumentale trappenhuis. Komen ze langzaam dichterbij? Of gaan ze naar beneden, naar de geheimen van de duistere kelder? De verlaten gewelven zijn slecht zichtbaar in het kille schijnsel van een ouderwetse computer. Wie is hier geweest? Het zegel is verbroken! Wie zocht zijn toevlucht om de stad te redden? Wie zijn de gevallen helden? Wie heeft haar belofte verbroken? Wie heeft hen vergeten? Vanuit de 3e verdieping van het voormalige KPN-gebouw manifesteert zich een creatief bolwerk van tien bedrijven: filmmakers, ontwerpers, ideeën-bedenkers, cultureel ondernemers, internetpioniers, marketeers, producenten, fantasten, interieur-architecten, adviseurs, digitale handelsreizigers en animatiekun-stenaars. In 2007 samengebracht door het lot, ontstond spontaan

hier ook t

e zien: C

hOK wA m

AN

Page 35: Cultuurnacht Breda 2010

35

hier ook t

e zien: e

lOI K

OremAN

samenwerking. De basis wordt gevormd door zelfstandige bedrijven die elkaar in alle vrijheid opzoeken en gebruik maken van elkaars expertise. In een inspirer-ende, creatieve omgeving gedijen goede ideeën. Welkom in onze creatieve supermarkt! Blog ideafactory, Bugbyte, Bureau Flink, FSP mobile, In-Styl, IXY, KEI consultancy, Mowarped, Umamedia

www.oudevest4.nl

adres Oude Vest 4 (boven het oude postkantoor)bushalte Vlaszak of Keizerstraat open tot 02.00 uur

19 uItGeVerIj De GeuS

Verhalen voor de nacht

In het sfeervolle pand van Uitgeverij De Geus aan de Oude Veste lezen vier auteurs hun verhalen. Geen sprookjes van duizend-en-een-nacht, maar boeiende literaire juweeltjes die de kou uit de lucht halen. Jac. Toes, Marian Boyer, Rashid Novaire en Annegine Goemans gidsen de bezoekers door spannende, hilarische en

wondere werelden. Luister en geniet van een winteravond om nooit te vergeten.

www.degeus.nl

adres Oude Vest 9bushalte Vlaszak of Keizerstraat open tot 02.00 uur

20 BIBlIOtheeK BreDA

Verhalen voor de nacht

Ga mee op avontuur! De avond begint om 19 uur met de (verkorte) voorstelling ‘Meneer Klein, Kater Co en Vrouwtje Vogel’ van figurentheater Muzipo, voor kinderen vanaf 3 jaar. In het volle maanlicht valt de Nachtvogel uit de

hier ook t

e zien: C

hOK wA m

AN

Page 36: Cultuurnacht Breda 2010

36

lucht in het tuintje voor het huisje van Meneer Klein en kater Co. Meneer Klein geeft de gewonde Nachtvogel meer aandacht dan kater Co. Als hij haar dan ook nog in Co’s bedje laat slapen, is voor de kater de maat helemaal vol… Een voorstelling zonder woorden, waarin het delen van je eigen plekje en jaloezie centraal staan. Het is een sfeervolle productie met stokpoppen en marionetten, waarbij de kracht van de eenvoud,

de humor en de muziek opvallen. De voorstelling wordt om 19.30 en 20 uur herhaald. Vanaf 20.30 uur laat je je verrassen door het gezamenlijke programma van de bibliotheek, boekhandel Van Kemenade & Hollaers en selexyz gianotten. Zit er een echo in de lach of een lach in de echo? Diverse auteurs toveren met hun optreden een glimlach op je gezicht. Humor is namelijk de verbindende kracht in dit program-ma. Luister naar de optredens van o.a. Harmen van Straaten, Nico Dijkshoorn, Thomas Verbogt en Lidewij de Paris (presentatie). Verstuur je eigen sms-gedicht of bewonder de weerspiegeling van verhalen in beeld en geluid.

www.bibliotheekbreda.nlwww.kemhol.nlwww.selexyz.nlwww.uitinbreda.nl

adres molenstraat 6 of St. jansstraat 18bushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

Page 37: Cultuurnacht Breda 2010

37

21 NIeuwe VeSte

echooo bij Nieuwe Veste

Laat je warm onthalen door de cursisten van de afdeling Theater bij Nieuwe Veste. Voor de jonge Cultuurnachtbezoeker zijn er doorlopende workshops theater en beeldende kunst. Kom netwerken in het Leescafé. Daar groeit namelijk een NETWERK: losse draden worden verbonden tot een boomvormige installatie. De ruimte om de boom zindert van energie, vult zich met beelden, schaduwen en geluiden. Modevormgeefster Elly Lucieer versmelt mode, breisels en dans tot een boeiend geheel. Brei, knoop of punnik je eigen bijdrage aan de boom! NETWERK is een initiatief

van Hanneke Adelaar en Lenneke te Kiefte. Docent Bob Koenen tovert met zijn cursisten gedurende de hele Cultuurnacht de binnen-plaats van Nieuwe Veste om tot één grootmultimediaal schouwspel. Om 20 en 22 uur zijn de Zwoelie Troelies te zien in de Theaterzaal. Dit damestrio brengt met veront-rustende muzikale opgewektheid een gevarieerd en verrassend repertoire ten gehore. De inter-mezzo’s zullen op passende wijze aansluiten bij het thema van deze Cultuurnacht: EchOoo! In de Regentenkamer volg je de hele avond door de muzikale voorstelling en workshop van harpdocent Annelies Houtman en haar leerlingen. Laat je betoveren door de klanken van de elektrische harp. Kom binnen en doe mee!

www.nieuweveste.nlwww.lenneketekiefte.nlwww.zwoelietroelies.nl

adres molenstraat 6 of St. jansstraat 18bushalte Vlaszakopen tot 00.00 uur

Page 38: Cultuurnacht Breda 2010

38

22 De wASSerette

laat maar lekker draaien

Wie niet vies is van een flinke culturele wasbeurt brengt een bezoek aan De Wasserette. Dit culturele podium laat zich tijdens de Cultuurnacht namelijk van zijn schoonste kant zien en staat garant voor een frisse beleving op het gebied van live muziek, dj’s en visuals.

adres Vlaszak / Veemarktstraatbushalte Vlaszakopen tot 02.00 uur

23 lOKAAl 01

lokaal 01 2010

Tijdens de Cultuurnacht weer-klinken bij presentatie-instelling voor beeldende kunst en geluid Lokaal 01 de klanken van de

kaatsende bergweiden, de interactief optredende robots en de film over de naderende duisternis. In Liverpool, Cardiff en Cork worden avondkranten verkocht met de naam Echo. Voor de Londense kunstenaar Conor Kelly was dit het startpunt voor het maken van het geluids-werk Echo, een werk rond de eigenschappen van geluid, de maatschappelijke klanken in de bergen en in de stad, de speakers zoeken contact met de overkant. LOGOS levert naast de promotie van muzikanten en nieuwe muziek ook zelf een actieve bijdrage aan de ontwikkeling van nieuwe muziek. Onder bezielde leiding van Godfried-Willem Raes onderzoekt de organisatie de mogelijkheden van het M&M orkest (Mens & Machine). Bestaande instrumenten

Page 39: Cultuurnacht Breda 2010

39

worden omgebouwd en eigen-schappen van elektronica worden toegepast om zo klankkleuren en ritmieken te kunnen creëren die met een gewoon instrument en door een muzikant bespeeld haast (of zeker) onmogelijk zijn. Bij Lokaal 01 is een kamerorkest van robots uitgestald die interactief met het publiek hun composities spelen. Onder voorbehoud: Michel Lorand’s videoprojectie toont vanaf het strand een beeld naar de eindeloze zee. Stormwolken pakken zich samen, de schemering treedt in, de camera verschuift van links naar rechts naar links over het strand onder begeleiding van het wegval-len van de boventonen van de altviool.

www.lokaal01.org

adres Kloosterlaan 138bushalte Claudius Prinsenlaanopen tot 02.00 uur

24 muStSee BIOSCOOP

International Film Festival Breda in de mustSee bioscoop

Beleef een speciale voorpremière in de MustSee bioscoop aan het Chasséveld. De maandagavond in de MustSee is de avond van International Film Festival Breda. Unieke voorvertoningen van de meest bijzondere films. Voor één keer wijkt het festival uit naar de vrijdagavond tijdens de Cultuur-nacht en vertoont een exclusieve voorvertoning. Aanvangstijden: 19.30 en 22 uur. Houd je niet van verrassingen? Kijk dan op www.filmfestivalbreda.com om te zien welke film er draait. Zin in nog een voorproefje? Bezoek dan ook Gebouw C

hier ook t

e zien: C

hOK wA m

AN

Page 40: Cultuurnacht Breda 2010

40

aan de Reigerstraat 16. Zak er heerlijk weg in het comfi Fatboy-bed om intiem te genieten van een aaneen-schakeling van feelgood shorts die speciaal geselecteerd werden voor een verrukkelijk avondje In bed with International Film Festival Breda.International Film Festival Breda vindt plaats van 24 t/m 28 maart. Vijf dagen lang staan festivalloca-ties Gebouw C, MustSee Bioscoop en het Graphic Design Museum volledig in het teken van het festival. Aangrijpende speelfilms, verrassende shorts, inspirerende workshops en meer…

www.mustsee.nlwww.filmfestivalbreda.com

adres Chasséveldbushalte Claudius Prinsenlaanopen tot 00.00

25 ChASSé theAter

who’s talking, who’s telling, who’s asking en who’s shouting

Tijdens de vorige Cultuurnacht presenteerde interdisciplinair theatergezelschap United-C in het Chassé Theater ‘Lust for Life’, een samensmelting van verschillende kunstdisciplines. Ook dit jaar is United-C van de partij en krijg je in ‘Who’s talking, Who’s telling, Who’s asking en Who’s shouting’ voorge-schoteld wat zo vertrouwd maar ook zo vreemd is: het blote lijf. In de foyer van het theater is de Frits Bayens Big Band te horen. Zij worden bijgestaan door de onlangs voor de Edison Jazzism Publieks-prijs 2009 genomineerde gitarist Aron Raams en het belooft een spectaculair optreden te worden. Naast de Frits Bayens Big Band geeft ook Het Zuidelijk Toneel een performance in de foyer.

www.chasse.nl

adres Claudius Prinsenlaan 8bushalte Claudius Prinsenlaanopen tot 02.00 uur

Foto

: Maarten van d

er Put

Page 41: Cultuurnacht Breda 2010

41

26 BreDA’S muSeum BuIteNPOSt hOllAND CASINO

Van wie wil jij een nachtzoen?

Nonnen, studenten en soldaten bewoonden het kloostergebouw waar nu het kansspel heerst. Die geschiedenis van ruim vijf eeuwen staat compact bijeen in deze Buitenpost. Met veel animatie en uitleg. Een plek om te ontdekken. Vooral ’s nachts.

www.breda-museum.nl

adres Kloosterplein 20bushalte Vlaszak of Claudius Prinsenlaanopen tot 00.00 uur

27 StADSGAlerIj BreDA

liquid Spaces

Leonie Muller ontdekt werelden van verbeelding in de ruïnes van Cappadocia. Achter de scheuren in de wand verschijnen surrealistische ruimtes en wordt tijd vloeibaar. Augustus 2009, Ibrahimpasa, Cappadocia, Turkije. Met dank aan BKKC/NBKS. Artist in residency Babayan Culture House. Assistent: Natasja Jonckheere.

www.stadsgalerijbreda.nl www.artimix.nl

adres Oude Vest 34bushalte Vlaszak of Keizerstraatopen tot 02.00 uur

Page 42: Cultuurnacht Breda 2010

42

OPENINGSLOCATIE28 BreDA’S muSeum

Breda’s museum: echo’s uit verleden en heden

De wind loeit in de nacht. Hé, staat hier ergens een TV aan? Waar zit dat varken?Je hoort wat je kunt vinden als je goed rondkijkt. Kraaien, een klepper van een nachtwaker, de bel van de stads-kraan, het gejuich voor NAC, sirenes, een boormachine, kinderen op straat en een muziekje uit de jaren vijftig.

De tentoonstelling ‘Tijdspiegels’ is een ontdekkingsreis met vraag - tekens die geschiedenis ons stelt. Doodse stilte heerst in ‘Het hemels lichaam’. We betreden het rijk van de dood. Schedels, botten, restjes kleding... Een hemels muziekje geeft hoop. Echo’s van het leven na de dood?Alle kinderen blijven op voor ‘Stofnesten’ op de zolder. Eerst sterren kijken door het zolderraam. En dan komt alles tot leven. Een grote stoel is verkouden. Een muis praat met een spin. De kreet van een boze zwarte kat. In de speel-goedkast vertelt een beer op een fiets wat hij heeft gezien.

hier ook t

e zien: w

INNAAr G

emeeNte BreDA OeuVrePrIjS

Foto

: E. van W

aegening

h

Page 43: Cultuurnacht Breda 2010

43

Petrus van Schendel is de schilder van de nacht. Zijn werken hangen bijeen in de grote zaal. Monumen-taal is de Kerstnacht. Twaalf vierkante meter pure schilderkunst, belicht met fakkels en kaarsen. Spectaculair is ook zijn Bredase Grote Markt bij maanlicht, met Bredanaars van 150 jaar geleden op de kermis. Het porselein en aardewerk van de Bredase keramist en kunstenaar Johan van Loon is beroemd tot ver over de grenzen. Meer dan zestig objecten staan nu in Breda’s Museum bijeen. Geen geluid, maar in stilte genieten van pure schoonheid. In het schemer-duister van ‘The picture show’ zwijmel je eindeloos bij de mooiste beelden uit het verleden: wanden vol projecties van oude foto’s en films. Nieuwe avonturen in het Breda van vroeger jaren.

www.breda-museum.nl

adres Parade 12bushalte hoek Vierwindenstraat / Van Coothplein of Keizerstraatopen tot 02.00 uur

29 mezz

moke Dj team

Om 20 uur is er bij Mezz een optreden van The Mirrors, die dan hun debuutalbum releasen.Vanaf 22 uur verwelkomt Mezz zanger Felix Maginn en gitarist Phil Tilli van Moke, de succesvolle Amsterdamse band die in oktober nog verantwoordelijk was voor een onvergetelijk concert in Mezz. De heren kruipen met een uitpuilende platentas achter de draaitafels, geïnspireerd door de vroegste jaren van de popmuziek tot de hipste trends van nu. Phil ziet het zo: “We draaien door de decennia

Page 44: Cultuurnacht Breda 2010

44

heen, van Dean Martin tot Lady Gaga. Codewoord: dansen!” Als de laatste klanken nog nagalmen in de binnenstad kun je terecht voor een afterparty. De gastheren van Moke ontvangen je met plezier en zorgen ervoor dat iedereen zich nog lekker kan uitleven op de dansvloer.

www.mezz.nl

adres Keizerstraat 101bushalte hoek Vierwindenstraat / Van Coothplein of Keizerstraatopen van 20.00 tot 02.00 uur

30 PArA

Cuban-night

Bij Para echoën de stomende Cubaanse klanken door de nacht. In het Spaans betekent salsa ‘saus’, maar Cubaanse muzikanten gebruiken de term om in een nummer een smeuïg gedeelte aan te duiden. In veel Zuid-Ameri-kaanse muziek komt een nummer na enkele coupletten tot een climax, meestal in het zogenaamde montuno-gedeelte. Dit is een deel van een nummer dat iets extra’s heeft, wordt als het ware overgoten met een lekkere saus/salsa. Trek je dansschoenen aan en gooi je heupen los, want bij Para belooft het een hete nacht te worden. Om 21 uur dans je de salsa, om 22.30 uur de merengue. Vanaf 22.30 uur is er voor iedereen die lekker wil bewegen Salsa@PARAdijs.

www.parabreda.nl

adres Van Coothplein 39bushalte hoek Vierwindenstraat / Van Coothplein open tot 02.00 uur

Foto

: Hans G

erritsen

Page 45: Cultuurnacht Breda 2010

45

31 De StIlte I.S.m. lIGhthOuSe FOtOStuDIO

De juiste klik

In de theaterzaal van dansgezelschap De Stilte kijk je naar twee moderne dansduetten. Je zit hierbij heel dicht op de huid van de dansers. Hierna heeft Claudette van de Rakt van de aangrenzende fotostudio Lighthouse een verrassende echo voor je in petto. Zowel bij dans als bij fotografie draait alles om de juiste klik!Aanvang: 19.45, 20.45, 21.45 en 22.45 uurDuur: 30 minuten www.destilte.nl www.lighthouse.st

adres markendaalseweg 75abushalte hoek Vierwindenstraat / Van Coothplein

open tot 00.00 uur

32 GAlerIe eCKer Factories

De tentoonstelling met fotowerken van Reinout van den Bergh en Huib Fens sluit prachtig aan op het thema ECHOoo: middels hun fotografie klinkt de echo van de industriële revolutie.Hun foto’s tonen de restanten van fabrieksgebouwen al of niet in vervallen toestand. Het is een visuele echo van lege en serene stilte. Huib Fens en Reinout van den Bergh tonen een nieuwe serie foto’s, gemaakt in Polen, België, Frankrijk, Duitsland en Engeland.

adres markendaalseweg 18bushalte hoek Vierwindenstraat / Van Coothplein open tot 02.00 uur

Foto

: Reino

ut van den B

ergh/H

uib Fens

Foto

: Hans G

erritsen

Page 46: Cultuurnacht Breda 2010

46

33 NAC muSeum Avondje cultuur bij NAC

Voetbalvereniging NAC neemt sinds haar oprichting in 1912 een niet weg te denken plaats in binnen de Bredase gemeenschap. Om de geschiedenis, traditie en cultuur van NAC in ere te houden is in 2002 het NAC Museum geopend. Daar zijn trofeeën als de kam-pioensmedaille en horloge van 1921, de KNVB-beker van 1973 en de kampioensschaal van 2000 te zien. Maar ook alle door supporters geschonken voetbalrelikwieën,

die herinneringen levend houden.Tijdens de Cultuurnacht Breda herleven bijzondere momenten en duik je in de historie van NAC door middel van film, muziek én voetbal! Voor een up-to-date programma houd je de website in de gaten.

www.nacmuseum.nl

adres Stadionstraat 23open tot 02.00 uurvervoer apart vervoer vanaf halte KOP

Page 47: Cultuurnacht Breda 2010

47

Foto

: Marjo

lein Tebrunsvelt

Page 48: Cultuurnacht Breda 2010

48

BUITEN-programmaOp je weg langs de

deelnemende locaties

verveel je je geen

seconde, want ook

buiten op straat kom

je van alles tegen.

laat je verrassen!

Page 49: Cultuurnacht Breda 2010

49

CheCK IN, De BuS StAAt KlAAr!

Grote markt

Stap in en ervaar de echo van het verleden in de verhalen van vier grootouders uit vier culturen. Maak een virtuele reis langs een korte ont roerende film en een hedendaagse tentoonstelling van toegankelijke kunst. In Nederland wonen steeds meer mensen die geboren zijn in andere landen. Ze voelen zich nu thuis in Nederland, maar het geboorteland zit nog steeds in hun hart. Welke herin-neringen dragen ze met zich mee? Het belangrijkste onderdeel van Check In is een bijzonder vorm-gegeven stadsbus die verhalen uit verschillende landen vervoert. Verhalen die op verschillende manieren verteld worden, door

middel van een korte film waarin grootouders uit vier culturen praten met hun kleinkinderen. Vijf kunstenaars lieten zich inspireren door deze gesprekken en maakten een kunstwerk vanuit hun eigen discipline. De kunstwerken zijn tentoongesteld in de bus en vertellen op hun eigen manier de verhalen van de grootouders en de kleinkinderen. Zo is de bus een bioscoop en een tentoon-stellingsruimte in één.

Met Check In wil Pluspunt stimu-leren dat ouderen en jongeren met verschillende culturele achter- gronden elkaar ontmoeten. Daar-naast nodigen de kunstwerken uit tot het verkennen van verschillende kunstdisciplines. Kom kijken naar hoe de kunstenaars de echo van de verhalen uit het verleden weten te verbeelden in hedendaagse kunst.

Page 50: Cultuurnacht Breda 2010

50

mICK75.Nl

Centrum

In 2009 bewoog mick75.nl zich door de donkere straten van Breda. Met zijn mysterieuze kostuum confronteerde hij het publiek met de duisternis. Tijdens deze Cultuurnacht transformeert mick75.nl zijn creatie met behulp van het thema echo. Ook gaat hij de uitdaging met andere kunstdisciplines aan zoals geluid, choreografie en digitale technieken. Dit belooft wederom een spektakel te worden. Mis hem niet!

www.mick75.nl

PrINCeSS OF DArKNeSS

Centrum

Op straat ontmoet je de Princess of Darkness in eigen persoon of in creepy gezelschap. Houd je ogen open en kinderen opgepast…wij kennen haar duistere plannen niet! www.houseofwax.nl

Page 51: Cultuurnacht Breda 2010

51

StAtION VAN De tOeKOmSt

Voetgangerstunnel NS-station Breda

De voetgangerstunnel van het NS-station verbindt het centrum van de stad met de Belcrum. Ook zonder de Cultuurnacht is het tunneltje bijzonder door de markante tegelstructuur vorm-gegeven door Peter Struycken. Tijdens de Cultuurnacht onderga je een licht- en geluidsspektakel. Stap uit bij halte NS station en ga te voet naar de deelnemers in Belcrum. Je kunt dan op dezelfde manier of gewoon met de Cultuur-nachtbus terug!

www.idfx.nl

wAterPut

Breda’s museum - Parade

Bij het Breda’s Museum staat een waterput. Geen gewone. Kunste-naarsvereniging Boa zit er in. Op de bodem van de put zal steeds met een virtuele plons een digitaal werkstuk te zien zijn van de kunstenaars. Water staat voor leven, de put nodigt uit tot roepen, je eigen geluid laten weerkaatsen. De waterput is van oudsher een ontmoetingsplaats. Wie kom je er tijdens de Cultuurnacht tegen?

www.boabreda.nl

Foto

: Maj-B

ritta de R

uiter

Page 52: Cultuurnacht Breda 2010

52

2

9

1925

3

33

nassaustraat

nieuwe boschstraat

boschstraat

oranjesingel

sophiastraatvalkenberg park

K.M.A

j.f.

kenn

edyl

aan

claudius prinsenlaanchassé theater

Parade

Kei

zers

traa

t

bleekstraat

grote m

arkt

oude vest

houtmarkt

kasteelplein

catharinastraat

molenstraat

vlaszak

kasteelplein

st. Annastraat

Grote m

arkt

‘t sa

s kerkplein

catharinastraat

veemarktstraat

houtmarkt

bleekstraat

st. Janstra

at

parade

kloos

terla

an

Wilh

elm

inas

inge

l

Wilh

elm

inas

inge

l

Claudius Prinsenlaan

nassaustraat

sophiastraat

nieuwe boschstraat

j. f.

kenn

edyl

aan

Claudius Prinsenlaan

chasséveld

tolbrugstraat

vismarktstraat

nieuwstraat

mar

kend

aals

eweg

markendaalseweg

kloosterplein

academiesingel

middellaan

haagdijk

haagweg

weerijssingel

gast

huis

veld

en

fellenoordstraat

beekstraat

lunetstraat

lunetstraat

nieuwe haagdijk

gedem

pte h

aven

tramsingel

adriaan van bergenstraat

spanjaard

sgat

nieuwe p

rinsenkade

delpratsingel

Belcrum

weg

4

78

5

6

10

22

1415 11

16

18

26

2132

ginnikenstraat

ginnikenstraat

keize

rstraat

23

24

28

2930

31

haven

oude vest

ROTTERDAM

NAC Museum

1 2

2

5

4

6

7

3

1

TILBURG, UTRECHT

33

20

stationswegstationsplein

voetgangerstunnel

13

27

cingelstraat

12reigerstraat

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

17

wat

erst

raat

1 het Aardappel Imperium2 KOP3 Gebouw F4 The S.C.E.N.E5 Theaterwerkplaats Tiuri6 Podium Bloos7 The Loads8 Electron 9 Graphic Design Museum 10 Het Hijgend Hert11 Waalse Kerk12 Miniatuurcollectie Tine Merx13 Breda’s Begijnhof Museum14 Artilabo15 Gebouw C16 Grote Kerk en Toren17 expositieruimte_ plaats

18 Oude Vest 419 Uitgeverij De Geus20 Bibliotheek Breda 21 Nieuwe Veste22 De Wasserette23 Lokaal 0124 MustSee Bioscoop 25 Chassé Theater26 Breda’s Museum Buitenpost Holland Casino27 StadsGalerij Breda28 Breda’s Museum29 Mezz30 Para31 De Stilte & Lighthouse32 Galerie Ecker33 NAC Museum A Halte Vlaszak

Voor de nummers: 1 t/m 8 zie de volgende pagina

Page 53: Cultuurnacht Breda 2010

53

2

9

1925

3

33

nassaustraat

nieuwe boschstraat

boschstraat

oranjesingel

sophiastraatvalkenberg park

K.M.Aj.f

. ke

nned

ylaa

n

claudius prinsenlaanchassé theater

Parade

Kei

zers

traa

t

bleekstraat

grote m

arkt

oude vest

houtmarkt

kasteelplein

catharinastraat

molenstraat

vlaszak

kasteelplein

st. Annastraat

Grote m

arkt

‘t sa

s kerkplein

catharinastraat

veemarktstraat

houtmarkt

bleekstraat

st. Janstra

at

parade

kloos

terla

an

Wilh

elm

inas

inge

l

Wilh

elm

inas

inge

l

Claudius Prinsenlaan

nassaustraat

sophiastraat

nieuwe boschstraat

j. f.

kenn

edyl

aan

Claudius Prinsenlaan

chasséveld

tolbrugstraat

vismarktstraat

nieuwstraat

mar

kend

aals

eweg

markendaalseweg

kloosterplein

academiesingel

middellaan

haagdijk

haagweg

weerijssingel

gast

huis

veld

en

fellenoordstraat

beekstraat

lunetstraat

lunetstraat

nieuwe haagdijk

gedem

pte h

aven

tramsingel

adriaan van bergenstraat

spanjaard

sgat

nieuwe p

rinsenkade

delpratsingel

Belcrum

weg

4

78

5

6

10

22

1415 11

16

18

26

2132

ginnikenstraat

ginnikenstraat

keize

rstraat

23

24

28

2930

31

haven

oude vest

ROTTERDAM

NAC Museum

1 2

2

5

4

6

7

3

1

TILBURG, UTRECHT

33

20

stationswegstationsplein

voetgangerstunnel

13

27

cingelstraat

12reigerstraat

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

17

wat

erst

raat

basiso

ntwerp

kaart: Staynice

A

Page 54: Cultuurnacht Breda 2010

54

CultuurNAChtBuS

Stap op vertoon van je passe- partout gratis op de Cultuurnacht- bus. Deze brengt je elke 10 minuten langs de meeste Cultuurnacht-locaties zodat je niets hoeft te missen. In de bus word je getrakteerd op een portie theatrale belevingen die doen den-ken aan echo’s van het dagelijks leven. Door Heleen van Doremalen producties. Houd de website www.cultuurnachtbreda.nl in de gaten voor de exacte vertrektijden!

Voor het NAC museum gaat er speciaal vervoer vanaf halte KOP.

PArKereN

Kom je met de auto, dan kun je in de binnenstad alleen betaald parkeren. In en rond het centrum is een aantal parkeerterreinen en -garages. De parkeerterreinen Beyerd-Vlaszak en het Chassé-terrein hebben veel parkeer-plaatsen. De parkeergarages De Barones en Chasséparking zijn 24 uur per dag geopend.

KOPKOP

Spee

lhuisl

aan

Spee

lhuisl

aan

Stat

ion nS

Stat

ion nS

Vlasza

k

Keizer

straa

t

hoek

Vier

winden

straa

t/

Va

n Cooth

plein

Claudius

Prin

senla

an

Vlasza

k

1 12 3 4 5 6 7 4 3 2

OVerzICht BuSlIjNeN - elKe 10 mINuteN

BewAAKteFIetSeNStAllINGeN

• Oude Vest

• Nieuwstraat

• Haven

• Het Turfschip

treIN

Kom met de trein en laat het station je startpunt van de Cultuurnacht zijn!

Page 55: Cultuurnacht Breda 2010

55

BELCRUM

1

2

1

2

5

6

3

7

8

4

Belcrum

weg

Industriekade

Speelhuislaan

Speelhuislaan

Speelhuislaan

Ko

nijn

en

be

rg

Veilingkade

Belcrumweg

Min

iste

r Kan

sstr

aat

Van

Voor

st to

t voo

rsts

traa

t

Zwaluwstraat

Ooievaarstraat

2

9

1925

3

33

nassaustraat

nieuwe boschstraat

boschstraat

oranjesingel

sophiastraatvalkenberg park

K.M.A

j.f.

kenn

edyl

aan

claudius prinsenlaanchassé theater

Parade

Kei

zers

traa

t

bleekstraat

grote m

arkt

oude vest

houtmarkt

kasteelplein

catharinastraat

molenstraat

vlaszak

kasteelplein

st. Annastraat

Grote m

arkt

‘t sa

s kerkplein

catharinastraat

veemarktstraat

houtmarkt

bleekstraat

st. Janstra

at

parade

kloos

terla

an

Wilh

elm

inas

inge

l

Wilh

elm

inas

inge

l

Claudius Prinsenlaan

nassaustraat

sophiastraat

nieuwe boschstraat

j. f.

kenn

edyl

aan

Claudius Prinsenlaan

chasséveld

tolbrugstraat

vismarktstraat

nieuwstraat

mar

kend

aals

eweg

markendaalseweg

kloosterplein

academiesingel

middellaan

haagdijk

haagweg

weerijssingel

gast

huis

veld

en

fellenoordstraat

beekstraat

lunetstraat

lunetstraat

nieuwe haagdijk

gedem

pte h

aven

tramsingel

adriaan van bergenstraat

spanjaard

sgat

nieuwe p

rinsenkade

delpratsingel

Belcrum

weg

4

78

6

10

22

1415 11

16

18

26

2132

ginnikenstraat

ginnikenstraat

keize

rstraat

23

24

28

2930

31

haven

oude vest

ROTTERDAM

NAC Museum

1 2

2

5

4

6

7

3

1

TILBURG, UTRECHT

33

GALERIE MOLENAARSginnekenweg 79

34

20

stationswegstationsplein

voetgangerstunnel

13

27

cingelstraat

12reigerstraat

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

P

17

wat

erst

raat

34

Page 56: Cultuurnacht Breda 2010

56

Speciale arrangementen

Page 57: Cultuurnacht Breda 2010

57

Deluxe

Wil je helemaal losgaan tijdens de Cultuurnacht, boek dan een Cultuurnacht-DeLuxe- arrangement. Bezoek bijzondere locaties die deze avond alleen voor een klein gezelschap hun deuren openen. Ontmoet gepassioneerde kunstenaars, dance-fanaten en filmfreaks. Laat je meevoeren in hun fantasie en ontmoet hen in de omgeving waar zij op hun best zijn: thuis in hun atelier. Maximaal 10 personen per tour.€ 15, - per persoon

www.b-inmotion.nl

Een Cultuurnacht-DeLuxe- arrangement boek je bij B_in motion via [email protected]

eCO BIj lA IGuANA

€ 19,50 p.p.

Ondanks de koude januarinacht neemt restaurant La Iguana je mee richting zonovergoten stranden, uitgestrekte natuurgebieden en eeuwenoude culturen. Op vertoon van je Cultuurnacht-passe-partout krijg je een 3-gangen menu mét welkomstcocktail Eco! Kinderen eten tot 19 uur voor slechts € 5,- en krijgen daar een culturele verras-sing bij. Heb je tijdens je tocht door cultureel Breda zin een cocktail? Na 22 uur bestel je de speciale Cocktail Eco (‘echo’ in het Spaans) voor maar € 3,50!

www.la-iguana.nl

Veemarktstraat 42Speciaal voor de Cultuurnacht is de keuken geopend tot 23 uur.

Page 58: Cultuurnacht Breda 2010

58

ChOCOlAt DINerArrANGemeNt

€ 25,50

Op vertoon van je passe-partout laat je je op 22 januari verrassen door de chef-koks van Restaurant Chocolat. Geef aan of je voorkeur uitgaat naar vlees of vis en ze gaan met de potten en pannen aan de slag om een heerlijk 3-gangen diner voor je klaar te maken.

www.restaurantchocolat.nl

Torenstraat 9

BlISS hOtel ArrANGemeNt

€ 170,-

Negen suites met elk een andere beleving. Negen nachtelijke escapades. Negen surrealistische ‘avondjes uit’. Het Bliss Hotel is uniek en combineert comfort met klassiek en tijdloos met trendy. Wil je in stijl nagenieten van de Cultuurnacht, boek dan een suite bij Bliss Hotel. Het Cultureel

Genieten-arrangement biedt een passe-partout voor de Cultuur-nacht, een overnachting in een van de luxe suites (met heerlijke fles wijn op de kamer), een cultureel cadeautje en een uitgebreid ontbijt op bed of in de ontbijtruimte.

www.blisshotel.nl

Reserveren: 076-5335975Torenstraat 9

GOlDeN tulIP KeySer BreDA ArrANGemeNt

€ 99,- / € 27,50

In het bruisende stadshart van Breda en op loopafstand van het Holland Casino, Chassé Theater en het Breda’s Museum ligt het 4-ster renhotel Golden Tulip Keyser Breda. Tijdens de Cultuurnacht boek je hier een arrangement dat bestaat uit een overnachting voor twee personen, uitgebreid ontbi-jtbuffet en een passe-partout voor de Cultuurnacht voor slechts € 99,-Was je niet van plan om te gaan slapen tijdens de Cultuurnacht en wil je alleen bliksemsnel dineren?

Page 59: Cultuurnacht Breda 2010

59

Boek dan het dinerarrangement. Voor € 27,50 per persoon krijg je een 3-gangen diner én een passe-partout voor de Cultuurnacht!

www.hotel-keyser.nl

Reserveren: 076-5205173Kiezerstraat 5

uIt IN BreDA

De volgende Cultuurnacht Breda is op 21 januari 2011. Gelukkig hoef je niet zo lang te wachten om een van de deelnemende locaties te bezoeken. Die zijn gewoon het hele jaar geopend. Wil je weten wan-neer en wil je op de hoogte blijven van het culturele aanbod? Kijk dan op www.uitinbreda.nl. Wil je weke-lijks UITtips ontvangen? Meld je dan via www.uitinbreda.nl aan voor de gratis digitale nieuwsbrief.

Foto

: Marjo

lein Tebrunsvelt

Page 60: Cultuurnacht Breda 2010

60

Colofon

Page 61: Cultuurnacht Breda 2010

61

De CultuurNACht BreDA DANKt SPONSOrS eN SuBSIDIëNteN:

hoofdsponsor

aub voor verdere verwerking gestippelde kaderlijn verwijderen.

Deze lijn geeft de ruimte aan waarbinnen geentekst en/of beeld geplaatst mag worden.

Met dank aan het Cingelcollege

COlOFON

Cultuurnacht Breda is een initiatief

van Stichting BLIKsum en B_in motion.

Projectleiding: B_in motion,

Tedoen Kunstprojecten, Brouhaha

Film: 4d-Filmvisions

Vormgeving: Opera Graphic Design, Breda

Druk: NPN drukkers

Papier: Amber 80 g/m2 uit het assortiment

van Grafisch Papier

Oplage: 12.000

Page 62: Cultuurnacht Breda 2010

62

cultuurin hetLICHT

cultuurin het

DONKER

www.bndestem.nl

BNDS cultuurnacht adv.indd 1 12-11-2009 15:09:17

Kavel 7 VeelClub Travel plezierd-Media bij de B-in motion tweedeBOOM® cultuurnachtBlushuis BV in Breda!Studio Maaike Klijnde ontwerpers

Page 63: Cultuurnacht Breda 2010

63

cultuurin hetLICHT

cultuurin het

DONKER

www.bndestem.nl

BNDS cultuurnacht adv.indd 1 12-11-2009 15:09:17

Kavel 7 VeelClub Travel plezierd-Media bij de B-in motion tweedeBOOM® cultuurnachtBlushuis BV in Breda!Studio Maaike Klijnde ontwerpers

Page 64: Cultuurnacht Breda 2010

Rabobank Breda, trotse hoofdsponsor van de Cultuurnacht

Rabobank. Een bank met ideeën.

Het idee is dat cultuur verbindt.De Rabobank staat al honderd jaar midden in de Bredase gemeenschap.

We zijn actief betrokken bij tal van initiatieven en sinds kort trotse hoofd-

sponsor van Cultuurnacht Breda. Een uniek evenement dat mensen samen-

brengt. En daar dragen wij als coöperatieve bank graag aan bij.

www.rabobank.nl/breda