Cultuurkalender najaar 2009

6
1 Cultuurkalender najaar 2009 Verantwoordelijke uitgever: Chris Andries, E. Lambrechtslaan 15, 1780 Wemmel Texte français en tête-bêche Cultuurkalender september-december 2009 17 t/m 30 september: Kunsttentoonstelling Villa Beverbos 14 en 16 oktober: Wemmel’s Globetrotter Ciné Club 17 oktober: Verwendag Bibliotheek 31 oktober: het Llantrisant Male Choir uit Wales in concert

description

Culturele activiteiten georganiseerd door het gemeentebestuur - najaar 2009

Transcript of Cultuurkalender najaar 2009

Page 1: Cultuurkalender najaar 2009

1Cultuurkalender najaar 2009

Verantwoordelijke uitgever: Chris Andries, E. Lambrechtslaan 15, 1780 Wemmel Texte français en tête-bêche

Cultuurkalenderseptember-december 2009

17 t/m 30 september: Kunsttentoonstelling Villa Beverbos 14 en 16 oktober: Wemmel’s Globetrotter Ciné Club

17 oktober: Verwendag Bibliotheek 31 oktober: het Llantrisant Male Choir uit Wales in concert

Page 2: Cultuurkalender najaar 2009

2 Cultuurkalender najaar 2009

Wemmelse kunstenaars in de kijker

Expo Wemmelse aquarellisten

Samen met de werken van de twee Wemmelse kinderboekenillustrators (zie hiernaast) maken we van de gelegenheid gebruik om u enkele werken te tonen van talentvolle Wemmelse aquarellisten.

Stellen tentoon:Letizia Ceragioli – Martine De Meyer – Andreas Deneyer – Marie-Rose De Rijckere – Monine Hen-in – Marcelle Krüger – Andrée Lefèvre – Claudine Longly – Alberte Mannaert – Martine Meersschaut – Danielle Vaessen – Léa Van Cappellen

Woensdag 23 september

Workshop rond het werkvan Tom SchampLeeftijdscategorie: 6-8 jaarVoor wie? Enkel voor kinderen inge-

schreven in de gemeen-telijke binnenschoolse opvang!

Info en inschrijvingen: Isabel Geeroms, coördi-nator binnenschoolse op-vang, tel. 0499/52.91.82

Zaterdag 26 september

Workshop door Tom Schamp: Dromen van Boeba

Meer info: zie p. 4

17 - 30 september 2009

Illustratoren Tom Schamp en Quentin Gréban stellen tentoon

Zondag 27 september

Ontbijtfilm met aansluitend workshop door Tom SchampLeeftijdscategorie: vanaf 5 jaarLocatie: GC de Zandloper Kaasmarkt 75Uur: ontbijt: 9u film: 10u workshop: na film Ontbijt: kinderen € 2 volwassenen € 3 (vooraf inschrijven! Plaat-

sen zijn beperkt!)Tickets vvk € 3 kassa € 4 filmstrip met 5 tickets:

€ 12,50Info en inschrijvingen: Tel. 02/460.73.24 www.dezandloper.be

Locatie: •VillaBeverbos,Haagdoornlaan15• Gemeentelijke Openbare Biblio-

theek, J. De Ridderlaan 49 •GCdeZandloper,Kaasmarkt75Data: 17/09/2009 t.e.m. 30/09/2009Openingsuren: •VillaBeverbos: ma-vr tussen 18u en 20u za en zo tussen 10u en 18u of op afspraak (02/462.06.18) •BibendeZandloper: tijdens de normale openingsurenToegang gratis

Page 3: Cultuurkalender najaar 2009

3Cultuurkalender najaar 2009

Tom Schamp

Wemmelse illustrator (°1970) die, na voor tijdschriften zoals Zonne land, Humo, The Bulletin, Weekend Knack en Playboy te hebben getekend, zich dank-zij de leefwereld van zijn twee zoontjes gespecialiseerd heeft in de internationale kinderboe-kenwereld. Tom studeerde drie jaar toegepaste grafiek aan het Sint-Lukasinstituut, gevolgd door een extra jaar in Polen we-gens zijn bewondering voor de typische Poolse grafiek. In 1994 won Schamp de Gouden Ezel Award voor het beste boekom-slag en zijn recent prentenboek Otto rijdt heen en weer (waarindepersonagesvanWemmelnaarBrusselrijden en terug!) werd genomineerd voor de Kinder- en Jeugdjury. Veel van zijn werken zijn vertaald, onder meer in het Frans, Deens en zelfs Koreaans.Meer info: www.tomschamp.com

Quentin Gréban de Saint Germain

Wemmelse illustrator (°1977) voor kinderboeken zoals La petite sirène, Blanche-Neige, Capucine, La route des Pastèques, Poucette, Suzette en vele an-dere!

Studeerde drie jaar in het atelier “Illustratie” aan het Sint-Lukasinstituut te Brussel en ontving in1999 de Prijs Saint-Exupéry voor zijn illustraties in de boeken Les Contes de l’Alphabet.

Zijn illustraties werden ook tweemaal geselec-teerd voor de “Annual of Bologna” in 1999 en2001, wat hem toeliet om ook voor buitenlandse uitgevers te werken. Quentin Gréban blijft ook trouw aan uitgeverij Mijade, voor wie hij reeds ongeveer 25 boeken schreef en illustreerde.

In zijn atelier te Wemmel hangen ook veel tekenin-gen van zijn twee kleine dochters. Meer info opwww.mijade.be

17 - 30 september 2009

Illustratoren Tom Schamp en Quentin Gréban stellen tentoon

Page 4: Cultuurkalender najaar 2009

4 Cultuurkalender najaar 2009

Gemeentelijke BibliotheekZaterdag 26 september

Workshop met Tom SchampAlle kinderen tussen 5 en 10 jaar die kennis willen maken met Tom Schamp worden op zaterdag 26 september in de bibliotheek verwacht. De il-lustrator geeft die dag een workshop rond zijn boek De Dromen van Boeba.Deze activiteit is gratis, begint om 11u en duurt ongeveer één uurtje.

Belofmailvóór21septembernaardebibliotheekom in te schrijven (02/462.06.23 of [email protected]). Van 17 t.e.m. 30 september stellen Tom Schamp en Quentin Gréban ook enkele van hun werken ten-toon in de gemeentelijke bibliotheek, J. De Ridder-laan 49, Wemmel. Toegankelijk tijdens de openings-uren van de bib (zie www.wemmel.be).

Zaterdag 17 oktober

VerwendagOp 17 oktober 2009 verwennen we elke bezoeker met een door het College van Burgemeester enSchepenen aangeboden aperitief (tot 12u30) en eenbibliotheekgadget.Bovendien isallesgratis:uschrijft zich gratis in als nieuw lid, u betaalt geen leengeld en u hoeft voor één keer geen boete te betalen bij laattijdige inlevering!

Voorleesuurtje voor kinderenKinderen worden uitgenodigd op het voorleesuur-tje. Onze vaste leesfee wil alle kinderen tussen 5 en 9 jaar laten wegdromen met haar magische verha-len. Er wordt voorgelezen van 11 tot 12u.

’s Namiddags kan er gekozen worden tussen een Nederlandstalige workshop Chinese kalligrafie of een Franstalige workshop Arabische kalligrafie

Workshop Chinese kalligrafie voor volwassenenEen Chinese kalligraaf toont hoe men met inkt en penselen de Chinese karakters en cijfers “tekent” en legt de oorsprong uit van een aantal karakters. De deelnemers mogen dan zelf ook experimenteren met inkt en penselen.Doelgroep: jongeren vanaf 12 jaar en volwassenenDuur: 14 tot 16u met versnapering tijdens de pauzeKostprijs: gratisInschrijven aanbevolen (max. 20 deelnemers):tel. 02/462.06.23 of e-mail [email protected]

Workshop Arabische kalligrafie voor volwassenenIn de Arabische wereld, waar kalli-grafie een belangrijke kunstvorm is, zijn dan ook veel verschillende stijlen. Een aantal van deze stijlen

wordt tijdens de workshop aangeleerd en ook hier mogen de deelnemers zelf oefenen met schrijven.Doelgroep: jongeren vanaf 12 jaar en volwassenenDuur: 14 tot 16u met versnapering tijdens de pauzeKostprijs: gratisInschrijven aanbevolen (max. 25 deelnemers): tel. 02/462.06.23 of e-mail [email protected]

Zaterdag 19 december

Workshop met Paul VerreptBenjetussen4en8jaarenwiljekennismakenmetjeugdschrijver/illustrator Paul Verrept, dan ben je welkom in de bibliotheek op zaterdag 19 december van 11 tot 12 uur. De auteur vertelt over zijn lieve-lingsboeken, over het boek Meneer Grijs en over zijn werk als prentenboekenmaker. Wie al eens wil ken-nismaken met zijn aanbod vindt meer info op de website www.paulverrept.be. Wedden dat je al heel wat van zijn boekjes kent?

Een dagje later, op zondag 20 december om 15 uur, kan je samen met je familie, in GC de Zandloper de familievoorstelling Meneer Grijs bijwonen: een mu-ziektheatercreatie gebaseerd op zijn gelijknamige prentenboek. Een leuk extraatje om het werk van de auteur op een andere manier te leren kennen! Tickets en info: www.dezandloper.be.

Welkom!

Page 5: Cultuurkalender najaar 2009

5Cultuurkalender najaar 2009

Wemmel’s Globetrotter Ciné Club

Voor de derde maal brengen we u onze succesvolle audiovisuele reisreportages gebracht door onze globetrotters die hun beelden van een onlangs ontdekt wereldpatrimonium met u wensen te delen! Tijdens de pauze wordt u een drankje en een hapje aangeboden door hetCollegevanBurgemeesterenSchepenen.

14 oktober

ArgentiniëComputergestuurde audiovisuele reportage

Guido Vervoort (VAB-VTB, Davids-fonds, Vakantiege-noegens,…) toont ons opnieuw zijn mooiste beelden in reisverhaal, dit-maal “Argentinië: natuurpracht van Zuid-Amerika”.

Argentinië is voor velen een onbekend land. Het is echter één der allermooiste ter wereld! We krijgen beelden van de zeer Europees aandoende, gezel-lige hoofdstad Buenos Aires en de nostalgischeTango-sfeer. Reis naar het zuidelijk gelegen Vuur-land en het Andes-gebergte. In Patagonië kennis-making met zeeolifanten, zeeleeuwen, aalscholvers, guanaco’s, condors en pinguïns… Talrijke meren, de grootste stuwdam ter wereld, subtropisch re-genwoud en de ruïnes van Jezuïetenmissies (cfr. de film The Mission). Tot slot zal u sprakeloos staan bij de wereldberoemde Iguassu-watervallen, het grootste en meest indrukwekkende complex van waterval-len ter wereld: 2,5 km breed, driemaal zo groot als de Niagara-watervallen… een schouwspel om kip-penvel van te krijgen!

Commentaar in het Nederlands. Duur: 2 x 40 min.

16 oktober

Doorheen Europa en de Balkan

Een origineel project van de vzw “Cameram”, een club van amateur-cineas-ten die bestaat sedert 1951 en die korte films maken over rei-zen, reportages en toerisme. Winnaars van talrijke prijzen voor kortfilms.Ze hebben voor het Wemmels publiek vanavond uitgekozen:Deel 1: Ramsau in Oostenrijk (Michel Creten), Rome in Italië (Jacques Mambourg), Een boottocht op de Dour in Portugal (Jean Cranshoff), Valencia en de delta van de Eber in Spanje (Jean Cranshoff).Duur eerste deel: 51 min.Na de pauze en receptie:Deel 2: Venetië in Italië (Jacques Mambour), Antalia in Turkije (Jean Cranshoff), Dubrovnik in Joegoslavië (Jean Cranshoff), het eiland van Karpatos in Grieken-land (R. Mathieu).Duur tweede deel: 45 min.

Commentaar in het Frans. Tweetalige inleiding en vraag- en antwoord moment na de film.

Plaats Gemeentelijk complex “Zijp”, Zijp 101 (ex-Sibelgascomplex) Begin 19.30u stipt Info 02/460.55.99 Toegang gratis Reservatie verplicht op het nr. 02/462.06.18 (Dienst Cultuur) of [email protected]

Page 6: Cultuurkalender najaar 2009

6 Cultuurkalender najaar 2009

Concert31 oktober

Het Llantrisant Male Choir uit WalesTer gelegenheid van een “Liberation Concert” in Nederland hebben we dit uitzonderlijk koor uit Wales hier uitge-nodigd voor een uniek optreden.Dit mannenkoor uit Llantrisant, een middeleeuws stadje in de vallei van Glamorgan, is één van de oudste en bekendste koren uit Wales.Het huidige koor, onder leiding van musical director Geraint Bessant, be-

staat uit 40 leden die regelmatig optreden in de Royal Albert Hall, St David’s Hall en de International Arena in Cardiff. Het koor zong reedssamenmeto.a.TomJonesenShirleyBasseyengingookopwereldtourneemetoptredensinWenen,Bratislava,Duitsland,Californië, Cyprus, Italië, Nederland, Polen, Jersey en Normandië.Het College van Burgemeester en Schepenen is bijzonder ver-heugd om dit befaamd koor te gast te hebben voor een éénma-lig optreden in Wemmel en zal tijdens de pauze een hapje en drankje aanbieden aan alle aanwezigen.Het voorprogramma wordt gebracht door leerlingen uit de zang-klas van de Gemeentelijke Muziekacademie. Zij brengen ‘high-lights’ uit het musicalrepertoire. Croeso i Wemmel !

Welkom in Wemmel!

Datum 31 oktober 2009 Uur om 20.00u stipt Plaats gemeentelijk complex “Zijp”, Zijp 101 (ex-Sibelgascomplex) Toegang 7,50€ - 5,00€ voor 60-plussers Kaarten in voorver-koop vanaf 1 oktober 2009 bij de dienst Onthaal, Gemeentehuis, Dr. H. Folletlaan 28. De kaarten zijn genummerd.