Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is...

16
MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14 HERSTELLINGSWERKEN IN BUURTSPOORWEGSTRAAT p. 7 BIJLAGE HELM NOG NIET AFGEHAALD ? NU DOEN ! magazine

Transcript of Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is...

Page 1: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

MILIEUKRANTB

OCMW-INFOFLASH

CULTUURKALENDERdecember 2011

Budget 2012 is goedgekeurd p. 3

Help, ik organiseer p. 5

Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

HERSTELLINGSWERKEN IN BUURTSPOORWEGSTRAAT p. 7

BIJLAGE

HELM NOG NIET

AFGEHAALD ?

NU DOEN !

bredenemagazine magazine

MagazineBredene

BredeneMagazine

Bredene

Magazine

Page 2: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

2 infokrant inleiding

inle

idin

g

Maandag 8 - 12.15 uur -Dinsdag 8 - 12.15 uur -Woensdag 8 - 12.15 uur 13.30 - 17 uurDonderdag 8 - 12.15 uur -Vrijdag 8 - 12.15 uur -Zaterdag 8.30 - 12 uur -

O P E N I N G S U R E N G E M E E N T E H U I S

“Info Bredene” is het officieel

informatieblad van het Bredens gemeentebestuur. Verschijnt periodiek.

Redactieadres :

Gemeentelijk informatieblad

Centrumplein 1

8450 Bredene – T: 059/33 91 94

e-mail : [email protected]

Werkten mee aan dit nummer :

Yannick Wittevrongel, Derek Goes, Pascal Rosseel, Sylvie Develter, Steve Dobbelaere, Anja Van Eylen, Ingrid Ballieul, Els Vander Schaeghe, Nils Demonie, Philip Peeters, Rutger Decloedt, Virginie Bultynck, Inger Vermeersch, Natasha Foulon, Guy Lams, Alexander Ide, Anke Cattoor, Dominique Van Deursen, Melissa Wolters, Dina Rotsaert, Kim D’Hooghe, Sandra Roelens, Vera Rathé.

Foto’s: Kevin Mollet, Nils Demonie.

Druk en lay-out :

Lowyck en Pluspoint Drukkerijen

Verantwoordelijke uitgever :

College van Burgemeester en Schepenen

p/a Burgemeester Steve Vandenberghe

Centrumplein 1 – Bredene

Colofonmagazine

Verenigingen zijn belangrijk!

Verenigingen zijn niet meer weg te denken uit onze dagelijkse samenleving. Men zegt wel eens dat verenigingen het sociaal bindweefsel zijn van de maatschappij. En terecht. Via een vereniging leert men vrienden en vaardigheden kennen, leert men zich ontwikkelen of zijn talenten gebruiken. Sporten, toneel spelen, dansen of eender welke andere bezigheid. Heel veel Bredenaars zetten zich er dagelijks voor in. Is het nu om zelf actief deel te nemen of om anderen te kunnen helpen hun hobby te beleven, voor hun vereniging gaan velen door het vuur. Het gemeentebestuur is zich hiervan bewust en wil de mensen achter deze verenigingen ondersteunen. Zonder evenwel te betuttelen. Door de jongeren gratis gebruik te laten maken van de accommodatie bijvoorbeeld. Door lokalen of materiaal ter beschikking te stellen. Of door hen te ondersteunen in de administratieve of communicatieve taken. Wij weten immers dat een gezond verenigingsleven enorm belangrijk is en een hoeksteen is van een steeds groeiende gemeente.

Yannick WittevrongelGemeentesecretaris

Steve VandenbergheBurgemeester

Veel van deze ongevallen hadden vermeden kunnen worden door een aantal eenvoudige veiligheidstips in acht te nemen. Vooreerst dient u een toelating te hebben van de burgemeester om ontploffend vuurwerk af te steken. Hebt u reeds vuurwerk gekocht, de toelating aangevraagd en bent u van plan het nieuwe jaar knallend in te zetten ? Hou dan rekening met volgende veiligheidstips!1. Alcohol en vuurwerk zijn geen goede

vrienden. 2. Ontsteek het vuurwerk op een veilige plaats,

dus niet in de nabijheid van toeschouwers, huizen, auto’s,bomen,…

3. Ontsteek het vuurwerk met een smeulende lont! Gebruik geen  lucifers of aanstekers. Steek de vuurwerklont aan met gestrekte arm en buig je lichaam niet over het vuurwerk.

4. Plaats de vuurpijl in een buis die verticaal in de grond zit. De buis moet  minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Glazen flessen zijn NIET geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.

5. Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk! 6. Steek vuurwerk dat niet ontploft nooit

opnieuw aan. Giet er een emmer  water

overheen. 7. Loopt er toch iets mis? Dan geldt één regel:

“Eerst water, de rest komt later!” Prettige feestdagen en een veilig eindejaar ! n

2012 op komst

Knal het nieuwe jaar veilig in!Oudejaarsavond is in zicht, maar deze laatste dag van het jaar heeft traditioneel nog enkele gevaren in petto… Dat drinken en rijden niet samengaan, weet u ongetwijfeld. Maar heeft u al stilgestaan bij de risico’s van het ontsteken van vuurwerk? Nog steeds vallen er in ons land meer dan 1000 gewonden door verkeerd gebruik van vuurwerk.

OPGELET !De gemeentelijke diensten (Gemeentehuis, MEC Staf Versluys, bibliotheek, sportcentrum/zwembad, containerpark, dienstencentrum) zullen op volgende data gesloten zijn :

• zaterdag24,zondag25enmaandag26december

• zaterdag31december,zondag1enmaandag2januari

Page 3: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

algemeen infokrant 3

alge

mee

n

Budget is goedgekeurd

Als een goede huisvader

Laatste budget van Jacky Maes

Alles weten over het budget 2012 ?

De gemeenteraad keurde op 22 december jl. het budget voor 2012 goed. Het resultaat ‘eigen dienstjaar’ vertoont voor 2012, zoals reeds jaren het geval is, opnieuw een positief saldo. De belastingen stijgen niet en er worden onder andere extra centen voorzien voor jeugd, sport, kinderopvang en het containerpark.

Dat een gemeentelijk budget geen tekort mag vertonen weet u ongetwijfeld. In tijden van crisis is het ook voor ons bestuur niet altijd makkelijk om de juiste keuzes te maken. De keuze bijvoorbeeld om Dexia-aandelen te kopen of niet. In 2009 is ons bestuur niet ingestapt op het aanbod van de gemeentelijke holding om te participeren tegen een vergoeding van 13 %. De vereffening van de gemeentelijke holding kost ons bestuur nu bijna 360.000 EUR, maar waren we wél ingestapt dan was de kost ongetwijfeld veel en veel groter geweest. Een budget opstellen is dus keuzes maken, rekening houdende met de beleids- en meerjarenplanning.

Nuttige projectenIn 2012 worden centen vrijgemaakt om de lokalen van de jeugdverenigingen brandveilig te maken. Het project met de jeugdopbouwwerker wordt verdergezet en ook het goed werkende Sjarelkot krijgt van het gemeentebestuur méér middelen ter beschikking. De opleidingskosten van de onthaalouders worden verhoogd en het project ‘Babybabbels’ krijgt meer centen. De inrichting van het containerpark is ook in 2012 een aandachtspunt. Zo is nieuwe bewegwijzering voorzien en krijgt ons afvalbakkenpark een demoruimte voor composteren. En in 2012 wordt de bijdrage om het pensioen van het contractueel

gemeentepersoneel op hetzelfde niveau te brengen als de vastbenoemde collega’s, verhoogd van 3 naar 5 %. En uiteraard zijn er in 2012 ook centen voorzien voor het organiseren van de (niet-elektronische!) gemeente- en provincieraadsverkiezingen.

Er wordt 4,2 miljoen

EUR uitgetrokken voor

investeringen

Investeringen op het Sas en DorpHet gemeentebestuur trekt in 2012 in totaal 4,2 miljoen EUR uit voor investeringen. Zo’n 2,3 miljoen EUR wordt gefinancierd door de opname van nieuwe leningen. Bovendien rekent het gemeentebestuur ook op een aantal subsidies: voor strandafvalcontainers, straatveegmachine en de toegankelijkheid van het domein Grasduinen (via het Kustactieplan). Blikvangers in investeringsprogramma 2012 zijn de bestratings- en rioleringswerken op het Michel Vanden Wegheplein en de Staessenstraat (2e deel) - 1,1 miljoen EUR. Daarnaast is er de 2e fase van de heraanleg begraafplaats Priorij (625.000 EUR), de inrichtingswerken Masterplan Sas (100.000 EUR) + Dorp (100.000 EUR) – 1e fase en de aanleg van de toegangswegen naar

het recreatiedomein Grasduinen (300.000 EUR). Er is in 2012 opnieuw geld voor een ruim voetpadenprogramma (150.000 EUR), het speelterrein van de buitenschoolse kinderopvang wordt uitgebreid (50.000 EUR) en er wordt een nieuwe straatveegmachine (175.000 EUR) aangekocht.

Meer inwoners = meer ontvangstenNiettegenstaande de belastingtarieven ongewijzigd blijven, stijgen de inkomsten. Dit heeft uiteraard te maken met het stijgend aantal inwoners en woningen.

Schepen van financiën en OCMW-voorzitter Jacky Maes presenteerde tijdens de voorbije gemeenteraad zijn laatste budget (vroeger beter bekend als begroting) als schepen van financiën. Jacky Maes is sedert 1982 schepen in Bredene.

Aanvankelijk was hij bevoegd voor sociale zaken, maar vanaf 1988 kreeg hij daar de bevoegdheid financiën bij. In de begroting of het budget staan alle uitgaven en inkomsten van het volgende jaar. Het budget is dan ook een uiterst belangrijk beleidsdocument. Het geeft aan wat een gemeentebestuur

het komende jaar van plan is. Het is ook een omvangrijke evenwichtsoefening, want de uitgaven mogen de inkomsten niet overschrijden.

Met de goedkeuring van het budget 2012 stelde Jacky Maes zijn 24e begroting/budget voor. Jacky Maes neemt op 31 december 2011 ontslag als schepen en OCMW-voorzitter en wordt als OCMW-voorzitter opgevolgd door Patrick Bolle. De bevoegdheid financiën gaat naar schepen Eddy Gryson.

Op donderdag 26 januari a.s. vindt in het MEC Staf Versluys de jaarlijkse informatie-vergadering over het budget 2012. Wie alles wil weten over de financiële toestand van de gemeente, kan vanaf 19u30 terecht in zaal Mistral. Achteraf wordt aan alle aanwezigen een receptie aangeboden. Deze receptie geldt ook als nieuwjaarsreceptie voor alle adviesorganen.

Meer weten? Informatiedienst – 059/33 91 [email protected]

Page 4: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

4 infokrant algemeen

alge

mee

n Gemeentebestuur viert en drukt energiegebruik

Het gemeentebestuur van Bredene doet reeds enkele jaren inspanningen om niet alleen het eigen energiegebruik te verminderen, maar ook dat van de Bredenaars zelf. Jaarlijks wordt geïnvesteerd in concrete maatregelen in de gemeentelijke gebouwen die het elektri-citeits-, aardgas- of watergebruik aan banden leggen. Grote sensibiliseringsacties zoals de gratis energiescans of het energieweekend in 2010 moeten ook de Bredenaars bewus-ter met energie leren omgaan. Een volgende stap in dit zogenaamd rationeel energiebe-heer wordt nu de installatie van een nieuwe aansturing voor de verwarmings- en verluch-tingsinstallatie in het gemeentehuis. Imewo-Eandis onderzocht hoe deze aansturing effi-ciënter en milieuvriendelijker kan verlopen en deed ondertussen heel wat concrete aanbe-velingen. Het gemeentebestuur neemt deze aanbevelingen ter harte en zal begin volgend jaar de nodige werken laten uitvoeren.

20 jaar gemeentehuisHet gemeentehuis vierde onlangs zijn twintig-ste verjaardag (zie foto). In die twintig jaar tijd is de techniek natuurlijk aanzienlijk geëvolueerd.

Jaarlijks wordt geïnvesteerd

in maatregelen in

gemeentelijke gebouwen

Uitgangspunt was dan ook dat de verwar-ming van het gemeentehuis de dag van vandaag efficiënter en bijgevolg goedkoper

en milieuvriendelijker kan gebeuren. Met de nieuwe installatie zal op jaarbasis ongeveer 32.500 kWh thermische energie (gas) en 850 kWh elektrische energie worden bespaard. Hierdoor vermindert ook de totale CO2-uit-stoot met ongeveer 6 ton per jaar. Door de lagere energiekosten, zullen de investeringen binnen 10 à 11 jaar volledig terugverdiend zijn. n

Het gemeentebestuur van Bredene probeert de Bredenaars van tijd tot tijd aan te zetten tot minder energiegebruik. Zelf snoeit het gemeentebestuur al enkele jaren in het eigen energie- of watergebruik. Het volgende groot project wordt een zuinigere verwarmingsinstallatie voor het gemeentehuis.

Page 5: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

algemeen infokrant 5

alge

mee

n

In samenwerking met de Orde van Advocaten van Brugge organiseert het gemeentebestuur elke maand een zitdag waarop men terecht kan voor juridische informatie bij een advocaat. De consultaties van deze ‘rechtshulp’ zijn gratis en bestemd voor alle Bredenaars en in het bijzonder voor personen met een beperkt inkomen. Na de consultatie wordt de hulpvrager, indien nodig, doorverwezen. De zitdagen in 2012 vinden plaats elke 3de dinsdag van de maand om 17 uur in het Sociaal Huis.

•Dinsdag17januari2012•Dinsdag21februari2012•Dinsdag20maart2012•Dinsdag17april2012•Dinsdag15mei2012•Dinsdag19juni2012•Dinsdag18september2012•Dinsdag16oktober2012•Dinsdag20november2012•Dinsdag18december2012n

Al sedert 2008 kent het gemeentebestuur een toelage toe aan organisatoren van straat- of buurtfeesten. De toelage is bedoeld voor Bredense initiatieven waarbij een of meerdere straten besluiten om een buurt- of straatfeest te organiseren. De buurt- en straatfeesten in Bredene zijn de voorbije jaren sterk in aantal toegenomen. De maximale toelage bedraagt 250 EUR per jaar. De buurt- en straatfeesten zorgden tijdens voorbije edities voor verbroederingen en kwamen de leefbaarheid binnen de wijken, hoe minimaal ook, ten goede. De feesten versterken immers het sociale netwerk tussen buurtbewoners. Aan de toelage zijn wel wat voorwaarden

verbonden. Zo moet het feest open staan voor alle omwonenden. Private feesten worden uiteraard niet betoelaagd.

Nu aanvragen!Een toelage aanvragen kan via het digitaal loket van de gemeentelijke website (www.bredene.be) of via een brief aan het College van Burgemeester en Schepenen, Centrumplein 1 - Bredene. De aanvraag dient vòòr 30 april te gebeuren!

Meer weten? Informatiedienst – 059/33 91 [email protected]  n

Dienst Rechtshulp in 2012

Toelage buurt- en straatfeesten aanvragen

woensdag 7 maart 2012

Help, ik organiseer !

Wat zijn de gevolgen als er muziek wordt gedraaid? Hoe kunnen we onze activiteit aan een breder publiek bekendmaken? Hoe werkt Facebook!? Op 7 maart 2012 orga-niseert het gemeentebestuur een voorlich-tingsavond met workshops en infosessies over Sabam, billijke vergoeding, gebruik van sociale media (Facebook) en de Uit-kalender. Men kan er ook algemene informatie krijgen

en vragen stellen over hoe men tewerk moet gaan.

De voorlichtingsavond ‘Help, ik organiseer’ vindt plaats op woensdag 7 maart 2012 om 19 uur in het MEC Staf Versluys. Inschrijven kan bij de gemeentelijke informatiedienst (059/ 33 91 95 of [email protected]). n

Heel wat verenigingen worden gedragen door vrijwilligers. Vrijwilligers die zich onbaatzuchtig inzetten en bij het organiseren van de meest diverse activiteiten geconfronteerd worden met allerhande vragen van praktische aard. Het gemeentebestuur wil deze vrijwilligers ondersteunen.

Op zaterdag 17 maart a.s. vindt van 14 tot 16 uur opnieuw een jobstudentenbeurs plaats in bibliotheek “De Leestuin”. Voor de organisatie van deze beurs slaat het gemeentebestuur de handen in elkaar met de VDAB, het Jongeren Advies Centrum en een aantal vakorganisaties. Jongeren die op zoek zijn naar een passende job of gewoon meer informatie willen over de complexe wetgeving vinden op de jobstudentenbeurs gegarandeerd antwoorden op hun vraag. Jaar na jaar mag de beurs rekenen op een behoorlijke opkomst uit de doelgroep 15 tot 18-jarigen. Ter gelegenheid van de jobstudentenbeurs stelt het gemeentebestuur telkens ook een informatie- en jobbrochure samen. De brochure bevat, naast informatie over de rechten en plichten van jobstudenten, ook een pak vacatures. Bezoekers van de beurs krijgen als eerste een exemplaar. Na de beurs kan men terecht bij de gemeentelijke informatiedienst ([email protected] of T. 059/33 91 95). n

Jobstudentenbeurs op 17 maart

Meer weten? gemeentelijke sociale dienstT: 059/33 97 [email protected] n

Page 6: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

6 infokrant algemeen

alge

mee

n Maandelijkse huurpremie !

Mensen die noodgedwongen op de private huurmarkt zijn aangewezen, krijgen de kans om een betere woning te huren en dit tot ze een sociale woning krijgen. De Vlaamse Huurpremie past in het beleid om de woonzekerheid en de woonkwaliteit van huurders, in het bijzonder van de meest kwetsbare gezinnen,te versterken.

Betaalbaar en goed wonen zou voor iedereen vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas is dat nog niet het geval. Een gemiddelde huurwoning in Vlaanderen kost al snel 500 euro. Per extra slaapkamer komt daar vijftig tot honderd euro bij. Voor mensen in de laagste inkomensgroepen, zeker als ze kinderen hebben en dus een grotere woning nodig hebben, is dat problematisch. Deze mensen dreigen in armoede te verzeilen of er nog dieper in weg te zakken.

Met de invoering van de huurpremie wordt een belangrijke stap gezet om de woonkwaliteit en de bescherming van huurders te versterken. Concreet zullen mensen met een zeer laag inkomen (maximuminkomen van 15.830 euro plus 1.420 euro per persoon ten laste) die 5 jaar of langer kandidaat-huurder zijn voor een sociale woning een tegemoetkoming krijgen in de huurprijs. In totaal gaat het in

Vlaanderen om 5.000 à 7.000 gezinnen. De maandelijkse toelage wordt afgestemd op de huurprijs en de gezinsgrootte en bedraagt 120 euro per gezin, maar maximaal een derde van de huurprijs.

De maandelijkse toelage

wordt afgestemd op de

huurprijs

Daarbovenop komt 20 euro per persoon ten laste. Rechthebbenden zullen automatisch worden aangeschreven en de premie krijgen van zodra ze een kopie van hun huurcontract bezorgen.

Ter illustratie: een alleenstaande die binnen de inkomensgrenzen valt, al vijf jaar op een sociale woning wacht en een studio van 210 euro huurt, zal een huurpremie krijgen van 70 euro per maand. Een gezin met twee ouders en drie kinderen dat een woning van 600 euro huurt, zal kunnen rekenen op 180 euro per maand: 120 euro plus 20 euro per kind.

Meer weten? Gemeentelijke huisvestingsdienstDuinenstraat 106 - T. 059/33 97 70 n

Naar aanleiding van geplande onderhoudswerkzaamheden (vernieuwen spoorlijn) aan de tramlijn vanaf de halte Bredene-campings (Astrid) tot in het centrum van De Haan, wordt vanaf 16 januari 2012 verkeershinder verwacht op de Koninklijke Baan (N34). Tijdens de werken wordt alle verkeer op één baanvak teruggebracht. De oversteekplaats ter hoogte van de Koerslaan wordt van 16 januari tot 30 maart a.s. tijdelijk afgesloten voor alle verkeer. Er is ook hinder voor het fietsverkeer. Fietsers zullen tijdens de werken geen gebruik kunnen maken van het fietspad op de Koninklijke Baan, maar zullen worden omgeleid via de Kapelstraat/Driftweg. De uitvoering van de werken zal in 3 fasen gebeuren. De totale uitvoering zal 9 maanden in beslag nemen. •Fase1en3van16januaritot30maart

2012: Koninklijke Baan (zijde duinen) en doorsteek Koerslaan afgesloten

•Fase2en3van16apriltot31december2012: Koninklijke Baan (zijde Driftweg/Kapelstraat) afgesloten en doorsteek Koerslaan open.

Tijdens de schoolvakanties wordt er niet gewerkt en wordt waar mogelijk de Koninklijke Baan opengesteld voor verkeer.

Hinder op Koninklijke Baan

Nu inschrijven!

Gratis autograveeractie

De Vlaamse regering heeft de invoering van een Vlaamse huurpremie definitief goedgekeurd. Gezinnen met een heel laag inkomen die al vijf jaar of langer wachten op een sociale woning, zullen vanaf 1 januari 2012 een maandelijkse tegemoetkoming krijgen van 120 euro. Per kind komt daar nog eens 20 euro bij.

Op zaterdag 10 maart 2012 organiseren het gemeentebestuur en de firma Carglass opnieuw een autograveeractie te Bredene. Tussen 9 en 16 uur kunnen automobilisten terecht in het gemeenschapscentrum Sas om er het chassisnummer van de wagen in de ruiten te laten graveren (groene verzekeringskaart en inschrijvingsbewijs meebrengen). Dit verkleint aanzienlijk de

kans op wagendiefstal.

Geïnteresseerden kunnen zich nu reeds inschrijven. Om wachttijden te vermijden wordt onmiddellijk een uur afsgesproken. Inschrijven kan bij de informatiedienst op het nummer 059 33 91 95 of via [email protected]. n

Meer weten? Gemeentelijke technische dienst T. 059/33 91 [email protected] n

Page 7: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

algemeen infokrant 7

alge

mee

nHerstellingswerken in de Buurtspoorwegstraat

Begin december werden reeds een aantal herstellingswerken uitgevoerd in de Buurt-spoorwegstraat. Met gietasfalt werden alle voegen tussen de betonvlakken gevuld en alle putten en oneffenheden in het wegdek weggewerkt. Deze werken werden uitgevoerd door een gespecialiseerde firma en kosten 6.000 EUR. Dezelfde herstellingswerken worden uitgevoerd in de Fritz Vinckelaan.

Volgend jaar wordt een

“slemlaag” aangebracht

De eerste bevindingen tonen aan dat door deze werken de trillingen en bijgevolg ook het geluid veroorzaakt door het verkeer verminderen.

Slemlaag voor Buurtspoorwegstraat en Fritz Vinckelaan.Volgend jaar wordt een “slemlaag” aan-gebracht. Een dergelijke “slemlaag” is een oppervlaktebehandeling die niet alleen de levensduur van de wegbedekking verlengt, maar ook het rijcomfort verbetert en de geluidsoverlast in aanzienlijke mate beperkt.

MobiliteitsplanInmiddels is het gemeente-bestuur ook bezig met de opmaak van een nieuw mobiliteitsplan. Dit mobiliteitsplan zal oplos-singen moeten aanreiken voor het drukke verkeer op de as Buur tspoorwegst raa t /Fr i t z Vinckelaan. Ook werd aan De Lijn gevraagd om toch minstens buiten de spitsuren kleinere bussen in te zetten. De buslijnen 4 en 9 van en naar Bredene worden zeer druk gebruikt waardoor De Lijn verplicht is, zeker tijdens de spitsuren, gelede bussen in te zetten. Ook de politie volgt de situatie verder van nabij op. In de komende weken mogen hier dan ook nog nieuwe snelheidscontroles worden verwacht. n

De eerste lokale business-contactavond in het MEC Staf Versluys is een groot succes geworden. Een 200-tal aanwezigen kon er met een hapje en een drankje op een ongedwongen manier kennis maken met collega-ondernemers. Tussendoor werd nog enige duiding gegeven over het economisch beleid van Bredene en hield Jürgen Vanpraet (Think Pink vzw) een interessante voordracht over imagobuilding. De business-contactavond werd gezamenlijk georganiseerd door het gemeentebestuur, de raad voor lokale economie en de handelsverenigingen Verenigd Bredene, Handelskring Bredene en Unizo Bredene.  n

Eerste business-contactavond groot succes

Dit jaar wordt er bij winterse neerslag extra aandacht gegeven aan de fietspaden langs de invalswegen. Hiervoor zet de gemeente extra materieel en ploegen in. Na de zoutschaarste van vorig jaar werd een extra voorraad strooizout aangelegd. Het is niet de bedoeling om alle wegen en fietspaden te strooien. In woonwijken bijvoorbeeld, waar er weinig verkeer is en veel jonge gezinnen wonen, is er voornamelijk bestemmingsverkeer en weinig doorgaand verkeer. Bij sneeuw of ijzel is de impact er dan ook eerder beperkt en gunt het gemeentebestuur de kinderen vooral veel sneeuwpret. Bij gladheidsbestrijding wordt er wel voor gezorgd dat bijna alle weggebruikers op relatief korte afstand van hun woning een bestrooide weg vinden.

Eigen stoep ruimen!Het gemeentebestuur rekent ook op de inwoners om de stoep vóór de eigen woning sneeuw- en ijsvrij te maken. Bejaarden of personen met een handicap die hier niet in slagen en die niet op hulp kunnen rekenen van buren, familie,…, kunnen tegen een kleine vergoeding steeds beroep doen op PWA-medewerkers. De vrijwilligers die in het kader van het project “Aan(d)tachtig” huisbezoeken brengen aan die inwoners die minder zelfredzaam zijn, worden ook elk jaar gevraagd om bij vriesweer en sneeuwval een huisbezoek te brengen aan de personen waarvoor ze binnen dit project zorg dragen. Bekijk het strooiplan: www.bredene.be/strooiplan n

Voorbereid op de winter

Inwoners uit de Buurtspoorwegstraat klagen reeds enige tijd over trillingen en lawaai ten gevolge van het intensieve verkeer in hun straat. Het gemeentebestuur beloofde te onderzoeken wat het kan doen aan de klachten, maar gaf tegelijkertijd aan dat er voor het drukke en zware verkeer en de hinder die hiermee gepaard gaat geen pasklare oplossing bestaat.

Meer weten? Gemeentelijke technische dienst T. 059/33 91 [email protected] n

Page 8: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

8 infokrant toerisme / sport

toer

ism

e / s

port

“LOVE STORY” in Bredene Dorp

Erfgoedwandeling

Enfinity Duo Race

Versluys Cyclocross – 29 december 2011

Kom de toppers bekijken in Bredene!Op zaterdag 11 februari wil Bredene alle verliefden vergasten op een onvergetelijke avond vol verrassingen. De gemeentelijke dienst toerisme organiseert dan voor de 5de keer een Valentijnwandeling door het Dorp. Wil je meegenieten van een stemmige sfeer? Kom dan om 18 uur naar de St-Rikierskerk (Bredene Dorp) om je te laten meenemen op een korte wandeltocht doorheen Bredene Dorp. In de watertoren kan je dan genieten van een natje en droogje. Om 18u20 is er een (romantische film-) quiz, vervolgens gaat het naar de speelplaats van de vrije basisschool De Dorpslinde voor een verrassingsmoment. Daarna trekt de tocht richting Dorpsstraat voor een poëziemoment en naar het Vrij Atelier om af te sluiten aan de Watertoren. Daar is er een voorstelling van toneelkring De Coulisse en kan men drankje of hapje nuttigen.

Op zaterdag 25 februari a.s. is er om 14 uur de gratis thema-wandeling “Naar de Belle Epoque van Bredene”. Een wandeling met gids waarbij u meer te weten komt over het ontstaan en de ontwikkeling van de wijk Bredene Duinen (Bredene aan Zee) met o.a. de bouw van de villa’s tijdens de belle époque en de teloorgang van de luxe-villa’s uit het begin van de 20ste eeuw. De wandeling duurt 2 uur en start aan het Duinenplein.

Op zondag 29 januari a.s. is er de nieuwe editie van de Enfinity Duo Race, de unieke mountainbike wedstrijd voor duo’s waar samenwerking en ploeggeest het halen van de brute kracht. Strand, duinen en dijk vormen andermaal het unieke decor voor een wedstrijd waarin per koppel wordt gereden. Elk team fietst samen. De uitslag wordt immers bepaald door het laatst aangekomen teamlid. Zowel voor de corporate- als duo raid wordt de start gegeven om 13u30 op het strand ter hoogte van de surfclub Twins (post 1). n

In samenwerking met oud-wereldkampioen Paul Herygers werd terug een prachtig parcours uitgewerkt. De eerste twee edities van dit topevenement waren duidelijk een schot in de roos. Het parcours van 2,38 km krijgt opnieuw het MEC Staf Versluys als centraal punt.

Programma: •12u30-wedstrijdvoornieuwelingen•14uur-wedstrijdvoorjuniores•15uur-startVersluyscyclocrossvoorelite

m/z contract

Net als vorig jaar staan er naast belofte-volle renners heel wat nationale en inter-nationale toprenners aan de start. Huidig wereldkampioen Zdeněk Štybar en Belgisch kampioen Niels Albert zijn er zeker bij! Beslist de moeite dus om de cyclocrossers van dichtbij te bewonderen. Tickets kosten 9 EUR (met KBWB-pas) en 10 EUR. Er zijn al vippakketten beschikbaar vanaf 50 EUR p.p. voor de afterparty (incl. inkom, avondbuffet en drank). n

De kerstboomverbranding met sprotjesavond vindt in 2012 plaats op zaterdag 14 januari. De kerstboomverbranding zelf vindt plaats op het strand ter hoogte van strandpost 3. De sprotjesavond op het marktplein ter hoogte van het Astridcomplex. Naar goede gewoonte werd opnieuw een stevig en aantrekkelijk feestprogramma uitgewerkt:

Programma •17.30-21.30uur:gratiskindergrime,

snoepjesfee, carrousel •18.00–21uur:gratissuikerspin•18.00uur:vuurshow“Foudefeu”•18.30uur:optochtnaarstrandvoor

kerstboomverbranding•19.00uur:gratiswarmeportiessprot,

wulken en gebakken vis•19.15uur:prijsuitreiking

eindejaarsverlichtingsactie•19.45uur:concertcoverbandCrystal

Moon •21.45uur:vuurwerk

Ook de innerlijke mens wordt natuurlijk weer danig versterkt, met onder meer gratis suikerspin, sprot, wulken en gebakken vis en verkoopstandjes met jenever, glühwein, koffie, soep, braadworsten,… n

Kerstboomverbranding op 14 januari

Voor het derde jaar op rij organiseert het Autonoom Gemeentebedrijf Bredene, in samenwerking met BVBA Sita en het gemeentebestuur, de Versluys Cyclocross. Op donderdag 29 december zakt de veldrittop af naar het Paelsteenveld in Bredene.

Meer weten over deze rubriek? dienst Toerisme, T. 059/56 19 70,E [email protected] n

Meer weten? gemeentelijke sportdienstT. 059/32 25 [email protected] n

Page 9: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

sport infokrant 9

spor

t

Derde reeks zumba en/of BBB

Sportprijzen 2011

Krokussportkamp – volle en/of halve dagen

Op dinsdag 14 februari 2012 start de gemeentelijke sportdienst met de derde sessie “Zumba” (19u30) en “BBB” (20u30) in de polyvalente zaal van het gemeentelijk sportcentrum. De sessies gaan door elke dinsdagavond en dit tot eind juni 2012. De formule met de beurtenkaart blijft behouden – 50 EUR voor 10 beurten – zodat er bij een eventuele afwezigheid geen centen verloren gaan. De kaarten worden te koop aangeboden bij de gemeentelijke sportdienst (aan het loket van het zwembad). Onze gebrevetteerde en ervaren initiator Sara Silvia Morales is er alvast klaar voor. n

Op zaterdag 17 maart 2012 worden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt in het MEC Staf Versluys. Naar aanleiding van dit gebeuren gaat ook de sportkwis voor sportverenigingen door. De gemeentelijke sportraad doet nu reeds een oproep aan alle Bredenaars om de opmerkelijke sportprestaties van het afgelopen jaar kenbaar te maken zodat het bestuur uit de kandidaturen de meest opmerkelijke prestatie kan bekronen. Ook de “schaal voor toewijding” voor een verdienstelijke en opmerkelijke carrière langs de zijlijn van de sport wordt jaarlijks uitgereikt alsook de vele Bredense beloftevolle jongeren. Kandidaturen worden overgemaakt aan de gemeentelijke sportdienst. n

Tijdens de herfstvakantie werd reeds met succes geëxperi-menteerd en die lijn wordt dus nu doorgetrokken.

Zo kan men voortaan kiezen voor de formule van halve en/of volle dagen. De deelnemers die opteren voor een volle dag (van 8 tot 17 uur) brengen hun lunch zelf mee en krijgen over de middag een drankje aangeboden.

Zij die de gebruikelijke formule van halve dagen willen aanhouden worden vanaf 13 uur verwacht om in te pikken in het vertrouwde en alom gewaardeerde programma. Er dient zoals vroeger wel ingeschreven per volle week van maandag tot vrijdag (formule halve dagen of formule volle dagen).

De inschrijvingsformulieren worden opnieuw verspreid via de school of liggen ter beschikking aan de kassa van het zwembad vanaf eind januari.

Marcel Naassens is op 72-jarige leeftijd na een slepende ziekte op 26 november jl. overleden. Met Marcel verliest Bredene een gepassioneerd wielertoerist (o.a. bij zijn club WTC Astrid). Al van bij de eerste editie van de Bredense fietstocht ‘Ride for the Roses’, ten voordele van Kom op tegen Kanker, was Marcel Naassens paraat. Marcel is de voorbije jaren dan ook uitgegroeid tot het gezicht van de Bredense fietstocht voor het goede doel. Tijdens de voorbije editie kon hij echter niet meer de ganse tocht meerijden, maar was hij wel aanwezig bij de start. Het gemeentebestuur wil langs deze weg de familie, vrienden én de wielertoeristen van WTC Astrid zijn blijken van medeleven betuigen.

Ride for the Roses in 2012De volgende editie van de Ride for the Roses staat op zondag 24 juni op het programma. Zoals bekend gaat de opbrengst van deze jaarlijkse fietshappening naar Kom op Tegen Kanker. De tocht, met start- en aankomstplaats op het evenementenplein van het MEC Staf Versluys, bracht vorig jaar 3.802 EUR op. Er staan familiefietstochten met vrije start op het programma van 25 of 45 km, maar doorwinterde fietsers kunnen zich ook aan de hele Ride wagen, een groepstocht van 100 km.

www.ridefortheroses.be n

Marcel, pionier van de Ride for the Roses, is niet meer

De sportkampen, die door de gemeentelijke sportdienst telkens tijdens de korte verlofperiodes (behalve kerstverlof) worden georganiseerd, worden vanaf het krokusverlof uitgebreid.

Meer weten? gemeentelijke sportdienstT. 059/32 25 [email protected] n

Meer weten? gemeentelijke sportdienstT. 059/32 25 [email protected] n

Gemotiveerde sportmonitoren gezochtDe gemeentelijke sportdienst is steeds op zoek naar sportmonitoren voor de jaarlijks terugkerende sportkampen tijdens de Krokus-, Paas- en Herfstvakantie. Ben je sportief en voel je je geroepen om tijdens deze korte vakanties een groep jongeren tussen 5 en 16 jaar te begeleiden in ruil voor een prima vergoeding, stel dan je kandidatuur bij de gemeentelijke sportdienst.

Page 10: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

10 infokrant cultuur

cultu

ur

Meer en meer mensen vinden de weg naar cultuur in het MEC Staf Versluys.De voorstellingen in het MEC Staf Versluys zijn intussen een echte vaste waarde in het culturele landschap aan de kust. Afgelopen najaar was het meermaals over de koppen lopen.

Kinderkunstwedstrijd

Naar het theater

Naar jaarlijkse gewoonte vindt ook in 2012 de kinderkunstwedstrijd plaats. Alle leerlingen uit de 8 scholen in Bredene worden gevraagd om zich artistiek uit te leven rond een vooropgesteld thema. Er kan individueel of in klasverband gewerkt worden. Vorig jaar leverde dit een zeer grote diversiteit aan werken op waaruit een vakjury de 3 beste moest selecteren. Aansluitend op de prijsuitreiking worden de werken tentoongesteld in het MEC Staf Versluys van 20 februari tot 3 maart. n

Cultuur is belangrijk, ook voor kinderen. Zéker voor kinderen. Daarom doet het gemeentebestuur een ernstige inspan-ning om alle kinderen die school lopen in Bredene in contact te laten komen met theater. Onlangs waren de kinderen uit de tweede graad te gast in het MEC Staf Versluys waar ze konden genieten van een bijwijlen hilarische show over een jongen die wegdroomt over zijn toekomst als goo-chelaar op de zolder van zijn grootouders. Het werd een interactieve show vol spec-taculaire trucs. De voorstelling van Jo De Rijck – Later als ik groot ben werd door alle kinderen zeer goed onthaald. De kin-deren van de 1e graad konden dan weer volop genieten van de voorstelling ‘Kikker-kusjes ‘ van het vermaarde gezelschap ‘ Kip van Troje’. n

10 jaar Arnoevoo, smullen van al het mooie

De tentoonstelling van Danny Bloes lokte meer dan 2.000 kunstliefhebbers naar het centrum, de show van Piv Huvluv werd op algemeen verzoek, na een supersnel uitverkochte eerste voorstelling, een tweede keer georganiseerd en trok opnieuw een massa volk. Ook bij de voorstellingen van Panache & Karl Vannieuwkerke was er geen enkel zitje meer vrij. Daarnaast werden ook de filmliefhebbers verwend met het festival Delicatessen en stonden ook de New-Wavers niet in de kou met een geslaagde eerste editie van het Seawave festival. Er komt trouwens een tweede editie van Seawave op 27 april. n

In het MEC Staf Versluys loopt momenteel de overzichtstentoonstelling 10 jaar Arnoevoo. Tijdens de vernissage op zondag 4 december verzorgde kunstcriticus en jurylid Hugo Brutin een beklijvende inleiding. In plaats van een kunstwedstrijd wordt dit jaar een overzichtstentoonstelling georganiseerd met de werken van alle laureaten van de voorbije

edities. Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen tot en met 14 januari 2012 tijdens de openingsuren van het MEC Staf Versluys.

Voor de Bredenaars wordt dit alvast een prettig weerzien met enkele jonge kunstenaars die hier één van hun eerste belangrijke stappen in hun kunstenaarsloopbaan hebben gezet. n

Hanne De Meyer over haar leven als mucopatiënte

Tijdens de Europese week tegen mucoviscidose verscheen het boek Adembenemend Himalaya ten voordele van het longtransplantatiefonds. Dit fonds dekt grotendeels de kosten die gepaard gaan met deze levensreddende operatie. De Bredense Hanne De Meyer is een van de zes getui-gen die de ziekte een gezicht geven in het boek. De zes getuigen op een bijzonder openhartige manier over hun strijd tegen deze taaie aandoening en vertellen daarbij over hun dagelijkse figuurlijke klim naar de top, over hun verwachtingen en hun dromen maar ook over het verdriet en de pijn. De opbrengst van dit boek gaat integraal naar het longtransplantatiefonds. Het boek Adembenemend Himalaya is te verkrijgen via [email protected] voor slechts 40 euro . n

Page 11: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

bibliotheek / cultuur infokrant 11

bibl

ioth

eek

/ cul

tuur

Jazz in the Box: het gezelligste jazzfestival van de kust

Voor deze 2e editie werden 3 steengoede jazzensembles op de affiche gezet. Het Ragini Trio van Nathan Daems, dat het festival opent op 8 maart, speelt zelfs een exclusief concert in Bredene. Met supertalent Lander Ghyselinck achter de drums en de bekende Italiaanse bassist Marco Bardoscia wordt het beslist een prima concertervaring.

Op 15 maart is het jazzcombo Just Friends te gast in the Box. Wanneer 6 levenswegen van 6 muzikale talenten elkaar kruisen wordt Just Friends geboren. De groep rond zangeres Chantal Marchand debuteert in 2010 met het bijzonder warm onthaalde album ‘Since you went away’. Pieter Bebonnet op bas, PJ Dhaenkint op blazers, Bram de Looze op piano, Bruno Prina op gitaar en Jacques Vandevelde op drums nemen u mee op een onvergetelijke jazzcruise …

22 maart verwelkomen we levende legende Jimmy Moliere. De man deelde meer dan 25 jaar het podium met Fats Domino, wiens vaste gitarist hij was. De liefde bracht hem naar België maar de muziek liet

de Amerikaan niet los: al snel richtte hij zijn eigen quartet op. De virtuoze gitarist wordt op het podium bijgestaan door Marc Alleyn op piano, JP Pilleljon op drums en Xavier Rau op contrabas. Samen brengen ze een onweerstaanbare mix van eigen composities en alternatieve uitvoeringen van classics en standards met de stijl van Wes Montogomery als subtiele leidraad.

Een abonnement voor de 3 concerten kost amper 20 EUR, voor een los ticket betaal je 8 EUR. De deuren gaan telkens open om 20 uur, de concerten beginnen om 21 uur. Opgelet, het aantal plaatsen is erg beperkt! n

In maart wordt voor de tweede keer Jazz in the Box georganiseerd. Jazz in the Box is een kleinschalig, bijzonder intiem en gezellig jazzfestival dat u 3 donderdagen op rij laat genieten van een avondje uitstekende jazz in een uniek kader.

De bib in 2012

Ook voor 2012 heeft de bib een druk programma vastgelegd, met onder meer ‘Heemkundig Bredene’- een kennisma-king met de 2 Bredense heemkundige kringen Ter Cuere en de Confrérie van ‘t Vynckx- en Woutermansambacht, ‘Jeugd-boekenweek 2012’ (10 tot 25 maart)- een scholenprogramma rond het thema dieren, ‘Boekbaby’ - een nieuw project voor de al-lerkleinste Bredenaars, ‘Kinderjury feest’ - het 10-jarig jubileum van de Bredense Kinderjury, een nieuwe ‘schattenjacht van Vlieg’, computer- en internetlessen, en opnieuw een boeiende Bibweek. De me-dewerkers gaan in 2012 voor het eerst “floorwalken”. Verder zal de bib werken aan onthaalfolders, een vernieuwd con-cept klasrondleidingen en niet te vergeten: een inleverschuif en een sprookjesmuur! n

Op 9 december sloot de Bredense bib 2011 feestelijk af met de officiële inhuldiging van de 2 zelfuitleenbalies en het gloednieuwe baby-salon. In aanwezigheid van de gedeputeerde voor cultuur Gunter Pertry werd ingezameld kindermateriaal overhandigd aan De Viertorre, ten voordele van hun ruilhoekje voor kansarme moeders. Jessica Vandemaele kwam haar welverdiende bongo-waardebon in ontvangst nemen. Haar anekdote voor de wedstrijd “Dankzij de bib’ kon het meeste de bib ontroeren. n

“De Leestuin” vierde feest

Page 12: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

jeug

d

Latent Talent in een nieuw kleedje

Kinderrommelmarkten 2012

Filmvoorstellingen3, 4 en 5 januari 2012

Indoor speeldorp tijdens Kerstvakantie: haal nu je tickets!

zaterdag 4 februari

Foute Fuif – Junior Editie

Latent Talent, het project van de jeugddienst waarbij jonge lokale bands een podiumkans wordt aangeboden, wordt vanaf 2012 in een nieuw kleedje gestoken. In plaats van alle optredens te concentreren op één datum en één locatie, zullen er volgend jaar 4 à 5 avonden met optredens plaatsvinden. Twee ervan blijven in het MEC Staf Versluys op zaterdagen 24 maart en 1 september. De overige optredens worden op locatie georganiseerd. Hierbij wordt o.m. gedacht aan de diverse jeugdlokalen maar ook aan buitenlocaties, zoals het recreatiedomein Grasduinen. Lokale bands, DJ’s en andere muzikale duizendpoten die graag willen optreden kunnen zich aanmelden bij de jeugddienst via [email protected]. n

•dinsdag10juli2012•dinsdag14augustus2012

Inschrijven mogelijk vanaf 15 januari via www.jonginbredene.be of www.bredene.be/digitaal loket n

Woe 15/2: Cars II (alle leeftijden)

Woe 14/3: De Smurfen (vanaf 4 jaar)

Telkens om 15u in het MEC Staf VersluysInkom 2,50 EUR, tickets enkel de dag zelf verkrijgbaar n

Drie dagen lang kunnen de kids ravotten in een tot in de nok gevulde zaal, goed voor 1000 vierkante meter superleuke attracties. Daarnaast kunnen de kids zich ook laten schminken aan de grimestand en kunnen alle kids deelnemen aan een kleurwedstrijd. Voor de allerkleinsten wordt een apart kleuter- en peuterhoekje voorzien. Terwijl de kinderen naar hartenlust spelen, kunnen de ouders in alle rust genieten van een drankje in de foyer, waar een aparte bar wordt ingericht.

Het indoor speeldorp is open van 10u tot 13u en van 14u tot 17u. Tickets kosten 3 EUR voor een halve dag en zijn vanaf midden december beschikbaar aan de balie van het MEC Staf Versluys. Opgelet: het speeldorp heeft een

gelimiteerde capaciteit van 250 kinderen per halve dag, dus vol is vol. Heb je het liever wat rustiger? Kom dan bij voorkeur in de voormiddag. n

Het concept is ondertussen al bekend: foute DJ’s, lekkere cocktails, een “luchtkussen” dansvloer, mogelijkheid om af en toe mee te zingen met je favoriete nummers, een flou dansvloer en bijhorende lightsticks.

Nieuw dit jaar is de verkiezing van de best verklede kinderen, waarmee leuke prijzen te winnen vallen. Kids (tot 12 jaar) zijn welkom van 15u tot 19u, de tienerfuif (enkel voor tieners vanaf 12 jaar) gaat ’s avonds door van 20u tot 01u. Voor de ouders wordt een aparte bar ingericht in de foyer en ook zij worden verwend met wat extra animatie in de vorm van een bingo-namiddag. De Foute Fuif staat ook nu weer in het teken van een goed doel. Dit keer werd gekozen voor Bednet. Deze organisatie helpt langdurig zieke kinderen uit het

lager en secundair onderwijs die door een langdurige ziekte of hospitalisatie niet naar school kunnen.

Tickets zijn verkrijgbaar bij de jeugddienst en aan de balie van het MEC Staf Verlsuys (voorverkoopprijs: 4 EUR (verkleed) / 5 EUR (niet verkleed), aan de deur 5 EUR (verkleed) / 6 EUR (niet verkleed) – ouders gratis, 1 EUR per bingoformulier) n

Meer weten over deze rubriek? Jeugddienst – T 059/56 19 [email protected] n

12 infokrant jeugd

Goed nieuws voor de fans van springkastelen, hindernissenparcours, ballenbaden, trampolines en nog van dat leuks: van dinsdag 3 tot en met donderdag 5 januari slaat het speeldorp opnieuw zijn tenten op in het MEC Staf Versluys.

Na het grote succes van twee voorbije vorige edities, worden alle kids en teens op zaterdag 4 februari opnieuw getrakteerd op een superleuke party voor het goede doel!

Page 13: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

bred

enaa

rs in

de

kijk

er

bredenaars in de kijker infokrant 13

Stem voor Sunita!

35 jaar gratis kerstreveillon

Brian Sarrazyn is kampioen hockey

Gilberte in de bloemetjes

De Bredense Sunita Ram neemt deel aan de missverkiezing ‘Misses Glamour International’. Sunita is 28 jaar, moeder van 1 dochtertje Anaïs en actief in de mediasector bij het lifestylemagazine Karaat.

Een aantal weken geleden werd Sunita 2de eredame over alle provincies in de

wedstrijd “Model of the Year 2012”. In februari zijn de provinciale verkiezingen voorzien

van ‘Misses Glamour International’ en in juni de nationale verkiezingen.  Stemmen kan op het nummer 3822

met vermelding “MGIWV 07”. n

Begin december werd, in aanwezigheid van een 170-tal genodigden, het Fonds van de derde leeftijd gehuldigd naar aanleiding van het 35-jarig bestaan. De vereniging, opgericht door Norbert Haeck en Willy Vanhooren organiseert op kerstavond reeds 35 jaar lang een gratis kerstreveillon voor senioren en alleenstaanden. Tal van vrijwilligers, die door de jaren heen altijd paraat stonden, werden in de bloemetjes gezet. n

Bredenaar Brian Sarrazyn werd dit jaar kampioen in Nederland H-hockey 4de klasse. Hij maakt deel uit van de H-hockey ploeg Gidos H3 van het Dominiek Savio Instituut Gits. H-Hockey wordt gespeeld met handbewogen sportrolstoelen. Dit zijn veelal speciaal aangepaste sportrolstoelen om snelheid, acceleratie en wendbaarheid

te verbeteren. Aan de rolstoelen mogen geen scherpe uitsteeksels zitten of onnodige obstakels aan de onderkant want die zouden de baldoorlaat kunnen verhinderen. Het doel bij H-Hockey is 2,20 meter breed en 40 cm hoog. Een wedstrijd duurt tweemaal 15 minuten. n

De 89-jarige Gilberte Rau droomde reeds geruime tijd van een grote familiereünie. Op zaterdag 3 december ging die wens in vervulling. Maar liefst 5 dochters, haar zoon, de 19 kleinkinderen en 22 achterkleinkinderen - waaronder 7 viergeslachten – en hun partners zetten Gilberte in de bloemetjes. Gilberte verblijft in RVT Wackerbout waar ze de beste zorgen krijgt. n >>

>>

>>

>>

Page 14: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

ocm

w in

fofla

sh

14 infokrant ocmw infoflash Teksten en samenstelling OCMW-infoflash: Jan Eerebout

Het serviceflatcomplex Duinenzichterf werd midden oktober officieel ingehuldigd.  En dat gebeurde onder massale belangstelling van heel wat genodigden, de toekomstige bewoners van de flats  en de bewoners uit de buurt. Naast Minister Johan Vande Lanotte was ook Herr Seele een opmerkelijke aanwezige. Hij creëerde een wandschilderij die de fitnessruimte zal sieren. 

Voorwoord

Na 40 jaar politiek actief te zijn geweest, stop ik mijn uitvoerend mandaat als schepen van Financiën en als OCMW-voorzitter. Dit is mijn laatste voorwoord en dat voelt eigenaardig aan.

Naar het OCMW-beleid toe denk ik samen met de OCMW-raad dat de officiële opening van de seniorserviceflats voor een voltreffer mag doorgaan. Vele flats zijn al bewoond en buiten de kleine kinderziektes inherent aan een nieuw gebouw verloopt alles vlot, met dank aan de bouwheer en ons eigen personeel, die dag en nacht bereid is om te helpen. De opening van deze serviceflats, de bouw van het Sociaal Huis, de uitbreiding van een aantal kamers in Wackerbout, de speciale oprichting van een afdeling voor dementerenden zijn ongetwijfeld hoogtepunten in het OCMW-beleid van de afgelopen jaren. Het past dan ook dankwoorden te formuleren aan degenen die dit beleid mogelijk maakten. In de eerste plaats naar de SP.a-verkozenen in de OCMW-raad. Ook voor de oppositie heb ik woorden van dank, omdat zij veelal onze voorstellen steunden.

In de tweede plaats zal ik enkel aangename herinneringen hebben aan de positieve medewerking met onze vele medewerkers. De secretaris, Jan Eerebout, met zijn administratie is altijd stand-by geweest en heeft er over gewaakt dat alles vlot kon verlopen. Woorden van waardering en respect voor alle maatschappelijk werkers, die niet altijd mogen rekenen op veel begrip voor degenen die zij willen en moeten helpen! Zij blijven een absoluut speerpunt in ons sociaal beleid. Ook aan alle verzorgenden en het animatieteam, werkzaam in ons wzc Wackerbout een oprechte betuiging van dank en respect voor het geduld en het professioneel optreden van velen. Onze residenten zijn en blijven in goede handen.

Tot slot, bedankt aan ons keukenpersoneel, ons technisch personeel en ons onderhoudspersoneel. Het was mij een genoegen met jullie te mogen samenwerken. Ik wens mijn opvolger, de nieuwe OCMW-voorzitter Patrick Bolle, veel succes toe. Hij krijgt een belangrijke opdracht binnen onze gemeenschap… nl. de zorg organiseren voor onze inwoners van Bredene. Ik heb nog een opdracht voor het volgend jaar. Samen met de administraties en de speciaal opgerichte werkgroepen, wil ik het administratief en financieel dossier voor de bouw van het nieuw woonzorgcentrum Wackerbout afronden. Ook wil ik alle sociale dossiers van zeer nabij volgen. Voor 2012 staat er dus nog veel werk op de plank.

Uiteindelijk wil ik allen bedanken die mij de afgelopen 40 jaar het vertrouwen gaven om te doen wat ik graag deed… nl. onze gemeente uitbouwen tot wat ze vandaag is geworden… een gemeente waar men wenst geboren te worden, op te groeien, te leven en ook te sterven.

Bedankt!

Jacky MaesOCMW-voorzitterschepen van financiën

OCMW Infoflash

De eerste spadesteek werd gezet op 16 augustus 2010. 311 werkdagen later werd de oplevering van het gebouw gerealiseerd en konden de bewoners starten met de inrichting en planning van de verhuis naar hun nieuwe ‘thuis’.

48 serviceflats, waarvan 36 eenslaap-kamerflats en 12 tweeslaapkamerflats zijn uitgerust met de modernste technieken. Het zijn op maat gemaakt woningen voor ouderen die nood hebben aan veiligheid, geborgenheid en kwaliteitsvol wonen, …

Elke flat bestaat uit een woonkamer, keuken, badkamer,slaapkamer en berging. Daarnaast zijn er in het gebouw ook een fitnesszaal, wasserette en een polyvalente ruimte met zithoeken, bar en biljart voorzien. Ook de omgeving zal worden aangepakt. Er wordt gewerkt aan een mooie tuinaanleg met waterpartijen, bankjes, petanquevelden, zonneterassen, enz. Deze elementen geven een duidelijke meerwaarde en moeten ervoor zorgen dat er een echte woonbeleving gecreëerd wordt. Het is duidelijk dat een serviceflat niet gelijk staat aan een bejaardentehuis.

Tegelijkertijd werden wel de modernste technologieën nagestreefd op vlak van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. In elke flat is er een noodoproepsysteem. Drukknoppen (voor het licht) zijn aangeduid met duidelijke symbolen die zorgen voor handige en veilige schakelingen. Slipvaste materialen en drempelloze instap in de badkamer zorgen ook hier voor de nodige ergonomische snufjes aangepast aan ouderen. n

Serviceflats zijn officieel ingehuldigd

Page 15: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

ocmw infoflash infokrant 15

Gezinnen die hun aardgas niet meer kunnen betalen, zullen ook deze winter een beroep kunnen doen op een minimumlevering via de aardgasbudgetmeter. Van 1 december 2011 tot 1 maart 2012 kan het OCMW een financiële tussenkomst toekennen aan mensen die in de koude zitten en geen geld hebben om hun budgetmeter aardgas op te laden. Het OCMW doet een sociaal onderzoek en kent aan de aanvrager, op basis van een tabel en eventueel gekoppeld aan voorwaarden (vb schuldbemiddeling, energiescan,…), een financiële tussenkomst toe die een minimaal comfort garandeert. Maximum 70% van die tussenkomst valt ten laste van de netbeheerder (Eandis). Het resterende bedrag

kan het OCMW, na de winter, terugvorderen van de aanvrager. Personen kunnen zelf een aanvraag indienen bij het OCMW, maar ook de netbeheerders bezorgen aan de OCMW’s lijsten van wie zijn budgetmeter geruime tijd niet oplaadt. Het OCMW neemt dan contact op met deze mensen. Bij elke aanvraag zal het OCMW een grondig financieel en sociaal onderzoek voeren, er zal u gevraagd worden een gedetailleerd overzicht te bezorgen van inkomsten en uitgaven van het gezin. Indien u meent in aanmerking te komen voor deze tussenkomst dient u zich aan te bieden in het Sociaal Huis Bredene, Duinenstraat 106 - T 059 33 97 70 - contactpersoon: Dominique Maes. n

Ouderen, mindere mobiele mensen, invaliden, …. kunnen gebruik maken van de diensten van het PWA Bredene om hun stoep sneeuw- en ijsvrij te maken bij sneeuwval. Om gebruik te kunnen maken van deze dienst en in orde te zijn met verzekering, … dient men zich VOORAF in te schrijven als gebruiker bij het Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap Bredene. Er is een eenmalig inschrijvingsrecht van € 5.00, waarna u kunt gebruik maken van deze dienstverlening. U dient zelf te voorzien in het materiaal (schop, borstel, …)! Voor inlichtingen en inschrijving: PWA BREDENE – Sociaal Huis, Duinenstraat 106 8450 Bredene Kantooruren: iedere werkdag 8 -12u , op afspraak, of telefonisch(059/339770)

Let wel: het gemeentelijk reglement stelt dat de bewoner zelf dient in te staan voor het sneeuwvrij houden van zijn/haar stoep. Deze PWA-dienstverlening richt zich dan ook uitsluitend tot mensen die door ouderdom, ziekte, invaliditeit, … niet meer in staat zijn dit te doen! n

Het Platform “Dag Zonder Krediet – een leven zonder schulden -” groepeert 21 nationale, Vlaamse, Waalse en Brusselse organisaties. Het voornaamste doel van het platform is het sensibiliseren van het brede publiek voor de gevaren van krediet, onder meer door het verspreiden van informatie, maar ook door het formuleren van wetsvoorstellen, het ontwikkelen van pedagogisch materiaal en het organiseren van publieke acties. Vertegenwoordigers van het Platform hebben in september in de Senaat gepleit voor een verbetering van de procedure collectieve schuldenregeling. Het Platform is bekommerd om het groeiend aantal gezinnen met overmatige schuldenlast, alsook verontrust dat de OCMW’s, de gemeentelijke overheden

en de CAW’s niet steeds bij machte zijn om de betrokkenen op tijd te helpen. Om tot een betere bescherming te komen van de (kwetsbare) consument formuleert het Platform een reeks aanbevelingen voor de overheid. Die aanbevelingen zijn samen te vatten in drie krachtlijnen:• meer informatieentransparantievoorde

consument• eenbetereomkaderingvandepraktijken

van de kredietverstrekkers • eenbeterenalevingvandewetgeving Je kan deze aanbevelingen voor de

overheid en de verschillende acties (‘memorandum voor de federale overheid 2010-2014’) lezen op de website www.dagzonderkrediet.be. n

Minimumlevering aardgas tijdens de winter

PWA ruimt sneeuw

Ocmw-bestuur bondgenoot van het platform “ dag zonder krediet-leven zonder schulden”

Wil jij besparen op je energiefactuur? En wil je daarbij ook je steentje bijdragen aan het milieu? Doe dan mee met de groepsaankoop van de Provincie West-Vlaanderen. Door iedereen samen te brengen in een groepsaankoop kan een goedkopere prijs aangeboden worden. Alle verbruiken worden samen gebracht waarop de kandidaat leveranciers kunnen bieden in een veiling. Je kan kiezen om enkel voor elektriciteit of gas over te stappen, of een combinatie van elektriciteit en gas. Inschrijven in de groepsaankoop verplicht je tot niets. Pas bij het ontvangen van je persoonlijk voorstel beslis je om over te stappen. Wacht dus niet langer en schrijf je vandaag nog in! Wenst u meer inlichtingen of je wenst je in te schrijven:

Surf naar : www.samengaanwegroener.beof Sociaal huis – OCMW Bredene, Duinenstraat 106 8450 BredeneContactpersoon : Dominique Maes – 059 33 97 70

Wat breng je bij voorkeur mee : een recente eindfactuur of jaaropname van elektriciteit en/of aardgas. n

Eind oktober vond de 2e editie van “Bewoners maken Kunst” plaats. De cursisten volgden hun wekelijkse les in het RVT Wackerbout en werden vergezeld door een groot aantal nieuwsgierige en kunstminnende bewoners. Het werd een leuke namiddag vol kleur, vorm en snelschetsen die ook in het nieuwe jaar zal herhaald worden. n

Samen op weg naar goedkopere energie

Bewoners maken kunst

Page 16: Magazine Bredene · MILIEUKRANT B OCMW-INFOFLASH CULTUURKALENDER december 2011 Budget 2012 is goedgekeurd p. 3 Help, ik organiseer p. 5 Serviceflats officieel ingehuldigd p. 14

t.e.m. 15 januari 2012OVERZICHTSTENTOONSTELLING: ‘10 JAAR ARNOEVOO’

Dinsdag 3 t.e.m. donderdag 5 januari 2012 van 10 tot 13 uur en van 14 tot 17 uurINDOOR SPEELDORP3 EUR voor halve dag

Zondag 8 januari 2012 om 11 uurGROTE BREDENSE WINTERBRUNCH13 EUR

Zaterdag 14 januari 2012 om 20 uurPHILIPPE GEUBELS: ‘HOE MOET HET NU VERDER?’27 EUR

Vrijdag 27 januari 2012 om 20 uurCHRIS DUSAUCHOIT: ‘WILD VAN AFRIKA!’11 EUR / 13 EUR

Zaterdag 28 januari 2012 om 19 uurNACHT VAN DE ONDERNEMERS65 EUR

Donderdag 2 februari 2012 om 20 uurARNOUT HAUBEN (MAN BIJT HOND): ‘WEG NAAR COMPOSTELA!’6 EUR vvk t.e.m. 31 dec. – vanaf 1 jan. 8 EUR

Vrijdag 3 februari 2012 om 20 uurFRANK FOCKETYN: ‘BRIEF AAN MIJN RECHTER’11 EUR / 13 EUR

Zaterdag 4 februari 2012FOUTE FUIF JUNIOR EDITIE

Zaterdag 11 februari 2012 om 14 uur2DE VIVA VALENTIJNSHOW MET ANDREI LUGOVSKI2 EUR

Woensdag 15 februari 2012 om 15 uurFILMVOORSTELLING: ‘CARS 2’2,50 EUR add

19 februari t.e.m. 4 maart 2012TENTOONSTELLING KINDERKUNSTWEDSTRIJD

Maandag 27 februari t.e.m. donderdag 1 maart 2012HORECABEURS BREDENEVAKBEURS VOOR DE PROFESSIONAL

Donderdag 8 maart 2012 om 21 uurJAZZ IN THE BOX: ‘NATHAN DAEMS’ RAGINI TRIO’8 EUR / 20 EUR abo voor de 3 jazzavonden

Vrijdag 9 maart 2012 om 19.30 uurGROOTSE MODESHOW10 EUR vvk / 13 EUR add

Zaterdag 10 maart 2012 om 20 uurMUSIC ROOTS OF GREECE8 EUR vvk / 10 EUR add

Woensdag 14 maart 2012 om 15 uurFILMVOORSTELLING: ‘DE SMURFEN’2,50 EUR add

Donderdag 15 maart 2012 om 21 uurJAZZ IN THE BOX: ‘JUST FRIENDS’8 EUR / 20 EUR abo voor de 3 jazzavonden

Vrijdag 16 maart 2012 om 20 uurGUIDO BELCANTO: ‘EEN MAN ALS IK ONTMOET JE NIET ELKE DAG’13 EUR / 15 EUR

Zaterdag 17 maart 2012 om 19.30 uurSPORTQUIZ EN UITREIKING VAN DE BREDENSE SPORTPRIJZENGratis

Donderdag 22 maart 2012 om 21 uurJAZZ IN THE BOX: ‘THE JIMMY MOLIERE BAND’8 EUR / 20 EUR abo voor de 3 jazzavonden

30 maart t.e.m. 6 mei 2012GROEPSTENTOONSTELLING BREDENSE KUNSTE-NAARS

Vrijdag 30 maart 2012 om 20 uurZaterdag 31 maart 2012 om 14.30 uur en 20 uurTONEELVOORSTELLING DE KLISSE: ‘PEEGIE’7 EUR vvk / 9 EUR add

Info & Tickets aan de balie van het MEC Staf Versluys 059-56 19 60 - www.stafversluyscentrum.be

WELDRA... IN HET STAF VERSLUYSCENTRUM

Horecabeurs Bredene is in 2012 aan haar 4de editie toe. Tijdens deze 4 jaar is de Horecabeurs niet alleen uitgegroeid tot een vaste waarde aan de kust, maar ze behoort inmiddels tot één van de grootste voorjaarsbeurzen voor de horeca. In 2012 zijn de organi-satoren bijzonder trots om meer dan 100 standhouders te mogen verwelkomen op een oppervlakte van meer dan 4.000 m². Ken-merkend voor deze beurs is de no-nonsense aanpak die door de exposanten en bezoekers zeer gesmaakt wordt. Beiden worden namelijk op een gemoedelijke en gezellige manier met elkaar in contact gebracht, zodat in een ontspannen sfeer contacten gelegd en onderhouden worden.

Meer info: [email protected] T 059 56 19 72

HORECABEURS BREDENE: ENIG AAN DE KUST

uitverkocht !