Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

8
Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012 Collectieve promotie t.b.v. de (zakelijk) toeristische- en vrijetijdssector in Amersfoort en omstreken

description

Doet u ook (weer) mee in 2012?

Transcript of Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

Page 1: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012Collectieve promotie t.b.v. de (zakelijk) toeristische- en vrijetijdssector in Amersfoort en omstreken

Page 2: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

InleidingAmersfoort en omgeving hebben veel te bieden. Centraal in Nederland ligt een van de mooiste historische binnensteden, waar ieder jaar weer een miljoen mensen zich aan vergapen.

Aan de stad Amersfoort grenzen drie Nationaal Landschappen met een volstrekt divers karakter, maar die qua schoonheid niet voor elkaar onderdoen. Regiogemeenten en ondernemers stellen deze landschappen steeds beter open voor het publiek.

De potentie is enorm. We willen de kracht en de schoonheid van stad en regio Amersfoort laten zien aan de rest van Nederland, en aan de rest van de wereld. Daarom werken Citymarketing regio Amersfoort, VVV Amersfoort en vele bedrijven en instellingen samen om het publiek te informeren en gastvrij te onthalen.

Naast een collectieve campagne voor de toeristische- en vrijetijdssector is in 2011 op verzoek van onze ondernemers ook een campagne gericht op de zakelijk toeristische sector gestart onder de naam ‘Locatie Amersfoort’.

In deze brochure leest u meer over de campagnes en de samenwerkingsvormen voor 2012. Wij hopen dat we u én uw gasten van dienst kunnen zijn.

Page 3: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

Wat is ‘Tijd voor Amersfoort’?Tijd voor Amersfoort is een marketingcampagne van de Stichting Citymarketing regio Amersfoort.Onder de merknaam ‘Amersfoort Zomertijd’ wordt in de zomermaanden het aanbod aan evenementen en recreatiemogelijkheden onder de aandacht van inwoners en (potentiële) bezoekers gebracht. In de winterperiode (die gelijk staat aan de landelijke wintertijd en duurt van de laatste zondag van oktober tot de laatste zondag van maart) wordt onder de merknaam ‘Amersfoort Wintertijd’ het specifieke aanbod van winterse evenementen gepromoot, aangevuld met andere bovenregionaal aantrekkelijke activiteiten.

Door middel van de marketingcampagne willen we de Amersfoortse evenementen en attracties in de spotlights zetten, bezoekers naar Amersfoort trekken, meer mensen gebruik laten maken van de vrijetijdsvoorzieningen in de regio en meer inkomsten genereren voor de toeristische en vrijetijdssector (waaronder culltuur, horeca en retail).

Ondernemers in horeca of retail, cultuur of toerisme uit regio Amersfoort kunnen aan deze campagne deelnemen.

Page 4: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

Wat zijn de doelstellingen van ‘Tijd voor Amersfoort’?Door middel van collectieve marketinginspanningen willen we meer bezoekers en meer inkomsten genereren. In 2014 moet dit resulteren in 5% meer dagbezoeken, 5% meer overnachtingen en de gemiddelde bestedingen moeten minimaal op het landelijk gemiddelde (voor de 30 grootste steden) liggen.

Om dit te bereiken zijn een aantal subdoelstellingen geformuleerd:• Een hogere bekendheid met het

vrijetijdsaanbod van Amersfoort en omgeving onder de 400.000 inwoners van regio Amersfoort;

• Een hogere bekendheid met het vrijetijdsaanbod van Amersfoort en omgeving onder alle Nederlanders 16 jaar en ouder;

• Door collectieve marketing en promotie meer publiciteit in en buiten de eigen regio;

• Door cross-selling en arrangementen een langere verblijfsduur en meer bestedingen van toeristische bezoekers.

Wat is de doelgroep?We hanteren voor het ‘Tijd voor Amersfoort’-concept twee doelgroepen:a) Alle inwoners van regio Amersfoort

(400.000 inwoners).b) Toeristen en potentiële toeristen

Binnen de eigen regio streven we een hoge contactfrequentie na middels onder meer

een wekelijkse e-mailnieuwsbrief, wekelijkse publicaties in huis-aan-huisbladen, posters en flyers via evenementen en MKB. Ook wordt er een uitgebreide UITkalender ingebouwd in de website www.tijdvooramersfoort.nl, met daarop het complete aanbod aan activiteiten, voorstellingen en evenementen.

Bezoekers en (potentiële) toeristen willen we bereiken via onder meer internet (www.vvvamersfoort.nl en www.tijdvooramersfoort.nl) en via

promotiemateriaal bij VVV’s en de hotels, campings en bungalowparken in Amersfoort en omgeving. We zorgen voor publicaties in landelijke tijdschriften en dagbladen, zijn aanwezig op beurzen en werken samen met een flink aantal landelijke partners zoals www.zoover.nl.

Wie doet mee?Wat begon als een initiatief tussen de gemeente Amersfoort (citymarketing, toerisme, cultuur en economische zaken) en enkele organisatoren van evenementen is inmiddels uitgegroeid tot een geoliede machine. Meer dan 100 organisatoren van evenementen, exposities en andere activiteiten hebben inmiddels een plek binnen het programma en de communicatie-uitingen gekregen. Ook is er een intensieve samenwerking ontstaan met de Ondernemers Binnenstad Amersfoort, de hotelbranche, toeristische bedrijven uit de regio en andere intermediairs als de VVV en Uit In Amersfoort.

Page 5: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

toeristische stadsgids

2011-2012

€ 1,95

met

evenementen-

kalender!

Wat zijn de resultaten?Inmiddels hebben ruim 100 instellingen en bedrijven uit Amersfoort en omgeving een inhoudelijke, financiële of uitvoerende bijdrage geleverd. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een voor Amersfoortse begrippen ongekend bereik hebben gecreëerd. Door middel van tv-spots, radioreclame, buitenreclame (billboards, abri’s en vervoersreclame), brochures, advertenties en artikelen in dagbladen en tijdschriften, een goedbezochte website, nieuwsbrieven en nog veel meer zijn wekelijks meer dan 100.000 huishoudens op de hoogte gebracht van wat Amersfoort te bieden heeft op het gebied van cultuur, horeca en winkelen.

De eerste resultaten mogen er zijn. Uit onder-zoeken van onder meer Provincie Utrecht, VVV Nederland en Gemeente Amersfoort is gebleken dat meer mensen bekend zijn met het vrijetijdsaanbod in Amersfoort en omgeving, meer mensen daar gebruik van maken en men dit aanbod beter waardeert.

In harde cijfers heeft dit geleid tot een groei van 4,7% aan inkomsten uit dagtoerisme. Het totaal aantal banen dat gerelateerd is aan de vrijetijdssector (inclusief zakelijk toerisme) is met 140 voltijdbanen gestegen ten opzichte van 2008. Deze trend willen we in 2012 doorzetten.

Page 6: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

Wat is ‘Locatie Amersfoort’? Locatie Amersfoort is een campagne waarbij ondernemers uit regio Amersfoort zich in samenwerking met Citymarketing presenteren en profileren op het gebied van zakelijke meetings & events. Hieronder verstaan we congressen, beurzen, vergaderingen, bedrijfsuitjes en andere zakelijke bijeenkomsten.

Waarom Locatie AmersfoortAmersfoort is een ideale destinatie voor zakelijke bijeenkomsten door haar centrale ligging, uitstekende bereikbaarheid en vele professionele faciliteiten. Daarnaast is Amersfoort dé netwerkstad van Nederland. Met een jonge, hoog opgeleide bevolking en honderden netwerkorganisaties en nationale en internationale hoofdkantoren. ‘Where minds meet’, dus.

De afgelopen jaren zijn er vele, vaak verrassende, locaties bijgekomen. Samen hebben zij de ambitie uitgesproken om regio Amersfoort marktleider te maken op het gebied van meetings & events.

Hoe ziet de campagne er uit? Op de website www.locatieamersfoort.nl presenteren ondernemers uit regio Amersfoort zich in de volgende categorieën: locaties, overnachten, eten & drinken, activiteiten en toeleveranciers. Daarnaast zijn er flyers, brochures en een glossy magazine ‘Where Minds Meet’ die laten zien wat Amersfoort te bieden heeft, en verzenden we regelmatig

persberichten en nieuwsbrieven.Citymarketing Amersfoort organiseert ook collectieve beursdeelnames, site-inspections voor diverse doelgroepen zoals congresorganisers en secretarressen, netwerkbijeenkomsten en workshops.

Wat zijn de doelstellingen? Het hoofddoel is:We streven ernaar om door middel van collectieve (city-)marketing in de periode 2010-2014 de bestedingen aan zakelijk toerisme naar en in Amersfoort e.o. jaarlijks te laten groeien met 5%. Dit moet resulteren in een groter marktaandeel op de nationale markt van 0,02% in 2014.

De subdoelstellingen zijn:1. Een samenwerkingsverband opzetten

tussen hotels, vergaderaccommodaties en toeleveranciers in Amersfoort en omgeving;

2. De faciliteiten op het gebied van zakelijke bijeenkomsten in Amersfoort e.o. onder de aandacht brengen van de ondernemers in eigen regio (straal 15km.);

3. Amersfoort aan boekers van zakelijke bijeenkomsten in Nederland presenteren als een aantrekkelijke bestemming;

4. De bekendheid met de USP’s van Amersfoort onder organisatoren en bezoekers van zakelijke bijeenkomsten in Nederland vergroten;

5. Door middel van cross-selling de bestedingen van zakelijke reizigers in Amersfoort e.o. verhogen.

De ideale plek voor meeting & events

Page 7: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

De ideale

plek voor

meetings

& events

Amersfoort is de plek waar ideeën

samenkomen. Honderden netwerk-

organisaties, belangenverenigingen

en (inter-)nationale hoofdkantoren

opereren vanuit dit middelpunt van

Nederland.

Dankzij de centrale ligging is Amers-

foort een ideale plek voor meetings

& events. Eencompleet overzicht van

meer dan 60 unieke locaties en vele

professionele toeleveranciersvind je

op www.locatieamersfoort.nl.

Let’s meet in Amersfoort!

Location Amersfoort

Amersfoort is a popular place for business

meetings due to its central location, the

outstanding facilities and its well educated

inhabitants of whom many are part of the ‘net-

work generation’. Every year it hosts a great

variety of renowned conferences, business fairs

and events. One can pick a unique location

along the waterside, out in the country and of

course in and around its historical city center

and railway station, making Amersfoort one of

the most attractive locations of The Netherlands.

The region of Amersfoort has about half a

million inhabitants. Together with Utrecht,

Amersfoort is part of one of the most powerful

economic regions in Europe. The driving force

behind its regional business success are the

knowledge intensive business services, with a

clientele across the globe.

De ideale plek voor meeting & events

Wat gaan we doen in 2012? Voor ons ligt een jaar vol nieuwe kansen en mogelijkheden om Amersfoort nóg duidelijker op de kaart te zetten. VVV Amersfoort en Stichting Citymarketing Amersfoort hebben de handen ineen geslagen om u in 2012 zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn en samen met u Amersfoort nog beter te kunnen profileren als aantrekkelijke toeristische bestemming.

Graag nodigen we u uit om partner van VVV Amersfoort en Stichting Citymarketing Amersfoort te worden. In deze folder vindt u een overzicht van de promotiemogelijkheden waar u als partner gebruik van kunt maken om uw bedrijf én Amersfoort volgend jaar in de spotlights te zetten.

Hoe kan ik daarvan profiteren?Word partner! Bepaal zelf in welke media en middelen je jouw bedrijf of publieksevenement wilt presenteren aan je doelgroep. Kruis aan van welke mogelijkheden je gebruik wilt maken op bijgevoegd formulier en stuur deze op naar:

Stichting Citymarketing regio AmersfoortPostbus 40003800 EA Amersfoort

Of fax naar 033 - 465 01 08

Page 8: Citymarketing & VVV Amersfoort Partnerpakketten 2012

Contact Meer weten? Neem contact met ons op via: Stichting Citymarketing regio AmersfoortEemlaan 7503812 ED Amersfoort033 – 469 [email protected] AmersfoortBreestraat 13811 BH Amersfoort033 – 461 [email protected]

Partnerpakket ‘Festivals en Evenementen’Bedoeld voor organisatoren van festivals en evenementen die plaats vinden in Amersfoort of omliggende gemeenten (Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk, Barneveld, Leusden, Woudenberg, Soest, Baarn of Eemnes). Citymarketing regio Amersfoort behoudt zich het recht voor om evenementen op inhoudelijke gronden te weigeren.

Organiseert u meerdere evenementen? Dan dient u hiervoor afspraken op maat te maken.

Welk partnerpakket past bij mij? Afhankelijk van de aard van uw bedrijf of instelling, en de doelgroep die u wilt bereiken.

Partnerpakket ‘Leisure’Bedoeld voor bedrijven en instellingen uit Amersfoort en omliggende gemeenten (Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk, Barneveld, Leusden, Woudenberg, Soest, Baarn of Eemnes) die opereren op de toeristische- culturele en/of vrijetijdsmarkt. Deze bedrijven of instellingen hebben een doorlopend aanbod, denk hierbij aan theaters, hotels, restaurants, toeristische attracties of winkels.

Citymarketing regio Amersfoort behoudt zich het recht voor om bedrijven op inhoudelijke gronden te weigeren.

Partnerpakket ‘Zakelijk’Bedoeld voor bedrijven en instellingen uit Amersfoort en omliggende gemeenten (Bunschoten-Spakenburg, Nijkerk, Barneveld, Leusden, Woudenberg, Soest, Baarn of Eemnes) die opereren op de zakelijk toeristische markt. Hieronder verstaan we onder meer vergader- en congrescentra, hotels, restaurants, vervoersbedrijven, cateraars en andere bedrijven en instellingen die inkomen genereren uit de zakelijk toeristische sector.

Citymarketing regio Amersfoort behoudt zich het recht voor om bedrijven op inhoudelijke gronden te weigeren.