CIO Summit 2015 - Event Magazine

Click here to load reader

 • date post

  08-Apr-2016
 • Category

  Documents

 • view

  225
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Dit Event Magazine wordt u aangeboden door IDG Nederland en IDC Benelux.

Transcript of CIO Summit 2015 - Event Magazine

 • SUMMIT 201512 FEBRUARIeventmagazine

  Driving Disruption

 • Colofon

  Hoofdredactie CIO.nlVolkert Deen

  BijdragenRedactie CIO.nlJan van Vonno, IDC

  VormgevingBert Sluyter

  FotografiePeter BoerHans Kluppel

  Organisatie CIO Summit 2014IDG NederlandIDC Benelux

  ProjectmanagementMascha van Riezen

  Marketing Gabriella Meijnckens

  SalesIDG Nederland: Liam Baker, Annelies Bos, Wijnand Plekker, Rogier Warnink

  IDC Benelux: Jerry van Ommeren, David Davis

  UitgeverMaringo Vlijter

  Dit is een uitgave van IDG Nederland Niets uit deze uitgave mag worden verveel-voudigd en/of openbaar worden gemaakt, op welke wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

  02

  kennispartners

  +44 1908 557 700 | [email protected] | air-watch.com

 • InHOUd

  03

  inhoud

  4

  6

  8

  11

  13

  14

  17

  18

  19

  23

  25

  26

  29

  31

  32

  35

  37

  39

  40

  42

  45

  46

  47

  48

  50

  53

  54

  56

  voorwoord

  advisory board 2015

  blijf als cio onmisbaar in tijden van disruptie

  bill keyworth, idc

  freek bomhof, tno

  staar je niet blind op de toekomst

  carlo schreurs, frieslandcampina

  lessen van dode bedrijven

  ren sondeijker

  mariella de koning, randstad

  mayka van acht, archer daniels midland

  'disruptie noopt tot specialisatie'

  hans van bommel, oelan

  niels groen, blinklane

  4 fouten in productontwikkeling

  disruptie bij ordina: minder ontwikkelaars, meer

  consultants

  paul cornelisse, metri

  mike out, guidion

  'wie bedenken de businessmodellen van de

  toekomst?'

  de cio als verandermanager

  dave ubachs, staples

  'de impact van technologie komt bij de meesten pas

  laat binnen'

  bas lansdorp, marsone

  wanneer is er sprake van te veel verandering?

  niemand ontsnapt aan disruptie

  'disruptie is een integrale verantwoordelijkheid'

  'je verliest de transformatieslag als je binnen de

  it-omheining blijft.'

  partner index

 • voorwoord

  04

  Een van onze uitgangspunten tijdens deze Summit is dat IT de vaak ontwrichtende innovaties die ons te wachten staan niet alleen het hoofd moet willen bieden.

  In overleg met onze Advisory Board hebben we dit jaar dan ook ruimte gegeven aan vertegenwoordigers van-uit andere delen van de business, niet alleen om hun ervaringen te delen en hun gezichtspunt op IT te horen, maar ook om te zien waar de common ground ligt.

  IT ondervindt in toenemende mate concurrentie van andere business units als het gaat om bijvoorbeeld de verdeling van het IT-budget. Hoewel soms het beeld wordt opgeroepen dat dat te danken zou zijn aan slechte samenwerking tussen IT en business, is het zeker ook een gevolg van het feit dat

  IT meer en meer een commodity is waar andere business units steeds beter mee leren omgaan, en dus ook hun eigen toepassingen voor bedenken.

  Het is in het belang van IT om die ver-smelting te omarmen en aan te grijpen om de positie van IT in de organisatie te versterken. Door nauw contact te onder-houden met Marketing, met HR, met alle busines units die vanuit hun eigen disci-pline het gebruik van IT proberen te ont-wikkelen, kan IT een sturende rol blijven spelen. Daarnaast stelt het IT in staat de specifieke kennis van de business in te zetten om de eigen afdeling effectiever te maken. Zoals Dave Ubachs (CIO Staples) het in zijn keynote zei: Hebt u als CIO eigenlijk al een interne marketing des-kundige in dienst?

  Door uw IT-afdeling neer te zetten als brand in de organisatie, en de commu-

  nicatie te benaderen als reclame voor het product dat u levert, in plaats van de gortdroge communiqus in onbegrij-pelijke IT-taal waarmee u uw collegas momenteel nog vooral afschrikt, kunt u enorme slagen maken om de positie van IT in uw organisatie te verbeteren. Op dezelfde manier is het goed om bij-voorbeeld HR te gebruiken om feeling te houden met de werknemers die uw producten moeten gebruiken.

  IT is nadrukkelijk iets dat u de komende jaren samen met uw business collegas zult ontwikkelen. Als u daartoe niet bereid of in staat bent, loopt u het gevaar dat u zichzelf buiten de ontwikkelingen plaatst. Mayka van Acht (VP HR EMEA, ADM) gaf in haar keynote aan dat ADM bij de zoektocht naar een nieuwe CIO niet is uitgekomen bij een persoon met een IT-achtergrond en ADM is daarin zeker niet uniek.

  CIO Summit2015voorwoord

  Voor u ligt de terugblik op de vierde Nederlandse CIO Summit, gehouden op 12 februari 2015 in de Philharmonie te Haarlem. Het thema van de Summit

  was dit jaar Driving Disruption, waarmee we ons concentreerden op de vraag: hoe brengen we de disruptieve technologie die op ons afkomt onder controle,

  en hoe zorgen we bovendien dat IT de drijvende kracht wordt achter de vernieuwing die dit met zich meebrengt?

  hoe brengen we de disruptieve technologie die op ons afkomt onder controle?

 • cio summit 2015

  05

  De moderne CIO is bij uitstek een com-municator, iemand die oplossingen aan-draagt in begrijpelijk Nederlands, die de vaak complexe IT-vraagstukken vertaalt naar zakelijke consequenties. Die veran-derende rol is voor veel CIOs een grote uitdaging. In het afgelopen jaar hebben we meer dan ooit collegas van stoel zien wisselen, of zelfs uit de IT zien verdwij-nen. Gelukkig hebben we ook gezien hoe veel collegas zich ontworstelen aan de rol van cost center en zich meer en meer opstellen als business partner.

  Voorafgaand aan de Summit hebben we dit jaar extra kritisch gekeken naar de deelnemerslijst, om u en ons ervan te ver zekeren dat de CIO Summit een event blijft waar CIOs bijeenkomen die zich willen ontwikkelen. Dit jaar hebben we opnieuw een hogere standaard gezet, en we danken u als deelnemer graag voor uw aanwezigheid en bijdragen.

  Wij hopen u volgend jaar opnieuw te mogen begroeten op de CIO Summit 2016! O

  Namens het gehele CIO Summit team,

  volkert deenHoofdredacteur cio.nl / B2B EventsiDG Nederland

 • 06

  CIO Summit 2015 de

  Advisory Board Graag stellen wij u op deze paginas de

  leden voor van de Advisory Board voor de CIO Summit 2015. Wij zijn deze personen veel dank verschuldigd voor hun inzet en kritische bijdragen, maar ook voor de manier waarop zij persoonlijk tijdens de Summit bereid zijn geweest de kwaliteit die ons voor ogen stond te borgen, onder meer door als moderator op te treden tijdens de rondetafeldiscussies, en door voortdurend kritisch te blijven op alle voorstellen die we ten aanzien van de programmering op tafel hebben gelegd. Dankzij deze mensen is de CIO Summit uitgegroeid tot een evenement dat meer is dan een goede netwerkgelegenheid, maar dat ook inhoudelijk aansluit bij de rele uitdagingen waar CIOs vandaag de dag mee kampen. Wij hopen hen in de toekomst nog vaak op de CIO Summit te mogen begroeten.

  onze dank is groot,

  Namens IDG en IDC,

  jan van vonnoIDC Benelux

  volkert deenCIO.nl

  mario der weduwen Vice President Information Services & CIO, Holland Casino

  Mario der Weduwen is een ervaren, op de business gerichte CIO en IT Transformation specialist met een brede achtergrond in IT management in verschillende organisaties. Hij is zeer succesvol in het verbeteren en transformeren van IT organisaties. Mario is een specialist in Change Management en IT Leadership, en een expert in Program Management, Sourcing Strategies, en Portfolio Management. Met ruim 20 jaar ervaring in Business en IT stuurt hij met succes grootschalige veranderingen aan binnen verschillende bedrijven en IT programma's. Zijn unieke vaardigheden maken hem een trusted advisor en sparringpartner voor top level management.

  maurice van veghel CIO and IT Director, Sligro Food Group

  Maurice van Veghel is lid van de directie van Sligro Food Group Nederland BV. Van Veghel werkt sinds 2008 bij Sligro Food Group. Hiervoor was hij werkzaam als ITdirector en CIO van de Technische Universiteit in Delft. Hij werd genomineerd als CIO van het jaar 2009, 2011 en 2012.

  De omzet van Sligro Food Group over 2013 beliep 2.498 miljoen, een toename van 1,3% ten opzichte van de omzet ad 2.467 miljoen in 2012. De IT omgeving kent een hoge mate van standaardisatie en is zeer centraal georganiseerd. IT speelt een centrale rol in de logistieke afhandeling en in de diverse commerce initiatieven.

  Dankzij Deze mensen is De CiO summit uitgegrOeiD tOt een evenement Dat meer is Dan alleen een gOeDe netwerk gelegenheiD

 • ADVISOry BOArD

  07

  sjourd wijdeveld Corporate IT Director, Wavin

  Sjourd Wijdeveld is de Corporate IT Director van Wavin, een bedrijf wat zich richt op watermanagement en distributie. Wijdeveld heeft veel ervaring en specialiseert zich in business proces management en transformatie.

  rob poels Programdirector modular MBA in Business & IT, Nyenrode Business Universiteit

  Dr. ing. rob Poels is op Nyenrode Business Universiteit directeur van de Modular Executive MBA in Business & IT. Poels vervult deze rol naast zijn betrekking als partner bij Twynstra Gudde, waar hij verantwoordelijk is voor de adviesgroep ICTstrategie en architectuur.

  paul cornelisse Director, Metri Group

  In verschillende management en directiefuncties legde Paul Cornelisse de basis voor een brede interesse in met name het snijvlak van business en IT. Momenteel is Cornelisse directeur van Metri Group. Cornelisse is een gepassioneerde en gefocuste change agent.

  marco van putten COO, Workstreampeople.nl

  Na zijn opleiding aan de Universiteit van Twente begon Marco van Putten zijn carrire bij Softla