Cevora jaarverslag 2010

16
RESULTATEN CEVORA 2010 CEVORA vzw - opleidingscentrum van het ANPCB (PC218)

description

Cevora jaarverslag 2010

Transcript of Cevora jaarverslag 2010

Page 1: Cevora jaarverslag 2010

reSUltAten CeVorA 2010

CEVORA vzw - opleidingscentrum van het ANPCB (PC218)

Page 2: Cevora jaarverslag 2010

www.cevora.be

Page 3: Cevora jaarverslag 2010

Geachte,

In 2010 bestond Cevora 20 jaar! In die tijdspanne is Cevora uitgegroeid tot een bevoorrechte oplei-dingspartner van de ANPCB-bedrijven en de (toekomstige) ANPCB-bedienden. De resultaten van 2010 bevestigen het vertrouwen van de ondernemingen in hun opleidingscentrum.

Hierbij vindt u een overzicht van de sectorale vormingsinspanningen van het ANPCB en de resultaten die in 2010 behaald werden via Cevora.

In de ANPCB-CAO van 16 juli 2009 werden afspraken opgenomen over de vormingsinspanningen voor 2010-2011. Daarmee onderschreven de sociale partners opnieuw het belang van beroepsop-leiding als een stimulans voor tewerkstelling, innovatie, concurrentiekracht en economische groei.

Cevora bouwde in 2010 grotendeels verder op deze solide funderingen die tijdens de vorige CAO-periodes werden gelegd. De positieve resultaten van de vorige jaren werden bevestigd. Cevora vervult dus duidelijk de rol waarvoor het vormingscentrum 20 jaar geleden werd opgericht: deelname aan opleiding blijven stimuleren. Daarbij kunnen kmo’s en zwakkere groepen onder de huidige en toekomstige werknemers van de sector op extra steun rekenen.

Als vormingscentrum van het ANPCB spande Cevora zich in om het voorbije jaar zoveel mogelijk werknemers via premies of opleidingen in eigen beheer en werkzoekenden op te leiden. De cijfers bewijzen dat deze opzet geslaagd is.

Het aantal deelnemers aan de korte bijscholingen bleef verder toenemen in 2010, net zoals de voorgaande jaren.

Het aantal werkzoekenden dat werd opgeleid via langdurige beroepsgerichte trajecten blijft eveneens belangrijk. Bovendien zette Cevora het initiatief om recent ontslagen werkzoekenden bij te scholen via korte opleidingen nog verder tot juli 2010. Zo kregen geschoolde en ervaren personen de kans om hun vaardigheden bij te schaven, hun kennis op te frissen en vlot weer aan de slag te raken.

Naast dit tijdelijke initiatief zette Cevora ook zijn bestaande outplacementactie voort. Het aantal deelnemers aan outplacementbegeleiding is lichtjes gedaald in vergelijking met de economische crisisperiode van 2009. Toch blijft het aantal deelnemers in 2010 nog hoger dan het aantal dat bereikt werd in 2008.

Cevora zette zijn inspanningen verder om te waken over de kwaliteit en de klanttevredenheid. Deze inspanningen werden overigens beloond met de verlenging van het ISO 9001: 2008-certificaat.

Op het gebied van innovatie ging Cevora op hetzelfde elan verder. Net zoals in 2009 was er een oplei-dingsaanbod gericht op het stimuleren van innovatie en ondernemingszin in de ondernemingen. Daarnaast past Cevora voortdurend de eigen dienstverlening aan in functie van een beter bereik van bepaalde doelgroepen en meer klantentevredenheid . Er werd onder meer verder werk gemaakt van vernieuwende pedagogische methodes. De inhoud van bepaalde opleidingen werd vernieuwd en geactualiseerd om aan de bedrijfsnoden te voldoen. Voor werkzoekenden lanceerde Cevora vernieu-wende initiatieven op het gebied van diversiteit.

In 2011 zal Cevora deze inspanningen voortzetten en waar mogelijk uitbreiden. Ik ben verheugd dat ook na 20 jaar inspanning en ervaring met sectoraal opleidingsbeleid de sociale partners van het ANPCB het belang van opleiding blijven onderlijnen. Deze bewuste en moedige keuze sterkt me in mijn vertrouwen dat ook het tweede deel van de CAO-periode 2010-2011 succesvol zal zijn.

René Spaey, Directeur Cevora vzw

P.S. Een uitgebreid rapport over de Cevora-activiteiten kan u raadplegen en downloaden

via www.cevora.be/publicaties. Dit rapport wordt elk jaar in april geüpdatet.

Voorwoord

Page 4: Cevora jaarverslag 2010
Page 5: Cevora jaarverslag 2010

Korte bijscholing en outplacement 73.557

Aantal werknemers 71.702

Aantal recent werkzoekenden 5.758

Aantal opleidingsdagen 127.500

Aandeel bereikte 45-plussers 28%

Stijging ten opzichte van 2009 7,5%

Herscholing naar beroep

Aantal gestarte werkzoekenden 2.830

Aantal jongeren 680

Met tewerkstellingsgraad 69%

Vormingspremies

Aantal opgeleide bedienden via premies 82.000

Aantal opleidingsdagen 120.000

Aandeel premies voor 45-plussers 19%

Alternerend leren

Aantal jongeren gestart met opleiding 121

Aantal jongeren die opleiding verderzetten 108

Cevora werd in 1990 opgericht door de sociale partners van het ANPCB, met als doel opleiding en werkgelegenheid te bevorderen.

De werkgeversmandaten binnen de beheerraad van Cevora worden waargenomen door het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO-FEB) inclusief een UNIZO-delegatie. Van werknemerskant zetelen de Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België (ACLVB-CGSLB), de Bond der Bedienden, Technici en Kaders (BBTK-SETCa) en de Landelijke Bedienden Centrale (LBC-CNE).

De missie van Cevora wordt bepaald door de afspraken die de sociale partners in hun sectorale (collectieve arbeidsovereenkomst) CAO maken. Op basis hiervan reikt Cevora instrumenten aan die de werkgevers, de bedienden en hun organisaties helpen om de vooropgestelde objectieven op het vlak van vorming en tewerkstelling te bereiken.

Sinds 2006 is Cevora ISO-gecertifieerd. Dit is het sluitstuk van jarenlange permanente inspanningen om de kwaliteit van de dienstverlening en het beheer van Cevora te verbeteren. Het kwaliteitsbeleid steunt op vier peilers: klantentevredenheid, efficiëntie en continue verbetering, gerichte groei en deskundigheid in de hele organisatie. Een beleidsdocument met meer details en informatie over dit kwaliteitszorgsysteem is beschikbaar op de Cevora-website.

CEVorA

RESULTATEN CEVORA 2010

Page 6: Cevora jaarverslag 2010

Het ANPCB is het grootste paritair comité van het land. Aangezien het een residuaire bevoegdheid heeft, omvat het alle ondernemingen en hun bedienden die niet tot een specifiek paritair comité behoren.

Dit levert een grote diversiteit aan activiteiten op, die zowel thuishoren in de primaire en secundaire sector, als de handelssector en de dienstensector.

AAntAl ondernemingen 54.746

groeigraad (2008-2009) -1,2%

< 5 werknemers 56%

5 - 19 werknemers 30%

20 - 49 werknemers 9%

50 - 99 werknemers 3%

≥ 100 werknemers 2%

regionale spreiding van de ondernemingen

Vlaanderen 62%

Wallonië 25%

Brussel 13%

Sectoriële spreiding van de ondernemingen

Primaire en secundaire sector 16%

Handel 33%

Diensten 51%

AAntAl bedienden 401.902

groeigraad (2008-2009) -2,8%

Aantal jongeren die opleiding verderzetten 108

HEt ANPCB

Page 7: Cevora jaarverslag 2010

Het belang van vorming en opleiding wordt vandaag algemeen erkend, zowel vanuit economisch als sociaal oogpunt. Die algemene bewustwording is voor een belangrijk deel te danken aan de inspan-ningen van overheden en sociale partners op diverse niveaus om permanente opleiding te stimuleren.

In het ANPCB werd in 1999 een eerste baanbrekend akkoord gesloten over vorming. De opeen-volgende CAO’s bestendigden en verbreedden deze afspraken. In de CAO van 16 juli 2009 wordt expliciet vermeld dat de sociale partners van de sector zich ertoe engageren om de participatiegraad aan vorming met 5% te verhogen, in overeenstemming met de doelstellingen van het interprofessio-neel akkoord (IPA) 2009-2010. Ter financiering van deze acties werd de bijdrage van de werkgevers aan het Sociaal Fonds vastgelegd op 0,21% van de loonmassa.

VORMING ALS THEMA VAN SOCIAAL OVERLEG

Page 8: Cevora jaarverslag 2010
Page 9: Cevora jaarverslag 2010

PARTNERSHIPS: VAN BELEIDSPLANNING NAAR UITVOERING BINNEN HET ANPCB

Om hun doelstellingen op het vlak van vorming te realiseren, werkt het ANPCB – voornamelijk via Cevora – samen met diverse partners uit de publieke en private sector, die over complementaire middelen en knowhow beschikken.

Daarbij gaat het om regionale overheidsdiensten (VDAB, le Forem, Vlaams Agentschap voor Onder-nemingsvorming/ Syntra Vlaanderen, Actiris, Bruxelles Formation), instellingen voor dag- en volwas-senenonderwijs, andere sectorfondsen en sectorale vormingscentra, private opleidingscentra en outplacementkantoren.

De samenwerking tussen de sociale partners van het ANPCB en de regionale overheden krijgt vorm in de sectorconvenanten.

ONDERSTEUNEN VAN SOCIAAL OVERLEG OVER VORMING

De sociale partners hebben een aantal stimuli ingevoerd om ondernemingen ertoe aan te zetten om opleiding als thema in het sociaal overleg op te nemen en waar mogelijk structuur te brengen in hun opleidingsbeleid via het maken van opleidingsplannen.

De meeste sectorale incentives worden hierop afgestemd. Zo zijn onder meer de vormingspremies en de mogelijkheid tot bedrijfsinterne opleiding via Cevora voorbehouden aan bedrijven die hun oplei-dingsplan lieten registreren bij het Sociaal Fonds van het ANPCB. Voor de CAO-periode 2010-2011 hebben 4220 ANPCB-ondernemingen* een opleidingsplan geregistreerd.

FINANCIëLE INCENTIVES

Er werd in het ANPCB een systeem van sectorale opleidingscheques uitgebouwd, zowel voor bedrijven als voor bedienden. Bedrijven die zelf opleiding organiseren voor hun bedienden krijgen via Cevora 40 euro per bediende per opleidingsdag en 80 euro voor 45-plussers. De bedrijven maken op grote schaal van deze incentive gebruik.

In 2010 werden via deze premies meer dan 82.000 bedienden opgeleid, goed voor ongeveer 120.000 opleidingsdagen. ANPCB-bedienden die op eigen initiatief (en voor eigen rekening) elders dan bij Cevora en buiten de werkuren een beroepsopleiding volgen, krijgen hun inschrijvingsgeld terug-betaald tot een maximum van 375 euro per jaar. In 2010 hebben 377 bedienden van deze regeling gebruik gemaakt.

Daarnaast kunnen bedrijven via Cevora genieten van prijsreducties bij een 100-tal vormings- instellingen.

CEVorA-ACtiEs: rEsultAtEN iN 2010

* Laatste cijfers gekend op 11 januari 2011.

Page 10: Cevora jaarverslag 2010

LEREN EN INNOVEREN

Cevora heeft een uitgebreid kosteloos vormingsaanbod voor de bedrijven en bedienden van de sector. Het niet-betalend karakter van de opleidingen waarborgt een lage toegangsdrempel zodat alle bedrijven en bedienden van vorming kunnen genieten. Dit neemt niet weg dat de opleidingen moeten voldoen aan een hoge kwaliteitsnorm, zoals bepaald in het ISO-certificaat.

Cevora besteedt in dat kader veel aandacht aan vernieuwing van het vormingsaanbod en de leerme-thodes. Afstandsleren of een combinatie van afstandsleren en klassikale opleiding laten toe om meer ANPCB-bedienden te bereiken en om competentiepakketten aan te bieden die niet samengevat kunnen worden in een korte klassikale opleiding. Vorming moet immers verzoenbaar zijn met de arbeidsorgani-satie.

In de loop van 2010 is Cevora nog op twee andere vlakken gaan vernieuwen in functie van een betere kwaliteit en een beter bereik van de doelgroepen.

Allereerst heeft Cevora nieuwe stappen gezet in de contacten met de bedrijven. Het heeft een strategie en een methodiek uitgewerkt om bedrijven actiever te benaderen om de opleidingsnoden te detecteren en het bereik van de acties te vergroten.

Tot slot is 2010 ook innoverend geweest op het vlak van opleidingen voor werkzoekenden. Op een creatieve manier heeft Cevora opleidingstrajecten op maat van jongere werkzoekenden gelanceerd.

Cevora koppelt tevens opleiding aan innovatie om de ondernemingszin bij de bedrijven te stimuleren. Cevora organiseert opleidingen om zowel bedrijfsleiders als verantwoordelijken van business units bewust te maken van het belang van innovatie op alle personeelsniveaus. Bovendien worden instru-menten aangereikt om bedrijfsprocessen te onderwerpen aan een kritische evaluatie en om het leren, het creatief denken en het langer aan het werk houden van werknemers te stimuleren via een aangepaste organisatiestructuur.

RESULTATEN In 2010...

> werden meer dan 1.200 verschillende opleidingsthema’s voorgesteld aan de bedrijven en bedienden;

> bleef het aantal deelnemers aan korte bijscholingen verder stijgen. 71.700 personen werden opgeleid, wat overeenstemt met een groei van 7,5% ten opzichte van 2009;

> verzorgde Cevora 127.500 opleidingsdagen (+5%);

> volgde 49% van de deelnemers een bedrijfsinterne opleiding;

> namen 855 bedienden op eigen initiatief deel aan een extra opleidingsdag naast degenen die door de werkgever worden aangeboden;

> waren ongeveer 8% van de deelnemers aan de korte opleidingen werkzoekenden, al dan niet in het kader van een outplacementbegeleiding via Cevora.

Page 11: Cevora jaarverslag 2010
Page 12: Cevora jaarverslag 2010

Cevora maakt werk van een campagne om de activiteitsgraad van 45-plussers te beschermen en te verhogen. Naast het promoten van ondersteunende overheidsmaatregelen, omvat dit initiatief volgende acties:

> Cevora betaalt verhoogde opleidingspremies aan ondernemingen voor opleidingen gevolgd door 45-plussers en biedt soepelere toekenningvoorwaarden voor de terugbetaling van inschrijvingsgeld aan bedienden van 45 jaar of ouder;

> Daarnaast is er een specifiek opleidingsaanbod gericht op 45-plussers. Binnen het uitgebreide Cevora-opleidingsaanbod zijn er tevens een heel pak opleidingen die deze werknemers toelaten om nieuwe kennis op te doen of verouderde kennis bij te schaven, zoals bureautica- en informaticaopleidingen;

> Cevora biedt een gratis competentiescreening aan in functie van opleidingsadvies voor de doelgroep (check-up 45+);

> Het outplacement voor 45-plussers werd op een sectorale wijze ingevuld.

ERVARING VALORISEREN

Binnen de aanvragen voor sectorale opleidingspremies waren opleidingen van 45-plussers in 2010 goed voor 19%. In 2010 was ongeveer 28% van de bedienden die zich inschreven voor de Cevora-opleidingen 45 jaar of ouder. Daarmee boekt Cevora uitstekende resultaten voor deze doelgroep. Het bereik van de oudere werknemers is namelijk evenredig met hun aandeel in de totale sector (29%).

BEGELEIDING EN VORMING VAN ONTSLAGEN BEDIENDEN

Werkgevers zijn verplicht om ontslagen werknemers van 45 jaar en ouder een outplacement-begeleiding aan te bieden. In het ANPCB wordt deze verplichting door Cevora van de werkgever overgenomen. Daarnaast kunnen ontslagen 35-plussers op eigen initiatief bij Cevora terecht voor een verkort outplacementprogramma. Bij sluiting en herstructurering valt deze leeftijdsgrens zelfs weg.

Het outplacementprogramma van Cevora is uniek: naast de klassieke elementen die behoren tot een dergelijke begeleiding (training in solliciteren en kennis van de arbeidsmarkt, een individuele opvolging en een persoonlijk actieplan) kan de bediende genieten van competentiescreening door een Cevora-consultant. De bediende krijgt een aanbod van kosteloze opleidingen die zijn professionele kwalificaties verhogen.

Cevora ondersteunt en adviseert de tewerkstellingscellen bij sluiting en collectief ontslag.

RESULTATEN In 2010

In 2010 zijn 1.855 personen een outplacementbegeleiding via Cevora gestart. Daarnaast zijn er nog een aantal deelnemers uit 2009 waarvan de begeleiding doorliep in 2010. Alles samen genoten iets meer dan 3.200 personen van een outplacementbegeleiding bij Cevora. Hiervan was 92% 45 jaar of meer. Ongeveer 67% van de deelnemers heeft in de loop van 2010 ingetekend op een korte opleiding uit het Cevora-aanbod en probeert zo actief zijn tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

RESULTATEN In 2010

Page 13: Cevora jaarverslag 2010

Vanuit sociale en economische overwegingen is het herscholen van werkzoekenden naar bedien-deberoepen een essentiële opdracht voor Cevora. Tijdens de langdurige opleidingen - gemiddeld 2 à 6 maanden - worden ze herschoold in functie van moeilijk invulbare vacatures, waar de plaat-singskansen ook het hoogste zijn. Zo wordt er een oplossing geboden aan ANPCB-bedrijven die geconfronteerd worden met kraptes op de arbeidsmarkt.

Met dit opleidingsaanbod wil Cevora nieuwe kansen bieden aan werkzoekenden die omwille van een lager diploma, langere werkloosheidsduur of andere factoren, moeilijker een job vinden. Aangezien de krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van demografi sche evoluties zal blijven aanhouden, intensiveert Cevora de laatste jaren de inspanningen om niches met competente werkzoekenden te vinden onder laaggeschoolden, langdurig en oudere werklozen, migranten en sinds 2010 ook jongeren (zie verder ‘schoolmoe maar niet leermoe’). Bovendien heeft Cevora andere opleidingsformules geintroduceerd om beter aan de behoeften van de specifi eke doelgroepen te beantwoorden.

Cevora heeft ook ingespeeld op de noden die de economische crisis stelt. Recent ontslagen bedienden kregen de kans om hun competenties bij te schaven tijdens kortdurende opleidingen. Zo gaf Cevora hen een duwtje in de rug om snel weer aan de slag te gaan. Die maatregel bleef van kracht tot juli 2010.

RESULTATEN In 2010...

startten 2.830 werkzoekenden een langdurige opleiding tot een bediendeberoep.

Cevora blijft er in slagen om met deze trajecten de werkzoekenden met risicokenmerken te bereiken. Van alle werkzoekenden die in 2010 met een opleiding gestart zijn, had 63% maximum een diploma hoger secundair onderwijs, 16% was meer dan 45 jaar en 15% was van buitenlandse origine.

In 2010 vond 69% van de werkzoekenden uit een Cevora-opleiding (die plaatsvond tussen het tweede semester 2009 en het eerste semester 2010) een job binnen de 6 maanden. Gezien de economische crisis is dit een mooi resultaat.

WERKZOEKENDEN: KANSEN CREëREN OP WERK DANKZIJ VORMING

Page 14: Cevora jaarverslag 2010
Page 15: Cevora jaarverslag 2010

In de loop van 2010 heeft Cevora de dienstverlening naar jongeren die on- of ondergekwalificeerd op de arbeidsmarkt komen herzien. Tot nu toe werd een systeem van alternerend leren en werken opgezet in de vorm van door de sector gesubsidieerde industrieel leerlingenwezen (ILW) contracten. Een evalua-tieonderzoek naar de efficiëntie en de effectiviteit van dat systeem heeft geleid tot de conclusie dat het resultaat te mager was in vergelijking met de inspanningen die Cevora leverde om jongeren op te leiden en aan het werk te helpen.

De sociale partners van het ANPCB en Cevora zijn bijgevolg op zoek gegaan naar een meer aange-paste dienstverlening naar jongeren. In samenwerking met diverse organisaties die ervaring hebben met werkloze jongeren, werden specifieke opleidingstrajecten opgezet. In vergelijking met bestaande trajecten voor de werkzoekenden, hebben de jongerenprojecten speciale aandacht voor:

> Wervende communicatie die eigen is aan jongeren, met de terminologie van de jongeren en de argumenten die hen aanspreken;

> Extra begeleiding, zowel tijdens het opleidingstraject als in de fase van de zoektocht naar werk;

> Aanvullende activiteiten die jongeren aanspreken, hen boeien en hen tegelijkertijd een aantal essentiële sociale vaardigheden aanleren.

RESULTATEN In 2010 De lopende ILW-contracten werden verdergezet. Aan het einde van 2010 waren er nog 121 contracten lopend. Tegelijkertijd zijn in 2010 de eerste specifieke trajecten voor jongere werkzoekenden opgezet:

> Pc- en netwerktechnicus ‘Jongeren en gaming’ in Genk, met praktijkcases en –oefeningen afgestemd op ‘gaming’;

> Applicatieontwikkelaar Iphone junior in Haasrode, met teambuilding en het ontwikkelen van applicaties voor non-profit organisaties;

> Commercieel administratief medewerker junior in Antwerpen, met hiphop;

> Administratief bediende onthaal junior in Leuven, met sessies restyling.

SCHOOLMOE MAAR NIET LEERMOE: KANS OP WERK VIA CEVORA

Page 16: Cevora jaarverslag 2010

Cevora vzw wordt paritair beheerd door de sociale partners van het ANPCB: ACLVB-CGSLB, BBTK-SETCa, LBC-NVK, CNE, VBO-FEB en de hierbij aangesloten federaties en UNIZO.