Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

36
Van de bestuursbank Activiteitenkalender Rivierenbuurt Wat is er nieuw op www.derivierenbuurt.nl Afvalwijzer 2011 Frits + Frats ! Overleg met de stadsdeelbeheerder Lidmaatschap Buurtfeest De Rivierenbuurt De bands: Van der Linde De bands: Revo De bands: Stennis De bands: De Trevira’s De bands: The Blues Kings Programma Buurtfeest Rivierenbuurt Collectanten gezocht Puzzeltijd Kunst in de buurt Het dierenziekenhuis Het juridisch loket Het hondenbeleid II Het bestuur Belangrijke (wijk)informatie Inhoudsopgave Van de redactie Tijdens het maken van deze buurtkrant is de lente duidelijk zichtbaar. De barbecue's roken in de tuinen, de mussen kwetteren er weer stevig op los en aan de overkant is de buurvrouw in de tuin aan het werk. Waarom is het niet het hele jaar door lente? Natuurlijk omdat het ook zomer moet worden! Want zonder zomer, is er geen zomerfeest. Alle vrijwilligers hebben zich hier hard voor ingezet en we maken er samen weer een groot feest van. We zien je graag op 18 juni. In deze krant wordt uitgebreid beschreven wat je kunt verwachten. Tot dan! Gerben van der Worp 1 3 5 6 8 9 10 12 14 15 15 16 16 17 18 23 24 26 29 31 33 35 36

description

krant buurtvereniging De Rivierenbuurt in Groningen

Transcript of Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

Page 1: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

Van de bestuursbankActiviteitenkalender RivierenbuurtWat is er nieuw op www.derivierenbuurt.nlAfvalwijzer 2011Frits + Frats !Overleg met de stadsdeelbeheerderLidmaatschapBuurtfeest De RivierenbuurtDe bands: Van der LindeDe bands: RevoDe bands: StennisDe bands: De Trevira’sDe bands: The Blues KingsProgramma Buurtfeest RivierenbuurtCollectanten gezochtPuzzeltijdKunst in de buurtHet dierenziekenhuisHet juridisch loketHet hondenbeleid IIHet bestuurBelangrijke (wijk­)informatie

Inhoudsopgave

Van de redactieTijdens het maken van deze buurtkrant is de lente duidelijk zichtbaar. Debarbecue's roken in de tuinen, de mussen kwetteren er weer stevig op losen aan de overkant is de buurvrouw in de tuin aan het werk. Waarom ishet niet het hele jaar door lente?Natuurlijk omdat het ook zomer moet worden! Want zonder zomer, is ergeen zomerfeest. Alle vrijwilligers hebben zich hier hard voor ingezet enwe maken er samen weer een groot feest van. We zien je graag op 18juni. In deze krant wordt uitgebreid beschreven wat je kunt verwachten.Tot dan!Gerben van der Worp

1

3 Van de bestuursbank5 Activiteitenkalender Rivierenbuurt6 Wat is er nieuw op www.derivierenbuurt.nl8 Afvalwijzer 20119 Frits + Frats !10 Overleg met de stadsdeelbeheerder12 Lidmaatschap14 Buurtfeest De Rivierenbuurt15 De bands: Van der Linde15 De bands: Revo16 De bands: Stennis16 De bands: De Trevira’s17 De bands: The Blues Kings18 Programma Buurtfeest Rivierenbuurt23 Collectanten gezocht24 Puzzeltijd26 Kunst in de buurt29 Het dierenziekenhuis31 Het juridisch loket33 Het hondenbeleid II35 Het bestuur36 Belangrijke (wijk­)informatie

Page 2: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

colofonBuurtvereniging deRivierenbuurt heeft alsdoel:­ Belangen behartigen­ Informatie verspreiden­ Deelname aan discussievan buurtbewonersbevorderen­ Opvattingen en wensenvan buurtbewonersverzamelen.Op onze website zijn devolledige statuten terugte lezen.BestuurGea Koeling (vz),Ineke Buist (secretaris),Erna Veldman (pm),Geert Hovingh,Marcel Vehof,Karen Alons enGerben van der WorpWebsitewww.derivierenbuurt.nlEmail & [email protected] 110829700CB GroningenK.v.K. 40026846Oplage 2450 stuksDistributie huis­aan­huisin de RivierenbuurtDrukkerij VolhardingDe Rivierenbuurt15e jaargangCopyright © 2011

2

Pedicureprakti jk

Anjo PerforsRijnstraat 22

9725 EV Groningen

050 5275554

06 41 308606

Voetverzorging en voetmassage

Met aantekening voor diabetici en

reumapatiënten

Behandeling in de stoel of bij u thuis,ook 's avonds.

Page 3: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

Wij (Geert Hovingh, Sia Cornelissen,Marcel Vehof, Ebel Glastra en ik) zijndit gesprek met hem en de project­leider van het Stationsgebied, GerritLieffering, eind april rond mijn keu­kentafel aangegaan en hebben hethem allemaal piekfijn uitgelegd.Deze informatie is overigensbeschikbaar, onder andere op onzesite www.derivierenbuurt.nlen te verkrijgen [email protected] wethouder heeft ons toegezegdzijn best te doen voor eeninhoudelijk gesprek met eenstedenbouwkundig expert (niet onzeeigen Geert) over de knoop dieontstaat door de afslag ZuidelijkeRing over de Maaslaan, met de teontwikkelen Emmaboule­vard (opmaaiveldniveau!), samen te latenkomen bij de Parkweg. Wij ge­lovennamelijk helemaal niet dat door hetEmmaviaduct af te breken wij pleziergaan krijgen van ‘het contact methet water’. Hoezo? We kijken danalleen maar tegen auto’s aan! En wekrijgen een ‘kleintje’ Julianaplein opde kruising met de Parkwegdaardoor. Daar zitten we toch niet opte wachten?

Verder heeft hij te kennen gegevendat De Rivierenbuurt meer aandachtverdient. Hij gaat een poging doenom een analyse van de wijk te latenmaken door de dienst ROEZ, om zode kansen en bedreigingen vooronze buurt in kaart te brengen. Wijhebben aangegeven dat dit een goedidee is, maar dat we er nog niet zoveel van verwachten. Dus we hopendat hij ons gaat verrassen!Duidelijk is in ieder geval dat deschetsen rond het Stationsgebied zorap worden ontwikkeld omdat hetStationsgebied al snel de aansluitin­gen voor de nieuwe tram mogelijkmoeten kunnen maken. Verder is hetHerewegviaduct aan renovatie toe,dus men moet een ei leggen overhoe hoog en hoe breed deonderdoorgang voor de treinen moetworden. En dat blijkt nog niet zo’nsimpele discussie te zijn, waarbijveel afhankelijk is van Prorail en deNS. Alertheid is geboden, want voorje het weet zijn er onomkeerbarebesluiten genomen die – en datklinkt misschien overdreven maardat is het zeer zeker niet – grotegevolgen voor het leefgenot in onzebuurt kunnen hebben. Meer weten?Geert Hovingh is ons aanspreekpunt.

De Rivierenbuurt: opgeslokt door het stedelijk verkeer?Wethouder Frank de Vries wilde graag met ons praten, in zijn rol alsvoorzitter van de Stuurgroep Stationsgebied. Hij was benieuwdwelke bezwaren de buurtbewoners hebben op de eerste schetsen diegemaakt zijn voor de aanpak van het Stationsgebied.

Van de bestuursbank

3

Page 4: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

4

Wij hopen het komend half jaar ookgesprekken te kunnen hebben metRijkswaterstaat, Provincie énGemeente. Want wat ons betreftworden én het project ZuidelijkeRing Groningen én hetStationsgebied nog steeds kort­door­de­bocht en ad­hoc benaderd.Voor de korte termijn: het buurtfeestkomt er weer aan! 18 juni is hetDinkelpark weer de hele dag hetmiddelpunt voor jong en oud. Er iswederom een mooi gevarieerd

programma samengesteld waarbijhet vooral belangrijk is dat debuurtbewoners van De Rivierenbuurtelkaar kunnen ontmoeten en pleziermet elkaar kunnen hebben. Ook ditjaar weer veel muziek, vanverschillende genres. En natuurlijkde mogelijkheid om je eigenmuzikale, maar ook theatralekunsten te vertonen. Meld jedaarvoor aan [email protected].

Gea KoelingPs: vorige keer had ik een linkje aanbevolen, maar de verkeerde! Het gaatom www.jouwstraat.nl!

Van de bestuursbank (vervolg)

Page 5: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

5

Zaterdag 18 juni 2011: BuurtfeestZomerfestival in het Dinkelpark.

Verdere informatie vind je in het hart van deze krant.

Zaterdag 24 september 2011:Nationale BurendagOrganiseer samen met je straat een gezellige borrel! Zetwat parasols in de straat, iedereen neemt z’n drankje,hapje en eventueel een stoel mee en zo heb je in eenklap een gezellige middag/avond.Wil je het groter maken? Vraag dan subsidie aan bij hetOranjefonds!

Oktober 2011: BuurtvergaderingHoud de buurtkrant van oktober 2011 goed in de gaten. Hierin worden denotulen van de vorige vergadering en agenda voor deze buurtvergaderingopgenomen. De notulen zullen al eerder via de website beschikbaar zijn.

Zaterdag 10 december 2011: Snert & ZoopieWinterfeestje op het winkelplein Rivierenstede. De 4e alweer. Komt allen!

Activiteitenkalender Rivierenbuurt

Belangrijke data, activiteiten, informatie en foto's kunt u te­rugvinden op onze website:

www.derivierenbuurt.nlAanmelden voor het lidmaatschap mag natuurlijk ook via dewebsite. Ook zijn we heel blij met straatcontactpersonen.

Page 6: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

6

We hebben zoveel verschillende onderwerpen te bespreken overonze buurt en zijn er zoveel mensen met evenveel meningen. Ditpast nooit allemaal meer in deze krant. Daarnaast kunnen we snellercommuniceren via internet. Daarom hebben we er voor gekozen omeen aantal onderwerpen verder uit te diepen op onze website.Dit en veel meer is te vinden op www.derivierenbuurt.nl:Foto’s van Snert &ZoopieZoek jezelf terug tussen alle mensen en kijk of je andere bekenden ziet.Was je niet op dit feest? Je kunt hier zien wat je allemaal hebt gemist.AgendaWe zetten alle belangrijke data op onze website. Je hoeft dus niets temissen!Foto’s van de buurtHeb je zelf ook mooie foto’s van de buurt, stuur ze dan op [email protected] er nieuws is, wordt dat door de redactie geplaatst.Geschiedenis van de wijkNever forget where you came from. En dat onze wijk een belangrijkonderdeel is van de stad, kun je op onze site lezen.Gemeentelijke informatieNiet te vergeten, belangrijke telefoonnummers en adressen.

Wij willen de website als actief mediumgebruiken. Ingekomen brieven en reacties zullenzo snel mogelijk geplaatst worden. In devolgende buurtkrant krijgt u een overzicht vande nieuwe onderwerpen.

Wat is er nieuw op www.derivierenbuurt.nl

Page 7: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011
Page 8: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

8

Kleding, textiel en schoenen Oud papierWordt op de aangegeven dagenopgehaald. Zet de rode zak om 8.30uur aan de straat.

Wordt op de aangegeven dagenopgehaald. Zet het oud papier om17.30 uur aan de straat.

Inzamelaar: Goudgoed Inzamelaar: Drumfanfare VIOS

06 juli07 september05 oktober 27 september

Telefoon: 050 – 526 68 81 Telefoon: 050 – 541 8 54 51

06 – 2785 6691

28 juni

Standplaats ChemokarOmdat er maar 2 keer per jaar in de Rivierenbuurt wordt ingezameld, geeftde gemeente de volgende alternatieven op het Helperplein:

14.30 ­ 15.30 uur 19.00 ­ 20.00 uur08 september 16 juni

GrofvuilU kunt uw grofvuil digitaal of telefonischaanmelden.Per jaar kunt u twee keer gratis uw grofvuillaten ophalen. Voor de derde en volgende

keren worden kosten in rekening gebracht.Via de website http://www.grofvuilmelden.nlof telefonisch op 050 367 10 00Ook de voorwaarden kunt u op deze website vinden.

Afvalwijzer 2011

19 juli

Page 9: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

9

Parkweg bewoners.Jullie zijn met z'n allen hartelijk welkom op het Buurtfeest op zaterdag 18juni. Onze weg is lang en er wonen vele bewoners. We kennen vaak maareen paar mensen. Ik zet een stok neer met het straatnaambordje Parkwegerop. Als jullie willen, kunnen we elkaar daar ontmoeten en aan tafels metelkaar eten.Tot ziens,[email protected]

Frits + Frats !

Page 10: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

10

Twee keer per jaar heeft een afvaardiging van de buurtverenigingeen overleg met de stadsdeelbeheerder Harry Delemarre. Tijdens ditoverleg worden diverse zaken besproken. Indien nodig, schuift TheoHelmus, opzichter Milieudienst Zuid, aan om de zaken betreffende demilieudienst te bespreken. Als afsluiting wordt er een schouw doorde buurt gehouden en worden een aantal aandachtslocaties bezocht.Op 21 april was er weer het halfjaarlijks overleg en eigenlijk was er nietzoveel nieuws te melden.Vernieuwing riolering in de RivierenbuurtDe volgende straten komen in 2011 aan de beurt: Berkelstraat, Rijnstraat,Lingestraat, IJsselstraat, (westelijk) deel van de Parkweg. Verder zal in eenaantal van deze straten gelijktijdig de boomstructuur worden verbeterd.Helaas is nog niet bekend, wanneer een en ander zal plaatsvinden.Reconstructie Parkweg (tussen Hoornsediep en Spaarnestraat)We hebben als bewoners ondertussen geconstateerd dat de verkeerssituatieop het kruispunt bij de brug veranderd is; Er is op de Parkweg een apartefietsstrook, aparte stoplichten voor fietsers en is de voorrangssituatie ver­anderd. Over eventuele verdere plannen heeft zowel Stadsbeheer als debuurtvereniging niets gehoord.Herinrichting VechtstraatTijdens de buurtvergadering in maart is er een eerste plan gepresenteerd.Met de feedback tijdens de vergadering is het projectteam van de gemeenteaan de slag gegaan en begin mei naar de voorzitter van de werkgroepVechtstraat gestuurd. Er is 1 set tekeningen beschikbaar ter inzage. In juniis er een inspraakronde, maar op moment van dit schrijven is de exactedatum nog niet bekend.KloosterHet klooster is onlangs verkocht. Het is nog niet bekend wat ermee gaatgebeuren.HondenuitlaatbeleidVanaf 1 mei geldt het nieuwe honden uitlaatbeleid.

Overleg met de stadsdeelbeheerder

Page 11: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011
Page 12: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

12

Heeft u zich al aangemeld als lid?De afgelopen maanden mochten we al een groot aantal mensenverwelkomen als lid van de Buurtvereniging! Enthousiaste reacties vanmensen die zich spontaan melden om te helpen bij het Buurtfeest maar ookmensen die gewoon lid willen worden van de buurtvereniging omdat ze zichbetrokken voelen bij de Rivierenbuurt. Jong en oud hebben zich alaangemeld. Het verplicht u tot niets.Het lidmaatschap blijft gratis!In dit krantje en op de site vindt u een inschrijfformulier. Het formulier indeze krant kunt u ingevuld en getekend opsturen naar Buurtvereniging deRivierenbuurt Postbus 11082 / 9700 CB Groningen. Of kijk opwww.derivierenbuurt.nl om u aan te melden. Vul a.u.b. het formulier in, hoemeer leden hoe sterker we staan. Op de site vindt u ook onze statuten, hetdoel, het lidmaatschap, het bestuur en de algemene ledenvergadering.

Lidmaatschap

Page 13: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

13

I n sch ri j fformu l i er l i dmaatschap Buu rtveren i g i ng de Rivi erenbuu rt

Lidmaatschap (vervolg)

Naam*

Adres*

Telefoonnummer

E­mail

Datum*

De buurtverenigingkan mijn hulpinroepen voor:

Praktische hulp: ja / nee

Speciale punten voor mijn straat: ja / nee

Deskundigheid: ja / neeSpecialisme:

Handtekening*

* = verplicht invullen

Page 14: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

14

Buurtfeest 2011 op zaterdag 18 juniHet is alweer 5 jaar geleden dat wij ons eerste buurtfeestorganiseerden. Ondertussen is het feest gegroeid en zijn weverhuisd van het plein van de Rivierenstede naar het prachtigeDinkelpark.Zowel de Quick’nTasty als de Klikspaan zijn er vanaf het eerste uur bij enook dit jaar zullen zij iedereen weer voorzien van lekker eten en een koudbiertje, frisje of een wijntje.Wij zijn blij dat we weer een tweetal moeders van de Widarschool bereidhebben gevonden, om vol enthousiasme de vrijmarkt te gaan organiserenvoor de kinderen en ouders van de school. De kinderen willen met deopbrengst T­shirts aanschaffen met daarop de naam en logo van de school.Dit idee ontstond, toen zij met een schoolvoetbaltoernooi meededen en zijde enige school waren zonder officiële T­shirts.De markt wordt uiteraard uitgebreid met buurtondernemers, deelnemers vanhet gezondheidplein en kunstenaars. Buurtbewoners zijn van harte welkomom zich aan te sluiten bij een van deze markten.Ook de populaire Junglerun komt weer, zodat de jongste kinderen aan deene kant, en de wat grotere kinderen aan de andere kant kunnen springen,klimmen en gek kunnen doen.In het programma is tevens ruimte voor (lokaal) talent tijdens het openpodium.Het aantal vrijwilligers blijft groeien en daar zijn wij heel blij mee. Mocht jeechter ook willen helpen, je bent van harte welkom! Meld je dan even aanvia onze website. Het is een ontzettende leuke manier om mensen uit jeeigen buurt te leren kennen.Het feest is van 12.00 tot 24.00 uur. Een gedetailleerd programma is tevinden op de middenpagina van deze buurtkrant.Tot ziens op ons buurtfeest en alvast veel plezier toegewenst!

Buurtfeest De Rivierenbuurt

Page 15: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

15

In een periode van om en nabij zes jaar heeft VanderLinde een drietal al­bums­gemaakt. De eerste twee albums ‘Fertility’ (2006) en ‘VanderLism’(2008 kregen in Nederland en Duitsland uitstekende recensies (zie media).In oktober 2009 en 2010 is VanderLindenaar ‘The Bamboo Room Studio’ van ErwinMusper (Mick Jagger, David Bowie, VanHalen, Anouk) in Cincinnati, Amerika, afge­reisd om de derde plaat ‘Wind and Rain’ opte nemen. Op dit album hebben o.a. demuzikanten Tennis Mounts (studiodrummervan o.a. Ed Kowalczyk (LIVE)) en steelgitarist Dana Keller (Stevie Wonder en MarvinGaye) verrassende tracksingespeeld. Ook hebben drie violisten en een cellist van het ‘CincinnatiSymphonic Orchestra’ op een vijftal nummers meegespeeld. De release vandit album vindt zeer binnenkort plaats. Sinds een maand wordt de nieuwesingle ‘The Difference’ gepromoot en verspreid.De muziek van VanderLinde kenmerkt zich door puurheid, openheid, herken­baarheid, maar is tegelijkertijd verrassend. Het laat zich dan ook het besteomschrijven als pop/rock en country/rock. Arjan van der Linde, componist,tekstschrijver, zanger, gitarist en bassist heeft een solide basis van nieuwemuzikanten om zich heen gecreëerd waarmee hij de podia bestijgt, teweten:Bart Schwertmann (gitaar en zang), Theun Supheert (drums en zang) enWietze Koning (gitaar). De vaste vijfde kracht in het geheel is geluidsmanTaco Amsing.

Menno Ravels, geboren Groninger, en rapper op z’n best Hollands rap of tewel (NederHop).Hij is al enige jaren bezig om zijn rapcarrière op touw te zetten en timmertaardig aan zijn weg!!Radio 538, bevrijdingsfestival 2009­2011,Simplon,Lebarache, ect ect..Een Gronings talent met veel power engoede teksten…

De bands: Van der Linde

De bands: Revo

Page 16: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

16

Wanneer de heren Stennis het podium betreden, kun je rekenen op eenenergieke, aanstekelijke live show die je mag verwachten van deze (h)echteclub muzikanten met zoveel ervaring in het live circuit. Deze gitaarrockbandis in staat om altijd weer verrassend te zijn en doet zijn uiterste best om huntomeloze enthousiasme over te brengen op hetpubliek. De basis onder de typische gitaarsoundvan Stennis wordt gelegd door Dennis, beukendachter zijn drums, en Perry, met zijn pompendebaspartijen. De volle, ronkende, soms zieldoorklievende gitaarsound van Hans en Hilbranddoet de rest en de soulvolle stem van leadzangerJohan maakt het muzikale plaatje compleet. Stennis wisselt dit gitaargeweldook regelmatig af met mooie akoestische versies van bekende nummers.De band heeft in het verleden twee albums uitgebracht met eigen,Nederlandstalige nummers. Sinds een aantal jaren botvieren de herenStennis diezelfde ontembare creativiteit op Nederlandstalige en Engelstaligecovers. Classic pop/rock, New wave uit de jaren tachtig, van ontzettendfoute disco tot de nieuwste hits, noem het maar op! Reken maar dat erniemand in het publiek stil kan blijven.

De bands: Stennis

De Trevira’s weten op hilarische en aanstekelijke wijze het publiekenthousiast te maken. Ze treden op in hun eigen Trevira kledinglijn. Dedames acteren en zingen improviserend onder begeleiding van deaccordeon. Ze spelen Nederlandstalige muziek van ‘toen en nu’ samen methet publiek. Hun repertoire is feestelijk en veelomvattend. De dames zijneven flexibel als een ‘levende jukebox’. Op verzoek zetten ze uw bedrijf,

collega of familielid in het zonnetje.Tré is een tikje ondeugend en met haar charmanteuitstraling weet ze het publiek op talentvolle wijzemoeiteloos om haar vinger te winden.Vira bespeelt op aanstekelijke­ en virtuoze wijzehaar zuchtende accordeon en samen zingen zenummers die ‘op maat’ uitgezocht worden.

De bands: De Trevira’s

Page 17: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

17

The Blues Kings spelen spetterende,ruige, broeierige, meeslepende en somshypnotiserende eigen nummers,aangevuld met eigen interpretaties vanenkele bestaande songs.

Frontman/zanger Harbert Grezel zorgt voor een pure en onmiskenbare sfeer.Hij staat bekend om zijn imponerend bluesharpspel, met strakke fraseringen volle toon.Het karakter van de nummers wordt bepaald door de stuwende, vettegitaarrifs van gitarist/bluesveteraanEric Zuidema. Zijn spel is vaak eennaadloze zessnarige verlenging van de mondharmonica.De gedreven bassist Jan Joris Sportel geeft de songs een extra dimensiedoor zijn krachtige timing en diepe basgeluid. Samen met de drums vormthij de motor van de band.De ritmesectie wordt gecompleteerd door drummer Gerrit Bruinink. Hetgemak en de inventiviteit waarmee Gerrit speelt, zorgt in combinatie met desound van de overige Kings voor het unieke geluid van de band.

De bands: The Blues Kings

Page 18: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

18

P r o g r a m m a B u u r t f e e s t R i v i e r e n b u u r t 1 8 j u n i 2 0 1 1Tijdstip

1 2.00

1 3.00

1 4.00

1 5.00

1 6.00

1 7.00

1 8.00

1 9.00

20.00

21 .00

22.00

Podium(hoofdpodium)

Muziek in het park(klein podium)

Open podium(voor ieder die wat wil spelen) Stagehold

Open podium (kids)

RevoTheater music Actby Adam Majoors

Open Podium

Herbie & The Blueskings

Treviras

Arjan van der Linde

Stennis

Activiteiten

Markt:Vrije SchoolKunstZolderopruimingBuurtbedrijven

Gezondheidsplein

Buurtbuffet

24.00

Page 19: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

19

P r o g r a m m a B u u r t f e e s t R i v i e r e n b u u r t 1 8 j u n i 2 0 1 1Activiteiten Kinderspul

Markt:Vrije SchoolKunstZolderopruimingBuurtbedrijven

Gezondheidsplein

ponyrijden

kanoën

GROOT opblaaskussen,glijbaan, klimding

skateboardenBuurtbuffet

Page 20: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

20

HoofdsponsorenQuick’ntastywww.quickntasty.nl050 – 526 01 40

Café de Klikspaanwww.cafedeklikspaan.nl050 – 527 17 66

Gemeente Groningengemeente.groningen.nl

StersponsorenMax Parket

www.maxparket.nl050 – 527 20 30

PLUS Supermarktwww.plus.nl

050 – 526 04 99

Chr. Woningstichting Patrimoniumwww.patrimonium­groningen.nl

050 – 529 99 99

De Nieuwe Fabriekwww.denieuwefabriek.nl

06 – 146 913 58Woningcorporatie Nijenstee

www.nijestee.nl050 – 853 35 33

Page 21: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

21

SponsorenRijwielhuis Klei

www.rijwielhuisklei.nl050 – 525 37 31

La Bouquetterie Fleurswww.labouquetterie.nl

050 – 526 81 11Hoorstudio Renses

www.hoorstudiorenses.nl050 – 525 75 93

Beautypointwww.beautypointgroningen.nl

050 – 528 13 77Voetvitaal

www.voetvitaalgroningen.nl050 ­ 41011860

Univé Noord NederlandPaterswoldseweg 322

050 – 525 55 83Schoonheidssalon Margjehttp:\schoonheidssalonm

argje.come2me.nl050 – 525360106 –29513 212

PedicurepraktijkAnjo PerforsRijnstraat 22

050 – 527 55 5406­41308606

PreventiefVeiligheidsdiensten

Euroborgwww.preventief.eu050 – 587 87 94

Van der Ende Installatieswww.vdeinstallaties.nl

06 – 48 42 56 88Fysiotherapie Huls

[email protected] – 527 00 07

De Huismeesterswww.dehuismeesters.nl

050 – 365 71 71ZINN Thuiszorgwww.zinnzorg.nl06 ­307 67 397

[email protected] – 527 25 33

Rentampwww.rentamp.nl050 – 527 01 61

Schoonmaakbedrijfde Wit

www.schoonmaakbedrijfdewit.nl050 – 31876 30

Cees BloemenHereweg 31

tel. 050 – 525 40 66Tandarts Eikelenboom,

Hereweg 67050 – 541 53 96

Vrienden van de buurtvereniging de Rivierenbuurt**Dierenziekenhuis, Vechtstraat 74, tel. 050 – 526 32 55Massagepraktijk Heleen van Dijk, Fongersplaats 49, tel. 06 – 404 30 557** Vrienden van de Rivierenbuurt kun je worden door bijvoorbeeldstructureel voor de buurtkrant een column te schrijven of anderszins debuurtvereniging (financieel) te ondersteunen.

Page 22: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

Wij zi jn opzoek naar leuke mensen die achter de bar wil len werken

1 0 a 1 5 uur per week.

Heb je interesse kom dan even een CV bij ons langs brengen.

Of bel even met 06-4801 9750.

Elke dag geopend vanaf 1 6.00 uur.

Cafe de Klikspaan

BarpersoneelGezocht:

Page 23: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

23

Jaarlijks vindt de collecte van de dierenbescherming plaats in de weekrondom Werelddierendag (4 oktober). De opbrengst van de collecte wordtlokaal besteed en komt dus direct ten goede aan dieren in de regioGroningen.Als vrijwilliger voor de Dierenbescherming ben ik de contactpersoon voor deRivierenbuurt en regel ik de jaarlijkse de collecte. In 2011 vindt deze plaatsin de week van 2 t/m oktober 2011. Naast het inzamelen van de bijdragendoor collectanten, worden collectebussen bij de verschillende ondernemersen organisaties in de wijk neergezet.Ik ben nog op zoek naar collectanten! Dus als u direct iets wilt betekenenvoor de dieren in uw regio, meld u dan aan als collectant. Zo kunt u uwsteentje bijdragen aan het bestrijden van dierenleed en u bepaalt zelfhoeveel tijd u eraan wilt besteden. Wilt u meehelpen, dan kunt u mij bellenop 06­20352138 of mail naar [email protected] .Dank u wel!Met vriendelijke groeten,Janneke Oomen

Collectanten gezocht

OEPS...RectificatieIn de vorige buurtkrant is abusievelijk niet vermeld dat de foto op devoorzijde uit de Groninger Archieven komt en dat de buurtfoto door Prof. Dr.Bert Otten is gemaakt.Wilt u ook met uw foto in de buurtkrant of op de website, mail uw foto dannaar: [email protected]

Page 24: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

24

De vorige puzzel heeft weer hele mooie reacties opgeleverd. De oplossing is:Het leven van de zonnige kant bekijken.We hebben de prijzen aan de gelukkige winnaars uitgedeeld.De winnaar van de woordzoeker zijn Klaas Jan Wijk en Rianne Meerman.Een boekenbon gaat naar R. de Haan ­ Kraai.Het is niet moeilijk om mee te doen met de volgende puzzels, 2 sudoku’s eneen woordzoeker.De winnaar van de woordzoeker krijgt een cadeaubon ter waarde van €12,50. Er kan gekozen worden uit een CD­bon, boekenbon, bloemenbon ofeen slijterijbon.Alle inzenders maken kans op een waardebon ter waarde van € 12,50 bijschoonheidssalon Margje (Rabenhauptstraat).

Uit de inzendingen met de juiste oplossingen wordt een winnaar gekozen.Maakt u er dus een leuke inzending van. Vergeet niet uw naam en adres tevermelden. Geef ook aan voor welke cadeaubon u in aanmerking wiltkomen. Veel plezier!

Stuur de oplossing van de woordzoekervoor 15 juli naar:De RivierenbuurtPostbus 110829700 CB Groningen

Puzzeltijd

Page 25: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

25

Puzzeltijd (vervolg)

Page 26: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

26

GRONINGEN ­ De kunstraad Groningen heeft de provinciegeadviseerd de subsidie aan het Grafisch Museum Groningen metingang van 2013 stop te zetten.Als dit advies door Gedeputeerde Staten in een voorstel aan de Staten vanGroningen wordt voorgelegd, komt het voortbestaan van het GrafischMuseum Groningen in gevaar. Het museum verkeert al in financiëleproblemen.VerbijsteringMet verbijstering heeft het bestuur van hetmuseum kennis genomen van de ‘wel heelmerkwaardige argumentatie’ die tot ditadvies heeft geleid.AanzetHet Grafisch Museum Groningen streefternaar in de nabije toekomst onaf­hankelijkte zijn van overheidssubsidies en duurzaam een belangrijke bijdrage televeren aan het erfgoedbeleid van ‘het Verhaal van Groningen’. Dat kanechter niet zonder investeringen vooraf en verdergaande professionalisering.Daarvoor heeft het Grafisch Museum Groningen in haar strategisch plan2013 – 2016 een aanzet gegeven.LevensvatbaarheidDe kunstraad geeft aan dat zij het Verhaal van Groningen en cultureelondernemerschap belangrijk vindt, maar tegelijkertijd zijn die ambities vanhet Grafisch Museum Groningen reden voor de kunstraad om de subsidiesvan de Provincie Groningen stop te zetten. “Dat daarmee de levensvat­baarheid van het museum in gevaar komt, is kennelijk niet belangrijk”,aldus een woordvoerder van het museum.Het college van burgemeester en wethouders vindt dat het museum zelfverantwoordelijk is voor de financiële problemen.Bron: dé Weekkrant, 04 mei 2011

Teken nu de petitie via onze website www.derivierenbuurt.nl

Kunst in de buurt

Page 27: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011
Page 28: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011
Page 29: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

29

Het dierenziekenhuisLentekriebels in het KattenbosDeze titel verwijst niet naar een sprookje, waarin poezen zorgeloosrondhuppelen tussen de bomen. Het Kattenbos bestaat echt! Het iseen stukje bos gelegen in een natuurgebied tussen Leek en Marumop de grens van de provincies Groningen en Friesland. In dat bosstaat een boerderijtje met daar omheen diverse verwarmdeverblijven en fantasierijke bouwsels.Hier verblijven ongeveer 150 katten die om wat voor redendan ook niet op een normale manier plaatsbaar zijn. Deopgenomen dieren zijn soms schuw, onzindelijk of aso.Sommigen zijn als kitten voor de deur gezet, over deschutting gegooid of gelukkig net op tijd ergens gevonden.De dieren wonen in grote rennen in het bos en hebbenallemaal een verwarmde binnenruimte waar ze naar eigenbehoefte kunnen slapen en schuilen bij slecht weer.Eenmaal opgenomen worden de katten tot aan hun doodliefdevol verzorgd door Lenicka Roozendaal, haar dochterMiluska, Rob en een aantal zeer toegewijde vrijwilligers.De poezen hebben prachtige namen. Wat te denken van Bonbonblok, Opa,Aubergientje, Zacharias en Hupsefluts! De dieren leven in grote harmoniemet elkaar in verschillende afdelingen. Het Kattenbos beschikt over eenheuse ziekenboeg/quarantaine in de heilzame kleuren lila en paarsgeschilderd, zelfs voorzien van een couveuse.Wij van Dierenziekenhuis Groningen zijn de lijfartsen van dezekattengemeenschap. Reden om Stichting Kattenbos voor de buurtkrant eensin het lentezonnetje te zetten. De kosten voor diergeneeskundige hulp,huisvesting en voeding worden betaald uit inkomsten van donateurs,adoptanten, giften en schenkingen. Stichting Kattenbos is in 1993 opgerichten krijgt geen subsidie. De mogelijkheid bestaat een poes of een katerfinancieel te adopteren. Het minimum bedrag voor een adoptie is € 120,­ perjaar. Je hebt dan eigenlijk een eigen kat op afstand en kan je de kat ookbezoeken als je dat wilt.

Page 30: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

30

Het dierenziekenhuis (vervolg)Omdat de katten tot het einde van hun leven in het Kattenbos verblijven zijner relatief veel katten op leeftijd te vinden. Net als bij ons komt deouderdom met gebreken en zijn er veeloude katten met gebitsproblemen enschildklier­ en nierziekten. Deze dierenhebben soms kostbare medicijnen envoeding nodig. Maar is het heerlijk omte zien hoe ze van hun oude daggenieten en lekker op een warm plekjeliggen te soezen in het lentezonnetje.Nieuwsgierig geworden?Neem een kijkje op de website van het Kattenbos.www.123website.nl/KattenbosEn misschien is het een idee om als buurt of straat een kat te adopteren?Ook heeft het Kattenbos altijd behoefte aan vrijwilligers. Niet alleen om dedieren te verzorgen maar valt er ook altijd wel wat te verven of tetimmeren! Een eigen auto is dan wel handig, want is het Kattenbos metopenbaar vervoer slecht te bereiken.Voor informatie kunt u ook altijd bij ons terecht, want het Kattenbos is voorons heel speciaal en we hopen dat de bewoners ervan ook deze lentezorgeloos van het leven kunnen genieten en zo een sprookje waarheidwordt!

Juni: Maand van het chippen

Laat uw huisdier chippen voor maar

€ 28.50

Vechtstraat 74

9725 CW Groningen

Tel: 050-5263255

www.huisdierenkliniek.nl

Page 31: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

31

Verhuren is niet geheel risicoloos.Verhuurders die vooraf geen adviesinwinnen, komen vaak bedrogen uit.Ook voor huurders is het raadzaamom na te gaan wat hun rechten enplichten zijn voordat de stap wordtgemaakt om te gaan huren. Dejuridisch medewerkers van hetJuridisch Loket geven gratisjuridische informatie en advies.Hieronder volgen alvast een paartips:VerhurenHet eerste waar je als aspirantverhuurder op moet letten is devraag of er een huurbeding in dehypotheekakte is opgenomen.Volgens dat beding is het zondervoorafgaande toestemming van dehypotheeknemer (bank) niettoegestaan te verhuren. Inverhuurde staat is de woning immersgemiddeld 40% minder waard. Als jetoch verhuurt kan de bank dehuurder er zonder probleemuitzetten, waardoor je tevenscontractbreuk pleegt jegens dehuurder. Niet doen dus.Ongeacht een huurbeding is hetopletten geblazen wanneer je een

tijdelijke huurovereenkomst aangaat met een huurder. Na afloop vande huurtermijn mag de huurdervolgens de Nederlandsehuurbeschermingsregels blijvenzitten tenzij je vooraf hebtafgesproken dat je er zelf in gaatwonen na afloop van de termijn ofals een eerdere huurder terugkomt,bijvoorbeeld na tijdelijk in hetbuitenland te hebben verbleven.Verkoop van het huis is echter geenreden de huurovereenkomst tebeëindigen na afloop van dehuurtermijn.Het is daarom aan te raden je huis teverhuren aan mensen die zeker naverloop van tijd uit zichzelf weggaan. Denk bijvoorbeeld aan mensendie hun huis hebben verkocht terwijlhun nieuwe huis nog niet vrij is ofnog niet gereed voor bewoning(bijvoorbeeld huizen in aanbouw).Het kan hierbij om eenhuurovereenkomst voor bepaalde ofonbepaalde tijd gaan. Bedenk dus bijverkoop van je huis dat de kopersbereid moeten zijn te wachten tot dehuurders gereed zijn te vertrekken.

Het juridisch loketDe valkuilen van (ver)hurenStel je kunt de hypotheek niet meer betalen en je bent genoodzaaktje huis te verhuren. Wat zijn dan de valkuilen? En wat zijn ook alweer je rechten als huurder? Volgens het Juridisch Loket zijn dezevraagstukken aan de orde van de dag.

Page 32: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

32

HurenHuurders, let op bij een contract voor bepaalde tijd. Als je besluit de woningeerder te verlaten, ben je verplicht de huur te blijven betalen tot het eindevan de huurtermijn, tenzij je een acceptabele vervanger vindt. Na dietermijn kan je wel opzeggen ook al is de huur bijvoorbeeld met een jaarverlengd.Wees ook op je hoede bij een huis dat meer dan een jaar leegstaat en dattijdelijk verhuurd wordt met een vergunning van B&W op grond van deleegstandwet. De minimale periode is 6 maanden en de maximale 2 jaar,telkens te verlengen met een jaar tot maximaal 5 jaar. In dit geval geldt dehuurbescherming niet.Tenslotte geldt de huurbescherming ook niet voor huur die naar haar aardvan korte duur is. Er valt te denken aan de huur voor vakantiedoeleindenvan bijvoorbeeld enkele weken of een maand van mensen die elders hunhoofdverblijf hebben.Neem contact op met het Juridisch Loket Groningen als u nog extrainformatie wilt of vragen heeft. Het Juridisch Loket Groningen geeft u gratisinformatie en advies met betrekking tot alle rechtsgebieden, eventueelverwijzen wij u naar advocatuur, mediators of overige instanties.Het Juridisch Loket GroningenCoehoornsingel 40900­8020 ( € .10ct per minuut)

Het juridisch loket (vervolg)

Page 33: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

33

Dat voorstel is in september 2009door de gemeenteraad aangenomen.Het aanwijzen van deze gebiedengeeft duidelijkheid bij een andereregel die al langer in onze stad geldt:overal is de hond aangelijnd, behalvein de uitrengebieden.Het hondenbeleid moet er aan bijdra­gen dat iedereen op een prettigemanier gebruik kan maken van deopenbare ruimte en het groen.Honden horen erbij in onze stad: zebezorgen hun baasjes veel plezier,zorgen voor sociale contacten envoor veiligheid op straat. Immers,hondenbezitters lopen dagelijks doorhun buurt en hebben mede daardooreen goed beeld van wat er speelt inhun wijk. Maar er moet in de stadook ruimte zijn om te spelen, tesporten en te wandelen zonder tehoeven letten op hondenpoep enloslopende honden. Met de uitwer­king van het hondenbeleid wil degemeente alle Stadjers zoveelmogelijk tegemoet komen.De plannen voor hondenuitlaat­ en

uitrengebieden zijn onder meergemaakt op basis van door Stadjersaangeleverde informatie. Daarnaastis rekening gehouden met de nabij­heid van scholen en drukke wegenen heeft ecologie bij het bepalen vandeze gebieden een rol gespeeld. Indecember 2010 zijn de voorstellenvoor uitlaat­ en uitrengebieden voor­gelegd aan hondenbezitters en ande­re betrokkenen. Uit de reactieskwam naar voren dat hondenbezit­ters het aantal en de omvang vanvooral de hondenuitrengebiedenontoereikend vonden. Er is toen opbasis van al die reacties nogmaalsgekeken naar mogelijkheden omdergelijke gebieden in de stad aan tewijzen. Ook andere ideeën die toenbinnenkwamen zijn op hun haalbaar­heid getoetst.Om aan de wensen voor meerhondenuitrengebieden tegemoet tekomen, zijn er nog eens 22 honden­uitrengebieden en 15 uitlaatgebiedenaangewezen in de stad. Zo isbijvoorbeeld het Sterrebos alshondenuitrengebied aangewezen.

Het hondenbeleid IIDe gemeente Groningen heeft in de afgelopen maanden gewerkt aanhet aanwijzen van hondenuitlaat­ en uitrengebieden in de stad.Hierbij zijn de inwoners van de stad, hondenbezitters en niet­hondenbezitters, zoveel mogelijk betrokken. Het inrichten van dezegebieden vormt, samen met de opruimplicht voor hondenpoep, deuitwerking van het initiatiefvoorstel Hondenbeleid van deChristenUnie.

Page 34: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

34

Verder zijn 6 uitrengebieden veranderd in een hondenuitlaatgebied enwerden voorstellen voor 4 hondenuitlaatgebieden ingetrokken vanwegeklachten van aanwonenden. De voorstellen voor seizoensgebondenuitrengebieden zijn voor de gemeentelijke recreatieplassen overgenomen.Ook gelden er seizoenstijden voor een deel van het Stadspark. Alle regels,een overzicht van de hondenuitlaat­ en uitrengebieden en aanvullendeinformatie vindt u op de website www.groningen.nl/hondDe indeling van de uitren­ en uitlaatgebieden is gemaakt op basis van dewensen van nu en de huidige verdeling van honden over de stad. De praktijkmoet uitwijzen of deze indeling voldoet en of in de toekomst nogaanpassingen nodig zijn. Heeft u daarvoor suggesties, dan nemen we diedaarin mee. U kunt contact opnemen met het loket Beheer en Verkeer, tel.(050) 367 89 10, of mailen naar: [email protected]

Het hondenbeleid II (vervolg)

Page 35: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

35

Gea Koeling VoorzitterRabenhauptstraat 74, 06 50213426, [email protected] Veldman PenningmeesterBerkelstraat 7, 06 504 160 13, [email protected] Buist SecretarisBarestraat 21­8, 050 5265400, [email protected] Alons Bestuurslid, straatcontactenRabenhauptstraat 1/1, 050 5714920, [email protected] Hovingh Bestuurslid, RO specialistParkweg 94, 050­525 75 64, [email protected] van der Worp Bestuurslid, eindredactie buurtkrantIJsselstraat 59b, 050­7078201, [email protected] Vehof Bestuurslid, beheer openbare ruimte en websiteParkweg 87a, 050 5291302, [email protected]

Het bestuur

1 0- Jarig bestaan,Een nieuwe naam,Een nieuwe vestiging erbij ,

Vanaf 1 februari door onder de nieuwe naam, Fysiocompleet, met een nieuw logo en met een extra vestigingin de Oosterpoort, ons adres in de Rivierenbuurt bl i jft gel i jk.

Het adres in de Oosterpoort: Meeuwerderweg 2 9724 ET Groningen Tel:050-3641 922Het adres in de Rivierenbuurt: Merwedestraat 54 9725 KE Groningen Tel: 050-5270007

Kijkt u voor informatie op www.fysiocompleet.nl , e-mail [email protected]

Page 36: Buurtkrant Rivierenbuurt Groningen juni 2011

36

Belangrijke (wijk­)informatieAlarmnummer: 112Hulpdienst SOS: 050 525 00 00Doktersdienst: 0900 92 29Buurtagent Kees BosVia Bureau Groningen zuid: 0900 – 88 44

Buurtconciërge Jan Velthuis: 050 – 313 61 99 / 06 – 5204 6214Stadsbeheer: 050 – 367 89 10(melding woonomgeving zoals losse stoeptegel,kapotte lantaarnpaal of zwerffiets)

Meldpunt overlast: 050 – 587 58 85Milieudienst: 050 – 367 10 00

Gemeentelijk informatie centrum: 050 – 367 70 00

Websites van belangwww.buurtbeheer.nlhttp://fleximap.groningen.nl/gnmaps/meldingen(melding woonomgeving zoals losse stoeptegel, kapotte lantaarnpaal ofzwerffiets)www.ringgroningen.nlmilieu.groningen.nlwww.grofvuilmelden.nleloket.groningen.nlduurzaamstestad.groningen.nlwmo.groningen.nl (Wet maatschappelijke ondersteuning)zorgloket.groningen.nlwww.derivierenbuurt.nl

Buurtvereniging de RivierenbuurtPostbus 11082

9700 CB Groningenkopij voor de buurtkrant:

[email protected]