Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

32
> BUURTKRANT NOORDERPLANTSOEN JAARGANG 26 NUMMER 1 maart 2009

description

Buurtkrant van het Noorderplantsoen

Transcript of Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

Page 1: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

> Buurtkrant n o o r d e r p l a n t s o e n

Jaa

rGa

nG

26

nu

MM

er 1 maart

2009

Page 2: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

klaas schrage van auto “West-end” in de tuinbouwstraat is per 1-1-09 na vele jaren gestopt met zijn carrosseriebedrijf. In zijn

beeldbepalende garage verricht hij voortaan alleen nog klusjes voor een beperkte groep

kennissen. klaas, het beste gewenst!

Page 3: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

3december

Van de redactieVan de redactie 3

doorgeefpen: Bommen 5

kwijtschelding belalastingen 6

Jaarverslag 2008 7

koken met david 11

agenda algemene leden Vergadering 12

regiotram 14

kinderpagina 15

al ruim 60 jaar in de buurt 16

noorderplantsoenpuzzel maart 20

Bouwplan voor kerklaan 41 20

eenmanszaak in de buurt 25

Financiële afrekening 2009en toelichting 26

Copyright interview 28

neutenschaiten 30

Inhoudna een echt schaatswintertje en een nat en guur vervolg is de tijd aangebroken voor een fraai voorjaar. een voorjaar in het noorder-plantsoen gaat natuurlijk gepaard met het voorjaarsnummer van onze buurtkrant. Hier is ie dan!de redactie heeft er in de nieuwe samenstel-ling met Moniek, Frank, ans, anneke en on-dergetekende een leuke krant van proberen te maken. Met nieuws van de buurtvereniging, alV, vaste rubrieken en leuke ingezonden stukken is deze krant prettig gevuld.In het decembernummer van 2008 hebben we het reeds aangekondigd: de redacties van de buurtkrant en website www.noorder-plantsoen.nl zijn nu samengevoegd. dit werkt niet alleen effectiever en efficiënter: de inhoud zal ook meer worden geïntegreerd. Zo kan het zijn dat vanuit een buurtkrant artikel nader zal worden verwezen naar de website voor meer achtergrondinformatie en andersom. de communicatiemiddelen buurtkrant en website kunnen elkaar flink versterken. daar zetten we op in.ook zal de website de komende tijd worden verbeterd: door middel van een nieuwe tech-niek (CMs) zal de site interactiever worden en is het mogelijk om met meerdere mensen de website te voorzien van nieuws, artikelen en foto’s. leden van de buurtvereniging, buurtcorrespondenten, fotografen en andere vrijwilligers kunnen dus actief meedoen om van noorderplantsoen.nl een succes te maken.kortom: er wordt druk aan onze digitale snel-weg getimmerd. Geïnteresseerd om bijvoor-beeld als buurtcorrespondent straks evt. mee te werken? stuur dan een mail naar [email protected]. natuurlijk kun je ook op de hoogte blijven van alle nieuwtjes omtrent de buurt en het noorderplantsoen middels onze nieuwsbrief. Geef je op via een mailtje naar [email protected] nu veel leesplezier met dit voorjaars-nummer.

peter Boer, namens de buurtkrantredactie

de deadline voor de volgende uitgave is zaterdag 16 mei 2009.

de buurtkrant noorderplantsoen verschijnt 4 keer per jaar in een oplage van 2000. Ing-ezonden stukken, reacties en vragen aanleveren met naam, adres en telefoonnummer. plaatsing geschiedt alleen met naamsvermelding. de redaktie behoudt zich het recht voor de kopij eventueel te verbeteren of in te korten.

maart

Page 4: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen4

noorderplantsoen.nl fotowedstrijd

Weet jij waar en ± wanneer deze foto genomen is?

Geef de oplossing door via email op [email protected] en win een set van 3 ansichtkaarten van het noorderplantsoen.

oplossing fotowedstrijd van december: de foto was genomen tijdens het huiskamerconcert in het ‘kraaiennest’ bovenop het dak van het huis van de familie doevendans en Viersma in de Verlengde Grachtstraat.

Page 5: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

5december

BommenWoensdagavond 18.45u , de bel! Ik verlaat met moeite de bank. drie buurvrouwen staan geduldig te wachten, de volgende twee worden opgehaald en samen wandelen we richting buurthuis. Bewegen op Muziek.de zaal vult zich met vrouwen, jong, ouder, slank of een pondje meer. een stuk of twin-tig vandaag, dat wisselt nog wel eens. er wordt nog wat bijgekletst, kleding aan/uit-getrokken. dan start de muziek en begint de juf. na een rondje is iedereen ingevoegd en gaan de knieen schuin omhoog, de armen alle kanten op en hebben we stevig de pas erin. de muziek houdt ons gaande. Zo, de eerste spieren zijn weer los.

Ieder zoekt een plaats in de ruimte en oei, daar komen de ingewikkelde oefeningen. opletten nu, want soms schiet mijn ritmegevoel tekort, of zijn er teveel verschillende bewegingen. Met veel aandacht wordt hier gezwoegd, een enkeling kijkt schichtig om zich heen; lijkt het er een beetje op wat ik doe? Misschien een beetje uit de pas? dan maar geen armen die meedoen.

Gelukkig, de mat. Handdoeken worden uitgerold, even rust. Buikspieren, beenspieren, bilspieren, we gaan ze allemaal bij langs. ondertussen worden de nieuwtjes uitgewis-seld, gekreund om de stijve spieren die aangespannen moet worden, meegezongen met muziek uit de jaren 60-70.en de juf gaat door, een uur lang. na een ontspannen einde klinkt haar stem: dit was het weer voor vandaag. Bedankt en tot de volgende keer!Zo, de lont is er weer uit voor deze week.

op de terugweg nemen we de buurt nog eens door. Het miezert, maar we zijn zo thuis.nog even wat eten en een welverdiende avond ligt voor ons.

anneke van diepen

d o o r G e e F p e n

Zondag 22 maart houdt het IVn een excursie in het noorderplantsoen op zoek naar börgbloumkes. start om 14 uur bij restaurant “Jantje zag eens ...”

Voor andere IVn-excursies zie www.ivn-groningen-haren.nl of de ivn folder bij VVV of bibliotheek

eXCursIeBörgbloumkes(stinseplanten)

maart

Page 6: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen6

een nieuwe belastingronde is begonnen. Hefpunt, het belastingkantoor van de Waterschappen, heeft onlangs een brief aan de Groningers verstuurd over zuiverings- watersysteem- en verontreinigingsheffing. en van de gemeente Groningen krijgen de stadjers binnenkort informatie over de afvalstoffenheffing. Iedereen met een inkomen op bijstandsniveau (en die geen vermogen heeft zoals een huis met overwaarde, een auto die duurder is dan € 2.269, een caravan of veel spaargeld) ) heeft in principe recht op gehele of gedeeltelijke kwijtschelding van deze belastingen. de besparing kan voor een eenpersoonshuishouden

oplopen tot € 300 en voor een gezin zelfs tot meer dan € 460. als je denkt dat je in aanmerking komt, kijk dan voor meer informatie op www.groningen.nl/belastingen of www.hefpunt.nl. Je kan ook gaan praten bij de balie van de gemeentelijke dienst Informatie administratie, kreupelstraat 1. openingstijden:maandag 13.00 - 16.00dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 16.00 uuren donderdagavond 18.00 - 20.00 uur

Martha MolBuurtvereniging noorderplantsoen

kWIJtsCHeldInG BelastInGen

Page 7: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

7december

Jaarlijks doet het bestuur verslag van de activiteiten in het afgelopen jaar en van de ontwikkeling van de financiën, die er nauw mee samenhangen. dit ten behoeve van de gemeente Groningen als subsidieverstrekker, maar ook voor de bewoners in onze buurt. Het financiële jaarverslag en de bijbehorende toelichting staan elders in deze krant.

Jubileumfeest buurtverenigingHet jaar 2008 stond in het teken van de viering van het 25-jarig bestaan van de buurtvereniging, die al langer bestond maar in 1983 op verzoek van de gemeente een officiële status kreeg. al in september 2007 vond de eerste bijeenkomst plaats van zeven buurtbewoners, w.o. twee bestuursleden, om het jubileumfeest in de steigers te zetten. diverse vergaderingen later resul-teerde dit in een feestweek van zondagmorgen 22 tot en met zaterdagavond 28 juni. dankzij de inbreng van vele buurtbewoners en anderen werd het een succesvol festijn, dat niet in de laatste plaats mogelijk werd gemaakt door een flinke financiële bijdrage van de gemeente. Het jubileumfeest ging van start met een openluchtbrunch in het plantsoen bij de ovale vijver. Hiervoor had super de Boer kerklaan royaal etenswaren en drankjes beschikbaar gesteld. diverse jongere buurtbewoners deden mee aan een door Xantha doevendans georganiseerde speur-tocht in het plantsoen. een ander geslaagd programma-onderdeel waren de huiskamercon-certen gedurende drie dagen op 15 verschillende locaties in de buurt, verzorgd door 16 zeer uiteenlopende acts. doorlopend konden buurtbewoners meedoen aan het Gast aan tafel-project, dat leidde tot verspreiding van bijzondere menu’s en her en der nieuwe kennissen opleverde. Grote belangstelling was er voor de wandelingen door de buurt en het plantsoen. de eerste werd verzorgd door tijmen Hordijk van platform Gras n.a.v. de uitgave van de architec-tuurgids noorderplantsoenbuurt en oranjebuurt, verschenen in een extra grote oplage. de tweede door stadjer van het jaar Beno Hofman. Hij werkte ook mee aan de heruitgave van zijn eerste boekje “100 jaar noorderplantsoen”, waarvan de gehele oplage van 250 snel was uitver-kocht. de laatste leerzame en humoristische excursie kwam voor rekening van Jan doevendans van Buitenbedrijf BBZ in de Verlengde Grachtstraat. de feestweek werd besloten met een groots slotfeest in en om lichtbruin café de Bres m.m.v. o.a. de bekende band planet orange.de buurtkrant besteedde uiteraard ruime aandacht aan het feest. Hierover straks meer. een belangrijke rol was daarnaast weggelegd voor de website www.noorderplantsoen.nl met daarop het fraai uitgevoerde jubileumprogramma in de stijl van de uitgebrachte affiches. om voldoende publiciteit aan het feest te geven werd van huis tot huis informatie verspreid.

Buurtkrantook in 2008 kwam de Buurtkrant noorderplantsoen, die wordt bezorgd op alle adressen in onze buurt, vier keer uit. Het bestuur leverde onder meer bijdragen i.v.m. de ledenvergaderingen. Ver-der bepaalt de redactie de inhoud van de krant. de eind 2007 nieuw aangetreden ploeg bestond aanvankelijk uit vijf leden. omdat al spoedig één van hen afscheid moest nemen, bleef het aantal redactieleden in 2008 grotendeels beperkt tot vier. Het jaar 2008 stond voor de redactie in het teken van het uitbrengen van de jubileumkrant i.v.m. de viering van het 25-jarige bestaan van de Buurtvereniging. deze krant kwam uit op dubbel formaat met een full colour-omslag voor reke-ning van huisdrukker Copyright! peter Boer memoreerde namens de redactie de mogelijkheid om dankzij samenwerking met de jubileumcommissie de krant naast de vaste rubrieken “extra” te vullen met zeer interessante (historische) verhalen, prachtige interviews en een uitgebreid programma van de jubileum-activiteiten”. Waarvan akte. Is de normale oplaag van de krant 2.000, voor deze keer stopten de persen pas na 2.500 exemplaren. die werden voor deze bijzondere gelegenheid ook buiten de buurt verspreid, o.a. in de openbare Bibliotheek en enkele café’s in de binnenstad.

Jaarverslag 2008

maart

Page 8: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen8

Websiteook dit jaar kon de website www.noorderplantsoen.nl, waar nodig, direct op de actualiteit inspelen, met inbreng van betrokken buurtbewoners. Het jubileumfeest was hiervan een goed voorbeeld. Hoewel de redactie onafhankelijk van de buurtvereniging is, hecht het bestuur veel waarde aan dit medium. Minimaal eens per jaar vindt dan ook onderling overleg plaats tussen bestuur en redactie.

NieuwjaarsborrelBegin januari organiseerde de buurtvereniging i.s.m. bruin café de Bres weer de nieuwjaarsbor-rel. Hoewel hierop de nodige buurtbewoners afkwamen, denkt het bestuur, dat een grotere opkomst mogelijk en gewenst is. Het is immers waardevol, dat bewoners en ondernemers in een informele sfeer met elkaar kunnen kennismaken en van gedachten kunnen wisselen.

Plantsoenschoonmaakde buurtvereniging organiseerde in het voorjaar weer een schoonmaakactie van het plantsoen, die een relatief grote opkomst kende. de ouders van een in onze buurt wonend kind hadden diens verjaardag aangegrepen om de gasten te trakteren op een ochtendje “plantsoenschoon-maak”. In meerdere opzichten een goede keuze, die zeker voor herhaling vatbaat is. een ideetje voor uw jarige spruit?

Evenementenook onafhankelijk van de buurtvereniging vinden in onze buurt waardevolle initiatieven plaats, zoals:• het jaarlijkse Noorderplantsoen-volleybaltoernooi in juni. Dit was weer het treffen tussen straatteams uit onze buurt, georganiseerd door een aantal actieve buurtbewoners en financieel ondersteund door de buurtvereniging.• Sammie, een buurtinitiatief voor jong en oud, waarbij twee partijen elkaar kunnen helpen met alle mogelijke wensen, dit met gesloten beurzen.

Nieuw- en verbouwbouwprojectenHet bestuur heeft de beide algemene ledenvergaderingen aangegrepen om informatie te (laten) verstrekken over de straat/straten, waar nieuw- en verbouw wordt gepleegd. Zie voor meer informatie verderop in dit verslag.

GemeenteVoor de gemeentelijke organisatie valt de noorderplantsoenbuurt samen met de oranjebuurt onder de oranjewijk, die deel uitmaakt van het stadsdeel Centrum. de buurtvereniging heeft in ook 2008 weer ontwikkelingen in onze buurt aan de orde gesteld bij stadsdeelcoördinator Wouter van Bolhuis en secretaris ton podt. algemene ledenvergaderingende buurtvereniging belegde in maart en oktober de gebruikelijke algemene ledenvergaderin-gen, die beide plaatsvonden in de niet meer als godshuis in gebruik zijnde noorderkerk. Het is een bewuste keuze van het bestuur de agenda minstens eens per jaar aan te vullen met interes-sante onderwerpen en/of de vergadering te houden op een dito locatie. In de vergadering van maart gaf de heer Bert Horst van nijestee (eigenaar van de noorderkerk) een uitgebreide toelich-ting op de (ver)bouwplannen voor de kerk. Het was de bedoeling rond een atrium appartement-en te realiseren en erachter woningen boven een parkeergarage. Vervolgens werd stilgestaan bij het komende jubileumfeest. Harm schokkenbroek werd benoemd als nieuw bestuurslid. tenslotte kwamen het secretariële en het financiële verslag over 2007 aan de orde. Beide werden goedgekeurd, de penningmeester kreeg décharge.

Page 9: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

9december

de noorderkerk was ook de plek voor de najaarsvergadering. de heer Horst praatte de aanwezi-gen bij over de stand van zaken inzake de verbouw van de kerk. de mooie plannen bleken van-wege bouwkundige bevindingen op losse schroeven te staan. de heer douwe-anne Walsma gaf toelichting op het door hem ontwikkelde project “Ceres” in de tuinbouwdwarsstraat. afscheid werd genomen van Joke tattje, die vijf jaar lang op sympathieke en degelijke wijze het secretari-aat verzorgde. tenslotte stonden op de agenda het activiteitenplan en de begroting voor 2008. deze leidden niet tot vragen en opmerkingen.

Bezetting bestuurGerrit kamstra, met vele nuttige contacten in de gemeentelijke en andere organisaties, bek-leedde in 2008 het voorzitterschap. Joke tattje nam zoals gezegd in oktober afscheid. Martha Mol, woonachtig in de kloosterstraat, bood zich spontaan aan als haar opvolgster. ook klaas Hidding als vertegenwoordiger van de ondernemers in de buurt zwaaide af. Voor hem is nog geen vervang(st)er gevonden. Bestuursleden zijn tenslotte rein rosing (penningmeester) en Harm schokkenbroek. de kwantitatief magere bezetting baart het bestuur enige zorg. diverse oproepen in o.a. de buurtkrant en elders hebben niet het gewenste resultaat gehad. om de kosten te drukken vergadert het bestuur bij toerbuurt bij een van de leden thuis, globaal eens per zes weken.

Martha Mol (secretaris) en rein rosing

maart

Houdt u ook zo van het noorderplantsoen?

Zaterdag 28 maart traditionele noorderplantsoenschoonmaak

11.00 tot uiterlijk 12.30 uurVerzamelen bij restaurant “Jantje zag eens pruimen hangen”

koffie met koek staat klaar!

( graag even aanmelden bij Gerrit kamstra – [email protected])

Page 10: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

23,50

Page 11: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

11december 11jun i 2008

Kokenmet

DavidHeeft u vragen en/of opmerkingen, dan kunt u mailen naar [email protected]

Patron-cuisinier van restaurant De Markies

FornuisFalcon, AGA, Boretti, DeManicor, Delaubrac, Everhot, Wekos en Pelgrim, wat voor een kooktoestel heeft u

eigenlijk? Wist u dat er fornuizen bestaan die op hout branden, waar u fantastisch op en in kunt koken en zelfs

kunt gebruiken om warm water te verkrijgen en uw centrale verwarming op aan te sluiten.

In de tijd van de CO2uitstoot, zonnepanelen en HRe-ketels groeit de vraag: “wat is nu het beste?” uiteraard

voor de portemonnee en het milieu. Recent onderzoek heeft al uitgewezen dat de HRe-ketel die volgend jaar

op de markt komt uitsluitend geschikt is voor mensen die nu nog grijze stroom afnemen, de stroom die door

deze ketel wordt opgewekt is opgewekt door middel van gas, het gasverbruik zal dus ook toenemen met zo’n 20

procent, voor de portemonnee is dit prima (aanschafprijs niet meegerekend) maar het milieu schiet er weinig

mee op. De zonneboiler is eigenlijk alleen geschikt voor grote gezinnen en zonnepanelen zijn te duur.

Hout als brandstof is CO2 neutraal omdat de uitstoot van CO2 bij verbranding gelijk is aan de hoeveelheid CO2

die een boom nodig heeft om te groeien, belangrijk is wel om de verbranding zo efficiënt mogelijk te laten

verlopen.

De Esse, een kachel van Engelse Makelij is na veel internetresearch bij mij als beste uit de bus gekomen, deze

kachel is verkrijgbaar op verschillende brandstoffen en geschikt voor warm water en CV, de houtversie is

het milieuvriendelijkst maar ook de gasversie is bijzonder goed vanwege de gepatenteerde techniek van een

katalysator die de gasrook terugvoert naar de brandkamer en zo tot een 100% volledige verbranding komt, dus

zeer efficiënt met de brandstof en de vrijgekomen energie omgaat. Deze kachel is uitgerust met een hete oven

en een “slowcook” oven, een kookplaat en een sudderplaat. In combinatie met groene stroom is dit voor alle

partijen de meest voordelige optie.

Dit recept is geschikt voor iedereen….

Suddervlees• Neem een willekeurig stuk vlees in de suddercategorie, bijvoorbeeld riblappen, sukadelappen, of doorregen runderlappen

dus niet te duur en met een vetrandje. • Snijd het vlees in mooie porties van zo’n 180/200 gram en schik deze in een ovenschaal en zorg dat de bodem zoveel

mogelijk bedekt is. • Giet over het vlees wat olijfolie 1/5 en witte wijn 4/5 tot het vlees net niet onderstaat. • Snijd per persoon een halve ui, een teen knoflook en kruiden zoals peterselie, selderij, bonenkruid, citroenmelisse en kervel

en strooi dit rijkelijk over het vlees evenals de zout en peper. • Dek het geheel af met aluminiumfolie en stop in een koude oven ingesteld op 120 tot maximaal 140 graden.• Ga naar uw werk of willekeurig andere tijdsbesteding, kom thuis en geniet met uw gasten of gezin van heerlijk

(ouderwets smakend) suddervlees.

De minimale kooktijd is 5 uur en een gasoven het meest geschikt, werkt u met een elektrische oven doe er dan een extra scheut witte wijn bij.

Uiteraard is een ouderwets kookaardappeltje hier heerlijk bij maar als u het zichzelf makkelijk wilt maken pak dan een paar flinke aardappels in in aluminiumfolie en leg dit samen met het vlees in de oven.

Met dit recept kunt u uiteraard variëren, probeer bijvoorbeeld rode wijn i.p.v. van witte, vervang de bovenstaande kruiden door tijm, rozemarijn en salie, voeg een gesneden verse tomaat en een theelepel tomatenpuree per persoon toe en eet het met pasta.

ecologisch, biologisch, biologisch dynamisch, macrobiotisch, koosjer, hallal, vegetarisch, veganistisch, sonja Bakker, Montignac, Yakult, links- en rechtsdraaiende bacteriën, optimel, suikervrij, lijnzaad, vezels, fitness, vitaminen, omega3, Co2, obama, olieprijzen, honger en oorlog.Gezondheid is het belangrijkste wat er is, gezond lichaam, geest en energieverbruik. Gezonde keuzes dienen gemaakt te worden voor mens en milieu. Als het een zonde zou zijn je te zondigen aan gezonde dingen, is ongezond ge-

zonder dan gezond en zou je zonder gezonde dingen gezonder zijn.

duizenden gezonde producten zijn er te koop in de supermarkt, doorgaans goed verpakt in niet-biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal, de biologische geteelde wortels liggen op een piep-schuimen schaaltje afgedekt met een soort plasticfolie die al evenmin in de natuur kan verdwijnen zonder schade te veroorzaken (dit geldt niet voor alle biologische groenten), de niet-biologisch geteelde groenten daarentegen, liggen netjes los in kisten die worden hergebruikt en kunnen al naar gelang in papieren dan wel plastic zakjes worden gedaan en met een zelf uitgeprint stickertje worden afgerekend bij de kassa.al jaren is de victoriabaars in opspraak vanwege de verderfelijke manier voor mens en dier waarop deze gevangen en verwerkt wordt (meer info: Greenpeace/WnF) maar nog steeds kun je deze vis kopen in de supermarkt.de biologische producten die ik gebruik in mijn keuken haal ik op van het platteland met mijn oude diesel (zonder roetfilter) en zo draag ik mijn steentje bij aan de hypocrisie van de samenleving en het teniet doen van de ijver en inzet van de biologische boer.Helaas is biologisch niet gezonder en ook niet altijd lekkerder, wel is het natuurlijk beter voor het mi-lieu dan andere producten. Blijf alert en kijk voordat u iets koopt naar de verpakking en de ingrediënt-en want zolang er meer suiker in light-pindakaas zit dan in gewone betekent het “ik kies bewust” logo voor mij helemaal niets.

pasta Ingredienten:200 gram Meel (bij voorkeur half (de Cecco) griesmeel en half bloem)2 eieren drupje olijfolieHalve theelepel zout = ± 5 gram

pasta maken is heel eenvoudig, je kneedt de ingrediënten goed door elkaar met de machine of met de hand, vorm er een mooie bal van en laat een uur afgedekt rusten in de koelkast.rol het deeg uit met een deegroller of pastamachine tot ongeveer een millimeter, snij het deeg in vierkantjes voor bijvoorbeeld lasagne of steek met een glas of ring (pvc-buis/kachelpijp) rondjes uit en leg deze op het werkblad, leg een klein bolletje gekruid gehakt of bijvoorbeeld kaas op de rondjes, vouw dubbel en druk de randjes iets aan, trek de puntjes naar elkaar toe en vouw deze om. laat de pasta even rusten terwijl u het water kookt, een mespunt zout aan het water toevoegen zo gauw deze kookt en kook de pasta in twee a drie minuutjes gaar.Beetje olijfolie (geen goedkope! what you pay is what you get!) en wat peper en zout, salade en brood. eet smakelijk.

Wilt u op een leuke en interessante manier dingen te weten komen over de dingen die zoal te koop zijn? Kijk dan Keuringsdienst Van Waarden (RVU) op tv, internet of dvd. (Uiteraard op groene stroom)

maart

Page 12: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen12

BuurtVerenIGInG noorderplantsoen

aGenda

1. opening

2. post en mededelingen

3. Verslag algemene ledenvergadering 6 oktober 2008 (zie Buurtkrant december 2008)

4. Jaarverslag 2008 • Inhoudelijk en financieel verslag 2008 (zie elders in deze krant) • Verslag kascontrolecommissie

5. Buurtkrant en website • kennismaking met de communicatiewerkgroep • plannen voor 2009 (peter Boer)

6. Voortgang activiteiten • noorderkerk: de heer Horst (nijestee) over de culturele invulling van de kerk • de klok in de toren van de voormalige Heilig Hartkerk (Henk Welp) • kunst in de buurt: afspraken met CBk

7. Veiligheid in de buurt: Chris van dijken (wijkagent oranjewijk) vertelt

8. Bestuursvacatures • Voorzitter en penningmeester hebben aangegeven het bestuur te willen verlaten

9. rondvraag en sluiting

Het bestuur van de Buurtvereniging nodigt u uit voor de

ALGEMENE LEDENVERGADERING

maandag 23 maart 2009 om 20.00 uurCafé Het noorderstation, kastanjelaan 1, Groningen

Page 13: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009
Page 14: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

regiotram nieuws

Het tracé van Lijn 1 van de RegioTram in Groningen.

Het College van B & W van Groningen heeft een plan bekend gemaakt voor twee tramlijnen door de stad. eén van de twee lijnen (lijn 1) loopt vanaf het hoofdstation naar het Zernike en scheert langs de plantsoenbuurt over de noorderstationstraat. dat betekent waarschijnlijk dat de bereikbaarheid van onze buurt met het openbaar vervoer verandert.de bedoeling van B&W is, dat de lijnen vóór 2020 worden aangelegd. Voordat het plan naar de gemeenteraad gaat mogen de burgers er commentaar op geven. Informatie over de tramlijnen vindt je op www.regiotram.nl

een samenvatting uit de website over de inspraakmogelijkheden:• project regiotram organiseert in maart 2009 een vijftal wijkinformatiebijeenkom-sten. deze worden aangekondigd in de Groninger Gezinsbode en op 4 maart a.s. in de speciale tramkrant.• 23 februari tot en met 23 maart 2009 inspraakperiode voor inwoners. u kunt schriftel-ijk en mondeling reageren op het voorkeurstracé.• Mei - juni 2009 besluitvorming door gemeente en provincie Groningen over defini-tieve tracé lijn 1

Page 15: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

15december

k I n d e r p a G I n a

Wat heb je nodig?- een jampot met deksel- een poppetje dat er in past,- of een plastic beestje- glitter - sterke watervaste lijm- water- glycerine

Wat moet je doen?1- Maak de jampot leeg en schoon2- doe glycerine in de jampot - tot die ongeveer voor een derde gevuld is3- doe de glitter erbij4- Vul bij met water (niet helemaal vol want het poppetje moet er straks ook nog in)5- roer het even om6- plak het poppetje met zijn voeten op de binnenkant van de deksel7- laat de lijm drogen8- doe wat lijm op de binnenrand van de deksel. draai de deksel met het pop-petje stevig op de jampot.9- omdraaien maar!

GlycerineGlycerine is een dikke doorzichtige vloeistof. Het is niet giftig. Je kunt het kopen bij een drogisterij. als er glycerine doorheen zit, wordt het water wat dikker. de glitter zal langzaam naar beneden dwarrelen. doe je het met alleen met water dan zakt de glitter heel snel naar beneden.

Meer knutseltipsdeze knutseltip staat op www.peuteren.nlklik op <speelhoek> en dan op < knutselen winter>

er staan ook andere leuke dingen op. Zoals kleurplaten, kinderliedjes, buitenspelen, en Binnenspelen. en tips voor ouders.

een glazen bol waarin het sneeuwt als je hem omdraait. Heb je die wel eens gezien? Je kan er ook zelf één maken.

KNUTSELTIP

maak zelf een sneeuwbui

in een jampot

maart

Page 16: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen16

al ruim 60 jaar in de buurt!Mijn wieg stond op 11 maart 1946 op nummer 50 in de louise Henriëttestraat.dat is bijna op het eind, daar waar de koninginnelaan en de stadhouderslaan samenkomen. In die tijd lag de spoorbaan nog op straatniveau dus wij hadden vanuit ons huis een riant uitzicht op de weilanden achter de rails. dat gebied was toen nog geheel agrarisch; veel weilanden, door-sneden met slootjes. Hier en daar stond een boerderij. Ik herinner me nog de namen van twee veehouders: leverman en Bierling. In de zomer gingen we vaak met een stel kinderen slootje-springen en ’s winters konden wij er lekker schaatsen. Mijn vader (doornbos) was aannemer en hij had zijn bedrijf ook aan de andere kant van het spoor. om er te komen moest hij dagelijks de spoorwegovergang in de kerklaan over. daar zat de hele dag een overwegwachter in een klein hokje. Zijn taak bestond uit het op tijd sluiten en openen van de overwegbomen. In de 70er jaren is de spoorbaan verhoogd en daarmee maakte de overweg plaats voor een fietstunnel. op het verlengde van de kerklaan was ook nog een bloemenkweker (siersma) met een kas gevestigd. Je kon er als particulier terecht maar hij leverde ook aan bloemisten, mogelijk aan bloemist Budde die in de louise Henriëttestraat op nummer 3 was gevestigd. aan de afwijkende bouw is nog enigszins te zien dat dit een winkelpand moet zijn geweest. ongeveer in het midden van de straat had je kapper knot. tegenover ons waren twee winkels gevestigd. dit zijn nu in karakteristieke amsterdamse school gerestaureerde woningen, maar destijds was koninginnelaan 117 een boekhandel van de heer post. Bij-zonder was dat je hier behalve boeken kopen deze ook kon lenen. naast hem, aan de andere kant van de punt, zat kruidenier van Mechelen. en een eindje verder in de stadhouderslaan was nog een kaaswinkel gevestigd. In de Graaf adolfstraat ging ik naarkleuterschool de Zonnebloem en voor het lager onderwijs naar de nassauschool aan de nassaulaan. Het voortgezet onderwijs was op de Cort van de lindenschool in de Violenstraat. In verband met gezinsuitbreiding gingen we verhuizen naar de ambonstraat toen ik 9 jaar oud was. Maar anderhalf jaar later zijn we terug gegaan naar de oranjewijk, omdat mijn vader niet kon wennen aan de smalle straat. Hij vond dat je de kaas op iemand zijn brood kon zien liggen. Wij zijn toen gaan wonen aan de albertine agnesstraat 16 (tussen de prinsesseweg en de stad-houderslaan), met een nog vrijer uitzicht op spoor en weilanden. door de ontwikkeling van pad-depoel was mijn vader gedwongen zijn bedrijf te verplaatsen. Hij betrok toen de panden kleine Bergstraat 33 t/m 37, destijds tegenover bakkeij datema.In die tijd ben ik getrouwd en samen met mijn man konden wij het in 1966 uitgebrande pand (zie foto 1) Bergstraat 1/Grachtstraat 63 kopen. dat kostte ons toen 1100 gulden! Vlak vóór die brand was de bovenwoning toegewezen aan andere mensen.

Page 17: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

17december

op de bewuste dag waren er twee vrouwen aan het schoonmaken; ze hadden hun kinderen meegenomen. In de krant van de volgende dag stond:“Op het aanrecht stond een petroleumstel waarop water warm werd gemaakt. De gasleiding was met een kurk afgesloten. In een onbewaakt ogenblik hebben de kinderen vermoedelijk kans gezien de kurk uit de gasbuis te trekken waardoor het gas vrijuit de keuken kon binnenstromen. Korte tijd later stond de hele keuken in lichtelaaie.” Gelukkig deden zich geen persoonlijke ongelukken voor maar de woning was onherstelbaar be-schadigd. Wij hebben toen op die plek onze huidige woning gebouwd. op foto 2 en 3 wordt de laatste hand gelegd aan het huis. ook geeft het een mooi beeld van de toen nog bijna autovrije Bergstraat.door het prachtige uitzicht op het plantsoen wonen we hier nog steeds met heel veel plezier en zolang we de trap nog op kunnen komen gaan we nog niet verhuizen.Grappiger is het verhaal van de alcoholverslaafde vrouw die hier in de straat woonde. Van haar man mocht ze niet drinken maar daar had de vrouw iets op gevonden: ze verstopte de groene flessen onder de struiken in het plantsoen, precies tegenover ons, aan de andere kant van de gracht. Wij zagen haar dan regelmatig in de bosjes scharrelen om een paar slokken te ‘scoren’.een paar jaar geleden is in dit gedeelte van de gracht een flexibele overloop t.b.v. het riool aangelegd. Het was een gek gezicht om toen vrachtauto’s door de gracht te zien rijden. al met al voelen we ons hier thuis en betrokken in de buurt en hopen er nog lang te kunnen wonen.

aaf van alterenonder redactie van Frank Wijgmans

Woont u ook al wat langer in de buurt of kent u iemand die hier al geruime tijd woont? Heeft u bepaalde herinneringen, leuke verhalen of toepasselijke foto’s? laat

het ons weten of mail/stuur het op. Bent u zelf niet zo’n schrijver maar wilt u e.e.a. wel met uw buurtgenoten delen? Geen probleem, we komen graag met u in gesprek

en zetten uw herinneringen op papier.

maart

Page 18: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

Kerklaan 23 - 9717 HA GroningenTelefoon (050) 577 79 39Geopend dinsdag t/m zondag 16.30 tot 22.30

Vanaf 1 januari donderdag-studentendag! Alle

hoofdgerechten voor maar 5,95! Geldt voor

iedereen.

Page 19: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

19decembermaart

Page 20: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen20

noorderplantsoenpuzzel maart

stuur de oplossing naar [email protected] of ons postadres Zwarteweg 39 en maak kans op een dinerbon van Het Curryhuis t.w.v. € 15,-.

puzzelsponsor van dit nummer:

Het Curryhuiskerklaan 239717 Ha Groningentel: (050) 5777939

de oplossing van de decemberpuzzel 2008 was: nIeuWJaar. de dinerbon van pizzeria Michel t.w.v. € 15,- is gewonnen door Maaike Zomer, koolstraat 19.

ook interesse om onze puzzel een keer te sponsoren? stuur een mail naar [email protected]

Page 21: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

21december WWW.broodjegroningen.nl

B R O O D J E S H U I S

C R O S S R O A D SG e o p e n d d i t / m v r i j 1 1 . 0 0 - 1 8 . 0 0 , z a t 1 1 . 0 0 - 1 7 . 0 0 , z o n e n m a g e s l o t e n

K e r k l a a n 6 6 , 9 7 1 7 H G G r o n i n g e n , 0 5 0 - 5 7 7 8 3 5 1

Croissanterie met verrassende specialiteiten, al le broodsalades uit eigen keuken.Belegde broodjes bestellen voor b.v. vergadering of familiebijeenkomsten,complete menulijst, broodje vd maand en alle andere informatie kijk op:

er zijn eindelijk positieve ontwikkelingen te melden over kerklaan 41. Jaren geleden was hier, zoals wat oudere buurtbewoners zich zullen herinneren, een filiaal van bakkerij Hoekstra geves-tigd. nadat dit gesloten werd, heeft het pand jarenlang leeg gestaan. totdat het begin 2006 werd gekraakt en sindsdien onderdak bood aan een zgn. Weggeefwinkel. een winkel, waar mensen overtollige spullen heen konden brengen, die anderen vervolgens gratis meenamen. nadat de krakers enige maanden geleden waren vertrokken en het pand in een bouwval was veranderd, is het gesloopt. Momenteel staat alleen nog een deel van de voorgevel overeind.

de buurtvereniging had al een paar keer contact gezocht met de gemeente en met de eigenaar, aannemer Moedt uit sappemeer, die het pand in 2002 had gekocht. Zij speelden elkaar de zwarte piet toe over de geringe voortgang. Moedt stelde plannen te hebben ingediend, die echter voor de gemeente niet acceptabel waren. B & W zijn, zo blijkt nu, medio 2007 akkoord ge-gaan met de “verbouw” van de bakkerij tot een pand met daarin zes appartementen/kamers. als deze krant in kleur zou uitkomen, was te zien, dat het metselwerk een “donkerrode” uitvoering krijgt en de voordeur en het bellentableau een “oranjebruine”. Voor de kozijnen, de ramen en de spijltjes van het hekwerk ervoor heeft architectenburo eduard C. Gerds een grijze kleur bedacht.

Men kan zich afvragen, of het pand qua formaat en ontwerp past tussen de historische bebou-wing. de architect zal hier vast wel een sluitende theorie voor hebben. een verloederd pand lijkt echter een slechter alternatief voor de straat en de buurt. nu maar hopen, dat de uitvoering van de bouw spoedig zal beginnen. Het bestuur houdt de vinger aan de pols.

Het bestuur

Bouwplan voor kerklaan 41

Page 22: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen22

Zoals vermeld op de achterkant van deze krant bestaat het bestuur van de buurtv-ereniging momenteel uit vier leden: Gerrit kamstra (voorzitter), Martha Mol (secretaris), rein rosing (penningmeester) en Harm schokkenbroek (lid).

Gerrit en rein zijn ca. zes jaar in functie geweest en vinden dat het tijd wordt voor vers bloed. Ze hebben daarom aangegeven eind 2009 te willen stoppen. Met het oog hierop zijn we als bestuur op zoek naar minimaal twee nieuwe bestuursleden.

als je belangstelling hebt, neem dan voor meer informatie contact op met één van ons (voor meer gegevens zie achterkant van de krant).ook op de algemene ledenvergadering op maandag 23 maart a.s. in Café Het noorderstation (zie elders in deze krant) kun je ons spreken.

Het bestuur

Vers bloed gezocht!

een paar jaar geleden bracht de buurtvereniging deze folder uit ten behoeve van nieuwe buurtbewoners. Het betrof een fraai uitgevoerd vouwblad, zeer geschikt als informatiebron om snel de buurt te leren kennen en als naslagwerkje. er stonden namelijk allerlei wetenswaardigheden in over onze buurt en de buurtvereniging, aangevuld met heel veel nuttige adressen en telefoonummers van diverse organisa-ties en ondernemers in de plantsoenbuurt en omgeving. de folder, die al enige tijd was “uitverkocht”, is nu geheel herzien en uitgebreid weer verkrijgbaar! Wilt u als nieuwe buurtbewoner dit handiige informatieblad ontvangen, of is het u als buurtbewoner bekend, dat er bij u in de buurt een nieuwe bewoner is gekomen, geef dit dan met adres door aan een van de bestuursleden (zie achterzijde). de folder wordt vervolgens gratis bij de aangemelde nieuwe buurtbewoner(s) bezorgd!

als u betrokken bent bij een (open) activiteit, cursus, bedrijf of vereniging met als werkgebied de noorderplantsoenbuurt en vermeld wilt worden in “Welkom nieuwe Buren”, laat dit dan ook weten aan een van de bestuursleden. Voor tips over wie/wat nog meer de moeite van het vermelden waard is, houden wij ons van harte aan-bevolen!

Het bestuur.

Vernieuwde informatiefolder Welkom nieuwe Buren

Page 23: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

openingstijden: ma : 16:00-22:30 di t/m vrij : 12:00-23:00 za : 14:00-23:00 zo : 12:00-22:30

nieuwe adres (m.i.v. april 2009):

kalverstraat 79717 HW Groningen

t 050 3144899M 06 48843800

[email protected]

Page 24: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009
Page 25: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

25december

ontwerpbureau studiospijkerstudio voor grafische vormgevingIlse spijker begon na haar studie aan de academie Minerva in Groningen en loopbaan bij kaW vanaf 2004 haar eenmanszaak vanuit haar huidige woning aan de Bergstraat 55 als grafisch vormgever. Ze ontwerpt huisstijlen, websites, logo’s, folders, mailings, enz…

sinds november 2008 heeft ze haar ontwerpbureau studiospijker in ‘de kranepoort’ aan de kraneweg, waar meerdere bedrijven zijn gehuisvest. “sinds ik fulltime voor mezelf werk en vanuit een echt bedrijfspand werk met diverse ondernemers om me heen ben ik scherper en zakelijker.”

Ilse beleeft veel plezier aan het ondernemerschap. Het liefst werkt ze aan uiteenlopende op-drachten tegelijk: “de afwisseling van het werk motiveert extra en houdt me creatief”.

WerkwijzeIlse vindt vooral klanten via haar netwerk en haar website. Bij een potentiële opdracht gaat ze altijd eerst in gesprek met haar potentiële opdrachtgever om er samen achter te komen wat bij de identiteit van het bedrijf of de organisatie van de klant past.Functionaliteit en creativiteitde kracht van studiospijker is het vinden van de balans tussen functionaliteit en creativiteit, waarbij identiteit, vorm en kleur belangrijk zijn. Bij de uitwerking van de opdracht werkt Ilse vaak samen met tekstschrijvers, programmeurs en drukkers.

Portfoliode portfolio is inmiddels behoorlijk indrukwekkend: logo ontwerp, huisstijl ontwikkeling, web-site design, jaarverslag opmaak of folder ontwerp zijn voorbeelden die studiospijker vakkundig vormgeeft en begeleidt voor diverse bedrijven, gemeentes, woningcorporaties, marketingbu-reaus en speciale projecten.

Ben je geïnteresseerd, neem dan eens een kijkje op de website: www.studiospijker.nl

studiospijker‘de kranepoort’kraneweg 13-5, GroningenMail: [email protected] telefoon: (050) 364 17 24 / 06 – 27 13 59 74

eenmanszaak in de buurt

maart

Page 26: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen26

rekg. 08 Begr. 08 rekg. 07 BATEN reg. subsidie gemeente 4.300,00 4.300,00 4.405,00 ov. subsidie gemeente 2.500,00 0,00 0,00 advertenties buurtkrant 1.942,50 1.400,00 1.877,00 overige inkomsten 565,27 0,00 0,00 rente en kosten 57,02 75,00 85,27 Bijzondere baten 14,10 0,00 0,21 Baten totaal 9.378,89 5.775,00 6.367,48

LASTEN Buurtkrant 4.450,02 4.825,00 4.237,91 Informatie 50,00 100,00 0,00 publicaties totaal 4.500,02 4.925,00 4.237,91 ledenvergaderingen 27,90 300,00 60,00 overige activiteiten 4.329,29 175,00 90,90 activiteiten totaal 4.357,19 475,00 150,90 secretariaat 41,49 50,00 52,87 Bestuur en representatie 410,47 325,00 481,34 organisatie totaal 451,96 375,00 534,21 afschrijving deb. 06 (05) 0,00 0,00 0,00 Bijzondere lasten 40,00 0,00 0,00 lasten totaal 9.349,17 5.775,00 4.923,02 RESULTAAT 29,72 0,00 1.444,46

staat van baten en lasten 2008

Page 27: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

27decembermaart

BALANS PER 31 DECEMBER 2008 2008 2007Voorraad boekjes 107,64 0,00Voorraad 107,64 0,00Gefact. advertenties ‘06 55,00 55,00Gefact. advertenties ´07 0,00 1.404,00te fact. advertenties ‘08 0,00 0,00Gefact. advertenties ‘08 1.999,75 0,00te ontv. subs. gemeente 425,50 0,00te ontvangen posten 100,00 90,00Vorderingen 2.580,25 1.549,00rekening-courant 306,28 377,76spaarrekening 4.325,38 8.071,28kas 0,00 0,00Geschenkenbonnen 10,00 10,00liquide middelen 4.641,66 8.459,04 totaal 7.329,55 10.008,04

2008 2007Beginvermogen 5.134,80 3.690,34resultaat 2008 (2007) 29,72 1.444,46eindvermogen 5.164,52 5.134,80 Huisvesting 0,00 4.458,84Bon & cultur. activiteiten 1.000,00 317,76Voorzieningen 1.000,00 4.776,60 af te dragen sponsorgeld 0,00 0,00te betalen posten 1.165,03 96,64Vooruitontvangen posten 0,00 0,00kortlopende schulden 1.165,03 96,64 totaal 7.329,55 10.008,04

TOELICHTING

Zowel de baten als de lasten zijn over 2008 nogal wat hoger uitgekomen dan begroot. dit heeft uiteraard alles te maken met het medio dat jaar gehouden jubileumfeest. ten tijde van het indienen van de begroting, zo rond september 2007, was hierover nog geen informatie beschikbaar.

Batenom het buurtfeest mogelijk te maken stelde de gemeente een eenmalige subsidie van 2.500,- be-schikbaar. Het feest leverde zelf ook baten op in de vorm de netto-opbrengst van de succesvolle heruitgave van Beno Hofman’s boekje “100 jaar noorderplantsoenbuurt” en extra advertentie-inkomsten (zie overige inkomsten). de reguliere advertentiebaten vielen ca. 550,- hoger uit dan (voorzichtig) was begroot. de buurtkrant blijft kennelijk een aantrekkelijk advertentiemedium.

Lastenook hier drukt het buurtfeest een duidelijk stempel. de totale kosten bedroegen ongeveer 8.200,-, waarvan ca. 3.000,- betrekking had op het slotfeest en 1.000,- de bijdrage van de buurtverenig-ing betrof om tot de uitgave van de Gras-architectuurgids over onze wijk te komen. de uitgaven werden voor een belangrijk deel (ca. 3.750,-) ten laste van in het verleden gevormde voorzieningen gebracht. Het restant ad ca. 4.300,- is terug te vinden onder overige activiteiten. per saldo heeft de buurtvereniging voor de festiviteiten bijna 5.200,- betaald.Voornamelijk vanwege enkele dunner uitgevallen nummers vielen de kosten van de buurtkrant-en lager uit. dit laatste geldt ook voor de ledenvergaderingen. Van beide bijeenkomsten die plaatsvonden in de noorderkerk, nam eigenaar nijestee de kosten van de eerste, vlak voor de sluit-ing van het godshuis, geheel voor haar rekening. totale besparing ca. 650,-.

ResultaatMet deze “meevaller” en de hogere advertentiebaten konden de jubileumkosten deels worden bestreden. uiteindelijk resteerde een gering overschot. Hierdoor trad er nauwelijks wijziging op in de vermogenspositie van de vereniging, die nog steeds robuust is.

rein rosing, penningmeester

Page 28: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

buurtkrant noorderplantsoen28

Van visitekaartje tot affiche Copyright!uw boxershort, een zonnescherm, een vaantje “met houten hanger” bedrukken, of een teddy-beer (“nostalgisch bruin”) voor het kleinkind? Bij Copyright! kan het allemaal. toch kennen de meesten de zaak aan de kerklaan louter als kopieerwinkel. Maar dat is een vlag, die de lading nauwelijks dekt. anneke en Jean-paul Visser vertellen.

Zelf noemen ze zich “partners in opmaak en repro”. op hun website www.copyright.nl doen ze een boekje open over de mogeli-jkheden. die zijn dus legio. Haast overbodig te zeggen, dat Copyright! behalve boveng-enoemde artikelen ook gewoon t-shirts bedrukt. Het is daarnaast een kantoor-boekhandel in het klein, waar je naast enve-loppen en printpapier o.a. ansicht- en andere kaarten en postzegels kunt kopen. Met het vullen van printercartridges, die natuurlijk ook nieuw te koop zijn, heeft men de nodige ervaring. Verder bestaat het aanbod uit diverse computeropleidingen, van het bekende Word tot Joomla CMs, een techniek om websites te vullen en te onderhouden. de gemeente Groningen wil hier alle buurt-websites, dus ook www.noorderplantsoen.nl, mee laten werken. Wie weet kloppen de redactie van de website en andere be-trokkenen nog eens aan bij Copyright! om Joomla onder de knie te krijgen. een aparte activiteit is digifix. dit biedt een oplossing voor computerproblemen op het gebied van zowel hard- als software, als er sprake is van een virusinfectie of wanneer men de pC wil upgraden. een uitkomst dus voor digibeten of zij, die gebukt gaan onder stress vanwege een steeds trager wordende computer.

Voorheen vonden de computeropleidingen plaats in de ruimte boven de winkel (zie ook hierna). die is inmiddels echter getrans-formeerd tot een riante kamer van de dochter. de familie Visser woont dus nog steeds bij het bedrijf, hoewel ze wel hebben rondgekeken naar vervangende huisvesting. anneke wil echter graag in de noorderplantsoenbuurt blijven wonen. niet alleen vanwege de prima woonomgeving.

Het maakt het ook makkelijker om eens bij te springen in de winkel als de personeelsbezet-ting daar om vraagt. een voordeel van wonen naast de zaak is verder, dat je tijdens opening-suren geen koffie of thee hoeft te zetten. er staat immers een prima automaat in de winkel. Zo valt het te verklaren, dat anneke met de aangeboden thee van buiten komt, terwijl er in de woning toch echt wel een keuken is. ander-zijds moet ze erkennen, dat ze op die manier moeilijker los komt van het werk.

Copyright! is in mei aanstaande 13 jaar aan de kerklaan gevestigd. Het is na super de Boer overdag waarschijnlijk de grootste publiek-trekker in de kerklaan en er niet meer weg te denken. Voorheen was er jaren een groente-zaak gevestigd. In de zeventiger jaren, toen - door sommigen versmade - plastic zakken (“tas erom?”) nog geen gemeengoed waren, deden oude kranten er dienst als verpakkingsmate-riaal, hoewel er toch geen vis werd verkocht. noch Jean-paul noch anneke hadden ervaring in de kopieerbranche. Zijn studie fysiotherapie brak hij af, toen de opleiding naar leeuwarden verhuisde, terwijl anneke bibliothecaresse was. Jean-paul’s thuis gestarte dtp-activiteiten namen na verloop van tijd zo’n vlucht, dat de slaapkamer kantoor werd. op een gegeven mo-ment drong het besef door, dat ze aan anderen uitbestede werkzaamheden als kopiëren ook zelf konden uitvoeren: de start van Copyright! al snel bleek bij klanten behoefte te bestaan aan informatie over en hulp bij het gebruik van computerprogramma’s. dit was het sein om met opleidingen te beginnen. eerst in het pand, waar nu Broodjeszaak Crossroads is gevestigd, later zoals gezegd boven de winkel. op de vraag, hoeveel kopieën er zo gemiddeld per periode gemaakt worden, blijft het antwoord

Page 29: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

29december

achterwege. om de concurrentie niet wijzer te maken willen ze slechts kwijt, dat het totaal om “ettelijke tienduizenden” per maand gaat.

na sluiting van het hulppostkantoor in de toen-malige winkel van het huidige Martinique werd hun voorstel om in de winkel een geldautomaat aan te brengen overgenomen. de uitvoering van dit plan had wel wat voeten in de aarde, omdat de buren hiervan grote overlast vreesden. uiteindelijk is het apparaat aan de andere zijde van het pand geïnstalleerd. radio noord besteedde indertijd nog een uitzending aan de affaire. ook Frans Bromet, regisseur, interviewer én cameraman van de hoog aangeschreven tV-serie “Buren”, kreeg er lucht van. toen Jean-paul negatief reageerde op zijn verzoek om medewerking, was Bromet’s reactie: “en ik doe het toch!”. reden voor eerst-genoemde om toch maar in te stemmen. Het werd volgens de maker een van de meest gewaardeerde uitzendingen van de reeks. Het vermelden waard zijn ook de verwikkelingen rond het verwerven van de naam “Copyright!”. de Vissers visten achter het net, toen ze bij de stichting Internet domein registratie deze naam wilden claimen. een advocaat was ze voor geweest. Zoals wellicht bekend was in die tijd het claimen van domein-namen aan de orde van de dag.

tot hun geluk sloegen ze naderhand voor 3.000,- gulden echter alsnog toe, toen de bewuste advocaat vanwege geldnood moest verkopen.

Wat verwarming betreft is de vestiging kerklaan vast geen goede klant van essent. ook ’s winters hoeft de verwarming niet of nauwelijks aan. de diverse kopieer- en andere apparaten produceren zoveel warmte, dat de thermostaat op een lage stand kan blijven. doorgaans draaien aan het plafond diverse ventilatoren om de temperatuur dragelijk te houden. een Italiaanse piaggio-driewieler is aangeschaft voor het bezorgen in de stad. omdat de vrolijk knetterende tweetakt als brommer geldt, zijn er geen problemen met de zgn. venstertijden. en doordat het blauwe karretje nauwelijks parkeerruimte in beslag neemt, wekt het bovendien minder ergernis op bij bewoners.

Inmiddels zijn er drie filialen naast de hoofdvestiging aan de kerklaan. Groningen Zuid-oost bestaat sinds 1998 en richt zich voornamelijk op de daar gevestigde bedrijven. Hier worden ook opdrachten uitgevoerd, die de capa-citeit van de andere vestigingen te boven gaan of waar spoed bij is. In Zuid-oost moet men ook zijn voor het volgen van computeropleidingen. Vervolgens werd in 2001 een bestaande kopieerwinkel in roden overgenomen. de laatste loot aan de Copyright!-stam is Helpman, geopend in 2006. dat deel van de stad, waar volgens Jean-paul nogal wat studenten wonen, bleek een witte vlek wat betreft kopieerza-ken. Het had overigens niet veel gescheeld, of er waren vijf vestigingen geweest. de beoogde overname van een zaak in Zuid-horn, waarvan de eigenaar wilde stoppen vanwege zijn leeftijd, ging op het laatste moment niet door. Maar wat in het vat zit, verzuurt ook hier vast niet.

maart

Page 30: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

2e paasdag: neutenschaiten!

op 13 april kun je meedoen aan een ouderwets spelletje notenschiet-en. de redactie van onze website zorgt voor spelregels, noten en kogels.

en natuurlijk paaseitjes zoeken! Welkom! Vanaf 2 uur bij Jantje zag eens …

5 x neutensCHaIten

notenschieten is een verzamelnaam voor alle spelletjes die met walnoten te maken hebben. Bij het spelen droegen de kinderen “neu-tepuut” om de hals, een gehaakte netje van wit katoen. Het kon ook een rood-wit-blauw netje zijn met een “toefke” (kwastje) aan de onderkant. Het was gevuld met onderin een sinasappel en voor de rest noten. soms zaten er ook suukeraaichies in of een hard gekookt ei dat geverfd was. de suikereitjes waren wit of roze van kleur en mierzoet.

potjenWeken voor pasen begon bij de jeugd het potjen. elk zette een noot op in een potje. de noten werden uit het potje geschoten met en schotjer (een grote, harde noot). nog liever gebruikte men een doddel (een grote knikker).

riesterkenHet riesterken wordt tegenwoordig weer veel gespeeld op paasmaandag in Gronin-gen en drente. Het komt in Friesland alleen op terschelling voor; op het strand vond een kleine kermis plaats en daar speelde men dit spel. andere namen zijn: diksnittern, dik en dun schaiten, ritsen, rietern, riestertjen, riegjen, riegken. op een mooie gladde ondergrond en soms ook wel op een brede houten plank (post) werd met krijt een lange lijn getekend en op iedere handbreedte weer een dwarslijntje. daarop kon een lange rij walnoten worden opgezet, van iedere deelnemer evenveel. Vanaf de “meet“ probeerde men om de beurt met een stalen kogel (ook wel eens van glas) de laatste noten van de rij te schieten door

deze er schuin in te rollen. de kogel werd met olie glad gemaakt. als de noten aan het eind van de rij werden weg-geschoten of alleen maar geraakt, dan had je die noten gewonnen (“dun” schieten). als er aan het eind één of meer noten op hun plaats bleven, was er “dik” geschoten en moest je betalen naar gelang het aantal van de rij geraakte noten. schoot je in een beurt dik en dun dan kreeg je ni-ets en betaalde je niets. Het bijzetten gebeurde in een getekend rondje naast de noot in de rij, een “potje”. Wat in het potje stond, telde mee, zowel met dik als met dun. Wie won zong: “laange, laange riege, twinteg is n stiege”; ook al had hij lang geen stiege gewonnen.

aibeltjendit spel werd ook schietbultjen of hoopken ge-noemd. In emden heet het ”een torntje up”. een jongen legde drie noten naast elkaar en zette er één bovenop. op een paar meter afstand stonden de spelers, die met een noot op ’t aibeltje mikten. Was het mis dan was men de noot kwijt. Was het “wis” (raak) dan mocht men het aibeltje heb-ben, zijn eigen noot houden en op zijn beurt de anderen laten schieten.

pikjende één gooide een noot weg en de ander moest hem raken. als dat lukte mocht de speler de geraakte noot houden.

op e gorrede noten werden opgezet in een frontrij voor de speler. de eerste noot links was de “bekolm”. Werd deze geraakt dan waren alle noten rechts daarvan voor hem. de spelers “streek” de noten weg. daarom heet het spel ook wel striekjen. Het werd gespeeld in de stad Groningen.

Page 31: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

31december

Copyright

maart

Page 32: Buurtkrant Noorderplantsoen - maart 2009

Bestuur BuurtVerenIGInGGerrit Kamstra (voorzitter), Tuinbouwstraat 48 • 5735795 • [email protected] Mol (secretaris), Kloosterstraat 5 • 3136579 • [email protected] Rosing (penningmeester), Plantsoenstraat 36 • 3144151 • [email protected] Schokkenbroek, Rijskampenstraat 7 • 06-51598383 • [email protected]

redaCtIe Buurtkrant/[email protected] / [email protected] 39, 9717 Hp Groningen, tel. (050) 579 8202Peter Boer • Frank Wijgmans • Ans Meiners • Anneke Bos • Moniek Mosterman

Buurtkrant VerspreIdInGJaap Huttinga, kerklaan 67, tel. (050) 5731080

Buurtkrant drukCopyright!, kerklaan 49-51

dIVersen In Buurt en stadalarmnummer brandweer politie ambulance • 112Brandweer • 3674777Buurtcentrum oranjewijk • Prinsesseweg 44/1 • [email protected] • www.buurtcentrumoranjewijk.nlCentrale doktersdienst • 0900-9229Gemeentelijke diensten: • Gemeentelijk Informatie Centrum • 3677000 • Centraal Meldpunt Evenementen • 3671155 • Loket Bouwen en wonen • 3678110 • Loket Beheer en verkeer (onderhoud openbare ruimte) • 3678910 • Loket Milieu • 3671000 • Gemeentelijke ombudsman (Willy Kol) • 3186568 • Stadsecoloog (Wout Veldstra) • 3678914Humanitas (vrijwillige thuishulp en mantelzorg) • 312000 (werkdagen 9-13u)Juridisch spreekuur (buurtcentrum Oranjewijk) • maandags 5-6u inloopspreekuurMeldpunt overlast en zorg (terugkerende overlast en ’zorgenmensen’) • 5875885 (10-5u) • acute overlast (buiten kantooruren) 0800-8844politie Noord (ook wijkagent) • 0900-8844 • Loket parkeren 3678910

oud papIerWestkant kerklaan: elke vierde maandag van de maand.oostkant kerklaan: elke laatste vrijdag van de maand.Graag voor 10 uur langs de rijweg zetten en niet in plastic zak