Buma Stemra Magazine winter 2012

32
een uitgave van buma•stemra winter 2012 Uit Mijn Hart edsilia rombley gers Pardoel op eurosonic noorderslag Daniël Dekker & wilbert mutsaers De digitale muziekwereld anno 2012 buma rotterdam beats bloeit en bruist Uit Mijn Hart edsilia rombley

description

Buma Stemra Magazine winter 2012

Transcript of Buma Stemra Magazine winter 2012

Page 1: Buma Stemra Magazine winter 2012

een uitgave van buma•stemrawinter 2012

Uit Mijn Hart

edsilia rombley gers Pardoel op eurosonic noorderslag Daniël Dekker & wilbert mutsaers De digitale muziekwereld anno 2012 buma rotterdam beats bloeit en bruist

Uit Mijn Hart

edsilia rombley

01 Cover BSM26.indd 1 13-12-2011 15:16:57

Page 2: Buma Stemra Magazine winter 2012

02-03 BSM 26 Inhoud.indd 2 13-12-2011 13:54:39

Page 3: Buma Stemra Magazine winter 2012

3winter 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine© is een uit­gave van auteursrechten organisatie Buma/Stemra. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt gezonden aan meer dan twintig­duizend componisten, tekst dichters en muziek uitgevers in Neder land en daarbuiten die hun auteurs rechten hebben toevertrouwd aan Buma/Stemra. Daarnaast wordt Buma Stemra Magazine gelezen door ruim duizend gebruikers van muziek en door functionarissen bij overheid en media.

RedactieadresVereniging Buma/Stichting StemraAfdeling Communicatie & PRPostbus 3080, 2130 KB HoofddorpTel. 023 799 7999, Fax 023 799 [email protected]

Hoofdredactie Frank Helmink (Buma/Stemra ­ Buma Cultuur)

Redactie en redactiemanagementErk Willemsen en Mark van Schaick (Keijser 18 Mediaproducties bv), Erik de Boer (Boardroom), Bas

Erlings, Monique Paauw, Rudolf Riegen, Erik Verzijl (Buma/Stemra), Boudewijn Hagemans (Buma Cultuur)

Eindredactie Tineke van Brederode

Coverfoto Jakolien van der Poel

Vormgeving Marcel Willemsen, Keijser 18 Mediaproducties bv (ontwerp), Gilles Graafland, Lisbeth van Lintel, LandGraphics bv (lay­out)

Druk Grafisch Bedrijf Tuijtel

Aan deze editie werkten verder meeErnst­Jan Jonkman, Ricardo Jupijn, Hugo Pinksterboer, Jan van der Plas

AdvertentieacquisitieKeijser 18 Mediaproducties bvRonald Willemsen Tel. 020 675 5308Fax 020 531 2019 [email protected]

Publicatie van artikelen is toe­gestaan, mits met bronvermelding en na toestemming van de uitgever.

© 2011 Buma/Stemrawww.bumastemra.nl

Lezers van Buma Stemra Magazine worden van harte uitge nodigd te reageren op de onderwerpen in het magazine of items in te sturen voor de rubriek BS Agenda. U kunt dit doen door een mailtje te sturen naar [email protected]

18 Edsilia Rombley Haar compilatiealbum Uit Mijn Hart geeft een overzicht van haar

carrière. Over songschrijven met haar man, Tjeerd Oosterhuis.

21 De digitale muziekwereld Kunstenaarschap cum ondernemerschap – hoe staande te blijven

in het razendsnel verschuivende landschap van de digitale muziekwereld anno 2012.

26 Serieus Nederlands op de radio Daniël Dekker en Wilbert Mutsaers maken zich sterk voor

Nederlandse muziek op Radio 2 en 3FM. Een interview.

En verder 4 Evenementen Buma Cultuur • 10 Update • 14 Composers

Bootcamp • 15 Buma Rotterdam Beats • 28 Achtergrond • 32 Buma/Stemra presenteert… houses

n Colofon

n In dit nummer van buma•stemra magazine

RapperGers Pardoel

6‘Rotterdammer met een zachte G’ rapper Gers Pardoel vertelt hoe Postman en Meeuwis, en zijn nummer 1-hit Ik Neem Je Mee hem naar Eurosonic Noorderslag 2012 brengen.

Top

Not

ch

02-03 BSM 26 Inhoud.indd 3 13-12-2011 13:55:02

Page 4: Buma Stemra Magazine winter 2012

Muzikantendag on Tour - 14 en 28 aprilEurosonic Noorderslag - 11 t/m 14 januari

buma•stemra magazine evenementen

Evenementen Buma Cultuur in de komende maanden

De muziekindustrie maakt een revolutio-naire ontwikkeling door op het gebied van streaming music services, social media en een explosieve toename in het gebruik van mobiel internet. Eurosonic Noorderslag geeft daarom meer dan ooit ruimte aan interactieve onderwer-pen door middel van het speciale Inter-active programma. Zie ook elders in dit magazine het grote artikel dat is gewijd aan deze ontwikkelingen. We spraken Creatief directeur Peter Smidt over dit thema én over de uitdagingen en keuzes waar de organisatie ieder jaar weer voor gesteld wordt bij de organisatie van dit evenement. Ook hebben we een van de aanstormende talenten gesproken die een showcase komen doen op Euro-sonic Noorderslag, de rapper met de nummer 1-hit Ik Neem Je Mee, Gers Pardoel.

Eurosonic Noorderslag Interactieve editie

Het afgelopen najaar lag voor Buma Cultuur de focus op de organisatie van Amsterdam Dance Event en Buma Rotterdam Beats. In januari is het tijd voor de 26ste editie van Eurosonic Noorderslag. Groningen ruimt van 11 tot en met 14 januari weer 46 podia in voor de groot-ste festival-conferentie voor aanstormend talent in Europa.

“De kerngedachte achter Euro-sonic Noorderslag is dat wij de optredende artiesten willen promoten en proberen carrières

verder te brengen. We laten enerzijds het relevante nieuwe Nederlandse aanbod zien aan zowel pers, professionals als het algemene publiek, en anderzijds is er het Europese verhaal. Het Amerikaans/ Engelse aanbod in de popmuziek is over-bekend, want daar is de muziekindustrie als vanouds op gericht, maar wat er ge-beurt in Berlijn, Wenen of Stockholm is veel minder prominent vertegenwoor-digd. Waarom is die sterke act van net over de grens hier niet bekender? En waarom komt die goede Nederlandse act de grens niet over? We willen die kruisbestuiving op gang brengen. Een betere verspreiding van Europees aan-bod in Europa zelf.“Via onze website kan iedere act zich middels een formulier aanmelden voor het festival. Op jaarbasis levert dat zo’n 3.000 aanmeldingen op. We kunnen zo’n 350 acts kwijt in vier dagen, dus er valt heel wat te selecteren.

Peter Smidt is als creatief directeur sinds het aller eerste begin betrokken bij Eurosonic Noorderslag. We spreken hem over de achtergronden van de komende editie. - door Mark van Schaick

Interactiviteit, awards en nieuw talent

“De programmacommissie bestaat uit Joey Ruchtie, Robert Meijerink, Peter Sikkema, Ruud Berends en mijzelf. Wij zien en horen heel veel muziek, dag in dag uit, jaar in jaar uit. We hebben crite-ria: wat is boeiend, wat is de ideale plek voor een act binnen het programma? En uiteindelijk: klopt het hele programma qua breedte en smaken, is het een mooie mix – het selectiemechanisme van een festival. En ja, we hebben duizend acts die zeggen: we willen graag de tweede spot in de Vera op de vrijdagavond…”

Serious Talent“Wij willen een platform zijn, en als

partijen kunnen helpen dat platform te vergroten, dan zijn we geïnteresseerd in samenwerking. 3FM doet veel aan ons festival, en we werken nauw samen. De vroegere scheiding tussen acts op 3FM en Eurosonic Noorderslag is groten-deels verdwenen. Heel veel zogenaamd alternatieve acts zijn in staat om naar de dagprogrammering van de publieke omroep door te stoten. Ik vind dat valt heel wat te selecteren. omroep door te stoten. Ik vind dat

Peter Smidt is als creatief directeur sinds het

“De programmacommissie bestaat uit

Peter Smidt

4 buma•stemra magazine winter 2012

René Keijzer

René

Kei

jzer

04-09 BSM 26 Events.indd 4 13-12-2011 13:50:56

Page 5: Buma Stemra Magazine winter 2012

Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteursrecht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Nederlandse muziek. Het doel is enerzijds het aandeel op de Nederlandse markt te vergroten en anderzijds een hogere inkomstenstroom door het gebruik van Nederlands muziekauteursrecht op buitenlandse markten te stimuleren. Buma Cultuur or ganiseert daartoe jaarlijks diverse evenementen, waaronder Amsterdam Dance Event, Buma Harpen Gala, en Buma NL. Op deze pagina’s een introductie van Eurosonic Noorderslag, inclusief interviews met Peter Smidt en Gers Pardoel.

Evenementen Buma Cultuur in de komende maanden3FM het met Serious Talent heel goed aanpakt. Er komt op een zeker moment iets uit die poel naar boven drijven, wat via ons Serious Talent-stage wordt doorgesluisd naar het grote publiek middels de live-uitzending en de tv-fragmenten.

“Vergelijkbaar is de zaal van VPRO’s 3voor12. Die heeft eenzelfde functie. Ooit hadden we twintig acts op Noor-derslag en dan vond ik het niet altijd eenvoudig om een goed programma samen te stellen. Nu doen we rond de honderd Nederlandse groepen en zijn de keuzes echt lastig. Niet alleen het aanbod, maar vooral de kwaliteit van de muziek is substantieel gegroeid.”

Awards-avond“Ik ben erg blij dat we de EBBA’s

(European Border Breakers Awards; red.) aan boord hebben. Het is voor ons de manier om ook een aantal grotere acts te presenteren binnen het kader van ons festival, de meest succesvolle jonge groepen uit Europa. De Europese Commissie geeft met die EBBA’s een signaal af dat ze wil investeren in deze sector. Het is een stukje politieke actie dat mijns inziens onmisbaar is. Nederlandse en Europese acts hebben nu eenmaal een oneerlijke concurrentie-positie binnen de Europese markt.

“Op het gebied van de mu ziek con-ferenties waren wij de eerste die zich richtte op het livecircuit – dus met promotors en festivals aan tafel, want live is een leidende factor in carrières. Yourope (European Festival Asso-ciation; red.) hebben we in een vroeg stadium aangesproken. Groningen is hét ontmoetingspunt geworden voor de Europese festivals. Daar is dus ook het ETEP uit voortgekomen. We creëren agenda’s waarmee allerlei partijen kunnen gaan werken op het gebied van Europees repertoire. In plaats van ‘Wat betaal jíj voor de Red Hot Chili Peppers?’ hebben ze

nu onderwerpen als ‘Wat zijn de top-festivalacts in jouw land en hoe kunnen we daar ons voordeel mee doen?’ om over te bomen. Een festival kan samen met radio een act enorm profileren. Daarom ook de European Festival Awards, die naast de EBBA’s worden uitgereikt. Dat doen we op de woensdagavond: de European Music Awards-avond.”

Music Tech Party“Interactiviteit wordt zwaar ingezet,

de komende editie. We beginnen al op donderdagochtend vroeg met een keynote speech van Shawn Michael O’Keefe. Hij is de voorzitter van SXSW Interactive, de grootste beurs over interactiviteit ter wereld, waar indertijd onder meer Twitter is gelanceerd. Hij trekt elk jaar zo’n twintigduizend mensen naar Austin (Texas; red.). Hij krijgt elk nieuw plan op zijn bord, dus hij heeft ook inzicht in wat er gebeurt en staat te gebeuren.

“Dan presenteren wij tijdens de conferentie tal van techbedrijven, Mobile Roadie, Topspin Media, Youtube, Soundcloud, Songkick, Marcato Mu sician, Last.fm en noem maar op. Het doel is om technologie

nog sterker te verbinden met muziek. Er is een Music Tech Party aan het eind van de donderdag en een groot aantal panels op de vrijdag die aansluiten op de interactieve aspecten van de muziek-business.

“De Interactive Awards worden uitgereikt aan het eind van de vrijdag-middag. Zend dus vooral je werk in. Er zijn awards voor artiesten én bedrijven. Het businessmodel dat hoort bij ‘muziek delen’ zal op de conferentie veelvuldig besproken worden. Leuk daaraan is dat er tegenwoordig heel veel partijen bezig zijn met muziek en rechten. Als je die samen laat stoeien, bijvoorbeeld om zo’n Interactive Award, dan levert dat wellicht iets moois op waar velen voordeel van kunnen hebben. Ja, als ik artiest was en ik kon voor 200 euro toegang krijgen tot de con ferentie en iedereen die ertoe doet in de muziek-sector, dan wist ik het wel.”

“Wij willen een platform zijn en, waar mogelijk, samenwerken”

nu eenmaal een oneerlijke concurrentie-

René Keijzer

Jack

Till

man

ns

5winter 2012 buma•stemra magazine

04-09 BSM 26 Events.indd 5 13-12-2011 13:51:19

Page 6: Buma Stemra Magazine winter 2012

6 buma•stemra magazine winter 2012

buma•stemra magazine evenementen

Als klein kind werd Gers Pardoel al vroeg aangetrok­ken door de hiphop: “Dat er een dikke beat onder zat

vond ik tof, en met al die raps erbij vond ik het allemaal erg stoer. Die bepaalde ritmes en dat gevoel vond ik heel erg vet.” Maar in diezelfde jeugd gebeurde er aan de andere kant ook een aantal nare dingen die zijn leven flink hebben beïnvloed. Zo overleed zijn moeder toen hij pas 17 was. Zijn leven stond op z’n kop en de thuissituatie met zijn vader was niet fijn. Alles leidde uiteindelijk tot een verhuizing vanuit Kaatsheuvel naar de hiphopstad van Nederland: Rotter­dam. De plek waar hij zich volledig wilde gaan richten op de muziek.

Postman als mentorNa een tijd te hebben gewerkt als

designer en verkoper van keukens in Kaatsheuvel, en daarnaast op hoog

niveau te skaten, gooit Pardoel het roer flink om. De rapper vindt het leuker om hiphop te maken, maar met zijn thuis­situatie en het gemis van zijn tweeling­broer die naar Rotterdam is verhuisd, besluit hij bij hem te gaan wonen. Via via komt hij daar in contact met Post­man: “Ik ben daar gaan wonen en in een kledingzaak gaan werken. Ik leerde een meisje kennen dat uiteindelijk mijn vriendin werd. Zij had in het verleden de merchandise van Postman gedaan en toen kwam ze hem een keer tegen toen hij langs de winkel liep waar zij werkte. Ze sprak hem aan en zei tegen hem dat haar vriendje rapte en vroeg hem of het mogelijk was dat wij een keer iets met ze tweeën konden doen of zo. Vervolgens heeft hij mij uitgenodigd en dat klikte eigenlijk meteen. Hij heeft mij muzikaal geholpen en kritiek gegeven op de din­gen waar ik mee bezig was. En ik deed iets met die kritiek, waardoor ik steeds beter werd.”

Nummer 1-hitsHet blijkt te hebben geholpen dat Post­

man zich ontfermde over Pardoel, want de muziek van de jonge rapper wordt goed ontvangen. Zijn eerdere samen­werkingen waren ook al een succes. Zo scoorde hij in 2009 samen met The Opposites en Sef al een dikke hit met

het nummer Broodje Bakpao. Ongeveer een jaar later was het weer raak in samenwerking met The Partysquad met Ik Ga Hard. Hij tekent bij het bekende label Top Notch van Kees de Koning, en in november 2011 staat hij dan opeens op nummer één met zijn single Ik Neem Je Mee.

Boven aan de charts van Nederland staan is natuurlijk niet niks: “Ja, wow, poeh… Dat was toch wel effetjes… gek. Het blijkt dus toch dat het wel allemaal mogelijk is. Die avond ben ik gaan bow­len en zuipen, haha. Ik liet de bal ook af en toe vallen, op een gegeven moment was ik ook wel redelijk dronken. Maar het maakte niet uit, het was erg gezellig.”

Noorderslag en BelgiëDeze solohit voelt toch wel anders aan

voor Pardoel: “Nu wordt de aandacht ineens helemaal op mij gericht en er ko­men veel meer boekingen binnen.” Ook Noorderslag kon niet uitblijven en daar is Pardoel halverwege januari dan ook te zien. “Ik hoop dat veel festivalmensen mij daar zien en denken: hé, hem willen we wel boeken voor dit jaar. Ik doe een clubtour met Guus Meeuwis, maar ik hoop ook op veel eigen boekingen voor volgend jaar.” Ook België draait al lekker. Een aantal radiozenders lopen al warm voor de nummers: “Laatst had

“Nu wordt de aandacht ineens helemaal op mij gericht”

Gers PardoelHet gaat lekker met Gers Pardoel (1981), ook wel de ‘Rotterdammer met een zachte G’. De rapper vertelt over Noorderslag, Guus Meeuwis en nummer 1-hits: “Ik ben gaan bowlen op de avond dat ik hoorde dat Ik Neem Je Mee op 1 stond, haha.” - door Ricardo Jupijns

De Rotterdamse rapper met een zachte G

“Ik dééd iets met de kritiek van Postman, waardoor ik steeds beter werd”

Gers Pardoel2011, april: single Morgen Ben Ik Rijk 2011, oktober: album Deze Wereld Is van Jou2011, oktober: nr.1 single Ik Neem Je Mee

04-09 BSM 26 Events.indd 6 13-12-2011 13:51:32

Page 7: Buma Stemra Magazine winter 2012

7winter 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine evenementenTop N

otch

04-09 BSM 26 Events.indd 7 13-12-2011 13:51:50

Page 8: Buma Stemra Magazine winter 2012

8 buma•stemra magazine winter 2012

buma•stemra magazine evenementen

Eurosonic Noorderslag, the European Music Conference and Showcase Festival, vindt van 11 tot en met 14 januari 2012 plaats in Groningen. Overdag vindt een conferentie plaats voor Europese muziekprofessionals, actief in de live-muziek. ’s Avonds krijgt nieuw talent de kans zich aan een publiek van inter-nationale professionals en muzieklief-hebbers te presenteren. Eurosonic is de etalage voor de meest actuele en veel-belovende Europese (en Nederlandse) acts en vindt plaats op 11 tot en met 13 januari in de Groningse binnenstad. Noorderslag is graadmeter voor Neder-landse muziek en vindt plaats op zater-dag 14 januari 2012 in De Oosterpoort in Groningen.

Interactive programmaEurosonic Noorderslag presenteert

een compleet tweedaags interactief programma met toonaangevende sprekers en bedrijven: het Interactive programma. Keynote speakers, onder wie Shawn O’Keefe (SXSW) en Ralph Simon (Mobile Entertainment Forum), doen uit de doeken wat ons de komen-de jaren te wachten staat op interactief gebied. Daarnaast zal in panels worden gediscussieerd over de impact van deze ontwikkelingen. Vertegenwoordigers van onder meer Youtube en Last.fm geven acte de présence, evenals internet-

Conference & showcasesEurosonic Noorderslag, the European Music Conference and Showcase Festival

De Oosterpoort, Groningen, 11 t/m 14 januari 2012

bedrijven als Topspin, SoundCloud en Mobile Roadie. Deze bedrijven zijn tevens gastheer van de Music Tech Meetup Party, die op donderdag 12 januari wordt georganiseerd.

Interactive AwardsHet Interactive programma zal af -

ge sloten worden met het uitreiken van de Interactive Awards. Met deze prijzen richten theFactor.e, Buma/Stemra en Eurosonic Noorderslag zich op Euro-pese acts en bedrijven die internet op een originele manier inzetten om (hun) muziek te promoten en te vermarkten. Doel is om Europees talent te stimule-ren en acts in de schijnwerpers te zetten die op interactief marketinggebied inspirerend zijn voor anderen.Het Interactive programma van Euro-sonic Noorderslag komt mede tot stand met de hulp van Platform Internet Bureaus Nederland en Buma/Stemra. Het PIBN vertegenwoordigt de beste honderd internetbureaus van Neder-land. Het Interactive programma van Eurosonic Noorderslag is onderdeel van de Creative City Challenge. Dit is een matchmaking-event voor creatieve bedrijven uit bij CCC aangesloten partnersteden rondom de Noordzee.

www.interactive-awards.nl

Keynote Shawn Michael O’KeefeDonderdagochtend 12 januari

om 10.30 uur zal Shawn Michael O’Keefe, producer van het Interactive Festival tijdens South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas, een keynote

De bands Nederlandse bands die tijdens Eurosonic Noorderslag worden voorgesteld aan de nationale en internationale muziekindustrie-professionals zijn onder meer:• Akkachar • Automatic Sam• Awkward I• Bart Constant• Birth of Joy• Black Bottle Riot• Blaudzun• Boemklatsch Equalizer• Bombay Show Pig• Bomb Diggy Crew • Case Mayfi eld• Chef’Special• Couvorduh!• De Avonduren• Dio• Dope D.O.D.• Eefje de Visser • Fellow • Gerhardt• Gers Pardoel • Gomes • Hospital Bombers • I am Oak• Jah6• Kees van Hondt• Kraantje Pappie• Krampfhaft • Krystl• Kypski & Mantangi

Quartet • Le Le • Lefties Soul Connection • Light Light• Moss • Mr. Polska & Nouveau

Riche • Nobody Beats The

Drum 333• Palio SuperSpeed

Donkey • Pete Philly • Ralph de Jongh &

Crazy Hearts• Rats on Rafts• Roosbeef• Shaking Godspeed• The Black Atlantic• Thomas Azier• Tom Trago • Vanderbuyst• WiWa & Friends • Wolfendale • Wooden Saints

ik bijvoorbeeld de Big Hit op MNM (het Belgische radiostation Music and More; red.) met Ik Neem Je Mee, de megahit van 3FM, zeg maar. Tja, dat is wel echt super, man!”

Met een verse plaat, veel boekingen en Noorderslag voor de boeg hoeft Pardoel zich geen zorgen te maken over verveling in 2012: “Sowieso ga ik werken aan een volgend album. Maar ik wil ook meer gaan produceren en even-tueel ook nog wel songs gaan schrijven voor andere artiesten. Dat soort dingen zou ik ook wel leuk vinden om te doen. Net zoals Guus Meeuwis Toen Ik Je Zag voor Antonie Kamerling schreef, bijvoorbeeld.”

De naam Meeuwis komt wel vaker voor bij Pardoel. Dat is ook niet gek, want de twee hebben een mooie samen-werking gehad het afgelopen jaar. Op Pardoels album Deze Wereld Is van Jou hebben de twee het nummer 20.03 ge-maakt en de Brabantse zangers werkten samen op het nummer Nergens Zonder Jou van Meeuwis – dat wederom een flinke hit was. “Ik heb hem via De Koning voor een song op mijn album gevraagd en hij vond mijn muziek tof. Toen we eenmaal samen aan het werk waren in de studio, vond hij het ook leuk om mij op zijn single te hebben.” Het wordt dus afwachten waar Gers Pardoel volgend jaar weer mee op de proppen komt. Hij heeft er in elk geval zin in: “We hebben 365 dagen en ik werk het liefst iedere dag.”

www.gerspardoel.nl

Gers Pardoel

“Het blijkt dus toch dat het wel allemaal mogelijk is”

acte de présence, evenals internet-

Keynote Shawn Michael O’KeefeDonderdagochtend 12 januari

om 10.30 uur zal Shawn Michael O’Keefe, producer van het Interactive Festival tijdens South by Southwest (SXSW) in Austin, Texas, een keynote

Shawn O’Keefe

04-09 BSM 26 Events.indd 8 13-12-2011 13:52:16

Page 9: Buma Stemra Magazine winter 2012

9winter 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine evenementen

Conference & showcases Muzikantendag on Tour

Na vier succesvolle edities in 2011 komt de Muzi-kantendag on Tour dit voorjaar naar Amsterdam en Leeuwarden. Met workshops, masterclasses en demo-pitches worden muzikanten geïnspireerd en geïnformeerd over zowel de artistieke als de zake-lijke aspecten van het muzikantschap.

Aanmelden kan via http://www.bumastemra.nl/nl-NL/Events/Het programma is bij het ter perse gaan van dit Buma Stemra Magazine nog niet bekend. Binnenkort te vin-den op www.muzikantendag.nl. De Muzikantendag on Tour wordt gepresenteerd door Buma en Sena. De dag wordt georganiseerd door Buma Cultuur en GRAP in samenwerking met POPnl, 3FM Serious Talent, 3voor12, KCG en KCO, met medewerking van De Muzikantengids.

www.muzikantendag.nl

Buma en Sena presenteren de Muzikantendag on Tour

Amsterdam, 14 april (locatie n.t.b.) Romein, Leeuwarden,

28 april

9winter 2012 buma•stemra magazine

speech houden over interactiviteit in de muziekindustrie. Zijn festival heeft altijd aan de basis van de digitale ontwikkelingen gestaan. Twitter komt voort uit deze conferentie, bijvoorbeeld. O’Keefe zal zijn opinie geven over de toekomst van de music tech business.

Afrojack op European Border Breakers AwardsDe openingsavond van Eurosonic

Noorderslag wordt gedomineerd door de EBBA Awards-uitreiking. Het prijzengala – met optredens van een aantal van de winnende artiesten – wordt opgenomen en uitgezonden door de NOS/NTR. In Europa wordt het onder meer uitgezonden door de publieke televisieomroepen van de European Broadcasting Union (EBU). Het gala wordt gepresenteerd door Jools Holland.Onlangs zijn de tien winnaars van de European Border Breakers Awards 2012 bekendgemaakt. Voor Nederland

werd Afrojack tot winnaar gekozen. Het publiek kiest de winnaar van de EBBA Public Choice Award.

www.ebba-awards.eu

PrijzenJaarlijks worden tal van awards uit-

gereikt. Sinds enige jaren de European Border Breakers Awards, bijvoorbeeld. Maar de prijs waar iedereen telkens weer reikhalzend naar uitkijkt is de Popprijs, de meest prestigieuze prijs voor de Neder-landse popmuziek. Een andere traditio-nele prijs die tijdens Eurosonic Noorder-slag wordt uitgereikt is de Pop Media Prijs, een initiatief van Muziek Centrum Nederland ter stimulering van de Neder-landse popjournalistiek. En dan is er ook de Lex van Rossen Award uitgereikt, een stimuleringsprijs voor jonge Europese muziekfotografen onder de 35 jaar. De Veer is een prijs voor een persoon binnen de Nederlandse muziekindustrie die een bijzondere prestatie heeft geleverd ten be-hoeve van het nationaal muziekproduct.

Eurosonic Noorderslag11 t/m 14 januariDeelnamekosten € 320,- (walk-up rate)

www.eurosonic-noorderslag.nl

Leden

Buma/Stemra

hebben gratis

toegang tot de

Muzikantendag

Conference & showcases

speech houden over interactiviteit in werd Afrojack tot winnaar gekozen. Het publiek kiest de winnaar van de

Chef’Special

www.eurosonic-noorderslag.nl

Blaudzun

Mic

hel M

ulde

r

2012 bekendgemaakt. Voor Nederland

Eefje de Visser

04-09 BSM 26 Events.indd 9 13-12-2011 15:39:40

Page 10: Buma Stemra Magazine winter 2012

10 buma•stemra magazine winter 2012

buma•stemra magazine update

En voor je het weet ben je 50 jaar oud. Nog een paar weken en Buma Cultuur (voorheen Conamus) gaat zijn 50ste jaar in. Dit zal niet groots gevierd worden, maar ook zeker niet zomaar voorbijgaan. Tijdens alle evenementen die Buma

Cultuur in 2012 organiseert zal worden teruggeke-ken op 50 jaar promotie van muziek uit Nederland. Wat is er gedaan en hoe succesvol was die promo-tie? In alle openheid zullen wij onszelf en ook u, onze achterban, die vraag stellen. Hoe succesvol een Amsterdam Dance Event ook is en hoe goed de explosieve groei van het ADE ook is geweest voor het internationale succes van Nederlandse danceacts, hoe goed een Euro sonic Noorderslag ook is voor het Nederlandse bandjescircuit en hoe goed het ook is dat er een keer per jaar tijdens de uitreiking van de Buma Toonzetters Prijs brede aandacht is voor het kwalitatief hoogstaande hedendaags gecompo-neerde werk van onze contemporaine auteurs: we moeten ons bij elk evenement, bij elk project blijven afvragen of het zin heeft wat we doen.Wat zijn nou daadwerkelijk de resultaten? Is het de moeite van de investering waard? Zo zul je ook af en toe afscheid moeten nemen van bepaalde projecten. Nieuwe evenementen krijgen een aantal jaren de tijd om te ontwikkelen en te groeien, maar als door wat voor reden dan ook de doelgroep het laat afweten, moeten er ook snel en duidelijk knopen worden doorgehakt. Dat kan het einde van een project bete-kenen, maar het kan ook betekenen dat projecten in elkaar opgaan om gezamenlijk veel meer te bereiken dan in afzonderlijkheid.2012 zal in ieder geval het jaar zijn waarin we zowel bij Buma/Stemra als bij Buma Cultuur veel duidelijker en persoonlijker moeten communiceren met onze achterban. Waarom doen we iets? Waarom nemen we bepaalde besluiten? Wat doen we met uw geld? Openheid en duidelijkheid. Het wordt anno 2012 niet alleen gevraagd van een organisatie als Buma, maar het is ook nodig om in alles wat we doen mee te gaan met de razendsnelle internationale ontwikkelingen in de muziekindustrie. Snelheid, duidelijkheid en openheid: alleen díe instelling zorgt voor optimale samen werking met en facilitering van diegenen voor wie wij doen wat we doen: de muziek auteurs van Nederland.

Frank HelminkDirecteur Buma CultuurManager Pr & Communicatie Buma/Stemra

50 jaar

Tijdens de afgelopen editie van het internationale documentaire-festival IDFA in Amsterdam is de documentaire Over Canto in première gegaan. Zaterdag 26 november presenteerde het DeLaMar Theater een bijzondere combinatie van de documentaire en een theaterconcert rondom het beroemde Canto Ostinato. Dit haast meditatieve muziekstuk van drie uur werd tussen 1976 en 1979 gecomponeerd door de Nederlandse componist Simeon ten Holt. Tijdens het IDFA werd het stuk uitgevoerd door het vermaarde Nederlandse pianoduo Sandra en Jeroen van Veen, voorafgegaan door Over Canto, de nieuwe film van regisseur Ramon Gieling (o.a. Johan Cruijff - En un Momento Dado en Tramontana).In Over Canto gaat Gieling op zoek naar het mysterie van de compositie van Ten Holt en ondervraagt een groot aantal mensen over de invloed die het muziekstuk op hun leven heeft gehad, onder wie pianist Kees Wieringa, muziekweten-schapper Henkjan Honing en actrice Halina Reijn. In een mix van docu mentaire beelden, fictie, essay en archief-materiaal wordt zo een veelzijdig antwoord geformuleerd op de vraag waarom juist dit stuk mensen zo diep raakt. Over Canto is vanaf 8 december te zien in film-theaters in het hele land. Over Canto wordt onder-steund door Buma Cultuur.

www.cinemien.nl

Ramon Gieling’s fi lm Over Canto

De compositie Canto Ostinato heeft zelfs levens veranderd. Bewonderaar Arjen Bergijk plaatste onlangs een tattoo van 3 maten uit het stuk op zijn bovenarm. Hij vertelt: “Mijn moe-der gaf mij vele jaren geleden een cd van de Canto Ostinato. Als we bij elkaar waren draaiden we het altijd. Toen mijn moeder twee jaar geleden overleed, hebben we de muziek op de crematie laten horen. Als eerbewijs aan mijn moeder heb ik deze tattoo laten zetten. Via de Canto Ostinato voel ik me voor eeuwig met mijn moeder verbonden”.

Simeon ten Holt

10-13 BSM 26 Update.indd 10 13-12-2011 14:47:45

Page 11: Buma Stemra Magazine winter 2012

11winter 2012 buma•stemra magazine

Marinus Vermooten - Leve de Zwarte Schijf (eigen beheer)Amateurhistoricus Vermooten geeft met deze uitgave een alfabetisch overzicht van alle artiesten in de lichte muziek van 1945 tot 1960. Het zijn de artiesten die eigenlijk door de Beatles in een keer naar de geschiedenis werden verdreven. Van Annie de Reuver tot Zwarte Riek, een bijna vergeten generatie!

Frédérique Spigt - Land (Canarino)Een lang gekoesterde wens van Fré gaat in ver-vulling: een Engelstalig country-americana- album, waarop blijkt dat ze de stap van Neder landstalige chansons naar Engelstalige met speels gemak maakt: een sfeervol album. Binnenkort ook op tour, dus zeker een bezoek waard.

Tim Akkerman - Anno (TA Music)Het vertrek van Tim Akkerman heeft geleid een vernieuwd Di-Rect, en nu ligt, na lang schaven, het folky singer/songwriteralbum van Akkerman in de winkel. Een fraai vormgegeven cd die ver afstaat van het oude Di-Rect-geluid, maar met zijn Nick Drake-sound zeker aandacht verdient.

Bart Wirtz - iDreamer (Challenge)Saxofonist Bart Wirtz verdeelt zijn talenten over diverse formaties. iDreamer is zijn laatst uitgebrachte cd – opgenomen in New York met Amerikaanse top-jazz-muzikanten –, met welk gevarieerd album hij aantoont in de eredivisie van de jazz te zijn beland.

Wende - Carré (dvd+cd; Flow)Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg… Maar nee, zo zit Wende niet in elkaar. Verrassend stapte ze over van Franstalige chansons naar Engels-talige popnummers, en met haar eigenzinnige en expressieve theateroptredens – zoals hier vastgelegd in Carré – weet ze vriend en vijand met haar unieke persoonlijkheid te overtuigen.

Hamel - Lohengrin (Dox)Wouter Hamel is allang niet meer in een (jazz-)hokje te stoppen en weet persoonlijk leed (einde relatie, breuk met producer) om te zetten in een fantastisch album, waar hij zijn ziel en zaligheid blootlegt in kwetsbare teksten en (ont-)spannende melodieën. Kwaliteitspop!

Bökkers - Bökkers (Suburban)Vettige en vuige boeren-bluesrock uit Salland, van ex-Voederbietels-gitarist Hendrik-Jan Bökkers. Niet altijd politiek correct, maar bewerkingen van Mud-dy Waters- en Johnny Cash-tracks maken duidelijk dat Bökkers het hart op de goede plaats heeft zit-ten. Een band die menige zuipkeet en boerenfeest onveilig zal maken.

Marten de Paepe - Boskoop (V2 Benelux)Jarenlang optreden heeft de (Engelstalige) songs van Marten de Paepe een mate van optimisme gegeven waarmee hij zegt: de aanhouder wint! En dat blijkt op dit folky album vol subtiele en melodieuze songs, waarbij de stem van Chantal van der Leest aangenaam kleurt bij die van Marten.

releases door Erik Verzijl

buma•stemra magazine update

Tot 1 maart kan er worden ingeschreven op de Willem Wilminkprijs, de award voor het beste kinderlied. De uitreiking is zaterdag 27 oktober 2012 in het Wilmink-theater in Enschede. De nominaties worden begin augustus bekend gemaakt. Met deze prijs willen de organisatoren aandacht vragen voor het Nederlandse kinderlied. Tevens willen zij eer bewijzen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes.Voor de eerste Wilminkprijs bestond grote belangstelling: 225 deel-nemers stuurden een inzending in. Ted van Lieshout is in 2010 tot winnaar uitgeroepen met het lied Onberis-pelijk uit de musical Ik en de Koningin. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 5.000,-.

Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kin-derliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen mee-dingen naar de onderscheiding. Ze moeten in de periode maart 2010-2012 voor het eerst zijn uitgekomen op cd of dvd, of voor het eerst ten gehore zijn gebracht in het theater of op tv. De Willem Wilminkprijs wordt mede mogelijk gemaakt door Buma Cultuur.

www.wilminkfestival.nl

Inschrijving Willem Wilminkprijs

Deelnemers kunnen hun inzendingen sturen naar Stichting Willem Wilminkfestival, Hengelosestraat 90, 7514 AK Enschede. Kijk voor de voor-waarden op www.wilmink festival.nl. Een vakjury beoordeelt de inzendingen.

De Nederlandse dansfilm Body Language, uitgebracht door A-Film Distribution, is inmiddels goud, mede vanwege de link met het succesvolle televisieprogramma So You Think You Can Dance. Dj Howard D heeft samen met Michael Bryan een aantal tracks gecom-poneerd voor de film. Een van die tracks, I Can Make You Dance, is 1 november gereleast en komt binnenkort ook op de officiële soundtrack.

I Can Make You Dance

Tot 1 maart kan er worden ingeschreven op de Willem Wilminkprijs, de award voor het beste kinderlied. De uitreiking is zaterdag 27 oktober 2012 in het Wilmink-theater in Enschede. De nominaties worden begin augustus bekend gemaakt. Met deze prijs willen de organisatoren aandacht vragen voor het Nederlandse kinderlied. Tevens willen zij eer bewijzen aan de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, die aan de basis heeft gestaan van een groot aantal bekende Nederlandse kinderliedjes.Voor de eerste Wilminkprijs bestond grote belangstelling: 225 deel-nemers stuurden een inzending in. Ted van Lieshout is in 2010 tot winnaar uitgeroepen met het lied Onberis-

. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag van € 5.000,-.

Alle oorspronkelijk in het Nederlands geschreven kin-derliedjes die niet ouder zijn dan twee jaar kunnen mee-dingen naar de onderscheiding. Ze moeten in de periode maart 2010-2012 voor het eerst zijn uitgekomen op cd of dvd, of voor het eerst ten gehore zijn gebracht in het theater of op tv. De Willem Wilminkprijs wordt mede

Inschrijving Willem

10-13 BSM 26 Update.indd 11 13-12-2011 14:14:01

Page 12: Buma Stemra Magazine winter 2012

12 buma•stemra magazine winter 2012

buma•stemra magazine update

- advertentie -

Donderdag 17 november werd het eerste exemplaar van het boek Er Speelt Van-avond in het Buurthuis een Band uitgereikt aan Ernst Jansz. Schrijver Twan Linders laat muzikanten uit de Nederlandstalige popmuziek van begin jaren tachtig hierin hun verhaal vertellen. In 1982 was Doris Day en Andere Stukken van Doe Maar de bestverkochte lp van het jaar, en de fluorescerende fosforgroene en zuurstok-roze kleuren van de band overspoelden het straatbeeld. In het kielzog van Doe Maar braken ook Nederlandstalige popgroepen als Het Goede Doel, Toontje Lager en Frank Boeijen Groep door bij een groot publiek.Waarom gingen al die bandjes in het Nederlands zingen en welke problemen kwamen ze daarbij tegen? Welke rol speelden punk en maatschappelijke betrok-kenheid? Waarom werd de Nederlandstalige stroming zo populair bij een groot publiek, en: waarom was de hausse ook weer zo snel voorbij? Deze en andere vragen worden beantwoord in Er Speelt Vanavond in het Buurthuis een Band, door muzikanten die zelf onderdeel uitmaakten van de stroming. Enkele namen: Ernst Jansz (Doe Maar), Henk Westbroek (Het Goede Doel), Frank Boeijen, Ben Jolink (Normaal) en Harrie Jekkers (Klein Orkest). Naast de mooie verhalen en interessante theorieën bevat het boek van 274 pagina’s veel, deels niet eerder gepubliceerde foto’s uit de privécollecties van de muzikanten en van gerenom-meerde popfotografen als Kees Tabak, Govert de Roos en Patricia Steur.

www.uitgeverijcatharsis.nl

In het In Memoriam Johnny Hoes in de vorige editie werd onterecht de indruk gewekt dat de compositie Och, Was Ik Maar (bij moeder thuisgebleven) door Hoes zelf geschreven is. De familie van de componisten/tekstschrijvers meldt: “Het nummer is oorspronkelijk geschreven in het Venloos en daarna vertaald in het Nederlands door het duo Frans Boermans en Thuur Luxembourg. Johnny Hoes heeft het alleen gezongen en bekend gemaakt. Wij hebben ook altijd keurig de royalties ontvangen, daar gaat het ons niet om. Het is gewoon een kwestie van (postuum) eerbetoon dat dit goed vermeld wordt.” Bij deze, en met excuus.

Rectifi catie Johnny Hoes

Nederpopboek

zelf geschreven is. De familie van de componisten/tekstschrijvers

Lustrum Toonzetters In 2012 zal Toonzetters, hét toonaangevende evenement voor Nederlands hedendaags gecomponeerde muziek, opnieuw onderdeel van het Holland Festival zijn. Bij de komende editie, op 23 juni 2012 in Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam, zal tevens het eerste lustrum van dit Buma Cultuur-evenement gevierd worden. Op 5 december sloot de in-schrijving voor werken die tussen 1 augustus 2010 en 1 augustus 2011 hun wereldpremière hebben gehad. De selectie van de tien beste composities wordt gemaakt door een internationale jury bestaande uit internationale festivalprogrammeurs. Tijdens het festival worden zoveel mogelijk van de geselecteerde werken uitgevoerd. Het beste werk van seizoen 2010/2011 zal op Toonzetters bekroond worden met de Buma Toonzetters Prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 10.000,-.

www.toonzetters.nl

Ernst Jansz en Twan Linders

10-13 BSM 26 Update.indd 12 13-12-2011 14:10:07

Page 13: Buma Stemra Magazine winter 2012

13winter 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine update

In april start weer de jaarlijkse cursus Vakopleiding voor de Muziekuitgever. Een opgeleide muziekuitgever is een volwaardige gesprekspartner voor onder anderen musici, componisten, muziekdrukkers, cd-fabrikanten en distributeurs. Hij is op de toekomst voorbereid – de ontwikkelingen in de nieuwe media en de Europese eenwording – maar heeft ook historisch besef. Daarnaast heeft hij inzicht in de formele en informele, bestuurlijke en fi nan ciële verhoudingen in de muziekindustrie.De vakopleiding wordt verzorgd door de Johann A. Alsbach Stichting in Utrecht, vernoemd naar een bekende Amsterdamse muziekhandelaar en -uitgever uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De eenjarige opleiding bestaat uit een schriftelijk en een mondeling gedeelte en is onderverdeeld in vijf hoofdstukken: Algemeen, De Bladmuziekuitgever, De Uitgever van Populaire Muziek, Auteursrechten, en De Praktijk van het Muziekuitgeven.

www.vmn.nl

Vakopleiding Muziekuitgever

De ontwikkelingen in de muziek-wereld gaan razendsnel. YouTube, Spotify, iTunes, social media, de btw-verhoging, bezuinigingen bij de overheid, maar ook subsidie-regelingen die nu ook openstaan voor popmuzikanten, om er enkele te noemen. In de nieuwe druk van De Muzikantengids, hèt handboek voor de popmuzikant, geschreven door Jan van der Plas, zijn alle nieuwe ontwikkelingen verwerkt. Editie 5.2. ligt nu in de winkel.

www.muzikantengids.nl

De Muzikantengids geactualiseerd

, hèt handboek voor

Ferry Corsten, Marianne Weber, Van Dik Hout, Ernst Jansz, Racoon, Claudia de Breij en De Jeugd van Tegenwoordig zijn genomineerd voor een Buma Gouden Harp. De Buma Gouden Harpen zullen in mei worden uitgereikt tijdens een live tv-uitzending van het Buma Harpen Gala dat daarmee haar 50-jarig jubileum viert. Hiermee is het een van de oudste muziekevenementen van Nederland. De Buma Gouden Harp is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse muziek. Het is een prijs, bestemd voor muziekauteurs en artiesten die

zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk heb-ben gemaakt voor de Nederlandse muziek. De prijs wordt sinds 1962 jaarlijks uitgereikt, en de winnaar wordt gekozen door collega-componisten en tekstschrijvers die aangesloten zijn bij Buma/Stemra. In de afgelopen jaren hebben onder anderen Kane, Jan Smit, Armin van Buuren en Krezip de prijs in ontvangst mogen nemen.

www.bumaharpengala.nl

Nominaties 50ste Buma Harpen Gala Nominaties 50ste Buma Harpen Gala Naast de Buma Gouden Harpen worden onder meer de Buma Zilveren Harpen en de Buma Exportprijs uit gereikt. De Buma Zilveren Harp is bedoeld om jonge, scheppende of uitvoerende artiesten te bekronen die al een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse muziek hebben ge leverd. De Buma Exportprijs wordt jaarlijks toe gekend aan de artiesten en auteurs die het meest succesvol zijn met Nederlands muziek-copyright in het buitenland.

Racoon

Koe

n Ba

uter

s

10-13 BSM 26 Update.indd 13 13-12-2011 14:10:35

Page 14: Buma Stemra Magazine winter 2012

14 buma•stemra magazine winter 2012

■ feature

“Je hoeft geen natuurtalent te zijn”

Composers BootcampDe gemiddelde amateurcomponist is een gepassioneerde liefhebber met veel ideeën maar weinig vaardigheden, zakelijke strategieën en uitgevoerd werk. Met die gegevens als uitgangspunt wil Marco de Bruin componisten in één dag Composers Bootcamp handvatten bieden om verder te komen. - door Ernst-Jan Jonkman

Het Composers Bootcamp is een inleidende training van één hele dag, van 10.00 tot 19.00 uur, in een set van

vaardigheden en ideeën die je direct kunt toepassen om betere composities te maken voor zowel klassieke muziek als jazz en popmuziek. Zaterdag 14 januari 2012 vindt in Utrecht de eerste editie plaats. Volgens organisator Marco de Bruin van The Curious Composer Academy is componeren door iedereen te leren. “Je hoeft geen natuurtalent te zijn.”

Niet genregebondenDe Bruin: “Het is niet genregebonden,

want ik vertel een aantal universele dingen die voor iedereen waardevol en toepasbaar zijn. Je hoeft ook geen noten te kunnen lezen om mee te doen. Hierna zal er een vervolgtraject komen, dat waarschijnlijk wel op genres als klassiek, jazz en popliedjes wordt toe-gespitst, want ik kan je natuurlijk niet alles in één dag leren”, zegt hij lachend. “Nu gaat het meer om het aanleren van een bepaalde mindset, een introductie van mijn aanpak. Of je nu in een dure

mercedes of in een deux-chevaux stapt: het rijden zelf werkt ongeveer hetzelfde. Het gaat bijvoorbeeld over het weg-nemen van barrières, stappenplannen om snel en effectief te werken, en: hoe pas je dat nou toe!”

Spelend creërenEen belangrijk onderdeel is het samen-

werken. “De deelnemers moeten elkaar versterken, want ik wil af van het idee dat componeren en arrangeren een een-zaam kluizenaarsberoep is. Daar geloof ik zelf niet meer in en ik merk ook in

de kunsten om mij heen dat samen-werkingsprojecten en kruisbestuivingen steeds meer terrein winnen. Kijk om je heen en concentreer je op het gebruiken van je netwerk.“Verder ga ik de deelnemers aan het Composers Bootcamp ook direct in spelvorm aan proberen te zetten tot creëren. Mensen hebben vaak het idee dat ze moeten wachten op een ingeving. Ik geloof meer dat je de ideeën al hebt, maar dat je ze moet leren herkennen en gebruiken.”

www.composersbootcamp.nl

Marco de BruinComponist Marco de Bruin, oprichter van The Curious Composer Academy, werkt inmiddels tien jaar als componist, arrangeur en (privé)docent voor onder meer het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Buitenkunst en het Nederlands Blazers Ensemble. Het doel van zijn de TCC-Academy is om de muzikale creativiteit te vergroten en mensen nog meer plezier te geven in het schrijven en maken van songs, composities en arrangementen.

InformatiePlaats: De Berenkuil, UtrechtTijd: zaterdag 14 januari, 10.00-19.00 uurKosten inclusief trainingsmateriaal, koffi e/thee en lunch: € 47,-Eenvoudig aanmelden: www.composers-bootcamp.nl

Mar

k va

n Sc

haic

k

Marcel van Leeuw

en

14-17 BSM 26 Composer_Rotterdam Beats.indd 14 13-12-2011 14:24:15

Page 15: Buma Stemra Magazine winter 2012

15winter 2012 buma•stemra magazine

■ Buma Cultuur evenement

Met de tweede editie van Buma Rotterdam Beats, het zakenplatform en showcase festival voor onder meer hiphop, r&b, soul, reggae en dubstep, zette het evenement een stevige stap richting een bruisende, veelbelovende toekomst. Boeiende, inspirerende panels, workshops en masterclasses werden bezocht door zo’n 600 professionals. Een keur aan artiesten in uiteenlopende genres op vijf Rotterdamse podia brachten 3200 festival bezoekers op de been. - door Mark van Schaick & Erk Willemsen

Hoe je de stap maakt van nationaal naar internationaal succes werd toe gelicht door Pavan Mukhi en Reg Regler van de Dubai’s-Britse Foreign Beggars. Presentatie, marketing, het kwam allemaal ter sprake, evenals de samen-werking met producers over de hele wereld. “Je neemt een remix gewoon in bezit”, aldus Foreign Beggars’ manager. “We hadden geen marketingplan voor sommige songs, dus als een ander een song pakt en er een jasje omheen gooit dat populair is, dan gaan we daarin mee.” Zo werd Foreign Beg gars benaderd door het Groningse Noisia, met een interessante wissel werking als gevolg, nu eens niet via internet maar in de studio van Noisia. Mukhi: “Het klikte zo goed dat we besloten een album met ze te maken. Alles is af behalve de vocalen, dus als je ze ziet zeg dan dat ze even opschieten...”

Buma Rotterdam Beats 2011Zakenplatform en showcasefestival boeit en bruist

Rapgroep Nouveau Riche domineerde met drie bekroningen het hiphopprijzengala State Awards, maar Kleine Viezerik streek met de eer in de categorie Beste Artiest. Voor een overzicht van alle winnaars, zie www.stateawards.nl

Wayne Marshall, als musi coloog verbonden aan het Massachusetts Institute of Technology, tevens journalist en dj, legde in zijn keynote speech op boeiende wijze verbanden tussen Nederland (Rotterdam) en de andere zijde van de At -lan tische Oceaan, met muzikale stromingen als hiphop, bubbling, house en reggaeton als uitgangs-punt. Van de mixtapes van dj Moortje tot de SoundCloud van Munchi – de ontwikkeling van nieuwe genres gaat via internet razendsnel. Mannen als Afrojack en Chuckie blijken inspirators voor zolder kamer-dj’s overal, die bovendien zomaar groot door kunnen breken zonder dat er een label of professioneel management aan te pas komt. Afrojacks remix van Silvio Ecomo & DJ Chuckie’s track Moombah bevat de blauw-druk een heel nieuw genre: moombahton, in tempo terug-gebrachte dirty house.

Kleine Viezerik en Willeke Alberti

Wayne Marshall

Foreign Beggars

Mar

k va

n Sc

haic

k

Marcel van Leeuw

en

Marcel van Leeuw

en

Mar

k va

n Sc

haic

k

14-17 BSM 26 Composer_Rotterdam Beats.indd 15 13-12-2011 14:24:53

Page 16: Buma Stemra Magazine winter 2012

■ Buma Cultuur evenement

16 buma•stemra magazine winter 2012

“Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, in ieder geval in de VS.” Het was het antwoord van Whoo Kid, marketeer van onder anderen 50 Cent, op de opmerking uit het publiek dat zijn advies aan de jonge hiphoppers in het publiek niet moreel aanvaardbaar was. Hij verkondigde in zijn q&a keer op keer dat de muziek die je maakt wel goed zal zitten, maar dat het gaat om het verhaal. Met een goed verhaal kan je het gaan maken. En als je geen goed verhaal hebt, verzin er dan een. Lieg de boel bij elkaar, zei hij letterlijk. “In de VS komt alles in de muziekindustrie voort uit leugens. En geld, natuurlijk. Geef me wat geld en ik draai je op mijn XM-zender. Is 200 euro genoeg?”, vroeg iemand uit het publiek. “Look, thát’s a good boy! Natuurlijk, kom maar op!”

“Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, in ieder geval in de VS.” Het was het antwoord van onder anderen 50 Cent, op de opmerking uit het publiek dat zijn advies aan de jonge hiphoppers in het publiek niet moreel aanvaardbaar was. Hij verkondigde in zijn q&a keer op keer dat de muziek die je maakt wel goed zal zitten, maar dat het gaat om het verhaal. Met een goed verhaal kan je het gaan maken. En als je geen goed verhaal hebt, verzin er dan een. Lieg de boel bij elkaar, zei hij letterlijk. “In de VS komt alles in de muziekindustrie voort uit leugens. En geld, natuurlijk. Geef me wat geld en ik draai je op mijn XM-zender. Is 200 euro genoeg?”, vroeg iemand uit het publiek. “boy!

Dumi Oburota, manager van de succesvolle Britse rapper Tinie Tempah, en Kees de Koning, label-baas van Top Notch en manager van Anouk, keken terug op hun carrières, waarbij één ding als een paal boven water stond: passie eerst, en geld komt pas later in het spel. De Koning: “Eerst was er die eerste plaat van Extince, die ik uitbracht zonder nadenken, gewoon omdat ik vond dat iemand het moest doen. Toen kwamen de factsheets en had ik dus moeten stoppen. Maar dat deed ik niet. Ik had de smaak te pakken.” Oburota: “Ik heb vier jaar gewerkt van 9 tot 5, zo professioneel mogelijk, zonder ook maar één cent te verdienen. Mijn betaling was dat terugbelletje van een radiostation voor een interviewtje, of dat ene tijd-schriftartikel over mijn artiest. That’s it. Je moet een lange adem hebben.”

Jamar Chess, derde generatie Chess Records-executive en met Sunfl ower Enter-tainment gespecialiseerd in licensering van een breed aanbod van latin artiesten, sprak over publishing en schetste in sneltreinvaart de ins en outs van zijn vak en de uitdagingen voor de toekomst. Synchen noemde hij als meest interessante en meest verrassende ontwikkeling, met de verkoop van een obscure Jackie Wilson-track voor een Roemeense auto reclame als mooi voorbeeld; ‘geld verdienen terwijl je slaapt’, noemt Chess dat. Dat het een complexe en harde business is, schetste hij aan de hand van verhalen over de arrogantie van MTV (‘Wij betalen geen publishing maar we willen wel jouw muziek gebruiken’) en de beperkingen die nieuwe initiatieven zoals Spotify met zich meebrengen. ‘Als consument vind ik het te gek, ik heb Spotify op mijn telefoon en computer. Maar als publisher vind ik het een moeilijk verhaal. Dan krijg ik een afrekening voor 50.000 streams: 9 dollar. Is dat het waard om tijd in te investeren, vraag ik mij af.’

Jamar Chess

Kees de Koning

Dumi Oburota

Whoo Kid

Buma Rotterdam Beats 2011

Mar

k va

n Sc

haic

k

Mark van Schaick

Mark van Schaick

Mike Breeuw

er

Mark van Schaick

14-17 BSM 26 Composer_Rotterdam Beats.indd 16 13-12-2011 14:25:44

Page 17: Buma Stemra Magazine winter 2012

17winter 2012 buma•stemra magazine

“Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar, in ieder geval in de VS.” Het was het antwoord van Whoo Kid, marketeer van onder anderen 50 Cent, op de opmerking uit het publiek dat zijn advies aan de jonge hiphoppers in het publiek niet moreel aanvaardbaar was. Hij verkondigde in zijn q&a keer op keer dat de muziek die je maakt wel goed zal zitten, maar dat het gaat om het verhaal. Met een goed verhaal kan je het gaan maken. En als je geen goed verhaal hebt, verzin er dan een. Lieg de boel bij elkaar, zei hij letterlijk. “In de VS komt alles in de muziekindustrie voort uit leugens. En geld, natuurlijk. Geef me wat geld en ik draai je op mijn XM-zender. Is 200 euro genoeg?”, vroeg iemand uit het publiek. “Look, thát’s a good boy! Natuurlijk, kom maar op!”

Ter gelegenheid van het lustrum van hun beider bedrijven fi losofeerden Jiggy Djé van Noah’s Ark en Blaxtar van Raen Music over de kansen en bedreigingen van de hip-hop in Nederland. Jiggy Djé: “Dat de muziekindustrie nu op z’n gat ligt geeft mij kansen. Tien jaar geleden zetten de majors met hun powerplay de muziek naar hun hand, maar die tijd is voorbij. Er ligt nu de mogelijkheid voor kleine ondernemers om toe te slaan. Blaxtar: “De hiphop kan met groepen als Kern Koppen tot een groter publiek doorbreken dan alleen de vaste fanbase. Dat hiphoppers nu ook bij raphater Matthijs van Nieuwkerk binnenkomen zegt veel.”

Om’mas Keith, producer van onder anderen John Legend, Erykah Badu en Kanye West, inspireerde met zijn welbespraak-te betoog over branding, sound, business en happiness. Onder-scheid je met je eigen sound, zorg dat je indruk maakt met je verschijning, koester je relaties, zorg dat je de zakelijke kant goed georganiseerd hebt, en bovenal: houd vol. Zijn slotwoor-den: “Blijf bij jezelf en wees gelukkig. Laat je niet opeten door je succes. Ik ken zó veel beroemdheden die in hun Rolls Royces rondrijden, maar puur ongelukkige, miserabele hoopjes mens zijn. Raak niet onder indruk van de auto’s, de vrouwen, het geld, want het betekent níets zonder je geluk.”

Buma Rotterdam Beats vond plaats op 17, 18 & 19 november 2011 en wordt georganiseerd door Stichting Rotterdam Beats, een initiatief van Buma Cultuur en De Nieuwe Oogst, en is mede mogelijk gemaakt door Sena.

www.buma-rotterdam-beats.nlOnder anderen rapper Pete Philly en dj Chuckie werden op het podium geïnterviewd over hun carrière en visie op de business. Dirty house-koning Chuckie was heel duidelijk: alle kansen die je worden geboden met twee handen aangrijpen, nooit achterover zitten en denken dat anderen het wel voor je zullen doen.

Pete Philly

dj Chuckie

Om’mas Keith

Jiggy Djé

Mar

k va

n Sc

haic

k

Mark van Schaick

Mike Breeuw

er

Mik

e Br

eeuw

er

Aic

o Li

nd

14-17 BSM 26 Composer_Rotterdam Beats.indd 17 13-12-2011 14:26:35

Page 18: Buma Stemra Magazine winter 2012

18 buma•stemra magazine winter 2012

■ interview Edsilia Rombley

blij met het resultaat. Het moest gaan knallen, vonden we allebei, en dat doet het!” Naast twee andere duetten, met schoonzus Trijntje Oosterhuis en met Gordon, bevat het album ook nog een bijzondere, voor tv gemaakte opname, waarin Rombley met het Metropole Orkest te horen is. Met een car rière die teruggaat naar haar hit Hemel en Aarde uit 1998 was er meer dan genoeg

“Zo’n compilatie samenstellen valt nog niet mee”, vertelt Edsilia Rombley vanuit de auto, onderweg naar een promotie-

optreden op tv. “Eigenlijk vind ik alles wat ik gezongen heb de moeite waard. Maar je moet kiezen, en dan is het natuurlijk ook nog zaak dat je voor een goede balans gaat. Niet te veel oud werk, niet te veel ballads, niet te veel up…” Vanaf het begin was het wel dui-delijk dat het album een paar nummers van haar meest recente show zou bevat-ten. “Uit Edsilia Zingt Verder kozen we er uiteindelijk vier: Geef Je Over, Samen Alleen, Ik Laat Je Niet Alleen en Dat Je Altijd bij Me Bent. Alleen de eerste van die vier verscheen op single. De rest werd nog niet op plaat uitgebracht. Die nummers wilde ik toch heel graag nog eens laten horen nu de show voorbij is, en er werd regelmatig om gevraagd.”

KnallenOok het vijfde nieuwe nummer, Uit

het Oog, Niet uit Mijn Hart, verscheen eerder als single. “Ik wilde al heel lang een duet met Ruth Jacott zingen. Ik vind haar een heel inspirerende zange-res en haar theatershows zijn geweldig. Gelukkig vond ze het een goed plan om samen te gaan zingen, en ik ben heel

“Ik wilde toch echt weer wat van me laten horen”

Edsilia Rombley“Ik had een geweldige theatertour met te gekke liedjes achter de rug, het Nederlandstalige album dat we van plan waren kwam er even niet van met mij als jonge moeder, en ik wilde toch echt weer wat van me laten horen – mijn vorige cd is alweer van vier jaar terug.’ Meer dan voldoende aanleiding voor een compilatie album met oud en nieuw werk, vond Edsilia Rombley. Op 20 november lag Uit Mijn Hart in de winkel. - door Hugo Pinksterboer

materiaal voorhanden. “Van de oudere nummers hebben we de originele versies gebruikt. Wel opnieuw gemasterd, maar verder bleek gelukkig dat Tjeerd (Oosterhuis, Rombley’s echtgenoot; red.) die muziek destijds heel tijdloos geproduceerd heeft. Het had ook gis-teren opgenomen kunnen zijn. Dat geldt voor zijn werk met Total Touch ook. Ik hoorde pas nog I’ll Say Goodbye

“Sommige nummers zing ik nu met een andere

intentie”

Edsilia Rombley1995 Dignity1996 Winnaar Sound-mixshow1997 Cd Thuis1997 Winnaar Europese Sound mixshow1998 Eurovisie Song-festival: 4de1998 Cd Edsilia2002 Cd Face to Face2005 Theatertour Van Jongs Af Aan2006 Huwelijk met Tjeerd Oosterhuis2007 Cd Meer Dan Ooit2007 Eurovisie Song-festival: geen fi nale-plaats2009 Theatertour Laat Mij Maar Zingen 2009 Dvd Live @ The Wisseloord Studios 2011 Theatertour Edsilia Zingt Verder2011 Overzichts-cd Uit Mijn Hart

18-21 BSM 26 Edsilia.indd 18 13-12-2011 14:28:14

Page 19: Buma Stemra Magazine winter 2012

19winter 2012 buma•stemra magazine

“Ik wilde toch echt weer wat van me laten horen”

Nico Sw

artz

RvE Fotografi e

18-21 BSM 26 Edsilia.indd 19 13-12-2011 14:29:00

Page 20: Buma Stemra Magazine winter 2012

20 buma•stemra magazine winter 2012

voorbijkomen, bijvoorbeeld. Helemaal actueel, die sound!”

Ook met de rest van het album is Rombley meer dan gelukkig. “Het klinkt goed, het ziet er prachtig uit en ik krijg leuke reacties. Bovendien vind ik het zelf leuk om weer eens terug te horen hoe ik die oudere nummers des-tijds zong. Over and Out bijvoorbeeld, dat komt van een van mijn eerste albums, elf jaar geleden. Dan hoor ik hoe mijn stem zich ontwikkeld heeft, dat ik nu toch weer iets anders klink. Ervarener, doorleefder, volwassener – terwijl ik toen toch ook al vaak hoorde dat ik zo’n volwassen stem had. Verder geloof ik niet dat ik heel anders ben gaan zingen. Misschien zou ik bepaalde dingen nu iets losser doen, maar zeker niet alles, en sommige nummers zing ik met een andere intentie. Nu ik een kind heb, krijgt een tekst als Ik Laat Je Niet Alleen toch een andere lading, bijvoor-beeld.”

Een-tweetjeIn de loop der jaren is Rombley

steeds meer haar eigen teksten gaan schrijven. “Soms komt Tjeerd met een melodie, bijvoorbeeld, en hoor ik daar een thema in waar ik over zou willen zingen. Zo is I’ll Be That Someone be-gonnen, het nummer dat ik met Trijntje zing. Maar het gebeurt ook wel dat ik Tjeerd een thema geef waar ik over zou willen zingen en dat hij met een muzi-kaal idee komt. En soms zijn we samen bezig en groeit zo’n nummer als een een-tweetje, of hij werkt met een tekst-schrijver die me een tekst voorzet. Dat pas ik dan vaak nog wel wat aan: ik moet er helemaal in kunnen geloven. Het moet een verhaal zijn dat uit mijn mond zou komen.”

Echt gaan zitten om een nieuwe tekst te maken doet ze eigenlijk niet.

“Mijn leven is toch meer spelen en zin-gen, entertainen, het podium op. Alleen voor Meer Dan Ooit, met allemaal Neder-landstalige liedjes, ben ik echt gaan zit-ten schrijven. Dat was een heel nieuwe fase, en ik ben nog altijd wel trots op hoe dat uitgepakt heeft. Dat betekent niet dat

het me makkelijk af ging. Om te begin-nen ben ik gewoon niet snel tevreden, en ik vind in het Nederlands schrijven toch vaak lastiger dan in het Engels. Je hebt vaak meer woorden nodig om iets uit te drukken, naar mijn idee.”

Als het om de muziek zelf gaat, is Rombley vooral vanaf de zijlijn be trokken. “Ik speel geen instrument, maar ik kan vanuit mijn gevoel wel heel goed aangeven wat ik wel of niet bij een nummer vind passen, of dat nu om een gitaarlijntje of iets anders gaat. Ook betrekt Tjeerd me nauw bij het produ-ceren, van het kiezen van de beat voor een nummer tot het volume van het

koortje. Ik zou me in de toekomst nog wel eens meer in het schrijven van nummers willen verdiepen, maar voor-alsnog gaat het prima zoals het gaat, met een geweldig team aan mensen om me heen die me heel goed begrijpen en uitstekend aanvoelen wat ik met mijn muziek wil. En zelf nog een instrument leren spelen? Volgens mij ben ik er te ongeduldig voor. Ik wil het meteen kunnen, anders haak ik af. Ik heb het wel geprobeerd, hoor, op bas en piano. Vooral die bas. Zo’n sexy instrument. Maar als er dan opeens weer iemand naast je zit die er zo briljant op speelt…”

“Ik vind in het Nederlands schrijven toch vaak lastiger dan in het Engels”

n interview Edsilia Rombley

18-21 BSM 26 Edsilia.indd 20 13-12-2011 14:29:45

Page 21: Buma Stemra Magazine winter 2012

21winter 2012 buma•stemra magazine

Tijdens een bijeenkomst op de World Music Expo Womex in Kopenhagen, eind oktober 2011, sprak Frank Dostal,

bestuurslid van de Duitse collega-society Gema, de volgende woorden: “In het tijdperk van de ridders waren kunste-naars onlosmakelijk onderdeel van de hofhouding. Zij werden beschermd, gevoed, en geëerd. Kunstenaars hoefden zich alleen met kunst bezig te houden. Het auteursrecht is een moderne versie daarvan. Gezamenlijk heeft ‘het volk’ in de vorige eeuw besloten dat er wetgeving moest komen die de componerende, tekstschrijvende kunstenaar moest beschermen. ‘Het volk’ anno 2011 heeft via de regeringen besloten dat niet de

auteur, maar de consument beschermd moet worden. Daar ligt tegenwoordig het zwaartepunt. De kunstenaar wordt niet meer beschermd, niet gevoed, en soms zelfs niet geëerd…”

Dostal schetst hiermee kernachtig de situatie die de diverse collectieve beheersorganisaties momenteel intensief bij de politiek aanhangig maken, natio-naal en internationaal. Maar vooralsnog heeft de kunstenaar volop met het door Dostal geschetste klimaat te maken. De kunstenaar moet voor zichzelf opkomen. Moet zijn zaakjes zelf runnen. Kunstenaarschap moet gecombineerd worden met ondernemerschap. Of, zoals saxofonist en bandleider van New Cool Collective Benjamin Herman het in een

panel tijdens festival Music Meeting verwoordde: “Overdag achter de computer je sociale media bijhouden, ’s avonds spelen.”

Verguld visitekaartjeVoor een aantal sterartiesten is het

weggelegd nog steeds tienduizenden cd’s via de traditionele kanalen te kunnen verkopen. Maar vanaf net onder die top wordt dit steeds moeilijker. De cd wordt dan gereduceerd tot een marketing-instrument, een verguld visitekaartje. In het beste geval verkoop je na optredens een flinke stapel. Artiesten zwaaien tegen-woordig tijdens een concert met hun laatst uitgebrachte album en rennen na afloop vanaf het podium direct de foyer in om te signeren, voordat de ongeduldige menigte alweer vertrokken is, zonder cd...

Veranderend landschapMaar hoe ga je je bewegen in dit

veranderende landschap, waarin illegale downloads nauwelijks worden aangepakt, subsidies worden ingetrokken en boven op dit alles de muziekwereld in rap tempo digitaliseert? Hoe vind je je weg in het woud van uitingen die je kunt gebruiken, voor je pr, voor je management en voor je verkoop. Welke social media ga je inzet-ten, en welke download- en streaming services? Buma Stemra Magazine inventariseert, zowel voor artiesten in het algemeen als voor componisten en tekstschrijvers in het bijzonder.

De digitale muziekwereld anno 2012

waarom wanneer wat waar hoe

Social Media en Streaming Services hebben de laatste maanden een grote sprong voorwaarts gemaakt en veranderen de digitale muziekwereld rigoureus. Spotify en Facebook nemen met hun samenwerking het voortouw in de concurrentiestrijd met de downloads van voorloper iTunes en met de alliantie die eraan zit te komen, die van Google Music en YouTube. Hoe kunnen muzikanten en componisten zich in al dit geweld staande houden? - door Erk Willemsen

■ feature De digitale muziekwereld anno 2012

BSM 26 Digitale Muziek.indd 21 13-12-2011 14:41:15

Page 22: Buma Stemra Magazine winter 2012

22 buma•stemra magazine winter 2012

■ feature De digitale muziekwereld anno 2012

social

stre amingstre amingstre aming

TO DO Facebook, Twitter

TO (RE)CONSIDER MySpace, Hyves

TO EXPLORE Tumblr, Google+

TO CONNECT Facebook, Spotify

Op Buma Rotterdam Beats, half november 2011, sprak Om’mas Keith, producer van onder anderen Kanye West, Erykah Badu en John Legend. Hij benadrukte dat je muziek natuurlijk goed moet zijn, maar dat je relaties met de industrie en de fans cruciaal zullen zijn voor succes: “Alles is visueel. Dus bewaak je image. Mensen willen iets met je omdat je cool bent, omdat ze je leuk vinden.” Zorg dat je je onderscheidt, personaliseer, communiceer.” Facebook en Twitter zijn inmid-dels onmisbare kanalen voor iedereen die in de muziek actief is, MySpace en Hyves zijn op hun retour, Tumblr en Google+ komen eraan. Facebook is des te crucialer geworden vanwege het feit dat ze een alliantie met Spotify zijn aangegaan. Spotify op zijn beurt is inmiddels acties aan het voeren met KPN’s mobiele diensten.

Alles is visueel.

Dus bewaak je image.

BSM 26 Digitale Muziek.indd 22 13-12-2011 14:43:26

Page 23: Buma Stemra Magazine winter 2012

23winter 2012 buma•stemra magazine

stre aming

sellingselling

TO DO YouTube, Spotify, SoundCloud, Grooveshark, 22tracks, Last.fm, Vimeo

TO (RE)CONSIDER Grooveshark

TO EXPLORE GoogleMusic, Nokia Music Store, Vodafone Music

Streaming is hot. Niet iedereen is er even enthousiast over. Onlangs trokken 200 dancelabels zich terug uit Spotify, omdat ze de royalties te gering vonden. YouTube heeft voor veel artiesten een bijdrage aan hun doorbraak geleverd. Maar ook de inkomsten uit YouTube houden niet over. Streaming levert (nog) niet veel op, ondanks de licenties die Buma/Stemra met YouTube en Spotify heeft afgesloten. Je zult een afweging moeten maken of je van die services gebruikmaakt. Als je voldoende marketingkracht denkt te halen om verkopen te stimuleren, dan wel via concerten, dan wel via downloads en albumverkopen, kan het zinvol zijn je muziek daar tentoon te stellen.

TO DO iTunes, eMusic

TO EXPLORE crowdfunding, sponsoring

TO STAY retail cd-shops, merchandise booths

Muziekverkopen via downloads nemen toe, maar compenseren nog lang niet de terugval in cd-verkopen. Toch verkopen de traditionele verkoopkanalen nog altijd veel volume. De detaillist houdt weliswaar steeds minder voorraad en wordt overvleugeld door webwinkels als Bol.com, Freerecordshop.nl en Amazon.com. Maar ook de webwinkels verkopen die ouderwetse cd gewoon nog volop. In de merchandise stand tijdens en na optredens cd’s verkopen is natuurlijk een methode die altijd zal blijven. Digitaal distribueren is echter nog relatief nieuw en niet iedereen is er al even handig in om dit aspect goed te organiseren. Digitale distributie van je downloads kan je onderbrengen bij bedrijven die in een keer alles bij 200+ webwinkels kunnen neerzetten. IODA, Music Minds, iMusician en vele anderen leveren die service. In de toekomst zullen sponsoring en crowdfunding een belangrijker rol gaan spelen als inkomstenbronnen voor artiesten en componisten.

streaming levert (nog)

niet veel op.

in de toekomst zullen

crowdfunding en

sponsoring een

belangrijke rol

gaan spelen

BSM 26 Digitale Muziek.indd 23 13-12-2011 14:44:02

Page 24: Buma Stemra Magazine winter 2012

24 buma•stemra magazine winter 2012

■ feature De digitale muziekwereld anno 2012

marketing & management marketing &

IFPI Digital Music Report

Jaarlijks brengt de IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) een rapport uit over de digitale stand van zaken in de wereld, het Digital Music Report. Frances Moore, CEO van de IFPI, schrijft in de 2011-editie: “Muziek neemt de leidende rol in de digitalisering van de creatieve industrieën.

Platenmaatschappijen hebben in totaal 13 miljoen tracks gelicenseerd aan in totaal 400 digitale muziek-services. Nieuwe licentiemodellen hebben ervoor gezorgd dat het digitale aandeel van de totale digitale entertainmentinkomsten uit muziek, wereldwijd, gegroeid is naar 29 procent. Ter vergelijking: bij de film- en boekindustrieën zijn die percentages nog slechts 1 en 2 procent. Alleen de game-industrie heeft een groter aandeel, met 39 procent.”

TO CONSIDER iPluggers, Topspin Media, Marcato, Sonicbids, Mobile Roadie, Move Online

Steeds meer artiesten, componisten en tekstschrijvers zijn hun eigen marketeer en hun eigen manager. Groot voordeel: je kunt alles persoonlijker uitdragen. Het principe ‘direct-to-fan’ wordt letterlijk genomen. Ook heb je natuurlijk de ultieme controle over wat je wanneer doet. Als je het op deze manier wilt organiseren, zijn er allerhande bedrijven op de markt die je kunnen assisteren bij het ‘zelfdoen’. Dat is bijna onontbeerlijk als je je zaken goed voor het voetlicht wilt brengen en correct wilt organiseren. Zeker als je geen experts op dat gebied om je heen hebt of wilt hebben. Je kunt Mobile Roadie inschakelen om je app te laten maken, iPluggers is een onlineplatform voor wereldwijde radiopromotie en plugt releases bij meer dan dertigduizend (!) radiostations: FM, AM, internet, digitaal, satelliet, lokaal en regionaal. Topspin levert software waarmee je al je marketingtools makkelijk kunt organiseren en distribueren. Move Online biedt een compleet administratie-, marketing- en distributiepakket, en biedt een tool om speellijsten aan Buma door te geven. De software van Marcato richt zich op marketing en planning.

het principe

‘direct-to-fan’

wordt

letterlijk genomen

BSM 26 Digitale Muziek.indd 24 13-12-2011 14:44:39

Page 25: Buma Stemra Magazine winter 2012

25winter 2012 buma•stemra magazine

Downloads vs streaming

Met de introductie van de iCloud door Apple kan je de muziek die je in bezit hebt streamend beluisteren op al je Apple-devices: iPhone, iPad, laptop en desktop met iTunes. Apple rekent abonnementsgeld voor die muziek-service, maar je kunt erop wachten totdat ook die service gratis beschikbaar gesteld wordt. Of Apple hiermee heel veel meer verkopen van downloads zal weten te genereren om de concurrentie van de streaming services tegen te houden, is de vraag. Want de spotify’s van deze wereld hebben voorlopig de macht wat betreft het streamen, en Google Music zal zich binnenkort bij hen voegen. Er zijn ook tegenbewegingen. Zo trok de Amerikaanse distributeur ST Holdings onlangs de muziek van 200 van de labels die zij vertegenwoordigen terug van Spotify met de volgende motivatie: “De meerderheid van onze labels wil niet meer vertegenwoordigd zijn op streaming services, omdat het inkomen laag is en er bovendien een negatief effect op de verkoop van cd’s en downloads is, gezien recente rapporten.” Spotify benadrukt in haar commentaar dat hun service juiste wel een positief effect op de verkopen heeft.

Guidebook

social

www.facebook.comwww.twitter.comwww.myspace.comwww.hyves.nlwww.tumblr.comwww.plus.google.com

streaming

www.spotify.comwww.youtube.com www.vimeo.comwww.soundcloud.comwww.grooveshark.comwww.last.fm.comwww.22tracks.com

selling

cd-distributiedetaillistenwebwinkelswww.bol.comwww.freerecordshop.nlwww.amazon.com digitale distributie

www.itunes.com www.emusic.com

digitale distributieservices

www.iodalliance.comwww.imusiciandigital.comwww.musicminds.eu

marketing & management

www.ipluggers.comwww.topspinmedia.comwww.sonicbids.comwww.marcato.com www.mobileroadie.comwww.move.nl

BSM 26 Digitale Muziek.indd 25 13-12-2011 14:45:05

Page 26: Buma Stemra Magazine winter 2012

26 buma•stemra magazine winter 2012

Peter Smidt: “Focus op Ierland”

■ feature Daniël Dekker en Wilbert Mutsaers

Serieus Nederlands op de radioNederlandse muziek op de Nederlandse radio: het lijkt vanzelfsprekend, maar niets is minder waar. Het is dankzij de inspanning van enkele belangrijke spelers binnen de publieke omroep dat er tegenwoordig ruim aandacht is voor Nederlandse producties. Buma Stemra Magazine sprak met Daniël Dekker en Wilbert Mutsaers. - door Mark van Schaick

Tijdens Buma NL op 29 sep-tember jongstleden ontving Daniël Dekker de Buma NL Media Award voor zijn niet-

aflatende steun aan Nederlandstalige muziekproducties in zijn radio-

programma’s. “Ik vond het erg leuk om een award te ontvangen”, vertelt hij. “En dan was deze extra speciaal, omdat hij door zo’n gerespecteerde organisatie als Buma/Stemra wordt toegekend.”

Dekker zegt altijd “een bepaalde overtuiging” te hebben gehad over de muzikale cultuur in Nederland. “Draai-den mijn schoolvrienden symfonische rock van Yes of Genesis, dan vond ik dat wel mooi, maar ik wilde liever iets Nederlands horen en kwam zo bijvoor-beeld bij Finch uit. De Golden Earring, dat was voor mij een rockband die de concurrentie met elke Amerikaanse act aankon. The Cats? De Nederlandse Beach Boys. Zo begon het voor mij dus, en ik zal het altijd blijven zeggen: er is in Nederland heel veel talent, en veel artiesten hebben meer niveau dan aller-lei buitenlandse acts die hier worden gelanceerd.”

Het is Dekkers beginselverklaring geworden toen hij bij de publieke omroep terecht kwam. “Als de commerciëlen roepen dat er geen geld in Nederlandse muziek zit dan mogen ze dat van mij. Maar ik vind dat wij ons met de zes publieke zenders juist hard moeten maken voor Nederlandse artiesten.”

Nationale kwaliteitVooral toen Dekker de Nationale

Hitparade Top 100 voor de TROS maakte, heeft hij veel contact gehad met Buma/Stemra. “Het was voor mij leer-zaam en ook inspirerend om het verhaal achter de muziek vanuit de optiek van Buma te horen, vanuit het zicht van de componisten en tekstschrijvers dus. Ik ben jurylid geweest voor de Gouden en Zilveren Harp en heb bij nog veel meer gelegenheden samengewerkt met Buma/Stemra. Dan is het voor mij essen-

”Veel artiesten hebben meer niveau dan allerlei buitenlandse acts“

Daniël Dekker (pseudoniem van Henk Bakhuizen; 1960) werkte voor radiostations Capitol, Decibel en Radio 10 Gold. In 1998 stapte hij over naar de TROS, waar hij tegenwoordig eindredacteur Radio 3FM en Radio 2 is, alsmede presentator van de Radio 2- programma’s Gouden Uren (werkdagen 9.00-12.00 uur) en Muziekcafé (zaterdag 16.00-18.00 uur). Sinds 2010 is hij commentator bij het Eurovisie Songfestival.

Tros

26-27 BSM 26 Nl Muziek MW.indd 26 13-12-2011 14:46:16

Page 27: Buma Stemra Magazine winter 2012

27winter 2012 buma•stemra magazine

Serieus Nederlands op de radiotieel om te weten wat de achtergrond is van die evenementen. Wat is de Buma-insteek? Niet dat ik zelf werkzaam ben als componist of tekstdichter, hoor. Ik heb al moeite met het schrijven van een sinterklaasgedicht. Maar ik spreek regel-matig met artiesten en dan merk ik hoezeer de hele rechtenkwestie speelt, vooral tegenwoordig.”

Dekker wil niet overkomen als een soort musketier die strijdt tegen het onrecht. “Nee, want muziek is goed of niet, punt uit. Maar als ik hoor wat een kwaliteit wij hebben aan jonge singer-songwriters bijvoorbeeld – ik noem nu even Grietje en Dotan – en wat er dan aan Britse of Amerikaanse namen als nieuwe sensatie wordt gelanceerd, dan word ik erg vast-beraden. Ik hoop dat ik met mijn programma’s wat van die Nederlandse

kwaliteit naar voren kan brengen.”Serious Talent is de verzamelnaam

voor een showcase van Nederlands poptalent, zoals die door radio 3FM sinds 2006 (gelinkt aan NCRV’s online-platform Ongekend Talent) wordt uitgedragen. Zendermanager Wilbert Mutsaers vertelt dat Serious Talent is voortgekomen uit de wens om beter en gestructureerder de aandacht te vestigen op nieuw Nederlands talent. “En niet zomaar eventjes, maar met het idee dat de artiesten er op de lange termijn iets aan zullen hebben.”

Ben je benoemd tot Serious Talent, dan krijg je airplay op 3FM, studio-optredens en interviews, stroom je door naar diverse Serious Talent-podia, ding je mee naar de Serious Talent Award en kun je zelfs in een gezamenlijke clubtour programma’s wat van die Nederlandse kun je zelfs in een gezamenlijke clubtour

terechtkomen. Met name op Noorderslag zijn de laatste jaren veel Serious Talent-artiesten geprogrammeerd.

Zoals de organisatie van Eurosonic Noorderslag duizenden demo’s ontvangt van ambitieuze artiesten, zo heeft 3FM een gestage stroom aanmeldingen voor Serious Talent. Mutsaers: “Wij werken niet met een vast beoordelingspanel of zo, het gaat wat meer uit de losse pols. We beluisteren bij 3FM alles dat wordt aangeboden, en het kan zijn dat één iemand zich hard maakt voor een act, maar net zo goed kunnen we met z’n allen vallen voor een liedje. Soms is het lastig kiezen, want het moet bij zo’n vier nieuwe namen per twee maanden blijven.”

GemeengoedDe Spotify-playlist getiteld 3FM Serious

Talent, samengesteld door 3FM’s Tijs van Liemt, telde in november van 2011 al 59 namen, waarvan er heel wat gemeengoed zijn geworden in de Nederlandse muziekindustrie. Go Back To The Zoo, Caro Emerald, Giovanca, Bertolf, Baskerville, Laura Jansen, The Medics, Miss Montreal, Ruben Hein, Houses – het is een bonte verzameling acts die het Serious Talent-stempel met zich meedragen.

Kijken we naar de programmering van Eurosonic-Noorderslag 2012, dan is daar ook weer goed te zien wat de waarde is van de 3FM-selectie. Mutsaers: “Noorderslag verkoopt snel uit de laatste jaren, en onze uitzendin-gen vanaf het festival worden erg goed beluisterd. Pop en rock staan op het Serious Talent-podium, maar vergeet ook de soul- en jazzkant niet die we via Radio 6 naar voren brengen. Momenteel steunen we Nicole Bus, een zangeres met een gospelachter-grond. Misschien minder in het oor springend dan de gitaarbandjes, maar toch iemand in wie wij veel vertrouwen hebben.”

”Veel artiesten hebben meer niveau dan allerlei buitenlandse acts“

Wilbert Mutsaers (1970) is sinds 2009 zendermanager van 3FM en Radio 6. Daarvoor was hij marketing directeur bij Universal Music voor zowel de pop- als de jazzafdeling. Mutsaers werkte voor Sony Music en voor Mojo Concerts / Live Nation.

3FM

26-27 BSM 26 Nl Muziek MW.indd 27 13-12-2011 14:46:48

Page 28: Buma Stemra Magazine winter 2012

28 buma•stemra magazine winter 2012

■ achtergrond Buma Songtracker app

De Buma Songtracker app laat het resultaat zien van zes jaar ervaring met het fingerprintsysteem van

Buma/Stemra. Met fingerprinting wordt elk muziekstuk dat gedraaid wordt op radio en tv gekoppeld aan de soundfiles die Buma/Stemra aange-leverd heeft gekregen door platenmaat-schappijen, producenten, omroepen, en bij Buma aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgevers. Alle muziek die langer dan drie seconden klinkt wordt gedetecteerd, tot inmiddels een succespercentage van meer dan 95 procent. De overige 5 procent wordt handmatig verderbehandeld door muziekexperts. Het systeem kan in geval van twijfel of klachten ook re-runs draaien. Achteraf kan dus nogmaals worden nagekeken welke muziek gebruikt is.

Veertig zendersBuma/Stemra fingerprint inmiddels

ruim veertig zenders. Wat via de logs in Hilversum binnenkomt wordt tegen de fingerprintdatabase met miljoenen soundfiles aan gehouden. Als er nú iets op de radio wordt gedraaid, wordt de compositie direct herkend. Als er iets is wat niet direct herkend wordt, kan

er altijd een commentaar ingediend worden en wordt er een re-run gedaan. Muziek op cd wordt altijd herkend, maar ook live gespeelde muziek gaat goed, evenals muziek achter gesproken woord en zacht afgespeelde muziek. In de komende jaren zullen steeds meer zenders gefingerprint worden en zal ook de muziek op internet geïdentificeerd gaan worden.

Buma Songtracker appOnlangs introduceerde Buma de

Songtracker app, exclusief voor Buma/Stemra-rechthebbenden. Buma-leden kunnen met de app hun muziekgebruik volgen. Ze kunnen zien op welke pri-maire stations hun muziek is gedraaid, en via een grafische weergave het speelverloop volgen. De app is er voor de iPhone en in de komende weken zal ook een Android-versie beschikbaar zijn. Je kunt elke keer vijf songs toevoegen en volgen wat er in de twee weken ervoor is gedraaid. Het actuele hitrepertoire zit erin, maar als je een vermoeden hebt dat jouw muziek veel gedraaid wordt op de radio terwijl het geen hit is, dan kun je via de app een verzoek indienen om die muziek toe te voegen. Deze basis-functionaliteiten van de app zullen op termijn verder uitgebreid worden.

Buma/Stemra heeft voor hun leden de Buma Songtracker app beschikbaar gesteld. Op iPhone, en binnenkort ook op Android mobieltjes, kun je in de app vijf songs opgeven die je wilt ‘volgen’. De app registreert hoeveel keer een song gedurende de twee voorliggende weken gedraaid is bij zo’n veertig radio- en televisiezenders. - door Erk Willemsen

Fingerprinting in realtime

Directievoorzitter Hein van der Ree: “We werken er heel hard aan om de diensten die we verlenen transparanter te maken voor onze leden. Onze leden vragen hier ook om. De Songtracker app is daarin wat mij betreft weer een stap in de goede richting.”

28-29 BSM 26 Achtergrond.indd 28 13-12-2011 15:02:41

Page 29: Buma Stemra Magazine winter 2012

29winter 2012 buma•stemra magazine

■ achtergrond Reorganisatie Commentaren

Elke klacht is er één te veel en moet zo snel en adequaat mogelijk uitgezocht worden. In het afgelopen jaar heeft

Buma/Stemra zo veel mogelijk van de oudere klachten opgelost – voor het komend jaar wordt een kwaliteitsslag gemaakt door de klachten van begin tot eind af te handelen. De afdeling Service Rechthebbenden die hiervoor zorg gaat dragen wordt geleid door Wim van Limpt. Hij heeft het reorganisatiebeleid gemaakt inzake deze ‘Commentaren’, zoals de klachten over uitkeringen ge-noemd worden.

Van Limpt: “Tot nu toe is de afhande-

“De klant centraal”

Alles onder één dak

ling van klachten opgesplitst in een eerste -lijns en een tweedelijns Commentaar. De eerste lijn is vooral bezig met de intake en de tweede lijn met het uitzoek-werk. Beide waren tot nu toe gescheiden van elkaar en ondergebracht bij andere afdelingen. In 2012 voegen we de afdelingen samen en starten we met het zogenaamde case ownership: één persoon binnen onze afdeling Service Recht-hebbenden is van begin tot eind verant-woordelijk voor de afhandeling van de klacht, de output naar de klant en het contact met de klant.”

Het is niet voor niks dat Van Limpt het over ‘de klant’ heeft. Bij het afhan-

Jaarlijks keert Buma/Stemra uit op anderhalf miljoen werken. In zo’n dertienduizend gevallen levert zo’n uitkering een klacht op, vervat in een ‘Commentaar’. De afhandeling daarvan duurt regelmatig erg lang en is voor rechthebbenden moeilijk te volgen. Buma/Stemra heeft maatregelen genomen.

Veelvoorkomende oorzaken van geen of te lage uitkeringen

Een kleine greep uit mogelijke oorzaken van het niet of onvoldoende uitkeren: het copyright kan verkeerd staan; er worden te weinig cd’s of dvd’s opgegeven; de afdeling podia hebben de setlijsten nooit aangeleverd gekregen; er is iets misgegaan bij het detecteren van muziek die gebruikt is op radio en tv; de cue sheets van muziek in commercials zijn niet in orde; het werk is niet goed aangemeld; de rechthebbende denkt een bewerking te hebben gemaakt maar is vergeten autorisatie aan te vragen.

delen van klachten was Buma/Stemra te zeer naar binnen gericht. Het proces was belangrijker dan de persoon met de klacht. Hij wil de klant centraal stellen en wordt daarin gestimuleerd door de directie. “Sinds de komst van Hein van der Ree als directievoorzitter ligt de focus op het naar buiten keren van een naar binnen gerichte organisa-tie. De onvrede die er nu is wordt ver-oorzaakt doordat klachten lang liggen, we niet transparant genoeg zijn, en we de klant er niet genoeg bij betrekken. We maken nu een slag door te gaan werken alsof we een commercieel bedrijf zijn. Iedere klant telt. Dus hoe behoud ik die voor de organisatie? Hoe zou ik zelf geholpen willen worden? De klant staat centraal.

“We hebben naast het reeds bestaande uitgeversoverleg nu ook een auteurs-overleg opgericht. Ik heb een aantal auteurs uit de diverse bloedgroepen uitgenodigd. Het is belangrijk om ze deelgenoot te maken van de verande-ringen die we inzetten en ze te gaan vragen naar hun wensen.”

De afdeling Service Rechthebbenden is vanaf 1 januari 2012 verantwoordelijk voor accountmanagement, ledenservice, contractadministratie en eerste- en tweedelijns Commentaren. In totaal zullen zo’n 35 man beschikbaar zijn om dit werk te doen. Van Limpt: “Het is een uitdaging dit te mogen doen. Ik heb er enorm veel zin in en merk een enorme betrokkenheid van de werknemers en rechthebbenden bij wat we doen. Samen staan we sterk en kunnen we mooie resultaten behalen. Ik voorspel dat dit goed gaat uitpak-ken.”

Wim van Limpt

28-29 BSM 26 Achtergrond.indd 29 13-12-2011 15:03:08

Page 30: Buma Stemra Magazine winter 2012

30 buma•stemra magazine winter 2012

■ achtergrond

De Afdeling Podia van Buma houdt bij wie waar en wan-neer optreedt. Hoofd van de afdeling is Jeanine van

Ginkel. “Wij zitten er flink achteraan. Vrijwel alle openbare optredens zijn bij ons bekend. Maar voor een goede repartitie is het ook belangrijk dat we weten wat er wordt gespeeld. Om dat goed in kaart te kunnen brengen, heb-ben we de setlijsten nodig. Daarvoor hebben wij de hulp van artiesten en hun boekingskantoren nodig.”

Setlijsten via boekingskantorenBuma gaat de komende tijd nog intensiever aan de slag met het vergaren van informatie over optredens en het daar gespeelde repertoire. De focus is daarbij met name gericht op bedrijfsfeesten. Niet alleen artiesten en organisatoren worden daarvoor aangesproken, maar ook de boekingskantoren. Doel van de actie: een betere en eerlijkere repartitie. - door Jan van der Plas

Het moeilijkst in kaart te brengen zijn besloten feesten. Al een aantal jaren kent Buma een vrijwillige regeling met enkele grote artiestenbureaus. “Zij dragen zelf de auteursrechten af over alle bij hen geboekte optredens, dus ook de personeelsfeesten en dergelijke. Zij voorzien ons ook van de juiste reper-toire-informatie. Dat geeft ons inzicht in de markt en daarmee is de repartitie aan onze auteurs aanzienlijk verbeterd.”

Goed geregeldBuma wil boekingskantoren gaan

verplichten setlijsten op te sturen. “Formeel zijn artiesten nu al verplicht

ons informatie te verschaffen over hun repertoire. Daar gaan we nu steviger op inzetten. Met name de boekings-kantoren gaan we daarop aanspreken. Met een proefproces proberen we daar ook een wettelijke basis voor te creëren.”Niet iedereen staat te springen om informatie te verschaffen, weet ook Van Ginkel. “Sommige boekers zijn bang klanten kwijt te raken. Maar dat is je kop in het zand steken. Orga nisatoren moeten aan het eind van het jaar toch hun percentage aan auteursrechten afdragen. Dan kan het maar beter van tevoren goed geregeld zijn.”

Voorloper Jan Vis

“Wie netjes afdraagt, krijgt de beste liedjes”

Voorloper Jan Vis

Jan Vis Artiesten & Evenementen is een van de bedrijven die al een tijd op vrij willige basis zelf rechten inhoudt en afdraagt. “Ik begrijp de aarzeling van sommige collega’s, maar voor ons heeft het juist heel goed uitgepakt”, vertelt directeur-eigenaar Jan-Dirk Vis. “Doordat wij ervoor zorgen dat er bij de optredens van onze artiesten altijd netjes rechten

worden afgedragen, krijgen zij ook de beste liedjes. En wie de hits heeft, krijgt de meeste optredens, en daar verdienen wij dan weer aan. Het mes snijdt dus aan twee kanten.”Zelf de auteursrechten in rekening brengen en afdragen mag in de offerte iets duurder lijken, klanten laten zich toch gemakkelijk overtuigen, aldus Vis. “Iedereen die wel eens een optreden heeft

georganiseerd weet dat er rechten moeten worden afgedragen. En iedereen weet ook dat het invullen van die formulieren behoorlijk wat werk met zich meebrengt. Wij doen dat als service voor onze klanten en die waarderen dat zeer.”Bekende artiesten hebben een team om zich heen van auteurs die songmateriaal voor hen schrijven. Soms schrijven ze zelf ook. Bij coverbands is de afstand tussen de artiest en de makers van het repertoire veel groter. “In die hoek is veel meer weerstand om opgave te doen”, weet Jan-Dirk Vis. “Maar ook daar geldt dat het uiteindelijk draait om eerlijk zaken doen. En zeker voor componisten van Nederlands materiaal zijn de inkomsten uit het covercircuit hartstikke belangrijk. Als die getalenteerde componist dankzij Buma in zijn onderhoud kan voorzien, kan hij weer mooie nieuwe liedjes schrijven waar wij allemaal ons brood mee verdienen.”

In 2010 was het segment Podia goed voor 14,2 procent van de gelden die Buma incasseert.

30-31 BSM 26 Achtergrond.indd 30 13-12-2011 15:13:19

Page 31: Buma Stemra Magazine winter 2012

31winter 2012 buma•stemra magazine

Prijs van een haarspeld

“We hebben niets bereikt”, zegt Hans Biesheuvel, net geïnstalleerd als voorman van het MKB. “De tarieven zijn te hoog. Buma/Stemra moet eerst maar eens laten zien waaruit de tarieven zijn opgebouwd. Ze zijn niet transparant. Wat zit daar allemaal in?”

Leuke opmerking was dat van de leider van dé brancheorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf. Hij vindt dat zijn leden te veel moeten betalen voor het gebruik van muziek.

Een loodgieter kost tegen de 40 euro per uur, een advocaat minstens 125 euro per uur. Een taxi naar Schiphol vanaf mijn huis 65 euro. Wat kost een auteur? En welke auteur? Kost een liedje van Paul McCartney meer dan van Pitbull? En van John Ewbank meer dan van George Michael? Wat zijn de kosten van de grondstoffen in het productieproces van een nieuwe compositie? Een hit wordt soms in vijf minuten geschreven, terwijl over andere muziekwerken dagen, maanden of jaren wordt gedaan. Is het een meer waard dan het ander?

Dit is een onmogelijke discussie. Gelukkig is het muziekauteursrecht collectief geregeld. De rechten van de muziekauteur kunnen zo goed worden beschermd en de gebruikers kunnen bij Buma terecht voor een licentie voor al hun muziekgebruik op podia, theaters, werkruimtes, cafés, winkels, et cetera.

Om bij het MKB te blijven: in een horecagelegenheid van 200 m² wordt aan Buma een tarief betaald van 452 euro per jaar voor alle muziek, uit de hele wereld. Dat is 1 euro 50 oftewel nog geen biertje per dag. In een kledingwinkel van 100 m² wordt een Bumatarief betaald van 135 euro per jaar. Dit betekent 45 eurocent per dag oftewel vergelijkbaar met de prijs van een haarspeld. Maar hoe zijn de tarieven dan tot stand gekomen? Waarom die 452 euro in een horecagelegenheid of die 135 euro in een kledingwinkel?

Nou, Buma bestaat in 2013 honderd jaar. De tarieven zijn over die periode in overleg met marktpartijen tot stand gekomen en zijn door de markt geaccepteerd. Al heel lang dus. En ze zijn de afgelopen twintig jaar niet verhoogd, alleen geïndexeerd. Heel vreemd

eigenlijk. Geen loonstijging voor de auteur. Ongetwijfeld wel voor de loodgieter en de advocaat, maar niet voor de auteur. Tel daarbij op al het gebruik op het internet waarvoor de auteur bijna niets ontvangt aan compensatie. En dan wil de overheid ook nog de thuiskopieregeling afschaffen.Buma/Stemra doet veel om het makkelijker te maken voor de leden van het MKB om een licentie te verkrijgen. Kijk maar eens op www.mijnlicentie.nl. Maar te hoge tarieven? Ik denk van niet!

periode in overleg met marktpartijen tot stand gekomen en zijn door de markt geaccepteerd. Al heel lang dus. En ze zijn de afgelopen twintig jaar niet verhoogd, alleen geïndexeerd. Heel vreemd

eigenlijk. Geen loonstijging voor de auteur. Ongetwijfeld wel voor de loodgieter en de advocaat, maar niet voor de auteur. Tel daarbij op al het gebruik op het internet waarvoor de auteur bijna niets ontvangt aan compensatie. En dan wil de overheid ook nog de thuiskopieregeling afschaffen.Buma/Stemra doet veel om het makkelijker te maken voor de leden van het MKB om een licentie te verkrijgen. Kijk maar eens op www.mijnlicentie.nl. Maar te hoge

PS.

Hein van der ReeDirectievoorzitter Buma/Stemra

Rob Becker

■ Column

Caro Emerald ondertekent Auteurs BV Contract met Buma/Stemra

Zangeres Caro Emerald bezocht onlangs met haar producers David Schreurs en Jan van Wieringen het kantoor van Buma/Stemra voor de officiële ondertekening van het Auteurs BV Contract. Met deze contractvorm ga je als auteur een over eenkomst aan als BV in plaats van als natuurlijk persoon.

In de regel zijn componisten als natuurlijke personen bij Buma/Stemra aangesloten, dus als persoon en niet als bedrijf. Componisten professionaliseren hun activiteiten en willen die steeds vaker in een bedrijfs matige structuur

onderbrengen, bijvoorbeeld in een bv of nv. Dat kan om zakelijke en fiscale redenen interessant zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de inkomstenbelasting. Voor auteurs is het hoogste tarief 52 procent. Als je een bv of nv hebt, moet je vennootschaps belasting betalen, en draag je 20 procent over de eerste tweehonderdduizend euro van de winst, en 25 procent over de rest af aan de belastingdienst. Ook kun je gebruik maken van diverse aftrekposten.

Een ander mogelijk voordeel betreft de omzetbelasting. Auteurs hebben volgens de wet geen recht op btw-aftrek en kunnen geen btw aan Buma/Stemra factureren. Afhankelijk van de om standig-heden kan een Auteurs BV wél btw- aftrek krijgen en btw aan Buma/ Stemra in rekening brengen voor de Buma/Stemra-uitkeringen.

Auteurs die zich via een rechtspersoon (nv of bv) bij Buma/Stemra willen aansluiten, noemen behalve de belastingvoordelen ook het feit dat zakelijke van persoonlijke belangen worden gescheiden als een voordeel.

Mocht je geïnteresseerd zijn in het aangaan van een Auteurs BV Contract, zorg dan wel vooraf goed juridisch en fiscaal advies ingewonnen te hebben. De individuele rechtspersoon-constructie dient ingericht te worden naar de eigen specifieke omstandig heden en afgestemd te zijn met de eigen lokale belastingdienst. Wijziging van bestaande rechtsverhoudingen kan alleen met toestemming van de betrokken contractspartners (denk bijvoorbeeld aan lopende uitgavecontracten, cessies, autorisaties, et cetera) en je moet de zekerheid hebben dat de fiscus akkoord is met de concrete uitwerking.

Voorwaarde om een Auteurs BV Contract af te sluiten is dat de bv de rechtverkrijgende is van het repertoire van de auteur, waarbij de auteur tenminste 90 procent van de aandelen van die bv houdt. Op het moment van sluiten van het exploitatiecontract tussen Buma/Stemra en de bv, moet de bv eigenaar zijn van de muziekauteurs-rechten en mechanische reproductierechten van de muziekwerken. Er zijn natuurlijk nog meer randvoorwaarden en eisen. Die zijn alle-maal terug te lezen op www.bumastemra.nl/497/de-auteurs-b-v/

30-31 BSM 26 Achtergrond.indd 31 13-12-2011 15:37:00

Page 32: Buma Stemra Magazine winter 2012

Sanne Glasbergen

Buma/Stemra presenteert...

Op de Popacademie van Amsterdam leren de bandleden van houses elkaar kennen: Jeroen Roelofsen, Manuel van den Berg, Ella van der Woude, Tobias Ponsioen en Gijs Loots. Uit de vijf muzikanten ontstaat een alternatieve indiepopband à la Broken Social Scene en Death Cab For Cutie: “We zijn begonnen als vrienden die ieder een totaal andere muzikale achtergrond had-den. Onze muziek is echt een combinatie van die verschillende stijlen, vandaar de dynamische uitbarstingen op de plaat. De muzikale richting blijft ook veranderen, het is echt een mysterie hoe de tweede plaat zal gaan klinken”, vertelt zangeres en gitarist Van der Woude. houses speelde in 2011 op Noorderslag, tekende bij platenmaatschappij Pias en nam debuutalbum Clean Life op in

de Basement Studio van Di-rect-bassist Bas van Wageningen. “We hebben heel fijne reacties en recensies gekregen op onze cd. Ik hoor wel dat er een behoorlijke buzz is rondom de band, maar daar merken we zelf niet zo veel van. We moeten gewoon veel blijven spelen en onze livereputatie hooghouden.” Voor 2012 heeft de band nog niet echt concrete plannen: “We zouden wel graag naar het buitenland willen. Het lijkt mij heel erg leuk om echt een tour van drie weken te doen. Gewoon alleen maar spelen. Maar vanaf januari moeten we eerst maar eens op zoek gaan naar werk.”

door Ricardo Jupijn

houses

3232 BSM 26 Houses_2.indd 32 13-12-2011 15:05:03