Buma Stemra Magazine najaar 2012

32
een uitgave van buma•stemra najaar 2012 13 december verkiezingen bestuur en Ledenraad Crowdfunding boudewijn de groot richard Zijlma over aDe repartitie joris bos en de licenties Bestuursleden André de Raaff en Paul van Brugge gaan het land in met Buma/Stemra town Hall meetings

description

Buma Stemra Magazine najaar 2012

Transcript of Buma Stemra Magazine najaar 2012

Page 1: Buma Stemra Magazine najaar 2012

een uitgave van buma•stemranajaar 2012

13 december verkiezingen bestuur en Ledenraad Crowdfunding boudewijn de groot richard Zijlma over aDe repartitie joris bos en de licenties

Bestuursleden André de Raaff en Paul van Brugge gaan het land in met Buma/Stemra

town Hall meetings

Page 2: Buma Stemra Magazine najaar 2012
Page 3: Buma Stemra Magazine najaar 2012

3najaar 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine© is een uit­gave van auteursrechten organisatie Buma/Stemra. Het magazine verschijnt vier keer per jaar en wordt gezonden aan meer dan twintig­duizend componisten, tekst dichters en muziek uitgevers in Neder land en daarbuiten die hun auteurs rechten hebben toevertrouwd aan Buma/Stemra. Daarnaast wordt Buma Stemra Magazine gelezen door ruim duizend gebruikers van muziek en door functionarissen bij overheid en media.

RedactieadresVereniging Buma/Stichting StemraAfdeling Communicatie & PRPostbus 3080, 2130 KB HoofddorpTel. 023 799 7999, Fax 023 799 [email protected]

Hoofdredactie Frank Helmink (Buma/Stemra ­ Buma Cultuur)

Redactie en redactiemanagementErk Willemsen en Mark van Schaick (Keijser 18 Mediaproducties bv), Erik de Boer (Boardroom), Joris Bos,

Bas Erlings, Monique Paauw, Rudolf Riegen, Layla Sala, Erik Verzijl (Buma/Stemra), Boudewijn Hage­mans, Paul Westgeest (Buma Cultuur)

Eindredactie Tineke van Brederode

Coverfoto Bob Bronshoff

Vormgeving Marcel Willemsen, Keijser 18 Mediaproducties bv (ontwerp), Gilles Graafland, Lisbeth van Lintel, Marjorie Brink­huis, LandGraphics bv (lay­out)

Druk Grafisch Bedrijf Tuijtel

Aan deze editie werkten verder meeMiranda Fieret, Vincent van der Horst, Klaas Knooihuizen en Jan van der Plas

AdvertentieacquisitieKeijser 18 Mediaproducties bvRonald Willemsen Tel. 020 675 5308Fax 020 531 2019 [email protected]

Publicatie van artikelen is toe­gestaan, mits met bronvermelding en na toestemming van de uitgever.

© 2012 Buma/Stemrawww.bumastemra.nl

Lezers van Buma Stemra Magazine worden van harte uitge nodigd te reageren op de onderwerpen in het magazine. U kunt dit doen door een mailtje te sturen naar [email protected].

6 ADE en Richard Zijlma Hij heeft Amsterdam Dance Event groot gemaakt, general manager

Richard Zijlma. Dit jaar neemt het Buma Cultuur­evenement nog grotere vormen aan. Zijlma licht toe.

18 Crowdfunding Met de economische crisis en de maatschappelijke tendens naar

minder subsidies zijn velen op zoek naar alternatieve inkomsten­bronnen. Kan crowdfunding daarin een rol spelen?

22 Town Hall Meetings Het bestuur van Buma/Stemra gaat het komende seizoen het land in

onder de noemer Town Hall Meetings. Onder hen componist Paul van Brugge en muziekuitgever André de Raaff. Een interview.

En verder 4 Evenementen Buma Cultuur • 10 Update • 21 Harpen 50 jaar 25 Verkiezingen op 13 december • 26 Joris Bos en de licenties 30 Repartitie • 32 Buma/Stemra presenteert… Palio SuperSpeed

Donkey

n Colofon

n In dit nummer van buma•stemra magazine

Boudewijn de Groot

14 Op 2 november start zijn afscheidstournee Vaarwel, Misschien Tot Ziens: “Het duo Nijgh en de Groot is voorbij. Ik heb zijn tek-sten altijd met veel plezier en bewondering gezongen, maar na de tour laat ik de bekende stukken voor wat ze zijn.” Nooit meer Het Land van Maas en Waal, Avond, Prikkebeen, Welterusten Mijnheer de President…

Loe

Beer

ens

Page 4: Buma Stemra Magazine najaar 2012

buma•stemra magazine evenementen

Evenementen Buma Cultuur in de komende maanden

Muzikantendag on Tour - Sittard, 6 oktober Amsterdam Dance Event - 17 t/m 21 oktoberMuzikantendag on Tour - Den Bosch, 3 november Buma Rotterdam Beats - 15 t/m 17 novemberEurosonic Noorderslag - Groningen, 9 t/m 12 januari 2013

Buma Rotterdam Beats Rotterdam, do 15 t/m za 17 november

Tijdens de derde editie van Buma Rotterdam Beats zal van 15 tot en met 17 november een reeks vernieuwende muzikanten, dj’s en producers aantreden. Daarmee zet het internationale zakenplatform en showcasefestival voor onder andere hiphop, r&b, soul, reggae, dubstep en bass een nieuwe stap om uit te groeien tot het belangrijkste Europese platform binnen haar genre.

De zakenconferentie van Buma Rotterdam Beats biedt bezoekers de kans snel tot zaken te komen met de belangrijkste spelers in het veld. Internationale managers, boekers, agenten, artiesten, festival-organisators, platenmaatschap-pijen, dj’s, bloggers en pers zijn in grote aantallen aanwezig, op zoek naar nieuwe deals, trends, contacten en ontdekkingen.

ShaggyBevestigde artiesten als

Hudson Mohawke, Lil Silva, 2-Chainz, Skip&Die, Jameszoo en Dope D.O.D. hebben gemeen dat ze vooraan staan bij de

nieuwste ontwikkelingen in de internationale popmuziek. Grammy-winnaar Shaggy zal tijdens de conferentie in twee speciale keynotes houden over de zakelijke en artistieke ins en outs van zijn ruim twee decennia om-vattende muziekcarrière. Shaggy, wereldwijd bekend van megahits als Boombastic en It Wasn’t Me, is een van de succesvolste vertegen-woordigers van de moderne Jamaicaanse muziekscene. Met de komst van Shaggy en zijn zakenpartners zet Buma Rotterdam Beats een uitroep teken achter een

van de centrale thema’s dit jaar:

de invloed van de rijke Jamai-caanse muziek cultuur.

Next Beats en meerEen belangrijk onderdeel van

het dagprogramma van Buma Rotterdam Beats vormt talenten-programma Next Beats op zater-dag 17 november. Naast Shaggy en zijn team, Riggs Morales, Cleveland Browne, en Mykaell Riley is een andere hoofdgast van de conferentie Roger Linn, ontwerper van de eerste genera-tie drumcomputers die digitale samples gebruikten. Deze ‘vader van de MPC’ geeft naast een keynote speech ook een speciale productiemasterclass.

Naast het dagprogramma be-staat Buma Rotterdam Beats

uit het in de scene hoog aan-geschreven prijzengala State

Awards en een bomvol show-casefestival.

RegistratieOm aan Buma Rotterdam

Beats deel te nemen, dien je je te registreren. Een ticket geeft toe-gang tot het volledige conferentie- en festivalprogramma, de State Awards, en de online deelne-mersdatabase, conferentiegids en conferentietas. Naarmate het evenement dichterbij komt, gaat het tarief omhoog, dus wacht niet te lang!

Buma Rotterdam Beats, Rotterdam, 15, 16 & 17 november: De Gouvernestraat, Corso Rotterdam, Rotown, Bird/Minimall, Worm, Livv Club

www.beats.nl

Shaggy

Skip&Die

4 buma•stemra magazine najaar 2012

Ale

xand

er D

ahm

s

Page 5: Buma Stemra Magazine najaar 2012

5najaar 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine evenementen

Evenementen Buma Cultuur in de komende maanden

Buma Cultuur ondersteunt en promoot het Nederlands muziekauteurs-recht in zowel Nederland als in de belangrijkste exportmarkten voor de Ne-derlandse muziek. Het doel is enerzijds het aandeel op de Nederlandse markt te vergroten en anderzijds een hogere inkomstenstroom door het gebruik van Nederlands muziekauteursrecht op buitenlandse markten te stimuleren. Buma Cultuur organiseert daartoe jaarlijks diverse evenementen, waaronder Buma NL en Buma Music in Motion die de afgelopen maanden plaatsvonden. Op de komende zes pagina’s lichten we de aankomende evenementen uit: Amsterdam Dance Event, Buma Rotterdam Beats, Muzikantendag on Tour en Eurosonic Noorderslag.

Het is dé plek voor muzikanten, producers, componisten en tekstschrijvers om meer te weten te komen over zowel de artistieke als de zakelijke aspecten van het muziekvak. Het programma is in beide steden gelijk.

Future Presidents, Reyn Ouwehand en Perquisite geven workshops Productie tijdens de Muzikantendagen. Het producerstrio Future Presidents werkte met Miss Montreal, Yes-R, Edsilia Rombley en DJ Porny en maakten remixes voor Beyoncé en Justin Timberlake. Reyn Ouwehand is bekend als componist voor film en tv, en producer van Kane, De Staat, en vele anderen. Perquisite gaf op eerdere Muzikan-tendagen al uitstekende productieworkshops.

Buffi Duberman, auteur van de videocursus Rock Your English, geeft tips en adviezen voor het verbeteren van je Engels aan de hand van bekende popsongs. Duberman werkte voor Caro Emerald, Kane, Within Temptation en Jacqueline Govaert.

En er is nog veel meer te doen op de Muzi kantendag. Tientallen ervaren artiesten, vertegenwoordigers van radiozenders en platen-labels, programmeurs en andere muziek-professionals zijn beschikbaar voor advies. Traditiegetrouw zijn er demospreekuren met vertegenwoordigers van onder andere 3voor12, 3FM, Top Notch en Radio 538, en eindigt het evenement met het demopanel, waar pro-fesionals een aantal demo’s plenair bespreken. Buma/Stemra is natuurlijk ook met een stand aanwezig.

Muzikantendag on Tour• Sittard, ’t Kleesj, zaterdag 6 oktober, 11.30-19.00 uur• Den Bosch, W2 Poppodium, zaterdag 3 november,

11.00-19.00 uur

BUMA-LEDEN GRATIS TOEGANGKaarten € 10,-. Leden Buma/Stemra hebben gratis toegang tot de Muzikantendag. Aanmelden kan via www.bumastemra.nl.

www.muzikantendag.nl

Amsterdam Dance Event

Amsterdam, wo 17 t/m zo 21 oktober

Op de hierop volgende pagina’s lees je in het interview met general manager van Amsterdam Dance Event, Richard Zijlma, alles over ADE.

www.amsterdam-dance-event.nl

Eurosonic Noorderslag

Groningen, wo 9 t/m za 12 januari 2013

Eurosonic Noorderslag vindt van 9 tot en met 12 januari 2013 plaats in Groningen. Meer nieuws in de volgende editie van dit magazine en op de site van het European Music Conference and Showcase Festival.

www.eurosonic-noorderslag.nl

De Muzikantendag trekt door het land. De komende maanden doet hij Sittard en Den Bosch aan.

Muzikantendag on Tour

’t Kleesj, Sittard, za 6 oktober W2 Poppodium, Den Bosch, za 3 november

Page 6: Buma Stemra Magazine najaar 2012

6 buma•stemra magazine najaar 2012

buma•stemra magazine evenementen

Amsterdam Dance Event, ofwel ADE, is in zeventien jaar tijd uitgegroeid tot het belangrijkste evenement

voor de dance-industrie, wereldwijd. Werkelijk álle spelers in dit muziekgenre komen naar Amsterdam om er te net-werken, de nieuwste trends te bekijken

en zich vijf dagen lang onder te dompelen in conferentie en festival. Dit jaar worden op 75 podia van de hoofdstad 5 dagen lang 205 shows gegeven.

De Playground die vorig jaar is op- gezet – op allerlei locaties in de stad vinden speciale presentaties, workshops en productdemo’s plaats – groeit dit jaar uit

tot een op zichzelf staand evenement binnen ADE. Voor het eerst is er de ADE Card, waarmee kaartbezitters allerlei extra’s kunnen krijgen. De ADE University kent haar tweede jaar en groeit eveneens als kool. En dan is er voor het eerst ook Beamlab, waarbij de rol van beeld bij muziek wordt uit-gediept.

Professionele grondslagRichard Zijlma van Buma Cultuur is

de eindverantwoordelijke voor dit alles. Hij is general manager sinds de derde editie van ADE in 1996; de eerste twee edities was hij betrokken als freelance-producent. Hij is in dienst van Buma Cultuur, met het organiseren van Amsterdam Dance Event en Buma Rotterdam Beats als kerntaken. Zijlma: “De eerste editie was in De Balie in 1996. De opkomende dance-industrie van independent labels stond aan de basis van de conferentie. De major platenlabels lieten de dance links liggen, wat de gelegenheid gaf aan een heel nieuwe generatie professionals om zich te ontwikkelen. Die professionele grond-slag heeft mede tot het succes van de Nederlandse dance geleid. De industrie erachter heeft het goed gefaciliteerd.”

Richard Zijlma General manager Amsterdam Dance Event

Dance is de laatste vijftien jaar uitgegroeid tot het belangrijkste muziekexportproduct van Nederland. Amsterdam Dance Event, een initiatief van Buma, heeft daar een grote bijdrage aan geleverd. Festivaldirecteur Richard Zijlma is er van de eerste dag af bij betrokken. - door Erk Willemsen

ADE conferentie groeit door met Playground en University

Emm

a Pierre

Dance-stijlen op ADE 2012Acid, alternative dance, breakbeat, deephouse, downtempo, drum ’n’ bass, dubstep, eclectic, electro, experimental, hardcore hardstyle, hiphop, house, progressive, rave, techhouse, techno, techno minimal, trance

Selectie ADE showcases Nederlandse dj/producersAfrojack, Bassjackers, Boris Werner, DJ+, Eric de Man, Ferry Corsten, FS Green, Hardwell, Henzel & Disco Nova, Joost van Bellen, Joris Voorn, Junkie XL, Maarten Mittendorff, Michel de Hey, Mightyfools, Nobody Beats The Drum 333”, Palmbomen, Presk, Sander Kleinenberg, Sander van Doorn, Steve Rachmad, Sunnery James & Ryan Marciano, The Flexican & Sef, Tom Trago

Page 7: Buma Stemra Magazine najaar 2012

7najaar 2012 buma•stemra magazine

Jos Kottm

ann

“Veel grote dj’s hebben hundoorbraak mede via ADEbewerkstelligd”

Page 8: Buma Stemra Magazine najaar 2012

8 buma•stemra magazine najaar 2012

buma•stemra magazine evenementen

“Alle ogen zijn gericht op Nederland. Amerikaanse labels scouten de uitzen-dingen van Dance Department op 538. Je ziet ook dat grote Amerikaanse agencies met Nederlandse dj’s gaan samenwerken. En er is verbreding op-getreden. Naast trance wordt er nu ook naar andere stromingen gekeken. Een voorzichtig keerpunt was de hit van Fedde Le Grand, Put Your Hands Up for Detroit. Er gaat nu een hele generatie mee in die slipstream. Ze vertoeven meer in het buitenland dan in Nederland.

“Chuckie doet vijfhonderd vluchten per jaar. Het is heel hard werken. Dat vereist een professionele grondslag.”

ADE is enorm uitgegroeid in die zeventien jaar. In hoeverre is het een evenement op zichzelf geworden en in welke mate draagt het nog steeds bij aan het oorspronkelijk doel: het stimuleren van de Nederlandse dance-industrie?

“Heel veel grote dj’s hebben hun doorbraak mede via ADE bewerkstel-ligd, zoals Tiësto en Armin van Buuren.

“Chuckie vertelde me laatst dat hij zijn eerste internationale deal op ADE maakte. We creëren een internationaal podium waarin David Guetta staat, die vervolgens Afrojack op sleeptouw neemt. Dan creëer je voor die Nederlandse artiest een wereldwijd podium. En de artiesten die groot worden schoppen weer heel veel deuren open voor een nieuwe generatie. We geven een gezonde context waarin de Nederlandse sector zichzelf kan promoten. ADE zie ik een beetje als een proces dat je ook bij zoiets als de Olympische Spelen ziet. Iedereen bereidt zich voor op ADE in oktober: dat is de plek waar je je kunt presenteren, waar je zaken kan doen. Een landmark voor de scene.”

Omzet voor Amsterdam“Vanuit het budget van Buma Cultuur

gaat er nog steeds geld naar de Stichting Amsterdam Dance Event. Maar vooral voor personeel en faciliteiten. De rest van het benodigde geld komt uit de omzet van toegangsgelden en sponsoring, uit structurele subsidie van de landelijke overheid, vanuit het Kunstenplan waar we nu nog in zitten. En uit gelden van de Gemeente Amsterdam. Kijk, het ADE levert de stad wel een extra omzet van 34 miljoen euro per jaar op. En de muziekindustrie zelf investeert natuurlijk, door hier te zijn en showcases te geven. Dat alle stakeholders investeren, maakt dit evenement juist zo sterk.

“Bedenk ook dat als ik woensdag-avond 17 oktober in Paradiso naar Afrojack sta te kijken, er op dat moment 74 andere ADE-events aan de gang zijn, en die betalen allemaal afdracht aan Buma. Dat levert allemaal geld op. Ook de propositie van Buma als auteurs-rechtenorganisatie op wereldniveau is natuurlijk heel erg prettig: wij begrijpen en omarmen de dance-industrie. We laten zien dat we weten wat er in deze markt speelt en ondersteunen deze sector.”

Vorig jaar was er voor het eerst ADE University en Music & Bits. Dit jaar is er voor het eerst Beamlab en wordt Playground uitgebouwd.

“Ja, we bouwen alles uit. Ik ben natuur-lijk al heel lang bij de ontwikkeling van ADE betrokken en heb altijd de kern-waarde voor ogen gehouden: een inter-nationale marktplaats en promotieplek voor de Nederlandse scene creëren. Maar je ziet dat het een eigen dynamiek krijgt. De explosie van het avondprogramma vond plaats toen steeds meer labels showcases wilden doen. Als je dat bij

FestivallocatiesADE3 Sisters The Pub, A’dam-Rijnkanaal, AIR, Amsterdam Convention Factory, Amsterdam Roest, Amsterdam Studio’s, Bar Struik, Bimhuis, Bitterzoet, Bungalow 8, Café ’t Schuim, Canvas op de 7e, Chicago Social Club, Club 8, Club BlinQ, Club HOME, Club Lite, Club NYX, Club Stereo, Club Up, ClubNL, COX, CUE Bar, Dansen bij Jansen, De Balie, De Bierfabriek, De Lax, Desmet Studio’s, Escape Club, Escape Studio, EVE, EYE, Heineken Music Hall, Het Concertgebouw, Het Sieraad, Hotel Arena, InDeep’n’Dance Records, J.C. Rags Store, Jimmy Woo, Kookschool, de, Korsakoff Amsterdam, Little Buddha Amsterdam, Ludwig, MC Theater, Melkweg, Muziekgebouw aan ’t IJ, North Sea Jazz Club, Odeon, OT301, Panama, Pand 14, Paradiso, Passenger Terminal Amsterdam, People’s Place, Amsterdam Rain, Rhone Warehouse, Schram Studio’s, Soho, Stanislavski, Studio 80, Studio K, Sugar Factory, Supperclub, Suzy Wong, The Dylan Hotel, The House of Rising, The O.C., The Sand, The View, Transformator-huis, TrouwAmsterdam, Undercurrent, Westergasfabriek, WesterUnie, Winston Kingdom, Ziggo Dome

Mike Breeuw

er

David Guetta en Richard Zijlma

Page 9: Buma Stemra Magazine najaar 2012

9najaar 2012 buma•stemra magazine

Amsterdam Dance Event 17 t/m 21 oktober

ADE wilt houden, moet je het blijven faciliteren, anders drijft het van je weg. We zijn begonnen als conferentie, maar zijn nu een platform geworden.

“We hadden als eerste nevenactiviteit ADE Next vormgegeven, een plek voor opkomende dj’s en producers uit Neder-land. In de ADE University hebben we nu de Nederlandse professionals van morgen een plek gegeven. We hebben ervoor gekozen om meer op doelgroepen te differentiëren, zoals studenten van opleidingen. Daar kan Buma zich ook weer goed profileren.”

Playground“Dit jaar hebben we voor het eerst de

ADE Card, waarmee je toegang krijgt tot dat deel van het programma en allerlei kortingen kunt krijgen. Playground is een Business to Consumer-platform binnen ADE – merkactivatie, dus. Het is ook een communicatieplatform waarin alles een plek kan krijgen dat niet binnen de conferentie of het festival past. Het biedt ook een plek aan het uitgaans- publiek en voor de toeristen die voor ADE naar Nederland komen, want alleen op die manier kunnen we die aan ADE binden. Er liggen daar ook moge-lijkheden voor ons verdienmodel in de toekomst. Dit jaar hebben we al vijftien Playground-locaties. Om een voorbeeld te geven: in de Melkweg kun je met je ADE Card iedere dag om vijf uur naar een dance-gerelateerde film.

“Playground moet ook de zichtbaar-heid van het evenement in de stad vergroten. Pas sinds vorig jaar worden we door Amsterdam als cultureel evenement gezien en kunnen we onze vlaggen op de bruggen zetten. Daarvoor kregen we nooit een vergunning…” Dreigt door dit alles de conferentie zelf niet onder te sneeuwen? Wordt dat onderdeel niet wat sleets, te veel binnen een routineformat?

“Nee! De basisreden om naar de conferentie te komen is om zaken te

doen. Dát is dé conferentie. Daarom noemen we het ook geen seminar. De panels en de keynotes zijn wel de belang-rijke omgeving daarvan. Ook om de vier-honderd journalisten voeding te geven. Het is belangrijk om actualiteit te kunnen delen. Dit jaar hebben we een panel waarin de invloed van corporate finance op de dancewereld wordt besproken. Daarin duiden we de ontwikkelingen. En met de komst van mensen als Trevor Horn en Coldcut willen we een muziek-inhoudelijke duiding doen. Dat zijn de helden. En die moeten er ook zijn.”

General manager ADE, Richard Zijlma: “Wij zijn begonnen als conferentie,maar zijn nu een platform”

• ADE Pro (uitverkocht)

• ADE Festival • ADE Playground• ADE Music & Bits • ADE Beamlab• ADE University • ADE Next• ADE Hard Dance Event

Het ADE-team General Manager: Richard Zijlma | Conference Program Coordinator / Producer: Karsten ter Hoeven | Coordinator Festival Program & Special Projects: Jan-Willem van de Ven | Marketing/ Communications: Remko Gorter | Marketing / Communications: Daniel Stroes | ADE Next & ADE Music & Bits Coordinator: Aldo Bruining | Vincent Lindeboom & Tim Heineke: Program Coor-dinator Music & Bits / Brand Activation, Project Manager ADE University & Playground: Gijs Verburg | Head of Production: Simone Tettero | Customer Relations: Nikki Schuurs | Customer Relations & Hospitality: Marieke Aarts | Design and Art Direction: Alex Slagter / Britta Möller (Maslow) | Campaign Photography: Krijn van Noordwijk | Website: Driebit

Aico Lind

Ferry Corsten komt naar ADE

De conferentie vindt plaats in Felix Meritis, The Dylan, De Balie, Melkweg en Pakhuis de Zwijger.

ADE Pro is uitverkocht. Wel zijn losse tickets voor diverse evenementen verkrijgbaar. Amsterdam Dance Event wordt georganiseerd door Stichting Amsterdam Dance Event, een initiatief van Buma.

www.amsterdam-dance-event.nl

Page 10: Buma Stemra Magazine najaar 2012

buma•stemra magazine najaar 201210

buma•stemra magazine update

De komende maanden draait Buma Cultuur op volle toeren. Met Amsterdam Dance Event en Buma Rotterdam Beats in okto-ber en november voor de boeg, en de voorbereidingen van Eurosonic Noorderslag die altijd in het voorjaar al starten, heeft

het clubje mensen in Hilversum ruim voldoende te doen. En alsof dat nog niet genoeg is, reiken we dit jaar in november voor de vijftigste keer de Gouden en Zilveren Harpen uit. Dit jaar niet met een live-uitzending op televisie, maar in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.Naast de uitreiking die middels een persconferentie zal geschieden – en daardoor ongetwijfeld in alle media voorbij zal komen – zal Beeld en Geluid vanaf 26 november een interactieve tentoonstelling openen met als thema 50 jaar Buma Harpen. Alle winnaars vanaf 1962 komen aan bod en de overzichtstentoonstelling geeft een mooi beeld van 50 jaar Nederlandse muziek.En over die Nederlandse muziek gesproken: bij uitstek een naam voor de muziek die we in ‘s-Hertogenbosch promoten: de Hollandse muziek. De derde editie van Buma NL liet op 20 september zien dat met wat geduld en veel tijd een evenement langzaam voet aan de grond krijgt in een stad, en – nog belangrijker – bij de mensen die in het genre werken. Niet alleen platenmaatschappijen of managers, boekingskantoren of de retail: vooral aan wezige componisten en tekstdichters uit het genre worden langzaam overtuigd van het positieve effect dat zo’n jaarlijks evenement kan hebben.Het evenement Buma NL staat, en dat betekent dat we de komende jaren zullen gaan ontwikkelen: meer aandacht voor nieuw talent, meer plaats tijdens het evenement voor componisten en tekst-dichters om met degenen die op zoek zijn naar lied-jes in contact te komen. Alleen daarom al roepen we voor de 2013-editie, het jaar waarin uw vere-niging 100 jaar bestaat, een speciaal Buma-tarief in het leven, waardoor u tegen het laagste tarief tot aan het evenement een registratie kunt bemachti-gen. Hierover houden we u uiteraard op de hoogte.Buma Cultuur trekt alvast de dansschoenen aan voor het Amsterdam Dance Event. Waar dit jaar 220 duizend mensen vijf dagen lang hetzelfde zullen doen. En onthoud: ook dit evenement begon zeventien jaar geleden klein, met zo’n honderd man in de Balie in Amsterdam. Het kan verkeren.

Frank HelminkDirecteur Buma CultuurManager Pr & Communicatie Buma/Stemra

Buma NL

Ultimate YouTube Guide for MusiciansHet Amerikaanse CD Baby, ‘The Biggest Little Online Record Store’, heeft een gids gemaakt om iedereen die actief is in de muziek een leidraad te bieden voor hoe je je het beste op YouTube kan profileren. Hoe maak je een eigen kanaal? Hoe kun je geld verdienen aan de views? Hoe gebruik je playlists? En nog veel meer. Je kunt de gids gratis down loaden via

http://diymusician.cdbaby.com/

NMUV vernieuwt website

De Nederlandse Muziek Uitgevers Vereniging NMUV heeft haar website een heden­daags uiterlijk gegeven en publiceert dagelijks nieuws dat voor muziekuitgevers van belang is. De meeste Nederlandse muziekuitgevers zijn lid van de NMUV. Dit zijn zowel onafhankelijke lokale muziekuitgevers als music publishers die onderdeel zijn van grote internationale entertainmentbedrijven. De NMUV behartigt de belangen van haar leden, geeft voorlichting, adviseert op juridisch, fiscaal en economisch gebied, onderhoudt contacten met Buma/Stemra en andere entertainment­organisaties, en voert promotie voor een rechtvaardig auteursrecht bij overheid en media. Op www.nmuv.nl is uitgebreide informatie te vinden over alles wat met het uitgeven van muziek te maken heeft.

www.nmuv.nl

Page 11: Buma Stemra Magazine najaar 2012

najaar 2012 buma•stemra magazine 11

10AlascA - Actors & Liars (alascamusic.com)Behalve de muziek uit de Tros/Jaap Buijs-stal komen er nu steeds meer andere geluiden uit Volendam. Naast de dwarse singer-songwriter Case Mayfield is er nu ook AlascA, die een debuutalbum hebben afgeleverd met toegankelijke folkpop en de – dat dan weer wel – kenmerkende harmonies uit het palingdorp.

Bruut! - Bruut! (bruutmusic.com)Het uitroepteken staat voor de kick ass-mentaliteit van deze jazzformatie. Puntige en zompige superjazz met opbeurend saxofoon- en hammond-spel maken deze eerder in het jaar uitgekomen cd tot een aanrader.

I Am Oak - Nowhere or Tammensaari (iamoak.com)

In een bijna ouderwets tempo levert Thijs Kuijken steeds betere albums af. Deze derde cd staat vol trage, intrigerende en slepende songs waar subtiele arrangementen de luisteraar net op het juiste moment doen opveren. Less is more, inderdaad!

Hans Bakker / Kühn Choir - Seeking & Finding (navonarecords.com)Een Amerikaanse release van het Kühn Choir met een zevental stukken van componist Hans Bakker. Koraalwerken met teksten van onder anderen Dante en Giordano Bruno. Het zijn stemmige werken, en zeker goed besteed aan liefhebbers van Arvo Pärt.

Fabiana Dammers - The Girl You Love (fabianamusic.com)Wat goed is komt snel, luidt het gezegde, maar Fabiana Dammers heeft juist de tijd genomen om, na het winnen van de GPNL 2008, een evenwichtig debuutalbum af te leveren, vol – zoals ze het zelf noemt – ‘fab folk’, ongekunstelde liedjes met diepgang. Theo Nijland - ‘t Begin van het Einde (theonijland.nl)

De geruchten gaven aan dat Theo Nijland een echt popalbum zou gaan maken. Welnu, de productie is vetter, en de nummers zijn gevuld met dameskoortjes – zelfs r&b-invloeden zijn hoorbaar! Nijland bevindt zich op een kruispunt tussen een nieuwe start en het besef van de eindigheid, en laveert daar weer tussendoor zoals alleen hij dat kan. Geen echt popalbum, dus, maar wel écht Nijland.

Skip&Die - Riots in the Jungle (skipndie.com)Weer een band die zich laat inspireren door Afrika. Producer Jori Collignon en Zuid-Afrikaanse zangeres Cata Pirata maken een opzwepende mix van township jive en electrobeat, en zijn er in geslaagd de opwinding van hun live-optredens over te brengen op cd.

Anne Soldaat - Anne Soldaat (annesoldaat.com)Net als in de oude Grolsch-reclame Vakmanschap is Meesterschap heeft Anne Soldaat in de studio van Jason Falkner (Jellyfish) in L.A. geschaafd, geboetseerd en gesmeed om weer tot elf perfecte rocksongs te komen. Soms ruig, soms funky, maar ook breekbaar. Geen gescheiden ouder kan het nummer If aanhoren zonder vol te schieten…

Carice van Houten - See You on the Ice (caricevanhouten.com)Is Carice van Houten een actrice die zo nodig moet zingen of andersom? Beslis zelf: met steun van producer/medeschrijver JB Meijers en vrienden als Antony (van de Johnsons) en Marc Ribot is het een verrassend goed album geworden, dat varieert van supercatchy songs als Emily tot stemmige David Lynch-achtige soundscapes. Als dit een succes wordt, bestaat de kans dat we haar voortaan zullen moeten missen op het witte doek!

releases door Erik Verzijl

buma•stemra magazine update

Het Beste van 20 Jaar BLØF

Op 19 oktober brengt EMI ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van BLØF het album Het Beste van 20 Jaar BLØF uit. Het verzamel­album krijgt twee versies: een dubbel­cd met de grootste BLØF­hits van 1998 tot nu toe, en een 3cd+dvd­box, waarop naast de hits ook allerlei nooit eerder uitgebrachte nummers en bijzonder livemateriaal van de afgelopen jaren. Op 3 november staat BLØF in de Ziggo Dome.

www.blof.nl

Op de 10de van de 10de presenteert Case Mayfield zijn in 10 dagen opgenomen 10 nummers van zijn album 10, de start van een tour van 10 shows. We geven hem een 10 voor dit marketingconcept.

www.casemayfield.com

Een 10 voor Case Mayfield

Page 12: Buma Stemra Magazine najaar 2012

buma•stemra magazine najaar 201212

buma•stemra magazine update

- advertentie - 15 jaar Racoon te boek Alles voor het Liedje

In 15 jaar Racoon - Alles voor het Liedje beschrijft auteur Eugène de Kok indringend en boeiend de identiteitscrisis die de band ruim twee jaar terug bijna te gronde richtte. Dicht bij de wanhoop en ver voorbij de ergernis vroeg zan­ger Bart van der Weide zich begin 2010 af wat er nou eigenlijk zo leuk was aan dat muzikantenbestaan. Hij schreef “in die stinkbus waarin niemand z’n kont kon keren”

Liverpool Rain, het prachtige lied op het zo succesvolle vijfde album met dezelfde titel. De Zeeuwse band schudde het chagrijn af en schoot uit zijn dip. Frustratie en verdriet maakten plaats voor plezier en trots. Racoon tourt momenteel langs de Nederlandse theaters.

www.racoon.nl

Setlijsten op Dutch Valley Om auteurs en uitgevers correct uit te kunnen keren als hun werken live uit­gevoerd worden, heeft Buma/Stemra de setlijsten van de optredens nodig. Om dit te stimuleren voert Buma/Stemra regel­matig campagne, zoals onlangs op Dutch Valley. De optredende artiesten reageer­den positief en de aanwezigheid van Buma/Stemra op dit festival heeft een grote stijging in het aantal aangeleverde setlijsten op het festival zelf opgeleverd. Directievoorzitter Buma/

Stemra Hein van der Ree op Dutch Valley

Page 13: Buma Stemra Magazine najaar 2012

13zomer 2012 buma•stemra magazine

buma•stemra magazine update

3FM Mega Top 50 Streams tellen voortaan meeVanaf 1 september neemt 3FM naast airplay en downloads ook streams mee bij de samenstelling van de 3FM Mega Top 50. “De liefhebber van muziek gebruikt steeds meer wegen om naar muziek te luisteren, de muziekconsumptie in zijn geheel neemt mede daardoor al jaren toe”, zegt 3FM­zendermanager Wilbert Mutsaers. “Uiteraard door radio te luisteren, door tracks online te downloaden, of op cd aan te schaffen. Ook het streaming luisteren van muziek behoort tot de mogelijkheden, door de komst van diverse streaming­muziekdiensten en koppelingen met social media. De hoeveelheid beluisterde streams van tracks zegt uiteraard ook iets over de populariteit van die tracks.”

http://megatop50.3fm.nl/

Buma Jr. en Buma Bridge

Een paar maanden na haar oprichting heeft Buma Jr. inmiddels bijna 300 leden. Via de Buma Bridge kunnen de leden met elkaar in contact komen, en ook met andere componisten, tekstschrijvers, professionals en bedrijven uit de muziekindustrie. Buma Jr. is bedoeld om compo­nisten en auteurs van 26 jaar en jonger te adviseren over hun auteurs­rechten en ze op weg te helpen met hun muzikale loopbaan en het vergroten van hun netwerk.

www.bumajr.nl/buma-bridge

Dope D.O.D tekent in de VSDe Groningse hiphopformatie Dope D.O.D is een van de meest succesvolle Nederlandse acts van dit moment. Na internationale tournees in de voorprogramma’s van Limp Bizkit en Korn heeft de groep nu ook een contract getekend voor de release van haar debuut album bij het Amerikaanse platenlabel Duck Down Music. Tevens is een nieuw contract afgesloten met Rough Trade Distribution. De videoclip van What Happened is inmiddels 8 miljoen keer bekeken op YouTube.

www.dopedod.com

Page 14: Buma Stemra Magazine najaar 2012

14 buma•stemra magazine najaar 2012

n profiel

De laatste grote tour, de laatste keer met zijn grote band. De band die voor Boudewijn de Groot voelt

als familie, de band waarmee hij al sinds 1997 tourt. “Het is net als bij het voetbalteam van Barcelona: we vinden elkaar blindelings. Ernst Jansz weet bij-voorbeeld precies wanneer het mis gaat. Ik staar dan zenuwachtig naar hem en hij kijkt terug van achter zijn piano, met een stralende lach. Dan voel ik me meteen weer op mijn gemak.”

Boudewijn de Groot is een tevreden mens. “Als ik het rijtje platen zie dat ik heb gemaakt, flitst mijn carrière aan me voorbij. Wat heb ik toch eigenlijk een interessant leven gehad, denk ik dan. Al kon het natuurlijk nog interessanter, maar ik ben niet zo’n rock ’n’ roll-type.” Zijn mondhoeken krullen even omhoog wanneer hij terugdenkt aan alle liedjes die op zijn naam staan. Een tevreden glimlach, en zeker niet de lach van iemand die slechts met weemoed aan ‘de tijd van toen’ denkt. Boudewijn de Groot maakt graag plannen en voert ze dan ook uit. Hij heeft geen schroom om een keer flink onderuit te gaan, al is dat het laatste wat hij wil. “Ik heb me al bewezen, dat haalt dat soort druk van je schouders.”

Cover van een coverNa een paar pogingen om in de

muziekbranche door te dringen, begon zijn werkelijke faam in 1965 met het

nummer Een Meisje van Zestien. Producer Tony Vos kwam met het idee voor deze cover. Het is oorspronkelijk een nummer van Noel Harrison, dat op zijn beurt weer een beatbewerking was van Une Enfant, een chanson van Édith Piaf, voor haar geschreven door Charles Aznavour. Een cover van een cover, dus. Was dat de manier waarop Boudewijn de Groot zijn naam wilde vestigen? Nu, 46 jaar later, haalt hij zijn schouders op. “Ik had niets tegen covers. Ik wilde niet de popmuziek in, dat was het probleem. Folkmuziek en chansons zoals van Jaap Fischer, dáár lag mijn interesse. Het moest rustiger, dat paste beter bij mijn karakter.”

Boudewijn de Groot was veel te verlegen voor rock ’n’ roll. “Dan moest ik anderen vragen om in de band te komen, nee, dat kon ik toen echt niet. Bovendien had ik een totaal andere achtergrond. Bij ons was dixieland populaire muziek voor feestjes. Mijn achtergrond was chanson of jazz. En dat laatste kon het niet worden, ik speelde veel te slecht gitaar.”

Grote vriendschapEigenlijk stond het ook nog niet vast

dat Boudewijn de Groot van muziek zijn beroep zou maken. Hij studeerde namelijk aan de filmacademie. “Ik heb het eigenlijk van een sollicitatie af laten hangen”, vertelt hij. “Ik had gesollici-teerd bij de televisie als cameraman. Als ik daar niet werd aangenomen, zou ik voor de muziek gaan.” De uitslag

van de sollicitatie valt te raden en De Groot koos definitief voor de muziek. Niet met een band, maar in z’n eentje. “Daar voelde ik me het veiligst bij.” Toch zette hij de stap om Een Meisje van Zestien op te nemen mét elektrische gitaar, in die tijd helemaal nieuw voor hem. “Ik had voor de muziek gekozen. En als ik A zeg, moet ik ook B zeggen. Ik probeerde het dus gewoon.” In eerste instantie vond hij het lied verschrikkelijk. “Het was best een goed arrangement, maar de tekst vond ik veel te smartlap-achtig. Het paste niet bij mij.” Nog steeds luistert De Groot nog wel eens naar zijn platen van toen. “Inmiddels is het nummer gedateerd. Het was allemaal vrij braaf, ook al was het met elektrische gitaar. Nu vind ik het aardige overgangs-muziek.”

Het nummer bleek niet alleen de overgang naar een nieuwe periode in de populaire muziek in Nederland, het betekende ook de overgang naar een nieuwe periode voor De Groot waarin hij samen met tekstdichter Lennaert Nijgh tal van sterke liedjes maakte. Op het album Boudewijn de Groot dat eind 1965 verscheen prijkten vijf nummers van de hand van Nijgh/De Groot. De overige zeven nummers waren covers van andere singer-songwriters.

ProtestliedDe vriendschap met Nijgh loopt als

een rode draad door het leven van De Groot. Nijgh woonde in dezelfde straat

Het duo Nijgh en De Groot voorbij

Het Land van Maas en Waal, Avond, Prikkebeen, Welterusten Mijnheer de President… Wie heeft er géén herinneringen aan een lied gezongen door Boudewijn de Groot. De zanger tourt met een keuze uit zijn enorme repertoire repertoire door Nederland en Vlaanderen. Maar niet meer voor lang. Eind volgend voorjaar stopt De Groot met zijn lange tournees. “De bekende stukken laat ik dan voor wat ze zijn.” - door Miranda Fieret, foto’s Loe Beerens

Boudewijn de Groot

Discografie• Boudewijn de

Groot (1965)• Voor de

Overlevenden (1966)

• Picknick (1967)• Nacht en Ontij

(1968)• Hoe Sterk Is de

Eenzame Fietser (1973)

• Waar Ik Woon en Wie Ik Ben (1975)

• Van een Afstand (1980)

• Maalstroom (1984)

• Een Nieuwe Herfst (1996)

• Het Eiland in de Verte (2004)

• Lage Landen (2007)

Page 15: Buma Stemra Magazine najaar 2012

15najaar 2012 buma•stemra magazine

“Van romantisch tot ruig, dat maakte mij niet uit. Zolang de tekst maar dicht bij me lag en goed was”

Page 16: Buma Stemra Magazine najaar 2012

16 buma•stemra magazine najaar 2012

n profiel Boudewijn de Groot

in Heemstede en was bevriend met zijn jongere stiefbroer. Later in hun middel-bareschooltijd werd de band tussen Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh steeds hechter. In 1966 werd het nummer Welterusten Mijnheer de President op single uitgebracht. Het nummer was een aanklacht aan het adres van de Amerikaanse president Lyndon B. Johnson en tegen de Vietnamoorlog.

Ruige rock past dan niet bij de zanger, met ruige teksten had hij minder moeite. “Van romantisch tot ruig, dat maakte mij niet uit. Zolang de tekst maar dicht bij me lag en goed was. En och, wat is ruig.” De Groot kijkt bedachtzaam, weegt zijn woor-den: “Veel mensen vonden het in die tijd nogal ongepast. Vooral vanwege de hulp die we in de Tweede Wereldoorlog had-den gekregen van de Amerikanen. Maar wat ik zong was zeker niet baanbrekend. Het was de tijd van het protestlied.”

In de roerige jaren zestig moest je een kamp kiezen. Zo ook De Groot. “Ik voelde mee met de provo’s. Ik liep mee met antioorlogdemonstraties en van daaruit kwamen de protestsongs.” Commentaar hierop kwam soms uit onverwachte hoek. “Er waren links-denkenden die het mij kwalijk namen dat ik de protestsongs ‘vercommerciali-seerde’.” De zanger haalt zijn schouders op. “Zo was het nu eenmaal. Dat com-mentaar deed me niet zoveel. Wel heb ik twee jaar lang een deel van mijn platen-inkomsten aan Amnesty International gegeven. Kritiek op het gebied van geld pareerde ik op die manier met geld.”

Populair Op Voor de Overlevenden, de vervolg-

plaat uit 1966, schreef Lennaert Nijgh over zijn jeugdjaren. De lp haalde pla-tina en werd bekroond met een Edison. Het carnavaleske Het Land van Maas en Waal werd in 1967 De Groots eerste, en tot nog toe enige, nummer 1-hit.

Onder invloed van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles wilden Nijgh en De Groot een ultieme hippie-

plaat maken. Het resultaat werd Picknick, waarop volop geëxperimenteerd werd met psychedelische teksten en muziek. De plaat werd enthousiast ontvangen en wederom bekroond met een Edison en een platina plaat.

Hoe populair De Groot ook was, zijn roem kende ook een keerzijde. “Ik had, laten we zeggen, vaak last van een moeilijk publiek. De hitparade bestond vooral uit beatmuziek. Daarom stond ik vaak tussen beatbandjes geprogram-meerd op festivals. Iedereen kende me van mijn hits, maar wanneer ik Testament of Verdronken Vlinder zong, waren mensen nauwelijks geïnteresseerd. Boe roepen en bier gooien was het gevolg.”

Na drie jaar was de maat vol. “Ik kon er absoluut niet mee omgaan. Ik sprak Lennaert en zei dat ik ook Engelstalige beatmuziek ging maken. Klaar. Samen met wat hippiemuzikanten probeerde ik wat. We brachten een tijdje door in een boerderij in Dwingeloo. Tevergeefs. Terug in het westen ging ik produceren, uit pure noodzaak, want ik was door mijn geld heen.”

LennaertMaar Boudewijn de Groot kwam tot

inkeer. “Het was een domme zet om op zo’n manier in het Engels te gaan zingen. Het ging het best met Lennaert dus ik heb hem gevraagd om weer samen te schrijven.” Er kwamen geen verwijtende woorden van Nijgh. Integendeel. “Lennaert hield niet van ruzie. Hij was niet makkelijk kwaad te krijgen. Hij hield van varen, maar dan wel het liefst met een kalme zee om zich heen. Dank-zij hem heb ik ook Anja ontmoet, mijn vrouw. Het is allemaal vrij organisch gegaan. Anja is Lennaerts ex-vrouw, ze waren zestien jaar uit elkaar. Lennaert vond het niet erg, hij vond het zelfs prachtig. En ik vond het fijn dat de kennismaking al was geweest. Al dat zenuwachtige gedoe konden we achter-wege laten. We wisten wie we waren.”

De Groot praat graag over zijn vriend die in 2002 overleed en waarmee hij

een leven lang herinneringen heeft opgebouwd. Makkelijker dan wanneer hij het over zichzelf heeft. Dan weegt hij de woorden af, voorzichtig. “Neder-lands is de taal waarin ik mezelf het beste kan uitdrukken. Nederlands heeft iets unieks, zeker in die tijd. Gek genoeg kiezen zangers vaak voor Engels. Misschien vinden ze Nederlands wat truttiger, kunnen ze meer zeggen in het Engels. Misschien hebben ze daarin wel gelijk, mits je die taal voldoende beheerst. In het Engels schrijven is dan wat makkelijker, maar of je interessan-ter bent is nog maar de vraag.

“Ik wil niet per se steeds vernieuwen, maar probeer wel elke plaat net even anders te maken dan de vorige. Als ik ze wel eens terugluister, merk ik dat ze daadwerkelijk ontzettend van elkaar verschillen. Mijn platenreeks is een aardige afspiegeling van de verschillende periodes. Als ze ooit een biografie van me willen maken, moeten ze vooral naar mijn platen luisteren.”

BoekDe Groot stopt niet om zijn eigen

biografie te schrijven, dat is zeker. “Nee, dat vind ik niks, en ik wil ook niet dat er al een biografie wordt ge-schreven als ik in leven ben. Dat gaat niet werken, ik ben slecht in anekdotes en in chronologie.” De zanger wacht even voordat hij zijn verhaal vervolgt. “Ik zou graag willen dat ik een boek kon schrijven. Dat zou in dat geval best biografisch kunnen zijn – een periode uit mijn jeugd of uit mijn carrière bijvoorbeeld. Het staat niet op het programma, maar ik zou het wel leuk vinden.” Het gezin De Groot was verscheurd door de oorlog, Nederlands-Indië en de vroege dood van zijn moeder. Pas in 1952 werd het gezin herenigd. “Toch heb ik een ontzettend relaxte en beschermde jeugd gehad. Geen trauma’s of nachtmerries aan overgehouden. Het lijkt me gewoon leuk om een boek te schrijven. Al zal dat niet snel in het nieuws komen. Mocht ik een boek schrijven, doe ik dat onder een pseudoniem.”

Tot die tijd heeft De Groot meer dan genoeg te doen. “Het duo Nijgh en De Groot is voorbij. Ik heb zijn teksten altijd met veel plezier en bewondering gezongen, maar na de tour laat ik de bekende stukken voor wat ze zijn. Ik ga zelf meer nummers schrijven, mis-schien zo nu en dan wat losse optredens doen of desnoods een zeer kleinschalig tourtje.”

Boudewijn de Groot luistert graag naar• Jan Rot - Schout

bij Nacht (1995)• Extince - 2e Jeugd

(2003)• Roosbeef - Ze

Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten (2008)

• Raymond van het Groenewoud - Tot Morgen (1998)

• Thé Lau - De God van Nederland (2002)

• The Kik - Springlevend (2012)

Buma/Stemra“Ik heb altijd mijn vragen kunnen stellen bij Buma/Stemra. Het contact verliep soepel. De laatste jaren heeft mijn vrouw Anja het contact van me overgenomen. Ze is mijn manager en altijd heel nauwgezet met alles, dus ook met mijn muziekrechten. Als ze merkt dat er iets niet klopt, gaat ze er meteen achter-aan. Dat komt regelmatig voor. De hele platenbusiness was in de tijd toen ik begon zo ondoorzichtig. Erik Verzijl is haar ombudsman bij Buma/Stemra. Hij is fantastisch en helpt haar waar mogelijk.”

Page 17: Buma Stemra Magazine najaar 2012

najaar 2012 buma•stemra magazine 17

Vaarwel, Misschien Tot Ziens Theatertournee 2012-2013

2 november: Schouwburg, Cuijk 3 november: Theater de Lievekamp, Oss 9, 10 november: Eindhoven, Parktheater11 november: Theater Markant, Uden 16 november: De Flint, Amersfoort17 november: Musis Sacrum, Arnhem18 november: Zaantheater, Zaandam 23 november: Agnietenhof, Tiel 24, 25 november: Stadsschouwburg Utrecht 30 november: Stadstheater Zoetermeer 1 december: Schouwburg Amstelveen 2 december: Theater Castellum, Alphen aan den Rijn7 december: ’t Spant, Bussum8, 9 december: Goudse Schouwburg, Gouda 14 december: Schouwburg Het Park, Hoorn 15 december: Leidse Schouwburg, Leiden 16 december: Koninklijke Schouwburg, Den Haag

De tournee wordt vervolgd in januari en loopt door tot in mei 2013. Voor de complete lijst concerten, zie www.boudewijndegroot.nl.

“ Wat heb ik toch eigenlijk een interessant leven gehad”

najaar 2012 buma•stemra magazine

Page 18: Buma Stemra Magazine najaar 2012

18 buma•stemra magazine najaar 2012

n feature

Erwin Blom

Page 19: Buma Stemra Magazine najaar 2012

19najaar 2012 buma•stemra magazine

De muziekwereld heeft het de afgelopen anderhalf jaar niet gemakkelijk gehad. Het kabinet sneed

flink in subsidies en rommelde met de btw op concertkaartjes. Streaming-diensten zoals Spotify beginnen onder-tussen weliswaar een waardig alternatief voor het illegaal downloaden te worden, het brengt echter nog niet de gouden bergen van voor het internettijdperk. Muzikanten moeten dus op zoek naar

Dichter bij je fans

Dit najaar is het zes jaar geleden dat de Nederlandse metalformatie Nemesea op crowdfundingplatform Sellaband de benodigde vijftigduizend dollar ophaalde om een nieuw album op te nemen. In de jaren daarna schoten de platforms als paddenstoelen uit de grond en succesverhalen als dat van Nemesea volgden elkaar in rap tempo op. Crowdfunding: een garantie voor succes? - door Klaas Knooihuizen

Crowdfunding als alternatieve bron van inkomsten

andere bronnen van inkomsten. Vooral voor de financiering van een nieuw album is crowdfunding een goed en populair alternatief.

Geslaagde initiatievenCrowdfunding werkt als volgt: je hebt

een idee maar geen geld om het uit te voeren. In plaats van een lening bij een bank te proberen te krijgen, zoek je investeerders via internet. Mensen die in het idee geloven kunnen er, vaak al vanaf een klein bedrag, in investeren. Zo vormt zich een crowd, een publiek, dat de uitvoering van het idee financieel mogelijk maakt. In ruil hiervoor ontvangen de investeerders meestal een vooraf afgesproken vergoeding, die zowel financieel als niet-financieel van aard kan zijn. In het geval van muzikanten gaat het hier meestal om een album, maar in principe is alles mogelijk.

De geslaagde initiatieven zijn inmid-dels talrijk. Na Nemesea wisten onder anderen Hind, John C Fraser, Impossible Situations, John Coffey, So What, en The Cosmic Carnival via crowdfunding hun projecten te financieren. Tegenover deze succesverhalen staan echter talrijke mislukkingen. Allesomvattende cijfers

zijn er niet, maar op Sellaband is het aantal geslaagde financieringen slechts een fractie van het totale aantal initia-tieven. Op het Amerikaanse platform Kickstarter is de verhouding een stuk gunstiger, maar ook hier haalt bijna de helft van de muzikanten het vooraf gestelde doel niet.

Hard werkenWat zijn de kenmerken van een kans-

rijk project? Hind, die op Sellaband binnen twee weken zestigduizend dollar ophaalde voor de opnames van haar album Crosspop, noemt een weldoordacht plan, een goed netwerk en goede commu-nicatie als belangrijkste voorwaarden. “We hadden vooraf een heel mediaplan klaarliggen. Pauw & Witteman hebben me in hun talkshow uitgenodigd, waar-door ik veel mensen kon bereiken. Ik heb natuurlijk al een zekere bekendheid, maar ik heb er ook erg hard voor gewerkt. Toen het geld binnen was, heb ik mensen voortdurend op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen tijdens het opname-proces, waardoor ik daarna nog eens vijfentwintigduizend euro op kon halen voor promotiedoeleinden. Voor begin-nende artiesten is het misschien een

Bram de Wijs

Bram de Wijs: “Je moet investeerders iets bijzonders teruggeven”

Page 20: Buma Stemra Magazine najaar 2012

n feature Crowdfunding

ander verhaal, maar ook voor hen geldt dat ze er hard aan moeten trekken en zo goed mogelijk hun netwerk moeten inzetten.”

Haalbaar bedragDat benadrukt ook Bram de Wijs, de

man die schuilgaat achter Impossible Situations. Via Voordekunst trok hij geld aan om zijn debuutalbum op te nemen. “Ik zie bij veel projecten dat mensen er niet voldoende achteraan zitten. Ik heb mijn fans dagelijks updates gegeven. Wat ook hielp is dat mijn doel realistisch was. Ik vroeg slechts om tweeduizend euro, dat is een haalbaar bedrag. Ik mis bij veel artiesten leuke beloningen voor de investeerders. Je moet ze iets bijzon-ders teruggeven, zeker als mensen veel geld in je investeren. Bij mij kon je bijvoorbeeld in een videoclip spelen of ik zou je meenemen naar een concert. Als je echt veel geld gaf, zou ik een liedje over je schrijven.”

Voor Hind en Bram hield het crowd-fundingavontuur meer in dan alleen maar geld ophalen. Hind: “Er was nog geen bekende Nederlandse artiest die het op deze manier had aangepakt. Dat maakte het voor mij extra interessant. Wat ik erg leuk vond is dat je op deze manier nog dichter bij je fans komt te staan.” Ook voor Bram was het opbou-wen van een community een belangrijk doel.

Meerdere platformsEr zijn voor muzikanten verschillende

platforms beschikbaar. Voordekunst, Sellaband, Pledgemusic, Indiegogo, Kickstarter, SonicAngel. De rij is ein-deloos en er komen nog altijd websites bij. Hoe kies je als artiest het platform dat bij je past? Volgens mediaspecialist Erwin Blom, schrijver van het in okto-

ber te verschijnen boek Crowdfunding: Financier Je Droom Zonder Bank of Subsidie, is er een aantal zaken waar je op moet letten. “De meeste platforms keren niet uit als je het gestelde bedrag niet haalt. Dit werkt stimulerend, maar als je op negentig procent blijft steken is het vrij zuur. Bij Indiegogo kun je instellen dat je het bedrag ook uitgekeerd krijgt als je het gestelde doel niet helemaal haalt. Kickstarter is een erg goed internationaal platform, maar voor Nederlandse bands is het niet zo handig omdat je er een Amerikaanse bankrekening voor moet hebben. Voordekunst vind ik een goed Nederlands alternatief.

“Je kunt je trouwens afvragen of je het niet zonder platform afkunt. Je draagt meestal een percentage af en dat is best zonde. Je kunt dus ook gewoon je bankrekeningnummer op je website zetten. Toch zullen platforms niet verdwijnen. Ik voorzie een toekomst waarin je de technieken van de platforms kunt integreren in je eigen site en in je social media.”

Een terugkerend kritiekpunt op crowdfunding is dat bands die voldoende geld bij elkaar sprokkelen maar zelden een stap kunnen maken naar een groter publiek. De Nederlandse artiesten Inge M, Radius en Radio Orange haalden

allemaal vijftigduizend dollar op bij Sellaband, maar ze zullen bij de meeste lezers geen belletje doen rinkelen. “Het is de vraag of dat erg is”, stelt Blom. “Als het je doel is om een plaat te maken voor de mensen die in je investeren, dan ben je toch in je opzet geslaagd? Wil je een nog groter publiek bereiken, dan gelden dezelfde wetten als altijd. Dan kom je in de wereld van pluggers en platen-maatschappijen en natuurlijk de social media.”

Veelgemaakte foutenNet als Hind en Bram benadrukt Blom

dat crowdfunding alleen kan slagen als je er enorm veel tijd in steekt. Hij noemt Gem als voorbeeld van een mislukt project. De Utrechtse band had zijn album al opgenomen en uitgebracht, en vroeg achteraf geld om weer uit de schulden te komen. Dat bleek voor fans onvoldoende urgent. “Andere fouten die gemaakt worden zijn onder meer het gebrek aan toewijding, slechte communicatie, slechte zichtbaarheid, een gebrek aan persoonlijkheid en een doel dat onhaalbaar lijkt”, zegt Blom. “Crowdfunding is een blijvertje, maar het gaat niet vanzelf. Het is geen wonder-middel.”

Hind: “Wat ik erg leuk vond is dat je op deze manier nog dichter bij je fans komt te staan”

BoekErwin Blom - Crowdfunding: Financier Je Droom Zonder Bank of Subsidie (in oktober 2012 te verschijnen)

20 buma•stemra magazine najaar 2012

Page 21: Buma Stemra Magazine najaar 2012

21najaar 2012 buma•stemra magazine

George Baker Selection (1976)

Mies Bouwman

geeft Gouden Harp

aan Ramses Shaffy

(1980)Tony Berk (2010)

André Rieu

(zes keer Exportprijs)

n feature

50 jaar GouDen Harp winnaars

50 jaar GouDen Harp winnaars

1962 Ferry van Delden, Hugo de Groot

1964 rine Geveke, Max van praag,

Lex van weren, jack Bess (postuum)

1965 eddy Christiani, Benedikt silberman

1966 Malando, Bob scholte

1967 annie M.G. schmidt, Harry Bannink,

joop de Leur

1968 Corry Brokken, wim ibo, Michel van der

plas, Herman Tholen

1969 Conny stuart, jules de Corte, Harry de

Groot, jack Millar, Cor smit

1970 jack Bulterman, pieter Goemans, robbie

van Leeuwen, Lennaert nijgh, jelle de

Vries, a.j.G. strengholt

1971 jasperina de jong, Guus Vleugel, eli asser,

Bert paige, julius susan

1972 nico Boer, johnny jordaan, Cor Lemaire,

Marinus van ’t woud, willy van Hemert

1973 willy alberti, The Cats, Henk elsink,

Boudewijn de Groot

1974 Hans van Hemert, joop stokkermans,

paul van Vliet, rolf ten Kate

1975 Han Dunk, Gerrit den Braber,

rogier van otterloo, Mary servaes-Bey

(Zangeres Zonder naam)

1976 adèle Bloemendaal, George Baker

selection, Herman van Veen

1977 Conny Vandenbos, andré van Duin,

peter Koelewijn

1978 Harrie Geelen, pierre Kartner,

Henry Mildenberg

1979 willem Duys, Toon Hermans,

The ramblers, Gerard van Krevelen

1980 earth & Fire (jerney Kaagman, Gerard &

Chris Koerts, Bert ruiter, ad Tamboer),

ramses shaffy

1981 willeke alberti, Tonny eyk, willem van

Kooten1982 ruud Bos, B.Z.n., rob de nijs

1983 Florie anstadt (Kinderen voor Kinderen),

Golden earring, johnny Hoes, Laurens van

rooyen1984 jaap eggermont, robert Long

1985 Martine Bijl, ivo de wijs, Gerard stellaard

1986 Bolland & Bolland, seth Gaaikema,

Herman stok, pi Vèriss

1987 jos Brink, Mieke Telkamp,

Hans Vermeulen, willem wilmink

1988 annie de reuver, Flairck, Herman Brood

1989 Gerard Cox, The nits, Henk Temming &

Henk westbroek, Harry van Hoof

1990 Corry Konings, erik van der wurff,

jan Boerstoel, Frank Boeijen

1991 Drs. p. (Heinz polzer), Margriet eshuys

1992 jenny arean, anita Meyer, normaal,

Hans van eijck

1993 peter van asten, De Dijk, joop van den ende

1994 jurre Haanstra, andré Hazes,

Karin Bloemen, rené Froger

1995 paul de Leeuw, Benny neyman,

Metropole orkest, Henny Vrienten

1996 Youp van ‘t Hek, ruth jacott,

john de Mol sr., The scene

1997 jochem Fluitsma & eric van Tijn, Freek de

jonge, Liesbeth List, Mathilde santing

1998 roy Beltman, Marco Borsato, john

ewbank, willem nijholt, rowwen Hèze

1999 eddy de Clercq, Fay Lovsky, stef Bos,

rini schreijenberg & emile Hartkamp

2000 simone Kleinsma, Han Kooreneef

2001 Belinda Meuldijk, De Kast

2002 acda & De Munnik, anouk, Bløf,

Herman pieter de Boer

2003 Hans Dorrestijn, Trijntje oosterhuis,

Frans Bauer

2004 jan akkerman, Lenette van Dongen,

Friso wiegersma

2005 Brigitte Kaandorp, Ferry Maat,

Guus Meeuwis

2006 willem van Beusekom (postuum),

Louis van Dijk, Herman Finkers,

Harry Muskee

2007 Candy Dulfer, ilse DeLange, Tiësto

2008 jan smit, Krezip, Gerard van Maasakkers,

within Temptation

2009 armin van Buuren, jaap Buys, wende

2010 nick & simon, Tony Berk, VanVelzen,

Kane

De Buma Gouden Harp is de hoogste onderscheiding die door Buma Cultuur wordt uitgereikt. Het is een prijs, bestemd voor

personen die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de nederlandse muziek. De prijs

wordt sinds 1962 jaarlijks uitgereikt. Dit jaar bestaan de Gouden Harpen 50 jaar. samen met de Zilveren Harpen zullen ze op

26 november wederom worden uitgereikt. Dit jaar zal de uitreiking van de Harpen niet op tv te zien zijn. De winnaars krijgen

de prijzen tijdens een persbijeenkomst in Beeld en Geluid in Hilversum overhandigd. Daarnaast organiseert Beeld en Geluid

in Hilversum een interactieve expositie over 50 jaar Harpen.

De Zangeres Zonder Naam feliciteert Johnny Jordaan (1972); naast hem Tante Leen

Page 22: Buma Stemra Magazine najaar 2012

22 buma•stemra magazine najaar 2012

Initiatiefnemer van de Town Hall Meetings is componist Paul van Brugge. “Sinds drieënhalf jaar zit ik in het bestuur van

Buma/Stemra. Tijdens de leden ver­gaderingen viel mij op hoe vaak leden aandacht vragen voor hun persoonlijke situatie. Door de volle agenda is er meestal geen ruimte voor dat soort verhalen. Maar die mensen moeten wel ergens hun verhaal kwijt kunnen en er moet serieus mee worden omgegaan. Vaak hebben ze ook heel zinvolle suggesties. In de pauze van de laatste ledenvergadering zat ik aan tafel met een clubje leden en kwam Ferry van Beek met dit idee: Kunnen we niet een aantal avonden organiseren waarbij we de leden informeren en een survey houden

Lokaal in gesprek met bestuursleden Buma/Stemra

Onder de noemer Town Hall Meetings gaat het bestuur van Buma/Stemra het komende seizoen het land in. In een serie bijeenkomsten in kleine zalen door het hele land willen de bestuursleden de communicatie met de leden optimaliseren. Componist Paul van Brugge en muziekuitgever André de Raaff bijten de spits af. - door Jan van der Plas, foto’s Fred van Diem

Een jaar lang Town Hall Meetings

n achtergrond

Muziekuitgever André de Raaff:“Als je dingen gewoon uitlegt en toelicht, gaan mensen er heel anders over denken. Dat moeten we de komende tijd nog actiever gaan doen”

van wat hen bezighoudt? Dat heb ik toen meegenomen naar het bestuur.”

Het idee werd in het bestuur direct omarmd, vertelt André de Raaff, muziek­uitgever en al vele jaren bestuurslid. “Er bestaan een hoop misverstanden over Buma/Stemra. Die willen we graag wegnemen. We zien regelmatig dat mensen, doordat ze niet op de hoogte zijn hoe zaken zijn geregeld, conclusies

Page 23: Buma Stemra Magazine najaar 2012

trekken die gewoon niet juist zijn. Dat gebeurt in de media, dat gebeurt aan de koffietafel, en ook bij mensen thuis. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat, als je dingen gewoon uitlegt en toelicht, mensen er heel anders over gaan denken. Dat moeten we de komende tijd nog actiever gaan doen.”

Regelmatig is Buma/Stemra de af­gelopen jaren een gebrek aan openheid verweten. Ten onrechte, vindt De Raaff. “Niets is minder waar. Mensen mogen ons alles vragen en ze krijgen overal serieus antwoord op. Wat dat betreft kijk ik nu al uit naar de bijeenkomsten.”

Signalen serieus nemenDe boodschap van Buma/Stemra is

niet altijd even gemakkelijk te commu­niceren, weet ook Paul van Brugge. “Het auteursrecht ligt onder vuur. Dat verander je niet zomaar even. Consumenten dachten op een gegeven moment dat alles gratis was. Dat er linksom of rechtsom toch voor muziek betaald moet worden is dan geen populaire bood­schap. Die tegenwind is een ge geven. Maar we moeten ook niet bang zijn om de hand in eigen boezem te steken. Op het gebied van muziek op internet lopen we nog steeds achter de feiten aan. De door de muziekindustrie gemiste slag op het gebied van digitalisering speelt

ons allemaal parten en het blijkt moei­lijk verloren terrein terug te winnen. Het gemiddelde jonge lid leeft, eet en slaapt met internet. Ondanks de grote stappen die we hierin ondernomen hebben, moeten we de jonge leden ervan blijven overtuigen dat we in beweging zijn.”

Buma/Stemra heeft op dat front inmiddels ook goed nieuws voor de leden, meent André de Raaff. “Het gebruik van YouTube en Spotify groeit razendsnel, en met die partijen hebben we inmiddels deals over afdracht van de auteursrechten. Dat Thomas Acda dan wat zuur twittert als hij voor een liedje maar 0,36 euro beurt, begrijp ik dat wel, maar je moet het zien als eerste stappen in een ontwikkeling. Tot nu toe was bijna al het muziekgebruik op internet illegaal en kregen de auteurs niks. Over een paar jaar is dat de belangrijkste geldstroom.”

Oudere leden uiten vaak hun twijfels over de repartitie. Gaat het allemaal wel eerlijk, en waarom duurt het zo lang voordat mijn klacht wordt behan­deld, zijn vaak gehoorde vragen. “Op een gegeven moment ontstond het beeld dat er niks van klopte en dat was absoluut niet terecht”, aldus De Raaff. “Als je ziet wat het percentage klachten is op het geheel aan uitkeringen, dan is dat heel klein. Maar die signalen heb­

Componist Paul van Brugge: “De ledenraad is straks het luisterend oor. Daar moeten de belangen van de diverse verenigingen en betrokkenen beter naar voren komen”

Een Town Hall Meeting bijwonen? De bestuursleden verwelkomen u graag tijdens de Town Hall Meetings. Op de website kunt u zich hiervoor aanmelden. Als u een specifiek thema wilt bespreken, kunt u dit bij uw aanmelding vermelden. Uiteraard kan dat ook tijdens de meeting. Na de korte presentatie is het woord namelijk aan u! Meld u aan via www.bumastemra.nl

najaar 2012 buma•stemra magazine 23

Page 24: Buma Stemra Magazine najaar 2012

n achtergrond Town Hall Meetings

ben we wel heel serieus genomen. Elke klacht is er één te veel en je moet ervoor zorgen dat hij snel wordt afgehandeld. Onze directeur Hein van der Ree heeft de afgelopen tijd veel energie gestoken in een betere klachtenregeling en die werpt nu al zijn vruchten af.”

Buma/Stemra is de afgelopen tijd nogal eens ongelukkig in de pers ge­komen. “Dat heeft ook aan het bestuur gelegen, want dat is ook af en toe op een ongelukkige en onjuiste manier naar buiten gekomen”, vindt André de Raaff. “Ik hoop dat we met deze bijeenkomsten een veel duidelijker en eerlijker beeld kunnen schetsen van Buma/Stemra, wat we goed doen, wat we nog beter moeten gaan doen. En daarmee het beeld van achterkamertjes­politiek kunnen wegnemen, want dat is volledig niet aan de orde.”

Om de organisatie transparanter te maken wordt de komende tijd een nieuw bestuursmodel ingevoerd. Naast een kleiner bestuur, dat zich bezig gaat houden met het algemene belang van de organisatie en de ontwikkelingen op internationaal niveau, komt er een ledenraad. Paul van Brugge: “Dat is straks het luisterend oor. Daar moeten de belangen van de diverse verenigingen en betrokkenen beter naar voren komen.”

Maar eerst gaan Van Brugge en De Raaff samen met een aantal

presentatie waarin we enkele gespreks­onderwerpen neerleggen. Daarna is het aan de zaal. We vinden het belangrijk dat het tweerichtingsverkeer is. Een gesprek met begrip voor de wederzijdse problematiek, waarmee we beiden ons voordeel kunnen doen. Wij weten niet altijd wat er speelt onder de leden, de leden weten niet altijd wat zich binnen het bedrijf afspeelt. Wat we hopen te bereiken, is dat iedereen beseft dat we allemaal voor dezelfde zaak staan. De afstand, voor zover die er is, moet weg.

“Het zou mooi zijn als we een situatie zouden kunnen bereiken waarbij al onze leden ambassadeurs zijn voor onze organisatie. Dat zal tijd en inspanning kosten, maar uiteindelijk ben ik daar ook optimistisch over. Een mooi voorbeeld vond ik de band Go Back To The Zoo, die bij de afgelopen leden­vergadering voor het eerst aanwezig was. Als je eenmaal met ze in gesprek gaat, hoor je dat ook zij het belang zien van het auteursrecht en van een goed functio nerende auteursrechten­organisatie. Zij krijgen echter ook vragen vanuit hun achterban van fans en collega­muzikanten, en die willen ze goed kunnen beantwoorden. Ik ben ervan overtuigd dat veel muzi kanten zo denken. Met deze bijeenkomsten proberen we daarin te voorzien.”

Paul M. van Brugge(1959) is componist van filmmuziek en concertante muziek. Ontving een Gouden Gouden Kalf in 2005 voor de muziek bij Alias Kurban Saïd. Werkte veel met de Argentijnse filmmaker Alejandro Agresti.

mede werkers van de afdeling Service Rechthebbenden het land in. De Raaff: “Doel is dingen uitleggen en zeker ook naar mensen luisteren. Wij doen een

Kijk op www.bumastemra.nl voor de exacte locatie

Data en locatiesdinsdag 16 oktober: Eindhoven maandag 19 november: Arnhem woensdag 12 december: Almere woensdag 16 januari: Bergen op Zoom donderdag 7 februari: Dordrecht

dinsdag 5 maart: Amersfoort woensdag 3 april: Groningen donderdag 2 mei: Utrecht dinsdag 4 juni: Den Haag dinsdag 25 juni: Haarlem

Programma19.30 uur Ontvangst 20.00 uur Met bestuursleden in gesprek 21.00 uur Gelegenheid om wat met elkaar te drinken en na te praten

“Tot nu toe was bijna al het muziek­gebruik op internet illegaal en kregen de auteurs niks. Over een paar jaar is dat de belangrijkste geldstroom”

24 buma•stemra magazine najaar 2012

André de Raaff(1953) richtte na zijn carrière bij Warner-Basart, Arcade en Strengholt in 2004 CTM op, waarvan onderdeel muziekuitgeverij CP Masters ging samen- werken met ABP. Deze Imagem Music Group is nu ’s werelds grootste onafhankelijke muziekuitgeverij.

Page 25: Buma Stemra Magazine najaar 2012

25najaar 2012 buma•stemra magazine

Een belangrijk moment, zo benadrukt interim bestuurs­voorzitter Leo de Wit. “Wij hebben met de reorganisatie

van het afgelopen jaar grote stappen gezet naar een nieuwe bestuursstructuur, een meer transparante organisatie en meer mogelijkheden voor participatie van de leden. De verkiezingen zijn in dit proces een belangrijk moment. Hier­mee krijgen de leden de gelegenheid het bestuur en de ledenraad in te vullen. Nu zijn de leden aan zet.”

Nieuwe bestuursstructuurAfgelopen mei ging de Algemene

Ledenvergadering in grote meerderheid akkoord met een nieuwe bestuursstruc­tuur, waarin het aantal bestuursleden is teruggebracht van vierentwintig naar twaalf. “Het bestuur gaat focussen op de grote lijnen en het belang van de organisatie als geheel. Daarvoor gaan we specifiek op zoek naar mensen die de competenties hebben om op afstand te besturen: acht auteurs, vier uitgevers, plus een onafhankelijke voorzitter.”

Naast het bestuur komt er een ledenraad, waar voortaan de meer inhoudelijke discussies over zaken als markt ontwikkelingen, optimale incasso, repartitie en communicatie met de leden zullen plaatsvinden. “De ledenraad moet de schakel worden tussen het bestuur en de Algemene Ledenvergadering. Daarvoor zoeken we mensen die het commitment hebben om de belangen bij dit soort beslissingen goed af te wegen en het bestuur en de Algemene Ledenvergadering daarover te adviseren.

Ook kunnen vanuit bestuur en leden­raad commissies worden geformeerd, waarin meer leden op grond van hun speciale ervaring en deskundigheid kunnen participeren.”

Eerste ledenraadDe ledenraad gaat eveneens bestaan

uit acht auteurs en vier uitgevers. De ledenraad kiest een voorzitter uit eigen kring.

Een belangrijk uitgangspunt bij de reorganisatie is het vergroten van de betrokkenheid van de leden. “Om die reden gaan ook bestuursleden de komen­de tijd het land in om de veranderingen uit te leggen en het gesprek aan te gaan. Bij iedereen moet weer het idee gaan leven: Buma/Stemra is van mij, gaat met mij en werkt voor mij. Laat dat blijken in uw betrokkenheid bij de komende verkiezingen. Ik zie u graag op de algemene ledenvergadering.”

Bestuursvoorzitter Leo de Wit: “Nu zijn de leden aan zet”

Verkiezingen in decemberOp 13 december is het zover. Dan kunnen de leden van Buma/Stemra in het Postillion Hotel in Utrecht-Bunnik in een extra ledenvergadering hun stem uitbrengen voor het nieuwe bestuur en de nieuw in te stellen ledenraad. - door Jan van der Plas

n achtergrond

Kandidaat­stelling Via de portal, tot 1 november

ALVAlgemene Ledenvergadering, Utrecht-Bunnik, 13 december

“Deze verkiezingen zijn een belangrijk moment. De leden krijgen hiermee de gelegenheid het bestuur en de ledenraad in te vullen”

Fred van Diem

Page 26: Buma Stemra Magazine najaar 2012

26 buma•stemra magazine najaar 2012

n achtergrond

Actie, daar draait het om bij Joris Bos. We zijn nog geen seconde binnen of we moeten zorgen snel de audio- opname

te starten, want Bos steekt direct van wal met zijn relaas over de complexiteit van auteursrecht in de game-industrie. Die middag gaat hij een toespraak houden op het Dutch Game Event, en dat be-tekent laveren. Bos wil de belangen van componisten en game-industrie matchen. Alleen dán kan hij iets betekenen voor de Buma-leden die muziek voor games maken. Hij zegt: “Je wilt de componisten natuurlijk niet voor de voeten lopen. Want als je bent aangesloten bij Buma/Stemra, dan bestaat de kans dat game-producenten liever naar iemand uitkij-ken die níet is aangesloten. We kijken naar flexibel beheer en we kijken waar de gemeenschappelijke belangen liggen.”

Oplossingen zoeken voor auteursrecht bij gamemuziek valt onder je digital & crossmedia-verantwoordelijkheid. Maar onlangs ben je ook benoemd als manager Algemene Licenties.

“Die titel is eigenlijk wat ongelukkig. Ik was manager Digital & Crossmedia. Toen kreeg ik ‘collectieve regelingen’ erbij – ‘large accounts’ noemen we dat –, en nu heb ik ook ‘algemene licenties’

Manager Licenties onderhandelt en vernieuwt

Hij is pas twee jaar werkzaam bij Buma/Stemra, maar heeft al heel wat in gang gezet. Eerst als manager Digital & Crossmedia en sinds de zomer ook als manager Algemene Licenties. Een interview ter introductie van Joris Bos. - door Erk Willemsen, foto’s Fred van Diem

Joris Bos

erbij gekregen. Dat is zowel podia, als Stemra, plus algemene licenties, dus eigenlijk wat breder. Op mijn business-card staat Commercial Director, maar die term is meer bedoeld voor de buiten-landse contacten.”

Je bent nu dus verantwoordelijk voor alle licenties, behalve RTV?

“Ja. Bij Algemene Licenties regelen we alle muziekgebruik in openbare ruimtes: kroegen, werkruimtes, verkoopruimtes, winkels, podia, et cetera. Bij Digital & Crossmedia ligt de focus op het licenseren van de ‘online only partijen’, zoals YouTube en Spotify. En bij Collectieve Regelingen praten we met koepelorga-nisaties, zoals de Koninklijke Horeca Nederland.”

Het aantal managers binnen Buma/Stemra wordt zo dus kleiner.

“Het OMT (Operational Management Team; red.) bestaat uit directie en ma nagers. We komen eens per week met twaalf tot veertien man bij elkaar om alle zaken met elkaar te bespreken. De onder-linge communicatie is een van de heikele punten hier. De centrering van manage-mentfuncties kan daarin verbetering brengen. Het gaat om het belang van de rechthebbenden, per slot van rekening.”

Met de Koninklijke Horeca Nederland onderhandelen is nou niet de makkelijkste opdracht die je kan krijgen.

“Inderdaad, dat was een hele lastige. Maar wat ik wel erg leuk vond, was het overleg in Platform Gebruikers, waarin allerlei branches vertegenwoordigd zijn. Om te zorgen dat er meer transparantie zou komen, eenvoudiger factureer-methodes, et cetera. Oneindige gesprek-ken met ongelooflijke overlegtijgers, maar heel leerzaam om te merken wat voor emoties er in die branches leven. Na een jaar is dat tot een overeenstem-ming voor 2012 gekomen. De Centrale Basis Registratie via SCAN is daar uit-gekomen. En we hebben de vergoedings-regeling gemoduleerd. Het was voor mij een soort spoedcursus in de wondere wereld van de algemene licenties.”

Wat zijn de speerpunten in je beleid voor de komende tijd?

“Allereerst de samenvoeging van de onlineafdeling met Stemra in een afdeling AudioVisueel. De kennis die bij beide afdelingen zit, moet gedeeld worden. Ze hebben een vergelijkbare distributie-problematiek: dat je op titel moet claimen en uitkeren. We zoeken hiervoor naar geschikte oplossingen. Elke klant krijgt dan bovendien een eigen accountmanager,

“Ik heb heel lang gestudeerd, heb HTS, HEAO en Rechten gedaan. Vervolgens ben ik met recruitment aan de slag gegaan. Op een gegeven moment ben ik een eigen bedrijf in werving en selectie begonnen. Toen ben ik als copywriter in de reclamebranche terechtgekomen en de copywrite agency De Schrijfmachine begonnen. Vervolgens kwam ik in de heel commerciële mobile entertainment terecht, met ringtones, wallpapers, et cetera. En mijn laatste baan vóór Buma/Stemra was de internationale marketing bij 2Way Traffic, die ook mooie tv-producten hadden. Daarnaast richtte ik ook nog een bedrijf op dat Facebook-games ontwikkelt. Af en toe doe ik daar nu ook nog iets voor. Maar in 2010 ben ik dus bij Buma/Stemra gaan werken. Ik was gegrepen door het nobele werk dat je hier doet.”

Page 27: Buma Stemra Magazine najaar 2012

najaar 2012 buma•stemra magazine 27

“Oneindige gesprekken met ongelooflijke overlegtijgers, maar heel leerzaam om te merken wat voor emoties er in die branches leven”

Page 28: Buma Stemra Magazine najaar 2012

28 buma•stemra magazine najaar 2012

n achtergrond Joris Bos

opdat mensen niet meer het hele gebouw door gestuurd worden. Een radiostation dat ook iets met online wil doen, moet je niet van de ene naar de andere afde-ling sturen. Bovendien kan die account- manager ook nieuwe business met dat account gaan zoeken.”

Speerpunten beleid“Belangrijk onderdeel van het plan

AudioVisueel is ook dat we gezamenlijke licenties gaan afsluiten. Videocontent wordt het meest gebruikt op internet. Dat is een samenvoeging van beeld en geluid. Daar heb je een synch-licentie van Stemra voor nodig. Maar je maakt het ook openbaar en dan heb je ook een onlinelicentie nodig.

“Met een webcrawler zijn we honderd-duizenden url’s aan het crawlen om te zien wat er te vinden is, en of de licenties in orde zijn. Indien niet, dan krijgt dat bedrijf een gecombineerd licentievoor-stel. Zodra we dat zo mogen gaan doen, hebben we tienduizenden potentiële leads en de mogelijkheid om aanzienlijk

Die problematiek speelt ook bij inning en uitkering van gelden van YouTube, Spotify en iTunes.

“De gelden die Buma/Stemra binnen-haalt uit de afdeling digitaal groeit hard. In 2010 was de omzet vijfhonderdduizend euro, in 2012 zal de omzet de vier miljoen gaan halen. Dat is een trend die ik ook zie doorgaan. Er zijn nu een aantal partijen die wereldwijd aantonen dat ze succesvol kunnen zijn met een digitaal muziekmodel, Spotify en iTunes lopen voorop. Omnifone zien we als een facilitator van een aantal diensten, voor Rara en Sony. Je hebt Deezer natuurlijk. En 22Tracks. Met Vevo zijn we in gesprek. Die gaan dit

meer geld voor onze rechthebbenden binnen te halen.

“Een tweede speerpunt is de aan sturing van SCAN. Zij doen de gezamenlijke facturering van Buma, Sena en Videma aan muziekgebruikers, en dat loopt nog niet altijd op rolletjes. Het écht op de rit krijgen van een soepele samenwerking met SCAN staat boven aan mijn priori-teitenlijst.

“Derde speerpunt is de algehele distributieproblematiek: het verwerken van enorme hoeveelheden gegevens, zowel bij Podia als Stemra als online: zorgen dat de juiste gegevens voorradig zijn, opdat we heel netjes en nauw keurig kunnen distribueren.”

“Over de deal die Buma drie jaar geleden met YouTube gesloten heeft waren we zeker niet helemaal tevreden. Maar het was een goede keus om on speaking terms te komen”

- advertentie -

Page 29: Buma Stemra Magazine najaar 2012

29najaar 2012 buma•stemra magazine

najaar ook lanceren. Daar gaan we op ADE iets mee doen, net als met Ziggo Muziek, die onlangs een soft launch hebben gedaan. Microsoft is heel ver met een platform à la Spotify. Amazon gaat ook nog wel komen. Er staat nogal wat te gebeuren.”

De cloud“Apple combineert hardware met een

muziekmodel, en anderen denken natuurlijk dat ze dat grapje óók kunnen uithalen. Apple gaat nu naar de cloud, want ze zien ook dat downloaden wel over z’n top heen is. Alles gaat naar streamen. Er is geen noodzaak meer om muziek te bezitten.

“iTunes groeit nog steeds in Neder-land. Het is nu echt wel aanzienlijk. We hebben net weer een flinke factuur mogen sturen voor de tweede helft van 2011. Ook de technische problemen met de inning van facturen bij iTunes zijn onder controle. iTunes wil namelijk alleen uitkeren als we exact op de factuur aan-geven welke titels we mogen claimen. Dat is een enorm puzzelwerk. We krij-gen enorm grote bestanden van iTunes. Die moeten we gaan verwerken en een exacte claim indienen. Dat vergde nogal wat automatisering. Dat gaat nu met alle grote digitale platforms zo. En daar zijn we vrijwel klaar voor.

“Spotify genereert per maand meer omzet dan iTunes in Nederland . Die abonnementen lopen heel goed. Ook door de deal die zij met met KPN hebben. Er komen nu duizenden nieuwe premiumabonnementen per maand bij.”

Dan kom je natuurlijk op het punt hoeveel de componist, tekstdichter en uitgever met de streams verdienen.

“Dat is een complex geheel. Bij die abonnementsmodellen constateren we een patroon in het gedrag van de consument. Er is veel overeenkomstig gebruik. Tachtig procent luistert naar hetzelfde hitrepertoire. Twintig procent luistert naar tienduizenden verschillende tracks, dat wat wij de ‘long tail’ noemen. Die twintig procent kost ons zo veel tijd, energie en systeemcapaciteit, dat

we daar een oplossing voor moeten vinden, want innen en uitkeren daarvan zou meer kosten dan dat het oplevert.”

YouTube en Spotify“In principe is de absolute waarde van

één track, door één persoon beluisterd op Spotify, hoger als je het vergelijkt met een door één persoon beluisterde track op de radio. Alleen, naar de radio luisteren heel veel mensen tegelijk naar dezelfde track, waardoor dat meer op-levert.

“Op YouTube is het probleem dat als een clip van jou honderdduizend keer bekeken is, we alleen kunnen uitkeren over het aantal keer dat die clip in Nederland bekeken is. En Nederland is een van de weinige landen die een licentiedeal met YouTube heeft.”

Was je tevreden met de deal die Buma met YouTube gesloten heeft?

“Over de deal die we drie jaar geleden gesloten hebben waren we zeker niet helemaal tevreden. Maar het was een goede keus om on speaking terms te komen. We worden nu heel serieus genomen, zijn aan het eind van de onderhandelingsfase voor een nieuwe periode, en dat gaat er heel goed uitzien.

“Bij Spotify is het bedrag per track natuurlijk heel laag, maar nu die abonne-menten zo toenemen, begint dat toch heel aardig te worden. Het totale abonne-mentsgeld wordt verdeeld over het totaal aantal beluisterde tracks en navenant uitgekeerd. Maar ook daar zien we een gemiddelde in. En dat ligt vrij laag. Veel mensen gebruiken hun Spotify-abonnement nauwelijks. Mensen zijn toch gemaksdieren. Die willen het op zich af laten komen in plaats van dat ze zelf gaan zoeken. Pure on demand is niet voor de massa. Die wil muziek geserveerd krijgen, zoals via MyRadio. Lean back versus lean forward.”

Page 30: Buma Stemra Magazine najaar 2012

30 buma•stemra magazine najaar 2012

n achtergrond

De repartitieIn de komende edities van dit magazine zullen we regelmatig berichten over de repartitie, ofwel de distributie van geïncasseerde gelden aan de rechthebbenden. In dit nummer: de repartitie van gelden die we innen bij iTunes, Spotify en YouTube.

iTunes, Spotify en YouTube

Buma/Stemra int jaarlijks vele miljoenen euro’s aan auteurs- en mechanische rechten. Daarvan wordt meer

dan negentig procent uitgekeerd aan de Buma/Stemra-leden: de repartitie, ofwel distributie. Directievoorzitter Hein van de Ree zei er in de Algemene Ledenvergadering het volgende over: “Ons doel is om zo veel mogelijk een-op-een uit te keren. Daarmee bedoelen we dat rechthebbenden een exacte ver-goeding moeten krijgen voor de keren en de tijd dat hun muziek gebruikt is. En dat tot op het niveau van seconden.

Bij een aantal muziektoepassingen is dit echter niet mogelijk. In die gevallen keren we uit op basis van referentie-repertoire. We hebben het dan over lokale omroepen, onlinediensten die minder dan 650 euro per jaar afdragen, of horeca, winkels en werkruimtes waar achtergrond-muziek draait. Waar we wel een-op-een kunnen uitkeren, doen we dat. Bijvoor-

beeld bij de landelijke en regionale om-roepen, bij Stemra, bij dance-events, bij live-muziek, en bij online-diensten die meer dan 650 euro afdragen.”

DiversiteitEen klein maar hard groeiend deel

van de incasso’s betreft inkomsten uit onlinegebruik van muziek. De grootste bedragen worden geïnd bij iTunes, Spotify en YouTube. Bij online uitkeren is meestal precies vast te stellen voor welke auteurs en uitgevers het geld bestemd is. Een klein deel – denk aan

de onlinehobbyradiostations – wordt uitgekeerd op basis van referentie-repertoire.

Wat onlinegebruik wel anders maakt – en impact heeft op de manier van uit-keren en de hoogte van de vergoedingen – is de mogelijkheid tot het grootschalig on demand aanbieden van muziek. Dat betekent enorm veel verschillende liedjes die door een grote diversiteit aan eindgebruikers beluisterd of vastgelegd kunnen worden. Via traditionele media (radio of tv) bereikt een liedje in een keer duizenden luisteraars. Dan hoeft het gebruik dus maar één keer verwerkt te worden, voor bijvoorbeeld 800 duizend luisteraars. Bij on demand-kanalen moe-ten we al die 800 duizend luisteraars feitelijk een voor een verwerken. Met als gevolg dat het proces om te kunnen uitkeren kostbaar is.

Download of streamOm te weten hoeveel geld precies

naar elke rechthebbende gaat, is het van belang of de muziek gestreamd of ge-download wordt. Beide vormen hebben in Nederland een eigen berekening. Bij streamen ligt de nadruk op het ‘afspelen’ – denk aan het laten horen van muziek via onlineradio. ‘Afspelen’ is van oudsher het domein van Buma. De verhouding afspelen-vastleggen is bij streamen 75%-25%. Bij downloaden ligt de nadruk op ‘vastleggen’ – denk aan downloaden via iTunes. Dit was altijd het domein van Stemra. De verhouding afspelen-vastleggen is bij downloaden 25%-75%. Ook bepalen zaken als frequentie en aantal rechthebbenden de uiteindelijke repartitie.

Maandelijks sturen iTunes, Spotify en YouTube een overzicht van alle gedown-loade én van alle gestreamde liedjes

Reglement Het Repartitie­reglement van zowel Buma als Stemra staat als pdf op www.bumastemra.nl en kun je vinden door in de zoekfunctie ‘repartitie download’ in te typen.

Page 31: Buma Stemra Magazine najaar 2012

31najaar 2012 buma•stemra magazine

Verkiezingen

Op 13 december zal een extra Algemene Leden­vergadering (ALV) plaatsvinden in het Postillion Hotel in Bunnik. Die dag wordt een nieuw, verkleind Buma/Stemra­bestuur gekozen, en

een ledenraad. Het bestuur telt twaalf personen plus een onafhankelijke voorzitter. Ook de Ledenraad zal bestaan uit twaalf personen. Dat zijn belangrijke vernieuwende stappen, die genomen kunnen worden als gevolg van de statuten­wijzigingen die zijn aangenomen tijdens de ALV van 16 mei. De ALV van 13 december geeft u als Buma­lid en Stemra­ aangeslotene de mogelijkheid om te kiezen door wie u Buma/Stemra wilt laten besturen. Ik verwacht dan ook een grote opkomst, groter dan ooit.De ALV had natuurlijk altijd al het laatste woord als hoogste orgaan van de vereniging, maar deze keer is het toch anders. De leden kiezen een kleiner bestuur, en voor de eerste keer een ledenraad. De ledenraad zal functioneren als een adviesorgaan voor het bestuur, om zodoende de gevoelens van de achterbannen te laten doorwerken in de bestuurlijke besluitvorming. En dat is waar het om gaat in deze organisatie. Het is uw vereniging. Wij werken in Hoofddorp met zo’n tweehonderd mensen dagelijks hard om uw belangen te behartigen, en het bestuur is evenals de directie verantwoordelijk voor de gang van zaken.Tot 1 november kunt u zich kandidaat stellen voor het bestuur en de ledenraad. Op de portal is precies terug te vinden aan welke criteria moet worden voldaan en wat de te volgen procedure is.Deze verkiezingen staan niet op zich. De afgelopen periode is hard gewerkt aan de bestuurlijke vernieuwing binnen Buma/Stemra. Er zijn grote stappen gezet. De onafhankelijke voorzitter, het CBO­keurmerk, de statutenwijzigingen en de gedragscode voor bestuursleden. Zaken die het bestuur van Buma/Stemra slagvaardiger maken en de onafhankelijkheid waarborgen. Zaken die Buma/Stemra toekomst bestendig maken.Via deze weg wil ik een beroep op u doen om de komende ledenvergadering bij te wonen. Uw stem is van belang. Wij zijn er voor u. Maak gebruik van uw stemrecht en kom op voor ons gezamenlijke belang, en voor een sterk Buma/Stemra.

PS.

Hein van der ReeDirectievoorzitter Buma/Stemra

Rob Becker

n column

aan Buma/Stemra. Vervolgens vindt de match plaats met de werkendatabase van Buma/Stemra. Uit deze database blijkt welke werken precies vertegen-woordigd worden. Belangrijk, want juist bij deze onlinekanalen geldt dat grote internationale uitgevers er steeds vaker toe overgaan om zélf de onlinerechten te beheren en het geld te innen. Het bepalen aan wie wordt uitgekeerd, is hier dus complexer dan bij andere kanalen.

Minimum voor repartitieHet aanbod is gigantisch. Gebruikers

van iTunes en Spotify kunnen volledig naar eigen smaak kiezen uit ruim 7 mil-joen liedjes. Van die 7 miljoen liedjes wordt maar ongeveer 10 procent door de overgrote meerderheid van de mensen gekozen. Dat zijn de echt populaire num-mers. Daarnaast zijn er nog miljoenen liedjes die slechts weinig gedownload worden. Per liedje is dat soms maar een handvol. Hoewel het proces grotendeels geautomatiseerd is, moet er in de praktijk toch nog veel met de hand gematcht worden; er hoeft maar één afwijkende spelling tussen de database van Buma/Stemra en die van Spotify te zitten – bijvoorbeeld ‘love you’ of ‘love u’ – om van geautomatiseerd naar handmatig te moeten schakelen. Bovendien wordt voor ieder nummer getoetst wat de actuele verdeling van rechthebbenden onderling in een muziekwerk is. Dit alles maakt het uitkeren een relatief tijdrovend proces.

Daarom: de uitkering moet minimaal hoger zijn dan de administratieve kosten, voordat er besloten wordt tot uitkering. Buma/Stemra probeert met de ontwikke-ling van haar automatisering dit mini-mumbedrag steeds zo ver mogelijk naar beneden bij te stellen. Voor de repartitie van YouTube-gelden is het ook nog zaak hier te vermelden dat Buma/Stemra alleen een overeenkomst voor in Nederland bekeken video’s heeft. Voor video’s die buiten Nederland zijn bekeken is Buma/Stemra afhankelijk van zusterorganisaties en de door hen gemaakte afspraken.

Page 32: Buma Stemra Magazine najaar 2012

Buma/Stemra presenteert...

Soms komen jongensdromen wel heel snel uit! Palio SuperSpeed Donkey zijn vier jonge, frisse garagerockers uit Amsterdam die een doorleefde sound neerzetten waar je u tegen zegt. Gitarist en songwriter Willem (zoon van John-Cees Smit van indieband Scram C Baby) verzamelde schoolgenoten Sam, Ruben en Camiel en richtte samen met hen de kersverse indieband Palio

SuperSpeed Donkey op. Het viertal duikt in de lente van 2011 de IJland Studio in en neemt in vier uur tijd de demo-ep WaterAMP op. Het schijfje wordt in juli van dat jaar nog in eigen beheer uitgebracht en positief ontvangen, iets wat goed is voor twee gigs op Into The Great Wide Open op Vlieland. Op dat moment is de gemiddelde leeftijd van de bandleden slechts 15 jaar. In september roept 3voor12 ze uit tot Hollandse Nieuwe. Later leert Nederland het bandje onderbewust kennen wanneer de track That’s What I’m Not in een bekende telecomreclame te horen is. Wanneer de band te gast is bij De Wereld Draait Door vertelt Matthijs van Nieuwkerk de jonge Amsterdammers dat ze zijn verkozen tot 3FM Serious Talent. Palio SuperSpeed Donkey laat zich inspireren door bands als Pixies en Pavement, maar ook door grunge en garage. 2012 staat in het teken van veel optredens en goede liverecensies. Een debuutplaat is in de planning. - door Vincent van der Horst

Palio SuperSpeed Donkey