Brabant Veilig oktober 2010

16
Brabant Veilig 04 1 2 Doorstart project ‘Brom effe normaal’ 3 Spoorwegproblematiek Gilze en Rijen hoog op politieke agenda 5 Seniorenproject ‘Zonder hobbels naar kunst en cultuur’ 6 Brabantse aftrap ‘De scholen zijn weer begonnen’ in Mill en Sint Hubert 7 De Stelling 8 Scootmobieltraining in Breda groot succes 9 Brabantse Fietsschool leidt BSO leid(st)ers op tot fietsdocent 10 In gesprek met plattelandsjongeren tijdens TrekkerTrek 11 ‘Bijzondere voertuigen’: motorstep 12 Ludieke campagne Fietsersbond voor volwassen verkeersdeelnemers 13 Veilig Verkeer Nederland afdeling Heusden 14 Leerlingen in Ulvenhout spreken automobilisten aan op rijgedrag 15 Succesvolle infrastructurele projecten: gemeente Dongen 16 • BVL: laatste stand van zaken • Actuele publicaties • Campagnekalender Verkeersveiligheid 2010 Brabant Veilig 04 Jaargang 22 - oktober 2010 - nummer 4 Provincie Noord-Brabant

description

Brabant Veilig oktober 2010

Transcript of Brabant Veilig oktober 2010

  • Brabant Veilig 04 1

    2 Doorstart project Brom effe normaal3 Spoorwegproblematiek Gilze en Rijen

    hoog op politieke agenda5 Seniorenproject Zonder hobbels naar

    kunst en cultuur6 Brabantse aftrap De scholen zijn weer

    begonnen in Mill en Sint Hubert7 De Stelling8 Scootmobieltraining in Breda groot succes9 Brabantse Fietsschool leidt BSO leid(st)ers

    op tot fietsdocent10 In gesprek met plattelandsjongeren

    tijdens TrekkerTrek

    11 Bijzondere voertuigen: motorstep12 Ludieke campagne Fietsersbond voor

    volwassen verkeersdeelnemers13 Veilig Verkeer Nederland afdeling

    Heusden14 Leerlingen in Ulvenhout spreken

    automobilisten aan op rijgedrag15 Succesvolle infrastructurele projecten:

    gemeente Dongen16 BVL: laatste stand van zaken

    Actuele publicaties CampagnekalenderVerkeersveiligheid 2010

    Brabant Veilig

    04

    Jaargang 22 - oktober 2010 - nummer 4

    Provincie Noord-Brabant

  • 2Niet alleen in Tilburg, Waalwijk en Gilze en Rijen, maar ook inde andere gemeenten in de GGA-regio Midden-Brabant krijgenjongeren nu de keuze: een procesverbaal f een taak- en leerstrafmet bezoek aan een revalidatiecentrum. De verkeerscontrole op28 september bij het politiebureau Wilhelminapark in Tilburgvormde de officile aftrap van de doorstart van het projectBrom effe normaal.

    Het project is een samenwerking tussen GGA-gemeenten,politie Midden- en West Brabant, HALT Zuid-West Neder-land en het Openbaar Ministerie en confronteert jongerenvan twaalf tot zeventien jaar met de mogelijke gevolgenvan asociaal rijgedrag. Hiervoor houdt een speciale groeppolitiemensen verkeerscontroles, waarbij zij jongeren, dieernstige of meerdere verkeersovertredingen met hunscooter of brommer begaan, doorverwijzen naar HALTvoor een taak- en leerstraf.

    BewustwordingHet doel van het project is volgens Marij Bennebroek,stafmedewerker jeugd van de politie Tilburg, de jongerenbewust maken van hun rijgedrag. Gewoon een boeteuitdelen helpt niet, omdat je daar niets van leert. Nuconfronteren we jonge bestuurders bijvoorbeeld metervaringsverhalen van jongeren, die een ernstig verkeers-ongeluk hebben gehad. Je merkt gewoon de impact diedat op hen heeft. Bovendien spreken we ook de oudersaan. Zij zijn uiteindelijk de verantwoordelijke en kunneninvloed op hun kind uitoefenen. Rondt een bestuurderhet project met succes af, dan seponeert de politie dezaak en krijgt hij dus geen strafblad.

    LandelijkHet project van de politie bestaat sinds 2004 en sinds die tijd is het aantal verkeersongelukken bijjonge bestuurders gedaald. Volgens externe GGA-cordinator Ronald Soemers is er vanuit deregio behoefte om zich meer op jonge bestuurders te richten en wilde de politie het project graaguitbreiden. Vandaar dat het project naar een hoger niveau is getild. De toekomstplannen voorde langere termijn zijn volgens hem nog niet echt duidelijk. Het project loopt zeker door tot in2011. Dan pas kunnen we zien of de aanpak in alle acht gemeenten heeft geleid tot doorverwijzin-gen naar HALT, dat is tot nu toe niet gebeurd. Aan de hand daarvan kijken we samen met deprovincie of we het project wellicht Brabantbreed uit kunnen rollen. Dat zou mooi zijn.

    door Anette van de Goor

    Van de 25 bestuurders, die werden aangehouden bij debromfietscontrole in het Wilhelminapark kregen er 24 eenbekeuring voor onder andere te snel rijden, rijden zonderrijbewijs en het ontbreken van een kentekennummer.Vijf jongeren kregen een doorverwijzing naar HALT.

    Jongeren bewust maken van gevolgen asociaal rijgedrag

    Regionale aanpak projectBrom effe normaal

    Brabant Veilig 04

  • Brabant Veilig 04 3

    Het drukke goederenvervoer over het spoor, met alle problemenvan dien, houdt de gemoederen in de gemeente Gilze en Rijenflink bezig. Maar afgezien daarvan kent de West-Brabantsegemeente weinig echte verkeersproblemen. Onze gemeenteheeft geen black spots, nauwelijks sluipverkeer en onze onge-vallencijfers zijn zeker niet hoog, aldus wethouder WillemStarreveld. We zijn een relatief veilige gemeente.

    De spoorlijn brengt veel overlast met zich mee. Gilze en Rijen ligt op dedoorgaande route van Rotterdam naar Genua. Ondanks de Betuweroute,rijden er nog steeds veel goederentreinen door de gemeente, ook metgevaarlijke stoffen. Deze treinen zorgen voor geluidsoverlast, trillingenen een verslechtering van de luchtkwaliteit. Ook vormen de vier spoor-wegovergangen een barrire voor het verkeer. Voetgangers of fietsersdie om de dichte spoorbomen heen lopen of fietsen zorgen vooronveilige situaties, vertelt de wethouder.

    OndertunnelenDoor het ondertunnelen van de spoorwegovergangen hoopt Gilzeen Rijen de spoorproblematiek in haar gemeente op te lossen. In 2008organiseerde de gemeente de bijeenkomst Samen leven met BrabantSpoor voor alle betrokken spoorgemeenten, Prorail, provincie en Rijk.Naar aanleiding van deze dag hebben we samen met deze gemeentenen provincie een spoorvisie met daarin de grootste knelpunten ontwik-keld en naar de minister gestuurd, vertelt de wethouder. Hopelijkleveren deze inspanningen ons uiteindelijk voldoende subsidie op.

    SluipverkeerBehalve de onveilige situatie bij de vier spoorwegovergangen is Gilzeen Rijen een betrekkelijk veilige gemeente. Er is geen overlast van sluip-verkeer en zelfs de drukke provinciale weg N282 levert weinige onveiligesituaties op. Het is op deze weg z druk dat er gewoon niet te hardgereden kan worden, aldus de wethouder. De provincie heeft eenverkennende studie naar deze provinciale weg uitgevoerd. Om de nogsteeds toenemende verkeersdrukte op te vangen, komt hier deels eenverbreding van de weg van twee naar vier rijstroken.

    DrempelbalansIn 2008 verscheen het nieuwe Gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan(GVVP) 2008-2015. Het accent ligt hier niet op infrastructurele maat-regelen, maar meer op gedragsbenvloeding, educatie en fiets- enschoolroutes. Wel blijft de drempelbalans voor wegen buiten debebouwde kom van kracht. Dit houdt in dat voor elke drempel die

    door Marion van den Moosdijk

    Spoorwegproblematiek in Gilze en Rijen hoog op politieke agenda

    Tunnels moeten barrirevoor verkeer wegnemen

    Wethouder Willem Starreveld.(foto: Jacomijn Dijkers)

  • Brabant Veilig 04 4

    erbij komt er n afgaat, legt Starreveld uit. Binnen onze gemeente isveel oppositie tegen deze snelheidsremmers op de 60- en 80-kilometerwegen. Zowel van openbaar vervoerbedrijven, hulpdiensten, landbouw-verkeer als de bewoners. Wij zijn nu op zoek naar andere oplossingen.We denken hierbij aan radarcontrole, detectie en handhaving. Ookandere gemeenten kampen met dit probleem. Het staat daarom in hetGGA-overleg (GGA=gebiedsgerichte aanpak) als vast punt op de agenda.

    VerkeersoverlegNaast het GGA-overleg heeft de gemeente ook een eigen verkeers-commissie met daarin ook politie en Veilig Verkeer Nederland. Eensin de zes weken bespreekt deze commissie alle verkeerszaken, zoalsparkeerproblemen, te hard rijden en subjectieve verkeersonveiligheid.Dit laatste speelt vooral rond scholen weet Starrenveld. Al onze scholenzijn in het bezit van het Brabants VerkeersveiligheidsLabel. Om de veilig-heid rond de scholen te vergroten, werken wij met verkeersbrigadiers.Maar je ziet ook hier een afname van het aantal vrijwilligers. Om te zorgendat de schoolkinderen ook in de toekomst veilig kunnen blijven over-steken, denken we nu aan met knipperende LED-verlichting beveiligdeoversteekplaatsen.

    Subjectieve verkeersonveiligheidNiet alleen de schoolomgeving, maar ook de verkeerssituatie rondhet Raadhuisplein zorgt bij de bewoners voor onveilige gevoelens.Objectief gezien gebeurt hier nauwelijks iets. Toch staat dit punt opde politieke agenda, besluit de wethouder. We nemen de gevoelensvan onze bewoners zeer serieus. Objectief gezien zijn we al een redelijkveilige gemeente, maar we willen dat onze inwoners dit daadwerkelijkzo ervaren.

    Verkeersdrukte bij spoorwegovergang Oosterhoutseweg, ter hoogte van sportpark Vijf Eiken. (foto: Margot Wijbrans)

  • Brabant Veilig 04 5

    De officile presentatie van dit boek vond plaats op 18 juni in het provinciehuis. In het Voorbeelden-boek bundelde de provincie acht seniorenprojecten, uitgekozen door de bezoekers van hetouderenmobiliteitscongres maart vorig jaar. Alle projecten zijn erop gericht ouderen zo langmogelijk veilig mobiel te houden. Het project Zonder hobbels naar kunst en cultuur wil voorouderen de drempel om musea, theaters en andere culturele instellingen te bezoeken zoveelmogelijk wegnemen. Volgens projectleider Trudie van Lankvelt van het team Verkeersveiligheidvan de provincie is dit project vooral bestemd voor overkoepelende organisaties als de gemeentenen voor culturele instellingen als musea en theaters. Waar kunnen zij rekening mee houden alshet gaat om een veilige en toegankelijke weg naar hun instelling. Het gaat hierbij niet alleen ombijvoorbeeld de entree maar ook om de route van huis naar de locatie. Om te achterhalen watouderen nodig achten om op stap te gaan voerde Elly Vermaat, van Vermaatwerk, in opdrachtvan de provincie een groot aantal gesprekken met ouderen. Hieruit bleek al snel dat het belang-rijk is om verkeersveiligheid ook te verbinden met andere themas zoals sociale veiligheid, eengoede toegankelijkheid en communicatie.

    ChecklistRond deze themas ontstond een checklist met ingredinten die nodig zijn om een locatie voor deoudere bezoeker goed bereikbaar en toegankelijk te maken. Elk thema is weer opgebouwd uit eenaantal aandachtspunten, vertelt Elly. Gemeenten,maar ook ouderenbonden en aanbieders vankunst en cultuur kunnen deze checklist eenvoudig afwerken. Zo kan een gemeente bijvoorbeeldzorgen voor een duidelijke bewegwijzering naar de locatie, goede parkeervoorzieningen en ver-voer van deur tot deur.

    Meer informatieHet Voorbeeldenboek, met daarin ook een verkorte checklist van het project Zonder hobbels naarkunst en cultuur, is inmiddels onder alle gemeenten, ouderenbonden en Veilig Verkeer Nederlandafdelingen in Brabant verspreid. Hebt u geen exemplaar ontvangen of wilt u meer informatieover het project dan kunt u contact opnemen met het secretariaat van het team Verkeersveiligheid(073) 680 86 36. U kunt het Voorbeeldenboek ook downloaden via www.brabant.nl/verkeersveiligheid.Voor het volledige rapport Zonder hobbels naar kunst en cultuur klikt u door op mens eneducatie, ouderen en mobiliteit en vervolgens op documenten.

    door Marion van den Moosdijk

    Seniorenproject stimuleert cultuur- enmuseabezoek van ouderen

    Zonder hobbelsnaar kunst encultuurSenioren zo lang mogelijk veilig en

    ontspannen laten genieten van de

    Brabantse musea, theaters en andere

    culturele instellingen. Dat is het doel van

    het project Zonder hobbels naar kunst

    en cultuur. Dit project maakt onder-

    deel uit van het Voorbeeldenboek

    Veilig en Vrij op weg in het verkeer.

    Een goede toegankelijkheid van een theater of museum neemtvoor ouderen een belangrijke hobbel weg. (foto: Sergio Derks)

  • Brabant Veilig 04 6

    Volop blije gezichten op deze prachtige nazomerdag van 6 oktoberbij de Wethouder Lindersstraat in Wilbertoord. Onder grote belang-stelling van de inwoners vindt hier de officile opening van het nieuwefietspad plaats. Met deze feestelijke happening luidt Veilig VerkeerNederland (VVN) tevens het Brabantse startmoment in van dejaarlijkse campagne De scholen zijn weer begonnen.

    Een groot grasveld. Ouders kletsend aan de ene kant en jonge kinderen spelend aan de andere kant bij hetluchtkussen en in de verkeerstuin van VVN. Marco Teunissen, penningmeester van de initiatiefgroepFietspad, ontstaan uit de VerenigingWilbertoord, is erg blij met het nieuwe fietspad: DeWethouder Linders-straat was voor de schoolgaande kinderen een echt verkeersobstakel. De smalle weg, autos die hard redenen grote tractoren en andere landbouwvoertuigen zorgden voor gevaarlijke situaties. Vijf jaar lang maakteonze initiatiefgroep zich hard voor het nieuwe fietspad en nu is ie er dus echt.

    Niet opgevenJos van den Boogaard, wethouder van de gemeente Mill en SintHubert, prijst de initiatiefgroep als hij zich even later tot de bezoekersricht: Het is niet vanzelfsprekend dat hier een fietspad is gekomen. Alsgemeente moeten we altijd prioriteiten stellen, maar de vasthoudend-heid van de Vereniging Wilbertoord gaf de doorslag. Wilbertoord iseen gemeente waar de gemeenschapszin vanaf straalt. Niet opgeven,maar smen doorgaan. Daar is dit nieuwe fietspad een mooi voor-beeld van. Daarom is het vandaag feest!

    Veel ongelukkenOok VVN-secretaris Rob van der Werf spreekt een woordje. DeBrabantse campagne van VVN start hier dankzij de aanleg van hetfietspad. Zon zevenhonderd kinderen belanden jaarlijks in het zieken-huis als gevolg van een verkeersongeluk. Vooral in de beginperiode,na de zomervakantie. Dan gaan ze voor het eerst, sinds weken, weerde straat op. Omdat voor de Brabantse scholieren morgen weer deschool begint, is deze opening een mooie aanleiding om ook aan-dacht te geven aan de campagne De scholen zijn weer begonnen.

    Symbolische openingDan is het moment daar. Wethouder Herman Wijdeven en MarcoTeunissen klimmen op twee bakfietsen, die met een lint aan elkaarzijn verbonden. Als wethouder van de Boogaard het lint doorknipt,fietsen beide heren een andere kant op. Na deze symbolische ope-ning is het de beurt aan zon zestig kinderen om het fietspad in tewijden. Als voor hen het startschot klinkt, is het fietspad pas chtklaar voor gebruik.

    door Anette van de Goor

    Aftrap De scholen zijn weer begonnen in Mill en Sint Hubert

    Feestelijke opening nieuwfietspad Wilbertoord

    Symbolische opening van het fietspad.

    Zon zestig kinderen wijden het fietspad in.

  • De Stelling

    De agressie tegen verkeersregelaars neemt toe. Moet eenverkeersregelaar dezelfde status krijgen als een politieagent?

    Rob van Heeswijk, politieagent en cordinator Verkeersregelaars district Tilburg,regiopolitie Midden en West Brabant:Nee, zeker niet. We moeten werken aan een betere training van de verkeersregelaar, meer letten ophouding en ervoor zorgen dat hij meer aanzien krijgt. De verkeersregelaar zelf moet zich ervan bewust zijndat alle ogen op hem zijn gericht. Met betrekking tot dat laatste is het ook goed dat we meer aan screeningdoen. Als in zijn omgeving bekend is dat een verkeersregelaar een waslijst aan criminele antecedenten heeftopgebouwd en hij staat vervolgens op een kruising om weggebruikers aanwijzingen te geven, werkt dit nietin zijn voordeel. Verder moet de weggebruiker die de aanwijzingen van een verkeersregelaar negeert, eenvoelbare reactie krijgen van het Openbaar Ministerie.

    Peter Maas, burgemeester gemeente Sint-Oedenrode:Ik ben het eens met de stelling dat de verkeersregelaars dezelfde wettelijke bescherming moeten krijgenals een politieagent. Immers voeren zij een taak uit die verantwoordelijkheid vereist die voorheen een agentin uniform uitvoerde. Voor een aanwijzing van een verkeersregelaar geldt dat die gezien kan worden alszijnde afkomstig van een politieagent.

    Hans van Dun, secretaris Commissie Verkeersregelaars Stichting Vierdaagse Goirle:Dat de agressie toeneemt, is een feit. Wij, als poule verkeersregelaars van de Stichting Vierdaagse Goirle,merken dat wekelijks als we op pad zijn. De agressie neemt af op het moment dat er politie aanwezig is. Deweggebruiker weet dat de politie op kan n mag treden en een regelaar niet. In sommige gevallen is dat weljammer en zou het handig zijn als we wat meer bevoegdheden hadden. Dan zou het voor de weggebruikersook duidelijk zijn dat de regelaar er voor hun veiligheid staat en dat zij wel moeten reageren op aanwijzingen,omdat dit anders gevolgen kan hebben. Nu doen weggebruikers weleens lachwekkend naar een regelaar.En dat zal dan een stuk minder worden.

    M. Bakker, Verkeersregelaarsbureau Bakker:Een verkeersregelaar hoeft naar mijn mening niet dezelfde status te krijgen als een politieagent. Wel moetde verkeersregelaar zijn probleem kunnen voorleggen aan de politie (aanhoren), daarmee heeft de politiein sommige gevallen nog wel eens moeite.

    Ad van Gorp, lid van de vrijwillige politieen instructeur Verkeersregelaars regio-politie Midden en West Brabant:Er zijn beroeps- en vrijwillige verkeersrege-laars. Transportbegeleiders en verkeersrege-laars met verkeersregelende taken in hetgehele land behoren tot de eerste categorie.Evenementen verkeersregelaars voor bepaaldetijd en evenementen verkeersregelaars, dieworden aangesteld voor een bepaald evene-ment, tot de tweede. Deze laatste groep staatdirect onder toezicht van de politie. De beroepsverkeersregelaars niet. De agressie naar beidegroepen verkeersregelaars neemt toe. De ver-keersregelaar moet sterk in zijn schoenen staanom het verbale en non-verbale gedrag van deautomobilisten aan te horen. Ik ben voor eenbeperkte opsporingsbevoegdheid voor

    Brabant Veilig 04 7

    Hieronder leest u enkele reacties op deze stelling. Die zijn alle op persoonlijke titel.

  • Brabant Veilig 04 8

    Scootmobieltraining in Breda groot succesOnzekerheid bij scootmobielgebruikers wegnemen.Dat was de belangrijkste insteek van de scootmobiel-training die plaatsvond op 8 juli en 16 september inBreda. De gemeente Breda, Veilig Verkeer Nederland(VVN) en de lokale scootmobielleveranciers Meyra,Mediplus en Welzorg tekenden voor de organisatievan deze succesvolle dag.

    Standaard krijgen scootmobielgebruikers n of twee lessen vanhun scootmobielleverancier, vertelt Johan Claereboets van degemeente Breda. Voor veel gebruikers is dit echter niet voldoendeom zich zeker te voelen in hun scootmobiel. Door de toenemendedrukte in het verkeer neemt dit gevoel van onzekerheid alleen nogmaar toe. Om dit gevoel weg te nemen en hun rijvaardigheid teverbeteren, hebben wij alle scootmobielgebruikers in Breda, via hunleverancier, een uitnodiging voor een training toegestuurd. En metsucces. Met 160 aanmeldingen was de animo zo groot dat we descootmobieltraining over twee dagen moesten verdelen.

    Sociaal isolementNaast een theoriegedeelte bestond de scootmobieltraining uit een praktijkrit, een behendig-heidsparcours, een ogen- en gehoortest en een informatiemarkt. Ook waren monteurs aan-wezig voor het beantwoorden van technische vragen en het uitvoeren van kleine reparaties.Wethouder Cees Meeuwis, die beide dagen opende door met een scootmobiel het parcoursaf te leggen, was zeer enthousiast. In zijn openingstoespraak benadrukte hij nogmaals hetbelang om zo lang mogelijk mobiel te blijven: Om zo een sociaal isolement te voorkomen.

    Volgende trainingOok de deelnemers waren na afloop erg enthousiast. In hun evaluatieformulieren gaven zij deorganisatoren een dikke pluim. Ondanks het grote succes staat er volgens Johan Claereboetsvoor het komende jaar geen nieuwe training op het programma. De organisatie van zon dag iseen enorme klus en kost veel geld. In n jaar tijd komen er niet voldoende nieuwe scootmobiel-gebruikers bij om dit rendabel te maken. De volgende training staat daarom voor 2012 gepland.

    door Marion van den Moosdijk

    Hindernissen nemen op hetbehendigheidsparcours.

    verkeersregelaars. Veel BOA'S (Bijzondere Opsporings Ambtenaren) die bij gemeenten, provincie of het Rijkin dienst zijn, zijn ook verkeersregelaar. Zij kunnen zelf procesverbaal opmaken. Dit zou men ook kunnendoen met andere verkeersregelaars. Of dit ook moet gelden voor evenementen verkeersregelaars, betwijfelik. Deze groep staat altijd onder direct toezicht van de politie die het verkeer regelt. De politie kan daardoorin geval van nood ook direct ter plaatse zijn.

    Nieuwe stelling:Wielrenners die met hoge snelheid rijden, vormen een gevaar op het fietspad. Als zij harder rijden dan30/40 kilometer per uur (binnen/buiten de bebouwde kom) is hun plaats, net als voor bromfietsersen bestuurders van een gehandicaptenvoertuig, op de rijbaan.

    Wilt u reageren op deze stelling, dan kunt u uw reactie, graag kort en bondig (maximaal 100 woorden)vr 15 november e-mailen naar: [email protected] onder vermelding van De Stelling.

  • Brabant Veilig 04 9

    Hoe fiets ik veilig met een groep kinderen naar debuitenschoolse opvang (BSO)? Met deze vraag klopteKober groep uit Breda aan bij de Fietsersbond. Eindaugustus leidde Hetty Otten van de Fietsersbondnegen leid(st)ers van deze West-Brabantse organisatiesuccesvol op tot fietsdocent.

    Kober heeft naast de reguliere BSOs ook enkele Top BSOs voor kinderen vanaf acht ofnegen jaar, vertelt Hetty Otten. Omdat die buiten de wijk liggen, fietsen de kinderenhier in groepen naar toe. Dit vraagt om specifieke verkeerskennis bij de leiding. Voor dezomer leerden de fietsdocenten in sp wat belangrijk is bij het fietsen in groepen. Vragenals wie fietst voorop en wat doe je bij tegenliggers of als het verkeerslicht halverwege oprood springt, kwamen hierin aan bod. Maar ook het opfrissen van de verkeersregels, hetoefenen van een fietsparcours op het schoolplein en verkeersknelpunten op de route naarde BSO behoorden tot het cursuspakket.

    Theorie n praktijkIrene Wissing van BSO de Krekeltuin in Roosendaal volgde in juni samen met nogacht andere collegas de driedaagse training tot fietsdocent. Alle onderdelen van de fiets-training waren leuk n leerzaam, vertelt zij enthousiast. Nu is het onze beurt om onzekinderen de kennis en vaardigheden van het fietsen in groepen bij te brengen, want

    door Marion van den Moosdijk

    Leid(st)ers Kober groep nemen deel aan de opleiding tot fietsdocent.Op de achtergrond Hetty Otten van de Fietsersbond.

    Brabantse Fietsschool leidt BSO leid(st)ers op tot fietsdocent

    Veilig op fiets naarbuitenschoolse opvang

  • Brabant Veilig 04 10

    alleen met het fietscertificaat op zak mogen zij op de fiets naar de Top BSO komen.In de zomervakantie heb ik met mijn groep al geoefend met een fietsparcours op hetschoolplein en een ritje door de wijk, maar begin oktober gaat de eerste groep jongecursisten pas echt van start.

    In company trainingenDe Fietsersbond startte de Brabantse Fietsschool in 2007 met steun van de provincie.Inmiddels hebben we al 22 fietsdocenten opgeleid, vertelt Hetty Otten. Deze docentenleren kinderen, ouderen en andere groepen die moeite hebben met fietsen hoe zij op eenveilige manier deel kunnen nemen aan het verkeer. Ook geven wij in company trainingenvoor specifieke doelgroepen, zoals expats bij internationale bedrijven en de leid(st)ers vande Kober groep.

    Voor meer informatie over de Brabantse Fietsschool kijkt u op: www.fietsersbond.nl/fietsschool.

    In gesprek met plattelandsjongerentijdens TrekkerTrekVan de plattelandsjongeren neemt 63 procent wel eensrisicos in het verkeer. Om hen hiervan bewust temaken, voeren Veilig Verkeer Nederland (VVN) enPlattelandsjongeren.nl in opdracht van de provincieNoord-Brabant de pilot Verkeersveiligheid op hetPlatteland uit. Op zondag 19 september waren beidepartijen, voorzien van een kantelsimulator, van departij bij de jaarlijkse TrekkerTrek in Oud Gastel.

    Jongeren vormen een kwetsbare groep in het verkeer.Dat geldt zeker voor plattelandsjongeren. Uitgaans-gelegenheden zijn doorgaans niet naast de deur enopenbaar vervoer is vaak niet voorhanden. Boven-dien zijn de wegen op het platteland relatief smalen minder goed verlicht. Daarnaast gebruikt dezegroep jongeren in verhouding veel alcohol. Maarook drugs, stoer gedrag, groepsdruk en rijden inautos met gebreken behoren tot de risicofactoren.Hierover probeerden VVN vrijwilligers tijdens deTrekkerTrek met de jongeren in gesprek te gaan.De korte quiz die onze vrijwilligers af hebbengenomen bij de bezoekers leverde voldoendegesprekstof op om dieper met hen op deze onder-werpen in te gaan, vertelt Wilko van den Broekvan VVN afdeling Halderberge.

    KantelsimulatorOok de kantelsimulator die VVN op het festivalterrein had gezet vielbij de jongeren erg in de smaak. In het begin waren ze wat huiverig,maar later op de dag was er volop animo om te ervaren hoe je je voeltals je met een auto op zn kop of kant raakt, vertelt Wilko van denBroek. Ik heb zeker vijf gasten gesproken die met hun auto wel eensop het dak zijn beland.

    Jongeren leren in de kantelsimulator hoe te handelen alseen auto op zn kop belandt.

    door Marion van den Moosdijk

  • Naast de fiets, auto en bromfiets kent ons land steeds meer bijzonderevoertuigen. Maar welke regels gelden nu voor die voertuigen en welkeplaats hebben zij op de weg? In deze editie van Brabant Veilig staatde motorstep in de schijnwerpers.

    Wat is een motorstep? Een motorstep is een step met een verbrandingsmotor of elektro-motor. Een motorstep is volgens de wet een bromfiets of een snorfiets. Een motorstep meteen constructiesnelheid van maximaal 45 kilometer per uur (km/uur) is volgens de wet eenbromfiets. Een motorstep met een constructiesnelheid van maximaal 25 km/uur is volgensde wet een snorfiets.

    Welke verkeersregels gelden voor de motorstep? Voor de motorstep gelden dezelfdeverkeersregels als voor bromfietsers en snorfietsers. De minimum leeftijd is zestien jaar.De volgende zaken zijn verplicht. Een kenteken. U mag uitsluitend door de RDW goedgekeurde

    gemotoriseerde steppen gebruiken op de openbare weg. Een bromfietsrijbewijs (categorie AM). Dit is niet nodig als u in het bezit bent van een

    motorrijbewijs (categorie A) of autorijbewijs (categorie B). Een verzekering, ook bij gebruik op openbaar toegankelijke plaatsen, zoals een camping

    of werkterrein. Een helm als de motorstep wordt aangemerkt als bromfiets. Een Nederlands of Europees typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer is verplicht

    als u met de motorstep op de openbare weg rijdt.

    Elektrische scooterstep Voor een elektrische scooterstep gelden dezelfde regels als voorde snorfiets indien de constructiesnelheid maximum 25 km per uur bedraagt. De elektrischescooterstep rijdt op oplaadbare batterijen. De maximumsnelheid is 18 km per uur. Als demaximum constructiesnelheid 45 km per uur bedraagt, heeft het motorrijtuig de status vanbromfiets. De scooterstep mag alleen op de openbare weg als deze een typegoedkeuringvan de RDW heeft. De scooterstep moet WA zijn verzekerd.

    Step zonder motor Een step zonder motor mag op de stoep en op het fietspad. Wanneerer geen stoep of fietspad is, mag de step op de rijbaan rijden. Een step zonder motor isvolgens de wet een voetganger. De bestuurder moet zich houden aan alle verkeersregels dieook gelden voor voetgangers.

    Bijzondere voertuigen motorstep

    Elektrische scooterstepTante Paula.

    Brabant Veilig 04 11

  • Brabant Veilig 04 12

    Duidelijk en attent gedrag is niet tuttig, maar nuttig.Dit is een van de positieve reacties op de campagnevriendelijkverkeer.nl van de Fietsersbond. Met dezecampagne roept de Fietsersbond automobilisten, fietsersen voetgangers op ludieke wijze op meer rekening tehouden met elkaar in het verkeer. De landelijke cam-pagne startte in het voorjaar en loopt door tot in 2011.

    De Fietsersbond ontwikkelde decampagne omdat er veel klachtenbinnenkwamen over het gedrag vanfietsers en automobilisten. Doorprikkelende acties en steeds nieuweinvalshoeken te kiezen, willen wemensen bewust maken van hinderlijkgedrag dat iedereen wel eens vertoontin het verkeer, aldus Arien de Jongvan de Fietsersbond. Zoals vergetenje hand uit te steken of niet goedvoorsorteren. Als mensen duidelijkerlaten zien wat ze gaan doen en meerrekening houden met elkaar wordthet verkeer veiliger, plezieriger enmeer ontspannen. En met name voorkinderen en ouderen is dat in de hui-dige drukte van groot belang.

    Grootste ergernissenDe campagne richt zich op alle volwassen verkeersdeelnemers tot ongeveer55 jaar. Dus niet op de verkeershufters, maar op de mensen die zich vaak nieteens realiseren wat hun gedrag voor anderen betekent, aldus De Jong. Heteerste jaar staan de themas richting aangeven en kijken voordat je je portieropent centraal. De Fietsersbond zet hierbij een groot scala aan middelen in,zoals radio- en tv-spotjes, buitenreclame, folders en stickers, de website, eenstraattheateractie tour en lokale acties met Fietsersbond vrijwilligers. Voor hetnajaar staat ook een onderzoek op het programma waarin mensen hun grootsteergernissen in het verkeer aan kunnen geven. Vervolgens gaan we hiermeeaan de slag, aldus De Jong. De campagne loopt door tot in 2011. Daarnavolgt een evaluatie en besluiten we of de campagne een vervolg krijgt. Dereacties zijn tot nu toe overwegend positief. Je merkt echt dat mensen deproblematiek herkennen en onze oplossingen kunnen waarderen.

    Meer informatie over deze campagne? Kijk op: www.vriendelijkverkeer.nl.

    door Marion van den Moosdijk

    Ludieke campagne van Fietsersbond voor volwassen verkeersdeelnemers

    Prikkelende acties vooreen vriendelijk verkeer

    Ludieke actie van de Fietsersbond om fietsers en automobilistente stimuleren meer rekening te houden met elkaar in het verkeer.(foto: Fietsersbond)

  • Brabant Veilig 04 13

    Klein, actief en vooral enormbetrokken bij de verkeersveiligheidvan de bewoners. Dat is VeiligVerkeer Nederland (VVN) afdelingHeusden ten voeten uit. De fusie-gemeente bestaat pas sinds 1996,door de samenvoeging van elfkerkdorpen. Ook de VVN-afdelingenVlijmen en Drunen fuseerden ennamen daarbij de nieuwe gemeente-naam aan.

    Van meet af aan maakte de VVN Heusden zich sterk voor de belangen van voetgangers,fietsers en andere zwakke partijen in het verkeer. Die lijn hebben we destijds direct uitgezeten houden we tot de dag van vandaag vol, zo vertelt voorzitter en secretaris Wim Pors.

    DialoogPors vindt het belangrijk om juist de zwakke groepen een veilige doorgang te bieden in hetsteeds drukkere verkeer. Om dit ook concreet van de grond te krijgen, voeren we al jarenintensief overleg met gemeente en politie. Elke zes weken zitten we samen om de tafel. Uitdat overleg is een prima dialoog ontstaan. Alle partijen dragen aandachtspunten aan en overen weer luisteren we serieus naar elkaar. En dit leidt weer tot concrete acties. Natuurlijk luktdaarbij niet alles; de politiek heeft immers uiteindelijk het laatste woord. Maar toch durf ik tezeggen dat we in de loop der jaren heel wat hebben bereikt. Zo zijn er verschillende kruisingenin de polder verbeterd. De maximum snelheid is daar teruggedrongen en er zijn plateausaangelegd. Sindsdien behoren de zware ongevallen in dit gebied zon vier tot vijf per jaar tot het verleden.

    ScholenOok voor de herinrichting van woonwijken en de aanleg van 30 kilometer zones en fietsstrokenheeft VVN Heusden veel aandacht. En natuurlijk voor de veiligheid rondom de scholen,zegt Pors. Ook daar hebben we samen met de gemeente het nodige bereikt. Bij de ingangenliggen inmiddels gele stroken en de meeste basisscholen zijn in het bezit van het BrabantsVerkeersveiligheidsLabel (BVL). Verder cordineren we de verkeersexamens en hebben we altwee keer fietscontroles uitgevoerd. En dat werkt! Aanvankelijk troffen we nogal wat onveiligefietsen op het schoolplein aan. Maar al bij de tweede fietscontrole zagen we dat ouders hunverantwoordelijkheid namen. De kwaliteit van de fietsen was aanzienlijk verbeterd.

    Meer zelfvertrouwenOok de activiteiten die VVNHeusden voor ouderen opzet, vinden gretig aftrek. De BROEM- enscootmobielcursussenworden enthousiast ontvangen. Pors: Wehebben zelf een hindernisbaan

    Veilig Verkeer Nederland afdeling Heusden

    Betrokkenheid burgersmoet groter

    VVN Heusden legde zelf een hindernisbaan voor scoot-mobielen aan.

    door Yolanda Neijts

  • 14Brabant Veilig 04

    voor scootmobielen aangelegd. De 21 deelnemers redenhier over een wip, door poortjes, half over stoeprandjesen achteruit. Behendigheden die veel mensen aanvan-kelijk niet beheersten, maar die voor de verkeersveilig-heid wel enorm belangrijk zijn. Dat besef is ook bij dedeelnemers doorgedrongen. We kregen veel lof en zijgingen met veel meer zelfvertrouwen naar huis.

    VVNHeusden zet de lijn voorlopig voort. We willen decontactenmet de politie verder intensiveren en verkeers-veiligheid nog hoger op de agenda zien te krijgen, aldusPors. Ook willen we de betrokkenheid van de burgersvergroten. Onze afdeling telt weliswaar zon 45 leden,maar daarvan is eigenlijk alleen het bestuur actief.Daarin willen we dit jaar verandering aanbrengen.

    Bestuur VVN afdeling Heusden, v.l.n.r.Henk van Falier, Wim Pors, Andr vanHulten, Gerrit Hannema, Mathieu Soomers,Wim van der Helm en Gerrit de Bruin.

    door Marion van den Moosdijk

    Leerlingen in Ulvenhout spreken automobilistenaan op rijgedragAls kinderen automobilisten aanspreken op hun gedrag heeft dat tochmeer impact. Dat bleek ook weer uit de 30 kilometeractie die op 30 juni en1 juli plaatsvond in Ulvenhout. Automobilisten die tijdens deze actiedagenin de buurt van basisscholen de Rosmolen en de Klokkebei te hard reden,konden rekenen op een preek van de leerlingen.

    Ook kregen zij een wegwerptasje voorin de auto met daarop het 30 kmactielogo en een brochure van dedorpsraad met daarin uitleg over deactie. De 30 kilometeractie in Ulven-hout is een initiatief van de gemeenteBreda in samenwerking met de wijk-raad Ulvenhout, de wijkagent en VeiligVerkeer Nederland (VVN). Twee jaargeleden vond een soortgelijke actieplaats. Toen hebben we alle klikosmet grote 30 kilometerstickersbeplakt, vertelt Johan Claereboetsvan de gemeente Breda. Dit keerhebben we nadrukkelijk beide BVL-scholen bij de actie betrokken. Deleerlingen hebben een tekening over

    dit onderwerp gemaakt en de politie bij hun snelheidscontroles bijgestaan. Ook het BrabantVeilig Voorlichtingsteam van de provincie en VVN waren met een stand van de partij.

    MiddenstandNaast de acties bij de scholen attendeerden spandoeken, smileyborden en VVN-borden weg-gebruikers op de toegestane snelheid. Ook de plaatselijke middenstand werkte aan de actiemee. Vier winkeliers in het winkelcentrum plaatsten voor hun winkel rekken met wegwerpzak-jes met het 30 kilometerlogo. Binnenkort wordt deze actie nogmaals in Ulvenhout herhaald.De reacties zijn tot nu toe heel positief, aldus Johan Claereboets. Na de evaluatie besluitenwe of we deze actie naar alle wijken in Breda uit gaan breiden.

    Basisschoolleerlingen assisteren bij 30 kilometeractie inUlvenhout.(foto: De Rosmolen)

  • Project Turborotonde Middellaan-Westerlaan.

    Projectomschrijving Met een verkeersregelinstallatie (VRI) geregeldekruising omvormen tot een turborotonde.

    Waarom is de gemeente met dit project gestart? De met een VRIgeregelde kruising was niet meer berekend op de hoeveelheid verkeer diehet te verwerken kreeg. Dit had een slechte doorstroming en verkeersaf-wikkeling met forse filevorming tot gevolg.

    Voor welke oplossing is gekozen? Om de hoeveelheid verkeer opdeze kruising veilig en vlot af te kunnen wikkelen, is gekozen voor deaanleg van een turborotonde. Hierbij is rekening gehouden met dubbelerijstroken voor de drukste verkeerstromen. Het verkeer komende vanuitOosterhout richting Tilburg wordt afgewikkeld op een aparte afslagnaast de turborotonde. De turborotonde wordt hiermee extra ontlast vanonnodig verkeer en dit komt de verkeersafwikkeling en de doorstromingvan het verkeer op de turborotonde zeker ten goede.

    Duur van het project Begin april 2009 is gestart met de voorbereidendewerkzaamheden. Op 10 juli 2009 werd de turborotonde geopend voorhet verkeer. Eind mei 2010 is de bouw van het geluidsscherm afgerond.Nu vinden kleine laatste afrondende werkzaamheden plaats (onderandere aanplant van bomen).

    Kosten van het project De geraamde kosten bedroegen ongeveer 1.750.000. De werkelijke kosten lagen tussen de 1.450.000 en 1.500.000.

    In hoeverre was er samenwerking met andere partners? Door definancile bijdrage van de provincie hebben wij deze turborotonde kunnenaanleggen. Bij dit omvangrijke project waren bewoners, wijkraden, onder-nemers en politie uit Dongen betrokken.

    Wat is de winst op het gebied van de verkeersveiligheid(objectief en/of subjectief)? een vlotte doorstroming van het gemotoriseerd verkeer; een veilige verkeersafwikkeling voor alle weggebruikers; een veilige en betere oversteekbaarheid voor (brom)fietsers.

    In deze rubriek komen infrastructurele projecten aan bod die een bijdrage hebbengeleverd aan de objectieve en/of subjectieve verkeersveiligheid in een gemeente.In dit nummer Karin Naaijkens projectmedewerkster Verkeer en Vervoer bij degemeente Dongen over de aanleg van een turborotonde.

    Situatie na de reconstructie.(fotos: gemeente Dongen/Jan Stads-Pix4Profs)

    gemeente Dongen

    Situatie vr de reconstructie.

    Succesvolle infrastructurele projecten

    Brabant Veilig 04 15

  • Colofon Brabant Veilig is een uitgave van de provincie Noord-Brabant en het Platform Verkeer en Vervoer. Brabant Veilig verschijnt vijf keer per jaar. Voor alle fotos in dit blad geldtcopyright. De eindverantwoordelijkheid voor Brabant Veilig ligt bij de redactie. Het plaatsen van artikelen onder naam betekent niet dat de redactie het met de inhoud ervan eens is.

    Gratis abonnement Heeft u nog geen abonnement op Brabant Veilig stuurt u dan een email naar: [email protected] met daarin uw naam, functie, organisatie en emailadres.

    Redactie Justine van den Bergh, provincie Noord-Brabant Miel van Kleef, provincie Noord-Brabant Mara Leerdam, provincie Noord-Brabant Ilona Hultermans, VVN districtNoord-Brabant Leo de Jong, gemeente Waalwijk Hetty Otten, Fietsersbond Fred Polderdijk, regiopolitie Midden en West Brabant Marion van den Moosdijk, Mexin*SDTRedactie-adres provincie Noord-Brabant, team Verkeersveiligheid, bureau Mobiliteit, directie E&M, Postbus 90151, 5200 MC s-Hertogenbosch telefoon (073) 680 86 36 fax(073) 680 76 47 e-mail [email protected] homepage www.brabant.nl Eindredactie Mexin*SDT telefoon (040) 207 06 77 e-mail [email protected] Vormgeving en opmaakDe Dienst Vormgeving telefoon (073) 624 04 04 e-mail [email protected]

    Foto voorpagina Jos Lammers

    Deze digitale versie van Brabant Veilig vindt u ook op www.brabant.nl.

    Brabant Veilig 04 16

    * VenW inzet t/m februari. Op regionaal niveau loopt de communicatie en handhaving door t/m maart.** Respectvol en sociaal rijgedrag door automobilisten, motorrijders en bromfietsers. Focus ligt op snelheidsgerelateerde gedragingen, binnen en buiten de bebouwde

    kom.*** Gelijktijdige communicatie over themas die met name betrekking hebben op scholieren (basis- en voortgezet onderwijs) en hun ouders. Het betreft: De scholen

    zijn begonnen (VVN), Dode hoek en Kinderbeveiligingsmiddelen/gordels achterin (Goochem). Postbus51 is aangevraagd voor het thema Dode hoek.**** De campagne Goed licht beter zicht (autoverlichting) wordt op landelijk niveau niet voortgezet, waardoor de attentieborden langs de snelweg beschikbaar komen

    voor een ander thema. In het Beleidsteam is afgesproken borden in te zetten voor een herhaling van de Rij met je hart-boodschap (snelheid en afstand houden).

    NB: VenW heeft PB51-zendtijd aangevraagd voor BOB-Winter, Rij met je hart, Dode hoek (periodes zie boven) en voor Gedrag op beveiligde spoorwegovergangen(periode nog te bepalen). Besluitvorming over de toewijzing van PB51 in 2010 (i.c. hoeveel roulementen voor verkeersveiligheid en voor welke themas?) vindt plaatseind juni 2009. De beschikbaarheid van PB51 in 2010 is dus onder strikt voorbehoud!

    Campagnekalender Verkeersveiligheid 2010

    Actuele publicatiesGebruik van draagbaremedia-apparatuur en mobieletelefoons tijdens het fietsenUitgave: Stichting WetenschappelijkOnderzoek Verkeersveiligheid,Leidschendam, 2010.

    Basisonderwijs: 765 scholen nemen deel aan het BVL-project. 549 scholen zijn in het bezit van het Label.

    Voortgezet onderwijs: 72 scholen nemen deel aan het BVL-project.

    28 scholen zijn in het bezit van het Label.

    BVL: laatste stand van zaken>