Bouwerwei Tsiedonk december 2010

8
Buurtvereniging “De Bouwerwei” Opgericht 18 augustus 1945 Jaargang 4, nummer 8 Uitgave december 2010 Oplage 350 stuks http://bouwerwei.blogspot.com [email protected] AGENDA 2010 - 2011 OPBOUWEN KERSTKRIBBE JAARVERGADERING MAART PAASEIEREN RAPEN APRIL Woord van de voorzitter De laatste Tsiedonk van 2010 is weer een feit. Hopelijk hebben wij u allen via deze krant genoeg informatie kun- nen bieden over het reilen en zeilen van onze vereniging. Tevens heeft u prachtige verhalen kunnen lezen over gebeurtenissen van vroeger. Denk aan het verhaal over de “Bergbron”. De onthulling van het monument bij het Pensionaat van de neergestorte Lancaster JB-706, AR-N. Het verslag over het barbe- cue feest op het Josephinaplein. Het verhaal van een van onze leden over de verloedering van onze buurt. En niet te vergeten de verhalen rondom ons jubileum boekwerk en het 65 jarig bestaansfeest. Voor de buurt was het jaar 2010 een positief jaar. De activiteiten welke wij georganiseerd hebben vielen weer goed in de smaak. Dus volhouden en doorgaan. Het boekwerk blijkt achteraf een ge- weldig succes. Alle boeken, een oplage van 500 stuks, waren snel aan de man gebracht. En zeker voor de iets oudere leden een prachtig naslag werk met heel veel leuke foto’s. Helaas zijn ook weer leden van ons heengegaan. Een gigantisch verlies voor familie en vrienden. Ook werden er weer de nodige kindjes geboren. Dus nieuwe leden voor en van onze buurtvereniging. Ook in ons bestuur leerden we enkele nieuwe leden kennen. In de komende uit- gave zullen zij zich wel aan u voorstellen. In komende uitgave zullen wij de datum bekend maken van onze jaarvergadering. Uiteraard wordt deze weer gehouden in ons clublokaal bij Elvira en Marcel. De werkgroep Kerstkribbe zal begin december weer de nodige zorg besteden aan onze Kerststal bij Os Sjpringbron. De nodige bestuursleden en enkele vrijwil- ligers zullen er weer iets moois van te maken. Tot slot rest mij nog al onze leden te bedanken voor de deelname aan onze activiteiten. Zonder al onze leden heeft onze buurt geen bestaansmogelijkheden. Namens het voltallige bestuur wil ik u een sfeervolle Kerst en een Voorspoedig en Gezond 2011 toewensen. Natuurlijk spreken wij de hoop uit om de komende jaren door te kunnen gaan met deze toch wel unieke vereniging te Bleijerheide. Tot gauw. Piet Mijnes, voorzitter In dit nummer: WOORD VAN DE VOORZITTER KOKEN MET GERRY SINTERKLAASBEZOEKEN GETUIGEN GEZOCHT HUREN MATERIAAL BASISSCHOOL BLEIJERHEIDE PUZZELPLEZIER ADVERTENTIES Puzzelwinnaars Jeugd: Brian Jansen Schummerstraat 1 Volwassenen: Elke Dannullis Josephinastraat 8 Van harte gefeliciteerd!

description

Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Transcript of Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Page 1: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Buurtvereniging“De Bouwerwei”Opgericht 18 augustus 1945

Jaargang 4, nummer 8

Uitgave december 2010Oplage 350 stukshttp://[email protected]

AgendA 2010 - 2011• OpbOuwenKerstKribbe

• Jaarvergadering maart

• paaseierenrapen april

Woord van de voorzitter

De laatste Tsiedonk van 2010 is weer een feit. Hopelijk hebben wij u allen via deze krant genoeg informatie kun-nen bieden over het reilen en zeilen van onze vereniging. Tevens heeft u prachtige verhalen kunnen lezen over gebeurtenissen van vroeger.

Denk aan het verhaal over de “Bergbron”. De onthulling van het monument bij het Pensionaat van de neergestorte Lancaster JB-706, AR-N. Het verslag over het barbe-cue feest op het Josephinaplein.Het verhaal van een van onze leden over de verloedering van onze buurt.En niet te vergeten de verhalen rondom ons jubileum boekwerk en het 65 jarig bestaansfeest.Voor de buurt was het jaar 2010 een positief jaar. De activiteiten welke wij georganiseerd hebben vielen weer goed in de smaak. Dus volhouden en doorgaan.Het boekwerk blijkt achteraf een ge-weldig succes. Alle boeken, een oplage van 500 stuks, waren snel aan de man gebracht. En zeker voor de iets oudere leden een prachtig naslag werk met heel veel leuke foto’s.Helaas zijn ook weer leden van ons heengegaan. Een gigantisch verlies voor familie en vrienden. Ook werden er weer

de nodige kindjes geboren. Dus nieuwe leden voor en van onze buurtvereniging.Ook in ons bestuur leerden we enkele nieuwe leden kennen. In de komende uit-gave zullen zij zich wel aan u voorstellen.In komende uitgave zullen wij de datum bekend maken van onze jaarvergadering.Uiteraard wordt deze weer gehouden in ons clublokaal bij Elvira en Marcel.De werkgroep Kerstkribbe zal begin december weer de nodige zorg besteden aan onze Kerststal bij Os Sjpringbron. De nodige bestuursleden en enkele vrijwil-ligers zullen er weer iets moois van te maken.Tot slot rest mij nog al onze leden te bedanken voor de deelname aan onze activiteiten.Zonder al onze leden heeft onze buurt geen bestaansmogelijkheden.Namens het voltallige bestuur wil ik u een sfeervolle Kerst en een Voorspoedig en Gezond 2011 toewensen.

Natuurlijk spreken wij de hoop uit om de komende jaren door te kunnen gaan met deze toch wel unieke vereniging te Bleijerheide.

Tot gauw.Piet Mijnes, voorzitter

In dit nummer:• wOOrdvandevOOrzitter

• KOKenmetgerry

• sinterKlaasbezOeKen

• getuigengezOcht

• hurenmateriaal

• basisschOOlbleiJerheide

• puzzelplezier

• advertenties

PuzzelwinnaarsJeugd:Brian Jansen Schummerstraat 1Volwassenen:Elke Dannullis Josephinastraat 8Van harte gefeliciteerd!

Page 2: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Pagina 2 De Bouwerwei Tsiedonk

Koken met Gerry, lekker voor de Kerst!

Ooggetuigen en mis voor crew Lancaster

Pastasalade met kip, bieslook en tijm Chocoladetaart met kersen en amandelen

Benodigdheden: Benodigdheden:

Bereiding:Bereiding:

- 350 gram Fusilli- 60 gram boter- geraspte schil van 1 citroen- 4 eetlepels citroensap- 3 dltr. (half) volle koffiemelk- 2 eetlepels fijngehakte bieslook

- 1 eetlepel fijngehakte tijm- 450 gram gare kip (gekookt) in

blokjes- 60 gram parmezaanse kaas (ge-

raspt), sla melange (gemengde sla)

200 gram zachte boter (b.v. Sanella)4 eieren, 125 gram bloem, 175 gram suiker, 2 van. suiker10-12 druppels rum aroma, mespuntje zout, 1 theelepel bakpoeder.100 gram blokchocolade (puur)

melk mag ook in stukjes 100 gram fijngehakte amandelen1 pot morellen (uitgek gewicht 370 gram)poedersuiker¼ slagroom, 1 sahne steif (is klopvast)1 van. suiker (voor de slagroom)

Kook de fusilli aldente volgens de verpakking. Giet de pasta af, spoel hem af en laat uitlekken. Smelt de boter in een pan. Voeg het citroen raspel en het sap toe. Roer goed en dan de koffieroom, de kruiden, de kip en de pasta toevoegen, verhitten en al roerend omscheppen.Doe het dan in een schaal en strooi er de parmezaanse kaas over en de bieslook. Dien de salade warm op en geef er apart een gemengde salade erbij (dressing naar smaak).

Roer boter met de mixer. Voeg suiker, 1 van. suiker, rum aroma en zout toe. Mix tot een gladde soepele massa. Voeg een voor een de eieren toe en mix goed. Meng de bloem met de bakpoeder en zeef het dan bij de eiermassa. Voeg dan de chocolade en de fijngehakte amandelen toe en mix alles nog eens goed door. Bekleed een inge-vette springvorm (26 cm rond) met het deeg en strijk het glad. Laat de morellen goed uitlekken en verdeel ze over het deeg. De rand ca 1 cm vrijlaten. Bak de taart in ca 40-45 minuten op 180 graden Celcius. Haal de taart uit de vorm en laat op een rooster afkoelen. Klop de slagroom met klopvast en van. suiker stijf. Bestuif de taart in het mid-den met de poedersuiker en garneer de rand met toefjes slagroom. De toefjes kun je naar eigen smaak met kersen of chocolaatjes of iets anders nog garneren.

Te koop aangeboden:

RenaulT kangoo, kleuR: geel, uiT 1998meT elekTRische Ramen en TRekhaak.

VRaagpRijs 1800 euRo

VooR infoRmaTie: Wiel adomeiT, Tel. 06-19738734

Smakelijk eten enfijne feestdagen!

Op Eerste Kerstdag is het exact drie maanden geleden dat Bleijer-heide voor eventjes het middelpunt van de wereld was voor zowel de familie Ireland uit Australië als ook voor de familie Robinson (Seddon) uit Ormskirk in Groot-Brittannië.

Op zaterdag 25 september 2010 onthulden zij namelijk het Lancaster monument dat daar is opgericht ter nagedachtenis aan de bemannings-leden van Lancaster III, JB-607, AR-N, Leader die daar op 29 december 1943 in de kloostertuinen van het voormalige kloostercomplex van de Broeders Franciscanen te Bleijerheide, om het leven kwamen. Zoals bekend overleefde slechts één bemanningslid (Frank John Seery uit Australië) de crash. Volgens de heer Lambert Franssen (inmiddels 94 lentes jong) klopte de jonge bommenrichter bij hem aan nadat hem bij de Broeders de toegang werd ontzegd. Seery heeft zich bij Lambert een beetje kunnen opfrissen, daarnaast heeft hij nog iets gedronken om vervolgens zijn weg te vervolgen. Binnen het uur stond hij echter weer voor de deur van Lambert. Deze heeft nog even overwogen om de vliegenier via verzetsmensen aan een ontsnappingsroute te helpen, maar Seery heeft besloten om zijn weg zelf verder te vervolgen. Nadat hij uiteindelijk onderdak kreeg bij een boerderij stond er binnen een half uur nog meer bezoekers op de stoep ... voor Seery was dit bezoek uitermate ongewenst ... Duitse soldaten liepen binnen en namen Seery gevangen. Zoals hij later zelf aangaf “Toen ik bij binnenkomst de twee kinderen zag, wist ik dat ik in de problemen zat ...” Ooggetuigen zoals Lambert Franssen zijn er niet veel en het is op dit moment van groot belang om hun herinneringen aan deze gebeurte-

nis vast te leggen. Het is de bedoeling om deze herinneringen, met goedvinden van deze ooggetuigen zowel op beeld als ook op geluid vast te leggen. Bent uzelf ooggetuige of kent u ooggetuigen meldt dit dan bij de Buurtvereniging Bouwerwei of rechtstreeks bij de heer Peter Heckmanns, bereikbaar op telefoonnummer 06-36231640 of per e-mail: [email protected] enige overlevende van de bemanning keerde na de oorlog terug naar Australië waar hij elk jaar een mis opdroeg aan zijn omgekomen bemanning. Elk jaar op 29 december werd in de St. Mary’s Cathedral in Sidney de mis opgedragen die de herinnering aan deze groep jonge mannen en de gebeurtenis in leven hield. Seery’s dochter Ann vertelde dat ze reeds dertig was toen ze de reden van deze mis van haar vader vernam. Helaas overleed Frank Seery op 8 november 2004 en kwam deze traditie tot een einde. Aangezien nu in Bleijerheide het monument staat dat herinnert aan deze crash zal de heer Heckmanns de traditie van Seery overnemen en weer nieuwe leven inblazen. Met ingang van dit jaar zal de gezinsmis op 24 december 2010 in de kerk te Bleijer-heide onder andere worden opgedragen aan de bemanningsleden van Lancaster III, JB-607, AR-N, Leader ... Na de mis zullen bloemen worden gelegd bij het monument.

Overigens staat het monument nu ook vermeld op de website van het Comité 4 en 5 Mei: www.4en5mei.nl. Bovenaan de pagina klikken op “MONUMENTEN” vervolgens (links) op “Monumenten zoeken” en vul daarna (rechts) bij “Zoek een monument” de plaatsnaam Kerkrade in. Het Lancaster monument van Bleijerheide staat als vijfde genoemd.

Page 3: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 3

Op woensdag 1 en donderdag 2 de-cember werden kinderen in onze buurt weer bezocht door Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten. Zoals gewoonlijk was dit weer een groot feest voor jong en oud!

Beide dagen trokken zij door de straten van de Bouwerwei, om in totaal zo’n 60 kinderen te bezoeken. Zakken vol snoep en cadeaus werden door de Pieten mee-gezeuld en aan de brave kindjes gegeven.

We zijn blij dat Sinterklaas ook dit jaar weer de weg gevonden heeft naar onze wijk, vooral omdat het er even naar uitzag dat hij door het slechte weer niet kon ko-men. Maar hij liet zich weer van zijn beste kant zien. Hopelijk zien we hem volgend jaar weer terug en wordt het weer net zo’n leuk feest!

Sinterklaas brengt uitgebreid bezoek

Foto’s zijn te vinden op onze website: http://bouwerwei.blogspot.com

ambachtelijke bakkerijassortiment brood en banketdagelijks ovenvers!

emiel en jossie curfs - horsmansdr. ackensplein 8, bleijerheide

6462 cs kerkrade, 045-5459393

Page 4: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Pagina 4 De Bouwerwei Tsiedonk

Gespecialiseerd in koffietafels (vanaf €7,95 p.p.), bruiloften, diners, koud buffet.

Ruimte voor vergaderingen met grote en kleine feestzaal.

Maandelijkse (thema)feesten.

Zumba fitnessMaandag van 19-20 en 20-21 uurWoensdag van 20-21 uurOnder leiding van een professionele instructeur!

Schietbanen - zumba Skat - kicker - steeldart | bij ons in verenigingsverband

Info is verkrijgbaar in ons café

Elvira en Marcel SimonsFranciscanerstraat 44 - 045-5452852

www.cafeejenbouwerwei.nl

Café Ejen BouwerweiVerenigingslokaal Buurtvereniging De Bouwerwei

Mië wie ing jans jemütliche wieëtsjaf!

Page 5: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 5

Tijdens ons jubileumfeest mochten wij deze bijzondere kaart in ontvangst nemen van Ruud Moonen, zoon van Piet Moonen, die de ontwerper is van onze Wilhelminafontein. Piet Moonen schetste de Lauriersgracht in Amsterdam vanuit de jeugdherberg aan de overkant in 1950 tijdens een reisje van De Bouwerwei.

Page 6: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Pagina 6 De Bouwerwei Tsiedonk

Page 7: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 7

Inle

vere

n o

plo

ssin

gen

In v

erba

nd m

et d

e ti

jdel

ijke

afw

ezig

heid

van

onz

e se

cret

aris

, kun

nen

de o

plos

sing

en v

an d

e pu

zzel

s de

ze k

eer

inge

leve

rd w

orde

n op

het

adr

es C

atha

ri-

nast

raat

3.

Puzzelplezier

KinderdoolhofHelp de kleintjes naar hun cadeaus!

Naam: .............................................................................................. Adres: ..............................................................................................

Zoek de ondeRsTaande WooRden en maak de slagZin af!

os

bal

den

kou

eTen

eZel

keRk

klok

menu

piek

slee

sTal

sTol

dineR

hulsT

jeZus

maRia

ToasT

adVenT

bidden

cadeau

kRibbe

pakjes

sneeuW

conceRT

engelen

familie

gabRiel

heRdeRs

heRodes

kRansje

Rudolph

schapen

sTeRRen

aRReslee

keRsTdag

keRsTmis

koningen

nachTmis

poolsTeR

keRsTlied

keRsTsTeR

dennenboom

keRsTaVond

keRsTkaaRT

keRsTmaRkT

keRsTmusical

Naa

m: .

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

Adr

es: .

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

.

Volwassenenpuzzel

oplossing:

............................................................

...........................................................

...........................................................

............................................................

S T E R R E N W S R E D R E H IJ A WE I L I M A F E K N L E Z E S G D RE N P I S E S N E E U W L D K A V EE T R O B I D D E N R A E N E B E TA R E S O N M C E T T S E E R R N SR A E E U L D T O S S T T D S I T TR A N J L Z S E S N E A F M T E IJ SE K M K H A E T N R C N O U A L E RS T E A R P C J E N E E O T V R D EL S N P D E L I K R E K R E O I K KE R U A K E K O S R K N S T N E E TE E T E C N I V D U C E B E D E R AJ K I K N H E L E U M A R O A L S MS P N L L G T P T B R T D S O S T AN T A O S O E M A S B K S E T M S RA B T S L U H L I H R I L R A D T IR S I H E R O D E S C E R O E U A AK N E G N I N O K N E S K K K K L G

Page 8: Bouwerwei Tsiedonk december 2010

Pagina 8 De Bouwerwei Tsiedonk