bouwerwei tsiedonk augustus 2012

12
Buurtvereniging “De Bouwerwei” Opgericht 18 augustus 1945 Jaargang 6, nummer 5 Uitgave augustus 2012 Oplage 365 stuks http://bouwerwei.blogspot.com [email protected] AGENDA 2012 DAGTOCHT 15 SEPTEMBER LET OP: NIEUW DATUM! SPEURTOCHT NIEUWE DATUM VOLGT! ST. NICOLAAS BEZOEK 3 EN 4 DECEMBER KRIBBE OPBOUWEN 15 DECEMBER Woord van de voorzitter Zoals voorgaande jaren waren de weer goden ook dit jaar weer positief voor buurtvereniging De Bouwerwei. Wel zijn de bestuursleden en de vrijwilligers bij het opbouwen van de tenten flink nat geworden. De zaterdag en ook de zondag gaf weer de nodige zon, zodat de kinderen bij de Rommelmarkt en de mensen rondom de Sjpringbron van de bekende sfeer konden genieten. Het programma viel weer voor de aanwe- zige mensen in de smaak. De Kinder disco op zaterdag werd zeer goed bezocht. Het dansen met Mandy en de aanwezige kinderen was een zeer leuk idee. Mandy wist de kinderen heel goed te motiveren met haar dans kunsten van de Kirchraodsjer Maedsjer. Het concert van onze eigen Harmonie, op zondag morgen, viel weer geweldig in de smaak. De Wiener spelers zorgden weer met hun bekende muziek voor de nodige sfeer. Het nieuwe orkest A Next Band bracht leuke gevarieerde muziek. En de zangeres Fatma wist er 2 keer een geweldig half uur van te maken. Zij betrok diverse personen bij haar optreden wat heel goed in de smaak viel bij de aanwezigen. Terugkijkend kunnen wij weer tevreden zijn. Goed weer en geen problemen leverden weer de basis voor een geslaagd Festival. Het bestuur blijft dan ook geloven in het organiseren van dit Festival. Ondanks het vele werk voor de bestuursleden en geluk- kig hulp van de nodige vrijwilligers is het nog mogelijk dit te kunnen continueren. De volgende activiteit is onze bekende dagtocht. Dit jaar zullen we weer Frűhstűcken te Immendorf. Vorig jaar door alle aanwezigen als zeer positief ervaren. Na ca 1 uur wordt de reis voortgezet naar Dűsseldorf waar genoten kan worden van diverse delen van deze prachtige Rhein Stadt. Wij vertrekken op zaterdag 15 september om 10.00 uur vanaf de fontein. Voor de nodige gegevens en het inschrijf- formulier zie het artikel verderop in Os Tsiedonk. Ook was er weer het Forelvissen op 23 juni te Mechelen. Een activiteit die ook al de nodige jaren op onze activiteiten kalender staat en voor vele niet meer weg te denken is uit ons jaarprogramma. De wisselbeker ging dit jaar naar Fer Bloe- men. Een echte forelvisser die er heel vaak op uittrekt om de nodige vissen aan de haak te slaan. Piet Mijnes, voorzitter In dit nummer: WOORD VAN DE VOORZITTER KOKEN MET GERRY FOTOS SJPRINGBRON FESTIVAL AANMELDEN DAGTOCHT TERUGBLIK FORELVISSEN AANDACHT VOOR KERSTSTAL LANCASTER-MONUMENT BASISSCHOOL BLEIJERHEIDE PUZZELPLEZIER ADVERTENTIES Puzzelwinnaars Jeugd: Koen Kusters Deken Quodbachlaan 101 Volwassenen: Mw. Barendsen Theresiastraat 9

description

bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Transcript of bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Page 1: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Buurtvereniging“De Bouwerwei”Opgericht 18 augustus 1945

Jaargang 6, nummer 5

Uitgave augustus 2012Oplage 365 stukshttp://[email protected]

AgendA 2012Dagtocht 15 september

Let op: Nieuw Datum!

speurtocht Nieuwe Datum voLgt!

st. NicoLaas bezoek 3 eN 4 December

kribbe opbouweN 15 December

Woord van de voorzitter

Zoals voorgaande jaren waren de weer goden ook dit jaar weer positief voor buurtvereniging De Bouwerwei. Wel zijn de bestuursleden en de vrijwilligers bij het opbouwen van de tenten flink nat geworden. De zaterdag en ook de zondag gaf weer de nodige zon, zodat de kinderen bij de Rommelmarkt en de mensen rondom de Sjpringbron van de bekende sfeer konden genieten.

Het programma viel weer voor de aanwe-zige mensen in de smaak. De Kinder disco op zaterdag werd zeer goed bezocht. Het dansen met Mandy en de aanwezige kinderen was een zeer leuk idee. Mandy wist de kinderen heel goed te motiveren met haar dans kunsten van de Kirchraodsjer Maedsjer.Het concert van onze eigen Harmonie, op zondag morgen, viel weer geweldig in de smaak. De Wiener spelers zorgden weer met hun bekende muziek voor de nodige sfeer. Het nieuwe orkest A Next Band bracht leuke gevarieerde muziek. En de zangeres Fatma wist er 2 keer een geweldig half uur van te maken. Zij betrok diverse personen bij haar optreden wat heel goed in de smaak viel bij de aanwezigen.Terugkijkend kunnen wij weer tevreden

zijn. Goed weer en geen problemen leverden weer de basis voor een geslaagd Festival.Het bestuur blijft dan ook geloven in het organiseren van dit Festival. Ondanks het vele werk voor de bestuursleden en geluk-kig hulp van de nodige vrijwilligers is het nog mogelijk dit te kunnen continueren.De volgende activiteit is onze bekende dagtocht. Dit jaar zullen we weer Frűhstűcken te Immendorf. Vorig jaar door alle aanwezigen als zeer positief ervaren. Na ca 1 uur wordt de reis voortgezet naar Dűsseldorf waar genoten kan worden van diverse delen van deze prachtige Rhein Stadt.Wij vertrekken op zaterdag 15 september om 10.00 uur vanaf de fontein.Voor de nodige gegevens en het inschrijf-formulier zie het artikel verderop in Os Tsiedonk.Ook was er weer het Forelvissen op 23 juni te Mechelen. Een activiteit die ook al de nodige jaren op onze activiteiten kalender staat en voor vele niet meer weg te denken is uit ons jaarprogramma. De wisselbeker ging dit jaar naar Fer Bloe-men. Een echte forelvisser die er heel vaak op uittrekt om de nodige vissen aan de haak te slaan.

Piet Mijnes, voorzitter

In dit nummer:• woorD vaN De voorzitter

• kokeN met gerry

• Foto’s sjpriNgbroN FestivaL

• aaNmeLDeN Dagtocht

• terugbLik ForeLvisseN

• aaNDacht voor kerststaL

• LaNcaster-moNumeNt

• basisschooL bLeijerheiDe

• puzzeLpLezier

• aDverteNties

PuzzelwinnaarsJeugd:Koen Kusters Deken Quodbachlaan 101Volwassenen:Mw. Barendsen Theresiastraat 9

Page 2: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Pagina 2 De Bouwerwei Tsiedonk

Gespecialiseerd in koffietafels (vanaf €7,95 p.p.), bruiloften, diners, koud buffet.

Ruimte voor vergaderingen met grote en kleine feestzaal.

Maandelijkse (thema)feesten.

KienenElke zondag en woensdag, aanvang 19.30 uur

Schietbanen - skat - kicker - steeldartbij ons in verenigingsverbandInfo is verkrijgbaar in ons café

Elvira en Marcel SimonsFranciscanerstraat 44 - 045-5452852

www.cafeejenbouwerwei.nl

Café Ejen BouwerweiVerenigingslokaal Buurtvereniging De Bouwerwei

Mië wie ing jans jemütliche wieëtsjaf!

Koken met GerrySpaghetti-omelett (4 personen) Marmer-advocaat cakeBenodigdheden: Benodigdheden:

Bereiding:Bereiding:

- 200 gram spaghetti- zout- 400 gram tomaten- 100 gram gekookte ham- 3 Schnittlauch (of lente uitjes)

- 1 bundeltje peterselie- 2 eetlepels olie- 4 eieren- peper, nootmuskaat

- 100 gram puur chocolade- 100 gram slagroom- 250 gram zachte boter (sanella

of roomboter)- mespuntje zout- 300 gram suiker- 4 eieren

- 1 vaille suiker- 450 gram bloem- 1 zakje bakpoeder- 100 ml. (en nog 8 eetlepels) - advocaat- 250 gram poedersuiker- 1 theelepel cacao

De spaghetti in zout water ca 8 minuten beetgaar koken.Ondertussen de tomaten en de ham in blokjes snijden. Lente uitjes en peterselie wassen, goed schudden en dan ook fijn snijden. Spag-hetti afgieten en goed laten uitlekken. Met de tomatenblokjes en de hamblokjes in de olie in een pan al roerend aanbraden.

De eieren met zout, peper en nootmuskaat klutsen. De kruiden op een beetje na onder de eieren roeren en dan over de spaghetti schenken. Even omroeren en dan deksel op de pan en op laag vuur laten stokken. De omelet met de overgebleven kruiden bestrooien.Kan zo gegeten worden of met een salade erbij. Smakelijk eten!

De chocolade hakken. De slagroom verwarmen (niet koken). De choco-lade daarin smelten. Tot lauwwarm laten afkoelen. Boter, zout, suiker en vanille suiker crűmig roeren. Dan een voor een de eieren eronder mixen. Bloem en bakpoeder mengen en onder het mengsel zeven. Het deeg in 2 helften verdelen. Onder 1ste helft het choco mengsel roeren en onder de 2e helft 100 ml. Advocaat. Het deeg afwisselend in een ingevette en met bloem bestoven tulband vorm doen en met een vork erdoor heen trekken (dit is dan het marmer effect). In een voorverwarmde oven 175 graden – 60 tot 70 minuten bakken. Dan ca 10 minuten in de vorm laten rusten. Dan op een rooster storten en laten afkoelen.Intussen de poe-dersuiker en de 8 eetlepels advocaat met een garde tot een glad papje roeren en over de koude tulband verdelen en dan goed laten drogen. Tot slot iets cacao erover strooien met een zeefje. Smakelijk eten!

Page 3: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 3

Die weken van tevoren al bezig geweest met gewichthef-fen en touwtje springen. Met het idee dat je in goede conditie aan de start van een wedstrijd (welke dan ook) moet verschijnen. De buurtvereniging ging forelvissen in Mechelen en ik had er speciaal een hengel voor gekocht. Ton Krichel was de animator van deze expeditie en de inschrijvingen stroomden binnen. Ton had voor een nieuwe visplek gekozen: de vijvers van De Geulhof.

Op 23 juni om 07.15 uur, viel het startschot bij het vereni-gingslokaal. De eerste equipes stoven al richting Mechelen. Een visser kwam met zijn scootmobiel. En het deelnemersgeld betaald te hebben spoot ook hij weg. ‘Die haal je niet meer in” wist Ton mij te vertellen. En dat klopte ook. Hij kwam welis-waar een half uur later aan, maar ingehaald heb ik hem niet. Of scootmobielen geheime routes erop nahouden?

De Geulhof bleek een echt vakantieoord. Kleine camping, een restaurant waar je bijv. forel kon eten. 3 vijvers, een speeltuin en een kantine. Een vijver was voor de Bouwerwei gereser-veerd. Er zaten al diverse dorpsgenoten gespannen naar hun dobbers te turen toen de enige vrouw in het gezelschap de eerste forel eruit haalde. Dat konden de mannen niet op zich laten zitten en ze begonnen verwoed met hun dobbers te

gooien en die weer in te halen. Ik telde meer dan 50 soorten voer die allemaal door forellen als lekker worden gezien.Dat ik niet veel geoefend had, bleek al snel toen ik met de eerste worp direct al een stuk van het weiland mee de vijver in hielp. Verder heb ik nog een gat in mijn broek gemaakt, nog meer gras in het water aangebracht en een ware boterbloem onder water zien verdwijnen.

Dit werd Ton teveel. Hij kwam op mij af. En dat was maar goed ook, want ik had net een nieuwe hengel- snoer- mogelknoop ontwikkeld. Gewillig stond ik mijn hengel af. En hoewel Ton zijn best deed, greep hij toch maar naar de schaar. Hij leerde mij hoe ik een dobbertje moet plaatsen en een loodje moest aanbengen. Verder leerde hij mij hoe te werpen en in te halen. Kortom, hij ging vol vertrouwen terug naar zijn stek.

Ondertussen zat naast mij een opa (dat wist ik want zijn klein-zoons zaten aan de overkant) die de ene forel na de andere naar zich toe sleepte. Met ongeloof liep ik naar hem toe. “Hoe doet u dat?” was mijn vraag. “Met green power”.Dat ik niks gevangen heb zult u niet raar vinden. Ik weet nu waar het aan ligt. Volgend jaar vis ik met “Green Power”.

Rob Kool

Forel vissen een leerzaam evenement

Op zaterdag 15 september

Dagtocht naar Immendorf en DüsseldorfOp zaterdag 15 september staat weer de jaarlijkse dagtocht op het program-ma. Het bestuur heeft weer een aantrekkelijke route uitgestippeld, wederom in het naburige Duitsland.

Vertrek is om 10.00 uur stipt aan de Sjpringbron. De bus zal ons dan als eerste brengen naar Immendorf. Hier kunnen we in het mooie Haus Immendorf genieten van een stevig ontbijt, zodat we gesterkt en wel de dag kunnen beginnen. Hier kunt u overigens ook lekker vers Duits brood kopen dat in de eigen bakkerij wordt ge-maakt.

Verderstaat er een stop in de Rijnmetropool Düsseldorf op het programma. Shoppen en flaneren over de Königsallee, genieten aan de ‘Längste Theke der Welt’ in de histo-rische Altstadt of een mooie tocht over de Rijn maken. In Düsseldorf is voor iedereen iets te doen. Momenteel beraadt het bestuur zich nog over een eventuele derde stop (tussen Immendorf en Düsseldorf in). Bij het ver-schijnen van deze Tsiedonk is hierover echter nog niets bekend. Mocht er gekozen worden voor nog een derde halt, zal dit tijdens het voor-stellen van het programma in de bus worden vermeld.

KostenOver de kosten kunnen we alvast zeggen dat deze 22 euro per persoon voor leden en 30 euro per persoon voor niet-leden. Het verschuldigde bedrag dient bij inschrijving

voldaan te worden.Inschrijven kan dit jaar vóór 1 september bij voorzitter Piet Mijnes, Angelastraat 14 (in verband met de vakan-tie van Annie Kousen). Let op: vol=vol!

Haus Immendorf

HavenDüsseldorf

Altstadt Düsseldorf

Page 4: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Pagina 4 De Bouwerwei Tsiedonk

Alle Nederlandse en Duitse belastingaangiften

Informatie voor grenspendelaars wonen / werken / kindergeld

Einkommenssteuer Erklärungen – Antrag Eigenheim Zulage

045 – 545 22 47 www.kerff.com

Paes KerkradeMaria Gorettiplein 1, Kerkrade

Geopend ma t/m woe van 8.00 - 20.00 uurGeopend do t/m za van 8.00 - 21.00 uur

Bij koopzondag Centrum: 12.00 - 17.00 uur

Page 5: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 5

Het afgelopen jaar hebben wij reeds melding gemaakt van de slechte toestand van de Kerststal figuren van onze Kribbe. Verleden jaar zijn al ook enkele donaties gedaan door leden van onze vereniging, denk aan het Josephina Plein feest. Langzaam maar zeker gaat de aankoop hiervan dit najaar een feit worden. Wij zullen proberen dit voor de maand decem-ber te realiseren zodat wij u allen dit jaar nog de nieuwe “familie” kunnen presenteren.

Natuurlijk is hier nog veel geld voor no-dig. De vrije gave pot tijdens het Sjpring-bron Festival heeft al een leuk bedrag opgeleverd. Een bedrag van ca � 150,00. Bij het nuttigen van enkele glazen bier met Paul Massop, kwam weer de nieu-we Kerststal op tafel. Hij reageerde zeer spontaan en zei ons te willen helpen met een bedrag van � 1000,00. Hij ver-telde ook waarom dat hij dit bedrag zou willen geven. De buurtvereniging om en nabij de fontein is voor hem nog altijd een geweldig punt om samen bij elkaar te komen en enkele gezellige uurtjes door te brengen. Elk jaar weer verheu-gen wij ons om tijdens het jaarlijkse festival enkele uren door te brengen met mensen die de buurt een warm hart toe dragen. Deze geweldige vereniging moet blijven bestaan. Wat ooit direct na de oorlog is opgericht in een tijd waar behoefte was aan samenzijn en gezel-ligheid. Samen zal het ons lukken om ook deze moeilijke stap te maken en er

zorg voor te dragen dat medio december 2012 weer een perfecte Kerststal Familie aanwezig zal zijn in de Kribbe bij de Sjpringbron. In de avonduren was ook weer onze ex Pastoor L’Ortye aanwezig. Zeer veel blijde gezichten maakten een praatje met hem en stelden het enorm op prijs dat hij toch weer naar zijn ge-liefde Bleijerheide was gekomen. Enkele dagen later werd ook door Pastoor L’Ortye een flink bedrag gestort op onze bankrekening. De mensen die op zondag aanwezig waren hebben kunnen zien en horen dat een van onze jongere leden ook heeft meegedacht. Hij gaf 50% van zijn

verkoop van de Kinderrommelmarkt + de gewonnen prijs aan de buurt voor bij de aankoop van de Kribbe. In het artikeltje van de Kinderrommelmarkt hieronder kunt u lezen wie deze geweldige geste heeft gedaan.

Voor mensen die nog een duitje in het zakje kunnen en willen doen geven wij u onze bankrelatienummer Rabo bank 1252 23692 t.n.v. onze penning-meester Jo Scheilen. Het bestuur dankt alvast iedereen die als sponsor wil meehelpen om de wens van een nieuwe Kerststal familie te kunnen realiseren.

Ook dit jaar was de Theresiastraat op 1 juli weer van voren tot ach-ter bezet met kraampjes waar de kinderen hun spulletjes aanboden aan de bezoekers. Totaal waren er 87 verschillende kraampjes die de straat weer omtoverde tot een grote bazaar.

Natuurlijk was er ook weer een jury, m.n. directeur Peerboom en meester Eric van de basisschool Bleijerheide. Zij zochten naar ludieke, speciale en leuk versierde kraampjes. Dit jaar werden er 3 prijzen uitgereikt aan kinderen welke zich veel moeite hadden gedaan om er iets leuks van te maken.

De prijs winnaars waren: 1. Gian Luca en zijn vriend Bart 2. De zusjes Alicia en Rihanna 3. De broertjes Justin en Brian

Gian Luca is wel al jaren een bekende bij de jury leden die er altijd iets

bijzonders van weet te maken. Dit jaar was het wel zeer uniek. Zijn motto was de Kerstkribbe.

Hij liet zien dat 50% van zijn inkom-sten gingen naar de Buurtvereniging als sponsoring voor Kerstfiguren. Bij de prijsuitreiking plaatste hij nog het puntje op de i.

Ook zijn prijs, een enveloppe met inhoud, gaf hij terug om ook dit bedrag toe te voegen aan de geldpot voor de aankoop van nieuwe figuren. Een ge-weldige geste van een jonge vent die nu al op 12 jarige leeftijd de buurt een warm hart weet toe te dragen.

Hiervoor onze hartelijke dank!

Nieuwe Kerststal familie

Gulle geste winnaar kinderrommelmarkt

Page 6: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Pagina 6 De Bouwerwei Tsiedonk

Sjpringbron Festival zaterdag 30 juni

Tijdens de kinderdisco was een camerateam van RTV Parkstad aanwezig dat opnamesheeft gemaakt en met diverse personen heeft gesproken. Het filmpje, dat vlak na het

Sjpringbron Festival is uitgezonden, kunnen jullie terugkijken op onze website:http://bouwerwei.blogspot.com

Met dank aan RTV Parkstad!

Page 7: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 7

Sjpringbron Festival zondag 1 juli

Page 8: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Pagina 8 De Bouwerwei Tsiedonk

Functie Naam Adres Telefoonnummer

Erevoorzitter J. Vannuys Vroenstraat 739 5456895

Voorzitter P. Mijnes Angelastraat 14 5454407

Secretaris A. Kousen Vroenstraat 319 5454393

Penningmeester J. Scheilen Bouwerweistraat 19 5451195

1e Materiaalmeester W. Adomeit Kohlbergsgracht 60 5455636

2e Materiaalmeester J. Wanders Angelastraat 46 5461145

Archief T. Faruhn Kohlbergsgracht 49 06-28469611

Alg. bestuursleden T. Krichel Clarastraat 14 5463845

R. Adomeit Theresiastraat 68 5453620

B. Timmermans Bosveldstraat 53 06-41554557

J. Paulissen Clarastraat 17 5458454

H. Vinken Onze Lieve Vrouwestraat

K. Starmans Mundgenstraat 3 06-41503411

Redactie A. Kousen

P. Mijnes

Public relations/webmaster T. Faruhn http://bouwerwei.blogspot.com [email protected]

Bestuur Buurtvereniging De Bouwerwei

Geachte leden,

Bij bovenstaande personen kunt u steeds terecht voor het doen van aanmeldingen betreffende jubilarissen, slagen voor een diploma, ziekte van leden, verjaardagen en alle andere zaken waar wij als bestuur graag aandacht aan willen besteden.

Schriftelijke mededelingen en eventuele ingezonden stukken voor ons buurtkrantje dient u te richten aan de secretaris en/of redactieleden. Maakt u alstublieft gebruik van deze mogelijkheden, zodat wij als bestuur steeds adekwaat kunnen reageren.Alvast hartelijke dank, Het bestuur.

Wie is uw wijkvertegenwoordiger?Binnenkort komt hij (of zij) bij u aan de deur om de contributie op te halen: de wijkvertegenwoordiger van uw buurtvereniging. De wijkvertegen-woordiger is ook de persoon die in uw straat de Bouwerwei Tsiedonk bezorgt en u zo ook veel leesplezier verschaft.

Naast de bestuursleden, waarvan de adressen hierboven staan, is dit uw aanspreekpunt voor vragen en opmer-kingen. Het deur-aan-deur ophalen van de contributie is een manier voor ons om in contact te blijven met onze leden. Mochten er echter zaken zijn waarvan u meer wilt weten, die u mede wilt delen (ook voor feesten en jubilea), dan kunt u ook uw wijkvertegenwoordiger aanspre-ken.

Daarom hier nog eens de wijkvertegen-woordigers en hun adressen per gebied:Jo Paulissen: Franciscanerstraat.Jo Wanders: Barbarastraat, Höverstraat.

Christine Kousen/Roger Adomeit: Theresiastraat.Jo Scheilen: Bouwerweistraat, Cla-rastraat, Henri Jonasplein, Dr. Ackens-plein, Hoefstraat, Mundgenstraat, Slakstraat, Pannesheiderstraat.Kevin Starmans (voorheen: Hein Vin-ken): Kohlbergsgracht, Delversweg, Eli-sabethstraat, Angelastraat, Aemiliaanhof, Kokelestraat, Lodewijkstraat, Luchesius-straat, Pancratiusstraat, Pricksteenweg, Maria Gorettiplein.Bas Timmermans (voorheen: Dré

Webers): Canisiusstraat, Jonkerberg-straat, Bleijerheiderstraat, Voorterstraat, Pancratiusstraat, Vroenstraat (Service-flats Vroenhof), Ursulastraat, Bergstraat, Antoniusstraat.Wiel Adomeit: Schummerstraat, Steen-bos, Schiltgen, Kant, Bostrop, Nieuw-straat, Voccartstraat.Piet Mijnes: Josaphinastraat, Büttgen-bachstraat, Catharinastraat, Husmann-straat.Annie Kousen: Alle buitenwijken.

Van diverse kanten heeft het bestuur gehoord dat de laatste tijd vaker kinderen langs de deur gaan om namens Buurtvereniging De Bouwerwei de contributie op te halen. Dit gebeurt echter uitsluitend door de bestuursleden van onze vereni-ging! Hun namen staan hierboven vermeld.

Contributie ophalen door bestuursleden

Page 9: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 9

Zondag 15 juli is weer het Josephina Pleinfeest gehouden. Het feest wat al enkele jaren georganiseerd wordt door Mw. Annemie Wöltgens met medewerking van meerdere buurt bewoners.

Een vijftigtal bewoners hadden zich opgegeven voor de barbecue. Tijdens het eten, diverse lekkere dingen werden gemaakt door enkele bewoners, en drin-ken zorgde familie Pelzer voor gezellige en sfeer volle muziek. Ook zij zijn altijd aanwezig om met diverse personen de

helpende hand toe te dienen.Het weer was deze keer bar en boos. Hevige regenbuien werden afgewisseld met een beetje zon. De temperatuur was ook aan de lage kant. Maar dit alles kon de pret niet drukken. De sfeer kwam er al snel in. Ook werd er weer de bekende verloting gehouden met veel gesponsorde prijzen. De opbrengst van deze verloting werd cadeau gedaan aan de buurtvereniging voor de aankoop van de nieuwe Kerstal familie. Weer kan de buurt een bedrag van � 54,50 bijschrijven om uiteindelijk

te komen tot deze aankoop.Langzaam maar zeker krijgt dit Plein-feest gestalte en is het niet meer weg te denken op het Josephinaplein. Ook dit is een unieke manier om elkaar beter te leren kennen.Het is dan ook de bedoeling van de Plein bewoners deze gezellige middag te blijven continueren. Zolang er enkele mensen zijn die deze kar willen trekken zal dat ook zeker lukken. De buurt zal zeker helpen daar waar mogelijk.Namens het bestuur van harte bedankt voor de opbrengst van de loterij.

Vlak voor de zomervakantie ontvin-gen wij nog een e-mail van Peter Heckmanns, initiatiefnemer van het Lancaster-monument aan de Pannes-heiderstraat.

Recentelijk had groep 7 van Basisschool Bleijerheide, onder leiding van juffrouw Renessa Gijsen, weer een bezoek ge-bracht aan het monument. Dit bijzondere onderdeel van de les komt voort uit het interesse van de school in de lokale ge-schiedenis. Er werden bloemen gelegd, een minuut stilte gehouden en vele vra-gen gesteld aan Peter Heckmanns: “Juf Renessa had haar klas goed voorbereid, maar gelukkig kon ik de meeste vragen beantwoorden!“ Bij Peter rees toen het idee om als afsluiting van het schoolpro-ject de kinderen in contact te brengen met familieleden de Australische beman-ningsleden.In hun beste Engels beschreven de leer-lingen van groep 7 hoe zij de korte cere-monie hadden ervaren en welke indruk het op hen gemaakt heeft. Deze woor-den stuurde Peter naar Steve Ireland en zijn familie, die zeer verheugd waren over wat de kinderen hen schreven, ge-tuige hun (zo goed mogelijk vertaalde) reactie hieronder:

Hallo Peter, Renessa en de kinderen van groep 7 van Basisschool Bleijerheide Mijn naam is Steve Ireland en ik ben de neef van de piloot van het vliegtuig dat in 1943 is neergestort achter het kloos-ter waar het monument nu staat. Zijn naam was Stanley James Ireland en hij was de broer van mijn vader. Mijn oom kwam uit een stad in Australië genaamd Sydney. Daar woon ik zelf ook. Dat is een heel eind van Kerkrade vandaan!!

Mijn vrouw Christine, mijn dochter Rebecca en ik hadden het voorrecht om uitgenodigd te worden om de onthulling van het monument voor de bemanning van het vliegtuig in september 2010 bij

te wonen. Het was een zeer emotionele dag voor ons en we zijn Peter Heck-manns, zijn familie en nog veel meer mensen uit jullie stad, zeer dankbaar voor het maken van dit fantastische monument. Het is iets dat wij nooit zullen vergeten en altijd zullen blijven koesteren.

Uit de foto’s die Peter Heckmanns mij heeft gestuurd, blijkt dat Renessa en de leerlingen van groep 7 oprechte interes-se hebben om kennis te nemen van de gebeurtenis die zo lang geleden heeft plaatsgevonden in jullie buurt. Het doet mijn familie groot plezier om te zien dat jonge mensen in Kerkrade de tijd en moeite nemen om te begrijpen hoe en waarom vier Australische en drie Britse luchtmachtsoldaten die nacht in een Lancaster vliegtuig zaten dat neergestort is op de Nederlands-Duitse grens. Het doet ons ook deugd dat jullie ook het

monument onderhouden om ervoor te zorgen dat de herinnering aan mijn oom en de andere bemanningsleden nog een lange tijd blijft voortleven. Het monu-ment wordt zeer goed onderhouden.

Wij danken jullie heel heel hartelijk.

Wij hopen ten zeerste dat jullie, terwijl jullie opgroeien, steeds aan die vier Australiërs en drie Britten zullen denken, zoals wij dat ook doen. We hopen ook, wanneer jullie ouder zijn, dat jullie Peter en Renessa helpen het verhaal door te vertellen aan de volgende generaties en aan de volgende groepen leerlingen als zij in groep 7 van jullie school zitten.

Nogmaals hartelijke dank aan jullie al-len van familie Ireland uit Australië!!

Hartelijke groet,Steve, Christine & Rebecca Ireland

Josephina Pleinfeest

Herdenking groep 7 Lancaster-monument

Page 10: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Pagina 10 De Bouwerwei Tsiedonk

Franciscanerstraat 376462 CL KerkradeTel. 045 850 13 1306 835 384 [email protected]

Te huren materialenPrijs leden Prijs niet-leden

Statafels (max. 11 stuks) €2,50 per stuk €5 per stuk

Klaptafels (max. 4 stuks) €1,50 per stuk €3 per stuk

Parasol €2,50 per stuk €5 per stuk

Stoelen (max. 100 stuks) €0,30 per stuk €0,60 per stuk

Podiumelementen (1,22x1,22m) €2,50 per stuk €5 per stuk

Te huren materialen kunt u reserveren bij onze 1e materiaalmeester W. Adomeit, Kohlbergsgracht 60, tel. 5455636.Prijs en afspraken m.b.t. vervoer in overleg.

Page 11: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

De Bouwerwei Tsiedonk Pagina 11

1 2 3 4 5 6 7 8 9

10 11

12 13

14 15

16 17 18 19

20 21 22 23 24

25 26 27 28

29 30 31 32

33 34 35

36 37

38 39

Puzzelplezier

Volwassenenpuzzel

Veel plezier met deze puzzel!

Naam: ....................................................................

................................................................................

Adres: ....................................................................

................................................................................

Zet

jij d

e w

oord

en o

p de

juis

te p

laat

s?

Naa

m: .

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

..

Adr

es: .

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

......

..Kinderpuzzel

Opl

ossi

nge

n in

leve

ren

op

het

adr

es:

Koh

lber

gsgr

acht

49

Horizontaal: 1 schilderij, tafereel; 7 soort slee; 10 het bedrijf van radio en tv; 11 aangezicht; 12 verantwoordelijke voor opvoeding; 13 de lengte van iets bepalen; 14 vis; 15 geliefde van Samson; 17 buitenste laag van een vrucht; 19 kilte; 20 motorraces; 22 geluid; 24 te weten; 25 mythologisch figuur; 27 vetkrijt; 29 plaats in Limburg; 31 snack; 33 dubbel-zout; 34 op een koperen plaat een figuur aanbrengen door inbijting van een zuur; 36 zuiver; 37 jong kind; 38 daar ter plaatse; 39 web

Verticaal: 1 ten opzichte van; 2 blinde woede; 3 breekbaar; 4 redeneerkunde; 5 gelofte; 6 waterstand; 7 Indonesisch handweefwerk; 8 katachtig roofdier; 9 drukkend; 11 hevig; 13 witte suiker; 15 plaats in Gelderland; 16 ordebewaarder; 18 trouwen; 21 wc; 23 plaats in Gelderland; 26 plotselinge spiersamen-trekking; 28 steekschuim voor bloemen; 30 metaal; 32 geldstraf; 34 Bijbelse naam; 35 troefkaart; 37 kanaalpeil

w

oord

rijge

n - 2

di

ef

pijl

club

ba

k hu

is

stee

l da

g bl

oem

kr

ing

bus

wer

k vu

ur

beze

m

pan

tore

n ka

mp fie

ts

as

dam

p lo

op

ster

vu

ur

kam

er

ziek

en

brie

ven

halte

snel

vu

ur

win

kel

stal

huis

sp

ort

kool

zo

nne

licht

zo

n

die

f

da

g

pij

l

blo

em

clu

b

kr

ing

ba

k

bu

s

Hu

is

wer

k

stee

l

Vu

ur

Page 12: bouwerwei tsiedonk augustus 2012

Pagina 12 De Bouwerwei Tsiedonk