Blik Opglabbeek, februari 2010

20

Transcript of Blik Opglabbeek, februari 2010

Page 1: Blik Opglabbeek, februari 2010
Page 2: Blik Opglabbeek, februari 2010

Mevrouw, mijnheerBeste Opglabbekenaar

Op zondag 3 januari laatstleden trot-seerden ruim 350 inwoners van onzegemeente de winterkoude en de slech-te weersomstandigheden voor de jaar-lijkse nieuwjaarsontvangst van hetgemeentebestuur.Veertien dagen later viel de kerstboom-verbranding letterlijk en figuurlijk inhet water, maar toch zakten zo’n1.400 Opglabbekenaren af naar zaalde Kemp in de Ophovenstraat om eenalternatief programma te beleven envooral om mekaar nog een gelukkignieuwjaar te wensen.

De dag voordien, op zaterdag 16januari, bezochten heel wat geïnteres-seerden van binnen en buiten onzegemeente de tentoonstelling“Ophoven Airfield” van HeemkringGlatbeke in ’t Troempeelke.Daar werd immers een stukjeOpglabbeekse geschiedenis geschre-ven en velen, vooral ouderen, dieptenfantastische verhalen op uit de tweede

wereldoorlog.Onze eregast, mevrouwAnne Crossman, die uithet verre Canada naar

hier reisde, was zeer tevreden energ geëmotioneerd door de mooieontvangst van het college van burge-meester en schepenen en door deprachtige beelden met uitleg van deplaatselijke heemkring.Wij zijn ervan overtuigd dat zij een heelpositieve indruk over onze gemeentemee huiswaarts neemt.

In het dossier vandeze maandgeven wij u eenoverzicht van deondersteunings-mogelijkhedendie u samen metuw verenigingheeft bij hetorganiseren vande meest verschil-lende activiteiten.

U kunt rekenen op basissubsidies, gra-tis of goedkope accommodatie, diversuitleenmateriaal, enz.Onze cultuur-, jeugd- en sportdienstzijn er voor u en helpen u graag eenhandje bij uw organisatie.Aarzel dus niet om hen te contacteren!

Twee van onze inwoners, de heren DirkVranken en Raf Simons, doen mee aaneen nieuw project van Kom op tegenKanker.Zij fietsen 1.000 km voor dit goededoel en kunnen daarbij rekenen opheel wat steun en interesse van mede-burgers en bedrijven.U kunt hun doen en laten volgen viawww.spinningdrstegenkanker.be.

In tien jaar tijd is de Opglabbeeksebevolking met 10,6 procent gestegen:van 9.100 inwoners in 2000 tot 10.066in 2010. Alleen de bevolking van Halengroeide in Limburg nog sneller aan.Van 1990 tot 2000 was onze gemeen-te zelfs de snelste groeier van de heleprovincie, met een bevolkingsaangroeivan bijna 16 procent. Sinds 1990 namons inwonersaantal met bijna 28 pro-cent toe. Dat ging niet ten koste vande gezelligheid, want verschillende stu-dies toonden aan dat het inOpglabbeek aangenaam vertoeven is.

Op andere plaatsen gaat het er jammergenoeg veel slechter aan toe. De beel-den van de recente natuurramp in Haïtilaten niemand onberoerd. Daaromheeft het college van burgemeester enschepenen aan de gemeenteraad voor-gesteld om 5.000 euro aan de actieHaïti Lavi 1212 te schenken.Stortingen en initiatieven van u alsinwoner kunnen gemeld worden viawww.1212.be.

Met vriendelijke groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeester

Maandelijks informatieblad van het gemeentebestuur

Verantwoordelijke uitgever : Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek

Redactieadres : gemeentelijke infodienst, gemeentehuis Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeektel. 089 81 01 04, fax. 089 81 01 65e-mail : [email protected]: http://www.opglabbeek.be

Lay-out : Studio Baar, Kuilenstraat 20, 3600 GenkDrukwerk : Drukkerij Paesen, Industrieweg-Noord 1199,3660 Opglabbeek

Col

ofon

voorwoordinhoudVoorwoordInhoudColofon

Opglabbeek beweegt eneet gezond

Dossier : gemeente ondersteunt uw vrije tijd

Bibclip

Gezondheid

Prikbord

Sport

Gemeenteberichten

Fotoreportage

Op stap

Verkeer

Leefmilieu

Communicatieonderzoek

Enquête

1

2

6

7

8-9

10

11

12

Mid

denk

ater

n

Vul de enquête in en win

een boekenbon - p 12 -

Page 3: Blik Opglabbeek, februari 2010

Goede resultaten na drie maanden

Drie maanden na hun eerste test legden 47 deelnemers van het project

Opglabbeek beweegt en eet gezond een tweede test af. De eerste test nam de

voedingsgewoontes en lichaamsbeweging van de deelnemers onder de loep. Aan

deze fitheidstest namen 62 inwoners deel. De tweede test op 11 en 12 december

moest hun vooruitgang meten. De resultaten waren alvast bemoedigend.

De testen werden uitgevoerd in de mobiele teststudio fitmobiel en begeleid door 3

beweegconsulenten van Enforma.

BLIK I januari 2010 I 1

Body Mass Index (BMI)● 50% van de deelnemers uit de cate-gorieën ‘overgewicht’ en ‘obesitas’ bijde eerste test, heeft een lagere BMI bijhertest. ● Bijna 30% onder hen verschuift naareen lagere BMI-categorie (van obesi-tas naar overgewicht of van overge-wicht naar ideaal gewicht), wat eenbelangrijke gezondheidswinst betekent.● Van de mensen die bij test 1 in decategorie ‘ideaal gewicht’ scoorden,heeft 80% een gelijkwaardige of lagereBMI bij test 2.

Lichaamsvetpercentage● Bijna 70% van de deelnemers die bijde eerste test in de categorie ‘hoog’ of‘zeer hoog’ scoorden, heeft een lagerlichaamsvetpercentage bij de hertest. ● Van de deelnemers die eerst ‘zeerhoog’ scoorden, verschuift 36% naarde categorie ‘hoog’ wat een belangrijkegezondheidswinst betekent.● Van de mensen die bij test 1 in decategorie ‘normaal’ scoorden, blijft hetmerendeel, 82%, binnen dezelfde cate-gorie bij hertest.

Visceraal vet● 40% van de deelnemers die bij de testin september in de categorie ‘gezond-heidsrisico’ hoorden, heeft mindervisceraal vet bij hertest, wat eenbelangrijke gezondheidswinst betekent.● Alle deelnemers die in de categorie‘geen gezondheidsrisico’ zaten bij test1, zaten hier nog steeds bij hertest.

Uithoudingsvermogen● 70% van de deelnemers scoorde bijtest 1 al boven de gezondheidsnormvoor wat betreft uithoudingsvermogen.Van deze deelnemersgroep gaat bijnade helft erop vooruit. Van diegenendie minder scoren bij hertest, valt nie-mand terug tot onder de gezondheids-norm. ● 30% van de deelnemers scoorde bijtest 1 beneden de gezondheidsnorm.Hiervan gaat 1/3de er op vooruit.

Gedrag● Van de mensen die bij test 1 weinig ofniet bewogen, gaf 75% bij hertest aan

nu meer te bewegen.● Van de mensen die bij de eerste

test aangaven dat ze pasgestart waren met meerlichaamsbeweging (actie-fase), gaf 90% bij hertestaan dit nog steeds vol tehouden.

Conclusies

De opkomst bij de hertest (76%) was erghoog t.o.v. andere test-hertest-projecten diede bewegingsconsulenten van Enformareeds deden. Naast het efficiënte betalingssysteem waar-voor werd gekozen, kan dit ook verklaardkan worden door het feit dat het project ergmooi omkaderd werd door de gemeente.Een erg goed opgebouwde communicatie,voldoende informatie over het onderwerpvoeding en beweging en een mooi tussen-tijds aanbod voor verschillende doelgroepenhebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.Anderzijds kan Opglabbeek, als kleineregemeente, genieten van een sterke‘community-sfeer’. Dit zal de talrijkeopkomst verklaren maar er ook voor zorgendat initiatieven rond dit thema makkelijkerworden volgehouden.Naast de opkomst, valt ook op dat de evolu-tie van de resultaten bij hertest hoger ligtdan gemiddeld en dan vooral voor hetlichaamsvetpercentage. De evolutie op hetvlak van uithoudingsvermogen is iets lagerdan gemiddeld, maar de meesten mensenscoorden al bij de eerste test goed op dieparameter. Het project heeft ook een gunsti-ge invloed gehad op het gedrag. Dat is zeerbelangrijke om op termijn echte gezond-heidswinst te boeken. De uitdaging is om aldeze mensen in beweging te houden.

Tijdens de nieuwjaarsontvangst werden detestresultaten van ‘Opglabbeek beweegten eet gezond’ al op een ludieke maniervoorgesteld aan het publiek.

Opglabbeek beweegt en eet gezond

De resultaten

de fitmobiel

Page 4: Blik Opglabbeek, februari 2010

2 I januari 2010 I BLIK

dossier

Beste lezer,Vrije tijd is belangrijk, ook in Opglabbeek.

Onze vrijetijdsdiensten zijn er voor u.Geïnteresseerd in het sportaanbod voor overdag? Of bij welke vereniging u terecht kunt voor Zumba-lessen? Spring gerust eens binnen op onze sportdienst.Bent u benieuwd wat het Grabbelpasaanbod inhoudt voor dePaasvakantie of wanneer uw dochter op bivak kan gaan met eenjeugdbeweging, spring dan eens binnen bij de jeugddienst!Of draagt cultuur uw voorkeur? Eén van de talloze cursussengeorganiseerd door GC Troempeelke? Of interesse in het aanbodvan één van onze seniorenverengingen? In GC Troempeelke helpen we u met plezier verder!

Zoals u ongetwijfeld wel weet, dragen wij het verenigingsleven hoogin het vaandel. De ondersteuning van onze 160 verenigingen is één vanonze top-prioriteiten. Door het uitkeren van basissubsidies, het ter beschikkingstellen van gratis of goedkope accommodatie, het kunnen beschikken overgoedkope copies en het uitlenen van talloze materialen proberen wij onzeverenigingen zo goed mogelijk verder te helpen.

Maar… er is meer. Op de volgende pagina’s geven wij u een overzicht van deondersteuningsmogelijkheden die wij u als Opglabbekenaar voorschotelen alsu zelf een activiteit organiseert. Speelt het al langer door uw hoofd, wenst ueen activiteit te organiseren voor de Opglabbeekse jeugd, of zou u graag eenaantal artiesten naar Opglabbeek zien afzakken, aarzel niet en neem eenscontact op met ons!

Maar ook bestaande verenigingen die ‘eens iets anders willen’ en daarbijgraag ondersteuning zouden hebben kunnen uiteraard op ons rekenen.Ik hoop dat u het voelt kriebelen bij het lezen van het dossier, en ook al pastuw idee niet onmiddellijk in het opgesomde, wij zijn zeker bereid het tebeluisteren en samen te zoeken naar de juiste kanalen!

Met vriendelijke groeten,

Ilse WeversSchepen maatschappelijke ontwikkeling.

Gemeente ondersteuntuw vrije tijd

Gemeente ondersteuntuw vrije tijd

Ilse Wevers

Page 5: Blik Opglabbeek, februari 2010

BLIK I januari 2010 I 3

GEMEENTE ONDERSTEUNT UW VRIJE TIJD

(vervolg op pag.4)

Zou u graag een culturele activiteitorganiseren in Opglabbeek? Dan biedthet GC Troempeelke via het draaiboek‘culturele programmatie’ u extraondersteuning. U kunt beschikkenover gratis gemeentelijke accommoda-

tie, gratis copies en uitleenmateriaal.Indien nodig helpen wij u ook eenhandje bij de ticketverkoop of tech-niek. Wanneer de activiteit verliesla-tend is, wordt het redelijke verliesbijgepast door het gemeenschaps-centrum Troempeelke.Via deze ondersteuningsvorm was het

voor de vzw Mandala mogelijk omhet afgelopen jaar Bart Herman, Elly enRickert en Miel Cools naar Opglabbeekte doen afzakken. Ook zorgden zij ophun kleinkunstavond, via dit samen-werkingsverband, voor een mooie affi-che.Het Davidsfonds heeft het, door hetaangaan van een samenwerking viadraaiboek, aangedurfd om de JansseBagge Bend naar Opglabbeek te latenkomen.

Ook startende verenigingen, die hunwerking willen bekend maken, wordenondersteund. Zij krijgen voor 200 eurogratis copies, gratis accommodatieen uitleenmateriaal ter beschikking.Zomerswingers van Kom ten Dans enhet openingsweekend van deWereldwinkel werden op deze maniereen succes.

Organiseert u iets voor het goededoel? Ook dan ondersteunen wij ugraag! Het optreden van ’t Gebak vande Missievriendenkring en de eetdagvan Sint-Jozef werkman konden elk

ook op een materiële ondersteu-ning van 200 euro rekenen.

Werkt u met verschillende verenigin-gen samen, en bent u in staat om opdeze manier een iets grotere artiestaan te trekken, ook dan zijn wij bereidu te ondersteunen via gratis copies,zaal en/of uitleenmateriaal. Deshowavond van VGO maakte hiermeerdere malen met succes gebruikvan.

Interesseert erfgoed u, ook dan heb-ben wij hiervoor extra middelen terbeschikking. De dialectavond, Nachtvan de Geschiedenis en de erfgoeddagkonden al op ondersteuning rekenen.Ook onze Heemkring proberen wij zogoed mogelijk te ondersteunen.

Met het reglement Projectsubsidie wilhet gemeentebestuur erkende sport-verenigingen zonder cafetaria-inkomsten ondersteunen in activitei-ten die mensen aanzetten om de sportte beoefenen (een turnfeest of dans-stage) of activiteiten die voor uitstralingvan de club zorgen, zoals een badmin-tontoernooi of deelname aan een bui-tenlandse stage. Ook clubs die nieuwedisciplines (bijvoorbeeld capoeira) wil-len aanbieden, kunnen ondersteuningkrijgen.

Het gemeentebestuur voorziet hiervooreen bedrag van 4000 euro. Daarvanworden de aanvragen afgetrokkenvoor nieuwe disciplines die nog niet in

Opglabbeek worden aangeboden.Bestaande clubs krijgen voor eennieuwe discipline een subsidie van 125euro, nieuwe clubs krijgen 250 euro.Het resterende bedrag wordt verdeeldover alle aanvragen met een maximumvan 500 euro per aanvraag. Elke erken-de sportvereniging mag per jaar maaréén aanvraag voor een nieuwe discipli-ne en één aanvraag voor de ondersteu-ning van een project indienen.

Voor meer info over de projectsubsi-die en voor aanvraagformulieren kuntu terecht bij de sportdienst, Weg naarBree 2, 089 81 01 69 of [email protected]

Extra ondersteuningmogelijkheden vanuit de cultuurdienst

Zou u graag een culturele activiteitorganiseren in Opglabbeek?

Interesseert erfgoed u?een vereniging starten

Reglement Projectsubsidie

Organiseert u iets voor het goede doel?

Page 6: Blik Opglabbeek, februari 2010

4 I januari 2010 I BLIK

dossier

Badmintonclub Opbad – badmintontoernooiOp zaterdag 17 en zondag 18 januari 2009 organi-seerde badmintonclub Opbad haar jaarlijks jeugd-toernooi in de sporthal van Opglabbeek. Op zater-dag speelden de -9 en de -11 jarigen, op zondag de-13, -15 en -17 jarigen. In totaal namen 131 per-sonen uit de hele provincie deel aan het toernooi.

D.a.N.s.A.p.A.r.T. – vijfdaagse dansstageVan maandag 6 tot en met vrijdag 10 april 2009organiseerde dansvereniging D.a.N.s.A.p.A.r.T. insamenwerking met Sporta een dansstage voorjongens en meisjes van 5 tot 13 jaar. Place to be wasde gemeentelijke sporthal. Elke dag werd erbegonnen met een massadans waarna in kleineregroepjes verschillende dansstijlen en choreografieëningeoefend werden.

Ritmische Gymclub Opglabbeek –buitenlandse stageVan 25 juli tot 5 augustus 2009 nam een delegatievan de Ritmische Gymclub Opglabbeek deel aaneen stage in Klaipéde (Litouwen). Doel van dezestage was om tot betere prestaties en capaciteits-vergroting te komen door te trainen met buiten-landse gymnasten en trainers.

Turn Op – turnfeestNaar jaarlijkse gewoonte organiseerde turnvereni-ging Turn Op ook in 2009, meer bepaald op zondag24 mei 2009, een turnfeest. Dit turnfeest is deideale gelegenheid voor de gymnasten om aanouders, grootouders, familie en vrienden te latenzien waar ze een heel jaar mee bezig zijn. Themavan het turnfeest in 2009 was ‘De vier seizoenen’.

Turn Op – nieuwe discipline CapoeiraTijdens het seizoen 2008-2009 startte Turn Op metde nieuwe discipline capoeira in Opglabbeek. Elkemaandagavond kan deze Afro-Braziliaanse combi-natie van muziek, acrobatie, dans en gevecht van18.00 tot 20.00 uur beoefend worden in de sport-hal.

Voorbeelden van ondersteunde projecten in 2009

Page 7: Blik Opglabbeek, februari 2010

Voorbeelden van projecten in 2009

Vzw RockglabbikDe vzw Rockglabbik organiseert jaarlijks meerderejongerenevenementen waarvoor zij een aanvraagindienen. Fuiven of gelijkaardige commerciële activi-teiten komen uiteraard niet in aanmerking voor sub-sidies, maar evenementen zoals Homebound Fest(punkconcerten), de Rockrally (muziekconcoursvoor jong muziektalent) en het festival vanRockglabbik (rockconcerten) kunnen wel rekenenop een subsidie.De maximale tussenkomst bedraagt € 2.500 perorganisatie per jaar, ook al dient men meerdere pro-jecten in binnen hetzelfde jaar.

Cd-release Motion SicknessOok Opglabbeekse muziekbands kunnen eenberoep doen op projectsubsidies. Vorig jaar brachtMotion Sickness in een nokvolle Vona een heleshow rond de voorstelling van hun allereerste cd,waarbij ook tal van andere groepen een gastoptre-den deden.

Gocartrace ChirojongensOok de Chirojongens zijn er achter gekomen dat zijnaast werkingsmiddelen en een kamptoelage voorhun vereniging een subsidie mogen aanvragen vooreen open activiteit zoals de gocartrace.

Voor meer info over het reglement jeugdprojectenen voor aanvraagformulieren kunt u terecht bij dejeugddienst, Kapelstraat 10, 089 81 09 14 [email protected].

BLIK I januari 2010 I 5

GEMEENTE ONDERSTEUNT UW VRIJE TIJD

JeugdprojectenVerenigingen of groepen die iets leuks willen organiseren voor kinderen of jongeren, komen best eens langs bij de jeugddienst.Misschien komt uw project in aanmerking voor subsidies. Dan kunt u een derde van de programmatiekosten terugverdienen.

Gemeentelijke uitleendienstVoor de organisatie van de carnavalsstoet en de carnavalsfuifgebruikten de Ossenklossers onder andere de toiletwagen, een aan-tal nadarhekken en klein materiaal zoals een perculator en koffietas-sen van de gemeente. Voor dergelijke materialen kan een verenigingaangesloten bij een Opglabbeekse adviesraad (cultuur-, jeugd- ofsportraad) terecht bij de gemeentelijke uitleendienst. Er wordt geenhuurgeld gevraagd, enkel een waarborg. Met uitzondering van denadarhekken en de toiletwagen moet het materiaal door de vereni-ging zelf opgehaald worden in GC Troempeelke.

Niet alleen voor grote activiteiten kan er materiaal ontleend worden.Ook voor vergaderingen, ledenfeesten en straatfeesten kunt uterecht bij de uitleendienst. Voor een straatfeest moeten minstenstien geregistreerde huisnummers zich verenigen om een feest teorganiseren voor alle inwoners van de straat.

Voor meer info en de volledige lijst van het uitleenmateriaal kunt uterecht in GC Troempeelke via 089 81 09 10 of [email protected].

links: Rockglabbikonder: Motion Sickness

Page 8: Blik Opglabbeek, februari 2010

6 I januari 2010 I BLIK

Bibliotheekbezoekers fietsen 300 euro bij elkaar

Op 23 december overhandigde burgemeester Benny Spreeuwers een cheque terwaarde van 300 euro aan de Sint-Vincentiusvereniging. Het bedrag werd bijeengefietstdoor leden van de bibliotheek op de jaarlijkse verwendag op 10 oktober. Op de twee hometrainers in de bib werd in totaal 270,5 kilometer bijeengefietst.Wij bedanken hierbij nogmaals van harte onze sponsors : Standaard Boekhandel Genk,Boekhandel Malpertuis, Boekhandel Van Venckenray en Giga Swing.

bibclipJeugdboekenweek:kinderrechten en hetrecht op boeken

Tijdens de Jeugdboekenweek willen

we kinderen laten stilstaan bij kinder-

rechten. Dat doen we aan de hand van

de mooiste boeken. Die gaan vaak over

dat dak boven je hoofd en mensen die

om je geven, over klein zijn en over vrij

en veilig opgroeien. De Jeugdboeken-

week loopt van 13 tot 28 maart en is

een project van de

Stichting Lezen.

Het recht op mooie boekenen verhalen mag dan eenluxe lijken, maar dat is hetniet. Verhalen kunnentroosten als je leven niethelemaal loopt zoals jewilt. Of ze brengen begripbij voor wie het niet zo goed heeft alsjij. Verhalen kunnen je zelfs een duwtjegeven om onrecht niet zonder meer teaanvaarden en om in actie te komen.Of dat onrecht nu vlakbij gebeurt of verweg.De bib heeft weer een leuk spel voor-zien meta l l e r h a n d evragen overhet ‘Recht opboeken’. Als je wil weten hoe het spelgaat, kom dan zeker meespelen met jeklas. Natuurlijk hebben we ook weerenkele auteurs uitgenodigd.

Op maan-dag 15 envrijdag 19m a a r t

kunnen de leerlingen van het 3de en4de leerjaar genieten van de fantasierij-ke vertellingen van Noëlla Elpers.Op vrijdag 26 maart komt Rob Baetensvoor het 5deen 6de leer-jaar een boe-k e n f e e s t j ebouwen. Als afsluiter zal Stijn Moekaars de kin-deren van het 1ste en 2de leerjaar ver-maken met zijn vertelsels, liedjes engedichten op woensdag 28 april enwoensdag 5 mei.

Collectie Zebracinemafilms in de kijkerVanaf deze maand vind je in onze bibliotheek een speciaal Zebracinemahoekje. In dezefilmcollectie vind je verschillende ‘betere’ films.Zebracinema werd in 1996 opgestart om de ‘betere’ of ‘arthouse’-film aan te biedenaan een publiek dat op zijn honger bleef zitten. Het Limburgse filmaanbod werd tot datmoment overheerst door commerciële bioscopen met commerciële programmering. Het aanbod bestaat uit recente kwaliteitsfilms met extra aandacht voor de Europese enmondiale films en voor debuterende filmregisseurs. Zebracinema besteedt ook aan-dacht aan opleiding door lezingen en seminaries.Heb je zin in een andere soort film? Kom dan zeker eens langs in de bib.

Nieuw thema in de beverburcht:kinderrechtenBen je al eens in onze beverburcht geweest? Hier vind je boe-ken over enkele moeilijke thema’s zoals : echtscheiding (grijsbevertje), rouw- en verliesverwerking (paars bevertje), overvriendschap en verliefdheid (rood bevertje) en vanaf dit jaar

ook over kinderrechten (blauw bevertje). De boekjes kunnen je helpen om je gevoelensbeter te begrijpen en om erover te leren praten. Je kan in dit aparte hoekje ongestoordeen boek kiezen en rustig lezen. Natuurlijk kan je deze boeken ook uitlenen zodat je erthuis op je gemak in kan kijken en lezen.De jeugdboeken over het nieuwe thema gaan bijvoorbeeld over je recht op zorg enliefde, op een eigen naam of een eigen mening, recht op familie , recht op spelen nog veel meer. In onze gezellige beverburcht vind je boekjes voor alle leeftijden,van kleuters tot 14-jarigen.

Verhalen kunnen troostenals je leven niet helemaalloopt zoals je wilt.

Ze brengen begrip bijvoor wie het niet zo goedheeft als jij.

Een duwtje geven omonrecht niet zondermeer te aanvaarden enom in actie te komen.

Page 9: Blik Opglabbeek, februari 2010

gezondheidFietsen tegen kankerDirk Vranken en Raf Simons uit Opglabbeek gaan de

uitdaging aan om in het Hemelvaartweekend 1000

kilometer te fietsen ten voordele van Kom Op Tegen

Kanker. Om te kunnen deelnemen moeten ze het

enorme bedrag van 5.000 euro inzamelen.

De twee sportievelingen noemen zichzelf ‘spinningdrs(lees: spinningdoctors) tegen kanker’ en zijn collega’s bij desociale dienst van het OCMW Maaseik. Van 13 tot en met16 mei willen ze dagelijks 250 kilometer fietsen ten voor-dele van Kom Op Tegen Kanker. Het verzamelde bedrag zalbesteed worden aan wetenschappelijk onderzoek naarkankerbestrijding.De actie maakt deel uit van de 1000 kilometer van Kom OpTegen Kanker.Sporters die 5000euro hebben inge-zameld, mogen vier dagen lang door de vijf Vlaamse pro-vincies fietsen. Het aantal plaatsen is beperkt, het is dusvan groot belang om dat bedrag zo snel mogelijk in tezamelen.

Het gemeentebestuur van Opglabbeek draagt Kom OpTegen Kanker een warm hart toe en steunt de actie vandeze twee Opglabbekenaren. Wenst u ook uw steentje bijte dragen? Volg alle acties op de voet op de websitewww.spinningdrstegenkanker.be. Op zondag 21februari is er alvast een eetfestijn en veiling in zaalLoweta. U kunt er eten tussen 11.30 en 14 uur en tussen17.30 en 20.00 uur. Prijs is 10 euro. U kunt vooraf reser-veren via [email protected] of eetkaarten kopen bij RafSimons (Rittenweg 62) of Dirk Vranken (Geensstraat 13).Meer voorverkooppunten: Frituur Eddy en Sanda, BakkerijDamen-Reumers, Bouwmaterialen Creyns, BakkerijGodelieve en De Kiosk.Meer info: 0496 98 85 03

dagelijks 250 kilometer fietsen tenvoordele van Kom Op Tegen Kanker

Valentijnis weer onder ons op 14 februariBen je van plan om een romantischeavond te organiseren of je geliefdete omringen met romantiek? Bij onsvind je cd’s met tal van leuke liedjeswaarop je samen heerlijk kan dan-sen, dvd’s met superromantischefilms, liefdevolle boeken, kookboe-ken met lekkere gerechten om jeliefste te verwennen, en nog veelmeer.

Lees je graag in het groot?Dan hebben we goed nieuws voor je. Onze collectie

groteletterboeken is

namelijk weer tijdelijk uitgebreid meteen zestigtal exemplaren. Dankzij onzesamenwerking met de bibliotheken vanGenk, As en Zutendaal kunnen we regelmatig eenwisselcollectie aanbieden. Deze boeken blijven ongeveereen half jaar aanwezig in onze bib en worden dan weergewisseld voor de collectie van een van de andere driebibliotheken. Op die manier hebben we steeds een ver-schillend en ruim aanbod voor onze leners.

Lezen terwijl je werkt

Lezen terwijl je intussen je werk doet: onmogelijk? Toch

niet. Haal een luisterboek voor volwassenen in de bib en

‘luister’ een boek terwijl je het huishouden doet, gaat jog-

gen of reist.

Vanaf februari kan je bij ons kennismaken met een wissel-collectie luisterboeken en in de loop van 2010 starten weook met het uitbouwen van een eigen collectie luisterboe-ken voor volwassenen.Geïnteresseerd? Kom dan een kijkje nemen in ons aanbod.Hoe luister je naar een boek?

● via een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning.

● met een computer. De Luisterpunt-bibliotheek bezorgt jegraag Daisy-software. Hiermee installeer je gratis eenDaisy-speler op je pc.

● met een Daisy-speler. Dat is een speciaal toestel dat jekan uitlenen in onze bibliotheek.

Page 10: Blik Opglabbeek, februari 2010

UUiittnneeeemm

bbllaadd ´́tt PPrriikkbboorrdd

‘t prikb

ord

Act

ivit

eite

n a

ang

eko

nd

igd

do

or

vere

nig

ing

en z

ijn v

oo

r ie

der

een

to

egan

kelij

k!

KA

LEN

DERTJE

BLI

KVA

NG

ER

(*)

mee

r in

form

atie

ove

r d

eze

acti

vite

iten

lees

t u

in d

e ru

bri

eken

‘gez

on

dh

eid

’, ‘o

p s

tap

’, ‘s

po

rt’ e

n ‘i

n v

og

elvl

uch

t’!

Lam

bert

Sch

reur

s zo

ndde

moo

iste

dia

lect

uit-

druk

king

in.

Hij

koos

voor

‘D

oa is

de

kerik

huge

r es

den

tur

en’:

vrou

wen

heb

ben

er d

e m

acht

.

De

dokt

er v

an w

acht

is b

erei

kbaa

r via

het

cen

traa

l opr

oepn

umm

er: 0

903

99 7

67.

De

opro

eper

wor

dt v

ia e

en t

elef

onis

t re

chts

tree

ks d

oorv

erbo

nden

naa

r de

dokt

er v

an d

iens

t om

een

afs

praa

k te

mak

en o

f om

een

hui

sbez

oek

aan

tevr

agen

.Va

naf

1 ja

nuar

i 20

10 z

ijn e

r w

ijzig

inge

n in

de

wac

htdi

enst

van

apo

thek

ers.

De

apo

thek

erva

n w

acht

kun

t u

bere

iken

via

het

cen

traa

l op

roep

num

mer

0903

99

910.

De

apot

heek

van

wac

ht is

tot

22.

00 u

ur g

eope

nd. D

aarn

a is

er

een

wis

sel e

n ku

nt u

de

apot

heek

van

wac

ht e

nkel

ber

eike

n op

het

voo

rge-

noem

d nu

mm

er v

oor

het

mak

en v

an e

en a

fspr

aak.

De

apot

heek

van

wac

htis

dan

nie

t m

eer

geop

end.

In h

et w

eeke

nd w

ordt

er

som

s be

roep

ged

aan

opna

bijg

eleg

en a

poth

eker

s ui

t G

enk

of M

eeuw

en-G

ruitr

ode.

Op

1 ja

nuar

i 201

0 ve

rand

ert

ook

het

cent

raal

num

mer

van

de

wac

htdi

enst

enva

n de

ta

nd

arts

en.

Het

n

ieu

we

nu

mm

er09

0 33

99

69

is

in

heel

Vla

ande

ren

geld

ig.

In w

eeke

nds

en o

p fe

estd

agen

wor

dt u

tus

sen

9.00

en

18.0

0 uu

r do

orge

scha

keld

naa

r de

tan

dart

s va

n w

acht

. D

e ko

stpr

ijs i

s 1,

50eu

ro p

er m

inuu

t, m

aar

na e

en m

inuu

t w

acht

en w

ordt

u g

ratis

ter

ugge

beld

.Vo

or d

e o

steo

paa

tva

n di

enst

: zi

e w

ww

.up

o.b

e.C

entr

aal w

acht

dien

stnu

mm

er v

oor

die

ren

arts

en:

089

61 3

7 01

(wee

kend

sen

fee

stda

gen)

.

Febru

ari

2010

ma

1511

0.00

uur

sto

elae

rob

ic &

AB

Vin

rus

thui

s he

t K

impe

nhof

– o

rg.

spor

tdie

nst

– in

fo 0

89 8

1 09

12

19.0

0 uu

r “s

chri

jf-z

e-vr

ij”-a

von

din

de

Past

orij

– or

g. A

mne

sty

Inte

rnat

iona

l – in

fo 0

89 8

5 51

51

20.0

0 uu

r g

emee

nte

raad

szit

tin

gin

het

Par

ochi

ehui

s

20.0

0 uu

r kl

ankm

edit

atie

in G

C T

roem

peel

ke –

info

089

81

09 1

0

nog

tot

5 m

aart

ten

too

nst

ellin

g ‘l

aat

naa

r je

bo

rste

n k

ijken

’in

GC

Tro

empe

elke

info

089

81

01 0

4

di 1

614

.00

uur

on

tsp

ann

ing

vo

or

gro

oto

ud

ers

en k

lein

kin

der

enin

zaa

l Von

a –

org.

Gez

insb

ond

– in

fo 0

89 8

5 75

71

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

: kn

uts

el &

kn

abb

elin

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

14

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

en

sw

ap: b

ow

ling

in B

owlin

g 30

0 –

info

089

81

09 1

4

do

18

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

: rid

der

s o

p z

oek

naa

r m

uzi

ekb

and

in m

uzie

kins

trum

ente

nmus

eum

te

Peer

info

089

81

09 1

4

14.0

0 uu

r g

rab

bel

pas

en

sw

ap: s

kiën

of

sno

wb

oar

den

in S

now

valle

y te

Pee

r –

info

089

81

09 1

4

19.3

0 uu

r lin

ger

ie-s

tylin

gin

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 01

04

za 2

020

.00

uur

ton

eelv

oo

rste

llin

g ‘a

ls d

e ka

t va

n h

uis

is…

’in

zaal

Von

a –

org.

Ton

eelg

roep

Hor

izon

info

089

81

11 5

2

zo 2

120

.00

uur

ton

eelv

oo

rste

llin

g ‘a

ls d

e ka

t va

n h

uis

is…

’in

zaal

Von

a –

org.

Ton

eelg

roep

Hor

izon

-

info

089

81

11 5

2

11.3

0 to

t 14

.00

uur

en v

an 1

7.30

tot

20.

00 u

ur e

etd

agte

n vo

orde

le v

an S

pinn

ingD

rs t

egen

kan

ker

(*)

ma

2219

.30

uur

gen

eesk

un

de

op

nat

uu

rlijk

e w

ijze:

ad

emh

alin

gdo

or d

okte

r Pa

tric

k Q

uant

en in

G

C T

roem

peel

ke –

info

089

81

09 1

0 *

di 2

314

.00

uur

crea

-nam

idd

ag in

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

2000

rci

nem

as‘

adel

pijn

enan

der

dam

esle

ed’i

nG

CD

eD

riesc

haar

inA

s

MED

ISCH

E W

ACH

TD

IEN

STEN

Page 11: Blik Opglabbeek, februari 2010

Pap

iero

ph

alin

gPa

pier

zet

u m

aand

elijk

s aa

n de

deu

r, st

evig

ver

pakt

, zo

dat

het

niet

weg

-w

aait.

D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

maa

ndag

8 m

aart

201

0.

Gro

f vu

il en

met

alen

Wat

mag

mee

? A

fval

stof

fen

van

bepa

alde

om

vang

of

gew

icht

die

nie

t he

r-br

uikb

aar

zijn

(het

gew

icht

van

één

afz

onde

rlijk

voo

rwer

p of

een

sam

enge

-bo

nden

bun

del m

ag n

iet

grot

er z

ijn d

an 7

0 kg

, max

. 2 m

lang

en

1 m

bre

eden

het

tot

aal v

olum

e is

bep

erkt

tot

2 m

3pe

r aa

nbie

ding

). D

e op

halin

g m

oet

voor

af a

ange

vraa

gd w

orde

n. G

ebru

ik h

ierv

oor

een

mel

ding

skaa

rt (t

e be

ko-

men

in h

et g

emee

nteh

uis)

.D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

dins

dag

9 m

aart

201

0.

PMD

Plas

tic f

less

en e

n fla

cons

, m

etaa

lver

pakk

inge

n en

dra

nkka

rton

s de

pone

ert

u in

de

blau

we

plas

ticza

k.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: di

nsda

g 16

feb

ruar

i en

din

sdag

2 m

aart

2010

.

Gro

ente

-, F

ruit

-, e

n T

uin

afva

lD

e gr

oene

con

tain

er o

f ci

tybi

n pl

aats

t u

op d

insd

ag 1

6 fe

brua

ri en

din

sdag

2 m

aart

201

0 aa

n de

weg

.

Res

tfra

ctie

Het

nie

t re

cycl

eerb

are

afva

l sto

pt u

in d

e gr

ijze

gezi

nsco

ntai

ner

en p

laat

st u

op d

insd

ag 2

3 fe

brua

ri en

din

sdag

9 m

aart

201

0aa

n de

weg

.

Met

hee

l wat

goe

dere

n (b

v. w

asm

achi

nes,

tv-t

oest

elle

n, s

peel

goed

, ou

dem

eube

len.

..) k

unt

u oo

k te

rech

tin

De

Krin

gwin

kel M

aasl

and,

Oud

e Bu

nder

s, B

oors

emst

raat

2te

363

0 M

aasm

eche

len

– te

l. 08

9 77

92

92 –

fa

x. 0

89 7

7 92

94.

Na

tele

-fo

nisc

he a

fspr

aak

wor

den

de g

oede

ren

ook

bij u

wth

uis

afge

haal

d.M

eer

info

: w

ww

.krin

gwin

kel.c

om

HU

ISV

UIL

OPH

ALI

NG

20.0

0 uu

r ci

nem

as ‘z

adel

pijn

en

an

der

dam

esle

ed’i

n G

C D

e D

riesc

haar

in A

s –

info

089

81

01 0

4

wo

24

om 9

.00

en o

m 1

9.00

uur

sta

rt t

o r

un

in d

e sp

ortz

one

– in

fo 0

89 8

1 01

69

*

20.0

0 uu

r ke

ep o

n r

un

nin

gin

de

spor

tzon

e –

info

089

81

01 6

9 *

do

25

19.3

0 uu

r st

art

reek

s ku

nst

uit

het

ver

led

enin

GC

Tro

empe

elke

– in

fo 0

89 8

1 09

10

*

vr 2

620

.00

uur

ton

eelv

oo

rste

llin

g ‘a

ls d

e ka

t va

n h

uis

is…

’in

zaal

Von

a –

org.

Ton

eelg

roep

Hor

izon

-

info

089

81

11 5

2

za 2

720

.00

uur

ton

eelv

oo

rste

llin

g ‘a

ls d

e ka

t va

n h

uis

is…

’ in

zaal

Von

a –

org.

Ton

eelg

roep

Hor

izon

-

info

089

81

11 5

2

Maa

rt 2

010

vr 5

14.0

0 uu

r ui

tleg

over

ele

ktro

nis

che

bel

asti

ng

aan

gif

tevi

a Ta

x-on

-web

in G

C T

roem

peel

ke –

or

g. O

kra

– gr

atis

– ie

dere

en w

elko

m *

20.0

0 uu

r th

eate

r ‘W

inte

rtu

lpen

’met

Mar

leen

Mer

ckx

(Sim

onne

ke u

it Th

uis)

in z

aal V

ona

– or

g. G

emee

nteb

estu

ur –

info

089

81

01 0

4 –

voor

verk

oop

in G

C T

roem

peel

ke

za 6

20.1

5 uu

rco

nce

rt ‘T

wee

zaam

’van

Bar

t H

erm

an –

org

. vz

w M

anda

la,

KW

B C

entr

um e

n G

C T

roem

peel

ke –

089

85

62 8

8 *

verk

oop

krok

usse

n vo

or w

erel

dvr

ou

wen

dag

– or

g. K

AV

Cen

trum

– 0

89 8

5 70

79

zo 7

09.3

0 uu

r sa

men

kom

st f

ilate

liste

nin

zaa

l Von

a –

org.

pos

tzeg

elcl

ub D

e A

fspa

nnin

g –

info

089

85

43 4

8

14.0

0 uu

r tw

eed

ehan

dsb

eurs

in L

owet

a –

org.

gez

inds

bond

– 0

89 8

5 75

71

– gr

atis

toe

gang

verk

oop

krok

usse

n vo

or w

erel

dvr

ou

wen

dag

– or

g. K

AV

Cen

trum

– 0

89 8

5 70

79

vr 1

217

.30

uur

bo

eken

beu

rs–

org.

Bas

issc

hool

De

Zand

lope

r Lo

uwel

*

ma

1519

.00

uur

“sch

rijf

-ze-

vrij”

-avo

nd

in d

e Pa

stor

ij –

org.

Am

nest

y In

tern

atio

nal –

info

089

85

51 5

1

vr 1

920

.15

uur

The

Lun

atic

s im

pro

co

med

yin

jeug

dhui

s Su

mo

– or

g. je

ugdh

uis

Sum

o en

G

C T

roem

peel

ke –

voo

rver

koop

in G

C T

roem

peel

ke e

n je

ugdh

uis

– in

fo 0

89 8

1 09

10

za 2

0g

arag

ever

koo

p–

org.

gem

eent

ebes

tuur

– in

fo e

n in

schr

ijven

089

81

01 0

9 *

zo 2

1g

arag

ever

koo

p–

org.

gem

eent

ebes

tuur

– in

fo e

n in

schr

ijven

089

81

01 0

9 *

14.3

0 uu

r u

itre

ikin

g g

ebo

ort

epre

mie

s en

bo

om

pla

nti

ng

in T

roem

peel

ke –

org

. ge

mee

nteb

estu

uri.s

.m.

gezi

ndsb

ond

– in

fo 0

89 8

1 01

00

Page 12: Blik Opglabbeek, februari 2010

sport

Sporten met een hartslagmeter

Een belangrijke indicator voor fysieke conditie is de hartslag. Hoe beter de conditie, hoe meer bloedhet hart per slag kan pompen. Bij de training rekening houden met de hartslag is dan ook het bestehulpmiddel om de conditie op te bouwen. Daarom komt Polar, hét merk van hartslagmeters, meeruitleg geven over het gebruik van de hartslagmeter. Na een korte uitleg krijg je de kans om met eenhartslagmeter en onder begeleiding van Polar te gaan joggen.Om 18.30 uur wordt een korte theoretische uitleg gegeven met aansluitend de looptraining vanStart2Run met hartslagmeter. Om 19.30 uur volgt een tweede maal de theoretische uitleg waarnade training van de Keep on Running met hartslagmeter gevolgd kan worden.

Woensdag 24 maart / 18.30 of 19.30 uur / sporthal / € 2Inschrijven bij de sportdienst: 089 81 01 69 of [email protected]

gemeenteberichten

GEBOORTEN

Van harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje:

Wannes Theys 11.12.2009

Dries Paulissen 16.12.2009

Ninthe Eerens 01.01.2010

Harley Henek 02.01.2010

Tibo Westhovens 04.01.2010

OVERLIJDENS

Onze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Kyano Joksch 04.01.2010

Irene De Rycke 08.01.2010

Elvire Sauwens 11.01.2010

Elza Maes 11.01.2010

Marcel Schaf 23.01.2010

Jef en Marie-Jeanne Daniels 23-12-2009

PROFICIAT AAN DE GOUDEN JUBILARISSEN

Start2Run – Start2Eat

Met het Start2Run Programma kan iedereen, onge-acht leeftijd en beschikbare tijd, op slechts 10weken tijd een aanvaardbare conditie opbouwen.Leer 30 minuten (of ongeveer 5km) onafgebrokenjoggen onder begeleiding, in een toffe sfeer en opeigen tempo.Met het Start2Run schema loop je drie maal perweek waarvan een keer onder begeleiding van eenervaren loopcoach. Gekoppeld aan de loopsessieskrijg je wekelijks voedingtips en eenvoudige recep-ten voor lekkere en gezonde gerechten.

Vanaf woensdag 24 februari / 9.00 uur of 19.00uur / sporthal / € 20

Inschrijven bij de sportdienst: 089 81 01 69 of [email protected]

Keep On Running

Heb je de loopkriebels te pakken?Wil je wekelijks joggen in groeponder begeleiding van een ervarenloopcoach? Dat kan!Volgens het Start2Run principe leerje vlot een uur (of ongeveer 10km)en meer joggen. Iedereen loopt opeigen tempo.

Vanaf woensdag 24 februari /20u / sporthal / € 20

Inschrijven bij de sportdienst:089 81 01 69 of [email protected]

Page 13: Blik Opglabbeek, februari 2010

BLIK I januari 2010 I 7

Dag op dag 65 jaar nadat haar vader, een CanadeseRAF-piloot, zich uit zijn gecrasht vliegtuig wist te red-den boven onze regio, bezocht zijn dochter AnneCrossman de plek van het gebeuren. Ze werd opzaterdag 16 januari door het Opglabbeekse schepen-college ontvangen.Heemkring Glatbeke organiseerde bij deze gelegen-heid een tentoonstelling over het Opglabbeeks vlieg-veld dat tijdens de oorlog gebruikt werd.

5 dialectwoordens i g g e l e i r (1) s j u u t e l p a k (2) s t e v e l (3)

s o p s i e m e (4) t a f f e l è r (5)

(1) zielig figuur - (2) schotelvod - (3) verse sneeuw die aan de klompblijft plakken - (4) onnozelaar - (5) iemand die niet goed meer kan

fotoreportage

Op zondag 3 januari waren alle Opglabbekenaren uitgenodigd opde nieuwjaarsdrink van het gemeentebestuur. Enkele honderdeninwoners deden zich tegoed aan gratis drankjes en hapjes. Uiteraardstonden ook animatie en vele wensen op het programma.

De kerstboomverbranding in zaal De Kemp viel letterlijk enfiguurlijk in het water. Maar dat wil niet zeggen dat hetniet gezellig was. Zo’n 1400 Opglabbekenaren daagdenop om elkaar te beste wensen over te maken.

Op vrijdag 8 januari blies het gemeentepersoneel verzamelen voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie in het Forellenhof. Bij die gelegenheid wer-den Roos Gabriels, Peter Indekeu, Freddy Erlich en Leon Geerkens in de bloemetjes omdat ze al 25 jaar voor het gemeentebestuur werken.

Page 14: Blik Opglabbeek, februari 2010

8 I januari 2010 I BLIK

MUZIEK

Bart Herman: ‘Tweezaam’‘Met zijn tweeën een eenheid vormend’, zo omschrijft van Daletweezaam. Dat is inderdaad wat singer-songwriter Bart Hermanbeoogt met zijn nieuw programma. Alleen begeleid door pianist BasBulteel, vertelt hij het verhaal van zijn leven als zanger-schrijver-com-ponist. Hoe het begon, wie en wat hem heeft geïnspireerd en beïn-vloed, hoe hij via het Engelstalig country-rock circuit in Noord- enZuid-Amerika terechtkwam, om – terug thuis – uiteindelijk te kiezenvoor het Nederlandstalige lied. Net dat samengaan vanAngelsaksische en Latijnse muziek, voorzien van stijlvolle teksten,maakt Bart Herman tot een unicum in het Nederlandstalige muziek-landschap.Tweezaam is een bijzonder gevarieerd programma dat vooral opvaltdoor zijn eenvoud. Twee artiesten die verschillende muziek- en taal-culturen simpelweg versmelten tot één tweezaamheid.Zaterdag 6 maart om 20.15 uur / zaal Vona / € 12 (kassa) - € 10(vvk) - €1 korting voor -26 en +55In samenwerking met vzw Mandala en KWB centrum

op stapppppppppppppppppppppppppp

COMEDY

The LunaticsThe Lunatics, dat is improvisatie, maar hetaspect comedy staat voorop. Het draaitdus om snelle, snedige, verrassende enkomische scènes. Ze spelen al tien jaar incafés, jeugdhuizen en op festivals. De ‘master of ceremony’ leidt de avond ingoede banen. Iedereen mag suggestiesroepen die de spelers als leidraad gebrui-ken. Het publiek bepaalt de personages,het thema, locatie en decor. The Lunaticsspelen liefst van al op commando.Vrijdag 19 maart om 20.15 uur / jeugd-huis Sumo / € 8 (kassa) - € 6 (vvk) - € 4voor leden jeugdhuis SumoOrganisatie en voorverkoop: jeughuisSumo en GC Troempeelke

UITSTAPPEN

De barbier van SevillaZomeropera in AldenBiesen

Het succes van de opera “Il Barbiere diSiviglia” van Gioacchino Rossini duurtvandaag nog steeds voort. Hij schreef zijnberoemdste opera in slechts 13 dagen –in zijn kamerjas, want tijd om zich aante kleden had hij niet. Het werd eenkomische opera van de bovenste plank,doorspekt met Rossini’s gevoel voormuzikale humor.De mooie Rosina woont bij haar voogdDokter Bartelo, die met haar wil trouwen.Maar ook de graaf Almaviva is smoor-verliefd op haar. Almaviva bedenkt samenmet Figaro, de barbier van Sevilla, eenplan om haar voor zich te winnen. Maarzelfs als dat lukt, moet ze nog aan hetwaakzame oog van de achterdochtige enjaloerse Bartelo kunnen ontsnappen.Het kasteel van Alden Biesen wordt voorde gelegenheid omgetoverd in een kleur-rijk Spaans plein, waar een uitgelezen castvan zowel grote internationale solisten enmusici als aanstormend talent van eigenbodem het grappige verhaal tot leven zalbrengen.vrijdag 4 juni / vertrek 19.00 uur aanbushalte Dorpsplein / € 35 (incl. bus)Inschrijven vóór 4 mei - het aantalplaatsen is beperkt.In samenwerking met CC Bree en GCMeeuwen-Gruitrode

MUZIEK Bart Herman

GC Troempeelke presenteert:GC Troempeelke presenteert:

Page 15: Blik Opglabbeek, februari 2010

BLIK I januari 2010 I 9

Ligt er antiek, kunst of kitsch op jouw zolder?Wie weet wat je kunt vinden bij het opruimen… Op dinsdag 20 april

Over de hersenenEn hoe ze ons laten denken, dromen en voelen Op maandag 26 april

Make-upPraktische tips en technieken Op donderdag 29 april

Kunst uit het verledenLeren begrijpen en genieten van oudekunst

Aan de hand van enkele meesterwerkenstarten we onze tocht in de middel-eeuwen en eindigen we in de negentien-de eeuw. Onderweg maken we kennismet verschillende stromingen uit deWesterse kunstgeschiedenis en zetten wede eerste stapjes naar het interpreterenvan de kunstuitingen van die tijd. Om tegenieten van oude kunst is het essentieelom te leren kijken en verschillen en gelij-kenissen leren begrijpen.Geen voorkennis nodig.Op donderdag 25 februari en 4, 11 en18 maart van 19.30 tot 22 uurPrijs: € 32 - € 16 (klein budget) - € 4(omnio)In samenwerking met VormingplusLimburg

CURSUSSEN

Geneeskunde Op Natuurlijke WijzeThema’s uit het traditionele genezen

Dokter Patrick Quanten laat u via verschil-lende thema’s kennismaken met natuur-geneeskunde. Hij gaat ervan uit dat meneerst en vooral het proces van ziekte moetbegrijpen alvorens men aan behandelin-gen begint. In deze voordrachten toonthij hoe ieder van ons dat inzicht opeenvoudige manier kan verwerven en danwordt het al snel duidelijk welke richtingbehandelingen zouden moeten uitgaan.Hij leert u om anders te denken.Kinderziekten - Wat is de rol van eenvou-dige kinderziekten die van korte duur zijn? Ademhaling - Wat is de feitelijke rol vande ademhaling in het leven? Metpraktische oefeningen om een evenwichtte behouden of te verwerven in onzegezondheid.Drie Fasen van het Leven - Waarom en hoebeweegt een mensenleven doorheen defasen van groei, van bloei en maturiteit,en van aftakeling. En wat betekentgezondheid binnen dat gegeven?Meditatie - Wanneer je begrijpt hoe jedoor verschillende meditatieve techniekende geest kan leren kennen, dan beschik jeover een krachtig middel om gezondheidonder alle omstandigheden te helpenhandhaven. Het eerste uur is een intro-ductie voor nieuwkomers, het tweede uureen uitdieping voor mensen met een beet-je ervaring met meditatie.Op maandag 22/2, 22/3 en 3/5 van19.30 tot 21.30 uurPrijs: € 4 / avond

Klussen voor klunzen

Word een handige Harry of Henriette!Je toilet blijft lopen en de kraan drupt.Eigenlijk zou je een schakelaar op je lampwillen, maar daar kan je toch geen dureelektricien voor laten komen. Ook datschilderij op de grond wacht nog steeds opeen haakje en je wilt niet weer een familie-lid optrommelen. Herken je dezetoestanden en ben je ze beu? Dan is dezecursus echt iets voor jou. Tijdens dezebijeenkomsten leer je de basisbeginselenom kleine klussen op het gebied vanelektriciteit, sanitair, boren en houtwerk zelf aan te pakken.Je hebt geen ervaring of eigen gereedschap nodig, alleen maar zin om onder leiding vanHilde Goovaerts, lerares technisch onderwijs, de handen uit de mouwen te steken!Zowel voor vrouwen als voor mannen die durven toegeven dat ze het ook allemaal nietprecies weten.Op dinsdag 9, 16, 23 en 30 maart en 20 en 27 april van 19.30 tot 22.30 uurPrijs: € 72 - € 36 (klein budget) - € 6 (omnio)In samenwerking met Vormingplus Limburg

WO

RD

T V

ERW

AC

HT!

Page 16: Blik Opglabbeek, februari 2010

10 I januari 2010 I BLIK

verkeer

Opglabbeek sneeuw-vrij: wij deden ons best

Het zware winterweer van december en

januari betekende veel ongemak, maar

gelukkig kon onze technische dienst ons

van echte ellende vrijwaren. Van midden

december tot midden januari besteedde

de gemeente zo’n 32.500 euro aan

materieel en manuren om de wegen

veilig te maken.

Het ruimen van de sneeuw gebeurtvolgens een vaste prioriteitenlijst. Fase 1omvat het vrijmaken van industrie engemeentelijke hoofdwegen. Fase 2bestaat uit het ruimen van centrumge-bieden en schoolomgevingen. In eenderde fase zijn hellingen en woonstratenaan de beurt. De fietspaden wordensamen met de betrokken wegengeruimd. Vanaf code geel houdt eenpermanentieploeg de toestand van dewegen in de gaten.De Opglabbekenaren droegen ook hunsteentje bij. Iedereen mag voor eigendeur borstelen, maar de sneeuw magniet op straat of het fietspad geborsteldworden. Alle inwoners zijn eigenlijk ver-plicht om de stoep of het fietspad voorde eigen woning zuiver houden. We kregen veel telefoontjes van inwo-ners die vonden dat de sneeuwruimerste snel reden. Dat moet zo. Het voertuigheeft snelheid nodig om de sneeuw vanhet wegdek af te kunnen duwen en vergenoeg van de weg te kunnen werpen.Als de wagen te traag rijdt, valt desneeuw gewoon terug op de weg.Strooizout is niet altijd de enigeoplossing. Het helpt enkel als er voldoen-de gereden wordt over het bestrooideoppervlak, want sneeuw en zout moetenmet elkaar mengen. Het smeltwater kanook terug aanvriezen waardoor het weg-dek ongewild een gevaarlijke ijspistewordt. Strooizout is bovendien slechtvoor het wegdek, voor de auto’s en voorplanten en dieren.

in vogelvlucht

Opglabbeekse scholen zijn fietsveiligstevan politiezone

De drie fietsveiligste scholen van de politie-

zone GAOZ liggen alle drie in Opglabbeek.

De politie rangschikte de 31 scholen van

de politiezone na een grondige controle

van de fietsen. Ook de vierde Opglab-

beekse school stond in de top 10.

Voor het behalen van deze score werd eenlange weg afgelegd. Een jaar lang, en elkedag opnieuw, worden kinderen gesensibi-liseerd op het vlak van verkeer en verkeers-veiligheid. Daarvoor werken veel personensamen: de politie, het gemeentebestuur,de schooldirecties, ouderraden,(groot)ouders en kinderen.Preventie is geen overbodige luxe, wantelk slachtoffer is er een te veel. Kinderenveilig verkeersgedrag aanleren is ergbelangrijk. Fluo-hesjes en fietshelmen zijnweinig ingeburgerd, maar verhogen welaanzienlijk de veiligheid van zwakke weg-gebruikers in het verkeer. Het project rondfietsveiligheid moet het draagvlak voordeze attributen vergroten en het fietsge-bruik promoten. Veel ouders brengen hunkinderen met de auto naar school, terwijlde route en de afstand het perfect toelatenom met de fiets te komen.

Gsm’en achter het stuuris levensgevaarlijk

Nog steeds zitten veel bestuurders met

de gsm in de hand achter het stuur. Na

parkeerovertredingen is het de meest

vastgestelde overtreding in de politie-

zone GAOZ. Maar gsm’en achter het

stuur is een gevaarlijke gewoonte.

Volgens een onderzoek van de KULeuven verhoogt bellen met een niet-handenvrije kit het risico op een ongevalmet 75 procent. Bij handenvrij bellenis dat nog steeds een verhoging met25 procent. Bellende chauffeurs kunnenplots vertragen, zien vier op tienverkeersborden over het hoofd enverlenen in een kwart van de gevallengeen voorrang. Ze houden zeldenrekening met zwakke weggebruikers.Hier volgen enkele tips om de veiligheidte verhogen. Neem niet op, maar zoekeen parkeerplaats en bel later terug. Alsje toch over een handenvrij kit beschikt,vraag je of je later even kan terugbellen.Bellen en sms’en op de fiets is trouwensook verboden. Wie in de wagen of op defiets met de gsm in de hand wordtbetrapt, krijgt een boete van 100 euro.

Vergeet je kabeltelevisie nietmee te verhuizen!Gaat u verhuizen? Breng Telenet op dehoogte, zodat u ook in uw nieuw huiskabeltelevisie kunt ontvangen. De overna-me van kabeltelevisie gebeurt bij Telenetniet meer via een formulier, maar wel tele-fonisch op 015 66 66 66 of via het inter-net op www.telenet.be/verhuizen.

Schrijf nog snel in voor degarageverkoopNog tot 26 februari kunt u zich inschrij-ven voor de garageverkoop. Op zaterdag20 en zondag 21 maart wordtOpglabbeek een heuse tweedehands-markt. Deelnemen is gratis, maar voorafinschrijven is verplicht. Zo kunnen wijvooraf promotie maken en een plannetjetekenen voor kandidaat-kopers.

Page 17: Blik Opglabbeek, februari 2010

BLIK I januari 2010 I 11

leefmilieu

Geen vuurwerk en afval opde Oudsberg met NieuwjaarWel volk, veel sneeuw en een prachtig uitzicht opvuurwerk in de (verre) omgeving: dat was enblijft de aanpak om de Oudsberg op oudejaars-nacht toegankelijk te houden voor het bredepubliek. De sensibiliseringscampagne werktewaardoor de aanwezigen weer veilig kondengenieten van een schitterend uitzicht. Dank aaniedereen die hieraan meewerkte.

Kunt u geen gepast cadeauvinden?Een gepast geschenk kopen voor eenfamilielid, vriend of kennis is niet altijdeen even gemakkelijke oplossing. Insamenwerking met Unizo biedt hetgemeentebestuur een originele oplos-sing. Koop in het Troempeelke eengeschenkbon van 5, 10 of 20 euro. Debon is feestelijk verpakt en kan bij dedeelnemende handelaars worden inge-ruild. Handelszaken die deelnemen zijnte herkennen aan de raamsticker.

Boekenbeurs school De ZandloperOp 12 maart organiseert de basisschoolDe Zandloper in Louwel een boeken-beurs. Allen daarheen!

Wilt u zaal Het Laer reserve-ren?Dat doet u niet bij het gemeentehuis,maar wel via 0475 36 02 74.

Nieuwe dienstregeling NMBSEind vorig jaar bracht de NMBS enkelewijzigingen aan in haar dienstregeling.Via www.nmbs.be of 025 28 28 28 kuntu uw reis vooraf plannen.

Leer je belastingaangifteelektronisch indienenOp 5 maart kunt u in GC Troempeelkeleren hoe je je belastingaangifte onlinekan indienen. De online applicatie TAx-on-web is gratis, altijd beschikbaar enbiedt tal van andere voordelen. De leswordt georganiseerd door Okra, is gratisen toegankelijk voor iedereen.

Verboden te stoken?Houtkachels en allesbranders bewijzen in deze tijd van het jaar zeker hun nut om

het binnen lekker warm te maken. Maar hoewel de naam anders doet vermoeden,

mogen niet alle materialen in een allesbrander.

Wie goed stookt, heeft witte en kleurlozerook. Daar hebben de buren weinig lastvan. Verkeerd stoken schaadt de gezond-heid en het milieu. Zuiver en droog houtis geschikt om te stoken. Als de kachelervoor geschikt is, zijn ook houtpallets,-chips, en -briketten ongevaarlijk.

Bewerkt houtMaar sloophout, geverfd en gebeitsthout, behandeld hout (vaak met eengroene kleur), multiplex of laagjeshout,spaanplaat en MDF, plastic en kunststof,oud papier en huishoudelijk afval ver-branden is verboden. En met reden: aldeze stoffen zijn schadelijk voor hetmilieu en voor de gezondheid. Bijverbranding van die materialen komengiftige stoffen vrij. Ze dringen het huisbinnen en zijn reukloos en onzichtbaar.

SnoeiafvalNat snoei- en restafval opstoken in detuin is ook verboden. Er komen dan fijnstof, dioxines en polycyclische aromati-sche koolwaterstoffen vrij. Alle vuurtjesin Vlaanderen brengen dubbel zo veeldioxines in het milieu als de industrie.Dioxines kunnen niet afgebrokenworden en via bijvoorbeeld kippen-

eieren ons lichaam binnendringen.Snoei- en restafval breng je bestnaar het recyclingpark.De rook van de vuurtjes veroorzaaktgezondheidsproblemen. Astmapatiën-ten krijgen nog moeilijker lucht en som-mige stoffen in de rook verhogen zelfshet risico op kanker.De rook is niet alleen ongezond, maarook onaangenaam voor de buren.Mensen kunnen hun was niet meer bui-ten laten drogen of het raam openenom te verluchten.

VerbodenPlastic, papier, nat tuinafval of afbraak-hout in open lucht, haarden of kachelsverbranden is verboden. Wie het doet,riskeert een boete. De campagne‘Illegaal stoken’ moet duidelijk makenwelke gezondheidsrisico’s stoken metzich meebrengt en een repressief beleidzoveel mogelijk voorkomen. Wie meerinfo wenst over de wetgeving of defolder ‘Mijn tuin is adembenemend’,kan terecht bij de politie, de milieu- engezondheidsambtenaren van de lokalebesturen of bij de provincie Limburg [email protected] oflimburg.be/milieuengezondheid.

LEGAAL STOKEN :

● zuiver en droog hout● houtpallets, -chips, en -briketten

ILLEGAAL STOKEN :

● sloophout, geverfd, gebeitst en behandeld hout ● multiplex of laagjeshout● spaanplaat en MDF ; plastic en kunststof● oud papier● huishoudelijk afval ● nat snoei- en restafval

Page 18: Blik Opglabbeek, februari 2010

12 I januari 2010 I BLIK

Beste inwoner van Opglabbeek

Als gemeentebestuur willen we u zo goed mogelijk van dienstzijn. We streven ernaar om u alle informatie te bezorgen die unodig heeft en om uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.Om onze dienstverlening aan u nog te verbeteren, vragen we u om onzecommunicatie te evalueren.Op de volgende pagina’s vindt u een vragenlijst. We vragen u om die enquê-te in te vullen en ons terug te bezorgen. U kunt de vragenlijst ook digitaalinvullen via www.opglabbeek.be. De gegevens worden vertrouwelijk verwerkten dienen enkel om onze communicatie naar u te verbeteren.Natuurlijk hoeft u dit niet voor niets te doen. Uit alle deelnemers loten we driewinnaars. Zij krijgen een boekenbon ter waarde van 20 euro. Daarom vragen weook naar uw naam.

Deze enquête moet een eerste stap zijn om onze communicatie met de burgers teverbeteren. Zo kunnen we leren waar we moeten verbeteren en op welke vlakkenwe goed bezig zijn. Het motto ‘meten is weten’ is daarbij onze leidraad.Natuurlijk is deze enquête niet 100 procent wetenschappelijk. Dat kost enorm veelgeld en is op dit moment ook niet echt nodig. We willen eerst enkele pijnpuntenblootleggen om dan gericht te kunnen onderzoeken hoe we die knelpunten kun-nen verbeteren.Intussen werken onze eigen diensten aan een nieuwe, moderne website, die vol-doet aan alle hedendaagse eisen. Binnen enkele maanden hopen we de ver-nieuwde website www.opglabbeek.be aan u voor te stellen.

Ik vraag u vriendelijk om deze enquête in te vullen. Misschien bent u danwel de winnaar van een van de drie boekenbonnen.

Met vriendelijke groeten

uw burgemeesterBenny Spreeuwers

communicatieonderzoek

�Doe mee

en win een boekenbon

invullen

opsturen

of

afgeven in het gemeentehuis

of

invullen en mailen

via www.opblabbeek.be

winnen

Page 19: Blik Opglabbeek, februari 2010

Nooit Zelden Regel- Meestal Altijdmatig

Beslist te lezen

Bibclip

Dossier

Fiësta

Fotoreportage

Gemeenteberichten

Gezondheid

In vogelvlucht

Leefmilieu

Op stap

Verkeer

Voorwoord

Welzijn

Onthaal en bereikbaarheid

Wat vindt u van de wachttijden aan het loket?

Erg kort Lang

Kort Erg lang

Wat vindt u van de klantvriendelijkheid van het personeel?

Erg onvriendelijk Vriendelijk

Onvriendelijk Erg vriendelijk

Wat vindt u van de openingsuren aan de loketten?

Erg gunstige uren Ongunstige uren

Gunstige uren Erg ongunstige uren

Enkel invullen als u niet tevreden bent over de huidige openings-uren. Wanneer zou het gemeentehuis volgens u nog geopendmoeten zijn?

Wat vindt u van de telefonische bereikbaarheid van degemeentelijke diensten?

Erg slecht Goed

Slecht Erg goed

Wat vindt u van de telefonische wachttijden?

Erg kort Lang

Kort Erg lang

Blik

Hoe aandachtig leest u Blik Opglabbeek?

Niet Veel artikels

Oppervlakkig (bijna) alle artikels

Enkele artikels

Hoe vaak leest u onze rubrieken? (aanvinken aub)

Elke editie werkt een dossier dieper uit. Wat vindt u daar van?

Niet goed Eerder goed

Eerder niet goed Goed

Hoe vaak moet het gemeentelijk informatieblad volgens uverschijnen?

Maandelijks (uitgezonderd vakantiemaanden, 10 keer per jaar)

Tweemaandelijks (6 keer per jaar)

Driemaandelijks (4 keer per jaar)

Om het half jaar

Hoe vindt u dat Blik Opglabbeek bericht over de volgendethema’s?

Te weinig Weinig Voldoende Veel Te veel

Beslissingen van de gemeenteraad

Bibliotheek

Cultuur

Gezondheid

Jeugd

Milieu

Sport

Verkeer

Welzijn

Hoe tevreden bent u over Blik Opglabbeek zoals het nu is?(geef een punt op 10)

Slaagt Blik Opglabbeek erin uw kennis over de gemeente en het bestuur te verruimen?

Ja Nee

Slaagt Blik Opglabbeek erin om u te verrassen?

Ja Nee

Wat vindt u van het taalgebruik in Blik Opglabbeek?

Eerder te eenvoudig

Goed

Eerder te moeilijk

Wat vindt u van de schrijfstijl van de artikels?

Vlot Oké Niet vlot

Wat vindt u van de lengte van de artikels?

Te kort Oké Te lang

Page 20: Blik Opglabbeek, februari 2010

januari 2010 I BLIK

Naam en voornaam:

Adres:

Telefoonnummer:

Hebt u nog opmerkingen of zit u met vragen? Mail naar [email protected] of bel naar 089 81 01 04.

Doe mee en maak kans op een boekenbon!

Wat vindt u van de lay-out?

Niet Oké Overzichtelijk overzichtelijk

Wat vindt u van de lettergrootte?

Te klein Goed Te groot

Wat vindt u van het gebruik van foto’s?

Te veel Goed Te weinig

Algemene opmerkingen

Wegwijsgids

Hoe vaak gebruikt u de wegwijsgids?

Nooit Meestal Zelden

Altijd Regelmatig

Is de informatie in de wegwijsgids voldoende volledig?

Ja Nee

Huis-aan-huisbladen

Hoe vaak leest u gemeentelijke info in huis-aan-huisbladen?

Nooit Meestal

Zelden Altijd

Regelmatig

Heeft u behoefte aan meer info in huis-aan-huisbladen?

Ja Nee

Infoborden

Hoe vaak leest u informatie van de gemeentelijke infoborden?

Nooit Meestal

Zelden Altijd

Regelmatig

Is de informatie op de infoborden duidelijk?

Ja Nee

Nieuwsbrief

Zou u zich abonneren op een elektronische nieuwsbrief van het gemeentebestuur?

Ja Nee

Hoe vaak moet zo’n nieuwsbrief volgens u verschijnen?

Wekelijks Tweewekelijks Maandelijks

Wat is voor u de voornaamste bron van informatie over de gemeente?

Uitleg aan de loketten

Telefonische uitleg

De website

De infoborden

De huis-aan-huisbladen en andere externe media

De wegwijsgids

Een eventuele digitale nieuwsbrief

communicatieonderzoek - vervolg -