Blik Opglabbeek, oktober 2010

20

Click here to load reader

Transcript of Blik Opglabbeek, oktober 2010

Page 1: Blik Opglabbeek, oktober 2010
Page 2: Blik Opglabbeek, oktober 2010

1

4

6

7

8

9

10

12

Mevrouw, mijnheerBeste Opglabbekenaar

Als gemeentebestuur trachten wij altijd open kaart te spelen met onzeinwoners en hechten wij enorm veel belang aan het geven van de juisteinformatie en aan de nodige inspraak.In het kader van de opstelling van een nieuw mobiliteitsplan – het vorigedateert nog van 2000 – keurde de gemeenteraad dan ook een participatietraject goed, waarbij het de bedoeling is verschillende bevolkingsgroepen te betrekken bij de opmaak van dat plan.Zo zullen vertegenwoordigers van scholen, bedrijfsleven, middenstand envan verschillende adviesraden zeer nauw betrokken worden bij het nieuwemobiliteitsplan.

Op donderdag 16 september vond er een overleg plaats van een afvaardiging van het college van burgemeester en schepenen met eenafvaardiging van rusthuis het Kimpenhof.Er werden belangrijke afspraken gemaakt met betrekking tot de geplandeuitbreiding van het rusthuis en een mogelijke invulling van de woon- enzorgzone (het gebied tussen de Kimpenstraat, Postweg, Rozenstraat enRijtstraat).Het gemeentebestuur en het beheer van het rusthuis willen hieromtrent een verregaande samenwerking tot stand brengen en op die manier demogelijkheid onderzoeken tot de uitbreiding van het rusthuis, de bouw vanassistentiewoningen, de realisatie van woningen voor begeleid wonen en debouw van seniorenappartementen.

Op donderdag 23 september werden de offertes geopend voor het bouwenvan het nieuwe gemeenschapscentrum.Vier bedrijven dienden een prijsvoorstel in.De architecten zullen deze offertes nu allemaal nakijken en narekenen, zodat volgende maand de toewijzing van deze opdracht kan gebeuren.

Met vriendelijke groeten

Benny Spreeuwersuw burgemeesterMaandelijks informatieblad van het gemeentebestuur

Verantwoordelijke uitgever : Benny Spreeuwers, Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeek

Redactieadres : gemeentelijke infodienst, gemeentehuis Kapelstraat 1, 3660 Opglabbeektel. 089 81 01 04, fax. 089 81 01 65e-mail : [email protected]: http://www.opglabbeek.be

Lay-out : Studio Baar, Kuilenstraat 20, 3600 GenkDrukwerk : Drukkerij Paesen, Industrieweg-Noord 1199,3660 Opglabbeek

Col

ofon

voorwoordinhoudVoorwoordInhoudColofon

Dossier : Aangenaam wonen in GAOZ

Leefmilieu

In vogelvlucht

Medische wachtdienstenBlikvangerKalendertjeHuisvuilophaling

Welzijn

Gezondheid

Beslist te lezenFotoreportage

SportFiësta

BibclipOp stap

Gemeenteberichten

Mid

denk

ater

n

Page 3: Blik Opglabbeek, oktober 2010

Het intergemeentelijk samenwerkingsverbandlokaal woonbeleid GAOZ krijgt financiële steunvan de Vlaamse regering en de provincie Limburg.Doel is een kwalitatief woonbeleid uit te bouwenvoor de vier gemeenten, samen goed voor 90 000inwoners.Deze regionale samenwerking heeft een grote meer-waarde, namelijk het delen van kennis en expertisetussen de verschillende gemeentebesturen en hetuitwerken van een gezamenlijk gedragen visie rondwonen, waarbij iedere gemeente voldoende eigenaccenten kan blijven leggen.

Dit project laat de deelnemende gemeenten toe omnieuwe initiatieven uit te werken en op te starten.Een voorbeeld daarvan is de wekelijkse zitdag inhet gemeentehuis, die al druk bezocht wordt. De vijfmedewerkers beantwoorden uw vragen en kunnenu informeren over renovatiepremies, fiscale voorde-len, leegstand en nog veel meer.

BLIK I oktober 2010 I 1

dossier Aangenaam wonen in GAOZ

Centraal gelegen in de groenste provincie van Vlaanderen, beschikken Genk, As, Zutendaal en Opglabbeek over een uitgebreidwoonpatrimonium met voor ieder wat wils. U kunt er rustig wonen inhet groen, maar ook in de centra van de gemeenten met alle voorzie-ningen vlakbij. Kortom, wonen in GAOZ… dat is een boeiende belevenis.

Aangenaam wonen in GAOZAangenaam wonen in GAOZ

Page 4: Blik Opglabbeek, oktober 2010

Iedereinwonerheeftrecht opeen

betaalbareen kwali-

teitsvollewoning.

Infosessies

Dit najaar organiseren we in samenwerking met vzwSTEBO in iedere GAOZ-gemeente verschillende info-sessies over wonen. In Opglabbeek vond de eersteinfosessie plaats op 16 september. Die sessie behan-delde energiebesparing en premies.Op 25 november volgt er nog een infosessie overbouwen, verbouwen en premies. Die vindt plaats inzaal Vona en start om 19.30 uur. Tijdens de week vande derde leeftijd organiseren we op 18 novembereen infosessieover wonen enouder worden.De lezing startom 14 uur in GCTroempee l ke .Vanzelfsprekendis iedereen vanharte welkom.

Woonkwaliteit

Iedere inwoner heeft recht op een betaalbare enkwaliteitsvolle woning. Sinds de start van de GAOZ-dienstverlening worden extra inspanningen geleverdom een goede kwaliteit van de huurwoningen na testreven. Er wordt ook ingezet op een nauwe samen-werking tussen de gemeentelijke diensten en organi-saties zoals het OCMW, het sociaal verhuurkantoorHet Scharnier en de sociale huisvestingsmaatschappij-en Nieuw Dak en Landwaarts.

Stelt u zich vragen over de kwaliteit van uwhuurwoning? Hebt u specifieke klachten? Dan kuntu zich steeds wenden tot een medewerker van hetlokaal woonbeleid GAOZ.

Premies en subsidies

Er bestaan heel wat financiële tegemoetkomingenvoor renovatie- en verbeteringswerken aan uwwoning. Er zijn een aantal federale steunmaatrege-len, subsidies van het Vlaams Gewest en het provin-ciebestuur. Ook bij Infrax kunt u terecht voor eenaantal premies. Bovenop deze premies geeft hetgemeentebestuur van Opglabbeek nog een extrategemoetkoming voor volgende werkzaamheden:

● installatie van een zonneboiler● installatie van PV-cellen● gebruik van natuurverven en aanverwante producten● verwijderen en opvullen van buiten gebruik gestel-de stookolietanks● premie voor het gebruik van hout afkomstig uitduurzaam geëxploiteerde bossen

Hebt u vragen over premies? Dan kunt u hiervoorterecht bij het lokaal woonbeleid GAOZ. Een uitge-breid overzicht van alle premies en informatie over debedragen en de aanvraagprocedure vindt u opwww.opglabbeek.be/premies.

2 Ioktober 2010 I BLIK

dossier

infosessie wonen en ouder worden18 november om 14 uur

infosessie bouwen, verbouwen en premies25 novemberin zaal Vona om 19.30 uur

Page 5: Blik Opglabbeek, oktober 2010

Zitdag in het gemeentehuis

Iedere maandag kunt u van 15 tot 19 uur terechtbij een personeelslid van het lokaal woonbeleidGAOZ in het gemeentehuis (tel.: 089 81 01 00).U krijgt er een antwoord op uw vragen ook meteende juiste aanvraagformulieren mee. Als u op maan-dag belet bent, kunt u ook terecht op de zitdagen inde andere GAOZ-gemeenten:

Stad GenkStadsplein 1Tel.: 089 65 45 74 – 089 65 45 75Maandag: 9 – 12 uur en 13.30 – 18.30 uurDinsdag: 9 – 12 uurWoensdag – vrijdag: 9 – 12 uur en 13.30 – 16 uur

Gemeente AsAmbachtslaan 17Tel.: 089 65 12 72Dinsdag: 14 – 18 uur

Gemeente ZutendaalOosterzonneplein 1089 69 24 29Woensdag: 14 – 18 uur

Lokaal woonbeleid GAOZTel.: 089 65 45 [email protected]

Veelgestelde vragen

‘Ik woon in Opglabbeek, maar geraak nooitop tijd op de zitdag ’s maandags in hetgemeentehuis. Hoe kan ik een antwoordkrijgen op mijn vragen over premies?’

U bent vrij om naar een zitdag van het woonbeleid ineen andere GAOZ-gemeente te gaan, als u dat beterpast. U kunt ook dagelijks terecht in het stadhuis vanGenk. Het lokaal woonbeleid GAOZ is elke dag tele-fonisch bereikbaar. U vindt de contactgegevens in ditdossier.

‘Ik heb vragen over de gemeentelijke pre-mies, kan ik hiervoor ook terecht bij hetlokaal woonbeleid GAOZ?’

Ieder personeelslid van het lokaal woonbeleid GAOZis op de hoogte van de gemeentelijke premies en kanu de juiste uitleg en aanvraagformulieren meegeven.

‘Als ik wil weten welke bouwvoorschriftengelden op mijn perceel, kan ik dan ookterecht bij het lokaal woonbeleid GAOZ?’

Neen. Voor al uw vragen over premies, subsidies enbelastingvermindering kunt u er terecht. Met uwvragen over ruimtelijke ordening, bouwvoorschrif-ten, verkavelingswijzigingen, regularisatiedossiers,het indienen van een bouwaanvraag, … kunt usteeds terecht bij de dienst ruimte – huisvesting in hetgemeentehuis.

‘Het lukt mij niet om de aanvraagformulie-ren voor premies in te vullen. Wat nu?’

Nadat u de uitleg en de juiste aanvraagformulierenhebt meegekregen, bent u al een heel eind op wegom de formulieren op een correcte manier in te vul-len. Als het echt niet zou lukken, bent u welkom omnog eens langs te komen op een zitdag en zal men uhelpen de formulieren te vervolledigen.

BLIK I oktober 2010 I 3

Aangenaam wonen in GAOZ

Medewerkers lokaal woonbeleid GAOZ

Page 6: Blik Opglabbeek, oktober 2010

4 I oktober 2010 I BLIK

leefmilieu

De week van het Bos en de nacht van de duisternis

De Week van het Bos is uitgegroeid tot de grootste boshappening in Vlaanderen.

Zo veel mogelijk mensen komen in contact met de schoonheid van de Vlaamse

bossen. De Week van het Bos gaat door van zondag 10 tot en met 17 oktober

2010.

Op 10 oktober wordt het Joekelbos officieel geopend. In dit bos in deSpeeltuinstraat werden leuke speelplekken ingericht. Van 15 tot 16 uur wordt hetbos ‘ingespeeld’.

De Boskabouters organiseren, in samenwerking met het gemeentebestuur, eenwandeling door Opglabbeek op zaterdag 16 oktober. Om 18.45 uur komen wesamen aan zaal Vona in de Hoeverkerkweg. De wandeling eindigt rond 22 uur.Tijdens de wandeling kunt u warme soep en chocomelk krijgen aan een demo-cratische prijs. Hebt u interesse om deel te nemen? Bel naar 089 81 01 35 of mailnaar [email protected]

Met de jaarlijkse sensibilisatieactie “Nacht van de Duisternis” ijvert Bond BeterLeefmilieu Vlaanderen op 16 oktober voor een doelmatige aanpak van lichtver-ontreiniging en lichthinder. In samenwerking met Infrax zullen enkele klemtoon-verlichtingen van de gemeente gedoofd worden. Mogen wij iedereen vanOpglabbeek vragen om, als blijk van sympathie voor deze actie, de persoonlijkebuitenhuisverlichting voor een nacht of voor enkele uren te doven. Bedankt!

Stel u kandidaat vooreen volkstuintje

Droomt u van een eigen tuintje engroenten uit eigen kweek? Stel u dankandidaat voor een volkstuintje.Aan inwoners wordt een perceel grondter beschikking gesteld voor de inrich-ting van een volkstuintje. Veel inwo-ners verlangen naar ontspanning in

open lucht,gezonde groen-ten, contact metde natuur en metde buren en eengroene ruimte in

de nabijheid van de woning.Als u interesse hebt om uw eigengroenten te telen in een volkstuintje,dan kunt u contact opnemen met JosKnoops: 089 81 09 08 of [email protected].

Amfibieënpoel in Dorperbroek

Natuurpunt realiseerde, met steun van het gemeentebestuur, een amfibieënpoel inhet Dorperbroek. De hoge dijken van de recreatievijver werden weggehaald om eenovale kom te maken. Die is beter toegankelijk voor amfibieën zoals de vinpootsala-mander. Door dat dier te adopteren engageerde het gemeentebestuur zich om enke-le tuinvijvers opnieuw in te richten en zo de biodiversiteit te herstellen.

ontspanning in openlucht, gezondegroenten, contactmet de natuur

Joekelbos

Page 7: Blik Opglabbeek, oktober 2010

BLIK I oktober 2010 I 5

Tip van demaand:ecologischeverf en vernis

U kunt zelf, terwijl u schildert,

de natuur beschermen door

een aantal voorzorgsmaat-

regelen te nemen, zoals uw

productkeuze, de manier

waarop u die gebruikt en ook

hoe u omgaat met het weg-

gooien van de resten. Het

simpelste is om ecologische

verf en vernis te gebruiken of

producten die 100% natuur-

lijk zijn. Hieronder vindt u

een aantal tips:

● Koop liefst verf en vernismet zo weinig mogelijkvluchtige oplosmiddelen;

● Als een product gevaarlijkis, duidt een pictogram eropdat het brandbaar is. Neemde tijd om de labels te lezen;

● Maak een degelijke bereke-ning van de hoeveelheidverf/vernis die u nodig zulthebben.

● Open alle ramen als u schil-dert;

● Als de waarschuwing‘gevaarlijk bij inademing’ ver-meld wordt op het product,draagt u best een masker metactieve koolstofelementen.Een stofmaskertje zal niethelpen;

● Vermijd contact tussen uwverfproducten en uw etens-waren. Houd etenswaren inde kast of in de koelkast ter-wijl u schildert;

● Restjes in de verfpot dienenop de daarvoor aangewezenplaatsen afgeleverd te wor-den.

Milieuweetjes voor de herfst

Bomen verliezen hun bladeren en de temperaturen dalen: de herfst is weer in het

land. Hieronder sommen we enkele tips en weetjes op voor dit seizoen.

Overhangende takken:wie, wat en wanneersnoeien?In principe moet de eigenaarde overhangende takken vanzijn boom of haag snoeien ofverwijderen. Voor het onder-houd van uw haag of boomhebt u het recht op het ter-rein van uw buurman tekomen. Als zijn terrein afge-sloten is, moet u wel eerst detoelating aan uw buurmanvragen. U kunt natuurlijk ookuw buurman de toelatinggeven om de takken die overzijn erf hangen zelf af te snij-den.De takken van de haag snoeitu jaarlijks of tweejaarlijks of ulaat de haag spontaan uit-groeien. Snoeien gebeurt inde periode van 1 novembertot 1 maart. Het snoeisel ver-wijderen voor 15 maart.

Bladkorven voor bomenop het openbaar domein,waarvoor dienen ze?De gemeentelijke dienstenplaatsen jaarlijks bladkorvenin de straten waar bomen opopenbaar domein veel blade-ren verliezen. Bedoeling is datde bewoners hier de afgeval

len bladeren deponeren vande bomen. De gemeentelijkediensten komen op regelma-tige tijdstippen langs om dekorven leeg te maken. Op diemanier werken we samenaan een propere omgeving.Bladeren van bomen die opprivé-eigendom staan, dienendoor de eigenaars verzameldte worden in een GFT-contai-ner. We voorzien geen blad-korven om bladeren vanprivé-eigendom te verzame-len.

Afval storten, mag dat? Volgens het algemeen politie-reglement is het verbodenhuishoudelijk afval te depo-neren of achter te laten opandere plaatsen dan voorziendoor een wettelijke of regle-mentaire bepalingen. Het isdus niet toegelaten om afvalachter te laten in en rondpublieke prullenbakken,onder de bomen en rondglascontainers. Het is verbo-den volledig of gedeeltelijk deinhoud van vuilniszakken,recipiënten of containers teopenen, opzettelijk tebeschadigen of te storten.U loopt dan kans op eengemeentelijke administratievesanctie van 250 euro, uitge-

sproken door het college vanburgemeester en schepenen.Als de feiten gepleegd zijndoor minderjarigen die devolle leeftijd van 16 hebbenbereikt op het ogenblik vande feiten, is de administratie-ve geldboete maximum 125euro.

Laat uw kat steriliserenEen poes kan 2 à 3 nesten perjaar krijgen. Ze kunnen al snelvoor een plaag zorgen. Omde (zwerf)kattenpopulatie inte dijken is het belangrijk datu als katteneigenaar uw huis-kat tijdig laat steriliseren ofcastreren. U laat uw kat best al op deleeftijd van 6 maandenonvruchtbaar maken, wantuw kat wordt dan niet meerkrols en heeft minder kans opbaarmoederaandoeningen ofkanker van de eierstokken enmelkklieren. Gecastreerdekaters verliezen hun indrin-gende urinegeur waardoor erminder geurhinder is. Ze gaanook minder nachtelijkegevechten aan, waardoor erminder lawaaihinder is en dekans op besmettelijke ziektesafneemt. Zitten er zwerfkatten in uwbuurt? Neem dan contact opmet de dienst ruimte – huis-vesting, zodat de katten tijdiggesteriliseerd of gecastreerdkunnen worden. Enkel sterili-satie van zwerfkatten en huis-katten zal op termijn hunaantal afnemen.

Dienst ruimte – huisvesting Tel.: 089 81 01 34

L

Page 8: Blik Opglabbeek, oktober 2010

6 I oktober 2010 I BLIK

Het goede en het slechte nieuwsWe beginnen met het slechte nieuws: derapporten over de realisatie van de millen-niumdoelstellingen in Burundi, RD Congo enRwanda zijn niet fraai. Onverwacht kunnenwe dat niet noemen. De regio heeft nogaltijd met heel veel problemen af te rekenendie ontwikkeling in de weg staan. Gelukkig is er ook goed nieuws. Er bestaatgrote eensgezindheid over wat de belangrijk-ste hefboom is om vooruitgang te boeken:landbouw is cruciaal om de armoede enhonger te halveren en waardig werk teverschaffen. Dat is de eerste millenniumdoel-stelling.

Landbouw als hefboomIn Burundi, Rwanda en Congo leeft de over-grote meerderheid van de mensen van delandbouw op het platteland. Het is schrijnendom vast te stellen dat boeren en boerinnen,die nota bene voedsel produceren, slachtofferzijn van armoede en honger. De oorzakenvariëren van land tot land: primitief transportnaar de markt, geen krediet voor zaden,meststoffen en modern landbouwmaterieel,geen scholing en begeleiding, geen opslag-ruimtes, erosie van de gronden,… De remediekomt voor de drie landen op hetzelfde neer:een degelijk beleid en meer centen voor deontwikkeling van de landbouwsector.

De wereld is nooit afHet werk van 11.11.11 en zijn partners isnooit gedaan. Uw hulp blijft nodig. Voor dearmste families in het Zuiden blijft ‘voldoendeeten hebben’ of ‘een eigen stukje grondbezitten’ of ‘het recht hebben op een eerlijkloon’ nog te vaak een onbereikbare droom.Om die droom voor hen toch te realiserenwil 11.11.11 met u blijven vechten.U vindt in deze blik de briefomslag die doorOpglabbeekse vrijwilligers bij u aan huiswordt opgehaald op vrijdag 5 of zaterdag 6november. Ontvang hen met een warm hart.

in vogelvlucht

Wat doet 11.11.11 met uw bijdrage?

Vorig jaar zamelde 11.11.11 in totaal 5.684.864 euro in. Wat doet de organisatie met hetingezamelde bedrag?

Bijna 17 procent van de bruto-opbrengsten wordt gebruikt om de campagne te organiseren:loon personeel, huisvesting, affiches en tv- en radio-spots. Wat overblijft is de netto-opbrengst. Vorig jaar was die goed voor 4.725.121 euro, dat is meerdan 83 procent van het ingezamelde bedrag. Dat bedrag werd als volgt verdeeld:

● 53% of € 2.503.314 gaat naar de lidorganisaties en samenwerkingsverbanden. De essen-tie van de werking van 11.11.11, zowel in het Noorden als via de steun aan partners in het Zuiden,is krachtenbundeling om meer politieke impact te krijgen.

● 25 % of € 1.181.280 wordt geïnvesteerd in educatie en studiewerk gericht op beleids-beïnvloeding in het Noorden. Om onrecht uit de wereld te bannen moeten beleidsmakers, zowelpolitici als internationale instellingen, via goed studiewerk beïnvloed worden.

● 22 % of € 1.039.527 gaat rechtstreeks naar partnerorganisaties in een beperkt aantallanden:- Indonesië en de Filipijnen in Azië, - Congo, Burundi en Rwanda in Afrika, - Peru, Ecuador, Bolivia en Colombia in Latijns-Amerika.

11.11.11 heeft uw hulp nodig

De 11.11.11-campagne van 2011 bouwt verder op de millenniumdoelstellingen, maar dan met de focus op Centraal-Afrika.

17% campagne

53% lidorganisaties en

samenwerkingsverbanden

25% educatie en studie-

werk

22% partnerorganisaties

Page 9: Blik Opglabbeek, oktober 2010

Al 24 buurtfeesten inOpglabbeekIn dit jaar werden er al 24 buurtfeestengeorganiseerd in Opglabbeek: heelwat gelegenheden waarbij talrijkeOpglabbekenaren zich rond eenbarbecue of feesttent verzamelden.Ook nu weer konden de buurtvereni-gingen bij de gemeentelijk dienstenterecht voor het gratis lenen van nadar,WC-wagens, geluidsinstallaties, vuur-korven en tentoonstellingspanelen.Het gemeentebestuur verleende aanieder organiserend comité een finan-ciële tussenkomst van 100 euro in debasisorganisatiekosten.

Post verwijdert tweerode brievenbussen

De rode brievenbussen in de Laerstraaten Weg naar Opoeteren verdwijnen. Bijde keuze werd rekening gehouden metde beperkte opbrengst van de brieven-bussen en de nabijheid van een anderebus.

Zitdag studietoelagen op 14 oktober

Het gemeentebestuur organiseert, in samenwerking met het provinciebestuur,

opnieuw een zitdag voor het invullen van de aanvragen voor studietoelagen.

Dat is dit jaar op donderdag 14 oktober, van 14 tot 18 uur.

Wat brengt u mee?

✔ rijksregisternummers van gezinshoofd en leerling of student

✔ rekeningnummer aanvrager en student

✔ kopie huurcontract kot voor het academiejaar waarvoor u een aanvraag indient

✔ bewijs van alimentatiegeld in 2009 (kopie van rekeninguitreksels)

✔ attest van een handicap van 66% of meer (één van de ouders of kinderen)

✔ als student ingeschreven in het buitenland of de Franse of Duitstalige gemeenschap:inschrijvingsattest en attest met resultaat vorig academiejaar.

✔ als leerling ingeschreven in het buitenland of de Franse of Duitstalige gemeenschap:inschrijvingsattest, programma en lessenrooster.

✔ inschrijvingsattest (hoger onderwijs) voor studies in het buitenland of Frans- enDuitstalige Gemeenschap.

✔ attesten van de inkomsten als uw leefeenheid een leefloon, een inkomensvervangen-de tegemoetkoming aan mindervaliden, een niet-belastbare beurs of een inkomen in hetbuitenland of bij een Europese of andere internationale instelling verworven heeft in2009. (of het jaar waarmee we rekening moeten houden voor een vermoedelijk inko-men)

Houd uw kiezels vande wegKiezels en zand op het openbaardomein aan de straatzijde van het per-ceel dienen daar te blijven. Mochten erdoor omstandigheden kiezels of zandop de straat terecht komen, dan kandit leiden tot verstopte leidingen, metalle negatieve gevolgen vandien.Gelieve het openbaar domein van uwperceel te onderhouden.

Geen fietsgraveringen en compostdemonstraties in winterIn de wintermaanden kunt u niet meer aan het recyclagepark terecht voor fietsgraveringen of compostdemonstraties. Daarvoor moet uwachten tot begin april.

Maak kennis met het Opglabbeekse sterrenbeeldOp 29 oktober kunt u in het Europlanetarium in Genk kennismaken met het Opglabbeekse sterrenbeeld De Grote Beer. Daarvoor moetu wel eerst reserveren: 089 65 55 55 of [email protected]. U betaalt slechts 3,50 euro in plaats van 7,50 euro.

Pakistan 12-12

De moessonregens hebben in Pakistan voor verschrikkelijke overstromingen gezorgd metmeer dan 17 miljoen slachtoffers waaronder 8 miljoen kinderen. Eén voor één hebben zedringend nood aan onderdak, sanitaire voorzieningen, medische zorg, kleren, voedsel endrinkwater.

Uw steun is welkom op het rekeningnummer 000-0000012-12 met vermelding ‘Pakistan’. Wilt u meer doen en een eigen actie op poten zetten, registreer u dan online viawww.1212.be. Hier vindt u enkele tips en promotiemateriaal om uw actie kenbaar temaken.

donderdag 14 oktober, van 14 tot 18 uur

Page 10: Blik Opglabbeek, oktober 2010

UUiittnneeeemm

bbllaadd ´́tt PPrriikkbboorrdd

‘t prikb

ord

Act

ivit

eite

n a

ang

eko

nd

igd

do

or

vere

nig

ing

en z

ijn v

oo

r ie

der

een

to

egan

kelij

k!

KA

LEN

DERTJE

NO

VEM

BER

2010

Okto

ber

2010

ma

419

.30

uur

Star

t EH

BO

-cu

rsu

s–

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Rode

Kru

is –

info

: 08

9 65

00

67

wo

69.

00 o

f 19

.00

uur

star

t se

ssie

s St

art2

Ru

n e

n S

tart

2Eat

– sp

orth

al –

info

en

insc

hrijv

en:

089

81 0

1 69

, in

GC

Tro

empe

elke

of

yves

.gee

bele

n@op

glab

beek

.be

*

Co

llect

ieve

aan

koo

p m

azo

ut

– or

g. K

WB

cent

rum

– in

fo:

089

85 8

4 20

13.0

0 to

t 19

.00

uur

Han

dw

erkl

es v

oo

r ki

nd

eren

van

af 8

jaar

– je

ugdl

okal

en D

e Sp

il –

org.

jeug

dhan

dwer

kclu

b K

napp

e La

ppe

– in

fo:

089

85 6

1 72

of

089

85 2

2 39

do

719

.30

uur

Lees

clu

b–

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

KA

V-ce

ntru

m –

info

: 08

9 85

70

79

vr 8

19.0

0 –

22.0

0 uu

r St

art

curs

us:

crea

tief

met

sp

ekst

een

– G

C T

roem

peel

ke –

8

dond

erda

gen

tot

en m

et 9

dec

embe

r –

prijs

: 40

eur

o, e

xclu

sief

spe

kste

en –

in

fo e

n in

schr

ijven

: G

C T

roem

peel

ke,

089

81 0

9 10

*

za 9

10.0

0 –

12.0

0 uu

r d

emo

th

uis

com

po

ster

enop

het

com

post

park

– In

dust

riew

eg-Z

uid

2063

*

10.0

0 –

12.0

0 uu

r g

rati

s fi

etsg

rave

erac

tie

aan

het

recy

clag

epar

k *

zo 1

0C

lub

kam

pio

ensc

hap

sp

rin

gen

– or

g. D

erby

club

– in

fo 0

498

39 2

3 47

15.0

0 –

16.0

0 uu

r O

pen

ing

Jo

ekel

bo

s–

spee

lbos

in d

e Sp

eeltu

inst

raat

*

16.0

0 uu

r Zi

eken

zalv

ing

– G

C T

roem

peel

ke –

org

. Zi

eken

zorg

– in

fo:

089

85 4

4 57

di 1

219

.30

uur

Cu

rsu

s: d

e kr

ach

t va

n v

oel

en, p

osi

tief

om

gaa

n m

et m

ijn g

evo

elen

s–

GC

Tro

empe

elke

– p

rijs:

15

euro

– in

fo:

089

81 0

1 04

– 3

ope

envo

lgen

de d

insd

agen

*

wo

13

14.0

0 –

16.0

0 uu

r Fi

lmcl

ub

– za

al V

ona

– or

g. C

refi

– in

fo:

0495

89

34 6

6

do

14

19.3

0 uu

r K

oo

kles

– G

C T

roem

peel

ke –

org

. K

WB-

cent

rum

– in

fo:

089

85 8

4 20

vr 1

5V

orm

ing

snam

idd

ag–

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Okr

a –

info

: 08

9 85

45

05

za 1

6To

t 24

okt

ober

: B

iblio

thee

kwee

k–

them

a: v

ol o

nver

wac

hte

ontm

oetin

gen

– in

fo:

089

81 0

9 17

*

10.0

0 –

16.0

0 uu

r B

oek

enve

rko

op

in d

e bi

b –

info

: 08

9 81

09

17 *

ma

1D

iens

ten

van

gem

eent

e en

OC

MW

ges

lote

n (

Alle

rhei

ligen

)

di 2

Die

nste

n va

n ge

mee

nte

en O

CM

W g

eslo

ten

(A

llerz

iele

n)

vr 5

Bla

cklig

ht

Part

y–

jeug

dhui

s Su

mo

– in

fo:

089

81 0

9 14

Inza

mel

acti

e 11

.11.

11–

info

: 08

9 81

01

04

za 6

Cu

ltu

urt

rip

: Ein

dh

ove

n–

org.

i.s.

m.

CC

Mee

uwen

-Gru

itrod

e, C

C D

e Br

eugh

el e

n G

C A

s –

vert

rek

met

bus

in O

pgla

bbee

k om

13.

10 u

ur –

prij

s: 1

7,50

eur

o

Ro

ckg

lab

bik

– za

al V

ona

– or

g. v

zw R

ock

Gla

bbik

– in

fo:

0479

64

77 9

6

Inza

mel

acti

e 11

.11.

11–

info

: 08

9 81

01

04

di 9

14.0

0 –

16.3

0 uu

r Le

zin

g: v

an d

epre

ssie

to

t n

ieu

we

leve

nse

ner

gie

– G

C T

roem

peel

ke –

i.s.

m.

Loka

le S

tuur

groe

p Vo

lksg

ezon

dhei

d, d

e W

elzi

jnsr

aad,

Vo

rmin

gplu

s Li

mbu

rg e

n PR

H –

prij

s: 3

eur

o *

do

11

Die

nste

n va

n ge

mee

nte

en O

CM

W g

eslo

ten

(w

apen

stils

tan

d)

10.0

0 uu

r w

apen

stils

tan

d–

GC

Tro

empe

elke

Van

11 t

ot 2

1 no

vem

ber:

wee

k va

n de

sm

aak

- ga

stla

nd:

Span

je

vr 1

2D

iens

ten

van

gem

eent

e en

OC

MW

ges

lote

n (

bru

gd

ag),

maa

r sp

ort

hal

en

recy

clag

epar

kzi

jn o

pen

za 1

318

.00

– 22

.00

uur

Viv

a Es

pañ

a: S

paa

nse

avo

nd

- G

C T

roem

peel

ke –

org

. cu

ltuur

raad

i.s

.m.

gem

eent

e O

pgla

bbee

k

zo 1

415

.00

uur

Thea

ter

Fran

kie

en J

oh

nn

y–

zaal

Von

a –

K:

9 eu

ro,

VV

K:

7 eu

ro *

, in

fo:

089

81 0

9 10

(*)

mee

r in

form

atie

ove

r de

ze a

ctiv

iteite

n le

est

u in

de

rubr

ieke

n O

p St

ap,

Bibc

lip,

In V

ogel

vluc

ht,

Leef

mili

eu e

n Sp

ort

Page 11: Blik Opglabbeek, oktober 2010

HU

ISV

UIL

OPH

ALI

NG

MED

ISCH

E W

ACH

TD

IEN

STEN

De

dokt

er v

an w

acht

is b

erei

kbaa

r vi

a he

t ce

ntra

al o

proe

pnum

mer

: 090

3 99

767

.D

e op

roep

er w

ordt

via

een

tel

efon

ist

rech

tstr

eeks

doo

rver

bond

en n

aar

de d

okte

r va

n di

enst

om

een

afs

praa

k te

mak

en o

f om

een

hui

sbez

oek

aan

te v

rage

n. D

e ap

oth

eker

van

wac

ht k

unt

u be

reik

en v

ia h

et c

entr

aal o

proe

p-nu

mm

er 0

903

99 9

10.

De

apot

heek

van

wac

ht is

tot

22.

00 u

ur g

eope

nd.

Daa

rna

is e

r ee

n w

isse

l en

kunt

u d

eap

othe

ek v

an w

acht

enk

el b

erei

ken

op h

et

vo

orge

noem

d nu

mm

er v

oor

het

mak

en v

an e

en a

fspr

aak.

De

apo-

thee

k va

n w

acht

is d

an n

iet

mee

r ge

open

d. In

het

wee

kend

wor

dt e

r so

ms

bero

ep g

edaa

n op

nab

ijgel

egen

apo

-th

eker

s ui

t G

enk

of M

eeuw

en-G

ruitr

ode.

Het

cen

traa

l num

mer

van

de

wac

htdi

enst

en v

an d

e ta

nd

arts

enis

090

33 9

9 69

. Het

num

mer

is in

hee

l Vla

ande

ren

geld

ig. I

n w

eeke

nds

en o

p fe

estd

agen

wor

dt u

tuss

en 9

.00

en 1

8.00

uur

doo

rges

chak

eld

naar

de

tand

arts

van

wac

ht.

De

kost

prijs

is 1

,50

euro

per

min

uut,

maa

r na

een

min

uut

wac

hten

wor

dt u

gra

tis t

erug

gebe

ld.

Voor

de

ost

eop

aat

van

dien

st:

zie

ww

w.u

po

.be.

Cen

traa

l wac

htdi

enst

num

mer

voo

r d

iere

nar

tsen

: 08

9 61

37

01(w

eeke

nds

en f

eest

dage

n).

Pap

iero

ph

alin

gPa

pier

zet

u m

aand

elijk

s aa

n de

deu

r, st

evig

ver

pakt

, zo

dat

het

niet

weg

waa

it.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: m

aand

ag 1

1 ok

tobe

r en

8 n

ovem

ber

2010

.

Gro

f vu

il en

met

alen

Wat

mag

mee

? A

fval

stof

fen

van

bepa

alde

om

vang

of

gew

icht

(max

. 1 m

3 , 70

kg

of 1

,5 m

eter

) die

niet

her

brui

kbaa

r zi

jn.

Geb

ruik

hie

rvoo

r ee

n m

eldi

ngsk

aart

.D

e vo

lgen

de o

phaa

ldag

is:

dins

dag

12 o

ktob

er.

PMD

Plas

tic f

less

en e

n fla

cons

, m

etaa

lver

pakk

inge

n en

dra

nkka

rton

s

de

pone

ert

u in

de

blau

we

plas

ticza

k.

De

volg

ende

oph

aald

agen

zijn

: di

nsda

g 12

okt

ober

, di

nsda

g 26

okt

ober

en

dins

dag

9 no

vem

ber.

Gro

ente

-, F

ruit

-, e

n T

uin

afva

lD

e gr

oene

con

tain

er o

f ci

tybi

n pl

aats

t u

op d

insd

ag 1

2 ok

tobe

r, di

nsda

g 26

okt

ober

en

dins

dag

9 no

vem

ber

aan

de w

eg.

Res

tfra

ctie

Het

nie

t rec

ycle

erba

re a

fval

sto

pt u

in d

e gr

ijze

gezi

nsco

ntai

ner e

npl

aats

t u

op d

insd

ag 5

okt

ober

, di

nsda

g 19

okt

ober

en

dins

dag

2no

vem

ber

aan

de w

eg.

Met

hee

l wat

goe

dere

n (b

v. w

asm

achi

nes,

tv-

toes

telle

n,sp

eelg

oed,

oud

e m

eube

len.

..) k

unt

u oo

k te

rech

t in

De

Krin

gwin

kel M

aasl

and,

Oud

e Bu

nder

s, B

oors

emst

raat

2 t

e36

30 M

aasm

eche

len

– te

l. 08

9 77

92

92 –

fax

. 08

9 77

92

94.

Mee

r in

fo:

ww

w.k

ringw

inke

l.com

SLU

ITIN

GSD

AG

EN

Alle

gem

eent

elijk

e di

enst

en e

n di

enst

en v

an h

et O

CM

W z

ijn g

eslo

ten

op m

aand

ag 1

, di

nsda

g 2

nove

mbe

r, do

nder

dag

11 n

ovem

ber

en v

rijda

g 12

nov

embe

r. D

e sp

orth

al e

n he

t re

cycl

agep

ark

zijn

wel

ope

n op

vrij

dag

12 n

ovem

ber.

Nat

ion

ale

gez

insd

agin

het

Zon

iënw

oud

– or

g. G

ezin

sbon

d –

info

: 08

9 85

75

71

30+

fuif

– t

ent

aan

spor

tzon

e –

org.

Tur

n O

p –

info

: 08

9 81

26

61

17.3

0 –

19.3

0 uu

r Re

stau

rant

wee

kend

– G

.V.

scho

len

Opg

labb

eek

cent

rum

info

: 08

9 85

43

99

zo 1

7C

lub

kam

pio

ensc

hap

dre

ssu

ur

– or

g. D

erby

club

– in

fo 0

498

39 2

3 47

14.0

0 –

17.0

0 uu

r Tw

eed

ehan

dsb

eurs

– Lo

wet

a –

grat

is t

oega

ng –

org

. G

ezin

sbon

d –

info

: 08

9 85

75

71

14.0

0 uu

r M

issi

efee

st–

zaal

Von

a –

org.

Mis

siev

riend

enkr

ing

– in

fo:

089

85 8

4 20

10.0

0 –

16.0

0 uu

r B

oek

enve

rko

op

in d

e bi

b –

info

: 08

9 81

09

17 *

11.3

0 –

13.3

0 en

17.

30 –

19.

30 u

ur R

esta

ura

ntw

eeke

nd

– G

.V.

scho

len

Opg

labb

eek

cent

rum

– in

fo:

089

85 4

3 99

ma

1819

.00

uur

Sch

rijf

-ze-

vrij-

avo

nd

– G

C T

roem

peel

ke –

org

. A

mne

sty

Inte

rnat

iona

l –

info

: 08

9 85

51

51

19.3

0 –

22 u

ur W

ork

sho

p c

ho

cola

de

– G

C T

roem

peel

ke –

org

. i.s

.m. V

orm

ingp

lus

Lim

burg

–pr

ijs:

15 e

uro,

10

euro

voo

r m

ense

n m

et e

en k

lein

bud

get,

7 e

uro

omni

osta

tuut

*

20.0

0 uu

r In

foav

on

d–

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

VEL

T –

info

: 08

9 85

52

01

20.0

0 uu

r g

emee

nte

raad

szit

tin

gin

het

Par

ochi

ehui

s –

voor

iede

reen

toe

gank

elijk

di 1

920

.00

uur

Op

enin

gsf

eest

– za

al V

ona

– or

g. K

AV-

cent

rum

– in

fo:

089

85 7

0 79

do

21

19.3

0 uu

r K

oo

kles

– G

C T

roem

peel

ke –

org

. K

AV-

cent

rum

– in

fo:

089

85 7

0 79

za 2

3D

isco

bar

Pin

anti

– z

aal V

ona

– or

g. Z

VC

Pin

anti

– in

fo:

0479

47

69 7

1,

ww

w.p

inan

ti.be

, to

m_v

ndrs

tgn@

hotm

ail.c

om

di 2

613

.30

uur

crea

-nam

idd

agin

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

Ziek

enzo

rg –

info

089

85

44 5

7

do

28

14.0

0 uu

r G

ewes

telij

ke d

ansn

amid

dag

– za

al V

ona

– or

g. O

kra

– in

fo:

089

85 4

5 05

19.3

0 uu

r In

foav

on

d–

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

AC

V e

n K

WB

– in

fo:

089

85 8

3 12

of

089

85 8

4 20

za 3

013

.30

– 17

.00

uur

Hal

low

een

hap

pen

ing

– Pa

roch

iehu

is –

org

. G

ezin

sbon

d –

info

: 08

9 85

75

71

18.0

0 –

20.0

0 uu

r Sc

haa

tsin

stu

if–

Has

selt

– or

g. G

ezin

sbon

d –

info

: 08

9 85

75

71

20.0

0 –

24 u

ur G

lab

bek

er B

al–

zaal

Von

a –

org.

Kom

ten

Dan

s en

d’A

uwel

kes

– in

fo:

089

85 7

3 72

of

0479

94

49 6

5 –

prijs

: 3

euro

zo 3

110

.00

– 18

.00

uur

On

tmo

etin

gsd

ag–

GC

Tro

empe

elke

– o

rg.

hand

wer

kclu

b D

e G

oude

n D

raad

– in

fo:

089

85 2

1 44

Wan

del

en in

de

Ard

enn

en–

org.

Gez

insb

ond

– ve

rtre

k om

9 u

ur –

info

: 08

9 85

75

71

Page 12: Blik Opglabbeek, oktober 2010

welzijn

Week van de derde leeftijdWeek van de derde leeftijd

Zwemmen

Dorpsrestaurant

Wandeling

Praatcafé

Bezoek aan school

Lezing over wonen

Muziek

Variété

Meer info:OCMW Opglabbeek

Rozenstraat 5Tel.: 089 81 01 40

Week van de derde leeftijd: van 15 tot 19 novemberNaar jaarlijkse gewoonte heeft de Welzijnsraad samen met het OCMW, het gemeentebestuur

en andere verenigingen weer een goed gevuld programma opgesteld voor de week van de

derde leeftijd.

Maandag 15 november

Zwemmen voor senioren.Een heerlijke duik in het zwembad Wilhelm Tellvan 16 tot 17.30 uur.Prijs: 3.50 euro ( toegang tot het zwembad enkoffie en gebak inbegrepen)Inschrijven ter plaatse

Dinsdag 16 november

Dorpsrestaurant van 12 tot 14 uur in GCTroempeelke. Vooraf bestellen is noodzakelijk.

Seniorenwandeling ingericht door deseniorenwerking in samenwerking met deWelzijnsraad. Vertrek om 13.30 uur aan GC Troempeelke. Prijs: 2 euro. Er wordt afgesloten met koffie.

Woensdag 17 november

Okra organiseert een praatcafé in hetTroempeelke, afspraak om 14 uur. Het themawordt later nog bekend gemaakt.

Donderdag 18 november

Bezoek van de grootouders aande kinderen van de Lagere School Opglabbeek.Het bezoek wordt georganiseerd door de schoolin samenwerking met het oudercomité en de wel-zijnsraad. Om 8.45 uur is er een eucharistievieringen daarna volgt een bezoek aan de klassen. Erwordt afgesloten met koffie.

STEBO geeft om 14 uur een lezing in

GC Troempeelke over wonen en ouderworden.

Vrijdag 19 november

De Welzijnsraad en het OCMW richten een

ontspanningsavond in. U zal kunnengenieten van Jos Roofthooft, muziek en variété.Dit festijn vindt plaats vanaf 19 uur in zaal Vona,inkom 7 euro. Voorverkoop kaarten in GC Troempeelke, het OCMW en bij leden van de Welzijnsraad.

Page 13: Blik Opglabbeek, oktober 2010

BLIK I oktober 2010 I 7

BLIKVANGERde Herdenking van 11 september

Twijfelt u wel eens over de opvoeding van uw kinderen?Ouders die met vragen of twijfels zitten over de opvoedingvan kinderen of jongeren tot 18 jaar kunnen terecht in deopvoedingswinkel voor nuttige tips, advies of documen-tatie.In mei opende de lokale opvoedingswinkel in Opglabbeek inhet hoekhuis op Kapelstraat 3. Hebt u vragen over zindelijk-heid, eetgewoontes, slaapproblemen, het rookgedrag of hetgebrek aan zelfvertrouwen van uw kind? Spring dan eensbinnen tijdens de openingsuren of maak een afspraak. Uiteraard kunt u ook terecht in de andere opvoedingswinkelsvan GAOZ.

OpglabbeekVrijdag: 9.00 - 12.00 uur of op afspraakHoekhuis, Kapelstraat 3Gsm: 0488 58 19 [email protected]

GenkMaandag, woensdag, vrijdag: 13 – 17 uurDinsdag :13 – 19 uurDonderdag: 9 -12 uur, 13 – 17 uurZaterdag 9 – 12 uurOpvoedingswinkel, Grotestraat 31Tel.: 089 36 79 [email protected]

AsDinsdag: 9 – 12 uur of op afspraakLokaal IBO Peter Pan, Bevrijdingslaan 88Gsm: 0488 58 23 [email protected]

ZutendaalVrijdag: 9 - 12 uur of op afspraakOCMW, Daalstraat 2Gsm: 0488 58 22 [email protected]

zindeli jkheids-problemen, eet-g e w o o n t e s ,slaapproblemen,rookgedrag ofgebrek aan zelf-vertrouwen? ...

Oxfam - Wereldwinkel Opglabbeek

Wat is eerlijke handel?✔ Eerlijke handel bezorgt achtergestelde producenten,

vooral in het Zuiden, een menswaardig inkomen.

✔ Eerlijke handel koopt zo rechtstreeks mogelijk aan en biedt maximale transparantie.

✔ Eerlijke handel kiest voor capaciteitsopbouw van achtergestelde producenten die zich organiseren.

✔ Eerlijke handel respecteert mens en milieu.

✔ Eerlijke handel kiest voor een duurzaam partnerschap.

✔ Eerlijke handel werkt aan rechtvaardige handelsregels op lokaal, nationaal en mondiaal niveau.

Wereldwinkel OpglabbeekHoeverkerweg 1, Opglabbeek

Openingsurendinsdag - woensdag - donderdag – vrijdag: van 14 tot 18 uurzaterdag: van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 17 uur

Geschenkenbeursop zaterdag 27 enzondag 28 november, telkens van 10 tot 18 uur

Page 14: Blik Opglabbeek, oktober 2010

Jaarlijks sterven twintig tot dertig Belgen aan

CO-vergiftiging. Zorg voor voldoende ver-

luchting om deze stille moordenaar buiten te

houden.

Koolstofmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas:u ruikt, ziet of proeft het niet. Bij te hoge con-centraties kunt u al snel hoofdpijn krijgen,braken, flauwvallen en zelfs sterven. CO ontstaat als brandstoffen zoals gas, houtof mazout slecht of onvolledigverbrand worden. Een slechtwerkende boiler, in combinatiemet gesloten ramen en deu-ren, zorgt vaak voor een dode-lijke mix. De belangrijkste tip om CO-vergif-tiging te voorkomen is dan ook om teverluchten.

8 I oktober 2010 I BLIK

gezondheid

Griepvaccinatie terug bijhet oude?De uitbraak van de Mexicaanse griep vorig

jaar zorgde voor een andere griepvaccinatie

dan gewoonlijk. Dit jaar wordt de vertrouwde

manier van vaccineren weer toegepast.

De Mexicaanse griep was wereldnieuws in2009. Griepexperts over de hele wereld vrees-den voor een massale verspreiding van hetgevaarlijke virus. Dankzij de goed georgani-seerde opvang van de eerste griepgevallen,tal voor voorzorgsmaatregelen en een massa-le vaccinatie tegen de gewone en Mexicaansegriep, vielen de gevolgen in ons land mee.Deze winter wordt er een normaal griepseizoenverwacht. Griepvaccinatie kan weer met éénspuitje dat bescherming biedt tegen drie ver-schillende griepvirussen, waaronder deMexicaanse griep. U hebt dus maar één priknodig om goed beschermd de winter in tegaan. Als griepvaccinatie voor u vorig jaar aan-geraden was en u wilt weten of dat dit jaar nogzo is, dan weet uw huisarts of apotheker raad.

Aanrader: VIVO, provinciale welzijnsbeurs in de LimburghalKom op 8, 9 of 10 oktober 2010 naar de Limburghal in Genk voor VIVO, want deze allereersteen unieke beurs voor gezin, gezondheid en vrije tijd wil u niet missen.

Hoe kunt u CO-vergiftiging voorko-men?

Zorg voor voldoende frisse lucht en eengoede afvoer van de verbrandingsgassen.De schoorsteen of rookafvoerpijp moet zorecht mogelijk en rechtstreeks met buitenverbonden zijn en minstens een halvemeter boven de dakrand uitsteken. Laatuw verbrandingstoestel ook regelmatig

controleren en bij een defectdoor een vakman herstellen.Als u de kachel in het begingoed laat branden, zal deschoorsteen beter opdrogen

en beter trekken. Let op bij windstil ofmistig weer: het risico op CO-intoxicatie isdan groter.

Hoe kunt u CO-vergiftiging herken-nen?

Let op de volgende signalen:● Roetafzetting op en rond het verwar-mingstoestel of waterverwarmingstoestel● Gele vlammen in het verwarmingstoestel● Een abnormaal hoge vochtigheid endamp in de woning● Het gedrag van huisdieren● Klachten die optreden bij verschillendeaanwezigen in de woning● Als er steeds dezelfde klachten optredenbij eenzelfde handeling als het nemen vaneen douche of bad, of tijdens de afwas● Als de klachten verminderen bij het ver-luchten, het naar buiten gaan en dus hetinademen van frisse lucht

Jaarlijks sterven twintigtot dertig Belgen aanCO-vergiftiging.

Meer informatie over griep en griepvaccinatie vindt u op www.griepvaccinatie.be.

Let op voor de stille moordenaar

Page 15: Blik Opglabbeek, oktober 2010

BLIK I oktober 2010 I 9

beslist te lezen

☞☞

Subsidiedossier voor werken Module10 ingediendEen veiligere verkeerssituatie voor onzeschoolgaande jeugd, meer duurzame ver-plaatsingen en een evenwicht tussen deverschillende verkeersdeelnemers: dat ishet doel van Module 10. Met deze over-eenkomst verbinden de partijen zich toteen herinrichting van een schoolomge-ving in de nabijheid van een gewestweg.In Opglabbeek is dat de Weg naar Bree.De werken kosten in totaal meer dan 2,8miljoen euro. Daarvan is 648 903,17 euroten laste van Opglabbeek. De werkzaam-heden op het domein van het Vlaamsegewest worden volledig gesubsidieerd,de andere werken voor 50 procent.

Gemeente bespreekt mobiliteitsplanmet inwonersHet mobiliteitsplan is cruciaal voor de uit-bouw van het gemeentelijk mobiliteits-beleid. Hoe gaan we om met nieuweruimtelijke ontwikkelingen, zoals hetgemeenschapscentrum en de zorgcam-pus? Welk parkeerbeleid voeren we? Opwelke manier kunnen we zwakke weg-gebruikers meer en beter beschermen?Hoe kunnen we de aansluitingen op hetopenbaar vervoer verbeteren? Dat wordtallemaal vastgelegd in het mobiliteits-plan. Dat plan is nu aan vernieuwing toe.Als gemeentebestuur vinden we het ergbelangrijk dat onze inwoners meedenkenen hun mening kunnen geven. Omdat

Uit de gemeenteraad van 20 september

fotoreportage☞

Gemeentelijke bijdrage in de rekening van het OCMWDe gemeente levert een verplichte bijdrage van 702 606,96 euro aan het OCMW voor de rekening van het boekjaar 2009. De werke-lijke gemeentelijke bijdrage ligt daarmee hoger dan de 412 000 euro die voorzien was. Toch blijft er een positief saldo over, omdat dewerkelijke gemeentelijke bijdrage de voorbije jaren meestal lager was dan de gebudgetteerde bijdrage.

2009 2008 2007 2006 2005

gebudgetteerde gemeentelijke bijdrage 412.000,00 635.000,00 580.000,00 545.000,00 560.000,00werkelijke gemeentelijke bijdrage 702.606,96 468.913,92 711.564,77 494.497,84 484.158,02verschil -290.606,96 166.086,08 -131.564,77 50.502,16 75.841,98

saldo gem bijdrage balans 21.259,00 311.865,96 145.779,88 277.344,65 226.842.49

we niet iedereen kunnen uitnodigen,hebben we vertegenwoordigers van han-del, industrie, onderwijs en bevolking uit-genodigd om te participeren. Met hunadviezen wordt rekening gehouden bijde vernieuwing van het plan.

Beaver heeft zijn beste tijd gehadBeaver, de cilindermaaier waarmee degroendienst onder meer de voetbalvel-den maait, heeft zijn beste tijd gehad.Deze machine dateert uit 1996 en erkomt meer en meer slijtage en spelingop de meeste onderdelen. Daarom voor-ziet de gemeenteraad nog dit jaar96 800 euro voor de aankoop van eennieuwe cilindermaaier.

☞Winnares wachtboxkraamLore Geerkens wist de slogan ‘een andere wereld is mogelijk’ te ontcijferen in de wachtboxkraam tijdens de avondmarkt. Zij mocht haar prijs in ontvangst nemen uit handen van Ilse Wevers, schepen voor ontwikkelings-samenwerking.

Missionarissendag Op zaterdag 21 augustus vond de 44ste missionarissendag plaats in

Opglabbeek. Een 25-tal Limburgsemissionarissen en gastgezinnen

waren op de afspraak aanwezig. De ontmoetingsdag werd afgesloten

met een eucharistieviering in de Sint-Lambertuskerk.

Page 16: Blik Opglabbeek, oktober 2010

10 I oktober 2010 I BLIK

Spinnen voor Kom op tegen KankerOp zaterdag 13 november organiseert de sportdienst van

Opglabbeek een heuse spinningmarathon ten voordele van Kom optegen Kanker. Er kan gekozen worden tussen drie en zes uur spin-

nen. Nationale en internationale toplesgevers geven de lessen.Onze eigen lesgeefster Agnes Ferson zal ook begeleiden. Na de

marathon kunnen de deelnemers aanschuiven aan een pasta-buffet.

De marathon vindt plaats in de sporthal en start om 11 uur.Drie uur spinnen kost 30 euro en zes uur 45 euro. Voor 10euro kunt u nadien genieten van het pastabuffet.

Inschrijven en meer info bij de sportdienst (089 81 01 69of [email protected]) en op

www.mypassionsport.be.

Zaterdag 13 november / 11 uur / sporthal /30 of 45 euro

Loop je fit of blijf lopenMet het Start2Run schema loopt u drie keer per week,waarvan één maal onder begeleiding van een ervarenloopcoach. Gekoppeld aan de loopsessies krijgt u elkeweek voedingtips en eenvoudige recepten voor lekkere,gezonde gerechten.Hebt u de loopkriebels al te pakken? Volgens hetStart2Run-principe leert u vlot een uur of ongeveer 10kmjoggen. Iedereen loopt op eigen tempo.

Start2Run: vanaf woensdag 6 oktober / 9 of 19 uur /sporthal / 20 euro

KeepOnRunning: vanaf woensdag 6 oktober / 10 of 20uur / sporthal / 20 euro

LOPEN

SPINNING

sport

Page 17: Blik Opglabbeek, oktober 2010

BLIK I oktober 2010 I 11

fiësta

GRABBELPAS & SWAP / SPORT:

Leeftijd: geboortejaar 2005 – 4de leerjaar Activiteit: Halloweenspelen, gym en fun op de aertrackPlaats: sportcentrum, Weg op Bree 2Uur: 14 – 16 uurMaximum: 60 personenTijdstip: 2 euroMeebrengen: sportschoenen

Leeftijd: 5e leerjaar – 3de middelbaarActiviteit: initiatie spinningPlaats: jongerenontmoetingscentrum, Dorpsstraat 43Tijdstip: 15 - 16 uurMaximum: 15 personenPrijs: 6 euroMeebrengen: handdoek en flesje water

Woensdag 3 november: Halloween race i.s.m. Turn-Op / Spinning

Leeftijd: geboortejaar 2005 – 6de leerjaarActiviteit: knutselen rond het thema HalloweenPlaats: jeugdlokalen De Spil, Dorpsstraat 41Tijdstip: 14 - 17 uurMaximum: 30 personenPrijs: 2 euro (1 drankje inbegrepen)

Activiteit: lekker griezelig koken en gezond smullenPlaats: Troempeelke, Kapelstraat 10Tijdstip: 10 - 12 uur: 1e – 3e leerjaar

14 - 16 uur: 4e – 6e leerjaar18 - 20 uur: 1e – 3de middelbaar

Maximum: 20 personen per groepPrijs: 5 euro

Donderdag 4 november: Halloween-knutselen / Halloween-koken

Vrijdag 5 november:Halloween-koken / Halloween-knutselen / Halloween-bowling bij Bowling 300

Leeftijd: geboortejaar 2005 – 6de leerjaarActiviteit: lekker griezelig koken en gezond smullenPlaats: Troempeelke, Kapelstraat 10Tijdstip: 14 - 17 uurMaximum: 20 personenPrijs: 5 euro

Leeftijd: 1ste leerjaar – 3de leerjaarActiviteit: knutselen rond het thema HalloweenPlaats: jeugdlokalen De Spil, Dorpsstraat 41Tijdstip: 14 - 17 uurMaximum: 30 personenPrijs: 2 euro (1 drankje inbegrepen)

Leeftijd: 4de leerjaar – 3de middelbaarActiviteit: initiatie bowlingPlaats: Bowling 300, Weg naar Zwartberg 107 teOpglabbeekTijdstip: 14 - 17 uurMaximum: 50 personenPrijs: 7 euro (2 spel-letjes en 1 drankjeinbegrepen)Meebrengen: sport-schoenen, zodatieder zijn/haar eigenmaat heeft

HERFST 2010

Inschrijven en betalen

van 12 tot en met 15 oktober in GC Troempeelke. Op dinsdag 12 oktober star-ten de inschrijvingen vanaf 18.30 uur. Aankoop van een Grabbelpas is verplichtvoor deelname. Een Grabbelpas kost 2 euro, verzekering en kortingengids inbegre-pen, en is geldig tot en met de kerstvakantie van 2010. Maximum 5 strookjes perinschrijver.

Page 18: Blik Opglabbeek, oktober 2010

12 I oktober 2010 I BLIK

op stapppppppppppppppppppGC Troempeelke presenteert:

CURSUSSEN

In GC Troempeelke staan

nog heel wat activitei-

ten op het programma,

maar er zijn er intussen

ook al enkele uitver-

kocht. Hebt u interesse

in een uitstap, voorstel-

ling of workshop?

Aarzel dan niet om u in

te schrijven of een

kaartje in voorverkoop

te kopen.

Waar kunt u zich bijvoor-beeld nog voor inschrij-ven?● Een smakelijke work-shop Chocolade: 18 oktober – 19.30 tot 22 uurVoor al wie het water in demond krijgt bij de gedach-te aan dit overheerlijkegoedje is dit een niet temissen workshop.

● Er zijn nog enkele plaatsen vrij omcreatief aan de slag te gaan met spek-steen of om te boetseren. Onze ervarenlesgeefsters begeleiden u in het makenvan heuse kunstwerken.

● De gevoelswereld wordt ontdekt inde cursus De kracht van voelen (12, 19en 26 oktober – 19.30 tot 22.30 uur) enin de lezing Van depressie naar nieuwelevensenergie (9 november – 14 tot16.30 uur).

● Cultuur opsnuiven doen we dit najaarook in Eindhoven (6 november – vertrekom 13.10 uur) waar we het VanAbbemuseum bezoeken en ’s avondshet internationaal lichtfestival GLOWbewonderen.

● De operaliefhebber onder u kruistbest 18 november aan in de agenda. Umag tenslotte Don Pasquale niet missen(Eindhoven – vertrek om 17.10uur).

● Lachen doet u op zondagnamiddag14 november bij de komische theater-voorstelling Frankie en Johnny (15 uur).

Volg ons op FacebookHebt u al een Facebookprofiel of wilt uer nog eentje maken? Vergeet danzeker niet onze vrijetijdsdiensten toete voegen aan uw vriendenlijst. Zo blijftu op de hoogte van de laatste sport-,bib, jeugd- en cultuurnieuwtjes. De Facebookprofielen van de vrijetijds-diensten dragen volgende namen:jeugddienst Opglabbeek, sportdienstOpglabbeek, cultuurdienst Opglabbeeken bibliotheekOpglabbeek.

LACHEN - Frankie en Johnny

Gaat uw kind niet inOpglabbeek naar school?

Heel wat informatiebrochures wordenverspreid via de Opglabbeekse scholen.Als uw kind niet in onze gemeente naarschool gaat en u toch graag via de postbrochures ontvangt van onder meerGrabbelpas, Swap, de jeugdateliers ofde sportacademie, geef dan uw adres-gegevens door aan het secretariaat inGC Troempeelke.

LEZING: Van depressie tot nieuwe levensenergie

Depressieve gevoelens wegen zwaarvoor uzelf en uw omgeving. Soms zijnze snel weer weg, maar ze kunnen ookhardnekkig zijn.In deze lezing verkennen we wat depres-sie wel en niet is. We leggen medische,sociale en psychische aspecten samen.Zowel lichaam, gevoel, verstand alsinnerlijke drive komen aan bod. Webekijken hoe we concreet een depressie-ve kortsluiting kunnen herstellen.Meer bruis in uw leven, daar gaan wevoor. Deze lezing is bedoeld voor ieder-een die graag meer zicht krijgt op hetfenomeen depressie en reikt tips aanover hoe u met zware gevoelens bijuzelf of in uw omgeving kunt omgaan.dinsdag 9 november, GCTroempeelke, 14 - 16.30 uur, 3 euro,organisatie in samenwerking met deLokale Stuurgroep Volksgezondheid, deWelzijnsraad, Vormingplus Limburg enPRH, begeleiding door Ellen Stoffelen,medewerker PRH

CURSUS:De kracht van het voelenPositief omgaan met mijngevoelensGevoelens zijn er, of u dat nu wilt ofniet. De vraag is hoe u ermee omgaaten of dit u vooruit helpt. Gevoelenshebben u iets te zeggen. U kunt ernaarleren luisteren. U kunt er zo mee lerenomgaan dat ze een kracht worden, vooruzelf en in relatie met anderen. Dezecursus helpt u daarin concreet op weg.12, 19 en 26 oktober, GCTroempeelke, 19.30 - 22 uur, 15 euro,organisatie in samenwerking met deLokale Stuurgroep Volksgezondheid, deWelzijnsraad, Vormingplus Limburg enPRH, begeleiding door Alex Sarlet,medewerker PRH

Zin in een uitstap, voorstelling of workshop?

Voor meer informatie verwijzen wegraag naar de najaarsbrochure die beginaugustus verspreid werd en die ook opwww.opglabbeek.be te raadplegen is. Ookin GC Troempeelke (089 81 09 10) kunt uterecht met vragen over deze activiteiten.

Page 19: Blik Opglabbeek, oktober 2010

BLIK I oktober 2010 I

bibclip

Onze luisterboeken voor volwassenen zijn er

Luisterboeken zijn een heerlijke uitvinding voor wie van lezenhoudt maar weinig tijd heeft. Lezen, of beter luisteren, kan nuterwijl u uw huiselijke karweitjes doet of in de tuin van denazomer geniet of tijdens een lange autorit. Onze startcollec-tie luisterboeken voor volwassenen is er nu. In ons aanbodvindt u o.a. boeken van de volgende auteurs: Dan Brown,Paulo Coelho, Raymond Feist, Nicci French, John Grisham,Saskia Noort, ….

Onverwachte ontmoetingen in en rond de bib

Zaterdag 16 oktober is weer het hoogtepunt van de bibliotheekweek. Die looptdit jaar van 16 tot 24 oktober. Kom met het hele gezin naar de bib en geniet vanlekkere hapjes en dranken, gratis uitlenen van cd’s, dvd’s en video’s en een verras-sing voor groot en klein.Alle jonge bibbezoekertjes zijn welkom in ons schminkhoekje waar enkele anima-toren van de Grabbelpas hen een leuk gezichtje geven. De kleintjes kunnen in onzevertelhoek tussen 10 en 13 uur kennismaken met het Kamishibai verteltheater.Kamishibai is een traditionele Japanse vertelvorm. Het is een klein theatertje waar-in grote tekeningen passen. Nieuwsgierig? Kom dan zeker kijken en luisteren oponze verwendag.

De 57-jarige Sus Damiaens, artiestennaam CanaryPete, won op 17 februari dit jaar de elf PressCartoon Belgium-prijs met zijn cartoon over presi-dent Obama die de Nobelprijs won.

Hij publiceerde voor het eerst in het carnavalskrantjevan Bree. Later tekende hij voor ‘De Nieuwe Koerier’,‘Raak’ en ‘Eigentijds’. In 1997 won hij de eerste prijsin de internationale cartoonwedstrijd ‘Euro-Kartoenale’ van het Europees Cartoon Centrum. Indie tijd was hij een geroemd ‘wedstrijdtekenaar’, tothij met een cartoon over de ontsnapping van MarcDutroux zijn entree maakte bij de Gazet vanAntwerpen.

Sindsdien is Canary Pete de vaste cartoonist van DeGazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Hijtekent ook voor het Nederlandse weekblad ‘Medischcontact’ en de website politics.be. Hij voerdeopdrachten uit voor de SERV, Versatel, de VlaamseGemeenschap en is voor het jaar 2010 hij de huiscar-toonist van het ECC.

Verrassende ontmoetingenWie loopt u zaterdag tegen het lijf in de bib?

● Hopelijk veel Opglabbekenaren en anderen die na hetboekenshoppen afzakken naar de bib voor een hapje endrankje

● De vijf glunderende winnaars van onze vakantiewedstrijdvoor, tijdens en na de officiële prijsuitreiking om 10.30 uur

● Ons animatieteam R & R, twee rare snuiters die van alles overu willen weten

● Onze bekende Opglabbeekse cartoonist Sus Damiaens

Sus Damiaens, alias Canary Pete

Grote verkoopop 16 en 17 oktober

Op zaterdag 16 en zondag 17 oktober kunt u tussen 10 en 16uur in het Troempeelke terecht voor onze verkoop van afge-voerde materialen. Voor een prikje kan u een hele voorraad boeken, tijdschrif-ten, cd’s en video’s op de kop tikken. U vindt zeker iets naaruw smaak in het ruime aanbod.

Page 20: Blik Opglabbeek, oktober 2010

Jef en An Vanbuel-Ferson (26.08.1960)

Louis en Mia Cardinaels-Dirkx (30.08.1960)

Eugen en Maria Koren-Kravanja (03.09.1960)

Guy en Rosa Boonen-Heylen (10.09.1960)

oktober 2010 I BLIK

gemeenteberichten

GEBOORTEN

Yaro Mantini 25.04.2010

Lander Reumers 10.07.2010

Linah Knoops 13.07.2010

Julie Theys 14.07.2010

Liv Ferson 19.07.2010

Alexandra Vernijns 19.07.2010

Matt Klingeleers 26.07.2010

Ahmet Akdag 26.07.2010

Tibo Goyens 30.07.2010

Chloé Gattanella 31.07.2010

Celine Timmerman 04.08.2010

Jana Schoubs 11.08.2010

Yara Geebelen 31.08.2010

JUBILARISSEN

Proficiat aan de gouden bruidsparen:

Jef en Liza Schreurs-Ramaekers (26.09.1960)

Proficiat aan de honderdjarige:

Lena Vastmans (21-08-1910)

OVERLIJDENS

Gerhardus Schreuder 10.07.2010

Annie Verheggen 18.07.2010

Eduard Ostrychacz 22.07.2010

Anna Creemers 25.07.2010

Maria Vandeurzen 26.07.2010

Linda Paredis 03.08.2010

Servaas Broux 18.08.2010

Luc D’Exelle 18.08.2010

Helena Thaens 26.08.2010

Egidius Vandeurzen 27.08.2010

Rita Leenders 01.09.2010

François Vosch 02.09.2010

HUWELIJKENVan harte feliciteren wij de jonggehuwden:

Spyros Lazos – Valerie Vanherk 24.07.2010

Kevin Weytjens – Sandra Reczkowski 06.08.2010

Sigi Antoniw – Macha Spruit 21.08.2010

Baldo De Simone (Maasmechelen) – Debora Guido 28.08.2010

Thijs Vanderhoudelingen – Sarah Boonen 03.09.2010

Tom Vanderstraeten (Bilzen) – Nathalie Prévot 04.09.2010

Kris Pellens (Overpelt) - Linda Gabriels 11.09.2010

Marvin Geurts - Aurelie T’Kindt 18.09.2010

Onze gemeenschap rouwt om het overlijden van:

Van harte feliciteren wij de ouders met de geboorte van hun kindje: