BisDossier-2008.10

13
©ms © Franke Zuiniger koken, afwassen, koelen en vriezen s blz. 10-11 Tips © Dutry & Co Het Nieuwsblad De Gentenaar De Standaard GRATIS BIJLAGE BIJ DE KRANT VAN VRIJDAG 10 OKTOBER 2008 ‘Tegen 2020 moeten de gezinnen 30 procent minder verbruiken’ s blz. 6-7 Minister Hilde Crevits Bespaar energie! Bespaar energie! Tips en nieuwigheden op bouw-en immosalon BIS Tips en nieuwigheden op bouw-en immosalon BIS

description

Bespaar energie!

Transcript of BisDossier-2008.10

Page 1: BisDossier-2008.10

©ms © Franke

Zuiniger koken,afwassen, koelen en vriezens blz. 10-11

Tips

© Dutry & Co

Het NieuwsbladDe GentenaarDe Standaard

GRATIS BIJLAGEBIJ DE KRANT VAN VRIJDAG

10 OKTOBER 2008

‘Tegen 2020 moeten degezinnen 30 procent minder verbruiken’s blz. 6-7

Minister Hilde Crevits

Bespaar energie!Bespaar energie!Tips en nieuwigheden op bouw-en immosalon BISTips en nieuwigheden op bouw-en immosalon BIS

Page 2: BisDossier-2008.10

2 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Eedstraat 22-24 - 9810 EKE-NAZARETH T 09/385 54 42 - F 09/385 82 52

OPENDEURZONDAG 26/10 van 10u tot 18u

in de KIJKWONINGEedstraat 22-24 te NAZARETH

BEZOEK ONZE KANTOREN: MAANDAG TOT VRIJDAG VAN 9U TOT 12U EN VAN 13.30 TOT 18U - ZATERDAG EN ZONDAG OP AFSPRAAK.WWW.SPEYBROECK.BE

NTAB

A

3dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

Deze bon, t.w.v. € 8,00, geeft recht op gratis toegang tot het Bouw- & Immosalon in Flanders Expo Gent, bij afgifte aan de ingang.

Enkel geldig voor 1 persoon op vrijdag 17 oktober 2008 van 13 tot 21 uur.

naar de BIS beurs opvrijdag 17 oktober 2008

dankzij Spotter.be!

GratisKNIP MIJ UIT!

BIS is een vaste waarde gewordenvoor iedereen die plannen heeft om tekopen, te bouwen of te verbouwen.Op BIS vindt u vooreerst het klassiekebeursaanbod, gaande van ramen endeuren, verwarming, poorten en ve-randa’s tot keukens en badkamers. Maar er is meer. Bij het binnenkomenwandelt u eerst door het Innovatie-platform, een tentoonstelling van ge-selecteerde exposanten die hun nieu-wigheden voorstellen. Hal 3 staat opnieuw volledig in het te-ken van sanitair. U ontdekt er eenruim aanbod van de nieuwste badka-mermeubels, kranen, verwarmings-ketels, douches, toiletten en kranen inde meest uiteenlopende stijlen, prijs-klassen en materialen. Ook Design@hal6, in samenwerkingmet de DAT-groep, is een must. DeDAT-groep is een groep van bedrijvendie onder meer exclusieve badka-mers, keukens, trappen, verlichtings-armaturen en open haarden aanbiedt. Bent u op zoek naar een huis of appar-tement, te koop of te huur? Wilt u eeneigendom verkopen of verhuren? Be-zoek dan zeker hal 4, de hal van deimmobiliënmakelaars en projectont-wikkelaars. In hal 4 vindt u eveneensde grootste immowebsites van Vlaan-deren, en tal van sleutel-op-de-deur-bedrijven. Hebt u vragen over subsi-dies en premies? Stel ze aan het minis-terie van Financiën, eveneens aanwe-zig in hal 4.

EPC en planadvies

Hal 5 wordt dit jaarhelemaal ingeno-men door een veer-tigtal exposantendie werden geselec-teerd door hetVlaams Energiea-

gentschap (VEA) enhet Centrum Duur-

zaam Bouwen (CeDu-Bo).

Vooraan de hal geven twee advi-seurs van CeDuBo planadvies. Ze be-kijken de plannen, ruwe schetsen offoto’s van de woning die u wilt bou-wen of verbouwen, en geven onderandere raad over alternatieve verwar-ming, isolatie, warmtepompen, hoog-rendementsglas, zonnepanelen, zon-neboilers en ventilatiesystemen. Na-dien krijgt u nog een lijst met advie-zen mee. Een sessie duurt ongeveer25 minuten en kost normaal 50 euro.Op BIS betaalt u slechts 30 euro, tweetoegangskaarten ter waarde van 16 eu-ro inbegrepen. U moet zich daarvoorwel vooraf inschrijven via de websitewww.bisbeurs.be. BIS is dit jaar eveneens de perfecte in-formatiebron voor wie vragen heeftover het EnergiePrestatieCertificaat.Dit certificaat, afgekort het EPC,wordt vanaf 1 november ingevoerdvoor de verkoop van woningen en ap-partementen. Bij verhuur wordt hetcertificaat verplicht vanaf 1 januari2009. Met vragen over dit certificaatkan u op BIS terecht bij het VEA,stand 502.

Energiebewustzijn

In de Energie!-hal worden twee pro-jecten uitgewerkt rond energiebe-wustzijn. De vzw Green zal ‘IsoLe-ren’. Aan de hand van twee schaalmo-dellen van een dak en een muur leg-gen studenten van het technisch- enberoepsonderwijs uit waarom goedisoleren zo belangrijk is. Er wordt ookeen quiz gehouden over energiever-bruik, en voor kinderen voorziet devzw Green in spelletjes en animatieover energie. Een tweede project gaat over energie-zuinige verlichting. Meters tonen uhet verschil in verbruik tussen klas-sieke verlichting, spaarverlichting enled-verlichting.

Nieuwe hal voor twintigste verjaardag

Focus openergiebesparingBIS bestaat dit jaartwintig jaar. In tweedecennia tijd is hetbouw- en immo-salon uitgegroeidtot de grootste enbelangrijkstebouwbeurs vanVlaanderen. In 1989telde BIS 250 deelne-mers op 18.000 m2. Dit jaarzijn er 410 exposanten, verspreidover 42.000 m2. Om haar verjaar-dag luister bij te zetten pakt debeurs, samen met het VlaamsEnergieagentschap en CeDuBo,uit met een extra hal, ‘Energie!’genaamd.

1 | Platdakvenster

Zonlicht brengen onder een platdak kon al met een klassieke koe-pel. Nu kan dat ook met een vlakvenster. Het platdakvenster vanVelux heeft een hoge isolatiewaar-de. De U-waarde van het geheel is1.4 W/m2K. Het platdakvensterbestaat uit een dubbele veilig-heidsbeglazing met daarover eenenkelwandig, sterk vuilafstotendafdekscherm. Het platdakvensteris verkrijgbaar in twee voorge-monteerde uitvoeringen. De elek-trische uitvoering kan worden ge-opend met een afstandbedieningzodat de ruimte onder het venstergemakkelijk kan worden verlucht.Het vast platdakvenster is bedoeldvoor een ruimte die enkel daglichtnodig heeft.

Velux, stand 1030 enInnovatieplatform 010-42.09.09www.velux.be

2 | Radiator alskunstwerk

Steeds vaker creëren ontwerpersradiatormodellen die veel weghebben van een kunstwerk. Zoook de Klobs, een radiator metdraaibare metalen druppels die isgepatenteerd door de designer Ka-rim Rashid. De radiator is verkrijg-baar met een hydraulische of elek-trische aanvoer en bestaat ook alshangmodel. Richtprijs: 5.250 euroexcl. btw.

Hellos, Innovatieplatform stand 8054-42.30.19www.hellos.be

3 | Hemel- enafvalwater

De site www.hoofdbovenwater.behelpt u het hoofd boven water tehouden in de wirwar van wettelij-ke verplichtingen inzake hemel-en afvalwater. De nieuwe websitebelooft een zeer gebruiksvriende-lijke wizard te zijn die de steden-bouwkundige verordening rondhemelwaterputten, infiltratievoor-zieningen en buffervoorzieningenvoor hemelwater omzet in eenonline-rekenmodule. Wanneer uuw specifieke projectgegevens in-vult, berekent de wizard de mini-maal vereiste productoplossingvoor de opslag, het hergebruik, deinfiltratie en het vertraagd afvoe-

ren van uw hemelwater. Aan deaangesloten leden van Febeo kan uvervolgens een prijsofferte vragen. Hoofdbovenwater.be is een initia-tief van een aantal leden van Fe-beo, een divisie van Febe, de Fede-ratie van de Betonindustrie, en isgratis.

Standummer op BIS: 10260473-92.62.96www.hoofdbovenwater.be

4 | Nieuwestormdakpan

Monier introduceert de Postel 20(20 tot 21,3 pannen/m2), een ei-gentijdse interpretatie van eenBelgische klassieker: de kerami-sche stormpan. De kop- en zijslui-tingen werden zodanig ontwor-pen dat water perfect wordt afge-voerd en extreme weeromstan-digheden zoals wind, sneeuw enregen probleemloos worden op-gevangen. De Postel 20-pannenwerden uitvoerig getest in de ei-gen wind- en regentunnel van Mo-nier en door onafhankelijke testla-bo’s. Ze hebben een productga-rantie van dertig jaar en daarbo-venop nog een vijftienjarigedaksysteemgarantie wanneer hetdak is afgewerkt met andere com-ponenten van Monier. Postel 20 is beschikbaar in driekleuren: rood natuur, rustiek endouble black®, met zwart aan debuitenzijde en donker aan de bin-nenzijde. Hierdoor krijgt het dak-vlak een egale zwarte kleur, ookop plaatsen waar de dakpannenop maat worden gezaagd, zoalsvoor een dakvenster.

Monier, stand 251053-72.96.72 www.monier.be

5 | Combinatiezonne-energie enpelletketel

De Oostenrijkse nummer één ophet gebied van pelletketels, Öko-FEN, lanceert op BIS de Multi-Ex-press, een combiboiler die zonne-energie combineert met een pel-letketel van ÖkoFEN. Het bijzon-dere aan deze combiboiler is datalle pompgroepen voor de ver-warmingskringen, de zonne-energie en de bufferladen al ge-monteerd en bekabeld zijn. DeMulti-Expressboiler wordt aan-sluitingsklaar geleverd en kan bij-gevolg bijzonder snel worden ge-monteerd. De boiler is verkrijgbaar met eeninhoud van 600 tot 1500 liter.Richtprijs vanaf 4.000 euro excl.btw.

Stroomop, stand 509056-72.36.30www.stroomop.be of www.pelletsheizung.com

6 | Nog beterisolerend

Eurowall, de bekende ultrasmallespouwisolatie van Recticel, heeftnu een asymmetrische bekledingvoor nog een betere isolatie en be-scherming. De nieuwe tand- engroefverbinding aan de vier zijdenzorgt ervoor dat de platen onder-ling perfect aansluiten, waardoorkoudebruggen kunnen wordenuitgesloten. Op de stand van Recticel kan uook terecht voor meer informatieover het Massief Passief Huis, datde isolatiefabrikant momenteelaan het bouwen is in samenwer-

king met Wienerberger. Aan debasis van het passiefhuisconceptligt een doorgedreven isolatie, eenluchtdichte afsluiting, een opti-male oriëntatie, aangepaste glas-partijen en een ventilatiesysteemmet warmterecuperatie. Via eenfotodagboek kan u de vooruit-gang van de werf volgen opwww.massiefpassief.be.

Recticel, Innovatieplatform 056-43.89.43www.eurowall.be

7 | Acht nieuwekleuren

Steenfabriek Vandersanden steltin zijn gamma handvormgevelste-nen acht nieuwe kleuren voor.Het Attitude-gamma wordt aange-vuld met Leto (donkergrijs) enQuartis (licht metaalgrijs). De Im-pulse-serie omvat nu ook de kleu-ren Cortona (grijs genuanceerdantraciet), Carbon (blauw met ge-nuanceerd zwartpaars) en SaoPaulo (bronsbruin genuanceerd).Het Nostalgie-gamma, een reeksverouderde gevelstenen, wordtaangevuld met Oud Blanckaert(zacht geelgrijs genuanceerd),Oud Halewijn (oranjerood metbeige) en Oud Hekelgem (Oranje-rood met wit). Wie voor 31 december 2008 zijngevelstenen aankoopt, krijgt eenkorting van 1 euro per vierkantemeter. Het maximum is 250 euro.

Vandersanden, stand 1358089-51.01.40www.vandersanden.be

8 | Terugverdiend na drie tot zes jaar

Dutry & Co presenteert traditiege-trouw enkele nieuwe speksteen-modellen van Tulikivi. ‘Een Tuli-kivi verdient u veel sneller terugdan andere milieuvriendelijke al-ternatieven zoals zonnepanelenof pelletssystemen’, zegt MichelDutry. ‘Vooral de prijs van stook-olie is enorm gestegen en zalwaarschijnlijk dit jaar nog de ma-gische grens van 10 euro per c/kWh overschrijden of 1 euro perliter bij de aankoop van minimaal2.000 liter. Ook aardgas is – bij eenjaarverbruik van 35.000 kWh – ge-stegen tot meer dan 6 euro per c/kWh. Volgens onze jaarlijkse

enquête bij tien leveranciers zijnde brandhoutprijzen daarentegenvrij stabiel onder de 3 euro per c/kW gebleven. Dat leverde eenprijs op van gemiddeld 63 europer kubieke meter voor geklovenen droog hardhout.’ De gedetail-leerde berekeningen vindt u terugop www.dutry.com/brandstof-fen. Wie overstapt van stookolienaar een Tulikivi-speksteenka-chel kan, nog steeds volgens Du-try, de kachel op drie tot vier jaartijd terugverdienen. Voor aardgasligt dat op vijf tot zes jaar. De te-rugverdientijd kan u zelf bereke-nen op www.dutry.com/terugver-dienen.

Dutry & Co, stand 221056-77.60.90www.dutry.com

Van gevelstenen en dakpannenin nieuwe kleuren over nieuweisolatiematerialen en verwar-mingssystemen tot verbeterdeventilatiesystemen. Elk jaarvallen er op BIS interessantenieuwigheden te ontdekken.Een greep uit het aanbod.

© Monier

© Dutry & Co

©hellos

© Ökofen

op BISNieuw

© Velux

2

1

5

4

6

8

7© Recitel

©Vandersanden

Page 3: BisDossier-2008.10

© koramic

© Renson

4 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Kluizenhof 27

9170 Sint-Gillis-Waas

Tel. 03 727 12 50

www.vetrabo-woningbouw.com

Uw bouwpartner uit het Waasland

het debiet van het ventilatiesys-teem volgt, en zo’n 75m3/h luchtwordt afgevoerd. Wanneer nadiende luchtvochtigheid normaliseert,verkleint de opening in de afvoer-mond en wordt er tot vijf keer min-der lucht afgevoerd. De bewe-gingsdetector opent op zijn beurtde klep zodra iemand een ruimtebetreedt, en realiseert hierdooreen maximaal debiet. Ongeveer 20minuten nadat de bewoner deruimte heeft verlaten, valt de klepweer in de minimumstand en ver-kleint het debiet. Zo wordt er dagin dag uit gecontroleerd geventi-leerd met een aanzienlijk lagerenergieverbruik.Naast een vraaggestuurde afvoerheeft het systeem een zelfregelen-de toevoer: een klep binnenin detoevoerroosters vlakt de winddrukaf en garandeert in de droge ruim-ten een constant toevoerdebiet(bijvoorbeeld 150 m3/h in de leef-ruimte), ongeacht of er veel of wei-nig wind is. Zonder deze zelfrege-lende klep kan bij harde wind eenzeer groot debiet worden aange-voerd (bijvoorbeeld 300m3/h),waardoor veel koude lucht bin-

nenkomt.Nog een voordeel van C+® is deeenvoud van het concept. De roos-ters van C+® zijn zelfregelend. Datbetekent dat de afmetingen voorafwerden berekend in functie vanhet juiste debiet. Als gebruikerkan u de roosters dus niet ontrege-len en ze ook niet dichtdraaien.

Renson, standen 1002 en 547 eninnovatieplatform 4 en 5056-62.71.11www.renson.be

10 | Nieuwe typesVande Moortel

Steenbakkerij Vande Moorteltoont zowel nieuwe kleiklinkersals nieuwe gevelstenen. De kleiklinkers uit de reeks Septi-ma zijn nu ook verkrijgbaar in eendikte van 7 centimeter (ca.215x52x70 mm). De kwaliteitenzijn dezelfde gebleven: een zeerlage wateropname, een zeer hogebuigsterkte en een zeer hoge slijt-weerstand. De klinkers zijn be-

schikbaar in negen verschillendetypes gaande van strak zwart totnatuurlijk verouderd roodbruin.Richtprijs: vanaf 31,30 euro/m2

excl. btw.Nieuw bij de bakstenen is Crea,een reeks bakstenen in een grootformaat (ca. 215x100x65 mm).Door het geringere aantalstuks/m2 wordt de verwerking vande steen een stukje budgetvrien-delijker. Deze steen wordt aange-boden in een zestal strakke, he-dendaagse kleuren.Richtprijs: vanaf 20,81 euro/m2

excl. btw.

Vande Moortel, Innovatieplatformen stand 1334055-33.55.66www.vandemoortel.be

11 | Systeem D met warmte-recuperatie

D&L Vochtbestrijding promoot opBIS het ventilatiesysteem D metwarmterecuperatie. Bij systeem Dgebeurt zowel de toevoer als de af-voer van lucht mechanisch, tel-kens via een elektrische ventilatoren een bijhorend kanalensysteem.Wanneer tussen die twee ventila-toren een warmtewisselaar zit,kan tot 90 procent van de warmtevan de afgevoerde lucht wordengebruikt om de koude buitenluchtop te warmen. Typisch voor het ventilatiesys-teem van D&L is dat de luchtkana-len in de chape liggen en slechts 6centimeter hoog zijn. Deze gerin-ge vloerdikte betekent ruimte-winst.

D&L, stand 506Gratis nummer 0800-09.94.63www.dlwoonhuisventilatie.be

12 | Nieuwthermostatischelement

Grohtherm Cosmopolitan maaktgebruik van een gloednieuw ther-mostatisch element dat in vergelij-king met de vorige versie vanGrohtherm tweemaal zo snel entweemaal zo nauwkeurig op ver-anderingen reageert. Zelfs plotse-linge temperatuurschommelingenin de watertoevoer zijn amper nogmerkbaar. De kraan is ook heelveilig. Doordat de warmwaterlei-ding die doorheen de thermostaatloopt volledig is omhuld met eenkoudwaterleiding, zal de ver-chroomde buitenzijde van de ther-mostaat nooit heet worden enwordt het risico op huidverbran-ding voorkomen. In de Grohtherm Cosmopolitan zitbovendien een spaarknop inge-bouwd die de hoeveelheid watertot 50 procent vermindert.

Grohe, stand 1162016-23.06.60 www.grohe.be

13 | Alle mogelijkemodellen

Olivia bestaat in alle mogelijkemodellen: als inbouwarmatuur(halve of volledige inbouw), alskantelbare of vaste downlight, alsplafondlicht, als wandlicht of alspendel. De plafondlichten zijn bo-vendien verkrijgbaar in verschei-dene vormen: met een, twee, drieof vier in lijn, in een driehoek of alseen vierkant. Een blauwe, witte of amberkleuri-ge led-lamp van 1 Watt geeft eenextra kleursfeer tussen beide bol-vormige delen. Andere kleuren

9 | Vraaggestuurdeenergiezuinigeventilatie

Renson staat op BIS met het venti-latiesysteem C+®. Systeem C+®combineert, net zoals het klassie-ke systeem C, een natuurlijke toe-voer van verse buitenlucht in dedroge ruimtes met een mechani-sche afvoer van verbruikte lucht inde vochtige ruimtes. C+® heeft bij-gevolg alle voordelen van een sys-teem C, zoals onder meer een goe-de luchtkwaliteit, weinig onder-houd, gebruiksvriendelijk, geengeluidsoverlast en geen gezond-heidsrisico’s. Dankzij de vraagge-stuurde afvoer en de zelfregelendetoevoer verbruikt C+® tot 32 pro-cent minder energie dan het klas-sieke systeem C. Voor een vraaggestuurde afvoerheeft Renson in de afvoermondeneen vochtdetector en/of een aan-wezigheidssensor ingebouwd.Wanneer bijvoorbeeld in de bad-kamer de luchtvochtigheid stijgt,zorgt de vochtdetector ervoor dat

NTAB

A

5dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

BEZOEK HET GROOTSTE KIJKDORPVAN HET LAND !

7 KIJKWONINGEN EN TOONZAAL

TE DEERLIJK, VERKAVELING ROELSKOUTERVRIJ TOEGANKELIJK

Alles naar wens woningen

INFO056 736 736

[email protected]

Liggingsplan en openingsuren ziewww.huyzentruyt.be

BTW BE 424.720.537 RPR Kortrijk

Bezoekonze stand

n°1248en win tot

€2000/maand!

i.s.m.Win for Life

zijn verkrijgbaar op aanvraag. De buitenbol is leverbaar in matwit, chroom, mat grijs of alumini-um satijn. De plafond- of wand-doos bestaat in mat wit, mat zwartof mat grijs. Richtprijs van 100 tot 1100 euroexcl. btw.

PSM lighting, stand 133809-374.19.51www.psmlightning.be

14 | Het beste vantwee werelden

Multipor staat voor isolerende pa-nelen met een isolatiewaarde dievergelijkbaar is met die van tradi-tionele isolatiematerialen. Hetverschil is dat het om een steen-achtig materiaal gaat, waardoorhet niet-brandbaar is en boven-dien ook vorm- en drukvast,dampdoorlatend en vezelvrij. Incombinatie met Ytong-blokkenkan voor een laagenergiewoningeen dunnere wandopbouw vol-staan. Zo isoleert een wand be-staande uit een Ytong-blok van 20centimeter dikte in combinatiemet Multiporpanelen van 8 centi-meter dikte even goed als eenYtong-blok van 36,5 centimeterdikte. Multipor kan eveneens wordengebruikt samen met Silka-ele-menten en -blokken. Het grotevoordeel van deze combinatie iseen slanke wand met een goedewarmteaccumulatie in de winteren een goede koelteaccumulatiein de zomer. Aangezien de ele-menten en blokken worden ver-lijmd, zitten er minder vocht envoegen in het bouwwerk.

Xella, stand 126403-250.47.00www.xella.be

15 | Met kliksysteem

We willen steeds sneller bouwenen we willen steeds lagere dakhel-lingen. Koramic stelt daarom opBIS de Alegra 8 voor, een pan metdiepe, sterk geprofileerde sluitin-gen die garant staan voor een vlot-te regen- en sneeuwwaterafvoer,ook bij dakhellingen vanaf 10°.Uniek is het geïntegreerd en snelte plaatsen bevestigingssysteem,StormFIX genaamd, waarmee deene pan zich vastklikt in de ande-re. Met twee StormFIX-schroef-klemmen kunnen acht Alegra 8-pannen worden bevestigd. De nieuwe Alegra 8 is de grootstepan uit het Koramic-gamma. Erzijn amper 8,7 van deze supergro-te kleidakpannen nodig om 1 m2

te bedekken. De nieuwe pan kanbijgevolg snel en goedkoper wor-den geplaatst. Dankzij een dek-

kende lengte van 40 centimeterzijn bovendien minder panlattennodig en moet er minder dakhoutworden geplaatst.

Koramic, stand 1274 056-24.96.38 www.koramic.com

16 | Tot 275 eurokorting

In ruil voor informatie over uwvoorkeur geeft Wienerberger opBIS een geschenkbon weg perproductgroep. De drie product-groepen zijn Terca&Desimpel-ge-velstenen, Terca-kleiklinkers enKoramic-kleidakpannen. Na een effectieve aankoop van deproducten geven de geschenk-bonnen recht op een korting van100 euro op gevelstenen en klei-

dakpannen en een korting van 75euro op kleiklinkers. Een bezoekaan de Wienerbergerstand kan udus in totaal 275 euro korting op-leveren.

Wienerberger, stand 1274056-24.96.16www.wienerberger.com

17 | Linie Sensa

X2O staat voor budgetvriendelij-ke badkameroplossingen. Op BISstelt X2O de nieuwe Linie SensaCollection voor. Deze collectietelt vier verschillende badkamer-meubelen met elk een specifiekekleur en uitstraling: Manon (witmet een sobere uitstraling), Aura(antracietgrijs met een strak de-sign), Mezzo (grijze eik met eenromantische uitstraling) en Kalis-ta (avontuurlijke donkere eik). Voor een maximum aan opberg-ruimte bestaan de onderbouw-kasten van de volledige collectie

uit twee of vier zelfsluitende la-den. De meubelen zijn verkrijgbaar ineen breedte van 60, 70, 80,120,140 en 160 centimeter. Ze passendus zowel in een kleine als eengrote badkamer. Elke onder-bouwkast kan worden gecombi-neerd met een wastafeltablet van1,8 centimeter of 8 centimeterdikte.

X2O, stand 1291 www.x2O.be

18 | Eenvoudigeombouw

Edelflam presenteert pelletbran-ders als vervanging van een ma-zoutbrander. Het unieke is dat debestaande cv-ketel kan wordenbehouden. Een eenvoudige, endus goedkope ombouw volstaat.De pelletbranders zijn al ver-krijgbaar vanaf 2.000 euro plusbtw.

©

©

© PSM lighting

9

11

12©Grohe

©D&L

15

13

©Edelflam ©X2O18

17

© Xella 14

10© Vande Moortel

Page 4: BisDossier-2008.10

6 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Tubizeubize (1480)Rue du Coeurcq, 96

van14u

tot 18u10 11 oktober

Kom u zelf vergewissen van van Woningen BLAVIERde kwaliteit van het werk

www.woningenblavier.be

*250Voor de volgende klanten*aanbod onder voorwaarden

GRATISBakstenen

20% extraIsolatie

GRATISDakpannen

Uitzonderlijke opening van onze nieuwe kijkwoningUitzonderlijke opening van onze nieuwe kijkwoning

Vlaams minister van Energie Hilde Crevits kijkt door groene bril

‘Tegen 2020 alleen nogenergiezuinige woningen’

Vlamingen isoleren steeds beter. Dat blijkt uit de stijgende verkoopvan dakisolatie en condenserende stookolie- en aardgasketels.Daartegenover staat wel dat een derde van alle woningen nog

steeds enkele beglazing heeft. ‘Tegen 2020 moeten de Vlaamse gezinnen 30 procent minder verbruiken’,

zegt Vlaams minister van Energie Hilde Crevits (CD&V).

NTAB

A

7dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

Meer info? 09/280.60.60 www.durabrik.be

WONINGBOUW – APPARTEMENTEN – RENOVATIE

9/280.6

OUW – A

MMMeer info? 09

WONINGBO

Bezoek ons op

bis te GENT

11/10 t.e.m 19/10

stand

1388

Ontdek onze projecten teOntdek onze projecten te WONDELGEM, MERELBEKE,WONDELGEM, MERELBEKE,

binnenkortbinnenkort EVERGEMEVERGEM

Afbeelding project te Wondelgem

©Marc Scheepers

Volgens het Verbond van deGlasindustrie is het aandeelhoogrendementsbeglazing

in het aandeel dubbele beglazingvan 62 procent in 2005 gestegennaar 85 procent in 2008. Hoogren-dementsglas is dus zo goed als destandaard geworden. Er wordt ook steeds beter geïso-leerd. Niet alleen de verkoop vanhet aantal vierkante meter dakiso-latie is sinds 2006 systematischgestegen. Op vraag van de klantworden er steeds dikkere isolatie-materialen als standaard in het as-sortiment aangeboden. Daarnaast gaat ook de verkoopvan condensatieketels in stijgendelijn. In 2005 waren slechts 28 pro-cent van de nieuwe aardgasketelscondensatieketels. Over de eersteacht maanden van 2008 bedroegdit aandeel al 61,7 procent. Ookhet marktaandeel condensatieke-tels op stookolie gaat erop vooruit:van minder dan 1 procent in 2006naar ongeveer 16 procent in 2008.

Energierenovatieprogramma

Tegenover deze positieve gelui-den staat dat een derde van de wo-ningen nog steeds enkele begla-zing heeft, dat bij een op de driewoningen dakisolatie ontbreekten dat ongeveer 800.000 huizennog steeds worden verwarmd meteen verwarmingsketel van twintigjaar of ouder. ‘In te veel woningenis de isolatie nog steeds belab-berd, met massale energieverspil-ling tot gevolg’, geeft Vlaams mi-nister van Openbare Werken,Energie, Leefmilieu en NatuurHilde Crevits toe. ‘Daarom werk-ten we het Energierenovatiepro-gramma 2020 uit. Een van dedoelstellingen daarvan is dat hetenergieverbruik bij gezinnen te-gen 2020 met 30 procent moetverminderen. Elk dak, of de zol-

Het Vlaams Energiea-gentschap heeft op BISstand 502 in hal 5. Ukrijgt er informatie overdakisolatie, alle mogelij-ke premies, de vervan-ging van een cv-ketel, deplaatsing van hoogren-dementsbeglazing enhet EPC. Elke dag om 15uur wordt in het audito-rium op de stand vanhet VEA een presentatiegegeven over de invoe-ring van het Energie-prestatiecertificaat.

VEA in hal 5

Op www.energiesparen.bekan u simulaties makenover de energiewinst die uonmiddellijk en op termijnrealiseert wanneer u eendak isoleert, ramen met en-kel glas vervangt of een ou-de verwarmingsketel ver-nieuwt. Daarbij wordt ookrekening gehouden met degebruikte brandstof.

Op deze website vindt ueveneens een overzicht vanalle premies die in een be-paalde gemeente van toe-passing zijn, met duidelijkeinformatie over de aan-vraagprocedure. Wie geen toegang tot het in-ternet heeft, kan elke werk-dag bellen naar het gratisnummer 1700.

Reken zelf online uw winst uit

’’‘Een investering indakisolatie is op twee jaartijd terugverdiend. Ouderemensen kunnen dus nietaanhalen dat het voor henzinloos is’

zen en dankzij de vele premies enbelastingvoordelen worden ener-giebesparende investeringen bij-zonder interessant en brengen zezelfs snel geld op.’‘Door een dakisolatie te plaatsenbespaart een gezin tot 850 europer jaar. Hoogrendementsbegla-zing leidt tot een besparing van400 euro per jaar, en met de ver-vanging van een verouderde ver-warmingsketel door een conden-satieketel bespaart een gezin jaar-lijks ongeveer 500 euro. Maar hetenergiezuiniger maken van eenwoning vergt van de eigenaar ui-teraard een investering. Zo kosteen dakisolatie voor een gemid-delde gezinswoning ongeveer2.000 euro, een condensatieketel4.000 euro en het vervangen vanenkel beglaasde ramen doorhoogrendementsglas 7.500 euro.Als financieel duwtje in de ruglanceerden we in februari 2008het Energierenovatiekrediet voordakisolatie, hoogrendementsbeg-lazing en een condensatieketel.Hiermee kunnen gezinnen huninvestering maandelijks aflossenmet het bedrag dat ze uitsparenop hun energiefactuur dankzij hetlagere verbruik.’‘In praktijk betekent het Energie-renovatiekrediet dat de aannemerna de voltooiing van de energiebe-

dervloer indien de zolderverdie-ping niet wordt gebruikt, zou ge-isoleerd moeten zijn met 15 tot 20centimeter minerale wol. Tegen2020 wil ik ook dat alle enkele be-glazing vervangen is door hoog-rendementsglas. In vergelijkingmet enkele beglazing verminderthoogrendementsglas het warmte-verlies doorheen de ramen met 80procent. Alle oude verwarmings-installaties zouden tegen dezestreefdatum moeten worden ver-vangen. Condensatieketels ver-bruiken 30 procent minder daneen verwarmingsketel van meerdan 20 jaar oud.’

Vorig jaar liet u bij 1.000 Vlaamsegezinnen peilen waarom eige-naars geen energiebesparendeinvesteringen doen. De financi-ele kost bleek een van de grootstehinderpalen te zijn. Zal de dalen-de koopkracht niet nog meermensen weerhouden om te in-vesteren in energiebesparing? Hilde Crevits: ‘Een woning zon-der dakisolatie, met enkele begla-zing en een verwarmingsketel van20 jaar of ouder, verbruikt al sneltot 30 procent meer brandstof daneen energiezuinige woning. Metde hoge energieprijzen betekentdat een meeruitgave van 500 europer jaar. Door de hoge energieprij-

sparende werken rechtstreeksdoor de kredietinstelling wordtbetaald, waarna de klant in maan-delijkse schijven terugbetaalt. Delijst van aannemers en installa-teurs die vertrouwd zijn met hetconcept Energierenovatiekredietstaan op www.energiesparen.been www.ikzoekeenvakman.be.’‘Voor de laagste inkomens is er depremie voor energiebesparendeinvesteringen. Die is bedoeld voorhen die geen belastingverminde-ring voor dakisolatie, superisole-rende beglazing of condensatie-ketel krijgen om de eenvoudige re-den dat ze geen of onvoldoendebelastingen betalen. Om deze fis-cale ongelijkheid weg te werkenvoorzie ik dit jaar 5 miljoen euro.De premie kan worden aange-vraagd bij het Vlaams Energiea-gentschap op www.energiespa-ren.be of op het telefoonnummer1700.’

Volgens hetzelfde onderzoek isook de leeftijd een drempel om teinvesteren. Hoe wilt u ouderemensen motiveren om alsnogdubbel glas of isolatie te plaat-sen? ‘Ouderen wonen meestal in deminst energiezuinige woningenen zien – globaal gesproken – optegen de investeringen. Nochtansis een investering in dakisolatie optwee jaar tijd terugverdiend. Zekunnen dus moeilijk aanhalen dathet voor hen de moeite niet meeris.’‘Om ouderen te overtuigen, zal ikdit najaar met de koepel van der-tig Vlaamse ouderenorganisatieseen specifieke samenwerking op-starten. De ouderenorganisatieszullen hun communicatiekanalenter beschikking stellen en eenenergieconsulent zal de ouderenvan kortbij adviseren en begelei-den.’

’’‘Door de hogeenergieprijzen en de vele premies enbelastingvoordelenbrengenenergiebesparendeinvesteringen snel geld op’

Page 5: BisDossier-2008.10

Energie besparen op BIS Immo

GENT - WILLEBROEK - AALST - HEIST-O/D-BERG

HASSELT - ZAVENTEM - OOSTENDE

VOCHTPROBLEMEN?

VENTILATIENIEUWBOUW EN BESTAANDE WONINGEN

GRATIS PRIJSOFFERTE

Wij werken enkel met eigen uitvoerders en hebben zetels in

Opstijgend vocht Condens

SPOUWISOLATIE

nieuw

STANDNR.

789STANDNR.

789

GRATIS

DIAGNOSE

0800 99 463

GRATIS

DIAGNOSE

0800 99 463

Wij garanderen u een effectieve en definitieve oplossing

Laat nu uw spouwmuur isoleren en bespaar!

Bezoek ons in de energiehal op standnr. 506

en win uw kijkwoning!

Zitten de stijgende energieprijzen u hoog? Geen nood. Dankzij de uitstekende isolerende eigenschappen en het duurzame karakter van de zendow ramen en deuren houdt u uw energiefactuur mooi onder controle. Boven-dien geniet u nog een extra voordeel: een aankoopkorting van 250 euro!

Surf naar www.stopmetgelddoorhetraamtegooien.been download de voordeelcheque t.w.v. € 250!

STIJGENDE ENERGIEPRIJZEN?

EN KRIJG L250!*

SURF NAAR

* Voorwaarden zie website

energy systems

BisbeursHal 5 stand 518

PV - Zonneboiler - WindWarmtepomp - Swim

Begoniastraat 14 - B-9810 EKE WWW.IZEN.BE - [email protected]

Tel: +32 9 221 41 79 - Fax: +32 9 245 04 08

Het huis dat je zoekt, staat op

AUTO IMMO TRAVEL JOB VARIA

��� ��� �� ���

8 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Page 6: BisDossier-2008.10

E lk object dat een temperatuur heeftdie hoger is dan het absolute nulpuntstraalt warmte uit die ‘gezien’ kan

worden door een infraroodcamera. Detechniek om de temperatuur die een voor-werp uitstraalt te meten, te registreren enop basis daarvan infraroodbeelden te ma-ken, wordt thermografie genoemd.

Infraroodcamera Een infraroodcamera ziet eruit als een digi-taal fototoestel. ‘Voor een nauwkeurige me-ting moeten drie parameters worden inge-steld’, vertelt Jeroen Lippens van IR Tech-nology. ‘Eerst wordt er een ‘span’ ingesteld.Als de temperatuur in een ruimte 21gradenCelsius bedraagt, stel ik de minimum tem-peratuur in op 17 graden Celsius en demaximumtemperatuur op 25 graden Celsi-us. Alles wat minder dan 17 graden Celsiusheeft, zal zwart gekleurd zijn. Alles bovende 25 graden Celsius kleurt rood of wit.Daartussen zitten – in de kleuren van de re-genboog – alle warmtegradaties. Mocht er

in het beeld te veel zwart zijn gekleurd, danzit ik in een verkeerd meetbereik en moetde temperatuur worden bijgesteld.’ ‘Een tweede parameter is de emissiegraadvan een materiaal. Hoe hoger deze waarde,hoe meer straling het materiaal absorbeerten weer uitstraalt en hoe nauwkeuriger kanworden gemeten. Beton en hout hebbeneen emissiefactor van 0,95. Dat betekentdat ze zo goed als alle energie die ze in zichhebben, weer uitstralen. Geoxideerd staalheeft een e-factor van 0,90, gepolierd staalvan 0,10.’ ‘De derde parameter is de ‘gereflecteerdetemperatuur’. Als in de omgeving van hetobject een warmtebron of een koudebronstaat, moet de ‘T-reflec’ worden ingesteld,zodat de warmte- of koudebron de metingniet beïnvloeden.’

BouwgebrekenMet thermografie maakt het niet uit of ietsin beweging is, kwetsbaar is of op een ge-vaarlijke of onbereikbare plaats zit. Een

thermografische meting kan namelijk ge-beuren zonder het materiaal fysiek aan teraken. Al enkele jaren worden met thermo-grafie elektrische installaties gecontro-leerd, maar steeds meer wordt de technolo-gie ook gebruikt om bij de start van een re-novatie of bij de oplevering van een nieuw-bouw verborgen bouwgebreken op tesporen. Zo kan worden nagegaan of er in dewanden en het dak al dan niet energielek-ken en koudebruggen zitten en of de isola-tie wel vakkundig is geplaatst. Met een in-fraroodcamera kan eveneens schimmelge-vaar of vochtinfiltratie worden geregis-treerd. Ook is het mogelijk om bij eenverstopte afvoer of een lek in de vloerver-warming de leidingen te lokaliseren en vastte leggen op foto. Daardoor is maar een mi-nimum aan breekwerk nodig en wordendure reparatiekosten vermeden.

KostprijsDe kostprijs voor een thermografische ana-lyse van een woning begint vanaf 400 euro,exclusief btw en transportkosten. Daarvoorkrijgt u, afhankelijk van de grootte van hetproject, een rapport waarin de infrarood-beelden zijn afgedrukt, de emissie, reflec-tie, atmosferische temperatuur en relatievevochtigheid zijn gespecificeerd, en de ther-mograaf de gebreken die hij heeft vastge-steld rapporteert en becommentarieert. ‘Wanneer u na het onderzoek beslist omuw huis te isoleren, bespaart u elk jaar, af-

hankelijk van de grootte en de staat van hetgebouw, 100 tot 400 euro brandstof. Het on-derzoek is dus op korte termijn snel terug-verdiend’, stelt Jeroen Lippens. Meer info bij Jeroen Lippens op 0485-37.24.66

of [email protected]

Thermografiemaakt

energieverlieszichtbaar

Een infraroodcamera spoort alle warmtelekken in het huis op. © Foto’s IR Technology

De lekken vertonen naargelang hunwarmtegradaties alle kleuren van deregenboog.

NTAB

A

9dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

Het Meesterschap van Dewaele:hoogwaardige houtskeletbouw met een verfijnde afwerking

IN HET HART VAN DUURZAAM BOUWENDesselgemknokstraat 100, 8540 Deerlijk - T. 00 32 56 77 89 11 - F. 00 32 56 77 56 32

Dankzij een jarenlange ervaring in energiezuinige houtskeletbouwen het gebruik van moderne technologieën, draagt Dewaele bij totduurzaam bouwen. Kom gerust zelf inspiratie opdoen in één vanonze kijkwoningen: zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur of opafspraak.

Voor meer informatie, surf naar: www.dewaele.be

Bezoek onze kijkwoning

[email protected]

T 09 222 10 45

Polderdreef 1319840 De Pinte

De Pinte

Slecht aangebrachte isolatie en koudebruggen leidentot warmteverlies. Omdat die oorzaken meestal methet blote oog niet te zien zijn, is er nu het thermogra-fisch onderzoek. Met een infraroodcamera kunnenverborgen bouwgebreken zoals warmtelekken wor-den gevisualiseerd en opgelost.

Page 7: BisDossier-2008.10

Leg altijd een deksel op uw kookpan. Koken zonder deksel verbruikt tot driemaal meer energie dan koken metdeksel. © Blum

Kokens Kook in zo weinig mogelijk wa-ter. Hoe meer water er moet wor-den opgewarmd, hoe meer ener-gie u verbruikt.s Leg altijd een deksel op uwkookpan. Koken zonder dekselverbruikt tot driemaal meer ener-gie dan koken met deksel. s U bespaart al snel vijftien pro-cent aan energiekosten als dekookpot is aangepast aan degrootte van de kookplaat. Bij eengaskookplaat mogen de vlam-men niet onder de kookpan uit-komen.s Elektrische kookplaten blijvennog een tijdje nawarmen. Scha-kel ze uit even vóór het einde vande bereidingstijd en benut derestwarmte.s Elektrisch koken is twee- totdriemaal duurder dan koken opgas. Elektrische kookplaten ver-eisen daarenboven potten enpannen met een extra dikke bo-dem, en hoe dikker de bodem,hoe meer energie er nodig is omde pot of pan op te warmen. Kiestu toch voor een elektrisch kook-fornuis, koop er dan een met in-ductie. s Open tijdens de bereiding deoven niet te lang en niet te dik-wijls. s Een microgolfoven verbruiktongeveer de helft minder energiedan een klassieke oven, behalvevoor grote hoeveelheden. s Wilt u in een microgolfovengrote hoeveelheden voedsel op-warmen, spreid het voedsel danuit in een platte schotel. De gol-ven dringen zo gemakkelijkerdoor tot de kern, waardoor deverwarmingstijd verkort. Het-zelfde geldt voor het ontdooienvan diepvriesproducten. Een plat

pak is sneller ontdooid dan eenkubus. s Zet geen metalen pannen ofaluminium schoteltjes in deoven. Metaal weerkaatst de gol-ven, waardoor de bereidingstijdlanger wordt. s Gasbranders moeten regelma-tig worden schoongemaakt. Alsde gaatjes verstopt zijn, geeft devlam veel minder warmte af.s Als uw oven is uitgerust meteen pyrolytische reiniging, zetdie dan niet op na iedere kook-beurt. Moet de oven worden ge-reinigd, doe dat dan vlak nadat uhem hebt gebruikt. De oven heeftdan nog een hoge temperatuur.s Afzuigkappen zuigen ook war-me lucht uit de keuken. Laat zeniet langer aanstaan dan nodig isen zet ze niet altijd op hun maxi-male capaciteit. Reinig of ver-vang regelmatig de filters. Vetlaat minder lucht door en ver-mindert het rendement van de af-zuigkap. s Warm de oven alleen voor alsdat echt moet. Warmeluchtovensmoeten bijvoorbeeld alleen wor-den voorverwarmd voor rosbiefen fijn gebak. Schakel de oven al-tijd enkele minuten voor het ein-de van de bak- of braadtijd uit. Dewarmte in de oven kan u benut-ten om de borden te verwarmen.

De afwass Afwassen met de handen is nietzuiniger dan met de vaatwasma-chine. Zeker niet als u telkens an-der water neemt voor te spoelen,af te wassen en na te spoelen. s Zet de vaatwasmachine pas aanals ze helemaal vol is. Leer dusgoed stapelen. Hoe meer u in demachine krijgt, hoe minder snel

u ze moet inschakelen.s Hoe hoger de watertempera-tuur, hoe meer energie de vaat-wasmachine gebruikt. Tegen-woordig bestaan er vaatwasma-chines die de temperatuur zelfbepalen, afhankelijk van hoe vuilde vaat is. s Borden onder de warmwater-kraan afspoelen vooraleer u ze inde vaatwasmachine zet is verspil-ling van water en stroom. Verwij-der alleen de etensresten. s Gebruik af en toe een ontkalk-ingsproduct. Dat vermindert hetenergieverbruik en verlengt delevensduur van uw vaatwasser.

Koelen en vriezens Alle grote huishoudapparatendragen een energielabel zodat uweet hoeveel energie het appa-raat verbruikt. Een apparaat meteen A-label is in zijn klasse hetenergiezuinigst. Toestellen meteen G-label zijn het minst zuinig.Koel- en vriesapparaten hebbenbinnen de A-klasse nog twee ex-tra zuinige klassen: A+ en A++.Een koelkast met A+ is minstens25 procent zuiniger dan een koel-kast met een gewoon A-label. HetA++-label is minstens 45 procentzuiniger. s Diepvriezers bestaan in tweetypes: het verticale kastmodel en

het horizontale koffermodel. Eenkoffermodel verbruikt gemid-deld 15 procent minder dan eenkastmodel.s Koelkasten zonder vriesruimtezijn zuiniger dan combitoestel-len. s Een veel te grote koelkast ofdiepvriezer kopen is een verspil-ling van geld en van energie. Eenhalflege koelkast of diepvriezerverbruikt per liter inhoud even-veel of zelfs iets meer energie daneen goed gevuld exemplaar. Re-ken voor een koelkast op een in-houd van ongeveer 100 liter vooruzelf en 50 liter voor ieder andergezinslid. Als u de diepvriezer ge-bruikt voor een beperkte voor-raad, volstaat een inhoud van 50tot 80 liter per gezinslid. Als u tij-dens de zomer grote hoeveelhe-den groeten invriest, of bij eenboer grote hoeveelheden vleeskoopt, reken dan op een inhoudvan 100 tot 130 liter per gezinslid. s Open de koelkast zo kort moge-lijk en zet er geen warme voe-dingswaren in. Ook een diepvrie-zer haat warme eetwaren. Laateetwaren die u wil invriezeneerst goed afkoelen in de koel-kast. In de winter kan u ze eersteen tijdje buiten zetten.s Conserven in de koelkast bewa-ren heeft geen zin. Ze blijvendaardoor niet langer vers. Hetkost echter wel geld om ze koel te

houden, en – aangezien ze kou-der zijn – kost het meer energieom ze op te warmen. s Ingevroren producten wordenontdooid in de koelkast. Zo hel-pen ze de koelkast koelen. s Een vrieskast met veel sterrenverbruikt meer energie dan eenmet minder sterren. Hoe meersterren, hoe lager de temperatuuren hoe langer de producten goedblijven, maar hoe hoger het ener-gieverbruik. s Een diepvries ontdooit u hetbest bij vriesweer. Leg de diepge-vroren producten zeer dicht bijelkaar in de vrieskou en dek zegoed af. Ondertussen zet u kom-men met heet water in de diep-vriezer, om het ontdooien te ver-snellen. Maak de diepvries zosnel mogelijk ijsvrij, droog debinnenwanden af en zet het toe-stel opnieuw aan. Kort daaropkan u alles opnieuw in de diep-vries steken. s Zet de koelkast en de diepvrie-zer op een koele plaats, niet tedicht bij een radiator of een for-nuis, en ook niet in het zonlicht.In een omgeving van 15 gradenCelsius verbruikt een koelkasteen kwart minder dan in een om-geving van 20 graden Celsius.s Hou uw diepvriezer op orde. Zovindt u alles snel terug en blijfthet deksel of de deur minder langopen.

Energiebesparen?Begin in de keuken

10 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

NTAB

A

11dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

TALL

IEU

& T

ALL

IEU

- w

ww

.tnt.b

e

Koninginnelaan 2-3 | 9031 Drongen | tel 09 216 16 11 | www.bostoen.be | [email protected]

���� ������ �

������������ ���

���� �� ��

� �� ��� �� ��

� �� ��� � ��

���������������

��������������

��������������

TALL

IEU

& T

ALL

IEU

- w

ww

.tnt.b

e

�� � ��������� �� ������ ���� �� ������� �� �� ������!����������

��" #������ !�� ���� ������ ��������� ��!���� �������

�� $

�� $

����� ����� ��� ��� ��������

����� ����� ��� ��� ��������

!�������"� �

������#�$%%��

�$%

�� ��������� !�� ������!� ������ #��� �%��& !�� �� #�� ����������

��� �� ���� ���� #�� ������� '(� !��!��� �� '�������� �����������

)���������� ��!�� ������ ���� #���������� ����������*�����*� �������

+ ���� ���������� #��� �����

����� ����� ��� ��� ��������

������#�$%%��

% "���

&����"����� "���

GRATISWAARDEBON

BIS-BEURS PROMOTIE**vraag naar de actievoorwaarden

ter waarde van

6050 [incl. btw]

voor keuken, extra sanitair,...*

BEZOEK ONS OP STAND 1071

Inderdaad, bij BIK woningen vindt u vanaf nu compleet afgewerktenieuwbouwwoningen aan een betaalbare prijs. Speciaal voor u hebbenwe 7 doordachte woningconcepten oppapier gezet. Loop even binnen op de BIS-beurs, stand 1250. We ontvouwen er graagonze slimme plannen.

VooroorVo mee m r info zo zie:ie

wwwwwwwww..bbiikk.bbee

bij BIK woningoninge

Bouwen voor€125.000*?Wij geven het uop een briefje!

Nergens in huis staan er zoveel elektrischetoestellen als in de keuken. Een fornuis eneen afzuigkap gebruikt u iedere dag en dekoelkast en diepvriezer zijn zelfs constant inwerking. Redenen genoeg dus om in de keu-ken verstandiger om te gaan met energie.

De keuken is de meest energieverslindende ruimte van een huis. Kleine aanpassingen doen uw energiefactuur dalen. © Franke

Page 8: BisDossier-2008.10

In en rond het huis Immo

engels

RAMEN EN DEURENSINCE 1945

Comfort en design. Veilig en

robuust. Superisolerend voor

geluid en warmte. Onder-

houdsvriendelijk.

Engels ramen en deuren zijn

uniek, en beschikbaar in de

fijnste houtsoorten, stevige

PVC of hightech aluminium.

In alle kleuren of warm hout-

design.

aluminium

PVC

hout

Gentse Steenweg 1369160 Lokeren

Tel. 09 348 49 51Fax 09 348 08 79

[email protected]

Stand 1123

mtm

.be

VERWARMING SANITAIR

ELEKTRICITEIT DOMOTICA

Installeer zelfen bespaar 50%

www.brainbox.be

Voor gratis documentatie of gratis bestekBRAINBOX - Houyoux 1 - 5340 Gesves

Tel: 083/67.78.40 - Fax: 083/67.80.62 - [email protected]

Eenvoudige energiebesparing...Deze massieve speksteenkachel spaart enorm veel brandhout en ook het milieu (geenbroeikaseffect, toprendement en < 0,1 % CO). U kan probleemloos dennenhout ofpopulier stoken ! Eenvoudig in gebruik: 1 tot 4 uur stoken levert 12 tot 24 uur warmteop. Daaraan herken je een echte speksteenkachel !Bereken online de terugverdientijd van je Tulikivi : 3 jaar, 5 jaar,7 jaar,...?**De infrarode stralingswarmte is gezond en droogt de lucht nietuit. Het binnenhuis-klimaat is heerlijk... en geen koude voetenmeer!Meer dan 60 basismodellen van klassiek tot modern, ook metbakovens en maatwerk. Vraag naar onze promotiemodellen !

** Voor meer informatie, een toonzaal in uw buurt en een gratis brochure :

� Surf op internet : www.8047.dutry.info� Tel : 056 77 60 90 Fax : 056 77 42 94� TULIKIVI Belgium: Jagershoek 10 - 8570 Vichte

Bouwpartner met eco-label van hetVlaams Instituut voor Bio-Ecologisch

Bouwen en Wonen* Vraag het wedstrijd-formulier op een Circuit of Tulikivi Avond . Wedstrijd zonder aankoopverplichting.V

UM

80

47

win een reisnaar Finland *

Opendeurdagen op zaterdag 25 en zondag 26 oktober

12 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Page 9: BisDossier-2008.10

In en rond het huis Immo

In onze beter geïsoleerde en luchtdichte woningen is

natuurlijke luchtcirculatie niet meer vanzelfsprekend.

VENTILATIE = goede binnenluchtcirculatie,

energieverantwoord en een beperkt risico op

condensatie en schimmelvorming.

VENTILEREN EEN MUST!!

D&L Woonhuisventilatie biedt voor zowel nieuwbouw als

bestaande woning een oplossing op maat.

D&L WOONHUISVENTILATIE

GRATIS

OFFERTE

0800 99 463GRATIS

OFFERTE

0800 99 463

- Zuivere lucht is van levensbelang

- Veilig ventileren = een vak apart

Bezoek ons in de energiehalop standnr. 506 en win uw kijkwoning

Bezoek ons in de energiehalop standnr. 506 en win uw kijkwoning all-vac technology nv

Bergensesteenweg 4941600 St.Pieters-Leeuw

Tel. 02 356 97 77 - Fax 02 361 32 51e-mail: [email protected]: www.all-vac.be

Hoort u iets?Onze centrale reinigingssystemen verwijderen stof (inclusief micro-stof) zonder slede,noch stofzak,noch snoer. Het volstaat een fl exibele slang via ventielen in de muur te klikken,waar een ingebouwd netwerk van buizen het stof afvoert naar een reservoir in de kelder of garage. Dankzij hun krachtige motor,met fi lterloze,onderhoudsvrijestofscheiding,garanderen onze systemen een onberispelijke netheid in een mum van tijd.

BIS 258

... Spitstechnologie in Centrale stofzuigsystemen

Centrale stofzuigsystemen...Centrale stofzuigsystemen...een geruisloos, onmisbaareen geruisloos, onmisbaarhygiënisch comforthygiënisch comfort

Het huis dat je zoekt, staat op

AUTO IMMO TRAVEL JOB VARIA

��� ��� �� ���

Het huis dat je zoekt, staat op

AUTO IMMO TRAVEL JOB VARIA

��� ��� �� ���

Huizen uit alle hoeken van het land,één adres: Spotter.be

NTAB

A

13dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

Page 10: BisDossier-2008.10

1. Wat is het EPC? Het EnergiePrestatieCertificaatkomt er na een Europese richtlijnom de energieprestaties van ge-bouwen te verbeteren. Vergelijk hetmet een productlabel. Het EPCgeeft kandidaat-kopers en kandi-daat-huurders informatie over hoe-veel energie een welbepaalde wo-ning of een welbepaald apparte-ment verbruikt. Dit energiever-bruik zal een invloed hebben op de(huur)prijs. Van een woning of eenappartement met een gunstig EPCweet u dat uw energiefactuur niethoog zal zijn. Eigenaars worden ophun beurt aangemoedigd om dewoning die ze willen verkopen ofverhuren energiezuinig te maken.Met een gunstig EPC hebben zijeen grotere kans dat hun woningvlotter zal worden verkocht of ver-huurd.

2. Welke woningen moeten eenEPC hebben? Het EPC is verplicht voor alle wo-ningen, appartementen, studio’s,vakantiewoningen en sociale wo-ningen die worden verkocht of ver-huurd. Voor collectieve woonge-bouwen zoals studentenkamers ofgemeenschapshuizen met een ge-meenschappelijke keuken of bad-kamer moet voor het volledige ge-bouw één EPC worden opgemaakt.Voor woningen en appartementendie al verhuurd zijn vóór 1 januari2009 moet pas een EPC worden op-gemaakt als er een nieuwe huurderintrekt.

3. Wat staat er in het EPC? In de eerste plaats de algemene ge-gevens over de woning zoals hetcertificaatnummer, het adres, debestemming, de type woning eneventueel een foto. Daaronderstaat een kengetal, bijvoorbeeld380. Dit kengetal is de energiescorevan de woning, uitgedrukt inkWh/m2. De score gaat van 0 tot700. Hoe hoger het getal, hoe min-der energiezuinig de woning is. Deenergiescore wordt ook weergege-ven op een kleurenbalk net onderhet kengetal. Recente woningenzijn meestal goed geïsoleerd en lig-gen in de energiezuinige groenezone. Oude huizen met bijvoor-beeld enkel glas liggen in de rodezone. Op het EPC staan voorts degegevens en de handtekening vande energiedeskundige en het ener-gieverlies van het gebouw en deverwarming genoteerd. De om-schrijvingen gaan van zeer laagover laag tot gemiddeld, hoog enzeer hoog. Daarnaast geeft het EPCkort een aantal energiebesparendeadviezen weer rond de isolatie, deverwarming, de productie vanwarm water en de koeling. De ad-viezen zijn louter sensibiliserend.U bent dus niet verplicht ze uit tevoeren.

4. Bij wie moet de verkoper ofverhuurder het EPC aanvragen? Bij een erkende energiedeskundigetype A. Een overzicht van de des-kundigen die een EPC mogen uit-reiken vindt u op de websitewww.energiesparen.be, onder derubriek verkopen en verhuren.

5. Wat doet de energiedeskundi-ge? Eerst inspecteert hij de woning zo-als het dak, de muren, de vloer, deramen, de deuren, de gebruikteisolatiematerialen en de verwar-mingsinstallatie. Alle gegevensstopt hij vervolgens in een speciaalsoftwareprogramma zodat hij deenergiescore kan berekenen en hetEPC kan opmaken. Hij ondertekenthet EPC en overhandigt het aan deeigenaar van de woning.

6. Kan ik mijn huis toch verko-pen als ik geen EPC heb?Ja. Maar als u geen EPC hebt, kan uvan het Vlaams Energieagentschap(VEA) wel een boete krijgen.

7. Wie krijgt het EPC bij verhuuren bij verkoop? Bij verkoop van een woning krijgtde nieuwe eigenaar het origineleEPC. Vanaf begin 2009 zal in de no-tariële akte daarover een specialeclausule worden opgenomen. Bijverhuur krijgt de huurder een ko-pie van het EPC, dus niet het origi-nele rapport.

8. Wat kost een EPC? De overheid heeft geen vaste prijsopgelegd. De kostprijs hangt on-der meer af van de grootte en decomplexiteit van de woning, deverplaatsingsduur van de energie-deskundige en het feit of u plan-nen en facturen kan voorleggen.Raadpleeg twee of drie deskundi-gen, en vergelijk hun prijs. Rekenvoor het opnemen van de gege-vens ongeveer 2 tot 3 uur, afhanke-lijk van de grootte van de woning.Het invoeren van de gegevens inde software vergt ongeveer 45 mi-nuten. Voor de voorbereiding endossierafhandeling wordt uitge-

gaan van 1 tot 1.5 uur. Dat brengtde gemiddelde duur voor de op-maak van een EPC op ongeveereen halve dag.

9. Welke documenten moet ikklaarleggen wanneer de energie-deskundige het EPC komt opma-ken?Hoe meer documenten er klaarlig-gen, hoe gemakkelijker de energie-deskundige het EPC kan opmakenen hoe minder u moet betalen. Deenergiescore zal bovendien correc-ter zijn. Nuttige documenten zijnhet standaardlastenboek, de subsi-dieaanvragen voor de Vlaamseoverheid, de technische documen-tatie van de verwarmingsinstalla-

ties, de plannen, de werfverslagen,de foto’s in chronologische volgor-de die werden genomen tijdens hetbouwproces, de originele facturenvan een geregistreerd aannemer ende originele facturen van de bouw-materialen en de verwarmingsin-stallaties.

10. Kan ik de kostprijs van hetEPC aftrekken van mijn belastin-gen? Neen.

11 Hoe lang is het EPC geldig? Tien jaar, ook als het gebouw op-nieuw wordt verkocht of verhuurd.Na die tien jaar moet u bij verhuuralleen een nieuw EPC laten opma-ken als er een nieuwe huurderkomt. Als u inmiddels de woningenergiezuiniger hebt gemaakt, ishet als verhuurder of verkoper inte-ressant om een nieuw EPC te latenopmaken. De woning krijgt daneen betere score en ligt daardoorbeter in de markt.

Het EnergiePrestatieCertificaat in vraag en antwoord

Als de woning energiezuiniger is gemaakt, is het als verhuurder ofverkoper interessant een nieuw EPC te laten opmaken.

Een goed geïsoleerde woning krijgt een betere score op het EnergiePrestatieCertificaat en ligt daardoor beter in de markt. © Foto’s Violette Goethals.

Iedereen die binnenkort een huis wil verkopen of verhuren heeft een EnergiePrestatie-Certificaat (EPC) nodig. Voor de verkoop van woningen en appartementen wordt het

EPC verplicht vanaf 1 november 2008, voor verhuur vanaf 1 januari 2009.

14 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

* Excl. verzendings- en verpakkingskosten ( 5,5). Geen extra kosten indien afhaling op de beurs en mits u voldoet aan de beschreven voorwaarden.

Meer dan 400 pagina’s objectieve en up-to-date informatie

over het volledige (ver)bouwproces

Kom naar de BIS-beurs en vraag uw

GRATIS* (VER)BOUWGIDS

1. Breng een kopie van één van onderstaande documenten mee van maximum 1 jaar oud voor een (ver)bouwproject in België: • een bouwaanvraag of -vergunning

• of een plan of voorontwerp op naam

• of een koopcontract van een bestaande woning of

bouwgrond in België• of een woonkredietaanvraag

2. Vul onze enquête in (5 min.) op www.verstandigbouwen.beof www.livios.be: u ontvangt een persoonlijke code, die u meeneemt naar de beurs. Indien u niet over internet beschikt, kan u deze enquête eveneens op de beurs invullen.

3. En kom met deze documenten naar de BIS-beurs,in de FOYER - aan de vuurtoren.

U ontvangt dan GRATIS* de gids “Verstandig Bouwen en Renoveren”

Wat moet ik doen?

Bedrijfsstraat 10 - 3500 Hasselt - Tel. 011/600 999 - Fax 011/ 600 990 - [email protected] - www.verstandigbouwen.be

BIS-beurs:

van 11 t.e.m.19 okt.

in Flanders Expo

Gent

NTAB

A

15dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

BETAALBARE KWALITEIT - voor elk budgetBouw een lage energie woning met T.Palm en verbruik minder dan 800 m³

aardgas per jaar voor de verwarming.Bezoek ons

in hal 1

stand 1328

T.palm-Elbo nv

Oudenaardsesteenweg 281

9420 Erpe-Mere

053.82 56 00

www.tpalm.be

- Isolatie+/- K30 en E-peil +/- E60

- Ventilatiesysteem D met warmterecuperatie

- Verregaande luchtdichtheid van het verwarmde volume

s Vanaf 1november 2008 verplicht bij de verkoop van woningen, apparte-menten, studio’s, studentenkamers…s Vanaf 1januari 2009 verplicht bij de verhuur van woningen, appartemen-ten, studio’s, studentenkamers… s Vermeldt hoe energiezuinig een gebouw is.s Wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A. De lijst met des-kundigen vindt u op www.energiesparen.be.s Wordt aan de koper overhandigd, de huurder krijgt een kopie.s Blijft tien jaar geldig.

Meer informatie over het EPC krijgt u op BIS op de stand van hetVlaams Energie Agentschap (VEA) in hal 5.

Het EPC samengevat

Page 11: BisDossier-2008.10

West-Vlaanderen

swww.danneels.be050/471010

Laatste 5 exclusieve villapercelen, voor alleenbouw, opp. van 515m² tot 965m², zonder bouwverplichting.

Mater (Oudenaarde)

Zie ook www.spotter.be

www.danneels.be050/471010

Nog slechts 2 villaloten voor alleenbouw, zonder bouwverplichting, opp. van 556 en 1379m², vlotte verbinding Gent cen-trum

Sint-Amandsberg

Zie ook www.spotter.be

Oost-Vlaanderen

s

0476/55.14.08

Grote Markt 7: luxe app met 2 slks en groot terras, schitterend uitzicht. Nog slechts 2 te koop. Bis standnr 1221.

Sint-Niklaas

Zie ook www.spotter.be

0476/55.14.08

Sint-Niklaas, Stationsplein: laatste pent-house 150m² + 170 m² terrassen: arch. Jo Crepain.Bis standnr 1221.

Sint-Niklaas

Zie ook www.spotter.be

0476/55.14.08

Woonpark “Biezenhof”Brusselsesteenweg 75:zeer ruime instapklare appartementen met 2 of 3 slks. Mooie terrassen, onder-grondse garages.Bezoek ons kijkapp op zat en zon ts 14h en 17h.Bis standnr 1221.

Wetteren

Zie ook www.spotter.be

VlaamsBrabant &Brussel

s

Mechelen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€205.000 - vernieuwd woonhuis in Groot-Begijnhof. Rustig en gezellig straatje op 37m² met koer van 3m². Woonruimte + TV-kamer (tv-kamer op verd), ing kkn, koer 3m², badk, 2 slpks. Recent vernieuwd. Zr gde st. Gde afw. Gezellige inr. Tot vloeropp: 90m² + koer 3m².

Hever-Schiplaken

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€275.000 - prachtig gel landhuis op 9 are 89 ca - zr rustig en resid gel op einde van doodlopende straat met prachtig vergezicht op agrarisch gebied. Op 5min van oprit E19 en op 10min van Mechelen. Alles gelijkvloers: liv, ing kkn, gar, bureel, 2 slpks, zolderk (via schuifl adder). Bwjr: 1976.

Keerbergen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€365.000 - Rustig en resid gel op mooi perceel van 18 are met zuidertuin en zuiderterras. Omvat: wijnkelder en bergkelder - ruime liv met oh, keuken, ruime dubbele garage, 2 badks, 4 slpks. Bwjr:1965. Voorzien van dubbel glas.

Keerbergen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€385.000 - mooi perceel 22 are. West geor. Liv met inbouwhaard, voll ing kkn, bureel, 3 mgl 4 slpks, badk. Perfecte staat van onderhoud. Recent vernieuwde dakbe-dekking en PVC ramen met dubbel glas. Bwjr: 1960. Tot vloeropp: 220m².

Mechelen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€465.000 - ruim heren-huis m. mooie tuin & gar op 4a12ca met privacy – zuidgeor - langs mooie laan op ring rond Meche-len. Op wandelafstand v. centrum en treinstation. Ruime kelders, bur.-prak-tijkruimte, liv 50m2 , ing kkn + eeth, badk, 5 ruime slpks, ruime zolder, gar. Zr

gde st. Zon inr. Bwjr: 1964. Tot vloeropp: 284m2 + gar + kelders + zolder.

Haacht-Tildonk

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€480.000 - op 52 are met prachtige tuin en wei. Op 12min van Leuven en op 10min van Kampenhout-sas. Liv 44m², recente voll ing kkn met eeth, dubbele garage, bureelhoek op nachthal, 3 slpks, recente bad-douchek. Perfecte staat - instapklaar. Zonnige inr. Bwjr: 1986. Tot vloeropp: 240m².

Keerbergen aan golf

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€680.000 - villa palend a. golf – Zr rustig en resid gel op 14a75ca met mooie tuin. Liv + eetpl 62m2 met inbouwh, ing kkn, dubb gar, 3 zr ruime slpks (35m2 - 32m2 - 22m2 - met mgl opsplitsen in 4 slpks), dressing, badk, bergzolder. Bwjr: 1978 - zr gde st v. onderhoud. Tot vloeropp: 320m2.

Keerbergen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€1.080.000 - luxe villa met openluchtzwembad. Zr rustig en resid met prachtige tuin 20 are. Liv met inbouwh, voll ing kkn met eeth, dub gar, bureelh, 5 slpks, hobby-speelk, 2 bad- of doucheks, poolhouse met douche en hobbyr. Luxe afw. Bwjr: 1999. Instapklaar.

Mechelen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

Hogere prijsklasse - prachtig historisch gebouw - thans in gebruik als kan-toorruimte en geschikt vr diverse doeleinden (winkelruimte, hotel-restau-rant, …). Centraal op ring rond Mechelen vlakbij treinstation Nekkerspoel. Omvat: in totaal ca 1.100m2 bruikbare vloeropp + ruime kelders (thans ca 700m2 afgewerkt en in gebruik). Prachtige authentieke afwerking.

Keerbergen

www.schoeters.be - 015/52 80 20

zie www.spotter.be

€680.000 - ruime standingvolle villa – Vrij rustig vlakbij centrum. Prachtige tuin 14 are 71 ca. Zuid-west geor. Liv 60m2 met oh + veranda 25m2, zr ruime voll ing kkn met eeth, 3 gar, bureel-praktijk 27m2, 4 ruime slpks, badk + douche, dakterras. Zr gde en duurzame afw. Perfecte st.

Woningen in de kijker Immo

16 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Houd uw energiefactuur onder controle. Behaal het maximale rendement. Respecteer het milieu en geniet jarenlang van behaaglijke warmte. Het kan allemaal met dit kwaliteitsvolle Viessmann product.

Speel mee en maak kans op dit product mét service en installatie ter waarde van € 5.000.

Wat moet je doen om te winnen?

Bezoek de stand van Spotter.be (standnr. 428) op BIS

of surf naar www.spotter.be, vul je gegevens in en beantwoord de wedstrijdvraag.

Deelnemen kan tot 20 oktober 2008.

WIN een Viessmann condensatieketelter waarde van € 5.000*

Page 12: BisDossier-2008.10

‘Daarmee zit de Vlaamsewoningbouwactiviteit ophetzelfde niveau als vorig

jaar’, licht de directeur-generaalvan de Vlaamse Confederatie MarcDillen toe. ‘Het aantal steden-bouwkundige vergunningen ligtwel lager dan in 2005 en 2006.Maar dat waren ook uitzonderlijketopjaren.’De Vlaamse woningbouw doet hetna de recordjaren 2005 en 2006kalmer aan, maar stabiliseert opeen relatief hoog niveau. In verge-lijking met de eerste vijf maanden

van 2007 ging het aantal vergun-ningen voor nieuwe huizen er ditjaar zelfs licht op vooruit (met 4,4procent). De markt van de nieuwbouwap-partementen heeft het moeilijker.In 2008 is er opnieuw een kleineachteruitgang (tot nu toe met 2,5procent). Specifiek voor Oost- en West-Vlaanderen – de belangrijkste re-gio voor BIS – valt vooral de dalingvan de nieuwbouwappartementenop. Deze daalden in 2007 tegen-over 2006 met 26 procent. ‘Sinds het uitbreken van de kre-dietcrisis een jaar geleden is hetvoor de banken, maar ook voorconsumenten moeilijker gewor-den om aan geld te geraken’, ver-klaart Marc Dillen de cijfers. ‘Hetwordt dus moeilijker om een wo-ning te financieren terwijl tegelij-kertijd ook het consumentenver-trouwen is afgenomen. Bovendien

zijn de banken bezig aan een slagom de spaarder, die gelokt wordtmet hogere rentes op zijn spaarre-kening. Alle signalen wijzen er opdat de banken deze oorlog willenfinancieren door de interesten opde hypothecaire kredieten op tetrekken.’Voor 2008 voorspelt Marc Dillendat de woningbouw in België erlicht op vooruit zou kunnen gaan.‘De verliezen tegenover de topja-ren 2005 en 2006 zouden relatiefbeperkt kunnen blijven. In deWest-Europese landen wordenvoor de woningbouw in 2008 eenveel grotere achteruitgang ver-wacht: maar liefst met 23 procenttegenover 2005. Dit teleurstellendcijfer is in belangrijke mate het ge-volg van de ineenstorting van deSpaanse woningbouwmarkt, diemet 55 procent is gedaald. Ook inIerland krijgt de woningbouw mo-menteel zware klappen.’

Meer vergunningen uitgereikt voor huizen dan voor appartementen

Bouw houdt standin onzekere tijden

Evolutie vergunningen in Vlaanderen

Bouwvergunningen flats en huizen in Vlaanderen

Tijdens de eerste vijf maandenvan 2008 heeft de Vlaamsewoningbouw goed stand ge-houden. Voor huizen en flatswerden in totaal ongeveer15.300 stedenbouwkundigevergunningen toegekend.

NTAB

A

17dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

www.entro.be

OPENDEURDAGnieuwe kijkwoning Burst

zaterdag 11 & zaterdag 18 oktober van 14u00 tot 18u00Akkerstraat 2, Burst

5 tabelletjes met cijfers per provincie

Page 13: BisDossier-2008.10

18 dossier BIS Vrijdag 10 oktober 2008

Danilith Delmulle

Waregemseweg 146

9790 Wortegem-Petegem

Tel. 056 69 42 00 • Fax 056 69 42 49

[email protected]

ANDERE GRONDEN EN WOONPROJECTEN TE KOOPsurf naar www.danilith.com

Geniet van onze

speciale voorwaarden

Elk excuus is goed

om een Danilith-woning

te bekijken.

11 - 19 oktober 2008 • STAND 1264

www.ab.be

Bepaalde warmtepompen ge-bruiken tussen de 40 en 60procent minder energie dan

gas- of mazoutgestookte ketels.Daarnaast stoten ze ruim 2,5 keerminder C02 uit dan een gasverwar-ming en 3,5 keer minder dan eenverwarming met stookolie. Dezewarmtepompen zijn zoveel zuini-ger en milieuvriendelijk omdat ze75 procent van de warmte uit denatuur halen. De resterende 25procent komt via het elektriciteits-net. Anders dan een elektrischeverwarming – die voor 1kW warm-te 1 kW elektriciteit nodig heeft –kan een warmtepomp een winst-factor van 4 op 1 halen. Of andersgezegd: 1 kW elektriciteit kan tot 4kW warmte leveren. Zelfs de besteklassieke verwarmingsketel, zoalseen condensatieketel, haalt‘slechts’ een rendement van ietsmeer dan 1.

Drie bronnen Een warmtepomp onttrekt warmteuit de buitenlucht (door die aan tezuigen), uit water (door het op tepompen en daarna weer af te voe-ren) of uit de aardbodem (via eenhorizontaal leidingnetwerk of viaverticale boringen in de grond).Vervolgens zet een compressor inde warmtepomp deze warmte omnaar een hogere temperatuur omer, bijvoorbeeld door middel vanvloerverwarming, een woning meete verwarmen. Eventueel kan dewarmtepomp ook water verwar-men of een woning koelen en ver-luchten. Hoe hoger de temperatuur van debron, hoe meer winst een warmte-pomp oplevert. Het energiever-bruik van een warmtepomp is im-mers rechtstreeks afhankelijk vanhet temperatuurverschil tussen dewarmtebron en het systeem dat de

warmte afgeeft.‘Het grondwater heeft een vrijwelconstante temperatuur van 10 tot 14graden Celsius, waardoor het ren-dement van de warmtepomp hoogen stabiel is’, verduidelijkt OlivierVanopstal, sales director van Mit-subishi Electric. ‘Het probleem isechter dat niet iedereen over vol-doende grondwater beschikt en ie-dereen de toelating moet aanvra-gen om het te mogen putten.’

Water en luchtGrondwater hoeft niet noodzake-lijk afkomstig te zijn van een vijver,maar kan ook een ondergrondse,natuurlijke waterlaag zijn. ‘Om dewaterpomp rendabel te houden,mag de waterlaag tot vijftien meterdiep liggen’, vertelt Paul De Groote,technisch directeur van Vaillant.‘Als de grondwaterlaag dieper ligt,moet de warmtepomp te veel elek-triciteit verbruiken om het water opte pompen en terug af te voeren.’ Ook vanaf vijf tot zeven meter on-der de grond heerst er een relatiefstabiele temperatuur van 10 tot 14graden Celsius. Zelfs als het vriest,blijft de temperatuur vanaf diediepte zo goed als stabiel. Syste-men die de warmte uit de grond ha-len, werken met een verticale ofeen horizontale grondwarmtewis-selaar. Bij een verticale grond-warmtewisselaar worden aardson-des tot 100 meter diep in de grondgebracht. Bij een horizontalewarmtecollector wordt op eendiepte van 0,6 tot 1,5 meter een net-werk van buizen in de bodem ge-graven. Een horizontaal netwerk isgoedkoper, maar vergt een groteregrondoppervlakte: voor een door-snee woning tussen de 200 en 500vierkante meter. Het moet boven-dien een open grondoppervlaktezijn, dus zonder bomen of bebou-

wing erop. Een lucht/waterwarmtepomp ont-trekt de warmte aan de buiten-lucht. ‘Lucht is de gemakkelijkstbruikbare bron’, vertelt OlivierVanopstal. ‘Lucht is overal aanwe-zig en altijd beschikbaar. Eenlucht/waterwarmtepomp is daar-enboven zeer gemakkelijk te instal-leren. Er moet enkel een buitentoe-stel worden geplaatst. Dure borin-gen of sonderingen hoeven niet ener is weinig plaats voor nodig. Omeen ruimte van 200 tot 250 vierkan-te meter te verwarmen, volstaat eenbuitengroep van 1,5 x 1 x 1 meter.’ ‘De buitenlucht heeft echter weleen sterk wisselende temperatuur,waardoor het rendement van eenwarmtepomp met buitenlucht alswarmtebron sterk varieert gedu-rende het seizoen’, benadrukt PaulDe Groote. ‘Deze warmtepompwordt dan ook vaak gecombineerdmet een hulpverwarmingssys-teem, zoals een condensatieketel,dat in werking treedt wanneer dewarmtepomp niet voldoendewarmte kan leveren.’ Mitsubishi Electric biedt als oplos-sing voor dit probleem een lucht/lucht- of lucht/waterwarmtepompdie tot een buitentemperatuur van-15 graden Celsius geen vermogenverliest. Warmtepompen zijn het meest ge-schikt voor woningen met een lagewarmtebehoefte, zoals woningendie goed zijn geïsoleerd. Hoe klei-ner de warmtebehoefte, hoe com-

pacter de installatie en hoe kleinerde investeringskost. Ook vloerverwarming is een plus-punt. De temperatuur in een vloer-verwarmingsinstallatie (38 gradenCelsius) is immers lager dan detemperatuur die radiatoren meest-al nodig hebben. Voor de vloerver-warming moet de warmtepompdus minder extra verwarmen waar-door ze een hoger rendementheeft.

SpecialistenwerkBelangrijk daarbij is een juiste be-paling van het noodzakelijke ver-mogen van de warmtepomp, wanteen warmtepomp moet precies dewarmte geven die nodig is. Nietmeer en niet minder. ‘Nogal watmensen zijn geneigd om een beetjereserve in te calculeren en dus eenhoger vermogen te nemen dan no-dig is’, zegt Paul De Groote. ‘Dooreen te hoog vermogen gaat dewarmtepomp meer pendelen tus-sen aan en uit, wat niet goed is voorde compressor. Een warmtepompzal een beter rendement geven enminder vlug verslijten als hij conti-nu in werking is. Het is dan ook be-langrijk dat de exacte warmtebe-hoefte vooraf wordt berekend dooreen gespecialiseerde installateur.’

Mitsubishi Electric op 050-40.48.48en www.warmtepomp.be

Vaillant op 02-334.93.00 enwww.vaillant.be

Warmtepompen hot op de energiemarktWarmtepompen zijn aan een steile opmarsbezig. ‘De twee belangrijkste redenen daar-voor zijn de milieuvriendelijkheid en zui-nigheid’, zeggen Paul De Groote van Vail-lant en Olivier Vanopstal van MitsubishiElectric.

Warmtepompen zijn heel wat zuiniger en milieuvriendelijker dan gas- of mazoutgestookte ketels. © Vaillant

NTAB

A

19dossier BISVrijdag 10 oktober 2008

BIS Beurs:van 11 t.e.m.19 okt. in Flanders Expo Gent

Meer dan 400 pagina’s objectieve en up-to-date informatie over het

volledige (ver)bouwproces (van ruwbouw tot tuinafwerking,...). Af te

halen op de stand van Verstandig Bouwen (aan de vuurtoren in de foyer).

voor dé onmisbare

BOUWGIDS voor(ver)bouwers tijdens de BIS-beurs

Naam + voornaam:

Postcode + gemeente:

Datum: Handtekening:

[email protected]

www.verstandigbouwen.be

NU

€15€ 29

Warmtepompen zijn het meest geschikt voor goed geïsoleerde woningen. Hoe kleiner de warmtebehoefte, hoe compacter deinstallatie en hoe kleiner de investeringskost. © Mitsubishi Electric

BIS vindt plaats van zaterdag11 tot zondag 19 oktober inFlanders Expo: hallen 1 tot enmet 7Openingsuren:zaterdag 11/10: 13u – 23u(NACHT VAN BIS vanaf 19 u)zondag 12/10: 10 u – 19 u maandag 13/10 totdonderdag 16/10: 13 u – 19 u vrijdag 17/10: 13 u – 21 u zaterdag 18/10: 13 u – 19 uzondag 19/10: 10 u – 19 uToegangsprijs:volwassenen: 8 euro,kinderen tot 16 jaar gratis(indien vergezeld van ouders)Bezoekersinfo: 09-241.92.11Website: www.bisbeurs.be E-mail: [email protected]

BIS praktisch

© bis

Samenstelling en redactie:Violette GoethalsWerkten mee: Florian Vande Walle, Nadine De VogelaereVerantwoordelijke uitgever:Peter VandermeerschA. Gossetlaan 281702 Groot-Bijgaarden

Colofon