Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

32
Pauline Krikke feliciteert Stichting Binnenstadsmanagement Binnenstad toont nieuw gezicht Nieuw elan in Arnhemse binnenstad SDHA garandeert 20% omzetstijging Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstad Nummer 1, september 2010 Omdat elke onderneming, elke (winkel)straat in onze Arnhemse binnenstad de moeite waard is. Omdat wij denken dat het altijd beter kan. Omdat samenwerken écht loont. Daarom Arnhem! hét Binnenstadmagazine voor, door en van ondernemers. Het blad, dat uw winkel, horecabedrijf of dienstverlening tot één gezamenlijk product verbindt: de binnenstad van Arnhem! Hét Binnenstadmagazine

description

Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Nummer 1, September 2010

Transcript of Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

Page 1: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

Pauline Krikke feliciteert Stichting Binnenstadsmanagement Binnenstad toont nieuw gezichtNieuw elan in Arnhemse binnenstadSDHA garandeert 20% omzetstijging

Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstadNummer 1, september 2010

Omdat elke onderneming, elke (winkel)straat in onze Arnhemse binnenstad de moeite waard is.

Omdat wij denken dat het altijd beter kan. Omdat samenwerken écht loont. Daarom Arnhem!

hét Binnenstadmagazine voor, door en van ondernemers. Het blad, dat uw winkel, horecabedrijf

of dienstverlening tot één gezamenlijk product verbindt: de binnenstad van Arnhem!

Hét Binnenstadmagazine

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:07 Pagina 1

Page 2: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

HET GROOTSTE THEATER VAN NEDERLANDDe ene keer een enthousiast meezingend publiek bij Marco Borsato. Dan weer een volle bak bij André Rieu.

En tijdens de wedstrijden van de Davis Cup kunt u er als toeschouwer zelfs een tennisbal horen vallen.

Het GelreDome mag er dan misschien uitzien als een voetbalstadion, het is zo veel meer dan dat. We kunnen

het voor u inrichten als concertpodium, muziektheater, sporttoneel, maar natuurlijk ook als bühne voor

bedrijfsfeesten. U heeft de keuze uit diverse uitgekiende inrichtingsconcepten voor 8 tot 34.000 bezoekers.

Bovendien is de akoestiek uitstekend en is de sfeer dankzij het lichtdichte dak altijd intiem.

Van een megashow van U2 tot het Hema Helden Festijn: het GelreDome kan elk evenement aan.

Reserveren voor het grootste theater van Nederland?

Bel voor een afspraak naar 026-8807888, mail naar [email protected] of kijk op www.gelredome.nl.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:07 Pagina 2

Page 3: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

3Arnhem! magazine

Voorwoord 3

Nieuwe binnenstadcampagne 4

Column Han Overkamp 6

Berichten uit de binnenstad 6

Oplossing Gele Rijdersplein 8

Verticaal groen in Stegengebied 10

Koninklijke Horeca Nederland 12

Bijenkorf Arnhem 14

Binnenstadmonitor 15

Nieuw elan in de binnenstad 16

Transferium Gelredome 18

Colofon 18

Binnenstadsborrel 19

Musiskwartier 21

Derde ster KVO 22

Ondernemersfonds Arnhem 24

Servicepunt Detailhandel & Horeca 27

Modekwartier 28

Velperpoort District 29

Evenementen 30

Inhoud

Geachte lezer,

Hier is het dan, het eerste exemplaar van hetBinnenstadmagazine. Een nieuw magazine voor

en over de binnenstad van Arnhem. Ik feliciteer de Stichting Binnenstadmanagement Arnhem van harte met dit mooie product. Ik vind het een eer om het voorwoord te mogen schrijven voor dezeeerste editie. Als burgemeester van Arnhem ben ik trots op onze binnenstad, het succesvolle economisch hart van onze stad. Wist u dat de binnenstad bijna één vijfde deel van de Arnhemsewerkgelegenheid voor haar rekening neemt?

Herinnert u zich de woorden uit het juryrapport voor Beste Binnen-stad nog? Er stond: “Arnhem is een complete stad met een knusseuitstraling: groot en kleinschalig”. Mooier kan ik het niet zeggen. De jury complimenteerde Arnhem met de uitstekende samenwerkingtussen ondernemers, gemeente en andere organisaties. De titel BesteBinnenstad gold maar twee jaar. Maar die samenwerking staat nogsteeds. Dit Magazine getuigt daarvan en zorgt er bovendien voor datdie samenwerking in stand blijft en verder kan worden verdiept.

Het magazine biedt ruimte aan een breed scala van organisaties diebelangen hebben in de binnenstad. Ook ondernemers buiten het centrum worden niet vergeten. Ik noem als voorbeeld ModekwartierKlarendal, Hommelseweg en Steenstraat. Deze verbreding van dedoelgroep vind ik een belangrijke meerwaarde van dit magazine.

Het gemeentebestuur werkt er samen met ondernemers hard aan omde aantrekkelijkheid van de binnenstad verder te vergroten. Het meestewerk wordt door ondernemers zelf gedaan, dat moet gezegd worden.Maar de gemeente creëert, waar mogelijk, de goede randvoorwaarden.

De binnenstad leeft. Ondernemers en hun bezoekers zijn daarvoor vanongekend belang. Al met al genoeg reden voor een eigen magazine.Een magazine met veel informatie over zaken die belangrijk zijn voorondernemers. Maar ook een magazine met leuke tips en nieuwtjes.

Ik wens u heel veel lees- en kijkplezier.

Pauline Krikke,Burgemeester

Voorwoord

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:08 Pagina 3

Page 4: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

4 Arnhem! magazine

Herkenbaarheid en herhaling zijn voor u als ondernemer sleutelbegrip-pen als het gaat om uw reclame-uitingen. Aan uw huisstijl herkent deconsument u en uw producten. In de meeste gevallen wordt deze door-gevoerd in uw brochure, op de verpakking, op uw website en wellichtop uw producten. Uw huisstijl draagt eraan bij, dat u de volgende keermeteen wordt herkend. Iets dergelijks doet SBA met ons gezamenlijkeproduct: de binnenstad. Sinds kort is onze binnenstadcampagne op onderdelen vernieuwd. Dat is ook voor u interessant.

Deze binnenstadcampagne maakt deel uit van het bredere ‘citymarke-ting’ concept, waarmee de aantrekkelijkheid en het karakteristieke vande stad regionaal, landelijk en zelfs internationaal onder de aandachtworden gebracht. Arnhem profileert zich anno 2010 als ‘groen’ en ‘creatief’. Met onze parken, het groen zelfs in ons winkelgebied en metde titel ‘Groenste stad van Europa’ is dat een sterk imago. ‘Creatief’verwijst naar het grote aanbod aan musea en de vele uitingen op hetgebied van mode en design. De binnenstad is een speciaal stukje Arnhem, dat daarom ook op een bijzondere manier naar buiten ge-

bracht mag worden. We richten ons daarbij vooral op alle facetten vanwinkelen/shoppen, uitgaan en cultuur in het winkel- en uitgaansgebied.

Nieuw logo: Binnenstad ArnhemDe periode ‘Arnhem, Beste Binnenstad 2007-2009’ is voorbij. Alleen al daarom een nieuw logo: ‘Binnenstad Arnhem’. De in perspectief ge-plaatste letters nodigen als het ware al uit om het winkelgebied binnente gaan. Maar er is meer: onze totale lay-out is op onderdelen subtiel

HERKENBAAR IN TALLOZE VARIATIES

Nieuwe Binnenstadcampagne: net even anders

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:09 Pagina 4

Page 5: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

5Arnhem! magazine

gewijzigd: kleurrijk, rijkelijk gebruik makend van beeld en altijd herken-baar door de drie basiskleuren: twee tinten blauw en oranje. Steeds ‘ondertekend’ met ‘Binnenstad Arnhem’ als dé signature van ons gezamenlijke product. Daarnaast hebt u waarschijnlijk al gezien, dat we de ‘made in [Arnhem]’ campagne ook nu voortzetten. De kreet ‘Arnhemse meisjes’ is echter komen te vervallen. Ook is er een evidentonderscheid tussen het hoofdbeeld als blikvanger en de begeleidendesubbeelden. Variatie in tekstkleur (zwart, wit, grijstinten) hoort tot demogelijkheden en er wordt ‘gespeeld’ met de grootte van de witte infobalk. Waar alleen beeld de boodschap kan overbrengen, zijn toe-voegingen zelfs storend. De kunst van het weglaten dus.

Niet alleen op binnenstadarnhem.nlWij zijn met onze nieuwe lay-out al gestart. SBA gebruikt de nieuwevormgeving in al haar uitingen: neemt u eens een kijkje op de nieuwewebsite binnenstadarnhem.nl. De kenmerkende kleurstellingen vormensamen met het gebruik van foto’s, filmpjes, illustraties en korte duide-lijke teksten het format. De uitstraling blijft daarbij rustig en overzich-

telijk, net als de ‘look en feel’ van dit magazine bijvoorbeeld. En mis-schien herinnert u zich onze uitnodiging voor onze SBA ondernemers-borrel of heeft u onze advertentie in de bijlage van De Gelderlandernog op het netvlies staan.

Voor elke onderneming toepasbaarHet gebruik is echter niet alleen aan SBA voorbehouden; integendeel.Juist omdat alle ondernemingen het gezamenlijke product ‘binnenstad’vormen, is gebruik maken van (delen van) een zelfde format bijzondereffectief om traffic naar het winkelgebied te genereren. Door de nagenoeg eindeloze variatiemogelijkheden is het gevaar van een te grote uniformiteit tussen u en uw collega-ondernemers niet aanwezig. De voorbeelden op deze pagina’s lichten alvast een tipje van de sluier op.

Wilt u het logo, de kleurnummers en meer gebruiken? Een telefoontje naar SBA is voldoende: 026-4458223

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:09 Pagina 5

Page 6: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

6 Arnhem! magazine

[ NIEUW GEZICHT BINNENSTAD ]

Samenwerking loont

Diverse belangenorga-nisaties in de binnen-stad zie ik voor eendeel op identiekewijze communicerennaar dezelfde doel-groep. Namelijk, u alsondernemer van deArnhemse binnenstad.Weliswaar vanuit

ieders specifieke invalshoek, maar toch; het eco-nomische belang van ons centrum dekt toch minof meer het spectrum waarbinnen elke organisa-tie communiceert. Waarom dan niet één blad,vroeg ik mij af. Dat is voor u als lezer prettiger enbovendien -niet onbelangrijk- kostenbesparend.Gelukkig stonden alle huidig partners (CCA,KHN, SDHA, Musiskwartier en gemeente) enthousiast tegenover mijn voorstel zo’n geza-menlijke publicatie uit te geven. Zo enthousiastzelfs, dat de gemeente het gebied Steenstraat/Hommelseweg en Klarendal bij het project wildebetrekken. Eén communicatiemiddel namensalle organisaties gericht op ondernemers in debinnenstad en directe omgeving.

Het resultaatZie hier Arnhem! Hét Binnenstadsmagazine.Inmiddels ligt er een mooi en modern vormgegevenmagazine voor u. De eerste paar nummers zal hetSBA volledig onder eigen regie produceren. Eenflinke klus, waarvan de druppels nog op mijn rugstaan. Maar alles is verlopen volgens plan. Volgenskenners kunnen we trots zijn op het resultaat.

Partners in de binnenstad verbindenDe functie, het doel en de vormgeving staan. Dat was een kwestie van bedenken en uitvoeren.Voor mij is echter nog belangrijker hóe we dit heb-ben bereikt. Het feit dat het magazine tot stand isgekomen door de belangrijkste partners in de bin-nenstad te verbinden, is voor mij een bewijs dat ermeer mogelijkheden zijn voor samenwerking.

‘Binnenstadshuis’Wat ik maar zeggen wil, is dat nauwe samenwerkingkan leiden tot hele mooie resultaten. Wat mij betreft is het magazine een goede start voornieuwe gezamenlijke projecten zoals het ‘Binnen-stadshuis’. Alle genoemde belangenorganisaties,met behoud van eigen identiteit, verenigd onderéén paraplu met één gemeenschappelijk doel enboodschap.

Han Overkamp,Binnenstadsmanager

Grootwinkelbedrijven bundelen krachten

Begin dit jaar is de stichting GWA (Groot Winkelbedrijf Arnhem) opgericht. Dit samenwerkingsverband is voortgekomenuit de voormalige lokale kring van de RNDArnhem, omdat de grootwinkelbedrijven inArnhem Centrum het belangrijk vinden dathun belangen behartigd blijven worden. Be-langrijke speerpunten van het GWA zijn deverdere verruiming van de zondagsopenstel-ling (bijvoorbeeld openstelling op 2e Paas-dag, 2e Pinksterdag en Hemelvaartsdag) eneen goede bereikbaarheid van de binnen-stad. Het GWA is voorstander van een verruiming van de winkelsluitingswet, waar-door iedere winkelier zelf mag bepalen opzondag open te gaan. Door verruiming vande openingstijden zal - zo verwacht hetGWA - de regiofunctie in kracht toenemen.Het GWA-bestuur wordt gevormd door SuusBrands van Albert Heijn, Christel Holwegvan de Bijenkorf, Gerrit Everts van V&D enJeroen Mertens van de Media Markt.

In het zonnetje: AED-hulpverlener Mick VisserSBA zet AED-hulpverlener Mick Visser hiergraag even in het zonnetje. Mick heeft hetlaatste half jaar namelijk snel en adequaat opgetreden in maar liefst acht gevallen vanacuut hartfalen. Meestal was hij als eerste terplaatse. Hij woont dan ook in de binnenstad,maar dat is niet de enige reden: om zo snelmogelijk ter plaatse te zijn, staat hij ook inverbinding met de alarmering door brandweeren politie. Kortom, Mick is gewoon bijzonderbetrokken bij het optimaal functioneren vandeze acute hulpverlening. Momenteel brengthij bijvoorbeeld met eigen onderzoek in kaart,hoe op dergelijke voorvallen van de eerstemelding tot de afhandeling gereageerd is. Ookde omstandigheden ter plekke worden doorhem in beeld gebracht. Daarnaast werkt Micksamen met SBA aan een upgrade van de AEDkasten. Zo zullen hierin onder andere goedherkenbare hesjes worden geplaatst, zodat terplekke duidelijk is wie de regie heeft bij een in-cident. Mick volgt een medische opleiding enwerkt als stagiair bij Alysis.

Zaterdagavond 18 september: eerste editie‘Avond vol Kunst’

Zodra op zaterdag 18 september de winkelsgesloten zijn, openen musea, expositieruim-tes, galeries en kunstwinkels in de binnenstadvan Arnhem (19.00 – 23.00 uur) hun deuren.Hiermee krijgt de binnenstad op de 18dehaar eerste ‘Avond vol Kunst’; een avond diein een sfeervolle ambiance toegang biedt totde beeldende kunst die Arnhem rijk is. Vanaf19.00 uur zullen meer dan twintig locaties inde binnenstad geopend zijn en hun passievoor de beeldende kunst tonen.

Het Stegengebied zal het epicentrum zijn van deze eerste ‘Avond vol Kunst’. Van een tour door het Historisch Museumtot een ontmoeting met de kunstenaarszelf. Buitenkunst op het Eiland belooft een bijzondere belevenis te worden. In deBentickstraat is het edelsmid Alexander vanden Hoven die zijn bezoekers die avond eenkijkje in de keuken laat nemen. Ook in hetModekwartier Klarendal zullen verschillendewinkels geopend zijn. Kijken begint al in deHommelstraat, waar het Arnhems KeramiekAtelier gevestigd is. Genieten van een hapje,drankje en live kunst kan tenslotte in diverseculturele hotspots.

Voor ‘Avond vol Kunst’ zoekt SBA samenmet de deelnemers voor elke editie één prominent kunstwerk van een Arnhemsekunstenaar uit om dit tijdens het evenementin de openbare ruimte een prominente plek

Berichten uit de binnenstad

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:09 Pagina 6

Page 7: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

7Arnhem! magazine

te geven. Op 18 september staat het kunst-werk ‘Blue Ripple’ van de zojuist aan ArtEZafgestudeerde Andy ten Broeke als blikvan-ger centraal op het Eiland. Een dynamischkunstwerk, dat door zijn vorm en bewegingwel heel passend geïdentificeerd kan wor-den met de dynamiek van de binnenstad enSBA. De avond wordt om 22.00 uur beslo-ten met een ‘culturele afterparty’ in Dudok.

Nieuwe Zwanenroutegids

Arnhem kent als culturele hoofdstad vanhet Oosten veel plekken waar kunst en design te vinden zijn. Twee jaar geleden zijndeze plekken gebundeld in een Zwanenrou-tegids; een overzicht van en een route langsArnhemse kunst en design. Wethouder Michiel van Wessem zal bij de opening vande ‘Avond vol Kunst’ om 19.00 uur de aller-nieuwste editie vande Zwanenroutegidsin ontvangst nemen.De gids is bij elk vande 27 in de routeopgenomen loca-ties verkrijgbaar;daarnaast ook verkrijgbaar bijSBA, VVV, biblio-theek etc.

Vernieuwd: www.binnenstadarnhem.nlDe virtuele presentatie van de binnenstadverzorgt SBA onder andere met de ver-nieuwde site binnenstadarnhem.nl. Dé web-site van de binnenstad is volledig nieuwvormgegeven en sluit aan bij de ‘made in[Arnhem] campagne’. Het belangrijkste ver-schil begint al met de homepage. Er is eenduidelijk onderscheid tussen het bezoekers-gedeelte en dat deel van de site, dat juistvoor u als ondernemer nuttige informatie tebieden heeft.

De site is ons visitekaartje en een eerstekennismaking met het centrum en omge-ving voor de bezoeker. Natuurlijk met

aandacht voor winkelen, eten en drinken,uitgaan, cultuur, groen, recreatie en evene-menten. Op het ondernemersgedeelte heb-

ben we naast berichten, nieuws, een agendaook ruimte gemaakt voor ‘Marketing & Pro-motie’. Is ‘twitteren’ iets voor u? Surft u danalvast even naar www.twitter.com/arn-hemcentrum. Wij zullen uw verzoek ons tewillen volgen zeker accepteren. Tot slotonze uitnodiging: kijkt u zelf even rond.

Voorpublicatie

De volgende Arnhem Mode Biënnale vindtvolgend jaar plaats van 1 juni tot en met 3 juli. Met een uitgebreid progamma aan ex-posities, modeshows, een shoppingroute enoptredens verspreid door de binnenstad kanhet festival rekenen op meer dan 200.000bezoekers uit binnen- en buitenland, watAMB tot ’s werelds grootste culturelemode-evenement maakt.

Meer dan voorgaande jaren zoekt AMB hetcontact met de ondernemers in Arnhem op.Daarom organiseert de stichting 21 oktobereen Kick-Off op de nieuwe hoofdlocatie vande editie 2011. Tijdens de presentatie wor-den genodigden ingelicht over onder andere

het stadsprogramma. We doen in het vol-gende nummer van het magazine uitgebreidverslag van de avond en zullen u informerenover hoe u zich kunt verbinden met het fes-tival en haar modeminnende publiek.

Eusebiustoren komende jaren in 3D

Христо Владимиров Явашев, ofwel beel-den kunstenaar Christo Vladimirov Javacheff kan er jaloers op zijn.

Op 3 september lieten professionele absei-lers zich langzaam vanaf het topje van deEusebiuskerk naar beneden zakken. Missie:

het aanbren-gen van eenframe aan desteigers van demeest be-kende torenvan onze stad.Dat raamwerkmoet de basisgaan vormenvan een tijde-lijke weergavevan de toren.Vervolgens

wordt hierop door bureau Diep een ‘banen-plan’ afgetekend. Niet in de betekenis vanarbeidsplaatsen voor ‘hoog’ opgeleiden,maar een nauwkeurig ingemeten stramien-verdeling van alle verticale oppervlakken.

Nedersign BV uit Duiven maakt op basis vandeze gigantische ‘bouwtekening’ alle prints,die samen een virtuele Eusebiustoren zullenpresenteren. Professioneel behangen voorgevorderden dus. Het eindresultaat ziet unaar verwachting eind deze maand: eenreële schets van Arnhems trots mét wijzer-plaat en echte wijzers. Opdat u de komendetien jaar de aanblik van de echte Eusebiustoren niet zult vergeten en altijd zult wetenhoe laat het is…

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:10 Pagina 7

Page 8: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

8 Arnhem! magazine

“Ook wij hebben ons als CCA tot het uitersteingespannen om een van de mooiste en be-kendste plekken in Arnhem de parkeerfunctievoor bezoekers te behouden”, zegt Wegdam.“Tot aan de gang naar de rechter toe. Maarop enig moment moet je de situatie accepte-ren zoals deze is en je op de toekomst rich-ten. Die toekomst voor het Gele Rijderspleinis er een waarin detailhandel een belangrijkeplaats blijft houden. Ook de gemeente heeftdat in haar beleid vastgelegd. Het plein is bestempeld als belangrijk aandachtgebied.Voor de Kerst zal het College een besluit genomen hebben over de langetermijnvisievoor het Gele Rijdersplein en omgeving. Wij hebben hiervoor een suggestie gedaan.

Kern van de malaise is, dat het plein welis-waar een facelift heeft gekregen, maar hetblijft de bezoeker niet uitnodigen. Met alsgevolg dat winkels het moeilijk hebben. Een aantal – en niet de minste – zijn alnoodgedwongen naar elders vertrokken. Met leegstand als gevolg, wat de sfeer nogonaantrekkelijker maakt. Een publiekstrekkerdie de binnenstad nog niet kent kan de loopweer in het plein krijgen. Wij denken hierbijaan een overdekte markthal. Iedereen kentvan zijn vakantie wel die gezellige marktenwaar je op één locatie een uitgebreid en divers assortiment versproducten vindt. Een mooi en sfeervol gebouw midden op hetplein; dat trekt publiek. Daarvan zullen de

[ TIJD VOOR EEN OPLOSSING ]

Centro Mercado Arnhem - De kansen in cijfers

• In het centrum en directe omgeving wonen 28.168 mensen.• In het centrum van Arnhem werken 17.500 mensen.• 50% van de bestedingen in het centrum in de dagelijkse sector

komen van mensen uit het centrum en directe omgeving. • 19%van bestedingen in de dagelijkse sector vloeit toe van

buiten de gemeente Arnhem.• De omzet van winkels in de dagelijkse artikelen in Arnhem is

6.600 euro per m2 per jaar.• De Arnhemse binnenstad trok in 2007 333.600 bezoekers per week.• 15% van deze bezoekers doet bestedingen in de dagelijkse sector. • Voor 48% van de klanten van de dagelijkse sector is nabijheid

het belangrijkste motief.

De strijd is getreden en verloren. Looierstraat en Gele Rijdersplein zijn voor de volle

100 procent autoluw gemaakt. Winkeliers in het gebied zijn vertokken en ondernemers

die in het gebied actief zijn, hebben het moeilijk. Het einde van een triest politiek

(dwaal)spoor, of een aanzet voor nieuwe kansen? De bittere verwijten zijn begrijpelijk,

maar helpen niet. En misschien gloort er licht aan de horizon. Diverse partijen hebben

plannen geleverd om van het plein en de directe omgeving weer een levendig stukje

Arnhem te maken. Dat deden ook projectontwikkelaar Frank Donders en

CCA-voorzitter Jos Wegdam. Komt er een overdekte markthal op het Gele Rijdersplein?

CENTRO MERCADO ARNHEM OP HET GELE RIJDERSPLEIN?

Hoog tijd voor nieuwe impuls

Foto’s: Rob Wolvenne

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:10 Pagina 8

Page 9: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

“Als City Centrum Arnhem zijn we blij samenmet Koninklijke Horeca Nederland afdelingArnhem, met partijen die tot ‘het centrum in ruimere zin’ behoren en met de SBA alspartner te kunnen optreden in dit nieuwe magazine. Wij vinden het belangrijk dat u als ondernemer in één blad uitvoerig op dehoogte wordt gehouden van wat er in onzebinnenstad speelt.

Een gezamenlijk blad is trouwens niet hetenige waar wij naar streven. Momenteel onderzoeken CCA en SBA de mogelijkheidtot het oprichten van een ‘Ondernemershuis’.Wij denken aan een geschikt pand midden-inons winkelgebied. Daarmee creëren we ééncentrale plek voor alle organisaties die econo-misch verbonden zijn met ons centrum. In ditOndernemershuis kunt u alle informatie halendie voor u van belang is. Een plek ook waargewerkt wordt aan de binnenstad en waar uzo kunt binnenstappen.

Om Arnhem de plaats te geven die de stadverdient – namelijk dé stad van Oost-Neder-land – is samenwerking echt een must. Dat doen we, zonder daarbij onze identiteitop te geven, onder andere met de andere ondernemerscollectieven in de stad. Samenhebben we bijvoorbeeld overleg gevoerd metde heren wethouders Elfrink en Van Wessem.We hebben er op aangedrongen de voorne-mens van het ‘Lenteakkoord’ om te zetten indaadkracht. Vanzelfsprekend is ook Rijnboogaan de orde gekomen. Wat ons betreft geldtook hier: graag een snelle afwikkeling van deplanvorming.

Ik richt me nu speciaal tot onze CCA-leden.Als belangenvereniging zullen wij meer priori-teit gaan geven aan directe belangenbeharti-ging van onze leden. Zo’n opmerking wektmisschien de indruk, dat we de afgelopen tijdiets anders hebben gedaan. De essentie vanonze aandachtverschuiving zit hem echter inhet woord ‘direct’. Dat het Ondernemers-fonds Arnhem tot stand is gekomen waardoorhet ‘freeriders-fenomeen’ is uitgebannen, dat velen onder u trainingen hebben gevolgd,dat u stagiaires van het ‘Citycollege’ binnenuw bedrijf opleidt, of dat er pogingen totgrootschalige detailhandel dichtbij het cen-trum vroegtijdig de kop in worden gedrukt, dit alles is mede het resultaat van CCA-bestuurswerk. Zelfs voor een uitstekend func-

tionerend SBA hebben wij destijds de basisgelegd. Belangrijke zaken op de lange termijn,maar misschien niet altijd even duidelijkzichtbaar voor onze leden.

De huidige economische situatie vraagt echterook om directe belangenbehartiging. Uw be-lang komt bijvoorbeeld meteen in beeld op hetmoment dat uw bedrijfspand te hoog voor deWOZ is aangeslagen. In een aantal situatieshebben wij via ons netwerk ondersteuningkunnen bieden. Voor de komende OZB-rondeziet het ernaar uit, dat we onze leden bij dediensten van ‘WOZ Consultants’ een aantrek-kelijk aanbod kunnen doen. Een gebied als deRijnstraat, staat door het uitblijven van Rijn-boog en door het nog steeds niet gerealiseerdestation, al te lang onder druk. Dan valt zo’n be-sluit, de pendelbus van en naar het Transferiumte laten vervallen, helemaal ongelukkig uit. In dezelfde lijn mag er over de exploitatie vande Historische Kelders eindelijk eens duidelijk-heid komen. Als impuls voor het Gele Rijders-plein hebben we een suggestie gegeven. U leest hier elders over in dit blad. Onder belangenbehartiging verstaan we tot slot ookhet streven naar direct voordeel voor onzeleden. Op het moment van het ter perse gaanvan dit magazine werken wij hard aan eenCCA-actieplan. Wij zoeken naar de mogelijk-heid tot kortingen van leveranciers en aan zogenaamde ‘goodies’; leuke extraatjes die hetlidmaatschap van het City Centrum Arnhemnog aantrekkelijker maken. Echter, onze ‘corebusiness’ is en blijft de belangenbehartigingvan u als binnenstadondernemer.”

Namens het bestuur van het City Centrum Arnhem

Jos Wegdam, voorzitter CCA

9Arnhem! magazine

omliggende winkels gaan profiteren. En waar(detail)handel het goed doet, is geen leeg-stand. Wij hebben als CCA gebruik gemaaktvan ons recht om in te spreken en hebbendeze ideeën aan de politiek gepresenteerd.Frank Donders Projectontwikkeling vondenwe daarbij op ons pad. Hij gaf het idee na-dere invulling met de ‘Mercado San Miquel’in Madrid als voorbeeld.”

Centro Mercado ArnhemFrank Donders Projectontwikkeling zet zijnidee in de eerste ‘Centro Mercado Arnhem’krant als volgt neer: “Waar het in onder andere mediterrane landen soms een feestis op een markt of in een markthal de ingre-diënten voor je maaltijd bij elkaar te schar-relen, moet je in Arnhem een wandelaar enkenner van de stad zijn. In Nederland kennenwe het fenomeen nog niet, maar een over-dekte markthal kan een handige en sfeervolleplek zijn voor de inkoop van je dagelijkse versproducten. Barcelona, Birmingham enStockholm hebben er een, maar ‘Mercado San Miquel’ in Madrid is het grote voorbeeldvoor een markthal in Arnhem. In ‘MercadoSan Miquel’ staan sfeer, kwaliteit en diversi-teit centraal. Een markthal in Arnhem zou deleefbaarheid en het voorzieningenniveau vande beste binnenstad van Nederland verderomhoog kunnen stuwen.”

Grote diversiteitVoor de exacte locatie op het plein zijntwee opties opgenomen: aansluitend op de AKU-fontein en deel uitmakend van deoverkapping daar, of centraler op het pleinop de plek waar nu parkeerplaatsen voorvergunninghouders zijn gesitueerd. Op eenoppervlakte van 6.800 m2 zijn 22 tot 24units gedacht. De klant kan er terecht voorbrood, gebak/chocolade/ijs, koffie/thee,groente/fruit/salades, vlees/vleeswaren,vis/schaaldieren, noten/borrelhapjes, bloe-men, kaas, wijn, producten van de traiteur,Surinaamse producten, Turkse producten enproducten uit de Toko. Ook zullen enkelekoffiebars in de Mercado gevestigd zijn.

Meer aandacht voor directe ondernemersbelangen

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:10 Pagina 9

Page 10: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

10 Arnhem! magazine

[ HET IS EEN UITSTEKEND PLAN ]

Amsterdam heeft zijn ‘Negen Straatjes’, Arnhem heeft het ‘Stegengebied’. Dertien kleinere

straten en steegjes bieden de klant met veelal kleinere speciaalzaken een prettige variatie

binnen het winkelgebied als totaliteit. Voor mensen die Arnhem kennen is dit waarschijnlijk

een open deur. Maar hoe weten bezoekers van buiten de stad waar die leuke winkeltjes en

boetiekjes nu precies zijn? Yvette Jacobs en Melissa Meulenbeek, voormalige ArtEZ

studenten, ontwierpen een plan. Bestuurslid Wim Bouwman (Blackpoint) van het City

Centrum Arnhem vertelt over hoe het Arnhemse Stegengebied nadrukkelijker onder de

aandacht gebracht wordt. Daarnaast benadrukt Han Overkamp als binnenstadsmanager

de voordelen en mogelijkheden van een dergelijke gebiedspromotie en verwijst naar het

enorme succes van de ‘Negen straatjes’.

EIGEN KARAKTER STEGENGEBIED GEACCENTUEERD

Verticaal groen en straatwerk in kleur

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:10 Pagina 10

Page 11: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

11Arnhem! magazine

De grotere winkels in de ‘hoofdas’, de kleinere speciaalzaken in destraatjes rondom de ‘hoofdas’. Die combinatie maakt onze binnen-stad nou net even anders dan centrumgebieden elders. En sterkepunten moet je onder de aandacht brengen, letterlijk. De winkel-hoofdassen Roggestraat – Ketelstraat – Vijzelstraat – Rijnstraat ende hierop haaks staande Bakkerstraat – Jansstraat, zijn voor demeeste bezoekers makkelijk te vinden, voor het Stegengebied ligtdat minder voor de hand.

Creativiteit bij ArtEZArnhem is creatief, (oud-)studenten van ArtEZ zijn het visitekaartje.Daar hebben we gebruik van gemaakt: samen met Jan de Wit(Manu), Judith ter Haar (Jones, Coming Soon), Alexander van denHoven en senior-beleidsmedewerker afdeling Economische ZakenGuus Haenen, hebben (voormalig) binnenstadsmanager Ton Kranen-burg en ik in 2008 mogen kiezen uit een viertal afstudeerprojectenmet de accentuering van het Stegengebied als onderwerp. Yvette enMarissa hadden naar onze mening het meest aansprekende voorstel.

Gekleurde accenten in straatwerkRode, witte of blauwe steentjes (waaltjes of dikformaat) worden indit concept bij elke ingang taps toelopend tussen het bestaandestraatwerk verwerkt. Variatie in patronen en kleur geeft daarbij elkstraatje nog eens een speciaal accent. Elk patroon heeft het visueelin zich de bezoeker als het ware het gebied in te trekken. Bovendien is in het concept opgenomen, dat bij elke winkel of horeca-gelegenheid een voor het Stegengebied ontworpen vignet aan de gevelis bevestigd, waarop niet alleen de naam van de winkel staat maarmogelijk ook die van collega’s in de directe omgeving.”

Dienst Stadsbeheer enthousiastDit voorjaar presenteerden SBA en CCA met de ontwerpsters het planaan de dienst Stadsbeheer. Wim Bouwman: “Zowel directeur Betty Mos-tard als stadsbouwmeester openbare ruimte Luuk Tepe waren bijzonderenthousiast. Men opperde een aanvulling met wat inmiddels ‘verticaalgroen’ is gaan heten: groene klimplanten langs de gevels, verder geleidover (een deel van) de straat. Een uitstekend idee, waarmee de dienstonder leiding van stadsdeelmanager Harrie van Winsen in 2009 al in deBeekstraat, Nieuwstad en Walstraat was gestart.”

Groenste stadRecent heeft Han Overkamp samen met Harrie van Winsen zo’n 25 locaties in beeld gebracht die voor ‘verticaal groen’ in aanmerkingkomen. Daarmee hebben wij als binnenstadondernemers onze plan-nen gepresenteerd en alle ingrediënten voor uitvoering aangedragen.Als ‘Groenste Stad van Europa’ mogen we de uitstekende voorzet vanYvette Jacobs en Marissa Meulenbeek niet onbenut laten, vind ik.”

Financiële injectie gemeente en SBA Over de daadwerkelijke uitvoering zegt Han Overkamp: “Het is een uitste-kend plan, dat naar mijn mening de economie in het gebied een behoor-lijke stimulans zal geven. Ik vind het ook een goed voorbeeld van hoeondernemers door samen te werken hun omgeving kunnen beïnvloeden.Het is belangrijk dat het enthousiasme door alle betrokkenen in het Stegengebied gedeeld gaat worden. Daarom zullen we op korte termijnelke ondernemer in het gebied uitnodigen voor een presentatie van deplannen. Voor realisatie zullen de gemeente en SBA fors in het gebied in-vesteren. ‘Samen ondernemen’ zal ook betekenen dat er een (bescheiden)bijdrage van winkels en horeca in het gebied gevraagd zal worden.”

Het Stegengebied:

• Wielakkerstraat• Zwanenstraat• Beekstraat• Nieuwstad• Klarestraat• Kerkstraat• Pastoorstraat • Arke Noachstraat• Bentinckstraat• Eiland• Bovenbeekstraat• Heijdendaalsteeg• Ruiterstraat• Wezenstraat

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:11 Pagina 11

Page 12: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

12 Arnhem! magazine

Wat doet het RBT KAN voor de binnenstad van Arnhem, in het bijzonder voor de horeca?“Het begon in 2005 met de barbiepoppen-tentoonstelling in het Historisch Museumtijdens de eerste Arnhem Mode Biënnale.De opening werd verzorgd door MarijkeHelwegen in brasserie Dudok. ‘Lipjes getuit,borsten vooruit’, speechte Marijke. Dankzijhaar flamboyante presentatie hebben wehet nieuws van RTL4 gehaald. Daarna is desamenwerking steeds hechter geworden. Je kunt wel zeggen dat er sprake is van eenlove affair met de horeca in Arnhem en daar profiteert iedereen in de stad van.”

Wat is er de afgelopen jaren zoalgebeurd?“`Dat is te veel om op te noemen. Een paarhoogtepunten. De communicatiecampagneMade in Arnhem loopt nu voor het vijfdejaar. In 2007 hebben we met KoninklijkeHoreca en de Stichting Binnenstadsma-nagement het gidsje Happen & Stappen inArnhem uitgegeven. Dat is een hit: er zijn50.000 exemplaren van uitgedeeld. En deArnhemse UITBoulevard, die dit jaar veel

groter en mooier was, waarbij we samen-werken met 37 partners in de stad.”

Wat kan er beter op het gebied vanhoreca in Arnhem?“Laat ik eerst zeggen dat Arnhem een heelgevarieerde horeca heeft met een goedeprijs/kwaliteitverhouding. De Korenmarktverdient beter. Daar is echt iets fysieksnodig: de doorbraak richting station, zoalshoreca-adviseur Roel de Boer heeft bepleit.Als het Filmhuis weg moet, dan zou ik eenArnhem Experience bouwen in de oude Korenbeurs. Met mode en design, waarmensen de jurken van Spijkers en Spijkerskunnen voelen, met een filmpje over Viktor& Rolf en voorbeelden van design en archi-tectuur van Arnhemse ontwerpers. Zodatbezoekers Arnhem als creatieve stad hethele jaar kunnen zien.”

Wat zit er nog in het vat?“We gaan dit najaar, in samenwerking metAirbornemuseum Hartenstein in Ooster-beek, de Liberation-route uitbreiden. Met nieuwe luisterplekken, waarvan vijf inArnhem. Deze tocht langs historische loca-ties uit de Tweede Wereldoorlog trekt jaar-lijks 30.000 mensen. En, heel vernieuwend:in november openen we het Historisch Belevenis Netwerk, waarmee bezoekers deregio en de steden Arnhem en Nijmegenkunnen ontdekken via mobiel internet en de drie thema’s Romeinen en Bataven, Middeleeuwen en De Slag om Arnhem. Op verschillende locaties worden in het Nederlands, Duits en Engels spannende verhalen verteld compleet met horeca- en toeristische tips. Geweldig toch. De verwachting is dat Arnhem daardoor40.000 bezoekers per jaar extra trekt.”

Jasper van Amstel, directeur

stadion Gelredome, Winnaar

Arnhem Horeca Award 2008:

“Het was heel verrassend om de

eerste Horeca Award te krijgen.

We hebben het ervaren als een

belangrijk stuk waardering van de

Arnhemse horeca voor de activitei-

ten in Gelredome. De discussie daar-

over uit het verleden was daarmee

meteen de wereld uit.”

Arndt Stroink, manager veilig-

heid gemeente Arnhem, winnaar

Arnhem Horeca Award 2009:

“De Horeca Award ontvangen was

een eer. Een blijk van waardering

voor mijn inspanningen rond alle

perikelen in de Arnhemse horeca.

Daar is niets aan veranderd:

nu vraagt de Korenmarkt extra

aandacht, het is een continu proces.

En zo hoort het ook.”

‘Love affair met horeca Arnhem’Directeur Jurriaan de Mol van het Regionaal Bureau

voor Toerisme Arnhem Nijmegen heeft zondag

5 september tijdens de UITBoulevard de Arnhem Horeca

Award ontvangen. Een interview over de kruisbestuiving

tussen het RBT KAN en de Arnhemse horeca.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:11 Pagina 12

Page 13: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

13Arnhem! magazine

[ PROEF NIEUWE TERRASTIJDEN ]

BiertapwedstrijdKoninklijke Horeca Nederland, afdeling Arnhem houdt op 4 oktober detweede Arnhemse Biertapwedstrijd in Max Brothers, Roermondsplein 31in Arnhem voor eigenaren en personeelsleden van horeca-etablissemen-ten in de stad. De winnaar van de wedstrijd wordt afgevaardigd naar de landelijke finale, die op 2 februari tijdens de horecavakbeurs BBBMaastricht in congrescentrum MECC plaatsvindt.“Het is een leuk moment waarvoor veel werknemers in de horeca elkaar ontmoeten en hun vaardigheden trainen”, zegt Wolter de Bes, ei-genaar van Café Meijers in de Beekstraat en bestuurslid van KHN in Arnhem. “Voor deze keer hebben we Werelddierendag in Arnhem omgedoopt tot Wereldbierendag.”Deelnemers kunnen zich op 4 oktober om één uur inschrijven. Na afloop van de wedstrijd is er een buffet en een Ninety’s feest. Vorig jaar deden er zestig mensen mee aan de Biertapwedstrijd. De Bes: “We hopen dit jaar op honderd deelnemers.” Belangstellenden kunnen meer informatie vinden op: www.tappeninarnhem.nl en www.tapwedstrijden.nl

MARTINE VAN BEEK,BAR ABSOLUTE

Anders dan anders

’s Avonds, wanneer de fakkels branden, komt het terras nog betertot zijn recht dan overdag toen de jury er was, lacht Martine vanBeek (32). Ze is dolblij met de 68ste plaats in de Terras Top 100van vakblad Misset Horeca van haar bedrijf Bar Absolute aan deArnhemse Korenmarkt. Absolute opende in april 2008 en scoordemaar liefst vijf tienen op de negen onderdelen van de landelijketest. “We doen alles anders dan anderen”, vertelt Van Beek met gepaste trots. “Geen rieten stoelen, maar een zelfgemaakte banken strak meubilair op het terras. Geen standaardgerechten. We serveren vooral verse gerechten, bijvoorbeeld een tosti Absolute met zelfgemaakte basilicummayonaise.”

“Bij ons gaat het prima. We hebben goede afspraken gemaakt met de buren”, zegt Martin Peters. Volgens de uitbater van café De Heeren van Aemstel aan de Kortestraat werkt de proefmet de nieuwe sluitingstijden voor terrassen in Arnhem goed.Deze zomer zijn de terrassen bij horecazaken in de binnenstad en omliggende straten op vrijdag enzaterdag een uur langer open, tot één uur ’s nachts. Bij wijze van test. Het gaat om 25 zaken die buiten het horecaconcentratiegebied (Korenmarkt, Jansplein en omgeving)liggen. Zij moesten hun terras officieel op vrijdag en zaterdag klokslag middernacht sluiten, terwijl dezaken in het horecaconcentratiegebied hun terras tot twee uur ’s nachts mogen openhouden.Dat is meten met twee maten, vinden de betreffende horeca-ondernemers. Op hun verzoek, gesteunddoor Koninklijke Horeca Nederland, heeft de gemeente Arnhem ingestemd met de proef. Om zo in depraktijk te kunnen vaststellen of de extra speelruimte tot geluidsoverlast voor bewoners leidt of niet.“Ons terras zorgt juist voor een sterkere sociale controle. Mensen die langs lopen maken minder lawaai als ze mensen zien zitten dan wanneer het terras leeg is”, vertelt Ferny Gieling. Zij is samen met Roel Coppelmans eigenaar van café Metropole in de Steenstraat.Gieling en Peters zeggen dat hun terras officieel om middernacht dicht moest. In de praktijk was eengedoogsituatie tot twee uur ’s nachts ontstaan. Daar gaat nu ruim twee uur af. ‘We zijn blij met het experiment, maar op een zwoele zomeravond kost het ons omzet. Een deel vande mensen op het terras gaat naar huis’, zegt Yvonne de Ridder, eigenaar van café Vrijdag aan de Velperbuitensingel. “En het is onhandig als je het terras moet opruimen, terwijl je zaak nog open is.Onze grootste wens is: terrastijden gelijk schakelen met openingstijden.”Horeca, gemeente en binnenstadsbewoners houden de vinger aan de pols. Na 1 oktober wordt bekeken of de nieuwe sluitingstijden daadwerkelijk worden ingevoerd.

Arnhemse terrassen langer open

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:11 Pagina 13

Page 14: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

14 Arnhem! magazine

Nederlandse modestudenten - ook vanArtEZ - waren uitgenodigd hun creaties, gebaseerd op de verschillende afdelingenvan de Bijenkorf, te tonen. Aansluitend werden door twintig toonaangevende Nederlandse kunstenaars als Piet Paris enRob Scholte ontworpen wereldbollen doorChristie’s geveild, waarvan de opbrengstnaar UNICEF ging.

Beleefden in Amsterdam ‘slechts’ 500 genodigden de manifestatie, het 35-jarig jubileumfeest in de Bijenkorf Arnhem stondhelemaal in het teken van de klant. Onderandere met een chocolade-proeverij, Nes-presso-cocktails, een mode-masterclass, delaatste trends en een zinderende catwalk-show was het een bijzondere, inspirerendeweek.

Waar was jij toen de Bijenkorf Arnhem op 20maart 1975 opende? We vragen het aan

Store Manager Christel Holweg. Zij geeftsinds juni 2009 leiding aan de vestiging Arnhem. “Ik zat toen op school in Lichtenvoorde. Maar ook toen al trok de Bijenkorf me. Elk jaar gingen we in deherfstvakantie ‘een dagje naar de stad’. En als je dan met zo’n Bijenkorftas terug opschool kwam…die had nog niemand. Ik wisttoen trouwens al wel, dat ik in het winkel-bedrijf wilde werken. Dat is dus de Bijenkorfgeworden. Begonnen als verkoopmede-werkster, als Store Manager was Den Boschmijn vorige standplaats.”

23 jaar Inspiratie geeft een binding?“Nou en of. Het afscheid na zeven jaar ‘Den Bosch’ was emotioneel. Hier kwam ikgelukkig in een heel warm bad terecht. Hetzijn hier geweldige collega’s, die ook trotszijn op ‘onze’ Bijenkorf. Een voorbeeld? Wehebben toch al een heel laag ziekteverzuim,maar je moet tijdens onze Arnhemse

Onder de naam Inspirat140n viert ’s lands meest toonaangevende warenhuisketen dit jaar

het 140-jarig bestaan. De fourniturenwinkel die Simon Philip Goudsmid in 1870 aan de

Amsterdamse Nieuwendijk opende bestaat al lang niet meer. Anno 2010 bieden de twaalf

vestigingen van de Bijenkorf werelden van inspiratie. De landelijke openingsmanifestatie

in de Beurs van Berlage stond dan ook in het teken van trendsettende vernieuwing.

Een tweede jubileum werd in maart dichter bij huis gevierd: in de Ketelstraat 45 worden

de kernwaarden ‘inspirerend’, ‘vernieuwend’ en ‘trendsettend’ 35 jaar uitgedragen.

35 JAAR EEN WERELD VAN INSPIRATIE IN ONZE BINNENSTAD

Trots op de Bijenkorf Arnhem

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:12 Pagina 14

Page 15: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

15Arnhem! magazine

[ HET ZIJN HIER GEWELDIGE COLLEGA’S ]

jubileumweek in maart of tijdens de ‘DrieDwaze dagen’ en de ‘Maffe Marathon’ bijwijze van spreken in het ziekenhuis liggenom niet op je werk te verschijnen. Iedereenverheugt zich daar enorm op.”

Inspiratie doen de medewerkers kennelijk ook bij elkaar op. “Zeker. Naast de twintigkunstenaars was ook elke Bijenkorf-vesti-ging gevraagd een inspiratiebol in te sturen.Uit zo’n 30 creaties hebben we het ontwerpvan collega Rosalind Pasman gekozen. Hetbleek de winnende inzending te zijn. Daarzijn wij samen met Rosalind gewoon heelerg trots op.”

De binnenstad van Arnhem en de wijdere om-geving betrekt Christel Holweg ook duidelijkbij het succes van de Bijenkorf:“Wij nemen actief deel aan wat er in destad leeft. We hebben contacten met dewethouder van economische zaken, SBA en

sinds kort proberen we als grootwinkel-bedrijven in Arnhem onze gemeenschappe-lijke visie ook lokaal vorm te geven. Daar-naast zijn we ook betrokken bij projectenmet een sociaal karakter in Arnhem.”

Wensen zijn er ook: “Onze klanten parkerenbij wijze van spreken het liefst op de par-terre. Het zou prettig zijn, als bijvoorbeeldniet ‘P Broerenstraat’ op de borden staat,maar ‘P de Bijenkorf’. Dan weet de consu-ment ook meteen, dat hij of zij zo dicht mogelijk bij het centrum parkeert. Ook deelik de wens van veel ondernemers, dat hetstation zo snel mogelijk wordt voltooid. En ja, ik weet dat we er niet allemaal het-zelfde over denken, maar als we allemaal op de koopzondagen open zijn, wordt hetwinkelen in onze binnenstad voor de bezoe-kers nog aantrekkelijker. Dat belang delenwe met elkaar.”

“Sinds 1996 is de Binnenstadsmonitor het instrument waarmee bezoe-kersaantallen, de waardering voor de stad en het bestedingspatroon inkaart worden gebracht. Samen met passantentellingen en de parkeer-cijfers levert de monitor relevante informatie op over het economischfunctioneren van de binnenstad en zaken die voor verbetering vatbaarzijn. In opdracht van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente zal SBA het veldwerk op zich nemen”, zegt Overkamp. “Letterlijk in een ander jasje, duidelijk zichtbaar voor iedereen en meteen hoge attentiewaarde voor de geënquêteerden.”

“Op ruim tien toegangswegen tot de binnenstad zullen gedurende vijf dagen in november twee professionele medewerkers per locatiepassanten uitnodigen deel te nemen aan de enquête. Door uniformeopvallende kleding zijn de veldwerkers goed herkenbaar. Wie positiefreageert, wordt ter plekke koffie of chocolademelk aangeboden. Na het doorlopen van de gebruikelijke vragenlijst volgen nog enkeleopen vragen die betrekking hebben op de SBA activiteiten en de communicatie hierover.”

Fietsen als aandachttrekker“Zo krijgt SBA niet alleen een goed beeld van de waardering voor deontplooide activiteiten, het publiek maakt op deze manier wederomkennis met onze binnenstadorganisatie. Als extra aandachttrekkerwordt er een actie verbonden aan de enquete. Elke deelnemer aan de vragenlijst maakt vervolgens kans op het winnen van één van defietsen. Deze actie, inclusief de uitslag, zal op de totaal vernieuwde website van de Arnhemse binnenstad (www.binnenstadarnhem.nl)worden gepubliceerd.”

Kwalitatief hoogwaardig én attractief onderzoek“We zijn blij dat de gemeente enthousiast is over onze (actiematige)aanpak. Door meer en kwalitatief goede enquêteurs over vijf dagen in die week in november in te zetten, worden weersomstandighedenof andere momentgebonden invloeden ondervangen. Bovendien presenteren gemeente en SBA zich op een duidelijke en verrassendemanier aan het publiek. Ik verwacht ook een goede respons; want wiewil er nu geen fiets winnen…”

BINNENSTADSMONITOR 2010 IN EEN VERRASSEND ANDER JASJE

SBA gaat de straat op“We willen heel graag weten wat de bezoeker vindt van ons werk in het centrum.”

Dat zegt binnenstadsmanager Han Overkamp. Door de gemeente Arnhem aan te bieden

de tweejaarlijkse Binnenstadsmonitor onder de hoede van SBA uit te voeren, heeft hij

de daad bij het woord gevoegd. Het enquêteren van bezoekers in november zal bepaald

niet onopgemerkt blijven.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:12 Pagina 15

Page 16: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

16 Arnhem! magazine

Nero Bianco

In de Bakkerstraat 7 opende op 26 augustusNero Bianco. Schoenen, tassen, riemen enaccessoires in het hogere segment en aange-boden in een ambiance die helemaal klopt.De eerste vestigingen in Zwolle en Leeuwar-den werden in 2009 geopend, dit jaar isNero Bianco ook in Apeldoorn en Enschedete vinden. Andries van den Berg is samenmet Rob Groot eigenaar van Nero Bianco:

“Wij geloven in dit nieuwe door ons ontwik-kelde concept”, zegt hij. “Wij kopen onze producten uitsluitend in Italië en Spanje in.

Bij ons koop je echt die producten die je tij-dens het verblijf in het buitenland zo mooivond, maar die, eenmaal weer hier, niet tekrijgen zijn. Want het aanbod ziet er in Neder-land steeds uniformer uit. Dat doorbreken wijmet onze productlijn. Of we last hebben vande crisis? We merken wel, dat de klant nietmeer alleen op emotie koopt. Mensen willenbest geld uitgeven aan iets moois, maar danmoet alles ook perfect zijn. Maar ook datmaakt deel uit van ons Nero Bianco concept.”

Nomad Brand Store

Nomad – slaapzakken en tenten. Die associ-atie is algemeen bekend. Minder mensenweten dat het Nederlandse merk Nomadook een complete kleding- en schoenen-collectie ontwerpt en produceert. En dat isnu precies een van de redenen, waarom hetmerk in de Koningstraat zich sinds 15 meiaan de consument presenteert. “Een uitste-kende plek, hier tegenover de bibliotheek”,

zegt retail-manager Marcel van Egdom.“Kaarten bestuderen, reisboeken lezen, hethoort bij avontuurlijke reislustige mensen.Bovendien is deze eerste Nomad BrandStore een goede manier om direct met de klant te communiceren en de gehele collectie te presenteren.”

Sissy-Boy Homeland

Verzin het maar: een winkel waar je alleswat je thuis om je heen ziet (kleding, interi-eur en verzorging) kunt kopen. Dat conceptheet Sissy-Boy Homeland en het bestaat almeer dan tien jaar. Een Nederlands bedrijfook, dat Nederlandse producten op demarkt brengt. In de Koningstraat 13 ging op 25 augustus de 31ste vestiging open.

Nieuw elan in vogelvlucht

BEDRIJF:

SO PHI LOUNGE ARNHEM

GEOPEND:

OKTOBER 2009

ADRES:

RIJNKADE 59

EIGENARESSE:

ALIED RAGGERS

Waar de klant minder te besteden heeft, is omzetverlies

voor detaillist en horecaondernemer het gevolg. Of toch

niet? CBS cijfers zeggen ‘ja’. Maar ondernemen is ook je

eigen koers varen, kansen zien; ook in mindere tijden.

De redactie van dit magazine ging op zoek naar voor-

beelden van nieuw elan in de Arnhemse binnenstad.

Nieuw elan in de binnenstad

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:13 Pagina 16

Page 17: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

17Arnhem! magazine

[ IK HEB TWEE PASSIES: MIJN KINDEREN EN MIJN ONDERNEMERSCHAP ]

Waarom in Arnhem? “Wij streven naar een landelijke dekking; daar hoort Arnhemnatuurlijk bij. Wij zaten trouwens al eerderin de Bakkerstraat”, laat de commercieel directeur van de organisatie weten.

“Nu zijn we terug in een aanzienlijk groterewinkel met kleding én interieur en verzor-ging. Of we last hebben van de crisis? Er waren jaren dat we jaarlijks acht vestigin-gen konden openen. Nu doen we dat metzo’n drie per jaar geleidelijker aan.”

Saint Tropez

“Je moet echt ballen hebben om in de Rijnstraat een nieuwe winkel te openen.”De uitspraak van Veronique Gallé is pittig.

De Rijnstraat, waar zij in zes jaar tijd drie modewinkels opende, gaat haar ter harte. “Ik zou het heel goed voor de straat vinden, alser zich hier een exclusief merk zou vestigen.Zo’n trekker zou ons als ondernemers goeddoen. Ook het zo snel mogelijk afmaken vanhet station zal een positieve impuls geventrouwens.” Maar tegenwind of niet, het bloedkruipt waar het niet gaan kan. De onderneem-ster heeft samen met Carolien van Rooij opnummer 20 de derde damesmodezaak ge-

opend: Saint Tropez. Waar Jackpot zich metsportief/klassiek op de rijpere vrouw richt, Part Two stijlvol en modisch is voor de derti-ger, staat Saint Tropez voor jong, modisch enaan de onderkant van het middensegment ge-positioneerd. “Zeker in lastige tijden is onder-nemen ook risico spreiden”, zegt Veronique.

“Eigenlijk hebben we niet veel gemerkt van een economische tegen-wind”, zegt Alied Raggers. Zij opende in 2002 haar eerste horeca- onderneming Rose’s Lounge op de Rijnkade. Met succes: de kritiekenzijn lovend en in Rose’s is reserveren geboden. Tapas achtige ‘plat-ters’, à la carte dineren, loungen bij één van de open haarden, muziekavonden, het veel geprezen terras en de bijzondere kleurrijkeinrichting. Alied Raggers maakte van haar indrukken die ze eerder alsKLM stewardess opdeed haar eigen unieke concept.

Een goed lopende zaak en dan toch na negen jaar al een tweede? “Ik heb twee passies: mijn kinderen en mijn ondernemerschap. Na drie jaar Rose’s had ik mijn investeringen terugverdiend; toen werd het tijd voor nieuwe ideeën. Ja, dat bedenken en combineren totiets unieks vind ik het leukste wat er is. Met gezond verstand en eengoede visie kom je een heel eind. Met So Phi wilde ik eigenlijk al eer-der starten, maar ik kon niet eerder een geschikt pand vinden. Ik benervan overtuigd dat, als je een uniek en goed uitgewerkt concept hebten als je er met hart en ziel voor gaat, dat het dan ook lukt”, zegt ze.

Kleine uitdagende gerechtenKern van de culinaire belevenis op de Rijnkade nr. 59 vormen devriendelijk geprijsde kleine uitdagende gerechten van topkwaliteit.Huisbereid en altijd vers. De menukaart is overzichtelijk en wisselt regelmatig; je laten verrassen door chef-kok Michel Kuipers kan ook.De open wijnbar biedt ruim 20 wijnen die ook per glas te bestellenzijn. Ook op het gebied van bieren is de keus groot. Borrel- en lounge-hapjes, So Phi op zondag met zoete en hartige lekkernijen; eten endrinken is bij So Phi very ‘sophisticated’.

Bijzondere inrichtingEen brede trap met smeedijzeren leuning en zachte led verlichting nodigt de gast uit naar het tweede en derde niveau van So Phi. Halverwege is de open keuken met het Molteni-fornuis blikvanger.Over elk detail is nagedacht; ronde, in hoogte verstelbare, tafeltjes met tin-inleg bijvoorbeeld: “Ik heb ze laten maken door mijn relatiesin het Verre Oosten; een lage stand voor als je wilt loungen, de hoge voor als er gegeten wordt.” In kleur gelooide dierenhuiden op de vloer, roze en zilver combinaties op level 2 en zitjes rond olijven-bomen, bijzondere parasols en fakkels op het terras.

Na driekwart jaar So Phi Lounge is een plek in ‘De 501 leukste restau-rants van Nederland’ van SpecialBite een feit. Alied Raggers over hetsucces: “Naast het vasthouden aan je eigen concept, een bijzondereinrichting en topkwaliteit is de uitstraling van je team heel belangrijk.Hart voor de zaak hebben betekent ook hart voor je personeel heb-ben. Bovendien ben ik optimistisch; je kunt je nu bijvoorbeeld weldruk maken over de werkzaamheden aan de Lage Kade – het is ookerg hinderlijk – maar het is nodig en volgend jaar is het beter. Ik denkdat ik het plezier in mijn werk en mijn gedrevenheid overbreng op de160 mensen die in mijn twee bedrijven werkzaam zijn. Onze gastenzullen dat op hun beurt ervaren.” Het personeel noemt haar wel eens‘de moeder van de organisatie’. “Je wilt gewoon graag voor haar wer-ken en iedereen kan als dat nodig is ook met zijn of haar persoonlijkedingen bij haar terecht”, tekenen we tijdens het loungen op.

EN DAN NOGEVEN DIT:

Vijf ondernemers passeerden de revue.Uit verschillende branches, werkendvanuit uiteenlopende concepten en variërend in grootte. Wat zij delen, ishet lef om juist in mindere tijden tochiets nieuws neer te zetten. Nieuw ookvoor het winkel- en horeca aanbod inde binnenstad. Ondernemen tegen destroom in misschien wel, maar steedsmet het eigen kompas als leidraad.

Heeft goed ondernemerschap niet te maken met de juiste balans tussenrisico nemen en de vaste wil om datgene waarin je echt gelooft te realiseren? Ons winkelgebied wordt ersteeds een stukje aantrekkelijker door.

Wordt ongetwijfeld vervolgd in onzetweede editie.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:13 Pagina 17

Page 18: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

18 Arnhem! magazine

TRANSFERIUM GELREDOME NOG GEEN GESLOTEN BOEK

Exploitatiekan stukken goedkoper

Arnhem! hét binnenstadsmagazine voor ondernemers Is een initiatief van Stichting Binnenstadsmanagement Arnhem en verschijnt vier maal per jaar.

Partners BinnenstadsmagazineHet Binnenstadsmagazine voor ondernemers wordtsamengesteld i.s.m. onderstaande partners die belangen vertegenwoordigen (van doelgroepen) inde Arnhemse binnenstad.- City Centrum Arnhem (CCA)- Koninklijke Horeca Nederland afd. Arnhem (KHN)- Stichting Detailhandel & Horeca Arnhem (SDHA)- Musiskwartier- Velperpoortdistrict- 100% Mode (Klarendal)

Bureau Binnenstadsmanagement Stichting Binnenstadsmanagement ArnhemPostbus 1053, 6801 BB ArnhemWebsites: www.binnenstadarnhem.nl en www.arnhemmagazine.nl

Bezoekadres bureau BinnenstadsmanagementKoningstraat 1, 6811 DE ArnhemTelefoon 026 - 445 8223Fax 026 - 443 7905Email [email protected] of

[email protected] @arnhemcentrum

UitgeverStichting Binnenstadsmanagement Arnhem (SBA)

Redactiecommissie - SBA, Han Overkamp & Ingrid Noorman- CCA, Wim Bouwman- KHN, Esther Roelofs- SDHA, Jos Wegdam- Musiskwartier, Mathijs Timmermans- Velperpoortdistrict, Guus Haenen- 100% Mode Klarendal, Guus Haenen

VormgevingdesignGenerator, Arnhem

DrukGraphic Support, Dreumel

RedactieJur WoldhuisFrancien van ZettenHan Overkamp

FotografieJur WoldhuisFrancien van ZettenMade in Arnhem

Oplage4.500 exemplaren

DistributieArnhem! Hét binnenstadsmagazine wordt toege-zonden aan alle ondernemers in het Arnhemsgroot-, midden- en kleinbedrijf alsmede aan allebetrokkenen die belangen hebben of vertegen-woordigen in de Arnhemse binnenstadDe Uitgever kan niet verantwoordelijk worden ge-steld voor de inhoud van de advertenties. Niets uitdeze uitgave mag op welke wijze dan ook wordenverveelvoudigd en/of overgenomen zonder vooraf-gaande toestemming van de uitgever. De rechtenvan de redactionele tekst berusten bij de uitgever.

ColofonSeptember 2010, jaargang 1, nummer 1

Het Transferium Gelredome is per 1 septem-ber jl. opgeheven. Het combinatiekaartjewaarmee geparkeerd kon worden en dat aanmaximaal vier personen recht gaf op een retourtje per pendelbusje naar de Rijnstraaten het station, bestaat niet meer. Wie deauto aan de rand van de stad wil parkerenom per openbaar vervoer de reis naar hetcentrum voort te zetten, is nu aangewezenop lopen naar het busstation en op de strippenkaart/OV-chipkaart. WethouderLeisink, met zowel mobiliteit als financiën in de portefeuille, vond de jaarlijkse nettoexploitatiekosten € 267.500,- te hoog. Op het eerste gezicht een voor de hand lig-gende beslissing in een tijd waarin bezuini-gingen centraal staan. Maar is het eigenlijkwel zo logisch en kan het niet goedkoper?

SBA en CCA hechten belang aan de functievan een Transferium. Zij hebben dan ookeen uitgewerkt alternatief plan ontwikkelddat in feite alleen maar voordelen heeft,terwijl de door de gemeente berekende

exploitatiekosten met 85 procent (!) worden teruggebracht. Bovendien zijnbeide organisaties van mening, dat er metde opheffing van het Transferium kansenzijn weggegooid als het gaat om promotieen serviceverlening.

Bij serviceverlening denken we niet alleenaan bezoekers van buiten de stad. Waarombijvoorbeeld niet houders van de ‘ArnhemCard’ laten meeprofiteren? Ook is tot nutoe onbenoemd gelaten, dat lang niet iedereen het even makkelijk vindt met de auto naar het centrum te rijden. Zeker

ouderen niet; een belangrijke en steedsgroter wordende doelgroep. Bovendien laat je met een Transferium incombinatie met een pendelbus-regeling zien,dat je al in de periferie gerekend hebt op be-zoekers die de stad niet kennen. En dat wil-len we toch, een gastvrij en groen Arnhem?

Vandaar ook, dat SBA bereid is onder eigenregie een pendeldienst te starten. Het voerthier te ver alle ins en outs te behandelen. We zullen bij groen licht gaan samenwerkenmet bestaande vervoersbedrijven. Een doorhet ROC te verzorgen kortdurend opleidings-traject tot chauffeur zal aan Arnhemmers diegebruik maken van de WWB (Wet werk enbijstand) worden aangeboden. Deze mensen zullen na het behalen van hetcertificaat gedurende een vooraf afgespro-ken periode op de pendelbusjes worden in-gezet. Door gebruik te maken van bestaandestimuleringsmaatregelen wordt mensen hetperspectief van werk geboden en houden wijin Arnhem een prima extra service in stand.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:13 Pagina 18

Page 19: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

19Arnhem! magazine

[ PERIODIEK ONTMOETINGSMOMENT ]

Maar het werden een paar bijzonder gezelligeen informatieve uurtjes en voor een meetingdie nog bekendheid moet krijgen ook al bij-zonder goed bezocht. Robert Wittenberg enzijn team ontpopten zich als uitstekendegastheren en –vrouwen. De keuze van het onderwerp ‘Ondernemersfonds Arnhem’ hadimpact voor de Arnhemse binnenstadonder-nemer. Binnenstadsmanager Han Overkampziet in het verloop van de ondernemersborreleen bevestiging van zijn veronderstelling, datzo’n periodiek terugkerende meeting positiefwerkt op het ‘samen ondernemen’.

Hoog aspiratieniveau“Een nieuw vehikel voor ondernemers en direct betrokkenen uit de politiek en van degemeente om elkaar te ontmoeten en te netwerken”, zo definieerde de binnenstads-manager de meeting. In zijn woord van welkom kondigde hij ook meteen het aspiratieniveau van het huidige SBA aan: “De gewonnen prijzen zijn inmiddels verlo-pen. De binnenstad wil laten zien deze terechtgewonnen te hebben door een hoge en ambi-tieuze standaard te hanteren. De komst vanhet ondernemersfonds is een bewijs, dat deSBA goed in de steigers staat en een (steeds)belangrijke(r) rol vervult voor de stad.”

Samen ondernemenVoorbeelden van nieuwe activiteiten passeer-den de revue: het nieuw eigen gezicht van debinnenstad op basis van de ‘made in [Arnhem]’campagne, een totaal vernieuwde website binnenstadarnhem.nl, nieuwe evenementen als'Avond vol Kunst' en de presentatie van dit ma-gazine ‘Arnhem! Hét Binnenstadmagazine’.Verder wordt het project ‘Arnhem Gastvrijestad’ samen met de gemeente op een zo breedmogelijke manier opgepakt. Ook uitte hij dewens alle bij de binnenstad betrokken organisa-ties onder één dak samen te brengen: “Een ondernemershuis, één paraplu met eengemeenschappelijke boodschap, gecentrali-seerd in het centrum en met behoud van iederseigen identiteit. Marketing & promotie, inrich-ting, beheer en veiligheid en economische sti-mulering zijn onze SBA werkterreinen. Wekunnen het echter niet alleen. Wij willen graagsamen optrekken met alle ondernemers, bewo-ners en de genoemde belangenorganisatie alsCCA en KHN. Kortom: ‘Samen Ondernemen.”

Michiel van Wessem: No hard feelings in ArnhemWethouder Economische Zaken Michiel vanWessem schetste zijn toehoorders zijn eersteindrukken van ondernemend Arnhem: “Eengemeente heeft een andere verantwoorde-lijkheid dan de partijen met een direct economisch belang in de stad. Maar in dieverschillen vullen we elkaar goed aan. Uiteerdere ervaring elders weet ik, dat de ver-houdingen soms heel anders liggen. Ik zie hierin Arnhem zeer actieve ondernemers(collec-tieven) die hart hebben voor hun stad. En ookhier zijn we het wel eens met elkaar oneens.

Het plezierige is – en gelooft u mij, dat is elders echt anders – dat we de volgende dag weer gewoon met elkaar door één deurkunnen. Dat is een compliment waard.”

Ondernemerfonds ArnhemDe toelichting op doel, functie en procedu-res van de Stichting Ondernemers FondsArnhem (SOFA) was voor rekening van Marion Hendriks, Regioadviseur StadsregioArnhem-Nijmegen Kamer van KoophandelCentraal Gelderland. U leest hier elders indit blad over. Uit vragen na de presentatiebleek, dat niet iedereen eenzelfde verwach-ting had van wat dit ondernemersfonds wélen wat juist niet voor elke binnenstadonder-nemer kan gaan betekenen. Een directe ver-lichting van kosten die bij het ondernemenhoren is het bijvoorbeeld niet, het initiërenen bekostigen van zaken die (delen van de)de binnenstad aangaan, weer wél. Sfeer-verlichting en de bloembakken zijn hiervanaf volgend jaar voorbeelden van.

En daarna?Ja, daarna was het nog heel lang heel gezel-lig in de binnentuin van Dudok…Komt u devolgende keer ook?

BINNENSTAD ONDERNEMERSBORREL WORDT TERUGKEREND FENOMEEN

Informatief, nuttig, gezellig en lekker

De uitnodiging voor de eerste SBA-ondernemersborrel was duidelijk: een kort informatief

en actueel zakelijk thema – gelegenheid tot netwerken – gezelligheid met hapje en

drankje. In de agenda: vrijdag 16 juli van 18 - 21 uur. Locatie: Dudok Arnhem. Vooraf was

het even afwachten of zoiets aanslaat. Ondernemers zijn drukbezette mensen en als de

winkeldeur dichtgaat of als je dinergasten net je zaak binnenkomen…

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:14 Pagina 19

Page 20: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

Wie onderneemt, kan niet zonder het laatste nieuws. Want onder-

nemen is continu inspelen op de meest recente ontwikkelingen. Een

goede krant die ook aandacht heeft voor economisch nieuws uit uw

directe omgeving is hierbij onmisbaar.

Dagelijks brengt De Gelderlander economisch nieuws uit de re-

gio. Daarnaast verschijnt ook iedere 3e zaterdag van de maand het

katern ’de Ondernemer’ met onafhankelijke informatie voor en over

ondernemers in de regio.

Advertentietegoed t.w.v. w 300,- bij een zakelijk abonnement.

Kiest u voor een zakelijk abonnement, dan ontvangt u een cheque

t.w.v. 3 300,- waarmee u in De Gelderlander / De Ondernemer kunt

adverteren. Zo bespaart u direct op uw advertentiekosten. Deze

aanbieding geldt ook indien u al abonnee bent, maar kiest voor een

extra abonnement (bijvoorbeeld voor in uw ontvangstruimte).

Aanbod voor ondernemers.

Ja, ik kies voor een zakelijk abonnement op De Gelderlander, inclusief De Ondernemer. Ik betaal 3 286,00 per jaar via automatische betaling. Dit abonnement levert mij een advertentietegoed op t.w.v. 3 300,00 netto.

BedrijfsgegevensNaam bedrijf: ....................................................................... Contactpersoon: ………………………………….Factuuradres: ……………………………... ...........................Postcode en woonplaats: ………………………...Emailadres: ……………………………….. ............................Telefoonnummer: ………………………………..Postadres: ………………………………… ............................Postcode en woonplaats: ………………………...Bank-/gironummer: ………………………. ...........................Handtekening: …………………………………...

Ik geef De Gelderlander toestemming het verschuldigde bedrag à 3 286,00 tot wederopzegging van mijn rekening af te schrijven. Ik ben bekend met de regeling automatisch betalen.

Knip deze bon uit en verstuur ongefrankeerd naar: Dagblad De Gelderlander, afdeling Lezersservice, antwoordnummer 352, 6500 VC Nijmegen. U kunt zich ook aanmelden via: www.gelderlander.nl/ondernemersabonnement

Telefoonnummer o.a. voor bezorgcontrole. Bovenstaande aanbieding is geldig t/m 30 september 2010 en alleen als het bezorgadres zich binnen het verspreidingsgebied van

De Gelderlander bevindt. Prijswijzigingen voorbehouden. De Gelderlander (onderdeel van Wegener NieuwsMedia BV) gaat zorgvuldig om met persoonsgegevens. Op alle infor-

matie, die u aan ons verstrekt, is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van toepassing. Nadere informatie treft u aan in het privacy statement en de algemene voorwaarden.

BO-AL OA-NA

Advertentietegoedt.w.v. 5 300,-

bij een zakelijk abonnement.

De Ondernemer: iedere 3e zaterdag van de maand bij De Gelderlander

Meer weten?Martijn van Tent Beking

accountmanager B2B regio Arnhem & Achterhoek

T 06 51 79 67 84

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:14 Pagina 20

Page 21: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

21Arnhem! magazine

Passage

Mandy van Weess,eigenares Rituals

Mandy van Weess, eigenares van Ritualsbody & home cosmetics, heeft een primastek voor haar zaak in de overdekte Gruy-terpassage in het Musiskwartier. “Dit nieuwewinkelgebied heeft een trage start gehad.Als eerste en enige Rituals in Arnhem moes-ten wij ons best doen klanten te trekken.Dat is gelukt. We zien de bezoekersaantallenen de omzet elk jaar stijgen.” De zichtbaarheid van het Musiskwartier op dehoofdwinkelroute in de Roggestraat en vanafhet Johnny van Doornplein kan beter, vindtMandy van Weess. Net als die van de winkelsin de Gruyterpassage. “Mensen moeten kunnenzien welke winkels er in de passage te vindenzijn. Door het luxe materiaalgebruik, zoals demarmeren vloer, denkt het publiek vaak dat eralleen duurdere winkels zijn, maar dat is niet zo.”Het ruime aanbod aan winkels voor elkedoelgroep noemt Mandy van Weess juisteen sterk punt van het Musiskwartier.

Entree

Hennie Pillen,filiaalmanagerSchuurman Schoenen

Het is de kunst het winkelende publiek teverleiden een rondje te maken door het Musiskwartier. Daarom zou de entree van de Dwingelstraat, tussen V&D en Kentucky Fried Chicken best opvallendermogen, vindt Hennie Pillen. Hij is ruim een jaar filiaalmanager bijSchuurman Schoenen en benadrukt dat Arnhem een geweldige winkelstad is.Schuurman Schoenen heeft zijn roots in degemoedelijke Achterhoek. “We hebbenechte persoonlijke aandacht voor de klant.

Dat werkt: ons klantenbestand groeit elk jaar.”Over het ‘verblijfsklimaat’ op het Brouwers-plein heeft Pillen zijn zorgen. “Voor La Place,het restaurant van V&D, ligt het terras ophet plein logistiek onhandig. Het is daardoorlang niet altijd geopend, waardoor een rust-punt voor het winkelende publiek ontbreekt.” Gelukkig werkt REC Vastgoed, beheerder vanhet Musiskwartier, aan een oplossing, meldtPillen. De promotiecampagne zorgt de ko-mende tijd voor extra leven op het Brouwers-plein. “Je moet je best doen voor je klanten.”

Regels

Marieke van Mierlo,eigenaar Cosmo Hairstyling

De strikte regels van de gemeente belem-meren de winkeliers in het Musiskwartier in het ondernemen. Dat vindt Marieke vanMierlo, eigenares van Cosmo Hairstyling.Haar zaak is gevestigd op de eerste verdie-ping van het pand op de hoek van het Brouwersplein en de Walstraat. Ze is blijmet haar plek. “Het is een A-locatie, meteen lagere huur dan op de begane grond.”Om het winkelende publiek duidelijk temaken waar Cosmo is te vinden, zou VanMierlo graag een bord op de stoep zetten.Dat is verboden, omdat de gemeente waaktvoor de ‘verrommeling’ van de openbareruimte. “Arnhem is daar veel strenger in danandere gemeenten.” Ingenomen is ze welmet de komst van gevelborden die haaks op de pui staan.Dat het publiek de weg naar het Musiskwar-tier heeft moeten vinden, vindt Marieke vanMierlo logisch. “Het is een nieuw stukjestad, dat moet je de eerste jaren opbouwen.Ons klantenbestand groeit elk jaar.” Nu is het tijd voor landelijke publiciteit ommensen van buiten de regio te trekken. Envoor een horecazaak aan het Brouwersplein. “Die missen we nog. Een gezellige zaak waarje ook ’s winters terecht kunt.”

Mode, Kidsstore en Presentstore in Musiskwartier

Met de komst van de Avantgarde Stylingstore(voormalige pand DA-drogist) luidt het Musis-kwartier een nieuwe promotiecampagne in. Hetwinkelende publiek in de Arnhemse binnenstadwordt getrakteerd op activiteiten op het gebiedvan mode, styling en beauty plus kinderfilmmid-dagen (tot en met 25 september), een Kidsstore(oktober en november) en de Glossy Presentstore(december). Met deze publieksacties laat het Musiskwartier zien dat er in dit winkelgebied tussen Velperbinnensingel, Roggestraat, Beek-straat en Nieuwstad altijd wat te beleven valt. Modeblad Avantgarde houdt in de Stylingstoremodelscoutings, workshops mode-ontwerpen en modeshows van de collecties van de Iraanseontwerper Sepher Magshoudi, bekend van het tv-programma Project Catwalk en de Amster-dams/Marokkaanse ontwerper Saïd Mahrouf. Tevens kunnen mensen er terecht voor interieur-,beauty- en (haar)stylingadvies. In de stylingstore istevens een tentoonstelling van de tekeningen vanmode-illustrator Piet Paris te zien.Voor de Kidsstore wordt het winkelpand omge-bouwd tot kinderspeelparardijs met een knutsel-hoek, skelterbaan en filmhoek. Ouders kunnen erhun kroost onderbrengen en zelf rustig winkelen.Cadeaus, aangeschaft in de binnenstad, worden in de Presentstore van het blad Glossy op Ameri-kaanse wijze tot glamourcadeaus verpakt door bekende Nederlanders.De Stylingstore en de Presentstore zijn op donder-dag, zaterdag en de koopzondag geopend, de Kids-store op woensdagmiddag en zaterdag.

Voor meer informatie, kijk op de vernieuwdesite: www.musiskwartier.nl

MusiskwartierWinkelcentrum het Musiskwartier in de binnenstad van

Arnhem bestaat vier jaar. Tijd voor een rondje Musiskwartier.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:14 Pagina 21

Page 22: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

22 Arnhem! magazine

Op 21 juni 2004 ondertekenden de Gemeente Arnhem, Politie,Brandweer, SBA, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem en het CCA het convenant Keurmerk Veilig Ondernemen. Onveiligeplekken zijn vanaf dat moment in kaart gebracht, graffiti is aangepakt,schoonmaakrondes in het winkelgebied zijn geoptimaliseerd, surveil-lance is op kritieke momenten geïntensiveerd en cameratoezicht isuitgebreid. Veel ondernemers en winkelpersoneel volgden trainingenals ‘omgaan met agressie’ en ‘preventie winkeldiefstal’. Van recentedatum is de audit voor brandveiligheid van panden in de binnenstad.

Over de betekenis van het toekennen van het aantal sterren zegt HanOverkamp: “Ging het bij het behalen van de eerste KVO-ster om deintentie tot samenwerking en het plan van aanpak, bij het behalenvan de tweede ster in 2007 stond het openbaar gebied centraal. Deze laatste certificering heeft bijvoorbeeld in belangrijke mate bijgedragen aan de verkiezing tot ‘Beste Binnenstad 2007 – 2009’.

Weinig open winkelgebieden met drie sterren KVOEen derde ster wordt toegekend als structureel aan alle voorwaardenis voldaan om ons centrum blijvend veilig, schoon en netjes te houden.Landelijk zijn er nog maar enkele open winkelgebieden met een derge-lijke kwalificering. Vanzelfsprekend komt een goed doortimmerde KVO-aanpak het ondernemen en werken in ons winkelgebied ten goede. Eenveilig winkelgebied werkt positief op de beeldvorming. Meer mensenzullen geneigd zijn ons centrum te bezoeken en dat betekent mogelijk-heden voor meer omzet. Vanuit onze SBA-invalshoek zullen we in onze

promotie-uitingen het winkelen in een aangename, veilige en schoneomgeving nog nadrukkelijker in de spotlights kunnen zetten. Zo’n thema moeten we na twee jaar ‘Beste Binnenstad’ met beidehanden aangrijpen, lijkt me.”

Vernieuwde projecten KVOSamen met de KVO-partners is SBA nieuwe projecten gestart of hebben bestaande projecten een nieuwe stimulans gekregen. Zo zijn‘Winkeldief Dubbel Gepakt’ en ‘Collectieve Winkel Ontzegging’(CWO) inmiddels succesvol. Ook ‘Arnhem Heart Safe City’ is efficiën-ter georganiseerd dan voorheen. SBA voorziet de meldkamer nu vaneen up to date database met mobiele nummers van de groep hulpver-leners. In geval van een hartstilstand worden zij per SMS gealarmeerden zijn zij daardoor snel ter plaatste om eerste hulp te verlenen. Iedere seconde telt dan immers. Het project ‘Vroegsignalering en Interveniëring’ wordt momenteel voorbereid. Kern van de methode is het implementeren van een nieuwe manier van toezichthouden(naar Israëlisch voorbeeld). Dit heeft een preventieve en de-escale-rende werking, waardoor opgetreden kan worden voordat een situa-tie daadwerkelijk onveilig is geworden of voordat een winkeldiefstalheeft plaatsgevonden. Twee pilots in de binnenstad staan op stapel.Niet alleen politie en beveiligers zullen in deze nieuwe werkwijze getraind worden, ook met ondernemers zal worden samengewerkt.

DERDE STER KEURMERK VEILIG ONDERNEMEN IN HET VIZIER

Uitgelezen kans promotie binnenstadMomenteel wordt onder auspiciën van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel onderzochtof het centrum van Arnhem het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) mag blijven voeren.Hebben we het dan zo slecht gedaan? Nee, helemaal niet, maar elke twee jaar is her-certificering noodzakelijk. SBA en de samenwerkende KVO-partners willen met deze hercertificering tevens een derde KVO-ster in de wacht slepen. Er zijn weinig vergelijk-bare winkelgebieden die zo hoog gecertificeerd zijn. Binnenstadmanager Han Overkampbenadrukt de promotionele kansen die een derde KVO-ster met zich mee brengt.

Stadshart Tilburg drie sterren KVO

“Landelijk waren wij het eerste open winkelgebied met

drie sterren”, zegt binnenstadsmanager Anton Junger-

hans. “Het Keurmerk Veilig Ondernemen werkt. Voor

ondernemers, maar ook voor de bezoekers. Omliggende

steden zijn jaloers op ons; al is het alleen al om het relatief

lage percentage criminaliteit in ons stadshart.”

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:14 Pagina 22

Page 23: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

23Arnhem! magazine

Dubbel GepaktBij het project ‘Winkeldief Dubbel Gepakt’ gaat het om het laten opdraaien van de dief voor de overlast die u als ondernemer heeft bijaanhouding en afwikkeling van de aangifte. Daarnaast krijgt de diefook nog eens met Justitie te maken. Dubbel gepakt dus. Het projectdraait nu een klein jaar. In het centrum zijn 325 winkels aangesloten

(gegevens april 2010 Politie Gelderland-Midden). Maar liefst 238 dieven kregen een rekening. Dat leverde winkeliers zo’n 36.000 euroop. Bovendien – in feite de kern van het project – blijkt uit gegevensvan de politie, dat er drastisch minder wordt gestolen: een verminde-ring met 30-40%.

Gratis deelnemen aan Collectieve Winkel OntzeggingVeelplegers van overlast of winkeldiefstal buiten de deur houden.Dan hebben we het over Collectieve Winkel Ontzegging. Hierbij issprake van een duidelijke opeenvolging van maatregelen: het indivi-dueel winkelverbod en het collectief winkelverbod, juridisch gekop-peld aan zowel het strafbare feit (overlast/winkeldiefstal) als aan art.138 WvSr (huisvredebreuk). Hoe effectief het collectief van winkelskan optreden, wordt sterk bepaald door het aantal deelnemende bedrijven en de informatievoorziening onderling. Daarom heeft SBAsamen met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) een bevei-ligde website opgezet waarop deelnemende bedrijven de gegevensover overlastgevers en winkeldieven (eventueel met foto) kunnenlaten plaatsen. De status ‘waarschuwing’, ‘individueel winkelverbod’of ‘collectief winkelverbod’ staat eveneens vermeld. Gratis aanmel-den kan op www.binnenstadarnhem.hbdlokaal.nl. SBA houdt de aangeleverde gegevens op de site up-to-date.

[ ARNHEM VEILIGSTE BINNENSTAD? ]

Inrichting en beheer van de binnenstad iséén van de werkterreinen van SBA. Erfunctioneert zelfs een vaste werkgroepdie de status van de binnenstad monitorten aanzetten geeft tot kwaliteitsverbete-ring van de openbare ruimte.

Ook burgers en bedrijven houden de actu-ele staat van het winkelgebied in de gaten.Zij melden hun klachten en opmerkingen bijde Servicelijn van de gemeente (0900-1809). Wie een melding, vraag of klachtheeft over het onderhoud van de openbareruimte, belt de Servicelijn van de gemeenteArnhem: 0900-1809. Cijfers over die mel-dingen geven een indicatie van waar het vol-gens de gebruikers van het centrum op enigmoment mis is. Stadsdeelmanager Harrievan Winsen presenteert het overzicht vande meldingen over het eerste halfjaar.

Degenen die nooit gebruik maken van deServicelijn, zijn graffiti-spuiters. Het verzoek‘Ik durf het bijna niet te vragen, maar mag ikeven…’ zal daar nooit zijn binnengekomen.Graffiti-vervuiling is ten strengste verboden,schaadt het aanzicht van uw pand en is

daarmee ook een bedreiging voor klanten-bezoek en omzet. Ook doen ontsierende‘creaties’ de uitstraling die we als gezamen-lijk winkelgebied willen uitdragen geengoed; graffiti in het straatbeeld wekt de in-druk, alsof niet wij, maar nachtelijke onrust-stokers in het centrum de toon zetten.

Zoals velen van u waarschijnlijk al weten,werkt SBA samen met ondernemers aan het graffiti-vrij houden van het centrum.Het concept: op een schone gevel wordt een beschermende coating aangebracht, die – in geval van bekladding – door een gespecialiseerd bedrijf relatief snel en opcontractbasis gereinigd wordt. Momenteelheeft SBA samen met u zo’n 4.500 m2

geveloppervlak in beheer. Dat is al veel,maar nog niet genoeg om de binnenstad alsgeheel een graffiti-vrij aanzicht te geven.

Daarom zullen we binnenkort aan eigenarenen huurders van nog niet ‘graffiti-bestendige’panden een bijzonder aantrekkelijk aanboddoen om zich aan te sluiten bij dit project. Ook ondernemers die hun lopende contractbinnenkort zien verlopen, zullen wij tijdig op

de hoogte stellen van de manier waarop wij het graffiti-vrij houden van ons winkel-en horecagebied zullen continueren. Want u weet het, de strijd tegen bekladdingis een kwestie van lange adem.

INRICHTING EN BEHEER VAN DE BINNENSTAD

De strijd tegen de SPUITBUSMeldingen Servicelijn (0900-1809)Het aantal meldingen van 265 voor het cen-trum lijkt in overeenstemming met de trenddie zich in 2009 voor het centrum aftekende:minder meldingen. Onderstaande tabel geeftper categorie het aantal meldingen over hetcentrum weer (eerste half jaar 2010)

Reiniging 60Verhardingen 54Meubilair 48Water 43Afvalstoffen 27Groen 13Verkeer 9Nutsvoorzieningen 5APV vergunning en handhaving 3Dieren 1Diversen 1

Collectief winkelverbod:

• Elke ondernemer bepaalt binnen zekere grenzen wie toe-

gang tot de winkel of horecagelegenheid heeft.

• De wet: overtreding van een winkelverbod is strafbaar

op basis van art 138 WvSr. (huisvredebreuk).

• Procedure: bij winkeldiefstal of overlast dader

aanhouden en overdragen aan politie.

• Bij eerste keer krijgt overtreder een winkelverbod.

• Herhaling leidt tot collectief winkelverbod.

• Idem bij aangifte door andere CWO-aangesloten winkels.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:14 Pagina 23

Page 24: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

24 Arnhem! magazine

Raadsbesluit Ondernemersfonds:Duur besluit: 2011 t/m 2014Tussentijdse evaluatie: 2012Jaarlijkse rapportage aan gemeente doorSOFA en ondernemerscollectieven Rol gemeente: ‘kassier’ d.m.v. OZB

Fonds wordt gevuld door:Procentuele verhoging OZB niet-woningen Arnhem:In 2010: +0,8% 2011: +2,5 procentVoorbeeld: WOZ-waarde is € 500.000,-: in 2011 verhoging met € 40,- p.j.

Vaste verdeling OndernemersfondsArnhem 2011:SBA: € 350.000,-OKA Services: € 65.000,-Nieuwe door SOFA toe te wijzen projecten :€ 200.000,-

Indienen (ver)nieuwe(nde) projecten bij SOFA:Termijn: t/m 30 septemberAlgemene voorwaarden: • de aanvraag heeft betrekking op één project;• het project of de activiteit start eventueel

pas na lopende aanvraagprocedure;• de aanvraag wordt ingediend door een

collectief of samenwerkingsverband vanondernemers;

• in de gevraagde financiering kan niet opandere wijze worden voorzien;

• er is geen sprake van schuldsanering, afbouwvan bedrijfsactiviteiten, faillissement etc.;

• de aanvraag is volledig, inclusief begrotingen dekkingsplan;

• de aanvraag is ingediend op het daartoeopgestelde aanvraagformulier;

• de aanvraag is in 8-voud ingediend bij hetsecretariaat van het Ondernemersfonds.

Inhoudelijke voorwaarden:• het project of de activiteit moet een aan-

toonbaar economisch effect sorteren voorArnhem of deelgebieden van Arnhem;

• het project of de activiteit is voor een collectief van ondernemers van belang.

ONDERNEMERSFONDS ARNHEM VAN START

Nieuw economisch gereedschap van,voor en door ONDERNEMERS“Ik heb nooit begrepen waarom voormalig wethouder Economische Zaken Rita Weeda

zo lang aarzelde het plan voor een ondernemersfonds in de Raad te brengen.”

OKA voorzitter Bart van Meer zei het in zijn speech ter gelegenheid van de oprichting

van de Stichting Ondernemers Fonds Arnhem (SOFA) met een knipoog. Als lid van de

initiatiefgroep wist hij als geen ander hoe lang de weg naar consensus tussen de diverse

ondernemerscollectieven in Arnhem is geweest. Die consensus is er nu: sinds 30 juni jl. is

de SOFA actief. Leest u hoe het ondernemersfonds werkt en wat het voor u kan betekenen.

Het SOFA bestuur bestaat uit (v.l.n.r.) Arjen van Kempen, Harry de Vries (penningmeester),Ad Beers (voorzitter), mr. T.K. Lekkerkerker (geen bestuurslid), Roel de Boer en Paul van Ek

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:15 Pagina 24

Page 25: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

25Arnhem! magazine

[ DÓÓR EN VÓÓR ONDERNEMERS ]

Van harte gefeliciteerd met ‘Arnhem! Hét Binnenstadma-gazine’; een goed initiatief. Want voor Arnhem is de bin-nenstad van groot belang: als visitekaartje, alsvoorzieningencentrum, als werkgelegenheidsmotor, alsvervoersknooppunt, als toeristische trekpleister... Een(beste) binnenstad waaraan we moeten blijven werken!

De dienst Stadsontwikkeling is als initiatiefnemer en facilitator betrokken bij de binnenstadsprojecten. Ons belangrijkste project is natuurlijk het sleutelprojectArnhem Centraal, waarvan de parkeergarage en de kantoortorens nu al niet meer weg zijn te denken. Maarwanneer komt het nieuwe station? De overheden hebbenrecent de begroting sluitend gemaakt, waardoor de aan-besteding nog dit jaar zal starten. Met de perrontunnel, die als een nieuw tijdelijk station zal gaan fungeren, en methet gereedkomen van de enorme fietsenstalling zal ookhet huidige tijdelijke station in 2011 worden afgebroken.

Over Rijnboog, waarover in de verkiezingsdebatten veelte doen was, zal snel duidelijkheid komen. We gaan door,maar zonder haven. We hebben een nieuwe marsroute eneen plan van aanpak opgesteld. Hiermee zal in samen-spraak met stakeholders in de stad gewerkt worden aaneen nieuwe invulling. De ondernemers nemen actief deelaan de discussies.

Verder werken we aan het Gele Rijdersplein. De terug-gang is duidelijk waarneembaar. De gemeente zaldaarom nog dit najaar met een planvoorstel voor de aanpak op korte en lange termijn van het gebied komen.

De ‘omsingeling doorbroken’ wordt afgemaakt ter hoogtevan de John Frostbrug, terwijl het wegprofiel van deWestervoortsedijk binnenkort verbeterd zal worden. Met de ontwikkelaar van het project Weverstraat-Kortestraat hebben we afgesproken, dat de bouw nog dit jaar zal starten.

Ondanks de vastgoedcrisis is er gelukkig nog een flinkaantal ontwikkelingen in onze mooie binnenstad. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, blijven we dezeontwikkelingen afstemmen met uw vertegenwoordigingin het Centrumoverleg.

Binnenstadsprojecten: een stand-van-zakenoverzicht

Albert Matthijssen directeur Stadsontwikkeling van de gemeente Arnhem

Afhandeling projectaanvraag• Aanvragen kunnen t/m 30 september 2010

worden ingediend bij het secretariaatSOFA.

• Binnen 14 werkdagen na indiening van deaanvraag ontvangt de aanvrager bericht ofde aanvraag voldoet aan de algemenevoorwaarden en daarmee ontvankelijkwordt verklaard.

• Na sluiting van het Ondernemersfondstoetst het SOFA bestuur de aanvraag aande inhoudelijke voorwaarden en doelstel-ling van het Ondernemersfonds Arnhem.

• Uiterlijk 8 weken na sluiting van het On-dernemersfonds ontvangt de aanvragerbericht van honorering dan wel afwijzing.

• In geval van honorering van de aanvraag,ontvangt de aanvrager de benodigde documenten voor projectadministratie en rapportering aan de Stichting Onder-nemerfonds Arnhem.

Info en contact SOFA: Stichting Ondernemersfonds ArnhemPetra Kerkhof, secretariaatPostbus 466800 AA ArnhemM 06-5083 4423E [email protected]

Alle info, downloads formulieren, logo,toelichting etc. op www.ondernemers-fondsarnhem.nl

Het doel van het ondernemersfonds is omnieuwe projecten te ondersteunen die totdoel hebben de economie van (delen van)Arnhem te stimuleren. Deze projecten kun-nen worden ingediend door Arnhemseonder-nemerscollectieven zijnde verenigin-gen, stichtingen en (bestaande of voor deduur van het project optredende) samen-werkingsverbanden.

Het fonds dat bij toekenning van een projectwordt aangesproken wordt ‘gevuld’ dooralle ondernemers gezamenlijk. Gekozen isvoor een kleine verhoging van de OZB hef-fing op alle niet-woningen. Daarbij treedtde gemeente als ‘kassier’ op en er ligt eenraadsbesluit (genomen op 8 februari 2010)ten grondslag aan deze constructie. Onderniet-woningen worden ook non-profit orga-nisaties, gezondheidscentra, ziekenhuizenetc. verstaan. Daarmee is ook dit soort organisaties gerechtigd én uitgenodigdeventuele projectvoorstellen in te dienen.

Indienen t/m 30 septemberProjectvoorstellen dienen aan een aantal(strikte) voorwaarden te voldoen, zowel formeel als inhoudelijk. Het bestuur van de SOFA – samengesteld op voordracht van

ondernemersorganisaties - besluit vervolgensbinnen een vastgestelde termijn over honore-ring of afwijzing van een aanvraag. Voor 2010kunnen aanvragen voor nieuwe projecten toten met 30 september worden ingediend.

SBA en het Ondernemersfonds ArnhemTot en met dit jaar draagt gemeente nog definanciering van SBA. Dat betekent, dat aanbinnenstadondernemers eigen bijdragen zijnen zullen worden gevraagd voor activiteitenals sfeerverlichting en bloembakken. Vanaf 1 januari 2011 komt de basisfinanciering SBAuit het Ondernemersfonds Arnhem. Dit is inhet eerder genoemde raadsbesluit vastge-legd (evenals een bedrag voor OKA Services).Het gevolg zal zijn, dat een aantal basisacti-viteiten van SBA volgend jaar uit het onder-nemersfonds betaald kunnen worden. Vooraanvullende en extra SBA initiatieven zal ookin 2011 cofinanciering noodzakelijk blijven.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:15 Pagina 25

Page 26: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:15 Pagina 26

Page 27: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

27Arnhem! magazine

Elke ondernemer heeft zijn sterke en zwakkekanten. “De kunst is om daar voor jezelf eenskritisch naar te kijken”, zegt Jos Wegdam,projectleider SDHA en voorzitter van CCAen zodoende staat hij dichtbij de onderne-mers. “Pas als je de sterke en zwakke puntenvan je eigen onderneming op een rijtje hebt,kun je de minder sterke punten aanpakken.Dat levert beslist omzetstijging op.”

Het Servicepunt Detailhandel & HorecaArnhem ondersteunt ondernemers en werktdaarvoor samen met de gemeente Arnhem,ROC’s Rijn IJssel en A12, uitkeringsinstantieUWV en diverse andere partijen. “Wij zijnde smeerolie tussen het bedrijfsleven en deoverheid”, zegt Jos Wegdam. “We kunnenpersoneel selecteren en bijscholen, we beantwoorden vragen over arbeidsrecht of subsidies en geven cursussen, zoals crimi-naliteitsbestrijding op de winkelvloer.”

De cursus van Ad van Beek, die ondernemerseen handje helpt hun bedrijfsvoering op tefrissen, is het vervolg op de succesvolleworkshops die het SDHA afgelopen zomer insamenwerking met het regionaal opleidings-centrum Rijn IJssel organiseerde. Ruim hon-derd winkeliers en horecamensen namendeel aan workshops als Verkoop & acquisitie,Bedrijfsstrategie in laagconjunctuur en Personeel resultaatgericht beoordelen. Aande hand van praktijkvoorbeelden deden zekennis en inspiratie op.

De ondernemers maakten bovendien kennismet elkaar. “Veel mensen waren bijzonderenthousiast”, constateert Jos Wegdam tevreden. “De uitwisseling van gedachten en ideeën onderling is goed bevallen.”

Ondernemers hebben, zeker in tijden vaneconomische tegenslag, hun handen vol aan

het laten draaien van hun zaak. Toch is hetjuist nu van groot belang te investeren incoaching van medewerkers en verbeteringvan de bedrijfsvoering. Creatief en effectiefondernemen maakt immers het verschil.

Het ROC Rijn IJssel stelde op verzoek vanhet SDHA een serie van twaalf bijeenkom-sten samen om ondernemersvaardighedente verbeteren. Retailspecialist Ad van Beekgaf inspirerende tips bij de presentatie vanhet workshopprogramma.

De deelname was gratis, dankzij een subsidievan 25 mille uit de pot Economische Stimu-lering van de gemeente Arnhem. De nieuwecursus, die dit najaar van start gaat en viermaanden duurt, is niet gratis. Ondernemerskrijgen daarover nog informatie van hetSDHA.Meer informatie: www.sdha.nl

Arnhemse ondernemers kunnen hun mouwen opstropen:

retailspecialist Ad van Beek gaat op verzoek van het

Servicepunt Detailhandel & Horeca Arnhem (SDHA)

aan de slag als bedrijvencoach. Het doel? Zeker 10 tot 20

procentomzetstijging door creatief en effectief ondernemen.

[ SDHA GARANDEERT MEER OMZET ]

Retailspecialist Ad van Beek gaf inspirerende tips bij de presentatie van het workshopprogramma

CREATIEF EN EFFECTIEF ONDERNEMEN:

10 tot 20% omzetstijging

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:15 Pagina 27

Page 28: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

28 Arnhem! magazine

[ GEZAMENLIJK OPTREDEN IS CRUCIAAL ]

“Met zo’n dertig winkel ateliers is het Mode-kwartier in een paar jaar tijd behoorlijk ge-groeid”, zegt Edwin. “Het potentieel biedtmet zo’n vijftig eenheden, ook een goed per-spectief. Dat de woningbouwverenigingen ende gemeente uitbreiding stimuleren door deHommelstraat/Hommelseweg ook bij hetModekwartier te betrekken juichen we toe. Jemoet een zekere ‘massa’ creëren, wil het ge-bied voor de bezoeker de moeite waard zijn.”

Branchering In september wordt begonnen met de herin-richting van de Hommelstraat: bredere trot-

toirs, nieuwe verlichting, terrasjes misschienen een rijbaan die fietsers met het autover-keer delen. Portaal en Volkshuisvestingkopen leegstaande winkelpanden op. “Dat geeft de mogelijkheid tot branche-ring”, legt Moon uit. “3D winkels (Delicates-sen, Duurzaamheid en Design) vormen hoe langer hoe meer het hart van het gebied.”

Maar niet alleen gemeente en woningbouw-vereniging geven richting; ook de onderne-mers zelf. Met ‘Docks’ (‘Durven OndernemenCentraal Klarendal Sint Marten’) zijn demeeste winkels en ateliers in het Modekwar-

tier/Hommelstraat/Hommelseweg verenigd.Geen traditionele ondernemersvereniging,maar een bruisende, innovatieve en ambiti-euze groep ondernemers uit diverse branches.

“Gezamenlijk optreden is cruciaal”, zegtEdwin. “We willen het publiek duidelijkmaken, dat we echt iets anders te biedenhebben dan de winkels in de binnenstad. Vanuit die diversiteit willen we natuurlijk welmeer bij het centrum betrokken worden. De looproute naar de Hommelstraat is al ver-beterd. De bewegwijzering mag wat ons be-treft prominenter en op de hoek van de VanMuijlwijkstraat moet straks een infopunt deentree van het 3D winkelgebied markeren.”

Docks keurmerk?Lokaal en landelijk is het modekwartier alveel in de publiciteit geweest. En dat op dederde dinsdag van september met Arn-hemse mode werd geparadeerd, doet hetnatuurlijk ook goed. Maar continu vanuithet Modekwartier zelf laten zien dat je er bent en waar je voor staat moet het bij-zondere stukje Arnhem verder op de kaartzetten. “Docks wil promotie maken door reclame, festivals, evenementen, een shop-gids en speciale arrangementen. De websiteKlarendal.nl is online bijzonder actief”, zegtMoon. “We zijn onderscheidend, werkenambachtelijk en leveren kwalitatief goedeproducten. Dat is de boodschap. Straks misschien met een eigen Docks keurmerk.”

Het ruikt naar lijm als we de salon van Marck&Mo binnenkomen. Er wordt gewerkt in

het atelier op Sonsbeeksingel 107 in het Modekwartier. Edwin Marck en Moon Geerlings

zijn - samen met vier andere bedrijfjes - pioniers van het eerste uur. Die pioniersfase is

voorbij, meldt De Gelderlander al in 2008. Maar is Arnhems visitekaartje in Klarendal

nu ook echt ‘klaar’? Edwin en Moon maken de tussenbalans op.

GEZAMENLIJK OPTREKKEN KRIJGT VORM

Pioniers Modekwartier Marck&Mo maken tussenbalans op

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:16 Pagina 28

Page 29: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

29Arnhem! magazine

Broekhuizen is met zijn OLB House of SpecialSports vanaf het begin betrokken bij de plan-nen om de straat een stimulans te geven:“Aanvankelijk dachten we met ons plan‘Oase’ door het aanleggen van drie krommin-gen in de straat de snelheid uit het verkeer tehalen. De drie tot vijf ‘oases’ met groen warengedacht om het laden en lossen en het parke-ren te reguleren en het verblijfsklimaat te verbeteren.” Oase leek weliswaar een voor de hand liggende oplossing, maar andere politieke voorkeuren en beperkte financiëlearmslag bespoedigden de uitvoering van deherinrichting niet echt. “Er is altijd veel over-leg geweest tussen gemeente, ondernemersen andere belangengroepen. Ja, strijd ook;maar we zijn er met elkaar altijd uitgekomen.”

“Nu ligt de nadruk op herstel van de Steen-straat van weleer en op ‘shared-space’: eenrechte straat en één wegdek met rode engrijze klinkers, waarbij het trottoir alleendoor een ander motief van het straatwerkwordt aangegeven. Een smalle rand langs degevels zorgt ervoor, dat de inhammen enuitsteeksels van de gebouwen op een rus-tige manier zijn weggewerkt. Fietsers inbeide richtingen en autoverkeer van westelijke naar oostelijke richting makengezamenlijk gebruik van de 30 km-zone.Voor het laad- en losverkeer is de noordkantgereserveerd, parkeren voor bezoekers is aande andere zijde gepland.”.

De aanpak van de Steenstraat behelst meerdan de herinrichting van de openbareruimte: “Ook leegstand, achterstallig onder-houd en een lage organisatiegraad van on-dernemers moet worden aangepakt. Zo’n

tien panden staan momenteel leeg en dat isgeen reclame voor dit specifieke stukje Arnhem. Van oudsher weten veel bezoekersonze straat te vinden, vooral om het aanboddat niet in het centrum is te vinden. Diefunctie willen we graag versterken. Hetmoet weer een bruisende straat wordenmet veel speciaalzaken en horeca waar weerregelmatig iets te beleven is. Het aanstellenvan een winkelstraatmanager - de sollicita-ties vinden in september plaats - moet hieraan een forse impuls geven.”

“Ik heb daar vertrouwen in. Het is weliswaareen lange weg geweest en we zijn er ook nogniet. Maar als het erom gaat zijn we als Steen-straat collectief tot heel wat in staat: dedrugsoverlast is bijvoorbeeld zo goed als ver-leden tijd en het geplande Domus-huis is vande baan. Straks dus een mooie vernieuwdeSteenstraat waar het heel prettig winkelen is.”

Gedeelde ruimte voor in ere te herstellenSteenstraat

Highlights opwaardering Velperpoortdistrict

ACCENT OP VERBETERING EN AAN -TREKKELIJKER MAKEN VAN DE LOOPROUTECENTRUM - HOMMELSTRAAT - SONSBEEK-SINGEL - VELPERPOORTSTATION - STEEN-STRAAT - CENTRUM

In voorbereiding of uitgevoerd:• Wegwijzers centrum - modekwartier -

Velperpoort (uitgevoerd)• Logische oversteekplaatsen Velperplein -

Mediamarkt (uitgevoerd)• Entree (infopunt) Hommelstraat/

Modekwartier• Herinrichting Hommelstraat (start september)• Mozaïek spoorviaduct Hommelstraat/

Hommelseweg• Opknappen panden Hommelstraat

(Portaal, Volkshuisvesting)• Aankoop panden woningbouwverenigingen

(in uitvoering)• Herinrichting Modekwartier (uitgevoerd)• Accentueren en opwaarderen functie

Velperpoortstation• Herinrichting Steenstraat (januari 2011)• Aanstellen winkelstraatmanager voor

twee jaar (start 4de kwartaal)• In kaart brengen van ‘witte plekken’

Velperpoortdistrict

Eind dit jaar verschijnt een boekje vande hand van stadsbouwmeester LuukTepe over de gewenste visie op hetVelperpoortdistrict. Met omschrijvingen illustrerend beeldmateriaal vanhet specifieke karakter van de diversestraten in het gebied. Hierin wordt deinbreng van bewoners, ondernemersen andere belanghebbenden mee-genomen.

VELPERPOORT district

Rond de tijd dat dit blad bij u in de bus valt praten vertegenwoordigers van alle betrok-kenen over de manier waarop de herinrichting van de Steenstraat daadwerkelijk zalworden uitgevoerd. In januari gaat de schop echt de grond in. Het resultaat: een rechtewinkelstraat waarin álle verkeersdeelnemers het met elkaar moeten rooien. Zo verant-woordelijkheid nemen voor elkaar moet leiden tot een rustiger verkeersbeeld en eenprettiger verblijfsklimaat. Shared-space heet dat. Ook de organisatie van ondernemers-belangen krijgt een impuls. “Het gezamenlijk optrekken van ondernemers en vastgoed-eigenaren kan wel een stimulans gebruiken”, zegt bestuurslid en interim-voorzitter OttoBroekhuizen van de Ondernemersvereniging Steenstraat.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:16 Pagina 29

Page 30: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

30 Arnhem! magazine

Evenementen (van 10 september t/m 31 december)

Avond Vol KunstZaterdagavond 18 september is het van19.00 uur tot middernacht kunst & cultuursnuiven in galeries, expositieruimtes, museaen kunstwinkels in de Arnhemse binnen-stad en Modekwartier Klarendal. Volg deroute, maak een keuze uit het uitgebreideprogramma aanbod en geniet van de verha-

len van kunstenaarszelf, de sfeer en muziek op straat enkom naar de culturele afterparty vanaf22.00 uur in (de tuinvan) Dudok!

SprookjesfestivalLeuke, mooie maar vooral ook vreemdesprookjes tijdens het Sprookjesfestival2010. Elke dag komen er met theater,

muziek, vertelkunst,film, workshops enbeeldende kunst voorjong én oud sprookjestot leven. Het Sprook-jesfestival duurt de

hele Herfstvakantie. Kus en tot gauw, prinses Arnerijntje (ik ben nu al opwww.twitter.com/arnerijntje te volgen)

Symphonica in Rosso 2010Successen van Sting als frontman van The

Police en nummers uitzijn solocarrière zijnopnieuw gearrangeerdvoor Symphonica inRosso 2010. Hij wordtin ‘Het grootste theater van Neder-land’ begeleid door

het 45-koppige Royal Philharmonic Concert Orchestra. Op persoonlijke uitnodiging vande Britse musicus verzorgen violiste JanineJansen en bandoneon speler Carel Kraayen-hof gastoptredens.

Warm Winter WeekendGaat het vriezen? Zaterdag 11 en zon-dag 12 december ishet in de binnenstadtijdens het Warm Win-ter Weekend zoals elk

jaar zeker ‘hot’. Het geronk van kettingzagentijdens het Icecarven en Speedcarven, het Korenfestival, winterstraattheater in het win-kelgebied, kerstmannenkoren en meer, veelmeer. Ook twee dagen om in deze gezelligeKerstsfeer inkopen voor de feestdagen tedoen; 12 december is tevens koopzondag!

September11 sept Open Huis Provincie Provinciehuis www.gelderland.nl

12 sept Bridge to Bridge Markt + parcours www.bridgetobridge.nl

12 sept Open Monumentendag Diverse locaties www.openmonumentendagarnhem.nl

17 sept Airborneherdenking Eusebiuskerk, Airborneplein www.airborne-herdenkingen.nl

18 sept Avond Vol Kunst Binnenstad, /Modekwartier Klarendal www.avondvolkunst.nl

25 sept Kunstmarkt Jansplein www.kunstmarktarnhem.nl

Oktober1 t/m 10 okt Dansweek Gelderland Diverse locaties Arnhem www.dansweekgelderland.nl

3 okt Koopzondag Binnenstad Arnhem www.arnhemcentrum.com

16 t/m 24 okt Sprookjesfestival 2010 Binnenstad Arnhem e.o. www.sprookjesfesti8val.nl

15 okt Popronde Binnenstad Arnhem www.popronde.nl

15,16 en 17 okt Sting - Symphonica in Rosso 2010 GelreDome

30 okt Kunstmarkt Jansplein www.kunstmarktarnhem.nl

November7 nov Koopzondag Binnenstad Arnhem www.arnhemcentrum.com

7 nov Smartlappenfestival Binnenstad Arnhem www.smartlappenfestivalarnhem.nl

13 nov Sint-Nicolaasintocht Rijnkade, binnenstad www.sinterklaaskelders.nl

19 nov t/m 1 dec Sinterklaashuis Historische Kelders www.sinterklaaskelders.nl

25 t/m 28 nov Kunst in de Markt/KIMkunstbeurs Eusebiuskerk www.kunstindemarkt.nl

28 nov Extra koopzondag Binnenstad Arnhem www.arnhemcentrum.com

December5 dec Koopzondag Binnenstad Arnhem www.arnhemcentrum.com

11 en 12 dec Warm Winter Weekend Binnenstad Arnhem www.warmwinterweekend.nl

12 dec Koopzondag Binnenstad Arnhem www.arnhemcentrum.com

vanaf 3 dec Korenmarkt on Ice (o.v.b.) Korenmarkt www.korenmarkt.nu

19 dec Draaiorgelfestival Binnenstad Arnhem www.binnenstadarnhem.nl

19 dec Koopzondag Binnenstad Arnhem www.arnhemcentrum.com

[ UIT IN ARNHEM ]

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:16 Pagina 30

Page 31: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

BETROUWBAAR EN DUURZAAM AFVALMANAGEMENTSITA.NL 0900-8444

GEEF JE AFVAL UIT HANDENAls zelfstandig ondernemer ga je helemaal voor je bedrijf. Maar er zijn zaken waar je niet te veel energie in wilt steken. Bijvoorbeeld je afval. Maar je wilt wel verantwoord ondernemen en niet te veel betalen door verkeerd afvalbeheer. In dat geval geef je je afvalzorgen uit handen aan SITA, pure professionals op dat gebied. Gemakkelijk, efficiënt en

duurzaam.

MEER WETEN? SITA heeft zowel het bedrijfsleven als de overheid tot klant. SITA maakt totaalprogramma‘s ‘op maat’ voor alle specifieke afvalsituaties. Ook die van u. Maak gebruik van onze kennis en neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

TOTAALAANPAK SITA

situatie en wensen en behoeften van een bedrijf

methode, inzamelfrequentie en de juiste inzamelmiddelen

en instructie op de werkvloer

soorten: restafval, bedrijfsafval, glas, papier en karton

afvalsoorten: onder meer gevaarlijk afval, vertrouwelijke documenten, archieven en specifiek ziekenhuisafval

cling, bewerking of verwerking van het ingezamelde afval

ook bedrijfsonderdelen voor

bestrijding, bodemsanering, beheer en onderhoud van riolering en vetputten.

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:16 Pagina 31

Page 32: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine Sept 2010

www.binnenstadarnhem.nl

Arnhem! Hét Binnenstadmagazine

Van, voor en door ondernemers in de Arnhemse binnenstad

3798 SBA Binnenstad Magazine 2010-6 06-09-2010 17:07 Pagina 32