Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

28
Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstad Nummer 7, mei 2012 hét Binnenstadmagazine Rens Plaschek valt voor Arnhems Meisje Nieuwe bestuursleden Binnenstadmanagement Historische Kelders: frisse exploitatie in middeleeuwse sferen Ondernemersfonds Arnhem daagt u uit

description

Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstad. Nummer 7, mei 2012

Transcript of Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

Page 1: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

Voor ondernemers in de Arnhemse binnenstadNummer 7, mei 2012

hét Binnenstadmagazine

Rens Plaschek valt voor Arnhems MeisjeNieuwe bestuursleden BinnenstadmanagementHistorische Kelders: frisse exploitatie in middeleeuwse sferenOndernemersfonds Arnhem daagt u uit

Page 2: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

Accountants Adviseurs Jongejan B.V.

Bothaplein 1

6814 AJ Arnhem

026 44 33 745

[email protected]

www.decijfersvoorbij.nl

Ondernemers maken zware tijden door. Het lijkt de andere onder-

nemer altijd beter te gaan. Dit komt misschien omdat zij hun

fi nan ciën goed op orde hebben en weten waar zij op korte en lange

termijn fi nancieel aan toe zijn. Dit kunt u ook regelen door cash-

fl ow prognoses op te (laten) stellen. Door de juiste uitgangspunten

te kiezen en goed na te denken over de toekomst, gaat dat ook

u  lukken. Wij hebben de expertise in huis om u daarbij te onder-

steunen.

Wij kijken verder dan alleen uw cijfers. Visie, strategie en onder-

scheidend vermogen van uw bedrijf zijn belangrijke zaken waarin

wij u kunnen adviseren. Hoe wij dat doen vertellen wij u graag in

een geheel vrijblijvend kennis ma king sgesprek.

Het gras is altijd groener bij de buren

Page 3: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

3Arnhem! magazine

Inhoud

Met de kennis van nu praten over de toekomst

Onlangs werd mij gevraagd deel te nemen aan het Stadsdebat, Binnenstad anno 2025. Praten met een groep directbetrokkenen overhet gezicht en de functie van de binnenstad in de verre toekomst,die eerder daar is dan wij denken. De debatten, met telkens een wisselend thema, zijn een goed initiatief. Het is belangrijk om de mening en het draagvlak te pijlen rond thema’s die ons allemaal aangaan. Uiteraard werk ik hier graag aan mee.Denkend en pratend over de toekomst wil ik met klem benadrukkendat wij, als Binnenstadmanagement, het heden niet voor ons uit-schuiven. Het is op dit moment voor nagenoeg elke ondernemer allehens aan dek. Wij merken dit dagelijks omdat wij veelvuldig contactmet ondernemers en andere betrokkenen hebben. Regelmatig schuiven wij specifieke bedrijfsgebonden vragen van

ondernemers door naar de ondernemersvereniging City Centrum Arnhem of de Koninklijke Horeca Nederland. Daar waar wij niet kunnen helpen, zijn zij gespecialiseerd in thema’s als WOZ-bepalin-gen, vergunningenbeleid, vestigingsadvies, juridische vraagstukken,etc. Samen met het CCA en de KHN proberen wij u als ondernemermet uw specifieke vragen te helpen. Daar waar het gaat om de belangen van groepen ondernemers, betrokkenen of zelfs hele straten, wil Binnenstadmanagement alle middelen en het netwerkaanwenden om deze belangen zo goed mogelijk te dienen. Om deze vertaalslag te kunnen maken, is het van belang dat wij, naast onze eigen inspanningen, uw signalen ontvangen.Nu nog meer dan andere jaren is het van belang bezoekers ervan teovertuigen naar Arnhem te komen. Hiermee willen we de strijd aangaan met de dalende bezoekersaantallen. Door veelvuldig communiceren, zichtbaar maken van het merk Binnenstad Arnhem,citydressing en zichtbare samenwerking met de grootste evenementenwillen wij werken aan een schone, veilige en gastvrije binnenstad. Allemaal zaken die de bezoeker op prijs stelt.

Han Overkamp,binnenstadmanager

Voorwoord

Voorwoord 3

Plannen Arnhem Centraal Oost 4

Inrichting, Beheer en Veiligheid 5

Column Jesse Laport 6

Berichten uit de binnenstad 6

Nieuwe bestuursleden 8

City Centrum Arnhem 10

Historische kelders 14

Ondernemersfonds Arnhem 16

Koninklijke Horeca Nederland 17

Gastvrij Talent 18

Ondernemers Kontakt Arnhem 19

City Centrum Arnhem / Argus 20

Binnenstadservice Arnhem 21

Evenementenoverzicht 22

Rijn IJssel 24

Cijfers en Feiten 23

Colofon 26

Page 4: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ NIEUWE UITSTRALING ]

4 Arnhem! magazine

Voor het geplande woon- en winkel-programma waarvan in de oorspronkelijkeplannen voor Arnhem Centraal Oostsprake was, bleek geen markt meer.Daarom is de gemeente op zoek gegaannaar een nieuwe bestemming. Na een verkenning met mogelijk geïnteresseerdepartijen is duidelijk geworden dat deze locatie geschikt is voor een megabioscoop.De gemeente tekende hiervoor op 16 meihet contract.

BeeldbepalendDe bioscoop wordt een beeldbepalend gebouw van meerdere verdiepingen. Op straatniveau, onder de megabioscoopis ruimte voor winkels of horeca. Op delooproute van de bioscoop naar het sta-tion is ook plek voor winkels of daghoreca.De combinatie van bioscoop, winkels enhoreca draagt bij aan de sociale veiligheiden levendigheid in het gebied, zowel over-dag als ’s avonds.

Ontwikkelaar gezochtDe ingang van de megabioscoop komt aan de oude Stationsstraat te liggen. Deze voetgangersstraat vormt straks deverbinding tussen het oostelijk stations-gebied en de Arnhemse binnenstad. Aan de zuidkant van de bioscoop komt eenstrook gebouwen, waarvoor de gemeentenog een ontwikkelaar zoekt. Te denken valt aan zakelijke dienstverlening, congres-faciliteiten, school, winkels, hotel, wellnessen sportschool.

UitstralingHet gebied kenmerkt zich door een sterkhoogteverschil, waar in het ontwerp gebruik van is gemaakt. De uitstraling van de Oude Stationsstraat is een mix van de sfeer van de binnenstad en van hetstationsgebied. De architectuur in ArnhemCentraal Oost moet aansluiten bij het karakter van het gebied, als overgang tussen het fijnmazige historische centrumen de moderne OV-terminal.

UitvoeringNaar verwachting begint de bouw van debioscoop in het najaar van volgend jaar.Begin 2014 zou de bioscoop de deurenkunnen openen.

Kijk voor meer informatie op: www.arnhemcentraal.nu > Arnhem Centraal Oost

PLANNEN VOOR ARNHEM CENTRAAL OOST BEKEND

Prettige verbinding tussenstation en binnenstadDe gemeente heeft een nieuw plan ontwikkeld voor

Arnhem Centraal Oost. Dit is het gebied waar voorheen

het tijdelijk station stond. Kern van het plan: Arnhem

Centraal Oost wordt een aantrekkelijk verblijfsgebied

met winkels, horeca, kantoren en een megabioscoop.

Impressies ontwikkeling Station Centraal Oost

Page 5: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

5Arnhem! magazine

[ SIGNALEREN, BESPREKEN, OPLOSSEN ]

De werkgroep Inrichting, Beheer en Veilig-heid (IBV) bestaat al sinds de oprichtingvan Binnenstadmanagement in 2003.Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat deonderwerpen waarmee deze werkgroepzich bezighoudt van alle tijden zijn, én onlosmakelijk verbonden met onze geza-menlijke biotoop: de binnenstad. Hoewelde thema’s dus niet zijn veranderd, is dewerkwijze dat wel. ‘Het is een behoorlijkproactief werkende club geworden’, zegtvoorzitter en binnenstadmanager HanOverkamp. ‘Dat komt vooral door de - nieuwe - inbreng van ondernemers, alsvertegenwoordigers van deelgebieden inde binnenstad. Die is erg waardevol.’

Ondernemers nemen sinds vorig jaar struc-tureel deel aan de werkgroep IBV. Ze blijkeneen uitstekende versterking. Ze werken ersamen met vertegenwoordigers van de ge-meente, politie, handhaving, City CentrumArnhem, Sita, Bewonersplatform BinnenstadArnhem en Binnenstadmanagement aan uiteenlopende vraagstukken op het gebiedvan groen, veiligheid, overlast, verlichting,graffiti, straatmeubilair, citydressing, afval,enzovoort. Binnenstadmanagement zit dewerkgroep voor en bewaakt de uitvoering.Doordat álle betrokkenen samen aan tafelzitten, kan de werkgroep actuele situaties of knelpunten vaak direct onder handennemen. Naast IBV heeft Binnenstadmanage-ment nog twee werkgroepen: Marketing &Promotie en Keurmerk Veilig Ondernemen.

Vertegenwoordigers gezochtDe werkgroep IBV is bijna compleet. Binnenstadmanagement zoekt nog vertegenwoordigers voor de volgende deelgebieden, of combinaties hiervan:- Rijnstraat- Kortestraat- Weverstraat- Roggestraat- Ketelstraat - Vijzelstraat

Als vertegenwoordiger van een deelgebiedbent u IBV-contactpersoon voor alle onder-nemers in uw zone. De werkgroep vergaderteenmaal per zes weken circa twee uur. Daarnaast bent u wat tijd kwijt aan het uitzetten van acties en terugkoppelen.

Interesse of meer weten? Mail dan naar [email protected] ofbel 026 - 445 82 23.

VRAGEN OVER IBV?Informeer uw eigen contactpersoon:

Musis Kwartier Marian Langbroek - geen foto

Jansstraat/Willemsplein Harold Lensen (Lensen Tabak)

Koningstraat/Arke Noachstraat René Kraaijenbrink (Wilke Tabak)

Bakkerstraat Anke Preusterink (Pollmann Serviezen)

Korenmarkt Edwin Kuipers (Grand Café Touché)

Stegenkwartier Wim Bouwman (CCA/Blackpoint)

Bewoners Binnenstad Wim van der Knaap (BBA)

ACTIEF GEZELSCHAP

Werkgroep IBV verbetert woon-,werk- en winkelklimaat binnenstad

Harold Lensen Edwin Kuipers

Wim Bouwman

René Kraaijenbrink

Anke Preusterink

Page 6: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

6 Arnhem! magazine

Jesse Laport

Stadsdichter Arnhem

ARNHEM IS EEN KELDER

Elke stad moet een mysterie hebben. Alles met eengeheim is spannender. En Arnhem zit er vol mee. Ik loop nu een tijdje rond in deze stad, ik kan welzeggen: mijn hele leven, en ontdek er steeds meer.Ik ben er van overtuigd dat van de burgemeestertot de grootste artiest van Arnhem niemand ze nog allemaal heeft ontdekt. 2012, waarin Arnhembruisender is dan ooit, onthult er steeds meer.

Onafhankelijke magazines laten zich steeds meerzien, literaire projecten ontstaan. De feesten wordengroter, exclusiever en de muzikanten laten hun stemhoren. Maar ook de evenementen en initiatievennemen steeds meer de ruimte. Arnhem laat zien wat ze in haar mars heeft.

Waar waren al dit talent en deze motivatie? En vooral: waar moeten we het vinden? Het is gemakkelijker dan het lijkt. Onze stad is groot genoeg om stad te zijn, klein genoeg om dorp teheten. De ons-kent-ons-samenleving zorgt voorverbinding tussen alle disciplines. We hebben deruimte om het allemaal tot zijn recht te latenkomen en zijn klein genoeg om elkaar de handboven het hoofd te houden. Nu moeten we alleennog uit onze schulp kruipen en onze oogkleppen afzetten, dan kunnen we grootse dingen prijsgeven. Een geheim dat nooit gedeeld wordt, is geen geheim. Onthul!

Hanging basketsIJsheiligen - 15 mei - is de laatste datumwaarop volgens de volksweerkunde nognachtvorst kan optreden. Vanaf deze datumwordt daarom een begin gemaakt met hetopfleuren van de binnenstad. Letterlijk: de hanging baskets (bloembakken) zullenhet straatbeeld tot en met eind oktober in mediterrane sferen brengen. Ook nu is gekozen voor roze en rode geraniums, sterke en mooie bloeiende planten. Over het ophangschema 2011 mocht Binnenstadmanagement veel positieve reacties ontvangen. Daarom wordt dezelfdegang van zaken dit jaar gehanteerd.

Bijdragen uit het Ondernemersfonds Arnhem en een royale bijdrage van de gemeente hebben de begroting dekkend gemaakt. Een compliment ook aan het Bewonersplatform Binnenstad Arnhem(BBA), dat dit jaar twintig extra bloembak-ken in de Nieuwstraat en op het Roer-mondsplein voor haar rekening neemt.

Meer flexibiliteit bij vast-stelling koopzondagenDoor de hele stad aan te wijzen als toeristisch gebied kan de gemeente de zondagopenstelling voor winkels verruimen.B&W legt dit voorstel tot het instellen vanhet ‘toeristich regime’ per 1 januari 2013neer bij de gemeenteraad. Feitelijk biedt ditde mogelijkheid voor de gemeente om elke

Berichten uit de binnenstad

Page 7: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

7

zondag de winkels open te stellen, maarzover wil het college nadrukkelijk niet gaan.Het voorstel is erop gericht om jaarlijks inoverleg met belanghebbenden het aantalkoopzondagen voor dat jaar vast te stellen.De betrokkenen uit de binnenstad zullenhierover op korte termijn met elkaar om de tafel gaan. De ondernemers uit de binnenstad zullen hierover een convenantmoeten afsluiten. Hierin zullen onderling deextra koopmomenten worden afgesproken.

Arnhem krijgt een Roof GardenAchter www.aswespeak.nl, online magazineover vooruitgang in Arnhem, schuilt eengroep jonge lokale insiders, die enthousiastvernieuwende projecten in Arnhem uitlich-ten. Het nieuwste eigen initiatief is RoofGarden Arnhem. Samen met BelhamelsEvents & Music wordt op het dak van deparkeergarage Langstraat een daktuin - eentijdelijk open park - aangelegd, naar eenvoorbeeld in Londen, waar buurtbewonerseerder hun eigen buurtpark creëerden.

'Een ontspannen plek met strandstoelen,bloembakken, fruitbomen en picknicktafels.Waar je plat op het gras geniet van het lekkere weer of ontspannen werkt van achter je laptop onder het genot van eengoede kop koffie of een zomers drankje',gaat het volgens As We Speak worden. Ook programmering met 'silent cinema, silent disco, akoestische optredens, work-shops, buurtfeesten, je eigen verjaardags-feest, barbecues of diners bij zonsonder-gang' is in voorbereiding.

Openingstijden: altijd bij mooi weer. Ook u als ondernemer kunt er tussen de middag uw boterhammetje eten. Entrée: gratis!

WiFi trekt meer bezoekers

Onderzoek wijst uit dat het aanbieden vangratis WiFi meer bezoekers naar een winkel-gebied trekt. Samen met Regionaal Bureauvoor Toerisme Arnhem Nijmegen (RBT KAN)brengt Binnenstadmanagement Arnhem partijen bijeen die een dergelijke extra

service gaan realiseren. Met zeven à acht zogenaamde hotspots zal in het grootstedeel van Arnhem centrum deze gratis verbin-ding voor smartphones naar verwachtingvoor het eind van dit jaar operationeel zijn.

Binnenstadborrel op 12 juni a.s. Het aardige van de binnenstadborrel is nietalleen de gezelligheid en het actuele themadat de revue passeert. Ook met de keuzevoor de locatie onderscheidt dit type bij-eenkomst zich. Dat geldt zeker ook voor de komende meeting; die vindt op dinsdag12 juni plaats in de Historische Kelders.In de picture staan natuurlijk de Kelders ende mogelijkheden voor u als ondernemermet deze unieke plek in onze binnenstad.Om een bezoekje aan de Kelders natuurlijk,om de actuele thema's, om de gezelligheiden om het 'Hé, jij ook hier?'. Betrokken zijnbij de binnenstad heeft op zo'n avond alleenmaar gezellige en relaxte kanten. U komt toch ook? Inloop vanaf 17.30 uur.De presentaties beginnen om 18.30 uur. Een officiële uitnodiging ontvangt u nog.

Arnhems Meisje by Rens Plaschek

Is het u ook opgevallen? Een bijzonderecover, vindt u niet? Vanaf deze editie zal hetvoorblad van dit magazine verzorgd wordendoor de Arnhemse fotograaf Rens Plaschek.Wie zich door hem laat fotograferen, weetdat het resultaat altijd verrassend is. Themavoor Arnhem! hét Binnenstadmagazine isArnhems Meisje by Rens Plaschek. Een thema,dat door Rens voor elke editie opnieuw zal worden uitgevonden. Heel dichtbij entypisch Arnhems dus, maar met de onmis-kenbare signatuur van deze ook internatio-naal bekende Arnhemse fotograaf.

Rens Plaschek portretteert onder anderenbekende en niet-bekende Gelderlanders,brengt zijn passie voor de rock over metbeelden van een indrukwekkende collectieartiesten uit de vaderlandse popgeschiede-nis (Keep on Rock'n) en heeft met zijn boekNY&I onbekende mensen op bekende plek-ken in deze metropool vastgelegd. Zijn fotodagboek op www.plaschek.nl trekt dagelijks tussen de zes- en achtduizend bezoekers uit 31 landen. Nu ook in boek-vorm te koop trouwens.

Arnhem! magazine

Model: Jessica van den Berg

Visagie: Claudia van der Kolk

Voorbeeld Roof Garden in Londen

Page 8: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

8 Arnhem! magazine

Het bestuur van (de stichting) Binnenstad-management Arnhem was al enige tijd nietvolledig op sterkte. Een aantal portefeuilleswas niet bezet en zowel voorzitter Rolf de Bas,als penningmeester Arie Hulsteijn gaven vorigjaar aan ‘op enig moment’ te willen stoppen.‘De hoogste tijd dus om serieus werk te makenvan een paar goede, nieuwe collega’s’, aldus BenSpitman en Wim Bouwman, twee van de hui-dige en niet-vertrekkende bestuurders. Die zijninmiddels gevonden. Arnhem! stelt ze aan u voor.

Het bestuur benutte het wervingsproces ookom zijn structuur en werkwijze nog eens tegenhet licht te houden. ‘We hebben onszelf devraag gesteld: vervullen we onze rol nog goeden leveren we genoeg toegevoegde waarde?Waar heeft het bureau Binnenstadmanage-ment anno 2012 vooral behoefte aan? Is datfungeren als klankbord en sparringpartner? Advies? Of strategische begeleiding, inzetbaar-heid in projecten, inbrengen van netwerken?Of van alles een beetje? Dat hebben we nu in een helder bestuursprofiel uitgewerkt’, vertellen de zittende bestuursleden.

Alle geledingen Het bureau Binnenstadmanagement is in deloop van de tijd getransformeerd naar een be-drijf en daarmee zelfwerkzamer geworden. Er isdaarom ook gekozen voor een andere bestuur-lijke structuur. In de nieuwe samenstelling ver-gadert het Algemeen Bestuur vier keer per jaarover strategie en beleid. Het Dagelijks Bestuurvergadert frequenter, neemt kortetermijnbe-sluiten en is het directe aanspreekpunt voor demedewerkers van Binnenstadmanagement.Ieder bestuurslid, behalve de voorzitter, verte-genwoordigt een bepaalde geleding van de binnenstad en heeft een eigen achterban. ‘Datbetekent dat we snel kunnen schakelen als hetnodig is, gemakkelijk samenwerken en op eennatuurlijke manier verbindingen leggen’, aldusSpitman en Bouwman.

Joke van Doorne - onafhankelijk voorzitterHoewel de eerste bestuursvergadering nogmoet plaatsvinden (rond het moment van verschijnen van deze uitgave, red.) hebben alle nieuwe bestuurders al ideeën over hun bijdrage en zijn ze stuk voor stuk enthousiast. Joke van Doorne, oud-wethou-der Welzijn, Cultuur, Volksgezondheid enSociale Zaken in Arnhem, voormalig burgemeester van Capelle aan den IJssel en tegenwoordig onder andere galeriehoud-ster, verwoordt het als volgt: ‘Ik heb eenzwak voor Arnhem, al járen. Daarom ben ik na mijn burgemeesterschap hier weergaan wonen. De binnenstad heeft zoveelkwaliteiten: de prachtige ligging tussen Rijnen Sonsbeek, de diversiteit van het winkel-aanbod, de gevarieerde horeca, de cultureleinstellingen, ga zo maar door. Ik draag ergraag mijn steentje aan bij om al het mooisdat we hier hebben, nog meer te verbindenmet elkaar en nog meer uit te lichten. Dat isook waar ik sterk in geloof: we moeten nietzozeer uniek willen worden, dat zijn we allang - we hebben zóveel in huis. We moe-ten het alleen slim en samenhangend presenteren. Het bijzondere benadrukken.Het zou mij, eerlijk gezegd, helemaal nietverbazen als Arnhem binnen afzienbare tijdweer Beste Binnenstad wordt.’

Remco Jansen - penningmeester en bestuurslid namens de financiëlesectorRemco Jansen is de opvolger van scheidendpenningmeester Arie Hulsteijn. Jansen ismanager MKB bij Rabobank Arnhem enOmstreken. ‘Ik heb er erg veel zin in! Om meer dan één reden. Ik heb uiteraardveel affiniteit met de binnenstad en met de ondernemers die er hun brood verdienen.Het economisch klimaat is al langere tijdzodanig dat iedereen alle zeilen bij moetzetten. Dat merken wij natuurlijk ook. Binnen de bank is veel informatie beschik-baar, over het ondernemersklimaat maarbijvoorbeeld ook over veranderingen doorinternet. Die kennis neem ik graag mee. Onderzoeken zijn niet zaligmakend natuurlijk, maar reiken wel een context aan. Verder geloof ik sterk in voeren van een dialoog en stimuleren van verbindingen ensamenwerkingen. Dat komt niet uit de luchtvallen, daarom voel ik me ook thuis bij een coöperatieve bank. Ik vind waarde toevoegen belangrijk en wil dat als penning-meester om te beginnen doen door de boeken goed bij te houden.’

JOKE VAN DOORNE

‘Het zou mij helemaal niet verbazen als Arnhem opnieuw Beste Binnenstad wordt’

Het bureau Binnenstadmanagement is in de loop van de tijd getransformeerd naar een bedrijf en

daarmee zelfwerkzamer geworden. Er is daarom ook gekozen voor een andere bestuurlijke structuur.

Page 9: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

9Arnhem! magazine

Paul van Rooy - bestuurslid namensde vastgoedsectorPaul van Rooy is binnen Engelsing Beleggin-gen medeverantwoordelijk voor de acquisitie en verhuur van de vastgoed-portefeuille. ‘Door mijn werkzaamhedenvoor Engelsing Beleggingen ben ik dagelijks betrokken bij, en begaan met de Arnhemsebinnenstad. Ik ben er - net als Binnenstad-management - van overtuigd dat de aan-trekkingskracht van binnensteden voorconsumenten steeds meer bepaald wordtdoor de belevingswaarde. Een andere ontwikkeling - onder invloed van hetzelfdeconsumentisme - is de groei van vraag-gericht in plaats van aanbodgericht onder-nemen. Beide belangrijke zaken zijn volop in beeld in Arnhem en bij Binnenstad-management. Ik vind het uitdagend om daareen bijdrage aan te leveren. Bijvoorbeelddoor mijn netwerk te ontsluiten. Maar ikdenk ook graag mee over citymarketing en branding. Wat mij betreft wordt hetmerk Binnenstad Arnhem net zo bekend als I Amsterdam!’

Robert Wittenberg - bestuurslid namens Koninklijke Horeca Nederland, afd. Regio Arnhem‘In mijn ogen is de binnenstad een erg belangrijk visitekaartje van Arnhem. Eenplek waar bezoekers óók voor komen, naastpubliekstrekkers als Burgers’ Zoo, het Open-luchtmuseum of GelreDome’, zegt Dudok-directeur Robert Wittenberg. ‘Ik vind dedoelen en activiteiten van Binnenstad-management daarom belangrijk voor destad als geheel. En als bestuurder - maarook als ondernemer - vind ik het dus ookgezond om eisen te stellen aan de resulta-ten van het bureau. Ik heb de nodige stok-paardjes waar ik me, naast vertegen-woordiging vanuit de horeca, sterk voor wilgaan maken. Mode als ‘unique selling point’van Arnhem bijvoorbeeld. Meer wonen -ook door mensen met een hoger inkomen -in de binnenstad. graffitibestrijding. Gastvrijzijn als binnenstad, op allerlei manieren: vanmeer en beter straatmeubilair en openbaretoiletten tot vrije sluitingstijden voor de horeca en een betere belevingswaarde in de verbindingen tussen cultuurcentra en andere uitgaansplekken in de binnenstad.Enzovoort. Ik verheug me op de job. Belang-rijk is dat Binnenstadmanagement goedluistert naar de ondernemers. Het is, geziende economische situatie, alle hens aan dek!’

Rolf de Bas - vertrekkend voorzitterJoke van Doorne volgt Rolf de Bas op alsvoorzitter. De Bas (Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Regio Arnhem) bliktterug op hectische maar bevredigende jaren waarin hoogte- en dieptepunten elkaar afwisselden. ‘Het afblazen van dehaven in Rijnboog blijf ik eeuwig zonde vinden. Echt een gemiste kans voor onder-nemend Arnhem. Daarentegen vind ik derealisatie van het Ondernemersfonds, datde activiteiten en het bureau van Binnen-stadmanagement sinds 2011 voor een belangrijk deel bekostigt, één van de hoogte-punten. Ik ben vanaf het prille begin als bestuurder bij de club betrokken geweest,zo’n tien jaar nu. Het was aanvankelijk echtpionieren. Voor mij is het een mooi momentom de hamer over te dragen. De volgendefase dient zich aan: die van verdere professionalisering en digitalisering. Die is ongetwijfeld in goede handen bij de mensen die zich nu sterk gaan maken. Ik wens ze alle succes!’

[ UITBREIDING BESTUUR STICHTING BINNENSTADMANAGEMENT ARNHEM ]

Uitbreiding bestuur Binnenstadmanagement Arnhem Het stichtingsbestuur kent bestuursleden en adviseurs. De bestuursleden vertegenwoordigen elk een voor de binnenstad belangrijke organisatie of sector. Dit zijn: de vastgoedsector, de sector kunst & cultuur, de financiële sector, de sector algemeen,winkeliersvereniging City Centrum Arnhem (CCA), Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Arnhem en OndernemersKontakt Arnhem (OKA). De Kamer van Koophandel en de gemeente Arnhem hebben elk een adviseur (zonder stemrecht) inhet bestuur. De voorzitter van het bestuur is onafhankelijk en wordt in beginsel door het bestuur voorgedragen en benoemd

Bestuursleden per 21 mei 2012Joke van Doorne voorzitter

OKA Ben Spitman secretarissector financiën Remco Jansen penningmeestersector vastgoed Paul van Rooy bestuurslidsector kunst & cultuur vacantCCA Wim Bouwman bestuurslidKHN afdeling Arnhem Robert Wittenberg bestuurslidKamer van Koophandel Marion Hendriks adviseurGemeente Arnhem Guus Haenen adviseur

Page 10: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ OOK DIT IS BELANGENBEHARTIGING ]

10 Arnhem! magazine

NIEUW: BENEFITSNieuw in het aanbod aan CCA-activiteitenzijn de zogenaamde benefits. Grote enkleine voordelen en extra services die hetondernemen makkelijker, voordeliger ensoms ook professioneler kunnen maken.Deze benefits, speciaal voor leden van hetCity Centrum Arnhem, komen tot standdoor onderhandeling met aanbiedendepartijen. De eerste benefits vindt u hier.Aan uitbreiding wordt gewerkt.

Hoofd Bedrijfschap DetailhandelWorkshops tegen gereduceerd tarief: Criminaliteit op de werkvloer, Verkoop-training, Winkelinrichting en Vroegsignaleren.Verschillende workshops van minimaal 3 uur worden aangeboden. Minimaal 12,maximaal 20 personen per workshop.Omdat het hier gaat om deelname vanmeerdere personen, neemt het CCA decoördinatie op zich. Bij voldoende interessezullen een of meerdere workshops wordengeorganiseerd.Hebt u interesse, neemt u dan contact op met Elke Stienissen: 026-443 71 99 e-mail: [email protected]

Juridische adviesavondIn het najaar staat een avond gepland,

waar CCA-leden met juridische vraagstuk-ken terecht kunnen. Voor deskundige beant-woording dragen in Arnhem werkzamejuristen zorg. CCA-leden zullen te zijner tijdschriftelijk worden uitgenodigd.

WOZ-ConsultantsDe wetgeving rondom het bepalen vanWOZ-waarden is erg complex, deels doorde vele juridische uitzonderingen maarvooral ook door het taxatietechnische aspect. Hierdoor wordt de WOZ-waardevaak als vast gegeven aanvaard en niet dooru of uw accountant betwist. Juist hier laat ueen kans liggen. Zo heeft een lagere WOZ-waarde impact op de omvang van de te betalen vennootschapsbelasting en op deomvang van de door u te betalen gemeen-telijke belastingen.WOZ-Consultants beoordeelt samen met u een correcte waarde van uw vastgoed-portefeuille. Bij een te hoge WOZ-waardewordt een taxatierapport opgesteld en be-zwaar gemaakt. Bij toewijzing betaalt u eenpercentage van het gerealiseerde belasting-voordeel. Wijst de gemeente een bezwaar-schrift af, dan neemt WOZ-Consultants degemaakte kosten volledig voor zijn rekening.CCA-leden ontvangen een gunstig tarief. Informatie: www.wozconsultants.nl.

Argus beveiligingenZie pagina 14 van dit magazine

CinergieCinergie koopt collectief elektriciteit en gas in voor 750Nederlandse bedrijven waaronder Univé,DAS Rechtsbijstand, de Spar, SanomaMedia en vele anderen. Door bundeling vanvolume in combinatie met een actieve be-waking van de marktprijsontwikkeling, weetCinergie substantieel te besparen op de inkoop van elektriciteit en gas. Voor geïnte-resseerde leden van City Centrum Arnhemmaakt Cinergie o.b.v. een recente factuurgeheel vrijblijvend een besparingsbereke-ning. Interesse in een gratis besparingson-derzoek kunt u doorgegeven aan Cas vanden Elsen via [email protected] 06-15 34 3234.

HanzeverzekeringenVia Hanzeverzekeringen kunnen CCA-ledenen hun medewerkers extra korting krijgenop diverse verzekeringen. 7% korting op debasis zorgverzekering en 9% op de aanvul-lende zorgverzekering, 10% op de fee diewordt berekend voor het adviestraject vaneen arbeidsongeschiktheidsverzekering en25% korting op een hypotheekadvies. U kunt zich voor deze verzekeringen meldenbij het CCA. Informatie: www.hanzecollectief.nl

PROJECTGROEP GELE RIJDERSPLEIN:

Eerst leegstandaanpakkenVan het Gele Rijdersplein en omgeving weereen gezellig stukje Arnhem maken waar be-zoekers graag komen. Dat is kort geformu-

leerd de missie van de CCA-projectgroep diezich hierop focust. Het is niet de enige partijdie zich richt op de herontwikkeling van hetgebied. Ook Arnhemmers zelf laten via di-verse kanalen - (social) media en blogs -merken, dat zij begaan zijn met dit stukjebinnenstad en ideeën hebben over de ge-wenste verandering.

‘Het is bemoedigend te ervaren hoe het pleinleeft’, zegt CCA-projectcoördinator Jos Weg-

dam. ‘Anderzijds zien wij, dat sommige plan-nen voorbij gaan aan de door de gemeentegestelde kaders voor herontwikkeling van ditgebied. Het uitgangspunt is immers, dat deleegstand eerst moet worden opgelost. Precies ook de basis van waaruit onze projectgroep opereert. Geen woningen opnieuwe plekken rond het plein bijvoorbeeldzolang er sprake is van leegstand.’

‘Invulling van de bestaande bouw is, ookvanuit ondernemersbelang gezien, een eer-ste vereiste. Juist om de aantrekkelijkheidvoor het publiek en daarmee voor een posi-tief vestigingsklimaat te vergroten, zijn deplannen van de overdekte markthal ontwik-keld. Deze Arnhemse Mercado zal als kataly-sator gaan werken en nieuwe kansen bieden.Kortom: first things first.’

Gele Rijdersplein anno 2005 (archief CCA)

Geselecteerd voor CCA-leden

Page 11: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ SAMEN STERK ]

11Arnhem! magazine

CCA-leden worden uitdrukkelijk verzochtop de Algemene Ledenvergadering van 5 juni aanwezig te willen zijn. Naast de financiële stand van zaken komen de nieuwe statuten aan de orde. Daarover kanalleen een besluit genomen worden als een

substantieel deel van de leden aanwezig is.Dus graag tot 5 juni aanstaande.

Locatie: Max Brothers, Roermondsplein 31.Inloop vanaf 18.00 uur, vergadering 18.30uur tot ca. 20.30 uur.

City Centrum Arnhem verwelkomt nieuwe ledenDe belangenvereniging voor binnenstadondernemers CCA heet een vijfentwintigtal nieuweleden van harte welkom. Naast belangenbehartiging mogen zij rekenen op door het CCA geën-tameerde benefits, advies door bestuursleden en worden zij met digitale nieuwsbrieven op dehoogte gehouden van de actuele stand van zaken rond het ondernemen in Arnhem centrum.

Met speciale dank aan Sandy Bouwman en Margot Leijser, die invulling hebben gegeven aan deCCA-ledenwerfactie. Heeft u een buurman of -vrouw van wie u denkt hem of haar voor hetlidmaatschap te kunnen interesseren? Graag, want hoe meer leden, hoe groter onze invloed.

Nieuwe leden City Centrum Arnhem

Argus Beveiligingen Kastanjelaan 12A2 Velp www.argusbeveiligingen.nlArnhems UitBuro www.arnhemsuitburo.nlDussz-Fashion Rijnstraat 7 www.dussz-fashion.comHaphoek Ratelband Roggestraat 31 www.haphoekratelband.nlHijink Advocaten Onderlangs 1 www.hijink.comHijman & Arends Boeken Grote Oord 15 www.hijmanenarends.nlJewelz & More Koningstraat 71c www.jewelzenmore.nlKuifje's Corner Bakkerstraat 26 www.kuifjescorner.nlSKAR Gele Rijdersplein 13 www.skar.nlState of Art Bakkerstraat 54 www.stateofart.comWaxx Kappers Koningstraat 48 www.waxx.nlWilke Tabak Koningstraat 66 A www.twitter.com/WilkeTabakPuur Koffie Bentinckstraat 57 www.puurkoffie.nlMc Gregor Bakkerstraat 69 www.mcgregor-fashion.com/nlMeijer & Floor Bakkerstraat 21 www.meijerenfloor.nlWitteveen Men's shop bv Bakkerstraat 11 www.witteveenmensshop.nlABA-i Bakkerstraat 24 www.aba-i.nlSlagerij Evers Kerkstraat 14Nozili Kerkstraat 44 www.nozili.nlTailor D&T Beekstraat 113Modehuis Mar Zwanenstraat 19 www.modehuismar.nlNotarishuis Arnhem Bakkerstraat 19 www.notarishuis-arnhem.nlBendorff Bakkerstraat 68 www.bendorff.nlArnhems Meisje Broerenstraat 41 www.arnhemsmeisje.comJils Beekstraat 112 www.jils.nlBouwbedrijf Scheerder Kerkstraat 38 www.vios-bouw.nl/vestigingen/

bouwbedrijf-scheerder-arnhemCamex Beekstraat 86 www.camex.nl

INFORMATIEAVOND OVER VERSLAAFDENZORG

‘Mensen die verslaafd zijn moet je niet allemaalover één kam scheren’, vindt CCA-voorzitter JosWegdam. Hij weet dat een dergelijke uitspraakhem niet op voorhand door elke binnenstadonder-nemer in dank zal worden afgenomen. Junks horenimmers niet in een winkelgebied, waar alles en iedereen erop gericht is een voor de consument zo aangenaam mogelijk klimaat te creëren.

‘Het is duidelijk, dat het CCA geen overlastgevendeverslaafden in het centrum wil’, zegt Wegdam.'Daarom hebben we ons ook verzet tegen de optievan methadonverstrekking in de Broerenstraat; metsucces overigens. Onze vereniging vindt, dat op-vang buiten het centrum moet plaatsvinden en dater tegen overlast van verslaafden een streng enconsequent regime moet blijven. Maar het veel ge-hoorde 'zo ver mogelijk weg en naar de hei sturen'is te kort door de bocht en is ook geen oplossing.’

‘Het bedrijfsleven is door wethouder Kok gevraagdmee te denken. Anders dan in de Gelderlander van31 maart jl. staat vermeld, heeft het CCA geen locaties voorgesteld. Dat is ook onze taak niet. Wel vind ik dat we behoren mee te denken. Al ishet alleen al, omdat het ver weg bannen uit de binnenstad juist het tegenovergestelde effect kanopwekken. Een te grote afstand tussen binnenstaden opvang kan er immers toe leiden dat verslaaf-den langer in het centrum blijven.’

‘Maar laat de gemeente beginnen met ons als ondernemers te informeren over om wat voor type verslavingen en bijbehorende soorten opvanghet nu gaat; lang niet iedere ‘gebruiker’, geeft bijvoorbeeld overlast. Wethouder Kok heeft opmijn verzoek toegezegd een voorlichtingsavondvoor binnenstadondernemers te organiseren.Daarna kunnen we als belangenvereniging metmeer nuance onze verantwoordelijkheid nemen.Een aangenaam winkelklimaat zonder overlastblijft daarbij vanzelfsprekend het uitgangspunt.’

REMINDER: DINSDAG 5 JUNI AANSTAANDEAlgemene Ledervergadering City Centrum Arnhem

Page 12: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

12 Arnhem! magazine

‘Hoewel The Society Shop een rijk verledenheeft in sportsponsoring - denkt u aan hetaankleden van het Olympische elftal, hockeyteam en het nationale voetbalelftaltot en met 1988 - ligt de basis van de relatiemet Vitesse toch echt bij veranderendkoopgedrag van de consument’, licht Follen-der toe. 'Dat leidde er in 2007 toe dat wij inArnhem maatkleding voor mannen onder

eigen merknaam zijn gaan aanbieden. Kostuums van kwalitatief hoogwaardige Italiaanse stoffen, tegen een prijsstelling die enorm concurrerend is, voordeliger bijvoorbeeld dan vergelijkbare kostuumsvan andere bekende merken.’

‘Dat bleek in een behoorlijke behoefte tevoorzien. Bovendien zijn wij al langer heel

actief ons imago, als zouden we ons slechtsop een selecte doelgroep richten, bij te stel-len. Iedereen is bij ons welkom; ons advies isvrijblijvend en in een ongedwongen sfeer.’

Vitesse leeft bij veel Arnhemmers, het is zekergeen elitaire club. Dat merken we duidelijkaan de klanten die onze winkel bezoeken. Bovendien is de organisatie goed op orde, is er sprake van een langetermijnvisie en de clubheeft een hoog ambitieniveau. Daar kunnenwe ons als Society Shop Arnhem uitstekend invinden. Het aankleden van de selectie, bege-leiding en medewerkers van de club door eenherenmodewinkel in hartje Arnhem bevestigtdat nog eens extra.’

Of Philip Follender zelf Vitesse-aanhanger is?‘Ik houd van het spelletje - ik voetbal zelf actief- en ben regelmatig op de tribune te vinden.Als Vitesse thuis speelt, hangen bij ons in deBakkerstraat de clubvlaggen altijd uit!’

‘Wij wilden meer eenheid in de winkel, een stoerdere en volwassener uit-straling ook’, zegt Vermeer. ‘De laatste vernieuwing lag alweer een aantaljaren achter ons. Als mode je vak is, kijk je ook regelmatig elders, en doe jeniet alleen lokaal, maar eigenlijk over de hele wereld ideeën op. Met dieindrukken, de kennis van onze producten en van datgene wat onze klanten

op prijs stellen, zijn we samen met Tritop Interieurbouw uit Aalten gaanschetsen. Over het eindresultaat met elementen als hout, staal en beton-look zijn niet alleen wijzelf, maar gezien de vele positieve en enthousiastereacties, ook onze klanten bijzonder tevreden. Oude mijnwerkerslampenen oude buizen maken het beeld compleet. Nieuw ook is de Just BrandsCorner. De merken PME Legend en Cast Iron bepalen hier het gezicht.’

Tribute Men heeft naast de winkel in de Weverstraat een vestiging inde Rijnstraat: Tribute Women met een mooie Diesel Female-kelder,de eerste in de Benelux! Ook zijn er Tribute-winkels in Enschede enDoetinchem; in de laatste stad zal deze zomer een nieuwe TributeMen-winkel geopend worden. Vermeer: 'Hier in de Weverstraat is hetin 1994 allemaal begonnen. Van daaruit zijn we verder gegroeid.’De kernwaarden van Tribute? ‘Organisatorisch kennen wij korte lijnen.Onze winkels brengen mode in het middenhoge segment. Wij creërenonze meerwaarde door een hoog serviceniveau, een huiskamerachtigesfeer, inclusief koffie en thee, deskundige en geïnteresseerde collega’sdie de juiste toon naar de klant weten te vinden en - zoals blijkt uitonze laatste vernieuwing - een winkel waarin elk aspect klopt!’

En de werking van die paskamers? ‘We wilden per se een voor Neder-land unieke gadget presenteren. Het glas in de paskamerdeuren isdoorzichtig als je naar binnengaat, een ingenieus systeem zorgt ervoor dat het glas volkomen mat en ondoorzichtig wordt.’

Maatwerk in sponsoringSPORTIEVE SPIN-OFF VOOR THE SOCIETY SHOP ARNHEM

Op de foto de selectie plus begeleiding van het eerste elftal van Vitesse, 23 man sterkin maatkleding van de The Society Shop. Kenners zien waarschijnlijk in het verticaleknoopsgat op de revers al de subtiele signatuur van de herenkledingwinkel in de Bak-kerstraat. In totaal werden maar liefst negentig maatkostuums met Vitesse-logo afge-leverd. Een opvallende investering in een tijd waarin menig ondernemer extra goed opde kleintjes moet letten. Maar Philip Follender Grossfeld van The Society Shop Arnhemheeft alle pro's en contra's vooraf goed tegen het licht gehouden. De actie blijkt voorbeide partijen uitstekend uit te pakken.

Alleen het bekende rugzakje is ongewijzigd geblevenALLES KLOPT NU BIJ TRIBUTE MEN ARNHEM

[ TEGEN DE DRAAD IN ]

Nieuw interieur Tribute

'Vraag even hoe die deuren van de paskamers nu precies werken', zeggen ze bij CCA als we op pad gaan naar Tribute in de Weverstraat 6.De winkel heeft in februari een week de deuren dicht gehouden wegens een totale metamorfose. En niet zomaar een. Vooraf wisten Michel Vermeer en zijn team precies waaraan de uitstraling van het vernieuwde Tribute Men moest voldoen.

Page 13: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

13Arnhem! magazine

Het statige pand in de Bakkerstraat 19 wekt associaties op met adel ofeen sociëteit. Dat klopt ook, het gemeentelijk monument in LodewijkXIV-stijl dateert uit de 18de eeuw, bood ooit onderdak aan adellijke fami-lies en deed ook een periode dienst als bejaardensociëteit. De statigheidis gebleven, de dynamiek van het Notarishuis Arnhem is echter helemaalanno 2012. Roger von Stukgaan en Annelies Evers houden zelfs online veilingen. Een succes? ‘Jazeker’, zegt Von Schükmann, ‘We merken dat we hiermee ook duidelijk een bredere en jongere doelgroep aanspreken.’

Naast de zeven vaste veilingen (o.a. inboedel, meubels, kunst en antiek),staan nu al zeven online veilingen gepland. 'Het werkt in principe hetzelfde als onze reguliere veilingen', licht Von Schükmann toe. 'Alle te veilen stukkenstaan hier daadwerkelijk in het Notarishuis en er zijn kijkdagen. Het biedengaat echter achter de pc. Iedere deelnemer registreert zich met een gebrui-kersnaam en een wachtwoord. Elk te veilen artikel staat in onze online catalogus, inclusief de aflooptijd. Deze wordt met vijf minuten verlengd als er sprake is van een nieuw bod vlak daarvoor. Ook hier controleert een vanonze Arnhemse notarissen of de gang van zaken correct verloopt.’

Wie online gaat, haalt niet alleen de wereld binnen, een forse concurrentiezoals marktplaats.nl wordt gratis meegeleverd. Von Schükmann: ‘Dat klopt,maar het onderscheid is er ook. Denk aan onze kijkdagen, de taxaties die wij doen, waardoor potentiële kopers al meteen een stuk meer vertrouwenhebben in de stukken die worden aangeboden. Bovendien verbinden wij onze naam aan deze veilingen. Zo blijven alleen de voordelen over: geen kijkers thuis over de vloer, geen twijfel of een bod reëel is en een correcte en tijdige betaling.’

Bieden met muis en beeldschermNOTARISHUIS ARNHEM VEILT OOK ONLINE

Roger von Schükmann en Annelies Evers

Elftal van Vitesse gekleed door Society Shop

Page 14: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

14 Arnhem! magazine

‘De Historische Kelders zijn een potentiële topattractie in de binnenstad’, zegt binnen-stadmanager Han Overkamp. ‘De sfeer is erronduit bijzonder. Die zou iedere Arnhemmeren elke bezoeker van Arnhem op z’n minstéén keer moeten komen proeven. Onze eerstestap is daarom de openingstijden te verrui-men en het aantal rondleidingen te vergroten,als belangrijkste kurk waar de exploitatie opdrijft. Tegelijkertijd gaan we ‘verhalen vertel-len’ over de kelders: wat gebeurde er vroeger?waarvoor werden ze gebruikt? welke avontu-ren vonden er ná de Middeleeuwen in plaats?De kelders komen hierdoor letterlijk onderhet stof vandaan, ze worden interessanter om te bezoeken. Je stapt er vanuit het nu degeschiedenis in. Daarnaast lenen de ruimtenzich uitstekend voor allerlei publieks- en bedrijfsevenementen, exposities en andere

festiviteiten. Voor de goede orde: er vondenal behoorlijk wat activiteiten plaats. Maar wijdenken dat het er veel méér kunnen zijn. De kelders zijn een echte ‘schat onder destad’, met nog veel onbenut potentieel.’

Uitbouwen Overkamp: ‘Na het teruggeven van het be-heer van de kelders door de stichting Histori-sche Kelders per 1 januari vorig jaar, kwam datweer bij de eigenaar - de gemeente Arnhem -terecht. Die is vervolgens op zoek gegaan naareen nieuwe exploitant met de energie en deideeën om er een echte publiekstrekker van te maken. Na wat verkennende gesprekkenkwam die vraag bij ons te liggen.’ Het busi-nessplan dat Binnenstadmanagement ontwikkelde, samen met het Arnhemse evenementenbureau en uitvoerend partner

See U, werd in maart door het college goed-gekeurd. ‘Ik vind het een eer dat de gemeenteons het beheer en de verdere uitbouw van dekelders gunt. We hebben een overeenkomstgesloten tot en met 2014. Maar wethouderVan Wessem en wij hebben ook de intentieuitgesproken om bij een positieve evaluatiegraag samen verder te gaan.’

Na hun (her)ontdekking eind jaren negentig, zijn de Historische Kelders onder de Arnhemse

Rijnstraat alweer tien jaar toegankelijk voor particulier en zakelijk publiek. Het indrukwekkende

complex van 39 aaneengeschakelde middeleeuwse gewelfkelders - dat dankzij financiële bijdragen

van de gemeente Arnhem, provincie Gelderland en de Europese Unie kon worden opgeknapt en

opengesteld - opende in 2002 zijn deuren. Met ingang van dit voorjaar is de exploitatie in handen

van Binnenstadmanagement Arnhem. Wat zijn de plannen?

BINNENSTADMANAGEMENT NIEUWE EXPLOITANT HISTORISCHE KELDERS

Middeleeuwse keldergewelven ijzersterke troef Arnhemse binnenstad

Page 15: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ HISTORISCHE KELDERS: UNIEK ERFGOED ]

15Arnhem! magazine

Het draait om beleven Binnenstadmanagement wordt dus officieelhuurder en uitbater van de kelders. Over-kamp: ‘Zonder commercieel belang uiter-aard. Onze rol is een ideële. We zijn bezigom, permanent en waar we maar kunnen,verbindingen te leggen, samenwerkingen teversterken en te bouwen aan het merk Binnenstad Arnhem. Dat doen we met maaréén reden. Wij willen dat de binnenstadwordt gezien en herkend als een onderschei-dend winkelgebied, zowel binnen als buitenArnhem. Dat bezoekers bewust kiezen omhier te komen winkelen, omdat ze hier ietsbeleven wat ze elders niet vinden. Ik herhaalhet nog maar eens: creëren en communice-ren van belevingen… dát wordt the name ofthe game in citymarketing de komende

jaren. De Historische Kelders kunnen hiereen perfecte bijdrage aan leveren. Ze zijneen uniek element in onze positionering enze geven een stevige extra impuls aan demerkbeleving van Binnenstad Arnhem.’

KennisclusterDe dagelijkse organisatie van de HistorischeKelders besteedt Binnenstadmanagementuit. Overkamp: ‘See U neemt de feitelijke exploitatie voor zijn rekening, inclusief sales,receptie en beheer. Wij zijn daar te klein vooren het past hen prima. We werken sowiesograag samen - met Arnhemse bedrijven -zodat wij ons kunnen blijven richten op onzeeigen kernactiviteiten: het bundelen van debelangen in en van de (binnen)stad. In datkader gaan we rond de kelders ook nadrukke-

lijk samenwerken met het Kenniscluster dataan de Oude Oeverstraat wordt gebouwd.Zo betreden bezoekers de Historische Kelders straks via een tunnel waarvan de ingang in het Kenniscluster zit.’

Programmering keldersEen nieuwe projectgroep Historische Keldersgaat de doelstellingen, programmering, ex-ploitatie, communicatie, contacten, bezet-ting en openingstijden van de keldersrealiseren. De projectgroep ‘hangt’ organisa-torisch onder Binnenstadmanagement en zalbestaan uit binnenstadmanager Han Over-kamp, het bestuurslid kunst & cultuur vanBinnenstadmanagement, een vertegenwoor-diger van het Kenniscluster en een vertegen-woordiger van See U. De projectgroep wil eenbrede activiteitenmix in de kelders aanbieden.Overkamp: ‘We zetten een zakelijk én financi-eel gezond programma neer, zonder hetopenbare karakter van de locatie aan te tas-ten. We letten op een goede afspiegeling vande verschillende culturele aanbieders in de(binnen)stad en zorgen voor een breed draag-vlak voor het aanbod. Met als uiteindelijk doeldat de kelders gaan bijdragen aan nog meerbelevingswaarde van Binnenstad Arnhem!’

Vier pijlers onder Historische Kelders

DE PROGRAMMERING VAN DE HISTORISCHE KELDERS

LEUNT OP VIER PIJLERS. DAARNAAST KUNNEN ER

DAGELIJKS RONDLEIDINGEN WORDEN GEBOEKT.

Educatie

Verrassend, misschien wel spannend en zeker leerzaam.

Lespakketten voor basisscholen en live geschiedenisles

in de kelders!

Cultuur

Beeldende kunst, podiumkunst, literatuur, muziek. Er is

alle ruimte in de kelders om kunst te maken én te beleven!

Evenementen & showroom

Etaleren met een twist. De kelders als oudste en meest

bijzondere etalage van Arnhem!

Belevenissen

Uniek personeelsfeest of verrassende kinderverjaardag?

De kelders zijn de perfecte en sfeervolle start & finish!

Page 16: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ BELONEN MET COFINANCIERING ]

16 Arnhem! magazine

Het SOFA-fonds wordt gevoed door een opslag op de OZB voorniet-woningen. De gemeente sluist deze gelden door, de SOFA-bestuursleden, voorgedragen door het Arnhemse bedrijfsleven, beoordelen de projectaanvragen. Stichtingen, verenigingen en andere aantoonbare samenwerkingsverbanden kunnen volgens eenvaste procedure hun plannen indienen en hiervoor bij toekenningsubsidie ontvangen. Vernieuwend en bijdragend aan de economievan Arnhem, dat is de essentie.

‘Zeker in deze tijd biedt SOFA uitgelezen kansen’, zegt van Kempen.‘Waar winst onder druk staat en onzekerheid misschien wat huiverigmaakt, is het juist tijd voor actie. Er is zo veel mogelijk. Ondernemers,zie je een kans, grijp hem!’ Hij benadrukt dat er nauwgezet naar deaanvragen bij SOFA wordt gekeken: ‘Op de site staat in detail waar-aan deze moeten voldoen.’

Niet alle aanvragen worden gehonoreerd. Zo zijn er in 2011 van de 31 aanvragen 12 gehonoreerd. Waar let Van Kempen vooral op?‘Haalbaarheid en originaliteit vind ik belangrijk. De meest aantrekkelijke projecten? In feite zijn alle 18 projecten die in 2010 en 2011 zijngehonoreerd waardevol. Persoonlijk spreekt mij de Kunstboulevard-Arnhem erg aan; werken van Arnhemse kunstenaars werden in dewinkels van de Woonboulevard Arnhem tentoongesteld en te koop

aangeboden. Dat genereert extra bezoekers. Maar ook de tweedeeditie van Smaakvol Arnhem, het Lichtplan Korenmarkt en Lippenstiftvoor de Stad laten zien, dat er heel veel mogelijk is als ondernemersde krachten bundelen.’

Arjen van Kempen benadrukt nog eens de mogelijkheden die het Ondernemersfonds Arnhem te bieden heeft: ‘Is er een goed en vernieuwend of innovatief plan, aarzel dan niet, maar dien het in. We helpen de stad en elkaar er echt een stukje mee vooruit. Die pot moet elk jaar helemaal leeg!’

Aanvragen kunnen nog tot 31 mei aanstaande worden ingediend.Hoe? Kijk op www.ondernemersfondsarnhem.nl

OVER ARJEN VAN KEMPENWerk: eigenaar Projectmanagement Plus

(grote multidisciplinaire projecten in bouw

en infrastructuur)

Naast SOFA: oprichter en bestuurslid van het Arnhemse

Café Consult: iedere laatste maandag van

de maand gratis advies aan (startende)

ondernemers in De Nieuwe Waag.

SOFA-BESTUURSLID ARJEN VAN KEMPEN:

‘Kom maar op met die plannen!’Als het aan Arjen van Kempen ligt, is hij na 31 mei twee volle weken druk met de beoordeling

van de bij het Ondernemersfonds Arnhem (SOFA) ingediende aanvragen. ‘Daar wil ik graag

voor gaan zitten’, zegt hij als bestuurslid. ‘Nieuwe goed doortimmerde initiatieven die de

economie van de stad versterken, daar gaat het om. En die subsidiepot voor projecten moet

wat mij betreft ook gewoon steeds leeg.’

Page 17: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

17Arnhem! magazine

Jan van HooijdonkVicevoorzitter KHN regio afdeling Arnhem

Jan van Hooijdonk bij het voormalige Central-National

'Ondernemen is voor mij hetnet even anders willen doen'

Na bijna dertig jaar eigenaar te zijn geweestvan Kleyn Hartensteyn in Oosterbeek heeftJan van Hooijdonk het stokje overgegevenaan nieuwe eigenaresse Laurie Theijse. Of er hiermee een eind gekomen is aan decore business van vier generaties Van Hooij-donk? 'Nee, zeker niet,' zegt hij tijdens eenkop koffie. 'Ik ben juist benieuwd wat er nuop mijn pad gaat komen.'

Veel Arnhemmers zullen de namen Central-National (Bakkerstraat - Vijzelstraat) en het latere Riche-National associëren met de naamVan Hooijdonk. Jan startte zijn horecacarrière in De Boerderij (Sonsbeek), de zaak van zijnvader. Na de overdracht van Kleyn Hartensteyntekenden de eerste contouren van een nieuwehorecatoekomst zich al af: 'Momenteel bereid ik met de gemeente Renkum de horecabestem-ming voor van de Concertzaal Oosterbeek. Ondernemen is en blijft creatief willen zijn, het net even anders willen doen dan anderen.'

Van Hooijdonk is ook sinds jaar en dag betrokkenbij de Koninklijke Horeca Nederland afdelingArnhem: 'Tot voor kort namens de aangeslotenrestaurants in Arnhem en omgeving. Momenteelvertegenwoordig ik de gemeente Renkum en doesamen met Arjen de Vries het voorzitterschap.KHN Arnhem is organisator van de tweede editievan Smaakvol Arnhem, de werving van de deel-nemende bedrijven hoort tot mijn portefeuille.'

[ MMM…. GEZELLIG! ]

En het kan altijd nog beter, vindt organisatorKoninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem. Nu met drie kookeilanden met elkzes kookunits, daaromheen de terrasjes ententen van de deelnemende restaurants, het VIP-terras, de oester- en champagnebaren jawel, een heus sigaren-uitgeefpunt, verzorgd door Wilke Tabak.

De koks en het bedienend personeel vierdagen lang aan het werk te zien en daarnaals gast het resultaat te kunnen proeven iseen unicum. Ook nu met volop keuze voorvegetariërs trouwens. In de Biergarten wor-den de gasten bediend door ervaren vrijwil-ligers van de Ernhemse 'De On-Ganse', diezo de verenigingskas op niveau brengen.

ProgrammaCulinair genieten gaat samen met gezellig-heid. Zo hebben onder meer 'Bruut', 'No Blues' en 'dj Maestro' hun medewerkingaan de muzikale omlijsting toegezegd.

Zakelijke arrangementen Samen met uw relaties een bezoekje brengenaan Smaakvol Arnhem is mogelijk. Bent umet velen, dan bestaat de mogelijkheid het VIP-terras exclusief af te huren.

BINNENSTADONDERNEMERS ZIJN OP DE (KOOP)ZONDAGMORGEN 3 JUNI OM 10.00 UUR WEER VANHARTE WELKOM OP DE 'VRUNCH',OFWEL HET ONDERNEMERSONTBIJTJE.

Openingstijden:• donderdag 31 mei: 18.00 - 24.00 uur

(16.00 uur: opening voor genodigden)• vrijdag 1 juni: 16.00 - 24.00 uur• zaterdag 2 juni: 12.00 - 24.00 uur• zondag 3 juni: 12.00 - 21.00 uur

Alle actuele en contactinfo:• www.smaakvolarnhem.nl• Twitter: #smaakvolarnhem• Facebook: Smaakvol Arnhem

Sponsoren:• Ondernemersfonds

Arnhem• KHN• Arma verhuur• Sligro• Grolsch• Peeze koffie

• Binnenstadmanagement• CCA• Gemeente Arnhem• ROC Rijnijssel• Live Music• Ekris• On Ganse• Arnhem Ambassadeurs

Deelnemende restaurants:• Brasserie Haarhuis• Dining 56• Restaurant Smaak• Pauwstraat restaurants• Grand café Caspar• Tratorria Artussi

• Café de Paris• Restaurant Aviv• Restaurant

Groot Warnsborn• Restaurant

Woeste Hoeve• Bar Florian• Restaurant Karakter

31 MEI T/M 3 JUNI

Tweede editie Smaakvol Arnhem

Zo'n beetje heel Arnhem was het erover eens: Smaakvol Arnhem 2011 was een eclatant succes.Niet de minste restaurants presenteerden zich vorig jaar in het eerste weekend van juni live ophet Gele Rijdersplein. Een culinaire mijlpaal is gezet. Dat dat naar meer smaakt, moge duidelijkzijn. En dat gebeurt vanaf donderdag 31 mei t/m zondag 3 juni. Het evenement gaat donderdagom 16.00 uur van start met een Ondernemersborrel voor sponsoren en gelieerde partijen.

Page 18: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ MEER DAN DE BASIS ALLEEN ]

18 Arnhem! magazine

Vanuit de horeca komen bij het UWV en de gemeente Arnhem regelmatigaanvragen binnen voor gekwalificeerdpersoneel. En dat is lang niet altijd beschikbaar. Ook onderzoek wijst uitdat de branche in de toekomst te makenkrijgt met personeelstekorten. Redengenoeg voor beide instanties de handenineen te slaan. Resultaat is een goeddoortimmerd plan van aanpak, waarbijmensen met een zekere afstand tot dearbeidsmarkt de kans krijgen zich tekwalificeren in de branche.

‘...Hebben gekregen’ is beter geformuleerd,want het project is in volle gang. Eind 2011al vond een voorselectie van kandidatenplaats. Dat betekent dat elke overgeblevendeelnemer als gastvrij talent- in-spé gemo-tiveerd is te werken in de horeca, het leukvindt om het gasten naar de zin te maken,

graag samenwerkt met collega’s, het Neder-lands goed beheerst, graag wil leren, er verzorgd uitziet, goede omgangsvormenheeft, een portie horecastress aankan en bereid is onregelmatig te werken.

Basisvaardigheden Hoe positief ook, daarmee ben je nog geenaankomend gastvrouw, -heer, kok m/v.Daarom zijn aan de kandidaten drie maan-den lang trainingen en workshops gegevenzodat basisvaardigheden nu up-to-date zijn.Onderwerpen als gastheerschap, menuleer,smaakleer, wijnen, gedistilleerd, thee en chocoladetruffels maken passeerden derevue terwijl bedrijfsbezoeken gebracht werden aan diverse horecabedrijven en aan Sligro en Peeze Koffie. De workshopsworden verzorgd door Wim Bouwman(WYS), die ook de verdere begeleiding van alle gastvrije talenten in de erkendeleerbedrijven gedurende het komende jaarzal blijven verzorgen.

Beroepsbegeleidende leerweg(BBL): maatwerk Inmiddels is ook de match gemaakt tussenkandidaten en deelnemende horecabedrij-

ven; het moet immers ook wel gewoon klikken. En vrijblijvendheid hoort van beidekanten evenmin bij het karakter van hetproject: vanaf juni gaat iedere deelnemereen leerwerkovereenkomst aan met het bedrijf waar hij/zij is aangenomen. Minimaal voor een jaar. In die periode wordtook een door ROC RijnIJssel verzorgde BBL-opleiding gestart. Hier staat maatwerk weervoorop, aangepast op de behoeften van de deelnemende horecabedrijven. Overigens zijn de kandidaten niet de enigendie bereid zijn te leren en feedback te ontvan-gen. De projectorganisatie zal bij volgendegroepen uitdrukkelijk de ervaringen vanzowel bedrijven als deelnemers meenemen.

21 mei: Kick-offGemotiveerde deelnemers, de basisvaardig-heden aangescherpt en de werkplekkenzorgvuldig gekozen. Dan is het tijd voor de echte kick-off. Wethouder Michiel vanWessem neemt de officiële start van dezefase van het project Gastvrij Talent voor zijn rekening. U bent op maandag 21 meiom 16.00 uur in Dudok van harte welkom.Uw support voor de deelnemers in een gast-vrije omgeving past naadloos in het project.

Deelnemer Robbert Milo

(24 jaar):

‘Na een korte uitkeringsperiode

werk ik nu bij MaxBrothers. In een

leuke sfeer en onder begeleiding van

mijn erkend leermeester werk ik in

de keuken. Hapjes klaarmaken,

menu’s voorbereiden: het is werk

dat ik van jongs af aan al wilde doen.

In mijn boekenkast staat ook al heel

lang een serie kookboeken. Straks

een dag in de week naar school voor

mijn koksdiploma niveau II. Wat ik

over een paar jaar doe? Dan hoop ik

zelfstandig kok te zijn in een van de

Arnhemse horecabedrijven.’

Robbert Milo (rechts) en MaxBrothers medewerker Joel Abendanon bij 17,5 graden Celsius

SAMENWERKING UWV EN GEMEENTE ARNHEM

Project ‘Gastvrij Talent’ levert gekwalificeerd horecapersoneel

Aan Gastvrij Talent nemen deel: Burgers’

Zoo, Papendal, Dudok, MaxBrothers, Trix,

Urban Chef, Manu, Arnhems Meisje en

Golden Tulip hotel Velp

Page 19: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

‘Veel mensen denken, dat het Onder-nemers Kontakt Arnhem (OKA) alleeneen netwerkclub is’, zegt Andrea de Boeij.‘Dat is weliswaar een van onze activitei-ten, maar van oorsprong zijn wij een belangenvereniging.’ Dat blijkt ook duidelijk als zij samen met collega-bestuurslid Arnoud Appeldoorn de focusricht op de Arnhemse binnenstad.

Vanuit het brede perspectief wordt de blik al snel gericht op de leegstand in de stad: ‘Aldie makelaarsborden aan de Jansbuitensingelbijvoorbeeld, dat zijn toch niet echt visite-kaartjes voor de stad’, vindt De Boeij. Na-mens het OKA is zij lid van het Aanjaagteamhergebruik leegstaande kantoren: 'Belang-hebbenden worden door dit team benaderden geïnteresseerd voor een nieuwe bestem-ming van deze prachtige panden. Zo heefthet A-Platform - een collectief van architec-tenbureaus - zelfs meerdere ontwerpen voorhergebruik gepresenteerd. Echt substantiëleoplossingen zijn er echter nog niet. Mijn inschatting is dat de oorzaak ligt in het feit,dat het vastgoed in Arnhem heel veel eige-naren kent. Het is lastig deze groep aan tafelte krijgen en ervan te overtuigen dat samen-werken belangrijk is voor de stad. Vaak wilmen niet verder kijken dan het eigen bezit.’

‘Ook winkels en horeca in het voetgangers-gebied hebben last van leegstand’, vult

Appeldoorn aan. ‘Veel ondernemers voelende druk van de recessie. Zeker nu is het be-langrijk, dat vastgoedeigenaren in bewegingkomen en hun huurprijzen nog eens tegenhet licht houden. Lastenverlichting is goedvoor ondernemers, voor de uitstraling van het centrum als gezellig winkelgebied, maar op den duur ook in het belang vanvastgoedeigenaren zelf. Lege panden behouden immers hun waarde niet.’

Positief zijn De Boeij en Appeldoorn over detoename van het aantal hotels in de stad:‘Congressen, evenementen, Burgers Zoo, de Veluwe, musea of gewoon een week-endje weg, dat zijn troeven van onze stad’,zegt de Boeij. ‘Daar horen goede hotelac-commodaties bij. Haarhuis ziet dat en breidtmet ruim veertig kamers uit. In de NieuweOeverstraat komt een vestiging van HolidayInn en met het Modehotel in Klarendalwordt Arnhem als modestad ook nog eensextra onder de aandacht gebracht.’

Appeldoorn legt de link naar de detailhandel:‘Meer bezoekers in de stad is goed voor win-kels en horeca. Daar mag de gemeente watmij betreft een extra bijdrage aan leveren.Bijvoorbeeld door tijdens een weekendwaarop iets bijzonders plaatsvindt, de bezoe-ker gratis te laten parkeren. Een dergelijkegeste zet Arnhem als gastvrije stad weer eens nadrukkelijk op de kaart.’

OKA bestuurslid Andrea de BoeijFunctie: Vice-voorzitterBedrijf: Creaforti communicatieAdres: Bakenhofweg 30,

6833 HD ArnhemEmail: [email protected]: 026 - 324 52 00Portefeuille: Ruimtelijke Ordening

en OKA Services

OKA bestuurslid Arnoud AppeldoornFunctie: BestuurslidBedrijf: Wijnhandel Appeldoorn,

Arnhemse Wijnhandel, Holland Wijnimport

Adres: Emmastraat 27A,6881 SN Velp

Email: [email protected]: 026 - 364 68 73Portefeuille: BKD, Business Borrrel,

Binnenstad, Feestcommissie

19Arnhem! magazine

LEEGSTAND CENTRAAL PROBLEEM

OKA focust op de binnenstad

Bestuursleden Andrea de Boeij en Arnoud Appeldoorn

[ OKA: DE ANALYSE ]

Page 20: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ WELKE RISICOKLASSE HEEFT UW WINKEL? ]

20 Arnhem! magazine

In het kantoor staat een stellage die op heteerste gezicht veel weg heeft van de pittigebelichting voor een live band. Het blijkt debeursopstelling van een serie bewakings-camera's te zijn. Regelunits, melders, kastjesetc. Beveiligen lijkt voor de leek vooral eeningewikkelde hightech aangelegenheid. Met de studie technische bedrijfskunde enhet erkend installateurschap op zak, heeftdie techniek voor Donald geen geheimen.De technische aspecten zijn echter niet deeerste insteek als u Argus Beveiligingen voor een gesprek uitnodigt.

Van veiligheidsbeleving naar risicoklasse‘Beveiligingsmaatregelen voor bedrijvenvloeien simpelweg voort uit een risicoanalyse.Zo'n analyse heeft voor een particulier veelalte maken met de veiligheidsbeleving. Voor bedrijven speelt dat aspect natuurlijkook, maar feitelijk wordt de relatie gelegdmet de verzekering van de onderneming.Samen met het Centrum Criminaliteits-

preventie en Veiligheid heeft Het Verbondvan Verzekeraars een klasse-indeling op-gesteld waarin exact staat omschreven waaraan een bepaald type ondernemingmoet voldoen. In welke klasse een winkelvalt, staat ook vermeld op het polisblad.’

Kleine lettertjes‘Belangrijk voor een ondernemer is dat zijnof haar winkel of horecabedrijf voldoet aande voorwaarden die deze matrix aangeeft.Bij een claim wegens brand, diefstal en/ofinbraak wil de ondernemer immers niet metde beruchte kleine lettertjes geconfronteerdworden. Daarom alleen al is het verstandigeen scan te laten uitvoeren. Bovendien veranderen deze beveiligingseisen jaarlijks.’Bij Argus Beveiligingen erkennen wij daaromhet belang van duurzame relaties.

Onderhoudscontract‘Ook adviseren wij ondernemers een onder-houdscontract af te sluiten. Het veiligheids-systeem moet immers altijd functioneren, 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Naastdeze jaarlijkse check-up en eventueel bijwer-ken van de software, staat Argus Beveiligingenin verbinding met de Particuliere Alarm Cen-trales (PAC) waarop installaties zijn aangeslo-ten. Wij krijgen van hen altijd een melding alser een storing is in de tweerichtingscommuni-catie tussen PAC en een aangesloten veilig-heidssysteem. Wij attenderen hier de klantvervolgens gratis op, ook als het gaat om storingen van brandpreventiesystemen trouwens. Voor het melden van eventuelestoringen in de apparatuur zelf is Argus Beveiligingen dag en nacht bereikbaar.’

ARGUS BEVEILIGINGEN

Objectieve risicoanalyse en persoonlijke benadering

SPECIAAL VOOR CCA-LEDENArgus Beveiligingen calculeert scherp entransparant. Bij een adviesgesprek wordtveelal ter plekke de offerte uitgebracht. Opapparatuur is standaard al een gemiddeldkortingspercentage van 15% doorgevoerd.

Tarieven:Jaarlijks onderhoudscontract: een uiterstscherpe vanaf prijs van € 110,- excl. btw (afhankelijk van de installaties). Extra korting voor CCA-leden: 25%

Doormeldcontract PAC: het door de betref-fende alarmcentrale gehanteerde tarief.Extra korting voor CCA-leden: 25%(facturering door Argus Beveiligingen)

Argus BeveiligingenHändelstraat 286815 CW ArnhemTelefoon: 026 - 820 02 79e-mail: [email protected]

‘Uw veiligheid, onze prioriteit’. Deze aanhef staat voor Argus Beveiligingen. Drijvende kracht achter de

onderneming is Donald Bouman, een jonge ondernemer die op eigen wijze inhoud geeft aan het beveiligen

van uw onderneming. ‘Ik kom uit een MKB-ondernemersfamilie. Geen geld uitgeven aan overbodige zaken,

maar er op kunnen vertouwen dat je leveranciers continu die kwaliteit leveren die je is toegezegd, dat heb ik

van huis uit meegekregen. Voor mij is dat het uitgangspunt geworden voor de beveiligingsdiensten van Argus.’

Donald Bouman

Page 21: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ TUSSEN DE PAALTJES DOOR ]

21Arnhem! magazine

'Delivery just in time', het 'nieuwe winkelen',de snelheid van online bestellen, al dezeontwikkelingen staan op gespannen voetmet de - op zich terechte - beperkingen diede gemeente heeft gesteld aan de bevoor-rading van winkels. Na 11.00 uur artikelenlaten bezorgen of laten ophalen is momen-teel niet mogelijk. Ook voor Binnenstad-service Arnhem (BSA) blijven de paaltjesomhoog. Of straks toch wel na elven destad in? Samen met de gemeente en de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) heeftBinnenstadservice de eerste stappen gezetdie moeten leiden naar een milieuvriende-lijk, liefst emissievrij, distributiesysteem.

Binnen de venstertijden zorgt Binnenstad-service Arnhem nu al voor minder CO2- enNOX-uitstoot. Door goederen naar hetvoetgangersgebied gebundeld te vervoerenen retourstromen mee terug te nemen indezelfde auto. Denkt u aan retourgoederen,

verzendingen, elders te bezorgen pakketten,maar ook aan restafval, karton, papier enpallets. Dat laatste is resultaat van de samenwerking met SITA Recycling Services.2Switch is de samenwerkende partij die het goederentransport faciliteert. Beide organisaties werken al langer samen metBSA, de projectsamenwerking met de Automotive- en IPO- afdelingen (IndustrieelProduct Ontwerpen) van de HAN is onlangs van start gegaan.

Korte termijnDe gemeente wil verbetering van de lucht-kwaliteit, verhogen van verkeersveiligheiden verduurzaming van transport. Die wensensluiten aan bij de uitgangspunten van Binnenstadservice, dat ook buiten de venstertijden graag een emissievrije, ludieke en innovatieve wijze van vervoer inhet voetgangersgebied ziet. Met de handgestuurd, elektrisch aangedreven en met

compacte afmetingen (tussen de paaltjespassend). Binnenkort doet men onderzoeknaar de nulemissievoertuigen, die nu al opde markt zijn.

BiomimicryOok voor de langere termijn willen ge-meente, HAN en BSA samenwerken. Dangaat het om het ontwikkelen van het idealevoertuig voor binnenstedelijke distributie.Meerdere afdelingen van de HAN kunnenhierbij ingeschakeld worden. Ook de nieuwestudierichting Biomimicry bijvoorbeeld, die in september van start gaat. Onder biomimicry verstaat men de wetenschap en de kunst van het nabootsen van de besteideeën in de natuur om menselijke proble-men op te lossen. Onverwacht slim en metzo min mogelijk energieverbruik dus. Overwogen wordt aan studenten van de af-delingen IPO en Automotive een prijsvraaguit te schrijven voor het beste ontwerp.

NAAST SITA EN 2SWITCH NU OOK SAMENWERKING MET DE HOGESCHOOL ARNHEM NIJMEGEN

Binnenstadservice wil ook buiten venstertijden de binnenstad in

Korte termijn: welke nulemissie voertuigen zijn er op de markt?

Binnenstadservice Arnhem

Nieuwe Kade 8

6827 AA Arnhem

Telefoon 026 - 3610157

E-mail [email protected]

Laatste berichten op Twitter: @BSArnhem

Page 22: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

[ MODE, MUZIEK EN MAGIE ]

22 Arnhem! magazine

Juni31 mei t/m 3 juni Smaakvol Arnhem,Gele Rijdersplein, www.smaakvolarnhem.nl 1 t/m 3 juni De geest moet waaien, Huis Oostpool, Theater aan de Rijn,Dudok, Focus Filmtheater, bibliotheekArnhem, Posttheater, Kerkplein, www.degeestmoetwaaien.nl 1 t/m 3 juni Modetuin, Markt, www.modetuin.nl 1 t/m 10 juni Kerkstraat Fashion en Design, Kerkstraat & Dudok, www.binnenstadarnhem.nl 2 juni Free Your Mind Festival, Groene Rivier (naast de Stadsblokken),www.freeyourmindfestival.nl 2 juni t/m 17 juni Kunstbedrijf Festival,Schouwburg Arnhem, theater Het Hof,Musis Sacrum, www.kunstbedrijfarnhem.nl 2 juni t/m 29 juli Basic Instincts, Eusebiuskerk, www.premsela.org. En deApp ‘Basic Instincts’ is te downloaden. 3 juni koopzondag, binnenstad,www.binnenstadarnhem.nl 3, 10, 17 & 24 juni Park Open, RondeWeide Sonsbeekpark, www.parkopen.nl 7 en 8 juni modewhows ArtEZ, Industri-park Kleefse Waard, www.artez.nl

1, 2 en 3 juni: drukste weekend van het jaar! Vervelen is er begin juni niet bij! Een keuze-probleem ligt daarentegen meer voor dehand… Vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3juni beloven de drukste evenementendagenvan 2012 te worden. Wordt het smullen vanculinaire hoogstandjes bij Smaakvol Arnhem,verleid worden door uitdagende (mode)ont-werpen in Modetuin in de Kerkstraat, mee-vliegen op de frisse wind van De geest moetwaaien, of ‘m juist bevrijden tijdens FreeYour Mind in de Groene Rivier, genieten vanverrassende culturele amateurvoorstellin-gen en presentaties, zin krijgen in de zomerbij Park Open in Sonsbeek óf lekker shoppenin de binnenstad…

8 juni t/m 1 juli EK Voetbal, diverse locaties binnenstad, www.binnenstadarnhem.nl15 juni Watch The Throne (Jay-Z & Kanye West), GelreDome,www.gelredome.nl 15 t/m 17 juni City Beach Tour, Trans,www.citybeachtour.nl 16 juni Nacht van de Mode, Modekwartier, www.modekwartier.nl 24 juni Sint Jansfeest, Bezoekerscentrum Sonsbeek, www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl 30 juni Kunstmarkt Arnhem, Jonas Daniël Meijerplaats, www.kunstmarktarnhem.nl

Juli1 juli koopzondag, binnenstad, www.binnenstadarnhem.nl 1, 8, 15, 22 & 29 juli Park Open, RondeWeide Sonsbeekpark, www.parkopen.nl 28 juli Kunstmarkt Arnhem, Jonas Daniël Meijerplaats, www.kunstmarktarnhem.nl29 juli Vitesse Fandag, Markt, www.vitesse.nl

Juni en juli : Arnhemse Mode wekenIedereen die van mode en vormgevinghoudt, is in Arnhem op de juiste plek. Zeker in de maanden juni en juli, want danbruist het weer van de activiteiten tijdensde Arnhemse Modeweken. De modetentoonstelling Basic Instincts, het evenement Kerkstraat Fashion & Design, MODETUIN en de Nacht van deMode in Klarendal laten zien wat Arnhem op het gebied van mode en vormgeving inhuis heeft. ArtEZ presenteert de collectiesvan de eindexamenstudenten tijdens haarjaarlijkse shows.

Evenementenoverzicht juni t/m oktober 2012

Free Your Mind

KoopzondagenReguliere koopzondagen3 juni1 juli5 augustus2 september7 oktober4 november2 decemberExtra koopzondagenMaandag 28 mei (2e Pinksterdag)Zondag 30 september (World Statues)Zondag 25 november (Sinterklaas)Zondag 9 december (Warm Winter Weekend)

Zondag 16 december (Warm Winter Weekend)Zondag 23 december (Kerst)Zondag 30 december (Arnhem Top2000)

KoopavondenExtra koopavonden (tijdens Sinterklaas en Kerst)Zaterdag 1 december tot 19.00 uurMaandag 3 december tot 21.00 uurDinsdag 4 december tot 21.00 uur

Woensdag 19 december tot 21.00 uurVrijdag 21 december tot 21.00 uurZaterdag 22 december tot 19.00 uur

Page 23: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

23Arnhem! magazine

Augustus5 augustus koopzondag, binnenstad,www.binnenstadarnhem.nl5, 12, 19 & 26 augustus Park Open,Ronde Weide Sonsbeekpark, www.parkopen.nl 9 t/m 12 augustus SonsbeekTheater-Avenue, Sonsbeekpark, www.sonsbeektheateravenue.nl 25 augustus Kunstmarkt Arnhem, Jonas Daniël Meijerplaats, www.kunstmarktarnhem.nl

September1 & 2 september UITboulevard, Musis Sacrum, Schouwburg Arnhem, Lauwersgracht, Musiskwartier, www.uitboulevard.nl 2 september, Arnhemse Catwalk &koopzondag, binnenstad, www.binnenstadarnhem.nl

UITboulevard In het hele land vindt in het eerste weekendvan september traditioneel de aftrap van hetnieuwe culturele seizoen plaats. Ook Arnhem,culturele hoofdstad van het oosten, laat zichniet onbetuigd. Op 1 & 2 september kunnenbezoekers tijdens de UITboulevard rond MusisSacrum en Schouwburg Arnhem uitgebreidproeven van de vele theater-, muziek-, caba-ret- en dansvoorstellingen en manifestatiesop het vlak van de beeldende kunst, litera-tuur en mode, die op stapel staan.

Arnhemse Catwalk Fashion addicts weten het al lang! In mode-stad Arnhem presenteren de winkeliers in hetcentrum twee maal per jaar hun nieuwe col-lecties aan de bezoekers van de binnenstad.De Arnhemse catwalk op 2 september staat inhet teken van de nieuwe najaars- en winter-mode. Plaats van handeling is het Land vande Markt. Het is dan ook koopzondag.

5 t/m 22 september Prateur 2012, Rijnboog, www.theaterdeplaats.nl 9 september Open MonumentendagSonsbeek, Bezoekerscentrum Sonsbeek,www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl

9 september Bridge to Bridge, binnenstad, www.bridgetobridge.nl 14 september Ilse De Lange, GelreDome,www.gelredome.nl 14 september t/m 28 oktober BiënnaleGelderland, Museum voor ModerneKunst Arnhem, www.mmkarnhem.nl 21 september Airborne herdenking, Airborneplein, stadhuishal, www.airborne-herdenkingen.nl 29 september Kunstmarkt Arnhem,Jonas Daniël Meijerplaats, www.kunstmarktarnhem.nl 29 & 30 september Monster Jam, GelreDome, www.gelredome.nl29 & 30 september Statues by Night &World Statues, diverse locaties in debinnenstad, www.worldstatues.nl 30 september koopzondag, binnenstad,www.binnenstadarnhem.nl

Oktober1 t/m 28 oktober Biënnale Gelderland, Museum voor Moderne Kunst Arnhem,www.mmkarnhem.nl5 t/m 14 oktober Dansweek Gelderland,o.a. in Arnhem op diverse locaties,www.dansweekgelderland.nl 7 oktober koopzondag, binnenstad,www.binnenstadarnhem.nl 12 oktober Popronde, diverse locaties inde binnenstad, www.popronde.nl 13 t/m 21 oktober Sprookjesfestival,tientallen locaties in Arnhem en omgeving, www.sprookjesfestival

Sprookjesfestival Het Sprookjesfestival is jarig en dat bete-kent feest! Het meest fabelachtige festivalvan Arnhem bestaat in 2012 vijf jaar en isgroter dan ooit. Het thema is dit keer METAMORFOSE. Heel Arnhem en omge-ving toveren – tijdens de herfstvakantie van 13 t/m 21 oktober - mee met prinsesArnerijntje en haar bonte gezelschap vantovenaars, feeën, reuzen, dwergen, heksen,elfen en andere sprookjesfiguren.

13, 17, 19 & 20 oktober Symphonica in Rosso - Doe Maar, GelreDome,www.gelredome.nl27 oktober Nacht van de Nacht, Bezoekerscentrum Sonsbeek, www.bezoekerscentrumsonsbeek.nl27 oktober Kunstmarkt Arnhem, Jonas Daniël Meijerplaats, www.kunstmarktarnhem.nl

Sprookjesfestival

World Statues

Page 24: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

24 Arnhem! magazine

[ RIJN IJSSEL ZOEKT ‘REAL LIFE INPUT’ ]

‘Als middelbaar beroepsonderwijsinstel-ling moet je de taal van je omgeving spreken, en opleiden binnen de kadersdie de overheid stelt. Da’s vandaag dedag op z’n zachtst gezegd niet eenvoudig. Met een economisch klimaat dat onder-nemers grijze haren bezorgt en de steedssneller voortschrijdende technologischeen sociale ontwikkelingen, groeit het ‘gat’tussen theorie en praktijk razendsnel’,zeggen projectmanager Rens Bruinsma en docent Marco van Alst van opleidings-instituut Rijn IJssel.

‘Kwalificatiedossiers (de kennis en kundewaar een mbo-leerling aan het eind van zijnopleiding over moet beschikken, red) lopenper definitie achter op de praktijk. Daar proberen wij – op zoek naar toegevoegdewaarde voor de detailhandel, onze leerlingenen ons instituut – oplossingen voor te vin-den’, vertelt Bruinsma. Hij en Van Alst hou-den zich bezig met ‘ondernemerschap’binnen de sector Economie en Uiterlijke Ver-zorging van Rijn IJssel. Ze zijn respectievelijkverantwoordelijk voor het samenstellen enhet doceren van modules en lespakketten dieleerlingen kunnen helpen hun potentiële on-dernemerschap te ontwikkelen. Met als doelhun competenties beter aan te laten sluitenop wat ‘de markt vraagt’.

Win-win Rijn IJssel grossiert in creatieve oplossingenwaar zowel ondernemers als leerlingen hunvoordeel mee kunnen doen. ‘Wij willen eentoonaangevende en vooral ondernemendeonderwijsinstelling zijn. Dat betekent voort-durend zoeken naar methoden en mogelijk-heden om leerlingen af te leveren diecapabel genoeg zijn om alles wat de huidigetijd biedt, ondernemend in te zetten. Bij-voorbeeld social media gebruiken, en thuiszijn in e-tailing en e-commerce’, zegt VanAlst. ‘Voor deze kennis en vaardigheden iser nauwelijks lesmateriaal op de markt. Dat ontwikkelt ons R&D-team dus zelf, bijvoorkeur sámen met ondernemers. Het mes

snijdt dan aan twee kanten. We kiezen daar-bij voor blended learning. Dat wil zeggen:leren in een mix van klassikaal onderwijs enindividuele studie online. Leerlingen kunnenhierdoor hun eigen tempo bepalen, maat-werk dus.’

Detailhandelsloket Real life commerciële vraagstukken zijn dusfavoriet als input voor de ontwikkeling vanlesstof. Ondernemers kunnen ze neerleggenbij het detailhandelsloket van Rijn IJssel.Een of meerdere groepjes leerlingen gaan ervervolgens mee aan de slag. Met klanten alshet Nederlands Openluchtmuseum, Go-Tanen Jewelz & More, en vragen over product-ontwikkeling, positionering en marketing-communicatie gaat het om serieuzeonderwerpen. Bruinsma: ‘Klopt. Zowel deondernemers als hun vragen zijn aanspre-kend en relevant. Goede en adequate antwoorden zijn voor alle partijen dus waardevol.’ Naast het loket zijn er ook miniondernemingen, of ‘college companies’

waar leerlingen in werken. In deze virtuele(leerjaar één) of échte (leerjaar twee) mini-bedrijfjes zetten leerlingen zelfstandig eenzelfbedacht nieuw product in de markt. Rijn IJssel scoort jaar in, jaar uit hoog in Gelderse, landelijke en Europese wedstrij-den waarin miniondernemingen het tegenelkaar opnemen. Ook nu weer heeft de on-derwijsinstelling vier teams van zes leerlingen- die allemaal hebben moeten solliciteren ophun ‘functie’ - in de regiofinale.

Contact opnemen?Heeft u als retailer vragen op het gebied van marketing, sales of detailhandel in hetalgemeen, neem dan contact op met hetdetailhandelsloket van Rijn IJssel. U kunt hiervoor bellen of mailen met RensBruinsma, projectmanager Ondernemer-schap van Rijn IJssel via 06 - 24174349 of [email protected]

Nieuw: Europees middenstandsdiploma!

Rijn IJssel is sinds 2012 één van de drie pilot mbo-instellingen in Nederland waar

ook het zogeheten Europees middenstandsdiploma (ECBL) gehaald kan worden.

Het ECBL heeft als oogmerk de bedrijfseconomische kennis – zoals financiële

administratie en planning, kengetallen, kosten en prijsberekeningen, recht- en

wetskennis, marketing en verkoop, investeringsanalyse en rentabiliteit - van

ondernemers en managers te vergroten. Meer weten? Bel of mail Rens Bruinsma,

via 06 – 24174349 of [email protected]

MES SNIJDT AAN TWEE KANTEN

Rijn IJssel zet tanden in commerciëlevraagstukken detailhandel

Rens Bruinsma (links) en Marco van Alst (rechts)

Page 25: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

25Arnhem! magazine

'Groene' sfeerverlichtingDe nieuwe sfeerverlichting met ledlampjes heeft niet alleen voor een ander straatbeeld gezorgd, ook de energiekosten gingen metdeze 'light emitting diode' (led)-technologie drastisch omlaag. Per uur verbruikte een groot ornament (overspanning) ± € 0,03, een kleine uitvoering (paal) ± € 0,02

Ter vergelijking:vermogen met conventionele vermogen metlampjes led-lampjes besparing

groot ornament 849 W 138 W 84%klein ornament 439 W 102 W 77%

Arnhem App: de cijfersHet is 2 juni 2011 als burgemeester Pauline Krikke op een 'smaakvol' en gezellig vol Gele Rijdersplein van het Apple-hoofdkantoor te horen krijgt, dat de Arnhem App online staat en dus gedownload kan worden. Er ontstond een run op deze gratis applicatie voor Apple- en Androidtoestellen en nog steeds trouwens.Enkele cijfers over het gebruik over het eerste half jaar (30 juni 2011- 1 januari 2012).

vanaf lancering gemiddeld per dagaantal bezoeken 53739 294(= keren dat de App is gebruikt)

In totaal dus gemiddeld 8820 bezoekers per dag.Per bezoek worden gemiddeld 10 tot 15 pagina’s bekeken.

Uw bedrijf nog niet op de Arnhem App? Neem contact op met Han Overkamp: 026-445 82 23.

Al wel op de Arnhem App, maar behoefte aan een update? Surf naar www.binnenstadarnhem.nl > downloads en pas uw gegevens aan via de mutatiemodule.

Samen Werken aan Veilig OndernemenEen dag- en avondvullend programma was het op 9 november 2011.Samen Werken aan Veilig Ondernemen had zo ongeveer alles in huisom over alle aspecten en de laatste stand van zaken op dit gebiedgeïnformeerd te worden. Toch bleef het bezoekersaantal ver onder de maat. Reden voor Binnenstadmanagement onderzoek te doen.104 Ondernemers werden hiervoor geïnterviewd. Van hen bezochtoverigens een kleine 11% de informatiedag. Over veiligheid op de werkvloer:• Gevoel van Veiligheid: 87 % voelt zich veilig, 13% ervaart

onveiligheid. Met name in de Rijnstraat, Jansstraat en Konings-traat/Broerenstraat wordt tijdens de koopavonden onveiligheid ervaren (groepen jongeren). Ook ervaringen met diefstal en overlast spelen mee.

• Actief in veilig ondernemen? 84 % is actief op dit gebied. Filiaal- en grootwinkelbedrijven scoren hier hoog met regelmatigeinstructie van de medewerkers, BHV-training, inzet van beveiligings-dienst en alertheid op houding en gedrag van klanten.

• Meer veiligheidsmiddelen voor eigen winkel en/of straat?27 % heeft hier behoefte aan. Voorbeelden: meer en beter bereik-bare politie, preventie-instructie bij calamiteiten en duidelijkheidvoor alle ondernemers (per straat) over het hoe, waar en wie t.a.v.de AED-kasten.

• Veiligheid door samenwerking? 31% van de ondervraagden heefthier interesse in. Voorbeelden: een gezamenlijke beveiligingsdienst,uniforme sluitingstijd koopavonden, handeling bij calamiteiten/ongevalletjes (inzet AED-apparaat). Algemene beeld: in vrijwel alle straten is over het algemeen goed onderling contact tussenondernemers.

De 10,6% die wel het stadhuis bezocht heeft, meent dat de dag professioneel was georganiseerd, er een goede, brede informatievoor-ziening was, interessant voor contacten. De bezoekers gaven aandathet debat te lang duurde.

Of herhaling van een dergelijke opzet loont (voorbereidingstijd en financiën), wordt door het onderzoek niet bevestigd. Zo geeft van degenen die de informatiedag niet bezochten nog niet de helft (46%)aan overtuigd te zijn een volgende informatiedag zeker te zullen bezoeken. 28% geeft aan ook een volgende editie niet te zullen bezoeken en ongeveer een kwart laat de komst van de inhoud van het programma afhangen.

Hanging baskets Vanaf mei tot en met oktober dit jaar hangen er in totaal 150 enkele bloembakken en 102 dubbele bloembakken opgehangen, verdeeld over de binnenstad.

Cijfers & Feiten

Page 26: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

26 Arnhem! magazine

Stichting Binnenstadmanagement Arnhem

Arnhem! hét binnenstadmagazine voor ondernemersIs een initiatief van Stichting Binnenstad-management Arnhem en verschijnt 4 maal per jaar.

Partners BinnenstadmagazineHet Binnenstadmagazine voor ondernemers wordtsamengesteld i.s.m. onderstaande partners die belangen vertegenwoordigen (van doelgroepen) in de Arnhemse binnenstad.

City Centrum Arnhem (CCA)Het City Centrum Arnhem (CCA) is dé belangen-organisatie voor en door binnenstadondernemersin Arnhem. www.arnhemcentrum.com

Koninklijke Horeca Nederland afdeling Arnhem (KHN)Afdeling Regio Arnhem van Koninklijke Horeca Nederland behartigt de belangen van de200 leden die bij haar aangesloten zijn. Onder-werpen waar wij ons o.a. mee bezig houden zijn:toerisme, terrassen, wet- en regelgeving, innova-tie en evenementen. www.khn.nl

Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA)Ondernemers Kontakt Arnhem (OKA) is eenonder-nemersvereniging die de belangen behar-tigt van (circa) 430 aangesloten Arnhemse bedrij-ven, richting overheid en politiek en deelneemtaan diverse overlegorganen die bijdragen aan het economisch klimaat in de stad. www.oka.nl

Gemeente Arnhem Tel. 0900-1809 (bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur)Contactpersoon Roeland Loossenwww.arnhem.nl

Binnenstadservice Arnhem Levert services op het gebied van goederenvervoeraan de klantgroepen lokale binnenstadondernemers,regionale consumenten, landelijke vervoerders/transporteurs en lokale overheid, met onder-steuning in ieders eigen logistieke proces en doel-stellingen. www.binnenstadservicearnhem.nl

Rijn IJsselEen sterke, aansprekende onderwijsondernemingvoor middelbaar beroepsonderwijs en volwasse-neneducatie in Arnhem en omstreken.www.rijnijssel.nl

Stichting Ondernemersfonds Arnhem Het Ondernemersfonds wordt gevoed door mid-del van een opslag op de OZB-niet woningen. Zij beoordeelt jaarlijks de ingediende aanvragenen financiële steun en legt hierover jaarlijks ver-antwoording af aan het college van B&W van degemeente Arnhem en aan het Arnhemse bedrijfs-leven en representatieve organisaties.www.ondernemersfondsarnhem.nl

Volg Binnenstad Arnhem via:• Hyves: Binnenstad Arnhem

(http://binnenstadarnhem.hyves.nl)• Twitter: Arnhemcentrum

(http://twitter.com/#!/ArnhemCentrum)• Facebook: Binnenstad Arnhem

(http://www.facebook.com/binnenstad.arnhem)• LinkedIn: Arnhem binnenstad

(http://www.linkedin.com)• Arnhem App (voor Android en Apple)

Bureau Binnenstadmanagement Stichting Binnenstadmanagement ArnhemPostbus 1053, 6801 BB Arnhem

Bezoekadres Looierstraat 326811 AX ArnhemTelefoon 026 - 445 8223Fax 026 - 443 7905Email [email protected] of

[email protected] #arnhemcentrumWebsite www.binnenstadarnhem.nl en

www.arnhemmagazine.nl

UitgeverStichting Binnenstadmanagement Arnhem (SBA)

Redactiecommissie - SBA, Han Overkamp & Ingrid Noorman- CCA, Wim Bouwman- KHN, Wolter de Bes- BSA, Jos Wegdam- Gemeente Arnhem, Karin Peusens- Stichting Ondernemersfonds Arnhem,

Petra van de Kerkhof- Rijn IJssel, Gerrit Bosgoed

VormgevingdesignGenerator, Arnhem

DrukGraphic Support, Dreumel

RedactieJur WoldhuisEveline van der VlietRogier TimmermansHester PresburgIngrid Noorman & Han Overkamp

FotografieJur WoldhuisEveline van der VlietCats &WithoosMade in ArnhemRens Plaschek

Oplage4500 exemplaren

DistributieArnhem! Hét binnenstadmagazine wordt toe-gezonden aan alle ondernemers in het Arnhemsgroot-, midden- en kleinbedrijf en aan alle betrok-kenen die belangen hebben of vertegenwoordigenin de Arnhemse binnenstad. De Uitgever kan nietverantwoordelijk worden gesteld voor de inhoudvan de advertenties. Niets uit deze uitgave mag opwelke wijze dan ook worden verveelvoudigd en/ofovergenomen zonder voorafgaande toestemmingvan de uitgever. De rechten van de redactioneletekst berusten bij de uitgever.

Colofon mei 2012, jaargang 3, nummer 7

Page 27: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

BETROUWBAAR EN DUURZAAM AFVALMANAGEMENTSITA.NL 0900-8444

GEEF JE AFVAL UIT HANDENAls zelfstandig ondernemer ga je helemaal voor je bedrijf. Maar er zijn zaken waar je niet te veel energie in wilt steken. Bijvoorbeeld je afval. Maar je wilt wel verantwoord ondernemen en niet te veel betalen door verkeerd afvalbeheer. In dat geval geef je je afvalzorgen uit handen aan SITA, pure professionals op dat gebied. Gemakkelijk, efficiënt en

duurzaam.

MEER WETEN? SITA heeft zowel het bedrijfsleven als de overheid tot klant. SITA maakt totaalprogramma‘s ‘op maat’ voor alle specifieke afvalsituaties. Ook die van u. Maak gebruik van onze kennis en neem contact op voor een persoonlijk gesprek.

TOTAALAANPAK SITA

situatie en wensen en behoeften van een bedrijf

methode, inzamelfrequentie en de juiste inzamelmiddelen

en instructie op de werkvloer

soorten: restafval, bedrijfsafval, glas, papier en karton

afvalsoorten: onder meer gevaarlijk afval, vertrouwelijke documenten, archieven en specifiek ziekenhuisafval

cling, bewerking of verwerking van het ingezamelde afval

ook bedrijfsonderdelen voor

bestrijding, bodemsanering, beheer en onderhoud van riolering en vetputten.

Page 28: Arnhem! Hét Binnenstadmagazine mei 2012

www.binnenstadarnhem.nl

Omdat elke onderneming, elke (winkel)straat in onze Arnhemse binnenstad de moeite waard is.Omdat wij denken dat het altijd beter kan. Omdat samenwerken écht loont. Daarom Arnhem! hét Binnenstadmagazine voor, door en van ondernemers. Het blad, dat uw winkel, horecabedrijfof dienstverlening tot één gezamenlijk product verbindt: de binnenstad van Arnhem!