Architectuurprijs Nijmegen 2010

36

description

Brochure uitgegeven ter gelegenheid van de uitreiking van de architectuurprijs van de gemeente Nijmegen 2010.

Transcript of Architectuurprijs Nijmegen 2010

Page 1: Architectuurprijs Nijmegen 2010

1

Page 2: Architectuurprijs Nijmegen 2010

2

Page 3: Architectuurprijs Nijmegen 2010

3

Page 4: Architectuurprijs Nijmegen 2010

2

Page 5: Architectuurprijs Nijmegen 2010

3

Page 6: Architectuurprijs Nijmegen 2010

4

Page 7: Architectuurprijs Nijmegen 2010

5

Page 8: Architectuurprijs Nijmegen 2010

6

MeijknechtKuijerBureau voorArchitectuur

Wil Meijknecht Architect

Dorpssingel 12 6641 BE BeuningenT 024 677 50 54E [email protected] I www.oosterhoutarchitecten.nl

De Grote Broek Woonwerkpand voor cultuur en subcultuurInitiatief Werkgroep van bewoners en gebruikersOpdrachtgever Standvast Wonen

Met de toegenomen belangstelling voor de kwaliteit van binnensteden schuift het zwaar-tepunt van de bouwopgave van nieuwbouw-projecten in de periferie op naar vervanging en vernieuwing in de oude stedelijke omgeving.

Behoud van het stadsbeeld vormt een be-langrijke impuls voor stadsvernieuwing; een andere bestemming of nieuwe invulling is de uitdaging voor deze tak van architectuur.

Maatschappelijke veranderingen spelen een rol. Het centrum van grotere steden biedt een vruchtbare voedingsbodem voor maatschap-pelijke en culturele doelstellingen. Het gaat dan vaak om commercieel niet haalbare stads-vernieuwing die toch in een stad thuishoort.

Het woonwerkpand De Grote Broek is een voorbeeldproject met multifunctionele invul-ling: woonruimte, winkels, werkplekken, ont-moetingspunt en broedplaats voor cultuur- en kunstuitingen die elkaar versterken. Een stad in een stad.

De voorgevel aan de Van Broeckhuysenstraat 46 is hersteld in het beeld van de oorspron-kelijke uitgeverij van dagbladen en de ach-tergevel aan de Tweede Walstraat 19-21, de voormalige krantendrukkerij, later verbouwd tot een meubelshowroom met dichtgemetsel-de gevel, opent zich nu weer naar de straat met het aanzien van een bedrijfspand. Door het inbouwen van een extra verdieping in dit bouwdeel omvat het complex nu 18 woon-units, 11 winkel- en bedrijfsruimten, horeca en een popkelder.

Deze bestemmingen, voortgekomen uit de kraakbeweging, tonen samen met het her-stelde straatbeeld in de ringstraten herbe-stemming en behoud in de stad Nijmegen.

1

Page 9: Architectuurprijs Nijmegen 2010

7

Nieuwbouw van een woonhuis aan de Kwakkenbergweg no.52 te Nijmegen. Opdrachtgever: dhr. en mevr. R.Visser- van Hoffe Architect: ir. R.C.M. Meltzer. In het najaar van 2006 vroegen dhr. en mevr. R.Visser – van Hoffe mij een ontwerp te maken voor een woonhuis in een moderne architectuurstijl. De belangrijkste wensen waren dat zij voornamelijk op de begane grond zouden kunnen leven, dat zij voldoende ruimte zouden hebben om kinderen en kleinkinderen te ontvangen en te laten logeren en dat er voldoende lange wanden zouden zijn om schilderijen en kunstvoorwerpen een plek te geven. Daarnaast wilde dhr. Visser graag een ronde straatgevel, een verwijzing naar de kromming van lenzen, hetgeen van groot belang is geweest in het beroepsmatige leven van de heer Visser.

De bouwlokatie is gelegen in een villawijk aan de oost rand van Nijmegen, een licht heuvelachtig en zwaar bebost terrein dat de overgang vormt naar de landschappelijke gebieden van de gemeenten Groesbeek en Berg en Dal. Het bouwkavel is er een van vier, afgesplitst van een groot kavel van een bestaande villa, de middelste van drie langs de Kwakkenbergweg en heeft een bijzondere diepte van 110 m1.

Een van de belangrijkste kenmerken van de villawijk Kwakkenberg is dat er van elke architectuurstijl uit de periodes vanaf de eerste bouwaktiviteiten in dit gebied omstreeks het jaar 1900 representanten te vinden zijn. Dit kenmerk wordt de laatste tijd (vanaf 2000) teniet gedaan met de komst van enkele villa’s in boerderette- of historiserende bouwstijlen. Ook op de kavels links en rechts langs de Kwakkenbergweg werden dergelijke villa’s gerealiseerd.

Met deze wensen, eigenschappen en kenmerken is rekening gehouden bij het ontwerpen en realiseren van de woning.

3D animatie

zuid gevel

zicht op de tuin

straat gevel

2

Page 10: Architectuurprijs Nijmegen 2010

8

locatie: Beekmandalseweg 12opdrachtgever: Gerard Otten & Inneke Tacq

BLAUW architecten, van der Goesstraat 88, 3521 TM Utrecht, 030 785 4029, www.blauw-architecten.nl fotografie: Jan de Vries

De formele ingang aan de Beekmandalseweg blijft gehandhaafd. Bij binnenkomen geeft de zichtlijn door de gehele breedte van de woning zicht op de stuwwal aan de westzijde. Hierdoor ontstaat een logische routing, lopende langs de keuken wordt men ontvangen in de woonkamer. Hier opent de woning zich met uitzicht over de Ooypolder...

Het bestaande dubbele woonhuis is gebouwd rond 1900. De ligging op de heuvel geeft het huis een statige uitstraling. De uitbreiding is uitgevoerd in Cortenz staal. De vergankelijkheid van dit materiaal toont waardering voor het bestaande.

EINDELOOSUitbreiding woonhuis Nijmegen, relatie met eindeloosheid… Een woning op een heuvelrug aan de Beekmandalseweg te Nijmegen. Een prachtige context; het oude huis op de berg met uitzicht over de polder. Een opgave die samen met de prettige ambitie van onze opdrachtgever tot een interessant en boeiend proces heeft geleid van schets tot uitvoering.Door het landschap te laten overlopen in het dak kruipt de aanbouw tegen het bestaande woonhuis aan, er ontstaat een harmonie tussen wonen en omgeving. Het programma is georganiseerd rondom het terras de beschutte plek in de oksel van het oplopende volume. De grote pui in deze oksel geeft de bewoners het uitzicht en de relatie met buiten.

begane grond

bestaande bebouwing form follows landscape

oude situatie

uitzicht

3

Page 11: Architectuurprijs Nijmegen 2010

9

Woonhuis familie Thoonen - Dinnessen Korte Bredestraat 95

In de wijk Hees gelegen aan de Kerkstraat 1 is op een bestaand

perceel een nieuwe woning ontwikkeld. De woning heeft een

klassieke uitstraling met moderne en eigentijdse detaillering. De

hoofdmassa is afgestemd op woningen uit de directe omgeving en

hierdoor krijgt dit nieuwe woonhuis een logische plaats in het

bestaande bebouwingslint. De woning is een levensloopbestendige

woning met naast een woonkamer, keuken en berging, ook een

hoofdslaapkamer en badkamer op de begane grond. Op de

verdieping bevinden zicht twee slaapkamers en een doucheruimte.

De materialisering is aangepast op de bestaande omgeving.

kerkstraat 3 - 6543 KE Nijmegen - T. (024)3781125 - E. [email protected] - i. www.vanhontem-architecten.nlarchitectuur en stedenbouwkunde van Hontem architecten

4

Page 12: Architectuurprijs Nijmegen 2010

10

locatie: Acaciastraat 30-34opdrachtgever: Kokke Aannemersbedrijf BV, Nijmegenarchitect: Personal Architecture, Rotterdamontwerp: Sander van Schaik en Maarten Polkampoplevering: januari 2009oppervlakte : 75 m², begane grond 80 m², 1e verdieping 80 m² 2e verdieping

De Acaciastraat 30-34 werd omstreeks 1926 gebouwd door een van de oudste Nijmeegse aannemersbedrijven. In 2005 kocht Jan Kokke, vierde generatie in het familiebedrijf, het pand dat tachtig jaar daarvoor door zijn overgrootvader werd gebouwd.

Om herontwikkeling financieel haalbaar te maken, werd besloten het bestaande pand op te toppen met een geprefabriceerde houtskeletbouw. Door genoegen te nemen met een bescheiden projectwinst, werd bewust gekozen voor een kwalitatief hoogwaardige herontwikkeling.

In plaats van een opvallende, contrastrijke toevoeging, is een ingetogen optopping ontworpen die zich conformeert aan de fijnmazigheid van de straat enerzijds, en de compositie van de bestaande gevels van de aangrenzende panden anderzijds.

De nieuwe mansarde kap heeft een viertal ‘dakkapellen’ en is uitgevoerd als zinken felsdak. Het ritme van de vier te openen vensters in combinatie met de ruime hoogte onder de kap, geven het appartement op de tweede verdieping het karakter van een penthouse. De appartementen hebben functionele plattegronden met ruim bemeten, lichte vertrekken en een tuin of balkon op het westen.

Bij het ontwerp van de voorgevel is veel aandacht besteed aan de aansluiting op de beide buurpanden. De aansluiting op het linker buurpand is gemaakt door een verticaal knieschot te maken alvorens de mansarde kap de hellingshoek van het buurpand te laten volgen. De windveer van het woonhuis aan de rechter zijde is als bakgoot doorgetrokken en vormt het basement voor de terugspringende dakopbouw. De kozijnen op de eerste verdieping zijn vergroot en zijn een exacte kopie van die van het gelijktijdig gebouwde buurpand, waardoor na tachtig jaar de band tussen ‘broer en zus’ alsnog is aangehaald.

personal architecture - drie appartementen in nijmegen oost

1926 bouw van acaciastraat 30-34

begane grond

eerste verdieping

tweede verdieping

bestaande situatie

nieuwe situatie

19262009

2005

herontwikkeling & optopping van een woonhuis

www.personal-architecture.nl | 010 8865093 | graaf f lorisstraat 62a | 3021 cj rotterdam

5

Page 13: Architectuurprijs Nijmegen 2010

11

P= 9.90+

39 woningen het Nijland, de WaalsprongKruidenstraat, Oosterhout, Nijmegen

In het deelgebied het Nij land in de vinexlocatie de Waalsprong zijn, in opdracht van de B.V. Bouwcombinatie HMG, 39 woningen gerealiseerd.Deze woningen zijn ontworpen in een samenwerking van drie Nijmeegse architectenbureau’s: Frank Willems Architecten, van Hontem Architecten en Blomjous Architecten.

Een belangrijk gegeven om voor deze samenwerking te k iezen was de eis om een maximale variatie in het plan te waarborgen.

Door een duideli jke afstemming in maatvoering, detail lering en materiaalgebruik is er zowel verschil in de verschijningsvorm van de verschil lende woningen als wel een duideli jke samenhang in het totale plan ontstaan.

Door te variëren met vri jstaande woningen, twee -onder-een-kap woningen en woningen in blokken van drie tot vier woningen is dit beeld extra versterkt.

De herkenbaarheid van de woningen in een mix van verschil lende woningtypes is geoptimaliseerd door het gebruik van vier k leuren metselwerk en twee k leuren dakpannen.

Ook het toepassen van verschil lende kaprichtingen vergroot de variatie in het plan.

De speci�eke wijze waarop de drie genoemde architectenbureau’s bij de realisatie van dit plan hebben samengewerkt heeft geresulteerd in een plan, dat maximaal antwoord heeft gegeven op de vraag naar gevarieerd wonen, waarbij de onderlinge samenhang van het totaal herkenbaar bli jf t .

Lo c at i e : h e t N i j l a n d, d e Wa a l s p ro n g, N i j m e g e nO p d ra c htg e ve r : B. V. B o u wco m b i n at i e H M G , N i j m e g e nA rc h i te c t : Fra n k Wi l l e m s A rc h i te c te n , N i j m e g e n Va n H o nte m A rc h i te c te n , N i j m e g e n B l o m j o u s A rc h i te c te n , N i j m e g e n

Fran

k W

illem

s A

rchi

tect

enBl

omjo

us A

rchi

tect

enva

n H

onte

m a

rchi

tect

en

6

Page 14: Architectuurprijs Nijmegen 2010

12

PROGRAMMA126 vernieuwbouw woningen en 11 renovatie woningen

ADRESVonckstraat, Van Lyndenstraat, Singendonckstraat, Groesbeeksedwarsweg, Stenenkruisstraat en Prins Bernhardstraat

OPDRACHTGEVERStandvast Wonen

ARCHITECTBraaksma & Roos Architectenbureau

PROJECTDe wijk Volksbelang is oorspronkelijk gebouwd in het laatste decennium van de 19e eeuw door de Stichting Volksbelang met als doel ‘De verbetering van de huisvesting van de ar-beidende klasse en mindervermogenden’.

Hoewel er in de jaren ’60 een ingrijpende woningverbetering heeft plaats gevonden waarbij de woningen vergroot zijn, voldeden ze niet meer aan de hedendaagse eisen op het gebied van comfort, techniek en veiligheid.

De buurt is zo karakteristiek voor de wijze waarop gebouwd en gewoond werd in de 20e eeuw, dat er besloten is om de woningen niet geheel te slopen en nieuwbouw te plegen, maar het bestaande en de (cultuur)historie als uitgangspunt te nemen. Dit heeft geresulteerd in een ontwerp waarbij de oorspronkelijke voorgevels zijn behouden en achter deze voorgevels nieuwe, moderne woningen ontwikkeld zijn (die teruggrijpen op de architectuur uit 1895). Het gevelbeeld was destijds zeer gevarieerd. Deze vroegere dynamiek is terug gekomen in het ontwerp. Dit is met name te zien in de aanpak van de achtergevels en de kopwoningen.

Het karakter en de sfeer van de wijk is behouden en versterkt. Als je door de straten loopt, merk je bij wijze van spreken niet eens dat er iets is gebeurd, terwijl je achter de voordeur een verrassende, moderne woning aantreft. De nieuwe kop-woningen geven de wijk weer een gezicht naar de stad en de voorbijgangers op de Prins Bernhardstraat.

V O L K S B E L A N G

foto’s Paul Breuker

7

Page 15: Architectuurprijs Nijmegen 2010

13

Het woonhuis aan de Berg en Dalseweg is over vierverdiepingen verbouwd. Iedere etage heeft eenmetamorfose ondergaan doordat de achtergevelintegraal is aangepakt.Door in- en uitspringende volumes krijgt de geveleen plastisch karakter. Vanwege de oriëntatie op hetzuiden zijn overal zonweringen toegepast,die onzichtbaar in de gevel zijn weggewerkt.Hoogtepunt is het balkon op de tweede etage meteen uitzicht op Nijmegen en waar de late avondzonzijn lichtstralen op neerlaat.

architecten024

Berg en Dalseweg 264

Grootse grote verbouwing

8

Page 16: Architectuurprijs Nijmegen 2010

14

KO

DA

K 5

01

8 E

PY

32

4

KO

DA

K 5

01

8 E

PY

KO

DA

K 5

01

8 E

PY

KO

DA

K 5

01

8 E

PY

KODAK 5018 EPY 3 24 KODAK 5018 EPYKODAK 5018 EPY KODAK 5018 EPY

PROF. BELLEFROIDSTRAAT, NIJMEGEN

KODAK 5018 EPY4

DE GOUVERNEUR

KODAK 5018 EPY

OPDRACHTGEVER: KLOKBOUW - ARCHITECT: AGS ARCHITEKTEN & PLANNERS BV

DE GOUVERNEUR

Twee krachtige zelfstandige gebouwen, maar toch geheel passend in de stedenbouwkundige opgave. Dat zijn de stu-

dentenhuisvesting ‘De Gouverneur’ en het ‘ROC Technovium’, direct gelegen aan het spoor van Nijmegen. Op de mar-

kante IJsbaanlocatie, diende met name ‘De Gouverneur’ een inspiratie te worden voor de bewoners van de studenten-

huisvesting. De gewenste architectuur moest gericht zijn op jongeren, fris, uitnodigend, modern. Tevens diende er een

zekere mate van geborgenheid en zeer zeker sociale veiligheid te zijn. Dit geheel heeft geleid tot een gebouw met een

modern karakter, maar met een tijdloze uitstraling. Eenmaal binnengekomen via de drie verdiepingen hoge colonnade,

als overgang van ‘buitenplein’ naar binnenplein, bevinden we ons in het gebouwhoge atrium. Deze is overdekt met glas

zodat er veel daglicht door het gebouw stroomt. Bruggen, welke ogenschijnlijk willekeurig in het atrium zijn gehangen,

verbinden de verschillende verkeersruimten waaraan de toegangen tot de wooneenheden zijn gesitueerd.

Foto

Fra

ns v

an V

iege

n

Foto

Fra

ns v

an V

iege

n

Foto

Fra

ns v

an V

iege

n

Foto

Fra

ns v

an V

iege

n

Foto

Fra

ns v

an V

iege

n

Foto

AG

S A

rchi

tekt

en &

Pla

nner

s B

V

PROF. BELLEFROIDSTRAAT, NIJMEGEN

OPDRACHTGEVER: KLOKBOUW - ARCHITECT: AGS ARCHITEKTEN & PLANNERS BV

9

Page 17: Architectuurprijs Nijmegen 2010

15

PieterOosterhoutBuro voorArchitektuurBNA B.V.

Dorpssingel 12 6641 BE BeuningenT 024 677 50 54E [email protected] I www.oosterhoutarchitecten.nl

Hoek Parkweg Regulierstraat Wonen in een bedrijfspandInitiatief Safe Nijmegen b.v.Opdrachtgever Safe Nijmegen b.v.

In het verleden was het gebruikelijk dat de bin-nenstad niet alleen voorbehouden was aan functies als horeca, winkels en wonen. Ook handels- en productieactiviteiten waren op bij-na elke straathoek terug te vinden. Op de hoek van de Parkweg met de Regulierstraat verrees eveneens bebouwing met een dergelijke func-tie. In de stijl van de Amsterdamse School is hier in de eerste helft van de vorige eeuw een bedrijfspand met woning gerealiseerd. Hoe-wel in materialisatie en kleurstelling identiek, onderscheidt de woning zich door zijn hellende daken van het bedrijfsgedeelte met haar platte dak en een zakelijke, gesloten uitstraling. De woning is al eerder door de toenmalige ei-genaar afgesplitst en verkocht. Onder andere de binnenstedelijke ligging van het pand en milieumaatregelen maken het in de huidige tijd lastig om een juiste herbestemming te vinden.

Het aangrenzende Kronenburgerpark en de nabijheid van binnenstad, station en culturele voorzieningen maakten het pand echter wel aantrekkelijk voor een woonbestemming. De vraag was hoe in een redelijk gesloten pand goede woningen gemaakt konden worden ter-wijl de onderscheidende uitstraling gehand-haafd kon blijven. Het antwoord werd gegeven door er een derde, terugliggende bouwlaag aan toe te voegen en de bestaande hoge vloer- en dakniveaus te verlagen voor die extra verdieping. De dakopbouw is met een knipoog naar de Am-sterdamse School uitgevoerd met een kerami-sche gevelbekleding.

In het ontwerp waren nieuwe gevelopeningen bedacht om voldoende daglicht en uitzicht te realiseren. Uiteindelijk is het programma van ca. 7 kleinere woningen gewijzigd naar 1 pent-house, 1 maisonnette en twee appartementen. Dit had tevens tot gevolg dat er zonder toevoe-ging van nieuwe gevelsparingen, volwaardige woningen gemaakt konden worden waarbij de herkenbare gevelarchitectuur van het bedrijfs-gedeelte onaangetast kon blijven. In de sparin-gen van de voormalige bedrijfsdeuren bevindt zich nu een glazen vulling waarachter zich een slaapruimte en een buitenruimte bevinden.

10

Page 18: Architectuurprijs Nijmegen 2010

16

HUURWONING

KOOPWONING

TUINMUUR HOOG (2100)

TUINMUUR LAAG (800)

BREDEROSTRAAT

Het plan van 57 grondgebonden woningen in de sociale- koop en -huur sector is onderdeel van de herstructurering van de vooroorlogse wijk Willemskwartier. Het tuinstedelijk karakter van de wijk is uitgangspunt geweest voor deze herstructurering.De nieuwe invulling van de Brederostraat speelt met diverse ingrediënten van de bestaande context; rijwoningen van baksteen met veel textuur, en kappen met grote overstekken. In de gekozen architectuur is getracht de structuur van het omliggende weefsel zorgvuldig op te pakken en aan te helen. De vormgeving van de nieuwe woningen is bescheiden gehouden. De bestaande architectuur is daarmee gerespecteerd en in haar waarde gelaten.In het plan is veel zorg besteed aan de overgang openbaar - privé. Zo worden hoge en lage erfscheidingen afgewisseld om zowel privacy in de tuinen te creëren, als transparantie in de wijk te garanderen. De openbare ruimte heeft een eenduidige uitstraling met tuinmuren van hetzelfde metselwerk als de woningen. Deze worden waar mogelijk afgewisseld door een begroeid hekwerk om zo meer groen en minder steen in de wijk brengen.Er is zowel door de opdrachtgever, als de architect hoog ingezet op zorgvuldige materialisering en detaillering. De ingetogen architectuur wordt als vanzelfsprekend opgenomen in de bestaande context.

Architect: Bedaux de Brouwer Architecten BNAProjectarchitect: Jacq. de BrouwerOpdrachtgever: Portaal Vastgoed Ontwikkeling

57 WONINGEN BREDEROSTRAAT - WILLEMSKWARTIER

11

Page 19: Architectuurprijs Nijmegen 2010

17

kerkstraat 3 - 6543 KE Nijmegen - T. (024)3781125 - E. [email protected] - i. www.vanhontem-architecten.nl

Revitalisatie appartementen te HeseveldPaul Kruger straat, H de Keijzer straat, Jacob van Campen straat en Simon Stevin straat I.o.v.: Portaal vastgoed ontwikkeling

architectuur en stedenbouwkunde van Hontem architecten

De wijk Heseveld te Nijmegen heeft onlangs als gemeentelijk monument een transformatie ondergaan. De woningen zijn gebouwd in de periode

1952-1957 volgens ontwerp van de Amsterdamse architecten Evers en Sarlemijn . Zij nemen de moderne verkavelingen van de wijkgedachte als

uitgangspunt en verwerken deze in een heel persoonlijke stedenbouwkundige en architectonische vormentaal, die van de Bossche school. Dat heeft een

wijk opgeleverd die opvallend duurzaam is gebleken. Nu is de uitrusting van de 305 woningen vernieuwd en tevens is het exterieur van de woningen in

principe in zijn oorspronkelijke staat hersteld; op details is afgeweken van de historische context van het gebouw. Een typisch stijlelement vormen de

diepliggende kozijnen met horizontale en verticale roedeverdeling in ramen en deuren. Door de witgeschilderde negge van het metselwerk wordt de

diepteligging sterk benadrukt. Vanwege ‘het beschermde stadsgezicht’ zou op basis van het oorspronkelijke ontwerp teruggegaan moeten worden naar

de dikke houten stijlen. Deze nemen echter veel licht weg. Hierdoor is gekozen voor aluminium kozijnen met ranke pro�elen. Vooral de trapsgewijze

opbouw van het pro�el en de mogelijkheden voor de horizontale en verticale roedes sluiten goed aan bij de bouwstijl van de portiekwoningen.

12

Page 20: Architectuurprijs Nijmegen 2010

18

Bij de woning aan de Bijleveldsingel hebben we het achterhuis met het voorhuisverbonden door middel van een aanbouw, die tegelijkertijd de ruimtelijkheid van de woningen het contact met de stadstuin vergroot.Door het grote kozijn ontstaat een bijzondere lichtinval en krijgt het statige huis vanOscar Leeuw een eigentijdse toevoeging met de allure die bij dit soort huizen past.

architecten024

Bijleveldsingel 35

Grootse kleine verbouwing

13

Page 21: Architectuurprijs Nijmegen 2010

19

Sandahouse Deep Purplestraat 1 Lent

Sandahouse is een vrijstaand woonhuis in de Waalsprong in Lent. Het

gebouw is gelegen op de hoek van twee straten en heeft aan de voorgevel een vrije ligging aan het buitengebied. Het ontwerp speelt in op de situatie en bestaat uit een compositie van een grijs volume en een zwart volume, die in elkaar grijpen. Veel aandacht is besteed aan lange zichtlijnen en het uitzicht op het omliggende landschap. De detaillering is terughoudend en afgestemd op de pure massawerking van de kubische volumes. Voor de bovenste verdieping is deels gebruik gemaakt van een metalen bekleding, bestaande uit lamellen. Deze bekleding, die gewoonlijk wordt gebruikt voor utilitaire doeleinden, krijgt hier een eigenwijze toepassing.

Architect: Peer Wolkers Opdrachtgever: Sander Luijten en Brenda Cornielje

14

Page 22: Architectuurprijs Nijmegen 2010

20

15

Woonhuis JKCBBosweg 24, Nijmegen

Een reeks van acht geschakelde noodhuisjes onder de bomen is de bijzondere setting van dit gebied waarbij de bosrijke omgeving tot diep in de stad Nijmegen doordringt. Binnen de bestaande gebouwde contou-ren wordt bescheiden nieuwbouw mogelijk gemaakt. Het archeologische gebied maakt een beperkte uitbreiding in de vorm van een kelder mogelijk, de gootlijn en de nok van de bestaande bebouwing worden overgenomen in de nieuwe bouwmassa.

De extra benodigde ruimte wordt gezocht in de kelder en in feite vormt dit het ruimtelijke motief van de vrijstaande woning. De opbouw geeft gestalte aan een middenzone waarin de trap de kelder ontsluit en de woonkamer expliciet aan de achterzijde wordt georiënteerd. De leefkeuken en slaap-ka-mer worden aan de straatzijde gesitueerd. De wijkende massa aan de per-ceelsgrens creëert een lichtstraat op maaiveld voor de benedenverdieping. Strijklicht langs de lange wand verlicht de kelderruimte, in het verlengde van de lichtstraat geeft een extra venster in de woonkamer een verrassende te-rugblik. De oriëntatie aan de achterzijde wordt bekrachtigd door een ruime houten vlonder in de volledige breedte van de gevelopening. Dit maakt de woning tot een onderdeel van het gebied zonder de plek te cultiveren.

De keuze voor de houten geveldelen maakt een ongedwongen gebaar in deze bosrijke omgeving. De materialisatie van hout is in zijn uiterste con-sequentie doorgevoerd. Zowel de smalle gevelplanken,de voordeur, de kozijnen en de vlonder zijn gematerialiseerd in onbehandeld afzelia.

27 april 2010

Opdrachtgevers: Joost Koolen en Cecile BrentjesArchitect: Tarra architectuur & stedenbouw

Page 23: Architectuurprijs Nijmegen 2010

21

Locatie: Griftdijk – Fruitlaan – Volsellalaan te OosterhoutArchitect: LKSVDD architecten - ir. R. SeckelOpdrachtgever: AM- wonen Noord –Oost, ir. V. Reukers

Woningen en appartementen Belvedère, Waalsprong Nijmegen

Ons plan voor Belvèdere vormt een uiterst belangrijke schakel in het deelplan Lent-West in de Nijmeegse Waalsprong. Het bevindt zich namelijk in de “oorsprong” van de ter plekke overwegend cirkelvormige verkaveling en is prominent waarneembaar vanaf een belangrijke ontsluitingsroute. Daardoor ontstond de vraag naar kloeke woningen, aaneengesloten verkaveld in een gevarieerd beeld. De laagbouw wordt ter weerszijden ge ankeerd door “boekensteunen” in de vorm van appartementencomplexen in 6 resp. 10 lagen. In totaal omvat het plan ca.120 woningen. Het geheel grijpt in architectonische zin terug op de Betuwse wederopbouw van kort na WO II, met elementen uit de Delftsche School zoals tuitgevels en gemetselde en gekeimde gevelvlakken in aardtinten en in wit. De daken zijn voorzien van keramische pan-nen. Alle woningen zijn architectonisch verwant zodat een harmonieus geheel is ontstaan.

16

Page 24: Architectuurprijs Nijmegen 2010

22

Ruurloseweg 837251 LC VordenTel. (0575) 519455Fax (0575) [email protected]

F r i s o W o u d s t r a A r c h i t e c t e n b n aDe “Wientjesvoort”De Wientjesvoort”DD ““Wi tj tt””

Op het terrein van een voormalige school aan de Hugo de Grootstraat zijn door Woningbouwstichting De Gemeenschap 43 huurappartementen gerealiseerd. Bij het ontwerp is er gekozen voor een opzet

die aansluit bij de schaal en het karakter van de Hugo de Grootstraat, Barbarossastraat en Ten Hoetdwarsstraat.

Het L-vormige bouwblok wordt gekenmerkt door een verticaal geparcelleerd gevelbeeld, als zijnde individuele woningen. Het traditioneel metselwerk met spekbanden, houten T-ramen met glas in lood, gepro leerde houten goten en kroonlijsten geven het pand een uitstraling die past in “de negentiende eeuwse schil” van Nijmegen. Het gevelbeeld aan de Hugo de Grootstraat wordt gevormd door twee bouwlagen en kap. De hoofdentree wordt geaccentueerd door een afwijkende kleur en vorm. Het bouwblok is afgerond aan de Ten Hoetdwarsstraat en voorzien van een extra bouwlaag, passend bij een mogelijke toekomstige ontwikkeling. De achtergevel is afwijkend uitgevoerd. Door de meer ingetogen achtergevels in combinatie met een sobere detaillering en eenduidelijke ritmiek wordt een samenhangend binnengebied gevormd. Het gebouw is via dit sociaal veilige binnenterras middels een tweede entree eveneens toegankelijk. Onder het gebouw zijn een parkeergarage (47 plaatsen) en bergingen gerealiseerd. Daarnaast is op het terrein een halfverdiepte parkeervoorziening (22 plaatsen) en een gemeenschappelijke groenvoorziening in stijl aangelegd.

43 Huurappartementen - Hugo de Grootstraat - Nijmegen

Foto

graf

ie Th

ea va

n de

n H

euve

l

17

Page 25: Architectuurprijs Nijmegen 2010

23

Veste Brakkenstein | Driehuizerweg 376 | Nijmegenopdrachtgever: Stichting Kalorama

In het hart van de wijk Brakkenstein staat het zorgcentrum Veste Brakkenstein dat voorziet in 29 huurwoningen voor ouderen in combinatie met ruimten voor verpleeghuis-zorg ten behoeve van 84 bewoners aan de Driehuizerweg te Nijmegen.Woningcorporatie Talis exploiteert de woningen en de zorg wordt door Stichting Kalorama ingevuld.

Het gebouw bevindt zich in een stedelijke zone met een aantal gebouwen met bijzondere voorzieningen zoals scholen en een klooster. Deze ligging rechtvaardigt de karakteristieke ronde trommel-vorm, die bovendien de bijzondere functie van dit ge-bouw benadrukt. De rechte hoekblokken hechten het gebouw aan de stedenbouwkundige structuur van de omgeving. Op de begane grond bevinden zich naast woningen algemene voorzieningen, zoals een restaurant en ruimten voor therapie en dagopvang. Hier kunnen de wijkbewoners ook gebruik van ma-ken. Op de verdiepingen bevinden zich naast individuele wonin-gen de afdelingen waar mensen met specifieke zorg wonen.Het autovrije binnengebied met tuinen en terrassen is publiek toegankelijk.Onder het gebouw en de binnentuin bevinden zich een par-keerkelder voor 54 auto’s en een aantal ruimten voor facilitaire ondersteuning. Deze krijgen daglicht via twee grote verdiepte patio’s.

Het gehele gebouw is in één kleur baksteen opgemetseld, waar-bij de gevels van de trommel in een ruw oppervlak- en de vier rechthoekige bouwdelen in een gladder oppervlak zijn uitge-voerd. Waar ‘happen’ uit de volumes zijn genomen, zijn de ge-vels met zilvergrijze platen bekleed.

Driehuizerweg

18

Page 26: Architectuurprijs Nijmegen 2010

24

Inzendingen

Architectuurprijs Nijmegen 2010

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

1. De Grote Broek, Meijknecht Kuijer Buro voor Architectuur - opdrachtgever: Standvast. 2. Nieuwbouw Kwakkenbergweg, Bob Meltzer Architect - opdrachtgever: Dhr. en mevr. Visser 3. Eindeloos, BLAUW architecten - opdrachtgever: G. Otten en I. Tacq 4. Woonhuis Thoonen – Dinnessen, van Hontem architecten – opdrachtgever: Familie Thoonen - Dinnessen 5. Drie appartementen Nijmegen, personal architecture – opdrachtgever: Kokke Aannemersbedrijf B.V. 6. Het Nijland, Blomjous Architecten, van Hontem architecten, Frank Willems Architecten – opdrachtgever: B.V. Bouwcombinatie HMG / WBC Bouw B.V. 7. Volksbelang, Braaksma & Roos Architectenbureau - opdrachtgever: Standvast Wonen 8. Grootse grote verbouwing, 024 architecten – opdrachtgever: G. de Roos & J. Raaijmakers 9. SSHN De Gouverneur, AGS Architekten & Planners BV – opdrachtgever: Klokbouw 10. Regulierstraat herbestemming bedrijfspand, Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur – opdrachtgever: Safe Investments Real Estate 11. Woningen Brederostraat Willemskwartier, Bedaux de Brouwer Architecten BNA - opdrachtgever:Portaal Vastgoed Ontwikkeling Foto: Luuk Kramer. 12. Heseveld, van Hontem architecten –opdrachtgever: Portaal Vastgoed Ontwikkeling 13. Grootse kleine verbouwing, 024 architecten – opdrachtgever: R. Matthijsse en M. Kempers 14. Sandahouse, Bas Architectuur BV – opdrachtgever: S. Luijten en B. Cornielje 15. Woonhuis JKCB, Tarra architectuur & stedenbouw – opdrachtgever: J. Koolen en C. Brentjes 16. Belvedère Waalsprong, LKSVDD architecten – opdrachtgever: AM Noord Oost 17. Appartementen Hugo De Groot straat, Friso Woudstra Architecten bna- opdrachtgever: Woningbouwstichting De Gemeenschap 18. Veste Brakkenstein, Heldoorn Ruedisulj Architecten – opdrachtgever: Stichting Kalorama

De vakjury: Floris Hund, Rein van Wylick, Klaas Waarheid. Onafhankelijk voorzitter Nico Nelissen, Adviseur gemeente Nijmegen: Paul Goedknegt.

Page 27: Architectuurprijs Nijmegen 2010

25

Inzendingen

Architectuurprijs Nijmegen 2010

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

1. De Grote Broek, Meijknecht Kuijer Buro voor Architectuur - opdrachtgever: Standvast. 2. Nieuwbouw Kwakkenbergweg, Bob Meltzer Architect - opdrachtgever: Dhr. en mevr. Visser 3. Eindeloos, BLAUW architecten - opdrachtgever: G. Otten en I. Tacq 4. Woonhuis Thoonen – Dinnessen, van Hontem architecten – opdrachtgever: Familie Thoonen - Dinnessen 5. Drie appartementen Nijmegen, personal architecture – opdrachtgever: Kokke Aannemersbedrijf B.V. 6. Het Nijland, Blomjous Architecten, van Hontem architecten, Frank Willems Architecten – opdrachtgever: B.V. Bouwcombinatie HMG / WBC Bouw B.V. 7. Volksbelang, Braaksma & Roos Architectenbureau - opdrachtgever: Standvast Wonen 8. Grootse grote verbouwing, 024 architecten – opdrachtgever: G. de Roos & J. Raaijmakers 9. SSHN De Gouverneur, AGS Architekten & Planners BV – opdrachtgever: Klokbouw 10. Regulierstraat herbestemming bedrijfspand, Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur – opdrachtgever: Safe Investments Real Estate 11. Woningen Brederostraat Willemskwartier, Bedaux de Brouwer Architecten BNA - opdrachtgever:Portaal Vastgoed Ontwikkeling Foto: Luuk Kramer. 12. Heseveld, van Hontem architecten –opdrachtgever: Portaal Vastgoed Ontwikkeling 13. Grootse kleine verbouwing, 024 architecten – opdrachtgever: R. Matthijsse en M. Kempers 14. Sandahouse, Bas Architectuur BV – opdrachtgever: S. Luijten en B. Cornielje 15. Woonhuis JKCB, Tarra architectuur & stedenbouw – opdrachtgever: J. Koolen en C. Brentjes 16. Belvedère Waalsprong, LKSVDD architecten – opdrachtgever: AM Noord Oost 17. Appartementen Hugo De Groot straat, Friso Woudstra Architecten bna- opdrachtgever: Woningbouwstichting De Gemeenschap 18. Veste Brakkenstein, Heldoorn Ruedisulj Architecten – opdrachtgever: Stichting Kalorama

De vakjury: Floris Hund, Rein van Wylick, Klaas Waarheid. Onafhankelijk voorzitter Nico Nelissen, Adviseur gemeente Nijmegen: Paul Goedknegt.

Page 28: Architectuurprijs Nijmegen 2010

26

Page 29: Architectuurprijs Nijmegen 2010

27

N

W

O

Z

Page 30: Architectuurprijs Nijmegen 2010

28

Page 31: Architectuurprijs Nijmegen 2010

29

Page 32: Architectuurprijs Nijmegen 2010

30

Page 33: Architectuurprijs Nijmegen 2010

31

Page 34: Architectuurprijs Nijmegen 2010

32

Page 35: Architectuurprijs Nijmegen 2010

33

Page 36: Architectuurprijs Nijmegen 2010

34