Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

36
ambitie Volg ons op Twitter @ambitieZW en Word fan op Facebook facebook.com/ambitieZW in zorg en welzijn magazine over de zorg- en welzijnsarbeidsmarkt in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden Win een beautydag met je mooiste werkervaring Leerling Maxime Lambert: “Dit werk is echt geweldig leuk!” 36 pagina’s inspiratie, passie en trots Zorg geven zoals je zelf zou willen krijgen www.ambitiezorgwelzijn.nl Coverfoto: Zorg- en welzijns- ambassadeurs aan de slag! Zorg- en welzijn- opleidingen in beeld

description

magazine oktober 2012. Inspirerende verhalen over de zorg- en welzijnsarbeidsmarkt in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden.

Transcript of Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Page 1: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitie

Volg ons op Twitter@ambitieZW enWord fan op Facebook facebook.com/ambitieZW

in zorg en welzijnmagazine over de zorg- en welzijnsarbeidsmarkt in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden

Win eenbeautydagmet jemooistewerkervaring

LeerlingMaxime Lambert:

“Dit werk is echtgeweldig leuk!”

36 pagina’sinspiratie, passie

en trots

Zorg geven zoals jezelf zou willen krijgenwww.ambitiezorgwelzijn.nl

Coverfoto: Zorg-en welzijns-ambassadeursaan de slag!

Zorg- en welzijn-opleidingen in beeld

Page 2: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

inhoud

07

08

05

ambitie magazine02

Dagelijks gemiddeld: - 1.100 bezoeken- 70 organisatieprofielen

Wekelijks gemiddeld:- 41 nieuwe vacatures- 6.500 unieke bezoekers

Maandelijks gemiddeld:- 1.860 bezichtigingen per vacature - 5.500 bezoeken met tablet of smartphone

ZZ.nl: vind de baan van je leven

ZZ.nl is dé zorg enwelzijn carrièresite

van Zeeland

15

0516

07 17

08 18

12 20

Voorwoorddoor Joost Naafs

De grootste sector in Zeeland Samenwerking zorg en welzijn

BSO+ verdient navolgingJuvent aan het woord

Zorg en welzijn Zeeland In woord en beeld

Zorg voor je werkViaZorg consulenten

Werken vanuit je hartPlanetree

Zorg zoals je zelf ookzou willen krijgenZorggroep Ter Weel

Beautydag winnenmet je mooistewerkervaring!

Prikbord Zoveel mogelijkheden

Zorgen enverzorgd wordenLesprogramma voor school

Voor u ligt het nieuwe magazine van ViaZorg, ambitie in Zorg en Welzijn, een uit-gave van ViaZorg. Deze uitgave met geheel nieuwe vormgeving zit weer boordevol nieuws en wetenswaardigheden over zorg en welzijn. Wij wensen u veel leesplezier.

Page 3: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

inhoud

31

27

ambitie magazine 03

vacaturesZoek de baan van je leven in de meest actuele vacaturebank van zorg en welzijn in Zeeland en omgeving.☺ met sollicitatietips

Cv plaatsenPlaats je CV en kom onder de aandacht van de werkgevers in zorg en welzijn.☺ met vacature-CV match

vacature alertMeld je aan voor de vacatures per e-mail, per RSS of volg @wwwZZnl op Twitter.☺ mis geen enkele vacature

WerkenOntdek alles over de deelsectoren en zorg- en welzijnorganisaties.☺ met organisatieprofielen

lerenLees welke opleidingsmogelijkheden en beroepen er zijn binnen zorg en welzijn.☺ met informatie voor herintreders en zij-instromers

222324

27

Van kinds af aan al in de zorgCuramus

Leerlingen zijn bijzonder gewild ADRZ

Andere mensen helpen enhanden uit de mouwen steken Hoornbeeck college

Wij zoeken mensen met leftanteLouise-Vivensis

31313436

Geen routine maar flexibiliteitZorgstroom

We ontwikkelen en leren veelSoka

ColofonWie maakt ambitie?

Overzicht zorg- enwelzijnorganisaties18

Page 4: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Werk bij jou in de buurt

Kom werken bij SVRZ! een moderne en groeiende organisatie

www.werkenbijsvrz.nl [email protected] 088-887 1010

‘SVRZ is groot in klein zijn. Ik heb voldoende kansen om door te groeien.’ SVRZ biedt tijd voor zorg! Vanuit acht zorgcentra, talloze groepswoningen in de wijk of het dorp en ZorgThuis. Altijd dichtbij, altijd vertrouwd. Altijd die zorg die past bij de wens van onze cliënt.

reeds gerealiseerd locaties in planning

hoge flexibiliteit in uren en locatie volop doorgroeimogelijkheden grote kans op vast contract veel opleidingsplaatsen arbeidsvoorwaarden op maat

reeds gerealiseerd locaties in planning

zichtbaar beter...

www.zorgsaam.orgWerken bij ZorgSaam? Kijk op www.werkenbijzorgsaam.nl

De specialist in zorg voor jong en oudZorgSaam biedt ziekenhuiszorg op drie locaties (Terneuzen, Oostburg, Hulst), ouderenzorg

in vier woonzorgcentra en thuis- en ambulancezorg in geheel Zeeuws-Vlaanderen.

Stichting de Okkernootwoonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking

De Okkernoot, waar respect en liefde voor debewoner het hart van de organisatie vormen Prins Bernhardstraat 2 • 4507 BE SchoondijkeTel.: 0117 - 40 15 67 • [email protected]

Page 5: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Samenwerking zorg en welzijnDe grootste sector in Zeeland

De Zeeuwse zorg- en welzijnsorganisa-ties werken samen aan een goed functio-nerende arbeidsmarkt. Dit doen zij binnen de organisatie ViaZorg. ViaZorg staat voor een evenwichtige arbeidsmarkt in de zorg- en welzijnssector in Zeeland. Dit betekent dat er niet te veel, maar ook niet te weinig personeel in bepaalde functies beschikbaar moet zijn. Daarom houdt ViaZorg dit evenwicht nauwlettend in de gaten. Bij mogelijke tekorten of overschot-ten worden projecten gestart of diensten ontwikkeld om personeel te werven, te behouden of te laten doorstromen. De medewerkers van ViaZorg ontwikkelen hiervoor gespecialiseerde en vakkundige diensten zoals ondersteuning bij re-integratietrajecten,voorlichting op scholen en managementondersteuning. De zorg- en welzijnssector is mensgericht en zo werkt ViaZorg ook: van mens tot mens. Of dit nu projectmanagement, arbeidsmarkt-onderzoek of loopbaanbegeleiding is.

Groot netwerkViaZorg heeft de Zeeuwse zorg- enwelzijnssector volledig in beeld. Demedewerkers weten wat er speelt,hebben een sterk en actief netwerken bezitten expertise op het terreinvan personeel, arbeid en organisatie. Hierdoor zijn zij in de Zeeuwse zorgen welzijn het centrale aanspreekpunt voor werkgevers, werknemers, over-heden, uitkeringsinstanties en onderwijs.

ambitieZW magazine05

In de sector zorg & welzijn is veel mooi werk te doen, in heel ver-schillende beroepen. In de zorg voor gehandicapten, de jeugdzorg, thuiszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, ziekenhuizen, kinderop-vang, geestelijke gezondheidszorg en in allerlei welzijnsinstellingen. Daar werken, als we alleen al naar Zeeland kijken, bijna 25.000 mensen. Daarmee behoort de sector zorg & welzijn qua werkgelegen-heid tot de grootste sectoren! En door een toenemende vergrijzing van de samenleving en een toename van de zorgvraag zullen nog meer mensen werk kunnen vinden in een van de vele beroepen en functies in zorg of welzijn.

Hoe verschillend het werken in deze sector ook kan zijn, één ding staat centraal en is gemeenschappelijk: het is werken voor en met vaak afhankelijke mensen. En het is werk dat een grote voldoening geeft, waar je trots op kunt zijn, waar je je passie voor de medemens in kwijt kunt.

Zeeland (en trouwens ook de directe omgeving als de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant) biedt belangstellenden tal van mogelijk-heden. Een kijkje op de website ZZ.nl laat zien welke vacatures er zijn, welke organisaties actief zijn in een bepaalde sector, hoe deopleidingen eruit zien, etc. En natuurlijk staat ook in dit magazine heel veel informatie over de sector zorg & welzijn.

Ik denk dat er, zeker na lezing, maar één conclusie is te trekken: de sector zorg & welzijn is veelzijdig, biedt perspectief en heeft ambities!

Dr. Joost NaafsDirecteur ViaZorg

Kijk op de achterpagina voor het overzichtvan zorg- en welzijnsorganistaties in Zeelanden omgeving.

Page 6: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ViaZorgmagazine06

WWW.TERWEEL.NL

Zorggroep Ter Weel

staat voor een periode van bloei

Een baan in de zorgsector is mensen werk. Vind je het prettig om met mensen om te gaan en ben je niet bang om je handen uit de mouwen te steken? Dan is een baan of stage bij Zorggroep Ter Weel iets voor jou. Wij bieden een waardevolle functie waar je veel voldoening uit kunt halen, in een boeiende werkomgeving. Werken in de zorg betekent ook � exibi liteit. Zo kunnen we bijvoorbeeld reke ning houden met je persoonlijke wensen.

WERKEN BIJ ZORGGROEP TER WEEL IETS VOOR JOU?Bekijk de actuele vacatures binnen Zorggroep Ter Weel op onze website www.terweel.nl. Voor meer informatie kun je ook altijd bellen naar 0113-216878.

Page 7: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 07

Juvent biedt hulp aan kinderen en jongeren tot

23 jaar in Zeeland. Kinderen die te maken hebben met

gedragsproblemen, ontwikkelingsstoornissen, een licht

verstandelijke beperking of problemen van psychiatrische

aard zijn bij ons aan het juiste adres.

Meer weten? Kijk op onze website www.juvent.nl

Juvent zet kinderen op nummer 1!

“Inmiddels is de derde BSO+ in Terneuzen een feit en in Goes en Tholen zijn we met verschillende partijen in gesprek. De BSO+ is een uniek concept waarin kinder-opvang, speciaal onderwijs en Juvent samenwerken om kinderen die normaal gesproken net buiten de boot vallen een plek te bieden.“

ExpertiseJuvent heeft een schataan expertise opge-bouwd als het gaat omkinderen en jongeren meteen licht verstandelijke beperking en complexe gedragsproblematiek. Vaak kampen deze jongens en meisjes ook met psychiatrische problemen. Ze varen wel bij een stimulerende, gestructureerde omgeving zoals die daar is op de BSO+.

Antoon: “Wij kunnen als organisatie wachten totdat deze kinderen het niet meer redden binnen het reguliere onder-wijs of binnen de kinderopvang.

Of je zorgt ervoor dat de kinderen in hun eigen vertrouwde omgeving de begelei-ding krijgen die ze nodig hebben. Juvent heeft gekozen voor het laatste en dat werpt nu zijn vruchten af. Niet alleen voor ons, maar ook voor de medewerkers van de kinderopvang, de leerkrachten envooral voor de kinderen zelf!”

www.juvent.nl

BSO+ verdient navolging“Mijn zoon is makkelijker geworden, luchtiger. Hij gaat nu weer met plezier naar de buitenschoolse opvang.” Dit is één van de reacties die Antoon Zwart ontving na de introductie van de BSO+ in Zeeuws-Vlaanderen en op Walcheren. Een fraai compliment voor deze manager gehandicaptenzorg bij Juvent, Jeugd & Opvoedhulp Zeeland. Ook de provincie Zeeland en het Zorgkantoor zijn enthousiast. Zij stelden geld beschikbaar voor een provinciebrede uitrol.

Antoon Zwart enBenthe Sommen

Page 8: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

   

Van de werknemers in zorg en welzijn is 89% vrouw. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 43 jaar. De meeste werknemers zijn tussen de 45 en 54 jaar. Ook oudere werknemers zijn goed vertegenwoordigd.

In de Zeeuwse zorg- en welzijnssector werken naar verhouding meer mensen parttime dan in andere sectoren in Zeeland. Een werknemer in zorg en welzijn werkt gemiddeld 62% van een werkweek tegenover 77% in andere sectoren. Ook vergeleken met werknemers in andere regio’s werken Zeeuwen gemiddeld meer parttime.

ambitieZW magazine08

Zorg en welzijn Zeeland in woord en beeldWie werken er in zorg en welzijn? Zeeland telt ruim 65 zorg- en welzijnsorganisaties*. Hier werken ongeveer 24.400 medewerkers, van wie bijna 90% in de zorg. De zorg- en welzijnssector is daarmee een van de grootste werkgevers van Zeeland. Maar liefst 1 op de 5 Zeeuwen werkt in de zorg en welzijn! De verwachting is dat de werkgelegenheid de komende jaren zal blijven groeien.

De figuur ‘werknemers naar sector’ maakt duidelijk welke sectoren we onderscheiden binnen zorg en welzijn. Duidelijk is dat in Zeeland een ruime meerderheid actief is in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg.

* Exclusief eerstelijnszorg zoals huisarts, fysiotherapeut, verloskundige,

tandarts, maatschappelijk werker, psycholoog.

   

ZORG EN WELZIJN ZEELAND Wie werken er in zorg en welzijn? Zeeland telt ruim 70 zorg- en welzijnsorganisaties*. Hier werken ongeveer 24.400 medewerkers, van wie bijna 90% in de zorg. De zorg- en welzijnssector is daarmee een van de grootste werkgevers van Zeeland. Maar liefst 1 op de 5 Zeeuwen werkt in de zorg en welzijn! De verwachting is dat de werkgelegenheid de komende jaren zal blijven groeien.

De figuur ‘werknemers naar sector' maakt duidelijk welke sectoren we onderscheiden binnen zorg en welzijn. Duidelijk is dat in Zeeland een ruime meerderheid actief is in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg. * Exclusief eerstelijnszorg zoals huisarts, fysiotherapeut, verloskundige, tandarts, maatschappelijk werker, psycholoog.

Werkgelegenheid Zeeuwse zorg- en welzijnssector

Van de werknemers in zorg en welzijn is 89% vrouw. De ge-middelde leeftijd is ongeveer 43 jaar. De meeste werknemers zijn tussen de 45 en 54 jaar. Ook oudere werknemers zijn goed vertegenwoordigd.

In de Zeeuwse zorg- en welzijnssector werken naar ver-houding meer mensen parttime dan in andere sectoren in Zeeland. Een werknemer in zorg en welzijn werkt gemiddeld 62% van een werkweek tegenover 77% in andere sectoren. Ook vergeleken met werknemers in andere regio’s werken Zeeuwen gemiddeld meer parttime.

Werknemers naar leeftijd

   

ZORG EN WELZIJN ZEELAND Wie werken er in zorg en welzijn? Zeeland telt ruim 70 zorg- en welzijnsorganisaties*. Hier werken ongeveer 24.400 medewerkers, van wie bijna 90% in de zorg. De zorg- en welzijnssector is daarmee een van de grootste werkgevers van Zeeland. Maar liefst 1 op de 5 Zeeuwen werkt in de zorg en welzijn! De verwachting is dat de werkgelegenheid de komende jaren zal blijven groeien.

De figuur ‘werknemers naar sector' maakt duidelijk welke sectoren we onderscheiden binnen zorg en welzijn. Duidelijk is dat in Zeeland een ruime meerderheid actief is in de sector verpleging, verzorging en thuiszorg. * Exclusief eerstelijnszorg zoals huisarts, fysiotherapeut, verloskundige, tandarts, maatschappelijk werker, psycholoog.

Page 9: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Kans op werk en stage per opleiding

Gespecialiseerd pedagogisch

medewerker kinderopvang

Helpende

Medewerker maatschappelijke zorg

MZ4 GHZ Persoonlijk begeleider

gehandicaptenzorg

MZ4 VW Persoonlijk begeleider

specifieke doelgroepen

Onderwijsassistent

Pedagogisch medewerker jeugdzorg

Pedagogisch medewerker kinderopvang

Sociaal cultureel werker

Sociaal maatschappelijk dienstverlener

Verpleegkundige

Verzorgende

Zorghulp

Niveau Kans op stage Kans op werk

ambitieZW magazine 09

Zorg en welzijn Zeeland in woord en beeld

Gering Matig Voldoende Ruim voldoende Goed

Wie volgen een opleiding in zorg of welzijn?In Zeeland kun je zowel op mbo (niveau 1 t/m 4) als hbo niveau (niveau 5) een zorg- of welzijnsopleiding volgen. Welke opleidingen dat zijn kun je terugvinden op www.ZZ.nl/nl/leren.

Op mbo-niveau volgden in leerjaar 2010-2011 ruim 3.400 deelnemers een opleiding voor zorg en/of welzijn. De meeste deelnemers deden de opleiding medewerker maatschappelijke zorg (niveau 3; 17%), verzorgende (ni-veau 3; 17%) of verpleegkundige (niveau 4; 15%).

Het hbo-niveau telde ruim 900 studenten die een zorg- of welzijnsopleiding volgden. De meesten van hen kozen voor de opleiding sociaalpedagogische hulpverlening (niveau 5; 37%).

Kansen op stage en werkIedereen die een opleiding volgt, loopt stage. In de tabel ‘kans op werk en stage per opleiding’ zie je in de kolom ‘kans op sta-ge’ voor het schooljaar 2011-2012 per opleiding wat je kansen op een stage of leerbaan in Zeeland zijn. De kolom ‘kans op werk’ toont de kans op werk zodra je bent afgestudeerd nadat je in schooljaar 2011-2012 met een opleiding bent begonnen.

Page 10: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

10 ambitieZW magazine

Waar kun je aan de slag?ZZ.nl is dé vacaturesite voor mensen die werk zoeken in de Zeeuwse zorg- en welzijnssector. Bijna alle Zeeuwse zorg- en welzijnsorganisaties plaatsen hier hun vacatures op. In de eer-ste helft van 2012 stonden dagelijks gemiddeld 139 vacatures op de website. Van de vacatures die in deze periode op de site stonden, zijn de meeste voor verzorgend personeel (niveau 3) en verpleegkundig personeel (niveau 4+5).

Voor verzorgenden of verpleegkundigen is het dus, in vergelijking met andere beroepen, gemakkelijker om een baan te vinden. Op gebied van welzijn is het momenteel lastiger om een baan te vinden. Als medewerker maatschappelijke zorg niveau 4 heb je de beste kansen. Pedagogisch medewerkers jeugdzorg vinden momenteel moeilijk werk. Ook leerlingen die op zoek zijn naar een leerbaan kunnen het moeilijk krijgen; er zijn weinig oplei-dingsplaatsen beschikbaar.

Bronnen:

- PGGM, 2012

- ViaZorg - ZZ.nl

- AZW

- RegioPortret Zeeland

- Arbeidsmarkt Zorg en WJK, 2011

- www.kansopwerk.nl

Vacatures ZZ.nl naar functie 1e en 2e kwartaal 2012

Aantal  medewerkersjaar aantal  medewerkers2007 226742008 221382009 228052010 244522011 247942012 24429

Gehandicaptenzorg 2.391 10GGZ 1.473 6

Jeugdzorg 782 3Kinderopvang 1.675 7Thuiszorg 4.213 17V&V 8.274 33Welzijn 509 2Ziekenhuizen 5.592 22

24.909 100

19  en  jonger20  t/m  24 25  t/m  29 30  t/m  34 35  t/m  39 40  t/m  44 45  t/m  49 50  t/m  54 55  t/m  59 60  t/m  64werknemers  naar  lee=ijd2% 9% 10% 9% 10% 13% 15% 15% 13% 6%

vacatures  2012-­‐1  en  2012-­‐2Verzorgend  (niveau  3)22,1% 216Verpleegkundig  (niveau  4  +  5)17,8% 174Overige  funcMes 13,0% 127Sociaal-­‐(ped)agogisch8,3% 81Facilitair/huishoudelijk6,8% 67(Para)medisch 9,2% 90Staf/management6,1% 60Helpend  (niveau  2)3,0% 29AdministraMef/secretarieel6,8% 67Assisterend  (niveau  1)1,6% 16Maatschappelijk 2,3% 23Opleidingsplaatsen2,5% 24Sociaal  cultureel 0,5% 5

100,0% 979

10%6%

3%7%

17%

33%

2%

22%

Gehandicaptenzorg

GGZ

Jeugdzorg

Kinderopvang

Thuiszorg

V&V

Welzijn

Ziekenhuizen

0%2%4%6%8%

10%12%14%16%

19  en

 jonger

20  t/m  24

25  t/m  29

30  t/m  34

35  t/m  39

40  t/m  44

45  t/m  49

50  t/m  54

55  t/m  59

60  t/m  64

werknemers  naar  lee=ijd

22,1%

17,8%

13,0%

8,3%6,8%

9,2%

6,1%

3,0%

6,8%

1,6% 2,3% 2,5%0,5%

0,0%

5,0%

10,0%

15,0%

20,0%

25,0%

1

Verzorgend  (niveau  3)Verpleegkundig  (niveau  4  +  5)Overige  funcMesSociaal-­‐(ped)agogischFacilitair/huishoudelijk(Para)medischStaf/managementHelpend  (niveau  2)AdministraMef/secretarieelAssisterend  (niveau  1)MaatschappelijkOpleidingsplaatsenSociaal  cultureel

20500

21000

21500

22000

22500

23000

23500

24000

24500

25000

2007 2008 2009 2010 2011 2012

aantalmedewerkers

Meer weten over werken of leren in zorg en welzijn?ViaZorg werkt voor Zorg en Welzijn. Onze consulenten geven loopbaanbegeleiding, zoals coaching, adviesgesprekken, testen en sollicitatietraining. Andere medewerkers van ViaZorg onderzoeken de arbeidsmarkt, geven voorlichting en begelei-den groepen. Wil je meer weten, kijk dan op www.viazorg.nl.

Page 11: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Herkent u dit?• Geheugenproblemen

• Problemen met lopen of vaak vallen

• Somberheid of eenzaamheid

• Zomaar achteruitgaan in functioneren

• Acute verwardheid (delier)

• Allerlei problemen bij elkaar

U bent waarschijnlijk kwetsbaar. Het is daarom

verstandig om contact op te nemen met een

geriater. Een geriater is een medisch specialist

die zich toelegt op de diagnostiek en behandeling

van ouderen bij wie vaak meerdere aandoeningen

tegelijk aanwezig zijn. Dit vaak in combinatie met

lichamelijke, psychische en sociale problemen.

De afdeling Geriatrie (ADRZ) biedt zorg die bij u past!

En verder? Patiënten worden door de geriater poliklinisch,

klinisch en in dagbehandeling behandeld (Goes

en/of Vlissingen). Op de locatie Vlissingen heeft

het ADRZ een Afdeling Geriatrie, hier kunnen

patiënten opgenomen worden.Voor een afspraak

heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het

secretariaat van de polikliniek geriatrie, telefoon-

nummer: 0118-425200

Page 12: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine12

Op welk punt je ook in je carrière staat, ViaZorg is er voor jou. De consulenten weten wat er speelt binnen de Zeeuwse zorg- en welzijnsector. Zij kennen de wegen, ontdekken de kansen en weten hoe daar te komen. Met advies, scholingof re-integratie; ViaZorg maakt werk van de zorg en welzijn.

Ben je op zoek naar een (andere) baan in de zorg- en welzijnssector of ben je werkzaam in de sector en zoek je juist iets erbuiten? Dan kun je het best terecht bij ViaZorg. De consulenten ad-viseren over je loopbaan, ondersteunen je bij re-integratie en helpen je gericht op weg met solliciteren. Ontvang je bij-voorbeeld een uitkering dan kun je aan je begeleider bij de uitkerende instantie vragen of je bij ViaZorg een oriënterend gesprek mag. Werk je voor een werkge-ver, maar zit je niet helemaal meer op je plek? Dan is het mogelijk een loop-baanadviesgesprek aan te vragen. Kijk eens in je CAO of je daar recht op hebt of bespreek met je leidinggevende wat jouw mogelijkheden zijn.

Loopbaanbegeleiding De consulenten van ViaZorg hebbendagelijks contact met werkgevers, scho-len, UWV en andere relevante partijen. Deze contacten zetten zij in voor loop-baanbegeleiding. Want of je nu aan een

Zorg voor je werk

Peter IJzelenberg

bed of aan een bureau staat, de zorg- enwelzijnssector wil jouw talenten graag goed benutten. Het maakt voor de consulenten dan ook geen verschil of je nu aan het begin bent van je carrière, al een eind gevorderd of vanuit een andere branche de overstap wilt maken. Zij staan je steeds met raad en daad bij.

Solliciteren en netwerkenVaak vormt een basistraining het start-punt van loopbaanbegeleiding. Hierbij vragen de consulenten om goed naar jezelf te kijken én te luisteren: wie ben je en wat wil je? Met deze antwoorden als startpunt lukt het om carrières een nieuwe impuls te geven. Dáár zorgt ViaZorg voor!

Van schilder naar verzorgendePeter IJzelenberg is enthousiast over de dienstverlening van ViaZorg. “Ik heb jaren als schilder gewerkt, in Vlissin-gen-Oost. Helaas kwam ik in de Ziek-tewet terecht. Toch wilde ik dolgraag weer aan de slag. Via ViaZorg kon ik meedoen aan een instroomproject voor de BBL-opleiding Verzorgende. Wat ben ik blij dat ik hiermee startte. Natuurlijk valt het studeren me niet altijd mee, maar de dagelijkse praktijk bevalt me uitstekend. Het geeft me bovendien een goed gevoel dat ik weer wat beteken op de arbeidsmarkt.”

“Ik heb jarenals schildergewerkt in

Vlissingen-Oost”- Peter IJzelenberg

De consulenten van ViaZorg (vanlinks naar rechts): Renske Weda,Jacqueline Risseeuw, MarjolienVerseput, Karina Rentier

InformatiebijeenkomstenViaZorg organiseert in samenwerking met het UWV Werkbedrijf de bijeenkomst ‘Werken in zorg en welzijn’. Tijdens deze bijeenkomst ontvang je informatie over de mogelijkheden van werken en leren in de sector zorg en welzijn in Zeeland. Een consulent van ViaZorg vertelt over de ontwikkelingen binnen deze sector, welke vacatures er op de arbeidsmarkt zijn en welke zorg- en welzijnsorganisaties leer/werktrajecten aanbieden. Hou de agenda op ViaZorg.nl in de gaten voor de eerst-volgende bijeenkomst.

Page 13: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

13ambitieZW magazine

“Ik heb jarenals schildergewerkt in

Vlissingen-Oost”- Peter IJzelenberg

Van de allerjongstennaar de alleroudstenAls Maxime Lambert begin dit jaar geconfronteerd wordt met de terugloop in de kinderopvang, denkt ze er niet aan om bij de pakken neer te gaan zitten. Integendeel, ze is bereid het roer drastisch om te gooien en solliciteert naar een leerwerkbaan bij SVRZ Ter Schorre in Terneuzen. Korte tijd later kan ze starten. “Dit werk is écht geweldig leuk.”

Maxime kan haar geluk niet op. Niet al-leen spreekt het werk haar aan, ook haar opleiding en de salariëring zijn goed ge-regeld. “Doordat ik het diploma SPW op zak heb, kwam ik in aanmerking voor de verkorte opleiding verzorgende-IG niveau 3. Dit betekent dat ik drie jaar in anderhalf jaar doe. Natuurlijk vergt dat wat. Op mijn vrije dagen moet ik stude-ren maar vanwege het ploegenrooster gaat dat bijna ongemerkt.”

Goede begeleidingMaxime doet niet alles alleen. Tijdens haar eerste maand werd zij dagelijksbegeleid bij haar werkzaamheden. Ook nu nog zijn er begeleidingsdagen waarop ze vragen kan stellen en kan oefenen op praktijkopdrachten.

“Ik ben hier bijzonder goed opgevangen en werk in een super leuk team. Ieder-een heeft oog voor elkaar. En gelukkig ook voor de bewoners. Een praatje met hen verrijkt je wereld.”

www.svrz.nl

“Dit werk is échtgeweldig leuk”

- Maxime Lambert

Page 14: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Kosten kinderopvangvallen erg meeJacqueline Sorber, moeder van Mackenzie en Sven

‘Ik werk 3 dagen per week bij een bank. Mackenzie gaat 2 dagen naar het kinderdagverblijf. De derde dag is ze bij opa en oma. Een prima combinatie. Op het kinderdagverblijf leert ze omgaan met andere kinderen, samen delen samen spelen. Het sociale aspect van het kinderdagverblijf vind ik een belangrijk voordeel. De kosten van de kinderopvang vallen erg mee. Ik dacht dat het veel duurder zou zijn. Bruto betalen we €580 per maand en ik krijg €370 terug van de belastingdienst. Uiteindelijk betalen we dus €210 per maand. Ouders die twijfelen over kinderopvang zouden eens goed moeten laten berekenen wat zij echt kwijt zijn aan kinderopvang. Kijk naar het bedrag dat overblijft als je de toeslag eraf haalt. Dit kun je zelf ook heel makkelijk berekenen op

www.toeslagen.nl.’

Dichtbij, vertrouwd,goed verzorgden leuk.

Schrijf nu in! Voor meer informatie of om in te schrijven gaat

u naar www.kibeo.nl. Of neem contact op met de medewerkers van de afdeling Planning,

tel: 0113 760250, e-mail: [email protected].

Tragel Zorg staat voor een goed leven voor mensen met een verstandelijke beperking. Midden in de samenleving waar dat kan, in een veilige omgeving als dat nodig is. Gebruik maken van talenten, kansen en mogelijkheden. Zo maken wij jouw wereld en van de cliënt groter.

Kijk voor actuele vacatures opwww.tragelzorg.nl

Heb jij een frisse kijk op zorg?Wij zoeken voor onze thuiszorg, zorgcentra en verpleeghuizen in Vlissingen, Oost-Souburg en Middelburg enthousiaste collega’s. Een greep uit de vacatures:

• Gediplomeerd verzorgenden IG voor thuiszorg, zorgcentra en onze verpleeghuizen• Verpleegkundigen voor de thuiszorg en onze verpleeghuizen

Interesse?Kijk op www.werktvoorouderen.nl of bel naar 0118 - 448 448. “Planetree biedt je de ruimte om vanuit je hart te werken. Om op de bres te springen, voor de klant” - Eline van Slooten

Page 15: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 15

Een mooi voorbeeld van opnieuw de mens centraal stellen, is een

combinatietherapie tussen logo-pedie en muziektherapie waarover

logopediste Donya Martin vertelt. Zij werkt nauw samen met de muziekthera-

peut binnen Werkt voor Ouderen.

Logo en muziektherapie“Sinds kort passen wij dit behandelprogramma toe bij mensen met afasie (een taalstoornis waarbij iemand niet meer kan zeg-gen wat hij wil) en/of verbale apraxie (moeite met aansturen van de mondspieren). Via ritme en melodie van de muziek wordt het taalproductieproces gestimuleerd. Bovendien is muziek vaak gestoeld op herinneringen; kinderliedjes zing je als het ware ongemerkt mee. Bij mensen die niet of nauwelijks meer kunnen praten proberen we, eerst op klank-/woordniveau en later op zinsniveau, aangepast aan de persoon, de spraak terug te win-nen.Overigens, doen we dit natuurlijk uitsluitend bij die klantenwaarbij muziek een ingang vormt.” Eline vult aan: “Planetreebiedt iedere medewerker de ruimte om vanuit je hart te werken. Om op de bres te springen, voor de klant.”

“Wij werken aan mensgerichte zorg, aan zorg met bezieling. Daarin staan de klanten centraal, maar ook onze medewerkers. Door de mens achter de klant te zien en daar naar te handelen, wordt zorg beter. En dat niet alleen. Ook de medewerkers zelf vinden meer voldoening. Het is immers vaak juist vanwege dit persoonlijke contact dat zij voor de zorg kozen.”

Eline van Slooten coördineert de nieuwe filosofie op zorg (met de naam Planetree) binnen Werkt voor Ouderen. Deze organisatie biedt zorg in verpleeghuizen, verzorgingshuizen en thuiszorg op Walcheren. “Planetree zorgt ervoor dat we stilstaan bij diegenen,waarvoor we werken. We halen voor de klant het beste uit onszelf.”

Structureel mensgerichte zorgPlanetree kent drie componenten. Dit zijn een Betere zorg, Helende omgeving en een Gezonde organisatie. Aan de hand hiervan komen organisaties tot structureel mensgerichte zorg. Dat is nodig want, ondanks alle goede bedoelingen, staat vaak de ziekte, de behandeling of (de administratie voor) de bekosti-ging van de zorg centraal.

Planetree:

werkenvanuitje hart

Rechts Donya Martin

“Planetree biedt je de ruimte om vanuit je hart te werken. Om op de bres te springen, voor de klant” - Eline van Slooten

www.werktvoorouderen.nl

Page 16: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

“Een optimale woonomgeving, met optimale zorg en welzijn; daar maken mijn collega’s en ik ons hard voor.” Aan het woord is Hélène Verdonk, teamleider bij het Gasthuis in Goes.

Het Gasthuis in Goes is onderdeel van Zorggroep Ter Weel. In het Gasthuis wonen ouderen met somatische, geriatri-sche en psychische klachten. Hélène is teamleider van twintig zorgmedewerkers. “Al toen ik klein was, was ik geïnteres-seerd in de zorg. Ik vind het geweldig werk. Je betekent echt iets voor mensen. Je voegt iets toe. Natuurlijk wisselen een lach en een traan elkaar af, maar ook dat maakt het werk boeiend en betekenisvol.”

OpleidenHélène praat enthousiast over haar werk-gever. “Je krijgt de kans om heel zelf-standig te werken. Dat is prettig. Maar natuurlijk doe je dat wel in teamverband. De sfeer is open en betrokken. Bovendien staat iedereen ervoor om van elkaar te leren.” Zorggroep Ter Weel biedt mede-werkers veel ruimte om zich te ontwikke-len. Dat geldt voor de vaste medewerkers maar ook voor de leerlingen en stagiaires die nog aan het begin van hun carrière staan. “Zij worden altijd gekoppeld aan een vaste medewerker. Bovendien lopen ze steeds als extra mee. Op die manier krijgen zij de kans om echt iets te leren. Daarnaast hoop ik dat ze ervaren dat wij

op een heel prettige manier samenwer-ken. Eerlijkheid en vertrouwen zijn voor ons belangrijke kernwaarden.”

OuderenzorgDe zorg voor ouderen is voortdurend in ontwikkeling. “Gelukkig is de tijd van huisregels voorbij. Het zijn nu de cliënten zelf die het ritme bepalen. We stemmen de zorg af op iemands wensen en voorkeuren. Eigenlijk zoals je het zelf ook zou willen als je oud bent.”

“Gelukkig is de tijd van huisregels voorbij. Het zijn nu de cliënten zelf die het ritme

bepalen” - Hélène Verdonk

‘Zorg zoals je zelf ook zou willen krijgen’

ambitieZW magazine16

Page 17: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 17

Prijsvraag

Beschrijf jouw mooiste werkervaring in slechts 140 woordenEr zijn vast wel momenten geweest in je loopbaan in zorg en welzijn, die je altijd bijzijn gebleven en illustreren waarom het werken in deze sector voor jou zo waardevol is.Vertel je verhaal en maak kans op deze verwenprijs voor 2 personen:

Deze luxe beautydag bestaat uit: • Ontvangst met koffie, thee en een Zeeuwse bolus• Rondleiding door een gastvrouw en uitleg van uw programma• Onbeperkt gebruik van de wellness- en fitnessfaciliteiten• Lichaamsscrub naar keuze (20 min)• Lichaamspakking naar keuze (25 min)• Gezichtsbehandeling (25 min)• Tussendoor een heerlijke lunch en een gezonde smoothie• Paraffine handpakking (25 min)• Wellness massage (25 min)• Gratis gebruik van showergel, badjas en handdoekset• Gratis parkeren

Deel je ervaringsverhalenLaat via #ambitieZW op Twitter en Facebook weten wat jouw ambitie is in zorg en welzijn. Wat versterkt jouw trots? Waar word jij blij van? Volg op Twitter @ambitieZW en word fan op Facebook facebook.com/ambitieZW

Win een Luxe Wellness & Beauty arrangementvoor twee personen in het Wellness centrum inAmadore Hotel De Kamperduinen in Kamperland

Zo doe je mee: Ga naar www.ambitiezorgwelzijn.nl en vul het formulier in.Alle inzendingen worden via de facebookpagina van Ambitie in Zorg en Welzijn gedeeld.

Deze prijsvraag eindigt op 31 december 2012. Overige voorwaarden zijn via boven-staande website in te zien.

Ambitie in Zorg en Welzijn

Page 18: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine18

Prikbord‘Opvoeden wordt steeds leuker ‘“Mijn hart ligt bij preventie. Het is geweldig om door het verstrekken van informatie vooraf, problemen achteraf te voorkomen. Zoals rondom het opvoeden van pubers. Tijdens lezingen die ik verzorg reageren ouders enthousiast; niet alleen op mijn verhaal maar ook op elkaar.”Jacqueline Schot, pedagogisch adviseur GGD Zeeland

Mentor in de zorg“Als mentor handel je ‘in de geest van’ je cliënt, zonder dat die cliënt zelf kan aangeven wat hij of zij zelf graag zou willen. Dat is geen gemak-

kelijke taak en een groot inlevingsver-mogen, gezond verstand en doorzet-

tingsvermogen komt goed van pas bij de rol van een mentor. Een mentor

wordt benoemd door de kantonrechter en de bevoegdheden van een mentor

zijn wettelijk vastgelegd.” stmz.nl

”In de kinderopvang kun je echt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een kind.”Senior pedagogisch medewerkerkinderopvang WalcherenCoby Eshuis

‘Voor een luisterend oor‘Bent u mantelzorger enheeft u behoefte aan eenluisterend oor, praktischehulp, informatie of advies?Neem dan vrijblijvend con-

tact op met de mantelzorg-lijn van Curadomi:0318 54 78 87.

Uitspraak van een mantelzorger over zijn vader: ‘De mens die nog in mijn vader zit, die wordt er nog uitgehaald’.

Catwalk met bouwlieden

bij Ter Weel

Uitspraak van een vrijwilliger:

‘Eigenlijk gebeurt hier elke dag iets moois’

En dat klopt! Vrijwilligersbetekenen elke dag iets moois voor de bewoners van Werkt voor Ouderen.

Bij Werkt voor

Ouderen is de 700e

vrijwilliger begonnen.

Dat is een bloemetje

waard!

Page 19: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 19

”In de kinderopvang kun je echt een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een kind.”Senior pedagogisch medewerkerkinderopvang WalcherenCoby Eshuis

Gespecialiseerd verpleegkundigenFranciska en Naomie werken als vaatrisicover-pleegkundigen bij ADRZ.

“De leeftijdcategorie patiënten die onze polikliniek bezoeken betreffen mensen van 18 jaar tot 91 jaar.

Ontzettend leuk en geweldig uitdagend om te doen. Vooral het werken op verschillende locaties maakt

dat je veel mensen leert kennen, met verschillende verhalen”.

‘Voor een luisterend oor‘Bent u mantelzorger enheeft u behoefte aan eenluisterend oor, praktischehulp, informatie of advies?Neem dan vrijblijvend con-

tact op met de mantelzorg-lijn van Curadomi:0318 54 78 87.

Babybezoek bij Cederhof te Kapelle.

12-16 november: Week van de Jeugdzorg! Meer info? www.juvent.nl

Uitspraken van cliënten van maat-schappelijk werk en welzijn op de SMWO-complimentenboom: Mevrouw met de mooie rode haren,Weet niet wat de reden is dat u dit werk doet, maar heb er wel veel respect voor.Bedankt, je hart zit op de goede plek. Dankzij jouw steun en vertrouwen in mij, heb ik dingen bereikt waar ik zelf niet in geloofde.

Ik heb er lol in om dit te doen, het omgaan met ouderen gaat mij goed af en het is een leuke tijdsbesteding.

MaaltijdbezorgserviceTafel Thuis vrijwilliger, Jan Harthoorn

Page 20: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

“Ik was de keeper en ze schoten heel hard met de bal. Ik wou de bal tegen-houden, de bal raakte mijn hand en

mijn hand ging naar achter en ik had veel pijn. Toen ik bij mijn moeder thuis kwam deed het nog veel meer pijn. Een

tijdje later gingen we naar de dokter en toen moest er ook een foto worden

genomen. Toen zagen ze dat er iets was gebroken, ik moest naar de gipskamer

daar kreeg ik gips en toen mocht ik naar huis.”

Ik heb een keer een gebroken hand gehad

Ik was de kieper en ze schoten heel hard met de bal. Ik wou de bal tegenhouden, de bal

raakte mijn hand en mijn hand ging naar achter en ik had veel pijn. Toen ik bij mijn

moeder thuis kwam deed het nog veel meer pijn. Een tijdje later gingen we naar de dokter

en toen moest er ook een foto worden genomen. Toen zagen ze dat er iets was gebroken,

ik moest naar de gipskamer daar kreeg ik gips en toen mocht ik naar huis.

ambitieZW magazine20

Wat is een activiteitenbegeleider? Hoe meet je je hartslag? Hoe verbind je een wond? Wat gebeurt er met het broodje kaas dat je net hebt gegeten? Op deze en andere vragen krijgen leerlingen uit groep 8 van de Zeeuwse basisscholen antwoord met het lesprogramma ‘Zorgen en verzorgd wor-den’. Dit door ViaZorg ontwikkelde lesprogramma bestaat uit een bijzonder bezoek van twee zorg-of welzijnsambassadeurs in de klas en een leskist.

‘Werkstuk van een leerling van De Springplank’

Ik heb een keer een gebroken hand gehad

Ik was de kieper en ze schoten heel hard met de bal. Ik wou de bal tegenhouden, de bal

raakte mijn hand en mijn hand ging naar achter en ik had veel pijn. Toen ik bij mijn

moeder thuis kwam deed het nog veel meer pijn. Een tijdje later gingen we naar de dokter

en toen moest er ook een foto worden genomen. Toen zagen ze dat er iets was gebroken,

ik moest naar de gipskamer daar kreeg ik gips en toen mocht ik naar huis.

Page 21: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

onuitwisbare indruk op de leerlingen ach-ter. Bij hun bezoek aan de school hebben ze een leskist bij zich met een bordspel, opdrachtkaarten en lees-werkboekjes.

Leerlingen én leerkrachten enthousiastAfgelopen schooljaar hebben 28 basis-scholen zich ingeschreven voor het lesprogramma van ViaZorg. Het lespro-gramma is door leerlingen en leer-krachten enthousiast ontvangen. Joke Grootemaat, leerkracht op De Veste te Tholen, vertelt: “Op 4 april is het ambas-sadeursduo bij ons op bezoek geweest. De hele school heeft ervan genoten! Het programma van de ambassadeurs, met

Het toneel was wel grappig.We gingen spelletjes doen.Eten geven aan de anderen.Tanden poetsen bij elkaar.

Met dit kosteloze lesprogramma leren kinderen al op jonge leeftijd hoe leuk en uitdagend een baan in zorg of welzijn kan zijn. Wellicht zó leuk, dat ze er later zélf aan de slag willen. En dat is belang-rijk; om in de toekomst voldoende zorg te kunnen blijven bieden, is instroom van jongeren hard nodig.

De ambassadeurs zijn professionals uit zorg of welzijn die op een persoonlijke manier over hun werk vertellen. Boven-dien laten zij de leerlingen via leuke, leerzame opdrachten kennismaken met het werkveld. De speciaal getrainde duo’s laten met hun verrassende opening een

Ik heb een keer een gebroken hand gehad

Ik was de kieper en ze schoten heel hard met de bal. Ik wou de bal tegenhouden, de bal

raakte mijn hand en mijn hand ging naar achter en ik had veel pijn. Toen ik bij mijn

moeder thuis kwam deed het nog veel meer pijn. Een tijdje later gingen we naar de dokter

en toen moest er ook een foto worden genomen. Toen zagen ze dat er iets was gebroken,

ik moest naar de gipskamer daar kreeg ik gips en toen mocht ik naar huis.

ambitieZW magazine 21

Zorgen en verzorgd wordeneen lesprogramma voor de basisschool

de opdrachten uit de leskist, zat heel goed in elkaar. Voor de kinderen was het allemaal nieuw, daarom vonden ze het heel leuk. Vooral het meten van de bloed-druk vonden ze erg spannend. De meeste meisjes zien een verzorgend beroep wel zitten!”De leerlingen van de basisschool voor speciaal onderwijs De Springplank in Terneuzen hebben tijdens het project werkstukken gemaakt. Ze schreven en tekenden over het bezoek van de zorg- en welzijnsambassadeurs en deelden hun eigen ervaringen met zorg en welzijn. Enkele werkstukken tref je bij dit artikel aan.

Ik heb een keer een gebroken hand gehad

Ik was de kieper en ze schoten heel hard met de bal. Ik wou de bal tegenhouden, de bal

raakte mijn hand en mijn hand ging naar achter en ik had veel pijn. Toen ik bij mijn

moeder thuis kwam deed het nog veel meer pijn. Een tijdje later gingen we naar de dokter

en toen moest er ook een foto worden genomen. Toen zagen ze dat er iets was gebroken,

ik moest naar de gipskamer daar kreeg ik gips en toen mocht ik naar huis.

Page 22: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Kies voor de baanvan de toekomst!Kies voor Curamus!Curamus is een jonge organisatie voor ouderenzorg. We hebben verschillende verzorgings- en verpleegvoorzieningen in Oost en Midden Zeeuws-Vlaande-ren. De meeste bewoners zijn ouderen. Daarnaast komen we ook bij mensen die nog thuis wonen.

Zeker van een baanKies je voor een opleiding in de zorg, dan ben je zeker van een baan. Vooral in de ouderenzorg hebben we de komende jaren veel mensen nodig. We zullen jou dan ook met open armen ontvangen.

OpleidingTijdens je opleiding werk je op onze vijf opleidingsafdelingen met fijne collega’s die echt tijd vrijmaken om jou te bege-leiden. Je werkt met verschillende doel-groepen. Van mensen die nog heel veel zelf kunnen tot mensen die dement zijn of lichamelijke beperkingen hebben. Zo leer je de verschillen kennen en kom je er vanzelf achter met welke mensen jij het liefste werkt.

Werken met ouderen is vooral leuk en dankbaar werk. En omdat de meeste mensen voor een langere tijd bij ons wonen of in zorg zijn, leer je ze goed kennen en bouw je echt een band op.

InformatieLijkt het je wat? Mail voor meer infor-matie naar onze opleidingscoördinator Chris van Mullem, [email protected]. Zij neemt dan contact met jou op.

‘Ik wist als kind al dat ik dit wou’Anders dan veel andere jongeren wist Alicia Huijsman al vroeg dat ze in de zorg wilde gaan werken. Na de HAVO was de vraag alleen in welke functie. Na een uitstapje richting verpleegkun-de, zit Alicia nu op haar plaats. Bij de Blaauwe Hoeve in Hulst, onderdeel van Curamus, kan ze doen waar haar hart ligt. “Ik vind het heerlijk om mensen te vertroetelen.”

Alicia kende de Blaauwe Hoeve al van een stage. “Ik wilde dolgraag mijn BBL-opleiding verzorgende IG bij de Blaauwe Hoeve doen. De sfeer, de mensen, maar vooral ook de manier waarop ik werdbegeleid, spraken me enorm aan.

Dus toen het verlossende telefoontje kwam, sprong ik een gat in de lucht.”

GlimlachCuramus maakt serieus werk van de opleiding van Alicia. Zoals iedere leerling krijgt ze een kijkje op alle afdelingen. Op iedere leerafdeling is een praktijkopleider beschikbaar. “Ik heb het idee dat ik via de BBL-opleiding veel meer leer dan tijdens een BOL-opleiding. Je staat midden in de praktijk en moet veel zelfstandig doen. Ik vind vooral het contact met mensen geweldig. Voor mij is een kneepje in mijn hand of een kleine glimlach vaak al voldoende.”

www.curamus.nl

“Ik vindhet heerlijk

om mensen te vertroetelen.”

Alicia Huijsman

ambitieZW magazine22

Page 23: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Leren door te doen; dat is de essentie van de leerafdeling Geriatrie van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen. Hiervoor zijn twee patiëntenkamers omgetoverd tot een vol-waardige leeromgeving. Zowel patiënten als leerlingen varener wel bij.

“Op de leerafdeling lopen momenteel zowel MBO- als HBO-leer-lingen stage”, vertelt praktijkopleider Moniek Schipper. “Het doel is hen de patiëntenzorg van A tot Z aan te leren. Natuurlijk krijgen ze begeleiding, maar in principe regelen ze alles zelf. Dat betekent onder meer dienstenlijsten maken, zorg verdelen en uitvoeren, visites lopen met artsen en contact onderhouden met de familie.”

Leren in de praktijkMariëlle Sturm, coördinerend werkbegeleider op de afdeling, praat vol trots over de leerlingen. “Hun enthousiasme werkt aanstekelijk. Twee jaar studie kunnen ze nu in praktijk brengen. Natuurlijk is dat ook spannend.

Sommige dingen leer je immers pas echt als je er rechtstreeks mee te maken krijgt.” Om de aansluiting tussen de theorie en de praktijk verder te optimaliseren, krijgen de leerlingen iedere dins-dagmiddag les. Ook hiervoor geldt dat ze zelf de baas zijn. “Leer-lingen kunnen aangeven welke onderwerpen zij willen behande-len. Ook de school zelf wordt hier nadrukkelijk bij betrokken.”

Dagelijks reilen en zeilenDe patiënten op de leerafdeling worden hier niet speciaal voor geselecteerd. Het doel is immers de werkelijkheid zo dicht mogelijk bij de theorie te brengen. De patiënten merken vaak alleen in positieve zin iets van de leerlingen. “Vanwege het karakter van de afdeling staat ongeveer op iedere patiënt één leerling. Dat betekent dat zij kunnen rekenen op veel zorg en aandacht.” De leerlingen zelf krijgen een kans om werkelijk alle facetten van het vak onder de knie te krijgen. “Om die reden zijn deze jongeren na afloop bijzonder gewild. Zij weten dan immers alles van het reilen en zeilen van een afdeling.”

‘Deze leerlingen zijn bijzonder gewild’

ambitieZW magazine 23

Leerafdeling Geriatrie:

Page 24: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

gezondheidszorg

welzijn

beroeps-opleidendeleerweg

Het is niet moeilijk te raden wat de eigenschappen van een echte zorgverlener zijn. Je kent dat onge-twijfeld van jezelf: graag andere mensen helpen en de handen uit de mouwen steken. Verder werk je graag zelfstandig, maar kun je ook goed samenwer-ken. Met een diploma van het Hoornbeeck College kun je dat in de praktijk brengen. Je kunt aan de slag bij tal van instellingen.

BOL en BBLJe kunt binnen de sector Gezondheidszorg op-leidingen volgen op niveau 1, 2, 3 en 4. Bij al deze opleidingen staat de praktijk centraal. Je komt twee opleidingsvarianten tegen: de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Volg je de BOL, dan ben je ongeveer 60% vande tijd op school en 40% van de tijd loop je stage. De stageperioden bestaan uit blokken van 10 weken.De eerste stageperioden zijn bedoeld om je te oriënteren op de verschillende werkvelden in dezorgsector.

Tijdens die perioden word je begeleid door een praktijkbegeleider uit de instelling en een docent van school. Je komt elke stageperiode op school voor één of meer terugkomdagen om je erva-ringen uit te wisselen met medestudenten. Voor de aanmelding als BOL-student kun jij je gewoon rechtstreeks bij de school inschrijven. Je hebt recht op studiefinanciering. Volg je de BBL, dan beslaat het praktijkgedeelte minimaal tweederde van je opleiding. Bij sommige opleidingen kom je tijdens de hele opleidingsduur één dag in de week naar school. De andere dagen doe je dan ervaring op in een zorginstelling. Andere opleidingen starten met een basisperiode theorie op school en daarna volgt de praktijk. Vervolgens kom je nog regelmatig voor 1 of 2 weken terug op school voor extra theoreti-sche ondersteuning. Voor je de BBL-opleiding kunt volgen, moet je bij een zorginstelling gesolliciteerd hebben en aangenomen zijn. Via je werkgever meld je je dan aan bij het Hoornbeeck College. Je ontvangt van je werkgever een studentensalaris of je valt onder de zgn. zakgeldregeling.

“anderemensenhelpenen de

handenuit de

mouwensteken”

In de gezondheidszorg draait het om mensen met beper-kingen die voor hun dagelijkse verzorging aangewezen zijnop zorgverleners. Het gaat om verschillende situaties.Kraam- en gezinszorg, instellingen voor verstandelijkgehandicapten, verzorgings-, verpleeg- en ziekenhuizen;als zorgverlener heb je een breed werkgebied. In de zorg-sector krijg je veel terug voor je werk. Goede arbeids-voorwaarden, waardering van de cliënt en de voldoeningiemand te kunnen helpen.

Page 25: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

‘Het liefst word ik ambulance-verpleegkundige’Eigenlijk wist Anne Buijs (16 jaar) uit Stavenisse het al toen ze nog klein was; ze was in de wieg gelegd om de verpleging in te gaan. Haar uitstapje naar de havo eindigde daarom ook vroegtijdig. Na de derde klas maakte ze de overstap naar de opleiding Verpleegkunde aan het Hoornbeeck College in Goes. “Ik vind het weer leuk om te leren.”

Vroeger speelde Anne met haar poppen vaak ‘ziekenhuisje’. Nu doet ze dit dagelijks levens-echt op school. “Het is allemaal even interes-sant. Maar dat komt ook omdat ik dit echt wil. Verzorging vind ik een leuk vak maar bijvoor-beeld ook anatomie. Je leert dan alles van het menselijk lichaam.” Terwijl Anne nog maar in het tweede jaar zit, heeft ze zichzelf een ambi-tieus doel gesteld. “Ik wil graag ambulancever-pleegkundige worden. Dan sta je pas écht dicht bij de mensen die hulp nodig hebben.”

‘Opfleuren meteen klein bloemetje’ “Alle problemen voor iedereen oplossen, lukt niet. Daarom leg ik de lat iets lager. Ik vind het fijn om een luisterend oor te bie-den. Het is mooi als je daarmee iets bereikt.”

Annika de Putter (18 jaar) uit Zaamslag heeft tijdens haar opleiding sociaal-agogisch werk aan het Hoornbeeck College in Goes al veel mensen ontmoet. Van kinderen in de kinderopvang tot gehandicapten en demen-terende bejaarden. “Sommige mensen zijn soms zo verdrietig. Het is dan extra mooi als het lukt ze een beetje op te fleuren; met een wandeling en een vers geplukt bloemetje.” Inmiddels zit Annika al in het derde leerjaar en komt de stap naar werk steeds dichterbij. “De opleiding is heel breed; dat spreekt me aan. We leren nu bijvoorbeeld ook verpleeg-technische handelingen. Dat vind ik zó leuk dat ik overweeg om hierna nog een deeltijd-opleiding Verpleegkunde te doen.”

Ervaringenvan leerlingen

Page 26: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Gezondheidszorg,Uiterlijke Verzorging of Welzijn iets voor jou?

Dan ben je bij ons aan het goede adres! Scalda biedt diverse opleidingen in deze richtingen.

Gezondheidszorg,Uiterlijke Verzorging of Welzijn iets voor jou?

Voor meer informatie:

www.scalda.nl

[email protected]

[email protected]

Goes: 0113 558000

Terneuzen: 0115 641600

Overzicht zorg- en welzijnopleidingen Alle Zeeuwse ROC’s bieden de opleidingen op niveau 1 t/m 4, HZ University of Applied Sciences biedt opleidingen op niveau 5. Universiteiten met Geneeskundeen Psychologie bieden opleidingen op niveau 6 (niet in Zeeland). Meer informatie per opleiding en waar je ze kunt volgen kun je lezen op www.ZZ.nl bij Leren.

• Minimumleeftijd 16 jaar • Geen vooropleiding vereist

• Minimumleeftijd 16 jaar • Geen vooropleiding vereist of • VMBO beroepsgericht leerweg kan toelatingseis zijn of • Diploma niveau 1

• VMBO theoretische, gemengde of kader beroepsgerichte leerweg of • VBO met 2 vakken op C-niveau of • MAVO of • HAVO of VWO overgangsbewijs van 3e naar 4e jaar of • Diploma niveau 2

• VMBO theoretische, gemengde of kader beroepsgerichte leerweg of • LBO met 4 vakken op D-niveau en 2 vakken op C-niveau of • MAVO met 4-6 vakken op D-niveau of • HAVO of VWO overgangsbewijs van 3e naar 4e jaar of • Diploma niveau 3

• HAVO of VWO of • Diploma niveau 4

• VWO of • Diploma niveau 5

Niveau 1Zorghulp

Niveau 2Helpende zorg en welzijn

Niveau 3VerzorgendeSociaal agogisch werker

Niveau 4VerpleegkundigeSociaal agogisch werker

Niveau 5HBO VerpleegkundigeHBO Welzijn / Social Work

Niveau 6Arts / specialistPsycholoog

Duur: 1 jaar BOL BBL

Duur: 2 jaar BOL BBL

Duur: 3 jaar BOL BBL

Duur: 4 jaar verpleegkundige Duur: 3 jaar sociaal BOLagogisch werk BBL

VoltijdDuur: 4 jaar Deeltijd Duaal

Duur: 6 jaar basis arts, daarna optioneel specialisatie 3/6 jaar VoltijdDuur: 4 jaar psycholoog

Page 27: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Stichting tanteLouise-Vivensis zorgt voor hoogwaardige zorg-op-maat in West-Brabant. Innovatie staat bij deze organisatie voor ouderenzorg hoog in het vaandel. “Vanwege de overheids-inspanningen om ouderen langer thuis te houden, de complexer wordende zorgvraag en de mogelijkheden van domotica zijn wij op zoek naar ver-pleegkundigen met lef.”

Jef Pelgrims, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stichting tanteLouise-Vivensis praat bevlogen over zijn werk. Het is duidelijk dat hij weet waarover hij praat. Hij kent de zorg en weet wat er speelt. Over zijn organisatie is hij eerlijk.

Langer thuisDe landelijke overheid stimuleertmensen om langer thuis te wonen.Deze ontwikkeling heeft invloed op de manier waarop zorgorganisaties werken. “Op termijn zullen verzorgings-huizen verdwijnen. Wij zetten hier nu al op in. Dit doen wij door de bewoners in

verzorgingshuizen op dezelfde manier te benaderen als de mensen die daad-werkelijk nog zelfstandig in hun eigen huis wonen. Hiervoor hebben wij het team van de thuiszorg samengevoegd met het team intramuraal. De mensen die in dit team werkzaam zijn, kunnen dus zowel intramuraal als extramuraal

ingezet worden. Natuurlijk vraagt dat een omslag. Voor de een is die makkelij-ker te maken dan voor de ander. Ik vond het bijzonder om een collega te spreken die zich altijd met hand en tand verzette tegen de thuiszorg en nu volmondig toegaf hoe leuk het is om thuis door bewoners te worden ontvangen.”

“We hebben een monopoliepositiein West-Brabant op het gebied vanintramurale zorg. Verspreid oververschillende locaties hebben wij 22 woonzorgcentra. Dat is een comfor-tabele positie, maar schept anderzijds ook verplichtingen. Wij vinden dat inwoners voor alle vormen van zorgbij ons moeten kunnen aankloppen. Daarvoor maken wij ons sterk.”

ambitieZW magazine 27

Duur: 1 jaar BOL BBL

Duur: 2 jaar BOL BBL

Duur: 3 jaar BOL BBL

Duur: 4 jaar verpleegkundige Duur: 3 jaar sociaal BOLagogisch werk BBL

VoltijdDuur: 4 jaar Deeltijd Duaal

Duur: 6 jaar basis arts, daarna optioneel specialisatie 3/6 jaar VoltijdDuur: 4 jaar psycholoog

Page 28: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ViaZorgmagazine28Postbus 73 • 4600 AB Bergen op Zoom • [email protected]

www.tantelouise-vivensis.nl

Als je graag in de zorg wilt werken en je bent

nieuwsgierig naar onze vacatures, kijk dan op

www.tantelouise-vivensis.nl

werkenin de zorg

tanteLouise-Vivensis

Page 29: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 29Postbus 73 • 4600 AB Bergen op Zoom • [email protected]

www.tantelouise-vivensis.nl

Als je graag in de zorg wilt werken en je bent

nieuwsgierig naar onze vacatures, kijk dan op

www.tantelouise-vivensis.nl

werkenin de zorg

tanteLouise-Vivensis

Koploper in domoticaTanteLouise-Vivensis maakt als één van de eerste organisaties voor ouderenzorg gebruik van de mogelijkheden die de hedendaagse domotica bieden. In de ogen van Pelgrims is dit zowel voor de bewoners zelf als voor de medewerkers een enorme stap vooruit. De voorbeel-den die hij schetst spreken boekdelen. “Neem onze dementerende bewoners. Tot voor kort hielden we hen ‘vast’ op een gesloten afdeling. Deze mensen voelden zich opgesloten en werden hierover verdrietig of boos. Nu geven we hen hun vrijheid terug door gebruik te maken van een polsbandje. Zo kun-nen zij vrij rondlopen. Het bandje is zo geprogrammeerd dat alleen de deur van hun eigen kamer opengaat. Liften of buitendeuren blijven voor hen geslo-

ten.” Een ander voorbeeld dat Pelgrims aanhaalt betreft een nieuw woonzorg-complex waar 48 bewoners met een polsband met gps worden uitgerust. Deze mensen kunnen zich vrij door het hele complex bewegen. Alleen als zij bepaalde punten passeren, ontvangen de medewerkers een signaal.

Kwalitatief hoogstaande zorgDe laatste ontwikkeling die Pelgrims schetst en waarbij hij dringend be-hoefte heeft aan nieuwe energie, is de toenemende complexiteit van de ouderenzorg. Om deze complexiteit te benadrukken wijst hij op het feit dat de gemiddelde man of vrouw die binnen-komt maar liefst acht verschillende ziektes heeft. “Neem de nierdialyse. Vroeger gingen mensen hiervoor naar

het ziekenhuis. Wij zijn inmiddels zo ver dat onze verpleegkundigen dit thuis kunnen verzorgen, gewoon aan de keukentafel!” Om deze veranderingen, of beter: uitdagingen, bij te kunnen blijven, is nieuw elan, nieuwe ener-gie nodig. “Tal van wensen en ideeën verdienen het om verder uitgewekt te worden. Daarom willen wij in con-tact komen met hooggekwalificeerde mensen, met opleidingen op niveau 4 en 5. Mannen en vrouwen met een pioniersmentaliteit, die durven val-len en opstaan maar uiteindelijk onze organisatie verder brengen. Wij bieden hen tal van innovatieve uitdagingen en een opleidingscentrum annex prak-tijkruimte waarmee zij daadwerkelijk verder komen.”

Page 30: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Dichtbij mensen

FF werken… …FF beachen!

Wij zoeken voor de zomer enthousiaste vakantiekrachten voor onze verpleeg- en zorgcentra en de thuiszorg. Bel (0118) 684 000, mail naar [email protected] of kijk op Zorgstroom.nl

Aan de slagin de zorg?Bij Zorgstroom werk je in een gemotiveerd team, met veel doorgroeimogelijkheden en uitstekende arbeidsvoorwaarden.

Kijk voor alle vacatures op www.zorgstroom.nl of bel 0118-684000.

Page 31: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 31

Geen routine maar flexibiliteit

Belevingsgerichte zorg vergt met name veel flexibiliteit van de medewerkers. Jarenlange routine gaat op de schop en maakt plaats voor individueel maatwerk. “Niet de eigen taken zijn leidend maar de dagelijkse beleving van de bewoner. Als je daarvoor openstaat, begrijp je elkaar beter. Dan weet je dat de ene bewoner liever vroeg opstaat, de andere bewoner soms wat nukkig reageert en weer een ander hecht aan privacy en rust.”

BelevingsgerichtebewonerbesprekingIn belevingsgerichte bewo-nersbesprekingen bepraten

de zorgmedewerkers het wel en wee van bewoners.

Maar daarnaast is ook ruimte voor de eigen ervaringen. “Met de ene mens heb je nu eenmaal meer klik

dan met de ander. Dat kan en mag besproken

worden.Juist op die manier wordt zorg volwaardig. Zowel richting de

bewoners als richting de mede-werkers.”

Joke Corbijn

“Contact maken met de bewoner en op basis daarvan zorg aanbieden. Daar komthet bij belevingsgerichte zorg kortweg op neer.” Joke Corbijn is als trainer/coachbelevingsgerichte zorg dagelijks in de weer om haar collega’s binnen de intramurale divisie van Zorgstroom hierop attent te maken. “Ik beschouw het ook als emancipatie van de medewerker. Wij hebben zo’n mooi vak en kunnen daar op deze manier veel meer voldoening uit halen.”

‘We ontwikkelen en leren veel’

Woonzorgcentrum ’t Verlaet in Westdorpe, onderdeel van Stichting Ouderenzorg Kanaalzone, biedt verzorgingshuiszorg , verpleeghuiszorg en thuiszorg.

Aan het woord is Nicole Kouijzer, teamcoach en van meet af aan betrokken bij het nieuwe zorgconcept. “Door dit concept ontstaat er een grotere bekend-heid van elkaars werk, springen collega’s makkelijker voor elkaar in en hebben we meer verantwoordelijkheid om zelf problemen op te lossen. Het werk is hierdoor uitdagender en gevarieerder geworden. Dat zeggen ook veel jonge collega’s: we ontwikkelen en leren veel.”

Dicht bij de cliëntOok cliënten profiteren van deze omslag in denken en doen. “Wij wer-

ken vanuit de visie dat de cliënten achter hun voordeur baas in eigen huis zijn. We stimuleren het behouden van de eigen regie en on-

dersteunen cliënten in het maken van keuzes. Hierbij houden we zo veel mogelijk rekening met hun wensen en voorkeuren. De

lijnen zijn kort, problemen en vragen worden in samenspraak zo laag mogelijk in de organisatie opgelost. Dit werkt voor

iedereen prettig.”

’t Verlaet is een modern, eigentijds gebouw. Die kwalificaties zijn ook van toepassing op de manierwaarop het zorgteam zorg verleent. “Wij hebben gekozen voor een vernieuwend zorgconcept waar-bij we als één team verantwoordelijk zijn en proactief werken. ”

Nicole Kouijzer

Belevingsgerichte zorg vergt met name veel flexibiliteit van de medewerkers. Jarenlange routine gaat op de schop en maakt plaats voor individueel maatwerk. “Niet de eigen taken zijn leidend maar de dagelijkse beleving van de bewoner. Als je daarvoor openstaat, begrijp je elkaar beter. Dan weet je dat de ene bewoner liever vroeg opstaat, de andere bewoner soms wat nukkig reageert en weer een ander hecht aan privacy en rust.”

BelevingsgerichtebewonerbesprekingIn belevingsgerichte bewo-nersbesprekingen bepraten

de zorgmedewerkers het wel en wee van bewoners.

Maar daarnaast is ook ruimte voor de eigen ervaringen. “Met de ene mens heb je nu eenmaal meer klik

dan met de ander. Dat kan en mag besproken

worden.Juist op die manier wordt zorg volwaardig. Zowel richting de

bewoners als richting de mede-werkers.”

“Contact maken met de bewoner en op basis daarvan zorg aanbieden. Daar komthet bij belevingsgerichte zorg kortweg op neer.” Joke Corbijn is als trainer/coachbelevingsgerichte zorg dagelijks in de weer om haar collega’s binnen de intramurale divisie van Zorgstroom hierop attent te maken. “Ik beschouw het ook als emancipatie van de medewerker. Wij hebben zo’n mooi vak en kunnen daar op deze manier veel meer voldoening uit halen.”

Page 32: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Functie-inhoud• integralemedewerker:begeleidingbijdagelijkse

activiteiten,maaltijdenverzorgen,persoonlijkeverzorging,coördinatierondwonenenwelzijn;

• kunnenbalancerentussendemogelijkhedenvandecliëntendiensbeperkingen,zijnautonomieenbehoefteaangeborgenheidenprivacy,eenbalanstussenhetindividuendegroep;

• ondernemendemedewerker:zelfstandigwerken,zelfbeslissingennemen,eenproactievehouding.

Functie-eisen• diplomaopMBO3-niveau;• bijvoorkeurmeerderejarenervaringbinneneen

kleinschaligesetting;• uwuitdagingenvindtuinveranderingsprocessen

enpionierenineenomschakelingvaneenprocesgerichtenaareenresultaatgerichteencliëntgedrevenorganisatie;

• wijvragenaaniederenieuwemedewerkereenVerklaringOmtrentGedrag(VOG).

Decultuurvanonzeinstellingenkomtvoortuitonzeprotestants-christelijkeidentiteit.Onshandelenvindtdanookplaatsvanuitonzeovertuiging,datwijonzebewonerskwalitatiefhoogwaardigezorgwillenbieden,maarookdatwijonzebewonersmetliefde

enbarmhartigheidtegemoetwillentreden.Persoonlijkeaandachtenwarmtevoorindividuelebewonersvindenwijbelangrijk.

Geletopdegrondslagvanonzeinstellingwordtvankandidatengevraagdonzeprotestants-christelijkeidentiteitterespectereneneenpositievebijdrageteleverenaandeinstandhoudingvanonzecultuur.

Desalariëring(FWG35)endeoverigearbeidsvoorwaardenzijnconformdeCAOVVTmeteenaantrekkelijkmeerkeuzesysteem.

InformatieNadereinformatiewordtugraagverstrektdoordeheerA.Reinink,locatiemanager,telefoon(0187)471203.

SollicitatieUwschriftelijkesollicitatiekunturichtenaandedienstP,O&OvanCuraMareo.v.v.vacatureZVGO1219.

Sollicitatiebijvoorkeurpere-mail:po&[email protected]:Postbus1533240ADMiddelharnis.

Nieuw Rijsenburgh is de naam van het nieuwe

zorgcomplex dat CuraMare in Sommelsdijk in fasen

ontwikkelt. Het eerste bouwdeel bestaat uit

5 groepswoningen voor 7 cliënten alsmede 28

zelfstandige zorgappartementen. Onze visie

zal vorm krijgen in nieuwe vormen van

kleinschalig wonen en daarmee

ook kleinschalig werken.

Wij zijn op zoek naar

woonbegeleiders 3 (m/v)meerdere contracturen mogelijk

www.curamare.nl

Page 33: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

ambitieZW magazine 33

Kleinschalig en veel privacy. Dat is het uitgangspunt voor de nieuwe woon-zorglocaties van CuraMare ZVGO. Zo ook in de nieuwe woningen van Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Rob Seuren is daar locatiemanager. “We zijn met de nieuwbouw overgegaan van een tradi-tioneel verpleeghuis naar kleinschalig wonen en werken. Onze bewoners kunnen daar gewoon leven zoals zij dat gewend zijn.”

Privacy belangrijk“Een privéleven is belangrijk in deze tijd. Vandaar dat de woongroepen in de nieuwbouw uit niet meer dan zeven mensen bestaan. Zij hebben allen een eigen appartement, waar plaats is om je eigen stekje te creëren, met daarnaast een gezamenlijke huiskamer. Belangrijk is dat Nieuw Rijsenburgh is uitgerust met pla-fondliften. Dit is prettig voor zowel de bewoners als medewerkers. Onze bewoners kunnen nu zonder al te veel krachtinspanning worden verplaatst. Bovendien zijn al onze appartementen voorzien van de nieuwste snufjes, zoals domotica.”

FamilieVeel familieleden vinden het prettig dat hun vader of moeder nu een eigenomgeving kunnen creëren. Ook het kleinschalige karakter wordt als heel positief ervaren. Er is meer sprake van een thuis in plaats van een huis of organisatie . “We hebben de familie nodig. Zij zorgen vaak voor net dat beetje meer gezelligheid in een woongroep. In een van de woongroepen kookt een van de familieleden drie keer per week voor de hele groep. Dat wordt door erg gewaardeerd.”

Medewerkers“We zijn altijd op zoek naar versterking van ons team. Juist door de kleine woon-groepen van maximaal zeven mensen heb je mensen nodig die het fijn vinden om verantwoordelijk te zijn voor hun ‘toko’ en ‘hun’ bewoners. Veel medewerkers vinden dat prettig. Dat maakt het werken wat overzichtelijker. Ik hoop dat de nieu-we setting mensen trekt om bij ons te komen werken. Bij interesse kunnen zij vrij-blijvend contact opnemen met Personeel, Opleiding & Organisatie van CuraMare: 0187 60 76 77.” Behalve Nieuw Rijsenburgh zijn onze andere woonzorglocaties ook op zoek naar medewerkers. Kijk voor meer informatie op www.curamare.nl.

Zorglocatie Nieuw RijsenburghGewoon leven zoals onze bewoners dat gewend zijn

Functie-inhoud• integralemedewerker:begeleidingbijdagelijkse

activiteiten,maaltijdenverzorgen,persoonlijkeverzorging,coördinatierondwonenenwelzijn;

• kunnenbalancerentussendemogelijkhedenvandecliëntendiensbeperkingen,zijnautonomieenbehoefteaangeborgenheidenprivacy,eenbalanstussenhetindividuendegroep;

• ondernemendemedewerker:zelfstandigwerken,zelfbeslissingennemen,eenproactievehouding.

Functie-eisen• diplomaopMBO3-niveau;• bijvoorkeurmeerderejarenervaringbinneneen

kleinschaligesetting;• uwuitdagingenvindtuinveranderingsprocessen

enpionierenineenomschakelingvaneenprocesgerichtenaareenresultaatgerichteencliëntgedrevenorganisatie;

• wijvragenaaniederenieuwemedewerkereenVerklaringOmtrentGedrag(VOG).

Decultuurvanonzeinstellingenkomtvoortuitonzeprotestants-christelijkeidentiteit.Onshandelenvindtdanookplaatsvanuitonzeovertuiging,datwijonzebewonerskwalitatiefhoogwaardigezorgwillenbieden,maarookdatwijonzebewonersmetliefde

enbarmhartigheidtegemoetwillentreden.Persoonlijkeaandachtenwarmtevoorindividuelebewonersvindenwijbelangrijk.

Geletopdegrondslagvanonzeinstellingwordtvankandidatengevraagdonzeprotestants-christelijkeidentiteitterespectereneneenpositievebijdrageteleverenaandeinstandhoudingvanonzecultuur.

Desalariëring(FWG35)endeoverigearbeidsvoorwaardenzijnconformdeCAOVVTmeteenaantrekkelijkmeerkeuzesysteem.

InformatieNadereinformatiewordtugraagverstrektdoordeheerA.Reinink,locatiemanager,telefoon(0187)471203.

SollicitatieUwschriftelijkesollicitatiekunturichtenaandedienstP,O&OvanCuraMareo.v.v.vacatureZVGO1219.

Sollicitatiebijvoorkeurpere-mail:po&[email protected]:Postbus1533240ADMiddelharnis.

Nieuw Rijsenburgh is de naam van het nieuwe

zorgcomplex dat CuraMare in Sommelsdijk in fasen

ontwikkelt. Het eerste bouwdeel bestaat uit

5 groepswoningen voor 7 cliënten alsmede 28

zelfstandige zorgappartementen. Onze visie

zal vorm krijgen in nieuwe vormen van

kleinschalig wonen en daarmee

ook kleinschalig werken.

Wij zijn op zoek naar

woonbegeleiders 3 (m/v)meerdere contracturen mogelijk

www.curamare.nl

Page 34: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Sloedamse

03

Geschiedenis

van HGZ

08

HGZ enstichting

ALS

09

Win eendinerbon

04

Energie

besparen

Van Cittersweg 2A, 4341 RC Arnemuiden • T 0118 75 02 07 • E [email protected] • www.hgzgeveltechniek.nl

www.hgzgeveltechniek.nl - Editie 02

Bode

Wederom schitterende

projecten afgerond !Kijk snel op pagina 11

HGZactie! Kijk op pagina 04

02 hgz krant.indd 1

24-08-12 12:10

Met dank aan www.maplus.nlvoor het verzorgen van teksten

Met dank aanwww.maryremijnse.nlvoor het verzorgenvan fotografie

Dit Ambitie in Zorg en Welzijn magazine is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de zorg- en welzijnorganisaties in Zeeland en directe omgeving. De uitvoe-ring was in handen van ViaZorg.

Coördinatie Catlien Besuijen-de Jager

Brengt communicatie dichtbij!Trainews is een jonge en snelgroei-ende uitgeverij, die dankzij een vernieuwende insteek telkens voor-loopt op het uitgeven van creatieve en opvallende bladen. Naast onze

eigen uitgaven zijn wij hét adres voor het verzorgen van uw maga-zines, makelaarskranten/-maga-zines, bedrijfskranten/-magazines, jubileumuitgaven, folders, direct mail en ander drukwerk.

Enthousiast geworden van de pro-ducten en diensten die wij kunnen leveren? Dan dagen wij u uit tot het maken van een afspraak waar we al uw wensen omzetten in een ge-durfde uitgave die past bij uw bedrijf.

Colofon

ViaZorgStationspark 2 4462 DZ [email protected]

AL 35 JAAR DÉ ABSOLUTE MARKTLEIDER VAN ZEELAND!

Belisol

GOESDE VIERLINDEN

Bundeling van kennis en kwaliteit

MIDDELBURGWOONBOULEVARD MORTIERE

2 dagenE-bikestesten!

Vrijdag 4 meivan 10.00 tot 16.30 uur

Opstapdag georganiseerd

door De Kromme Spaak in Kapelle

Zaterdag 5 meivan 10.00 tot 16.30 uur

Opstapdag georganiseerd door

Fietsspecialist Piet Voskamp in Middelburg

Kijk op de achterpagina voor meer informatie over de Opstapdag

08 GratisexclusievefietspompLever bij aankoop van

uw fiets de bon in!

05 Accu-techniek:Tech-talkHeldere uitleg

van de specialist

03 E-bikesvanKalkhoffDuitse degelijkheid,

Hollandse prijs

02 RIHHet toon-beeld van luxe

07 Piet Voskamp, ruim

veertig jaar fietsplezier!

Wij zijn al jaren een vertrouwd adres voor de Zeeuwse fietser en ook nog

eens uitgeroepen tot Zeeuwse beste tweewielerwinkel van 2011! Een prach-

tige opsteker voor ons - inmiddels meer dan veertig jaar bestaande - bedrijf

én een beloning voor het harde werken van ons gehele team. Maak kennis

met Piet Voskamp en het team achter het succes op pagina 7, kom langs in

de winkel of tot ziens op de Opstapdag in Middelburg op 5 mei?

Stationsstraat 52, 4331 JB Middelburg [t] 0118 - 61 31 87

[e] [email protected] - [i] www.pietvoskamp.nl

07 Nieuw gezicht van

De Kromme Spaak Achter de nieuwe voorgevel van fietsenwinkel De Kromme Spaak in Kapelle

gaat een walhalla schuil voor fietsliefhebbers. Na de recente verbouwing

van de zaak, vindt u hier nog meer vierkante meters aan fietsplezier. Zo kun-

nen we u nog beter laten zien wat we in huis hebben, u komt ogen te kort! Dus

kom gezellig langs, in de winkel of op vrijdag 4 mei tijdens de Opstapdag bij

de Hollandse Hoeve in Goes.

Dijkwelsestraat 22, 4421 AH Kapelle. Telefoon: 0113 - 343 391

E: [email protected] - www.dekrommespaak.nl

Vrijdag 4 mei

Opstapdag

De Vierlinden

in Goes

10.00 - 16.30 uur

Kattendijksedijk 19

4463 AL Goes

Zaterdag 5 mei

Opstapdag

Bij TrendHome

Mortiere-plein

in Middelburg

10.00 - 16.30 uur

A58 / Schroeweg

Middelburg

opstapkrant_8p.indd 1

12-04-12 10:02

maker

Belevingvan deZeeuwse oesterPrins & Dingemanse

TonS Mosterd

en heerlijkheden

uit Zierikzee

Webshopzeeuwse-producten.nl

Herfsteditie 01 • Jaargang 01 • September 2012

Adviesprijs 3,-

cover01.indd 1

23-08-12 20:39

Wij zetten uw organisatie in een goed blaadje

www.trainews.nl

HuibertGoedegebure

Daniël vanIwaarden

Aantal: 15.000 exemplarenVerspreiding: centralepunten in Zeeland enomgeving

(Eind) redactieen productie ViaZorg Catlien Besuijen-de Jager Joost Naafs Lisa van WijnenCatlien Besuijen-de Jager Joost Naafs Lisa van Wijnen

Wie maakt ambitie

Page 35: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

Wij zoeken jou!

• Verpleegkundige

• Verzorgende

Kijk voor alle vacatures op www.allevo.nl • Tel. 0113 - 24 91 70 • E-mail [email protected]

Grijp nu je kans en ontdekof jouw idee daadwerkelijkkan worden uitgevoerd!

Meld je idee aan kan bij ViaZorg via [email protected]. Onder de aanmeldingen verloot ViaZorg vijf bordspellen

‘Zorgen en verzorgd worden’

Technische vernieuwingen en administratieve en organisatorische verbeteringen kunnen het werk in zorg en welzijn verlichten. Daarom zoekt ViaZorg vernieuwen-de ideeën om de zorgverlening handiger, beter of gemakkelijker te maken.

Stichting Zorgverlening biedt reformatorische zorg in Zeeland.

“Hier krijg ik de zorg die ik van huis uit gewend ben”

Meer weten?Bel ons Zorg Informatie Punt, tel. 0118 - 67 66 78www.stichtingzorgverlening.nl

Bij ons kunt u terecht voor: •Verplegingenverzorginginonzezorgcentra •Hurenvanaanleun-enseniorenwoningen •Thuiszorgenhuishoudelijkehulp

•Begeleidingendagverzorging•Tijdelijkverblijf

•Dagverzorging•Dementiezorg

Margreet de Jonge, leerling-verzorgende bijzorgcentrum Eben-Haëzer in Middelburg:

“Ik had het zo naar mijn zintijdens mijn stage dat ikwilde blijven. Daarom hebik gesolliciteerd en werdaangenomen als 3e-jaars leerling. Ik was blij!”

Wil je graag werken en leren combineren?Of ben je op zoek naar een leerzame en uitdagendestageplaats? Binnen Stichting Zorgverlening zijnhiervoor diverse mogelijkheden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen metpraktijkopleider Wilma Bouman, via tel. 0113 - 224500of [email protected].

Daniël vanIwaarden

Catlien Besuijen-de Jager Joost Naafs Lisa van WijnenCatlien Besuijen-de Jager Joost Naafs Lisa van Wijnen

Page 36: Ambitie in Zorg en Welzijn magazine 2012

1. tanteLouise-Vivensis

2. Juzt

3. Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland

4. BuurtZorg Nederland

5. Philadelphia Zorg Zuidwest

6. Landgoed Rijckholt

7. Iriz

8. Allévo

9. Connexxion Ambulancezorg

10. Curadomi

11. Emergis

12. GGD Zeeland

13. Kibeo

14. Gors

15. Koninklijke Kentalis

16. Sensoor en Kindertelefoon

17. Dé Provinciale Kraamzorg

18. Medisch Wellness Centrum Zeeland

19. Mentorschap Zeeland

20. REVANT

21. SMWO

22. Visio Zuidwest Nederland

23. Zorggroep Ter Weel

24. St. Zorgverlening van de Gereformeerde Gemeenten

25. Admiraal De Ruyter Ziekenhuis

26. De Viersprong

27. Stichting KIO

28. Curamus

29. Welzijn Hulst

30. Stichting Ouderenzorg Kapelle

31. Arduin

32. Bureau Jeugdzorg Zeeland

33. Juvent

34. Kinderopvang Walcheren

35. SVRZ

36. Weerwerk

37. Stichting Welzijn Middelburg

38. Stichting Woondroom Middelburg

39. Zeeuwse Zorgmensen

40. Zorgstroom

41. ZorgZuster Zeeland

42. Curamare

43. Zuidwester

44. Stichting Welzijn West-Zeeuws-Vlaanderen

45. Stichting Woonzorg West-Zeeuws-Vlaanderen

46. Stichting Welzijn Veere

47. Stichting de Okkernoot

48. Scheldezoom Farmacie

49. De Schutse

50. SOKA

51. Stichting Jeugd- Jongerenwerk

52. Kinderopvang Zeeuwsch Vlaanderen

53. Maatschapelijk werk Zeeuws Vlaanderen

54. Nucleus Zorg

55. Stichting Prokino

56. Tragel Zorg

57. Zeeuwse Gronden 58. ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen

59. Stichting DOOR

60. Werkt voor Ouderen

61. ZRTI

62. Zorgbureau Klaver4

63. Allerzorg van der Bijl

64. Eilandzorg Schouwen-Duiveland

65. Stichting Welzijnshuis Schouwen-Duiveland

252322

2120191817

De zorg- en welzijnorganisaties op hoofdlocaties in kaart gebracht

1514 161312

Op ZZ.nl bij Werken / Organisaties is een volledig overzicht met zorg- en welzijnlocaties te vinden. Bovendien heeft elke organisatie een eigen informatiepagina met contactgegevens en actuele vacatures op ZZ.nl.

1110090807

Goes

656463

Zierikzee

01

Bergen op Zoom4138 40

37

39

363534

33323124

Middelburg

61

6059

Vlissingen

56 5857

555453

525150

Terneuzen

2928

Hulst

4544

Oostburg

Sint-Annaland

49

Middelharnis

42 43

Breda

Dordrecht

05

02

Colijnsplaat

03

Geersdijk 06

26

Halsteren

27

Heinkenszand 48

s’Gravenpolder

30

Kapelle

46

Oost-kapelle

62

Woensdrecht

47

Schoondijke