Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

16
Een eigen blad voor Wolder en Campagne De verenigingen, evenementen en tradities zijn het bindmiddel van onze gemeenschap. Maar ook bijvoorbeeld de parochie, de school, het parochiehuis, de cafés en de ondernemers maken het leven hier prettig. Gaat daarmee alles crescendo? Niet altijd en niet overal. Denk aan de hoeves Castermans, de drugsproblematiek die bij tijd en wijle ook bij ons de kop op steekt, hier en daar een gebrek aan opvolging voor ouder wordende vrijwilligers, nauwelijks jeugdfaciliteiten en ga zo maar door. De mensen van de Stichting Aangenaam Wolder Campagne gaan op allerlei fronten helpen om het nog aangenamer te maken in onze gemeenschap. U hoort nog wel vaker van ons! We wensen u - voor nu - veel leesplezier. Nieuws en achtergronden uit Wolder en Campagne Aangenaam kennis te maken Aangenaam brengt elke twee maanden nieuws, achter- gronden en verhalen uit Campagne en Wolder. In deze eerste editie zult u nog niet veel nieuws aantreffen. We hebben ervoor gekozen om eerst maar eens te bewijzen dat we een blad kunnen maken. Ondertussen leggen we de lijntjes naar verenigingen, Buurtplatforms, ondernemers en iedereen die een bijdrage aan een leuk en informatief blad kan leveren. Lees verder op pagina 15 Een groep enthousiastelingen heeft, onder de naam Stichting Aangenaam Wolder Campagne, de ambitie om onze wijken nog beter op de kaart te zetten en nog leuker te maken om in te wonen en te werken. Te beginnen met dit eigen blad. Aangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder Campagne 2 De leefbaarheid van onze wijken 13 Even voorstellen: Henny Clermonts 4 en 10 Nieuws van de Buurtplatforms 15 Agenda juni tot en met augustus Verder ondermeer: Het roerige dorpsleven in de jaren 60 (Pagina 8 en 9) Juni 2013 Nummer 1 Jaargang1 In dit nummer: Bij goed weer trekt op 9 juni de processie uit Op zondag 9 juni a.s. zal de jaarlijkse sacraments- processie in Wolder weer plaatsvinden. Vanaf 9.30 uur trekt deze traditionele reli- gieuze stoet vanaf de kerk door de straten van Wolder. Lees verder op pagina 14 Foto: Math Hameleers

description

Nieuws en achtergronden uit Wolder en Campagne, eerste editie nieuwsbrief voor de wijken Wolder en Campagne van Maastricht.

Transcript of Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Page 1: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Een eigen blad voor Wolder en Campagne

De verenigingen, evenementen en tradities zijn het bindmiddel van onze gemeenschap. Maar ook bijvoorbeeld de parochie, de school, het parochiehuis, de cafés en de ondernemers maken het leven hier prettig.

Gaat daarmee alles crescendo? Niet altijd en niet overal. Denk aan de hoeves Castermans, de drugsproblematiek die bij tijd en wijle ook bij ons de kop op steekt,

hier en daar een gebrek aan opvolging voor ouder wordende vrijwilligers, nauwelijks jeugdfaciliteiten en ga zo maar door.

De mensen van de Stichting Aangenaam Wolder Campagne gaan op allerlei fronten helpen om het nog aangenamer te maken in onze gemeenschap. U hoort nog wel vaker van ons! We wensen u - voor nu - veel leesplezier.

Nieuws en achtergronden uit Wolder en Campagne

Aangenaam kennis te maken

Aangenaam brengt elke twee maanden nieuws, achter-gronden en verhalen uit Campagne en Wolder.

In deze eerste editie zult u nog niet veel nieuws

aantreffen. We hebben ervoor gekozen om eerst maar eens te bewijzen dat we een blad kunnen maken. Ondertussen

leggen we de lijntjes naar verenigingen, Buurtplatforms, ondernemers en iedereen die een bijdrage aan een leuk en informatief blad kan leveren.

Lees verder op pagina 15

Een groep enthousiastelingen heeft, onder de naam Stichting Aangenaam Wolder Campagne, de ambitie om onze wijken nog beter op de kaart te zetten en nog leuker te maken om in te wonen en te werken. Te beginnen met dit eigen blad.

Aangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder Campagne

2De leefbaarheid van onze wijken

13Even voorstellen: Henny Clermonts

4 en 10Nieuws van de Buurtplatforms

15Agenda juni tot en met augustus

Verder ondermeer:

Het roerige dorpsleven in de jaren 60

(Pagina 8 en 9)

Juni 2013

Nummer 1Jaargang1

In dit nummer:

Bij goed weer trekt op 9 juni

de processie uit

Op zondag 9 juni a.s. zal de jaarlijkse sacraments-processie in Wolder weer plaatsvinden. Vanaf 9.30 uur trekt deze traditionele reli-gieuze stoet vanaf de kerk door de straten van Wolder.

Lees verder op pagina 14

Foto: Math Hameleers

Page 2: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Wolder. Als je iemand in Maastricht vraagt om iets te noemen als je de naam Wolder hoort, dan zal men vaak de Greune, de Blouwe, Leonidas, de Ronde van Wolder of misschien wel dʼArtagnan noemen. Of men spreekt in het algemeen over de hechte, actieve en gezellige gemeenschap met tradities. Allemaal positieve associaties, die zeker waar zijn.

Maar wie wat verder kijkt dan de gemeenschap en het verenigingsleven zal kunnen beamen dat niet alles zo positief is in ons dorp. Bij gelegenheden zoals de processie en de Ronde van Wolder is een bezoek aan Wolder zeker de moeite waard. Echter als je bijvoorbeeld eens op een gewone dag rondkijkt op het Mgr. Vrancken-plein dan zie je nog steeds de resten van de hoeves Castermans liggen.

Hoeve Castermans 1 en 2Woningstichting Servatius zou gaan bouwen, maar maakt door de crisis geen haast met de plannen en beroept zich op het ontbreken van kopers.Hoewel er ondertussen mooie plannen opborrelen van andere partijen, zoals ʻCour Veloʼ, lijkt St. Servatius verder geen krimp te geven.

Bovendien wordt de ruïne van hoeve Castermans 1 tegen beter weten in met staal overeind gehouden. We zitten nu al jaren met een braak liggend stukje Wolder dat het dorps-hart al jaren een desolaat uiterlijk geeft.

Ook het milieuperron ontsiert het uitzichtHet milieuperron op het plein lijkt op sommige dagen meer op een afvaldump. En helaas is het zicht op de vervallen boerderijen en een bij tijden verwaarloosd milieuperron, het uitzicht waar de Woldernaren de meeste dagen van het jaar naar moeten kijken. Hoe lang duurt het nog voordat Wolder weer een representatief en leefbaar hart heeft?

Andere kleine en grote ergernissenMaar er is meer dat onze aandacht vraagt. Een gevaar-lijke Tongerseweg en Medoclaan, een leegstaand tankstation, te weinig speelgelegenheid voor kinderen, leegstand door vergrijzing, onbespeelbare sportveldjes, het ontbreken van een pinautomaat, geen faciliteiten voor jongeren, drugsoverlast, onkruid langs de wegen in voorjaar en zomer. En zo zullen er nog wel meer kleine en grote ergernissen te noemen zijn.

Ook zelf de handen uit de mouwen stekenZelf kunnen we ook een actievere rol spelen in het verbeteren van de leefbaarheid in Wolder. Wie heeft al eens contact gezocht met de gemeente of de buurtplatforms over zaken die beter kunnen in Wolder? Of wie heeft een idee hoe dingen in Wolder anders of beter kunnen? Wij hebben de oplossingen niet voor-handen, maar roepen iedere inwoner van Wolder op om mee te denken en mee te werken aan de aanpak van deze problematiek. Tenslotte willen we eigenlijk allemaal hetzelfde: een aangenaam, gezellig, hecht en traditierijk Wolder voor jong en oud.

Er is nog genoeg te verbeteren aan de leefbaarheid van ons dorp

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 2 -

Rondleiding met deskundige toelichting met o.a. bezoekwijngaard, wijnkelders en proeverij in het proeflokaal.Maximaal 150 personen per groep uitsluitend volwassenen.Duur van het bezoek c.a. 1! uur.Bezoek is mogelijk het gehele jaar, op zondag uitsluitend om 11.00 uur na telefonische afspraak 043-3432264.

De wijnverkoop is geopend van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Bezoekadres Susserweg 201 6213 NE Maastricht ruime parkeerplaats

Kosten ! 12,50 p.p. voor rondleiding met een minimum van ! 175,00 per groep.Inbegrepen Drie glazen wijn en roggebrood met boerenham.

Page 3: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Wolder staat in het eerste weekend van de zomervakantie weer volledig in het teken van muziek, feesten, netwerken en vooral veel fietsen en wielrennen.

Een programma om van te smullen Zaterdag 29 juni begint de dag met diverse mountainbike-activiteiten, waarna het parcours wordt vrijgegeven voor de recreatieve wegwielrenner, terwijl op

het kerkplein Wolder's Got Talent! plaatsvindt. Een feestavond op het Kerkplein, met optredens van Anderkovver én Erwin, sluit de eerste dag af.

Zondag 30 juni strijden ʻs ochtends junioren en beloften tijdens twee officiële KNWU-wedstrijden, waarna om 13.00 uur het startschot klinkt voor de Business Tour Wolder. Tijdens deze bedrijvenwedstrijd strijden bedrijventeams sportief tégen elkaar, maar gezamenlijk vóór het Kankeronderzoekfonds Limburg. Deze tweede dag wordt muzikaal afgesloten door de wervelende band 10 Feet Up. Wolderse saamhorigheidDe doorstart van de vroegere Ronde van Wolder en omvorming tot een compleet feest- en wielerweekend kreeg in 2008 vorm op initiatief van Woldernaren Sanne Voorzee en Ron Pepels; momenteel vormen zij met Michiel Scholten (Biesland) en Ralph Bastiaens (geboren en getogen in Wolder) de organisatie van dit evenement, waarbij ze ondersteund worden door meer dan 20 vrijwilligers. Tijdens het weekend draagt ook het Wolderse verenigingsleven haar steentje bij met allerlei vrijwilligerstaken, waardoor tevens de clubkas van al die verenigingen wordt gespekt. 'De Ronde' is hiermee een perfect staaltje van Wolderse saamhorigheid.

Twee dagen fietsenʻDe Ronde van Wolder staat sinds de doorstart in 2008 bekend als een evenement dat jaarlijks vernieuwd. Achterover leunen en ieder jaar hetzelfde draaiboek uit de kast trekken is niets voor ons. Daarom hebben we ook dit jaar een aantal nieuwe elementen toegevoegd aan het programma. De belangrijkste wijziging is dat er twee dagen gefietst gaat worden, waarbij op zaterdag de nadruk zal liggen op de breedtesport en op zondag op de officiële wegwedstrijden. Op zaterdagmiddag belooft de start van de mountainbike Enduro Race een waar spektakel te worden op het kerkpleinʼ, aldus voorzitter Sanne Voorzee van de organisatie. $ $ $ $ $ Meer info: www .rondevanwolder.nl

Wolder’s Got Talent!Op zaterdag 29 juni vindt de tweede editie van de talentenshow Wolder’s Got Talent! plaats.Ben je tussen de 6 en 20 jaar en wil je jouw zangkunsten, dansact, goochelact of welk talent dan ook 'performen' op een groot podium? Meld je dan nu aan voor Wolder's Got Talent! op zaterdag 29 juni tijdens de Ronde van Wolder.Een jury met BM-ers zal je act beoordelen. Presentatie: Marly van Herpen

Info en aanmelden:Tel 06-22458275  Mail [email protected]

Zoekt u een fijne ruimte voor een

babyborrel, vergadering, feestje

of koffietafel?

Dan kunt u terecht in het Parochiehuis van Wolder,

Tongerseweg 335A te Wolder.

Voor info bel of mail met Ingrid Severijns-Bastiaens

via 06-40955828 of Ingrid @Severijns.eu

Parochiehuis Wolder(harde muziek is niet

toegestaan)

Noteer: de Ronde van Wolder op 29 en 30 juni Foto’s Ger de Loo

- 3 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 4: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Nieuws van Buur tplatform Wolder

Website: www .buurtplatformwolder.nl https://www.facebook.com/BuurtplatformWolderEmail: info @buurtplatformwolder.nl Postadres: Veulenerbank 16, 6213 JT Maastricht

Oproep voor vrijwilligers

Hartreanimatie en AED

In veel gemeenten van Nederland zijn er al netwerken voor hartreanimatie. De gemeenten verschillen echter sterk in hun beleid. Zo investeert de gemeente Roermond actief in de aanschaf en het onderhoud van Automatische Externe Defibrillatoren (AEDʼs). In Maastricht neemt de gemeente hierin geen leidende rol. Door het ontbreken van coördinatie van de lokale overheid zijn er in veel buurten zogenaamde witte vlekken, omdat er geen AEDʼs beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor Wolder en Campagne. Het behoeft geen nadere uitleg dat dit mensenlevens kan kosten.

De buurtplatforms van Wolder en Campagne gaan samen met voetbalvereniging Leonidas-W meerdere AEDʼs aanschaffen. Om hiermee levensreddende hulp te verlenen, is het noodzakelijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren en een AED bedienen.

Aanmelding voor reanimatietrainingMeldt u aan voor de reanimatietrainingen (inclusief AED-training) die door de buurtplatforms Wolder en Campag-ne en Leonidas-W worden georganiseerd. De reanima-tietraining zal in totaal slechts ca. 4 uur van uw tijd vragen. U zult van ons nader bericht ontvangen over de geplande data voor de trainingen die op een locatie in Wolder (voetbalclub Leonidas-W of Parochiehuis) zullen plaatsvinden.

Noodzaak hartreanimatieIn Nederland krijgt jaarlijks 1 op de 1.000 inwoners een hartstilstand. Dat is meer dan 16.000 per jaar. Uit onderzoeken is gebleken dat verreweg de meeste hartstilstanden thuis, in de vertrouwde woonomgeving plaatsvinden. Bij een acute hartstilstand is het van zeer groot belang dat zo snel mogelijk gestart wordt met borstcompressies en mond-op-mondbeademing. Door op tijd te beginnen met reanimeren, wordt voorkomen dat hersencellen afsterven. Hoe eerder gestart wordt met reanimatie, hoe groter de overlevingskans!

Noodzaak van AEDHet hart wordt zo mogelijk weer op gang gebracht door het toedienen van een stroomstoot met behulp van een Automatische Externe Defibrillator (AED). Om deze levensreddende hulpverlening ook werkelijk te kunnen laten plaatsvinden, is het noodzakelijk dat zo veel mogelijk mensen kunnen reanimeren en een AED kunnen bedienen. Uiteraard dient daarvoor een AED in de buurt beschikbaar te zijn.

Alarmeringssysteem met vrijwilligersDe gemiddelde aanrijtijd van een ambulance naar een spoedgeval van 10 minuten duurt voor een patiënt met een circulatiestilstand veel te lang. Er wordt aangesloten op een bestaand alarmeringssysteem HartslagNu (zie www .hartslagnu.nl) om de kostbare tijd voor het slachtoffer te overbruggen en de levenskansen te vergroten. Nadat een getuige/omstander 112 heeft gebeld, wordt de alarmering opgestart vanaf de Meldkamer Ambulancezorg in de regio van het slachtoffer. Er kunnen vrijwillige burgerhulpverleners ingezet worden wanneer een medeburger in de directe woon- of werkomgeving van deze vrijwilligers een hart-stilstand heeft. Dit gebeurt door een SMS-berichtensysteem dat de vrijwilligers alarmeert en vraagt om gerichte noodhulp te verlenen.

Uw rol als vrijwilligerDe beide buurtplatforms en Leonidas-W hebben zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk vrijwilligers te vinden die hartreanimatie kunnen toedienen. U verleent alléén hulp als u daartoe in staat bent. Voorwaarden zijn dat u gezond bent en zonder (fysieke) klachten een forse inspanning kunt verrichten. U bepaalt steeds zelf of u in staat bent hulp te bieden, en alléén als uw persoonlijke omstandigheid dit toelaat, probeert u naar beste vermogen noodhulp te verlenen. Er zullen telkens meerdere vrijwilligers tegelijkertijd gealarmeerd worden. In elk geval worden door de Meldkamer Ambulancezorg altijd met spoed twee ambulances gestuurd naar het slachtoffer.

Kijk op www .buurtplatformwolder.nl meer informatie.

Meld u aan Geef u nu op voor een reanimatietraining bij Marjolein Heesbeen van Buurtplatform Wolder via woldercampagne [email protected]. Vermeld in de mail uw voor- en achternaam, adres en leeftijd.Na de training krijgt u een certificaat. Alleen met een dergelijk certificaat kunt u burgerhulpverlener (vrijwilliger) voor reanimatie en AED-bediening worden. Personen met een functie in de gezondheidszorg (verpleegkundige, verzorgende, fysiotherapeut, arts, e.d.) die kunnen reanimeren, maar niet over een geldig certificaat beschikken, kunnen zich ook aanmelden voor de training. Bent u al in staat om hartreanimatie te geven en/of een AED te bedienen, laat het ons dan weten via het boven-vermeld emailadres en meld u aan op: www .limburghartveilig.nl.

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 4 -

In samenwerking met

Page 5: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

10 vragen aan …….Marie-Ange CastermansWie ben jij / stel je zelf voor?

Beste mensen van Wolder, wat een prachtig idee om een ʻecht-100%-Wolders Bladʼ uit te brengen en wat een eer om als eerste hierin te mogen schrijven. Ik zal mij even voorstellen, ik ben Marie-Ange Castermans (Bekende Maas-trichtenaar). Ik ben de dochter van Ber van de koster en Riet van de Ketel, voor de ouderen onder ons

ook BW-ers (Bekende Woldernaren). Mijn vader was koster-organist en musicus van beroep en mijn moeder was fulltime huisvrouw.

Wat doe je in het dagelijkse leven?Ik verdien de kost als voedings-assistente in het woon-zorgcentrum Lenculenhof op de Abstraat. Altijd met eten bezig; dat zie je meteen als je mij ziet. Ik zit lekker in mijn vel en dat is het voornaamste vind ik nog altijd.

Hoe kom je in Wolder terecht?Ik ben 54 jaar geleden geboren in het ziekenhuis Anna-dal en ik woon al 54 jaar in hetzelfde huis op de Tonger-seweg. Uit mijn ouderlijk huis wil ik niet meer weg, tenzij het niet meer gaat natuurlijk. Hier kom ik echt thuis.

Wat zijn je hobbyʼs?Mijn hobbyʼs zijn toneelspelen met het Mestreechs Volleks Tejater (laatste stuk ʻmie fien mamselkeʼ in het theater aan het Vrijthof) en in de toneelclub van Wolder ʻAlles is theaterʼ. We spelen ieder jaar in de harmoniezaal Petrus en Paulus (de groene). Wil je mee doen dan kan dat, we zoeken nog leden. Zingen is een andere hobby van mij. Ik heb 21 jaar bij de Zingende Potsvrouwe gezongen, 31 jaar bij het kerkelijk zangkoor Wolder en op dit moment bij Duo X-Elle. Dit jaar vieren we ons 11-jarig jubileum, dit vieren we op 27-28-29 december 2013 met een groot nostalgische Mestreechse show in het Mecc. Van harte uitgenodigd bij deze. U zult er nog genoeg over horen. Wanneer u niet komt, dan mist U echt iets. Opbrengst voor het goede doel ʻStichting de Knoevelʼ. Ook presenteer ik de legendarische dameszittingen in

Wolder. Als echt Wolders meisje voel ik me er goed bij om een steentje bij te dragen aan het welzijn van Wolder.

Met wie zou je een dag willen ruilen?Ik zou willen ruilen met de Burgemeester van Maastricht dan zou ik Koninklijke lintjes uitdelen aan mensen die dat echt verdienen en die het maar niet krijgen.

Wat zijn je ambities/plannen?Mijn ambitie is om dit jaar in het Mecc een schitterende show te geven over eus Mestreech, waarbij jong en oud met een goed gevoel de zaal uitloopt.

Waar ben je trots op?Ik ben er trots op dat ik in Wolder kan/mag wonen. Mijn mooiste plekje is mijn tuin of breder gezien, boven op de berg bij Hulst bij het kruisje staat een bank en dan zie je Wolder zo voor je liggen. Schitterend gezicht.

Wat zou je doen met een miljoen?Wanneer ik een miljoen zou winnen dan zou ik een buitenverblijf kopen in een warm land, Zuid Afrika of zo en dan daar een paar maanden overwinteren en uiteraard voor de carnaval weer terugkomen.

Wat zou je willen veranderen in Wolder?Ik zou die lelijke plek bij Hoeve Castermans 1 willen veranderen. Graag appartementen voor senioren, dan zou ik daar mijn oude dag willen slijten. Dat is het hart van Wolder. Daar moet iets moois mee gebeuren.

Aan wie geef je het stokje over?Ik geef het stokje over aan Jo Haesen, de vice voorzitter van harmonie Petrus en Paulus Wolder.

De Buurt kleurt 2018

Overhandiging Buurtvlag Wolder

Op de tweede dag van de Ronde van Wolder op zondag 30 juni a.s. zal om 14.30 uur op het Mgr. Vranckenplein de buurtvlag van Wolder worden overhandigd aan Bureau VIA2018. VIA2018 is samen met Tout Maastricht initiatiefnemer van ʻDe Buurt kleurt 2018ʼ. Daarmee willen ze de kandidatuur van Maastricht en de Euregio voor de titel

Culturele Hoofdstad van Europa 2018 bij de bewoners van Maastricht onder de aandacht te brengen.

Ook Wolder bekent kleurDoor zelf een buurtdag te organiseren, bekennen de buurten kleur en geven ze publiekelijk hun steun aan de kandidatuur. De buurten zijn als het ware de vaandel-dragers voor cultuur. Ze maken ieder zelf een buurtvlag, die tijdens een buurtevenement wordt overhandigd aan Bureau VIA2018. Het stokje wordt vervolgens doorgegeven aan een volgende buurt in Maastricht. 

- 5 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 6: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Prijsvraag

Win een etentje voor 2 personenIn elke Aangenaam staat een prijsvraag, waarmee u een leuke prijs kunt winnen die is beschikbaar gesteld door een ondernemer die een warme band met Wolder en Campagne heeft.

De spits wordt afgebeten door Bastiaan Klomp van de WinselerHof in Landgraaf. Dit hotel en restaurant is een van de parels van Camille Oostwegel ChâteauHotels- & Restaurants.

De vraag van Bastiaan:DʼArtagnan is kort getrouwd geweest. Met deze echtgenote kreeg hij 2 zoons. Na de scheiding keerde deze dame terug naar de Bourgogne. Hoe heette deze dame?

Stuur uw antwoord vóór 1 juli 2013 naar info @aangenaamwoldercampagne.nl. Uit de goede antwoorden wordt één winnaar getrokken, die daarover persoonlijk bericht ontvangt.

In het sfeervolle Luigiʼs Trattoria, gelegen in de gewelven-kelders van WinselerHof, kun je al een heerlijk menu krijgen vanaf € 27,-.Luigiʼs Trattoria stelt de winnaar een 3-gangen Menu di Casa voor twee personen ter beschikking. Buon appetito!

Bastiaan KlompDirecteur / Gastheer

WinselerHof Smaak van het Zuiden

Hotel Winselerhof | Ristorante Pirandello | Luigi’s Trattoria

Tunnelweg 99 | NL 6372 XH Landgraaf tel. +31 (0)45 546 43 43 winselerhof @chateauhotels.nlwww .chateauhotels.nl

➤ Fysiotherapie➤ Manuele therapie➤ Geriatrie therapie➤ Oedeem therapie

Telefoon 043 - 3476946www .fysiodaalhof.nlHerculeshof 706215 BP MaastrichtBehandeling binnen 24 uur

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 6 -

BTW tijdelijk naar 6% op renovaties en tuinonderhoud 

Renovatie van woningen, tuinklussen en het maken van bouwtekeningen vallen een jaar lang onder bepaalde voorwaarden in het btw-tarief van 6%. Staatssecretaris Weekers van Financiën verlaagde per 1 maart 2013 tijdelijk het btw-tarief voor renovatie en herstel van woningen ouder dan twee jaar. In tegenstelling tot de eerdere btw-verlaging in 2010-2011 valt dit keer ook het aanleggen en onderhouden van tuinen onder de verlaging. Het verlaagde btw-tarief geldt voor de periode van 1 maart 2013 tot 1 maart 2014.

Het 6%-tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden in en aan een woning, zoals het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden van (delen van) de woning en de aanleg en onderhoud van de tuin. Het verlaagde tarief geldt alleen voor de arbeidskosten en niet op de gebruikte materialen. Het verlaagde tarief wordt ook toegepast op het ontwerpen en maken van bouwtekeningen door architecten en derge-lijke ondernemers mits zij tevens de renovatie begeleiden. Kortom: voor velen zal gelden, laat de zomer maar komen, met mooie plannen in en rondom de eigen woning. mr. Ivo F.M. van der Zee www. vanderzee-belastingadviespraktijk.nl

Page 7: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Een dorpsgenoot en z’n passieDe man

Noem de naam Chel in Wolder en Campagne en iedereen weet meteen wie je bedoelt. Marcel Bastiaens, geboren op 14 maart 1933 aan het Daelhofpad 3 in Wolder als 5e kind in de rij van 8

kinderen. Groeide op in Wolder en leerde er Corry kennen, waarmee hij inmiddels meer dan 50 jaar gehuwd is. Van huis uit was Corry Paulussen blauw gekleurd. Voor Chel geen probleem, ook al was hij van huis uit zo groen als gras.

Na ruim 40 jaar werken bij de PLEM ging hij in 1989 met vervroegd pensioen. Voor Chel kwam er toen tijd vrij voor zijn hobbies. Hij heeft ruim 15 jaar als verkeersbrigadier gefungeerd op de Tongerseweg en is binnen de parochie al meer dan 60 jaar actief. Chel bezit ruim 5.000 lpʼs en heeft in 70 jaar allerlei authentieke spullen verzameld. Waar iedereen hem ook nog van kent? Chel rijdt al ruim 26 jaar met zʼn witte tractor door onze contreien, zijn vervoermiddel bij uitstek.

Zijn passie Dé passie van Chel is de Wolderse kerk, en dan vooral het gebouw zelf. Op weg naar zijn museum in de klokkentoren, moet je even een blik werpen vanaf de ʻoksaolʼ de kerk in. “Sjoen gewoore”, zegt Chel stellig. En ja, met dank aan heel wat vrijwilligers ligt de kerk er prachtig bij. Het gebouw is Chel zʼn ding. Hij kent er alle hoeken en gaten en heeft er de afgelopen jaren al heel wat lapwerk verricht. En dan 42 treden omhoog de toren in naar het museum, bij elkaar vergaard in al die jaren dat hij mensen uit het dorp geholpen heeft met een

advies of een klus. Aan elk museumstuk hangt een verhaal. Van het meettoestel dat is gebruikt bij de bouw van de kerk tot en met de ridderorde van zijn vader. Je vindt in het museum allerlei heiligenbeelden, oude gebruiksvoorwerpen en apparaten, een Gregoriaans zangboek, het driewielertje van bakker Krienes, een thuisaltaartje waar kinderen halverwege de 20e eeuw pastoortje mee speelden (?!), kogels van de Franse

belegering en de klepel van de oude klok. ʻChel, waar is de klok dan?ʼ ʻDie was van koper en is door de Duitse bezetters

tijdens de oorlog ingepikt om munitie van te maken. De ijzeren klepel bleef achter in een stille kerk, want er was toen maar één klok. Na de oorlog zijn er 3 klokken voor in de plaats gekomen: Jozef, Maria en Petrus & Paulus. Zal ik je die laten zien?ʼ

Gaat het museum nog eens open? Dan volgt een typisch Chel-antwoord: ʻLaat maar weten wanneer, dan poets ik de boel en gaat de tent open!ʼ

Het Kerkelijk Zangkoor van de St. Theresia parochie wil graag zijn kwaliteit en repertoire behouden.Door ziekte en verhuizing hebben wij dringend behoefte aan nieuwe leden. Vooral aan Tenoren en Baritons is een groot tekort maar ook dames zijn van harte welkom.Wij repeteren elke woensdag van 20.00 tot 21.30 uur in onze zaal onder de kerk, ingang Theresiaplein beneden (Athoslaan).Kom eens vrijblijvend kennismaken, u bent van harte welkom. Wilt u wat meer informatie neem dan contact op met het secretariaat via 043 3470388 of per mail via theresiakoor @ziggo.nl.

Oproep voor nieuwe leden

- 7 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 8: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Wanneer ik terugdenk aan mijn jeugd in Wolder, ruik ik nog de lucht van vuur, ijzer en paard. Links naast Café de Aw Smidse ʻde Smeedʼ werden de paarden beslagen. Het was een prettige geur. Indrukwekkende, grote knollen stonden in de stal, één been vast gemaakt in de beugel. Het vuur laaide hoog op. Je kon de bezigheden van de smid vanaf de Tongerseweg gadeslaan. De smid was een rondborstige man met een donker verweerd gezicht waar altijd wel ergens een zwarte veeg op zat.

De immer aanwezige nonnenIk heb het nu over de jaren zestig. De nonnen in het klooster waren in ons dorp nadrukkelijk aanwezig. Mocht je iets mankeren, een wond laten verzorgen of was je lelijk gevallen, dan belde je aan bij het klooster. Opzij van de voordeur was een apart kamertje. Daar werd je voorzien van gaasjes en leukoplast. Zo was Zuster Canisius onderwijzeres op onze lagere school. Of ze van de bekende familie van stroopmakers was, durf ik niet te zeggen. Wanneer je uitverkoren was, mocht je na school blijven helpen. Nablijven zagen we dan ook niet als straf. Er werd gedroogde koemest in een fles gedaan, wat water erbij en dan de plantjes op de vensterbank begieten. Het luchtje dat er vervolgens vanaf kwam deerde niemand. Ondertussen kreeg je twee lappen onder de voeten gebonden. En passant boende je zo de vloer, die toch al glom als een spiegel.

Dan waren er nog zuster Henriëtte en zuster Lutgart. Zij waren van de kleuterschool. Tussen de middag wachtte je hen op en dan liepen we met een grote groep terug naar school. Ook Zuster Portier herinner ik mij nog. Op een goede dag was ze plotseling vertrokken. Zomaar!

Zuster Henriëtte richtte later nog ons jongerenkoor op, samen met de Pater die aan onze parochie verbonden was. Elke zondag zongen we in de kerk en als

tegenprestatie mochten we op zaterdagavond dansen in de kleuterschool. We hingen visnetten op ter decoratie, hadden een barretje en schuifelden op rustige muziek wat rond met onze vermeende kalverliefdes. Plotseling werd onze pater overgeplaatst naar het noorden van het land. Zuster Henriëtte promoveerde naar de parochie van Heer en ons koor hield op te bestaan. Ooit bezochten we de pater met zʼn allen. Een gezellig busreisje en natuurlijk was ook zuster Henriette erbij, een geweldig uitstapje.

Flower Power en Belga kauwgoms Ja hoor, wij waren de hangjongeren van die tijd. Het woord was nog niet uitgevonden, maar ook toen al werden we verjaagd. Meer dan met een transistorradio op een grasveldje hangen was er niet bij.

Oh ja, we lagen ook weleens ín het gras en er werd weleens gezoend. Schande voor die tijd. Het was de tijd van Flower Power. We naaiden gebloemde lapjes op onze pantalons en voelden ons hippies. Uit onze transistor schalde ʻWe are going to San Franciscoʼ. Vredige tijden. Of leek dat maar zo?

Op woensdagmiddag kregen we vijf cent die we meteen uitgaven in het kruidenierswinkeltje van de familie Scharis op het hoekje van de Heukelommerweg. Je kreeg er twee Belga kauwgoms voor. Wat een luxe.

Het kattenkwaad dat we uithaalden, bestond uit het rooien van een handjevol aardappelen. Die poften we vervolgens in een zelf gestookt vuurtje ergens achter het voetbalterrein van Leonidas. Van te voren spraken we af wie er van thuis lucifers zou meenemen. Want zelfs dat was al een kunst, om ongezien lucifers te organiseren. Vanaf het voetbalveld waren we zo bij het Albertkanaal, waar we dan een beetje rondhingen. De durfals zwommen in het kanaal of klommen in de bogen onder de brug. We waren ons van geen gevaar bewust. Vies of ongezond, dat kwam niet in ons op.

De eigen kleine wereld van WolderDaalhof en Belfort bestonden nog niet. Vanuit Wolder liep je zo door het veld naar de Goudenweg. Onze boomhut stond daar, zelf gemaakt, bereikbaar via grote spijkers die

Het roerige dorpsleven in de zestiger jaren Door Toos Hameleers-Bastiaens

Laurentius Bastiaens, Smeed van Wolder, met kleinzoon Ron voor zijn werkplaats

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 8 -

Page 9: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

we in de stam hadden geslagen en die als trap dienden. We klommen in een hooiberg, werden achternagezeten door een boze boer met een scherpe riek. Rennend voor ons leven, dachten we toen, vluchtten we richting kanaal. Met ons hart in de keel gingen we vervolgens met een grote boog naar huis. De bewuste boer had een bijnaam, zoals velen dat hadden in die tijd. Zwart Jeuke werd hij

genoemd. Waarom weet ik niet precies, maar het klonk wel beangstigend.

Een spannend en toch vredig dorpslevenErgens in een holle weg was nog een hut, verstopt onder een boomstronk . Deze was wat luxer, want iemand had van thuis een stuk balatum meegenomen. Dat legden we op de vloer. Zo hadden we toen al een designvloer. Een flesje chocoladepudding erbij en we waren de hele middag zoet.

In de weilanden bloeiden volop pinksterbloemen, klaprozen en korenbloemen. De processie trok door de velden en op kermisdinsdag werd de kermis verbrand. Als we als kind al lang in bed lagen, hoorden we gillende sirenes van de brandweer richting de cafés trekken. Daar ʻfiktenʼ de autobanden en het stro van de boeren uit de omgeving. Niemand wist wie het gedaan had. Een spannend en toch vredig dorpsleven tegelijk.

De fotoʼs bij dit verhaal werden beschikbaar gesteld door zr. Lutgart en Ron Wolfs.

Juf Goossens, zr. Henriette, zr. Leonarda, zr. Valentina, zr. Lutgart en juf Betty in de zestiger jaren.

Wie schrijft het volgende stukje over belevenissen in het Wolder van vroeger en heeft daar ook nog eens mooie fotoʼs bij? We horen het graag! Meld je aan via [email protected].

- 9 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 10: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Buurtfeest 2013 op 17 augustus

Het eerste lustrum van ons buurtfeest ʻWienweijkeʼ hebben we vorig jaar gevierd, waar we onder andere een demonstratie van een AED-apparaat hebben gezien.

Dat betekent dat alweer onze 6e editie in aantocht is.

Noteert u alvast de datum zaterdag 17 augustus in uw agenda. Wij zullen er weer voor zorgen dat u wordt voorzien van een hapje, een drankje en muziek. Uiteraard vergeten we ook de kinderen niet.

Komt u langs om gezellig bij te kletsen over de vakantie, kennis te maken met uw buurtgenoten of gewoon voor de gezelligheid. De locatie is inmiddels vertrouwd op het grasveld aan de Emilionlaan.

Bent u eventueel bereid om een sponsorbijdrage te leveren, laat u dat dan aub even weten via ons mailadres, dan nemen we contact met u op om te bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

Nieuws van Buurtplatform CampagneWebsite: http:// campagne.maestricht.nl Facebook: http:// www. facebook.com/bpfcampagneEmail: buurtcampagne @gmail.com Postadres: Medoclaan 220, 6213 EG Maastricht

Op de hoogte blijven met Facebook, website en nieuwsbrief

Als Buurtplatform Campagne zijn wij er primair voor u. Om u snel van het laatste nieuws op de hoogte te brengen hebben wij de volgende mogelijkheden voor u:

Ga naar de website campagne.maestricht.nl en kies “Nieuwsbrief”. U ontvangt dan elke keer als wij een bericht plaatsen, automatisch een email. Zo hoeft u niet zelf het nieuws te komen halen, maar wordt het u gebracht. Scan de QR code en we brengen u naar de juiste pagina.

Daarnaast hebben we ook een facebookpagina op facebook.com/bpfcampagne. Bent u ook aanwezig op facebook, zoek ons op en “Like” ons.

Alle fotoʼs van het buurtfeest 2012 staan op www. facebook.com/bpfcampagne

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 10 -

Page 11: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Terugblik Buurtwerkdag 16 maart

Voor de derde keer op rij werkten er zoʼn 25 medebewoners, IVNʼers en (een) NLDoetster aan onze holle weg onder de begeleiding van het IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen Limburg). Iedereen zeer bedankt.

Dit jaar pakten we het derde gedeelte, het middenstuk, aan en het ging zeer effectief en efficiënt

(onze leercurve wellicht, maar ook de IKL-aanpak om dit jaar boom voor boom en struik voor struik te kappen, te zagen en te snoeien).

De hele holle weg is nu klaar en we moeten volgend jaar zien of er onderhoud te doen is. Hij staat er zo meteen prachtig bij, nu de echt waardevolle bomen en struiken de ruimte hebben en het licht krijgen om uit te groeien.

Kleine fruitboomgaardZowel het IKL als het IVN brak een lans voor het idee om het volgend

jaar een kleine fruitboomgaard aan te planten aan het zuidgedeelte van de weg met hoogstammige oude Limburgse fruitrassen.

Eau de Vie CampagneEen bewoner/ bewoonster pikte meteen op dat we dan ook “een echte Eau de Vie Campagne” zouden kunnen maken, van appel, peer of kersen. Mooi plan ........Eau de Vie Campagne!

(alle fotoʼs op https://picasaweb.google.com/buurtcampagne/Buurtwerkdag2013#)

Nieuws van Buurtplatform Campagne

Terugblik

Paasactiviteit 30 maartZaterdag 30 maart zijn we voor het tweede jaar met de harmonie en de kinderen uit Wolder en Campagne en naastgelegen wijken naar het bejaardentehuis gegaan om daar paaseieren te zoeken. We mogen stellen dat het weliswaar koud, maar erg geslaagd is geweest.

Met de muziek van harmonie Wilhelmina en onder begeleiding van een Paashaas in topvorm, onze vaste waarde André verge-

zeld door 2 mini-haasjes Laurence en Berit, hebben we de kinderen laten knutselen, tekenen en verven.

De bewoners van het bejaardentehuis konden genieten van de aanwezigheid van de harmonie en werden door de kinderen getrakteerd op een mooi knutselresultaat.

Dat varieerde van een mooie tekening tot een geverfd paasei.

250 eieren zoekenAls afsluiting is de hele tuin van bejaardencentrum Campagne door alle kinderen doorzocht op echte en chocolade eieren. Met naar schatting ruim 30 kinderen was het een eenvoudige klus om de 250 eieren te zoeken en vinden.

Volgend jaar komt het zeker weer op het programma. We hopen dat u allen genoten heeft.

(alle fotoʼs: https://picasaweb.google.com/buurtcampagne/Paasactiviteit2013#)

- 11 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 12: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Dit zijn wij! TWC WolderIn elke Aangenaam geven we een vereniging uit Wolder of Campagne de mogelijkheid om zichzelf voor te stellen. De spits wordt afgebeten door, hoe kan het anders met De Ronde van Wolder in aantocht, Richard Hoen die TWC Wolder graag aan u voorstelt.

Ergens midden 2005 komen een aantal van de huidige leden op het idee om, na een jarenlange voetbalcarrière, eens de fiets te ʻproberenʼ. Er worden ʻbeginnersfietsenʼ aangeschaft en al snel wordt de Voerstreek verkend en raken ze besmet met het bekende virus.Door het enthousiasme van dit groepje groeit het aantal fietsers gestaag, uiteindelijk tot ons huidige peloton (26 in getal). Na een klein jaartje als ʻBoonte störremʼ door het Limburgse heuvellandschap te hebben gefietst, werd al snel duidelijk dat de eensgezindheid binnen ons peloton ook uitgestraald diende te worden.De clubnaam was snel gevonden en het lobbyen voor sponsoren kon beginnen.Na enige maanden was ons eerste clubtenue dan ook een feit.

Nu wordt iedere zondag een mooie route gepland die vanzelfsprekend begint en eindigt bij onze hoofdsponsor Café de Pepel. In het zomerseizoen wordt vaak op donderdag nog een extra trainingsrondje gemaakt. Op een plezierige manier als complete groep de wielersport bedrijven is uitgangspunt van TWC Wolder.

Het blijkt verkeerstechnisch moeilijk te zijn om de groep verder uit te breiden. Helaas kunnen we daarom niet zomaar toestaan dat anderen met ons meefietsen.

Inmiddels is het 2013 en nog steeds fietsen we rond. Naast de reguliere trainingen worden ook toertochten gereden en trainingskampen georganiseerd. Afgelopen jaar in de Eifel en op de Mont Ventoux. Dit jaar gaan we in juni richting de Vogezen in Noord-Oost Frankrijk.

Het enthousiasme blijft onverminderd groot en we proberen zoveel mogelijk leuke activiteiten voor leden en sponsoren te organiseren. natuurlijk is er nog altijd plaats vrij voor nieuwe sponsoren op onze prachtige kleding.

Volg onze belevenissen op www .twcwolder.nl.

De volgende keer in “Dit zijn wij!”:D.V.O.V. De Dames Vereniging Oud-Vroenhoven met meer dan 110 enthousiaste leden.

Onze communicantjes

Op zondag 2 juni 2013 is het zover. Na een lange tijd van voorbereiding op school en oefenen in de kerk, samen met zuster Johanna, doen 16 kinderen hun eerste communie in de kerk van Wolder. Onder muzikale begeleiding, dit jaar van harmonie Petrus & Paulus, lopen de communicantjes en hun familie samen naar de kerk, waar om half tien de mis begint.

PROFICIAT Dewi, Danique, Yarno, Nuria, Nomi, Yves, Tristan, Jill, Milan, Givan, Karlijn, Evi, Branko, Tom, Sven en Levi!

Dat het een hele mooie en zonnige dag voor jullie mag worden!!  

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 12 -

Page 13: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Heb jij ook leuke weetjes, foto’s, verhalen, raadseltjes of moppen, laat het

ons dan weten! Je kunt dit mailen naar……………………………

info @aangenaamwoldercampagne.nl

Wist  je  dat.....

Een kakkerlak nog een hele week door kan leven, terwijl zijn hoofd afgehakt is?

Hoewel er meer mensen banger zijn voor slangen dan voor bijen, sterven er jaarlijks meer mensen door bijen dan door slangen?

Wormen zichzelf opeten als ze geen voedsel kunnen vinden?

Dolfijnen met hun ogen open slapen?

Een slak maar liefst 4 neuzen heeft!

Het oog van een struisvogel groter is dan zijn hersenen?

De tong van een giraffe zo lang is dat hij zijn eigen oren kan schoonmaken?

Kamelen 3 oogleden hebben om zichzelf zo te beschermen tegen opwaaiend zand?

Het hart van een egel gemiddeld 300 x per minuut klopt?

Even voorstellenGraag stel ik mij aan u voor als nieuweling in Wolder. Niet als nieuwe inwoner, maar als directeur van basisschool Petrus & Paulus.Mijn naam is Henny Clermonts-Donkers, ben 58 jaar, getrouwd met Jules Clermonts en moeder van 2

volwassen dochters en woon in Eijsden. Eijsden en Wolder......er zijn overeenkomsten ! Hebben we het in Eijsden over ʻDe Roeiʼ en ʻde Blowʼ, in Wolder gaat het dan over ʻde Blouweʼ en ʻde Greuneʼ. Overeenkomsten dus in cultuur en traditie.

Als ik ʼs morgens om acht uur op school arriveer en ik hoor de kerkklok luiden dan voelt dit landelijk en heeft dit zijn charme. Wolder....landelijk en heel eigentijds met een bruisend verenigingsleven en met de school als spil in de buurt.

Het reeds in gang gezet traject om uit te groeien tot een volledig kindcentrum (school, peuterspeelzaal Pinokkio en BSO Pie & Pau) zal voor mij een belangrijke taak voor de toekomst zijn. Een kindcentrum realiseren in de buurt en voor de buurt. Waar samenwerking en saamhorigheid onontbeerlijk zullen zijn. Graag houd ik u op de hoogte van de voortgang.

Vriendelijke groet, Henny ClermontsDirecteur Basisschool Petrus en Paulus

KinderpaginaIn Aangenaam komt ook een kinderpagina. Helemaal door jullie zelf gemaakt!Als eerste moet die pagina natuurlijk een leuke naam krijgen. Ben je niet ouder dan 12 jaar en weet je een leuke naam voor de kinderpagina, mail die dan met een foto van jezelf naar info @aangenaamwoldercampagne.nl.Wie weet wordt jouw naam gekozen en gaat het eerste verhaal van de kinderpagina over jou.

Profiel van onze vrijwilliger:- Leeftijd tot circa 67 jaar.- Representatief.- Affiniteit met kunst.- Goede sociale vaardigheden.- Computerervaring.- Goede beheersing van de Nederlandse taal.- Redelijke kennis van Engels, Duits en Frans is een pré- Teamgeest en bereid tot het volgen van een interne inwerkcursus (500 jaar made in Maastricht, kassa, veiligheid, huisregels).

Vrijthof 18, 6211 LD Maastricht Tel 043 - 321 13 27info @museumaanhetvrijthof.nlwww .museumaanhetvrijthof.nl

Ben je geïnteresseerd om een halve of hele dag doordeweeks of in het weekend met een leuk, gemotiveerd en dynamisch team te werken en voldoe je aan de hiernaast staande eisen, neem dan contact op met Stella Schurgers, vrijwilligerscoördinator.Via mail: stella.schurgers @museumaanhetvrijthof.nl of telefonisch via 043 - 321 13 27 op dinsdag of woensdagochtend tussen 9.00 uur en 12.00 uur.

- 13 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 14: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Advertentie

De SacramentsprocessieOp zondag 9 juni a.s. vindt de jaarlijkse Sacraments-processie in Wolder weer plaats. Bij goed weer trekt om 9.30 uur deze traditionele religieuze stoet vanaf de kerk door onze straten.

Het wordt weer een fraaie stoet, waaraan diverse groepen en verenigingen kleur en klank geven. Naast de beide Wolderse harmonieën wordt onder andere deelgenomen door een drietal dragersgildes uit Wolder

en Daalhof, de vendeliersgroep ʻDie Landouweʼ uit Genk, het parochiale zangkoor St.-Caecilia, Scoutinggroep Henri Dunant-Florence Nightingale, communicanten, leerlingen van de basisschool en het Allerheiligste met wierokers.

Bewoners van Wolder bouwen op een aantal plaatsen rustaltaren, waar tijdens de passage van de processie een korte plechtigheid met zegen plaatsvindt. Kenmerkend voor enkele rustaltaren zijn de kleurrijke zand- en schaafseltapijten.

Feestelijke afsluiting op het kerkpleinDe processie wordt afgesloten op het kerkplein met de slotzegen, het uitreiken van de medaille van verdienste, een optreden van de vendeliers en een gezamenlijke mars van de beide harmonieën. Daarna kan er nog geruime tijd worden nagepraat en gevierd onder het genot van een hapje en een drankje.

De plannen van de Stichting Aangenaam Wolder CampagneDe mensen van Stichting Aangenaam Wolder Campagne willen bevorderen dat de inwoners van Wolder en Campagne van alle leeftijdsgroepen zich nog beter thuis voelen in onze unieke gemeenschap.

Daarom brengen we Aangenaam uit en willen we met (oud-) inwoners van Wolder en Campagne, verenigin-gen, instanties en ondernemers kijken naar mogelijk-heden voor nieuwe evenementen voor de hele gemeen-schap en voor het bewaren van onze dorpse tradities en overleveringen. Bovendien willen we een bijdrage leveren aan een grotere saamhorigheid en leefbaarheid.

We zijn net begonnen. Ons eerste doel is de Aan-genaam verder uit te bouwen tot een informatief blad. Daar gaan we de komende weken mee verder. Na de zomer zult u meer van ons horen.

Meer weten of heeft u een goed idee ? Stuur een mail naar info @aangenaamwoldercampagne.nl.

Aangenaam,

Inge Bartels, Raymond Caubergh, Josephine Dols, Toos Hameleers, Monique Hamers, Frans Lamkin, Daniëlle Marting, Ron Pepels, Silvia van de Put, Bert Rondas, Ivo van der Zee.

Uw lichaam verdient de beste behandeling!

Fysiotherapie Mariëlle SmeetsTongerseweg 330

6215 AC MaastrichtTel 043 8200 287

Mob 06 2557 2020Email Marielle @fysiosmeets.nl

Web www .fysiosmeets.nl

Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013 - 14 -

Page 15: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

1 juniZaterdag20.00 uur

Harmonie Wilhelmina, concert samen met harmonie Wilhelmina PosterholtPosterholt.

2 juniZondag9.30 uur

CommunievieringKerk St. Petrus & Paulus, Wolder.Aansluitend muzikale felicitatie door Harmonie St. Petrus & Paulus op het kerkplein.

2 juniZondag14.30 uur

Leonidas-W 1 tegen RKVV Vaesrade 1Sportpark Wolder.Beslissend duel in de nacompetitie voor promotie naar de Tweede Klasse.

9 juniZondag9.30 uur

SacramentsprocessieVanuit kerk St. Petrus & Paulus, Wolder.Aansluitend feestelijke afsluiting op het kerkplein.

29 en 30 juniZaterdag, zondag

Ronde van WolderKerkplein, Wolder.Muziek, feesten, netwerken en vooral veel fietsen en wielrennen.

21 juliZondag20.00 uur

Harmonie Petrus & Paulus, deelname aan het WMCKerkrade.

17 augustusZaterdag

Buurtfeest ‘Wienweijke’ van CampagneGrasveld Emilionlaan.Muziek, lekker bijkletsen, een hapje en een drankje voor het hele gezin.

Agenda juni tot en met augustus 2013

Verschijning Kopij aanleveren voor

Advertenties aanleveren voor

1 juni 5 mei 5 mei

15 augustus 15 juli 20 juli

1 oktober 1 september 5 september

1 december 1 november 5 november

Verschijningsfrequentie 2013

ColofonAangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder Campagne en verschijnt zes keer per jaar in een oplage van 1.500 exemplaren. Aangenaam wordt huis aan huis verspreid in Campagne en Wolder en via distributiepunten in Daalhof, Campagne en Wolder.

Kopij aanleveren, nieuwstips, leuke fotoʼs of vragen over de bezorging kunnen via info @aangenaamwoldercampagne.nl..

Hier staat in elke editie de agenda voor de komende drie maanden aan de hand van de opgave van de verenigin-gen, comités, buurtplatforms e.d. Deze eerste keer plaatsen we hier de evenementen en activiteiten zoals ze op het moment van drukken bekend zijn bij de redactie van Aangenaam.

Aan deze agenda kunnen geen rechten worden ontleend. Kijk bij twijfel altijd op de website van de betreffende vereniging of organisatie. Of neem contact met hun op.

Het beeldmerk van Aangenaam

Stichting Aangenaam Wolder Campagne vindt nogal wat elementen typisch voor onze gemeenschap.

De kerk is dé verbindende factor tussen Campagne en Wolder en bepaalt de “skyline”. “Aangenaam” is het leven in onze wijken, maar het is ook “aangenaam

kennismaken” met elkaar. DʼArtagnan ligt hier begraven, daar zijn we van overtuigd. Wolder is “het

Toscane van Nederland”, vandaar de opkomende zon. Veel groen in onze omgeving en het blauw van de

“Zouw” maken het beeldmerk compleet.

- 15 - Jaargang 1 - nummer 1 - juni 2013

Page 16: Aangenaam wolder campagne editie juni 2013

Vesta vastgoed

www.vestavastgoed.nl | [email protected] Tel. 043-3440168 | Fax 043-3440268

Als u kiest voor:

Kwaliteit Gedrevenheid Positieve verkoop Persoonlijke benadering Geen 8 tot 5 mentaliteit Gediplomeerde makelaars & taxateur

Kies dan voor Vesta vastgoed Bel nu voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling 043-3440168

!!

"#$%&'#()*+!,-.!!!!!!!!!!!!/!($&&01&234!&00&45323'5!6!!"$&1789!:8'13$(!3'!*6;6!!"*$<6!=&413342*>3$891)3<3'6!!!

!?&&(548%)5!@!.&&$)*+!

Wilt u graag uw woning te koop zetten of wilt u uw woning vérkopen?

Indien u voor de laatste optie kiest, heeft u een goede reden om ons te bellen!.

In 2012 vonden wij een koper gemiddeld binnen 19,2 weken!

"4&&>0489(! !AB6CBBD@!1616!

!!

E*4&58#()*+!FG!!!!!!!!!!!!E*31:*'8'>!!235!G!($&&0124(H!!"$&1789!:8'13$(!3'!(%)*$3'H!!I;3'5#33$!235!>&4&>36!!!

!?&&(548%)5! !.&&$)*+!!

"4&&>0489(! !/-G6JCBD@!1616!

!!

K&$5:8$<34(54&&5!/F!!!!!!!!!!!!L328!7#'>&$*:6!!L$&&01&234!3'!7&<1&234!*0!7>6!!!M3553!&+:3418'>6!!!

!?&&(548%)5!@!E&N3'<&'(!

"4&&>0489(! !FOJ6BBBD@!1616!

!!

P81(8'>3'(54&&5!/J!!!!!!!!!!!!!Q$5832!8'(5&01$&&4!:**')#8(6!!,!($&&01&234(!6!!R*3<!*'<34)*#<3'!D!8'(5&01$&&46!!

!?&&(548%)5!@!E&N3'<&'(!

"4&&>0489(! !/JC6BBBD!@!1616!

!!

P&;3''&)*+!G!!!!!!!!!!!!P#823!:*'8'>!!235!G!($0124(6!!S#8'!235!&%)534*26!!2*>3$891)38<!!5*5!&&'1**0!>&4&>3!!!

!?&&(548%)5!@!E&N3'<&'(!

"4&&>0489(! !/-J6BBBD@!1616!

Aangenaam is een uitgave van Stichting Aangenaam Wolder Campagne