aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde...

24
aanbod basisonderwijs 2016-2017

Transcript of aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde...

Page 1: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-2017

Page 2: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-
Page 3: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

3

Beste directie en leerkrachten,

Mens sana in corpore sano. Juvenalis en de Romeinen wisten het al: wie zich fysiek niet goed in zijn vel voelt, voelt dat mentaal ook. En omgekeerd. Goede gewoontes beginnen jong. En wie zich goed in zijn vel voelt, kan op school des te beter volgen. Bent u op zoek naar inspiratie en initiatieven voor welzijn en gezondheid op uw school? In deze brochure zetten we de nieuwste projecten voor het schooljaar 2016-2017 in de kijker. Ze bieden ongetwijfeld inspiratie bij uw toekomstplannen.

Het team van Logo Brussel staat altijd voor u klaar om samen structureel te werken aan welzijn en gezondheid op school. Daarnaast is er ook de website www.gezondeschool.be. Die kan u en uw team helpen om een actieplan op te stellen, met aandacht voor de verschillende schoolniveaus: zowel bij de individuele leerling als op klas-, school- en omgevingsniveau. Hou ook de nodige tijd vrij voor opvolging en evaluatie.

Om Nederlandstalige scholen nog beter te ondersteunen bij het uitwerken van een gezondheidsbeleid, is er een nieuw reglement uitgewerkt voor de subsidiëring van gezondheidsinitiatieven. Het kan gaan om zeer uiteenlopende initiatieven: van gezonde voeding, beweging en lichaamshygiëne tot middelengebruik (alcohol, tabak en drugs), veiligheid en eerste hulp, welbevinden, seksualiteit en relaties. Het volledige reglement en het aanvraagformulier vindt u op de website van de VGC, www.vgc.be, en op www.onderwijsinbrussel.be.

Ik wens u veel plezier en succes met uw plannen!

Bianca Debaets, Collegelid bevoegd voor Welzijn, Gezondheid, Gezin en Gelijke Kansen

Page 4: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-20174

Basisonderwijs: leerlingen kleuter- en lager onderwijs

Derde graad lager onderwijs

Kleuters

Buitengewoon lager onderwijs

Lager onderwijs

Beleid: toepasbaar op de hele school, op beleidsniveau te integreren, soms ook gericht op de ouders

Page 5: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

5

Schoolgezondheidsbeleid

HOE GEZOND IS UW SCHOOL? EVALUEER UW GEZONDHEIDSBELEID. U zette jarenlang intensief in op gezondheidsprojecten. U werkte een voedingsbeleid uit en ging aan de slag met didactische pakketten. En nu wilt u als school weten waar u staat. Dat kan met een zelfevaluatie.

www.gezondeschool.be/acties/actielijst/zelfevaluatie-voor-scholen helpt u op weg. Meer uitleg vindt u ook op www.gezondeschool.be.

DE WEBSITE WWW.GEZONDESCHOOL.BEHoe zet u een gezond schoolbeleid op poten en welk didactisch materiaal kan een school daarbij gebruiken? Deze website van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) bevat ook gezondheidstesten, wedstrijden en achtergrondinformatie over tabak en over gezond eten en drinken op school.

www.gezondeschool.be

WWW.GEZONDOPVOEDEN.BE, DE NIEUWE WEBSITE OVER GEZOND OPVOEDEN

“Hoe leer ik mijn kind groenten eten? Hoe stel ik grenzen rond tv-kijken of gamen? Wat als mijn zoon of dochter over cannabis begint?” Ouders van kinderen en jongeren tussen 2 en 18 jaar kunnen met deze vragen terecht op www.gezondopvoeden.be.

Met behulp van artikels, filmpjes met herkenbare discussies tussen ouders en kinderen, interactieve tests en doe-opdrachten geeft de website ouders de kans om over concrete situaties na te denken. Ze vinden er ook tips over hoe ze moeilijke thema’s het best aankaarten bij hun kinderen.

TIP: Vraag bij Logo Brussel affiches en kaartjes aan om de website bekend te maken.

Page 6: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-20176

Gezonde thema’sTabak, alcohol, drugs, & gamen

LEERLIJN ALCOHOL, TABAK, GAMEN, CANNABIS & ANDERE ILLEGALE DRUGS De leerlijn is een praktisch instrument dat scholen wil ondersteunen bij het preventief werken rond alcohol, tabak, gamen, cannabis & andere illegale drugs.

www.vad.be/materiaal/draaiboekenrichtlijnen/leerlijnen

BASISPRINCIPES VOOR DRUGPREVENTIE IN DE BASISSCHOOLDeze brochure is een wegwijzer voor schoolbegeleiders, preventie-werkers en medewerkers van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB) die basisscholen begeleiden. De volgende kernvragen komen aan bod: • Drugpreventie in de basisschool: is dat niet te vroeg? • Hoe vult u drugpreventie in het basisonderwijs in? • Welke pakketten zijn er op de markt en hoe weet u wat ze

waard zijn?

www.acoolworld.be/school

HOU KINDEREN ALCOHOLVRIJHeel wat ouders vragen zich af vanaf welke leeftijd ze hun kinderen alcohol mogen laten proeven, want iedereen weet dat u pas alcohol mag drinken vanaf 16 jaar. Om op deze vraag in te spelen, werd de alcoholcampagne ‘Hou kinderen alcoholvrij’ gelanceerd. Het filmpje (https://www.youtube.com/v/pJGdYjlpKzk) voor ouders en andere opvoeders maakt duidelijk dat het gebruik van alcohol door jongeren best zo lang mogelijk uitgesteld wordt.

ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDENWanneer mag mijn zoon zijn eerste pint drinken? Heeft het zin om met mijn kind over drugs of alcohol te praten? En hoe begin ik daar het best aan? Wat moet ik daar zelf over weten? Ik ben niet zo’n prater, wat kan ik als ouder nog doen? Ik rook, hoe kan ik het dan mijn dochter verbieden?

TIP: Organiseer zelf een lezing voor ouders op school of contacteer Logo Brussel om de sessie ‘Als kleine kinderen groot worden’ te organiseren.

Page 7: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

7

GAME.OVER@TABAKDit is een educatief pakket over tabakspreventie voor de 3de graad lager onderwijs. Het pakket helpt kinderen om te kiezen voor een levensstijl zonder sigaretten, met respect voor rokers.

www.vigez.be/projecten/game.overtabak

LOL ZONDER ALCOHOLWerk met uw leerlingen van de 3de graad lager onderwijs rond alcohol in dit educatief project. Kinderen onderzoeken wat alcohol is en wat het doet. Ze leren hun sociale vaardigheden versterken en hun weerbaarheid tegen groepsdruk verhogen. Zo zijn ze sterk genoeg om nog even ‘neen’ te zeggen tegen alcohol.

www.acoolworld.be/school/

VLUCHT NAAR AVATARVlucht naar Avatar wil de kennis, het inzicht en de vaardigheden van leerlingen naar de derde graad lager onderwijs versterken, zodat ze op een verantwoordelijke manier leren omgaan met gamen. Het lessenpakket bestaat uit zes lessen gevuld met activerende werkvormen, zoals hoekenwerk, een digitaal bordspel, rollenspelen…’Vlucht naar Avatar’ vertrekt vanuit de positieve insteek dat gamen heel leerzaam en ontspannend kan zijn, maar geeft ook aandacht aan de kleine groep gamers bij wie het game-gedrag kan ontsporen.

Link: http://www.vad.be/materiaal/lespakketten/vluchtnaaravatar

TIP: U kunt dit nieuwe materiaal ontlenen bij Logo Brussel!

Page 8: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-20178

Gezonde thema’sGezonde voeding

WILD VAN WATERDit project helpt basisscholen om het drink- en plasbeleid op school te optimaliseren. Het is een educatief pakket voor leerlingen uit het basisonderwijs met een vertelplaat en een voorleesboek. ‘Wild van water’ helpt u op weg met tien concrete aanbevelingen. Plan dagelijks voldoende drinkmomenten en integreer toiletgebruik in de dagelijkse gang van zaken.

www.wildvanwater.be

MAAK WATER DRINKEN HIPGebruik de waterpas om de leerlingen in de klas en thuis aan te moedigen om water te drinken. De kinderen worden op een speelse manier gemotiveerd om regelmatig te drinken en daarbij vooral te kiezen voor water. De exacte hoeveelheid die ze drinken, is minder van belang.

www.wereldwaterdagatschool.be

TIP: Vraag bij Logo Brussel voor elke leerling een waterpas en een bijbehorend diploma aan. Er zijn ook ouderbrieven en leerkrachtbrieven om de actie bekend te maken.

Doe eens mee aan Wereldwaterdag op 22 maart: water wordt die dag vanuit een andere hoek benaderd.

Met de waterkaraffen en drinkbussen van De Watergroep is het een koud kunstje om uw leerlingen te overtuigen om kraantjeswater te drinken. Dit aanbod is alleen geldig voor scholen en hogescholen die klant zijn bij De Watergroep. Is dat bij u het geval? Check het op uw recentste drinkwaterfactuur.

www.dewatergroep.be/aanbod-voor-scholen

TUTTI FRUTTIHet online educatief pakket Tutti Frutti werd vorig schooljaar in een nieuw kleedje gestoken. De activiteiten, lessen, infobladen en werkbladen kunt u downloaden op www.fruit-op-school.be. Ze zijn ingedeeld in vier categorieën: gezondheid, leefstijl, techniek en Educatie Duurzame Ontwikkeling (EDO). Kortom, dit pakket bevat volledig en overzichtelijk lesmateriaal om op een leuke manier in de klas aan de slag te gaan.

Page 9: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

9

KIES KEURIGSta even stil bij het aanbod van dranken en tussendoortjes in uw school. Via het initiatief Kies keurig maakt u gemakkelijk een analyse van uw dranken- en tussendoortjesbeleid. Overtuig uw leerlingen en hun ouders om gezonde keuzes te maken.

www.gezondeschool.be/kieskeurig

ACTIEVE KINDEROPVANG NIEUWActieve kinderopvang focust op de invulling van een kwaliteitsvol beleid rond beweging, voeding, en de preventie van lang stilzitten binnen de buitenschoolse opvang. Dit beleid heeft oog voor een vrij bewegingsaanbod, actief toezicht, de beperking van lang stilzitten, een evenwichtig dranken- en tussendoortjesaanbod, geschikte stimuli en relevante afspraken (keuzevrijheid, kinder-participatie, rolmodel, sociaal veilige omgeving,…). U krijgt een hoop tips en materialen mee om uw eigen buiten-schoolse opvang energieker te maken. Vanaf het schooljaar 2016-2017 is het materiaal voor de begeleiders van de scholen en voor de IBO’s beschikbaar.

TIP: Contacteer Logo Brussel voor meer informatie.

BUBBLEOp dit platform kunt u informatie en ervaringen uitwisselen met collega’s uit het Brusselse onderwijs die werken rond natuur- en milieueducatie (NME). Bent u een leerkracht, een pedagogisch verantwoordelijke, een lid van het oudercomité of bent u geïnteresseerd in milieueducatie? Word lid van Bubble!

www.leefmilieu.brussels/school

DE WEEK VAN DE SMAAK 2016Dit publieksevenement rond smaak en eetcultuur loopt van 10 tot 20 november over heel Vlaanderen en Brussel. De brede editie staat in het teken van de “smaak van toen”. Laat een oma of opa vertellen over recepten en bewaartechnieken van vroeger, organiseer samen een workshop bewaartechnieken van toen… Meer originele smaakactiviteiten vindt u op www.weekvandesmaak.be. Schrijf u daar in voor de nieuwe editie.

Page 10: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201710

WEET WAT JE EETDeze winkeloefening is ontwikkeld om ouders van jonge kinderen te helpen om op een bewuste en kritische manier inkopen te doen. Na een korte theoretische inleiding volgen praktische oefeningen om etiketten te leren lezen en producten te leren vergelijken. Onze diëtisten zijn opgeleid om deze winkeloefening te begeleiden. Een winkeloefening kan plaatsvinden in een supermarkt of gewoon in een lokaal, met productverpakkingen.

TIP: Wilt u een winkeloefening organiseren? Neem dan ten laatste drie maanden op voorhand contact op met Logo Brussel.

LEEFMILIEU BRUSSELU kan bij leefmilieu Brussel inschrijven voor een reeks animatieactiviteiten over thema’s zoals duurzame voeding, afvalbeperking, rationeel energiegebruik en omgevingsgeluid. Schrijf tijdig in voor het schooljaar 2017-2018.

Bekijk het volledige educatieve aanbod over deze thema’s op www.leefmilieu.brussels.be.

DE PROEFKAMPIOEN“Bweikes, da’s vies! Niet Lekker! Lust ik niet …” Heel wat kinderen houden niet van spruitjes, broccoli of witloof. Frietjes, pizza en chocolade spelen ze dan weer in een wip naar binnen. Kinderen moeten leren proeven. Daarvoor is er de Proefkampioen. Die bestaat uit verschillende activiteiten: 1. herkennen en benoemen; 2. beschrijven; 3. proeven, ruiken en voelen; 4. de vier smaken leren kennen. Kinderen staan stil bij wat ze lekker vinden en wat niet. Afhankelijk van de beschikbare tijd en ruimte maakt u een keuze uit de activiteiten beschreven in een draaiboek.

www.deproefkampioen.be

TIP: U kan de Proefkampioen ontlenen bij Logo Brussel.

Page 11: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

11

SPORTSNACK BRUSSELMet dit project zetten de VGC-sportdienst en de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) sinds 2009 Brusselse basisscholen aan om een regelmatig naschools sportaanbod te organiseren. De scholen krijgen via dit project financiële ondersteuning om een lesgever aan te stellen. De Follo (flexibele opdracht van de leerkracht lichamelijke opvoeding) van SVS helpt de scholen om het programma uit te werken en om praktische problemen op te lossen. Alle Brusselse lagere- en kleuterscholen kunnen een aanvraag indienen.

www.sportinbrussel.be www.vgc.be/sport/subsidies

TIP: Contacteer VGC-Sportdienst voor meer informatie: T 02 563 05 14 E-mail: [email protected]

WOENSDAGMIDDAGACTIVITEITEN VOOR BRUSSELSE BASISSCHOLENRegelmatig organiseren de Stichting Vlaamse Schoolsport en de VGC-sportdienst sportactiviteiten op woensdagnamiddag. Dansfollie, Powerplaysoccertornooi, Fietsket, Gymland en het netbaltornooi zijn maar enkele voorbeelden.

Een overzicht en alle info vindt u op www.schoolsport.be/VlaamsBrabantBrussel/page.aspx?ID=355

MULTIMOVEHet project Multimove voor kinderen is een initiatief van de Vlaamse overheid. Het wil veelzijdige lichaamsontwikkeling bij kinderen stimuleren, via een gevarieerd bewegingsaanbod. De VGC-sportdienst is partner van dit project en organiseert wekelijks verschillende lesmomenten op woensdagmiddag en zaterdag in Schaarbeek, Koekelberg, Elsene, Anderlecht en Vorst voor kinderen van 3 tot 6 jaar.

Meer info op www.sportinbrussel.be of www.multimove.be

SPORTACADEMIE Voor kinderen van 6 tot 12 jaar organiseert de VGC-sportdienst de Sportacademie in Schaarbeek, Koekelberg, Vorst, Anderlecht en Elsene. Kinderen en jongeren maken er uitgebreid kennis met verschillende sporten. Om de 4 weken komt een nieuwe sport aan bod.

www.sportinbrussel.be

Gezonde thema’sBewegen

Page 12: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201712

SPORT BEWEEGT JE SCHOOLDit is het nieuwe actieplan van de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS) en Bloso. Het doel? Scholen stapsgewijs helpen aan een kwalitatief bewegings- en sportbeleid dat aansluit bij het opvoedingsproject van de school. Met ‘Sport beweegt je school’ willen SVS en Bloso:- scholen gratis ondersteunen om een bewegingsstimulerend

aanbod uit te werken zodat jongeren onder meer de gezondheids norm (60 minuten bewegen per dag) zo veel mogelijk kunnen behalen op school;

- scholen stimuleren om een sportieve dynamiek te creëren. Een dynamiek die kinderen en jongeren aanzet tot een gezonde, fitte en sportieve levensstijl, waardoor ze sneller de sprong maken van schoolsport naar clubsport.

Maak werk van een beweegbeleid op uw school!

www.sportbeweegtjeschool.be

DIP DOBBEL DOEZitten de leerlingen al een hele tijd stil op hun bank? Heeft de klas het moeilijk om aandachtig te blijven? Gebruik de bewegings-tussendoortjes uit Dip Dobbel Doe om in de klas te bewegen met de leerlingen. Gooi de dobbelsteen, neem de kaart met de bewegingsopdracht en voer die met de klas uit. Na het beweeg-moment volgt een quizvraag over evenwichtige voeding. Er zijn 80 kaarten met bewegingstussendoortjes en 60 kaarten met voedingsvragen. Elke basisschool kreeg een gratis pakket.

www.gezondeschool.be/acties/actielijst/dip-dobbel-doe

Page 13: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

13

SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAGDeze brochure geeft tips voor hoe u voorkomt dat kinderen en jongeren het slachtoffer worden of blijven van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De gids vertelt ook hoe u voorkomt dat minderjarigen (later) zelf grensoverschrijdend gedrag vertonen. De informatie is vooral interessant voor ouders, leerkrachten, opvoeders…

Deze gids bevat ook het ‘vlaggensysteem’. Dit geeft uitleg over hoe u als volwassene gepast reageert op grensoverschrijdend gedrag.

www.cawbrussel.be/vlaggensysteem

HET GAT IN DE HAAGDit lesmateriaal helpt u om op een speelse manier de sociale vaardigheden van uw kleuters te trainen. De aanpak gebruikt ook inzichten van meervoudige intelligentie. Die theorie veronderstelt dat er meerdere soorten intelligentie bestaan, van wiskundig, over verbaal tot muzikaal. De hoofdrol van ‘Het gat in de haag’ is weggelegd voor 8 kleurrijke groenten met elk hun eigen karakter. Voor kleuters zijn dit herkenbare figuren, waarop ze meteen dol zullen zijn.

Het lesmateriaal werd ontwikkeld door De Sleutel in samenwerking met uitgeverij Die Keure Educatief.

www.desleutel.be

VLIEG ERIN!Vlieg erin! wil het welbevinden van leerlingen verhogen. En niet zonder reden. Welbevinden maakt dat kinderen uitgroeien tot mensen die goed in hun vel zitten en psychisch gezonder zijn.Het pakket geeft concreet lesmateriaal om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te versterken en een positief klasklimaat te stimuleren.

TOPSPELGéén extra lessenpakket, maar een methodiek die u integreert in bestaande lessen. Zowel de klastitularis als de turnleerkracht, of de godsdienstleerkracht kan TOPspel spelen. TOPspel is gebaseerd op positief ondersteunen van leerlingen, positieve groepsdruk, het negeren van negatief gedrag en het belonen van positief gedrag. Het spel is eenvoudig, kort en krachtig.

www.hettopspel.be

Gezonde thema’sRelaties en seksualiteit

Page 14: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201714

‘K ZAG 2 BERENBent u leerkracht of CLB-medewerker en wilt u meewerken aan een kwaliteitsvolle seksuele en relationele vorming van leerlingen uit het kleuteronderwijs en (buitengewoon) lager onderwijs?

Dat kan met een vorming en de gratis werkmap ‘k Zag 2 beren. Interesse? Contacteer CAW Brussel.

www.cawbrussel.be/k-zag-2-beren

VOLWASSEN WORDENDit is een interactief educatief pakket voor leerlingen van de 3de graad lager onderwijs. Het beantwoordt aan de eindtermen lager onderwijs (wereldoriëntatie, sociale vaardigheden) en aan de ‘Gezondheidsmatrix’.

Bestel het pakket via www.voorlichtingsles.be of bij [email protected] die website vindt u onder ‘Verdere informatie’ ook een menstruatiekalender en een handige presentatie om te tonen tijdens de les.

KIDS IN CYBERLANDDit lespakket is bestemd voor leerkrachten van de 3de graad lager onderwijs om met kinderen te werken rond veilig internetgebruik. De methodieken zijn onderverdeeld in drie grote thema’s: - zelfpresentatie en privacy; - respectvol communiceren;- kritisch omgaan met beelden en informatie op het net.

Te downloaden of aan te vragen bij www.sensoa.be.

DE JUISTE CLICKDeze brochure is bestemd voor 10- tot 12-jarigen en bevat spelletjes, oefeningen en tips voor een veilig internetgebruik. Kinderen kunnen de gids op eigen houtje of samen met volwassenen inkijken. De brochure is ideaal om kinderen bewust te maken van (on)betrouwbare informatie, het al dan niet meedoen aan wedstrijden of enquêtes, het prijsgeven van persoonlijke gegevens,…

Te downloaden of aan te vragen bij www.sensoa.be.

Page 15: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

15

VAN INITIATIECURSUS TOT EERSTEHULPEXPERTWilt u leren (over) helpen? Het (Jeugd) Rode Kruis heeft een uitgebreid eerstehulpaanbod. Tijdens een initiatiecursus EHBO leren kinderen in een drietal uur de basis van eerste hulp. Wist u dat u deze initiaties als leerkracht zelf kunt geven, aan de hand van de handleiding? Kinderen kunnen ook eerstehulpexpert worden dankzij een uitgebreide cursus van 16 lesuren.

Contacteer Rode Kruis-Vlaanderen voor meer informatie: T 015 44 34 74

[email protected]

Gezonde thema’sEerste hulp bij ongevallen

Page 16: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201716

Bij Logo Brussel kunt u terecht voor gericht advies rond de thema’s die we in deze brochure hebben besproken. Indien nodig zoeken we naar een partner die u verder kan helpen bij zeer specifieke vragen. Alle lespakketten uit deze brochure kunnen gratis ontleend worden bij Logo Brussel. U kan bij ons ook terecht voor brochures, affiches, stickers,… rond de besproken materialen en thema’s.

MateriaaloverzichtIn een materiaaloverzicht (exceldocument) nemen we alleen het materiaal op dat we zinvol vinden voor het Brussels onderwijs. Het materiaal is van partnerorganisaties uit Vlaanderen en Nederland. Logo Brussel heeft materiaaloverzichten voor de volgende thema’s: • voeding en beweging• tabak, alcohol en drugs• welbevinden en geestelijke gezondheid• relationele en seksuele vaardigheden • veiligheid

TIP: Vraag het gewenste materiaaloverzicht (inclusief gadgets zoals stickers, armbandjes,…) via e-mail aan Logo Brussel.

MateriaalboxDe materiaalbox is een handig hulpmiddel in uw zoektocht naar geschikte activiteiten of geschikt materiaal, zoals spel- en lesmateriaal, films en leesboeken. U kunt het materiaal uit de box inkijken en zo met uw team weloverwogen keuzes maken. Logo Brussel heeft materiaalboxen voor de volgende thema’s: • voeding• tabak• middelen• geestelijke gezondheid • milieu (binnenmilieu)

TIP: Reserveer het gewenste materiaal (materiaalbox of aparte materialen) tijdig bij Logo Brussel. U betaalt een waarborg van 20 euro maar verder is ontlenen gratis.

AdviesgesprekLogo-medewerkers geven advies bij het materiaal. U kunt bij het Logo Brussel ook terecht voor vrijblijvend advies over gezondheidsthema’s of als u een project wilt opstarten of bijsturen. Breng altijd het CLB op de hoogte van uw vraag.Voor sommige thema’s verwijst het Logo Brussel u door naar partners zoals CGG Brussel, VAD, CAW Brussel, Sensoa en documentatiecentra van ziekenfondsen.Een adviesgesprek is gratis.

TIP: Contacteer Logo Brussel voor een adviesgesprek.

Wat biedt de Vlaamse Gemeenschapscommissie u?Logo Brussel maakt u wegwijs

Page 17: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

17

Om Nederlandstalige scholen nog beter te ondersteunen bij het uitwerken van een gezondheidsbeleid, is er een nieuw reglement uitgewerkt voor de subsidiëring van gezondheidsinitiatieven. Het kan gaan om zeer uiteenlopende initiatieven: van gezonde voeding, beweging en lichaamshygiëne tot middelengebruik (alcohol, tabak en drugs), veiligheid en eerste hulp, welbevinden, seksualiteit en relaties.

Het volledige reglement en het aanvraagformulier vindt u op de website van de VGC, www.vgc.be, en op www.onderwijsinbrussel.be.

Wat biedt de Vlaamse Gemeenschapscommissie u?Dienst Gezondheid van de Algemene Directie Welzijn, Gezondheid en Gezin

Page 18: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201718

Adressen om bij te houden

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Brussel – deelwerking HoubaCGG Brussel deelwerking Houba organiseert overleg, vormingen en advies. Het wil zo een samenhangend, verantwoord en relevant tabaks-, alcohol- en drugbeleid uitwerken.

CGG Brussel, deelwerking HoubaHouba de Strooperlaan 1361020 BrusselT 02 478 90 [email protected] [email protected] www.cgg-brussel.be

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Brussel – ZelfmoordpreventieVoor informatie, consulterend overleg en vorming over omgaan met suïcidaal gedrag bij jongeren kunt u terecht bij de suïcidepreventiewerker van CGG Brussel. Ook als u vragen hebt over een zelfmoordpreventiebeleid op school, kunt u een beroep doen op het CGG. Zo is er onder meer het ‘draaiboek suïcidepreventie’.

Centrum Geestelijke Gezondheidszorg Brussel – ZelfmoordpreventieKarolina BystramT 02 478 90 [email protected]

Centrum Algemeen Welzijnswerk Brussel – PreventieCAW Brussel wil scholen en leerkrachten ondersteunen rond deze thema’s: • Relaties en seksualiteit;• Drugs en afhankelijkheid;• Sociale en communicatieve vaardigheden;• Omgaan met problemen.

Leerkrachten kunnen bij een preventiewerker terecht voor een gratis adviesgesprek. Ze kunnen ook materiaal ontlenen of met hun klas op bezoek komen bij het CAW. Bovendien geven preventiewerkers op vraag vormingen over de bovenvermelde thema’s. CAW Brussel richt zich met dit vormingsaanbod in de eerste plaats tot kwetsbare groepen in de samenleving, zowel jongeren als volwassenen: (minderjarige) nieuwkomers, jongeren in het technisch, beroeps-, deeltijds en bijzonder onderwijs en de bijzondere jeugdzorg en asielzoekers.

Ook voor ouders is er een vormingsaanbod: • Relaties en seksualiteit van kinderen en jongeren;• Kinderen in scheidingssituaties;• Omgaan met druggebruik bij je kind;• Praten met je tiener.

Page 19: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

19

CAW BrusselPriemstraat 19a1000 BrusselT 02 289 60 [email protected] Contactpersonen: Cédric Verstraeten en Fatima HarrouchU kan alle materialen online ontlenen via http://www.cawbrussel.be/materiaal

GoodPlanet BrusselGoodPlanet Brussel is het Nederlandstalige steunpunt voor natuur- en milieueducatie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Verder is er ook nog de Mundo-Bib, de onlinecatalogus met een schat aan leermiddelen: pedagogische dossiers en spelmateriaal, NME-koffers en rugzakjes, dvd’s en cd-roms, ... U kunt alles gratis lenen. Het materiaal wordt ook gratis opgestuurd naar de school (behalve koffers en rugzakken).

GoodPlanetKris Van IngelghemEdinburgstraat 261050 BrusselT 02 893 08 09 en 0473 96 85 [email protected]

Milieuzorg op school BrusselMOS ondersteunt basis- en secundaire scholen, om van de school een milieuvriendelijke en duurzame leeromgeving te maken. MOS gelooft dat we samen kunnen leren om duurzame keuzes te maken voor de planeet.

VGC – Algemene Directie Onderwijs en VormingGreet Van NieuwenborghEdinburgstraat 261050 BrusselT 02 893 08 05 en 0473 736 [email protected]

Page 20: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201720

Mondiale vormingHet project ‘Kleur Bekennen’ stimuleert wereldburgerschap en mondiale vorming in het onderwijs door scholen inhoudelijk en financieel te ondersteunen bij acties en trajecten. Het is een project van de federale overheid dat zich richt op de 3de graad basisonderwijs, het secundair en het hoger onderwijs. De medewerkers van ‘Kleur Bekennen’ geven ook specifieke nascholingen aan studenten van de lerarenopleidingen en aan leerkrachten.

‘Kleur Bekennen’ BrusselEllen BraetOnderwijscentrum BrusselMarcqstraat 16-181000 BrusselT 02 210 63 [email protected]

VGC-sportdienstDe VGC-sportdienst ondersteunt de uitbouw van de schoolsport, in nauwe samenwerking met de Follo’s (Flexibele Leerkracht Lichamelijke Opvoeding) en met SVS (Stichting Vlaamse Schoolsport).

VGC-sportdienstSylvie DecosterEmile Jacqmainlaan 1351000 BrusselT 02 563 05 [email protected]/sportwww.sportinbrussel.be

Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS)De afgelopen jaren richtte SVS zijn aandacht vooral op het stimuleren van de scholen om een sportieve dynamiek te creëren, via allerlei activiteiten en educatieve materialen. SVS ondersteunt scholen bij de uitbouw van een bewegings- en sportbeleid en doet dit graag in samenwerking met het CLB en de pedagogische begeleidingsdienst van uw school. Hoe kunnen we actieve verplaatsingen naar en op de school stimuleren? Hoe integreren we het best de bewegingstussendoortjes? Hoe toveren we onze speelplaats om tot een echt spel- en sportparadijs? Voor al uw vragen rond beweging en sport voor, tijdens, tussen en na de lessen staan de SVS-schoolondersteuners voor u klaar.

Stichting Vlaamse SchoolsportJanseniusstraat 473000 LeuvenT 016 29 85 20www.schoolsport.be

Page 21: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

21

Nuttige linksAlgemeen

www.gezondeschool.bewww.gezondopschool.bewww.vigez.bewww.gezondheidstest.bewww.milieuzorgopschool.bewww.kleurbekennen.bewww.ibgebim.bewww.spelinfo.bewww.gezondopvoeden.be

Roken, alcohol en drugs

www.vad.bewww.boodschapineenfles.bewww.acoolworld.bewww.gratisdrank.bewww.bekijkheteensnuchter.bewww.druglijn.bewww.drugsinbeweging.bewww.joetz.bewww.koap.bewww.desleutel.bewww.druglijn.be/aan-de-slag.aspxwww.vlaanderenstoptmetroken.be/jongerenwww.qualitynights.be/nl/home

Sociale vaardigheden en relaties

www.leefsleutels.bewww.jongenvanzin.be www.desleutel.bewww.fitinjehoofd.be

Veiligheid

www.rodekruis.bewww.verkeerskunde.bewww.bivv.be

Page 22: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201722

Voeding en beweging

www.gezondsporten.bewww.velt.bewww.fruit-op-school.bewww.fitteschool.bewww.schoolsport.bewww.gezondeschool.bewww.fruitrevolution.bewww.kids.vmw.bewww.slimmezet.bewww.nice-info.bewww.123aantafel.bewww.calcimus.be

Mondhygiëne

www.vvt.bewww.tandarts.bewww.glimlachen.be

Page 23: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-
Page 24: aanbod basisonderwijs 2016-2017 - Logo Gezondplus · 8 aanbod basisonderwijs 2016-2017 Gezonde thema’s Gezonde voeding WILD VAN WATER Dit project helpt basisscholen om het drink-

aanbod basisonderwijs 2016-201724