Aaltje 167 (maart-april 2012)

28
VERTROUWEN Meneer Winter had zich twee maanden verslapen; juffrouw Lente warmde zich al op. Om zijn scha nog in te halen deelde hij niet een prik, maar een ferme klauw uit. Ouderwets: sedert jaren niet meer zo lang en stevig gekraakt. Dikke truien met mottenballengeurtje. Volgens Europees onderzoek is burgervertrouwen bedroevend laag. In ons land vertrouwt minder dan een kwart van de bevolking politiek en politici. Amai, democratie! Erger: wij vertrouwen amper onze medemens. Bravo noorderburen (67%), foei fransozen (27%). Wij daar tussenin. Nog niet de helft (46%) vertrouwt elkaar. Ruwweg omgerekend zouden dat ongeveer 1.200 argwanende volwassen dorpsgenoten zijn. Kan daar iets aan gedaan? Zou moeten! Met inzet van verenigingen, straatfeesten, ontmoetingscentrum en buurtwerking. Jeugdsentiment en stoetennostalgie koesteren. Wij-gevoel cultiveren. Volgens de ‘grote bevraging’ heeft ’t Aaltje een hoog betrouwbaarheidsgehalte. Jarenlang ingeboezemd. Wederzijds houden zo. Aalbeke onder de hamer. Liever veiling dan sloop. Er gaat wat over de onroerende toonbank dezer dagen. Van vervallen -te verbouwen- hofsteden (‘met hoog boerderijgehalte’ dixitimmokantoor) tot historische herenhuizen met authentiek interieur. ’t Wordt gegarandeerd lente en zomeruur. In de warenhuizen is de paashaas al lang langs geweest. Hij laat u groeten. AALBEKE IN CIJFERS Sinds enkele jaren maakt het stadsbestuur een ‘gebiedsmonitor’ op. Daarin worden bestaande cijfergegevens op een logische manier samengebracht en in kaart gebracht. De gebiedsmonitor is uitgegroeid tot een instrument dat toelaat om te ontdekken waar mogelijke problemen bestaan of ontstaan. Alle deelgemeenten, maar ook de oude stad Kortrijk (die werd onderverdeeld) vormen samen zeventien gebieden. We bekeken de Aalbeekse cijfers naderbij. Opnieuw valt het op hoe ‘kunstmatig’ de gebiedsindeling is gebeurd: Aalbeke wordt nog altijd bekeken binnen de grenzen van voor de fusie, terwijl iedereen aanvoelt dat de Markesteert sindsdien, en zeker na de afsnijding door de E403, een feitelijk onderdeel van Aalbeke is geworden… Hoog tijd om dat ook officieel zo te gaan bekijken? Koppen tellen Aalbeke mag dan wel 8,96% (of 723,28 ha) van de oppervlakte van Kortrijk (8.068,63 ha) innemen, wat het aantal inwoners betreft is dat maar 3,93%. Eind 2010 telde men 75.345 Kortrijkzanen, onder wie 2.961 Aalbekenaren. Aalbeke maakt deel uit van het landelijke zuiden van Kortrijk. Daardoor ligt de bevolkingsdichtheid laag: 409 inwoners/km 2 . Het gemiddelde voor Kortrijk bedraagt 923 inw/km 2 . Kortrijk Centrum is het dichtst bevolkt, met 5.314 inw./km 2 , Kooigem het minst (161 inw./km 2 ). 1 ‘ T AALTJE maart - april 2012 29 ste jaargang nr. 167 Van dit viergeslacht wonen JeanneForrest en Mieke Nottebaere respectievelijk in Aalbeke en op de Markesteert, maar dochter Heidi Hanssens is met haar kleine spruit Louise Debevere naar Sint-Michiels-Brugge uitgeweken.

description

Aalbeekse dorpskrant

Transcript of Aaltje 167 (maart-april 2012)

Page 1: Aaltje 167 (maart-april 2012)

VERTROUWENMeneer Winter had zich tweemaanden verslapen; juffrouwLente warmde zich al op. Omzijn scha nog in te halen deeldehij niet een prik, maar eenferme klauw uit. Ouderwets:sedert jaren niet meer zo langen stevig gekraakt. Dikke truienmet mottenballengeurtje.Volgens Europees onderzoek isburgervertrouwen bedroevendlaag. In ons land vertrouwtminder dan een kwart van debevolking politiek en politici.Amai, democratie! Erger: wijvertrouwen amper onzemedemens. Bravonoorderburen (67%), foeifransozen (27%). Wij daartussenin. Nog niet de helft(46%) vertrouwt elkaar.Ruwweg omgerekend zoudendat ongeveer 1.200argwanende volwassendorpsgenoten zijn. Kan daariets aan gedaan? Zou moeten!Met inzet van verenigingen,straatfeesten,ontmoetingscentrum enbuurtwerking. Jeugdsentimenten stoetennostalgie koesteren.Wij-gevoel cultiveren.Volgens de ‘grote bevraging’heeft ’t Aaltje een hoogbetrouwbaarheidsgehalte.Jarenlang ingeboezemd.Wederzijds houden zo.Aalbeke onder de hamer. Lieverveiling dan sloop. Er gaat watover de onroerende toonbankdezer dagen. Van vervallen -teverbouwen- hofsteden (‘methoog boerderijgehalte’dixitimmokantoor) tothistorische herenhuizen metauthentiek interieur.’t Wordt gegarandeerd lente enzomeruur. In de warenhuizen isde paashaas al lang langsgeweest. Hij laat u groeten.

AALBEKE IN CIJFERSSinds enkele jaren maakt het stadsbestuur een ‘gebiedsmonitor’ op. Daarinworden bestaande cijfergegevens op een logische manier samengebracht en inkaart gebracht. De gebiedsmonitor is uitgegroeid tot een instrument dat toelaatom te ontdekken waar mogelijke problemen bestaan of ontstaan. Alledeelgemeenten, maar ook de oude stad Kortrijk (die werd onderverdeeld)vormen samen zeventien gebieden. We bekeken de Aalbeekse cijfers naderbij.Opnieuw valt het op hoe ‘kunstmatig’ de gebiedsindeling is gebeurd: Aalbekewordt nog altijd bekeken binnen de grenzen van voor de fusie, terwijl iedereenaanvoelt dat de Markesteert sindsdien, en zeker na de afsnijding door de E403,een feitelijk onderdeel van Aalbeke is geworden… Hoog tijd om dat ook officieelzo te gaan bekijken?

Koppen tellenAalbeke mag dan wel 8,96% (of 723,28 ha) van de oppervlakte van Kortrijk(8.068,63 ha) innemen, wat het aantal inwoners betreft is dat maar 3,93%. Eind 2010telde men 75.345 Kortrijkzanen, onder wie 2.961 Aalbekenaren.

Aalbeke maakt deel uit van het landelijke zuiden van Kortrijk. Daardoor ligt debevolkingsdichtheid laag: 409 inwoners/km2. Het gemiddelde voor Kortrijk bedraagt923 inw/km2. Kortrijk Centrum is het dichtst bevolkt, met 5.314 inw./km2, Kooigemhet minst (161 inw./km2).

1 ‘ T AALTJE maart - april 2012 29ste jaargang nr. 167

Van dit viergeslacht wonen JeanneForrest en Mieke Nottebaere respectievelijk inAalbeke en op de Markesteert, maar dochter Heidi Hanssens is met haar kleine spruit

Louise Debevere naar Sint-Michiels-Brugge uitgeweken.

Page 2: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Ten opzichte van 2007 zijn deAalbekenaren met 43 eenhedengestegen. Dat hebben we te dankenaan een toename van het aantalkinderen tot 12 jaar, maar ook aan detoename van het aantal senioren. Ditkan natuurlijk te maken hebben metde komst van het WZC De Weister. Ingrafiek 1 zie je de verschuivingen: hetaantal mensen in de actieve leeftijd(25-59j) neemt af, terwijl het aantalouderen stijgt.

Ook het verhuiscijfer is licht negatief(-0,10%), wat wil zeggen dat er meermensen uit Aalbeke vertrokken zijndan er nieuwkomers zijn.

Het aantal allochtonen is gestegenmet 1%, maar blijft in verhoudingmet het gemiddelde van de stad laag(6,28% t.o.v. 12,10% gemiddeld inKortrijk).

In Aalbeke zijn er 10,74%alleenstaanden. Dit cijfer is

gestegen t.o.v. vroeger en er zijnvooral meer alleenstaande 85-plussers. Een gemiddeld gezin inAalbeke bestaat uit 2,43 personen, netwat meer dan gemiddeld in Kortrijk(2,30). Ook opvallend is dat hetaantal éénoudergezinnen (4,10%) ietshoger dan het Kortrijkse gemiddelde(3,98%).

Rijk of armHet gemiddeld inkomen per inwonerin Aalbeke bedraagt 12.899 euro. Datis het derde laagste cijfer van alledeelgebieden in Kortrijk. Dewerkloosheidsdruk bedraagt 4,25%,wat vergelijkbaar is met de anderedeelgebieden in het zuiden vanKortrijk. Het aantalkinderopvangplaatsen ligt laag, peropvangplaats zijn er 4,89 kinderen(2,22 gemiddeld in Kortrijk).

Handelszaken, diensten en bedrijvenop buurtniveau situeren zich vooral

langs de Moeskroensesteenweg, deLauwsestraat en in de dorpskern.

BakstenenNiet minder dan 73,4% van deAalbekenaren is eigenaar van zijn ofhaar woning (gemiddelde Kortrijk63,24%). Er zijn 101 socialewoningen of 8,13% van hetwoningenbestand (weet dat de stad optermijn naar de 11% wil evolueren).De investeringen in woningen zijnover het hele gebied verspreid. Hetvalt wel op dat het aantalaangevraagde renovatiepremies inverhouding lager ligt dan het aantalgevraagde premies in Kortrijk. Dewoningen in Aalbeke zijn dan ookiets jonger dan het gemiddelde inKortrijk.

VeiligAl bij al blijkt Aalbeke nog eenveilige deelgemeente te zijn: decriminaliteitsgraad is met 3,7 zeerlaag (10,6 is het gemiddelde inKortrijk). Van de 272 meldingen inAalbeke in 2009 hadden de meestebetrekking op de wegen (47) enverlichting of signalisatie (42).

2 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Tabel 1: verhuisbewegingen

Aantal mensen dat in 2009 verhuisde

Ander gebied in Kortrijk

Andere gemeente in arrondissement

Ander arrondissement in West-Vlaanderen

Andere provincie

Buitenland

Onbekend

Totaal

NaarAalbeke

UitAalbeke

53 76

32 36

11 11

29 48

1 6

48

204 209

Page 3: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Bij uw dorpskrant is er –voorlopigalthans (hout vasthouden)- geensprake van crisis. De productiviteitgaat nog in stijgende lijn. Nog nooitin de voorbije 28 jaar, was een jaar-gang lijviger dan in 2011: de zesnummers telden samen niet minderdan 128 pagina’s (2010 was al eenrecordjaar met 122 bladzijden).Onsdorp, zijn inwoners en zijn vereni-gingsleven blijven een onuitputtelij-ke bron van informatie en duiding.Ook financieel mag de dorpskrantvooralsnog op beide oren slapen.Dat mag blijken uit dit jaarlijksfinancieel verslag.Het drukken zorgt voor het leeuwen-deel van de kosten. Omgerekendbedroegen ze € 46,- per bladzijde. Deverdeling in alle brievenbussen vanAalbeke en de Steert kost € 70,- pernummer. De uitzonderlijke kostenslaan op de aankoop van een nieuwdigitaal fototoestelAan de inkomstenzijde zien wij datuw steun, beste lezers, constantgebleven is in vergelijking met hetvorig jaar.Het bedrag aan inkomsten dat hetmeest in het oog springt is uiteraardde subsidie van het stadsbestuur. In ’tAaltje van november-decemberjongstleden, onder de rubriek‘Gemeenteraadsels’, werd uitleggegeven bij het nieuwe subsidie-reglement voor de dorpskranten.Vooreerst is de te verdelensubsidiepot, die niet langer vanCultuur maar van Gebiedswerkingkomt, fors gestegen van 18.000 naar30.000 euro. Nog niet alledorpskranten voldeden in 2011 aan devoorwaarden om hun deel van dezepot op te strijken. ’t Aaltje kreeghierdoor een extra bonus. Volgendejaren zal de stadssubsidie minder

bedragen, maar nog altijd meer dantotnogtoe het geval was. We mogenons dus niet blind staren op hetpositief saldo van € 3.119,64 dateenmalig is.Er is nog meer goed nieuws. In 2011mocht de dorpskrant € 1.643,14ontvangen, zijnde helft van de activavan de ontbonden toneelvereniging‘Het Collectief Ai’ (zie het artikel in’t Aaltje van september-oktober. Ditbedrag wordt bij de reserves uit

uitzonderlijke inkomsten gevoegd, diesedert 2008 opgebouwd worden enthans reeds meer dan vijfduizend eurobedragen.Spijts crisis en bezuinigingen blijftu, beste lezers en lezeressen, uwdorpskrant een warm, maar ookvrijgevig hart toedragen. Aalbekeblijft investeren in zijn kwaliteits-volle dorpskrant. Dat hebt u ookreeds dit jaar bewezen (zie lijststeuners elders in dit nummer).Als uw naam er nog niet opvoorkomt kunt u zich nog altijdaansluiten door een bijdrage (hoebescheiden ook) over te schrijvenaan ’t Aaltje. Alvast van hartebedankt.

3 ‘ T AALTJE maart - april 2012

DE FINANCIES VAN ’T AALTJE.

AbonnementenSchrijf € 9 over op rekening 461-6522781-35 van ’t Aaltje metvermelding: abonnement 2011 +naam en adres van de abonnee.Kan ook geregeld worden metiemand van de redactie.

Sponsoring‘t Aaltje is geen reclameblaadje enwil het zo houden. Sponsoring kanwel. Bedrijven, handelaars,zelfstandigen kunnen de dorpskrantsteunen en worden in ruil discreetvermeld.Voor het bescheiden bedrag van€ 30 komen naam, product ofdienst, adres en telefoon op delaatste bladzijde, onder devermelding: ‘Dit Aaltje kwam totstand met financiële steun van: ‘Geïnteresseerden kunnen iemandvan de redactie of het OCcontacteren.

AfhurenAalbeekse verenigingen enorganisaties kunnen belangrijkeevenementen die zij inrichten extrapubliciteit geven door ruimte af tehuren in ’t Aaltje. Een halvebladzijde kost € 25, een volle €44,. Zij bepalen dan zelf devolledige pagina-opmaak. Contactnemen met de redactie of met OC.

FINANCIEEL VERSLAG 2011Vergelijking met vorige jaren 2011 2010 2009

1.1. Drukkosten 5 903,44 5 517,17 4 954,751.2. Verspreidingskosten 411,00 402,00 380,681.3. Diverse kosten 118,65 76,40 66,491.4. Uitzonderlijke kosten 362,90 - 352,001. Totaal kosten 6.795,99 5 995,57 5 753,922.1. Steun particulieren 1.693,00 1630,50 1559,50

Abonnementen 486,00 468,00 477,002.2. Steun verenigingen 327,50 382,00 487,002.3. Sponsoring 480,00 270,00 390,002.4. Subsidies stadsbestuur 5 919,17 1909,03 1288,0632.5. Afgehuurde pagina’s 917,00 841,00 891,002.6 Diverse inkomsten 92,96 80,99 61,282. Totaal inkomsten 9 915,63 5 582,02 5 153,843. Saldo 3 119,64 -413,55 -600,084. Uitzonderlijke

inkomsten naar reserves1 643,04 - 2 888,00

Page 4: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Dit is de eerste lijst (afgesloten op 14februari) van particulieren enverenigingen die ’t Aaltje financieelondersteunden in 2012.

ParticulierenPierre Cosaert, Marc Ameye, GabriëlLavaert, Jean-Marie Holvoet, JoséCoghe, Eric Vanoverschelde, GeertFoulon, Frans Houtekier, StefaanDerde, Stefaan Desramault, PhilipGardyn, Yves Mouton, GeorgetteCallens, Maria Bruggeman,Goemaere-Dermaut, MauritsVandekerckhove, Dries Cottenier,Zusters van Liefde, DaniëlVermeeren, Marie-Joseph Verbeke,Cecilia Vermeulen, Roger Hanssens,Daniel Cottenier, Luc Lutin, JanFabry, Lucien Meulebrouck, EddyDebrulle, Filip De Wispelaere, RemiGistelinck, Jacques Demaitre, Jean-Marie Planckaert, Liliana Staelens,Ignace Bels, E. De Spiegeleir, LeonelHooghe, Marcel Debevere, GerardDeclercq, Arsène Nottebaere, GastonVandevoorde, Lieven Kerckhof,Oswald Geeraert, Pieter Hanssens,Magdalena Vande Sompele, Arsène

Losfeld, Willy Haegeman, KarelFrancois, Roger Verhoyen, Jean-Marie Stichelbout, BoudewijnDeschamps, Johnny Vandenbossche,André Desmet, Marc Dendievel,Francis Vanrysselberghe, GiovanniDebard, Freddy Van Meenen, AntoineMortier, Lievain Theys, GilbertDedecker, Willy Cosaert, EtiennePutman, Arsène Leman, OswaldVanbiervliet, John Meulebrouck,Frank Heyse, Antoine Debels, BerniseBouckhout, André Bels, MarieMortier, Eric Verrue, Jean-PaulAccou, Margueritte Tijtgat, DirkGhequiere, Geert Delhaye, JacquesVerdin, Patrick Decraene, L.Degroote, Johan Desmet, EtienneSoens, Gustaaf Bossuyt, Jenny Brille,Annie Vermeulen, Hendrik Ryckoort,Noël Vincke, Anne-Marie Henkens,Jozefa Vandenbogaerde, FransDestoop, Marie-Louise Deré, IsidoorDepourcq, Anne-MarieDecruyenaere, Yolène Delepierre.

VerenigingenK.W.B., Sportclub, OKRA, PastoraleWerken, Gemengd Koor, WTC DeMorgentrappers, VALK.

Abonnementen Provincie West-Vlaanderen, LucienMaes, Charvet-Dejaegere, GeorgesLeman, Achille Vermeulen, FirminCornelus, Myriam Verhoye, PaulDewulf, Johnny Dhondt, LucDeschamps, Robert Santy, JacquelineSuys, Lucas Santy, MichelVandesompele, Willy Parmentier, JanPeene, Wilfried Desramault, JeanetteLedoux, Bernard Santens, Luc Joye,Jozef Cottenier, Vermeulen-Deprez,Jean-Pierre Monserez, WimNottebaere, Soens-Van Lancker,Cyriel Dejaegere, Vrije Basisschool,Marijke Vandorpe, Hubert Huys,Kamiel Flamant, Silvère Vermeulen,Florent Adriaens, Johan Maebe,Etienne Vermeulen, Mieke Haegeman,Peter Cosaert, Franklin Labis, LauraTrigaut, Stichting de Bethune.

Hartelijke dank aan iedereen.Rekeningnummer ’t Aaltje:

BE 57 4616-5227-8135.

LIJST STEUNERS

4 ‘ T AALTJE maart - april 2012

NA DE WINTER? PUTJES VULLEN…De vrieskou heeft ons een paar wekenstevig in haar greep gehad. Zoalsbekend lijden asfaltwegen daar nogalonder. Barstjes die vol water staanworden door de strenge kou opengevroren. Putjes die ijswater enstrooizout verzamelen groeien aan.Voor de stadsdiensten betekent dat nade dooi op vele plaatsen putjes vullenmet zacht verwarmde asfalt. Onzefotograaf maakte een snapshot vantwee ijverige gemeentewerkers dienog maar eens een putje vullen aan demonding van de Luingnestraat in deBergstraat. Met dank vanwege fietsersen automobilisten.

Page 5: Aaltje 167 (maart-april 2012)

�� ������� � �� ���� �� � ����� � ��

��������� � ���� ��� ��� �� � ����������

��������

����� ���� ��� ���� ���� ��� ��� ������� ������� �����

������� � ���� �� �������� �� ���� ���� �� !� ������"��� ����� ��� ��#������$���� ��������

�������� ������� � ��� � ���� � ��� �� ������ �� !���� � ��� �� � ��� � ������

"��� �� � ��� ��� ��� �! ###$�����$��%���#�%���� � �& �&�'� ���������$�� �& ()* +, -- ().&�� ###$� ���������$��

����� � � � �� ��� �! ���

%����"��"���&���' �������� (�

��������/ ����0 /��� �& 1 ��!���0 �2��� 3��20 14#5� ��� 6����0 �� �����0 1�� ������0

"�!���2 &� ���� �7�!��� � 8��� � /�0 1 ��!�� 3����0 9���� &� 3�0 / ��#2 .�! ������

������ ���� �� ������ � ��������� ������������ �� �����

� ���� ��� ����� ���� � � � �� ���� ��� �� ��� � ���������� �� �� ���� �� ���������� �� � �� ����� �� ���� ��� ���� �� ���!���� "# "����� �$ ��� %� � �� �� ��� �������������� � �� ����� �� ��� ��� �� ���� ������ ������������

&�� ��� ����� ����� ��� '� ��� � �� ���� �� �� ' � !�(�� ���� �� ��� ���� � �)���� ��� ���� ����� �� �������� ������� ��������� � �������� ���� �� �� ���� � ���������� � �� � �� ��������������� ������� ! � � ��� �"#$����� ��"%�&� ' ( �� ' �%��)

��� ��� �� ��� ������ ������ ������� ���� � � �����$

: #� �� �������� ��� ���� ��� �� ��� � ��� ��� �

����� ��� �� ����

.��� � � ��� ����� �� ������� #� ��0 ����� � �� ��� ������

� ����� ���� � �� ������ �� �� #�����

: � ���� ��� ����� ���� ��� ��� ���� �� � �� �����

9�� �&� ���� �!###$� ���������$��###$�����$��

������� ��� ��� �� �����#��� �� �!��� � ��� ��������� �� ���0 � ���� ������� ������ ��� �� �������������� � �� ��!������ ��������� � ��� �� �����������������4! �� ���������0 ! ��������&���� �0 #������0;5

*���� +�� ,���� ��������� -���� .� �/� ������������� +���� .� �/� �� ������� 0���� 1�� � �����������2����� 3��!�� � ���� ���� ������� %�� �� 4� ���� ������� -��� 5����� �� ������� ������������%� �� 6/������ ������� �� ���������#���� 3����/�� 7��� 3��!�� � 5�� � "�������� 8�� "�� �� 1� ��� #��������� 6���� .��� � 3��!�� 4� ��� � � +����/ 4� ��� � � &� � 4� ����0���$ 9���/ !�� ������������ 1���� "�� �� ����� �������

)"����� �� ����� �#�� �$

������������*

(!+,��!--!�,����

�.�� (!+� �!-- !���

&�#� � #�� ����� ����/

�������� � ��� ���� �! ��� �� � �! ��� #������$

5 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Page 6: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Bij aankomst in de kantoren wordt almeteen verwezen naar een artikel datdie dag in Het Nieuwsblad verscheenin verband met het kappen van detwintig populieren langs deBergstraat. De titel is schreeuwerig:‘Buren zijn razend na verdwijnen vanéénentwintig bomen langs Bergstraat’en bijtitel ‘Groenste bedrijf kaptillegaal bomen’. ‘Dit moeten we toch heel sterknuanceren’, klinkt het. De bomenwaren kaprijp – vanaf 50-jarigeleeftijd wordt de stam van eenpopulier hol en kan er niets meer meeaangevangen worden. Bovendienzouden de hoge bomen een gevaarvormen voor de omliggendegebouwen omdat ze door dat holworden ook makkelijker omverwaaien. Het moment om ze te kappenwas vanwege de vorst uiterstgeschikt, maar de vergunning wasinderdaad nog niet in orde op datmoment. Niet meer dan een storm ineen glas water dus…

Een verassing van formaat.De eigenlijke reden van het bezoek isde onderscheiding van ‘Groenstehoutbedrijf’, een Nederlandse prijsdie Vandecasteele Houtimport(VH)als Belgische houtimporteurkrijgt.Deze prijs wordt uitgeschreven doorhet Nederlandse vaktijdschrift ‘DeHoutwereld’. Ieder die professioneelte maken heeft met hout komt inaanmerking voor de prijs en kan erook voor stemmen.Als Belgisch bedrijf hadden demensen van VH zich niet echt beziggehouden met een nominatie. Deverrassing was des te groter toen eenvertegenwoordiging uitgenodigd werdnaar de prijsuitreiking. In de categorie‘Groenste houtbedrijf’ kaapte VH dehoofdprijs weg, in de categorie ‘Bestehardhout’ strandde VH op de tweedeplaats.

Groen bedrijfToch is het geen toeval dat VH op eendergelijke manier in de kijker komt.Het bedrijf kiest telkens resoluut vooreen milieuvriendelijke aanpak. Dathet hout van legale oorsprong is, isgeen punt, want dat is zo van demeeste bedrijven. VH streeft echterook zoveel mogelijk om hout teverhandelen met FSC of PEFC entrekt mee aan de kar om dezekwaliteitslabels verder ingang te doenmaken.Maar ook de ligging in een groenkader, de vele energiebesparendemaatregelen en de voortdurendeinspanning om op alle vlakkenmilieuvriendelijk te werk te gaanspelen een belangrijke rol.Bij het aanschaffen van rollendmaterieel (vrachtwagens, zijladers,heftrucks, …) is CO2-uitstoot vandoorslaggevend belang. De nieuwetrailers (‘remorquen’) zijn vanBelgische makelij en niet van

goedkopere Chinese. Zelfs bij hetkiezen van gadgets trekt men de kaartvan het milieu: geen prullen dieonmiddellijk in de vuilnismandverdwijnen.MensvriendelijkVH ondertekende ook hetduurzaamheidscharter, wat betekentdat men kiest voor mensvriendelijkondernemen. Zo wordt erbijvoorbeeld op gelet dat bij hetvervaardigen van de werkkledij geenkinderarbeid te pas komt of dat dewerknemers maximaal beveiligd zijn(een hesje is te allen tijde verplicht inde hangars). Ook mogen deonderhoudsproducten in de garagegeen schadelijk producten bevatten.De meeste werknemers van hethoutimportberijf wonen trouwens inde buurt: op een totaal van 45werknemers telt men 15Aalbekenaren. En dan hebben we het nog niet gehadover de verfraaiing van de omgeving!

Matthias Laarman, Geneviève Standaert en Jeroen Platteau bij dehuldiging als Groenste houtbedrijf.

6 ‘ T AALTJE maart - april 2012

VANDECASTEELE HOUTIMPORT IN DE PRIJZEN.Bij het ter perse gaan van het vorige Aaltje werd bekend gemaakt dat het Aalbeekse houtimportbedrijf de prijsvan groenste houtbedrijf kreeg van het Nederlandse vaktijdschrift ‘De Houtwereld’. ’t Aaltje wilde graag wetenwat dit precies inhield en trok naar de kantoren in de Bergstraat voor een gesprek met Jeroen Platteau,commercieel afgevaardigde voor Nederland.

Page 7: Aaltje 167 (maart-april 2012)

De PlanKtrekkers stellen voor :

Wie vertelt het aan oma?

Een komisch stuk geschreven door Willy Savelkoul in een regie van Dorine Van Belle.

Dit volavondstuk gaat over een moeder en haar dochter die samen een huisbezitten. De grootmoeder woont bij hen in, en heeft zelfs de grootste kamer vanhet huis. Wanneer grootmoeder zo nu en dan spoorloos verdwijnt, bedenken moederen dochter dat het tijd wordt dat oma verhuist naar een bejaardentehuis. Maar datzal niet zonder slag of stoot verlopen.

Wanneer dit zo is, zouden ze ook meer huur kunnen vragen aan de vriend van dedochter, voor oma haar kamer. Maar dan rijst de vraag : Wie vertelt het aan oma?Dit tweede volavondstuk van de PlanKtrekkers blijft in dezelfde sfeer als het eerstestuk. Dit wil zeggen, een humoristisch stuk dat in het dialect wordt gespeeld.

Wie wil weten hoe dit afloopt is welkom in het O.C. op vrijdag 13 april, zaterdag 14april telkens om 20 uur. Wie dit weekend niet kan heeft nog een kans op zaterdag28 april om 20 uur en zondag 29 april om 17 uur.

De toegangsprijs bedraagt in voorverkoop 7 euro, aan de deur betaal je 8 euro.

Acteurs die te bewonderen zijn : Myriam Vanooteghem, Kathy Olieux, Eline Darras,Xavier Werniers, Frédérique Remmerie, Nico Debels

7 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Page 8: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Hoe het begonIn ’t Aaltje van september-oktober2003 groef de redactie van onzedorpskrant al eens diep in hetverleden. Er werd toen verwezen naareen eerste optreden in 1961 van eenAalbeeks knapenkoor onder deleiding van meester WilfriedDesramault, de verbreding van ditkoor met meisjes in 1968 en het weerverdwijnen van het koor in 1976.Maar naar aanleiding van door dedekenij opgezette ‘geloofsdagen’wilde men de gelovigen meer doenmeezingen tijdens de kerkelijkevieringen en meester Desramaultvormde opnieuw een ‘zanggroep’.Toen zijn zoon Stefaan in 1983 hetdirigeerstokje overnam en het koor

bredere muziek begon te zingen danenkel religieuze liederen ging het nunog bestaande Aalbeeks GemengdKoor echt van start.Een wat verlate vieringDe redactie vermoedt dat hetvijfentwintigjarig bestaan in 2008 eenbeetje over het hoofd werd gezien.Toen de jaarlijkse oproep van deCultuurraad kwam om de jubilerendeverenigingen (25 jaar, 50 jaar, 75 jaar,100 jaar, enz.) te melden om hen opde Algemene Vergadering in debloemetjes te zetten, zullen ze bij hetkoor misschien gedacht hebben “ ’t isnu of nooit”, anders moesten ze nogmeer dan twintig jaar wachten…Maarlaten we breeddenkend zijn: het ishun van harte gegund.

Achtendertig koorledenHet Aalbeeks Gemengd Koor telt nuachtendertig leden. Naast de dirigenten de begeleidster bestaat de groep uitvijf tenoren, zes bassen, negen altenen zestien sopranen. Ooit waren ervijfenveertig zingende leden. Maarmensen verhuizen, veranderen vanwerk, gezinnen worden gesticht en debaby’s vragen alle aandacht… Enigeversterking zou, zo zegt de dirigent,nochtans welkom zijn. De repetitiesvinden elke maandag plaats van 19.15uur tot 21.15 uur. U zult erterechtkomen in een enthousiastebende die niet alleen kan zingen maarook graag eens feest. Voor meerinformatie kunnen debelangstellenden terecht bij dirigent

AALBEEKS GEMENGD KOOR IN KORTRIJK GEHULDIGDVergeet u soms ook de precieze datum van uw verjaardag, beste lezer van onze dorpskrant? Ja, het kan de bestenoverkomen. Op de algemene vergadering van de Cultuurraad, 25 januari 2012, werd het Aalbeeks GemengdKoor gelauwerd omwille van zijn vijfentwintigjarig bestaan. De huldiging, die uitzonderlijk gezongen werd inplaats van voorgelezen, haalde zelfs You Tube. Maar héél attente lezers fronsen wellicht de wenkbrauwen bij dievijfentwintig jaar…

8 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Het Aalbeeks Gemengd Koor op bracht 16 oktober laatstleden in het OC, samen met het koor van Bree,een reeks drink- en liefdesliederen tot leven.

Page 9: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Stefaan Desramault op het nummer0478 47 15 70.

Een mooi palmares Het Aalbeeks Gemengd Koor werd inde Concertstudio niet alleengehuldigd omdat het al meer dan eenkwart eeuw bestaat. Vooral de veleuitzonderlijke prestaties van devoorbije jaren waren een dikkeproficiat waard. De uitvoering van hetberoemde polyfonische motet TeDeum van de Franse 17e-eeuwsecomponist Marc-Antoine Charpentier,samen met het Poperings Kamerkooris zulk een uitzonderlijk momentgeweest. Misschien zegt u: diemuziek ken ik niet. Maar als utelevisiekijker bent dan kent u er weldegelijk een stuk uit, beste lezer. HetEurovisie-kenwijsje is namelijk aandit muziekstuk ontleend! Een ander

topmoment was de medewerking aande Carmina Burana door deKoninklijke Harmonie Eendracht inde houtloodsen van de firmaVandecasteele. In december 2004mocht het koor de mis opluisteren inde kathedraal van Reims. Zou erdaarna geen bezoekje gebracht zijnaan een Champagnewijnkelder? Enrecenter nog nam het koor in Roubaixdeel, samen met Waalse en Fransekoren en het Leuvens UniversitairKoor Ars Vocalis, aan de uitvoeringvan de Queen Symphony.

VerrassingDe huldiging van het AalbeeksGemengd Koor, op 25 januari jl., hadtwee verrassingen in petto. Vooreerstverzorgde het jubilerende koor zelf demuzikale omlijsting van de avond.Voor zowat tweehonderdvijftig

aanwezigen zong het koor een reeksvierstemmige liederen die in deuitzonderlijke akoestiek van deConcertstudio bijzonder goed tot hunrecht kwamen. Het optreden werd danook gesmaakt, des te meer omdat hetkoor gekozen had voor enkeledrinkliederen die sommigen al dedenverlangen naar de receptie.Bij een dergelijke huldiging moet devoorzitter van de plaatselijke culturelewerkgroep (in dit geval ARKO) delaudatio of lofrede uitspreken. Eenredactielid van ’t Aaltje had algrappend gesuggereerd die laudatio tezingen, aangezien het om een koorging. Wat dan ook gebeurde. En eenof andere rappe gast slaagde er metzijn gsm in het grootste deel daarvanop te nemen en op You Tube tezetten. Een extra-pluim dus voor hetAalbeeks Gemengd Koor.

9 ‘ T AALTJE maart - april 2012

‘K WEET ’S WONDER

☺‘k Weet ’s wonder waarom er in ’tAaltje altijd foto’s staan met allemaaloude opa’s en oma’s, vroeg zesjarigJantje aan zijn moeder. Omdat dielang geleden samen in de klas zaten,antwoordde mama. Ik ga eenbijeenkomst organiseren met devriendjes waarmee ik lang geleden inpeuteropvang Pipo zat, besliste Jantje.(N.v.d.r. Groepsfoto voor in ’t Aaltjeniet vergeten, Jantje).

☺‘k Weet ’s wonder wanneer ze megaan verkassen, brulde de leeuw ophet standbeeld. Van St.-Cornil naar deLabberleute: de Aalbeekse horeca kanme niet missen.

☺‘k Weet ’s wonder waarom onzevrienden Outlaws daar in Aalbeke zolichtgeraakt waren, zei de ene HellsAngel tegen de andere op deKortrijkse rechtbank. ’t Was tochmaar ‘om te lachen’ dat we ze driejaar geleden onder vuur genomenhebben, de doetjes.

☺‘k Weet ’s wonder of de informatie op het bordje aan de vijver VDC niet noginternationaler moet zijn. Onlangs zag ik midden de dichte drom wandelaars ophet Busschaertpad een Chinees die nietsvermoedend ‘lijst aan het stlooien’ wasvoor de zwanen en eenden. “Yen jung wan tchang?” vroeg hij met een bredeglimlach, wat zoveel betekent als “Wat staat er op dat bordje?”.

Page 10: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Van waar de interesse voor vogels?

Toen ik ongeveer 12 jaar oud washield ik thuis in Harelbeke vogels enwe konden en mochten er in die tijdook nog vangen. In 1972 werd devogelvangst verboden. Doordat ik mijniet meer kon bevoorraden is deinteresse achterwege gebleven en benik overgeschakeld naar het kweken enspelen met duiven. Dat heb ik zowat30 jaar lang gedaan. Door te veelstress ben ik daarmee gestopt.Daarenboven vond ik dat ik daar welgoed in was - ik heb er veel meebereikt - maar voor mij is goed nietgoed genoeg. Ik ben teveelperfectionist en ook kreeg ik hier endaar teveel kritiek omdat ik hetmaximum wilde bereiken. Een beetjejaloersheid zeker? In elk geval ben ikdan radicaal met de duivensportgestopt. Ik had een kameraad inHarelbeke die vogels hield en waarmijn vrouw Dorine in de club was.

Naar andere vogelsoorten

Toen mijn club in Bavikhoveopgericht werd, had ik nog duivenmaar in onze veranda ook één kooimet 2 vogels: een distelvink en eenChinese groenvink. Daaruit heb ikjongen gekweekt. Mijn vrouw schreefzich intussen in om de nodige ringente bekomen want de wetgeving isdaar heel streng in. Zo kwam alles opnaam van mijn vrouw te staan, is datlater zo gebleven tot en met dewereldkampioenschappen en staathaar naam in de annalen vermeld. Zijgaat dus met de eer naar huis!Met de kruising van die twee soortenvogels kon ik één jong kweken diedan kampioen geworden is in deBirdshow in Harelbeke. Meteen kreegik weer interesse in het kweken vanvogels. Kanaries en parkieteninteresseerden me niet en zo kwam ik

weer bij de Europese vogels terecht.Ik ben dan begonnen met gewonesijsjes - trientjes zoals we zeggen - en daar had ik dadelijk in deregionale wedstrijd 4 kampioenen inverschillende categorieën.

Waarom maar 3 soorten kweken?

Als je het perfect wilt doen, kun jemaar maximum drie soorten kweken.Wil je er meer kweken, dan haal jegeen goede resultaten. Het is zoals bijhet wielrennen: een renner kan niet deRonde van Frankrijk rijden en alleklassiekers winnen. Het is het een ofhet ander. De drie uitverkoren vogelsoorten zijnnu: de barmsijsjes, de fraters en deappelvinken, alle drie behoren ze totde vinkachtigen. Dat zijn, naast veleandere, beschermde vogels. Diemogen dus niet meer gevangenworden. Hetgeen we hebben, mogenwe behouden maar ze moetenallemaal geringd zijn. Wil je erkweken dan moet je kunnen aantonendat je x-aantal koppels hebt voor het

aantal ringen dat je bestelt.Het barmsijsje heeft een enormegenentotaliteit om alle soortenkleurmutaties te kweken en dat wistik. Dat is in de jaren geëvolueerd enis nog bezig. Ik geef je een paarvoorbeelden: de witte, de gewonebruine, de wildkleurige, dedonkerfactorige barmsijs met daarineen bijkomende indeling. Moet ik nogverder gaan?Het barmsijsje heeft volgens mij een

mooi uitzicht (zie foto), het is een‘geestig’ vogeltje maar fluiten doethet eigenlijk niet veel.Anderzijds dragen de fraters en deappelvinken (een synoniem is dikbek)mijn voorkeur weg omdat die beidesoorten qua africhting moeilijkevogels zijn waarmee men bijpresentatie op shows mooie resultatenkan behalen.

Komen deze drie soorten vogelshier voor?

Barmsijsjes broeden meer in denoorderse landen. In de winter kun je

Frank en Dorine met hun kampioenen van 2011

10 ‘ T AALTJE maart - april 2012

MERKWAARDIGE HOBBY’SVOGELS KWEKEN MET FRANK DEBONNEZ EN DORINE WITDOUCKIn Aalbeke woont iemand die met zijn hobby al een paar keer wereldkampioen geworden is. We zouden het zelfsmoeten hebben over een wereldkampioene want de titel staat op haar naam: Dorine Witdouck. Hoe dat komtverneemt u verder. Maar het is haar man, Frank Debonnez uit de Sterrebergstraat, die door het kweken van eenaantal soorten vogels, met name barmsijsjes, fraters en appelvinken, het zover heeft gebracht. We laten hemhelemaal aan het woord: krachtig, vol passie voor zijn hobby en trots zoals het een wereldkampioen past.

Page 11: Aaltje 167 (maart-april 2012)

ze alhier vinden in elzenbosjes bij hetwater.Fraters, kleine zwartgestreeptezangvogels, zul je hier maar in dewinter vinden en dan nog enkel langsde kust. Ze geven de voorkeur aan despecifieke begroeiing van de duinen. De appelvink daarentegen is eenvogelsoort die zich ophoudt in debosrijke Ardennen. Het is een schuwevogel die, als je ze niet kent, nergenszult vinden want bij het minste geluidis die verdwenen.

Hoe moeilijk is het om te kweken?

Heel moeilijk is het zeker. Een fraterbv. staat er om bekend als een zeertere vogel te zijn om te kweken. Alsje er gekweekt hebt, dan ben je nogniet zeker dat ze zullen blijven leven.Van de 35 jongen zijn er al 9gestorven. De frater is een vogel diein een koud droog klimaat leeft: hetnoorden. Die vogel wordt hier dus inons vochtig klimaat gekweekt. Diemoet zich dus acclimatiseren en velekrijgen darmontstekingen. Daartegenmoeten ze door een veearts behandeldworden want dit is de enige die kanweten wat er bij het kweken verkeerdloopt en die weet welke medicatietoegediend moet worden. Wie dit nietdoet riskeert de ondergang van dievolledige vogelstam. De medicatiewordt toegediend via hun drinkwater.Sterke vogels kweken, dat is demoeilijkheid.

Dagelijks onderhoud is noodzakelijk

In huis zelf zit ik niet veel. ’sMorgens worden alle vogelbakjes metmaagkiezel (om de granen tevermalen want een vogel heeft geentanden) en eivoer schoongemaakt engevuld. Verder ga ik na of ook devolières moeten wordenschoongemaakt en krijgt iedere vogeliedere dag vers drinken, gewoonwater en eenmaal per week eenspeciale drank om de ph-waarde inhet maag-darmkanaal stabiel tehouden.Daarna komen enkel detentoonstellingsvogels aan de beurt:die moeten elke dag ‘gewassen’worden! Daartoe worden ze verhuisdvan hun gewone kooi naar eenspeciale waskooi. Met de tuinsproeiervan een hogedrukreiniger worden devogels met vooraf gekooktregenwater met een product erin‘beneveld’, iets waarvan de vogelszichtbaar echt genieten. Dit is meteenhet moment om die vogels af terichten want als een vogel nat is, isdie meer relax en kun je die zelfszomaar in je handen nemen. Per slotvan rekening kennen die vogels mijwant ik ga er dagelijks mee om, 6 uurdaags, drie uur ’s morgens en drie uurin de namiddag en mijn dag issowieso gevuld.Voor een andere hobby zou ik nietveel tijd hebben, tenzij wat groentenkweken.

Geen vakantie dus?

Toch wel maar alleen vóór of na hetkweekseizoen. Het speelseizoenbegint van oktober tot eind januari.Het kweekseizoen begint voor onsmet de Europese vogels eind april toteinde juli. Als dit voorbij is, krijgende vogels elke dag een bad metspeciaal badzout in de volière want jemoet nog rekening houden met de ruien die periode is belangrijk vooriemand die resultaat wil behalen opkampioenschappen.Ik zal daar eens een paar voorbeeldenvan geven. 10 weken na hetkweekseizoen begint voor debarmsijsjes de eerste rui. Bruine enzwarte barmsijsjes mogen dan niet inde zon zitten omdat de kleur aftrekt,

de witte moeten in de zon zitten. Defraters mogen evenmin in de zonzitten omdat ze dan te bleek komen.Zo zie je maar. Barmsijsjes hebbeneen soort rode pet op hun kopje enom die kleur constant te houdenhebben ze ook nog een bepaaldproduct nodig.Ik moet dus een heel schema volgenom die vogels in optimale staat tekrijgen om later te kunnenconcurreren met andere vogelkwekersbij de kampioenschappen. Met anderewoorden, ik kan niet lang weg blijvenom met vakantie te gaan. Gelukkig

kan ik een beroep doen op eenbuurman die ook een vogelliefhebberis en tevens een bestuurslid in de clubdie mijn taak overneemt maar dan hetminimum want je kunt toch nietverlangen dat die ook 6 uur per dagaan de vogels besteedt. Ik maak hethem daarbij gemakkelijk omdat allesklaar gezet wordt met de nodigeaanwijzingen van wat en wanneermoet gebeuren. Voor die paar dagenwanneer we dan niet thuis zijn, weetik dat ik op mijn buurman kanrekenen waarvoor ik hem heeldankbaar ben.

Barmsijs

Frater

11 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Page 12: Aaltje 167 (maart-april 2012)

De kampioenschappen

Ik doe enkel mee aan drie grotewedstrijden: de Gouden Ringshow inRoeselare, het BelgischKampioenschap van de AOB, deAlgemene Ornithologische Bond (erbestaat ook nog de KBOF, deKoninklijke BelgischeOrnithologische Federatie) en hetwereldkampioenschap. Datwereldkampioenschap gaat ieder jaarin een ander land door. Dit jaar washet in Almeria in Spanje. Daar warenongeveer 27 000 vogels vanverschillende soorten bijeen gebracht.De 5 vorige jaren was dat bv. inHasselt, Piacenza Italië, Matosinhosnabij Porto in Portugal, ToursFrankrijk, en volgend jaar opnieuw inHasselt. In Almeria waren 20Europese landen vertegenwoordigd. Let wel: er is uiteraard ook nog eenZuid-Amerikaanswereldkampioenschap waar wij ookkunnen aan deelnemen maar menheeft dit moeten splitsen omdat op ditcontinent veel andere vogelsoortenvoorkomen die in onze kouderestreken niet zouden kunnen aarden enzeker de overbrenging naar Europaniet zouden overleven.Op zo’n kampioenschap wordenverschillende soorten vogels gekeurddie dan verder onderverdeeld wordenin reeksen want bv. een witte barmsijskun je niet vergelijken met een

zwarte.

Hoe verloopt het vervoer?

Voor deelname aan hetwereldkampioenschap moeten devogels twee maanden voordieningeschreven zijn. De dag dat zemoeten vertrekken, worden ze uit dekooien gehaald en worden die in eensmal bakje gestopt zodat de vogel erkalm kan blijven inzitten. Danworden die met de auto naar Zellikbij Brussel vervoerd. Dit is eenverzamelpunt dat onder toezicht staatvan het Belgisch overkoepelendorganisatiecomité.Daar volgt een controle door deveearts. De vogels die daar nietgoedgekeurd worden vallen al buitenwedstrijd. Ze moeten gezond zijnwant het gevaar voor besmetting vande andere vogels zou te groot zijn.Daarna worden de vogels, iederafzonderlijk, in een andere bakgestopt met eten en een sponsje metvocht.Eenmaal dat in orde, worden ze naarZaventem vervoerd en dan pervliegtuig naar bv. Almeria Spanje.Daar aangekomen worden de vogelseen per een uit hun bakje gehaalddoor de Belgische afgevaardigden,gewassen en weer in een witte kooigestopt met de nodige etikettering

voor de keuring. Na de keuringblijven de vogels nog 4 dagen tebezichtigen en pas dan begint deterugreis. Van zo’n verkampioenschap hebben de vogels heelwat afgezien, heen en terug naarAlmeria mag je rekenen op ongeveer3 000 km en veertien dagen van huisweg. In de eerste twee maandenmoeten die nog recupereren wantsommige pennen staan omhoog ofzijn gekraakt enz. Ze zijn dan nietmeer in topconditie om te beginnenkweken.

De keuring op hetwereldkampioenschap

Het zijn dus allemaal dezelfde wittekooien en etiketten maar met eenander nummer. De deelnemers mogende dag van de keuring niet aanwezigzijn, behalve sommige helpers. Dejury doet haar werk om te bepalenwie de winnaars zijn en pas na eenringcontrole om eventuele fraude uitte sluiten worden de namen van deeigenaars bekend gemaakt. Een prijsis er niet aan verbonden. Integendeel,om te kunnen deelnemen met 12ingeschreven vogels heb ik 226 euromoeten betalen. Het gaat dus alleenom de eer! In het totaal hebben we opwereldkampioenschappen 15 maaleen medaille gewonnen waarvan vierkeer goud, driemaal met een frater eneenmaal met een appelvink, zes maalzilver en vijf maal brons.In het Belgisch kampioenschaphebben we al 65 medailles gewonnenwaaronder 30 keer goud.

Een dure hobby?

Je mag rekenen op een 100 euro permaand voor verzorging en eten, in dezomer zelfs 150 euro omdat je dandiepvriesinsecten moet bijkopen omde jongen op te kweken. Samen met mijn buur maken we devogelkooien zelf. We zijn daarmaanden mee bezig geweest omdatdie kooien op standaardmaat gemaaktmoeten worden. Ieder jaar moet ikeen aantal speelkooien in dewintermaanden schilderen.

De club

De club ‘De Takkeling’(een andere

12 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Appelvink

Het wereldkampioenschap 2012 in hetSpaanse Almeria leverde tweegouden, twee zilveren en een

bronzen medaille op

Page 13: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Clubnummer 19

Het huidige Koninklijke KortrijkSport (zo heet de club officieel) isgegroeid uit een samensmelting vanKortrijk Sport en Stade Kortrijk in1971. De kleuren werden rood-wit.De nieuwe club mocht het aloudestamnummer, 19, van Kortrijk Sportbehouden. Er volgde toen eenbewogen geschiedenis met veel upsen downs, maar geleidelijk werdK.V.K. een vaste waarde in hetvaderlandse voetbal. Sinds 2007/2008speelt de ploeg uit hetGuldensporenstadion weer in deeerste klasse en dit jaar blijkbaar

bijzonder succesvol.

Koning BoudewijnstadionOp zaterdag 24 maart, om 20.30 uur,mag KVK de bekerfinale spelen opde Heizel, in het grote KoningBoudewijnstadion. Tegenstanderwordt Lokeren. Op het eerste gezichteen haalbare kaart voor Kortrijk? Inelk geval krijgt K.V.K. een uniekekans om de beker te winnen en dusvolgend seizoen ook Europees tespelen.

Wie wil er mee gaan kijken?Enkele enthousiaste Aalbekenaren hebben het initiatief genomen om

bussen in te leggen voor desupporters van Aalbeke en de wijdeomgeving die deze historische matchwillen meemaken. Er zijn nu al vierautocars gereserveerd door FrankNeirynck van Bevekom en BrechtKetels van de Labberleute. De bussenvertrekken om 15.30 uur aan deLabberleute. Prijs: vanaf 45 euro,afhankelijk van de gekozen enbeschikbare plaatsen. Reservaties envoorafgaande betaling kunnen bijBevekom, Moeskroensesteenweg65/2 en in De Labberleute,Lauwsestraat.

naam voor een jonge botvink) uitBavikhove waarvan ik nu voorzitterben, telt 51 leden verdeeld over destreek. Iedereen kan bij ons metallerlei soorten vogels aansluiten. Hetis niet omdat een aantal leden van declub medailles behalen dat we eeneliteclub zijn. Zelfs een beginnelingwordt met respect aangemoedigd enhem, indien nodig, raad gegeven. Zo iemand interesse vertoont kan diegemakkelijk op het internet onderhttp://detakkeling.9f.com/ voldoendeinlichtingen bekomen. Spijtig genoeghebben de jonge mensen voor zo’n

hobby weinig belangstelling. Zekunnen het blijkbaar niet meeropbrengen.

Toch hebben we in onze club 4jongeren, meestal kinderen vanvogelkwekers, die door het voorbeeldvan hun ouders open staan voor diehobby. Zij worden op hun niveaugeholpen.Toen ik bv. nog ging werken namzelfs mijn vrouw met de nodigerichtlijnen de verzorging van devogels op zich. Nu ik metbrugpensioen ben, doe ik dit zelf. In

het totaal heb ik 80 vogels en na hetkweekseizoen 180. Bij vogelkwekersuit 7 verschillende landen zittenvogels van ons ras. Mijn prijsvogelsgaan echter nooit weg.

Voor mij telt niet de kwantiteit van devogels, maar de kwaliteit!

En dat Frank een echte kampioen is,bleek al uit de aandacht die een paarkranten aan hem en zijn hobbybesteed hebben.

13 ‘ T AALTJE maart - april 2012

VOETBALKOORTS OOK IN AALBEKENeen, dit keer is het niet K.F.C. Aalbeke Sport die de koorts in Aalbeke zo hoog doet oplopen. Ons aller K.V.K. uitEerste Nationale is de boos(?)doener of moeten we schrijven ‘weldoener’… Voor de eerste keer in de geschiedenisvan de club speelt Kortrijk de finale van de Beker van België.

Page 14: Aaltje 167 (maart-april 2012)

8. Gemengde reactiesNa de vlammende toespraak vanCharlie De Winner was het heel evenstil in het café. Een paar klantenbegonnen voorzichtig teapplaudisseren. Charlie keek metuitgerekte hals triomfantelijk rond.Freddy Devoogdtblikte metbewondering op naar zijn baas. VictorSansen krabde onzeker achter zijnrechteroor. Azère Sandra schuddebedenkelijk het hoofd. In de hoek aanhet raam zat wijkinspecteur AnkeSmets met een licht ironische trek omhaar mondhoeken geduldig in haarkoffie te roeren. Prunella stondonbeweeglijk, met de theedoek in dehand, achter de toog. “Geef ze d’erallemaal nog een van mij,” zeiCharlie, met een weids gebaar. “Deverkiezingsstrijd is geopend. CharlieDe Winner begint vanaf nu zijncampagne. Prunella, meisje, schenkze maar goed vol!”

De cafébazin schrokop en vroegvoorzichtig: “Nog een Omer, meneerCharlie?”Hij knikte. “Voor mij eengewoon pintje,” zei Victor Sansen.“Nog zo een koffietje, Prunella,”gebaarde wijkinspecteur Anke Smets.Naast haar ging de deur open endorpshistoricus MarcellusSlotsschuifelde binnen. Hij keek lichtelijkverbaasd naar de man aan de toog diehij niet kende en ging zitten aan hettafeltje van de wijkinspecteur. “Voormij iets warms, Prunella. Brr. Het iskoud buiten,” en hij wreef zijnverkleumde handen krachtig overelkaar. Freddy Devoogdt fluisterdeCharlie De Winner in het oor dat debejaarde man die net binnengekomenwas MarcellusSlots was, kenner van

de aloude geschiedenissen vanAalbeke. Charlie bekeek de manonderzoekend en zei: “Ik geef juisteen rondje. Mijn naam is Charlie DeWinner. Ik ben kandidaat-burgemeester." MarcellusSlotshieldeven zijn hoofd schuin en antwoordde“Dank u wel, meneer.” “Misschienmoeten we eens uitgebreid met elkaarpraten, meneer Slots,” zei Charlie, “ikmoet me toch een beetje verdiepen inde geschiedenis van dit dorp om eensuccesvolle verkiezingscampagne tekunnen voeren.”

Azère Sandra stond op het punt om tezeggen dat zijn zoon Philippe ookhistoricus was, gediplomeerd aan deberoemde universiteit van Leuven,maar hij hield net op tijd de lippen opelkaar. Het was wellicht beter omvanavond eerst eens met zijn zoon tepraten over wat hij vandaag in DeSmisse vernomen had. “Ja, over depolitiek van vroeger in Aalbeke is

zeker wel een en ander te vertellen,”knikte MarcellusSlots, “maar ik beneen oude man, meneer en ik bemoeime vandaag niet graag meer met dezaken van anderen.” Charlie begreepde afwijzing en trok even deschouders op. Intussen had Prunellahaar klanten allemaal bediend engeleidelijk vulde het café zich weermet het vertrouwde gebabbel.

9. BezoekIn de schoenmakerij van JohannesTweevoudts was het rustig. Tweeklanten waren net met een paarstevige wandelschoenen onder de armde deur uitgegaan. Het had twaalf uurgeslagen op de kerktoren en demeester-schoenmaker keekgoedkeurend toe hoe zijn dochterJocelyne de stapel geopende en nietgeopende schoendozen terugbrachtnaar de stapelruimte vlakbij dekeuken. Het belletje van dewinkeldeur tinkelde en twee mageremannen kwamen glimlachend binnen.

“Goede middag heren,” zei Johannes,“waarmee kan ik u van dienst zijn?”“Wij zijn hier met de groeten vanCharlie De Winner,” sprak de langstevan de twee, traag en zorgvuldigarticulerend. “Ik word Spic genoemden mijn kameraad hier is Span. Wijzijn in dienstbetrekking bij CharlieDe Winner en werken in opdracht vanhem.” Tweevoudts hoorde dat de mangeen Nederlandstalige was. Oost-Europeaan? Een Rus? Een Pool?

“Ja, en?” vroeg Johannes. De tweedeman negeerde de schoenmakervolkomen en keek intussenongegeneerd in de winkel rond.“Wijkunnen u een voorstel doen,”

14 ‘ T AALTJE maart - april 2012

DE KANDIDAAT-BURGEMEESTER (2)In het statige herenhuis in de Kapelhoekstraat, waar vroeger baron Otto EhrenfriedFreiherrvonSayn-Wittgenstein zuCoburg-Lippe woonde, die in het vorige verhaal aan het oorlogsmonument van Aalbeke vermoordwerd, is een rijke flamboyante dertiger met grote politieke ambities komen wonen. Charlie De Winner, ex-vriendvan gravin Marie-Hélène de Hemptinne de Borchgrave d' Erquelinnes, wil burgemeester van de stad Kortrijkworden. Als huisknecht heeft hij Freddy Devoogdt, een van de stamgasten van café De Smisse, gekozen. Maarnaast de huisknecht heeft hij ook vier vreemde kerels in dienst genomen. Waarom? Dat weet in Aalbeke nogniemand.

Voor de oriëntatie van de trouwe lezers van onze dorpskrant zijn ook in dit zesde Aalbeekse misdaadverhaal debestaande straatnamen en de namen van de gebouwen behouden. De gebeurtenissen en de personagesdaarentegen zijn totaal verzonnen. Echt bestaande personages zijn door de verteller fictief gebruikt.

“Nog een Omer, meneer Charlie?”Hij knikte.

Page 15: Aaltje 167 (maart-april 2012)

vervolgde de eerste man. “Iets waarwe allebei voordeel uit kunnen halen.Een win-winsituatie noemt mijn baasmeneer De Winner dat.” “Ik begrijphet niet.” reageerde de meester-schoenmaker. “Wat bedoelt uprecies?" “Het is heel eenvoudig,meneer Tweevoudts. Mijn baas iskandidaat-burgemeester en om deverkiezingen te winnen heeft hij steunnodig, ook financiële steun, van deactieve ondernemendebevolkingsklasse. Begrijpt u. In ruilbiedt hij u een zekere beschermingvan uw winkel aan en twee extraparkeerplaatsen plus een laad- enloszone.” Johannes Tweevoudts keekstomverbaasd. Hij had zin om dietwee ‘heren’ meteen de deur tewijzen, maar misschien was het beterdaarmee nog even te wachten.“Financiële steun? Over wat pratenwe dan precies?” vroeg deschoenmaker op een toon die enigebelangstelling voor het voorstelsuggereerde. “Dat bekijken we vanzaak tot zaak, van onderneming totonderneming. We houden rekeningmet de draagkracht van elkehandelaar en ondernemer. Voor ubijvoorbeeld zal een bedragje metmaximaal drie nullen wel volstaan.Mijn baas is oprecht redelijk in diedingen,” zei Spic. Tweevoudtsschudde het hoofd. “Ik vrees dat ikniet op uw voorstel in kan gaan,meneer. Zeg tegen uw baas dat ikhem het allerbeste wens voor deverkiezingen, maar dat ik niet aanpolitiek doe.”

De ogen van de lange manvernauwden zich even. “Zoals u wil,schoenmaker. Het staat u natuurlijk

vrij de toekomstige burgemeester niette steunen. Ik hoop alleen dat u daarlater geen spijt van krijgt.” Hij kniptemet de vingers naar zijn gezel enverliet zonder nog één woord tespreken de winkel.

10. Vader en zoonAzère Sandra keek ongeduldig naarde klok. Bijna middernacht. Dat zijnzoon als schepen van de stad heel watavondlijke verplichtingen had, wisthij wel, maar nu werd het toch welerg laat. Zou hij wachten totmorgenvroeg om hem het nieuwsover Charlie De Winner te vertellen?Neen. Hij moest het vanavond nogkwijt, anders kon hij de slaap tochniet vatten. Gelukkig woonden ze palnaast elkaar en kon hij zogemakkelijk zien wanneer Philippethuis kwam. Hij ging rechtop staan entuurde van achter het gordijn naar destraat.

Op het kruispunt van de Knokstraatmet de Bergstraat verschenen tweestralenbundels. Eindelijk. De donkerelimousine nam sierlijk de bocht en hetmotorgeluid viel stil voor het huis.Philippe Sandra stapte uit, een helebundel papier onhandig onder de armgeklemd. Zijn vader kwam snel in dedeuropening staan en wenkte hemdringend naar binnen. “Momentje,pa,” zei de schepen, “ik leg even dezedocumenten in mijn bureau en, voorik het vergeet, de burgemeester wildat ik je nog iets vraag over eennieuwe politieke partij inAalbeke.”.”Dat is het juist wat ik jemoet vertellen,” zei Azère Sandra,“kom vlug binnen.”

11. Een aanbodEtienne Vanderburgt, de bedrijfsleidervan het grote Aalbeekse importbedrijfherhaalde zijn vraag. “Wie, wie zeg jewenst me te spreken?” Geduldigherhaalde zijn secretaresse: “De manheet Charlie De Winner. Hij woontsinds kort in het gerenoveerdeherenhuis in de Kapelhoekstraat. Hijzegt dat hij contacten wil leggen metalle belangrijke mensen van Aalbeke.Meer wil hij tegenover mij nietkwijt.” Vanderburgt fronste dewenkbrauwen. “En die man zit

onaangekondigd in debezoekersruimte?” “Ja, meneer. Hierhebt u zijn visitekaartje.” Debedrijfsleider bekeek het met goudomrand kaartje waarop eenonduidelijk wapenschild in diepdrukwas aangebracht. In sierlijke kleineletters stond onder de naam dr.ir., zobescheiden gedrukt dat het leek alsofde titel eigenlijk geen belanghad.Etienne Vanderburgt aarzelde.“Laat hem dan maar binnenkomen,”zei hij uiteindelijk. Hij schikte nogsnel enkele papieren op zijn bureauen nam zijn zilverkleurige vulpentussen de vingers.

Charlie De Winner stapte ontspannenen met uitgestrekte hand het bureaubinnen. “Het is me waarlijk een heleeer u persoonlijk te mogenontmoeten, meneer Vanderburgt. Mijnbewondering voor uw sterkeondernemingszin is groot. Ik heb inhet dorp met bijzonder veel lof over uhoren spreken.” De bedrijfsleiderknikte welwillend en gaf met zijnhand een teken dat de bezoeker plaatsmocht nemen.

“Mag ik misschien, om geen tijd teverliezen, informeren naar het doelvan uw bezoek, meneer… DeWinner?” vroeg Vanderburgt terwijlhij nog eens op het visitekaartje keek.“Ik hou van mensen die vanaanpakken weten,” antwoorddeCharlie.“Ik kom u een aanbod doenmeneer Vanderburgt. Een dynamischbedrijf als het uwe moet kunnengroeien, uitbreiden, expanderen,zonder voortdurend belemmerd teworden door administratieve regeltjesen vergunningsprocedures. Als ik nade verkiezingen burgemeester ben,kan ik u garanderen dat uw bedrijfalle kansen krijgt die het verdient. Endaarom kom ik uw persoonlijke enfinanciële steun vragen voor mijncampagne, voor De Nieuwe Partij. Inruil bied ik u de plaats aan vanlijstduwer en eerste schepen.”

Etienne Vanderburgtkeek zijnbezoeker met opengesperde ogen aan,ging rechtop staan en zei metonderkoelde stem: “Wilt u mijnbedrijf onmiddellijk verlaten, meneerDe Winner?” De brede glimlach op

15 ‘ T AALTJE maart - april 2012

De bedrijfsleider bekeek het met goudomrand kaartje waarop een

onduidelijk wapenschild in diepdrukwas aangebracht.

Page 16: Aaltje 167 (maart-april 2012)

16 ‘ T AALTJE maart - april 2012

het gelaat van Charlie De Winnerverdween als bij toverslag. Zijnneusvleugels trilden en zijn lippenwerden een smalle bleke streep. Hijstond op, aarzelde even of hij nog ietszou zeggen, maar stapte toen metsnelle passen naar buiten.Vanderburgt zag nog net hoe hij zijnhanden tot vuisten balde.

12. OverlegCommissaris Vriendelyckx luisterdeaandachtig naar het verhaal vanwijkinspecteur Anke Smets. “Dus allewinkeliers en bedrijfsleiders wordendoor die Spic en Span bezocht? Entelkens gaat het om het aanbieden vanbescherming en enkele toekomstigevoordelen in ruil voor eenmaandelijkse bijdrage? En hoereageren de aangesprokenen?” “Datweet Johannes Tweevoudts niet,commissaris. Hij vermoedt dat demeesten er niet op in gaan, maarzeker is dat niet.” “Vreemd dat dieCharlie geen strafblad heeft,” zei decommissaris hoofdschuddend.Misschien moeten we toch nog watdieper graven. Ik zal er rechercheurVerpale op zetten. En die politiekepartij van hem, komt die van degrond?” De wijkinspecteur liet haarhand schommelen. “Zus en zo. Hijvindt wel hier en daar iemand die opzijn lijst wil staan. Maar het bedragdat hij hun biedt heeft hij moetenverhogen. Het ligt nu rond dedriehonderd euro. Grote namen heefthij in elk geval nog niet aan de haakkunnen slaan.” “Nu, dat is onze zaakook niet,” gromde Vriendelyckx.“Hou in elk geval je ogen open,meisje, voor wat die Spic en Spanbekokstoven. Ik hoop dat we intusseneen antwoord krijgen van onzecollega’s uit Transnistrië, Moldavië enGeorgië.”

De wijkinspecteur knikte, tikte evenaan haar pet en verliet hetcommissariaat met het onvoldanegevoel dat ze de commissarisonvoldoende informatie had kunnengeven.

13. Nachtelijke schimmenNieuwe maan. In de Knokstraat wasde straatverlichting uitgevallen. Twee

gedrongen gestalten opendenbehendig het zijdeurtje naast de bredepoorten van de houtzagerij en gliptennaar binnen. Hun zaklampen flitstensnel over de glimmende tanden vanhet enorme zaagblad. Ze beschenende zware metalen kettingen en deschakelkast.Sancho tikte Panza op deschouder en wees in de richting vaneen paar geoliede bouten. Panzaknikte. Uit zijn leren tas haalde hijeen zware sleutel en grijnslachte.

Vijf minuten later stapte het duo,dicht tegen de huizen, naar deLauwsestraat. Voor het pand vanmeester-schoenmaker Tweevoudtsbleven ze staan. Het raampje van dekeuken naast de schoenenbergplaatswas een makkie. Zorgvuldig plaatstePanza het ontstekingsmechanisme inde lege schoenendoos.

De kerkklok sloeg half een.

14. Onrust in het dorp“Ik zeg je dat het een mirakel is dat ergeen doden zijn gevallen. Weet je welwelke geweldige kracht zo’n zaagbladheeft? En loskomen bij het zagen inzulk hard tropisch hout! Aan de doodontsnapt zijn ze!” Victor Sansenmaaide wild met zijn armen vanopwinding. “En heb je de zijkant vandie bus van De Lijn gezien?” vroeg

Azère Sandra. “Opengereten als eensardineblikje. Die zaag moet met eenreuzekracht naar buitengekatapulteerd zijn. Gelukkig zat erbinnenin nog niemand aan die kantvan de bus!” Prunella schudde hethoofd. “Ik begrijp het niet. Dat er aleens een boom uit de hijsketting glipt,dat snap ik nog, maar dat deboomzaag niet beveiligd zou zijn, datgaat er bij mij niet in. Dat is bijVanderburgt nog nooit gebeurd.”Plots werd de cafébazin doodsbleek.“Het zal toch geen sabotage zijn?”

Met grote verbazing keken destamgasten van De Smisse naarelkaar. “Komaan,” schokschouderdeVictor Sansen, “in Aalbeke? Datbestaat toch niet.”

In de stilte van dat ogenblik hoordenze in de verte sirenes naderbij komen.Ze luisterden. Het enerverende geluid

kwam snel dichterbij. Verschillendesoorten hoge tonen jankten doorelkaar.

De deur van het café vloog open enFelix Akers stormde naar binnen metzijn hondje Wiske. “Brand!” riep hij.“Brand in de Lauwsestraat. Bij deschoenmaker.”

(wordt vervolgd)

Hun zaklampen flitsten snel over de glimmende tanden van het enormezaagblad.

Page 17: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Goede responsDe aanleiding was dubbel: hetdertigjarig bestaan van het O.C. en deingrijpende werken die momenteel inhet centrum van het dorp aan de gangzijn. 174 Aalbekenaren namen de tijd omde vragenlijst in te vullen. Ditgebeurde hoofdzakelijk online maarook bij de bakkers werden een aantalpapieren enquêtes opgevraagd en viade gemeenschapswachten werden eendertigtal minder mobieleAalbekenaren geïnterviewd. Ditaantal is een vrij goed resultaat invergelijking met soortgelijkebevragingen in de omliggendegemeenten Het resultaat lijkt alvast een mooiespreiding te geven over degeneratiegrenzen heen. 50 deelnemersaan de bevraging zijn 58 jaar ofouder; 89 personen zijn tussen 26 en58 jaar en 24 personen zijn 26 jaar ofjonger. Aalbekenaren zijn blijkbaarhonkvast. Niet minder dan 156 van dedeelnemers wonen langer dan 5 jaarin Aalbeke. Toch namen ook vijfinwoners deel die minder dan een jaarin Aalbeke wonen.Vrije-tijdIn zijn vrije-tijd houdt de Aalbekenaarzich het liefst bezig met feesten, blijktuit de enquête. Naast feesten is ooksport zeer populair, op korte afstandgevolgd door toneel enmuziekoptredens. Hier zien weduidelijk de invloed van enkelebloeiende verenigingen in Aalbeke.Een Aalbekenaar neemt deel aanactiviteiten in eerste instantie uitinteresse en voor het sociaal contact.Dat zijn de twee belangrijkstemotivaties. Hij laat zich daarbij heeltevreden uit over de activiteiten die inAalbeke plaatsvinden. Slechts 12

inwoners laten zich ontevreden uitover het activiteitenaanbod. Wordt devergelijking gemaakt met anderegemeenten is de teneur van deAalbekenaar toch iets minderuitgesproken positief. De overgrotemeerderheid vindt het aanbodgelijkwaardig, beter scoort 14antwoorden, slechter 32 en 37personen hebben geen mening.Vermeld worden onder meer: weinigsportfaciliteiten, geen jeugdhuis of teweinig variatie. WensenDe invullers vermoeden eengegarandeerd succes bij activiteitenzoals: een marktje met hapjes endrankjes, eenkerstboomverbranding,eenkerstmarktje. Een wandel of fietstochtkan de Aalbekenaar eveneens sterkbekoren. Een dorpsbarbecue, festivalmet een grote naam en een stoetbrengt de Aalbekenaar duidelijk ook sterk invervoering. Tot slot scoort ook eensport en spelmanifestatie behoorlijk.

Ideeën leven er te over: gezelligeoptredens in de zomer met eenterrasje, een barbecuefestijn, eendorpsspel waarbij wijken en stratenhet tegen elkaar opnemen, eenloopwedstrijd of veldrit,… DeAalbekenaar zit vol ideeën en is zekerniet te beroerd om te bewegen zoblijkt.

InspraakEr zijn een aantal thema’s die deAalbekenaar duidelijk beroeren.Mobiliteit en verkeersveiligheid, jongen jeugdig en groen en leefmilieuvormen de top 3. Gaan we dieper inop elk thema dan vinden we een helereeks motiveringen. Er is nog teweinig groen in Aalbeke, extrarustbanken en aangenamewandelpaden zijn een must zeggen zijdie kiezen voor leefmilieu en groen.Kiest men voor mobiliteit enverkeersveiligheid dan is dit vooralingegeven door de werken aan dedoortocht. Enkele motivaties: er isniks belangrijker dan veiligheid,vooral als je een gezin hebt met twee

17 ‘ T AALTJE maart - april 2012

DE GROTE BEVRAGING: RESULTATENIn een vorig Aaltje werd de bevolking van Aalbeke en de Markesteert opgeroepen om deel te nemen aan een groteenquête die tot doel had een beter inzicht te krijgen in de wensen en verwachtingen van de inwoners. Voor degebiedswerking en voor het Ontmoetingscentrum was het een peilen naar de betrokkenheid van zoveel mogelijkmensen bij al wat gebeurt of zou kunnen gebeuren in het dorp. Gedurende een kleine maand, van 21 december2011 tot 18 januari 2012,kon iedereen deelnemen, hetzij via de webstek www.aalbeke.be of door een papierenvragenlijst in te vullen.

OKRA is te gast bij André Tomme voor een zomers barbecue

Page 18: Aaltje 167 (maart-april 2012)

kinderen. Een veilig gevoel schepteen aangename sfeer ook in degemeente. Meer controle op snelheiden zichtbaarheid bij zebrapadenworden ook vermeld. De jeugd is detoekomst voor Aalbeke, lezen we bijhet thema ‘Jong en jeugdig’, hetjeugdhuis is zo goed als gesloten, ervalt niets meer te beleven voor dejeugd wordt aangehaald, en ook devraag om een deftige speelruimte ofspeelbos komt enkele keren terug. InformatieDe dorpskrant blijft met stip ruim hetmeest gelezen tijdschrift in Aalbeke!88% van de deelnemers aan debevraging zegt uit ’t Aaltje in eersteinstantie alle informatie te halen overAalbeke. De website van Aalbekekomt op een verdienstelijke tweedeplaats, gevolgd door de stadskrant en

de pers. Het Zuiders boekske en deinfoflash sluiten de rij. DienstverleningUit de bevraging blijkt dat bijalgemene vragen of meldingen menopteert om toch zo dicht mogelijk bijhuis geholpen te worden. Hetontmoetingscentrum, stadhuis en onzewijkagent krijgen de meeste vragenen meldingen te verwerken. Op www.aalbeke.be/uwmening leestu meer over de bevraging.

Op woensdag 7 maart, om 20 uur,worden in het O.C. de volledigeresultaten gepresenteerd enbesproken. Wie betrokken wilblijven is van harte welkom!

18 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Spel zonder grenzen tijdens dezomercamping van KUJK.

Page 19: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Misschien zit je nog op jouwOlympische berg en weet je vantoeten? Welnu, deze zomer vinden deOlympische spelen in Londen plaats.Met de trein amper een paar uurtjesvan bij ons en zowiezo toch net ietsmeer bereikbaar dan pakweg deandere kant van de wereld. Een mooiegelegenheid, zo dacht hetstadsbestuur, om de kans te grijpenom initiatieven op te zetten die eengezonde(re) levensstijl en een grotersamenhorigheidsgevoel kunnenstimuleren. Maar, dat kan alleenlukken als ook jij uit jouw luie zetelkomt en meedoet!

Iedereen looptIedere dinsdag en donderdagavond,vanaf 20 maart en dat twintig keer,gaat ook Aalbeke lopen op de pistevan het Olympiadeplein in Marke.Voor de prijs moet je het niet laten: detwintig lessen kosten je amper 15euro. Daarvoor is er een professionelesportbegeleider beschikbaar en jeleert de knepen van het beheerstlopen aan. Inschrijven kan via dewebsite www.iedereenolympier.be ofin het OC Aalbeke, waar je ook meerinformatie kunt krijgen. Ook YvesVerduyn (0486 790 253) en GittaVandevelde (056 42 46 22) zijnenthousiaste informatieverstrekkers.Op het moment dat je dit Aaltje inhanden krijgt is de inschrijvings-

termijn bijna voorbij. Neem daarombest meteen contact op!Uiteraard staat er ook een doelvoorop: met zoveel mogelijkAalbekenaren vlot vijf km kunnenlopen tijdens de jogging ‘KortrijkLoopt’ op 28 mei.

LowlandgamesHet is cool om nu over lowlandgameste spreken. De ouderen onder onszullen beter begrijpen waar het omgaat als we verwijzen naar ‘Spelzonder grenzen’. Jong en oud kunnen meedoen om intwee circuits vijftien opdrachten uit tevoeren. In het blauwe circuit gaat hetom leuke proeven, zoals een doolhof,volksspelen, schietproef enz. Plezieren ontmoeting staan centraal eniedereen kan de dag zelf inschrijven.In het rode circuit gaat het om fysiekeproeven en om het competitiegevoel.Hiervoor moet je vooraf inschrijvenmet een team van vijf Kortrijkzanen(vereniging, vrienden, buren, gezin).Dat kost je vijf euro per groep. Dedrie beste teams van elke voorrondestoten door naar de finale op 12 mei.Het winnende team krijgt, samen metzijn/haar partner, een tweedaagsprogramma in Londen aangeboden.De voorronde voor Aalbeke wordtsamen met Marke georganiseerd opzaterdag 28 april tussen 11 en 19 uurin het Preshoekbos (Kapelhoekstraat).Eet- en drankstandjes en randanimatiezullen de sfeer garanderen. Meerinformatie krijg je in het OC of op dewebsite van de stad.

19 ‘ T AALTJE maart - april 2012

LOOPT AALBEKE? AALBEKE LOOPT!Is de flashmob van KFC Aalbeke tijdens de nieuwjaarsreceptie jou ook opgevallen? Het was een leuke manier omhet stadsproject ‘Iedereen Olympiër' in de kijker te plaatsen. Er staan heel wat sportieve evenementen op stapel.Twee ervan vinden plaats in onze eigen omgeving.

Page 20: Aaltje 167 (maart-april 2012)

CollectorLangemeersbeekDe Langemeersbeek heeft haar bronin de Doomanstraat. ‘Dooman’ is eentoponiem voor een waterrijkedepressie. De Dooman is gelegen inde weiden, achter de Doomanhoeve(huisnr. 6). De Langemeersbeek isvoor het grootste deel al jarenoverwelfd en loopt naar deMarkebeek toe, die zelf de grensvormt tussen Aalbeke en Marke.De NV Aquafin, die opdrachtenuitvoert voor de VlaamseMilieumaatschappij, vroeg onlangshet stadsbestuur om advies voor eengrondige vernieuwing van deingekokerde Langemeersbeek.Het project omvat enerzijds desanering van de lozingspunten in deLangemeersbeek, ter hoogte van deLedeganckstraat en deNachtegaalstraat. Dit zal men doendoor een collector aan te leggen langshet tracé van de ingebuisde beek.Anderzijds door de bouw van eenpompstation op het einde van deNachtegaalstraat. Van daaruit zal hetafvalwater worden opgepompt en viaeen persleiding (vanaf hetpompstation tot in deKapelhoekstraat) en via een gewone‘gravitaire’ leiding worden afgevoerdnaar de geplanderioolwaterzuiveringsinstallatie aan deMoeskroensesteenweg. De collector, waarvoor hetaanlegdossier nu in voorbereiding is,zal worden aangelegd in deLedeganckstraat vanaf de aansluitingmet de Lauwsestraat. Hij verloopt inde rijweg en volgt het tracé van deingebuisde beek. De ondertussen algescheiden lozing vanuit deOudstrijderslaan wordt opgevangen,net als die uit de Aalbekekerkstraat enhet opwaartse deel van deLedeganckstraat. Dan gaat het, viaeen onderdoorpersing, langs degarageweg en door het park enspeelplein, waar ook de lozingen vande zijstraten van de Nachtegaalstraatworden opgevangen. Afwaarts zal de

collector de open Langemeersbeekonderdoor passeren en afvoeren naarhet pompstation. De lozing van deNachtegaalstraat wordt directaangesloten op het pompstation.Het ziet er dus naar uit dat binnenafzienbare tijd opnieuw grote werkente gebeuren staan. De stad legt inieder geval aan Aquafin op dat dewegenis en het speelpleinLedeganckstraat (dat pas in 2002volledig opnieuw werd aangelegd)overal in de oorspronkelijke staatmoeten worden hersteld.

Geen rijbaankussens inde BergstraatSnelheidsremmersIn ’t Aaltje van november-december2010 werd, op gezag van de stedelijkedirectie Mobiliteit en Infrastructuur,gemeld dat er in de Bergstraat, terhoogte van nummer 66, eenrijbaankussen zou komen om desnelheid van de auto’s af te remmen.Willy Haegeman laat de redactie nuweten dat hij recent bericht kreeg vande stad dat deze ingreep toch niet zaldoorgaan. Er zijn blijkbaar te veelnegatieve ervaringen metrijbaankussens ter hoogte van

woningen. De klachten betreffenvooral lawaaihinder en trillingen. Opde Marionetten zijn ze weerweggenomen.Andere bijkomende remmers zoalseen sas of een slalom zijn op ditogenblik niet wenselijk. Bij een sasbv. is er beurtelingse voorrang en datgeeft doorstromingsproblemen watmet de huidige werken aan dedoortocht niet wenselijk is.

‘50’-markeringenWel laat Mobiliteit en Infrastructuurweten dat, zodra de temperatuurboven de 10 graden stijgt, er in deBergstraat duurzame ‘50’-markeringen zullen wordenaangebracht. Daarna zal de snelheidopnieuw gemeten worden en als denorm overschreden wordt komen erwellicht snelheidremmers waarvan deaard dan bepaald zal worden.

20 ‘ T AALTJE maart - april 2012

GEMEENTERAADSELS

Zou deze garage standhouden als Aquafin de ingekokerde Langemeerbeekgrondig vernieuwt?

Page 21: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Wie vanuit de Knokstraat met de autode Bergstraat in wil draaien weet dathij of zij best goed uitkijkt. Het isgeen ongevaarlijk kruispunt. Maar hetwordt de automobilist op dit ogenblikniet bepaald gemakkelijk gemaakt.Niet alleen belemmert een grootaanwijsbord het zicht maar, opooghoogte, ook een afsluiting, eenpaar palen en twee hoge‘verdeelkasten’ van denutsmaatschappijen. Gelukkig mag jenu met de wagen de weg nietdwarsen, want de Luingnestraat iseenrichtingsverkeer. Zou de directieMobiliteit en Infrastructuur in de staddeze situatie kennen?

‘Op maandag 2 maart bracht hettheatergezelschap Arca uit Gent in hetOntmoetingscentrum het toneelstuk‘Lange dagreis naar de nacht’ van deAmerikaan Eugene O’Neill.’ Debekende Julien Schoenaerts (1925-2006) voerde de regie en stond ookop de planken. Schoenaerts was inzijn tijd een van de beroemdeVlaamse acteurs in toneel en film.Een van zijn bekende rollen speeldehij in de film ‘Daens’. Zoon Matthiastrad in zijn voetsporen en is dezerdagen de bejubelde hoofdrolspeler inde Oscar-genomineerde Vlaamse film‘Rundskop’.Naast vader Schoenaerts stond ookReinhildeDecleir (zus van Jan) eenkwarteeuw geleden in Aalbeke op hetpodium. Zij was recent te zien in deVRT-series ‘De Ronde’ en ‘Van vleesen bloed’ en kreeg onlangs deprestigieuze Louis Paul Boonprijs.De opvoering in 1987 werdgeorganiseerd door KWB, KAV,Davidsfonds, toneelvereniging ’t ZalWel Gaan en het OC. Samenwerkingtussen plaatselijke verenigingen waseen kwarteeuw geleden reeds eenbeproefde formule om groot talentnaar het kleine Aalbeke te brengen.

21 ‘ T AALTJE maart - april 2012

KWARTEEUWGrasduinend in de dikke stapel Aaltjes, gaan we een kwarteeuw terug in de tijd en bladeren in de dorpskrant vanmaart-april 1987. Wij vinden er volgende aankondiging.

ALTIJD GOED NAAR RECHTS KIJKEN…

Page 22: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Beste Fietsliefhebbers ,Op zonnige dagen rij ik graag met defiets. Vertrekkend vanuit Aalbeke‘pedaleer’ ik dan naar diverse mooiebestemmingen in de buurt. Ik benMarnix Ketels en woon aan deMoeskroensesteenweg 22 in Aalbeke.Ik ben 65 jaar jong en ben dusiemand met veel tijd !Meestal ben ik alleen op mijn ritten,tenzij mijn schoonbroer mij eensvergezelt. Maar alleen is maar alleenen het is toch veel plezanter als ge nuen dan eens een ‘klapke’ kunt doen eneens van gedachten kunt wisselen.Vandaar deze brief gericht aan hendie zich eventueel in het volgendekunnen vinden en, na latereafspraken, ten gepaste tijdfietsgezel(lin) van mij willen worden.Start: gewoonlijk start ik einde maart,begin april met kleinere oefenrittenzodra het weer warm genoeg is om tefietsen. Kilometers: aanvankelijk begin ik metritjes, zo’n maand lang, van 40 tot 60km in de buurt, bij zonnig weer enniet te veel wind (3 tot max 4beaufort ), om geleidelijk op tedrijven tot 70 à maximum 80 km lang,iets verderop.Stops: Alle 20 km hou ik halt! Voormensen die geen kilometers gewoonzijn, kan dit lang lijken, maareenmaal je deze eerste 20 gewoonbent, zijn dit meestal de moeilijkstegeweest. Buiten het bidonnetje drank,dat ik altijd zo bij heb, drink ik altijdnog een pintje of iets aanverwants ,naargelang de goesting van de dag,tijdens een al of niet nodigeplaspauze.Dagverloop: ’s morgens vertrek ikrond 10 uur. Zoals gezegd stop ik eeneerste maal na 20 km. Rond demiddag voorzie ik aan te komen op delunchplaats om een broodje of croquete verorberen (eventueel lichtespaghetti) .Tijdens de lunchpauzewordt een vol uur gerust (eneventueel een beetje bijgepraat , alser kandidaten zouden zijn). In de

namiddag wordt er opnieuw gestoptvoor een koffietje of zo en dan fiets ikstilaan terug richting Aalbeke omrond 15.30, 16 u. in Aalbeke telanden. (Bij vol aantal km…, wachtdan liefst van trappist te drinken totwe in Aalbeke zijn, want dat kan in je‘ kitten’ kruipen; eentje kan wel geenkwaad!). Deelnemers en Tijdsbesteding: jongof oud , mannelijk of vrouwelijk, wieof wat je bent, doet er niet toe. Jemoet gewoon binnen het tijdsbestekvan de ritten vallen, en dat is gewoonin de week , met vertrek ’s morgens ,rond 10 uur . Dit zijn voor mij demooiste uren van de dag en in vollezomer ook de koelste! Je kan nogvoor 10 uur op je gemak wakkerworden en je rustig klaar maken; na16 uur is er nog tijd genoeg om vanalles te doen. Een mooie dagvullingals je het mij vraagt!De zondag is rustdag !Het blijft uiteraard vanzelfsprekenddat ik ook nog moet meekunnen methet eventueel jonger volk !Fiets: het soort fiets dat je hebt , isom het even, als hij maar niethinderlijk is voor het ritgebeuren.Koersfiets , fiets met batterij ,gewonefiets , alles is goed , als hij maar 20km per uur haalt en liefst goedonderhouden is !Ritten: In de vorm van een halvemaan, situeren de ritten zichwillekeurig van de nonnenbossen vanBeselare en omgeving, rond hetprachtige Ieperse natuurgebied, viade Komense vaart, naar de boeiendeLeie, richting Frankrijk toe; deonbekende Deule op, de mysterieuze ‘la Marque’ langs, alles links en rechtsvan Rijsel (avec les grands marais) ;het Doornikse achterland, de Scheldenaar Oudenaarde toe, over hetheuvelachtige Nokere naar Zulte enlangs de Vlaamse kant van de Leieterug !Hieruit zijn een aantal verrassendehoofdritten gedistilleerd, metmogelijkheid tot verschillende

alternatieve combinaties .Moeilijksheidsgraad en gevaar: somszijn enkele lichte heuvels niet tevermijden. Indien nodig helpen wemekaar daar wel overheen en latenwe de betere klimmers onder ons eenshun gang gaan. Boven wachten ze onswel op!Indien we gevaarlijke wegen tochmoeten gebruiken, dan verlaten wedie van de eerste zijweg die wetegenkomen. Ik ben absoluut antigrote en gevaarlijke wegen !Verzekering: wat de fietsverzekeringbetreft raad ik iedereen aan zich metzijn eigen familiale verzekering inorde te stellen. Er wordt hier geenclub of vereniging gesticht; we zijngewoon eventuele fietsgezellen vanmekaar.Bedoeling: de bedoeling van dezeritten is dus gewoon wat gezelschapte vormen voor elkaar en van deritten, waar je willekeurig wenst aandeel te nemen, maximaal te genietenin een liefst zo zonovergoten mooienatuur.Voor verdere contacten en vragengeef ik hierna mijn E-mail adres envoor hen die over geen computerbeschikken mijn gsm nr.: E-mail:[email protected]: 0486 67 61 41.Veel fietsvriendelijke groeten ,Marnix.

22 ‘ T AALTJE maart - april 2012

LEZERSBRIEF

Page 23: Aaltje 167 (maart-april 2012)

Er zijn meerdere leuke locaties terbeschikking waar je je creatieve dingkunt doen: Budascoop, Budatoren, depleintjes om en rond deze gebouwen,de Kapucijnenstraat enz. Alles kan:muziek, dans, airbrush, dj’s, pop,klassiek, fotografie, film,beeldhouwen, schilderen, poëzie,theater, graffiti, kalligrafie,… DeKapucijnenstraat kan op 29 april eengezellige ‘place du Tertre’ worden.De stad zorgt voor de locatie, hetmateriaal, technische bijstand enpromotie en roept alle creatievelingenop om er bij te zijn. Wie wilmeedoen, kan de cel socio-cultureelverenigingswerk contacteren: 056 277407 of [email protected] wie nog een ideetje heeft of eenproject wil opzetten tijdens de WAK

kan zo mogelijk ondersteuningkrijgen.

23 ‘ T AALTJE maart - april 2012

WAK(KERE) KUNST GEZOCHTDe Week van de Amateurkunsten (WAK) vindt plaats van 27 april tot enmet 6 mei. Op zondag 29 april stelt de stad het Buda-eiland open voor allecreatieve mensen die, zowel in groep als individueel, hun kunsten willentonen. Zowel onze harmonie als de jeugdharmonie zijn al van de partij.Misschien zijn er nog Aalbekenaren geïnteresseerd?

Vanaf 5 januari 2012 vindt u hetantennepunt Sociaal Huis inAalbeke op een nieuwe locatie.Met al uw welzijnsvragen en voorde zitdag van het OCMW, kan uvanaf dan elke donderdag van 8.30tot 9.30 uur terecht in DeWeister,Lijsterstraat 2, 8511Aalbeke.

PWA Kortrijk vzw meldt aan debevolking dat hun dienstenverhuisd zijn naar deLekkerbeetstraat 5-7 te Kortrijk(zijstraat Lange Steebstraat). Hettelefoonnummer en deopeningsuren blijven ongewijzigd:tel. 056/26 67 83

Openingsuren: maandag t.e.m. vrijdag8.30 u.–12 u. en 13.15 u.–16.30 u.,behalve op donderdagnamiddag. Inde schoolvakantie open tot 16 u.

BIJEENKOMST ZEVENTIGJARIGEN

VEERTIEN 70-JARIGEN (GEBOORTEJAAR 1941) KWAMEN BIJEEN. V.L.N.R.: MAGDA MORTIER, AGNES REMMERIE, HUGODESCHEEMAECKER, YVETTE DUTRY, FIRMIN CORNELUS, LIONEL VANDENBUSSCHE, GASTON VANDEVOORDE, YOLANDE TACK,

ETIENNE CASTEELE, ARLETTE CARDON, LEON DAELS, DANIEL DEBELS, LIÉVIN THEYS, JHONNY DECOCK.

Page 24: Aaltje 167 (maart-april 2012)

KAVZwemmenDe waterratjes spreken af opdonderdag 1 maart en 5 april om19.45 u. aan de bibliotheek. Lekkerontspannen in het water. Enkelelengtes zwemmen en genieten vaneen tof samenzijn onder vrouwen. Datis onze formule voor een leukezwemavond.Info bij Jeanine Carrein 0473 37 1625, 056 40 31 71Hobby avondBreien, haken, allerhandeborduurtechnieken,… Onderbegeleiding kunt u er verder aanwerken. U bent welkom op woensdag7 maart en 28 maart om 19.30 u. inhet OC.Info bij Jeanine Carrein 0473 37 1625, 056 40 31 71Hobby namiddagEen namiddagje samenkomen omverder te werken aan onzehandwerkjes. Zonder begeleidingdoen we gretig door aan ons brei-,haak- of borduurwerkje.Zin om af te komen? Maandag 19maart en 23 april om 13.30 u. in hetOC.Info bij Jeanine Carrein 0473 37 1625, 056 40 31 71Gezellig samenzijn vooralleenstaande vrouwenJaarlijks organiseren we een leukenamiddag voor alle alleenstaandevrouwen van Aalbeke. We bieden eenlekkere koffie aan met eenversnapering, gevolgd door eenontspanningsmoment en we eindigenmet een heerlijke snack. Dit jaarmogen we LUIJI verwelkomen.Dit gaat door op zondag 11 maart om14.30 u. in het OC.Info en inschrijving bij MarleenVerplaetse 056 42 05 67 Zomersjaal viltenHier versieren we een zijden sjaal metvilt. Het resultaat is een prachtige

eigen creatie om mee te pronken opfeestjes en uitjes. Niet moeilijk om tedoen. Succes gegarandeerd met joucreatie !

In 2 avonden maken we deze sjaal.Donderdag 15 en 22 maart om 19.30u. in het OC Aalbeke.Inschrijven en info voor 8 maart bijValérie Vandenbussche, 0473 36 2795, 056 29 96 [email protected] pies en moelleuxDe cupcake heeft een opvolger: dewhoopie pie. Twee ronde sneetjescake met een crèmevulling vanvanille tot nootjesaroma. Een al ietsmeer ingeburgerd dessert is demoelleux: een gebakje met een zaligzoete binnenkant en traditioneel

gegeten terwijl deze nog bijnavloeibaar is van binnen. Wij makenop het oorspronkelijke recept metchocolade enkele variaties. Smullenmaar! Kom af op dinsdag 20 maartom 19.30 u. in het OC.Info en inschrijving bij JeanineCarrein 0473 37 16 25, 056 40 31 71Familie ontbijtIn samenwerking met KWBorganiseren we een leuke voormiddagvoor het ganse gezin en familie.Samen genieten van een lekkerontbijtje. De vroege vogels kunnendeelnemen aan de dauwwandeling enna het ontbijt zijn er doorlopend leukespelen voor jong en ouder. Afkomenen genieten is de boodschap !Noteer alvast zondag 25 maart injullie agenda.Info en inschrijven bij Bea Loncke,056 40 33 37,[email protected] met jeugdHeb je groene vingers ? Op vrijdag 6april om 19.30 u. in het OC creërenwe een prachtcreatie om onze tafel teversieren. De kinderen maken eeneigen bloemstuk terwijl de mama’s enoma’s aan hun bloemetje werken.Info en inschrijving voor 28 maart bijJeanine Carrein 0473 37 16 25, 05640 31 71Lentewandeling Samen met onze mannen van KWBgaan we terug op pad en maken weeen prachtige wandeling door onzeleuke omgeving. Iedereen welkom. We verwachten je op maandag 16april om 13.30 u. aan hetgemeentehuis.Je hoeft niet in te schrijven.Info bij Anita De Coninck,056 41 76 83Facebook op mensenmaatWij laten je kennismaken met debeginselen van sociaal netwerken metfacebook, leren je eenfacebookprofiel, een facebookpaginaen een evenementspagina aanmaken

24 ‘ T AALTJE maart - april 2012

VERENIGINGSNIEUWS

Page 25: Aaltje 167 (maart-april 2012)

en verkennen samen met jou deveiligheid en privacy rond facebook.Hierna kun je samen met je kinderenen kleinkinderen meepraten. Kom afop dinsdag 17 april om 19.30 u.Opgepast dit gaat door in debasisschool St. Theresia Rollegem.Afspraak voor carpooling volgt bijinschrijving.Info en inschrijving voor 13 april bijValérie Vandenbussche, 0473 36 2795, 056 29 96 05,[email protected]

OCWinternachten ‘Mahieustueus’door Steven MahieuZaterdag 10 maart – 20.15 u.€ 11 / € 6 (-26 jaar). Mahieu stapt in de ring. Eenpluimgewicht, maar razendsnel.Bovendien zit winnen in het bloed.Zijn vader won in 1989 devechtscheiding tegen zijn moeder.Een onterechte knock-out? Wie vrijvan zonde is, werpe de eerste steen.Mahieu werpt geen stenen; met rakehumor stript hij elkeonverantwoordelijke mens. Mahieu zou echter niet“Mahieustueus*” zijn, als hij niettegelijk met knap uitgekiendeoplossingen op het canvas kwam:voor dronken chauffeurs, voor deminister van migratie- en asielbeleid,maar ook voor zichzelf op hetmoment dat de biologische klok vanzijn geliefde afgaat... * Mahieustueus (bn.), -euzer;indrukwekkend; groots; chaotisch;met ADD; onbevlogen; als eenorkaan; met improvisatie-uitspattingen; confronterend; metblikschade; afgeleid van stand-upcomedian Steven Mahieu; zichmahieustueus gedragen. 'De concurrentie is groot in deVlaamse stand-upcomedy, maar metMahieu dient zich een nieuwe topperaan!' & 'Het ritme zit goed, destructuur klopt. Aan deze monoloog isduidelijk hard gewerkt.' – DeStandaardIn 2009 wint Steven Mahieu de jury-en publieksprijs van de Gaga Cup.Ondertussen heeft hij zich een

ijzersterke live-reputatie opgebouwd,en wint hij de jury- en publieksprijsHumorologie 2011. Waar Mahieuspeelt, gaat het dak eraf en willen zehem terug. Grote comedy festivalsdeinzen er niet voor terug hem tussende gevestigde waarden te zetten.Steven Mahieu zet zijn opmars stevigverder met zijn eerste avondvullendeshow “Mahieustueus”. Filmnamiddag ‘Patatje Oorlog’

Woensdag 4 april – 14-16 u.Toegang: € 4, drankje inbegrepen,leden Gezinsbond € 3 (op vertoon vanlidkaart). Er is opvang voorzien vanaf13.30 u. en tot 16.30 u. Nederlands gesproken, vanaf 8 jaar.I.s.m. de Gezinsbond PATATJE OORLOG is de Hollandsebenaming voor een portie friet metmayonaise, pindasaus en uitjes,eventueel aangevuld met curry enketchup. De term ‘oorlog’ verwijstnaar het slordig toevoegen vaningrediënten, alsof het om eenslagveld gaat. De vader van Kiek (9 jaar) werkt alsdokter in oorlogsgebied. Kiek is bangdat hem iets zal overkomen: eenontvoering, een verdwaalde kogel,…ze wil geen dode papa! Daarom heeftze een dode hond en een dode muisnodig. Want hoe vaak hoor je datiemand een dode hond, een dode muisén een dode papa heeft? Kiek krijgt de hoofdrol in hetschooltoneel. Maar wanneer er langgeen nieuws komt van papa, slaat de

ongerustheid toe. Kiek kan haaraandacht niet bij het acteren houdenen ook mama wordt erg zenuwachtig.Kiek is tot alles bereid om papa’sleven te redden…Kinderatelier ‘beestenbos’ van 4t.e.m. 12 jaardinsdag 10 t.e.m. donderdag 12 april– 9 u.-12 u. Ben je ook zo’n dierenvriend? Nu hetweer lente is, loopt het beestenbosweer vol met al dat jong geweld: vanlammetjes tot kuikentjes op deboerderij, van bambies tot jongevosjes in het bos, van kleine girafjes,tot kleine olifantjes in de dierentuin.,en dan die puppies… schattig toch!We knutselen een heel beestenbos bijelkaar met alle dieren, groot en klein. Voor 6-12-jarigen is er demogelijkheid om aansluitend in denamiddag een sportkamp‘zelfverdediging en omnisport’ tevolgen.Inschrijven: sportplus 056 278 000:kinderatelier € 17,25 / dagkamp:kinderatelier/sportkamp 9 u.-16 u. – 6 t.e.m. 12 jaar: € 33 Filmnamiddag ‘Knoester enBerkelientje’

Vrijdag 13 april – 14-16 u.Toegang: € 4, drankje inbegrepen,leden Gezinsbond € 3 (op vertoon vanlidkaart). Er is opvang voorzien vanaf13.30 u. en tot 16.30 u. Nederlands gesproken, vanaf 5 jaar.I.s.m. de Gezinsbond Ben je klaar voor het nieuwecharmeoffensief van oude bekendeJunior en zijn vriend Knoester, depratende tak? Mama heeft eenfietsongeluk en belandt in hetziekenhuis. Junior vermoedt meteendat er iets vreemds aan de hand is. Dekleine speurder gaat samen met zijnvriendinnetje Tiny en haar twijgjeBerkelientje, op zoek naar

25 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Page 26: Aaltje 167 (maart-april 2012)

bewijsmateriaal. Maar alles zit wattegen. Zelfs de fiets van z'n dromenwordt net voor z'n neus weggekochtdoor de nieuwe en wat norse jongenKarsten. De zoektocht wordtspannend en het is niet simpel om deschuldige van mama's gebrokenribben te vinden. Ondertussen wordteen nerveuze Knoester hopeloosverliefd op Berkelientje…Oproep! Kunst van hier intuinen van hier. Een uniek tentoonstellingsparcoursorganiseren in Aalbeke, Bellegem,Kooigem en Rollegem is debetrachting. Hiervoor wordt gezochtnaar: 1.kunstenaars die hun werk

eens willen tentoonstellen aan het grote publiek. Dit kunnen beeldhouw-werken, schilderijen, sieraden, gedichten of bloemstukken zijn, …

2.Inwoners die bereid zin om hun tuineen weekend open te stellen zodat we de kunstwerken te kijk kunnen plaatsen. Vanzelfsprekend zorgen wij voor hapjes en drankjes zodat de gastheren en –vrouwen de bezoekers met open armen kunnen ontvangen.

Interesse? Schrijf je in voor 15 maartin OC Aalbeke!

OKRAWandelenOp vrijdag 16 maart en 13 april gaanwe wandelen met de hoop iets te ziente krijgen van de lente die ons veelmoois zal bieden. De afstand bedraagt7 à 8 km. op tempo van senioren. DeOKRA-sportleden zijn verzekerd. Deandere leden kunnen toetreden tot desportverzekering. Meer inlichtingenbij uw kernlid. Vertrek aan OC om 14u.PetanqueOp vrijdag 30 maart en 27 april is erpetanque bij André Tomme,Bergstraat 136. Iedereen is welkom.Petanqueballen zijn ter plaatse teverkrijgen. Deelname is 2 euro,sportleden zijn verzekerd. We startentelkens om 14.30 u.VoordrachtOp maandag 5 maart is er een

voordracht met het thema ‘de crisis:gisteren, vandaag en … morgen’. Ditgaat door in het OC om 14.30 u.Toegang: 1 euro. Datum om te onthoudenOp maandag 14 mei gaat ons meifeestdoor in het OC. Meer inlichtingenlangs uw kernlid.

JEUGDOVERLEG ACCUBoscorockrallyVrijdag 23 maart vanaf 18 u. kaniedere muziekliefhebber terecht inlokaal ’t Skut voor de Boscorockrally.Zes beginnende bands nemen hettegen elkaar op, met als inzet eenplaatsje op het podium vanBoscorock. Afsluiten gebeurt met hetaanstormende talent van Druzhnik. Vrijdag 23 maart – 18 u. – ’t Skut Toegang € 2

OberbayernTijdens de Oberbayern toveren welokaal ’t Skut om tot een wintersestubbe; met o.a. optreden van Dietwinde Jodelaar en sneeuwkanon. Vrijdag 20 april – 20.30 u. – ’t Skut Toegang gratis.

DOVEN DE HAERNECLUBKaartingOp zaterdag 24 maart is iedereenwelkom op de kaarting van de dovenDe Haerneclub 55 plus. De kaartingbegint om 17 u. in het OC. Allendaarheen!

DAVIDSFONDSDe nacht van de geschiedenis Op vrijdag 23 maart om 20 u. houdthet Davidsfonds de nacht van degeschiedenis.

Dit jaar heeft het Davidsfonds voorhet thema drank gekozen. In Aalbekewas dat een beetje moeilijk. Eenkroegentocht rond alle verdwenencafés zou ons tot laat in de ochtendbezig houden. Daarom kozen we vooreen introductie in de Belgischebiercultuur.

Geroen Vansteenbrugge uit Waregemkomt ons een algemene toelichtinggeven rond de basiskennis overbierproeven, soorten, serveren enallerlei anekdotes over de te proevenbiertjes.

Het thema is abdijbieren.

Er worden een 6-tal verschillendebieren geproefd: bekende en minderbekende. Een gevarieerd aanbod vanbruin, blond, en amber zal geserveerdworden. De spreker verrast ons mettoffe weetjes, anekdotes en eenvleugje geschiedenis. Telkensprobeert hij een moeilijk te vindenabdijbier ertussen te serveren.

Deelname aan de proeverij: leden: 7€, niet-leden: 10 €

Quizavond

Zoals elk jaar verwachten we een 8-tal groepen van geroutineerdedeelnemers. Meedoen is steedsbelangrijker dan winnen, alhoewelwinnen mooi meegenomen is in onzequiz. De winnaars kunnen opnieuwkiezen uit onze aangelegde wijnkeldervan geselecteerde wijnen . Dewinnaars kiezen eerst, en dat is altijdspannend. Niemand gaat zonder flesnaar huis. Stel een ploeg van 4mensen samen en kies eengroepsnaam, dat is alles wat je moetdoen…. en 10 € per ploeg betalen endan nog de moeilijke vragen van dequizmaster beantwoorden.

Zaterdag 21 april om 20 u. in deWeister.

Inschrijven bij Bart Bossuyt 056 4246 22 of [email protected]

26 ‘ T AALTJE maart - april 2012

Page 27: Aaltje 167 (maart-april 2012)

KWBArmoedewandelingOp 24 maart organiseert KWB eenarmoedewandeling in Kortrijk.Gedurende een paar uur wandelen wedoorheen hoofd- en zijstraten(ongeveer 6 km). Een gids wijst onsop probleempunten, maar ook opplaatsen waar reeds een oplossinggegeven is. Een aanrader voor wiezich sociaal bewust is.Winnende nummers kaartingDe eigenaars van volgende nummerskunnen hun prijs afhalen: 284, 433,520, 454, 89, 401, 625, 295, 100, 249,587, 467, 251, 149, 416, 328, 655, 3,94, 382, 508, 491, 163, 71, 361, 322,

579, 245, 464, 386 en 522. De hoofdprijs, een waardebon van20€ is voor het nummer 483. Prijzenaf te halen voor eind maart.

CHIROOp 22 april 2012 vindt zoalsjaarlijkse gewoonte despaghettimiddag van deKeti’s van ChiroAalbeke plaats. Dezezal doorgaan vanaf 11u. in de loods in deLuingnestraat Aalbeke. Eenvolwassenenkaart kost 8 euro en eenkinderkaart kost 5 euro. Kaarten zijnverkrijgbaar bij de Keti’s en hunleiding Floor Caron en Zoë Debrulle

ARKO EN O.C.Nieuwjaarsreceptie 21 januari Dit jaar waren op deNieuwjaarsreceptie van ARKO en hetO.C. alle inwoners van Aalbeke en deMarkesteert uitgenodigd. Defeestelijke receptie was een warevoltreffer. Tweehonderdtachtigaanwezigen luisterden naar de kortetoespraken door Frans Destoop enFilip Santy en genoten van het mooiejaaroverzicht in beelden van MarcelDebevere. De medewerkers van hetO.C. en de vrijwilligers van de Chirobemanden de lekkere eetstandjes. Een‘dank-u-wel’ is hier echt op zijnplaats.

27 ‘ T AALTJE maart - april 2012

VERTELLEN OP D’HOFSTEE

De acteurs, v.l.n.r.: Jozef Messiaen, Jozefien Delaey, Johan Verweirder,Charles Brille, Cato Soens, Karin Bral (begeleidster) en Manon Claeys

Het Jezuïetengoed in Lauwsestraatverwelkomde op zaterdag 18 februarieen dertigtal geboeide luisteraars voor‘Vertellen op d’hofstee’. Geschiedenis en fantasie vloeiden naadloos in

elkaar over. De gelegenheidsacteursbeleefden een boeiende namiddag.Het was de derde keer en de derdelocatie voor dit initiatief in Aalbeke.

TOEREN IN DEBERGSTRAATDe GSM-mast in de Bergstraat is nietmeer. Half februari werd hijvakkundig gesloopt. Na ruim vijftienjaar trouwe dienst verdween hijdefinitief uit het straatbeeld. Andere,nieuwere masten in de wijdeomgeving hebben intussen hetontvang- en zendwerk van onzemobieltjes overgenomen.

Page 28: Aaltje 167 (maart-april 2012)

28 ‘ T AALTJE maart - april 2012

MAARTvr 2 Kaarting, KFC De Poortere, 16 u., OCma 5 ‘De crisis: gisteren, vandaag en … morgen’, Okra, 14.30 u., OCdi 6 Kantklossen, KAV, 13.30 u., OC wo 7 Kaarting, Okra, 14 u., OC; Hobby, KAV, 19.30 u., OC.do 8 Hobby, Ziekenzorg, 14 u., OC; Breien, KAV, 19.30 u., OCvr 9 Kaas- en wijnavond, KFC Aalbeke, 18 u., OCza 10 Winternachten met Steven Mahieu, OC, 20.15 u., OCzo 11 Gezellig samenzijn alleenstaanden, KAV, 14 u., OCwo 14 Crea, Markant, 18.30 u., OCdo 15 Onder ons, Ziekenzorg, 14 u., OC

Sjaal vilten (1), KAV, 19.30 u., OCvr 16 Wandelen, Okra, 14 u., start aan OCza 17 Concert, CDC, 19.30 u., OCma 19 Hobby, KAV, 13.30 u., OCdi 20 Whoopiepies, KAV, 19.30 u., OC

Kantklossen beginners, KAV, 19.30 u., OCdo 22 ‘Je kind erkenning geven’, KVLV, Gezinsbond Aalbeke

en Oudercomité VBS Aalbeke, 20 u., OCSjaal vilten (2), KAV, 19.30 u., OC

vr 23 Nacht van de geschiedenis, Davidsfonds, 20 u., OCBoscorockrally, Jeugdoverleg Accu, 18u, ‘t Skut

za 24 Kaarting, Doven De Haerneclub 55 plus, 17 u., OCArmoedewandeling, KWB, 14.30 u., Kortrijk

zo 25 Gezinsontbijt, KAV-KWB, 8 u., OCwo 28 Hobby, KAV, 19.30 u., OC.do 29 Kantklossen, KAV, 19.30 u., OCvr 30 Petanque, Okra, 14.30 u., André Tomme

APRILma 2 Vergadering, Arko, 20 u., OCwo 4 Filmnamiddag ‘Patatje Oorlog’, OC, 14 u., OC

Kaarting, Okra, 14 u., OC vr 6 Bloemschikken met de jeugd, KAV, 19.30 u., OCzo 8 Paasontbijt, VBS Sterhoek, 8 u., OCdi 10 t.e.m. do 12 april Kinderatelier ‘Beestenbos’, 9-12 u., OC met

aansluitend in de namiddag mogelijkheid tot sportkampdo 12 Hobby, Ziekenzorg, 14 u., OC

Breien, KAV, 19.30 u., OCvr 13 Filmnamiddag ‘Knoester en Berkelientje’, OC, 14 u., OC

Wandelen, Okra, 14 u., start aan OCToneelvoorstelling, De Plan(k)trekkers, 20 u., OC

za 14 Toneelvoorstelling, De Plan(k)trekkers, 20 u., OCWandeling en fietstocht, KWB, 19 u.

di 17 Kantklossen, KAV, 13.30 u., OCwo 18 Bloedcollecte, Rode Kruis, 18 u., OCdo 19 Paasfeest, Ziekenzorg, 14 u., OCvr 20 Oberbayern, Jeugdoverleg Accu, 20:30u, Skutza 21 Quiz, Davidsfonds, 20 u., De Weisterma 23 Kookles, KVLV, 13.30 u., OC; Hobby, KAV, 13.30 u., OCdi 24 Kantklossen voor beginners, KAV, 19.30 u., OCdo 26 Kantklossen, KAV, 19.30 u., OCvr 27 Petanque, Okra, 14.30 u., André Tomme za 28 Toneelvoorstelling, De Plan(k)trekkers, 20 u., OC

Lowlandgames Aalbeke, Gebiedswerking, 11u, Preshoekboszo 29 Toneelvoorstelling, De Plan(k)trekkers, 17 u., OC

Tuinaanleg BoudryOpritten - Terrassen

GrondwerkenLauwsestraat 51 – 8511 Aalbeke

℡ 056 42 83 63www.tuinaanlegboudry.be

Provinciale tuinbouwschool Provinciaal Technisch

Instituut - Kortrijkvr. 2 maart 19 u.: info-avond

Karel de Goedelaan 7℡ 056 22 13 41 - www.pti.be

REDACTIEFrank Claerhout, Firmin CornelusBoudewijn Deschamps, Frans DestoopPieter Hanssens, Etienne LachatFilip Santy, Alain VandeputteGinette Vermeeren

REDACTIEADRESOntmoetingscentrum, Aalbekeplaats,8511 Aalbeke, tel. 056 40 18 [email protected]. nr. BE57 4616 5227 8135

'T AALTJE is een uitgave van deAalbeekse verenigingsraad ARKO

GRATIS VERSPREIDING

Jaarabonnement buiten Aalbeke enMarkesteert: € 9.

AFHUREN: 1 pag.: € 44 - 1/2 pag.: € 25

SPONSORING: € 30 per nummer

VERANTWOORDELIJKE UITGEVERFrans Destoop,Steertstraat 93, 8510 Marke

Artikels en aankondigingen vanactiviteiten voor het volgend nummerworden op het redactieadres verwachtvóór 19 april 2012.

Dit Aaltje kwam tot stand met definanciële steun van:

ACTIVITEITENKALENDER