3600 - mei 2013

36
3600 Verantwoordelijke uitgever: Wim Dries, Stadsplein 1, 3600 Genk. - P. 109358 Retrofeest met Radio Modern Stadsmagazine Mei 2013 Jaargang 7 - nr. 5 Mobiliteit: Graag wat minder PK’s P 8-9 Genk Gonst: 1 mei en de O-parade Het volledige programma Uitneembaar: Nieuwe balieplein stadhuis open op 29 april !

description

Stadsmagazine 3600 - mei 2013

Transcript of 3600 - mei 2013

3600Ve

rant

woo

rdel

ijke

uitg

ever

: Wim

Drie

s, S

tads

plei

n 1,

3600

Gen

k. -

P. 10

9358

Retrofeest met Radio Modern

Stadsmagazine Mei 2013 Jaargang 7 - nr. 5

Mobiliteit: Graag wat minder PK’s

P 8-9

Genk Gonst: 1 mei en de O-parade

Het volledige programma

Uitneembaar: Nieuwe balieplein stadhuis

open op 29 april !

2

Voorwoord

Misschien gewonnen? Wie zal het zeggen? Op 14 april trokken we met 50 supporters naar de opnames van de Slimste Gemeente van Vlaanderen om de strijd tegen twee andere gemeentes aan te gaan. Hoe dat afloopt, zie je op 6 mei op VieR.

Bijna gewonnen? Wij kunnen haast niet wachten tot 9 mei. De beker is in zicht en dus staan we samen als twaalfde man achter ons gouden elftal. De stad heeft mooie vlaggen laten maken waarmee we onze stad in de aanloop naar de match volledig blauw en wit willen kleuren. Je kan ze kopen voor 2 euro het stuk bij de stad. Misschien brengt het wel geluk?

Zondag 14 april: Genkse supporters tijdens de opnames van de Slimste Gemeente

50

3600 / 3

Inhoud

Winnen we dan ook iets? Natuurlijk! We winnen de zon tijdens de O-parade op 1 mei. Stijn Meuris gaat hiervoor zorgen, want hij bouwde voor ons een zonnewagen. Dit moet je gezien hebben! Nog meer nieuws over 1 mei lees je in deze mei-editie.

Veel leesplezier

Wim Dries Jullie burgemeester

8

17

18 20

05 Actueel: Werken in Genk-Centrum

06 Rondvraag: Wat koop jij voor moederdag?

07 Bebloemingsactie 2013: Deel je passie voor de tuin

08 Mobiliteit: Doe het met minder PK’s!

10 Rap op stap: Reizen met een klein budget

12 C-mine cultuurcentrum: Radio Modern. Meer dan een avondje uit!

15 Wonen: Conformiteitsattest voor huurwoningen

16 Zomerevenementen: Wordt verwacht in Genk

18 Dag van het Park: Maak schandalig veel winst!

20 Sport: Aftellen naar ‘Genk Loopt’

22 25 jaar mijnsluiting: Mijngebouw wordt creatieve werkplek

eN VeRDeR iN DeZe UiTGAVe...05 Raad en straat

14 Knip

19 Spiegelbeeld

24 Ziezo

26 Stadsinfo

27 Zoekplaat

Stadhuis gesloten

op 26 april

Balieplein open

op 29 april

Zie middenblad

4

Actueel

RiJBeWiJS A3 WORDT AM voortaan enkel na rijopleiding

Vanaf 1 mei 2013 verandert de wetgeving van de rijbewijzen categorieën A voor twee- en driewie-lers. Vooral voor de categorie A3 (bromfietsen) zijn er ingrijpende wijzigingen. De huidige categorie A3 verandert van naam en wordt nu categorie AM. Bovendien wordt het voorlopige rijbewijs voor deze categorie afgeschaft. Het gevolg is dat de huidige houders van een voorlopig rijbewijs A3 vanaf mei met dit docu-ment geen examen meer kunnen afleggen. Vanaf dan zullen ze een opleiding van 4 lesuren moeten volgen bij een erkende rijschool. Tot 1 mei blijft het mogelijk het praktische examen af te leggen volgens de huidige regels.

Meer info: Stad GenkT 089 65 36 00 www.genk.be (dienstverlening A tot Z)

Klaar vóór Genk on stage Na de werken blijft de Stationsstraat een autoluwe straat en kunnen enkel vergun-ninghouders of leveranciers er terecht tij-dens bepaalde uren. De werken worden uitgevoerd door aanne-mer Casters en zullen klaar zijn voor Genk on stage, dat op 28 juni van start gaat.

Fruitmarkt blijft parkingeen volgende fase start in eind augus-tus 2013, na de laatste zondagsmarkt. Dan wordt de Fruitmarkt heraangelegd. Het plein krijgt een verharding in beton maar wordt ook gezellig ingericht met enkele zitbanken. Tijdens de werken kan er tijdelijk niet gepar-keerd worden op het plein maar na de vernieu-wing is parkeren op de Fruitmarkt terug mo-gelijk. in deze fase wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de hobbelige kasseien op de Marktstraat te vervangen door een platte steen, die beter begaanbaar is.

Winterslagstraat Na de zomer van 2014 start het laatste deel van de centrumvernieuwing in de Winter-slagstraat. Daar wordt het stuk tussen de europalaan en de Grote Markt opnieuw aangelegd. Deze werken zijn achteruit ge-schoven omwille van twee grote bouwpro-jecten die er binnenkort van start gaan.

Meer info: www.genk.be/centrumwerken

Werken in Genk-Centrum

Op 6 mei starten de renovatiewerken in de Stationsstraat in Genk-Centrum. Het gedeelte tussen de europalaan en de Markstraat, inclusief een stukje van de Marktstraat, wordt opnieuw aangelegd van gevel tot gevel. Dat wil zeggen: nieuwe riolering, wegverharding en straatmeubilair.

Het Nationaal Park Hoge Kempen is een natuurgebied van 5700 ha en strekt zich uit over meerdere Limburgse gemeenten. Ook de toegangspoort Kattevennen maakt deel uit van dit park. Onlangs werd het gebruik van wandelroutes, fietspaden, ruiterroutes en de afbakening van de publiek toeganke-lijke zones geactualiseerd. Hierover loopt een openbaar onderzoek van 1 mei tot en met 31 mei 2013. Tijdens dit onderzoek heeft iedereen de kans om

schriftelijke bemerkingen en/of bezwaren in te dienen. Dat kan: - bij de stad Genk, ter attentie van Dienst

Leefmilieu, Stadsplein 1 - bij het Agentschap Natuur & Bos, Koningin

Astridlaan 50, bus 5 in Hasselt.

Het document ligt te inzage in het stad-huis en dat tijdens de openingsuren: elke weekdag van 9 tot17 uur, behalve op don-derdag van 12 tot 19 uur.

OpeNBAAr ONderzOek NATiONAAl pArk HOGe keMpeN

3600 / 5

Ook 30-plussers mogen repeteren in JC rondpunt 26 Jeugdcentrum Rondpunt 26 past het regle-ment repetitieruimtes aan. Het jeugdcentrum heeft twee goed uitgeruste repetitieruimtes voor muzikanten, met opslagruimte voor instru-menten. De aanpassing houdt in dat voortaan 30-plussers een ruimte mogen huren. Ook de jeugdcentrumpas is niet meer nodig om te kunnen huren. en heel belangrijk: voortaan zal er ook strenger opgetreden worden bij valse alarmmeldingen omwille van nonchalant ge-drag. De regels worden immers vooraf duidelijk uitgelegd aan de huurders.

Camerabewaking tegen sluikstortersDe gemeenteraad heeft goedkeuring gegeven om camera’s te plaatsen op locaties waar sluik-storten en slingervuil een probleem vormen. Voorlopig zijn er een zevental locaties aan-geduid in Genk. De inzet van camera’s is een aanvulling op de andere maatregelen die de stad neemt. Zo blijven preventie en sensibili-sering nog steeds een belangrijk middel in de strijd tegen slingervuil op het openbaar domein.

de eerstvolgende gemeenteraad vindt plaats op 16 mei 2013 zaal Ontdekking – Bibliotheek

Uit de gemeenteraad van 21 maart 2013

iNFO

?

ABONNereN Op de MAANdeliJkSe NieUWSBrieF:Mail naar [email protected] T 089 65 36 65

OCMW personeel in maart zijn de personeelsleden van het OCMW naar Herfstvreugde verhuisd. Hun kantoren zijn tijdelijk daar ondergebracht totdat hun administratief gebouw op de Welzijnscampus (Heiderust) gerenoveerd is. Telefoonnummer en postadres veranderen niet. Het OCMW blijft bereikbaar op T 089 57 32 00 en op postadres Welzijnscampus 11.

Woonzorgcentrum MenosVanaf 8 mei 2013 neemt vzw Menos tijdelijk haar intrek in Herfstvreugde met een nieuw woonzorgcentrum. Gelijktijdig bouwt vzw Menos verder aan een innovatief woon-zorgcentrum op campus André Dumont in Waterschei.Het woonzorgcentrum Menos biedt perma-nent verblijf, kortverblijf en dagverblijf, aan

zorgbehoevende ouderen vanaf 65 jaar. er wordt gewerkt met kleine leefgroepen van 10 bewoners waarbij het ritme van de bewo-ners gerespecteerd wordt. De leefomgeving, die huiselijk aanvoelt, geeft aan de bewoners en hun familie de ruimte om zelf invulling te geven aan hun dag.Meer info: vzw Menos T 089 57 30 52

Vzw in-ZDeze organisatie verzorgt verschillende dien-sten aan huis. Ze bieden onder meer persoon-lijke begeleiding aan voor personen met een handicap en ondersteunen mantelzorgers of gezinnen in de zorg voor ouderen. Daarnaast kunnen gezinnen beroep doen op deze vzw voor huishoudhulp via het systeem van de dienstencheques. in-Z is actief in Limburg en Vlaams-Brabant en heeft 1200 medewerkers in dienst. Meer info: vzw in-z T 089 32 28 10

er beweegt wat in Herfstvreugde enkele maanden geleden verhuisden de rusthuisbewoners van Herfst-vreugde naar woonzorgcentrum Toermalien op de Welzijnscampus. Maar ondertussen staat het gebouw niet leeg. drie organisaties maken momen-teel gebruik van Herfstvreugde, Schaapsdries 2.

Tussen raad en straat

6

12 mei worden alle mama’s weer in de bloemetjes gezet. Naar aanleiding van moedertjesdag trok 3600 er weer op uit. 5 Genkenaren verklappen ons hun moederdagcadeau. Wie weet kan jij hier inspiratie uit halen?

Wat ga jij dit jaar voor moederdag kopen?

Vanessa & lorenzo:

‘een vivabox’‘Meestal kopen we een bos bloemen of pralines. Dit jaar weten we nog niet wat we gaan kopen. Hetgeen waar ze het gelukkigst mee was? De vivabox!’ ant-woorden ze in koor.’

ludwine Van Berghe:

‘liefde’ ‘Wat ik graag voor moederdag zou krijgen? Daar heb ik nog niet over nagedacht! ik laat me graag verrassen. Hetgeen zij mij kopen, daar zal ik heel blij mee zijn. Zolang mijn kinderen mij hun liefde geven, ben ik de gelukkigste persoon op aarde. Meer moet het voor mij niet zijn!’

Sergio Mantini:

‘elk jaar hetzelfde’‘elk jaar koop ik voor mijn vrouw en mijn moe-der hetzelfde: een boeketje bloemen. Geen verrassingen maar ze zijn er elk jaar opnieuw heel blij mee. Dit jaar zal het weer een boe-ketje bloemen worden.’

Sam:

‘een knutselwerkje’‘elk jaar maken wij iets op school, maar de juffrouw heeft nog niet gezegd wat we gaan maken. ik weet wel nog dat we vorig jaar bloementjes geknutseld hebben. en daarop stond ‘Ma- de- liefste’, voegt Sam er met licht blozende wangetjes aan toe.

Rondvraag

Helga Cullemans:

‘Saunabon’ ‘ik weet dat mijn mama altijd te vinden is voor een bon om naar de sauna te gaan. Daar maak ik haar heel gelukkig mee. Misschien dat ik het dit jaar opnieuw ga doen! Dat is een gedacht!’

3600 / 7

Wist je dat je ook bij de stadsdiensten terecht kan voor heel wat leuke geschenken voor moederdag? Bij UiT in Genk aan de europalaan of in het C-mine bezoekersonthaal vind je zeker en vast iets wat alle ma-ma’s leuk vinden!

is jouw mama een echte levensgenieter en houdt ze van lekker eten? Dan heeft Uit in Genk het perfecte cadeau voor haar. Vraag hier naar de culibox. Ze zijn er in twee ver-sies. Je kan proeven van de wereldsmaken in Genk voor 40 euro en met de duurderde versie (80 euro) kan je mama eens lekker gastronomisch verwennen. Voor alle moe-ders die van shoppen houden, biedt UiT in Genk de leuk verpakte Genks cadeaubon. Je kan deze bon inruilen bij verschillende Genkse handelaars.

Mama’s houden ongetwijfeld van mooie dingen en dus kan je ook eens je licht op-steken in het C-mine bezoekersonthaal. Daar vind je toffe geschenken die perfect kunnen dienen voor moederdag! Wat dacht je van wat Piet Stockmansporselein of gad-gets van designer Michaël Verheyden? iets

waar veel mama’s wel gelukkig mee zijn. Dit en nog veel meer artikelen vind je in het C-mine bezoekersonthaal. en houdt je mama van boeken en van cultuur? Ook dan zit je op C-mine goed. in de shop vind je tal van interessante boeken over Genk en je er ook theatercheques kopen van het C-mine cultuurcentrum.

en natuurlijk zet de stad ook dit jaar alle mama’s in de bloemetjes. Verras haar met een Vlijtig liesje dat je met onderstaande bon kan afhalen, gratis en voor niets.

en wat heeft stad Genk voor de mama’s?

Hou jij er ook van om tijd te be-steden aan je planten en bloemen in de voortuin of je balkon? Hou je van een bloeiende stad? dan is de bebloemingsactie echt iets voor jou. kleur samen met andere Genkenaren de stad en wie weet val jij wel in de prijzen.

Hoe ga je te werk? Geef kleur aan je omgeving met bloeiende planten of bloemen. in de zomer beslist een jury over je kleurrijke creatie. Bij een positie-ve beoordeling word je in de bloemetjes gezet tijdens het bekroningsfeest. Maar niet alleen de winnaar valt in de prijzen. Doe mee en wie weet win jij wel een handig geschenk voor je tuin. in het najaar is er een gezellig feest en een uitstap naar een tuinexpo als dank voor je medewerking.

Bebloemingsactie ‘Genk in bloei’

Doe zoals de 400 andere gezinnen en schrijf in met je tuin of balkon. inschrijven kan via een mailtje naar [email protected] of via de gratis bon ‘Vlijtig Liesje’ op deze pagina. Vul je gegevens in en geef dit af op zaterdag 11 mei op de Grote Markt.

Passie voor bloemen?

MoederdagactieBon voor 1 gratis Vlijtig liesje

Wanneer? Afhalen op zaterdag 11 mei 2013 van 10 tot 15 uurWaar? Grote Markt1 bon per persoon, zolang de voorraad strekt.

q Ja, ik doe ook mee aan de Bebloemingsactie

Naam: …...............................................................................................................................................................................................

Straat: ....................................................................................................................................................................... 3600 Genk

e-mail: .............................................................................................................. Tel: ..........................................................................

q Terras qVoortuin

8

Mobiliteit

Op woensdag 15 mei vindt de jaarlijkse autoarme schooldag plaats. een dag waarop alle Genkse scholieren hun best doen om op een milieuvriende-lijke manier naar school te komen. de stad grijpt deze gelegenheid aan om zoveel mogelijk Genkenaren te mobiliseren om vaker de fiets of de bus te nemen!

De nieuwe mobiliteitscampagne van de stad is ludiek opgebouwd rond drie figuren met paar-denhoofd. Ze roepen op minder paardenkracht (PK’s) te verbruiken en dus de auto eens va-ker ‘op stal’ te laten staan. Want wie fietst, die verbruikt uiteraard geen PK’s. en wie de bus neemt of een cambiowagen huurt, deelt de PK’s. Lees even verder en laat je overtuigen!

Gezond op de fietsFietsen is gezond, niet belastend voor het milieu en als de zon schijnt, is het gewoonweg genie-ten. Om ervoor te zorgen dat je veilig op de meer dan 280 kilometer aan Genkse fietspaden kan rondfietsen, investeert de stad jaarlijks heel wat geld. Het zijn onder andere deze inspanningen die de stad afgelopen jaar een nominatie voor Fietsstad 2012 opleverde.

laat die pk’s achterwege… of deel ze met andere Genkenaren! Neem vaker de fiets, de bus of doe aan Cambio

de C-minependel rijdt nog steeds!

Met het openbaar vervoer is C-mine bereikbaar tot 23 uur. Maar films, voorstellingen en andere activiteiten duren vaak langer. Dankzij de C-mine pendel, een tewerkstellingsproject dat twee chauffeurs tewerkstelt, geraakt iedereen ook na 23 uur veilig thuis. elke avond vertrekt de pendel aan de bushalte van de Wilde Kastanjelaan. Dit telkens om 22.30, 23.30 en 00.30 uur. er is plaats voor acht perso-nen en een ticket kost 3 euro.

Meer info: www.genk.be/cminependel

Geen parkeerstress met de busOp je bestemming geraken, zonder naar een parkeerplaats te moeten zoeken, dat kan met de bus. De G-bussen brengen je overal waar je moet zijn en kosten met een tien-beurtenkaart slechts 0,50 cent per rit. Voor die prijs krijg je in een tankstation nog geen halve liter benzine meer! De G-lijnen dekken haast het volledige grond-gebied van Genk en komen tot diep in de wij-ken. Met uitzondering van de schoolvakanties rijden ze in de spitsuren om het kwartier en in de daluren om het half uur en dat tussen 6 uur ‘s ochtends en 20 uur ’s avonds. Sommige lijnen (naar C-mine) voorzien nog een service tot 23 uur en worden daarna vervangen door een pendel (zie kader).

Autodelen iets voor jou?Alternatief vervoer betekent niet per se dat de auto gebannen moet worden. en ook hier biedt de stad een oplossing: autode-len. Het principe van autodelen is erg in op-mars. Aan het station in Genk staan er twee Cambio deelauto’s. en ook Autopia, het Vlaams steunpunt voor particulier autodelen, begint binnenkort met een infocampagne in Genk om mensen te informeren over de mo-gelijkheden om hun eigen auto te delen. een initiatief die niet enkel het milieu bespaart, je PK’s met anderen delen kan ook financieel een groot voordeel opleveren.

Op 28 mei om 20 uur is er een info-vergadering over Cambio autodelen in onze stad. die vindt plaats in de Bibliotheek van Genk en inschrijven kan via T 089 65 45 87 of via [email protected] weten over cambio kan ook via www.cambio.be

Onderhoud bij het Fietspunt

Net zoals je auto, moet je ervoor zorgen dat jouw fiets in orde is. Dus breng je fiets jaarlijks op controle! Wist je dat je ook bij het fietspunt aan het station in Genk-Centrum terecht kan om je fiets te laten nakijken. Fietspunt is een tewerkstellingsproject die aan kansengroe-pen de kans geeft om ervaring op te doen als werkkracht. Vier medewerkers staan er klaar om je fiets na te kijken en voeren herstellin-gen uit volgens het “thuiskomstprincipe”. Verder staan ze onder andere ook in voor de verhuur van fietsen, de beveiligde fiet-senstalling, het beheer van het verkeerspark voor scholen, de fietsgraveeracties in samen- werking met het Veiligheidshuis enzovoort. Wil je meer info hierover, neem dan een kijkje op www.vzwbasis.be.

platte band? en geen fietspomp?Geen nood. De stad plaatste onlangs twee fietspompen in het centrum: één aan de Bibliotheek (net op de hoek van de UiT in Genk) en één op de parking aan de bewaakte fiets-parking aan de Kattenberg/Grotestraat. Je platte band kan je daar voorzien van wat gratis frisse lucht!

Tips voor je fiets

3600 / 9

Nieuw: Blue-bikes! een fiets delen? Ook dat kan nu in Genk dankzij de Blue-bikes. Blue-Bikes vind je al in 41 treinstations en werkt nauw samen met de gevestigde fietspunten. De Blue-bike formule is heel duidelijk: één abonnementskaart zorgt ervoor dat je onbeperkt een Blue-bike kan gebrui-ken in alle stations aan een democra-tische prijs. De Blue-bikes staan aan het station in Genk-Centrum. Je kan er een fiets lenen en terugbrengen 24 uur op 24 en dat 7 dagen op 7! Meer info Blue-bike www.blue-bike.be.

10

Naar een pretpark met de familie? Naar het Schlagerfestival? een bezoek aan de zoo? enkele dagen ertussenuit aan zee of in de Ardennen? klinkt allemaal leuk, maar wat als je krap bij kas zit? Gelukkig is er de organisatie rap op Stap. ze zijn nu ook gevestigd in Genk in ontmoetingshuis de Sfeer in de Grotestraat.

Rap op stap helpt je reizen met een klein budget

Reizen

Reisbureau

‘Rap op stap moet je zien als een soort van gratis reisbureau, waarbij we ook op zoek gaan naar het lokale vrijetijds- en vakantieaanbod’, gaat Marina verder. Mensen die het wat moeilijker hebben, kunnen naar ons toekomen omdat ze op vakantie willen gaan of een vrijetijdsbeste-ding zoeken. Wij maken dat voor hen mogelijk’.

‘Waaruit bestaat ons aanbod? Wel, wij zorgen ervoor dat mensen met een beperkt budget toch een uitstap kunnen maken, of op vakantie kunnen gaan. Wij zorgen voor een individuele aanpak. Dat houdt natuurlijk ook in dat we de mensen zelf leren plannen, hen leren de trein te nemen en Vlaanderen leren kennen. iets wat ze zich normaal gezien niet kunnen veroor- loven. Ook op cultureel vlak is er een aanbod. We zorgen ervoor dat mensen eens terug naar het theater of naar de film kunnen gaan. Ge-

iedere donderdag zitten medewerkers Marina en Veerle om beurt in het kantoortje in de Grote- straat 32 in Genk. ‘Wij hebben onze eigen stek in het ontmoetingshuis De Sfeer en ik vind het een geweldige plek, vertelt Marina. Dit ontmoetings-huis wordt gerund door vrijwilligers van CAW Sonar. Mensen kunnen hier vrijblijvend binnen-lopen voor een babbel bij een koffie, frisdrank of snack. Hier kan je ook in kranten, tijdschriften en boeken kijken of even op de computer werken’.

‘Wij van Rap op stap maken gebruik van deze ruimte. Het is ons vierde kantoor in Limburg. Binnenkort opent er ook eentje in ieper, zo ver gaat het al.’ Deze dienstverlenende organisatie werkt nauw samen met twee organisaties van de Vlaamse overheid, namelijk het Fonds voor Vrijetijdsparticipatie en het Steunpunt Vakantie-participatie.

weldig toch?’ en wil iemand bijvoorbeeld lessen volgen aan de academie? Dan storten wij een deel van het inschrijvingsgeld terug’.

Groepsuitstappen

Rap op Stap is een deelwerking van vzw Ho-rizont, die groepsuitstappen met vrijwilligers organiseert. elke maand is er een andere trip in Vlaanderen. ‘Zo zijn we onlangs naar Gent geweest. Onze groepsuitstappen werken be-wust steeds met beperkte inschrijvingen want met een te grote groep is het niet meer zo over-zichtelijk en gezellig’.

Hondje

Ze werken nog maar 6 maanden in Genk, maar de medewerkers van Rap op Stap zijn alvast enthousiast. ‘Sociale dienstverlening krijgt soms een negatieve bijklank bij de mensen, maar wat wij doen is altijd positief. Zo hebben we eens

GentMarina met stagiaire Lisa bij vzw Rap op Stap: je vindt ons elke donderdag in ontmoetingshuis De Sfeer.

3600 / 11

Je leest het in alle kranten, hoort het op het nieuws en wellicht zie je het ook rondom je: steeds meer mensen worden getroffen door de crisis. Bedrijven sluiten de deuren en mensen verliezen hun job. Waneer dit gebeurt is dat een streep door de rekening van gezinnen die net een investering of lening zijn aangegaan.

Praat met je bankier Want voor hypothecaire kredieten zijn er enkele mogelijkheden om je financiële maandlast te verminderen. er kan bijvoor-beeld nagegaan worden of een tijdelijk uitstel van terugbetaling van het kapitaal mogelijk is. Uitstel van betaling van interest is niet mogelijk. Of misschien is het voor jou interessant dat de looptijd van je krediet wordt verlengd. De huidige terugbetaling van kapitaal wordt dan gespreid in de tijd, waardoor je maandlast vermindert.

Het OCMW geeft ook raad Bij de Sociale Dienst van het OCMW kan je ook terecht voor advies als je een finan- cieel probleem hebt. Het eerste aanspreek-punt van de Sociale Dienst zijn de twee wijk-centra: •Onderwijslaan91•Hoogstraat86Je kan er elke werkdag terecht van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur. Je kan ook telefonisch of via e-mail een afspraak ma-ken. T 089 57 32 00 – [email protected]

Hulplijn provincie voor bedrijvenin Genk zijn er tal van organisatie die je kun-nen voorthelpen, bijvoorbeeld het Sociaal Huis, de VDAB, de werkwinkel, enzovoort. Maar ook de provincie heeft een hulplijn. Die is vooral gericht op Limburgse bedrijven en zelfstandigen in moeilijkheden. Ze helpen je graag verder omtrent financiële of adminis-tratieve vragen. Tot eind 2014 stelt de provincie deze hulplijn open: T 011 28 88 64.

een koppel over de vloer gekregen dat nog nooit op vakantie was geweest. Hun reden? Ze konden niet gaan omdat ze een hondje hadden. Wij hebben dan een vakantie uitgestip-peld waarbij ze de hond konden meenemen. Nu gaan ze elk jaar! er gaat voor mensen soms een hele nieuwe wereld open, vooral dan voor de kinderen. Zij moeten dezelfde kansen krijgen als mensen die het wel kunnen veroorloven en dat is waar wij van Rap op Stap voor zorgen’.

•RapopStapisopenopdonderdag van 9 tot 12.30 uur en van 13 tot 16 uur.

• deze organisatie werkt vanuit ontmoetings-ruimte de Sfeer (CAW sonar) in de Grotestraat 32

•Meerinfo:T0479189069of [email protected]

reiS NieT lANGer AlleeNVoor 60-plussers van onze stad die hou-den van reizen en culturele uitstappen organiseert de stad een ontmoetings-moment op 14 mei.Vaak willen mensen wel een daguitstap of reis maken, maar doen ze dat liever niet in een te grote groep. Tijdens deze ontmoe-tingsdag kom je in contact met gelijkgezin-den en wie weet ontmoet je iemand om er samen op uit te trekken.

Wanneer? dinsdag 14 mei - 14 uur

Waar? Dienstencentrum Ter Hooie Hooiplaats 14/1

Meld je vooraf even aan op T 089 57 34 83

Bang dat je financiële maandlast te zwaar wordt?

12

radio Modern, het ultieme retro-feest is terug in de stad op 18 mei. Na verschillende succesvolle edities konden ze dit jaar niet anders dan terugkeren. Trek je dansschoenen en je mooiste dansoutfit maar aan en swing mee op de platen van de jaren ’40 tot ‘60. retro is in en daarom blikt 3600 alvast vooruit met Véronique en Marijke, twee echte fans, die niet kunnen wachten tot 18 mei.

elke maand organiseert Radio Modern wel ergens een swingfeestje. en altijd opnieuw is het een succes. Hoe dat komt? Heel eenvoudig: alles is tot in de puntjes retro. ‘een Radio Modern avond is niet zomaar een feestje’, begint Véronique. ‘Je kan het absoluut niet vergelijken met een gewoon avondje stap-pen. Alles is in retro sfeer gehuld, van de drank-jes tot het decor, de muziek en natuurlijk de kleding. Je mooi opdossen voor een avondje Radio Modern hoort er gewoon bij. Zelfs de mannen doen mee: ze gaan in pak of doen een hoed op. Het is een totaalbeleving.’

De boudoirWie niet genoeg tijd heeft of de stijl nog niet te pakken heeft, kan altijd terecht in de beauty boudoir. Dat is een workshop tijdens de avond waar mooie dames je een handje kunnen helpen. ‘Je kan er je neus laten poederen of je haar in de plooi leggen, legt Véronique uit. ‘Maar ik doe het meestal niet want de wacht-rijen zijn vaak lang en ik vind het gewoon leuk om mezelf op te maken!’

Véronique en Marijke hebben de kriebels te pakken gekregen tijdens een rock’n roll feest-je in 2005 toen ze samen op erasmus in Lille waren. ‘Dit hadden we nog nooit gezien. We waren meteen verkocht. We hebben zes maan-

den lang rock ’n roll gedanst’, lachen de dames. ‘De mannen daar hadden ook geen probleem om de vrouwen te leiden met dansen, toch een grote cultuurshock voor ons,’ verklapt Marijke.

Bolletjeskleed ‘Sindsdien houden we wel van retro maar dat is niet zo dat we dag in en dag uit rond-lopen in een bolletjeskleed. We hebben ver-schillende kledingstijlen. Maar retro heeft iets vrouwelijks, we vinden het echt mooi! We hou-den ook van series zoals Mad Men, die de sfeer van de jaren vijftig en zestig goed weergeven. Maar van de mannencultuur in de serie zijn we helemaal geen fan, hoor. Wij gaan voor de muziek’ lachen de dames. ‘Vandaar dat wij zo van Radio Modern houden.’

Tijdens Radio Modern feestjes leerden Véronique en Marijke ook andere dansstijlen kennen uit de jaren twintig zoals Lindy Hop en Charleston. Ze dansen nu zelfs iedere week Charleston in Aken. ‘Het is erg plezant dat we de dansen die we tij-dens de lessen leren kunnen oefenen op Radio Modern feestjes, helemaal in de juiste outfit.’ Ma-rijke en haar man hebben zelfs als openingsdans op hun bruiloft Lindy Hop gedanst. Ook zorgde de Al Paone band en de DJs van Modest Men voor leuke swingmuziek op het trouwfeest. Zij spelen ook vaak op Radio Modern feestjes.

Radio Modern op 18 mei:

Meer dan een avondje uit. dit is een totaalbeleving van de jaren ‘40 en ‘50!

C-mine cultuurcentrum

‘Zelfs de mannen komen in de juiste outfit’

3600 / 13

Retrostijl‘We hebben ook al eens een vrijgezellenavond op Radio Modern gevierd. Het was een heel leuke ervaring. We hebben ons samen opge-tut en elkaars haar gedaan!’, gaat Véronique verder. ‘Weet je dat ik ook vaak eerst even op Youtube voorbeeldjes ga zoeken die me inspi-reren zodat de make-up net iets echter lijkt. Het leuke aan de retrostijl is dat je creatief kan zijn met de accessoires. een sjaaltje met bolletjes kan dienen als riem maar ook als haarband! Geweldig toch!

‘Je samen klaarmaken, de juiste accessoires uitzoeken en alvast wat leuke swingmuziek opzetten zorgen ervoor dat we in de juiste stem-ming geraken alvorens naar een Radio Modern feestje te gaan. ik heb ooit een jaren vijftig stijl-gids gewonnen van Radio Modern, dat helpt echt!’, vertelt Véronique. Ook al helpt de juiste outfit, make-up en accessoires om in de sfeer te komen, het gaat uiteindelijk toch vooral om het dansen. ‘Wij houden van dansen, en er is geen betere kans om eens goed te swingen dan bij een avondje Radio Modern!’ klinkt het in koor.

•RadioModern:zaterdag18meiom20 uur in het C-mine cultuurcentrum

•HetwordteenavondjevolItaliaanseswing en met de lindy hoppers van Apollo Swing, de zwoele Along Co-mes Mary

•Tickets kosten 12 euro in voorver-koop en 14 euro aan de kassa

•www.c-minecultuurcentrum.be

Nog meer zin in de jaren ’50?

Cinema shabang! Op 18 mei vindt aan jeugdcentrum Rondpunt 26 de derde Cinema Sha-bang plaats. Deze openluchtfilm heeft als thema de jaren ’50. Welke film je effectief te zien zal krijgen, is nog niet geweten, want dat wordt momenteel nog uitgevochten via een poll op face-book. Via www.facebook.com/#!/MissMousta-cheevents meebeslissen over de filmaf-fiche. Wordt het een stevige Ben Hur, de romantische op-en-top-klassieker Singin’ in the Rain of een spannende triller van grootmeester Alfred Hitchcock? Alleszins keuze te over aan films uit die tijd. en uiteraard zorgt de organisatie voor de gepaste sfeer inclusief filmsnacks!

Wanneer? 18 mei vanaf 20 uur Waar? Jeugdcentrum Rondpunt 26 Gratis!

Marijke en Véronique zijn fan van Radio Modern

14

Supporter mee voor KRC op 9 mei!

Op 9 mei weten we wie de beker van België mee naar huis mag nemen uit Brussel: KRC Genk of Cercle Brugge. Uiteraard zal de hele stad als twaalfde man voor de Genkse overwinning supporteren. en om de match met zoveel mogelijk Genkenaren samen te kunnen volgen, plaatst het stadsbestuur een groot scherm op het Stadsplein. De match start om 20.45 uur, maar kom zeker op tijd, want vanaf 20 uur starten we met sfeer en muziek. Via deze weg wil het stadbestuur de bewoners van het Genk-Centrum alvast waarschuwen dat het weer een spet-terend feest zal worden, met mogelijk wat geluidsoverlast. Toch rekenen we op jullie begrip en doet de stad al het nodige opdat alles vlot verloopt.

Wapper met je krC-vlag: te koop voor 2 euro

Speciaal voor deze bekerfinale zal de stad supportersvlaggen van 1 meter op 70 centimeter verkopen aan 2 euro het stuk. De vlaggen zijn te koop vanaf 29 april bij de verschillende verkoopspunten in de stad: •Stadhuis (balieplein)•UiT in Genk (europalaan)•C-mine bezoekeronthaal•Sportcentrum•Jeugdcentrum Rondpunt 26

Voor meer info: T 089 65 36 00 of kijk op www.genk.be. Hopelijk kleurt de stad in de aanloop naar 9 mei volledig blauw en wit!

Genkse leefmilieuraad trakteert op een film

eind april stond de film ‘More than honey’ op het de affiche van het filmfestival MOOOV in C-mine. Heb je dit gemist? Dan krijg je een tweede kans. De Genkse leefmilieuraad en het stadsbestuur nodigen je op 21 mei uit voor ‘More than honey’. Deze film schetst immers een goed beeld van de problemen waarmee bijen vandaag geconfronteerd worden. Na de film praat een Genkse imker over de Genkse situatie en krijg je tips mee om de bijen in je tuin een handje te helpen.

Wanneer? dinsdag 21 mei om 20 uurWaar? Cosmodrome Kattevennen, Planetariumweg 18 Meer info? www.heempark.be – www.genk.be

infoavond Warmtepompen voor woningen

Steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp om hun huis te ver-warmen. Dit systeem maakt gebruik van de omgevingswarmte uit de lucht, water of bodem. Het is zeer energiezuinig en bovendien niet be-lastend voor het milieu. Wil je meer weten over dit systeem en wat de voor- en nadelen zijn ten opzichte andere verwamingssystemen? Dan kan je terecht in het Heempark voor een infoavond.

Wanneer? dinsdag 14 mei om 19.30 uur Waar? Heempark, Hoogzij 7Deelname is gratis maar enkel na inschrijving: Via www.warmlimburg.be of via T 078 15 01 86

Knip

Fair Trade Picknick in mei

Genk mag zich sinds 2006 Fair Tradegemeente noemen. Regel-matig neemt onze stad initiatieven om Genkenaren te laten ken-nismaken met Fair Trade. Op 18 mei is er alvast weer eentje: een gezellige Fair Trade Picknick. Voor de kinderen is er animatie en uiteraard is er ook de speeltuin aan JC Rondpunt 26. Bij regen-weer voorziet de organisatie een tent. Geen reden dus om thuis te blijven!

Wanneer? zaterdag 18 mei van 11.30 tot 14.30 uur Waar? evenementenplein Cosmogolem (Dieplaan) Toegang? Kinderen € 5 euro en volwassenen €7 kaarten te koop tot en met 14 mei bij Oxfam Wereldwinkel (Nieuwstraat 28)

STAD GENK, DE 12 DE MAN ACHTER KRC! STAD GENK, DE 12 DE MAN ACHTER KRC! STAD GENK, DE 12DE MAN ACHTER KRC! STAD G

ENK,

DE 1

2DE M

AN ACHTER KRC! STAD GENK, DE 12 DE MAN ACHTER KRC! STAD GENK, DE 12DE MAN ACHTER KRC!

Wat is een conformiteitsattest?een conformiteitsattest is een officieel docu-ment waaruit blijkt dat de woongelegeneid of kamer voldoet aan de opgelegde normen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit. een conformiteitsattest is niet verplicht bij het verhuren van een woning. Het is een soort kwaliteitslabel maar geen verhuurvergun-ning.een conformiteitsattest doet geen uitspraken over de stedenbouwkundige vergunnings-toestand van de woongelegenheid.

Waarvoor geldig? een conformiteitsattest voor een woongele-genheid kan aangevraagd worden door de eigenaar-verhuurder en is enkel van toepas-sing op huur- en kamerwoningen.

Hoe aanvragen? De verhuurder vraagt het conformiteitsattest aan bij het college van burgemeester en sche-penen. Op basis van een woningonderzoek en aan de hand van een technisch verslag wordt nagegaan of de woning conform is aan de Vlaamse Wooncode en wordt de maximale be-zettingsnorm bepaald. indien het pand voldoet aan de kwaliteitsnormen levert de stad het con-formiteitsattest af. Het college doet binnen de 60 dagen een uit-spraak. indien het pand niet voldoet, kan een procedure opgestart worden waarbij het pand ongeschikt en/of onbewoonbaar verklaard wordt.

Kosten.Kostprijs bedraagt 62 euro (verhoogd met 12,5 euro per kamer vanaf de zesde kamer en met een maximum van 1.250 euro).

Geldigheidsduur.een conformiteitsattest blijft 10 jaar geldig maar kan eerder vervallen als 1. de burgemeester een besluit tot onge-

schikt- of onbewoonbaarheid neemt OF2. het pand overbewoond verklaard is OF3. uit woningonderzoek blijkt dat het pand

niet meer voldoet aan de eisen van de Vlaamse Wooncode.

Opgelet: geen conformiteitsattest zonder rookmelder!

Meer info over dit attest:• Kijkopwww.woneningaoz.be/wonen/

huren/conformiteitsattest-vlaamse-woon-code

• Informeeraanhetbaliepleinvanhetstadhuis of via T 089 65 36 00

Meer info over de rookmelders:• www.vlaanderen.be/nl/publicaties/ detail/rookmelders

Wonen

3600 / 15

De stad levert conformiteitsattesten af!Wat houdt dit in?

Ben je eigenaar van een woning die je verhuurt of ben je van plan een woning te verhuren? en wil je zeker zijn dat deze woning aan alle kwaliteitsnormen voldoet? dan is het conformiteitsattest een geschikt bewijs. dit attest beoor-deelt de woonkwaliteit van een huurwoning volgens de normen van de Vlaamse Wooncode. Je kan dit nu aanvragen bij de stad.

16

deze zomer organiseert Genk opnieuw de wekelijkse zondagsmarkten. dat is telkens een groot succes, want vorig jaar trok ’s lands grootste snuisterijen-markt 135.000 bezoekers. dit jaar zijn er enkele belangrijke wijzigingen in het circuit. een standplaats kost dit jaar 7 euro en inschrijven kan vanaf 25 mei.

een nieuw en compacter parcoursDe stad koos dit jaar voor een nieuw en com-pacter parcours, waarbij het zwaartepunt op de binnenstad komt te liggen. De standplaatsen op de europalaan en het Zavelplein vallen weg, maar de Rootenstraat en Molenstraat worden opnieuw opgenomen in het rommelmarktcircuit. Dit zorgt niet alleen voor een efficiëntere wan-delroute, maar is ook beter voor het verkeer op de europalaan en voor onze centrumbewoners. Want nu zijn meer dan 100 garages tijdens de zomermaanden wel weer vrij te bereiken.

De beroepsmarkt, dat is een gewone markt met onder meer groenten, fruit en kledij, vind je dit jaar terug op het Stadsplein en de ventweg van de Dieplaan.

Wat kost dit jaar een plaatsje? Het is niet evident om dit evenement jaar na jaar te organiseren. Genk moet stevig besparen maar wil natuurlijk het karakter van bruisende, volkse evenementenstad behouden. De uitda-ging is om de grote stadsevenementen toe-gankelijk en laagdrempelig te houden voor het publiek en toch zelfbedruipend te maken. De kostprijs voor een standplaats bleef vele ja-ren ongewijzigd, maar stijgt dit jaar van 5 naar 7 euro per stand per dag.

800 standplaatsen vanaf 25 mei Net als vorige jaren verwacht de stad dat de 800 standplaatsen bijna elke week uitverkocht zullen zijn. Dus, wil je op tijd een plaatsje be-machtigen? Noteer dan de inschrijvingsdata nu al in je agenda.

• zaterdag 25 mei: start inschrijvingen in het stadhuis voor de Genkse inwoners.

• donderdag 30 mei: inschrijvingen openge-steld voor iedereen.

OPGeLeT: omwille van de drukte worden op deze 2 dagen ’s morgens tussen 7 en 9 uur volgnummers uitgedeeld. enkel personen met een volgnummer worden geholpen.

• Meer info bij dienst evenementen: T 089 65 48 65 of www.genk.be

Genkse zondagsmarkten nemen binnenstad in

2 mei starten we terug met ‘iedereen donderdagt’. de stad, de Genkse horeca en andere partners nodigen alle Genkenaren uit om op de eerste donderdagavond van de maand eenvoudig te genieten, uit de luie zetel te komen en tijd te maken om met vrienden en kennissen wat te slowtimen.

Wat mag je allemaal verwachten? Vanaf 18 uur is er een gezellige sfeermarkt op de Grote markt. Hier kan je genieten van lekkere broodjes, tappas, wijnen en bieren, leuke heb-bedingetjes of verse producten die je mee naar huis kunt nemen. Daarna kan je gezellig terras-sen tijdens de Happy hours in de verschillende horecazaken, met heel wat optredens. De terrassen krijgen ook een unieke aankleding die gaat van kampvuur tot designterras. Wie buiten het stadscentrum wil blijven, kan een kijkje nemen in de Vennestraat en op C-mine want ook daar wordt het een drukke bedoe-ning.

Wedstrijd• Like de facebookpagina van ‘iedereen don-

derdagt ‘en maak kans op een etentje voor 2 personen tijdens ‘iedereen donderdagt’ in een van de deelnemende horecazaken!

• Alleinfovindjeookop www.iedereendonderdagt.be

iedereen donderdagt... elke eerste donderdagavond van de maand genieten

Zomerevenementen

3600 / 17

de eerste namen van Genk on stage zijn bekend. en dat zijn meteen namen om u tegen te zeggen. zo komen de italiaanse wereldster Umberto Tozzi en soulsensatie Chic naar Genk! Maar ook Belgische topacts als Meuris, The Van Jets en raymond van het Groenewoud hebben hun komst al bevestigd. Ook ewert & The Two dragons, aanstormend talent uit est-land, komen het festival platspelen.

Umberto Tozzi, italiaanse hitmachineUmberto Tozzi stond al langer op het verlang-lijstje van de festivalorganisatie. De italiaanse wereldster verkocht wereldwijd al meer dan 32 miljoen platen. iedereen kent uiteraard zijn grootste hit ‘Gloria’, ‘Ti Amo’ en ‘Gente Di Mare’. Die zullen tijdens Genk on stage dan ook luid-keels meegezongen worden! Tozzi zal zater-dagavond aantreden op het Stadsplein.

Le Freak c’ est Chic! Op zondag wordt het nog doller! Chic, dé soulsensatie uit de jaren ‘70 en ‘80 sluit dan de Headlinersstage af. De band is bekend van hits als ‘everybody Dance’, ‘Le Freak’ en ‘Good Times’! Ze noemen zich de grootste discoband uit de geschiedenis en weinigen zullen dat ontkennen. De band haalde vijf nominaties voor de Rock ’n Roll Hall of Fame. Chic-oprichter Nile rodgers werkte recent nog samen met electroduo Daft Punk en dj’s Avicii en Felix da Housecat. Meuris, muzikale en creatieve duizendpootOnlangs werd al bekendgemaakt dat Stijn Meuris één van de praalwagens van de O-parade zal ontwerpen. in juni komt hij opnieuw naar Genk waar hij op de Headlinersstage samen met de rest van zijn groep zijn nieuwe plaat ‘Mirage’ voorstelt. De tweede single uit die nieuwe cd, ‘Zondagskind’, is al enkele weken te horen op de radio.

The Van Jets en ewert & The Two Dragons op Factor J Op het Factor J-podium zullen de mannen van The Van Jets op zaterdag 29 juni het beste van zichzelf geven. Vorig jaar verscheen hun nieu-we album ‘Halo’ en op dit moment is hun hit ‘Broken Bones’ niet meer uit de hitlijsten weg te denken. Traditiegetrouw heeft Genk on stage oog voor aanstormend talent. De komst van ewert & The Two Dragons naar Factor J op zon-dag 30 juni bewijst het dit jaar opnieuw. Onlangs speelde deze jonge indiepopband uit estland de Botanique nog plat. Momenteel wordt hun nieuwste single ‘Jolene’ grijsgedraaid op Radio 1.

Genk by night met Raymond Afsluiter op de Mainstreamstage doen we dit jaar met niemand minder dan Raymond van het Groenewoud. Hiermee gaat Genk on stage verder met de kleine traditie om het podium op de Fruitmarkt op zondag af te sluiten met een icoon uit de Nederlandstalige muziek. De vorige jaren kon je hier Bart Peeters en Will Tura aan het werk zien.

• Genkonstagevindtplaatsop 28, 29 en 30 juni • Demeestrecenteinfovindjeop www.genkonstage.be

Genk on StageUmberto Tozzi en Chic!

Umberto Tozzi

Cocktails aan € 4

Dag van het park

Ten tijde van crisis is investeren wel ge-waagd, maar de dag van het park roept de mensen op om te investeren in groen. Waarom? Simpel: investeren in groen ren-deert! Groen maakt ons gezonder, gelukki-ger, rijker en zelfs socialer. Geen belegging of spaarboekje dat daar kan aan tippen!

in Genk-Centrum Het Molenvijverpark, het Heempark en het volkspark in Zwartberg zijn vaste waarde in het programma. Wie zin heeft, brengt het Molenvijverpark een bezoekje waar traditio-neel gestart wordt met een ontbijt. Het park is omsingeld met mooie grote villa’s die je doen wegdromen. Als je dan toch in de buurt bent, ga ook even langs het Heempark.

Dezelfde dag opent ook een nieuwe ten-toonstelling in het emile van Dorenmuseum vanaf 1 uur. De expo Onder de Loep brengt boeiende verhalen en expedities naar Genk (1800 - 1914) en de banden tussen natuur-

wetenschappers en landschapsschilders tot leven. Met werk van onder andere Léon Becker, François Roffiaen, Jean Massart en James ensor. Stijn Cole, Bert Jacobs en Stefan Peters, kunstenaars in residentie van het emile Van Dorenmuseum, reflecteren met nieuw werk over deze geschiedenis.

in Zwartberg Het thema in Zwartberg is ‘ken je streek, ken je buurt’. Zwartberg wil iedereen ken-nis laten maken met de groene plekjes in de wijk en in de streek errond. Want heb je ooit van Thorn gehoord of van Masy? Dat waren grootgrondbezitters die vanaf 1900 gronden opkochten in het noorden van Genk. Restanten van hun domein zijn nog steeds zichtbaar. Kom kennis maken met de beelden en verhalen over het kasteel van Masy. Wist je dat de ruïnes een beetje op de tempels van Ankor lijken? Het domein is helaas niet vrij toegankelijk, maar dat maakt de verhalen des te spannender.

Maak schandalig veel winst!

zWArTBerG Waar? Groengebied aan Koning Boudewijnlaan (ingang via Meeuwerstraat 41) Wanneer? 10- 18 uurWat? Tussen 10 en 18 uur: • Livemuziekinhetparkvanaf10uur• Ontbijtverzorgddoorplaatselijke

handelaars• FairTradepicknicki.s.m

Oxfam Wereldwinkel (Nieuwstraat 28). inschrijven kost €5 en kan t.e.m. 20 mei. Breng je dekentje mee!

• InfoMasyenomgeving tussen 11 en 13 uur door Rik Thomas• Vertrekwandelingenmetgidsvanaf

13.30 uur • Avontuurlijkeklimactiviteitenvoor

kinderen door De Uitdaging

MOleNViJVerpArk & HeeMpArk9-11.30 uur: Ontbijten in het Molenvijverpark. inschrijven voor 20 mei via [email protected] of via T 089 65 36 00 Prijs: €7 en €4 (-12 jaar)11.30, 14 en 16 uur: Belle époque-wandeling met gids14-18 uur: activiteiten Heempark en Molenvijverpark met een beursstand en vertelpaviljoen, modelboten, springkasteel, enzovoort.

Op zondag 26 mei organiseert de stad het jaarlijks evenement ‘dag van het park’ en investeren ze in groen. dus laten we hopen op mooi weer, groen en schandalig veel winst, want het thema dit jaar luidt: ‘investeer in groen, winst verzekerd!’

18

3600 / 19

Spiegelbeeld

Het toeristisch seizoen is volop van start gegaan. de toeristische troeven van Genk zijn legio. Maar wist je dat Genk reeds vanaf het eind 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uitoefende op toeristen en dit ook liet blijken in prachtige zichtkaarten. Vooral de idyllische natuur die ook schilders aantrok, sprak toen al tot de verbeelding.

GeNK Toeristisch, vroeger en nu

Genk promootte haar toeristische troeven ook via talrijke flyers en affiches. Deze affiche van kunstschilder Armand Maclot uit de jaren ’30 van de vorige eeuw, no-digt de toerist uit om het ‘droomland Genk’ te bezoeken. Hij gebruikte hiervoor een schilderij met de Molenvijver en een sluisje. Op de achtergrond het centrum met de oude kerk. De ranke torenspits is inmiddels hersteld.

•Dezepostkaartdateertvanietsna1912enzoalsgebruikelijk indie tijd isdeop-drukinhetFrans.Hetzijnvooralgegoedepersonen – veelal spraken de stadsmen-senFrans–dievanuitdetalrijkehotelsinhetGenkseprentkaartenverstuurden.

•Deoudekerklaateenstompetorenspitszien.Datbetekentdatdefotogenomenisnadegrotestormvan1912diedeslanketorenspitsomverwaaide.

•Uiteraardontbrekendevijversniet.Hetzijn juist de vennen en moerassen dieGenktoteenwaareldoradomaaktenvoordetoerist.

•DeopbouwvandemijnwijkenvanWinter-slagiseenbeelddatookinanderepost-kaartenveelvuldigvoorkomt.

•Op de achtergrond onderstrepen de na-tuurtaferelendenatuurprachtendechicuitgedostedameverheugtzichopdewan-delingendiedehotelsorganiseerden.

iNFO

?

Dienst Cultuur, Cel erfgoeD stadhuis, stadsplein 1 t 089 65 38 13 [email protected]

•WandelaarsenfietserskomeninGenknogsteedsruimaanhuntrekken.Hetbefaam-defietsroutenetmetzijntalrijkeknooppuntenlaatGenkopzijnmooistzien.

•Het Nationaal Park Hoge Kempen, Kattevennen, de Schemmersberg, Bokrijk, hetHeem-enMolenvijverpark,deMelbergendeMatenbewijzendathetnatuurschoonvanweleernogopverscheideneplaatsenaanwezigis.

•VanafPasenisookweerhetfietsverhuurgestartinGenk.Jekanhiervoorterechtophetstation,inBokrijk,inKattevennenenopC-mine.VoorafreserverenopT080096967.

•BijUiT inGenkzijngratisfietsbrochuresteverkrijgen(defietslus)enkan jeookuitgestippeldewandelbrochureskopen.InfoT089654480.

20

“Genk Loopt” bestaat uit 3 loopafstanden gericht op de hele familie. Naast het spor-tieve aspect staan er nog heel wat gezonde dingen op het programma. Want het ver-trek en aankomst zijn op het Stadsplein en dus maken we daar een atletendorp waar deelnemers en sympathisanten tussendoor kunnen genieten van gezonde hapjes en drankjes. Voor de kinderen is er gratis kin-deranimatie en ondertussen kan je rondlo-pen tussen de gezellige infostandjes van het Ziekenhuis Oost-limburg, de stad en de spon-sors. Voor een praktisch verloop van de dag zijn dit alvast enkele interessante weetjes.

1. Verloop van de dag Vanaf 11 uur: afhalen van je borstnummer en chip in het stadhuis op het Stadsplein. 13.30 uur: start van de 1 km loop voor kin-deren tot 12 jaar. 14 uur: start van de ludieke 5 km Lambrechts-Badjassenloop en de 5 km-jogging. 15 uur: start 10 km-run

Het parcours ligt volledig op Genks grond-gebied (centrum en Kattevennen) en kan je alvast raadplegen op www.genkloopt.be

2. Gratis parking met pendeldienst aan Sportcentrum Wij raden zeker en vast aan om met de fiets te komen maar kom je toch met de wagen, dan is het makkelijk parkeren in de ondergrondse parking onder het Stadsplein, langs de europa-laan en ook op de parking van het Sportcen-trum. Daar staan immers de kleedkamers en douches ter beschikking. een gratis pendel-dienst pendelt tussen het Stadsplein en het Sportcentrum tussen 12 en 18 uur.

3. inschrijven kan ook de dag zelf ! Dat kan nog de dag zelf vanaf 11 uur in het stadhuis. en dit tot 15 minuten voor de start van de te lopen afstand. Opgelet, Lambrechts Bad-jassenloop is beperkt tot 200 inschrijvingen.

deelnameprijs op de dag zelf:1 km-kinderloop: 1,5 euro 5 km Lambrechts Badjassenloop: 4 euro 5 km-jogging: 4 euro 10 km-Run: 7 euro

inschrijven kan natuurlijk op voorhand ook nog via www.genkloopt.be

Sport

zondag 5 mei organiseren stad Genk en het ziekenhuis Oost-limburg de eerste editie van de loophappening ‘Genk loopt’. inschrijven voor de verschillende loopafstanden kan nog steeds. doe het nog vandaag en loop mee in dit uniek evenement.

Sportraad zoekt nieuwe leden

in juni stelt het stadsbestuur een nieuwe sportraad samen. iedereen die hiervoor interesse heeft mag zich kandidaat stellen. Of je nu lid bent van een sportclub of je doet individueel aan sport of je vindt het gewoon interessant, je bent wel-kom. Geef je naam, adres en e-mail door via [email protected] en we hou-den je op de hoogte.

Meer info over de taken en wer-king van de sportraad krijg je bij de dienst Sport T 089 65 34 33 of lees je op www.sportingenk.be

5 mei is in zicht! Nog 10 dagen voor ‘Genk loopt’

de twee vrouwen verschillen 32 jaar en toch delen ze hun passie voor bloemen. emilia, 50 en Jeanne 82 jaar zijn al zo’n 25 jaar bevriend. zelfs hun eerste gesprek ging over de flora in hun tuin. Over bloemen en planten weten de vrouwen veel te vertellen en daarom is mei ook zo’n speciale maand…

Buren met een passie voor bloemen

Buren voor buren BU

RE

NvoorBURENvoorBURENvoorBURE

Nvoo

r

BURENvoorBURENvoorBU

RENvoorBUREN

voor

‘Buren voor buren’ is een campagne van de stad en het OCMW. zoals de naam doet vermoeden, gaat het om buren die iets doen voor andere buren of voor mensen in hun omgeving. elke maand plaatst stadsmagazine 3600 een voorbeeld in de kijker.

kort trappelt ook het 15 maanden oude klein-kind van emilia van ongeduld, om met haar avo - oma in het Portugees - naar Jeanneke te gaan.

‘Vooral in mei leven we op dan is het bloementijd!’ vertelt emilia. ‘ik zorg ook voor de bloemen aan-gezien Jeanne, die ondertussen al 82 is, niet goed te been is. eerst ga ik kijken op de bloemenmarkt in Waterschei. Vind ik daar niet alles, dan zoek ik verder.’ gaat ze verder. ‘Maar potten doe ik nog zelf, weliswaar op mijn gemak’ stelt Jeanne.

Voor emilia zijn bloemen haar ware passie. Overal waar bloemen mee gemoeid zijn, is zij aanwe-zig. Ze doet mee aan de fuchsia-show in Terlae-men, bezoekt tuinen, doet aan bloemschikken, gaat voor een zeldzaam exemplaar tot in Brussel én spoort ook bij de bloemen van Jeanne luizen

en wormpjes op… Maar zij en Jeanne doen ook dingen samen. ‘We doen mee met de bebloe-mingsactie van de stad en ook aan de uitstap van de stad als Jeanne haar gezondheid het toe-laat. Dit jaar zijn we weer samen ingeschreven’. Dit verhaal bewijst het: bloemen houden van mensen en op goede buren staat inderdaad geen leeftijd!

iNFO

?

Buren voor Buren is een initiatief van de stad genk en het oCMW. Dienst Wijkontwikkeling t 089 65 43 21 - [email protected]

Heb je zelf een idee voor een nieuw “buren voor buren”-project? of ken je een leuk voorbeeld van genkenaren die zich inzetten voor mensen in hun buurt? geef ons dan zeker een seintje!

‘Als de kinderen haar niet kunnen

bereiken, bellen ze mij en spring ik even binnen.’

‘Het is niet de leeftijd dat telt, maar de vriend-schap en het vertrouwen’ steekt emilia al met-een van wal. Het begon bij de twee dames allemaal door hun gedeelde passie voor bloe-men. ‘Jeanne had veel bloemen maar weinig struiken en wij hadden er te veel! Dit was ook een van onze eerste gespreksonderwerpen’. De basis van hun 25 jaar lange vriendschap was gelegd. Nu zien de vrouwen elkaar bijna dagelijks. ‘emilia is druk bezet en als ik haar drie dagen niet zie, word ik ongerust en ga ik kijken’, ver-klapt Jeanne. ‘Andersom is ook waar!’ gaat emilia verder: ‘Als haar kinderen haar niet kunnen bereiken, bellen ze mij en spring ik bij Jeanne binnen. Ook wanneer ik naar de winkel moet, ga ik langs om te vragen of ze iets nodig heeft’. Alle redenen om met een tas koffie bij te babbelen zijn goed voor beide dames. Sinds

3600 / 21

Bebloemingsactie ‘Genk in bloei’ieder jaar opnieuw zetten bijna 400 gezinnen zich in voor ‘Genk in bloei’. Ze zorgen voor kleurrijke balkons in het centrum en prachtige voortuinen in de wijken. Ook jij kan gratis deelnemen aan de Bebloemingsactie schrijf je in via [email protected]. Kijk snel op p. 7!

europese dag van de Buren Op 31 mei 2013 vindt de europese dag van de buren plaats. in heel europa nodigen miljoenen buren elkaar op de laatste vrijdag van de maand uit om een gezellig moment te beleven. Doe mee!

22

Neena Schepers en Manuel put wonen sinds 2012 met dochtertje Faarah in het Sint-Janspark in Waterschei. daarvoor woonde het koppel in As en vandaag zijn ze blij dat ze terug in Genk zijn. en dat dankzij een stukje mijnverleden, namelijk de oude Sint-Jansschool die in de jaren ’20 gebouwd werd voor de kinderen van de mijnwerkers.

Manuel en Neena waren op zoek naar een woning in Genk, omdat ze graag korter bij de scholen en winkels wilden wonen. Beiden zijn verpleegkundige. Neena verzorgt mensen aan huis voor het Wit-Gele Kruis en Manuel is psychiatrisch verpleegkundige. Neena is blij dat ze nu vlakbij haar werk woont. en voor Manuel is de sterke band met Genk de doorslag om hier te komen wonen. ‘ik ben hier opgegroeid’, vertelt Manuel. ‘Mijn grootvader werkte nog in de mijn van Water-schei en zelf heb ik altijd in Zwartberg ge-woond. Of ik ook herinneringen heb aan de mijn? eerlijk gezegd weinig, want we waren amper acht toen de mijnen sloten. Maar alles rondom straalt dat verleden nog uit.’

Open tuinconcept Manuel en Neena zijn toevallig bij het Sint-Janssproject uitgekomen. ‘We waren op zoek en toen zagen we dit. Je moet natuurlijk van deze woonvorm houden’, zegt Manuel. ‘Het open tuinconcept sprak ons onmiddellijk aan. Ook het feit dat hier een mix woont van jonge gezinnen met kinderen, alleenstaanden en dat met een multicultureel tintje. eigenlijk is dit een rijtjeshuis met een terrastuintje en een grote gemeenschappelijke binnentuin’, vult Neena aan. ‘Vanuit de keuken heb je zicht tot aan de woningen aan overkant van het binnenplein. Dat is heel ver en dus zie je die buren niet. en als je de andere kant uitkijkt, heb je een mooi zicht op de tuinwijk. De enige negatieve noot is dat we wat pech hebben met de verbouwing van ons woongedeelte. Ze moeten nog een en ander in orde maken, maar we hopen dat het allemaal snel in orde komt.’

‘Nee, er hangt geen schoolbord in onze living’

Wat weet jij nog over onze mijnen? Over het leven in de mijntuinwijken, de intrek van buitenlandse arbei-ders, de gloriedagen van onze voetbalclubs, … ? Het is nu 25 jaar geleden dat onze mijnen sloten en Genk aan een nieuw verhaal begon. elke editie brengen we een verhaal dat rechtstreeks of onrechtstreeks verbonden is met steenkool.

25 jaar mijnsluiting en opbouw Aflevering 7: mijnschool wordt woonerf

Neena, Manuel en Faarah wonen in het Sint-Janspark

3600 / 23

Rocco‘Het zal ook beter zijn als het binnenplein klaar is’, gaat Manuel verder. ‘Nu is het nog één zanderige vlakte. en dat is wel vervelend, want je ziet hier Jan en alleman rondlopen. Je weet soms niet of het een bewoner, een werkman of een nieuwsgierige is. Weet je dat mensen die hier op school hebben gezeten langs lopen en op zoek gaan naar hun klas? We lijken soms een toeristische attractie’, lacht Manuel een beetje verveeld. ‘Maar ook dat zal wel overwaai-en. ik begrijp het wel, hoor, want mijn nonkels zijn hier ook naar school gegaan. en heeft Rocco Granata hier ook niet op de schoolbanken geze-ten? Dat heb ik toch eens ergens horen waaien’.

Sint-Jansschool en omgeving • DeSint-Jansschoolwerdgebouwdin1924• DeBroedersendeDochtersvanhetKruisgavenhierlesaanrespectievelijkjongensen

meisjes. De speelplaats was gescheiden door een muur. • DeBroedersendeZustershaddenelkeenklooster,vlakbijdeschool.AandeOnderwijs-

laan ligt nu het restaurant ‘t Klooster en de Turkse vereniging heeft haar intrek genomen in het klooster van de nonnetjes.

• In2006beslistendeschool,destadenandereeigenaarsomvandesiteeentotaalprojectte maken waar wonen, diensten en onderwijs harmonieus samengaan. Het Sint-Janspark telt 40 woongelegenheden.

• Deschoolisnugevestigdineennieuwbouwenopdesiteliggenooknogeensupermarkten zaal De Kring.

De tuinwijkrenovatiepremie • Het stadsbestuur hecht veel belangaan

het in stand houden van de tuinwijken uit het mijnverleden. Het zijn architecturale parels en maken deel uit van ons industri-eel erfgoed.

• De stad keert een tuinwijkrenovatiepre-mie uit voor buitenschrijnwerk, gevelre-novatie, dakwerken, buitenaanleg en ook voor de restauratie van authentieke ele-menten aan het gebouw.

• In de tuinwijk van Waterschei dienden 35 bewoners een renovatiedossier tussen 2008 en 2012. Gemiddeld investeerde de stad hier 1 576 per dossier.

• In de zes tuinwijken samen (Waterschei,Winterslag, Zwartberg, Termien, Boxberg- heide en Vlakvel) werd de afgelopen jaren 291 586 euro geïnvesteerd in door de stad.

Schoolbord Dat het hier ooit een school was, zie je nu niet meer aan de binnenkant. enkel de grote ramen aan doen er nog aan denken. ‘er hangt dus zeker geen schoolbord in onze living’, grapt Neena. ‘Al vragen mensen het zich soms af. Wist je dat mijn collega’s dit soms lachend de ‘villa van Neena’ noemen? Wellicht omdat het gebouw aan de buitenkant echt één geheel lijkt.’

Manuel en Neena vinden het alleszins een meerwaarde dat de stad helpt om dit soort historische gebouwen te renoveren en een nieuwe bestemming te geven. ‘Als je rond-kijkt in de wijk zie je trouwens dat steeds meer mensen hun huizen renoveren en dat is een goede zaak’, besluiten ze.

“Mijn collega’s noemen dit de

villa van Neena”.

24

Ziezo Fototerugblik

Woensdag 27 maart was het buiten-speeldag in heel Vlaanderen en ook in Genk. De Dienst Jeugd zette die dag alles op alles om de kinderen van achter hun tv, computer en zelfs hun huiswerk vandaan te krijgen. en dat is hen gelukt, want op veel Genkse speel-pleintjes, zoals hier in het Heempark was er een gezellige drukte.

zaterdag 30 maart opende in kattevennen een dinosaurusten-toonstelling. Deze expo, gericht op het gezin is opgebouwd rond de ‘prettig gestoorde’ europasaurus. Hij heet Gino de Dino en gidst de bezoekers door de geschiedenis van onze planeet. Hij laat je kennismaken met zijn vrienden, vijanden en tijdsgeno-ten. Ben je er nog niet geraakt? Je hebt nog tijd tot 30 november!

Op zaterdag 30 maart brachten enkele Genkenaren hun eigen verhaal op het po-dium van C-mine.

Deze voorstelling was meteen de afsluiter van het project VertelGenkVertel, waar-van ook een uniek boek is samengesteld. Hier zien we kunstenaar Koenraad Tinel en schrijver Stefan Brijs tijdens de signeer-sessie van het boek. Ben je benieuwd naar het resultaat en de verhalen? Het boek is te koop bij Uit in Genk en de Genkse boekhandel.

3600 / 25

Naar aanleiding van de werelddag Autisme op 2 april, hield op zaterdag 6 april een parade van oldtimertractoren halt in onze stad. Burgemeester Wim Dries nam een intentie- verklaring in ontvangst. Het stadsbestuur van Genk gaat immers de verbintenis aan om te werken aan een stad die respectvol omgaat met mensen met autisme.

donderdag 28 maart herdacht Genk de mijnsluiting in Winterslag, nu al 25 jaar geleden. en waar kon dat beter dan op C-mine, de plek waar het allemaal begon. Het werd een gezellige bijeenkomst met toespraken, verhalen en een mijnwerkersreceptie. De genodigden waaronder veel oud-mijnwerkers en familie, haalden samen herinneringen op aan de hand van een mooie fototentoonstelling. Het werd een memorabele avond waarbij kameraadschap, verbondenheid en een tikkeltje nostalgie voor een unieke, warme sfeer zorg-den.

Van 8 tot 13 april organiseerde het C-mine cultuurcentrum de kinderkunstenfabriek in Termien. in dit kunstenaarsatelier geven 8 kunstenaars workshops voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Het thema dit jaar was ‘groen’ en ecol-ogie. Zo’n 100 kinderen schreven in en lieten hun fantasie helemaal de vrije loop. Dat resulteerde in heel wat creatieve werkjes. Zo maakten ze een volkstuintje in autobanden, bouwden ze een ondergronds huis, ontwierpen ze vertaalmachines die met planten praten! en gave ze grauwe boom-stronken een fris blauw kleurtje.

26

Schepencollege Zitdagen in het stadhuis

Joke Quintens, 1ste schepen Wijkontwikkeling, Participatiebeleid & Gelijke kansen, Leefmilieu & Duurzaamheid T 089 65 36 14 – [email protected] van 18 tot 19 uur

Ali Çaglar, 2de schepen Openbare werken, Ontwerp en meting, Sport, informatica T 089 65 37 08 – [email protected] van 18 tot 19 uur

Wim dries, burgemeester Algemeen bestuur & Personeelszaken, Veiligheid (politie en brandweer), Beleidsplanning, Strategisch stadsbeleid & innovatiebeleid, Communicatie T 089 65 36 10 - [email protected] 10 tot 11.30 uur en dinsdagvoormiddag na afspraak

Anniek Nagels, 3de schepen Cultuur, Bibliotheek en Academies, Jeugd & Studentenbeleid, Voorzitter AGBT 089 65 36 13 - [email protected] van 18 tot 19 uur

Michaël dhoore, 4de schepen Ruimtelijke ordening & Woonbeleid, Mobiliteit, GrondzakenT 089 65 36 11 - [email protected] na afspraak

Angelo Bruno, 5de schepen Werk, FinanciënT 089 65 36 18 – [email protected] van 18 tot 19 uur

Geert Swartenbroekx, 6de schepen Sociale zaken, Onderwijsbeleid, Gezin, Kinderopvang & OpvoedingsondersteuningT 089 65 36 15 - [email protected] van 18 tot 19 uur

Guido Vandebrouck, 7de schepen Dienstverlening (GiDS, bevolking, burgerlijke stand en begraafplaatsen), erediensten T 089 65 36 16 - [email protected] van 17 tot 18 uur

erik Gerits, 8ste schepen economie, Toerisme & evenementenT 089 65 36 17 – [email protected] op afspraak

ria Grondelaers, 9de schepen Voorzitter OCMW T 089 57 32 23 – [email protected] 2-wekelijks op zaterdagvoormiddag, enkel na afspraak - OCMW (gebouw Herfstvreugde, Schaapsdries 2)

Oplage: 28 500 ex.Bedeling: bPost. Blinden en slechtzienden: 3600 is verkrijgbaar op cd via vzw Transkript, T 011 23 07 61 of www.transkript.be

Stadsmagazine 3600: verschijnt maandelijks behalve in augustus Redactieadres: Stadsplein 1, T 089 65 36 63 of [email protected] Eindredactie: Dienst CommunicatieVormgeving: Grafische cel Fotografie: © stad Genk, [email protected] Drukwerk: Goekint Graphics nv, Oostende

Colofon

Info stadsdiensten - T 089 65 36 00 - [email protected] - www.genk.be - Openingsuren: ma-di-woe-vrij: 9-17 uur, do: 12-19 uur

3600 / 27

ZOEkplaatZoek het aantal meiklokjes in deze tekening en win een cadeaubon van de stad. Sms Zoek + aantal naar 3600.

De winnaars worden geloot uit de sms-inzendingen met het juiste antwoord en worden persoonlijk op de hoogte gebracht.

WeDstrijD

Oplossing zoekplaat april: 14

iedereendonderdagt

live optredens

www.iedereendonderdagt.be

verrassingsmenu’s

cocktails aan € 4 happy hours

2 mei • 6 juni • 4 juli • 1 augustus • 5 september

vanaf 18 uur

7 - 14.30 uur Jaarmarkt | centrum Ambachtenmarkt | Grote Markt9 - 13 uur Rommelmarkt | Grotestraat, Eindgracht, Dieplaan, Centrumlaan9 - 16 uur Kindercarroussel | Grote Markt10 uur Eucharistieviering | Sint-Martinuskerk10 - 24 uur Kermis | Dieplaan, Jaarbeurslaan

DAGproGrAMMA op 1 Mei 11 uur Concert Groot Genker Orkest | Stadsplein13 uur Meiboomplanting | Stadsplein16 - 18 uur o-pArADe18 uur Taptoe | Stadsplein22 uur Vuurwerk | Cosmogolempark

Meer info? www.genk.be

Genk Gonst

1 mei en de o-parade Woensdag 1 mei vieren we de lente in Genk: samen snuisteren over de jaar-markt, plezier maken op de kermis en nagenieten tijdens het vuurwerk. Uitkijken doen we die dag vooral naar de o-parade, want deze keer wordt het een speciale optocht. De o-parade wordt immers aangevuld met de mooiste mobiele creaties uit de voorbije edities. onze gastontwerper is deze keer Stijn Meuris. Hij maakte speciaal voor Genk een zonnewagen. en de zon, die heb-ben we zeker nodig op 1 mei!

Lees meer

2

Genk Gonst

Stijn Meuris heeft een hart voor Genk, en ook een hart voor de O-parade. Daarom was hij onmiddellijk bereid om mee te werken. ‘Wie kan er zeggen dat hij ooit in zijn leven al een praalwagen ontworpen heeft? Dat zullen niet zoveel mensen zijn’, zegt een fiere Meuris. ‘Daarom ook heb ik deze kans met beide handen gegrepen. Ik ben apetrots dat Genk mij voor deze opdracht gevraagd heeft.’

ZonnewagenHoe zijn mobiele creatie er zal uitzien, wil hij zo lang mogelijk geheim houden. Maar als we Stijn mogen geloven, zal het alleszins iets met het weer te maken hebben. ‘Het is een lange winter geweest’, merkt hij op. ‘ We hebben de zon vijf maanden lang niet gezien. Daarom wil ik op 1 mei de zon doen schijnen in Genk. Hoe ik dat ga doen, ga ik niet verklappen, maar je zal versteld staan van het oogverblin-dend licht dat op klaarlichte dag in je ogen zal schijnen. Het wordt echt iets unieks, iets ongezien!’Eén ding is duidelijk: Stijn haalde zijn inspiratie bij zijn grote passie: de sterren en het heelal. De zonnewagen van Meuris wordt dus écht eentje om naar uit te kijken.

Stijn Meuris laat de zon schijnen in de O-parade! De o-parade op 1 mei is en blijft een unieke belevenis. Nergens kan je zo’n kleurrijk en groots spektakel aanschouwen als bij ons, in Genk.

Groepen uit alle windhoeken van europa komen naar onze stad af-gezakt voor de o-parade. De stad vraagt elk jaar aan een gastontwer-per om iets speciaals toe te voegen. Dit jaar is dat creatieve en muzikale duizendpoot Stijn Meuris.

• DeO-paradetrektop1meivanaf16uurdoordecentrumstraten.•Meerweten?Contacteerdestadvia089654865ofwww.genk.be• VolgdeO-paradeookopdefacebookpaginavanDienstEvenementen!

Stijn Meuris

3600 / 3

Het beste uit de vorige editiesWaar we ook graag naar uitkijken in deze 64ste editie, zijn de toppers van de voorbije jaren. De stad heeft de mobiele creaties van bekende gastontwerpers terug uit de kast gehaald en Genkse verenigingen bouwden ze opnieuw op. Een heuse prestatie, dat mag gezegd, want van sommige wagens was enkel het geraamte nog intact en andere creaties moesten van nul volledig opnieuw gemaakt worden. Eén ding is zeker: het resultaat op 1 mei mag gezien worden. Wie herinnert zich nog de Cosmopolitan Chicken

Reuzeninsecten Uiteraard is er in deze parade vooral veel ruimte voor nieuwe spectaculaire creaties. Een groep die zeker en vast ‘ooooh’-geroep bij het publiek zal ontlokken, is ‘Les Nomades’ uit Spanje. Deze straattheatergroep treedt voor het eerst buiten hun thuisland op. Met grote, kleurrijke wezens zorgen ze voor een prachtig spektakel. De Spaanse straattheatergroep ‘Sarruga Produccions’ tovert reuzegrote insecten tot leven, waaronder een spin van vier meter hoog. De Parijse theatergroep ‘Compagnie Remue Ménage’ komt ook naar Genk en zij zullen pronken met gigantische wezens, die een beetje aan flamingo’s doen denken.

van kunstenaar Koen Vanmechelen? Of de Rubensiaanse praalkoets naar het ontwerp van Wim Delvoye en de Materia Prima van Koenraad Tinel? Stuk voor stuk prachtige mobiele creaties van topkunstenaars. Ook de wagens van Nicky Vankets (de Mei-koninginnenkoets), Roel Vandebeek (Power Flowers) en Linde Hermans (Feesttafel) zullen opnieuw verschijnen. Al deze wagens kan je trouwens in de zomer van heel dichtbij be-wonderen op het C-mineplein.

Snuisteren op de markten Wil je nog voor de drukte kunnen genieten van 1 mei? Dan kan je als vroege vogel vanaf 7 uur ’s ochtends terecht in het centrum voor de jaar-markt. Op de Grote Markt kan je gaan kijken naar authentieke, oude am-bachten of kan je een gratis karika-tuurtekening van jezelf laten maken. Voor de allerkleinsten is er een gratis ritje op de leuke kindercarroussel. In de Grotestraat en omliggende straten kan heerlijk snuisteren op een gezel-lige rommelmarkt met meer dan 200 standhouders.Diverse markten op woensdag 1 mei van 7 tot 14.30 uur in Genk-Centrum.

Vissen in de vijver Wie vangt er de grootste vis? Dat kunnen liefhebbers te weten komen tijdens de 50ste meiviswedstrijd. Deze wedstrijd staat op voor zowel jongeren als mannen en vrouwen. Voor meer info en deelname kan je terecht in het clubhuis ‘De Karper’ aan de Hoog-zij of via [email protected] Viswedstrijd op zaterdag 4 mei om 14 uur aan de Bienkeswijer, Clubhuis ‘De Karper’ in de Hoogzij.

Stadsgalaconcert met Free Souffriau Naar jaarlijkse gewoonte verzorgt de harmonie van Waterschei-Zwartberg een galaconcert in Casino-Modern. Onder leiding van dirigent Armand Steyfkens trakteert de harmonie ons op de warme klanken van trompet, klarinet, dwarsfluit en nog veel meer! Dit jaar vergezelt niemand minder dan Free Souffriau – beter bekend als Mega Mindy – het gezelschap! Dans wordt verzorgd door Cappricio en Jos Kuppens komt live beeldhouwen. Stadsgalaconcert op zaterdag 12 mei om15uurinCasinoModern.

Tickets kassa: 12 euroVoorverkoop: 10 euro T 089 38 23 14

Tips in mei

Dankjewel wagenbouwers

De O-parade is niet alleen uniek omwille van de spectaculaire acts, maar ook door de creatieve samenwerking van wagen-bouwers, verenigingen en gevestigde waar-den uit het artistieke milieu. Tal van Genkse verenigingen zorgen ervoor dat de mobiele creaties ook gerealiseerd worden. Elk jaar leveren ze unieke stukken af. Een immens werk, waarvoor zij terecht een pluim verdie-nen.

Rubensiaanse praalkoets van Wim DelvoyePower Flowers van Roel Vandebeek

Genk Gonst

3600: Herman, jij bent een van de trouwste medewerkers van 1 mei. Hoe is deze passie begonnen?Het is in feite van vader op zoon gegaan. Mijn vader, Frans Roux, heeft de meifeesten, maar ook de carnavalstoet helpen oprichten. Samen met voormalig voorzitter Michel Van Dooren en Michel Bollen vormde hij het fundament van de Genkse meifeesten. De passie van mijn vader heeft bij mij de interesse opgewekt. Ik ben al sinds 1975 lid van het feestcomité van Genk. Hier werd ik in 1983 uitgeroepen tot erevoorzitter. Een functie die ik met trots heb uitgeoefend.

3600: Wat doe je vandaag nog allemaal voordeO-parade?Vroeger deed ik alles wat ik kon. Ik hielp de stoet mee organiseren, ging veel op prospec-tie voor muziekkorpsen en volgde alles op. Gezien mijn leeftijd is het nu ietsjes minder, maar ik ben nog steeds de rechterhand van

Jan Hendrix, coördinator van de Dienst Evene-menten. Ik volg de werkzaamheden van de wagenbouwers en sta in voor de verdeling van de praalwagens en zorg voor een mooi eindresultaat.

3600: Na al die jaren heb je dit feest enorm zienvooruitgaan.Indegoedezin?Ongetwijfeld. Vroeger hadden we de mid-delen niet die we nu hebben. Toen gingen we van café naar café om geld in te zamelen voor de stoet. Toch was de bloemenstoet ook toen prachtig, maar wel kleinschaliger natuur-lijk. Elke Genkse handelsstraat deed mee uit sympathie voor hun stad. De meifeesten zijn trouwens voortgekomen uit de jaarmarkt en koers der ambachten. En de stoet, die is natuurlijk geëvolueerd tot een kunstparade op een zeer hoog niveau. Soms vraag ik me af of we het nog echt beter kunnen doen, maar toch slaagt de stad er elk jaar steeds weer in.

Herman Roux (erevoorzitter het Genker feestcomité)

in de ban van 1 mei “Ik vraag me af of we nog beter kunnen doen?”

elke dag gaat hij naar de loodsen van de wagenbouwers en volgt hij de bouw van de wagens nauw- keurig op. op 1 mei zelf helpt hij graag de hele dag mee, samen met de stadsmedewerkers en de vrijwilligers. Je mag deze man werkelijk alles vragen over 1 mei, want hij kan er met enorm veel passie over vertellen.

“Vroeger gingen we van café naar café om

geld in te zamelen.”

4

3600 / 5

NieUW iN 2013FamiliedagUitzonderlijk zal de familiedag, beter ge-kend als ‘kortingendag’, op maandag 6 mei plaatsvinden in plaats van op de tradi-tionele woensdag. Dit omdat 1 mei dit jaar op een woensdag valt.

AttractiesDit jaar pakt de 1 meikermis speciaal voor de waaghalzen uit met twee nieuwe attracties, ‘The Wild Mouse’ en ‘Extazy’. ‘The Wild Mouse’ is een grote en snelle rollercoaster die bochten van 180° maakt, plots versnelt en je naar duizelingwek-kende hoogtes katapulteert. Ook de ‘Extazy’ is een uitdaging. Deze attractie, die vastgezet is op een rond platform, gaat de hoogte in én draait tegelijkertijd hori-zontaal. Wie de vroegere ‘Breakdance’-attracties kent: de ‘Extazy’ tilt die naar een nóg hoger niveau.

De curator van dienst is designer Roel Vandebeek. ‘Het wordt een hele klus om deze tentoonstelling op poten te zetten. Zo zitten er in de wagen van Koen Van-mechelen levende kippen en bestaat de replica van de wagen van Wim Delvoye volledig uit snoepjes en ander eetbaar materiaal. ‘Ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat ga aanpakken. De wagens moeten immers een hele zomer lang in openlucht tentoongesteld staan.’Wat wel vaststaat, is dat je de wagens eindelijk eens van dichtbij zal kunnen bekijken. En dat zijn de creaties van de

De jaarlijkse 1-meikermis loopt van 26 april tot en met maandag 6 mei. Dit jaar zorgen exact 106 attracties voor bijna twee kilometer kermisplezier! Je vindt ze op de Dieplaan, Jaarbeurslaan en Gildelaan.

editie 64 van 1 mei is op vele vlakken speciaal. Niet alleen rijden de mooiste creaties van de voorbije jaren opnieuw mee in de o-parade, maar worden ze ook tentoon-gesteld op het binnenplein van C-mine in juli en augustus.

3600: Wat is volgens jou de sterkte van de O-parade?Ik vind het globale 1 meipakket heel sterk. Vanaf de start met de jaarmarkt tot de stoet en het prachtige vuurwerk als afsluiter, je moet het maar doen! En natuurlijk is ook het interna-tionaal kantje van de stoet uniek. Je ontmoet muziekmaatschappijen en straattheatergroe- pen uit de hele wereld en dat maak de O-parade een belevenis voor het hele gezin!

3600: Mogen we je nu al een gelukkige verjaardag toewensen, want 1 mei is jouw geboortedag! Ik vertel het niet graag, maar ik ben inder-daad jarig op 1 mei. Toen ik vroeger rondwan-delde tijdens de stoet, klampten verscheidene vrouwen me vast om me te feliciteren. Mijn vrienden maakten dan ook altijd hetzelfde grapje: “amai, het kost de stad nogal wat geld om je verjaardag te vieren! ”

KortingsbonnenNaast de familiedag met sterk verlaagde prijzen, kan je naar jaarlijkse traditie ook via www.genk.be een aantal kermis-kortingsbonnen downloaden. Deze zijn geldig op weekdagen (behalve op 1 mei) en op zondag 5 mei in het kader van het sportevenement ‘Genk loopt’.

Geen 1 mei zonder kermis!

exp-o: dat is 1 mei, een hele zomer lang

Koen Vanmechelen, Nicky Vankets, Roel Vandebeek, Linde Hermans, Koenraad Tinel, Stijn Meuris en een replica van de snoepjeswagen van Wim Delvoye.

Wanneer? julienaugustusWaar? ophetC-minepleingratis

Materia Prima van Koenraad Tinel

6

Genk Gonst

C-mine cultuurcentrum in mei

Een asociaal feestorkest: StatueGruppo di pawlowskiManngold de cobre

Een triple bill om te degusteren! Drie bij-zondere groepen nemen het podium van C-mine cultuurcentrum in.

Gruppo di pawlowskiMauro Pawlowski verzamelt een bende schitterende muzikanten rond zich en vormt er een bijzondere big band mee met o.a. Pascal Deweze, Elko Blijweert. Hij noemt het zelf een asociaal feestorkest.

MannGold de Cobre Een andere, bijzondere groep is deze uitge-breide MannGold, een band met 2 drums, bas en 2 gitaren, aangevuld met de levende legende Peter Vermeersch (Flat Earth Society) en 7 blazers. Met muzikanten van Arno, Trixie Whitley, Vive La Fête en anderen.

StatueGenk draagt ook zijn steentje bij op deze cultavond. Statue is een band met zes gitaris-ten, een bassist en een drummer. Een echte geluidsmuur!

Wanneer? zaterdag 25 mei om 20.15 uurWaar? C-mine cultuurcentrum Prijs? €12 vvk - €15

Familievoorstelling met een geurtje: Studio orka en JacobsneusStudio Orka is misschien wel het beste jeugdtheatergezelschap van Vlaanderen. Ze maken theater op locatie dat fris en vrolijk is, maar nooit vrijblijvend. Je kent ze misschien van schitterende voorstellingen als Warmoes (in de volkstuintjes van Zwartberg) of Mister More, Lady Less (op de parking van de Spar in Winterslag). Nu maken ze een voorstelling over een Jacobsneus, iemand die een uitzonderlijke neus voor geuren heeft. Wie deze Jacobsneus aan het werk wil zien, moet zich haasten want zoals bij elke voorstelling van Studio Orka vliegen de tickets de deur uit.

Wanneer? zaterdag 11 en zondag 12 mei, telkens om 14 en 16 uurWaar? op locatieprijs: € 6

Griekse tragedie: De rooVerS brengen oresteiaDe Roovers zijn al enkele keren in Genk te gast geweest met grote projecten op locatie. Misschien zag je De Noces, het uitbundige bruiloftfeest, in het voormalig mijngebouw van Waterschei, of het oorlogsverhaal Blue Remembered Hills in de duinen van de Schemmersberg? Nu staat ze op locatie met de klassieker der klassiekers, de Oresteia, het meesterwerk van Aeschy-los. Het is een tragedie voor zes acteurs en negen zangers, met een relevantie voor vandaag. De actualiteit is nooit ver weg. Het is een unieke kans om een beklijvende klassieker, herwerkt door Bernard Dewulf, in een actuele versie te zien.

Wanneer? 16 tot 18 mei om 20.15 uur Waar? op locatiePrijs? € 16 - € 14 - € 13

3600 / 7

Kalender Mei 2013

TentoonstellingenAnton Kusters (tot zondag 19 mei)C-mine

expo: 610 exposed (tot 2 juni)Designcentrum C-mine

expo: Dino’s in Kattevennen (tot 30 november)Toegangspoort Kattevennen

expo: Burgers in actie (21 tot 28 mei)Bibliotheek Woensdag 1 mei 20131 mei 2013 7-14.30u: diverse markten 10-24u: kermis 16u: O-parade 18u: taptoe 22u: vuurwerk Genk-Centrum

Fietsgraveren Kattenberg-Grotestraat

Donderdag 2 mei 2013iedereen donderdagtVanaf 18u: slowtime avond met speciale menu’s, happy hours en optredens.Genk-Centrum, C-mine en Vennestraat.

Zaterdag 4 mei 2013Boxstore

(ook op 5/5)14-18u: expo accessoires en leder- waren van Michaël VerheydenBoxstore - Vennestraat 127

Vorming14.30 – 17u: Ann Van Steenkiste - English Afternoon TeaC-mine cultuurcentrum

Theater (ook op zondag 5 mei)20u15: Laika – SuikerspinC-mine cultuurcentrum

Zondag5mei2013Genk Loopt

13u30: 1 km-kinderloop14u: 5 km Jogging + Lambrechts-badjassenloop15u: 10 km runVertrek en aankomst Stadsplein

Sport: JumpingVanaf 8u30: Ruiterclub Genk – Provinciale JumpingKattevennen

Maandag 6 mei 20131-mei kermis: FamiliedagGenk-Centrum

Workshop19u: Martine Wirix - Koken met lentekruidenHeempark

Woensdag 8 mei Fietsgraveeractie 14-16u: Kattenberg-Grotestraat

Donderdag 9 mei 2013Voetbal Bekerfinale op groot scherm

Vanaf 20u: DJ20u30: KRC Genk – Cercle Brugge22u30 tot 00u30 live band (indien verlengingen wordt dit uitgesteld)00u30 tot aankomst team DJ (enkel bij winst)Stadsplein

Film (MoooV)ook op 19/05 om 11u20u15: Broken – Brits drama over een 11-jarig meisje met muziek van Damon Albarn (Blur)Regie: Rufus NorrisEuroscoop

Sport: Motocross

10u30: Auto Moto Club GenkHorensbergdam

Sport: KarabijnschietenSchuttersgilde St.Antonius Congo – Provinciale wedstrijd Karabijn-schietenWetzandstraat 91

Vrijdag 10 mei 2013Muziek: Jazz20u15: Scoreman / Yves Peeters Group: C-Mine Jazz Night #3C-mine cultuurcentrum

Zaterdag 11 mei 2013Familievoorstelling (ook op 12/5)14u & 16u: Studio Orka – Jacobs-neus (vanaf 7 jaar)Op locatie

Sport14u30: Atletiek – AC Genk – Beker van Vlaanderen interclub damesAtletiekpiste St.-Lodewijk

Humor: stand-up comedy20u15: Arbi & Victor Luis van Es - Hakims Off ComedyC-mine cultuurcentrum

Zondag 12 mei 2013Muziek: klassiek11u: AperitiefconcertC-mine cultuurcentrum

Muziek15u: Stadsgalaconcert Casino Modern

Dinsdag 14 mei 2013Feest alleenstaande senioren

13u30-19u: Muziek, dans en buffetFeestzaal Elysee

Woensdag15mei2013Theater20u15: Lazarus – De IdiootC-mine cultuurcentrum

Concertexamen 20u15: laatstejaarsstudenten Academie. sax-klarinet-dwars-fluit-hobo en celloStadhuis zaal 4

Autoarme schooldag

In de Genkse basisscholen en bedrijven (zie p. 6)

Donderdag 16 mei 2013 Theater ook op 17 en 18/05 20u15: De Roovers – OresteiaOp locatie

Film MoooVook op 12/5 om 11u 20u15: In Darkness – Poolse film gebaseerd op een echt gebeurd verhaal tijdens WO2 in de door de nazi’s bezette stad Lvov. Regie: Agnieszka Holland(première)Euroscoop

Concertexamen20u15: laatstejaarsstudenten Academie (zang-piano)Stadhuis zaal 4

Zaterdag 18 mei 2013retroparty 20u30: Radio Modern - The House of SwingC-mine cultuurcentrum

Fair Trade picknick Vanaf 11u30: gezinspicknick met fairtradeproducten uit Wereld-winkel. Animatie en speeltuin. Kom met de fiets! Evenementenpark Cosmogolem (Dieplaan) Inschrijven t.e.m. 14/05 bij Oxfam Wereldwinkel (Nieuwstraat)! 5/7 euro (kinderen – volwas-senen)

8

Maandag 20 mei 2013WandeltochtWSV De Heikneuters - SchemmersbergtochtStart: tussen 8 -15uSchool Don Bosco, Brem 31

Sport: Wormstrong TriatlonTriatlon voor het goede doel Sportcentrum

Dinsdag 21 mei 2013Dans20u15: Cie Chatha – KawaC-mine cultuurcentrum

Woensdag 22 mei 2013WandeltochtWSV De HeikneutersStart: tussen 8 -15uCasa Papa Giovanni – Noordlaan

Familievoorstelling15u: Theater De Spiegel & Kaboca - Ha Dede (vanaf 1 tem 3 jaar)C-mine cultuurcentrum

Voordrachtexamen 14 tot 16u: laatstejaarsstudenten Voordracht AcademieStadhuis (Academie Genk)

Donderdag 23 mei 2013Film MoooV ook op 26/5 om 11u20u15: Oh Boy – Duitse tragiko-medie en ironisch zelfportret van een jongeman in Berlijn. Preis der Deutschen Filmkritik für beste Spielfilmdebüt en Preis für beste Musik.Regie: Jan Ole Gerster (première)Euroscoop

Vrijdag 24 mei 2013Cultuuruitstap

9u: Hergémuseum en stadswandelingLouvain-la-Neuve

Theater20u15: Toneelhuis/ Mokhalled Rasem/ Lazarus - Romeo & JuliaC-mine cultuurcentrum

Braderie stalenstraat (tot 26/05) Eet- en winkelkraampjes, muziek, animatie. Op zondag 26 mei rommelmarkt: inschrijven via T 0493 57 15 56 Stalenstraat

Concertexamen20u15: laatstejaarsstudenten Academie (harp-piano)Stadhuis zaal 4

Zaterdag25mei2013Muziek: rock20u15: Gruppo Di Pawlowski - Manngold De Cobre – Statue: Experimental Rock NightC-mine cultuurcentrum

Zondag 26 mei 2013Dag van het park

9-11u30: Ontbijt in Molenvijver-park (met inschrijving: zie p.18) 14u-18u: Belle époque-wande-ling, kinderpark, leespaviljoen, groen investeringsplan, model-botenMolenvijverpark – Heempark

10-18u: Fairtrade-picknick (met inschrijving: zie p.18) Live muziek, animatie, fietstoch-ten, wandelingen Volkstuin, Zwartberg, Meeuwerstraat

Familievoorstelling

(ook om 16u)14u: Kinderen van de Villa - Hek (vanaf 6 jaar)Op locatie

Toneel 14-18u30: laatstejaarsstudenten Toneel Academie Stadhuis Schouwburg

Donderdag 30 mei 2013Film MoooV ook op 2/5 om 11u20u15: Die Wand – Duitse film over een vrouw die alleen op de wereld achterblijft…Regie: Julian Pölster (première)Euroscoop

Vrijdag 31 mei 2013 Fietsgraveren 16-19u: Fietspunt station Genk

Kalender Mei 2013

www.uitingenk.beinfo & tickets theater, muziek, vorming, lezing, workshop & toerisme:

• UiTinGenk: Europalaan 34 - T 089 65 44 80 [email protected] www.uitingenk.be

•C-minebezoekersonthaal: C-Mine 10 bus 2 - T 089 65 44 90 [email protected] www.c-mine.be

info bibliotheek:Bibliotheek - Stadsplein 3T 089 65 35 [email protected] www.bibliotheekgenk.be

info Mooov films:Euroscoop Genk Evence Coppéelaan, C-mine [email protected]

info sport:Dienst SportpromotieT 089 65 34 [email protected]/sport

info jeugd:jeugdcentrum Rondpunt 26Europalaan 26 T 089 65 42 [email protected]

Academie Genk – MWD:Stadsplein 1T 089 65 39 [email protected]

ON

UIT

PU

TT

EL

IJK

bezoekersonthaalStad Genk

in Genkmuziek • woord • dans