33 - Iedereen Ieper juni 2010

28
Iedereen Ieper | 1 Iedereen Ieper Geko Ypres Rally 2010 Het Lokaal Dienstencentrum Geko Ypres Rally 2010 Wespenprobleem? Gamen in de Ieperse bib Stadsmagazine voor Ieper en deelgemeenten 33 Jaargang 13 - juli/augustus 2010

description

City Magazine Stad Ieper juni 2010

Transcript of 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Page 1: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 1

IedereenIeper

Geko Ypres Rally 2010 Het Lokaal Dienstencentrum

Geko Ypres Rally 2010 Wespenprobleem?

Gamen in de Ieperse bibStadsmagazine voor Ieper en deelgemeenten

33 Jaargang 13 - juli/augustus 2010

Page 2: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

2 | Iedereen Ieper

Colofon

Eindredactie & coördinatie Cathérine Lamaire Communicatiedienst Ieper tel. 057 239 200 - fax 057 239 [email protected] uitgever Stadsbestuur IeperFotografie Eigen archief, Tijl Capoen, CCI e.a.VormgevingGrafische dienst - Frederik PattynDrukDrukkerij Cuvelier Graphics Oostkaai 29 - 8900 IeperOplage17.000 exemplaren Deze brochure werd gedrukt op gecertifieerd PEFC en chloorvrij papier.

↗ 4-daagse van DuinkerkeOp 7 mei 2010 was Ieper het decor voor de

3de etappe van de 4-daagse van Duinkerke.

Een hoogdag voor de wielerfanaten.

Page 3: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 3

Het wordt stilaan zomer. De vakantie staat voor de deur en dat betekent dat er weer heel wat leuke dingen op het programma staan. Of het nu gaat om culturele of sportieve evenementen, de nieuwe erfgoedwandelroute, de themawandelingen op zondag, de museumzoektocht, de Ieperdag in Bellewaerde of de zomersportkampen, je leest het allemaal in deze editie van Iedereen Ieper.

Natuurlijk vind je ook heel wat zaken terug in dit magazine die actueel belangrijk zijn zoals de genomineerden voor de Vredesprijs van de stad Ieper, de diftarisering van het container- en groenpark of de herinrichting van het speelplein en camping op het Jeudstadion met officiële opening op 8 juli.

Er zit in ieder geval zoals steeds heel wat boeiend leesvoer in Iedereen Ieper.

Voor meer nieuws over je stad kan je zoals steeds terecht op de wekelijkse pagina’s Informatief Ieper in De Streekkrant en op woensdagavond verneem je meer over het reilen en zeilen in Ieper in het televisieprogramma Trefpunt op WTV.

Veel leesgenot.

Het stadsbestuur.

Woord vooraf

5Verstandig zonnen is een must!

7Het Lokaal Dienstencentrum: een spil in de buurt

9Politie voert campagne tegen geluidsoverlast op de Vis- en Kiekenmarkt

15Een zomer vol muziek en animatie...

19Container- en groenpark worden diftarpark

21Vredesprijs stad Ieper 2011

25Speelplein en camping Jeugdstadion vernieuwd

En nog veel meer...

Inhoud

Page 4: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

4 | Iedereen Ieper

Zitting 29 maart 2010- De Raad heeft het hernieuwde

belastingsreglement op de afgifte van administratieve stukken zoals de elektronische identiteitskaart, de kids-ID, bestek voor overheidsopdrachten,… goedgekeurd. Dit betekent o.a. dat je voortaan 14,50 euro betaalt voor de aanmaak van een elektronische identiteitskaart.

- De Raad heeft het reglement op het onderhoud van openbare gazons door particulieren goedgekeurd.

- De Raad heeft het hernieuwde afvalretributiereglement goedgekeurd. Dit reglement legt de bedragen vast voor de inzameling van afvalstoffen (huis-aan-huisophaling grof

vuil, tarieven container- en groenpark).

- De Raad heeft Rik Vandekerckhove aangesteld als waarnemend officier-dienstchef van de stedelijke vrijwillige brandweer Ieper.

Zitting 3 mei 2010- De Raad heeft het aangepaste

reglement voor het plaatsen van terrassen op openbaar domein goedgekeurd. Met de aanpassing van het reglement wil de Raad benadrukken dat voorwerpen (menu- en reclameborden, bloempotten, …) niet buiten de vergunde terraszones kunnen worden opgesteld.

Uit de Gemeenteraad

Geko Ypres Rally 2010Het laatste weekend van juni is voor menig rallyfan het hoogtepunt van het autosportseizoen. Op 25 en 26 juni wordt in Ieper en omgeving de GEKO Ypres Rally georganiseerd, dat is de vijfde wedstrijd van het BK rally en de zesde van het IRC kampioenschap, een internationaal rallykampioenschap voorbehouden voor Super 2000 wagens.

Op 25 en 26 juni, en zelfs al enkele dagen vroeger, zullen de Kattenstad en de dorpjes in de Westhoek weer leven op het ritme van de ronkende bolides uit het Belgisch en Europees Rallycircuit. Men start op 25 juni op het podium op de Grote Markt in Ieper om 16 uur. Op vrijdag 25 juni is er de SS Hollebeke (28,82 km). De eerste doortocht in Hollebeke is voorzien om 16.29 uur, de tweede doortocht om 20.06 uur. Op zaterdag 26 juni is er de SS Dikkebus (11,32 km). De eerste doortocht in Dikkebus is voorzien om 14.16 uur, de tweede doortocht om 21.16 uur. Aankomst op 26 juni op het podium in Ieper omstreeks 22.30 uur.

Ypres Historic RallyDe Ypres Historic Rally is dit jaar aan zijn 18de editie toe. De organisatoren wensten dat de smaakmakers van het Kampioenschap van Europa, waarin de Belgische manche een topwedstrijd blijft, kunnen rivaliseren met de Belgische specialisten om op die manier een grote naam toe te voegen aan het palmares in navolging van Geoffrey Crabtree, Bjorn Waldegard en Jimmy McRae, de

winnaars van de eerste edities. In dat opzicht werden er enkele wijzigingen aangebracht aan het concept van de Ypres Historic Rally 2010. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Ypres Historic Rally zal het parcours vrijdagavond verschillend zijn voor de deelnemers aan de manche van het FIA Kampioenschap van Europa en de deelnemers aan de nationale wedstrijd. De eerste teams zullen het tegen elkaar opnemen op een marathonproef van 29 km in de buurt van Hollebeke. De nationale teams zullen daarentegen een proef van 20 km, een samentrekking van de proeven van Westouter en Mesen, afwerken. Het zenuwcentrum van de wedstrijd blijft Boezinge, maar de Ypres Historic Rally keert dit jaar ook terug naar de Grote Markt in Ieper. Dat gebeurt zaterdagnamiddag voor een hergroepering. Het zal heel wat aandacht trekken van de toeschouwers die aangetrokken zijn door de moderne bolides van de Geko Ypres Rally, maar die misschien nog nooit de klassiekers in actie hebben gezien.

Verkeer en veiligheidDe veiligheid van de toeschouwers blijft een prioriteit voor de organisatoren

▸ Meer info over de verkeersmaatregelen (parkeer- en verkeersverbod in groot-Ieper) tijdens het rallyweekend via www. ieper.be en www.ypresrally.com.

Page 5: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 5Actueel

Verstandig zonnen is een must!Veel weerkundigen zijn het er stellig over eens: de zomer lijkt al ingezet. Goed nieuws dus voor de zonnekloppers. De zon heeft vele voordelen, ze doet ons ontspannen, is goed voor bepaalde huidaandoeningen (psoriasis en eczeem), zorgt voor de aanmaak van vitamine D (goed voor botten en tanden). Maar die zon brengt ook nadelen met zich mee.

De blootstelling aan de stralen is voor de huid niet ongevaarlijk. Zonnebrand kan een pretbederver van formaat zijn. Denk eraan: ook iedereen die van de zon geniet op weg naar school of hobby moet zich beschermen tegen zonnebrand.

Kinderen verbranden vlugger dan volwassenen en omdat zij voor zichzelf geen beslissingen kunnen nemen zijn zij afhankelijk van de verantwoordelijke inzet van ouders, voogd, begeleiders van

sportkampen en vele andere volwassenen. Zij moeten ervoor zorgen dat de kinderen, niet onbeschermd, teveel tijd in de zon doorbrengen.

En vooral kleine kinderen zijn het meest kwetsbaar en verbranden het snelst. De kans op ontwikkeling van huidkanker/melanoom staat in nauw verband met het aantal keren dat een persoon “zonnebrand” heeft opgelopen tijdens de kinderjaren. Daarom volgende tips om kinderen zoveel mogelijk te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.

- Baby’s tot 1 jaar blijven uit de zon.

- Kinderen moeten absoluut in de schaduw blijven tussen 11 en 15 uur.

- Kinderen mogen voor 11 en na 15 uur in de zon spelen maar dragen steeds een droog T-shirt, een hoedje of petje en een zonnebril.

- Kinderen moeten dan ook rijkelijk en vaak

ingesmeerd worden met een waterbestendige zonnecrème met factor van minimum 30.

Met deze preventieve boodschap wensen de Stichting tegen Kanker en de Provincie West-Vlaanderen opnieuw te sensibiliseren tot verstandig zonnen. Immers, voorkomen is beter dan genezen! —▪

▸ Meer info: www.verstandigzonnen.be of www.kanker.be

Ben je van plan deze zomer op reis te gaan en heb je daarvoor een reispas nodig?

Dan vraag je die best zo snel mogelijk aan. Hou er rekening mee dat de gewone procedure acht ot tien dagen duurt en 78,5 euro kost.

→ Gewone procedure duurt 8 à 10 dagen: 78,5 euro

(5 jaar geldig) - Minderjarigen (>18j.): 41 euro

→ Dringende procedure duurt 1 dag: 247,5 euro - Minderjarigen (>18j.): 210 euro. —▪

▸ Meer info: dienst Burgerloket, Caroline Devos, tel. 057 239 217, [email protected]

Reispas aanvragen, wacht er niet mee!

Geko Ypres Rally 2010

Page 6: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

6 | Iedereen IeperActueel

De Ieperdag in Bellewaerde Park vindt dit jaar plaats op zaterdag 3 juli vanaf 10 uur.

Alle Ieperlingen (Ieper, Boezinge, Brielen, Dikkebus, Elverdinge, Hollebeke, Sint-Jan, Vlamertinge, Voormezele, Zillebeke, Zuidschote) betalen op vertoon van hun identiteitskaart maar 10 euro voor een dagje met de ganse familie in Bellewaerde Park.

Voor deze gunstprijs mogen zij ook gratis parkeren.

Nieuw dit jaar in Bellewaerde zijn de Turtle Vision en de Wakanda Stunt & Dive Show. De Turtle Vision is een nieuwe 4D-sensatie waarin je op avontuur gaat met de leukste schildpadden ter wereld voor een onderwaterreis van evenaar tot Noordpool. De Wakanda Stunt & Dive Show is te zien vanaf 1 juli en wordt een wervelende show met acrobaten die duiken, tuimelen en stunten van wel 25 meter hoog naar beneden. De show is thematische opgebouwd rond Canadese rangers en een indianenstam met een verliefde squaw.

Bellewaerde Park combineert attracties voor jong en minder jong met grote en kleine tropische dieren te midden een prachtige natuur. Een super toffe belevenis voor het hele gezin. —▪

▸ Meer info: dienst toerisme, tel. 057 239 220, [email protected]

Ieperdag in Bellewaerde Park op 3 juli 2010

Kinderen jonger dan 12 jaar die naar het buitenland reizen, hebben hiervoor een kids-ID nodig.

De kostprijs bedraagt 3 euro. Het duurt ongeveer 3 à 4 weken om de kids-ID aan te maken. Vraag de kaart dus tijdig aan.

→ Normale procedure duurt ca. 3 weken: 3 euro→ Dringende procedure duurt 4 dagen: 109 euro→ Zeer dringende procedure

duurt 3 dagen: 173 euro

▸ Meer info: dienst Burgerloket, Caroline Devos, tel. 057 239 217, [email protected]

Vraag je kids-ID tijdig aan!

Page 7: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 7Sociaal

Het Lokaal Dienstencentrum: een spil in de buurtLokale dienstencentra bestaan reeds meer dan 25 jaar. Van bij hun oorsprong richten zij zich vooral naar de ouderen. Vanuit hun filosofie streven de lokale dienstencentra ernaar hun gebruikers een zo hoog mogelijke levenskwaliteit te bieden. Zij bieden aan hun doelpubliek een bonte waaier van ontmoetingskansen, sociaal-culturele, vormings- en bewegingsactiviteiten aan.

Het lokaal dienstencentrum heeft, als spil in de buurt, in de loop der jaren talrijke initiatieven genomen om een dienstverleningspakket uit te bouwen. Het specifieke van al deze initiatieven is het leveren van een flexibel aanbod, aangepast aan de werkelijke behoeften.

Ieper beschikt over twee dienstencentra namelijk het dienstencentrum De Kersecorf en dienstencentrum ’t Hofland. Deze dienstencentra zijn ontmoetingscentra waar iedereen welkom is en waar personeel samen met vrijwilligers, activiteiten, dienstverlening en informatie uitbouwen voor senioren en buurtbewoners. Hierdoor krijgen de bezoekers de mogelijkheid om actief, zinvol en zingevend voor zichzelf en anderen te blijven, sociale contacten op te bouwen en op een kwaliteitsvolle manier hun zelfstandigheid en integratie in het maatschappelijk leven te behouden. De activiteiten en cursussen zijn vooral bedoeld

als ontspanning, waar men in een losse, ongedwongen sfeer zijn hobby kan uitoefenen of zich verder kan verdiepen en bekwamen in één of andere discipline. Het sociale gebeuren rond dit alles is minstens even belangrijk. Daarnaast is er in beide lokale dienstencentra een ontmoetingsruimte die elke werkdag voor iedereen vrij toegankelijk is van 8.30 tot 17.30 uur. Een gelegenheid om bij een tas koffie, een spel kaarten, een partijtje biljart, een middag-maal, ... anderen te ontmoeten. Ook tijdens de zomermaanden organiseren beide dienstencentra verschillende zomeractiviteiten.

Hieronder een greep uit hun aanbod:

4-delige zomercursus landschaptekenen en -schilderenOnder leiding van een professioneel kunstenaar leer je de basis om creatief bezig te zijn met potlood, penseel en aquarelverf. Na een korte theoretische inleiding trek je het vestinglandschap in en leer je al doende hoe je een landschap op papier kan vastleggen. Ideaal om vakantiebeelden op een creatieve manier te vereeuwigen…

Praktisch:Reeks 1 op 7 juli, 14 juli, 22 juli en 28 juli telkens van 13.30 uur tot 16.30 uur.Reeks 2 op 4 augustus, 11 augustus, 18 augustus en 25 augustus telkens van 13.30 uur tot 16.30 uur. In de kunstklas van dienstencentrum ’t Hofland, Dikkebusseweg 15a, 8900 Ieper. Kostprijs: 35 euro per reeks. Info en inschrijvingen voor reeks 1 (vóór 1 juli) en voor reeks 2 (vóór 1 augustus) aan het onthaal van dienstencentra De Kersecorf en ’t Hofland

Mölkky (uitspraak: ‘mulkie’)Mölkky is een oud Fins openluchtspel. Na succes in Finland en Amerika, verovert het ook langzaam ons landje. Mölkky is eenvoudig te spelen en lijkt een beetje op kegelen. Het kan gespeeld worden door jong en oud. Je kan het al vanaf 2 spelers spelen maar zoals bij de meeste van dit soort spelen geldt: hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Het spel draait om de ontspannen sfeer en fair play.

Het spel bestaat uit 12 houten stokken (genummerd van 1 tot 12) en een werpstok. De houten stokken worden op de grond in groep geplaatst. Met een werpstok moet je proberen om zoveel mogelijk stokken omver te gooien van op een afstand van 2 à 3 meter. De eerste speler die 50 punten haalt, wint dit spel.

Praktisch:Kennismaking met Mölkky op vrijdag 25 juni en vrijdag 2 juli, telkens om 14 uur. Bij voldoende

Page 8: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

8 | Iedereen IeperSociaal

opkomst start men vanaf vrijdag 9 juli om 14 uur een wekelijkse zomercompetitie.In het dienstencentrum ’t Hofland, Dikkebusseweg 15a, 8900 Ieper. Kennismaking op vrijdag 25 juni en vrijdag 2 juli is gratis. De start van de zomercompetitie op vrijdag 9 juli kost per spelnamiddag 2 euro (koffie en taart inbegrepen).Inschrijvingen en meer informatie aan het onthaal in de dienstencentra De Kersecorf en ’t Hofland.

Vrij moment tekenen en schilderenBen je niet van plan om in juli of augustus op reis te gaan? Kan je best wat gezelschap gebruiken? Wil je je creativiteit botvieren? Dan is het vrij moment tekenen en schilderen iets voor jou. Elke dinsdag kan iedereen die interesse heeft voor beeldende kunst langsgaan om tijdens een gezellig samenzijn verder te werken aan eigen werkjes. Neem zeker je materiaal mee.

Praktisch:Elke dinsdag in juli en augustus van 13.30 uur tot 16.30 uur in het dienstencentrum ’t Hofland, Dikkebusseweg 15a, 8900 Ieper. Deelname is gratis. Inschrijvingen en meer informatie aan het onthaal in de dienstencentra De Kersecorf en ’t Hofland.

Spaans voor op vakantieTijdens de reeks Spaans voor op vakantie leer je in zeven sessies de belangrijkste reisterminologie. De weg vragen, een middagmaal bestellen, een hotel boeken of boodschappen doen. Ondertussen maak je ook kennis met de Spaanse gewoonten en gebruiken. Een aanrader voor iedereen die graag Spanje als reisbestemming kiest of wil proeven van de Spaanse taal.

Praktisch:Op 2, 9, 16, 23 en 30 augustus, op 6 en 13 september, telkens van 9 tot 11 uur in het dienstencentrum De Kersecorf. Kostpijs: 35 euro (cursusmateriaal inbegrepen).Inschrijvingen en meer informatie aan het onthaal in de dienstencentra De Kersecorf en ’t Hofland.

Workshop leren fietsen herstellenEen organisatie van Curieus Ieper in samenwerking met dienstencentrum De Kersecorf en Welzijnsschakel TEGOARE. Deelnemers mogen hun fiets meebrengen.

Praktisch:op zaterdag 19 en 26 juni 2010 telkens van 10 tot 12 uur in het dienstencentrum De Kersecorf. Kostrpijs is 1 euro per workshop.Info en inschrijvingen in Dienstencentrum De Kersecorf of Curieus Ieper, tel 0477 640 659, [email protected]

Workshop leren fietsenEen organisatie van Curieus Ieper in samenwerking met dienstencentrum De Kersecorf en Welzijnsschakel TEGOARE. Het aantal deelnemers is beperkt. Voor wie geen eigen fiets heeft

kan er voor een fiets gezorgd worden.

Praktisch:Op zaterdag 19 en 26 juni 2010 telkens van 10 tot 12 uur. Verzamelplaats is dienstencentrum ’t Hofland. Kostprijs is 1 euro per workshop.Info en inschrijvingen in Dienstencentrum De Kersecorf of Curieus Ieper, tel 0477 640 659, [email protected] —▪

▸ Meer info: Dienstencentrum De Kersecorf,

Rijkeklarenstraat 83, 8900 Ieper, tel. 057 203 778, [email protected]. Centrumleidster is Joke Vanstechelman

Dienstencentrum ’t Hofland, Dikkebusseweg 15a, 8900 Ieper,

tel. 057 239 490, [email protected]. Centrumleider is Jan Miermans

Open elke werkdag van 8.30 uur tot 12.15 uur en van 13uur tot

17.30 uur

De beide dienstencentra zijn diensten van het OCMW Ieper.

Page 9: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

| 9

De stad Ieper, de lokale politie en de caféhouders lanceerden begin mei een actieplan om de geluidsoverlast rond de Vis- en Kiekenmarkt te verminderen. Nog tot juli loopt er een sensibiliseringscampagne die zich richt tot de cafébezoekers. Het doel is een aangename uitgaansbuurt voor iedereen.

Met de slogan ‘In Ieper een avondje uit? Ok, maar niet te luid!’ wil de campagne cafébezoekers motiveren om geen nachtlawaai te veroorzaken. Affiches met deze

boodschap werden verspreid in de cafés en de scholen. Ook alle buurtbewoners kregen er één in de bus. De politie plant verder vijf speciale actieavonden op de Vismarkt. Ze komt met een speciale kantoorwagen naar de uitgaansbuurt en zal alle ‘stille’ cafébezoekers belonen met een wedstrijdformulier. Wie het formulier ter plekke invult en weer indient, maakt kans op één van de gratis festivaltickets voor Dranouter. Die aantrekkelijke prijzen worden mee gesponsord door de caféhouders van de Vis- en Kiekenmarkt. De eerstvolgende actieavond is vrijdag 2 juli 2010. De campagne komt er naar aanleiding van overleg met de bewoners van de

uitgaansbuurt vorig jaar.Daaruit bleek dat de geluidsoverlast hen het meest hinderde. De lokale politie van Ieper besloot daarop om samen met de preventiecoördinator van de politiezone een campagne uit te werken om dit probleem aan te pakken.

De politie werkt al verschillende jaren aan het verbeteren van de uitgaansbuurt in Ieper. Camera’s en extra patrouilles deden het aantal vechtpartijen en andere overlast sterk dalen in de afgelopen jaren. Stad en politie blijven echter aandacht besteden aan een leefbare uitgaansbuurt. —▪

Veiligheid &preventie

Politie voert campagne tegen geluidsoverlast op Vis- en Kiekenmarkt

↗ Commissaris Luc Vercaigne en preventiecoördinator Rebecca Depuydt met de affiche.

Dit jaar wordt er opnieuw een fietsgraveeractie opgezet. Je kan je fiets laten graveren op 30 juni 2010 tussen 8.30 en 16 uur in de loods van de technische dienst, Rijselsepoort 4, 8900 Ieper. Kostprijs is gratis. Vooraf inschrijven is verplicht. —▪

▸ Info en inschrijvingen: technische dienst, Iduna Van Wesemael, Rijselsepoort 4, 8900 Ieper, tel. 057 239 520, [email protected]. Bij inschrijving naam, voornaam, telefoonnummer en rijksregisternummer vermelden. Identiteitskaart meebrengen.

Fietsgraveringen

Page 10: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

10 | Iedereen Ieper

Van 27 tot en met 30 juni gaat de tweede editie van de Herdenkingsmars/Marche du Souvenir door. Deze keer gaat het van Ieper naar Albert in vier dagen. Men heeft de mogelijkheid om gedurende vier dagen deel te nemen of enkel op zondag 27 juni, de eerste dag, voor een afstand van ongeveer 30 kilometer die gewandeld wordt van Ieper naar Armentières.

In 2007 ondertekende de stad Ieper een samenwerkingscharter met Le Pays du Coquelicot. Deze regio bestaat uit 56 dorpen en de stad Albert en is gelegen in het departement van de Somme. De gemeenschappelijke geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog van Ieper en Le Pays du Coquelicot lagen aan de basis van deze samenwerking.

Al heel wat initiatieven kwamen door deze samenwerking tot stand. In november 2008 was er de eerste Herdenkingsmars/Marche du Souvenir waarbij in vier dagen vijfendertig stappers het traject Albert - Ieper hebben afgelegd. Voor de tweede mars van zondag 27 tot en met woensdag 30 juni wordt het omgekeerde traject afgelegd van Ieper naar Albert in vier dagen.

De Herdenkingsmars is een wandeltocht in vier etappes van elk ongeveer 30 kilometer. Elke etappe volgt een uitgestippelde route die sites, die herinneren

aan de Eerste Wereldoorlog, op Belgisch en Frans grondgebied met elkaar verbinden.

Wens je alsnog deel te nemen? Dat kan. Er is nog de mogelijkheid om de eerste dag, nl. 27 juni, mee te stappen van Ieper naar de Noord-Franse stad Armentières. Deze tocht werd uitgestippeld door de wandelclub Nooit Moe Boezinge. Je komt onder andere voorbij het provinciaal domein De Palingbeek, steekt de Kemmelberg over en gaat langs het impressionante gedenkteken in Ploegsteert. Er zijn onderweg voldoende haltes om te pauzeren. Inschrijven voor dit unieke wandelevenement kan op de dag zelf in het Kruitmagazijn, op de Esplanade, tussen 7 en 9.30 uur. Deelnameprijs bedraagt 1 euro (voor leden wandelfederatie Aktivia) en 1,50 euro. Bij aan-komst is er een pendeldienst terug naar Ieper (2 euro extra voor de pendel). —▪

▸ Meer info: toerisme Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 220,

[email protected], www.toerisme-ieper.be

Tweede herdenkingsmarsIeper - Albert (F)

CultuurActueel

Op vrijdag 21 mei werd de Velodroomstraat in Ieper officieel ingewandeld in aanwezigheid van de bewoners.

De Velodroomstraat, gelegen tussen de Maarschalk Haiglaan en de Schipstraat, werd volledig heringericht. Er werd een gescheiden rioleringsstelsel aangelegd, de nutsleidingen werden vernieuwd en bestratingswerken uitgevoerd.

De rijweg is verbreed van 4 meter naar 6,5 meter en het voetpad is minstens 1,5 meter breed. In het eerste deel van de straat vanaf de Maarschalk Haiglaan werden parkeerstroken voorzien. Ook de vroegere aarden zijweg werd geasfalteerd. De herinrichting van de Velodroomstraat heeft ongeveer 600.000 euro gekost.

Inwandeling velodroom-straat

Page 11: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 11Cultuur

Terwijl de Franse Revolutie in volle gang was, werd in 1797 in Ieper de Commissie Burgerlijke Godshuizen opgericht, een van de twee voorlopers van het huidige OCMW. Deze commissie werd opgericht als koepel voor de verschillende oude godshuizen, zoals het Sint-Jansgodshuis, Godshuis Nazareth, enz. Hun voornaamste taken omvatten armenzorg, ziekenzorg, ouderenzorg en armenonderwijs.

In 2006 werd reeds het archief van de godshuizen van voor de Franse Revolutie aan het stadsarchief overgedragen. Het oudste stuk uit dit archief dateert uit 1208. Nu werd het archief uit de periode 1797-1926 in bewaring gegeven aan het stadsarchief. Het archief is van onschatbare waarde voor het stadsarchief. Het biedt een kijk op het alledaagse leven van 19de eeuwse Ieperlingen: wie was ingeschreven bij de Lamotteschool, wie stond er in de rij aan te schuiven voor de brooduitdelingen in Dikkebus,

wie moest worden verzorgd in het hospitaal, wie werd er te vondeling gelegd, enz. Allemaal vragen waarop het archief een antwoord biedt.

Het archief omvat de notulenboeken (1805-1838), rekeningen (1802-1921), landboeken (19e eeuw) en diverse dossiers. Daarnaast zijn er diverse documenten terug te vinden van andere instellingen: de godshuizen, onderwijsinstellingen (Looie, Lamotten, Arme Knechtenschool, e.a.), begijnhof, Godtschalk, leenbeurs, enz. Ook

het archief van de Burelen van Weldadigheid van Dikkebus, Elverdinge, Ieper, Vlamertinge en Voormezele is hierin opgenomen.

Topstukken zijn de documenten van het Kranzinnigengesticht. In 1846 werd in de Lange Torhoutstraat een nieuw onderkomen gebouwd voor psychiatrische patiënten. Hier werden net voor de Eerste Wereldoorlog 350 personen verzorgd. Na WOI werd het instituut niet heropgebouwd, op die gronden herrees het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal. Het archief van de psychiatrische instelling is quasi volledig: patiëntendossiers (1852-1919), inschrijvingsregisters (1872-1919), medische registers (1867-1878) en andere stukken betreffende het beheer van de patiënten. —▪

‣ Meer info: stadsarchief Ieper, Weverijstraat 7, 8900 Ieper, [email protected]

Archief van de Commissie Burgerlijke Godshuizen door het OCMW overgedragen

↗ 19de eeuwse rekeningen gestockeerd voor de overdracht.

↗ Het krankzinnigengesticht voor Wereldoorlog I

Page 12: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

12 | Iedereen Ieper

De Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst start op 1 september 2010 opnieuw met jeugdateliers. Kinderen vanaf het eerste leerjaar en jongeren vanaf 12 jaar kunnen hier hun artistieke talenten botvieren.

Tekenen, schilderen en werken met klei. Dat zijn slechts enkele artistieke disciplines die kinderen en jongeren

leren tijdens de jeugdateliers. Op verschillende dagen in de week kan je op diverse locaties (ook in de deelgemeenten) les krijgen gedurende het schooljaar 2010-2011. Ook volwassenen kunnen beeldend creatief zijn in de cursussen schilderkunst, tekenkunst, monumentale kunst, beeldhouwkunst en keramiek.

Inschrijven kan vanaf 1 juni 2010. —▪

‣ Meer info: Academie voor Beeldende Kunst, Weverijstraat 33, 8900 Ieper, tel. 057 239 470, [email protected]

Voor wie beeldend creatief wil zijn

Cultuur

Gratis gamen in de Ieperse bibGeen idee wat een Wii is? Nog nooit een balletje geslagen op een virtuele green? Al lang zin om je rijvaardigheid als formule 1 piloot te testen via een game?

Twee maanden lang kan groot en klein, jong en ouder in de bib kosteloos kennismaken met consoles, videogames en accessoires. Spelconsoles kampen met nogal wat vooroordelen. De provincie wil daar wat aan doen en brengt met hun Start-to-game in de bib-project games naar de bib in een rondtrekkende gameroom. In juni en juli staat de gameroom in de Ieperse

bib met een uitgebreid aanbod aan gratis uit te proberen games, computerspelletjes, Wii, Playstation en Xbox. Gamen wordt vaak geassocieerd met verslaving, maar gamen heeft volgens de provincie ook heel wat voordelen. Games helpt bij de ontwikkeling en zorgt er voor dat kinderen inzicht verwerven en kennis vergaren. Overigens wordt de Wii vaak gebruikt bij revalidatie na ziekte of ongeval. Daarnaast waarschuwt Start-to-game in de bib evenzeer voor de negatieve aspecten die gamen met zich kan meebrengen.

Start-to-Game in de bib is een ideale gelegenheid om kennis te maken met de soms omstreden, maar uitdagende en veelzijdige cultuurvorm van de videogames. De games zijn gratis te gebruiken tijdens de openingsuren van de bib. —▪

‣ Meer info: Bibliotheek Ieper, Weverijstraat 9, tel. 057 239 420, [email protected]

Page 13: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 13

Info: CultuurCentrum Ieper - 057 239 480 - [email protected] - www.acci.be

CultuurCentrum Ieper presenteert ...

Cultuur

Feest van de Vlaamse Gemeenschapzaterdag 10 juli 2010 - vanaf 20 uur - OC Ten Vrielande - Boezinge 20 uur: FOSCO Eigen werk en onvoorspelbare covers mengen zich moeiteloos, zoals het onverwachte, maar zeer heerlijke ’Doe Me Goed’ van… Opium. Zo volgt de ene verrassing de andere op.

21.45 uur: TEEK Een bibliotheek van Nederlandstalige ambiancenummers. Een discotheek vol Clouseau, Isabelle A, Noordkaap, Raymond, Borsato, … TEEK swingt als de beesten! Ontdek het beest in u, eens gebeten door Teek is er geen weg terug.

Feestelijke opsluit GRATIS TOEGANG

Vlaanderen zingt ... Ieper zingtvrijdag 13 augustus 2010 - vanaf 19 uur - Grote Markt Ieper

Het concept is eenvoudig: Alle aanwezigen krijgen een krantje met alle liedjesteksten. Op het podium staan enkele voorzangers die de toon zetten en vooral voor sfeer zorgen. De presentator kondigt de liedjes aan en het publiek zingt ze luidkeels mee.

Stadsfestivalzaterdag 14 augustus 2010 - Grote Markt en Boomgaardstraat Ieper

Met onder andere De Kreuners, Yevgueni, ...meer info: www.stadsfestival.be

Theater in het Zadelzondag 19 september 2010 - vanaf 12.30 uur CC Ieper - De Meersen - St.-Niklaasstraat

een fietstocht van ca. 30 km, onderweg zijn een 4-tal stopplaatsen voorzien, waar je iets kan eten of drinken en vooral genieten van een korte voorstelling.

Inschrijving: 5,00 euro per fietsende persoon (maximaal 20,00 euro per gezin)

Start en aankomst CC Ieper - De Meersen - Sint Niklaasstraat Start tussen 12.30 en 14.30 uur - Aankomst ten laatste om 19 uur Om 20 uur wordt een fiets verloot onder de deelnemers

met de fietsgenieten

van muziekstraattheater

en kunst

Page 14: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

14 | Iedereen Ieper

Twaalfde grote Museumzoektocht in de ban van de balZoals elk jaar richt de dienst stedelijke musea Ieper een museumzoektocht in. Voor de twaalfde editie trekt men naar het Museum Godshuis Belle.

In het kader van het WK voetbal dat in juni start, wordt de zoektocht in het teken van de bal geplaatst. De bal ligt dus in het kamp van ouders met kinderen of lagere schoolgroepen om de mooiste stukken uit de rijke collectie van het Ieperse OCMW te komen ontdekken. Aan het eind van de zoektocht mogen de kinderen zelfs een hele voetbalploeg opstellen.

Dit jaar ontwikkelde de dienst stedelijke musea een promotiespotje, dat kinderen moet aanzetten om deel te nemen. Hiervoor werd samengewerkt met Thomas Vandendriessche, een

gerenommeerde Ieperse freestyle voetballer. Het resultaat kan je bewonderen op www.toerisme-ieper.be. Leerkrachten kunnen hun leerlingen op deze manier al een voorsmaakje geven van de museumzoektocht. Zoals elk jaar zijn er tal van mooie prijzen te winnen. De eerste prijs is een prachtige fiets!

Bedoeling van de jaarlijkse grote museumzoektocht is om het jonge volkje op een speelse manier te laten kennis maken met een museum of een tentoonstelling en de rijkdommen die er te zien zijn. Onder het motto “jong geleerd is oud gedaan” hopen de stedelijke musea zo de drempel te verlagen.

De zoektocht is er voor kinderen van 6 tot 13 jaar, zij krijgen gratis toegang. De deelnameformulieren zijn eveneens gratis te verkrijgen in het museum of aan de balie

van de dienst toerisme. De actie loopt tot en met 3 oktober 2010. Het museum Godshuis Belle, Rijselsestraat 38, is elke dag open van 10 tot 12.30 uur en van 14 tot 18 uur en is gesloten op maandag. —▪

‣ Meer info: dienst stedelijke musea, Wouter Sinaeve en Ann-Sophie Coene, tel. 057 239 450, [email protected]

Cultuur

Ieperse themawandelingen op zondagTijdens de maanden juni, juli, augustus en september pakt de dienst toerisme uit met de themawandelingen op zondag. Voor elk wat wils dus.

In het aanbod zijn onder meer een bezoek aan het Merghelynckmuseum, de sneukelroute, een torenbezoek, straatnamenwandeling, fietstocht of de vestingroute voorzien. Iedere wandeling zorgt er voor

dat je als een ware toerist je eigen stad verder kan (her)ontdekken.Tijdens een wandeling van zo’n 2 uur wordt je onder leiding van een gids ondergedompeld in het thema van je keuze. Voor een prijsje van 2,5 euro kies je de wandeling uit (uitgezonderd torenbezoek: 1,50 euro of sneukelroute: 5,00 euro).De wandelingen starten om 14.30 uur aan de dienst voor toerisme.

Voor een gedetailleerd programma kan je gratis de folder opvragen bij de dienst toerisme. Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan bij de dienst toerisme. De dag zelf inschrijven kan ook, indien de wandeling niet volzet is. —▪

‣ Meer info: toerisme Ieper, tel. 057 239 220, [email protected], www.toerisme-ieper.be

Page 15: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 15

De junimaand is traditioneel een maand van reikhalzend uitkijken naar het échte begin van de zomer, naar het einde van de examens, naar ontspanning en vertier gedurende de vakantieperiode. Keuze genoeg aan zomerse evenementen. Hieronder een greep uit het aanbod.

Muzikale dinsdagenDe twaalfde editie van de Muzikale Dinsdagen loopt van 6 juli tot 10 augustus. Elke avond worden vanaf 19 uur drie groepen geprogrammeerd, zowel uit binnen- als buitenland.Ook de genres die aan bod komen zijn zeer uiteenlopend. Dat leert ons een greep uit het aanbod: Mala Vita (wereldmuziek), Christophe Lambrecht (StuBru), Dressed Like Ninjas (punkrock), Buurman (Nederpop), Tommigun (rock) en Matthias Sercu & The Suspicious Minds (pop & rockcovers). De organisatie van het geheel ligt in handen van de vzw ri4vos. Ook dit jaar is er ruime samenwerking met de Stad Ieper, de technische dienst en het CultuurCentrum Ieper en talrijke sponsors.

Op het programma:06.07.2010- Dressed Like Ninjas 19 uur - punkrock- Willow 20.00 uur - indiepop - Chris Jagger’s Atcha (UK)

21.30 uur - zydefunk 13.07.2010- Lovely Gazbaby 19 uur - britpop- Buurman 20 uur - nederpop - Mala Vita (NL) 21.30 uur - wereldmuziek

20.07.2010- The Blues Vision 19 uur - blues - Joad (UK) 20 uur - southern rock- ex Simple Minds (UK) 21.30 uur- 33Stone Deejays 23 uur - DJ-set

27.07.2010- De Nieuwste Ontwikkeling

19 uur - nederrock- Lightnin’Guy & the Mighty

Gators 20 uur - funkblues- Skarbone 14 21.30 uur - skarock

03.08.2010- Eliott 19 uur -glamrock- Tommigun 20 uur - rock- Katzenjammer (NO) 21.30 uur - gipsyfolk

10.08.2010- Slowfox 19 uur - jazzblues- Jim Cole 20 uur - soul- Mathias Sercu & the

Suspicious Minds 21.30 uur - pop-rockcovers- Christophe Lambrecht 23 uur - StuBru DJ-set

‣ Meer info: tel. 0476 312 315, [email protected] of www.muzikaledinsdagen.be, www.ri4vos.be

Vlaanderen Feest! - 10 juliDit jaar trekken we naar OC Ten Vrielande in Boezinge, met optredens van FOSCO om 20 uurEigen werk en onvoorspelbare covers mengen zich moeiteloos, zoals het onverwachte, maar zeer heerlijke ‘Doe Me Goed’ van ... Opium. Zo volgt de ene verrassing de andere op, gevolgd door TEEK om 21.45 uur. Een bibliotheek van Nederlands-talige ambiancenummers.

Een zomer vol muziek en animatie

Cultuur

↓ Willow: een van de vele groepen op de Muzikale Dinsdagen

↗ Mathias Sercu is ook van de partij.

Page 16: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

16 | Iedereen Ieper

Een discotheek vol Clouseau, Isabelle A, Noordkaap, Raymond, Borsato, ... TEEK swingt als de beesten! De avond wordt feestelijk afgesloten. Toegang is gratis.

Ieper zingt - 13 augustusWat jaren geleden begon als zangavond in het Antwerpse café ‘Den Engel’, groeide uit tot één van de grootste evenementen van het land. Dit jaar voor de derde keer in Ieper. Wim Leys & @fundum geven eerst een kort optreden. Voor het eigenlijke meezingevenement staat het publiek centraal en zingt samen zowel Nederlandstalige als Engelse en Franse populaire liedjes die tot het collectief geheugen behoren. De aanwezigen krijgen een krantje met alle liedjesteksten. Op het podium staan enkele voorzangers die de toon zetten en vooral voor sfeer zorgen. De presentator kondigt de liedjes aan en het publiek zingt ze luidkeels mee. Herontdek het plezier van zingen op vrijdag 13 augustus om 19 uur op de Grote Markt in Ieper. Toegang is gratis.

‣ Meer info: www.vlaanderenzingt.be

Stadsfestival - 14 augustus 2010 vanaf 17.30 uur. Het programma staat nog niet helemaal vast, het concept wel. Twee podia: een kleiner podium in de Boomgaardstraat, een groot podium op de Grote Markt. Een avond vol muzikale afwisseling met optredens van o.a. De Kreuners, Yevgueni,...Gratis toegang.

‣ Meer info: www.stadsfestival.be

Op bijna elke hoek van de straat loop je op bronzen klinknagels met het silhouet van de Lakenhalle, de kathedraal en de Menenpoort. Deze klinknagels zijn de bewegwijzering van de nieuwe provinciale erfgoedwandelroute.

Eind mei werd in Ieper een nieuwe erfgoedwandelroute ingewandeld. Het is ondertussen de 18de provinciale erfgoedwandelroute. Deze wandelroutes hebben het cultuurhistorisch erfgoed als centraal thema. De provinciale route (5,3 km) in Ieper gaat op zoek naar de sporen van een middeleeuws verleden in een heropgebouwde stad. Bij deze route hoort een wandelbrochure die voor 2 euro te koop is bij toerisme Ieper.

Het belfort, Arthur Merghelynck en de wederopbouwIn de routebrochure zijn er drie thema’s dieper uitgewerkt. Het eerste handelt over het als werelderfgoed erkende belfort en de Lakenhalle. In een tweede thema komt de figuur Arthur Merghelynck aan bod. Deze edelman drukte zijn stempel op het gelijknamige ‘Hôtel’ dat nu als museum is ingericht. Een derde invalshoek belicht de heropbouw van de stad na de Eerste Wereldoorlog. Door deze drie invalshoeken wordt Ieper

als erfgoed op drie verschillende manieren belicht.

18 erfgoedwandelroutes in West-VlaanderenDe realisatie van de 18de erfgoedwandelroute in Ieper is meteen ook de derde provinciale erfgoedroute in de Westhoek, naast die van Poperinge en Veurne. De Kust telt tien erfgoedwandelroutes, één in elke badplaats. Verder zijn er ook routes in Kortrijk, Roeselare, Damme, Tielt en Menen. Het aanbod wordt nog verder uitgebreid. Nog dit jaar wordt ook de erfgoedwandelroute Stadslink in Diksmuide herwerkt in de provinciale huisstijl. —▪

▸ Meer info: toerisme Ieper, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 220,

[email protected], www.toerisme-ieper.be

Nieuwe erfgoedwandelroute:De middeleeuwse glorie van een Vredesstad

Page 17: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 17

Op 10 mei werden de vijf laureaten bekendgemaakt voor West-Vlaanderen die meedingen naar de titel van Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land. Ieper werd naast Poperinge genomineerd uit de Westhoek. De andere drie laureaten zijn Damme, Oostende en Roeselare. Deze vijf strijden tot 16 september mee voor de titel van Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land. Dan wordt de winnaar, de Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land bekendgemaakt.

Je kan je stem uitbrengen op www.vlaanderenlekkerland.be Onder alle Ieperse stemmen worden 20 winnaars geloot die beloond worden met een Ieperse MP3 speler met daarop de storytrip. Dit is een mobiele stadswandeling boordevol typisch Ieperse anekdotes.Vlaanderen Lekker Land wil met deze actie de steden en gemeentes bekronen die hun culinair erfgoed op een originele manier weten samen te brengen met de andere toeristische authentieke troeven. Ieper voert zijn campagne onder de noemer ‘Te gast bij de Ieperse Frisse Kater’ (“kater” is uiteraard een allusie op de Kattentraditie in Ieper en tevens een knipoog naar de gevolgen van te veel drankverbruik).

Het project wil de culinaire eigenheid en de toeristische troeven van Ieper met elkaar verbinden. Iedereen die vanaf 1 juli een streekgerecht besteld in een van de deelnemende Ieperse horecazaken krijgt een verrassend bonboekje met talrijke kortingen en voordelen voor een uitgebreide ontdekkingstocht in en rond Ieper. Het boekje geeft je recht op een gratis wandelgids over de prachtige middeleeuwse vestingen en je kan éénmaal gratis deelnemen aan de themawandelingen op zondag. Daarnaast geniet je van kortingen bij musea, op fietsverhuur en wandel- en fietskaarten. Zo worden culinair genot en de ontsluiting van het toeristisch aanbod naadloos met elkaar verweven. De mensen worden op een concrete manier gestimuleerd om de streekproducten te proeven en meteen wordt hun aandacht getrokken naar de talrijke Ieperse toeristische troeven.

Typische Ieperse gerechten zijn onder andere het gekende Tapjesvlees, Zillebeekse paling in ’t groen, Senateurtaart, Hondshaai, Cockerulle cake en de kattenklauw. De deelnemende restaurants willen de traditie van de Ieperse gerechten verderzetten en uitbreiden. De broederschap van de Frisse Kater werkt samen met hen aan nieuwe gerechten die streekeigen en natuurlijk bijzonder smakelijk zullen zijn. De titel van Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land kan hier zeker een extra stimulans zijn.

Stem viawww.vlaanderenlekkerland.been maak Ieper Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land.

Meer info over Ieperse gerechten op www.toerisme-ieper.be —▪

Actie Te Gast bij de Ieperse Frisse Kater loopt vanaf 1 juli in de deelnemende restaurants:

→ Ariane Slachthuisstraat 58, Ieper

www.ariane.be→ De Ecurie/Het Zilveren Hoofd

Rijselsestraat 49, Ieper www.hetzilverenhoofd.be→ De Palingbeek

Palingbeekstraat 18, Zillebeke www.depalingbeek.be

→ De Steenen Haene Komenseweg 21, Zillebeke www.desteenenhaene.be

→ De Stoove S. De Volsberghestraat 12,

Ieper www.destoove.be→ De Waterpoort Brugseweg 43, Ieper www.waterpoort.be→ Gasthof ’t Zweerd Grote Markt 2, Ieper www.gasthof-tzweerd.be→ Old Tom Grote Markt 8, Ieper www.oldtom.be→ Pacific Eiland Eiland 2, Ieper www.pacificeiland.be→ Regina Grote Markt 45, Ieper www.hotelregina.be

Ieper laureaat voor de titel Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land

Page 18: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

18 | Iedereen Ieper

Langdurige leegstand is een voorbode van verloedering. Het bestrijden van leegstand is daarmee een middel om erger te voorkomen. Daarnaast is het in tijden van hoge woning- en grondprijzen onverantwoord dat woningen in een gemeente leegstaan. Bovendien steken de Vlaamse en gemeentelijke overheden veel middelen in het betaalbaar houden van het wonen.

Het inzetten van instrumenten waardoor het aanbod vergroot en er wellicht een prijsverlagend effect ontstaat, valt is bijgevolg verantwoord.

Met ingang van 1 januari 2010 werd het gemeentelijk heffingsreglement op woningen en/of gebouwen die beschouwd worden als onbewoonbaar, ongeschikt, verwaarloosd, leegstaand of onafgewerkt gewijzigd. De wijziging is een gevolg van bepalingen van het Decreet grond- en pandenbeleid dat vanaf 1 januari 2010 de opmaak van een Leegstandsregister oplegt aan de gemeenten en daaraan een aantal voorwaarden koppelt. Het bestaande gemeentelijk reglement van Ieper werd daarom aangepast.

De Vlaamse leegstandsheffing wordt afgeschaft.

LeegstandsregisterWaar voordien zowel een gewestelijk als een gemeentelijk reglement van toepassing was voor het inventariseren van de leegstand, geldt nu dus enkel nog het gemeentelijk reglement. Alle woningen en/of gebouwen die gedurende een periode van twaalf maanden niet bewoond of niet in gebruik zijn volgens de bestemming ervan, kunnen opgenomen worden in het Leegstandsregister.

Vooraleer een woning en/of gebouw opgenomen wordt in het Leegstandsregister ontvang(en)t de eigenaar(s) een brief waarbij zij/hij twee maanden de tijd krijgt om het vermoeden van leegstand te weerleggen of op te heffen. Wordt hier niet aan voldaan dan wordt de woning en/of het gebouw opgenomen in het Leegstandsregister. De opname in het Leegstandsregister brengt automatisch een heffing met zich mee. Deze heffing wordt jaarlijks berekent en dit voor zolang de woning en/of gebouw in het Leegstandsregister opgenomen is. Bij opname in 2010 bedraagt de eerste heffing 990 euro. In bepaalde gevallen is het echter mogelijk een vrijstelling van heffing aan te vragen voor een bepaalde periode (bv. je hebt het

pand pas aangekocht, je voert renovatiewerken uit, …). Een schrapping uit de inventaris wordt steeds door de eigenaar zelf aangevraagd wanneer kan aangetoond worden dat de woning en/of het gebouw sinds zes maanden bewoond of in gebruik is. Dit gebeurt dus niet automatisch. —▪

▸ Voor meer informatie of het melden van leegstaande en/of verwaarloosde woningen/gebouwen kan men steeds terecht bij de dienst huisvesting,

Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 271, [email protected]

Gewijzigde gemeentebelasting op leegstaande, verwaarloosde, onafgewerkte of ongeschikt/onbewoonbaar verklaarde woningen en/of gebouwen

Bouwen & Wonen

Page 19: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 19Milieu

Is elke dag aanschuiven in de file niets voor jou? Zie je niet op tegen een dagje werken, maar des te meer tegen een zenuwslopende autorit naar kantoor en naar huis? Laat de wagen dan aan de kant en neem deel aan de campagne ‘ik kyoto’ die de Bond Beter Leefmilieu organiseert.

De stad geeft alvast het goede voorbeeld. Van 1 juni tot 16 juli moedigt de stad het personeel aan om zich op een milieuvriendelijke

manier naar het werk te verplaatsen. Zeven weken lang zullen de collega’s zich te voet, per fiets, met het openbaar vervoer of al carpoolend verplaatsen. Op deze manier sparen we met z’n allen tonnen CO2 uit. Naast een goed humeur, nieuwe vrienden en een slanke lijn maken de deelnemers ook nog kans op prijzen.

Jouw bedrijf of instelling kyotoot toch ook mee?Een viertal Ieperse bedrijven neemt al deel aan de campagne.

Deelnemen zorgt voor vele voordelen :- Minder luchtvervuiling- Minder stress- Gezonder- Betere conditie door te fietsen,

wandelen, …- Je bespaart vele euro’sBereken vlug je winst opwww.ikkyoto.be. —▪

▸ Meer info: dienst Leefmilieu,

duurzaamheidsambtenaar Hein Lapauw, tel. 057 239 273, [email protected]

Doe mee aan “ik kyoto!”

Binnenkort verandert één en ander aan de inzamelwijze op het container- en groenpark.

Vanaf 1 juli verhuist het groenpark naar de Bargiestraat 8 (nabij de composteringsinstallatie van IVVO) en wordt het huidige containerpark opgesplitst in twee zones: één voor gratis en één voor betalend afval. Met een geldige toegangskaart kan je binnen op het containerpark, waarna je de keuze maakt welk gedeelte van het containerpark je wenst op te rijden.

Voor het betalend gedeelte rij je de weegbrug op. Voor het gratis gedeelte hou je links aan op de rijweg vóór de weegbrug. Met de toegangskaart kan je ook binnen op het groenpark waar je enkel een betalend gedeelte hebt.

Hou je brievenbus in de gaten want heel binnenkort ontvang je ook nog een brochure met de praktische info en jouw

persoonlijke toegangskaart voor het groen- en containerpark.

De meeste afvalfracties mag je gratis aanvoeren:- Bol glas (wit en gekleurd)- Papier en karton- PMD- Frituurolie en -vet, motorolie- KGA- Metalen- Textiel- Afgedankte elektrische en

elektronische apparaten (AEEA)

- ...

Betalende afvalfracties: Je betaalt volgens het aangebrachte gewicht.Hiertoe is de betaalzone uitgerust met een selectiezuil en twee weegbruggen. Dit laat toe om nauwkeurig te registreren en te wegen hoeveel kilogram je aanvoert van welk soort afval. Het nettogewicht en de eenheidsprijs per kilogram bepaalt uiteindelijk hoeveel je moet betalen.

- Grof vuil (ook roofing, niet selectief ingezameld

hard plastic, treinbilzen, stortfractie): 0,17 euro/kg

- Houtafval (afbraakhout): 0,05 euro/kg- Gesorteerd bouw- en

sloopafval; steenpuin, vlak glas, keramiek en porselein, gipsplaten en kalk, gewapend beton: 0,05 euro/kg

- Cementgebonden asbestafval 200 kg gratis per jaar per

gezin: 0,17 euro/kg- Tuinafval, snoeihout: 0,04 euro/kg

Het bedrag van de tegemoetkoming bedraagt 7,5 euro per inwoner per jaar. Dit forfait wordt niet toegekend aan toegangskaarten voor eigenaars van een tweede verblijf en voor toegangskaarten voor bedrijven of instellingen. Het saldo van de gratis tegemoetkoming vervalt op 31 december. Per 1 januari wordt een nieuwe tegemoetkoming van 7,5 euro per inwoner toegekend.

Container- en groenpark worden diftarpark

Page 20: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

20 | Iedereen IeperMilieu

Het Ieperse zoneringsplan geeft aan in welke zuiveringszone jouw woning gelegen is. Is hier riolering met aansluiting naar de rioolwater-zuiveringsinstallatie aanwezig of voorzien, dan is dit aangeduid als oranje of groene zone.

Is het technisch niet mogelijk of te kostelijk om riolering te voorzien, dan dient een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) te worden geplaatst. Deze woningen zijn rood ingekleurd op het zoneringsplan. Het plan kan je trouwens raadplegen op http://geoloket.vmm.be/zonering/map.phtml.

Wie een IBA dient te plaatsen, kan hiervoor beroep doen op de stad. Prioritair zijn hier de woningen waarvoor recent (de laatste tien jaar) een stedenbouwkundige vergunning werd afgeleverd. Voor wie met de stad een overeenkomst afsluit, en een retributie van 1.500 euro (excl. BTW) betaalt, wordt in opdracht en beheer van de stad een IBA geplaatst. Uiteraard heeft iedereen de vrije keuze om een

IBA naar wens te plaatsen. Een infobrochure rond het zuiveren van afvalwater via een IBA en de mogelijkheden met de stad, is eind juni verkrijgbaar bij de dienst leefmilieu. —▪

▸ Meer info: dienst leefmilieu, tel. 057 239 267, [email protected]

Afvalwater zuiveren

Wespen zijn nuttige dieren, ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en vangen lastige en schadelijke insecten. Ze eten onder meer muggenlarven. Veel wespen betekent dus automatisch weinig muggen. Maar hun aanwezigheid dicht bij mensen kan wel eens ongewenst zijn.

Wespen steken als hun nest dreigt te worden verstoord, als ze in het nauw gedreven worden of als je in de aanvliegroute staat. De eerste vraag moet luiden: is bestrijding wel nodig? Het dichtstoppen van de uitvliegopening(en) van een

nest heeft geen zin, omdat de wespen net zolang zullen zoeken of knagen tot ze een andere uitgang hebben gevonden of gemaakt.

Soms werkt het zelfs averechts omdat de wespen op deze manier in grote aantallen ook binnen een gebouw terecht komen.

Een wespenval maken we op een eenvoudige manier door een PET-fles door te snijden en de bovenste helft er omgekeerd in te zetten. De fles maken we aantrekkelijk door bijvoorbeeld jam, bier of limonade binnenin te brengen. Zet vallen in de tuin. Plaats de vallen in de zon. De wespen worden aangetrokken

door de geur en verdrinken in de zoete vloeistof.

Van half augustus tot eind oktober speuren de werksters de omgeving af naar zoetigheid zoals rijp fruit, limonade, taart, ... Ideaal moment om de vallen uit te proberen.

Wespenprobleem?

Page 21: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 21

De stad Ieper zal in 2011 voor de vierde keer de vredesprijs van de stad Ieper uitreiken aan een persoon die zich in het recente verleden verdienstelijk heeft gemaakt voor de wereldvrede, waar ook ter wereld.

Tijdens haar bijeenkomst in Ieper op 23 en 24 april nomineerde het door het vredesfonds samengestelde selectiecomité volgende vijf personen voor de vredesprijs van de stad Ieper 2011.

1. Denis Mukwege

Denis Mukwege werd in 1955 in Congo geboren en ging als kind met zijn pa, die priester is, vaak op bezoek bij zieken. Hij vindt dat hij de mensen beter kan helpen door hen medische bijstand te verlenen dan door met hen te bidden. Hij studeert geneeskunde in Burundi en gaat als in Lemera (Zuid-Kivu/DRC) aan de slag. In dit rurale gebied wordt hij geconfronteerd met heel wat vrouwen die problemen ondervinden bij het baren van hun kinderen. Hij besluit om gynaecologie te gaan studeren en installeert een dienst verloskunde in het ziekenhuis. In 1996 wordt het ziekenhuis

in Lemera volledig vernield tijdens de burgeroorlog. Hij vestigt zich in Bukavu waar hij in zeer moeilijke omstandigheden medische zorgen blijft toedienen aan de armen, barende vrouwen uit de streek. Hier wordt hij al snel geconfronteerd met een snel stijgend aantal slachtoffers van seksueel geweld. Met de burgeroorlog stijgt het aantal gevallen van verkrachting en fistula pijlsnel. Dr. Mukwege: ”Deze vorm van geweld tegen vrouwen heeft niet tot doel haar te doden, maar om een deel van haar te vernietigen. Het is shockerend. Tijdens oorlogen komt verkrachting voor, maar de verminking van de vagina waarbij bajonetten en stokken worden gebruikt is zeer zelden gezien. Dit overschrijdt ver de gewone vorm van seksueel geweld. Slachtoffers zijn vaak ongelooflijk jong, tot twee jaar. Bovenop de tragische, traumatische ervaring komt het feit dat deze slachtoffers zich schamen en bang zijn om verzorging te zoeken. Wanneer vrouwen dan toch om verzorging bij ons komen, zijn ze doodsbang om nadien verstoten te worden. Toch is hij hoopvol omdat hij langzaam toch verandering ziet komen. Het is geweldig dat deze vrouwen de moed en de kracht vinden om te spreken, om te vertellen wat er precies is gebeurd. Maar op vandaag is het onmogelijk om duidelijkheid te krijgen over het aantal vrouwen nog hulp nodig heeft en wacht op hulp. Wie weet hoeveel vrouwen nog op hulp wachten die niet de kracht hebben om te spreken of hulp te zoeken, en die verstoten

zijn. Vrouwen die uiteindelijk in alle ellende langzaam sterven.” Inmiddels heeft dokter Mukwege meer als 25000 vrouwen behandeld. Het ziekenhuis verleent ook psychosociale hulp aan heel wat slachtoffers en traint hen in economische zelfstandigheid en verleent microfinancieringen, dit alles met de re-integratie in hun leefgemeenschap.Hij is, omdat hij zijn patiënten erkent in hun lijden en stilte – zelden spreken ze – de stem van en voor deze vrouwen geworden. Op zijn reizen waar ook ter wereld grijpt hij de kans aan om persoonlijke verhalen te vertellen en mensen bewust te maken over het gebruik van verkrachting als oorlogswapen in DRC. In DRC wordt oorlog gevoerd tegen de vrouwen, en verkrachting is net als artilleriegeschut een wapen geworden, een keuzewapen, een massavernietigingswapen tegen vrouwen, hun families en hele gemeenschappen.

2. Q’orianka Kilcher

Q’orianka Kilcher is geboren in Duitsland in 1990 als dochter van een Zwitsers-Alaskische moeder en een Peruviaanse Quecha-Huachipaeri vader. Op 14-jarige leeftijd treedt de jonge

Vredesprijs stad Ieper 2011

Noord-Zuid

Page 22: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

22 | Iedereen Ieper

actrice op de voorgrond met haar vertolking van Pocahontas in de film ‘the New World‘. Deze maand werd de film Princess Kaiulani uitgebracht waarin ze hoofdrol vertolkt. Q’orianka Kilcher is niet het typische kindsterretje, maar is naast actrice vooral een mensenrechten- en milieuactiviste, Onvermoeibaar en moedig gebruikt ze haar bekendheid om te spreken over en aandacht te vragen voor de onderdrukte bevolking in Peru. Tegen alle internationale verdragen in had de Peruviaanse president Garcia wetten goedgekeurd waarbij 75% van het regenwoud toegewezen aan internationale bedrijven voor olieboringen, koutkap en ontginningen in het regenwoud, Op 5 juni 2009, wereldmilieudag, voert de Peruviaanse overheid gewelddadige repressie uit tegen de bewoners (inheemse bevolking) van het regenwoud in de buurt van Bagua. De inheemse bevolking bezette al enkele weken een belangrijke toegang naar het Amazonegebied om te beletten dat hun landbouwgrond zou worden ingenomen door buitenlandse bedrijven.Op de hoogte gebracht van de incidenten, besluit Q’orianka Kilcer naar Peru te trekken om de propaganda en de valse beschuldigingen van de overheid te counteren. Ze slaagt erin om 50 zelf betaalde camera’s mee te nemen en deze aan jongeren van de inheemse bevolking te geven zodat zij hun verhaal konden vertellen, de waarheid konden filmen. Ze riep een persconferentie bijeen en toonde de Peruviaanse en de wereldpers de getuigenissen van deze jongeren. De

Peruviaanse overheid besluit om twee van controversiële wetten in te trekken President Garcia gaat zelfs akkoord om met de inheemse bevolking aan de onderhandelingstafel te gaan zitten. Over het gebruik van de camera’s zegt Kilcher: ”Videocamera’s zijn heel sterke waarheidswapens wanneer het gaat om mensenrechtenschendingen en onderdrukking door de overheid. Waren de videobeelden er niet geweest dan was Garcia weggekomen met zijn leugens over de gewelddadige massamoord in Bagua. Als jonge artiest opgegroeid in de wereld vol media en technologie, voel ik me heel verantwoordelijk om de macht van de media te gebruiken, om te spreken over ecologische rechtvaardigheid, mensenrechten en sociale onderwerpen. Alle problemen zijn met elkaar verbonden. Alles heeft met alles te maken: de aarde, de oceanen, de lucht, planten, wouden, en alle levende wezens, de mens inbegrepen. Zorg dragen en respect tonen voor dit alles is van algemeen belang voor ons allen en de komende generaties. Allen hebben wij een gemeenschappelijke nood: een proper en gezond milieu. Ons probleem is niet de opwarming van de aarde, noch het vervuilen van de oceanen, de bodem, de manier waarop we met ons voedsel omgaan. Het fundamentele probleem is ons denken. We moeten begrijpen dat wij geld en winst niet kunnen eten, drinken of ademen. We moeten begrijpen dat sommige dingen geen prijs kennen, maar waarde hebben.”

3. Valdete Idrizi

Valdete Idrizi: ”Ik was in Mitrovica toen de NAVO besloot om Servië te bombarderen. Het was de mooiste dag van mijn leven! We woonden in een flat waarvan zestig procent van de gezinnen Servisch was. En wij waren Albanees. Wij wisten niet wat we konden verwachten. We luisterden naar het nieuws, waren tegelijkertijd angstig en blij. Die week konden we van angst niet slapen. Toen kwamen de Serviërs naar ons huis. Ze sloegen mijn moeder in elkaar en wij vluchtten daarop naar het zuiden van Mitrovica. Daarna moesten alle Albanezen Kosovo verlaten. Ik liep 100 kilometer in een lange colonne met 10.000 anderen. We hadden geen tijd om voedsel of kleding mee te nemen. We liepen dagenlang en ik dacht na. We hadden geen eten of drinken. Het was verschrikkelijk. Maar tegelijkertijd konden we de pijn in de ogen van de gewone Servische soldaten zien. Ze waren ongelukkig en misschien veranderde dat mij ook. Ik was niet langer van mening dat alle Serviërs duivels zijn.Toen we terugkwamen, zijn we zolang in het huis van de vriend van mijn broer gaan wonen. We wachtten elke dag op het moment dat we terug konden gaan naar ons appartement. Maar dat moment

Page 23: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 23

kwam nooit. De tijd verstreek. Ik ben op een dag teruggegaan, gewoon over de brug gelopen, samen met mijn zus, de flat in waarin ik mijn hele jeugd heb gewoond. Daar kwam de buurvrouw naar mij toe, die riep: “Je moet terug naar Albanië”. Vijf vrouwen in zwart, een teken van rouw, kwamen naar me toe. Toen ze erachter kwamen dat ik Albanees was, sloegen ze me in elkaar. Ik voelde geen pijn, daar was ik te bang voor. Na de oorlog werd ik door iemand benaderd of ik mee wilde doen aan een project voor jonge activisten, om de dialoog tussen Albanezen, Serviërs en anderen op gang te brengen. Ik twijfelde.” Valdete Idrizi is nu directeur van het Community Building Mitrovica Center (CBM) in Kosovo, een NGO met als doel letterlijk de brug te slaan tussen de Servische en Albanese gemeenschap in de door de Ibar gescheiden stad. De NGO brengt een tweetalig magazine uit, helpt mensen bij terugkeer, leidt jongeren op, leidt een vrouwencentrum, begeleidt gemeenschapsprojecten, en brengt met De Rockschool van Mitovica jongeren uit het Noorden en het Zuiden van de stad samen.

“Mitrovica is vandaag een stad waar incidenten voorkomen tussen de verschillende etnische gemeenschappen die er wonen. Het is moeilijk om hoopvol te zijn voor de toekomst. Toch ben ik er van overtuigd dat stabiliteit mogelijk is in Mitrovica. Om dit te bereiken in de toekomst zal men oplossingen voor problemen veeleer praktisch in plaats van politiek geïnspireerd moeten oplossen.”

4. Hassan Shire Sheikh

Hassan Shire Sheikh werd geboren in Somalië, waar hij pionierswerk verrichtte voor de mensenrechtenbeweging. Hij werkte meer dan 15 jaar als mensenrechtenverdediger in Somalië en de omliggende landen. Hij ontvluchtte zijn land in 2001 toen militaire leiders hem met de dood bedreigden. “Ik heb aan den lijve kunnen ondervinden wat het betekent om je land te ontvluchten en ergens terecht te komen waar geen plaats is en waar niemand te vinden is die je bescherming en hulp kan bieden.” Daar haalt hij zijn engagement om collega mensenrechtenverdedigers bij te staan. De inspiratie voor het mensenrechtenwerk haalt hij bij zijn oom, die als advocaat in Somalië in verdachte omstandigheden sterft. Uiteindelijk vond Hassan Shire Sheikh asiel in Canada, waar hij vanaf 2003 aan de universiteit van York coördinator was van het Afrikaans Mensenrechtenverdedigers project. Hij bestudeert er in opdracht van de universiteit de mensenrechten in het Oosten en de Hoorn van Afrika. In 2005 was Hassan Shire Sheikh medeoprichter van het East and Horn of Africa Human Rights Defenders Project in Uganda.

Later dat jaar werd hij voorzitter van het East and Horn of Africa Human Rights Defenders network dat een kantoor krijgt in Kampala - Oeganda en dat hij ook zelf gaat leiden, om er steun te gaan verlenen aan mensenrechtenverdedigers in Somalië, Djibouti, Eritrea, Ethiopië, Soedan, Kenia, Oeganda en Tanzania. De regio heeft immers al jarenlang te kampen met massale mensenrechtenschendingen, als een gevolg van militaire dictaturen, burgeroorlogen, de strijd voor meer democratie en in het extreme geval van Somalië het bankroet van het land.Dit netwerk telt 65 organisaties die actief zijn rond mensenrechten in de regio, en heeft tot doel bescherming te bieden aan mensenrechtenverdedigers. Daarnaast zal vanuit het kantoor in Kampala de veiligheid van mensenrechtenverdedigers op de voet worden gevolgd. Concreet geeft hij er training en vorming aan mensenrechtenverdedigers, biedt hij hulp aan mensenrechtenverdedigers in nood, verleent hij bijstand bij de verhuis van mensenrechtenverdedigers naar veiliger plaatsen in Afrika en publiceert hij hun verhaal, de benarde situatie waarin ze zich bevonden.Een quote uit één van zijn verslagen: “De voorzitter van de enige mensenrechtenorganisatie in Djibouti is recentelijk gearresteerd. In Somalië worden mensenrechtenverdedigers om het leven gebracht, terwijl journalisten omwille van onduidelijke redenen gearresteerd

Page 24: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

24 | Iedereen Ieper

worden. In Somaliland verlieten uitgevers van het Haatuf Media huis net de gevangenis, terwijl tientallen journalisten nog steeds achter de tralies zitten na hun arrestatie op bevel van de overheid, de situatie in Ethiopië is onthutsend, de situatie in Tanzania, Kenia en Oeganda lijkt rustig, maar recente schermutselingen tussen de media, milieuactivisten en de politie in Oeganda wijzen duidelijk op sluimerende problemen”. 5. Kathy Kelly

Kathy Kelly is geboren in 1953 in Chicago (US). Op 25-jarige leeftijd start ze als vrijwilliger in een keuken verbonden aan het Franciscus van Assisi Huis in Chicago, een opvangcentrum voor daklozen binnen de katholieke traditie. In 1980 gaat ze aan de slag als godsdienstleerkracht. Sedert 1982 verzet ze zich tegen het betalen van belastingen die aangewend worden voor het voeren van oorlog. Mede dankzij een beurs krijgt ze in 1985 de kans om naar Nicaragua te reizen. Ze neemt er deel aan een door Miguel D’Escoto geleid initiatief tegen de door de VS gesteunde contrarevolutionairen. Eens terug in de VS besluit ze te stoppen met lesgeven bij haar vroegere school en zich volledig in te zetten voor haar geweldloos verzet.

In augustus 1988 neemt ze deel aan de Missouri Vredesplantactie. Samen met anderen dringt ze een terrein binnen dat dienst doet als nucleaire opslagplaats om er maïs te planten. Voor deze overtreding belandt ze negen maand in de gevangenis. In 1990 is ze lid van het Vredesteam tegen de Golfoorlog. Samen met anderen protesteert ze tegen de dreigende golfoorlog en kampeert tijdens de eerste 14 dagen van de luchtoorlog op grens tussen Irak en Saoedi-Arabië. In 1995 besluit ze samen met anderen Voices in the Wilderness op te richten waarmee ze een eind maken aan de sancties die de VN/USA namen tegen het regime in Irak. In een brief aan de Amerikaanse minister van justitie verklaart de groep met voedsel en medicijnen naar Irak te willen trekken, dit in overtreding met de door de VS/VN opgelegde sancties. In het antwoord op hun schrijven worden ze allen individueel bedreigd met gevangenisstraffen van 12 jaar en boetes van 1 miljoen dollar. Tussen 1996 en 2003 trekt Voices in the Wilderness meer dan 70 keer met delegaties naar Irak. Kathy Kelly was lid van 26 van deze delegaties. In maart 2003 keert ze terug naar Bagdad voor de start van de oorlog in Irak, ze getuigt over de Shock and Awe bombardementen. Wanneer het luchtoffensief overgaat naar grondaanvallen, verwelkomt zij Amerikaanse soldaten met dadels en water en spandoeken. Later dat jaar werd ze tot drie maand gevangenis veroordeeld nadat ze samen met andere vredesactivisten illegaal een Amerikaanse legerbasis was binnengedrongen. Ze zat deze straf uit in 2004 en gaf haar de kans om allerlei essays, teksten

te bundelen in het boek Other lands have dreams, dat in 2005 werd uitgegeven. Voices in the Wilderness werd veroordeeld tot het betalen aan de staat van een boete van 20.000 dollar.Ze weigerden dit te betalen. In 2005 richtte ze samen met anderen Voices for Creative Non-violence (VCNV) op, een organisatie waarmee ze de Amerikaanse militaire en economische oorlogsvoering tegen Irak en andere landen tot op vandaag op de korrel blijft nemen. Kathy Kelly rapporteert en publiceert en trekt de VS rond om lezingen te geven over haar ervaringen. In 2005 kwam haar boek Other Lands have dreams op de markt. Waar ze ook de kans krijgt gaat ze getuigen omdat haar inziens “de enige manier om de volgende oorlog te vermijden er in bestaat de waarheid te vertellen over de oorlog die op vandaag wordt gevoerd.”

Informatie over de vredesprijs vind je op de website van de vredesprijs www.vredesprijs-Ieper.be. In de eerstvolgende editie van Iedereen Ieper focussen wij op de praktische werking van de vredesprijs en de mogelijkheid om jouw stem uit te brengen voor de genomineerde van jouw keuze. —▪

‣ Meer info: Filip Deheegher, Coördinator vredesprijs, dienst vrede en ontwikkeling, Grote Markt 34, 8900 Ieper, tel. 057 239 214, [email protected], www.vredesprijs-ieper.be

Page 25: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 25Sport & vrije tijd

Speelplein en camping Jeugdstadion vernieuwdNa een half jaar graven, zaaien, planten en plaatsen wordt op donderdag 8 juli 2010, tevens de Vlaamse Open Speelpleindag, het volledig vernieuwde speelplein op het Jeugdstadion feestelijk geopend. Alle kinderen kunnen op deze dag gratis naar het speelplein. Vanaf 17 uur zijn kinderen en ouders welkom op de officiële opening met rondleiding. Nadien biedt het stadsbestuur nog een drankje aan.

Enkele jaren geleden bleek het Jeugdstadion aan een grondige opsmukbeurt toe en eind 2006 begon de speelpleinwerking aan de plannen van een nieuw speelplein dat opnieuw de trekpleister kon worden voor alle Ieperse spelende kinderen. Alle doelgroepen en gebruikers werden bevraagd rond hun ideale speelplein. Samen met Peter Dekeyser, een specialist ter zake van Kind en Samenleving, werd een programma van eisen opgesteld dat in 2007 voorgelegd werd aan 60 studenten landschapsarchitectuur van de Hogeschool Gent. Uit de 60 verschillende plannen werden de beste ideeën geplukt en deze werden doorgegeven aan een ontwerper die aangeduid werd door het stadsbestuur. In 2009 werd het finale plan getekend na overleg met verschillende stadsdiensten, animatoren, specialisten en geïnteresseerden. En meteen werden ook de werken aangevat. Het terrein van het Jeugdstadion kreeg een volledig nieuwe indeling. Een deel van de

camping is speelbos geworden. Een stuk speelterrein werd de nieuwe weide voor tenten van de camping. Ook de speelzones werden opnieuw ingevuld. Het Kleuterhof met speeltoestellen, speelkoer, speelgazon en sprookjesbos is de plaats voor de allerkleinsten. De bestaande Robinsonzone met speelheuvels is groter geworden en beschikt nu ook over avontuurlijke speelelementen. De mini-golf is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor een nieuwe arena en een verhard sportterrein en in de centrale speelzone zijn er nieuwe speeltoestellen waaronder de Dome, een toestel dat uniek is in België.

Ook camping Jeugdstadion werd grondig onder handen genomen en sloot voor een poosje de deuren om alle graafwerken te kunnen laten uitvoeren. De campingzone werd heringericht

als een groene camping, waarbij rekening werd gehouden met de toeristische behoeftes en trends, zoals bijvoorbeeld de noodzaak van voorzieningen voor kampeerwagens. Tevens werd een verbindingspad voor voetgangers en fietsers aangelegd tussen de Bolwerklaan en de Leopold III-laan die fungeert als buffer tussen camping en speelterrein.

Op 8 juli opent niet enkel het nieuw speelplein de deuren, ook de vernieuwde camping is vanaf dan opnieuw toegankelijk. —▪

‣ Heb je interesse om een kijkje te komen nemen op deze opening? Schrijf je in voor woensdag 7 juli 2010 via Sporrewoan, Neermarkt 9, 8900 Ieper, tel. 057 239 560, [email protected].

Page 26: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

26 | Iedereen Ieper

ZomersportkampenOok tijdens de zomervakantie 2010 krijgen jongeren de kans om aan één of meerdere zomersportkampen van de Ieperse Sportanimatie deel te nemen. Vanaf 5 juli worden niet minder dan 57 zomersportkampen voor verschillende leeftijden georganiseerd. Alle kampen gaan door in het Stedelijk Sportcentrum te Ieper.

Een buitenbeentje is ook dit jaar de Avonturen-5-daagse in de Ardennen voor 12 tot 17-jarigen. Deze superavontuurlijke week vindt plaats van 12 tot 16 juli 2010. Bij de andere sportkampen worden de succesnummers uit het verleden uiteraard behouden en ook dit keer zijn er een aantal niet-alledaagse keuzes zoals boogschieten, freestylefietsen, jumpen, trampoline….

Na het succes van de vorige jaren staan ook dit jaar de Knutsel- & Omnisportkampen voor 6 tot 10- jarigen, de Grime- &

Omnisportkampen voor 8 tot 14-jarigen, de Circus- en Ski/Snowboardkampen voor 8 tot 15-jarigen en de Kokkerellen- & Omnisportkampen voor 10 tot 14-jarigen op het programma.

Voor 8 tot 14-jarigen die van coole sporten houden, zijn er in de zomer de Amerikaanse Sportkampen waar een aantal typische yankeesporten als american football, base ball, polo ball… aan bod komen. Computerfreaks kunnen deelnemen aan de Sport- en Computerkampen.

Wie het echter superavontuurlijk zoekt, kan inschrijven voor Beach & Adventure, Kajak- en Avonturensportkamp of voor het Avonturensportkamp X-treme. Voor Windsurf- en Zeilkampen kan men tijdens de zomervakantie gedurende vijf weken terecht op Dikkebusvijver.

De formule van de sportkampen blijft ook dit jaar behouden. Dit betekent dat alle sportkampen met uitzondering van de Avonturen-5-daagse externaatkampen zijn. ‘s Morgens wordt er om 9.30 uur gestart en het einde van de dagactiviteiten is om 16.30 uur. ’s Morgens is er opvang vanaf 8.15 uur en ’s avonds tot 17 uur. Over de middag moeten alle deelnemers in het Sportcentrum of de kampplaats blijven. Hier kan men ter plaatse een warm middagmaal eten of een eigen lunchpakket meebrengen.

Aan de gewone kampen kan men al deelnemen vanaf 45 euro per

week. Voor de meer specifieke kampen ligt de prijs iets hoger. Wie kiest voor de formule met middagmaal betaalt per week 15 euro extra.

KleutersportkampenVoor de kleuters geboren in 2005 en 2006 zijn er gedurende drie opeenvolgende weken kleutersportkampen: van 26 tot 30 juli, van 2 tot 6 augustus en van 9 tot 13 augustus. Spelenderwijs zetten de kleuters hier hun eerste pasjes in de wereld van de sport. Deze kleutersportkampen zijn halve dag kampen telkens van 9 tot 12 uur. Er is opvang ’s morgens vanaf 8.15 uur en’s middags tot 12.15 uur. De deelnameprijs bedraagt 25 euro per week. —▪

▸ Het volledige aanbod en alle praktische informatie vind je in de sportkampenbrochure. Deze is gratis te verkrijgen bij de Ieperse Sportanimatie in het Stedelijk Sportcentrum, Leopold III-laan 18, 8900 Ieper, tel. 057 239 400, [email protected]

Sport & vrije tijd

Page 27: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

Iedereen Ieper | 27

34ste Memorial Van DammeDe Ieperse Sportanimatie woont ook dit jaar de internationale atletiekmeeting Memorial Van Damme bij.

Deze 34ste editie vindt plaats op vrijdag 27 augustus 2010. Wil je er bij zijn, neem dan contact op met de Ieperse Sportanimatie in het Stedelijk Sportcentrum. De autobus richting Koning Boudewijnstadion vertrekt die dag om 16.15 uur aan het Sportcentrum.

▸ Meer info: Ieperse Sportanimatie, Leopold III-laan 18, 8900 Ieper,

[email protected]

De Gordel op 5 septemberDe 30e editie van De Gordel zit er weer aan te komen. Op zondag 5 september zijn alle ogen gericht op de Vlaamse rand rond Brussel, want dan vindt het grootste jaarlijkse wieler- en wandelfeest plaats.

Dit jaar ‘GORDELT’ de Ieperse Sportanimatie vanuit Dilbeek. Met een eigen autocar trekt men er samen op uit om te wandelen of te fietsen. Jouw fiets kan mee in de vrachtwagen.

▸ Praktische info krijg je bij de Ieperse Sportanimatie,

Leopold III-laan 18, 8900 Ieper, [email protected]

Dwars door IeperZondag 12 september 2010 wordt weer een topdag voor al wie van joggen of prestatielopen houdt.

Immers die dag wordt reeds voor de 25ste keer de stratenloop Dwars door Ieper georganiseerd. Zoals de vorige jaren zijn er dit keer ook drie verschillende wedstrijden nl. de mini-jogging over 1 km en de wedstrijdlopen over 7 en 14 km. Start en aankomst zijn voorzien op de Grote markt. Loop gerust mee.

▸ Meer info: Ieperse Sportanimatie, Leopold III-laan 18, 8900 Ieper,

[email protected]

Zondag 12 september

Page 28: 33 - Iedereen Ieper juni 2010

28 | Iedereen Ieper

Een uitgave van het Stadsbestuur IeperDienst communicatie, Grote Markt 34, BE-8900 Iepertel. 057 239 200, [email protected]